פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וארבע
הכנסת
2
ועדת מיזמי תשתית לאומיים מיוחדים ושירותי דת יהודיים
27/10/2021
מושב שני
פרוטוקול מס' 18
מישיבת ועדת מיזמי תשתית לאומיים מיוחדים ושירותי דת יהודיים
יום רביעי, כ"א בחשון התשפ"ב (27 באוקטובר 2021), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-24 מתאריך 27/10/2021
פרק כ' (ייעול מערך הכשרות) מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2021 ו-2022), התשפ"א-2021
פרוטוקול
סדר היום
פרק כ' (ייעול מערך הכשרות) מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2021 ו-2022), התשפ"א-2021
רישום פרלמנטרי
¶
סמדר לביא, חבר תרגומים
פרק כ' (ייעול מערך הכשרות) מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2021 ו-2022), התשפ"א-2021, מ/1443
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
שלום לכולכם, אנחנו פותחים את הישיבה על נושאים חדשים שביקש חבר הכנסת אורי מקלב. אנחנו חזרנו מוועדת הכנסת עכשיו שדחתה את כל הבקשות. אנחנו אתמול הצבענו על כל החוק חוץ - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
חוץ משלושת הסעיפים האלה, אז מה שנשאר לנו עכשיו זה להצביע על שלושת הסעיפים האלה. היועץ המשפטי, בבקשה תסביר.
תומר רוזנר
¶
כן, אני רק מודיע לוועדה שבעקבות טענת נושא חדש ועדת הכנסת קיימה דיון הבוקר בנושא ודחתה את הטענה שמדובר בנושאים חדשים, לפיכך וכיוון שהוועדה כבר קיימה דיונים על הסעיפים הללו - - -
תומר רוזנר
¶
מה שביקשו ממני להציג בוועדה זה על מה מדובר, אז אני הצגתי את הדברים על מה מדובר. לצערי נאלצתי לעזוב אז אני לא יודע מה הייתה ההחלטה בסוף.
מכל מקום, כיוון שהוועדה כבר קיימה דיון בסעיפים הללו וגם בהסתייגויות שהיו עליהם, אז כל שנותר זה בעצם להצביע על הסעיפים, כפי שנאמר. הסעיפים האחרים של הצעת החוק כבר אושרו בוועדה אמש ולכן מה שנותר זה להצביע על הסעיפים האלה.
אם אתם רוצים אני אומר את הסעיפים הספציפיים שעליהם אנחנו צריכים לקיים הצבעה כדי לאשר את הסעיפים האלה להכנה לקריאה שנייה ושלישית. הסעיף הראשון זה סעיף 93 פסקה (5) בעמוד 12, סעיף 2ב2 שלגביו נטענה טענת נושא חדש ולכן הוא לא הוצבע אתמול, אפשר להצביע עליו.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
לדעתי על הסעיף הזה כבר הייתה התייעצות סיעתית אמש, אבל עכשיו הייעוץ המשפטי יבדוק.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אז אפשר התייעצות סיעתית. חמש דקות, בבקשה. עכשיו 10:20 עד 10:25.
(הישיבה נפסקה בשעה 10:20 ונתחדשה בשעה 10:25.)
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
לא, התשובה התקבלה, אנחנו אתמול בדקנו את הנושא הזה, כל הדיון התנהל בוועדת הכנסת, אין מה לנמק כי ועדת הכנסת דחתה את כל הבקשות האלה. אנחנו עוברים להצבעה לגבי הסעיף הראשון.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
אני מצביע, אל תחשיבי את הספירה של האצבע שלי. אנחנו כופרים בפרשנות שלכם שלקחתם לנו את יכולת ההצבעה בגלל תקנון הכנסת.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
בעד חמישה, אחד נגד, חבר הכנסת אבי מעוז נמנע, למרות שגם את זה הוא לא יכול. הוא לא נמנע הוא לא יכול.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
מי בעד הסעיף שאמר היועץ המשפטי לוועדה כנוסח הוועדה? חמישה בעד. מי נגד? אחד נגד. מי נמנע? אין נמנעים. עבר כנוסח הוועדה.
