פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וארבע
הכנסת
2
ועדת הכספים
06/10/2021
מושב שני
פרוטוקול מס' 103
מישיבת ועדת הכספים
יום רביעי, ל' בתשרי התשפ"ב (06 באוקטובר 2021), שעה 9:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-24 מתאריך 06/10/2021
פרק ג' (הלוואות לדיור) מתוך הצעת חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנות התקציב 2021 ו-2022), התשפ"א-2021
פרוטוקול
סדר היום
פרק ג' (הלוואות לדיור) מתוך הצעת חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנות התקציב 2021 ו-2022), התשפ"א-2021
נכחו
¶
חברי הוועדה: אלכס קושניר – היו"ר
ולדימיר בליאק
מאיר יצחק-הלוי
עופר כסיף
נעמה לזימי
יעל רון בן משה
ג'ידא רינאוי-זועבי
מוזמנים
¶
יעל לינדנברג - רכזת שיכון ודתות, משרד האוצר
עשאהל צור - רפרנט שיכון ודתות, משרד האוצר
ארבל אלטשולר - רפרנט שיכון ומקרקעין באגף החשב הכללי, משרד האוצר
ישי בן אלי - סגן בכיר לחשב הכללי מקרקעין ופנים, משרד האוצר
צביקה אליהו - רפרנט שיכון ומקרקעין באגף החשב הכללי, משרד האוצר
גלית עובדיה - מתאמת קשר עם הממשלה והכנסת במשרד האוצר
שאול מוצפי - מנהל אגף א', מינהל סיוע בדיור, משרד הבינוי והשיכון
יעקב שנרב - משנה למנכ"ל, משרד הבינוי והשיכון
מיכאלה גרזון - מנהלת תחום אגף טכנולוגיות ומידע, משרד הבינוי והשיכון
אפרת פרוקצ'ה - יועצת משפטית, משרד הבינוי והשיכון
עודדה פרץ - סגנית המפקח על הבנקים, בנק ישראל
רישום פרלמנטרי
¶
הדר אביב
פרק ג' (הלוואות לדיור) מתוך הצעת חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנות התקציב 2021 ו-2022), התשפ"א-2021, מ/1443
היו"ר אלכס קושניר
¶
בוקר טוב. אנחנו פותחים את הישיבה. היום יום רביעי, ל' בתשרי התשפ"ב, 6 באוקטובר 2021. אנחנו ממשיכים לדון בחוק ההסדרים, פרק ג', הלוואות לדיור. זה דיון שני בנושא הזה. בדיון הקודם ביקשנו נתונים גם ממשרד השיכון, ואני רואה שהם פה. תודה רבה שבאתם. רק בפעם הבאה, אם תוכלו להעביר לנו את הנתונים לפני שאתם באים, זה היה עוזר מאוד לוועדה כדי להתכונן. וזו הערה שחוזרת על עצמה בכל דיון לכל משרד. בינתיים זה בגדר הערה, אבל בשלב מסוים נראה לי שהסבלנות של הוועדה תפקע ואנחנו נבטל את הדיונים אם לא תביאו לנו את החומר לפני. זו הערה לכלל הממשלה, לא רק למשרד השיכון.
אנחנו נשמע כאן התייחסויות גם של משרד השיכון וגם של משרד האוצר. עלתה שאלה גם לפיקוח על הבנקים. אני מבין שהם בזום.
היו"ר אלכס קושניר
¶
אז גם שם אנחנו נקבל תשובות. אני מקווה שאני מבטא את דעתם של כל חברי הוועדה, ודיברתי עם כולם בנושא הזה. הכיוון של הוועדה הוא לראות איך אנחנו מסייעים לאזורים הפריפריאליים, גם כדי לחזק שם את האוכלוסייה וגם כדי לאפשר לאנשים להתיישב באיזורים האלה. ולכן הכיוון שאנחנו רוצים לבחון אותו כאן בוועדה הוא להגדיל את הרכיב המסובסד בהלוואה בפריפריה. אז נשמח לשמוע התייחסות שלכם לכיוון הזה. בינתיים זה רק כיוון. אנחנו כמובן נשב על הפרטים, אבל זה מה שאנחנו רוצים לעשות בוועדה.
