פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וארבע
הכנסת
11
ועדת הכלכלה
14/10/2021
מושב שני
פרוטוקול מס' 54
מישיבת ועדת הכלכלה
יום חמישי, ח' בחשון התשפ"ב (14 באוקטובר 2021), שעה 9:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-24 מתאריך 14/10/2021
פרק י' (תחבורה) מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2021 ו-2022), התשפ"א-2021
פרוטוקול
פרק י' (תחבורה) מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2021 ו-2022), התשפ"א-2021
שי קדם - ראש אגף בכיר, תכנון תחבורתי, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
שירה יהלומי - עו"ד, הלשכה המשפטית, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
ליאור גליק - יועץ חיצוני למשרד התחבורה והבטיחות בדרכים
יובל רז - סגן בכיר לחשב כללי, משרד האוצר
דניאל מלצר - רכז תחבורה, אגף התקציבים, משרד האוצר
שחר בר - רפרנטית תחבורה, אגף התקציבים, משרד האוצר
אריאל הבר - רפרנט תחבורה, אגף התקציבים, משרד האוצר
לירן פנחס - רפרנטית תשתיות ופרויקטים, אגף התקציבים, משרד האוצר
יעל ענטר - עו"ד, הלשכה המשפטית, משרד האוצר
אסתי פלדמן - עו"ד, הלשכה המשפטית, משרד האוצר
שי שלף - עו"ד, הלשכה המשפטית, משרד האוצר
אורית מלמד - עו"ד, ממונה מיסוי מוניציפאלי, משרד הפנים
ליחי קריצ'י - עו"ד, היועץ המשפטי, עיריית באר שבע
אלעד מלכא - מנכ"ל האינטרס שלנו
אהובה שרון, חבר תרגומים
פרק י' (תחבורה) מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2021 ו-2022), התשפ"א-2021, מ/1443
הדבר המרכזי שדיברנו עליו זה שצריך ליצור הגבלה על המחיר אבל אני יכול להבין שאולי יהיה מחיר מקסימום. אני יוצא מנקודת הנחה שלרשות המקומית יש את השיקול כלפי התושבים. יש שם אזרחים שלא גרים שם ויש גם משאבים לאומיים.
זה לא החוק הזה. אנחנו לא עוסקים עכשיו בסיפור הזה של חופי הים. אם תרצה, נעשה על זה חקיקה אבל זה לא הנושא.
הייתי יכול לבקש גם בחוק הזה שחופי הים, גם אזורים של חוף ים אבל אני לא רוצה להגיע לזה.
אני יודע שנכון להיום אף אחד לא מפלה בחופי הים. המחירים של לא מוצעים לתושבי חוץ.
כי יש מחיר מקסימום. אז הוא לוקח לכולם. אבל אם אתה גורם לכך שאתה יכול לתת כל מחיר לתושבי המקום או לכל אזרח בישראל, מה שהרשות תעשה, היא תיקח 10 שקלים, היא תיקח כסף מאותו אזרח תושב המקום אבל מישהו אחר שלא בתוך העיר - - -
אבל היא צריכה להביא את חוק העזר שלה לאישור שר הפנים ושרת התחבורה. לא יכולים סתם להציג מחירים או אפליה של אנשים בחופי הים. זה לא יעבור.
אבל חוק עזר מאושר על ידי שני שרים והוא לא עובר חלק. ראש העיר לא מחליט שרירותית. צריך להביא את חוק העזר לאישור.
אני רוצה להציע הצעה. הפער לא יכול להיות 20 אחוזים. הפער בין תושב המקום לבין מי שלא תושב המקום, יהיה 20 אחוזים. אני לא נכנס למחירים
לא. החוק לא מאפשר לו. הוא קובע אזור חניה וכמה זה עולה שם. הוא לא קובע שהתושב ישלם כך או כך.
אולי אפשר להפנות את השאלה ליועץ המשפטי. אם אנחנו מאשרים את החוק כך, הרשות המקומית לא יכולה לעשות שני מחירים או כן יכולה?
לכאורה היא יכולה. זה מה שכתוב. מה שכתוב בסעיף המוצע זה קודם כל ביטול המקסימום, התקרה. כתוב שהחניה בתשלום בדרך עירונית היא על פי הסדר חניה אחיד אלא אם כן קבעה הרשות המקומית הסדר חניה אחר.