הצבעה
בעד – 5
נגד – 1
נמנעים – אין
אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
מי בעד סעיף 100 כנוסח הוועדה? חמישה בעד. מי נגד? אחד נגד. מי נמנע? אין. הסעיף עבר כנוסח הוועדה.
הצבעה
בעד – 5
נגד – 1
נמנעים – אין
אושר.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
יכול להיות שהחוק עבר, אבל המלחמה רק התחילה. אנחנו נילחם על דעת הקהל של הציבור.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
אני רק רוצה לצטט את הרב חיים נבון שכתב שמכיוון שיושבת ראש הוועדה, חוק כזה של רפורמה בכשרות צריך להעביר - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
לא, אתה יודע, אני מכירה את הרבנים הגדולים, למשל אני יודעת מי זה הרב שך, אני יודעת מי זה היה רב קוק.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
מהמתונים שיש בציבור הציונות הדתית. הרב חיים נבון אמר שחוק כזה צריך להעביר מתוך אהבה לכשרות וההתנהגות של יושבת ראש הוועדה היא לא מונעת מאהבת הכשרות אלא משנאת הרבנים, שנאת הרבנות, ואני מסכים איתו לכל מילה שלו.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
ההתנהגות שלי נובעת מאהבה לעם ישראל ומהמחויבות למדינת ישראל. אני לא צריכה לאהוב רבנים, הם בסופו של דבר נבחרי ציבור או עובדי ציבור. יש רבנים, יש רופאים, יש מורים, יש הכול. אה, הנה, אחלה בחור, אני רואה, הוא צעיר כזה.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
תשמעי, חצי דקה. דווקא את החוק הזה אפשר להעביר רק באי אמון בכשרות, מי שהיה מאמין בכשרות לא היה מעביר כזה דבר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אי האמון שלי הוא בעסקנים דתיים. מהדת, עסקנים, לא דתיים, עסקנים מהדת, שעושים על זה הון וכסף ושליטה וכוח.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אנחנו לא נשאיר את המסורת, כל המסורת שהייתה למשך שנים של הסבא שלך מצד האמא.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
חברים, שלום לכולכם. אנחנו חזרנו לפי הזמן, עברה חצי שעה של הפסקה, אנחנו חזרנו להצבעות על שלושת הסעיפים שנשארו לנו לפי בקשת חברי הכנסת שביקשו רביזיה. אם אתה רוצה, אורי, אתה יכול לנמק שתי דקות את הבקשה שלך לרביזיה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
כי אנחנו לא צריכים יותר. אורי, אם אתה רוצה, שתי דקות אתה, שתי דקות אבי ואנחנו נעבור להצבעות.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אני אקצר את זה. גברתי היושבת ראש, חבריי חברי הכנסת, קשה בדקה או שתיים או גם בשלוש דקות לסכם את כל מה שאנחנו שמענו בדיונים שהיו לנו פה בוועדה, אבל מי שהיה באמת קשוב ומי שעקב אחרי הדיונים, לדעתי גם היושבת ראש, גם אם באת עם דעות מוקדמות, אז כל ההצגות בהתחלה שהיו על ריבוי הכשרים וריבוי חותמות שהם מייקרים לנו את המוצר ושאנחנו משלמים כספים על הכשרויות האלה, כספים רבים, מתברר שהציבור בישראל לא משלם, לא צריך לשלם, על ריבוי הכשרויות, וההתייעלות הכלכלית כמובן, שזה היה המניע של כל הצעת החוק הזו. אין כאן שום התייעלות כלכלית, הציבור ישלם הרבה יותר יקר.
הוכח על ידי כל מי שהופיע כאן בוועדה, האוצר, נסתמו טענותיו. אני חושב שקילפנו את כל הניסיון וכל המיצג שאתם רציתם כאן להציג, להשחיר את פני ההכשרים של היום. הייתם חדורי מטרה לסעיף המרכזי, שהוא הסעיף הבעייתי ביותר, האפשרות לתת לוועדת השלושה הכשר אלטרנטיבי, לקבוע תקן כשרות ואחר כך גם להיות גוף הכשרות שהוא נותן את הכשרות, גם מבחינה אתית, בוודאי מבחינה מהותית.