לפני שאנחנו עוברים לדיון עצמו, אני מבקש מחברי הכנסת, אם יש למישהו הצעה לסדר, אז זה הזמן.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
ממש בקצרה, אני רוצה להצטרף לבקשה של היושב-ראש לקבל את החומר מראש, כי אנחנו מנסים לבוא מוכנים לוועדה. אנחנו מנסים לקרוא כמה שיותר, להבין כמה שיותר, כי אין לי אפשרות עכשיו במקביל לדיון לקרוא מצגת של 18 עמודים. אז בבקשה מכם, לשלוח את זה לפחות יום-יומיים מראש כדי שנוכל לבוא מוכנים ולקבל את ההחלטה המיטבית למען אזרחי ישראל. תודה.
יעקב שנרב
¶
כבוד יושב-ראש הוועדה. הדיון היה ערב החגים, באמצע היו שבועיים של חגים, ומרגע שחזרנו עד אתמול בלילה עוד ישבנו על החומרים - - -
היו"ר אלכס קושניר
¶
אם פתחת את זה, אני אקח את זה עוד צעד אחורה. בדיון המקדמי, הראשון, כשידעתם שזה נכנס לחוק ההסדרים וידעתם שזה קיים - - -
היו"ר אלכס קושניר
¶
הבנתי. תעשו לי טובה, אתם מכירים את הסרט מבצע סבתא? "סבתא חיה מתה". זוכרים את התנועה של קרמבו, שהוא עשה ככה – דברו אחד עם השני? אז גם בממשלה, תעשו טובה, דברו אחד עם השני, מה יוצא ומה לא יוצא. פשוט תבואו מוכנים לדיונים, בלי תירוצים.
אופיר כץ, בבקשה.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
אה, עכשיו אני קולט.
קודם כל, אני מצטרף גם לדברי היושב-ראש וגם לדברי מרכז הקואליציה. זה באמת קשה. זה לא רק איתכם, אבל זה לא פוטר אתכם מלנסות להביא לנו את זה יותר מוקדם. מה ששלחתם לנו עכשיו לפני כמה דקות זה באמת דבר חשוב, יש פה נתונים שביקשנו בדיון הקודם. אז לעשות מאמץ, שנקבל את זה יותר מוקדם, שנוכל להתעמק כמו שצריך.
לגבי הסוגיה שהעלינו בדיון הקודם, יש פה הרבה שמקבלים אוכלוסיות, מגזרים, גם גיאוגרפי; הדרום, בצדק, מקבל נקודות זיכוי, והצפון, בשום קונסטלציה לא בא לידי ביטוי.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
אז ביקשנו, וברשותך, אדוני היושב-ראש, גם התנינו את זה, למרות שאמרו לנו שזה בכלל לא סמכות שלנו. יכול להיות שמבחינה טכנית זה לא סמכות שלנו להגדיר את הקריטריונים, אבל אנחנו יכולים להתנות את זה בהעברת החוק הזה שהמשרד הביא לפתחנו. ואני מקווה שגם תושבי הצפון יזכו לנקודות ויוכלו ליהנות מההלוואה הזו.
דבר שני, דיברנו על הדיווח של האנשים שמימשו את ההלוואות, ואני לא זוכר עם מי מהנציגים דיברתי. מה השם שלך?
אופיר כץ (הליכוד)
¶
דיברתי עם יעל, ואמרת לי, מה זאת אומרת, אבל אתה בטח רואה שזה מופיע בחוק. אז כן, אני ראיתי שזה מופיע בחוק - - -
אופיר כץ (הליכוד)
¶
ראיתי שזה מופיע בחוק, ואני אגיד לך את האמת, לא ידעתי, אבל לא זכרתי שניהלנו דיון בעניין הזה, וביקשתי ממנהל הוועדה, טמיר, לבדוק מבחינה היסטורית – הרי בחוק רשום שפעם בשנה תביאו את הנתונים לוועדה, וביקשתי לבדוק היסטורית אם באמת היה דיון כזה, אז מסתבר שבמשך מספר שנים לא היה דיווח והוועדה לא קיבלה את הדוח בעניין. ואם החוק אומר שהמשרד הממשלתי צריך לבוא ולדווח, והוא לא עושה את זה, אז קודם כל, זה מה שהחוק אומר, ו-ב', איך אנחנו נוכל לעשות את העבודה שלנו כמפקחים על הגופים הממשלתיים ואיך נדע אם מה שהעברנו פה הוא טוב או לא טוב, אם צריך לשפר, להוריד או להעלות. אז קחו את זה לתשומת ליבכם, שאם רשום שצריך לתת דיווח, ואם החוק אומר, אז מי אנחנו? תודה.
