פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וארבע
הכנסת
36
הוועדה המיוחדת לפניות הציבור
23/11/2021
מושב שני
פרוטוקול מס' 10
מישיבת הוועדה המיוחדת לפניות הציבור
יום שלישי, י"ט בכסלו התשפ"ב (23 בנובמבר 2021), שעה 12:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-24 מתאריך 23/11/2021
פניות ציבור בנושא: הסדרת התחבורה הציבורית לשכונת הר יונה בנוף הגליל
פרוטוקול
סדר היום
פניות ציבור בנושא: הסדרת התחבורה הציבורית לשכונת הר יונה בנוף הגליל
מוזמנים
¶
עמיחי לוי - מ"מ מנהל אגף רישוי ותפעול תח"צ, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
אינה ברזנבורג - ממונה תח"צ מחוז צפון, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
גרשון ברלין - יועץ לחברת תיירות ונסיעות נצרת
יוסף מאיר כהנא - מזכיר ועד התחבורה של הר יונה
אליעזר ישעיהו בק - נציג קהילה
יעקב קליין - תושב נוף הגליל
משתתפים באמצעים מקוונים
¶
אלכס גדלקין - מ"מ ראש העיר, עיריית נוף הגליל
ארז לבחר - סגן מנהל אגף תח"צ, חברת אגד
רוני פלה - מנהל תנועה אזור צפון, חברת אגד
סהל עפיפי - סמנכ"ל תפעול, חברת תיירות ונסיעות נצרת
רוני טקו - מנהל אשכול העמקים, חברת סופרבוס
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני שמח לפתוח את הדיון של הוועדה לפניות הציבור בעניין התחבורה הציבורית, בנושא הסדרת התחבורה הציבורית בפרט בנוף הגליל, נתמקד בפניות שהגיעו משכונת הר יונה.
אני רוצה לציין את העובדה שהיושבת ראש של הוועדה ביקשה ממני כחבר הוועדה לנהל את הישיבה הזאת וזו בשבילי הזדמנות טובה מאוד לחזור לוועדה הזאת שכבר הרבה זמן לא היינו פה. אני רוצה לברך את המנהלת אתי, שמנהלת את הוועדה ביד רמה, ועושים גדולות ונצורות. כבר אמרתי בעבר ואני אומר את זה עד היום, שהוועדה הכי חשובה בכנסת היא הוועדה לפניות הציבור, ושכנעתי כמה אנשים בעניין הזה, כי היא הוועדה היחידה שיש לציבור ולפונה הפרטי את האינטראקציה עם הכנסת באופן ישיר, לא דרך ועדות סטטוטוריות שעוסקות במקרו, אלא זה נוגע ממש במיקרו.
לכן, למשל פה, מדברים על התחבורה הציבורית. זה נושא אדיר, הכשל של מדינת ישראל בתחבורה הציבורית מזכיר מדינה בין הודו לאפריקה. באירופה, בכל המקומות שמדברים שם על פיתוח התחבורה הציבורית והורדת הזיהום של הרכב הפרטי, אז לפני שמורידים את הזיהום של הרכב הפרטי מגישים תחבורה ציבורית נגישה.
אני הייתי בשבוע שעבר באחת המדינות האלה, שיש שם גזרות קשות מאוד על בעלי הרכב הפרטי, על חלקן אני שמחתי מאוד. אני כבר שנים טוען שרוב תאונות הדרכים נובעות מזה שלא רוצים לחזור לעגלה ולסוס וצחקו עליי. אני מגיע לשווייץ בשבוע שעבר, לרגל שמחה משפחתית, ומה אני רואה? הם בתהליך של הפיכת כל השכונות בכל ערי שוויץ למקסימום 30 קמ"ש. על כל 100 מטר בכביש כתוב 30 בגדול, ומצלמות, ובצד, למרות שזה לא כבישים רחבים, אלה כבישים צרים בתוך הערים והעיירות, יש מסלול לאופניים. הם אומרים שזה גם בריא פיזית, גם מוריד זיהום וגם הילדים שנוסעים לבתי הספר מוגנים מתאונות דרכים.
וכך לא חזרנו לעגלה ולסוס, אבל לאופניים כבר חזרנו במדינה הכי מפותחת בעניין הזה, אבל מה? התחבורה הציבורית שם בכל רחוב, בכל ציר, גם חשמליות, גם אוטובוסים, שלא לדבר על רכבות, רכבלים, ספינות על הנהרות הכול יש. אין דבר כזה שאדם יגיד שאין לו רכב פרטי ולכן הוא תקוע. מי שדווקא רוצה רכב פרטי צריך לנסוע על 30 קמ"ש בתוך השכונות, 50 קמ"ש בעיר. אתה שומע? אתה איש משרד התחבורה, כבישים בין עירוניים, כשהם עוברים בעיירות, יש כבישים מהירים, גם שם 80, איפה שעובדים ולפני המנהרות. 100, 120 זה קטעים מאוד קטנים של מרחב מאוד פתוח.
פה בארץ, אם אנשים יתחילו לנהוג בערים ובשכונות הצפופות על 30 ויהיו מסלולי אופניים אני חושב שיהיו הרבה פחות תאונות דרכים, שזה מה שמעניין, אולי אפילו פחות מאשר העניין של זיהום האוויר, כי על זה יש להם מספיק מטוסים, מעל שוויץ יש שדה תעופה בין לאומי. אני לא יודע כמה הם מרוויחים מבחינת זיהום האוויר, אבל הם מרוויחים את העניין הזה שיש גם תחבורה ציבורית וגם אופניים וגם נסיעה איטית בטוחה. נדמה לי שהם באחוז הכי נמוך בתאונות הדרכים באירופה. לא בדקתי את זה.
זה מביא אותנו לעניין שלשמו התכנסנו. ישנה עיר עם שם חדש שנקראת נוף הגליל, יש לנו שם ראש עיר, רונן פלוט, כשאני אומר 'לנו' אני מתכוון לכנסת כי הוא היה מנכ"ל הכנסת והוא ידוע מאוד מאוד ומחובר מאוד. הוא לקח את העיר הלא פשוטה הזאת ורק לפני שבוע החליטה הממשלה להוסיף עוד 3,400 דירות לנוף הגליל, דבר חשוב מאוד. אבל בהצלחה של עיר צריך לפחות שלושה ת"פים, זה תעסוקה, תחבורה ותרבות וחינוך. בלי שיש תחבורה בעיר אי אפשר לפתח עיר חדשה, בלי שיש תעסוקה אנשים לא יכולים לחיות שם ובלי שיש חינוך ותרבות אז לא מצליחים.
לנוף הגליל יש עוד מעלה, היא אחת הערים המעורבות היחידות שמקבלות ומזמינות את המגזר החרדי לדור בתוכה בשמחה ולא כהכרח בגלל שהם קיימים, אלא ראש העיר בכבודו ובעצמו קרא לציבור החרדי לבוא לשם ובימים אלה נבנות עוד אלפי דירות עבור המגזר החרדי, אבל בתנאי שהוא יוכל להגיע לשם. כרגע, אמרתי גם ליזמים ולכל מי שחושב להשקיע בנוף הגליל, לפני שאתם מבטיחים שיש תחבורה ציבורית, כי הציבור שהולך לשם הוא בדרך כלל לא בעל רכבים, בעלי רכבים יכולים לרכוש במקומות יותר קרובים, וצריך להכין תחבורה ציבורית, לכן זה קריטי. זה לא רק לאנשים שכבר גרים שם וסובלים ותיכף נשמע אותם, אלא כדי שנוכל לפתח את העיר.
אני הייתי מאוד שמח אם ראש העיר היה מגיע לפה, אבל אנחנו נשמע את סגן ראש העיר, אלכס גדלקין, מיודענו, שהוא יהיה איתנו בזום. הוא כבר נמצא.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
שמח לראות אותך. אתה רואה? נוף הגליל מאוד קרוב לירושלים. אני רוצה לומר שזרימת החמצן הנדרשת לכל עיר באכלוס זה תחבורה ציבורית, בפרט בפריפריה, שאנשים קשורים אל הערים מהן הם באו, גם משפחתית, גם חברתית וגם קניות. אנשים חוששים לצאת לגור בעיר שכל חזרה למשפחה, אם זה בשבתות, אם זה לשמחות, אם זה לקניות של ביגוד או דברים שאינם מכולת, מצריכה נסיעה של חצי יום לפחות. בנוסף אנשים לא יכולים להגיע בשעות שאפשר לצאת.
דווקא בגלל החלטת הממשלה צריך לבחון, אולי היינו צריכים להביא גם מישהו ממשרד השיכון, שר השיכון דיבר על זה שהולכים לבנות בנוף הגליל, שיידע את הבעיה העומדת לפני שהוא יגיע לשם. אני שמח שהגיע לפה נציג בכיר של משרד התחבורה, עמיחי לוי, ויש לבחון את עבודת משרד התחבורה והיערכות נכונה לקראת כל עיר שעומדת לקראת אכלוס, בפרט נוף הגליל שמכפילה ממש ומשלשת את עצמה בעזרת ה' בעוד תקופה לא ארוכה, החורף כבר יאוכלסו עשרות משפחות חדשות ועד לסוף הקיץ יגיעו קהילות נוספות ולכולם יהיו דרישות תחבורתיות צודקות.
