פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וארבע
הכנסת
3
ועדת הכספים
19/10/2021
מושב שני
פרוטוקול מס' 126
מישיבת ועדת הכספים
יום שלישי, י"ג בחשון התשפ"ב (19 באוקטובר 2021), שעה 14:40
ישיבת ועדה של הכנסת ה-24 מתאריך 19/10/2021
פרק ז' (שכירות מוסדית), למעט סעיף 46 (חוק התכנון והבנייה) מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2021 ו-2022), התשפ"א-2021
פרוטוקול
פרק ז' (שכירות מוסדית), למעט סעיף 46 (חוק התכנון והבנייה) מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2021 ו-2022), התשפ"א-2021
צחי דוד - סגן הממונה על התקציבים בתחום הנדל"ן, משרד האוצר
יעל לינדברג - רפרנטית, אגף תקציבים, משרד האוצר
יפתח עשהאל - רפרנט, אגף תקציבים, משרד האוצר
מיכאל אסולין - מנהל תחום בכיר (עידוד השקעות הון), רשות המיסים, משרד האוצר
רואי זרנצנסקי - מנהל תחום בכיר (מקצועית – מיסוי מקרקעין), רשות המיסים, משרד האוצר
ליאור טלה - מנהל תחום עידוד השקעות הון תעשיה, רשות המיסים, משרד האוצר
ישי פרלמן - עו"ד, עוזר ראשי, רשות המסים, משרד האוצר
ימית קוטובסקי - מנהל תחום עידוד השקעות הון תוכנה ואלקטרוניקה, רשות המיסים, משרד האוצר
אלעד סלומיאנסקי - עו"ד, משפט כלכלי ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
לבנה זגורי - סגנית מנהל רשות ההשקעות, משרד הכלכלה
סיון סיגטי - עו"ד, ראש תחום, רשות ההשקעות, משרד הכלכלה
יורי גמרמן - ראש מטה האצת שיווק הדיור, משרד הבינוי והשיכון
אמנון מרחב - מנכ"ל, התאחדות בוני הארץ
דב צור - יועץ, התאחדות בוני הארץ
אוראל יפרח - סמנכ"ל כספים ופיתוח עסקי, דירה להשכיר - החברה הממשלתית לדיור ולהשכרה
אורי פנסירר
פרק ז' (שכירות מוסדית), למעט סעיף 46 (חוק התכנון והבנייה) מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2021 ו-2022), התשפ"א-2021, מ/1443
צוהריים טובים, אנחנו עוברים לסעיף השני בסדר היום, פרק ז' – שכירות מוסדית, חוק עידוד השקעות הון. זה דיון שלישי בנושא. בפעם הקודמת הגענו למודל גמיש מאוד שמאפשר מימושים מצד אחד ומצד שני שומר על העיקרון של הגדלת מלאי השכירות לטווח ארוך. נתחיל בהקראה של הנוסח החדש ולאחר מכן נשמע את ההערות.
- - לפני ההקראה, כדי שנבין את המקרו. אני רוצה לומר שיש בעיני קו ביצורים אחד שאסור לנו לפרוץ בשום פנים ואופן, והוא אחוזי הדיור שיצטרכו להישאר לשכירות, ולא לרדת מ-66%. וזאת מכיוון שבסוף – דובר הרבה בדיונים הקודמים על זה – מדובר בשני מוצרים שונים: דיור להשכרה הוא מוצר לסוג מסוים, ודיור למכירה הוא מוצר מסוג אחר. נתת את הגמישות שאפשר כל חמש שנים למכור וזה בסדר, אבל כיוון שאם אנחנו רוצים באמת שזה לא יהיה "ישראבלוף" ושהדיור הזה ישמש להשכרה ארוכת טווח, הוא חייב להיות מוצר כזה.
אני יודע שיש לחצים, ומבקשים גם את האחוזים האלה להגמיש כדי לאפשר במשך השנים למכור יותר דירות, התוצאה תהיה שמראש יתכננו מוצר למכירה. אז בסדר, יחזיקו את ההון כמה שנים, אבל בסוף המוצר יהיה מוצר למכירה, ואז אנחנו בעצם עושים מעצמנו צחוק בחוק הזה.
כן. טוב, אז מבחינת המודל, אציג אותו בשתי מילים: המודל מאפשר ליזם לממש את הנכס כל חמש שנים, כאשר מדרגת המס היא בהתאם: החל מ-11% בחמש השנים הראשונות, 9% בחמש השנים השניות, 7% בחמש השנים השלישיות, ששם הנכס הופך להיות חופשי, אלא אם כן היזם ממשיך אותו, ואז יש לו 6.5%. מבחינת החוזה. המימושים בשלב הראשון הם בשיעור של 66%.
כשהוא מוכר אחרי חמש שנים, הוא צריך שהקונה שיבוא בנעליו יתחייב לעוד חמש שנים.
כן, כן, בדיוק. אמשיך – מבחינת אפשרויות המימוש: בחלק הראשון, היזם שבונה, יכול להשאיר 66%, יכול לממש 33% או פחות אם הוא רוצה, ולאחר מכן שאר היזמים או שאר המשכירים לא יכולים לממש דירות. זאת אומרת – 66% נשאר. רק צריך להבין שהיזם השלישי בעצם, ב-15%, יש לו את היכולת לממש את כל הדירות אחרי חמש שנים אם הוא מקבל את ההחלטה הזאת.
מעבר לזה, הפחת המואץ מחושב משווי המכירה, מעלות המכירה, כך שזה מאפשר הטבות נוספות ליזמים שנכנסים לפרויקטים האלה בשלב השני והשלישי. נראה לי שלא פספסתי שום דבר, נכון?
מס רכישה רגיל. מה שכן, יש הטבה על הדירות המושכרות, הטבה של מע"מ, יש פטור ממע"מ על הדירות המושכרות שמוכרים. זה כן קיים ולא הוזכר.
ישי פרלמן, רשות המיסים.
תיקון חוק לעידוד השקעות הון
47.
"בחוק לעידוד השקעות הון, התשי"ט–1959 (בפרק זה – חוק לעידוד השקעות הון) –
(1)
בסעיף 3(2), אחרי "בניין להשכרה" יבוא או "בניין לשכירות מוסדית". ובמקום "כמשמעותו" יבוא "כהגדרתם";
(2)
בכותרת פרק שביעי 1, בסופה יבוא "ובניינים לשכירות מוסדית";
(3)
בסעיף 53א –".
זה פשוט טכני, בגלל שאנחנו מוסיפים את הפרק הזה, את הכלל לבניין לשכירות מוסדית, שזה הבניין שאנחנו נותנים לו הטבות עכשיו, אז צריך לשנות הגדרות ואת הכותרת של הפרק.
(3)
"בסעיף 53א –
(א)
בסעיף קטן (א) –
(1)
אחרי פסקה (1) יבוא:
"(1א) "אזור פריפריאלי" – יישוב מיעוטים כהגדרתו בפסקה (4) בחלק א' לתוספת השנייה, או יישוב המשויך לאשכול פריפריאליות 1 עד 4 וכן לאשכול חברתי-כלכלי 1 עד 4, לפי פרסומי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בעניין אפיון ודירוג הרשויות המקומיות."
עוד מעט נראה בהמשך שיש הטבות נוספות לאזור שהוא פריפריאלי. פה יש את ההגדרה, שזאת הגדרה לפי מה שהממשלה חשבה שצריך לקבל את ההטבות הנוספות, שזה יישוב מיעוטים או יישוב באשכול פריפריאלי ואשכול חברתי-כלכלי נמוך.
איך נבחרה דווקא ההגדרה הזו, למה לא להתיישב עם מה שכבר קיים בחוק עידוד השקעות הון, מבחינת אזור עדיפות לאומי א' או - - -
אסביר: עולם הנדל"ן מתנהג מעט שונה מעידוד השקעות הון בתעשייה ודברים כאלה. המטרה היא במקומות שבהם שווי הנדל"ן הוא נמוך ולאו דווקא שיקולים אחרים של עולם התעשייה.
הם טוענים שהעמדה המשפטית היא שזה לא חל ביהודה ושומרון. למה שבאריאל אי אפשר יהיה לבנות דיור להשכרה?
זו סוגיה שנבחנה בעבר, יש פה כל מיני בעיות, כאמור, מבחינת המשפט הבין-לאומי. אני יכול להעלות נציג ש - - -
אני יכול לבקש להעלות נציג שיעלה בזום שמתעסק עם הדברים האלה שיסביר יותר בהרחבה. בכל מקרה, ככל שהוועדה תרצה אנחנו נוכל לבחון את ההיבטים הספציפיים לחוק הזה ולחקיקה הזאת.
במקום להגדיל עכשיו את מלאי הדיור להשכרה במדינת ישראל, מה? אנחנו אזרחים לא שווי זכויות במדינת ישראל? מה זה הדבר הזה?