טמיר כהן
¶
מעולם לא. פנינו כבר בפברואר 2018 לגבי שנים 2016 ו-2017 למנכ"ל האוצר דאז, דיווחנו להם שלא קיבלנו, ביקשנו את זה, ולא הגיע אלינו הדיווח הזה.
היו"ר אלכס קושניר
¶
אז אני בטוח שהממשלה החדשה תמלא את החוקים שהכנסת קובעת לה ותבוא ותדווח לכנסת. ואני מבין שהיום משרד האוצר הולך לתת לנו דיווח כזה. נכון?
אופיר כץ (הליכוד)
¶
אני מקווה שהדיווחים של הממשלה החדשה יהיו עם תיאום מלא, ולא כמו התיאום שיש לנו עם ראש הממשלה ושר הביטחון.
היו"ר אלכס קושניר
¶
בממשלה הקודמת שר הביטחון וראש הממשלה היו מה זה מתואמים, חבל על הזמן. דיברו כמו כאילו בן אדם אחד.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
אני מרגיש שעליתי ברמה הביטחונית שלי, כי אם אני מקבל מידע ביטחוני כשבני גנץ מקבל, אז מצבי מעולה.
היו"ר אלכס קושניר
¶
אני זוכר את התיאום המושלם בין שר הביטחון וראש הממשלה בממשלה הקודמת, שאפילו ישיבת ממשלה הם לא יכלו לקבוע; כבר לא מדבר על עדכונים ביטחוניים והעברת תקציב.
קריאה
¶
עכשיו הם עולים. בחודש עם כל העלייה, מישהו ישב? חוץ משר האוצר שהוא בכלל לא רלוונטי לקורונה, זה לא קשור אליו בכלל, שלא הגיע.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
רגע, אבל עוד הערה בקשר לדיון. מאיר, אני רק רוצה להגיד לך, בעניין של הפיקוח שלנו כחברי כנסת מול הממשלה, זה משהו שהעלינו אותו ולא משנה אם היינו כאופוזיציה או קואליציה, תמיד העלינו את זה.
ענבר בזק (יש עתיד)
¶
בישיבה הקודמת לא היה לנו לגמרי שקוף התקנות שנותנות את הניקוד, ועכשיו הבאתם אותן וזה מצוין. ויש לי כמה דברים שקפצו לי לעין - - -
יעקב שנרב
¶
אולי נציג קודם. אגב, בכל משרד השיכון, אחרי כל הקיצוצים הרוחביים של כוח אדם, יש לנו עובדת אחת בכל משרד השיכון, בדרגה נמוכה, שעובדת על המשכנתאות. ואותה עובדת צריכה גם בשוטף וגם להכין את הנתונים. צריך להבין את האירוע, ועם כל החגים באמצע. אבל ההערה התקבלה ואנחנו מכבדים אותה. עובדת אחת, כן?
הוועדה ביקשה בדיון הקודם להבין איך עובד המנגנון של הניקוד של המשכנתאות. זה קצת ארוך. אנחנו השתדלנו לקצר ככל הניתן ולפשט. אנחנו לא נכנסים לכל הקטעים הקטנים כי אחרת לא נסיים את זה היום. אנחנו מתחילים.
קודם כל, הזכאות היא מכוח חוק הלוואות לדיור. בהמשך גם נראה לכם שיש הטבות נוספות שנותנים בנושאים של משכנתאות. אז החוק עצמו מגדיר את הזכאות למשכנתא על פי הכללים של המשרד. החוק נותן את הזכאות עצמה. הוא חייב להיות חסר דירה. מי שלא היה לו דירה או חלק מדירה בעשר השנים האחרונות. גובה הסיוע הוא על פי נקודות, ויש שלושה מרכיבים בסיסיים עיקריים: משך הזכאות, מספר הילדים, מספר האחים והאחיות, ומיד נפרט, וניתנות תוספות שונות על הניקוד הבסיסי שהוא לפי שירות חובה בצה"ל או מילואים, יש בזה גם ניקוד. ותק בארץ לעולים, מתוך הבנה שהעולים לא יכלו לצבור פה את הוותק שיש לאחרים. ואופציה להלוואה נוספת בנגב, כמו שהוזכר לפני מספר דקות.
כמו שאמרתי קודם, אנחנו מפרטים אחד-אחד, ונשתדל לעשות את זה בזריזות. משך הזכאות – הניקוד הוא לפי שנים מלאות. ותיקים – הם צריכים להיות נשואים או ידועים בציבור, והניקוד שלהם הוא לפי הוותק שלהם כזוג. אם הם יחידים, זה רק מעל גיל 30. ואם הם הורים עצמאים, אז מתחילת הסטטוס של הורים עצמאים. להורים עצמאים יש הטבה מאוד משמעותית של מלוא הניקוד, ולכן הנתון הזה מאוד משמעותי. לעולים – על פי מספר השנים המלאות בארץ.
