פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וארבע
הכנסת
2
ועדת החינוך, התרבות והספורט
20/10/2021
מושב שני
פרוטוקול מס' 36
מישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט
יום רביעי, י"ד בחשון התשפ"ב (20 באוקטובר 2021), שעה 19:15
ישיבת ועדה של הכנסת ה-24 מתאריך 20/10/2021
פרק י"ח (תכנון ובנייה), סימן א' - היתר שימוש להפעלת מעון מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2021 ו-2022), התשפ"א-2021
פרוטוקול
סדר היום
פרק י"ח (תכנון ובנייה), סימן א' - היתר שימוש להפעלת מעון מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2021 ו-2022), התשפ"א-2021
נכחו
¶
חברי הוועדה: שרן מרים השכל – היו"ר
אימאן ח'טיב יאסין
אלון טל
אמילי חיה מואטי
משה טור פז
סימון דוידסון
מוזמנים
¶
שיר סגל
-
מנהלת מדיניות רגולציה, משרד ראש הממשלה
אביעד שוורץ
-
רפרנט תעסוקה, אגף התקציבים
דרור לוינגר
-
ייעוץ משפטי
רוסלאן עתמאן
-
משרד המשפטים
מירה סלומון
-
מרכז השלטון המקומי
יניב בר אור
-
התאחדות מעונות היום הפרטיים בישראל
חנן דגן
-
איחוד גני הילדים
קרן אוחנה איוס
-
עו"ד, מנכ"ל איחוד הגנים הפרטיים בישראל
לוסי חדידה
-
מנכ"לית ארגון גנים ברמה אחרת
קונסטנטין שוויביש
-
מנכ"ל רשת איגום
רישום פרלמנטרי
¶
מיטל פורמוזה, חבר המתרגמים
פרק י"ח (תכנון ובנייה), סימן א' - היתר שימוש להפעלת מעון מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2021 ו-2022), התשפ"א-2021, מ/1443
היו"ר שרן מרים השכל
¶
ערב טוב לכל החברים, לכל חברי ועדת החינוך, התרבות והספורט של הכנסת. אני שמחה לפתוח את הוועדה בעניין פרק י"ח (תכנון ובנייה) נוסח להצבעות בוועדת החינוך להיום. פרק התכנון והבנייה לחוק ההסדרים.
אני רוצה קודם כל לעדכן כמה דברים. ככה, הדבר הראשון הוא לבקשת בעצם משרד הפנים, משרד החינוך ומשרד המשפטים, שביקשו זמן לבדוק לעומק את כל הנושא של מתן היתר שימוש חורג מקל לגני ילדים של 3 עד 6 ולבחינה של העניין אזורים המסחריים, על מנת לאפשר להם לעבוד באזורים המסחריים. הגענו בהסכמה שלמעשה תהיה ועדה משותפת, שתקום ועדה ממשלתית. צוות בין משרדי שיוקם ויבחן את הנושאים האלה במשך שישה חודשים. ואחרי עבודה מעמיקה הם יביאו לוועדה את מסקנות הוועדה. ובמידה ואנחנו רואים כשלים נוספים שאם דומים לאותם כשלים שיש היום בפעוטונים אנחנו נחוקק חוק נוסף שלמעשה יקל גם על אותם גני הילדים. אז זה הדבר הראשון.
תמי סלע
¶
הנוסח כרגע אומר, זה נמצא בעמוד 8. אני מפנה לעמוד 8 בסעיף האחרון שמוצב 89(א) רבא. "צוות בין משרדי לבחינת תקלות ומתן היתרים לגני ילדים ומעונות יום. א. עד שישה חודשים מיום תחילתו של חוק זה יוגשו לוועדת החינוך, התרבות והספורט של הכנסת מסקנות והמלצות של צוות בין משרדי בעניינים המפורטים להלן: 1. הקלות במתן היתר לשימוש חורג במבנה מגורים לשם הפעלת גני ילדים כהגדרתם בחוק לימוד חובה". שזה אומר 3 עד 6. "2. הקלות במתן היתר לשימוש חורג" פה תיקנו אותי לאו דווקא להגיד במבנים באזורי תעסוקה ובשטחי מסחר, אלא פשוט במבנים שהותרו בהם שימושים שאינם למגורים. זה משאיר להם את המנדט היותר רחב. "לשם הפעלת מעונות יום לפעוטות כהגדרתם בחוק הפיקוח וגני ילדים כהגדרתם בחוק חינוך חובה. הצוות הבין משרדי לפי סעיף הזה יכלול לכל הפחות נציגים של משרד החינוך, משרד האוצר". העירו לי שיכול להיות שמשרד הפנים יותר רלוונטי, מנהל התכנון. או גם וגם, כי מנהל התכנון בוודאי רלוונטי. "משרד ראש הממשלה" ומשרד המשפטים, שזה גם לא כתוב פה. אבל הם גם ביקשו להיות.
תמי סלע
¶
עוד דבר שלא כתוב פה, אבל הוסכם, זה שברשות הצוות יעמוד משרד החינוך. "הצוות הבין משרדי ישמע עמדות של נציגי ארגונים וגופים העוסקים בגיל הרך שמייצגים מגוון רחב של גופים ציבוריים ופרטיים, לרבות גני ילדים ומעונות יום". זה בעניין הזה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
או. קיי. שנייה, אנחנו נקריא את הכל, אלא אם כן יש הסתייגויות ודברים כאלה. כי תם הזמן גם להגיש הסתייגויות. אז במידה ויש.
משה טור פז (יש עתיד)
¶
גברתי רק לומר, גברתי יושבת הראש. אני מודה לך על ההחלטה הזאת. ואני חושב שהיא גם, גם ההחלטה הזאת להקים צוות בין משרדי שיבחן את זה ברצינות. כלומר, לא רק להגיד שאנחנו לא מחליפים את גני הילדים, אלא גם ההחלטה לבחון את זה היא בעיניי נכונה ומקצועית ואני מודה על כך.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
כן. היו כמה תיקונים. אני אתן ליועצת המשפטית ככה לעבור עליהם, על מנת שנוכל להקריא את כל החוק.
מירה סלומון
¶
אנחנו מבקשים להיות גם כן בצוות הבין משרדי. נציגים שלנו. מדובר בכל זאת בסוגיה שהיא מאוד לפתחו של השלטון המקומי. אני מבקשת להזכיר שהחינוך לפי חוק הוא קיום משותף של רשות החינוך המקומית, של הרשות המקומית ושל משרד החינוך. כי הוא משותף בחוק. אם אנחנו שותפים, אנחנו צריכים להיות בצוות כזה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אני אומר ככה: קודם כל, לי אישית אין התנגדות. השאלה היא אם באמת כל הארגונים, כאשר הם עומדים מולכם מהי הדינמיקה. האם גם נכון אולי לשים את חלק מהארגונים? אז אולי,
היו"ר שרן מרים השכל
¶
ולכן אני אומרת, יכול להיות שצריך לרשום שהוועדה אולי תשמע באמת, חשיבה מעמיקה עם השלטון המקומי.
תמי סלע
¶
זה כן מקובל בנושא כזה, שאנחנו מדברים על הקלות גם בהיתרים שהם בפני ועדה מקומית, שהוא יהיה חלק מהצוות. יש בזה הרבה היגיון וצדק.