אני רגע אתן התייחסות, מיכאל אסולין, רשות המיסים. חוק עידוד השקעות הון חל בישראל, יש תיקון בפקודת מס הכנסה בסעיף 3א שמכיל את המסלולים של המענקים והטבות המס למפעלי תעשייה בצורת הרחבה. ההרחבה הזאת לא חלה על בניינים להשכרה.
מה ההבדל? אני לא יודע – זאת אומרת שאין בעיה בין-לאומית לעודד השקעת הון בתעשייה ביהודה ושומרון, אז גם אין בעיה לאפשר דיור להשכרה ביהודה ושומרון. מאיפה הבאתם את ההזיה הזאת?
חברים, היא לא סוגיה משפטית, היא סוגיה מדינית-פוליטית של שוויון של אזרחי מדינת ישראל. בעיות משפטיות פותרים – אנחנו בכנסת.
יש אין ספור חוקים שאני העברתי בשנים האחרונות שחלים גם ביהודה ושומרון. אין שום בעיה משפטית. אז לא אוהבים את זה, זאת עובדה.
זה בדיוק מה שאני אומרת, שהטענה שנשמעה פה היא טענה משפטית, ולכן זה נבחן. זה מה שאני אומרת.
(2) "בפסקה (3), בהגדרה "בניין להשכרה", אחרי "כנכס מאושר" יבוא "ושהוגשה לגביו בקשה לאישור תוכנית כאמור בסעיפים 3(2) ו-17 עד יום –"
פה נוסח הוועדה זה י"ט בטבת התשפ"ד, עד 31 בדצמבר 2023. אני חושב שהייתה לנו השגה על הנקודה הזאת.
רק אגיד באופן כללי ואסביר שזאת בעצם ההגדרה של הבניינים, זאת הקטימה של מסלול ההטבות הקיים. כלומר, בניינים יכולים להמשיך להיכנס לתוך מסלול ההטבות הקיים עד מי שהגיש בקשה לאישור במועד הקבוע.
(3)
"אחרי פסקה (3א) יבוא:
"(3א1) "בניין לשכירות מוסדית" – בניין אשר בתוך התקופה שמיום תחילת חוק התוכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2021 ו-2022), התשפ"ב-2021 (בפרק זה – חוק התוכנית הכלכלית) עד יום ט"ז בטבת התשצ"ב (31 בדצמבר 2031), הוגשה לגביו, לפני תום הבנייה, בקשה לאישור תוכנית כאמור בסעיפים 3(2) ו-17, בצירוף היתר הבנייה, ומתקיימים לגביו כל אלה:
(1) יש בו 10 דירות לפחות באזור שאינו אזור
פריפריאלי או 6 דירות לפחות באזור פריפריאלי;"
נכון.
(2) "דירות לשכירות מוסדית הושכרו בהשכרה לטווח ארוך, לתקופה של 15 שנים לפחות בממוצע מתוך 18 השנים שלאחר תום הבנייה".
גם פה ירד התנאי שמדבר על זה שהוא בבעלותה של חברה, כך שזה יוכל להיות גם בבעלות יחיד וגם בבעלות חברה.
יש פה מעבר – לדבר על הבניין עצמו. כך רוצים בניין שמושכר ל-15 שנים, שהדירות בו מושכרות ל-15 שנים, ויש פחות דגש על מי מחזיק בכל רגע נתון, על זה שבעל הבניין יחזיק בזה במשך כל התקופה.
כשבעל הבניין, אתה אומר, שבעל הבניין זה גם למי – נבהיר את זה אולי אחר כך – שבנה את הבניין וגם למי שהוא משכיר ממשיך וצריך לראות פה אם אולי נצטרך לעשות איזושהי הבהרה בהמשך.
(3א2) ""דירות לשכירות מוסדית" – אחת מאלה, לפי העניין:
(1) לעניין מי שבנה את הבניין לשכירות מוסדית –
(א) לגבי בניין הנמצא, במועד מתן האישור, באזור פריפריאלי – הגבוה מבין אלה:
(1) 6 דירות;
(2) שיעור של 30% לפחות מהדירות בבניין או מהדירות בחלק הבניין שאושר כבניין לשכירות מוסדית לפי סעיף 53א(ב), לפי העניין, ששטח הרצפה הכולל שלהן לא יפחת מ-30% משטח הרצפות של הבניין או החלק שאושר כאומר, בהתאמה;"
הדירות לשכירות מוסדית הן הדירות שמושכרות בפרויקט, ומתוך הבניין להשכרה זה חייב להיות לפחות 66% מהבניין. אם 66% יוצא תוצאה שהיא נמוכה מעשר, אז צריך שיהיה עשר.
סליחה, נכון, הפוך. אז פה אנחנו בפריפריאלי, זה צריך להיות או שש או 30% –
(ב) "לגבי בניין הנמצא, במועד מתן האישור, באזור שאינו פריפריאלי – הגבוה מבין אלה:
(1) 10 דירות;
(2) שיעור של 66% לפחות מהדירות בבניין או מהדירות בחלק הבניין שאושר כבניין לשכירות מוסדית לפי סעיף 53א(ב), לפי העניין, ששטח הרצפה הכולל שלהן לא יפחת מ-50% משטח הרצפות של הבניין או החלק שאושר כאומר, בהתאמה;"
זה בעצם המקבילה למה שהסברתי קודם בבניין שהוא לא באזור פריפריאלי. צריך להיות לפחות 66% או עשר דירות.
חלק מהכדאיות הכלכלית של מי שבונה את הדירות, נובעת מהמכירה ביום הראשון. ובאזור פריפריאלי כדי שייתן כדאיות כלכלית ונעודד את הפרויקטים האלה יותר, יש צורך לאפשר מכירה יותר גדולה של חלק גדול יותר מהדירות, ובעצם הרווח הזה הוא הרווח היזמי הרגיל. כאשר באזור שהוא לא פריפריאלי מספיק הרווח שאפשר לקבל במכירה רק של שליש מהדירות בבניין ביום הראשון.
אנחנו כל הזמן אומרים לכם על הכדאיות הכלכלית, תראו את התוצאות של מכרזים בדירה להשכיר – גם בפריפריה בדירה להשכיר אנחנו מאפשרים לעיתים מכירה של דירות כדי לאזן את הכדאיות הכלכלית, הפרקטיקה היא משם, ובעצם אנחנו מביאים אותה לפה.
(2) "לעניין משכיר ממשיך – כל הדירות שרכש בבניין לשכירות מוסדית;"
זה בעצם כמו שחבר הכנסת סמוטריץ' אמר – לא יורדים מ-66% בשום שלב. ואם יש לנו החלפה של ידיים במהלך 15 השנים שמשכירים את הבניין לשכירות מוסדית, אז כל הדירות שנרכשות בבניין על ידי המשכיר ממשיך צריכות גם להמשיך להיות מושכרות ואסור לו להוציא אותם החוצה למכירה בשוק החופשי.
(4)
"אחרי פסקה (3ב) יבוא:
"(3ג) "השכרה לטווח ארוך" – השכרת דירות שהסכם השכירות החל עליהן יהיה בכתב ויכלול לפחות את האמור בפסקאות (1) עד (4) להגדרה "השכרה לטווח ארוך" שבתוספת השישית לחוק התכנון והבנייה, התשכ"ה–1965;"
פה אנחנו דורשים מבעל הבניין – בגלל שאמרנו שזה מוצר אחר – להשכיר בהשכרה לטווח ארוך. התנאים פה נקבעו בחוק התכנון והבנייה ותוקנו ממש בימים אלה בוועדת הפנים; אני לא יודע אם הייתה הצבעה כבר. בעצם אנחנו יוצרים אחידות – זה גם חל פה וגם בריטים וגם בחוק התכנון והבנייה, בכל הקשר של שכירות לטווח ארוך.
מה זה פסקאות (1) עד (4)? זה היה (1) עד (3) במקור, (4) נוספה כתוצאה מהדיון בוועדת הפנים. מה נוסף שם?
השכירות מדברת על שכירות של חוזה לחמש שנים פלוס חמש שנים, שהדייר יכול לצאת בכל שנה לאורך התקופה. מבחינת עדכון עליית שכר הדירה: לאורך חמש השנים הראשונות העדכון הוא רק צמוד מדד או אם יהיה צו של שר השיכון שיוכל לקבוע אחוז נוסף. בין החמש שנים לחמש השנים הנוספות יהיה עדכון ריאלי שיוסכם בין השוכר למשכיר, העדכון הריאלי חייב להתבסס על מחירי השכירות באזור – אי אפשר לעשות מחיר שכירות גבוה ממחירי השכירות באותו אזור.
איך אוכפים את המנגנון הזה? מה זה אי אפשר? בא משכיר וזורק מספר, מה עושה השוכר?
