פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וארבע
הכנסת
201
ועדת הפנים והגנת הסביבה
24/10/2021
מושב שני
פרוטוקול מס' 40
מישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה
יום ראשון, י"ח בחשון התשפ"ב (24 באוקטובר 2021), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-24 מתאריך 24/10/2021
פרק כ"ב (רישוי באמצעות מורשה להיתר) מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2021 ו-2022), התשפ"א-2021
פרוטוקול
סדר היום
פרק כ"ב (רישוי באמצעות מורשה להיתר) מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2021 ו-2022), התשפ"א-2021 (מ/1443) – הכנה לקריאה שנייה ושלישית
נכחו
¶
חברי הוועדה: ווליד טאהא – היו"ר
איתן גינזבורג – מ"מ היו"ר
שרון רופא אופיר – מ"מ היו"ר
רון כץ
מוסי רז
מוזמנים
¶
דלית זילבר - מנכ"לית, מינהל התכנון, משרד הפנים
רות שוורץ חנוך - סמנכ"לית רגולציה, מינהל התכנון, משרד הפנים
תדמור עציון - עו"ד, היועצת המשפטית, מינהל התכנון, משרד הפנים
בני ארביב - עו"ד, סגן היועמ"ש לענייני חקיקה, מינהל התכנון, משרד הפנים
יאשי סער - מנהל אגף, בכיר רישוי, תקנות ומכונים, מינהל התכנון, משרד הפנים
ארז בן אליעזר - יועץ מנכ"לית, מינהל התכנון, משרד הפנים
שמרית גולדנברג - עו"ד, ממונה, מח' ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
רוסלאן עותמאן - עו"ד, רפרנט תכנון ובנייה, מח' ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
מתן יגל - רכז מקרקעין והגנת הסביבה, אגף התקציבים, משרד האוצר
יגאל גוטשל - רפרנט הגנת הסביבה, אגף התקציבים, משרד האוצר
אריאל פרץ - עו"ד, הלשכה המשפטית, משרד האוצר
ביאן אסמעיל-עאבד - עו"ד, הלשכה המשפטית, משרד האוצר
לילך שלום - עו"ד, יועצת משפטית, הרשות לאכיפה במקרקעין, משרד האוצר
מיכל אבגנים - מנהלת אגף בכיר אסדרת עיסוקים, זרוע העבודה, משרד הכלכלה והתעשייה
דבורה (דבי) ספיר אליעזר - עו"ד, סגנית בכירה ליועמ"ש, זרוע העבודה, משרד הכלכלה והתעשייה
תמר מתתיהו - עו"ד, לשכה משפטית, זרוע העבודה, משרד הכלכלה והתעשייה
דקלה חורש - עו"ד, לשכה משפטית, זרוע העבודה, משרד הכלכלה והתעשייה
מירה סלומון - עו"ד, ראש מינהל משפט וכנסת, מרכז השלטון המקומי
שלום זינגר - עו"ד, יועץ לתכנון ובנייה, מרכז השלטון המקומי
צחי כץ - יו"ר איגוד המהנדסים ברשויות המקומיות, מרכז השלטון המקומי
מאיה קרבטרי - מנהלת סביבה וקיימות, פורום ה-15 ומרכז השלטון המקומי
עומר כחלון - עו"ד, יועמ"ש, ארגון המהנדסים והאדריכלים העצמאיים בישראל
אסף אשרוב - יו״ר מחוז תל אביב, התאחדות האדריכלים ובוני ערים בישראל
נדב הייפרט - ראש תא צעירים, התאחדות האדריכלים ובוני ערים בישראל
חיים פייגלין - סגן נשיא, התאחדות הקבלנים בוני הארץ
ניצן פלדמן - סמנכ"לית, התאחדות הקבלנים בוני הארץ
אלי כהן - מנהל חטיבת הדרכה, הסתדרות ההנדסאים והשלטון המקומי, ההסתדרות החדשה
משה שגב - יו"ר חטיבת הסקטור העסקי, הסתדרות ההנדסאים והשלטון המקומי, ההסתדרות החדשה
אהוד נוף - יו"ר לשכת המהנדסים והאדריכלים
רוני בונדי - שדלן, מייצג את הסתדרות ההנדסאים
מבשרת נבו - שדלנית (חברת ריפבליק יועצים)
דולב ישראל תורג'מן - שדלן (חברת ריפבליק יועצים)
משתתפים (באמצעים מקוונים)
¶
מניה לייקין - עו"ד, היועצת המשפטית, רשות מקרקעי ישראל
משה פופיק - סגן מנהל חטיבת השירות, רשות מקרקעי ישראל
הלל הלמן - מנהל אגף רישוי ופיקוח, עיריית תל אביב-יפו
ישראל דוד - סגן יו"ר, איגוד המהנדסים
רישום פרלמנטרי
¶
אירית שלהבת
פרק כ"ב (רישוי באמצעות מורשה להיתר) מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2021 ו-2022), התשפ"א-2021, מ/1443
היו"ר ווליד טאהא
¶
בוקר טוב לכולם. אנחנו פותחים דיון שני בנושא רישוי באמצעות מורשה להיתר. יהיה לנו יום ארוך, יום לימודים ארוך בתוך הוועדה. בדיון הקודם נתנו אפשרות לכולם לדבר, שמענו את הדעות, את ההתלבטויות, את החששות. בדיון הזה ננסה להתמקד ולהתקדם ולהגיע להקראות. אנחנו לא נצא מן הוועדה היום אלא אם כן נסיים את כל מה שצריך לעשות לקראת שלב הסתייגויות והצבעות. אני מתריע בפני כולם שזה המצב.
אנחנו מדברים על פרק כ"ב (רישוי באמצעות מורשה להיתר) מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2021 ו-2022), התשפ"א-2021, מ/1443 – הכנה לקריאה שנייה ושלישית.
לפני הכול אני רוצה לתת לאנשי מינהל התכנון, דלית זילבר וצוות המינהל, להציג בפנינו מצגת שהם הכינו. בבקשה דלית.
דלית זילבר
¶
תודה רבה. אנחנו שמחים להגיע ביום הזה לכנסת, בעיקר בנושא ביטול ההקלות.
סקירה קצרה על כל התהליך שקורה היום בתכלס. כל תוכנית, שנים שעובדים עליה, מאשרים אותה בוועדות, עובדים על כל הנספחים שלה ועל כל החתכים שאנחנו רוצים לראות שיתבצעו בשטח, ובסופו של יום כאשר היא מתאשרת מתחיל המשא ומתן בתכנון מחודש בשלב הרישוי. ברור שזה גם פוגע בוודאות התכנונית, מייצר הליך תכנוני שהוא מאוד מאוד מסורבל, מאריך את משך הזמן עד להוצאת היתרי הבנייה מכיוון שכל הקלה כזו, רבות מהן מגיעות לוועדות ערר. היום יש לנו 19 ועדות ערר שדנות בכל העררים האלה ואין ספק שזה גורם גם לעומס וגם מיותר.
כפי שאתם רואים את השרשור הזה, אנחנו מדברים היום על ייזום, תכנון, רישוי וביצוע. אנחנו רוצים כמה שיותר לקצר גם את פרק הזמן וגם להגדיל את הוודאות בין מה שאנחנו מתכננים לבין מה שאנחנו בונים בסופו של דבר. תכנון חושב רישוי, חושב רישום, חושב ביצוע. כמה שיותר הדוק שיהיה בשלבים האלה.
ההקלות היום דורשות פרסום לציבור, דיון מהותי בשלב הרישוי, ועדות ערר ובתי משפט על ההקלות. זה באמת מיותר.
כפי שאתם רואים כאן, אנחנו עובדים בעיקר על נושא איכות התכנון. חשוב לנו שמה שאישרנו יאושר בפועל, בין אם בהקלות הכמותיות, שהיום מאשרים תוכניות עם זכויות בנייה לא רלוונטיות כאשר ברור לכולם שאחר כך יינתנו הקלות. צורכי הציבור לא ניתנים בהתאם מכיוון שאם יש לנו 1,000 יחידות וברור לכולם שבסוף יהיו 1,300 יחידות, צורכי הציבור הם לפי ה-1,000 ולא לפי מה שנדרש בסופו של יום בהקלות. לכן גם נושא הייעול מצד אחד, ובעיקר נושא איכות התכנון מצד שני, זה הדבר המרכזי שאנחנו מדברים עליו.
אנחנו מדברים קודם כול על כך שאין הקלות. רוצים גמישות נקודתית מאוד בסמכות מהנדס העיר.
דלית זילבר
¶
לא, בכלל, באופן כללי. אני מדברת כרגע על ההקלות.
אנחנו עובדים היום על נוסח שונה לתוכניות, שהן יהיו גמישות יותר, הרבה פחות מסורבלות, לא כוללות את הררי הסעיפים שהיום יש לנו בכל תכנון. כפי שאמרתי: תכנון חושב רישוי.
רות שוורץ חנוך
¶
אפרט קצת על עבודת המטה שעשינו. בשנתיים האחרונות עשינו עבודת מטה כדי להביא את נושא ביטול או צמצום הקלות. קיימנו סדרה של מפגשים, גם עם נציגי מהנדסי הערים ונציגים של משרדי הממשלה השונים. כאמור הקלה היא בעצם סטייה מתוכנית. תוכנית קובעת X והקלה, כל עוד היא לא סטייה ניכרת, אפשר לסטות ממה שקבוע בתוכנית.
כפי שדלית אמרה, היום ועדה מקומית יכולה לתת הקלה מהוראות של תוכנית. ניסינו בשקף הזה להציג את המטוטלת. לאורך השנים נוספו עוד ועוד הקלות במסגרת החקיקה והתקנות. יש תחושה שהמטוטלת עברה מצד אחד לצד שני. כאשר אנחנו מסתכלים על מה קורה בהיתרי בנייה שמופקדים ליחידות דיור, אנחנו רואים ש-80% מן הבקשות להיתרים של 20 יחידות דיור ומעלה הן עם הקלות, כאשר אם מסתכלים על בקשות להיתר כללי אז תמונת המראה משתנה ואנחנו מדברים רק על 34%.
למה אנחנו רוצים לבטל את ההקלות? דלית דיברה על זה. קודם כול, כאמור אנחנו מדברים על איכות התכנון. הדבר השני, הליכי הרישוי עם ההקלות אורכים הרבה יותר זמן, גם ברמה הפורמלית וגם ברמה הלא פורמלית. ברמה הפורמלית זה גם בדיקה מרחבית, שאורכת 90 ימים, וצריך כמובן לפרסם את זה, כי בעצם אנחנו נותנים היבטים תכנוניים בשלב הרישוי. אין ודאות בהקלות כי עד שאין דיון בוועדה המקומית לא יודעים אם קיבלו את ההקלות או לא קיבלו את ההקלות. זה מייצר המון עומס על המערכת, גם מבחינת ועדה מקומית, גם מבחינת ועדות ערר, ודלית דיברה על זה. בסוף אם יש לנו הקלות כמותיות אז מאוד מאוד קשה להתאים את שטחי הציבור לתוספת של יחידות הדיור. זו הסיבה שאנחנו רוצים לבטל את ההקלות.
כשדיברנו על עבודת המטה חילקנו את סוגי ההקלות לשלושה מקבצים.
הקלות כמותיות, שזה תוספת בשטחי בנייה או תוספת יחידות דיור, המלצנו לבטל. ההקלות האלה גם גוזרות הקלות אחרות. כלומר אם אני צריכה בהיתר להוסיף 200 יחידות דיור אז בוודאי אצטרך הקלות בקווי בניין או בגובה או בתכסית.
כל נושא ההקלות המרחביות – הצענו להכניס אותן בצורה מינורית, שלא תדרוש פרסום, לסמכות של רשות רישוי. זה מה שקבוע בחוק.
וכל נושא הוראות התוכנית – אנחנו עובדים עכשיו כבר שנה על איך תוכנית צריכה להיכתב כדי שהביצוע או מימוש מתוקף התוכנית לא יאפשר את ההקלות, כי חלק מן ההקלות נדרשות בגלל מה שכתוב בתוכנית. ככל שיורדים לפרטים קטנים מאוד בתוכנית אנחנו נידרש להקלות. לכן אנחנו עובדים על פרויקט שנקרא "תכנון חושב רישוי", שאנחנו נמליץ לפרסם את המסקנות הראשוניות שלו בקרוב, אני מקווה.
מה אומרת הצעת החוק? דבר אחד זה ביטול ההקלות.
רות שוורץ חנוך
¶
כן. כרגע. הקלות שהן כמותיות, שהן הוספת שטחי בנייה או הוספת יחידות דיור – לא יינתנו.
רות שוורץ חנוך
¶
כן, חוץ מן המתווה. אנחנו מדברים על מתווה של תוכניות ישנות ותוכניות חדשות. תיכף נגיע לזה.
מה נכנס בתוכנית? שרת הפנים תהיה מוסמכת לקבוע רשימת נושאים שלגביהם לא יכללו הוראות בתוכנית מפורטת. למשל הוראות בנושא תכן בנייה – זה דבר שאפשר לקבוע בתקנות וזה לא חייב להיקבע בתוכניות, והיום לפעמים זה נכנס בתוכניות. והסיפור של הגמישויות, שבסוף זה סמכות של רשות רישוי, הגמישות שנדרשת, ואנחנו יודעים שבשלב הביצוע הרבה פעמים נדרשת גמישות להזיז טיפה, לשנות טיפה, אז אנחנו אומרים שזה ייקבע בתקנות. זו האבחנה בין תוכניות ישנות לחדשות.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
העניין הוא שחושבים על טובת הגנת הסביבה, והם כל כך רוצים שנגן על הסביבה עד שלא קיבלנו אפילו נייר ועט ואנחנו לא יכולים לכתוב הערות, אבל אכתוב כאן, בסדר.
היו"ר ווליד טאהא
¶
עכשיו הוועדה תסדר לך נייר ועט. רות, תמשיכי להציג את הכול. אחרי כן נשאל שאלות, חברי הכנסת ידברו וניתן זכות דיבור למי שרוצה.
רות שוורץ חנוך
¶
המתווה מבחין בין תוכניות ישנות ובין תוכניות חדשות. למה עשינו מתווה כזה? כדי לתת לשוק ולוועדות המקומיות, לכולם להתרגל לשינוי. זה באמת שינוי מהותי יחסית. המועד הקובע הוא ינואר 2023, כלומר בעוד שנה וקצת מהיום.
לגבי תוכניות מאושרות, אנחנו אומרים שבתוכניות שהוחלט על הפקדה עד המועד הקובע ההקלות ימשיכו, זה שלוש שנים מעכשיו, עם אפשרות לשרת הפנים להאריך את זה בעוד שנתיים נוספות. בתוכניות חדשות, שההחלטה על ההפקדה שלהן עד המועד הקובע, אמרנו: ללא הקלות, למעט הנושאים שייקבעו. ובמקביל אנחנו עובדים על כל החבילה של תכנון חושב רישוי, שאנחנו חושבים שתוכניות צריכות להיכתב אחרת כדי לא לתקוע את שוק הבנייה. תודה רבה.
היו"ר ווליד טאהא
¶
תודה רבה לך רות שוורץ ממינהל התכנון. אתן לעומר כחלון, היועץ המשפטי של ארגון המהנדסים והאדריכלים, להתייחס. בבקשה, אתה תדבר לפני חברי הכנסת.
עומר כחלון
¶
בוקר טוב לכולם, תודה רבה, אדוני היושב-ראש, חברי הכנסת, מכובדי כולם. אני כאן בשם ארגון המהנדסים והאדריכלים העצמאיים בישראל. מי שלא מכיר, ארגון המהנדסים והאדריכלים העצמאיים הוא ארגון שמייצג יותר מ-3,000 משרדי תכנון עצמאיים עם יותר מ-50,0000 מהנדסים ואדריכלים.
היו"ר ווליד טאהא
¶
בוא נדבר על הצעת החוק, לא על הארגון, תתמקד בהצעת החוק, כמובן עם כל הכבוד הראוי לארגון.
עומר כחלון
¶
רק רציתי לציין שאנחנו מתמקדים בכל סוגיות הבנייה.
אנחנו מבינים שהצעת החוק שהייתה על השולחן ביום רביעי שעבר שונתה ולמעשה אפשר אפילו להגיד שהיא שונתה מן הקצה אל הקצה, אפילו קצת התהפכה. צריך להבין את המשמעויות של הדברים, לשמוע את הגורמים המקצועיים ולערוך בדיקות. זה משום שהצעת החוק במהות שלה, בטח בנוסח שלה כעת, מבקשת להטיל אחריות על אדריכלים. חייבים להבין מה היא אותה אחריות.
אנחנו לא מתנגדים לתהליך, להיפך, אבל אנחנו כן מתנגדים לאופן שבו מבוצע התיקון, להיעדר התייחסות לנושאי הליבה. לכן כפי שאסביר, אדוני היושב-ראש, מבוקש שההצעה תחזור לשולחן הדיונים לבחינת סוגיית האחריות וסוגיות נוספות שטרם לובנו וכל מיני אחריויות שטרם התייחסו אליהן.
אם אנחנו מסתכלים במהות, הצעת החוק יוצרת שינוי קונספט טוטלי בהליכי הרישוי בישראל. הנוסח כפי שמוצע עכשיו עלול ליצור עיוות משמעותי בעולם הרישוי. ברשותכם, אמנה מספר נקודות.
דבר ראשון, אנחנו מטילים במצב הנוכחי על המורשה להיתר תפקידים שהיום אין לו שום קשר אליהם. הוא הופך להיות מנהל הפרויקט, הוא הופך להיות שמאי, הוא הופך להיות עורך דין, הוא הופך להיות אחראי לביקורת על הביצוע, וזאת כמובן בנוסף ליתר התפקידים המקצועיים שלו, אם זה מתכנן, עורך בקשה וכדומה. מה גם שהיום אין שום הכשרה מקצועית לתפקיד הזה בשום צורה שהיא, שום הסמכה.
דבר שני, זה למעשה יוצר ערבוב בתפקידים השונים בהליכי הרישוי. הערבוב הזה לא רק שיבטל את מערכת האיזונים האינהרנטית שקיימת היום בחוק התכנון והבנייה אלא זה גם עלול ליצור בלבול, אפילו אגזים ואומר כאוס לכל אורך שרשרת הרישוי, שאנחנו ניתקל בהם לצערי בהמשך בוועדות חקירה אחרי שנשמע על אסון ורסאי 2, לא עלינו.
הנקודה הבאה שאני מבקש להעלות, התיקון הזה למעשה מתבסס על הכנסה של כוחות השוק לתוך הליכי הרישוי. אנחנו כמובן בעד, אנחנו גם כל הזמן מעלים את זה מעל כל במה אפשרית, בעד כמה שפחות רגולציה ולעודד תחרות כל הזמן, אבל צריך להבין שכוחות השוק הם אלה שהולכים לתת את הטון בתיקון הזה, והם יהפכו את המסלול הזה למעין מסלול עוקף עבור יזמים ובעלי עניין, שימצאו דרך להשיג מה שמעולם לא היה מושג בהליכי הרישוי היום, משום שהיום יש את רשות הרישוי, שהיא גוף רגולטורי שהשוק לא משפיע עליו, לא אמור להשפיע עליו לפחות. כאשר הכסף נכנס לתמונה צריך להבין שהכסף והאינטרסים הם אלה שמדברים.
כמובן אנחנו יוצרים הגדלה קריטית של מרחב הטעות עבור גורמים מקצועיים, היות ומוציאים מן התמונה את הרגולטור הלכה למעשה. הרגולטור היום הוא זה שמאשר ומפקח.
עומר כחלון
¶
נכון, ועל אחת כמה וכמה אם מוציאים את הרגולטור מן התמונה.
מה המשמעות של הדבר הזה? המשמעות של זה היא הטלת אחריות על המורשה להיתר באופן בלעדי, כשמאחוריו רק הכיס שלו והפוליסה שלו. צריך להבין לפני שמאשרים את החוק - - -
עומר כחלון
¶
ממש לא מתנגד עקרונית, להיפך. על ההקלות אני בכלל לא מדבר כרגע. אני מדבר אך ורק על עניין מורשה להיתר.
עומר כחלון
¶
ניסיתי לדבר בשבוע שעבר אבל נגמר הזמן.
צריך להבין אם יש כיסוי לפני שמאשרים את החוק. הכיסוי הוא בשני דברים, אדוני. הראשון הוא כספי, והשני הוא בענייני ביטוח.
בעניין הכספי, הצעת החוק היום לא מדברת על סוגיית התגמול הראוי בכלל, זה גם לא כתוב בדברי ההסבר. צריך להבין שהגדלה של חשיפה לסיכון והגדלה של אחריות עולה כסף. את זה צריך לשריין ולעגן בחוק, תשלום ראוי למורשים. עניין התגמול הראוי יוודא שהתוצר שיתקבל הוא תוצר איכותי. אנחנו באים מעולמות של תוצרים איכותיים, של תכנון איכותי, ולכן אנחנו מדגישים את זה כרגע, על אחת כמה וכמה כשהרגולטור זז הצידה.
הסוגיה השנייה, שעלתה בשבוע שעבר בפינצטה, היא סוגיית הכיסוי הביטוחי. אנחנו רואים שהיום אין שום התייחסות לכיסוי הביטוחי בהצעת החוק. זה לצערי עלול לגרום להצעת החוק הזאת, שבאה לעשות שינוי אמיתי וטוב בתהליך הרישוי, ליפול, בדיוק כפי שקרה בפעם הקודמת. היא לא מטפלת בסוגיה של כיסוי ביטוחי.
מי שמכיר את הארגון יודע, הארגון הוא הבעלים של שפי, שהיא סוכנות הביטוח לענפי הנדסה ואדריכלות הגדולה היום בישראל, המקצועית ביותר, באמצעות מבטחים שונים כמובן.
עומר כחלון
¶
אני מתייחס לסוגיית הביטוח. זה ממש נקודה אחרונה שלי. אנחנו עם הרגליים על רצפת הייצור. אנחנו מכירים מקרוב את עולם הביטוח הזה. אנחנו אלה שמטפלים בפוליסות שמונפקות כל הזמן: תנאים, שינויים וכדומה. חייבים להבין שיש משמעות רחבה לכל סיכוי, לכל שינוי, לכל תזוזה. כל שינוי שהרגולטור או מזמין העבודה עושה היום גורם לשינויים קריטיים בפוליסות. אנחנו מדברים עכשיו על כיסוי שלא קיים בפוליסה, היום אין בפוליסות כיסוי לרישוי עצמי, זה לא קיים בכלל.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אנחנו נשמע אילו הצעות יש בעניין הזה. טיפלנו בו בישיבה הקודמת. אני רוצה להודות לך.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אני לא יכול לתת זמן ארוך לכל דובר. בסופו של דבר חייבים להיות מוגבלים בזמן כדי להתקדם. בשלב הזה אני רוצה להודות לך. אתן עכשיו את רשות הדיבור לאסף אשרוב מהתאחדות האדריכלים.
אסף אשרוב
¶
שלום, בוקר טוב. קודם כול, תודה רבה על ההזדמנות לדבר. אתייחס ספציפית לעניין ההקלות כי אני מניח שאנחנו נישאר פה עד מאוחר בערב ונדון סעיף-סעיף.
אנחנו כמובן בעד ביטול ההקלות, אנחנו חושבים שזה דבר מבורך ונהדר וצריך להיות. עם זאת, אנחנו חושבים, יש במדינה המון תוכניות מנדטוריות ישנות מאוד שהשינוי שלהן יכול לייצר גם שיתוק במקומות מסוימים אם לא יהיו הקלות. אנחנו חושבים שאולי בתקופה של השנתיים ועוד שלוש שנים, במהלך חמש שנים או ארבע שנים, בין לבין, לאפשר לוועדות המקומיות לאשר את ההקלות שהיו קיימות קודם במסגרת המליאה.
דלית זילבר
¶
זאת בדיוק הכוונה, שזה יהיה בתוכנית. כלומר הם יכינו תוכנית בפרק הזמן של תקופת המעבר ויתייחסו לכל ההקלות הנדרשות לתוכניות. אפילו לא מנדטוריות, גם כאלה שהיו אחריהן. ככל שלא יספיקו אז יש לשרת הפנים סמכות, בתנאים שינומקו על ידי הוועדה המקומית שלא הצליחה או לא הספיקה, להאריך בעוד פרק זמן. זו הכוונה, באמת לתת זמן להתארגן.
אסף אשרוב
¶
אני מסכים. אני רוצה לחדד: במקום שזה יהיה בתוכנית, שבדרך כלל בוועדות המקומיות צריך תעצומות נפש גדולות בשבילן להעביר את זה, בדומה לתקנת חישוב השטחים שבה הוועדה במליאתה יכולה להגדיר את שטחי השירות, אפשר לעשות על אותו עיקרון גם את ההקלות ובכך אולי לקצר את לוחות הזמנים של יישור הקו בתקופת המעבר בלבד, שלאחריה זה יהיה בתוכנית בלבד.
בני ארביב
¶
אתייחס גם אל מה שדלית זילבר אמרה וגם אל מה שנאמר כעת. מה שמופיע בנוסח שלפניכם הוא שלגבי תוכניות ישנות תינתן אפשרות לאשר הקלה בהתאם לדין היום עד כשלוש שנים. זה בעצם שנתיים מן המועד הקובע, שהוא ינואר 2025. ימשיך המשטר של היום, בדיוק כדי לא לשנות סדרי עולם בבת אחת, תוך מתן סמכות לשרת הפנים להאריך את התקופה בשנתיים נוספות. קרי: שלוש פלוס שתיים. זה ההסדר היום.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אתה אומר שאתם מסופקים. בסדר גמור. חבר הכנסת מופיד, אתה מבקש לדבר, או שנתקדם עם הייעוץ המשפטי?
היו"ר ווליד טאהא
¶
נאמר לי שאתה לא רוצה לדבר. המסרים שעוברים אלינו לא חדים. אני מסוג האנשים שאוהבים לתת מסרים חדים. תציג את עצמך לפרוטוקול בבקשה.
שלום זינגר
¶
אני ממרכז השלטון המקומי. אנחנו מאוד בעד ההצעה והתיקון.
הערה אחת שהיא יותר של נוסח, ואני מכוון בעיקר לבני ארביב בהקשר הזה. כשאתם כותבים בתוספת לסעיף 69 "על אף האמור", שיסמיכו את השר לקבוע נושאים שאינם בתוכניות, זה יוצר בעיה. כבר כיום כלולים בתוכניות דברים שלפי החוק העכשווי לא יכולים להיות בתוכניות. לזה לא צריך הסמכה. זה יוצא כך: מה שלא תקבעו אפשר לקבוע אפילו אם סעיף 69 בחוק לא מאפשר להסדיר את זה, כמו למשל ועדי בית. זה צריך להיות מנוסח באופן שיהיה ברור שמה שהיום אי אפשר לעשות לא צריך הסמכה מיוחדת, אלא דברים שהיום קבועים בסעיף 69 שצריכים להיות כלולים או שאפשר לכלול תוכלו להסמיך. זה תיקון משפטי, לא שום דבר נגד.
היו"ר ווליד טאהא
¶
רבותי, אנחנו נעבור לצוות הייעוץ המשפטי. אחרי שנסיים את הפרק הזה של הקראת ההקלות, שהוא לא ארוך, אתן להמשיך. אנחנו צריכים להתחיל בהקראות. הצוות המשפטי, תומר רוזנר וגלעד קרן, בבקשה.
תומר רוזנר
¶
בוקר טוב, אדוני היושב-ראש, חברי הוועדה. בפניכם מונח נוסח שנראה אמנם שונה מאוד מן הנוסח הממשלתי. אבהיר שלבקשתנו הסעיף האחד שמתעסק במורשה להיתר תורגם לפרק שלם, שהרבה יותר נוח לקרוא לדעתנו ויאפשר הרבה יותר טוב להתמצא בחוק. אנחנו מקווים שלפחות בשינוי הניסוח הזה נקל על מי שיצטרך להשתמש בחוק הזה בהמשך, כי הסעיף האחד שהיה קודם היה מאוד מאוד ארוך ומסורבל. אנחנו מקווים שמן הבחינה הזאת נעשה שירות לציבור, בהקשר הניסוחי לפחות.
מובא לפניכם הנוסח כפי שהיה בנוסח הכחול עם השינויים שאנחנו מציעים ב"עקוב אחר שינויים". הנוסח הזה בחלקו הגדול מתואם עם הממשלה אבל יש גם פערים מסוימים בדברים שאנחנו נצביע עליהם בהמשך.
אני מציע שנתחיל לא מן ההתחלה אלא מן הנושא שקשור למה שהציגה מנהלת מינהל התכנון לגבי נושא הגבלת התוכניות וההקלות. כפי שאפשר לראות, זה נושא שנכרך אמנם בפרק שכותרתו "מורשה להיתר" אבל אין לו קשר למורשה להיתר. הוא מתייחס לכל תחום התכנון והרישוי ולאו דווקא לרישוי באמצעות מורשה להיתר אלא לכל הליכי הרישוי והתכנון. לכן צריך להתייחס אליו כחלק נפרד ובלתי קשור לנושא המורשה להיתר.
נתחיל בפסקאות (3)–(6) בעמוד 1, נקרא אותן ונתייחס.
גלעד קרן
¶
"(3) בסעיף 69, האמור בו יסומן "(א)", ואחריו יבוא:
"(ב) על אף האמור בסעיף קטן (א), שר הפנים, באישור ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת –
(1) יקבע בתקנות עניינים שלגביהם לא ייקבעו הוראות בתכנית מפורטת אשר ניתן להוציא מכוחה היתר בנייה בלא צורך באישורו של מוסד תכנון שאינו רשות רישוי;
(2) רשאי לקבוע הוראות ולפיהן לא ייכללו בתכנית כאמור בסעיף קטן (א), מסמכים שאינם מחייבים.";
(4) בסעיף 145(ב), האמור בו יסומן "(1)", ואחריו יבוא:
"(2) על אף האמור בפסקה (1), שר הפנים, באישור ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת, יקבע נושאים אשר השפעתם מעטה וזניחה, שלגביהם רשות רישוי מקומית תהיה רשאית לתת היתר, אף אם העבודה שבעדה מבוקש ההיתר היא בסטייה מהוראות תכנית, וזאת בלא צורך בהליך של אישור הקלה בהתאם לקבוע בסעיף 149, ובלבד שהתקיימו תנאים אלה:
(א) השפעתה של הסטייה המבוקשת מהתכנית כפי שהתבקשה בהיתר על חזות הבניין, על הסביבה או על אופיין ומאפייניהן, מעטה וזניחה, לפי חוות דעת בכתב מאת מהנדס הוועדה המקומית;
(א1) אין בהם כדי ליצור סיכון, הפרעה, מטרד או מפגע סביבתי של ממש;
(א2) הם לא פוגעים בשלד הבניין וביציבותו או במערכות הבניין ובתפקודיו;
(ב) לא נקבעה בתכנית הוראה ולפיה סטייה מהתכנית תיחשב סטייה ניכרת או הוראה ולפיה לא ניתן לאשר לפי סעיף קטן זה בקשה להיתר שאיננה תואמת להוראות התכנית.";
(5) בסעיף 147(א), בסופו יבוא "בנושאים שנקבעו לפי סעיף 151(ב)";
(6) בסעיף 151 –
(1) בסעיף קטן (א), במקום "יינתנו הקלה או" יבוא "יינתן", ובסופו יבוא "שר הפנים, בהתייעצות עם המועצה הארצית, רשאי לקבוע בתקנות מה ייחשב סטייה ניכרת לעניין זה.";
(2) במקום סעיף קטן (ב) יבוא:
"(ב) לא תינתן הקלה אלא בנושאים ששר הפנים, בהתייעצות עם המועצה הארצית, יקבע בתקנות ושאין בהם סטייה ניכרת מתכנית; ואולם נושאים כאמור לא יכללו הוספת שטחי בנייה או הוספת יחידות דיור.";"
תומר רוזנר
¶
אנחנו נקרא גם את הוראות המעבר הרלוונטיות, שגם אליהן התייחסה מנהלת מינהל התכנון. הן מופיעות בסוף הצעת החוק.
גלעד קרן
¶
עוברים לעמוד 28. סעיף 106. אקרא רק את החלקים שרלוונטיים לעניין ההקלות.
"פרק כ"ב – תחילה, תחולה, הוראות מעבר ותקנות ראשונות
106.
(א) תחילתם של סעיפים 145(ב),147(א) ו-151 לחוק התכנון והבנייה, כנוסחם בסעיפים 103(4), (6) ו-(7) לחוק זה" – אני מדלג על שאר הדברים כי נגיע אליהם אחר כך – "ביום ח' בטבת התשפ"ג (1 בינואר 2023) (בסעיף זה – המועד הקובע).
(ב) על אף האמור בסעיף קטן (א), על בקשה להקלה מתכנית שאושרה לפני המועד הקובע, או מתכנית שהוחלט להפקידה עד המועד הקובע, שהוגשה בתוך שנתיים מהמועד הקובע, ימשיכו לחול לגביה הוראות סעיפים 145(ב), 147(א) ו־151 לחוק התכנון והבנייה, כנוסחם ערב יום התחילה של חוק זה.
(ג) שר הפנים רשאי להאריך בצו את התקופה האמורה בסעיף קטן (ב) בתקופות נוספות שלא יעלו על שנתיים במצטבר, אם נוכח כי קיימת הצדקה ממשית לכך, ורשאי הוא לקבוע כי התקופה כאמור תוארך לגבי מרחבי תכנון מסוימים שיקבע."
תומר רוזנר
¶
התיקון הראשון, כפי שאתם רואים, בסעיף 69, נוגע לסמכויות הוועדות המקומיות והמחוזיות לקבוע בתוכניות הוראות. ההצעה היא לצמצם את סמכותם של מוסדות התכנון לקבוע הוראות בתוכניות, מן הטעם שלטענת הממשלה מוסדות התכנון רואים לעצמם דרור לכלול בתוכניות הוראות רבות שהן לא רלוונטיות, לא קשורות, לא נדרשות, מכבידות וכולי. הבקשה היא לאפשר לשר הפנים לקבוע תקנות שיצמצמו ויגדירו את שיקול הדעת של מוסדות התכנון מה לכלול בתוכניות.
אנחנו סברנו שמכיוון שמדובר בסמכויות של מוסדות התכנון, בקשה לצמצם אותן, נדרש לכך אישור של ועדת הפנים. החוק הוא בעצם זה שמגדיר את הסמכויות ולכן אם רוצים לצמצם צריך לעשות את זה באישור.
התיקון השני הוא בנוגע לסמכותה של רשות הרישוי לאשר "הקלות זניחות".
תומר רוזנר
¶
אתם קוראים לזה גמישות. לאשר גמישויות ללא צורך בהליך של הקלה.
גם כאן סברנו שמכיוון שמדובר בביצוע שינויים מן התוכניות, עדיין גמישויות של סטייה מן התוכנית, כלומר מעבר לגמישויות שהתוכנית מאפשרת מאפשרים כאן לרשות הרישוי לסטות מן התוכנית, אמנם במידה מועטה, אבל מכיוון שמדובר בכך שאנחנו מוותרים בעצם על הליך של שיתוף הציבור בהקשר הזה סברנו שקביעת המסגרת וההגבלות המתירות צריכה גם היא להיעשות במסגרת אישור של תקנות בוועדה ולא בסמכות שר הפנים בלבד.
מופיד מרעי (כחול לבן)
¶
יש הגבלות לזמן התכנון? אתה מדבר על צמצום התכנון, שהוועדה המקומית לתכנון ובנייה לא תתפזר בתכנון. יש גם הגבלה בזמן התכנון, עד זמן מסוים שהוועדה צריכה לסיים את התכנון?
דלית זילבר
¶
יש אפשרות להעביר את זה לוועדה להשלמת תוכניות. ככל שהיזם רוצה הוא מעביר את זה. זה לא קורה הרבה. אם היזם רוצה להעביר את זה לוועדה להשלמת תוכניות, שתדון ותסיים את הדיון בתוכנית, הוא רשאי לעשות זאת.
מופיד מרעי (כחול לבן)
¶
אם יושב-ראש ועדה לא הצליח לתכנן במרחב שלו עשר תוכניות או חמש תוכניות, האם יש איזה כלי שניתן לנקוט נגד יושב-ראש הוועדה? אני לא יודע חוקית איך עושים את זה.
מופיד מרעי (כחול לבן)
¶
הם מקבלים את המינוי בוועדת איתור. הם למעשה פקידים, ופקיד צריך לעבוד על פי החוק. אם נקבע בחוק שוועדת תכנון בנייה מקומית או מחוזית צריכה לסיים תכנון בזמן מסוים, זה כלי חוקי כדי שנוכל לקדם את התכנון. היום אנחנו לא שם.
מופיד מרעי (כחול לבן)
¶
אני מציג לך דוגמאות, אני בא מן השלטון המקומי. יש ועדות שבהן במשך עשר שנים לא נוגעים בתוכניות אבל אף אחד לא נותן הסבר לאף אחד. לזה אני מתכוון. מחובת ועדת הפנים והגנת הסביבה כן לבנות מנגנון חוקי, שבסופו של דבר יביא לכך שאי השלמת תכנון בזמן מסוים יהיה עבירה על החוק.
תומר רוזנר
¶
אשלים את ההתייחסות להצעה ואז תוכלו להתייחס לפרטים.
לגבי נושא ההקלות והשימושים החורגים, בנושא שימוש חורג מוצע שלא יחול שינוי אלא יימשך המצב הקיים, ששימוש חורג יהיה מותר, אלא אם כן הוא מהווה סטייה ניכרת, ושר הפנים יקבע, לאחר התייעצות עם המועצה, מה היא סטייה ניכרת.
לגבי ההקלות, השינוי המבוקש הוא להפוך את ברירת המחדל, שכלל לא יהיו הקלות, ולא יהיו הקלות בנושאים של תוספות כמותיות כפי שמופיע בסוף, אלא שמאפשרים לשר הפנים בכל זאת לקבוע במקרים שהוא ימצא לנכון דברים שבהם כן יתאפשרו הקלות בתנאים שייקבעו. כלומר ברירת המחדל היא שאין הקלות, להבדיל מן המצב היום, שברירת המחדל היא שעל כל דבר אפשר לבקש הקלה אלא אם כן זה נקבע כסטייה ניכרת.
לגבי הוראת המעבר – הוצעה כאן תקופה, שתחילת כל ההסדר החדש היא בינואר 2023, כאשר תוכניות שהוחלט להפקידן עד המועד הזה יחול עליהן ההסדר הישן, ואפשר להאריך את התקופה הזאת בתקופות נוספות של שנתיים נוספות. לגבי תוכניות שהוחלט להפקידן עד המועד האמור יוסיף לחול ההסדר הישן.
פה אנחנו נעיר שלדעתנו המשמעות של הוראת המעבר הזאת היא שלמעשה בעשור או ב-15 או ב-20 השנים הקרובות אנחנו לא נראה באמת שינוי מהותי בנושא ההקלות כי רוב הגוף התכנוני שקיים ימשיך להיות לפי ההסדר הישן. אנחנו סברנו שצריך ללכת עוד צעד אחד קדימה. אני לא יודע מה עמדת מינהל התכנון או הממשלה בעניין הזה. המשמעות של הוראת המעבר היא שבמשך תקופה ארוכה למדי ימשיך לחול ההסדר הנוכחי הקיים ואנחנו לא נחוש בשינוי אלא לאחר זמן רב. אורך החיים של תוכניות, כפי שאנחנו יודעים, הוא ארוך למדי.
תומר רוזנר
¶
הצעד קדימה הוא שלאחר חמש שנים גם תוכניות ישנות – ואפשר לתת פרק זמן של גמישות בעניין הזה – אם הוועדה המקומית או הוועדה המחוזית לא הכינו, לתת להם תקופה להכין תוכנית שבה הם יכולים להטמיע את ההקלות ככל שהם סוברים שצריך, אבל אחרי תקופה מסוימת אם לא עשו את זה – וגם אפשר לתת תקופה של גמישות, של הארכה בעניין – גם התוכניות הישנות יחסו תחת ההסדר החדש.
היו"ר ווליד טאהא
¶
כל ההערות יהיו על הפרק שהוקרא בלבד, לא יתחילו לדבר על נושא אחר. הקריאו כאן סעיף. נשמע הערות מהותיות לגבי הסעיף שהוקרא בלבד.
דלית זילבר
¶
יש לי שאלות לגבי ההתייעצות עם ועדת הפנים. תומר, אני לא כל כך מבינה מה ההבדל בין מה שאתה אמרת לבין מה שמוצע כרגע. אשמח ללכת צעד קדימה, רק לא כל כך הבנתי את השינוי לעומת מה שאנחנו מציעים. אנחנו אומרים: שלוש פלוס שתיים.
בני ארביב
¶
תוכניות שהופקדו לפני 2023 יחול עליהן ההסדר הישן עד ינואר 2025, שנתיים מן המועד הקובע, תוך סמכות להאריך את זה בתקופה נוספת של עד שנתיים, אבל אחרי כן זהו, יחול על התוכניות האלה ההסדר החדש. כלומר רק מה שייקבע בתקנות החדשות, כפי שהסברת: שינוי ברירת המחדל. יחול על התוכניות האלה ההסדר החדש ולא ההסדר הישן. יש פה תקופה של כחמש שנים בסך הכול ואחרי כן חל ההסדר החדש במלואו.
גלעד קרן
¶
כתוב "על אף האמור בסעיף קטן (א), על בקשה להקלה מתכנית שאושרה לפני המועד הקובע, או מתכנית שהוחלט להפקידה עד המועד הקובע, שהוגשה בתוך שנתיים מהמועד הקובע" - - -
בני ארביב
¶
שהוגשה בהתייחס להקלה. אסביר את הנוסח אם צריך. "על אף האמור בסעיף קטן (א)" – זה אומר: המועד הקובע, 1 בינואר 2023, "על בקשה להקלה מתוכנית שאושרה לפני המועד הקובע, או מתוכנית שהוחלט להפקידה עד המועד הקובע" – זה בעצם התוכניות הישנות. "תוכנית שהוחלט להפקידה עד המועד הקובע" – נובע מזה שהתקנות וההנחיות לעניין איך ייראו תוכניות ייקח זמן לקבוע אותן ולכן תוכנית שהוחלט להפקידה בשנה הקרובה עדיין נחיל לגביה את הדין הישן. אני ממשיך: "או מתוכנית שהוחלט להפקידה עד המועד הקובע, שהוגשה בתוך שנתיים מהמועד הקובע" – הכוונה להוראת מעבר, שבקשה להקלה שהוגשה ימשיכו לדון בה. יכול להיות שצריך לדייק את הניסוח. ההוראה המהותית היא: ימשיכו לחול לגביה ההוראות החדשות כנוסחן ערב יום התחילה. ושר הפנים רשאי להאריך בצו את התקופה בתקופה נוספת של שנתיים. קרי, כפי שאמרתי: בתוכניות ישנות יש תקופה של כחמש שנים, לייתר דיוק: עד 1 בינואר 2025, מכוח החוק. כל בקשה להקלה שתוגש עד המועד הזה ימשיכו לחול עליה הוראות הדין הישן, תוך מתן סמכות לשר הפנים להאריך את התקופה הזאת בשנתיים נוספות. אבל בתום חמש השנים האלה יחול ההסדר החדש במלואו. קרי: שינוי ברירת המחדל ומה שייקבע בתקנות החדשות.
היו"ר ווליד טאהא
¶
צריך לנסח באופן מדויק יותר כדי שלא תהיה אי-הבנה. זה הובהר.
חיים פייגלין, סגן נשיא התאחדות בוני הארץ, בבקשה.
חיים פייגלין
¶
תודה, אדוני היושב-ראש. התאחדות הקבלנים בוני הארץ, למרות ההשלכות הקשות שיש לצמצום ההקלות, מברכת על הצעד הזה. בעבר סיכמנו עם מינהל התכנון שצמצום ההקלות יבוא בד בבד עם צמצום ההבחנה בין שטחים עיקריים לשטחי שירות ונעבור לתב"עות נפחיות, כך שבאמת אפשר יהיה להיפטר גם מהצרה הזאת ובאמת לחיות בשלום עם ביטול ההקלות ולקבל יותר ודאות. ואילו פה אנחנו לא רואים שהתייחסו לעניין התב"עות הנפחיות, וחבל. אני מבקש שזה יוכנס בצמוד לביטול ההקלות. שאר ההקלות הלא כמותיות, התייחסו פה, זה בסדר.
משה שגב
¶
אני יושב-ראש חטיבת המגזר העסקי בהסתדרות ההנדסאים והשלטון המקומי. לא היינו שותפים לדיון הקודם ויש לנו איזשהו עניין עם כל סיפור המורשה להיתר.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אמרתי בבירור שאני מבקש עכשיו הערות רק על הסעיף שהוקרא. אם יש לך נושא אחר, תחכה להקראות, לפרק שרלוונטי עבורך. מי זה שם רצה לדבר?
בני ארביב
¶
אסביר ואציע הצעה, ואז מנכ"לית מינהל התכנון תמשיך. ההצעה הזאת, כפי שתומר הסביר, מורכבת משלושה חלקים, שבעינינו יש קשר הדוק בין שלושתם. הסיפור של ביטול הקלות יצליח רק אם התוכניות ייראו אחרת. לזה מכוונת הסמכות הראשונה על נושאים שלא ייקבעו בתוכניות, לרבות נספחים וכולי, נספחים שאין להם מעמד מחייב או בכלל נספחים. הסמכות השנייה היא לאשר דברים שהשפעתם זניחה בסמכות מהנדס ורשות רישוי ללא צורך בהקלה, ללא התנגדויות, ללא זכות ערר, ללא היטל השבחה 197 וכל מה שקשור בזה. הסמכות השלישית היא שינוי ברירת המחדל. היום כל מה שלא קבוע כסטייה ניכרת אפשר לתת אותו בהקלה. אנחנו משנים את ברירת המחדל ורק דברים שייקבעו בתקנות ניתן יהיה לאשר אותם בהקלה. השינוי הוא לא רק קוסמטי, שינוי ברירת המחדל. כפי שמנכ"לית מינהל התכנון כבר תסביר, אין כוונה להעתיק את התקנות היום, תקנות סטייה ניכרת, ולהטמיע אותן בתקנות החדשות. התקנות החדשות יהיו הרבה יותר רזות, הרבה יותר מצומצמות, יעסקו בעיקר במיגון, בנגישות, בדברים כאלה. אין כוונה להשאיר את עולם ההקלות בתקנות החדשות.
כפי שתומר אמר, יש פה מחלוקת בין הייעוץ המשפטי לוועדה לבין עמדת הממשלה. אנחנו מבקשים שהתקנות לא יהיו טעונות את אישור ועדת הפנים. אני יכול להסביר למה אבל דלית תסביר יותר.
רק הצעה אחת, על דעתה של דלית, ואני חושב שזה מקובל גם על משרד האוצר. בהמשך לבקשה של חברי הכנסת אנחנו מסכימים להוסיף בתקנות – בהסמכה לתקנות כתוב בסעיף 6(ב): "ואולם נושאים כאמור לא יכללו הוספת שטחי בנייה או הוספת יחידות דיור", כלומר יש כאן הגבלה של המחוקק על הסמכות לאשר בתקנות, אילו נושאים ניתן לאשר בהקלה. אנחנו מסכימים להוסיף גם "תוספת קומות". זאת אומרת: הוספת שטחי בנייה, הוספת יחידות דיור ותוספת קומות – אלה דברים שלא ניתן יהיה לקבוע בתקנות כנושאים שאפשר לאשר בהקלה. הנחת העבודה שלנו היא שההקלות בנושאים האלה: שטחי בנייה, תוספת יחידות דיור ותוספת קומות, הן ההקלות שגוררות אחריהן את יתר ההקלות וברגע שנמנע אותן חסכנו 90% ויותר מן ההקלות האחרות.