יש גם בעיה שעיר שאין בה תחבורה ציבורית זמינה, אנשים לא באים להתרשם ולהיות שם ולראות את זה ולקנות, זו עיר נידחת כזאת. איך אומרות הסבתות? מה שרחוק מהעין רחוק מהלב, אז אי אפשר לפתח עיר ושלא תהיה תחבורה ציבורית לשם.
יש לציין שנוף הגליל מוקפת בעשרות יישובים קטנים שגורמים לכך ששעת הנסיעה מתארכת בכל תחנה ותחנה למרות שרבים מתושבי העיר הזאת אינם זקוקים לאותו קו, או שאם הם זקוקים אז הם באים בטענה, וכבר שמענו על זה: למה אתם באים להציף לנו את האוטובוס שלנו, זה אוטובוס שמשרת אותנו שנים, אתם פתאום מוסיפים עלינו.
אז כל קו שצריך לפתח את נוף הגליל, לא יכול להיות שזה יפגע בתושבים הקודמים שגרים בכפרים והעיירות בוואדי ערה, וגם הדרך להגיע מהר יותר, בריא יותר, מבחינת, שוב, העניין של זיהום האוויר והעיכוב, זה לצאת מנוף הגליל דרך כביש 79, 75, ישר לכיוון כביש 6 ולחסוך לפחות שעת נסיעה. ואדי ערה באופן קבוע הוא או חסום, או עמוס, לעומת זאת כביש 6 והכבישים של צומת גולני, מה שהיה פעם צומת גולני – כל המושגים שלנו, שאנחנו זוכרים, צומת זה - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
מחלף. ברוך ה' הכול השתפר, אבל רק ואדי ערה עדיין נשאר. עכשיו אני רוצה להגיד ממש בפירוט קצר את שלוש הנקודות המרכזיות שנדבר עליהן היום. דבר ראשון כמובן ירושלים. לא רק בגלל שירושלים היא בירת ישראל, אלא שירושלים היא הכי רחוקה גם מנוף הגליל. יש היום רק חמש נסיעות ביום לכל כיוון ונדמה לי שכולן דרך ואדי ערה, שזה אומר עוד שעת נסיעה, כשכבר מגיע האוטובוס.
לאחרונה הוסיפו קו לירושלים בשעה שש וחצי בערב, אבל מי שרוצה להגיע לירושלים לאיזה שמחה או אירוע ובשש וחצי בערב הוא יוצא מנוף הגליל הוא כבר צריך לחזור מירושלים בשעה 11, זאת אומרת הוא מספיק להיות בירושלים בדיוק חצי שעה. אותו דבר נסיעת בוקר, האחרונה היא בשעה 11, אחריה יש רק בשש וחצי, זאת אומרת אין לו אפשרות להקדים את היציאה כדי להשתתף באירוע או לעשות קניות או כל מה שהוא צריך. לעומת זאת מירושלים הנסיעה הראשונה היא רק ב-11:10, כלומר אדם היה פה באירוע משפחתי, נשאר בירושלים, היה פה בשבת, אז עד יום ראשון בצהריים הוא רק יוצא לשם. ושוב, זה קו מאסף שמאריך את זמן הנסיעה.
בערבים, אני מתכוון לפנות ערב, כל היישובים בסביבה אינם זקוקים לנסיעה לירושלים, הם רוצים לצאת בבוקר ולכן סתם עוברים בכל היישובים ועושים תחנות מיותרות. בפיזור בתוך ירושלים יש גם בעיה. אמנם אני מודע לזה, ונשמע את התשובה, אני מצטער מאוד שאנשי האגף לתחבורה ציבורית בירושלים לא יהיו איתנו, אני חושב שהם היו צריכים להיות מרכזיים, הם הבטיחו, הם הוזמנו והם לא הגיעו. צריך לבדוק איזה יועץ יעץ להם שהיות שמדובר בקווים חרדיים אז לא צריך לבוא, אבל אני מקווה מאוד שהם יעודכנו. אנחנו נדאג לכך שהם יקבלו עדכון על זה ואני אדבר גם עם ראש עיריית ירושלים על הדבר הזה. זה לא יכול להיות שכשמדברים על תושבי ירושלים ועל קו לירושלים שלא יהיו פה נציגים מתכנית אב לתחבורה בירושלים.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
טוב, אז אתה תעשה את זה גם, תודה רבה. אני מסכם בשתי שורות את הדרישות לגבי ירושלים, קו חדש ישיר ירושלים-נוף הגליל, כולל תחנות איסוף בירושלים, מסלול הנסיעה צריך לעבור דרך כביש 79 ו-75 ללא מעבר בוואדי ערה, בלי לפגוע בתושבי ואדי ערה שיש להם את הקווים לירושלים, הם נוסעים לאל אקצא ולכל מיני דברים שהם צריכים לנסוע וזכותם וצריך לאפשר להם, אבל אנחנו צריכים, אם לא בכל ימות השבוע אז בערבי שבתות וחגים, זה חובה לתגבר. לחילופין אפשר לעשות חלופה לקו 955 שבשעות הנסיעה בערב שיירד מיד לכביש 6, הכביש המהיר.
ועוד דבר אחד, הוספת שתי נסיעות בקו הקיים מירושלים, לפחות עוד אחד בשעה עשר בבוקר והנסיעה האחרונה ב-11:30, ולהוסיף עוד קו אחד מנוף הגליל באמצע היום, בשתיים, שלא יהיה רק בערב, כשהוא צריך להיות בערב שם.
לגבי בני ברק ואשדוד אני אתן לפונים שלנו ולדוברים האחרים לפרט את הדרישות. וגם בית שמש, יש היום אוכלוסייה שגרה בבית שמש, קיבלנו פנייה גם מנציגת קהילת תולדות אברהם ויצחק, יש ביקושים חדשים לקראת אכלוס מסיבי של עשרות משפחות בעיר, גם אותם נשמע. אז אנחנו נשמע עכשיו את נציג הפונים. מי הראשון?
אליעזר ישעיהו בק
¶
לי קוראים אליעזר בק, אני גר בהר יונה כבר כמעט שלוש שנים. אני רוצה לדבר על הקו לאשדוד. היום אחד שנוסע לשבת לאשדוד, או גם באמצע השבוע לחתונה, אבל אנחנו נתמקד בעיקר בסופי שבוע, לוקח לו כמעט ארבע שעות. זאת אומרת הוא צריך לקחת אוטובוס לכיוון תל אביב-בני ברק ומשם לחכות עוד איזה חצי שעה, תלוי אם במקרה האוטובוס היה ריק והוא הגיע, אז הוא נוסע לאשדוד, ארבע שעות זה לוקח בערך.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
דיברנו על חזרה לעגלה והסוס, כבר אפשר לנסוע בעגלה וסוס ארבע שעות. הוא חייב להיכנס למרכז תל אביב או למרכז בני ברק עם כל הפקקים?
אליעזר ישעיהו בק
¶
עשו מספור - - - יודע כמה בדיוק היה, אבל יש אלפי תושבים. חוץ מזה שיש גם אותנו אז גם בעיר עצמה, אם עוד מעט יורשה לי, אני הזמנתי גם גברת שהיא גרה 30 שנה בנוף הגליל והיא נוסעת כל סוף שבוע לאשדוד.
אליעזר ישעיהו בק
¶
לא, אם יורשה לי להשמיע הקלטה, אני לא יודע אם זה מקובל פה. היא שלחה לי הקלטה, היא ביקשה שאשמיע את זה פה, היא לא יכולה לבוא.
אליעזר ישעיהו בק
¶
היא אומרת, היא סיפרה לי שלוקח לה חמש שעות. היא נוסעת לחיפה, לוקחת רכבת מחיפה לתל אביב ומשם היא נוסעת עם אוטובוס לאשדוד. לוקח לה חמש שעות. גם לנו התושבים לוקח המון זמן. עיקר הבעיה זה במוצאי שבת, במוצאי שבת כשאנחנו רוצים לחזור מאשדוד לנוף הגליל, צריכים לנסוע לבני ברק, אנחנו מדברים על סיפור של שעה וחצי עד שעתיים. אז קודם כל לחכות, הרי כולם יוצאים מוקדם בגלל שהם לא רוצים לפספס את האוטובוס לנוף הגליל, לתפוס את האוטובוס השני.
אליעזר ישעיהו בק
¶
זאת אומרת הוא צריך באשדוד לצאת עם שלושה כוכבים כדי לתפוס את האוטובוס של תשע וחצי.
אליעזר ישעיהו בק
¶
כן, הוא צריך גם לתפוס את האוטובוס בתחנה הראשונה, לנסוע לבני ברק, ואחרי זה זה או לפספס ולקחת ספיישל, או לחזור לאשדוד וללון לילה נוסף.
אליעזר ישעיהו בק
¶
בגלל שיש אוטובוס אחד. חוץ מזה שגם בן אדם נוסע במוצאי שבת עם שלושה, ארבעה, חמישה ילדים, והוא מטלטל אותם מעוד אוטובוס לעוד אוטובוס, אין שירותים באמצע, אין כלום, וגם, לוקח ארבע שעות, הכי קצת. אם באמת הכול הצליח לו, אם לקח לו שלוש וחצי שעות הוא עשה פיס, ממש היה לו קצר, הייתה לו קפיצת הדרך אם הוא הגיע בשלוש וחצי שעות.
