פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וארבע
הכנסת
218
ועדת הכספים
27/10/2021
מושב שני
פרוטוקול מס' 141
מישיבת ועדת הכספים
יום רביעי, כ"א בחשון התשפ"ב (27 באוקטובר 2021), שעה 20:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-24 מתאריך 27/10/2021
חוק התקציב לשנת הכספים 2021, התשפ"ב-2021, חוק התקציב לשנת הכספים 2022, התשפ"ב-2021
פרוטוקול
סדר היום
1. הצעת חוק התקציב לשנת הכספים 2021, התשפ"ב-2021 (מ/1441)
2. הצעת חוק התקציב לשנת הכספים 2022, התשפ"ב-2021 (מ/1442)
נכחו
¶
חברי הוועדה: אלכס קושניר – היו"ר
ולדימיר בליאק – מ"מ היו"ר
ינון אזולאי
מאיר יצחק הלוי
אלינה ברדץ' יאלוב
משה גפני
אימאן ח'טיב יאסין
אחמד טיבי
עופר כסיף
אופיר כץ
נעמה לזימי
אוסאמה סעדי
יצחק פינדרוס
יעל רון בן משה
ג'ידא רינאוי-זועבי
נירה שפק
מוזמנים
¶
איתי טמקין - סגן הממונה על התקציבים, אגף התקציבים, משרד האוצר
אסף וקסלר - רפרנט משפטים, אגף התקציבים, משרד האוצר
יואב הכט - רפרנט מאקרו, אגף התקציבים, משרד האוצר
שרית פלבר - עו"ד, מח' ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
רישום פרלמנטרי
¶
אירית שלהבת
הצעת חוק התקציב לשנת הכספים 2021, התשפ"ב-2021, מ/1441
הצעת חוק התקציב לשנת הכספים 2022, התשפ"ב-2021, מ/1442
היו"ר אלכס קושניר
¶
ערב טוב. מזמן לא התראינו, לא נפגשנו. כיף לראות את כולכם.
אתמול סיימנו את החלק של התקציב, תוספת אחת. הייתה טעות סופר ולכן נאלצנו להישאר פה ולעבוד על החישובים. כתוצאה מכך בנוסח המילולי שעליו אנחנו נדון עכשיו נצטרך לשנות את הסכומים.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
לא נכון. זה התחיל מ-10 מיליארד שקל. התיקון הראשון היה בגלל ה-10 מיליארד הנוספים.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אמרתם שבמספרים אי אפשר לטעון טענת נושא חדש. בנוסח המילולי בטח אפשר לטעון.
היו"ר אלכס קושניר
¶
כן, זה היה ב-7 בערב בערך.
נתחיל מן ההסתייגויות עד שידייקו פה את הסכומים ואז נחזור.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אי אפשר להצביע על הסתייגויות בלי שאנחנו יודעים מה הצעת החוק המקורית. אולי נבטל חלק מן ההסתייגויות אם המספרים יהיו בסדר?
שלומית ארליך
¶
אנחנו מתחילים עם ההסתייגויות מטעם חברי הכנסת אחמד טיבי בשם סיעת הרשימה המשותפת, ואליהם מצטרפת גם סיעת ש"ס.
כאשר אנחנו עוברים על הקובץ הזה, חבר הכנסת אחמד טיבי, התיקונים הראשונים מתייחסים לסעיף 1 להצעת החוק. הבנתי, עשיתם חלופי, הצעה שלכם.
ההסתייגות הראשונה מתייחסת לסעיף 1 להצעת החוק: חוק זה לא ייכנס לתוקף אלא לאחר הכללת תקציב בסך 40 מיליון שקלים לתוכנית חוג לכל ילד.
שלומית ארליך
¶
עד 18 אנחנו מוחקים? זה אומר שהן לא עולות למליאה, נכון?
הסתייגות מספר 18: בסעיף 2 להצעת החוק, חוק זה לא ייכנס לתוקף אלא לאחר העברת תקציב של 250 מיליון שקלים לקליטת מורות ומורים ערבים והעברתם.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
אני רוצה להסביר, ברשותכם. כפי שהצעתי הצעה להקמת ועדת חקירה פרלמנטרית בנושא קליטת מורים ומורות ושיבוץ מורים, מלבד הבעיה הארגונית והבעיה התכנונית יש אבטלה. יש 13,000 מורות ומורים מובטלים. הם סיימו לימודים ויש להם תעודות והם יושבים בבית, או עובדים בעבודות אחרות. לכן הדרישה שלנו כסיעה היא להמציא תקציב של 250 מיליון שקל לקליטת מורים ומורות ערבים והעברתם. זה יפתור גם בעיה חינוכית פדגוגית וגם בעיה חברתית כלכלית.
היו"ר ולדימיר בליאק
¶
תודה. אנחנו לא פותחים דיון על זה.
מי בעד ההסתייגות? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
ההסתייגות לא אושרה.
שלומית ארליך
¶
הסתייגות מס' 33: בסעיף 3 להצעת החוק יבואו המילים "חוק זה לא ייכנס לתוקף אלא לאחר העברת 10 מיליון שקלים לתמיכה בקבוצות כדורגל מן הליגות א', ב', ג' בנוסף לסכום של 75 מיליון שקלים שהועבר".
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
הועבר סכום של 75 מיליון שקל לליגות המקצועניות, הליגה הלאומית וליגת העל, אבל יש את ליגה א', יש את ליגה ב', יש את ליגה ג'. הן זקוקות לתמיכה ולסיוע.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
את הכסף הזה אני רוצה לליגות א', ב' וג'. יש שחקנים מקצועיים אפילו בליגה ב'. חייבים לעמוד לצד המועדונים האלה, במיוחד אחרי שנת קורונה. הם קרסו. ניסיתי לסייע לחלק מן הקבוצות. הצלחתי בקדנציה הקודמת להעביר סכום כסף לליגות האלה אבל חייבים לעזור להן באמצעות 10 מיליון השקלים הללו.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
הסתייגות מס' 48, ולמחוק את מה שלפני כן. התמחויות ותקנים בבתי חולים. יש מחסור בתקנים להתמחויות.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
תחכו לראות מה זה הסתייגות מס' 87.
יש בעיה של תקנים להתמחויות בבתי חולים. החברה הערבית זקוקה למומחים. נכון, חבר הכנסת סלאלחה?
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
הוא מסכים אתי בינתיים. במקצועות מסוימים, בתת התמחויות. הדבר הזה דורש תקציב. פניתי למשרד הבריאות וגם למשרד האוצר כדי לתקצב את התקנים האלה של רופאים ערבים בבתי חולים, גם בתי חולים ממשלתיים וגם בתי חולים של קופות החולים. לכן אני דורש את הסעיף הזה של 20 מיליון שקל לתקנים.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
חבריי חברי הכנסת, אדוני היושב-ראש, ההסתייגות הזאת מדברת על העברה של 5 מיליון שקל להכשרה מקצועית לבטיחות עובדי בניין. אני יודע שיש סכומים רבים בסעיף של הכשרות מקצועיות.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
חבר הכנסת גפני, אתה זוכר שבכנסת הקודמת העברנו 5 מיליון שקל ביחד עם משרד האוצר לבטיחות בעבודה של עובדי בנייה ואפילו התחילו קורסים לבטיחות בבית צפאפה, עשו קורסים ומכשירים את עובדי הבנייה. אני מזכיר לכם שהשנה איבדנו כבר 30 פועלי בניין בתאונות עבודה מתחילת השנה. אפשר לצמצם וצריך לצמצם את מספר התאונות בכלל, ובענף הבנייה בפרט. אפשר לעשות את זה דרך הכשרה. אם לא נותנים 5 מיליון שקל להכשרות לבטיחות בענף הבנייה אז חבל שנגיד שאנחנו נלחמים בתאונות עבודה ורוצים לצמצם את מספר הקורבנות בענף הבנייה. לכן אני מבקש לקבל את ההסתייגות.
שלומית ארליך
¶
הסתייגות מס' 86: חוק זה לא ייכנס לתוקפו אלא לאחר הכללת תקציב בסך 117 מיליון שקלים לרשויות המקומיות הערביות לצורך טיפול ועזרה במאבק בנגיף הקורונה.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
בשנת הקורונה דרשנו וביקשנו תמיכה וסיוע לרשויות המקומיות הערביות. היה סיוע זעום שלא הספיק. חלק מן הרשויות אמרו: אנחנו קורסים מול המעמסה של הקורונה וכל מה שצריך, עם לוגיסטיקה של רשויות מקומיות. לכן אנחנו דורשים להכליל תקציב בסך 117 מיליון שקל לרשויות המקומיות הערביות לצורך טיפול ועזרה במאבק בנגיף הקורונה והשלכותיו.
שלומית ארליך
¶
אנחנו עוברים לסעיף 100 בהסתייגויות: חוק זה לא ייכנס לתוקפו אלא לאחר הכללת תקציב בסך 100 מיליון שקלים לבתי חולים בנצרת.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
כולנו יודעים ומכירים את הבעיות של בתי החולים הציבוריים. אנחנו ליווינו את המאבק שלהם ואת השביתות. היה סיכום. לא עמדו בסיכום. בסוף כן העבירו את הכסף. צריך לזכור שיש שלושה בתי חולים בעיר נצרת: אנגלי, איטלקי וצרפתי, אבל אין אף בית חולים ממשלתי בנצרת. עכשיו שמענו על תוכנית של הממשלה החדשה להקים שני בתי חולים, אחד בדרום ואחד בצפון, אבל דווקא את זה בצפון שמו בקריית אתא. למה בקריית אתא? אני לא יודע.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
זו החלטת ממשלה קודמת, עוד מתקופת ליצמן, כי היו הרבה קשרים של הליכוד שם. זה לא החלטה מקצועית, חבל.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אתם יכולים לשנות. אתם מאמצים את כל ההחלטות של הממשלה הקודמת? אתם באים לשנות.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
תשנו את זה. קריית אתא רחוקה מחיפה, את יודעת, במרחק של רבע שעה או עשר דקות.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אני מסכים אתך אבל בכל מקרה אנחנו לא דנים פה בהקמת בית חולים חדש אלא בסיוע לשלושת בתי החולים בנצרת שבאמת זקוקים ונותנים טיפול רפואי למאות אלפים באזור, ערבים כיהודים, וצריך לסייע להם.
שלומית ארליך
¶
אנחנו עוברים להסתייגות מס' 117: חוק זה לא ייכנס לתוקף אלא לאחר הכללת תקציב בסך 20 מיליון שקלים לליגות כדורגל א', ב' וג'.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אני חייב להזכיר לכם, אופיר והרב גפני, שהעברנו כאן בוועדה הקודמת 6 מיליון שקל לקבוצות של ליגות א', ב' וג', לא רק לקבוצות ערביות אלא לכל הקבוצות, גם יהודיות וגם ערביות, לא רק לכדורגל. גם כדורגל, גם כדורגל נשים וגם כדורסל. הסכום הוא אמנם זעום, כל קבוצה קיבלה בערך 25,000 שקל, אבל בליגות הנמוכות כל סכום הוא משמעותי. אין שם מכירת כרטיסים והיום הסיוע של הרשויות המקומיות קטן מאוד, רוב המועצות לא מתקצבות קבוצות כאלה, והרבה קבוצות מתפרקות. יש קבוצות שמתפרקות בגלל שאין להן אפילו סכומים זעומים, תקציב של 100,000 שקל לליגה ג' או 200,000 שקל לליגה ב'. יושב כאן ראש עיריית אילת לשעבר שיש לו קבוצה בליגה א' והוא יודע כמה תקציבים צריך בשביל להחזיק קבוצה.
שלומית ארליך
¶
הסתייגות מס' 134: הכללת תקציב בסך 10 מיליון שקל עבור מיטות טיפול נמרץ בבתי חולים בנצרת.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
עוד פעם אנחנו חוזרים לבתי החולים בנצרת. היה דיון בוועדת הבריאות על שירותי בריאות בפריפריה, על הצרכים ועל הפערים. למשל בית החולים האנגלי בנצרת הגיש בקשה ל-MRI. נכון שנתנו לבתי חולים אחרים. אנחנו בעצמנו סייענו להכניס CT לבית חולים. צריך גם מיטות טיפול נמרץ, הם זקוקים לזה. מדובר בתקציב זעום של 10 מיליון שקל.
שלומית ארליך
¶
הסתייגות מס' 150: חוק זה לא ייכנס לתוקף אלא לאחר הכללת תקציב בסך 10 מיליון שקל למיון ילדים קורונה.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
היינו פה מאוד צנועים כי צריך סכום הרבה יותר גדול. אנחנו יודעים שיש בעיה רצינית, בעיקר עכשיו, עם ילדים שחולים או שנדבקים או נשאים וכן הלאה של קורונה. לכן הסכום הצנוע הזה הוא הכרחי כדי שניתן מענה לילדים הללו.
שלומית ארליך
¶
הסתייגות מס' 166: חוק זה לא ייכנס לתוקף אלא לאחר הכללת תקציב בסך 10 מיליון שקלים למחלקות טיפול נמרץ ילדים.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
אנחנו ממשיכים בקו הצנוע ומבקשים לא יותר, למרות שצריך יותר. אם קודם דיברנו על הקורונה, עכשיו מדובר באופן כללי. יש צורך בעוד מחלקות של טיפול נמרץ בכל הארץ והדבר הזה אמור לתת מענה חלקי מאוד.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
גם כאן זה אותו הסבר רק שכאן לאט-לאט אנחנו נעשים קצת פחות צנועים, אבל עדיין.
שלומית ארליך
¶
הסתייגות מס' 182: חוק זה לא ייכנס לתוקף אלא לאחר הכללת תקציב בסך 10 מיליון שקלים חדשים למשרד העבודה והרווחה לתקנים חסרים ליחידות סיוע בבתי דין שרעיים.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
יש את החוק של יישוב סכסוכים מחוץ לכותלי בית המשפט, במיוחד בכל הסכסוכים לפני גירושים. החוק הזה נכנס לתוקף והוא עובד. בוועדת החוקה קיבלנו נתונים שכמעט 50% מן התיקים שמופנים לגישור ביחידות הסיוע האלה, הסכסוכים נפתרים שם ואז לא צריך להמשיך בהתדיינויות בבית דין רבני או בבית משפט למשפחה. וראו איזה פלא, יחידות הסיוע האלה עובדות ומתפקדות ופועלות אך ורק בבית המשפט למשפחה ובבתי דין רבניים ואילו בבתי הדין השרעיים אין את יחידות הסיוע הללו. למה? כי חסרים 14 תקנים לבתי דין שרעיים ומשום כך למרות שכבר שנים החוק הזה בתוקף יחידות הסיוע הללו בבתי דין שרעיים לא עובדות ולא קיימות בגלל מחסור בתקנים. העליתי את זה כמה פעמים בוועדת החוקה, העליתי את זה בפני שר הרווחה. אני חושב שסכום כזה, של 10 מיליון שקל, יסייע. נתון מדהים, שבבית הדין השרעי בסחנין 30% מן התיקים הם תיקים של גירושים. כמובן גירושים מביאים לאלימות במשפחה ולסכסוכים. אם אנחנו רוצים לצמצם את האלימות במשפחות ולמנוע תיקי אלימות במשפחה אז זה הזמן להוסיף את התקציב הזה.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
הסתייגות מס' 198: אנחנו יודעים שהאבטלה בישראל, בניגוד למה שנאמר, דווקא גדולה יחסית, וכמובן שבעקבות הקורונה אנשים נפגעו קשות.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
היא גדולה, נקודה. לכן אנחנו מציעים שהחוק לא ייכנס לתוקף אלא אחרי שכל מי שזקוק לדמי אבטלה יקבל דמי אבטלה.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
הסתייגות מס' 199 לגבי ביטול ההגבלה הקובעת שקבוצת הגילאים 18-20 לא זכאית לדמי אבטלה. זו הסתייגות חשובה.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
ההסתייגות פה היא כפולה, גם מבחינה מעמדית חברתית וגם מבחינה לאומית. יש פה אפליה בוטה גם מן הבחינה המעמדית, שאנשים בגיל הזה ששייכים למעמדות נמוכים ולא יכולים להתפרנס, שלא באשמתם הרבה פעמים, יהיו זכאים לדמי אבטלה, ויש פה גם את האפליה הגזענית. לא במקרה קבעו שדווקא בגילאים האלה לא יהיו זכאים לדמי אבטלה, כי יודעים שבדרך כלל מי שבגילאים האלה יכול להיות זכאי לדמי אבטלה, לפחות באופן עקרוני, זה הציבור הערבי וחלק מן הציבור החרדי. לכן יש פה אפליה שצריך להפסיק אותה. זאת הסיבה שאנחנו מציעים את ההצעה.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
מעניין לעניין באותו עניין, בהסתייגות מס' 200: חוק זה לא ייכנס לתוקף אלא לאחר ביטול ההגבלה הקובעת שקבוצת הגילאים 18–20 לא זכאית למענקי עסקים. כפי שנקבע כי הם לא זכאים לדמי אבטלה נקבע כי הם לא זכאים למענקי עסקים. יש כאן פגיעה גם בערבים, גם בחרדים, בעיקר בחברה הערבית, שאנחנו מבקשים לתקן.
שלומית ארליך
¶
הסתייגות מס' 201: חוק זה לא ייכנס לתוקף אלא לאחר ביטול ההגבלה הקובעת שבעלי עסקים שנפתחו בשנת 2020 לא זכאים למענקים.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
יש פה אפליה בעצם. אין שום סיבה שבעלי עסקים שפתחו ב-2020 לא יהיו זכאים למענקים לאור השנה הקשה שהם עברו.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
מצב הרווחה, אנחנו יודעים שהוא קשה. גם בהשוואה למדינות ה-OECD ישראל נמצאת בתחתית. לכן.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
הסתייגות מס' 218: 5 מיליון שקל לכל רשות מקומית המוגדרת כאדומה. בדרך כלל ברשויות שמוגדרות כאדומות יש סגר, יש פגיעה כלכלית וחברתית.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אחמד, תדע לך שנכון לרגע זה הישוב האדום היחיד הוא בית אל ביהודה ושומרון. אתה בטוח שאתה עומד על ההסתייגות? אני אצביע בעד.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
ההסתייגות היא: חוק זה לא ייכנס לתוקף אלא לאחר הכללת תקציב בסך 5 מיליון שקל לכל רשות מקומית המוגדרת כאדומה בתוך גבולות מדינת ישראל.
שלומית ארליך
¶
הסתייגות מס' - - -: חוק זה לא ייכנס לתוקף אלא לאחר הכללת תקציב סיוע בסך מיליון שקלים לכל רשות מקומית שלא מוגדרת כאדומה.
שלומית ארליך
¶
הסתייגות מס' 242: חוק זה לא ייכנס לתוקף אלא לאחר הקצאת 200 תקנים להתמחות במחלקות הקורונה והפנימיות בבתי חולים.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
לאחרונה אני שומע על ייבוא של רופאים מומחים מחוץ לארץ. אני לא מצליח להבין מה הרציונל לדבר הזה, ויש מחסור. יש להגדיל את מספר הסטודנטים לרפואה בישראל, לבנות עוד בתי ספר לרפואה בישראל, אבל בינתיים אנחנו דורשים הקצאת 200 תקנים להתמחויות במחלקות הקורונה והפנימיות בבתי חולים.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
הסתייגות מס' 258 – אותו דבר: 200 תקנים להתמחויות במחלקות המיון בבתי החולים.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
כנ"ל מה שאמרנו קודם. מצב הרווחה, בעיקר של האוכלוסיות המוחלשות, הוא קשה.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
רביזיה.
הסתייגות מס' 290: מחשב לכל ילד – 50 מיליון שקל. כמה פעמים הבטיחו מחשב לכל ילד? ואין. אני מבקש 50 מיליון שקל בשם הסיעה.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
הסתייגות מס' 306: תיירות בחברה הערבית – 100 מיליון שקל. ענף התיירות בחברה הערבית נפגע קשה. בלאו הכי נקודת הזינוק שלו היא בלתי שוויונית עם החברה היהודית. בקורונה הוא נפגע קשה, בעיקר בעיר נצרת ובישובים אחרים, גם ביפו ובחיפה. 100 מיליון שקל.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
הסתייגות מס' 322: חקלאות בחברה הערבית – 100 מיליון שקל. פגיעה סיסטמתית לאורך שנים בחקלאות בחברה הערבית. יש אפליה בוטה בתחום הזה בין החקלאות בחברה היהודית והערבית. 100 מיליון שקל.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
הסתייגות מס' 338: 100 מיליון שקל לענף התקשורת בחברה הערבית. חשוב לחזק את ענף התקשורת, את אמצעי התקשורת, את המדיה. זה ענף שהולך ומתפתח. יש יזמים חדשים שרוצים לפתח את התחום הזה. 100 מיליון שקל לענף התקשורת.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
הסתייגות מס' 354: ענף הטכנולוגיה בחברה הערבית. עופר כסיף. אבל לפני כן, אני מבקש התייעצות סיעתית לפני ההצבעה.
היו"ר ולדימיר בליאק
¶
תודה רבה. אנחנו יוצאים להתייעצות סיעתית של חמש דקות. חוזרים בשעה 19:16.
(הישיבה נפסקה בשעה 19:11 ונתחדשה בשעה 19:16.)
היו"ר ולדימיר בליאק
¶
אנחנו חוזרים להצביע על הסתייגות מס' 354 של הרשימה המשותפת. מי בעד ההסתייגות? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
ההסתייגות לא אושרה.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
אני רוצה לציין שבאופן חריג הקואליציה הזאת לראשונה, למרות שאיחרנו בדקה, לא ביטלה את כל ההסתייגויות.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
אין ספק שמדובר בהתפתחות חשובה בקואליציה. אני מקווה שזה יביא לנפילתה בקרוב.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
אנחנו עוברים להסתייגות מס' 386: 100 מיליון שקל לתרבות. זה נושא חשוב ביותר.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
הועברו סכומים למשרד הספורט והתרבות אבל הם לא מספיקים. חשוב לקדם את נושא התרבות בחברה הערבית, גם תמיכה בסינמטקים וגם בעמותות. הדרישה שלנו היא ל-100 מיליון שקל לענף התרבות בחברה הערבית. תיכף - - - גם ממנהלת אגף החינוך הערבי.
שלומית ארליך
¶
הסתייגות מס' 402: חוק זה לא ייכנס לתוקף אלא לאחר הכללת תקציב בסך 100 מיליון שקל לענף הרווחה בחברה הערבית.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אנחנו מגישים הסתייגות זאת לאור המצוקות, במיוחד בתקופת הקורונה. קיבלנו פניות רבות מלשכות הרווחה ברשויות הערביות, שכמות הפניות אליהן גדלה בצורה משמעותית ושהן כורעות תחת העומס של המשפחות הללו ואין להן אפשרות לעזור ולסייע למשפחות הללו. לכן חשוב מאוד. שמענו על תקציבים של מיליארדים למשרד הרווחה ולכן אנחנו מבקשים להקצות 100 מיליון שקל ללשכות הרווחה ברשויות הערביות, כדי שהן יצליחו לסייע, כמובן לפי קריטריונים. אנחנו יודעים שיש שם רשימות של משפחות שנמצאות במצוקה כספית ואפילו על סף רעב וצריך לעזור להן, ולכן אנחנו מבקשים מכם לקבל את ההסתייגות הזאת.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
בתור סוציאליסט גאה אני יודע שהכלכלה הקפיטליסטית פוגעת במיוחד באוכלוסיות המוחלשות. בישראל יש חפיפה גדולה מאוד בין מוצא לאומי או אתני וכן הלאה לבין מעמד חברתי כלכלי, והציבור הנפגע ביותר הוא הציבור הערבי.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אנחנו מבקשים חוות דעת של היועצת המשפטית מה עושים במקרה כזה של טעות, האם צריך בכל זאת להצביע על איזו רביזיה או שמא לצאת להפסקה. מה אומר התקנון?
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
הסתייגות מס' 434: חוק זה לא ייכנס לתוקף אלא לאחר הכללת תקציב בסך 100 מיליון שקל למלגות לסטודנטים ערבים.
אין עוררין על כך שהעלייה במספר הסטודנטים הערבים היא הישג אדיר לחברה הערבית, למרות המכשולים, למרות ההדרה. אבל המצב הכלכלי בחברה הערבית יש בו פער אדיר מן החברה היהודית, בעיקר לסטודנטים הזקוקים לסיוע כלכלי, גם מלגות וגם סיוע במעונות, בדיור. לכן אנחנו דורשים 100 מיליון שקל למלגות לסטודנטים ערבים בארץ ובחוץ לארץ. שמעתי על סכומים קטנים שהממשלה מחלקת. לא, אנחנו רוצים ומבקשים, דורשים 100 מיליון שקל לכלל הסטודנטים הערבים בארץ ובחוץ לארץ, במכללות ובאוניברסיטאות כאחד.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
הסתייגות מס' 450: חוק זה לא ייכנס לתוקף אלא לאחר הכללת תקציב בסך 100 מיליון שקל למוסדות אקדמיים בחברה הערבית.
כנ"ל יש לתמוך, לסייע, לקדם את המוסדות האקדמיים בחברה הערבית גם בגליל, גם במשולש וגם בנגב בסך 100 מיליון שקל. בנוסף אנחנו גם דורשים להקים אוניברסיטה בעיר ערבית גדולה. זה מחויב המציאות. ממשלות ישראל הקימו אוניברסיטה בשטחים הכבושים ועל אחת כמה וכמה צריך להקים אוניברסיטה בעיר ערבית בתוך מדינת ישראל.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
יש לנו בעיות קשות עם רשת החשמל בחברה הערבית. נפגשנו כמה פעמים עם אנשי חברת החשמל. אחת מן הבעיות הקשות בישובים ערביים היא עמודי חשמל שנמצאים עכשיו באמצע הכביש. אנשים הולכים בטורען, בעראבה, כמעט בכל ישוב. מאחר ויש התפתחות של הישובים אז עמוד החשמל שהיה פעם בצד הכביש עכשיו נמצא באמצע הכביש. או שהיה עמוד חשמל ועכשיו בנו בית ויש מקרים שראינו שעמוד החשמל נמצא בתוך המרפסת או ליד המרפסת, שזה כמובן מהווה סכנה בטיחותית לאזרחים. כאשר אנחנו פונים לחברת החשמל ומבקשים להחליף ולשנות מקום של עמודים, להעתיק, להעביר את עמודי החשמל האלה אז חברת החשמל כמובן רוצה כסף. זה מחויב בעלויות וזה מצריך עלויות. המועצה לא יכולה לממן את זה, חברת החשמל לא מוכנה לעשות את זה בלי תשלום והתוצאה היא שאותם עמודי חשמל ניצבים באותם מקומות ומפריעים גם לתנועה, מהווים סכנה בטיחותית. לכן דרוש הסכום הזה על מנת לסיים את התופעה המסוכנת הזאת.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
הסתייגות מס' 482: 100 מיליון שקל למחלקות הגנת הסביבה ברשויות המקומיות. אין ספק שנושא הגנת הסביבה הוא נושא חשוב בכל הארץ, בכל הרשויות המקומיות.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
הסתייגות מס' 498 – מדלגים להסתייגות מס' 514: 50 מיליון שקל לתשתיות במוקדי סיכון בחברה הערבית.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
הסתייגות מס' 594: 10 מיליון שקל למתן שירות בשפה הערבית בגופים ציבוריים וגופים מסחריים. נא להצביע.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
הסתייגות מס' 610: 10 מיליון שקל זיכוי בגין תואר אקדמי ראשון, שני או תעודת מקצוע. נא להצביע.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
הסתייגות מס' 642: 100 מיליון שקל לחיזוק רפואת הקהילה ורפואת החירום במדינת ישראל.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
הסתייגות מס' 658: 100 מיליון שקל לאימוץ המודל הכלכלי הגרמני במקום החל"ת.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
הסתייגות מס' 674: 50 מיליון שקל לחיזוק תשתיות התקשורת והאינטרנט והענקת 150,000 מחשבים לתלמידים ללא מחשב וחיבור כל בתי הספר לרשת האינטרנט.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
הסתייגות מס' 722: 200 מיליון שקל, תוכניות לקידום תשתיות בישובים ערביים.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
הסתייגות מס' 802: 10 מיליון שקל לקליטת חוקרים אפידמיולוגיים דוברי השפה הערבית.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
הסתייגות מס' 876: 500 מיליון שקל לתקציב הלוואות מסובסדות מן המדינה. הצבעה.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
הסתייגות מס' 892: 500 מיליון שקל לתמיכה אפקטיבית בעסקים קטנים ובינוניים.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
הסתייגות מס' 987: חוק זה לא ייכנס לתוקף אלא לאחר הפחתת דמי רישיון רכב שנתי בסך של 50%.
היו"ר ולדימיר בליאק
¶
ההסתייגות לא התקבלה.
איפה חבר הכנסת גפני? רציתי לאפשר לו לומר הודעה אישית והוא נעלם.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
הסתייגות מס' 1,174: חוק זה לא ייכנס לתוקף אלא לאחר שיוקמו תשעה אזורי תעשייה בישובים הערביים.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
הסתייגות מס' 1,389: הקמת שישה אזורי תעשייה משותפים בין ישובים יהודיים וערביים.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
הסתייגות מס' 1,600: חוק זה לא ייכנס לתוקף אלא לאחר שממשלת ישראל תכיר ב-11 ישובים בדואיים לא מוכרים בנגב. אם יש אנשים שלא הבינו אז אני אומר: הכרה בישובים ערביים בדואיים בנגב, 11 ישובים.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
אני מבקש רביזיה על שני הסעיפים, גם על הכרה ב-11 ישובים בנגב וגם על ביטול הרשות להסדרת ההתיישבות הבדואית בנגב.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
העליתי בוועדה את נושא הכספים הקואליציוניים והיו נגדי טענות שגם אני העברתי כספים קואליציוניים. האמת היא שזה נכון. חשבתי שאני צריך להודות בעובדה הזאת. העברתי כספים לצרכים שונים.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
לא קואליציוניים. החברים שלא בקואליציה גם היו בעניין הזה. היו נושאים שונים. עלו טענות שמכיוון שאני העברתי את זה למה אני בא בטענות. שאלתי איך יכול להיות דבר כזה, שאתה אומר שכספים קואליציוניים זה דבר פסול, שאסור לעשות את זה. צריך להכניס את זה למשרדים, שהמשרדים מקצועית יוכלו לחלק את זה. אני סבור שיש דברים שבאמת צריכים להיות כך, אמרתי את זה, ויש דברים שלא. פתאום אלה שאומרים שאסור היה לעשות את זה, שזה שחיתות שלטונית, פתאום היום מחלקים. באתי בטענות ליאיר לפיד, שכתב את זה במצע של יש עתיד. אמרו – אני ממש נעלבתי מן האמירה הזאת ולכן ביקשתי לומר הודעה אישית – "הכספים שאתם העברתם לא היו ראויים והכספים שאנחנו מעבירים היו ראויים". נכון, אני מודה שלא העברנו כסף לסירוס חתולים, נכון, אני מודה בטענה הזאת. ממתי סירוס חתולים הוא הדבר הראוי? כאשר אנחנו מעבירים דברים לנושא של ילדים חיים, למה זה לא ראוי? ממתי זה פסול וזה שחיתות שלטונית וממתי זה דבר ראוי שצריך לעשות אותו? מה הפגיעה הזאת באינטליגנציה? אתם העברתם – זה לא ראוי, אנחנו מעבירים – זה כן ראוי?
לכן אני מודה, העברנו כספים קואליציוניים.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
עוד משפט אחד. אני רק מודיע, בעזרת השם אם אחזור לתפקיד הזה אדאג שכל הכספים שעליהם אנחנו מדברים, שהם לא בסדר, יהיו בתוך בסיס התקציב. נכון שיש דברים שצריך לעשות אותם.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
הכול נעשה על פי הנחיות היועץ המשפטי לממשלה, הכול נעשה על פי הדברים האלה, שזה עובר למשרדים. לכן אני מבקש שלא יגידו "אתה העברת".
משה גפני (יהדות התורה)
¶
אחמד, בהסתייגות מס' 1,601 אתם רוצים לבטל את הרשות להסדרת ההתיישבות הבדואית בנגב?
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
כן, אבל הצביעו רק שלושה בעד וחמישה נגד.
הסתייגות מס' 1,815: הקמת תשעה מגרשי כדורגל מודרניים בישובים הערביים.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
יש שתי הסתייגויות שדילגנו מעליהן לדעתי. הסתייגות מס' 2,400: סלילת תשעה כבישים חדשים בישובים הערביים.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
לא להצביע על ה"לחילופין".
על כמה דילגנו? הסתייגות מס' 4,255 – הנושא מחייב הסבר.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
דנו בזה היום במליאה עם חוק חיבור החשמל של חברנו ווליד טאהא. הייתה לנו הצעת חוק לחיבור חשמל לפי תקנת שחל, שחיברה עשרות אלפי בתים. אנחנו חושבים שחוק החשמל שאנחנו הצענו ברשימה המשותפת, על חיבור חשמל לבתים ללא קשר לתכנון ובנייה, הוא הפתרון הנכון. הפתרון שהוצע לתיקון מס' 157 עדיין כורך בין תכנון ובין חיבור ויש לו הרבה חסמים והרבה מכשולים. קודם כול שרת הפנים צריכה לאשר, אחרי כן הוועדה המחוזית, וצריכה להיות תוכנית מתאר כוללנית מאושרת. זה כבר מוציא עשרות ישובים שהם לא מוכרים, כמו כל הישובים הלא מוכרים בנגב, וגם למשל את כפר דהמש באזור המרכז ליד לוד, גם הוא לא יזכה לפי החוק הזה לחיבורי חשמל. גם צריכה להיות תוכנית מפורטת, אמנם לא מאושרת אלא תוכנית שהוגשה על ידי מוסד ממשלתי או רשות על פי דין. אם התוכנית הוגשה על ידי רשות מקומית אז מתכנן המחוז צריך לאשר שהתוכנית המפורטת לא חורגת מתחומי התוכנית הכוללנית. והגרוע ביותר שם, אדוני היושב-ראש, חבריי חברי הכנסת, שהמבקש לחבר חשמל צריך לתת ערבות בנקאית בגובה כל האגרות וכל ההיטלים שהוא צריך לשלם בעת שיקבל את ההיתר. זאת אומרת, אחרי שמגישים תוכנית מפורטת לוקח לפעמים שנה, לפעמים שנתיים על מנת לאשר את התוכנית המפורטת. בתקופה הזאת הוא צריך לתת ערבות בנקאית, למשל על 200,000 שקל. זה גם לוועדת תכנון ובנייה, גם תאגיד, גם מים, גם ביוב. בתקופה הזאת צריך לחדש את הערבות הבנקאית. הערבות הבנקאית עולה הרבה כסף בעמלות. אז האדם יגיד: בשביל מה לי חיבור חשמל חוקי? היום אני מחובר באופן פירטי, אשאר פירטי עד שתהיה תוכנית מפורטת ואני אוציא היתר, ואז הוא יכול ללכת ולשלם את כל ההיטלים האלה בתשלומים, בצ'קים, ולא בערבות בנקאית. אז מה עשינו? כל המומחים אומרים שזה פותר אולי 5%, 7%, 10%, אבל זה לא פותר את הבעיה. אבל עם כל זאת, גם אם זה פותר בעיה של בית אחד אנחנו בעד.