דלית זילבר
¶
אין לי הרבה מה להוסיף. רק אגיד שהעמדה שלנו היא שזה כן צריך להגיע להתייעצות עם המועצה הארצית. אנחנו חושבים שפחות מתאים להגיע לוועדת הפנים בסוגיות ההקלות האלה, כאשר אנחנו באמת מדברים, אם זה סמכות מהנדס העיר אז זה באמת רק למיגון ולממ"דים, לא משהו מעבר לכך.
הסעיף השלישי, שהוא המשמעותי, אנחנו סבורים שאם כבר משהו צריך להגיע לוועדת הפנים זה לא שני הסעיפים הראשונים אלא דווקא הסעיף השלישי, שם מדובר על כך שלא תהיה תוספת שטחים ותוספת קומות. את זה כן אפשר להעביר לוועדת הפנים, ואילו השניים האחרים, שהם הרבה יותר מקצועיים פרטניים, שהמועצה הארצית תעסוק בזה. זו ההצעה שלנו.
בני ארביב
¶
ההצעה של דלית, אם אפשר לקרוא לזה סוג של דיל, אדוני היושב-ראש, היא ששני הנושאים הראשונים לא יהיו טעונים את אישור ועדת הפנים, אבל כדי להניח את דעתם של חברי הכנסת, שביטול ההקלות הוא באמת רפורמה מהותית ואמיתית, אז הנושאים שניתן יהיה לאשר בהקלות, התקנות האחרונות שמופיעות בסט יהיו טעונות אישור ועדה כדי להבהיר שהתיקון הוא אמיתי ואין כוונה רק לצמצם את ההקלות אלא באמת לבטל אותן.
תומר רוזנר
¶
הסברתי למה אנחנו חושבים שנושא מה מותר ומה אסור לכלול בתוכניות לדעתנו חיוני שיגיע לוועדת הפנים, מכיוון שמדובר בצמצום הסמכויות של הוועדות המקומיות בעיקר. לגבי הנושא של הקלות מהנדס או גמישויות מהנדס, מכיוון שמדובר באי שיתוף הציבור במקרים האלה חשוב שזה יעבור פיקוח ציבורי.
רציתי לשאול לגבי נושא ההקלות. תוספת שטחי בנייה, דבר שנאסר באופן כללי, האם זה לא עלול לפגוע במקרים שנדרש שוט זכויות בנייה, למשל לצורכי מיגון או לצורכי התאמות נגישות?
בני ארביב
¶
תוספת שטחי בנייה לצורך מיגון או ממ"ד, להבדיל מקווי בניין, ניתנה מכוח החוק, סעיף 145(ג). את זה אין כוונה לתקן. כתוב בחוק שזה לא סטייה מתוכנית, לא רק שזה לא סטייה ניכרת. קרי: שטחי הבנייה לצורך נגישות וממ"ד ניתנים מכוח החוק ואת זה אין כוונה לתקן.
בנוגע למה שתומר אמר, אדוני היושב-ראש, אם אפשר להתייחס ברמה המשפטית. ראשית, בנוגע לסמכות מהנדס, הנושאים הזניחים שניתן יהיה לאשר ללא הקלה, אני מבין את ההערה של הייעוץ המשפטי אבל אנחנו עדיין חושבים שהתוכניות האלה ייקחו בחשבון מראש – הרי ייקבעו הנושאים בתקנות ואז כשמוסד תכנון מאשר, כשהציבור מתנגד לתוכנית, הוא ייקח בחשבון מראש את הסמכויות של המהנדס לסטות בשלב הרישוי. כלומר לצורך העניין, אם יהיה קבוע בתקנות שאפשר לסטות 5% מקווי בניין אז ברגע שהתוכנית תאושר במוסד תכנון, היא תופקד במוסד תכנון, כולם ייקחו בחשבון שבהתאם לתקנות אפשר ואז הם יתנגדו ואז מוסד התכנון יוכל גם לקבוע הוראה בתוכנית שלא תתאפשר הסטייה הזו. כפי שהייעוץ המשפטי גם הוסיף לנוסח, שאם נקבעה הוראה שזה סטייה לא ניתן יהיה ללכת במסלול הזה. לכן בעניין הזה אנחנו סבורים שיש מענה ברמה המשפטית.
גם הסיפור של הגבלה על סמכויות מוסדות התכנון לדעתנו לא מכריע. בעצם כל תקנות סטייה ניכרת מגבילות את הסמכות לתת הקלה.
בני ארביב
¶
אני יודע, אבל אנחנו עדיין סבורים שאין הכרח באישור ועדת הפנים. אדוני היושב-ראש, זה להכרעתך.
תומר רוזנר
¶
אתה מדבר על המורשה להיתר? עוד לא דנו בזה, אבל אם אתה שואל: הבקשה תוגש על ידי המורשה להיתר לעצמו.
תומר רוזנר
¶
זה משתנה. עורך הבקשה יכול להיות גם היום וגם בעתיד הנדסאי אם זה מבנה פשוט ומהנדס או אדריכל אם זה מבנה פחות פשוט או גם במבנה פשוט.
תומר רוזנר
¶
עורך הבקשה עדיין יכול להיות הנדסאי או מהנדס, לפי מה שמותר להם לפי החוק היום, אבל הוא לא יוכל לתת את ההיתר. מי שיוכל לתת את ההיתר זה רק אדריכל רשוי שיירשם במרשם.
דלית זילבר
¶
אני רוצה להוסיף, ברשותך, לדבריו של חיים פייגלין, לגבי שטח עיקרי ושטח שירות והנפח. צריך להבהיר שאנחנו מקדמים את תיקון מספר 128 לחוק התכנון והבנייה, שאנחנו מקווים שמיד אחרי חוק ההסדרים יעלה כאן להתחלת דיונים, והוא כולל את כל החבילה של התוכנית הנפחית ועיקרי פלוס שירות.
היו"ר ווליד טאהא
¶
חברים, אני לא רוצה דיון מקביל בתוך האולם. אי אפשר לנהל דיון מקביל בתוך האולם. מנהלים דיון אחד בלבד.
דלית זילבר
¶
אני מבהירה שכל החבילה הזו הייתה חלק מתיקון מספר 128 לחוק התכנון והבנייה, תזכיר שכבר הופץ, אבל כרגע אנחנו נמצאים בחוק ההסדרים, שרק הרישוי העצמי וביטול ההקלות הוא חלק ממנו. כל השאר נמצא והופץ והוא כולל גם את הראייה הנפחית שמבטלת את העיקרי פלוס שירות. זה הכול חבילה אחת שעושה סדר בכל הסוגיה.
אסף אשרוב
¶
זו הערה ליועץ המשפטי על סעיף (א2): "הם לא פוגעים בשלד הבניין וביציבותו או במערכות הבניין ובתפקודיו" – ניסיתי להבין: אם יש שינויים פנימיים למה תוכנית לא יכולה לפתור את זה?
תומר רוזנר
¶
זה לא קשור לתוכנית. אנחנו מדברים עכשיו על מקרה שבו יש לך בקשה להיתר שאתה רוצה לעשות בה שינויים, לסטות מן התוכנית, אם התוכנית מתייחסת למשהו ואתה רוצה לסטות ממנה. לא מדובר על התכנון.
אסף אשרוב
¶
את סעיף (א1) אני מבין מצוין, כלומר סטייה מתוכנית שהיא מפגע סביבתי או מטרד – זה ראוי ובהחלט צריך להיות. סעיף (א2), אם אני סוטה מתוכנית כלשהי, כאשר המהנדס קבע שאני סוטה מתוכנית, ויש שינויים בשלד אז יש שינויים בשלד. למה להיכנס אל תוך שלד הבניין אם יש מישהו שלוקח את האחריות?
אסף אשרוב
¶
הדרך אפילו לחזק את הבניין, אני פוגע בו ומחזק אותו, כלומר אני נוגע בו מהותית. לכן אני מנסה להבין למה הדרישה הזאת הכרחית. אני לא מתנגד לה מהותית, אני רק מנסה להבין אותה כי נראה לי שאם יש משהו שלא צריך אותו אז אין טעם לרשום אותו.
תומר רוזנר
¶
הדברים האלה צריכים להיקבע, כפי שנאמר, בתקנות. פה נקבעת המסגרת של התקנות. אם כאשר שר הפנים יתקין את התקנות הוא יקבע את ההוראות, הוא צריך לקבוע את השינויים שמותרים כך שהוא מבטיח שאותם שינויים שיותרו לא יהיו כאלה שפוגעים. זה לא שאנחנו אוסרים את השינויים האלה אלא כאשר שר הפנים קובע מה מותר לעשות שלא במסגרת הקלה רגילה הוא יוכל להתייחס לזה, כאשר הוא יצטרך להביא בחשבון שאותם דברים שהוא מתיר לעשות במסגרת שינויי המהנדס או שינויי רשות רישוי, הם ייעשו באופן כזה שלא פוגע בשלד. זה בדומה לתקנות הפטור.
אסף אשרוב
¶
אם יש שינוי בשלד שהמהנדס אומר שהוא לא שינוי מהותי, למשל שפוגע בשלד אבל לא משנה אותו, לא גורם לקריסת הבניין, אז אני חושב שצריך - - -
תומר רוזנר
¶
לגבי תוספת קומות, האם הוועדה מקבלת את הצעת הממשלה להוסיף את הנושא של איסור לעשות הקלות בתוספת קומות? מינהל התכנון העלה את זה, בעמוד 2, הסעיף שקובע מה אסור לכלול בהקלה. מבקשים שיהיה אסור לעשות הקלות גם לעניין של תוספת קומות.
גלעד קרן
¶
כרגע כתוב "ואולם נושאים כאמור לא יכללו הוספת שטחי בנייה או הוספת יחידות דיור", והממשלה מבקשת להוסיף "או הוספת קומות".
בני ארביב
¶
בסעיף (6)(ב), בתיקון לסעיף 151, כפי שתומר הסביר, זה שינוי ברירת המחדל לגבי תקנות סטייה ניכרת. היום צריך לקבוע מה היא סטייה ניכרת. אחרי התיקון יהיה צורך לקבוע את הנושאים שאפשר להתיר בהקלה. הנוסח שבפניכם קובע שההסמכה לקבוע את הנושאים שניתן לאשר בהקלה לא תכלול הוספת שטחי בנייה או הוספת יחידות דיור. אנחנו מבקשים להוסיף גם "או תוספת קומות". אלה הנושאים שגוררים אחריהם את שאר ההקלות.
תומר רוזנר
¶
לא. מבקשים שאחרי שאושרה תוכנית למעשה מעכשיו ואילך לא יהיה אפשר להגיש בקשה לתוספת קומות בכלל.
בני ארביב
¶
זה ההסדר החדש. בתוכניות ישנות זה שלוש שנים פלוס שנתיים, כפי שאמרנו קודם. בהסדר החדש לא תהיה סמכות לקבוע בתקנות, כפי שלא תהיה סמכות להוסיף שטחי בנייה או יחידות דיור גם לא תהיה סמכות לקבוע שתוספת קומות אפשר לבקש בהקלה. זה דבר שלא יתאפשר בהקלה.
תומר רוזנר
¶
עכשיו אנחנו עוברים לנושא העיקרי שמופיע בהצעת החוק, נושא מורשה להיתר. אנחנו מתחילים בפסקה (1).
היו"ר ווליד טאהא
¶
חברים, יש פה דיונים מעבר לדיונים של הוועדה. הדיונים הם רק בוועדה. אם אתה רוצה לדבר אתו תלכו החוצה ותדברו. זה לא הפעם הראשונה וזה מפריע להתנהלות הדיון בוועדה. אני מבקש, רק הדיונים שלנו. חוץ מזה, אפשר לצאת החוצה.
תומר רוזנר
¶
אסביר שוב לחברי הכנסת כדי שלא יהיה כאן בלבול. מכיוון שמינהל התכנון פתח כאן במצגת והציג את נושא ההקלות אז דילגנו על פסקאות (1) ו-(2) וקראנו את פסקאות (3)–(6), שעניינן נושא ההקלות, וגם קראנו את הוראות המעבר בעניין הזה שמופיעות בסוף החוק. עכשיו אנחנו חוזרים לנושא המורשה להיתר, שזה עיקר ההצעה, פסקאות (1) ו-(2) ואז מפסקה (7) ואילך.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
דיברת על זה תוך כדי שמנכ"לית המינהל דיברה וצריך להתייחס לכל הנושא. אדוני היושב-ראש, ראשית, אני מברך על ביטול ההקלות. ככל שיבוטלו יותר הקלות תהיה ודאות תכנונית והעסק הזה יתקדם, הדיור והבנייה יתקדמו מהר יותר, כי כאשר יש ספקולציות הכול נעצר.
שנית, אני לא חושב – אני מתייחס למצגת, לא לתוכן הדברים בהצעת החוק – שהקלות צריכות להיות בהתייעצות עם שר האוצר. זה נקודה אחת.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
נכון. יש עכשיו ישיבת ממשלה על תוכנית החומש, יש שם עניינים והיינו צריכים לדבר על דברים.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
יש את הסיפור ששר הפנים מוסמך לקבוע הקלות בשיקול דעת. אני חושב שמכיוון שמדובר בדבר חקיקה מסוים אז אולי זה צריך לבוא לוועדת הפנים. אני לא יודע אם זה עלה או לא עלה. כדאי שיחשבו על הדבר הזה, אם שר הפנים מחליט על הקלות מסוימות.
תומר רוזנר
¶
יש פה שלושה עניינים שלגביהם נשאלת שאלת אישור הוועדה. אנחנו צריכים להבין בדיוק מה אתם רוצים ומה לא.
דלית זילבר
¶
זה סעיף שלא הצעתם בכלל, הסעיף שאני אמרתי פה. אמרתי: קחו את הדברים העיקריים, תביאו אותם לכאן, ואת הדברים הפחות מהותיים לא. זה היה ניסיון להפחית בדברים הבאמת משמעותיים שהוועדה הנכבדה הזאת תדון בהם, ואילו בדברים הקטנים – מה אנחנו ניתן למהנדס העיר? דברים שקשורים למיגון ולנגישות וכן הלאה. אני חושבת שזה לא צריך להגיע לכאן, מספיק המועצה הארצית. דווקא בדברים המשמעותיים יותר יהיה צורך להגיע לוועדה.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
בכל הנוגע להקלות, אני לא יודע איך זה מנוסח כרגע בחוק אבל בכל הנוגע לרישוי עצמי לא תהיה בכלל אפשרות להקלות.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
בסדר, אני רק אומר.
אני חושב שגם ביחס למתי הביטול הזה חל – צריך ללכת יותר קדימה, אדוני היושב-ראש. זה צריך לחול על כל התוכניות, לא רק על תוכניות מעתה ואילך. גם תוכניות חדשות שנקבעו בשנה מסוימת. אבל תוכנית שנעשתה והיא חדשה וטרם מומשה, אין שום סיבה שייתנו לה הקלה. תוכנית שכבר הגישו עליה בקשה להיתר עם בקשה להקלות – אני מבין, לא צריך לפגוע במי שכבר הגיש. אבל צריך להפסיק עם זה. עכשיו לתת שלוש שנים להתארגן – זה נראה לי יותר מדי זמן. זה לא רק שלוש שנים. זה שלוש שנים ועוד שנתיים, זה חמש שנים. זה נצח. לכן אני חושב שההקלות צריכות להיות מופסקות, לתת זמן של חצי שנה להתארגנות, משהו כזה, לקבוע שזה בכל התוכניות. אחרת, לא עשינו בזה כלום, אדוני היושב-ראש. בקטע הזה אני הרבה יותר קיצוני וחד.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
לא, לגבי תוכנית מנדטורית אנחנו מבינים. משם הגיעו כל ההקלות. אבל אני מדבר על תוכניות חדשות שנקבעו למשל החל משנת 2000 או 2010, שהן תוכניות מתקופתנו, מעולמנו, שהדברים נשקלו בצורה ברורה. אם מישהו עכשיו רוצה להוסיף יחידות דיור ממילא הוא לא יכול בהקלה, הוא צריך להגיש תוכנית חדשה. אני חושב שעל תוכניות שנקבעו משנה מסוימת – שיגידו אנשי המקצוע באיזו שנה – אין הקלות. מי שהתוכנית לא טובה לו שיגיש תוכנית חדשה, אבל הוא לא יכול להסתמך על עולם ההקלות. זה עולם רע, זה עולם של שיקול דעת, זה עולם שבו יש סחר מכר, משם מגיעות כל השחיתויות. צריך להפסיק עם הדבר הזה.
וגם אני לא יודע מה הכוונה כשמדברים על הקלות שבכל זאת נותנים בשיקול דעת שהן איכותיות, לא הבנתי במצגת מה המונח הזה אומר, אם אפשר להסביר. כי הקלות שהן כמותיות, של הוספת דירות – ברור לי, הנחיות מרחביות – ברור לי. הייתי מתווכח על זה אבל נשאיר את זה כרגע. אבל מה זה הדבר השלישי? אני לא מבין.
רות שוורץ חנוך
¶
התכוונו למרחבי: קווי בניין, תכסית. כל הדברים האלה ייכנסו בצורה מצומצמת מאוד לגמישות בסמכות רשות רישוי.
רון כץ (יש עתיד)
¶
אני לא מבין על מה אנחנו מצביעים. בלי רשימה מוסדרת אני לא מבין על מה אנחנו מצביעים. התקנות לא יבואו אלינו? אז אנחנו נעשה חצי ולא נדע על מה אנחנו מדברים?
שלום זינגר
¶
רציתי להסביר למה לא ניתן לומר שבתוכניות שאושרו, אני לא יודע אם לפני שנתיים, אבל בתוכניות שאושרו בשנת 2010 אי אפשר לוותר על ההקלות. כשאישרו אותן לקחו בחשבון שיהיה חוק שבס, התכנון מראש לקח בחשבון הקלות, ולכן זה דרמטי מספיק שאומרים שבעוד שלוש שנים אי אפשר יהיה להגיש. למרות ששוב, אנחנו מאוד בעד ביטול ההקלות, כמו חבר הכנסת גינזבורג, אבל צריך להבין שאנשים תכננו מראש - - -
היו"ר ווליד טאהא
¶
הבנו, הכול בסדר, הנקודה ברורה. את הניסוח הסופי אנחנו נסכם בהמשך. עכשיו מתחילים להקריא את סעיפי הצעת החוק.
תומר רוזנר
¶
רק אומר לגבי תוכניות חדשות, לא ברור למה צריך לתת את התקופה של עוד שנה לתוכניות שהוחלט להפקידן. אנחנו בהחלט חושבים שכדאי לקצר את התקופה הזאת בצורה משמעותית.
נעבור לנושא המורשה להיתר. כפי שאמרתי, אנחנו חוזרים לפסקאות (1) ו-(2), שעליהן דילגנו בתחילת הדיון, שמתייחסות לנושא הזה, ואז נעבור לפסקה (7).
(היו"ר איתן גינזבורג)
רון כץ (יש עתיד)
¶
ברשותכם, יש לי שאלה שאולי לא שמתי לב אליה, בעניין הביטוח של האדריכלים. אנחנו בכלל דנים בנושא הזה?
היו"ר איתן גינזבורג
¶
בדיון הקודם נציגי איגוד האדריכלים דיברו על כך. לדעתי כל בעל מקצוע צריך לבטח את עצמו. אני לא יודע מי צריך לבטח אותו, הרשות או היזם או המדינה.
רון כץ (יש עתיד)
¶
אין בעיה לקבוע שהוא צריך ביטוח ואחרי כן לקבוע בדיונים מי צריך לבטח אותו, אבל אם אנחנו נשאיר את זה פרוץ הוא לא יבוטח ובסוף מי שייפגע זה התושבים.
גלעד קרן
¶
"תיקון חוק התכנון והבנייה
103.
בחוק התכנון והבנייה, התשכ"ה–1965 (בפרק זה – חוק התכנון והבנייה) –
1. בסעיף 1, אחרי ההגדרה "מהנדס הוועדה" יבוא:
""מורשה להיתר" – מורשה להיתר כהגדרתו בסעיף 13א לחוק המהנדסים והאדריכלים שניתנה לו תעודת מורשה להיתר;";
1. בסעיף 12ב(א) –
אחרי פסקה (2) יבוא:
"(2א) לדון ולהחליט בערר על היתר שנתן מורשה להיתר לפי סעיף 158נג(ב) או בערר על החלטת רשות רישוי מקומית לבטל היתר כאמור לפי סעיף 158נח(ג)";"
תומר רוזנר
¶
הסעיף הראשון הוא סעיף טכני של הגדרה, שמגדירה מה הוא מורשה להיתר. מפנים לחוק המהנדסים. כאשר נגיע לסוף נראה ששם אנחנו מסדירים את כל מוסד המורשה להיתר מבחינה פרופסיונלית.
הסעיף השני קובע שוועדת הערר שמוסמכת לדון בעררים בדרך כלל תוכל לדון גם בעררים שעניינם היתרי בנייה שנתן מורשה להיתר או שרשות הרישוי מבטלת אותם. אנחנו לא ניכנס כרגע לשאלה מי ואיך יגישו את הערר הזה, אבל העיקרון הוא שלוועדת הערר תהיה סמכות לדון בעררים על נושא היתרי בנייה שהוציא מורשה להיתר.
חיים פייגלין
¶
אנחנו חושבים שלא יתכן שוועדת רישוי תוכל לבטל היתר. היא יכולה לערור לוועדת ערר כדי לבטל היתר אבל לא יכול להיות שיהיה ואקום, כשפרויקט נמצא בבנייה ויש לו כבר היתר של מורשה להיתר, ופתאום ועדת הרישוי העצמי יכולה לבטל היתר. זה לא יעלה על הדעת. אפשר לתת סמכות להגיש ערר שוועדת ערר תוכל לבטל, אבל לא רשות רישוי.
חיים פייגלין
¶
הוא מוסד תכנון. אתה מקנה לו סמכות להוציא היתר בנייה. אם מקנים לו סמכות להוציא היתר בנייה על פי חוק אז הוא בדרגה של רשות רישוי ואי אפשר שרשות רישוי תבטל היתר.
אסף אשרוב
¶
אני יכול להגיב על זה. למעשה בנושא הספציפי הזה כל החוק הזה בא כדי שאנחנו נוכל לעזור, לתת כתף ולקחת את האחריות על היתר. אני חושב שבמדינה דמוקרטית כולנו שווים מול החוק, בין אם אני מוסד תכנון ובין אם אני אזרח או איש מקצוע. לכן לומר שאפשר לבטל את ההיתר בכל שלב זה מצב שאנחנו האדריכלים לא נוכל לקחת את האחריות. או שנותנים לנו את האחריות, ואז אפשר לבדוק את זה פעם אחת, אני חושב שזה לגיטימי. אחרת, זה פשוט היתר רגיל, זה הליך של היתר רגיל כפי שיש עד עכשיו וכל הדיונים פה מיותרים.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
כשנגיע לסעיף 158נח(ג) נדון בסיפור של ביטול היתר. אם נחליט שלא יכולים לבטל היתר אז ממילא זה לא יופיע פה. בואו נמשיך. יש עוד הערות?
תומר רוזנר
¶
רק הערה לממשלה לתשומת לבכם, אפרופו ההערה שאמר יושב-ראש הוועדה: אכן צריך לבדוק האם יש צורך בשינוי הגדרתו של מוסד תכנון לצורך העניין, כי ההגדרה בחוק עשויה לחול גם על המורשה להיתר. צריך לבדוק אם אין צורך במיעוטו בהגדרה.
גלעד קרן
¶
"(7) בסעיף 157א, סעיף (ה2) – יימחק;"
שאר המחיקות שמופיעות פה הם דברים שהועברו טכנית להמשך הפרק בסעיף 158נד. אנחנו נדון בהם בהמשך.
תומר רוזנר
¶
רק אבהיר. בסעיף 157א, שעניינו חיבורים לחשמל, מים וטלפון, יש היום סעיף שנותר בטעות מן ההסדר הקודם של המורשה להיתר. מלכתחילה הממשלה הציעה לתקן אותו ולהתאים אותו להסדר החדש. אנחנו הצענו לבטל אותו ולהעביר אותו להסדר עצמו, וכך אנחנו מציעים במסגרת ההצעה. כשנגיע לסעיף 158נד – זה ההסדר שנוגע גם לנושא של חיבור לחשמל, מים וטלפון – אנחנו נתייחס גם לעניין הזה.
מופיד מרעי (כחול לבן)
¶
הסעיף קובע "על אף האמור לעיל, בסעיף זה מורשה להיתר רשאי לתת אישור שניתן לשם ביצוע עבודות".
גלעד קרן
¶
"(8) בסעיף 157ב, אחרי סעיף קטן (ג) יבוא:
"(ג1) על אף האמור בסעיף זה, מורשה להיתר רשאי לתת אישור כי ניתן להתחיל בביצוע העבודות לפי ההיתר, למי שהוא בעל היתר בתוקף שניתן על ידי מורשה להיתר אם מצא כי בעל ההיתר התקשר עם מכון בקרה המיועד לבצע את בקרת הביצוע והתקיימו שאר התנאים שנקבעו לעניין זה בחיקוק, בהיתר, בתכנית ובמידע המורחב להיתר, כמשמעותו בסעיף 158מז, ובלבד שהודיע לרשות הרישוי על כוונתו ליתן אישור כאמור חמישה ימי עבודה לפחות לפני מתן האישור; רשות הרישוי רשאית לתת הנחיות לתיאום תחילת העבודות כאמור במהלך התקופה האמורה.
(ג2) המורשה להיתר יעביר את האישור שנתן לפי סעיף קטן (ג1) לרשות הרישוי בצירוף הודעה בדבר מכון הבקרה המיועד לבצע את בקרת הביצוע.";"
תומר רוזנר
¶
על פי המצב היום לפני המורשה להיתר, כשרוצים להתחיל בעבודה פונים לרשות הרישוי ויש לה חמישה ימים לתת את ההנחיות שלה לתחילת העבודה. כאן אומרים שהמורשה להיתר שרוצה לתת אישור לתחילת עבודה יפנה לרשות הרישוי חמישה ימים מראש ויאפשר לה לתת את ההנחיות.
צחי כץ
¶
אני חושב שצריכים להיות פה עשרה ימים מינימום. לפעמים מעורבת פה משטרה בהסדרי תנועה. יש פה תהליך קצת יותר מורכב והממשק הראשון של אתר הבנייה לציבור – ביטחון הציבור פה הוא מעל הכול.
צחי כץ
¶
יש היום חמישה ימים, כאשר לפני זה הדברים היו אצלי וראיתי אותם ובדקתי אותם. פה אני רואה אותם לכאורה בפעם הראשונה.
צחי כץ
¶
לא, אין שום חובה עליי לבדוק. אחרת כל מהות החוק הזה לא רלוונטית. אני לא בודק כלום. קודם כול, כתוב שאני רשאי לבדוק, אני לא חייב לבדוק.
צחי כץ
¶
אני נותן את המידע הזה תוך כדי, כשאני רואה את הבניין. אנחנו תוך כדי התהליך, בסופו של דבר את ההיתר היום נותנת מחלקת הפיקוח אחרי שהיא ראתה שיש תוכנית התארגנות מלאה. אם אני רואה את זה חמישה ימים לפני, אני לא בטוח שבחמישה הימים האלה אני יכול לבדוק את זה.
צחי כץ
¶
לא בטוח. יש לי עוד בקשות בתור שצריכות להיכנס. תנו לנו לפחות עשרה ימים לאירוע הזה. אתם מנחיתים עלינו משהו בפעם הראשונה. כשזה היתר רגיל הוא אצלי בתוך המערכת, אנחנו מנהלים איזשהו דיאלוג עם מחלקת הפיקוח, עם המשטרה, עם מחלקת התנועה, אנחנו יודעים איפה אנחנו נמצאים.
שרון רופא אופיר (ישראל ביתנו)
¶
אני חושבת שמה שאתה אומר יש בו היגיון ולא צריכה להיות פה מחלוקת אם זה יהיה חמישה או עשרה ימים. לדעתי אנחנו יכולים להתקדם בזה, שזה יהיה עשרה ימים. לא על זה יקום וייפול הדבר.
מופיד מרעי (כחול לבן)
¶
חשוב להכניס פה בסעיף: אי תשובה של ועדת הרישוי – משמע היתר, או משמע אישור. אם ועדת התכנון והבנייה לא נותנת תשובה תוך חמישה ימים משמע שיש אישור להתחיל בעבודה.
שרון רופא אופיר (ישראל ביתנו)
¶
אדוני היושב-ראש, אני רוצה לסייג את מה שאמרתי. בעצם כל העניין כאן הוא, כפי שאתה אמרת בצדק, להאיץ תהליכים. אם זה הדבר היחיד שעליו מדובר בחמישה או עשרה ימים, לדעתי לא על זה יקום או ייפול דבר ובואו נשנה לעשרה ימים. אבל אם מדובר בעוד כמה תהליכים שנדרשים לעבור, שכל אחד מהם הוא חמישה ימים, אם נאריך כל אחד מהם לעשרה ימים בסוף נגיע לחצי שנה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אני מזכיר שמדובר פה רק על תחילת עבודה, אחרי שכבר עברו את כל התהליכים, מרגע שעולים על הקרקע. אומר נציג המהנדסים שהם צריכים אולי לעשות תיאום עם המשטרה ואלה דברים שלוקחים קצת יותר זמן. זה הגיוני.
שרון רופא אופיר (ישראל ביתנו)
¶
לכן אמרתי מיד מן הבחינה הזאת שזה הגיוני ובואו נלך על העשרה ימים. אבל אשאל שוב את גורמי התכנון, האם יש עוד תהליכים בדרך שהם שוב חמישה ימים וחמישה ימים וחמישה ימים?
יגאל גוטשל
¶
בהקשר של אישור תחילת עבודה אין עוד תהליכים בדרך. אישור תחילת עבודה בא אחרי כל התהליך של הוצאת ההיתר, ששם יש כל מיני פרקי זמן. אם בכל פרק זמן נאריך בעוד כמה ימים - - -
מתן יגל
¶
אנחנו ממליצים לוועדה להמשיך את ההקראה, לראות את יתר סעיפי הצעת החוק. תראו את התמונה הכוללת של כל הזמן ואם תגלו רצון להעלות לעשרה ימים, בסדר.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אגב, חמישה ימים זה מעט מדי. זה אומר שהוא מודיע ביום ראשון וביום חמישי הוא כבר עולה. לפעמים לעירייה זה לא מספיק זמן להתארגן.
אסף אשרוב
¶
אפשר הערה? יש פה את המילה "חיקוק" שאחר כך תחזור עוד כמה וכמה פעמים. חשוב מאוד בעניין הזה של החיקוק, שזה מילה רחבה מאוד, שיכולה להגיע גם למדיניות ולכל מיני דברים שהם לא בהכרח רשומים בחוק או בהחלטות ועדות ערר וכולי, חשוב לעצור את הזמנים ביום קבלת תיק המידע המורחב, לפחות ברישוי העצמי. זאת אומרת, שאנחנו נדע על פי איזה חוק אנחנו עובדים, כי אם בכל רגע נתון אנחנו צריכים לשנות את ההיתר - - -
גלעד קרן
¶
אתה עובד כך בכל רגע נתון. אם החוק השתנה אתמול אתה צריך לדעת היום שאתה עובד לפיו. לא משנה מתי קיבלת את המידע להיתר.
אסף אשרוב
¶
אני לא בטוח שזה מדויק כי אם למשל התחלתי עבודות והשתנתה תקנה או הוראה כלשהי אז אני צריך להחזיר הכול - - -
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אני מציע שהדברים יהיו מובהרים. מכיוון שהסעיף הזה מדבר אל האדריכלים אז כדאי שהדברים יהיו ברורים.
בני ארביב
¶
אבל מכיוון שיש שאלה עקרונית בחוק וזה מופיע בהרבה סעיפים, שלא יתפרש פה הסדר שלילי. אז לפחות לפרוטוקול אני אומר: חיקוק כולל תוכנית, וגם במקומות שלא כתוב "תוכנית" חיקוק זה לרבות תוכנית.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
בגלל זה אנחנו מבהירים פה. כדי לא לתת עבודה לעורכי דין אנחנו מבהירים פה בצורה ברורה.
גלעד קרן
¶
"(9) בסעיף 158טו1 –
1. בסעיף קטן (ב), ברישה, במקום "כ"ז בטבת התשפ"ב (31 בדצמבר 2021)" יבוא "י"ט בטבת התשפ"ד (31 בדצמבר 2023)";
1. אחרי סעיף קטן (ב) יבוא:
"(ג) שר הפנים רשאי להאריך את המועד הקבוע בסעיף קטן (ב) בתקופה או בתקופות נוספות שלא יעלו על שנה כל אחת, ובלבד שסך כל התקופות לא יעלו על שנתיים";"
אנחנו עוסקים פה באיוש של מכוני בקרה. אני מציע שבני יסביר את בקשת הממשלה בהקשר הזה.
בני ארביב
¶
אסביר מה כתוב פה. סעיף 158טו1 מדבר על סמכות לתת רישיון למכון בקרה. בחוק קבוע שיש ארבעה בקרים מורשים מטעם משרד הבריאות, פיקוד העורף, כבאות והגנת הסביבה, אבל היום ניתנה סמכות לשר לתת רישיון למכון בקרה גם אם לא פועלים בשירותו כל ארבעה הבקרים המורשים. זה המצב היום, יש רישיון לשישה מכונים ויש בהם בקר מורשה רק מטעם כבאות ופיקוד העורף, אין שם בקר מורשה מטעם הגנת הסביבה והבריאות. הסיבה לכך היא שהיום מכוני הבקרה עוסקים בנתח שהוא מגורים בלבד, לא רב-קומות וכולי, ולכן בנתח הזה כמעט ואין סמכויות למשרד הבריאות ולמשרד להגנת הסביבה. לכן הבקשה שלפניכם היא להאריך את האפשרות לשר הפנים לתת רישיון למכון בקרה גם אם לא פועלים בשירותו כל ארבעת הבקרים המורשים, לתקופה נוספת, שהיא בעצם עוקבת אחרי התקופה שנגיע אליה בהמשך, הדחייה של החובה לעבור במכון בקרה של כל מה שהוא לא מגורים עד תשע קומות, לכן זה עוקב אחרי זה, כי בנתח הזה אין צורך בבקרים של הגנת הסביבה ושל משרד הבריאות.
גלעד קרן
¶
בפסקה (10) אנחנו מגיעים לפרק הרישוי העצמי עצמו. נתחיל בסעיף ההגדרות.
"(10) אחרי סעיף 158מו יבוא:
"פרק ה'4: רישוי באמצעות מורשה להיתר
הגדרות
158מז.
בפרק זה –
"בקשה להיתר" – בקשה למתן היתר ממורשה להיתר לפי סעיף 158מח(1);
"היטל השבחה" – כמשמעותו בתוספת השלישית;
"החיובים" – כהגדרתם בסעיף 145(ד)(1);
"מידע מורחב להיתר" – פירוט כל התנאים וההוראות שבהתקיימם ניתן לתת היתר, תנאים שיש לקבוע בהיתר וכן עניינים נוספים שייקבע השר;
"שמאי מקרקעין" ו"השבחה" – כהגדרתם בתוספת השלישית;
"תעודת גמר" – תעודה המעידה כי העבודה נושא ההיתר הושלמה בהתאם להיתר ולפי כל חיקוק."
חיים פייגלין
¶
כל נושא המידע להיתר, הכוונה שלו הייתה טובה בחוק המקורי בתיקון 101 לחוק, אבל הוא נכשל לצערנו כישלון חרוץ. פה אנחנו גם רואים את ההמצאה החדשה שנקראת "מידע מורחב". כפי שלא ניתן לנו מידע מצומצם אני חושב שאין טעם, זה פשוט יישאר אות מתה, לא יהיה מידע מורחב. הוועדות המקומיות לא מסוגלות לתת אותו. הן נותנות מידע מלא סתירות, הן נותנות מידע לא רלוונטי. זה הכול קבצים גנריים, העתק-הדבק. אין שום טעם בכל המידע הזה, בוודאי לא במידע המורחב. אנחנו מציעים בהזדמנות ראשונה לבטל גם את המידע הרגיל, אבל בוודאי לא להמציא פה המצאה חדשה שנקראת "מידע מורחב", שרק תכניס פה כל מיני עזים חדשות וסתירות חדשות ופרשנויות חדשות. כל ההתכתשות על המידע עולה לנו היום כבר בחודשים ארוכים, כך שההתכתשות על המידע המורחב תביא אותנו בכלל לדברים שעוד לא נקבעו בכלל, שצריך עוד לקבוע אותם. אנחנו מציעים פשוט לרדת מן המושג המומצא החדש הזה. זה סטרטאפ מיותר שאין לו מקום, וחבל, הוא פשוט יכשיל את כל המערך הזה של רישוי עצמי.
שלום זינגר
¶
בלי להיכנס לשאלה מה קורה היום עם מידע להיתר, אני חושב שהמידע המורחב שהוגדר פה – והייתי שמח שזה יהיה בחוק ולא בתקנות, אבל אני מבין שזאת ההחלטה של הממשלה – המידע המורחב בא לוודא שהמורשה להיתר יידע איזה היתר להוציא. נתחיל בכך שבכל תוכנית – ולכן אני אומר מה אני רואה במידע המורחב – כל תוכנית כוללת למשל הרבה שימושים. השאלה מה הם כוללים בפרשנות שלהם היא שאלה של פרשנות. מי יחליט על הפרשנות של התוכנית? יחליט המורשה להיתר? אני חושב שזה לא נכון, אני חושב שצריך להחליט על זה מוסד התכנון או מטעם משרד התכנון. למשל שאלה של פרשנות על קווי בניין – מה חל על זה מכוח כל התוכניות? בכל סתירה מי יחליט על העניין? יחליט על כך המורשה להיתר? אני חושב שזה לא נכון, ונדמה לי שגם הממשלה חושבת כך.
לכן כדי שמורשה להיתר יוכל לפעול ולא יוצבו בפניו כל המכשולים שעליהם דיברו אדריכלים לסוגיהם, צריך שהבקשה תכלול, כך אני רואה את הדברים ונדמה לי שזו ההבנה, צריך לומר מי שרוצה לבנות מה הוא רוצה לבנות, מה מספר הקומות, מה השימוש המדויק, מה הם קווי הבניין שהוא רוצה. מה שיעשה מוסד התכנון זה לומר לו האם זה תואם את הכול. הכוונה היא לא שהוא ייתן לו מידע מפורט ולא שיזרוק לו את כל התוכניות. הוא יאמר לו: אדוני, האם מה שאתה רוצה עולה בקנה אחד עם הנורמות שחלות.
שלום זינגר
¶
מה שיש היום זה מידע לא מוגדר. אתה מבקש מידע להיתר, נותן לך מוסד התכנון את כל התוכניות שחלות על השטח. הרבה פעמים אתה צריך לפרש אותן בעצמך ולומר: אוקיי, עשר תוכניות חלות על השטח, מה אפשר לבנות פה? אנחנו לא רוצים לשים מכשול בפני עיוור. היום שולחים לך בהרחבה: אלה ההנחיות המרחביות שיש, 20 הנחיות, תבחר מתוכן מה שרלוונטי. אנחנו לא רוצים שכך יהיה. אנחנו רוצים שהבקשה תהיה מוגדרת ובמידע להיתר - - -
עומר כחלון
¶
אני מתחבר אל מה שהוא אומר. אם אני צריך לשים כותרת על מה שהוא אמר, זה בעצם לקרוא לזה ודאות. אם אנחנו רוצים להגביר את הוודאות - - -
עומר כחלון
¶
להוסיף, כפי שכתוב ביתר המקומות בחוק, את כל הוראות החיקוק הרלוונטיות, כל ההוראות המרחביות הרלוונטיות, כולל ההוראות של תוכניות כאלה ואחרות. זה כתוב בכל המקומות בהצעה, זה כתוב גם כשמבקשים לתת היתר לתחילת עבודות וגם כשמגישים – להרחיב עוד יותר את המידע.
רות שוורץ חנוך
¶
אני רוצה להתייחס לעניין המידע להיתר. ברור מקצועית שעורכי בקשה יצטרכו מידע להיתר מפורט, כי אחרת יהיה להם קשה עם כל הפרשנויות שחלות. זה רק לטובת הרישוי העצמי. כל עניין המידע להיתר, ובזה אני מזדהה עם מה שנאמר פה, היה אמור להינתן כבר במסגרת הליך רישוי רגיל ולא רק מידע גנרי. מקצועית לגמרי צריך לתת מידע מורחב להיתר, מדויק, כולל הכול. אני רק חוששת, שזה לא יפגע במידע להיתר שניתן כבר היום.
קריאה
¶
בגלל זה אני לא מבין למה עושים תיק מידע רגיל ותיק מידע מורחב. זה אמור להיות אוטומטית. זה מה שהרשות צריכה לתת.
יגאל גוטשל
¶
בפועל מה שקורה היום הוא שהרשות לא נותנת מידע מספק. אולי סמנטית נכון פה לשנות את המונח מ"מידע מורחב להיתר" ל"מידע למורשה להיתר" כדי שלא ישתמע שהמידע בהליך רישוי רגיל צריך להיות מינימליסטי. אולי ללכת לכיוון הזה.
צחי כץ
¶
אני מסכים עם מה שאמר פה משרד האוצר. המידע שניתן היום הוא מידע כללי על המגרש. אני מקווה שבמסגרת התקנות, וזה כבר הוזכר פה, המורשה להיתר יגיש מה הוא רוצה לבנות, כמה קומות, האם תהיה קומה תת-קרקעית לחניה או לא תהיה. כאשר הוא ייתן לנו את המידע הזה אנחנו נוכל לתת לו מידע ספציפי לבקשה.
צחי כץ
¶
לא, הוא לא נותן, אתה לא יודע כמה. אתה יכול לבנות חצי מזכויות הבנייה שיש שם. תגיד בדיוק מה אתה רוצה לבנות.
רון כץ (יש עתיד)
¶
בעצם יש פה כוונה לעשות הסדר ייחודי מול האדריכלים, שאת זה אני מבין כי זה לא שיש תיק מידע רגיל שנותנים לכולם והוא לא טוב ותיק מידע מיוחד שהוא כן טוב. צריך לעשות הסדר מיוחד, וכך צריך לקרוא לו. גם צריך להבין מה מבקשים כי תיק מידע, לא משנה איך תקרא לו, אם מורחב או שם אחר, צריך לדעת מה מבקשים. מה שקורה היום בעיריות, המידע הכללי הזה, שבאמת לא נותן כלום, זה כי לא הגדירו מה באמת רוצים.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
יכול להיות מה שרון כץ אומר, שצריך ליצור פה מעין מוצר חדש, להגיד למורשה להיתר: אלה כל הדרישות שלך, ברמה מאוד מאוד מפורטת. אם תעמוד בכל אלה תקבל Go על כל התהליך, אתה כמעט לא צריך את הרשות המקומית. אבל אי אפשר מצד אחד לתת להם מין מידע שהוא כלום, ומצד שני להציע לרשות המקומית לבדוק אותם. לכן אני חושב שצריך למצוא פה את המוצר הזה שיגיד למורשה להיתר: זה סל הכלים שלך, אם אתה עומד בו אתה לא צריך אותי.
מאיה קרבטרי
¶
אני מפורום ה-15 ומרכז השלטון המקומי. חשוב להתייחס לנושא הזה ולהבהיר, אחת הסיבות שרשויות מקומיות נותנות תיק מידע לא אידיאלי היא גם רשות הרישוי, אבל גם בגלל שהבקשה מגיעה ברמת בישול או פירוט כזו שלא מאפשרת לתת את כל המידע. חשוב שנבין שזה הליך דו-צדדי, כלומר משני הצדדים יצטרכו ליישם. רותי שוורץ, סמנכ"לית מינהל התכנון, צודקת שהכוונה המקורית בתיקון 101 הייתה ששני הצדדים יצטרכו להגיע מבושלים יותר, גם מגיש הבקשה וגם הרשות המקומית. כאשר מגיש הבקשה יגיע יותר מבושל, כפי שאמר שלום זינגר, רשות הרישוי תוכל לדעת מה הוא רוצה ולתת מידע טוב יותר כדי לשכלל את התהליך הזה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
יכול להיות שיש פה דואליות, כפי שאמרו, גם המורשה להיתר שמבקש צריך להיות יותר ברור בפרטים, יותר מפורט בבקשה שהוא מגיש.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אנחנו לא ברמה של תיק מידע. תיק המידע זה דבר המותר על פי תוכנית. אבל כשהוא מבקש מידע מורחב להיתר זה מוצר אחר, זה משהו אחר.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
יש עניין תכנוני, מה מותר על פי תב"ע, זה נקודה אחת. נקודה אחרת היא מידע מורחב. לכן אולי המונח פה באמת לא נכון וצריך לתקן את המונח כדי לנתק את שני הדברים הללו.
חיים פייגלין
¶
המידע הנדרש למסור בהיתר רגיל אמור להיות מידע מלא, סופי. זה החוק הקיים היום. לכן לא צריך להיות שום הבדל בין מידע מורחב למידע לא מורחב.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אנחנו רואים מה מגישים אדריכלים, אנחנו יודעים איך הדברים מגיעים. גם אחרי שקיבלו את דף המידע.
מתן יגל
¶
הרעיון בתהליך החדש, שאותו אדם יבוא פעם אחת לוועדה וכבר בתיק המידע יקבל את כל הדברים, כלומר גם את הדברים שהוא מקבל היום בתיק מידע רגיל וגם עוד קומה נוספת של דברים שהוועדה/רשות הרישוי תדרוש ממנו כדי שהוא יבוא פעם אחת ויקבל הכול. על פניו, ככל שהוא עמד בכל הדברים הוא לא אמור לפגוש אותה יותר. לפעמים כשאדם בא לקבל מידע להיתר, מידע למורשה להיתר, לא משנה כרגע, הוא לא יודע עדיין בדיוק מה הוא יבנה. ברור שאם הוא יידע האינטרס שלו הוא לבוא לרשות הרישוי מראש ולהגיד לה כי זה רק יקל עליו את העבודה, אבל לא תמיד בנקודה הזאת הם כבר יודעים להגיד בדיוק איך ייראה המבנה.
מירה סלומון
¶
זה המסלול, אז צריך להיות משהו שהוא יודע. הוא צריך להזין את הוועדה ואת רשות הרישוי מראש במה הוא יודע.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
כשאדריכל בא מתוך כוונה להוציא היתר בנייה, הוא כבר בדק את התב"ע, הוא יודע בגדול מה מותר לבנות על הבניין, הוא יודע את קווי הבניין, הוא יודע הרבה מאוד דברים, כי בתוכנית הכול כתוב. עכשיו הוא רוצה להוציא היתר בנייה שהוא ב-"ביטס אנד בייטס". זה עולם אחר. לא יכול להיות שהוא נפגש עם התוכנית ביום הראשון שהוא מגיש בקשה לתיק מידע, שתיק מידע הוא כאילו טבולה רסה. אדם שבא להוציא היתר, הוא לא יודע מה הוא מתכוון לבנות?
מתן יגל
¶
בעולם רגיל הוא פוגש את הרשות פעמיים, במידע ובהיתר ואחרי זה בהוצאת ההיתר. לכן יש את הדבר הזה. פה הרעיון שבמידע להיתר הוא יקבל את הכול, כל המידע כבר יהיה אצלו וייתן לו אופציה כבר לעשות את ההיתר באופן עצמאי ללא צורך להגיע שום לרשות. לא תמיד הם יודעים בשלב המידע להיתר שהם צריכים לקבל כבר הכול עד הרישוי.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
כשאתה הולך לתכנן בניין על פי תוכנית, על סמך מה אתה מתכנן? סליחה שאני אומר לך, אבל אתם מתחילים לשווק את הדירות עם תוכניות עוד לפני שיש היתרים, בואו נגיד את האמת.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אבל אני שם. אתם כבר יודעים איך ייראה הבניין, על פי התב"ע, עוד לפני שבכלל קיבלתם היתר אתם כבר מוכרים את הדירות. אז האדריכל לא יודע איך זה הולך להיראות?
