פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וארבע
הכנסת
44
ועדת ביטחון הפנים
08/11/2021
מושב שני
פרוטוקול מס' 19
מישיבת ועדת ביטחון הפנים
יום שני, ד' בכסלו התשפ"ב (08 בנובמבר 2021), שעה 10:06
ישיבת ועדה של הכנסת ה-24 מתאריך 08/11/2021
הצגת התוכנית הממשלתית לטיפול בתופעות הפשיעה והאלימות בחברה הערבית - 2022-2026
פרוטוקול
סדר היום
הצגת התוכנית הממשלתית לטיפול בתופעות הפשיעה והאלימות בחברה הערבית 2022-2026
חברי הכנסת
¶
אמיר אוחנה
איתמר בן-גביר
קרן ברק
סימון דוידסון
נעמה לזימי
עופר כסיף
מופיד מרעי
אופיר סופר
אורית סטרוק
אוסאמה סעדי
איימן עודה
יסמין פרידמן
עמיחי שיקלי
עאידה תומא סלימאן
מוזמנים
¶
סגן השר לביטחון פנים יואב סגלוביץ
רועי דרור - ראש אגף בכיר, תכנון מדיניות, משרד ר וה"מ
עמית אבירם - ר' אגף מדיניות פנים, מל"ל, משרד רוה"מ
רועי דרור - ראש אגף בכיר - תכנון מדיניות, משרד ראש הממשלה
תומר לוטן - מנכ"ל בט"פ
ינון אלרועי - משנה למנכ"ל משרד הכלכלה
ג'מאל חכרוש - ראש אגף סייף
מעיין ספיבק - רכזת פנים באגף תקציבים, משרד האוצר
ורד חדד עורקבי - סמנכ"לית בכירה חקירות ומדויעין, משרד האוצר
יוליה איתן - ראש מנהל תעסוקת אוכלוסיות, משרד הכלכלה
יאיר הירש - מנכ"ל משרד הפנים
יאיר רביבו - ראש עירית לוד
רישום פרלמנטרי
¶
עופרה ארגס – חבר תרגומים
הצגת התוכנית הממשלתית לטיפול בתופעות הפשיעה והאלימות בחברה הערבית -2026
היו"ר מירב בן ארי
¶
אני אגיד בשתי דקות ואני אעביר את הזכות לנציגי המשרדים שהגיעו לכאן וחשוב לנו מאוד שתשמעו אותם ואת התכנית. אנחנו מלווים בוועדה את התכנית למיגור הפשיעה בחברה הערבית מהיום שהוועדה הזאת התכנסה וכמובן מהרגע שהממשלה לקחה את זה כתכנית לאומית. אנחנו רואים בהתגייסות של המשרדים הרלוונטיים בעצם כקלף המנצח לאירוע הזה של הפשיעה. ברור לי שזה לא רק אירוע של המשרד לבטחון פנים, אמנם המתכלל הוא סגן בט"פ, ותיכף סגלוביץ' גם יגיד מילה, אבל אני בטוחה שהוא יסכים איתי שהאירוע הוא אירוע שהוא רב זרועות של כמה משרדים ששותפים יחד כדי להילחם בפשיעה. רק ככה, באמצעות שילוב של כל הגורמים הרלוונטיים, נצליח להילחם בתופעה הזאת שמאיימת על החברה הישראלית כולה.
לכן זימנתי לדיון את נציגי המשרדים, יש לנו כאן את מנכ"לי המשרדים שידברו וכמובן ניצב ג'מאל חכרוש מהמשטרה שגם יתייחס. אני לא ארבה במילים, אני רוצה לתת לסגלוביץ' ולתומר לוטן מהמשרד לבט"פ, סגן השר והמנכ"ל, לאחר מכן מנכ"לי המשרדים ולאחר מכן התייחסות של חברי הכנסת. אז אולי אפילו אעשה קצת פינג-פונג, אבל קודם כל המשרד לבט"פ. בבקשה אדוני סגן השר סגלוביץ'.
סגן השר לביטחון הפנים יואב סגלוביץ'
¶
אני אגיד ממש כמה מילים קצרות בהתחלה. אנחנו מדברים על תכנית 549, אבל אני אגיד משפט אחד על תכנית 550 שגם היא תכנית חומש גדולה שבאה למעשה לתת את כל הסיפור התשתיתי של מניעת הפשיעה ברמת העומק שלה. לא דנים בה היום, היום דנים בתכנית 549 שמורכבת מעבודה משותפת של כלל משרדי הממשלה, אני אגיד כמה מילים לקראת סיום ונמצאים פה המנכ"לים של המשרדים ולדעתי יותר נכון להציג את התכנית בפירוט של המנכ"לים, קודם כל לדעתי מנכ"ל לבטחון פנים תומר לוטן, ואני בסוף אומר כמה מילים כלליות לגבי הראייה הכוללת של כל הסיפור. תודה.
תומר לוטן
¶
תודה. שלום ובוקר טוב גבירתי היו"ר, חברי הכנסת וכולם. כפי שנאמר, אנחנו בעצם החל מלפני שבועיים פחות או יותר וכמובן ביתר שאת אחרי העברת תקציב המדינה עברנו באופן רשמי למוד של יישום, מוד של ביצוע וזה כרגע המיקוד שלנו. אנחנו הצגנו בוועדה הזו לפני כחודש את עיקרי התכנית, את הערוצים המרכזיים שקיימים בה. לטובת אלה שאולי לא היו אני אגיד אולי בשתי מילים, היו"ר, את המרכיבים העיקריים שנמצאים בתכנית מבלי לפרט יותר מדי.
המרכיב הראשון והמרכזי הוא הגברת הנוכחות ברחוב הערבי, זה מתבטא בעיקר בנושא של עיבוי תחנות, מבצעי אכיפה, תכנית ה-safe city שמתוכננת לערים המעורבות, כשהביטוי שלה הוא יותר נוכחות של שוטרים בשורה ארוכה מאוד של מוקדים, אני מזכיר שבמהלך 2022 אנחנו אמורים לטובת התכנית של החברה הערבית בלבד לגייס כ-800 שוטרים מפוזרים על ספקטרום של נושאים שקשור במאבק בפשיעה. אלמנט נוסף לנושאים שקשורים למאבק בפשיעה המאורגנת בפזורה, בין היתר בכל מה שקשור לפשיעה הכלכלית, כל מה שקשור לתהליכים של הגנה על עדים, הקרסת ארגונים מבפנים, מערך המודיעין והחקירות וכמובן כל האירוע של מסלול בטוח שאני מניח שהסגן יתייחס אליו בהמשך.
התכנית הזאת משלבת אתגרים נוספים כמו אלימות כנגד נשים וכמובן נושאים של עבריינות כביש, בעיקר בדרום. פרק מאוד גדול בנושא של אמל"ח, גם איסוף, גם חקיקה ואפרט על זה בהמשך, וגם אוסף די רחב של פעולות רכות בפן הקהילתי, בפן הרשותי, בפן המוניציפלי, גם אליהם אתייחס אולי בהמשך בשאלות שיעלו.
כרגע, אם אצטרך לסכם את הנקודה שבה אנחנו נמצאים ממש בימים האלה, גבירתי היו"ר, אנחנו עסוקים במימוש של הצירים העיקריים: 1. גיוס 800 השוטרים והפיזור שלהם על פי התכנית. 2. התנעה של ה-safe city, בשתי הערים לוד ועכו, ונמצא כאן ראש העיר שבוודאי יתייחס לזה בהמשך. 3. מיקוד בנושא של חברות השמירה, חקיקה מאוד גדולה שאנחנו מצפים להביא לוועדה בקרוב, נושא שקשור באופן ישיר לנושא של סחיטת דמי חסות והמעטפת שעוטפת את כל העולם של דמי החסות, 4. הנושא של ה-air soft, הסיפור של הנשקים המוסבים שאנחנו גם בהם מבצעים מהלך חקיקתי ומהלך הסדרתי גדול. 5. הנושא של השיטור העירוני, בשורה ארוכה של ישובים ערביים שעד עכשיו השיטור העירוני לא היה חלק מהם, אנחנו שוחחנו על זה לא מעט בוועדה בעבר, אנחנו מעדכנים קריטריונים וצפויים להביא החלטת ממשלה בקרוב שתאפשר כניסה רחבה יותר של שיטור עירוני לישובים במגזר הערבי ומוסיפים גם מודל נוסף שעד עכשיו לא היה קיים ונקרא שיטור מועצתי, מודל שיטורי שנועד בעיקר לפשיעה חקלאית ופותח במשרד לבטחון פנים בעבר, והיה תקוע בגלל בעיות תקציב ובעיות חקיקה וכעת יוצא לדרך.
אנחנו הולכים להתניע את המודל היישובי, הפעולה באוסף של עבודה קהילתית מול ראשי ערים במודל שאנחנו מפתחים ויתחיל בפיילוט בשבע ערים, ובנוסף לכל הדברים האלה יש סדרה מאוד מאוד ארוכה, גבירתי היו"ר, של שותפויות בין משרדיות שקמות על המון נושאים. אתן לך שתי דוגמאות מעניינות, זיקוקים, זה נושא ש- - -
תומר לוטן
¶
זה נושא שאנחנו פוגשים אותו בהפרות סדר וצריך חיבור של משרד הכלכלה ומשרד המשפטים וכמובן משרד הבט"פ, צוות משותף קם על הדבר הזה. הרשות להגנת עדים והתאמה שלה לנושא של הפשיעה בחברה הערבית, קם צוות משותף שאמור להקים את הרשות הזאת. מי שעוקב אחרי החלטת הממשלה 549 מוצא בה סדרה מאוד ארוכה של מכניזמים כאלה, של כל מיני צוותים ייחודיים שקמים לתפוס נושא ולטפל בו, לתפוס נושא ולטפל בו, כל הצוותים האלה קמים עכשיו ומתחילים את העבודה שלהם. אז זה אחד הדברים שהזכרתי קודם וכל יתר הדברים שמופיעים בהחלטת הממשלה, זה כרגע המיקוד שלנו.
משפט אחרון, בעוד כארבעה שבועות למיטב זכרוני, אנחנו צפויים להעביר בממשלה את המדדים המשלימים לתכנית 549, זה נושא שגם עלה פה בחלק מהשאלות של חברי הכנסת. אנחנו מפתחים ביחד עם משרד המשפטים, שותפים מאוד קרובים שלנו, ומשרד ראש הממשלה, סדרה של מדדי הצלחה לתכנית גם בנושא של פיענוח, גם בנושא של אמון, גם בנושא של דיווח גם בנושא של פשיעה חמורה, המדדים האלה יובאו להחלטת ממשלה ויהיו בעצם האורים והתומים שלנו לשנים הקרובות כדי לבחון את מגמות ההצלחה שלנו. אז אחרי שהמדדים האלה יפותחו אני מניח שגם נוכל לקיים עליהם דיון כאן.
זה היה ממש הספתח, כל שאלה שתעלה אנחנו כאן כדי לענות עליה. תודה.
רועי דרור
¶
בוקר טוב לכולם. תיכף נקפוץ למצגת אבל בגדול אני אגיד שאנחנו מתבססים על החלטה 549, ההחלטה היא החלטה בין-משרדית מקיפה. אני אחזור על מטרות התכנית, זה יישום של דו"ח המנכ"לים מהממשלה הקודמת וההרחבה שלו, אז אם נוכל לחזור על המטרות. אני פשוט רוצה שנהיה מיושרים עליהם. 1. זה פירוק ארגוני הפשיעה, הפחתת תופעות פשיעה בחברה הערבית והפחתת האמצעים הכלכליים העומדים לטובת ארגוני הפשיעה. הדבר השני זה העלאת תחושת הבטחון האישי של אזרחי ישראל בכלל ושל תושבי הנגב בפרט, 3. הקטנה משמעותית של מספר כלי הנשק המוחזקים באופן בלתי חוקי בידי האזרחים בחברה הערבית.
אנחנו רוצים שהציבור הערבי יביע אמון במערכת אכיפת החוק, לנוכח הפעילות שלו ברחוב הערבי, שיוגברו שיתופי הפעולה עם הנציגים מהחברה הערבית שמלווים את היישום של התכנית, המטרה שלנו היא לתת מענה לאזרחים נורמטיביים באירוע של הפשיעה, לרבות ראשי רשויות מקומיות ובערים המעורבות. אני רואה פה את ראש העיר. ואני אגיד, תיכף משרדי הממשלה יתייחסו לזה, חלק ניכר מהתכנית הוא חיזוק מערכת - - -
נעבור לשקף הבא. בעצם התכנית שאושרה בממשלה לצד יישום של מסלול בטוח שסגן השר ירחיב עליו, אנחנו 1. מוודאים שהנושא עולה בסדר העדיפות הלאומי והמשרדי על פני משימות אחרות באופן מיידי. מנכ"ל משרד הבט"פ דיבר על מדדי תוצאה, יש כבר מדדים שאושרו בתוך החלטת הממשלה למנגנונים, בנוסף יפורסמו מדדים משותפים לכלל התכנית כדי שנבחן את ההתקדמות ואת ההצלחה.
אני אגיד שההחלטה ארוכה אבל המשמעות שלה היא שכל רצף האכיפה יטופל. מהסוף, הנהלת בתי המשפט והרשות לשיקום האסיר וגם בהתחלה בפיענוחים. ההחלטה מפרטת את כל היעדים המשותפים לרבות מבצעי אכיפה משותפים ושגרות עבודה משותפות. כלומר יש פה שינוי במנגנון של העבודה, ואני בטוח שסגן השר ירחיב על זה. מערכת האכיפה פה נדרשת לתיאום מרבי בכל האמצעים העומדים לרשותה וההחלטה באמת מפרטת את כל הנושאים האלה. אני אתן למנכ"לים להציג את הפירוט.
השקף הבא, אני אגיד שתי מילים לגבי נושאים נוספים שנמצאים בהחלטה שהם יותר רב-שנתיים. לצד הדברים הפשוטים יש בהחלטה ובהחלטה 550, התמודדות עם סוגיות עומק שנוגעות למחוללי פשיעה בחברה הערבית שנמצאים בדו"ח המנכ"לים שאושר. בין היתר אנחנו מדברים על התמודדות עם סוגיית המכרזים. אנחנו מדברים על מערכי תביעה רציפים, גם מקומיים וגם עירוניים, מתוך מטרה לתת מענה גם לסוגיות עומק בחברה הערבית שהן רלוונטיות שיגרמו בסופו של דבר לדעיכה של הפשיעה גם לטווח הארוך, ואני אגיד שהמטרה שלנו פה היא לדבר על התכנית באופן ישיר ורציף, כלומר לא איזה פיק אחד של מאמץ ואחרי זה די, ואנחנו מבחינתנו רואים בנושא הזה נושא רב שנתי שכלל הממשלה מחויבת לו, ואני פשוט אתן לכלל המשרדים להציג את התכנית שלהם, ואם יהיו שאלות אשמח לענות.
ערן דוידי
¶
בוקר טוב לכולם. אני אציג בקצרה את שלוש הרגליים שלנו בכל מה שקשור לפשיעה במגזר הערבי. אני אתחיל קודם כל ברגל הראשונה שזו רגל האכיפה. כולנו מכירים את האכיפה הפלילית הקלאסית, גם שם בשיתוף המשרד לבט"פ ולמשטרה שמנו יעדים מדידים לעצמנו כדי לראות לאן אנחנו מגיעים בכל הנושא של הפענוחים של עבירות נשק ולא רק נשק, נושא שני, אכיפה אזרחית משולבת, שמנו למטרה 70 שולחנות עגולים של היחידה לאכיפה אזרחית, פרקליטות המדינה האזרחית, בעצם 70 מבצעים יזומים, שולחנות עגולים של היחידה הכלכלית שלנו יחד עם רשות המסים, יחד עם רמ"י, יחד עם הרשויות המקומיות, באופן יזום על פי יעדים שנקבע מראש.
בכל מה שקשור לאכיפה כלכלית, גם כאן זרוע מאוד חשובה, שהיתרון הגדול שלה הוא שצריך פה פחות ראיות והפידבק הוא נורא מיידי, בעיקר של הרשות לאיסור הלבנת הון אבל לא רק היא, ואני חושב שזו נקודת מפתח בכל המאבק הזה, כי אנחנו יודעים שהארגונים האלה, בעיקר ארגוני הפשיעה, הדבר הגדול אצלם זה הכסף וכשאתה רוצה לייבש אותם חשוב לייבש את הצינורות הכלכליים, אז גם כאן יש לנו יעדים מאוד ברורים לכמות המבצעים שאנחנו דורשים מהיחידות, ואנחנו מתכוונים להיכנס לאכיפה הכלכלית ובעיני זה איזה שהוא game changer מאוד משמעותי, שעד עכשיו לא נכנסנו בו כמעט בכלל בפשיעה במגזר הערבי ובעיני זה דבר שאנחנו שמים עליו דגש. זה האכיפה הכלכלית.
נקודה נוספת, אכיפה במרחב הסייבר. גם זה דבר יחסית חדש, מתכוונים לעבות את יחידת הסייבר, הרבה מאוד עסקאות של נשק נעשות בדארק-נט, ולחזק שם את הפרקליטים וגם שם יש לנו יעדים ברורים, כמה מבצעים אנחנו רוצים שיהיו בשנה, כמה מהם מוגדרים כנגד ארגוני פשיעה ולא רק נגד אנשים מקומיים. זה סייבר.
דבר אחרון, בנושא של אכיפה, כל הסיפור של ליווי והנחיה של תובעים ברשויות המקומיות של המגזר הלא-יהודי, אנחנו מכירים את זה. יש כ-80 רשויות במגזר הלא-יהודי, ל-50 מהן אין בכלל תובע עירוני, אין בכלל אכיפה, גם שם אנחנו מתכוונים ביחד עם משרד הפנים לחזק את התובעים המקומיים, לגרום לכך שיהיו תובעים מקומיים ובכך אנחנו מקווים לחזק את האכיפה, גם ברשות המקומית ברמה המקומית.