היו"ר ולדימיר בליאק
¶
תודה. מי בעד ההסתייגות? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 4
נגד – 6
ההסתייגות לא אושרה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אמרתי כבר שטוב שסוף-סוף מחליטים על הקמת שני בתי חולים חדשים אבל הדרישה שלנו, ואני חושב שהיא דרישה מוצדקת שכולם צריכים לתמוך בה, היא להקים בית חולים בישוב ערבי. יש שלושה בתי חולים בנצרת: איטלקי, צרפתי ואנגלי, אבל אין בית חולים ממשלתי ישראלי. אנחנו ברשימה המשותפת מציעים להקים בית חולים בישוב ערבי בצפון. הגיעה העת, אם אנחנו רוצים לדבר באמת על צמיחה כלכלית, צריך מנופים בשביל צמיחה כלכלית.
למשל התחלנו בהנגשת כל השירותים הממשלתיים לישובים ערביים. אזכיר לכם שלראשונה נפתחה לשכת רישום אוכלוסין, פעם ראשונה ב-2017, בעיר סחנין. לפני כן היינו צריכים לנסוע לעכו, לכרמיאל, לנתניה, לחדרה. מאז שהקמנו את הלשכה הראשונה הקמנו כבר לשכה שנייה בטייבה, הקמנו לשכה שלישית ברהט, עכשיו מקימים באום אל פחם ובדיר אל אסד ואחרי כן הקמנו סניפים של הביטוח הלאומי.
הקמת בית חולים בישוב ערבי זה גם תעסוקה, גם צמיחה כלכלית, גם כל השירותים מסביב. הגיעה העת להקים בית חולים ממשלתי בישוב ערבי.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
לסיכום, אדוני היושב-ראש וחבריי חברי הכנסת, אנחנו חושבים שהצעת התקציב, למרות שהוצגה כהצעת התקציב החברתית ביותר, אמנם היא כוללת, לא צריך לגמד את הדבר הזה, יש מספר עניינים שהם באמת בעד השכבות החלשות, למשל כל עניין קצבאות הנכים, שאנחנו תמכנו בכך בוועדת העבודה והרווחה, כל עניין קצבת אזרחים ותיקים, שהוגשה גם הצעת חוק של המשותפת, של חברנו איימן עודה על העלאת קצבת אזרח ותיק ב-500 שקל, ולזוג ב-700 שקל, היא הצעה טובה ואנחנו תמכנו בה. אבל התקציב כולל גזרות רבות, בין אם בתחבורה הציבורית, בין אם בהעלאת מחירי המזון. שמעתי למשל על העלאת מחיר כל המשקאות הקלים, העלאת מכסי ייבוא. הדברים האלה כמובן מביאים להעלאת המחירים ויוקר החיים. התקציב כולל הרבה תקציבים להתנחלויות. היום שמענו על אישור אלפי יחידות דיור בהתנחלויות בשטחים הכבושים, בירושלים יש כ-9,000 יחידות דיור, ותקציבים לכבישים. זה לא אומר, אפילו לפי מה שאומרת הממשלה עצמה, שאנחנו רוצים לשמור על הסטטוס קוו. כך לא שומרים על הסטטוס קוו. ברגע שאתה מעמיק את הכיבוש ואת ההתנחלויות ואתה מקים אלפי יחידות דיור, שאפילו לא הוקמו בממשלת נתניהו, כך אתם מסכלים את פתרון שתי המדינות, אם בכלל מדברים על זה, אבל לא מדברים על זה. לכן בסופו של יום לא נוכל להסכים לתקציב כזה ואנחנו נצביע נגד התקציב הזה בכלל.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
חוק קמיניץ והקנסות – בשבועות האחרונים קיבלו עשרות, אם לא יותר מכך, בעלי עסקים באזור המשולש ובאזור הגליל, בישובים רבים – בנחף, טייבה, טירה, קלנסואה, כפר קאסם וישובים נוספים, לא הזכרתי את כולם – קנסות בגובה של 300,000 שקל לכל בעל עסק וצווי פינוי.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
זאת לא ההפרה הראשונה של ההבטחות. פתאום יש המון צווים, צווי פינוי. בישוב שלי, טייבה, יש כ-30. הנושא הזה כואב.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
אני רוצה להצביע אתך על ההסתייגות אבל אתה צריך להסביר לי את זה. מה זאת אומרת?
משה גפני (יהדות התורה)
¶
רק להבין, יכול להיות שדיברו על כך שיבטלו את הקנסות ואת כל הדברים האלה, ובגלל שדיברו על זה אנשים פוליטיים אז בגלל זה הם הגבירו עכשיו את הקנסות.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
זה הצפה. הם הציפו את הישובים הערביים בצווי פינוי וקנסות גבוהים, עד 300,000 שקל.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
זה חשוב לציבור הערבי. אני פונה אל חברי הקואליציה, יהודים וערבים, תצביעו בעד. כך אנחנו יכולים להביא מזור ולפתור את המצוקה של האנשים המאוימים בפינוי.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אדוני היושב-ראש, רק להשלים שני משפטים בעניין הזה. כאשר מדברים על תכנון, ואנחנו באמת רוצים תכנון ואנחנו חפצי תכנון, ויש תכנון של אזורי תעשייה ואזורי תעסוקה, מה מבקשים עכשיו? לפנות את העסקים האלה ולא לחכות אפילו לאישור של הקמת אזורי תעסוקה. אומרים להם העסקים: אנחנו מסכימים להתפנות, ברגע שתאשרו אזור תעסוקה אנחנו מוכנים לעבור לשם. אבל אצה להם הדרך ופתאום מחלקים קנסות, למרות שאנחנו פנינו אליהם. למשל במג'ד אל כרום היו עסקים שפלשו לשטח ציבורי ויש שם כביש. המועצה המקומית שם הלכה ביחד עם המפקחים לבעלי עסקים ואלה שפלשו חזרו והסירו את הפלישה. היה בג"ץ נגד העבירות המנהליות הללו ובג"ץ הציע למשרד האוצר לדחות את כניסת התקנות האלה לתוקף בשנתיים.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אפילו לזה לא הסכימו. עכשיו באים ומחלקים קנסות על ימין ועל שמאל. אני לא יודע מה המטרה שלהם אבל יש פה ריח מאוד לא טוב.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
אמרתי במליאת הכנסת שלפי דעתי הקואליציה פשוט משקרת להם. הסברתי באריכות למה אני חושב כך. אני פניתי בעניין שתי משפחות ערביות שהוטל עליהן קנס. הן פנו אליי. אני רואה שזה הולך ומחריף. כפי שאומרים שנלחמים באלימות שיש במגזר הערבי, בסדר, ופתאום התברר שיש יותר הרוגים, לא שיש פחות, יש הרבה יותר ממה שהיה קודם.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
אני במתח, ועוד איזה מתח. אתה לא היית במתח במקומי? אני מדבר במליאת הכנסת ומסביר למנסור עבאס איך עובדים עליו, ומה מתברר שאמרתי לא נכון? מה, אני לא אהיה במתח? הלוואי, אני רוצה שייפתרו הבעיות של הציבור הערבי, שלא יוציאו צווי פינוי.
מופיד מרעי (כחול לבן)
¶
אני רוצה להתייחס. אני חושב שהדיון על נושא הקנסות והצווים המנהליים הוא הרבה יותר חשוב, עקרוני ומהותי מאשר לדבר עליו בדיון כזה של הסתייגויות, מסיבה אחת פשוטה. ד"ר טיבי יודע שבאופן אישי כאשר עוד הייתי בשלטון המקומי התנגדתי לחוק הזה. אני מגיש הצעת חוק לביטול הקנסות המנהליים וצווי הריסה מנהליים כי אני בעד השלמת התכנון ואחרי כן פיקוח. כל חברי הכנסת מכירים את העמדה שלי ואנחנו בכיוון הזה. להביא את זה כרגע כהסתייגות על הדרך, אני חושב שזה לא לעניין. ד"ר טיבי, בוא נשלב ידיים, נלך על חקיקה מסודרת.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
העברנו הסתייגויות. יש נושאים שאנחנו מעבירים באמצעות הסתייגויות. לחרדים העבירו הבוקר באמצעות הסתייגויות וגם לליכודניקים.
מופיד מרעי (כחול לבן)
¶
עוד יותר, מאחר ופניתי אליך ואתה יודע שאני הולך לעשות את זה אז למה אתה מעלה את זה פה?
היו"ר ולדימיר בליאק
¶
אני מעלה את זה להצבעה. מי בעד ההסתייגות? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
ההסתייגות לא אושרה.
היו"ר ולדימיר בליאק
¶
הצבעה
ולדימיר בליאק – נגד
נירה שפק – נגד
אימאן ח'טיב יאסין – לא נוכחת
ג'ידא רינאוי זועבי– נגד
נעמה לזימי – לא נוכחת
במקום חבר הכנסת מאיר יצחק הלוי: צבי האוזר – נגד
במקום חברת הכנסת יעל בן משה: מופיד מרעי – נגד
במקום חבר הכנסת ינון אזולאי
¶
חיים ביטון – בעד
אחמד טיבי – בעד
עופר כסיף – בעד
בעד – 4
נגד – 6
ההסתייגות לא אושרה.
היו"ר ולדימיר בליאק
¶
4 בעד, 6 נגד, אין נמנעים. ההסתייגות לא התקבלה.
אנחנו ממשיכים. תודה רבה לרשימה המשותפת.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
הסתייגות אחרונה: חוק קמיניץ בקדנציה הקודמת הוקפא לשנתיים עד 2018. אחר כך אמרו: עוד שנתיים, הקפאה חלקית. ההסתייגות של הרשימה המשותפת מדברת על הקפאה טוטלית של כל חוק קמיניץ.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
אני מבקש שתהיה הצבעה שמית. ההסתייגות דורשת הקפאה מוחלטת של חוק קמיניץ לחמש שנים, לא חלקית אלא מוחלטת. אני לא רוצה להגיד "לבטל" כדי לא להקשות על הקואליציה, עליכם למשל, כדי שתוכלו לתמוך בהצעה. חמש שנים.
היו"ר ולדימיר בליאק
¶
אני מחדש את הישיבה. אנחנו מצביעים על ההסתייגות האחרונה של חבר הכנסת אחמד טיבי. מי בעד ההסתייגות? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
ההסתייגות לא אושרה.
מופיד מרעי (כחול לבן)
¶
אני מבקש להגיד משהו לפרוטוקול. במשמרת של אחמד טיבי כחבר כנסת חוקקו את חוק קמיניץ, תיקון מס' 116 לחוק התכנון והבנייה. את זה הוא לא ידע לעצור.
היו"ר ולדימיר בליאק
¶
נצא להפסקה של חמש דקות.
(הישיבה נפסקה בשעה 20:19 ונתחדשה בשעה 20:24.)
(היו"ר אלכס קושניר)
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
ברשות היושב-ראש, אני רוצה להתחיל מכמה הסתייגויות שאקרא עכשיו בעל פה לפני שנתחיל לקרוא את ההסתייגויות שהוגשו בכתב.
שלומית ארליך
¶
את הסכימה. וידאנו שהסכימה נכונה ואנחנו רוצים להגיד את המספרים הנכונים.
בתקציב לשנת 2021, בסעיף 2(א), המסגרת היא אותו דבר, 609,143,215,000. התקציב הרגיל הוא 438,842,834,000. תקציב פיתוח חשבון הון בסך 170,300,381,000. בסעיף 3(א), הסכומים הם 40,623,083,000, ומתקציב רגיל בסך 31,120,561,000. בסעיף 5: שיא כוח אדם, 89,470 משרות. זה לגבי שנת 2021.
שלומית ארליך
¶
סכמנו, למשל בסעיף תקציב הכנסת היה שינוי בשיא כוח האדם, שהקראנו אותו אתמול ודיברנו עליו, אבל לא סכמנו את הכול. זה תוספת של 21 משרות. זה כולל את הכול.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
לכן אמרתי שזה 4,000 משרות פחות. הממשלה רשאית בשנת הכספים 2021 למלא משרות עד לשיא כוח אדם של 94,190 אלף משרות.
אסף וקסלר
¶
יכול להיות שיש טעות נוספת לגבי הנוסח הקודם. בכל אופן, המספרים המדויקים לגבי שנת 2021 הם 89,470.
אסף וקסלר
¶
אם היה מספר אחר בנוסח הקודם זה לא בגלל שנוסף או הופחת מספר משרות באיזה סעיף אלא כנראה זו שגיאת כתיב.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אני רוצה להבין. למעט בסעיף הכנסת, אתה לא משנה בסעיפים עצמם את שיא כוח האדם. פשוט סכמתם עכשיו מחדש אחד-אחד את כל המשרדים.
שלומית ארליך
¶
משרד האוצר סכם מחדש את המשרדים וזו המסקנה שהוא הגיע אליה אחרי מה שעברנו אתמול. הקראנו הכול חוץ מתקציב הכנסת.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
פער של 4,700 משרות זה אומר בערך עוד 4,700 מובטלים, שבמקום להיות בשירות המדינה יצטרכו עכשיו לחפש עבודה. זה ישפיע בצורה דרמטית על תחזיות הצמיחה ויכול להיות שזה מערער את כל הנחות יסוד המקרו שעל בסיסן נבנה התקציב. אני מבקש שתיערך פה בחינה. יכול להיות שאפילו את חבילות הקורונה צריך לשנות. זה עוד המון מובטלים למשק. אתה לא יכול לטעון שזה לא נושא חדש. צריך להבין עכשיו את כל השלכות המקרו על הכלכלה. אתה מבין מה זה עוד 4,700 אנשים שנפלטים משוק התעסוקה? צריך להזמין לכאן את מנכ"ל הביטוח הלאומי, לבדוק מה המשמעות של דמי אבטלה. הרי יכול להיות שצריך לשנות את סעיף הביטוח הלאומי כי המדינה תצטרך להעביר יותר כסף לביטוח הלאומי בגין דמי אבטלה.
צבי האוזר (תקווה חדשה)
¶
בצלאל, אנחנו חיים אינטואיטיבית בהרגשה שישראל היא מדינה קטנה מוקפת אויבים. היא אכן מוקפת אויבים אבל היא כבר פחות ופחות קטנה ממה שהייתה פעם.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
היושב-ראש, אני חושב שצריך לבדוק אם 4,700 אנשים שנפלטים זה לא משנה את תחזיות הצמיחה. התייחסנו ברצינות רבה מאוד להנחות העבודה שעמדו בבסיס התקציב הזה ואם יש פה משהו לא נכון אז צריך להפחית את תקרת ההוצאה. אנחנו קרובים מאוד לסביבה אינפלציונית, זה מה שהוסבר לנו כאן כל הזמן.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
לא, אבל אם זה משפיע על תחזיות הצמיחה, ואז הגירעון עולה, אז אתה נכנס פה לסחרור אינפלציוני שיכול להשפיע על כל התחזיות חמש שנים קדימה.
היושב-ראש, אני מציע שמישהו יעבור על הספר ויבדוק עם מחשבון.
היו"ר אלכס קושניר
¶
אני קורא לסגן הממונה על אגף התקציבים, איתי טמקין, ונעשה סדר.
אני רוצה שנחזור כעת להסתייגויות.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אם אפשר להסביר, כי נניח בסעיף 3 של הוצאה מותנית בהכנסה, בתקציב הרגיל הפחתתם בערך 200,000 שקל.
שלומית ארליך
¶
הייתה כנראה טעות בנוסח בהצעת החוק הכחולה. כאשר אתה מסתכל על הריכוז של התוספת הראשונה אפשר לראות ששיא כוח האדם מופיע שם: 89,449. לעומת זה כשהעתיקו את זה בנוסח הכחול לחלק המילולי, בסעיף 5 הייתה טעות והמספר שם לא תואם את המספר שהופיע בריכוז של התוספת הראשונה. ככל הנראה הכוונה הייתה לשיא כוח האדם שהוא 89,449, ואם מוסיפים על זה את ה-21 תקנים אז אנחנו מגיעים לסכום הנכון.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
השאלה היא האם כשאגף מקרו בנה את התחזיות שעל בסיסן הוא בנה את התקציב הוא הסתכל למטה בדברי ההסבר בסיכום או הסתכל למעלה במספר הכולל.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אם אפשר גם מאגף מקרו, גם מנכ"ל הביטוח הלאומי וגם מבנק ישראל, לוודא שזה לא משנה את כל תחזיות הצמיחה. איך ביטוח לאומי יתמודד עם עוד 4,700 מובטלים?
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
בסעיף 1(א), בהגדרה "תוכנית", אחרי המילים "חלק של תחום פעולה המוקצה לעניין מסוים" יתווספו המילים "המחולק לתקנות לפי הצורך", ובהמשך לכך, לכל אורכם של סעיפי התקציב יופיע פירוט ברמת תקנה.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אנמק. התיקון הזה בסך הכול נועד להתאים את הקבוע בחוק למציאות האמיתית שבה מתנהל תקציב המדינה ברמת תקנות ולשקף את חובת השקיפות של ניהול תקציב המדינה אל מול ועדת הכספים, באופן שבו הוועדה תאשר גם את התקנות ולא רק את התוכניות. דיברנו על כך שיש תוכניות ענקיות, שיש בהן מיליארדים או מאות מיליונים לפעמים, שלנייד בתוך תקנות – הרי אם אנחנו לא מאשרים ברמת תקנה זה אומר שמשרד האוצר בתוך אותה תוכנית יכול להעביר מתקנה לתקנה בלי שום הגבלה. המגבלה של 1.94 מיליון שדיברנו עליה בעבר היא רק אם אתה מעביר בין תוכניות. אני חושב שלא סביר שלא יהיה פיקוח פרלמנטרי של ועדת הכספים על העברות לפעמים של עשרות ומאות מיליונים. לכן אני מבקש שהתקציב ישוקף ויאושר בכנסת ברמת התקנות כפי שהוא מתנהל אמיתית, ושינויים ידרשו את אישור ועדת הכספים.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
בסעיף 2: "חלוקת תקציב ההוצאה לשנת 2021 לסעיפי תקציב, לתחומי פעולה, לתוכניות" – ובהמשך לזה: "ולתקנות" – "תהיה כמפורט בתוספת הראשונה בטור שכותרתו 'הוצאה'."
לא צריך להסביר כי זה בהמשך להסתייגות הקודמת, זה אותו רציונל.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אותו דבר בסעיף 4. בסעיף 4 אני רוצה שני דברים. אני מבקש לחלק אותו לסעיפים קטנים (א) ו-(ב). "הממשלה רשאית להתחייב בשנת הכספים 2021 בסכום של" – מה סך הכול של ההרשאות להתחייב? מה שנמצא עכשיו יסומן "(א)": "הממשלה רשאית להתחייב בשנת הכספים 2021 בסכום של עד סך כל ההרשאות להתחייב".
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
לא, אני רוצה שזה יהיה סעיף קטן (ב), שזה יהיה סימטרי למה שיש בסעיפים 2 ו-3, כפי שהערתי בדיון עצמו. סעיף קטן (א) יקבע את תקרת ההוצאה בהרשאה להתחייב ואז מהמילה "ביחס" זה יהפוך לסעיף קטן (ב): "ביחס לכל סעיף תקציב, תוכנית, תחום פעולה ותקנה", ואז להפנות לתוספת הראשונה בטור שכותרתו "הרשאה להתחייב". זו סימטריה למה שיש בסעיפים 2 ו-3.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
בהמשך לכך, סעיף 5(ב), גם אותו דבר: להוסיף את המילה "תקנות": "לתחומי פעולה, לתוכניות ולתקנות".
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
בסעיף 6, המשפט האחרון, מן המילים "חלוקת הסכום" זה הופך לסעיף קטן (ב), באותה סימטריה. גם כאן להוסיף בבקשה את המילה "ולתקנות".
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אותו דבר בסעיף קטן 6(ב), להוסיף גם פה "לכל סעיף תקציב, תחום פעולה, תוכנית ותקנה".
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אני עכשיו עם כמה הסתייגויות שלי. אחר כך נגיע לחבילה הגדולה של כולנו וננמק ביחד.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אני בסעיף קטן 6(ג). מן המילים "חלוקת שיא כוח האדם" זה יהפוך לסעיף קטן (ד), וגם בסעיף קטן (ד) להוסיף את המילה "ולתקנות", ואז כמובן סעיף קטן (ד) הופך לסעיף קטן (ה).
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
רביזיה כמובן על כל ההסתייגויות הללו.
את השינויים של הסכומים יש לנו כבר בהסתייגויות הגדולות.
אני רוצה להוסיף עוד הסתייגות בסעיף 7: "אין בהוראות חוק זה כדי לגרוע מהוראות חוק יסודות התקציב". להכניס פה את המילים "למעט האמור בסעיף 3א רבתי לחוק האמור".
משה גפני (יהדות התורה)
¶
אני מבקש, אדוני היושב-ראש, לצרף אותנו להסתייגויות שלו. זה מתחיל להישמע לי הגיוני.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אני פותח את הקובץ הגדול של ההסתייגויות שלנו. יש פה שני קבצים. אני מתחיל מן הקובץ הימני יותר. אני מזכיר שזה הסתייגויות של כולנו ביחד. רצינו להקל על הצוות המקצועי של הוועדה, לכן חילקנו את זה לשתי חוברות, שלא יהיה כבד מדי, לא להעמיס.
הסתייגות מס' 1: לפני סעיף 1 יבוא: "מטרת החוק, בנוסף מטרת חוק זה לאפשר לממשלה החדשה לבגוד בערכי היהדות." אני מבקש את המילה "לבגוד" להחליף במילים "להפנות עורף".
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
"לפגוע בערכי היהדות."
אני רוצה להסביר. כידוע תקציב מדינה משקף את סולם העדיפויות הערכי של החברה. תיאוריית השמיכה הקצרה ידועה, אף פעם אין מספיק כסף לכול, אתה מכסה את הראש אז קר לך ברגליים, אתה מכסה את הרגליים אז קר לך בראש, אף פעם אין מספיק תקציב. לכן הממשלה צריכה לתעדף. התעדוף הזה הוא תעדוף ערכי, מתעדפים ערכים. למרבה הצער אנחנו רואים יותר ויותר מרכיבים בתקציב הזה שמשקפים סולם ערכים מאוד מאוד זר לערכי המדינה היהודית. כך הקיצוץ בתקציב הישיבות, הקיצוץ בתקציב החינוך הדתי והתרבות החרדית, כך הקיצוץ במעונות יום לנשות אברכים, כך העלאות המיסים שעליהן מתבסס צפי הכנסות המדינה, שבסוף פוגעות בציבור החלש במדינת ישראל, במשפחות ברוכות ילדים שאין להן מדיח כלים, ויותר מזה, אין להן בבית מקום למדיח כלים. לא כולם חיים באחוזות, עשו כסף, לא יודע בדיוק איך, ויכולים להחזיק בתים גדולים עם מטבחים גדולים ועם מדיחי כלים. שורה של היבטים בתקציב, יש בחוק הזה תקציבים לכל מיני עיוותים ביהדות, יש בו תקציבים ללהט"ב וכולי. בקיצור, תקציב רע מאוד.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
לכן, אדוני היושב-ראש, אנחנו מבקשים להוסיף כאמור בהסתייגות מס' 1: "מטרתו של חוק זה לאפשר לממשלה החדשה", כפי שביקשנו רק לשנות את הנוסח, "לפגוע בערכי היהדות". אגב, זה סעיף שאתם תתקשו להתנגד לו מכיוון שהוא משקף את המציאות. זהו, זה הנימוק להסתייגות הראשונה.
חיים ביטון (ש"ס)
¶
אקרא קודם את ההסתייגות: לפני סעיף 1 יבוא: "מטרת החוק – בנוסף מטרת חוק זה לאפשר לממשלה לאדמו"ר אהרון ברק לשלוט במדינה".
האמת היא שכאשר אני התחלתי ללמוד משפטים לפני שנים רבות הבהירו לי כמה פעמים שמה שהשופט אהרון ברק רצה הוא שלא תהיה משפטיזציה במדינת ישראל, לצמצם את המשפטיזציה ואת השליטה של המשפטים. אני לא יודע, בעשר השנים מאז אני מבין שהדברים הולכים בדיוק לכיוון ההפוך. היום לצערנו הרב - - -
חיים ביטון (ש"ס)
¶
אני למדתי בחיפה, לא בקריית אונו. מפתיע שהיום לצערי המחלקות המשפטיות מנהלות את כל המשרדים. אני חושב שמן הראוי שיגדילו את תקציבי המחלקות המשפטיות במשרדים ויקטינו את לשכות המנכ"לים, כי סתם חבל. אז מה קורה? יש כל פעם פקק גדול במחלקות המשפטיות, הפקק הוא עצום כי עדיין לא הפנימו שזה אולי בגלל שהוא קיבל החלטה אז, שכך צריך להיות, ומנסים ללכת לפי זה. אבל זה עובדה, רבותי, המשפטיזציה מנהלת את המדינה שלנו, מוסיפה המון בירוקרטיה במחלקות המשפטיות. אני ממליץ גם, כדי שנוכל לנהל את התקציבים, פשוט להגדיל את המחלקות המשפטיות.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
גם כאן, אדוני היושב-ראש, למה ביקשנו להכניס את זה למטרת החוק? כי בסוף אנחנו לא עושים צחוק מדברי חקיקה והמטרה צריכה לשקף את המציאות. כשאנחנו מסתכלים על סעיפי התקציב ורואים את הגידול בתקציב משרד המשפטים – דיברתי אתמול באריכות על הפער בין התקצוב של בתי המשפט האזרחיים ובין התקצוב של בתי הדין הרבניים בבינוי, בתקינה, ראינו 59 מיליון שקלים בינוי במערכת בתי המשפט מול אפס בינוי ותקנים לעוזרים משפטיים.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
לכן אני אומר שמטרת החוק היא בין היתר להגדיל את המשפטיזציה ואת האקטיביזם השיפוטי ואת שליטתו במדינת ישראל. האמת חייבת להיות משוקפת בסעיף המטרה.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
הסתייגות מס' 3 מבקשת שוב, לפני סעיף 1, להוסיף למטרה: "מטרת חוק זה לאפשר לממשלה לא לאכוף בנייה לא חוקית בנגב".
בתקציב הזה יש, אמנם בתוכניות חומש, מיליארדים רבים. אגב אני מזכיר לאדוני שביקשנו ולא קיבלנו – עכשיו אני אומר הערה רצינית. הכול רציני אבל זה עוד יותר רציני במדרג – ביקשנו לקבל את החלטת הממשלה עם התיקונים, לפחות את עיקרי התיקונים, כדי להבין לאן הולך הכסף הקואליציוני.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אז אני מבקש למחוק את ההערה מן הפרוטוקול. אבדוק ואעבור על זה כאשר חבריי ינמקו.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
שים לב, יכול להיות שברביזיה ההסתייגות שלי על פירוט התקציב ברמת התקנות תתקבל, אם עד אז הקואליציה תשתכנע, ואז אתם תצטרכו גם בהחלטת הממשלה ההיא להפוך אותם לסעיפי תקנות, לא להסתפק ברמת תוכניות.
על כל פנים, יש מיליארדים רבים שמועברים על בסיס הדרישות הקואליציוניות של רע"מ כשותפה בכירה שבלעדיה אין קואליציה, כאשר הכול יודעים מדוע כלה נכנסת לחופה, ואחת ממטרותיה של רע"מ בכניסה לממשלה היא להלבין את כל ההשתלטות והבנייה הבלתי חוקית של הישובים בנגב. משכך, ברור שמטרת התקציב היא, בין היתר, לא לאכוף את הבנייה הלא חוקית בנגב. שוב, כאמור לעיל, סעיף המטרה, מכיוון שאנחנו לא מקלים ראש בניסוחו, חייב לשקף באופן עד כמה שרק ניתן אותנטי את מטרותיו של החוק.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אז זה לא אתמול, זה היום. בסדר. האם היועצת המשפטית יכולה לתת חוות דעת האם מספיק לשלוח באותו יום את חומרי הרקע של התקציב שעליהם אנחנו צריכים להצביע? אין צורך ב-24 או 48 שעות להעביר לנו את החומר לפני, כדי שנוכל ללמוד אותו ולהעמיק בו?
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
סעיף 4 של ההסתייגויות הוא סעיף עצוב וכואב, אבל גם כאן, מאחר ומטרת החוק צריכה לשקף באופן אותנטי ככל הניתן את תכליתו האמיתית אז לדעתי אין מנוס מלהוסיף במטרת החוק, כאמור בהסתייגות מס' 4: "מטרת חוק זה לאפשר לממשלה לא לבנות בגליל ישובים יהודיים".
זה חוזר לאותה נקודה
¶
בחוק הזה יש תקציב לא מבוטל לחיזוק ההתיישבות הערבית באזור הגליל, יש תקציב לא מבוטל לקידום תכנון מתארי ומפורט בישובים הערביים בגליל, תכנון שלמרבה הצער לא נעשה תוך שקילת השיקולים האסטרטגיים, ובהם מסדרונות אסטרטגיים, צירים, מרחבי התפתחות עתידיים להתיישבות היהודית בגליל, שהיא דלילה גם כך. הגליל כידוע סובל ממאזן דמוגרפי שלילי, שמייצר בעיניי איום אסטרטגי על המדינה היהודית ועל אזור הגליל. קשה שלא להתרשם מכך שהתקציב מבקש שלא לבנות בגליל ישובים יהודיים. שוב, כאמור לעיל ולהלן, סעיף המטרה צריך לשקף את מטרותיו האמיתיות של החוק ואין זה מן הראוי להסתירן. על כן אבקש שהמטרה האמורה תיכנס אל סעיף המטרה.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אדוני היושב-ראש, אני מבקש להציע, אני חושב שיהיה זה מן הראוי, חבר הכנסת אזולאי חוזר עכשיו מאזכרה לאביו, חבר הכנסת והשר דוד אזולאי ז"ל. הייתי מציע לתת לחבר הכנסת אזולאי במסגרת הצעה לסדר לומר כמה מילים על אביו מורו, שכולנו אהבנו כאן בכנסת, אי אפשר היה שלא, כמעט הייתי אומר: להיות נמס מן החום ומן האהבה הגדולה שהייתה בו, ממאור הפנים, מן האהבה לכל יהודי, מן הלב הגדול שהוא הביא איתו לכל אחת מן הפעולות החשובות שהוא עשה כאן בכנסת. אני חושב שמן הראוי שחבר הכנסת אזולאי יאמר כמה מילים לזכרו.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
קודם כול, תודה רבה. אני חושב שיש פה אנשים שיכולים להעיד אפילו יותר ממני בבית הזה שספג אותו. בעיקר הרב גפני שהכיר אותו. אני לא יודע אם אתם יודעים אבל הרב גפני הכיר אותו אולי 40 שנים.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
יותר מ-40 שנים – אם כך אתה מכיר אותו עוד לפני שנולדתי.
באתי עכשיו מן האזכרה. מחר יחלפו שלוש שנים מאז מותו. אחד הדברים שמייחדים אותו דווקא בבית הזה, כשאני מסתכל על המשכן הזה, שהוא היה בו 22 שנים, שיש בו מין תמימות-דעים עליו, שכל מי שאתה מדבר עליו אומר: אבא שלך היה צדיק, היה מחייך אל כולם. סיפר לי פה אדם, והיום חיזק לי את זה אחד מחברי הכנסת שהוא דוד שלו ואני לא ידעתי, סיפר לי סיפור. הוא אמר לי: כשהבן של אותו אדם מעובדי הכנסת נפטר, היחיד שבא לנחם אותו – גם לא הייתה לו הכרות אתו אבל הוא כל פעם היה אומר לכולם שלום, הוא הכיר פה את כולם בשמותיהם – אבי הגיע לנחם אותו כשהבן שלו נפטר. הוא סיפר שאבי ישב אתו קרוב לשעה, דיבר אתו וניחם אותו. אחר כך הוא חזר, ראה אותו שהוא שבור, לקח אותו לחדר, ישב אתו עוד שעה, הוא ליטף את ידו וניחם אותו. הוא אמר לי: מאז אין פעם שהייתי מרגיש איזה שברון לב ולא הייתי מגיע אליו, כי הוא היה מקום של ניחומים, הוא היה הכותל שלי.
בשנה שעברה היינו בבית העלמין בעלייה לקבר, באמצע השנה. פגשתי שם בחור. הוא שאל אותי: זה אבא שלך? שאלתי אותו: מה אתה עושה כאן? הוא אמר: בכל פעם שהייתי זקוק למשהו הייתי בא אליו, לא הייתי צריך לקבוע אתו פגישה, לא הייתי צריך כלום, פעם היו חסרות לי נעליים, הוא הוציא כסף ונתן לי, פעם הייתה לי איזו בעיה בישיבה, הוא התקשר וסידר לי את זה. אלה סיפורים שחזרו על עצמם מפעם לפעם.
אגיד לכם משהו קצר. היום עשיתי גם סיור מסכת ב- - - נשמתו שם, ומביאים שם את הסיפור של הלל ושמאי, סיפור בגמרא בט"ז עמוד א', ששמאי בכל יום היה אומר "פרה זו לשבת" כי יש עניין של הכנה לשבת, והלל פעם בשבוע היה הולך, מחכה וקונה, ועליו נאמר שהוא היה לשם שמיים. מה ההבדל בין לשם שמיים ובין השני? אומרים שזו דרך של אמונה. יש כמה דרכים להאמין בקדוש ברוך הוא. יש אמונה שלפיה כל יום אני עושה השתדלות להביא את מה שיש, ואילו הלל היה אחד שאומר: "השלך על ה' יהבך והוא יכלכלך", אני בסופו של דבר בסוף השבוע אקבל את מה שמגיע לי.
לאבא שלי הייתה אמונה תמימה – ומי שיודע, לא סתם הייתה לו אמונה. הוא עבר טיפולים קשים מאוד ולאחר שהוא סבל והיה מגיע מטיפול הייתי מלווה אותו המון. הייתי אומר לו: אבא, מה אתה רוצה עכשיו? הוא אמר: אני לא רוצה כלום, אני רוצה להודות. אתה יכול לשים לי את השיר "טוב להודות להשם"? זה מה שמעניין אותי, אני לא רוצה שום דבר יותר. – אבל אבא, אולי לקנות לך משהו? הוא אמר: לא, אני רוצה להודות לקדוש ברוך הוא, כי יש מי שאפילו לטיפולים האלה לא זוכים.
אם כל אחד מאתנו ייקח עליו להאמין, להיות עם השני טוב, טוב הלב הזה שהוא היה מקרין לכל אחד – אני חושב שזה יהיה באמת לעילוי נשמתו. אני אמנם נכנסתי לנעליים שאני טוען שהן גדולות ואני משתדל להיכנס לנעליים שלו באמת, אבל אם פעם אחת נקדיש מחשבה לפני שאנחנו באים לכעוס על מישהו ונגיד: הפעם זה יהיה לעילוי נשמתו, אני חושב שזה יהיה הכרת הטוב. אפילו למי שלא מכיר אותו עצם זה שזה טבוע פה זה לעילוי נשמתו. תודה רבה, בצלאל.