היו"ר אלכס קושניר
¶
רגע, אני רוצה להחזיר אותך חזרה. ניתנות תוספות נוספות כגון: אופציה להלוואה נוספת בנגב. תפרט על זה.
יעקב שנרב
¶
מרכיב הזכאות השני שאנחנו מפרטים זה מספר ילדים. ילדים זה עד גיל 21 שסמוכים על שולחן המבקשים. בגרושים זה לפי מי שיש לו משמורת על הילד. וילד נחשב מהיריון מחודש חמישי. מצד שמאל אתם רואים את הנקודות, אין טעם לחזור אחת-אחת, אבל הניקוד הוא כמו שאתם רואים בצד שמאל. אין טעם להקריא. אנחנו מבינים.
מרכיבי הזכאות לפי מספר אחים ואחיות, שהזכרנו קודם. זה בנוי רק לוותיקים בארץ. תיכף תראו, לעולים החישוב נעשה באופן אחר, מיטיב יותר. מספר אחים ואחיות שמתגוררים בארץ – בודקים את מקום המגורים הקבוע שלהם. יחיד או הורה עצמאי – מציג את האחים והאחיות שלו כי אין בן זוג. וזוג בנפרד, מי שחי בנפרד אבל מוגדרים עדיין זוג, אז אחים ואחיות של כל אחד מהצדדים. שוב, אתם רואים מצד שמאל את הניקוד. אין טעם להקריא.
יעקב שנרב
¶
נכון. הדברים האלה נקבעו בוועדת גדיש. תיכף נגיע גם לזה. זה היה לפני יותר מ-20 שנה, כאשר המטרה הייתה לתת את האפשרות לרכוש דירה. ואם הורה צריך לעזור לעשרה ילדים או לשני ילדים, אז הוא צריך להשקיע היקפים מסוימים. כל זה, אגב, הוא לא בחוק.
שגית אפיק
¶
יש עוד מקומות, אגב, שהקריטריון של אחים הוא קריטריון רלוונטי? כי גם אני לא מכירה דבר כזה בכל החקיקה שקריטריון של אחים מייצר זכאות כלשהי.
אפרת פרוקצ'יה
¶
יכול להיות שהקריטריונים יעודכנו ותהיה בחינה. אבל להגיד שאין רציונל לקביעת אחים וככל שהמשפחה יותר גדולה, ההורים צריכים לעזור ליותר ילדים, ואז הסיכוי שהעזרה תהיה מהותית היא יותר קטנה, אני חושבת שזה קריטריון רלוונטי במקרה הספציפי הזה. אם זה רלוונטי בעוד מקרים אחרים אני לא יודעת. אבל במקרה הספציפי הזה קשה לומר שאין היגיון.
יעקב שנרב
¶
המדד היה בוועדה בזמנו, ויושבת פה הנציגה היחידה בשולחן שעוד הייתה בוועדה עצמה, זה הסיכוי לרכוש דירה. המטרה הייתה להגדיל את הסיכוי לרכוש דירה, ולכן הכניסו את כל הנתונים שאתם רואים פה. אגב, גם לגבי עולים זה מאותו היגיון.
ניקוד תוספתי מיוחד – זוכרים מהשקף הראשון? זה הבא בתור. לגבי עולים, יש פה שני סוגי הטבות, אחד זה בניקוד והשני בסכום. נתקדם ונראה את זה. למשפחת עולים יש תוספת של 730 נקודות, אבל שלא יהיה להם לא פחות מה-1,700 בשנה הראשונה ומ-1,800 בשנה השנייה.
יעקב שנרב
¶
עשר שנים.
יחידים – הניקוד המרבי הוא 1,690, ויחידים עולים – זה תוספת של 600 נקודות. בני 45 ויותר, ותיקים, תוספת של 200 נקודות, ולעולים תוספת של 400 נקודות. משפחות חד הוריות, הם מקבלים את הניקוד המרבי של 2,200, משפחות חד הוריות, בהגדרה מקבלות את המקסימום. לכן זה מאוד משמעותי שיש להם את הסטטוס הזה.
