פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וארבע
הכנסת
205
ועדת מיזמי תשתית לאומיים מיוחדים ושירותי דת יהודיים
26/10/2021
מושב שני
פרוטוקול מס' 17
מישיבת ועדת מיזמי תשתית לאומיים מיוחדים ושירותי דת יהודיים
יום שלישי, כ' בחשון התשפ"ב (26 באוקטובר 2021), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-24 מתאריך 26/10/2021
פרק כ' (ייעול מערך הכשרות) מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2021 ו-2022), התשפ"א-2021
פרוטוקול
סדר היום
כ' (ייעול מערך הכשרות) מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2021 ו-2022), התשפ"א-2021
נכחו
¶
חברי הוועדה: יוליה מלינובסקי – היו"ר
ולדימיר בליאק – מ"מ היו"ר
משה טור פז – מ"מ היו"ר
מוסי רז – מ"מ היו"ר
יעקב אשר
רות וסרמן לנדה
יעקב מרגי
שלמה קרעי
חברי הכנסת
¶
דוד אמסלם
משה אבוטבול
יעקב אשר
אוריאל בוסו
ענבר בזק
יואב בן צור
סימון דוידסון
יוראי להב הרצנו
גלית דיסטל אטבריאן
מיכל וולדיגר
אורלי לוי אבקסיס
גבי לסקי
טטיאנה מזרסקי
מיכאל מלכיאלי
אבי מעוז
אורי מקלב
יעקב מרגי
יבגני סובה
יצחק פינדרוס
יסמין פרידמן
יואב קיש
שלמה קרעי
יעל רון בן משה
שרון רופא אופיר
מוזמנים
¶
יעל לינדנברג - רכזת שיכון, אגף התקציבים, משרד האוצר
רוני מר - הלשכה המשפטית, משרד האוצר
רותם רייבי - עו"ד, רפרנטית דת ומדינה, משרד המשפטים
שמעון מוני מעתוק - מנכ"ל המשרד לשירותי דת
אלעד טובי - עוזר ליועמ"שית, המשרד לשירותי דת
משה לאו - ראש צוות תקשורת ובריאות, רשות התחרות
עמיחי פילבר - לשעבר מנהל תחום כשרות במשרד לשירותי דת
יהושע ישי - מועצה דתית ירושלים
רישום פרלמנטרי
¶
הדס צנוירט;
סיגל גורדון;
חבר מתרגמים
פרק כ' (ייעול מערך הכשרות) מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2021 ו-2022), התשפ"א-2021, מ/1443
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
בוקר טוב, אני מתכבדת לפתוח את הישיבה. קודם כל הסתייגויות של מפלגת הליכוד – מי מציג? אין אף אחד. אני דוחה את ההסתייגויות שלהם. בוקר טוב לכולם. הסתייגויות של מפלגת ליכוד – אף אחד לא פה – אני דומה הסתייגויות של מפלגת ליכוד. אורי מקלב, תתחיל אתה את ההסתייגויות שלך. שתי דקות לכל הסתייגות ונתקדם.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
תתחיל את ההסתייגויות. אין סדרי דיון. כרגע דחיתי את ההסתייגויות של הליכוד כי אף נציג ליכוד לא בחדר. אתה בחדר. הסתייגויות של מפלגת הליכוד ירדו מסדר-היום כי הם לא פה. עכשיו אורי מקלב שהוא פה לפני הזמן אפילו מתחיל את הנמקתו. בבקשה, אורי. מה שחשוב – כל הסתייגות זה שתי דקות, ואחר כך אנחנו – תראה איך אתה יכול ללכת לפי סדרות. אנחנו דחינו את כל ההסתייגויות של מפלגת ליכוד כי לא היית פה בזמן. סיימנו את הטקס.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
מצחיק נורא. אני רוצה לספר לכם חברים, התקשרו אליי עכשיו מלשכת שר האוצר ליברמן ואיימו עליי שאם לא אגיע להסדר כאן בוועדה, יוציאו לי הסתייגות אחרת שקיבלו מוועדה אחרת. חצופים. שערורייה. תתביישו לכם. יושבים פה שלושה ימים ושלושה לילות וזה לא ייגמר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אף אחד מהליכוד לא היה פה, ודחינו את כל ההסתייגויות שלך באישור של היועץ המשפטי של הוועדה. חבר הכנסת אורי מקלב, בבקשה תתחיל את ההנמקה שלך. אתה יכול לערער על ההחלטה שלי. זו הזכות שלך. להתראות.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אדוני היועץ המשפטי, אתם לא תדרסו כאן את הכנסת. אתה לא יכול לאפשר דבר כזה על איחור של חמש דקות. לא יקום ולא יהיה כדבר הזה. גם לא חמש דקות. דקה אחת.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אין דבר כזה. לא יהיה פה דיון. אדוני היועץ המשפטי, תומר, אתה לא יכול לאפשר דבר כזה. השתגעתם לגמרי בייעוץ המשפטי? נפלתם על השכל? היא אמרה שזה באישור שלו. בבקשה, אני רוצה לשמוע.
תומר רוזנר
¶
יושבת-ראש הוועדה פתחה את הדיון ופנתה להתחיל בהסתייגויות. היא ביקשה את נציגי הליכוד להציג. לא היה אף חבר ליכוד שיציג.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אין דבר כזה בעולם. אתה יודע שעכשיו שגית תבוא לפה ותיתן לכם בראש. למה אתם מתנהלים בבריונות כזאת?
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
חבר הכנסת קרעי, אתה מוזמן להתלונן לכל ערכאה שאתה רוצה. זו החלטתי ואנחנו ממשיכים.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
החלטתך לא מקובלת. אתם לא תתנהלו בבריונות ודיון לא יתקיים כאן, וחוץ מזה שש"ס וג' גם הצטרפו להסתייגויות שלנו.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
לא. אה, כן? אני לא אתן לעשות מהדיון הזה קרקס. ערוץ 13 אתמול פרסם הקלטות שכל המטרה שלך זה להטריל, ואני לא מתכוונת לתת לזה יד. ב-10:00 התחלנו דיון. אם יש לך בעיות, אתה מוזמן להתקשר לכל מי שאתה רוצה ולהגיש את התלונות שלך. אנחנו מתחילים את ההנמקה.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אתם לא תתנהגו בבריונות. אתם לא תאיימו עלינו מלשכת שר האוצר שאם לא נגיע להסכמה, תעשו שינויים אחרים בחוק. תתביישו לך. הפכתם לדיקטטורה. תומר, תתבייש לך שאתה יושב כאן ושותק ומאפשר לה לעשות את התרגיל המלוכלך הזה. זה לא תרגיל אפילו. זה בושה וחרפה, במיוחד שג' וש"ס הצטרפו גם להסתייגויות שלנו.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
לא יהיה כאן דיון. תומר, אתה לא יכול לאפשר דבר כזה. היו כאן ש"ס וג' שהצטרפו להסתייגויות. הודענו בבוקר שהם מצטרפים להסתייגויות.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אל תגלי נדיבות. תמשיכו להתנהל כמו בריונים. תמשיכו לחשוב שהמדינה שייכת לסבתא שלכם. תתביישו לכם. הייעוץ המשפטי הפך להיות עובד אצלכם.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
תקראי לסדר עד מחר. אתם לא תהיו בריונים. אתם לא תאיימו. חצי מאזרחי ישראל אתם דורסים אותם. אני לא רוצה לצאת מהחדר. לא יהיה כאן דיון ואת לא תרמסי חצי מאזרחי ישראל. תתביישו שלכם.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
המטרה שלך זה לא דיון. המטרה שלך זה להטריל. אין שום דבר בהסתייגויות שלך. הכול זה הטרלה אחת גדולה לשם הטרלה ואתה פוגע בדיון נורמלי. תודה רבה לך. חזרנו לשקט נורמלי. שלום, חבר הכנסת מעוז. שלום לכולכם. חבר הכנסת אורי מקלב, בבקשה. אני מצטערת. כנראה שגם היום בסוף היום אאבד את הקול, אבל אני מבקשת ממך להתחיל את הנמקת ההסתייגויות שלך. תתחיל מהדברים החשובים שלך. ביקשת שאסביר, אז שתי דקות על כל הסתייגות, הנמקת הדברים המהותיים שלך. מה שאתה רוצה להתייחס באופן פרטני, ואחר כך נתקדם לקבוצות. תודה. קודם כל מה שחשוב לך. אלא אם כן אתה בוחר אופציה אחרת, חבר הכנסת מקלב, שאתה מדבר 20 דקות ברצף ואחר כך אנחנו מצביעים. אני מכבדת אתכם.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
לא סוכם דבר. אני זורמת עם חברי הכנסת. חבר הכנסת מרגי, אני מכבדת אתכם. ישבתם איתי פה שעות על גבי שעות. פיתחנו – למרות שלא מסכימים - יחסים טובים ואף אחד פה לא אתה ולא אבי ולא אורי לא באו במטרה להטריל חוץ מחבר הכנסת קרעי, מה שפורסם אתמול בערוץ 13. אנחנו נתנהל בצורה מוסכמת פה על כולם. מי שרוצה לקחת 20 דקות ולעשות הנמקה על כל ההסתייגויות שלו ביחד, אסכים. מי שרוצה ללכת אחד-אחד – שתי דקות. או שאפשר לעשות דיון משולב, שחלק מההסתייגויות יהיו בהנמקה פרטנית ואז נלך לקבוצות. אני סומכת עליכם. בילינו פה ביחד 42 שעות אז גם עכשיו אני מאמינה שנגיע לעמק השווה. יש להבין – הים אנחנו חייבים לסיים את זה. אם לא נסיים את זה היום בשעות סבירות, נתכנס ב-1:30 אחרי תום המליאה כדי לסיים את הדיון הזה. זו המציאות שלנו. אם אתה רוצה יותר, כל הסתייגויות שלך ביחד – יש לך 132 הסתייגויות. אם אתה רוצה לכל זה חצי שעה, לתת נאום, גם בסדר.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אני רוצה להתייחס למה שהיה קודם. אי-אפשר להתעלם מה – אני מכבד אותך אבל פתחת את הדיון בסערה בלי לומר שלום, כדי למנוע מחברי כנסת אחרים שהיו פה כדי להגיש ההסתייגויות. זו לא דרך מקובל ואלמנטרית. לא מדובר פה בכאלה שאיחרו ובאו מאוד-מאוד מאוחר. מה שאת רגילה לעשות בכל פתיחת דיון, ושכל יושב-ראש עושה דיון. גם אני פונה ליועץ המשפטי, אתה לא יכול לתת יד לעשות מחטף. זה היה מחטף פשוט כמשמעו. אם רוצים לתת דוגמה למחטף אפשר להביא את הפתיחה של היום – נציג ליכוד נמצא פה? לא נמצא פה? אני מוריד את הסתייגויות. צריך לכבד את הבית הזה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
היו תקדימים בוועדת כלכלה, כל ההסתייגויות התנהלו בדיוק באותה צורה. לא חידשתי פה דבר. זה נהוג ובסדר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
כל הסתייגות שתי דקות, בבקשה.
אתה רוצה הצבעה אחרי כל הסתייגות או לנמק ואז הצבעה על כל ההסתייגויות יחד?
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
הסיכום הוא שאחרי כל הסתייגות הצבעה. אני רוצה לתאם עם חבריי באופוזיציה – אנחנו מגישים את ההסתייגויות ומצביעים על הכול יחד?
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
ברשותך, הצעה לסדר. הייתי מציע לך, היושבת-ראש – זה דיון רציני. הושקעו בו הרבה שעות דיון, ויש הרבה הסתייגויות. חלקן הגדול מהותיות ויש חלק גדול לא מהותי. זה חלק מהכלים הפרלמנטריים. אני לא בז לזה. עשו לי את זה ועשיתי וכיבדתי. אם יש לך מנדט לבוא משא ומתן עם חברי הכנסת על סדרי הדיון – מה אפשר, מה לא, למה יש הסתייגויות לא מהותיות, כפי שעשו ראשי ועדות אחרות - קחו את יו"ר ועדת הכספים מסיעתך. ראה שהעסק יכול להיתקע, נכנס להתייעצות כמה דקות בחדר, ראה מה כואב לחברי הכנסת, הגיע איתם להבנות - זה התקדם.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
יש לי מנדט. אני סומכת על חברי הכנסת מקלב, מעוז ויעקב אשר. אני ממליצה - נעשה הפסקה חמש דקות כדי להבין את הסיטואציה כי לאף אחד אין פה רצון להטריל אלא להתקדם ולהיות ענייניים ורציניים. נכון, חבר הכנסת אמסלם?
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אתה לא תקבע לי פה. לא רק שנייה. אתה תתנהג כמו ילד טוב ותבקש זכות דיבור. הבנת אותי? שיהיה לך ברור. ביקשתי הפסקה חמש דקות.
(הישיבה נפסקה בשעה 10:20 ונתחדשה בשעה 10:36.)
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אני מחדשת את הישיבה.
בבקשה, הנמקה של חבר הכנסת אויר מקלב. שתי דקות לכל הסתייגות. הנמקה – הצבעה.
יואב קיש (הליכוד)
¶
אבל הוא לא לבד. רק אחד מנמק. אורי צריך לאפשר לכם. אורי, בבקשה. יש לך זכות דיבור. יש לך הסתייגויות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
כל הסתייגות – שתי דקות - הצבעה. אם אתה רוצה לנמק שתי הסתייגויות ביחד זה שלוש דקות. ההחלטה היא שלך. הסתייגות ראשונה, בבקשה.
יואב קיש (הליכוד)
¶
אני על כל שנייה אריב פה כי את מתנהגת בבריונות. לא ראיתי דבר כזה בכנסת ישראל. תראו איזה חוצפה – הליכוד דקה איחור - לא עושים פה דיון על דמוקרטי. פוסלים אותנו על ההסתייגויות שלנו. איפה את נמצאת? תגידי לי, את שפויה? מה את עושה פה? זה לא ייאמן. לא מתייחסים ככה לכנסת הזאת. לא מתייחסים ככה לכנסת ישראל. הגיעו דקה אחרי. יש הסתייגויות. את מנצלת כוח שלך כיושבת-ראש ועדה, רומסת את הייעוץ המשפטי של הוועדה שלך כי קשה לך קצת בכנסת. מה קרה? אנחנו בדמוקרטיה או בדיקטטורה? אני לא מבין את ההתנהלות הזאת. זה התחיל מאתמול בערב. קובעת ב-08:00 כשאת יודעת שהייעוץ המשפטי אומר לך שצריך שמונה שעות מסיום המליאה. לא מעניין אותי הייעוץ המשפטי. עושים מה שרוצים, סופרים לנו שניות, לא נותנים לנו להביא לידי ביטוי את הדמוקרטיה הישראלית. איפה את נמצאת? אין חל בושה? כך מתנהלים בסיעת ישראל ביתנו? את במדינת ישראל, בכנסת ישראל. אל תבזי את המוסד הזה. לא ייאמן שאני מוצא עצמי פה מתחנן על הזמן להציג הסתייגויות. שכחנו מה זה דמוקרטיה.
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
נתנו לך הרבה כבוד כשהיית אצלנו, גם כשהיית באופוזיציה. את מבזה את הכנסת. גם אם אין לך ביטחון לנהל ישיבה, לא מתנהלים בברוטליות ובאגרסיביות.
יואב קיש (הליכוד)
¶
דודי, תן לי לסיים. דבר איתה אחר כך. חברת הכנסת מלינובסקי, את מתנהגת בצורה לא דמוקרטית. לא יכול להיות שכל השותפים שלך פה בקואליציה מאפשרים את זה, שהייעוץ המשפטי מתנגד למה שאת עושה. אני מבקש ממך לחזור בך מההתנגדות הדורסנית שלך שרומסת את הבית הזה. זה תקדימים מסוכנים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
חזרנו מהתייעצות סיעתית. אני מעלה להצבעה הסתייגות של חבר הכנסת אורי מקלב. מי בעד ההסתייגות? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד ההסתייגות – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
ההסתייגות לא נתקבלה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
יהיו בסוף דיון.
הסתייגות הבאה. אורי מקלב, בבקשה.
מ-1 עד 4 זה סדרה. שתי דקות בבקשה.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אני חושב שמה שקרה בחצי השעה האחרונה משקף את כל מה שקרה בתוך כל הדיון בחוק הזה. התחלנו את החוק הזה בצורה של לדלג על סדרי דיון, לדלג על שקיפות, לקצר זמנים. היינו צריכים להילחם כדי להביא את גופי הכשרות הקיימים היום כדי שיאירו כאן את עינינו. הדברים היו כאילו מראש כבר קביעת שעות, קביעת זמנים לוועדה. צריכים להתכנס לזמן הזה - מה שתצליחו – תצליחו, ומה שלא תצליחו – לא תצליחו. גילינו חקיקה חפוזה, מלאת חורים, שטחית מאוד, לא משקפת את המציאות. לא מציאותית. זה מה שמצאנו. כפי שאמר שאול המלך, שהוא חיפש אתונות ומצא מלוכה, שאול המלך מצא מלוכה. המקרה שלנו בדיוק הפוך – חיפשתם מלוכה, לעשות חוק כשרות, ומצאתם אתונות. שהחוק הזה אינו ישים, שלא ייתן כשרות בכל פרמטר. כל מה שהצבתם כיעד - הכול פוררנו, הכול התפוגג לעיני כל ישראל. כל מי שהקשיב לדיון ראה איך כל הנתונים שאמרתם, כל הנחות העבודה שהצגתם פה כולן אחד לאחד, ואמשיך בהמשך דבריי איך כל נושא בתוך הנושאים שלכם התברר לא כפי המציאות. גם לא יהיה וכו'.
גם גילינו פה – ניסיתם בתוך מהלך הדיון כדי להצדיק את המהלך שלכם בחקיקה הזו שהיא פרסונלית - ראינו איך השינויים שהגיעו לוועדה הגיעו כדי שוב לאפשר חקיקה פרסונלית, להתאים את החקיקה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
תודה רבה, חבר הכנסת מקלב. שתי דקות זה שתי דקות. הצבעה בבקשה. מי בעד ההסתייגות של חבר הכנסת אורי?
תומר רוזנר
¶
אבל זו ההחלטה. אני מפנה אותך להנחיית היועצת המשפטית לכנסת – התייעצות משפטית לגבי נושא או סעיף. אם אתם רוצים, אתם יכולים להתייעץ על סעיף 1 כולו.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אתה בהתייעצות סיעתית על סעיף ההגדרות. חמש דקות. 10:49 – 10:54.
(הישיבה נפסקה בשעה 10:53 ונתחדשה בשעה 10:57.)
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אני מחדשת את הישיבה. מי בעד ההסתייגות של חבר הכנסת אורי מקלב – הסתייגות מ-2 עד 4? מי נגד?
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
את רוצה להרביץ לנו? אני רק מקווה שמצלמים פה, לראות איך מתנהלים פה.
הצבעה
בעד ההסתייגות – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
ההסתייגות לא נתקבלה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אנחנו ממשיכים. את לא מדברת לא בתור שלך. מי שמדבר עכשיו זה אורי מקלב. תבקשי זכות דיבור.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אדוני היועץ המשפטי, יש כאלה שמעוניינים בהתייעצות סיעתית בסעיף הזה ויש כאלה שמעוניינים בסעיף אחר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
שכל אחד יתייעץ בנפרד. התייעצות סיעתית לפי סעיף פעם אחת. זה ההנחיות. זה לא אני המצאתי.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
תומר, אנחנו דנים בכשרות. השקפת העולם שלי לא זהה לזו של הליכוד. את לא תביני בהשקפת עולם. חכי. אבי מעוז לא חושב כמוני, ויהדות התורה – יש לי מחלוקות איתם כמעט בכל נושא בכל יום. אז לכן אנחנו רוצים התייעצות סיעתית לבד.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
חבר הכנסת מקלב, הסתייגות מס' 5, שתי דקות. דודי אמסלם, אתה מדבר במקום אורי מקלב. שני דקות.
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
אני יודע, גברת היושבת-ראש, שכשאנחנו הולכים את יושבת על הכיסא ואת ממשיכה להגיד: אני יושבת פה. אני יושבת פה. לא ייאמן. את אמרת אתמול בכנסת, שבליכוד מתנהגים כמו מכורים לסמים. אז אל"ף, רציתי לדעת איזה סוג סמים את מתכוונת – האם סמים קשים? קוקאין? האם זה כלול בחוק הקנאביס? האם בגלל זה העברתם את חוק הקנאביס? אני רוצה לדעת – כנראה שאת מבינה בתחום, וגם של השיקום.
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
כשאת נכנסת אתמול למליאה, צרחת בעמידה, וכל זה על למה – על זה ששאלנו בשעה 24:00 בלילה, כשהבנו שהישיבה בשעה 10:0 בבוקר, מדוע ב-24:00 החלטת שזה יהיה ב-08:00. אמרתי: יש מצב שבשעה 02:00 בלילה תחליטי שבשעה 04:00 ואז תבואי לכאן לבד, תצביעי עם עצמך ותגידי: לא באתם בזמן. לכן אני רוצה ברשותך לקבל הבהרה, יוליה, מה הכוונה שלך גם בסמים הקשים וגם בזה שאנחנו מכורים.
אגב, נהגנו בך בכבוד לאורך כל הדרך, ודאי עבדך הנאמן. אני ודאי. תמיד כיבדתי אותך. יש לי מחלוקות אצלכם.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
מי בעד הסתייגות מס' 5? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד ההסתייגות – 3
נגד – 5
נמנעים – 1
ההסתייגות לא נתקבלה.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
עוד לא התחלתי את דברי הפתיחה שלי בתוך ההסתייגויות, לפני ההסתייגויות בנימוקים להסביר את העיקרון על דברים כלליים שדיברנו. דבר שמאוד מאפיין את קבלת ההסתייגות הזאת, שהיתה לאורך כל הדיונים, ומי שהשתתף ראה איך שהחקיקה הזאת היתה נבונה, איך שלא היתה עקבית ומקצועית. היינו צריכים לתקן דברים מקצועיים. זה אחד מהסעיפים שתיקנו והסתכלנו בחוק הזה. חפרנו בו והתעמקנו בו, ולא עשינו את העבודה שלנו שטחית, עד שביושר יושבת-ראש הוועדה באה ואמרה: תודה רבה לכם, הארתם את עינינו. אבל מה לעשות שבסוף כבו עיניכם ואתם בסוף נמנעים מלראות את האמת שגם בחלק הזה מההסתייגות הראשונה, שאנחנו לא רוצים לקרוא לזה ייעול מערכת הכשרות אלא הרס מערכת הכשרות בישראל על כך שאנשים שוחרי כשרות- - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
תודה רבה, אורי. הזמן הסתיים. אנחנו מקבלים את ההסתייגות שלך. אני מודה לכל חברי הכנסת שהשתתפו בדיונים. אתם באמת תרמתם רבות. ישבנו פה יחד וביקשתי ממנהלת הוועדה לספור שעות. בילינו פה ביחד 42 שעות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אז אנחנו מצביעים על סעיף 6, מצביעים בעד, כי היא הסתייגות נכונה. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד ההסתייגות – 7
נגד – 1
נמנעים – אין
ההסתייגות נתקבלה.
אורלי לוי אבקסיס (הליכוד)
¶
אני רוצה לשמוע את היועץ המשפטי שאומר שזה תיקון טכני. אין פה שום דבר מהותי? האם יש פה נושא חדש?
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
סעיף 7. גם לפי הייעוץ המשפטי של הכנסת הבנתי שההסתייגות הזאת מאוד נכונה מבחינה וטכנית.
אורלי לוי אבקסיס (הליכוד)
¶
מה הייתם עושים אם מקלב לא היה מציף? מצחיק שהיועץ המשפטי אומר: טוב שהארתם את עינינו. לא עברתם על החוק?
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
חברת הכנסת אורלי לוי, אני קוראת אותך לסדר פעם ראשונה כי את מפריעה ליועץ המשפטי לדבר. את לא תיכנס לדבריו, ואת תאפשרי לו לדבר.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
תפסיקי לסתום פיות. תפסיקו לסתום פיות, יוליה. אתם לא תצנזרו אותנו. תיתנו לאורלי לוי לומר את מה שיש לה לומר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אם קרעי פה, היא לא יכולה להצביע. קרעי, אתה יכול להצביע. אם אתה באולם, היא לא יכולה להצביע. אנחנו לא בהצבעות עכשיו אז צאי בבקשה. היועץ המשפטי, בבקשה.
תומר רוזנר
¶
הסתייגות מס' 7 שבהשגחת משגיח מטעם גוף נותן הכשר או מטעם מועצה דתית מוסמכת. בהתייעצות הזו יש הבהרה נכונה. אנו ממליצים שהיא תתקבל.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אני חושב שמה שאומר חבר הכנסת מרגי הוא נכון. לכל אורך הדרך אמרנו: זאת לא חקיק לחוק ההסדרים, 40 שעות. לא סופרים שעות בחקיקה כל כך מהותית.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אני לא מדבר בטענות אישיות אלא במבחן התוצאה. אנחנו היום הולכים לחוקק חוק אחרי 30, 40, 50 שעות דיון. לא יכולנו למצות, לא קיבלנו את התמונה המלאה, לא ראינו את ההסדר הכולל, לא ראינו מה זה מערכת כשרות. מה ההשלכות לגבי עובדים. אנחנו מדברים על אלפי עובדים שהולכים להיות מפוטרים, להיזרק לרחוב. גם ככה הם בקושי יכלו להתפרנס. אלף שקל מפה, אלף שקל משם. העיקר ניסו להשחיר את פניהם, ולומר, מהמיצג שרצו להציג לנו משגיחים – השגחה שהיתה עד עכשיו- - -
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
הם אנשים. עובדים קשה לפרנסתם. מאלצים אותם להתפרנס ממקום למקום. לא בכבוד, הם צריכים לרוץ אחרי הפרנסה שלהם. לא כולם אבל יש בעלי עסקים שמנסים להונות את הציבור, להונות את המשגיח, את המפקח ועל המלחמה הזאת הם הביאו כאן אנשים שמשגיחים. איזו עבודה קשה. קוראים להם, אין להם לא יום ולא לילה. צריכים לבטל חופשות כי הנה הגיעה הסחורה ולא הגיעה הסחורה. בעימות הקשה שיש, בניגוד האינטרסים שיש שזה ניגוד האינטרסים המרכזי שאותו מנסים להחליש בחוק החדש - כל האפשרות שגורם ההרתעה- - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אנחנו מצביעים בעד הסתייגות של חבר הכנסת מקלב, היא נכונה. מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד ההסתייגות – 8
נגד – אין
נמנעים – אין
ההסתייגות נתקבלה.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
זה אחד הדברים שילוו אותי בנקיפות המצפון שיהיו לי על כך שלא עזרנו. אני חושב שאולי כמה דברים ניסינו להציל, אבל אין ספק שההתנגדות שלנו נחרצת. אני מכבד את המקום הזה ואת הוועדה ואת הייעוץ המשפטי שהיו צריכים להוציא חקיקה מסודרת. היו דברים עשינו בכל אופן – ביארנו את הדברים באופן כזה שאיך שלא יהיה, גם כדי לפסול השגחה ולתת כוח, אם ירצו, יוכלו לעשות את זה.
אנחנו מדברים כאן על הצעת חוק שכל-כולה צריכה להיות מבוססת על פיקוח. אנחנו לא יודעים כמה כוח אדם מוציאים – מוציאים היום את כל הכשרות החוצה לגופים פרטניים. מישהו צריך לעשות את העבודה הזאת. ההבטחות של האוצר, לקחת תקנים, לא תקנים – אנחנו הולכים לקחת חוק בלי שתהיה אפשרות לפקח ואפשרות לדעת האם מישהו מיישם את זה או לא, אם מישהו עומד בדברים החדשים. ראינו כמו שראינו בהרבה דברים, כמו שבכל המאבק הזה, ואני חוזר – ניסו להביא דוגמאות קיצוניות שמראות התנהגות כזו או אחרת, אבל אף אחד לא הביא את המאבק של המשגיחים, האחריות הגדולה ומערכת האמון שהם צריכים מול מערכת שכל-כולה כלכלית. גם היום אנחנו מעבירים את כל ההשגחה לנושא כלכלי גרידא. לא יהיה שום גורם הרתעה. הבסיס של הכשרות זה חלק האמון, בשונה מכל דבר אחד. הבאתי את הדוגמה הנכונה לגבי הפרטה לגבי מכוני רישוי וטסטים למכוניות. הבטיחו לי – למה אתה לא רוצה רפורמה בכשרות?
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
תודה רבה, חבר הכנסת מקלב. סיימנו. מי בעד ההסתייגות של חבר הכנסת מקלב, הסתייגות 8?
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אחד במקור. מי בעד ההסתייגות של אורי מקלב – 3. מי נגד – 5. מי נמנע?
הצבעה
בעד ההסתייגות – 3
נגד – 5
נמנעים – אין
ההסתייגות לא נתקבלה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
בעד – 3, נגד – 5, אין נמנעים. שתי דקות.
הסתייגות מס' 9, חבר הכנסת מקלב. אתה על חשבון הזמן שלך.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אני לא מצליח להשלים משפט, אבל הבאתי את הדוגמה בנושא – בשונה, יכול לבוא משרד התחבורה שרואה רגולטור למכון רישוי אחרי רכב שעבר טסט, יכול לבדוק את הרכב. אם הוא מוצא ליקויים – הוא פוסל את המכון. יש לו גורם הרתעה. מה האוצר שיוצא מכשרות – אף אחד לא יכול לבדוק אותו בתוך התהליך. אם התהליך לא היה נכון, בסוף התהליך אין מה לבדוק אותו. לכן השאלה של אמון ופיקוח, והיכולת הזאת היא דבר מהותי מאוד. היום אנחנו יוצאים בחקיקה שלא נותנת מענה גם לרבנות בשום תקנים או בשום דבר שיש הבטחה או שאנחנו יודעים. לא הגיע מסמך – הרבנות לא הביאה לפה מסמך. מה אתם צריכים? כמה כוח אדם אתם צריכים? אנחנו מפריטים את כל ההשגחה, עד היום היה לנו כך וכך. אפילו מסמך לא היה – כמה צריכים. לא שאנחנו יודעים כמה נותנים. זה ועוד דברים אחרים לא היו לנגד עינינו. זה מצטרף לכל מה שאמרנו, שהחקיקה הזאת היתה חקיקה ללא בסיס. שום בסיס, גם לא כלכלית. איך הובכתם פה לעיני כל, שהצגתם מצגת, וחברי יעקב אשר חידד את זה וטענו מהרגע הראשון שדיברתם פה על 500 מיליון. איפה 500 מיליון של חיסכון למערכת? באוצר אמר פה – 16 מיליון. מ-500 ירדתם ל-16 מיליון, שאנחנו עומדים מאחורי דברינו שהכשרות הזאת- - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
תודה רבה, חבר הכנסת אורי מקלב. מי בעד הסתייגות מס' 9 של חבר הכנסת אורי מקלב?
הצבעה
בעד ההסתייגות – 3
נגד – 5
נמנעים – אין
ההסתייגות לא נתקבלה.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אחרי זה אתן לחבריי, אעשה סבב של אנשים שיעזרו לי בנושא. אני לא מצליח לנמק את ההסתייגויות עצמן, אבל כיוון שעבדו על זה שעות – בהסתייגות הראשונה שאנו מדברים, אנחנו רוצים במקום ועדת- - - שיבוא צוהר. כולנו יודעים למה כלה נכנסת לחופה ולמה החוק חוקק ומה עומד מאחורי זה. עוד ייחקר בקשר הפסול והמושחת בין השר לשירותי הדת לבין גורם מקצועי שעומד והוא זה שאמור להרוויח מכל החוק הזה. אינטרסים כלכליים. אין פה שום אינטרסים אחרים. זה גוף שכבר היום מתעסק בכשרות, ואמור להתעסק בכשרות, בין אם יהיה ועדת שלושה, בין אם הוא יהיה גוף כשרות. הגוף הזה בקשר רציף עם מי שמחולל או שמביא את הצעת החוק הזאת. זה דבר שפסול.
אני רוצה להביא דוגמה על אחת ההסתייגויות שלנו על חותמת. דבר קטן. יש גופים שמתעסקים עשרות שנים עוד לפני קום המדינה עם כשרות. יש להם סמל מסחרי.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
במבה. סמכות לשר להתערב בכל דבר, לשנות כל דבר. אנחנו לא מדברים על התערבויות, שהוא יכול לבוא למועצה ולהחליט אם הוא כן או לא יכול לתת. אין שחיתות פוליטית גדולה מזו ששר לשירותי דת יכול להתערב וללתת לגופי כשרות. הוא יחליט מי כן, מי לא מאלף סיבות. סמכות כזו נותנים לשר? איפה נשמע? איפה יש דבר כזה שעומד מאחורי זה?
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
זאת המציאות. הגדילו לעשות – וזה נציתן פרק שלם בתוך ההסתייגות - מה שהתגלה לנו פתאום ותוך כדי דיון בוועדה – מה התברר – שגם שר האוצר- - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
תודה רבה, חבר הכנסת מקלב. מי בעד ההסתייגות של חבר הכנסת איר מקלב? מי נגד?
הצבעה
בעד ההסתייגות – 3
נגד – 5
נמנעים – אין
ההסתייגות לא נתקבלה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
גברתי היושבת-ראש, אני מבקש מחבריי, מאחר שזו הפעם הראשונה – אחר כך תפריעו לי. גברתי היושבת-ראש, תכניסי את זה לרזומה הפוליטי שלך ושל היושב-ראש של ישראל ביתנו. אני רוצה להודות לכם בשם תנועת ש"ס שתחזור בשלב כזה או אחר למשרד הדתות. הכנתם להם שלטון יחיד. עשיתם את זה בשביל כהנא ובשביל חבר מרעיו שדורסים ביד גסה וברגל גסה את כל מה שהתחנכו עליו כשהיו צעירים ושהיתה להם מחלוקת אתנו, עם הציבור החרדי בדברים הללו.
אבל היום, גברתי היושבת-ראש, את יכולה לציין את זה בהיסטוריה. מוסי, אנחנו יודעים איך הגלגל מסתובב. החוק הזה נותן אפשרויות בלתי-מוגבלות עם מינויים בלתי-מנופים, שליטה מלאה על המערכת הזאת, וכל שר יוכל לקחת את זה לאן שהוא רוצה. תזכרו את המילים האלה טוב-טוב. מדבר אתכם מישהו עם זקן לבן. ומה שאתם עשיתם זאת חקיקה של חזירים שרצים מהר כדי להספיק אולי לעשות משהו כל עוד שהגיבושון שלכם יצליח. אתם עשיתם פה דבר שנגעתם בנקודה של קודש-הקודשים של ההלכה ושל הכשרות בלי להתייעץ עם הרבנים, מבלי להתייעץ עם מועצת הרבנות הראשית. מבלי לשמוע. הושיבו פה את מנכ"ל הרבנות הראשית שנמצא פה בעל כורחו בצורה כזו או אחרת, גם אם הוא יכחיש את זה. הוא לא מייצג את עמדת הרבנים – הוא אמר את זה באחת הישיבות – לא עמדת הרבנים, לא עמדת פוסקי ההלכה ברבנות הראשית.
