פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וארבע
הכנסת
5
ועדת מיזמי תשתיות
21/10/2021
מושב שני
פרוטוקול מס' 16
מישיבת ועדת מיזמי תשתיות לאומיים מיוחדים ושירותי דת יהודיים
יום חמישי, ט"ו בחשון התשפ"ב (21 באוקטובר 2021), שעה 12:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-24 מתאריך 21/10/2021
פרק כ' (ייעול מערך הכשרות) מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2021 ו-2022), התשפ"א-2021
פרוטוקול
סדר היום
פרק כ' (ייעול מערך הכשרות) מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2021 ו-2022), התשפ"א-2021
מוזמנים
¶
מוני מעתוק - מנכ"ל המשרד לשירותי דת
רוני מר - עו"ד, הלשכה המשפטית, משרד האוצר
משה לאו - ראש צוות תקשורת ובריאות, רשות התחרות
רותם רייבי - עו"ד, רפרנטית דת ומדינה, ייעוץ וחקיקה אזרחי, משרד המשפטים
ערן שלום - מזכיר איגוד מקצועי, ההסתדרות החדשה
הראל גולדברג - מ"מ מנכ"ל הרבנות הראשית לישראל
רפאל יוחאי - סגן ראש אגף הכשרות,הרבנות הראשית לישראל
חיים עוז - סמנכ"ל חטיבות, איגוד לשכות המסחר
תומר בן צבי - מנהל מחקר
עמיחי פילבר - עו"ד, לשעבר מנהל תחום כשרות
יהושע ישי - מועצה דתית ירושלים
ארז קמיניץ - המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, משרד המשפטים
רישום פרלמנטרי
¶
הילה לוי
פרק כ' (ייעול מערך הכשרות) מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2021 ו-2022), התשפ"א-2021
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
שלום לכולכם, אני פותחת את הדיון בפרק כ' – ייעול מערך הכשרות, מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2021 ו-2022), התשפ"א2021. יש לי כמה הודעות אישיות לומר. קודם כול, בעלי ביקש למסור לכם ד"ש. הוא צופה בנו בערוץ הכנסת, ואמר שאתם מתנהגים יפה. הוא מתעניין מתי אני אחזור הביתה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
הודעה אישית מבעלי, שאתם עומדים בפרץ, ומתנהגים יפה. הילדים שלי מתעניינים מה קורה, כי הבן הגדול, חסרים לו שירותי חדרנית ואוכל, והבת הקטנה קצת מתגעגעת. אני כבר לא אדבר על כמויות הכביסה שמצאתי אתמול בערב בבית.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
הודעה אישית ליעקב אשר באופן מיוחד, וזה מאימא שלי. היא התעניינה מי הגבר הגדול הזה, שכל הזמן צועק, ולמה הוא מרים עליי את הקול. הסברתי לה שזה בסדר, וזה יעקב, וזאת לא אלימות ולא שום דבר. היא ביקשה למסור לך שאם לא תתנהג יפה, יהיה לך עסק איתה. מידיעה אישית, אני לא ממליצה לך, כי לעומת אימא שלי, אני עדינה. תבינו לאיזו סיטואציה הגענו, חברי הכנסת, שהמשפחות שלנו צופות בנו בערוצי הטלוויזיה והתקשורת, כדי לדעת שאנחנו חיים, אנחנו בסדר, מה מצבנו ומה בריאותנו. יעקב, אולי נפגיש את אימא שלך ואימא שלי והן יסגרו עניינים בלעדינו.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אני רוצה, קודם כול, לאחל לאימא שלך אריכות ימים ובריאות טובה. שהיא תמשיך לעקוב ולשמור עלייך, אבל אם ההשפעה שלה כל כך גדולה, אני מבקש לעשות הפסקה בדיונים. יש כמה נושאים שאני רוצה ללבן איתה. כמה שהדיון הזה טעון, וכמה שאנחנו יודעים שהוא פוליטי, ונגוע בהרבה דברים רעים, שמרנו לאורך כל הדרך – כולם – גם על תרבות דיון, גם על דיונים מקצועיים. לא היו פה פיליבסטרים בנוסח הידוע. עשינו את מלאכתנו בלב חצוי, ועד לרגע זה אנחנו בלב חצוי. היינו צריכים לתת לכם לבוא עם המסמך האידיוטי שלכם מהתחלה, עם החקיקה הזאת, שבה מילה לא ידעה להתחבר למילה. לתת לכם לשבור את הראש בקיר לבד. מצד אחד, אנחנו מתנגדים נורא לעניין הזה, כי יש דברים שנוגעים ביסודות של החיים שלנו; מצד שני, אנחנו מנסים לטייב דברים, לפחות כדי שאתם תדעו מה אתם עושים, ואולי אולי תחזרו בתשובה ברגע האחרון.
בכל מקרה, אני פונה לאימא שלך, אם היא תוכל להשפיע עלייך לפצל את החוק.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
זה נגמר איפשהו בגיל 16, יעקב. שם זה נגמר, אם לא מוקדם יותר. היא יכולה רק לקטר, אבל היא מנסה כל הזמן. כפי שאמרת, כל עוד הנר דולק, היא עדיין מנסה.
תודה רבה, לא צריך להתייחס לזה.
אנחנו צוללים עכשיו לתוך החוק, ומתייחסים לדברים שעברו שינוי – כל מה שמסומן באפור. רעות, היועצת המשפטית, אנחנו הולכים לפי הנוסח ובאמת אין הרבה שינויים. חלק מהדברים שדנו בהם, נשארו לפי שביעות רצונם ודעתם. רעות, בבקשה.
רעות בינג
¶
חלק גדול מהשינויים שעשינו, הם בעצם התאמה של ההוראות גם לגבי מועצה דתית מוסמכת. נעבור על זה לפי הסדר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אם אתם זוכרים, היכן שיש תאגיד, אנחנו צריכים להוסיף את המילים: מועצה מוסמכת, במקרים המתאימים. זה באמת טכני לחלוטין, כדי לתת למועצה המוסמכת אותן זכויות ואותה סמכות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אתה כבר גולש לשם? אנחנו נסיים הכול היום, הלשכה המשפטית תפרסם את הנוסח הסופי, וההסתייגויות יוגשו עד יום שני בשעה 14:00.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אנחנו נסיים היום את החוק. הלשכה המשפטית תעשה את העבודה המשפטית שלה לפי מה היא צריכה. יפרסמו נוסח סופי ביום ראשון בבוקר. הגשת הסתייגויות ללשכה המשפטית של הכנסת, עד יום שני בשעה 14:00. ביום שלישי, מ-10 בבוקר יהיה בוועדה דיון על ההסתייגויות, והצבעות. זה סדר הדברים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
הוספנו את המילים האלה בסעיפים הקודמים. הם עברו על זה שוב, כדי לעשות סדר ולא לפספס שום דבר. אנחנו לא רוצים לפספס איזשהו סעיף שמקנה זכויות.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אני רוצה להתעכב על דבר אחד, שיפתור לנו הרבה בעיות בהמשך. מה זה מועצה דתית מוסמכת, ואיך היא נקבעת?
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
היה דיון רחב בנושא, ומועצה דתית מוסמכת נכנסת לתוקף אחרי תקופת מעבר. לא נפתח דיון בנושא.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
ברגע שנדבר על זה עכשיו, ולא לזמן רב, לא נצטרך לדבר על זה אחר כך. אני חושב שהנושא של מועצה דתית מוסמכת צריך להיות משהו קבוע, בילט-אין. השר צריך להחליט באיזשהו זמן, על רשימה כזאת. אני מבקש עוד דבר, שיתווסף בחקיקה שההחלטות של השר לגבי השאלה מיהי מועצה דתית מוסמכת בעניין הזה, יובאו לאישור הוועדה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אני מבקש את זה, ותאמיני לי שזה חשוב. זה שהשר קובע – אין מה לעשות. השר קובע ולא משנה איזה שר זה יהיה. אבל צריך לראות פעם אחת את הרשימה.
רעות בינג
¶
אנחנו עוברים לסעיפים שמסומנים באפור. השינוי הראשון הוא בהגדרה של ועדת הרבנים, עמ' 2, פסקה 2 למעלה. מחקנו את המילים: מי שבידו אישור בכתב מאת מועצת הרבנות הראשית, שהוא רב בישראל. בהתאם למה שנאמר בדיון הקודם, הורדנו את הצורך באישור מועצת הרבנות, רק לגבי רב צבאי.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
התייחסנו עכשיו לוועדת הרבנים, התייחסות ספציפית לסעיף הזה, לשינוי שעבר. דנו בהרחבה בנושא הזה, והשינוי הזה מתייחס לרבנים צבאיים, כי הנושא עלה בדיון הקודם. בבקשה, התייחסות ספציפית לשינוי הזה. חבר הכנסת אבי מעוז, בבקשה.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
הסעיף הזה מגדיר את שני הרבנים האחרים, שיתווספו לאותו אחד, שמופיע בסעיף (1), שהוא בעל כשירות ל - - - מי שהוא רב מקומי או רב עיר, והוא מכהן כרב מקומי או רב עיר, או כיהן בעבר כרב מקומי או כרב עיר, הוא צריך שיהיה בידו אישור בכתב מאת מועצת הרבנות הראשית שהוא רב בישראל, נכון? אחרת הוא לא היה מתמנה לרב מקומי ולא היה מתמנה לרב עיר.
לגבי הרב הצבאי, כשאת מורידה את התנאי הזה, את פוגעת במהות התפקיד של ועדת - - -
מוני מעתוק
¶
לא, לא. אנחנו דיברנו על זה בפעם הקודמת, ואנחנו רק מתאימים את זה למציאות הקיימת. זה כל הסיפור. בפעם הקודמת דנו בזה כמה דקות.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
לא הבנתי. אתה קובע לנו מה אני רוצה לעשות? כשהייתי מנכ"ל והופעתי בפני ועדת כנסת, התייחסתי בכבוד לחברי הכנסת.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
מוני, בבקשה. נציגי הממשלה ידברו רק כשאני אבקש מהם להתייחס.
חבר הכנסת מעוז, זאת השאלה שלך?
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
אני אומר שזאת אפליה בין הרבנים המקומיים, שצריכים שיהיה בידם אישור בכתב ממועצת הרבנות הראשית.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אני לא רוצה שהתשובות יהיו כל הזמן: תגיש הסתייגות, כי אפשר ללכת לזה ישר. אין בעיה.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
נאמר שזה הסיכום שהיה בדיון. אני לא זוכר סיכום כזה. אני זוכר שחשבנו שנכון שיהיה רב צבאי, מכיוון שהכשירות שלו לא באה לידי מבחן ציבורי, ורק לפי מה שהצבא דורש. מה שאנחנו דורשים זה רעיון ברמות שהולך לעשות משהו לכלל הציבור. מה שנכון בקרב ומה שנכון בצבא, לא תמיד נכון לאזרחים. אנחנו רוצים להכשיר מישהו, שייתן את הכשרות שלו לכלל הציבור.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
זה בדיוק הסיכום שהיה בדיון הקודם. אני יכולה להפנות אותך לפרוטוקול לראות את זה. תבקש מהעוזר שלך, שהוא תלמיד חכם, ללכת לפרוטוקול הזה בדיון הקודם, ותראה את הסיכום לגבי רב צבאי.
משה טור פז (יש עתיד)
¶
אני חושב שדנו בוועדה הזאת בצה"ל בעוד הקשר. הרי צה"ל מקיים מערך כשרות משלו. הוא מוחרג מהחוק הזה, והוא עובד באופן אחר. לכן, יש היגיון בכך שאנחנו מחריגים גם את התקן של האדם המתאים לוועדת הרבנים. לא מדובר פה על רב זוטר; וזאת אפילו לא מקבילה לרב עיר. זה אדם שהיה או רב צבאי ראשי או סגנו. נדמה לי שרב פיקודי או רב זרועי זה סגן אלוף. כלומר, מדובר על רמות מאוד גבוהות של אנשים בתוך המנגנון הצבאי.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אנחנו לא מתווכחים. זה השינוי שעבר, ומי שרוצה להתייחס, בבקשה. מי שזה לא מתאים לו – הסתייגות, הצבעות. תקשיבו, יש גבול לכל תעלול. בנושא הזה היה דיון בהרחבה. התייחסנו, דנו, ואתם בעצמכם הסכמתם.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
יוליה, כל מה שהוא אומר זה להוסיף מילה אחת: שהיה לו ניסיון בתפקיד. זה הכול, וגם קינלי מסכים לזה.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אני רק רוצה שיהיה ברור, שאנחנו מאשרים את מי שכיהן כרב צבאי ראשי, וכך ברור שגם סגן הרב הצבאי הראשי, שהיה לענייני הלכה - - -
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
עכשיו יש רב פיקודי ורב זרועי. חלק גדול, וגם את, לא מכירים בדיוק מה הניסיון שיש לרב פיקודי ורב זרועי.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אתה חוזר על אותם דברים ששמעתי בדיון הקודם. זה לא הולך להשתנות. אנחנו מכבדים את הרבנים בצבא, ואנחנו רוצים שכמה שיותר אנשים יתגייסו וימלאו את חובתם.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
גם בענייני כשרות, כמו שאנחנו סומכים עליהם בדיני נפשות. כשהם מטפלים בחללי צה"ל, אנחנו גם סומכים עליהם, אז בדיני כשרות פתאום הם לא מספיק טובים? תודה רבה. רעות, תמשיכי. מיציתי את הדיון הזה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
חבר הכנסת קרעי, אם לא הבנת, תקרא את הנוסח. רעות, תמשיכי. התקיים דיון בנושא בן שעה לפחות לפני יומיים. תעברו לעמ' 3.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אנחנו לא מבקשים להוריד את זה. מבקשים רק לכתוב שיהיה לו - - - מוני, תפעיל את ההיגיון שלך.
רעות בינג
¶
עמ' 3 – הגדרה של רב מוסמך. בפסקה 1, אחרי המילים: לעניין תחום מועצה דתית, אני מוסיפה את המילה: מוסמכת. החלפנו את המקום של פסקה 2 ופסקה 3 – זה לא שינוי מהותי. הוספנו את המילים: בתחום הרשות המקומית, לגבי רשות מקומית שבה אין מועצה דתית, ואותה רשות קיבלה הסמכה כמועצה דתית מוסמכת. בפסקה 3 חידדנו שמדובר במי שמועצת הרבנות הראשית מינתה לתת תעודת הכשר. היה כתוב: שירותי דת, ודייקנו את זה לתעודת הכשר.
תומר רוזנר
¶
אני אסביר. הגדרת הרב המוסמך היא הגדרה שנועדה לזהות את הרבנים שייתנו את תעודת ההכשר, במסגרת המועצות הדתיות המוסמכות. כאן מופיעים שלושת המקרים שבהם הם ישמשו כרב מוסמך, ומוגדרים המקרים השונים: במועצה דתית שיש לה רב עיר וכולי; ברשות מקומית שאין בה, ובמקרה השלישי. אלה שלושת המקרים. השינויים שנעשו הם חידודי נוסח, שמבהירים באיזה רב בדיוק מדובר, והשינוי האחרון מבהיר, שמדובר ברב שמוסמך לתת תעודת הכשר, ולא כל רב.
תומר רוזנר
¶
לא, לא. הוא על ידי מועצת הרבנות לתת תעודת הכשר. אפרופו ההערות הקודמות, בנוסח הקודם הופיע שהוא מוסמך לתת שירותי דת באפן כללי.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
זה בדיוק מה שדיברנו לפני יומיים בדיון. קרה משהו עם רב, או לא מינו רב, המועצה הראשית ממנה מישהו למלא את מקומו.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
כלומר, רב מוסמך מתייחס רק למקום שאין בו מועצה, או שאין רב עיר או רב מקומי.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אני רוצה הפסקה לשתי דקות. אני צריכה להתייעץ עם היועץ המשפטי שלי. תודה רבה.
(הישיבה נפסקה בשעה 12:44 ונתחדשה בשעה12:55.)
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אין לי שום בעיה עם רבנים צבאיים, אבל חייב שיהיה להם ניסיון. אותו הדבר לגבי רב מקומי. אם הוא לא התעסק בכשרות, שלא יקבע - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אני ראיתי את ההסתייגויות שלך – 25 שנה ניסיון. אני אפילו קוראת מה שאתה שולח לי.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
קודם כול, תבורך, הגשת רק 20 הסתייגויות. דרשת שם שלרב מקומי יהיו 25 שנות ניסיון. זאת אומרת הוא התמנה כשהוא היה צעיר, וכבר יצא לפנסיה. סיימנו עם הרבנים הצבאיי.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
ביררתי משהו לגבי הרבנים הצבאיים. הרבנים הצבאיים לא נותנים ולא מתעסקים עם ענייני כשרות במשחטות. איך הוא יכול לקבוע תקן במשחטה? הוא לא מבין בזה.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
לא. אין לי בעיה עם רבנים צבאיים ואני שירתי בצבא שירות מלא. רב צבאי שלא יודע על כשרות במשחטות, איך הוא יקבע תקן?
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אני תומך במי שרץ, ואני אגיד למה. אני מקטין את כל היכולת של ועדת הרבנים – תביאו רב צבאי - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
יופי. חבר הכנסת מקלב, לפרוטוקול, תומך ברבנים צבאיים ראשיים. מצוין. זאת אמירה חשובה מאוד, לאור העובדה שעוד מעט יהיה חוק גיוס חובה.
רעות, את לא חייבת להקשיב. הרי הם יכולים לדבר. תקראי. אם הם יפספסו, ואחר כך ישאלו שאלות, הפספוס כולו שלהם. אני מבקשת מכולכם לכבד את היועצת המשפטית, שמנסה להקריא את החוק. עמ' 5, בבקשה.
תומר רוזנר
¶
הנושא הבא הוא הגדרתם של הגורמים שמטפלים ביבוא במסלול הקיים. אם אתם זוכרים, בדיון הקודם העירו לנו שגם במצב הנוכחי, הרבנות הראשית מסתמכת לא רק על תאגידים, אלא לפעמים על רבנים שהם יחידים, ועובדים בחו"ל. כדי לשמר את זה, הוספנו את מה שרעות תקריא עכשיו.
רעות בינג
¶
הוספנו את המילים: להסתמך בקביעתה על רב מחוץ לישראל, או על תאגיד שהתאגד מחוץ לישראל, שעוסק בהשגחה על הכשרות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
כדי לא לפגוע ברבנים שמתעסקים בכשרות בחו"ל, ושהם מוכרים על ידי הרבנות הראשית, על ידי מחלקת היבוא - - -
רעות בינג
¶
בעמ' 6, בסעיף של תקן כשרות, בעצם חידדנו שתקן כשרות כולל גם הוראות לעניין היקף נוכחות משגיח. הוספנו את המילים: היקף נוכחות משגיח בעוסק, לפי סוגי עוסקים ומאפיינים רלוונטיים נוספים. ככה יהיה ברור שהתקן כולל גם את זה.
תומר רוזנר
¶
התקן צריך לקבוע את שעות הנוכחות של המשגיח, והוא יכול לקבוע שעות נוכחות בהיקף גבוה ממה שהשר קבע בתקנות.
רעות בינג
¶
התיקון הבא בעמ' 9. סעיף ג' מתייחס לדרישות נוספות שגוף נותן הכשר יכול לקבוע, נוסף על הדרישות שקבועות בתקן שהוא בחן. הורדנו את המילים: מועצה דתית מוסמכת, כי בעקבות ההוראות שנשמעו כאן, נקבע שמועצה דתית יכולה לתת תקן מועצת רבנות בלבד, או התקן הרגיל או תקן מורחב. היא לא יכולה לקבוע דרישות נוספות, ובעצם צריכה לקחת את התקן של הרבנות כמו שהוא.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אנחנו נגיע לזה. הסעיף הזה מתייחס למשהו אחר. בגלל שלמועצות דתיות קבעו הסדר אחר, פה המועצות הדתיות לא נכנסות לתוקף. בגלל זה מחקו את המילים: מועצות דתיות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
מועצות דתיות לא יוכלו לקבוע תקנים מחמירים מתקן הרבנות. יש שני תקנים של הרבנות, ויש אופציה לשלישי, אם אתה זוכר.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
קחו בחשבון, שהדבר הזה פוגע במועצות דתיות שיש להן רמות כשרות מחמירה. ניקח מועצות כמו צפת או כמו ירושלים.
יהשע ישי
¶
בעיקרון, המועצה הדתית צריכה לעבוד כגוף ציבורי, כגוף ממשלתי מכוח חוק. צריך לעבוד כנגזרת ממועצת הרבנות הראשית, שגם היא הוקמה על פי חוק. זה יצור סטנדרטיזציה בכל המועצות הדתיות לגבי תעודות הכשרות. עם זאת, צריך לאפשר למועצה דתית, שרוצה להתהדר בכשרות יותר מחמירה מהרבנות הראשית, לתת תעודה בנפרד מעבר לזה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
שילכו לתאגידים פרטיים, לבד"צים פרטיים. לא, פשוט לא. אנחנו לא עשה סייג על סייג על סייג. זה הכלל לגבי מועצות דתיות, וככה הן יעבדו.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
קבענו סטנדרט, שהמועצות הדתיות יעבדו לפי התקן של הרבנות, שהיא גוף ציבורי. הם יכולים לקחת תקן רגיל, תקן מהדרין ותקן מהדרין על מהדרין של הרבנות. רציתם רבנות? תקבלו רבנות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
הבנתם מצוין, אבל אתם מנסים לקחת עוד משהו. ביקשתם את זה, רציתם את זה, זה טוב לכולם. אנחנו מדברים על כשרות לכולם.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
דיברתי בלילה עם כמה ראשי מועצות דתיות בארץ. אמרו לי שהיום בלילה אני אקבל שם הפגנת תמיכה עם עוגיות ושמפניה למה שאני עושה פה. אני דואגת לציבור הזה יותר מכם.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אוקיי, סליחה. אנחנו בסעיף הזה. דברו על זה, כל אחד סבב של שתי דקות. תגידו מה אתם רוצים. אתה רוצה גם להתייחס? מי ראשון? נלך לפי הסדר. אבי, התייחסות שלך לסעיף הזה, בבקשה. מה אתה רוצה שהמועצות הדתיות יעשו?
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
אני רוצה שכל אחד שרוצה לאכול רבנות, יאכל רבנות. ואם יש מועצה דתית, שבתחומה נמצא ציבור שמקפיד על הידור על הידור על הידור, למשל כמוני. אני רוצה לאכול הכי מהודר שיש, ולפי התקנים, זה לא הכי מהודר שיש.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אני רק מתעניינת, ואולי אני לא טובה בזה, אבל יש היום תקן רבנות לכשרות? יש תקן?
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
כל מועצה וכל רב קובע במועצה שלו מה שהוא רוצה. אין בכלל אחידות. בן אדם שאוכל במקום אחד, לא בטוח שבמקום סמוך זה מתאים לו.
יהושע ישי
¶
לכן טוב שיש תקן. כשיש תקן זה טוב, אבל צריך לתת לרב מקומי, שנותן תעודת כשרות במסגרת של מועצה דתית, איזשהו טווח. גם בג"ץ קבע את זה בפסיקה שהייתה לו בעניין של נשר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אנחנו משנים את המצב הזה, והרבנים יצטרכו לעמוד בדרישות החוק, ולהכיר במדינת ישראל ובחוקיה. כן, חבר הכנסת קרעי.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
אני הייתי באמצע הדברים שלי. את לא הקשבת, התייעצת עם היועץ המשפטי של הוועדה.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
גברתי יושבת-הראש, אני הייתי באמצע הדברים שלי. את לא הקשבת להם כי התייעצת עם היועץ המשפטי של הוועדה, וקטעת אותי באמצע. חזרתי עם איזושהי שאלה לגבי התקן שקיים היום. לא השלמתי את הדברים שלי, תני לי, בבקשה, להשלים אותם. בגלל שאנחנו בחוק ההסדרים, אי-אפשר לקיים דיון כזה חפוז. לא נותנים לנו לדבר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אוי, אוי, אוי, אוי. אל תעלה את הטענות האלה, כי אחרי שעות שאנחנו בילינו בו, הטענה הזאת לא תחזיק מים בחיים. חבר הכנסת אבי מעוז, הבנתי למה אתה עושה את זה, אבל זה לא אמיתי.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
אחרי ההודעות האישיות שלך בתחילת הישיבה, אני נמנעתי מלמסור את ההודעות האישיות שלי. לכולנו יש הודעות אישיות, בסדר? עכשיו אנחנו מנהלים פה דיון רציני, וזה אמור להיות רציני. אנחנו עדיין מתלבטים אם בכלל לנהל את הדיון, או לתת לכם לשבור את הראש עם חוק שלא תצליחו בחיים להפעיל אותו. אנחנו שואלים שאלות, ואנחנו מבקשים לקבל תשובות. אני מפסיק לדבר עד שתגמרי את ההתייעצות.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
בהחלט. זכותי להמתין עד שתשמעי אותי. אני שואל שאלה, ואני לוקח את עצמי כדוגמה. אני שם את הרף – שירתי בצבא, נאמן לחוקי המדינה, ולא כמו שאתם מנסים לצייר כל הזמן, שכל ציבור צרכני הכשרות הוא בעד להשאיר את המצב כמות שהוא. אנחנו רוצים לתקן את הליקויים.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
אני צאצא אידאולוגי של מי שנאמר עליהם, שהם צאצאים אידאולוגיים. אני רוצה לאכול כשרות מהדרין מן המהדרין מן המהדרין מן המהדרין. למה שהמועצה הדתית בתחום מגוריי, לא תיתן לי את האפשרות הזאת? למה אתם מגבילים אותי, ודורשים ממני ללכת לחפש ולרעות בשדות זרים, דוגמת בד"צים פרטיים או גוף נותן הכשר פרטי? מדוע?