נוצר מצב שהילדים לא רוצים לנסוע לאשדוד היום. לילד נשאר סיוט, הם בוכים וזה הפך לסיוט, הדרך לאשדוד. אנחנו מדברים היום על 2,000, 2,400 תושבים אצלנו בשכונה ואין פתרון.
קריאה
¶
זה לא נכון. אחת האוכלוסיות שמתחתנת היום באופן מאוד מאוד אינטנסיבי זה האוכלוסייה באשדוד. זו אוכלוסייה צעירה שמתקיימות שם, אני יכול להגיד, עשרות חתונות.
קריאה
¶
אני לא מדבר על קניות, אני כרגע מדבר על שמחות שבן אדם חייב להגיע. צריך גם להתייחס לאמצע השבוע, לא רק לסוף השבוע.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני קודם כל שמח בשביל אשדוד שהיא מבחינה דמוגרפית, כשאני באתי לאשדוד לפני 43-42 שנה חלמנו שתהיה פעם אפשרות שאשדוד תהיה עיר, שלא תהיה סניף של ירושלים. היום אני מבין שאשדוד מספקת כבר צעירים להר יונה ולערים אחרות. טוב, אשדוד הייתה אז 70,000 איש, היום יש 220,000. הבקשה שלך זה פשוט קו אשדוד-הר יונה, נוף הגליל.
יעקב קליין
¶
אני גם תושב הר יונה ג'. רציתי רק לחדד, האופציה שאליעזר כאן דיבר, מעבר דרך בני ברק לאשדוד זו אופציה שלא קיימת גם להלוך וגם לחזור לאחד שנוסע ביום חול כי האוטובוס יוצא בשעה שש, שש וחצי בערב וחוזר ב-11 ורבע. בן אדם שרוצה להספיק אירוע באשדוד או לעשות קניות, הוא גם חייב להישאר לילה או לנסוע דרך תל אביב, שאז, כמו שאמרנו, זה ארבעה אוטובוסים. גם לצאת מהשכונה, לקחת קו מהעיר לתל אביב, מגיע למסוף 2000, מתל אביב לאשדוד ובאשדוד גם לשכונות החרדיות באשדוד, צריך באשדוד עוד קו פנימי. זאת אומרת מינימום ארבעה אוטובוסים.
כל האופציה של קו 828, שזה הקו מהר יונה לבני ברק כזה רק פעם אחת ביום, או שאתה לוקח אותו בהלוך, המשך לאשדוד, או בחוזר, שזה פתרון, אבל לא – אם יתגברו את קו 828 לכל היום אז נוכל אולי לשקול אופציה שבימות השבוע - - -
יעקב קליין
¶
זה קו הר יונה-בני ברק. בימות השבוע, כמו שנאמר קודם, יש צורך, הצורך המיידי כרגע, יש ביקוש גם בימות השבוע וגם במוצאי שבתות וחגים, הצורך העיקרי, כמו שאליעזר ציין, שהילדים לא רוצים לנסוע, זה בעיקר הקושי. איפה שזה מתנגש עם הילדים, זה בערב שבת, זה להיכנס לבני ברק, על כל המשמעות שבכך, זאת אומרת עיכוב של שעה פלוס בבני ברק עצמה. אז אפילו שיוצאים בעשר ורבע, שזה גם מוקדם, עוד מעט נדבר על כך, על הקווים לבני ברק, בגלל הקישורים, יוצאים בעשר ורבע בבוקר, עכשיו בחורף, כשהשבת נכנסת כבר בארבע, עם כל העיכוב בבני ברק מגיעים ממש ל –
יעקב קליין
¶
כן, נכון. אנחנו צריכים לדבר על הנקודה של בני ברק מהנקודה של אשדוד. מה שכרגע דחוף לאשדוד זה אוטובוסים בערבי ובמוצאי שבת וייתכן גם בחמישי בלילה. בשאר ימות השבוע זה תלוי כמה יתגברו את הקו של בני ברק, שאז זה יהיה מעשי, זה יהיה רק שני אוטובוסים לעבור ולהגיע לאשדוד.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
זאת אומרת אם יהיה תגבור לבני ברק זה יעזור באמצע השבוע לאשדוד. מי מדבר על בני ברק?
יוסף מאיר כהנא
¶
אני גר בנוף הגליל שלוש-ארבע שנים. אני עשיתי מבצע לפני חודשיים לילדים שלי, הם מתנהגים טוב הם מקבלים גלידה בשבת. נסעתי ביום חמישי ל'אושר עד', קניתי גלידה, יצאתי מ'אושר עד' עם כל הקניות, חיכיתי בתחנה, פספסתי את האוטובוס בחמש דקות, יש אוטובוס כל שלושת רבעי שעה.
יוסף מאיר כהנא
¶
יש אוטובוס פנימי, פקק שלושת רבעי שעה. פספסתי את האוטובוס בחמש דקות, חיכיתי עוד 40 דקות בנוף הגליל, לקו הפנימי, הגעתי הביתה, כל הילדים באו בשמחה, פתחתי את הגלידה היה נוזל אחד גדול.
יוסף מאיר כהנא
¶
בנוף הגליל. אישרו את הקו הזה פה בוועדה לפניות הציבור לפני שלוש שנים, מאז לא הוסיפו שום קו, רק פעם בשלושת רבעי שעה. כמות התושבים הוכפלה ושולשה ויש רק קו אחד פעם בשלושת רבעי שעה.
יוסף מאיר כהנא
¶
39. צריך לקופת חולים, צריך להגיע או חצי שעה לפני או לחכות שלושת רבעי שעה אחרי, כשמפספסים את הקו.
יוסף מאיר כהנא
¶
ויש גם באמצע היום שיש רק פעם בשעה וחצי, שעה ושלושת רבעי שעה. אם מישהו תקוע בעיר הוא צריך לחכות עכשיו שעה וחצי.
יוסף מאיר כהנא
¶
כן, על בני ברק. בבני ברק יש עוד בעיות, שהקו שנוסע הוא הקו שחוזר. מישהו שהגיע אליי לשבת, לפני שנה, הוא הגיע בזמן הדלקת הנרות. היו קצת פקקים בוואדי ערה והוא הגיע בזמן הדלקת הנרות, כי הקו שנוסע ביום שישי הוא גם הקו שחוזר. במוצאי שבת הקו יוצא רק בתשע וחצי, שלוש-ארבע שעות אחרי צאת הכוכבים, כי הקו הזה אמור להגיע מהר יונה, אז מה שקורה אני בשבת אצל אבא שלי עם כל הילדים ועכשיו מגיע צאת השבת, אבא שלי אומר: נו, סע הביתה, לא, עוד שלוש שעות צריך להישאר, להגיע להר יונה באיזה שתיים בלילה עם כל הילדים ואחר כך יום אחרי להעיר את כולם, כי זה אותו קו שמגיע להר יונה הוא חוזר לבני ברק.
יוסף מאיר כהנא
¶
כן, אז הוא קודם כל יוצא מהר יונה ורק אחר כך הוא חוזר מבני ברק, אותו קו. צריך לעשות שני קווים, קו אחד שעה אחרי צאת הכוכבים וקו שני שייצא אחר כך.
וגם באמצע השבוע, בעיקרון הקו אמור לשרת את כל המרכז, יש קו שיוצא בשעה שש וחוזר בשעה 11 ורבע. מי שרוצה להגיע קצת יותר מוקדם לקניות אין לו איך להגיע.
יוסף מאיר כהנא
¶
מי שרוצה להישאר בבני ברק חייב לחזור רק ב-11 ורבע. צריך לעשות גם בבני ברק, שיהיה משהו יותר מוקדם.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
מה שאני אמרתי זה כשאני נוסע ברכב פרטי של הכנסת, זה אחרת לגמרי, אני רוצה לשמוע ממישהו שנוסע באוטובוס.
יעקב קליין
¶
מי שנוסע באוטובוס אז זה ככה, כיום הנסיעות הקיימות, כפי שציינו, זה חמש נסיעות ביום, מדובר בארבע נסיעות שיוצאות בחמש, שבע, תשע ו-11 בבוקר, חזרה יש לנו רק באחת עשרה, שלוש, חמש ושבע בערב. בנוסף לכך הוסיפו בשנה, שנה וחצי האחרונות את הנסיעה בערב, של שש וחצי וחזור ב-11 ומשהו, 11:25.
גם פה יש את הבעיה שאין נסיעה במשך היום. בן אדם שרוצה לנסוע לאירוע יוצא בשש וחצי, במקרה הטוב הוא מגיע בתשע לתחנה המרכזית בירושלים. אם הוא רוצה להגיע לשכונות החרדיות זה אורך לו מינימום שלושת רבעי שעה עם אוטובוס נוסף, או אפילו אם הוא לוקח מונית ייקח לו רק חצי שעה להיכנס לשכונות הפנימיות. זאת אומרת לפני עשר הוא לא מגיע והוא כבר צריך לחזור כי האוטובוס ב-11 יוצא מהתחנה המרכזית. אין לו אוטובוס ישיר להיכן שהוא צריך להגיע.