עד כאן הייתה סקירה לגבי הזרועות השונים של נושא האכיפה. הרגל השניה זו הרגל היותר רכה, נקרא לה כך, בכל מה שקשור לטיפול ושיקום של המגזר הערבי, כאן אנחנו מתכוונים בכל הנושא של ייצוג חשודים להרחיב ולעבות את הנושא של הסניגוריה הציבורי ושל הסיוע המשפטי. בנושא ייצוג הולם לחשודים ונאשמים כאמור נרחיב את מה שקשור לסניגורים דוברי ערבית כדי באמת לאפשר להם ייצוג הולם.
נקודה נוספת, טיפול בקטינים שמעורבים בפשיעה, כדי לנסות להגיע למצב של מניעה יש במשרד המשפטים ביחידה למניעת עבריינות נוער בראשות עו"ד מיכל גולד, גם שם יש לנו אתגרים מאוד גדולים בתוך הנוער של המגזר הזה, ולכן יש לנו כל מיני תכניות ייעודיות שאנחנו רוצים - - -
אמיר אוחנה (הליכוד)
¶
אם אפשר גבירתי היו"ר שאלה. כבר היום רוב התיקים המתנהלים בבתי המשפט זוכים לייצוג של הסניגוריה הציבורית, כלומר למימון ציבורי. אני לא זוכר את המספרים המדויקים אבל זה רוב ברור. איך הרחבה של מערך הסניגוריה הציבורית משרת את המטרה שאנחנו מדברים עליה כאן?
ערן דוידי
¶
כן. בסנגוריה הציבורית יש מחסור מאוד משמעותי, וגם ההרחבה תהיה בהתאם לאכיפה. כלומר, אם נראה שאין גידול בכלל בכתבי האישום, לא נרחיב. אבל אם נראה שיש הרחבה, אז מדובר על הרחבה של סניגורים דוברי ערבית, כרגע המצב הוא באמת שהתלונות מהמגזר - - -שאין שום נגישות שפתית אל הסניגורים ובעיני זה דבר שצריך לטפל בו.
נקודה שלישית, רצף שיקומי. יש לנו צוות חלופות מאסר, רוצים לייצר מה שנקרא לעבריינים במגזר בעבירות היותר קטנות, דברים שהם לא רק מאסר. אנחנו יודעים שמאסר זה לא בהכרח הפתרון, בטח לאנשים שאנחנו רוצים להחזיר אותם לקהילה, אז זה עוד דבר שאנחנו בוחנים, חלופות מאסר.
דבר שלישי, הרחבת השימוש בבתי המשפט הקהילתיים. גם, דבר ששר המשפטים עכשיו התחיל בחקיקה כדי לעגן אותם בחוק, רוצים להרחיב אותם, גם בזה אנחנו רואים דבר מרכזי כדי להחזיר אנשים ששוב, לא עשו סטיה משמעותית מהנורמה במדינת ישראל. בתי המשפט האלה בעצם מטרתם היא להחזיר אותם לקהילה כמה שיותר מהר. דבר אחרון, פעילויות קהילתיות שלנו במשרד המשפטים, גם לסניגוריה גם לפרקליטות יש הרבה מאוד פעילות חינוכיות שהם עושים כדי להסביר את החוק בבתי הספר, דבר שאנחנו עושים בצורה מדודה, רוצים להרחיב את זה גם יותר כדי באמת להנגיש ולראות שכולם מכירים את מערכת אכיפת החוק, מה זה אומר כל דבר, עבירות וכולי, כבר מבתי הספר.
בגדול אלה הדברים. יש כמובן את כל החקיקה ששר המשפטים מקדם, אם זה הרחבת סמכות חיפוש ללא צו שראינו את זה, אם זה עונשי מינימום גם על החזקת נשק, גם על סחר ויש עוד דברים בקנה, כמו הסיפור של הצ'יינג'ים, כרגע מי שאחראי על האכיפה של הצ'יינג'ים זה הרשות במשרד האוצר שקשורה לשוק ההון, אנחנו רוצים להעביר את זה אלינו, לתת סמכות מקבילה גם ליחידה אצלנו של הלבנת הון ואני חושב שזה יהיה דבר מאוד משמעותי אם נאכוף על הצ'יינג'ים, שם מעברי הכספים מאוד משמעותיים. אנחנו רוצים לייצר גם אצלנו יחידה שתתעסק ותאכוף. בגדול אלה הדברים, אני אשמח להרחיב בהמשך.
היו"ר מירב בן ארי
¶
אוקיי. אחרי זה גם נשאל שאלות. מנכ"לית משרד הרווחה הגב' סיגל מורן. אני כבר אומרת שאחרי זה ארצה לשמוע את האוצר, פנים וכלכלה.
סיגל מורן
¶
בוקר טוב. אני אגיד בשני הכובעים מכיוון שאנחנו קודם כל משרד הרווחה אבל אנחנו גם אחראים על תכנית החומש בחברה הבדואית בנגב, אז אני אתייחס קודם למשרד הרווחה ואומר שאם ביחס לאחרים התפקיד שלנו בעיקר בתחומי המניעה. לא מספיק לטפל בלהביא יותר שוטרים ולעשות יותר פעולות אכיפה, אנחנו רוצים לעשות גם פעולות שהן פעולות שורש לטווח ארוך ובעצם התכנית של הרווחה בהקשר הזה מתמקדת בארבעה תחומים, אחד בתחום הנוער, אנחנו הולכים להקים ארבעה מיתרים בישובים הערביים, למי שלא מכיר את המיתרים, המסגרות החינוכיות התעסוקתיות, לנוער שנפלט ממערכת החינוך, נוער קצה-קצה, ובתוך זה גם מסגרות שיטפלו בהתמכרויות ובאלימות.
אנחנו הולכים להרחיב את תכנית ית"ד, התכנית לשילוב צעירים בסיכון בחברה הערבית, לכל דבר כזה כמובן יש את המדדים ואת היעדים שלו. נושא נוסף שמתקשר וגם יכול להתחבר איך שהוא עם בתי המשפט הקהילתיים, שאנחנו כמובן שותפים גאים לנושא הזה, זה הקמה והרחבה של מרכזי הגישור הקהילתיים שפועלים בישובים הערביים ואנחנו רוצים להרחיב אותם עוד. אנחנו מאמינים שלא רק בהיבט של פתרון קונפליקטים שיכול להוות לעתים כאמור מניעה או טרום אלימות, אלא גם בלימוד השפה, כולל הכנסה של תחומי הגישור לתוך מערכות החינוך, בתוך זה גם הרחבת התכניות לנפגעי עבירה, לקטינים וקליטת עובדים סוציאליים נוספים למיצוי זכויות בישובים הערביים, אני אומרת שוב שהתפקיד שלנו בעניין הזה הוא לנסות לעשות את הפעולות שאחר כך בעתיד אולי יצמצמו את הצורך בכל הפעולות האכיפתיות.
הדבר האחרון באמצעות רש"א, רשות שיקום האסיר, מענה לאסירים משוחררים. המטרה שלנו היא כמובן לעשות ככל שאפשר כדי שאסירים שישתחררו מהכלא, לייצר מסלול כזה שיצמצם את הסיכויים שהם יחזרו שוב לכלא.
אני אומר שהתכנית המקורית שלנו הייתה תכנית הרבה יותר רחבה והרבה יותר מקיפה, נאלצנו קצת לצמצם אותה בגלל מגבלות התקציב והמצ'ינג, אבל אני חושבת שעדיין יש פה תכנית שהיא מרשימה למדי ומשמעותית.
אני אגיד מילה לגבי החברה הבדואית בנגב, שכאמור זה הכובע, המשרה השניה שלי. בעצם בתוך תכנית החומש שאושרה על ידי הממשלה לחברה הערבית יש פרק שמתייחס בהיקף התקציב לחברה הבדואית בנגב ובעצם ניתנו לנו 90 יום על ידי הממשלה, מהיום שהוחלטה תכנית החומש, להגיש את התכנית המפורטת לגבי החברה הבדואית בנגב. אנחנו כמובן עובדים עליה במרץ, ובתוכה אנחנו עובדים גם בשת"פ עם הבט"פ, אנחנו בשיח לגבי איזה חלקים תכנית החומש של החברה הבדואית בנגב תתגבר גם את הפעילות של הבט"פ, ויחד עם זה גם כמובן בהקשרים האחרים כמו שאמרתי, ההקשרים המניעתיים, אנחנו בעצם דרך התכנית הזאת מתכוונים לעשות שוב, להרחיב עוד פעולות שגם ציינתי אותן כאן בחברה הבדואית בנגב.
זה פחות או יותר, אני אומרת את זה בכללי מכיוון שהתכנית המפורטת - - -
היו"ר מירב בן ארי
¶
כשתהיה לך גם את התכנית של החברה הבדואית תציגי אותה פה ביחד עם משרד הבט"פ. תודה רבה סיגל. משרד האוצר, תמר בבקשה.
תמר לוי-בונה
¶
אני מאגף תקציבים באוצר. כמו שאמר רועי, החלטת הממשלה הזאת עומדת על 2.4 מיליארד ₪ במסגרת החומש הקרוב והיא כמובן מלווה את החומש הרחב יותר של הפעילות החברתית-כלכלית של החברה הערבית, זה שני חומשים שהולכים יד ביד, אחד מבחינת מתן מעטפת לחברה הערבית בהיבטים חברתיים כלכליים, החומש של 50 מיליארד, וכאן יש חומש בהיבטי אלימות ואכיפה. מה שחשוב בחומש הזה הוא שזה לא רק אכיפה קשה, זה אמנם עיקר החומש, זה 1.5 מיליארד למשטרה יחד עם עוד מעטפת מבחינה אכיפתית למשפטים ולמיסים וכולי, אבל יש כאן גם פעילויות רכות שקשורות במיגור האלימות, כפי שציינה כאן סיגל וגם משרדים אחרים.
תמר לוי-בונה
¶
כן. בתוך המשרדים האחרים יש גם את הבט"פ בכובע האחר שלו של הרשות לבטחון קהילתי, אבל זה כסף רך לכל דבר ועניין, זה כסף לרשויות, לפעילות ונוער וכולי, אז אנחנו מדברים על 1.5 מיליארד למשטרה, לשוטרים, לתחנות, והיתר הולך למשרד הרווחה לתעסוקה, רווחה וכולי, רשות שיקום האסיר. אם תרצו אני יכולה להגיד לכם בקצרה את המשאבים בהמשך.
תמר לוי-בונה
¶
דבר שהיה לנו מאוד חשוב בהחלטת הממשלה הזו, זה שיהיו גם רכיבים של תיעדוף של המשרדים. כלומר החברה הערבית צריכה להיות חלק אינהרנטי, אורגני מתקציב המדינה, היא לא חוץ תקציבית, היא חלק ממה שהמשרדים מקצים, ולכן הם חייבים לתעדף את זה. זה גם עקרון שהיה מוביל בתוך החומש הרחב יותר של הפעילות החברתית-כלכלית וזה העקרון שנחה את החומש הזה, גם משרדים צריכים לתעדף מקרביהם כסף לחברה הערבית וגם יהיה כסף תוספתי שנשמר במסגרת הצעת חוק התקציב למסגרות של ההחלטה הזאת. ככל שאת רוצה שנגיד בקצרה את המשאבים של התכנית כמובן שאפשר.
יוליה איתן
¶
שלום לכולם. אני מזרוע העבודה במשרד הכלכלה. כאמור אנחנו חלק מהחלטת החומש ומלווים את הציר של התעסוקה שאנחנו רואים בו בעצם איזה שהוא פתרון מבני בהקשר של פשיעה בחברה הערבית. אנחנו רוצים להציג את הנתון של חסרי מעש, בעצם המיקוד שלנו בתכנית הזאת היא באוכלוסיה של גברים צעירים חסרי מעש, תופעה ייחודית ורחבה בחברה הערבית, גם בהשוואה בין-לאומית. אנחנו משווים את עצמנו לעולם כי גם שם אין מסגרות מחייבות להמשך ולכן נדרשנו לסוגיה הזאת. אגב, לראשונה יש מדיניות בתכניות תעסוקה מוכנות לאוכלוסיה הזאת.
אנחנו ראינו שבעצם התופעה הזאת הלכה והתרחבה בשנים האחרונות והקורונה עשתה את שלה והגדילה עוד יותר את התופעה ולכן חלק מהמטרה שלנו זה בעצם להתחיל לסגת מהעלייה הגדולה שהייתה במספר הצעירים שהם חסרי מעש. בעצם פה זה המספרים האבסולוטיים, כשאנחנו מסתכלים על החברה הערבית, חלק מהנתונים, צריך לטייב אותם, יש פה שאלה גדולה של איכות הנתונים, אבל הנתונים שיש לפתחנו זה בעצם שיש כ-50,000 צעירים בגילאים הנ"ל שהם לא נמצאים בשום מסגרת, לא לומדים, לא עובדים, לא מנסים למצוא עבודה. נתון מאוד גבוה, ולכן מבחינתנו זה המיקוד, דבר שמחייב אותנו גם ליצירת כלים ומענים מותאמים.
בעצם האמירה שלי שהתופעה הזאת הלכה והתרחבה בשנים האחרונות וקיבלה משנה תוקף בקורונה, אתם רואים בגרף הזה שגם האבטלה או הפגיעה התעסוקתית בימי קורונה ובסגרים פגעו בגברים הערבים יותר מאשר ביתר האוכלוסיות, הפגיעה שם הייתה דרמטית ביותר ולכן גם היקף התופעה הלך והתרחב.
עמיחי שיקלי (ימינה)
¶
שאלה לנתון הזה שאת מציגה עכשיו, איך אתם מתייחסים לסיטואציה שרוב הכלכלה במגזר היא בלי קבלות. אני אומר את זה כמי שחי בכפר מנדא, אין קבלות בכפר מנדא. עכשיו השאלה, אם בנאדם לא מקבל תלוש, יכול להיות בעצם שהוא כן עובד. הוא עובד במשתלה, אין לך דרך לדעת את זה.
יוליה איתן
¶
אנחנו מסתמכים על מערכי סטטיסטיקה לאומית לגבי האוכלוסייה הערבית ולגבי כל יתר האוכלוסיות שלהם אנחנו נותנים מענה, והנתונים הרשמיים של מדינת ישראל.
רועי דרור
¶
הנושא הזה של הון שחור וצמצום זרימת המזומנים למקומות לא נורמטיביים ולא לגיטימיים זה חלק מהתכנית.
עמיחי שיקלי (ימינה)
¶
לא, אני לא אומר לא נורמטיביים, אני רק בא ואומר, גם בנאדם במשתלה, אם המשתלה הזאת אין אצלה תרבות של קבלות, יכול להיות שהוא מופיע אצלכם בסטטיסטיקה שאין לו עבודה ובפועל יש לו עבודה ונותנים לו שכר, וכך גם בחנות דגים וכך גם בחנות פירות.
היו"ר מירב בן ארי
¶
קודם כל אני מאמינה שיש למשרד הכלכלה את האפשרות באמת לוודא מבחינת נתונים סטטיסטיים. ברור שאם יש מישהו שעובד בשחור, גם בחברה היהודית אתה לא יודע אם הוא עובד או לא עובד והוא נספר כלא עובד.
היו"ר מירב בן ארי
¶
בוודאי, בגלל זה כשיש את המספרים האלה מצד אחד זה מפתיע, כי זה המון, מצד שני יש בעיה של תעסוקה.
היו"ר מירב בן ארי
¶
ברור לי. שמענו את ההערה, בוא ניתן לה להמשיך ואני רוצה להתקדם כי אתם הרבה חברי כנסת וצריך לתת לכם גם לדבר.
יוליה איתן
¶
בשקף הבא, מה אנחנו מתכוונים לעשות או מה התכנית המפורטת. חלק מהעבודה זה בעצם איתור של אותם - - -
יוליה איתן
¶
אני שמחה שנושא התעסוקה כל כך מעורר שיח. נושאים נוספים, תכניות נוספות שאנחנו מייצרים זה נושא שנת מעבר, בעצם אותה שנת הכרעה, צעירים בגילאי 18 שמסיימים תיכון ומוצאים את עצמם חסרי מעש ולא משתלבים במסגרות, לייצר עבורם כלים משמעותיים של שירות והפניית מיומנויות של שוק העבודה, אנחנו מדברים על הסבות מקצועיות, על הכשרות מקצועיות, על הקניית עברית תעסוקתית שאנחנו מזהים אותה כאחד הפערים הגדולים בהשתלבות בשוק העבודה הישראלי והקניית מיומנויות של אוריינות דיגיטלית ואנגלית לצד כישורים נוספים. זאת התכנית.
אנחנו מתכוונים לגעת בכ-20% של צעירים חסרי מעש כפי שאנחנו מזהים אותם היום על פני שלוש שנים, אלה המספרים הם לפניכם. יש יעדים מאוד ברורים וכמותיים חוצים על פני שנים שגם תוקצבו במסגרת התכנית ואנחנו ערוכים ליציאה לדרך.
ינון אלרועי
¶
ראשית אני רוצה להתייחס לשני אלמנטים שהוזכרו על ידי מנכ"ל בט"פ קודם לכן שזה גם ה-air soft וגם הזיקוקים. בסמוך לקבלת החלטת הממשלה השרה הכריזה על עצירת יבוא ה-air soft לתקופה של שלושה חודשים. ועדת הכלכלה החליטה שזה יהיה חודשיים - - - ואנחנו במקביל פועלים יחד עם המשרד לבט"פ גם לביצוע פעולות אכיפה נוספות שאני מקווה שישמעו עליהן בקרוב וגם מסייעים למשרד בכל הנושא של שינוי חקיקה על מנת שהמשרד יוכל לקבל את כל הרגולציה והאכיפה של ה-air soft, כמו שהחלטת הממשלה הזכירה. הנושא הזה מלווה גם על ידי המל"ל ואנחנו נמצאים שם בדיונים שוטפים כל חודש.
בנושא השני, בנושא של הזיקוקים שגם הם הוזכרו על ידי המנכ"ל קודם לכן, הוחלט ששרת הכלכלה והתעשייה תביא לממשלה הצעת החלטה להכריז על זיקוקים מסוג 2 תחת חוק חומרי נפץ, גם זה מתקדם, אנחנו מעבירים כרגע נוסחים ואני מקווה שזה יעלה בקרוב.
