פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וארבע
הכנסת
27
ועדת הבריאות
24/10/2021
מושב שני
פרוטוקול מס' 17
מישיבת ועדת הבריאות
יום ראשון, י"ח בחשון התשפ"ב (24 באוקטובר 2021), שעה 14:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-24 מתאריך 24/10/2021
פרק ב' (התחשבנות בין בתי חולים לקופות חולים) מתוך הצעת חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנות התקציב 2021 ו-2022), התשפ"א-2021
פרוטוקול
סדר היום
פרק ב' (התחשבנות בין בתי חולים לקופות חולים) מתוך הצעת חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנות התקציב 2021 ו-2022), התשפ"א–2021 (מ/1433) – בקשה לדיון מחודש לפי סעיף 115 לתקנון הכנסת של חברי הכנסת עידית סילמן ואוריאל בוסו לסעיף 1 עד 27 להצעת החוק המובאת בסדר-היום
מוזמנים
¶
ינון גוטגליק - עו"ד, משרד האוצר
נריה שטאובר - מנהלת תחום תמחור, משרד הבריאות
יעקב שטרן - עו"ד, יועץ ליו"ר ועדת הבריאות
רישום פרלמנטרי
¶
ירון קוונשטוק
פרק ב' (התחשבנות בין בתי חולים לקופות חולים) מתוך הצעת חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנות התקציב 2021 ו-2022), התשפ"א–2021 (מ/1433) – בקשה לדיון מחודש לפי סעיף 115 לתקנון הכנת של חברי הכנסת עידית סילמן ואוריאל בוסו לסעיף 1 עד 27 להצעת החוק המובאת בסדר-היום
היו"ר עידית סילמן
¶
שלום לכולם, צוהריים טובים. אנחנו סוגרים היום, בעזרת השם, את החקיקה של ה-cap, של התחשבנות בין בתי החולים לקופות החולים, 2021, 2022, ה-cap החדש, כמו שהגדרנו אותו, שבאמת מכיל בתוכו שינויים משמעותיים.
אני יכולה להגיד כמה דברים. אחד, ערכנו באמת תיקונים בהרבה סעיפים, שהם לטובת בתי החולים וקופות החולים, כל אחד בנושאים שהיו עבורו מאוד מאוד רגישים, מבלי לפגוע בצד השני ובאחרים, באיזונים. וניסינו להיות הכי מאוזנים שיש, ולתת את כל ההתאמות הנדרשות. זה בשלב הראשון. בשלב השני, בסעיפים מסוימים, הסעיפים של תקצוב בתי החולים, גם נכנסו עוד 100 מיליון שקלים, גם עוד 20 מיליון שקלים שהוספנו לזה אחר כך בבסיס התקציב. צריך לזכור, שכשאנחנו מציינים תקציב שהוא לבסיס התקציב, זה כל שנה מחדש לארבע שנים. הוספנו 20 מיליון שקלים לפנימיות במודל הפנימיות, מ-90 מיליון שקלים בעצם.
היו"ר עידית סילמן
¶
זו תוספת, כן, שאנחנו מביאים אותה לתוך הפנימיות. ה-cap הפסיכיאטרי – מ-30% הופך ל-40%; אנחנו מגדילים מיטות בהפרעות אכילה, בעיקר במקומות שהם ייעודיים, פר תרבות ומגזר וקהילה, כדי לעשות התאמות נדרשות לפי חסרים; אנחנו מגדילים תוכנית שתצא של הכשרה והדרכה לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית בבתי חולים ומערכת הבריאות; אנחנו מכניסים עוד שני מכשירי MRI נוספים; הסרנו את הסעיף שמאפשר לממשלה לפטר ולהשעות מנהלי בתי חולים, סעיף שבעינינו לא הייתה סיבה לשים אותו מלכתחילה; הוספנו תקציב של 15 מיליון שקלים בשנה למבחני תמיכה למתמחים בקהילה – גם כאן זה לבסיס התקציב, אז אנחנו מכפילים את זה כפול ארבע שנים, והתקציב כן הוא גדול; אנחנו קיצרנו את מודל ההתחשבנות בשנה עד 2024, עם אופציה להארכה, כאשר חצי שנה קודם לכן יצטרכו להביא את זה לכאן לוועדה, ולחדש במידה שנרצה את אותו מודל, כאשר דיברנו על זה שהוועדה תידון במודלים חלופיים ל-cap הנוכחי, וזה יהיה באישור ועדת הבריאות; אנחנו נקצה עוד 20 מיליון שקלים בתחומים נוספים, שהוועדה תראה לנכון בהמשך, שקשורים לתוך הנושאים שדוברו ושהיו מאוד מאוד משמעותיים.