זה גם הגיוני כי אם עכשיו העיר תל אביב רוצה לגבות יותר כסף בלב העיר תל אביב כי זה אזור מטורף והיא רוצה ששם המחיר יהיה 10 שקלים חניה או 12 שקלים לשעה, אבל בדרום העיר היא רוצה רק שישה שקלים. נראה לי סביר.
לא. אבל אני לא יכול לסמוך על תושבי חוץ. אני יכול לסמוך על התושבים שלה שהיא תעשה את זה.
גם אם היא תקבע בחוק העזר בהסדרים החדשים, כמו שאומר כאן איתי, שתושבי חוץ ישלמו 25 שקלים ותושבי המקום ישלמו שני שקלים, החוק לא יאושר על ידי השרים.
אני רוצה מצד אחד לקדם את החקיקה הזאת אבל ברוח הערות חברי הכנסת. לצערי לא הצלחתי לתפוס את שרת התחבורה. אני אגיד לכם מה הקווים המנחים שמוסכמים על רובנו.
אדוני היושב ראש, עוד בנושא הזה. אני אומר לסמוך על שר התחבורה בכל הדברים האלה זה בסדר גמור אבל אנחנו עושים חקיקה. אנחנו בונים חקיקה נכונה.
אנחנו יכולים אולי לכתוב שמחיר חניה לא יפלה תושב חוץ ביחס לתושב פנים. זה בסדר.
שמענו את הנימוקים ואת ההערות שלכם והבנו את החשיבות. אנחנו נציע לכם חוק ואם תרצו גם להסיר את החוק מההסדרים ולעשות דיון ארוך יותר, יש לכם הזדמנות. אבל אם אתם רוצים להעביר אותו בחוק ההסדרים, אנחנו נפעל באופן הבא. עכשיו אנחנו מציעים את העקרונות ועורכי הדין ינסחו לנו את זה בגוף החוק.
בשנתיים הקרובות – שנתיים – ראשי הערים יידרשו לחלק אזורי חניה בערים מעל 40 אלף תושבים, מינימום שלושה אזורי חניה. מי שלא יחלק את אזורי החניה, לא יוכל בהמשך לגבות כסף על חניה.
בתום השנתיים. ודאי. ראשי הערים יידרשו לחלק אזורי חניה. מינימום שלושה אזורי חניה בערים מעל 40 אלף אנשים.
בסדר. אבל אולי יש תושבים שרוצים שיהיה להם אזור חניה. אנחנו לטובת הציבור או לטובת הבחירות? אנחנו לא יכולים עכשיו להגיד מה השיקול הפוליטי של ראש העיר. אנחנו רוצים להגיד מה טוב לציבור.
שלוש שנים. בבקשה. שלוש שנים מהיום ראשי הערים נדרשים להציג אזורי חניה בערים מעל 40 אלף אנשים. יש להם את הסמכות ואת ההובלה ואת הרציונל.
כבוד היושב ראש, אני חושב שאין צורך להגביל שלוש, אחד או שניים. נראה לי שזה לא נכון. עדיף לא לכתוב בכלל ולתת לרשות כבר לעשות את זה.
בשנים הללו משרד התחבורה יתקן תקנות להגדרת אזורי חניה ברשויות מקומיות. התקנות הללו יחולו רק על הערים שלא חילקו את האזורים שלהם וביצעו הסדרי חניה בקרבם. התקנות הללו יאושרו בוועדת כלכלה. אלה עקרונות החוק. אם אתם חיים אתו בשלום, נביא אותו בהסדרים. אם לא, לא בא לכם עכשיו לעשות אותו בכלל, לא נביא אותו בכלל בחוק ההסדרים.
אני חושבת שההערה היחידה שהייתה לי שזה יאושר בוועדת הכלכלה ואני רואה שגם דעתכם כדעתי. תודה רבה.
אני לא בטוח. אפשר לגבש את העקרונות. אם העקרונות יהיו מספיק ברורים, אפשר להביא את הנוסח להצבעה.
ואת ההבהרות ואנחנו כן נביא אותו להצבעה אלא אם כן משרד התחבורה יבקש למשוך את החוק הזה מחוק ההסדרים.
אני עובר אחד אחד כדי שנדע מה לכתוב. לגבי החלק הראשון לעניין מחיר החניה, כלומר, לא יהיה מחיר חניה שונה בין תושב הרשות המקומית למי שאינו תושב.
זה עיקרון אחד. העיקרון השני, לגבי התקנות ששרת התחבורה תהיה רשאית לקבוע. זה כן בהתייעצות עם שרת הפנים?