חוץ מזה, כמו שאמרנו בבני ברק, בשעות הבוקר אין בכלל אופציה למי שנשאר ללון בירושלים בימות השבוע, רק באחת הוא יכול לחזור הביתה.
יעקב קליין
¶
מהר יונה ישיר לירושלים, לשכונות החרדיות. קו שהתדירות שלו, לדעתי, קודם כל צריך להשאיר את המצב הקיים ובנוסף לכך עיקר הדרישה לקו החדש זה בשעות הערב, כמו שהוסיפו לנו את ה-955 בשש וחצי ו-11, באזור השעות האלה. כמו כן בשעות הבוקר עוד נסיעה בכיוון ההפוך, זאת אומרת לצאת מירושלים לנוף הגליל באזור עשר בבוקר וחזור בשתיים. האוטובוס של שתיים יכול לשמש גם את אלה שהגיעו בבוקר ורוצים כבר לחזור, לראות את המקום וכו', גם אנשים שרוצים להקדים ולנסוע לחתונות מקרבה ראשונה, שהם לא רוצים לצאת בשש וחצי ולהגיע בתשע, הם רוצים להגיע קודם. אלה הנסיעות העיקריות שצריכים בימות השבוע.
בערבי שבת שניים או שלושה אוטובוסים, לפחות שתי פעימות נסיעה, גם מוקדם וגם יותר קרוב לשבת, כי יש אנשים שרוצים את שניהם, וכן במוצאי שבת, בשני הכיוונים, גם מהר יונה לירושלים, גם מירושלים להר יונה.
יעקב קליין
¶
כן, זה אני אומר הדרישה מבחינת המצב הקיים, שמתמלאות התחנות בהר יונה, זה יכול למלא את הביקוש. כמובן שנשמח אם יוסיפו, אבל זו הדרישה הבסיסית. זה אנחנו אומרים בנוסף למצב הקיים, שכל השעות האחרות, הרי יש אנשים שנוסעים מהר יונה בחמש ובשבע בבוקר, אבל האוטובוס מתמלא גם מהר יונה ג'. עיקר הדרישה שאנחנו יכולים לבד למלא אוטובוס זה בשעות שציינו.
קריאה
¶
אחת הבקשות היא של תולדות אברהם יצחק ותולדות אברהם יצחק מקיימים כל שבוע נסיעות, עקב כל הסיפור הם מקיימים נסיעות פרטיות, הם מוציאים אוטובוסים, כל שבוע הם מוציאים יותר מאוטובוס אחד.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
לגבי הפיזור בירושלים, אני רוצה לנסות לעזור. אני לא יודע אם אני צריך לעזור כי אולי אני צריך להתעלם, אבל אני לא מתעלם. יש עכשיו עבודות קשות מאוד בכבישים בירושלים וזה סיפור שייקח כמה שנים, לצערי, לדעתי אפשר היה לעשות את זה ברבע זמן. זה כתושב השכונה וכמי שעובר בכבישים האלה, זה סיפור אחר, זה שייך יותר לבינוי, עד שבונים פה כביש.
אז אולי יש לנו היום מה שנקרא כביש גולדה מאיר, שהוא פנוי יחסית ליציאות מהירות, אז אם היו עושים בהר חוצבים תחנת פריקה וטעינה לאותם קווים שלא יצטרכו לעבור, אחרי שאדם נסע כבר שלוש שעות מהר יונה הוא צריך עוד שעה לשבת עד השכונות, אפילו בר אילן הפך נורא ואיום, 40 דקות לעבור את רחוב בר אילן היום, זה כל הקווים אגב, גם 450 וגם מאשדוד וגם מירושלים. אז אולי אפשר לעשות באתר הר חוצבים, שיש לכם שם מקום, פשוט לפרוק ולטעון ואוטובוסים יוכלו לצאת מיד מחוץ לעיר ולהיכנס מיד מכביש 9, ואז לפחות את הסבל הזה של להגיע כמעט אל הבאר ואי אפשר לרדת מהאוטובוס בגלל פקק, את זה לפחות נשחרר.
הפונים דיברו. אנחנו נפנה לממלא מקום ראש העיר אלכס גדלקין. אתה איתנו?
אלכס גדלקין
¶
איתכם. שלום לכולם, ולך באופן אישי, אדוני היושב ראש, ולכל התושבים שנמצאים בוועדה. בגלל סיור מסוים לא יכולתי להגיע, אבל אני שמח להיות איתכם. ראשית אנחנו מברכים כל מי שמגיע לגור בנוף הגליל ואני באופן אישי וראש העיר רונן פלוט מקדמים את האכלוס של שכונת הר יונה ג' ולצורך כך אנחנו גם עובדים בצורה יוצאת מן הכלל עם הנציגים של משרד התחבורה לקווים גם עירוניים וגם בין עירוניים.
מה שצוין שם לגבי קו 39, אני בטוח שהנציגים של משרד התחבורה יעדכנו אתכם בנתון יותר נכון, אבל חיכינו לאישור התקציב ואני שמח שהתקציב אושר ועקב העובדה שאושר תקציב קו 39 צריך בימים אלה, התחנה שהתבקשה להסב לצורך כך הוספה על ידי העירייה, זה נצבע והקו אושר, ואני בטוח שתוך שבועיים נוכל גם לפרסם על התחלה של קו פנימי.
כרגע בשכונה גרים בסביבות 550 משפחות ויש שני קווים שנכנסים כתחבורה עירונית. אנחנו עובדים על כך שבשנה הקרובה גם יהיה קו נוסף לתוך השכונה, קו פנימי. כמו כן דובר שם על מסחר, אנחנו גם עושים בימים אלה - - -
אלכס גדלקין
¶
קו 39, משרד התחבורה, הבנתי שיש שם נציגים, לפי הנתונים שיש לנו ב-14 בחודש הקו צריך להתחיל לעבוד על פי אותו מסלול שמתואם עם נציגי הקהילות שנמצאים אצלכם בוועדה.
לגבי תחבורה בין עירונית, אנחנו גם עובדים עם האחראית על התחבורה הציבורית במחוז צפון, אינה, וכל הצוות של משרד התחבורה, להביא קווים חדשים.
אלכס גדלקין
¶
אינה פה, אז היא תיתן לכם סקירה. אנחנו כמובן בעד להביא עוד תוספת של קווים, בסופו של דבר זה רצון של כולם וכולם מבינים ועובדים במסגרת מה שניתן. אנחנו כן בעד להוציא חלק מהקווים, שלא ייכנסו לנצרת, זה יקצר את זמן ההגעה ואנחנו כולנו מבינים שכמה שפחות זמן אנשים ייסעו ויותר מהר יוכלו לנסוע בתחבורה הציבורית אנחנו מאוד בעד.
העיר נוף הגליל נמצאת בין המקומות הראשונים בארץ בשימוש בתחבורה ציבורית ועל כך אנחנו עושים את כל המאמץ ונמצאים בקשר גם עם משרד התחבורה וגם עם החברות שמפעילות את התחבורה הציבורית בתוך העיר.
אנחנו כבר אישרנו לגבי קווים חדשים, גם קווים תוספתיים לירושלים ובני ברק, כמובן אם בסוף ייתנו עוד תקציב לתחבורה ציבורית להכניס קווים חדשים אנחנו נשמח, אבל אני חושב שיש כבר בשורות שאפשר להגיד באופן מיידי, שזה תוך שלושה-ארבעה חודשים, שזה תוספת קווים בין עירוניים, ואני בטוח שנמשיך בשיתוף פעולה עם משרד התחבורה ונוכל להביא עוד בשורות טובות למען התושבים.
רק להגיד שגם היום אנחנו כבר נמצאים בפיתוח של השכונה באופן כללי, גם הר יונה ג' וגם שכונות אחרות, בתחבורה ציבורית. אנחנו מאמינים בתחבורה הציבורית, גם כרשות, ובימים האלה אנחנו מתחילים לעבוד על רכבת קלה, רכבת נופית, שגם זה אושר בסופו של דבר ואני בטוח שבתמיכה של חברי הכנסת וכל הקהילות נוכל להביא קהילות חזקות וטובות לגור כאן בעיר ובאופן פרטי גם בהר יונה ג'.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
תודה, אלכס. לגבי הרכבת הקלה עוד נעשה דיון פעם על איפה היא עוברת, אבל עכשיו אני רוצה ממך התייחסות, אמרו לי שיש לכם כביש שנקרא 6500. יש חלק של משרד השיכון, יש חלק של משרד התחבורה, מה קורה עם הכביש הזה?
אלכס גדלקין
¶
אז בהמשך לפגישות עם משרד התחבורה ונתיבי ישראל כביש 6500 כרגע הוקפא, זאת אומרת שיציאה צפונה כרגע נמצא בהקפאה. אנחנו מנסים לקדם כביש חלופי, כביש 786, שהוא יקשר את העיר נוף הגליל לאזור התעשייה ציפורית, אזור תעשייה ענק שמתפתח וראש העיר רונן פלוט דוחף מאוד והביא עוד מפעלים נוספים, מעל 23 מפעלים נפתחו רק בתקופה האחרונה, ואנחנו עושים מאמצים שכביש 786 יהיה בביצוע. הוא עוד לא מתוקצב, אבל כרגע בודקים אופציה לתכנון מקדמי של כביש 786, שהוא יחבר ליציאה צפונה את העיר.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אולי עמיחי אחר כך יסביר לנו מה זה. אני זוכר, אלכס, כשאני הייתי בנוף הגליל, כשזה עוד נקרא בשם אחר, אמר לי ראש העיר דאז, שיש תכנית לעשות כביש ישר לצומת גולני מיד. זה 6500?