חיים פייגלין
¶
אדוני היושב-ראש, אנחנו מבקשים מידע בשביל לתכנן תכנון מפורט. אם דורשים מאתנו לתכנן תכנון מפורט לפני בקשת מידע זה לא הגיוני. אנחנו לא יכולים להיות במצב שתכננו כבר פרויקט ואז אנחנו באים לבקש מידע, זה לא סביר.
צחי כץ
¶
אתן דוגמה קטנה למה חשוב לנו לדעת מראש אם הוא מתכנן שם חניה תת-קרקעית או לא, כי חניה תת-קרקעית דורשת עוגנים. העוגנים נכנסים אל תוך המרחב הציבורי. אולי הם יפגעו בתשתיות תת-קרקעיות. חייבים לתת לו מידע מראש, כי אני לא נמצא אחרי זה בתהליך, איך להתמודד עם זה.
מתן יגל
¶
אני מבין לחלוטין מה אתם אומרים אבל אני חושב שיש גם צד שני. בסוף אנחנו צריכים לייצר פה משהו שמצד אחד ייתן לרשויות כמה שיותר מידע ובאמת יכולת להצליח לרוץ עם הדבר הזה. אני מזכיר שזה גם אינטרס שלנו, בסוף זה הסדר וולונטרי, אנחנו רוצים שהרשויות יבחרו ויהיה להן נוח לרוץ למסלול הזה. מהכיוון השני – צריך לדון פה בוועדה ולהגיע לפתרון שהקבלנים יודעים לחיות אתו – אנחנו לא רוצים שיהיה מצב שיבואו הקבלנים, שבסוף הם אלה שמגישים את התוכניות, הם היזמים, ויגידו: עם דבר כזה אני לא יכול לעבוד.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
יכול להיות שצריך שני מפגשים עם הרשות, פעם אחת בקבלת תיק מידע, כפי שאנחנו מכירים אותו על פי חוק, יידעו מה הם מתכננים ואז יקבלו את כל המידע המורחב.
בני ארביב
¶
הנוסח לא מונע את זה, הנוסח לא מונע לבקש מידע להיתר רגיל ואחרי זה לבקש מידע להיתר מורחב. אין שום צורך בתיקון. הנוסח בהחלט מאפשר את זה.
אני רוצה להגיד דבר אחד. כפי שכתוב פה, זה יוסדר בתקנות. אני חושב שבנוסח כרגע ההסמכה לתקנות רחבה מאוד. חברי הכנסת יחליטו כפי שיחליטו, אבל הדקויות שאנחנו מדברים עליהן - - -
בני ארביב
¶
ברור שזה לא דקויות וברור שהעמדה של השלטון המקומי, שמישהו צריך לדעת ולהתייחס למשהו קונקרטי - - -
בני ארביב
¶
לדעתנו היא נכונה. אבל אני גם שומע את ההסתייגות של משרד האוצר. בגדול, אנחנו חושבים שהעמדה של השלטון המקומי יותר הגיונית ואין מניעה לבקש פעמיים מידע להיתר, אבל התקנות יקבעו בדיוק באיזו רזולוציה הוא צריך להגיד והאם הוא צריך להגיד את קווי הבניין. בוודאי הוא צריך להגיד אם הוא רוצה לבנות בתת-הקרקע, את זה נראה לי בסיסי שהוא צריך להגיד והמידע להיתר המורחב יתייחס לזה, אבל האם בדיוק זה – אני לא בטוח שהוא צריך להגיד ואני לא בטוח שהוא יודע בשלב הבקשה למידע. דווקא את הדברים האלה יכול להיות שצריך לתת חופש להסדיר בתקנות, מה הפירוט שהוא צריך לעשות בשלב הגשת המידע להיתר המורחב.
צחי כץ
¶
לא מעניין אותנו כמה מטרים הוא הולך לבנות אבל מעניין כמה קומות, כי נוכל לשפוט את זה ביחס למה שקורה.
צחי כץ
¶
לכן אמרתי שאנחנו אולי צריכים לפרט את זה יותר בתקנות, אבל אין ספק שגם על האדריכלים חלה פה משימה כלשהי להציג את המידע, לתת לנו מידע יותר קונקרטי כדי שלא יבואו אלינו אחרי זה, שיוכלו לעבוד באופן עצמאי.
מירה סלומון
¶
תודה, אדוני. אני מבקשת לחדד נקודה אחת. היזם ומגיש התוכנית הוא לא זה שמורשה להיתר. בעניין הזה צריך לשמוע את האדריכלים שמסכימים אתנו. יש את היזם, שיש לו איזה חזון שהוא רוצה לממש, אבל מי שבסופו של דבר חותם על ההיתר עבורו הוא מורשה ההיתר. כדי שהוא יוכל לעשות את זה במסלול החדש הזה, שכולנו רוצים בהצלחתו, צריך שהוא יבוא מבושל.
מירה סלומון
¶
אחרי שהוא הביא לנו את כל החומר. אנחנו מתנגדים לאמירה שנאמרה כאן: רשות רישוי ומוסד תכנון. אנחנו חושבים שצריך להחריג את זה. הוא לא הופך להיות רשות שלטונית, בכל הכבוד. אבל הוא הופך להיות מי שנותן את ההיתר, ולכן הוא צריך לבוא הכי מבושל שניתן, כדי שאפשר יהיה לרוץ ביתר התחנות, להסתער קדימה אל עבר המטרה.
אנחנו מקבלים את מה שאמר היועץ המשפטי של מינהל התכנון, שאפשר להסדיר את התחנות המדויקות בהמשך בתקנות, אבל אנחנו חושבים, בניגוד למה שכתוב כרגע, שתקנות כאלה צריכות להגיע לאישור הוועדה ולא "תנאים שיקבע השר" ותו לא. את זה אנחנו מבקשים לתקן בנוסח, שהוועדה תאשר את התקנות הללו, כדי לוודא שכל התחנות נשמרות בצורה נכונה, מאוזנת וטובה ושיישמר האינטרס הציבורי, בלי חלילה-חלילה לחשוד שהשר לא יחשוב על האינטרסים הציבוריים.
חיים פייגלין
¶
יש פה ממש אי-הבנה. כשאנחנו באים לבקש מידע להיתר אנחנו לא צריכים לתת מידע, אנחנו צריכים לקבל מידע. בשביל לדעת מה אנחנו מתכננים – פשוט הפכו כאן את היוצרות, הופכים אותנו לגורם שאמור לתכנן את הפרויקט לפני שהוא אפילו מקבל מידע, זה פשוט לא יעלה על הדעת. במקום טקט אחד של מסלול מכשולים שהוסיפו לפני שבע שנים, שנקרא מידע, שהוא מכשול רציני מאוד, זה חסם שמוסיף ארבעה עד שישה חודשים לזמנים הבלתי רציונליים, עכשיו רוצים להוסיף פה שני מכשולים, פעם אחת מידע רגיל ופעם שנייה מידע מורחב.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
כשאני פוגש אדריכל רציני שקרא את תיק המידע והגיש בקשה בזמן מהיר מאוד, אין שום סיבה שהוא יתעכב בכל התהליך. כשיש אדריכלים שמתחילים להתחכם בכל הנוגע לתיק המידע שקיבלו אז זה יכול לקחת שישה חודשים כפי שאתה אומר. אבל אם מתייחסים לתיק המידע בצורה רצינית אז אין שום סיבה שהתהליך שקיים היום לא ייצא במהירות שיא להיתר, אין שום סיבה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
צחי, זה לא העניין. בגלל זה עשו את ההפרדה בין תיק המידע הכללי להיתר לבין המידע המפורט. אתה שומע פה את העניינים. אני חושב שזה הגיוני. אנחנו רוצים לאפשר לכם להוציא היתרים מהר.
אסף אשרוב
¶
אנחנו אלה שחותמים על זה בסוף. קודם כול, אני חושב שהשיח מול הרשות הוא קריטי. יש לנו המון המון תיאומים שהם לא רק איך העיר נראית בבנייה בקומות, כי את זה אפשר לעשות גם בתוכנית, התוכנית קובעת את זה. יש המון תיאומים, כך שלמעשה אנחנו מסכימים. התהליך הנכון שצריך לקרות בהחלט, אנחנו צריכים לקבל כמה שיותר מידע לפני שאנחנו מתכננים. פה יש לנו שאלה של ביצה ותרנגולת, שיכול להיות שתיפתר בתקנות, ואולי במקרה הזה טוב שזה יבוא בתקנות. בחוק הזה יש כמה דברים שבמיוחד בתיק מידע מורחב התיאומים, בעיקר הטכניים, הם התיאומים הקריטיים. הרי האינטרס כאן משותף. כשאת מדברת על רשות, האדריכל לא מייצג את הלקוח שלו, הוא לא מייצג את הרשות. האדריכל מייצג תמיד את הציבור.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
חברים, נראה לי שהנושא מוצה. צריך אולי לנסח את זה קצת אחרת, גם את הכותרת בשניהם וגם את התוכן כדי שזה ישקף את הדברים שנאמרו כאן.
רון כץ, אני לא חושב שהתקנות צריכות להגיע לוועדה. אלה דברים נורא נורא טכניים. זה לא כמו הקלות.
רון כץ (יש עתיד)
¶
זה ברור, אבל פה זה מדאיג אותי כי יכול להיות ששם לא יבינו את המשמעות של ההבדל בין תיק מידע לתיק מידע מפורט.
רון כץ (יש עתיד)
¶
את השם אפשר לשנות אבל אני לא בטוח שבתקנות שידונו בזה יבינו בדיוק מה אנחנו רוצים לעשות.
רון כץ (יש עתיד)
¶
פה יש הזדמנות נדירה, שגם האדריכלים תומכים בזה, גם השלטון המקומי תומך, כולם תומכים בזה פה אחד. אולי כדאי לסגור את זה כבר פה ולהשאיר אחר כך להתעסק בדברים האחרים.
רון כץ (יש עתיד)
¶
את הנושא הזה, כשאנחנו מבקשים תיק מידע מפורט מה אנחנו בדיוק רוצים. אפשר לסגור את זה בחמש דקות התייעצות. האדריכלים פה, הם יודעים מה הם יכולים לתת. אני חושב שזה יכול ליפול במקום אחר.
רון כץ (יש עתיד)
¶
מה אנחנו רוצים. עכשיו אנחנו יוצרים מכשיר חדש בין האדריכלים לבין הרשות. מה אנחנו רוצים מן האדריכל? אמורים לדעת את זה כבר בשלב הזה של התהליך. זה מהות החוק. זה כל מה שאנחנו מבקשים להגיד פה.
דלית זילבר
¶
אנחנו כמובן לא מסוגלים לעשות את זה כרגע. זה דבר מורכב. יש פה אנשים שכותבים את התקנות, הם יישבו על זה.
תומר רוזנר
¶
להערתו של חבר הכנסת כץ, אולי אפשר לשקול לכוון את שיקול הדעת של מתקין התקנות, כך שייאמר שהמידע שמבקש ההיתר ימסור יהיה באופן המאפשר לרשות הרישוי לתת את מרב המידע שאפשר לתת, ולרשות הרישוי להכווין את שיקול הדעת, להגיד שהמידע שיימסר למורשה להיתר יהיה מידע מפורט ומלא ככל האפשר, שמאפשר לו להוציא את ההיתר בצורה עצמאית.
גלעד קרן
¶
"תנאי סף להיתר באמצעות מורשה להיתר
158מח.
על אף האמור בסעיף 145(א), בהתקיים כל התנאים המפורטים להלן מורשה להיתר יהיה רשאי לתת היתר במקומה של רשות הרישוי המקומית:
1. בעל זכות במקרקעין או מי שקיבל הסכמה לכך מבעל זכות במקרקעין (בסעיף זה – מבקש ההיתר) ביקש ממורשה להיתר לתת היתר לפי סעיף זה;
1. ההיתר הוא להקמת בניין המיועד בעיקרו למגורים או הוספה לבניין כאמור המיועדת בעיקרה למגורים, שניתן להגישו לאישור בקרת תכן ובקרת ביצוע במכון בקרה, ובלבד שאינו כולל הקלה או שימוש חורג; לעניין זה, "מיועד בעיקרו למגורים" – אם לפחות 80% משטחי הבנייה המבוקשים בהיתר, להקמה או להוספה, מיועדים למגורים; שר הפנים, באישור ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת, רשאי לקבוע סוגי עבודות או מבנים נוספים לעניין סעיף זה;
1. ניתנה הסכמה של כל בעלי הזכויות במקרקעין שלגביהם מבוקש היתר לפי סעיף זה בהתאם להוראות שייקבע השר;
1. היו המקרקעין שלגביהם מבוקש היתר לפי סעיף זה מקרקעי ישראל, ניתנה הסכמת רשות מקרקעי ישראל;
1. הבניין או הקרקע שלגביהם מבוקש ההיתר אינו אחד מאלה:
1. אתר, כהגדרתו בסעיף 1 לתוספת הרביעית, המיועד לשימור לפי תכנית;
1. אתר הנכלל ברשימת אתרים לשימור, כמשמעותה בסעיף 12 לתוספת הרביעית;
1. בניין המיועד לשימור בתכנית מופקדת או שניתנו לגביו הוראות לעניין שימור בהתאם לסעיפים 77 או 78.
1. ההיתר אינו טעון שיקול דעת של מוסד תכנון שאינו רשות הרישוי."
בני ארביב
¶
רצינו להבהיר את זה, אולי צריך גם תיקון בנוסח. למשל לובי, חדר מדרגות או שטחי חניה שמשמשים את דירות המגורים נחשבים מגורים בהקשר הזה.
תומר רוזנר
¶
סך שטחי הבנייה. אנחנו לא ניכנס לזה. תתקנו את הנוסח. הדבר צריך להיות ברור מאוד ופשוט. אנחנו לא נתחיל עכשיו להתווכח אם הלובי כן או לא נכלל.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
"אם לפחות 80% משטחי הבנייה המבוקשים בהיתר, להקמה או להוספה, מיועדים למגורים."
חניה ולובי זה מגורים?
היו"ר איתן גינזבורג
¶
תומר, על אף שאנחנו לא משנים את תקנות חישוב שטחים, שיש לנו הבטחה שהתיקון יבוא עוד בקדנציה הנוכחית, אולי אפילו במושב הקרוב, אולי אפילו בחודשיים הקרובים, עדיין צריך להתחיל בזה.
בני ארביב
¶
אנחנו רוצים להבהיר – אם זה לא מקובל על תומר אנחנו נעביר נוסח, זה חשוב – כשכתוב פה "80% משטחי הבנייה המיועדים למגורים" הכוונה לרבות שטחי שירות שמשמשים מגורים, קרי: חדר מדרגות, לובי, שטחי חניה של מגורים. זו הכוונה.
צחי כץ
¶
אנחנו חושבים שזה צריך להיות למגורים בלבד. הרי כל הסיפור הזה בכלל התחיל מכך שאנחנו רוצים להקל על יחידות דיור ורוצים לשחרר יחידות דיור. אני לא יודע מה זה אותם 20% נוספים. אותם 20% נוספים כבר יש בהם שיקול דעת שלדעתי לא יכול להיכנס לשיקול הדעת של המורשה להיתר.
צחי כץ
¶
רק רגע, תנו לי לסיים. אני לוקח דוגמה שלמטה תהיה חזית מסחרית. בחזית מסחרית מתחילים להיכנס לתמונה מרחבי תפעול, קונפליקטים עם מגורים, קונפליקטים בתוך החניות עצמן, בשלב ב' נכנס לפה כבר רישוי עסקים. אלה דברים שאנחנו כרשות מקומית מתעסקים איתם בהיתר. אני לא בטוח שאדריכל שמגיע אלינו בכלל יודע ומכיר את חוק רישוי עסקים ומה קורה במקומות האלה. לכן אנחנו סבורים שזה צריך להיות למגורים בלבד. תבדקו, יכול להיות שאני טועה, גם מכון הבקרה אמור להתעסק רק עם מגורים והוא לא יכול להתעסק עם שום שימוש אחר. לכן יש פה סתירה מהותית בין ההצעה לבין מכון הבקרה.
יגאל גוטשל
¶
זה לא סתירה. זה בדיוק מה שיוצר את הדירוג. אנחנו גם מבינים שבשלב ראשון צריך להיות בעיקרון שהכול יהיה רק למגורים. בגלל שמכוני בקרה בפועל יוכלו לטפל בבקשות שכוללות גם דברים אחרים פרט למגורים רק בעוד לפחות שנתיים - - -
צחי כץ
¶
יגאל, אנחנו רגילים שכל תיקון חוק יעבור תיקון נוסף. תתחילו עם זה, תראו שזה עובד, תכניסו שימושים נוספים. אל תכניסו עכשיו את ה-80%. בואו תראו שקודם ה-100% עובד. בעוד שנתיים תביא תיקון לחוק הזה. למה למהר?
תומר רוזנר
¶
יחד עם זאת, אני רוצה להעיר מן הכיוון ההפוך. מכיוון שמכוני הבקרה היום מתעסקים בבקשות שהן שש יחידות דיור ומעלה, אנחנו בעצם מפספסים את כל הבקשות הקטנות: בקשה למבנה בודד, בקשה למבנה דו-משפחתי, לתוספות בנייה, לסגירת מרפסות וכולי. כל הדברים האלה בעצם לא יוכלו להגיע, ואני חושב שדווקא אלה הדברים שהכי חשוב שיגיעו לרישוי עצמי.
בני ארביב
¶
בהקשר הזה, למרות שהחוק קובע שבקשה שלא תעבור במכון בקרה לא תהיה במסלול של רישוי עצמי, אנחנו חושבים שיש הצדקה מקצועית להחריג מבנים של עד שתי קומות ועד 400 מטר, שהסיכון מבחינה הנדסית נמוך מאוד ושם יכול להיות שאפשר במסלול של מורשה להיתר לאשר בקשות כאלה, הגם שהן לא יעברו במכון בקרה, והן כנראה לא יעברו במכון בקרה כהוראה קבועה בחוק, אבל אני לא מדבר על זה כעת. אני מדבר על תיקון לפסקה (2), שכתוב שהאפשרות הזאת תקפה רק לגבי בקשה להיתר שניתן להגישה לאישור בקרת תכן ובקרת ביצוע במכון בקרה. אנחנו מציעים להוסיף לסמכות שכבר קיימת היום, ששר הפנים באישור ועדת הפנים רשאי לקבוע סוגי עבודות או מבנים נוספים לעניין סעיף זה, להוסיף שהוא רשאי לקבוע גם עבודות או מבנים הגם שהם לא יעברו אישור בקרת תכן ובקרת ביצוע, ובלבד שמדובר במבנה שלא עולה על שתי קומות ועל 400 מטר.
אסף אשרוב
¶
אני רוצה להעיר הערה. כמדינה אנחנו רוצים לעודד בנייה נמוכה? אנחנו רוצים לעודד לתת רישוי עצמי לבנייה נמוכה? להיפך, אנחנו רוצים לעודד בנייה רוויה.
צחי כץ
¶
הצלחתי להתבלבל קצת. חשבתי שרוצים לתת את הרישוי העצמי כדי להוציא אותו מן התור של כל הבנייה הנמוכה וצמודת הקרקע, שהם צוואר הבקבוק. עכשיו בתוך זה תתרכזו בבנייה רוויה עד 29 מטרים, שם הבעיות שלנו. הבעיות שלנו הן לא בתוספות הקטנות ולא בדברים האלה.
צחי כץ
¶
אתם גם תיצרו פה בלבול. כך הוא מגיע למכון בקרה, עכשיו האם יצטרכו ללכת להג"א או לא יצטרכו ללכת להג"א? יתחילו להיכנס פה כל מיני בלבולים שאנחנו לא נצא מהם.
חיים פייגלין
¶
קודם כול, אנחנו בדעה שצריך להגדיר בניינים שעיקר המגורים – להיפך, לצמצם את המגבלה של 80% ל-50%. יש פה את פסקה (4) שאנחנו חושבים שצריך בכלל למחוק אותה. אני חושב שרישוי עצמי לא צריך להיות תלוי בהסכמת רשות מקרקעי ישראל. אין לזה שום קשר. רשות מקרקעי ישראל היא כמו כל בעל קרקע אחר. את האפליה הזאת ראוי למחוק. רישוי עצמי צריך לחול גם על מקרקעי ישראל, כמו על כל קרקע אחרת.
מעבר לזה, צריך לפתור את עניין מכוני הבקרה. אם נפנה אל מכוני הבקרה ונקבל הסכמים גם למבנים מעורבי שימושים אין סיבה שהם לא ייכנסו לבקרה על מבנים מעורבי שימושים.
שלום זינגר
¶
אנחנו בשלטון המקומי מתנגדים לסיפה של "שר הפנים, באישור ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת, רשאי לקבוע סוגי עבודות או מבנים נוספים לעניין סעיף זה".
שלום זינגר
¶
אסביר למה. אפשר היה לקחת את כל החוק ולא לקבוע. אנחנו קובעים היום רק מגורים ואנחנו קובעים עד 80%, ופתאום בפסקה בחוק אתה מאפשר לשר הפנים, אמנם באישור ועדת הפנים של הכנסת, לשנות את כל המשטר הזה. מחר זה יכול לחול על כל דבר, בכל נושא, בקונסטלציה פוליטית כזאת או אחרת. נראה לי שאם יש דברים שמתקנים בחוק אז אפשר בשוליים להשאיר לשר הפנים אפשרות להוסיף, אבל לא דברים מן הסוג הזה, שמחר יוכל להיות כל דבר, כל גשר, כי הוא יחליט כך. לכן אני חושב שזה לא מתאים. אם עושים חקיקה, וראו באיזו זהירות היא נעשית היום, אי אפשר להשאיר את זה אחר כך ששר הפנים יוכל לשנות באישור ועדת הפנים.
קריאה
¶
שר הפנים עוסק במקרו וועדה מקומית עוסקת במיקרו. שר הפנים לא מכיר את הבעיה הנקודתית והספציפית.
מירה סלומון
¶
אם יורשה לי להוסיף על מה שאמר עו"ד שלום זינגר. אני מבקשת להזכיר שהוועדות המקומיות – אנחנו נקרא את זה בהמשך – רשאיות לקבוע אזורים שבהם יהיה רישוי עצמי ואזורים שבהם לא יהיה רישוי עצמי. הוועדות רשאיות לקבוע את זה לעצמן. ברגע שהכנסנו לכאן עוד תוספת של סוגים ולא נתנו לוועדות המקומיות, או לרשויות המקומיות - - -
מירה סלומון
¶
על פסקה (2) בעמוד 5. יש תוספת שהציעה הוועדה, להוסיף באמצעות שר הפנים, באישור ועדת הפנים, סוגי עבודות או מבנים נוספים שאפשר לבצע ברישוי עצמי. בשעה שאנחנו יכולים לקבוע רק אזורים ולא סוגי מבנים, ואז מוסיפים לנו פתאום, על ידי השר באישור ועדת הפנים, גם סוגי מבנים, אנחנו נמצאים בסיטואציה שבה אנחנו לא לקחנו בחשבון דברים מסוימים, התרנו באזור מסוים רישוי עצמי ולא תכננו שיהיו בו עוד סוגים של מבנים. זה עוד נדבך להתנגדות שהציג עו"ד שלום זינגר לתוספת הזו שהוצעה כאן בוועדה.
שלום זינגר
¶
אם אפשר להוסיף על זה עוד מילה. ההנחה שמדובר רק על ועדות מקומיות לא נכונה, כי יש לנו את הוות"ל שבה מוציאים היום היתרים וזה יחול גם על הוות"ל, אולי עם היתר, יש לנו היום פטור מהיתר כזה או אחר בהרשאות, והיתר כולל גם הרשאה. אם נעשה היום את התקנות האלה, בעצם במידה רבה אתה יכול לבטל את משטר ההיתר. נדמה לי שזה מחייב זהירות. כפי שזה עובר עכשיו בחוק ההסדרים, יעבור בחוק ההסדרים בעוד שנתיים כאשר נראה איך זה עובד. אנחנו לא רוצים שמחר יהיה גשר שייבנה.
מתן יגל
¶
אני מסכים. אני רק אומר שאני לא בטוח שאני מבין את החשש שלהם, בשל שתי סיבות. ראשית, מדובר פה על תקנות שיהיו בסמכות ועדת הפנים, כלומר שגם הרשויות המקומיות יהיו חלק מן הדיון הזה. שנית, ככל שיהיה להם קושי עם התקנות האלה, גם אם יעברו בניגוד לרצון של רשות כזאת או אחרת, הם יוכלו מחר בבוקר להגיד: אני כבר לא במסלול הזה. אני מזכיר, זה מסלול וולונטרי.
קריאה
¶
אפשר לדייק, בהמשך להערה של מירה, את הסמכות של הרשויות המקומיות, שהן רשאיות לקבוע לא רק אזורים גיאוגרפיים אלא גם סוגי בקשות.
מירה סלומון
¶
כרגע לא. זה מה שהסברתי, אדוני. אי אפשר להוסיף לנו סוגי מבנים בתקנות, אמנם באישור ועדה אבל בתקנות, כשלתקן את האזורים הגיאוגרפיים גם לסוגי מבנים צריך שלוש קריאות. זה מה שניסיתי להסביר.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
כתפיסת חקיקה – אני בכלל לא מדבר ברמה הערכית אם נכון או לא נכון שיוסיפו או לא – אם רוצים ללכת בדרך המלך ובחוק כתוב "מגורים", לא יכול להיות שבתקנות יוסיפו דברים נוספים. אם רוצים להוסיף דברים נוספים, תוסיפו את זה בצורה פוזיטיבית בחוק. אבל לא יכול להיות שמגורים ייכתב בחוק ומחר יוסיפו עוד נושאים נוספים רק בתקנות. אין להם מעמד אחר, שזה צריך להיות בחקיקה ראשית וזה צריך להיות בחקיקת משנה. מבחינת עבודת החקיקה אני מתכוון. אני לא בטוח שצריך בכלל את כל הסיפור של התקנות. אלא אם כן אתם רוצים להגיד שלא רק מגורים אלא גם נושאים אחרים.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
בית נמוך של קומה או שתי קומות צריך להיכנס לכאן. אנחנו לא מדברים על זה. אני מדבר כרגע על הסוג. את זה אנחנו נוסיף, אבל עכשיו להתחיל להוסיף סוגים אחרים, מפעלים? לא כתוב כאן אבל נניח שהשר יחליט שמפעלים חשובים לו עכשיו, אז את זה נוסיף בתקנה?
רון כץ (יש עתיד)
¶
עניין התקנות האלה הוא בעייתי כי בסוף עשינו חוק אחד, והתקנות ייצרו משהו שונה. זה הבעיה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
ברור. אגב, זה בדיוק הסיפור של סעיף 188. סעיף 188 הגדיר דבר מסוים והשר מוסיף צווים מפה ועד הודעה חדשה כשהוא רוצה, כשהוא מגלה, כשהוא יודע שמותר לו.
אנחנו מסכמים בזה שאנחנו לא מסכימים לתקנות, למעט הסיפור של המבנים הפשוטים, העבודות הקטנות האלה, שזה כן יכול להיות בתקנות.
גלעד קרן
¶
במקום מה שכתוב פה, "סוגי עבודות או מבנים נוספים לעניין סעיף זה", ייכתב: "שר הפנים רשאי לקבוע, באישור ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת" - -
תומר רוזנר
¶
- - "יהיה רשאי לקבוע, באישור ועדת הפנים, מבנה מגורים בגובה שתי קומות ועד 400 מטר, שיהיו בסמכות" - - -
רות שוורץ חנוך
¶
עשינו על זה איזה תהליך של ניהול סיכונים. בעצם כל הבקשות פה הולכות למכון בקרה. אמרנו שעד שתי קומות ו-400 מטר לא צריך ללכת למכון בקרה ומספיק שמורשה להיתר ייקח אחריות על זה.
רון כץ (יש עתיד)
¶
אבל למה 400 מטר? אם אדם רוצה לבנות מבנה על 500 מטר, שהוא דו-משפחתי, למה אנחנו צריכים להוציא אותו מן ההסדר הזה? למה הוא צריך לעבור את כל התהליך? בואו נרשום את זה בלי מטרים, נרשום "בית פרטי".
רות שוורץ חנוך
¶
הצעתי: מה שלא נכנס היום למכון בקרה, שזה רק מגורים, עד שתי קומות ועד שש יחידות דיור.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אני שואל: מרתף זה קומה? אז זה מרתף ושתי קומות, זה שלוש קומות בסך הכול. אז מה? אז צריך מכון בקרה?
תומר רוזנר
¶
המורשה להיתר יכול לעשות אותו.
לגבי השאלה שנשארה, לא קיבלנו תשובה לגבי פסקה (4): מדוע צריך אישור ספציפי של רשות מקרקעי ישראל ולא במסגרת האישור של כלל בעלי הזכויות במקרקעין?
רות שוורץ חנוך
¶
היום מבחינת התהליך, האישור של רשות מקרקעי ישראל נעשה אחרי החלטת ועדה, גם בהליך רגיל וגם בהליך של הקלות. כעת אין החלטת ועדה אז צריך להגיע מראש עם הסכמה של רשות מקרקעי ישראל.
מתן יגל
¶
אז צריך לחדד, שמה שנמצא היום במסלול שעובר במקרקעי ישראל יישאר, ואם יש דברים שלא אז לא. אין פה רעיון להרחיב. הרעיון הוא לשמור על המצב הקיים, להקביל אותו למסלול של רישוי רגיל.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אז אפשר להוריד את הסעיף הזה? כתוב בפסקה (3): "ניתנה הסכמה של כל בעלי הזכויות במקרקעין".
מתן יגל
¶
תומר, אשמח אם נוכל להחליף מילה עם רשות מקרקעי ישראל, שנציגיהם לא נמצאים פה. נחזור עם תשובה לגבי העניין הזה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אגב, רמ"י גם דורשים – הם שלחו אלינו מכתב – הם טוענים שלא נותנים להם לדבר. אבל הם לא ביקשו לדבר אז אי אפשר לתת לדבר למישהו שלא מבקש.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
שיבואו. מתי אנחנו סגרנו את דלתנו לרמ"י? כשהם רוצים הם באים, בואו נגיד כך.
הם מבקשים שכל ההליך המוצע של רישוי באמצעות מורשה להיתר ייעשה דרך הממשק המקוון בלבד של רישוי זמין.
רות שוורץ חנוך
¶
אני יכולה לענות שאנחנו פיתחנו מולם ממשק שאמור לעלות בקרוב. הממשק הזה מדבר לא על מורשה להיתר אלא אחרי החלטת ועדה. ככל שיהיה לנו תקציב לפתח ממשק ייחודי מולם ל-X בקשות בשנה אז נעשה את זה.
תומר רוזנר
¶
מכיוון שזה קריטי להצלחת התהליך, אנחנו רוצים לוודא שהתקציבים האלה הוקצו בשנה הקרובה, כי אתם רוצים שכל ההסדר הזה ייכנס לתוקף בערך בעוד שנה. אנחנו צריכים לוודא שהמערכת, שגם כך היא לא מן המשובחות, איך לומר, תותאם להסדר החדש ושיש את כל המשאבים שנדרשים לצורך כך.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
תל אביב וירושלים מפעילות לעצמן את התוכנה שלהן. הן לא רוצות להתעסק עם הממשק הלאומי.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אמרנו שתיתנו הודעה לגבי רשות מקרקעי ישראל.
לגבי מבנים נמוכים אמרתם שהיחידים שיכולים לקבל פטור זה רק מבנים של שתי קומות. אני אומר לך שזה בעייתי כי יש תמיד עליות גג, שזה עוד קומה, ויש מרתף, שזה עוד קומה.
תומר רוזנר
¶
אתה רוצה להכניס גם דברים נוספים, לאו דווקא מבנים שלמים, ואתה רוצה להכניס תוספות. תשאיר לך את הגמישות להכניס את העבודות הקטנות לפי מה שאתה רוצה.
בני ארביב
¶
לגבי המבנים הנמוכים אולי נכון שזה ייקבע בחוק, כי אנחנו לא יודעים להגיד משהו היום שלא נדע מחר. אפשר לסכם.
תדמור עציון
¶
שתי קומות ועד חמש יחידות דיור. מן הדירה השישית זה כבר נכנס למכון בקרה, לכן זה עד חמש יחידות דיור.
בני ארביב
¶
אקרא: "שניתן להגישו לאישור בקרת טכנו או בקרת ביצוע במכון בקרה, או מבנים שגובה המבנה לא עולה על שתי קומות ושמספר יחידות הדיור לא עולה על חמש".
שלום זינגר
¶
בני, זה לא גובה, כי אם זה גובה של שתי קומות אז המרתף לא כלול. צריך לומר: "שמספר הקומות אינו עולה על שתיים", כי גובה מוגדר אחרת.
מתן יגל
¶
רק נקודה אחת, לגבי הסעיף שלא רציתם בפסקה (2), לא רציתם שעכשיו נקבע בתקנות יעודים נוספים כמו תעשייה ודברים כאלה. יכול להיות שיש מקום כן לאפשר, כדי לא להצטרך חקיקה עם שלוש קריאות, אופציה לשנות את התמהיל של המגורים לעומת הדברים האחרים בתקנות באישור ועדה.
מתן יגל
¶
אני חושב שאם נרצה בעתיד להגדיר את עירוב השימושים בנושא הזה, שבסוף התכנון הולך לשם, לא בטוח שנצטרך שלוש קריאות.
גלעד קרן
¶
"מידע למורשה להיתר
158מט.
1. מורשה להיתר יגיש לרשות הרישוי בקשה לקבלת מידע למורשה להיתר, בהתאם להוראות שייקבע השר לעניין זה."
במקום הכותרת "מידע מורחב להיתר" יבוא "מידע למורשה להיתר".
שלום זינגר
¶
סליחה, יש לי הערה אחת לגבי פסקת משנה (5)(ג) בסעיף הקודם: "בניין המיועד לשימור בתוכנית מופקדת או שניתנו לגביו הוראות לעניין שימור בהתאם לסעיפים 77 או 78." אם ניתנו הוראות לפי סעיפים 77 או 78 כל המידע להיתר כפוף לו, לא רק לגבי השימור.
שלום זינגר
¶
זה יכול להשתמע כאילו אם יש הוראה לפי סעיפים 77 או 78 שאומרת שלא מוציאים בכלל בהיתר אז היתר אי אפשר להוציא אבל מורשה להיתר יכול לעשות.
תומר רוזנר
¶
הערה נכונה. צריך לתת לזה מענה, כלומר שאם ניתנו הוראות לפי סעיפים 77 או 78, שאוסרים מתן היתרים בכלל, אז אי אפשר, לא קשור אם זה שימור או לא שימור. זו הערה נכונה. זה צריך להיות פסקה שעומדת בפני עצמה.
משה שגב
¶
יש לי הערה כללית לגבי כל הדיון הזה על מורשה להיתר. מה שקורה בשטח, הסיפור הזה יצר בלבול גדול מאוד בין ההבנה של מורשה היתר לבין מגישי הבקשה. היום אנחנו נתקלים בשטח ברשויות מקומיות שמגיעים אליהן גם מהנדסים וגם הנדסאים להגיש בקשה ואז אומרים להם: רגע, רגע, עכשיו יוצא חוק.
צחי כץ
¶
אין שום בעיה בפרשנות וברור לחלוטין שהנדסאי לא נכנס לתמונה הזאת. אל תפתח פה דיון שהוא לא עניין לוועדה הזאת. אנחנו נפתור את זה במקומות אחרים.
משה שגב
¶
סליחה, הוא לוקח את זה למקום אחר לגמרי. מגישי הבקשה עד היום הם גם הנדסאים, גם מהנדסים וגם אדריכלים. הבעיה היא פה כשהציעו את הצעת החוק, היום בפרשנות בשטח מדברים על מי שיכול להגיש בקשה לא כמורשה להיתר, מדברים רק על אדריכלים. כלומר ממקדים את כל הסיפור לכיוון אדריכלים. אנחנו מבקשים בקשה פשוטה מאוד, שמה שהיה עד היום ימשיך.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אדוני, אנחנו עוסקים בפרק חדש בחוק התכנון והבנייה שקוראים לו רישוי באמצעות מורשה להיתר. זה לא רלוונטי בכלל להנדסאים. לא עוסקים בסעיפים אחרים בחוק התכנון והבנייה. לא צריך להבהיר שום דבר. החוק הזה הוא פרק חדש שעוד לא קיים ואנחנו עוסקים רק בו. הוא עוסק רק באדריכלים רשויים. לכן כל הסיפור של ההנדסאים לא רלוונטי לחוק הזה.
תומר רוזנר
¶
אנחנו מבהירים, והבהרתי את זה כבר בתחילת הדיון, אין שינוי בנוגע להגשת בקשות להיתרי בנייה רגילים. מי שהיה מוסמך להיות עורך בקשה בהיתר עד היום יוכל להמשיך להיות עורך בקשה גם בעתיד.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
חבר'ה, אנחנו לא בבית משפט פה. אנחנו עוסקים עכשיו בפרק חדש בחוק התכנון והבנייה.
גלעד קרן
¶
"מידע למורשה להיתר
158מט.
(א) מורשה להיתר יגיש לרשות הרישוי בקשה לקבלת מידע למורשה להיתר, בהתאם להוראות שיקבע השר לעניין זה.
1. נמסר מידע כאמור בסעיף קטן (א), רשאי מבקש הבקשה למידע להגיש למהנדס הוועדה בקשה לקבלת הבהרות לגבי המידע שנמסר."
אסף אשרוב
¶
ביקשנו הבהרה, שזה חשוב מאוד. דיברנו על השיח שאנחנו רוצים לייצר עם הרשויות המקומיות. בגלל שהשיח הזה הוא ברישוי עצמי חשוב שהוא יהיה מוגבל לחמישה ימי עבודה או עשרה ימי עבודה, כפי שתחשבו, לקבל הבהרה על ההערות שמקבלים.
יגאל גוטשל
¶
אסף, זה מוסכם על ידי כל הצדדים. זאת עמדת הממשלה, שנושא הזמנים, ספציפית בטקט הזה של המידע למורשה להיתר, ייקבע בתקנות.
חיים פייגלין
¶
תודה, אדוני היושב-ראש. אני רוצה לבקש, אם כבר מגדירים מידע מורחב להיתר, שייקבע פה שהוא סופי, שהוא מחייב את הוועדה ושהוא לא יכול לכלול מסמכי מדיניות או הנחיות מרחביות, דברים מן הסוג הזה.
חיים פייגלין
¶
משום ששם אנחנו מקבלים כל הזמן בתיקי המידע סתירות לתוכניות קיימות. זו אחת הבעיות הכי קשות, שהרשויות המקומיות מייצרות כל הזמן מסמכי מדיניות והנחיות מרחביות שסותרים תוכניות, לכן אנחנו נכנסים לדרך ללא מוצא. כשיש סתירות בתוך תיק המידע בין תוכניות לבין הנחיות מדיניות או הנחיות מרחביות, שם הבעיות גם היום, והן יהיו קשות יותר בנושא של מורשה להיתר.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אני חושב שזה נושא שקשור לדיון רחב אחר. אנחנו מכירים גם את העמדה שלכם וגם את העמדה שלהם. אי אפשר להוציא אותם בכלל מן התמונה בעניין הזה, אבל הנחיות מקומיות לא יכולות להיות סותרות נהלים.
היו"ר ווליד טאהא
¶
בסדר, אז מתגברים על זה, אבל אי אפשר להוציא אותם מן העניין הזה. הם פקטור מרכזי, אין מה לעשות.
מאיה קרבטרי
¶
ממש בקצרה, רציתי לומר שהמנגנון שהוצע בזמן שאדוני לא היה בדיון, של תיק מידע מורחב ומפורט, אנחנו סבורים שדווקא נותן מענה.
מירה סלומון
¶
אני ממרכז השלטון המקומי. בסעיף קטן (ב) הוקרא "נמסר מידע כאמור בסעיף קטן (ד)". אין סעיף קטן (ד).
גלעד קרן
¶
"הגשת בקשה להיתר וקליטתה
158נ.
1. מורשה להיתר יעביר לרשות הרישוי את הבקשה להיתר ואת כל הפרטים והצרופות הנדרשים בהתאם להוראות שיקבע השר לעניין זה, אם מצא שמתקיימים כל אלה:
1. כל התנאים המפורטים בסעיף 158מח;
1. ההוראות והתנאים במידע למורשה להיתר;
1. העבודה או השימוש שבעדם מבוקש ההיתר מתאימים לתכניות, ולהנחיות המרחביות שנקבעו לפי סעיף 145ד, החלות על הקרקע או הבניין הנידונים.
1. המורשה להיתר יצרף למסמכים המועברים לרשות הרישוי את התצהירים הבאים:
1. תצהיר של המורשה להיתר כי ההיתר עומד בכל התנאים המפורטים בסעיף 158מח ובסעיף 158נ(א) ובהוראות כל דין, וכי אינו מצוי בניגוד עניינים כאמור בסעיף 158נו; המורשה להיתר רשאי לציין בתצהירו כי בכל הנוגע לעניין שאינו בתחום מומחיותו, תצהירו ניתן בהתאם לחוות דעת או תכנית שקיבל ממומחה, ובלבד שצירף לבקשה להיתר תצהיר החתום בידי אותו מומחה;
1. תצהיר מטעם המהנדס האחראי לתכנון שלד הבניין כי הוא תכנן את שלד הבניין וערך את החישובים הסטטיים לפי הכללים והרמה המקצועית הנהוגים בעת הגשת הבקשה, והתקיימו לגביהם הוראות כל דין הנוגע לעניין;
1. מועד קליטת המסמכים בידי רשות הרישוי כמפורט בסעיפים קטנים (א) ו-(ב) ייחשב כמועד קליטת הבקשה להיתר לעניין כל דין.
1. המורשה להיתר יבצע כל תיאום או התייעצות המוטלים על רשות הרישוי בהתאם לסעיף 145(א3) ולהוראות מכוחו."
צחי כץ
¶
אני מאיגוד מהנדסי ערים. אני רוצה להעיר הערה קטנה לגבי פסקה (ב)(2). כתוב בה שיהיה תצהיר "מטעם המהנדס האחראי לתכנון שלד הבניין כי הוא תכנן את שלד הבניין וערך את החישובים הסטטיים" והכול. אני מזכיר לכולנו שוב, אנחנו עוסקים פה בבטיחות הבניין. יש פה אמנם את מכוני הבקרה, וכבר נתנו פה דוגמאות בדיונים הקודמים שבמקומות אחרים בעולם בשלב של רישוי עצמי מצרפים גם את תוכניות הקונסטרוקציה. אנחנו חושבים שבמסגרת הרוח הכללית היום של בניינים ישנים, ויש מי שאומרים: בניינים נופלים, צריך להעלות את הרמה גם של התוכניות, במיוחד בנקודה הזאת, שזה לא מגיע לשום מקום, שיהיו גם תוכניות קונסטרוקציה במסגרת ההיתר.
חיים פייגלין
¶
אני חושב שתהיה טעות בשלב הזה לדרוש תוכניות קונסטרוקציה. בסך הכול גם היום הקונסטרוקטורים והמהנדסים מתכננים ולוקחים את האחריות באופן מלא גם בלי התצהיר הזה והם חתומים על התוכניות, הם אחראים. אני חושב שאין צורך בהטלת אחריות נוספת. האחריות שלהם היא טוטלית.
אסף אשרוב
¶
אני מהתאחדות האדריכלים. קודם כול, אני מסכים, אין בעיה להכניס תוכניות קונסטרוקציה, זה דבר שהוא לגיטימי לחלוטין בשלב ההיתר.
שני דברים. אחד, מועד קליטת המסמכים ברשות המקומית – אני רוצה להבין ולחדד, שתסבירו מה הכוונה.
דבר שני, בסעיף קטן (ד) אני מנסה להבין מה הפירוש של תיאומים והתייעצות. מה הכוונה? התייעצות ותיאומים אנחנו עושים למשל בתחילת עבודות או בתיק מידע שמבקשים. כמי שהולכים לקחת על עצמם את הדבר הזה נשמח לשמוע.
תומר רוזנר
¶
הסבר קצר לגבי מועד קליטת המסמכים – נדרשנו לכך מכיוון שיש גם בחוק, גם בתקנות וגם בהרבה תוכניות התייחסות למה הוא מועד קליטתה של בקשה להיתר, מועדים שנמנים עם מועד קליטתה של בקשה להיתר, ולכן השווינו את המצב שהוא מגיש את המסמכים לרשות המקומית, שדינו כדין קליטת בקשה להיתר.
אסף אשרוב
¶
כלומר ביום שאנחנו מעבירים את זה ברישוי הזמין? זה תהליך טכני שאני מנסה להבין אותו. ברגע שהעברנו אליהם מתחילים להיספר הימים?
תומר רוזנר
¶
אני לא יודע איזה ימים אבל אנחנו מדברים על מועד קליטת הבקשה. זה עניין שמגדיר מה הוא מועד קליטת הבקשה. פה זה לא בקשה אלא קליטת ההיתר המבוקש.
לגבי השאלה השנייה על מועד ההתייעצות – בוודאי כאשר אנחנו נוסיף את המבנים שאינם מגיעים למכון בקרה, יש צורך בקיום התייעצויות ואישורים מוקדמים לפני שמגישים בקשה להיתר, גם היום. למשל לגבי מבנים נמוכים, עם הג"א, עם המשרד להגנת הסביבה, עם הכבאות, עם מי שצריך. הדברים האלה צריכים להיעשות לפני שמגישים את הבקשה לרשות המקומית.
תומר רוזנר
¶
ההתייעצות מוטלת על הרשות. החוק אומר שרשות הרישוי צריכה להתייעץ עם הג"א, לצורך העניין, לפני שהיא מטפלת בהיתר. עכשיו זה מוטל ישירות על האדריכל.
תומר רוזנר
¶
לא. תיק המידע הוא ראשוני. בתיק המידע אמורים יהיו להגיד לך, מכיוון שכפי שאמרתם אתם לא יודעים בדיוק מה אתם רוצים להגיש בשלב הזה. כשאתם כבר יודעים מה אתם רוצים להגיש אז תפנו לצורך העניין להג"א, תקבלו ממנו הנחיות מיגון אם צריך ותחזרו כשאתם כבר אחרי זה.
נדב הייפרט
¶
אני מהתאחדות האדריכלים. אבל כשאתם מתעסקים עם תיק המידע המורחב כפי שאתם מציעים, זה בדיוק נושא שיכול להיכנס במסגרתו.
תומר רוזנר
¶
זה הכול עניין של מחיר. אם אתם יכולים להגיש בקשה מפורטת עד כדי כך כשהגופים המייעצים יכולים לתת את הייעוץ אז זה בהחלט נכון, אבל אתם בעצמכם אומרים שבשלב הזה אתם עדיין לא יודעים בדיוק מה אתם רוצים לבנות וצריך עדיין לתת פרטים, אז אי אפשר לדרוש ממישהו לנחש מה אתם רוצים לבנות. אם אתם יודעים להגיד מה אתם רוצים לבנות אז יוכל הגוף המייעץ או מי שצריך לתאם אתו לדעת בדיוק. למשל להתייעץ עם חברת החשמל – איפה אתם הולכים לחפור, איך זה נוגע לתשתית של חברת החשמל, האם צריך להזיז כבל. בשלב הזה מן הסתם אתם לא תיתנו תוכניות עבודה.