החברה הממשלתית לדיור להשכרה – חברת "דירה להשכיר" שגם נמצאת בדיון כאן – מפקחת על החוזים האלה, כל שנה יש דיווח אליה לבחינת החוזים. יש גם התחייבות של היזם לעמוד בתנאים האלה.
בסוף השוכר לא עומד מול המשכיר, השוכר הקטן לא עומד מול המשכיר הגדול, אלא אם העלו לו, הוא פונה אליך ומגיש תלונה ואתה בודק את זה. יש לך סמכות הכרעה?
כן, הם יכולים לפנות אלינו ואנחנו יכולים להפעיל את הסנקציות שיש לנו עליהם. צריך גם לזכור שאנחנו מעדכנים את ה- - -
רגע, הוא קיבל כבר את ההטבה ועברנו שבע שנים קדימה, בסדר? עשו חגיגות, גזרו סרטים, הבניין עומד, הדייר גר חמש שנים, מגיעה השנה השישית, מחליט המשכיר להעלות את המחיר מעל למחיר הממוצע באזור. מה יעשה השוכר הקטן מול המשכיר הגדול?
אם הוא פונה למנהל רשות המיסים או למנהלת ההשקעות והם מוצאים שבאמת הוא לא משכיר את הדירות בהתאם לתנאים שקבועים בחוק – מבוטלת לו ההטבה למפרע.
היום בתוספת השישית, באמצעות המנהל שאחראי על התוספת השישית שהוא נציג משרד השיכון, בפרקטיקה הוא מאציל אלינו את הסמכות, יש לי את היכולת לפעול בכל מיני סנקציות. מכיוון שחוק עידוד מפנה רק לסעיף ההגדרה של דיור להשכרה ארוכת טווח בתוספת השישית ולא לכל התוספת השישית, לכן אנחנו נמצאים – וטוב שהעליתם את הנקודה הזאת – במצב שלי כחברה ממשלתית שאמונה על הנושא הזה, אין יכולת להפעיל את הסנקציות, ואנחנו נציע שנכניס את זה.
אבהיר: בריטים הסנקציה היא אצל החברה הממשלתית, מכיוון שבחוק עידוד עוברים בפיקוח של מנהלת ההשקעות – שגם יושבים פה ויוכלו להרחיב – הם מפקחים על החוזים, הם מכירים את החוזים, הם רואים אותם וגם יש עליהם דיווח, והם יכולים להפעיל את הסנקציות דרך רשות המיסים. זאת אומרת, יש פיקוח מאוד - - -
השאלה היא כזו - - - מה שבצלאל שואל זאת שאלה פשוטה: אני השוכר, ואני רואה חוזה דרקוני שמעלים לי ב-30% את דמי השכירות שלי. למי אני פונה?
מה, רשות המיסים לא יודעת מה המחירים הממוצעים באזור, זה לא יכול - - -
שלום, שמי לבנה זגורי, סגנית מנהל הרשות להשקעות, כיום בחוק הישן, יש לנו אחד בנוהל גובה דמי שכירות. ודמי השכירות כיום הם מפוקחים. הם בין 6,200 עד 8,000. ואנחנו בודקים לאחר שהיזם בונה את הבניין ומקבל אצלנו אישור ביצוע סופי. הנושא הזה נבדק. ככל שהחברה, היזם, עומדים בתנאי כתב האישור, אז הוא מקבל הטבות וככל שלא – לא. זה מגובה בנוהל.
עוד פעם, את ההטבה הוא קיבל ביום הראשון, נכון? אפשר אחר כך לחייב אותו במס אם הוא מוכר או לא עומד בתנאים. אבל את ההטבה הוא כבר קיבל. היושב-ראש שאל מה קורה אחרי חמש שנים, נגמרה תקופת השכירות הראשונה שבה היה רק עדכון מדד. עכשיו מחליט המשכיר להעלות את המחיר חד צדדית. הדבר הנכון – ואיך לעגן את זה בחוק - - - -
מעבר ללא נורמלי, או שיש ויכוח על זה, הוא חושב שזה לא מעבר – אל תזרוק את האיש הקטן אל רשות - - - הגורם המקצועי בממשלה שאמור להכיר את השוק ואת המחירים ויש לו כלים לבדוק את זה, זה החברה הממשלתית. אני מציע שיהיה ברור שהחברה הממשלתית היא הכתובת.
המשמעות, אם יתקנו אותי המשפטנים, אם אני טועה היא החלת גם סעיפי התוספת השישית, הבקרה, גם על חוק עידוד השקעות הון.
מה זה אומר החלת הוראות התוספת השישית? אני חייבת להגיד לכם שאני ביקשתי את הנוסחים שאושרו בוועדה לגבי הריטים וחוק התכנון והבניה, ואני מסתכלת שם ואני רואה שבהגדרה של השכרה לטווח ארוך בתוך חוק הריטים שתיקנו עכשיו בוועדה, בעצם השכרה להשכרה לטווח ארוך מפנה לפסקאות 1 עד 3 ולא לפסקאות 1 עד 4. השאלה אם באמת צריך גם להחיל את זה שם. צריך לבחון מה נעשה שם עכשיו ואיך תוקנה התוספת השישית.
4 ממה שאני מבינה זה: השוכר רשאי לסיים את תקופת השכירות בתום כל שנה ממועד תחילת השכירות ובלבד שמסר הודעה לבעלים של יחידת הדיור באופן שמדובר בהסכם - - -
אנחנו כרגע מדברים על נושא הפיקוח, להבנתי לא צריכה להיות בעיה, נדבר עם - - - מנהלת ההשקעות ונגיד לכם. תתקדמו עם ההקראה.
החוק היום – כמו שלבנה מקודם ציינה – בא וקובע במסגרת נוהל אמיתי. המטרה היא כמה שפחות להתערב בתנאי השוק. אם הוא יציע איזה מחיר שכירות שהוא הרבה יותר ממחיר השוק, אז כנראה שלא ישכרו את הדירה. הוא מחויב להשכיר 15 שנים מתוך 18.
לא. הוא טוען: תן לשוק להתנהל לבד ואם היזם יעלה את המחיר, הרי זה לא נכון.
ברגע שהמדינה נותנת פה הטבה, יש עליה את החובה לפקח שהשכירות היא במחיר שהיא קבעה. לכן לא יכול להיות מצב שהמדינה נותנת לזה לזרום ולהתנהל לפי תנאי השוק. אני רק רוצה להבין אצל מי הסנקציה ומה התהליך שצריך לעבור אותו שוכר אם הוא נתקל בכזה מצב? זה מה שאני רוצה לדעת.
לא, שניה, שניה – הסנקציה צריכה להיות ברורה מאוד. סנקציה זה בעצם לבטל את ההטבה. השאלה למי יש את הסנקציה הזאת ואיך ממשים אותה? אבל לפני זה – מה השוכר עובר?
רגע, לפני שאנחנו מתקדמים, תבדקו תוך כדי תנועה את העניין של פסקה 4, אם רוצים להחיל אותה או לא. בשים לב שפסקה 4 היום אומרת ממה שאני מבינה, שהשוכר יהיה רשאי לסיים את תקופת השכירות בתום כל שנה ממועד תחילת השכירות ובלבד שמסר הודעה לבעלים של יחידת הדיור באופן שנקבע בהסכם: 90 ימים לפני תום שנת השכירות לפחות או פרק זמן קצר יותר אם נקבע בהסכם. בסדר? זאת המשמעות ממה שאני מבינה בתיקונים שעשיתם בחלק - - -
"(3ד) "המועד הראשון להשכרה" –
(1) לגבי מי שבנה את הבניין – מועד תום הבנייה;
(2) לגבי משכיר ממשיך – המועד שבו רכש את הדירות לשכירות מוסדית;"
זה בעצם המועד הראשון שצריך להשכיר לפי זהות המשכיר. אולי יש להם פה תשובה לפיקוח?
אין בעיה. קודם כול אנחנו מסכימים עם ההערה שצריך להיות פיקוח וזאת הייתה גם כוונתנו. אנחנו חושבים שאין בעיה לקבוע את המנגנון – תקנו אותי חברי אם אני טועה – שקבענו בחוק הריטים על פיקוח שבו נקבע שחברת דירה להשכיר עושה את זה, להחיל את זה גם כאן. לא צריך להחיל את כל התוספת השישית, זה סתם מורכב ומסובך. אבל זה יאפשר לחברה להסכים להיות בעצם הרגולטור ולפקח על הנכסים.
מה שאנחנו נעשה זה שתהיה לנו הפסקה בין 16:00 עד 17:00. בזמן הזה, אני מבקש לבדוק מול הלשכה המשפטית והיועצת המשפטית, מה המשמעויות של זה ואיך מנסחים את זה.