קבענו, מעל 40 אלף תושבים. רק רשויות מעל 40 אלף שמעוניינות לגבות דמי חניה בקרבן. אם החליטו לא לגבות דמי חניה, זה לא חל עליהן. אם הם גובות דמי חניה, הן יהיו חייבות באזורי חניה. באזורים האלה יהיה פטור לתושב רשות, רק באזור מגוריו, אזור מרחב החיים שלו, ובשאר האזורים יחול עליו תשלום כמו תושב חוץ.
ובעצם בתקנות ייקבעו תנאים ואמות מידה לגבי קביעת אזורי חניה מוסדרים ברשות מקומית. כלומר, אלה יהיו התקנות.
התקנות בשלוש השנים האלה ינוסחו. הן יחולו על כל הערים שלא חילקו את האזורים שלהן לאזורי חניה עד למועד כניסת התקנות לתוקף בוועדת הכלכלה ובאישורה.
גם רשות שלא רוצה לגבות חניה, זה לא רלוונטי לה. רק רשות שרוצה לגבות חניה ולפטור את אזרחיה באזור מסוים.
כלום. אם רשות מתחת ל-40 אלף תושבים פונה למשרד התחבורה לאזור כחול-לבן, הם יאשרו או לא יאשרו. החוק הזה של אזורי חניה הוא כאשר יש מעל 40 אלף תושבים.
הכניסה לתוקף של המחיר המרבי, מבטלים את מחיר המקסימום, תהיה מיידית או שתהיה מותנית בתקנות?
מיידית. אנחנו לא מתערבים לראשי הערים. הם יחליטו כמה לגבות. בינתיים אף אחד לא הגיע למחיר המקסימום. יש להם מספיק שיקולים איך לקבוע באופן מידתי את המחיר.
יהיה נוסח סופי מוכן להצבעה, שיובא ביום שני לישיבת הצבעות והסתייגויות. לא מקובל עליהם, יש להם שתי אפשרויות: תיקונים קטנים במה שאמרנו.
כן. בתיאום אתי. תיקונים קטנים בלבד או להחליט שהם עדיין לא בשלים לחוק הזה ורוצים לדון עליו אחרי חוק ההסדרים.
הם יגידו לנו, או מוציאים את כל החוק או משהו ספציפי מקבלים עכשיו ודברים אחרים בהמשך. אבל אלה העקרונות וכך נפעל. תודה.
כבוד היושב ראש, שאלה לעניין העדכון שלך. אני רק אומר שהסוגיה של אי מסוגלות לתת הנחה לתושבי הרשות על התעריף, היום בחוקי העזר, רבים מחוקי העזר כן מאפשרים חניה מסוימת לתושבי הרשות. השאלה אם אתה מתכוון שבעקבות החוק הזה יבוטלו כל ההנחות שניתנו לתושבי הרשות.
זה בסדר. זה הפטור לפי האזורים. אני מציע לא להכניס את הסוגיה הזאת לתוך החקיקה כי אחרת אתה מסבך את הסוגיה של זה שהרשויות לא יוכלו לקבוע תעריף אחר לתושב מקומי ולתושב חוץ. אתה עושה כאן לדעתי בתוך חוקי העזר שכבר קיימים היום וניתנו הנחות, אתה מאיין אותם. אני חושב שלא היית רוצה.
לא. אני מציע לא לקבוע את זה בחקיקה הראשית כרגע כי אתה בעצם זורק את חוקי העזר שנקבעו וניתנו הנחות.
היועץ המשפטי שלי יעשה בדיקה האם הסעיף הזה עושה ברדק בחוקים קיימים ופוגע בתוקף שלהם אבל באופן עקרוני אם רשות עשתה הנחה לנכה או הנחה לגמלאי - - -
אם היא פטרה אותו באזור מגוריו, בסדר. אבל אם אני בא למקום מסוים ותושב חוץ משלם יותר מתושב המקום, הדבר הזה לא.
אחוז הפער. בסדר. ברקע שזה יחול על הכול, זה באמת ישפיע על חוקי עזר קיימים. אתה יכול להחליט שרק מי שיעשה הסדרים חדשים, זה יחול עליו. לא על הסדרי העבר אלא על ההסדר בעתיד.
גם את זה אתה יכול לעשות.
תודה רבה. אלה עקרונות החוק. אנחנו מביאים אותו להצבעות ביום שני אלא אם כן תחליטו שאתם לא רוצים.
הישיבה ננעלה בשעה 10:34.