אסף אשרוב
¶
חד-משמעית. אנחנו גם נעשה אותן. אבל מכיוון שאנחנו בניסוח של החוק ואנחנו רוצים שזה יהיה ברור ככל הניתן ונהיר, במיוחד למי שהולך לקחת את האחריות, במקרה הזה אנוכי, כשאני קראתי את הסעיף הזה הוא היה מבלבל. אני אומר לעצמי בפן הפרקטי: אני מקבל תיק מידע מורחב מן הרשות. נגיד שהיא הבינה את כל המידע שנתתי לה, נעבור את השלב של שני תיקי מידע וכולי, את הדיון הזה. היא אומרת לי: תקשיב, בסוג המידע הזה אתה נדרש להתייעצות הזו, הזו, הזו. אני מקבל רשימה, וזה רשום פה כי אני אמור להגיש את זה לפי פסקה (א)(2): "ההוראות והתנאים במידע המורחב להיתר".
היו"ר ווליד טאהא
¶
אני חושב שאין לך מקום לדאגה בעניין הזה. אתה עושה את אותו דבר. הם לא יעשו פעמיים התייעצות. הם יעשו את הפעם האחת שרשומה בסעיף.
עומר כחלון
¶
אני מארגון המהנדסים. רציתי לשאול למה האחריות הזאת מוטלת על המורשה להיתר ולא על היזם? היום מי שעושה את התיאומים זה היזם.
תומר רוזנר
¶
האחריות מוטלת היום בחוק על רשות הרישוי, לא על מי שמגיש בקשה להיתר. לפיכך, מכיוון שהמורשה להיתר ימלא את תפקידה של רשות הרישוי, החובה מוטלת עליו. הוא מחליף את רשות הרישוי לצורך ההיתר הזה.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
עם הסמכות באה האחריות. אם רוצים שתהיה לאדם סמכות הוא צריך לשאת בכל האחריות לאורך כל התהליך, כפי שעכשיו מוטלת על הוועדה המקומית. אגב הייתי מוסיף בפרק הבא שאם יש חריגות מן ההיתר הזה הדבר צריך לקבל מענה גם בכל הנוגע לסנקציות שצריך להטיל עליהם.
היו"ר ווליד טאהא
¶
מן הזום ביקש רשות דיבור משה פופיק, סגן מנהל חטיבת השירות ברמ"י. אני מניח שאתה תרצה להתייחס לסעיף קודם.
משה פופיק
¶
כן. בכל הדיון הייתי בזום, פשוט מסיבה טכנית לא יכולתי לדבר. רציתי להתייחס לפסקה (4) בסעיף 158מח: "היו המקרקעין שלגביהם מבוקש היתר לפי סעיף זה מקרקעי ישראל, ניתנה הסכמת רשות מקרקעי ישראל." זה סעיף שקיים גם בחוק העיקרי ואנחנו מחויבים תוך 90 ימי עבודה להשיב לפניות מן הסוג הזה. על כן חשוב גם שזה יהיה בהליך הנוכחי כי לא משנה אם מורשה ההיתר מוציא את ההיתר או הרשות מוציאה את ההיתר.
תומר רוזנר
¶
פסקה (3) אומרת: "ניתנה הסכמה של כל בעלי הזכויות במקרקעין שלגביהם מבוקש היתר". ממילא, מכיוון שלמיטב ידיעתי רשות מקרקעי ישראל היא בעלת זכויות במקרקעין, מדוע אתה לא חושב שזה נכנס שם? אנחנו חושבים שסעיף 145א, שהפנית אליו, בהחלט חל במקרה זה, אבל למה צריך התייחסות ספציפית לרשות מקרקעי ישראל בהקשר הזה?
גלעד קרן
¶
"תשלום חיובים למתן היתר
158נא.
1. מבקש ההיתר מחויב בתשלום החיובים בטרם מתן ההיתר; על החיובים בשל הנכס נושא ההיתר ועל התשלום בעדם יחולו הוראות כל דין, בכפוף להוראות סעיף זה.
1. מורשה להיתר יפנה לרשות הרישוי לקבלת פירוט החיובים, בצירוף כל המסמכים בדבר שטחי הבנייה הקיימים והמבוקשים בנכס אשר לגביו מבוקש ההיתר ואשר נדרשים לצורך חישוב החיובים כאמור;
1. רשות הרישוי המקומית תשלח למורשה להיתר את פירוט החיובים בתוך 45 ימים ממועד פניית המורשה להיתר כאמור בסעיף קטן (ב) (בסעיף זה – המועד האחרון);
1. לא מסרה רשות הרישוי המקומית למורשה להיתר את פירוט החיובים, כולם או חלקם, עד למועד האחרון, רשאי המורשה להיתר לתת את ההיתר אף שלא שולמו החיובים;
1. מורשה להיתר ישלח לרשות הרישוי את כל האישורים בדבר תשלום החיובים;
1. ניתן היתר בלי ששולמו החיובים, כולם או חלקם, אין בכך כדי לגרוע מחבותו של החייב בתשלום החיובים;
1. על אף האמור בסעיף קטן (ד), לעניין היטל השבחה שיש לשלמו בשל קבלת ההיתר המבוקש (בסעיף זה – היטל ההשבחה בשל ההיתר) יחולו הוראות אלה:
1. לא התקבל פירוט החיוב בעד היטל ההשבחה בשל ההיתר עד המועד האחרון, יפנה המורשה להיתר לשמאי מקרקעין לצורך עריכת שומה בדבר ההשבחה לעניין ההיטל האמור (להלן – שומת המורשה להיתר);
1. המורשה להיתר יעביר עותק משומת המורשה להיתר לרשות הרישוי המקומית בתוך 7 ימים מיום ביצוע התשלום (בסעיף זה – מועד הדיווח);
1. רשות הרישוי המקומית רשאית, בתוך שישה חודשים ממועד הדיווח, לתקן את שומת המורשה להיתר (בסעיף זה – שומת רשות הרישוי) ולמסור למורשה להיתר חיוב מתוקן בעד היטל ההשבחה בשל ההיתר; לא תוקנה שומת המורשה להיתר עד למועד האמור, יראו את רשות הרישוי כאילו היא אישרה את השומה בדבר ההשבחה בשל ההיתר;
1. מסרה רשות הרישוי המקומית למורשה להיתר את שומת רשות הרישוי ונוצר הפרש חיובי בין היטל ההשבחה לפי שומת רשות הרישוי לבין היטל ההשבחה לפי שומת המורשה להיתר (בסעיף זה – ההפרש לתשלום), ישלם החייב את ההפרש לתשלום או ימציא ערבות מתאימה להבטחת תשלום ההפרש לתשלום בתוך 30 ימים מהמועד שבו נמסרה לו שומת רשות הרישוי;
1. כל עוד לא שולם ההפרש לתשלום או לא נמסרה ערבות מתאימה להבטחת תשלומו, לא ייתן המורשה להיתר תעודת גמר;
1. על ההפרש לתשלום ייווספו הפרשי הצמדה וריבית, כמשמעותם בחוק פסיקת ריבית והצמדה, התשכ"א–1961 לתקופה שבין המועד האחרון לתשלום כאמור בפסקת משנה (ד) לבין מועד התשלום.
1. חובת תשלום אגרת היתר לפי סעיף 265(17) לא תחול על היתר לפי סעיף זה."
תומר רוזנר
¶
יש לנו שתי הערות לגבי הסעיף הזה. ההערה הראשונה היא לגבי הערבות המתאימה – אנחנו מבקשים להפנות להוראות התוספת השלישית לגבי קביעת ערבויות, כלומר שהערבויות, ככל שייקבעו, יהיו בהתאם לתקנות שנקבעו לפי התוספת השלישית.
ההערה השנייה היא לגבי הפרשי הצמדה וריבית. מדוע אנחנו לא מדברים פה על חוק הרשויות המקומיות (תשלומי חובה)? למה פה מקלים למעשה עם הנישום?
חיים פייגלין
¶
לעניין היטלי השבחה, בסעיף קטן (ג) כתוב שהשומה תישלח על ידי הרשות המקומית בתוך 45 ימים. זה תקופה ארוכה ומיותרת. אני רוצה לומר שזה גם עומד בסתירה למה שקורה היום, כי למעשה היום צריך תוך 10 ימים להוציא שומה וזה קבוע בתקנה 54 לתקנות הרישוי. לכן אנחנו מבקשים לקצר מ-45 ימים ל-10 ימים. 45 ימים זה לא סביר.
מירה סלומון
¶
זה מעניין, כי אנחנו רצינו לבקש להאריך את זה ל-60 ימים מכיוון שבכל זאת יש כאן מסלול שאנחנו לא מלווים אותו צמוד-צמוד לאורך כל הדרך ויש דברים שבכל זאת צריך להתייחס אליהם. אנחנו צריכים פרק זמן ממושך יותר.
יגאל גוטשל
¶
הנוסח הממשלתי המקורי דיבר על 30 ימים ולבקשת יושב-ראש מרכז השלטון המקומי זה עלה ל-45 ימים.
בני ארביב
¶
אני רוצה להבהיר: 30 הימים שיש לרשות הרישוי לבדוק את הבקשה ולהצביע על ליקויים – כבר נגיע לזה – ו-45 ימים שכתובים פה, הם כמובן חופפים, הם לא זה אחר זה. זה אותם מועדים.
בני ארביב
¶
שתי הערות נוספות לנוסח: כדאי לתקן שזה לא רשות הרישוי. מי ששולח את שומת היטל ההשבחה זה הוועדה המקומית בהתאם לתוספת השלישית. סעיף 145(ד) מדבר על רשות רישוי אבל שומת היטל השבחה מוציאה הוועדה המקומית. כדאי לתקן את הניסוח.
בני ארביב
¶
לגבי הריבית כריבית פיגורים – הנוסח כרגע לא משקף את מה שאני אומר. לכאורה זה אמור להיות כמו היתר רגיל. אם רשות הרישוי שלחה לו שומה מתוקנת והוא לא מגיש ערר על זה והיא נשארת השומה הסופית אז לכאורה הוא צריך לשלם ריבית פיגורים מן המועד שבו היה עליו לשלם, קרי מהוצאת ההיתר. אפשר לדבר על זה. לא כך כתוב כרגע בנוסח אבל זה ההסדר שקבוע בתוספת השלישית.
גם בתוך ה-30 ימים – יש לנו ריבית רגילה והצמדה, שהיא בכל מקרה צריכה להיות, ללא קשר, וריבית פיגורים אם הוא לא ישלם בתוך המועד של 30 ימים ולא הגיש ערר. זה ההסדר שקבוע היום בתוספת השלישית.
תומר רוזנר
¶
לכן אמרתי שצריך להתאים את ההסדר הזה לשם. לכאורה יוצא שעד התשלום בפועל זה רק ריבית והפרשי הצמדה.
תומר רוזנר
¶
אנחנו מבקשים מן הממשלה לבדוק האם צריך את ההערות האלה להטמיע בצורה מפורשת או שמספיקה ההוראה הכללית, שאומרת שיחולו הוראות התוספת השלישית. צריך לברר את העניין ולהביא תשובה לקראת המשך הדיונים היום.
גלעד קרן
¶
"בדיקת רשות הרישוי
158נב.
1. רשות הרישוי רשאית לבדוק את עמידת הבקשה להיתר שהועברה אליה בתנאים שבסעיף 158מח ובתנאים המפורטים במידע למורשה להיתר.
1. מצאה רשות הרישוי כי הבקשה להיתר אינה עומדת בתנאי אחד או יותר מהתנאים האמורים בסעיף קטן (א), או מצאה כי חל שינוי בדין, או שאושרה או הופקדה תכנית או שנקבען מגבלות להיתר לפי סעיפים 78 או 98 בתקופת תוקף המידע למורשה להיתר, רשאית היא למסור למורשה להיתר פירוט בדבר אי־עמידה בתנאים כאמור (בסעיף זה – פירוט הליקויים), לא יאוחר משלושים ימים מהיום שבו הועברה אליה הבקשה להיתר (בסעיף זה – המועד האחרון למסירת ליקויים)."
אסף אשרוב
¶
אני רוצה להדגיש כי יהיה עוד סעיף אחד שבו רשות הרישוי תוכל לבטל, למרות שהיא יכולה לבדוק את ההיתר בזמן הזה של 30 ימים רשות הרישוי תוכל לבטל את ההיתר בהמשך הדרך, כל עוד הבנייה לא קיבלה תעודת גמר, בכל שלב.
צחי כץ
¶
שני דברים. דבר ראשון, אני חושב שזה מעוות את המהות של מורשה להיתר. הטענה היא שהרשות מעכבת את הבדיקה של התוכנית, אז עכשיו מביאים לרשות לבדוק את התוכנית? גם קוצבים לה 30 ימים. חבר'ה, יש לנו ליד זה מנהרה מלאה בבקשות רגילות שאנחנו מטפלים בהן לפי סדר, בהתאם למה שנכנס למערכת רישוי זמין. עכשיו בא רישוי עצמי ואגיד לכל המערכת שלי: תעצרו, עכשיו יש לי בקשה ממורשה להיתר ואני אחרוג שם מן הזמנים כי יש לי תוכנית עבודה מתוכננת לפי הבקשות שנכנסו. כבר אמרתי גם בישיבה הקודמת, אני לא חושב שהבקשה צריכה להגיע אלינו. בדקתם את הניסיון שלו, מי שנתן לו את הרישיון כמורשה להיתר נתן לו רישיון. אנחנו לא רוצים לא להיות רשעים ולא לא להיות רשעים. האחריות כולה עליו. זה דבר אחד.
דבר שני, כשנכנסת אלינו תוכנית לבדיקה במסגרת רישוי עצמי אנחנו בודקים תנאי סף. איך נכנסת אלינו התוכנית הזאת? בניירות, דרך מערכת רישוי עצמי, רישוי זמין? העסק הזה לא פתור ולא נעול. זה מחזק את מה שאמרנו קודם, שהטכנולוגיה עדיין לא פותרת את זה.
אני חושב שצריך להיות כאן סעיף אחר לחלוטין. הסעיף צריך להיות שהוועדה, אחרי שהיא קיבלה את ההיתר – לא מעניין אותי, הוא שיתקדם, שיקצר את לוחות הזמנים, שיעשה עם היזם מה שהוא רוצה. הוא קיבל ממני תיק מידע – שירוץ אתו קדימה. גם אתן לו הבהרות בתוך 10 ימים אם הוא צריך. כאשר יצא ההיתר – אני אבדוק את ההיתר הזה, ואם יש בעיה בהיתר אקרא לאדריכל, לא שימוע ולא כלום, אנסה לברר אתו ושיתקן את זה, ואם יש שם בעיה מהותית שבגינה צריך לעצור את ההיתר אני אעצור את ההיתר.
צחי כץ
¶
אני אומר שהסעיף הזה לא צריך להיות כאן. אני לא רוצה לתת לו פירוט ליקויים. הרי ברשות רישוי כשהוא בא אליי אני נותן לו פירוט ליקויים על ההיתר, אני רשות רישוי. רציתם לדלג מעליי אז למה אתם מחזירים אליי את הבקשה?
צחי כץ
¶
מה זה "הוא יחליט"? כשהוא יבוא אליי ואני אראה את השטחים ואראה מה שיש, אעביר את זה לשמאי, השמאי יסתכל על היטל השבחה. אני לא צריך לבדוק לו ליקויים. הוא מומחה.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
יש פה נקודה שצריך לחשוב עליה. הסעיף הזה הרי לא מחייב את רשות הרישוי לבדוק. הוא אומר: אתה רשאי לבדוק. איך הוא יקבע אם הוא בודק או לא? רנדומלית? לפי יום כן, יום לא? שלושה היתרים לא ואחד כן? מה זה "רשאי לבדוק"? או שיש לו אחריות והוא בודק, כפי שהוא בודק היום את כל ההיתרים, או שהוא לא חייב לבדוק. החובה החוקית שמטילים עליו, שהוא רשאי לבדוק – ואחרי זה אם יקרה מישהו ישאלו "למה לא בדקת?"
יגאל גוטשל
¶
לנו ברור שרשות הרישוי לא חייבת לבדוק את ההיתר. זה המהות של רישוי עצמי. האחריות היא על האדריכל. אנחנו רצינו לתת פה אופציה לרשויות הרישוי, לרשויות המקומיות לבחון את הדברים שהכי קריטיים להם בהיתר כדי לתת רג'קטים. אם השלטון המקומי לא רוצה את האופציה הזאת, מבחינתנו אפשר להוריד את זה.
מתן יגל
¶
אני חושב שצריך לתת מענה לסיפור של שינוי בדין, שבעצם ניצלנו פה את 30 הימים האלה כדי שאם יש איזשהו שינוי בדין אפשר יהיה לעדכן אותו. צריך לחשוב איך לשלב את הדבר הזה.
מירה סלומון
¶
כפי שנאמר כרגע, במסלול הרישוי העצמי הרעיון הוא שההיתר יינתן באופן עצמי. ברגע שנקצבים לנו 30 ימים שבהם אנחנו רשאים להעביר התייחסות להיתר, ואם לא העברנו אז אנחנו לא יכולים להתייחס יותר להיתר מאוחר יותר, זה בעצם משאיר אותנו הבייביסיטר של המורשים להיתר. כל הרעיון היה שבשלב ראשוני של המידע המורחב כפי שהגדירה הוועדה אנחנו נתייחס לכל ההיבטים וכל הצרכים שיש, ואחר כך שירוצו. אם עשו לא טוב, אנחנו נאכוף, אנחנו נקנוס, אנחנו נבטל היתר, אנחנו נוציא צו סגירה אם צריך כדי שיידעו שהם צריכים להתנהל נכון, אבל הם צריכים להתנהל נכון. אחרת, מה עשינו בזה? האבסנו על עצמנו עוד עבודה באמצעות מורשים להיתר שאנחנו צריכים לטפל בהם ולסדר להם ולבדוק אותם. למה עשינו את זה?
בהתייחס לשאלה לעניין היטלי השבחה, מכיוון ששמעתי את השאלה של היועץ המשפטי לוועדה, לא כתוב "מורשה להיטל", כתוב "מורשה להיתר". הרעיון הוא שההיתר יוצא על ידי המורשה להיתר. את היטלי ההשבחה תשאירו לנו, יש לנו אחר כך גם שמאי מכריע אם צריך, אנחנו מכירים את הפרוצדורות. צעד-צעד.
צחי כץ
¶
בדיוק מן הטעם שאמרת, האחריות. בסוף יקרה משהו ויגידו: היית רשאי ולא בדקת. יש לך אחריות תורמת.
היו"ר ווליד טאהא
¶
יש פרק חדש שהגיע בזמן. אנחנו דנים כבר משעה 10:00 ועד להודעה חדשה. אנחנו יוצאים להפסקה ונחזור לדיון בשעה 14:00. יש פה אנשים שצריכים להתרענן קצת, לשתות, לאכול וחברי כנסת צריכים לענות על עשרות טלפונים. תודה רבה.
(הישיבה נפסקה בשעה 12:53 ונתחדשה בשעה 14:00.)
גלעד קרן
¶
"מתן היתר
158נג.
1. מורשה להיתר רשאי לתת היתר בבקשה להיתר לפי הוראות פרק זה אם התקיימו בה כל אלה:
1. כל התנאים המפורטים בסעיף 158מח;
1. כל ההוראות והתנאים במידע למורשה להיתר;
1. העבודה או השימוש שבעדם מבוקש ההיתר מתאימים לתכניות, ולהנחיות המרחביות שנקבעו לפי סעיף 145ד, החלות על הקרקע או הבניין הנידונים;
1. שולמו כל החיובים שפורטו בפירוט החיובים כאמור בסעיף 158נא(ג), בכפוף לאמור בסעיף 158נא(ד) וכן היטל ההשבחה בשל ההיתר כאמור בסעיף 158נא(ז);
1. התקבל אישור של כל גורם מאשר שנדרש על פי המידע למורשה להיתר וכן אישור של מכון בקרה כי ביצע בקרת תכן לבקשה וכי תוצאות הבקרה תקינות;
1. התקיים אחד מאלה:
1. חלף המועד האחרון למסירת ליקויים ורשות הרישוי לא מסרה למורשה להיתר פירוט ליקויים;
1. מסרה רשות הרישוי למורשה להיתר פירוט ליקויים והמורשה להיתר תיקן את ההיתר בהתאם ומסר לרשות הרישוי מסמכים המעידים על התיקון האמור בצירוף תצהיר מטעמו בדבר תיקון הליקויים.
1. התקיים האמור בפסקה (6)(ב) וסברה רשות הרישוי כי ההיתר שניתן לאחר התיקון שערך המורשה להיתר כאמור באותה פסקה אינו עומד באחד או יותר מהתנאים המפורטים בפסקאות (1) עד (3), רשאית היא לערור לפני ועדת הערר, כמשמעותה בסעיף 12א, לא יאוחר משלושים ימים מהיום שבו נמסר לה עותק מההיתר כאמור בסעיף קטן (ב), ותוקפו של ההיתר יותלה עד להכרעת ועדת הערר; רשות הרישוי תמסור עותק מהערר למנהל היחידה הארצית לאכיפה.
1. מורשה להיתר ימסור לרשות הרישוי עותק של ההיתר שנתן לפי סעיף קטן (א), על כל צרופותיו.
1. מורשה להיתר רשאי להתיר שינויים בהיתר שנתן לצרכי התאמה ככל הנדרש במהלך ביצוע עבודה על פי היתר, בכפוף להוראות שנקבעו מכוח סעיף 145(ה) או הוראות אחרות שייקבע השר לעניין זה, ובלבד שיודיע לרשות הרישוי 15 יום טרם ביצוע השינויים כאמור; רשות הרישוי רשאית לתת הוראות לעניין זה במהלך התקופה האמורה."
כאן יש לנו איזו מחלוקת עם נציגי הממשלה לגבי מה שכתוב בסעיף קטן (ב). הממשלה מציעה שרשות הרישוי צריכה להגיש ערר על ההיתר ואז זה מגיע לוועדת ערר שדנה בשאלה. אנחנו חושבים שיש קצת בעייתיות בכך שהרשות הציבורית היא שצריכה לערור. צריך לחשוב, אולי צריך לקבוע סמכות לרשות להודיע על ליקויים שלא ניתנים לתיקון ואז המורשה יכול להגיש את הערעור.
מירה סלומון
¶
בהמשך להערה שלנו מסעיף קודם, בפסקה (א)(6), אם אנחנו מדברים על כך שאין מקום לקבוע דוח ליקויים לפני שניתן ההיתר אלא פרק זמן שבמהלכו אפשר יהיה לבצע בקרה לפי תוכנית ניהול סיכונים שהוועדה המקומית תייצר לעצמה, אז פסקה (6) לא רלוונטית.
גם סעיף קטן (ב), שאנחנו כמובן מתנגדים לו ומצטרפים לסימן השאלה שהציג הייעוץ המשפטי לוועדה, גם הוא צריך לעבור שינויים.
דיברנו בהפסקה עם משרד האוצר, כפי ששלח אותנו אדוני לעשות, על המצב שבו מורשה להיתר בעצם מקבל מידע מורחב, מוסר לנו את כל המידע מבעוד מועד, עוד בשלב המידע המורחב, על מה הוא מתכנן לבנות, ואז נותנים לו לרוץ ולא מעכבים אותו, עד כמה שניתן, ועושים לו רק בדיקות מדגמיות בהמשך. נראה לנו שאנחנו מצאנו איזשהו שביל זהב. אם יורשה לעו"ד שלום זינגר להציג את הפתרונות שהצענו.
מתן יגל
¶
עלתה בקשה של הרשויות המקומיות למחוק את כל סעיף 158נב. אנחנו לא רואים עם זה בעיה. אנחנו חושבים שצריך להיות מנגנון שאומר כדלקמן: הרעיון הוא שהמורשה להיתר יקבל את כל המידע שהוא צריך ביום הראשון ולאחר מכן על פניו הוא לא פוגש את הרשות המקומית. איפה הוא כן יכול לפגוש אותה? אם הרשות המקומית תפנה בעצמה לוועדת הערר. יכולות להיות שתי אפשרויות: או שוועדת הערר עוצרת את העבודה מיד, או שהיא לא עוצרת את העבודה מיד. אם יש חריגה משמעותית, למשל הגדרנו ארבעה מקרים: מטרז', קווי בניין, מספר יחידות הדיור, אז בוודאי העבודה תיעצר עד שוועדת הערר תקבל החלטה אחרת. אם זה דברים קטנים יותר היא כן תפנה לוועדת הערר אבל ועדת הערר תדון בזה ולא תוכל לעצור את המשך הבנייה. הדבר היחיד שנותר לסכם, ככל שזה יהיה מקובל על הוועדה, צריך לדבר על מהו פרק הזמן שהרשות המקומית יכולה לפנות לוועדת הערר בבקשה לעצור את ההיתר או בכלל להגיש ערר.
תומר רוזנר
¶
זו הצעה מוזרה ביותר. רשות הרישוי לא מתפרקת מסמכויותיה. רשות הרישוי היא הגורם שסמכויות האכיפה בידיו. אין זה מתקבל על הדעת שאם רשות הרישוי מגלה עבודה שאינה כדין היא תצטרך לפנות לוועדת ערר.
תומר רוזנר
¶
זה לא עובד כך. אולי נעביר את כל סמכויות האכיפה לוועדת הערר, היא גם תוציא את צווי ההפסקה וצווי הריסה? אני לא מכיר דבר כזה.
חיים פייגלין
¶
במקרה הזה סמכויות של רשות הרישוי נמסרות לאדריכל מורשה להיתר, כך שאני לא חושב שפה סמכויות האכיפה ניתנות לרשות הרישוי. צריכה להיות אינסטנציה גבוהה יותר. היא לא הגורם המעין שיפוטי לעניין.
חיים פייגלין
¶
לא רשות הרישוי. רשות הרישוי בעניין הזה מוחלפת על ידי המורשה להיתר. מי שצריך לפסוק אם יש חריגה בהתאם לפנייה של רשות הרישוי הוא מוסד גבוה יותר, שזה ועדת הערר.
תומר רוזנר
¶
אין בזה היגיון. זה לא מתיישב. ועדת הערר איננה בעלת סמכויות לתת סעדים זמניים. זה לא מתאים. ועדת הערר לא ערוכה לזה, היא לא עובדת כך. ועדת הערר היא הרכב של חמישה.
בני ארביב
¶
אסביר את ההצעה. זה הצעה לגמרי שונה. תומר צודק שזה שונה מן היסוד מן ההצעה הממשלתית. נסביר אותה, יכול להיות שיש מקום לשקול אותה בחיוב. ההצעה הממשלתית דיברה – אני לא רוצה להגיד באופן עמום – הייתה איזו חלוקת אחריות בין המורשה להיתר לבין רשות הרישוי. אחרי שיג ושיח, גם עם השלטון המקומי וגם עם האדריכלים, מצאנו שהדרך הנכונה יותר היא שרשות הרישוי תסיים את תפקידה בשלב המידע להיתר המורחב, כלומר מן השלב הזה היא כבר לא תהיה מעורבת בהליכים של ההיתר, ומישהו נכנס בנעלי רשות הרישוי, המורשה להיתר נכנס בנעלי רשות הרישוי והיא הופכת להיות צד שרשאי להגיש ערר על מתן ההיתר עצמו. זו ההצעה המעודכנת.
זה לגמרי שינוי מהותי מן ההצעה הממשלתית, במובן הזה שרשות הרישוי אומרת את כל מה שיש לה להגיד במידע להיתר המורחב וזהו, כלומר מכאן והלאה המורשה להיתר נכנס בנעלי רשות הרישוי ואין לו ממשק עם רשות הרישוי. הפעם הבאה שרשות הרישוי תוכל להגיב על ההיתר זה לאחר נתינתו, באמצעות פנייה לוועדת הערר. זו כרגע ההצעה.
תומר רוזנר
¶
איך ועדת הערר ערוכה לדבר הזה? ועדת הערר ערוכה לעשות סעדים זמניים, לתת להפסיק עבודה? אנחנו יודעים מה לוחות הזמנים בוועדת ערר. מה לוח הזמנים של תיק ממוצע בוועדת ערר?
תומר רוזנר
¶
אפשר לנסות לעשות מה שרוצים. ועדת ערר לפי החוק צריכה להחליט תוך 30 ימים, זה החוק. כמה זמן לוקח לוועדת ערר להחליט היום בערר בממוצע?
תומר רוזנר
¶
למה שולחים את ההיתר לרשות הרישוי בכלל? אם היא מחוץ לתמונה אז עדיין שולחים לה את ההיתר? מה הדבר הזה? או שהיא בפנים או שהיא בחוץ. רשות הרישוי לא נעלמת מן התמונה, היא קיימת.
תומר רוזנר
¶
בשני הסיבובים הקודמים היה הליך ביניים מסוים, שבו היה שיתוף בין רשות הרישוי למורשה להיתר. כאן ההצעה הממשלתית הולכת שניים, שלושה, ארבעה צעדים קדימה, ואומרת שהמורשה להיתר מנהל את התהליך, מוציא את ההיתר וכולי. לא מתקבל על דעתי לפחות, כנראה שעל דעת אחרים כן, שרשות הרישוי יוצאת מן התמונה. רשות הרישוי היא גם הרשות האוכפת.
תומר רוזנר
¶
כפי שהממשלה הציעה. ההצעה של הממשלה הייתה מאוזנת ומדודה, שהיא יכולה לתת פירוט ליקויים, אם היא מקבלת את הבקשה ורואה ליקויים היא יכולה לפרט אותם. תחשבו גם מן הצד של האדריכל וגם מהצד של הקונה.
תומר רוזנר
¶
לא. ההצעה הממשלתית כפי שמונחת בפניכם אומרת שלרשות הרישוי יש אפשרות – היא לא חייבת – לבדוק את ההיתר לפני שמוציאים אותו ולתת הערות, בין היתר בדברים שהיא מוצאת לנכון.
אגיד שני דברים בהקשר הזה. תחשבו על רוכש דירה שיודע שהוא קונה דירה מקבלן שעובד באמצעות מורשה להיתר. יש היתר, הוא משלם את מחיר הדירה לפי ההיתר. אין לו שום ודאות, בעוד שלושה חודשים יגידו לו: לא, ההיתר הזה לא בסדר. זה מה שמציעים עכשיו.
תומר רוזנר
¶
להגיש ערר זה בסדר. מתי מחליטים בערר? כתוב בחוק שצריך להחליט תוך 30 ימים. מה הזמן הממוצע לטיפול בערר היום?
בני ארביב
¶
יכול להימשך שנים. היום יש הוראה בחוק שאומרת שמשהוגש ערר בעצם לא ניתן להוציא את ההיתר, וגם אם יוצא ההיתר לכאורה צריך להפסיק את העבודות. ההוראה הזאת בחוק, שכל ערר שמוגש על היתר, לפני שהוא ניתן או אחרי שהוא ניתן, מפסיק את העבודות, היא הוראה שבכוונת הממשלה לתקן אותה וכבר הופץ תזכיר בעניין הזה. כלומר ועדות ערר הולכות לכיוון שתהיה החלטת ביניים בערר, האם אפשר להמשיך בעבודות עד להכרעה בערר, כי לא כל ערר מצדיק את הפסקת העבודות באתר.
שרון רופא אופיר (ישראל ביתנו)
¶
זה ההסבר שאתה נותן וזה לא מה שמופיע כרגע בחוק. איך אפשר לדייק את זה?
תומר רוזנר
¶
אין לי טענות. אני אומר לחברת הכנסת שרון רופא אופיר ששאלה אותי מה דעתי על ההצעה. מדובר בהצעה שונה מהותית ב-180 מעלות מן ההצעה כפי שהייתה עד לרגע זה. אני חושב שלהכניס הצעה כזאת בשלב כזה דורש עבודת חשיבה לא פשוטה. זה שינוי קונצפטואלי משמעותי, כפי שאומרים גם נציגי הממשלה. אם רוצים לעשות את זה, אנחנו צריכים לחשוב על זה.
נדב הייפרט
¶
אני מהתאחדות האדריכלים. בין כה וכה לפני שמגיעים לוועדת ערר חשוב שייתחם בזמנים מתי אפשר להגיש את הערר הזה כך שלא ייווצר מצב שבו מתחילים בנייה, ואפילו מסתיימת בנייה, ואז שוללים את ההיתר. שיגדיר המחוקק מתי רשות יכולה לערור.
נדב הייפרט
¶
אני לא רוצה לעשות כל מה שאני רוצה. נקודת ההנחה היא שהאדריכלים אינם עבריינים, הם עומדים בחוק. זה המצב.
נדב הייפרט
¶
לכן אני חושב שחשוב שתהיה ודאות בהליך התכנון. בהליך שמעורבת בו כל כך הרבה אחריות שהם נוטלים על עצמם, שיידעו מתי אפשר לבדוק אותם.
היו"ר ווליד טאהא
¶
לדעתי אי אפשר לקבוע מתי. מתי שיש צורך להגיש ערר צריך להגיש אותו. אף אחד לא יודע מתי.
שלום זינגר
¶
נקודה אחת שצריך לקחת בחשבון אם מדברים כבר על ערר: היום לפי המצב המשפטי אין ערר על היתר תואם תוכנית.
שלום זינגר
¶
למה זה לכאורה? כי אם מסתבר למישהו שההיתר לא תואם תוכנית, למרות שאין הסמכה בחוק הפסיקה, כולל בית המשפט העליון, אמרה שאפשר לערור. זה מתחבר, תומר, גם למה שאמרת קודם. צריך לקחת בחשבון שתמיד יהיו עררים. אם איזה שכן מן הצד יחשוב שזה לא התאים להליך הזה של ההיתר, או בכלל שאי אפשר לבנות שם, הוא יוכל להגיש ערר לוועדת ערר. לכן הוודאות שאתה כאילו רוצה ליצור תמיד תהיה בעירבון מוגבל. אלא אם כן אתה רוצה לומר שאין בהליך הזה ערר.
שלום זינגר
¶
ברור, אין ספק. לכן מה שאנחנו הצענו בהפסקה, שעליו דיבר בני ארביב, בגדול יש לנו פחות או יותר נוסח ואני אומר מה הוא. קודם כול, כמובן זכות הערר הרגילה תעמוד תמיד. עכשיו אנחנו רוצים לקחת ארבעה–חמישה נושאים שלגביהם אם תגיש רשות הרישוי ערר – נעזוב עכשיו את השאלה באיזה מועד, נטפל בזה מיד – הנושאים הם בגדול סטייה מהיקפי בנייה מותרים, מקווי בניין, ממספר קומות, ממספר יחידות דיור ושימושים – יחול הכלל שהערר עוצר על המקום את ההיתר, וועדת הערר תצטרך להחליט בבקשה לבטל את ההקפאה הזאת תוך 30 ימים.
אני רוצה לומר משהו לגבי הזמנים של ועדות ערר. כאשר הם צריכים לתת החלטה גדולה לוקח להם זמן, אבל כאשר עוסקים בצווי ביניים – ויצא לי הרבה יותר מאשר פעם אחת לעסוק בצווי ביניים – הם עושים את זה בלוחות זמנים אחרים. לכן מה שמדאיג אותנו זה שיעצרו, וזה ייעצר. אולי תקבעו שתוך אפילו פחות מ-30 ימים, תוך 14 ימים הם צריכים לתת החלטה האם הם מבטלים את ההקפאה או לא, זה יינתן.
תומר רוזנר
¶
זה לא הליך מתאים. ועדת הערר היא מוסד אדברסרי. זה לא מוסד תכנון. למרות שזאת הייתה הכוונה המקורית זה כבר לא כך. ועדת ערר יש בה שני צדדים שמתנהלים עם עורכי דין. אנחנו מדברים על הליך מנהלי של בדיקת היתר שהוא לא הליך אדברסרי, עם כל הכבוד. מדובר במישהו שבודק אם ההיתר ניתן כדין. אני פשוט לא מבין את זה.
היו"ר שרון רופא אופיר
¶
אני חושבת שמונחת פה הצעה חדשה שאנחנו לא הכרנו קודם. מצד אחד, אם אני מצליחה להבין נכון מבין שברי המילים, זה יקל על ההליך הבירוקרטי ויקדם את כל התהליך קדימה, ולשם פנינו. אבל אני מציעה, בואו נניח את זה לרגע בצד, נמשיך להתקדם ונחשוב על זה אחר כך, מה הנוסח שאנחנו מציעים, כי חבל. אני רוצה להציע, ברשותכם, שכל המכובדים שיושבים כאן ירשמו לעצמם הערות, כי אם אנחנו נעצור אחרי כל סעיף אנחנו כנראה נתכנס לשעה 12 בלילה. חצות זה שעה יפה, סינדרלה מאבדת בה את הנעל, אבל אנחנו רוצים לסיים את הנשף. אני מציעה שנתקדם. תמשיך לקרוא. נרשום לעצמנו את ההערות, גם תומר, גם אני, גם אתם. בואו נתחיל לרוץ. סליחה, אני מתנצלת, חבר הכנסת מופיד מרעי.
מופיד מרעי (כחול לבן)
¶
בנושא ועדת הערעורים – נכון שזה הליך מנהלי אבל מה שקורה אחרי שמגיעים לאחר התכנון לוועדת הערעורים, היא תוקעת את התכנון ואז, כפי שנאמר קודם, זה יכול לקחת שנים. אני חוזר אל מה שאמרתי קודם, גם פה אנחנו צריכים בחקיקה לראות איך אנחנו מכניסים את ההגבלה של משך זמן הדיון בוועדת הערעורים.
היו"ר שרון רופא אופיר
¶
אני בהחלט מסכימה אתך. צריך לתחום כאן את הזמנים באופן ברור מאוד, לאן אנחנו הולכים, ואז אני חושבת שתנוח דעתנו כולנו. אבל בואו נתקדם קדימה, וגם נחשוב על זה בינתיים.
גלעד קרן
¶
"תעודת גמר
158נד.
1. מורשה להיתר רשאי לתת תעודת גמר, כהגדרתה בסעיף 158מז, למי שהוא בעל היתר בתוקף שניתן על ידי המורשה להיתר, אם מצא כי התקיימו כל אלה:
1. העבודה נושא ההיתר הושלמה בהתאם להיתר ולפי כל חיקוק;
1. כל התנאים שנקבעו בחיקוק, בתכנית, בהיתר או במידע למורשה להיתר למתן תעודת גמר;
1. התקבל אישור מכון בקרה כי ביצע בקרת ביצוע לעבודה נושא ההיתר וכי תוצאות הבקרה תקינות.
1. המורשה להיתר יעביר עותק מתעודת גמר כאמור בפסקה (1) לרשות הרישוי בצירוף המסמכים בהתאם להוראות שנקבעו לפי סעיף קטן (ה1) לצורך הגשת בקשה."
מתן יגל
¶
בהמשך לדיון הקודם, כתוב פה "התקבל אישור מכון בקרה". בדיון הקודם הוחלט שלגבי מבנים נמוכים לא יהיה הכרח במכון בקרה, אז צריך להוסיף "ככל שהוא נדרש".
גלעד קרן
¶
"חובות אמון, פיקוח ודיווח
158נה.
1. מורשה להיתר, מתכנן שלד הבניין ושמאי העורך את שומת המורשה להיתר כהגדרתה בסעיף 158נא(ז)(1), יפעלו כלפי מוסדות התכנון בשקידה, במיומנות, במסירות ובתום לב, ולא יעדיפו את ענייניהם האישיים או את ענייניו של אחר על פני אלה של מוסדות התכנון ושל הציבור.
1. נוכח מורשה להיתר, וכן מי שחלה עליו חובה לקיים פיקוח עליון על בנייה בהתאם להוראות פרק זה, כי בבניין נושא ההיתר נעשים עבודה או שימוש בניגוד להיתר, לתכנית או לחוק, יורה לבעל ההיתר לפעול לתיקון הליקויים וידווח לרשות הרישוי לא יאוחר משלושה ימים מיום שנודע לו על עבודה או שימוש כאמור."
תומר רוזנר
¶
רק תיקון אחד, בסעיף קטן (ב) – זה צריך להיות "חובה לקיים פיקוח עליון על בנייה בהתאם להוראות לפי חוק זה" ולא "לפי פרק זה" כי אלה דברים שנקבעו בתקנות הרישוי הכלליות ולאו דווקא פה.
גלעד קרן
¶
"ניגוד עניינים
158נו.
1. בסעיף זה –
"בן משפחה" – בן זוג, הורה, הורה הורה, בן או בת ובני זוגם, אח או אחות וילדיהם, גיס, גיסה, דוד או דודה וילדיהם, חם, חמות, נכד או נכדה, לרבות קרוב כאמור שהוא שלוב;"
גלעד קרן
¶
""בעל עניין" – כהגדרתו בסעיף 158יג לחוק;
"טיפול" – כל עיסוק כמורשה להיתר בבקשה להיתר, לרבות מתן היתר לבקשה;
"ניגוד עניינים", של מורשה להיתר – ניגוד עניינים בין מילוי תפקידו כמורשה להיתר לבין עניין אישי או תפקיד אחר, שלו או של קרובו;
"קרוב" של מורשה להיתר – כל אחד מאלה:
1. בן משפחה של המורשה להיתר;
1. אדם שלמורשה להיתר יש עניין במצבו הכלכלי; למעט קשרים שעניינם מתן שירותים כמורשה להיתר;
1. תאגיד שהמורשה להיתר, בן משפחתו או אדם כאמור בפסקה (2) הם בעלי עניין בו;
1. גוף שהמורשה להיתר, בן משפחתו או אדם כאמור בפסקה (2) הם מנהלים או עובדים אחראים בו.
1. לא ימונה כמורשה להיתר מי שבשל מינויו כאמור יימצא, באופן תדיר, במצב של ניגוד עניינים אשר ימנע ממנו למלא את עיקר תפקידו כמורשה להיתר.
1. מורשה להיתר לא יטפל בבקשה להיתר שהטיפול בה יגרום לו להימצא במצב של ניגוד עניינים.
1. נודע למורשה להיתר כי הוא עלול להימצא במצב של ניגוד עניינים כאמור בסעיפים קטנים (ב) או (ג), יודיע על כך בהקדם האפשרי לרשות הרישוי המקומית.
1. מבלי לגרוע מן האמור בסעיף זה, יראו כניגוד עניינים כל אחד מאלה:
(1) המורשה להיתר או קרובו הגיש את הבקשה להיתר;
(2) המורשה להיתר או קרובו הוא בעל המקרקעין שלגביהם הוגשה הבקשה להיתר;
(3) סך הכנסותיו של המורשה להיתר ממבקש ההיתר בחמש השנים האחרונות אינו עולה על מחצית מכלל הכנסותיו בתקופה זו.
1. על אף האמור בסעיף זה, רשאי מורשה להיתר לתת היתר בבקשה להיתר שהוא מבין עורכיה, ולא יראו אותו כמצוי בניגוד עניינים בשל כך בלבד."
תומר רוזנר
¶
בפסקה (ה)(2), שהוא בעל המקרקעין, אנחנו מבקשים לתקן שזה "בעל זכויות במקרקעין" ולאו דווקא בעלים ממש או חוכר לדורות.
יגאל גוטשל
¶
אני חושב שבפסקה (ה)(1) גם צריך לחדד את הניסוח, ש"המורשה להיתר או קרובו הוא מבקש ההיתר" ולא "הגיש את הבקשה להיתר".
היו"ר שרון רופא אופיר
¶
אולי תרשמי לך את זה כהערה, בבקשה. אנחנו רוצים להמשיך. אני מבקשת שכולם ירשמו את הערותיהם על פי הסעיפים ואז אנחנו נדון בזה. אני מבטיחה לחזור אליך. תרשמי לך. כפי שהספקתי להכיר אותך, זיכרונך מספיק טוב, את תזכרי מה רצית לומר.
גלעד קרן
¶
"תחולה אזורית
158נז.
1. ועדה מקומית רשאית לקבוע כי הוראות פרק זה לא יחולו בתחום מרחב התכנון שלה או בחלק ממנו, למעט שינויים בהיתר כאמור בסעיף 158נג(ד).
1. החליטה ועדה מקומית לפי סעיף קטן (א) כי הוראות פרק זה לא יחולו בתחום מרחב התכנון שלה או בחלק ממנו, תפרסם הודעה בדבר החלטתה ברשומות, בעיתון ובמשרדי הרשויות המקומיות בתחום מרחב התכנון שלה.
1. על אף האמור בסעיף קטן (ב), חלו הוראות פרק זה בתחומי ועדה מקומית ונמסר למורשה להיתר מידע למורשה להיתר בהתאם להוראות פרק זה, המורשה להיתר יהיה רשאי לתת היתר בהתאם להוראות פרק זה לעניין אותה בקשה להיתר גם אם החליטה הוועדה המקומית כי הוראות פרק זה לא יחולו בתחומה.
1. ועדה מקומית תפרסם באתר האינטרנט שלה את כל ההיתרים שניתנו לפי סעיף זה בתחום מרחב התכנון שלה, וכן תפרסם אחת לשנה את מספר החיובים ששולמו לפי שומת המורשה להיתר.
ביטול היתר שניתן שלא כדין
158נח.
1. סברה רשות הרישוי כי ההיתר ניתן בניגוד להוראות שפורטו במידע למורשה להיתר, תודיע לבעל ההיתר על בטלותו של ההיתר, כולו או חלקו, ובלבד שלא ניתנה תעודת גמר לעבודה שלגביה ניתן ההיתר ונתנה לבעל ההיתר הזדמנות לטעון את טענותיו לפניה.
(ב) הודיעה רשות הרישוי לבעל ההיתר על החלטתה בדבר בטלות ההיתר, כולו או חלקו, רשאי בעל ההיתר לערור לפני ועדת הערר, כמשמעותה בסעיף 12א, בתוך 30 ימים מיום שנמסרה לבעל ההיתר ההחלטה האמורה.
תקנות לפי פרק זה
158נט.
השר יקבע תקנות לעניין יישום הוראות פרק זה, ובכלל זה לעניין הגשת בקשה להיתר, מידע למורשה להיתר, בדיקת היתר ומתן היתר לפי פרק זה."
היו"ר שרון רופא אופיר
¶
אז זה מתקשר לדיון הרחב שדיברנו בו על הזמנים.
ואותה שאלה בסעיף 158נח(ב) – בתוך כמה זמן תתקבל ההחלטה? בעצם אנחנו שוב חוזרים לאותו מודל זמנים. כתוב עד מתי צריך להגיש, לא עד מתי אפשר להחליט.
היו"ר שרון רופא אופיר
¶
לכן כל עניין הזמנים – אני חושבת שגם חבריי חברי הכנסת חושבים כמוני – הוא נושא שצריך להדק אותו כדי להבין איפה זה עומד. סימנתי לי את שני הסעיפים האלה וזה יהיה בהמשך בדיון שהתחלנו קודם.
הערות שלכם, בבקשה.
חיים פייגלין
¶
אני מהתאחדות הקבלנים בוני הארץ. בעמוד 13, סעיף 158נה(ב): "צריך להודיע תוך שלושה ימים מיום שנודע לו" – אני חושב שזה מוגזם. צריך להגדיל את זה לעשרה ימים ולאפשר לתת לו הזדמנות לתקן את הליקויים אם נודע לו על ליקויים ולא לעצור את הפעילות.
גלעד קרן
¶
הוא קורא לבעל ההיתר לפעול לתיקון הליקויים, ובמקביל הוא מדווח שיש פה משהו שהוא שם לב אליו.
היו"ר שרון רופא אופיר
¶
אפשר להרחיב את זה לשבעה ימים? אשמח לשמוע את עמדתכם המקצועית. אנחנו בעצם חוזרים שוב להארכת הימים, שעל זה דיברנו קודם, שכל יום נוסף שיתארך - - -
רות שוורץ חנוך
¶
זה דיווח לרשות הרישוי אם יש פה איזו חריגה. אני אומרת שעדיף לתפוס את זה כמה שיותר מהר ולא לחכות.
מירה סלומון
¶
בכל הכבוד, אם מדובר על משהו שנבנה שלא לפי ההיתר שנתן מורשה ההיתר, לבקש לעדכן את הוועדה המקומית בתוך שלושה ימים, לעדכן, לא יותר מזה, זה בהחלט סביר. אנחנו לא חושבים שיש סיבה לאפשר להמשיך בינתיים חלילה להציב עוד עובדות בשטח. כבר נמצא שיש כאן בנייה בניגוד להיתר.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
נראה לי שאם מישהו מגלה בעיה עם בנייה, למה צריך שבעה ימים עד שמדווחים על זה? זה צריך להיות כבר באותו יום.