"(3ה) "משכיר ממשיך" – מי שרכש את הדירות לשכירות מוסדית ממי שבנה את הבניין לשכירות מוסדית או ממשכיר ממשיך אחר, וזכאי להטבות לפי סעיף 53ב(ב1);";
זה בעצם מי רוכש את הבניין ממי שבנה את הבניין והוא ממשיך להשכיר וגם יכול ליהנות מההטבות.
אחרי חמש שנות השכרה.
(5)
"אחרי פסקה (5) יבוא:
"(6) "תום הבנייה" – סיום בנייה כהגדרתו בסעיף 19(4)(ב)(2) לחוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה), התשכ"ג–1963;"
זו ההגדרה של תום הבנייה. השתמשו בזה כבר בפרק, פשוט העבירו את זה לפה.
(ב)
"בסעיף קטן (ב) –
(1)
ברישה, אחרי "בניין להשכרה" יבוא "או בניין לשכירות מוסדית" ובמקום "אם נתקיימו תנאים אלו" יבוא "אם התקיימו לגביו גם תנאים אלה";
אם יש בניין שרק חלק מוגדר כבניין לשכירות מוסדית, אז צריך להתקיים באותו חלק כל התנאים שמתקיימים בבניין לשכירות מוסדית שעומד לבד, כלומר, יכול להיות מקרה שיש חצי בניין שהוא חלק מהשוק הפרטי, וחצי בניין נוסף שעליו מבוקש שיהיה בניין לשכירות מוסדית. על אותו חלק מהבניין צריכים להתקיים כל התנאים שמתקיימים גם בבניין שהוא בניין שעומד לבד. זה בעצם גם כל הסעיף שאני הולך לקרוא עכשיו.
(2)
"במקום פסקה (1) יבוא:
(1) בחלק המאושר יש, לעניין בניין להשכרה – 8 דירות לפחות, לעניין בניין חדש להשכרה או בניין לשכירות מוסדית באזור פריפריאלי – 6 דירות לפחות, ולעניין בניין לשכירות מוסדית באזור שאינו אזור פריפריאלי 10 דירות לפחות".
זה מה שקיים. פשוט עשו שינויי נוסח, הבהירו שלגבי בניין להשכרה ששם התנאי הוא שחייבים שמונה דירות, אז חייב שיהיה גם בחלק מהבניין שמונה דירות. לגבי בניין חדש להשכרה שצריך שש דירות, אז צריך שיהיה בחלק מהבניין שש דירות. ואצלנו, אם רק חלק מבניין או בניין לשכירות מוסדית, אנחנו צריכים עשר דירות.
הפרק - - - 1 זה פרק שחוקק לדעתי עוד בשנות ה-60, ובשנת 92' נעשה בו תיקון שיצר את ההגדרה של בניין חדש להשכרה. והוא הפחית מבניין ההשכרה הישן שהיה שמונה דירות להשכרה, לשש דירות בחלק של בניין חדש להשכרה. משם זה הגיע.
אפשר לראות את זה גם בנוסח המשולב, בעמוד 49, אז אפשר לראות את זה בתוך הקונטקסט שמשתלב בסעיף.
זה יישוב מיעוטים כהגדרתו בפסקה - - - יישוב מיעוטים או ישוב המשויך לאשכול פריפריאליות 1 עד 4, וכן לאשכול חברתי-כלכלי 1.
רגע - - - מה ההצדקה שיישובי מיעוטים להתנתק מההגדרה הפריפריאלית הרגילה?
גם ביישובי מיעוטים - - - יש להם גם צורך בבנייה לשכירות מוסדית, בדיוק בבניין הזה יש להם - - - שיוכלו להסביר.
מה זה קשור? כולם יכולים, ההבדל הוא 10 או 6. אם הם פריפריאליים, אז הם פריפריאליים – אם לא פריפריאליים: איפה ההצדקה, איפה משרד המשפטים שיסביר לנו על שוויון.
שנייה, שנייה, ההבדל הוא שיעור הדירות שאתה רשאי למכור. אנחנו בהרבה מאוד עבודה על החברה הערבית בהקשר של יצירת שוק שכירות – אנחנו באפס שם. שם זה צריך להתחיל מאפס, לא קיים בכלל, ולכן אנחנו רוצים לתת שם תנאים יותר מקלים. אנחנו מתחילים שם מאפס קיומו של שוק.
אנחנו מתחילים מנקודה, גם בפריפריה, איפה שערכי הנדל"ן יחסית נמוכים, אנחנו מתחילים מכמות של שוק שכירות, קודם כל פרטי. דבר שני, אנחנו כן רואים גם הצלחות, תקן אותי אוראל, בנצרת, בכרמיאל באופקים. כבר יש לנו אירועים שם.
אני מתחבר למה שבצלאל אומר, הם גם הרי ב-1 עד 4, הרי הם נמצאים למעשה במצב סוציו נמוך מאוד. למה אתה לוקח אותם כהגדרה?
בדיוק. אתם רואים את זה כסוג של הטבה לפריפריה. זה לא הטבה, היא מקבלת פחות שכירות. זה רק שפרויקט יצליח, זאת כל המטרה. זה כל ההבדל.
המטרה היא רק שייקרו פרויקטים, אני לא מיטיב עם הפריפריה בהכרח אם הורדתי בה את שיעור השכירות. אני אומר שאנחנו רוצים שיקרו שם פרויקטים. לגבי המגזר החרדי, אני לא מכיר בכל המגזר החרדי, אבל בבני ברק הייתה הצלחה מסחררת. סתם הם יקבלו פחות.
(3)
בסעיף 53ב –
(א)
"אחרי סעיף קטן (ב) יבוא:
"(ב1) בעל בניין לשכירות מוסדית יהיה זכאי להטבות המפורטות בסעיפים 53ג ו-53ד, אם הוא השכיר את הדירות לשכירות מוסדית לתקופה של תקופה של חמש שנים לפחות בממוצע מתוך שש השנים שלאחר המועד הראשון להשכרה."
זה בעצם תנאי הבסיס לקבלת ההטבות. בעצם יש פה שני תנאים, תנאי אחד הוא שצריך להשכיר את הדירות לחמש שנים. ותנאי שני, שהדירות צריכות להיות בבניין לשכירות מוסדית. בניין לשכירות מוסדית, לפי ההגדרה, הוא בניין שעומד במשך 15 שנים.
אני מציע להכניס פה את התיקון שעשינו בקרנות הריט – קרן נדל"ן להשקעות – למעט תקופות סבירות.
אדגיש שהסעיף הזה חל גם על היזם, מי שבונה את הבניין, וגם על המשכיר הממשיך. כשלכל אחד, המועד הראשון להשכרה הוא שונה. לגבי בעל הבניין המועד הוא תום הבנייה, לגבי מי שבנה את הבניין זה מועד תום הבנייה, ולגבי המשכיר הממשיך זה מועד הרכישה של הבניין.
מה זה המילה "בממוצע"? משכיר את הדירות לשכירות – הוא יכול שדירה אחת לא תהיה מושכרת בכלל נניח, למה זה נכון? למה לא להגיד שכל הדירות צריכות להיות מושכרות חמש שנים?
למעשה מדובר בהקלה, ככל שמשכיר הוא משכיר בטווחי זמן שהם לא שלמים, זאת אומרת, שיש פרקי זמן שלא מושכרת שמה הדירות, אנחנו לוקחים בממוצע את מכלול התקופות שהוא השכיר אותם ואז בודקים אם הוא באמת עומד בתקופת ההשכרה.
עוד פעם, צריך להבין – כל הקלה בצד אחד היא הכבדה בצד שני, נכון? הקלה על היזם היא הכבדה על ה - - - אם אנחנו רוצים לעודד - - -
אם זו דירה שלא נמכרה בכל מקרה הוא לא ישאיר אותה ריקה, למה שישאיר אותה ריקה? אנחנו יוצאים מנקודת הנחה שיש כדאיות כלכלית להשכיר דירה אם היא נמכרת. לא סביר שישאירו סתם דירות ריקות.
אבל יכול להיות שיש מצב שהוא רוצה לשפץ דירה או לעשות משהו עם הדירה, וזה בדיוק נופל על - - -
אז אין בעיה, אני רק אומר שאם אתה חושב שכוחות השוק יעשו את שלהם והוא ירצה להשכיר כי אין לו מה להרוויח מדירה ריקה, אתה יכול למחוק לך את התנאי הזה. למה אתה צריך להגדיר את זה? הדירות יושכרו כי הוא רוצה להשכיר אותם. למה אתה צריך בועה בחוק שהוא חייב להשכיר חמש מתוך שש? כי אתה כן חושש שבמקרים מסוימים הוא יעדיף להשאיר את הדירה ריקה, ונניח למכור אותה אחר כך חדשה יד ראשונה.
צד אחד שלא יהיה את העניין התכנוני כמו שאמרת, שיגיע למקום קיצוני כזה שישאירו את זה וימכור חדש, ומצד שני אנחנו נותנים לזה גם איזושהי סבירות. אפשר להכביד יותר, אבל נראה לי שזה מספיק.