אלכס גדלקין
¶
נכון, צודק, אבל אלה היו תכניות שהיו, דיברו, אבל מהדיבורים לא יצא שום דבר. אמרו שרק התכנון של הכביש יכול לקחת בין חמש לשבע שנים ואחר כך תקצוב וביצוע יהיה בעזרת ה' אולי הילדים שלי או הנכדים שלי יוכלו לנסוע בו.
אלכס גדלקין
¶
786 זה כביש, מי שמכיר, היציאה בהמשך לצומת ריינה, מי שיוצא לכביש 6400 מהר יונה, מתחבר מאחורי צומת ריינה, יש אופציה להתחבר, כביש מאוד קצר לביצוע, מאוד קל לעבודה, נבדק על ידי משרד התחבורה, הכלכליות שלו והביצוע שלו, אנחנו עכשיו לוחצים על משרד התחבורה ונתיבי ישראל. מי שקיבל אור ירוק לבדוק את הכדאיות ואופציה לתכנון של הכביש זה נתיבי ישראל. אנחנו בקשר איתם, צריך להציג את זה בסוף הרבעון הראשון של 2022, את האופציה של התכנון של הכביש הזה, ואז הכביש הזה יהיה אופציה לחיבור של העיר וכל האזור לכיוון צפונה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
תודה רבה, אלכס גדלקין, ודרישת שלום למנכ"ל שלנו פה מהכנסת, ראש העיר שלכם, רונן פלוט.
לפני שאני אתן לחברי הכנסת, ברשותכם אני רוצה לשמוע מגב' אינה ברזנבורג, ממונה על התחבורה הציבורית במחוז צפון, אם יש לך איזה בשורה כדי שנוכל לתת לחברי הכנסת להתייחס.
אינה ברזנבורג
¶
האמת היא שאיך שנכנסתי לתפקיד לפני שנה רוב הפניות היו באמת ברמה של 60-50 פניות על השירות העירוני בהר יונה ועשינו פה תהליך חשיבה ביחד עם גדלקין וביחד איתך וביחד עם שלמה רוזנשטיין, מי שמכיר, ואנחנו הולכים להכניס ב-14.12 את קו 49 לתוך השכונה. מאחדים לאורך, עד שהוא יורד דרומה, מאחדים בחלק מהמקומות את שני המסלולים, בחלק מהמקומות אישרנו אותם, במיוחד בדרום, אישרנו את הקווים במסלולים נפרדים.
ההכנסה שלהם לתוך השכונה תייצר לוח זמנים של כל 20 דקות, והחלק הכי חשוב פה, שזה מה שחיכינו, זה הצבה של התחנה בדליה פינת יקינתון, שם עוברים כל הקווים הבין עירוניים. כשרצינו לעשות את המהלך הזה ולהציב תחנה במעלה יצחק אז באמת פניתם חזרה ואמרתם שיש שם כביש מאוד מאוד רחב וזה מאוד מסוכן לעבור עם עגלות, אז הצענו נקודת החלפה מאוד טובה ונוחה בין השירות העירוני והשירות הבין עירוני, כל הקווים עוברים שם. זה יהיה ב-14.12, כבר התחלנו לקדם את זה.
אינה ברזנבורג
¶
זה יהיה ביחד, כרגע ימשיכו, אבל הלו"ז שלהם מייצר שפעם יהיה 39 ופעם 49. שניהם ימשיכו, כל אחד מהם כל 40 דקות, אבל ביחד, כשאנחנו נאחד את המסלולים, אז יהיה כל 20 דקות.
יעקב קליין
¶
לא, לא כרכום, לא בהר יונה ב, בהר יונה ג' עצמו. הוא עוצר בתחנה של האדמו"ר מבלז, עולה למעלה לעין מאהל ויורד.
אינה ברזנבורג
¶
נכון. המשפט שרציתי להגיד זה על התכנון ארוך הטווח. הרק"ל צפוי להיכנס ב-2027, אנחנו עובדים על זה באינטנסיביות ועובדים על תכנית רחבה יותר, לכל נוף הגליל, לכל מרחב נצרת, אנחנו נותנים את השירות.
אינה ברזנבורג
¶
כל זה צריך להיכנס בפנים, זו ההסתכלות הרחבה יותר, אנחנו כבר פחות מסתכלים רק נקודתית בתוך עיר, אלא השירות הוא אזורי.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
חברי הכנסת רוצים לשמוע את עמיחי לוי, אם אתה יכול את התמצית של הבשורה, אם יש לך, ואחר כך תמשיך אחריהם.
עמיחי לוי
¶
אז אני עמיחי לוי, מנהל את אגף ההפעלה והרישוי ברשות הארצית לתחבורה ציבורית במשרד התחבורה. עלו פה הרבה דברים אז אני אענה על מה ש –
עמיחי לוי
¶
על מה שיו"ר הוועדה רואה לנכון כהכי חשוב, אבל אני אולי אתחיל עם 955, כי אני חושב שזה היה הכי בולט, לירושלים. אולי עוד מילה קודם. אינה הזכירה את הרכבת הקלה בין נוף הגליל בין נצרת לבין חיפה. אנחנו במשרד התחבורה מנסים לייצר כמה שיותר רשת תחבורה שאפשר לנוע בתוכה, רשת שמתבססת על המטרופולינים ששם יש את מרבית התנועות המסיביות שיוצרות את עומסי התנועה ולכן נוף הגליל ונצרת כחלק מהמטרופולין הצפוני חיפה יקבלו את מרב המענה בתנועה בתוך המטרופולין הזה. צריך להגיד את זה, התנועות למרכז הארץ או דרומה זה תנועות משניות מבחינת ההיקפים שלהם ואנחנו בהחלט מכוונים לזה שהתנועה בתוך המטרופולין תהיה התנועה הכי קלה ומהירה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
עמיחי, בוא נתמקד בעניין שרצית, כי הרכבת הזאת לפני חמש שנים, אני חושב, אמרו לי שאוטוטו כבר מתחילים לפעול בזה.
עמיחי לוי
¶
כן, אם רוצים לקבל תשובה מוסמכת צריך לעשות על זה דיון. לגבי קו 955 מהר יונה, נוף הגליל ונצרת לירושלים, הקו משרת, כמו שנאמר קודם, מגוון אוכלוסיות, אנחנו לא מסתכלים מי הנוסעים אלא באמת מנסים לכוון לכל המשתמשים. לפני כשנה הוא תוגבר, כמו שצוין פה, בשעות אחרי הצהריים והלילה לאור בקשות תושבי הר יונה ולראשונה התאפשר לנסוע ישירות בין נוף הגליל וירושלים גם בשעות אחר הצהריים והערב.
צריך להגיד שעשינו את זה במהלך שנים בלי תקציב. הרב מקלב יושב ומכיר את זה מבפנים, באמת הצלחנו ל - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אגב, הוא הלשין עליך ואמר שאם אתה תהיה פה, בעזרת ה', נוכל להגיע לסיכומים ולכן חשוב מאוד שאתה תבוא. שאלתי אותו, הוא היה שם, ביקשתי שיגיד לי מי יכול לקבוע לנסות לעשות משהו, הוא אמר לי שאני צריך לפנות אליך.
עמיחי לוי
¶
לגבי המסלולים של 955, גם בצפון וגם בירושלים, קודם כל הנסיעה דרך ואדי ערה נבדקה, החלופה שלה זה נסיעה דרך כביש 6, כביש 77 וכביש 6. בבדיקות שלנו, בימי שישי ובמוצאי שבת התנועה בכביש 6 לא יותר מהירה, וזה בגלל העבודות באליקים וביקנעם, יש שם עומסים כבדים לא פחות מאשר ואדי ערה.
עמיחי לוי
¶
זה זמני, זה אמור להסתיים תוך פחות משנה ואז אנחנו נוכל לבחון להסיט את המסלול, אחרי שהקו יסיים את המסלול שלו בנצרת, שהוא יתחבר לכיוון כביש 77 וכביש 6. כרגע זה סיכון יותר מאשר סיכוי לעבור לכביש 6.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
יש אפשרות שאולי גם בשנה הזאת, עד שזה יתוקן, זה לא רק עניין של זמן, תושבי ואדי ערה מרגישים לפעמים שתושבי הר יונה לוקחים להם את האוטובוסים שהיו להם, בתחנות שלהם. 955 נוסע ישיר, אין לו תחנות איסוף?
עמיחי לוי
¶
לא, לתושבי ואדי ערה יש שירות עם הקווים שבין ירושלים לעפולה, זאת לא הנקודה, כלומר ברגע שאנחנו נראה שהמסלול המהיר יותר מנצרת ונוף הגליל זה לא ואדי ערה, לתושבי ערה יש מענה בקווי ירושלים עפולה.