הוועדה החליטה גם על מינוי של צוות בראשות מנכ"ל בט"פ ושלי על מנת לבחון ולהציע שינוי בהיבטי האכיפה בהתאם להסדרה החדשה ואנחנו על זה, כבר נקבעו ארבעה מפגשים לצורך העניין, וגם יחד עם המשטרה, גם פה יחד עם זרוע העבודה המשימה היא להגביר את האכיפה בהיבט הזה. כמו שאמרתי, גם ההיבט הזה מבוצע עם משרד ראש הממשלה ועם המל"ל, אנחנו נציב גם צרכים של משאבים נוספים ונאמר על ידי משרד ראש הממשלה שיסתכלו על זה בגישה חיובית.
עמית אבירם
¶
בוקר טוב. החלק של המל"ל היה למעשה לרכז את הטיפול בכל הנושא של בעיית האמל"ח הבלתי חוקי והתכנית או המהלכים שנעשו עד עכשיו בסוגיות שבהן אנחנו מטפלים, נוגעות למעשה למספר דברים. 1. זה טיפול ממוקד באותם מקורות שמזינים את שוק האמל"ח הבלתי חוקי היום במדינת ישראל, שמגיעים בסופו של דבר במידה רבה לחברה הערבית, אני מתכוון פה בעיקר לגבולות, כשגבול ירדן הוא המקום העיקרי דרכו חודר אמל"ח בלתי חוקי למדינה אבל לא רק, אנחנו רואים את זה גם מגבולות נוספים כמו גבול לבנון. מעברים, גם מעברים - - -
איימן עודה (הרשימה המשותפת)
¶
סליחה יש לי שאלה. השר לבטחון פנים ארדן לפני שבע שנים אמר ש-90% מהנשק מגיע מהצבא. אני חושב שזה לא נכון עכשיו, אבל אתה אומר אפס?
עמית אבירם
¶
אמרתי גבולות. אנחנו נדבר גם על הצבא תיכף. אז א. לגבי הגבולות, זה מקור אחד דרכו מגיע אמל"ח בלתי חוקי למדינה, מקום שני זה מעברים, אנחנו מדברים פה גם על המעברים הבינלאומיים וגם למעשה על מעברים פנימיים בין ישראל לבין איו"ש. וכמובן הנושא של זליגה מצה"ל. אני חייב לציין שבהיבט הזליגה מצה"ל המצב השתפר במהלך השנים האחרונות בעקבות פעולות רבות ומשמעותיות שנעשות בצה"ל על מנת לחזק את השליטה, לחזק את האבטחה על הבסיסים, על מתקני הנשק והתחמושת, ולכן בהיבט הזה אנחנו מדברים על מספר מועט יחסית של כלי נשק שזולגים מהצבא. בנושא התחמושת המצב עדיין בטיפול אבל גם בהיבט הזה הצבא נכנס לפעילות משמעותית שמטרתה להוריד את כמות הגניבות או החדירות לתוך הבסיסים.
התחום השני שבו אנחנו עוסקים זה כל הנושא של הידוק השת"פ הבין ארגוני. בנושא אמל"ח מעורבים מספר גופים, זה כמובן משטרת ישראל, צה"ל ושירות הבטחון הכללי שעוסקים בתחומים שונים, כל אחד יש לו את התחום שלו, גם את הנושא של ההגנה על הגבולות, גם הנושא של הטיפול בייצור האמל"ח הבלתי חוקי בשטחים וכמובן משטרת ישראל בהיבטים שלה, ואנחנו עוסקים בדרכים לשפר את התיאום בין הגופים בעניין הזה.
התחום הנוסף זה אסדרה רגולטורית. דיבר עליו המשנה למנכ"ל משרד הכלכלה. בנושא הזה אנחנו מדברים גם על ה-air soft שהיה באמת בעיה רצינית מאוד שהוגדר עד היום והוא עדיין מוגדר כצעצוע מסוכן, שלא הייתה לגביו רגולציה ומטרת הטיפול כרגע והשוויוניים שנעשים הם באמת להפוך אותו לכפוף לאותן תקנות של רישוי שיגבילו את היבוא ופיקוח על הדבר הזה.
המרכיב הרביעי הוא תיקוני חקיקה שיאפשרו טיפול אפקטיבי יותר בעברייני האמל"ח מאשר מה שמתאפשר היום ובדרך זו גם לייצר הרתעה למול עברייני האמל"ח בראייה קדימה.
אלה ארבעת המכלולים שבהם אנחנו מטפלים. עד כאן.
ג'מאל חכרוש
¶
תודה רבה. אני רוצה להתחיל, כמו שבוועדה הקודמת אמרנו מה התכניות שלנו, מה אנחנו צריכים לעשות, אבל אני שמח שאפשר לדווח על תוצאות כבר מהשטח, במה שעושים. נתחיל במבצע התכנית של מסלול בטוח שזה מוכיח כל יום, העבודה ביחד, כל הגורמים ביחד נגד אותה בעיה שנקראת פורעי החוק, במיוחד העבריינות הגבוהה, מוכיחה את עצמה יום-יום, כל יום יש תכניות ואנחנו נמשיך בכיוון. נכון שאני מזהיר את עצמי שזו תחילת הדרך אבל הכיוון כבר מורגש בשטח, ההרתעה מתחילה לעשות את שלה ואנחנו יודעים ורודפים את אותם פורעי החוק אפילו מעבר לקו הירוק מביאים אותם, ואני אתייחס לכמה שהגענו אליהם. ביחד אם נמשיך להעלות רמה משלב לשלב זה הפתרון המיידי שיכול להרתיע ולהביא עבריינים לדין.
אם אני מדבר על תוצאות, עליה שמתחילה לתת את שלה בפיענוחים גם, שזה גורם מרתיע, גם הפיענוחים. אם אני אדבר על השבוע האחרון רק, שני כתבי אישום ברצח. יש עליה משבוע לשבוע, רק השבוע יש שני מקרים, בשבוע שעבר שני מקרים. המקרה המזעזע שהיה, האמא שנרצחה בידי הבן שלה יש כתב אישום, הרצח שהיה בגריפאת, הבאנו את הצעיר הזה ויש כתב אישום נגדו ורק היום הבאנו חשודים שברחו מעבר לקו הירוק, הבאנו אותם, ניסיון לרצח בכפר קאסם. הדבר הזה מרתיע ואנחנו נמשיך בעבודה בכיוון הזה, כשיש רוח גבית עכשיו מכולם ביחד וזה הפתרון.
אם אני מדבר על תפיסות אמל"ח, עליה של 32% מול התקופה המקבילה באמל"ח. עליה של 24% במעצר חשודים בנושא אמל"ח. כשאנחנו, משטרת ישראל מתכווננים לכיוון הזה, והמקום של פורעי החוק האלה אחרי סורג ובריח ואנחנו נעשה את זה.
בכיוון סיכול שהוא לא פחות חשוב מאכיפה, הסיכול שעושים, נכון לעכשיו 27 מקרי סכסוכים, חלקם מדממים שאנחנו סיכלנו ואני בטוח בזה שמנענו רציחות עתידיות, נכנסנו לסכסוך לפני שהוא מביא לעוד מקרי רצח.
ג'מאל חכרוש
¶
במפורש לא סולחה. יש כאלה שאתה רואה אותם לקראת כתב אישום, יש כאלה שאתה רואה אותם אחרי סורג ובריח. פשוט אנחנו מביאים את הטיפול, כל טיפול שמוצאים לנכון כדי למנוע עוד מקרי רצח באותו סכסוך. זה נקרא הסיכול שאנחנו מטפלים בו, יש לנו את המומחיות איך לטפל בכל המקרים. יש שני מקרים למשל, אני לא אזכיר את המקרים בגלל שהם עוד לא - - - כתבי אישום שיש, אני יכול להגיד את המקומות, אחד בדיר חנא ואחד באום אל פאחם, שכבר מתנהלים בבתי משפט, שכך מנענו רצח עתידי בכיוון הזה.
אני מזהיר את עצמי שזה רק תחילת הדרך, אבל השטח משדר לנו כן, זה הכיוון ואנחנו צריכים להעלות עוד רמה ולהמשיך באותו כיוון בתחום הזה.
ורד חדד-עורקבי
¶
אני סמנכ"לית חקירות ומודיעין ברשות המסים. אני מייצגת את הרשות במקום ערן. גם רשות המסים היא שותפה בתכנית 549 שמתמודדת בפשיעה בחברה הערבית. רשות המסים בנתה תכנית חמש שנתית, תכנית לאכיפה כלכלית בחברה הערבית, כאשר היא מתמקדת בארגוני הפשיעה ובמחוללי הפשיעה.
ורד חדד-עורקבי
¶
אז באמת מטרות התכנית שבחנו ובנינו מתייחסת לגביית מס אמת והעמקת הגבייה, כאשר אנחנו בנינו את זה במסגרת התכנית. הגברת המשילות של רשות המסים בשטח במגזר לא היה בשנים האחרונות בצורה מסיבית, כחלק מתכנית האכיפה הכוללת של כל גורמי האכיפה, גם אנחנו יחד עם המשטרה בסיוע של המשטרה, מגבירים את המשילות במגזר הערבי. גילינו שהמיגור של מחללי הפשיעה על ידי אכיפה כלכלית היא זו שלמעשה תסייע לצמצום הפשיעה, וצמצום ההון השחור.
ההון השחור מקבל ביטוי נרחב מאוד בשימוש בחשבוניות הפיקטיביות. רשות המסים מובילה תהליך של חקיקה והציעה גם במשרד המשפטים רשימה של חקיקה שבאה להגביר את האכיפה ואת ההרתעה בחוקי המס. שימוש בחשבוניות פיקטיביות הוא בהיקף מאוד גדול גם בחברה הערבית והיא למעשה מחוללת הפשיעה ואנחנו שמים היום את הדגש על זה.
ורד חדד-עורקבי
¶
נושא נוסף שאנחנו מבאים ומטפלים בו במסגרת חוק צמצום השימוש במזומן זה צמצום ההחזקה במזומן, זה גם חלק מהצעות החקיקה שאנחנו רוצים לאכוף. זה גם מאפיין שנמצא בארגוני הפשיעה ובמחוללי הפשיעה במגזר, השימוש במזומן, וחלק מהצעות החקיקה שלנו זה צמצום ההחזקה במזומן. דרכי הפעולה שאנחנו מציעים הם דרכי פעולה גם באזרחי וגם בפלילי, בכל מערך רשות המסים, עיבוי המערך הטכנולוגי המודיעיני, אנחנו נותנים דגש למערך הטכנולוגי אצלנו ולהרחבת המודיעין לצורך העשרת החקירות, עריכת השומות והגביה. הקמנו צוותי פעולה ייעודיים בכל אחת מתשעה משרדי יחידות החקירה שלנו במס הכנסה ובמע"מ, חיזקנו את המערך האזרחי במפקחים, גם במפקחי מס הכנסה, גם במפקחי מע"מ וגם במיסוי מקרקעין וכל ההשלמה ההוליסטית הזאת בטיפול הפלילי ובטיפול האזרחי הוא שייתן את המעטפת להתמודדות שלנו בעולם הכלכלי.
בנוסף אנחנו מוציאים אנשים לשטח, שיתוף פעולה במסגרת השולחנות העגולים יש לנו במסגרת התכנית שהוצגה, השתתפות ב-70 שולחנות עגולים, אנחנו נציגים בניהול ספרים, זה מערך עצמאי שפועל ועושה ביקורות בעסקים במגזר, הפעלנו את מערך ההוצאה לפועל שלנו, תיגברנו אותו, להגיע למקומות שעד היום לא הייתה לנו יכולת להגיע, בסיוע כמובן של גורמי אכיפה אחרים אנחנו מגבירים את הנושא ה- - -
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
את יכולה לדבר במספרים? 'הגברנו' 'הוספנו', במספרים ובמספרים יחסיים גם למה שהיה?
היו"ר מירב בן ארי
¶
אני רוצה להסביר את השיח. השיח פה עכשיו הוא התכנית הכללית של המשרדים. זה לא ייגמר פה, כי אנחנו כבר בכמה דיונים כאן וכל פעם אנחנו שומעים עוד נתח. בהתחלה התחלנו רק עם סגלוביץ', אחרי זה עם תומר על ההצגה של כל המשרד, עכשיו אנחנו יורדים ל רמה של המשרדים על התכניות שלהם. יהיה כאן מעקב קבוע, כמו שדיברה גם סיגל ממשרד הרווחה, גם כתבתי לעצמי, על תכנית החומש. תומר לדעתי דיבר על מדדים משלימים, כל האירועים האלה יבואו לפה. לכן המספרים כרגע לא רלוונטיים אלא התכנית באופן כללי, לצורך העניין השאלה של ח"כ בן גביר אם נכנסים לכל מקום, כן. זה חשוב שייכנסו לכל מקום. כמה ייכנסו, איך זה, אנחנו נמשיך. הוועדה הזאת תמשיך.
אופיר סופר (הציונות הדתית)
¶
נראה לי שמה שניסתה לומר ח"כ סטרוק זה שאנחנו צריכים להכנס גם לדברים מדידים.
רועי דרור
¶
ההחלטה תפרט פעולות ומדדים גם בתחום המשאבים וגם בתחום הפעולות ואתם תראו הכל, זה יהיה שקוף כדי לראות - - -
היו"ר מירב בן ארי
¶
ברור. הוועדה הזאת, התפקיד שלה בדיוק זה לפקח. תיכנסי לסיכום כי אני חייבת להתחיל עם חברי הכנסת.
ורד חדד-עורקבי
¶
חשוב שלצד כל הפעולות האלה בסופו של יום אנחנו בצד הפלילי וגם בצד האזרחי נרצה להוציא או כתבי אישום או שומות, אנחנו מגבירים את מערך התביעות אצלנו ברשות, על ידי הגברת הקצאת פרקליטים.
האכיפה שלנו כמו שאמרתי, היא אכיפה כלכלית בחברה הערבית, להגביר את המשילות שלנו בשטח. אנחנו מסתייעים בכל גורמי האכיפה, קביעת יעדים ספציפיים, זה אפרופו מה ששאלתם, אנחנו קבענו לנו יעדים כמותיים ויעדים ספציפיים לאן אנחנו צריכים להגיע, הרחבת רשת, מרחיבים כל הזמן את הרשת של אנשים שיהיו תחת הרשת של רשות המסים, מגבירים את כל האכיפה, הגבייה וההוצאה לפועל, הגברת הנוכחות שלנו בשטח, טיפול בשומות גם פליליים וגם אזרחים. אנחנו מסייעים לפעילות של המשטרה, פעילות משותפת לקביעת היעדים, לאכיפה כלכלית בארגוני הפשיעה, בתיקים כוללי פשיעה חמורה אנחנו עובדים מול יעד ומול יעדים משטרתיים, מגדילים את התיקים באכיפה פלילית מול תחנות המשטרה וכמובן שותפים בשולחנות עגולים.
אופיר סופר (הציונות הדתית)
¶
כן ואנחנו גם נפרסם את זה. בדיוק את המדדים ואת המספרים שתוכלו לעקוב אחריהם.
היו"ר מירב בן ארי
¶
טוב. יש לי שאלה אחת ואז נעבור לחברי הכנסת לשאול ולהעיר, רק אם אפשר בקצרה. מעניין אותי לדעת כל הנושא של המרכזים של הרשויות המקומיות, כי לא שמעתי את זה מספיק ברור ואני יודעת שזו אחת הבעיות הכי קשות שלנו עם משפחות הפשע.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד)
¶
משפט אחד לגבי הסיפור של מסלול בטוח, אבל לפני זה צריך את ההקדמה בשביל לעשות סדר בראש. יש את התכנית הממשלה 550 שהיא אותה תכנית רחבה של התשתית החברתית-כלכלית בחברה הערבית. תכנית חומש גדולה של 30 מיליארד שקלים. יש את אותה תכנית שאנחנו מדברים עליה כאן של ה-2.4 מיליארד שקלים שחלקה זה באמת למערכות האכיפה, משטרה, פרקליטות, רשות מסים, וחלקה, 800 מיליון שקלים מחולק במשרדי הממשלה לחמש שנתי מול יעדים מדידים, ספורים נקודתית שנעשתה עבודה עמוקה גם מול ועד ראשי הרשויות הערביות, חשוב גם את זה להדגיש, זה לא נעשה מלמעלה למטה, נעשתה עבודה רוחבית.
מאחר והתקציב אושר ביום שישי לפנות בוקר ומאחר שעד אז אי אפשר להישאר עד שיגיעו אנשים ועד שיגיעו התקציבים, עלתה מה שאני עכשיו אציג, לא בכובע של סגן השר לבט"פ, גם בכובע הזה אבל בכובע של ועדת השרים בראשות ראש הממשלה שבאה ואמרה 'צריך לעשות כאן ועכשיו', עוד לפני התקציבים, לפני הנתונים, ומה שאני מציג זה הסיפור הזה אני מנהל אותו מטעם הממשלה. שיטת הניהול היא שיטה שבאה ומחברת את כל משרדי הממשלה שכולם נרתמו. ותיכף נכנס לפה מנכ"ל משרד הפנים ותיכף ידבר, הוא בדיוק חזר מזום שגם אני הייתי בו בנושא המכרזים, ויגיד על זה שתי מילים.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד)
¶
שיטת העבודה, אם אפשר את השקף במשפט אחד ואז אתן את ההסבר כולו בקצרה. כל הסיפור כולו, התכנית מיועדת לשישה חודשים. המטרה שלה היא מאוד ברורה. אם אני מדמה את מה שקורה בפשיעה בחברה הערבית כסוס משתולל, התפקיד הוא אחד, לעצור את הסוס הזה. עוד לא לטפל בכל הטיפולי מניעה, עוד לא לעשות הכל, אבל כן במסגרת העניין הזה לקדם כמה הליכים ארוכי טווח בלוחות זמנים קצרים. מדובר פה על מבצע ממשלתי. זאת ההגדרה. זה מבצע ממשלתי בלוחות זמנים של מבצע. וכשאני אומר לוחות זמנים של מבצע, כל אחד ממה שאתם רואים כאן, הנושא של חקיקה לדוגמה, מתנהל כמו מבצע. מה שאמר מנכ"ל משרד המשפטים קודם לכן זה אותן נקודות קריטיות לנושא שינויי חקיקה מנוהלים בלוחות זמנים של מבצע, לכן מחר החמרת הענישה בעבירות נשק מגיעה מחר לוועדת חוקה, והזדמנות לחברי הכנסת לתמוך, למי שמגיע לוועדה מחר בבוקר. אותו דבר לגבי חברות השמירה שאמר מנכ"ל הבט"פ, בעבודה משותפת של משרד המשפטים, אותו דבר אפשרויות של חיפוש, אותו דבר לגבי סחיטת דמי חסות, שהולך לעשות שינוי. זה מנוהל ברמה כזאת שתוך חודש, חודש וחצי גג, כולם כבר יגיעו לוועדת חוקה חוק ומשפט של הכנסת או לוועדה לבטחון פנים של הכנסת.