הרבנות הראשית, גברתי יושבת-ראש הוועדה, יודעת מתי היא הוקמה – עוד בימי המנדט הבריטי, ביום ט"ז באדר. נכון, אבי מעוז? אתה יודע את ההיסטוריה הזאת. מאה שנה. הבריטים הבינו שצריך מוסד ממלכתי דתי שיטפל בדת שבמדינה. לא המשרד והשר הפוליטרוק אלא המוסד עצמו.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
לא להפריע לי. ועכשיו מה אתם עושים ומה שעושה השר כהנא שמנסה להתכסות מאחורי כיפה כזו או אחרת זה הרס הרבנות הראשית. ואני אמרתי את זה כמה פעמים ואמרו את זה גם חבריי – יש הרבה מאוד – ויודעים את זה יועצים משפטיים ויודעים את זה חברי ועדה, ואני הייתי יושב-ראש ועדת חוקה, כמה עוולות יש בבתי משפט, בגופים ציבוריים כמו בתי משפט. כמה בעיות של המתנה לפסקי דין שנים על גבי שנים. מישהו אמר: בוא נחריב את בתי המשפט וניקח שלושה עורכי דין, נקרא להם להלן, ועדת השופטים, והם יחליטו מי יישב בבית סוהר ומי לא? זאת בושה, צורת החקיקה. לא שמעתם. משרד האוצר הביא פה נייר שילד בלי ליבה היה מביא נייר יותר מקצועי ממנו. את אומרת לחברים שלך בשכונה או החברים שלכם שהולך לרדת יוקר המחיה. לא נכון. שקר. לא הופץ פה דוח כזה. תודה לך על זכות הדיבור, גברתי היושבת-ראש. תירגעי, הכול בסדר. בלי לחץ.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
דקה, אורלי. הוא מדבר עכשיו. היתה הנמקה. ביקשתם התייעצות סיעתית. היועץ המשפטי מבקש להתייחס.
אורלי לוי אבקסיס (הליכוד)
¶
אבל לפני שיתחיל להיספר הזמן של ההתייעצות הסיעתית. אני רוצה לפנות ליועץ המשפטי לוועדה. אתה אמרת שפעם אחת יכולה להיות בקשה לדיון סיעתי בנוגע לסעיף. אני רוצה לערער על זה ביחס לתקנון ואני מפנה את כולם – לסעיף 114א, התייעצות סיעתית. בתום דיון בנושא מסוים – לא כתוב סעיף – בוועדה ולפני ההצבעה עליו. כלומר כל הסתייגות יכולה להיחשב כנושא מסוים – רשאי חבר הוועדה לבקש את דחיית ההצבעה לצורך התייעצות סיעתית, ומשעשה כן יפסיק יושב-הראש את הדיון בנושא, וידחה את ההצבעה למועד שיקבע, ובלבד שהדחייה לא תפחת מחמש דקות. אלא אם כן הבקשה היתה לדחייה קצרה יותר – דחיית ההצבעה בנושא כאמור תהיה פעם אחת בלבד בנושא.
עכשיו אני רוצה לבקש ממך, למה לא נתת את הפרשנות- - -
תומר רוזנר
¶
לאחר התייעצות של כל היועצים המשפטיים של הוועדות בכנסת נקבעה הנחיה של היועצת המשפטית- - -
תומר רוזנר
¶
בסעיף 49 להנחיה נקבע במפורש שהפרשנות הראויה לתקנון היא שנושא לרבות סעיף. כך אנו נוהגים.
אורלי לוי אבקסיס (הליכוד)
¶
אני מבקשת בנושא הזה לקרוא לשגית אפיק.
(הישיבה נפסקה בשעה 11:28 ונתחדשה בשעה 11:33.)
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אני מחדשת את הישיבה. מי בעד הסתייגות 11 של חבר הכנסת אורי מקלב?
הצבעה
בעד ההסתייגות – 3
נגד – 5
נמנעים – אין
ההסתייגות לא נתקבלה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
בעד – 3, נגד – 5. ההסתייגות לא עברה.
הסתייגות מס' 12 של חבר הכנסת אורי מקלב. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד ההסתייגות – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
ההסתייגות לא נתקבלה.
אורלי לוי אבקסיס (הליכוד)
¶
כי העמדה של היועץ המשפטי, הוא אומר שהוא צריך לקבל את כל ההסתייגויות של אותו סעיף, או לקבל- - - בכל נושא.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אם יש לך שאלה ליועצת המשפטית לכנסת - את מוזמנת לפנות. לא אתן לך עכשיו פה לעשות קרקס.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אני בשני הסעיפים האלה – אנחנו מבקשים בפרקטיקה – אנחנו יודעים את הפרקטיקה – שגם גוף כשרות יוכל להוסיף על מה שכתוב בתעודה – דיברנו: אני אעשה חומרה כזאת, שתהיה אפשרות שאנשים יוכלו בלי שאכריח אותם להיות מהדרין. דברים הכי פשוטים. זו אחת הדוגמאות של יעילות. אני לא מאמין בכשרות הזאת, אבל אם אתם כבר כן מוציאים חוק, תאפשרו לאותו עסק שאתם אומרים: אל תשית עליו הרבה הוצאות, יש שני מסלולים – מהדרין ובסיסי. הוא יכול להמשיך להיות במסלול הבסיסי - תן לו אפשרות לקחת פרמטר אחד מתוך המהדרין שיוכל לכתוב אותו, אם עשה אותו. לא יצטרך ללכת על המהדרין שהוא הרבה יותר יקר. גם אעבור אחר כך לסעיף הבא שהוא מאוד מהותי. ועדת השלושה. עכשיו אני מדבר על סעיף 14. איך יכול להיות שתצא כשרות של ועדת רבנים הזאת? היא קובעת לעצמה סטנדרטים. הייתכן דבר כזה? זה עקב אכילס, הדבר הכי בעייתי. המוקש הכי גדול שיש בחוק הזה.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
יש סטנדרטים שהרבנות הראשית קובעת – בסיסיים. אותה ועדת השלושה קובעת סטנדרטים חדשים. אתם מכירים דבר כזה? מישהו מעלה על דעתו בדוגמה של בריאות שאנחנו עסוקים בזה הרבה – מנהל בית חולים, אישיות רפואית בכירה, יחד עם שני מנהלי מחלקות, יפתח בית חולים ויקבע סטנדרטים, איך בית חולים צריך להתנהג? מישהו יאמין שמישהו יאשר דבר כזה? זה הרבה יותר מה שאתם נותנים כאן לשלושת הרבנים האלה.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אני מבקש את תשומת הלב של תומר. החוק – הם יכולים להחמיר ויכולים גם להקל. הפירוש להקל - אין מדרגה. יכולים להקל מהסטנדרט עד הרצפה. אף אחד לא מחייב את אותם שלושה רבנים - מתחת לרצפה. הם קובעים את הסטנדרטים. אני שואל את היועץ המשפטי. דיברנו על זה בתוך הדיונים. אני רואה שאין פה הקשבה. היועץ המשפטי, בתוך הזמן שלי פניתי אליך.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
הבאתי דוגמה, ואני שואל אותך, היועץ המשפטי של הוועדה - דיברנו על כך שלא יכול להיות שגוף כזה, ועדת רבנים, שלא עומדת בשום סטנדרטים, תוכל להשתמש במילה מהדרין בתעודה שלה. לא קיבלנו על זה תשובה. מה הוא כן יכול? אני אפילו לוקח מהזמן שלי - תסביר.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
לא נותנים לדבר, לא נותנים ליועץ המשפטי. הבקשה הכי לגיטימית, שלא תהיה הונאה בכשרות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
תודה רבה. הסתיימו ארבע דקות. יש לך המשך? מי בעד הסתייגות 13 של חבר הכנסת אורי מקלב?
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
התייעצות סיעתית לפי הנחיות היועץ המשפטי. חמש דקות.
(הישיבה נפסקה בשעה 11:46 ונתחדשה בשעה 11:51.)
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
מי בעד הסתייגות 13 של חבר הכנסת מקלב? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד ההסתייגות – 3
נגד – 4
נמנעים – אין
ההסתייגות לא נתקבלה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
מי בעד הסתייגות 14 של חבר הכנסת אורי מקלב? מי נגד?
הצבעה
בעד ההסתייגות – 3
נגד – 4
נמנעים – אין
ההסתייגות לא נתקבלה.
אוריאל בוסו (ש"ס)
¶
גברתי היושבת-ראש, ראשית, היום התבשרנו בטיק טוק שלך שאת פותחת כשרות חדשה. אני רוצה למחות נגד הבד"צים. הרי עד עכשיו אמרו שזה יחזק את הבד"צים, יפגע, ואז העלית סרטון טיק טוק שאומר: לא בד"ץ אלא כשרות של יוליה מלינובסקי. יש כאן למעשה ניגוד עניינים מובנה. אבל עוד משהו – דודי, אתה דיברת על מה שהיא אמרה.
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
אתה מבין את הצחוק שהם עושים מהיהדות? טיק טוק. היא אוכלת רק גלאט. בשבת חזיר גלאט בשבת.
אוריאל בוסו (ש"ס)
¶
יוליה, אמרת היום ברדיו צפון לגדי נס, דודי הזכיר את מה שאמרת: מכורים לסמים, אבל בתחילת הראיון את אמרת – אני קורא ציטטה ממה שמובא בשמך – אנחנו ניכנס- - -
אוריאל בוסו (ש"ס)
¶
אני אומר את הלשון שלה - אני מתבייש אבל היא אמרה ככה: אנחנו נלך רחוק וניכנס באמא שלהם, שלוש נקודות של הרבנות. כך אמרה היום ברדיו צפון יושבת-ראש הוועדה. ככה היא אמרה. האם זה נכון? יוליה?
אוריאל בוסו (ש"ס)
¶
אתמול אמר השר לשירותי דת שהרפורמה הזאת מחזקת את הרבנות. היא אומרת - האם יושבת-ראש הוועדה לשירותי דת יהודיים התבטאה ברדיו ככה או שאפשר לתבוע אותם? יוליה, האם אמרת דבר כזה ברדיו צפון? תתייחסי. היא אמרה: ניכנס באמא שלהם של הרבנות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אנחנו בהצבעה על סעיף 15. אי-אפשר לעשות התייעצות סיעתית על אותו סעיף. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד ההסתייגות – 3
נגד – 5
נמנעים – אין
ההסתייגות לא נתקבלה.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
תודה רבה. אחרי שהשתתפתי בכל הדיונים שהיו עד כה, והשתדלתי להיות עד הסוף בכל הדיונים, אני מצטרף לכל ההסתייגויות של חבר הכנסת מקלב. החוק הזה הוא חוק פרסונלי. הוא נועד לחסל את הרבנות הראשית. אני מצטער שממלא מקום מנכ"ל הרבנות הראשית לא נמצא פה כי אני רוצה לדבר אליו. החוק הזה בא לחסל את הכשרות לצערי.
האם אפשר לחכות לממלא מקום מנכ"ל הרבנות הראשית?
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
יש לי שאלה אליו. בכל אופן, אמשיך. אין שום בעיה. שר האוצר אמר ב-כ' בסיוון בשנה שעברה שמה שינחה אותנו לקראת הקמת הממשלה מבחינת דת ומדינה זה המסננת של צוהר. כל החוק הזה תפור על צוהר. החוק הוא פרסונלי, וצוהר הם יחד עם שר האוצר, לצוהר - אני מזכיר – יש ארגון רבני צוהר.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
הקים לעצמו גוף כשרות. ניסה להתמודד על שוק הכשרות. ניסה להתמודד בשוק החופשי. לא הצליח. בסך הכול מתוך 17,000 עסקים במדינת ישראל רק 100 או 110 עסקים ביקשו מהגוף הזה של ארגון רבני צוהר לקבל כשרות. אחרי הכישלון הזה הם באו לשר האוצר ושר האוצר יחד איתם בנו את החוק הזה שמונח לפנינו. במפורש יש פה הרבה שיקולים כלכליים. יש פה הרבה אינטרסים כלכליים. על–ידי החוק הזה שאנחנו עושים, שאנחנו מפריטים את זה לגמרי לגופים עסקיים, אנחנו גם פותחים את השוק בפני ארגון רבני צוהר, וגם אנחנו מעצימים את יחסי משגיח-מושגח.
בג"ץ אמר שצרך לתקן תקנות של יחסי תקנות משגיח-מושגח. התקנות האלה כבר לא יתוקנו. החוק הזה יתוקן והוא מעצים את יחסי משגיח-מושגח עד כמעט אין קץ, כי כל האינטרס הכלכלי הוא זה שינחה את אותם גופים נותני הכשר ביחסם אל המשגיחים וביחס אל העסקים שהם רוצים לקבל את ההשגחה שלהם.
מה שעושה החוק הזה, הוא לוקח את הרבנות הראשית, לוקח את רבני ערים ואת המועצות הדתיות. מוציא אותם מהמשחק. הוא מחליט שבמשחק הזה מ-1 בינואר 2022, שזה שנת המעבר, כל מועצה דתית תוכל לתת הכשר בכל מקום.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
על 16 אי-אפשר. על 17 אתה יכול. אנחנו מצביעים. מ-17 עד 20 אתה יכול. אז אנחנו מצביעים על 16. מי בעד הסתייגות 16? מי נגד?
הצבעה
בעד ההסתייגות – 3
נגד – 5
נמנעים – אין
ההסתייגות לא נתקבלה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
מסעיף 17 עד 20 כי זה אותו סעיף. חמש דקות. בבקשה.
(הישיבה נפסקה בשעה 12:01 ונתחדשה בשעה 12:06.)
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אני מחדשת את הישיבה. חזרנו מהתייעצות סיעתית. אנחנו מצביעים על הסתייגות מס' 17. מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד ההסתייגות – 3
נגד – 5
נמנעים – אין
ההסתייגות לא נתקבלה.
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
גברתי היושבת-ראש, שמענו בתקשורת שאמרת שאת תיכנס באימ-אימא של הרבנות. לא הבנתי למה לא תיכנסי באבא שלהם.
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
אני מתפעל מפניני הלשון שלכם במפלגה. אני רואה שאת כותבת, בכיכר השבת מצטטים אותך שהשווית בין הרבנות הראשית לישראל וארגון הרצחנים דאעש. ככה כתוב: אני מכיר עוד גוף אחד בעולם שמבקשת לעצמו כזאת סמכות וזה דאעש.
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
בבקשה. כתוב עכשיו. אני רוצה להגיד לך משהו. לאיזה תחתית ביוב את רוצה עוד להגיע? הרי את בושה וחרפה. תראי איך את מדברת. זה שאתם רוצים להרוס את כל היסודות היהודיים במדינת ישראל אנחנו יודעים. אתם נבנים על שנאה, בעיקר על שנאה ליהדות ולכל מה שמייצג את הערכים היהודים. אני מציע לך לדבר בשפה הגיונית. התפרעת, קרה לך משהו חמור מאוד. אני לא זוכר דבר כזה בכנסת. גם לא אותך מדברת ככה. אלא מאי – הגעתי למסקנה שמה שמעניין אתכם ביתר שאת זה להרוס כל דבר שאינו יהודי במדינת ישראל. אתם חוברים למנסור עבאס, אתם חוברים לערבים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
מצביעים על הסתייגות מס' 18. מי בעד הסתייגות 18 של חבר הכנסת אורי מקלב? מי נגד?
הצבעה
בעד ההסתייגות – 3
נגד – 5
נמנעים – אין
ההסתייגות לא נתקבלה.
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
איזו כשרות יש לסנדוויץ' שלך? הכשרות שלך? אוכלת תוך כדי ניהול עבודה. בושה וכלימה. תראי לאן ירדת.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
ברגע שחבר הכנסת קרעי פה, אתה לא יכול להצביע. טוב, תצא בבקשה ותחזור להצבעות.
חבר הכנסת יעקב אשר, סעיף 19, 20.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
תודה רבה, גברתי היושבת-ראש. אני רוצה לומר משהו לחברי הוועדה. זה שאנחנו עושים את ההצבעה על המחטף הזה כאן בחדר ועדת ביקורת המדינה הוא לא בכדי. אני רואה בזה מה שנקרא צירוף של מקרים שאינו מקרי בכלל, כי אני חושב שהחדר הזה עוד ידון הרבה מאוד פעמים בשנים הקרובות על מה קרה כאן בחקיקה הזאת. כי אתם אוהבים תמיד לדבר על הון, שלטון. אנשים שהיו פה, אלה שחושבים כאלה, איפה שלא חושבים כמוני. אבל אני אומר – עוד לא ראיתי חקיקה שבה החזיקו ידיים אחד לשני, פוליטיקאים שיש להם אג'נדה. מבחינתם הרבנות זה דבר מיותר בכלל. מתן כשרות זה לא דבר הכרחי. הם לא יילחמו שזה לא יהיה אלא שזה יהיה כמה שפחות. אבל אם מדברים על הון-שלטון, אני רוצה לומר את התרשמותי, ואני לא מתנצל מראש אם מישהו ייפגע מזה, כי אני הייתי פה ואני יודע לזהות תהליכים וראינו את זה בכמה סעיפים שקפצו פה באמצע שטרחתם מהר למחוק אותם. אזכיר לכם את ה-20,000 איש של עיר כי כיוונתם את זה לעיר של הרב סתיו עם 21, ובהתייעצות לילית הורדתם את זה ל-18 כדי לטשטש עכבות ובסוף הורדתם את זה לגמרי.
אני אומר גם לאוזני היועץ המשפטי לממשלה – מה שקרה פה זה הון-שלטון ושותפות מלאה של פקידים, חלקם מתוך אידיאולוגיה אישית. לא מקצועית. זו האשמה חמורה, אני יודע. אבל אני אומר לכם את תחושותיי, והלוואי שאני טועה. הלוואי. כי אם היו פה אנשים שהיה להם קצת הבנה וערך במושג של כשרות, אם הם היו מאמינים במה- - -
משה אבוטבול (ש"ס)
¶
הם רוצים אותנו כולנו ילדים טובים, אבל שכחת שאנחנו יכולים לחנך אתכם, ולא להגיד לנו ילדים טובים. אנחנו לא ילדים בגן חובה, יוליה. תשכחי מזה. אתה מבין, אמסלם? רוצים אותך ילד טוב.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
לא. אם את לא יכולה לנהל את הישיבה – תני לי לנהל אותה. עם כל הכבוד. את לא תסתמי את הפה שלי. תשתלטי על הישיבה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אני רוצה לומר שאם האנשים, אותם פקידים ממשרדים שלא קשורים לנושא של הלכה ודת, שאין להם שום קשר לדברים הללו, מחווים את דעתם בדברים שמבחינתנו זה לב-ליבה של היהדות. אני רוצה לומר לכולכם, גם לפוליטיקאים שחושבים אחרת, גם לפקידים שעשו כאן לטעמי קרדום לחפור בו באידיאולוגיות שלהם כי אין פה שום דבר כלכלי אמיתי – הסבים והסבתות שלכם, ההיסטוריה שלכם ומאיפה שאתם הגעתם וכולנו הגענו, הקריבו ומסרו את נפשם ואכלו קליפות של תפוחי אדמה כדי לא לאכול אוכל לא כשר משכנים שלהם גויים. הם הפכו את העולם. הם הקריבו את נפשם. הם מסרו את נפשם. זה הייחוד של העם היהודי. אז באים ומטפלים ברפורמה הזאת כאילו זה משהו כלכלי כשזה גם שקר. דורסים מושג של רבנות, של ניסיון בכשרות, דורסים הכול. בשביל מה? בגלל אידיאולוגיה שלכם? אתם מביישים את הדורות הקודמים של כולנו.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
תודה רבה. אנחנו מצביעים על הסתייגות מס' 19. מי בעד הסתייגות מס' 19? מי נגד?
הצבעה
בעד ההסתייגות – 3
נגד – 5
נמנעים – אין
ההסתייגות לא נתקבלה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
הסתייגות 20. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד ההסתייגות – 2
נגד – 5
נמנעים – 1
ההסתייגות לא נתקבלה.
אורלי לוי אבקסיס (הליכוד)
¶
לא נעים לי לקחת חלק בתיאטרון האבסורד הזה אבל נמצאת פה היום בתור נציגה של אלו שלדעתי לא מספיק מיוצגים פה כמישהי שבאה מבית מסורתי. אני לא מגדירה את עצמי קנאית דתית. אנ לא מגדירה עצמי חרדית. את יודעת מה? אני לא בטוחה שאני מגדירה עצמי דתית, אבל אני בהחלט אדם מאמין, שהמסורת חשובה לו. אדם שגדל על הערכים, שעם ישראל נשמר במצרים בזכות מספר דברים, ואם אפשר לומר, בזכות נשים צדקניות ששמרו בסופו של דבר על קווי היסוד של היהדות שלנו. על הבסיס. אם זה כשרות, אם זה נידה, הדברים שבבית מקיימים אותם כדי שאנחנו נוכל לשרוד, ואולי כך זכינו גם לגאולה.
אני כמסורתית לא מוצאת עצמי בחוק הזה. אתם גוררים אותי והופכים הרבה מאוד משכמותי להפוך אחר כך לצרוך רק את הכשרות למהדרין למיניהן של אוכלוסיות מאוד מסוימות, והמהדרין כנראה של בית יוסף יעשה פה רווח מטורף כי הוא יקבל קליינטורה חדשה. הכשרות של האחרים, הרב מחפוד או רבנים אחרים, החלק של החלק יהפוך להיות המיינסטרים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
תודה רבה, גברתי. שתי דקות עברו. אנחנו מצביעים על הסתייגות מס' 21. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד ההסתייגות – 2
נגד – 5
נמנעים – 1
ההסתייגות לא נתקבלה.
אורלי לוי אבקסיס (הליכוד)
¶
יוליה, אני רוצה להזכיר לך שהתוצאה פה תהיה בדיוק כמו החוק שאתם הובלתם ישראל איתנו אז, כשהעלו את אחוז החסימה. אני זוכרת את השיחות, שאמרתי: אני לא חושבת שזה נכון, ובתוך הסיעה כשהיינו שתינו חברות בה אמרתי: התוצאה תהיה הפוכה. אתם תיצרו כוח הרבה יותר גדול ממה שהיום אתם מנסים למנוע את הייצוג בכנסת. אמרתי את זה בסיעה, אמרתי את זה תחת כל עץ רענן. הבוס שלך לא אהב את הדברים שאמרתי, והלכה למעשה אף אחד לא רוצה להיות נביא. כך היה. הרשימה המשותפת צברה כוח בגלל הכוונות הזדוניות שלכם. הכוונה הזדונית הזו שלכם עכשיו לפרק את הרבנות הזו, אתם תיצרו פה מונופול – לא יודעת אם לקרוא לזה כך כי רוב הציבור המסורתי ייאלץ להוציא יותר כסף. אתם תעלו בעצם את יוקר המחיה שאני ושכמותי יקנו רק חלק של המהדרין של המהדרין כדי שחלילה וחס לא ניפול לטריפה שאולי תנסו למכור לי, ואם לא אתם אז מישהו שינצל את החוק ואת החורים שבחוק ואת הרפורמה של הרפורמים שנמצאים בחוק הזה. אני אדם מסורתי. אני רוצה לדעת שמה שאני אוכלת כשר. כשאני רואה את הרפורמה הזאת, את במיוחד כמי שלא מבינה בכשרות, כמי שלא מעניין אותה כשרות, כמי שיוצאת נגד הכשרות את והמפלגה שאת עומדת בה – לא אשכח את המאבק של ראש המפלגה שלך על כך שבאשדוד יפתחו חנויות של בשר לבן בשבת. כלומר להוציא את שתי העיניים – לא עין אחת. אתם גורמים – מילא לי, אני אעמוד בנטל הכלכלי, אבל אתם תהפכו את המשפחות מרובות הילדים לכך שהם ייאלצו לתת מנת בשר או עוף פעם אחת בשבוע אולי בשבת כי יצטרכו לקנות בשר יותר יקר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
תודה רבה. אנחנו מצביעים על הסתייגות 22. מי בעד הסתייגות 22? מי נגד?
הצבעה
בעד ההסתייגות – 2
נגד – 5
נמנעים – 1
ההסתייגות לא נתקבלה.
יואב בן צור (ש"ס)
¶
כמי שהיה יו"ר המועצה הדתית בירושלים לפני הרבה שנים אמנם, וכבן למי שניהל את אגף הכשרות בעיר נתניה, גברתי היושבת בראש, אתמול נפגשנו ואפילו החמאתי לך על ניהול הוועדה אבל היום כשציפיתי ועכשיו אני רואה - נראה לי שאת קצת באיבוד עשתונות וחבל.
יואב בן צור (ש"ס)
¶
נא לא להפריע לי. אבל אני רוצה לומר לך - אף אחד בסופו של דבר מי שירצה באמת לאכול כשר. אני מצר על כך שמה שייצא מכל זה, כפי שאמר חברי אבי מעוז – יחסי משגיח-מושגח שאתם מדברים עליהם יהיו ביתר שאת. שווי בנפשך תאגיד כשרות שירצה להרוויח כסף, ויהיה משגיח שיעשה בעיות, ויגיד שפה זה לא בסדר וכן בסדר, בשתי דקות יחליפו אותו כי הוא פוגע בתוכנית הכלכלית של אותו גוף. רוצה להרוויח, שיהיו לו עוד ועוד בתי עסק. הוא ישתדל להקל כמה שאפשר. איך אנחנו שמקפידים על קלה כבחמורה, ואנחנו מסתדרים עם זה, אבל ליבי-ליבי על התושבים המסורתיים שנמצאים בפריפריה, שהם נאנקים יום-יום, כפי שאמרה חברתי אורלי לוי, והם רוצים לאכול כשר – איך הם יצליחו? זה יעלה את מדד יוקר המחיה לצערי, ויגרום להרבה אנשים שיהיו להם ילדים עם חוסר בברזל כי לא אכלו מספיק בשר. יהיו להם ילדים עם מחלות אחרות כי לא יקבלו מספיק את הוויטמינים שהם צריכים לקבל כי הם צריכים להסתפק בדבר מאוד צר. אני ממש דואג מאוד על אותן משפחות, על אותם ילדים, שלא יפרו את כללי הכשרות. הם ימסרו נפש לטובת הדבר הזה אבל הם יהיו עם נזק גדול שלא יוכלו לתקן אותו ואחר כך אנחנו נראה את בהוצאות הבריאות הגדולות שיהיו לאותן משפחות או למדינת ישראל.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אני מחדשת את הישיבה. מי בעד הסתייגות 23? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד ההסתייגות – 2
נגד – 5
נמנעים – 1
ההסתייגות לא נתקבלה.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
אחרי הנאום של אבי מעוז ידידי והנאום של יעקב אשר על ניגוד עניינים מובנה והשיתוף של הון-שלטון וגופים כלכליים עם החקיקה הזו אני רוצה שיירשם בפרוטוקול שמן הראוי, ואם זה לא ייחקק, לפחות שבתי המשפט יעשו זאת – תיגזר תקופת צינון לכמה אנשים, לא להתעסק בכשרות ולא ליהנות משום דבר שברפורמה הזאת, גם למנכ"ל הרבנות הראשית הנוכחית, גם לרב סתיו שלא יוכלו להשתתף בגוף שום ועד רבני כי הוא גוף כלכלי עבריין. הוא עבר על הוראות – הוא בעל תפקיד ממשלתי. פעל שלא בהוראה ובסמכות גם בתחום רישום הנישואין, גם בתחום מתן כשרות והשגחה. חתר תחת אושיות הרבנות הראשית. שיירשם לפרוטוקול שלפחות חמש שנים אחר כניסת הרפורמה הזו לתפקיד גם מנכ"ל הרנות הראשית שכתב את החוק הזה וייעץ לחוק הזה וכנ"ל גם הרב סתיו וכנ"ל גם מאן דהוא מארגון נאמני תורה ועבודה - חשוב שייאמר כאן – זאת ממשלת שינוי. הבטיחו לנו אוויר צח, ניקיון כפיים, טוהר המידות וכל ההרצאות היפות והחשובות שאני מאמין בהן. לא חשבתי שכבר בתחילת הדרך נרגיש סירחון כזה כבד, מבאיש, ריח וצחנה שעולה מהרפורמה הזאת. לכן אמרתי זאת לפרוטוקול כי גופים כלכליים בעלי אינטרס כלכלי ואידיאולוגיה – אידיאולוגיה עוד איכשהו לגיטימית. האידיאולוגיה הפריעה לנו גם כשהיינו שרים, חברי כנסת, מנכ"ל הרבנות הראשית.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
לא יודע. חבל על הזמן. אני מגבה את דבריי כי כבר פורסם ששר האוצר בזמנו, איך שדיברו על הקמת הממשלה, נפגש עם הרב סתיו ורבנים כאלה ואחרים – כמי שיש לו גוף כלכלי והוביל ותמך ודחף את הרפורמה הזאת, ייאמר שלפחות חמש שנים לא יוכלו לעסוק בכשרות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
תודה רבה. אנחנו מצביעים על הסתייגות מס' 24. מי בעד הסתייגות 24? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד ההסתייגות – 2
נגד – 5
נמנעים – 1
ההסתייגות לא נתקבלה.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אני לא יודע אם היועץ המשפטי מקבל את ההערה הטכנית שלי – אבל לגופם של דברים, אם שמתם לב, בהסתייגויות האחרונות, ואני לא דיברתי בהן אבל שם צף הנושא הזה של צוהר שאחד האבסורדים, שגוף שנותן כשרות יכול להיות שהוא יהיה זה שקבע את הסטנדרטים. אתם שומעים את האבסורד? דהיינו שיש גוף שיכול לקבוע סטנדרטים, שזה ועדת השלושה או ועדת רבנים. הוא קובע סטנדרטים הכי נמוכים ואחרי זה אותה ועדת רבנים יכולה להיהפך לגוף כשרות שהוא נותן את הכשרות בפועל. יש שחיתות גדולה מזו? יש האפשרות הזו שכמה מכוונים לאותו ארגון שרוצה להיות - גוף שקובע תקנים והוא אחרי זה הולך להיות מי שנותן את הכשרות.
מעבר לזה, לא משנה שגם בסעיף 24 וכו', השר ישקול אם קיימת תחרות. השר כשהוא נותן מועצה דתית, הוא רוצה לראות אם יש ועדת רבנים בעניין הזה. אין ספק שמה שצף פה לאורך כל הדרך, וכולם דיברו על השחיתות השלטונית – אני ביקשתי לבדוק מה מספר הפעמים שרבני צוהר במיוחד ומי שעומד בראש צוהר היה אצל השר לשירותי דת. אני חושבת שאצל מתן היה כאן הרבה-הרבה מתן בסתר. אין ספק שהיה כאן מתן בסתר לגוף כלכלי פרופר. אין שום שיקול חוץ מהנושא הכלכלי – הוא גוף פרטי. יותר מזה – עושים תחרות. נשאר לנו דבר אחד אחרי החוק הזה. הציבור צריך לדעת את האמת. אף אחד לא מכריח במדינת ישראל לצרוך כשרות. הציבור עושה את זה מרצון. אתם לא יודעים כמה ביקוש יש, וכפי שאמרתם, וכפי שהמלחמה שלנו - לא דואגים לעצמנו. אנחנו יודעים להסתדר עם הכשרות שלנו, עם הבד"תים שלנו. אין לנו בעיה. לא רק זה – גם לא יכולים למנוע את זה. כל המצב שאת דיברת, היושבת-ראש, ודיברו האוצר. ריבוי חותמות, ריבוי כשרויות, שזה מייקר את המחיר. זה ימשיך גם הלאה. מה ימנע מאותה חברה לקחת גם את גוף הכשרות הזה וגם את זה? זה ימשיך להיות. לא תוכלו למנוע מהם. זה נושא שיווקי. כל הכפשה של הציבור שאנחנו דורשים מאנשים יותר כסף – בעל חברה, יש לו חשבון הכנסות והוצאות. הוא על חשבונו רוצה עוד. זה הכניסה, הדלת שלו לצרכנים. יש כאלה שהדלת שלהם לצרכנים זה על-ידי פרסום בטלוויזיה. הוא משקיע בזה הרבה כסף, ולמה אני צריך לשלם על הפרסום בטלוויזיה בכל מיני שפות - לדוברי רוסית, לדוברי אמהרית? אותה חותמת כשרות זה בדיוק מה שהיא עושה לאנשים וזה אתם מנסים לייצג כאילו הציבור מושת עליו כספים והוא משלם. כל ריבוי הכשרויות זה רק מי שצורך. העם יכול להסתפק וזה מה שהיה צריך לעשות, בכשרות הבסיסית של הרבנות. הציבור החרדי משלם על אותה חנות פיצה שהוא משלם לאותו בד"ץ, שהוא הבד"ץ הפרטי, גם צריך לשלם לרבנות כסף, כי הם דורשים - אותו מלון שבקושי מחזיק מעמד בערד, שיש לו כשרות רבנית מסוימת, אין אורח אחד במלון שמגיע בגלל הכשרות, והרבנות דורשת ממנו.
ולכן כל הנושא הזה שאתם מנסים, ואספר לכם סיפור. יש לי עוד חצי דקה. לפני כמה ימים חברת השמה שמפעילה- - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
נמשיך בהמשך. אתה תורם פה תרומה מאוד גדולה. אני מבקשת להצביע על הסתייגות מס' 25 של אורי מקלב בעד. מי בעד ההסתייגות?
הצבעה
בעד ההסתייגות – 7
נגד – 1
נמנעים – 1
ההסתייגות נתקבלה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
לא. אין פה דיון סיעתי כי זה אותו סעיף, חברים. אנחנו בהצבעה על הסתייגות מס' 26. מי בעד הסתייגות 26? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד ההסתייגות – 2
נגד – 5
נמנעים – 1
ההסתייגות לא נתקבלה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
לפי הנוהל, אורי, התייעצות סיעתית היא לפני הצבעה. אז תנמק עכשיו. אני נותנת לך דקה לדבר הזה.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אני לא רוצה להפסיק את רצף הדיבור, אבל כמו שבהערות אחרות – תאמינו לנו שכמו בדברים שאנחנו אומרים על מהות בחוק, על חקיקה כפי שהבאתי דוגמה שלא יכול להיות ועדת רבנים שהיא קובעת תקנים, סטנדרטים והיא תהיה גם כוף הכשרות ועוד דברים שאמרנו, שהם דברים נכונים מאוד גם מבחינת הפרקטיקה. כבר נתקלתם בזה. אתם יודעים שאנחנו לא אומרים את הדברים האלה רק מהפה אל החוץ רק בגלל שאכפת לנו שאנשים, רוב אזרחי המדינה שהם שוחרי כשרות. אספר לכם סיפור ששמעתי, ממש התרגשתי מהעניין הזה מעד ראייה ושמיעה – חברת כוח אדם שעשתה לפני שבוע לאלפי עובדיה, רובם בשירות הציבורי וחלקם בחברות פרטיות - עשתה אירוע בסופרלנד בראשון או משהו מעין זה, מארבע אחר הצהריים עד עשר בערב, להם ולבני משפחותיהם. היתה כוכבית קטנה בארוחת הערב – כיוון שלסופרלנד אין הכשר- - -
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
תורידי מההסתייגות הבאה. היתה כוכבית קטנה שאפשר להזמין בכשרות. זו לא היתה פעולה קלה. היה צריך להיכנס לאינטרנט ובסופו של דבר להזמין. באותו יום מספר לי אחד שאמר: רק 5% מהעובדים היו חרדים. אולי עוד 5% דתיים, מתוך כל הקהל. היתה הזמנה ברמקול – בביתן זה וזה אפשר לקבל את המהדרין. תור ארוך של אנשים שלא נראים לא דתיים ולא לחרדים עמדו בתור. אולי 30%, 40% עמדו בתור וביקשו את המהדרין.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
תודה רבה. התייעצות סיעתית לפי בקשת אורלי לוי עד 12:53. תודה.