מירה סלומון
¶
כן. מדובר ברשות מקומית. אנחנו לא מדברים עכשיו על גוף פרטי או חצי פרטי. אנחנו מדברים על שלטון, על רשויות מקומיות. אז,
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
בסדר, מדובר על ועדה בין משרדית של משרד הפנים בתוך הוועדה. ההתעקשות היא מובנת. אבל אני חושב שיש פה גם פגיעה בעבודה בין המשרדים. יש את הנציגים של המשרדים.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
נוכל להביא את זה לפה, לוועדה, וכל אחד יוכל להשתתף. אין פה, לא צריך להרחיב עכשיו בעניין הזה. כך אני חושב. לא שאני מתנגד, אני רק מסביר שהוועדה הבין משרדית קמה בשביל שבין המשרדים תהיה איזה שהיא דינמיקה של הבדיקה. עכשיו, חובה לשמוע אתכם, אין בעיה. אבל להכניס את זה לוועדה מלכתחילה זה כאילו אני חושב שזה קצת מקטין את המשמעות של הוועדה עצמה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
גם להכניס כאילו גם את מנהל התכנון, גם את משרד הפנים וגם את השלטון המקומי, יש פה בהחלט רוב מאוד מאוד גדול של צד מסוים. ולכן אני חושבת שזה קצת מפר את האיזון הזה. כלומר, לא הייתי רוצה להוציא פתאום את מנהל התכנון או להוציא פתאום את מנהל הפנים, כמי שאמור באמת לייצג את העמדות האלה. אני נוטה כרגע להשאיר את זה ככה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
בהחלט. וכמובן שיושב ראש הוועדה יכול כמובן לעשות תיקונים, או במידה והוא רואה לנכון לצרף עוד חברים.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
"לכל הפחות" ולכן הוא יכול לשקול את העניין במידה והוא רואה צורך. אז אני אשאיר את זה לשיקול דעתו. או. קיי. יש צורך לקרוא מחדש?
תמי סלע
¶
לא, אין צורך. רק במקומות שבהם יש שינויים. רוב השינויים מופיעים. יש גם כמה הערות שקיבלתי אחרי שהופץ הנוסח. אז אני מפנה לעמוד 2(ב)1, ממש בסיפא, שכתוב כאילו הוא כולל גם היתר להפעלת מעון יום. אז העירו לי שזה לא נכון, שזה ממש כולל את ההיתר, אלא הוא מתיר שימוש להפעלת מעון יום לפעוטות. זה תיקון.
תמי סלע
¶
בסיפא כתוב "ויראו את ייעוד הקרקע למטרת מגורים כאילו הוא כולל גם היתר להפעלת מעון יום". וזאת לא המשמעות המדויקת, אלא כאילו הוא מתיר שימוש להפעלת מעון יום לפעוטות. כך נציגי מנהל התכנון הסבירו לי. זה בסופו של דבר נותן את אותה משמעות. זאת אומרת, מותר לו להפעיל מעון יום, רק זה לא נחשב, זה לא ממש היתר להפעלת מעון יום. זה הייעוד למטרת מגורים ומאפשר גם שימוש לצורך הפעלת מעון יום לפעוטות. ההיתר עצמו הוא היתר למעון יום.
דרור לוינגר
¶
מאחר ואנחנו בתוך המטריה של חוק התכנון והבנייה, השימוש של המילה "היתר" הוא שימוש מאוד מסוים לרישיון לבנות לפי תכנית. ובמקרה הזה, אנחנו מדברים על זה שהייעוד מתיר שימוש. זאת אומרת, לא נדרש היתר. להתחיל להגיד "כולל היתר" עשוי לבלבל ולחשוב שבמקרים אחרים צריך איזה שהוא היתר. אז זה עניין של שינוי הנוסח, כשהמהות נשארת אותו דבר. פשוט לומר שהשימוש כולל.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
בסדר. אם אתם חושבים שזה ניסוח יותר נכון. משרד ראש הממשלה, אוצר, יש לכם בעיה עם זה?
אביר קארה (ימינה)
¶
ל-11 ילדים. זה כזה סיפור למשרד המשפטים, ברוח הדברים החיוביים שאנחנו עושים? יש סיכוי שברוח הדברים החיוביים משרד המשפטים ייעתר לבקשה להגדיל את זה ל-11 ילדים?
רוסלאן עתמאן
¶
שלום, רוסלאן ממשרד המשפטים. אני חושב שנוהל משא ומתן ארוך, אינטנסיבי ולא יודע עוד איך לתאר אותו, לגבי מספר הילדים.
רוסלאן עתמאן
¶
נכון. אני שמעתי, קיבלתי עדכון מארז מה היה בליל ההסדרים. אז דווקא בגלל זה אני לא חושב שנכון לפתוח את זה בשלב הזה.
אמילי חיה מואטי (העבודה)
¶
הרבה ירדו מתחת לרדאר פשוט, כי לא יהיה מקום. הם יצאו מהמסגרות וילכו למסגרות של שישה ילדים. ואז יהיה שם כאוס.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אני מציעה שגם כן בתוך אותה נקודה אנחנו נבחן את זה בעוד שישה חודשים. אחרי שכבר שישה חודשים ביקשו היתרים.
רוסלאן עתמאן
¶
אני לא חושב שהצוות נועד לבדוק את הנקודה הזאת. הצוות הוקם על מנת לבדוק היבטים ודברים אחרים. ולא את מספר הילדים.
רוסלאן עתמאן
¶
לגבי כל העניין של מעונות היום ומספר הילדים שיכללו בהצעת החוק, הייתה לגבי העניין הזה עבודת מטה לפני שהצעת החוק נוסחה. ואלה המספרים ואלה הכללים שסיכמנו לגביהם. הוועדה הזו הוקמה על מנת לבחון דברים אחרים.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אני מציעה שנכניס את זה גם לתוך עניין בחינת הוועדה, כדי לראות האם ניתן להרחיב את הפטור המלאה.
תמי סלע
¶
אולי יש עוד היבטים של היישום הזה. אפשר פשוט להגיד שהם יבחנו גם את הנושא של ההקלות לגבי מעונות יום.
תמי סלע
¶
מה שבעצם כבר יש פה את היישום. בלי להתייחס דווקא למספר. אני רוצה להזכיר שיש סעיף שמאפשר במקרים מסוימים, בתקנות, הגדלה של מספר הפעוטות. אותם מקרים שסוכם עליהם שהם מצדיקים את זה. אז יש את זה. יש לזה איזה שהוא עוגן בהצעת החוק במודל שעלה.
רוסלאן עתמאן
¶
אז אני אומר שאולי אפשר להוסיף משפט כללי, שהצוות יבחן גם את יישום הזה. ולא ספציפית את מספר הילדים.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
סליחה שאני אומר, אנחנו מדברים על משהו שכולם מבינים על מה אנחנו מדברים. כי מספר בין 7 ל-11 זה עניין כלכלי. אז לכן אני חושב שצריך להגיד את זה, לשים על השולחן ולהסביר את העניין. כמו שנאמר פה, שיש גנים שחורים, שאף אחד לא יודע על הקיום שלהם. ובשביל שלא יהיו גנים שחורים, אז אנחנו רוצים בדיוק לדבר על השינוי במספר הילדים.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
זאת הסיבה הכלכלית לבקשה. זו בקשה שלנו, בשביל לפחות לבחון את הנושא הזה בוועדה הזאת. אז מה הבעיה? כאילו, אנחנו בעקיפין אומרים על משהו שכולם יודעים על מה אנחנו מדברים. אז בואו נשים על השולחן את האמת.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
נאמרו פה בוועדה שגם חלק, אולי הרשויות לא אוכפות גם אפילו עד 10 ילדים וכו'. אז אולי שווה לבחון את זה וגם לבדוק עם הרשויות המקומיות מאיזה מספר הם אוכפים את הפטור המלא בעצם מהיתר. אני חושבת שיש פה מקום לבחון את זה.