נושא שני, מה שאתם רואים ראש צוות מסים, מה שאמרה פה נציגת רשות המסים, רשות המסים נכנסה בכל הכוח לפעילות בחברה הערבית, היא נכנסה לאותם מקומות שהם לא היו קודם. אני לא רוצה ללכת אחורה, למרות שזה בית של פוליטיקה אז אפשר ללכת אחורה. לא רוצה אחורה, רוצה רק קדימה. כל השאלות למה לא היה לא רלוונטיות מבחינתי בכובע שבו אני מנהל את האירוע הזה. אותו דבר לגבי שולחנות עגולים. שולחנות עגולים, המשמעות היא – ואסביר למי שלא יודע – כל משרדי הממשלה יושבים סביב שולחן אחד אל מול מטרות נקודה, מטרות נקודה הכוונה היא עבריינים שמשטרת ישראל מיפתה אותם מודיעינית, שהם מחוללי הפשיעה העיקריים. ואם הם רואים אותנו בשידור, אז הם גם חייבים להקשיב לעניין הזה.
יש כבר פעילות בסיפור הזה וזה סיפור מאוד מרתיע. חלק מהאנשים שקשורים לארגוני הפשיעה לא בארץ היום. לגבי הסיפור של מנכ"ל משרד האוצר, יש פה נציגות של משרד האוצר, אבל מנכ"ל משרד האוצר מוביל צוות שעוסק בשוק שחור ושוק אפור. המטרה היא שני כיוונים. אחד – לתת אלטרנטיבה לאנשים נורמטיביים לקבל הלוואות בבנקים, דבר שקשה לעשות אותו היום כי אי אפשר לתת משכון את הבית לדוגמה, ומצד שני לעשות משהו לגבי השוק הזה. פה אם אתם רואים, כתוב צ'יינג'ים, נש"פים, נותנים שירותים פיננסיים. כחלק מהתהליך שקורה בצוות הזה, קורים דברים שהיו צריכים אולי לקרות קודם, הם קורים עכשיו.
עושים סדר בעניין של הפיקוח והבקרה לנותנים שירותים פיננסיים, לסבר את האוזן למי שלא יודע, העליה במספר השימושים במזומן, בנש"פים, עלה מ-3.5 מיליארד ל-7 מיליארד, אסור להתבלבל, נש"פים זה דבר טוב, זה תחרות לבנקים. רק צריך לראות שיש פיקוח ובקרה עליהם. היה חסר את העניין הזה. יש פעילות אל מול נש"פים בחברה הערבית היום בצורה מואצת מאוד, כחלק מהמבצע הזה.
יש את הנושא של מטה לבטחון לאומי, מה שנאמר פה קודם. העבודה נעשתה כבר במארס, מה שאנחנו עושים עכשיו, מצמצמים טווחים. את אותן החלטות שהתקבלו קודם, במסגרות התקציב שיש, לעשות על מנת שתהיה פחות זליגה, תהיה פעילות יותר טובה מול המעברים או מול הגבולות וגם שהמשטרה תעצים את הפעילות שלה אל הנושא הזה כולו.
אותו דבר מה שנאמר פה על ידי מנכ"ל משרד הרווחה, הנושא של התכנית בנושא החברה הבדואית לעניין הזה, יש חיבור בין הבט"פ לבין החברה הבדואית, אנחנו ניכנס לשם פנימה. זה לא מחוץ לאירוע, זה בתוך האירוע עצמו. מה שאתם רואים, מנוע הפעלה, רק לסבר את האוזן לאנשים. כל יום חמישי בשבוע אני פוגש את אלה שמטפלים באכיפה, רשות המסים, ומשטרת ישראל וקובעים תכנית עבודה לשבוע הבא ובודקים מה עשינו שבוע קודם. זה מה שקורה בפועל. זה לא מחליף אף עבודה של כל אחד מהגופים. משטרת ישראל ממשיכה לעבוד בשיא העוצמה, רשות המסים ממשיכה לעבוד בשיא העוצמה, אבל מה שיש פה זה מיקוד וחיבור כי כיום כשנמצאים בשולחן עגול, ותבינו, מי שאחראי על השולחנות העגולים זה ראש המחלקה האזרחית בפרקליטות המדינה ומי שיושב יחד איתי בעניין של הצוות המשפטי זה המשנה ליועץ המשפטי לממשלה עמית מררי, ומי שיושב במנוע ההפעלה זה עו"ד אלון אלטמן, פרקליט מחוז דרום והמשנה לתפקידים מיוחדים, האנשים הכי בכירים במערכת.
נמצא פה עכשיו יאיר הירש, ואני אסיים פה ואתן לו לדבר על עניין המכרזים, יש כבר בהחלטות הממשלה שינוי דרמטי שעבר ככה ולא שמו לב, גם ב-549, גם ב-550 כל העברות הכספים כולן מפוקחות וכל הנושא שעבר כסף בלי פיקוח ובקרה בצורה מספיק טובה למקומות שאנחנו יודעים שבנושא המכרזים בחברה הערבית יש ארגוני פשיעה ועבריינים, זה לא עובד באותה הדרך יותר, כבר בהחלטות עצמן. יש הנחייה ברורה של החשכ"ל ושל מנכ"ל האוצר ושל משרד רוה"מ.
שיטת העבודה שאנחנו פועלים, זה שאני למעשה פועל כראש האירוע הזה לחצי השנה הזאת של חיבור כל המשרדים עצמם אבל אני לא עובד לבד, אני עובד עם כל הגורמים והשותפים פה וזו הזדמנות שלי להגיד לכל השותפים האלה שהם עושים עבודה בלתי רגילה בלוחות זמנים קצרים משינוי חקיקה, עובר לתהליכי עבודה משרדים ממשלתיים וכל האנשים פה יודעים כיצד עובדת ממשלה, ממשלה לא עובדת במבצע, ואני מוקיר תודה לכולם, לכל השותפים, הם עובדים כולם במבצע. ויהיו תוצאות לעניין הזה. יש לנו חובה לעצור את הסוס המשתולל הזה ואנחנו נצליח. זה אחד.
דבר שני, התכנית הזאת היא גם סוג של קטר. ברגע שכל המערכות יעבדו בצורה הזאת, גם כשניכנס לעבודת השגרה זו כבר תהיה נורמת עבודה, מרגע שחצי השנה מסתיימת מבחינתי, שיטות העבודה ישתנו לטובה בהקשרים האלה עם חיבור יותר טוב של המערכות, אנחנו נגיע למקומות אחרים לגמרי. אפשר לנצח את האירוע הזה, זה לא גזירת גורל, ואני אומר את זה פה גם לחברי הכנסת, ואני אומר משפט אחרון. נצטרך את כל חברי הכנסת בבית הזה שותפים לפעילות הזאת. נצטרך לעשות פה מהלכים מהירים של חקיקה, נצטרך רוח גבית, נצטרך הבנה, אני זמין לכולכם בכל שאלה לגבי דברים, אי הבנות, דברים לא ברורים, דברים שתרצו לדעת או להתווכח איתי על דברים. להגיד לי 'תשמע, אתה לא בכיוון'. גם את זה אני מזמין את כולם.
החברה האזרחית היא חלק מהסיפור, ועד ראשי הרשויות הערביות הם חלק מהסיפור, ראשי רשויות, אני מחובר אליהם באופן אינטימי אישי עם רבים מהם וחלק גדול מהרעיונות שאני קבלתי שהגיעו לתכנית הזאת באו מהם בכלל. עזבו את הנסיון שלי והידע וכל הדברים האלה, הם באו מאנשים שנמצאים בפועל בשטח. אני רוצה להודות לכולם ולצאת בתחושה הזאת א. שאפשר. ב. שהממשלה מחוייבת לחלוטין, זה אחד משלושת היעדים המרכזיים של הממשלה הזאת, ראש הממשלה עומד בראש ועדת השרים, השר לבטחון הפנים מחוייב ב-100% לעניין. אני סגן שר במשרד, נכון שאני עושה נוסף לתפקיד שלי באירוע, אבל אני גם בתוך האירועים יחד עם תומר, אבל אנחנו צריכים אתכם. בסוף צריכים את כל האנשים שיושבים פה, ללא הבדל דיעות פוליטיות. כולנו שותפים לעניין וצריך לעשות פה שינוי, אפשר להוביל אותו, אפשר לעשות פה שינוי עמוק והוא מחוייב המציאות. תודה רבה.
איתמר בן גביר (הציונות הדתית)
¶
אתה אומר דברים ואני חושב שכל מי שנמצא כאן, באמת, ימין, שמאל, יהודים ערבים כולם חותמים ובאמת שאפו. מצד שני, המציאות בשטח שאנחנו מקבלים לפחות היא מציאות אחרת. לפני כמה ימים מגיעים למתחם של אדם בדואי, עבריין, מגיעים - - - כבר פינה את כל הדברים. באה הסיירת הירוקה, אלה מתקשרים לשר הבט"פ שבלי צו עיכוב עוצר את הפינוי הזה. איזה מסר אתם מעבירים לשטח?
היו"ר מירב בן ארי
¶
כן. עכשיו יאיר ידבר, מנכ"ל משרד הפנים, ואחרי זה אנחנו עוברים לחברי הכנסת. בקצרה בבקשה.
יאיר הירש
¶
שלום לכולם. אני מרכז כחלק מהצוותים של סגן השר את כל נושא המכרזים ברשויות המקומיות, בדגש כרגע רק על הרשויות המקומיות, ניתן אחרי זה גם להשליך את התוצאות ואת ההמלצות של הצוות גם לחברות הממשלתיות, גם על זה דיברנו. כרגע דיברנו על ארבעה צוותים בטווח המיידי, הצוות הראשון מתעסק בנושא של מיפוי המכרזים, בכלל להבין את הצרכים המוניציפליים שמצריכים את הרכש ולאפיין אותם. בצוות יש גם נציגי משרד הפנים, החשב הכללי, המרכז לשלטון מקומי וגם אחד מראשי המועצות הערביות שיוכל לתת את האינפוטים מהשטח. יש את הצוות שמסווג את הרשויות, אנחנו עדיין חושבים שיש פה משהו שיכול להיות דיפרנציאלי, יש רשויות שנושא הפשיעה הוא הרבה יותר חמור, ובאמצעות קריטריונים מוסכמים אנחנו נוכל לייחד רשויות בסיכון גבוה יותר. זה צוות שכולל גם נציגי משטרה, פנים, משרד ראש הממשלה, המשרד לשוויון חברתי וכמובן משרד המשפטים, כולל פרקליטות ומשרד הפנים.
הצוות השלישי, בהחלטת החומש למגזר הערבי 550 משרד הפנים בחלק שלו הודיע שאף תקציב מעתה שיינתן דרך המשרד לא יוכל לצאת לרשות באופן עצמאי, הם יצטרכו להשתמש בכלים חיצוניים. זה יכול להיות משכ"ל, זה יכול להיות חברה ממשלתית.
יאיר הירש
¶
לא ישירות לרשות. אני אומר עוד פעם, סליחה, הרשות עצמה לא תוכל לצאת במכרז עצמאי אלא תצטרך לצאת במכרז חיצוני. זה יכול להיות על ידי החברה למשק וכלכלה של המרכז לשלטון מקומי, זה יכול להיות על ידי חברה ממשלתית, חברת ערים או כל דוגמה אחרת. בכל מקרה, הצוות ה שלישי של המכרזים - - -
יאיר הירש
¶
בגלל הנושא של הפשיעה במגזר הערבי, את התקציבים השוטפים אני כרגע לא יכול לטפל בהם, כמו מענק האיזון או קרן לצמצום פערים או דברים כאלה, אבל מצד שני מכיוון שהממשלה העבירה רק ב-24.10 לפני שבועיים את החלטת החומש 550 לתקצוב נוסף למגזר, אנחנו במשרד הפנים ובסעיף 8 גם המלצנו להתוות קווים מנחים גם לשאר המשרדים, אבל שם אני לא יכול להנחות, אני יכול להמליץ, אבל לפחות בתוך משרד הפנים התקציבים שיעברו של מרד הפנים לאותן רשויות יוכלו להתממש רק באמצעות מכרזים חיצוניים.
הצוות השלישי ייתן את ארגז הכלים לטובת הסעיף הזה, כלומר מה ניתן לעשות ומה החלופות והאם באמת החלופות הן באמת טובות לעצירת הדימום של חדירת משפחות הפשע לתוך אותן מכרזים והמצב קשה, מי שלא מכיר, המצב לא טוב.
היו"ר מירב בן ארי
¶
המצב קשה מאוד. אני שאלתי את זה, זו השאלה היחידה שיש לי בדיון הזה, כי המצב הכי קשה היום עם כנופיות הפשע זה המכרזים ברשויות המקומיות.
יאיר הירש
¶
לכן אנחנו הרמנו את הדגל, באמת בשיתוף פעולה מדהים בהובלה של יואב, של המשטרה, של משרד המשפטים, משרד הפנים, משרד לשוויון חברתי, משרד ראש הממשלה, החשכ"ל, כולם בתוך העניין, אנחנו נעשה את זה בזמן קצר.
הצוות הרביעי, מבחינתי, זה הנושא של גיבוש קווים מנחים ועקרונות לכלל משרדי הממשלה, כמו שאמרתי, בסעיף 8 לחוק. כל משרדי הממשלה מחויבים לגבש את הכלים כדי באמת לעצור את המכרזים שקשורים אליהם ואיך אנחנו בסוף מטמיעים. אנחנו עצרנו את המכרזים. מי שירצה הפוך, לפתוח את הנוהל ולהגיד 'אני כן יכול לבצע את המכרז בעצמי' הוא יצטרך להוכיח איך הוא יעשה את זה בצורה המיטבית, ולכן עכשיו הדלת הסתובבה ועברה לצד השני.
אופיר סופר (הציונות הדתית)
¶
יאיר, אתה מדבר על מכרזים שמתרחשים דווקא ברשויות המקומיות הערביות לכאורה. רק אני רוצה להזכיר שיש מועצות אזוריות, רשויות מקומיות שנמצאות במרחבים כאלה, אני מכיר מקרה אחד לפחות - - -
היו"ר מירב בן ארי
¶
לא, אני מבינה. רגע. שניה. תקשיבו לי שניה. אני עכשיו עוברת לכל חברי הכנסת והמנכ"לים ישאלו את השאלות ויתייחסו. אני מתנצלת, יש כאן אנשים שיושבים פה באמת כבר מתחילת הדיון, כולכם תדברו. אוקיי? אני רוצה להתחיל עם הראשון, סימון דוידסון. שתי דקות כל חבר כנסת. המנכ"לים, תרשמו את השאלות ואחרי זה תתייחסו, כמובן מי שיש לו. בבקשה.
סימון דוידסון (יש עתיד)
¶
בוקר טוב. אני רוצה לברך את כולם, כל מי שיושב פה, ובהחלט אחרי שאני שומע את סגן השר, אני אומר יש עתיד. בהחלט יש עתיד והדברים מתחילים להתלכד. אבל, עכשיו אני רוצה לומר על העולם שלי ואני חוזר ואומר את זה יום-יום, ודיברתי על זה עם סגן השר לפני מספר ימים. בסוף הדבר הזה שנקרא עתיד, מדובר על הילדים שלנו. הילדים שגדלים במקומות שאין להם פעילות ואין להם מעש. יותר מ-50 מהילדים מהחברה הערבית מוגדרים חסרי מעש. ילדים שאין להם מה לעשות. וכשאני מדבר על פעילות, הפעילות הטובה ביותר, החינוכית ביותר, המעצבת ביותר, זו תכנית ספורט.
סימון דוידסון (יש עתיד)
¶
אני יודע שזה בחומש, אבל לצערי אני מכיר טוב מאוד איך הדברים מתנהלים ואיך הם מתנקזים בסוף לביצוע. וכשמדברים על הרבה מאוד כסף לבניית מתקנים ואחר כך להפעיל את המתקנים האלה, כמו שיו"ר הוועדה אמרה 'כולם רושמים הערות', אז ההערה שלי היא כזאת, שמכל הכסף הזה שצבוע לספורט, בסוף צריך ליישם אותו, צריך לבנות מתקנים, מתקנים שאחרי זה יפעילו אותם, שיתחזקו אותם, שיהיו שם קבוצות למען הילדים כמו שיש בכאוכב, כמו שיש בעיבלית, כמו שיש קבוצות בסכנין כי המקומות האלה בסוף יש בהם אפס פשע. אם תדעו מה שקורה בכאוכב ותלכו לראות שם, תבינו שמהפעילות של אתנה וספורט כדורסל נשים בעיקר, שכל הילדים בכאוכב עושים ספורט, אתם יודעים כמה פשע ואלימות יש שם? אפס.
הנושא הזה של פעילות ספורט ותכניות לילדים יציל את הילדים מפשע ואלימות כמו שעשו בארה"ב בתכנית midnight basket ball בשנת 1994 עם תקציב גדול של הממשלה, בכל המקומות שהיתה תכנית של ספורט חצות, פשוט מיגרו את האלימות. אז תרשמו את זה, ואני אחזור על זה כל פעם מחדש. תודה.