בקיצור, ביצענו כאן הגדלה ותוספת מאוד מאוד משמעותית למערכת הבריאות, וזה לא כולל את כל הסעיפים הקטנים שבהם נגענו של מטופל המיועד להעברה, של התקרה של ה-4.5 גידול משמעותי שהורדנו אותה גם. עשינו המון המון שינויים בתוך החקיקה עצמה, מתוך לימוד מעמיק של נוסח ה-cap, ומתוך הבנה שצריך לבוא לקראת עד כמה שניתן, מבלי לפגוע בצד השני. אנחנו יודעים שזו המהות של הכיף, ואני חושבת שהשתדלנו לעשות את העבודה בצורה הכי טובה שאפשר.
וכאן באמת אני רוצה להודות גם לאורית ארז, גם לענת כהן שמואל, גם ליועצת המשפטית נעה בן שבת, לשלי ממרכז המידע והמחקר של הכנסת, לכל הצוות שהיה איתנו; לחברי הוועדה, גם אלה שנמצאים כאן היום וגם לחברי הוועדה מן המניין, גם לטטיאנה מזרסקי, גם לאלון טל, גם לאלינה ברדיץ' יאלוב, גם לעלי סלאלחה ולאחמד טיבי, שהם חברי הוועדה מן העניין; גם לחברים מתוך האופוזיציה, שהיו ובאו ותרמו את חלקם, אז תודה רבה. ובאמת בעיקר למטפלים ולמטופלים המשתתפים, מנהלי בתי החולים, קופות החולים, כל מי שהגיע.
אני חושבת שעשינו כאן דיון שהוא מעמיק הרבה יותר מכל הדיונים שהיו אי פעם בתחום ה-cap. לקחנו כאן מעל שישה דיונים שהיו דיוני עומק ודיונים ארוכים. אני חושבת שזה תרם הרבה ללימוד של מערכת הבריאות, מהי אותה מערכת בריאות ומה היא כוללת בתוכה. מצד אחד האיתנות, היכולת באמת לתת שירות ברמה הכי גבוהה, כמעט מספר אחד בעולם, אם אפשר לומר; ומנגד, גם לראות את החסרים ואיפה המערכת צריכה אותנו, ועד כמה חשובה ועדת הבריאות, אני חושבת, כאן עבור אותה מערכת.
הדיונים באמת היו מאוד מקצועיים, כיבדו כאן את כולם. ואני חושבת שלאור זאת גם יצאנו עם תוצאות שהן מאוד מאוד מאוד מרשימות, ואני מודה לכולם בעניין הזה. אני כן רוצה להגיד שזו רק ההתחלה מבחינתנו, תם ולא נשלם. ה-cap הזה יוצא לדרך, כשיש לנו עוד הרבה עבודה לפנינו. זה האיר את הזרקור על נושאים שחייבים טיפול מבחינתנו ושאנחנו צריכים לעבוד בהם, וזה מה שאנחנו מתכננים לעשות. כן, חבר הכנסת אלון טל.
אלון טל (כחול לבן)
¶
גברתי היושבת-ראש, אני קודם כול מבקש למסור הודעה בשם חברנו מופיד מרעי, שנבצר ממנו להשתתף, שבא עם דאגה לפריפריה.
אלון טל (כחול לבן)
¶
היום, בעזרת יונתן, ישבתי והצבעתי על תשעה מקצי שיפורים, צעדים ספציפיים שמשפרים ומחזקים את הפריפריה ומערכת הבריאות שם. זה לא קרה מעצמו. אמרת תודה לכולם, אבל אני חושב שאני מדבר בשם כל חברי הוועדה, גם אופוזיציה וגם קואליציה, ובטח ובטח מערכת הבריאות, בתי חולים וקופת חולים, תודה לך שהובלת את זה בחן, בסבלנות, במקצועיות, ובאפקטיביות לפי מבחן התוצאה. אז שאפו גדול. זה גם דרך טובה להתחיל את הוועדה החדשה הזאת, כי אנחנו כולנו עברנו, הייתי אומר, סדרת חינוך, עברנו את הטירונות ואנחנו מוכנים לאימונים מתקדמים, ונשמח מאוד לחזק אותך בהקשר הזה. תודה רבה לך על כל מה שעשית ועל כל מה שתעשי בהמשך.