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
מה לא טוב לך עם הרבנות הראשית? כל הזמן אמרת שהרבנות הראשית חשובה לך מאוד, ועכשיו פתאום זה לא מתאים?
מוני מעתוק
¶
הרבנות הראשית חייבת לפי החוק שני תקנים; היא יכולה יותר מזה. אם תחליט הרבנות הראשית לקבוע תקן מחמיר נוסף, מהדרין מן המהדרין, ויותר מזה - - -
מוני מעתוק
¶
גם הרב המקומי המוסמך יוכל לתת כשרות מהדרין יותר גבוהה, אבל לפי סטנדרט שקוף, שהרבנות קבעה. בדיון הקודם ביקשתם שלא תהיה ועדת שלושה, והורדנו את זה, אבל אמרנו שגם היא תיצמד לסטנדרט רבנות. הרבנות יכולה לקבוע יותר גבוה. אני חושב שזה נותן את כל המענה.
משה טור פז (יש עתיד)
¶
ברור. סליחה, אלה כללי המשחק, שלמה.
גברתי יושבת-הראש, את יודעת שחלקתי עלייך בנקודה הזאת, וברשותך אני רוצה לשתף את הוועדה. אני מצטרף לעמדת חבריי, שלכבול את המועצות הדתיות לעמדת הרבנות הראשית, נראה לי לא נכון. היות והכנסנו את המועצות הדתיות כשחקניות, כי אין תאגידים, אני חושב שלמועצה הדתית צריך להיות שיקול הדעת, האם היא הולכת על פי תקן הרבנות, או היא הולכת על פי ועדת שלושה - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
איזה מצחיקים אתם. זה לא טוב וזה לא טוב וזה לא בסדר. זה אומר, שזה הכי מוצלח. אם זה לא מתאים לך ולא מתאים לו, זה אומר שקיבלתי את ההחלטה הכי נכונה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אני, כיושבת-ראש הוועדה, מקבלת החלטות. זה חלק מהאחריות שלי. פה קיבלתי החלטה. על הנושא הזה היה ויכוח בקואליציה.
משה טור פז (יש עתיד)
¶
אני חוזר ואומר, שאם המועצה הדתית כבולה לרבנות הראשית, זאת אופציה אחת. אם היא לא כבולה, תתכבד ותהיה כדוגמת תאגיד, ותבחר את הכשרות המתאימה. אני רק אומר לחבריי, שהיא יכולה לבחור ימינה או שמאלה, מחמיר או מקל. אי-אפשר לומר לה: לא, תבחרי רק מחמיר. זה לא עובד.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
מה שעשה עכשיו קינלי, זה מה שנקרא שהוא נתן לך עלייה בדרגה בכשרות. את עכשיו במיין-סטרים. אני רוצה לומר בהגינות, שמה שעשית פה הוא נכון, אממה? אולי אני יכול לפתור את הבעיה הזאת בניסוח קטן. תומר, הייתי מציע להכניס בנוסח שהיא תהיה רשאית, לבקשת עסק.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
המצב יהיה כדלקמן: או הכול או כלום. אין שער שלישי. או דרך הרבנות, או עם ועדת הרבנים.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אני רוצה להציע הצעת פשרה, שתניח את דעתך שלך ואת דעתם של כולם. אני מקבל את מה שאת אומרת. את אומרת שאם זה ממלכתי, זה ממלכתי עד הסוף, ואת אומרת שאת לא יכולה לתת לכל אחד שיחמיר. אני אומר שבתוך הכשרויות צריך לתת לה את שיקול הדעת, בין המהדרין לבין הרגיל. גם אם המועצה הדתית נותנת סטנדרט רגיל, היא לא רוצה לתת את הסטנדרט המהדרין. היא לוקחת אלמנטים בתוך הכשרות הרגילה. למה אנחנו משנים את זה? יש גם מה שנקרא פרקטיקה. יש עם שרוצה כשרות רגילה, וזה רוב העם. הספרדים, למשל, מחמירים עם שחיטת בית יוסף. אני מניח שזה יהיה בתוך המהדרין, ולכן לא צריך להטיל על בעל העסק את כל המהדרין. הוא לוקח אלמנט מתוך המהדרין, ושם אותו בכשרות הרגילה. זה שיקול דעת שאף אחד לא יכול לחלוק עליו, שהוא בסדר.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אני רוצה להוזיל, ואני רוצה לעשות את זה הרבה יותר עממי. אנחנו לא באים בשבילי, אני בא בשביל הציבור. בתוך התעודה יוכל לכתוב, שבנושא הבשר יש שם שחיטת בית יוסף.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אורי, אני מבינה אותך, אבל זה לא יהיה. יהיה הכול או כלום. תבין את המצב, או שאנחנו פותחים מועצות דתיות גם לוועדת הרבנים, או שאנחנו קובעים סטנדרט של הרבנות הראשית. אין באמצע.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אני אגיד לך משהו אחר. אני מקבל את כל מה שאת אומרת לכל הדברים, אבל אנחנו צריכים ללכת עם הקו שלך עד הסוף. גופים ממלכתיים מחויבים לסטנדרט הממלכתי.
יהושע ישי
¶
אם אתם הולכים במסלול שוויוני, הרי ועדת הרבנים היא לא גוף הכשרות. גוף הכשרות נסמך על תקן של ועדת רבנים, נכון?
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
תאגיד הכשרות יכול לבחור לעצמו את התקן שהוא רוצה – או תקן של רבנות או תקן של המועצה. הוא מאמץ את התקן שהוא רוצה, והוא מחויב לתקן הזה.
יהושע ישי
¶
שיירשם לפרוטוקול. אם יש שוויון, אז יש שוויון. זה נראה כאילו גוף כשרות יכול להחמיר, ומועצה דתית לא יכולה להחמיר.
רעות בינג
¶
אני רק אוסיף, שעל תקן של ועדת רבנים, אי-אפשר להוסיף דרישות נוספות. הגוף שנותן הכשר לא יכול להוסיף דרישות נוספות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
זה מה שאני אמרתי. תקן זה תקן, כמו בכל מצב.
חבר הכנסת מלכיאלי, רצית להתייחס, בבקשה.
מיכאל מלכיאלי (ש"ס)
¶
צודק יהושע ישי, בכך שנכון שיש סטנדרטים שהרבנות תכיל, אבל אם יש מועצה מקומית עם הרבה חרדים, או יותר ספרדים עם דרישות משלהם, והם רוצים להחמיר על עצמם - - -
מיכאל מלכיאלי (ש"ס)
¶
ראינו בקואליציה איזה אחדות יש ביניכם, איזה עם אחד.
בקיצור, או להקל, לחילופין, ובזה אני מסכים עם ידידי טור פז.
מיכאל מלכיאלי (ש"ס)
¶
אני מסכים עם דעתם של טור פז ויהושע ישי, לאפשר למועצות הדתיות להחמיר או להקל, אבל היות ובסוף אנחנו כן רוצים לייעל את מערכת הכשרות, אנחנו ניתן לכל מועצה דתית להקל, אבל באישור מועצת הרבנות הראשית. מועצת הרבנות תקבע סטנדרטים, ותיתן אפשרות של ועדת חריגים לכל מועצה דתית.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אתה רציני? כבר שבעים שנה הם לא מצליחים לקבוע תקן אחד. אתה רוצה שהם ייתנו אישורים?
מיכאל מלכיאלי (ש"ס)
¶
אם אנחנו מכירים בסמכות של מועצת הרבנות הראשית לקבוע סטנדרטים, אנחנו סומכים עליהץ
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
מלכיאלי, אני מתפללת שהם יקבעו תקן אחד. במשך שנים הם לא מצליחים לעשות את זה. זה מה שייאלץ אותם לקבוע תקן?
מיכאל מלכיאלי (ש"ס)
¶
אחרי החוק הזה נגיד לאותם קובעי סטנדרטים, שאם המועצה הדתית תחליט דברים מסוימים - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אתם צריכים להבין את האירוע, או שזה הולך לפי הרבנות הראשית, או שאנחנו חוזרים לסיפור של ועדת הרבנים בתוך המועצות הדתיות. זה האירוע. אל תגזימו.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
כמו שהמועצה הדתית מחויבת לרבנות הראשית, וזה תקן ממלכתי, ככה גם משרד החינוך חייב להיות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אני מבטיחה לך שבסוף הדיון נתייחס לזה ספציפית. אני לא אנעל את הדיון לפני שנדבר על זה. ביקשתי אפילו מארז קמיניץ לבוא, ואם הוא לא יכול לבוא פיזית, הוא יעלה בזום.
רעות, תמשיכי.
רעות בינג
¶
אנחנו בעמ' 10. סעיף 2(ב) מתייחס לחובות ואחריות שיש לגוף שנותן הכשר. עשינו כמה התאמות גם למועצה דתית מוסמכת, וחלק מהסעיפים תיקנו כבר בדיון הקודם. את היתר אנחנו מתקנים עכשיו. בסעיפים (ז) ו-(ח) הוספנו מועצה דתית מוסמכת. אני אגיד במה כל אחד מהסעיפים עוסק. סעיף (ז) מתייחס לאיסור לסרב לתת שירותי השגחה לעוסקים דומים, מסיבות שהן לא מוצדקות.
סעיף (ח) אוסר להתנות שירותי השגחה בשירותים אחרים מאותו גוף, או מאותה מועצה דתית מוסמכת, שאינם קשורים לשירותי ההשגחה. אלה שני התיקונים כאן.
סעיף 2(ב)(1) מתייחס לניגוד עניינים, ובעצם אוסר על ניגוד עניינים, גם של מועצה דתית מוסמכת וגם של גוף נותן הכשר. חידדנו בסעיף הזה שהממונה יכול לקבוע הוראות בעניינים שקשורים לניגוד עניינים, אבל האיסור חל גם אם הוא לא קבע את ההוראות האלה. זה לא היה ברור עד הסוף בנוסח הקודם.
רעות בינג
¶
בעמ' 11, בסעיף 2(ב)(1)(א), הוספנו בסופו: הממונה רשאי לפרסם תנאים והוראות לעניין זה. מחקנו את המילים: והכול בהתאם לתנאים ולהוראות שיורה הממונה לעניין זה. שוב, זה נועד להבהיר שהאיסור חל, גם אם לא נקבעו הוראות.
אנחנו עוברים לעמ' 12, סעיף 2(ב)(2) – מועצה דתית מוסמכת. מחקנו את המילים: ותעודת הכשר, ודייקנו את זה רק לשירותי השגחה. השר רשאי להסמיך מועצה דתית, שתהיה רשאית לתת שירותי השגחה. גם בפסקה 1.
(היו"ר משה טור פז, 13:05)
רוני מר
¶
כי המועצה הדתית לא מוסמכת לתת את תעודת ההכשר. את תעודת ההכשר נותן הרב המוסמך; המועצה הדתית המוסמכת נותנת רק את שירותי ההשגחה עצמם.
רעות בינג
¶
כן.
אני אקריא את פסקה 2, כי עשינו בה שינוי קטן. אלה התנאים שצריכים להתקיים, כדי שהשר יוכל להסמיך מועצה דתית, ולקבוע שתהיה מועצה דתית מוסמכת. פסקה 2: תקציבה או ענייניה הכספיים מנוהלים באורח תקין, לרבות אופן ההתקשרות וההעסקה של משגיחים מטעמה, ובהתאם להוראות כל דין, ובהתאם להוראות שקבע השר, בהסכמת שר האוצר. וכן, היא הציגה תוכנית כלכלית להתנהלותה העצמאית בתחום הכשרות. השר רשאי לשקול עניין זה, קיומה של תחרות במתן שירותי השגחה בתחומי המועצה הדתית.
כל מה שמסומן באפור – נוסף.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
מה הביא אתכם לשינוי הזה? מה עניין שר האוצר? בסעיף 12 הוספת עוד סעיף, והכנסת את שר האוצר לענייני כשרות. זה בגלל ההבנה שלו באכילת כשר וכשר למהדרין? לכל משרד יש את החשב.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
בסך הכול מדובר על מועצה דתית, שהיא תחת המשרד לשירותי דת. יש לה מספיק כלים לקבוע האם יש לה יכולת כלכלית או לא. למה שר האוצר נכנס פה? זה לא ייאמן.
רוני מר
¶
כדי שהשר יוכל להסמיך מועצה כמועצה דתית, וכדי שהיא תוכל לעשות את הפעילות המאוד חשובה של מתן שירותי השגחה, היא צריכה לעמוד במספר תנאים. אחד מהם, הוא כל ההתנהלות המקצועית, התנהלות שקשורה למתן שירותי השגחה, התחום הדתי, התחום הכשרותי. זה התחום הראשון – ההתנהלות המקצועית שלה, כלומר מתן שירותי השגחה וכל מה שקשור לכשרות. בנושא הזה, היא מקבלת חוות דעת ומי שבודק אותה הם הממונה והשר. היא צריכה לעמוד בתנאים של התנהלות כלכלית תקציבית, שכוללת גם העסקה של אנשים. את חוות הדעת ייתן המנהל הכללי של המשרד לשירותי דת, על סמך קריטריונים שהוא יקבע ביחד עם שר האוצר. אני אומר שוב, שאלה כללים שיקבע השר לשירותי דת, בהסכמת שר האוצר. אלה לא כללים ששר האוצר קובע בעצמו.
רוני מר
¶
אני חוזר על דברים שדיברנו עליהם בדיונים הקודמים. הנושא השלישי הוא עניין טוהר המידות, שלגביו ניתנת חוות דעת של היועץ המשפטי לממשלה.
יהושע ישי
¶
כן. כיום, הניהול הכספי במועצה הדתית עובד לפי תקנות שירותי הדת היהודיים – אגרות. להערכתי, לאור החוק הזה, צריך שכל הפרק של קביעת אגרות לגבי כשרות – יבוטל. אנחנו נכנסים לניהול במסגרת משק סגור, ואתה לא יכול לקבוע אגרה, ולהגיד לי להתנהל לפי האגרה שאתה קובע. אני נכנס עכשיו למשק תחרותי.
רוני מר
¶
רב עיר ורב מקומי יהיו רשאים לתת בהתאם לתנאים שקבענו, החל מהיום הראשון של החוק. מועצה דתית מוסמכת, שעליה אנחנו מדברים ועליה גם דיברת עכשיו, תתחיל לתת תעודות הכשר ושירותי השגחה רק אחרי שנה. זאת שנה, שתהיה שנת היערכות, ואמרנו כמה פעמים שמצב האגרות בשנה הראשונה לא משתנה בשום צורה במהלך השנה הראשונה, כדי להיערך למצב החדש. המשרד יחד עם הרבנות, יעשו מה שצריך, כולל תיקונים שקשורים לאגרות.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
זה הזוי, וזאת לא החלטה מקצועית. זאת דרישה פוליטית כל כולה. אני לא יודע מה דיברתם בחדר, אבל אין לי ספק שהכול דרישה פוליטית. שר האוצר צריך לאשר מועצה דתית, ככל שתהיה גדולה, אחרי שהמשרד לשירותי דת אישר את היכולת הכלכלית ואת החוסן הכלכלי שלה? צריך התערבות והסכמה של שר האוצר לחוות הדעת המקצועית? זה לא קיים בשום מקום. אני מדמה את משרד הרווחה, שפועל מול הרבה הרבה גופים, ודאי ממשלתיים, ששר האוצר מתערב בעניין של מכרזים? זה לצעוק עד השמיים. אני שואל גם את היועץ המשפטי, עורך הדין תומר רוזנר.
(היו"ר יוליה מלינובסקי, 13:15)
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
המציאות הישראלית הפוליטית מאוד מורכבת. היום זה שר כזה ומחר זה שר אחר, גם שר הדתות וגם שר האוצר. אני מסתכלת שנים קדימה, ואני לא יודעת מה יהיה. תמיד יש סיכוי ששני שרים יעשו משהו לא בסדר, או משיקולים כאלה ואחרים, אז אני מוגנת. יש פה סמכות לשר הדתות, ולכן אני שמה מגן בדמות שר האוצר – מי שזה לא יהיה – כדי לאזן. אני לא יודעת מי יהיו שר הדתות ושר האוצר הבא. זה נקרא חומת מגן לדורות הבאים.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
לעוות את כל המסלולים הממשלתיים? הפכתם את השר לשירותי דת סמרטוט. השר לשירותי דת נותן לשר האוצר את האפשרות להתערב לו את מי לאשר ואת מי לא לאשר בנושא של חוסן כלכלי? איפה היה דבר כזה?
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
מוני, לא צריך להגיב, אנחנו לא מתייחסים. שהשר שלך יבוא, יתכבד ויענה. אתה עובד מדינה, אתה לא עונה לחברי הכנסת על דברים כאלה.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
שר אוצר שיש לו חוזק, היה אומר: עם דרישה כזאת אני לא ממשיך הלאה, אני מושך את החוק.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
אני רוצה להתייחס בדיוק לנקודה הזאת. אני מצטרף לחלוטין לדברי חברי הכנסת מקלב. אמרת שאנחנו לא יודעים מה יהיה בעתיד, ואנחנו לא יודעים מי יהיה שר הדתות הבא ושר האוצר הבא. אנחנו לא סומכים כל כך על שר הדתות, אז אנחנו שמים לו שלייקס בדמות שר האוצר. אני חושב שהמניע להכנסת שר האוצר לתוך הרפורמה הזאת, במיוחד אחרי שאני רואה את ההתנהלות מתחילת הדיונים – איך האוצר מעורב פה לחלוטין – מתחבר למה שאמר בשעתו השר כהנא, כשהוא דיבר על רפורמת הכשרות: אין בררה, אנחנו חייבים לעמוד בהסכמים קואליציוניים. כלומר, הכול פוליטי.
אנחנו יודעים שרבני צוהר ייעצו בשעתו גם לשר האוצר הנוכחי וכמו שנאמר פה קודם, הם יושבים אצל השר לשירותי דת. הם הגורם שבגללו נכנס לחוק שר האוצר, כדי להבטיח שכל החוק הזה פרסונלי לגבי ארגון רבני צוהר, הוא פרסונלי לגבי רב מסוים. אני חושב שצריך לשים את הדברים על השולחן. זה עניין פוליטי, ואין לו שום קשר לשירותי הכשרות; אין לו שום קשר לרמת כשרות. יש פה איזשהו חיבור בין שר האוצר לבין השר לשירותי דת, לבין הארגון שהולך ליהנות מאוד מהרפורמה הזאת. כבר נאמר פה על ידי מי שאמר, שכל הכסף שיש בכשרות במדינה זה 4-3 מיליארד שקל, אז תעשו לבד את החשבון.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אני לא קיבלתי חוות דעת של היועץ המשפטי, האם יש תקדים לכך שבסעיפים כאלה יש הסכמה של שר האוצר.
תומר רוזנר
¶
מכיוון שמדובר בשיקולים כלכליים-תקציביים, מן הסתם יש עניין לשר האוצר להתייחס לזה. אם אדוני שואל, ויתקנו אותי נציגי הממשלה, גם בנושא תקציב המועצות הדתיות הקיימות, יש מעורבות של שר האוצר בקביעת המדרגים.
רעות בינג
¶
בעמ' 13, הוספנו בפסקה 2 את המילים: בהתאם לנוהל שיוסכם בין השר לשר האוצר. אנחנו מורידים את זה, כי זה נכנס לסעיף הקודם, וזה יהיה בתקנות.
בעמ' 14, הוספנו את סעיף (ח): הממונה ישלח הודעה בדבר החלטת השר, לפי סעיף קטן (ז), לכל עוסק אשר הוא או מצרך שהוא מייצר קיבלו שירותי השגחה מהמועצה הדתית המוסמכת, שלגביה נשלחה הודעה כאמור, ויפרסם על כך הודעה באתר האינטרנט של הרבנות הראשית.
סעיף זה מאפשר לשר להתלות או לדרוש ממועצה דתית מוסמכת לתקן ליקויים. קבענו הוראה דומה לזו שחלה ביחס לגוף נותן הכשר, שהממונה יפרסם ויידע את כל מי שקיבל את השירותים מאותה מועצה דתית מוסמכת במצבים כאלה.
עמ' 15, בבקשה להסמכה של המועצה הדתית המוסמכת, היא צריכה למסור כל מיני פרטים. עשינו תיקון בפסקה 1, והוא נוגע לדברים שדיברנו קודם. אני אקריא ואסביר: תקן כשרות מועצה אחד או יותר, אשר לפיו היא מבקשת לתת שירותי השגחה לעוסק, ובלבד שלפחות אחד מהתקנים האמורים יהיה תקן כשרות מועצה רגיל. לא תוגש בקשה כאמור, לפי תקן כשרות שלא נבחן מעל לחמש שנים, בהתאם לסעיף 2(א)(ה).
בעצם הבהרנו את מה שדיברנו עליו קודם, שמועצה דתית מוסמכת יכולה לתת רק תקן כשרות מועצה, והיא חייבת שלפחות אחד מהתקנים שעל פיהם היא עובדת, יהיה תקן כשרות מועצה רגיל. היא יכולה, כמובן, לקחת את המורחב, ואם יש עוד תקנים שמועצת הרבנות הראשית מפרסמת, גם אותם, אבל היא מחויבת לתקן הרגיל.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
לא, לא הבנת. דיברנו והסברנו. המועצה חייבת לקחת את התקן הרגיל. בנוסף לכך, היא יכולה לקחת כל תקן אחר של מועצת הרבנות הראשית, שזה מהדרין, מהדרין על מהדרין וכל מה שהיא רוצה.
עמיחי פילבר
¶
נניח שהיא לא רוצה, ולוקחת אחד. לי יש עסק במועצה הזאת, ואני רוצה לקחת מהמועצה את הכשרות. כדי ללכת למכרז, אני צריך שתהיה לי כשרות מהדרין.
יהושע ישי
¶
סליחה, בעמ' 15, צריך להוסיף את המילים מועצה דתית בסעיף ב'. אחרת כתוב מועצה ומועצה, וכבר לא יודעים על איזו מועצה את מדברת.
יהושע ישי
¶
אני מניח שזה מתוך המהירות. אני מחזיר אותך גם לעמ' 4, שם כתבת: תעודה שנתן מוסמך. הכוונה לרב מוסמך. אלה שגיאות כתיב ורציתי להעיר.
רעות בינג
¶
בסדר, נתקן את זה.
עמ' 16, אני אקריא את סעיף ג': מועצה דתית מוסמכת תפעל בהתאם להחלטתו של רב מוסמך, לעניין ביטול או התליה של תעודת הכשר שנתן לעוסק, או קביעת תקנים לתיקון פגמים.
זה סעיף שהופיע בנוסח הקודם, אבל הוא היה מנוסח בצורה של רשות, וכאן אנחנו מבהירים, שהמועצה צריכה לפעול בהתאם להחלטה של הרב. היא לא רשאית לפעול, היא תפעל לפי.
רעות בינג
¶
הוספנו משהו שכנראה נשמט בהמשך העמוד. חידדנו שלפני שגוף נותן הכשר או מועצה דתית מוסמכת נותנים תעודת הכשר, גוף נותן הכשר שקבע דרישות נוספות, צריך לבדוק שמתקיימות גם הדרישות הנוספות בעוסק. הוספנו את המילים: ולדרישות נוספות, ככל שנקבעו על ידי גוף נותן הכשר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אתם זוכרים שהייתה אפשרות לגוף נותן הכשר, לקבוע תנאים נוספים? בתעודה זה יופיע, בתעודה זה יצוין.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
לא מועצה דתית אלא גוף נותן הכשר. מועצה דתית פועלת לפי תקן של הרבנות; גופים פרטיים יכולים להחמיר.
יהושע ישי
¶
את אמרת את זה, ואת צודקת. מועצה דתית לוקחת את התקן של המועצה; גוף כשרות לוקח או מועצה או ועדת רבנים. הוא בעצמו לא יכול להחמיר.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
יהושע, הוא יכול להוסיף החמרות. צריך לרשום את זה, וצריך לעקוב שזה באמת נרשם.
תומר רוזנר
¶
הצעת החוק המקורית אכן אמרה את מה שנאמר כאן. בעקבות הדיונים הפנימיים והדיונים שקוימו בוועדה, הובהר במפורש, שגוף נותן הכשר, שבחר לעצמו תקן, בין אם זה תקן של ועדת רבנים ובין אם זה תקן של המועצה, יכול לקבוע לעצמו החמרות, ובלבד שהוא מפרסם אותן ופועל לפיהן.