היו"ר מירב בן ארי
¶
אני חייבת להגיד משהו על זה, יש סרט שנקרא טראפיק שמדבר על הכנופיות במכסיקו, ובסוף, רק אני חייבת להגיד, כי אמרתי את זה לשמעון לביא מפקד מחוז צפון, אמרתי לו שבסוף כששאל מייקל דאגלאס, השופט, את השוטר המקסיקני היחיד שהסכים לשתף פעולה, כל השוטרים כמעט היו מושחתים, הוא היה היחיד שהסכים, הוא אמר לו בסוף אחרי שבאמת רצחו משפחה, חברים שלך, מה אתה רוצה? בגלל זה אני מחייכת כשאתה מדבר, אז הוא אמר לאמריקאים, ל-FDA, 'אני רוצה רק מגרשים מוארים בלילה'. זה מה שהוא אמר. אז אם יצא לכם בזמן הפנוי, תראו את זה. חלק מהמלחמה, ואני ממש לא מזלזלת, דיברת וחייכת כי זה מה שאמרתי למפקד מחוז צפון. בסוף אחרי שנסיים ונחזיר את הבטחון, צריך גם לדאוג שבלילה יהיה את הדברים האלה כי לדעתי זה סופר חשוב. אז זו ההערה שלי כי במקרה דיברתי על זה עם מפקד המחוז. תודה רבה סימון, הערה חשובה מאוד. מאיר יצחק הלוי בבקשה אדוני.
מאיר יצחק הלוי (תקווה חדשה)
¶
דרך אגב, תכנית מגרשים מוארים הייתה כחלק אינטגרלי בתכנית ערים ללא אלימות.
מאיר יצחק הלוי (תקווה חדשה)
¶
אני רוצה לפתוח בפרגון. וטוב שהבית הזה מעת לעת מפרגן. אז קודם כל אגיד לך אדוני סגן השר, אין ראוי ממך להוביל מהלך שהוא מהלך לאומי, שתכליתו מיגור וטיפול בתופעות האלימות בנקודה שלקחת. אני חושב שהדימוי של הסוס המתפרע הוא דימוי מדוייק ונכון ותודה לך, וכשיש גם את יו"ר הוועדה, את מירב, שהיא באמת בולדוזר, אז יש לכם גם סבירות שנקבל תמיכה מהבית הזה להובלת אותם מהלכים, שהם מהלכים חשובים ודרמטיים. אני מתיימר בחוסר צניעות להגיד שאני מכיר את נושא האלימות כי עסקתי בו, הוצאתי את תכנית עיר ללא אלימות לאוויר העולם, ולכן אני חושב שההחלטה הזו לקבל מתווה שהוא מתווה רב משרדי שתוקף בכל החזיתות, היא החלטה נכונה מתודולוגית ומתווה שהוא מתווה נכון ואני מאחל לך ולכולנו הצלחה ענקית בעניין הזה. כולנו חייבים להיות מגוייסים, באמת לא חשוב מהיכן אנחנו מגיעים. זה דבר אחד.
הדבר השני, אני רוצה לדבר עדיין ברמה של האווירה. אני רוצה להגיד שאחת הבעיות שאותי מטרידה יותר מכל, כמי שבוחן את הנושא הזה, זה סטטוס העבריין במדינת ישראל. והנה אני אומר פה ואני רוצה להגיד את זה לכולנו ואני אומר את זה כמי שהגיע מרשות, כמי שראה הרבה רשויות ואני חושב שיאיר מכיר אותי ומכירים אותי. היום לצערי הגדול מאוד סטטוס העבריין הפך להיות סטטוס של המנהיג המקומי, הגיבור העירוני. כן, זה מכובע הנייק, דרך הג'יפ מרצדס ודרך כל אותם סמלים שהפכו להיות סמלי מעמד, וזה בא רק במקום שמאפשרים זאת. זה כנראה יש כאן איזו שהיא הפנמה של לגיטימיות של סמל סטטוס שצריך להוציא אותה ולעקור אותה באותן פעולות שנעשות. אני לא מציע פה שום - - -
מאיר יצחק הלוי (תקווה חדשה)
¶
דקה, הנושא חשוב לי. עכשיו אנחנו מכירים את כל המקומות שבהם עבריינים משחקים, א. איפה שיש כסף. זה הימורים וזה זנות וזה ירקות וזה שילוט, והדבר שאני רוצה להגיד פה בוועדה, והיום הכניסה לצמתים שלטוניים, בשלטון המקומי בעיקר דרך ועדות התכנון, אני מבקש בכל לשון של בקשה ששם תהיה עין בוחנת מקפידה, כי אנחנו יודעים היום על נסיונות סחיטה של מקבלי החלטות בשלטון המקומי, דרך אגב באמצעות המדיות החברתיות ובאמצעות דברים נוספים, ולכן צריך בעניין הזה להקפיד.
ומשפט אחרון, בסוף, כשיורדים מהרמה הלאומית, ציר העבודה המרכזי זה תא השטח שקוראים לו מואב, תא השטח המוניציפלי. ובעניין הזה יש קהילה שלמה אבל יש שני שחקנים מרכזיים. אני אומר את זה מנסיון של 18 שנים ואני חייב להביא אותו לשולחן הזה, זה בין ראש הרשות לבין מפקד המשטרה. צריך להיות פה צוות שעובד ביחד, שמגדיר משימות משותפות, שמסתער ביחד ללא פחד, ללא פחד, על כל פעולה כי אם אנחנו לא נדבר ונשדר באותה שפה, ופעמים יש שהאינטרסים לא מתיישבים, ואני אומר את זה בצורה הכי ברורה ואני מוכן בהזדמנות אחרת לתת פירוש יתר לדבריי, לכן אם מפקד המשטרה וראש הרשות מהווים יחידה אחת, דרך אגב, יש ועדה כזו, ועדה לטיפול באלימות שהיא מציגה את האינטרסים המשותפים ומסערת ביחד עם כל הקהילה, זה חינוך, ואמרנו כבר נער עסוק לא מעסיק, ברור לגמרי שצריך מגרשים מוארים, וצריכים הרבה מאוד פעילות, אבל בסוף צריכה להיות גם קהילה שאומרת 'אפס סובלנות לתופעות האלימות'. לא מי שהולך עם כובע נייק ועם ג'יפ הופך להיות הגיבור העירוני. הגיבור העירוני הוא זה שמתנדב, וזה שעושה וזה גם שיודע להגיד למישהו שמתנהג כמו עבריין 'לא בבית ספרנו'. אלה הן הפעולות שאני מאמין בהם באמונה שלמה.
רות וסרמן לנדה (כחול לבן)
¶
קודם כל אני רוצה לומר מילה על העובדה שהממשלה הזאת שמה בראש סדר העדיפויות שלה את הנושא של הטיפול והמיגור בפשיעה ובאלימות בחברה הערבית. אני גאה ואני רואה את זה פה וזה מורגש, והעובדה שכל כך הרבה משרדי ממשלה באים יחד, שיש ועדה שמטפלת בזה בראשותך, אני אומרת את זה כל הזמן ואני אמשיך לומר את זה, וגם שסגן השר יואב סגלוביץ' מטפל בסיפור הזה. הדבר הזה מורגש, הוא פשוט מצרך, אני אומרת מכל הלב, ציוני לחלוטין, מבחינת הצורך של החברה ואני ממש גאה.
אני רוצה הערה אחת לגבי העניין של המכרזים. מאוד מאוד חשוב לי לראות שהדבר הזה לא יהיה רק במשרד הפנים אלא שמשכ"ל וגופים חיצוניים אחרים באמת יפקחו או יהיו ה-out sourcing של המכרזים בכל נושא, יש את הנושא של שיכון ובינוי שהוא נושא מאוד כבד, יש את הנושא של מתקני ספורט וכיו"ב, כולנו מבינים את החשיבות של הדבר הזה. זה דבר אחד.
דבר שני, אני רוצה לומר מילה על הלקונה שבעיני מאוד מאוד צורמת ואני חושבת שכולנו יכולים לתת לה מענה וזה הערים המעורבות. תכנית החומש מדברת על ערים מעורבות במובנים של עוד 150 יום תכנית ב-300 מיליון שקל, בנושאים שהם כמובן חייבים להיות soft power, הכוונה העצמה אנושית וכיוצא בזה, כל מיני מכרזים שמדברים על מיזמים של שיתוף פעולה בין ערבים ויהודים, מאוד מאוד חשוב, לא מספיק.
המשרד לנגב גליל, 50 מלש"ח עם קולות קוראים, מצויין, לא מספיק, ותכנית החומש עצמה מקפלת בתוכה טיפול להעשרה ברמת הפרט של הגורם הערבי בתוך הערים המעורבות. כשאנחנו מדברים על דברים מאוד בעייתיים כמו שכונת הרכבת בלוד - - -
רות וסרמן לנדה (כחול לבן)
¶
אבל זו דוגמה. אבל בעיקר הבעיה היא לוד רמלה ועכו, אלה הבעיות המרכזיות מאוד מאוד, כשמדובר בפרויקטים תשתיתיים אין מענה בתקציב הממשלה. אין. אין אבא ואין אמא וחשוב שאנחנו, כמי שיש פה נכונות ויש פה רצון ויש פה את היעד הזה שהושם בסדר עדיפות מאוד גבוה, חשוב שניתן לזה מענה. זה הדבר השני.
הדבר השלישי, מבחינת אגף תקציבים אמרו פה הגברת שדיברה, אני הייתי רוצה לראות את החלוקה לסעיפים תקציביים אם אפשר, מאוד אשמח שאפשר יהיה לעבור על זה בוועדה. זרוע התעסוקה, דיברה וזה מאוד מאוד חשוב. אני נלחמתי בכל כוחי שגיל התעסוקה לגברים ערבים ש-30% מהם לא בתעסוקה ולא הולכים ללימודים אקדמיים ונתקלתי בכל מיני תגובות, לא יהיה מ-25-66 אלא גיל התעסוקה הלאומי לגברים ערבים יתחיל בגיל 18, ואני מברכת בכל ליבי על זה שזה נעשה.
אני רק רוצה לשאול, יש תכניות להכשרות תעסוקתיות. האם הדבר הזה בעצם מתואם גם עם משרד החינוך ברמת המקרו, כדי שגם בתיכונים יהיה את הייעוד הזה ברשויות מקומיות ערביות ומעורבות לעניין הזה. זאת שאלה נוספת.
הדבר האחרון זה מניעת סכסוכים ברמה המקומית. אם אני לא טועה, מר חכרוש דיברת על זה, למנוע באמת, אגף סייף עוסק במניעה ומודיעין לנסות ולמנוע סכסוכים ברמה המקומית לפני שהם יוצאים מכלל שליטה והופכים לרצח, אני רוצה להציע פה משהו שהצעתי אותו ואני חושבת שהוא קריטי, וזה ניטור מדיה חברתית ברמה של כל רשות מקומית ערבית כדי למנוע בדיוק את זה, לעבוד בשיתוף עם המשטרה ולבוא ביחד, יחד עם המידע שעומד לרשות המשטרה, המון המון חומר על נשים, על הכפשות, על חמולתיות וריבים ברמה המקומית, יכולים להמנע, כולנו מכירים את זה, מי שעוקב אחרי החברה הערבית. גם בערים המעורבות אבל גם ברשויות המקומיות הערביות, לפני שהדבר הזה יוצא מכלל שליטה והופך לרצח. תודה.
היו"ר מירב בן ארי
¶
תודה. נעשה הפסקה עם חברי הכנסת רגע ונשמע את רביבו, ראש עירית לוד, כי הוא צריך תיכף ללכת.
יאיר רביבו
¶
תודה רבה. אני רוצה ראשית לברך אותך מירב על הוועדה הזאת, אני חושב שזו הוועדה החשובה ביותר שהוקמה בכנסת בשנים האחרונות, לא רק מעצם חשיבות הנושא אלא מעצם העובדה שזו ועדה מתכללת ומפקחת וזאת הוועדה שתתן בראש לכל משרד, וזה המקום ויישר כח.
אני רוצה גם לפרגן על התכנית. אני חושב שזו אחת התכניות הרציניות שהוגשו בשנים האחרונות, בניגוד למה שהוגש בתכנית החומש היא תכנית, סליחה על הביטוי, מאוד עלובה, לקחו את 922, עשו 'גזור-הדבק' ולמרות המלצת ועדת המנכ"לים הותירו את הרשויות המעורבות מחוץ לתכנית, נתנו לנו 300 מיליון, ואני כבר מודיע, קחו את ה-300 מיליון לאן שאתם רוצים, אנחנו לא מתכוונים להשתמש. אם לא נהיה 10% מהתכנית, כלומר 3 מיליארד, אז חבל. אנחנו עתרנו לבג"צ ביום חמישי ואנחנו מצפים שהדבר הזה ישתנה.
התכנית הזאת רצינית, עברתי עליה עכשיו, אני רק מבקש יואב, לתקן ולכתוב שבכל מקום שרשום 'ישובים ערבים', 'לרבות רשויות מעורבות'. כי כתוב פה למשל 'חיזוק תחנות המשטרה בישובים הערבים'. אני לא ישוב ערבי, מספר הערבים בלוד הוא 28,000, אם זה היה ישוב ערבי זה היה מקום שמיני בגודל הרשויות הערביות ואנחנו כרגע בחוץ. כל התכנית פה מדברת על החברה הערבית וכך היה צריך להיות גם בתכנית החומש. החברה הערבית, הערבי בלוד לא שונה מערבי באבו גוש, או בטייבה או בטירה וצריך לתקן את זה.
אני רוצה להגיד כך, המצב ברשויות המעורבות הוא קשה מאוד. בעוד יומיים אנחנו מציינים לצערנו חצי שנה, 10 למאי-10 לנובמבר, חצי שנה לאחד האירועים המטלטלים ביותר בתולדות המדינה. המצב הוא קשה, תחושת הבטחון היא אפסית. אנחנו מדברים על מצב של ירי לא פוסק מדי ערב והטרדות והצקות, ותרבות נהיגה, ועבירת בניה בלתי חוקית. המצב הוא קשה מאוד ואני באמת חושב שהתכנית הזאת, שמי שיראה מכתבים שלי לפני שמונה ועשר שנים, כל הנושאים שאמרתי נמצאים פה עכשיו, רק אני באמת באמת מקווה שיישמו אותה.
עוד כמה הערות קטנות, לגבי האוצר, רציתי להגיד לגברת, יש יחידת יהל"ם שהוקמה לפני שבע שנים, נמצאת במקרה בלוד, היחידה לפשע מאורגן. אני פעם בשבוע מעביר לה, כל נכס שנמכר בלוד אני מעביר ליחידה הזאת, אני אומר להם 'תגידו, איך נכס ששווה 3 מיליון שקל בית קרקע, נמכר ב-5 מיליון שקל, עם מזוודת מזומן. לא ידוע לי שהרוכש, הוא לא זכה בפיס, לא הורישו לו את הכסף והוא לא הייטקיסט. הוא הביא את הכסף הזה לא חוקי. אני מבקש, הנה הבנאדם, תקראו לו'. 'אין לנו כוח אדם'. אז אני מבקש לתגבר את יחידת יהל"ם. יש לי הרבה מידע, פעם בשבוע אני מעביר להם חוזה של רכש שלדעתי הוא מכירה לא חוקית. כסף שחור לא חוקי. יש לכם את הנתון, תקראו לבנאדם.
זו נקודה אחת. לגבי משפטים, רציתי להגיד למנכ"ל משרד המשפטים, החמרת הנושא של הנשק, כמובן שזה מופיע בתכנית. נושא נוסף שמפחדים לדבר עליו, לא נעים לדבר עליו, אני חושב שתבדקו, תעשו איזו שהיא ועדה מצומצמת, דיסקרטית, יש פחד של שופטים. שופטים מפחדים. הגיוני, גם הם בני אדם. שופט שגר בעומר, אמר לי ראש מועצת עומר, 'לעולם לא יפסוק עונש מחמיר לבדואי בדרום כי הוא מפחד, יודעים איפה הוא גר'. תבדקו את הנושא שאולי תיקים בדרום יעבירו למרכז, תיקים במרכז יעבירו לצפון. אני לא רוצה להגיד שכמו שאמרו פעם בכדורגל שצריך להביא שופטים מחו"ל, אבל אני חושב בהחלט שיש פה נקודה שלא ראיתי אותה בתכנית וצריך לדבר עליה, כי אם שופטים יפחדו להכניס אנשים ל-15 ו-20 שנה בכלא, לא עשינו בזה שום דבר.
לא ראיתי פה התייחסות של שירות הבטחון הכללי. אני יודע שזו נקודה רגישה אבל אני אומר לכם שלשירות הבטחון הכללי כרגע יש לו יכולות טובות יותר. כרגע. אני מקווה מאוד שהתכנית הזאת תצמצם פערים טכנולוגיים חקירתיים והרתעתיים של משטרת ישראל, אבל כרגע יש צורך לשלב את שירות הבטחון הכללי.
ולסיכום לגבי המשטרה, אז ראינו פרק אחד, עזרים, מצלמות, מצוין. Safe city, יישר כח גדול. הדבר השני, לא ראיתי פה התייחסות לרפורמה בהקצאת השוטרים בערים. העיר לוד יש לה 150 שוטרים כמו במודיעין והרצליה, עיר באותו סדר גודל. לא הגיוני. מספר האירועים בלוד הוא 1:100, על כל אירוע במודיעין יש 100 אירועים בלוד, והשוטרים לא מגיעים לכל האירועים, כי יש שוטר אירועים, אני חושב שעיר כמו לוד לא צריכה 150 שוטרים אלא 300. בערים מעורבות שרמת החיכוך היא גדולה יותר צריך יותר שוטרים וכמובן תחנת משטרה בלוד שעדיין אין, זה מסוג הדברים שצריך לדבר עליהם.
לסיכום אני עדיין בא ואומר, עדיפות לאומית לערים מעורבות. זה דבר שצריך לדבר עליו בכל ועדה. הערים המעורבות סובלות מהגירה שלילית כל הזמן, וצריך לחזק אותן. לגור בלוד היום או ברמלה או בעכו, זה לא פשוט. זה יותר קשה אגב מלגור בישוב ערבי או ישוב יהודי. עיר מעורבת רמת החיכוך בה גדולה. אז רק לסיכום יישר כוח על התכנית, היא תכנית מאוד טובה ואני באמת מצפה שמפה, ויש פה גם את קרן שעוזרת לנו ואת רות וגם מירב, הערים המעורבות חייבות להכנס בכל הכוח לתכנית החומש. ופה אהבתי מאוד, פה כתוב החברה הערבית. החברה הערבית כולה סובלת מבעיות של תשתיות, מבעיות של פשיעה, ולכן צריך להכניס את כולם. וזו התחלת הדרך. יישר כוח גדול.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
תודה רבה. אני רוצה להתייחס לשתי נקודות בגלל הזמן הקצר כי יש כמובן הרבה יותר מה לומר. דבר ראשון אני רוצה לצטט משפט מאוד קצר מוועדת אור. ועדת אור אמרה ואני מצטט "המשטרה חייבת להטמיע בקרב שוטריה את התובנה כי הציבור הערבי ככללו אינו אויב שלהם וכי אין לנהוג בו כאויב".