(הישיבה נפסקה בשעה 12:48 ונתחדשה בשעה 12:53.)
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אני מחדשת את הישיבה.
אנחנו מצביעים על הסתייגות 27 של חבר הכנסת אורי מקלב. היא נכונה במהותה. מי בעד ההסתייגות? מי נגד מי נמנע?
הצבעה
בעד ההסתייגות – 7
נגד – אין
נמנעים – 1
ההסתייגות נתקבלה.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
בסופו של דבר יהיה לנו תפקיד אחד אחרי החוק הזה – להגיד לציבור שלא מדברים על כשרות, לא מדברים על פייק כשרות. לא יכול להיות. יש משוואה אחת, שהיא ברורה לכולם. לא יכול להיות משהו זול, שהוא תחרותי כלכלית וגם כשר כשהתחרות היא רמת הכשרות. אין בזה משחק. אם היום יש סטנדרט בססי - אם היום יש סטנדרט בסיסי - פחות מזה, וצריך להיות פחות במהות ברמת הכשרות. כוח האדם במקרה הזה, זה מהות הכשרות. ההשגחה זה מהות הכשרות. לכן אי-אפשר לשחק. לכן כל מה שתרצו לעשות, תרצו להעצים את הגופים שירצו לתת כשרות קלה, בלי כשרות – לתת בשר וחלב. ראינו עכשיו שאפשר – הקואליציה מרשה לעצמה להתכנס במקום שהוא מחלל שבת, נותן בשר וחלב, אבל יש דבר כזה – זה קייטרינג אחר.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
ההווה אמינא של זה גם מדבר. קחו דוגמה את הרפורמה שהיתה בבריאות. עשינו רפורמה הרבה יותר יסודית, הרבה יותר מהותית, הרבה יותר מושקעת. אנחנו יכולים לומר שיש בריאות טובה? קופות חולים יכולים לתת לך לרופא מקצועי, כמה זמן היום אתה מחכה לרופא מקצועי, כמה זמן אתה מחכה לרופאים אחרים, מחכה למעבדות, למכונים, לטיפולים הכי דחופים? מה מצב בתי החולים? אנחנו נסמוך על כך שייתנו כספים כשמדובר על רפורמה שהיא שאלה של פיקוח נפש – האם היינו עושים, מי שמציע לך הכי זול? רפואה הכי זולה, רופא שינתח אותך - הוא זה שתיקח אותו?
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
חבר הכנסת אורי מקלב, תודה רבה. קיבלתי עדכון על 28 ו-29 שזה משהו שקשור לנוסח. גם ככה הכנסת היתה מתקנת את זה. לכן נקבל את שתי ההסתייגויות שלך.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אנחנו חוזרים לדיון. אנחנו מצביעים על הסתייגות מס' 28. הייעוץ המשפטי אמר לי שנוסחית זו הסתייגות נכונה. מי בעד הסתייגות 28? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד ההסתייגות – 7
נגד – 1
נמנעים – 1
ההסתייגות נתקבלה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
הסתייגות מס' 29, אנחנו מצביעים בעד לפי החלטת היועץ המשפטי כי הוא נוסחי. הוא כבר נימק אותה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
כבר היה לך על זה. מי בעד הסתייגות 29? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד ההסתייגות – 7
נגד – 1
נמנעים – 1
ההסתייגות נתקבלה.
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
רבותיי חברי הכנסת, חזרנו לימי מפא"י העליזים. כשאבי ז"ל בא ארצה המפא"יניקים אמרו לו: אם אין לך פנקס אדום, אתה לא עובד. ובאמת לא סידרו לו עבודה. לקח שנים עד שמצא עבודה באיזו מפעל. אז אני מקריא לכם כותרת שקפצה לי ב-YNET: ג'קי לוי – זה ראש עיריית בית שאן כידוע – ואיש ליכוד; היה חבר כנסת – רצה לחנוך אבן פינה לפרויקט, לחבר את האתרים הפופולריים בעירו עם יושב-ראש האופוזיציה וחברי מפלגתו. שר התיירות של לפיד שמשרדו אמון על הפרויקט לא ידע על קיומו, יומיים לפני האירוע הודיע השר: הפרויקט ייבחן מחדש. מר מנדלבלוף, אתה מבין לאן אתה לוקח אותנו? הכסף היום זה רק למפלגה, רק לערבים, אין קריטריונים. אם אין לך כרטיס אדום או פנקס אדום או אישור מלפיד שמחזיק אותך עדיין באוויר כיועץ משפטי – אתה מעביר הכול. הכול הפקרות. הכול פה ביזיון. אתם האנשים הכי מושחתים ואתה בראשם, מר מנדלבלוף. אתה האיש הכי מושחת במדינת ישראל.
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
מפריע לפריפריה. ג'קי לוי היה אתנו חבר כנסת, אז נדיח אותו עכשיו מראשות העיר? אתה רוצה שיזמין את לפיד? הוא לא אוהב אותו. לא אוחז ממנו.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
התייחסות לא עניינית – אני מקצרת לך זמן חבר הכנסת אמסלם כי ההתייחסות שלך לא מתייחסת להסתייגות עצמה ואתה מנצל את הבמה לדברים אחרים. מי בעד הסתייגות 30?
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד ההסתייגות – אין
נגד – 5
נמנעים – אין
ההסתייגות לא נתקבלה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
מעוז. אני מבקשת שההתייחסות תהיה עניינית. בבקשה. אני מודיעה – אנחנו בדיון רציני. אני מבקשת להסתייגויות ענייניות. מי שינצל את זה לדברים צדדיים ולא רלוונטיים מייד אפסיק את זה ואקצר את הזמן.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
נא להוציא את חברת הכנסת אורלי לוי. אחת, שתיים, שלוש, להתראות. תירגעי. תחזרי קצת אחרי נשימה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אנחנו מאוד מעריכים את האידיאולוגיה שלך. תודה רבה. את פוגעת בחברים שלך מהאופוזיציה. תחזרי כשתהיה הצבעה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
או שהוא ידבר או שישר נעבור להצבעה. אתם עושים את זה על חשבון חבר הכנסת אבי מעוז. או שהוא ידבר או שישר נעבור להצבעה. עבר כל הזמן. אורלי, תצאי.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
אנחנו מדברים ענייני כולנו. סעיף 31 כרגע. אני רוצה להתחיל באיך כל החוק הזה התנהל. אני מעריץ את חבר הכנסת מקלב שגם רשם פה הסתייגויות אמיתיות ענייניות. אני התלבטתי בזה, ואצלי בהסתייגויות לא תמצאו שום דבר שמכוון לתקן שגיאות נוסח או משהו כזה. למה – אני לא רוצה להמשיך לחיות עם נקיפות המצפון האלה שיהיו לי לכל החיים שעזרתי לחוק האיום והנורא הזה לעבור. זה אחד.
אני רוצה לשאול את היועץ המשפטי של משרד האוצר - בסוף אחד הדיונים בחוק אחד המשתתפים שמע אותך, אדוני היועץ המשפטי של משרד האוצר רוני, נוזף בנציג הרבנות הראשית שהופיע פה על כך שלטענתך, לפי הוראות התקשי"ר, היה אסור לו לדבר נגד הרפורמה של הממשלה גם אם לדעתו המקצועית הוא סבור אחרת. האם זה נכון? והאם זה מקובל על הוועדה, גברתי היושבת-ראש, שגורמים מקצועיים לא יוכלו לתת חוות דעת מקצועית לוועדה לפי מיטב הבנתם וניסיונם? אחכה לתשובה בסוף. כל הדיונים האלה התנהלו פה עם אווירת אימים שהפקידים שבאו מטעם הממשלה הטילו כלפי הגורמים המקצועיים שם, והם מאוימים כולם על-ידי שר האוצר ועל-ידי השר לשירותי דת והם לא יכלו לפתוח את הפה שלהם ולתת לנו חוות דעת מקצועיות, אמיתיות, חופשיות מכל דבר כדי לטייב את החוק הזה. החוק הזה נולד בחטא וסופו בחטא.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אנחנו לא בדיון. אנחנו מצביעים. מי בעד הסתייגות 31? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד ההסתייגות – 2
נגד – 5
נמנעים – 1
ההסתייגות לא נתקבלה.
אורלי לוי אבקסיס (הליכוד)
¶
אני רוצה להסב את תשומת ליבך שכל מי שנכנס לאותו סחרור מטורף להעביר חוק שכל-כולו העלאת יוקר המחיה. קחו בחשבון חברות מסחריות. קחו את אוסם, את תנובה, את עלית. עלית, למשל, אחת החברות המסחריות הכי גדולות. כשהם יתחילו להבין את הנזק הכלכלי שאתם עושים להם בגלל שאנשים כמוני, אנשים מסורתיים, שזה רוב הציבור במדינת ישראל – אפשר להסתכל על התפלגות האוכלוסייה, כמה מגדירים עצמם מסורתיים - זה רוב הציבור בישראל, והמסורתיים רוצים לאכול כשר, שהם מאמינים בכשרות, שבתנובה, אוסם, תלמה וכדומה יבינו שאתם פוגעים להם בהכנסות, בייצור הכללי של הכשרות שלכם, החלק של המגדים למשל כי עלית, יש להם המגדים שזה הכשרות יותר גדולה. זה קו ייצור שכל-כולו כשרות יותר גדולה. כשהם יבינו שלא קונים להם יותר את המוצרים עם הכשרות הפשוטה-פשוטה סלאש טריפה שאתם מציעים, כי אני לא יודעת מי יהיו האנשים, אני לא יודעת איזו הכשרה הם יעברו. כל שלושה אנשים יכולים להיות גוף כשרות בפני עצמו. רוב הציבור לא יקנה יותר ואז הם ייאלצו לעשות קווים גדולים יותר, כמו שעלית עשתה במגדים - זה יהיה הקו העיקרי של עלית. לכן נצטרך לשלם אנחנו כאוכלוסייה כללית מחיר גבוה יותר, כי החברות הגדולות יצטרכו לקחת כשרות אמיתית יותר שהציבור מאמין בה. לכן גם בביסלי, גם בבמבה, גם בשוקולד, גם במרמלדה - בכל דבר אחר המחיר יעלה. והמחיר יעלה בגלל ההתנהגות החזירית שלכם ובגלל שאתם עוטפים כביכול כדי לחסוך כסף, תעלו לנו הציבור המסורתי, את המחיר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אורלי, תודה רבה. ביקשתם התייעצות סיעתית? בבקשה. על כל סעיף 2ה. חמש דקות.
(הישיבה נפסקה בשעה 13:15 ונתחדשה בשעה 13:20.)
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אני מחדשת את הישיבה. הסתייגות מס' 32. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד ההסתייגות – 2
נגד – 5
נמנעים – 1
ההסתייגות לא נתקבלה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
33 – אנחנו מקבלים אותו כי זה קשור לנוסח, התיקון הוא נכון. היא נכונה במהותה. חבר הכנסת אורי מקלב, אני רוצה לברך את היועץ הנאמן שלך. אני מאמינה שיהודה עבד שעות נוספות פה. יהודה, כל הכבוד לך. שכולנו נתברך בכאלה יועצים. אפשר להצביע על זה? חבר הכנסת אבוטבול, אתה מנמק? בבקשה, הנמקה ל-33.
משה אבוטבול (ש"ס)
¶
אני רוצה לומר – אנחנו שמים לב, ואני יותר ויותר מתחזק דווקא מהדברים שהרב אורי מקלב יותר יוצר חורים בתוך החוק הזה. יש תחושה שזה נעשה על-ידכם בצורה מאוד חובבנית, כזו שבאה להראות: אנחנו פה, ולא נותנת מענה לכל הדברים שאמרנו.
נוסף לכך אני רוצה להעיר ליושבת-ראש הוועדה שלהיות יושבת-ראש ועדה זה לא לעשות סוג של פרסומת או לצאת לציבור עם כל מיני סרטונים כאלה ואחרים ולהביע עמדה. או את מגיעה לכאן עם דעה פתוחה ונפש חפצה כדי לדון באותה רפורמה, או את מראש סגורה עם עצמך שאת הולכת להיכנס בבד"ץ העדה החרדית, להמליץ לא לקחת כשרות בית יוסף ולהצביע רק לדבר אחד – לכשרות של יוליה.
מעבר לזה שזה ניגוד עניינים מובהק – אם את באמת רוצה לפתוח כשרות – זה דבר טוב. נשמח להפנות אותך לצוהר או לארגון אחרים, קונסרבטיביים או רפורמים שישמחו מאוד, כי ההקלות שלך בכשרות יכולות להיות תואמות כמו כפפה ליד דווקא לאותם הארגונים האלה. אני בטוח שאת משתמשת בשירותיו של גלעד קריב שנותן לך המון עצות בנושא הזה.
אני מבקש שאת הסעיף הזה, את שאר הסעיפים, בכלל את כל הרפורמה של הכשרות הזאת שאת מנסה להוביל אותה עם הרבה עוינות, לא מאפשרת לאנשים לדבר, פועלת בצורה אוטומטית להוציא אנשים החוצה, לא מאפשרת להם להביע דעה – זה דברים שלא מקובלים בשום ועדה תקנית. הבסיס זה לדעת שלדיבור שלך יש השפעה. כשאת אומרת: אני אכנס באימ-אימא של הרבנות, את בטח בטוחה שאין אבא לרבנות. לכן את מעדיפה להיכנס באימ-אימא של הרבנות ולא באבא. הרבנות לא חד-הורית ואנחנו לא יתומים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
תודה. היועץ המשפטי של הכנסת מקבלים הסתייגות 33 כי זה תיקון נוסח רלוונטי. מי בעד תיקון 33 – אנחנו מקבלים הסתייגות. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד ההסתייגות – 7
נגד – 1
נמנעים – 1
ההסתייגות נתקבלה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
בעד – 7, נגד – 1, נמנעים – 1. ההסתייגות התקבלה.
הסתייגות 34. מקלב, אתה רוצה לנמק? חבר הכנסת קרעי?
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אני רוצה לנמק ברצף את 34 ו-35. לפני ההצבעות נבקש התייעצות סיעתית. גברתי יושבת-הראש, בניין הכנסת, המקום הזה שאנו נמצאים בו ומשרתים את הציבור לא התבייש מעודו עד היום, לא חווה בושה כל כך נוראה של השימוש הציני, של השימוש הדיקטטורי שאתם עושים בכוח שיש לכם. אתם לא מבינים ולא מכירים במגבלות הכוח. תהיו בטוחים, שהדבר הזה יחזור אליכם כבומרנג. להתחיל את היום הזה כאן בוועדה כשבאיחור של דקה אחת ניסית פה להשליך לפח עבודה מאומצת של מאות הסתייגויות ענייניות ברובן שהגשנו לחוק הזה, כשכל – ברובן אבל כולן ענייניות כי המטרה שלנו היא – ואמרתי את זה גם למנכ"ל הרבנות הראשית – מבחינתי, אם יהיה מישהו שהשר לשירותי דת מוני, אמרתי לו: מבחינתי, אם יהיה אישור לרבנות הראשית לשלול תקן כשרות של ועדת רבנים בטענה שהיא מבררת ורואה שהתקן הזה לא מספק כשרות מינימלית – אני מושך את כל ההסתייגויות של הליכוד. זה הפיל שעומד כאן בחדר, ולכן כל מה שאנחנו עושים כאן – אזרחי ישראל רואים ושומעים. אנחנו לא מטרילים ולא באים לעשות סתם דיונים ולמשוך את הזמן בוועדות. עשינו עבודה עניינית בוועדת הכספים ובוועדות אחרות וגם כאן ניסינו לעשות את זה ענייני אבל לצערי הפיל שנמצא במרכז החדר זה תקן הכשרות שאת בעצמך הצבעת עליו וחבר הכנסת בליאק אמר את זה כאן, כשהוציא את המרצע מן השק ואמר: היהדות היא לא רק שלכם אלא גם של הרפורמים, של כל אחד. תמשיך להנהן הראש. ככה מביאים את רפורמת הכשרות הזאת, כשבסוף יהיה כאן תקן כשרות שלא יהיה כשר לפי דת משה וישראל.
שאלו אותי משרד האוצר – אמנם איימו עלי בבוקר שאם אני לא אעשה את זה, יפגעו בחוק אחר שקידמנו מתוך דיון ענייני. זו בושה וחרפה. זו שיטה דיקטטורית. אתם תיזרקו לפח האשפה של ההיסטוריה עם השימוש הבזוי הזה בכלים שעומדים לרשותכם. אני עדיין ענייני בנושא הזה. כל מטרתי –פורץ גדר ישכנו נחש. אתם פורצים כאן גדר, ואתם הופכים כאן את הכשרות לכשרות רק לחרדים בלבד, לכשרות לשומרי דת אדוקים במיוחד. שילכו לכשרויות הבד"ץ, שילכו לכשרויות המחמירות, אבל כל ילדי הגנים, בתי חולים, אנשים שרק נכנסים למסעדות ורק רואים כשר וזה מספק אותם – אותם תכשילו עם תקן כשרות ואתם כותבים את זה במפורש בחוק – ועדת רבנים יכולה להקל גם על תקן כשרות הבסיסי של של הרבנות הראשית. כלומר גם אם הרבנות הראשית חושבת שהדבר הזה לא כשר, אתם כאן מעבירים בחוק שזה ייחשב כשר. אם תאשרו לרבנות הראשית לפסול תקן כשרות של ועדת הרבנים כשהיא חושבת שהתקן הזה לא כשר, גורם לאנשים לאכול נבלות וטרפות – אני מושך את כל ההסתייגויות שלי למרות חוסר הענייניות וכל מה שעשיתם לאורך כל הדרך.
הייעוץ המשפטי של הכנסת דיבר איתי ואמר שה-400 הסתייגויות שהגשנו אתמול ב-02:30 לפנות בוקר הן יידונו כאן בוועדה כהסתייגויות של הליכוד.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
לא. אני פסלתי את כל ההסתייגויות שלכם, וה-400 שהגשת בלילה הן שונות לחלוטין ממה – אני לא יודעת עם מי דיברת. לא יודעת מי נתן לך כזה מידע. אני כיושבת-ראש הוועדה מודיעה לך רשמית – היית צריך להביא 400 מאותה סדרה שהגשת. הגשת 400 חדשים. ברגע שהפרת את הסיכום ואמרת את זה בעצמך- - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
מי שקובע סדרי דיון זה יושב-ראש הוועדה. עדיין הייעוץ המשפטי של הכנסת הם לא קובעים דברים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
ההסתייגויות שלך ירדו מסדר-היום, כל ה-2,200. ה-400 שהגשת בלילה הם לא קבילים כי לא עמדו בסיכום. ברגע שהפרת את הסיכום, אני לא מכירה בשום סיכום.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אני לא מדבר אליך כי לא שואלים אותך ואת לא קובעת.
תומר, לא יכול להיות שאתה לא מאפשר לי לדבר איתך.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
התייעצות סיעתית לפי בקשת חבר הכנסת יעקב אשר. חמש דקות.
(הישיבה נפסקה בשעה 13:36 ונתחדשה בשעה 13:41.)
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אני מחדשת את הישיבה.
מי בעד הסתייגות 34? מי נגד הסתייגות 34? מי נמנע?
הצבעה
בעד ההסתייגות – 3
נגד – 5
נמנעים – אין
ההסתייגות לא נתקבלה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
מי בעד הסתייגות 31? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד ההסתייגות – 7
נגד – אין
נמנעים – אין
ההסתייגות לא נתקבלה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
בעד – 7, נגד – אין, נמנעים – אין. ההסתייגות התקבלה.
36 אומרים לי שאפשר לקבל. יכולים להצביע על זה?
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אני רוצה לתת ההבהרה לגבי מה שאמר חבר הכנסת מעוז. אנחנו חושבים שהחוק הזה, כפי ההסתייגות הראשונה שלנו - זה הרס מערכת הכשרות בישראל. זו נקודת ההנחה שלנו. אנחנו בטוחים בזה. אין לנו ספקות בזה והוכחנו את זה גם בוועדה. אני חושב שמי שליווה את דיוני הוועדה ובא בנפש חפצה ולא היה נגוע באינטרסים, יכול להבין שזה ממש לא כמו שניסו להציג את זה פה. החורים יותר גדולים מהדברים המושלמים בחוק הזה. דבר אחד יש במבחן התוצאה - רבני צוהר או גוף דומה לזה של רפורמים או דבר כזה, יהיו לו הרבה אפשרויות איך להתמודד ולתת כשרות לא אמיתית שהיא מטעה ויש בה הונאה לציבור. הם יעשו את זה בכמה דרכים, ונתנו את האפשרות הכוללת, כולל גוף כשרות, הוא יכול להיות גם גוף שקובע תקן. הוא יכול להיות גם – לא הגעתי לשער השלישי, שאתה גם רוצה לאפשר לו, ובמקרה של צוהר גם להיות מועצה דתית או רבנות, רב שנותן כשרות. עד כדי כך. איזו הטעיה תהיה שיראו שלט ותעודה של רבנות.
(היו"ר ולדימיר בליאק, 13:48)
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אני רוצה לומר את העמדה שלנו בעניין. לנגד עיניי היו גם לתת את האפשרות לגופי כשרות שאני הצרכן שלהם ועוד ציבור חרדי ודתי ודתי-חרדי שרוצים להסתמך על גופי כשרות שיש להם ניסיון ושהם גופי כשרות מוסמכים ושעושים את כל המאמץ – תן להם את האפשרות, כי בחוק הזה, אם לא שהיינו מתערבים בזה, גם היה נמנע מהם לתת כשרות. הצעת החוק המקורית והסעיפים ואחרי זה הסברים היתה מונעת מגופי כשרות לתת כשרות או מרבנים שהם כן רוצים לתת החמרות, לא יכלו לתת. העובדה שאנחנו מאפשרים בחוק לתת גם תקן מחמיר יותר, זאת האפשרות - לכן אני נמצא פה להציל את מה שאני יכול מן הארי ומן הברדלס כדי שאני אוכל לאכול במדינת ישראל.
מעבר לזה, דילגנו על כל ההערות שהתקבלו. קודם כל להראות לכם שהתקבלו – זה לא רק הערות נוסח; גם מהותיות יותר. קל וחומר, אם בהסתייגויות הלא מהותיות אנחנו צודקים, קל וחומר בהסתייגויות המהותיות שהן עם הרבה יותר מחשבה. אם בדברים הלא המהותיים אנחנו חושבים שצריך לתקן – קל וחומר בזה. אתן דוגמה קטנה מההסתייגות שעכשיו דנו בהן – למשל, לכתוב שם של משגיח על התעודה. לא קיבלתם את זה. מה יותר שקיפות לצרכן כשרות שרואה שם של משגיח וצורת התקשרות. מה ביקשתי כאן? גם את זה אתם לא רוצים. אתם רוצים הכול להסתיר. אם מישהו שיגיד לי שהצעה כזאת – דיברנו על אפשרות של משגיח שימלא מקום, שיש לו תעודה.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
לתת לגוף הכשרות כשרות מתמידה או שוטפת – יכול לקרות. יוריד את השלט? שיכין לעצמו רזרבות. יכול לקרות דבר כזה, כחד-פעמי. לא יותר מחודש.
היו"ר ולדימיר בליאק
¶
אני מחדש את הישיבה.
מי בעד הסתייגות 36? החלטנו לקבל אותה. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד ההסתייגות – 6
נגד – 1
נמנעים – אין
ההסתייגות לא נתקבלה.
היו"ר ולדימיר בליאק
¶
אנחנו חוזרים להצביע על הסתייגות מס' 37, מי בעד ההסתייגות, מי נגד?
הצבעה
ההסתייגות לא אושרה.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
כמו ההסתייגות הקודמת, זה לא רק תיקוני נוסח. זה שבהסתייגות הקודמת ביטלנו את הדרישה לתת רשימה של משגיחים, אני מסביר מדוע אני ראיתי לנגד עיניי את חוקי הכשרות שאני כן סומך עליהם, איך הם צריכים להתנהל וחשבתי שזה מיותר. אנחנו האופוזיציה חושבים שהחוק הזה יהרוס את הכשרות, אין לנו ספק. זה חוק שרצה לתת אפשרות לגוף מסוים שנקרא צהר וכדומה, על חשבון זה להרוס את כל מה שהיה עד עכשיו, הרס על הכול, אפילו מועצות דתיות לא יכולות לתת.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
זה עוד דבר, זה המנגנון המושחת שנכנס לתוך. אבל אמרנו את הדבר הכי פשוט, שמועצה דתית יכולה לתת רבני כשרות וזה הישג שלנו, זה הישג במירכאות בתוך כל חוק הכשרות הזה, שכל כולו לא טוב. אבל זה דבר שתפרנו בתוך החוק הזה כדי שיוכלו להמשיך בינתיים - - -
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אני מסיים. מה הם קובעים, שהשר הוא שיקבע. להכניס את השחיתות הזאת, שהשר יקבע מי כן ומי לא. בכל אופן, כשאנחנו היינו פה, רצינו לעשות הסדרה של מינימום בתקופה – גופי הכשרות לא ירצו להיות שם, זה לא משתלם לו.
היו"ר ולדימיר בליאק
¶
תודה רבה, הטענה ברורה. לפי המלצת הייעוץ המשפטי, אנחנו מקבלים את ההסתייגות. אנחנו מצביעים על הסתייגות מס' 38, מי בעד, מי נגד.
הצבעה
ההסתייגות אושרה.
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
אני אנמק. אני רוצה לחזור לנושא הקודם שדיברתי עליו. יש בבית שאן פרויקט תיירותי של עם ישראל, דרך אגב, לא קשור לליכוד. אני רוצה להזכיר, שבית שאן זה עיר ואם בישראל, יש שם מכל הגוונים, גם ליכודניקים, גם אנשי שמאל, גם עולים, גם ותיקים ויש שם פרויקט תיירותי. עיר שנמצאת בספר וצריך לסייע לה באופן כלכלי וזה אחד המקורות התיירותיים. נקבע פרויקט שממשיכים לקדם אותו בנושא התיירות ואז הסתבר לשר התיירות – האמת היא, אני מכיר אותו, זה לא שר התיירות, הוא לא מקבל החלטות כאלה. לפיד הבין, שהזמינו את ראש הממשלה נתניהו, לבית שאן. ג'קי לוי חבר ליכוד, היה נציג שלנו פה בכנסת ועדיין חבר ליכוד. לפי מה שכתוב כאן, התקשר אליו שר התיירות וביטל, פשוט אמר לו, אנחנו מושכים את הפרויקט, נחשוב עליו. צאו וחשבו מה היה קורה אם הליכוד היה עושה את זה לכמה קיבוצים. הרי מנדלבלוף הראשון שהיה קם בבוקר, הוא וזילבר, מוציאים חוות דעת ומתקשרים לאגף התקציבים ואומרים להם, עזבו אתכם. מה שנקרא, ימי מפא"י העליזים חזרו לנו ואם אין לך פנקס "כחול לבן" או שאין לך פנקס של לפיד, אתה לא עובד, אתה לא מקבל פרויקטים. אני פשוט מצומרר. ואלאכ, שלטון החוק, אלה שומרי הסף. שומרי הסבתא, לא הסף. לא מתביישים, חוצפנים. אני מזדעזע ממה שקורה כאן.
היו"ר ולדימיר בליאק
¶
אנחנו חוזרים להצביע על הסתייגות מס' 39. מי בעד ההסתייגות? החלטנו לקבל את ההסתייגות, מי בעד, מי נגד, מי נמנע.
הצבעה
ההסתייגות אושרה.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
אני רוצה להמשיך מהמקום שסיימתי בנימוק שלי בהסתייגות הקודמת. א. לא קיבלתי תשובה מהיועץ המשפטי של משרד האוצר, שאלתי שאלה והיא נשארה פתוחה. זה רק מעיד על החוק הזה. החוק הזה רשלני, הובא בצורה רשלנית, נחקק בצורה רשלנית, למרות 42 שעות שמתהדרת בהן יושבת-ראש הוועדה בכך, שהיינו ביחד 42 שעות, לא נתנו לנו לדבר, לא נתנו לנו להשלים את הדברים שלנו, עמדנו בלחצי זמן בלתי סבירים, לא יכולנו להגיד דבר. הראיה הכי גדולה שהחקיקה הזאת היא רשלנית והיא לא מושלמת, שהממשלה רצתה להביא את פרק העיצומים, היא הגישה את פרק העיצומים מאוחר מדי, הייעוץ המשפטי סירב לטפל בזה. ומה עשו? איזה מן חוכמה זאת, לחוקק את החוק אף על פי כן ולמרות הכול נוע תנוע, החוק הזה נוע ינוע ומחוקקים את החוק בלי פרק העיצומים.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
למרות שהממשלה אמרה שהיא צריכה את העיצומים, לא התנגדנו לעיצומים. אנחנו חושבים שצריך עיצומים, אז מה עושים? מחוקקים את החוק הזה, הוא יתחיל להתנהל בלי עיצומים, כל אחד יכול לעשות מה שהוא רוצה, לא יהיו עליו עיצומים כספיים, אבל העיקר שמילאנו את המשימה שלנו, להביא את החוק הזה להרוס את הרבנות הראשית, להרוס את מערכת הכשרות על הראש של כל אלה שחוקקו פה את החוק הזה. אני אומר לכם, חברי הקואליציה, זה על הראש שלכם, חברי הקואליציה חובשי כיפה. נגד דעתם של רוב בניין רבני ישראל, כולל הרבנים של הציונות הדתית שמתנגדים מאוד לחוק הזה ויושבת ראש הוועדה מתבטאת כלפיהם בצורה לא נאותה.
היו"ר ולדימיר בליאק
¶
תודה רבה חבר הכנסת מעוז. אנחנו יוצאים להתייעצות סיעתית וחוזרים ב- ב-14:14.
(הישיבה נפסקה בשעה 14:09 ונתחדשה בשעה 14:14.)
היו"ר ולדימיר בליאק
¶
אנחנו חוזרים להצביע על הסתייגות מס' 40. מי בעד הסתייגות מס' 40, מי נגד.
הצבעה
ההסתייגות לא אושרה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
תודה רבה. אדוני היושב-ראש, אני רוצה להסתייג על סעיף 40 ו-41 ביחד. ישבנו כאן, הרב מקלב ואני, ישבנו כאן המון שעות, לדעתי למעלה מ-50 שעות, ולאורך כל הדרך היינו ענייניים. עשינו גם דבר שהוא בניגוד לאינטרס שלנו, לטייב דברים שמרשלנות וחוסר מקצועיות של אלה שהכינו את החוק, הביאו אותם. ניקח לדוגמה את ההסתייגות של הרב מקלב, הסתייגות 40. דיברנו על דבר אחד, אנחנו רוצים אמת בפרסום, לא רוצים הונאה בכשרות. אמרנו, אנחנו מתנגדים לשלושת הרבנים, לנושא הזה של ועדת השלושה. ביקשנו שיהיה כתוב שם מפורשות, שתקן זה לא מאושר על ידי הרבנות הראשית. שאנשים יידעו. למה אי אפשר לתקן דבר כזה? למה? אין שום בעיה בעניין הזה.
וסעיף 41 אומר עוד פעם דבר שהוא דבר מרכזי וזה הכי מפחיד. במשרד המשפטים יש שר אבל יש הרבה מאוד דברים שהוא יכול לעשות רק אם יש לו הסכמה של נשיאת בית המשפט. הוא לא יכול לעשות דברים בתוך בתי המשפט בלי הסכמה או התייעצות או היוועצות עם נשיאת בית המשפט. ביקשנו גם כאן, אדוני היועץ המשפטי, תומר, ידידי משכבר הימים, ביקשנו שבסעיף 41, ההסתייגות הזאת, במקום השר, יבוא: השר, בהסכמת מועצת הרבנות הראשית. היינו גם מתפשרים בהתייעצות מועצת הרבנות הראשית. מה אתה עונה על זה, בליאק?
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
אני מנמק. אני רק רוצה להבין, 42 זה סעיף 2כ"ד, הסתייגות 43 זה סעיף 2כ"ד(1) ו-49 זה סעיף 17א1(1)? מה זה?
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
אני אדבר, אני לא כל כך מבין, אולי אצלכם זה מחובר, אצלי זה בכלל לא מחובר, שני הסעיפים האלה, כל אחד סעיף בפני עצמו ולכן אבקש שש דקות. אתחיל לדבר ותשקול בינתיים את הבקשה שלי, לנמק בשש דקות.
אני חוזר לעניין הרשלנות של החוק הזה, איך הביאו אותו לפה. בסיום דבריי הקודמים הייתי במצב הזה, שפרק העיצומים לא הגיע לדיון בכלל בפנינו כי היועץ המשפטי אמר שלא הגיע, מאוחר מדי, למרות שהממשלה מאוד רצתה את זה והממשלה אפילו לחצה על הייעוץ המשפטי של הכנסת. דרך אגב, יישר כוח לייעוץ המשפטי של הכנסת, שלא נכנע בדבר הזה. אני חושב שמה שהיה צריך לעשות אז, אני אומר לכם שזה מה שצריך לעשות גם עכשיו. אתמול בישיבת המליאה בכנסת הצבענו על פיצול של שני סעיפים מחוק ההסדרים, למה? נימק את זה יושב-ראש ועדת הכספים, נימק את זה: שלא הספיקו לדון וראו שעומדים בלחץ זמן ולא יספיקו לדון בצורה מיטבית, פיצל את הסעיפים האלה מחוק ההסדרים. אני אומר לכם, אתם מביאים פה חוק, מביאים פה ייעול מערך הכשרות, אני קורא לכם לפצל את זה מחוק ההסדרים כדי שאנחנו נוכל לעבור עליו בצורה מיטבית וגם לצרף אתו את פרק העיצומים. אני חושב שהצורה שבה הבאתם את החוק הזה, הצורה הרשלנית הזאת, אי נתינת הזמן להביע את דעתנו, לא שמענו את כל הגורמים המקצועיים שהיו אמורים להיות פה, כששמענו גורמים מקצועיים, איימו עליהם הגורמים המשפטיים. שמענו בזום שתי נציגות ועד הורים של ממלכתי דתי מת"א והיא אומרת, אני מבקשת מכם שבקהלים שבויים, כמו ילדים שהולכים למעונות והולכים למפעל ההזנה, וגופים ממלכתיים, בתי חולים, בתי חולים לפגועי נפש, כל המקומות האלה, אנחנו מבקשים מכם שיהיה תקן רבנות בהכרח. ואז אנחנו שומעים את כל שומרי הסף שדיברנו עליהם מקודם, שמסבירים לנו במתק שפתיים, איך שזה תחרות והתחרות היא על מחיר. בכשרות התחרות לא יכולה להיות על המחיר.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
אז באדריכלות עושים מכרז, עושים מכרז על בסיס איכות. בכשרות, שזה הרבה יותר חמור מאדריכלות, לא צריך לעשות מכרז על בסיס איכות. כלומר, על האיכות ההלכתית. ואם זה על האיכות ההלכתית, יש לנו את הרבנות הראשית.