אמילי חיה מואטי (העבודה)
¶
לא, המטרה היא שמעל 36 ילדים. כי גן ממוצע הוא בסביבות ה-48 ילדים. זה אומר 12 תינוקות, 12 באמצע ו-24 גדולים.
סימון דוידסון (יש עתיד)
¶
כי זה שווה ערך למשפחה מרובת ילדים בעיקרון. אז זה רק מחזק את הטענה שאין טעם. נכון, הם לא היו אוכפים את זה. הנה, שמעת. יושבת ראש.
שיר סגל
¶
רק שאלה וכדי לוודא. לוודא שזה ברור או אם צריך לדייק את זה משפטית. שמי שנמצא היום בתהליכים של שימוש חורג יועבר מהרגע שהחוק ייכנס לתוקף למסלול הזה בעצם, להפעלת מעון. מי שנמצא עכשיו בתהליך.
שיר סגל
¶
אני רק מחדדת, לא על ההליכים הפליליים, אלא במעבר בין המסלולים. שמי שנמצא בתהליך של שימוש חורג ורלוונטי למעון יום, יועבר לדבר הזה לאור זה שהחוק ייכנס לתוקף.
שיר סגל
¶
אני לא מדברת על ההליך הפלילי. אני מדברת על מי שהגיש את הבקשה להיתר שימוש חורג ונמצא בתהליכי הגשת בקשה שעוד לא הסתיימו.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
כן, משרד המשפטים, אתם יודעים לענות על זה? מי שכרגע נמצא בתוך הליך של מתן היתר לשימוש חורג.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
האם החוק רואה אותו כאוטומטית עובר להיתר המקל או הוא עדיין צריך לסיים את אותו הליך של היתר שימוש חורג שבו הוא היה?
רוסלאן עתמאן
¶
אז אני אתייחס גם לגבי ההליך הפלילי. היום אני מניח, מן הסתם, יש הליכים פליליים בוועדות המקומיות שהוגשו לגביהם כתבי אישום נגד התביעות הרלוונטיות בכל ועדה וועדה. בגין הפרת חוקי תכנון והבנייה. זאת מאחר והמעונות פעלו ללא היתר לשימוש חורג. נכון להיום, נכון לרגע זה וגם בעתיד, הדבר הזה מהווה עבירה על חוק התכנון והבנייה ולכן הוגש אותו הליך פלילי. אני מניח שידוע לכולם שההליך הפלילי התכלית שלו היא ענישתית והוא צופה פני עבר, הוא לא צופה פני עתיד. זאת אומרת, הוא בא להעניש על מעשה שבוצע ובזמן שבוצע הדבר היווה עבירה על חוקי התכנון והבנייה.
רוסלאן עתמאן
¶
עכשיו, יש נקודה שחשוב להבהיר. גם כשהחוק הזה יעבור, ואני מקווה שהוא יעבור, עדיין יהיה צורך לבקש אישור או היתר ייעודי ממשרד התכנון להפעלת המעון. זה בעצם מה שאנחנו עושים. זאת אומרת, החוק לא,
שיר סגל
¶
צריך להגיד את זה שאם רוצים שכל מי שנמצא בהליך תלוי ועומד לשימוש חורג, מרגע שהחוק יעבור הוא יעבור להליך למתן היתר למעון לפי החוק הזה, צריך להגיד את זה במפורש בהוראת החוק.
שיר סגל
¶
יש בזה הרבה היגיון. אם המחוקק קובע. אני אומרת שעל מנת שמי שהיום נמצא בהליך עומד ותלוי למתן היתר לשימוש חורג יעבור עם תחילתו של החוק להליך הזה, למתן היתר להפעלת מעון, צריך לכתוב את זה במפורש.
דרור לוינגר
¶
אני שם בצד. אני אומר, ברגע שהחוק נכנס לתוקף הדין קובע שמעון כזה פטור, ובלבד שקיבל היתר לפי החוק. ולכן הוא פטור, אז הוא יכול להחליט שהוא מושך את הבקשה. והוא יכול גם הרי להמשיך את הבקשה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אם אנחנו לא היינו בטוחים, אם משרד המשפטים לא בטוח, מנהל התכנון לא בטוח, השלטון המקומי לא בטוח. אני חושבת שגם הגננות גם כן לא בטוח יהיו בטוחים. מה שאנחנו נעשה, אנחנו נבהיר את העניין. אני רוצה ספציפית להתייחס לעניין ההליך הפלילי, כי אני יודעת שזה מעניין אתכם. אני אתן לך קונסטנטין אחרי זה.
רוסלאן עתמאן
¶
ולגבי העניין הזה, אני לא הבנתי את השאלה. עכשיו כשאתם מחדדים, אני מסכים עם מה שדרור אמר. ברגע שהחוק נכנס לתוקף ודאי שהם יכולים לפעול בהתאם להוראות החדשות. ואם יש מישהו שכבר הגיש בקשה, פשוט מאוד הוא באמת יכול למשוך אותה ולהגיש בקשה בהתאם לתיקון החדש. זה ברור.
שיר סגל
¶
השאלה אם יש בעיה שיראו אותו כאילו הוא הגיש בקשה לפי החוק החדש, במקום שכל ההליכים צריך למשוך ולהגיש שוב בקשה. זה הרבה טפסים. זה לפעמים התייעצויות ועלויות.
דרור לוינגר
¶
הבעיה היא שכשהוא הגיש בקשה להיתר לשימוש חורג הוא לא הצהיר את אותה הצהרה למשל שהוא הגיש בקשה לרישיון. כלומר, זה לא אותן דרישות. ואז אי אפשר להגיד יראו אותו. זה לא יראו אותו.
שיר סגל
¶
אבל חלק מהדברים הוא עשה. את יישום לתקנים הוא עשה וכן הלאה. ולכן אולי אפשר רק את מה שחסר לו בבקשה. לבקש השלמה ולא לחזור אחורה.
דרור לוינגר
¶
אז אם רוצים לעשות הסדר מהסוג הזה, שיראו אותו כאילו השלים, את זה צריך לכתוב בצורה ברורה.
דרור לוינגר
¶
אבל זה לא יראו אותו, אלא זה לבחירתו. כי יכול להיות מעון שנמצא בסוף התהליך והוא אומר אני כבר אמור לקבל אתה ההיתר, אל תמשוך אותי אחורה.
רוסלאן עתמאן
¶
אשלים לגבי ההליך הפלילי. אז כפי שציינתי, ההליך הפלילי הוא צופה פני עבר ולא צופה פני עתיד. וחשוב עוד לציין שגם כשהצעת החוק הזאת באמת תעבור, עדיין יהיה צורך בקבלת היתר. ומשמעות הדברים היא שגם אחרי שהחוק הזה עובר ויהיה בעל מעון שיפעיל את המעון שלו מבלי שהוא מקבל את ההיתר החדש הזה, המשמעות היא שהוא עובר עבירה על חוקי התכנון והבנייה. זאת אומרת האיסור הפלילי הוא לא בוטל. יהיה עדיין צורך בקבלת היתר. אמנם היתר במתכונת חדשה ומקלה, אבל הוא עדיין יצטרך להגיש את הבקשה ולקבל את ההיתר.
בדיון הראשון נדמה לי עלתה הבקשה של יושבת הראש.