למרבה הצער, משטרת ישראל לא למדה ולא יישמה את המשפט הזה בצורה כזו או אחרת מאז שוועדת אור פירסמה את ההמלצות שלה. ושמענו פה הרגע ראש עירייה שעמדותיו הגזעניות מוכרות ושמשרת את האוכלוסייה העוינת ביותר לערבים בעיר שלו ואף מסית ונותן ומעודד פגיעה בציבור הערבי.
היו"ר מירב בן ארי
¶
לא, אל תפריעי לי. סליחה אדוני, יושב כאן ראש עיר שדיבר לעניין. אתה מוזמן לדבר לעניין. אתה לא תגיד עליו שהוא מסית ואתה תשמור על כבודו.
היו"ר מירב בן ארי
¶
הוא לא ידבר ככה. אני אומרת לך לא יהיה כאן לא 'גזען' ולא 'מסית' לא יקרה. גם לא נגדך אגב.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
אני אתעקש על עמדותיי ועל הניתוח שלי ולא את שלך. ואם כבר מדובר על הסתה יש לי גם הרבה מה להגיד לך בעניין אבל זה לא עכשיו. אבל את לא תפסיקי אותי ולא תגידי לי מה לומר.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
אני אומר מה שנכון לדעתי ואני אמרתי מה שנכון וזאת האמת הכואבת. והיא באמת כואבת, כי מה שאני אומר ומה שאמרתי זה באמת מתוך דאגה עמוקה לחברה כולה. וכשיש ראשי עירייה שמסיתים כנגד הציבור שלהם אז צריך לומר את זה ולהיאבק נגד זה. וכשמישהו אומר, למה ציטטתי את הציטוט מוועדת אור? כי כשמישהו אומר שצריך לערב את השב"כ, הוא בעצם מתייחס לציבור הערבי כאל אויב. ולכן השב"כ, אין לו תפקיד בזה. אין לו מקום בזה.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
דבר נוסף, לא יהיה פתרון לפשיעה ללא מתן מענה הולם לבעיות התעסוקה וחלק מהדוברים פה הזכירו את זה. לבעיות התעסוקה, והפנאי והתשתיות כאשר אין שטחי תעשיה ברוב הערים הערביות. כאשר יש באמת, והוזכר קודם בצדק, יש עבודות, מה שמכונה, אני לא אוהב את הביטוי אבל זה הביטוי הרווח, עבודות שחורות. למה זה קיים? זה קיים וצריך גם לתקוף את זה, זה קיים בגלל שני דברים מרכזיים, ובכך אני אסיים, ואני מפנה גם את כל הציבור פה, בעיקר חברי הכנסת וסגן השר למסמך של פורום קיסריה יחד עם המכון הישראלי לדמוקרטיה, שכתב ח"כ לשעבר יוסוף ג'בארין, עוד ב-2010 על תעסוקת ערבים בישראל ודרך זה גם אפשר ללמוד על עוד היבט שמעודד פשיעה. אבל אם אני עוד פעם, אסיים רק בנושא של "עבודה שחורה", צריך להיאבק נגד ההיצע וזה על ידי מתן מענה בשטחי תעשיה וכן הלאה, אבל צריך גם להיאבק על ידי שיפור תנאי ההעסקה כדי שלא יהיה ציבור שיהיה לו אינטרס לעבוד בעבודה שחורה. כאשר תנאי ההעסקה גרועים אז תהיה יותר פניה לעבודה שחורה, ואז גם השוק האפור, הפשיעה, כל אלה ישתוללו. גם לזה צריך לתת מענה.
איימן עודה (הרשימה המשותפת)
¶
כבוד היו"ר, כבוד סגן השר סגלוביץ'. אני שותף להערכה ששמעת מהרבה אנשים פה ואני רוצה שהתכנית, לרבות התכנית של ששת החודשים שהיא תצליח ואנחנו רוצים להיות שותפים איתך. מכל הדברים ששמעתי פה אני מחפש את הנקודה שאני חושב שבמידה ונצליח בה, היא תמגר לא פחות מ-70%-80% מהרצח - - - הערבים. ואני חושב שזו סוגיית הנשק, לרבות הנשק הבלתי מורשה. יש גורמי עומק, כלכלה, פערים חברתיים כלכליים, מגרשים לא מגרשים, כל זה כל כך חשוב ואני שותף לגמרי. כל כך חשוב.
אני חושב שגם אני צודק מסיבה מאוד ברורה, שמשנת 1980 עד שנת 2000 היו 83 הרוגים ערבים. משנת 2000 עד שנת 2021, 1,678. ההבדל הזה הלך עם עוד הבדל נוסף, שזה הנשק הבלתי מורשה. אני זוכר בתקופה שלי בבית הספר, כשידענו שיש נשק אפילו מורשה, לאבא של תלמיד מסוים, כולנו אמרנו 'תשמע, הוא', סליחה אתם לא חלק מהבעיה שלנו אבל זו הבעיה שלנו, אבל זו הבעיה שלנו, 'שהוא שב"כניק, שהוא משתף פעולה'. יש לו נשק, נתנו לו נשק. זה היה ממש, כל תלמיד הרגיש בושה שיש נשק. זו הבעיה שלי אני כצעיר, והיום כולם מתפארים שיש נשק וכמה נשק.
מה ששמעתי פה, שמעתי 1. על תכנית למנוע זליגת נשק, אם זה מירדן, אם זה מהרשות הפלשתינית, אם זה מהצבא, אבל לא שמעתי כלל וכלל איך אוספים את הנשק הקיים. את זה לא שמעתי בכלל, אפס, מהמל"ל. אבל גם על השאלה הראשונה של הנשק שמגיע, למשל מהרשות הפלשתינית, אף אחד לא השתכנע פה שבאמת מדינת ישראל לא יכולה להגיע למחרטה בגדה המערבית. אני לא מאמין. האם יש מישהו פה שמאמין? אני לא מאמין. מחרטת נשק, בגדה המערבית, מן מפעל קטן. אני לא מאמין. מה, אפילו עם הקשר עם הרשות הפלשתינית, הרי בכל אירוע פוליטי מה שנקרא, בטחוני, בין פלשתינים לבין ישראלים המדינה מצליחה ב-100% מהמקרים. לכן אני חושב שגם מה ששמעתי מהמל"ל על זליגת הנשק, זה לא ממש שכנע אותי, אבל על איסוף הנשק הקיים לא נאמר כלום.
אני רוצה לסיים במשפט אחד. מה שאמרת כבוד סגן השר, אני התחברתי אליו. אבל אל תגידו לי שלא להסתכל אל העבר כי העבר מבחינתי זה מדמם ברמה הכי קרובה. מה שאמרת זה כתב אישום. כתב אישום נגד השרים לבטחון פנים שהיו לפניך. תודה רבה.
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
אני בגדול מברכת על התכנית. זו נראית תכנית טובה, אבל חסרים שני דברים. א. חסרים נתונים ספציפיים, כל מה ששמענו פה לכל אורך הדיון, לכל אורך המצגות, אם לא מכמתים את זה, זה גם יכול להיות שווה לכלום וזה גם יכול להיות הוספנו. מה הוספת? הוספנו שני תקנים. 20 תקנים. כמה זה עונה על הצורך, זה מאוד מאוד חסר.
נקודה שניה זה באמת מה שאמר חברי ראש העיר לוד, יאיר רביבו וגם זה זועק מכל הערים המעורבות. לא יכול להיות שהנושא הזה של הערים המעורבות לא ייכנס חזק מאוד פנימה לתוך התכנית הזאת. גם בתכנית החומש וגם בתכנית.
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
בסוף, מה שאמרתי גם בדיון הקודם ואני חוזרת ואומרת גם כאן, אני אומרת יישר כוח גדול מאוד על ניהול התכנית הזאת למיגור הפשיעה במגזר הערבי, אבל לא יכול להיות שאין בצידה תכנית למיגור האלימות הלאומנית, הפשיעה הלאומנית שידענו כאן במסגרת "שומר חומות" ולפניו ואחריו והיא לא נגמרה, והפשיעה הלאומנית הזו, אדוני סגן השר, אין שולחן עגול, ולפשיעה הלאומנית הזאת אין גיוס של כלל משרדי הממשלה ולפשיעה הלאומנית הזו, אני חוששת קצת, חברי מנכ"ל משרד הפנים, שאין לגביה עין בוחנת לגבי המכרזים. חוששת. מה שעשיתם עם המכרזים ביחס לפשיעה בחברה הערבית זה יפה מאד, אבל האם זה קיים גם ביחס לגורמים לאומניים שעניינם להתסיס - - -
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
אני אומרת לך מירב, בסוף לצערנו הרב זה לא ראוי, אבל לצערנו הרב אין גורם ממשלתי שמתכלל את הטיפול בעבריינות הלאומנית הערבית כלפי יהודים שאין הלימה. זה לא אותם גורמים, זה לא נוער ברזלים, זה לא כאלה שאין להם במה לעבוד.
אופיר סופר (הציונות הדתית)
¶
גבירתי היו"ר וסגן השר סגלוביץ', יש לי הערכה רבה לפעילות, אמרתי את זה קודם ואני אומר את זה גם עכשיו. כמה דברים. קודם כל אני מסכים וזה לא קורה תמיד, עם ח"כ עודה, לגבי הנקודה המרכזית ואמרנו את זה בעבר, זה איסוף הנשק. איסוף הנשק זו נקודת ההכרעה של האירוע הזה. זה לא סותר, וזה בדיוק מה שאני רוצה לומר, שיש אחר כך עוד מרחבים נוספים שצריך לטפל בהם.
אז לפני הנקודה של המרחבים. דיברנו פעם על הסוגיה של המרכיב של ההסברה בהקשר הזה ואתה דווקא קיבלת את ההערה, לא ראיתי את זה נכנס, יכול להיות שלא שמתי לב, לא ראיתי שזה נכנס כאן.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד)
¶
ראש מערך ההסברה, הוא קיבל את האחריות הכוללת אחרי הפגישה הקודמת מבחינת הממשלה, ואנחנו מסייעים לו בכל מה שקשור.
אופיר סופר (הציונות הדתית)
¶
אוקיי. דבר נוסף שאני רוצה לדבר עליו זה שיש מרחבים אחרים שבהחלט משפיעים על אווירת הג'ונגל. אנחנו מדברים על הפשיעה החקלאית, הבוקר נשרף מתבן בקיבוץ אפיקים, הפשיעה החקלאית יש על זה מחר דיון, אבל היא חייבת להיות שזורה פה באירוע. זה לא דבר שאפשר להתעלם ממנו. לצערי גם כן אני לא יודע, זאת אומרת, האם אתם מקדמים כי ראיתי שדחיתם את החוק שלי, האם אתם מקדמים החמרת ענישה בנושא פשיעה חקלאית. אפרופו ענייניות ופוליטיקה, אז עדיין זו ציפייה גבוהה מדי מהקואליציה אבל נראה לי דבר שהוא חשוב לעשות.
נושא של מרחב של צירי התנועה, הנהיגה הבריונית. באתר הרלב"ד מופיע מחקר שמדבר על זה שבקרב האוכלוסייה הערבית הנהיגה הבריונית הרבה יותר קיימת. אני מרגיש את זה על צירי התנועה בצפון. זה לא להעביר סד"כים, כוחות מהמרכז לצפון אלא שצריך להוסיף, וזה נכון לגבי הרבה דברים אחרים.
ההתפרצויות במרחב הכפרי, שאתה מכיר את הסיפור האישי שלי אבל השבת האחרונה גם פרצו לארבעה בתים. בסך הכל אנחנו מדברים כאן על אזורים, בדיוק כמו שדיבר ראש העיר יאיר רביבו על ערים מעורבות, אנחנו מדברים על אזורים גיאוגרפיים, במיוחד הכפריים, שהם מעורבים, זאת אומרת הפרדת הרשויות היא הטוש השחור שגם הוא לא קיים בהפרדת הרשויות המוניציפליות.
נושא של שב"חים, יש שהייה של שב"חים שבעיקר נמצאים לעבודות חקלאיות, אבל לא רק לעבודות חקלאיות, גם לעבודות בניין וכולי. והם משפיעים. בתקופה הזאת הם שוהים במטעי זיתים, במרחב שלי, באזור שלי אני מכיר לפחות מוקד אחד כזה ובמוקד נוסף בגליל תחתון. הדברים האלה צריכים להיות מטופלים, אין ספק שהשהייה של השב"חים, הם ממש שוהים שם תקופות ארוכות והם משפיעים ממילא גם על מה שקורה אחר כך בחברה הערבית והישראלית בכלל.
דבר נוסף שניסיתי לומר לפני כן זה לגבי המכרזים ברשויות. לא נמצא פה מנכ"ל משרד הפנים ורציתי לשאול אותו את השאלה הזאת. אני לא מכיר את המנגנון שהוא מדבר עליו, אבל אם החברה הכלכלית יוצאת לעבודות פיתוח ומועבר שם מסר לקבלנים בסביבה, וזה לא צריך להיות בחברה הערבית, זה יכול להיות בכל מקום בסביבה, אמרתי, המרחב אין בו הפרדה. בסוף אנחנו חיים באותו מרחב, קבלנים מקבלים התראות לא לגשת למכרז מסוים, וזה גם משהו שצריכים לשים עליו את היד בעניין הזה, ויש לי הצעה שאולי אני אוציא עליה מכתב אבל לעניות דעתי, וזה מתקשר לדברים של ח"כ סטרוק, אבל לא רק, יש דברים שגם לי לא נוח לדבר עליהם כאן בדיון. אני חושב שחייבת לקום, קודם כל צריך לחשוב על הוועדה הזו האם היא צריכה לעבוד גם בקונספט של חוץ ובטחון מבחינת דיונים מסווגים ושאינם מסווגים.
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
מירב, את יכולה לפתור את זה בצ'יק. פשוט תוודאי שהקואליציה פחות דורסנית בדרישות שלה, ואז פתרת את הבעיה.
היו"ר מירב בן ארי
¶
אני מתנצלת שלא ידעתם אבל קודם כל היו שני דיונים על הבריכה מכלא גלבוע והיה דיון של הרשות להגנה על עדים ובטח שיש ועדה חסויה והיא תמשיך להעלות נושאים חסויים גם שחברי הכנסת יעלו. ועדיין אני מחכה - - -
אופיר סופר (הציונות הדתית)
¶
איך מישהו אמר, ואני חלילה לא פוגע, היא כזאת חסויה עד כדי כך שלא ידענו שהיא קיימת.
אופיר סופר (הציונות הדתית)
¶
אני חושב שיש נושאים ש-, טוב, אני לא אדבר על זה כאן. אגב, צריך לראות גם כן בהמשך לדברים של ח"כ סטרוק, אם כל ח"כ נכנס לחסויה - - -
היו"ר מירב בן ארי
¶
לא, רק חברי כנסת חברים. אז קודם כל תביאו חברים לוועדת בטחון פנים ואז גם הם יבואו לחסויה. אבל בלי קשר, אתה יכול גם להגיד לי אחרי זה.
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
את יכולה לספר שתהיה ועדה חסויה יותר איכותית מוועדת חוץ ובטחון - - -
היו"ר מירב בן ארי
¶
אוקיי. בסדר. ח"כ עמיחי שיקלי ולאחריו ח"כ קרן ברק ואז אבקש את התייחסות המשרדים. בבקשה.
עמיחי שיקלי (ימינה)
¶
אז קודם כל מצגות זה דבר חשוב ובהחלט המצגות לאור מה שרואים במצגות, המציאות נראית שהולכת לכיוון טוב, אבל ברשותכם אני מבקש לקחת אתכם לשטח, ליום שישי האחרון, יערות מנשה אזור גלעד, חמש משפחות שיוצאות לקמפינג, כל אחת ברכב שלה, חודשים הם מתכננים טיול, הם מגיעים לחניון קק"ל מוסדר שמותרת בו לינה, מתמקמים וכשהם מגיעים מקבלים את פניהם צעירים רכובים על סוסים וטרקטורונים שמשאירים אחריהם טינופת נוראית, זה שלב א' באירוע.
שלב ב' מגיעים עוד קבוצת רכבים מתמקמים לידם, שלב ג' מגיעים קבוצה של צעירים, 20 מטר מהם, פותחים בכוונה עליהם רמקולים בפול ווליום, מתערטלים, שותים, משתכרים, עד שבסופו של דבר בשעה 2:00 לפנות בוקר לערך כל החמש משפחות מתקפלות ומנתקות מגע. אני מעלה את זה כנקודה, מה שקורה בשטח גם בכבישים, גם ביערות, בשטחים הפתוחים, גם נושא של דריסת שדות, אני מבקש לשים את זה גם כחלק מתוך הטיפול הכולל בתופעות. אגב, נושא של אלכוהול, הגם שבאיסלאם זה לכאורה אסור, ביערות של הגליל הנושא של אלכוהול, כל מי שמסתובב ורוכב בשטח באופניים רואה את כמות בקבוקי הוודקה שמשאירים שם, זה גם כן חלק מהנושא הזה שצריך להסתכל עליו.