היו"ר אלכס קושניר
¶
ינון, אני רוצה להגיד לך, ואני בטוח שכולם יסכימו אתי, שאבא שלך מאוד מאוד גאה בך, גם כבן אדם וגם כחבר כנסת וגם כחבר של כמעט כל חברי הכנסת במשכן, ולא רק.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אומרים חז"ל, בארמית קוראים לזה "ברא כרעא דאבוה", הבן הוא כמו הרגל של אבא שלו. אצל ינון ההבדל בין החיים והמתים זה - - -
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
הייתה לי קודם הסתייגות על הפרסום ברשומות של 30 ימים ולא שלושה חודשים. ככל שיהיו הרבה הסתייגויות שלנו שיתקבלו, והמשמעות היא שיצטרכו לעבוד יותר על החוק כדי להכין אותו לרשומות, יכול להיות שנבקש ברביזיה קצת להאריך את זה, שזה יהיה 45 ימים או משהו כזה. תשקלו את זה במסגרת השיקולים.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
הסתייגות מס' 5: גם כאן בהמשך לאמור לעיל ולהלן, מטרת החוק צריכה לשקף עד כמה שניתן את מה שיש בו באמת. למרבה הצער אנחנו מבקשים להוסיף: "מטרת חוק זה לאפשר לממשלה לא לבנות ביהודה ושומרון".
אמרתי קודם שהתקציב הזה משקף סולם ערכים ערכי. מי שהביא אתו מן הבית את סולם הערכים הערכי הזה זה מפלגות שמאל: מרצ, מפלגת העבודה, יש עתיד, ואני לא מדבר כבר על רע"מ שהם לא ציוניים. ההתנגדות שלהם לבנייה ביהודה ושומרון משתקפת בתקציב. ההתיישבות גם, כמו הרבה מרכיבים אחרים, נפגעת קשה מאוד בתקציב הזה, תקציביה מקוצצים, בוודאי לא גדלים כפי שהיו צריכים לגדול לנוכח האתגרים. לכן אנחנו מבקשים להוסיף את מטרתו של הסעיף כאמור כדי לשקף את האמת של החוק.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
רביזיה.
הסתייגות מס' 6, גם כאן: "מטרת חוק זה לאפשר לממשלה לא לבנות בירושלים".
אני חושב שפה צריך להרחיב. ירושלים עיר הבירה של עם ישראל, ירושלים המאוחדת. היא סובלת בשנים האחרונות, כידוע, מהגירה שלילית, בוודאי של ציבור חילוני ומסורתי. היום שמעתי את ראש עיריית ירושלים מסביר שכדי להתמודד עם ההגירה השלילית ולחזק את הרגל היהודית והציונית של עיר הבירה שלנו יש צורך בבנייה מסיבית מאוד של דיור. המחירים היום בירושלים הם ממש בלתי אפשריים. עתודות הקרקע של ירושלים שלא יפגעו בסביבה כמו בפרוזדור ירושלים נמצאות באזורים כמו גבעת המטוס, עטרות, גבעת זאב ופסגת זאב. לצערי הרב הממשלה הנוכחית בהרכבה כפי שאמרתי קודם מונעת את הבנייה הזו, מאטה מאוד את הקצב. ביקשנו בדיונים אתמול ולא ראינו איפה נמצאים תקציבים משמעותיים בתקנת ירושלים לקידום תכנון מתארי ומפורט. ביקשנו שבתקציבי המפעלים העסקיים, ובהם רשות מקרקעי ישראל, יהיה תקציב משמעותי מאוד שיועבר לצורך הכנות לשיווקים ולמכרזים אינטנסיביים בירושלים, ולצערי אנחנו לא מוצאים את המרכיבים האלה בתקציב. לכן קשה לברוח מן התחושה שהחוק הזה מטרתו היא לאפשר לממשלה שלא לבנות בירושלים. על כן אנחנו בצער רב מבקשים שהמטרה הקשה הזו, אבל כנראה האמיתית ביחס לתקציב, תשתקף בסעיף המטרה.
(היו"ר ולדימיר בליאק)
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
הסתייגות מס' 7: כאמור לעיל ולהלן, סעיף המטרה של החוק צריך לשקף עד כמה שניתן את המטרות האמיתיות שכתובות בו. בהינתן שבסופו של יום תקציב הוא כלי מרכזי מאוד ביכולת ליישם מדיניות ואג'נדה, ואם אנחנו רואים שהתקציב כולל מיליארדים רבים – נדמה לי שראיתי אתמול בהודעה של רע"מ סעיף של 5 ומשהו מיליארד שקלים לבנייה הבלתי חוקית של הבדואים בנגב, שבסופו של דבר מקשה מאוד, בוודאי חברת הכנסת נירה שפק תוכל לומר בעצמה, כמי שהיא תושבת הדרום ונוסעת בצירים ומבינה את ההשלכות של הבנייה הפרועה הזו על כל המשולש של באר שבע, ערד, דימונה ועוד כמובן מערבה מכך לכיוון כפר עזה, הבית של נירה – בסופו של דבר, הדבר הזה מאוד מאוד יקשה על התפתחות ההתיישבות היהודית בנגב. יש משפט שאומר: "לא נתמלאה צור אלא מחורבנה של ירושלים ולא נתמלאה ירושלים אלא מחורבנה של צור". הבוסטר האינטנסיבי הזה להמשך ההשתלטות וההשתוללות של הבנייה הבלתי חוקית הבדואית במרחב הנגב חייב להביא באופן אינהרנטי בצד השני של כף המאזניים להצרת צעדיה של ההתיישבות היהודית. לכן שוב, בצער גדול מאוד, לא ניתן לחמוק מן התחושה שמטרת חוק זה הינה לאפשר לממשלה שלא לבנות בנגב ישובים יהודיים. אגב זה נכון גם בסעיף התקציב של מינהל התכנון, שאיננו כולל תוספות תקציביות משמעותיות כדי לתכנן ישובים חדשים בנגב.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
הסתייגות מס' 8: גם כאן כאמור לעיל ולהלן, סעיף המטרה צריך לשקף את המטרות של החוק כפי שנגזרות בסדרי העדיפויות של הקצאת התקציב כפי שהללו באות לידי ביטוי בסעיפיו השונים של החוק. בנימין הינו חבל ארץ חשוב, ערש ההתיישבות היהודית. ניטש באזור הזה, כמו באזורים אחרים ביהודה ושומרון, מאבק קשה מאוד מול הרשות הפלסטינית, בגיבוי אירופאי. אתמול התבשרנו שגם הודו תורמת היום, במירכאות כפולות ומכופלות, לפרויקט החקלאי, אבל אלה אותם מאמצים כבירים שעושה הרשות הפלסטינית בגיבוי בין-לאומי להשתלט על עוד ועוד שטחים פתוחים ביהודה ושומרון. אל מול זה מצופה היה, כדי לשמר את האינטרסים היהודיים במרחב, שיוקצו די תקציבים לפיתוח ההתיישבות היהודית. גם כאן ברור מאוד שהדברים עומדים האחד מול השני. ידוע מדרש חז"ל על הבור הריק שאין בו מים, הבור של מכירת יוסף, אבל נחשים ועקרבים יש בו. אין ואקום בעולם, אם אנחנו לא נשקיע בפיתוח ההתיישבות היהודית בחבל בנימין ממילא ייכנסו אליו, כמובן כמטפורה, חס וחלילה לא באופן ממשי, נחשים ועקרבים. הצד השני פועל את פעולותיו.
מכיוון שאני, כפי שאמרתי קודם, רואה בתקציב – לא רק שאני לא רואה תוספות, אני רואה קיצוצים בתקציבים שמועברים ליהודה ושומרון, ובכלל זה לחבל ארץ בנימין – קשה לברוח מן התחושה שמטרתו של החוק היא שלא לבנות ישובים יהודיים בבנימין. על כן, כאמור, בכדי שמטרת החוק תשקף את האמור בו באופן עד כמה שניתן אותנטי, אנחנו מבקשים להוסיף זאת לסעיף המטרה.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אבל איך אתה יודע כמה היו נגד כמה? איך אתה יודע שההסתייגות לא התקבלה?
היו"ר ולדימיר בליאק
¶
מי בעד ההסתייגות? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 1
נגד – 4
נמנעים – אין
ההסתייגות לא אושרה.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
סעיף המטרה של החוק צריך לשקף את המטרות שבו. גם אני חושב שבעקבות ההרכב של הממשלה המדיניות שלה, ואני כאחד שנוסע כמעט בכל בוקר, אם אני לא ישן פה, מעפולה לירושלים דרך הבקעה אני דווקא רואה את הישובים היהודיים שם מזמינים לבוא ולהשתקע ויש באמת פרויקטים משמעותיים מאוד. אני חושש שבגלל המעורבות של רע"מ בממשלה הממשלה הזו תחתור לא לבנות בבקעה. זה חבל ארץ מאוד מאוד חשוב. אנחנו רואים את המגמות של הממשלה בתקציב שהובא לפנינו, מה הוא סדר העדיפויות שלה, לאן הולכים התקציבים. לכן אנחנו צריכים להגיד את מה שהתקציב משקף, את מטרת החוק האמיתית, שבעצם המטרה של הממשלה בניצוחה של רע"מ היא לא לאפשר לממשלה לבנות ישובים יהודיים בבקעה.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
חלק גדול מן החשיבות של הבקעה בהיותה גבול מזרחי הוא בשל השקת הגבול המזרחי עם ירדן. בירדן כידוע יש רוב פלסטיני מול מיעוט של משפחת המלוכה ההאשמית. מצופה היה שבסעיף של משרד החוץ תהיה תוספת תקציבית משמעותית קודם כול בכדי להעניק הסברה לשרי הממשלה על מערכת יחסי החוץ המורכבת והדואלית שלנו מול ירדן. אני חושב שחוסר ההבנה של הממשלה בא לידי ביטוי, בין היתר, באותו הסכם, שאנחנו נותנים להם מים בחינם בתמורה לכך שהם אחר כך מגנים אותנו שוב ושוב ושוב. ברור שאם לא משקיעים בהסברה לשרי הממשלה על חשיבות יחסי החוץ שלנו עם ירדן, וגם על האדנים שעליהם הם בנויים, ממילא לא מובנת מספיק החשיבות של חיזוק ההתיישבות היהודית בבקעת הירדן.
פה צריך לדעת, זה שני סעיפים תקציביים. דיברתי קודם על קיצוץ סעיפי ההתיישבות במשרד הפנים, אבל אתה זוכר שאני דיברתי על סעיף מתאם הפעולות בשטחים, סעיף 17. אם אדוני ממלא מקום היושב-ראש זוכר, ביקשנו שיתקבל פירוט מה נעשה בקרן, אותה קרן שאליה נכנסות ההכנסות. די ברור שמתוך הקרן הזו לא מושקעים די תקציבים בחיזוק ההתיישבות בבקעת הירדן. משכך, קשה לברוח מן התחושה - - -
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
קשה עד בלתי אפשרי לברוח מן התחושה שמטרתו של החוק היא לאפשר לממשלה שלא לבנות ישובים יהודיים בבקעת הירדן. על כן, בצער, נבקש להכניס מטרה זו לחוק.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
את הסתייגות מס' 10 אני מבקש למחוק בשל העובדה שמופיעה בה המילה "שטחים", שאני לא מכיר. אני מכיר "שטחי יהודה ושומרון".
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
גם את הסתייגות מס' 11 אני מבקש למחוק. אני מתנצל בפני המתיישבים על כך שבטעות נכנסו שתי הסתייגויות כאלה בטיוטה.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אנחנו בהסתייגות מס' 12: לפני סעיף 1 יבוא: "מטרת החוק – בנוסף מטרת חוק זה לאפשר לפרעות תרפ"א לחזור על עצמם".
כאן הייתי שמח אם חברי הקואליציה יסבו את תשומת ליבם אל מה שאני מבקש לומר. עברנו אירועים קשים מאוד ואפילו מסוכנים בפרעות תשפ"א. סליחה, יש פה טעות. זה לא תרפ"א אלא תשפ"א.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
לא, לא, אפשר לתקן. זו טעות קולמוס. אם אתם טעיתם ב-4,500 עובדי מדינה אז גם לנו מותר לטעות באות אחת.
הפרעות הללו מניעיהן היו לאומניים. לא בכדי הן היו בסמוך למבצע שומר החומות, שחמאס – וכאן נירה בוודאי תסכים איתי – ירה על ירושלים, חמאס ירה על אזורי המרכז. לצערי חלקים בקרב ערביי ישראל ראו את עצמם שותפים למלחמה של חמאס, ארגון הטרור שהוא תנועת אחות של התנועה האסלאמית, שרע"מ היא השותפה הקואליציונית הבכירה מיסודה. אם אנחנו רוצים שהפרעות הללו לא יחזרו חס וחלילה, ובוודאי לא בעצימות גבוהה ומסוכנת יותר, אזי אסור לטמון את הראש בחול, צריך להבין את השורשים של הפרעות ולטפל בהם.
כשאני רואה בתקציב, מעבר לשותפות של רע"מ בממשלה, את אותם מיליארדים, כשאני רואה שבתקציב מועברים 300 מיליון שקל לחיזוק התושבים הערבים בערים המעורבות, מול 4 מיליון שקל בלבד כסף קואליציוני שמונח כאן על השולחן של חבר הכנסת אורבך, אז יש 4 מיליון שקל לחיזוק ההתיישבות היהודית בערים המעורבות מול 300 מיליון שקל לחיזוק התושבים הערבים של הערים המעורבות. כשנותנים פרס לטרור, כשאומרים לאנשים: תראו, השתוללתם, התפרעתם, עשיתם לינץ' ביהודים, הרגתם אותם, שרפתם בתי כנסת, בזזתם דירות מגורים ועכשיו אתם מקבלים פרס, אז אי אפשר לברוח מן התחושה – איך אמר קודם אדוני? קשה עד בלתי אפשרי לברוח מן התחושה שמטרתו של התקציב, וקשה לי לומר את זה, אני אומר את זה בכאב גדול, היא לאפשר לפרעות תשפ"א לחזור על עצמן. אחרת לא ניתן להבין את הפרס לפורעים ולטרוריסטים שנכלל בתקציב. אשר על כן אבקש להוסיף למטרת החוק את האמור בסעיף 12 בהסתייגות.
היו"ר ולדימיר בליאק
¶
תודה רבה. מי בעד ההסתייגות? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – אין
נגד – 4
נמנעים – אין
ההסתייגות לא אושרה.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
ברשותכם, כדי לעמוד בשתי דקות אחסוך את ההקדמה, שהמטרה צריכה לשקף את האמור בתקציב כי זה סדרי עדיפויות וכולי. תעבירו את זה מהסתייגות להסתייגות. את "אשר על כן" בסוף אני אוסיף כי זה חשוב.
גם כאן יש טעות קולמוס. זה לא "המטרה בדרום" אלא "המשטרה בדרום", נשמטה כאן האות שי"ן אז אם אפשר בבקשה לתקן.
אנחנו מבקשים להוסיף לסעיף המטרה
¶
"מטרת החוק לסגור את תחנות המשטרה בדרום".
כידוע חלק לא מבוטל מפרעות תשפ"א התרחש באזור הדרום. לצערנו הרב המשטרה שם התגלתה באוזלת ידה ובפריסה הדלילה מדי של כוחותיה ובחוסר בהערכת המצב, בקריאת המפה תוך כדי האירועים וממילא בגיבוש המענה בזמן אמת. התוצאה, אדוני היושב-ראש – וגם כאן חברת הכנסת שפק בוודאי תוכל לאמת את דבריי – צירים היו סגורים במשך ימים ולילות שלמים, יהודים נרגמו באבנים, היו לא פעם לינצ'ים של משפחות שכמעט הסתיימו גרוע. אגב צריך לשבח כאן, היו לפחות שני מקרים שאני זוכר שתושבים בדואים חילצו משפחות יהודיות מתוך לינצ'ים שעשו בהן שכנים בדואים אחרים שלהן.
כאשר החוק הזה מעניק פרס לטרור הרי ברור שאי אפשר ביד אחת להעניק פרס לפורעים וביד שנייה לרצות שיהיו תחנות משטרה שיטפלו נכון בפרעות הללו. לפיכך ממילא ברור שמטרת חוק זה הינה לסגור את תחנות המשטרה בדרום. אני מבקש להכניס את זה לסעיף המטרה.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
סעיף 14: גם כאן להוסיף למטרת החוק "לאבד את המשילות בנגב".
משילות היא לא עניין תיאורטי, ריבונות היא לא עניין תיאורטי. אם היא לא נאכפת היא לא קיימת. כאשר במקום לטפל בבנייה בלתי חוקית, בעבריינות כביש, בריבוי נישואים, בעבירות מס, בפרוטקשן, בגידול סמים, בגנבות מבסיסי צה"ל ושטחי אימונים, במקום להחזיר את הריבונות והמשילות לנגב נותנים שוב פרס לפורעים, מוכיחים שהפשע משתלם – בעגה המשפטית זה נקרא "יוצא חוטא נשכר" – התוצאה היא איבוד המשילות. אין זה מתקבל על הדעת, אדוני היושב-בראש, שתקציב שהוא כל כך שקוף בכך שהוא מביא באופן ודאי לאובדן המשילות בנגב, הדבר לא ישוקף במטרת החוק. אם זו המטרה אז אנחנו סבורים שהיא צריכה להופיע במטרת החוק באופן שישקף את האמור באופן אמיתי.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
סעיף מס' 15 – כאן ההנמקה תהיה קצרה מאוד. מבקשים כמובן להוסיף למטרת החוק: "מטרת חוק זה לאבד את הריבונות בנגב".
אעמוד ברשות אדוני על האבחנה החשובה שבין משילות לריבונות, מכיוון שהסתייגות מס' 14 דיברה על איבוד המשילות ואילו הסתייגות מס' 15 מדברת על איבוד הריבונות. אמרתי קודם שריבונות איננה תיאורטית. משילות היא סממן הריבונות המובהק. לו הייתי סבור שהמטרה של מתן הפרס לעבריינים הינה אך ורק לאבד את המשילות, שאין פה כוונה אמיתית לאבד את הריבונות, לאבד את המשילות, הלוואי ויכולתי ללמד כך זכות על הקואליציה. אבל כשהקואליציה הזאת נסמכת על האחים המוסלמים, על התנועה האסלאמית מיסודם של האחים המוסלמים, על מפלגת רע"מ, ברור שמטרתם באובדן המשילות הינה להביא לאובדן הריבונות היהודית, וממילא למימוש מטרות התנועה האסלאמית לצערנו הרב, לביטולה של מדינת ישראל כמדינה יהודית. לכן איננו יכולים, למרבה הצער, להסתפק בהכנסת המטרה של איבוד המשילות. ברור שתכלית איבוד המשילות הינה להביא לאיבוד הריבונות. על כן ובכדי שסעיף המטרה ישקף את האמור בחוק, נבקש להוסיף את הסעיף למטרה.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
סעיף 16: זה נושא קצת אחר, אנחנו מבקשים להוסיף למטרות החוק: "מטרת חוק זה הינה לאפשר" – אני רק מבקש מפאת כבודו, אם אפשר, אייל, להוסיף – "לשר האוצר מר אביגדור ליברמן", כי אני רוחש לו כבוד גדול, "להחרים את החרדים".
הסברתי בהנמקה להסתייגות מס' 1 שהתקציב הזה, שכאמור משקף את סולם העדיפויות הערכי של החברה, מגלם בתוכו קיצוצים דרמטיים בתקציבים שמועברים לחברה החרדית. בכדי לעמוד במצוות אדוני ולא להאריך לא אחזור. אבקש להפנות את הפרוטוקול להנמקה האמורה על הסתייגות מס' 1. אני מזכיר שלצערי הרב לשר האוצר הייתה התבטאות, שהוא אף התבקש באדיבות על ידי חבר הכנסת אזולאי לחזור בו ממנה, בסך הכול, אפילו לא להתנצל, לחזור בו מן ההתבטאות הזאת על המריצות, ולמרבה הצער השר סירב לעניין. לכן צירוף של האמירות הקשות הללו על מריצות ושל האינדיקציות המעשיות שמשקפות קיצוצים חדים בתקציבים שמועברים לחברה החרדית, ברור שהמטרה היא בסוף להביא להחרמתם. אצמד ללשונו של אדוני: קשה עד בלתי אפשרי לברוח מן התחושה שמטרת הקיצוצים החדים הללו הינה להביא להחרמתם של החרדים. על כן, כאמור לעיל ולהלן ובכדי שמטרת החוק תשקף אכן את הכוונות האמיתיות של מי שקבע את סדרי העדיפויות הערכיים של התקציב, אין מנוס מלהכליל את המטרה במטרות החוק.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
רביזיה על כל מה שהצבענו, אם שכחנו אז אנחנו נזכרים.
בסעיף 17 להסתייגויות: לפני סעיף 1 יבוא: "מטרת החוק – בנוסף מטרת חוק זה לאפשר" - - -
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
קודם כול אני מבקש להוסיף את המילים "שר האוצר מר אביגדור ליברמן". אם אפשר גם להבהיר שזה אביגדור במלרע ולא אביגדור במלעיל ולהוסיף בסוגריים "איווט".
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אין תמונות בהצעת החוק. אנחנו בהנמקה רצינית עכשיו.
אם אתם זוכרים, אתמול דיברנו על כך שהתקציבים המוניציפליים מופיעים בתקציב בשלושה סעיפים שונים. יש את סעיף משרד הפנים, יש את הסעיף המוניציפלי, ויש אחרי כן גם איזשהו סעיף כללי שגם בו יש פעולות מוניציפליות. אני לא זוכר כרגע באיזה סעיף, אולי נציג משרד האוצר יעזור לי, יש תוספת תקציבית לפינוי אשפה.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אני אומר שוב: שילוב של שתי האינדיקציות הללו, מחד תוספת תקציבית לפינוי אשפה, מאידך כל הקיצוצים החדים שכאמור לעיל נועדו בסוף להביא להחרמתם של החרדים, עם האינדיקציה השלישית שהיא אמירתו המקוממת של שר האוצר כאן, שהוא סירב להתנצל עליה, קשה עד בלתי אפשרי, בלשונו של אדוני, לברוח מן התחושה שמטרתו של החוק הינה לקדם את סילוקם של החרדים במריצות. על כן, כאמור לעיל ולהלן, ובכדי שמטרת החוק תשקף את מה שקורה בפועל אנחנו מבקשים להוסיף את זה למטרת החוק.
נירה שפק (יש עתיד)
¶
בצלאל, יש לי בקשה. לאור מה שינון ביקש מאתנו קודם ברוח דבריו, הוא אמר שלפני שאנחנו אומרים משהו בין אדם לחברו ננסה לראות איך אנחנו מוצאים את המאחד ביחד. אז בואו נדלג על כל הסעיפים האלה שמדברים על אנשים.
היו"ר ולדימיר בליאק
¶
ינון, אני רוצה להצביע. אחר כך תוכל להתייחס.
מי בעד ההסתייגות? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
ההסתייגות לא אושרה.
היו"ר ולדימיר בליאק
¶
ההסתייגות לא התקבלה.
רביזיה.
אנחנו יוצאים להפסקה של רבע שעה, עד שעה 21:40.
(הישיבה נפסקה בשעה 21:25 ונתחדשה בשעה 21:52.)
(היו"ר אלכס קושניר)
אייל לב ארי
¶
אנחנו בהסתייגות מס' 18: "מטרת החוק – בנוסף מטרת חוק זה לאפשר לאבתיסאם מראענה להתכחש למדינה היהודית והדמוקרטית".
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אני מבקש לנמק. אם אתם זוכרים, לפני שבוע או שבועיים דיברנו כאן על מס הגודש והייתה פה חברת הכנסת אבתיסאם מראענה, שתקפה אותי. על מה היא תקפה? על דבר פשוט. מה אני אמרתי בסך הכול? שאין להם את מס הגודש כי אין להם גודש, הם באים דרך המנהרות. היא כעסה מאוד על העניין הזה. אני באמת רוצה לעזור לה ואני אומר: אם כבר יש לנו משהו כזה שאפשר לעזור, והרי חלק מן הקואליציה הזאת, אנחנו רואים את החגיגות ורואים את האהבה והאחווה שהולכת ביניהם, אז המטרה של החוק צריכה להיות שכל אחד יבין לשם מה החוק הזה קיים. לכן אני מבקש שבמטרות יהיה כתוב: "מטרת החוק לאפשר לאבתיסאם מראענה להתכחש למדינה היהודית והדמוקרטית."
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
זה לא השם שדיברנו עליו.
מנסור עבאס, אני בדיוק מסביר להם את מטרת החוק. אנחנו מדברים פה על חוק התקציב. בעצם אתה יכול ללמד אותנו מה זה חוק התקציב, אתה בעצם המצאת את התקציב הפעם.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
למען האמת הייתי בטוח ששר האוצר מסתובב פה, בסוף אני רואה פה את מנסור עבאס. נפלנו מן הכיסים, חבל לך על הזמן. אתה עובד עם ויזה או רק עם מזומן? הרשאות להתחייב יש לך?
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אני והוא סיכמנו בינינו, אתה יודע שאנחנו שכנים, שנינו בקומה אפס, אנחנו מתחילים מאפס. רק שיהיה בריא, הוא כבר קפץ לי למעלה מהר מאוד.
ביקשנו שבסעיף מטרת החוק של התקציב, אמרנו שלפני סעיף 1 יבוא: "מטרת החוק – בנוסף מטרת חוק זה לאפשר לאבתיסאם מראענה להתכחש למדינה היהודית והדמוקרטית". למה אני אומר את זה?
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אז למה את לא מכבדת אותי? את יודעת כמה עבדתי על זה? עכשיו את כופרת במה שאני עושה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
הסתייגות מס' 19: לפני סעיף 1 יבוא: "מטרת החוק – בנוסף מטרת חוק זה לאפשר לאבתיסאם מראענה לא לעמוד בצפירה".
תשמע, אני באמת מכבד. יש לי כלל: אני נמצא ברחוב, מכבד, עומד בצפירה. אתה זוכר מה היא אמרה פה על זכרון? שמבחינתה זכרון - - -
נעמה לזימי (העבודה)
¶
ינון, הסתייגויות לא צריכות להיות לגופו של אדם. אני לא מבינה אותך פה, אתה מפתיע אותי.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אוקיי, אני מתקן את ההסתייגות. בהסתייגות מס' 20: לפני סעיף 1 יבוא: "מטרת החוק – בנוסף מטרת חוק זה לאפשר ל...".
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אז תשאירו את השם. אני רוצה לעזור. אני לא שמעתי שהיא חזרה בה. אתה יודע מה היא עשתה לי פה לפני שבועיים?
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
תראה, במשא ומתן אנחנו מגיעים יפה. אם היית מתנהג אתי במשא ומתן ככה תאמין לי שהיינו מצליחים. מנסור, אני צריך את העזרה שלך במשא ומתן.
הסתייגות מס' 21: לפני סעיף 1 יבוא: "מטרת החוק – בנוסף מטרת חוק זה לאפשר לאבתיסאם מראענה לטרנספר את תושבי זכרון יעקב".
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אני משאיר. עכשיו אסביר למה אני אומר את זה. אתם אומרים שהיא חזרה בה. אני ביקשתי ממנה אישית. כאשר הייתה פה היא אפילו לא הכחישה את זה ולא כלום. בגלל ההתבטאות שלה אז, ואני ביקשתי ממנה והיא לא הגיבה בצורה מכובדת כלפיי, ולכן אני אומר שהיא עדיין עומדת במה שהיא רוצה, לעשות טרנספר לתושבי זכרון יעקב. תבינו, זכרון יעקב זה לא סתם.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
חברת הכנסת לזימי, בכנסת הקודמת כשהוגשו הסתייגויות על כל חברי הממשלה אף אחד לא אמר שזה לא לעניין.
היו"ר אלכס קושניר
¶
אופיר, אתה צודק, בכנסת הקודמת זה באמת היה, אבל אני יכול להתחייב לך שכל מי שיושב פה לא עשה את זה.
היו"ר אלכס קושניר
¶
בגלל זה אמרתי בוודאות כי אני הייתי ולא עשיתי. אני הייתי בכנסת הקודמת באופוזיציה והגשתי לא מעט הסתייגויות.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
הסתייגות מס' 22: לפני סעיף 1 יבוא: "מטרת החוק – בנוסף מטרת חוק זה לאפשר לאיילת שקד להסתיר את סיבת כאבי הבטן שלה."
אני חושב שזה באמת סעיף שמשקף את המטרות של הממשלה, אבל היום אני כבר מבולבל מה הסיבה של כאבי הבטן. היא אמרה שיש לה כאבי בטן מן הממשלה הזאת, זה לא כזה נוח לה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אגב אני לא ידעתי שהיא אמרה את זה ועכשיו הוא מחדש לי. אם היא לא אמרה את זה אז אני מבקש למחוק. היא אמרה את זה?
אופיר כץ (הליכוד)
¶
אני רוצה להסביר למה היא אמרה. כאשר התכוננתי להסתייגות הזאת היה לי כיוון אל מה היא התכוונה. היום אני קצת מבולבל. אגיד את האמת, חשבתי לתומי שהבעיה של כאבי הבטן היא מנסור עבאס. עד לפני שעה 8 בערב הייתי בטוח שכאבי הבטן שלה זה מנסור עבאס. למרות שהיא עשתה הכול כדי שתקום ממשלה עם מנסור עבאס, אבל אני חשבתי שזה כאבי הבטן שלה.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
כן. והיום פתאום אני רואה, מה שיבש לי את המחשבה? מדוע אני לא חושד כבר בך ואני חושב שזה רק 50%?
היו"ר אלכס קושניר
¶
חבר'ה, אני באמת נותן לכם להתבטא ולהציג הסתייגויות אבל אני לא מוכן שזה יהפוך לקרקס ברמה כזאת, באמת. אני רוצה שנכבד לפחות את הוועדה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אני מכיר אותך, אתה הסתכלת על הסתייגות מס' 23 ואמרת: בוא נעצור את זה כאן. אתה תותח.
היו"ר אלכס קושניר
¶
אתה ממשיך בקטע כדי שאני אקבל את ההסתייגות הזאת? אתה יודע שלא. חבר'ה, אני באמת נותן לכם להתבטא, נותן לכם להציג את ההסתייגויות, אבל אני מבקש שזה לא יהיה קרקס. בבקשה.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
אחזור רק על המשפט האחרון, שתמיד חשבתי שסיבת כאבי הבטן היא מנסור עבאס אבל היום בשעה 8 גילינו שיש סיבות אחרות לכאבי הבטן, כאשר בהקלטה, שמעניין מי הדליף אותה, היא אמרה: "גנץ יפרק את העסק, הוא בכלל לא ראש ממשלה, תאמין לי, גנץ יותר גרוע מלפיד. עוד יותר גרוע? אני לא יודעת." זה כבר ירד ל-50%, עכשיו זה יורד ל-33%, שהיא אומרת על לפיד שהוא שטחי: "הוא איש טוב, אכפת לו מן המדינה, הוא חכם, אבל הוא פשוט שטחי, הוא אדם שטחי שעשה לנו הרבה פיגועים מדיניים." אז היום באמת יש לה כל כך הרבה סיבות לכאבי הבטן ומטרת החוק היא להסתיר את כאבי הבטן.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
רביזיה.
אני רוצה למשוך את הסתייגויות מס' 23, 24, 25 ו-26. אנחנו לא רוצים להצביע עליהן.
הסתייגות מס' 27: לפני סעיף 1 יבוא: "מטרת החוק – בנוסף מטרת חוק זה לאפשר לבדואים לבנות חופשי בנגב".
אני חייב להסביר את זה. אני מכיר את הנגב היטב.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אני מסביר את "לבנות" והוא יסביר את "לשלוט".
אני מכיר את הישובים הבדואיים לא מאיפה שנירה מכירה, אני מכיר מן הצד השני. ב-2013 בתנועת ש"ס הייתי אחראי על מערכת הבחירות. אבא שלי זכרונו לברכה היה אחראי בתנועת ש"ס על כל המגזר הערבי בארץ. היו ימים שהיינו מקבלים שם 15,000 קולות, 20,000 קולות – 20,000 זה היה השיא, זה כמעט מנדט. ב-2013 אמרו לי: תשמע, אחרי תקופה חייבים להיכנס לשם עוד פעם. הייתי חורש את הנגב, קיבלנו שם קולות. אגב היו מארחים אותנו, אני מאמין שעד היום יארחו אותנו בצורה מכובדת. היה מעניין מאוד. המגזר הבדואי זה אנשים חמים. זה היה תקופה של גשם והיינו הולכים להביא משם קולות. היינו יושבים ליד אח מבוערת בשיג, אמנם זה בתוך פחונים ויש רוחות, היינו יושבים שם ושותים קפה או תה. יש להם הכנסת אורחים מיוחדת. ויש להם בעיה, יש שם הרבה בנייה של צריפים. ראיתי במו עיניי איך עפו להם בתים בתקופה הזאת.
אני חושב שצריך לבנות את הנגב. הממשלה הזאת צריכה לבנות. אסור לשלוח אותם כך. יש שם בתי ספר שנבנו לאחרונה, יש שם את מועצת אל קסום, סלאמה אלאטרש הוא ראש המועצה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
את מדברת על נווה מדבר. בנווה מדבר ראש המועצה התחלף. באל קסום זה סלאמה אלאטרש. הוא גר בישוב אלאטרש, שם קיבלנו 436 קולות ב-2013.
אני רוצה להגיד לכם שצריך באמת לבנות שם. עכשיו אני אומר ברצינות. לכן מטרת החוק הזה היא שחלק מן התקציב נועד כדי שיעשו להם בנייה חוקית. אני לא נכנס עכשיו לשאלה איך להסתדר ומה לא יסתדר, אבל הבנייה צריכה להיות שם. יש שם בתי ספר שהתחילו להיבנות, יש להם כבל של מים שצריך להעביר, עולה להם 150,000 שקל להעביר כבל. לכן אני חושב שהמטרה הזאת של החוק היא טובה בשביל לבנות את הנגב ולעזור לבדואים לבנות את הנגב. אני מבקש מכם - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
לא מנדט. זו הבעיה. קיבלנו שם 1,600 קולות מכל המגזר הבדואי, אבל המשכנו לעזור ולסייע להם שם. הסתכלנו בצורה חיובית, שיבואו לבנות שם.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
רביזיה.
בצלאל, אנחנו מחקנו הסתייגויות מ-23 עד 26 כמחווה. את הסתייגות מס' 27 נימקתי. עכשיו אנחנו עוברים להסתייגות מס' 28.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
הסברתי את הסתייגות מס' 27. בצלאל, פרגנתי להם שצריך לבנות להם בנגב. אתה אל תהרוס לי את זה. אתה מדבר עכשיו על השליטה. זה משהו אחר.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אדוני היושב-ראש, ברשותך, אשתדל מאוד לתמצת ממש. הסתייגות מס' 28 היא המשך להסתייגויות 14 ו-15. אגב עשינו את זה בכוונה: 14, 28 – זה עובד פה בדולרית. ולדימיר, אתה רוצה להזכיר ליושב-ראש את ההסברים של 14 ו-15?
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
בהסתייגות מס' 28 אנחנו מבקשים להוסיף לסעיף מטרת החוק: "מטרת חוק זה לאפשר לבדואים לשלוט בנגב".