היו"ר שרון רופא אופיר
¶
רק אעדכן את חבר הכנסת גינזבורג: אנחנו קראנו ברצף עד סעיף 158נט וביקשתי מהם לכתוב הערות בצד כדי שנוכל להתקדם.
חיים פייגלין
¶
"סברה רשות הרישוי כי ההיתר ניתן בניגוד להוראות שפורטו ... תודיע לבעל ההיתר על בטלותו של ההיתר". א', אנחנו חושבים שצריך להגביל את זה בזמן. ב', לא סביר שכאשר הרשות סוברת, היא עוד לא בטוחה ואולי זה לא נכון, היא כבר מודיעה על בטלותו של ההיתר וגורמת נזק אדיר. זה יכול להיות גם כשהבניין קרוב לסיומו והנזק יכול להיות אדיר. לכן לא סביר להשאיר את הסעיף הזה בנוסח הנוכחי. צריך להגביל את זה בזמן, אולי 60 ימים או 90 ימים אחרי שניתן ההיתר, לאפשר לוועדה לבדוק, אבל לא יכול להיות שפרויקט יתנהל במשך שלוש–ארבע שנים, הוא יגיע לקראת סיומו ואז פתאום הוועדה תבטל את ההיתר. זה לא סביר.
מירה סלומון
¶
ובכל מקרה, גם בנוסח הקיים כרגע יש זכות שימוע, כלומר יש הזדמנות להשמיע טענות גם בנוסח הנוכחי. רק נעמיד דברים על דיוקם. אבל כמובן מה שאמר מתן הוא נכון, זה חלק מן השיח שקיימנו בהפסקה.
אסף אשרוב
¶
אני מהתאחדות האדריכלים. נתחיל מן הסוף: החשיבות של השיח שקורה פה, בסוף אנחנו אלה שלוקחים את האחריות, אני חוזר ואומר, ויש פה שיח שמתנהל על משהו שאנחנו צריכים לקחת עליו את האחריות. מרגיז מאוד שסוגרים דברים כשאנחנו לא שם על האחריות שאנחנו צריכים לקחת. ניחא שזה רשות ציבורית, רשות רישוי צריכה לעשות משהו אז אני מניח שיש שיח, אבל שיהיה שיח בין שני גופים מקצועיים ולא לוקחים בחשבון בשיח הזה וסוגרים ניסוחים – היינו חלק מן הדיון בחוץ ופתאום אני שומע ניסוחים אחרים. זה מרגיז באופן מהותי.
לעניין בטלות היתר – כל נושא הרישוי העצמי, אני חוזר ואומר, הוא בסוף עניין של אמון מקצועי. אם אנחנו לוקחים את האחריות אז אנחנו לוקחים את האחריות. לומר שבכל רגע נתון כשאנחנו לוקחים את האחריות על החוקיות של ההיתר, מקצועית, מבחינת הרישיון שלנו אין הבדל בין אדריכל למהנדס עיר מבחינת הרישיון, מבחינת ההשכלה, מבחינת כל מה שצריך לדעת. לכן כשבכל רגע נתון מישהו יכול לבטל את ההיתר זה דבר שלדעתי לא יעלה על הדעת. אני אומר בשיא הכנות, אנחנו לא יכולים להגיד לאדריכלים: תבצעו את החוק. להיפך, אני יכול להגיד להם: חברים, אל תעשו את זה כי יכול להיות בכל רגע נתון, כפי שנכתב כאן, שרשות הרישוי סברה, חשבה לרגע אחד ופתאום בוטל ההיתר.
אסף אשרוב
¶
גם באשר לערר – נעזוב לרגע את היזמים, את הקבלנים. דרך אגב, יכול להיות שגם הרבה מן הלקוחות שלנו הם רשויות מקומיות שבונות, הן גם יכולות לבנות מגורים, גם זה קורה. הלקוחות שלנו הם מגוונים, הם לא רק מן המגזר הפרטי. אנחנו כאדריכלים מתכננים את כל המדינה. המדינה לא חותמת, לא על תוכניות ולא על היתרים, רק אדריכלים פרטיים. במובן הזה, מכיוון שאנחנו יכולים לקחת אחריות, ואנחנו לוקחים את האחריות - - -
אסף אשרוב
¶
כשאנחנו עושים את ההליך הזה, אין בעיה שהרשות תבדוק וזה לגיטימי לחלוטין, אף אחד לא יכול לדעת הכול, אבל שיבדקו פעם אחת לפני שבונים. הסעיף הזה כבר קיים, שיש לוועדה 30 ימים – אם רוצים 60 ימים, 90 ימים, 50 ימים, 20 ימים, 10 ימים, זה לא משנה – אבל שיבדקו פעם אחת.
תומר רוזנר
¶
משרד האוצר והרשויות המקומיות הגיעו לפה עם הצעה אחרת, שמסתבר שכנראה לא מקובלת על האדריכלים, לפי מה שאני מבין כרגע.
תומר רוזנר
¶
יש הצעה, שכפי שאופיינה על ידי נציגי הממשלה היא שונה מהותית מן ההצעה שהונחה על השולחן על ידי הממשלה בהצעת החוק. אנחנו אמרנו שההצעה הזאת מעוררת על פני הדברים בעיות קשות. אגב, אני חושב שגם במישור הסנקציות הפליליות, אם הולכים להצעה כזאת הן בוודאי לא יכולות להישאר כפי שהן. זה מעורר שאלות רבות. ההצעה הייתה שרשות הרישוי לא תבדוק את ההיתר לפני שמוציאים אותו ורק תוכל, אם היא מוצאת בדיעבד שיש פה בעיה היא תוכל לערור על כך לוועדת הערר. ההצעה נראית לנו בעייתית על פניה, אני חייב לומר.
היו"ר שרון רופא אופיר
¶
סיכמנו שכאשר נעצור אנחנו נדבר על זה כדי להבין על מה הם מדברים כי זה לא סוכם דרכנו, פתאום הונחה פה על השולחן הצעה חדשה.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
זה לא סוכם. זה סוכם ביניהם. אנחנו צריכים להחליט אם אנחנו מאמצים את זה, וצריך לפני כן להבין.
אסף אשרוב
¶
אני רוצה להדגיש שבסיטואציה הנוכחית, מה שקיים היום בחוק, שהוא בסך הכול סביר, רשות הרישוי רוצה לבדוק את ההיתר, כי זה כל העניין של לבדוק אקראית. בדקה את ההיתר, מצאה ליקויים, האדריכל קודם כול מתקן את התיקונים ומצהיר שהוא תיקן את הליקויים. זה לא שהוא מצהיר שהוא תיקן חלקית את התיקונים. הוא מצהיר שהוא תיקן את התיקונים. אם חשבה רשות הרישוי שהתיקונים שתוקנו על פי מה שהיא ביקשה – זה לא שהיא לא ביקשה, היא ביקשה לתקן תיקונים – לא בוצעו, הו אז שתלך לערר, זה לגיטימי, או אם זה בוצע לא לפי מה שהיא חשבה.
היו"ר שרון רופא אופיר
¶
אתה בעצם חוזר אחורה. על איזה סעיף אתה מדבר כרגע? על זה אמרנו שנדבר. מתוך הסעיפים שהוקראו.
אסף אשרוב
¶
אני חושב שהסעיף הזה פשוט לא נכון, צריך לייתר אותו. אני לא יכול לקחת אחריות כאשר אני יודע שבכל רגע נתון יכולים לעצור לי את הבנייה. אם לעצור, הגיוני ציבורית לעצור את הבנייה לפני שבונים, זה לגיטימי. אם אומרים שמורשה להיתר הוא בעל מקצוע שיכול לקחת אחריות, שייקח את האחריות.
היו"ר שרון רופא אופיר
¶
אסף, ממילא אמרנו שאנחנו נדון בכל העניין הזה. אנחנו מסמנים לנו את הסעיף. הערתך נרשמה.
אסף אשרוב
¶
אני רוצה להעיר עוד הערה אחת לגבי ניגוד עניינים. יש משהו מוזר מאוד. גם הנוסח לדעתי קצת קלוקל, אולי לא הבנתי אותו נכון, וגם משהו שאולי המהות שלו נכונה.
(היו"ר ווליד טאהא)
אסף אשרוב
¶
יש עוד שני סעיפים שאני רוצה להעיר עליהם. קראנו המון סעיפים, זה מה שהספקתי לרשום בהערות. אני מתנצל שזה לא רק נקודתי.
תומר רוזנר
¶
מר אשרוב, אני רק רוצה להעמיד דברים על דיוקם. הנוסח הזה פורסם להערות הציבור כבר ביום חמישי. הציפייה הייתה שאנשים שמגיעים לדיון לא יקראו אותו בפעם הראשונה כשהם שומעים אותו מוקרא פה.
אסף אשרוב
¶
אלה הערות שבאתי איתן מוכן.
הערה לגבי סעיף 158נו(ה)(3) בעמוד 14: "סך הכנסותיו של המורשה להיתר ממבקש ההיתר בחמש השנים האחרונות אינו עולה על מחצית מכלל הכנסותיו בתקופה זו." לקח לי לדעתי 20 דקות להבין את המשפט הקצר הזה. אני מניח, תתקנו אותי אם אני טועה, שהמהות היא שהמורשה להיתר לא יהיה תלוי כלכלית במי שהוא נותן לו היתר. אני חושב שפשוט הוא צריך לרשום את זה, כי להיכנס לשכר של האדריכל – אתם צריכים להבין, לא תמיד יש אקוויוולנטיות ושוויון בין כמות העבודה לשכר. לפעמים יש שכר גבוה כשהעבודה שלו קטנה, שהיא לא בהכרח תלותית, ולפעמים יש שכר נמוך כשהעבודה גדולה מאוד. זה משתנה מאוד בין סוגי עבודות. אל תשכחו שגם הכסף נומינלית, בין אם יש אינפלציה או דפלציה, הערך שלו במשך חמש שנים יכול להשתנות. אנחנו עושים חוק שלא בכל שנתיים נעדכן אותו. אני חושב שמהותית צריך להתייחס למשל לכך שהוא לא יהיה בעל החברה של מורשה ההיתר או שהוא לא יהיה מועסק על ידו וכולי. זה הערה שאני רוצה להעיר.
אני רוצה להעיר על כך שכל רשות רישוי או כל ועדה מקומית תוכל להחריג את כל החוק מתחומה. ראשית, לדעתי זה סעיף שמהותית, כפי שאמרתי גם בישיבה הקודמת, סותר את מהות המורשה להיתר. אם סומכים על אדריכלים אז סומכים עליהם. דבר שני, יש פה שאלה ציבורית, שאני חושב שצריך להעלות אותה לדיון, שאם ועדה מקומית יכולה להחריג חלק מן המגרשים שלה, וועדה מקומית גם כך מלאה באינטרסים, למה שיחריגו את המגרש הזה ולא את המגרש האחר? נכון שצריך לנמק אבל עליכם להבין, לדעתי זה דבר שיכול להוות פרצה גדולה מאוד לניגודי אינטרסים שהם לא בהכרח מקצועיים. לכן לדעתי צריך לבטל את הסעיף הזה.
אסף אשרוב
¶
למשל בואו נגיד שרוצים להחריג אזור מסוים, זה מה שכתוב בסעיף בחוק. על פי אילו קריטריונים להחריג, לתת את המתנה לכאורה של הוצאת רישוי למגרש א' ולא למגרש ב', לבעל אינטרסים א' או לבעל אינטרסים ב'? כדי למנוע, שלא יהיה חלילה אפילו את השיקול של האינטרסים של לתת את המתנה הזאת, צריך אפריורית להגיד: בעל המקצוע, אם הוא מחליט הוא לוקח, אם הוא לא מחליט הוא לא לוקח.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אני חושב שבנקודה הספציפית הזאת אנחנו חוזרים לוויכוח שהוא מעבר, הוא ויכוח כללי. אם לרשות יש את הוולונטריות להחליט, כן או לא, אז יש לה את הזכות להחליט לאיזה מתחם. זה נשמע קצת לא הגיוני. היא יכולה להחליט בכלל שלא, אז למה שלא תחליט לגבי מתחמים? אתם רוצים לענות לו על הדברים שנאמרו קודם?
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
אני רוצה להבין את הפרק על ניגוד עניינים, אני רוצה להבין את הרציונל שלו. קראו אותו אבל אני לא מבין את הרציונל שלו. מה המשמעות? האם זה אומר שאדריכל רשוי, אם הוא רוצה עכשיו לבנות את ביתו הוא לא יכול להגיש בקשה להיתר?
תומר רוזנר
¶
נלך למושכלות יסוד: הנחת המוצא של הסדרים למניעת ניגוד עניינים היא שיש מצבים שבהם יש אינטרסים שאנחנו מניחים מראש שיהיה קשה לעמוד בהם. כולנו ישרים וכולנו הוגנים אבל יש אינטרסים שאנחנו מניחים מראש שיהיה קשה למי שאמור לקבל החלטה לעמוד מולם. אם הוא יצטרך לאשר לעצמו, לביתו, אז יש להניח שהשיקולים שלו יהיה מעט אחרים מאשר כאשר זה מגרש שהוא רק נותן בו שירותים ולא בעל אינטרס בו.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
אנחנו מכירים תופעות, והן קיימות כבר היום, שאנשים מגישים בקשה להיתר על ביתם, או לחילופין סיטואציות שבהן אדריכלים הם חלק בלתי נפרד מן החברה הקבלנית או היזמית, הם פשוט עובדים בתוך החברה והם אלה שמבצעים את כל התכנון. מה אנחנו עושים פה? אנחנו אומרים – וזו תופעה שתקרה – מי שיתכנן יהיה האדריכל של החברה עצמה, יתפתח פה איזה שוק של אדריכלים רשויים ודרכם יגישו, אבל בסוף התכנון ייעשה על ידי מישהו אחר. אני לא מבין את החשש הזה. אם לאדריכל יש רישיון והוא עומד בקריטריונים האלה אני לא מבין את הסיפור הזה של ניגוד עניינים.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
אני לא מבין את ניגוד העניינים. אדם צריך להוציא היתר בנייה על פי חוק. אם הוא עובר על החוק, תקבעו עכשיו בחוק הזה, אני בעד, עוד לא הגענו לסנקציה הזאת על אדריכלים שלא עומדים בכללי החוק, והסנקציות צריכות להיות חמורות מאוד, משמעותיות מאוד, אני שם את זה לרגע בכוכבית ונדון בזה עוד מעט. אבל אדם שיש לו את הכלים להוציא רישיון להיתר בנייה אני לא מבין למה הוא לא יכול לעשות את זה לחברה שהוא עובד בה, לבית שלו, לקרוב שלו, לבן שלו.
תומר רוזנר
¶
בסדר, אבל זאת הנחה שנמצאת בבסיס התיאוריה של ניגוד עניינים באופן כללי. אנחנו לא נותנים למהנדס עיר להוציא היתר בנייה עבור עצמו. למה? אנחנו לא סומכים עליו? לא. אסור לו. ראש העיר לא יכול לחתום על אישור בנייה לעצמו.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
סליחה, לא. היום רשות מקומית יכולה להגיש בקשה להיתר ומי שחותם עליה בסוף זה הרשות המקומית.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
נו, באמת. שם אין ניגוד עניינים? כשאנחנו מוציאים היתר לבית ספר או לגן ילדים או למשהו פשוט בתוך העיר, אנחנו לא עושים את זה בעצמנו? ברור שעושים את זה בעצמנו.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
תומר, מה החשש מניגוד עניינים? אני לא מבין את העניין הזה. הוא צריך לפעול על פי חוק, הוא צריך להגיש תוכניות כפי שצריך. מה זה?
רוסלאן עותמאן
¶
אני יכול להתייחס בקצרה. סוגיית ניגוד העניינים נבחנה והתקיימו על זה דיונים עמוקים, גם אצל תומר רוזנר.
רוסלאן עותמאן
¶
דווקא במקרה הזה לא, אני חייב לומר. כללי ניגוד עניינים נועדו לתת מענה לפוטנציאל לניגוד עניינים, צריך לזכור את זה. הרי בסופו של דבר הכללים האלה מתייחסים לסיטואציה שהאדריכל עלול למצוא את עצמו בין אינטרסים מנוגדים. זה לא אופייני רק למקרה הזה.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
אדוני, מה שקורה פה, הם הולכים עכשיו בשם התיאוריות ליצור מנגנון שאף אחד מאתנו לא מבין אותו. זה מה שיקרה, כי כולם חשודים.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
אדוני היושב-ראש, עד עכשיו אף אחד לא הסביר לי, פרט למונח "ניגוד עניינים", ממה החשש.
רוסלאן עותמאן
¶
אשלים ממש בשני משפטים. בסיטואציה שאדריכל מוצא את עצמו מטפל בבקשת היתר לאח, אבא או כל בן משפחה אחר - - -
רוסלאן עותמאן
¶
מה שמופיע פה. אלה כללים שלא אופייניים רק לעניין האדריכל המורשה להיתר אלא מדובר בכללים שרלוונטיים לכל מקרה שיש חשש לניגוד עניינים. כשאדריכל מטפל בבקשה של מישהו שהאינטרס שלו מעניין אותו יותר מכל קליינט אחר אז הוא עלול להימצא במצב - - -
היו"ר ווליד טאהא
¶
כשהוא עושה את זה לעצמו אין לו אינטרס לעשות את זה על הצד הכי טוב? דווקא בעניין הזה אין ניגוד אינטרסים, יש חיבור אינטרסים.
תומר רוזנר
¶
חבר הכנסת גינזבורג, כפי שלא יעלה על הדעת ששופט ישפוט את הבן שלו, למרות שהוא שופט. אנחנו לא סומכים על שיקול דעתו?
מופיד מרעי (כחול לבן)
¶
מה קורה עם המהנדס של מע'אר שצריך לתכנן את כל הישוב שלו ויש לו חלקות שם? הוא מטיל את זה על האדריכל? אלה עובדות. המהנדס הוא בן הישוב.
מופיד מרעי (כחול לבן)
¶
אנחנו נמצאים כאן בבעיה. הוא מתכנן את הישוב שלו, מתכנן את המתחמים המפורטים, ובתוך המתחמים המפורטים יש לו ניגוד עניינים, לפי מה שאתם אומרים, בצורה מובהקת.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
הסיפור של ניגוד עניינים – ופה התשובה שלי לתומר – יכול לבוא לידי ביטוי במקום שיש שיקול דעת, ואז לשופט יש שיקול דעת. בעולם של הקלות יש שיקול דעת, לתת או לא לתת. פה הוא חייב להוציא היתר בדיוק על פי תוכנית. אין לו הקלות, הוא לא יכול לסטות ממנה, אם הוא סוטה הוא עובר על החוק. בעולם שאין שיקול דעת אלא לכאורה זה עניינים טכניים בלבד, תסבירו לי, כי עוד לא הסברתם לי, מה החשש של ניגוד עניינים.
רוסלאן עותמאן
¶
הייתי אומר: מצומצם מאוד, כי בסופו של דבר עדיין מדובר בתוכנית שמורכבת מהוראות ומשפטים. אני מניח שיבוא האדריכל היצירתי וירצה לתת פרשנות כזו או אחרת. זה קיים במידה מצומצמת.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
ואם ייקחו יזם וישלמו לו הרבה כסף על העבודה שהוא עושה, הוא לא יפרש את זה בצורה יצירתית?
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
אז מה השאלה? בדיוק. תסביר לי את עולם ניגוד העניינים. אדוני היושב-ראש, אנחנו מכניסים פה פרק חדש והוא לא היה קיים, בטח לא בפירוט הזה שהוועדה הכניסה לכאורה. אני אומר לך, אני מתנגד לו, אני חושב שהוא מוגזם, אני חושב שהוא קיצוני. אני חושב שמחשידים את כולם ויוצרים סיטואציה שבה ייצרו פה מנגנונים – סליחה על הביטוי – עוקפי הסעיף הזה, שלא לומר משהו טיפה יותר חריף מזה, כדי לעמוד לכאורה בתנאי החוק, אבל לא עמדנו באמת בערך ובמה שאנחנו רוצים ליצור. אף אחד עוד לא הסביר לי איפה החשש של ניגוד עניינים כשאין שיקול דעת. זה צריך להיות נורא טכני: אתה עומד בזה או אתה לא עומד בזה, אפס או אחד. אין פה עוד אפשרות. תסביר לי.
רוסלאן עותמאן
¶
אגיד עוד דוגמה מלבד העניין שאפשר בדרך כזו או אחרת לתת פרשנות לסעיף כזה או אחר בתוכנית. הרי יש תנאי סף בשביל להיכנס למסלול הזה של רישוי עצמי. שוב, אני לא חלילה בא להגיד שהמורשים להיתר הולכים לעגל פינות. אבל כשאני מטפל בבקשה של אח שלי, מבחינת פוטנציאל, אני לא אומר שזה בהכרח יקרה, אני בא לתת מענה על זה שאני נמצא בסיטואציה שתעמיד אותי בין שני אינטרסים מנוגדים. אנחנו חושבים, וזו הייתה העמדה גם של מי שמטפל אצלנו בייעוץ וחקיקה - - -
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
לא, זה עבירה על החוק. ניגוד עניינים זה לא עניין ערכי. אם אדם החליט שהוא עובר על החוק עבור עצמו, עבור אחיו, עבור נכדו או עבור החברה שהוא מייצג אותה, בין אם הוא קשור אליה ובין אם הוא לא קשור אליה, הוא עובר על החוק, ומי שעובר על החוק לא חשוב אם כאיש מקצוע הוא עובר עבורי או עבור אדם שאין לו כסף ללא כל קשר ביניהם. אם זה במקרה ששילמו לו הרבה מאוד כסף כדי שיעביר את התוכנית הזאת, הוא לא קשור לאף אחד, אז מה השאלה? אני לא מבין.
היו"ר ווליד טאהא
¶
איתן, תודה רבה. אני מבין שיש פה סוגיה. דרך אגב, בישובים הערביים את הנושא הזה מרגישים חזק מאוד בכל בית ספר, בכל רשות מקומית, כי לפעמים בישוב יש שני בתי ספר על-יסודיים ומה לעשות, אחותו ובתו לומדות או מלמדות באחד מהם. לפעמים בעלי תפקידים מוצאים את עצמם לכאורה במצב של ניגוד עניינים. זו סוגיה ראויה. תומר, אנחנו נדבר גם עליה, לגבי השיבוץ שלה בחוק הזה. איתן, אנחנו נדון בזה, האם באמת זה סעיף שצריך להשאיר.
נדב הייפרט
¶
אני מהתאחדות האדריכלים. אני מסכים מאוד עם חבר הכנסת גינזבורג ואגיד למה. במקצועות האדריכלות, בבסיס שלהם יש את ניגוד העניינים כי בכל מבנה שאנחנו ניגשים לבנות אנחנו צריכים לחשוב גם על האינטרס הציבורי וגם על האינטרס הפרטי.
דקלה חורש
¶
אני מזרוע העבודה במשרד הכלכלה. במסגרת חוק המהנדסים והאדריכלים נקבעו גם כללי אתיקה לאדריכלים וחל סעיף של ניגוד עניינים. פה כוונת הוועדה הייתה שנותנים סמכות שלטונית וצריך לפרוט יותר לפרוטות את סעיפי ניגודי העניינים. החשש הוא שיהיו מקרים שבהם אינטרסים כלכליים ואחרים יגברו על הצרכים המקצועיים, שחלילה יהיו תצהירים כוזבים. נכון שבקצה יש סנקציות אבל אלה כללים בסיסיים של מקצוע. כשאנחנו מאסדרים מקצוע אנחנו מאסדרים גם את כללי האתיקה שלו.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
גברתי, יש להם איגוד מקצועי, יש להם ועדת אתיקה. תני להם להתעסק באתיקה. החוק לא עוסק באתיקה. החוק עוסק בחוק.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
מרוב אתיקה אנחנו כבר לא יודעים מה לעשות, אם אפשר לצעוד שני צעדים קדימה בלי לקבל אישור משפטי מימין ומשמאל. די, הגזמתם כבר עם זה.
מירה סלומון
¶
על הסעיף הזה ועל סעיפים אחרים, לא להיכנס לשאלות של ניגוד העניינים והצורך בהם או אי הצורך בהם.
אבל יש פה את סעיף קטן (ד) ועל זה ביקשתי להתעכב כשזה רק הוכרע. בסעיף קטן 158נו(ד) קבוע שמורשה להיתר, אם נודע לו שהוא עלול להימצא בניגוד עניינים, יודיע על כך בהקדם האפשרי לרשות הרישוי המקומית. אני ביקשתי כשזה הוקרא, ואמרו לי שתינתן לי רשות הדיבור בעניין הזה לאחר מכן, רציתי לדעת למה הוא צריך להודיע לרשות הרישוי המקומית? מה מצופה מרשות הרישוי המקומית לעשות? יכול להיות שזה ישיב לשאלות שחבר הכנסת גינזבורג מעלה, יכול להיות שלא. אנחנו בוודאי צריכים לדעת, אם הנוסח הזה נשאר, מה מצופה מאתנו לעשות.
מירה סלומון
¶
שוב, לא לי להחליט בעניין. רק רציתי לדעת מה מצופה מאתנו. זו נקודה אחת. פשוט הוקראו מספר סעיפים ואמרו שיעירו עליהם הערות בהמשך, אז ברשותך.
בעניין סעיף 158נז, יש לנו דיוק קטן לסעיף קטן (ג). אנחנו עוד נדבר בסעיף קטן (א) אם תינתן רשות הדיבור לצחי כץ, אבל בסעיף קטן (ג) אומרים: כל עוד ניתן היתר ראשון על ידי המורשה להיתר הוא גם יוכל לתת היתר שינויים לעניין אותה בקשה. אנחנו רוצים לחדד - - -
גלעד קרן
¶
מירה, זאת לא הכוונה. הכוונה פה שאם רשות הרישוי באיזשהו שלב החליטה שהיא כבר לא רוצה מורשים להיתר בתחומה, בהתחלה אמרה כן ואז ב-1 בינואר 2024 אמרה: אנחנו לא רוצים יותר מורשים להיתר. אנחנו אומרים: אם כבר האדם הגיש בקשה וקיבל את המידע למורשה להיתר לגבי אותה בקשה הוא יוכל להמשיך את הבקשה ולתת לעצמו את ההיתר.
מירה סלומון
¶
ולעניין סעיף קטן (א) בסעיף 158נז, אם אפשר לתת רשות דיבור לצחי כץ, יושב-ראש איגוד המהנדסים, שיסביר את הסוגיה: "למעט שינויים בהיתר כאמור בסעיף 158נג(ד)".
צחי כץ
¶
לגבי העניין הזה, אנחנו מציעים שלא תפנו לסעיף 145(ה) אלא תפנו את זה להוראות שנקבעו בתקנות התרת שינויים בהיתר על ידי מהנדס הוועדה המקומית. כבר היום כשיש בתוכנית שינויים, שינויים שהוגדרו בחוק לא מגיעים בכלל לרשות הרישוי, הם מגיעים למהנדס העיר והוא חותם על זה. אנחנו מציעים, כפי שצוין פה, שהשינויים הם במהלך ביצוע, בזמן שההיתר עדיין תקף, וההפניה תהיה להתרת שינויים בהיתר על ידי מהנדס הוועדה המקומית, אלה יהיו הסמכויות.
צחי כץ
¶
אני אומר שוב. מדובר על סעיף 158נג(ד). כתוב פה: "מורשה להיתר רשאי להתיר שינויים בהיתר שנתן לצרכי התאמה ככל הנדרש במהלך ביצוע עבודה על פי היתר, בכפוף להוראות שנקבעו מכוח סעיף 145(ה)". אנחנו מבקשים שיהיה לא "מכוח סעיף 145(ה)" אלא "לפי תקנות התרת שינויים בהיתר על ידי מהנדס הוועדה המקומית".
שלום זינגר
¶
ההיתר ניתן לפי סעיף 145(ה), השינויים צריכים להיות לפי התקנות. אלה שני דברים שונים. ההפניה פה לסעיף 145(ה) היא להיתר. הוא אומר שהיתר שינויים אפשר יהיה לפי תקנות התרת שינויים.
בני ארביב
¶
אני אומר שאין בעיה. בכל מקרה, רק אניח את דעתו של צחי, התקנות שיותקנו לעניין הזה יעסקו גם בזה. ככל שיידרשו שינויים בתקנות האלה הם יוטמעו בתקנות.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
רגע, אדוני, הסיפור של שינויים הוא סיפור גדול. בהרבה מקרים יזם תוך כדי בנייה, למרות מה שיש לו בתוכנית, החליט לבנות אחרת. ואז מביאים תוכנית שינויים, בדרך כלל בדיעבד, לוועדה המקומית וצריך לראות אם לאשר. איזו ועדה מקומית לא תאשר שינויים שכבר נעשו? מה, היא תגיד עכשיו לפרק? אני חושב שפה אנחנו צריכים להיות ברורים מאוד. זה מחזיר אותי לסיפור הקודם שלנו על ניגוד העניינים. בקשה להיתר על ידי מורשה חייבת להיות מאוד מאוד ברורה וחייבים לבנות בדיוק כפי שרואים אותה. אם הוא רוצה לעשות שינויים תוך כדי - - -
גלעד קרן
¶
על פי הנוסח שאנחנו הצענו, הוא צריך להודיע לרשות הרישוי 15 ימים לפני ובזמן הזה היא יכולה לתת הוראות שקשורות לשינויים.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
שנית, אני חושב שבמקרה הזה, הרשות המקומית צריכה לאשר או לא צריכה לאשר? או רק ליידע אותה?
שרון רופא אופיר (ישראל ביתנו)
¶
"ובלבד שיודיע לרשות הרישוי 15 ימי עבודה טרם ביצוע השינויים כאמור." אז למה ליידע אותה?
יגאל גוטשל
¶
יש היתרי שינויים שהם היתרים ממש, שדורשים את כל התהליך של היתר. אנחנו לא מדברים על זה. אנחנו מדברים על שינויים בסמכות מהנדס ועדה מקומית, שזה דברים ספציפיים מאוד. זה בלי שינוי של שטחים, בלי תוספת של יחידות דיור. אלה דברים טכניים קטנים שתוך כדי העבודה נדרשים.
תומר רוזנר
¶
זה מה שמופיע. אסביר. יש תקנות שקובעות דברים שאפשר לשנות במהלך ביצוע העבודה, שמתעוררות במהלך ביצוע העבודה, שלא צפו אותם מראש. אם צריך לשנות את מתווה המדרגות כי הוא לא מתאים לתכסית של הקרקע או משהו מסוג זה, דברים שהם מוגדרים מאוד בתקנות, שזה שינויים בסמכות מהנדס. לא מדובר בהיתר שינויים, שהוא היתר לכל דבר, שצריך לעבור את כל התהליך מחדש, אלא בשינויים תוך כדי ביצוע הפרויקט, שבהם מדובר בהתאמות מאוד מתוחמות ומוגדרות. אולי פרט לאחת שיש שם שהיא קצת יותר רחבה בניסוחה, רוב הדברים באמת מאוד מאוד צרים ומוגדרים.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
"שינויים בצורת ומיקום חלקי הבניין" – אני לא יודע על מה מדובר; "שינויים בחלוקת שטחי הבנייה שאין בהם שינוי מספר דירות; שינויים הטעונים היתר בחלוקת השטחים שמיועדים לחלקי השירות של הבניין לפי תקנות חישוב שטחים; שינויים במספר פתחים; שינויים במפלסים; בגובה כל קומה; בחומרי הבנייה והגימור". אלה לא דברים טכניים. תארו לכם שבירושלים יגידו: זה לא ייבנה מאבן ירושלמית.
תומר רוזנר
¶
אתה צודק. אני חושב שהפתרון לעניין הזה הוא לקבוע שהשר יקבע בתקנות מיוחדות לעניין הזה מה הם השינויים שאפשר לעשות, כי יש דברים שהם הכרחיים.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
שיקול הדעת של מהנדס העיר רחב יותר. השינויים של מורשה להיתר צריכים להיות מאוד מאוד מצומצמים. אם הוא קיבל רישיון להוציא היתר בנייה על פי תוכנית, שידבק בדברים. אם הוא רוצה לעשות שינויים – רק שינויים מינוריים שלא משפיעים על כלום.
רות שוורץ חנוך
¶
חבר הכנסת גינזבורג, צריך לזכור שזה תואם תוכנית ותואם את כל המידע המפורט שניתן בתחילת התהליך.
מתן יגל
¶
כנראה במידע המפורט שתיתן עיריית ירושלים יהיה רשום "אבן ירושלמית" ואז הוא לא יוכל לשנות את זה.
חיים פייגלין
¶
היתרי השינויים זה סוגיה מאוד טכנית, מאוד קטנה, אבל היא מהווה מטרד גדול מאוד. לא מדובר פה על דברים שחורגים מתוכנית. מדובר על דברים שתואמים תוכנית והם תואמים מידע ותואמים חקיקה, אבל הם שינוי מן ההיתר בגלל שתוך כדי התיאום של הפרויקט מתברר שצריך לעשות שינוי מינורי. לגבי הדברים האלה היום אנחנו מחכים שנים.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
לא מחכים שנים. יש כאן רשימה מאוד מאוד רחבה ומשמעותית. זה לא שתוך כדי בנייה גילינו סנטימטר לפה או סנטימטר לשם. אלה דברים מהותיים מאוד.
חיים פייגלין
¶
זה היתרי שינויים. היום אנחנו מחכים שנים ואנחנו גם הופכים לעבריינים כי אנחנו לא יכולים לעצור את הפרויקט בגלל זה, אז אנחנו בונים ובינתיים היתר השינויים מחכה עם ההיתרים הרגילים, עם שימושים חורגים, מחכה בתור חודשים על חודשים, שנים גם. אנחנו מגיעים לזה שאנחנו הופכים להיות עבריינים כי אי אפשר לעצור את הפרויקט. לכן אנחנו אומרים: תנו סמכות למורשה להיתר לעשות את הדברים האלה. הם תואמים תב"ע, הם תואמים את הכול. הם רק שינוי מינורי מתוך ההיתר בגלל תיאומים.
מתן יגל
¶
אני אומר שני דברים לגבי זה. ראשית, ככל שיש פה דברים שבעיניך אין מקום שזה יהיה בסמכות מהנדס, כל ועדה יכולה במידע מורחב להיתר להגיד ספציפית לגבי סעיף מסוים: זה לא יהיה ב-ג"ג של המורשה להיתר והוא לא יוכל לעשות את זה. שנית, אנחנו אומרים שבכל מקרה זה הבסיס שאנחנו נלך אליו. יכול להיות שבמסגרת התקנות נטייב את זה ונוריד חלק מן הדברים. אבל גם בתקופת המעבר תמיד הוועדה במידע המורחב תוכל להגיד: אני לא רוצה שהוא יעשה את הדברים האלה, לא תהיה לו הגמישות הזאת. אני חושב שאין לך ממה לחשוש כי הוועדה המקומית ספציפית במידע המורחב תדע לתת לזה מענה.
תומר רוזנר
¶
אני חושב שחבר הכנסת גינזבורג ואנחנו צריכים להתוות את שיקול הדעת של השר בהקשר הזה, שהשינויים שמדובר בהם הם לא – למשל הדוגמה שהוא נתן על שינוי בצורה ומיקום, כשיש שיקול דעת מהנדס אז יש לו שיקול דעת מהנדס, אבל פה אנחנו לא פעילים שיקול דעת מהנדס ולכן לא בטוח שצריך להתיר את זה. אני חושב שצריך לקבוע תקנות מצומצמות מאוד, שמדברות על שינויים זניחים הנדרשים לצורך ביצוע הפרויקט, שהם שינויים מינוריים, זניחים והשפעתם מועטה, שאותם הוא יוכל לעשות. השר יצטרך לקבוע בתקנות את אותם שינויים שאפשר להתיר למהנדס.
צריך לזכור שבהקשר הזה הצעת הממשלה היא שזה לא יהיה וולונטרי. בנושא של היתר שינויים הסמכות הזאת תוקנה לכל מורשה להיתר בכל מקום בארץ, כלומר זה כבר לא וולונטרי לוועדה לקבוע אם היא רוצה או לא.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
אני ראיתי שינויים, אני יודע מה זה שינויים. אין כמעט בניין בלי שינויים. זה קארט בלאנש.
בני ארביב
¶
זה קשור לנושא המהותי יותר. אני חושב שכל היתר שהמורשה להיתר יכול לתת בראשית הדרך, אין שום סיבה למנוע ממנו להוציא היתר שינויים. זה אותו אחד שנתן את ההיתר אתמול, שהוא יכול לתקן אותו היום.
תומר רוזנר
¶
לא בהכרח, לא מדויק מה שאתה אומר. הסמכות לתת היתר שינויים כפי שמוצע על ידי הממשלה היא גם להיתר שנתנה הוועדה המקומית.
בני ארביב
¶
אולי צריך להפריד בין היתר שינויים שנתנה רשות רישוי, ששם יש צדק למה שאומר חבר הכנסת גינזבורג, לבין היתר שינויים שנתן המורשה להיתר עצמו. הוא נתן את זה אתמול בבוקר, אז כל מה שהוא יכול היה לתת אתמול למה הוא לא יכול לשנות? אני לא רואה קשר בין שני הנושאים הללו.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
בני, אגיד לך משהו. יש לי גם אינטרס כמחוקק שהבנייה תיבנה לפי התוכנית שהגישו. היום אתה נותן פתח לזה שנגיש מהר ואז תוך כדי לעשות שינויים. לא יהיה לזה סוף. יש לי סמכות, כפי שאתה אומר: אם אני יכול לתת את ההיתר אז אני גם יכול לעשות שינויים. לא. תדע שכאשר אתה מגיש את הבקשה להיתר, אתה מורשה, תגיש אותה בדיוק כפי שצריך, תחשוב על כל האלמנטים. הייתי אומר: אין לך אפשרות לעשות שינויים, ואם כן אז מאוד מאוד מינוריים. רוצה שינויים נוספים – תצטרך להגיע לוועדה. מה זה יגרום? זה יגרום לכך שיחשבו פעמיים האם לבקש שינוי ולעשות שינוי תוך כדי בנייה. זה יחסוך הרבה כאב ראש להרבה מאוד אנשים – לפקחים, ליזמים, לאדריכלים, לוועדה.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אני חושב שכדאי להכניס תיקון ברוח הזאת. אנחנו בוועדה רוצים הערות מהותיות, אז כאשר באים לערוך שינויים מהותיים ראוי שזה יהיה מוסדר ולא לעשות את זה בדיעבד, ללכת ולבקש אישורים. אני חושב שמיצינו את הנקודה הזאת. במשך שעה וחצי דיברנו עליה.
מירה סלומון
¶
באותו סעיף אבל משהו אחר. לגבי הוולונטריות של הוועדה – דיברנו על כך לפני כן והנה עכשיו הגיע הסעיף. לא שהוועדה המקומית תקבע שהפרק של הרישוי העצמי לא יחול בתחום מרחב התכנון אלא הרשות המקומית, כי יש רשויות מקומיות שנמצאות בוועדות מרחביות. אם ברירת המחדל היא שיהיה רישוי עצמי, רשות מקומית צריכה להיות מסוגלת להגיד: אני לא רוצה רישוי עצמי בתחומי.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אם דיברנו על וולונטריות של רשות מקומית אז ועדה מרחבית לא תקבע לרשות מקומית. בסדר.
עומר כחלון
¶
אני מארגון המהנדסים והאדריכלים. אני רוצה להעלות שלוש נקודות בלבד ביחס לכל הסעיפים שקראנו.
בנוגע לסעיף 158נד(א), שוב אנחנו חוזרים לסוגיה של כל חיקוק, תוכנית וכולי. זה גם מתחבר לדברים שאמר בשבוע שעבר רשם המהנדסים והאדריכלים סטפן אבו חדרה. אם אנחנו כבר מגדירים מראש – ולזה הסכמנו עוד לפני ההפסקה – שהמידע המורחב להיתר, או המידע שניתן למורשה להיתר יכלול את כל הסעיפים, את כל מה שצריך, את כל ההוראות, אז אין סיבה להגדיר את זה פה בכפל.
גלעד קרן
¶
אבל מה קורה כאשר הרשות המקומית לא כתבה חיקוק מסוים? זה לא אומר שאתה לא צריך לעמוד בו. התייחסתי לזה כבר. אם יש חיקוק שאתה צריך לעמוד בו, גם אם בטעות הוא לא נכלל במידע המורחב להיתר, זה לא אומר שאתה לא צריך לעמוד בתנאים שלו.
עומר כחלון
¶
זה בדיוק מה שזה אומר. אם הוועדה המקומית טעתה, וזה בהחלט יכול להיות, כולנו בני אדם, כפי שאדריכלים טועים, ודיברו על זה פה בשולחן באריכות, גם הוועדה יכולה לטעות, זה בסדר, אף אחד לא מאשים. אבל אם היא טועה אז מי שאחראי זה האדריכל. זה מה שאתה אומר, שזה בסדר, זה לגיטימי.
אסף אשרוב
¶
אל תשכח שלאדריכל המורשה להיתר אין את הכלים לקבל את כל החיקוק שקורה כל הזמן, הם לא מקבלים את זה בכל רגע.
עומר כחלון
¶
בסדר. זאת הערה ראשונה. הערה שנייה שלי, כתוב בסעיף 158נו(ו): "על אף האמור בסעיף זה, רשאי מורשה להיתר לתת היתר בבקשה להיתר שהוא מבין עורכיה, ולא יראו אותו כמצוי בניגוד עניינים בשל כך בלבד". קרי, מי שהוא עורך הבקשה יכול להיות גם המורשה להיתר, זה בסדר גמור.
יחד עם זאת, תומר וגלעד, הסעיף הזה לא מדבר על מקרים שבהם עורך הבקשה הוא לא רק עורך הבקשה אלא לדוגמה הוא גם אחראי לביקורת על הביצוע, שזה כפי שאתם יודעים היטב לפי תקנות רישוי בנייה מצב תקין וקביל וחוקי לכל דבר ועניין. אלא שלפי הנוסח הנוכחי הוא מצוי בניגוד עניינים.
עומר כחלון
¶
אני מציע שנתאים את זה לנוסח שכתוב בתקנות רישוי בנייה, שככל שהוא עושה עבודה שהיא בהתאם למה שכתוב בתקנות רישוי בנייה, למעט מגיש הבקשה כמובן, זה לא צריך להיות ניגוד עניינים.
תומר רוזנר
¶
מעבר לאחראי על ביקורת על הביצוע אני לא מכיר תפקידים נוספים, מעבר לעריכת הבקשה. אם אתה חושב שיש עוד דברים שהוא עושה, למיטב ידיעתנו, ויתקנו אותי מומחי מינהל התכנון, התפקידים בתקנות רישוי בנייה שמיוחדים לבעלי מקצוע הם תפקידים שקשורים לעריכת הבקשה ולביקורת על הביצוע. אני לא מכיר תפקידים נוספים.
עומר כחלון
¶
תקנות רישוי בנייה עדיין מתקנים אותן ויכול להיות שמחר בבוקר פתאום יוסיפו תפקיד שנקרא המפקח הצמוד.
עומר כחלון
¶
ההערה השלישית נוגעת למה שאסף העלה קודם, לעניין סעיף 158נו(ה)(3). קבעו כאן כלל אצבע של 50%, מחצית מכלל הכנסותיו. קצת בעייתי בעולם הזה מבחינה פרקטית לקבוע כזה תנאי כתנאי סף. אולי באמת יש להתאים את זה לנוסח שאסף הציע קודם, זה באמת יעשה את העבודה כפי שצריך, אולי "שפרנסתו עליו", או משהו כזה.
תומר רוזנר
¶
אני חושב שהנוסח המוצע על ידכם ירע עם האדריכלים המורשים כי הם יהיו בספק אם הם נמצאים במצב של ניגוד עניינים או לא. כאן זה מבחן פשוט מאוד. ברור שאם הוא עובד של חברה - - -
עומר כחלון
¶
אנחנו מדברים על מחצית מן ההכנסות שלו. זה לא קשור לעובד חברה. עובד חברה – זה אסור, נקודה.
צחי כץ
¶
אז תנסח את זה כך. 50% לחמש שנים – מספיק האינפלציה שיכולה להיות כל רגע. הסכומים אין להם ערך. אתה פשוט עושה שוויון בין סכום כספי מסוים לבין ערך מוסרי. הערך המוסרי ברור, הוא צריך להיות, אבל לפחות אם אתה אומר שזה מרע אז בואו נעלה ל-80%, 90%, זה הגיוני. 50% – יכול להיות שאדם אחד עושה למישהו 50% מן ההכנסות שלו, הוא לא עושה הרבה עבודות אבל הוא מקבל על זה הרבה שכר.
קריאה
¶
אבל יותר מעניין את הוועדה, ובצדק, שהוא אומר שאכפת לו מן ההכנסות, לראות אם הוא תלוי בו או לא תלוי בו.
עומר כחלון
¶
אין בעיה, אתה צודק במאה אחוז, רק ש-50% זה כלל אצבע שפשוט תלוש מן המציאות. זה כל מה שאנחנו אומרים. צריך פשוט להעלות את זה ל-80%, 90%, לא פחות.
תומר רוזנר
¶
נוסיף בסעיף 158נו את האפשרות להיות אחראי לביקורת על הביצוע, והכול לפי המשמעות בתקנות לפי החוק.
גלעד קרן
¶
אנחנו עוברים לעמוד 17.
"(11) בסעיף 198(ה1), אחרי פסקה (5) יבוא:
"(6) החלטת ועדת הערר לפיצויים ולהיטל השבחה להטיל הוצאות לפי פסקאות (4) או (5) תיחשב כפסק דין לעניין הוצאה לפועל";"
תומר רוזנר
¶
אנחנו באתנחתה מן המורשה להיתר אז כל הנוגעים למורשה להיתר יכולים לנוח. זה נושא שלא קשור בכלל לנושא של מורשה להיתר. זה נושא שהממשלה ביקשה ללא קשר. מבקשת הממשלה לחדש שפסק דין להוצאות של ועדת הערר לפיצויים ולהיטל השבחה יהיה ניתן לאכיפה כפסק דין אזרחי בהוצאה לפועל. כיום יש לוועדת הערר לפיצויים ולהיטל השבחה סמכות לפסוק הוצאות לצד שהפסיד או לצד ששילם את האגרה. כאן מבקשים שאותה פסיקת הוצאות תהיה ניתנת לאכיפה בהוצאה לפועל.
גלעד קרן
¶
"(12) בסעיף 202יג(ב),בפסקה (1), אחרי "של הכנסת" יבוא "ובהתייעצות עם שר הפנים" ובסופה יבוא "ותשלום אגרה בעד הגשת בקשה למינוי שמאי מכריע.";"
תומר רוזנר
¶
גם כאן יש סעיף שלא קשור למורשים להיתר. כפי שאתם בוודאי יודעים, במסגרת חוק התכנון והבנייה יש הליך של פנייה לשמאי מכריע לצורך הכרעה במחלוקות, בין אם בנוגע להיטל ההשבחה ובין אם בנוגע לשומת פיצויים לפי סעיף 197. כיום נקבעו בתקנות הוראות לגבי שכר הטרחה של אותו שמאי, שמסדירות את התשלום שמשלמים הצדדים לשמאי המכריע כדי שיכריע ביניהם. כעת מבקשים גם להוסיף לכך קביעה של תקנות שיסמיכו את שר המשפטים, בהתייעצות עם שר הפנים, לקבוע אגרות שישולמו עוד בטרם השמאי המכריע מכריע בבקשה ובלי קשר לשכר הטרחה שהוא יקבל, לצורך הטיפול בבקשה שמוגשת למשרד המשפטים למנות את אותו שמאי מכריע.