בריטים, הנכס יכול להיות מושכר לכל התקופה. אז כתבנו: למעט תקופות חריגות, אני לא זוכר בדיוק את ההגדרה שלהם - - -
כן, תקופות ארעיות של שיפוץ וכולי. אלכס, אתה מבין שאנחנו כן יוצרים כאן א-סימטריה סתם – ברמת אסתטיקה, כשאתה רוצה הרמוניה של חקיקה. שם הרי דיברנו, אמרנו – בואו נגיד חצי שנה, אמרנו – עזוב, בוא נשאיר את זה מושג שסתום, אמרתי שזה מזמין אחר כך ויכוחים ומריבות אצל רשות המיסים, בסדר? שם לא רצינו להיכנס לתקופות, נתנו את ההגדרה של תקופה סבירה או לא חשוב מה שכתבנו שם, פה אתה כן נכנס לחמש מתוך שש.
קודם כל הדירות פה הן דירות שהן חדשות, בריטים זה לאו דווקא דירות חדשות שהוא קונה. יכול להיות מצב שהוא ירצה לעשות פינוי בינוי, זה בדיוק מה שחשבנו עליו כשדיברנו על זה – או שהוא ירצה לעשות איזה שיפוץ.
תקשיב שנייה, פה אתה יותר מקל, זה הפוך מההיגיון שאמרת עכשיו. פה אתה בעצם אומר לו שהוא יכול מתוך 15 שנה לא להשכיר שלוש שנים.
בסדר. מתוך - - - אבל זה יהיה שנתיים וחצי מתוך 15, בסדר? לא משנה, זה הפרופורציות, גם אם יהיה באופן יחסי. נתת לו פה שנתיים וחצי שהוא יכול לא להשכיר מתוך 15. בריטים, אנחנו לא מתקרבים לזה. כשדיברנו כאן לפרוטוקול, דובר על פה כמה חודשים שהוא נתקע, פה כמה חודשים שיפוץ. אתה כן רוצה שהנכס יהיה מושכר לאורך זמן.
מבחינת ההבדל בין המושג שסתום לבין כלל כמו שכתוב פה, מבחינה משפטית אפשר לדבר על כללים לעומת סטנדרטים. סטנדרט שזה בעצם כלל, שסתום כזה הוא מתאים במקרים מסוימים, וכללים ברורים יותר מתאים במקרים אחרים.
אל תיתן לנו הרצאה במשפטים. יש לי תואר שני בזה. תסביר לי את הרציונל: למה בקרנות הריט הלכת על מושג כזה ופה אתה הולך על מושג כזה.
אני מסביר: פה יש לנו עשרות בניינים להשכרה. אנחנו לא רוצים שכל אחד מהם יפרש לעצמו את המושג הזה. ואם זה יהיה מושג שסתום, אז בכל אחד בדו"ח יפרש את זה איך שהוא רוצה. וכמו שאמרתם - - -
כן, אבל זה מנוגד למודל. במודל אתה אומר שיש כדאיות – לפני שנייה אמרת – כלכלית ויש אפס סבירות שהדירה תעמוד ריקה.
עשינו חוק ריטים טוב. יכול להיות שמחר יהיו לך 50 ריטים – איך אתה יודע? לבוא ולהגיד שבגלל שיש היום שני ריטים ועשרה יזמים אז אני מחיל כללים שונים – זה קצת מוזר.
גם גוף גדול יפרש ביחס לדירה הזאת את התקופה הזאת ככה, וביחס לדירה הזאת את התקופה הזאת ככה.
לא. א' אני הייתי רוצה מאוד שתהיה אחידות. אם קבענו מנגנון בריט, והגדרנו אותו כפי שהגדרנו אותו, צריך להגדיר אותו דבר פה. ואם אתם רוצים את ההגדרה הזאת יותר נכונה, אז גם בריט נתקן. אתה יכול בשני מוצרים - - -
רק צריך לציין שהיום בחוק לעידוד השקעות הון כבר יש התייחסות לתקופה שהיא בממוצע מתקופה אחרת.
אין בעיה, אני מוכן שנתקן גם בריט. אבל יש פה איזו א-סימטריה לא ברורה, בסוף המוצר על הקרקע הוא אותו מוצר – דירה להשכרה שאומרה לעמוד להשכרה ארוכת טווח. מה אכפת לי עכשיו איך קוראים ל - - -
צריך להתייעץ על זה - - - אפשר לנסות להקביל את זה, או לנסות לדמות את זה כמה שניתן למודל של הריטים.
מבחינתנו הגישה היא גישה מקלה, הגישה היא בממוצע. נגיד הוא היה מחויב להשכיר חמש מתוך שבע, ונניח שדירה אחת הוא משכיר לעשר שנים ודירה אחרת הוא משכיר רק לשנתיים וחצי בתוך התקופה – אז עושים ממוצע כדי להקל עליו.
אתה אומר הפוך – אתה מחמיר על הריטים פעמיים, גם הוא לא יכול לממש וגם נתת לו שלושה חודשים.
אבל אני אומר הפוך עוד פעם – זה שהריט לא יכול לממש, אתה מחמיר כך על הריט את התנאים להיכנס לעסקה, אתה מפחית את הכדאיות שלה.
אני מבין. אבל בהקשר של כמה זמן הוא משכיר את הדירה מתוך כל התקופה, אין שום הגיון להחמיר עליו יותר משאתה מחמיר פה.
בממוצע. הוא יכול דירה אחת להשכיר ובאחר להשכיר ארבע. רוצים להקל וזה בסדר, אז תקלו גם בריט.
כרגע, ההבדל המרכזי פה הוא סוגית הפיקוח והיכולת לפקח של הריטים – בסוף זה גם. יש יכולת פיקוח יותר גדולה עם גופים יותר מצומצמים, יותר קל לפקח עליהם, לעומת פה. אנחנו נבחן את זה ככל שנוכל להחיל איזשהו מנגנון פיקוח דומה, גם נוכל לאפשר את ההקבלה הזאת. זו הסוגיה מבחינתנו. יש חשש שאם לא תפקח על זה, יכול להיווצר מצב שמישהו השכיר את זה כמחסן, מישהו השכיר את זה כמשהו עסקי ולא למגורים.
למה הוא נותן מענה? אם אין פיקוח אז הוא לא ישכיר ואתה לא תדע מזה. זאת אות מתה.
ולכן אם יהיה לנו פיקוח, לא נצטרך את הסעיף הזה. השאלה בסוף היא איזה פיקוח בדיוק אנחנו עושים והאם הפיקוח נותן מענה גם לסוגיה הזו.
במחילה, זה לא נכון. את הסעיף אתה כן צריך, מכיוון שגם כדי לפקח אתה צריך תשתית נורמטיבית שעליה אתה מפקח.
בקרן ריט יש לך בעלי מניות שהם כל הזמן מקבלים את התשואה. זאת המטרה שהם נכנסו – אין לך את זה פה. פה אין לך את הציבור שכל הזמן הוא ניזון מהתשואה, והוא נכנס לקרן של התשואה, ויש אסיפת בעלי מניות שמדברים כל היום על התשואה. זה מספיק כדי שהם ידרשו כל הזמן שהכול יהיה מושכר. פה אין לי מנגנון כזה. פה יכול להיות שאת היזם מעניינת רק המכירה בסוף. אנחנו רוצים שפה להגביל - - -
כל מה שאתה אומר זה הסברה למה אני אמור להחמיר עליו כדי שהוא ישכיר את הדירה, כי התכלית שוב היא שכירות.
לא, אבל אתה נותן לו תקופות מסוימות שהוא חייב להיות מושכר. בקרן אמרנו משהו אמורפי: למעט הפסקות ארעיות.
שוב, שם לפרוטוקול נאמרו דברים הפוכים לחלוטין. האמירה הייתה: אנחנו בכוונה לא מגדירים תקופה כי אנחנו רוצים את המינימום הנדרש שיהיה סביר - - -
אז שם אני יותר מקל, בגלל זה שם אני יותר מקל. שם אני אומר: למעט הפסקות ארעיות. אני לא יודע, הפסקות ארעיות, יכול להיות מצב כזה, יכול להיות מצב אחר.
שם אתה לא מגדיר תקופה. שם לצורך העניין, הריט יכול לא להשכיר את הדירה שלוש שנים. למה? כי הוא עושה שיפוץ.
זה לא נאמר כאן לפרוטוקול אז בדיון, להפך, אז האמירה הייתה: כמה חודשים לשיפוץ, כמה לזה וכולי.