אוריאל בוסו (ש"ס)
¶
תודה לך, היושבת-ראש. באמת עברו פה דיונים של לילות כימים ממש בהגדרה הנכונה להגיע למוצר הזה. אין ספק שהמוצר הזה כרגע יצא הרבה יותר טוב ממה שהוא נכנס. נכנסו פה שיפורים מסוימים בנושא השוויוניות ובמעורבות הוועדה. הייתי רוצה לראות בחוק עד כמה שניסינו יותר העדפה לפריפריה, יותר ביטוי לנושא של השוויוניות. זה נמצא בחלקים מסוימים ולא בכול. והייתי מעוניין יותר לראות, למרות שכן הכנסתם בחלק מהמקומות, את ההינע והחלטתה של ועדת הבריאות, הייתי רוצה לראות יותר את מעורבותה של ועדת הבריאות.
אנחנו כאן כחברי ועדה, ואני מצפה שאתה ודאי תובילי את זה, נדאג שגם אחרי החוק וגם אחרי שבסוף הכסף מגיע לידי השרים הרלוונטיים, נדאג שהשוויוניות תתבטא בשטח בפועל בנתינה, וזה לא יהיה רק באמירה ובסעיפים מסוימים שלא תמיד יש לנו בהם שליטה. ונצטרך לעקוב אחרי הדבר הזה, שבאמת לא תהיה איפה ואיפה, ולא נמצא את עצמנו עוד פעם בעוד שנה, עוד שנתיים, שחלק מבתי החולים קורסים, ונצטרך להביא בסוף כסף נוסף לא נכון.
חשוב מאוד מה שעשיתם בנושא בריאות הנפש, שנמצא במקום מאוד מאוד בעייתי. נחשפנו רק עכשיו ביום חמישי, שישי, למקרה מזוויע לחלוטין, של בן קם באימו, אבל אי-אפשר לקרוא לו לצערנו רוצח בהגדרה הנכונה, כי הוא לא בריא בנפשו. אבל המערכות של בריאות הנפש, ועדות שמשחררות מאושפזים, ואני מכיר את זה מקרוב, משחררים מאושפזים בלי לדעת מה קורה איתם דקה אחרי שהם משוחררים, לאן הולכים. כשאין מסגרות, ואנחנו שומעים איומים לפעמים של חולי נפש קשים מאוד, בביטויים של רצח ופגיעות, ומייחסים לזה את מחלת הנפש ולא בטוחים שזה יגיע למעשים, וכאן קרה מעשה, זה צריך להדליק נורה אדומה לכולנו. לא לחכות למקרה הבא. ועיני העם נשואות אלינו. מסתובבים עשרות ומאות של חולי נפש כאלה בקהילה, לא במסגרות, שאנחנו לא יודעים איפה האסון הבא יתחולל, חלילה, שלא יקרה מקרה נוסף כזה כמו שקרה בסוף השבוע.
וזה דבר שאני בטוח ויודע שזה קרוב לליבך, ואת תטפלי ותקדמי את זה, ביחד עם חברת הוועדה מיכל וולדיגר, שאתן עושות בנושא בריאות הנפש משהו שאף פעם לא היה. אז עכשיו אני חושב, כשנתנו ביטוי אמיתי לוועדת הבריאות בנפרד מוועדת העבודה והרווחה, צריך להציף ולתת לזה את הדגש. אני מאמין שכל חברי הוועדה יהיו מאחורייך בכל מקום, לכל שר, בכל חוק, בכל דבר שצריך, בשביל לתת לשם גם את המשאבים, גם את החקיקה הנכונה – חסרה כאן חקיקה אמיתית, שנותנת סמכויות גם כן למשפחות, באפוטרופסות מסוימת לחולים הללו. אז גם חקיקה תצטרך להשתלב כאן, עם ועדת החוקה, עם משרד המשפטים.
אתם יודעים שהיום מגיעים למחלקות הסגורות, הארגונים המסוימים שנותנים סנגוריה לחולים מסוימים, בלי לדעת את המצב הבריאותי. אני מדבר עם מנהלי מחלקות ועם פסיכיאטרים, הם אומרים לי: אדוני, הגיעה ועדה, ומערערים על ההחלטה שלנו, ואנחנו חושבים שלא צריך לשחרר, אבל הוועדה והזכויות, שמגייסים גורמים לשחרור, ואנחנו יודעים שזה בעיה. צריך לתקן חקיקה בנושא הזה עכשיו ומיד, לא לחכות לאסון הבא. ואם צריך לכנס לזה ישיבות מיוחדות, ולתקן חקיקה בנושא הזה, אז אנחנו נשמח. וזה הדבר הכי חשוב שצריך לצאת מהחוק הזה של בריאות הנפש.