היו"ר ולדימיר בליאק
¶
לא. חמש דקות. לפי הייעוץ המשפטי שקיבלתי זה חמש דקות.
(הישיבה נפסקה בשעה 14:23 ונתחדשה בשעה 14:28.)
היו"ר ולדימיר בליאק
¶
הסתיימה ההתייעצות הסיעתית. אנחנו חוזרים להצביע. אנחנו מצביעים על קבוצת הסתייגויות: 42, 43 ו-49. מי בעד, מי נגד.
הצבעה
ההסתייגויות לא אושרו.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
אדוני יושב-ראש הוועדה, אני מודה לך שאתה מאשר לי לנמק את ההסתייגות. אני רוצה שאחרי הדיון בוועדה אתה תסביר לי את המצע של יש עתיד, שכתבה במצע שלה, שתקציב שמקבל באופן ישיר תמורת תמיכה פוליטית הם קו פורה להתנהלות מושחתת. ואתה, אדוני היושב-ראש, לקחת כסף קואליציוני, כמו החברים שלך, ועל זה אמר יושב-ראש המפלגה שלך, זה כסף של פוליטיקאים והפוליטיקאים בכנסת מתבקשים להסיר את ידיהם מהכספים של אזרחי ישראל. מאות מיליונים לקחתם מאזרחי ישראל. אבל זה לא שייך לדיון עכשיו אז אני מבקש ממך, אמרת שהתייעצות סיעתית אנחנו לא יכולים, אז ולדימיר, אני אדבר אתך על העניין הזה בנפרד.
אני מבקש ממך, אדוני היושב-ראש, להגיש הסתייגות, הגשתי את זה להצעת חוק, יש פה רבים שחתמנו על העניין הזה בעקבות דיון שהיה - - -
משה גפני (יהדות התורה)
¶
אתה צודק אבל המצע של יש עתיד בלבל אותי. בכל הרצינות, אנחנו ביקשנו על זה גם הצעת חוק, אמרתי. המציאות היא, שאנחנו באים לציבור אזרחי ישראל, לא כולם מבינים בכשרות, יש כאלה שסומכים על מה שהרבנות נותנת הכשר, הם נכנסים למסעדה, לבית מלון או לבית קפה והם סומכים עליהם. לא יכול להיות שיהיה כתוב כשר ולכן אנחנו ביקשנו להוסיף: לרבות תעודה, סימון או פרסום שעלולים לגרום לצרכן להניח שדיני הכשרות נשמרים, אף אם צוין במפורש בתעודה, בסימון ובפרסום, שלא מדובר בתעודת הכשר לפי סעיף 2. לא יכול להיות שייצא מפה מצב כזה, שבו אדם שגר בנהריה והוא נכנס למסעדה, שם תהיה איזה שהיא תעודה שהוא יכול לטעות ולחשוב שמדובר על תעודה שנותנת הכשר במקום הזה ולא מעניין אותו כל הדברים האחרים, לא בד"צים ולא כלום, הוא מוצא הכשר של הרבנות הראשית. 20 שנה אני נלחם על כבודה של הרבנות הראשית בגלל שאני יודע שרוב אזרחי ישראל הם ציבור מסורתי שהם רוצים שתהיה להם תעודת הכשר ממלכתית שהם יכולים לסמוך עליה, ולא שמישהו בא ואומר, אני נותן הכשר. לכן ביקשנו בהצעת החוק, בתעודת הכשר כשכתוב הכשר, ולרבות פרסום, לרבות כל הדברים האלה. זה לא יכול להיות שמהכנסת ייצא מצב שבו אנחנו נטעה את האנשים. אנחנו מדברים על הכשר, אנחנו לא מדברים על איזשהו דבר אחר ששם אפשר להגיד שיש כאלה ויש כאלה. או שזה כשר או שזה לא כשר.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
אני מדבר להגינות שלך. אני חושב שאתה לא תסכים, כך אני מעריך, שתצא מהוועדה הזאת תקלה, שאתה תבוא בסוף לאותו אחד במעלות, שנכנס לבית קפה ויש שם איזה תעודה, בסוף יסתבר זה לא הרבנות, זה סתם מישהו שנתן כשר וזה לא כשר בכלל. לכן בהסתייגות שאני הגשתי, אני מציע ואני חושב שזה דבר הגון, גם אתה לא תרצה שתהיה הטעיה של הציבור, ציבור שהוא מסורתי. זה דבר שאי אפשר לשחק אתו, הכשר זה משהו אחר לחלוטין. אני לא יודע אם אתה יודע בדיוק מה זה הכשר אבל אם אתה יודע מה זה הכשר, אתה צריך לקבל את ההסתייגות הזאת.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
לא בדקתי. לא אמרתי. לא בדקתי, אני לא יודע. אני אומר, שמי שלא יודע מה זה הכשר, יכול לטעות בזה. לא על כל דבר עשית דוקטורט.
משה גפני (יהדות התורה)
¶
גם אני לא עשיתי דוקטורט אבל אני לא אוכל דבר שאני לא אדע מה ההכשר שלו. לכן ההסתייגות הזאת אומרת את האמת לאותו אדם מסורתי, שהוא לאו דווקא אדם דתי, שהוא רוצה לאכול כשר, לפחות בעניין הזה של הרבנות הראשית. בניגוד לשר כהנא, שאמר אתמול, שאנחנו לא דאגנו לרבנות, אנחנו 20 שנה נלחמים על כבודה של הרבנות, ופתאום הוא מגיע לכנסת ומחלק ציונים.
אוריאל בוסו (ש"ס)
¶
אדוני היושב-ראש, חבר הכנסת טור פז, אני מוכרח לומר, שקיבלתי במייל הזמנה להשתתף בשדולה לחופש דת והתחדשות יהודית וראיתי את השם שלך שם, קודם כל ביקשתי לבדוק, אם יש מצב לחסום מיילים מאנשים מסוימים. חבר כנסת שולח לי להשתתף בשדולה שהוא משתתף. איך אני דואג שלא יגיעו המיילים שלו בכלל? אבל לא רק זה, כשראיתי את השם שלך חלק מזה, אני אומר לך, הערכתי אותך, אנחנו מתפללים ביחד מניין ואתה מצטרף למניין אתנו ושאלתי אותך, מה אתה עושה שם במקום הזה? אתה אומר לי, יש עוד ועוד.
אוריאל בוסו (ש"ס)
¶
שיש יהדות כזאת וצריך לשמוע את הכול. זהו בדיוק, יש יהדות אחת. אני חושב שספר התורה שמוציאים אצלך זה אותו ספר תורה שאצלנו, ובסוף התפילה כל יום אנחנו אומרים, שהתורה לא - - -
משה טור פז (יש עתיד)
¶
ולכן, חבר הכנסת בוסו, כשדיברנו פה על כשרות בפסח, אמרתי לך, שאני אוכל את המצה העשירה של הרב עובדיה וחבר הכנסת גפני לא יאכל, מה לעשות, יש דעות שונות.
אוריאל בוסו (ש"ס)
¶
רציתי לדעת, האם הקריאו בשדולה הזאת את המכתב שכתב ד"ר יעקב הרמן, מראשי הרפורמים, בתשל"א, הוא כתב שאין לרפורמים מה לחפש ליד הכותל, יש להם מקומות אטרקטיביים יותר כדי להתרפק עליהם. אפרופו, היום הרפורמים רוצים את החלק בכותל והוא היה מראשי הרפורמים אז, הוא שלח מכתב לרב פרוש. האם הקריאו את מה שהוא אמר? ואני אתמול הקראתי מעל בימת הכנסת את מה שהרב הרצוג זצ"ל, אמר על הרפורמים ומה שרובי ריבלין, נשיא המדינה, אמר שזה הכי דומה לנצרות, כשהוא היה בארצות הברית והוא ראה איך היא מתפללת. אז אם אנחנו מצטיירים כאיזה קיצונים שמדברים על הרפורמים, אז גדולים מאתנו וציונים מאתנו מדברים על הנושא של הרפורמים. רפורמה אפשר לעשות בדברי חשמל, אפשר לעשות בכל דבר, אבל לא ביהדות, בכשרות ובכותל. צריך להפנים את המונח רפורמה, לא ביהדות. התורה לא תשתנה.
היו"ר ולדימיר בליאק
¶
אתם רוצים לנמק קודם, אחר כך התייעצות סיעתית? מה שתחליטו. אנחנו יוצאים להתייעצות סיעתית עד 14:44.
(הישיבה נפסקה בשעה 14:39 ונתחדשה בשעה 14:44.)
היו"ר ולדימיר בליאק
¶
אנחנו חוזרים להצביע. אנחנו מצביעים על שלוש הסתייגויות, כל הסתייגות בנפרד. אנחנו מצביעים על הסתייגות מס' 44, מי בעד ההסתייגות?
הצבעה
ההסתייגות לא אושרה.
היו"ר ולדימיר בליאק
¶
ההסתייגות לא התקבלה.
הסתייגויות מס' 45, מי בעד, מי נגד.
הצבעה
ההסתייגות לא אושרה.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אני אקריא לכם את ההסתייגות הזאת וגם ההסתייגות הקודמת שהייתה. אחד הדברים המפליאים שקרו בחוק הזה, ללא תקדים, הרב גפני, חשוב שתשמע, תוך כדי הדיונים, לקראת סוף הדיונים אנחנו פתאום מקבלים הפסקה בדיונים. בסופו של דבר הגענו למשהו חדש, הוספה. מה הייתה ההוספה? שהשר לשירותי דת צריך להתייעץ עם שר האוצר כמה שעות השגחה צריך בבתי העסק.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
לא, אני לא צוחק. התוספת הייתה על שני דברים, גם הנושא הכלכלי, הכשרות או היכולות הכספיות של המועצות הדתיות, אבל על שעות השגחה, תבחינים, כמה שעות צריך בפלאפל, שעתיים ביום, שעה ביום? כמה שעות צריך בחנות פיצה. אנחנו דרשנו, שזה צריך להיות לפני, לא יכול להיות, אחרי זה תבוא ועדת רבנים שלא חייבת וגם תגיד שלא צריך השגחה, אפשר לבוא פעם בחודש. יש כאן חשדנות בין שר האוצר לבין השר לשירות דת, אולי השר לשירותי דת פעם יחזור בתשובה, לא קיבלנו אף פעם הסבר על זה. אולי בסוף הוא יחמיר והוא לא ירצה להוריד את השעות, לא קיבלנו על כך תשובה.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אני מנמק. אנחנו היום בעצם ממציאים את הכשרות, יכול להיות רב באילת שנותן הכשר גם למטולה. במידה שהוא רואה בעיה במטולה, ראה שהוא לא עמד בתנאי הכשרות, הוא מוריד לו את ההכשר. מה עושה אותו בעל חנות שהורידו לו את ההכשר? הולך להכשר של הרב של באר שבע או לרב של עין כמונים. יש מקום שנקרא עין כמונים, הרב של עין כמונים – יש מקום שנקרא עין כמונים – על כביש 85 יש מקום שנקרא עין כמונים, הוא יבקש ממי שאחראי שם, שייתן לו הכשר. כל גורם ההרתעה בהלכה, בחוכמה כזאת גדולה שהתורה נתנה לנו על כך שלא יכול לבוא, לא סתם אנחנו לא נותנים לכל רב או לכל בעל סמכות, אפילו מועצה דתית, שמישהו אחר ייתן. גם הממשלה הזאת, האם היא נותנת לפקיד שומה, שכל אחד יכול ללכת לפקיד שומה אחר? הוא הולך לפקיד שומה אחד, מחר יכול ללכת לפקיד שומה באזור אחר? אנחנו מעלים על דעתנו שיש דבר כזה?
רק לפני כמה ימים התעסקתי במשהו שהיה פיקוח נפש, אדם שהתחנן על בת יחידה שלו שצריכה לעבור ניתוח מאוד מסובך בבית חולים מסוים באזור דן, שם נמצא המומחה וקופת החולים לא מאשרת לו כי זה לא באותו אזור. לקופת החולים יש הסדר עם אותו בית חולים רק שהוא גר בירושלים וקופת חולים שם בהסדר בתל אביב, אז לא נותנים לו, לא נותנים העברה מאזור לאזור. וכאן אתה חושב שיכולה להיות השגחה, יכולה להיות כשרות על כל הארץ.
היו"ר ולדימיר בליאק
¶
תודה רבה חבר הכנסת מקלב.
אנחנו מצביעים על הסתייגות מס' 48, מי בעד ההסתייגות, מי נגד.
הצבעה
ההסתייגות לא אושרה.
היו"ר ולדימיר בליאק
¶
רביזיה. על הסתייגות מס' 49 כבר הצבענו. אנחנו עוברים להסתייגות מס' 50, אתם רוצים לנמק? מי מנמק?
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אדוני היושב-ראש, אתה יודע, יוליה ניסתה קודם להשקיט אותך, שלא תהנהן בראש שאתה מבין ואתה חושב שמטרת הרפורמה הזאת היא לגרום לכך שגופים, שתקני כשרות גם של כביכול מה שנקרא זרמים אחרים ביהדות, יוכלו לתת תקני כשרות ולהכשיל פה את העם בישראל, אתה אמרת לי בזמנו, היהדות היא לא שלך, והיום כשאמרתי את זה - - -
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
היא לא רק שלך. זאת אומרת, שאתה מבחינתך, מטרת הרפורמה הזאת היא באמת לגרום לתקני כשרות כאלה שיכשילו את הציבור.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אה, פרשנות. אז זאת הפרשנות שאני מניח שהיא האהובה עליך. כשאמרתי שיהיה פיקוח לרבנות הראשית, הסכמתי למשוך את כל ההסתייגויות, שתהיה אפשרות לרבנות הראשית לפסול תקן שלא עומד במינימום הדרוש שהמוצר יהיה כשר בעיני הרבנות הראשית. אותם רבנים ראשיים שיוליה אמרה שהיא תיכנס באם אימא שלהם, רבנים ראשיים לישראל, אין שום טיפת כבוד למוסדות הממלכתיים של מדינת ישראל, אז גם לזה לא הסכימו. יותר מזה, אמרו לי, הרבנים האלה מקבלים תעודת רב מהרבנות הראשית, אז מה הבעיה שלך? אמרתי, בסדר. ואם הרבנות הראשית שתקן כשרות שרב כזה נתן, בעיניה הוא הופך את המוצרים שלו מושגחים על פי התקן הזה ללא כשרים. האם הרבנות הראשית יכולה לשלול את תעודת הרב מאותו רב ובמקרה כזה גם התקן ייפסל? גם את זה אמרו שלא. אז תבין, חבר הכנסת טור פז, לאן אנחנו הולכים.
תומר רוזנר
¶
ההתייעצות הסיעתית היא על נושא מועד תחילת החוק.
(הישיבה נפסקה בשעה 14:53 ונתחדשה בשעה 14:58.)
משה גפני (יהדות התורה)
¶
אדוני היושב-ראש, ההסתייגות שאנחנו מבקשים כאן זה מוסדות ציבוריים, גופים ציבוריים, המציאות הזאת שבה הם רוצים - - -
משה גפני (יהדות התורה)
¶
אנחנו רוצים שיהיה גוף ממלכתי, בתי ספר, מוסדות ציבור, משרדי ממשלה, שתהיה להם כשרות של הרבנות הראשית. לא שכל אחד יבוא ויכניס שם מחלוקות בתוך המוסדות האלה ויגיד, אני רוצה כשרות כזאת, אני רוצה כשרות אחרת. שתהיה כשרות ממלכתית.
אני עוצם את העיניים ואני חושב, האם היה באיזשהו נושא אחר או במשרד ממשלתי אחר, האם אתה, אדוני היושב-ראש, או אתם, הייתם מסכימים שיהיו גופים שונים שיריבו ביניהם? אתם רוצים שיהיה משהו ממלכתי, ולהפך, בכשרות על אחת כמה וכמה, אין שום סיבה שבגופים פורמליים, רשמיים, בבתי ספר, במקומות שנמצאים שם ציבורים שונים, מטבע הדברים ששם תהיה כשרות רק של הרבנות הראשית. אני לא מאמין שמישהו מהציונות הדתית, יצביע נגד על הסתייגות כזאת. אני לא מאמין מכיוון שזה יהיה בשבילי משבר גדול. מה אני אומר? אני אומר - - -
משה גפני (יהדות התורה)
¶
רק למען הסר ספק, לא קיבלתי מהקואליציה מחוט ועד שרוך נעל. יושבת ראש הקואליציה, לא קיבלתי מחוט ועד שרוך נעל. אין מציאות כזאת. את הכול חילקו ללהט"בים ולרפורמים. ובקשר להסתייגות הזאת, אני לא מאמין שאני מציע פה הצעה, שבמקומות הציבוריים, בבתי הספר, שיהיה גוף כשרות אחד שהוא הרבנות הראשית, כדי שלא יהיו מריבות, לא בין הילדים, לא בין המורים.
היו"ר ולדימיר בליאק
¶
תודה רבה, נגמר הזמן. אנחנו חוזרים ב-15:10.
(הישיבה נפסקה בשעה 15:05 ונתחדשה בשעה 15:10.)
היו"ר ולדימיר בליאק
¶
חברים יקרים, אנחנו מצביעים על הסתייגות מס' 51. מי בעד ההסתייגות, מי נגד.
הצבעה
ההסתייגות לא אושרה.
היו"ר ולדימיר בליאק
¶
ההסתייגות לא התקבלה.
אנחנו עוברים להסתייגות מס' 52 ואני רוצה לציין שמ-52 ועד 57 יש לכם התייעצות סיעתית אחת. מי מנמק את הסתייגות 52?
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אני אנמק ולאחר מכן אאפשר לחברים שלי לנמק. אני רוצה בקצרה להתייחס למה שאמרה כאן חברת הכנסת אורלי לוי, היא דיברה על כך, ובצדק, שיהיו אנשים שיעברו לכשרויות הבד"צ. דרך אגב, הבד"צים יודעים שזה מה שייקרה ובכל מקרה הם לא מתערבים בזה. אנחנו מתערבים בגלל שאנחנו רוצים לציבור הכללי, לציבור השומר מסורת. דווקא בנושא הזה כמו למשל, מגדים והכשרות הרגילה של חברת עלית, זה לא נכון להגיד שיש הבדל. אין הבדל במחיר. כשאני קונה שוקולד של מגדים, עם הכשר של בד"צ כזה או בד"צ אחר, אין הבדל במחיר של אותו שוקולד, העלות היא מאית אפסית על ההכשר הזה. חלק מהניסיון שלכם, דה-לגיטימציה, יושבת-ראש הוועדה הביאה בישיבה הראשונה סל מלא מצרכים וטענה, זה צריך כשרות? מגש אלומיניום צריך כשרות? מדיח כלים צריך כשרות? קודם כל, אין עליהם כשרות. כתוב, שזה באישור, מה זאת אומרת באישור? בא להגיד מה המרכיבים. מאושר על ידי הבד"צ. הוא לא מבקש כשרות והוא גם לא מבקש כסף. מה שמציגים פה, הרכיבים, אנחנו יודעים, כמו גוף שנותן סימון של סוכר וסימונים אחרים, אפילו הערך הקלורי והתזונתי של כל מוצר, מי שעושה את זה, מקבל כסף. מעבדה שעושה זאת מקבלת כסף. זה כל מה שמבקשים, אין לזה אפילו משמעות.
עוד דבר, בתשובה לשאילתה אמר שר החקלאות, עודד פורר, ענה לי על כך שהיה מחסור בחלב, אומר, יש שבתות וחגים, אנחנו נפתח את המחלבות בשבתות ובחגים. מה אתה חושב, שהוא חיכה לשאילתה שלי? הם כבר ניסו לעשות את זה וזה לא הצליח. למה זה לא הצליח? מפני שהציבור רוצה כשרות. אין מחלבה שיש לה רק היבט כלכלי, יכול להיות שהוא מצביע יש עתיד ויכול להיות שהוא מצביע של מרצ ויכול להיות שהוא מצביע לרשימה משותפת, אבל הוא מעדיף את הכשרות כי זה שווה לו כלכלית ולא תצליחו לשנות בעניין הזה. אנחנו נעמוד תחת כל עץ רענן ואנחנו נבוא ונגיד, אל תטעו את הציבור. ובהמשך לנושא, הציבור יידע שמה שהוא חושב שכתוב על זה כשר או כשרות מקלה, יש משוואה אחת, או שאתה משקיע, או שיש לך כשרות או שאתה מכשיל אנשים טרפות ונבלות. כמה אנשים מסורתיים, במסירות, נמצאים בהרבה מקומות, אכלו ארוחה בשרית, אני רואה גם כאן בכנסת, אני רואה גם חברי כנסת שלא משויכים למפלגות החרדיות והדתיות, כשמציעים להם חלב אחרי בשר, אומרים, לו, אני לא שותה. אני אסיים ואומר, אם מישהו חושב שהוא לא רוצה להיכשל בבשר וחלב, יידע שהוא חייב לעמוד על זה. בשר שמיובא מהשטחים בקלות יוכל להיכנס לכאן.
היו"ר ולדימיר בליאק
¶
תודה רבה חבר הכנסת מקלב.
אנחנו מצביעים על הסתייגות מס' 52. מי בעד ההסתייגות, מי נגד.
הצבעה
ההסתייגות לא אושרה.
אוריאל בוסו (ש"ס)
¶
חברי הוועדה המכובדים ואזרחי ישראל שעוקבים אחר הדיונים בוועדה הזאת צריכים לדעת דבר אחד, אחת מההונאות הגדולות שעושים כאן, שמביאים את זה כביכול בחוק ההסדרים כי יש לזה פרק והשלכה תקציבית, לא היה כזה דבר כשהביאו משהו – מילא, חד פעמי, אנחנו נחלוק או לא נחלוק, אבל כשיש מס, אתה יודע כמה כסף נכנס לקופת המדינה. אותו הדבר במתוקים, אותו הדבר באגרת גודש. יש לזה משמעות תקציבית וזה פרק אחד בחוק ההסדרים.
אוריאל בוסו (ש"ס)
¶
אבל הרפורמה הזאת, גם מי שכתב אותה לא יודע מה המשמעויות, אם יש לזה הכנסות כסף למדינה. לפי כל הבדיקות של הכלכלנים והגופים שמטפלים בזה, זה ייקר את המוצרים וזה בוודאי לא יכניס שום דבר לקופת המדינה ועדיין - - -
אוריאל בוסו (ש"ס)
¶
אני אומר, זו הונאה אמיתית אבל הייתה מטרה אחת, לעשות מחטף. ראיתם לבד, כשזה הגיע לפה, שום סעיף לא היה מוכן באופן אמיתי, לקחו את מה שעשו ואמרו, נעביר כחוק ונגמר.
היו"ר ולדימיר בליאק
¶
תודה רבה, חבר הכנסת בוסו.
אנחנו מצביעים על הסתייגות מס' 54. מי בעד, מי נגד.
הצבעה
ההסתייגות לא אושרה.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
אני חוזר לטענה של חבר הכנסת בוסו, כל החוק הזה לידתו בחטא, לידתו בחטא של המרת דת למדינת ישראל, ממדינת הלאום של העם היהודי למדינת כל אזרחיה, מחיקת כל הפרצוף היהודי של המדינה. כל סממן של כשרות, הוא אחד הסממנים הבולטים של הזהות היהודית של המדינה, אתם רוצים למחוק מעל פני האדמה. עשרות פעמים במהלך כל הדיונים ביקשתי לפצל את הצעת החוק הזאת מחוק ההסדרים, אין לזה שום קשר לחוק ההסדרים. קיבלנו מצגת מביכה ממשרד האוצר, אני מתבייש שזה משרד האוצר, הציג לנו מצגת כאילו 550 מיליון שקל ייחסכו לציבור. שטויות במיץ עגבניות. ללא נתונים, לא ראינו את הנתונים בכלל, הכול אומדנים, אומדנים, אומדנים. מי שהציג לנו פה מצגת ראויה באמת, הראה לנו איך יוקר המחייה רק יעלה מהרפורמה הזאת. אין שום קשר בין זה לבית תקציב המדינה, בייחוד שהממשלה לא השלימה את מלאכתה ולא הספיקה להעביר את פרק העיצומים. לכן אני חושב שדינה של הרפורמה הזאת לצאת מחוק ההסדרים ולחוקק אותה יחד עם פרק העיצומים, מחוץ לחוק ההסדרים. כל הטיפול של הממשלה בחוק הזה היה ברשלנות גדולה, לא נתנו לנו לדבר, לא הציגו פה עמדות מקצועיות ואנחנו עוד נדבר על זה רבות בהסתייגויות שאנחנו הגשנו. אני חושב שזאת בושה לכנסת ישראל אם בסופו של דבר ייחקק החוק הזה. ובושה לחברי הקואליציה שמחוקקים את החוק הזה.
היו"ר ולדימיר בליאק
¶
אם אתם רוצים עכשיו, או אחר כך.
אנחנו מצביעים על הסתייגות מס' 55. מי בעד, מי נגד.
הצבעה
ההסתייגות לא אושרה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
הסתייגות 56 ו-57. אדוני היושב-ראש, אני רוצה לומר לך, אנחנו קצת ותיקים בבניין והיינו ברפורמות. לא רק שהיינו, גם עזרנו. פעלנו בהרבה רפורמות לטובת כלל עם ישראל כולו, טובת תושבי ישראל עמדה לעיני המערכת. גם אם היו מחלוקות כאלה ואחרות עם משרדי הממשלה, הכול היה מקצועי. אני לא חושב שהרגשתי שם כמו שהרגשתי כאן, שאנשים כיסו את החלק המקצועי שלהם בהשקפה האישית שלהם. סליחה שאני אומר ואם אני פוגע במישהו, אבל זה נכון. לצערי הרב, אם היו יושבים במשרדי הממשלה והיועצים המשפטיים למיניהם, אנשים שהיו מאמינים בעולם הערכים שאני מאמין ועוד רוב מדינת ישראל לדעתי, היו מתייחסים לזה אחרת.
הסתייגות 57 מדברת על דבר – היינו בהרבה רפורמות, תומר ודאי זוכר את זה, הרפורמה על מכון התקנים, הרפורמה על כל מיני דברים שנעשו, תמיד דאגה באופן מוחלט, בחקיקה ראשית, לא בסעיפי משנה ובהחלטות שרים, דאגה לעובדים. יש כאן למעלה מ-300 עובדים של הרבנות הראשית. יש עוד 4,000 עובדים שמאוגדים, שהם עובדים כביכול במקומות הפרטיים אבל תחת אותה מטרייה של הכשר הרבנות הראשית. לא דאגו להם, הרבה מילים, מכבסת מילים שיעשו ככה ויעבירו אותם לפה ושם, אבל לא דאגו להם. אתה יודע מה החטא והפשע שלהם? הם עובדים, הם מיוצגים על ידי ההסתדרות, אבל רק בגלל שם חתולים, סליחה, חרדים. אני לא זוכר שהייתה חקיקה שהשפיעה על כל כך הרבה משפחות, נעזוב עכשיו את הרמה הערכית של החוק הזה, שהשפיעה על מקום עבודתם.
אני אומר ומבקש, אם אפשר להוסיף את זה עוד היום ואני פונה לאנשי המקצוע, להכניס את זה בחקיקה הראשית ויש לנו גם הצעה, תנאי לתחילה לחוק זה רק לאחר שההסתדרות הכללית – שהיא הגוף המייצג – שתאשר שעניינים של משגיחי ומפקחי הכשרות הוסדר בדרך הולמת, באופן שזכויות המשגיחים לא ייפגעו בעקבות הרפורמה. אפשר לשים את זה בחוק הראשי, זה ראוי, סוציאלי, זה חברתי, זה נכון, זה זכויות עובדים. זה הבייס שלנו, אם אתם פורצים גם את הדבר הזה, השמיים הם הגבול.
היו"ר ולדימיר בליאק
¶
אנחנו חוזרים ועוברים להצבעה על הסתייגויות 56 ו-57.
אנחנו מצביעים על הסתייגות מס' 56. מי בעד, מי נגד.
הצבעה
ההסתייגות לא אושרה.
היו"ר ולדימיר בליאק
¶
ההסתייגות לא התקבלה.
מצביעים על הסתייגות מס' 57. מי בעד, מי נגד.
הצבעה
ההסתייגות לא אושרה.
אורלי לוי אבקסיס (הליכוד)
¶
אני רוצה לנמק. אדוני היושב-ראש, עכשיו התבשרנו, כמו בעוד דברים נוספים של החולאים הרעים של הממשלה הזאת, לא רק שחזרנו לימי מפא"י המאושרים, לצד אחד של האזרחים במדינת ישראל, יש פה סחיטה באיומים כלפי פוליטיקאים שלא מזוהים עם הממשלה הזאת. האם נראה לכם הגיוני, שפרויקט אדיר בפריפריה, שבה לנצל גם את הארכיאולוגיה המדהימה שיש לנו, את ההיסטוריה של עם ישראל באזור של בית שאן, שיש שם סיפורים מהתנ"ך, יש לנו סיפורים של דוד המלך, את המלחמות של שאול על הגלבוע, אותו פרויקט תיירותי שאני חושב שהוא פרט לאינטרס של התושבים בבית שאן ובפריפריה הצפונית, אנחנו מגלים שברגל גסה החליט שר התיירות, בניגוד לכל דין, ואינני מאמינה שזה מתיישב עם איזה שהיא אמת מידה של מוסריות אבל של אתיקה ושל כללי מנהל תקין, כשנודע לו שאותו פרויקט שהתחיל הרבה לפני הממשלה הזאת, הולך להיות הנחת אבן הפינה ביום חמישי, במעמד של אלו שיזמו את זה, אלו שקידמו את הנושא הזה, מאיים – אם זו לא סחיטה באיומים, שכל פרויקט התיירות של בית שאן, הוא רוצה לבחון אותו מחדש ואולי לבטל אותו. מה הוא בעצם בא ואומר? הוא מאיים על כל אותם ראשי ערים שאינם חלק מהקואליציה הזאת, שגם על דברים שאמורים לצאת לפועל וגם כאשר הושקעו כספים, היה ולא תמצא חן בעיני הפוליטיקאים מהממשלה שלך, כל האזרחים והתיירות של מדינת ישראל, ייפגעו. יש פה סחיטה באיומים ואני מבקשת שהדבר הזה ייפסק כי אתם הגזמתם לגמרי.
היו"ר ולדימיר בליאק
¶
תודה רבה. התייעצות סיעתית, חוזרים ב-15:37.
(הישיבה נפסקה בשעה 15:32 ונתחדשה בשעה 15:37.)
אוריאל בוסו (ש"ס)
¶
מתי תהיה הפסקה לתפילת מנחה? לא יצאנו להפסקה, אנחנו נמצאים פה רצוף. תיכף המליאה. אפשר כמה דקות? לא התפללנו מנחה.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
אדוני היושב-ראש, אנחנו מכבדים אותך על ניהול הישיבה ברוגע. ההסתייגות הזאת אומרת את הלו"ז של הדברים שאנחנו מנסים להגיד. אנחנו בחוק שדיברו כבר עליו, שהחיבור בין הון ושלטון, דיברו על החוק הזה של יחסי משגיח מושגח, אבל לא דיברו על יחסי פוליטיקאים אנשי מקצוע. אנחנו ממנים את הממונה, הממונה הוא אחראי הכשרות הארצי של המדינה. מי שאחראי עליו, אם תיקח את הרופא הראשי של המדינה, יש רופאים מחוזיים, מי אחראי עליהם? מבחינה מינהלית אולי אחראי עליהם מנכ"ל משרד הבריאות, אבל מבחינה מקצועית, מועצת הרופאים של משרד הבריאות. מי אחראי על הממונה? מי ימנה את הממונה? מי שימנה את הממונה זה רק השר. והשר, אנחנו נותנים בידיים שלו התערבות פוליטית בלב ההלכה היהודית.
לכן, מה שאנחנו מציעים פה, שהשר ימנה את הממונה אבל בהסכמת הרבנות הראשית לישראל. למה? כי כמו שנדרשת הסכמה למנות שופטים, מי חברה בוועדה לבחירת שופטים? הנשיאה וחברי בית המשפט העליון. כמו שממנים כל מיני דברים כשיש התייעצות עם הגורמים המקצועיים, לכן אני חושב שפה זה הלו"ז של הדבר. אנחנו לא רוצים להפקיר את הצד ההלכתי של הכשרות בידיים של הפוליטיקאים, ואיזה שיהיו. אני יודע שהיום נמצא השר הזה ומחר יהיה שר אחר. לכן אני חושב שצריך לעשות נתק בין הפוליטיקאים, בין הדרג הפוליטי לבין הדרג המקצועי מהבחינה מקצועי הלכתי ומי שאחראי על הלכתי זה הרבנות הראשית לישראל.
היו"ר ולדימיר בליאק
¶
התייעצות סיעתית. אנחנו חוזרים ב-15:46.
(הישיבה נפסקה בשעה 15:41 ונתחדשה בשעה 15:46.)
היו"ר ולדימיר בליאק
¶
הפסקה לצורך תפילת מנחה.
(הישיבה נפסקה בשעה 15:53 ונתחדשה בשעה 16:00.)
(היו"ר יוליה מלינובסקי, 16:00)
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אנחנו מצביעים עכשיו, אם אני לא טועה, על 59. מי בעד הסתייגות 59? אחד בעד. מי נגד? אנחנו נגד. ההסתייגות לא עברה.
תומר רוזנר
¶
אני רק אציין, חבר הכנסת מקלב, ברשותך, שההסתייגות הזאת מופיעה גם בקבצים אחרים של הסתייגויות, אז כמובן שההנמקה משותפת.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
תתחילי את שתי הדקות מעכשיו. את ההסתייגות הזאת את מכירה היטב, לא שתי דקות, עשרות דקות דיברנו, אני חושב שיעקב ואני וגם חבר הכנסת אבי מעוז התעוררנו לכך בעקבות ההופעה כאן בוועדה של יושבת ראש ועד ההורים שהסבירה בטוב טעם, היא לא הייתה נראית, לא אישה חרדית - - -
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
והיא הסבירה בטוב טעם כמה סדר יהיה במוסדות חינוך, וגם בגופים אחרים ממשלתיים, כשיש איזה שהיא כשרות שהיא כשרות ממלכתית. גוף ממלכתי, שהוא נותן היום שירות, הוא מספק ארוחות, שהוא מפעיל מוסד שנותן את הכשרות שמוכרת על ידי גוף ממלכתי. אין דבר פשוט מזה, אין דבר נצרך ואין דבר הכרחי מתוך הפרקטיקה.
אם אנחנו רוצים לתת שירות, נניח היום מדינת ישראל הייתה מחלקת משהו, איזה מוצר שהוא צריך כשרות, מוצר אוכל, וכי לא היינו נותנים לגוף ממלכתי?
אוריאל בוסו (ש"ס)
¶
יוליה, יש לנו גם מה לעשות במליאה, אחר כך יש הסתייגויות ויש לנו נאומים, מה עושים?