מוני מעתוק
¶
הרבנות הראשית תוכל לקבוע תקן נוסף, וזה חל על כולם. האמירה היא פשוטה, ועדת שלושה, מטבע הדברים, עצמאית יותר. היא לא ממלכתית, ולכן היא יכולה גם להחמיר, ללא קשר להחלטה שלה. היא מועצת הרבנות של עצמה. כשאתה מדבר על רבנות מקומית מוסמכת, אמרנו שהיא צמודה למה שהרבנות הראשית קובעת בסטנדרטים, ולא יכולה לקבוע משהו אחר.
מוני מעתוק
¶
בהקשר הזה, אם היא רוצה להחמיר מעבר, היא יכולה, אבל לא לבד. כשמועצת הרבנות הראשית מחמירה, זה חל גם עליה. היא יכולה לקבוע גם ארבעה תקנים. זה כל האירוע וזה לא מטעה אף אחד.
יהושע ישי
¶
אני רוצה להוסיף טיעון נוסף. הרי אם המועצה הדתית יכולה להחמיר מעצמה, וזה לא נוח לבעלי העסקים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אנחנו יוצאים להפסקה עד שעה 14:30.
(הישיבה נפסקה בשעה 13:45 ונתחדשה בשעה 16:10.)
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אני מצטערת שזה יצא קצת יותר זמן, אבל סיפרו לי פעם שיעקב אשר, כשהוא ניהל את ועדת החוקה של הכנסת, עשה הפסקה של חמש דקות, ונעלם לאנשים לארבע שעות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
זה קורה בכנסת, וזה לא מאיזושהי כוונה. זה לא שרציתי לדפוק אנשים. היו כבר תקדימים בכנסת, אבל אנחנו בתהליך חשוב, ויש דברים שצריך לחשוב עליהם.
הסנדוויצ'ים יהיו בשש, אם מנהלת הוועדה הזמינה. תסירו דאגה מליבכם, אף אחד לא יצא מפה רעב.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
לא. הייעוץ המשפטי בודק את הדברים. שום דבר לא יקרה מתחת לשולחן. אם יהיה צורך, נחזור ונעשה. בואו נתקדם עם הדברים שיש כרגע בנוסח.
הראל גולדברג
¶
על פי חוק שירותי הדת היהודיים, רב עיר הוא רב של עיר מסוג עירייה או מסוג מועצה מקומית.
הראל גולדברג
¶
לאור ההערה הטובה שנשמעה כאן, אפשר להוסיף בהגדרת רב עיר, שמונה לפי החוק המסמיך, לפי חוק שירותי הדת היהודיים. הסעיף המסמיך לתקנות הוא חוק שירותי הדת היהודיים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
לא, אתם מסבכים את זה. אני אגיד לייעוץ המשפטי של הוועדה שהכוונה מאוד ברורה, ואם צריך לעשות דיוק בנוסח מבחינה משפטית, תבדקו את הנושא כדי שלא יהיה אי הבנה. הכוונה שלנו מלכתחילה מאוד ברורה בהגדרה של רב עיר. תעשו התאמה לחוקים אחרים במדינת ישראל.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
כדי שלא תהיה סתירה. נאמר שלא צריך להציג את הרישיון של בעל גוף הכשרות, נכון?
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אורי, אתה איש מסודר. תשאיר את זה בצד. תן את זה לעוזר הנאמן שלך, הוא לא ישכח.
תומר רוזנר
¶
הסעיף זה עוסק בעניין תעודת הכשר שניתנת למצרך מיובא. הנוסח שבפניכם הוא לבקשת הממשלה, ודייקנו אותו עוד מעט בפרטים. אם הממונה לא יספיק לפרסם את הכללים, שלפיהם צריך הגוף נותן הכשר לדווח לו על המצרכים שהוא מייבא, וכדי לוודא שבכל מקרה תהיה איזו מתכונת דיווח, הוספנו הוראות שרק מבהירות על מה הוא צריך לדווח.
אם לא נקבעה מתכונת אחרת, הוא ידווח בדואר אלקטרוני. הנוסח המלא והמדויק לא בפניכם, ואנחנו נבקש מלירון להקריא אותו באיטיות.
לירון אדלר
¶
גוף נותן הכשר ייתן תעודת הכשר למצרך מיובא, רק לאחר שדיווח לממונה שבעה ימים לפני מתן התעודה בדרך מקוונת, כי בכוונתו לתת תעודה כאמור. ובדיווח כאמור, נכללו כל פרטי המצרך המיובא לגביו תינתן תעודת ההכשר, באופן המאפשר לזהות באופן מדויק את פרטי המצריך המיובא, שעליהם תחול תעודת ההכשר, את תקן הכשרות שלפיו הוא נתן את תעודת ההכשר, ואת כמות היחידות מכל פריט. הממונה יורה על מתכונת אחידה לדיווח מקוון.
אמורות להיות תקנות לגבי אופן הדיווח, אבל אם לא קבע השר הוראות לפי סעיף 17(א)(1)(3), ולא נקבעה מתכונת דיווח אחידה לפי סעיף זה, ישלח הגוף נותן ההכשר את הדיווח האמור לכתובת הדואר האלקטרוני של הממונה.
מוני מעתוק
¶
נתנו מענה למציאות, שבה לא נספיק להקים את מערכת הדיווח המקוון והתקנת התקנות באופן מפורט, ורצינו לוודא שבכל מקרה, לפני שהחוק נכנס לתוקף, יש מתכונת אחרת שנותנת מענה למה שנדרש, כדי לוודא שהדברים כשרים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
הוספנו באופן מפורט איזה פרטים צריך למסור. זה מאוד חשוב, כדי שלא תהיה הטעיה. דייקנו בנוסח את פרטי הדיווח.
לירון אדלר
¶
הפרטים שצריך למסור עוד הם תקן הכשרות, שלפיו ניתנה תעודת ההכשר, ואת כמות היחידות מכל פריט.
לירון אדלר
¶
השינוי השני שמציעים פה, הוא שאם אין תקנות ולא נקבעה מתכונת אחידה לדיווח, שולחים את הדיווח לדואר האלקטרוני של הממונה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אני מכירה תקנות שהיו אמורות להיות במשרד הבריאות לפני שנים, ועד עכשיו אין אותן.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
מה שאמר מנכ"ל משרד הדתות זה אמת לאמיתה. אני אסביר, ויכול להיות שזה ייתר את כל השאלות. קודם כול, הוספנו פרטים לדיווח. מכיוון שאנחנו עושים פה מהלך גדול, אנחנו רוצים להיות בטוחים, שהמוצרים יהיו כשרים, לא תהיה הטעיה והכול יעבוד באמת בסטנדרטים מאוד ברורים. לירון, תקראי שוב את הנוסח.
לירון אדלר
¶
לא קבע השר הוראות, ולא נקבעה מתכונת דיווח אחידה לפי סעיף זה, ישלח הגוף נותן ההכשר את הדיווח האמור לכתובת הדואר האלקטרוני של הממונה.
תומר רוזנר
¶
זה גם וגם. השר אמור לקבוע בתקנות את ההוראות המהותיות, והממונה קובע את המתכונת הטכנית של הדברים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אם קרה משהו ולא קבעו מתכונת טכנית של האירוע, ולא ברור למי לשלוח ומה לעשות, אנחנו קובעים שתהיה דרך נוספת, והיבואן או גוף נותן הכשר יוכל לשלוח את כל הפרטים שקבענו בתחילת הסעיף בנושא היבוא, לדואר אלקטרוני של הממונה. הרי הממונה הוא עובד רבנות, עובד מדינה, וכדי למנוע מצב שאם קרה משהו ולא קבעו כללים, כל נושא היבוא יתייתר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
בדיוק על זה היה לנו דיון בן שעה וחצי. בדיוק לזאת הכוונה. כולנו בני אדם, ואנחנו חיים במציאות. הרפורמה הזאת חשובה לכל אחד מסיבותיו. אם יקרו מצבים בלתי צפויים ולא ייקבעו תקנות כאלה ואחרות, למנוע מצב שבו הרפורמה לא תצא לפועל. על זה ישבה הלשכה המשפטית.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אני מבין שיש חשש שאולי השר יחזור בתשובה, יתעשת ויראה שמה שהוא עשה זה דבר לא מוצלח.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
אולי השר לשירותי דת עלול לחזור בתשובה, אבל אין סיכוי ששר האוצר יחזור בתשובה.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
הייעוץ המשפטי שומע אותי? אנחנו מחוקקים עכשיו חוק, כך שגם אם השר לא יתקין תקנות מכל מיני סיבות, הרפורמה תצא לדרך גם בלי התקנות.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
זה אומר שאם הרבנות הראשית לא תקבע תקן כשרות, זה יוצא בלי תקן כשרות של הרבנות הראשית, ומה שיקבע זה התקן של שלושה רבני צוהר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אני מאוד מקווה, ואני לא צוחקת, שכל זה יגרום לרבנות הראשית לקבוע תקן. אני חושבת שזה המהלך שייאלץ את הרבנות הראשית לעשות משהו בנושא הזה סוף סוף. אני אומרת לך את זה באמת.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אם יהיו הרבה בעיות בדרך והשר יראה את זה, וזה הסעיף שהפריע לו, הממשלה יכולה תמיד להעביר תיקון חקיקה כדי לסדר את העניינים, או לבקש מהכנסת צו.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
יש מפלגות שיש להן זכות וטו בממשלה הזאת. השר מתהדר ברפורמת כשרות, אבל זאת רפורמת כשרות שמוכתבת. הוא עשה צעד ואמר: אני לא רוצה להראות שאני שבוי. התחיל להאמין בדרישה הזאת, והתחיל גם להצדיק אותה. לא האמנו עד עכשיו ששר לשירותי דת יכול להביא רפורמה שתפגע כל כך בכשרות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אורי, זאת דעתך ואני מכבדת. כרגע אנחנו עוסקים בדבר מהותי. יש בינינו הרבה מה שמבדיל ויש מה שמאחד. אנחנו דנים עכשיו בדבר מהותי. הסברתי בצורה הכי גלויית לב מה עומד מאחורי דבר כזה.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
זה אחרי השאלה הטובה של חבר הכנסת אבי מעוז. הציונות הדתית היא הסקאלה הכי ארוכה והכי גדולה שיש היום בכל הגופים, בכל האנשים ובכל האוכלוסיות. הציונות הדתית היא כותרת מאוד מאוד גדולה. יש שם מאות רבנים וגופים שמתעסקים בזה, והם נמצאים בעיקר ברבנות היום-יומית בשטח. אין אחד או שניים שתומכים בזה.
משה טור פז (יש עתיד)
¶
בוודאי שיש, אתה רק לא רוצה לשמוע אותם. בוודאי שיש. אתה רוצה שאני אביא לך אותם? אני אביא לך. תשאל את שלמה קרעי, שלחתי אותו לכמה מהם. הכול בסדר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אורי, תרשה לי לעצור אותך לרגע. חיים עוז מאיגוד לשכות המסחר מחכה בזום. בבקשה, תעלו אותו לדיון. חיים, בבקשה.
חיים עוז
¶
תודה לגברתי, אני מבקש להתייחס לסעיף א(1), ואני מעלה פה רק את החשש, מכך שהמערכת לא תהיה מוכנה, ואפשר יהיה להוציא הודעה רק במייל. זה אומר שזאת רק הודעה, ולא ממתינים לאישור כלשהו או לתגובה כלשהי.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
סליחה, חיים. גם במערכת מקוונת אתה רק שולח דיווח; אתה לא מקבל שום אישור. גוף מתן הכשר, שהוא עם רישיון, רק שולח הודעה שבעה ימים לפני הבאת המוצר. זאת אומרת, גם במצב אידאלי, כשהכול עובד ויש מערכת מקוונת, אתה לא מקבל שום אישור. אמרנו שאם לא התקינו את התקנות, על גוף מתן ההכשר לשלוח מייל לכתובת המייל של הממונה, עם כל הפרטים שפירטנו בסעיף בהרחבה. הממונה הוא עובד ציבור, ובלי שום קשר הוא עובד ברבנות הראשית, ותמיד תהיה לו כתובת מייל מכוח השירות הציבורי שלו.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
בקיצור, כל הרפורמה הזאת היא של ישראל ביתנו, וזה בכלל לא קשור לשום דבר. המשרד לשירותי דת עושה את העבודה בשביל - - -
חיים עוז
¶
בהחלט לא כוחות, ובטח לא עם חבר הכנסת מקלב. במערכת מקוונת שולחים דיווח, ומקבלים אפילו היזון שזה התקבל. במייל אתה רק שולח, כלומר ההתחייבות היא לשלוח ולא מעבר לזה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
ההתחייבות היא לשלוח עם הפרטים שפירטנו בהרחבה בחוק, והוספנו פרטים נוספים שחשובים לצורך היבוא.
לירון אדלר
¶
זאת רק הערת נוסח, ודיברנו עליה גם בפעם הקודמת. גוף נותן הכשר או מועצה דתית מוסמכת, ייתנו תעודת הכשר, לתקופה שלא תעלה על שנה. רצינו להבהיר שהם קובעים את התוקף בתעודה, וזה מה שהם חייבים לקבוע.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
לא רק כתובת פיזית, אלא גם מי המשגיח. צריכה להיות שקיפות וצריך להיות שם המשגיח. רצוי מאוד גם מספר הטלפון שלו.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אני חושב שבירושלים כותבים גם את שם המשגיח וגם את שם המפקח, וגם את מספרי הטלפון שלהם. למה שזה לא יהיה? למה שלא תהיה שקיפות?
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
המשגיח יכול להשתנות – היום הוא עובד פה, מחר הוא עובד במקום אחר. לא יהיה טלפון של המשגיח בתעודה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
יש תאגיד. יש גוף עסקי או מועצה, שהם אחראים. מה זה קשור למשגיח? המשגיח הוא עובד שכיר. תרדו מהמשגיחים. תרדו מהם.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
כשאני הולך למסעדה עם אשתי, כתוב: תעודת הכשר, עם טלפון של המשגיח בשביל לברר פרטים.
לירון אדלר
¶
אם יהיה גוף נותן הכשר, שרוצה לתת שירות טוב יותר, הוא יוכל לרשום גם את הטלפון של המשגיח. אבל זאת לא חובה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אתה התנגדת לדיווח באתר האינטרנט, ועכשיו אתה נזכר שעכשיו 2022? אורי, זה איפה ואיפה.
לירון אדלר
¶
עמוד 18, סעיף (ג), אנחנו מבהירים שגם מועצה דתית מוסמכת צריכה להודיע לעוסק על הכוונה לשלול, לבטל או להתלות תעודת הכשר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
מה שחל על התאגיד, חל על המועצה המוסמכת. זה תיקון שאנחנו רואים לאורך כל החוק.
לירון אדלר
¶
זה אותו הדבר גם ב-(ד), (ה), (ו) ו-(ז). זה עניין של זכות טיעון והחלטה על אפליה מיידית או על אפליה לא מיידית. ב-(ד) הוספנו, לפני הגוף נותן ההכשר או הרב המוסמך, לפי העניין, לגבי זכות טיעון לעוסק. ב-(ה) – החליט גוף נותן הכשר או הרב המוסמך - - -
לירון אדלר
¶
הוא זה שמקבל את ההחלטות.
בסעיף (ז): על אף האמור בסעיפים (ג) עד (ה) – זה לגבי התליה מיידית – גוף נותן הכשר או הרב המוסמך.
יהושע ישי
¶
כשגוף מוסמך שלח תעודה, עדכן את הממונה והתקבלה השלילה. יכול להיכנס גוף אחר ולתת לו תעודה?
לירון אדלר
¶
יש סעיף לגבי נושא הממונה מול תעודות של עוסקים. בסעיף 10א, בסוף החוק, יש סעיף שמדבר על זה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אתמול דיברתי אתכם על זה טלפונית. אתם העליתם את הנושא הזה, ואתם מעלים אותו פעם רביעית לפחות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
זה לא התקבל, פרופ'. העליתי אותך לזום מתוך כבוד. תעודת הכשר היא לשנה, ובהתחשב בכך שאתמול קיימנו שיחת ועידה טלפונית, והנושא הזה עולה בכל דיון. סליחה, לא.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
תשלמו לגוף נותן הכשר ותהיה לכם תעודה. אל תפרו את ההסכמים ולא תהיה בעיה עם התעודה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אם לא תהיו מרוצים מהשירות של מועצה דתית מסוימת, לכו למועצה דתית אחרת. אנחנו פותחים עכשיו את השוק לכל המועצות הדתיות. תודה רבה, פרופ'. לירון, תמשיכי.
לירון אדלר
¶
עמ' 20, פסקה 2, עדיין בנושא של התליה מיידית. הוספנו גם את הנושא של הרב המוסמך, ולגבי מועד מתן ההחלטה שלו – הוא יכול להתלות מיידית, בלי לעשות שימוע, ואז הוא חייב לעשות שימוע תוך 14 יום. הוספנו שהוא צריך לתת את החלטתו במועד סמוך ככל הניתן, ולא יאוחר מ-72 שעות, לאחר ששמע את טענות העוסק.
הראל גולדברג
¶
אני מקבל החלטות יותר טובות אחרי שאני ישן לילה. אז לתת לו שני לילות לפני שהוא מוציא החלטה, נשמע לי הגיוני.
ערן שלום
¶
בסעיף הקודם, אתה נותן לו 14 יום מרגע לקיחת התעודה. כשעוברים 14 ימים, הרבנות יכולה להגיד לו להכשיר את כל העסק שלו מחדש, כי 14 יום לא היה משגיח. כדאי לקצר את 14 הימים ל-7 ימים, ולתת אחרי זה זמן יותר ארוך.
לירון אדלר
¶
בפסקה 3 באותו עניין: החליט גוף נותן הכשר, כאמור בפסקה 2, יודיע על כך לממונה באופן מיידי, ולא יאוחר מ-24 שעות. לרשום יום עבודה אחד?
לירון אדלר
¶
סימן ד' – שירותי השגחה. ב-2(ו)(א) הוספנו מועצה דתית מוסמכת. ההוספה היא לגבי שירותי השגחה, בהתאם לתוכנית השגחה.
(ב) מועצה דתית מוסמכת, כמו גוף נותן הכשר, צריכים לעמוד בכל התנאים שמפורטים כאן:
1. הם צריכים לעבוד לפי תקן הכשרות, שמצוין ברישיון או בכתב ההסמכה של המועצה.
בפסקה 4 – תוכנית ההשגחה, כפי שאושרה ברישיונו או בכתב ההסמכה.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
היא מקבלת כתב הסמכה מהשר, שהיא מוסמכת לתת שירותי השגחה. בכתב ההסמכה שלה כתובה תוכנית ההשגחה שלה?
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
מה שאני מבין מההגדרות, הוא שתוכנית השגחה היא כשנותנים תעודת הכשר לעסק, נותנים לו תוכנית השגחה. המועצה הדתית הולכת לפי הרבנות הראשית, ויש לה שני תקנים.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
היא צריכה לתת את תוכנית ההשגחה בתקן הרגיל לחנות פלאפל, לפיצה, למפעל ולמשחטה. כל זה בכתב ההסמכה שלה?
רוני מר
¶
כמו שהממונה יכול לאשר את תוכנית ההשגחה של הגוף נותן ההכשר, ככה, באותו אופן, המועצה הדתית המוסמכת מגישה את תוכנית ההשגחה שלה.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
כלומר, כתב ההסמכה כולל המון פרטים הלכתיים, והמועצה הדתית, אם היא רוצה, היא מגישה את זה לאישור השר.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
לא, הוספתם את זה בכתב ההסמכה. תשמעו מה שפיכם מדבר. אתם אומרים עכשיו שכל תוכנית ההשגחה, כל ספרי שולחן ערוך, יהיו באישור השר.
הראל גולדברג
¶
לא משנה אם זאת מועצה דתית או גוף נותן הכשר. ברגע שאתה מבקש רישיון או כתב הסמכה לעסוק בתחום הכשרות, אתה מבקש לדעת איך הגוף או המועצה הולכים לפעול בתחום הכשרות, לפי סוג עוסק. אתה רוצה לדעת איך תתנהל האופרציה הזאת, וזאת תוכנית ההשגחה.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
הראל, אתה מבין? יש תוכנית השגחה לחנויות מזון, תוכנית השגחה לבתי מלון, תוכנית השגחה למשחטות, תוכנית השגחה למפעלים, אין סוף תוכניות השגחה. ואת כל זה השר מאשר.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
כמה סוגים יש? יותר מאשר האצבעות בשתי ידיים. זה אצבעות שתי ידיים, שתי רגליים ועוד.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
יש סוג השגחה של מפעל שמעבד מזון, יש סוג השגחה של מפעל שעושה כלים. כל מיני דברים. אתה הולך לתת למועצה הדתית שולחן ערוך, חתום בידי השר.
הראל גולדברג
¶
חבר הכנסת מעוז, תיכנס לאתר הרבנות הראשית לישראל. יש לך שם נהלים ביחס לכל אחד מסוגי ענפי המזון.
מוני מעתוק
¶
בגלל שזה השר, והוא לא גורם מקצועי, בתהליך ההסמכה יש כמה שלבים. אחד השלבים הוא התייחסות של הממונה ברבנות הראשית, שהוא בעל המקצוע. הוא חלק מתהליך ההסמכה, והשר לבדו לא קובע את הכללים המקצועיים.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
יוליה, זה מצחיק. אנחנו יושבים פה, ובדיוק קומה מתחתייך יושבת ועדת החוקה על החוק של מניעת רגולציה מיותרת. אני חושב שצריך לאחד את שני החוקים. פשוט לא נורמלי. לא נורמלי. אתם באיזה over doing בעניין הזה. לא אכפת לי, ואין לי התנגדות לעניין הזה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
כל זה יוזיל בסוף את יוקר המחייה. אתה צריך שיהיה לך לא רק עורך דין בתאגיד שלך או במועצה הדתית שלך, אתה צריך סופר שיידע לכתוב כזה ספר. הרבה דברים.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
איך אתה מצמצם רגולציה, כשאתה מאלץ בן אדם לכתוב לך - - - אחר כך יקראו לשר, והשר יעבור על כל דבר, על ההבדל בין חנות פלאפל לחנות מלאווח. הוא ישאל אותו למה פה ככה ולמה פה ככה. מה הדבר הזה?
מוני מעתוק
¶
אני חוזר ואומר שוב, שבמציאות הקיימת יש מונופול. אנחנו בעצם מפרקים את המונופול, וזאת המהות של התוכנית. היא פותחת את השוק לתחרות באופן מלא, וזה לא מוסתר. זה כתוב ונאמר כל הזמן. היא נותנת כללים שקובעים הרבנים במסגרת תקני הכשרות, אם זאת מועצת הרבנות הראשית, ואם זאת ועדת השלושה. היא גם קובעת כללים חדשים לעניין אכיפה ופיקוח על המערך, מה שלא היה עד היום. זה מה שקורה במציאות הזאת, בניגוד למונופול שקיים היום.
כשמקימים גופים חדשים, שמקבלים רישיונות – גופים פרטיים שהם לא מונופול – או מועצות דתיות מוסמכות, וגם הן יכולות לפעול בכל מקום, ולא רק בתחומן, בניגוד למצב הקיים היום, וזאת מהותה של התחרות, צריך כללים כדי להסמיך אותם. בתהליך הזה, הן מגישות את כל מה שהן צריכות להגיש, כדי שנוודא שהדבר הזה קורה באופן אחראי, טוב ונכון. נכון שזה יכול להיות קצת קשה בשלב ההסמכה, כי צריך לעשות עבודה משמעותית. בסופו של דבר, מי שיקבל את ההסמכה, יוכל לעבוד ולפתוח את השוק. ומי שלא – לא. זה מה שקורה פה. השר לא לבד במהלך; יש עוד גורמים בדרך. אחד מהם, כמו שאמרתי קודם, הוא הממונה על הכשרות והוא בעל הידע המקצועי עם היחידה שלו. הוא נותן חוות דעת, כחלק מההליך הזה, כולל כל שאר הדברים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אורי, אתה חי בעולם משלך. הם נתנו הסבר, הסבר שמניח את הדעת. היה דיון בן רבע שעה. מיצינו, תודה.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
רק כמה שניות. זה אומר שהשר, יחד עם ממונה שהוא ממנה, מחליט איזו מועצה דתית נראית לו ואיזה לו.
מוני מעתוק
¶
זה אומר שהשר, במסגרת שיקול הדעת שיש לאדם במגזר הציבורי, רשאי להחליט את מי הוא מסמיך. ככל שהגורם שפונה עומד בכל הכללים, אין לשר לכאורה שיקול דעת האם להסמיך.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אורי, נגיע לזה, וגם לזה מצאנו פתרון. מצאנו פתרון איך יהיו שקיפות ופיקוח ציבורי על מה שקורה שם בתחום ההסמכה של המועצות הדתיות.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
את באה מהכיוון שלך, ואני מגיע מכיוון הפוך. את רוצה לתת לכל מי שמקל, כדי שהוא לא יעכב את זה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אתה יודע מה שם המשחק? שאנחנו עושים את זה ביחד. בסוף נגיע לעמק השווה. אני אהיה לא מרוצה, אתה תהיה לא מרוצה, וזה אומר שזה יהיה טוב. תודה רבה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
מבחינתי, הייתי הולכת הרבה יותר קדימה, אבל גם אני מוגבלת ומבינה את המציאות. אורי, תודה. לירון, עמוד 21.