כאמור לעיל ולהלן, סעיף המטרה אמור לשקף את המטרות האמיתיות של החוק. אנחנו לא עושים צחוק מלשון החוק. כאשר מנתחים את התקציב על סדרי העדיפויות הערכיים שנקבעו בו, בהתחשב בהרכב הממשלה שככל הנראה השפיע על סדרי העדיפויות והתקציב, וכפי שנימקתי בהרחבה בהסתייגויות מס' 14 ו-15, אזי תקציבים של מיליארדים שמופנים – קוראים לזה במכבסה "הסדרת ההתיישבות היהודית" אבל בעצם זה המשך ההפקרות, ההשתלטות, הבנייה הלא חוקית של הבדואים בנגב. כשרואים את כל התקציבים האלה ברור מאוד שמטרתו של החוק הינה לאפשר לבדואים לשלוט בנגב. אז כאמור לעיל ולהלן ובכדי שהמטרה של החוק תשקף את האמור בו, וכמטבע הלשון שטבע ולדימיר ביושבו על כיסא אדוני יושב-הראש, קשה עד בלתי אפשרי לחמוק מן התחושה שזוהי מטרת החוק, אשר על כן נבקש שהדבר יתבטא במטרת החוק.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
סעיף 29 – אני משתדל לשמור על שתי דקות להסתייגות, כך ביקש ממני ולדימיר. זה בסדר?
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
שמות – אין בעיה, מקבלים. אני אומר מראש, אם לא כתוב שם, להגיד תואר אנחנו יכולים אבל שם לא.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
את הסתייגות מס' 29 אנחנו נמחק בהמשך לבקשתו של היו"ר, בשל העובדה שהיא עוסקת במישהו ספציפי.
בהסתייגויות 30–36, פשוט נחליף ל"מפלגת יש עתיד". זה מקובל? ואז אין שמות.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אני רוצה לנמק את הסתייגות מס' 30. אנחנו מבקשים להוסיף לסעיף המטרה: "מטרת חוק זה לאפשר למפלגת יש עתיד לאשר תחבורה ציבורית בשבת בירושלים".
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
חס וחלילה. תצביע נגד. אבל אני רוצה להסביר מדוע. כאמור לעיל ולהלן, מטרת החוק אמורה לשקף את המטרות האמיתיות שנמצאות בחוק. אנחנו לא עושים צחוק מן החוק וחשוב מאוד שהמטרה תשקף. כידוע, על מטרותיו של חוק התקציב אפשר ללמוד מתוך סדרי העדיפויות שנקבעו בו, ובהמשך לסדרי העדיפויות הקצאת התקציבים לפי הסעיפים והמטרות השונות. בהינתן העובדה שברוך השם, זה מבורך מאוד, סעיף הפיתוח של משרד התחבורה הינו חסר תקדים, ובכלל זה בסעיפי הפיתוח יש גם שיפור התחבורה הציבורית, לרבות קווי רכבת קלה רבים מאוד בירושלים, ובהינתן שכאמור בהסתייגות מס' 1 – ולא אאריך על זה במצוות היושב-ראש אבל אני מפנה את הפרוטוקול להנמקות על הסתייגות מס' 1, שדיברה על כך שמטרותיו של החוק, כפי שמשתקפות מסדרי עדיפויות התקציבים ומן ההקצאות השונות, לפגוע בזהותה היהודית של המדינה, ושבת היא ערך יסוד בזהות היהודית של המדינה – אז שילוב של הקצאת תקציבי עתק לתחבורה יחד עם זה שמטרתו של החוק הינה לפגוע בזהות היהודית ובכלל זה בשבת, כנראה שהמטרה היא גם להפעיל תחבורה ציבורית בשבת. אשר על כן ובכדי שסעיף המטרה ישקף את מטרתו האמיתית של החוק, למען לא נעשה צחוק מן החוק, נבקש להוסיף למטרות החוק, בצער רב, גם את המטרה הזו.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
הסתייגות מס' 31 – גם כאן אנחנו מחליפים כמובן שלא יהיה שמות, מבקשים להוסיף במטרות החוק: "מטרת חוק זה לאפשר למפלגת יש עתיד לגייס את כל החרדים".
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אני מבקש להוסיף ברשותך את המילה "בכפייה": "לגייס את כל החרדים בכפייה".
אני מדלג על ההקדמה, היושב-ראש, שהמטרה צריכה לשקף את המטרות כפי שמשתקפות בערכים ובהקצאות התקציביות בהתאם לכך, אני מדלג - - -
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
סעיף תקציב הביטחון גדל ב-6 מיליארד שקל מן התקציב הקודם, נכון? קשה, כמאמרו של חבר הכנסת ולדימיר, קשה עד בלתי אפשרי לברוח מן התחושה שחלק גדול מן ה-6 מיליארד הללו יוקצו למטרת גיוס חרדים בכפייה. לו הייתי סבור שמטרת התקציב הינה לאפשר לציבור החרדי להשתלב בצבא ולשמור על אורחות חייו ואמונתו ויש לדבר הזה נגזרות תקציביות, לא רק שהייתי מוותר על ההסתייגות הזאת אלא אולי אפילו הייתי תומך בתקציב. אבל מאחר וכאמור לעיל, על בסיס ההרכב של הקואליציה ועל בסיס כלל המטרות שנמנו לעיל בתוך החוק, לא סביר יהיה להניח שהתקציב הזה נועד לאפשר לציבור החרדי להתגייס על פי אורחותיו ואמונתו, וממילא תידרש כפייה, קשה עד בלתי אפשרי לברוח מן התחושה שמטרתו של החוק הינה לאפשר גיוס חרדים בכפייה. אשר על כן ובכדי שהחוק ישקף את מטרותיו האמיתיות ולא נעשה צחוק מן החוק, נבקש שמטרה זו תביא לידי ביטוי את כוונת המחוקק.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אני חושב שעל הסתייגות מס' 32 אנחנו נוותר. ההסתייגות נמחקה.
הסתייגות מס' 33: גם כאן אנחנו מבקשים להוסיף למטרת החוק – אני מדלג על כל ההקדמות: "מטרת חוק זה הינה לאפשר למפלגת יש עתיד לסגור את הישיבות".
גם כאן הסברתי בהנמקה להסתייגות מס' 1, קיצוץ של קרוב ל-100 מיליון שקלים – כאן המקום להודות שוב ליושב-ראש, לחברים, לאנשי אגף התקציבים, שניאותו אתמול לפחות את התקציב המקוצץ להכניס כבר עכשיו בחוק – ובכל זאת יש קיצוץ, אם מנרמלים את זה על בסיס הגידול במספר התלמידים, בוודאי "טייס אוטומטי" אם נשווה את זה לשאר התקציבים, שיש קיצוץ של קרוב ל-100 מיליון שקלים. על כן קשה עד בלתי אפשרי לברוח מן התחושה שבבסיס החוק הזה עומדת מטרה סמויה, שמטרת ההסתייגות הזאת הינה להוציאה אל האור שכן כידוע אור השמש הינו המחטא הטוב ביותר. קשה עד בלתי אפשרי לברוח מן התחושה שמטרתו של החוק הינה להביא לסגירתן של הישיבות. ואשר על כן ובכדי שסעיף המטרה ישקף את תכלית החוק האמיתית - - -
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
בסדר, "מפלגת ימינה ויש עתיד". אשר על כן, נבקש להוסיף את המטרה האמורה למטרות החוק, בצער רב.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
הסתייגות מס' 34: להוסיף למטרות החוק: "מטרת חוק זה לאפשר למפלגת יש עתיד וימינה לסגור את המדרשות".
האמת שמפתה אותי מאוד להסביר עכשיו את חשיבותן של המדרשות לבנות אבל בהמלצתו של היו"ר אינני רוצה להאריך ולכן לא אעשה את זה כרגע. רק אומר שלמדרשות חשיבות מאוד מאוד גדולה, אפרופו היבטי שוויון.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אני חושב שכן כדאי. אל תסביר את החשיבות, רק תסביר מה זה מדרשות כי לא כולם יודעים.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
מדרשות לבנות מיועדות בדרך כלל לבנות בוגרות שירות לאומי שלומדות שנה או שנתיים לימודים תורניים, דומה מאוד ללימודי תורה לבחורי ישיבות. במשך שנים נלחמנו על תקציב המדרשות. לצערי גם הוא מקוצץ בתקציב הזה. יתרה מזו, יש מה שנקרא מדרשות שילוב, בנות שעושות שירות לאומי ותוך כדי השירות הלאומי גם לומדות בשעות הערב במדרשה. המדרשות הללו אינן מתוקצבות אף לא בשקל אחד. ביקשנו שהן יתוקצבו בחלק היחסי של שנות הלימוד, אם יש ערך נקודה אז נניח מי שלומדת שליש יום תקבל שליש נקודה. הדבר הזה לא בא לידי ביטוי בתקציב ולכן קשה עד בלתי אפשרי לברוח מן התחושה שאחת מתכליות החוק הינה להביא לסגירתן של המדרשות. אשר על כן ובכדי שמטרת החוק תשקף את מטרותיו האמיתיות, שכן איננו עושים מן החוק צחוק, אני מבקש להוסיף את המטרה הזו למטרות החוק.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אנחנו בהסתייגות מס' 35, מבקשים להוסיף: "מטרת חוק זה לאפשר למפלגת יש עתיד וימינה לסגור את הרבנות הראשית". נא להוסיף בבקשה את המילה "ראשית" בסוף.
אני מדלג על כל ההקדמות, על חשיבות המטרה של לשקף את המטרות האמיתיות.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
היות והיושב-ראש גם כך לא מקשיב, צביקה האוזר יושב פה והוא מת גם לנמק משהו, הוא אוהב את זה.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
עוד רגע אוסיף הסתייגות בשביל צביקה האוזר. בסדר?
אתמול בהרחבה בדיון על חוק התקציב עצמו הלנו על תקציבה הדל של הרבנות הראשית, כמדומני 37 מיליון שקלים לכל פעילותה של הרבנות הראשית. הלנו על התקציבים הדלים ועל הפערים הבלתי נתפסים בין מערכת בתי הדין הרבניים לבין בתי המשפט האזרחיים, על כך שתקציב הרבנות הראשית רחוק מלאפשר לה לממש את תפקידיה, סמכויותיה וייעודיה. כתוצאה מכך נגרמת ביקורת רבה על תפקודה של הרבנות הראשית, שהייתה רוצה מאוד לתפקד הרבה יותר טוב אבל זה נמנע ממנה בשל התקציב הדל שניתן לה.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
כבר שנים היא לא עושה את תפקידה כפי שצריך. באמת אין לתאר.
(היו"ר ולדימיר בליאק)
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
נעמה, אתמול הודיתי שהכשל הזה בתקציב הוא לא רק תוצר של הממשלה הזו. בעיניי זו בושה וחרפה גם בממשלות קודמות. ובכל זאת, על רקע ההרכב הקואליציוני ועל רקע אמירות שנאמרו אתמול על ידי חברת הכנסת יושבת-ראש ועדת רפורמות מבניות ושירותי דת, ש"נאכל את האם אימא שלהם" – מה היא אמרה?
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אשר על כן, קשה עד בלתי אפשרי לברוח מן התחושה שאחת מתכליות החוק הינה להביא לסגירתה של הרבנות הראשית. בכדי שלא נעשה פלסתר מן החוק וכדי שמטרתו תשקף את החלטתו האמיתית אבקש להוסיף למטרות החוק את המטרה האמורה.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
כאן אני מבקש להוסיף הסתייגות בשביל חבר הכנסת צביקה האוזר. במטרת החוק, בין הסתייגות 35 להסתייגות 36, אני מבקש להוסיף הסתייגות, ולפיה "מטרת חוק זה הינה לגבות מס-יתר מתושבי מטרופולין וגוש דן בשל היותם אזרחים סוג ב'."
להלן ההנמקה
¶
במסגרת התקציב, במסגרת תוכנית החומש המרשימה של משרד התחבורה, ואדוני יושב-הראש בוודאי זוכר את זה, הוטל כאן בוועדה מס, שבסופו של דבר על פי מה שהוצג כאן בוועדה 85% או 87% מאלו שישלמו אותו הינם תושבי תל אביב ומטרופולין גוש דן שנהנים כאן מייצוג בחסר. חבר הכנסת היחיד שמייצג אותם הינו חבר הכנסת צביקה האוזר. לצערי הרב הצבעתו היחידה לא הצליחה למנוע את השתת המס הייחודי הזה על תושבי מטרופולין גוש דן. לא זו אף זו, אמנם – ולשבחו של חבר הכנסת האוזר ייאמר, וזה רק בזכותו, לכן זה לא משפיע על מטרת החוק כיוון שמטרת החוק נקבעה על ידי הממשלה – בזכות חבר הכנסת האוזר הכנסנו החרגה, שמי שנכנס ויוצא לטבעת במהלך של חצי שעה לא יצטרך לשלם את מס הגודש ולכן תושבי תל אביב ומטרופולין גוש דן יוכלו לפחות לשים את הילד בגן, ללכת רגע לסופרמרקט.
(היו"ר אלכס קושניר)
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
כאמור ההסתייגות הזאת נכנסה בלחץ של מייצגם האולטימטיבי וכמעט היחידי כאן במשכן של תושבי תל אביב. אשר על כן קשה עד בלתי אפשרי לברוח מן התחושה שמטרתו של החוק הינה להשית את מס היתר הזה על תושבי מטרופולין גוש דן. אי אפשר למצוא סיבה אחרת להשתת המס הייחודי הזה עליהם אלמלא שהממשלה הזו מתייחסת אליהם כאל אזרחים סוג ב'. אשר על כן אבקש להכניס את המטרה האמורה בכדי שמטרת החוק תשקף אכן את מטרתו האמיתית.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
הסתייגות מס' 36: גם כאן מבקשים להוסיף לסעיף מטרת החוק: "מטרת חוק זה לאפשר למפלגת יש עתיד וימינה לסגור את תלמודי התורה".
גם כאן אדלג על ההקדמה, על כמה חשוב שהמטרה תשקף את מה שנאמר בחוק עצמו, כי אנחנו לא עושים צחוק מן החוק. גם כאן, כפי שהסברתי בהנמקה להסתייגות מס' 1, יש קיצוץ עמוק בבשר החי בחינוך החרדי, בתלמודי התורה. אגב הבוקר בשעה 9:00 התקיים דיון בוועדת החינוך של הכנסת על תקציבי המוכש"ר הדלים, על האפליה הקשה שממנה סובלים תלמידי המוכש"ר. רוב תלמודי התורה הם מוכש"ר. כאשר מסתכלים על התקציב הזה קשה עד בלתי אפשרי לברוח מן התחושה שמטרתו הסמויה, או שמא הגלויה, היא בין היתר להביא לסגירתם של תלמודי התורה. אשר על כן ובכדי שמטרת החוק תשקף את תכליתו האמיתית - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אני רק רוצה להוסיף על זה, בצלאל, שבחוק הזה, כפי שראינו אתמול במספרים, נפגעו תלמודי התורה. שיידעו, נפגעו בעשרות מיליונים, פגעו בילדים חסרי הישע האלה.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אני מבקש למחוק את הסתייגות מס' 37.
הסתייגות מס' 38: לפני סעיף 1 יבוא: "מטרת החוק – בנוסף מטרת חוק זה הינה לאפשר לתנועה האסלאמית לשלוט בממשלה."
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אני לא רוצה שזה ייקח כאן זמן רב, אני מבקש להתקדם. בבקשה אל תפריעו לי לנמק.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אני מדלג על כל ההקדמות, למה חשוב שהמטרה תשקף. כאמור לעיל, תקציב משרד הביטחון גדל בכ-6 מיליארד שקלים בתקציב הזה, ובהינתן שאחת מן הפעולות הראשונות שבחר שר הביטחון לעשות הינה לעלות לרגל למחמוד עבאס, להפוך אותו מפרסונה נון גרטה, שחקן לא רלוונטי בכלל, חזרה לשחקן רלוונטי בזירה הבין-לאומית, להחזיר את הלחץ הבין-לאומי על מדינת ישראל חס וחלילה אחר כך לוויתורים מדיניים, מכבסת מילים לדברים רעים מאוד: גירוש, מסירת שטחים, חלוקת הארץ, קשה עד בלתי אפשרי לברוח מן התחושה שחלק מן התקציב הזה יועד גם לצורך מימון נסיעותיו של שר הביטחון למנסור עבאס. אשר על כן, קשה עד בלתי אפשרי - - -
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
לא, לא, אבל קשה עד בלתי אפשרי לברוח מן התחושה שחלק מתקציב הביטחון ייועד גם לדברים האלה. אגב, אם אתה רוצה לדבר על ההלוואה של 500 מיליון שקלים כנגד חוק קיזוז משכורות המחבלים, שנועד לאפשר לאבו מאזן להמשיך לשלם משכורות מחבלים, מקצצים ביד אחת ונותנים ביד שנייה. אשר על כן קשה עד בלתי אפשרי לברוח מן התחושה שגם זו אחת ממטרות החוק הנסתרות, או שמא הגלויות. ואשר על כן ובכדי שמטרת החוק תשקף את מטרותיו האמיתיות, שכן איננו עושים צחוק מן החוק, נבקש שהמטרה הזאת תשתקף בצורה גלויה, שכן אור השמש הוא המחטא הטוב ביותר, גם במטרות החוק.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אני מבקש למחוק את הסתייגות מס' 39.
הסתייגות מס' 40: לפני סעיף 1 יבוא: "מטרת החוק – בנוסף מטרת חוק זה הינה לאפשר לממשלה שלא לבצע" - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אין לי בעיה למחוק את הסתייגות מס' 39, בשמחה, אבל למה פה לא הכנסת את מפלגת העבודה למשל?
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
מאחר וכפי ששמתם לב אינני מנמק הנמקות שאינני עומד מאחוריהן, אינני יכול לעמוד מאחורי הנמקת ההסתייגות. אשר על כן אבקש למחוק אותה.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
לא. שייאמר לפרוטוקול, יש לי מחלוקת עמוקה מדינית עם מפלגת העבודה. אינני חושב שהיא אנטי ציונית ואשר על כן אני לפחות לא יכול לנמק הסתייגות זו.
אני עובר להסתייגות מס' 40. אנחנו מוסיפים: "מטרת חוק זה הינה לאפשר לממשלה שלא לבצע מעצרים בערים ערביות."
אני כבר נימקתי בהרחבה את אובדן המשילות, את אובדן הריבונות בהסתייגויות קודמות ונימקתי מדוע, בהינתן שהתקציב הזה כולל המון פרסים לטרור ולהפרות חוק, לפרעות תשפ"א הידועות בשם פרעות מבצע שומר החומות, לא ניתן לאפשר מצב שבו מצד אחד אנחנו שופכים דלק ומעודדים את המשך הטרור והפרעות, ומצד שני המשטרה באמת תרצה לבצע מעצרים. זה סתירה מיני ובי. לכן מכך שמטרת החוק הינה לעודד וחלילה לאפשר חזרה של פרעות תשפ"א, קשה עד בלתי אפשרי לברוח מן התחושה שמטרת החוק הינה למנוע מן המשטרה לבצע מעצרים בערים המעורבות. אשר על כן, ובכדי שלא נעשה את החוק פלסתר ושמטרותיו אכן ישקפו את תכליתו האמיתית כפי שמשתקפת מסדרי העדיפויות הערכיים שגוזרים הקצאת תקציבים לפי סעיפים שונים, נבקש שמטרה זו תקבל את ביטויה בסעיף המטרות.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
כפי שמחקתי לעיל שתי הסתייגויות, אני מבקש למחוק גם את הסתייגות מס' 41, שבטעות נכתבה בה המילה הנלוזה "שטחים" במקום "שטחי יהודה ושומרון" או "שטחי המולדת ביהודה ושומרון" אז אני מבקש כעונש לעצמנו על התקלה למחוק את הסתייגות מס' 41.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אדוני, בהסתייגויות שלך תעשה מה שאתה רוצה.
אדוני, אני יכול לעבור להסתייגות מס' 42?
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
תראה איך אני לארג'.
הסתייגות מס' 42: לפני סעיף 1 יבוא: "מטרת החוק – בנוסף מטרת חוק זה הינה לאפשר לממשלה שלא לבצע מעצרים של מחבלים."
בהינתן שאמרנו, כאמור בהסתייגות מס' 38, כי "מטרת חוק זה הינה לאפשר למחמוד עבאס לשלוט בממשלה", כפי שהסברתי בהרחבה לעיל, וכדי לקצר, אדוני, אינני רוצה לחזור על ההסברים בשנית, גם כאן יש סתירה מיני ובי. מכיוון שאם מחמוד עבאס, הידוע בשם אבו מאזן, שולט בממשלה ברור שאין בכוונתו לאפשר לממשלה, שהוא שולט בה באמצעות שר הביטחון ובאמצעות תקציבי הביטחון המוגדלים, כפי שהסברתי לעיל, ברור שאין בכוונתו לאפשר לממשלה הזאת שהוא שולט בה גם לבצע מעצרי מחבלים ביהודה ושומרון, ובנוסף גם מחבלים בתחומי ישראל הקטנה, כדוגמת המחבלים שביצעו את הלינץ' בתקופת שומר החומות. אז בהינתן שהממשלה הזאת נותנת לאבו מאזן לשלוט, בוודאי שהוא לא ירצה לאפשר מעצרים של מחבלים, ובהינתן שהממשלה נותנת פרס ומעודדת את פורעי פרעות תשפ"א ונותנת להם עכשיו פרס של מיליארדים, ברור שכוונתה איננה לאפשר את מעצרם, הרי זה סתירה מיני ובי. על כן, כדי שלא תהיה סתירה, אנחנו מבקשים להבהיר שגם זו, לצערנו, כפי הנראה מטרה בתוך מטרות החוק, שכאמור קשה עד בלתי אפשרי לברוח מן התחושה שזו מטרת החוק. אשר על כן וכדי שלא נעשה את החוק פלסתר וכדי שסעיף המטרה ישקף אכן את מטרתו האמיתית של החוק כפי שמשתקפת מסדרי העדיפויות התקציביים כפי שמשתקפים בסעיפים השונים, נבקש שמטרה זו תקבל את ביטויה במפורש בסעיף המטרות.
היו"ר אלכס קושניר
¶
אנחנו נצא להפסקה ונחזור בשעה 22:50.
(הישיבה נפסקה בשעה 22:32 ונתחדשה בשעה 22:51.)
(היו"ר ולדימיר בליאק)
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
"מטרת החוק – בנוסף מטרת חוק זה לאפשר לממשלה לא להיכנס לישובים ערביים בנגב."
אני חושב שברור מאוד מן המדיניות, ובפרט שאני מזכיר לכם שלחוק התקציב הוצמדו 62 סעיפים של חוק הסדרים, משהו תקדימי שלא היה פה הרבה מאוד שנים – אני זוכר, דרך אגב, את מפלגת יש עתיד תוקפת את העניין הזה. היה אחד, מיקי לוי, שהיום הוא יושב-ראש הכנסת, שתקף את העניין הזה. אבל הסבירו באופן עקרוני שהנושא הוא לנהל מדיניות ממשלה.
בסופו של דבר מדיניות הממשלה היא מאוד מאוד ברורה. היא אומרת כך: אנחנו ניתן לערבים בנגב לעשות מה שהם רוצים, נחסום את החרדים בבני ברק ובירושלים, נחסום את המתיישבים ביהודה ושומרון, נפתח בצפון את הישובים הלא יהודיים וכל מערכת התקציב – שמעתי גם את שרת התחבורה אומרת את זה, שההשתוללות הזאת בכבישים הולכת להיפסק, אז זה כנראה בא לידי ביטוי גם במדיניות של – הרי לא הביאו לנו שש ספרות בתקציב אז אני מתאר לעצמי, ולכן אני רוצה שזה יהיה ברור במטרות החוק, שאנשים יידעו את הדבר הזה ושתושבי ישראל יידעו. להיפך, זה יכול לעזור לממשלה, אולי יותר אנשים למשל לא יצביעו בפעם הבאה לרשימה המשותפת אלא יצביעו לרע"מ אם הם ידעו שיש פה ממשלה שהרשימה המשותפת לא חברה בה ורע"מ חברה בה והיא מבצעת מדיניות מאוד מאוד ברורה. אני חושב שהדבר הזה צריך להיות ברור במטרות החוק. אני חושב שגם הקואליציה צריכה להיות בעד כי זה בסך הכול יסייע להם, יעזור להם, נותן להם תקווה.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
אנחנו בהסתייגות מס' 44, בהמשך להסתייגות הקודמת, כנראה זה לא מספיק. הייתי גם בדיון בוועדה לביטחון פנים עם שר שקוראים לו עמר בר לב ביחד עם הקצינים שכנראה הופכים להיות יותר ויותר ממושמעים לשר. הוא הציג את תוכנית המשטרה וגם די ייצג את זה, גם הוא וגם המפכ"ל, שבערים המעורבות אין בכלל בעיה. כלומר יש בעיה לפעמים עם כמה יהודים שמסתובבים שם אבל באופן כללי אין שם בעיה בכלל. יש שם כמה אנשים מסכנים שסובלים אבל זה לא רלוונטי למשטרה. לכן זה בא לידי ביטוי גם בתוכנית כפי שהוא הציג אותה גם בוועדה לביטחון פנים וגם כאן. לכן אני חושב שהסעיף הזה חייב להיכנס במטרות החוק. צריך להיות שקוף. אין לנו את הסעיפים הקטנים, אין לנו את תוכניות העבודה בתקציב ולכן אני חושב שהאמור בהסתייגות מס' 44 צריך להיכנס במטרות החוק.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
אני חושב שזו הערה נכונה של בצלאל, שצריך לספור, לדעת כמה אנשים בעד וכמה נגד. זה צריך להיות ברור, לפחות לפרוטוקול.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
אנחנו בהסתייגות מס' 45: "מטרת חוק זה לאפשר לממשלה לא להיכנס לשטחים".
אני רוצה לסייג את זה, כי לא נכנסים לשטחים רק לצד אחד. זאת אומרת, בשביל לטפל במה שצריך לטפל.
נירה שפק (יש עתיד)
¶
דרך אגב, רק לידיעתך, בצלאל דילג על סעיפים כאלה כי הוא לא אוהב את המילה "שטחים".
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
אני חושב שברור מאוד, ראינו את זה גם היום בחוק החשמל, הביאו שם רק איפה שיש תוכנית מתאר. מי שחושב שזה משהו תמים כזה, אני חושב שברור מאוד למה הכניסו את הדבר הזה. ביהודה ושומרון דואגים לאוהבי ישראל, שביידן לא ייתן למועצת הביטחון העליונה להתכנס אי פעם בשביל להשעות תוכנית מתאר, בגלל שלא נותנים, כי בתוכנית מתאר כידוע יש הרבה מספרים ואז עולים המספרים ואז חוששים שהממשל בארצות הברית יתקשר, ואז מכניסים תנאי ברור מאוד. ראינו את זה קודם במליאה באופן ברור מאוד, הקואליציה התגייסה לעניין הזה. בזמן שיש אלפי אלפי יהודים שנמצאים עם בעיות חשמל, עם סיפורים הומניטריים. הממשלה העבירה חוק בצורה ברורה על העניין הזה, ויתרה על הרבה מאוד כסף, הרבה מאוד אגרות.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
חבר הכנסת פינדרוס, יש לנו 12,000 הסתייגויות לנמק. אם אתה תאריך בכל הסתייגות אנחנו לא נגמור עד שבת. זה לא יפה.
היו"ר ולדימיר בליאק
¶
אני יכול לעבור להצבעה? מי בעד ההסתייגות? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
ההסתייגות לא אושרה.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
אנחנו בהסתייגות מס' 46, בהמשך להסתייגות מס' 45: "המטרה של החוק הזה לאפשר לממשלה לא להרוס בתים בלתי חוקיים בנגב ולאפשר לממשלה להרוס בתים בלתי חוקיים במקומות אחרים". עוד פעם, בלתי חוקיים זה שאלה יחסית כי בסוף כשהממשלה מונעת לעשות את זה חוקי היא לא יכולה לטעון ביד השנייה שזה בלתי חוקי, ואילו במקומות אחרים היא פתאום טוענת שזה חוקי ולא בלתי חוקי ומורידה לפי זה את ההצבעות של רע"מ ומעלה אותן. אני חושב שזה צריך להיות ברור בחוק. לכן אני מבקש מכולם להצביע בעד ההסתייגות הזאת.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
הסתייגות מס' 47: היה מישהו, אני חושב שנפתלי בנט הוציא ציוץ והוציא סרטון ברור מאוד, שכאשר הוא יעלה לשלטון מיד הוא יטפל בח'אן אל-אחמר ויטפל ב – היו לו עוד כמה התבטאויות מעניינות מה הוא הולך לעשות בתוך שבוע, מה הוא הולך לעשות בתוך חודש, מה הוא הולך להסדיר בתוך תקופה קצרה מאוד. החלטה ראשונה בממשלה תהיה הסדרת ההתיישבות הצעירה. אבל הוא עושה הכול וגם ממנה שופטים וגם אנשים במשרד המשפטים ומתקצב את העניין הזה בשביל שהוא יוכל להגיש עתירות לבג"ץ לא לטפל בח'אן אל-אחמר. אני מבקש מכולם לומר את האמת, כי האמת היא דבר חשוב, היא דבר חינוכי, אנחנו צריכים לפחות לדורות הבאים שיראו בפרוטוקולים, ומתבוננים עלינו בערוץ הכנסת לדעת את האמת. לכן אני מבקש להכניס: לפני סעיף 1 יבוא: "מטרת החוק – בנוסף מטרת חוק זה לאפשר לממשלה לא לפנות את ח'אן אל-אחמר".
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
רביזיה.
הסתייגות מס' 48: לפני סעיף 1 יבוא: "מטרת החוק" – אני חושב שעופר כסיף פה מסכים שזה צריך להיות מטרה מוצהרת של החוק – "בנוסף מטרת חוק זה לאפשר לממשלה לא לפנות את שמעון הצדיק".
עוד פעם, המדינה מבולבלת עם עצמה, לא יודעת, מגישה עמדות מנוגדות, מסתבכת עם עצמה, במקום לומר את האמת. יש שם בית, מישהו רכש אותו, מישהו נמצא שם, למישהו יש זכויות על הבית הזה, ולא כל מיני תירוצי תירוצים. בשביל זה מנפחים מערכות בצלאח א-דין. אני חושב שחשוב מאוד שזה יופיע. לפני סעיף 1 יבוא: "בנוסף מטרת חוק זה לאפשר לממשלה לא לפנות את שמעון הצדיק".
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
רביזיה.
לפני סעיף 1 יבוא: "מטרת החוק – בנוסף מטרת חוק זה לאפשר לממשלה לא לתקוף באירן".
מכיוון שזה הצהרה שראש הממשלה די הצהיר, שהוא לא יעשה את זה בלי תיאום עם האמריקאים, וגם שר החוץ הצהיר שהוא לא יעשה את זה בלי תיאום עם האמריקאים, וברור לכולנו שהאמריקאים לא נותנים, אין לי ספק שבוועדה המשותפת לוועדת החוץ והביטחון ולוועדת הכספים הנושא הזה בא לידי משמעות תקציבית. אנחנו לא יכולים לגלות לעם ישראל בדיוק מה יש שם אבל לפחות המשמעות התקציבית של ההחלטה הזאת ככותרת, אני חושב שיהיה נכון שייכנס לפני סעיף 1, לאפשר את הדבר הזה, שאנחנו נהיה תלויים באמריקאים ונבקש מהם רשות לפני כל פעולה שאנחנו רוצים לעשות, משמעון הצדיק ומעלה ועד התקיפה באירן, בכל דבר לא להפתיע. אני חושב שצריך להצהיר על זה כי, כפי שאמרתי, האמת היא חשובה.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
זה אחת הבעיות המשפטיות שלך, אדוני היושב-ראש, זה שלא סופרים ולא בודקים מי מצביע בעד ומי נגד ולא מתייחסים לזה, אני חושב שזה יוצר בעיות, כמו הבעיה שראינו עכשיו, שנירה בלי לשים לב הרימה יד כאשר הצביעו על מספר הנמנעים.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
בהסתייגות מס' 50: אנחנו מדברים כרגע על אירן ועל שמעון הצדיק ועל ח'אן אל-אחמר ולא על אנשים ספציפיים. זה בסדר מבחינתך? אז את מצטרפת אליי להסתייגות? לפני סעיף 1 יבוא: "מטרת החוק – בנוסף מטרת חוק זה לאפשר לממשלה לא לתקוף בלבנון".
אתה יודע, זה יכול לגרום למשבר קואליציוני עם רע"מ, זה יכול לסבך פה את העסק, זה יכול לגרום למשבר קואליציוני אפילו עם מרצ.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
אני מבין את צביקה האוזר שיוצא מכאן כי זה באמת לא נעים, כי אם זו המטרה זה לא נעים. אני חושב שבסעיף מטרות החוק צריך להיות ברור שאנחנו לא הולכים לתקוף כרגע בלבנון.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
שלום אדוני. אנחנו מבקשים בהסתייגות מס' 51 להוסיף למטרות החוק את הנוסח האמור להלן: "מטרת חוק זה לאפשר לממשלה לא לתקוף בעזה".
אני לא רוצה לחזור שוב - - -
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אם אדוני אומר אז מי אני שאחזור, אז אני לא אחזור. ובכל זאת, בהינתן ההרכב הקואליציוני ובהינתן שההרכב הקואליציוני הזה בא לידי ביטוי בעולם הערכים שעליו מבוסס התקציב שממנו נגזרים סדרי העדיפויות התקציביים, ככזה שכפי שנימקנו בהסתייגויות קודמות גם נותן לאבו מאזן לשלוט בממשלה, גם נותן לעבאס לשלוט בממשלה, הרי ברור שבסופו של דבר המטרה היא שלא לאפשר לממשלה לתקוף בעזה. כמובן הכוונה לתקוף את חמאס שהוא ארגון טרור. אבל מה, חמאס הוא תנועת אחות של התנועה האסלאמית. כידוע בראשית שנות ה-70 הוקמה התנועה האסלאמית, סניף עזה. אגב היא הוקמה עוד לפני התנועה האסלאמית של הפלג הדרומי. איפשהו בשנות ה-80 היא הפכה לארגון טרור חמאס, שאיפשהו אחרי הגירוש מגוש קטיף השתלט על רצועת עזה. לכן ברור שאם התקציב כולל מיליארדים לתנועת אחות של חמאס הוא לא מתכוון לאפשר לתקוף את חמאס בעזה. אשר על כן ובכדי שמטרת החוק תשקף אכן את המטרות האמיתיות, כי אנחנו לא עושים צחוק מן החוק, קשה עד בלתי אפשרי שלא להכניס את המטרה הזו אף היא למטרות החוק.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
הסתייגות מס' 52: אנחנו גם מבקשים להוסיף למטרות החוק: "בנוסף מטרת חוק זה הינה לאפשר לממשלה שלא לתת קנסות על בנייה בלתי חוקית בנגב".
נימקנו כבר בהסתייגויות קודמות, הסברנו מדוע ברור שמטרות החוק הזה כפי שהן משתקפות מסדרי העדיפויות התקציביים ומתקציבי העתק שמושקעים בכדי לאפשר את המשך ההשתלטות והבנייה הבלתי חוקית בנגב, מכלל הן אתה שומע לאו. הרי לא ייתכן שביד אחת הממשלה תלבין ותעודד ותאפשר השתלטות על הנגב ומצד שני תבקש לאכוף את הבנייה הבלתי חוקית. אם המטרה היא להמשיך את ההשתלטות ממילא ניתן להסיק שהמטרה היא למנוע אכיפה כנגד בנייה בלתי חוקית בנגב. אשר על כן ובכדי שמטרת החוק תשקף אכן את מטרותיו האמיתיות, על מנת שלא נעשה צחוק מן החוק, אנחנו מבקשים כי מטרה זו תבוא לידי ביטוי במטרות החוק.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
הסתייגות מס' 53 אף היא בסעיף המטרות. אנחנו מבקשים בנוסף להוסיף: "מטרת חוק זה הינה לאפשר לממשלה לאבד את ההרתעה מול אירן".