היו"ר עידית סילמן
¶
אתה צודק. קודם כול תודה רבה על ההשתתפות שלך ועל השותפות, זה היה לנו מאוד מאוד חשוב. אני מקווה שאתה תהיה חלק מהוועדה הזו גם בהמשך. אני יכולה לומר לך שבאמת הדיון הראשון שערכנו תוך כדי הפגרה בוועדה הזו היה בתחום בריאות הנפש. מתוך הראייה הזו של עולם בריאות הנפש, שאני גם באה מתוכו, אז באמת הקמנו את הוועדה והפרדנו אותה מוועדת העבודה והרווחה, כדי לתת לזה מקום של כבוד.
זה לא סוד שהשר שלנו וגם מנכ"ל המשרד הציגו כאן את התוכנית בתחום הזה. זה נושאים שהם חשובים לנו. גם חברת הכנסת קטי שטרית, שהובילה את השדולה ומובילה אותה גם עכשיו, לבריאות הנפש ומניעת אובדנות, ביחד איתי ועם עוד חברות כנסת, כמו שהזכרת, פה בתוך המשכן – אמילי מואטי ומיכל וולדיגר.
אז באמת אנחנו עושים עבודה בתחום, שהיא תבוא לידי ביטוי גם בחקיקה. וזה המקום של הוועדה להביא את זה לידי ביטוי ולהוציא את זה החוצה. אנחנו הקמנו פורום גדול של הוועדה בתחום של בריאות הנפש שרץ קדימה, ושותפים אליו עכשיו עמותות, ארגונים, בתי חולים, קופות חולים, דוברים, דוברות, מי שרק מתעניין בתחום הזה, ואנחנו כבר עושים כינוס נוסף בקרוב. ואני יכולה להגיד לך שזה בליבת העיסוק של הוועדה, ואני שמחה שזה חשוב לא רק לנו אלא להרבה ח"כים במשכן.
היו"ר עידית סילמן
¶
נשמח מאוד. ואני כן חייבת לומר שנעשו כאן תיקונים גם פר קהילות ומגזרים, וזה מאוד מאוד חשוב. אנחנו שמענו את החסרים בתחום הזה. אני באופן אישי הייתי בבית חולים שכן מאפשר את האופציה הזאת, וראיתי עד כמה זה נדרש. אנחנו גם חווים את זה הלכה למעשה, כאשר משפחות מתקשרות אלינו ומבקשות את העזרה, ואין לנו מענים כי אין מיטות. ולכן גם חברת הכנסת לימור תלם מגן מהסיעה של שר האוצר ביקשה אקסטרה תקציב, ונלחמה להשיגה אקסטרה תקציב בתחום של הפרעות אכילה, וגם כאן אנחנו נתנו עוד מיטות. ואני מאמינה שזו רק ההתחלה, וזו התחלה מאוד ברוכה.
אוריאל בוסו (ש"ס)
¶
אמרתי שבעיצומו של חוק שאנחנו נתקן בנושא הבריאות, קיבלנו פה סימן אמיתי, וזה חייב חייב לתת לנו חוסר מנוחה. כל אזרחי ישראל מסתכלים עלינו, אנחנו יודעים את הבעייתיות. קשה לך להאשים את אותו אחד. אתה לא יודע את מי להאשים. ולפעמים ידיהם של הפסיכיאטרים ושל המחלקות, לאו דווקא בגלל מקומות, כבולות בגלל היעדר סמכויות, היעדר החלטה של ועדת אפוטרופסות לפעמים למשפחות, הוסטלים מסוימים שצריך לתת להם יותר מרחב מסוים והגנה. יש באמת המון דברים לעשות, וכאן ועכשיו.
היו"ר עידית סילמן
¶
מסכימה איתך לגמרי. ואני שמחה שקיימת הוועדה הזו. אם פעם דיברו על ה-cap ודיברו רק על מספרים, אז היום דיברו על מהויות, וזה חשוב מאוד. אלינה.
נעה בן שבת
¶
לאור הבקשות של רוויזיה שהוגשו גם על ידי היושבת-ראש וגם על ידי חבר הכנסת בוסו, אז אני רוצה להסביר שהנוסח שנמצא בפניכם, העלינו על הכתב את אותן הסכמות שנידונו בדיון. כמובן שמטבע הדברים, ברגע שמנסחים את זה, אז רואים גם שלפעמים זה יוצא הפוך. למשל בהתחלה קראנו 5%, בסוף התברר שדיברנו על ה"אלפות", ובעצם צריך לנסח את זה לפי הסכום שנשאר, 95%, כי אחרת לא נותנים את הביטוי לכך שבית חולים היה פחות מהממוצע ב-2017, והגידול שלו הביא אותו רק לממוצע, הוא לא באמת יצר גידול לעומת בתי חולים אחרים. לכך נועד התיקון שנדון בוועדה, לתת מענה, וזה תוקן כאן בנוסח.