לירון אדלר
¶
הממונה יודיע לגוף נותן הכשר או למועצה דתית מוסמכת לגבי הודעה על ביטול, תיקון או שינוי של תקן.
לירון אדלר
¶
ואם התקן בוטל, ואין לגוף מתן נותן הכשר או למועצה דתית מוסמכת תקן אחר שברישיון, אז תקן אחר שלפיו הם יכולים לפעול.
סעיף (ג), לגבי הביטול או העדכון של תקן הכשרות. הגוף נותן הכשר והמועצה הדתית המוסמכת, צריכים לעדכן את העוסק, לפי העניין.
תומר רוזנר
¶
אנחנו מדברים עכשיו על התיקונים שאתם רואים אותם כרגע מחוקים, בסעיף 21 למטה, לגבי סמכויות הממונה כלפי המשגיחים. בדיון הקודם הוצגו בפניכם סדרה של סעיפים, שעניינם האפשרות של הממונה לטפל בבעיות של המשגיחים באופן ישיר. ביקשה הממשלה לשנות את אופן הטיפול בנושא המשגיחים, מתוך תפיסה שמי שנושא באחריות, הוא הגוף נותן הכשר, והוא זה שאמור לטפל במשגיחים אם יש איתם איזושהי בעיה.
עם זאת, הממונה יוכל – נגיע לזה בהמשך בסעיף, שמחליף את ההסדר הזה – להתריע בפני הגוף נותן הכשר, אם הגיעה לידיעתו בעיה של משגיח, והגוף נותן הכשר יצטרך לפעול כלפי אותו משגיח. אם הגוף נותן הכשר לא יפעל כלפי אותו משגיח, הממונה יוכל לנקוט צעדים כלפי אותו גוף נותן הכשר. נגיע להסדר הספציפי לגבי העניין הזה בהמשך. כרגע, אנחנו מצביעים על כך שהסעיפים שהוקראו בישיבה הקודמת לגבי סמכויות ישירות של הממונה כלפי המשגיחים – נמחקים.
תומר רוזנר
¶
לגבי הסמכויות של הממונה כלפי המשגיחים באופן ישיר – כל זה נמחק. גם זה שהממונה ינפיק להם תעודה שמעידה על כך שהם משגיחים מורשים.
לירון אדלר
¶
בסעיף זה נמחק הנושא של תעודת משגיח, שהממונה נותן. במקום זה יהיה פה סעיף 2(ז) חדש, לגבי עמידה של משגיח בתנאי כשירות: שירותי השגחה של גוף נותן הכשר או של מועצה דתית מוסמכת, יינתנו על ידי משגיח מטעמם, ובלבד שהוא עומד בכל אלה: 1 – מחוק – תעודת משגיח שקיבל מהממונה. במקום זה יש סעיף (1) אחר: יש בידו תעודה, המעידה כי הוא עבר מבחן עיוני של מועצת הרבנות הראשית, הבוחן ידע בתחום דיני הכשרות בלבד.
סעיפים (2) ו-(3) היו כבר קודם.
משה טור פז (יש עתיד)
¶
מי שמוסמך לתת תעודה, שאומרת שאדם עבר מבחן עיוני של מועצת הרבנות, זה רק מועצת הרבנות.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
יש בידו תעודה של הרבנות הראשית, שניתנה על ידי הרבנות הראשית, המעידה כי הוא עבר מבחן עיוני שלה.
מוני מעתוק
¶
אפשר להפוך את הנוסח, ולכתוב: יש בידו תעודה של מועצת הרבנות הראשית, שהוא עבר מבחן עיוני.
תומר רוזנר
¶
אנחנו מפנים את תשומת הלב, שגם הנושא של בדיקת עברו הפלילי של המועמד להיות משגיח, הושמט מהנוסח, ולכן הנושא הזה לא ייבדק.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
על זה התעקשתי כי חשבתי שזה פשוט לא הוגן לגבי משגיחים. הם עובדים פרטיים בענף פרטי, ולא צריך לעשות את כל האופרציה הזאת. כן, נציג ההסתדרות.
תומר רוזנר
¶
להערתו של חבר הכנסת מעוז, כדי להפיס את דעתו – אני מקווה שזה יפיס את דעתו – אחרי המילה תעודה נוסיף את המילה רשמית, כך שיהיה ברור שזאת תעודה שהופקה על ידי גורם רשמי.
עמיחי פילבר
¶
האם מותר לגוף כשרות להוסיף תנאים על התנאים האלה? אני רוצה משגיח שלמד חמש שנים בישיבה גבוהה. מותר לי להוסיף את זה?
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אלה תנאים בסיסיים. כמו בכל מקום עבודה, כשאתה הולך למכרז, יש תנאים בסיסיים ויש תנאים אחרים. לזה אני לא נכנסת.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
לא, זה לא קשור לשום אפליה. כשאתה הולך למקום עבודה, ודורשים ממך בקורות חיים חמש שנות ניסיון איפשהו, זאת אפליה?
תומר רוזנר
¶
ועם זאת, אסור לך להפר את דיני מדינת ישראל. יש שוויון הזדמנויות בעבודה, ויש חוקים אחרים שחלים על העסקה, ואסור להפלות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אנחנו קבענו תנאי מינימום. אם מישהו רוצה שהוא יהיה בחור ישיבה 10 שנים – אדרבה. אם מישהו רוצה בחור עם ניסיון במקום מסוים, זאת בעיה שלו. אסור להפלות בין גבר לאישה.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
גוף שנותן כשרות צריך להסמיך, אבל האם לזמן קצר של יום-יומיים, כשצריך ממלא מקום, הוא רוצה להכניס מישהו אבל הוא עוד לא הכשיר אותו.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
לטכנאי תקשורת יש תעודה, וגם כאן תהיה לו תעודה. הוא צריך לעבור גם הכשרה של הגוף עצמו. אם הוא מעסיק אותו לא יותר מחודש, זה בסדר, אבל אי-אפשר להעסיק אותו יותר מחודש, אם לא העבירו אותו הכשרה. הכשרות מחייבת לפעמים מענה מיידי.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אני מבקש להגיד משהו אחר. יחד עם יעקב, אנחנו חייבים בשלב מסוים לצאת, כי זה התאחר יותר מהזמן.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אנחנו בעמוד 23. אני אלך לפי בקשתכם. אנחנו נסיים עד עמוד 25, שזה רישום ומרשם. נסיים את הפרק, ובינתיים תבדקו עם ארז קמיניץ, אם הוא יכול לבוא לפה, או שהוא יכול לעלות בזום. חברי הכנסת ביקשו להעלות שאלות. נושא של דיווח לוועדה, נכניס את זה כבר עכשיו? כי זה בסוף.
לירון אדלר
¶
עמוד 23, סעיף 2(ז)(1) – פיקוח על גופים נותני הכשר ומועצות דתיות מוסמכות. זה סעיף שהוא במקום הסעיף שירד, לגבי הסמכויות של הממונה מול המשגיחים. יש סמכויות של הממונה מול גופים נותני הכשר.
(א) הממונה יורה לגוף נותן הכשר או למועצה דתית מוסמכת, לבחון את התנהלותו של בעל תפקיד מטעמו, אם הוא הפר חובה או איסור שהוטלו עליו כבעל תפקיד מכוח חוק זה.
(ב) גוף נותן הכשר או מועצה דתית מוסמכת, ידווחו לממונה על תוצאות בדיקה שערכו בעקבות פנייתו, כאמור בסעיף (א).
(ג) רשאי הממונה להתרות בגוף נותן הכשר או במועצה דתית מוסמכת, כי אם ימשיך בעל תפקיד להפר את החובה או האיסור כאמור בסעיף (א), בתקופה של שלוש שנים, יפעיל הממונה את סמכותו לפי סעיף 2(יט) או 2(ב) 2(ז) כלפי גוף נותן הכשר, או המועצה הדתית המוסמכת.
בהמשך לזה, 1(ז)(1) שהיה לגבי ביטול התליה או חידוש תעודת משגיח – נמחק.
תומר בן צבי
¶
מה קורה אם יש ברבנות, ביחידת ההונאה או במקומות אחרים, מידע על משגיח או מישהו שהוא סורר? האם זה יכול להגביל את אותו תאגיד להשתמש באותו משגיח?
תומר רוזנר
¶
זה בדיוק מה שכתוב פה. הוא יכול להגיד לו שיש בעיה עם אותו משגיח, והוא מבקש לעשות איתו צעדים.
משה טור פז (יש עתיד)
¶
ההגבלה רלוונטית לשלוש שנים? כלומר, אי-אפשר להתחשבן איתו ליותר מאשר שלוש שנים אחורה?
הראל גולדברג
¶
אם משגיח סרח וכשל בתפקידו, והממונה שולח התראה בגלל הכשל הזה, לא מונים למשגיח בעוד עשר שנים, את הכשל שהיה לו לפני עשר שנים. אחרי שלוש שנים עושים איתו יישור קו.
תומר רוזנר
¶
זה בסדר גמור, אבל בפניי הוא לא היה. אני לא מאשים אותך; אני אישית לא ראיתי אותו, ועכשיו אני שומע אותו. על חטאיי אני מודה.
הראל גולדברג
¶
זוקפים לו את חטאיו שלוש שנים. כלומר, אם הוא כשל בתפקידו, שולחים התראה ואחרי שלוש שנים הוא בסדר. אם הכשל שלו יהיה רק אחרי ארבע שנים, לא אומרים לו: אתה זוכר מה היה לפני ארבע שנים? עכשיו אנחנו מבטלים את הרישיון של הגוף, בגלל הכשל שהיה לך לפני ארבע שנים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אם הבנתי נכון, אדם עשה טעות, חטא, יש התיישנות אחרי שלוש שנים. אחרי שלוש שנים יישור קו, ומתחילים מחדש. זאת אומרת, אדם לא יסחוב את הטעויות שלו לכל החיים, נכון?
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
זה ברור? הכוונה היא שאנחנו לא רודפים אחרי אדם שעשה טעויות כל החיים שלו. קרה משהו? זה לא פלילי, אבל קרה משהו.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
זה רוח הדברים. אני מסמיכה את הייעוץ המשפטי שלנו בוועדה לנסח את זה בצורה יותר מדויקת. הכוונה מאוד ברורה, הביצוע רע.
לירון אדלר
¶
עמוד 25, בנושא תשלום נותן הכשר.
אנחנו אומרים שאסור לתת תשלום על שירותי השגחה, אלא רק למועצה הדתית או לגוף נותן הכשר. מובהר כאן שלבד משכר שישלם לו הגוף נותן הכשר, או המועצה הדתית המוסמכת, או מי מטעמם. זאת שוב השוואה של המועצה הדתית המוסמכת לגוף נותן הכשר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אגב, ביררתי את זה, וזה קורה גם היום. יש היום משגיחים שמגישים חשבונית, ולא מקבלים תלוש שכר.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אדוני היועץ המשפטי וגברתי יושבת-ראש הוועדה, איזו תרופה יש לנו למה ששאל אתמול בחור מהר חברון. הוא אמר שגם משגיח מושגח מדאיג אותו, אבל יותר מדאיגה אותו הכפיפות של משגיח לבעל אינטרס כספי. איפה זה בא לידי ביטוי כאן?
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
משגיח תלוי בזה, כי הוא נותן לו את המשכורת. הוא רואה שבגלל אינטרסים כספיים, הוא מקבל הוראות - - -
הראל גולדברג
¶
הם רשומים כחברות כלכליות, לפחות רובם המכריע. חבר הכנסת אשר, לגופו של עניין, בגלל זה דרשנו דרישת איתנות כלכלית, שאולי תומר במשהו אחר. הכיוון הוא שכל גוף כשרות לא ייתן כשרות לשני עסקים, אלא תהיה לו מסה של עסקים. בלאו הכי, כשיש לו שינוי בבית עסק אחד או בבית עסק שני - - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אגב, את כל זה תגיד גם כשאני אדבר על תחרות. אתה נותן שנה לכל החבר'ה להתחיל את העבודה, ואז אתה רוצה שהגופים החדשים שיבואו אחר כך, יהיו מספיק גדולים כדי שלא תהיה שם שחיתות. אני מכיר אותך.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
חבר הכנסת אשר, בדיון הקודם דנו בהרחבה בנושא מנגנון הגשת תלונות. אתה זוכר? דנו בזה, ואמרנו שהממשלה מתלבטת ולא רוצה. היה סעיף במחלוקת, והוא נכנס לנוסח. יש גם מנגנון להגשת תלונות.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
לא, לא. זה כמו עובד מעבדה. אולי אתה יודע, תומר. עובד מעבדה בריאותית חשובה, שעובד בחברה פרטית ורואה שמכניסים דברים - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
יש משרד בריאות, יש משטרה. לא רציתי לפתוח את זה, אבל גם היום יש משגיחים ומפקחים, שמגישים תלונות ותביעות נגד רבני העיר – אני לא אגיד את השם. הוא היה פה אצלנו בדיון. הגישו נגדו תלונות למס הכנסה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
הסבירו לנו שנלחמים בשחיתות. אני רק אומר שכל התאגידים האלה כלכליים, ומה עושה אותו משגיח קטן, שמקבל הוראות מהבוס שלו להפסיק לראות יותר מדי טוב. איך אנחנו מתייחסים לעניין הזה?
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אתה ביקשת, אני הוצאתי אותו מדיון. אתה כבר לא זוכר. הוא פנוי עד חמש וחצי, ואחר כך בשעות מאוחרות של הלילה.
יהושע ישי
¶
אני מבקש שבעיקרון, כל מערכת ההשגחה או המשגיחים יהיו עובדי המועצה הדתית. אני כמועצה דתית, לא רשאי להעסיק עובדים ללא אישור תקן של המשרד. מכיוון שאני עושה את זה במסגרת משק סגור, אני תלוי במשרד?
מוני מעתוק
¶
המועצה הדתית מאושרת תקציבית על ידי המשרד לשירותי דת. אני מאשר לה תקציב שנתי, ואותו שר מאשר את ההסמכה של אותה מועצה דתית. יהיה חיבור בין הדברים.
מוני מעתוק
¶
לא. מי שנותן אישור לתקציב מועצות דתיות זה שר הדתות, מנכ"ל משרד הדתות. הוא חותם על אישור הדתית, או איש מטעמו. האוצר לא קשור לעבודה השוטפת מול המועצות הדתיות, גם בתקני כוח אדם.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
חברים, תכף ארז עולה בזום ואתם צריכים לצאת. יש פה נושא שיעקב אשר דיבר עליו. הוא רצה דבר אחד, אני עשיתי משהו אחר ושנינו לא מרוצים. זה יהיה בסוף הנוסח, אבל בגלל שאתם צריכים לצאת, נעשה את זה עכשיו. תקראי את זה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
כן. הסעיף הזה ייכנס בסוף החוק, אבל בגלל שחשוב לשמוע, אנחנו מקריאים את זה עכשיו.
לירון אדלר
¶
- - עד סוף חודש מרס בכל שנה, על המועצות הדתיות, שביקשו להיות מועצות דתיות מוסמכות בשנה החולפת, על הבקשות שאושרו על ידו, על הבקשות שאושרו והנימוק לדחייתן.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
שלא יהיה פה אירוע. אנחנו עושים את זה, כי חבר הכנסת אשר העלה את הנושא. הוא רצה אישור של הוועדה; אני לא הסכמתי לאישור, אלא דיווח לוועדה.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
את משונה בעניין הזה. אני לא מכיר יושב-ראש או יושבת-ראש ועדה, שלא רוצים שהאישורים יהיו דרכו.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
גברתי, לא ידעתי שיש לך כישרון לקרוא גם את ההסתכלות שלי. חבר הכנסת אשר אומר שהוא ביקש את אישור הוועדה. את אומרת שאת עושה פה משהו לבקשתכם, ומכניסה רק דיווח. אי-אפשר לבקש מאיתנו שנסכים רק על דיווח. זה ודאי יותר טוב מכלום, אבל זה לא מה שביקשנו.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אני מדבר על אותה החלטה שהגיעה תוך כדי תנועה – היא לא הייתה בנוסח הראשון. הרבה דברים לא היו בנוסח הראשון, זה נכון. אנחנו נמצאים בחוק מאוד מורכב, עם הרבה מאוד הסמכות, ממונים, השר והשר. אני לא אלאה אותך למה אני חושב שעשו מה, וזה לא מעניין כרגע. אולי זה יעניין פעם, אולי זה יהיה תיק אפרסק מס' 3. אני לא יודע. בוא נשאיר את זה, ואני לא רוצה להתחייב כרגע לשום דבר.
דבר אחד לא ברור לי. בחוק כל כך מורכב, נתנו שנת מעבר, שנותנת התארגנות. משרד הדתות היה צריך להיות המוביל של החוק, ומי שיושב פה רואה שהאוצר הוא הקטר של החוק. למה? בגלל אותו חלום שמוכרים לציבור, ואני, בלי השכלה כלכלית, יכול להגיד בבירור שזורים חול בעיניים. בגלל התחרות. מה כל כך קדוש בתחרות? התוצאה הסופית של תחרות אומרת ירידה במחירים שהצרכן צריך לשלם.
השינוי נעשה תוך כדי תנועה, ובו החליטו שהמועצות המוסמכות יוכלו להיכנס במסגרת החוק החדש. זאת אומרת שלא משאירים את המצב הקיים לשנה הזאת, ובינתיים מתארגנים, אלא נתנו פור לאותן מועצות, שיכולות לשנות ולהתחיל לעבוד בכל הארץ. זה דבר שלא קיים היום, כשאתה נותן שנת התארגנות, בשביל להגיע למצב שיוכלו לקום תאגידים, שיוכלו לעמוד בכל הדברים. זה פשוט נותן פור בשוק הקיים, ולא השארת מצב קיים. הרי אתה בא לשנות, וזה בסדר. בתוך התחרות אתה מכניס אי-תחרות מהדרגה הכי גבוהה שיכולה להיות. האם זה נכון? אולי לא משפטית, אבל אתית או מבחינת תחרות. הרי מדברים פה על מניעת מונופול, ופה זה לא מונופול, אבל אין ספק שנותנים פור גדול מאוד לאותן מועצות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
ארז, בבקשה, תענה. איך פותחים היום את אזורי הרישום למועצות דתיות? האם לדעתך זה פוגע בתחרות?
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
גברתי, תשאלי את גברת הלפרין הממונה, כמה תרם חבר הכנסת אשר בוועדת הכלכלה, לנושאים שקשורים לתחרות ולדברים הללו. אני מאוד מבקש, תקפידי, גברתי, לשמור על כבודי המקצועי לפחות.
ארז קמיניץ
¶
אחר צוהריים טובים, אני חייב לציין שאני נמצא הרבה שנים גם במשרד המשפטים וגם בכנסת, כעשרים שנה, ואני לא זוכר שאלה כל כך ארוכה.
ארז קמיניץ
¶
התשובה הקצרה היא כן, זה בסדר.
אמרת שני דברים, ואני בכל זאת רוצה להתייחס אליהם במסגרת התשובה. ראשית, מי שמוביל את הרפורמה הוא לחלוטין משרד הדתות. נכון שאנחנו נמצאים בתוך חוק ההסדרים, אבל השיקולים שנמצאים ביסוד הרפורמה אינם רק שיקולים כלכליים. לחלוטין לא. הם גם שיקולים שנמצאים בעולמות אחרים, בטח ובטח ברצון לשמור על כשרות, ועל כך שאנשים שהכשרות חשובה להם, יזכו בשירות הזה שמדינת ישראל חושבת שהוא שירות חשוב. זה לא רק בהיבטי צריכה ויוקר מחיה, אלא גם כי אנשים מחפשים את השירות הזה, ורוצים שהוא יהיה שירות לפי אמונתם ולפי אורח חייהם. אנחנו מכבדים את זה, ואנחנו מנסים לדאוג לזה ברפורמה שיש כאן. זה המקום של משרד המשפטים, לדאוג לכך שברפורמה שיש פה, לא רק שיקול התחרות ינחה, אלא גם שיקולים אחרים.
דיברת על ערכים, ואומנם תחרות זה לא ערך, אבל נמצאים גם ערכים אחרים שמאזנים שיקולים אחרים שנמצאים ביסודה של הרפורמה.
מפה מגיעה התשובה. אם אתה חושב על זה ברמה תחרותית בלבד, ייתכן שהכלל שקובע, שבמהלך תקופת הוראת המעבר, השוק נפתח קצת לתחרות, ומייצר איזשהו סיגנל למשק בכללותו ולשוק הכשרות בפרט, שאומר: אנחנו הולכים לעולם אחר מבחינת דיני כשרות. יכול להיות שבהיבט התחרותי, יש פה איזשהו דפיציט מסוים.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אבל אני פוליטיקאי ואתה לא. את התשובה לשאלה שלי, אני קיבלתי. יש פה בעיה – איך קראת לה? היה משהו עם דפיציט.
ארז קמיניץ
¶
אני אשלים את התשובה. בסופו של דבר, הסיבה לקיומה של הוראת המעבר, היא לא רק בענייני תחרות. אם היו עומדים דיני תחרות ביסודה של הוראת המעבר, יכול להיות שהיא הייתה נבנית אחרת, אבל יש ערכים אחרים ברפורמה הזאת, וצריך לאזן אותם. אם צריך להתחיל רפורמה כל כך כבדה, ברור שצריך שנת מעבר. ועדיין, לאור שנת המעבר הזאת, רוצים כבר עכשיו להתחיל לעשות שינוי מסוים. לכן, השינוי הזה נכנס לתוקף. הוא שינוי מינורי, ולא כזה משמעותי ומז'ורי.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אני מבקש להעלות את הנושא שהעלינו בפני יושבת-ראש הוועדה, ונתנו זמן לפעול בעניין הזה, אבל היום הגיעה שעת ההכרעה. מדובר בכך, שאנחנו הולכים על חוק, שנותן שני מסלולים של כשרות – כשרות ממלכתית, שעובדת לפי תקן ממלכתי, וכשרות שנייה, שעובדת בצורה אחרת, וודאי היא לא ממלכתית. אנחנו חושבים שהמינימום שצריך להיות הוא להשאיר את הסטטוס קוו שקיים היום, וזה דבר מובן מאליו. וכן, שהגופים הממלכתיים מחויבים לתקן הממלכתי. הרי אנחנו רוצים לתת את השירות לציבור ואנחנו יכולים לתת את מה שאנחנו אחראים עליו. הממשלה או הסמכות של הגופים הממלכתיים, יודעים איפה הם מתכנסים ולמי נותנים. אני אצטט לכם מכתב של בן גוריון, שכתב ב-1947, כתנאי להקמת המדינה: יש לאחוז בכל האמצעים הדרושים, למען להבטיח שבכל מטבח ממלכתי, המכוון ליהודים, יהיה מאכל כשר.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אבל הוא לא מוסד ממלכתי, ואתה לא יכול לדעת מה כשר ומה לא כשר שם. אדם פרטי – יש לו עוד אפשרות, אבל בגוף ממלכתי אתה שבוי. זה יכול להיות מוסדות מינהלתיים.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
הופיעה כאן יושבת-ראש פורום הורי החמד, שאמרה: אנחנו לא דורשים יותר מכשרות רבנות בסיסית, ואנחנו רוצים לדעת שנקבל את זה. זה יכול להיות גם ברווחה ובהרבה גופים. יש זכיינים שעובדים עבור הממשלה, והם צריכים להיות מחויבים. מצד אחד, אתה דורש מהם מכרז, ומצד שני יכולים להיות גופים אחרים, שיצטרכו לעמוד בכללי המכרז, ואז יצטרכו לקחת את זה גופים אחרים. אנחנו מבקשים לעגן את זה בחקיקה, שגוף ממלכתי מחויב לתקן הממלכתי.
ארז קמיניץ
¶
מהותה של הרפורמה היא לייצר שורה של גופים, שהממלכה מכירה ביכולתם להציג מצב כשרות לציבור. זאת מהות הרפורמה. מי שלא יעמוד בתנאים שקבועים בחוק, בין אם הוא תקן מועצה ובין אם הוא תקן רבנים, לא יוכל לעשות את זה. גם תקן הרבנים חוסה תחת הממלכה. הממלכה נותנת רישוי, ואם הוא לא עומד בדרישות של עצמו, הוא סופג את אותן סנקציות, כפי שסופגים אחרים. יש פה הסדרה, וזה תחת חסות הממלכה. לכן, בהינתן שזה תחת חסות הממלכה, לא צריך להפלות את מי שתחת חסותה של הממלכה אל מול קשרים כאלה ואחרים עם המדינה.