תזכירו לי איזה סעיף עוסק במשרד החוץ?
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אם אתם זוכרים, אחת מן הביקורות שלנו על האופן שבו מוצג סעיף 09 הייתה שהוא מנוסח בצורה כללית מאוד, אך ורק, אם אני זוכר נכון, שתי תוכניות, האחת מחזיקה את התפעול בארץ והשנייה, על סך 1.3 מיליארד שקל, אם אני זוכר נכון, אמורה להחזיק את פעילות הנציגויות בחו"ל. שאלתי אז בהרחבה למה אין פירוט כפי שראינו במשרדים אחרים. קשה עד בלתי אפשרי לברוח מן התחושה שהאופן שבו מוצג התקציב, בצורה כוללנית ומבלי שאנחנו יכולים לעמוד על טיבו ועל טיב פרטיו, הינה לאפשר לשר החוץ הנוכחי לעשות בתקציב הזה כרצונו. ומכיוון ששר החוץ הודיע כבר שהוא התחייב לאמריקאים למדיניות "אין הפתעות", שזה אחד הדברים ששוחקים הכי הרבה את ההרתעה הישראלית מול אירן, מכיוון שההרתעה בנויה על כך שהאירנים יודעים שאנחנו לא כובלים את ידינו ולא שואלים אף אחד, אנחנו נעמוד על ביטחוננו ועל קיומנו ונמנע את החפצים להשמידנו בכל מחיר – הם חפצים בכל מחיר ואנחנו נמנע בכל מחיר – אשר על כן קשה עד בלתי אפשר לברוח מן התחושה שמטרתו של התקציב, בדגש על אופן הצגתו הכוללני וחסר הפירוט של תקציב משרד החוץ, היא לאפשר ליאיר לפיד להמשיך ולשחוק את ההרתעה הישראלית מול אירן. אשר על כן ובכדי שסעיף המטרות ישקף אכן את מטרותיו האמיתיות של החוק, אנחנו מבקשים לכלול מטרה זו במטרות.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
הסתייגות מס' 55, אף היא בסעיף המטרות. אנו מבקשים, ברשותכם חבריי, שיתווסף לחוק: "מטרת חוק זה לאפשר לממשלה לאבד את ההרתעה מול חמאס".
כאשר בסעיפי התקציב השונים, כפי שהרחבתי בעבר וברשות אדוני לא רוצה לחזור, אני סומך עליכם שאתם הקשבתם לדברים - -
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
- - יש מיליארדים רבים לתנועת אחות של חמאס, ברור שקשה עד בלתי אפשרי לברוח מן התחושה שמטרתו של החוק הינה לשחוק את ההרתעה הישראלית אף מול חמאס. אני לא רוצה לחזור על עצמי שוב ושוב אבל ברור שהמטרה של החוק צריכה לשקף את המטרה האמיתית שלו, הרי לא ייתכן שהמטרה תהיה שונה מן המטרה המשתמעת כפי שהיא יוצאת מסעיפי התקציב השונים כפי שמופיעים בחוק, אז אנחנו מבקשים שהמטרה הזו תתווסף.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אני משוכנע, אדוני, שאתה לא יכול שלא להעריך את העובדה שאני משתדל לקצר.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
אתמול כששאלנו את השאלה איפה נמצאים אותם 40 מיליון שקל במשרד התפוצות הסבירו לנו עוד פעם שזה ברזרבה. זאת אומרת, יש פה משהו שהוא בלתי מובן, במקום לכתוב אותו כסעיף ברור. ניסינו לבדוק. בינתיים הגענו לסדר גודל של 40 רפורמים במדינת ישראל, זה אומר בערך מיליון שקל עבור רפורמי, פחות או יותר זה התקציב. ניסינו לחפש איפה יש רפורמים במדינת ישראל וגילינו פחות או יותר 40, אולי 50 ואז יחלקו 750,000 שקל לנפש. גילינו תקציב מוזר. מצד אחד, הרפורמים טוענים ומקבלים מן המוסדות הלאומיים 15 מיליון דולר בשנה, שמשתמשים בהם לבג"צים בעיקר וליחסי ציבור, בניגוד לתקציב הישיבות שהולך ללחם וחלב. כל הזמן משווים את זה לתקציב הישיבות אבל הכסף שלהם הולך ברובו ליחסי ציבור וליועצים משפטיים. אני לא יודע אם בדקתם פעם בגייד-סטאר כמה כסף יוצא לייעוץ המשפטי. כאן ממשלת ישראל בהכרזה, בהחלטה, החליטה לתקצב את זה ב-40 מיליון שקלים נוספים. לא יכולים ב-5 מיליון שקל, ב-12 מיליון שקל – אפילו לחתולים שדיברנו עליהם שמנו 12 מיליון שקל, כאשר יש יותר חתולים מרפורמים במדינת ישראל, הרבה יותר ולפי התחשיב הזה היה צריך לתת הרבה יותר. שמים 40 מיליון שקל ומסתירים את זה מן החוק.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
החתולים הרפורמים עברו גיור קונסרבטיבי. ביקשנו כאן להכניס את זה למטרות החוק, ובאמת נצטרך לתקצב בנפרד את החתולים הקונסרבטיביים. שמטרות החוק באמת ישקפו את העניין הזה, שגם לקונסרבטיבים הם הולכים לתת כסף.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
הסתייגות מס' 57: בדומה להסתייגות הקודמת, אני רק רוצה להסביר. באופן כללי יש שתי מחלוקות. הגיור הרפורמי הוא מאוד ליברלי.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
הוא מאוד פתוח. בעצם יש בו כל מיני דעות. למשל על הכותל המערבי, אני לא יודע אם אתם יודעים, חלק מן הרפורמים, מן הפרופסורים והדוקטורים הרפורמים, אומרים שהכותל הוא קיר של בית מטבחיים ומקום להריגת יונים ולכן אין לו שום ערך ואסור שיהיה שום פולחן במקום שהיה בית מטבחיים ומקום לרציחת יונים. אני אומר את הביטוי במקור. אני מתפלא מאוד שממשלת ישראל משקיעה בעניין הזה הרבה כסף.
גם גיור – אתה יכול בעצם לבחור כמעט כל מה שאתה רוצה שיעבור בתהליך הגיור. בנצרות למשל יש יותר סדר, יש מים קדושים, יש איזשהו תהליך. בגיור הרפורמי זה מאוד מאוד אוניברסלי, כל אחד עושה מה שהוא רוצה. ממשלת ישראל דורשת ומכניסה את מערך הגיור – אני לא יודע אם אתה יודע כמה כסף מכניסים שם בשביל להכניס את זה בדלת האחורית ולהכיר דרך בתי המשפט בדבר הזה. אני חושב שזה צריך להיות משוקף בתקציב.
היו"ר ולדימיר בליאק
¶
אתה יודע למה אני יודע? כי אני צפיתי בנאום המפורסם שלך בפיליבסטר בחוק ההוא בכנסת הקודמת.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
אתה לא יודע כמה עוד דברים מעניינים גיליתי מאז על הרפורמים. למשל את הסיפור של בית המטבחיים גיליתי רק לאחרונה, שהם כתבו במכתבים שהם כועסים מאוד בכלל למה אנשים הולכים למקום הזה כי הוא מקום נוראי. זה דבר שגיליתי רק בימים האחרונים. וגם על נושא הגיור הרפורמי גיליתי בימים האחרונים. אז אני מבקש להכניס את זה למטרות החוק.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
אנחנו בהסתייגות מס' 58. אני שוב מבקש, יש לנו כמה משרדים, מעבר למשרד התפוצות ולכל המשרדים שנמצאים תחת משרד ראש הממשלה ומשרדי אלקין לשעבר, יש עוד משרדים שעוסקים בנושא הגבולות ובנושאים אחרים, ומנסים להסתיר את זה. אבל שוב, כפי שאמרנו, מכיוון שהממשלה תלויה בקולות של אנשים מאוד מאוד ספציפיים, והיא תלויה בהם, אז היא לא יכולה לפעול ככל העולה על רוחה ולעשות דברים שבעבר מדינת ישראל יכלה לעשות. לכן אני חושב שצריך להיות ברור בתקציב: לפני סעיף 1 יבוא: "מטרות החוק – בנוסף מטרת חוק זה לאפשר לממשלה לאשר הברחות נשק בגבול לבנון". מכלל הן אתה שומע לאו.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
רביזיה.
דרך אגב, אם לא הייתי ברור, גם ב-56 ו-57 אני מבקש רביזיות וגם ב-58. יכול להיות שלא שמתי לב ולא ביקשתי רביזיה בשני הסעיפים הקודמים.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
בהסתייגות מס' 59: לפני סעיף 1 יבוא: "מטרת החוק – בנוסף מטרת חוק זה לאפשר לממשלה לאשר הברחת נשק בגבול מצרים".
מכיוון שגבול מצרים הוא גבול מאוד מאוד ארוך ומאוד מאוד מורכב, והוא מורכב מהרבה שבטים, וחלקם האחים שלהם ובני הדודים שלהם נמצאים כאן ויש להם כל מיני אינטרסים – אלה אינטרסים כלכליים לא פשוטים, לא בטוח שהם אפילו אינטרסים לאומיים. יכול להיות שזה יעלה לממשלה מאות מיליארדים להעביר לשם. אני לא יודע אם אתם מודעים לכך אבל חלק גדול מ-922 – אנשי הרשימה המשותפת ורע"מ מודעים לזה – הגיע כסף לידי ארגוני פשיעה שמאיימים על ראשי ערים בוועדות המכרזים. עכשיו אנחנו מדברים על הרבה יותר כסף שהולך להגיע לשם ואין פיקוח, כי המשטרה לא מוכנה לעסוק בפשיעה במגזר הערבי, כולנו יודעים את זה, וגם לא עושים כלום.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
לכן אני חושש שבגלל הדבר הזה – אני לא רק חושש, אני חושש שיש מקום לחשש הזה – יאפשרו לאותם ארגוני פשיעה, שקשורים גם לארגוני פשיעה כאן, להבריח נשק ממצרים. והנשק שמוברח שם הוא לא על רקע לאומי אלא על רקע כלכלי.
היו"ר ולדימיר בליאק
¶
אני יכול לעבור להצבעה? תודה אדוני. מי בעד ההסתייגות? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
ההסתייגות לא אושרה.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
אני מבקש רביזיה גם על ההסתייגות הזאת. אני חושב שלא מספיק הפנמתם את העניין.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
בהסתייגות מס' 60: לפני סעיף 1 יבוא: "מטרת החוק – בנוסף מטרת חוק זה לאפשר לממשלה לאשר הברחת סמים בגבול לבנון".
אחרי שגמרנו עם ארגוני הפשיעה בדרום אנחנו עוברים לארגוני הפשיעה בצפון. גם שם יש עניינים משותפים להרבה ארגונים באזור שעובדים ביחד. מכיוון שממשלת ישראל לא מעוניינת מבחינה תקציבית להשקיע את מה שצריך בשביל לעצור את הדבר הזה אז אני חושב שזה צריך להשתקף במטרות החוק. "מטרת החוק – בנוסף מטרת חוק זה לאפשר לממשלה לאשר הברחת סמים בגבול לבנון".
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
היושב-ראש, אם לחבר הכנסת עבאס יש הסתייגויות אז כדאי שנעשה הפסקה וניתן לו.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אני רק אומר שאני מוכן לוותר, לעשות לרגע הפסקה ולתת לו להכניס הסתייגויות. הוא נתן לי לדבר היום במליאה.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
הסתייגות מס' 61: אנחנו עדיין בסעיף מטרות החוק. אנחנו מבקשים להוסיף: "בנוסף מטרת חוק זה הינה לאפשר לממשלה לאשר הברחת סמים מגבול מצרים".
להווה ידוע שתנועת האחים המוסלמים הוקמה ב-1924 באיסמעיליה שבמצרים.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אז יכול להיות שזה עלה במחשבה ארבע שנים קודם.
בקיצור ולעניין, כידוע תנועת האחים המוסלמים במצרים התפרנסה – הם לא יודו בזה כמובן כי אסור סמים וכולי – בין היתר מהברחות סמים, דבר ידוע באזורנו. ומכיוון שהתנועה האסלאמית, שרע"מ נוסדה ממנה, רע"מ היא בעצם המפלגה שמייצגת את התנועה האסלאמית, שהיא כידוע תנועת-בת של האחים המוסלמים, שהוקמה ב-1928 – אני מתקן – באיסמעיליה שבמצרים, ברור, בהינתן שרע"מ היא שותפה בכירה בקואליציה ובהינתן שכפי שראינו, למדנו מסעיפי התקציב השונים ומהחלטת הממשלה שנשלחה לנו היום ב-00:03 בלילה, ברור, לא ייתכן להניח שהתקציב יסתור את עצמו מיני ובי, ביד אחת יחזק את התנועה האסלאמית, תנועת-הבת של האחים המוסלמים, שהתפרנסה במידה רבה מאוד מהברחת סמים, וביד שנייה תנסה להיאבק בהברחת הסמים מגבול מצרים. לכן קשה עד בלתי אפשרי, אדוני, לברוח מן התחושה שמטרתו האמיתית של החוק היא בין היתר למנוע טיפול בהברחות. ואשר על כן ובכדי שמטרת החוק תשקף אכן את מטרתו ולא נעשה צחוק מן החוק, נבקש להוסיף את המטרה הזו לחוק.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
הסתייגות מס' 62: אנחנו עדיין בסעיף מטרות החוק. בנוסף למטרות האמורות לעיל אנחנו רוצים להוסיף מטרה נוספת: "מטרת חוק זה הינה לאפשר לממשלה לאשר הברחת עובדים זרים מגבול מצרים".
מנסור עבאס (רע"מ – רשימת האיחוד הערבי)
¶
בצלאל, אפתיע אותך במשהו. אתה יודע שמדינת ישראל לא מגדירה את תנועת האחים המוסלמים כתנועת טרור?
מנסור עבאס (רע"מ – רשימת האיחוד הערבי)
¶
לא במצרים ולא באף מקום, היא לא מגדירה את תנועת האחים המוסלמים כתנועת טרור.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אני חושב שאנחנו יכולים לסגור את הסוגיה עכשיו. שאלתי את אדוני במליאה בשבוע שעבר האם הוא מוכן לגנות טרור, איך הוא מגדיר את מותו של לוחם צה"ל. זה נורא פשוט.
מנסור עבאס (רע"מ – רשימת האיחוד הערבי)
¶
אתה יכול לבקש מן המל"ל את רשימת הארגונים שמוגדרים כתנועות טרור ותראה שתנועת האחים המוסלמים לא נמצאת שם.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
זה לא אומר שהיא לא תומכת טרור. יכול להיות שהיא לא תנועת טרור בעצמה.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
הבעיה היא שהוא קרע לי את חוט המחשבה אז ברשותך אנסה לטוות מחדש את חוטי המחשבה שלי.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
לא אאריך בהסתייגות הזאת מכיוון שהסברתי את העיקרון בהסתייגות הקודמת.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
תעשיית ההברחות לסוגיה השונים, יש רבים המתפרנסים ממנה במצרים ומסביב לה. מכיוון שתנועת האחים המוסלמים הוקמה במצרים באיסמעיליה ב-1928, ומכיוון שהתנועה האסלאמית הינה תנועת-בת של האחים המוסלמים, ומכיוון שמפלגת רע"מ הינה מיסודה של התנועה האסלאמית, ומכיוון שהיא שותפה בכירה בקואליציה, ומכיוון שכפי שראינו כאן סעיפי התקציב השונים משקפים מיליארדים רבים שהוזרמו למפלגה הזאת, קשה עד בלתי אפשרי, אדוני היושב-ראש, לחמוק מן התחושה ולפיה בין יתר מטרותיו של חוק התקציב כפי שהן משתקפות מסדרי העדיפויות שנקבעו בו בהתאם לסעיפי התקציב השונים, בין יתר מטרותיו גם למנוע את הטיפול ולא לגדוע את פרנסתם של אנשי מצרים, ששם ב-1928 הוקמה גם התנועה האסלאמית, ולא אחזור על כל היתר. אשר על כן ובכדי שמטרת החוק אכן תשקף את המטרות האמיתיות שלו נבקש להוסיף - - -
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
הסתייגות מס' 63: אנחנו עדיין בסעיף מטרות החוק ואנחנו מבקשים להוסיף מטרה נוספת: "מטרת חוק זה הינה לאפשר לממשלה לאשר כניסה של בצלם למוסדות החינוך".
תקציב החינוך גדל וניסינו פה להבין לעומק בשעת לילה מאוחרת מה בדיוק מהותן של התוספות התקציביות שהוספו למשרד החינוך ולא קיבלנו תשובות מספקות. מאידך גיסא, אנחנו מכירים כבר את המפלגות השותפות לקואליציה, את האג'נדה שלהן. ראינו בימים האחרונים איך אפילו מפלגות כמו מפלגת העבודה ומרצ מסתייגות מהחלטת שר הביטחון להכריז על שישה ארגוני טרור כארגוני טרור, עוטפים אותם במסווה של ארגוני זכויות אדם.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
בצלם אף היא יצאה בשצף קצף כנגד החלטתו של שר הביטחון. אשר על כן, אם עושים אחד ועוד אחד, תקציב חינוך גדול ומפלגות שבוודאי תומכות בהכנסת ארגון בצלם ודומיו למערכת החינוך, קשה עד בלתי אפשרי לברוח מן התחושה שחלק מן התקציב הזה יאפשר את כניסתו של בצלם למוסדות החינוך. ואשר על כן ובכדי שמטרות החוק ישקפו אכן את מטרותיו האמיתיות כפי שמשתקפות - -
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
הסתייגות מס' 64: כפי שאדוני מבין אני לא נוהג לנמק הסתייגויות שאני לא מצליח לעמוד באופן אמיתי מאחורי ההנמקה, ולא כל כך ברור לי, כתוב: "לאשר כניסה של נשים לכותל". אין שום פסול בכך.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
כן, יש עזרת נשים בכותל, הכול בסדר. אני מבקש למחוק את ההסתייגות הזאת בבקשה.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
נעבור להסתייגות מס' 65. אנחנו רוצים להוסיף מטרה נוספת למטרות החוק: "מטרת חוק זה הינה לאפשר לממשלה לאשר כניסה של שוברים שתיקה למוסדות החינוך".
בהזדמנות הזאת, שימו לב שבכל ההסתייגויות הללו מופיעה המילה "בנוסף". אני רוצה בקצרה להרחיב על כך שאין זה מן הנמנע שחוק אחד יקדם מטרות רבות. יש דיון ארוך מאוד, שגם בוועדה כאן בחוקים שונים נדון כבר - -
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
- - האם סעיף המטרה צריך אכן לכלול את כל מטרות החוק או יכול להיות מאוד תמציתי. אנחנו סבורים, גם אם ניתן להלום מצב שבו בחוק ספציפי סעיף המטרה ינוסח בצורה ממוקדת יחסית, בחוק כל כך משמעותי, שקובע את כל תוכנית העבודה של הממשלה, את סדרי העדיפויות התקציביים, שכאמור משקפים סדרי עדיפויות ערכיים של חברה, אנו סבורים כי מטרות החוק צריכות להופיע במפורט. אני חושב שזה יעזור מאוד גם להגן על החוק בבג"ץ מכיוון שכאשר המטרות יהיו ברורות ניתן יהיה אחר כך להוכיח את הקשר שבין הסעיף התקציבי הרלוונטי למימוש המטרה האמורה. בזה אני רק מסביר למה הסעיפים האלה הם בנוסף או כפילות.
עכשיו לגופה של ההסתייגות, אפנה את הפרוטוקול להסבר על הסתייגות מס' 63.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
בשביל לקצר, אדוני, לפני שאפילו ביקשת, אני לא רוצה לחזור על כל ההסבר אבל אני מפנה להסבר של הסתייגות מס' 63. אני רק מבקש גזרה שווה בין ארגון בצלם לארגון שוברים שתיקה.
היו"ר ולדימיר בליאק
¶
תודה רבה, אני מודה לך מאוד. מי בעד ההסתייגות? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
ההסתייגות לא אושרה.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
הסתייגות מס' 66: אף היא בסעיף המטרות ואף היא, כאמור לעיל, בנוסף אך לא במקום. כפי שאמרנו שמן הראוי שכלל המטרות ישוקפו בסעיף המטרה, בוודאי בחוק כל כך משמעותי כמו חוק התקציב, אשר על כן אנחנו מבקשים להוסיף מטרה נוספת: "מטרת חוק זה הינה לאפשר לממשלה לאשר כניסה של תנועת החרם למוסדות החינוך".
גם כאן, בכדי להיענות לבקשתו של אדוני ולקצר, אפנה להסבר שהיה בהסתייגות מס' 63 שהתייחס לבצלם ואחר כך להסתייגות מס' 65 שהתייחסה לשוברים שתיקה. כאן אנחנו מדברים על תנועת החרם בכללותה. שוב, בשל הסעיף התקציבי הגדול של משרד החינוך, בשל ההרכב הקואליציוני – קשה עד בלתי אפשרי לברוח מן התחושה שאף מטרה זו נכללת במטרות החוק ואנו מבקשים לשקף זאת בסעיף המטרה בכדי שהחוק לא יעשה צחוק.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
הסתייגות מס' 67: אף היא בסעיף המטרה ואף היא בנוסף כאמור לעיל. בוודאי בחוק כל כך גדול, דרמטי ומשמעותי, מן הראוי שכלל המטרות יופיעו בו. אנחנו מבקשים להוסיף מטרה נוספת: "מטרת חוק זה הינה לאפשר לממשלה לאשר לבדואים בנגב לבנות ישובים בצורה בלתי חוקית".
האמת היא שהסתייגות כזו אני סבור שלא כל כך צריך להסביר.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אם דיברנו על המיליארדים הרבים שמוזרמים להמשך ההתפשטות הבדואית בנגב. לו היו רוצים שהבנייה תהיה חוקית אז נניח בהחלטת הממשלה שחבר הכנסת מנסור עבאס דורש כרגע מן הממשלה היו מגדירים מרחב הסדרה ברור, היו קובעים תנאי מינימום של 80% מן הפזורה שאמורה להיכנס, והיו שומרים על חילופי שטחים וכולי וכולי. האופן שבו זה נעשה מלמד שלא מדובר על הסדרה אלא על הפקרה, וממילא ברור שמטרת חוק תקציב זה הינה לאפשר לבדואים בנגב להמשיך ולבנות ישובים בצורה בלתי חוקית. כאמור לעיל אנחנו סבורים כי סעיף המטרה צריך לשקף את מטרות החוק כפי שהללו באים לידי ביטוי בסעיפי התקציב השונים. אשר על כן אנחנו מבקשים להוסיף מטרה זו אל מטרות החוק.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
הסתייגות מס' 68: אף הוא בסעיף המטרות, אף היא מבקשת להוסיף מטרה נוספת, שאנו סבורים שקשה עד בלתי אפשרי לברוח מן התחושה שהיא מונחת בעומק כוונותיהם של מנסחי החוק, אלו שחילקו את סעיפי התקציב למטרות השונות על בסיס התפיסות הערכיות השונות. אנו סבורים כי מטרה נוספת נכללת בו, והיא: "לאפשר לממשלה לאשר לבדואים בנגב לגנוב חשמל".
כידוע ישנה תופעה שקשה להסתירה – אולי אנמק גם את ההסתייגות הבאה במקביל, זה יחסוך לך, כי הסתייגות מס' 69 מדברת על גנבות מים. יש גנבות מים, יש גנבות חשמל. למי שלא יודע, הכוונה היא להתחברות פירטית לקווי מים או לקווי חשמל. למרבה הצער, זו תופעה שכיחה.
דיברתי בהסתייגויות קודמות על כך שמטרותיו של החוק הזה כפי שהן משתקפות בסעיפי התקציב השונים, ובפרט בתקציבי העתק שהופנו במסגרת ההסכמים הקואליציוניים עם מפלגת רע"מ להתיישבות הבדואית בנגב, בסוף מטרת החוק הינה למנוע את המשילות, וכפי שאדוני בוודאי זוכר הסברתי את הזיקה בין משילות לריבונות, אשר היא איננה עניין תיאורטי. כאשר החוק חותר לקעקע את המשילות ואת הריבונות בנגב בוודאי שלא ניתן להלום טענה שהוא איננו מבקש לעודד את המשך גנבות החשמל והמים. אשר על כן, ובכדי שמטרת החוק תשקף אכן את המטרות האמיתיות שלו והחוק לא יעשה צחוק, אנחנו מבקשים להוסיף אף את שתי המטרות הללו. אאשר לאדוני להצביע בהצבעה אחת על שתי ההסתייגויות אם היועץ המשפטי יגיד שזה אפשרי. אנו מבקשים כי שתי המטרות הללו יתווספו בנוסף לכל המטרות הקודמות.
היו"ר ולדימיר בליאק
¶
אני מודה לאדוני. הסתייגות מס' 68, מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
ההסתייגות לא אושרה.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אני בהסתייגות מס' 70: גם היא בסעיף המטרה, גם היא בנוסף. כפי שאמרתי, בחוק כל כך חשוב, כל כך משמעותי וכל כך דרמטי מן הראוי שכלל המטרות יובאו לידי ביטוי בסעיף המטרה, שלא ינוסח בצמצום. בנוסף אנחנו מבקשים להוסיף מטרה נוספת: "מטרת חוק זה הינה לאפשר לממשלה לאשר לבדואים בנגב להמשיך לגנוב ציוד מבסיסי צה"ל בדרום".
האמת היא שאני אשקול להסכים לוותר על ההסתייגות הזאת אם מר עבאס שנוכח כאן בחדר יאמר שהוא מוקיע ומגנה את התופעה הקשה מאוד של גנבות ציוד מבסיס צה"ל בדרום, בסיס נבטים ואחרים, בסיסי האימונים של צה"ל. אין זה סוד כי רבים מן התושבים הבדואים מופיעים בטרקטורונים אל תוך האימונים, גונבים שלל תחמושת, פלאפונים, ציוד של החיילים והלוחמים. אני מזכיר את אותו אירוע של כניסה לבסיס נבטים, בסיס חיל האוויר.
כאמור לעיל ולהלן, על בסיס סדרי העדיפויות והקצאות התקציבים הגדולות, ובכללן הקצאה לתנועה האסלאמית, שתביא לאובדן המשילות והריבונות בנגב, בוודאי שלא ניתן לטעון טענה ולפיה החוק איננו מבקש לקדם גם תכלית זו של מתן אפשרות לבדואים להמשיך לגנוב מבסיסי צה"ל. אשר על כן ובכדי שמטרת החוק תשקף אכן את המטרות עצמן נבקש מכבודכם להצביע בעד הוספת המטרה הזו, בכדי שמטרות החוק תהיינה ברורות.
מנסור עבאס (רע"מ – רשימת האיחוד הערבי)
¶
בצלאל, אני איש שלטון החוק, רוצה משילות, רוצה שהמדינה תקיים את חלקה בחוק, תשרת את אזרחיה, ושהאזרחים יכבדו גם הם את החוק.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
לא נמצא לי אף פעם נשק בבגז'. התכוונת לעלילה על ה-700 ליטר, שגם הם לא היו ולא נבראו, בוודאי שלא נשק.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
אנחנו רוצים למגר אותו לא מאנשים שומרי חוק אלא מכאלה שטובחים ביהודים עם רובים ועם אבנים ובקבוקי תבערה.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
נשק צריך להיות רק לכוחות הביטחון, לא למאבטחים, לא לאף אחד עם רישיון. צה"ל והמשטרה, ופה זה נגמר.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
תתבייש לך. אתה לא ראוי להיות במדינה הזאת בכלל. אחד כמוך לא ראוי להיות במדינה הזאת.
היו"ר ולדימיר בליאק
¶
חבר הכנסת כסיף וחבר הכנסת כץ, אנחנו סיימנו בזה ואנחנו עוברים להסתייגות הבאה. תודה.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
כאות הוקרה לדבריו של חבר הכנסת עבאס אני מבקש למחוק את הסתייגות מס' 71.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
בהזדמנות זו אני מבקש להזמין את חברת הכנסת נעמה לזימי לשבות אצלי בקדומים בשבת, להתרשם ממצב הצירים והביטחון בישוב ולהבין מדוע לצערי הרב אני נאלץ - - -
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אמרתי מדוע אני נאלץ לשאת נשק. הייתי שמח מאוד אם מצב הביטחון לא ידרוש זאת.
היו"ר ולדימיר בליאק
¶
אנחנו עוברים להסתייגות הבאה. בהזדמנות אחרת אדוני יסביר למה הוא נאלץ לשאת נשק, לא הפעם.
היו"ר ולדימיר בליאק
¶
אבל זה מתחבר נהדר להסתייגות מס' 72, שמבקשת אף היא להוסיף מטרה נוספת, ושוב, לא במקום אלא נוספת. לאור חשיבותו של חוק התקציב כלל המטרות אמורות להופיע בו. אנו מבקשים להוסיף סעיף ולפיו: "מטרת חוק זה הינה לאפשר לממשלה לאפשר לבדואים להמשיך לגנוב נשק מבסיסי צה"ל בדרום".
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
מכיוון שאת הזכרת את הנשק אני צריך להסביר מדוע אני סבור כי מטרתו של החוק הזה הינה לאפשר לבדואים להמשיך לגנוב נשק מבסיסי צה"ל בדרום.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
גנבת הנשקים, מעבר לעובדה שהיא כמובן מסוכנת ולפעמים הנשק עצמו משמש למטרות חמורות מאוד, הגנבה מאפשרת סחר, והסחר מכניס כסף, והכסף נכנס למצביעיה של מפלגת רע"מ. מכיוון שהממשלה חפצה ביקרה של מפלגת רע"מ, לכן עופר כסיף, המתחרה של מפלגת רע"מ, נמצא בהיסטריה מן הממשלה הזו.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
ברור שהממשלה כחלק ממטרותיה בתקציב תבקש לאפשר למצביעי רע"מ להמשיך ולהתפרנס, בין היתר מגנבת נשקים. אגב גנבת הנשקים הזו היא חלק מן הסיבה שאני צריך להסתובב עם נשק, מכיוון שהנשק הזה מגיע אחר כך לידי ידיים של טרור.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אשר על כן ובכדי שמטרות החוק ישקפו אכן את המטרות האמיתיות, בכדי שלא ניתן יהיה לטעון אחר כך שדברים הוסתרו ואז שמא החוק ייפסל בבג"ץ, אני סבור שמן הראוי שמטרה זו תקבל את ביטויה במפורש במטרות החוק.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
הסתייגות מס' 73: אף היא בסעיף המטרות, אף היא מבקשת להוסיף מטרה נוספת כאמור לעיל ולהלן בדבר חשיבות פירוט המטרות הנוספות בחוק דרמטי ומשמעותי כמו חוק התקציב. אנו מבקשים להוסיף מטרה נוספת והיא: "מטרת חוק זה הינה לאפשר לממשלה לאשר לבדואים לנהוג בפראות בכבישי הנגב".
אף הסתייגות זו נגזרת מן ההסתייגויות האמורות לעיל באשר למטרותיו של חוק זה לפגוע במשילות ובריבונות של מדינת ישראל בנגב. צריך להבין שמשילות לא באה לידי ביטוי בתופעה אחת. מדובר במגוון תופעות של גנבה ושל פרוטקשן ושל בנייה לא חוקית ושל ריבוי נשים וכן הלאה, ובין היתר נהיגה פרועה, שמסוכנת ומסכנת חיים. קשה עד בלתי אפשרי לברוח מן התחושה שעל רקע סעיפי התקציב השונים וסכומי העתק שהוקצו לרע"מ ולאובדן המשילות והריבונות בנגב לא ניתן להלום טענה שממשלה שמבקשת להתפרק מן המשילות והריבונות תבקש למנוע את הנהיגה הפרועה של הבדואים בנגב. אשר על כן אני סבור כי מטרה זו, לצערי הרב, הייתה בראשם ובמחשבתם של מנסחי החוק ומחלקי סעיפי התקציב השונים. אשר על כן ובכדי שמטרות החוק ישקפו את מטרות החוק המטרות האמיתיות, בכדי שהחוק יהיה תקף יותר בבג"ץ, אנו מבקשים כי מטרה זו תתווסף במפורש אל מטרות החוק.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
לשם חתרתי, ברור. אז גם סעיף זה צריך להיות בסעיף המטרות ואף הוא סעיף נוסף, אשר איננו בא במקום סעיפים אחרים. אנו מבקשים להוסיף מטרה נוספת והיא: "מטרת חוק זה לאפשר לממשלה לאשר נישואים אזרחיים".
אני רק רוצה להבהיר, זה לא שאנחנו מבקשים להוסיף מטרות. אלה מטרות שליליות שאנחנו סבורים שמן הראוי היה שלא ייכללו במטרות החוק. רק שאנו סבורים כי משתמע מן החוק על רקע סעיפי התקציב השונים שזו אכן מטרה, וכפי שאמרתי לעיל ואומר להלן אני סבור שמטרות נסתרות - - -
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אדוני רק מוכיח את טענתי, שברור שאופן חלוקת התקציבים בסעיפים השונים כפי שהדבר מביא לידי ביטוי את עולם הערכים ההשקפתי שמונח ביסוד סדרי העדיפויות התקציביים, ועל רקע העובדה ששרת התחבורה תומכת בנישואים אזרחיים ותקציבה הוא מהגדולים אי פעם, תקציב משרד התחבורה, בעיקר תקציב הפיתוח של משרד התחבורה הוא מהגדולים אי פעם מאז קום המדינה - - -
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
כן, אבל בהינתן שתקציב משרד התחבורה הינו הגדול ביותר מאז קום המדינה, ובהינתן ששרת התחבורה הצהירה בצורה פומבית על רצונה וכוונתה לאשר נישואים אזרחיים, סביר להניח שהתקציבים הללו נועדו בין היתר לקדם את הנישואים האזרחיים. בהינתן שלרע"מ כל כך חשוב להישאר בממשלה עד כדי כך שהם יסכימו אפילו לוותר על אמונתם ולהסכים לנישואים אזרחיים, כפי שהם הסכימו ללגליזציה של קנביס למרות שהם עטפו את זה באמירות כאילו מדובר בקנביס רפואי, למרות שמדובר בפירוש שימכרו אותו מחוץ לבתי המרקחת כך שברור שהוא יזלוג לידיים אחרות, אבל מאחר ולרע"מ חשוב יותר לשמור על שלמות הקואליציה, כמעט בכל מחיר, ברור שהם לא יטרפדו את המטרה שאדוני חושב שהיא חשובה ואני חושב שהיא שלילית של קידום נישואים אזרחיים. אשר על כן נבקש כי מטרה זו, שכאמור מונחת ביסוד החוק, תבוא לידי ביטוי גם באופן מפורש בחוק וכי היא תוסף לסעיף המטרות של החוק.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
הסתייגות מס' 75: אף היא בסעיף המטרה, אף היא בנוסף כאמור לעיל בדבר חשיבות פירוט המטרות בחוק כל כך משמעותי כמו חוק התקציב. אנו מבקשים להוסיף מטרה נוספת ולפיה: "מטרת חוק זה הינה לאפשר לממשלה לבטל את בית הדין הרבני".