עולה הנשוי לוותיק מקבל תוספת של 600 נקודות. נכים מקבלים על עצם ההגדרה 200 נקודות.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
אחים ואחיות נספרים, אבל אם חד הורית עם ילד, לפעמים יכולה לעזור פחות מזוג - - -
ענבר בזק (יש עתיד)
¶
אם אני חד הורית ורוצה לקנות בית, אני מקבלת את ה-100%. היא שואלת אם אני נשואה ואמא שלי חד הורית.
ענבר בזק (יש עתיד)
¶
זוג רוצה הלוואה – אמרת שאם יש משפחה חד הורית, מקבל הלוואת מקסימום זה ברור. מה שחברת הכנסת לזימי, זה אם ההורים של הזוג שמבקשים את ההלוואה הם חד הוריים.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
מסוגלות כלכלית שקשורה להורים שגידלו ילדים לבד בהכרח חייבת להיספר. אני מבינה שיש פה שוק, אבל אם אחים נספרים, אז צריך להתייחס גם לזה.
יעקב שנרב
¶
אני מבין את ההיגיון, אבל אתם צריכים להבין, את הכללים האלה לא אני קבעתי. קבעה את זה ועדת גדיש שישבה על זה - - -
אפרת פרוקצ'יה
¶
אני רק רוצה להבהיר משהו. הכללים האלה הם בעצם כללים שנקבעו על ידי שר הבינוי והשיכון. זה נכון שמדובר בכללים שנקבעו לפני 20 שנה. אנחנו לא אומרים שאנחנו לא נבחן אותם, ויש כוונה לעשות עבודה גם בתחום הזה. אנחנו מביאים את המידע וזה בסדר, וזו חובתנו ואנחנו מוכנים לעשות את זה, רק שהכללים האלה כרגע לא עומדים באמת להצבעה. זה לא נושא הצעת החוק. זה מידע רלוונטי, אבל אני רק אומרת ש - - -
היו"ר אלכס קושניר
¶
אפרת, שנייה. זה מידע מאוד-מאוד רלוונטי. חברי הכנסת יכולים לשאול שאלות, ויכולה גם לצאת קריאה מהוועדה לשר השיכון לבחון את הקריטריונים מחדש.
היו"ר אלכס קושניר
¶
אני מבין שזה כרגע לא נמצא בחוק, ואני גם מבין שאם אנחנו ניכנס עכשיו כוועדה לבחינת הקריטריונים מחדש, אנחנו לא נצא מזה. ולכן זה לא על הפרק. אבל מה שכן על הפרק, זה כן ניסיון להבין מה כתוב פה, להבין את הרציונל שהיה בקביעת הקריטריונים, והשאלות שנשאלות פה על ידי חברי הכנסת הן בהחלט רלוונטיות לבחינה שאתם, לפי דעתי, חייבים לעשות.
שגית אפיק
¶
הכללים האלה הרי מופיעים בחוק. אפשר לעשות את הכללים האלה באישור ועדת הכספים. זה משהו שעלה כבר בוועדה כמה שנים, שתביאו את הכללים. אתם הולכים לעשות בחינה מחודשת, אז תביאו את הבחינה הזאת בפני הוועדה לאישורה. זה כללים שמופיעים בסעיף 1 לחוק.
אפרת פרוקצ'יה
¶
יש אפשרות להביא את זה לידיעת הוועדה. בגלל העובדה שמדובר בקריטריונים שיכולים להשתנות, אנחנו צריכים איזושהי גמישות בקביעת הקריטריונים - - -
אפרת פרוקצ'יה
¶
כדי שייווצר מצב שרואים איזושהי בעיה וניתן לתקן, אנחנו צריכים לעשות את זה כמה שיותר גמיש כדי שלא ייווצר לנו מצב שהכללים האלה נשארים כאבן שאין לה הופכין במשך שנים.
אפרת פרוקצ'יה
¶
זה לא חלק מהצעת החוק שכן מועברת. הדיון בכללים – אפשר לחשוב על זה להבא, אבל זה לא חלק - - -
היו"ר אלכס קושניר
¶
אנחנו נתקדם עם הדבר הזה, ולגבי הסוגיה של אישור ועדת הכספים לשינוי הקריטריונים, אנחנו עוד נחשוב על זה.