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אני יכול להאריך, אבל אני דווקא רוצה שבסעיף הזה נדבר דקה אני ודקה חבר הכנסת אשר.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
בכל אופן אין דבר פשוט יותר מכך שגוף ממלכתי, אם זה משרד ממשלתי כזה או משרד ממשלתי אחר, משרד הרווחה שהוא מפעיל מועדונים, הוא מפעיל הוסטלים, הוא מפעיל כל מה שצריך להפעיל, בתי ספר הוא אחת הדוגמאות המאוד מובהקות ומאוד בולטות, אנחנו עכשיו נתחיל ויכוח עם ההורים כשרות כזו, כשרות אחרת, בד"צ. יש משהו שהוא בסטנדרט, שהוא מה שמועצת הרבנות, שהיא גוף ממלכתי, היא מאשרת וזאת הייתה הבקשה. כמו שהיה מובן שמועצה דתית שנותנת כשרות, היא לא יכולה להסתמך על - - -
אורלי לוי אבקסיס (הליכוד)
¶
כן, גם בשביל השקט הנפשי, זה ממשיך את מה שאמרתי כשלא היית פה, אדוני היושב בראש, השקט הנפשי של החולים, מה מוגש להם.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
הייתה הבנה גם על ידי יושבת ראש הוועדה ואנחנו עדיין לא יודעים מה מסתתר מאחורי ההתנגדות הזו, למה צריך להתנגד לזה? אנחנו כבר כן יודעים היום, רק מי שלא לנגד עיניו הכשרות.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
על מה מדובר? על כשרות מינימלית, לא דיברנו על כשרות מהדרין, כשרות מינימלית בגוף ממלכתי. שמי שהולך לבית ספר יידע ש - - -
שמעון מוני מעתוק
¶
אני לא יודע נמוך לא נמוך, זה יכול להיות גבוה, זה יכול להיות נמוך, תקן של שלושה רבנים בעלי כושר לרב עיר בעיניי הוא כשר לחלוטין. אם מישהו רוצה להחמיר מותר לו.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אולי כן? אולי שכנעתי אותו? הוא רואה את הכנות, הוא רואה את הדאגה לאחרים. הוא רואה כמה שבאמת - - -
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
לא ג'ובים ולא שום דבר, ולא ביקשנו, רק דיברנו על דבר אחד. מי שיודע על מה נוסדה דגל התורה. מי שהקים את המפלגה זה היה יהודי בשם הרב שך שעכשיו היה יום השנה שלו. מעבר למה שהוא דרש מהכול הייתה לו דאגה ש - - -
אורלי לוי אבקסיס (הליכוד)
¶
יוליה, הוא יכול להיות שר ביטחון במדינת ישראל, אבל הוא לא יכול להיות בתעשייה האווירית?
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אף אחד לא ניהל שום דבר. קושניר יודע לעשות את זה, לא נותנים לה, לקושניר נתנו.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
את רוצה מאוד, רצית מאוד.
(הישיבה נפסקה בשעה 16:00 ונתחדשה בשעה 16:03.)
(היו"ר ולדימיר בליאק)
תומר רוזנר
¶
כן, הסתייגות מספר 61 חורגת מגדרי החוק מכיוון שהיא עוסקת בענייני חמץ בפסח, הנושא הזה אינו קושר לענייני הכשרות.
תומר רוזנר
¶
מכיוון שאין הסכמה רחבה על סעיף זה ואין נכונות, כפי שביררתי עם יושבת ראש הוועדה, לקיים על כך דיון הסעיף הזה נמחק מההסתייגויות.
היו"ר ולדימיר בליאק
¶
שנייה, כי ראשונה כבר הייתה ולכן זו שנייה. טוב, אנחנו עוברים להסתייגות מספר 62.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
לא אני לא הייתי כאן. שגית אמרה שכל חבר כנסת יכול לבקש לגבי הסתייגות אחת לקיים דיון גם אם היא לא קשורה לחוק.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
ואני רוצה לומר, ואני עומד מאחורי מה שאני אומר, אנחנו דיברנו על הנושא הזה שיש גופים ממלכתיים במדינת ישראל, הזכרתי כבר שעוד במנדט הבריטי הוקם הגוף הממלכתי שנקרא הרבנות הראשית. לא יכול להיות שברפורמה כזו או אחרת יהיה מצב שבו קליינטים שבויים, כמו ילדים בבתי ספר, קשישים בבתי אבות או במקומות שהם בעצם מתוקצבים על ידי המדינה וההזנה שם היא על חשבון המדינה, בחלק גדול מהמקומות הללו, לא יכול להיות שלא יהיה את הסטנדרט הממלכתי כברירת מחדל. אנחנו לא עושים את זה בשביל – סליחה, שישמע אותי היועץ המשפטי. סליחה, העוזר של כהנא.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אני ממשיך ואני מסביר שוב, אני מבקש גם את אנשי משרד הדתות וגם אנשי האוצר הנלהבים מאוד לרפורמה מסיבות כאלה ואחרות, ולא כלכליות, וגם לך, אדוני היושב ראש, וליועץ המשפטי תומר, אני אומר שוב, ברירת המחדל, כשהמדינה מספקת לגוף ממלכתי הזנה חייבת להיות ברירת מחדל של משהו שיש לו את האישור של הגוף הממלכתי, שזה הרבנות הראשית. אחרת, אדוני, תהיה מלחמה בחדרי המורים והמורות, תהיה מלחמה בין הורים, יתחילו לעשות הצבעות, רוב ונגד.
היו"ר ולדימיר בליאק
¶
תודה רבה, חבר הכנסת אשר. אנחנו יוצאים להתייעצות סיעתית וחוזרים ב-16:12 דקות. תודה.
אורלי לוי אבקסיס (הליכוד)
¶
החולים הם קהל שבוי, חלקם אפילו לא יכולים לצאת לקנות לעצמם משהו, לחלקם אין להם את היכולת הכספית לעשות את זה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
הם רוצים להשמיד, להרוס ולאבד את מוסד הרבנות, שלנו יש כל כך הרבה ביקורת עליו בלי קשר, אבל את זה הם מורידים.
אורלי לוי אבקסיס (הליכוד)
¶
אז תגידו לו, כי אני חייבת לעשות עכשיו תורנות במקום אחר, אז כדאי שמישהו יודיע לו שהוא יכול להצביע.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
חבר הכנסת קרעי, אם הוא יבוא הוא יכול להצביע, אמרו לי שהוא בטלפון בחוץ.
טוב, אנחנו מצביעים על הסתייגות 62. מי בעד הסתייגות 62?
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
מי נגד הסתייגות 62? חמישה. מי נמנע, בבקשה? אחד נמנע.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 5
נמנעים - 1
לא אושר.
תומר רוזנר
¶
הסתייגויות 63 עד 70 יימחקו מההצעה כיוון שמדובר בהסדרת עיסוקים אחרים שאינם קשורים בדרך כלשהי לאיסור הונאה בכשרות, רופאים, רופאי שיניים, ברמנים, נהגים וכו'.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
הפסקה. לפי בקשה של חבר הכנסת יעקב אשר, שחס וחלילה לא ימות מרעב, שלא יאבד גרם ממשקלו, אני מבקשת עכשיו לצאת להפסקה לחצי שעה עד רבע לחמש, אני מבקשת מאבי מעוז, שהוא בדרך, ויעקב מרגי, שעכשיו הוא צריך לבוא, לחדר התייעצויות, בבקשה.
(הישיבה נפסקה בשעה 16:20 ונתחדשה בשעה 17:41.)
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
חברים, אנחנו חזרנו מהתייעצות מאוד ארוכה. שלום לכולכם, ברוכים הבאים והחוזרים. אני אקריא מהמחשב מה שהכנו פה כהחלטה שלי בגיבוי של הייעוץ המשפטי. אני מקריאה, בבקשה כשאני מקריאה לא להפריע, אחר כך אם תרצו תדברו.
להצעת החוק הוגשו 650 הסתייגויות כאשר חלק גדול מהם אינו ענייני. על רקע לוח הזמנים הצפוף לאישור התקציב - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
- - החלטתי לנהוג, לאחר התייעצות עם היועץ המשפטי לוועדה ולאור העובדה שבמהלך שש השעות הראשונות של הדיון נומקו כ-60 הסתייגויות בלבד, להמשיך את נימוק ההסתייגויות וההצבעה עליהן בהתאם לנוהל החריג המפורט בחלק ו' להנחיות היועצת המשפטית לכנסת בעניין הזה. לצערי אחרי שעשיתי מאמצים ניכרים להגיע להסכמה עם המסתייגים גם בהפסקת הדיון שהייתה עכשיו לא הצלחתי להגיע להסכמות לגבי מסגרת הדיון.
על כן אני מודיעה כי בכל קבוצת מסתייגים יהיה זמן כדלקמן, יהדות התורה, הסתייגות חבר הכנסת אשר וחבר הכנסת פינדרוס, כיוון שהסתייגות חבר הכנסת מקלב מאותה סיעה נומקה כבר בהרחבה, תינתן חצי שעה להנמקה של יתר ההסתייגויות של הסיעה. הציונות הדתית, ההסתייגויות ינומקו במשך שעה וחצי. ש"ס, ההסתייגות ינומקו במשך שעה וחצי. קבוצת הליכוד לא הציגה הסתייגויות במועד שבו היא התבקשה לעשות כך.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אם כפי שהציג חבר הכנסת קרעי הוא מוכן למשוך את מרב הסתייגויות, כך ייוותרו 100 - - -
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
לא צריך את הלפנים משורת הדין שלכם, אל תעשו לנו טובות, תמשיכו לרמוס את הדמוקרטיה. ואתה, תומר, והייעוץ המשפטי של הכנסת, שכאילו דאגתם כל היום שהדברים יסתדרו ובסוף לא הסתדר שום דבר. כשאנחנו נחזור לקואליציה, אתם תראו בדיוק מה יהיה מהמוסד הזה של הייעוץ המשפטי.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אם חבר הכנסת קרעי יגיש את ההסתייגויות שלו ויסכים להסדר הזה והליכוד יסכים להסדר הזה ההצבעות יהיו בשעה 11:00, אם לא, ההצבעות יהיו בשעה 10:00. תודה רבה לכולכם.
אוריאל בוסו (ש"ס)
¶
אנחנו באנו למשא ומתן בלב פתוח ובנפש חפצה, נכנסנו לחדר, באמת באנו עם רצון אמיתי להיות ענייניים. עכשיו את יושבת ומקריאה כבר את ההחלטה מהמחשב, כאילו אנחנו מדברים וכבר ההחלטה כתובה במחשב.
אוריאל בוסו (ש"ס)
¶
אנחנו הגשנו הסתייגויות בהתאם לנוהל שיהיו הסתייגויות ענייניות, לא הטרלות, לא 10,000 הסתייגויות שהן פסיקים של פסיקים, אלא הכול דברים ענייניים. ישבנו פה, היה פה דיון, אמנם שעות ארוכות, אבל מאוד ענייניות, על ההסתייגויות, ובסוף עכשיו בהינף יד להעיף את הכול ולזרוק. מה המטרה? אולי נקפל את הבסטה ונגיד לך תצביעו מה שאתם רוצים, גם ככה יש לנו פה בקושי זכות הצבעה. יש לכם את הרוב, מעבירים מה שרוצים, אבל לפחות להתבטא.
זה לא לעניין, מלבד זה שאנחנו הודענו לפני כן שאנחנו מצטרפים להסתייגויות של הליכוד והורדתם אותם בהינף יד. מה המשמעות של שעה וחצי? יש לנו 250 הסתייגויות של סיעת ש"ס או משהו כזה והכול להעיף בצורה כזאת? אני חושב שזה לא פייר. זה לא צריך הצבעה בוועדת הכנסת להפעלה של הנוהל הזה?
תומר רוזנר
¶
לא, הנוהל החריג הוא נוהל שמתווה ליושבי ראש, תקנון הכנסת מקנה ליושב ראש ועדה שיקול דעת רחב איך לנהל את הדיונים באופן רגיל. מטרתה של ההנחיה של היועצת המשפטית הייתה להתוות את שיקול דעתם של יושבי ראש הוועדות ולגרום לכך ששיקול הדעת יופעל ככל הניתן על פי אמות מידה אחידות.
אוריאל בוסו (ש"ס)
¶
שוב, אבל אחת מאמות המידה שביקשתם זה לא להגיש כל מיני הטרלות, הגשנו הסתייגויות ענייניות ובסופו של דבר מעיפים אותן. אז מה? גם כן במליאה. זה הדבר היחיד שיש לנו להתבטא ולומר את הדברים.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אני רוצה קודם כל לומר דבר אחד. את אומרת דברים בלי למצמץ וזה לא בסדר, בגלל שהדיון היה – זה שזה לקח הרבה זמן את יודעת בדיוק כמוני שחלק גדול מהזמן זה על אותן התייעצויות סיעתיות שבחלק שאנחנו מתקרבים אליו עכשיו הן הולכות ופוחתות והן הגיעו אולי ל-20 או 25 עד לסוף כל ההסתייגויות, כך שהחלק הארי הלך על העניין הזה.
לעצם העניין של ההסתייגויות. אני חושב שרוב ההסתייגויות, רובן, כמעט ככולן, גם כתובות בצורה עניינית, בוודאי אלה שלא זרקתם בבוקר, מה שנקרא, שמחקתם, והדיון שהיה פה באותם דברים היה מאוד ענייני יחסית, ואת יודעת מה? אני אשווה את זה למה שהיה פה בקדנציה קודמת כשאתם הייתם באופוזיציה, היו הטרלות יותר גדולות ומי שהמציא את התוכנה הזאת שעושה את ה - - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
זה מפלגת ימינה, שמאלה דהיום, ימינה לשעבר. ואתם עשיתם את זה, כולכם קפצתם, את והחברים שלך וכולם, הייתם בתוך העניין.
עכשיו את באה ומספרת סיפור לפרוטוקול, שהצעת לנו הצעה או שביקשת לשמוע הצעות מאיתנו ולא קיבלת שום דבר, אז אני רוצה לומר ולתאר לאנשים שאת הזמנת אותנו לחדר, מאוד בשלווה ומאוד בנחת, כשהיה לך כבר מונח ההחלטה שהקראת אותה עכשיו, ואמרת לנו: אתם מציעים משהו אחר? וחיכית שנגיד לך את המילה לא, נכון? חיכית. אנחנו בארבע עיניים, אפשר לדבר על זה, חיכית שנגיד את המילה 'לא' ואז ברגע שלא יצא איזה שהוא משהו חדש מהעניין, קמת ואמרת: טוב, אז אני כבר סגורה, יש לי את יושב ראש הכנסת.
הרי לא היית פה בהסתייגויות כי היית כל הזמן אצל יושב ראש הכנסת להפעיל לחץ על העניין הזה, אז איך את יודעת שההסתייגויות פה לא היו ענייניות? כשהן היו ענייניות, ויש עוד עשרות ומאות הסתייגויות ענייניות. גם של מרגי.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אגב, סליחה, חבר הכנסת קרעי, ההחלטה שלך לגבי ההסתייגויות, אני מבקשת לקבל אותה עד שבע בערב.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
נו אז מה? אז תעשי לך במטפחת את זה שתזכרי. אני אומר, גם חבר הכנסת קרעי הלך בעקבות, גם שאנחנו דיברנו איתו וגם בשיחות שהיו לו עם הייעוץ המשפטי, הוא ביקש להוריד את אותן הסתייגויות שאתם קוראים לזה הטרלות, בצדק או שלא בצדק, זה תלוי בכם, והיה מוכן לרדת, ובא להציע לך, הוא נכנס לחדר דקה לפני שאמרת את ההחלטה שלך. הוא מעצמו, בלי שקראנו לו, בלי שדיברנו איתו אפילו, הוא בא ואמר שהוא מוכן לרדת ל-122.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
112 הסתייגויות ענייניות בלבד. את אפילו לא שמעת, זה עבר לך ליד האוזן, קמת, אמרת: יש לי זה, אני סגורה. זה השתקה. זה לשנות כללי משחק בתוך המשחק כשאין סיבה, כי המילה חריג זה משהו שיכול להיכנס לקראת תוך שבת, זה יכול לעבור לכמה ימים, אנחנו מדברים פה כרגע על בסך הכול למצות, והצענו גם הצעות יותר נדיבות, של פחות דקות, ואז אתם באים ואומרים שיהיה פחות דקות על הסתייגויות, אבל בהצבעות זה יהיה הכול ביחד. אני רוצה שחברי הכנסת יצביעו סעיף סעיף באותם דברים ענייניים, כי אני רוצה שהם יידעו מה הם מורידים ומה לא.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
טעות גדולה, אני לא יודע אם תרוויחי מזה זמן, אבל אנחנו מבחינתנו איבדנו את כל האמון בניהול שלך פה בוועדה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
מי הבא בתור? חבר הכנסת קרעי, בבקשה. תודה רבה, אני איבדתי את האמון הזה אתמול בערב.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
תודה. אני רוצה לדבר, לתת קצת לו"ז כרונולוגי של מה שהיה כאן, שאזרחי ישראל, שאליהם אני מדבר, כי אתם אטומים ולא מקשיבים ולא מוכנים לשמוע כלום, אז אני לא מדבר אליכם, אני מדבר לאזרחי ישראל.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
הגשנו 2,200 הסתייגויות, הליכוד, שהצטרפו אליהן כל סיעת הליכוד, עד אתמול, עד למועד שהיה צריך. באו אלינו אתמול במליאה, בפרסה, היועצת המשפטית שגית וגם יוליה שהייתה נוכחת, וסיכמנו שמורידים את זה ל – רגע, לפני הסיכום, אמרו שתומר אמר שאין סדרות בהסתייגויות האלה ולכן הוא רוצה להפעיל נוהל חריג. אז אמרתי, טוב, אם אין סדרות אני מוכן לרדת ל-400 הסתייגויות בלי סדרות, שעל כל הסתייגות תהיה הנמקה והתייעצות סיעתית. זה מה שנאמר וזה מה שנסגר.
אמרו לי, יוליה אמרה לי, לך עכשיו, הלילה, תגיש את ה-400, לא מחר בבוקר. אף אחד לא דיבר איתי על זה שזה צריך להיות דווקא בדיוק מתוך ה-2,200, אמרו שאגיש 400 מחדש, קובץ חדש.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אל תפריעי לי, אל תצנזרי אותי, תגידי את מה שיש לך לומר כשאני אסיים. אל תפריעי לי.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אל תצנזרי אותי, מספיק אתם סותמים פיות, אני אסיים את רשות הדיבור ותגידי את כל מה שיש לך לומר. 400 הסתייגויות הוגשו בשעה שתיים וחצי בלילה לוועדה לפי הסיכום. בתשע וחצי בבוקר בא היועץ של יואב קיש והודיע לרעות שהסיעות החרדיות מצטרפות להסתייגויות של הליכוד. בשעה עשר התחיל הדיון כאן, בעשר ודקה נכנסתי, עשר ודקה לפי השעון הזה, כשתוך כדי הוויכוח כשאמרו: איחרת בכמה דקות, הסתכלתי - - -
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
הסתכלנו והיה עשר ושתי דקות, תוך כדי הוויכוח כבר. בעשר ודקה כבר הייתי כאן בוועדה והתברר שבברוטליות, באופן חסר תקדים, לא קרה מעולם, ממה שאני יודע, באף ועדה כאן בכנסת, מחקו את כל ההסתייגויות, 2,200 הסתייגויות, או 400, על איחור של דקה.
הייעוץ המשפטי לכנסת הורה לתומר, ליועץ המשפטי כאן של הוועדה, שגיבה אותך, להחזיר את ההסתייגויות וככה זה נאמר, ההסתייגויות חוזרות. אבל כשראיתם שלא הלך לכם, כל היום הצבענו רק על 60 הסתייגויות, קיבלתם החלטה שמוחקים את ההסתייגויות. הלכתם למיקי לוי, יושב ראש הכנסת, בבריונות, באופן שערורייתי, יושב ראש הכנסת מאפשר לכם למחוק למפרע שוב פעם את אותן הסתייגויות. שהייעוץ המשפטי כבר הורה להחזיר. ועוד פעם הייעוץ המשפטי לכנסת הופך לכלי שרת בידיים שלכם, הופך לשחקן על לוח השחמט שבו אתם מנסים להרוס את המדינה ולרמוס את הדמוקרטיה.
הדבר הזה הוא חסר תקדים, אין דין ואין דיין, אתם חבורה של דיקטטורים. אתם והיושב ראש שאישר לכם לעשות את זה על איחור של דקה, בלי בושה, ושהייעוץ המשפטי של הכנסת מאפשר לכם אתם בושה לבית הזה. אבן מקיר תזעק.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
לא, אתם לא עושים בשום תיאום. כשאני סיפרתי לשגית מה עשית בבוקר היא אמרה לי: אני לא יודעת אם לצחוק או לבכות.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
תתביישו לכם, תתביישו לכם. את והייעוץ המשפטי שהפכתם אותו לכלי שרת בלית ברירה. כל היום שגית ניסתה לשנות את רוע הגזרה ואתם רמסתם גם אותה. ואתה, תומר, משתף פעולה עם הדבר הזה, ויושב ראש הכנסת, מיקי לוי, שהוא בושה וחרפה לבית הזה, גם בהתנהלות שלו לפני שהוא היה יושב ראש הכנסת וגם היום, כשהוא הפך להיות שחקן בלוח השחמט שלכם.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אני לא צריך את הטובה שלך ולא את השעה וחצי דיבור, סתימת הפיות הזאת לא תעבור לכם בשתיקה, זה יירשם בספר הזיכרונות של הבית הזה.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
וכשאתם תשבו בירכתי האופוזיציה יחד עם הייעוץ המשפטי אנחנו נלמד אתכם, נראה לכם בדיוק את מה שאתם עשיתם.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אני לא מעריך אתכם בכלל, ההתנהגות הדורסנית, הבריונית הזאת, אנחנו ניסינו להיות ענייניים לאורך כל הדרך בחוק ההסדרים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אתה אחלה בן אדם, אתה מתנהג אך ורק לפי טובת העניין, כולנו רואים את זה. כולנו שומעים את זה. הכול מצוין.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
נכון, כולם שמעו שאמרתי שתכניסו, תאפשרו לרבנות הראשית לשלול תקן לא כשר ואנחנו נמשוך את כל ההסתייגויות.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אני עומד מאחורי כל מה שאמרתי בסיעת הליכוד, שהחוק הזה הוא מאוד מאוד רע, אנחנו נשתמש בכל הכלים הפרלמנטריים שהיו עומדים לרשותנו, היום כבר שללתם את כל הזכויות הדמוקרטיות מאיתנו אז כבר אין לנו כלים פרלמנטריים.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אני התחלתי להגיד את המילים נער הייתי וגם זקנתי, המשמעות של המשפט הזה זה אומר שאני כבר בשנת ה-14, באמצע שנת ה-14 כאן בכנסת, ואני רגיל בהגשת הסתייגויות בדיונים והצעות חוק ואני חושב שזה חריג מאוד בוועדות לקבל את הסעיף של הסדרי דיון, בוודאי לא במצב שלא הכרחי, וכאן במקרה הזה זה לא היה נדרש. זה לא מידתי, זה פוגע בזכות העבודה, בזכות הנבחר. אני חושב שהיום עומדות על הפרק 600 הסתייגויות, 600 הסתייגויות זה לא 10,000 הסתייגויות. אנחנו לא מדברים בערב הגשת התקציב, אנחנו מדברים על ציר זמן שעדיין אפשר לאפשר לשמוע 600 הסתייגויות.
אבל אנחנו כבר לא אוחזים בלשמוע 600 הסתייגויות, באנו והצענו, וזה לא נאמר עד עכשיו, והיועץ המשפטי יודע את זה ואת יודעת, וזה היה גם פתוח, בצורה פתוחה מאוד, באנו וצמצמנו את הזכות הזאת לדבר שתי דקות, שגם זה לא נקרא הרבה, בוועדות אחרות נותנים שלוש דקות לדבר על הסתייגות. אמרנו לא שתי דקות על הסתייגות, אנחנו נדבר בשליש, אנחנו נדבר 40 שניות, נדבר 50 שניות, על עשר הסתייגויות אנחנו נדבר שבע דקות. לא משהו דרמטי, זה משהו שבכמה שעות אנחנו גומרים את זה ועוד כמה התייעצויות סיעתיות.
על זה עכשיו אתם הולכים לעשות הסדרי דיון? למה? הפער בינינו הוא כמה שעות. והרי גם את מדברת עכשיו על חמש שעות או משהו מעין זה, אז על מה את מפעילה כזה מהלך דרקוני? באמת עד היום, ואני חושב שכולם ציינו את זה, ואני בוודאי יכול לציין את זה, כל ההסתייגויות או רוב רובן של ההסתייגויות היו הסתייגויות ענייניות מאוד. אני לא אומר, יכול להיות שפעמיים שלוש הדוברים הלכו על איזה אנדרטה בבית שאן, שאני לא אומר, זה גם כואב, אבל ההתייחסויות, התפתחו פה דיונים, גם בזמן ההתייעצות הסיעתית התפתחו דיונים אמיתיים שלא הושלמו בדיוני הוועדה.
צריך לזכור טוב שקרוב ל-20% מההסתייגויות שהיו עד עכשיו התקבלו. קרוב ל-20% התקבלו. על זה אפשר להגיד דיון לא ענייני? על זה אתה רוצה עכשיו בכזאת ועדה, בכזו סיטואציה, בכזה יום, כשרואים שבעליל התקבלו אז אנחנו באים ואומרים שנפעיל סעיף כזה וכזה עם כל המשמעויות, כשבעצם הפעלת הסעיף זה אומר שאי אפשר כמעט לדון על סעיפים, זה אומר תדבר ותלך ותצביע, זה אומר שאין דיון על הסעיפים עצמם.
ואנחנו שואלים למה, על מה יצא הסער? מה קרה? איזה מהלך היה כאן, איזה השתוללויות היו כאן? לא היו, היה כאן בצורה נינוחה. אני מבין שעצם הדיון כאן חיבר את האנשים לדיון ולא רק כדי להפריע למהלך הדיון. לצערי אני אומר לך שזו הצעת חוק מאוד מאוד מורכבת – לא יודע מה ההבדל אם מדברים או שלא מדברים.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
לא שמעת, אז אני אמרתי בדיחה קטנה, החתן עמד מתחת לחופה ולשדכן היו נקיפות מצפון הוא בא בשקט להגיד לחתן: אתה יודע שהכלה סוחבת יד, הוא - - -
(היו"ר משה טור פז)
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אני אומר, החתן שעמד מתחת לחופה, אני יכול לספר את זה גם הפוך, כלה שעמדה מתחת לחופה ובא השדכן, היו לו נקיפות מצפון, הוא אומר לה: את יודעת שלחתן יש איזה פגם, הוא סוחב יד קצת. הוא ראה שזה בסדר, אז הוא אומר לה: את יודעת, הוא סוחב קצת גם את הרגל, את יודעת שיש לו איזה שיתוק קטן ב – אז היא אומרת לו: אתה יכול להגיד בקול, הוא גם לא שומע. אז אני אומר את זה פה, בין אם זה - - -
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
הסיפור הזה, במקור אמרו את על הכלה, לא רציתי שיאשימו אותי במשהו, אז אני אמרתי הפוך. זה הולך יותר טוב כשהכלה אומרת.
היו"ר משה טור פז
¶
חבר הכנסת מקלב, גם עם המילתא דבדיחותא וגם עם הדברים שאמרת קודם אני מאוד מזדהה, עם דבר אחד שאמרת אני מודה שקשה לי לקבל, אמרת שהיה פה דיון נעים, נינוח וענייני, אני מצטער, אבל ישבתי פה מעשר בבוקר ולמעט כשאתה דיברת ואולי עוד כמה חברים, שדרך אגב נמצאים פה, היה פה דיון לא נינוח, לא ענייני, בחלק מהזמן בוטה, בחלק מהזמן גס. אני אומר בכנות שכנראה - - -
היו"ר משה טור פז
¶
לא, אוריאל, אף אחד מהיושבים, אני לא מכוון לאף אחד משלושת חברי האופוזיציה שיושבים כאן.
היו"ר משה טור פז
¶
באותו דיון. לא במר ליבם ולא בזה, היו פה דברים בעיניי בוטים שלא ראויים לכנסת. כן, מה אני אעשה? כנראה שיש לי נורמות אחרות.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
בוא נאמר ככה, לא נתווכח, ההסתייגויות בוודאי היו ענייניות, ההסתייגויות כשלעצמן, התוכן שלהן, עובדה שכמעט 20% קיבלו.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אני רק מסיים. בכל אופן החוק הזה הוא לא חוק רגיל, הוא חוק שגם לא מתאים לחוק ההסדרים, זה חוק שהוא משנה סדרי בראשית, אתה יודע שכמה אלפי משגיחים לא יהיו פה ואין לזה אפילו התייחסות בחוק. החוק הזה עבר, לא היה תקדים כזה שחקיקה עוברת בכנסת כשיש השלכות על עובדים, לא עשרה עובדים, אלא מדובר על כמה אלפים, ואין שום הסדר. פעם ראשונה. כמה אנשים באו אליי, פעם ראשונה שלא היה הסדר, לא היה כמה כוח אדם הרבנות צריכה בעקבות הרפורמה, מסמך, הכנות, שום דבר.
החקיקה כאן לא הייתה ראויה, לא ההסתייגויות שלנו. החקיקה מהירה, באמת שטוחה, קבעו מראש שלוש ישיבות, אתה יודע איך זה עבד, לא נתנו לאנשים לדבר, היינו צריכים להילחם ולהיאבק, ועכשיו באים אלינו ואומרים לנו, כשמגיע שלב ההסתייגויות, שזה לא מסתדר עם לוח הזמנים? אז יהיה קצת יותר מאוחר, על זה אומרים לנו לא ומטילים עלינו סנקציה של הסדרי דיון. סנקציה של הסדרי דיון צריכה להיות במקרה מאוד חריג, זה לא המקרה, זה ממש לא המקרה.
כולנו מרגישים אותו דבר. הבעיה היא שנקבע יעד, גם בחוק הזה נקבע יעד, ידעו מה רוצים ממנו וכשלא הסתדר שינו ושינו ושינו את הדברים האלה. זה כבר אמרנו, אבל גם סדרי הדיון היו בצורה שקבעו כבר את העובדות, אנחנו יודעים מתי אנחנו צריכים לגמור, אנחנו יודעים כמה ישיבות יש, עכשיו זה לא מסתדר אז אנחנו עושים סדרי דיון? זה לא הוגן, זה לא מידתי וזו פגיעה בזכויות שלנו.
אוריאל בוסו (ש"ס)
¶
אני מסתכל פה בציוץ של יוליה מלינובסקי, כשהיא מדברת על ההתנהגות של חברי כנסת בליכוד. היא אומרת שההתנהגות של חברי הכנסת בליכוד דומה להתנהגות של מכורים לסמים וכו' וכו', כמו שהיא אמרה בשידור. כנראה שזו לא פליטה, אבל הכי חשוב, כשהסתכלתי היו 257 תגובות על 67 לייקים. אני אומר שתסתכל בדיוק, אנשים יודעים מה המשמעות, כשיש כל כך הרבה תגובות של כנגד לעומת הלייקים כנראה שהציבור לא קונה את הטענות האלה.
ואני שוב אומר, עד עכשיו עברו כבר כמה שעות טובות כשהיא התבטאה בגסות כנגד הרבנות הראשית וכשהיא אמרה: אני אכנס ב – אני אפילו לא רוצה לחזור על הלשון, ולא שמעתי עדיין את השר לשירותי דת שמגנה את זה ולא את חבר הכנסת ניר אורבך ולא אף אחד מהם שמגנים ונלחמים על כבודה של הרבנות, כשאתמול השר לשירותי דת עומד מעל בימת הכנסת ואומר שהחוק הזה יחזק את הרבנות דרמטית משמעותית והיא התייחסה בזלזול בוטה כנגד הרבנות הראשית. זה צורם כשאנחנו נמצאים בוועדה לשירותי דת יהודיים, אז בואו תסבירו לי איך זה ודת יהודית מתקשר.
היו"ר משה טור פז
¶
חבר הכנסת מעוז, אתה רוצה אולי בכל זאת? כי אני לא יודע, אולי אחר כך היושבת ראש תרצה להמשיך, בכל זאת יש כאן אוזניים כרויות לדבריך.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
תקשיב, היו"ר, אני השתתפתי בכל ההתייעצויות שהיא ביקשה מאיתנו להשתתף, ירדתי מהמליאה, בקוצר נשימה הגעתי לפה כי היא אמרה שהיא מחכה לי, היא רוצה להתייעץ. עשינו מאמצים להגיע לאיזה שהוא הסכם, לטעמנו הגענו לאיזה שהוא הסכם שאחרי זה היא חזרה בה. או נגיד, אני אלמד עליה זכות, היא לא חזרה בה, היא הבהירה משהו שהוא ודאי לא היה בכוונתנו.
אני רוצה את כל השתלשלות האירועים הזאת לתאר באוזניה, לתאר באוזני היועץ המשפטי של הוועדה, אני חושב שזו זכות אלמנטרית, אני חושב שכל ההתנהגות בחוק, מההתחלה, היא כזאת ולצערי אני חייב שהדברים ייאמרו כשהם ישמעו את זה. לא בגלל שאני לא מכבד אתכם כמובן, אבל הם יצאו להתייעצות, אולי הם יחזרו עם איזה שהיא תובנה אחרת, אולי הדברים שלי יתייתרו, אולי הדברים שלי יהיו ביתר תוקף, אני לא חושב שזה בעיה לחכות חמש דקות שאני אדבר באוזניהם.
שרון רופא אופיר (ישראל ביתנו)
¶
תודה, אדוני יושב הראש. אני רוצה להצטרף לדברים שאתה אמרת, שכן אנחנו לא מדברים כרגע לגופו של עניין, מאחר שחבר הכנסת מעוז ממתין ליושבת ראש הוועדה, על מה שאמרת על השיח, על השיח הבוטה והלא נעים. אני לא חברה בוועדה הזאת ואני צופה בה מהצד ורואה את הדיונים ורוצה להתחבר גם למה שאמר ידידי, חבר הכנסת בוסו, על התגובות, ציינת את מספר התגובות ואת מספר הלייקים המועט ואני רוצה להפנות אותך לתגובות ולשיח המאוד בוטה שעולה מהתגובות הלאה. תיכנס ותקרא אותן, איך אמרת? זה לא רק האוזניים ייצלו, גם העיניים הרואות לא - - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
תבקשי מאיתן גינזבורג שיביא לך את זה שלו, מה כתבו אנשי יש עתיד בזמנו כשהוא הביא את החוק הזה ל - - -
שרון רופא אופיר (ישראל ביתנו)
¶
תודה, אני לא אחזור מהתחלה, אבל אתה תוכל להאזין מהתחלה כי הכול בשידור מה שנקרא.