הבנתי שיש גם טענה של קופות החולים. דיברנו על כך שתקרות משותפות יהיו בהסכמת בתי החולים, אבל הייתה שם גם התייחסות להתייעצות גם עם קופות החולים. הם אמרו שלא עלה בדיון שמורידים את ההתייעצות הזאת, אלא שההתייעצות הזאת נשארת, אבל גם צריך את תנאי ההסכמה.
אז אלה דברים של נוסח. אנחנו עוד נתקן דברים נוספים של נוסח בהמשך, זאת אומרת זה עובר תהליך של נסחות, אבל אם הרוויזיה תידחה, אז כמובן אי-אפשר יהיה לעשות שום תיקון מהות, אחרי החלטת הוועדה. אז בעצם אנחנו יכולים לעבור, כיוון שהצבענו על כל סעיף וסעיף.
אוריאל בוסו (ש"ס)
¶
אני שאלתי את היועצת המשפטית, כי עדיין חסר - - - הניסוחי. היא אמרה שבניסוחים זה פחות בעיה, אפשר להצביע על החוק, ואחר כך עושים שינויים.
היו"ר עידית סילמן
¶
לא, זה חשוב. זה חוק שאנשים לא מבינים, כי הרי לחוק ההסדרים מגיעה הרבה חקיקה. החקיקה הזו מדברת על 2.4 – כבר יותר אפילו – מיליארד שקלים בבסיס של המודל של סעיף 9, שמדבר על בתי החולים. אנחנו מדברים על יותר מ-20 מיליארד שקלים בכל שנה, כשמדברים על אותה התחשבנות בין קופות החולים לבתי החולים. כשאנחנו מסתכלים על זה קדימה לארבע שנים, אנחנו מדברים על משהו כמו 120 מיליארד שקל ויותר. זאת אומרת, זה סכום מאוד מאוד גדול של מערכת מאוד מאוד גדולה וחשובה, אחד מהחוקים הכי כבדי משקל בתוך חוק ההסדרים.
ובגלל זה אני ראיתי לנכון – אחד, להעביר את זה באמת לכאן מתוך ועדת הכספים, כי באמת יש ועדה שתתעסק בזה, להתעסק בזה לעומק ולתת לזה את המקום. ובוודאי היועצת המשפטית, בהתאם להנחיות שלך גם בהמשך, כשאת תעשי את הנסחות, אם את רואה איזשהו משהו, אנחנו כאן.
נעה בן שבת
¶
אבל אני רק רוצה להבהיר, שמרגע שמצביעים רוויזיה, אין עוד אפשרות לעשות תיקוני מהות. צריך להביא חקיקה חדשה בשביל לעשות תיקוני מהות. אין לנו עוד אפשרות.
נעה בן שבת
¶
תראי, בזמן הקצר שהיה מאז הדיון, ולמרות שניסחנו ברמה ראשונית את השינויים שהיו, אז לא ראינו תיקונים כרגע שדורשים רוויזיה, לא מצאנו איזה משהו. אני מקווה שלא נמצא. ואם כן, יצטרכו להביא חקיקה חדשה, חקיקה מתקנת.
אלינה ברדץ' יאלוב (ישראל ביתנו)
¶
אם אפשר לשאול את אותה שאלה ששאלתי אותך, אם את זוכרת, עידית הביאה בהצלחה רבה עוד 20 מיליון למחלקות פנימיות. אז חיפשתי את השינוי הזה, אבל בגלל שכנראה היה לי נוסח קודם.
היו"ר עידית סילמן
¶
הם לא בבסיס, הם תוספת לשנה אחת, כמו שהגדרנו את זה. נכון? תקן אותי אם אני טועה, ה-20 מיליון הם תוספת לשנה אחת למחלקות הפנימיות.
היו"ר עידית סילמן
¶
בגלל שהחקיקה מדברת על הבסיס, ואנחנו מביאים לכאן איזושהי תוספת, אז אנחנו הגדרנו אותה, גם הצהרנו אותה, וגם משרד הבריאות הוציא לנו נוסח והתחייבות, ואנחנו יודעים שזה מגיע לשם.