יעקב שנרב
¶
הלאה, אני ממשיך. משפחות חד הוריות – אמרנו, מרבי. בנכות – תוספת, קודם כל, 200 נקודות באשר הם בסטטוס הזה. יחידים נכים, עולים או ותיקים, זה לא משנה, יש להם לפחות 1,500 נקודות. זאת אומרת, המינימום שמתחילים זה 1,500 ולא יותר מ-1,890. יחידים רתוקים לכיסא גלגלים – הם מתחילים מ-2,000, לכל הפחות 2,000, ואני מזכיר ש-2,200 זה המקסימום. כמעט בהגדרה הם מקבלים את ההטבה. משפחות עולות מתחילות מ-1,900. משפחות עם נכה רתוק לכיסא גלגלים או זוג נכים - לפחות 2,200, ו-2,200 זה המקסימום. משפחות שרוכשות דירה באיזורים מסוימים מקבלים לפחות 1,500 נקודות.
יעקב שנרב
¶
אין לי פה את הפירוט. אתם צריכים להבין, זה נושא עם כל כך הרבה פרטים. הפרטים נמצאים, אגב, גם באתר משרד השיכון. זה לא חסוי.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
תודה. אני רוצה לחזור שוב לסוגיות המשפחתיות. כמובן המצגת ניתנה לנו רק לאחרונה, אז אני שואלת תוך כדי שאני חושבת. הורים לדיור ציבורי, הילדים שלהם רוצים לרכוש דירה – מה הנקודות פה? הורים שזכאים לסיוע בשכר דירה ממשרד השיכון – מה קורה עם הילדים שלהם שרוצים לרכוש דירה? מה סך הניקוד שהם יקבלו? צריכה להיות התייחסות מיוחדת וגבוהה יותר, ואני רוצה שגם זה ייכנס לתוך הקריטריונים.
יעקב שנרב
¶
אם הבנתי אותך נכון, ברגע שזה ילדים שההורים שלהם מקבלים סבסוד בשכר דירה, ואגב, זה 180,000 משפחות היום.
יעקב שנרב
¶
ואלה שנמצאים בדיור ציבורי היום, שזה עוד 53,000, את רוצה לבחון הטבה של ניקוד נוסף עבור הסטטוס הזה.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
אם גדיש, מהזמן שהייתה הוועדה הזו, פתח משהו מלפני 20 שנה על אחים, בואו נפתח את כל סוגיית המשפחה המורחבת כמו שצריך. בסדר, מעולה.
יעקב שנרב
¶
סכומי הסיוע הבסיסיים – אתם רואים את המספרים של מה שנותנים. הניקוד מאפשר לקבל אותם. אתם רואים פה לפי הניקוד בצד ימין. בצד שמאל אתם רואים 2,200 ויותר, שזה המקסימום. אז זה נע בין 54 ל-161. על כל זה, מה ששאלה חברת הכנסת - - -
יעקב שנרב
¶
חברים, זו מצגת ארוכה, והינה הדברים ששאלתם נמצאים פה. אני פשוט מראה לכם. מיד נגיע אליהם, ברשותכם. אני בונה את זה אריח על גבי לבנה, ואז נגיע לשם.
אלה המספרים של ההטבה. יש ניקוד מיוחד תוספתי – תוספות סיוע לעולים לפי ותק. פה מדובר על סכומים. מעבר לעובדה שיש להם הטבה בניקוד, יש להם הטבה בסכומים נוספים. מה שאתם רואים פה, למשפחות לפי מספר השנים של ותק בארץ, אני מזכיר, זה לא מה שדיברנו עד עכשיו, על ההטבה של הניקוד בשביל לקבל את הסכומים הקודמים, אלא זה סכומים נוספים שאפשר לקבל.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
נכון. אני יודעת, עולים. נפרוט רגע את הסיפור.
משפחות יוצאות דיור ציבורי, ילדים של משפחות מהדיור הציבורי וזכאים לסיוע בשכר דירה, שזה גם מקשר להרבה עולים וכנראה שחלק מהדבר הזה גם מתקזז. אבל אם נותנים תוספת, זו בוודאי האוכלוסייה שאנחנו הכי יכולים לזהות אותה כאוכלוסייה שתצטרך את הסיוע הזה כדי לשבור את מעגל אי היכולת לרכוש דירה, יהיו שתי האוכלוסיות המטורגטות האלה – דיור ציבורי, סיוע בשכר דירה של ההורים.
יעקב שנרב
¶
אוקיי.
פה אתם רואים יחידים מעל גיל 45, הם צריכים להיות בכל מקרה עם ותק של שמונה שנים, וגם הסכום נמוך יותר. בסך הכול זה הגיוני.
תוספות סיוע נוספות – רוכשי דירות, מה שמוגדר בחוק הנגב. אל תשאלו אותי על הרשימה. זה כולל גם את אשקלון. אבל יש רשימה סגורה. חוק הנגב זה רשימה סגורה.