רוסלאן עתמאן
¶
כן, כן, אני גם ראיתי את המכתב. הבקשה של גברתי הובאה לבחינת גם המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, ארז קמיניץ, וגם למנהלת המחלקה להנחיית תובעים מוסמכי היועץ המשפטי לממשלה. ומהנימוק שציינתי מקודם, שההליך הפלילי באמת צופה פני עבר אנחנו לא חושבים ולא ראינו שיש מקום להקפיא או לבטל הליכים פליליים באופן גורף. בסופו של דבר, לכל נאשם או לכל בעל מעון שמנוהל נגדו הליך יש את הזכות להעלות את הטענות האלה בפני התובע הרלוונטי. שלו כמובן יש שיקול דעת בלעדי. והוא יכול לשקול את זה במסגרת אותו הליך. אבל אנחנו לא חושבים שיש מקום להקפיא או לבטל באופן גורף הליכים שמתנהלים היום בגין עבירה שבוצעה בעבר. זאת העמדה. אנחנו גם נשיב לגברתי בכתב לגבי המכתב.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
לא, אני מבקשת. מה שאנחנו נעשה גם כוועדה, לאחר שהחוק ייכנס לתוקף הוועדה תפנה ליועץ המשפטי לממשלה. באמת בבקשה ייחודית, לבטל אישומים פליליים לגננות לעניין היתר שימוש חורג. אנחנו נבקש ממנו בקשה של הוועדה לבטל הליכים פליליים שמתנהלים כרגע כנגד גננות. כי אנחנו מבינים שהיה פה כשל של מדינת ישראל שלא נתנה פתרונות למעונות. הייתה מצוקה אדירה, הכבידה בצורה בלתי רגילה על אותם גנים וגננות. ולכן יש פה עניין חריג. וזו בעצם בקשה של הוועדה ליועץ המשפטי לממשלה. ואנחנו מקווים שישקול את זה לחיוב לאחר העברת החוק.
רוסלאן עתמאן
¶
עוד משפט קצר, ברשותך. אני מבדיקה שעשיתי אני מבין שהאכיפה נגד מעונות היום מתבצעת רק כשיש מעון יום שגורם לפגיעה מרחבית גדולה. זאת אומרת,
רוסלאן עתמאן
¶
אני אומר את זה בזהירות. אבל אני לא חושב שיש הליך פלילי שמנוהל נגד מעון שיש בו מספר מאוד קטן של פעוטות.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
בסדר. אז אנחנו נפנה ליועץ המשפטי לממשלה לאחר שיעבור חקיקה ואנחנו נקווה שהוא ישקול לחיוב את העניין הזה. תמי, היועצת המשפטית, בבקשה.
תמי סלע
¶
או. קיי. אנחנו בעמוד 3, בסעיף ג' ו-ד' הבהרנו שההצהרה שמדובר עליה היא הצהרה של מבקש ההיתר. שלא, זה ברור, אבל לשם הבהירות. אז יש לנו הצהרה של מבקש על ביצוע הפרסום, כאמור בפסקה 3. ו-ד' זה רישיון או רישיון זמני להפעלת מעון יום לפי חוק הפיקוח. או הצהרה של מבקש ההיתר על הגשת בקשה לרישיון כאמור. זה משהו שהיה עליו דיון.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
או. קיי, אנחנו נמשיך. רק שנייה, קונסטנטין ביקש זכות דיבור. ואני לאחר מכן אתן לך ממש בשתי דקות, כי אנחנו רוצים להתקדם.
קונסטנטין שוויביש
¶
תודה. קונסטנטין שוויביש, מנכ"ל איגום, רשת גני ילדים ומעונות.
אני רק רוצה להתייחס לעניין הקודם. מדובר בתהליך בקשה להיתר לשימוש חורג על כל השלבים. כולל פסיקה של ועדה מקומית לגבי היטל השבחה. נכון? סליחה? משרד המשפטים? מדובר בתהליך בקשה להיתר שימוש חורג, על כל השלבים. כולל שלבים נוספים, כאשר הוועדה החליטה על היטל השבחה, בניית ממ"ד דו כמותי באזורים מרוחקים וכך הלאה. כלומר, כל ההנחיות האלה גם מבוטלות?
קונסטנטין שוויביש
¶
לא, לא. אם אני הגשתי, אני ילד טוב ירושלים. הגשתי בקשה לשימוש חורג בגן ילדים בפתח תקווה. ביקשתי. וקיבלתי כבר החלטה. אני צריך לבנות ממ"ד, אני צריך לשלם היטל השבחה. לפי החוזה, אני צריך לעשות כל מיני שינויים מבניים. זה מעון. עכשיו, לפי הנוסח החדש אני לא צריך לעשות כל הדברים האלה. מה עם ההחלטה הזאת של ועדה מקומית? היא מבוטלת ואני מגיש, פשוט מביא,
דרור לוינגר
¶
אין צורך בביטול ההחלטה. ההחלטה היא החלטה לאשר בקשה להיתר, בכפוף לתנאים שתמלא. אתה לא ממלא את התנאים, כי אתה כבר לא נדרש. ולכן ההחלטה נותרת.
יניב בר אור
¶
נכון. נוצר פה בעיה של ביצה ותרנגולת. זאת אומרת, אני לא יכול להתחיל להשקיע במבנה ולהגיש בקשה למשרד העבודה והרווחה ולהביא כיבוי אש ועורך מבדקי בטיחות. להשקיע עשרות ומאות אלפי שקלים, כדי להוכיח לרשות המקומית שיש לי את הגשת הבקשה. או. קיי? אז אנחנו מבקשים כאן שההצהרה תהיה הצהרה על כך שתוגש בפרק זמן של 60 יום מרגע שהוועדה תאשר. שתוגש בקשה למשרד העבודה והרווחה או משרד החינוך, שאכן תהיה בקשה. או. קיי? גם הרשות המקומית אולי תוכל להתנות את התוקף בכך שזה יוצמד לאישור הפעלה בתוקף.
תמי סלע
¶
התחייבות להגשת בקשה תוך 60 יום. אבל פה אני רוצה להבין ממשרד הכלכלה, שאליהם מגישים את הבקשות. האם באמת נדרשים. כי זה תחילת התהליך. אנחנו בעצם ביקשנו פה הצהרה על זה שממש התהליך רק התחיל, הוגשה בקשה. פה טוענים שבשלב הזה כבר נדרשים לעשות באמת הרבה פעולות ולהגיש. אני לא יודעת להגיד אם זה נכון או לא.
תמי סלע
¶
מה נדרש מישהו כשהוא בשלב הגשת הבקשה, מה הוא נדרש לעשות מעבר להגשת הבקשה? כי אם הוא מגיש טופס.
שיר סגל
¶
כן, יש במסגרת בדיקת, כרגע הבדיקה הייתה לפי הרישיון הזמני. הם בזום? אה, הם בזום, אז עדיף שהם ידברו.
קריאה
¶
יש שאלה. אם ניתן נוסח פשוט, הרשות תאשר עקרוני, בתנאי שיהיה רישיון הפעלה. אם לא יהיה, אין אישור. האישור לא יהיה בתוקף.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
הצרה שהם מחויבים לרישיון. אני מצהיר שאני לא אפעיל, נגיד, מעון ללא רישיון. ומתחייב,
כ היו"ר שרן מרים השכל
¶
כן. כי באמת, אם יש שכן שמתנגד ולא מוכן שהם יבנו שם, אז זה מוביל למקום אחר. ואז עוד פעם, עוד שכן מתנגד וגם שם לא.