היו"ר עידית סילמן
¶
תראו, כי כל מה שלא נמצא בתוך החוק, שבעצם הצלחנו להשיג מעבר, כמו ההכשרות לנפגעי ונפגעות תקיפה מינית, כמו הנושא של פרויקט מבחני התמיכה של המתמחים בקהילה, שזה דברים מאוד מאוד חשובים, שבעצם לא מופיעים בכלל בחקיקה, ואנחנו הצלחנו להביא אותם מבחוץ כאקסטרה לקופות החולים או לבתי החולים. אז כל התוספות האלה הן תוספות שאנחנו מביאים, והן נמצאות במסמך התחייבות שלנו ושל האוצר, זאת אומרת לתוך המקום הזה. גם הצהרנו עליהם גם תוך כדי החוק, וגם הצהרתי עליהם פה בפתיחת הוועדה. ופשוט אין להם סעיף שבו אנחנו יכולים להגדיר אותם.
אוריאל בוסו (ש"ס)
¶
למעשה יכולנו להוסיף, זאת אומרת לא רק לתקן את הקיים. אם זה משהו שנמצא במסגרת - - - יכולת להוסיף - - -
היו"ר עידית סילמן
¶
אבל הוא לא נמצא במסגרת החוק, הוא לא מנוסח בלשון החוק. זה להוסיף סעיפים מעבר לזה.
נעה בן שבת
¶
ה-20 מיליון, אם יש פה לא רק 90 מיליון שקלים אלא 110 מיליון שקלים, אז יכול להיות שזה משמעותי להוסיף. השאלה אם באמת אפשרי, השאלה אם יש הסכמה של האוצר להוסיף את זה.
היו"ר עידית סילמן
¶
ואנחנו הצהרנו את זה אז תוך כדי הוועדה, גם עכשיו, כלשון החוק, מנוסח כחד פעמי, אנחנו נוסיף על זה את התוספת הזאת.
ינון גוטגליק
¶
אני יכול. דווקא בעקבות הבקשה של חברת הכנסת אלינה, לדחות את המועד להסכמי אשפוז בית בשנה הראשונה עד ליוני, נוצר מצב עכשיו בחוק שיש בעצם אפשרות בכל שנה לדחות את זה עד יוני. הכוונה הייתה שרק ב-2022 - - -
היו"ר עידית סילמן
¶
ב-cap תמיד אפשר להגיד: אנחנו מוסיפים עוד תוספת תקציב ולא משנים את החקיקה בפנים. פה אנחנו עשינו המון שינויים, והלכנו על זה הרבה פעמים לוועדת הכנסת, כי באמת היה חשוב לנו שבמהויות הקטנות, שמפריעות גם לקופות החולים ולבתי החולים, אנחנו נייצר את השינויים ואת האיזונים הנדרשים. ואני מקווה מאוד, ממה שדיברתי עם כולם, גם ביום שישי, והתקשרו רבים וטובים, ובאמת תודה רבה גם על הפרגון, גם על המחמאות, לחברי הוועדה ולצוות, אז באמת נראה שהשתדלנו ועשינו עבודה כמה שיותר טובה בפנים החוק, ואני חושבת שזה גם חשוב קדימה.
ואני אומרת את זה כל הזמן, כי כשתגיע לכאן הקפיטציה, ואנחנו נדבר גם על ועדת המחירים וינדון בדברים לקראת זה וכדומה, אז תהיה הרבה יותר הבנה.
אלינה ברדץ' יאלוב (ישראל ביתנו)
¶
לא, אני דיברתי, אמרתי במפורש: בשנה הראשונה, כדי לתת להם עוד שלושה חודשים לחתום על ההסכמים. אני אמרתי את זה כמה פעמים בוועדה.
ינון גוטגליק
¶
לא, גם בזה את צודקת. בגלל שזה כסף שקשור לתשלומים שנמצאים בחוק, אז אפשר להכניס אותו לחוק.
אלינה ברדץ' יאלוב (ישראל ביתנו)
¶
לכן שאלתי, כי אמרתי שאם עידית הצליחה כל כך, אז חשוב גם לעגן את זה בחקיקה.
אלינה ברדץ' יאלוב (ישראל ביתנו)
¶
לגבי יוני, חד-משמעית אני דיברתי על שנה ראשונה, גם חזרתי על זה כמה פעמים.
נעה בן שבת
¶
אז גם ההגדרה, אני רוצה להזכיר, ההפרש של 2017, מאוד חשוב לי להגיד, כי דיברו על 5%, ובעצם הצילום הוא של 95%.