שגית אפיק
¶
מה זה חוק הנגב? אני פשוט לא מכירה את חוק הנגב. כתוב לפי 11ב', ו-11ב' לפקודת מס הכנסה בוטל, למיטב ידיעתי. אז על איזו הגדרה אנחנו מדברים בדיוק?
אפרת פרוקצ'יה
¶
זה נכון שהיא לא קיימת. מדובר בהגדרה שהייתה קיימת בפקודת מס הכנסה. היא בוטלה, אבל אנחנו ממשיכים בפרשנות בהתאם לרשימה שהייתה בעבר. לא זזנו ממנה.
אפרת פרוקצ'יה
¶
מיכאלה תגיד את הרשימה שלפיה אנחנו עובדים, וזו הרשימה. לא שונה שום דבר מבחינת היישום של החוק.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
ולפני, אני רק מתקנת, בשתי ההערות שהערתי על הדיור הציבורי – סליחה, פשוט זה חשוב – גם הניקוד התוספתי וגם תוספת הסיוע, גם זכאי דיור ציבורי צריכים להיכנס, כי זה שאין מלאי דירות לא הוף את העניין למי שזכאי.
היו"ר אלכס קושניר
¶
אני חייב לציין שזה מצוין שאיזור באר שבע והנגב כולל גם את אשקלון. אבל אולי נקרא לזה בשם אחר בכל זאת?
היו"ר אלכס קושניר
¶
עזוב את הרשימה, היא לא מעניינת אותי. מעניין אותי משהו אחר. מעניין אותי איך יכול להיות שאתם מסתמכים על משהו שלא קיים.
אפרת פרוקצ'יה
¶
אני אסביר. התייעצנו על זה עם משרד המשפטים. זה נכון שדרך המלך היא שהחקיקה תקבע באופן מפורש את האיזורים המדויקים. מאחר שאנחנו פועלים בדיוק לפי ההגדרה שהייתה קיימת בחקיקה ולא שינינו שום דבר, אז מבחינת משרד המשפטים אפשר ללכת על החקיקה הזאת.
אפרת פרוקצ'יה
¶
כדי להרחיב צריך להבין במה מדובר, צריך את עמדת שר הבינוי והשיכון, שר האוצר, שמדובר בסופו של דבר בחוק ההסדרים, ואפשר לדבר על זה.
היו"ר אלכס קושניר
¶
אני מבקש שנעשה סדר בדבר הזה. אני לא מוכן שנעביר חוק שבו אנחנו מסתמכים על סעיף בפקודת מס הכנסה שלא קיים. צריך לעשות בזה סדר, וכפי שאמרתי בתחילת הדיון, אם כבר גם הנגב לא מוסדר, אז אנחנו צריכים לחשוב איך אנחנו מגדירים ומגדילים את רכיב ההלוואה המסובסדת עבור היישובים בפריפריה, גם בדרום, לפי חוק שלא קיים ואז צריך למצוא, וגם כמובן בצפון, כל האיזור של הגליל.
יעקב שנרב
¶
הרשימה קיימת בבנקים. צריך להבין, ואני הולך טיפה אחורה. מי שנותן את ההלוואות זה לא משרד השיכון. זה הבנקים.
יעקב שנרב
¶
גם הנתונים שביקשתם, וקיבלנו את ההערה באהבה בהתחלה, הם לא אצלנו. הנתונים בבנק ואנחנו מבקרים אותם. יש לנו את הנתונים האלה. אנחנו מבקרים אותם יום יום, אבל יש לנו עובדת אחת, וכל הפעולה, כל המהלך, למעט הבקרה שלנו, כמובן, והזכאות שהיא מאיתנו, כל התהליך מתבצע בבנק. אנחנו לוקחים את הנתונים, מבקרים אותם, ולכן, לשאלה שלך, הרשימה נמצאת בכל בנק.
ג'ידא רינאוי זועבי (מרצ)
¶
לי יש שאלה בסיסית. אתם מסתמכים על רשימה סגורה שהתקיימה לפני 20 שנה. בינתיים העולם קצת השתנה, ואין מה לעשות, וצריך להרחיב, וצריך לעדכן את הרשימה. איך תכננתם לעשות את זה?