תמי סלע
¶
אני רוצה להגיד. חלק מהדברים, אם אני הבנתי נכון, זה היה אני חושבת בדברי ההסבר. חלק מהמטה, ההקלות בהליך הייתה לעודד באמת את המעונות להגיש את התהליך ולהיכנס לתוך המסלול של הפיקוח של מעונות היום. וזה אמור לייצר תמריץ.
יניב בר אור
¶
כן, אבל לא מדובר כאן על מעון קיים, אלא על מעון חדש. מעון קיים ללא ספק הוא צריך את הבקשה.
חגי פורגס
¶
יש כמה הצהרות על עמידה בדרישות החוק. ההצהרות הן בעיקר בנושאי הכשרה, בטיחות. מצרפים איזה שהוא מסמך שדרוש לבדיקת רישום פלילי של כל הצוות.
חגי פורגס
¶
כל מה שאמרתי, כל מה שאמרתי זה יש אישורים שנמצאים בתיק המעון. ואז כשמפקח שלנו הולך לפקח במסגרת הוא בודק שיש את כל האישורים.
שיר סגל
¶
חגי, אם זה בסדר, אני חושבת שהאתגר אם יש דברים שהם לא הצהרתיים שהם דורשים מהם לפני זה. למשל הוכחת עזרה ראשונה. דברים שהם דורשים בעצם ביצועים כספיים מהם לפני שהם קיבלו. למיטב ידיעתי זה המצלמות, קורס התנהלות בטוחה ועזרה ראשונה. יועץ בטיחות זה עוד לא, כי זה עוד לפני תנאים.
חגי פורגס
¶
אנחנו נצטרך. גם הודיה פה גם כן שולטת בתכנים האלה, אולי אפילו יותר ממני. אבל אנחנו נצטרך לחשוב איך עושים את הדברים האלה, עם אישור או שומרים את האישור.
דרור לוינגר
¶
אני רוצה להסביר רגע מה. העניין הוא שמאחר ואנחנו שללנו מהרשות המקומית את שיקול הדעת בהצעה הזו למעשה. אלא אם כן מוגשת התנגדות. אז אחד מהדברים שצריך כדי בעצם באיזה שהוא מקום להרגיע את הרשות או להקל עליה לתת את האישורים זה שהיא יודעת שהוגשה בקשה לפני שהיא נותנת את האישור שלה. כדי שיהיה ברור שאחר כך לא יעשו בזה שימוש או לא יתלו בה איזה שהיא אחריות שהיא נתנה היתר למי שאין לו בקשה או לא עומד בתנאים.
אני אומר, אחד משניים: או שקובעים שלא נותנים את האישור הסופי אלא אחרי שהוא הראה שהוא הגיש בקשה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אבל אם אין אישור סופי, אז השכן יכול להתנגד והוא יצטרך למצוא מקום חדש. ואז עוד בקשה ועוד שכן מתנגד וצריך למצוא מקום אחר חדש.
דרור לוינגר
¶
אני אומר, אחד משניים: או שבתהליך הזה הרשות המקומית תיתן את האישור להפעלה אחרי שהוא הראה שהוא הגיש בקשה. זה יכול להיות גם בסוף התהליך, אחרי שלב ההתנגדויות והכל. הסתיים ההליך, לפני מתן האישור. לא יינתן אישור אלא לאחר שהוא שלח לרשות,
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אבל הוא צריך להתחיל להתקין את המצלמות, להביא מד"א, להביא כיבוי. זה לוקח לו זמן.
דרור לוינגר
¶
שנייה. חלופה נוספת זה שיהיה כתוב בצורה יותר מפורשת ממה שכתוב היום בחוק, שאין להפעיל את המעון. או שבאותו אישור שנותנים לו יהיה ברור. היום כתוב שאין באישור הזה משום אישור לפי חוק הרישיון.
דרור לוינגר
¶
לא ניתן להפעיל את המעון. לא, זה לא מספיק טוב. כתוב שאין בהיתר משום רישיון. זה ברור. מה שצריך להיות כתוב שלא ניתן להפעיל את המעון לפני קבלה.
אלון טל (כחול לבן)
¶
אני פשוט, אני לא מבין את התהליך. אנחנו בהקראה? אנחנו בניסוחים? אני לא עוקב אחרי ואני לא יודע מה אני אמור לאשר בסופו של דבר. זה לא בדיוק. אני לא מרגיש שאנחנו מביאים דברים לאיזה שהיא יצירה שאפשר לאשר את זה ולהתייחס.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אנחנו עכשיו עוברים על אותן פסקאות שהיו בסימן שאלה או פסקאות שהמשרדים הממשלתיים יש להם בעצם הערות לגביהם.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
רגע, אנחנו עכשיו בעצם קובעים את הניסוח מחדש. כלומר, יש פה את התלונה על העניין הזה שבאמת ברגע שאתה נדרש לרישיון או הצהרה להגשת רישיון ואם אתה לא מקבל היתר שימוש חורג אתה צריך לעבור עוד אחד ועוד אחד. אז אנחנו קובעים בעצם, אנחנו מנסחים את זה מחדש.
תמי סלע
¶
שבמקום ההצהרה זה התחייבות להגשת בקשה בתוך 60 יום מיום הגשת הבקשה להיתר. ובמקביל, שמתן ההיתר הוא לא מהווה רישיון להפעלת מעון.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
כן, כן, כן. לא, בסדר, אנחנו מדגישים את זה גם כן, שיהיה ברור מאוד שלא מפעילים את המעון אם לא.
דרור לוינגר
¶
זה בסך הכל נועד לעזור, שלרשות המקומית יהיה יותר קל לתת את הרישיון, כי היא יודעת שהיא לא חושפת את עצמה.
קריאה
¶
לא, אבל כאן אני חושב שזה כל עוד המעון קיים. כל עוד יש אישור הפעלה בתוקף. אתה מדבר על האישור חורג. על היתר להפעלת מעון.
תמי סלע
¶
אנחנו בעמוד 4, בסעיף קטן ב', בהקשר של ההוצאות המושתות על מבקש ההיתר. והנוסח שסוכם זה "ובלבד שלא יושתו על מבקש ההיתר הוצאות בגין מסירת הודעות לפי סעיף קטן זה, בסכום העולה על 500 שקלים חדשים". זה כבר בעצם נדון. רק חידדנו שלא יושתו עליו הוצאות. אבל יכול להיות שהעלויות יהיו יותר גדולות, הן פשוט לא יושתו עליו, אלא על הוועדה המקומית.
אנחנו בעמוד 7, בסעיף קטן י"א. שהוא הסעיף שמאפשר לשר הפנים באישור ועדת הפנים לקבוע מספר פעוטות מירבי שונה במעון יום שפועל. עכשיו, הנוסח המקורי היה "בדירה צמודת קרקע כהגדרתה בסעיף 147 י(13). אחר כך היה תיקון ל-"מבנה מגורים שיש בו דירת מגורים אחת בלבד".
תמי סלע
¶
ואז הוחזר. אני רוצה כן להסביר, כי הכנסתי פה את ההגדרה. דירה צמודת קרקע זה דירה, זה בעצם נוסח שהוא בהקשר של פיצול דירות נעשה בו שימוש. מדובר על דירה על מגרש שלפי יעודו מיועד לבניית ארבע דירות לדונם לכל היותר. ושמעליה ומתחתיה אין דירה נוספת. כלומר, זה לעניין צפיפות הדירות. זה קומה אחת, אבל זה יכול להיות עד ארבע דירות במקום הזה.