אני רק רוצה להזכיר, תדעו, שבסופו של דבר, רק כדי להזכיר לאנשים, מי שבאמת יש לו תקווה והוא יוצא היום בשמחה אחרי הצעת החוק הזאת אז תדעו לכם ותזכרו מה עשתה הרפורמה בסלולר, כמה תקווה הייתה, חשבנו מה הרפורמה בסלולר תעשה לנו ושיגיד היום מישהו מה זה גרם לתשתיות של הפלאפונים של כל הסלולר, מה זה גרם לשירות.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אתה לא יכול להגיד. אני בשיחה אחת צריך שש פעמים להתקשר במקרה הטוב, לפעמים גם הרבה יותר. אתה מתנתק כל הזמן, אין לך איכות של קליטה, אין לך איכות של שירות.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אבל לא מוסיפים בגלל שיש רפורמה. אני רוצה לקחת אותך, גברתי היושבת ראש וחבריי חברי הכנסת, רק מה שעשתה הרפורמה בקבורה חילונית, האם זה שינה? תראו, אני אופטימי לגבי הציבור בישראל, אף אחד לא רץ אחרי כל השמחה הגדולה כמו בחקיקה הזאת שתהיה קבורה חילונית, להוציא את המונופול מחברות קדישא, אנחנו משלמים, מי שהולך לקבורה חילונית - - -
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
לא 'מנוחה נכונה' ולא קבורה אלטרנטיבית, לא קבורה חילונית נותנת את הפתרון ולא שם עם ישראל ייוושע. אבל אני נמצא פה כדי שבסופו של דבר הציבור יידע. אני הייתי משלים עם החוק הזה אם הייתי יודע שמי שרוצה באמת כשרות, שאדם מקבל את הביטחון הצרכני שלו, אם הייתי יודע שזה מה שקורה. אבל המאבק יהיה על זכות הציבור לדעת, המלחמה תהיה על זכות הציבור לדעת, שהציבור יידע מה הוא אוכל. אני לא נכנס לצלחת של אף אחד, בסופו של דבר אנשים יכולים לאכול אוכל לא כשר, אנחנו לא מלינים על אף אחד, אבל אנחנו כן צריכים לדאוג שזה שאוכל בצלחת, הוא עצמו שיידע מה הוא אוכל ולא שיתבצעו עליו הונאות חמורות מאוד, על דברים שאצלו זה עיקרי דת, זה ערכים, זה אורח החיים.
אני רק רוצה לתת לכם עצה בסופו של דבר. אנחנו יודעים שכל הכשרות היא מבחירה, אף אחד לא מכריח, לא חנויות ולא אנשים, ואנחנו נעשה את הכול כדי שכל בית בישראל, כל אב ואם בישראל, כל איש ואישה, נער ונערה וילד וילדה יידעו. תדעו לכם שאני רואה ילדים, תראו איפה הכשרות חשובה, בני חמש, שנותנים להם סוכרייה בבית הכנסת או במקום אחר, הוא יילך לאבא בנימוס: אפשר לאכול את זה? הציבור החרדי יידע להגיע לכשרות האמיתית. הציבור המסורתי, שהוא לא יודע, אין לו את האפשרות לדעת, שם הוא צריך לקבל את זה.