ברור לי לגמרי שיהיו מוסדות ציבור כאלה ואחרים, שיבקשו להתקשר עם גופים בעלי תקן כזה או תקן אחר. זאת שאלה שתצטרך להיבחן, כאשר יערכו את המכרז. ככלל, אם אני מבין נכון, ועד כמה שבדקנו, היום המילה כשר מופיעה במכרזים. מכרזי המדינה מבקשים שהתקשרות עם בתי אוכל ובתי עסק שעוסקים בהאכלה, יהיו כשרים. כלומר, כל מה שייכנס ויוכל להשתמש במילה כשר, מבחינת סעיף 3 לחוק איסור הונאה בכשרות, כל מה שייכלל במילה כשר, יוכל לתת את השירות הזה למכרזים שהמדינה מוציאה.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
זה מול האזרח. אתה אחראי כלפי האזרח, ואתה אומר שהאזרח יכול לבחור לו ככה וככה. אתה מסתפק במשהו של ועדת הרבנים. אתה, הממשלה, מספק את השירות. אתה מחויב לאזרחים, ולא יכול להיות שאתה מדיר מהשירות הזה שליש או מחצית מהאזרחי המדינה. אתה נותן את השירות הזה. אתה יכול להיות מחויב לתת שירות על משהו שהממלכה סומכת עליו, והתקן ממלכתי, אבל אתה לא יכול לתת שירות. אתה נותן את השירות לאזרחים. תאר לך שנחלק בשר לאנשים, האם אתה מעלה בדעתך שתיתן בכשרות שאתה מרשה לה להשתמש בשם כשר? אתה צריך משהו שאתה מכיר. לכל אורך החקיקה, חידדתם את העצמאות שאתה נותן לוועדת הרבנים. לכל אורכה אתה לא מפעיל עליה כמעט רגולציה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אם הציבור ירצה לבחור, הוא יבחר. אתה הופך את תלמידי בתי הספר ללקוחות שבויים. זה יגרום לכך שיתחילו מלחמות בתוך בתי הספר, בגופים ממלכתיים.
ארז קמיניץ
¶
יכולת לשאול שאלה הפוכה – אולי יש בתי ספר שלא רוצים כשרות בכלל, ואתה הופך אותם ללקוחות שבויים, כי אתה מחייב אותם באמצעות המכרז הזה לאכול רק כשר? גם זאת אפשרות להציג את הדברים.
בסופו של דבר, מה שהממלכה מציעה ברוב המכרזים, אומר שאפשר להתקשר עם כל גוף שהממלכה נתנה לו רישוי. זה ברוב המכרזים. להגיד לך שבכל מכרז, באשר הוא, אי-אפשר לייצר תנאים כאלה או תנאים אחרים? דיני המכרזים הם דינים סבוכים, ואני יכול לתאר סיטואציה שבה בבית ספר מסוים, כל ההורים כותבים שהם לא רוצים כשרות מסוג מסוים, ואפשר יהיה לחשוב על יצירה של מכרז כזה או מכרז אחר. דיני המכרזים מספיק מורכבים, כדי למצוא פתרונות כאלה ואחרים.
נניח מכרז של משרד האוצר, שמתקשר עם איזשהו בית אוכל שצריך להעביר לו מזון אחת לשבוע. ככלל, משרדי המדינה שמשתמשים במילה כשר, כל מה שהחוק הזה היום יאפשר שימוש במילה כשר, אפשר יהיה להתקשר איתו. זה המצב. מפה ואילך, רוצים לייצר ספציפיקציה כזאת או אחרת? רוצה משרד בזה או משרד כזה או אחר, להתייחס לכשרות מסוימת? אפילו רוצה כשרות מועצה מהדרין? בדיני המכרזים יש מספיק כלים, כדי לייצר ייחודיות כזאת או ייחודיות אחרת, בהינתן הנסיבות. לכן, להגיד באופן גורף שאתה כופה על בית ספר בבני ברק, שהוא ממלכתי דתי, אבל מהצד היותר דתי, כופה עליו הר כגיגית תקן רבנים, זה לא יהיה מדויק.
תומר רוזנר
¶
שלום מר קמיניץ, אנחנו רק רוצים לוודא משהו שנראה לנו ברור, אבל לשמוע את זה גם ממך לפרוטוקול. בהנחה שגוף ממלכתי מפרסם מכרז, והוא מבקש כשרות רגילה לצורך העניין, תקן מועצה. אין שום עדיפות לבחירה בין מועצה דתית מוסמכת לבין גוף נותן הכשר פרטי?
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אני רוצה להשלים. אתה אומר שאתה לא יכול להכריח את המשרדים הממשלתיים לתת את השירות הזה. אני אומר שאם זה כשר, והמדינה מכירה בו ככשר, אתה עושה את זה לכולם. אבל איך ענית על בני ברק, שרוצה לתת הגנות? לא תאפשר לו, ותגידו לו שיש מכרז יותר זול. האם אתה גורם לאנשים לעבור על דתם? הם לא יוכלו לקבל שירות מדינה, שהוא נגד השקפת העולם ונגד אורח החיים. ארז, תגיד דברים יותר ברורים.
ארז קמיניץ
¶
חבר הכנסת מקלב, נער הייתי וגם זקנתי, ולצערי, אין לי בקיאות מלאה בדיני מכרזים. אולי חלק מהסובבים סביב השולחן, מכירים את הדברים יותר טוב. אבל, מה שאני כן יודע בדיני מכרזים, הוא שאם יש כלל, זה הכלל של דיני מכרזים, כפי שאמרת. אבל יש גם חריגים. אם יש אירוע מיוחד שבו תקום זעקה מרה כנגד תקן רבנים, בהתייחס להתקשרות עם בית ספר מסוים, גן ילדים מסוים – לא כמשהו גורף – תימצא הדרך לייצר חריג כזה או אחר, גם במסגרת דיני המכרזים. ככלל, המילה כשר תאפשר התקשרות עם כל הגורמים, שנושאים את אישור המדינה לכתוב את המילה כשר על האוכל שלהם.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
אני רוצה לחזור לתשובה הראשונה שלך על שאלתו של חבר הכנסת אשר. האם אנחנו נוכל לדעת את הטעמים הנוספים שהזכרת, שהם תכלית החוק ותכלית הפתיחה לתחרות בשנת המעבר? שאלה נוספת, האם אתה ער לכך שיכול להיות מצב, שכאשר אתה בשנת המעבר – דרך אגב, לא מדובר בשנת המעבר על מועצה דתית מוסמכת; כל מועצה דתית, אפילו היא לא מוסמכת, לא צריכה לבקש הסכמה. היא יכולה לתת הכשר במקום אחר.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
האם לא ראוי לקבוע איזשהו מרחק שרב מקומי של אילת, לא יוכל לתת הכשר בקריית שמונה, נניח? או רב מקומי בבאר שבע לא יוכל לתת הכשר בחיפה?
אני רוצה לדעת אם אתם ערים לעובדה, שיכול להיות מצב שבו רב מקומי בעיר ספציפית, מתחיל לתת הכשרים בכל הארץ. הוא קשור לאיזשהו גוף עסקי, שהולך להיות גוף נותן הכשר, והוא מתארגן להיות גוף נותן הכשר. ככה הוא מפר את התחרות, כי בעוד שנה, כשהגופים נותני הכשר ייכנסו לתחרות, יהיה פה גוף נותן הכשר מסוים, שכבר לקח לעצמו הרבה עסקים בכל רחבי הארץ. אתם גורמים לכך, שזה בניגוד לתכלית של פתיחת תחרות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אני צריכה לבדוק משהו עם הייעוץ המשפטי של הכנסת.
אני הבאתי את הגורם המוסמך, כי הנושא עלה וזה חשוב. עשיתי מה שיכולתי בנושא.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אבל תביני את התוצאה – יהיו מלחמות בבתי ספר. עלו הורים ואמרו: אנחנו רוצים רבנות כמינימום. מה שתעשו מעל זה, לא מעניין אותנו. רק לא מתחת. הממלכה תחייב אותם, בגלל מכרזים, לעשות מה שרוצים. זה העברה על הדעת. זה ניסיון אנטי דתי, בטח לא ממלכתי.
מוני מעתוק
¶
יעקב, זה כשר. גם מי שאכל בד"ץ היום, זה לא כשר? הבד"ץ היום לא כשר?
(היו"ר משה טור פז, 17:40)
היו"ר משה טור פז
¶
ארז, אתה רוצה לענות? היה פה נאום נאצה של חבר הכנסת אשר. בוא ניתן למשנה לענות לאבי. המשנה ליועץ המשפטי, בבקשה.
ארז קמיניץ
¶
לשאלה האחרונה שנשאלה בעניין ערכים נוספים, קודם כול, מבחינת דיני תחרות, הבנתי שחברי מרשות התחרות יידע לענות טוב ממני. אני בקי בדיני תחרות עד גבול מסוים, ויש בקיאים ממני.
ארז קמיניץ
¶
אני עונה לחבר הכנסת מעוז.
קודם כול, תקופת המעבר היא הכרחית. לחשוב שבתקופת זמן של שנה, ההתקשרויות שחבר הכנסת מעוז ציין, תקרומנה עור וגידים בדרך כזאת מורכבת – אני מטיל ספק בדבר.
ארז קמיניץ
¶
תנו לי לענות, ואפשר לא לקבל את דבריי. אבל גם אם כן, ותהיה התפתחות כזאת שבולמת תחרות באופן קיצוני, לא אלמן ישראל. רשות התחרות יודעת לטפל גם בדברים האלה.
ארז קמיניץ
¶
מטרת הוראת המעבר היא להתחיל בתקופת המעבר – מעבר להתארגנות של גופים נותני הכשרות האחרים, שבוודאי ייקח להם שנה להתחיל לבדוק את ההיתכנות הכלכלית וכולי –מטרת הוראת המעבר היא לאפשר לשוק כבר בשלב הזה, להתחיל להתרגל לזה שלא רק המועצה הדתית שלו היא זאת היחידה שיכולה לתת לו כשרות. ייקח זמן עד שאנשים יבינו, שהשוק נפתח. האם זה בסדר אילת או קריית שמונה? קשה לי לראות עד כמה הרב של אילת יקפוץ לקריית שמונה. בהתחלה תהיה יותר תחרות אזורית, ואני חושב ששנה היא תקופה קצרה באמת, כדי לייצר איזושהי פגיעה, שאי אפשר יהיה להתמודד איתה. אבל גם אם כן, רשות התחרות יכולה להתמודד עם זה.
היו"ר משה טור פז
¶
תודה רבה למשנה ליועץ המשפטי ארז קמיניץ. אני אתן למנכ"ל משרד הדתות להתייחס לאותן נקודות.
היו"ר משה טור פז
¶
סליחה, נתתי למנכ"ל הרבנות להתייחס. חבר הכנסת מעוז, שאלת, ואני ביקשתי ממנכ"ל משרד הדתות להתייחס.
מוני מעתוק
¶
אני רוצה לומר כמה דברים על עניין התחרות. קודם כול, בעקבות הערות שהתקבלו בוועדה, החלטנו להכניס את המועצות הדתיות, המוסמכות אומנם, ברור שתחרות בין גופים ציבוריים לבין גופים פרטיים, היא לא בהחלט על אותה סקאלה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אתה נותן להם עכשיו פור. לא רק שהם לא באותה סקאלה והם יותר טובים, אתה נותן להם פור.
מוני מעתוק
¶
ברור שיותר קל לגוף פרטי להתארגן במהירות, ללא הגבלות של רגולציה ממשלתית כזאת ואחרת, כולל אישורים תקציביים שהוזכרו קודם, ולקלוט עובדים לתוך המערך שלו. זאת בניגוד לגוף ציבורי, שזה לוקח לו הרבה יותר זמן, כי הוא צריך הרבה יותר אישורים בדרך, והוא תלוי בהרבה יותר גורמים.
המועצות המקומיות קיימות כבר היום, והשירות בשטח נדרש. אנחנו מבינים שכדי להגיע להסדרה מיטבית, יש זמן שצריך לעבור, והחוק לוקח אותו בחשבון. לכן הוא גם הגדיר תקופת מעבר של עד חמש שנים, כי אנחנו מבינים שההסדרה הזאת לוקחת זמן, אם אנחנו לא רוצים להתפשר באיכות של הביצוע, היישום, הפיקוח וכל מה שקשור לזה.
להמתין שנתיים, שלוש או חמש שנים בהן המערך הזה ימשיך להיות כמו שהוא היום, נראה לנו לא אחראי ולא הגון. לכן, אם אנחנו מאפשרים לרבנים מקומיים קיימים, שיש להם מערך כשרות, לתת כשרות גם מחוץ לתחומם, ואתם אמרתם בעצמכם שהם אנשים אחראים ומסורים לתפקידם, ויעשו אותו באחריות, זה רק יתרום לשיפור השירות במערך הנוכחי. זאת במקביל להקמת המערך החדש באופן מיטבי יותר, מפוקח יותר. אין על זה שאלה.
לומר שזה יסכל את כל התחרות, וייתן להם יתרון משמעותי? אני חושב שזה בכלל לא אירוע. זה לקחת את הדברים למקומות אחרים לחלוטין. אני בטוח שהרבנים המקומיים יהיו מספיק אחראים ומסורים, לעשות עבודתם נאמנה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
בהצעת החוק המקורית שלכם, תקופת ההמתנה הייתה תקופת המתנה, והמצב הקיים נשאר כרגע, בלי שינוי.
מוני מעתוק
¶
בהצעת החוק המקורית ובהחלטת הממשלה, דובר גם על פתיחת אזורי הכשרות בתקופה הראשונה. זה מה שאני זוכר.
מוני מעתוק
¶
זה כבר הופיע, ודיברנו על זה מראש. לעניין ההערה שזה תפור לרב כזה או אחר, לאור הערתכם שמועצה דתית תשתמש בתקני שלושה רבנים, זה ירד מהפרק. וזה על אותו רב שציינתם.
מוני מעתוק
¶
אנחנו קשובים לכל הדברים. לעניין השאלה השנייה של מתן כשרות על ידי גופים ציבוריים, אני חושב, כמו שאמר גם ארז, שההצעה נסמכת על זה שאנחנו מאמינים שכל מי שייתן כשרות במערך החדש, נותן מוצר כשר ומפוקח על ידי שלושה רבנים, לפי תקנים. יש יחידת ממונה ואנחנו לא רואים את ועדת השלושה כמשהו שאינו כשר. מצד שני, אני סמוך ובטוח, ובהתאם לדיני המכרזים, כמובן, שגוף ציבורי יעשה את החשבון שלו, והוא סוברני להחליט מה הוא כותב במכרזו, בהתאם לדיני המכרזים. אם הוא ירצה ללכת לתקן רבנים, וזה מתאפשר בהתאם לדיני המכרזים – שיעשה את זה; אם הוא רוצה ללכת דווקא לתקן ועדת שלושה – שיעשה את זה; אם הוא רוצה דווקא בד"ץ וועדת השלושה – שיעשה את זה. מותר לו.
משה לאו
¶
הטענה שעלתה פה היא שבתקופת המעבר, אותן מועצות דתיות – שעוד לא מוסמכות בתקופת המעבר – יוכלו להשתלט על השוק, מה שייצר להן יתרון תחרותי כשתיפתח הרפורמה. כשאנחנו אומרים להשתלט על השוק, במונחים של ניתוח תחרותי הכוונה היא שלמועצות הדתיות יהיה יתרון תחרותי.
משה לאו
¶
יתרון תחרותי על פני הגופים הפרטיים, שיצטרכו להיכנס. בניתוח שאנחנו מקיימים במקרים רבים ברשות, אנחנו שואלים מה יהיו חסמי הכניסה עבור אותם גופי כשרות פרטיים, בגלל היתרון שנוצר למועצות הדתיות. להבנתנו, הניתוח שלנו, הוא שלא יהיה פה יתרון משמעותי. כלומר, חסם כניסה משמעותי זה אם צריך לבנות איזה מפעל ולקנות הרבה מכונות. יש לנו תיק ברשות, שעסק בחברת תדלוק. היא הקשתה על המתחרים שלה, כי היא גרמה להם צורך לקנות הרבה מאוד מכליות דלק. במקרה שלנו, מדובר בשירותים, בתחום שלא דורש השקעות כספיות מאוד מאוד גבוהות. לכן, חסם הכניסה שיעמוד בפני גופים פרטיים, להבנתנו, גם אם יהיה איזשהו יתרון למועצות הדתיות בגלל השנה הזאת, לא גדול ולא יהיה חסם כניסה משמעותי.
(היו"ר יוליה מלינובסקי, 17:50)
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
גברתי יושבת-הראש, טוב שאת שומעת. אנחנו באמצע חוות הדעת של הרשות לתחרות. אני אומר לכם, שמבחינה מקצועית אני אתקוף בכל דרך שאני אמצא לנכון, כולל דרך משפטית. אני מכיר קצת את התחום הזה, והייתי בו לא מעט בכנסת הזאת, בנושאים אחרים, לא בנושאים דתיים. עכשיו, כשמגיע נושא דת, הכול מתעוות.
כשאתה פותח גוף חדש, אתה צריך להביא עובדים, אתה צריך לחפש עובדים, אתה צריך לחפש אנשים עם ניסיון. אתה צריך לחפש שלושה רבנים, דבר שאני מאוד נגדו. יש המון אופרציה, ולא בכדי נתתם את שנת ההתארגנות הזאת, כי גם המערכת צריכה להתארגן על פיקוח נכון וכולי. היום אתם אומרים: בואו נשחרר כמה סוסים סתם, כדי שהציבור יתחיל לחוש את פעמי המשיח.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
תפסיקו להיות כאלה לא מקצועיים. יש דבר נורא פשוט – הוסיפו את המועצות הדתיות. זאת הייתה יוזמה של יושבת-ראש הוועדה מהראש שלה, מהכיוון שלה. הכול טוב ויפה. עכשיו בא מישהו שהתנגד לזה כל הזמן, ואמר: ניקח את הלימון ונהפוך אותו ללימונדה. אגב, זה יכול לשמש גם לוועדת החקירה, שתהיה לעניין הזה. בתמורה לזה שנתנו ליושבת-ראש הוועדה דבר הגיוני שהיא אמרה – למה שמועצות דתיות לא יהיו בתוך הרפורמה, כשהיא תתחיל – אמרו: בינתיים נתחיל לקבוע עובדות בשטח. וזה אומר שאותם גופים חדשים, יתחרו בכאלה שהם ותיקים. הם ותיקים בפריסה הארצית שלהם ובעוד הרבה מאוד דברים. הם תופסים להם את כל המשגיחים הפוטנציאליים. המשגיח אצלם יוכל גם לעבוד, וגם לעשות הכשרות ולהכין את הניירת, מה שאצל אחרים הוא לא יוכל לעשות.
מוני מעתוק
¶
הם בשוק של אגרות, הם לא גובים מחיר. הם בשוק של אגרות בשנה הזאת. הם כמעט לא הולכים להרוויח.
מוני מעתוק
¶
בשנת המעבר, כן. אם תוכל ויש לך מפקחים, ותרצה לגבות אגרות מאותו בית עסק – תוכל. אם לא מתאפשר – לא מתאפשר.
יהושע ישי
¶
לפי החוק, רב העיר שלי רשאי לתת שירותי כשרות במבשרת. אני לא אלך לקריית שמונה. איך אני גובה ממבשרת?
מוני מעתוק
¶
אתה גובה מבית העסק את האגרה אליך, במקום שהמועצה הדתית מבשרת גובה אצלה. זה בדיוק העניין.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
איזו חגיגה. תעשו את זה, תעשו את זה. בחייכם, תאמין לי, שטיבל לא הייתי נותן לך לנהל. לא לך אישית, חלילה.
יהושע ישי
¶
נתתי את הדוגמה של מבשרת, אבל אם אני רוצה לתת בתל אביב, והשירות שאני נותן בתל אביב הוא מעל לאגרה, כדי לממן את השירות הזה, חסמת אותי. איך חסמת אותי? מנעת תחרות, אין תחרות.
מוני מעתוק
¶
אנחנו רוצים לאפשר מתן שירות מחוץ לתחום המועצה הדתית, אבל לא בכל מחיר. זה יתאפשר מחר בבוקר. אם כלכלית מועצה דתית ירושלים מסוגלת לעמוד בזה, והרב של העירייה רוצה לעשות את זה, הוא יוכל. אם הוא לא מסוגל, כי אין לו מערך תקציבי, כי הוא לא רוצה – זה לא יקרה. זה מה שקורה מחר בבוקר. כן, זה מה שקורה.
משה לאו
¶
אני מצטרף לדברים של מנכ"ל משרד הדתות. האפשרות של הוראת המעבר, שתהיה תחרות אזורית. היא נותנת אפשרות שתתפתח תחרות מהיום הראשון לרפורמה, גם בתוך תקופת המעבר. זה באמת יהיה בהתאם לכדאיות הכלכלית של המועצות לפעול במקומות האלה. תהיה אופציה, שתתפתח תחרות גם בתקופה הזאת. אני לא רואה בזה פסול, וכמו שאמרתי קודם, לא נוצר כאן חסם תחרותי משמעותי, שהגופים הפרטיים לא יוכלו להתמודד איתו. לכן, מבחינה תחרותית אין כאן שום בעיה אלא ההפך, תתחיל תחרות מהיום הראשון לרפורמה, וזה מבורך.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
אחרי התשובות של ארז קמיניץ, זה מצב תמוה מבחינתי, ואני רוצה לשים את זה על שולחן הוועדה. לפרוטוקול, כמו שאומרים החברים שלי.
אחרי הדברים של ארז קמיניץ, אני רוצה להגיד לוועדה שיש פה משהו משונה, ואני רוצה לשמוע את תגובת היועץ המשפטי של הוועדה, של תומר. אנחנו מחוקקים. שאלנו שאלות, הצבענו על כל מיני לקונות שיש בחוק הזה, שלא מתייחס אליהן, ונאמר לנו: כשנגיע למקרה שתהיה הפגנה באיזה בית ספר כאן, תהיה בעיה שם, יהיה רב מאילת שייתן הכשר בקריית שמונה, או שיהיה רב שמפר תחרות, נמצא את התרופה בכל מצב, כשהוא יקרה. כלומר, אנחנו, בתור מחוקקים, באים לקבוע חוק. אנחנו משתדלים לצייר לכם את המצבים, כדי לראות איך נעמוד מול המצבים האלה, ונסגור את זה בחוק. ומה התשובה שאנחנו מקבלים מהיועץ המשפטי? לא נורא שזה לא סגור. יש פרצות, ואם יהיה מצב שבו גוף מסוים ייפגע מזה, נדע איך לטפל בזה. אני חושב שבתור מחוקק, אני לא יכול לסמוך על מילה של יועץ משפטי, שאומר: אנחנו נדע איך לטפל בזה.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
דבר שני, אני מאוד מכבד את העובדה שאתם דואגים לתחרות, אבל כשאנחנו מציגים בפניכם איך אתם מפרים תחרות, אתם אומרים: יהיה בסדר. לא תפקידנו, בתור מחוקקים לקבל את התשובה שיהיה בסדר. אני מצביע לך על עובדה, ואתה, מנכ"ל המשרד לשירותי הדת, אמרת שסגרנו את הפרצה שהרב המקומי ייתן תעודות הכשר בעיר לא לו. היה חשש שאותו רב יהיה אחד מוועדת הרבנים – את זה סגרנו ופתרנו. אבל הקשר של אותו רב לגוף נותן הכשר, שמתארגן עכשיו, שנקרא לו ארגון רבנים.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
שנייה, שנייה. ארגון הרבנים הזה מתארגן עכשיו בתור גוף נותן הכשר, באותה שנת מעבר. אותו רב, שקשור עם הגוף הזה קשר בל יינתק – הוא נשיאו, הוא היושב-ראש שלו, הוא סגן היושב-ראש שלו או שהוא המנכ"ל שלו, לא משנה – מתחיל לתת הכשרים במקומות אחרים. אותו גוף הולך אחריו, ובזה אתה מפר את התחרות.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
אתה אמרת: איזה ניגוד עניינים. אני אומר לך שיש ניגוד עניינים מובנה, ויש הפרה של התחרות.
תומר רוזנר
¶
אני אתייחס רק לשאלתו הראשונה של חבר הכנסת מעוז, כי לשאלתו השנייה התייחסו מרשות התחרות.
לגבי השאלה על מצבי מכרזים. ראשית, במכרזים אפשר לקבוע תנאים, שמבקשים מזמיני העבודה או מזמיני השירות במקרה הזה, שהם תנאים לפי בחירת אותו מזמין שירות. למשל, משרד החינוך, כשהוא מוציא מכרז לשירותי מזון, בהחלט יכול לקבוע שהוא מבקש לקבל רק תקן מועצה. באותה מידה, הוא יכול לקבוע שהוא רוצה רק מוצרים דלי נתרן וסוכר, כי זה חשוב לו לבריאות התלמידים. עם זאת, אני מניח שעיריית בני ברק, כשהיא תוציא את המכרז שלה, לא תסתפק בדרישה הזאת, ותוציא דרישה אחרת, כנראה מחמירה יותר. ואולי במקומות אחרים, באיזשהו מצפה בגליל, שתושביו פחות מקפידים בעניין, יגידו שמבחינתם - - -
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
זאת הזניה של החקיקה בכנסת. מה הקשר לרפורמה של הכשרות? את תנאי הכשרות של גוף חינוך תקבעו בגופים אחרים. מה הקשר? זאת הזניה של החקיקה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
לא, לא. אתה לא יודע. הדיון הזה נפתח לפי בקשתם של חברי הכנסת. הבאתי את המשנה ליועץ המשפטי לממשלה. זה לא מופיע בחוק, והמהומה שלך לא במקום. תמצא מקום אחר.