הדבר השני זה משטרת אל חריסה, אני עובר נושא. לפני כחודש הייתה תקופה איומה ונוראה של אנשי משטרת ישראל בכפר קאסם. במכות רצח, הדבר הזה תועד בווידאו ומה ששמענו לאחר מכן מדובר המשטרה אלי לוי, זה היה לא פחות ממדהים. הוא אמר, קודם כל מי שתקף זה סוג של משטרה מקומית - - -
עמיחי שיקלי (ימינה)
¶
משטרה מקומית בחסות התנועה האיסלמית שיו"ר ועדת הפנים ווליד טאהא היה מעורב בהקמתה על פי מה שנכתב בתקשורת. אומר דובר המשטרה: "כוח השמירה האיסלמי - - -
עמיחי שיקלי (ימינה)
¶
חצוף. בקיצור, אלי לוי דובר משטרת ישראל אומר לגבי אותו כוח שמירה איסלמי "כוח השמירה האיסלמי הוא כמו משמר אזרחי". ממש כנפיים של קרמבו.
עמיחי שיקלי (ימינה)
¶
אמר את זה, זה מתועד בעתונות. עכשיו אני אומר, האם סגן השר לבטחון פנים סגלוביץ', האם יש למשטרת ישראל ומשרד בטחון הפנים כוונה לאפשר לגוף כמו אלחריסה להוסיף ולפעול כרגיל?
עמיחי שיקלי (ימינה)
¶
הערה אחרונה. מחר בבוקר בשעה 10:00 יינתן פסק דין שמעולם לא היה אמור להינתן ליהודי יקר בשם אריה שיף בערד. אדם שניסה להגן על רכושו, על חייו, מפני חבורת עבריינים שהגיעה אליו לשטח שלו, תקפה אותו והוא ניסה להתגונן, ירה לעבר הרכב שנמלט. כתוצאה נהרג אדם אחד. אנחנו מכירים את הסיפור הזה. מערכת המשפט ביקשה להשית עליו ארבע שנות מאסר, זה מה שביקשו בתביעה. אני בא ואומר, חלק מהנושא הזה של בטחון פנים זה גם היכולת של המדינה לומר כשאנחנו מפשלים וכשבנגב כל דאלים גבר, אז אנחנו צריכים גם לאפשר לאזרחים להגן על עצמם וכשהם מגינים על עצמם, כמו שהיה בחוק שי דרומי, לאפשר בחקיקה לא להגיע למצבים שבנאדם צריך להיות מואשם באישומים חמורים ולמצוא את עצמו בארבע שנות מאסר חס וחלילה. זה דבר שהוא משמעותי.
בעניין הזה הגשנו הצעה לתיקון של חוק שי דרומי שתרחיב מעט את גבולות הגזרה שלו ואני אשמח להירתמות שלך בעניין הזה. תודה רבה.
קרן ברק (הליכוד)
¶
קודם כל אני מברכת כמובן על הוועדה ועל זה שבעצם כמו שאת הצגת, או אני לא יודעת אם זו את או יאיר רביבו אמרתם, שזו בעצם ועדה מתכללת שבאמת תיכנס לעומק של כל המשרדים כי זה לא עוזר אם רק המשטרה עובדת ואם - - -
קרן ברק (הליכוד)
¶
אחרי זה זה מגיע לפרקליטות, שם זה נעצר, מגיע לבית משפט ונעצר שוב. זאת אומרת גם אם אנחנו עברנו את המשוכה ולא תמיד אנחנו עוברים את המשוכה של המשטרה, אני אומרת שזה גם לא תמיד קורה, אבל בהנחה וזה קרה והשר לבטחון פנים פה גם אם יעשה עכשיו פעולה מאוד משמעותית במשרד לבטחון פנים, יש בעיה חמורה במשרד המשפטים ושם יש - - -
קרן ברק (הליכוד)
¶
בסדר. הוא עדיין משרד המשפטים, אני יודעת שבעיניכם, אני רואה לפי המינויים, שיש לזה הרבה משמעות כשהצגתם את המנכ"לית הקודמת לתפקידים בכירים, אמרתם שיש לזה הרבה משמעות. אין הרבה משמעות למנכ"ל משרד המשפטים בעבודה המשפטית. יש ליועץ המשפטי, יש לפרקליטות, פחות למנכ"ל משרד המשפטים.
קרן ברק (הליכוד)
¶
פחות. והמשוכה הזאת של הפרקליטות ואחרי זה של מערכת המשפט עצמה, היא בעיני הבעיה היותר חמורה בדברים האלה ושם צריך איך שהוא לתת את הדעת, כממשלה, עוד פעם, כי אתה לא אחראי על זה, לא כי אני לא סומכת, פשוט זו לא האחריות שלכם, זה אחריות של משרד אחר וגם אם אתם תהיו הכי טובים שיש, זה יכול להיעצר בצוואר הבקבוק הבא, ושם זה לא יעזור כמה שלא תהיו מצויינים וטובים בתכנית ששת החודשים ולכן הוועדה הזאת שלך צריכה איך שהוא לתת את ה- - -
קרן ברק (הליכוד)
¶
אני רק אוסיף ואגיד, אני ורות יושבות ראש השדולה לערים המעורבות ואני ביקשתי היום דיון, ביקשתי כבר בשבוע שעבר, פשוט לא היו דיונים בנשיאות הכנסת בשבוע שעבר, ביקשתי דיון בוועדה שלך לדעתי או בוועדת הפנים, לכל הסוגייה של הערים המעורבות. כי מה שיאיר רביבו אמר זה הרבה יותר משמעותי ממה ש- - - תכנית החומש יש לה 30 מיליארד שקלים, בעצם היא פחות קשורה, היא גם קשורה לטיפול בפשיעה, אבל לא רק.
קרן ברק (הליכוד)
¶
נכון. זו לא התכנית הזאת, זו תכנית אחרת לחלוטין אבל בתכנית החומש ששם גם יש את כמו שכולם דיברו פה על ההזדמנויות, לא רק על האכיפה אלא גם ההזדמנויות שצריך להשקיע בתשתיות, בחינוך ובכל שאר הדברים, אז אם בתכנית של ה-30 מיליארד שקלים נותנים 300 מיליון שזה 1%, כאשר הערים המעורבות, ערביי ישראל שחיים בערים המעורבות הם 10%, זאת אומרת ש-10% כל תרגיל בחשבון של כיתה א' יודע ש-10% מ-30 מיליארד זה 3 מיליארד. כלומר מתוך 30 המיליארד צריך לתת 3 מיליארד לערים המעורבות, נתנו 300 מיליון שזה 1%, לא 10% שזה הגודל - - -
היו"ר מירב בן ארי
¶
זו תכנית אחרת. תכנית החומש היא לא קשורה לדיון, אגב, היא מתאימה גם לוועדת הפנים, את צודקת, זה לא לבטחון פנים.
היו"ר מירב בן ארי
¶
לא, סליחה, הדיון הזה, אמרתי את זה בתחילת דבריי, הוא על התכנית, 2.4 מיליארד. תעשו דיון אחר. תסיימי. זה לא קשור לדיון הזה.
קרן ברק (הליכוד)
¶
אני רוצה רק לומר פה למישהו שכבר הלך, אז אני רק אגיד את זה לכם, לעופר כסיף. ראשי הערים בערים המעורבות במיוחד, אני יותר מכירה את ראשי הערים בערים המעורבות, פחות במגזר הערבי, זאת האמת, ואני מכירה את מיכאל וידל, את יאיר רביבו, את שמעון לנקרי, את רונן פלוט, בדרך כלל הם הפתרון, הם לא הבעיה. הם הפתרון. כי הם יכולים אפרופו כל המכרזים שאתם מדברים על מכרזים עוקפים כדי שלא יגיעו חזרה לארגוני הפשיעה, הם מכירים את התושבים שלהם, בדיוק כמו שהם יודעים בשאר התחומים להפעיל את - - - הם יודעים בדיוק בתוך העיר והם מכירים את התושבים שלהם בדיוק כדי להתגבר על כל הכספים האלה, שלא יעברו חזרה לחמולות ויוחזרו לפשיעה, אלא הם יעברו בצינורות הנכונים כדי לקדם את התכניות הנכונות. ולכן ראשי הערים בערים המעורבות הם לא הבעיה, הם הפתרון. זו הדרך הכי מושכלת להעביר ולהשתמש ב הם גם לכספים וגם לדברים נוספים כמו שאתם אמרתם פה על הפשיעה.
אתה בעצמך אמרת יואב, שאתה ישבת עם ראשי הערים וקיבלת הרבה תכניות. אני יכולה לומר שהרבה מאוד מהחוקים שאתם מעבירים היו בתכנית המגירה שלי עוד לפני שקרו פרעות מאי, בדיוק מהסיבה הזאת שישבתי עם ראשי הערים והבנו בדיוק איך צריך להתנהל מול ה- - -
איתמר בן גביר (הציונות הדתית)
¶
קודם כל גבירתי היו"ר, אני מברך אותך כמובן על הדיון החשוב הזה וגם אותך סגן השר שאתה מגיע וגם רואים שאכפת לך ואתה על התחום, כל כולך נטוע בו וטוב שכך. הבעיה שלי, אני לא מבקר אותך אישית אבל המסר הכפול שיש מצד כל מיני גורמים כולל השר לבטחון פנים. צריך לומר את הדברים על אמת. כי כשהשר לבטחון פנים נכנס לתפקידו, וגם היום, מה שהוא אומר זה שצריך להקפיא ולעצור ולבדוק כל צווי הריסה בדרום ובמזרח ירושלים, וכשמגיעה הסיירת הירוקה בשבוע שעבר לבית של עבריין, לבית של עבריין ששבועיים לפני זה נעצר, על זה שהוא איים על אנשי הסיירת הירוקה, ויש לי את השם שלו, אם תרצה אחר כך, והשמיץ אותם ואמר שירצח אותם, ואחר כך מגיעה סיירת לבצע צו והבית כבר מפונה, ומתקשר מי שמתקשר, כל מיני גורמים פוליטיים, למשרד לבטחון פנים, והשר מוציא הודעה 'תעצרו את הפינוי כדי שעורך הדין ילך להוציא צו עיכוב בבית משפט' זה מסר שאומר 'חבר'ה, תאיימו על שוטרים, תאיימו על אנשי רשות ואז גם תצאו מורווחים'.
וכשבמזרח ירושלים אתם סוגרים את כל תיקי יידויי האבנים, זה משהו שנודע לי בימים האחרונים ופשוט התחלחלתי לשמוע. סוגרים את כל תיקי יידויי האבנים בא"ת, ולא יודע, אולי מבחינת סטטיסטיקה, אני לא יודע מה, אבל זה קריצה, איזה מסר? באים לכאן ומדברים על השקעה ועל מיליארדים ועל לעשות כך, אני באמת מסיר את הכובע, אבל מצד שני מה המסר. כשיושב כאן חבר כנסת שרק לפני שלושה שבועות תקף חבר כנסת אחר, הרים יד עלי, ועדיין אני לא שומע שמשטרת ישראל בודקת את הדבר הזה, אז אני שואל אותך יואב, ותענה לי בכנות. כשהוא תוקף מישהו, מה עכשיו יושב ילד באום אל פאחם - - -
היו"ר מירב בן ארי
¶
אוקיי. אבל בשביל זה יש דיונים נפרדים. אני ביקשתי גם מח"כ קרן ברק להתייחס לתכנית. אז בבקשה ממך, זה לא רלוונטי לדיון.
איתמר בן גביר (הציונות הדתית)
¶
אז אני אסכם בכותרת. יש לי בעיה עם הקריצה הזאת. עם הקריצה הזאת שמצד אחד אומרים 'אנחנו מטפל' ואני שוב אומר, אני מצדיע, כי אני כן מרגיש שאתה רוצה לעשות משהו.
איתמר בן גביר (הציונות הדתית)
¶
אני ויואב מרחק מזרח ממערב אבל אני חייב להגיד שהוא אחד האנשים הרציניים בכל המערכת. אני רק אומר שיש כאן איזה שהוא מסר כפול שמצד אחד אומרים 'נטפל' ומצד שני יש דלת מסתובבת שקורצת ואומרת 'לא נורא, לא נורא, תמשיכו לעבור עבירות'.
היו"ר מירב בן ארי
¶
תודה ח"כ איתמר בן גביר. לפני הסיכום של סגלוביץ' יש מישהו ממשרדי הממשלה שרוצה להתייחס?
היו"ר מירב בן ארי
¶
הכל בסדר. יואב מסכם, אני רק שאלתי על משרדי הממשלה שנמצאים כאן לאורך כל הדיון. יפה. לכן אני רוצה לעבור לסיכום.
רות וסרמן לנדה (כחול לבן)
¶
אני חושבת שהרבה מאוד שנים השתרשה כאן נורמה, ונורמה זה דבר שאי אפשר לחוקק ואי אפשר לעשות לגביו מבצע. נורמה של היעדר סובלנות לכל סוג של פשיעה, בין אם מדובר על מה שח"כ בן גביר אמר עכשיו ובין אם מדובר בכל דבר אחר. כל סוג של אלימות או היעדר תשומת לב לחוק חייבת להיות ברורה שאין דברים כאלה, אין סובלנות לדבר הזה, וזה משהו שלא היה ב-12 עד 15 השנים האחרונות. וזה משהו שכן לצד כל הדברים שמושקעים בתכנית החומש ובתכנית המעולה הזו, זה חייב להיות מאוד ברור גם בחינוך וגם במסרים וגם בהסברה וגם ראש הממשלה וגם בדיבור לציבור רחב יהודי וערבי, בהתנהלות אבל ממש כי הדברים, יש לקונות בעניין הזה. יש פה נורמטיביות של אלימות.
היו"ר מירב בן ארי
¶
כן. שמעתי גם אתמול אחרי משחק הכדורגל מה אמר מאמן מכבי תל אביב, לא יודעת מי מכם ששמע, זה הכל חלק מהאירוע שלצערי מידרדר פה. תקשיבו למה שהוא אמר, הוא אמר דברים קשים אבל כנראה אחרי משחק קשה.
מנכ"ל המשרד לבטחון פנים ולאחר מכן יואב סגלוביץ'. ואני אסכם.
תומר לוטן
¶
אני אנסה להיות מאוד קצר ודווקא לקחת את הדברים האחרונים של ח"כ וסרמן ולהגיד שאני חושב, הרי כולנו פה משוועים לתנועת עומק, לתזוזת עומק אמיתית - - -
תומר לוטן
¶
אני חושב שמה שאנחנו מנסים לעשות כאן, בוודאי סגן השר יפרט את זה בסיכום הדברים שלו, אני קורא לזה הסערה המושלמת. זאת סערה מושלמת שצריכה לבוא בפן האכיפתי ובפן החקיקתי ובפן המוניציפלי ובפן הענישתי ופן התרבותי וכל הדבר הזה ביחד גם בדברים מתואמים יותר וגם בדברים שפשוט קורים, צריכים לייצר כדור שלג שהולך וגדל ואני חושב שהמטרה שלנו וזה אני חושב ששיתפנו בדיון הזה, זה ללחוץ על כל הכפתורים בכל ההיבטים בכל המישורים כי אין דבר אחד שהוא הנקודה הארכימדית של הדבר הזה, זה שורה מאוד ארוכה של דברים שהם צריכים לקרות יחד ואני חושב שנתנו לזה סגירה די רחבה.
אני רוצה גם לומר בהקשר הזה לדברים של ח"כ סטרוק, למרבית הדברים שציינו ומפאת חוסר הזמן לא נכנסנו אליהם, יש פירוט מאוד גבוה. אני אשמח בכל הזדמנות להציג אותו. פירוט של השוטרים, ופירוט של השיטור העירוני ואיך הוא מפוזר, והאמצעים הטכנולוגיים ואיפה נקים את ה-safe city. אני יכול להגיד, גם אני חושב ששמענו פה הרבה בדיון הזה את השוועה להרבה יותר שוטרים בהרבה יותר מקומות, מהשטח ומהבילוש ומהמודיעין ואני חושב שמה שאנחנו עושים בתכנית הזאת זה לקחת את אותה הקצאת שוטרים שהיא די משמעותית כאן וממש אחד אחד אנחנו מצרפים אותם למשימות השונות וזה אף פעם לא מספיק.
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
אני אגב ראיתי בדיון שהיה פה בתחילת אוקטובר, לא הייתי כי ישבתי בדיוק שבעה על אמי אבל ראיתי בפרוטוקול שאמרתם שתקום תחנת משטרה בלוד ועכשיו שמענו מראש העיר שהיא לא קמה.
תומר לוטן
¶
לא, ראש העיר לא נמצא אבל הסיפור של התחנה הוא לא הקמתה אלא שיפוצה. וזה נושא שאני מגיע אליו בשבוע הבא בדיוק כדי לטפל בנושא הזה. אז רק שלוש נקודות שעלו כאן כי יש עליהן התייחסות נקודתית ואני רוצה להגיד אותה. 1. נושא של הערים המעורבות שחזר פה על ידי כמה וכמה דוברים, אז כפי שנאמר, בתוך התכנית הבט"פית, נקרא לזה כך, שהיא לא תכנית החומש, אנחנו ממקדים פעולה משמעותית במודל של safe city בשתי ערים מעורבות שאיתן אנחנו מתחילים. זה לא סתם מודל, זה תוספת של שוטרים בכל ישוב כזה שמוקם ה-safe city נכנסים עוד כמעט 40 שוטרים במוקד עירוני מאוד מאוד מתקדם, מזכיר קצת את מב"ת 2000, מי שמכיר מהעיר העתיקה בירושלים, אירוע מאוד - - -
תומר לוטן
¶
עכו ולוד צפויות להכנס לזה בשנה הזאת, ואנחנו מתכננים להרחיב את זה ככל שזה יצליח. זאת נקודה חשובה, אני חושב שהיא קצת מפוספסת בדיון הכולל. אז זאת נקודה לגבי ערים מעורבות. עוד שני נושאים שהזכרנו אותם בתחילת הדברים ובכל זאת נשאלנו עליהם, אחד זה הסיפור של פשיעה חקלאית, פשיעה חקלאית נמצאת בתוך התכנית הזאת, קצת קשה לראות אותה אבל יש בה גם אלמנט של שיטור מועצתי, הזכרתי את זה קודם בתחילת הדברים שלי, וגם חיזוק מאוד גדול של נוכחות מג"ב גם בדרום וגם בצפון, שחלקה הגדול מיועד לדבר הזה. אני גם יכול לעדכן שביום רביעי הקרוב אנחנו צפויים להעביר החלטת ממשלה נוספת בשיתוף משרד נגב-גליל שהמטרה שלה לבנות בסיסי מתנדבים של מג"ב.