ואני אופטימי שיכול להיות שתעודות הכשרות האלה, אחרי המיליונים הרבים שהממשלה הזו והקואליציה הזו משקיעה בחתולים, שאני חושב שגם צריך לתת להם אוכל, וגם לכלבים, התורה מצווה לתת אוכל, ודאי צער בעלי חיים, אבל כל הטריפה לכלב תשליכון, אנחנו מצווים, יש שכר בדבר הזה. אנחנו לא נגד חתולים, צריך לתת להם, אבל אני חושב שתעודת הכשרות הזאת שהיום יצאה בחוק הזה היא תהיה מתאימה באמת לאוכל לחתולים, לאוכל לכלבים, שם היא תהיה מספקת. כל הטריפה לכלב תשליכון, עם תעודת הכשרות הזאת תקיים מצווה דאורייתא לתת את האוכל הזה, עם תעודת הכשרות, הזאת לכלבים ולחתולים.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
קצר. תודה רבה, גברתי היושבת ראש. אני ממש במשפט אחד על כל נושא שעברנו פה וזה יהיה קצר מאוד. קודם כל אני רוצה להגיד משהו אישי. אני באתי לכנסת בשליחות ואני באתי להשתתף בדיוני הוועדה, השתתפנו בכל הדיונים, היינו ערים לכל הדברים, השתדלנו להועיל. אני חוזר על מה שאמרתי אתמול, שאני שמח שבהסתייגויות שלי לא הייתה אף הסתייגות שבאה לטייב את החוק כפי מה שהוא. כל ההסתייגויות שהגשתי היו כדי שהחוק הזה יעבור מן העולם. המשמעות החמורה שלו, של הרס הכשרות, תעבור מן העולם.
עכשיו אני רוצה להגיד, טענתי ואני טוען גם עכשיו, החוק הזה הוא לא מתאים להיות בחוק ההסדרים, היה צריך לפצל אותו מחוק ההסדרים. שתיים, בחוק הזה, כפי שהוא מונח בפנינו, הכנסנו את המעורבות הפוליטית לעניינים המקצועיים. השר ממנה את הממונה והשר ממנה את המועצות הדתיות, מסמיך מועצות דתיות ככה או ככה. שלוש, עירוב הון שלטון במובן הכי חמור שלו. ארבע, החוק הוא פרסונלי ומכוון לאנשים מסוימים ולארגון מסוים. חמש, החוק מעצים את הבעייתיות שביחסי משגיח-מושגח והוא מכניס את האינטרס הכלכלי והעסקי לתוך עולם הכשרות.
שש, אנחנו דאגנו לא לעצמנו, גם חבריי חברי הכנסת האחרים, אנחנו נאכל כשר, אבל אנחנו דאגנו לעם שבשדות, לעמך ישראל, לרובו של עם ישראל שרוצה לאכול אוכל כשר ולאותה גברת שהופיעה בפנינו בזום, יושבת ראש הוועד הארצי של המעונות ושל הילדים בגני הילדים שהם קהלים שבויים לגבי החוק הזה. החוק מעצים את זה שאפילו את התיקון האמיתי שרצינו להכניס לחוק, בסופו של דבר הוא לא התקבל, שכל הגופים הממלכתיים וכל הקהלים השבויים יצטרכו לקחת כשרות של הרבנות הראשית.
ואני רוצה לסיים עוד פעם בדברי הרב נבון, לחוק הזה, רפורמה כזאת, צריך לבוא מתוך אהבה לעם ישראל ומתוך אהבה לכשרות. מה שראינו פה זה לא אהבה לכשרות, אלא שנאת הרבנות, תודה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
תודה רבה לך, חבר הכנסת אבי מעוז. אני אקח, ברשותכם, שתי דקות קצת לעשות סיכום. קודם כל אני רוצה להודות לצוות המשפטי, לצוות הוועדה, לנציגי הממשלה, לחברי הכנסת שבאמת השקיעו פה שעות על גבי שעות והייתה עבודה מאוד רצינית ומאוד מעמיקה. אתם חומת המגן שלנו ואני מאוד מעריכה את ההתגייסות שלכם, של כולכם.
חברי הכנסת תרמו רבות, גם מהקואליציה וגם מהאופוזיציה, היו דיוני עומק, הרבה הסתייגויות והרבה דברי טעם התקבלו תוך כדי דיונים. אני רוצה להודות באופן אישי לחבר הכנסת אורי מקלב, חבר הכנסת אשר, חבר הכנסת מרגי, חבר הכנסת אבי מעוז. את מי שכחתי?