שרון רופא אופיר (ישראל ביתנו)
¶
אדוני יושב הראש דיבר על תרבות השיח ועל השיח שחבר הכנסת מקלב אמר שהיה פה שיח ענייני והיושב ראש אמר שאולי ענייני, אבל חלק מהדברים היו מאוד בוטים ולא נעימים, ואז חבר הכנסת בוסו דיבר על התגובות ועל הלייקים, כי אנחנו חיים בעידן של רשתות חברתיות ושיש רק 16 לייקים ו-257 או משהו כזה, אמרת, תגובות. ואני מפנה אתכם לקרוא את התגובות והתגובות שכתובות שם מלמדות גם על רמת השיח שמתנהל. אנשים לא היו מרשים לעצמם להגיב כמו שהם מגיבים אם הם לא היו נושאים את עיניהם למליאת הכנסת, לוועדת הכנסת וגם לוועדה הזו. אני לגמרי מצטרפת לדבריך, אדוני יושב הראש.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אני רוצה לומר דבר אחד. קודם כל לחזק את מה שאמר אבי מעוז, כי זה לא סתם, אנחנו מכבדים אותך כממלא מקום היושב ראש, אבל מאחר שההחלטה הזאת היא החלטה של שיקול דעת של היושבת ראש באישור של יושב ראש הכנסת, באישור היועץ המשפטי של הוועדה ובאישור הייעוץ המשפטי של הכנסת, אז אם הוא יתנה את סדר היום, מה שהיה פה, ואת הטיעונים שלו כלפיך זה לא יהיה נכון ולכן צריך לחכות שיחזור גם היועץ המשפטי וגם יושבת ראש הוועדה. זה דבר אחד.
דבר שני, אני אתן לך פרומו, אני מבקש ואני מבקש גם את עזרתך בעניין, כשתחזור לפה היושבת הראש והיועץ המשפטי, אני מבקש, מאחר שזה אישור של יושב ראש הכנסת והייעוץ המשפטי של הכנסת, אני מבקש שנציג מכל סיעות האופוזיציה, אחד מכל סיעה, אנחנו רוצים מיידית, אנחנו נבוא מיד, לא נמשוך זמן, לבוא ולהסביר את טענותינו אל מול יושב ראש הכנסת, הייעוץ המשפטי של הכנסת, היועץ המשפטי של הוועדה ויושבת ראש הוועדה. לתת לנו את ההזדמנות לפחות כי אני אגיד לך למה, שיקול הדעת לתת לה את האפשרות לעשות נוהל חריג זה רק בגלל השתלשלות הדברים. זאת אומרת לראות האם יש פה כוונות לא טובות, האם יש פה דברים לא נכונים וכו'.
לכן כשלא מציגים את ההשתלשלות וגם כשאתה באת ולקחת כמה התבטאויות שאולי לא היו ראויות פה, של כמה חברי כנסת שבמקרה זה לא אני ולא חבריי מסיעת יהדות התורה, במקרה, גם אם היו כאלה התבטאויות, זה לא היה רוב ההתבטאויות, זה לא היה רוב הדיון. רוב הדיון היה ענייני, הוקראו פה הסתייגויות, חולקו בין החברים בצורה יפה, עמדנו פחות או יותר בלוחות הזמנים של שתי הדקות, 20 שניות לשם, 20 שניות לשם.
הכי טוב, כדי לבוא ולקעקע משהו אמיתי זה לתפוס איזה משהו שולי שהיה שם ולהדביק עליו את הכול, וזה מעשה שעושים יפי הנפש. לא אתה, אני לא מתכוון אליך, אני בטוח שאתה לא עשית את זה.
הנה יושבת הראש מגיעה, לכן אני מבקש, גברתי יושבת הראש, אני באמצע רשות דיבור, אני רוצה בקשה קטנה, הצעה לסדר ואני חושב שהיא יותר מהצעה לסדר ואחר כך צריך לדבר עוד חבר הכנסת מעוז שעוד לא דיבר. יש לי הצעה אחת, ואני מבקש, היועץ המשפטי, מאחר ששיקול הדעת לקבל את ההחלטה הזאת על חריג הוא שיקול דעת שמורכב גם מיושבת ראש הוועדה, הייעוץ המשפטי של הוועדה, יושב ראש הכנסת, שכאמור אתם טוענים שהוא אישר את העניין הזה, אני מבקש - - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אני מבקש לתת לנו הזדמנות אחת, אנחנו מבקשים שאחד מכל סיעה, נעלה לדיון מהיר, קצר, אצל יושב ראש הכנסת, בנוכחות כמובן יושבת ראש הוועדה, היועץ המשפטי והייעוץ המשפטי של הכנסת, ואנחנו רוצים לתנות את הדברים שלנו, ואני אגיד לך גם למה לפני שאת עונה תשובה. בגלל שפה שיקול הדעת מובנה, אם אני הבנתי נכון את תומר ידידי, הוא מובנה מהשתלשלות הדברים והמשמעויות שלהם.
אז אם זה באמת נכון שאנחנו מסרבים לכל דבר הגיוני, אז שיקול הדעת יכול להיות תקף לעשות משהו חריג, ואם לא, אז זה יכול לשנות את ההחלטה.
(היו"ר יוליה מלינובסקי)
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
דקה, אני מבקש דבר אחד, תתייעצי עם היועץ המשפטי, אני מבקש לתת לנו, ושזה יהיה על פי בקשתך והסכמתך, אני לא צריך הסכמה, אבל שאתם תיזמו את זה, שנוכל לעשות הפסקה של עשר דקות, לבוא להגיד את מה שיש לנו להגיד ליושב ראש הכנסת ותחליטו מה שתחליטו. תחליטו מה שתחליטו, אבל לתת לנו את ההזדמנות, כי זה קריטי לתהליך.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
סליחה, אני רוצה לעדכן אותו, יכול להיות שייקח לו זמן לחשוב, כי יש לו זמן להחליט עד שבע בערב. אחרי שהתייעצנו ובדקנו את הנושא אנחנו יכולים לאפשר לך להגיש 400 הסתייגויות, לנמק אותן במשך שעה וחצי ברצף, אבל הצבעות יהיו על 112 שאתה תבחר בעצמך. זו ההצעה שלנו.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
- - את ההסתייגויות במחטף אנטי דמוקרטי ואת השעה וחצי של ההנמקות תנמקי את במקומי, אני לא יושב כאן לנמק את עצמי לדעת כשאתם מפרים את הסיכומים שלכם.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
גברתי היושבת ראש, אני מודה לך מאוד על זכות הדיבור. אני רוצה לנצל את כל חמש הדקות שעומדות לרשותי. מהתחלה, מאז שנולד החוק ההזוי הזה, אני פעלתי לפי התקנון והשתתפתי בכל ישיבות הוועדה, לא החסרתי אף ישיבת ועדה והשתדלתי גם לא להחסיר אף דקות דיון בוועדה.
בסופו של יום הוגשו הסתייגויות, אפשר לעבור על ה-132 הסתייגויות שאנחנו כקבוצת הציונות הדתית הגשנו ואני הייתי שמח אם היועץ המשפטי היה מוצא שם הסתייגות אחת שהיא לא עניינית. להגיד שרוב ההסתייגויות הן לא ענייניות, אני חושב, תומר, שזו אמירה לא נכונה בלשון המעטה.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
הדבר השלישי שאני רוצה להגיד. אנחנו התחלנו את היום, אנחנו באנו בנפש חפצה ובלב פתוח, ניהלנו דיון שאני חושב שרובו ככולו היה ענייני לחלוטין. זה נכון שהתחלנו את היום עם סרטון בטיקטוק של גברתי היושבת ראש, שלהגיד לך את האמת, הסרטון הזה מבחינתי הוא פגע בי. למרות שהוא חשף את הכוונות האמיתיות הוא פגע בי. לאחר מכן התחלנו עם הפסילה של ההסתייגויות של הליכוד על, כמו שנאמר פה, איחור של דקה שתיים, ואני לא נכנס לוויכוח שהיה ביניכם, זה התחיל באווירה לא טובה.
ניהלנו את הדיון בצורה עניינית, לאחר מכן עליתי למליאה, נשאתי נאום בן דקה, אני מוחה על זה שהיושב ראש מאפשר לנהל את הדיון בזמן המליאה, אבל זה מה שקורה. ירדתי לפי בקשתך להתייעצות. ניהלנו התייעצות עניינית, הגשנו הצעה שאני חושב שהיא הוגנת לחלוטין. ההצעה שלנו אמרה שאנחנו מוכנים להתייעצויות סיעתיות 20 במספר לאחר שהיועץ המשפטי אמר שיש בערך 25 התייעצויות סיעתיות, הסכמנו להישאר על 20 התייעצויות סיעתיות והגשנו הצעה, לאחר שאתם הצעתם חמש דקות לעשר הסתייגויות, אנחנו הסכמנו לשבע דקות לעשר הסתייגויות. ועל הדבר הזה ניסינו לשכנע את חבר הכנסת קרעי להסכים איתנו להצעה הזאת.
לאחר מכן, גברתי, את באת אלינו ואמרת שאת רוצה להבהיר נקודה שלא הייתה ברורה לנו ואמרת שההצבעות יהיו הצבעה אחת על עשר הסתייגויות. לא דובר על זה לפני כן. יכול להיות שהתכוונתם לזה לפני כן, לא דובר על זה במפורש, ואני שמח שהבהרת את זה, אמנם לאחר שכבר הבאנו את חבר הכנסת קרעי להסכים איתנו, להגיד לכל המהלך הזה שהוא לא ענייני, אני חושב שאתם חוטאים לאמת.
לאחר שאמרנו שאנחנו לא מסכימים להצבעה אחת על עשר הסתייגויות, אנחנו רוצים הצבעה על כל הסתייגות, התיישבת על כיסאך והקראת את הנוסח שאני, אני חייב לומר שכשניהלתי איתך את הדיאלוג כדי להגיע להסכמות, לא ידעתי שיש בכיסאך נוסח שהוא כבר כתוב חתום וגמור עמכם. הקראת את הנוסח הזה וכתוצאה מהנוסח אנחנו הגבנו כפי שהגבנו.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
תודה רבה, חבר הכנסת מעוז, חמש הדקות הסתיימו, אני מצטערת, אנחנו צריכים לעמוד בזמנים.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
לעמוד בסיכומים יותר חשוב מלעמוד בזמנים, ולא לדרוס אותנו ולרמוס את הדמוקרטיה ולבצע כאן מחטפים באישור הייעוץ המשפטי ויושב ראש הכנסת יותר חשוב מלעמוד בזמנים.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
אני מבין את הלחץ, אבל עדיין יש זמן להעלות את זה למליאה ולא צריך לדרוס, ולו למראית עין אפילו. וגם אם ההסתייגויות לטעם מאן דהו הן לא הכי ענייניות זה כלי פרלמנטרי לגיטימי שנהגו פה עשרות בשנים. אין שום סיבה דווקא בכנסת או בממשלה שחצתה את כל הקווים, שגם הקו הזה ייחצה בוועדה. אני חושב שצריך לאפשר את הדיון, אז ייקח עוד יום. נכון, לא נעים, נכון לוחצים, אז ייקח עוד יום, אבל לפחות נתנו לכל מי שהגיש הסתייגויות.
אנחנו לא ביקשנו לנמק גם את ההסתייגויות הלא מהותיות, האלפים שהגשנו, אנחנו מדברים פה על ההסתייגויות שנוגעות. זה חוק בעייתי כשלעצמו, אמרו זאת בייעוץ המשפטי של הכנסת, הוא בעייתי לכשעצמו כשהוא מוגש במסגרת של חוק ההסדרים, מה גם שהרפורמה אמורה להיכנס בינואר 23', אין שום סיבה להיכנס ללחץ. יכול להיות, כן, זה כלי פרלמנטרי, אני לא אטאטא, ההסתייגויות שלי הן מהותיות, תומר אומר בחלקן, אני מכבד, אבל אני אומר לתומר שזה כלי לגיטימי שלי, אף אחד לא יכול לשדוד אותו ממני.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
רגע. לא הלכנו וביקשנו, כפי שהיה, אני חוקקתי את הרפורמה כיו"ר ועדת חינוך בחוק החינוך המיוחד, אני זוכר שחבר הכנסת יוסי יונה ואנשי מרצ הביאו מאות הסתייגויות. לא טאטאנו אותן בקבוצות, לא הגבלנו את זמן הדיבור, לא היה הכלי הזה בכלל, מי העלה זאת? אני חושב שאם הייתי עושה זאת היועצת המשפטית דאז של ועדת החינוך איך שהיא הייתה מגיבה במהירות היא הייתה חוטפת שבץ. אני הייתי אולי חוטף שבץ מרוב השבץ שלה. מה פתאום הכול עובר? אני אומר את זה בצער. למה? למה?
והנה אני אסביר לכם, תקשיבו טוב טוב, סיפור בדקה האחרונה שנשארה להתייחסות. סיפור מהבוקר. אתם באתם ואמרתם, תומר, בצדק, התייעצות סיעתית לסעיף, נכון? התקוממנו. בא דודי אמסלם ואומר לי: יעקב, אני לא יכול להתקומם, למה? אני נקטתי בזה כשתומר היה היועץ המשפטי שלי כיו"ר ועדת הפנים ואז הנהגנו את זה. אז הנה, הוא הנהיג את זה, עכשיו הקו הזה זה כבר לא הוא, עכשיו יש קווים נוספים, וכשאנחנו נחזור, וזה יהיה מהר, אני אומר לכם, זה יהיה מהר, זה לא יהיה הקו הסופי.
האם ככה אנחנו רוצים לראות את הדמוקרטיה הישראלית? האם ככה אנחנו רוצים לראות את הפרלמנט הישראלי? ככה? אני חושב שלא נכון, אני יודע שנפגע האגו של הפוליטיקאים ואגו של פוליטיקאים, אין לו מידה, אלו דברים שאין להם שיעור, אם הייתי מתקן את המשניות הייתי מוסיף גם את זה, אלה דברים שאין להם שיעור, אבל עד כדי כך? נפגע, אז איווט ליברמן שר האוצר, אני יודע, לחוץ, שלח את ראש המטה שלו עשרות פעמים לפה.
אני חושב, יוליה, אל תיקחי את זה ברמה האישית, את עושה עבודה מצוינת לממשלה, זה לא מובן מאליו, זו רפורמה שהיא, תסלחי לי על הביטוי, תוקעת, לא אצבע אחת בעין, שלוש אצבעות, היא יושבת על שלוש רגליים של השיח המרכזי בחברה הישראלית בסוגיה של דת ומדינה. שתבינו, אני אומר את זה מדם לבי, ביטול המונופול של הרבנות הראשית, הרי זו הייתה אג'נדה, זה עמוד מרכזי של הגופים, של הרפורמים, של ארגוני השמאל, מרצ דיברה על זה כל הזמן, אתם משיגים את זה, אז במקום לבוא לפרגן לך - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
תודה רבה, חבר הכנסת מרגי. אנחנו סיימנו את הסבב, אז מי הראשון שמנמק את ההסתייגויות שלו?
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
הבית הזה מסמיק מבושה, ממך, מיושב ראש הכנסת ומהייעוץ המשפטי לכנסת שנותנים לזה יד.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
תנמקו את עצמכם לדעת עד הבוקר ותעשו מה שאתם רוצים, אנחנו לא צריכים את הטובות שלכם.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
טוב, חברי הכנסת, יש לנו סיעה של ש"ס, יהדות התורה ואבי מעוז, בבקשה. ליהדות התורה, בגלל שהם כבר דיברו, יש חצי שעה, לכל השאר שעה וחצי.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
שעה וחצי של הנמקה. כל אחד שעה וחצי, ליעקב אשר או לחבר הכנסת פינדרוס או מי שירצה שם - - -
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
אני נותן לחבר הכנסת אוריאל בוסו להתחיל כי הוא צריך – עוד מעשה שלא ייעשה, בזמן דיוני המליאה יש הצעת חוק מאוד כבדה עם הסתייגויות שצריך לדבר, ולכן אני נותן לאוריאל.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
תודה. אז בוא נעשה, כדי שלכולנו יהיה הכול ברור. עכשיו אנחנו ב-18:20, אז פלוס שעה וחצי, עשרה לשמונה. בבקשה, חבר הכנסת בוסו.
אוריאל בוסו (ש"ס)
¶
אני אדבר קצר. קודם כל אני אפתח במשהו אחר, פשוט יסמין לא הייתה, לא ראיתי אותה, חברת הכנסת יסמין פרידמן. אנחנו ציינו, ואני רוצה לברך אותך על ההישג האדיר של התקציב לחתולים. כל היום אני אמרתי שלו הילדים שלנו יהיו כמו חתולים האם נוכל לקבל כסף למעונות ונעזור להם. חבל שלא פנו אליי, באמת זה הישג אדיר.
יוליה, סבא שלי עליו השלום, ר' יצחק אבוחצירה, הבבא חאקי, שחלק מחברי החדר אפילו הכירו, היה חבר מועצת הרבנות הראשית, הוא היה הרב הראשי של רמלה לוד וגם בציונות, התגאו כציוני באותה תקופה, והרבנות הראשית שקיימת 100 שנה, כמעט 30 שנה לפני הקמת המדינה, והקימו אותה הרב קוק וגדולי הציונות, בטח לא החרדים שהיום כל הזמן השר כהנא מגדף אותם.
אוריאל בוסו (ש"ס)
¶
החוק הזה, כשהוא רומס – ואגב, יוליה, שמעתי את דברייך כשהיום דיברת נגד הרבנות הראשית, שתיכנסי באמא שלהם.
אוריאל בוסו (ש"ס)
¶
איפה האבא של הרבנות? ובטח הסגנון הזה, אפרופו סגנון, כשדיברתם מקודם, תבדקו את הסגנונות. ולא שמעתי עד עכשיו את השר לשירותי דת שמגן על כבודה של הרבנות, אבל ציפיות אין אז גם אכזבות יש פחות. אבל החוק הזה, מוריד מסמכותה של הרבנות, מהרגולטור היחיד שנבחר באופן דמוקרטי במדינת ישראל, רגולטור לנושאי יהדות.
יש במדינת ישראל רגולטור לחוק ולמשפט, שזה משרד המשפטים והמדינה והכנסת, יש רגולטור לנושא הבריאות שזה משרד הבריאות ועד היום ידענו שיש רגולטור לנושא היהדות. אין מה לעשות, צריך שיהיה כזה רגולטור, לגיור, לנישואים, לכשרות, ובאים בחוק בהינף יד, חלקם מאנשים שאפילו לא צורכים את שירותי הדת הללו, ומחליטים לעשות רפורמה ולקעקע את כל מה שבנו ברבנות. אני חושב שזה אות קלון על הוועדה לשירותי דת יהודיים שהם באותה ועדה שבמקום שיחזקו את הרבנות ואת מעמדה של הרבנות והרבנים הראשיים שנבחרו כחוק, זה דבר שהוא לא מקובל.
אני רק אקריא ציוץ שקראתי של עיתונאית של עיתון 'בקהילה', חני אדרי: שעות וימים אני צופה בדיונים בוועדה לשירותי דת בנוגע לרפורמת הכשרות, אני רואה את חברי הכנסת מעלים הסתייגויות ענייניות שנדחות בהינף יד ואני חרדה יותר ויותר לגורל הכשרות. גילוי נאות, הייתי מחליפה את שם החוק מייעול מערך הכשרות למחיקת מערך הכשרות.
אלה אנשים שצופים מהצד, אפרופו כשאמרתם סגנון. אז בבקשה, טלו קורה מבין עיניכם ותתחילו להסתכל על הנושא בצורה עניינית. תודה רבה.
(היו"ר משה טור פז).
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
כן. אני מתלבט בגלל אקט הזלזול במוסד ההסתייגויות אם להקריא בכלל, לזלזל בכם, כואב לי רק על הפרוטוקול, ולקרוא נושאים בחינוך שזה יותר מעניין אותי, אבל יכול להיות שבהמשך. אני עכשיו אקרא בסוגיית הכשרות: 'מתווה הפרטת הכשרות אינו דומה להפרטה בכל תחום כלכלי אחר'. אחר כך אני אתן קרדיט לכותב של המסמך.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
כן. תראה, אם השר לא מצא בחובת גילוי נאות לומר מי ערך לו את החקיקה החפוזה הזו, אני אגלה, לא כמוהו, אני אומר, אבל בסוף המסמך, יכול להיות שמתוך התוכן תזהו לבד.
'מתווה הפרטת הכשרות אינו דומה להפרטה בכל תחום כלכלי אחר והוא עלול להמיט חורבן על מערך הכשרות בישראל, זאת בשל כמה סיבות, הפיכת המערך למסחרי ותחרותי, מוציאה מהמשוואה את העסקים הקטנים והרחוקים שנתינת הכשרות בהם איננה כלכלית. כאשר מערך הכשרות מקבל את הכסף ישירות מבעלי העסק עליו הוא משגיח יהיה לממונים קשה מאוד להסיר את הכשרות ממנו בעת הצורך כאשר בכך הם יודעים ששכרם ייפגע'. ניגוד עניינים מובנה, אני אומר.
מי שיפריע לי אני אפריע לו בהמשך.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
לא, היו גם חברות כנסת שמדברות. אז אני אעצור. 'נבכי הכשרות והפרטים הרבים אינם מאפשרים לצרכנים לשפוט מי מעניק להם שירות טוב וממילא אין גורם מונע מגופים שאינם עושים את מלאכתם נאמנה להמשיך לפעול. מחירי הכשרות יעלו בהכרח בעקבות הצורך למימון מנהלות כשרות שכיום מופעלות על ידי המועצות הדתיות ובעקבות כפל כשרויות שיידרשו בעלי עסקים לממן על מנת להגיע לציבורים רחבים'.
ובואו לא נשכח שאחת מהרגליים של הרפורמות האלה, שניסיתם לכסות את ערוותה של הרפורמה הזו בכך שאמרתם שיותר לא יהיה כפל כשרות. 'התחרות על ליבם של בעלי עסקים שמעדיפים כמה שפחות הגבלות ופיקוח והניסיון להוזיל את עלויות הכשרות יגרמו בהכרח פגיעה ברף הכשרות המינימלי. מנגד גם רף החומרות יעלה על ידי עסקים שמבקשים לפנות לקהל המחמיר עם השנים. רף זה יוצף כרף בסיסי, הפער בין רמות הכשרות יגדל והקושי לקיים חברה בריאה שסועדת זה אצל זה יתגבר'. אני אומר לכם, בפרקטיקה יש רבני ערים ויש מועצת הרבנות הראשית ויש דיינים.
הלוואי שהיו נותנים לי ווליום חצי ממה שיש למיקרופון של יוליה.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
אז אני אומר לכם, רבותיי, קחו בחשבון, מיד עם התחלת הבלגן והבוקה והמבולקה שאתם רוצים ליצור בהוראת השעה ב-1 בינואר, רבני ערים ורבני שכונות ורבני קהילות ודיינים שלא ניזונים, גם אם הם מתפרנסים מתפקיד ציבורי ואף שלא, ורבים יותר לא, יוציאו מנשרים וכרוזים לקהילות שלהם שאין לאכול מתאגיד כזה ואין לרכוש מהכשר כזה ואז תראו את העסקים שחפצים למכור, כי הכשרות היא, חוץ מאשר אצל גורמים פוליטיים שיש להם אג'נדה, הכשרות שם זה מושא לפגיעה, מבחינה כלכלית הכשרות מוכרת, היא כושר קנייה. אף עסק לא מתנדב לשים עליו מגבלות והגבלות בפיקוח על כשרות מתוך מזוכיזם, אלא זה מוכר.
'תפקוד מערכות הכשרות ייתקל בקושי רב כאשר בכל רגע נתון בעל העסק יכול לעבור לפיקוח אחר וממילא לא יהיה לו מה להפסיד מהסרת הכשרות. הפרטת הכשרות לוקחת בחשבון זמן מה שבו יהיו כשרויות שאינן אמינות בשוק עד שבסופו של דבר ייפלטו ממנו. אנחנו נראה', כפי שקרה לי בשנות ה-90 כשפניתי ליזמים להקים חברת כוח אדם שתעסיק את המשגיחים.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
אני הייתי מציע לך קצת לכבד את המעמד. זה ציני פוגע מה שאמרת עכשיו, אבל אני לא אתייחס לזה.
אני אומר, ביקשתי מבן אדם להקים חברת כוח אדם, יש לו ניסיון בתחום כוח אדם, שתעסיק את המשגיחים. מסכן, אחרי חצי שנה, שמונה חודשים, אולי גג עשרה חודשים, כי הדינמיקה של העסקת משגיח, הפסקת כשרות, זה לא דבר שהוא צופה פני עתיד. אף אחד לא יודע מה יילד יום.
'הפרטת הכשרות לוקחת בחשבון זמן מה שבו יהיו כשרויות שאינן אמינות בשוק עד שבסופו של דבר הן ייפלטו ממנו. שומרי כשרות אינם יכולים להרשות לעצמם מצב שכזה אפילו לא באופן זמני. הפרטת כשרות מניחה שברגע שמתגלה תקלה באחד מגופי הכשרות הוא יאבד מיידית את הרישיון שלו להענקת כשרות ברחבי הארץ, הנחה זו איננה עומדת במבחן המציאות ולמעשה ניתנות הזדמנויות שניות, נעשה שימוע אך גופי הכשרות ממשיכים לפעול לאורך השנים גם אם ימצאו בהם תקלות'.
'חזון המדינה היהודית מחייב לשאוף למצב שבו כולם סומכים על כשרות אחת מרכזית ובוודאי שהקריטריונים לכשרות אחידים בכל מקום כך שכל אחד יידע בדיוק מה הוא אוכל. הפרטת הכשרות מרחיקה אותנו צעדים רבים מחזון זה'.
'לגבי תחום העסקים וההייטק. רעיון הפרטת הכשרות קוסם ביותר, אין להם סיבה לחשוב שמה שהצליח בכל תחום אחר לא יצליח גם כאן'. במחשבה קרה בוודאי, אני מבין את תפיסת העולם הזו. 'מעניין שדווקא כל מומחי הכשרות ומי שעוסק בתחום ברצינות, כולל מבקר המדינה, אינם מראים התלהבות רבה מהרעיון וחושבים שהנזק שבו רב על התועלת. אז מה הם מבינים יותר מאנשי ההייטק? את התשובה אני אחלק לשני תחומים, ערכי ומעשי'.
העסקים, אצלם זה עניין כלכלי, זה ביזנס, זה השקעה, זה מפעל החיים שלהם, ויש פה כמה חברי כנסת שזו האג'נדה שלהם, שעת כושר לתקוע אצבע בעין או שתי אצבעות או במקרה הזה שהרפורמה יושבת על שלוש רגליים, שזה אחת, ביטול המונופול, שתיים, תחרות, שלישי הכנסת גופים לא ממוסדים בדרך של השער השלישי בוועד הרבנים, תקראו לזה רפורמים, תקראו לזה צהר, תקראו לזה הפקרת תחום הכשרות. שלוש הרגליים האלה זה הפן הערכי השלילי. לעומת זאת מי שמתנגד לרפורמה הזו בצורה שהיא מוגשת ורוצה חקיקה איכותית ומוסדרת זה ערכי חיובי.
מי שלא חפץ בכשרות, באמת לא יכאב לו. אני לא מצפה מחברת הכנסת יוליה שיכאב לה מה שכואב לי. עם כל הכבוד, אין לי אף בן משפחה בענף הכשרות, אין לי עסקים, אין לי שום אפילו בדל ולא שרך של ניגוד עניינים, כואב לי בצד האמוני הערכי. ואני לא מקדש, אני אומר לך, מי שמכיר את דעתי בוויכוחים בכנסת, גם בתוך המפלגה שלי, אני לא מקדש, מה שהיה נכון לפני 70 שנה נכון היום, אני מוכן לבחון כל דבר, אבל כשזה בא מאג'נדה, זה מוצר מדף שהיה מוכן, חוקק עם שיקולים כלכליים, לגיטימיים, לא לגיטימיים, אג'נדה פוגענית, אני לא מצפה ממנו שיכאב לו.
אז בפן הערכי, 'מעת הקמתה של הרבנות הראשית השתדלה זו לספק את צרכי הדת לכל דורש גם כאשר נעשו הדברים ללא מטרות רווח. בתחום הכשרות התבטאה מחויבותה לכלל הציבור ובהתאמות של רמת הכשרות לציבורים שונים'.
דרך אגב, בפרקטיקה, לא יודע אם אנשי האוצר יודעים, כראש מועצה דתית מחלקת הכשרות שלי לא הייתה מאוזנת, היא לא סכום אפס, היא לא משק סגור.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
לא, זה לא מהכשרות. אין דבר כזה, אני אגיד לך למה אין דבר כזה. אני צריך למנות מפקחים, אני מקבל אגרות שמעודכנות פעם ב-82 שנה באוצר, אגרת כשרות, שאני צריך לטפל בה כל השנה באותם עסקים, להנפיק להם תעודות. קח את באר שבע, עיר גדולה, עם מאות של עסקים, יכול להיות שכבר עבר את הארבע ספרות של עסקים, מגוונים, להעסיק לפחות עשרה מפקחים, מי מממן את זה? אתה חושב שהמסעדה בקניון או המפעל שיש בעמק שרה, מעניין אותו לממן את העלות של המפקח היחסי? הוא מתמודד עם השעות, הוא רב איתך על השעות שהוא מעסיק את המשגיח בעסק שלו. ואיפה עלויות מעסיק? חכה.
'גם כאשר נעשו הדברים ללא מטרות רווח בתחום הכשרות התבטאה מחויבותה לכלל הציבור בהתאמות של רמת כשרות לציבורים שונים, כדי שירבו העסקים הכשרים ובכך יזכה כלל הציבור לרמת כשרות מזערית לכל הפחות. מסירת הכשרות לידי גופים פרטיים רווחיים שכלכלתם תלויה בכדאיות נתינת הכשרות', הנה אני אומר לך, כל פעם שאני ממלא עגלה בסופר, מאחר שאני צורך הכשר מסוים, כשאני רואה את הסכום בחשבון אני אומר לאשתי: 100 שקל היום לגוף הכשרות ההוא, 120 שקל לגוף הכשרות ההוא, ולא גילמתי את השותפות שלהם בבשר.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
ולא חישבתי, כי זה קשה מנשוא. בבשר ובעופות זה שיטת התחשבנות אחרת, הם שותפים באחוזים מסוימים מהמכירות.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
בבאר שבע, אומר יהושע ישי, ואני סומך עליו כמי שהיה רגולטור שלי כשהייתי ראש המועצה הדתית, הוא היה גם התקציבן של משרד הדתות בשנת 93' הממונה על המועצות הדתיות, הוא אומר לי עכשיו שנכון להיום הגירעון במחלקת הכשרות בבאר שבע זה 1.7 מיליון.
רוצים בדיחה? שמע, מוני, את זה לא שמעת. האדמו"ר מסאטמר כינס את החסידים שלו על ערש דווי, אחר כך אני אסביר לכם מה ההבדל בין סאטמר ללובביץ', הוא אמר להם, אני אחרי 120 שנה רוצה להיקבר בחלקת לובביץ', ההם אמרו אולי זה התרופות, אולי זה הגיל, לא הבינו. חזרו אליו אחר כך כשהוא היה רגוע, אמרו לו: רבי, לובביץ'? אתה אומר לנו כל הזמן – הוא אומר להם: מה שבטוח התולעים של חב"ד לא אוכלים בשר של סאטמר.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
כן. תשמע, גנבתם לנו שמונה שעות רק מההסתייגות שלי, אתה אומר לי מהזמן שלך? אתה יודע מה, אפילו נדיבות של גנבים אין לכם.
היו"ר משה טור פז
¶
כשיצאתי לסיור הראשון שלי במינהל חינוך ירושלים עם ראשי האגף החרדי נכנסנו למוסד של חב"ד, ואני התפעלתי, היה לי מעניין ומרתק. ובכניסה יש תמונה של הרבי, כשעברנו לידה ביציאה שאלתי את אחד מראשי האגף, מפאת כבודו לא נגיד מאיזה חסידות הוא: מה אתה חושב על זה? אז הוא אמר לי: שהבת שלי תתחתן עם גוי ולא עם אחד מהם.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
אין קשר, אני מכיר את זה. בסוף, אותו אחד, אני מאחל לו שהיא לא תתחתן לו עם גוי מרצון, בגלל אמירות כאלה. אני לא בעולם הזה.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
אני לא בא כי אני לא מסכים, אבל אני מכיל אותם, אני לא רודף אותם, אני לא אומר שהם לא לגיטימיים ואין להם זכות קיום. אני לא קם בבוקר ומחפש את מי לרדוף. לכן אני מזדעזע ולא מוכן ללכת ומצטער וכואב ודואב שיכולים להתייחס ב'ניכנס באמ-אמא שלהם', של הרבנות הראשית, או לזרוק אותם במריצות לפח האשפה. אני לא מסוגל להעלות את זה, הנה, יסמין פה, אני לא מסוגל להעלות בדעתי שאני אזרוק חתול במריצה לפח אשפה, חתול, ציפור. עכבר, כשהוא נתפס במלכודת אני אומר, זה הסיוט, מה עושים איתו עכשיו? אז כל אחד ועולם המושגים והערכים שלו, שיסתכל במראה, אני לא באתי לחנך אף אחד.
אז אני ממשיך
¶
'מסירת הכשרות לידי גופים פרטיים שכלכלתם תלויה בכדאיות נתינת הכשרות עלולה להפחית את כמות העסקים הכשרים באופן דרסטי. לדוגמה עסקים באזורים מבודדים ששליחת משגיח אליהם כדי שיפקח על רמת הכשרות בהם אינה רווחית ייוותרו ללא כשרות. כמו כן כדי להגן על שמן הטוב מערכות כשרות רבות לא תהיינה מעוניינות לספק לעסקים רמת כשרות נמוכה גם כאשר האלטרנטיבה תהיה מכירת טרפות ונבלות'.
אחת הדילמות הקשות, כמי שהיה יושב ראש מועצה דתית, והרבנות נמצאת באותה אכסניה, אני אומר לכם, בגלל שזה שירות ממלכתי הרבה פעמים ניתנו תעודות כשרות כשהיד רועדת, רועדת כשהיא חותמת, בגלל שהיא מחויבת כגוף ממלכתי, ויודעים שעם השעתיים והשלוש שנקבעו לא ניתן לפקח על אותו בן אדם או על אותו עסק בגלל המורכבות או בגלל האמינות. גופים שירצו לשמור על האמינות שלהם, והרי מרננים, ויגידו: תשמע, אכלתי במסעדה כזו וכזו עם הכשר כזה וכזה, לא רוצה להגיד לך מה מצאתי שם, מה ראיתי שם. הם יוותרו על העסקים האלה. גופים לא כלכליים, לא יפקחו עליהם.
לדוגמה, כפי שאמרתי, 'עסקים באזורים מבודדים ששליחת משגיח אליהם כדי שיפקח על רמת הכשרות בהם ייוותרו ללא כשרות. כמו כן, כדי להגן על שמן הטוב מערכות כשרות רבות לא תהיינה מעוניינות לספק לעסקים רמת כשרות נמוכה גם כאשר האלטרנטיבה תהיה מכירת טרפות ונבלות. ממילא הפקרת מערכת הכשרות לחסדיהן של מערכות כשרות פרטיות פוגעת למעשה בעיקר הציבור המסורתי ששמח לשמור כשרות, אך יש גבול למאמצים שהוא מוכן להשקיע לשם כך. 'לתפיסתנו, מתפקידה של מדינת ישראל לאפשר אקלים יהודי שבו כל תושב יוכל לקבל שירותי דת בנקל בלא צורך לטרוח לשם כך'.