תמי סלע
¶
הנוסח שתוקן והוחזר המטרה שלו הייתה לוודא שזה בית פרטי או אם רוצים גם, היה פה, אני חושבת שהתיקון היה אפרופו רצון שאולי גם דופלקס, שיש לו חצר מספיק גדולה. אם רוצים שזה יהיה רק לדופלקס ולא לארבע דירות, אז צריך להגיד את זה במפורש.
מירה סלומון
¶
גברתי, אתם עברתם לעמוד 7. אבל בעמוד 5 הייתה לנו הערה, שהבנתי שזאת הערת נוסח שהייעוץ המשפטי לוועדה מקבל. בעמוד 5, בסעיף קטן ו': "הוגשה התנגדות לפי סעיף קטן ד' וממנה עולה כי ישנה פגיעה מרחבית משמעותית" ואנחנו דיברנו על לפני,
תמי סלע
¶
והנוסח שסוכם בעניין הכבאות, שזה בעמוד 8 סעיף 89 "תיקון עקיף לחוק הפיקוח על מעונות יום לפעוטות. בסעיף 6 (א) בסופו יבוא 10. ניתן אישור כבאות והצלה לעניין אמצעי בטיחות אש נדרשים במעון יום לפעוטות, על עמידה בהוראת נציב 523 או בתקנות שנקבעו לפי חוק הרשות הארצית לכבאות והצלה. אופן מתן האישור ייקבע בהנחיות רשות הכבאות וההצלה, בהתייעצות עם הממונה". שזה הממונה לפי חוק הפיקוח. זה הנוסח שסוכם. כרגע זה הוראת נציב שהתחייבו פה שיתקנו אותה. וכבר ראינו שפורסם לשיתוף ציבור. ובהמשך זה יהיה במנגנון של תקנות, כמו שתוקן בעצם גם במסגרת החוק הזה ואושר כבר. ואז זה יהיה לפי התקנות שייקבעו ואז זה גם באישור ועדה של הכנסת. אלה הנושאים.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
בזום, תעלו בבקשה את הודיה רוזנבלום. היא ביקשה גם כן להעיר הערה בבקשה. הודיה רוזנבלום?
הודיה רוזנבלום
¶
לא, אני רציתי להתייחס קודם לגבי הסוגיה, לגבי איזה מסמכים צריך להגיש ואיזה הצהרות. אז רציתי לחדד שם ביחס להערות. רק אני אגיד, אני מבינה שהנוסח סוכם. אבל קצת לא כל כך ברור לדעתי מה המשמעות של אופן מתן האישור יעשה בהתייעצות. זאת אומרת, אני מבינה שרוצים שהתוכן יהיה בהתייעצות. נכון?
מירה סלומון
¶
האם זה היועץ בטיחות או פקח שלכם יוכל לבצע הודיה את הפקח, או שרק רשות הכבאות והפקחים שלהם. כי ההחלטה הזאת תהיה נתונה לאפשרות. אבל לא התוכן. זה מה שסיכמנו בין כולם.
תמי סלע
¶
עכשיו, עלתה פה בהקשר זה הערה לגבי התכולה של זה על בקשות, על רישיונות שכבר ניתנו. להבהיר, שעל רישיון שכבר ניתן לא ישלל רישיון שניתן בשל אי קיום הדרישה. אבל מצד שני, כן להשאיר את האופציה, בואו, כאילו אתם עוד הייתם במחלוקת על זה. אז תציגו את העמדה שלכם כרגע ונתייחס אליה.
אביעד שוורץ
¶
זה עלה בדיון הקודם. אביעד שוורץ ממשרד האוצר. שהכוונה פה, הרי ניתנו כבר רישיונות השנה. האגף למעונות יום כבר נתן רישיונות למעונות שהגישו. ואנחנו לא רוצים עכשיו להגיד בעצם אתם לא, הרישיון שלכם לא תקף. כי לא עמדתם בדרישה שעכשיו אנחנו מכניסים לרישיון.
אביעד שוורץ
¶
יכול להיות שיש להם, יכול להיות שאין. יכול להיות שהם, יש דרישות למשל שלא בהכרח הן חופפות הכל. לא יודע אם זה יחפוף או לא יחפוף ההנחיה החדשה בדיוק אחד לאחד.
אביעד שוורץ
¶
זה ברור. עכשיו, להבנתי זה באמת קיים בכל מקרה בסמכות של רשות הכבאות, מהחוק שלהם. לעשות את האכיפה. גם הנחיית נציב כיום היא נמצאת בחוק שלהם.
אביעד שוורץ
¶
רק זה עניין של באמת פרשנות משפטית. אני שמעתי דעות חלוקות, אז אני רוצה רק לוודא. כי יש כאלה שסבורים שזה בסדר. ואפשר להסיק מכאן שזה. אבל אולי.
תמי סלע
¶
שאפשר לחיות עם זה. כלומר, שזה כאן ולהבא מבחינת דרישות הסף לרישיון. אני גם חושבת. כי זה דרישת סף בסעיף 6 לרישיון ולא הולכים אחורה עם רישיון שכבר ניתן. מבחינת סמכויות הפיקוח הן קיימות. אז אם אין הערה לזה, אז נשאיר את זה כפי שזה, בלי הוראת מעבר שתייצר עמימות נוספת.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
כן, בסדר. אנחנו משאירים את זה אז ככה, את ההוראות. עד שהם יגיעו לנוסחה עם הכבאות. לקח כמה ימים. אז אנחנו נשאיר את זה ככה.
אני רוצה להתחיל להצביע על הסעיפים.
תמי סלע
¶
ועניין ההגדרה של פגיעה מרחבית. אני רק אגיד, טענות נושא חדש שנטענו לגבי גני ילדים בשטח מסחרי בעצם לא רלוונטיות, כי זה לא נכנס לחוק. הנושא הזה לא קיים בהצעת החוק כרגע. יש טענות נושא חדש שנטענו לגבי פגיעה מרחבית. לגבי ההגדרה של פגיעה מרחבית משמעותית, שעל זה אי אפשר כרגע להצביע.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אז איך אנחנו מצביעים? על סעיף סעיף? בסדר, נציג. אבל כשנגיע לסעיף אז הוא יוכל להציג אותה.
קדימה, חברים. אני מבקשת להתחיל בבקשה. אפשר בבקשה להתחיל? הוגשו הסתייגויות. ברגע שנגיע לסעיף, גם חבר הכנסת איתן גינזבורג יכול להגיש את ההסתייגות. קדימה, בבקשה להתחיל.
תמי סלע
¶
אז שוב, יש פה כרגע שלושה סעיפים בהצעת החוק. הצעת החוק כוללת שלושה סעיפים. סעיף אחד הוא 88, הוא בעצם כל התיקון לחוק התכנון והבנייה. שעליו אנחנו לא יכולים כרגע להצביע, כי יש בו עניינים שהם בטענת נושא חדש.
תמי סלע
¶
לא מצביעים על סעיפים קטנים. מצביעים על סעיף בהצעת החוק. אפשר להצביע על 88, 89 ו-89(א). סעיף 89 זה התיקון לחוק הפיקוח, עליו אין בעיה להצביע. 89(א) זה הצוות הבין משרדי, אין בעיה להצביע. על 88 אי אפשר. ואי אפשר לאשר את כל ההצעה השנייה והשלישית, כי חלק ממנה.
תמי סלע
¶
או. קיי. אז אפשר להצביע על אישור סעיף 89 להצעת החוק. שזה התיקון העקיף לחוק הפיקוח על מעונות.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
מי בעד? מי נגד? נמנע? ההצעה עברה. או. קיי. אז אנחנו נצא להפסקה של שלוש דקות. אנחנו נחזור ב-20:22 להצבעה על הסעיף הבא. אז יצאנו להפסקה.