הוועדה יוצאת להפסקה. מרגי, אתה טעית עכשיו.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אני מחדשת את הדיון. אנחנו בעמוד 25, פרק ד', רישום ומרשם. לירון, בבקשה. אני מבקשת לשמור על השקט, כי זה מאוד קשה. אל תשכחו שאנחנו דנים כבר הרבה מאוד שעות.
לירון אדלר
¶
בסעיף 2(ט) אנחנו מבהירים: לא ייתן אדם לעוסק. היה כאן משפט שחשבנו למחוק אותו בפעם הקודמת, אבל יש בו צורך והחזרנו אותו: לרבות כל הצהרה בכתב של עוסק או מוצר כשר. המילה הנכונה היא: ולא "יתיר" שימוש בסמלי כשרות. מדובר כאן על אדם שנותן תעודת הכשר, ולא על זה שמציג, וזה שמתיר להשתמש בסימן הכשרות.
חיים עוז
¶
אני מדבר על הקטע האפור שיש בתוספת, בסעיף 2(ט)(א), בקטע האפור. הכוונה שלי היא לגבי מוצר שסומן בחו"ל על ידי יצרן עם לוגו, נניח כמו OU, ומיובא לישראל בלי שמעבירים אותו דרך הרבנות או דרך גוף נותן כשרות אחר בישראל, וגם לא רושמים לגביו: באישור הרבנות.
למרות שזה סעיף שמתייחס לחובת רישוי לגוף נותן הכשרות, המילים שנוספו: לרבות כל הצגה בכתב של עוסק או מוצר", אני מציע שיימחקו המילים "או מוצר", או תבהירו לפרוטוקול מה שחבר הכנסת מרגי אוהב לעשות, שסיטואציה כזאת לא בעייתית והיא אפשרית. דהיינו, המוצר מותר שיבוא עם סימון מחו"ל לפי הנוסח הזה.
חיים עוז
¶
אני אנסה. לגבי מוצר שסומן בחו"ל על ידי היצרן עם לוגו משלו – הוא לא מייצר רק עבורנו, הוא מייצר גם אחרים – נניח, מוטבע על האריזה OU. הוא מיובא לישראל לא כמוצר כשר, בלי שמעבירים אותו דרך הרבנות או דרך גוף נותן כשרות אחר בישראל, וגם לא רושמים לגביו: באישור הרבנות.
גברתי, למרות שזה סעיף שמתייחס לחובת רישוי לגוף נותן הכשרות, המילים שנוספו: לרבות כל הצגה בכתב של עוסק או מוצר, עלולות לכלול סיטואציה כזאת כמפרה. לכן, אני מבקש ומציע, שיימחקו המילים או מוצר, או לפחות תבהירו לפרוטוקול שסיטואציה כזאת לא בעייתית, והיא אפשרית. דהיינו, שהמוצר מותר שייבוא עם סימון מחו"ל לפי הנוסח הזה.
הראל גולדברג
¶
גברתי, כבר לפי נוסח החוק היום, אסור ליצרן/יבואן לסמן מצג כשרותי על גבי מוצר, קרי גם סמל של OU, מכיוון שזה סמל שמקובל כסימן כשרות בקרב צרכני הכשרות. זה דבר אסור. המדיניות של יחידת האכיפה היא לא לנקוט בהליכים פליליים כלפי יבואנים שמייבאים לכאן מוצרים עם סימני כשרות, כאשר השפה שכתובה על גבי המוצר היא לועזית – אנגלית וכולי. במקרים שבהם היבואן לא רושם על התווית הישראלית את ציון הכשרות בעברית, או באישור הרבנות הראשית לישראל, אנחנו לא נוקטים באמצעים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אני אסביר. אתה מביא לארץ מוצר, שיש עליו סימן של גוף כשרות בחו"ל. כל עוד אתה לא כותב על זה בעברית שזה כשר, אתה לא מפר שום חוק.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
כל עוד אתה לא מצהיר על המוצר הזה שהוא כשר, אתה לא מפר שום חוק. מה שכתוב בלועזית, לא קביל בישראל. אם שמת על זה חותמת כשר בשפה העברית, וזה לא עבר הליך של הסדרה כמו שצריך, דרך הרבנות במצב הנוכחי, או בהמשך דרך תאגיד כשרות שמטפל במוצרים המיובאים, אתה לא מפר שום חוק.
מוני מעתוק
¶
יוליה, נשים לב למה שאמר הראל. אם זה עסק שמעיד על עצמו בתעודה שהוא כולו כשר, גם המוצרים שלו - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
זאת לא אחריות של היבואן, זאת האחריות של בית העסק. אם הבאתי מוצרים שכתוב עליהם OU או כל דבר, זה לא משנה. אני לא אחראית על מה שהם כותבים. כל עוד אני לא מצהירה ולא שמה תווית בשפה העברית שאומרת שזה כשר, או אומרת שזה עבר כשרות רבנות, אני לא מפרה שום חוק. בהמשך, אם אביא מוצר כזה ובמרמה אשים עליו חותמת של תאגיד כשרות ישראלי או רבנות, כיבואנית אני מפרה את החוק. אנחנו נטפל בזה בהמשך. אם התקשרתי עם תאגיד כשרות בארץ, שקיבל תעודה ומוסמך על ידי מדינת ישראל, הוא אחראי על המוצרים שלי. זאת סיטואציה שצריכה להיות מאוד מאוד ברורה.
נושא היבוא חדש מבחינת החוק. זה נושא שמטריד הרבה מאוד אנשים, ואני חוזרת על זה בפעם המי יודע מה.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
תאמיני לי, חיים עוז מכיר את הסוגיה לפני ולפנים. הוא לא היה מוטרד, והוא יודע איך זה עובד. הוא יודע יותר טוב ממני וממך, אבל הוא שאל וקיבל תשובה.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
אני רוצה לשאול, האם כשכתוב: לרבות כל הצגה בכתב, כולל גם מה שכתוב באינטרנט, באתר של אותו בית עסק?
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
לפרוטוקול, אם זה לא כולל, אפשר להוסיף את המילה אינטרנט. אם זה כן כולל, זה בסדר. שיהיה רשום בפרוטוקול שזה כולל אינטרנט.
הראל גולדברג
¶
אני חושב שגם לגבי האינטרנט זה דבר אסור. מה זה משנה אם בכתב זה על גבי המוצר או באתר האינטרנט? במיוחד היום, בעולם הרכישות.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
אני שואל רק כדי להבין מה כתוב פה. האם כשכתוב: לרבות כל הצגה בכתב, כאילו כתוב בסוגריים גם באינטרנט?
לירון אדלר
¶
עמוד 26, סעיף ב(1): הממונה רשאי לדרוש ממבקש הרישיון או ממועצה דתית המבקשת הסמכה, פרטים או מסמכים נוספים לשם בדיקת עמידתם. בהוראות לפי חוק זה, זאת רק הוספה של מועצה דתית לגבי דרישת מסמכים.
לירון אדלר
¶
זה נמצא בדברים שקשורים לשאלה מה מגיש גוף נותן ההכשר. מבחינת נוסח, זה פשוט לא נמצא במקום הנכון ונשים אותו במקום יותר כללי.
(ו), עמוד 27: סעיפים (ג) עד (ה) יחולו גם לעניין בקשה לחידוש הסמכה של מועצה דתית מוסמכת בשינויים המחויבים.
כתובים פה ימים, תוך כמה זמן צריך להגיש בקשה לחידוש, ותוך כמה זמן צריך לקבל החלטה.
תומר רוזנר
¶
האם לקחתם בחשבון שבהסמכת מועצה דתית יש לוחות זמנים קצת שונים, כי צריך לקבל שלוש חוות דעת וכולי? האם זה באמת מתאים?
לירון אדלר
¶
עמוד 28, פסקה 2. היה תנאי במסגרת התנאים למתן רישיון או חידושו של גוף נותן הכשר, שהוא בעל איתנות כלכלית. במקום הנוסח שאומר "בעל איתנות כלכלית", יהיה כתוב: הוא המציא ערבות או ערובה מתאימה אחרת למילוי חובותיו, בהתאם לחוק זה. ובלבד, שהשר קבע באישור ועדה של הכנסת, הוראות לעניין הערבות או הערובה כאמור, ככל שקבע. בהוראות, כאמור, יקבע השר, בין היתר, את דרך המצאת הערבות או הערובה, וכן את סכום הערבות, בהתחשב בהיקף עסקו. וכן, יכול שייקבעו גם דרכי חילוט הערבות או הערובה האמורים.
הכוונה לכך, שאם יהיו תקנות בנושא הזה, אפשר יהיה לבקש ערבות או ערובה מגוף נותן הכשר, כדי לראות שהוא יכול למלא את כל החובות שלו לפני שנותנים רישיון.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
אם השר לא יקבע תקנות, היה צריך להחריג את הסעיף הזה מהסעיף הכללי ההוא, שעוד לא ראינו.
לירון אדלר
¶
ובלבד שקבע השר, באישור ועדה של הכנסת, הוראות לעניין הערבות או הערובה כאמור, ככל שקבע. המשמעות היא שאם אין תקנות, לא דורשים ערבות או ערובה.
עמיחי פילבר
¶
אולי כדאי להשאיר גם את האפשרות שתאגיד יציג את היכולת הכלכלית שלו. הוא יכול לשעבד בניין או משהו אח.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
חשבנו על זה, וזה מספיק. ערובה אחרת. הסעיף הזה מכסה את כל האופציות, ונותן אפשרויות לבעלי העסקים. תודה רבה.
לירון אדלר
¶
בפסקה 3, בגלל ביטול הנושא של בדיקת עבר פלילי של משגיחים, הורדנו את המילים: ומי שמשמש כמשגיח מטעמו. זאת אומרת, כשמבקשים רישיון, בודקים עבר פלילי לגבי מבקש הרישיון, בעל השליטה, מנהל, מומחה הלכתי מטעמו. לא מבקשים לגבי המשגיח.
לירון אדלר
¶
גם בפסקה 4, אותו הדבר. מי שמשמש משגיח מטעמו עומד בתנאים הקבועים בסעיף 2(ז). בעצם הורדנו את הסעיף.
לירון אדלר
¶
עמוד 29, פסקה 6. אנחנו שוב מדברים על הנושא של החלה על מועצה דתית מוסמכת, בנושא התחייבות לגבי כל החוזים, כך שהעוסקים יוכלו לתת למשגיחים להיכנס, לעשות פעולות הנדרשות לצורך מתן שירותי השגחה. בהתחלה נוסף: או מועצה דתית מבקשת ההסמכה, וגם יכלול הוראות שבהן יתיר העוסק מבקש הרישיון או ההסמכה, לבצע פעולות נדרשות.
יהושע ישי
¶
אני יודע שלא תיקנתם. כתבתם: כבעל סמכות הלכתית. סמכות הלכתית לא מוגדרת, ואז הגדרתם שהכוונה למומחה הלכתי. מבחינת העברית, אפשר לכתוב מומחה הלכתי.
לירון אדלר
¶
התיקון הבא בעמוד 32, לגבי סירוב לתת רישיון. הורדנו את הנושא של המשגיח. זה סירוב שהוא לא בתנאי הסף. אם הוגש כתב אישום בנסיבות מסוימות נגד מבקש הרישיון, מנהל, בעל השליטה או מומחה הלכתי, אפשר לשקול סירוב של הרישיון.
עמוד 33 למעלה, מחקנו את סעיף (1א), לגבי יחסי תלות או ניגוד עניינים, פשוט בגלל שהוא מופיע בתנאי הסף למתן רישיון. לכן, לא צריך לכלול אותו בסעיף של הסירוב בשיקול דעת.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
אם ייכנס לתוקף החוק של גדעון סער, מאחר וזה באותו משקל של משילות והרפורמה הזאת, אתם תתקנו בהתאם?
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
רב עיר, שהמועצה הדתית שלו ביקשה הסמכה. היא קיבלה והיא מוסמכת. הוא עצמו רוצה להקים תאגיד. הוא יכול?
תומר רוזנר
¶
למטב הבנתי, זה לא מה שאמר מנכ"ל המשרד לשירותי דת. רב עיר במועצה מוסמכת בהחלט יכול לתת שירותי כשרות גם מחוץ לתחומו.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
לא לזה התכוונתי. תומר, מבחינת ניגוד עניינים. אם אני רב עיר, ואני רוצה להקים תאגיד – אני אחד משלושת הרבנים.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
מאחר ואין לי ביטחון בהרבה פקידים, כשזה נוגע לצבע, לטעם ולריח, הייתי מבקש לרשום את זה.
תומר רוזנר
¶
רגע. יש הוראה בחוק הזה, שאומרת שגוף נותן הכשר וגם כל מי שמנהל, לא יכול להיות במצב של ניגוד עניינים בין תפקידו הזה, לבין תפקיד אחר שלו. יש איסור כזה.
לירון אדלר
¶
עמוד 34, סעיף 2יח. זה הסעיף של כניסה עם תעודה. וכן, תעודה המזהה את הנציג כבעל תפקיד בגוף נותן הכשר או במועצה הדתית המוסמכת.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
אני שואל את מה ששאלתי, והתשובה שלכם לא הניחה את דעתי. גוף נותן כשרות או מי מטעמו – משגיח – רוצה ליטול את התעודה, ובעל העסק לא נותן לו אותה. הוא יכול להיכנס לשטח פרטי, לקחת את התעודה? על פי איזה דין?
הראל גולדברג
¶
הסמכות הזאת נתונה בידי המפקח מטעם הממונה, מטעם הרבנות הראשית לישראל, בנסיבות שבהן התקבלה אצל הממונה החלטה להסרת תעודת ההכשר, או שפג תוקפה.
לירון אדלר
¶
אנחנו בעמוד 35, בפסקה (4א). הנוסח לא היה כל כך ברור, ולכן הבהרנו אותו: אחת העילות לביטול התניה של רישיון. הגוף נותן הכשר, בעל שליטה בו או מי שנשלט על ידי מי מהם, מומחה הלכתי או משגיח מטעמו, פועלים במצב של ניגוד עניינים או יחסי תלות, בניגוד להוראות סעיף 2ב1(א).
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
משפט להתגאות – אני הוצאתי את רפורמת הסיבים מחוק ההסדרים, והעברתי אותה תוך שבועיים וחצי בוועדת הכלכלה ליועז הנדל.
לירון אדלר
¶
בעמוד 36 למעלה יש תיקון קטן. מבהירים ב-(5א) שהכוונה באיסור זה להנחיות הממונה לגוף נותן הכשר לגבי משגיח שפעל לא כראוי. אנחנו נתקן את ההפניה ל-(2ז1). זה הסעיף הנכון.
לירון אדלר
¶
הוספנו שם סעיף חדש שהקראתי קודם, לגבי הסמכות לפעול מול גוף נותן הכשר. הממונה יכול להגיד לגוף נותן הכשר לפעול מול משגיח שפעל לא כראוי.
לירון אדלר
¶
עמוד 38 – הוספה של מועצות דתיות מוסמכות למרשם. בכותרת: מרשם גופים נותני הכשר למועצות דתיות מוסמכות.
2כא. מועצות דתיות מוסמכות שניתן להם רישיון או הסמכה, לפי העניין, וכן של גופים נותני הכשר, שרישיונם או הסמכתם בוטלו. בסוף גם ייכתב: ובמועצה דתית מוסמכת.
לגבי פרטי המרשם.
1. לעניין גוף נותן הכשר – שמותיהם של המנהל, בעלי תפקידי בכירים, בעל המומחיות ההלכתית. לעניין מועצה דתית מוסמכת – שמו של הרב המוסמך ושמו של ראש המועצה הדתית.
1. מידע לגבי הרישיון או כתב ההסמכה. לגבי פקיעת תוקף – פקיעת תוקף הרישיון או סיום תקופת ההסמכה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
מחקנו, אין יותר. משגיחים הם עובדים. יש מעסיק, והוא אחראי על הכול. המסמכים הפנימיים נמצאים בתאגיד.
לירון אדלר
¶
1. תקן כשרות שלפיו פועל בעל רישיון או הסמכה.
1. דרכי התקשרות עם גוף נותן ההכשר או המועצה הדתית המוסמכת.
1. לעניין מועצה דתית מוסמכת שבוטלה או הותלתה הסמכתה, עילת ההתליה או הביטול, והמועד שבו התקבלה החלטת השר בעניין.
1. רשימת העוסקים אשר להם נותן הגוף נותן הכשר, או המועצה הדתית המוסמכת.
(ב) המרשם יועמד לעיון הציבור באתר האינטרנט של הרבנות הראשית.
התיקון הבא הוא בעמוד 40, פסקה (4א) – נמחקה.
התיקון הבא הוא בעמוד 42, פסקה (4) – סמכויות של מפקח להיכנס למקום שבו פועל גוף נותן הכשר או מועצה דתית מוסמכת.
עמוד 43 – מנגנון לבירור תלונות.
תומר רוזנר
¶
מפורט מאוד. תראה את סעיף 2כח, שאומר ככה ברישה: לשם פיקוח על ביצוע הוראות חוק זה, רשאי מפקח לעשות א', ב', ג'. מפקח הוא לא כמו שוטר, שיש לו הרבה מאוד סמכויות. למפקח יש מעט סמכויות שמופיעות פה. אחת הסמכויות היא להיכנס ופסקה 5, גם לקחת תעודה שלא בתוקף.
יהושע ישי
¶
בסעיף אחר קודם היה מובן שגם משגיח, במקרה והוא מוצא ליקוי שאי אפשר להשאיר את התעודה, הוא רשאי להוריד אותה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אם אתם זוכרים, בדיון הקודם עלה הנושא הזה. הממשלה התלבטה לגבי הסעיף הזה, וכל חברי הכנסת אמרו שהמנגנון הזה מאוד חשוב, כי הוא נותן שקיפות וכתובת גם לציבור וגם למשגיחים. בעצם, זה משהו מאוד מוסדר. הנושא הזה נשאר לפי בקשתם של חברי הכנסת.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
אני לא יודע. אני הבנתי שמה שהיבואנים יבקשו – הם יקבלו; מה שגופים כאלה ואחרים יבקשו – יקבלו. מועצות דתיות לא יקבלו, ולכן אני לא מבקש. תומר, אני אומר לך שאם כבר קובעים, צריך לפרט איך זה יעבוד.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
קראנו את כל הפרק הזה שלשום. הוספנו שגם על מועצה דתית מוסמכת ובעל תפקיד אפשר גם להתלונן.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
בעמוד 43, 2לא(ב): השר יקבע הוראות לעניין אופן קבלת התלונות ובירורן. מה יקרה אם הוא לא יקבע? יהיו תלונות, או שאי אפשר יהיה להגיש תלונה?
תומר רוזנר
¶
אפשר יהיה להגיש תלונה. התקנות האלה לא הכרחיות, אבל כדי שזה יהיה בצורה מסודרת וברורה, ייקבעו התקנות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
גם בלי קביעת השר אפשר להגיש תלונה, אבל כשהשר יקבע תקנות, התהליך יהיה הרבה יותר מסודר.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
בלי שהשר יקבע, צריכה להיות מגרסה אצל הממונה בבית הבוררות, כדי שהוא יספיק לגרוס את כל התלונות.
רותם רייבי
¶
אני רק מזכירה שעמדת משרד המשפטים היא שיש את הסמכות הטבועה להגיש תלונות, גם מבלי שזה כתוב מפורשות.
עמיחי פילבר
¶
בתור אחד שקיבל לא מעט תלונות כשישבתי במשרד הדתות, בעל עסק שולח ווטסאפ - - - חבל לעשות פה ביורוקרטיה, כאילו אם הוא לא יעמוד בכללים שיקבעו לו, התלונה לא תתברר. הוא יודע להגיש תלונה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
לא, אנחנו לא שם. אנחנו עושים הסדרה וקובעים תפקיד בעל שיעור מאוד גבוה. אנחנו רוצים שזה יתנהל בצורה מסודרת.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
הייתי צריכה ללכת לפי משרד המשפטים, ולא להכניס את זה בכלל. יש דרך רגילה, שבה אתה מגיש תלונה וזהו. היינו מוציאים את זה מהחוק וכולם היו מרוצים. עכשיו לכולם יש מה להגיד פתאום. ממשיכים.
הראל גולדברג
¶
גברתי, ברשותכם הערה לסעיף 7א, בתחילת עמוד 45 למעלה. הסב את תשומת ליבי הרב רפאלי יוחאי, ודיברנו על כך עם תומר. אנחנו מבקשים את אישור הוועדה. פרוצדורה שיבואן צריך לעמוד בה לצורך יבוא: 1. המצרך קיבל תעודת הכשר. 2. הגוף נותן ההכשר דיווח לממונה על מתן תעודת הכשר למצרך.
חשוב לציין שהדיווח הזה נדרש רק כשהוא הולך במסלול הירוק, ולא במסלול האדום המסורתי.
הראל גולדברג
¶
המסלול הרגיל הוא מסלול שבו יבואן מגיש בקשה לרבנות, ומבקש מהרבנות תעודת הכשר, כשמסתמכים על קביעה של גוף בחוץ לארץ. עכשיו הולך להיות מסלול חדש, מסלול נוסף. לצד המסלול הרגיל יש עוד מסלול, שבו אם גוף פנה לגוף נותן הכשר ישראלי, הוא יכול להביא את המוצר ארצה – גם לא לעבור דרך הרבנות הראשית – אבל זה בתנאי שהגוף הישראלי מסר דיווח בדרך דיגיטלית לרבנות שבעה ימים לפני הכוונה לשווק את המוצר. הדיווח הוא על כך שהמוצר כשר עם תעודת הכשר. דרך אגב, הגוף הישראלי לא יוכל לעבור יותר בדרך הרגילה. זה מה שאנחנו מבקשים.
הראל גולדברג
¶
עמוד 45, בסעיף (2) צריך להכניס שחובת הדיווח קיימת, רק כאשר הגוף נותן ההכשר הוא זה שסיפק את השירות. כאשר הולכים במסלול הרגיל, אין צורך בדיווח.
לירון אדלר
¶
פסקה (2) חלה על מצרך מיובא, שמקבל תעודת הכשר מגוף נותן הכשר, ולא מהרבנות. אם הוא מקבל הכשר מהרבנות, הוא לא צריך לדווח.
הראל גולדברג
¶
יש מערכת. רק רגע, היבואן מגיש בקשה דרך מערכת ממוחשבת, וגוף נותן ההכשר לא שותף למערכת.
הראל גולדברג
¶
יבואן מגיש בקשה דרך המערכת הממוחשבת, מצרף אישורים שהוא קיבל מהגוף המוכר מטעם הרבנות, המחלקה בודקת, ואם יש לה שאלות היא פונה לגוף. אם הכול נראה לה בסדר, היא מנפיקה תעודת הכשר ישראלית ליבואן, שהמוצר כשר, ואז נכתב עליו: באישור הרבנות הראשית לישראל.
ההצעה יוצרת מסלול חדש, שאומר
¶
אפשרות להביא מוצר ארצה ככשר, גם בלי שהוא קיבל תעודת הכשר מהרבנות הראשית, אלא רק מגוף נותן הכשר ישראלי. צריך לדייק בסעיף (2), ולומר שזה רק לעניין מוצר שקיבל תעודה מגוף נותן הכשר לפי חוק זה. זה הכול.
הראל גולדברג
¶
נכון, כי כל יבואן מביא לנו אישורים לא מגופים נותני הכשר, כהגדרתם בחוק, אלא מגופים שהרבנות מסתמכת עליהם, וזאת לא ההגדרה שלהם.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אז אני לא רואה צורך לתקן משהו. בוא נעשה הבנת הנקרא: יבואן לא ישווק בישראל מצרך מיובא תוך הצגתו ככשר, אלא אם כן מתקיימים לגבי המצרך תנאים אלה: 1. המצרך קיבל תעודת הכשר.
הראל גולדברג
¶
שתי אפשרויות: או שהוא קיבל את זה מהרבנות הראשית, ואז סעיף (2): הגוף נותן הכשר דיווח לממונה על מתן תעודת הכשר – לא יחול. פשוט צריך לכתוב שזה חל רק במקרים שבהם, מי שנתן לו את התעודה זה לא הרבנות הראשית לישראל, אלא גוף נותן הכשר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
גוף נותן הכשר דיווח לממונה על מתן תעודת כשרות למצרך בהתאם להוראות. אם יבואן דיווח על מוצר שהוא כשר, ולא קיבל אישור מהרבנות, זאת הונאה בכשרות. מספיק לכתוב שמצרך קיבל תעודת הכשר.