מי שהיה כאן אתמול בשעת לילה מאוחרת זוכר עד כמה הלנו על דלות תקציביו של בית הדין הרבני, על הפער הבלתי ניתן להסביר בין תקציב בית הדין הרבני לתקציב בית הדין האזרחי, על ההתעלמות המופגנת במסגרת חוק התקציב מדוח ועדת פלוס שיצרה את ההשוואה בין תקציבי בתי הדין הרבניים לתקציבי בתי המשפט בכל פרמטר והראתה את דלות התקציבים, הן בתקני דיינים, הן בתקני עוזרים משפטיים, הן בתקני מזכירות, הן בתקני בינוי. קשה עד בלתי אפשרי לברוח מן התחושה שאחת ממטרות החוק, כמעט הייתי אומר הגלויות, לא ניתן להסתיר זאת, הינה להביא לסגירתם של בתי הדין הרבניים. ואשר על כן ובכדי שמטרת החוק תשקף אכן את המטרות האמיתיות האמורות בו ובכדי שלא נעשה את החוק צחוק, אנו מבקשים כי מטרה זו תופיע במפורש בסעיף המטרות.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אני עובר להסתייגות מס' 76. חברת הכנסת שפק, אני מציע שגברתי תקשיב היטב מכיוון שהדבר נוגע אליה ללא כל ספק. גם כאן אנחנו עדיין בסעיף המטרה ואנחנו מבקשים להוסיף מטרה נוספת. כאמור היא איננה מטרה המחליפה את האחרות אלא נוספת, בכדי שכלל המטרות יופיעו בחוק חשוב כל כך כמו חוק התקציב. אנו מבקשים להוסיף: "מטרת חוק זה הינה לאפשר לממשלה לבטל את הטבות המס לישובי עוטף ישראל.
נירה שפק (יש עתיד)
¶
אנחנו מטפלים, ברוך השם, שזה ימשיך ויהיה עד שנביא למצב שגם את זה לא נצטרך כי נביא למצב של שלום עולמי. מה אתה אומר?
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אני שמח ומודה לגברתי על ההזדמנות לחדד, ולמרות שכבר חידדתי את זה בהסתייגויות קודמות אשוב ואחדד זאת בשנית, ואולי אפילו בשלישית. כאשר אנחנו מבקשים במסגרת ההסתייגויות להוסיף מטרות חדשות אין זה אומר שאנחנו חושבים שהמטרות הללו ראויות. נהפוך הוא, כל המטרות שביקשנו להוסיף אנו סבורים כי הן מטרות שליליות ואף הרסניות ומסוכנות למדינת ישראל, הן אינן מטרות צודקות שמן הראוי לקבל. דא עקא שאנו סבורים כי מקריאת חוק התקציב על סעיפיו השונים, מניתוח סדרי העדיפויות התקציביים המשקפים כאמור לעיל סדרי עדיפויות ערכיים, ועל רקע ההרכב הקואליציוני והמצעים והאג'נדות של המפלגות המרכיבות של הממשלה, שהן אלה שסיכמו ביניהן על התקציב, קשה עד בלתי אפשרי לברוח מן התחושה שהמטרות הללו, השליליות, חברת הכנסת שפק, מונחות ביסוד החוק. כל מה שאנו מבקשים הוא שהמטרות הללו ישוקפו, לא יהיו נסתרות וצריך יהיה לעבוד קשה ולהסיק אותן במשתמע אלא הן ייכתבו במפורש, בכדי שלמשל חברת הכנסת שפק תבין שזו אחת ממטרות התקציב. מאחר וגם היא מסכימה שזו מטרה רעה אזי היא תתנגד לתקציב ותמנע את מימוש אותה המטרה הרעה.
בכדי לקצר אוותר על ההסבר אבל מקריאת החוק על סך סעיפיו ותקציביו ברור שאף זו אחת מן המטרות השליליות, חברת הכנסת שפק, שמונחות ביסודו.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
נבקש שהדברים ייכתבו ואבקש הפעם, אדוני, שאתם תסכימו להסתייגות מכיוון שאז אם חברת הכנסת שפק תראה את זה אולי היא תצליח לבטל את הגזרה ולהוציא את המטרה הזאת, ואם היא תצליח להוציא אותה מתוך החוק אני גם אסכים למחוק אותה מתוך סעיף המטרות, שכאמור אמור לשקף את האמור בתקציב.
היו"ר ולדימיר בליאק
¶
אני מודה לאדוני על השאיפה לקצר. מי בעד ההסתייגות? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
ההסתייגות לא אושרה.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
הסתייגות מס' 77: אף היא בסעיף המטרות, אף היא מבקשת להוסיף מטרה נוספת, כאמור לעיל ולהלן, בדבר החשיבות של ביטוין המפורש של כלל המטרות, שלא יהיו נסתרות בסעיפי התקציב. אנו מבקשים להוסיף מטרה נוספת ולפיה: "מטרת חוק זה הינה לאפשר לממשלה לבטל את הרשות המחוקקת".
למען האמת זה מאוד מאוד קל. הרי רק היום, לפני שעות ספורות הגעתם לכאן והורדתם 20 תקנים בשיאי כוח האדם של תקציב הכנסת. מה זה אם לא להביא לסגירתה של הרשות המחוקקת?
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
הרי ברור שאם אתם מוסיפים תקנים, הרי לא מדובר על תקני חברי כנסת מכיוון שהמספר 120 הוא קבוע. כנראה מדובר על תקנים נוספים של פקידים ויועצים משפטיים, לא אלה של הוועדה מכיוון שהללו מסייעים לנו לבצע את תפקידנו על הצד הטוב ביותר, אבל ישנם יועצים משפטיים שאינם מבינים את תפקידם לסייע לחברי הכנסת לממש את תפקידם אלא חושבים שתפקידם של היועצים המשפטיים הוא לבוא במקומה של הרשות המחוקקת. תוספת של 21 תקנים בוודאי תפגע אנושות ברשות המחוקקת. אני שמח, אגב, שאתה לוקח אותי ברצינות ועוקב אחריי ומקפיד לתקן אותי בתקנון. מאחר וקשה עד בלתי אפשרי לברוח מן התחושה שזו אחת המטרות האמיתיות בחוק, אנו סבורים כי מן הראוי שהיא גם תבוא לידי ביטוי בצורה מפורשת בסעיף המטרות.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אנחנו בהסתייגות מס' 78: אף היא בסעיף המטרה, אף היא מבקשת להוסיף מטרה נוספת, כאמור לעיל. לא אחזור, לבקשת אדוני.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
לבקשת אדוני אני לא אחזור מדוע כה חשוב בחוק כה חשוב שכלל המטרות יבואו לידי ביטוי.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אזי אנו מבקשים להוסיף – אחדד בשביל חברת הכנסת שפק: איננו מבקשים להוסיף, אנו סבורים כי היא קיימת ומבקשים שהדבר יבוא לידי ביטוי גם בסעיף המטרה בצורה מפורשת בכדי שמטרות החוק יאמרו במפורש. המטרה שאנו סבורים כי למרבה הצער אין מנוס מלהוסיף לסעיף המטרות: "מטרת חוק זה הינה לאפשר לממשלה לבטל את חוק הלאום".
פורסם היום שבוועדה למינוי שופטים, באחת מוועדות המשנה, נפסלה מועמדותו של ד"ר אביעד בקשי למשרת שיפוט בבית המשפט המחוזי בשל תמיכתו בחוק הלאום. הדברים, כך על פי מקורות יודעי דבר, נאמרו במפורש בוועדה. באיזה סעיף מופיע משרד המשפטים?
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
כאשר הממשלה מגדילה את תקציב משרד המשפטים ובתוכו כאמור מגדילה את הפער בין תקציב משרד המשפטים לבין תקציב מערכת בתי הדין הרבניים, מגדילים את תקציב משרד המשפטים, פוסלים למשרות שיפוט משפטנים מקצועיים נטולי פניות אך בשל תמיכתם בחוק הלאום, ברור שאחת מן המטרות של החוק היא להביא לביטולו של חוק הלאום. כאמור לעיל ולהלן מן הראוי להוסיף מטרה זו למטרות החוק.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אני חושש שהסירוב של הקואליציה להסכים לכתוב במפורש מטרות שברור מתוך החוק על סעיפיו השונים, מסדרי העדיפויות התקציביים המשקפים סדרי עדיפויות ערכיים, הדבר עלול לפגום בלגיטימציה של החוק בשל התחושה הציבורית, וממילא גם התחושה של שופטי בג"ץ, שנעשו כאן ניסיונות להסתרה. אז אני מציע לכם כן להקשיב הפעם להנמקה שלי ולשקול אותה בחיוב לטובתכם, לטובת מדינת ישראל.
פה אנחנו מבקשים להוסיף – אדוני רוצה להסביר שזה בנוסף, נכון? ברור שזה לא במקום – "מטרת חוק זה הינה לאפשר לממשלה לבטל את חוק השבות".
ממשלה שנשענת על גורמים אנטי ציוניים תומכי טרור, שחותרים תחת זהותה וקיומה של מדינת ישראל כמדינה יהודית, בוודאי יחתרו לבטל את חוק השבות, שלשיטתם, לדידם הינו חוק מפלה, אשר מפלה בין יהודים לבין מי שאינם יהודים, אשר הללו יכולים להביא את קרובי משפחותיהם לעומת הללו שאינם רשאים לעשות כן במסגרת חוק השבות. ממשלה שנשענת על גוף כזה - - -
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
לא לצמצום, קראנו לתיקון סעיף הנכד. אם אדוני רוצה שבמסגרת ההסתייגות הזאת נסביר גם את זה - - -
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אם אדוני רוצה שבמסגרת ההסתייגות אני גם אסביר את עמדתי ביחס לביטול סעיף הנכד – אני מוכן, אבל במצוותו של אדוני אני מבקש לקצר ולכן אמנע מלעשות זאת.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
כאמור, אדוני, כאשר בסעיפי התקציב השונים כפי שהללו משתקפים מן החוק על סעיפיו השונים וכפי שהללו משתקפים מהחלטת הממשלה שנשלחה אלינו אמש בשעת לילה, ב-00:03, על ידי מזכירות הוועדה והועברה אלינו, החלטת הממשלה לתוכנית החומש בחברה הערבית, תקציבים בסדר גודל כזה למפלגה אנטי ציונית, קשה להלום טענה ולפיה אין בין מטרותיו של החוק גם בקשה לביטולו של חוק הלאום. וכאמור לעיל אנו סבורים כי כלל המטרות המונחות בבסיס החוק חייבות לקבל את ביטוין באופן מפורש בסעיף המטרה, לפיכך אין מנוס מלהוסיף את המטרה הזו, של ביטול חוק הלאום, בין מטרותיו המפורשות של החוק.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
הסתייגות מס' 80: אף היא בסעיף המטרות, או כפי שאדוני הזכיר בעצמו כבר בעבר, אף היא מטרה נוספת בשל חשיבותו הרבה של חוק התקציב ובשל החשיבות שכלל המטרות המונחות בבסיסו, והן אלה שעליהן מושתתים סדרי העדיפויות הערכיים והתקציביים הנגזרים מן הערכיים, אנו סבורים כי אין מנוס מלהוסיף למטרות החוק גם את המטרה האמורה להלן: "חוק זה מטרתו לאפשר לממשלה לבטל את יום העצמאות".
מכיוון שכפי שפורסם בתחילת השבוע הקואליציה תכננה לקיים יום גיבוש ביום שישי וכאשר נודע להם שיום שישי הוא יום הזיכרון לאותו אירוע חמור מאוד בכפר קאסם - -
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
- - הודיעה מפלגת רע"מ, השותפה הבכירה של הקואליציה, כי חבריה לא ישתתפו, ולא בשל הסיבה שמלכתחילה האירוע תוכנן במקום לא כשר, אבל הם הודיעו שהם לא ישתתפו באירוע. לרגע הייתה הבא המינא לחברי הקואליציה לבטל את האירוע, ורק בשל הביקורת הציבורית הם החליטו לקיימו בכל זאת ביום המיועד. אבל אם יש הבא המינא לבטל אירוע גיבוש בשל זה שהוא מתנגש עם יום ציון האירוע החמור בכפר קאסם, ברור שהשלב הבא יהיה לבקש לבטל את יום העצמאות בשל העובדה שהוא נופל באותו יום של יום הנכבה. ואשר על כן קשה לברוח מן התחושה, קשה עד בלתי אפשרי לברוח מן התחושה שאף מטרה זו מונחת ביסוד החוק, ובכדי שהחוק לא יהיה צחוק וכלל המטרות יבואו לידי ביטוי אין מנוס מלהוסיף גם את הסעיף הזה אל מטרות החוק.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
מה שהסברתי בשלוש דקות והיא לא הבינה, אתה חושב שב-30 שניות היא תבין?
נירה שפק (יש עתיד)
¶
אתה רוצה לבטל את יום השבת. כתוב כאן שאתה ממליץ בהסתייגות לבטל את יום השבת. אני רוצה להגיד לך שהזדעזעתי מאוד. לא ציפיתי מאיש חובש כיפה שיבקש לבטל את יום השבת.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אני מודה לחברת הכנסת שפק על ההזדמנות שהיא מעניקה לי בשלישית להסביר את שרשרת ההסתייגויות הנוגעות לסעיף המטרה. להווה ידוע שאין הכוונה שאנו סבורים כי מטרות אלו הינן מטרות ראויות. נהפוך הוא, אנו סבורים כי הינן מטרות שליליות שמן הראוי היה שלא יבואו אל העולם, לא יעלו על דל מחשבתם של מנסחי החוק, המפלגות השותפות בכלל הקואליציה, אלא שלמרבה הצער ודאבון הלב, ובהינתן שאלו המפלגות המרכיבות את הקואליציה ואלו הערכים המוליכים אותן, והדבר בא לידי ביטוי בתקציב, שכאמור, חברת הכנסת שפק, משקף סדרי עדיפויות של חברה, כאמור על בסיס תיאוריית השמיכה הקצרה, ולפיה אף פעם אין מספיק תקציב ועל כן צריך לתעדף ערכים. אנחנו מסתכלים על התקציב, רואים איך הוא מתעדף את הערכים ומקצה להם כסף, מכאן אנו למדים על מטרותיו של החוק. ההסתייגויות היחידות שלנו הן שאנו סבורים כי אין זה מן הראוי, לא יהיה זה מן הראוי שהמטרות יהיו נסתרות מן העין אלא יועמדו בפרונט. גם בעניין הזה אני בטוח שאילו חברת הכנסת שפק תשתכנע שאכן מטרתו של חוק זה, גם אם ניסו להסתיר את הדבר, הינה לבטל חלילה את יום השבת, היא בוודאי תתנגד לתקציב.
עכשיו אני מבקש להסביר מהיכן אני מסיק. אדוני, בשביל לא להאריך אני מבקש להחזיר את הפרוטוקול להנמקה שלי להסתייגות הראשונה, אז הסברתי בהרחבה מדוע אנו סבורים כי התקציב על סעיפיו השונים משקף בקשות לפגוע קשות באופיה ובזהותה היהודית של מדינת ישראל. כידוע השבת היא מערכי היסוד הכי בסיסיים בזהות היהודית של מדינת ישראל. זכינו להנחיל לעולם כולו את הערך הדתי והסוציאלי של יום השבת. תקציב שמבקש לפגוע באופי היהודי חזקה עליו – אמנם זו חזקה שניתנת לסתירה, אולם כל עוד לא תסתרו אותה – חזקה שהוא מבקש גם לבטל את יום השבת. אשר על כן אין מנוס, בצער רב, חברת הכנסת שפק, מלקבוע שזו המטרה של אלו שניסחו את החוק הזה וחילקו את התקציבים כפי שחילקו. אין מנוס, ובכדי שהחוק לא יעשה צחוק ויבטא אכן את המטרות האמיתיות, מלהכליל זאת בסעיף המטרה.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
בהמשך להסתייגות הנוכחית, אני בוודאי לא רוצה להישאר פה עד יום הכיפורים הבא.
הסעיף הזה גם הוא מבקש להוסיף – חברת הכנסת שפק, עוד פעם, הוא לא מבקש להוסיף, אלא אנו סבורים כי מטרה זו מונחת מיני ובי בתוך התקציב כפי שהדבר בא לידי ביטוי בסעיפי התקציב השונים, בסדרי העדיפויות התקציביים והערכיים. אין מנוס מלהעלות את המטרה הזו מן הרובד הנסתר התת-קרקעי שבו היא מוסתרת כרגע, להציף אותה החוצה מכיוון שאור השמש הוא המחטא הטוב ביותר. לצערנו הרב איננו יכולים לברוח מן התחושה ש"מטרתו של חוק זה הינה לבטל את יום הכיפורים", וזאת מן הטעם האמור לעיל בהסתייגות הקודמת, אשר הפנתה את הפרוטוקול להסתייגות מס' 1.
תקציב שכולו מלא בקיצוצים בסעיפי ליבה הנוגעים לאופיה ולזהותה היהודית של מדינת ישראל, ושנכתב על ידי מפלגות שלמרבה הצער חרתו על דגלן את קעקוע אופיה היהודי של מדינת ישראל, ויום הכיפורים, כידוע, אף הוא אבן יסוד במסורת היהודית.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
יום הכיפורים, כידוע, הוא יום של תשובה. תשובה היא יסוד כל התורה כולה, כמאמר הרמב"ם, כמאמר הרב קוק ב"אורות התשובה". מי שמבקש לבטל את אופיה היהודי של המדינה, למרבה הצער אין מנוס מן המסקנה ולפיה הוא מבקש לבטל אף את יום הכיפורים. אשר על כן ובכדי שהחוק לא יעשה צחוק וכלל המטרות המונחות בנסתר יהיו מפורשות בסעיפי מטרות החוק, אנו מבקשים שהמטרה הזו, כאמור הקיימת ממילא, איננו מבקשים להוסיפה אלא היא קיימת ממילא, אנחנו רק מבקשים שהדבר ייאמר במפורש ולא במשתמע בכדי שלא לפגוע באמון הציבור ובכדי לשכנע את חברת הכנסת שפק אולי להסכים להתנגד לתקציב. אשר על כן וכאמור לעיל נבקש להוסיף לחוק את המטרה האמורה.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אני מקבל את בקשתה ואת הצעתה הטובה של חברתי הטובה חברת הכנסת שפק ואני מבקש למחוק את הסתייגות מס' 83.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
על צומות, ימי תענית. תיכף אסביר. בשביל זה בדיוק נועדה ההנמקה, כדי להסביר. אם ההסתייגות הייתה מובנת מלשון הכתוב לא הייתה נדרשת הנמקה.
אנו עדיין בסעיף המטרה. כאמור לעיל וכפי שאדוני בעצמו אמר לא פעם ולא פעמיים, אנחנו מדברים על מטרה נוספת אשר איננה מחליפה ואיננה באה במקום מטרות קודמות. כאמור אנו סבורים כי בחוק כל כך חשוב ומשמעותי, שאמנם תחולתו היא לחודשיים בלבד אבל סעיף התחולה, כידוע בחוק, נקבע כבר מ-1 בינואר 2021, אז שנה שלמה של תקציב, למעלה מ-600 מיליארד שקלים ויותר מכך בתקרת ההוצאה לסעיפיה השונים, אנו סבורים כי כלל המטרות צריכות להופיע כאמור לעיל באופן מפורש. אנו מבקשים להוסיף בהסתייגות מס' 84 מטרה נוספת, ולפיה "מטרת חוק זה לאפשר לממשלה לבטל את ימי הצומות".
אשתדל מאוד לנמק זאת בקצרה. כידוע, יש חמישה צומות: צום יום כיפור, צומות החורבן – תשעה באב, י"ז בתמוז, עשרה בטבת, צום גדליה. ימי התענית נועדו לתשובה, לחשבון נפש, לתיקון, לזכר החורבן. כמובן זכר החורבן מאוד מאוד חשוב כדי לשמר את ציפיית הגאולה והשיבה. ממשלה אנטי ציונית שנשענת על תומכי טרור אנטי ציוניים, וכאמור לעיל בהנמקה מס' 1, אשר התקציב שהיא מביאה אל הכנסת משקף ניסיון לקעקע את אופיה היהודי ואת זהותה היהודית של המדינה, קשה עד בלתי אפשרי לברוח מן התחושה שחלק ממטרות החוק הן אף לבטל את הצומות.
אגב, אפרופו השאלה האם מדובר במטרות חיוביות או שליליות, פה זה מאוד מאוד תלוי בשאלה איך. אנחנו מתפללים ליום שלמעט יום כיפור כלל הצומות שמוגדרים צומות החורבן אכן יתבטלו, ולא זו אף זו אף זו, הנביא אומר שהימים הללו, ימי האבל, יהפכו לימי ששון ושמחה. אלא שזה יקרה בגאולה השלמה. הגאולה השלמה מאוד מאוד מתעכבת עקב ממשלה כזאת שנשענת על גורמים אנטי ציוניים. לכן הביטול המבוקש כאן הוא ביטול על דרך השלילה ולא ביטול על דרך החיוב, וממילא מדובר במטרה שלילית והלוואי ויכולנו להימנע מן הצורך להוסיף אותה למטרות אלא שכאמור לעיל אנחנו לא יכולים לברוח מן התחושה שזו מטרה המונחת ביסוד החוק. אנו אך ורק מבקשים לשקף זאת באופן מפורש במטרת החוק.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
הסתייגות מס' 85: אף היא בסעיף המטרות ואף היא מבקשת להוסיף מטרה נוספת אשר איננה באה במקום מטרות נוספות. המטרה שאנו לא מבקשים להוסיפה אלא אנו רק מבקשים שהיא תיכתב במפורש היות והיא מונחת ממילא בתוך החוק היא: "מטרת חוק זה הינה לאפשר לממשלה לבטל את מוסד הנישואים".
כאן יש שתי הנמקות פשוטות מאוד. האחת נוגעת, כפי שכבר נימקתי בהרחבה בסעיפים קודמים, לקיצוץ הדרמטי בתקציבה של הרבנות הראשית, שעומד על הסעיף שהוא באמת מביש ומקומם, בסך הכול 37 מיליון שקלים לכל הרבנות הראשית. ברור שמי שמבקש לחזק את מוסד הנישואים כדת משה וישראל צריך לתקצב את הרבנות הראשית בסכומים גדולים יותר, את המועצות הדתיות בסכומים גדולים יותר, כדי לאפשר שירות טוב, מזמין, אנושי, ידידותי, שיעודד אנשים להינשא כדת משה וישראל. כך גם תקציבה הדל של מערכת בתי הדין הרבניים וכאמור לעיל הפערים הבלתי נתפסים בין מערכת בתי המשפט האזרחיים לבין בתי הדין הרבניים, ההתעלמות הגורפת והמקוממת, על פי דוח ועדת פלוס, שהצביע על הפערים הללו במגוון אספקטים כאמור לעיל. כידוע בעוד הנישואים נרשמים ברבנות, חלילה וחס, לא עליכם ולא עלינו ולא על אף אחד אחר, כאשר מתבקש לפרק את הנישואים הללו זה נדרש להיות מבוצע בבתי הדין הרבניים. כאשר מקצצים ברבנות ומקצצים בבתי הדין הרבניים די ברור, קשה להלום טענה ולפיה זה איננו אחד ממטרות החוק, וכאמור אנו סבורים כי כלל המטרות הנסתרות צריכות להופיע במפורש בסעיף המטרה. אשר על כן נבקש להוסיף את המטרה הזו במפורש לסעיף המטרות.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אני מבקש לבטל את הסתייגות מס' 86 ורק במשפט אחד לנמק מדוע אני מבקש. הסעיף ביקש לומר שמטרה נוספת סמויה הנמצאת בחוק הינה "לבטל את מועדי ישראל". זה התבסס על התפיסה הקודמת, שרוצים לקעקע את האופי היהודי של המדינה. אלא מה, שמכיוון שבחוק מס הגודש שעבר כאן נקבע בין היתר, הרי יש הגדרה, אם אדוני זוכר, של ימי עבודה וימי עבודה מחריגים ימי שישי ושבתות וכן מועדי ישראל לרבות חול המועד, מכך מוטל ספק, העובדה שהתייחסנו – אמנם זה בחוק ההסדרים, לא בחוק התקציב, אבל מכיוון שחוק ההסדרים רק אמור להיות הסדרים שהם תומכי תקציב, משכך עלה ספק בליבי האם אכן הממשלה מבקשת לבטל את המועדים או שמא לא, מכיוון שהיא התייחסה אליהם בצורה מכובדת במס הגודש. אשר על כן אני מבקש למחוק את ההסתייגות.
הסתייגות מס' 87: גם הסתייגות זאת נמצאת בסעיף המטרות, אף היא, כפי שאדוני כבר אמר בעצמו, היא בנוסף ולא במקום, אך ורק משום שאנו סבורים כי בחוק כל כך חשוב וכל כך משמעותי מן הראוי כי כלל המטרות ייכתבו במפורש למען הסר ספק.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אם אדוני אומר אז אני מקבל. מדובר בנוסף. אנו מבקשים להוסיף מטרה נוספת ולפיה "מטרת חוק זה הינה לאפשר לממשלה לבטל את תפקידה של האופוזיציה".
הדבר הזה נלמד במפורש מן האופן שבו ביקשה הקואליציה הזו בדורסנות ליטול לעצמה בוועדה הנכבדה הזו רוב של שני חברי כנסת, שהינו בלתי פרופורציונלי ליחסי הכוחות בין הקואליציה לאופוזיציה בכלל הבית הזה. כידוע הקואליציה הזאת נשענת על כרעי תרנגולת של 61 ביום טוב מול 59, תלוי בחבריו של עבאס, עד כמה הם מוכנים ליישר קו, ואולי קצת תלוי גם במערכות היחסים בתוך ימינה. על כל פנים, אלה כרעי תרנגולת, ומן הראוי היה שיחסי הכוחות בוועדה הזו יהיו של רוב של לא יותר מחבר כנסת אחד. דא עקא שלמיטב ידיעתי ההתעקשות של הקואליציה לדרוש רוב גדול של שני חברים, שהינו חסר פרופורציה בוועדה הזו, נשענה על רצונה להעביר בקלי קלות את חוק התקציב האמור. משכך ברי כי חוק התקציב כולל מיני ובי באופן אינהרנטי גם את הרצון לבטל את תפקידה של האופוזיציה. אנו סבורים כאמור כי מן הראוי שזו לא תהיה מטרה נסתרת אלא היא תקבל ביטוי באופן מפורש למען יידע הציבור וישפוט. אשר על כן נבקש להוסיף גם את המטרה הזו.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
הסתייגות מס' 88: אדוני, כאן אני מתחייב להנמקה קצרה מאוד, קצרה במיוחד. אנו מבקשים להוסיף בסעיף המטרה בנוסף, ולא אשוב על הדברים, מטרה נוספת, ולפיה "מטרת חוק זה לאפשר לממשלה להכניס גורמים אנטי ציוניים לכנסת ישראל".
נדמה לי שהדברים אינם דורשים הנמקה. סעיפי התקציב ברורים – מיליארדים מועברים לגורמים אנטי ציוניים. ברור שזו הכוונה.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אנו עוברים בעזרת השם ובשעה טובה להסתייגות מס' 89, שגם היא נוגעת למטרת החוק, אף היא בנוסף, ולבקשתו של אדוני לא אסביר מדוע חשוב לציין שהדבר הוא בנוסף ולא במקום או על חשבון. אנו מבקשים להוסיף – לא להוסיף, כפי שדייקה אותי נכון חברת הכנסת שפק – אנו סבורים כי מן הראוי שהמטרה הזו אשר מונחת מיני ובי בחוק התקציב תשוקף אף בסעיף המטרה: "מטרת חוק זה הינה לאפשר לממשלה להכשיר את מעשי ההונאה שלה".
גם כאן הדברים די פשוטים. הרי בסופו של דבר הממשלה הזו הוקמה בהונאה תוך הפרת הבטחות, התחייבויות בחירות, הפניית עורף לבוחרים, למצביעים, לערכים, בעיקר אצל מפלגת ימינה אך לא רק. מרבית המפלגות השותפות בקואליציה המירו את דתן, בין אם מדובר בהתנגדות לחוק הנורבגי, בין אם מדובר בהתנגדות לראש ממשלה חליפי, בין אם מדובר בהתנגדות לכספים קואליציוניים שהועברו כאן בידי אלו שזעקו מרה נגדם, בין אם מדובר בהתנגדות ללגליזציה. הממשלה הזו היא ממשלת הונאה אחת גדולה. מדוע ברור שהתקציב נועד לשרת את המטרה הזו? הרי למה נועד התקציב? לשמן את כל חברי הקואליציה, שהם יהיו שמחים, מרוצים, צוחקים כל הדרך אל הבנק, וממילא הדבק שמשמר את הממשלה הזאת, ממשלת ההונאה, יישמר. אשר על כן קשה עד בלתי אפשרי לברוח מן התחושה שמטרתו של חוק זה הינה לאפשר לממשלה להמשיך במעשי ההונאה שלה ולשרוד. אנו סבורים כאמור שלא ניתן להלום הסתרת מטרה כל כך דומיננטית בחוק התקציב והדבר אמור להשתקף במפורש בסעיף המטרה.
היו"ר ולדימיר בליאק
¶
גם לא התכוונו להלום לרגע.
מי בעד ההסתייגות? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
ההסתייגות לא אושרה.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אנו עוברים בעזרת השם בשעה טובה להסתייגות מס' 90. אף היא עדיין לפני סעיף 1, קרי: סעיף המטרה.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
לא צעקתי. אני מנמק פה בצורה מנומסת מאוד, יסודית מאוד. אני לא צועק בכלל.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אני מוכרח להודות על האמת, השתדלתי להסביר את ההנמקות מהר, בקצב מהיר, מכיוון שסברתי שלא יהיה זה מן הראוי לעכב את חברי הוועדה הנכבדים ולכלות את זמנם. דא עקא שאני רואה שחברי הקואליציה מאוד נהנים כאן ועושים כמעט כל אשר לאל ידם בכדי להביא להתמשכותו של הדיון, אשר על כן אשקול גם אני לדבר קצת יותר לאט. לא הרבה יותר לאט אבל מעט יותר לאט. מאחר ואני רואה שהשהות כאן נעימה ושמחה לכל חברי הקואליציה אז אין בכוונתי להשבית את שמחתם.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
בהסתייגות מס' 90 אנחנו עדיין בסעיף המטרה. אנחנו מבקשים לשקף – אדייק בלשוני בעצתה של חברתי חברת הכנסת שפק – אנחנו מבקשים לשקף מטרה נוספת בחוק התקציב: "מטרת חוק זה הינה לאפשר לממשלה להמליך את בג"ץ".
כאמור לעיל, כשאנחנו מתבוננים בסעיף 8 של משרד המשפטים – בתי המשפט זה שם או בסעיף עצמאי?
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
כפי שאנחנו רואים בסעיף 8, תקציב מערכת בתי המשפט הינו סעיף גדול, הוא הולך וגדל בכל שנה, מספר תקני השופטים גדול מאוד, יש 59 מיליון שקלים או 57 מיליון שקלים לבינוי – אל תתפוס אותי על שני מיליון שקלים – ואשר על כן קשה עד בלתי אפשרי לברוח מן התחושה כי מטרתו של החוק הינה להמליך את בג"ץ על מערכת קבלת ההחלטות. זה כמובן מצטרף להסתייגות שנימקתי כאן בהרחבה על המטרה הסמויה שביקשנו לשקף בסעיף המטרות של החוק, והיא להביא לפגיעה ברשות המחוקקת. אם פוגעים ברשות המחוקקת בוודאי רוצים אלטרנטיבה כי אין ואקום, הבור ריק ואין בו מים, אם אין בו מים יש בו דברים אחרים. אשר על כן קשה עד בלתי אפשרי לברוח מן התחושה כי מטרתו של החוק הינה להמליך את בג"ץ. אנו סבורים כי מן הראוי שבחוק כה דרמטי המטרות לא יוסתרו אלא יופיעו באותיות של קידוש לבנה בראשו של החוק בסעיף המטרה.
היו"ר ולדימיר בליאק
¶
תודה רבה. אנחנו עוברים להצבעה. מי בעד ההסתייגות? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
ההסתייגות לא אושרה.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אנחנו עוברים בעזרת השם ובשעה טובה לנמק את הסתייגות מס' 91, אף היא בטרם סעיף 1, אף היא עוסקת בסעיף המטרה, אף היא – ולבקשת אדוני לא אחזור על כך – בנוסף, על כל משמעויותיו של מונח זה כאמור לעיל.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אנו מבקשים לשקף מטרה נוספת, שלצערנו הרב אין מנוס מלקבוע כי היא מונחת בבסיס חוק זה, על בסיס סעיפיו השונים ואופן חלוקת התקציב והערכים המשתקפים מאופן חלוקת תקציב זה, והיא כי "מטרת חוק זה הינה לאפשר לממשלה להפוך את המדינה לדיקטטורה".
דיקטטורה הינה ההיפך מדמוקרטיה. כאשר בוחנים את המפלגות המרכיבות את הקואליציה הזו, כמעט באף אחת מהן אין דמוקרטיה, לא ביש עתיד, לא בימינה. ברע"מ יש דמוקרטיה?
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
בחליפות האסלאמית הגדולה שאתם רוצים להקים זה גם כן יהיה דמוקרטי? איך זה יעבוד אם תצליחו לחזור?
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
דמוקרטית כמו באירן, שיש מועצה שקובעת מי יכול להתמודד ומי לא יכול להתמודד?
היו"ר ולדימיר בליאק
¶
אני קורא לחברת הכנסת לזימי ולחבר הכנסת כץ לתת לחבר הכנסת סמוטריץ' להמשיך בהנמקות.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
כאמור לעיל – ואני לא רוצה לחזור על עצמי פעם נוספת – התקציב משקף סולם עדיפויות ערכי של חברה. כאשר מפלגות מעצבות תקציב הן מביאות לידי ביטוי בתוך התקציב את הערכים שלהן. ומאחר וחלק גדול מן המפלגות האמורות, ואני לא מתכוון כאן למפלגת העבודה של חברת הכנסת לזימי שאכן התקיימו בה פריימריז ראויים להערכה, אבל כאשר חלק גדול מן המפלגות אינן מפלגות דמוקרטיות ברור שעולם הערכים שמשתקף בתקציב מבקש לקדם את סדר היום, את הערכים של ראשי המפלגות החברות בקואליציה, כמובן גם של ראש הממשלה, ועל כן קשה עד בלתי אפשרי לברוח מן התחושה שהתקציב איננו מבקש לקדם דמוקרטיה במדינת ישראל. כאמור לעיל סעיף המטרה בחוק כה דרמטי, חשוב ומשמעותי לאזרחי מדינת ישראל, מן הראוי כי יכלול באופן מפורש את כלל מטרות החוק וכי לא יעשה ניסיון להסתיר, להבליע את המטרות.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אנו עוברים בעזרת השם ובשעה טובה ומוצלחת להנמקת הסתייגות מס' 92, אף היא לפני סעיף 1, אף היא נוגעת למטרת החוק, אף היא בנוסף, על כל משמעויותיו של מונח זה כאמור לעיל ולהלן.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אנחנו נעשה התייעצות סיעתית, אני אנמק ואז לפני ההצבעה נצא להתייעצות סיעתית כדי שנוכל להתייעץ על ההמשך.