רוסלאן עותמאן
¶
אשלים את דבריו של תומר ואסביר למה הסעיף הזה נתבקש. צריך לציין ולהדגיש שיש טיפול שוטף ביחס לכל ההליך של מינוי שמאי מכריע, מוגשות לא מעט בקשות על ידי הצדדים לביטול מינוי שמאי, בקשות להחלפת שמאי, בקשות שנוגעות לשכר השמאי. כל הטיפול הזה היום נעשה על ידי משרד המשפטים בלי שנגבית אגרה. לכן מתבקשת האגרה הזאת. רציונל נוסף הוא שאנחנו חושבים שאם תהיה אגרה מסוימת הדבר הזה יפחית אולי פניות סרק לשמאים אחראים. זה הרציונל שעומד מאחורי הסעיף.
רוסלאן עותמאן
¶
פשוט לא צריך לתקן חקיקה כי יש סמכות לשרה לגבות אגרה ולכן זה נכתב בהחלטות הממשלה. זה כן יהיה.
רוסלאן עותמאן
¶
אני לא יודע להגיד. אני לא חושב שהולכת להיות עכשיו אגרה חריגה. זה אמור להיות דומה לאגרות אחרות מאותו סוג.
רוסלאן עותמאן
¶
אני לא רוצה להתחייב במספר, אבל אני מניח ומאמין שזה יהיה סכום סביר שלא ימנע מאנשים לפנות לערכאות.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
מה זה? אדוני, מה זה סביר? אחוז מן ההיטל? 100 שקלים? אגרת בית משפט עליון שהיא 1,700 שקלים? כמה?
גלעד קרן
¶
אנחנו חוזרים למורשה להיתר.
"(13) אחרי סעיף 251 יבוא:
"עבירות של מורשה להיתר
251א.
(א) מורשה להיתר העושה אחד מאלה, דינו – כפל הקנס האמור בסעיף 61(א)(3) לחוק העונשין:"
גלעד קרן
¶
"(1) מתן היתר בניגוד להוראות סעיף 158נג(א)(2) או (3);
(2) מתן היתר בניגוד להוראות סעיף 158מח(2), (3), (4), (5) או (6) או סעיף 158נג(א)(4) או (5);
(3) מתן אישור לתחילת עבודה שלא על פי היתר בתוקף, בניגוד להוראות סעיף 157ב(ג1);
(4) מתן תעודת גמר לעבודות שבוצעו שלא על פי היתר, או טרם קבלת אישור של מכון בקרה על בקרת ביצוע, בניגוד להוראות סעיף 158נד."
שמרית גולדנברג
¶
בפסקה (1) זה "מתן היתר בניגוד לסעיף 158נג(א)(2) או (3)" – סעיף 158נג(א)(2) עניינו ב"כל ההוראות והתנאים במידע המורחב להיתר", ו-(3) זה "העבודה או השימוש שבעדם מבוקש ההיתר מתאימים לתוכניות ולהנחיות המרחביות שנקבעו לפי סעיף 145ד, החלות על הקרקע או הבניין הנידונים".
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
יש לי שאלה בהקשר הזה. אם נוכח אדריכל מורשה, הוא גם אחראי על הפיקוח של הבנייה?
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
אבל אם הוא לא מפקח על הבנייה אז איך הוא יכול לדווח? אם מטילים על האדריכל הרשוי הזה, על המורשה להיתר סנקציות על עבירות, כי נניח הבנייה - - -
תומר רוזנר
¶
למעט שני שלבים שקשורים לאחרי שלב הוצאת ההיתר, שזה שלב מתן אישור תחילת עבודה ומתן תעודת גמר. אלה שני שלבים שהוא לא חייב אבל אם הוא רוצה לתת תעודת גמר אז הוא אחראי שהיא תהיה כדין. הוא לא חייב, הוא יכול להגיד שהרשות המקומית תיתן.
אסף אשרוב
¶
זה קורה בעולם ברישוי עצמי, שהאחד עושה היתר והשני מתמחה בפיקוח על הבנייה והוא יכול לתת את תעודת הגמר.
מופיד מרעי (כחול לבן)
¶
האדריכל או המהנדס של הרשות חייב לתת תעודת גמר כי בסוף הוא צריך לקבל את זה אליו, הוא חייב לאשר שהוא קיבל את העבודה בהתאם לכללים.
תומר רוזנר
¶
לא, לפי ההצעה כרגע לא. לפי ההצעה כרגע ייתכן מצב שבו המורשה להיתר גם ייתן את תעודת הגמר, קרי גם את טופס 4.
צחי כץ
¶
מכון הבקרה יודע לאסוף את הטפסים שמחלקת הפיקוח אוספת. ברגע שמכון הבקרה יאשר שהטפסים שהתקבלו הם בהתאם לדברים שצריכים להתקבל מכון הבקרה יעשה את ה"וי" שלו, כפי שהוא עושה אותו בתחילת הדרך, והמורשה להיתר בדק את הבניין עצמו מבחינה מרחבית שהוא מתאים לתוכנית ויוציא את תעודת הגמר.
צחי כץ
¶
שיהיה חייב. ואם הוא עשה בדרך גם היתר שינויים, הוא יביא לרשות המקומית ויפקיד בידיה את כל הניירת לדיראון עולם. הרשות תארכב את זה, תסרוק את זה וזה יישאר במסמכים של הרשות המקומית.
אסף אשרוב
¶
העליתי את זה בדיון הקודם. השאלה מופנית כאן לחברי הוועדה הנכבדים, האם אפשר – ואני חושב שבמקרה הזה יש התמחויות, כפי שיש התמחות של מהנדסים באינסטלציה, יש התמחות בכיבוי אש וכולי, על אף שמורשה להיתר או עורך הבקשה אחראי על הכול מלמעלה, למשל את תעודת הגמר יכול להוציא אדריכל מורשה להיתר אחר.
שמרית גולדנברג
¶
אמשיך. בסעיף 251א(א)(2): "מתן היתר על ידי מורשה להיתר בניגוד לתנאי הסף" – אנחנו מדברים על התנאי ש"ההיתר הוא להקמת בניין המיועד בעיקר למגורים, הוספה לבניין כאמור". אני יכולה לקרוא את הכול.
(3) זה: "ניתנה הסכמה של כל בעלי הזכויות במקרקעין שלגביהם מבוקש היתר לפי סעיף זה בהתאם להוראות שיקבע השר".
(4) זה: "היו המקרקעין שלגביהם מבוקש היתר לפי סעיף זה מקרקעי ישראל – ניתנה הסכמת רשות מקרקעי ישראל".
שמרית גולדנברג
¶
זה יצריך כמובן התאמה.
(5) זה: "הבניין או הקרקע שלגביהם מבוקש ההיתר אינו אחד מאלה: (א) אתר, כהגדרתו בסעיף 1 לתוספת הרביעית, המיועד לשימור לפי תוכנית; (ב) אתר הנכלל ברשימת אתרים לשימוש, כמשמעותה בסעיף 12 לתוספת הרביעית; (ג) בניין המיועד לשימור בתוכנית מופקדת או שניתנו לגביו הוראות לעניין שימור בהתאם לסעיפים 77 או 78."
התנאי האחרון הוא
¶
"ההיתר אינו טעון שיקול דעת של מוסד תכנון שאינו רשות הרישוי".
סעיף נוסף בהקשר הזה הוא סעיף 158נג(א), שקובע מה הם התנאים שבהם מורשה להיתר רשאי לתת היתר בבקשה להיתר אם התקיימו: "(1) כל התנאים המפורטים בסעיף 158מח; (2) כל ההוראות והתנאים במידע המורחב להיתר; (3) העבודה או השימוש שבעדם מבוקש ההיתר מתאימים לתוכניות ולהנחיות המרחביות שנקבעו לפי סעיף 145ד, החלות על הקרקע או הבניין הנידונים; (4) שולמו כל החיובים שפורטו בפירוט החיובים כאמור בסעיף 158נא(ג), בכפוף לאמור בסעיף 158נא(ד) וכן היטל ההשבחה בשל ההיתר כאמור בסעיף 158נא(ז); (5) התקבל אישור של כל גורם מאשר שנדרש על פי המידע המורחב להיתר וכן אישור של מכון בקרה כי ביצע בקרת תכן לבקשה וכי תוצאות הבקרה תקינות; (6) התקיים אחד מאלה: (א) חלף המועד האחרון למסירת ליקויים ורשות הרישוי לא מסרה למורשה להיתר פירוט ליקויים;"
תומר רוזנר
¶
זה דווקא סעיף חשוב. אם יישאר המודל הנוכחי אז כמובן נצטרך להתייחס גם למקרה שהוא הוציא היתר שהוא לא תיקן בו את הליקויים שהוא התבקש לתקן. אבל לא בטוח שהמודל הזה יישאר על כנו.
תומר רוזנר
¶
אמרתי שאם יישאר המודל הנוכחי על כנו ויהיה שלב של תיקון ליקויים אז כמובן שגם מצב שבו מורשה להיתר לא תיקן את הליקויים כפי שהתבקש לתקן אותם והוציא בכל זאת את ההיתר, זה יהיה עבירה.
שמרית גולדנברג
¶
"(3) מתן אישור לתחילת עבודה שלא על פי היתר בתוקף, בניגוד להוראות סעיף 157ב(ג1).
(4) מתן תעודת גמר לעבודות שבוצעו שלא על פי היתר, או טרם קבלת אישור של מכון בקרה על בקרת ביצוע, בניגוד להוראות סעיף 158נד." אני חושבת שצריך לצמצם את זה לסעיף קטן 158נד(א).
תומר רוזנר
¶
גם ב-(3) צריך להתייחס לכך שהוא לא יכול לתת את אישור תחילת העבודה אם אין התקשרות עם מכון בקרה. אם הוא נותן אישור תחילת עבודה מבלי שיש התקשרות עם מכון בקרה, זה חשוב בהקשר הזה, בשלב הזה זה חשוב מאוד לעניין תוכניות העבודה ותוכניות האתר. מבחינת התהליך בשלב הזה חייבת להיות התקשרות, גם לפי ההצעה כרגע חייבת להיות התקשרות עם מכון בקרה. לכן אסור לתת היתר תחילת עבודה אם אין התקשרות כאמור, ככל שהיא נדרשת כמובן.
תומר רוזנר
¶
ההערות שלי התקבלו או לא התקבלו? מה הממשלה אומרת לגבי זה? היו לי שתי הערות לגבי פסקה (2) ופסקה (3).
לילך שלום
¶
לגבי (6), אני לא בהכרח בטוחה שזו צריכה להיות עבירה אם אנחנו עושים פה התכתבות עם הרשות המקומית על הליקויים והוא לא תיקן את הליקויים.
תומר רוזנר
¶
אם הוא מצהיר שהוא תיקן והוא לא תיקן ומוציא את ההיתר, על זה אני מדבר. אני לא מדבר על מצב שיש ויכוח ביניהם, זה ברור שלא, אבל אם הוא אומר: תיקנתי את הליקויים שאמרתם, ומוציא את ההיתר ומתברר שהוא לא תיקן.
תומר רוזנר
¶
לגבי העבירות, חברי הכנסת צריכים לשים לב שמדובר פה בשני אלמנטים מיוחדים שבכוונת הממשלה להפעיל בהקשר הזה.
דבר ראשון, מדובר פה בהגדרת העבירות כעבירות של אחריות קפידה, כלומר לצורך הוכחתן לא נדרשת כוונה פלילית. די בכך שהמעשה בוצע, גם אם לא בכוונה, אפשר יהיה להעמיד לדין.
דבר שני שהממשלה מסרה לנו במהלך הדיונים המקדימים, שבכוונתה להפוך את העבירות האלה לעבירות מנהליות, כך שבעצם יוטלו קנסות מנהליים בשיעורים של כשני-שלישים מהשיעורים המרביים שמדובר בהם.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
אדריכל מורשה עובר על אחד מארבעת הסעיפים הללו. מי יקבע את זה? הרשות המקומית? היא תוכל להטיל את הקנס?
לילך שלום
¶
הגורם האוכף הוא כרגע הרשות לאכיפה במקרקעין במשרד האוצר, שהם אלה שאוכפים עבירות של תכנון ובנייה.
צחי כץ
¶
אתם דווקא מעודדים אותנו היום שנטיל קנסות כל הזמן, בודקים כמה קנסות אנחנו מטילים, אז עכשיו אתם לא רוצים שנוכל להטיל קנסות?
לילך שלום
¶
המטרה היא שבסוף זה יגיע גם לוועדות העצמאיות. כרגע הן היחידות שמפעילות תקנות עבירות מנהליות.
תומר רוזנר
¶
אני גם סבור שההצעה להטיל על רשות האכיפה במשרד האוצר את הסמכות לרכז את כל נושא האכיפה בהקשר הזה היא מוקשית במידה מסוימת בהקשר זה. ראשית, הרשות הזאת מתמחה היום בעבירות ברמה הארצית, בעבירות בשטחים פתוחים, כשיש אינטרס מדינתי בנושא הזה. קשה להלום מצב שבו רשות האכיפה תתחיל לפקח על מורשים להיתר שעוסקים בבניית מבנים צמודי קרקע או בסגירת מרפסות, בלי לזלזל כמובן.
לילך שלום
¶
הרשות לאכיפה במקרקעין גם היום עוסקת בעבירות של עובדי ציבור ברשות המקומית ומכאן נשאבה הסמכות גם לפעול מול מורשה להיתר, שהוא גם אמור להיות מעין עובד ציבור זעיר בהקשר הזה.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
מאה אחוז. אדוני היושב-ראש, אני חושב שצריך להעניק את הסמכות הזאת גם לוועדות המקומיות. בסופו של יום תיקון מס' 116 לחוק נתן סמכויות פיקוח נרחבות לוועדות מקומיות, דבר שצמצם עבירות בנייה ברשויות מקומיות שונות. אני חושב שהסמכות צריכה להינתן גם להם.
שלום זינגר
¶
אני רוצה להוסיף שזה לא מתכתב למשל עם סעיפים כמו 249 ו-250. זה די מוזר, כי לפי סעיף 249, המוסר ידיעה למוסד תכנון דינו מאסר שנתיים, שלא לדבר על סעיף 250, שאם הוא מוסר מידע מוטעה ועל סמך זה מוצא היתר ההיתר בטל, תוך חמש שנים מיום שהוצא ההיתר. במקרה הזה הוא לא מוסר מידע, הוא פשוט מוציא את ההיתר. אתם חייבים להחיל את סעיפים 249 ו-250, בשינויים המחויבים, גם פה.
שלום זינגר
¶
סעיף 250 – בוודאי שכן. לא יכול להיות שאם מישהו מוסר מידע מוטעה ומוציאים היתר מוטעה אז ההיתר בטל, אבל מי שלא מוסר מידע אלא פשוט מוציא את ההיתר בעצמו אז ההיתר לא יהיה בטל.
שלום זינגר
¶
לא יכול להיות שאם אני מוסר מידע החשיפה של ההיתר הרבה יותר מסיבית מאשר מוציא ההיתר בעצמו.
שלום זינגר
¶
לא. סעיף 250 הוא: ניתן היתר או בקשה להיתר על יסוד הצהרה שהגיש מבקש, המידע או הנתון לא היה נכון, ואילו הייתה ההצהרה נכונה לא היה ניתן ההיתר – בטל ההיתר. זו הוראת חוק – ובלבד שלא חלפו חמש שנים מאז ניתן ההיתר. ואז: ראש הרשות פעל לבטלותו של ההיתר. לא יכול להיות שאותו סעיף, בשינויים מחויבים, לא יחול על היתר שיצא על ידי מורשה להיתר אם כל השינויים שבעולם הם לרעת המורשה להיתר. זה סעיף 250. לכן הוא חייב לחול פה.
אחרי זה נדבר על סעיף 249, כי אם מישהו נותן הודעה, שעל סמך זה יצא היתר, ובלי הידיעה הזאת לא היה יוצא היתר, דינו מאסר שנתיים. לא יכול להיות שאם מישהו מוציא היתר על סמך מידע מוטעה לא יחול עליו שום דין, וזה אותו אחד.
מופיד מרעי (כחול לבן)
¶
כשאת אומרת "ביטול רשות", את מתכוונת לרשות מקומית או לרשות תכנון ובנייה מקומית? תדייקו.
היו"ר ווליד טאהא
¶
חברים מתחילים לדבר מתי שהם רוצים. אתם רוצים להיות כאן עד הבוקר? אין שום בעיה. נתמקד בהערות קצרות. אנחנו מדברים על שני סעיפים כבר שעתיים.
רוסלאן עותמאן
¶
רק בשביל לסכם את הנקודה, הוועדה מציעה שגורם אחר יאכוף? לא הבנתי בדיוק אם יש הצעה קונקרטית.
לילך שלום
¶
אני מן הרשות לאכיפה במקרקעין. אני עונה לחבר הכנסת גינזבורג שהיום מי שמפעיל את תקנות העבירות המנהליות זה רק ועדות עצמאיות, זה על פי חוק העבירות המנהליות. זה לא כל ועדה מקומית.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
אם זה היחידה לאכיפה זה הולך למדינה, ואם זה הרשות המקומית זה הולך לרשות המקומית.
תומר רוזנר
¶
הערה קצרה נוספת: עדיין אנחנו חושבים שסכומי הקנסות שמוצעים כאן, כ-150,000 שקלים, לדעתנו בהקשר הספציפי שאנחנו מדברים עליו כאן הם נמוכים מדי. מדובר בפרויקטים ששוויים עשרות מיליוני שקלים בדרך כלל. אם הם יהפכו לקנסות מנהליים אז הסכומים יהיו עוד יותר נמוכים. אנחנו מציעים לממשלה לשקול העלאה משמעותית של רמת הקנסות בהקשר הזה, כדי לאפשר את הגמישות הרלוונטית לפי שוויים של הפרויקטים שבהם מדובר.
גלעד קרן
¶
אנחנו בעמוד 17, בשורה האחרונה.
"(14) בסעיף 254יז, האמור בו יסומן "(א)", ואחריו יבוא:
"(ב) לשם ביצוע תפקידיו לפי חוק זה לעניין היתר שנתן מורשה להיתר או שנקט פעולות לשם נתינתו של היתר, מנהל היחידה הארצית לאכיפה או מי שהסמיך לכך, רשאי לדרוש מידע ומסמכים כאמור בסעיף קטן (א) גם מהמורשה להיתר.""
יש פה איזו בעיה בניסוח. זה צריך להמשיך
¶
"לקבל מידע לגבי מורשה להיתר מהמורשה להיתר, ממשרדי הממשלה, מרשות שהוקמה לפי חוק ומגוף ציבורי אחר;"
תומר רוזנר
¶
הסעיף הזה מרחיב את סמכויות איסוף המידע של היחידה הארצית לאכיפה גם לקבל מידע מן המורשה להיתר, כדי לאפשר להפעיל את סמכויות האכיפה שהחוק מבקש להעניק.
עומר כחלון
¶
אם אפשר להתאים את הסעיף למסגרת הזמנים שקבועה בחוק. למיטב זיכרוני, אדריכל צריך לשמור תוכניות עד עשר שנים או שבע שנים, אני לא זוכר בעל פה. אם אפשר להתאים את זה, שלא תבוא דרישה אחרי מי יודע כמה זמן ואז עצם זה שלאדם אין את המידע יגרום להפרה.
תומר רוזנר
¶
אני מניח שבהקשר הזה קודם כול יצטרכו להזדקק בתקנות המיוחדות למורשים להיתר לשאלה לכמה זמן הם צריכים לשמור את המסמכים של מורשה להיתר. אין הכרח שזה יהיה אותו פרק זמן שנדרש לפי התקנות הרגילות, יכול להיות שזה יהיה יותר, אני לא יודע. אלה דברים שיצטרכו לדון בהם. מכל מקום, מן הסתם לא יכולים לדרוש מאדם מסמכים שלא קיימים אצלו בגלל שהוא לא שמר אותם בגלל שהוא לא חייב לשמור אותם. הסעיף הזה לא יוצר חובה שלא קיימת. לכן תהיה התאמה בין מה שאפשר יהיה לדרוש ממנו לבין מה שהוא שומר. אני חושב שאין צורך בתיקון ספציפי בהקשר הזה.
גלעד קרן
¶
"תיקון חוק התכנון והבנייה (תיקון מס' 101)
104.
בחוק התכנון והבנייה (תיקון מס' 101), התשע"ד–2014, בסעיף 81 –
(1) בסעיף קטן (ו1)(2)(ב), במקום "כ"ח בטבת התשפ"ב (1 בינואר 2022)", יבוא "כ' בטבת התשפ"ד (1 בינואר 2024)";
(2) בסעיף קטן (ז), במקום "בשנתיים נוספות" יבוא "בתקופה או בתקופות נוספות שלא יעלו על שנה כל אחת, ובלבד שסך כל התקופות לא יעלו על שנתיים";
(3) בסעיף קטן (ו1)(2), במקום "157ב" יבוא "157ב(ב)"."
תומר רוזנר
¶
מכיוון שזה התיקון השביעי של אותם תאריכים אני כבר הפסקתי לעקוב. אני מציע שהממשלה תסביר מה היא מבקשת.
רות שוורץ חנוך
¶
אנחנו מבקשים לדחות את המועדים. אם אנחנו לא עושים את הדחייה, בינואר 2022 כל הבקשות להיתרי בנייה צריכות להיכנס למכוני בקרה. מאחר ואנחנו מדברים על פלח מצומצם שנכנס ביולי השנה, אנחנו מבקשים לדחות את זה בשנתיים.
רות שוורץ חנוך
¶
רק פלח מצומצם נכנס כחובה במכוני הבקרה, רק מגורים עד 29 מטרים. זה נכנס עכשיו כחובה בחודש יולי. אם לא משנים את החוק אז בינואר 2022 כל יתר הבקשות להיתרים אמורות להיכנס למכוני בקרה. השוק לא ערוך לזה, מכוני הבקרה לא ערוכים לזה, בגלל שהיה לנו איחור.
רוסלאן עותמאן
¶
יש לי הערה לסעיף הקודם, הערה טכנית. כשהזכרנו את היחידה הארצית, השם של היחידה הארצית השתנה ל"רשות לאכיפה במקרקעין" ולכן אני מציע לתקן בסעיף ההגדרות, בפרק י', להגיד שהיחידה הארצית היא הרשות לאכיפה במקרקעין. זה תיקון טכני.
רוסלאן עותמאן
¶
אנחנו נגדיר בסעיף ההגדרות, בכל מקום שכתוב "היחידה הארצית" זה "הרשות לאכיפה במקרקעין".
תומר רוזנר
¶
לא נעשה, אבל אם אתם רוצים להביא – זה לא בעיה. זה עניין טכני. תעשו את העבודה. אין לנו זמן לעשות את ההתאמה. צריך לאורך כל החוק לעשות את התיקונים הטכניים הנדרשים. תביאו את כל התיקונים ואם הוועדה מסכימה אנחנו נכניס אותם.
בני ארביב
¶
רק הערה קטנה, אם אפשר, מבחינת נוסח. התיקון בפסקה (3) מכוון להפריד בין החובה של מכוני הבקרה לבין אישור תחילת עבודות, זו כוונת התיקון. הוא צריך להיות לא רק פה אלא גם בעוד מקום אחד בחוק, אותו תיקון בדיוק: "במקום "157ב" יבוא "157ב(ב)"", בסעיף 158טו1 בפסקה (2), אותו תיקון בדיוק צריך להיות גם שם.
בני ארביב
¶
אסביר. התיקון הראשון עוסק בדחיית החובה של מכוני הבקרה, כפי שהסבירו פה.
התיקון הזה עוסק בעניין אחר. כשהחוק מונה את הסעיפים שקשורים לבקרת תכן ובקרת ביצוע מצוינים חמישה סעיפים. ארבעה סעיפים הם מדויקים, הם מדברים על עצם החובה של בקרת תכן ובקרת ביצוע, שיש להם קשר הדוק למכון בקרה. סעיף 157ב עוסק באישור תחילת עבודות, סעיף שנגענו בו בדיון הקודם, והסעיף הזה לא קשור בכלל למכון בקרה. כלומר גם היום תקנות הרישוי קובעות אישור תחילת עבודות בהתאם לסעיף הזה ללא שום קשר לשאלה האם הבקשה להיתר טעונה מכון בקרה, כן או לא. יש איזו שגגה שאנחנו מבקשים לתקן בחוק, שיש הפרדה בין הצורך שבקשה להיתר תעבור במכון בקרה לבין הצורך באישור תחילת עבודות, ללא שום קשר לרישוי עצמי. צריך להפריד את הדברים. לכן ההפניה צריכה להיות לא לסעיף 157ב, שמדבר על עצם הצורך באישור לתחילת עבודות, אלא לסעיף 157ב(ב), שזה הדיווח על מכון בקרה, שזה כמובן מותנה בכך שהבקשה טעונה בקרת ביצוע במכון בקרה.
תומר רוזנר
¶
לא צריך את הסעיפים של המורשה להיתר שאנחנו מחוקקים עכשיו גם להכניס פה? למשל את סעיף (ג)(1) או (ג)(2) באותו סעיף, שצריך אישור של מכון בקרה.
בני ארביב
¶
את זה עשינו. מכון בקרה שנותן אישור תחילת עבודות – צריך להצביע על מכון הבקרה, ככל שזה נדרש, גם שם צריך לכתוב את זה. מורשה להיתר שנותן אישור תחילת עבודות צריך לראות שיש התקשרות עם מכון בקרה בהתאם להסדר שקבוע היום בחוק. זה כבר כתוב בהצעה הממשלתית.
אני מדבר על משהו שלא קשור למורשה להיתר, תקלה שקיימת בחוק המקורי, שכורכת את החובה באישור תחילת עבודות למכוני הבקרה. הפרקטיקה היא לא כזו, תקנות הרישוי קובעות שנדרש אישור תחילת עבודות ללא קשר בצורך במכון בקרה, ולכן אנחנו מבקשים לתקן את התקלה הזאת בשני מקומות בחוק.
תומר רוזנר
¶
סיימנו את כל מה שקשור להוראות של המורשה להיתר ועכשיו אנחנו מגיעים לחלק המשלים, שעניינו הדין המשמעתי שיחול על מורשים להיתר. תיכף נדבר אם זה רק על מורשים להיתר או גם על מהנדסים ואדריכלים בכלל.
ההצעה הממשלתית כללה רק התייחסות קצרה מאוד לעניין רישומם של אותם מורשים להיתר, התנאים לרישום, והייתה חסרה באופן בולט לעין התייחסות להיבט המשמעתי שיחול על אדריכלים מורשים להיתר שיחרגו מן הסטנדרט המקצועי המקובל.
בשיח שקיימנו עם הממשלה בהקשר הזה לפני הדיונים כאן הייתה הסכמה רחבה שהדבר הזה נדרש, ואפילו חיוני לצורך העניין. יחד עם זאת, משרדי הממשלה ביקשו בהזדמנות זו לעשות רפורמה בכל הנוגע לדין המשמעתי של כלל המהנדסים והאדריכלים מכיוון שנמצא שהמצב הנוכחי בהקשר הזה אינו משביע רצון, ואומר בסוגריים: בלשון זהירה.
ההצעה שמונחת בפניכם גובשה על ידי זרוע העבודה במשרד הכלכלה שאחראית לנושא הזה, לפי מיטב המידע שנמסר לנו, בהסכמה רחבה גם עם הארגונים הפרופסיונליים הנוגעים בדבר. אני מניח שיהיו הערות פה ושם להצעה אבל ההנחה שלנו לצורך הדיון כאן, וגם בלוח הזמנים שאנחנו נמצאים בו, שמדובר בהצעה שגובשה בהסכמה רחבה עם כל הנוגעים בדבר.
אני מציע שגלעד יקרא את ההצעה מתחילתה ועד סופה בכל הנוגע לדין המשמעתי. אם יש הערות אנשים כמובן מוזמנים לרשום אותן ולהציג אותן בתום ההקראה. אבל אני מציע שאנחנו נעשה הקראה של כל הפרק הזה, כי הדברים שלובים האחד בשני וחשוב לראות את התמונה כולה בכל הנוגע לפרק הזה, ולאחר מכן יישמעו הערות.
מתן יגל
¶
אנחנו מציעים, אם אפשר, לסיים את הדיונים ואת הפערים שיש כרגע בכל הנוסח שהבאנו עד כה. ככל שייוותר זמן נוכל גם להגיע לחלק הזה. אנחנו לא נגד, מבחינתנו אם יהיה אפשר לשלב את הפרק הזה במסגרת לוחות הזמנים והדיון בוועדה אנחנו נשמח לשלב אותו, אבל בגלל שהוא ארוך יחסית והתגבש, אמנם בהסכמות מלאות, רק בימים האחרונים, נבקש אם אפשר קודם למצות את הדיון בוועדה על כל הנושאים שעדיין במחלוקת.
היו"ר ווליד טאהא
¶
דרך אגב, אני מתחבר למה שאומר מתן. אני רוצה לסיים את שאר הסעיפים ולהשאיר רק את הסעיף הספציפי הזה, ואז נדבר עליו.
שרון רופא אופיר (ישראל ביתנו)
¶
יש לי הצעה, אדוני היושב-ראש, ואני מתחברת אל מה שאתה אומר וגם אל מה שהוא אומר. רק אוסיף שזה פרק חשוב מאוד ואני חושבת שלגבש פרק כזה בכמה ימים בשל הלחץ שעומד לפתחנו זה לא נכון ולא חכם. עד היום הוכחנו כוועדה שאנחנו מספיק שקולים ואחראים. מאחר וסעיף 106(ד) מדבר על לוחות זמנים וקובע עוד לפני כן, בסעיף קטן (א): "מוצע לקבוע כי הפרק העוסק ברישוי באמצעות מורשה להיתר ייכנס לתוקפו רק לאחר התקנת התקנות כאמור בסעיף קטן (ד)", הווה אומר: עד 30 ביוני 2022, אני מציעה לנסח את הפרק הזה, של ועדת האתיקה. יש להם שישה חודשים לנסח אותו, לדון בו, להביא אותו בפנינו. אנחנו נאשר אותו, ואנחנו מבינים שדבר כרוך בדבר, ונרוץ עם הפרק הזה כרגע.
דקלה חורש
¶
אשמח להתייחס. אני מזרוע העבודה במשרד הכלכלה. כפי שנאמר פה ובצדק גם על ידי הייעוץ המשפטי לוועדה, מדובר במורשה להיתר שניתנות לו סמכויות פיקוח וסמכויות מעין שלטוניות ולכן חשוב מאוד שיהיה הידוק של הפיקוח. בעצת הוועדה, הייעוץ המשפטי, הצענו נוסח שאני חושבת שהוא בהסכמה רחבה ושאפשר לקרוא אותו. אני חושבת שלא יתעוררו לגביו מחלוקות. אני חושבת שלא נכון לדחות דיון בפרק כל כך חשוב, כפי שנאמר פה. חשוב מאוד לאשר אותו כדי שבסופו של יום יהיה לנו כלי אפקטיבי לעשות בקרה על העבודה של האדריכלים הרשויים.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אוקיי, אז אנחנו נסיים את כל הפרקים הרלוונטיים לדיון הקודם ונשאיר בפנינו על השולחן רק את הפרק הזה. נעבור לסעיף הבא.
היו"ר ווליד טאהא
¶
ארצה לקבל סיכומים, מתן, על כל הנושאים שנשארו פתוחים. אם לא תביא לי נוסחים אני אקבע נוסח.
שרון רופא אופיר (ישראל ביתנו)
¶
יש פה נושא שהם דנו בו בחוץ ואנחנו רוצים להבין אותו. אמרנו שנדבר עליו בשקט כדי להבין. עם זה התחלנו את הדיון למעשה.
גלעד קרן
¶
את סעיף קטן 106(א), חוץ מהדברים שקשורים לחוק המהנדסים שאנחנו כרגע דוחים, כבר הקראתי בתחילת הדיון. אלה נושאים שקשורים לענייני ההקלה. אנחנו מוסיפים פה הערה, שאנחנו מציעים לקבוע שכל הפרק שעוסק ברישוי באמצעות מורשה להיתר ייכנס לתוקפו רק אחרי שהתקנות שקשורות למורשה להיתר ייכנסו לתוקף, למעט הסעיף שעוסק ברישוי אדריכלים רשויים, כדי שבינתיים יוכלו להתחיל להירשם, כדי שלא נעכב את כל ההליך. אבל כל הסמכויות שקבועות בחוק ייכנסו לתוקף רק אחרי שיהיו תקנות של שר הפנים בעניין.
תומר רוזנר
¶
כפי שראיתם, חלק גדול מן ההסדרים שצריכים לקבוע בעניין הזה חייבים השלמה בתקנות. כלומר בלי התקנות אי אפשר יהיה להפעיל את ההסדר למעשה. לכן הצעתנו היא שהחוק ייכנס לתוקף ביחד עם התקנות שיתייחסו לכל הדברים שטעונים השלמה.
גלעד קרן
¶
בסעיף קטן 106(ד) אנחנו מציעים שתקנות ראשונות בהקשר הזה, "לפי סעיף 158נט לחוק התכנון והבנייה, כנוסחו בסעיף 103(10) לחוק זה, יותקנו עד ליום א' בתמוז התשפ"ב (30 ביוני 2022)", כלומר בערך עוד חצי שנה. אנחנו קובעים חובה לממשלה להתקין תקנות בתוך חצי שנה ואנחנו מציעים לקבוע שהחוק ייכנס לתוקף אחרי שהתקנות האלה יותקנו.
מאיה קרבטרי
¶
אני מבקשת להעיר. בעניין התחולה, דובר על כך גם קודם, על הצורך בהשלמת ההתאמה של מערכת המחשוב של רישוי זמין כתנאי לכניסה לתוקף של המסלול הזה. כשמדברים על תחולה אנחנו מבקשים, מכיוון שהמסלול הזה ייכנס לתוקף כאשר תהיה אפשרות להשתמש במערכת הרישוי הזמין – נכון להיום אין פתרון מחשובי לכך. לא ייתכן שיהיה תהליך שכולו ללא הסדרת המחשוב.
רות שוורץ חנוך
¶
עד שיפותח המסלול. היום מערכת הרישוי עוברת דרך המערכת. השאלה תהיה איך נעביר את הקבצים. דרך מיילים? זה לא סביר.
מתן יגל
¶
יש חצי שנה להתקין את התקנות ובזמן הזה נצטרך לעשות את הפיתוחים המחשוביים כדי לאפשר את זה. אבל נראה לי שלא קובעים בחוק תנאי סף כזה, זה נראה לי הזוי.
היו"ר ווליד טאהא
¶
זאת שאלה ראויה: איך מסדירים את זה? חוץ מזה, אולי בעוד חצי שעה זה יהיה מוכן, אז מי יודע שזה יהיה מוכן? אז אולי בעוד שנתיים וחצי עדיין לא יהיה מוכן?
היו"ר ווליד טאהא
¶
אני מכיר קרן שהוקמה לפני שבע שנים, יש בה 300 מיליון שקל. לא השתמשו באגורה אחת ולא עשו כלום. נו.
מאיה קרבטרי
¶
האינטרס הכי גדול הוא של מי שהמידע נלקח ממנו, כלומר שלנו. אנחנו מוטרדים מן הנושא הזה כי הכסף עד כה – תיקון מס' 101 עבר ב-2014. אנחנו שבע שנים אחרי תיקון מס' 101 ועדיין אין מענה.
רות שוורץ חנוך
¶
אדוני, התחלנו לחשוב על המסלול. זה דורש עוד כוח אדם. אבל מעבר לכוח אדם, אני לא יודעת – שישה חודשים זה גבולי, אני חייבת לומר את האמת.
תומר רוזנר
¶
אם הוועדה תחליט שהיא לא רוצה לדון בכל ההסדר של האדריכלים והמהנדסים כפי שמבקשת זרוע העבודה במשרד הכלכלה הצענו נוסח חלופי.
תומר רוזנר
¶
עלה נושא ביטוח אחריות מקצועית, שגם חזר על עצמו היום בהערות הגופים הפרופסיונליים. אנחנו ביקשנו – אני לא יודע אם זה קרה – לזמן לכאן נציג של רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון במשרד האוצר, שיציג את הנקודה מנקודת ראותו.
מתן יגל
¶
אנחנו ישבנו עם אנשי רשות שוק ההון, ובהתאם להמלצה של היועץ המשפטי לוועדה ביקשנו מהם לפנות למבטחי המשנה בשביל לבחון את הדבר הזה. הם כרגע נמצאים איתם בשיח, הם עוד לא סיימו את כל ההליך. הם אמרו שהם צופים שהמשמעות של הדבר הזה היא בעיקר שיהיה ייקור של הפרמיה. הם עדיין בשיח עם כמה מבטחי משנה במקביל, אבל הם חושבים שיהיה פתרון. הם עדיין בוחנים את זה. ההערכה שלהם היא שזה יגרום בעיקר לייקור של פרמיה.
תומר רוזנר
¶
זה עניין מהותי מאוד. הרפורמה הזאת של רישוי עצמי נכשלה פעמיים. אחת הסיבות המרכזיות לכך הייתה נושא הביטוח. לא מתקבל על הדעת שהממשלה תבוא עם תשובה כזאת כפי שנאמרה כאן, זה פשוט לא מתקבל על הדעת. אנחנו יודעים שכבר פעמיים קרה דבר כזה, שהרפורמה הזאת, שהמחוקק עבד עליה במרץ רב, לא יצאה לפועל בין היתר בגלל נושא הביטוח כאחד הדברים המרכזיים. לבוא עכשיו עם תשובה שהם עדיין בבדיקה והם לא יודעים, שהם צופים, זה לא מתקבל על הדעת.
חיים פייגלין
¶
אני סגן נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ. בהקשר לביטוח, אנחנו מודעים לכך שזה ייקר את הפרמיות ואנחנו גם מוכנים לשאת בזה. אנחנו יודעים שהרפורמה הזאת נכשלה פעמיים בעבר אבל זה היה לפני הרבה שנים, כאשר אז לקח להוציא היתר בנייה במדינת ישראל חודשים ספורים. היום לוקח שנים. אנחנו נמצאים במצב שכולם התעייפו מזה, האדריכלים מפסידים, המהנדסים מפסידים מזה, הקבלנים והיזמים בוודאי מפסידים וגם הציבור כולו. לכן במצב שכולם מפסידים אנחנו החלטנו להרים את הכפפה ולהגיד שאנחנו מוכנים לשאת בייקור הפרמיות על פוליסות ביטוח. הפוליסות קיימות, הן פוליסות שנקראת SPPI (Single Project Professional Indemnity Insurance). זה בעצם אומר: פוליסה שהיא לשבע שנים. היא הרבה יותר יקרה, אנחנו מודעים לכך, אבל היא פותרת את הבעיה לשבע שנים בלי צורך לחדש בכל פעם. זה מכסה את המתכננים כולם, כולל המתכננים של כל הפרויקט. לכן אנחנו בעד לפתור את זה פעם אחת. זה קיים בחו"ל ואנחנו יודעים ליישם את זה בארץ, אין שום מניעה לעשות את זה. אנחנו רוצים לעשות את זה.
חיים פייגלין
¶
אנחנו פה מוכנים לשאת בזה, לפחות בתור התחלה, כדי להראות שזה ישים והכול בסדר. אנחנו מוכנים לייקר את הפרמיות ולממן אותן כי אנחנו פשוט רוצים למנוע את הסחבת שנמשך שנים להוציא היתר בנייה בישראל. אחר כך נראה איך זה יהיה בהמשך.
חיים פייגלין
¶
צריך לקבוע שיהיה ביטוח מתאים. אני לא חושב שחקיקה צריכה לקבוע איזה סוג ביטוח זה יהיה, כפי שגם עד היום החקיקה לא קבעה, וגם היום יש ביטוח. בסך הכול אנחנו צריכים להשאיר את זה לשוק.
יגאל גוטשל
¶
כבר היום יש ביטוח אחריות מקצועית לאדריכל במסגרת הליך של היתר בנייה רגיל. כאן יש הרחבה של סמכויות האדריכל. חשוב לציין, כפי שעלה במהלך כל הדיון, שזה לא מרחיב את הסמכות שלו בהיבטי הבטיחות, בהיבטי ההנדסה, כי מכון הבקרה יתפוס פה את המקום הזה. לכן ההרחבה של הסמכויות מתוחמת. החשיפה אכן גדלה ובהתאם לזה הפרמיות יגדלו, אבל אנחנו לא סבורים שבמקרה הזה נכון לקבוע את הדברים האלה בחקיקה. בתפיסה כלכלית זה יוצר עיוותים בשוק.
לעניין הבקשה של האדריכלים – אנחנו מבינים את הרצון שלכם שזה יהיה תחום.
היו"ר ווליד טאהא
¶
הם רוצים שזה יהיה ברור כי הם חוששים מזה. הם הביעו דעה ברורה מאוד בעניין הזה. לא כדאי להשאיר את המצב על כנו כי בעבר זה לא הצליח.
יגאל גוטשל
¶
במקרה שהאדריכל לא יהיה מרוצה מתנאי הביטוח שיוצעו לו הוא יוכל להחליט לא ללכת למסלול הזה. אף אחד לא כופה עליו.
נדב הייפרט
¶
הבעיה שלנו היא לא עם תנאי הביטוח או נושא הביטוח. את הפרמיות מול הביטוח אנחנו נעשה כי אנחנו נדאג קודם כול לעצמנו.
נדב הייפרט
¶
הרי החוק הזה הוא לא דבר שאנחנו פוגשים לראשונה עכשיו. אנחנו עובדים עם חברות ביטוח. יהיה ביטוח לנושא הספציפי הזה, גם שפי וגם אחרים. אני חושש ממקרה - - -
נדב הייפרט
¶
אני לא מדבר בשם אף אחד. אני מדבר בשם האדריכלים. אנחנו לא דואגים מעצם היכולת לכיסוי ביטוחי. אנחנו דואגים ממקרים שבהם בשל רצונות כאלה ואחרים, אינטרסים כאלה ואחרים האדריכלים יבחרו שלא לקחת את הביטוח, ואז נסתכן בכל המשמעויות הקשות על אחת כמה וכמה שנובעות כתוצאה מן המסלול הייחודי הזה. אנחנו רוצים לחייב את האדריכלים בביטוח.
אסף אשרוב
¶
חשוב שהביטוח, המוטב שלו יהיו האדריכלים. אני מקבל בשמחה את ההצעה של חיים פייגלין, זה בסדר גמור, אבל ביטוח שהמוטב שלו הוא - - -
היו"ר ווליד טאהא
¶
הנושא הזה עלה לדיון בישיבה הראשונה של הוועדה ואנחנו ציפינו שתגיעו למשהו ביניכם לבין עצמכם.
מתן יגל
¶
אנחנו חושבים שהדבר זה הזוי, ואסביר למה. אם אתה מחייב ביטוח בחוק, בהגדרה זה מייקר את הפרמיה, וזה חבל.
מתן יגל
¶
מעבר לזה, אנחנו חושבים שאדריכל הוא אדם מבוגר ואחראי. אם הוא ירצה לעשות ביטוח, שיתכבד ויעשה. לנו חשוב לדאוג לאפשר לו שיהיה לו כיסוי ביטוחי ראוי. יושבים פה הקבלנים ואומרים: אנחנו מוכנים להיות ערבים ולשים את הסכומים האלה. אני לא מצליח להבין למה לחייב אדם לעשות דבר כזה. אם הוא רוצה – שייעשה, אם לא רוצה – לא. הרי כל המסלול פה הוא וולונטרי. אף אחד לא מחייב אדריכל להיכנס אל תוך המסלול הזה.
מתן יגל
¶
שייכנס. אם הוא רוצה, שיעשה ביטוח. אף אחד לא מונע ממנו. אני באמת לא מצליח להבין ממה הם מוטרדים.
עומר כחלון
¶
אני מארגון המהנדסים והאדריכלים העצמאיים בישראל. מתן יגל, בנוגע למה שאמרת, אין היום פוליסה בשוק לרישוי עצמי, נקודה.
עומר כחלון
¶
רק שנייה, ברשותכם. אני הקשבתי בקשב רב, אם אפשר, הקשבתי גם אם הייתי להוט לענות.
היום אין פוליסה כזאת. יש פוליסה של כיסוי אחריות מקצועית למהנדסים, לאדריכלים וכדומה. היום כשאדריכל או מהנדס, בטח כשהוא עורך בקשה, מתקשר עם רשות ציבורית כזאת או אחרת ואותה רשות ציבורית משנה איזשהו פסיק הכי קטן בכיסוי הביטוחי שהם נדרשים לו, חברות הביטוח עומדות על הרגליים האחוריות שלהן ולא זזות ועושות מלחמות ומקשות ומעבירות את האדריכלים ואת המהנדסים שבעה מדורי גיהינום. אני אומר לכם את זה, כפי שאמרתי בתחילת דבריי בבוקר, אנחנו עם הרגליים על רצפת הייצור, אנחנו מתנהלים עם זה ביום-יום. שפי היום היא סוכנות הביטוח הגדולה בישראל.
עומר כחלון
¶
אנחנו לגמרי מסכימים עם העמדה שצריך לחייב בביטוח. אחרת, אם חס וחלילה יקרה משהו לא יהיה מי שיעמוד מאחורי זה, נקודה. זאת האמת.
מה שאמר תומר הוא נכון מאוד. לא בכדי אין כאן עמדה של המחוקק. אנחנו חייבים לשמוע מה אומרת הממשלה, מה אומר אגף שוק ההון, ביטוח וחיסכון בעניין הזה. וגם מה שאמרו בדיון הקודם לעניין זה, שזה אפשרי וכולי – לא בכדי לא הביאו שום אסמכתאות. אין את העמדה של אף אחת מחברות הביטוח, למרות שיש להן אינטרס חד וחלק למכור מוצר כזה, וגם לא הביאו את העמדה של המחוקק, לא בכדי. חבר'ה, זה הנושא הכי עמוק שצריך לבוא לצד התיקון הזה, אתם חייבים להבין את זה.
היו"ר ווליד טאהא
¶
מתן, למה חשבת שאי אפשר היה להגיע להסכמה על הנקודה הזאת מולם? מישהו התאמץ בכלל להגיע להסכמה על הנקודה הזאת?
מתן יגל
¶
ברור. אגיד גם מעבר, ארגון כזה או אחר שמתפרנס מזה, ברור שהאינטרס הכלכלי שלו הוא לחייב ביטוח.
מתן יגל
¶
אם אתם רוצים אפשר לדבר על זה. אנחנו לא רואים שום סיבה לחייב ביטוח בחוק אם האדם יכול לעשות את זה.
מתן יגל
¶
א', אין בעיה ואפשר לבקש מהם להביא. לנושא הביטוח עצמו של מבטחי המשנה הם לא סיימו את הבדיקה שלהם. הם פנו לכמה חברות, לבקשת תומר רוזנר. נוכל להביא את עמדת שוק ההון בהמשך הדיון, לבקש מהם לעלות בזום ולהתייחס לזה. ברור שאם אתה מחייב ביטוח בחוק, הדבר הזה מעלה את הפרמיה. אנחנו לא רואים סיבה לזה.
היו"ר ווליד טאהא
¶
לגבי הסוגיה הזאת – עכשיו אנחנו יוצאים להפסקה של רבע שעה, נעסוק בעניינים טכניים, אתה, אני וחברי הוועדה, לגבי המשך היום ומחר. ארצה לשמוע, בין היתר, האם יש הסכמה כלשהי לגבי עניין הביטוחים.
לגבי הסעיף של משרד הכלכלה, אחרי שנחדש את הדיון נשמע את הטיעון של משרד הכלכלה ונערוך על זה דיון, האם למצות את הדיון היום או שמא הוא מצריך עבודה יסודית יותר.
היו"ר ווליד טאהא
¶
חכי, אני מתחבר לראש שלך. אני מאמין שאת רוצה משהו יסודי, מקצועי, מתפקד ולא סתם משהו בהול, כפי שחברי הכנסת שולחים לפעמים מכתבים לשרים וכותבים "בהול" והשר עונה אחרי חודשיים.