נעה בן שבת
¶
יש פה את ההגדרה: בית חולים שהיחס כאמור היה לגביו נמוך מ-95% – 100%.
אז מתחילים להצביע על הרוויזיות. אנחנו מתחילים בסעיף 2 לחוק ההתייעלות הכלכלית. מי שתומך ברוויזיה זה אומר שהוא פותח את הדיון מחדש, מי שמתנגד אומר שהוא מונע את הדיון מחדש. סעיף 15. נכון, סעיף 15 זה התוספת של ה-20 מיליון?
היו"ר עידית סילמן
¶
האמת היא שאני מתפלאה – שבוע שעבר זה היה משהו אחד, לפני שבועיים מישהו הצהיר שגנבנו חוקים, לפני שלושה שבועות - - -
אוריאל בוסו (ש"ס)
¶
חשבתי לשמוע ממך שיש פערים אידאולוגיים. פעם אמרו שהחיבור הזה זה רק בשביל שלא יהיו בחירות, אבל יש עתיד?
היו"ר עידית סילמן
¶
אני אגיד לך את האמת, אני ישבתי בישיבת ראשי מפלגות אצל ראש הממשלה, וזה ללא מכשירים ניידים. אני יוצאת משם אחרי שעה ומשהו, ואני שומעת רחש בחש, ולא הצלחתי להבין על מה ולמה. ואז כשראיתי אז צייצתי מה שצייצתי, צייצתי את תגובתי. אני מקווה שכולם - - -
היו"ר עידית סילמן
¶
לא, זה הדובר שלי צייץ. אני רק רוצה לומר, שבהתאם למה שהוא כתב, אז אני ישר צייצתי שאין כזה דבר, וגם אני הצהרתי את זה בכניסה למשרדי הממשלה.
היו"ר עידית סילמן
¶
אני אגיד לך את האמת, אני בשוק שמתעסקים כרגע בראייה של עוד ארבע שנים קדימה, אבל בסדר.
היו"ר עידית סילמן
¶
אז מה שאני אמרתי זה שבעזרת השם הממשלה הזאת, כולי תקווה, תחזיק ארבע שנים. ואחרי ארבע שנים, אני מאמינה שאנחנו כבר ניבחן במעשים שלנו, אני מאמינה שימינה תמשיך להיות חזקה ורק להתחזק. אנחנו סך הכול משתדלים לעשות עבודה טובה, ולמען האזרחים והאזרחיות בסוף. איך אומרים? שנזכה למצוא חן ושכל טוב בעיני אלוקים ואדם. כל השאר בונוס.
אנחנו עכשיו מצביעים על הרוויזיה שלך, אוריאל בוסו?
אוריאל בוסו (ש"ס)
¶
אגב, את יכולה להסיר את הרוויזיה שלך. היא לא חייבת להצביע על הרוויזיה שלי, היא יכולה להגיד שהיא מסירה את הרוויזיה שלה, ואז מצביעים רק על הרוויזיה שלי.
היו"ר עידית סילמן
¶
בסדר גמור. ככה הצבענו אז. מי בעד הרוויזיה? מי נגד הרוויזיה? מי נמנע?
הצבעה
לא אושרה.
נעה בן שבת
¶
אז סעיף 3, אחרי שהבהרתם שהתיקונים האלה הם תיקונים, שבאמת כך התכוונה הוועדה גם בהפרש 2017 וגם בנושא של התוספת הריאלית. אז רוויזיה לסעיף 1 לחוק ההתחשבנות.
נעה בן שבת
¶
סעיף 15 הוא הסעיף שבו ביקשתם לערוך שינוי, לגבי התוספת של 20 מיליון שקלים לחלוקה בשנת 2022.
אלינה ברדץ' יאלוב (ישראל ביתנו)
¶
אני פשוט לתומי חשבתי שזה כבר נכנס, ואז יש רוויזיה על מה שכבר נכנס, אז התבלבלתי.
נעה בן שבת
¶
אבל הכוונה היא שבשנת 2022 הסכום לחלוקה יהיה עוד 20 מיליון שקלים, יעמוד על 110 מיליון שקלים.
נעה בן שבת
¶
עכשיו, יש לנו סעיף שהיה סעיף אחרי סעיף 23, עכשיו הוא מקבל את המספר 24, ונקרא לו סעיף אחרי.
נעה בן שבת
¶
והסעיף הבא אחריו, עם הוראות מיוחדות לעניין תשלום בעד שירותי בריאות בשל השלכות נגיף הקורונה.