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
לא, אתם עשיתם את העבודה שלכם, אבל אם יש משהו חכם לקחת למה לא? אני רוצה להודות לחבר הכנסת טור פז וחבר הכנסת בליאק שהחליפו אותי ונתנו לי קצת גם לעשות דברים מאחורי הקלעים וגם קצת לפעמים לנוח, שזה לא פחות חשוב. אתמול מוסי התגייס למשימה, רות ישבה כמו חיילת, לא זזה שם מהכיסא. אפרופו הדיבורים על זה שהקואליציה לא יציבה, אנחנו יציבים, אנחנו תומכים, אנחנו עושים ואנחנו לא מפקירים חברים.
לגבי הרפורמה, ממש בשתי מילים, אנחנו עשינו סדר במועצות הדתיות, אנחנו פתחנו את הגבולות הגיאוגרפיים שלהם, יש רבנים, כבר היום יש רב שהוא רב בעיר מסוימת והוא הולך לעשות כשרות בעיר אחרת, אז זה לא כזה נורא, זה כבר קיים. אנחנו החזרנו כבוד לנשים, נשים יכולות להיות משגיחות כשרות, היום יש רק שבע נשים כל הארץ, כי הרבנות בולמת אותם, אז עכשיו דיני העבודה חלים גם על התחום של משגיחי כשרות, אז גם נשים יוכלו לעבוד בזה. אנחנו החזרנו כבוד למקצוע של משגיח כשרות כי קבענו תנאים, שזה יהיה מקצוע עם תעודה, עם כבוד. אנחנו טיפלנו בנושא משגיח-מושגח, גם נתנו מענה למשגיחים מבוגרים, עשינו להם הסדר מיוחד.
כמובן הנושא של המונופול של הרבנות, שברנו את המונופול הזה, הכנסנו גופים עסקיים לתוך התחום, עכשיו הרבנות הראשית תצטרך סוף סוף לקבוע תקן לכשרות, מה שהם לא השכילו לעשות 73 שנה. אז מה שכואב להם זה הנושא של שליטה וכוח והיכולת לקבוע לכולנו סדרי דברים. אז זה תם ולא יחזור יותר. אנחנו פתחנו את השוק לתחרות, אנחנו גם טיפלנו בנושא היבוא, עכשיו יהיה מסלול גם לרבנות וגם לתאגידים פרטיים, אפרופו יוקר המחיה.
יכול להיות ששכחתי משהו, יש הרבה דברים בחוק, סביר להניח שאיפה שאולי לא חשבנו מספיק, יכול להיות שיהיו תיקונים, המציאות והחיים תמיד עושים תיקונים וזה טבעי וזה בסדר. אין שום חוק שחוקק ולא עבר תיקון. אז יכול להיות, אבל אני מאמינה בלב שלם ובאמונה מלאה שעשינו פה מהפכה, כתבנו היסטוריה בחוק הזה ואף אחד שיבוא אחרינו לא יוכל לתקן את זה כי ברגע זה החיים משתנים.
אנחנו מצביעים על הרביזיה על שלושת הסעיפים שנשארו אחד אחד. אנחנו מצביעים עכשיו לפי הנוסח של הוועדה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אנחנו מצביעים על הרביזיה. מי בעד הרביזיה? חבר הכנסת מקלב בעד הרביזיה, אחד בעד, ארבעה נגד.
הצבעה
בעד – 1
נגד – 4
לא אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
מי בעד הרביזיה? אחד. מי נגד הרביזיה? ארבעה. לא התקבלה.
הצבעה
בעד – 1
נגד – 4
לא אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
סעיף 100, מי בעד הרביזיה? אחד. מי נגד הרביזיה? ארבעה. לא התקבלה.
הצבעה
בעד – 1
נגד – 4
לא אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
החוק אושר כולו, חברים, הללויה. תודה רבה לכולכם, תודה, זהו, זה נכנס לקריאה שנייה ושלישית לספר התקציב.
אני נועלת את הישיבה, תודה רבה לכולכם.
הישיבה ננעלה בשעה 11:15.