כאמור לעיל, אנו לפני סעיף 1, כאמור לעיל אנו בסעיף המטרה, כאמור לעיל אנו בנוסף, על כל משמעויותיו של מונח זה כפי שהורחבו לעיל על ידי ועל ידי היושב-ראש. אנו מבקשים לשקף מטרה נוספת שלדידנו אין מנוס מלקבוע כי היא מונחת ביסוד חוק זה, ולפיה "מטרת חוק זה הינה לאפשר לממשלה להקים מדינה דו-לאומית".
אני חושב שלא יהיה מנומס אם אפריע לחבר הכנסת עבאס, שותף בכיר בקואליציה שלכם, שקיבל כאן מיליארדים, ניתן לו לרגע לשמוע את מה שהוא רוצה, לגמור לצחוק מתחת לשפם, ואז אני אמשיך.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אני לא רוצה להפריע לחבר הכנסת עבאס. אם הוא יתעצבן לא תהיה לכם ממשלה, לא כדאי. מר עבאס, אני יכול להמשיך?
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
לא כדאי.
דיברתי בהרחבה על תקציבי המיליארדים שהוענקו, כפי שזה בא לידי ביטוי בסעיפי התקציב השונים וכפי שזה בא לידי ביטוי בהחלטת הממשלה שנשלחה אלינו אמש בשעת לילה מאוחרת, בשעה 12:03. שלל תקציבי המדינה, במיליארדים רבים, בעשרות מיליארדים רבים שהוענקו לתנועה האסלאמית, אשר כידוע היא תנועה אנטי ציונית ותומכת טרור וברי כי בכוונתה לבטל את אופיה וזהותה היהודית של מדינת ישראל, ואלמלא תהיה מדינת ישראל מדינה יהודית הלא שהחלופה היא מדינה דו-לאומית, שמא תאמרו "מדינת כל אזרחיה" או "כל לאומיה". ניסיתי מאוד, אדוני היושב-ראש, באמת ניסיתי מאוד לברוח מן התחושה הזאת, אבל קשה עד בלתי אפשרי לברוח מן התחושה שמטרה זו הינה מטרה דומיננטית מאוד בתקציב הזה, כך שקל וחומר, בן בנו של קל וחומר, אם חשבנו שמטרות אחרות דומיננטיות פחות מן הראוי כי יבואו לידי ביטוי באופן מפורש בסעיף המטרה, על אחת כמה וכמה שמטרה כה דומיננטית ויסודית המונחת בבסיס הליבתי של התקציב הזה חייבת להיות משוקפת בסעיף המטרות. ואשר על כן ובכדי שהחוק לא יעשה צחוק ומטרותיו ישוקפו לציבור ולחברי הכנסת, שיידעו על מה הם מצביעים, נבקש להוסיף את המטרה הזו באופן מפורש לסעיף המטרה.
היו"ר ולדימיר בליאק
¶
אנחנו יוצאים להתייעצות סיעתית ונחזור ב-00:26.
(הישיבה נפסקה בשעה 00:21 ונתחדשה בשעה 00:26.)
היו"ר ולדימיר בליאק
¶
אנחנו מצביעים על הסתייגות מס' 92. מי בעד ההסתייגות? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
ההסתייגות לא אושרה.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
במסגרת ההסתייגויות, אולי זה נראה לכם מלאה שאנחנו עוברים הסתייגות אחר הסתייגות להצביע על מטרת החוק, אבל מכיוון שהממשלה הזאת מאוד מבלבלת, אף אחד לא מבין אל מה היא חותרת ואל מה חותר התקציב שלה, לכן חשובות מאוד ההסתייגויות הללו, שייכנסו ויבהירו לאן פנינו מועדות. יש ממשלה שאתה יודע: היא ימנית, היא שמאלית, היא מרכז, היא ממשלת אחדות. זו ממשלת שעטנז כזאת, שלא ברור לנו מה היא רוצה, אז צריך להבהיר את זה לאזרחי ישראל וגם בפני הכנסת, לנו לחברי הכנסת צריך להבהיר את הדבר הזה.
אחד הדברים המעניינים מאוד הוא תהליך האבולוציה שעבר על כל מיני אנשים בדעות שלהם. חלק מן האנשים בממשלה, ואמרנו שזו ממשלת שעטנז, היו מראש בעד חיזוק מעמד בית המשפט העליון, אבל למשל שר המשפטים פעם היה מדבר אחרת, הייתה לו עמדה מאוד מאוד ברורה בעניין הזה ומאוד עיקשת בעניין הזה, ופתאום הוא נופת צופים, האיש הפך להיות לשר המשפטים ופתאום פיצול תפקיד היועץ המשפטי לממשלה הוא לא משהו שבדיוק עומד על הפרק, פתאום "יש שופטים בירושלים" – מזכיר לנו את הפדיחה שהייתה לנו עם בגין בעניין הזה, ואני מתנצל בפני חבריי בליכוד. אבל היום אני חושב שצריך להצהיר שהממשלה רוצה בעצם להתבטל בפני בג"ץ ולתת לבג"ץ לנהל את המדינה. בג"ץ גם מרגיש את זה, וזו בדיוק הסיבה שאין לנו מספיק חברים פה בוועדה כי בג"ץ נתן הכשר לדבר הז, זה משהו שאנחנו ידענו מראש.
אני חושב שאנחנו צריכים להגדיר במטרות החוק: לפני סעיף 1 יבוא: "מטרת החוק – בנוסף מטרת חוק זה לאפשר לממשלה להתבטל בפני בג"ץ".
אני מקווה שעמדתי בזמנים.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
נבקש רביזיה על ההסתייגות הזאת כמובן.
הסתייגות מס' 94: לפני סעיף 1 יבוא: "מטרת החוק – בנוסף מטרת חוק זה לאפשר לממשלה להתבטל בפני יועצים משפטיים".
יש הבדל בתפיסה של שנים רבות מאוד, ואני מסכים, ממשלות שאנחנו היינו חברים בהן קצת נכשלו בעניין הזה לצערנו הרב, אבל אז זה לא היה כל כך מוצהר, היום זה מוצהר. השאלה אם היועץ המשפטי – בעברית המדוברת הוא יועץ משפטי – הוא מייעץ מה היא העמדה המשפטי, או שהוא בעצם השופט העליון של המערכת והוא מחליט. אני לא יודע אם אתם יודעים כמה חוקים וכמה כסף עלו למדינת ישראל חוות הדעת הללו מעבר לכך שזה הפך להיות למחייב, לחוות דעת מחייבת של יועץ משפטי. אני בוגר עיריית ירושלים. למי שלא יודע, במשך עשור היה שם יועץ משפטי לעומתי ולא משנה מי היה ראש העיר, בהתחלה זה היה אורי לופוליאנסקי ואחר כך ניר ברקת. וראו זה פלא, גם היום מודיעים לך: תקשיב, אנחנו כפופים להנחיית היועץ המשפטי. יש דבר מעניין, בכנסת למשל הם לא כפופים להנחיות היועץ המשפטי של הכנסת כי כאשר היועצת המשפטית של הכנסת אמרה להוציא דברים מחוק ההסדרים הם נשארו, אבל באופן הכללי בממשלה, וגם בוועדות, היו כל מיני אירועים כאלה ואחרים. באופן כללי בממשלה המטרה של החוק הזה היא להכפיף את כל המערכת ולהפוך אותם למנכ"לי-על ולשרי-על ולמין אליל כזה. ולכן אני חושב שבאופן ברור הדבר הזה נצרך, שלפני סעיף 1 יבוא: "מטרת החוק – בנוסף מטרת חוק זה לאפשר לממשלה להתבטל בפני היועצים המשפטיים".
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
אם היא לא התקבלה אז כמובן אנחנו נבקש רביזיה.
הסתייגות מס' 95: אנחנו חוזרים לנושא של מדיניות מדינת ישראל. מדיניות מדינת ישראל בעבר, לפחות ממה שאני מכיר בה שנים רבות מאוד, כולל בהרבה ממשלות בישראל, כולל ממשלת רבין, כולל ממשלת שרון, כולל ממשלות לא ימניות, כל הממשלות שמרו על איזו עצמאות והיא לא הפכה למדינת חסות של ארצות הברית, ועשו את זה בצורה ברורה מאוד. ממשלת ישראל הנוכחית מיד עם הקמתה רצה לארצות הברית והודיעה שהיא מקבלת את השלטון האמריקאי כמכריע-על וכזכות וטו על כל החלטה ישראלית. לכן אני חושב שזה צריך לבוא לידי ביטוי גם בהצעת התקציב וצריך להופיע במטרות החוק: "מטרת החוק – בנוסף מטרת חוק זה לאפשר לממשלה להתרפס בפני האמריקאים, כולל אפשרות לתת להם לפתוח קונסוליה במזרח ירושלים לאזרחים שלא מגדירים את עצמם ישראלים".
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
אני כמובן מבקש רביזיה. אני מקווה שעם הזמן, לפחות בחצי השעה הקרובה, חברי הכנסת ישתכנעו מן הדבר הזה.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
לאפשר לממשלה מיסיון, כשיהודי בא להניח תפילין למישהו בקניון זה הופך להיות למיסיון. יש תנועות כמו התנועה הרפורמית שיש להם 40 אנשים והם קיבלו 40 מיליון שקל, מיליון לנפש, אז יש גם תנועה כזאת במדינת ישראל, של עוד 40 אנשים. עדיין לא מצאתי איפה ברזרבה תקצבו אותם אבל אני מעריך, לפי הדברים שנאמרו פה על ידי הפקידים על הכספים שאמורים לשמש עבור מטרות הממשלה, אני חושב שזה גם כן. "לפני סעיף 1 יבוא: מטרת החוק – בנוסף מטרת חוק זה לאפשר לממשלה לחוקק חוק איסור הנחת תפילין".
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
אני בטוח שבהסתייגות מס' 97, מכיוון ששר – אני כבר לא יודע מי שר בכיר ומי לא שר בכיר, אבל אחד מן השותפים המרכזיים בממשלה הצהיר על זה מראש, וגם שמעתי נאומים של שרים בכנסת שמצהירים על העניין הזה והסבירו שהם ראו תמונות, שבעבר לא הייתה הפרדה. בסוגריים אומר: התמונות שבהן לא הייתה הפרדה זה בגלל השלטון הבריטי שלא נתן לעשות שם תפילות ולא היה אפשר להתפלל בכותל המערבי לפני מלחמת השחרור. כשיהודים היו באים לכותל לא נתנו להם להעמיד מחיצות ובשל כך לא הייתה שם תפילה ולכן רואים שם תמונות של נשים וגברים יחדיו.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
השימוש הזה של שרה בכירה בממשלת ישראל ועוד כמה שרים שעלו על הדוכן בביטוי שצריך לשחרר את הכותל מן השחורים האלה – אני מזכיר שהתנועה שאחד מחבריה הוא יושב-ראש ועדת החוקה מטעם המפלגה הזאת אמר שזה קיר של בית מטבחיים ומקום שהורגים בו יונים. הממשלה משקיעה המון משאבים, אני לא יודע אם אתם יודעים, דרך החברה לשיקום ופיתוח הרובע היהודי, המון כסף בעניין הזה, מחזיקה מערכת מקבילה בחברה לפיתוח מזרח ירושלים, בחברה לשיקום הרובע.
"לפני סעיף 1 יבוא: מטרת החוק – בנוסף מטרת חוק זה לאפשר לממשלה לחוקק חוק איסור הפרדה של נשים וגברים בכותל".
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
הסתייגות מס' 98: לפני סעיף 1 יבוא: "מטרת החוק – בנוסף מטרת חוק זה לאפשר לממשלה לחוקק חוק איסור כניסת חרדים לערים חילוניות".
הסיפור הזה, שמדינת ישראל חוטאת בו כבר 75 שנים אבל הוא התחיל להיות מועצם, ושר השיכון הצהיר על כך גם בדיונים האחרים, שעדיין הוא לא רואה את זה בכלל כיעד שהוא צריך למצוא לו פתרון, הנושא שהחרדים לא יגורו בערים חילוניות ואילו בערים החרדיות לא יתנו להם לבנות – תיאמו עם האמריקאים אז אי אפשר לבנות בערים החרדיות ביהודה ושומרון ואילו בערים החרדיות במרכז הארץ כבר אין איפה לבנות, ולערים חילוניות אסור להם להיכנס, ראה ערך התכנון של מטה הדיור במדינת ישראל. אני מעריך גם שההשתלטות הבדואית לא תעזור גם לפנטזיה של שר השיכון לשלוח את החרדים לכסיף. אבל ברור מאוד, וראינו את זה בתוכנית האחרונה בקריית גת, שהממשלה שמה הרבה מאוד כסף והרבה מאוד משאבים לאפשר לממשלה לחוקק חוק איסור כניסת חרדים לערים החילוניות.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
רביזיה.
ההסתייגות הבאה, מס' 99, קצת מורכבת ואני מבין למה לא כל חברי הכנסת ישתכנעו ממנה.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
לפני סעיף 1 יבוא: "מטרת החוק – בנוסף מטרת חוק זה לאפשר לממשלה לחוקק חוק איסור לימוד תורה בציבור".
אני רוצה להסביר. זה נשמע כזה וואו, לא להאמין, זה לא יכול להיות. מכסים את זה בהרבה מילים יפות. אומרים לך: תשמע, במקום ללכת לישיבה לך לאקדמיה קצת, תתפתח, נכניס לך עוד קצת לימודים. מצעצעים את זה בכל מיני מילים יפות ויפהפיות כאלה ומגלגלים לך עיניים: איסור לימוד תורה? למה? אנחנו לא נגד, אנחנו בעד, רק תדאגו שזה לא יקרה יותר מדי. אני חושב שכן צריך לשים את זה בכותרת במטרת החוק, שמטרת החוק הזה היא "לאפשר לממשלה לחוקק חוק איסור לימוד תורה בציבור".
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
אנחנו מבקשים רביזיה, על אף שאני סקפטי אם אני אצליח לשכנע את חברי הכנסת בחצי השעה הקרובה.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
אגיד לך את האמת: כשאת אומרת "לא מתייאשים" – בקום המדינה שיעור החרדים במדינת ישראל היה 2%. אחד מראשי הציונות עבר פעם במאה שערים עם הבן שלו ואמר לבן שלו: תסתכל מסביבך כי הדבר הזה הולך להיעלם מן העולם, הוא לא הולך להישאר הרבה שנים, אז כדאי לך לראות כדי שתזכור שזה היה. אבל מה, התוכנית המרכזית של אותם אנשים שתכננו את הדבר הזה – לא הלך להם. היום אני לא יודע אם אתם יודעים אבל מתחת לגיל תשע יש מעל 20% חרדים במדינת ישראל. זה די מסבך את העניין. אז מנסים בכל מיני דרכים. הסיבה היא כי לא התייאשנו.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
אעבור להסתייגות מס' 100: "מטרת חוק זה לאפשר לממשלה לחוקק חוק איסור נישואים מתחת לגיל 18", לאסור את זה בחוק, על אף שיש חוגים דתיים שכן עושים את זה.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
רביזיה.
אינו דומה "שונה פרקו" מאה פעמים ל"שונה פרקו" 101 פעמים, הגענו להסתייגות מס' 101. בהסתייגות מס' 101 – אנחנו חוזרים שוב: הרי איך מתחילים? אי אפשר להודיע מראש שאנחנו לא ניתן תפילה בציבור. אנחנו נכריח שלא תהיה הפרדה בכותל, אנחנו נכריח שיהיו גברים ונשים בכותל, אנחנו נעשה כפי שהיה לפני מלחמת השחרור. לאט-לאט, אתם יודעים שזה בשיטת הסלמי, פעם היו מבקשים להתפלל ברחבת הכותל, אחרי כן נכנסו פנימה. לאט-לאט נתחיל את זה, נעשה את זה בבתי כנסת, כל מקום ציבורי יהיה חייב למנוע הפרדה. דרך אגב, על פי החוק – עד היום אני לא בטוח בפרשנות המשפטית, איך אפשר לקיים תפילה בציבור, כי לפי חוות הדעת של שרית דנה אסור לקיים אירוע ציבורי בהפרדה. תפילה היא אירוע ציבורי לכל דבר ועניין. עד היום אני לא מצליח להבין את ההבדל, למה פה אפשר ופה אי אפשר. אני מתאר לעצמי שזה פשוט שיטת השלבים.
לכן אני חושב שצריך להופיע באופן ברור, בהמשך למה שאמרתי קודם על מדיניות היועצים המשפטיים: "מטרת חוק זה לאפשר לממשלה לחוקק חוק איסור תפילה בציבור".
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
רביזיה.
אנחנו בהסתייגות מס' 102: לפני סעיף 1 יבוא: "מטרת החוק – בנוסף מטרת חוק זה לאפשר לממשלה לחוקק חוק בעד איחוד משפחות".
הממשלה די מסובכת בעניין הזה. היא מנסה כאילו להצהיר על חוק אזרחות והביאה חוק אזרחות מחורר, ועוד האשימה את האופוזיציה שהיא לא נתנה לחוק הזה לעבור אחרי סיפורים יפים מאוד עם רע"מ ועם מרצ. ברור לכולם שחוק שרע"מ רוצים אותו הוא חוק בעד איחוד משפחות ולכן אולי עושים את זה עוד פעם, מנסים לעשות את זה בדרך אחרת על ידי שמביאים את זה בחוק במסגרת התקציב, לשכנע את רע"מ אולי באמצעות ה-53 מיליארד שקל להגיע להבנות. לכן "מטרת חוק זה בנוסף לאפשר לממשלה לחוקק חוק בעד איחוד משפחות".
היו"ר ולדימיר בליאק
¶
אנחנו יוצאים להתייעצות סיעתית. נחזור בשעה 0:46.
(הישיבה נפסקה בשעה 00:41 ונתחדשה בשעה 00:49.)
אופיר כץ (הליכוד)
¶
הסתייגות מס' 103: אנו מבקשים להוסיף למטרות החוק לפני סעיף 1: "מטרת החוק – בנוסף מטרת חוק זה לאפשר לממשלה לחוקק חוק בעד כניסת מחבלים למדינה".
אנו סבורים שחייבים להבהיר בצורה מפורשת את המטרה האמיתית של החוק.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
אין מנוס מלנסח את ההסתייגות הזו שכן כפי שהיא כתובה הינה המטרה האמיתית של החוק. על כן בחרנו להוסיף את ההסתייגות, שהיא זו שמתארת בדיוק את מטרתו האמיתית של ניסוח החוק הזה.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
נכון, תודה על התיקון, אדוני היושב-ראש. שכן בהרכבה של ממשלה זו הרי ברור לכולנו שהסתייגות זו היא הנכונה לתיקון החוק, שאומרת את האמת ואת הכוונה האמיתית של החוק כפי שראינו בהקראת סעיפי התקציב. אי לכך ובהתאם לזאת אנו מציעים הסתייגות זו. אני מצפה מחבריי לקואליציה להצביע בעד ההסתייגות.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
שישאירו אותי לבד וישחררו אותנו, שיגמרו שם.
הסתייגות מס' 104: אנו מבקשים להוסיף למטרת החוק, לפני סעיף 1: "מטרת חוק זה היא לאפשר לממשלה לחוקק חוקים אירניים".
אופיר כץ (הליכוד)
¶
ברשותך, אני אמשיך עם הסברה שלנו. אנו סבורים כי חייבים להבהיר בצורה מפורשת את המטרה האמיתית של החוק. לכן הוספנו את ההסתייגות הזאת לאור הסעיפים שראינו בתקציב והחוקים שאנו רואים במליאה, חוקים שמנסים להגביל את הדמוקרטיה במדינת ישראל, שיותר ממיליון אזרחים בוחרים במועמד ומבינים שאי אפשר באמת לנצח אותו דרך הקלפי אז עוברים לגישה אחרת, לגישה שאנחנו מכירים אותה מאירן, מן החוקים האירניים.
נירה שפק (יש עתיד)
¶
אתה יודע, יש כל מיני דברים. אם יש רוב למישהו אחד סימן שהשני הוא לא ברוב. לא ברוב זה אומר מיעוט, ומיעוט זה אומר אופוזיציה. מה לעשות.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
זה לדרוס את הדמוקרטיה שהיא לב ליבה של מדינת ישראל, מדינתנו, לא לאפשר למועמד שרוצים אותו כל כך הרבה אזרחים להתמודד. את זה אנחנו מכירים רק באירן. מה קורה באירן?
אופיר כץ (הליכוד)
¶
מה קורה באירן? באירן הם קובעים מי לא יכול להתמודד. אצלנו יש מפלגה, תקווה חדשה, שמנסה עכשיו לחקות את אופי הבחירות באירן.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
הפכתם את ממשלת ישראל לצחוק. ראש הממשלה עסוק במסיבות יום הולדת בינו לבין שני חברים בסיעה שלו. עברתי על יד הלשכה. זה פשוט מגוחך.
מאיר יצחק הלוי (תקווה חדשה)
¶
אני באמת רוצה לשאול. זה גם שכר לימוד, אני לפחות מאוד צעיר בוותק. אתם יכולים להסביר לי מה תכלית הדיון? אני באמת רוצה להבין.
מיכאל מלכיאלי (ש"ס)
¶
אתה יודע מה התכלית של הממשלה הזאת למשל? ההוא ימני, זה שמאלני, ההוא נגדו, ההוא בעדו, ההוא יצא מן הקבוצה ונהיה חבר שלה. מה המטרה? איך אומרת נעמה: איפה היית עד עכשיו?
מאיר יצחק הלוי (תקווה חדשה)
¶
אדוני היושב-ראש, השאלה היא רצינית. אני באמת שואל שאלה רצינית. שכר לימוד. אכפת לכם? תסבירו לי באמת. יכול להיות שיש דברים שנסתרים מבינתי.
מאיר יצחק הלוי (תקווה חדשה)
¶
אני באמת רוצה להבין. האם יש כאן תעלול פוליטי? האם יש כאן כוונה להתיש? האם אתם חושבים שתקבלו - - -
מאיר יצחק הלוי (תקווה חדשה)
¶
דקה, תן לי לסיים. האם אתם חושבים שתקבלו רוב ואולי תצליחו בהסתייגות? האם יש כאן משהו של יחסי ציבור? האם יש כאן משהו שאתם אומרים: אולי נגיע עד 14 לחודש? תן לי הסבר, שתי שורות פוליטיות, כדי שאני אבין את מהות הישיבה שלי כאן עכשיו.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
אני יודע שהליך פרלמנטרי בכנסת, בדמוקרטיה, לחברי מפלגת תנועה חדשה זה משהו מוזר, כי אתם מביאים שורה של חוקים. אני עונה לך. תאמין לי שאתה תקבל תשובה. אחרי שאתם לא נותנים לנו את הייצוג ההולם שלנו בוועדות, עשיתם פה מעשה שמעולם לא נעשה, זה באמת לשבור את כללי הדמוקרטיה שהיו נהוגים בבית הזה. אחרי כל מה שקורה במליאה עם היושב-ראש, שאני לא חושב שהיה פה אי-פעם יושב-ראש שהוציא שלושה חברי כנסת אחד אחר השני בלי לקרוא אותם לסדר בשלוש קריאות. זה דבר שלא היה. ההסתייגויות בחוק הן הליך פרלמנטרי נוסף שקיים בפרלמנט בדמוקרטיה, שהוא הליך שאתם לא יכולים כבר לפגוע בו. זהו, פגעתם בכל הליך שיש בבית הזה. זה הליך שלנו.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
אוותר אפילו על נימוק של שתי הסתייגויות בכדי להסביר לך את זה, כי זה חשוב.
היו"ר ולדימיר בליאק
¶
מאיר, אני רוצה להצביע ואז בהנמקה הבאה אתם תמשיכו.
מי בעד ההסתייגות? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
ההסתייגות לא אושרה.
נירה שפק (יש עתיד)
¶
אני יכולה רק לשאול למה בכל הרשימה הזאת אין נשים? אין משהו שנוגע לנשים? מעמד האישה, משהו כזה, משהו שהח"כיות שלכם יהיו מבסוטות ממנו, משהו כזה.
מיכאל מלכיאלי (ש"ס)
¶
בדיוק על זה אני בא לענות. הסתייגות מס' 105: אדוני היושב-ראש, עכשיו 1 בלילה. חבר הכנסת הלוי בעצם שואל מה אתם עושים פה. אני רוצה להקריא את הסעיף שלשמו רציתי להתכנס ולנמק: "מטרת החוק לאפשר לממשלה לחוקק חוקים ארדואניים".
אנחנו לא באמת יודעים, ידידי מאיר יצחק הלוי, מה המשמעות של חוקים ארדואניים, לא יודעים מה זה. יכול להיות שזה טוב, אולי זה לא טוב. בהסתייגויות אנחנו רוצים לומר לך שכל החוקים שלכם פה אנחנו לא יודעים מה הם, אם הם טובים או לא טובים. כל מיני נציגי ממשלה מספרים לנו סיפורים: תשמע, החוק הזה בסוף יעשה טוב לכשרות, הוא יעשה טוב לתחרות. אין לנו אמונה במי שמביא לנו כאלה חוקים.
מיכאל מלכיאלי (ש"ס)
¶
לא מאמינים בכם. אדם שמתאכזר כלפי ילדים ובגללו לא יהיו להם מעונות, גם אם הוא יביא לי מחר משהו טעים אני לא אקח ממנו. אין לנו אמונה בכם. אני אומר את זה בצער גדול. כשאני רואה את ההתנהגות של חברי הקואליציה בכל הימים האחרונים, אתה רואה שאין אחידות ביניהם, אתה רואה שאף אחד לא מבין שם מה השני רוצה. אתה אומר: ריבונו של עולם. הולכים ליום גיבוש אבל לא הולכים ליום גיבוש אחרי כל כך הרבה מריבות. ההוא פרש מן הקבוצה, זאת מדברת עליו, היא לא סומכת על ההוא. אני לא מבין את גברת שקד.
מיכאל מלכיאלי (ש"ס)
¶
אני מעלה את הסעיף להצבעה. מי בעד ההסתייגות? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
ההסתייגות לא אושרה.
מיכאל מלכיאלי (ש"ס)
¶
אומרת בצדק רב יושבת-ראש ועדת המשנה למוכנות העורף שאני אנמק מה הכוונה "לאפשר לממשלה לחוקק חוקים בולשביקים". אסביר.
היו"ר ולדימיר בליאק
¶
חברים, אנחנו לא ננהל כאן דיון בצורה כזאת. נעשה הנמקה ואחריה הצבעה, הנמקה והצבעה.
נירה שפק (יש עתיד)
¶
ולדימיר, אני רוצה לחדד משהו. אני באתי לכאן. אני יושבת כאן. אני פה, המלון מחכה. אני אומרת: לא, חשוב לי להקשיב. ואז הוא אומר נניח "בולשביקים". אני אומרת: רגע, מה ההגדרה? כדי להקשיב לו אני צריכה להבין.
מיכאל מלכיאלי (ש"ס)
¶
אני באמצע הנימוק וחבל שאתם קוטעים אצלי את רצף המחשבה. אני מתכוון לומר שכאשר אנחנו באים לכאן ומנסים לנמק מה הכוונה של המסתייג באומרו "לאפשר לממשלה לחוקק חוקים בולשביקיים", אתה אדוני היושב-ראש אומר שאתה בכלל לא מבין מה זה. אז מה אתה רוצה?
מיכאל מלכיאלי (ש"ס)
¶
אני מתכוון בזה לומר לך שגם אתה, אדוני היושב-ראש, לא מבין מה זה כשרות, וגם יוליה לא. אז איך אתם מחוקקים חוק שקובע מה זה כשרות? אלא מה, אתם בממשלה לימדתם אותנו שלא צריך להבין בחוק.
מיכאל מלכיאלי (ש"ס)
¶
בסוף יש לנו כבוד לממשלה. אין לך שר בממשלה שלא סתר את עצמו 12 פעמים בחודשיים האחרונים. אז אנחנו בכיוון הטוב ונחזור לקואליציה.
מיכאל מלכיאלי (ש"ס)
¶
אני מריח שהיושב-ראש מעביר את השרביט ממני לאופיר כץ כי הוא מרגיש שהוא מתחיל להשתכנע והוא לא רוצה שזה ימשיך. אופיר, בכבוד.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
אנו מבקשים להוסיף בהסתייגות מס' 107 למטרות החוק לפני סעיף 1: "מטרת חוק זה לאפשר לממשלה לחוקק חוקים דיקטטוריים".
זה די מתחבר לנימוק הקודם שלי לגבי החוקים שמביאים פה, שמנסים למנוע מן המועמד הפופולרי ביותר במדינה להתמודד, אותן מפלגות של פוליטיקאים שמגרדות את אחוז החסימה.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
מגרדות את אחוז החסימה ומבינות שבפעם הבאה הן ייעלמו מן המפה הפוליטית. אני באמצע נימוק.
מיכאל מלכיאלי (ש"ס)
¶
הסתייגות מס' 108: אדוני היושב-ראש, מי שיתבונן בהסתייגות הקרובה יראה שמדובר על: "מטרת החוק לאפשר לחוקק חוקים דרום קוריאניים".
צריך להבין למה התכוון המסתייג במושג "חוקים דרום קוריאניים".
מיכאל מלכיאלי (ש"ס)
¶
הו, יפה, יפה. לפעמים במדינות מסוימות מדברים בקודים. לא נעים להגיד את הדבר החמור אז אומרים משהו דומה. דרום קוריאה, כפי שעופר אמר, תמיד מזכיר לנו – אם יש דרום אז יש גם צפון. מי שיודע, בצפון קוריאה אחד מן החוקים הראשונים שחוקקו כשהסבא של "התכשיט" הזה נהיה שם נשיא הוא שאבא ואימא שלא עובדים – הילדים לא יהיו במעונות יום. אגב זה לא המצאה, תבדקו בוויקיפדיה. יש מעונות של צפון קוריאה - - -
מיכאל מלכיאלי (ש"ס)
¶
לא, אנחנו בעד ויקיפדיה. עוד לא הספקתי לתרום להם כפי שהם ביקשו.
מי שרואה את החוקים החדשים והגזירות – אגב, אתם תהיו בריאים, אין לי שום טענה אליכם, אתם גורמי המקצוע של משרד האוצר, יש לי באופן אישי הרבה כבוד אליכם. למה?
מיכאל מלכיאלי (ש"ס)
¶
למה חשוב לומר להם את זה? הם בסך הכול נמצאים במשרה תחת איווט ליברמן, הם מפוחדים, זה לא פשוט. אמרתי בזמנו לקצין הכנסת אחרי מה שאלי אבידר עשה לאיווט ליברמן להצמיד לו מאבטח. חבר'ה, אתם לא חייבים להגיב. הם נמצאים כאן בשליחותו - - -
היו"ר ולדימיר בליאק
¶
אני מעלה את ההסתייגות להצבעה. מי בעד ההסתייגות? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
ההסתייגות לא אושרה.
מיכאל מלכיאלי (ש"ס)
¶
בקיצור, אם אקבל התרעה שנרדמו שם יש סיכוי שאני חוזר.
אגב, אני רוצה בשתי הדקות הללו לומר דבר תורה בקטן. אומרים שיעקב אבינו תיקן תפילת ערבית. מה גרם ליעקב אבינו לתקן תפילת ערבית? שחרית סבא שלו תיקן, מנחה אבא שלו תיקן. למה צריך ערבית? אז אומרים בדרך הלצה שהאופציה השנייה הייתה להרדים 12 ילדים בבית.
אנחנו כאן עם 21,000 הסתייגויות. כאשר אני מקבל שם איתות שכולם רדומים אני בא.
מיכאל מלכיאלי (ש"ס)
¶
אני מגיש רביזיה על זה.
אגב בעקבות מה שיושבת-ראש ועדת המשנה אמרה, שלכן אין ח"כיות בש"ס כי לא יהיה מי שירדים את הילדים, זה נושא מאוד מאוד מעניין. לאחרונה נודע לנו שבנט הרדים את אלקין, כך פורסם, באמצע התרגום.
מיכאל מלכיאלי (ש"ס)
¶
אספר לך שבנט הרדים את אלקין וגם את ביידן. זאת אומרת גם גברים מרדימים אנשים. נכון שראש הממשלה שלנו הוא לא באמת גבר, נשים דברים על השולחן.
נירה שפק (יש עתיד)
¶
מלכיאלי היה לנו הסכם שלא מדברים על אנשים אלא הופכים את זה לדברים אחרים, ועד עכשיו כיבדו את זה. לא אמרנו שמות.
מיכאל מלכיאלי (ש"ס)
¶
יעל אומרת לי להשאיר את זה לגיבושון. בסדר גמור. הזמינו אותך לגיבושון? אותי לא הזמינו.
מיכאל מלכיאלי (ש"ס)
¶
סבתא שלי זיכרונה לברכה הייתה אישה צדיקה. היא לא השאירה הרבה נכסים בירושה אבל היא אמרה: איפה שלא מזמינים אותך אל תלך. לכן לגיבושון אנחנו לא הולכים.
מיכאל מלכיאלי (ש"ס)
¶
לעומקם של דברים. לאחרונה נחשפנו הרבה בכלי התקשורת לשר בכיר בממשלה שהכניסו לו לפה איזו מילה והוא כל הזמן חוזר וחוזר עליה. ידוע ששקר שחוזרים עליו הרבה פעמים בסוף מאמינים לו. השר כהנא התבטא שרפורמת הכשרות שלו תוביל בסוף להוזלת יוקר המחיה. בסוף יש לנו אינטרס שהציבור ישלם פחות.
מיכאל מלכיאלי (ש"ס)
¶
כולכם חשובים לי. האמפתיה שלי כלפי הקואליציה היא שווה.
בקיצור, אני רוצה שתבין אתה, אדוני היושב-ראש, כי אתה גם התבטאת על זה לא מעט פעמים. היום כל בעל מסעדה, פיצרייה, לא משנה, משלם אגרת כשרות קטנה לרבנות, משהו כמו 1,100 שקל בשנה. סליחה, לא הגדולים, הפיצוציות, השווארמיות וכן הלאה. 1,100 שקל בשנה. הבד"צים מסתמכים בסוף על הבסיס של הרבנות. הם בעצם משפרים חומות – לא משנה עכשיו. ברגע שלא תהיה רבנות הבד"ץ יבוא ויגיד: רגע, אין לי את הבסיס שהמדינה נותנת, אני אדרוש משגיח שנמצא מבוקר ועד ערב, שהשכר לא יהיה 1,200 שקל אלא יהיה שכר של אדם במשרה מלאה, 8,000, 9,000, שכר מינימום. יוצא שהרפורמה של השר כהנא – עזבו את רמת הכשרות, על זה נדבר בהסתייגות הבאה – מבחינה כספית האזרח ישלם יותר. נכון שתחרות מובילה להורדת המחירים אבל בכשרות למשל יש הרבה סוגי כשרות. יש כשרות אשכנזית, ספרדית, כל מיני חומרות ודיוקים, זה בסדר. אז בעל יקב שרוצה למכור את היין שלו לכל המגזרים יצטרך ארבע–חמש חותמות ולכל אחד לשלם משכורת מלאה כי אין רבנות. הצבעה.