דקלה חורש
¶
כבוד היושב-ראש, כל התיקון הזה צריך בסופו של דבר שיהיה לו פיקוח, כפי שאנשי הייעוץ המשפטי לוועדה אמרו. צריך שבסופו של דבר תהיה ועדת אתיקה שתטפל בתלונות. כל ההסדר כבר נעשה פה. זה לא רפורמה כפי שמנסים להציג את זה.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אנחנו נדבר על זה אחרי שנחזור מן ההפסקה.
בכל הנושאים שבהם היו צריכים לענות תשובות – אנחנו מתחילים להתכנס.
מתן יגל
¶
רק נעשה יישור קו: יש לנו את הסיפור האם לחייב ביטוח או לא לחייב ביטוח, יש את הסיפור של ניגוד עניינים, ויש את ההצעה שחשבנו עליה בהפסקה הקודמת ביחד עם השלטון המקומי לגבי כל ההסדר של ערר לוועדה, האם רשאית או לא רשאית. נבוא עם הצעה לנוסח לדיון.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אנחנו יוצאים להפסקה. נחזור בשעה 17:00.
(הישיבה נפסקה בשעה 16:35 ונתחדשה בשעה 17:15.)
היו"ר ווליד טאהא
¶
שלום לכולם, אני מחדש את הדיון. עם חידוש הישיבה אני רוצה לאפשר לחבר הכנסת שלמה קרעי, שפנה אליי בסוגיה מסוימת, להתייחס. בבקשה תציג את הסוגיה שפנית בגינה.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
תודה, אדוני היושב-ראש. אני מעריך את הנכונות שלך לבוא לקראתי בעניין הזה. זה נושא שעולה על סדר היום בכל מיני חוקים, כבר בחוק ההסדרים, שמנסים בהם להגדיל את היצע הדירות להשכרה וגם לבנייה. יש את תיקון מס' 117 שמאפשר פיצול דירות אבל משום מה הייתה שם הגבלה ליישובים קהילתיים, ליישובים קטנים. אני לא יודע בדיוק את הקריטריונים אבל יש הגבלה על חלק מן היישובים באותו תיקון. אני מבקש להעלות את זה כאן כשאנחנו דנים בחוק התכנון והבנייה ולקיים דיון.
גלעד קרן
¶
ההגבלה שאליה מתייחס חבר הכנסת קרעי אומרת ש"הוראות הסעיף על פיצול דירות לא יחולו על ישוב שנקבעה לגביו מגבלה על היקף יחידות הדיור בתוכנית מתאר ארצית משולבת לבנייה, לפיתוח ולשימור, שזה תמ"א 35, כנוסחה ביום הגשת הבקשה להקלה." כלומר, מדובר ביישובים קטנים, ביישובים במועצות אזוריות וכולי. לא מדובר על ישובים עד 30,000 תושבים.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
במיוחד ביישובים קטנים שאנחנו רואים שגם מקיפים מכללות, מכללת ספיר בדרום ומכללת אחווה בצפון - - -
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אין שום סיבה להחריג ישובים כאלה מן ההקלה. אנשים מבוגרים נשארים עם דירה גדולה, רוצים לפצל את הדירה ולהשכיר אותה. מה זה מפריע לנו?
בני ארביב
¶
אנחנו מדברים על סעיף 147י(3). אני מבין את הבקשה של חבר הכנסת קרעי. ככל שהוועדה תחליט לקבל את התיקון הזה אנחנו נבקש שזה יחול רק במחוז צפון ובמחוז דרום ולא ביתר המחוזות.
תומר רוזנר
¶
על פי החלטת היועצת המשפטית לכנסת יש שני תנאים שאפשר לדון בנושא הזה. האחד, שתהיה הסכמה רחבה של חברי הוועדה שיש מקום לבצע את התיקון. והשני, לקיים על כך דיון עם כל הנוגעים בדבר. אם חברי הוועדה סבורים שיש מקום לבצע את התיקון הזה ויש פה הסכמה רחבה בעניין הזה אני מציע שהוועדה תקבע דיון.
תומר רוזנר
¶
אם יש הסכמה רחבה בקרב הנוכחים והוועדה סבורה שראוי לקדם את ההצעה הזאת אז אני מציע שהיא תקבע דיון בנושא בהקדם כדי שנוכל לשלב אותו בתוך הצעת החוק כפי שתעלה לקריאה שנייה ושלישית, אבל חייבים לקיים על כך דיון באופן נפרד ולהזמין את כל הנוגעים בדבר.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אנחנו מדברים בינתיים על הצפון והדרום. חבר הכנסת מופיד מרעי, האם אתה תומך בהצעה לדון בנושא הזה?
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
בוועדת הכספים השבוע העברנו תיקון לחוק אחר לגמרי בתוך הנוסח. לא התקיים דיון נפרד אבל היה דיון של כמה דקות בוועדה והכניסו לנוסח והעבירו בלי הסכמה של האופוזיציה. אבל טוב שאתה מחמיר, זה בסדר.
גלעד קרן
¶
בהקשר הספציפי הזה, כאשר נחקק החוק הזה בוועדת הרפורמות היו דיונים ארוכים מאוד ספציפית על השאלה הזאת, האם להחריג את היישובים שבתמ"א 35. בגלל שאז זה עורר סערה גדולה מאוד והיו דיונים ארוכים מאוד בהקשר הזה אנחנו חושבים שצריך לקיים על זה דיון נפרד.
היו"ר ווליד טאהא
¶
בהמשך לזה, גלעד ותומר, קבענו דיון למחר בשעה 13:00 באותו נושא כך שהכול ייעשה כדת וכדין.
היו"ר ווליד טאהא
¶
גבירותי ורבותי, אנחנו חוזרים לסעיף הנותר שהתווסף לנו על ידי משרד הכלכלה, שבחרו להציע לערוך רפורמה מידית. רבותי, מי ממשרד הכלכלה רוצה להציג את התיקון? בבקשה.
מיכל אבגנים
¶
אני מנהלת אגף אסדרת עיסוקים בזרוע העבודה במשרד הכלכלה. אנחנו סבורים שעמדת הייעוץ המשפטי של ועדת הפנים נכונה ביחס ליעילות של ועדת האתיקה. אנחנו סבורים שוועדת האתיקה היא המנגנון הנכון לבחון או לברר תלונות אתיות ומשמעתיות כנגד מורשה להיתר. בסוף מדובר בעיסוק אחד של אדריכל רשוי, שהמורשה להיתר זה תוספת לעיסוק שלו. כפי שאנחנו מכירים בעיסוקים אחרים, בקרים או מורשי נגישויות שהם מהנדסים ואדריכלים. אנחנו חושבים שלא נכון להקים מנגנון כפול לפי ההצעה החלופית של ועדת בירור, משום שיכולה להיות סתירה בהחלטות בין הוועדות. בסוף אנחנו מדברים על עיסוק אחד.
גיבשנו נוסח, שמוסכם על ידי הארגונים היציגים שנמצאים בזום ויכולים להתייחס לזה. אנחנו מבקשים שהוועדה תקבל את הנוסח ותסייע לנו לעבות את ועדת האתיקה, את הסמכויות שלה.
עיקר התיקונים מדברים על הרכב ועדת האתיקה, על סמכויות החקירה כדי להקים תשתית ראייתית, וגם תוספת שביקשנו לעניין הגשת בקשה להיתר, הצהרה של המורשה בדבר התנאים שנקבעו בסעיף 13(א).
מיכל אבגנים
¶
אני רוצה להוסיף שכמובן ההצעה שלנו, כפי שציינו לאגף התקציבים, כפופה לדרישת התקציב בהערכת-חסר שהגשנו להם. מדובר על עיבוי של מנגנון ולא הקמת מנגנון חדש ולכן ההערכה התקציבית שלנו נמוכה ביחס לדרישות ככל שתוקם ועדת בירור.
דקלה חורש
¶
זה ייתן מענה מקצועי לתפקוד, יחזק את הוועדה שכבר קיימת ולא צריך לקיים מנגנון כפול ונפרד. אנחנו חושבים שזה ייעל את עבודת הוועדה הקיימת.
דקלה חורש
¶
אנחנו רוצים לעבות את הסמכויות כדי להביא להכרעות יעילות יותר. לכן, בדומה לוועדת הבירור, אנחנו מבקשים שגם יושב-ראש הוועדה יהיה משפטן שכשיר להתמנות כשופט מחוזי. אנחנו מבקשים – מה שקיים לגבי עיסוקים אחרים, זה לא דבר חדש וזה לא רפורמה – שיהיו סמכויות חקירה, שיהיה אפשר לזמן לבירור ולעדויות אנשים שקשורים בעניין כדי להקים תשתית ראייתית. שיהיו סמכויות חקירה לקובלת שמגישה את התלונה לוועדת האתיקה. אנחנו מבקשים שיהיו סמכויות להתלות באופן דחוף תעודת מורשה להיתר כדי לקדם כמה שיותר את המנגנון הזה של מורשה להיתר עצמי, מתוך ההבנה שאנחנו מבינים שמורשה להיתר זה לא מקצוע שמנותק מן העבודה של אדריכל רשוי.
אהוד נוף
¶
שלום לכבוד היושב-ראש ולוועדה הנכבדה. אני יושב-ראש לשכת המהנדסים, האדריכלים והאקדמאים במקצועות הטכנולוגיים בישראל ואנחנו קשורים ליותר מ-60,000 אנשים.
אנחנו בהחלט מקבלים את הצעת הממשלה לגבי ועדת האתיקה. היא נראית לי הגיונית, מידתית, יכולה לפתור הרבה בעיות שהיו בטיפול הרגיל וגם בטיפול בבעיות אתיקה. היא מונעת כפילויות של ועדה עבור המורשה להיתר לצד ועדת אתיקה, אלא ועדה אחת שמטפלת ויש שם אנשי מקצוע שיכולים לטפל בכל סוגי הדיסציפלינות ההנדסיות. בלשכה אנחנו מטפלים בכל המהנדסים, גם מהנדסי חשמל שאיתם יכולות להיות בעיות ומורשי נגישות ואלף ואחד נושאים נוספים שעלולים להיות ולכולם יש לנו מומחים בלשכת המהנדסים וגם במועצת הנדסה ואדריכלות.
אני חושב שמכיוון שיש כבר הסכמה רחבה על הדבר הזה, לדעתי אפשר יהיה במסגרת של לוח הזמנים להכניס גם את התיקון הזה, את התוספת הזאת ולפתור אחת ולתמיד את הבעיה הזאת.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אוקיי, תודה רבה. אנחנו נשארים בזום ועוברים לישראל דוד, נציג מועצת ההנדסה והאדריכלים. הוא לא אתנו.
אהוד נוף
¶
אם יורשה לי, אני חושב שהוא היה אמור להיכנס כרגע לדיון. לשכת המהנדסים היא גוף גדול ויש בתוכו הרבה איגודים. אחד מן האיגודים הוא איגוד בנייה ותשתיות שישראל דוד נמצא בו. אני חושב שהוא תומך באותם רעיונות. איגוד נוסף שנמצא תחת הלשכה הוא איגוד האדריכלים. נראה לי שכולנו הולכים באותו כיוון.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אוקיי, תודה רבה. אנחנו חוזרים לוועדה, מישהו מן המשתתפים רוצה להעיר, להאיר? כולכם תומכים? מה קרה?
עומר כחלון
¶
רק אם אדוני מתעקש...
רציתי לשאול בנוגע לסעיף 13א: למה נקבעו התנאים של 5,000 מטר והוותק שנקבע כאן?
גלעד קרן
¶
"תיקון חוק המהנדסים והאדריכלים
105.
בחוק המהנדסים והאדריכלים, התשי"ח–1958 –
(1) בסעיף 1, אחרי ההגדרה "חוק המועצה להשכלה גבוהה" יבוא:
""חוק התכנון והבנייה" – חוק התכנון והבנייה, התשכ"ה–1965;";
(2) בסעיף 11ב, בכל מקום, במקום "חוק התכנון והבנייה, התשכ"ה–1965" יבוא "חוק התכנון והבנייה";
(3) אחרי סעיף 13 יבוא:
"אדריכל מורשה להיתר
13א.
1. ביקש אדריכל רשוי להירשם כמורשה להגיש בקשות להיתר לפי פרק ה'4 לחוק התכנון והבנייה, רשאי הרשם לרשמו בפנקס המהנדסים והאדריכלים כמורשה להיתר (להלן – מורשה להיתר) ולתת לו תעודת מורשה להיתר, אם נוכח כי הכין כאדריכל רשוי במשך עשר השנים שקדמו לבקשה, לפחות חמש בקשות להיתר לפי סעיף 145 לחוק התכנון והבנייה שבשלהן ניתן היתר לפי הסעיף האמור, כשסך כל שטחי הבנייה הכוללים שלהן לא יפחת מחמשת אלפים מטרים רבועים; אדריכל רשוי יצרף לבקשתו לרישום כמורשה להיתר תצהיר לעניין התנאים לעיל וכן אישור על תשלום אגרת היתרי בנייה מאת מינהל התכנון."
דקלה חורש
¶
כבוד היושב-ראש, רק חידוד קטן לסעיף הזה: הרישום הוא בפנקס המורשים להיתר. היה כתוב בטעות "פנקס המהנדסים והאדריכלים" וזה צריך להיות "רשאי לרשמו בפנקס המורשים להיתר".
תומר רוזנר
¶
ועוד תיקון אחד: הוא לא מצרף אישור של מינהל התכנון אלא הוא מצרף אישור של רשויות הרישוי שמהן הוא קיבל את ההיתרים, וזה יכול להיות גם מרשויות שונות.
אסף אשרוב
¶
אפשר לשאול שאלה בנושא הזה? אם קיבלתי היתר, הרי שילמו לפני שקיבלתי את ההיתר. כלומר עצם הצגת ההיתר מכילה בתוכה גם תשלום.
אסף אשרוב
¶
התשלום לא תמיד עובר אצל האדריכל. הרבה פעמים זה מגיע ישירות וצריך לבקש את זה. זה קצת מורכב. אני חושב שהיתר עם תצהיר זה מספיק, מה גם שאמר רשם המהנדסים והאדריכלים בשבוע שעבר - - -
גלעד קרן
¶
"
1. לא יירשם אדריכל רשוי כמורשה להיתר, אם הוא הורשע בעבירה פלילית או בעבירת משמעת שמפאת מהותה, חומרתה ונסיבותיה, אין הוא ראוי להיות מורשה להיתר, בעבירה לפי פרק י' בחוק התכנון והבנייה, או בעבירה לפי סימנים ד' ו־ה' בפרק ט' בחוק העונשין, התשל״ז–1977; לעניין זה, "הורשע" – לרבות מי שבית המשפט קבע כי ביצע את העבירה.
1. נוכח הרשם כי נתן לאדם תעודת מורשה להיתר ולא מתקיימים התנאים הקבועים בהוראות לפי סעיף זה, רשאי הוא לבטל את הרישום, ובלבד שנתן למורשה להיתר הזדמנות להשמיע את טענותיו."
(4) בסעיף 16 –
(1) סעיפים קטנים (א) ו- (ב) – יימחקו.
(2) בסעיף קטן (ג), אחרי המילה "השר" יבוא "בכפוף להוראות סעיף זה".
(5) אחרי סעיף 16 יבוא:
"עבירת משמעת
16א.
מי שרשום בפנקס המהנדסים והאדריכלים או בפנקס המורשים להיתר (להלן – בעל מקצוע), שעשה אחד מאלה, עבר עבירת משמעת:
(1) נהג בדרך שאינה הולמת את עיסוקו;
(2) לעניין מורשה להיתר – הפר הוראה מההוראות לפי פרק ה'4 לחוק התכנון והבנייה;
(3) השיג את רישומו בפנקס המהנדסים והאדריכלים או בפנקס המורשים להיתר, במצג שווא;
(4) גילה חוסר יכולת, חוסר אחריות או רשלנות חמורה בעיסוקו כבעל מקצוע;
(5) הפר כלל מכללי האתיקה שנקבעו לפי סעיף 15;
(6) הורשע, בין בישראל ובין מחוץ לישראל, בעבירה פלילית שמפאת מהותה, חומרתה או נסיבותיה אין הוא ראוי לשמש בעל מקצוע, או בעבירה כאמור שיש לה השלכה על עיסוקו."
נדב הייפרט
¶
מסלול הכשרה של אדריכל הוא מסלול ארוך במיוחד בכל קנה מידה. אם אדם עומד בתנאי השני של חמש שנים, שבסופן יש גם את היקף הבנייה הזה, שאין לנו התנגדות אליו, הוא נשמע לנו סביר, למה להגביל את זה לעשר שנים ולא לחמש שנים של ותק?
תומר רוזנר
¶
לא. הוא צריך לעשות 5,000 מטרים בנייה שהוא מגיע בה להיתרים. אם הוא עשה את זה בשנה ועד עשר שנים הכול בסדר.
רות שוורץ חנוך
¶
רצינו היקף בנייה משמעותי, לא סגירה של תוספות בנייה ואז מחר בבוקר הוא יהיה מורשה להיתר.
עומר כחלון
¶
אחת ההערות שעלתה בדיון הקודם היא על כך שאין התייחסות למספר בקשות שנכשלו. האם חשבתם גם על זה במסגרת התנאים שנקבעו?
עומר כחלון
¶
נכון, זה גם היה בפעם הקודמת. אני שואל, כי בישיבה הקודמת שאלו גם על העניין הזה ולא ראיתי לזה תשובה. רציתי לדעת אם עכשיו כן התייחסו לזה.
תומר רוזנר
¶
אנחנו חשבנו על זה ומצאנו שזה יהיה לא ישים מבחינה מהותית, כי בקשה שלא הבשילה לכדי בקשה להיתר לעולם לא נדע עליה. אנחנו לא יודעים באיזה שלב היא נעצרה, למה היא נעצרה, אולי המבקש כבר לא רוצה את ההיתר הזה. זה דבר שהוא לא ישים.
אסף אשרוב
¶
עוד שאלה אחת, ההגדרה הזאת חשובה מאוד: האם זה כולל גם את מי שעשה את ההיתר במסגרת עבודתו כשכיר כאדריכל רשוי?
היו"ר ווליד טאהא
¶
אני רוצה לעבור לזום להלל הילמן, הוא ביקש כבר יותר מפעם אחת רשות דיבור, סגן מהנדס העיר בעיריית תל אביב. אתה איתנו? עצם העובדה שהשארת לנו תמונה זה גם משהו.
גלעד קרן
¶
"ועדת אתיקה
16ב.
(א) השר ימנה ועדת אתיקה, שתפקידה לדון ולהחליט בעבירות משמעת של בעל מקצוע (בחוק זה – ועדת האתיקה).
(ב) ועדת האתיקה תהיה בת שלושה חברים, והם:
(1) מי שכשיר להתמנות לשופט של בית המשפט המחוזי, והוא יהיה היושב ראש;
(2) שני בעלי מקצוע רשויים בעלי ותק של 10 שנים במקצועו של הנקבל; לעניין נקבל שהוא מורשה להיתר ייראו באדריכל רשוי כבעל מקצוע במקצועו של הנקבל.
(ג) השר ימנה את בעלי המקצוע כאמור בסעיף קטן (ב)(2) ואת ממלאי מקומם מתוך רשימה של בעלי מקצוע שתיקבע על ידי המועצה.
1. השר רשאי למנות ממלא מקום ליושב ראש הוועדה.
1. מונו בהתאם להוראת סעיף קטן (ג) מספר בעלי מקצוע הכשירים לכהן בוועדת האתיקה, יקבע יושב ראש הוועדה את חברי המותב.
סייג למינוי
16ג.
לא ימונה לחבר ועדת האתיקה מי שמתקיים בו אחד מאלה:
(1) הוא הורשע בעבירה פלילית או בעבירת משמעת, שמפאת מהותה, חומרתה או נסיבותיה אין הוא ראוי לשמש חבר בוועדת המשמעת או שבית המשפט קבע לגביו שעבר עבירה כאמור;
(2) הוגשו נגדו כתב אישום או קובלנה בשל עבירה כאמור בפסקה (1) וטרם ניתן פסק דין סופי בעניין;
(3) בשל כהונתו כחבר ועדת המשמעת, הוא יימצא, באופן תדיר, במצב של ניגוד עניינים אשר ימנע ממנו למלא את עיקר תפקידו בוועדת המשמעת."
דבורה (דבי) ספיר אליעזר
¶
אני ראש הלשכה המשפטית בזרוע העבודה. רק הערה טכנית לסעיף 16ג(3). כתוב "בשל כהונתו כחבר ועדת המשמעת" – זה צריך להיות "כחבר ועדת האתיקה".
גלעד קרן
¶
"תקופת כהונה
16ד.
(א) חבר ועדת האתיקה ימונה לתקופה של ארבע שנים, ובלבד שלא יכהן יותר משתי תקופות כהונה רצופות.
1. חבר ועדת אתיקה שהסתיימה תקופת כהונתו יהיה רשאי לסיים עניין שהתחיל לדון בו, גם אם לא ימשיך לכהן תקופת כהונה נוספת.
1. הודעה על מינוי חברי ועדת האתיקה תפורסם באתר האינטרנט של המשרד.
הפסקת כהונה לפני תום תקופת הכהונה
16ה.
(א) חבר ועדת האתיקה יחדל לכהן לפני תום תקופת כהונתו אם התפטר במסירת כתב התפטרות לשר.
(ב) התקיימה נסיבה מהנסיבות כמפורט להלן לגבי חבר ועדת האתיקה, יעבירו השר מכהונתו לפני תום תקופת הכהונה ובסמוך למועד התקיימות הנסיבה, בהודעה בכתב:
(1) הוא הורשע בעבירה פלילית או בעבירת משמעת שמפאת מהותה, חומרתה או נסיבותיה אין הוא ראוי לכהן כחבר ועדת אתיקה, או הוגש נגדו כתב אישום או קובלנה בעבירה כאמור;
(2) בשל כהונתו כחבר ועדת האתיקה, הוא יימצא, באופן תדיר, במצב של ניגוד עניינים אשר ימנע ממנו למלא את עיקר תפקידו בוועדת האתיקה;
(3) נבצר ממנו דרך קבע למלא את תפקידו;
(4) התקיימו בו נסיבות אחרות שבשלהן אין הוא ראוי לכהן כחבר ועדת האתיקה.
(ג) השר לא יפסיק כהונתו של חבר ועדת אתיקה לפי סעיף קטן (ב) אלא לאחר שנתן לו הזדמנות לטעון טענותיו לעניין זה ויודיע על כך למועצה.
1. הפסיק חבר ועדת האתיקה לכהן לפי הוראות סעיף זה, יפעל השר, בהתאם להוראות סעיף 16ב, למינוי חבר אחר במקומו, בהקדם האפשרי.
אי תלות
16ו.
במילוי תפקידו אין על חבר ועדת המשמעת מרות זולת מרותו של הדין.
תובע וחוקר
16ז.
(א) התובע לפני ועדת המשמעת (בחוק זה – קובל) יהיה היועץ המשפטי של משרד הכלכלה והתעשייה או עורך דין עובד מדינה שהוא הסמיכו לכך;
(ב) נוכח קובל כי יש ראיות לכאורה לכך שבעל מקצוע עבר עבירת משמעת, יגיש נגדו קובלנה לוועדת האתיקה, זולת אם סבר שנסיבות העניין בכללותן אינן מתאימות להגשת קובלנה כאמור.
1. תלונות על עבירות משמעת של בעל מקצוע יתבררו בידי עובד המדינה שהשר הסמיכו לכך (בחוק זה – חוקר); חוקר יפעל לפי הנחיות הקובל ויגיש לו את ממצאי בירורו ואת תוצאותיו.
1. לשם ביצוע סמכויותיו לפי סעיף זה יהיו נתונות לחוקר הסמכויות לפי סעיף 2 לפקודת הפרוצדורה הפלילית (עדות), וסעיף 3 לפקודה האמורה יחול, בשינויים המחויבים, על חקירה שערך חוקר."
גלעד קרן
¶
"
1. לשם ביצוע סמכויותיהם, רשאים החוקר והקובל להסתייע ביועץ מומחה במקצועו של הנחקר או הנקבל, או באתיקה מקצועית של בעלי מקצוע, לפי העניין; יועץ כאמור יפעל בהתאם להנחיותיו, להוראותיו ותחת פיקוחו של החוקר או הקובל, לפי העניין, ולא יפעיל סמכות הכרוכה בהפעלה של שיקול הדעת שניתן לחוקר או לקובל לפי דין.
התליה דחופה של מורשה להיתר
16ח.
(א) ראה יושב ראש וועדת האתיקה או ממלא מקומו על פי המלצת הקובל או חוקר כאמור בסעיף 16ז(ב), שיש יסוד סביר לחשד שמורשה להיתר עבר עבירת משמעת או עבירה פלילית שמפאת חומרתה או נסיבותיה אין הוא ראוי להיות מורשה להיתר רשאי הוא להתלות את רישומו בפנקס המורשים להיתר.
(ב) לא יתלה יושב ראש הוועדה או ממלא מקומו רישום לפי סעיף קטן (א), אלא לאחר שנתן למורשה להיתר הזדמנות לטעון את טענותיו.
1. התליה לפי סעיף קטן (א) תעמוד בתוקפה לתקופה עליה יורה יושב ראש הוועדה או ממלא מקומו ושלא תעלה על שנה, ואולם אם ראה קובל או חוקר בתום התקופה האמורה כי ממשיכים להתקיים התנאים לפי סעיף קטן (א), רשאי הוא לבקש מוועדת האתיקה להורות על הארכת תקופת ההתליה בתקופות נוספות שלא יעלו על 90 ימים כל אחת ויחולו הוראות סעיף קטן (ב);
1. הותלה רישומו של מורשה היתר מפנקס המורשים להיתר בהתאם להוראות סעיף קטן (ג), והחליט קובל שלא להגיש קובלנה באותו עניין או שניתן פסק דין מזכה בהליך פלילי או משמעתי שלגביו היה המורשה להיתר חשוד, נאשם או נקבל לפי העניין – יודיע על כך הקובל למורשה להיתר לאלתר ויפקע תוקף ההתליה.
(ה) על החלטת התליה לפי סעיף זה רשאי המורשה להיתר והתובע לערער בתוך 30 ימים לפני בית המשפט המחוזי בשבתו כדן יחיד.
התליה לפני הכרעת הדין
16ט
(א) הוגשה קובלנה כנגד בעל מקצוע והיה לוועדת האתיקה יסוד סביר לחשד שבעל המקצוע עבר עבירת משמעת, או שהוגש נגדו כתב אישום פלילי בשל עבירה כאמור בסעיף 16א(6), רשאית ועדת האתיקה, לבקשת קובל, אם ראתה שחומרת העניין מחייבת זאת וכי הדבר נדרש לשם הגנה על שלום הציבור ולאחר שנתנה לבעל המקצוע הזדמנות לטעון את טענותיו לפניה, להפסיק זמנית את רישומו בפנקס, להתלות את רישיונו או להטיל מגבלות על ביצוע פעולות מסוימות בתחום עיסוקו.
(ב) התליה או הטלת מגבלות כאמור בסעיף קטן (א) תעמוד בתוקפה עד למתן החלטה סופית בהליך משמעתי או פסק דין סופי בהליך פלילי כאמור באותו סעיף קטן, והכול אלא אם כן הורתה ועדת האתיקה על מועד מוקדם יותר להפסקת ההתליה
(ג)
(1) ועדת האתיקה רשאית להתלות רישיון או להגביל בעל מקצוע מביצוע פעולות מסוימות בתחום עיסוקו כאמור בסעיף קטן (א), לבקשת הקובל אף בטרם הוגשה קובלנה בשל אותה עבירה, לאחר שנתנה לו הזדמנות לטעון את טענותיו; ואולם לא הוגשה קובלנה בשל העבירה כאמור בתוך שלושים ימים מיום שהותלה הרישיון או הוטלה הגבלה כאמור, בטלה ההתליה או ההגבלה, לפי העניין."
גלעד קרן
¶
"(2) על אף האמור בפסקה (1), ועדת האתיקה רשאית להורות על הארכת ההתליה או ההגבלה הזמניות לתקופות נוספות, ובלבד שתקופות ההתליה וההגבלה הכוללות לא יעלו על שישה חודשים מהמועד שבו הותלה הרישיון או הוטלה ההגבלה לראשונה."
תומר רוזנר
¶
כנ"ל אותו דבר. גם כאן, בכל מקום שמופיע "רישיון" צריך להופיע גם הרישום בפנקס, בין אם בפנקס המהנדסים ובין אם בפנקס המורשים.
גלעד קרן
¶
"(ד) על החלטת ועדת האתיקה לפי סעיף זה רשאים הנקבל והתובע לערער בתוך 30 ימים לפני בית המשפט המחוזי בשבתו כדן יחיד.
דיון משמעתי ודיון פלילי
16י.
(א) ענישה או זיכוי בהליכים פליליים או בהליכים משמעתיים לפי דין אחר, אינם מונעים נקיטת הליכים על פי חוק זה נגד בעל מקצוע בשל אותו מעשה או מחדל, ונקיטת אמצעי משמעת או זיכוי בידי ועדת האתיקה בשל אותו מעשה או מחדל אינם מונעים נקיטת הליכים פליליים.
(ב) הוגש כתב אישום נגד בעל מקצוע בשל מעשה או מחדל המשמש גם עילה לדיון לפני ועדת האתיקה לפי חוק זה, רשאית ועדת האתיקה להפסיק את דיוניה עד למתן פסק דין סופי בהליך פלילי.
סמכויות עזר של ועדת האתיקה
16יא.
(א) ועדת האתיקה רשאית ביוזמתה או לבקשת בעל דין –
(1) לזמן אדם לבוא לפניה כדי להעיד או להציג דבר;
(2) להזהיר או להשביע עד בהתאם לחוק לתיקון דיני הראיות (אזהרת עדים וביטול שבועה), התש"ם–1980;
(3) לבקש מבית המשפט המחוזי, לתת צו לפי סעיף 13 לפקודת הראיות [נוסח חדש], התשל"א–1971, לשם גביית עדות;
(4) לפסוק דמי נסיעה ושכר בטלה לעדים שהוזמנו לפי סעיף זה, כמו לעד שהוזמן להעיד בבית משפט.
(ב) דרשה ועדת אתיקה מאדם להעיד או להציג דבר כאמור בסעיף זה, והוא סירב לעשות כן בלא הצדק המניח את דעת הוועדה, רשאית היא לצוות על הבאתו לפניה בזמן שתקבע בצו, ובלבד שהזהירה אותו כי בכוונתה לעשות כן; על צו הבאה לפי סעיף קטן זה יחולו ההוראות לפי סעיף 73א לחוק בתי המשפט [נוסח משולב], התשמ"ד–1984, בשינויים המחויבים.
1. הסמכות להחליט בעניינים לפי סעיף זה הנוגעים לקובלנה מסוימת נתונה ליושב ראש ועדת האתיקה, שעה שהוועדה אינה יושבת בדין.""
תומר רוזנר
¶
כאן צריך להוסיף שאותה סמכות נתונה ליושב-ראש, לשופט, גם כשהוא דן בהתליה דחופה כדן יחיד. שתיקה כהודאה? שתיקה כאי-הסכמה?
גלעד קרן
¶
"(6) בסעיף 17, במקום סעיף קטן (א) יבוא:
"(א) מצאה ועדת המשמעת כי הנקבל עבר עבירת משמעת, רשאית היא לנקוט נגדו אחד או יותר מאמצעים אלה:
(1) התראה;
(2) נזיפה;
(3) קנס בסכום שלא יעלה על הקנס הקבוע בסעיף 61(א)(1) לחוק העונשין;
(4) קביעת תנאים והגבלות שיחולו על עבודתו של בעל המקצוע;
1. התליית רישיון או הפסקת רישום לתקופה שלא תעלה על חמש שנים;
1. ביטול רישיון או רישום."
1. במקום סעיף 19 יבוא:
"העמדה לעיון הציבור של החלטות ועדת האתיקה
19.
(א) ועדת האתיקה תעמיד את החלטותיה לעיון הציבור באתר האינטרנט של המשרד וכן בדרכים נוספות כפי שתורה, והכול בלא ציון שם הנקבל ופרטים אחרים שיש בהם כדי לזהותו (בסעיף זה – פרטים מזהים).
(ב) החליטה ועדת האתיקה על ביטול, על התלייה, על הפסקה או על קביעת תנאים והגבלות לפי הוראות סעיף 17, תפרסם באופן בולט באתר האינטרנט של המשרד את דבר המחיקה, ההתליה או התנאים וההגבלות, לפי העניין, בציון שמו של הנקבל, ואם הוגש ערעור על החלטה כאמור – גם את דבר הגשת הערעור ואת תוצאותיו."
תומר רוזנר
¶
כאן יש לנו שאלה. איך זה בא לידי ביטוי בפנקס? כאשר יש החלטה על התליה או על ביטול רישום או רישיון אנחנו מבקשים שזה גם יופיע בפנקס איכשהו.
דקלה חורש
¶
אנחנו נשקף את זה. יש מרשם שמתנהל באתר האינטרנט ואנחנו נשקף את זה, שאם יחפשו את אותו מורשה לפי השם אנחנו נשקף את זה.
תומר רוזנר
¶
אנחנו מבקשים שיופיע פה סעיף מפורש, שזה יופיע גם במרשם, באותו מרשם רלוונטי כמובן, בפנקס הרלוונטי.
דבורה (דבי) ספיר אליעזר
¶
אולי כדאי שכן יהיה איזשהו נוסח שיאמר את זה כדי שלא יהיו שאלות של פרטיות בפרשנות. נכון שזה יהיה גם בנוסח של הסעיף, שייכתב שזה יהיה רשום גם בפנקס.
גלעד קרן
¶
"(ג) פרסום כאמור בסעיף קטן (ב) יעמוד לעיון הציבור עד תום תקופת ההתליה או התנאים כאמור, אולם רשאית הוועדה להעמיד לעיון הציבור את החלטתה מעבר לתקופה זו בהתאם להוראות סעיף קטן (ד).
1. על אף האמור בסעיף קטן (א), ועדת המשמעת רשאית להעמיד לעיון הציבור את החלטתה, כולה או חלקה, כאמור באותו סעיף קטן, בציון פרטים מזהים, בדרך ולתקופה קצובה כפי שתורה ולאחר ששמעה את התובע ואת הנקבל ושקלה, בין השאר, את הפגיעה בשמו הטוב ובפרטיותו של הנקבל או של צד שלישי ואת הצורך באזהרת הציבור."
בסעיף 106 שהקראנו קודם צריך להוסיף את מה שמסומן פה באדום, שלא הקראנו קודם, שגם "סעיפים 13א, 16א, 16ב, 16ג, 16ד, 16ה, 16ו, 16ז, 16ח, 16ט ו-16י לחוק המהנדסים והאדריכלים, כנוסחם בסעיפים (3) ו-(5)" לחוק זה ייכנסו לתוקף ביום 1 בינואר 2023, כמו הסעיפים שקשורים להקלות. כך הציעה הממשלה.
תומר רוזנר
¶
יש לי שתי שאלות בהקשר הזה.
שאלה אחת היא לגבי כניסה לתוקף – מדוע שלא יוכלו להתחיל להירשם כבר מיד בתקופה הקרובה כמורשים להיתר כדי שכאשר החוק ייכנס לתוקף כבר יהיו לנו מורשים להיתר רשומים?
שאלה שנייה, נדרשות כאן הוראות מעבר לגבי הליכים תלויים ועומדים, שלא התייחסתם אליהם. מה קורה היום עם הליכים תלויים ועומדים בפני ועדת האתיקה? אתם רוצים לשמר אותם? אתם רוצים שיתחילו מהתחלה? אתם רוצים שימשיכו מאותו מקום? אלא אם כן אין הליכים.
תומר רוזנר
¶
אני מדבר על הליכים שתלויים כרגע בפני ועדת האתיקה, אם קיימים כאלה. מה אתם רוצים שיקרה איתם?
מיכל אבגנים
¶
אבל עניין הכניסה לתוקף, הרישום של מורשה להיתר, אנחנו צריכים זמן היערכות לפיתוח פנקס, בין ארבעה לשישה חודשים. אנחנו יודעים לומר שיש 4,230 אדריכלים רשויים בעלי ותק של עשר שנים בפוטנציה לרישום. ההערכה שלנו היא שיירשמו יותר מאשר יעסקו בתחום.
תומר רוזנר
¶
שלא תהיה כאן טעות: לא נדרש ותק של עשר שנים. זאת גם השאלה שנשאלה קודם. נדרש שבעשר השנים האחרונות הוא עשה 5,000 מטר. יכול להיות שהוא עשה אותם רק בשנה האחרונה.
מיכל אבגנים
¶
כן. יש 5,058 אדריכלים רשויים, מתוכם 4,230 בעלי ותק של עשר שנים, אבל החידוד שלך נכון. אנחנו מעריכים שיירשמו יותר מאשר יעסקו בתחום, כלומר מי שיירשם לא בהכרח יעסוק בתחום. ההערה שלנו היא שמחצית יירשמו ואנחנו נדרשים לארבעה עד שישה חודשים זמן היערכות.
דבורה (דבי) ספיר אליעזר
¶
אדוני היושב-ראש, לשאלתו של היועץ המשפטי בקשר להליכים קיימים, נראה לי שצריך להשאיר את הדין הקיים, וזאת מאחר וגם ההרכב שונה מן ההרכב של הוועדות, שמדובר בשלושה חברים שהם פרופסיונליים ואין שם משפטן. לכן אני חושבת שנסיים את ההליכים הקיימים במתכונת הקיימת היום.
תומר רוזנר
¶
יש הליכים שמתנהלים בפני הוועדה, ששם ברור לדעתי שצריך לשמר אותם. השאלה מה קורה עם הליכים שהתובעת עוד לא הגישה לוועדה.
דקלה חורש
¶
אולי צריך לעשות הבחנה: מה שכבר הגיע לדיון וכבר הוגשה קובלנה – נהיה לפי ההרכב הקיים; ומה שעדיין בהליכי בירור – אולי נשקול כן להחיל כבר את ההוראות הקיימות.
היו"ר ווליד טאהא
¶
רבותי, אנחנו יוצאים להפסקה. יש בחוץ כיבוד. נחזור בשעה 18:30. תודה רבה.
(הישיבה נפסקה בשעה 17:55 ונתחדשה בשעה 19:00.)
היו"ר ווליד טאהא
¶
אנחנו מחדשים את הדיון. אנחנו אמורים להתכנס לסיכומים ולנוסחים. אני מעביר את רשות הדיבור לתומר רוזנר, היועץ המשפטי של הוועדה, בבקשה.
תומר רוזנר
¶
אנחנו נעבור על הנושאים לפי הסדר שעלו בוועדה. יש שורה של נושאים שאנחנו צריכים לטפל בהם.
הנושא הראשון הוא אישור ועדה לתקנות. היו שלושה נושאים שלגביהם הייתה שאלה אילו תקנות יגיעו לאישור ועדת הפנים: 1) מה מותר לכלול בתוכניות; 2) אילו פעולות זניחות או רישוייות יוכל לאשר מהנדס הוועדה בלא צורך בהקלה; 3) מה הן ההקלות המותרות. מה עמדת הממשלה?
בני ארביב
¶
לגבי הנושאים שלא ייקבעו בתוכניות, אנחנו מקבלים את עמדת הייעוץ המשפטי, בצער אבל מקבלים.
לגבי התקנות על נושאים זניחים שיהיו בסמכות מהנדס ורשות רישוי, אנחנו מבקשים שלא יהיה צורך באישור ועדה וייקבע בחוק שהאפשרות הזאת תחול רק על תוכניות שיוחלט להפקידן אחרי שיהיו תקנות ובהתאם לנושאים שיהיו בתקנות. כלומר הרציונל הוא שברגע שתופקד תוכנית כזאת שניתן יהיה לסטות ממנה כבר ידעו מה הם כללי המשחק ומה הנושאים שניתן להתיר בסטייה ולכן הציבור יוכל להתנגד כבר בשלב התוכנית לאותם שינויים. אנחנו נוסיף בנוסח של החוק שהתקנות האלה יחולו על תוכניות שיוחלט להפקידן אחרי התקנת התקנות.
לגבי התקנות הנוספות, על נושאים שייקבעו שניתן להתיר בהקלה, אנחנו נשארים בנוסח הממשלתי, שאין צורך באישור ועדה.
תומר רוזנר
¶
בנושא אישור תחילת עבודות, מספר הימים שצריך לתת הודעה מוקדמת לרשות המקומית – הייתה הצעה על חמישה ימים, עשרה ימים, שבעה ימים. מה עמדת הממשלה?
גלעד קרן
¶
אנחנו מדברים על אישור תחילת עבודות. אנחנו הצענו בנוסח שהמורשה להיתר יודיע חמישה ימי עבודה מראש לרשות הרישוי שהוא הולך להתחיל בעבודות, ובחמישה הימים האלה הם יוכלו לתת לו הנחיות לתיאום. מרכז השלטון המקומי ביקש עשרה ימים, לא חמישה ימים.
מירה סלומון
¶
לא, אדוני, בדיוק להיפך. אנחנו ויתרנו על דוח הליקויים שמדבר על 30 ימים, איפה שיכולנו צמצמנו מועדים וימים והקלנו בירוקרטיה. הסברנו בוועדה שכאשר מדובר בתיאום אז צריך לתאם עם משטרת ישראל, עם כל מיני גורמים חיצוניים לוועדה המקומית.
מירה סלומון
¶
אדוני, עשרה ימי עבודה זה מספיק מבחינתנו. הסברנו בוועדה שבדרך כלל בהליך של הרישוי הרגיל לאט-לאט הדברים מתגלגלים. כאן אנחנו צריכים להיות חדים ומחודדים. אז אנחנו אומרים בהגינות: חמישה ימי עבודה לא מספיקים, אנחנו מבקשים עשרה ימי עבודה. איזה נימוק יש לא לתת עשרה ימי עבודה להתחלת עבודות?
שרון רופא אופיר (ישראל ביתנו)
¶
אדוני היושב-ראש, הפשרה שהייתה לנו קודם היא לקבוע שבעה ימים. אני חושבת שהיא הייתה מקובלת על חברי הוועדה. נכון, תומר, או שאני טועה?
תומר רוזנר
¶
הנושא הבא, רשות מקרקעי ישראל ביקשה להתייחס להחלטה של הוועדה לעניין פסקה (4) בסעיף 158מח, שביקשנו להשמיט אותה כי אמרנו שאין בה צורך. אולי כדאי לתת להם להציג את עמדתם כדי שתחליטו בעניין.
מניה לייקין
¶
ערב טוב, אני היועצת המשפטית של רשות מקרקעי ישראל. אני מבינה שזה עלה בצוהריים. אנחנו רוצים לחזור על החשיבות בציון ספציפי של הצורך בהסכמה של הרשות. זה קיים גם בתהליך היתר רגיל ויש לנו מנגנון מוסדר. אנחנו מבקשים, למען הזהירות, הבנתי שתומר ציין שאולי אין צורך בזה, אבל אנחנו כן רואים חשיבות לציין את זה, כפי שמצוין לגבי היתר רגיל. מדובר בתשלומים שנתיים של מעל 100 מיליון שקל וחבל שבגלל איזשהו רצון לאחד בין הסעיפים הדבר לא יהיה מעוגן בחוק. אנחנו מבקשים להשאיר את הנוסח כפי שהופץ, את פסקה (4) בסעיף 158מח.
תומר רוזנר
¶
אנחנו חושבים שאין בזה צורך מכיוון שגם היום הנושא של הסכמת בעלים ובעלי הזכויות במקרקעין מוסדר למעשה בתקנות הרישוי. גם הצורך בהסכמת רשות מקרקעי ישראל לא מוסדר בחוק למעשה אלא בתקנות הרישוי. גם כאן, מכיוון שיהיו תקנות מיוחדות לנושא של מורשה להיתר, יהיה צורך להתייחס – וזה גם מצוין במפורש בנוסח – לשאלה איך משיגים את הסכמת בעלי הזכויות בכלל, לאו דווקא בהקשר הזה.
מניה לייקין
¶
אנחנו לא בעל זכויות רגיל ולכן אנחנו מבקשים שהדבר יופיע בחוק. יש פה שינוי של סדרי העבודה. אם ממילא אין מחלוקת על כך שההסכמה נדרשת אנחנו מבקשים שהדבר יצוין במפורש. אני לא מבינה למה זה מפריע. בסך הכול אנחנו רוצים לוודא שהתהליך הזה יתקבל. זה לא רצון אישי של אף אחד. זה כדי להבטיח שהתשלומים האלה לקופה הציבורית ימשיכו להתקבל.
מניה לייקין
¶
נכון, אבל יש פה בנייה נמוכה. הרי 100 מיליון שקל זה המקרים שכן נדרשת הסכמת הרשות. איפה שלא נדרש אנשים מחזיקים מכתב שלא צריך אותנו, אנחנו מציידים אותם במכתב, או מקנים בעלות ללא תשלום או נותנים להם מכתב שהם רשאים לגשת לוועדות ללא הסכמתנו. אנחנו מדברים על מגרשים גדולים, על מרכז הארץ, שהתשלומים שם הם גבוהים מאוד. המשמעות היא שאנחנו יכולים להפסיד את התשלום הזה ואין שום הצדקה לכך. אני לא חושבת שהמטרה של הרישוי הייתה לוותר על התשלומים האלה לקופת המדינה.
תומר רוזנר
¶
מכיוון שפה נדרשת הסכמה פוזיטיבית ב-100% מן המקרים זה עלול לפגוע דווקא במבקשי ההיתרים. אני חושב שצריך להסדיר את זה בהסדר דומה לתקנות הרישוי היום. יהיה הסדר. צריכות להיות פה תקנות מיוחדות.
מניה לייקין
¶
אני לא מבינה, נצטרך לעבור את כל המסלול הזה עוד פעם? אם זאת הכוונה, לוותר על ההסכמה שלנו – בסדר, אבל אם לא – למה לא לציין את זה במפורש? זה גם היה בנוסח שהונח.
תומר רוזנר
¶
יכול להיות, אבל כידוע לך הכנסת איננה חותמת גומי. מכיוון שיש לנו גם הסדרים מיוחדים בסעיף 145א לחוק התכנון והבנייה וגם יש לנו הסדרים מיוחדים בתקנות שבהן לא נדרשת ההסכמה - - -
מניה לייקין
¶
אבל בסעיף קודם כתוב "בעלי הזכויות". אז תכתבו: "לרבות רשות מקרקעי ישראל". תוסיפו את זה במפורש.
רות שוורץ חנוך
¶
רציתי להסב את תשומת לבכם לכך שהתקנות הותקנו לאחרונה, ובתקנות נכתב שהאישור של רשות מקרקעי ישראל הוא אחרי החלטת ועדה. פה אין לנו החלטת ועדה, פה האישור של רשות מקרקעי ישראל צריך להיות בהתחלה כי אין פה החלטת ועדה.
רוסלאן עותמאן
¶
אני מסכים עם מניה לייקין, אני חושב שצריך לציין את זה במפורש למען הסר ספק, שנדרשת הסכמה של רשות מקרקעי ישראל.
תומר רוזנר
¶
הנושא הבא הוא היטל השבחה, הפרשי הצמדה, ערבויות. מה אתם מציעים? לגבי סעיף 158נא בוועדה עלו הערות לגבי נושא היטל השבחה גם לערבויות, גם להפרשי הצמדה וריבית. הממשלה התבקשה להתייחס לנושא הזה.
אריאל פרץ
¶
אנחנו מציעים פה תיקון לנוסח בסעיף 158נא(ז)(4). אקרא את הפסקה ואדגיש מה הוספנו.