עמיחי לוי
¶
נכון. לגבי המסלול בנצרת עצמה. אנחנו קיבלנו לא מעט פניות לגבי הכניסה לנצרת. צריך להגיד שהיסטורית זה קו שמקשר בין נצרת לירושלים ומשרת לא מעט מתושבי נצרת שנוסעים לירושלים, משרדי ממשלה, סטודנטים, וחשוב לנו לשמר את השירות הזה. אנחנו כן קיצרנו אותו, היה מהלך של קיצור מסלול בתוך נצרת, נצרת מאוד פקוקה, יחד עם זה גם דיללנו תחנות לאורך הציר, גם בוואדי ערה דיללנו תחנות כדי לקצר את זמן הנסיעה.
בגלל ההבנה שהכניסה לנצרת בימי שישי היא המשמעותית ביותר אנחנו בעוד כחודש נקצר את המסלול של הנסיעות של יום שישי בצהריים, שמשרתות באמת בעיקר את המגזר החרדי, נבטל בהם את הכניסה לנצרת, רחוב פאולוס, זה משהו שיכול לחסוך בין 30 ל-40 דקות וזה כבר שיפור.
לגבי המסלול בירושלים, כמו שיושב ראש הוועדה ציין, יש עבודות על הרכבת הקלה ברחוב בר אילן שיוצרות עיכובים מאוד מאוד כבדים כבר היום למרבית הקווים וזה רק יילך ויחמיר. אנחנו למעשה פועלים עכשיו במגמה הפוכה, להוציא שירות בין עירוני מכל מרחב בר אילן, כבר יצא שירות להרבה מאוד יעדים.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
הר חוצבים זה ליד השכונות האלה, זה מסה. אם לא הר חוצבים האלטרנטיבה זה להיתקע בבר אילן.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
בכל אופן, עמיחי, העניין הזה של הר חוצבים, תשקלו את זה היטב כי אני חושב שזה הפתרון היחיד שהוא זמין ונגיש.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
אתה יכול לקבל החלטה, להעביר אותה לעיריית ירושלים, שאנחנו מבקשים שכל עוד שמתבצעות שם עבודות שיילכו להר חוצבים.
משה אבוטבול (ש"ס)
¶
הרב אייכלר, אני באתי רק להגיד משפט אחד, לגבי חריש, כי הבטחתי להם, הייתי בכמה סיורים במקום והבטחתי להם וגם לראש העיר לעזור להם בנושא הזה, גם כתבתי מכתבים.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
הוא זה שמקלקל להם. אני אגיד לך שיש קו עם מספר שהיה צריך להתחיל לפעול וראש העיר, הוא נתן את ההוראה לא להפעיל אותו. שיהיה כתוב בפרוטוקול.
משה אבוטבול (ש"ס)
¶
הר יונה, סליחה, סליחה אלף פעמים. אני מבקש סליחה, על הר יונה התכוונתי. הרב מקלב, התכוונתי להר יונה, סליחה אלף פעמים. הייתי גם בחריש.
עמיחי לוי
¶
קו לבני ברק, כמו שהזכירו יש היום קו מספר 828 עם נסיעה יומית לכל כיוון שנפתח לפני כשנתיים-שלוש.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
לא, אמרת את הבעיות של הקו לירושלים, אם ואדי ערה או כביש 6, הקו לבני ברק מאיפה?
היו"ר ישראל אייכלר
¶
כן, תבדקו את זה מחדש, כי אני חושב שמכל הבחינות עדיף כביש 6, גם אם יש עכשיו עבודות שם.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
צריך להגביר את התדירות בגלל מספר המשפחות שגרות בהר יונה וגם לאור העובדה - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
לא, הוא עוד לא דיבר, אני אגיד בדיוק מיהו, ואולי גם את מר עפיפי עצמו אנחנו נעלה בעזרת ה', אבל יש לנו עוד זמן.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
אני שואל אותך, אני לא שואל אותו, יש גידול באוכלוסייה וככל הנראה, אנחנו מקווים בעזרת ה', שעכשיו יבואו עוד, גם על פי החלטת הממשלה, האם יהיה מדובר במשרד התחבורה בהגברת התדירות?
עמיחי לוי
¶
אז הבקשה הזאת בהחלט נמצאת בסל הבקשות שמחכות לתקצוב אצלנו. כידוע עבר עכשיו תקציב מדינה, הצטברו בקשות במשך שלוש שנים, אנחנו עכשיו יושבים על התעדוף. אני לא יודע כרגע להבטיח אם יהיה או לא יהיה או באיזה טווח זמן, אבל מבטיח שזה נמצא על השולחן וזה נבחן לפי כל הכללים, כמו כל בקשה אחרת.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
בציבור החרדי המשמעות של תחבורה ציבורית היא קריטית. אני הייתי שותף לכמה קווים, למשל ירוחם, אנשים הרגישו בבית סוהר, הם היו צריכים לנסוע לחתונה והם היו מנועים מלעשות את זה מכיוון שהם לא יכלו לחזור. זה ציבור שחלק גדול ממנו משתמש בתחבורה הציבורית. בהר יונה, אם תהיה תחבורה סדירה, זה גם יהיה לטובת החברות הציבוריות אבל זה גם לטובת היישוב וגם לטובת התושבים, לכן צריך לתת לזה עדיפות.
עמיחי לוי
¶
אנחנו מכירים היטב את הצורך והרגישויות, אני הייתי שמונה שנים במחוז דרום אז אני מכיר מצוין גם את ירוחם וכמה הקו לירושלים תרם להם.
עמיחי לוי
¶
כן, עם ירוחם ונתיבות כן, לשמחתנו. והר יונה, כמו שאמרתי, אנחנו כרגע לא יודעים להתחייב, אבל זה בהחלט נמצא - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אבל, עמיחי, אני רוצה שתיקחו עוד נתון, כשמדובר על הדרום, וגם אנחנו עסקנו בוועדה הזאת הרבה על הדרום, הדרום הרחוק יותר, דובר גם על קווים מיישובים שהם לא מלאים, אבל יש צורך לאנשים המעטים במושבים בדרום, הקימו חברת דן דרום ומאוד פיתחו את זה. פה מדובר על אוטובוסים מלאים, אנחנו לא מבקשים משהו בשביל כמה אנשים שרוצים לנסוע, אלא אוטובוסים מלאים.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אבל על אחת כמה וכמה שכאשר האוטובוסים מלאים והצורך קשה ועם ילדים ומשפחות, שהם לא נודדים כמו בחור צעיר שקופץ מאוטובוס לאוטובוס, אז זה מאוד חשוב. תודה רבה, הרב גפני.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
מילה לגבי אשדוד, אולי תגיד את זה אחרי חברי הכנסת, יש עוד שני חברי כנסת. הרב פרוש, בבקשה.
מאיר פרוש (יהדות התורה)
¶
אני נכנסתי לפה אחרי ועדת חוץ וביטחון. היום אי אפשר לנהל ועדה בלי שחב"ד מעורבת בעניין הזה, אז אני אומר שזה אותו משקל שאתה לא יכול לבוא לפה לדבר בוועדה כזו כשיושבים כל כך חסידי בלז ולא להזכיר שיש יוסי מילר בעולם ויש לו חתן שקוראים לו יעקב קליין ומה עם אשדוד. כלומר עכשיו מה עם אשדוד?
היו"ר ישראל אייכלר
¶
הבנתי. לגבי אשדוד, אם הרב מאיר רוצה לשמוע על אשדוד, עמיחי היה עכשיו בעניין אשדוד, רק עצרתי אותו.
יעקב קליין
¶
אפשר להוסיף מילה? מה שעמיחי אמר מקודם על קו 955, שרוצים להוציא מיום שישי מנצרת, אם הבנתי נכון?
יעקב קליין
¶
כן, בנסיעה לירושלים. לפי מה שהבנתי מכם יש בשעות היום ביקוש וביום שישי פחות ביקוש בנצרת?
עמיחי לוי
¶
יש ביקוש לאורך כל השבוע, בהיקפים כאלה ואחרים, הנסיעה ביום שישי בצהריים נוספה לפני שנה לאור בקשת שכונת הר יונה וזה ברור לנו גם שזה מרבית המשתמשים, אלו גם השעות של הפקקים הכי קשים בפאולוס בנצרת. אפשר להגיד לא בצורה חלקה, כי עדיין אנחנו מורידים שירות לנצרת בקו הסדיר, אבל באופן חריג זה יקרה.
יעקב קליין
¶
האוטובוס בשעות הערב גם נוסף רק בגלל דרישה של הציבור שרצה להגיע לאירועים, הוא גם סתם מאריך בנצרת.
עמיחי לוי
¶
כן, אבל קודם כל באמצע השבוע בשבע בערב בנצרת זה לא כמו ביום שישי באחת בצהריים. והקו, יכול להיות שהגיעה בקשה מסוימת, אבל בנוסף הוא משרת, כמו שאמרתי, את כל מי שלאורך הציר.
יעקב קליין
¶
כן, כאחד שמשתמש בקו, אני רואה כשאני יוצא בשעות הבוקר, יש אנשים שעולים בנצרת ויש בוואדי ערה, נכון, הקו שחוזר ב-11 מירושלים, אף פעם לא מצאתי בן אדם שירד מהאוטובוס שיוצא - - -
מאיר פרוש (יהדות התורה)
¶
לא, אני באתי לחזק את העניין ולהזכיר את העניין של האוטובוס מאשדוד להר יונה ביום שישי.