הראל גולדברג
¶
גברתי, כתוב פה שהיבואן יכול לשווק את המוצר ככשר, כשמתקיימים רק שני תנאים ביחד: 1. יש לו תעודת הכשר. 2. שהגוף דיווח לרבנות בדרך דיגיטלית. אבל אם זה יבואן שהולך לפי המסלול הרגיל, הישן והוותיק, במקרה כזה, גוף נותן הכשר לא מדווח לרבנות שום דבר. אנחנו לא רוצים את הדיווח הזה, ולכן צריך להדגיש בסעיף (2) - - -
מוני מעתוק
¶
אני רוצה לעזור. סעיף 5 קובע מי נותן תעודת הכשר למצרך מיובא. אופציה אחת – גוף נותן הכשר; אופציה שנייה – מועצת הרבנות הראשית. הראל אומר שכאשר מדובר על גוף נותן הכשר, אין שאלה והסעיף הנוכחי אומר שגוף נותן הכשר צריך לדווח. כשמדובר על מועצת הרבנות הראשית שמסתמכת על רב או על תאגיד מחוץ לישראל, היא לא צריכה לדווח. צריך להיות ברור שהסעיף הזה לא חל עליה.
תומר רוזנר
¶
מה שאמר כאן מנכ"ל המשרד לשירותי דת. בסעיף 2 לחוק כתוב מי נותן תעודת הכשר למוצרים מיובאים, למעט בשר. לגבי בשר מיובא, זה תמיד הרבנות הראשית. לגבי מה שהוא לא בשר, כתוב: או תאגיד נותן הכשר ישראלי, או הרבנות הראשית, שיכולה להסתמך על תאגיד בחו"ל או על רב בחו"ל.
לירון אדלר
¶
בפסקה 2, להבהיר שזה לעניין מצרך מיובא שמקבל תעודת הכשר מגוף נותן הכשר. הגוף נותן ההכשר דיווח לממונה על מתן תעודת הכשר למצרך, בהתאם להוראות סעיף 2ג(3), שבעה ימים לפני מועד תחילת השיווק בישראל.
לירון אדלר
¶
בפסקה 2 יש שני תנאים: מצרך שקיבל תעודת הכשר. התנאי השני חל רק לגבי מצרך מיובא, שמקבל תעודת הכשר מגוף נותן הכשר. אנחנו נכתוב שהתנאי השני הוא רק לעניין - - -
לירון אדלר
¶
אני מקריאה. בפסקה 2 יהיה כתוב: לעניין מצרך מיובא, שמקבל תעודת הכשר מגוף נותן הכשר – הגוף נותן הכשר דיווח לממונה על מתן תעודת ההכשר למצרך, בהתאם להוראות. זאת אומרת, סעיף 2 חל רק לעניין מצרך מיובא, שקיבל תעודת הכשר מגוף נותן הכשר.
עוד תיקון קטן ברישה של הסעיף. אנחנו רוצים להבהיר, שהוא לא ישווק בישראל מצרך מיובא תוך הצגתו בכתב ככשר. זה כמו שכתוב בכל החוק.
לירון אדלר
¶
לעניין מצרך מיובא, שמקבל תעודת הכשר מגוף נותן הכשר – הגוף נותן הכשר דיווח לממונה וכולי.
7ב. איסור הונאה. הוספנו מועצה דתית מוסמכת.
לירון אדלר
¶
גם ב-(ב). אלא אם כן יש בידיו רישיון מהממונה או כתב הסמכה מהשר כמועצה דתית מוסמכת.
בסעיף 9, במקום ציון שמו של נותן תעודת הכשר שיש בחוק הקיים, מחליפים את זה לסמלי הכשרות. אנחנו רוצים להבהיר שהמצב הקיים נשאר לגבי תעודת הכשר בצה"ל ולגבי יבוא, שנשאר בידי הרבנות הראשית. לכן נוסיף פה את המשפט שאומר: או לעניין תעודת הכשר שניתנה לפי סעיף 2(א)(1),2(א)(א) ו-(3) בציון שמו של נותן תעודת ההכשר.
לירון אדלר
¶
בסעיף 9, אנחנו מחליפים את הסעיף הקיים, ואומרים שבסעיף (א), במקום ציון שמו של נותן תעודת ההכשר, יבוא: את סמלי הכשרות שנקבעו בתעודת ההכשר. החוק הרגיל בסעיף 9(א) אומר: יצרן או יבואן של מצרך, שנושא עליו ציון שהוא כשר, לא ימכור את המצרך ולא יציעו למכירה, אלא אם כן המצרך נושא עליו את ציון שמו של נותן תעודת ההכשר.
בחוק החדש, אנחנו מחליפים את זה, כך שבמקום ציון שמו של נותן תעודת ההכשר, יהיה כתוב: סמלי כשרות. בצה"ל ובמוצרים שנשארים אצל הרבנות הראשית, זאת אומרת בשר מיובא וכולי, שם המילים הן לא סמלי כשרות, כי זה לא לפי התקן.
תומר רוזנר
¶
אני רוצה לוודא עם הממשלה, שהוסיפה את סעיף 7א לגבי היבוא. האם צה"ל מייבא מוצרים לעצמו, ואם כן, האם הוא עובר דרך הרבנות? איך הוא עובד?
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
תצאו עכשיו בדחיפות לבירור הזה, כדי שלא יתברר לנו תוך כדי עבודה, שאנחנו גורמים נזק לצבא.
תומר, אנחנו שמים את סעיף 9 בצד?
לירון אדלר
¶
עמוד 46 – פעולה של הממונה כלפי בית עסק מפר. בסעיף (א) ובפסקה (1) הוספנו את המועצה הדתית המוסמכת.
נוסף סעיף קטן (א1). מצא הממונה כי הפרה של עוסק כאמו בסעיף קטן (א) היא הפרה חוזרת ונשנית, או שנעשתה בנסיבות מחמירות, והחליט הממונה עקב כך להורות לגוף נותן ההכשר או מועצה דתית מוסמכת על שלילת התעודה, או לשלול אותה מהעוסק, או שנשללה מאותו עוסק תעודת הכשר לפי סעיף קטין (א) בנסיבות כאמור, רשאי הוא להורות כי לא תינתן תעודת הכשר לאותו עוסק לתקופה שקבע, ושלא תעלה על שישה חודשים. והכול בנסיבות ובתנאים שייקבעו על ידי השר.
רפאל יוחאי
¶
שאלתי האם הצבא מייבא בעצמו מזון, בין בשר ובין פרודוקטים, והאם הוא תחת הכשר שלו? שאלתי את ראש מדור כשרות בצה"ל, הרב אלעד כהן, והתשובה הייתה שבעבר הרחוק הייתה מציאות כזאת. היום הם מקפידים לקנות מיבואנים, שיש להם אישור הרבנות הראשית לישראל.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
נאמר בערוץ 7 שחברי הכנסת מש"ס לא בקיאים בחומר. אני רוצה את ההתייחסות של היושבת-ראש, אם זה נכון או לא נכון, ואם יש מילה טובה על יעקב מרגי.
יהודה גוטמן
¶
לגבי סעיף א1, וזה מופנה לרפי יוחאי ואולי לאנשי הרבנות. אין התייחסות למקרים שבהם בעל העסק יפעיל מחדש את העסק תחת שם אחר, או תאגיד חדש. מה שנקרא בלשון עבריינית קוף. צריך לאסור גם את חליפיו המשוערים לדעת הממונה.
שנית, הסעיף הזה מתייחס רק לממונה שהסיר את הכשרות. אין התייחסות למקרים שבהם גוף הכשרות עצמו או מועצה דתית הסירו את הכשרות, ולא הממונה.
שלישית, צריך להוסיף שמחלקת הונאה בכשרות יכולה לפנות לממונה, לאסור החזרת כשרות ולא רק "מצא הממונה".
רביעית, איפה יפרסמו את הסרת הכשרות ואיסור לתת כשרות חדשה לכל הגופים, לאותו אדם שהפר את הכשרות?
חמישית, לגבי שישה חודשים. העונש המקסימלי הוא שישה חודשים, ובהפרה חמורה כמו האכלת טרפות במזיד, שישה חודשים נשמע מעט מאוד. גם יום כיפור יש פעם אחת בשנה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
הבנתי מאיפה מקלב מביא לנו את כל הדברים. לא רק פה אלא בכלל. צריך לקחת ממנו את העוזר. השאלות מעניינות. מי עונה עליהן? רפי, תענה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
בודקים אותו כעסק חדש. זה כמו שקורה היום בשוק, ואין מה לעשות עם זה. אתה רואה את זה בכמויות. נכון, יעקב?
יהודה גוטמן
¶
השאלה השנייה הייתה מה קורה במקרה שלא הממונה הסיר את הכשרות, אלא גוף הכשרות או המועצה הדתית. למוחרת מגיע גוף כשרות אחר, וייתן לו הכשר. לפחות שלממונה תהיה סמכות.
הראל גולדברג
¶
לא, זה הסעיף. הסעיף הוא לא רק שהממונה מסיר את התעודה; הסעיף אומר שהממונה שולל לו את היכולת לפנות לגוף - - -
יהודה גוטמן
¶
מצא הממונה כי הפרה של עוסק - - - והחליט הממונה עקב כך להורות לגוף נותן הכשר על שלילת התעודה. אבל אם הגוף שלל את התעודה כבר לפני כן?
הראל גולדברג
¶
לא. כתוב בהמשך: רשאי הוא להורות כי לא תינתן תעודת הכשר לאותו עוסק לתקופה שקבע. תומר, אני צודק?
יהודה גוטמן
¶
הבד"ץ הסיר לו את הכשרות. לממונה יש סנקציה להגיד, שהוא לא יקבל כשרות מאף אחד לשישה חודשים?
הראל גולדברג
¶
כן. סעיף קטן (א)(1) מתייחס לשני אירועים: או שהממונה שלל בעצמו, או שהגוף נותן ההכשר שלל. בשני מקרים כאלה, אם הממונה מגלה שמדובר בהפרה חוזרת ונשנית, הוא יכול לומר שאותו עוסק לא יבוא למוחרת לגוף אחר ויקבל ממנו תעודת הכשר. הוא חוסם אותו.
רוני מר
¶
כתוב פה כך: אם החליט הממונה עקב כך, להורות לגוף נותן הכשר או למועצה דתית מוסמכת לשלול את התעודה ולשלול אותה בעצמו מהעוסק - - - יש שתי חלופות.
יהודה גוטמן
¶
זה אם הוא הורה להם להסיר אותה. אני מדבר על מקרה שבו הגוף עצמו הסיר את הכשרות. האם הממונה יכול להסיר אחרי הסרה, נכון?
לירון אדלר
¶
אפשר להוסיף: אם גוף נותן הכשר שלל, אבל יש שם נסיבות חוזרות ונשנות, גם אז הוא יוכל להורות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
למה הכוונה? יכול להיות שאני אסמיך את הלשכה המשפטית לנסח את זה. תסבירו למה הכוונה בסעיף הזה, כי יכול להיות שיש פה נוסח לא מוצלח.
יהודה גוטמן
¶
יש כאן מקרה של הפרת כשרות, גברתי, שבעקבותיה מסירים את תעודת ההכשר. יש שתי אפשרויות להסרת תעודת הכשר: או שהגוף עצמו הסיר את תעודת ההכשר, או שהממונה מסיר את תעודת ההכשר, אחרי שהגוף לא עשה את זה. כשהממונה מגלה שמדובר בהפרה חוזרת ונשנית, כלומר הייתה לפני כן היסטוריה, הוא יכול לומר לכל הגופים נותני ההכשר: העוסק הזה לא מקבל תעודת הכשר בחצי השנה הקרובה מאף אחד מכם.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
מצוין. זאת המשמעות. אתם יכולים לנסח את זה, בבקשה? כדי שנחזור לסעיף הזה בניסוח מדויק יותר.
רעות בינג
¶
כן. אנחנו ננסח את זה ככה שיהיה ברור, שכאשר יש הפרה חוזרת ונשנית, שנעשתה בנסיבות מחמירות, גם במצב שבו הורה הממונה לגוף נותן הכשר - - -
רעות בינג
¶
כן. בנסיבות שכתובות ברישה של הסעיף, גם במצב שבו הורה הממונה לגוף נותן ההכשר, גם במצב שבו הממונה שלל בעצמו, וגם במצב שבו הגוף נותן ההכשר שלל בעצמו, הממונה יוכל להחליט שלא תינתן תעודת הכשר לאותו עוסק לתקופה שלא תעלה על שישה חודשים.
הראל גולדברג
¶
אני חייב להגיד לך, מר גוטמן, שגם בעררים שמועצת הרבנות הראשית לישראל מטפלת בהם היום, לפעמים מתקבלת החלטה של השעיית תעודה למשך חצי שנה.
תומר רוזנר
¶
זה סעיף שהתבקש על ידי הממשלה. חשתי אי נוחות עם הסעיף הזה, כי הוא יוצר סנקציה די חמורה. הייתי מבקש להוסיף, לפחות לגבי הפרה חוזרת ונשנית, שזה לא ייעשה אלא לאחר שניתנה התראה לעוסק, והוא לא תיקן את דרכיו.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
באיזו תקופה? בעשר השנים האחרונות או שנקבע שלוש שנים? איך אנחנו סופרים? אתם זוכרים שבסעיפים הקודמים היו שלוש שנים, ואחר כך זה מתייתר. מה התקופה פה?
הראל גולדברג
¶
גברתי, אני חושב שזה מאוד תלוי מה בדיוק ההפרה בכל פעם. אני הייתי מציע להשאיר את זה לשיקול דעת.
משה טור פז (יש עתיד)
¶
אני מסכים. בעיניי, היכולת להשעות עם תקופת אצבע שמנויה בחוק, יש בה כוח רב. העובדה שאחרי שישה חודשים צריך להתחיל להיכנס לתקופה של רישוי ובחינה, היא חזקה מאוד ומתאימה מאוד למה שאנחנו מנסים לעשות פה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אם אתם מסכימים עם זה, אני מסמיכה את היועצים המשפטיים לנסח את זה לפי רוח הדברים.
תומר רוזנר
¶
לא, להפך. שהדבר הזה לא ייכנס לפעולה, אם אחרי שהוא הפר פעם או שתיים, נותנים לו התראה שיתקן את דרכיו. אם הוא לא עשה את זה, רק אז אפשר יהיה לעשות את הפעולה הזאת.
הראל גולדברג
¶
אני לא שולל ברמה העקרונית. אני רק אומר, שיכול להיות שבפעם הראשונה ההפרה הייתה יחסית קלה, עד כמה שאפשר להגיד בכשרות הפרה קלה, ואז לא שללו לו. בפעם השנייה, זה כבר בנסיבות מחמירות, ואז היא כשלעצמה מצדיקה את אי חידוש התעודה בלי קשר לפעם הראשונה.
יהושע ישי
¶
בסעיף אחר בתחילת החוק יש עניין של שלילת תעודה מעוסק, בגין הפרה פשוטה או בגין הפרה חמורה. שאלתי גם בבוקר, כשישבנו כאן, אם אני כמועצה דתית שולל לו את התעודה, הוא יכול לפנות לגוף אחר ולקבל תעודה.
יהושע ישי
¶
הינה התשובה. נכון. לכן, אני אומר שתיקחו את זה ותסמיכו את זה לסעיפים הראשונים בתחילת החוק. בהתקיים סעיף זה וזה, השלילה תהיה כזאת, שאי-אפשר שגוף אחר ייתן במקומך.
יהושע ישי
¶
בשביל מה לכתוב את זה כאן שוב? אם שללת לו את התעודה לפי אותו סעיף, ואתה גם מחויב לדווח לממונה, וכן הלאה, הרי שהשלילה הזאת לא תאפשר לו לקבל תעודה ממישהו אחר.
תומר רוזנר
¶
לא. עצם השלילה לא מאפשרת את זה. זאת רק פעולה של הממונה. עצם שלילת התעודה על ידי גוף נותן הכשר, אין בה שום ממש. אם רוצים להפעיל את השלילה, רק ממונה יעשה את זה.
יהושע ישי
¶
אם מועצה מוסמכת הסירה את התעודה, ודיווחה לממונה. מה קורה? לבית העסק אין תעודה. הוא הולך לגוף אחר ומקבל ממנו.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
כן. בסוף יש סמכות שמחליטה גם על ביטול התעודה לשישה חודשים, וזה צריך להיות משהו מאוד חמור.
הראל גולדברג
¶
אתה בעצם אומר, שעילה לאי מתן תעודה על ידי גוף אחר, זה עצם שלילת התעודה בלי קשר אם זה חוזר ונשנה, או בנסיבות מחמירות? זה מה שאתה בעצם אומר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אבי, אתה מכיר את זה במיליון עסקים אחרים, ולא רק בכשרות. אתה לא יכול לתקן את העוולות שקורות בחוץ דרך החוק הזה, או להגיד שרק בכשרות לא יהיה דבר כזה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
לא, אנחנו לא נתקן את דיני החברות דרך החוק הזה. אי-אפשר. זה כמו שאמר מרגי פעם, שלא נתקן את כל העוולות בעמותות דרך החוק הזה.
יהודה גוטמן
¶
איפה מפרסמים את השלילה לשישה חודשים? האם באינטרנט, או שולחים לכל גופי הכשרות שלא ייתנו לו?
לירון אדלר
¶
בפסקה 1 אנחנו מוסיפים תיקון לגבי התקנות של כללי התנהלות: ואולם, לעניין כללי התנהלות שנוגעים לשעות נוכחות משגיח כאמור, גם בהסכמת שר האוצר ובאישור ועדה של הכנסת.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
הנושא הזה עלה לפני ארבע-חמש שעות. זה בדיוק אותו הדבר, ואני הסברתי את זה. אין טעם לחזור על אותן טענות. זה אותו הדבר.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
אין פה שום כללים של התנהלות תקציבית. התשובה שניתנה לפני כמה שעות בעניין הזה, הייתה שבגלל שיש לזה התנהלות תקציבית, בגלל שהוא משלם משכורות, אתם רוצים להכניס את שר האוצר.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
לא. אנחנו מדברים פה על שעות נוכחות משגיח הכשרות בעסק, לפי סוג העוסק. זאת תוכנית ההשגחה, והיא עניין הלכתי. לתת לשר האוצר להיכנס בעניין ההלכתי - - -
משה טור פז (יש עתיד)
¶
חבר'ה, מה התלהבתם משר האוצר? מדובר פה על כל הפיקוח והבקרה. ואם שר האוצר זה מישהו אחר, ברור שזה קשור.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
לו יצויר, שבסעיף שכתבתם על תוכנית ההשגחה, הרי ידעתם שזה גם היקף השעות. למה שם לא הכנסתם את שר האוצר, אם באמת זאת כוונתכם, שזה משפיע על העלויות הכלכליות?
בפרקטיקה, תומר, אתם תוקעים את כל הרפורמה הזאת. כשר, כשרציתי לתקן אגרה אחת, מעוותת, לא יכולתי לעשות זאת ארבע שנים, כי היה צריך את אישור שר האוצר. באו הפקידים ואמרו: תקשיב, יש לזה השלכות רוחב. תרגמו לו את זה בעשרות מיליוני שקלים, יוקר המחייה, המדדים וכן הלאה. ומעולם לא תיקנו את האגרה. תחשבו טוב טוב.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
עזוב את הכוונות הזדוניות שהוא מכוון אליהן, ואני מסכים איתו. אני מדבר עכשיו הכי ענייני.
מוני מעתוק
¶
אני לא נכנס לכוונות. אני רק רוצה להסביר איך זה עובד ולמה הכוונה, כדי שהדברים לא יצאו מהקשרם, חס וחלילה, בטעות, כמובן.
ראשית, מי שקובע את שעות ההשגחה ואת הנדרש, אלה תקני הרבנים. אם זאת מועצת הרבנות הראשית ואם זאת ועדת השלושה. במסגרת התקן, הם קובעים גם שעות השגחה. שר הדתות רשאי להתערב, אם מישהו קבע תקן בטעות, שהוא לא סביר בעיניו. הוא רשאי להתערב כדי לתקן את השוק, לתקן את העיוות. זאת המציאות.
בקביעת תקנים כאלה, שהם לב ליבו של האירוע הכלכלי, יכול לבוא שר, ולהסתכל על החמרה לגמרי בשעות השגחה, אמרנו שיהיה פה איזון מסוים. יש השלכה משקית, וגם שר האוצר קובע את התקנים. מי שקובע אותם בבסיס שלהם זה הרבנים, וזה לא תלוי בקביעה של שר הדתות ושר האוצר. לא שר הדתות ולא שר האוצר. מי שקובע אותם, זה הסטנדרטים של מועצת הרבנות הראשית וועדת השלושה.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
אם הקמתי עסק שלא היה כדוגמתו. שילבתי כל מיני קומבינות של תעשיית מזון, וכדי להשגיח זה לא כמו המפעל הזה ולא כמו מפעל שני. זה מפעל אחר.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
בגלל אופי העסק, יצטרכו להעסיק השגחה במשך שמונה שעות, במקום ארבע שעות, כפי שאופייני למפעל דומה לזה. מה יקרה אז?
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
אם הוא יראה חריגה – מקובל. יכול להיות שאני תאגיד חזירי ורוצה לצ'פר משגיח. קבעתי שמונה שעות בצורה חריגה, מה לשר האוצר פה?
מוני מעתוק
¶
יכול לבוא שר ולהגיד: אני לא רוצה שעתיים כשרות, למרות שתקני הרבנים קבעו את זה, וירצה עשר שעות. דרך אגב, זה חל גם על תקני הרבנים וגם על תקני ועדת השלושה. אם הוא רוצה למנוע שיקולים לא סבירים, והוא יקבע רף מינימום. זאת המטרה של זה, שיהיה רף מינימום, שאי אפשר יהיה לרדת ממנו. אם צריך, לא חייבים. מי שאמור לסדר את זה בפועל, זה תקני הרבנים – שלושת הרבנים או מועצת הרבנות הראשית.
(היו"ר משה טור פז, 20:30)
היו"ר משה טור פז
¶
חבר הכנסת מרגי וחבר הכנסת מעוז, תנו לי להגיד לכם ביושבי כאן, לא כממלא מקום היושבת-ראש, איך אני הבנתי את הסעיף הזה. ברוב הסעיפים וברוב ההיבטים אין הקשר של שר אוצר, ולכן הוא לא מוזכר בחוק, כי הוא כמעט ולא נוגע. לכן אני רואה את זה כדבר ענייני, ואני אסביר.
כמו שאני רואה את זה, הסעיפים האלה מתחילים לעסוק בהיבטי הבקרה, בקרת האיכות על הדבר הזה. במקום שבו מדובר על פיקוח, על מקום של רמת הבקרה והיקפה, הכנסנו שני גורמים נוספים – שר האוצר והוועדה. מה ההיגיון?
היו"ר משה טור פז
¶
מבחינתי, הממונה והמשרד הם דברים מובנים מאליהם. מה שחדש בסעיף הזה, הוא שפתאום נכנסו לכאן שני גופים חיצוניים – שר האוצר וועדה כזאת או אחרת של הכנסת. זה בדיוק לעניין בקרה, וככה אני מבין את זה.
מוני, גם אתם ראיתם את זה ככה? אני הבנתי נכון?
מוני מעתוק
¶
אלה תקנות רשות שבאות לתקן שוק, ויש להן, כמובן, השלכה כלכלית על כל השוק. גם על המועצות הדתיות המוסמכות, וגם על הגופים נותני ההכשר, גם הפרטיים וגם הציבוריים.
מוני מעתוק
¶
אין מעורבות של שר. הרבנים – מועצת הרבנות הראשית וועדת השלושה. אלא אם כן השר קבע תקנות - - -
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
סליחה שאני אומר את זה, אני פרקליטו של השטן. אני הרבנות הראשית ואני קובע תקנים. כבר בשלב הזה, אני משפיע על המשק.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
משה, תקרא את הסעיף. ראשית, מה שאמר המנכ"ל לגבי המילים "השר רשאי" – בסדר. אנחנו מדברים על רמת בקרה, של מה? רמת בקרת הכשרות והיקפה. כלומר, זה לב העניין ההלכתי, זה לב תוכנית ההשגחה.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
לא כתוב פה מינהלי; כתוב: בקרת הכשרות והיקפה, לרבות שעות נוכחות משגיח הכשרות בעסק, לפי סוג העוסק. זה לב תוכנית ההשגחה. תוכנית ההשגחה היא כולה נובעת מההלכה.
היו"ר משה טור פז
¶
חברי חבר הכנסת מעוז, אני לא רואה פה הלכה, אני רואה פה בקרה של משגיחים. אני לא רואה את השאלה האם הווריד הזה נחשב או לא נחשב. זה לא הדיון פה.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
אתה רואה הלכה האם לחנות פלאפל מספיקה שעת משגיח אחת ביום, או חצי שעה. זה מה שאתה רואה.
מוני מעתוק
¶
דווקא כי יכולים להיות לזה שיקולים כלכליים. אנחנו מוודאים שאם יהיה מראש לתחתית, ככל שיהיה, אם יהיה, נוכל לתקן אותו באמצעות תקנות. זה כל מה שיש פה.