כן, אבל עוד פעם, בכוונה לא הגדרנו את התקופה. כדי שבסופו של דבר הריט יחד עם הרגולטור יחשבו מה סביר ומה לא סביר. פה בגלל שאין לך מנגנון של בעלי מניות ושל דירקטוריון וכולי, אז אתה חייב להגדיר תקופות. אם לא תגדיר אז אתה לא תצא מזה, ואין לך היום יכולת פיקוח יותר טובה.
אני רוצה להמשיך.
(ב)
"בסעיף קטן (ג) –
(1)
במקום פסקה (1) יבוא:
"(1) על אף האמור בסעיפים קטנים (א) עד (ב1), מי שבנה בניין להשכרה יהיה זכאי להטבות לפי סעיפים קטנים (א) או (ב), לפי העניין, ומי שבנה בניין לשכירות מוסדית יהיה זכאי להטבות לפי סעיף קטן (ב1)(1), גם אם מכר את הדירות שיש להשכירן כאמור בסעיפים קטנים (א) עד (ב1), לפני שחלפו שנות ההשכרה הקבועות בהם, לפי העניין, ובלבד שמכר לפחות 50 דירות, לרוכש אחד שהתחייב להשכיר את הדירות בהתאם לאמור בסעיף קטן (א) או (ב), או לטווח ארוך בהתאם לסעיף קטן (ב1), בהתאמה, והמכירה כלולה בתוכנית שאישרה המינהלה לפני תום הבנייה, והתקיימו התנאים שקבע מנהל רשות המסים לפי פסקה (2);".
בעצם כבר היום יש בחוק מסלול שבו אפשר לבנות בניין ולמכור באופן מידי 50 דירות כבלוק של 50 דירות, ובעצם אתה מקבל את ההטבה וגם יש הטבות שמקבל מי שרוכש את הבניין. מה שאנחנו עושים זה פשוט: אומרים שאותו סעיף כמו שהוא חל היום, הוא יחול גם לגבי בניין לשכירות מוסדית, הבניין החדש.
נפרד – זה אומר שאם אתה בפרויקט של מעל 50 דירות, אתה יכול למכור גם אחרי פחות מחמש שנים. בניגוד למצב שבו יש לך פחות מ-50 דירות, שם אתה חייב להשכיר חמש שנים בשביל לקבל את ההטבה ורק אז אתה יכול להעביר את הפרויקט.
למה? אם הרוכש שבא בנעלי היזם המקורי מתחייב לאותה תקופה. מה אכפת לי מתי היזם המקורי מוכר – שימכור אחרי שנה.
דבר ראשון, יש מצב שאני מחליף את הבניין ידיים כל שני וחמישי, אלא אם זה בניין אסטרטגי של מעל 50 דירות.
המנגנון שדיבר עליו היושב-ראש קיים במקביל. 50 דירות זה רק - - - אנחנו לא רוצים לפגוע בחוק הקיים, ולהשאיר את המנגנון שקיים בחוק הקיים.
אני מבין. אני אוהב מאוד את המודל הזה של 50. אני רוצה מודל שכירות לטווח ארוך, בסדר? אם הרוכש נכנס בנעלי היזם המקורי ומתחייב לאותו מספר שנים, כמה שנשאר עד 15 שנה, מה אכפת לי מתי הוא מוכר? שימכור כמה שהוא רוצה. בסוף הבניין עומד 15 שנה להשכרה, זה אומר שהמוצר שיתוכנן מראש יהיה להשכרה. בוא נניח שאני יזם - - -
בצלאל, תחשוב: חברת ניהול משתנה, יכול להיות שכן ויכול להיות שלא; הבעלים משתנה, יכול להיות שכן ויכול להיות שלא. אחד הדברים שאנחנו רוצים לייצר פה זה יציבות. יותר מזה, כשאתה נותן פה הטבת מס, אל תשכח שהמדינה נותנת הטבת מס, ובסוף הבניין יחליף ידיים כל שנה?
אני מבין, אבל אני אתן לך את החסרונות, בסדר? ואחר כך תשקול עלות מול תועלת על החסרונות. אפשר לקבוע – אולי בלי קשר צריך לעשות – שכשמעבירים ידיים, הרוכש שבא בנעלי היזם חייב לכל התנאים שהיזם חייב בחוזה והוא מחויב, הוא בא בנעליו.
מה אתה מפסיד? אתה מרוויח פסיכולוגיה, כאילו שלא יתחלף בעלים. הרי אני כשוכר – האם אכפת לי אם מתחלף הבעלים אם התנאים הם אותם תנאים והמחיר הוא אותו מחיר וההתחייבות שלו בחברת הניהול היא אותה התחייבות, מה אכפת לי שהוא החליף בעלים? אני הרי אף פעם לא מכיר את הבעלים.
מה אתה מפסיד? אתה מפסיד אופי שלם של יזמים שמתאים להם להיכנס, לזכות במכרז, לבנות את הנכס. המוצר הוא מוצר להשכרה, כי הוא יהיה חייב להיות מושכר 15 שנה, ממה נפשך, אם 15 שנה זה מספיק, אז המוצר יהיה מוצר להשכרה, אם זה לא מספיק, אז הוא יהיה למכירה גם ב-15 שנה. אבל אם המוצר הוא מוצר להשכרה, אז הוא בונה מוצר להשכרה, והוא, לא מתאים לו עכשיו לנהל את זה 15 שנה. הוא בא, עושה עסקה, בנה, מכר, הלך – בנה עוד אחד.
אתה מפסיד שחקנים במשק שיכולים לגשת למכרזים האלה. אתה רוצה להגיע ל-100,000 יחידות? תפתח את השוק. לא כל יזם שנכנס - - -
זה לא משנה, יזם יבנה. יזם יכנס, יקנה את הקרקע הפרטית, יבנה את הדיור להשכרה, והמוצר הוא להשכרה כי הוא יודע שהוא חייב להשכיר את זה עכשיו 15 שנה. יבנה, במקום מישהו אחר שינהל.
לא. הוא יכול לממש רק אחרי 15 שנה. כל מה שאני טוען הוא לא להגביל את התקופה.
דיברנו על זה – מי שבונה, יש לו בעצם יכולת לממש 33%, למכור 33% מהדירות, ולהשאיר רק 66%.
יפה. מה קורה עם אותם 66%? למה אתה תוקע אותו חמש שנים? תן לו לצאת מהעסקה. אני אומר שוב: הרי בסוף יש יזם שאוהב סיכונים ויש יזם שלא אוהב סיכונים. השלב הראשון של היוזמה והבנייה הוא שלב עתיר סיכונים. השלב שבו כבר הבניין עומד, נניח אני יזם סולידי, קניתי את הבניין, אני עכשיו מנהל אותו 14 שנה, 15 שנה, שנשארו לי לנהל אותו. אלה שני סוגים של יזמים בשוק.
בצלאל, אני רוצה לשאול אותך שאלה: יזם קונה, מקבל הטבה מהמדינה בשביל שזה יהיה לשכירות.
תיאורטית היזם יכול לבנות כבר היום ולמכור, אך אתה בעצם אומר לו – תשתמש בהטבה של המדינה ותעשה קופה.
לא, לא. מה פתאום. אסביר – הטבה של המדינה מתגלגלת לרוכש הבא, והרוכש הבא קונה - - -
זה לא נכון. תקשיבי שניה, מה שמעניין אותנו זה שיהיו מוצרים להשכרה. לכן אנחנו כופים על מי שנכנס למסלול ההטבות הזה, 15 שנה להיות תקוע עם הדירה להשכרה, כדי שיבנה אותו מראש להשכרה.
בצלאל, אני רוצה להגיד לך משהו אחר על זה, אני מתכוונת לזה שהייתי רוצה לראות שהשוק הזה מתפתח כשוק שהוא סחר חליפין אין-סופי, אלא שמתפתחות בו חברות שרואות בדבר הזה כמשהו שהם הופכות להיות מכוונות עליו.
אני מסכים. אני טוען שאני רוצה לפתח את המודל שלך ולהגיד: בואו נפתח שני מודלים של חברות. חברה אחת שתהיה החברה היזמית והחברה השנייה שתיכנס ל - - -
המקרה שאתה מתאר אותו מאוד מתאים לריטים, כי ריטים יכולים לקנות בניין כזה. בניין מוכן. ברגע שמישהו בנה, הריט קונה. לכן כאן אתה מנסה לייצר - - -
עוד פעם, דיברנו על ההבדלים בין ריט לבין היזמים האלה, וזה משהו אחר לגמרי. אתה לא יכול לתת גם הטבת חוק עידוד השקעות הון וגם אחר כך שהריט יכנס – זה לא יכול לעבוד ביחד. אגב, הריט יכול - - -
אתה כל הזמן מגלגל את הבניין. אגב, בסדר, בנינו מדרג של מיסים. אמרנו: 11, 9, 7, 6.5 – איך הדבר הזה קורה? אם אני מוכר - - -
גם אתה זה באמת אני לא מצליח להבין. אם מה שמעניין אותי הוא שהדיור יהיה חייב להיות מושכר 15 שנה כדי שמוצר הבסיס יתוכנן להשכרה – למה אני צריך לייצר את המדרוג?