אוריאל בוסו (ש"ס)
¶
שאלה אחת קטנה: בסעיף 9 בסופו, (ה)(2): תקנות ראשונות לפי פסקה (1) יותקנו עד יום י"א בטבת התשפ"ב (15 בדצמבר), ובלבד שיונחו על שולחן הוועדה עד יום 7 בדצמבר – זה שבוע לפני.
אוריאל בוסו (ש"ס)
¶
זה לא פרק זמן מאוד קצר, שאם את תרצי לעבוד על התקנות, ללמוד אותן, להצביע עליהן או לשנות אותן - - -
נעה בן שבת
¶
לא, 15 בדצמבר זה התאריך שבו השר צריך לחתום עליהן. אבל אני מזכירה שמה שהוחלט פה זה שלא תהיה הצבעה בוועדה, שרק זה מובא לידיעת הוועדה למעשה.
היו"ר עידית סילמן
¶
נכון, אבל גם ככה סד הזמנים שלהם כביכול הוא סד זמנים מאוד קצר, לא השארנו להם הרבה זמן ללכת ולעשות את זה. זה בעצם עוד חודש מהיום.
אוריאל בוסו (ש"ס)
¶
יפה. אז השנה בסדר, את צודקת, זה בסד זמנים, צריך להביא את התקנות שבוע לפני. אבל למשל שנת 2022?
היו"ר עידית סילמן
¶
אנחנו יכולים לבקש את זה לפני כן. לא כתוב כמה, כתוב שהם צריכים לדווח לנו. והוועדה יכולה לבקש תאריך, אנחנו נוציא להם תאריכים של דיווח. אגב, אני רק רוצה להגיד, זה אחד הנושאים הכי קריטיים. גם בפגרה, אני מזכירה לכם, הדיונים הראשונים, היה יום אחד שחצי יום התעסקנו בבריאות הנפש, בחצי השני דיברנו על בתי החולים הציבוריים, על כל המשבר שלהם. והכנסנו כאן את הכול. ודיברנו עליהם, עם סד הזמנים, ועם מבחני התמיכה. וכתוצאה מכל הבלבול הזה וחוסר היכולת להעביר תקציבים לבתי החולים במודל מסודר, שינו את המודל והביאו את סעיף 9. ולכן אנחנו נעקוב אחרי המודל הזה לאורך כל השנה. ויש כאן ועדה, אוריאל, שתעשה את העבודה הזאת.
אני כן רוצה להודות לך, גם על עצם העובדה שוויתרת על הרוויזיה ועל הנושא החדש, לטובת דברים שהם במהות והם דברים חשובים, שאמרנו אותם והכנסנו אותם. וזה חשוב מאוד ויישר כוח גדול, ותודה.
נעה בן שבת
¶
רק עוד דבר אחד שחשוב להגיד, שהדיווח לוועדה מכניס את הדברים לתוך הרוטינה. זה נכנס למערכת, והוועדה תמיד מתזכרת על הדיווחים במועדים. אבל למעשה לוועדה יש סמכות לדרוש מידע, בטח מהממשלה, מגופים ציבוריים.
היו"ר עידית סילמן
¶
מידע שאגב לא היה כל כך עד היום נגיש. מה זה נגיש? הממ"מ וצוות הוועדה ביקשו, ולא היה את המידע לפרטי הפרטים, כדי להציג את זה פה בפני חברי הוועדה. וזה משהו שיצטרך להיות מוצג. ואני לא רוצה לחשוב על מודל שהולכים להעביר, ובסוף אין בו נתונים, ויבואו לוועדה ויגידו שלא יודעים איך להציג אותו, כי אני מאמינה שאנחנו לא נשקוט על השמרים ולא ניתן לזה לקרות, ובטח נוציא הרבה שאילתות בנושא או מה שיהיה צריך, כדי להביא את זה לידי יישום כמו שצריך הלכה למעשה.
אלינה ברדץ' יאלוב (ישראל ביתנו)
¶
אבל לפחות הם יודעים שהם צריכים לאסוף את הנתונים עד אז. לדעתי זאת הייתה הפתעה מאוד מאוד גדולה.
אלינה ברדץ' יאלוב (ישראל ביתנו)
¶
אנחנו לא צריכים להצביע על הרוויזיה שלך? אני פשוט זוכרת שעידית עשתה רוויזיה על החוק כולו.
נעה בן שבת
¶
כן, הצבענו עכשיו על סעיף 3 כולו. הסעיף הזה, סעיף 15, אפשר לעשות עליו רוויזיה עוד חצי שעה. אפשר לעשות רוויזיה. אבל השאלה אם צריך לעשות את זה או שזה - - -