(היו"ר יוליה מלינובסקי, 20:40)
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אנחנו מיצינו. כל חבר כנסת קיבל זמן להתייחס. כבר ענינו על השאלה הזאת אלף פעם.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
לא. מיצינו את הדיון הזה לפני ארבע שעות, ואנחנו חוזרים על אותו דיון עם אותן שאלות בדיוק.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
לא המשכתי לשאול, מכיוון שלפני ארבע שעות אמרתם שמדובר רק על מקום שיש עניינים והשלכות תקציביות. הבנתי מה הרציונל, למה לתת לשר האוצר. אין מקום לשר האוצר, במקום שאין בו השלכות תקציביות; יש רק השלכות הלכתיות.
הראל גולדברג
¶
חבר הכנסת מעוז, חבר הכנסת מרגי, אני אתן לכם תשובה פשוטה לדרכי התנהלות. למשל, כשבית עסק צריך להחזיק את כל החשבוניות שלו, כדי לאפשר בקרה שכל חומרי הגלם באמת כשרים. בתקן ההלכתי דבר כזה לא בהכרח צריך להיכתב, כי זה לא עניין הלכתי.
הראל גולדברג
¶
כן. התקנות יאמרו שאנחנו מחייבים את כל בעלי העסקים להחזיק את כל החשבוניות של חומרי הגלם, כדי לוודא שהכול כשר. זאת דוגמה להוראה חשובה.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
אני מבין שהשר רשאי לקבוע כללי התנהלות, וזה מקובל. השר יקבע הוראות, ייתן הנחיות, יתקן תקנות – הכול בסדר כשזה על תהליך העבודה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אפשר לרשום כללי התנהגות כלכליים. סליחה, חברים, יש פה התייחסות של הלשכה המשפטית.
לירון אדלר
¶
הכוונה הייתה שזה בכל מקרה רק לגבי שעות הנוכחות, אבל למען הסר ספק נכתוב: ואולם, לעניין כללים שנוגעים לשעות נוכחות משגיח. הסכמתו של שר האוצר היא רק לגבי שעות הנוכחות של המשגיח.
לירון אדלר
¶
עמוד 48, יש פה עניין שלא מופיע בנוסח. קיבלנו הערה ואנחנו צריכים לתקן. בסעיף 94, יש תיקון לחוק שירותי הדת היהודיים. תיקון אחד שמופיע כאן, מבהיר ששירותי הדת שהמועצה נותנת, לא כוללים את מתן תעודת ההכשר ושירותי ההשגחה, שיינתנו לפי חוק זה. בסעיף 7ב בחוק שירותי הדת היהודיים, יש סעיף שאומר: המועצה תגבה אגרות עבור שירותי הדת שהיא מספקת, בהתאם לתקנות שיקבע השר, בהסכמת שר האוצר.
אנחנו צריכים להבהיר בנוסח, שהמועצה תגבה אגרות עבור שירותי הדת שהיא מספקת, למעט עבור שירותי מתן תעודת הכשר ושירותי השגחה, שניתנים לפי חוק איסור הונאה בכשרות. על זה היא לא גובה אגרות עם כניסת החוק לתוקף, אבל אין בהוראה זו כדי למנוע גביית תשלום על ידי מועצה דתית מוסמכת, כהגדרתה בחוק איסור הונאה בכשרות, לפי הוראות החוק האמור. זאת אומרת, מועצה דתית מוסמכת שתפעל לפי החוק, תוכל לגבות תשלום, אבל זה בעצם לא יהיה יותר אגרה, זה יהיה מחיר. בחוק החדש לא יהיו יותר אגרות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
בשנת המעבר, ממשיכים לגבות את כל האגרות כפי שהיה. ברגע שיש מועצה דתית מוסמכת לפי חוק זה, אחרי שנת המעבר אין יותר אגרות. המועצה הדתית המוסמכת תהיה רשאית לגבות תשלום עבור השירותים שלה.
יהושע ישי
¶
אני לא מבין למה היא מעבירה את זה לחוק אכיפה בכשרות. סעיף 7 לא מדבר על אכיפה בכשרות, הוא מדבר רק על העניין של גביית אגרות. מספיק שבסעיף הזה ייכתב שהמועצה תגבה אגרות עבור שירותי דת, מלבד לשירותי תשלום.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אני רוצה שנבין בדיוק. הייעוץ המשפטי של הכנסת והממשלה מבקשים לדייק את הסיטואציה, שאחרי שהחוק הזה ייכנס לתוקף, אחרי תקופת המעבר, והמועצה הדתית המוסמכת לא יהיה בה נושא של אגרות, הם יהיו רשאים לקחת כסף עבור שירותים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
מוסמכת. זאת המשמעות של הדבר. אם לא נעשה את זה, המועצות הדתיות המוסמכות לא יוכלו לקבל כסף עבור השירותים שלהן. הנושא ברור? טוב, תמשיכי, לירון. תנסחו את זה לפי הנוסח המדויק.
לירון אדלר
¶
עמוד 49, עוד תיקון שלא מופיע עכשיו בנוסח. בסעיף 97(א), לגבי תחילה והוראות מעבר של חוק איסור הונאה בכשרות. אחרי סעיף קטן (א) יהיה עוד סעיף שאומר: בתקופה שמיום התחילה עד יום מינויו של הממונה, בסעיף 2כג של החוק הזה, יקראו אותו, כאילו במקום הממונה, יבוא: המנהל הכללי של הרבנות הראשית. כלומר, עד יום מינוי של הממונה, כדי שהחוק לא יתעכב - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
תקראי שוב איך כתבנו את זה. אגב, זה מה שאתה אמרת – מה יקרה אם. זאת אחת התרופות שאנחנו נותנים. אבי מעוז התייחס לזה קודם.
לירון אדלר
¶
יהיה כתוב כך: עד למינויו של ממונה, כאמור בסעיף 2כג, יכהן כממונה המנהל הכללי של הרבנות הראשית.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
זאת אומרת, אם מסיבות כאלה ואחרות, לא יהיה ממונה בתקופת המעבר בשנה הקרובה, מי שימלא את תפקידו של הממונה, זה מנכ"ל הרבנות הראשית.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
או ממלא מקומו. מי שמכהן בפועל. לא צריך לכתוב את זה. זה בדיוק מה שאתה אמרת, חבר הכנסת אבי מעוז.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
שאלת שאלה נכונה – מה יקרה אם. זה בדיוק מה שאמרתי לך, שחיפשנו פתרונות לכל זה.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
זה פתרון שהוא קבוע מראש. חיפשתם את הניסוח המתאים כדי להכניס אותו לתוך החוק. כתוב בצד: מומלץ לקבוע מועד עגול כמו תחילת 2023. למה הכוונה?
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
אם השר לא ימנה ממונה, יהיה מנכ"ל הרבנות הראשית או ממלא מקומו. מה קורה אם לא מגיעים להסכמות עם האוצר על כל המנגנון ועל העובדים ועל המפקחים?
מוני מעתוק
¶
אם לא יהיה מערך אכיפה נורמלי, מסודר, שמשביע את רצוננו, אנחנו לא נסמיך ולא ניתן רישיונות, למען הסר ספק, כמשרד לשירותי דת וכרבנות ראשית. לכן, יש הוראת מעבר, ואם נרגיש שהמערך לא מבוסס, כדי להיערך לחצי שנה בכל פעם עד חמש שנים.
עמיחי פילבר
¶
לסעיף הקודם, השינוי מאגרות לתשלום, יש לו השפעה דרמטית גם על המחירים של הכשרות, בעיקר באזורים שבהם אין הרבה עסקים. אצל יהושע ישי יש אלף עסקים, והם יצליחו לממן אחד את השני. זה יצור חוסר שוויון בין אזורים בארץ, כלומר לכל מקום יהיה המחיר שלו. אני, מסכן, נפלתי על רשות מקומית מסוימת, שבה פתחתי את העסק שלי, אני אשלם הרבה יותר כסף מאשר במקום אחר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
תודה רבה. לירון, תמשיכי, בבקשה. חבר הכנסת מעוז, אתה מפריע לדיון. לירון, תמשיכי בהקראה, בבקשה.
לירון אדלר
¶
בסעיף 100 יש כמה תיקונים. קודם כול, בסעיף (א). בתקופה שמיום כ"ח בטבת תשפ"ב, 1 בינואר 2022 ועד ליום תחילת ההוראות, יקראו את סעיף 2(א) לחוק איסור הונאה בכשרות כנוסחו לאחר התיקון לפי חוק זה, כאילו סעיף קטן (2א)(ב) וסעיף קטן (2ב) המוצע בו, לא יחולו.
הוספנו לסעיף 2 את הנושא של היבוא, וגם הוא לא יחול בשנת המעבר, ולכן התוספת הזאת. אני ממשיכה: וכאילו במקום פסקה (2) נאמר כך:
(2) כל אחד מאלה:
(1) רב עיר או רב מקומי מחוץ לתחום הרשות המקומית שבה הוא מכהן, ובלבד שביום פרסומו של חוק זה יש לו מערך שירותי כשרות, הכולל מפקחים ברשות המקומית או במועצה הדתית שבה הוא מכהן, לצורך מתן תעודת הכשר כאמור בסעיף זה, ייעזר רב העיר או הרב המקומי במועצה הדתית בה הוא מכהן, או במקום בו אין מועצה דתית – ברשות המקומית בה הוא מכהן.
תומר רוזנר
¶
בשונה מהתנאי שהציעה הממשלה בישיבה הקודמת, מוצע כאן תנאי אחר לגבי המועצות הדתיות, שיוכלו לתת תעודות כשרות מחוץ לתחומן. התנאי הוא שיש להן מערך כשרות פועל, כלומר שיש להן מערך משלהן של כשרות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
בדיון הקודם, אם אתם זוכרים, הייתה הגבלה למועצות דתיות, שמכהנות בעיר עם מעל 20 אלף איש. הייתה על זה ביקורת גדולה, הקשבנו ושינינו את זה. הורדנו את ההגבלה הזאת, ועכשיו כל המועצות הדתיות במשחק, ובלבד שיש להן כבר מערך כשרות פעיל. אם יש מועצה שאין לה מפקחים, אין לה משגיחים, אין רב שמתעסק בזה - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אני לא יודעת. אני לא מכירה את שוהם. הביקורת שלכם התקבלה לסעיף הזה, ולכן חשבתי שכל חברי הכנסת יברכו אותנו על זה.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
היה קץ', אין קץ', אבל עכשיו אני מבין את הקץ'. אני מודה לכם על כך שהכנסתם את הסעיף, כי זה עזר לנו להבין מה קורה פה. זה עזר לנו גם להוכיח את התזה שלנו, ואני חושב שהיא נכונה. גברתי היושבת-ראש, הכניסו את העניין של מועצה מקומית שיש בה מעל 20 אלף איש, ועל זה הערנו. מה שאמרנו נרשם בפרוטוקול, ועכשיו נרשום בפרוטוקול שהורדתם את זה מתחת ל-20 אלף איש.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
הורדתם בכלל את המגבלה הזאת. אין מגבלה כזאת. שמתם רק מגבלה שאומרת, שבתנאי שבאותה רשות מקומית יש מערך שירותי כשרות, שכולל מפקחים או במועצה הדתית שבה מכהן אותו רב עיר, שנותן כשרות במקום אחר. ככה הבנתי. אני רוצה לברך את הממשלה על כך שהיא הכניסה את ה-20 אלף איש ועל כך שהיא הורידה את ה-20 אלף איש.
יהושע ישי
¶
הבהרה לפרוטוקול, לפי הבהרה שקיבלתי ממנכ"ל המשרד. בתקופה הזאת, רב העיר שנותן כשרות בעיר אחרת, בהנחה שיש לו מערך, יהיה רשאי לגבות לפי תקנת אגרות.
לירון אדלר
¶
בסעיף 100 שהקראתי, כל החוק החדש עדיין לא חל. הדבר היחיד שיש בו קצת שינוי, זה הדברים שאנחנו קוראים. בגלל זה השינוי של האגרות עוד לא נכנס לתוקף, ולכן נושא האגרות עדיין מתקיים.
יש עוד שני תיקונים
¶
(1א) רב שהסמיכה מועצת הרבנות הראשית לישראל לתת תעודות הכשר, במקום שבו אין רב עיר או רב מקומי מכהן, או שנבצר ממנו לשמש בתפקידו ברשות זו - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
זה בדיוק מה שאמרת עכשיו. אם אין רב עיר שמועצת הרבנות הראשית הסמיכה, הוא יכול להמשיך את המצב הקיים.
לירון אדלר
¶
לפסקה (2) הוספנו גם רב עיר. רב עיר, רב מקומי או רב מכהן, במקום שבו נמצא בין האוכל, מקום השחיטה או מקום הייצור של המצרך.
אחרי שעברה שנה והחוק החדש נכנס לתוקף, יש כמה תיקונים לגבי מי שיוכל לתת תעודות הכשר. החוק החדש נכנס לתוקף, למעט במקומות שיינתן לגביהם צו, ואז יקראו את הסעיף כך:
מי שמוסמך לתת תעודות הכשר, כל אחד מאלה:
(2) כל אחד מאלה.
(1) גוף נותן הכשר;
(2) רב מוסמך;
(3) רב עיר, רב מקומי או רב מכהן כרב של קיבוץ או מושב, המכהן במקום שבו נמצא בית האוכל, מקום השחיטה או מקום הייצור של המצרך.
(4) רב עיר או רב מקומי מחוץ לתחום הרשות המקומית שבה הוא מכהן, ובלבד שביום פרסומו של חוק זה, יש לו מערך שירותי כשרות הכולל מפקחים ברשות המקומית או במועצה הדתית שבה הוא מכהן. לצורך מתן תעודת הכשר כאמור בסעיף זה, ייעזר רב העיר או הרב המקומי במועצה הדתית בה הוא מכהן או במקום בו אין מועצה דתית ברשות המקומית בה הוא מכהן.
(5) רב שהסמיכה מועצת הרבנות הראשית לישראל לתת תעודות הכשר, במקום שבו אין רב עיר או רב מקומי מכהן, או שנבצר ממנו לשמש בתפקידו ברשות זו.
זאת אומרת, אם יש מקומות שבהם עוד לא נערכו, ובהם אי-אפשר להפעיל את החוק - - -
מוני מעתוק
¶
מקומות שבהם השר נתן צו, שבמקום הזה אפשר להמשיך את המצב הקיים, אז אותו מערך קיים ממשיך לתפקד כפי שתפקד עד כה, כולל לעניין אגרות.
לירון אדלר
¶
נוסיף סעיף שאומר, שבמקום שבו ניתן צו כאמור, לא יחול התיקון הזה של האגרות, מה שהקראנו קודם.
לירון אדלר
¶
יש חמישה סוגים של גופים שיכולים לתת הכשר: גוף נותן הכשר ורב מוסמך, נותנים לפי החוק החדש, ו-(ג), (ד) ו-(ה) נותנים לפי המצב הקיים. זאת אומרת, הם יכולים עדיין לגבות אגרות.
לירון אדלר
¶
גוף נותן הכשר ורב מוסמך לא גובים אגרות, אבל ככל שיש צו כזה לגבי מי שמנוי ב-(ג), (ד) ו-(ה), הם כן יוכלו לגבות אגרות.
לירון אדלר
¶
נכון. לכן, נוסיף בתיקון שאומר שכאשר יש צו כזה, התיקון לסעיף שהקראנו קודם לגבי אגרות, לא יחול לגבי הגופים האלה.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
אם אני רב מכהן ביישוב, ואין לי אמצעים וכלים. חפצה נפשי לתת הכשר בעיר גדולה כמו באר שבע. אני יכול להיעזר בצוות של באר שבע?
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אנחנו מבהירים בצורה ברורה, שברגע שיש מועצה דתית מוסמכת, היא לא גובה אגרות אלא חיה מהתשלום. יש סמכות לשר, בצו, לאשר למועצות דתיות במקומות מסוימים להמשיך את המצב הקיים – הצו הוא בכל פעם לחצי שנה – ולהמשיך לגבות אגרות. אגב, זאת התשובה להערה על הפריפריה שעלתה קודם.
לירון אדלר
¶
הציעו לתקן דבר נוסף, לגבי הגופים של (ג), (ד), ו-(ה) – באופן עקרוני, הם יכולים להמשיך לעבוד כפי שהם עובדים היום.
מוני מעתוק
¶
מבחינת תקני הכשרות. אבל אם ייקבע תקן רבנות, הוא יחול גם על מי שממשיך מכוח הצו. זאת אומרת, הם ימשיכו לגבות אגרות כפי שקיים היום, אבל תקן הכשרות יהיה כפי שקובעת מועצת הרבנות הראשית גם לגביהם. ואם לא קבעה מועצת הרבנות הראשית, הם ימשיכו כמו שקיים היום.
מוני מעתוק
¶
אני אגיד שני דברים על הפריפריה. ראשית, אם תשימו לב, בסעיף של המועצה הדתית המוסמכת, נכון שאנחנו מבקשים ככלל משק כלכלי סגור ועצמאי, שיש לו הכנסות והוצאות שמאזנות את האירוע. אבל במקום שבו אנחנו נבין שלא ניתן להגיע למשק כלכלי סגור, נוכל להסמיך גם מועצה דתית שאין לה איזון בהכנסות וההוצאות. זה בעיקר פריפריה. בהקשר הזה, המדינה כנראה תצטרך לממן את הפער. זה נותן מענה.
שנית, יש לנו חמש שנות היערכות בדיוק בשביל זה, כדי לוודא שהשוק נבנה מבלי שנוצר ריק. לכן, יש את הסעיפים הללו בדיוק בשביל הדבר הזה. שלא תיווצר מציאות שבה, במקום מסוים במדינת ישראל לא נותנים כשרות.
לירון אדלר
¶
עשינו בנוסח עוד שני תיקונים, וצריך לחזור אחורה. הראשון הוא בעמוד 6, בסעיף 2א(ב)(2). בתקן כשרות לא ייקבעו הוראות מקלות מהוראות שנקבעו בתקנות לפי סעיף 17(א1)(1), ככל שנקבעו, מכיוון שאלה תקנות רשות.
מוני מעתוק
¶
זה מה שאמרתי קודם, שתקני הכשרות הם אלה שקובעים את זה, אלא אם כן קבע השר מינימום, ואז אתה חייב לעבור מעליו.
לירון אדלר
¶
בעמוד 9, סעיף 2ב(ג): בלי לגרוע מהוראות סעיף קטן (ב), גוף נותן הכשר, הפועל בהתאם לתקן כשרות מועצה או לתקן ועדת רבנים, שהוסדר לפי סעיף – צריך להפנות לסעיפים של תקן כשרות מועצה ותקן ועדת רבנים – רשאים לקבוע דרישות נוספות על האמור באותו תקן, בעניינים הקבועים בסעיף 2א ובהתחשב בדיני כשרות בלבד, לפי סוגי העוסקים. בחוק זה – דרישות נוספות. ובלבד שאין בדרישות אלה כדי להקל מדרישות תקן הכשרות האמור.
הוספנו שגוף נותן הכשר יכול להחמיר גם על תקן מועצה וגם על תקן ועדת רבנים. זה השינוי שעשינו.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
זה השינוי שנעשה כדי ליישר קו.
סיימנו את הפרק הזה של החוק. ליועץ המשפטי יש הבהרות לגבי דברים נוספים.
תומר רוזנר
¶
כזכור לכם, בהצעת החוק המקורית, כפי שהגישה אותה הממשלה לכנסת וכפי שאושרה בקריאה ראשונה, לא נכלל פרק עיצומים כספיים. לפני כעשרה ימים ביקשה הממשלה להפיץ לחברי הכנסת ולציבור הצעה לפרק עיצומים כספיים, למרות שהחומר שהוגש לנו על ידי הממשלה בעניין הזה, היה בחלקו פחות מושלם.
תומר רוזנר
¶
אנחנו סברנו שלמרות שזה חורג במידה מסוימת מהמקובל, זה עדיין שומר על איזשהו פרק זמן סביר לציבור.
תומר רוזנר
¶
עצם העובדה שזה פרק חדש שלא נכלל בקריאה הראשונה, כשלעצמו מהווה בעיה. אין ספק בכלל. עם זאת, בדיון הקודם שהתקיים לפני יומיים, הפרק הזה הוקרא ונמצא שיש בו בעיות רבות. הממשלה התבקשה להמציא לנו פרק מתוקן עד אתמול בבוקר, כדי לאפשר לציבור פרק זמן סביר להתייחס לתיקונים שבפרק הזה. לצערנו, הממשלה לא עמדה בלוח הזמנים המדובר, והעבירה לעיוננו פרק של עיצומים כספיים מתוקן, עם שינויים די משמעותיים מהפרק שהיה כאן בוועדה קודם לכן, בסביבות השעה 11 היום בבוקר, כשעה לפני הדיון. לא הספקנו לעיין בו, כמובן, ולכן הודענו לממשלה שאנחנו לא נוכל להביא את הפרק הזה בפני הוועדה. סברנו שזה זמן לא ראוי להביא פרק כזה שלם, במיוחד שהוא לא הופיע בנוסח כפי שאושר בקריאה הראשונה. לכן, הודענו לממשלה שמבחינתנו, הפרק הזה לא יובא בפני הוועדה היום.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
כפי שתומר אמר, זה לא יבוא לשולחננו היום. עם זאת, אני מודיעה להנהלת הוועדה ובהתאם להתפתחויות, להיות מוכנים לכך שביום ראשון נכנס שוב את הוועדה בנושא פרק העיצומים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
מה זה קשור? אמרתי: ייתכן ויכול להיות, אם תהיה לזה היתכנות.
מנהלת הוועדה, אם תהיה לזה היתכנות, תודיע בכל דרכי ההתקשרות המקובלות – גם אינטרנט, גם קבוצות ווטסאפ.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
מעל הבמה הזאת אני אקרא ליועצת המשפטית של הכנסת, להפסיק את הביזיון ולא לאשר לכם להביא את פרק העיצומים.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
אני רוצה לציין שעכשיו רבע לתשע בערב, יום חמישי. מחר נכנסת שבת בירושלים בחמש ועשרים, ואחרי זה צאת השבת בשש ועשרים. הזמן שניתן לחברי הכנסת בוודאי לא מספיק, ואני לא יודע לגבי הציבור. אני חושב שבהתאם לשערורייה שאמרה היועצת המשפטית, שזה לא ראוי להיות בחוק ההסדרים, ובכל זאת זה נכנס לחוק ההסדרים, ובהתאם לשערורייה שאנחנו שומעים עליה עכשיו לראשונה, אני ממשיך למחות. אני חושב שאם הממשלה מתעקשת, צריך לפצל את החוק מחוק ההסדרים, ולדון בו בנחת.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אז אני אדייק בדבריי. סיימנו עכשיו את כל נוסח החוק. פרק העיצומים הוא פרק נפרד.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אני יכולה להעביר את החוק הזה בחוק ההסדרים, גם בלי פרק העיצומים. אבל חשבתי, וכנראה שטעיתי, שלחברי הכנסת יהיה מאוד מאוד מאוד חשוב פרק העיצומים. כנראה שטעיתי, ולחברי הכנסת לא חשוב כלום ושום דבר, חוץ מלעשות פה מחאות והצגות. זה הכול.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
לא טעית, מאוד חשוב. אם הממשלה לא עומדת בזמנים, צריך לפצל את החוק העיקרי מחוק ההסדרים, כדי להביא את הכול ביחד.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אחרי דין ודברים עם הייעוץ המשפטי, נבדוק את הסוגיה גם עם תומר וגם עם היועצת המשפטית של הכנסת. אני מודיעה שייתכן, יכול להיות שבנסיבות העניין תהיה ישיבת ועדה ביום ראשון. הזימון מקובל בכנסת.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
מותר לך לזמן ועדה בענייני התחממות כדור הארץ. על פרק העיצומים זה לא ראוי, לא הגון, ולא הוגן, ולא צריך להיות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
לא אמרתי שזימנתי. אמרתי: ייתכן, יכול להיות. לפי הבדיקה שעשינו, יש ועדות שמתכנסות גם מחר בכנסת.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
הודעה מאוד חשובה לחברי הכנסת, בבקשה. הגשת ההסתייגויות לפרק החוק הזה שהקראנו עכשיו, בלי שום קשר לפרק העיצומים, עד יום שני בשעה שתיים בצוהריים ללשכה המשפטית ולמנהלת הוועדה, לפי הכללים המקובלים בכנסת.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
הצבעות על החוק הזה ביום שלישי מעשר בבוקר. בכל מה שקשור לפרק העיצומים, נדבר על זה בנפרד. כרגע אני מדברת על זה. הסתייגויות ללשכה המשפטית ולמנהלת הוועדה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אל תגידו לי אחר כך שלא שמעתם, לא הבנתם, לא קלטתם. הסתייגויות יוגשו עד יום שני בשעה שתיים בצוהריים, ללאה ולתומר בלשכה המשפטית.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
זה מקובל. תודה רבה, הישיבה נעולה. היה לי כייף איתכם. הישיבה נעולה, תודה רבה לכולכם, יום טוב.
הישיבה ננעלה בשעה 21:00.