מיכאל מלכיאלי (ש"ס)
¶
אדוני היושב ראש, קודם כל להודות לך על הדיון. דבר נוסף, שמחתי לראות אותו בראשות הוועדה, זה מזכיר לנו את ימי הקואליציה שלנו.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
זה הקדוש ברוך הוא קובע, היושבת ראש אמרה לי שהיא רוצה שאני אנהל את הדיון, אמרתי אללה הוא אכבר.
מיכאל מלכיאלי (ש"ס)
¶
אני רציתי להגיע בתחילת הדיון, הכנתי הרבה חומרים שקיבלתי מהעירייה ומתושבים שם, אבל מסתבר שכבר אמרו את הכול. אדוני, פרגנו לך פה הרבה, אבל זו מחמאה שהיא מחייבת. הציבור החרדי, בסוף הדיור בא ביחד עם התחבורה הציבורית, אין אחד בלי השני, ויש אין סוף תלונות, בעיקר דיברו על סופי שבוע, ימי שישי ומוצאי שבת, אנשים נסחבים עם תיקים, נשים וילדים, הפיזור הוא פיזור פחות הגיוני. אני חושב שהוועדה הזאת, אם היא יכולה לשמוע את התושבים, זה נושא אחד, סופי השבוע.
הנושא השני, ומסתבר שגם על זה דיברתם, זה הקו הישיר מהר יונה לירושלים. זה עובר דרך נצרת, אין שום סיבה בעולם שזה יקרה, גם בגלל המורכבות, אבל לא רק בגלל המורכבות. כשאנשים יודעים שיש להם פחות רבע שעה ועשרים דקות בסוף זה יביא יותר תושבים למקום הזה, שזה אינטרס של כולם.
מסתבר שעל שאר הדברים דיברתם, אני לא אאריך, אז להודות לך שוב, אדוני היושב ראש, על הדיון ואני מקווה שבדיון מעקב שנעשה כאן יהיו בשורות יותר טובות והם לא יצטרכו לבוא לפה והם יגידו שהכול היה בסדר.
מאיר פרוש (יהדות התורה)
¶
42 שנה, החליט שהוא מעביר את החסידים, אלה שמתחתנים כמובן, לאשדוד, אחרי שירושלים ובני ברק –
מאיר פרוש (יהדות התורה)
¶
אתה יודע מי גר בהר יונה מהמגזר החרדי, אני לא מוריד מאף קהילה אחרת, אבל בלז ידוע כקהילה הגדולה שגם גרה שם.
מאיר פרוש (יהדות התורה)
¶
לכן יש את הממשק הזה, זה הורים ששלחו את הילדים שלהם להר יונה לגור, צריך לחשוב על זה. אני מבין שזו בקשה חדשה, אבל זה חשוב מאוד.
עמיחי לוי
¶
בכל אופן, נאמר פה קודם על המעבר דרך בני ברק. אם נצליח לתגבר את 828 זה בהכרח גם יסייע לנגישות לאשדוד, לפחות בתור איזה שהוא פתרון חלקי.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
עמיחי, יש בעיה שרבים מהתושבים, אני רואה את זה גם מבחינה סוציולוגית, שהולכים לגור בהר יונה הם הילדים שיצאו אז איתנו לאשדוד, אלה לא אנשים שיש להם אפשרות לגור בירושלים או בבני ברק ולכן הקו שלהם צריך להיות ישיר, הם לא צריכים לעבור דרך בני ברק. אמנם זה יתגבר ויחזק, אבל שוב, רק להיכנס לבני ברק זה סיוט בשביל לצאת. אתמול בלילה הייתי בבני ברק, זה היה 20 דקות רק לצאת. זה לא פתרון.
עמיחי לוי
¶
חוץ מבני ברק, הוזכר פה, יש גם את הנסיעות דרך תל אביב בתדירות טובה, יש רכבת גם, הרכבת לאשדוד בימי שישי חוזרת, בעוד חודש חוזרות הרכבות בימי שישי לאשדוד.
עמיחי לוי
¶
אני מזכיר שוב שנוף הגליל היא עיר במטרופולין הצפוני ואנחנו בראייה התחבורתית ההיררכית משקיעים את מרב המאמצים בקישורים בתוך המטרופולין כי אלה מרבית התנועות. זה לא כמו אשדוד וירושלים שהן סמוכות, נוף הגליל ואשדוד זה כמה וכמה שעות.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
תודה, עמיחי, אני רוצה לאפשר לגרשון ברלין, שהוא יועץ לחברת הייעוץ נסיעות נצרת. אולי בעל הבית של חברת - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אז סהל עפיפי נמצא איתנו? סהל עפיפי, סמנכ"ל שירות של חברת תיירות ונסיעות נצרת. שלום, מר עפיפי, שמעת את הדיון, אמרו לי.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
ואתה מפעיל את האוטובוסים. יש לך איזה עצה, איזה דרך להקל על הנוסעים שסובלים על האוטובוסים?
סהל עפיפי
¶
אנחנו עובדים על תגבור הקווים העירוניים והבין עירוניים בנוף הגליל. יש תכנית עבודה להוספת קווים גם כן ולהוספת תדירות של הקווים העירוניים.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
טוב, אני רוצה להודות לך, מר עפיפי, שהיית איתנו. יש לנו פה את גרשון ברלין, שאני מבין שהוא יועץ חברת התיירות ונסיעות נצרת, אולי תסכם את האפשרויות, האם אנחנו יכולים לצאת עם בשורה? מה שמעת פה?
גרשון ברלין
¶
שלום וברכה. דבר ראשון מה שחשוב לי להגיד זה דבר אחד, אני תושב הר יונה ג' בסוף, אבל פה לא נמצא כרגע על טיקט של תושב הר יונה ג', כי אני סמוך ובטוח שיש פה מספיק תושבים שיודעים להציג את הבקשות, כך שאין משהו ש – אם רוצים היבט כתושב זה נושא אחר. היבט כיועץ, וגם קודם כשהרב גפני פנה אליי הוא פנה אליי כתושב, לכן עניתי לו, לא קשור לזה, מחילה, עמיחי.
הנושא הוא חברת עפיפי, קבוצת עפיפי, היא תחת שלוש חברות אוטובוסים, נתיב אקספרס, שירותי אוטובוסים מאוחדים ונסיעות ותיירות נצרת. שירותי האוטובוסים המאוחדים זה הקו המשרת העירוני של נוף הגליל, נצרת וכל האזור, זה מה שאינה דיברה פה קודם, על קו 39, שזה הקו העירוני שהולך לקבל כל 20 דקות אוטובוס בתוך קרית בלז, בתוך הר יונה ג', שתהיה אפשרות לכל העיר הלאה. בנוסף יש את חברת נסיעות ותיירות נצרת שהיא משרתת היום את קו 828 לבני ברק. זה החלק של קבוצת עפיפי פה בסיפור. נתיב אקספרס לא עובדים בנוף הגליל.
לגבי קווים נוספים, מה שלנו ידוע, אין לנו משהו שקיבלנו בכתב, כמויות או דברים או מה מו מה להפעיל עוד דבר, הדבר היחיד שווליד מוסלימני ציין, שהוא סמנכ"ל נסיעות ותיירות נצרת, שמבחינתו כחברה יש את היכולת להפעיל ולשרת את הציבור ולתת וגם אם אפילו צריכים אוטובוסים או דברים, אז בשלב ראשון הוא יכול להפעיל עם הצי שלנו כחברה, אפשר לתת את השירות במיידי, ונשמח להמשיך ולשרת את התושבים בכל בקשה וכל דבר עד כמה שיאפשרו לנו וייתנו לנו לשרת, בוודאי ובוודאי נבצע את זה על הצד הטוב ביותר. אני חושב שגם הציבור מכיר את השירות שלנו ויודע שברוך ה' השירות מעולה, כמו שצריך.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אז אני מודה לך, גרשון ברלין. אני מבין שעל הקו נמצאים נציגי חברת סופרבוס ואגד. סופרבוס נוסעת לנוף הגליל?
ארז לבחר
¶
קודם כל שלום ליושב ראש הוועדה ולחברי הוועדה ולנציגי משרד התחבורה ולכל הנוכחים. אכן אנחנו מתפעלים את קו 955, כמובן שאנחנו עובדים תחת ההנחיות של משרד התחבורה. ברגע שמשרד התחבורה ייתן לנו את ההנחיות בהתאם אנחנו נפעל. זה בגדול מה שאנחנו עושים. אמרתי, שוב, אנחנו ערוכים לכל תרחיש, לכל מה שיגידו לנו אנחנו ניתן מענה.
הקו שיוצא מירושלים, מהתחנה המרכזית, הנושא נמצא אצלנו בבחינה של מנהל התנועה הצפוני שנמצא איתנו, רוני פלה, הוא בוחן ומסתכל מה הדברים הטובים במהלך ומה לא וגם אנחנו נציג בפני משרד התחבורה את המסקנות שלנו. בסופו של דבר, כמו שאמרתי, אנחנו פועלים תחת ההנחיות ובמידה ומשרד התחבורה ינחה אותנו לתוספות אז אנחנו ערוכים וניענה ברצון.