תומר לוטן
¶
מבוסס מתנדבים משודרגים, אגיד את זה כך, כי הם מקבלים גם אמצעים מודיעיניים ואמצעי צפייה וכולי, המטרה היא שבאמת הנוכחות של המתנדבים ביחד עם החוזקה של מג"ב, גם בצפון וגם בדרום לצד השיטור המועצתי שהזכרתי קודם יקפיצו את הנושא של פשיעה חקלאית מדרגה.
הדבר האחרון שאני אגיד, גם הוזכר פה קודם המשמעות של הרשויות המקומיות, העוצמה של ראשי הערים, המנהיגות שלהם. מי שקורא את החלטת הממשלה מוצא בה פרקים ארוכים מאוד משמעותיים בנושא של המודל היישובי, המודל המקומי. אנחנו עוסקים בזה באמת הרבה, בכל מקום כזה הכוונה שלנו היא להכנס בדיוק עם אותו שיתוף פעולה שהוזכר פה קודם. ראש עיר, מפקד תחנת המשטרה, ארגוני מתנדבים, ארגוני - - - אזרחי, עירייה, גורמי חינוך, גורמי רווחה ועוד ועוד, ולבנות תכנית מותאמת בכל ישוב כזה. זה חלק מהחלטת הממשלה, זה לא איזה nice to have, זה חלק מהמשימה שלנו שהיא חלק מתהליך הביצוע שלנו בשנתיים הקרובות. אז בהקשר הזה אני חושב שלא רק שאני מסכים, אני חושב שזה ללא ספק גם אחד העוגנים העיקריים.
יש עוד כמה נושאים יותר קטנים שאני חושב שמפאת קוצר הזמן אוותר לענות עליהם אבל אני חושב שעל מרבית הדברים שעלו כאן אפשר למצוא מענה בתוך התכנית הזאת וכמובן לשמוע עוד הערות ותגובות. תודה.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד)
¶
אני אגיד כמה מילים, אני אנסה לענות כמה תשובות ואז אגיד כמה מילים קצרות לפחות מבחינתי לסיכום. אני אתחיל במה שנאמר על השר עומר בר-לב. הוא לא נמצא פה. אני לא הכרתי אותו לפני שנכנסתי לכנסת, הכרנו בכנסת, הוא השר לבטחון פנים ואני אומר לכל מי שנמצא פה, הבן אדם מגויס. מה שאמרתי פה, ביטאתי גם את תפיסת עולמו מצד אחד. מצד שני, כולנו פה אנשים פוליטיים, גם במשרד לבטחון פנים, 90% מהזמן אנשים מסירים את הכובע הפוליטי שלהם ועושים את העבודה וכך נוהג השר בר-לב, אני חושב שמה שקורה פה, מערבבים פה אירועים פוליטיים או התבטאויות פוליטיות שזה לגיטימי, לבין הביצועים של השר בר-לב. חשוב לי להדגיש את זה כאן כי נאמרו דברים והוא לא נמצא. ואני עובד איתו בשיתוף פעולה מלא וכל מה שאמרתי פה, תחשבו שהוא דיבר. דיברנו באותה דרך, באותה צורה, נכון שאני עכשיו קיבלתי את המנדט הזה לשישה חודשים להוביל את הרכבת הזאת, אבל כל יתר הדברים במשרד לבט"פ מי שמוביל הוא השר בר-לב ואני הסגן שלו. זה דבר ראשון וחשוב לי לומר את הדברים כי נאמרו דברים שאני חושב שהם לא נכונים לגבי השר בר-לב לגבי אופן התנהגותו וחשוב לי להגיד את זה.
לגבי כמה שאלות כלליות שהיו. נאמרו פה דברים לגבי, ואני מתייחס לדברים שאמר ח"כ איימן עודה. כשאמרתי שאני לא רוצה להסתכל אחורה, אמרתי שאני יודע שהתפקיד שלי כרגע בעיקר לא לבזבז את הזמן על לעשות חשבונות עבר. יש לי חשבונות עבר, מקצועיים ואחרים, אני לא חושב שזה נכון שאני אבזבז את הזמן על זה, אלא להשקיע את רוב זמני ביישום התכנית הזאת.
אני אגיד עוד משפט לגבי איסוף הנשק. שני דברים, אחד בטרמינולוגיה. נשק לא אוספים. נשק לוקחים בכוח. אף אחד לא נותן. אחרי שאמרתי את הדבר הזה, אני חוזר לאמירה שאמרתי לכולכם, אני צריך את הסיוע שלכם. מתי שהוא כן תהיה פעילות של איסוף נשק, אבל אחרי שידעו האנשים, עבריינים שמחזיקים נשק ואין מילה אחרת, עבריינים שמחזיקים נשק, ידעו שיש מחיר להחזקת נשק, זה אומר שמי שמחזיק נשק הולך לכלא אם הוא נתפס.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד)
¶
אני יודע. לכן אני אומר יהיו את אותם תהליכים שאומרים בסוף 'רבותי, כל מי שעכשיו רוצה להבין שכללי המשחק השתנו, אנחנו נעשה את זה בדרך אחרת מאשר עשו באותן פעילויות שקראו להן איסוף נשק. יהיו פה פעילויות, וכבר התחילו, שבוע שעבר מי שלא יודע, רק כדוגמה, ודיבר על זה ניצב חכרוש, על כמויות הנשק שנלקחו, הם לא נאספו. הם נלקחו בכוח בחיפושים ואני רוצה לציין לשבח את הפעילות ואת הגיבוי שמקבלים מהחברה הערבית. הם רואים שאנחנו עובדים, בהקשר הזה גם ראשי רשויות, אנחנו לא לבד באירוע.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד)
¶
נלקחו בכוח זה אומר שמביאים צו חיפוש ותופסים. אף אחד לא אוסף, זה לא שאומרים 'בואו תביאו'. אף אחד לא מביא, עבריינים לא מביאים כלום.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד)
¶
פה אני מדבר לגבי הטרמינולוגיה פשוט כדי שלא נחשוב שזה משהו פסטורלי. אני אומר את זה אל מול אירועי העתיד, לא רק אירועי העבר. בסוף פעילות משטרתית נוקשה אגרסיבית וחוקית היא עובדת בסופו של דבר באירועים האלה, יהיה פה, ואני גם פה אומר מראש, יהיו אירועים פה גם שכולנו נראה אולי מראות לא סימפטיים, אבל הם יהיו חוקיים, כי יצטרכו להכנס לבתים וזה לא נעים להכנס לבתים באמצע הלילה. עשיתי את זה לא מעט, לא סימפטי בכלל, גם אם אתה עושה, ובוודאי לא מי שנכנסים אליו. אני אומר את זה כאן רק בשביל הטרמינולוגיה. לא אוספים נשק אלא משטרה מבצעת פעילות אפקטיבית לתפיסת נשק.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד)
¶
מה שקורה איתם, מחר תבואו לוועדת חוקה בשעה 9:00 בבוקר ותצביעו בעד. זה מה שצריך לעשות. ואז יש עונש מינימום של רבע מהעונש. זה אומר שכל בנאדם שנתפס הולך לכלא.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד)
¶
אני מציע לכם חברים כנסו לוועדת חוקה תעשו את הדיון שם. יהיו עוד דיונים בוועדת חוקה.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד)
¶
אני נותן תשובות לשאלות. לכן אני מזמין אתכם לוועדות השונות להיות נוכחים בהן ולהשפיע שהדברים יעברו מהר ושזה יעבור קריאה שניה ושלישית.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד)
¶
הדבר הנוסף למה שנאמר פה, הפשיעה הלאומנית. אל תתבלבלו, יש מי שמטפל בזה. יש במדינת ישראל את שירות הבטחון הכללי, שהוא מטפל בפשיעה הלאומנית. זה תפקידו, הוא עושה את זה בצורה מצוינת. ודרך אגב, גם שלא נתבלבל, במקום שצריך להפעיל את שירות הבטחון הכללי במסגרת תפקידו, אני חוזר, וח"כ איימן עודה יודע, אמרתי יותר מפעם אחת במליאת הכנסת, אין הרחבה. הוא יעשה את הדברים במסגרת תפקידו בצורה הכי טובה, הכי נחושה והכי מקצועית שהוא יודע, במסגרת תפקידו. אבל מי שמוביל - - -
יואב סגלוביץ' (יש עתיד)
¶
לגבי אכיפה, אכיפה צריכה להיות כלפי כל מי שמרים יד על כל אחד ולא משנה זהותו, לא דתו ולא מוצאו. ואני אומר פה לכל מי ששומע או לכל מי שלא הבין, שמי שירים על שוטרים יד במסגרת ביצוע תפקיד, יקבל את המענה החוקי שמגיע לו, המשמעות של שני החבר'ה שהוזכר פה, שלושה, בכפר קאסם, שהם עצורים עד תום הליכים. כך יהיה בכל מקום אחר בארץ, ללא הבדל מאיפה הגיעו האנשים האלה.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד)
¶
בסדר. כל אחד עונה במקום הזה כפי שראיתי, א. על מה שהוא רוצה, וב. לא שמעתי אמירה אחת לגבי מה שהצגתי היום. אז אני מרגיש חופשי לא לענות על הכל.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד)
¶
זה נכון ש-95% מהזמן אני מנסה להיות עם הכובע המקצועי, אבל 5% אני גם פוליטיקאי. אז על ה-5% האלה קיבלתם תשובות.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד)
¶
יום רביעי, בואו נדחה את זה ליום רביעי. יש שאילתות. אני רוצה לסגור את העניין באמירה שקשורה למה שהוצג.
אופיר סופר (הציונות הדתית)
¶
רק שניה. החמרת ענישה בפשיעה החקלאית, אתה תתייחס? כי ועדת השרים התייחסה אתמול.
אופיר סופר (הציונות הדתית)
¶
לכל אחד יש את ה-3% שהוא גם פוליטיקאי. אני שואל החמרת ענישה בפשיעה החקלאית, עזוב, לבוא ולהגיד שהקמנו ביתן לשומר החדש זה סבבה. אני מכיר את המהלך. אבל - - -
יואב סגלוביץ' (יש עתיד)
¶
מחכים לכולנו גם במקומות אחרים. תראו, אני רוצה להגיד כמה מילים לסיום ולחזור למה שכאילו פחות רלוונטי אולי לכמה אנשים, זה הנושא של הדיון. לפחות לחלקם הקטן. אז אני חוזר ואומר רק שלושה דברים מבחינתי. האחד שאפשר לעשות שינוי. הדבר השני, שיודעים איך צריך לעשות את זה, יש את האנשים שיודעים לעשות את זה, יש משטרה שמובילה את המהלך הזה, יש את כל ממשלת ישראל שמגויסת לעניין הזה ואפשר. וזה יהיה, ואחרי שזה יהיה נצטרך רק להמשיך ולרתום את העניין הזה, כי זה גם רכבת למשהו אחר. כי נכון מי שאמרו פה וחלק התייחסו לעניין, הפשיעה והאלימות היא לא רק בחברה הערבית וארגוני פשיעה יהודיים גם הם מרימים ראש. וצריך להסתכל תמיד על הראייה הרחבה, אבל כרגע אנחנו נמצאים בעיצומה של נסיעה כרגע לפחות על איזו שהיא רכבת, התקציב יגיע גם ל-549 וגם ל-550, ייכנסו עוד גורמים, יטפלו גם במעטפות, אבל לפני הכל צריך לייצר את התחושה קודם כל שאפשר, כי אם תשאלו אותי מה הדבר המרכזי, זה התחושה הזאת שאי אפשר. ולתחושת האפשר אני צריך אתכם. תודה רבה.
היו"ר מירב בן ארי
¶
תודה רבה. עכשיו אני רוצה כמה מילות סיכום. קודם כל תודה רבה לסגן השר, תודה רבה למנכ"לי המשרדים שהגיעו והיו פה לאורך כל הדיון. ראינו כאן עבודה באמת טובה מאוד בשיתוף פעולה שאני לא זוכרת, אני הייתי פה רק קדנציה אחת שהיתה ארוכה אבל אני לא זוכרת מתי היה כזה שיתוף פעולה חשוב בין כל המשרדים, וגם לרועי ממשרד רוה"מ שמתכלל את האירוע הזה. באמת כל המשרדים, שהגעתם והייתם פה בדיון, אז תודה רבה.
אני רוצה כמה הערות. 1. לגבי ערים מעורבות. הוועדה הזו תתכנס בתחילת דצמבר, לאחר שיגיעו מסקנות המשטרה לשר לבטחון פנים. אני יודעת שכבר נקבע דיון ב-1 לדצמבר אצל השר של מסקנות המשטרה בעקבות אירוע שומר חומות ולכן מיד לאחר מכן יהיה כאן דיון על מסקנות שומר חומות של המשטרה.
היו"ר מירב בן ארי
¶
אין בעיה. אבל אני עוקבת ווידאתי והמסקנות אגב מוכנות, דיברתי עם המשטרה, והדיון נקבע בתחילת דצמבר, ב-1 לחודש. לא רחוק מהיום, ומיד לאחר מכן יתקיים כאן דיון על מסקנות שומר החומות כי אמרתי שהוועדה תלווה את האירוע ותפקח על העבודה הזאת ולכן יתקיים כאן דיון. בנוסף יהיה סיור של הוועדה בלוד. כמו שהוועדה הולכת למחוז דרום ב-21 לנובמבר, כמו שהוועדה הייתה בכבאות, בסך הכל הוועדה מסיירת יפה יחסית לחודש וחצי, היא גם תגיע ללוד וגם תבדוק את תחנת המשטרה ובכלל תתכנס לנושא של ערים מעורבות. זה לדיון שהיה כאן בנושא הזה, אנחנו שם.
אני רוצה להזכיר, הדיון היום בסופו של דבר אחרי שגם עשינו כאן עבודה בטח בחודש האחרון, זה באמת על החלטה מס' 549 שהיא לטיפול בתופעות הפשיעה והאלימות בחברה הערבית, 2022-2026, אמרתי את זה בתחילת הדיון ואני אומרת גם בסוף, אותה תכנית שמתוקצבת ב-2 מיליארד, 1.5 מיליארד הבט"פ ושאר הכסף לשאר משרדי הממשלה. לכן מאוד חשוב היה לי שכל פעם שנושא מתפזר לחומש, לצמצם את זה לאירוע הזה כי זה האירוע המדובר ובו אנחנו עוסקים.
אני מסכימה עם סגלוביץ, קודם כל צריך לעצור את הסוס הדוהר, קודם כל למנוע, להחזיר את הבטחון לתושבים, למנוע את האלימות והפשיעה ולאחר מכן בוודאי לעסוק בנושאי תעסוקה וכלכלה ורווחה וגם התייחסתי אפילו לסימון ולמגרשי הספורט, כי אני חושבת שנכון לעצור את הסוס, אפרופו הדימוי שלך לסוס, אבל מהרגע שהוא עצר כן להתחיל לטפל בו וכן לבוא ולתת הזדמנויות שלצערי היום לא מספיק קיימות, לא בתשתיות, לא בתחבורה, לא ברווחה, לא בחינוך ובעוד תחומים אחרים.
במהלך דיוני התקציב, שאלתי אותך כמה שאלות, אבל הדבר הכי חשוב זה באמת שמהרגע שההחלטה יצאה ב-24 לאוקטובר יש 45 יום שנתנו, בעצם השר לבטחון פנים יביא לפני צוות השרים הצעה בנוגע למדדי תשואה כמותיים בתחום האכיפה. אז תומר, אתם תגישו את המדדים ותבואו לפה להציג אותם בוועדה. הוועדה הזאת הולכת עקב בצד אגודל אחרי הממשלה, עוקבת ומפקחת ולכן המדדים, מרשות המסים שדברה כאן עד לכולם, יגיעו לכאן. ואנחנו נדע כמה תקנים נוספו, כמה שוטרים. אגב, אני יודעת שהרוב כבר נמצא כי מנכ"ל המשרד גם עדכן אותי לפחות בשוטרים ובדברים האלה שעניינו אותי, ולכן בהתאם להחלטת הממשלה גם לכאן לוועדה לבטחון פנים יגיעו המדדים.
דבר אחרון וחשוב לי, כל נושא החקיקה שחלקו יילך לחוקה, אבל רובו יגיע לכאן והוועדה הזאת תתן לכם ופה אני אומרת, את כל הסיוע, כולל מהירות דיונים, עשיתי את זה גם בכבאות, ברפורמה, מי שעקב אחרי הרפורמה שעשינו את זה בשני דיונים, סיימנו כי הבנו שהרפורמה בכבאות להבדיל תביא בשורה לעסקים ולאזרחים, אותו דבר גם כאן. כל דבר שתביאו לוועדה הזאת מבחינת חקיקה יתקדם וירוץ כדי לתת לכם את כל הסיוע האפשרי. הוועדה הזאת מגוייסת כולה. כמובן היא תשאל שאלות, גם בכבאות שאלנו שאלות, הנה מירי היועצת המשפטית יושבת פה, היא הביאה לנו שאלות נכונות ששיפרנו, גם כאן, אבל כן לבוא ולקדם את האירוע. אנחנו רוצים לעזור לכם. מצד אחד לפקח, מצד שני לתת לכם את כל הכלים שהתכנית הזאת תצא לדרך.
אני אסיים ואומר, התכנית היא תכנית טובה, צריך לתת את הגיבוי לממשלה, למשרדי הממשלה, אנחנו נעשה את זה בפיקוח כמובן אבל עם גיבוי אדיר, ואתמול בלילה תומר ואני דיברנו הוא אמר לי לא לדבר ולא לפתוח עין, אבל חכרוש כבר ציין את זה, אז תרשה לי במילה אחת ממש בקטנה, להגיד, אנחנו רואים, לא אכנס למספרים, רואים שמשהו זז. זה אתה מסכים להגיד? משהו זז. ואמר את זה גם חכרוש ובצדק רב, אני גם אליך מגיעה בשבוע הבא. אנחנו רואים את התזוזה אבל אנחנו כל הזמן נהיה כאן איתכם באירוע ובאמת בהחלטת הממשלה הכל כך חשובה והמשמעותית הזאת. אני מודה לכולם.
הישיבה ננעלה בשעה 12:20.