"(4) מסרה רשות הרישוי המקומית למורשה להיתר את שומת רשות הרישוי ונוצר הפרש חיובי בין היטל ההשבחה לפי שומת רשות הרישוי לבין היטל ההשבחה לפי שומת המורשה להיתר (בסעיף זה – ההפרש לתשלום), ישלם החייב את ההפרש לתשלום בתוך 30 ימים מן המועד שבו נמסרה לו שומת הוועדה המקומית, או ימציא ערבות מתאימה להבטחת תשלום ההפרש לתשלום בתוך 30 ימים מהמועד שבו נמסרה לו שומת רשות הרישוי, בהתאם להוראות התוספת השלישית."
בני ארביב
¶
כן, הערבות. בעצם יש שני סעיפים בתוספת השלישית, אפשר להפנות אליהם במפורש, מדובר בסעיף 8(ב) לתוספת וסעיף 14(ה).
גלעד קרן
¶
אולי כדאי להעביר את ה"בהתאם להוראות התוספת השלישית" לאחרי "או ימציא ערבות מתאימה – בהתאם להוראות התוספת השלישית – להבטחת התשלום".
אריאל פרץ
¶
"(6) על ההפרש לתשלום ייווספו הפרשי הצמדה וריבית, כמשמעותם בחוק פסיקת ריבית והצמדה, התשכ"א–1961 לתקופה שבין מועד תשלום שומת המורשה להיתר לבין תשלום שומת הוועדה המקומית."
ואז הוספנו את פסקה (7).
"(7) על תשלום שלא שולם עד המועד האחרון לתשלום יחולו סעיפים 15 ו-16 לתוספת השלישית."
תומר רוזנר
¶
המשמעות היא שתשלום שלא שולם במועדו יישא ריבית פיגורים לפי חוק תשלומי חובה של הרשויות המקומיות, שהיא ריבית הידועה כרצחנית.
מירה סלומון
¶
הגבתי לדברים שנאמרו בהיתול לפרוטוקול על ידי היועץ המשפטי לוועדה. אמרתי שזו ריבית פיגורים מתונה ביחס לריביות פיגורים אחרות שקיימות במשק באופן כללי.
מירה סלומון
¶
לא בשוק האפור, אמרתי: במשק מכוח החוק. כפי שאמרתי, זה נאמר בהיתול לפרוטוקול אבל זו המציאות.
תומר רוזנר
¶
הנושא הבא הוא הנושא המרכזי שבו הייתה הממשלה צריכה לגבש עמדה, והוא נושא בדיקת הרשות המקומית, האפשרות לבטל היתר. זה סעיפים 158נג ו-158נח, שעניינם המאזן בין אפשרות לבדוק את ההיתר לפני הוצאתו והאפשרות לבטל אותו אחרי הוצאתו. מה הצעתכם?
אריאל פרץ
¶
קודם כול, אנחנו מציעים את סעיף 158נב למחוק כרגע לגמרי, כנ"ל לגבי סעיף 158נג(א)(6), שמדבר על פירוט ליקויים, ואת סעיף קטן 158נג(ב). במקום זה לחדד בסעיף 158נח, שמתייחס לביטול היתר שניתן שלא כדין. אנחנו מציעים למחוק את סעיף קטן (א) ובמקומו יבוא כדלקמן:
"ביטול היתר שניתן שלא כדין
158נח.
(א) מסר המורשה להיתר לרשות הרישוי העתק של ההיתר כאמור בסעיף 158נג(ג), רשאית רשות הרישוי להגיש ערר לוועדת ערר בתוך שישה חודשים מיום שנמסר לה ההיתר כאמור אם מצאה שלא מתקיימים בהיתר הוראות פרק זה.
(ב) הוגש ערר כאמור בנושאים המפורטים להלן, יותלה תוקפו של ההיתר עד להחלטה אחרת של ועדת הערר –
(1) חריגה משטחי הבנייה המותרים לפי כל דין;
(2) חריגה ממספר יחידות הדיור המותרות לפי כל דין;
(3) חריגה מגובה המבנה המותר לפי כל דין;
(4) חריגה מקווי הבניין המותרים לפי כל דין.
(5) חריגה משימושים המותרים לפי כל דין.
(ג) הוגש ערר כאמור בנושאים אחרים שאינם מפורטים בסעיף קטן (ב) לא יותלה תוקפו של ההיתר אלא אם החליטה ועדת ערר לעשות כן.
(ד) ועדת הערר תיתן החלטה כאמור בסעיף קטן (ב) או (ג), לפי העניין, תוך 14 ימי עבודה מיום שהוגשה הבקשה."
אסף אשרוב
¶
אנחנו לא היינו חלק מן הדיון על הנוסח, למרות שביקשתי להיות. מוזר לי שאנחנו לא שם.
למעשה בפרקטיקה, אם אני מבין נכון את מה ששמעתי, אני למעשה מוציא היתר ואז צריך לחכות שישה חודשים עד שהוועדה המקומית תגיד לי אם היא מבטלת לי את ההיתר או לא מבטלת לי את ההיתר והולכת לערר?
יגאל גוטשל
¶
לא, המשמעות היא שאם אתה אדריכל שעבד לפי הכללים של כל החוקים ולפי מה שנמסר לך במידע להיתר אתה יכול להיות בביטחון לגבי ההיתר שנתת ולהמשיך לעבוד.
אסף אשרוב
¶
אנשים חכמים אמרו פעם שאתה חכם כשאתה יודע שאתה לא יודע. ככל שיש לי יותר ניסיון אני יודע שיכולות להיות יותר פרשנויות. אני שואל שאלה מהותית: באמת ברישוי עצמי אתם רוצים שאנחנו נחכה חצי שנה ואחר כך ללכת לוועדת ערר שתחליט האם להתלות או לא להתלות?
אסף אשרוב
¶
רק על הדברים המפורטים אפשר להתלות את ההיתר. עד אז יכולים להגיד לי לבטל את ההיתר והולכים לוועדת ערר. בזמן שיש ועדת ערר אין לי היתר, זה רשום.
שלום זינגר
¶
לפני כן הסעיף איפשר לבטל את זה בלי מגבלה בכלל, ואז היה צריך ללכת לוועדת ערר. היום הפכנו את זה: מחייבים אותנו ללכת לוועדת ערר ואומרים לוועדת הערר שהיא יכולה, בנסיבות חמורות כפי שאמרנו, להקפיא את ההיתר והיא צריכה להחליט תוך 14 ימים. זה הסדר הרבה יותר מקל איתם מאשר היה ההסדר המקורי.
חיים פייגלין
¶
אדוני היושב-ראש, אנחנו בסך הכול מקבלים את הפשרה הזאת, למעט סעיף אחד שאי אפשר לעמוד בו. השישה חודשים – אין שום סיבה. שישה חודשים יכולים להיות 60 ימים וזה יפה. ב-60 ימים אפשר להחליט שהולכים לוועדת ערר. לא צריך לגרום לסחבת. זה סחבת שיוצרת אי-ודאות בכל הפרויקט.
היו"ר ווליד טאהא
¶
החליטה הוועדה לאפשר לו להמשיך כי החומרה לא הייתה מי-יודע-מה, אז למה לעכב שישה חודשים?
מירה סלומון
¶
קודם כול, אנחנו נשוב ונדגיש, התפיסה היא שמורשי ההיתר נותנים היתרים וההיתרים רצים קדימה. התפיסה היא הפוכה. רשות הרישוי עושה בדיקה מדגמית, עושה בדיקה לפי תוכנית ניהול סיכונים, מגיעה מתישהו לאורך שישה חודשים, עשויה להגיע ועשויה מאוד שלא להגיע בכלל לאתר מכיוון שהוא לא עלה במדגם. היא תגיע לשם על פי מדגם. אם מצאה שיש כאן בעיה היא צריכה לגשת לוועדת הערר, ואם מדובר ברשימה מצומצמת מאוד של נושאים שהם היותר מוקשים ועדת הערר תגיד: כרגע אנחנו - - -
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
אם הם מגיעים ומוצאים בעיה יש להם חצי שנה, אז הם יכולים להוציא תוך עד שישה חודשים.
היו"ר ווליד טאהא
¶
עם מי הגעת לסיכום על השישה חודשים? עם בני ומתן? מה אפשר לעשות פה? נשמע שיש פה לחץ פיזי לא מתון.
מתן יגל
¶
אנחנו גם חשבנו שצריך להיות פרק זמן קצר יותר. אני חושבת שבמסגרת כלל הדברים שהגענו להסכמות עם הרשויות המקומיות זה דבר שהיה חשוב להם והחלטנו ללכת על זה.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אני מבין מה את רוצה. את יודעת שבמקום להכריע נגדך או בעדך אנחנו דווקא משתדלים להיות באמצע.
אסף אשרוב
¶
שלושה חודשים. לא 90 ימי עסקים. 90 ימי עסקים יכולים להיות גם חמישה חודשים, לפעמים גם שישה חודשים, תלוי בחגים.
מירה סלומון
¶
ואולי גם נחזור לעניין הגברת שבדיוק יצאה לחופשת לידה, כפי שנאמר לנו כבר בעבר. אתה מבין, אדוני?
היו"ר ווליד טאהא
¶
לא נלך לגברת שיצאה לחופשת לידה, נישאר פה. אז מה הוויכוח, 90 ימים או שלושה חודשים?
היו"ר ווליד טאהא
¶
אם עברו שלושה חודשים ולא הגיעו לבדוק – הוא ממשיך. לא קרה כלום. אבל היא אמרה את זה.
תומר רוזנר
¶
עכשיו אנחנו מדברים על המצב ההפוך. עכשיו עושים בדיקה, אנחנו בשלב החפירה בבניין וגילינו שההיתר לא כדין. מה עושים?
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
זה הסיכום שאליו הגיע השלטון המקומי עם משרד האוצר ולאור השאלה של תומר מעלה עניין. בסוף יש פה סוגיה, יש פה רשות שלטונית שאומרת – עזבו עכשיו את החודשים, לא מעניין אותי החודשים האלה, זה לא רלוונטי אפילו, לא הייתי כותב חודשים – מרגע שגילו שיש פה חריגה מהיתר ומישהו בונה עם היתר בחריגה צריך לעצור את העבודות. לא משנה אם זה חמישה חודשים או שנה, זה ממש לא חשוב.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
צריך לתקן על פי ההיתר. או לחילופין שיעמוד שוב בתנאי ההיתר. לא יכול להיות שאדם ממשיך לעבוד עם היתר לא כדין, רק כי לא תפסו אותו הוא הולך להמשיך להיות גנב.
תומר רוזנר
¶
מגלה הוועדה המקומית אחרי שנה שבהיתר יש שש קומות במקום חמש. היא לא יכולה להפסיק את העבודה במצב הרגיל מכיוון שהעבודה נעשית לפי היתר.
אסף אשרוב
¶
חברים, אתם אומרים את זה כאילו על בסיס יום-יומי אנשים הם רמאים. לא מוציאים תוכנית עם תוספת קומה לא חוקית.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
מכיוון שזה לא קורה וככל שזה לא יקרה אז לא יעצרו את העבודות. אבל אם זה קורה, גם לך יש אינטרס שאם מישהו הוציא היתר שלא כדין או אם בונים שלא כדין לא לפי ההיתר שהעסק הזה יעצור.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אסף, בכל מקרה חברי הוועדה חוזים את העתיד, אם יקרה אז מה צריך לעשות. אל תיקח את זה אישית.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
לא, לא, לא. בתכנון ובנייה יש יכולת מנהלית ליחידות הפיקוח השונות, גם המקומיות וגם הארציות, לעצור עבודה, להטיל קנסות וכולי. זה יכול להיות מנהלית. ולכן לא על כל דבר הולכים לבית משפט. בשביל זה היה תיקון מס' 116 לחוק. לכן אם יש עבירת בנייה או לחילופין גילו שההיתר יצא שלא כדין תיעצר הבנייה. אין דבר כזה, לא תהיה פה עבריינות, חד וחלק, אדוני.
אסף אשרוב
¶
כן ואני רוצה להסביר למה. זה נמצא בסמנטיקה. היתר בנייה לא חוקי למשל יהיה כזה שנבנה לא לפי מה שרשום בתיק המידע. תיק המידע נמצא בדיפולט, אנחנו יודעים שהוא נמצא בתוך הפרשנות של המדיניות של מהנדס עיר כזה או אחר.
אסף אשרוב
¶
הוא מכיל את הדברים האלה. אני עובד בזה ביום-יום ואני אומר לך – אם אנחנו אומרים על ארבעת הסעיפים האלה, שהם סעיפים מהותיים של קומות, של שטחים, של קווי בניין, הגיוני להגיד על הסעיפים האלה - - -
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
עכשיו יהיה מידע למורשה, יהיה משהו אחר. זה לא "חיה" שאתה מכיר עד היום. עד היום לא היה תיק מידע כזה מפורט. היום מה שאתה מקבל בתיק מידע – אני מסכים אתך, אבל עכשיו יהיה משהו חדש. יצרנו פה יצור חדש.
אסף אשרוב
¶
הבעיה שלי היא לא שזה יהיה בניגוד להיתר. בניגוד להיתרים – חברים, תעצרו מיד, זה בסדר גמור. הבעיה שלי שבניגוד להיתר יכול להיות שרשות הרישוי רק סברה בנקודה מסוימת. חברים, אנחנו נמצאים במקומות האלה.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
אז תלך לוועדת ערר. אם ועדה מקומית עצרה בנייה כי ההיתר הוצא שלא כדין, גם לך או לבעל הקרקע יש סמכות לפנות לוועדת הערר ולבקש את בטלות הביטול.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אני חושב שהסוגיה ברורה. ברור שצריך להפסיק עבודה למי שהתברר שהוציא היתר שלא כדין. הסעיפים שנאמרו כאן הם ברורים. אם עדיין עברו עליהם אז צריך להפסיק את העבודה. איך אתה יכול להמשיך כאשר אתה יודע שיש פה היתר שלא כדין?
מתן יגל
¶
אני חושב שצריך להגדיר פרק זמן. אם מדברים על הקומה השישית, לא יגלו את זה אחרי שלושה חודשים או שישה חודשים.
אסף אשרוב
¶
אבל הנוסח המקורי היה שבודקים היתר, וזה דבר ראוי. לבדוק את ההיתר הלא חוקי לפני שמתחילים לבנות.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
חברים, זו הסנקציה. מי שרוצה להיות זה שמוציא את ההיתר חייב לוודא, גם היזם וגם האדריכל, שהעסק נעשה. יידע אותו אדם שאם הוא בנה שלא כדין או ההיתר יצא שלא כדין, בכל רגע הנתון תיעצר לו הבנייה. זו הסמכות השלטונית והאחריות השלטונית. זו הסנקציה.
אסף אשרוב
¶
הנוסח היה: במהלך 30 הימים כשאנחנו מגישים את ההיתר רשות הרישוי יכולה לבדוק אם ההיתר הזה חוקי. אם הוא לא חוקי אני לוקח את כל האחריות, כפי שהיא לוקחת את האחריות על היתר אם הוא חוקי או לא חוקי.
אסף אשרוב
¶
ואם הוא לא חוקי – אין בעיה, שייכנסו לכלא אדריכלים, שיוטלו עליהם סנקציות, שהביטוח יתממש ויהרסו את הקומה השישית שיבנו.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
זה העיקרון של האחריות. גם היזמים צריכים לדעת שאם יצא בסוף היתר שלא כדין תיעצר להם הבנייה. האינטרס שלהם הוא שהכול יהיה בדיוק על פי החוק.
אסף אשרוב
¶
אבל זה אינטרס שלי. אם בודקים אותי עוד פעם ועוד פעם אני נכנס לאותו תהליך של היתר רגיל. אז שיבדקו, אז לא שווה לי לעשות את זה, שיבדקו כי חושבים שההיתר לא חוקי.
מירה סלומון
¶
אני מבקשת להפנות את הוועדה לעמוד 16 בנוסח שהוקרא היום, לפני הבקשה שלנו ולפני כל דבר. כתוב כאן במפורש שניתן לבטל היתר בכל שלב.
חיים פייגלין
¶
אדוני היושב-ראש, אני מניח שאף אחד לא רוצה לגרום נזק, לא לקבלנים, לא ליזמים ולא למשק כולו. אפשר את העסק הזה לברר תוך 60 ימים ולהחליט האם מגישים ערר והאם עוצרים היתר.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אסף קופץ על העניין הזה. אז מה, אתה מציע מתנה? אתה רוצה שנעגן את זה בחוק? ניתן מתנה וממשיכים? אם הוצא היתר שלא כדין וזה הוכח, ברור שצריך להפסיק אותו, להפסיק את העבודות.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אני חושב שלא צריך להתעקש על זה. הקריטריונים שהם הקריאו ברורים מאוד. מי שעדיין עבר על כל אלה – צריך לעצור את הבנייה שלו.
תומר רוזנר
¶
הממשלה הציעה בהצעת החוק שאפשר יהיה לעשות את מה שאתם מדברים עליו עכשיו במשך חמש שנים מהוצאת ההיתר. אנחנו חשבנו שזו הצעה מוגזמת לחלוטין, שבאמת יוצרת אי-ודאות בלתי נסבלת. אנחנו הצענו, ואנחנו חוזרים ומציעים, שהאפשרות לעצור את הבנייה תהיה עד מתן תעודת גמר במצב שמגלים שההיתר ניתן שלא כדין.
אסף אשרוב
¶
בפרקטיקה למשל בבנייה קונבנציונלית קבלן בדיפולט יכול לסטות שני סנטימטרים בכל מידה. מה לעשות, זה התקן. בנו את הבנייה, הקבלן יוצק את הבטון, מגיע הפקח ואומר: חרגתם בסנטימטר וחצי. לכאורה עשיתי את העבירה שעליה אתם מדברים.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
אותם חמישה נושאים, או מה שזה לא יהיה. אם גילו את הדברים האלה אז באמת עוצרים, לא מאפשרים עבירות בנייה.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
אם יש דבר שהרשות המקומית מגלה באותה בדיקה רנדומלית, הרי הם לא עושים בדיקה לכל ההיתרים, את זה כבר הבנו, יש מסלול רישוי מהיר, בא אדריכל ומוציא רישוי – לא בודקים אותו, אבל תהיה איזו בדיקה רנדומלית של ההיתרים. אם מצאו בבדיקה הרנדומלית אי עמידה בתנאים כפי שצריך להוציא היתר בנייה, אני כן חושב שצריכה להיות - - -
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
אני כן חושב שצריך לתת פה שישה חודשים להגיש ערר. זה סוג של איזון שאפשר לחיות איתו.
מאיה קרבטרי
¶
האופן שבו מוצגות כאן האפשרויות השונות של הסטייה, זה מוצג בצורה מאוד בינרית, כאילו יש עבירות ממש חמורות ועבירות שהן סטייה של שני סנטימטרים. למען האמת, הרבה דברים הם מן הסוג האמצעי, דברים שהם מובהקים אבל הם לא תוספת קומות. למשל אם הנחינו לחפות בנייה - - -
מאיה קרבטרי
¶
להיפך, יש דברים שהם מובהקים אבל לא חמורים. למשל חיפו את הבניין באבן מסוג X באופן ברור מאוד בניגוד להנחיות המרחביות. זה לא שני סנטימטר, זה לא עוד קומה. יש מקרים כאלה, וגם בהם היינו רוצים לתת מענה. לכן הנוסח הכחול מבחינתנו לכאורה הרבה יותר טוב. הנוסח המוצע גם פוגע ביכולת שלנו לטפל במקרים כאלה, קחו את זה בחשבון.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
סליחה, אנחנו לא יודעים איך הדבר הזה יעבוד. אם נראה בסופו של יום שזה מעכב בנייה, נצמצם את זה. זה דבר חדש, צריך להיערך לזה. יש דברים שהם מהותיים והם לא קומות אבל הם דברים כמו חיפוי.
היו"ר ווליד טאהא
¶
איתן, זה לא מתיישב: על דברים מהותיים עוצרים את זה לשלושה חודשים ועל דברים קוסמטיים עוצרים לשישה חודשים.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
דברים מהותיים עוצרים עד סוף הבנייה. אם עברת עבירה, גילו שהוצאת בדברים המהותיים היתר בניגוד למה שצריך, עוצרים, לא משנה באיזה שלב.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
יש דברים שהם באמת מינוריים ולא באמת משפיעים, לפעמים אפילו לא רואים אותם, ויש דברים שהם ביניים. לכן אני אומר שיש היגיון בשישה חודשים האלה. בסופו של יום, אדוני היושב-ראש, אנחנו נכנסים לעולם חדש לחלוטין. רוב ההיתרים לא ייבדקו על ידי הרשויות המקומיות, אבל צריך לתת להם זמן לראות איך הדברים האלה מתארגנים. אם בסופו של יום מינהל התכנון ומשרד האוצר יראו – בואו ניתן לזה זמן של שנה, עד חוק ההסדרים הבא – שהדבר הזה לא עובד אז יקצרו את הזמן.
בני ארביב
¶
אנחנו חושבים שהפשרה שהציגו פה היא פשרה אפשרית, בהתאם לסעיף שאריאל פרץ הקריא קודם – בנושא הליבה ערר עד תעודת גמר, בנושאים שאינם נושאי ליבה תוך שישה חודשים.
תומר רוזנר
¶
אני מציע לשכלל טיפה, שהרשימה לא תהיה סגורה אלא לאפשר לשר לקבוע מקרים נוספים שייחשבו מקרי ליבה לצורך העניין. מקובל?
היו"ר ווליד טאהא
¶
אני אומר לך עוד פעם: תירגע. מירה, תשתי מים קרים. אסף, תירגע, תפסיק עם הסגנון הזה. אנחנו סגרנו את הסעיף הזה, זהו.
לגבי ניגוד עניינים, תומר.
בני ארביב
¶
סעיף 158נו יימחק. תישאר בו רק ההוראה שתומר הקריא לגבי הכנסות שעולות על מחצית, שגם את זה יראו כניגוד עניינים. יהיה סעיף כללי שיאמר כדלקמן:
"ניגוד עניינים
158נו.
מורשה להיתר לא יטפל בבקשה להיתר לפי פרק זה אם הטיפול בה עלול לגרום לו להימצא במישרין או בעקיפין במצב של ניגוד עניינים בין תפקידו כמורשה להיתר לבין עניין אישי או תפקיד אחר שלו או של קרובו, ואם נודע לו על חשש לניגוד עניינים כאמור יפסיק לטפל בבקשה ויודיע לכך על רשות הרישוי המקומית."
זה ניסוח שקיים גם בחוק בהקשר דומה.
ההגדרה של "קרובו" תהיה ההגדרה שבסעיף 1.
תומר רוזנר
¶
כפי שנמסר לי על ידי משרד המשפטים – אני רואה שהם נתקפו אלם אז אציג את מה שהם מסרו לי – לפחות כרגע עמדת הממשלה - - -
תומר רוזנר
¶
הייתה בקשה לאפשר לכל הוועדות המקומיות לעשות את האכיפה במסגרת המנהלית. כרגע המצב בחוק הוא שהאכיפה מיוחדת ליחידה הארצית לאכיפה ולוועדות עצמאיות. הייתה בקשה להרחיב את זה לוועדות שאינן עצמאיות. כרגע הבנתי שהעמדה היא לא להסכים, אבל הם יבדקו את זה עד מחר.
שמרית גולדנברג
¶
בהקשר הזה עדכנתי. אנחנו מנסים לעשות בדיקה, שלא הצלחנו להשלים אותה. ניתן גם בעניין הזה תשובה מחר בבוקר. אני מניחה שאנחנו נמצא לעניין הזה פתרון. אבל אנחנו כן צריכים להשלים בדיקה.
בני ארביב
¶
אדוני היושב-ראש, לבקשת משרד המשפטים נשאיר סעיף נוסף בסעיף ניגוד העניינים, את סעיף קטן (ו):
"(ו) על אף האמור בסעיף זה, רשאי מורשה להיתר לתת היתר בבקשה להיתר שהוא מבין עורכיה, ולא יראו אותו כמצוי בניגוד עניינים בשל כך בלבד."
רוסלאן עותמאן
¶
המטרה של הסעיף הזה להבהיר שכאשר מורשה להיתר נותן היתר לבקשה להיתר שהוא הכין, לא יראו בסיטואציה הזו ניגוד עניינים.
תומר רוזנר
¶
לגבי תחילה – אנחנו ביקשנו, ולא קיבלנו את עמדת הממשלה בעניין הזה, להתנות את תחילתו של החוק, למעט הסעיפים שקשורים למורשה להיתר, בהתקנתן של התקנות הרלוונטיות. חשבנו שלא מספיק לקבוע מועד כי יש חשש לא מבוטל שהממשלה לא תעמוד במועדים שנקבעו בחוק. אבל מכיוון שהתקנות הללו חיוניות להפעלת החוק ביקשנו להתנות את תחילתו של ההסדר של המורשה להיתר בהתקנתן של התקנות. אמרתי שאמנם נקבע מועד להתקנתן של תקנות ראשונות לנושא המורשה להיתר, עד 30 ביוני 2022, אבל מכיוון שייתכן שלא יעמדו במועד הזה, לפחות לפי המידע שנמסר לנו - - -
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
למה אתה אומר את זה? אין סיכוי שהממשלה לא תעמוד בדברים שהיא רוצה. היא קובעת לעצמה את התקנות, היא תעמוד במועד...
תומר רוזנר
¶
בקשה נוספת שעלתה בוועדה ולא הכרעתם בה היא להתנות את תחילת החוק בכך שמערכת רישוי זמין תותאם לפעולה בהקשר הזה.
מתן יגל
¶
אין להם עכשיו בעיה, בגלל שאם תהיה להם בעיה ברישוי זמין הם עוד לא יביאו את התקנות. פתרנו להם כבר את הבעיה.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
תדע לך שרותי שוורץ חנוך היא אחת הטובות שיש במינהל התכנון, ויחד איתה גם יאשי סער שיושב שם בשקט.
רות שוורץ חנוך
¶
אדוני, נעשה כמיטב יכולתנו להעמיד את המערכת עד יוני 2022 אבל יכול להיות שנצטרך פה עוד חודשיים, אני חייבת לומר בשיא היושר. זה דורש פיתוחים. יש לנו פיתוח שדחוף מאוד לרשויות המקומיות, שזה הממשקים. החוק מתחיל בסוף יוני 2022. אני אומרת שיכול להיות שיהיה עיכוב של עוד חודשיים, עם כל המאמצים שאנחנו עושים.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אז עד סוף השנה. חבר'ה, בכל זאת הם צריכים זמן היערכות. נכון? מחר בבוקר הם לא יעשו את זה. יש נושאים שדיברנו על חמש שנים עד שהם יחולו. בסדר. רותי, אנחנו נקבל את הצעתך כלשונה.
שרון רופא אופיר (ישראל ביתנו)
¶
כרגע היא תעשה מאמץ עד יוני 2022 אבל היא מסייגת ואומרת שיכול להיות שהיא תצטרך עוד חודשיים. זה נרשם בפרוטוקול.
יגאל גוטשל
¶
אם התקנות יחייבו רישוי זמין זה אומר שאוטומטית, אם לא תהיה המערכת ברישוי זמין התהליך לא יוכל להתחיל. לא צריך לכתוב את זה במפורש בחוק.
שרון רופא אופיר (ישראל ביתנו)
¶
זה כן צריך להיות כתוב כי אנחנו רוצים לתחום את זה בזמן. מה שלא כתוב, למדנו כבר שלא קורה.
יגאל גוטשל
¶
את התקנות אנחנו תוחמים בזמן. את מערכת רישוי זמין על פי ההצהרה, כפי שרותי אמרה, הם עושים את מרב המאמצים להביא כמה שיותר מהר. אני אומר שלא צריך לכתוב תנאי מפורש פה בחוק בהוראות התחילה לגבי הפעלה של מערכת רישוי זמין.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
אני חושב שסיפור הביטוח הוא סיפור אישי של בעל מקצוע. כפי שלא כתוב בחוק שעורך דין חייב ביטוח, ואין עורך דין שאין לו ביטוח, כנ"ל רופא וכל אחד אחר, כך גם אדריכל. אם הוא רוצה שיהיה לו ביטוח, שיבטח את עצמו. למה זה צריך להיות כתוב בחוק? אלוהים יודע.
היו"ר ווליד טאהא
¶
למה אי אפשר להגיע להסכמות עם הקבלנים כאשר הם בעצמם אומרים לכם שהם מוכנים לדבר הזה?
נדב הייפרט
¶
אסף ואני נעשה ביטוח, אם יש ספק, אבל אנחנו מייצגים את כלל ציבור האדריכלים. אנחנו חושבים שהאינטרס בבסיס הוא שהאדריכל יהיה מחויב בביטוח בגלל הסכומים הגבוהים.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
בשוק חופשי במדינה דמוקרטית יש גבול עד כמה המחוקק נכנס לרזולוציה הזאת. אנחנו עכשיו כותבים חוק. לא יכול להיות שהחוק יחייב ביטוח. אם יש לאדם כיס עמוק מאוד ואין לו שום צורך בביטוח – דברים כאלה לא כותבים בחוק, אדוני.
עומר כחלון
¶
אנחנו נופלים היכן שנפלה ההצעה הקודמת. האם בדקתם עם חברות הביטוח שהן מוכנות לתת כיסוי ביטוחי לדבר הזה? היום אין אפילו עמדה של הממונה על הדבר הזה.
היו"ר ווליד טאהא
¶
עומר, בשפת חברי הכנסת, יש פה טיעון לנושא חדש. יש פה ויכוח שהוא מעבר לסוגיה הספציפית שלפנינו. מה מוכנות חברות הביטוח ומה לא – זה נושא גדול ורחב. צריך לקיים עליו דיון נפרד. יש הסכמה בין הקבלנים לבין האדריכלים שיבואו לקראתם. אני חושב שלא צריך לעגן את זה בחוק.
נדב הייפרט
¶
רק אגיד לפרוטוקול שהפער בין מה שאיתן מציע פה לבין מה שהתקבל על ידי הוועדה הוא אידיאולוגי, הוא לא מהותי, באחריות של המדינה גם על לקיחת אחריות של בעלי מקצוע.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אם בהמשך יתברר שיש בעיה איתם אז תפנו אלינו כדי לטפל בהם על פי חוק, אבל זה לא קשור להצעת החוק הספציפית הזאת.
אריאל פרץ
¶
אלה דברים שעלו קודם בדיון. נתחיל בעניין הטכני, לגבי מוסד תכנון, האם הוא צריך לכלול בהגדרה שלו מורשה להיתר. אנחנו מציעים להוסיף בהגדרה "מוסד תכנון" – בסופה יבוא: "למעט מורשה להיתר".
לגבי השינויים בהיתר – אנחנו מציעים לתקן את סעיף 145(ה), שמדבר על השינויים בהיתר, הסעיף הקיים היום, ולהוסיף בו פסקה. האמור בו יסומן (1), ואחריו יבוא:
"(2) על אף האמור בפסקה (1), מורשה להיתר רשאי להתיר שינויים בהיתר שניתן על ידי הרשות המקומית לצורכי התאמה, ככל הנדרש, במהלך ביצוע העבודות על פי היתר בהתאם להוראות שייקבע שר הפנים לעניין זה, ובנושאים שיקבע, ובלבד שלא יתיר השר שינויים כאמור אם יש בהם שינוי מהותי לעומת ההיתר שנתנה רשות הרישוי."
בני ארביב
¶
נסביר את הכוונה. בשינויים להיתר יש שני מצבים: יש שינויים בהיתר שנתן מורשה להיתר, שם לא יחול הסעיף הקודם שהקראנו בדיון הקודם, שם זה מוגבל במקור. כפי שההיתר המקורי מוגבל במידע להיתר המורחב וכולי, כך גם השינויים. שם יחול הסעיף שהקראנו בדיון הקודם. אבל המצב השני, שהוא מצב אחר לגמרי, וגם המיקום שלו לא יהיה בפרק ה'4, הוא מצב שמורשה להיתר רשאי לתת היתר שינויים, שינויים בסמכות מהנדס, גם לגבי היתר שניתן על ידי רשות הרישוי המקומית. כלומר לא מדובר בכלל בהליך של רישוי עצמי מתחילתו, ללא מידע להיתר מורחב, ללא כל ההליך הזה, זה לא חלק מן הפרק הזה. כפי שהיום יש תקנות שינויים בסמכות מהנדס אז מורשה להיתר יהיה רשאי לאשר שינויים בהיתר שניתן על ידי רשות רישוי. שם, בהמשך למה שהוועדה אמרה בדיון הקודם, זה חייב להיות בכפוף לתקנות. אי אפשר להחיל את התקנות התקפות היום. הסמכות של השר לאשר את התקנות האלה גם תהיה מוגבלת רק בנושאים שהשינויים המבוקשים שיאושרו על ידי מורשה להיתר יהיו לא מהותיים לעומת ההיתר שניתן על ידי רשות הרישוי.
תומר רוזנר
¶
זה קצת מדאיג אותי, הסיפור של שינויים מהותיים. גם בשינויים של היתר מהנדס זה אמור להיות לא שינויים מהותיים.
תומר רוזנר
¶
הבעיה שלי היא עם המונח "שינויים מהותיים מן ההיתר", כי גם בהיתר שינויים רגיל של מהנדס לא אמורים להיות שינויים מהותיים.
תומר רוזנר
¶
צריכים להיות שינויים קלים או שינויים שהם לא משמעותיים. צריך לעשות את זה אפילו פחות מהיתר של מהנדס.
אריאל פרץ
¶
עוד כמה תיקונים קטנים בהמשך לזה. השינוי בהיתר, יש לו השפעה גם על הסעיף של התחולה האזורית, בסעיף 158נז.
"תחולה אזורית
158נז.
(א) ועדה מקומית רשאית לקבוע כי הוראות פרק זה לא יחולו בתחום מרחב התכנון שלה או בחלק ממנו."
בני ארביב
¶
אנחנו מוחקים את הסיפה: "למעט שינויים בהיתר כאמור בסעיף 158נג(ד)", כי "למעט שינויים בהיתר" זה לא בפרק זה ולכן אין צורך להחריג. השינויים בהיתר שניתנים על ידי רשות רישוי הם לא לפי פרק זה ולכן הסמכות של הרשות המקומית להגביל אזורים לא רלוונטית לגבי היתר שינויים שניתן על ידי רשות רישוי.
בני ארביב
¶
רק עוד שני שינויים שאסביר את המהות שלהם ואריאל יקרא את הנוסח.
לבקשת השלטון המקומי, אנחנו חושבים שיש בזה צדק, הניסוח לגבי אישור תחילת עבודות ולגבי תעודת גמר מורה שמורשה להיתר רשאי לתת אישור תחילת עבודות או תעודת גמר. הטענה שעלתה היא שאם מורשה להיתר הוציא את ההיתר, שהוא גם זה שיוציא תעודת גמר ושלא תהיה סמכות מקבילה ויפנו לרשות הרישוי להוציא אישור תחילת עבודות או תעודות גמר לגבי היתר שנתן מורשה להיתר. מוצע להבהיר בנוסח שאכן היתר שניתן על ידי מורשה להיתר, מורשה להיתר ייתן גם אישור תחילת עבודות ותעודת גמר. שלא יפנו לרשות רישוי בעניין זה.
בני ארביב
¶
בנוסח אנחנו נבהיר שמורשה להיתר יכול לתת גם היתר שינויים לגבי מורשה להיתר אחר שנתן היתר. אישור תחילת עבודות ותעודת גמר – יכול להיות גם מורשה להיתר אחר אם הוא התחלף או מכל סיבה שלא תהיה. אבל אני דיברתי על דבר אחר. אם היתר ניתן על ידי מורשה להיתר, ולצורך העניין הוא הפסיק, ועכשיו מבקש ההיתר, שיש לו את ההיתר ביד, רוצה אישור תחילת עבודות מרשות הרישוי או רוצה תעודת גמר מרשות הרישוי – אם ההליך התחיל בהיתר שנתן מורשה להיתר אחר הוא יסתיים גם באישור תחילת עבודות או בתעודת גמר שייתן מורשה להיתר.
דבורה (דבי) ספיר אליעזר
¶
נתבקשנו לשקול מה תהיה התחולה לגבי דיונים קיימים היום בוועדה. הצעתנו המהותית היא כדלקמן: התחילה של התיקון בקשר לוועדת אתיקה תהיה ב-30 ביוני 2022, כפי שנתבקשנו, והתיקונים האלה יחולו גם לגבי עבירות שנעברו ערב היום האמור, כלומר נוכל להפעיל סמכויות חקירה גם כלפי עבירות משמעת שנעברו לפני כן, לפני יום התחילה. אבל לגבי דיונים תלויים ועומדים בוועדת האתיקה ימשיך לחול הדין כפי שהיה קיים ערב התיקון. ניסחנו את זה. אני יכולה לקרוא את הנוסח לוועדה, רק שצריך כמה חידודים בהינתן באיזה סעיף מכניסים את זה.
"הוראות תחילה ותחולה לסעיף 105" – שהוא הסעיף של חוק המהנדסים והאדריכלים.
"הוראות תחילה ותחולה לסעיף 105
תחילתו של סעיף 105 ביום א' בתמוז התשפ"א (30 ביוני 2022) (בסעיף זה – "יום התחילה"), והוא יחול לגבי עבירות משמעת שנעברו ערב היום האמור, ואולם על דיונים תלויים ועומדים בוועדת האתיקה אשר החלו ערב מינוי הוועדה לפי סעיף 16(ב) לחוק המהנדסים והאדריכלים (בסעיף זה – "החוק כנוסחו בסעיף 105"), יחולו הוראות החוק כנוסחן ערב יום התחילה."
אריאל פרץ
¶
אקרא את התיקון של תחילת עבודות שבני ארביב הסביר, בפסקה (8) בסעיף קטן (ג1):
"(8) בסעיף 157ב, אחרי סעיף קטן (ג) יבוא:
"(ג1) על אף האמור בסעיף זה, הסמכות לתת אישור תחילת עבודות לפי סעיף זה תהיה נתונה למורשה להיתר לעניין היתר שניתן לפי פרק ה'4 לחוק והוא ייתן אישור כי ניתן להתחיל.""
כלומר לא "רשאי" אלא הוא ייתן את אישור תחילת עבודות.
לגבי הנושא שדובר קודם בוועדה, על תוספת שטחים, שלפחות 80% יהיו מיועדים למגורים, חידדנו את הנקודה: "ובכלל זה שטחי שירות המשרתים את המגורים".
אריאל פרץ
¶
וגם "בניין המיועד למגורים שמספר הקומות שבו לא עולה על שתיים ומספר יחידות הדיור בו אינו עולה על חמש".
אסף אשרוב
¶
אפשר לראות את הנוסח שבני ציין ודנו בו, שיכול כל מורשה להיתר למעשה לעשות תעודת גמר או תחילת עבודות? כל מורשה להיתר. אם זה מורשה להיתר אז לכאורה יכול להשתמע מנוסח החוק שהמורשה להיתר שנתן את ההיתר בהתחלה חייב לעשות אותו גם בתחילת עבודות או בתעודת הגמר. מניסיון שקורה בעולם, יכול להיות שיש אנשים שההתמחות שלהם היא בפיקוח או בתעודת גמר והם יכולים לעשות את זה.
רות שוורץ חנוך
¶
לא הבנתי, מה זאת אומרת "כל מורשה להיתר"? אתה מורשה להיתר, אתה תיקח את האחריות מ-א' ועד ת'. אתה רוצה להפריט עוד פעם? אתה תהיה מורשה להיתר להיתר, יהיה מורשה להיתר לתעודת גמר ומורשה להיתר לטופס 4? אם חס וחלילה קורה משהו אז סבבה, אבל למה להפריט ולהפריט?
אסף אשרוב
¶
זה ניסיון מן העולם. זה לא דבר חדש שאנחנו ממציאים. יש מישהו שלוקח אחריות שהוא לא הרשות. יהיה מישהו שלוקח אחריות, לא משנה מי זה.
היו"ר ווליד טאהא
¶
רותי, אנחנו מחכים לראות מי שכנע את מי, את אותם או הם אותך. אני מדבר על מתן ובני מול רותי, לא על האדריכלים.
רות שוורץ חנוך
¶
אם קורה לו משהו חס וחלילה זה מובן, אבל למה להפריט את זה? גם כך אנחנו מפריטים את כל התהליך הזה. אז המורשה להיתר יפריט את זה עוד פעם בכל שלב בנפרד?
היו"ר ווליד טאהא
¶
אבל למה זה צריך להפריע לך? אם הוא עושה את זה מול אחרים ולפי כל הכללים למה זה צריך להפריע לך?
היו"ר ווליד טאהא
¶
הוא עדיין לוקח את האחריות, האחריות היא שלו עדיין. הוא מביא מישהו אחר לעשות לו משהו אבל האחריות היא שלו.
אסף אשרוב
¶
חוץ מזה, גם אם זה לא אחריות שלו, זה אחריות של מישהו אחר שהוא עדיין מורשה להיתר. מה זה משנה השם הפרסונלי? פשוט יש התמחויות בעולם ואני חושב שלגיטימי להתייחס למקצוע כפי שהוא.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אני מתחיל להרגיש, בני, שמתי לב שחלק מן המשתתפות והמשתתפים הרגישו עייפות, אבל עכשיו מתחילים להתעורר לי מחדש. בוא תסכם את הסוגיה הזאת.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אל תסמוך על כך שהם מכירים את זה. הם יסיימו עכשיו את ההתייעצות ויקשיבו לך. לנו יש זמן, אמרנו מראש שאנחנו פה עד אחרי 10 בלילה, אז לא בוער. רבותי, חוזרים לדיון.
מתן יגל
¶
כבוד היושב-ראש, אנחנו רוצים להציע הצעת ביניים, שאומרת: כמובן בכל מצב אם נבצר ממורשה להיתר להמשיך את תפקידו, בגלל מצב רפואי כזה או אחר או כי קרה לו משהו חס וחלילה, כמובן שם אפשר יהיה לעשות החלפה. למעט מצב שנבצר ממנו, אנחנו רוצים לאפשר רק פעם אחת להחליף לעוד מורשה להיתר אחד לנושא של תעודות גמר. זה הכול.
אריאל פרץ
¶
עכשיו זה בסעיף על אישור תחילת עבודות ותעודת גמר. את הסעיף על אישור תחילת עבודות קראנו קודם. נעשה בו תיקון.
אני קורא תיקון בסעיף 158נג(ג).
"(ג) מורשה להיתר רשאי להתיר שינויים בהיתר שנתן מורשה להיתר."
הכוונה לא רק לעצמו אלא גם לאחר.
תומר רוזנר
¶
לא, לא, זה לא, אל תגזימו. אתם רוצים שהוא יעשה פיקוח עליון על ידי מישהו אחר – זה בסדר, אבל בהיתר שלו – אני לא מכיר מישהו שמישהו אחר משנה לו את ההיתר. מה זה? זה כבר מוגזם.
אסף אשרוב
¶
אבל זה מה שהם רוצים. לא? הם רוצים שרק מורשה להיתר יוציא לעצמו תוכנית שינויים, שזה לא יגיע לרשות. נכון? זה מה שאתם רוצים?
בני ארביב
¶
אנחנו מדייקים: האפשרות להחליף מורשה להיתר היא רק בשלב תעודת גמר. אם זה לא תעודת גמר, זה רק אם נבצר מן המורשה להיתר להיות שם.
רוסלאן עותמאן
¶
בדיון הקודם עלתה שאלה לגבי העברת מידע מן היחידה הארצית – ועכשיו זה רלוונטי גם לוועדה מקומית – לוועדת האתיקה במידה ומוטל קנס. אנחנו מבקשים להוסיף סעיף מפורש שייתן את הסמכות ליחידה הארצית או לוועדה המקומית לעדכן את ועדת האתיקה על עצם הטלת הקנס. זה נכון גם לסיטואציה שאין עדיין כתב אישום אלא הסתיימה החקירה והעבירו את תיק החקירה לתובע. יש לי הצעה לנוסח שאפשר להציע.
רוסלאן עותמאן
¶
לא, אני מדבר על ועדה עצמאית. זאת העמדה שלנו כרגע. להלן הנוסח שאני מציע:
"היחידה הארצית או הוועדה המקומית העצמאית תודיע לוועדת האתיקה בכל מקרה של הטלת קנס מנהלי או העברת תיק החקירה לתובע, ותצרף להודעתה את המידע הרלוונטי לעניין."
נראה לי שאפשר להסתפק בזה.
תומר רוזנר
¶
אנחנו נצטרך עוד לשפר את הנוסח. בוודאי צריך להודיע גם על הגשת כתב אישום, כי זה משפיע גם על אפשרות שלילה מיידית. נצטרך עוד לשפר את העניין הזה, לאו דווקא חומר חקירה, כי גם אם הוגש כתב אישום זה מאפשר שלילה.
תומר רוזנר
¶
לגבי לוחות זמנים – הממשלה מתבקשת להעביר לנו את הנוסחים הסופיים שהתבקשו עד כאן עד למחר בשעה 10.
תומר רוזנר
¶
אם אתם רוצים שההצבעה תתקיים ביום שלישי בשעה 10 בערב אז תעבירו אותה מחר ב-10 בערב ואז לא בטוח שההצבעה תתקיים. עד מחר ב-10 בבוקר אנחנו צריכים לקבל את כל הנוסחים הסופיים, כולל ממשרד הכלכלה, כדי שנוכל להפיץ אותם לחברי הכנסת להגשת הסתייגויות.
אני מקווה שעד אז גם יגובשו עמדות לגבי הנושאים האחרים, שאמנם יוצגו בוועדה רק ביום שלישי אבל אנחנו מבקשים שהעמדות בנושאים שעדיין טעונים בדיקה על ידי משרדי הממשלה יגובשו עד מחר בצוהריים ויועברו אלינו כעמדה סופית עד מחר אחר הצוהריים כדי שנוכל להפיץ אותם לחברי הכנסת.
שמרית גולדנברג
¶
מחר בשעות הצוהריים בוודאי נוכל להעביר, לא צריך עד אחר הצוהריים. בשעות הצוהריים נעביר, אבל אנחנו צריכים את שעות הבוקר בשביל להשלים את הבירור.
תומר רוזנר
¶
אנחנו נפיץ את הנוסח בסביבות שעה 14:00 ונקבע מועד להגשת הסתייגויות – אדוני היושב-ראש, אנחנו צריכים לקבוע.
היו"ר ווליד טאהא
¶
זה קשור בנוסח האחרון שהם צריכים להביא. על כן אני אומר, נגביל את זה למחר עד שעה 10 בבוקר.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אם לא יביאו, אנחנו נפרסם את הנוסח. הם יכולים לא להביא. אם הם לא יביאו עד 10 בבוקר אנחנו נפרסם את הנוסח שעליו אנחנו נצביע. עליו מגישים הסתייגויות ועליו אנחנו מצביעים. מי שצריך לעשות עבודה ולהעביר נוסח מתבקש לעשות את זה לפני השעה 10 בבוקר מחר. מתן, בני, אתם שומעים?
תומר רוזנר
¶
עד שעה 12 כי עד שהם יעבירו לנו, אנחנו צריכים לשים את זה במערכת. עד שעה 12.
אה, יש לך עוד דיון בחוק הזה בשעה 13:00, אז רק ב-14:00 אפשר.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אתם יכולים גם עד אז, בסדר.
מחר נפרסם נוסח. אכן יש דיון בשעה 13:00 אז אתם יכולים להביא את כל הסיכומים עד שעה 13:00.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אז אני חוזר להצעה הראשונה שלי. ההסתייגויות יוגשו עד שעה 14:00 למחרת.
אני רוצה להודות קודם כול לצוות הוועדה, לאה קריכלי, תומר רוזנר, גלעד קרן, רבקה קנריק וכל צוות הוועדה, חברי הכנסת, אלה שכל הזמן מלווים את הדיונים כאן ומוסיפים.
היו"ר ווליד טאהא
¶
אנחנו כמובן מודים לכל המשתתפים הקבועים והמתחלפים, העצבניים והפחות עצבניים. תודה רבה לכולם.
הישיבה ננעלה בשעה 20:20.