והפן המעשי. עד עכשיו דיברנו על הפן הערכי. 'על מנת לבחון אם רעיון ההפרטה מתאים למערכת הכשרות צריך להבין תחילה את היסודות שעליהם נשענת ההפרטה'. אבי מעוז, אתה נהנה שאני קורא את המסמך הזה? שב איתנו.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
מאוד. אני מתעורר בעיקר. סליחה, אני רוצה לבקש סליחה, אני צריך לעלות למליאה.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
בסדר גמור, הכרח לא יגונה בימים שדורסים את עבודת הכנסת לאפשר דיונים בוועדות בזמן הצבעות, בזמן שמדברים על חוק חשוב.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
מנמקים הסתייגויות שם, מזל שגם שם לא הגבילו. 'חברות שונות מתחרות על אספקת שירות המוצר, הצרכנים משמשים מעין שופטים בין החברות'. אני מציין פרמטרים שמשפיעים בפן העסקי. 'כדי שהצרכנים יבחרו בהם החברות משפרות את טיב המוצר, השירות, שירות לקוחות, נגישות ושקיפות. כדי שהצרכנים יבחרו בהן החברות מוותרות על רווחים כדי להוזיל עלויות. חברות שפוגעות בטיב המוצר והשירות כדי להוזיל את העלות נדחות על ידי הצרכנים שמעוניינים במוצר איכותי. השוק כולו מקבל דחיפה להתייעל להפיק מוצר איכותי במחיר זול ביותר ולחברות שאינן מצליחות לעמוד בכך אין ביקוש והן נסגרות. השוק מאזן את עצמו ונותרות בו החברות היעילות בלבד'.
אלה הפרמטרים שמצדיקים רפורמה ותחרות והפרטה. 'לאחר שעקרונות ההפרטה לפנינו נבחן האם ביכולתן לשפר גם את מערך הכשרות'. בוא נראה, דיברנו על שקיפות ונגישות. 'בתחומים אחרים, כדי להתחרות על ליבם של הצרכנים מפרסמים ומנגישים הגופים השונים את היתרונות שהם מספקים בשירותם. לעומתם עולם הכשרות מורכב מפרטים רבים הדורשים לימוד רב והוא מסובך הרבה יותר. ככל שיתרבו גופי הכשרות כך ירבו הניואנסים הדקים שבין הנהלים השונים'.
אני מבין שאת מי שבא לרפורמה הזו מסיבות רק של אידיאולוגיה הרסנית, מה שאני קורא עכשיו לא מעניין, אבל הפרוטוקול בוודאי ובוודאי יש לו רגישות יותר גבוהה מחלק מחברי הכנסת שתומכים – חלק, אני לא עושה הכללה.
אז אני ממשיך ואומר, 'ככל שיתרבו גופי הכשרות כך ירבו הניואנסים הדקים שבין הנהלים השונים ובה בעת תצומצם הבנתו של הצרכן הפשוט בעולם זה. מכיוון שלצרכן אין כלים אמיתיים לבחון את טיב השירות, התחרות איננה יכולה להשיג את יעדיה'.
הציבור החרדי או שומר התורה ומצוות משתתף בשיעורי תורה, בדרשות בבתי כנסת, יוצא לו לשמוע פעם ב- לגבי גוף כשרות כזה או אחר בארץ או בחו"ל, מה רמת טיבו, על מה הם מסתמכים, איזה פרודוקטים, האזרח הפשוט לא. אנחנו נכניס אותו למערבולת. ההתייעלות לעומת תחומים אחרים שבהם התחרות על ליבו של הצרכן מלווה ביעילות גדולה יותר של המערכת.
מערכות הכשרות לרוב אינן באות במגע ישיר עם הצרכן הפרטי, כך שכדי להרוויח עליהן ולמלא את שביעות רצונו של בעל העסק ולא של הצרכן', שימו לב, שביעות רצונו של בעל העסק ולא של הצרכן, 'נטייתם של בעלי העסקים להתעניין פחות בהשגחה הדוקה ובנהלים מחמירים וכדי להרוויח יתחרו גופי הכשרות בהקלה על בעלי העסקים, הפחתת שעות משגיח ואיתור הפעולות הדרושות דיווח והשגחה, אישור על היצע חומרי גלם רחב יותר הכולל גם חומרי גלם בכשרות מפוקפקת, וכל אלה יובילו דווקא לירידה ברמת הכשרות ולא לעלייה ביעילותה'.
פרמטר שלישי, הוזלת מחירים. 'תחרות בדרך כלל גורמת להורדת מחירים. בכשרות לעומת זאת לא ניתן להוזיל את המחירים בלא לפגוע באיכות הכשרות, זה משחק סכום אפס. מחיר הכשרות כעת מגולם בעיקר בשכרו של המשגיח שגם כיום איננו גבוה במיוחד והדרך היחידה להוזיל את המחירים היא להפחית את מספר השעות שהוא נוכח בעסק וההפחתה כמובן תפגע באיכות הכשרות למעשה.
בשאר התחומים ההנחה היא שהחברות לא יפגעו באיכות המוצר לשם התחרות שכן הציבור יימנע מלרכוש את מוצריהם, אך בכשרות לציבור אין שום דרך לשפוט את איכות הכשרות שכן המוצרים נראים בדיוק אותו דבר אף אם המשגיח היה נוכח בעסק שעה אחת ביום ואף אם לא היה נוכח כלל, וממילא אין שום חסם המונע מהכשרויות להוזיל את המחיר באמצעות פגיעה באיכות הכשרות'. וכנראה על זה בונים פקידי האוצר ופקידי משרד הדתות שחושבים שזה יוביל להוזלה בעלות המחיה או ביוקר המחיה. ימים יגידו.
'גורם נוסף לייקור הכשרות במהלך ההפרטה הוא הצורך של מערכות הכשרות לממן את המערכת עצמה. כיום מערכות הכשרות של הרבנות משתמשות במשאבים של המועצות הדתיות, שירותי מזכירה ורואה חשבון, רכבים, משרדים. הפקעת יכולת השימוש במשאבים הללו תגלגל עלויות נוספות לפתחם של העסקים והצרכנים בסופו של דבר'. על ההשלכות הכספיות של ההפרטה על מערך הכשרות אנחנו נראה בהרחבה בנספח הכלכלי בהמשך.
פרמטר רביעי, כפל כשרויות. לעומת תחומים אחרים שבהם לאחר הפרטה על הצרכן לבחור בשירותיו של אחד מן הזכיינים ומתוך כך היא גורמת לתחרות ולהורדת מחירים, בתחום הכשרות תגרום ההפרטה פעולה הפוכה. כאשר יהיה השוק רווי בגופי כשרות מגזריים בלא כשרות בסיסית המקובלת על הציבור הרחב יזדקק כל בעל עסק לשלם לכשרויות שונות כדי להרוויח מגזרים שונים ככל האפשר ובכך יעלו מחירים של המוצרים בפועל'.
'כשרות לשם שמים. לעומת תחומים אחרים שבהם ניתן למדוד את טיב השירות במוצר המוגבר בתחום הכשרות אופן הכנת האוכל לא פחות חשוב והוא חייב להיות מלווה ביראת שמים גדולה. לשם כך על הצרכן לסמוך על אמינותו וישרותו של גוף הכשרות. קשה מאוד לצפות מגוף כלכלי, שכל תוספת של העסק המושגח על ידיו מגדילה את רווחיו, לעמוד על חומות הדת גם כאשר הדבר לא יהיה רווחי לו. האם כאשר יעמוד גוף כזה בפני פרשת דרכים' – ורבותיי, אני אומר לכם, בפרקטיקה הרבה טובים ונאמנים וישרי דרך ויראי שמים נופלים בתחום הכשרות, נופלים, מה לעשות, לא עומדים בפיתוי.
'האם כאשר יעמוד גוף כזה בפני פרשת דרכים שבעטיה הוא עלול להפסיד עסקים רבים, לדוגמה הימצאות חומר גלם חדש וזול שיש ספק בכשרותו, שיקוליו יהיו אך ורק שיקולים הלכתיים וציבוריים טהורים? החשש קיים במיוחד כאשר מדובר ברשתות גדולות ומפעלי תעשייה שהפיקוח עליהם מכניס כסף רב למערכת הכשרות'.
בהסתייגויות שאני הגשתי יש הרבה מחיקת המילים 'כשרות בלבד', 'שיקולי כשרות בלבד', למה? כי יושב אצל האנשים, שטחיים, רדודים, אני ממעט, אני אעצור פה, לא אוסיף להם עוד תארים, שכביכול יושבים ברבנות, הרבנות האורתודוקסית המחמירה, אם הייתם יודעים כמה אנשים לא מעזים לסמוך על ההכשר של הרבנות. בצער אני אומר את זה, לא בגלל שהם כביכול רוצים להחמיר.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
רגע. ההבדל ביני לבין אותו אחד שישב פה ויצא, שהסתכל רק על הכת שלו המצומצמת, האידיאולוגית שלו, כשהציק לי גם כשהוא היה במשרד המשפטים –
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
אני לא אומר שם. במשרד המשפטים, והסתכל רק אידיאולוגית פוליטית לקבוצה הקטנה שלו, אני דואג לעם ישראל. בהשקפת העולם שלי אני לא דואג לכשרות שלי, אני יודע מה לאכול ואני יודע מאיפה לרכוש, אני דואג לעם שבשדות, כי הם רוצים, לא בגלל שאני מנסה לכפות עליהם. אני יודע מה הפרקטיקה של החיים בחוץ. אני מסתובב בסופרים, אומרת לי אישה, שאם אני אראה אותה בעיניים השיפוטיות, לצערנו הרב, של החברה הישראלית, מיד אנחנו מתייגים אותה לפי המראה, לפי הלבוש, שספק אם היא אוכלת כשר, היא אומרת לי: תגיד לי, ההכשר הזה אמין?
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
קורה כל יום. לא יודע אם זה יקרה מחר, כי יהיה בלבול אחד גדול, אני לא אוכל להגיד לה, כי אני לא אכיר. יכול להיות שיהיו 20 גופי כשרות.
היו"ר משה טור פז
¶
חבר הכנסת מרגי, אם אנחנו מנהלים פה דיון ענייני, אני חושב שזה ככה, אם נגלה בעוד שנה - - -
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
אבל כשאני בא בבוקר ואני אומרת ליושבת ראש הוועדה, מתוך דאגה, ידעתי מה הולך להיות לה, אני אומר לה: תשמעי, עצה, קחי עשר דקות ובואי ניכנס למשא ומתן. יכול להיות ארבעה סעיפים שהם דקלרטיביים והם לא פוגעים בשלוש הרגליים המרכזיות, יכול להיות שהיינו גומרים, לא, אין סיכוי, לא משנָה כלום. אז איזה דיון ענייני? אני נואם את זה כדי שזה יהיה בדברי הימים, כשיבואו התלמידים וישתו את המים הטובים ולא את המים הרעים, שלא יחובו חובת גלות. אני אומר את זה מדם ליבי.
היו"ר משה טור פז
¶
ברשותך, אני אשאל אותך שאלה, בעוד שנה או בעוד שנתיים, ובטח יש לך כבר ניסיון של חוקים שאתה יכול ללכת אחורה ולומר חשבתי א' וקרה ב', אם תגלה שחלק מהתחזית שאנחנו קוראים כאן לא רק שלא יתממש, אלא קרה הפוך. נגיד נגלה שבמקום 60% מהחברה הישראלית שצורכת כשרות יש לנו 70%, 80%, זו טעות שתהיה מוכן להודות בה? לבוא ולומר: טעיתי?
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
מי שמכיר אותי יודע שאני יודע לומר טעיתי, התבדיתי והלוואי ואתבדה. הנה אני אומר לך כבר בפתיח, הלוואי שכל נאום התוכחה שלי וכל מה שאני קורא אני אתבדה, אבל מה לעשות? אני נשען לא רק על חוכמתי ובינתי, מה לעשות שהייתי 11 שנה יו"ר מועצה דתית דומיננטי. סליחה שאני מעיד על עצמי, יעידו מי שמכיר אותי, שהרבנים האצילו עליי את כל הסמכויות וניהלתי מערכת כשרות. הייתי שר דתות בארבע שנים וקצת יותר, כשניסיתי לעשות את מה שאנחנו מדברים ופקידי האוצר אפילו לא העזו לחשוב. עשיתי רה ארגון, שתבין, הם היו מוכנים לתת לי מאות מיליוני שקל לרה ארגון ולכיסוי גירעונות של המועצות הדתיות ועשינו זאת, בתחום משגיח-מושגח - - -
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
סליחה, משגיח-מושגח לא נתנו לנו לגעת, תעזבו את זה ככה, תעזבו את זה ככה. אני אומר לך - - -
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
אני אומר לך עדיין, אם הייתה לי תחושה שהיה פה שיפור של מערך הכשרות חצי מהדברים לא הייתי אומר. אין פה שיפור של מערך הכשרות, יש פה, כפי שאני אומר, תחרות, יש פה ביטול המונופול וכניסה של גופים נוספים לתוך המערכת שלא בהכרח עניין הכשרות מעניין אותם. אין פה שיפור מערך הכשרות, איפה, תראה לי בכל הרפורמה הזאת איזה התייחסות, העמדת כלים טכנולוגיים לטובת זה, או העמדת פתרונות טכנולוגיים, או הקמת מערך הדרכה. איפה? דיבור על התקינה ברבנות הראשית.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
אז הנה ידידי מהאוצר, לא יודע את השם, אני אחר כבוד אומר, אמרתי את זה, מוני, איפה מוני? אמרתי למוני, מנכ"ל המשרד לשירותי דת, מהפרקטיקה שלי, אחרי שהחקיקה הזו תעבור ואתה באמת תרצה את התקנים ואת התקציבים וזה, אתה תפגוש את אנשי האוצר במסדרון, תגיד להם: אה, רפורמה, הם יגידו לך: תזכיר לי מי אתה. אני אומר את זה בהקצנה: תזכיר לי מי אתה, דיברנו על זה?
אז אני אומר לכם, בכל הכנות ובכל הצער, לכן, משה, הלוואי שהדיון היה ענייני, הלוואי שהיה משא ומתן. הלוואי שהיה גם תוך כדי חקיקה. היא לקחה מה שטוב לה כשהארנו את עיניה, מה שלא טוב לה היא לא לקחה.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
בוא נמשיך, בוא נראה. פרמטר שישי, 'קיטוב הכשרות. חזון הפרטת הכשרות צופה שבעקבות מגוון הכשרויות הגדול ייאלצו הצרכנים להיות צרכנים חכמים ולברור את הכשרויות המתאימות להם מבחינת רמת הכשרות, כך יוביל המהלך לתחרות בריאה באיכות הכשרות. אמנם חזון זה אינו מביא בחשבון את השלכותיה המעשיות של תחרות כזו. במערכת הכשרות ישנם שני קטבים, מן העבר האחד עומדים עסקים הפונים לציבור המסורתי, שלגביו כל תעודת כשרות מספיקה, גופי כשרות שינסו לפנות לעסקים אלה יתחרו ביניהם בהורדת רמת הכשרות ושימוש בקולות ודחקים שונים שספק אם ראוי להשתמש בהם כנוהל ציבורי'.
'מן העבר השני עומדים עסקים הפונים לציבור המקפיד יותר. כדי להתחרות על עסקים אלה ינסו גופי הכשרות למתג את עצמם כמהדרין תוך שימוש בחומרות והידורים שונים שספק אם הם באמת נצרכים מבחינה הלכתית. אם כיום מרבית הציבור מספקים בחותמת כשרות של הרבנות, ואף רבים מאלה שמקפידים בביתם על רמה גבוהה יותר – '
תדע לך שהיה תהליך בשנים האחרונות שחלק גדול מהחרדים שיצא מוניטין לרבנויות מסוימות, לא על חומרות, על תפקוד, על הקפדת יתר - - -
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
כל זה עלול ללכת לאיבוד. 'ואף רבים מאלה שמקפידים בביתם על רמה גבוהה יותר מסתפקים בכשרות בסיסית בעת אירוח או הזמנה לאירוע. לאחר הפרטת הכשרות כאשר השוק יהיה מוצף גם בכשרויות מפוקפקות כל אחד יהיה חייב לבחור לעצמו אילו כשרויות הוא אוכל ובאילו הוא לא נוגע, זאת כאמור בשעה שרף החומרות שהוטמעו עם השנים כרף בסיסי אף הוא יעלה'.
ואני שואל שאלה, שאלה בפרקטיקה, ידידי מר טור פז, מאחר שאתה היחיד שמקשיב לי ומאתגר אותי, השאר מקשיבים ולא מאתגרים, אז אני שואל אותך, ויקומו גופי הכשרות ויהיה רב עיר או רב מועצה או רב יישוב, אתה יודע מה זה כי בְאַפָּם הָרְגוּ אִישׁ?
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
אז אתם שואלים את המושג כי באפם הרגו איש? אלה שאתה שואל אותם: תגיד לי איך זה, והוא עושה לך, עיקמו את האף, זה באפם הרגו איש. הוא לא אמר כלום, רק עיקם את האף, הרג אותו. ותהיה תופעה כזו, תהיה תופעה שרבנים, הם לא הולכים לישון אחרי הרפורמה, הם ממשיכים להנהיג את הקהל שלהם, הם יטילו דופי בגופי כשרות רבים.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
אבל יש לי רבנות ממלכתית. אדם בוחר לעצמו, אבל הרוב המכריע של שומרי הכשרות הולך אחר הרבנות, גם חלק מהמחמירים הולכים על הרבנות.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
בתחומים מסוימים כן. אני לא יודע עד כמה אתה מאזין לתכניות רדיו, מורשת ורדיו קול חי כשעולים מומחי כשרות מכל הסוגים, כולל של הציבור הדתי לאומי, והוא שואל אותו: יש לי מוצר כזה וכזה של הרבנות, הרבנות הזאת, אתה יכול לסמוך עליה. המפעל הזה, החומר הזה, לא בעייתי, אתה יכול לסמוך על הרבנות.
היו"ר משה טור פז
¶
נכון. כבר היום בעצם יש התחלה של תחרות כי אנשים אומרים שהם יילכו לרבנות הזאת כי שם יש – אנחנו פשוט רוצים יותר מזה.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
לא, זה מודעות גבוהה, זה לא התחלה של תחרות. 'כאשר השוק יהיה מוצף גם בכשרויות מפוקפקות כל אחד יהיה חייב לבחור לעצמו אילו כשרויות הוא אוכל ובאילו הוא לא נוגע. זאת כאמור בשעה שרף החומרות שיוטמעו עם השנים כרף בסיסי אף הוא יעלה והפערים בין הכשרויות יגדלו. קיטוב זה יוביל גם לקיטוב באומה', כאילו לא חסר לנו, 'כאשר פערי הכשרות בין המחמיר למקל לא יהיו ניתנים לגישור לשם מפגש משותף, מצד המחמירים יתרבו השאלות הלגיטימיות של קולות שבהם נוקטות – '.
אני אומר לכם, מכת בכורות, עוד מושג מושאל, במכת בכורות לא היה בית אשר אין בו מת. כמושג מושאל, היום אין בית שאין בו חוזר בתשובה ואין בית שאין בו חוזר בשאלה. לכל אלה שרועדים מפחד, אני גם אומר, אין בית שאין בו חוזר בשאלה. להרבה משפחות שרחוקות וללא מושג, יש להם בן, חתן, בת, כלה, קרוב משפחה שומר כשרות, ואז אוכל אצלו או לא אוכל אצלו. עד שגמרנו עם זה ועד שהתחלנו להתרפא מזה - - -
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
אז גמרנו את זה, תאמין לי שגמרנו. הכשרות הפכה להיות, בגלל שהיא מוכרת, היום למצוא מוצר מהדרין, מוצר כשר, הוא מוצר מדף זמין. פעם, בשנות ה-70, 80, כשהתחיל תהליך ההתחזקות היית רואה, כמו שיש בחו"ל, בפריז סופר כשר, ככה היה צריך להיות סופר מהדרין, היום יש סופר מהדרין, למה? כי אתה מוצא את זה כמוצר מדף, וזה למה? כי זה מוכר, לא בגלל שמישהו שם לו אקדח לרקה.
'מצד המחמירים התרבו השאלות הלגיטימיות של הקולות שבהן נוקטות מערכות הכשרות המקלות שתתבטאנה לדוגמה בהיתר להשתמש בכלים המקלים - - -
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
זה אחרי שגנבתם שמונה שעות של דיבור. סליחה שאני משתמש בביטוי הזה, גנבתם, וסליחה שאני עושה הכללה.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
יש דין ערבות הדדית. אני משלם מחירים כאופוזיציה על התנהגות של חלק מחלקי האופוזיציה. אתה תשלם, מוסי.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
'גם מצד המקלים, כאשר יהיו מעוניינים לצרוך רמת כשרות גבוהה כדי לאפשר את המפגש המשותף יתעורר קושי להבחין ברמתן של מערכות הכשרות השונות ולהתאימן לרמת הכשרות שהמתארח נוהג בה'.
'פרמטר שביעי, אכיפה. פעולת ההפרטה גורמת להעברת הכוח מידי נותן השירות לידי הצרכן משום שנותן השירות מודע ליכולתו של הצרכן לעבור בכל רגע אל המתחרים. כדי שהצרכן יישאר נאמן לנותן השירות על האחרון לספק את השירות לשביעות רצונו של הצרכן. בתחום הכשרות מצב זה יוביל לפגיעה חמורה ביכולת אכיפתם של נוהלי הכשרות. אם בשעה שהרבנות הראשית היא היחידה המוסמכת לתת כשרות מרחף מעל בעל העסק האיום בהסרת הכשרות ופרסום הפקעת הכשרות מהעסק הכרוך בפגיעה כלכלית'.
'לעומת זאת כאשר בשוק יהיו גופי כשרות רבים הרשאים לספק שירותי השגחה מקל האיום יעבור לידיו של בעל העסק שיידע שתמיד ביכולתו לקבל כשרות ממערכת אחרת אם לא ימצאו מעשיו חן בעיני נותן הכשרות. מדובר בפגיעה בהיררכיה הבסיסית ביחסי משגיח-מושגח שבה בעל העסק הוא זה שזקוק להשגחה ולא להיפך. פגיעה זו תמוטט לחלוטין את יכולת הפיקוח במדינת ישראל'.
שרון רופא אופיר (ישראל ביתנו)
¶
מוסי, טוב שהגעת, כי אני באתי לפה ואף אחד לא התייחס אליי. זה ממש יפה.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
הייתה התייעצות בחוץ, חבריי הגיעו עם איזה תובנה, אז אני אעביר מהזמן שלי לחבר הכנסת יעקב אשר לומר את המסקנות. חבר הכנסת אבי מעוז יאמר את מה שיש לו לומר ואני אחתום באיזו אמירה לפרוטוקול.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
לא, אנחנו לא מקדימים כלום. אני רוצה, אדוני היושב ראש, ברשותך, שתי דקות, אולי אפילו פחות, ואתה יודע מה? אני דווקא שמח שאתה יושב בראשות הוועדה בגלל ש - - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אני אגיד לך גם למה. אתה יודע, יש הרבה מאוד דברים שבסוף אדם נמדד בצורה ובהסתכלות האמיתית שלו על הדברים. אני רוצה לומר שאנחנו הגענו למסקנה, דבר אחד, גם לאחר שהגשנו, חבריי ואני, גם בש"ס, גם ביהדות התורה, גם בציונות הדתית, הגשנו הסתייגויות שרובן ככולן היו ענייניות, היו כמה מהן דקלרטיביות, מחאתיות, שגם הן לגיטימיות לגמרי, אנחנו רצינו למצות בתהליך הכוחני הזה שעברנו כאן בכנסת את זכותנו בצורה הטובה והנכונה והמיטבית ולא ברמה ירודה ועשינו את זה באמת בצורה הכי טובה. לצערי הרב יושבת ראש הוועדה, יושב ראש הכנסת, שהוא ידיד טוב שלי, והייעוץ המשפטי לא מאפשרים לנו לעשות את העבודה שלנו בצורה הנכונה, במידתיות, למרות שהצענו הצעות אין ספור לעניין הזה.
לכן אני אומר דבר אחד, אנחנו מטפלים פה ברפורמה שנוגעת להרבה מאוד אנשים בדברים הכי חשובים שלהם, זה כמו הצורך לנשום כך הצורך לאכול כשר. יש הרבה מאוד אנשים, ואני שמח שעדיין הרבה מאוד אנשים מכלל ישראל מרגישים את זה ככה מתוקף האמונה שלהם, ויש הרבה מאוד אנשים, לצערי הרב, שלא מבינים את זה. מה שסבא שלהם הבין, מה שסבא רבא שלהם הבין, כשהיו ברוסיה או כשהיו בפולין או כשהיו במרוקו, הם ידעו שהמטבח היהודי זה עצם הלוז של האדם היהודי.
אבל מאחר שאנחנו רואים את ההתייחסות הכוחנית הזאת ומה שעשו גם עם מחיקת ההסתייגויות של חברי מהליכוד, וגם בהתייחסות אלינו, למרות שאחרי כל מה שכתבנו בצורה הכי מקצועית בעולם באים ואומרים שהיה פה דיון לא מקצועי וכו', אין לנו צורך מבחינתי להמשיך בהסתייגויות ולנמק אותם. אף אחד גם לא שומע, הנה, אתה רואה, השאירו אותך בודד במערכה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
בקיצור, אדוני היושב ראש, אני מלא בוז להחלטות שהתקבלו היום בעניין הזה שלנו. היינו הוגנים לאורך כל הדרך, לא נותנים לנו לעשות את עבודתנו הנכונה, אני אומר רק דבר אחד, גם למתן כהנא, גם לאיווט ליברמן, אתם מצליחים לרשום את עצמכם בדפי ההיסטוריה של מחריבי המוסד שהקימו בזמן המנדט הבריטי. הבריטים הקימו את הרבנות הראשית, כמובן הקימו אותה גדולי עולם, אבל הבריטים נתנו לזה הכרה, אתם בועטים בדבר הזה, בושה תכסה את פניכם וכלימה תכסה את ההיסטוריה העגומה שלכם.
אני מההסתייגויות בתהליך הזה פורש תחת מחאה גדולה וחריפה. אנחנו לא מוותרים על שום הסתייגות שלנו כמובן, אני מקווה שיצביעו על כולן.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אני פורש מההנמקות תחת מה שנקרא הנוהל החריג שהמציאו אותו היום, דבר שהוא חסר תקדים בוועדות הכנסת ואת זה אתה יודע כוותיק בוועדה.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
תודה רבה. אודה על האמת, תהליך ראשון שלי בכלל בחקיקה, אני חדש פה, כידוע לכולם, ואני מאוד מאוד נבוך ומתבייש. כל התהליך הזה מראשיתו היה לי נראה לי פגום, היה נראה לי לא טבעי, אין מקום לרפורמה במערך הכשרות בחוק ההסדרים, שום היגיון בעולם. גם ההיגיון המשפטי של היועצת המשפטית של הכנסת אמר את זה, ובכל זאת הממשלה והקואליציה המשיכו בדורסנות שלהם. גם כשפרק העיצומים - - -
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
בטח, יש גבול להתבזות, ואני לא רוצה להגיד את המילה הגסה שאמרתי בשבוע שעבר על התהליך.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
זה לא על מוסי. אז חכה. אבל יש גבול להידרדרות שהכנסת הזו מידרדרת. אתה יכול לעדכן אותנו מהפוליטבירו מה הוחלט? עם הקמת הממשלה בוטל הגלסנוסט, אני מבין.
היו"ר מוסי רז
¶
יושבת ראש הוועדה, חברת הכנסת מלינובסקי, אומרת שבעצם קרעי התחייב להגיש הסתייגויות עד שבע בערב ולא הגיש אז אין לו הסתייגויות.
היו"ר מוסי רז
¶
הבנתי מה אמר חבר הכנסת אשר, אני מעריך את זה מאוד. עכשיו אני אקשיב ואבין מה אומר חבר הכנסת מעוז.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
אוקיי, תודה. הממשלה המשיכה עם הדורסנות שלה גם כשהתברר לה שהחוק לא מושלם, פרק העיצומים לא הוכנס לתוך החוק. אני לא חושב שבגלל רשלנות הממשלה, אלא בגלל שפשוט לא היה מספיק זמן והייעוץ המשפטי של הכנסת, זה אחד הדברים שהוא עשה בצדק, לא הסכים לקבל את פרק העיצומים שהוגש מאוחר מדי ולמרות הכול, למרות שהחוק הזה הוא לא מושלם בלי פרק העיצומים בכל זאת ממשיכים בחקיקה הדורסנית.
השיא הגיע היום. הגשנו הסתייגויות, כל ההסתייגויות שלי הן ענייניות ביותר, הן לגופם של דברים, לא תמצא שם אף הסתייגות שהיא לא לגופם של דברים ולכן ההסתייגויות שלי בעינן עומדות, אבל אני במשחק הזה, כפי שהוא שוחק היום, ההחלטות משתנות, חדשות לבקרים משתנות ההחלטות ואחרי זה יושבת הראש קוראת לנו ומגיעה איתנו להסכמה ואחרי זה היא חוזרת בה מההסכמה הזאת, או מבהירה אותה, שזה לא בדיוק מה שהיא הבינה. אנחנו במשחק הזה כבר לא משחקים, הדורסנות של הקואליציה הגיעה לשיא.
לי קשה להעיד על שיאים כי אני לא ותיק פה, אני חדש פה, אבל איך הייעוץ המשפטי מכופף את כל הייעוץ המשפטי כדי לעמוד בלוליינות שצריך לעשות כדי לעמוד בלוחות הזמנים שהממשלה הכתיבה לעצמה זה פשוט לא יאומן. לכן אני מבחינתי פורש מהמשחק. ההסתייגויות על כנן עומדות והוועדה תקבל את ההחלטה שהיא תקבל. תודה רבה, אני מודה לך ואני מודה לכל החברים שהשתתפו.
אני רק רוצה לציין עוד נקודה אחת, אני השתתפתי בכל דיוני הוועדה, לכל אורך הזמן הזה ואני הייתי מוכן להשתתף אפילו עוד יותר, לא נתנו לי לדבר מספיק, קיצצו את דבריי, לא היה מספיק זמן להתייעץ עם הגורמים המקצועיים ולמרות הכול אני התייחסתי בענייניות לכל ההסתייגויות וחבל שככה מחוקק חוק שהולך להפוך את דמותה ופניה של מדינת ישראל ולמחוק את הכשרות הממלכתית מעל פני האדמה. תודה רבה.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
שמעתי את דברי חבריי ואת הצעתם, אבל לפני שאני אקבל החלטה אם אני מפסיק את ההנמקה שלי, כי יכול להיות שאני לא אספיק בזמן, השבוע הייתה אצלי מכרה, או חברה לעבודה, תקראו לזה איך שאתם רוצים, תל אביבית, לא דתייה, אפילו חילונית מוצהרת, שהבת שלה התחתנה, ואמרתי לה: נו, ו-? מי ערך את החופה? היא אומרת לי הרב של צהר, אמרתי לה: תעשי לי טובה, תרימי אליה טלפון תשאלי אותה כמה היא שילמה, היא אומרת לי חינם, אמרתי לה שאין חיה כזאת, שתבדוק. היא מתקשרת, חוץ מהאגרה ופתיחת התיק לגוף היא שילמה – מוסי, תשמע את זה, מדברים על צהר, נאורות, שקיפות, אוויר צח מעורב עם מנטה ואקליפטוס חודר דרך הנחיריים לוורידים ולעורקים עד שאתה מרגיש אותם בשרירי הבטן, האווירה הנעימה הזאת, היא שילמה על פתיחת תיק את כל האגרה והיא נדרשה לשלם לרב עורך החופה עוד 1,000 שקל.
זה גוף שהולך עם ומרגיש בלי. הוא רב יישוב שהקים ארגון כלכלי ועכשיו הוא נכנס לקטע של הכשרות. אותם דברים שיש בנישואים יהיה בכשרות. זה גוף כלכלי בצדו עומדת אג'נדה של שיגעון גדלות של אדם אחד שקם כנגד כל מי שלא מסכים איתו בהיסטוריה שלנו.
עכשיו אני רוצה לומר לגופם של עניינים, אני אקבל את הצעת חבריי, אבל תוך כדי השמעת מחאה חריפה וקולנית, ואני אומר, מה שנעשה כאן בכנסת בחמישה חודשים האחרונים, הייתי בקואליציות והייתי באופוזיציות, הייתי כאן והייתי שם וראיתי מכאן וראיתי משם, לא הייתה דריסה כוחנית כזו. אני מבין, מוסי, תמיד באופוזיציה אתה הרגשת שהלכו נגד הראש שלך בהצבעות או בתהליכים, אבל בחיים בחיים בחיים, ישבנו פה ימים ולילות על הסתייגויות מגוחכות, צחקו לנו בפנים, הייתי יושב ראש ועדה, כשפגעו לי בכל הקדוש לי ובכל היקר לי וישבתי ואפשרתי זכות דיבור, ולא מחיתי. אולי אני נענש על זה עכשיו, אפשרתי בשם חופש הביטוי, חופש הדיבור. בכל מה שקדוש לי אמונית, דתית.
ישבו פה חברות כנסת וחברי כנסת, חלקן היום שרות ואמרו את הדברים הכי פוגעניים כלפיי וכלפי מה שאני מייצג ואפשרתי זאת. מה הפחד? ארבעה חודשים הפחד מנהל את הבית הזה. ואני אומר את זה במחאה. תקנון הכנסת נרמס, נטחן, מסמיק. אני לא מבין מה הבעיה, נקבע יעד להצבעה על חוק ההסדרים והתקציב בכנסת, מה הבעיה אם יהיה עוד יום אחד? ברפורמה פוגענית, רפורמה שכולה אג'נדה, שיהיה חופש ביטוי לתת לשחרר לפרוטוקול, שיאמרו דברים? אז גוזלים גם את הדבר הבסיסי.
ואני אומר לכם, הייתי שר דתות, ישב פה יועץ משפטי שעבד במשרד המשפטית והתנהל באג'נדה פוליטית. אני אספר את הסיפור הזה ובזה אני אסיים, סיפרתי לך את זה, מוסי, היום, אני רוצה שזה ייכנס לפרוטוקול, מגובה בשמות ועובדות. נבחרתי ב-2009 להיות השר לשירותי דת, רק שירותי הדת היו בתוך המשרד שלי, כל המקומות הקדושים, רבנות, בתי הדין, לא היו אצלי. זה היה אחרי הפירוק. פוגש אותי בכנסת חבר הכנסת זבולון אורלב שהוא ידיד, יש לי הרבה הערכה אליו, הוא אמר את זה בתמימות, הוא לא ידע שהוא אומר דברים קשים, הוא אמר לי: יעקב, כדאי לך לשתף איתי פעולה, תראה מה קרה לאיציק כהן קודמך, אמרתי לו: מה קרה לו? הוא אומר לי: אתה יודע למה הוא לא נבחר? אני ייבשתי אותו, לא נתתי לו לעשות מינוי אחד, שאלתי אותו: איך? הוא אומר לי: מה, אתה לא יודע שכל הלשכה המשפטית שלך בדתות היא שלי, היא סרוגה, היא מפד"ל?