(הישיבה נפסקה בשעה 20:20 ונתחדשה בשעה 20:29.)
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אני פותחת מחדש את ועדת החינוך, התרבות והספורט של כנסת ישראל. לצערי, לא הגענו להסכמות. שנייה, יש הסתייגות, אנחנו נקריא את ההסתייגות. הוא נמצא פה, הכל בסדר, הוא יכול גם להציג אותה. ככה, לצערי לא הצלחנו להגיע לאיזה שהן הסכמות והבנות. ועל מנת לא ליצור חיכוכים יותר מידי גדולים גם בקרב הקואליציה, אנחנו נוותר על עניין ההגדרה של הפגיעה המרחבית, על מנת שלא נצטרך לכנס את ועדת הכנסת. ונצביע על זה כפי שזה הגיע מהממשלה.
תמי סלע
¶
פשוט אני מפנה לעמוד 5, פסקה 2. כל הסיפא שאומרת "לעניין זה פגיעה מרחבית משמעותית" בעצם נמחקת. בלי הגדרה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
ולכן אנחנו נצביע על הסעיף זה כפי שהוא. ואני מעלה את הסעיף להצבעה. מי בעד? להרים את היד.
תמי סלע
¶
רגע, אני רק אגיד, אי אפשר כרגע לא להוסיף את הנושא של פגיעה מרחבית משמעותית. כי זה בעצם תקוע בטענת נושא חדש. זאת אומרת, אין הכרעה אם זה נושא חדש או לא, אז אי אפשר לא להוסיף את זה ולא פחות.
תמי סלע
¶
אי אפשר להציע תיקון שמוסיף את ההגדרה הזאת, כי יש כרגע טענת נושא חדש על זה. אפשר על דברים אחרים, אבל לא על זה.
תמי סלע
¶
אם יכנס, כשיש טענת נושא חדש, כשמתקבלת טענת נושא חדש אי אפשר לא להוסיף את זה להצעת החוק ולא להסתייג באותו עניין מהצבעת החוק. ולכן כל עוד יש טענת נושא חדש על ההגדרה הזאת, אי אפשר לבקש להוסיף אותה להצעת החוק כרגע.
תמי סלע
¶
הטענה של נושא חדש הייתה על ההגדרה שהוספה. כי אי אפשר הרי להגיש נושא חדש על משהו שהיה בהצעה שהוגשה על ידי הממשלה במקור. אז זה היה על התוספת. ההגדרה הנוספת.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
כן. הוועדה, החוק הזה שהוא חוק שאני תומך בו, בא להקל על הבירוקרטיה והרגולציה בהקמת מעונות יום ברשויות מקומיות בכל רחבי הארץ. וטוב שכך, כך צריך להיות. בסעיף הזה באים לתקן סיטואציה שבה לוועדה מקומית יש שיקול דעת נרחב ומוחלט בכל הנוגע להסתייגות להקמת מעון יום לגילאי 0 עד 3. ואת הנושא הזה, שהוא באמת רואים שרשויות מקומיות עושות שימוש לרעה בסמכות הזאת, רוצים לצמצם. וגם טוב שכך. צריך לצמצם את שיקול הדעת בהקשרים האלה בתחום שאין לו מענה ממלכתי או עירוני לאותם ילדים, פעוטות מ-0 ועד גיל 3 במרחב המקומי. אלא רק באמצעות אותם מעונות יום פרטיים. במצב שבו מבקשים להביא את הצעת החוק הזאת, מצמצמים, מבטלים את סמכות הוועדה המקומית לשקול כל שיקול שהוא ביחס לקיומו של מעון לפעוטות. ומאפשרים רק למי שהוא בבניין גובל, אפילו לא מעבר לכביש, מעבר לרחוב, ממש גובל בגבול החלקה, להגיש את ההתנגדות. ותתארו לכם עכשיו סיטואציה שבה, ואני אומר ששיקול הדעת היה שאפשר להגיש הסתייגות רק לפי פגיעה מרחבית משמעותית שכרגע יושבת ראש הוועדה החליטה להוריד את זה ולהרחיב את שיקול הדעת להתנגדות. ואני חושב שזו טעות.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
לפי הסעיף הזה אפשר היה להגיש התנגדות רק על משהו נורא נורא ספציפי שהוועדה הגדירה, שנקרא פגיעה מרחבית משמעותית. פגיעה שמקורה רק ברעש או בהכבדה על דרכי גישה. באה יושבת ראש הוועדה, מבטלת את התחום המצומצם הזה ואומרת עכשיו אפשר להגיש התנגדות על כל נושא. בכל עניין. לא משנה מה הוא. אני חושב שיש פה פגיעה במעונות. ואני לא סתם רואה שנציגי משרד ראש הממשלה מהנהנים בהסכמה. כי בהחלטה הזאת הולכים עכשיו להרחיב מאוד את שיקול הדעת, גם של המתנגדים, כי אפשר להגיש התנגדות בעל עניין. וגם מרחיבים את שיקול הדעת של הוועדה המקומית. למעשה משאירים לה שיקול דעת מאוד מאוד רחב לא לאשר מעונות יום. התרגיל הפוליטי שמנסה יושבת ראש הוועדה לעשות על ידי הסרת הפגיעה המרחבית המשמעותית, שהייתה הגדרה נכונה,
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
כן. היא מאוד מצמצמת את שיקול הדעת, גם של המתנגדים וגם של הוועדה המקומית, נעלמת עכשיו בהצעת החוק. ההסתייגות שלי נבעה מכך שאני חשבתי שבמידה ויש בקשה לשימוש חורג, היכולת להתנגד להקים גן ילדים במקרים מאוד מאוד מצומצמים ומיוחדים, הם רק במידה ואותם אלמנטים שקבועים בהגדרה שיושבת ראש הוועדה רוצה עכשיו לשים על סדר היום, שהם רעש, פסולת ודרכי גישה. רק אז אפשר להגיש את ההתנגדות. גם למי שגובל וגם לוועדה המקומית כשיקול דעת. אני רציתי לצמצם את שיקול הדעת של הוועדה המקומית. לא לאיין אותה, לא להפוך אותה לאפס. לצמצם אותה באופן נרחב, כי יש מצבים שבהם צריך להפעיל שיקול דעת שלטוני מסוים. לא במקרים גחמניים, כמו שאנחנו מכירים במקומות כאלה ואחרים, אלא מקרים של שיקול דעת. בסוף צריך לזכור שמי שחותם על ההיתר לשימוש חורג, יש אדם בעל אחריות שחותם על זה ואמור לעמוד מאחורי זה. זה יושב ראש הוועדה המקומית. ולכן, כשהוא חותם על זה הוא צריך לדעת שבאחריות שלו הוא עשה מעשה. שהוא שחרר את השיקולים האלה. לא יכול להיות שרשות שלטונית,
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
שרשות שלטונית שצריכה לתת היתר ורישיון לשימוש חורג, אין לה, יש לה אפס שיקול דעת. ואני חושב שמה שעכשיו עשית בביטול ההגדרה שאתם קבעתם וראש הממשלה, משרד ראש הממשלה הביא אותו, שהוא נכון, כי הוא מצמצם את שיקול הדעת גם של הוועדה המקומית. לבטל אותו זה פגיעה במעונות יום. אתם עכשיו אומרים אפשר להגיש התנגדות בכל נושא, בכל דבר, בכל תחום.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
גברתי, הפרשנות של פגיעה מרחבית משמעותית, מכיוון שהיא לא כתובה, ואת יודעת את זה ואני יודע את זה, כי הייתי יושב ראש ועדה מקומית של,
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