עמיחי לוי
¶
אולי נוסיף פה, ארז, הזכרת לי באמת שאנחנו איתרנו ממש בשבועות האחרונים עומס במוצאי שבת בקו 955 וכבר חברת אגד הוסיפה נסיעה בשבת האחרונה וזה יתווסף באופן קבוע תוך מספר שבועות.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
השאלה שלי לשניכם, לגבי הקשיים שיש לכם בפיזור בירושלים, אני חש את זה ומרגיש את זה, מה אתם אומרים על העניין הזה של להוריד את האנשים ולאסוף את האנשים באזור הר חוצבים, שזה סמוך לשכונות, לא כל כך רחוק ולא צריך עוד אוטובוס בשביל לעלות.
ארז לבחר
¶
השאלה שעולה, אם אנחנו מדברים על כך שהאוטובוס יאסוף בהר חוצבים וייצא ישר מהעיר, אז אני בעד, באמת זה דבר מעולה, אני חושב שיהיה לזה ערך מוסף וגם ציבור הנוסעים יאהב את זה, או שהוא יאסוף בהר חוצבים וימשיך להסתובב בתוך העיר?
עמיחי לוי
¶
התשתית בהר חוצבים מאוד מוגבלת היום ובגלל שאנחנו מוציאים קווים בין עירוניים מבר אילן יש הרבה קווים שיצטרכו להתווסף שם.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אבל זה מאסט. לפני שאנחנו מוציאים מבר אילן את אלה שתקועים שם בואו לפחות נשחרר את הקווים החדשים או התגבורים שנתנו שם.
עמיחי לוי
¶
ואני מזכיר את הנקודה השנייה שנאמרה, שיש משתמשים בקו שהם לא צריכים את השכונות החרדיות ודווקא תחנה מרכזית טובה להם.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
ואגב, גם להם לא משנה אם זה – ההיפך, בכביש גולדה יש להם יותר תחבורה מאשר התחנה המרכזית. גם בשבילם התחנה המרכזית זה תקוע באמצע. אתה יודע מה זה להיכנס ולצאת מהתחנה המרכזית?
היו"ר ישראל אייכלר
¶
כן, אז צריך לבדוק את זה. אני מוכן לשבת איתכם בעוד שבוע-שבועיים, אנחנו נעשה את הספירה שלנו, 'אנחנו' זאת אומרת הפונים ואנשי המקום, כי קיבלנו מאות פניות, זה לא רק מהקהילה החרדית או קהילה זו או אחרת. אנחנו ככנסת אנחנו חייבים להיות אוניברסליים, לא משנה יהודים, ערבים, דתיים, חילוניים.
עמיחי לוי
¶
התחנה המרכזית מאפשרת להגיע מכל חלקי ירושלים, ברכבת קלה ובאוטובוסים. דווקא הר חוצבים - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני שומע פה מהפונים לגבי בעיקר, הקשר בין נוף הגליל לבית החולים 'העמק' עפולה, מה אתה מציע?
רוני טקו
¶
כן, יש שם מספר חלופות שמגיעים אוטובוסים מנוף הגליל לבית החולים 'העמק' וחזרה. אנחנו פתוחים, במידה שיש הצעות ייעול כאלה ואחרות כדי לקדם ולעשות אז תגידו, אין בעיה.
יעקב קליין
¶
הבנתי שיש כמה שעות ביום שהאוטובוסים לא מגיעים לבית החולים 'העמק'. מגיעים רק בבוקר ובערב?
אינה ברזנבורג
¶
אז אני אומרת, כל דבר כזה, שוב, אנחנו מסתכלים על כל האוכלוסייה, המהלך הזה, דרך אגב, קיבל גם מכם בשכונת הר יונה כל מיני מחמאות, אבל עוד פעם, יש עכשיו שירות ישיר, שירות מאסף שעובר דרך כל השכונות, ואז בציר רסקו יש לכם את התדירות שהיא עובדת, אבל הוא מגיע עד עפולה, הוא גם לא עובר דרך תחנת הרכבת, זה יעד שהוא פחות - - - עד התחנה המרכזית ומשם שירות עירוני שאתם צריכים להחליף. בעפולה עשינו רה ארגון של השירות העירוני עכשיו באוטובוס, ממש העלינו את התדירות של הקווים, אתם יכולים להחליף שם.
אז זה השירות, עוד פעם, זו הרשת שעמיחי דיבר עליה, על הרשת ההיררכית הזאת של החלפות מהירות ותדירות גבוהה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני מסכם את מה שאמרה גב' אינה ברזנבורג, שהעניין הזה של הקשר בין נוף הגליל לעפולה, יש שירות ובמסגרת השיפור שיהיה בקווים העירוניים הפנימיים יהיה שיפור נוסף.
יוסף מאיר כהנא
¶
צריך להגיד תודה על האוטובוס הזה, בעפולה יש הרבה בנקים, הרבה חנויות, תדירות כל חצי שעה לעפולה זה דבר חדש ומאוד מבורך.
יעקב קליין
¶
עוד נקודה חשובה אם אפשר לציין, פה בירושלים, גרתי בירושלים עד לפני שנה פלוס, יש אופציה של מעבר בין אוטובוסים, כשאני מתקף יש 90 דקות מעבר חינמי, זה גורם שאפילו אם אין לי קו ישיר ממקום למקום אני יכול לקפוץ על מספר אוטובוסים. בנוף הגליל זה לא קיים, יש סיבה לכך?
עמיחי לוי
¶
אני אסביר. הרפורמה של ה-90 דקות קיימת היום רק בארבעת המטרופולינים, חיפה, תל אביב, ירושלים ובאר שבע, כי שם יש הרבה יותר תנועה שמתבססת על מעברים. הרחבה שלה לשאר ערי הארץ זה משהו שמחויב ברפורמה ארצית.
עמיחי לוי
¶
לא. זה לפי התב"עות של המטרופולינים. מה שכן, יש חופשי יומי, יש חופשי חודשי שבהם אפשר לעשות כמובן את המעברים באופן חופשי. חופשי יומי, בנוף הגליל אני לא זוכר כמה עולה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אז בואו נסכם כי אנחנו מגיעים לסיום הדיון. קודם כל הוועדה מברכת על הוספת הקו הפנימי בנוף הגליל, קו 39, מ-14.12, אנחנו נבקש מיושבת הראש לקיים דיון מעקב לאחר מכן וגם אפילו, אני שמעתי שמתחילים והולכים גם בינואר לשיפורים אז אולי בסביבות ינואר.
אינה ברזנבורג
¶
זה בדיוק העניין שלא הבנו, כי האשכול של חברת הנסיעות, האשכול של עפיפי הוא עירוני, שירות עירוני בנצרת, אין לו יכולת - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
בכל אופן אנחנו נקיים דיון מעקב בעניין של נוף הגליל, בעזרת ה'. היו עוד קהילות שפנו והם לא הגיעו לכאן, תולדות אברהם יצחק, אנחנו נתייחס גם לפניות שלהם.
הוועדה מבקשת עיבוי קווים לבני ברק ולירושלים ולאשדוד ודרישה חד משמעית להוספת קו ישיר לאשדוד, כי אשדוד היא עִיר גְּדוֹלָה לֵאלֹקִים, 220,000 איש והרבה הרבה אנשים קשורים לנוף הגליל, לאו דווקא מהמגזר החרדי. רצינו להשמיע גם עדות - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
על מודיעין עילית לא קיבלנו פנייה, אבל אם תהיה פנייה אנחנו נשמח לצרף אותה ואנחנו נעביר לך.
אנחנו מבקשים לשנות את המסלול מנוף הגליל, לדלג על ואדי ערה לכיוון דרך כביש 6, ברגע שזה יהיה אפשרי מבחינת העבודות בכביש. אנחנו חושבים שזה מאוד חשוב.
לא ציינתי, ואני מציין את זה בסיכום, שבכל מקרה, אני אומר גם מניסיון של שבוע שעבר, כשאתה נוסע דרך העיירות והערים זה תמיד יותר זמן מאשר כשאתה נוסע ב-highway, אפילו שיש עיכובים.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אז אני אומר, הכביש של ואדי ערה וכביש 6, תמיד הדרך הראשית יותר טובה מאשר לעבור בכביש שיש שם יישובים.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
הדרישה הנוספת, ואנחנו נדבר גם עם עיריית ירושלים, להכין את התשתית בהר חוצבים. כל זמן שהרסו את כל הכבישים בתוך השכונות בגלל הבנייה של הרכבת הקלה, שזה ייקח להערכתי כמה שנים, להכין בהר חוצבים אפשרות שכל אוטובוס שנכנס לעיר ויוצא מהעיר, הבין עירוניים בעיקר, שתהיה להם אפשרות לאסוף ולהוריד נוסעים בהר חוצבים. זה לא פחות חשוב מהתחנה המרכזית, זה הרבה יותר יעיל כי הכניסה לתחנה המרכזית והיציאה מהתחנה המרכזית הפכו גם לסיוט בחודשים האחרונים בגלל העבודות ברחוב ירמיהו וכל הדברים האחרים.
אני רוצה להודות על הדיון הענייני שהיה פה ועל השתתפות חברי הכנסת ובעזרת ה' אנחנו נקיים דיון מעקב, ותודה ליושבת ראש הוועדה, הגב' יעל רון בן משה, ואנחנו מודים לכם על השתתפותכם. ישיבה זו נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 13:29.