אגב, אפשר לתת לי לנאום נאום ארוך ונעשה הצבעות ביחד. אתה היושב-ראש.
מיכאל מלכיאלי (ש"ס)
¶
אדוני היושב-ראש, מה שמטריד אותי בסיפור הזה הוא שהיום כשאתה מדבר עם אנשים, הם באמת התחילו להאמין שזה באמת יוביל להוזלת יוקר המחיה, הם באמת מאמינים בזה, וזה לא נכון.
נירה שפק (יש עתיד)
¶
דרך אגב, אתמול ידענו בוודאות שאנחנו נחיה והרבה כי הורידו את התקציב של בתי הקברות.
מיכאל מלכיאלי (ש"ס)
¶
שבעזרת השם יתקיים.
אדוני היושב-ראש, צריך לדעת, כאשר אתה מדבר היום עם מקומות קטנים, לא גדולים, כמו פיצוציות, שווארמה, בייגלה, דברים כאלה, הם היום מתכוננים לרפורמה שחלילה תעבור לשלם משכורת מלאה למשגיח. רבותי, זה לא צחוק, זה יעלה המון המון כסף.
המשוואה הזאת שתחרות מורידה עלות – זה נכון, אבל לא במקום שאחד התבסס על השני. לכן צר לי להגיד לאזרחי מדינת ישראל שהם כנראה בקרוב ישלמו הרבה מאוד כסף בגלל הרפורמה הזאת, בגלל שלצערנו הרב משקרים ומרמים את האנשים על הדבר הזה. אשר על כן, הצבעה עכשיו.
מיכאל מלכיאלי (ש"ס)
¶
לא אעשה תקציר כי בצלאל יודע את מה שדיברתי עד עכשיו. דיברנו עד עכשיו על העלויות. בואו נדבר עכשיו על הערך של הכשרות. האם נכון שהכשרות תשתפר במדינת ישראל? חלק מן הרעות החולות – אני אומר את זה כאדם דתי – חלק מן הבעיות הקשות שהיו ברבנות זה מושג המשגיח-מושגח. לא יכול להיות שמי שמשגיח יש לו אינטרסים. איך פתרו את זה במשך כל השנים? משפטית זה לא נפתר אבל הלכתית איך זה נפתר? הגורם הראשון של נתינת הכשרות, שזה רב העיר, לא היה לו שום אינטרס כספי עם התעודה הנוכחית, שום קשר. זאת אומרת אם הייתה עוד תעודה או פחות תעודה השכר של הרב לא נפגע. המשגיח כן, אבל הרב לא, המפקח לא, והמפקח הארצי גם לא. רצו שלא יהיה אינטרס בין המשגיח למושגח. לא פתרו את כל הבעיה. בחוק של מנסור עבאס, כהנא, מיכאלי וניצן הורוביץ מה שיקרה הוא שגם הרב וגם המשגיח והמפקח כולם שייכים לאותו תאגיד ולכולם יהיה אותו אינטרס כספי. רבותי, זה מפחיד. זאת אומרת, רמת הכשרות בוודאות תרד.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
להנמקה. 1:15 היא שעה מצוינת לנמק את הסתייגות מס' 114. אנחנו עדיין בסעיפי מטרת החוק.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אם חברת הכנסת שפק מאוד נהנית מהשהות אתנו אז אנחנו ננמק בסבלנות רבה.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אנחנו עדיין לפני סעיף 1, במטרות החוק. אנחנו מבקשים להוסיף מטרה נוספת. כפי שהסברתי בפעמים קודמות, זה לא שאנחנו מבקשים להוסיף את המטרה הזאת. אנחנו סבורים שזו מטרה רעה אך אנו סבורים כי היא מונחת מיני ובי בתוך התקציב הזה כפי שהדבר משתקף על רקע סעיפי התקציב השונים והעולם הערכי שמסתתר מאחוריהם ואנו סבורים כי אין מנוס בחוק כל כך חשוב שהמטרות לא יוסתרו אלא יופיעו בחזית.
(היו"ר אלכס קושניר)
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אומר בקיצור שכאשר כתובה כאן המילה "בנוסף" זה כמשמעותה כפי שהסברתי בפעמים הקודמות, זה לא במקום ולא בא להחליף מטרות נוספות אלא רק מטרה נוספת. אנו מבקשים כי יהיה כתוב במפורש "מטרת חוק זה הינה לאפשר לממשלה לחוקק חוקים פשיסטיים".
ההנמקה פשוטה מאוד
¶
שותפה בכירה בקואליציה הזו הינה מפלגת מרצ. מפלגת מרצ בעברה הונהגה על ידי חברת הכנסת לשעבר זהבה גלאון, שרק לפני יומיים פרסמה מאמר שטנה בעיתון הארץ, ולפיו צריך לטפל בימין הישראלי כפי שטיפלו בפשיסטים בעבר. מאחר ומרצ הייתה גורם מעצב דומיננטי בערכי התקציב ברי כי לא ניתן לטעון שהחוק איננו בא לקדם מטרות פשיסטיות. אשר על כן ובהתאם לזו ובכדי שמטרת החוק תשקף אכן את המטרות המונחות בו, אנו מבקשים כי הדבר ייכתב במפורש בסעיף המטרה.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
האם לפני שאני מסביר בעזרת השם בשעה טובה ומוצלחת את הסתייגות מס' 115 אפשר לקרוא לחבר הכנסת עבאס? הוא היה כאן מקודם. הוא עדיין פה?
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אני מבטיח לך שכאשר אני אנמק את ההסתייגות אדוני יבין מצוין.
אנחנו עדיין לפני סעיף 1, במטרה. אנו מבקשים כי סעיף המטרה ישקף מפורשות מטרה נוספת, שלצערנו הרב היא אחת המטרות הדומיננטיות ביותר בחוק: "מטרת חוק זה הינה לאפשר לממשלה לחלק 53 מיליארד שקלים לאחים המוסלמים". האחים המוסלמים, כידוע, היא תנועת האם של התנועה האסלאמית של רע"מ.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
על התקציב לשנת 2021 יש לנו 11,135 הסתייגויות, ועוד 1,000 של בצלאל. יש לנו בסביבות 13,000.
היו"ר אלכס קושניר
¶
בסעיף 113 לתקנון הכנסת, אני מקריא את סעיף קטן (ב): "יושב-ראש הוועדה רשאי לקבוע את מסגרת הדיון ורשאי הוא לקצוב את זמן הדיבור, ובלבד שייתן זמן דיבור הולם לכל חברי הכנסת".
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אדוני, רק אלמד אותך דבר אחד. תזכור דבר אחד: כשאנחנו אומרים לך בוועדת הכספים: אל תרשום "רשאי", תרשום שזה חובה להגיע, אתה אומר: לא, אני משאיר את זה "רשאי". אז אל תשתמש ב"רשאי" שלך.
היו"ר אלכס קושניר
¶
עוד מעט אנחנו נפנה ליועצת המשפטית. אני מבקש לקבוע סדרי דיון שבהם כל סיעה מן האופוזיציה תנמק את ההסתייגויות שלה ולאחר מכן אנחנו נעבור להצבעה בסדרות של הסתייגויות.
שלומית ארליך
¶
היושב-ראש מבקש בעצם לקבוע סדרי דיון מיוחדים מכיוון שמדובר בהרבה הסתייגויות. יש פה ארבע סיעות.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
הרשימה המשותפת הגישה 3,200 הסתייגויות. אף אחד לא קבע סדרי דיון. אני לא יודע מה אתה רוצה. ישבתי פה שני לילות ולא קרה כלום, לא קרה אסון. שש שעות ואתה מתפוצץ. שש שעות. מה קרה?
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אתה צודק, אני הייתי קמצן מבחינת ההסתייגויות. הייתי צריך להגיש 50,000 הסתייגויות.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
לא הבנתי. כשהיועץ המשפטי אמר לכם לא להכניס חוקים לחוקי ההסדרים שכחתם. פתאום נזכרתם שיש ייעוץ משפטי?
שלומית ארליך
¶
ש"ס, יהדות התורה, הליכוד והציונות הדתית – כל סיעה צריכה לקבל לפחות סדר גודל של שעה וחצי זמן.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
שעה וחצי לכל חוק, אז זה שלוש שעות. אבל שלוש שעות זה כלום. איך ננמק? שלוש שעות כפול ארבע זה 12 שעות. אם לקח לנו שש שעות לנמק 115 הסתייגויות, אין סיכוי בעולם שאנחנו נגמור את זה.
הבעיה שלי, היושב-ראש, שבלי הנמקות רציניות חברי הוועדה לא יוכלו לדעת.
היו"ר אלכס קושניר
¶
חבר'ה, אלה סדרי דיון ואני מבקש שתגידו לי מי מתחיל ראשון. אתם הולכים לנמק, חברי הקואליציה הולכים לנוח, אני אשאיר אתכם כאן לבד ואנחנו נקשיב למה שאתם אומרים.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
בתזכיר האחרון שהוצאת נכתב שאפשר נימוק על הסתייגות והצבעה, נימוק והצבעה, נימוק והצבעה. מה קרה עכשיו?
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
לא, מה פתאום. בחודש האחרון היינו בדיונים אינטנסיביים מאוד, ניהלת את הוועדה בהוגנות, נתתי לך לא מעט מחמאות גם בתוך הוועדה וגם מחוץ לה, אני מקווה שזה לא פגע לך בפריימריז שיהיו לכם במפלגה. אני לא מצליח להבין מה יום מיומיים. היו דיונים כאלה בעבר.
היו"ר אלכס קושניר
¶
אגיד לכם: אני חושב שאתם משתמשים לרעה בצורה לא ראויה בהסתייגויות האלה כדי למשוך את הזמן.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אבל עד עכשיו עשינו את זה, היינו הכי הוגנים שיש. באנו ברגע האחרון. מה עשינו? את הזכות הפרלמנטרית המינימלית שלנו אנחנו עושים. אתה רוצה לדרוס אותה?
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אותו ספר שאתה מחזיק ביד קובע גם שהרכב הוועדות צריך לשקף את ההרכב הסיעתי בכנסת.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
לא קיבלנו החלטה של בג"ץ. בג"ץ כתב שיש בזה קשיים משפטיים לא מבוטלים. עמדת היועץ המשפטי של הכנסת הייתה שעל פי התקנון הרכבי הוועדות צריכים - - -
היו"ר אלכס קושניר
¶
אתם יודעים שבוועדות אחרות זה עובד אחרת. נותנים לנמק כמה הסתייגויות יחד, עושים סדרות. פה עוברים הסתייגות, הסתייגות, בשש שעות 100 הסתייגויות.
מיכאל מלכיאלי (ש"ס)
¶
אנחנו אנשים רציניים, מעמיקים, לא שטחיים. אנחנו לא מוכנים לקבל את מה שאתה אומר.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אני לא מוכן לשתף עם זה פעולה. אני אומר לך עוד פעם, אנחנו עומדים על זכותנו – ויש גבול לדורסנות – לנמק את ההסתייגות אחת-אחת.
היו"ר אלכס קושניר
¶
אני חושב שזה הגיוני מאוד. אני רוצה לדעת מי מתחיל. חבר הכנסת סמוטריץ', אתה מתחיל?
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
יש לי שאלה ליועצת המשפטית. אני מבקש לדעת, גברתי היועצת המשפטית, בתקציב שהועבר כאן ב-2019 כמה שעות דיון היו בוועדת הכספים על ההסתייגויות?
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אנחנו האופוזיציה הראשונה שלא מסתדרים איתה, אנחנו האופוזיציה הראשונה שדורסים אותה, אנחנו האופוזיציה הראשונה שבשעת חלוקת הכספים שחילקתם פה שמרתם את הכול אצלכם. לא מעניין אתכם כלום, לא מעניין אתכם החינוך של הילדים שלנו.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אני מבקש לפרוטוקול לעמוד על זכותה של האופוזיציה. דרך אגב, הדבר האחרון שאפשר לומר הוא שלפחות אני לא נימקתי בצורה עניינית כל הסתייגות, בהסברים רחבים ומנומקים.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
מן הראוי שחברי הקואליציה יקשיבו להנמקות ואולי ישתכנעו בחלקם. אתה דורס אותנו עכשיו, דורס את זכותנו לנמק את ההסתייגויות ולהצביע עליהן אחת-אחת כפי שמקובל כאן מקדמת דנא. אני חושב שאתה עושה מעשה שלא ייעשה. אני לא מוכן לשחק בהצגות. אגב, זו אותה סיבה שלא מינינו חברים בוועדות, כי אם אתם רומסים ורוצים שאנחנו נשתף פעולה עם הצגה כאילו יש פה דמוקרטיה, כשהכול פיקטיבי ולקחתם לעצמכם רוב, אז אתה רוצה גם עכשיו כאילו דמוקרטיה. נשב ונדבר עם הקיר, ניתן פה נאומים חוצבי להבות אש. אתה רומס, ועם הרמיסה הזאת אני לא משתף פעולה. תחליט מה אתה רוצה לעשות.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אני לא התחלתי. הוא התחיל קודם ועכשיו אתה רוצה להפסיק אותנו, אתה רוצה לסתום לנו את הפה. לא ניתן לך לסתום לנו את הפה. אני מעדיף לצאת.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
היושב-ראש, יש סיבה שאתה עוצר אותנו אחרי ההסתייגות האחרונה? כואב לך שיש 53 מיליארד שקל לרע"מ ואתה לא מוכן שזה יהיה במטרה? זה מה שעצבן אותך? מה עצבן אותך פתאום?
היו"ר אלכס קושניר
¶
יש קודם כול 30 מיליארד שקל, הכסף הזה הולך לחברה הערבית. אני חושב שזה כסף שמגיע למקום הנכון.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
תעשה לי טובה. אגב אתה עושה את מה שעשתה חברת המפלגה שלך בחוק הכשרות.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אנחנו לא הגזמנו. אתם מגזימים ברפורמות. אתם מביאים כזה חוק הסדרים ענק, חסר תקדים.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
נשאר לנו כלי אחד. אם אתה מתכונן לעקר גם אותו אז תשחק עם עצמך כאילו דמוקרטיה.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
לא אתן לך. אם אתה קובע סדרי דיון בעצם אתה מעקר מתוכן, כי החברים ילכו לישון ואנחנו נשחק עם עצמנו. אתה מעקר את זה מתוכן, אתה לוקח לנו את הכלי המרכזי. אני לא אשתתף בהצגה של כאילו דמוקרטיה. אם אתה לא רוצה הנמקות אל תעשה הנמקות, אבל אל תשחק אותה שאתה נותן לנו לנמק.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אני לא מוכן בשום פנים ואופן – ואם אתם רוצים נעשה לרגע התייעצות סיעתית – לשחק משחקים בנדמה לי. או שתהיה כאן הנמקה אחד-אחד או שתהיה כאן דריסה ונחכה לבג"ץ.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אני לא הולך לבג"ץ. שיירשם בפרוטוקול. אני לא אלך בחיים לבג"ץ. אבל ציבורית אתה דורס ואתה ממשיך את הדורסנות השיטתית של הקואליציה הזאת מיום שהיא קמה.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אני מזכיר לך דבר אחד: אל תשכח, אלכס, שהגלגל מסתובב ואתה יום אחד בקואליציה ויום אחד באופוזיציה. כפי שאמרנו כמה פעמים: אנחנו עם פנקס ועט רושמים את כל התקדימים שאתם מייצרים.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אנחנו עומדים על דרישתנו לנמק את ההסתייגויות אחת-אחת כפי שהיה עד כה. אנחנו חושבים שהמקסימום שלגיטימי מבחינתך זה נניח לקצוב לנו שתי דקות לכל הסתייגות, זה נראה לי הגיוני, בזה אנחנו נעמוד אם נרצה או לא נרצה. אנחנו לא מתכוונים בשום פנים ואופן לשחק משחקים של נדמה לי. אם אתה לוקח לנו את הכלי היחידי אנחנו מסרבים לשתף פעולה.
היו"ר אלכס קושניר
¶
חבר הכנסת בצלאל סמוטריץ', אין שום בעיה. אנחנו ניתן לך על כל הסתייגות שתי דקות אבל נצביע על ההסתייגויות אחר כך. זה מותר לי לעשות. חברי הקואליציה, אתם יכולים ללכת לנוח. בבקשה, תתחיל.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אם אתה פועל לפי התקנון אז גם צריך להיות כאן רוב של חבר אחד לקואליציה ולא שניים. אתה לא פועל לפי התקנון.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אני לא יודע. תעשה מה שאתה רוצה. אם אתה רוצה לעבור להצבעה, תעבור להצבעה. אני לא מתכונן לשחק את המשחק. אנחנו עומדים על זכותנו להמשיך את הדיון כפי שהתנהל עד כה. אין לי שום עניין לדבר – אמנם אני מעריך אותך מאוד, זה נורא נחמד שתקשיב לי, אבל אין לי שום עניין לשחק משחקים. אתה שולל מאתנו - - -
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אנחנו אומרים שאם אתה לא מתכונן לאפשר לדיון להמשיך ולהתנהל כפי שהוא התנהל עד כה אין לנו שום עניין להשתתף במשחק ולנמק לעצמנו.
היו"ר אלכס קושניר
¶
אני יכול לעבור הסתייגות-הסתייגות ולהצביע? איפה עצרנו? הסתייגות מס' 116. חברי הקואליציה, אני צריך את המינימום כדי שיהיה לי רוב.
היו"ר אלכס קושניר
¶
אני סופר אתכם. אני נמצא פה. אני לא הולך לשום מקום.
אפשר לקרוא את הסתייגות מס' 116?
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
רגע, לפני שממשיכים בהצבעות, נעשו כאן קודם תיקונים דרמטיים בנוסח המילולי, במספרים. אני טוען שזה נושא חדש. אתה צריך בבקשה לעצור את ההצבעה ולכנס את ועדת הכנסת. אם אתה רוצה לשחק כך, נשחק כך.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
לכל מטבע יש שני צדדים.
(הישיבה נפסקה בשעה 01:42 ונתחדשה בשעה 02:14.)
היו"ר אלכס קושניר
¶
אני רוצה לחדש את הישיבה. אני מבקש להודיע: הגענו לסיכום עם חברי האופוזיציה. עוד מעט הסיכום הזה יהיה מוכן והוא יוקרא וגם יחולק לכם, חברי הכנסת.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
לא אגיד שאני מרוצה אבל בהתאם לסיכום אני מושך את טענת נושא חדש. אנחנו מוותרים על הנמקת ההסתייגויות. אנחנו מוכנים גם לרדת ל-6,000 הסתייגויות במקום 12,000. אפשר לעבור להצבעה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
ברור שזה תחת מחאה כי באמת, אני אומר לך, התנהגו בכל התקופה הזאת בדורסנות. אם ניזכר בפעמים קודמות – בסדר, נו – תמיד אנחנו היינו הסחטנים.
יואב הכט
¶
אקריא את הפסקה שנוספה מעבר למסמך שהוגש אתמול לוועדה: בנוסף לאמור, ביום 28 באוקטובר 2021, בהתאם לסיכומים פוליטיים תקציביים נוספים שהושגו בין יושב-ראש ועדת הכספים לחלק מחברי האופוזיציה בוועדה, יבוצעו בתקציב לשנים 2021 ו-2022 השינויים הבאים בתקציב על שינוייו.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
מה זה "על שינוייו"? זה צריך לבוא אחר כך עוד פעם? זה לא נכנס עכשיו כמו הסיכומים של אתמול?
יואב הכט
¶
מיד אחרי אישור התקציב.
בשנת 2021: שיפוצים בבתי חולים בפריפריה, בינוי ופיתוח, תוכנית 675203 – 5,000 אלפי ש"ח; מינהל חינוך התיישבותי, פנימיות, תרבות יהודית, תוכנית 206601 – 1,500 אלפי ש"ח; מינהל חינוך התיישבותי, שיפוצים, תרבות יהודית, תוכנית 206601 – 5,000 אלפי ש"ח; שנת שמיטה, תרבות יהודית, תוכנית 206901 – 1,500 אלפי ש"ח; החינוך העצמאי, תוכנית 206302 – 15,000 אלפי ש"ח; מעיין החינוך התורני, תוכנית 206303 – 15,000 אלפי ש"ח; פעולות מינהלת זהות יהודית, תוכנית 220102 – 7,000 אלפי ש"ח.
בשנת 2022: מינהל חינוך התיישבותי, פנימיות, תרבות יהודית, תוכנית 206601 – 1,500 אלפי ש"ח; מינהל חינוך התיישבותי, שיפוצים, תרבות יהודית, תוכנית 206601 – 5,000 אלפי ש"ח; החינוך העצמאי, תוכנית 206302 – 15,000 אלפי ש"ח; מעיין החינוך התורני, תוכנית 206303 – 15,000 אלפי ש"ח; פעולות מינהלת זהות יהודית, תוכנית 220102 – 1,500 אלפי ש"ח; פיתוח הנגב והגליל, תוכנית 046303 – 3,000 אלפי ש"ח.
כן סוכם על תיקון חקיקה או תקנות בהוראת שעה לשנתיים בנושא הפחתת דמי ביטוח לאומי לסטודנטים ישראלים במוסדות מוכרים בחו"ל.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
למה זה לא יכול להיכנס עכשיו? זה עניין של זמנים? היושב-ראש, אני רק מבקש התחייבות שהקואליציה תתמוך בפניות האלה כשהן יבואו.
היו"ר אלכס קושניר
¶
קודם כול, כן.
דבר שני, מעבר לזה, אותה הנחיית יועץ לעבוד בחמישה ימים, עוד מן הדיון הקודם, אנשי משרד האוצר, אני מבקש לקצר את הטווח הזה ל-30 ימים כדי שנוכל להספיק לחייב את המשרדים בכסף.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
היושב-ראש, אני רק מבקש שתגיד לפרוטוקול שהקואליציה מתחייבת לתמוך בפניות האלה.
איתי טמקין
¶
זה סוגיה ליועצים המשפטיים של הממשלה, זה פחות במגרש שלנו כמשרד האוצר. אנחנו נפנה לכל המשרדים עם בקשת ועדת הכספים.
חיים ביטון (ש"ס)
¶
אני מבקש לציין שבנושא של מעיין החינוך התורני ושל החינוך העצמאי, זה כספי בסיס, שהלוואי שהיו בבסיס. היום ניר התלונן שאנחנו לא העברנו לבסיס את מה שעשו החברים שלנו, 153 מיליון ש"ח, אז אנחנו מקבלים כמה גרגרים, כפי שאתם רואים, 10% לבסיס שלנו. זה לא לבסיס, הלוואי והיו מסכימים שזה יהיה בבסיס.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אמרנו שנוריד הסתייגויות. אני מנסה לעבור פה על ההסתייגויות וכל הסתייגות חשובה. אני לא יודע להוריד. אם אתם רוצים לעשות הגרלה אני מוכן. את רוצה שאגיד לך עכשיו איזה מספר? איך את מעדיפה?
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אתה יודע מה, שכנעת אותי, אם כבר עשינו סיכום אז בואו נצביע גם בעד התקציב וזהו. איזה סיכום? זה סיכום? זה שמחת עניים. אנחנו חייבים להצביע על חלק מן ההסתייגויות שלנו.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אני מוכן, בנוסף להפחתה של חצי מן ההסתייגויות, שהיועצת המשפטית תגבש קבוצות ונצביע קבוצות-קבוצות. לא צריך להצביע על כל ה-6,000.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אני רוצה להוריד מ-9,083 ועד 10,122, ואחר כך אני משחרר אתכם: מ-11,134 ועד 11,135 וסיימנו. מ-11,000 תורידי את הכול.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
שלומית, תוציאי מ-10,200 עד הסוף.
רק רגע, יש את הסעיפים האחרונים, כדי שיהיו בכולם הסתייגויות. תמחקי מאיפה שאמרתי לך ועד 11,000. אני מקווה שהעוזרים שלי לא יכעסו עליי.
שלומית ארליך
¶
כשסוכמים הכול זה יוצא יותר מ-6,000.
אנחנו בהסתייגות מס' 118: "מטרת החוק לאפשר לממשלה לממש את רעיונותיה הפרוגרסיביים".
שלומית ארליך
¶
אני עושה כאן קבוצה של הסתייגות ממס' 121 ועד מס' 158.
158: "מטרת החוק לאפשר למשנה ליועץ המשפטי לממשלה לבקר במוקטעה."
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
לא לתת לי לנמק את זה, זה לעבור על איסור דאורייתא של לא תחסום שור בדישו.
שלומית, את לא רוצה להצביע על כל המטרות?
שלומית ארליך
¶
אנחנו עוברים למטרה האחרונה בסדרה, בהסתייגות מס' 193: "מטרת חוק זה היא להחיל את פעילותה של הממשלה החדשה שקמה כדי לאפשר לממשלת ההונאה לשרוד".
שלומית ארליך
¶
בסעיף 1 להצעת החוק, במקום "סעיף" יבוא "הקואליציה הגדולה המיותרת בתולדות המדינה רוצה את הכסף של אזרחיה ומחלקת אותו אחד לשני".
שלומית ארליך
¶
אני מקבצת את ההסתייגויות על סעיף 1.
הסתייגות מס' 354 בסעיף 1: במקום "סעיף" יבוא "אין סדר עדיפויות לאומי, יש סדר עדיפויות פוליטי".
שלומית ארליך
¶
בסעיף 1, במקום "הראשונה" יבוא "הממשלה נכשלה בטיפול במשבר הקורונה אבל הם יודעים לבקש כסף".
שלומית ארליך
¶
בסעיף 1, אחרי המילים "או" יבוא "הממשלה הנוכחית לא מחלקת את הכסף לאזרחים, הם מחלקים אותו אחד לשני".
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אני פראייר שהורדתי לכם כאלה הסתייגויות חשובות. אני אומר לכם את האמת, כואב לי, אבל בסדר.
שלומית ארליך
¶
623: בסעיף 1, אחרי המילים "הקובע" יבוא "כל פגיעה בחלשים באה לממן עשרות מיליארדים לאחים המוסלמים ולשרים בלי תיק".
שלומית ארליך
¶
הסתייגות מס' 756: אחרי "משרד" יבוא "הפוליטיקאים בכנסת מתבקשים להסיר ידיהם מכספם של אזרחי ישראל".
שלומית ארליך
¶
במקום "או" יבוא "עם פוליטיקאים עסוקים בעצמם אפשר להחליף אותם בפוליטיקאים שעסוקים בנו".
שלומית ארליך
¶
אחרי "נושא" יבוא "הפוליטיקאים מתבקשים להסיר ידיהם".
כבר היה דבר כזה.
1,547: אחרי "היקף" יבוא "קשה להתנער מן התחושה שעיקר התוספת שאושרה מוסברת בלחצים פוליטיים".
שלומית ארליך
¶
1,838: אחרי "קביעתו" יבוא "הפוליטיקאים בכנסת מתבקשים להסיר ידיהם מכספם של אזרחי ישראל".
שלומית ארליך
¶
עכשיו מ-2,561 עד 4,661 אני מדלגת.
אני כן משאירה את 4,650: במקום "בהכנסה" יבוא "זו לא ממשלת ריפוי, זאת ממשלת רפיון ומחדלים ענקיים".
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
חבר'ה, אתם חייבים תודה לשלומית ואייל. רק בשבילם. לאנשי משרד האוצר יש שעות נוספות, אין לי בעיה איתם, כי כל הקופה יושבת אצלם. אתם חושבים שהחבר'ה יושבים פה סתם בהתנדבות?
שלומית ארליך
¶
6,119: בסעיף 6, במקום "לתחומי" יבוא "כשאני מסתכל על הסכומים הפוליטיים אני מתבייש בכנסת".
שלומית ארליך
¶
6,122: אחרי "לתחומי" יבוא "לא ייתכן שמעלים מיסים שמקצצים לחלשים ופוגעים בסבסוד במעונות, ולחתולים יש תקציב".
שלומית ארליך
¶
6,145: בסעיף 6, במקום "פעולה" יבוא "הממשלה החליטה לקחת כבת ערובה את האוכלוסיות החלשות ואת תושבי הפריפריה".
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
בטח, כי כשאנחנו נהיה בממשלה אתם רוצים לדפוק אותנו, שאז האזרחים יגידו שאנחנו דפקנו אותם. אנחנו מכירים אתכם.
שלומית ארליך
¶
6,489: במקום המילים "בתור" יבוא "ממשלת כל חתוליה: אין תקציב לחיילים, למשפחות שזקוקות, ולחתולים יש".
שלומית ארליך
¶
7,432: אחרי המילים "הנקובים" יבוא "מדובר בתקציב אנטי חברתי עם בשורות שליליות והרסניות שמחלק את המדינה בין מרכז לפריפריה, עשירים ועניים".
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אני יכול להתקשר אליהם ולשאול אותם. אתה שואל כמה הם יכעסו עליי שכך ויתרתי? אתה צודק. אולי נחזיר את ההסתייגויות?
שלומית ארליך
¶
מ-7,613 עד 8,619 אנחנו מורידים.
ביקשת להשאיר את 8,059: בסעיף 6, במקום "הרשאה" יבוא "מזעזע כמה התקציב מיושן ואטום".
שלומית ארליך
¶
הוא אמר עכשיו להוריד מ-9,083 עד 10,121.
10,122: בסעיף 6, אחרי המילים "שכותרתו" יבוא "תקציבי ההסדרים של ממשלת השינוי הם אנטי חברתיים".
שלומית ארליך
¶
10,143: אחרי המילים "שיא" יבוא "הממשלה הביאה תקציב שהבשורה היחידה שהוא מביא לציבור היא המשך הדשדוש".
שלומית ארליך
¶
אנחנו ב-11,120: בסעיף 8, האמור בו יימחק ובמקומו יבוא "תחילתו של חוק זה כאשר תיחקק הצעת חוק איסור כספים קואליציוניים".
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
זה לא אחרון. אני מתלבט אם לעשות הסתייגות – לא אגיד שמות – אתם רק תגידו לי אם אתם מוכנים או לא. בסדר? אם זה יהיה בהסכמה אז אני עושה. זה קשור להופעה של עופר לוי, אם אפשר להכניס שם הסתייגות. אני לא מפרט.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
אגיד לך את האמת. מכיוון שבין כה וכה אתה לא נותן לנמק אז אין לי טעם לעשות את הרביזיות. אתה עושה לנו סדרי דיון.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
מנסור ביקש ממני את הספר של ההסתייגויות. זה כנראה הולך למקום טוב. אני כורך לו אותו בעור במתנה.
היו"ר אלכס קושניר
¶
הרביזיה לא התקבלה.
אנחנו עוברים להצבעה על הצעת חוק התקציב. לא? מה אנחנו עושים עכשיו?
שלומית ארליך
¶
קודם אנחנו אומרים שוב את המספרים, שיהיה ברור לפרוטוקול, ואז נצביע סעיף-סעיף על החלק המילולי.
אנחנו מתחילים בהצעת חוק התקציב לשנת הכספים 2021.
בסעיף 2(א), תקראו את המספרים המדויקים.
אסף וקסלר
¶
המספר הראשון צריך להיות 609,143,215,000.
המספר השני צריך להיות 438,842,834,000.
המספר השלישי צריך להיות 170,300,381,000.
בסעיף 3(א) - - -
אסף וקסלר
¶
תקציב הוצאה מותנית בהכנסה, תקציב פיתוח על חשבון ההון יהיה 9,502,522,000.
בסעיף 5, שיא כוח אדם לשנת הכספים 2021: בסעיף (א) המספר הנכון הוא 94,211.
בסעיף 6, מפעלים עסקיים: המספר הוא 30,485,722,000.
בסעיף 6(ג): המספר הוא 36,406.
שלומית ארליך
¶
הצעת חוק התקציב לשנת הכספים 2022.
בסעיף 2(א), תקציב ההוצאה לשנת הכספים, תקריא את הסכומים.
אסף וקסלר
¶
הסכומים המדויקים הם: 572,934,898,000. זה המספר הראשון.
המספר השני הוא 401,140,602,000.
המספר השלישי הוא 171,794,296,000.
בסעיף 3(א), תקציב ההוצאה המותנית בהכנסה לשנת הכספים 2022:
המספר הראשון הוא 41,326,382,000.
המספר השני הוא 31,381,736,000.
המספר השלישי הוא 9,944,646,000.
בסעיף 5: שיא כוח אדם לשנת הכספים 2022: המספר המדויק הוא 95,949.
בסעיף 6(א): המספר המדויק הוא 26,828,235,000.
שלומית ארליך
¶
סעיף 6: מפעלים עסקיים, תקציב הרשאה להתחייב, שיא כוח אדם ותחזית תקבולים לשנת הכספים 2022.
היו"ר אלכס קושניר
¶
זה לא ייקח זמן רב. אז אנחנו ניפגש בשעה 3:30 בשביל להצביע על הרביזיה.
אני חושב שעברנו פה תהליך מאוד מאוד משמעותי, קודם כול למדינה, כי התקציב האחרון שהתקבל כאן בכנסת היה במרץ 2018.
בתקציב הזה יש המון בשורות. יש חוק הסדרים שמביא הרבה מאוד רפורמות, שלא אפרט, כולם יודעים, כולם מכירים, ואני גם עייף.
אני רוצה להגיד תודה גם לחברי הקואליציה שהיו איתי פה כל הזמן וגם לחברי האופוזיציה שהופיעו פה לכל דיון ודיון, ולמרות הכעסים שהיו - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אני חייב לעצור אותך ולהגיד שבפעם הזאת באמת האופוזיציה נרמסה. עם כל החיוכים שלנו פה, אבל נרמסנו וזה לא היה הוגן.
היו"ר אלכס קושניר
¶
ינון, אני עוד פעם אומר לך, למרות כל הפיצוצים והכעסים ואי-ההסכמות שהיו, היום אני רוצה להגיד לכם תודה. תודה על כך שלקחתם חלק, על כך שהשפעתם.
חברי הקואליציה, עשינו פה תהליך מדהים. אני מזכיר שלאף אחד פה לא היה ניסיון בהעברת תקציב בכנסת ועשינו את זה ביחד, עשינו את זה היטב, עמדנו בזמנים.
תודה רבה לערוץ הכנסת, לדובר הוועדה, למחלקת הפרוטוקולים, למפעילי הזום, ליועצים המשפטיים, למנהל הוועדה, לצוות הוועדה, לכל היועצים של כולנו, שעובדים אתנו כל הזמן, לסדרנים ולעובדי הכנסת שנותנים לנו כאן לעבוד.
אנחנו ניפגש במליאה ושם נצביע על הצעת החוק לקראת הקריאה השנייה והשלישית.
אנחנו ניפגש בשעה 3:31 בשביל להצביע על הרביזיה.
תודה רבה.
(הישיבה נפסקה בשעה 03:01 ונתחדשה בשעה 03:31.)
היו"ר אלכס קושניר
¶
אני מחדש את הישיבה.
אנחנו מצביעים על רביזיה להצעת חוק התקציב לשנת 2021. מי בעד הרביזיה? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
הרביזיה לא אושרה.
היו"ר אלכס קושניר
¶
פה אחד הרביזיה לא התקבלה.
רביזיה נוספת על הצעת חוק התקציב לשנת 2022. מי בעד הרביזיה? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
הרביזיה לא אושרה.
היו"ר אלכס קושניר
¶
גם הרביזיה הזאת לא התקבלה.
לפיכך ועדת הכספים סיימה את עבודתה והכינה את תקציב 2021 ו-2022.
הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 03:33.