ולכן אני חושב שנכון היה לאפשר ולצמצם את שיקול הדעת גם של המתנגדים וגם של הוועדה המקומית במקרים כאלה. ולא לגרום למצב שבו יש רשות שלטונית כלשהי, שרואה ראייה רחבה של רחוב, של מרחב. ולהגיד לה יש לך אפס שיקול דעת, למרות שאת צריכה לחתום על רישיון והאחריות היא עלייך.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
אז אני אמרתי שאני חושב שצריכים להותיר את ההגדרה של פגיעה מרחבית משמעותית ולאפשר אותה אך ורק למתנגדים ולשיקול דעת הוועדה המקומית רק בתחום הזה.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
אפשר התייחסות? את תתייחסי לזה? לא, כי נאמרו פה כמה דברים שאת בעצם סתרת את דבריו של גינזבורג. אז אולי גברתי תסביר את הסוגיה הזאת. כי יש פה פלוס ומינוס.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
כן, כן. אני קודם כל ארצה שהיועצת המשפטית תגיב. אני רוצה קודם כל להגיב לטענות של איתן גינזבורג לעניין יושבת ראש הוועדה. במידה, איתן גינזבורג הגיש נושא חדש לעניין אותן ההגדרות שהוועדה קבעה שהן ההגדרות הנכונות לפגיעה מרחבית משמעותית. זאת אומרת, שבמידה וטענת הנושא החדש שלך הייתה מתקבלת בוועדת הכנסת, אותה ההגדרה הייתה יורדת מהפרק ולא הייתה לנו יכולת,
היו"ר שרן מרים השכל
¶
ברגע שאתה מגיש טענת נושא חדש אני בסופו של דבר לא מעוניינת ליצא את אותו הוויכוח הזה, התקשורתי ולנפח אותו ולהפוך אותו בתוך ועדת הכנסת. אני חושבת שסך הכל, בסופו של דבר, הוועדה קבעה שהיא לא מעוניינת בהתערבות הרשות המקומית והוועדה המקומית. היא לא מעוניינת. המשרדים הממשלתיים אמרו, הם לא מעוניינים בהתערבות של הרשות המקומית. יש פה עניין ברור של הממשלה והכנסת. חבר הכנסת איתן גינזבורג, אתה לא יכול לבוא ולכופף את ידם של חברי הוועדה ואת ידם של חברי הממשלה בגלל שאתה רואה לנכון את העניין. עכשיו, אין לי בעיה, יש בינינו אי הבנות, לא אי הבנות אלא אי הסכמות. אבל אי הסכמות מגיעות לעניין ההסתייגות. גם אני מגישה הסתייגויות בוועדות אחרות. חלקן מתקבלות וחלקן לא מתקבלות. הטענה הזאת לנושא חדש והניסיון הפוליטי הציני הזה לבוא ולתקוע את החוק הזה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
ובמידה ותחשוב שנייה על המעונות ועל הוועדה ועל משרדי הממשלה שישבו פה במשך שעות והגדירו את זה, הייתי מצפה ממך להסיר את אותה טענת נושא חדש כפי שהתבקשה ממך. או לחילופין לקבל את אותה הפשרה שאותה הצעתי לך.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
ובעניין זה, במידה ואתה עדיין עקשן, אני לא אתן לך לכופף את עמדת הוועדה, את עמדת משרדי הממשלה. משום שאתה לא רואה לנכון שזה הדבר הנכון לעשות. ולכן, על מנת לא לנפח את הסיפור יותר מעבר לכך, החלטנו להסיר את העניין הזה, על מנת לא לייצר את הסכסוך הזה בוועדת הכנסת ולהיראות כמו איזה שהוא תיאטרון שאני חושבת שלא ראוי שהקואליציה תיראה בו כך. ולכן אנחנו נצביע גם. אני אתן ליועצת המשפטית קודם כל להגיב לעניין ולאחר מכן אנחנו נצביע להסתייגות.
תמי סלע
¶
ההגדרה באמת חשבנו שהיא משפרת. שוב, כמו שאמרה, אם הייתה מתקבלת טענת נושא חדש היא הייתה יורדת. כרגע אי אפשר להוסיף את זה, כי יש טענה שתלויה בהגדרה הזו והיא לא הוכרעה. אם ההגדרה יורדת, אז אין לטענת הנושא החדש על מה להיתלות. אתה ביקשת פה הסתייגות לגבי שיקול דעת הוועדה המקומית, להוסיף אותו. על זה בהחלט צריך להצביע. זהו, מעבר לזה אין לי מה להוסיף.
תמי סלע
¶
רק אני אגיד, אם תוסר כמובן טענת הנושא החדש אפשר יהיה להוסיף את ההגדרה או כהסתייגות או כתוספת להצעת החוק. כי הוועדה אני מניחה תסכים להוסיף את זה. אז אין שום בעיה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
או. קיי. חבר הכנסת אלון טל ביקש התייעצות סיעתית. אנחנו ניתן 5 דקות להתייעצות סיעתית. אנחנו נחזור ב-20:48. אנחנו יצאנו להפסקה. תודה.
(הישיבה נפסקה בשעה 20:43 ונתחדשה בשעה 22:17.)
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אני מתכבדת לפתוח את ועדת החינוך של הכנסת, ועדת החינוך, התרבות והספורט. לאחר הדיון הסיעתי ארוך הטווח, יותר מהרגיל, למרות שהקצנו בסך הכל 5 דקות. אנחנו נעלה בכל זאת את אותו סעיף. קודם כל אנחנו נעלה את ההסתייגות ונצביע על אותה ההסתייגות בוועדה.
תמי סלע
¶
ההסתייגות שקודם חבר הכנסת גינזבורג הציג ונימק זה בעצם לא להתנות את הסירוב בהגשת התנגדות. זאת אומרת, עדיין שיקול הדעת הוא רק כשיש פגיעה מרחבית משמעותית. אבל זה לא מותנה בזה שיש התנגדות של בעלי דירות או מחזיקים בבניין או בבניינים הגובלים. זה אומר בעצם בפסקה 2 שמופיעה בעמוד 5, למי שרוצה לראות בנוסח, להוריד את החלק של "רק אם בעל דירה או מחזיק דירה הגיש התנגדות". לשמר שיקול דעת גם לוועדה המקומית, גם אם לא הוגשה התנגדות.
אביר קארה (ימינה)
¶
לא, אנחנו באמצע דיון על פשרה בנושא הזה. אמנם הקריאו את הסעיף. אנחנו למעלה משעה וחצי ממתינים לפשרה.
אמילי חיה מואטי (העבודה)
¶
אני לא מבינה. הוא כפה כרגע על חבר כנסת להגיד מה הוא קורה? וחבר הכנסת ויתר על זכות הדיבור.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אני מבקשת להעלות את ההסתייגות להצבעת הוועדה בבקשה. מי בעד ההסתייגות? נא להרים את היד. מאוחר מידי, כבר הצבענו. היינו כבר במהלך הצבעה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
כן, עוד פעם. חברים, מי בעד ההסתייגות להרים את היד. מי נגד ההסתייגות? ההסתייגות לא עברה. ואנחנו נצביע על החוק.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אני מגישה רביזיה. אנחנו נתראה פה בשעה 22:51. על מנת להצביע על הרביזיה. תודה רבה לכולם. נתראה עוד חצי שעה לעניין הרביזיה.
הישיבה ננעלה בשעה 22:22.