מה זה מעניין? חוץ מזה שכואב לך שהוא ירוויח כסף. מה אכפת לך, אתה רוצה שהוא גם יעבוד.
לא כואב לי בכלל שהוא ירוויח כסף. את כל המודל הזה בנינו כדי לאפשר להם כדאיות כלכלית.
ברמת המקרו זה נכון, אנחנו רוצים שהנכס יהיה מושכר ל-15 שנה. זה הדבר הראשון שחשוב. אבל כן צריך להתחשב בעובדה, שזה מתחלף לך כל פעם מי שאתה בקשר איתו כשוכר, הוא אמור - - -
מה שיקרה ומי שמכיר את השוק יודע, שיהיו שני סוגים של שחקנים על המגרש הזה. ועכשיו אתם חוסמים סוג שלם של שחקנים. עוד פעם, אם המוטיבציה שלנו היא להגדיל – תנו גמישות לשוק.
(2) "בפסקה (3) אחרי "בניין להשכרה" יבוא "או בניין לשכירות מוסדית" ובמקום "(א) או (ב)" יבוא "(א) עד (ב1)";" – זה בעצם המשך של אותו סיפור של 50 הדירות.
(ג)
"אחרי סעיף קטן (ג) יבוא:
(ג1) מכר בעל בניין לשכירות מוסדית את הדירות לשכירות מוסדית למשכיר ממשיך, יתנה מנהל רשות המיסים את מתן ההטבות כאמור בסעיפים 53ג ו-53ד במתן ערובות – מאת המוכר, הרוכש או כל אדם אחר שיקבע – לתשלום המס והפרשי הצמדה וריבית כאמור בסעיף קטן (ה), ובמתן הודעה מראש על המכירה במועד שיקבע המנהל."
הקנס לא מדבר על ערובה אלא על מס רכישה, על תשלום במידה שמפירים את הדברים – מס רכישה מוגבל. זאת הצעתו של היועץ המשפטי בוועדה הקודמת.
אין חיה כזאת. המוכר הראשון חייב לוודא שהרוכש יודע וזה כתוב בהסכם שהוא מחויב ואחרת לא יאשרו לו את המכירה. אבל אחרי שהוא מכר, אתה תבוא אחרי חמש למוכר הראשון ותגיד לו: הלו, בואו עכשיו שלם לי כי - - -
המדינה תקבל 100% ממה שהיא צריכה לקבל, בסדר? אם מכר אחרי שלוש שנים, יש ביטול הטבה. מי שיישלם זה מי שיפר את ההסכם. איך אתה רוצה שאני אמכור, אם אני נשאר קשור לנכס הזה עשר שנים קדימה.
זה עוד לפני הערובה. הוא שואל, אם הרוכש אחרי שלוש שנים מוכר, הוא משלם עכשיו את הפרשי המס רק על שבע השנים שלו, או גם חמש שנים אחורה, על הטבות שקיבל הראשון.
על פניו, הוא צריך לשלם את הכול מתחילת הפרויקט. צריך לכתוב את זה בחוק.
ברור. אבל מבחינת הנוסח אתה צודק, הערובה צריכה להיות רק על מי שרוכש ולא על המוכר. ואם צריך לטייב את זה, נטייב את זה בנוסח.
כדי להבין את הסעיף צריך קודם כל לדבר על מה הסנקציה. עוד לא הגענו לזה ועוד לא דיברנו על זה. ככל שהסנקציה היא רק על הרוכש, כמו שאתם מציעים פה, אז אנחנו חושבים שאפשר לתקן את הנוסח. כרגע הנוסח שהחוק בנוי בו, החוק הקיים, הסנקציה היא בעצם לכל אחד מהצדדים לעסקה – גם על המוכר וגם על הקונה.
מי מוכר אם אחרי שלוש שנים יבואו אליו ויגידו לו: הלו, אתמול מכרת, אז לך תשלם.
זה עוד לא נכנס לנוסח. אנחנו הצענו שהסנקציה תהיה רק על הרוכש במבנה שקבענו בריטים. ככל שזה מתקבל, אין לנו בעיה גם פה.
לרוכש. הרוכש לקח על עצמו, קיבל את כל הזכויות ולקח את כל ההתחייבויות.
המבנה כרגע כתוב כמו שהוא היה בחוק הישן. אנחנו רוצים להציע את ההצעה כמו בריטים, לעשות שרק הרוכש יהיה חייב. אם רק הרוכש חייב, אז זה יכול להיות רק הרוכש.
אפשר לדבר על זה. זה בעצם מבנה שאומר שיש מס רכישה, מה שקבענו בריטים. זה מס רכישה גבוה מאוד של 15% שהוא צריך לשלם, אלא אם כן הוא עומד בתנאים. הוא לא חייב - - -
כי אחרת אנחנו מערבבים. הרוכש צריך להכיר את מבנה המס של השוכר הקודם, ושל השוכר שלפני זה. ואז אנחנו לא יכולים לקחת.
ישי, תקשיב: ההיגיון אומר שהשני שנכנס, השוכר, מי שנכנס לתקופה השנייה, אם הוא מוכר לפני הזמן, הוא יצטרך לשלם את הפרשי הטבות המס של הראשון ושל עצמו. השלישי שנכנס, בחמישון השלישי, הוא צריך להיות אחראי על הפרשי המס של עצמו ושל זה שאחריו, זה שבא אחריו.
לכן הצענו פה להכניס את המנגנון של הריטים שבא וקובע מנגנון של מס רכישה גבוה על הרוכש שהפר - -
אלכס, מה שהם מציעים זה בעצם אחד תמורת אחד. במהות אתה משיג אותו דבר – שאם הבן אדם הפר את החוזה, המדינה מקבלת את מה שהיא צריכה לקבל. רק במקום להגדיר שהוא חייב חבות של אלה שבאו לפניו, אתה נותן לו מס רכישה גבוה. בכסף זה אותו כסף.
אבל אנחנו לא רוצים להיכנס חזרה לעולמות של מס רכישה. אנחנו בעולם עכשיו של עידוד השקעות הון. ההשוואה כל פעם לריטים היא בסדר - - -
זה נכון שברמת התמריץ, לשלול ממנו את התמריץ להפר – הצלחת. לא הצלחת לייצר מצב שאם אנחנו כציבור, כמדינה, נתנו הטבה כדי לקבל 15 שנה שכירות ובסוף לא קיבלנו 15 שנה שכירות, חלק מההטבה שנתנו הלך לפח.
לבוא ולקחת את הטבות המס של הגורם, של היזם, אצל הקונה השני, או לגלגל את זה לקונה השלישי, זה מאוד בעיתי, כי אני צריך להכיר את דוחות הרווח והפסד של היזם וכתוצאה מזה לשקלל את הטבת המס. ולכן המנגנון שאנחנו מציעים הוא מנגנון, בדומה למנגנון של הריטים, של מס רכישה גבוה שיחול על הקונה. אבל כמובן רק על הדירות שהוא קנה.
הרבה יותר ודאי, הרבה יותר יציב וקל לחישוב וקל לקחת את זה ולתמחר את זה במסגרת ההסכם ביניהם.
מי שמוכר שלא בהתאם להוראות החוק, על המחיר הזה תשלם 15% מס רכישה. ואז – או שהוא לא יעשה את זה או שזה קנס גבוה מאוד.
קיבלת הטבה מהמדינה? אתה הפרת? שייקחו לך את ההטבה. ללכת עכשיו להעניש אותך באמצעות מס רכישה, אני מבינה כאן - - -
זה לא עונש. ידעת שאתה נכנס לעסקה. זה לא עונש. בסוף צריך לזכור: המטרה שלנו בחוק הזה היא לייצר שוק שכירות ארוכת טווח ל-15 שנה. ידעת שאתה נכנס לתוך אירוע כזה. תחזיק את 15 השנה מצוין או אתה תשרשר למישהו אחר.
אנחנו מכירים בחוק את החובה להכניס 15 שנה, אנחנו גם מבהירים שהגדרה של בניין שזה צריך היות 15 שנה. אבל אם יש פה הפרה, ואתה הפרת, אז שייקחו ממך את ההטבה.
כן, אבל אני מגביל את זה, כמו שהמדינה עושה במשיכה מוקדמת של כסף פנסיוני ששם גם יש מס.
לא משנה. יש שם תהליך של מיסוי, שהוא מיסוי גבוה, כדי למנוע את המשיכה. יכול להיות שזה יכול להיות וכולי.
להרגיע את היועצת המשפטית – זה מנגנון שלא בפעם הראשונה שאנחנו משתמשים בו. יש חוקים קיימים שבהם אנחנו משתמשים במנגנון של מס רכישה גבוה כתחליף להטבה שקיבל המוכר.