ואכן הרגשתי את השבט. כשאומר יועץ משפטי, שהיום הוא מנכ"ל הרבנות, הוא אמר זאת, אני יכול להביא עדים: אני לא אאפשר לש"ס לעשות מינוי אחד. למה אני אומר את זה? אני אגיד לכם למה אני אומר את זה, לא כדי לסגור חשבון, אני אומר לכם איך אנחנו, אני אתאמץ לנהוג כפי שנהגו בי. ואני אומר, תקשיב טוב, תקשיבו, חברים, באתי עם זה למייק בלאס, המשנה ליועץ המשפטי, סיפרתי לו את זה, הוא אמר לי: לא יכול להיות, הבאתי לו ראיות. הבאתי לאותו יועץ משפטי שני תיקים זהים, תיק עם כיפה שחורה ותיק עם כיפה סרוגה, זה גלאט וזה טריפה, לא אישר אותו.
אמרתי לשרית דנה, היא הייתה המשנה ליועץ המשפטי, אזרחי, מה שהיה אחר כך דינה זילבר, אני מרים לה טלפון, אני אומר לה: אני את המשכורת שלי, שזו הפרנסה שלי, אני לא הקמתי עמותות, אין לי חברות כלכליות, אני לא מתרועע עם עשירים שיממנו אותי, אני הולך להשקיע ביועץ משפטי פרטי שלי, אני לא נשען על הייעוץ המשפטי שלכם, בואי קחי אותו מפה. היא אומרת לי: אתה מטורף, אין דבר כזה, אמרתי לה: יש דבר כזה, זה מה שיהיה ממחר. היא אומרת לי: תעשה טובה, תחכה, אני אבוא למשרד נעשה פגישה. היא באה, אני מציג לה את הראיות.
אני באתי משכונה ד' בבאר שבע, אני יודע איך מגיבים בעולם התחתון. אני מביא לה ראיות, שחור ולבן, היא אומרת לי: אין דבר כזה, אין דבר כזה. אני מסתכל לה בלבן של העיניים, היא אומרת לי: מה אתה רוצה? אני אומר לה: לעבוד. היא אומרת לי: אני אדבר איתו, הוא ישתף איתך פעולה. יענו תעזוב את העובדות, זה לא מעניין אף אחד.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
רבותיי, הנה אני אומר לכם, אתם יודעים מה אתם עושים? אתם שחרדתם כל כך לשלטון הפקידים ולמערכת המשפט, אתם עולים עם די-9 על כל סוגיית הייעוץ המשפטי, אתם עולים עם די-9 על כל הכללים. אתם שפטתם את מוטי יוגב כשהוא אמר די-9, אתם מבצעים. הוא רק אמר, אתם עולים עם די-9 על התקנון, אתם עולים עם די-9 על הכנסת, אתם עולים עם די-9 על כל היועצים המשפטיים, על כל הגורמים המקצועיים, סתמתם להם את הפה באימה ופחד, לא אפשרתם להם לדבר. ומי שעולה עם די-9 על הכנסת זה יתפוצץ לו בפרצוף.
אני אומר לכם, אנחנו נאמץ את השיטה הזו שלכם. אני אומר את זה בצער, אני קורא לראשי המפלגות שלנו באופוזיציה, אנחנו נאמץ את השיטות שלכם, אנחנו נאמץ את הנורמות שאימצתם, ואם יבוא אליי אי פעם פקיד בתפקידיי ויגיד לי: תשמע, זה לא במבחן הסבירות, אני אדחוף אותו מאמת הבניין ואעיף אותו לכל הרוחות. תתביישו לכם, שודדים, גנבים, רמסתם כל מינהל תקין.
וחבל, מוסי, שאתה דווקא אדם ערכי, אני מחזיק ממך, דווקא במשמרת שלך יוצא לי לומר את הדברים הקשים. אני יודע מה אתה מרגיש. חבל שהיא לא יושבת פה וחבל שמיקי לוי לא יושב פה וחבל שהייעוץ המשפטי של הכנסת לא יושב פה, כי אתם עליתם עם די-9 היום על הכנסת. אתם הרסתם כל נורמה של חקיקה, כל נורמה של משטר תקין כאן בכנסת. הדברים האלה לא יישכחו, נרשמו בפרוטוקול ואנחנו נמנף אותם. את הקו האדום שלנו אנחנו נשרטט עוד פעם. בזכותכם. תודה.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
אני מודיע, אני לא מפסיק את הדברים שלי, אני מקדיש את זה עד עשרה לשמונה לדקות דומיה לזכרה של העבודה הפרלמנטרית התקינה.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אני חייב להגיד מילה אחת לרוני, בעקבות מה שאמר כאן חבר הכנסת אבי מעוז, אדוני היושב ראש, אני לא רוצה שזה לא יישמע בפרוטוקול ואני הבטחתי להשלים מילה.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אני אומר את זה גם לאבי, בעקבות הדברים שאמר כאן חבר הכנסת אבי מעוז, ועוד דברים שנאמרו פה, באווירה שהילכו אימים פה מול משרדי הממשלה, אנשים שאני מאמין ביושר שלהם ובמקצועיות שלהם, לא נתנו להם לדבר, לא נתנו להם לבוא, הם גם לא היו מעוניינים, אנחנו גם לא רוצים להזיק להם. אם לא שאנחנו דרשנו מהם להגיע, מהוועדה, הם לא היו מגיעים לפה, לא היה מגיע לפה יושב ראש המועצה הדתית בירושלים שנמצא פה בכל הדיונים מאז שהזמנו אותו והוא השכיל אותנו מאוד ותרם הרבה בהערות המקצועיות שלו. ועכשיו תבינו כמה זה היה חסר שאף אחד שבפועל, גופי כשרות שעושים את זה, לא היו פה.
אבל אני כן רוצה להגיד לך, זה נכון שהממשלה צריכה להציג עמדה אחת, זה נכון, אני מבין את זה שלא יכול להיות שפקידים – מותר לכם. אנחנו טוענים שצריכה להיות שקיפות גם במשא ומתן לפני זה, אבל כשהוא מגיע לפה, כשמגיע לפה עובד ציבור בכל רמה שלא תהיה, בכל דרגה, ואני שואל אותו שאלה, אנחנו שואלים אותו שאלה על המקצוע שלו ואז אומרים לו לא להגיד? אני לא אומר, העמדה צריכה להיות אותה עמדה, אבל אני שואל אותו על עמדה מקצועית, האם כך וכך, האם בנושא כזה, השער השלישי, גורם לך לבעיות? כמפקח על הכשרות אתה רואה בעיה? האם זה נכון או לא? אתה לא יכול למנוע ממנו להגיד את זה. זה לא קשור לעמדה של משרדי הממשלה בנושא הכשרות. וזה דבר שזה מאוד השתלב באווירה פה.
ואני רוצה להגיד לך עוד מילה אחת. הסיום של החוק הזה אצלך, במשמרת שלך, אבל אני לא מבקש ממך, לא להאמין בכשרות, ודאי גם לא להבין בכשרות, יכול להיות שאתה גם לא צרכן כשרות על אף שאני יכול להגיד לך שגם אם אתה טבעוני או צמחוני עדיין יכולות להיות לך הרבה בעיות של כשרות ולו רק כדי שבאמת תדע שאתה טבעוני, ולא כמו אותה בחורה שבסוף התברר שהייתה אלרגית לחלב ובכל זאת הביאו לה חלב, אתה חושב שאתה באמת לוקח דבר שהוא נקי ובסופו של דבר הוא לא נקי. לפעמים כל ההכשר הוא להגיד לך, למשל דבש דבורים טהור לא צריך כשרות, הוא לא צריך כשרות, דבש טהורים טהור, אבל מה שכן צריך זה לדעת שהוא באמת טהור, שהוא באמת נעשה, שאין בזה דברים אחרים, אין מרכיבים אחרים ועוד דברים כאלה, ואם אתה רוצה אז גם שלא עברו עליו על חוקים של שעות מנוחה ולא עשו התעללות.
מי שקונה כשרות יודע שיש עוד כמה דברים בדרך, הניקיון, המרכיבים האמיתיים. מי שקונה יודע, ותדע לך שהכשרות בחוץ לארץ לא הייתה מחזיקה מעמד, בגלל שאין קהל. קח את ארה"ב, היום בארה"ב יש הרבה שדורשים כשרות, אבל אנחנו מדברים גם על 20 שנה ו-30 שנה קודם, היהדות החרדית הייתה פזורה מאוד, מי שהחזיק את הכשרות והכשרות שם הופצה בכל מקום, מי שעשה את זה היו אנשים גויים, בגלל דברים אחרים הם לקחו את הכשרות, בגלל שהם ידעו מה הכשרות נותנת לך, איזה אמינות.
ואתה, אני מדבר איתך על דבר אחד, זכויות אזרח. האם אתה מוכן ואתה רוצה להקשיב ולשמוע, האם אתה בתפיסת ובהשקפת העולם שלך מוכן שאדם שרוצה כשרות, לא להאמין, זה לא בגלל ההבנה, אדם שמשלם ורוצה להאמין שהוא קונה כשרות, מותר לו? האם אפשר לאפשר דבר כזה, שהוא לא יקבל את מה שהוא מאמין בזה? זו הזכות שלו, זו התפיסה הדתית שלו, זו האמונה שלו, ואנחנו יכולים לאפשר ביודעין בחוק להונות אותו בעניין הזה? שהוא לא יקבל את מה שהוא חושב?
כמו שיש לנו את הגנת הצרכן, לא פחות, כשאנחנו עושים חוקים בתחום הגנת הצרכן, באותה מידה הגנת הצרכן, הגנת האזרח, הגנת תושב שדורש ושוחר כשרות, כשרות כפי שהוא רוצה, כפי שהוא מאמין, כפי שהוא צריך. כשהוא יודע שזה הסטנדרטים עכשיו הוא לא יקבל את זה ואנחנו נאכיל אנשים דברים שהם לא רצו, שפוגעים בהם, זה פוגע בהם. אנחנו כופים אותם בידיעה ובלא יודעין. אנחנו נדאג שכולם יידעו את זה, אין לנו דרך אחרת.
אני לא יודע מה שיהיה וכשאנחנו נהיה בשלטון נתנהג אחרת, אני לא צריך להגיד שאנחנו נתנהג אחרת, אנחנו כבר היינו בשלטון והתנהגנו אחרת, ואני גם לא רוצה להתנהג כמו שהם מתנהגים, לא זו הדרך, אבל אני כן חושב שהאחריות של המשמרת שלכם, שאתה שותף ואחרים כמוך שאנחנו מאמינים שאין להם כזאת אווירה אנטי דתית, אווירה של רמיסה, שים לב גם מה הפעילות שהייתה פה, מה הפעילות הגדולה של ישראל ביתנו הייתה כאן בוועדה? זה היה צריך להיות חוק של המשרד לשירותי דת, מה הפעילות הגדולה שהייתה פה? אנחנו יודעים בדיוק למה הלך העורב אצל הזרזיר, למה הזרזיר הלך אצל העורב, מה המשותף ביניהם. תודה רבה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
הסתייגות מספר 1 של חבר הכנסת פינדרוס. מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
יש לך על השולחן. הסתייגות מספר 2 של חבר הכנסת פינדרוס. מי בעד? שניים. מי נגד? חמישה.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
הסתייגות מספר 3 של חבר הכנסת פינדרוס, מי בעד? מי נגד? חמישה נגד, אין נמנעים.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
הסתייגות מספר 1 של חבר הכנסת יעקב אשר. מי בעד, בבקשה? מי נגד? חמישה נגד, שניים בעד.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
תומר רוזנר
¶
אנחנו עוברים עכשיו לסדרת הסתייגויות שעניינה הסכמת מועצת הרבנות הראשית שמופיעה בכל מיני מקומות בהסתייגויות, שמבקשים להוסיף את הסכמת או הנחיות מועצת הרבנות הראשית. רעות תקריא את מספרי ההסתייגויות בסדרה של חבר הכנסת אשר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
זה לא מחולק לקבוצה, אבל יש לנו פה עם מספור, לפי מה שהיועצת הקריאה. תקריאי שוב פעם.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
חבר הכנסת מקלב, הוא שואל אם זה נכון רק להסתייגויות של חבר הכנסת אשר או לכולם?
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
- - שהסמכות תינתן למועצת הרבנות או בסמכות או בהסכמת, אתה עכשיו הקראת, מה שאנחנו הצבענו זה על כל ההסתייגויות?
תומר רוזנר
¶
לא, בקבוצות האחרות כיוון שלא היה לנו זמן לעשות את הסנכרון בין הקבוצות השונות הסדרות יהיו בכל קבוצת הסתייגויות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אז אנחנו עוברים להסתייגות מספר 3. מי בעד הסתייגות מספר 3 של חבר הכנסת יעקב אשר? שניים בעד. מי נגד? חמישה נגד. אין נמנעים.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
לא. הסתייגות מספר 4, בבקשה. מי בעד הסתייגות מספר 4? שניים בעד, חמישה נגד.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
לא עבר. הסתייגות מספר 5, מי בעד? שניים. מי נגד? חמש.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אוקיי. מי נגד הסתייגות מספר 9? חמישה. יש נמנעים? אין נמנעים.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
לא עבר. הסתייגות מספר 10. מי בעד הסתייגות מספר 10? אחד. מי נגד? אתה נגד, מרגי.
תומר רוזנר
¶
בהסתייגות מספר 11 יש שני חלקים, החלק השני שעניינו מערכת המשפט אינו קשור להצעת החוק ולכן יימחק. אנחנו מצביעים רק על החלק הראשון של הסתייגות מספר 11.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
לא עבר. הסתייגות מספר 12. מי בעד? אחד בעד, מי נגד. חמישה נגד. יש נמנעים? אין נמנעים.
הצבעה
בעד – 1
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
לא, לא רוצים. תומר, רק יש לנו שאלה, האם אתה יכול לומר בוודאות שהמעמד של יעקב אשר, פינדרוס ואורי מקלב זה אותה סיעה?
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
בואו נצביע בינתיים ונמשיך. 13, 14 ו-15, מי בעד? שניים בעד. מי נגד? חמישה נגד.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אוקיי, מי בעד הסתייגות מספר 17? אורי, גם אתה בעד. שניים בעד. מי נגד? אנחנו נגד, חמישה נגד.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
שניים בעד. מי נגד? אנחנו נגד, חמישה נגד.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
הסתייגות מספר 21, מי בעד הסתייגות 21? מלכיאלי, אתה מרים שם יד? אני לא רואה. שניים בעד. מי נגד? חמישה נגד. רות, טניה, בוקר טוב. 21, חמישה נגד.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אנחנו כבר ב-22. מי בעד 22? שניים בעד. מי נגד 22? חמישה נגד.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אז 23 ו-26 זה סדרה. בבקשה, מי בעד 23 ו-26? אורי, אתה בעד. מי נגד? חמישה נגד.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
לא עבר. 25. מי בעד? שניים. מי נגד? חמישה.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
לא עבר. 27, מי בעד? שניים. מי נגד? חמישה נגד.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
לא עבר. 29. מי בעד 29? שניים. מי נגד? חמישה.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
לא עבר. 30. מי בעד 30? שניים. מי נגד? חמישה.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
לא עבר. 31. מי בעד 31? שניים, מי נגד? חמישה.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
לא עבר. 32. מי בעד 32? שניים. מי נגד? חמישה.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
לא עבר. 34. מי בעד? שניים בעד. מי נגד? חמישה.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
לא עבר. 37. מי בעד? שניים. מי נגד? חמישה.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
תומר רוזנר
¶
הסתייגות מספר 40 זהה להסתייגות מספר 2 של חבר הכנסת מקלב ולכן אין צורך להצביע עליה שוב. אנחנו עוברים להסתייגויות של הקבוצה בראשות חבר הכנסת מרגי.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
אני מבקש לרשום בשלב הזה את ההצהרה שלי שכנראה שתהיה עתירה על החוק הזה ואני אצטרף אליה.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
שמעת את תומר, תדייקי. אצלנו בשיעורי גמרא מתייחסים לניואנסים, תתחילי בקצר, זה לא אומר שלא נדבר על הארוך.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
מי עוד רוצה את ההסתייגויות של מרגי? מרגי, אתה רוצה לראות את ההסתייגויות שלך.
תומר רוזנר
¶
רק שיהיה ברור, לקבוצת חברי הכנסת בראשות חבר הכנסת מרגי יש שתי קבוצות הסתייגויות. אנחנו מצביעים כרגע על הקובץ הקצר יותר. לכולם ברור הדבר הזה?
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
זה התפקיד שלי, מה לעשות. אני אמרתי שעל כל ההסתייגויות אוטומטית יש רביזיה. לאה, למען הסר ספק, על כל ההסתייגויות מראש יש רביזיות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
לא. הסתייגות מספר 1, מי בעד? שניים בעד. מי נגד? חמישה נגד.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אז אם היית עונה לי לטלפונים הייתי מסבירה לך מה יש לי. הסתייגות מספר 2. מי בעד? שניים. מי נגד? חמישה.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
לא עבר. הסתייגות מספר 3. מי בעד? שניים. מי נגד? חמישה.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
תומר רוזנר
¶
עכשיו אנחנו עוברים להסתייגות סדרה או נושא שעניינה ביטול כל המוסד של ועדת רבנים שמופיע במספר הסתייגויות, אנחנו נגיד לכם את מספרי ההסתייגויות.
תומר רוזנר
¶
לא, אתה ביקשת לבטל אותה במספר מקומות, זה נקרא הסתייגות לנושא. אתה רוצה לבטל את ועדת הרבנים.
תומר רוזנר
¶
אני אסביר את אופן ההצבעה על הסתייגות לנושא או סדרה במקרה הזה. מועמדת הסדרה כולה להצבעה, אם תתקבל ההצבעה על הסדרה כולה, זאת אומרת הבקשה תתקבל, נצביע הסתייגות הסתייגות כי יכול להיות שאחד מחברי הכנסת ירצה להצביע בהסתייגות מסוימת כן ובהסתייגות אחרת לא. ההצבעה הראשונה היא על הסדרה כולה. אם ההצבעה תהיה בעד הסדרה אנחנו נעבור להצביע על כל הסתייגות בנפרד.
תומר רוזנר
¶
לא, זה הכללים. הכללים הם שכשיש סדרה, אגב, גם במליאה, כשיש הצבעה על נושא אז זה הצבעה אחת.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
זה כמו בדיקות הקורונה, שעושים קבוצה ואחרי זה רואים חיובי אז עושים כל אחד בנפרד.
תומר רוזנר
¶
10 זה סדרה אחרת, הסדרה שמבקשת לבטל את ההתייחסות לדיני כשרות כדיני כשרות בלבד, מבקשים לבטל את הנושא הזה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
מי בעד ההסתייגויות 10, 24, 25, 29, 37? שניים. מי נגד? חמישה.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
תומר רוזנר
¶
אנחנו עוסקים בסדרת הסתייגויות שעניינה קיצור תקופת תוקפו של תקן כשרות מחמש שנים לשלוש שנים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
מי בעד הסתייגויות, 14, 21 ו-27? שניים. מי נגד? חמישה.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
מי בעד הסתייגות מספר 17? שניים. מי נגד? חמישה.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
ההסתייגות לא עברה. 19. מי בעד? שניים. מי נגד? חמישה.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
ההסתייגות לא עברה. הסתייגות מספר 20, מי בעד? שניים. מי נגד? חמישה.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
הסתייגות מספר 22, מי בעד? שניים. מי נגד? חמישה.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
מי בעד הסתייגות מספר 28? שניים. מי נגד? חמישה.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
לא. מרגי, אני מבקשת ממך. אין לי כבר קול. 31 הצבענו. אחד היה בעד, חמישה נגד, אחד לא יודע מה הוא רוצה.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
פעם נסעתי איתו לכינוס אבש"א בקזחסטן, זה אחרי שכיסחתי כיו"ר ועדת כנסת את ההטבות שהוא קיבל שלא כדין, היינו ברוגז, שמה השלמנו. אז הוא מספר לי, הרי הוא מהעולים הראשונים, הוא אומר שכשאשתו הייתה הולכת לקופת חולים, האחות יוצאת, אומרת: לודמילה, אשתו קמה, עכשיו היא קוראת לודמילה חצי קופה רצה אליה.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
את מכירה את אלוף העולם באגרוף? אלוף העולם פוחד מג'וק, שאלו אותו איך, הוא אמר: אני פוחד מאשתי ואשתי פוחדת מג'וקים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
לא עברה. 34 מי בעד? שניים. מי נגד? חמישה.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
לא עברה. 36. מי בעד? שניים. מי נגד? חמישה.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
לא עברה. 39. מי בעד? שניים. מי נגד? חמישה.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
לא עברה. 40. מי בעד? שניים. מי נגד? חמישה.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
תומר רוזנר
¶
אנחנו עוברים להסתייגויות לקבוצה בראשות חבר הכנסת מרגי, המסמך הארוך. ההסתייגויות הראשונות הן סדרה של הסתייגויות שבהן מבקש חבר הכנסת להחליף את המילים 'בקרת כשרות' במילים 'פיקוח כשרות'. הסתייגות עניינית, מר מרגי.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אז הסתייגויות מ-1 עד 10 של חבר הכנסת מרגי, מי בעד? מי נגד? חמישה, שניים בעד.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
טוב, הסתייגויות מ-21 עד 30 כולל, מי בעד? שניים בעד. מי נגד? חמישה.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
כן, עכשיו הסתייגות מספר 31 עד 40 כולל, שחס וחלילה לא נפספס. מי בעד? שניים. מי נגד? חמישה.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
41 עד 50 כולל. מי בעד? שניים. מי נגד? חמישה.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
לא עברו. 51 עד 60 כולל. מי בעד? שניים. מי נגד? חמישה.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
61 עד 70 כולל. מי בעד? שניים בעד. חמישה נגד.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
לא עברו. 71 עד 80. מי בעד? שניים. מי נגד? חמישה.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
יוליה, יש פה אחד, לא נעים לומר, הוא כתב לי שבעדה שלהם הם לא אוהבים את המספר חמש, תשחררי אחד שיהיה אחד, לפחות שיהיה ארבע מול שניים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
81 עד 90 כולל. בבקשה, מי בעד? שניים. מי נגד? חמישה.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
לא עברו. 91 עד 100 כולל. מי בעד? שניים. מי נגד? חמישה.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
טוב. אחד היה בעד. מי נגד? חמישה היו נגד. יש נמנעים? אין נמנעים.
הצבעה
בעד – 1
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
לא עברו. 111 עד 120 כולל. מי בעד? שניים. מי נגד? חמישה.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
רגע, נו, אני לארג' איתך. תקשיבי, מחר יש לי חוק שהוא נוגע לליבי, הצעת חוק פרטית שבאמת זה נושא שקרוב לליבי ואני מטפל בו הרבה.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
לא, לא, אנחנו נחיה. על האוטיסטים. הנה דוגמה, יאיר לפיד כתב אותו, אני כתבתי ומחר הוא יתנגד לו. מה את שואלת אותי זה שלך.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
121 עד 130 כולל. מי בעד? שניים. מי נגד? חמישה.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
לא עברו. 131 עד 140 כולל. מי בעד? שניים. מי נגד? חמישה.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
לא עברו. 141 עד 150. מי בעד? שניים. מי נגד? חמישה.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
לא עברו. 151 עד 160. מי בעד? שניים. מי נגד? חמישה.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
תודה רבה. לא עברו. 161 עד 170. מי בעד? שניים. מי נגד? חמישה.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
מי בעד מ-171 עד 180? שניים. מי נגד? חמישה.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
לא עברו. 181 עד 190. מי בעד? שניים. מי נגד? חמישה.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
לא עברו. 191 עד 200 כולל. מי בעד? שניים. מי נגד ? חמישה.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
לא עברו. מ-201 עד 210 כולל. מי בעד? שניים. מי נגד? חמישה.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
לא עברו. מ-211 עד 220. מי בעד? שניים. מי נגד? חמישה.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
לא עברו. 221 עד 230. מי בעד? שניים. מי נגד? חמישה.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
לא עברו. 231 עד 240. מי בעד? שניים. מי נגד? חמישה.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
בסדר. פה אנחנו מצביעים מ-241 עד 248 כולל, לפי מספר האיברים שלנו. אתה יודע, אבל זה שאלה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אחר כך. מי בעד? שניים. מי נגד? חמישה.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אוקיי, עכשיו מ-249 עד 253, כולל. מי בעד? שניים. מי נגד? חמישה.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
תומר רוזנר
¶
הוא לא פה. אז נלך לפי הסדר שלנו. תשאל אותם אם הם מסכימים להצביע עשר עשר. אתם מסכימים להצביע עשר עשר?
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
בואו נעשה את זה עשר עשר, אחר כך נצא להפסקה, נאכל ונחזור, אם אתה מסכים. אורי, אפשר עשר עשר? יעקב, אפשר?
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אוקיי, ההסתייגויות של חבר הכנסת אבי מעוז וקבוצת חברי הכנסת. אנחנו מצביעים לפי קבוצות עשר עשר. מ-1 עד 10 כולל. מי בעד? יעקב, אתה בעד? אורי, אתה בעד? שניים בעד. מי נגד? חמישה נגד.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
הסתייגויות מספר 11 עד 14. מי בעד? שניים בעד? מי נגד? חמישה נגד.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אנחנו מצביעים עכשיו מהסתייגות מספר 30 עד 40 כולל. מי בעד? שניים בעד. מי נגד? חמישה נגד.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
מ-41 עד 47 כולל. מי בעד? שניים. מי נגד? חמישה.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
מ-73 עד 80 כולל. מי בעד? שניים. מי נגד? חמישה.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אנחנו חוזרים להסתייגויות מ-15 עד 20. מי בעד? שניים. מי נגד? חמישה.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
מ-21 עד 29. מי בעד? שניים. מי נגד? חמישה.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
מ-48 עד 60. מי בעד? שניים. מי נגד? חמישה.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
מ-61 עד 72. מי בעד? שניים. מי נגד? חמישה.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אנחנו מצביעים עכשיו מ-81 עד 90 כולל. מי בעד? שניים. מי נגד? חמישה.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
מ-101 עד 110. מי בעד? שניים. מי נגד? חמישה.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
מ-111 עד 120. מי בעד? שניים. מי נגד? חמישה.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
מ-121 עד 132. מי בעד? שניים. מי נגד? חמישה.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 5
נמנעים – אין
לא אושר.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אני שואל, היועץ המשפטי, אם אני עכשיו בשלב הזה, לפני שהוועדה הצביעה בעד החוק שנייה ושלישית, האם אני יכול לטעון על סעיפים מסוימים נושא חדש בתוך החוק.
תומר רוזנר
¶
אתה יכול לטעון נושא חדש עד שהוועדה מסיימת את עבודתה. הוועדה לא סיימה את עבודתה ולכן - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
לא, אסור. אני נועלת את הישיבה. חוזרים בעוד חצי שעה.
(הישיבה נפסקה בשעה 22:47 ונתחדשה בשעה 23:27.)
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אז אני ככה מסתכל מסביבי ואני אומר לעצמי, אני מנמק את הרביזיה שלי ואני מסתכל שאני היחיד בחדר הזה שהוא לא נמצא באווירת אס"ק, הוא לא נמצא באווירה של סוף קורס. אני מבין שאתם כולכם מרוצים, עוד סחבת, אבל אתם כבר רואים את החוק בסוף ואני רק מתחיל את המלחמה מעכשיו. מלחמה למען, למען שאזרחי ישראל השוחרים כשרות ורוצים שתהיה כשרות.
אני יודע שמאז שהחוק הזה התקבל וחוקק לא יהיה להם ביטחון צרכני או ביטחון בכשרות שהם רוצים אותה, זה אורח חייהם, זה לא רק אורח חייהם, מבחינתם זה נשמת חייהם. אנשים מסרו את נפשם לאורך כל הדורות כדי לאכול כשר, אנשים רעבו. הסיפורים הם באמת מסמרי שיער, לא לפני אלפי שנים, לא לפני מאות שנים, בעשרות השנים האחרונות.
אנחנו רואים את זה, גם היום יש סיפורים שאנשים סבלו מאוד ולא היו מוכנים להגעיל את פיהם במאכלות טריפה ובמאכלות שהן לא כשרות. כל הניסיון להגיד שבעצם זה כשר, כל אחד עם הכשרות שלו, יש קו אדום מסביב למה שכשר ומה שלא כשר. החששות גם היו, ואני אומר לכם בכנות, גם בכשרות הכי מקפידה, תיפגשו עם האנשים האלה שהם עומדים בראש מערכות כשרות, כמה המלחמה, כמה הקושי. אתם רק ראיתם את הסיפור הזה של בחורה שאכלה במסעדה ובטעות, הייתה לה רגישות לחלב והביאו לה גלידה שבסוף התברר שהיא לא פרווה ושהיא חלבית והיא הלכה לעולמה. אנחנו יודעים את זה גם היום על מוצרים וחתימות של פרווה ויש רגישויות לחלב ולדברים שפתאום מתברר שיש את זה וזה עוד בדברים מאוד מוסריים.
יש מלחמה קשה מאוד בנושא הכשרות. נושא הכשרות הוא הדבר שהנאמנות שם היא הדבר הבסיסי, לכל אורך השנים בהיסטוריה, מה שמחנכים אותנו. איך שבעיירה הנאמנות כלפי השוחט, אנחנו גדלנו על הדברים האלה, זו גם הייתה המציאות של הסבים והסבתות של כולכם, זה מה שהיה. בסופו של דבר אנחנו היום עושים רפורמה בכשרות, כל הרפורמה הזאת בשורה תחתונה אנחנו הופכים לתחרות כלכלית, החלק הכשרותי שם הוא מאוד מאוד דל.
מומחה הכשרות, שהוא צריך להיות הבסיס בגוף הכשרות, לגוף הכשרות מה יש? יש לו בסופו של דבר בחלק הערכי, בחלק ההלכתי, דבר אחד, מומחה כשרות, שמה הדרישות ממנו? לא בניסיון, יש לו הכשרה ויש לו תעודה שהוא יכול להיות רבנות, לא רב עיר ולא משה, רבנות הכי פשוטה, יורה יורה, לא מעבר לזה, זה סוג של תעודה מלימודי התעודה הכי קלים שיש, אפילו לא לימודי תעודה שאנחנו רגילים ממקצועות אחרים. האם אנחנו רוצים לסמוך את הכשרות כשהוא נמצא בגוף שכל כולו כלכלי וכל האינטרסים כלכליים? בתחרות איומה בעניין הזה?
לנו אין ספק, לנו כואב הלב, לא בשבילנו, אני לא דואג לאוכלוסייה שלי, האוכלוסייה שלי רגועה בעניין הזה, אנחנו יודעים שהם יידעו להגיע לגופי הכשרות, דאגנו גם בחוק הזה, הם לא נפגעים, יכול להיות שהם אפילו יתעצמו הרבה, כפי שאמרה חברת הכנסת אורלי לוי ואחרים, בהחלט אפילו יכול להיות שתהיה להם עדנה בעניין הזה, כי הציבור, חלק מהציבור בוודאי יידע שאי אפשר לסמוך והגופים האלה יגדלו וודאי שהם יתעצמו, אבל אני מסתכל באופן אמיתי על אותו אזרח פשוט, איש מבוגר, צעיר, שהוא רוצה כשר.
תדעו לכם שהיום יש דרישה ענקית. אני הייתי לא מזמן בהרצליה פיתוח, מי חשב שבהרצליה פיתוח באזור בתי הקפה והמסעדות שם יהפכו כולם לכשרים וכשרים למהדרין? מי חשב על זה? הציבור רוצה את זה, הציבור מבקש, הוא לא קונה. תדעו לכם שגם היום, אנחנו בקשר איתם, אנשים דורשים, אנשים כועסים על זה שאולי אין כשרות: אל תרמה אותי, אל תגיד לי על משהו שהוא לא כשר שהוא כשר. אני לא אוכל בשר וחלב, אני רוצה שגם על הצלחת שלי לא יהיה את זה, אני לא רוצה להיכשל בזה.
לכן אנחנו היום ביום עצוב מאוד. אני יודע שאתם גם היום תצביעו ויש לכם רוב ואתם לא ראיתם לנגד עיניכם את הבעיה האמיתית, את האזרח. אני מדבר כאן על זכויות אזרח. עזוב עכשיו דת, זכויות אזרח, בלי להאמין בדבר הזה. אנחנו היום נמצאים במצב לצערנו שמתוך הלהט שלכם והרצון לעשות רפורמה, וכולנו יודעים שהוא פרסונלי מאוד, אנחנו רואים את זה גם בשינויים שהיו, ואנחנו בעניין הזה מתנגדים ולכן ביקשנו רביזיה על אף שאתם הצבעתם.
כל ההצבעות שלכם כאן נעשו ברוב, אני לא מאמין בהצבעות הרוב, כולם מצביעים אוטומטי. תעשו מה שאתם רוצים ואני במקרה הזה לא מעניינת אותי אפילו ההצבעה על הרביזיה, מבחינתי אל תעשו או כן תעשו, תעשו מה שאתם רוצים, אני לא צריך את ההצבעה הזאת.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
תודה רבה, חבר הכנסת אורי מקלב. אנחנו מרגישים שאתה מדבר מהלב. אני יכולה לא להסכים איתך, אבל מורגש שזה לא מה שאנחנו ראינו מחברי כנסת אחרים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אז אנחנו סיימנו עם הרביזיות. עכשיו אנחנו עוברים להצבעות על החוק עצמו. חבר הכנסת מקלב?
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אני רוצה להסביר לחברים מה אנחנו עושים פה. חבר הכנסת מקלב טען נושא חדש על כמה סעיפי חוק, אנחנו מכבדים את הבקשה שלו, מחר בתשע בבוקר ועדת הכנסת גם תתכנס כדי לדון על הנושא הזה, בגלל זה אנחנו נצביע עכשיו על החוק למעט הסעיפים שלגביהם נטען נושא חדש.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אנחנו מצביעים על כל החוק למעט הסעיפים שלגביהם חבר הכנסת אורי מקלב הגיש נושא חדש.
תומר רוזנר
¶
אז אני חוזר. למעט הסעיפים 93 פסקה (5) סעיף 2ב2 המובא בה ופסקה (14) וסעיף 100 לחוק אנחנו מצביעים על יתר סעיפי החוק.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
מחר בתשע בבוקר ועדת הכנסת תתכנס ותקבל החלטה. אני מקווה מאוד שוועדת הכנסת תקבל את עמדת הוועדה ומחר בעשר בבוקר, בעזרת ה' ובלי נדר, אנחנו נתכנס פה כדי לסיים את כל החקיקה הזאת. אז מי בעד חוק הרפורמה בכשרות למעט הפסקאות ש - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
מי בעד הצעת החוק שנדונה בוועדה הזאת, כולל כל התיקונים וההסתייגויות שהתקבלו פה, למעט שלושת הנושאים החדשים לפי הבקשה של חבר הכנסת מקלב? מי בעד? חמישה. מי נגד? אחד.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
תודה רבה, אנחנו מחר ניפגש. אני מברכת את כולם, תודה רבה לכולכם, משה, מוסי, בליאק לא פה, לא הייתי מסתדרת לבד בלעדיכם, אורי, תודה רבה.
הישיבה ננעלה בשעה 23:35.