יש חוק לעידוד בניית דירות למגורים, והיה שם איזשהו תנאי שאתה מקבל פטור ממס שבח אם אתה מוכר את זה למישהו שיבנה אחרי זה. ואז אם הוא לא בונה אחרי זה, אנחנו לא מבטלים את הפטור ממס שבח של הקודם, אלא העלנו את מס הרכישה של החדש.
זה מקל. זה מקל על התהליכים וזה מאוד ברור ומייצר תמריץ שלילי לביצוע הפרה. אנחנו נחזור לזה, בבקשה.
לסיכום הנקודה הזאת, כשנגיע לסנקציות, מוסכם עליכם שהן צריכות לחול על הרוכש, ממילא גם פה הערובה תהיה מהרוכש ולא מהמוכר.
(ד) "בסעיף קטן (ד), במקום "בסעיף קטן (א) או (ב)" יבוא "בסעיפים קטנים (א), (ב) או (ב1)";
פה אנחנו עושים התאמה של החוק לזה שיש עכשיו בניין לשכירות מוסדית. אנחנו מוספים כי הוספנו את סעיף קטן (ב).
אלכס, יש את משרד המשפטים בנושא יהודה ושומרון ותוכל לסגור את הדיון ב-16:00.
הסעיף מאפשר למנהל רשות המיסים להתנות במתן הטבות, בהמצאת אישור מאת רואה חשבון לכך שנתקיימו התנאים הקבועים בסעיף.
שלום, אהוד לנדאו מייעוץ וחקיקה במשרד המשפטים, שלום אדוני היושב-ראש, שלום חברי הכנסת, התבקשתי להתייחס לתכולה של חוק עידוד השקעות הון ביהודה ושומרון - -
- - ובפרט לשאלה למה בהינתן זה שיש רק הטבת מס, הטבת המס לא תחול באזור יהודה ושומרון, כלומר לפרשנות של פקודת מס הכנסה סעיף 3א רבתי, סעיף קטן ז.
אתן בקצרה רקע היסטורי ומשפטי, באופן עקרוני, תחולה של חוקי הכנסת מחוץ לשטח הריבוני של מדינת ישראל – כלומר ביהודה ושומרון – יש כלל משפטי שאומר שיש עקרון של תחולה טריטוריאלית, דהיינו, שחוקים אינם חלים מחוץ לשטחה הריבוני של מדינת ישראל אלא אם נכתב אחרת במפורש או במשתמע.
ומכאן שחוק עידוד השקעות הון, מאחר שאין בו אינדיקציה כזאת, הפרשנות מלפני תקופה ארוכה היא שחוקי עידוד השקעות הון אינם חלים ביהודה ושומרון.
זאת לא הייתה השאלה. השאלה הייתה אם יש מניעה מלהחיל את זה עכשיו במפורש בחוק? אלא אם כן אני ממחר בבוקר פטור מלשלם מס הכנסה, כי תחולה טריטוריאלית – אני גר בקדומים אז אם זה לא חל עלי, אני פטור ממס.
בקיצור, אין בעיה להחיל את מה שרוצים. השאלה היא לא האם זה חל נכון לעכשיו. אני מבין את הפרשנות שלכם שזה לא חל, כי יש תחולה טריטוריאלית. השאלה אם יש מניעה לכתוב כאן בסעיף ההגדרות שזה חל גם באזור. אנחנו חושבים ש - - - נאמר שאני - - -
אני אומר שוב, אני חושב שפטור ממס הכנסה בנסיבות כאלה, נדרש תיקון חקיקה וכבר חווינו את דעתנו כששאלו אותנו, למיטב זכרוני, לפני בערך שנתיים האם זה אפשרי. זאת שאלה של מדיניות. יש פה היבטים כמו כל חקיקה אקס-טריטוריאלית, יש בזה היבטים מדיניים. ולא אמרנו בעבר ואני לא יודע אם נגיד בעתיד שיש מניעה משפטית להחיל. זה כמו לפתור באמצעות חקיקה, כרגע לגבי הטבת המס הספציפית הזאת, גם ביהודה ושומרון.
למיטב הבנתי, הממשלה לא דנה ולא אישרה בדבר הזה.
יש החלטת ממשלה. יש גם פטור ממס הכנסה. צריך לומר, יש החלטת ממשלה שמאפשרת מענקים גם בחקלאות וגם ב - - -
לא על זה דיברתי. אני מדבר על תחולת חוק עידוד השקעות הון בתעשייה גם ביהודה ושומרון.
אין תחולה לחוקים האלה. יש החלטת ממשלה שמעניקה את ההטבות. הטבות מקבילות שמופיעות בחוקים האלה. יש החלטת ממשלה שמסדירה את זה.
אני שואל אותך שאלה בתחום המשפט החוקתי. האם נראה לך שאזרחי מדינת ישראל תושבי יהודה ושומרון, באריאל, במעלה אדומים, בביתר עילית, במודיעין עילית, לא זכאים שמדינת ישראל תעודד גם אצלם שכירות ארוכת טווח ותיתן להם פתרונות למצוקת הדיור שלהם?
זה לא פילוסופית. חבר'ה, כשנוח לכם אתם רוצים שוויון, כשלא נוח, אתם לא רוצים שוויון?
זאת אפליה קשה בשירות של זכויות הכי בסיסיות שהמדינה נותנת היום לדיור. למה תושב תל אביב כן ותושב אריאל לא?
אין בעיה עקרונית לעשות את זה, זה מבחינת מדיניות, אין בעיה כמו שהחילו בדברים אחרים.
לא ביקשתי הטבה ליהודה ושומרון, ביקשתי שמה שחל בעראבה, בסכנין ובתל אביב, יחול גם באריאל, מעלה אדומים וקדומים.
חברים, כמו שזה נעשה בפעמים הקודמות באמצעות החלטות ממשלה, אנחנו לא הולכים לעשות שינוי כזה.
חוק עידוד השקעות הון בתעשייה חל באמצעות החלת הסדר זהה על בסיס החלטת הממשלה. זה מה שמופיע בסעיף 3א בפקודה שדיבר עליו נציג משרד המשפטים.
במהות מה שמופיע ב-3א, זה שאם מישהו קיבל, אם מפעל קיבל הטבות מס מכוח החלטת ממשלה שההסדר שלה מקביל להסדר ההטבות בחוק עידוד השקעות, אז הוא גם מקבל את הטבות המס הזהות.
עוד פעם: יש מקור חוקי בסעיף 3א שמסמיך את הממשלה לתת את ההטבות גם למפעלים ביהודה ושומרון. מה יהיה המקור החוקי שיסמיך את הממשלה לתת עכשיו גם את ההטבות האלה, אם לא תייצר אותו?
החלטת הממשלה היא זאת שמאפשרת את ההסדר המינהלי שנקבע בהחלטת ממשלה. הוא קובע זכאות למענקים לעידוד השקעות הון באזור, ומכוח החלטת ממשלה זאת, סעיף 3א אומר: אם אתה זכאי למענק מכוח אותה החלטת ממשלה, אתה תהיה זכאי גם להטבת המס.
עוד פעם, אז פקודת המיסים מאפשרת לממשלה להרחיב את ההסדר גם ליהודה ושומרון.
האם הממשלה אחרי החוק הזה תוכל להביא החלטת ממשלה שמכילה את ההסדר הזה גם ביהודה ושומרון, בלי תיקון חקיקה?
לא. אז יש להם מקור חוקי בפקודת המיסים. נו. אלכס, אנחנו בפירמידת הנורמות. יש כנסת, שמסמיכה ממשלה. אז הכנסת הסמיכה את הממשלה בפקודת המיסים לתת את ההכרה גם למפעלים ביהודה ושומרון, אז הממשלה עשתה שימוש בסמכות הזאת. אם אתה לא תיתן את הסמכות הזו, אז הממשלה לא תוכל לתת את הסמכות.
חבר הכנסת סמוטריץ' צודק, מאחר שמדובר בהטבת מס – אם אני מבין נכון – שאין לגבי המפעלים האלה כהגדרתם בחוק, אין בעצם הטבת מס, אז ללא תיקון החקיקה לא יהיה אפשר להעניק הטבת מס למפעלים מהסוג הזה ביהודה ושומרון.
זה דורש תיקון חקיקה. לא יהיה אפשר להחיל את זה על החלטות ממשלה. אלא אם כן, החלטת הממשלה תחליט להעניק איזשהו מענק לאותם בעלי דירות. וזה לא בדיוק המצב בישראל.
אתה פשוט - - - , אתה עושה עכשיו הסדר לכל מדינת ישראל ואתה מחריג ממנו ביודעין את יהודה ושומרון?
טוב, אנחנו צריכים ללכת למליאה. אנחנו ממשיכים את הדיון בשעה 17:00.
הישיבה ננעלה בשעה 15:55.