ג'ידא רינאוי זועבי (מרצ)
¶
סליחה, גם עכשיו בנגב, כולל היישובים הבדואיים בנגב, אני מאוד שמחה שאנחנו בקואליציה הולכים לקראת הסדרה של הנושא הזה וגם הסדרה של יישובים בדואיים חדשים. אז אני רוצה שהיישובים הבדואיים החדשים ייכללו ברשימה.
אפרת פרוקצ'יה
¶
כפי שאמרתי, אנחנו מבינים את הקושי בזה שההגדרה נמחקה. כפי שאמר היושב-ראש, אני מציעה שנראה לאן הדיון הולך, ובמסגרת התיקון, אם יתווספו מקומות אחרים, פשוט נעשה את התיקון שדיברנו עליו. אין מבחינתנו שום התנגדות להכניס את ההגדרה לחקיקה. להיפך, אנחנו מעדיפים לשים את ההגדרה בתוך החקיקה. אני אומרת את זה בצורה הכי - - -
יעל רון בן משה (כחול לבן)
¶
אני רוצה להצטרף לשאלה של היועצת המשפטית. מנקודת מבט שלנו, של הכנסת, של המדינה, אנחנו רוצים את ההטבות האלה בנגב ובגליל כדי לעודד אוכלוסייה לגור במקומות האלה. עכשיו השלב הבא הוא בבנק. מתי האזרח מגיע לבנק? כשהוא כבר עם עסקה. איפה אנחנו מנגישים את המידע לציבור? - - -
יעקב שנרב
¶
מה פתאום? הרבה לפני הוא מוציא זכאות למשכנתא. הוא הולך להוציא זכאות למשכנתא, והוא בודק מה הוא יוכל לקבל לפני שהוא הולך לחפש דירה.
יעל רון בן משה (כחול לבן)
¶
אז תפרט את זה, בבקשה. מה זה הולך להוציא זכאות? כשאני הלכתי להוציא זכאות למשכנתא, אף אחד לא אמר לי, ואני גרה בגליל.
יעל רון בן משה (כחול לבן)
¶
לא הציעו לי גם נגב. זוג שמתכנן את מהלך חייו – איפה הוא מקבל את המידע הזה, שבנגב יש לו יותר הטבות או בהמשך בגליל?
יעקב שנרב
¶
אני אסביר. כשמישהו הולך לקחת מהבנק משכנתא, הוא יודע כמה סכום הוא צריך לקבל. זה לא משפיע על סכום המשכנתא הכולל שהבנק נותן לו, אגב, ב-0.5%. היום זה 0.5%. פעם זה היה הפרשים עצומים. לפני 20 שנה זה היה הטבה שפשוט לא תיאמן. היום רק על הסכומים האלו ההטבה היא 0.5% ריבית פחות. אני לא מזלזל בזה, אבל צריך להבין את המספרים. 0.5% על המספר הזה שאת רואה פה. - - - איזה חלק יהיה של המדינה ואיזה חלק של הבנק.
אפרת פרוקצ'יה
¶
אני אשיב לך. באתר המשרד יש מחשבון שבו כל אדם שרוצה לבדוק את הזכאות שלו, מכניס את הפרטים, וזכאות לפי חוק הנגב מצויה שם. כלומר, האיזורים כבר מעודכנים במחשבון.
יעל רון בן משה (כחול לבן)
¶
אם הוא יכניס נגב, אז הוא יראה את זה, אבל אין פה באמת פעולת עידוד אמיתית שלנו לאוכלוסייה. אנחנו פסיביים. אנחנו עושים החלטה ומפה יהיה בסדר.
יעל רון בן משה (כחול לבן)
¶
ואז השאלה שלך, אם זה ממומש, אנחנו רוצים לראות את הנתונים, כי מישהו כבר גר בנגב, אז לא עודדנו אותו לגור בנגב. זה בסדר שהוא יקבל הטבות ונעודד אותו להישאר, אבל זה לא משרת את המדיניות שלנו של פריסה דמוגרפית בכל חלקי הארץ.
יעקב שנרב
¶
תוספות נוספות – בגין שירות, מי ששירתו בשירות חובה בצה"ל או בשירות לאומי-אזרחי – היום הקבוצות גדלו, יש לנו שם גם אוכלוסיות נוספות – זכאים לתוספת של 1% בגין כל חודש.
יעקב שנרב
¶
המספרים שראית קודם, על כל חודש שירות עוד 1%. אם הוא שירת 36 חודשים, אז יש לו 36% על המספרים שראית מקודם, על הניקוד.
שגית אפיק
¶
אגב, לגבי הסכום, סליחה, בהמשך לשאלה שאתה שאלת, היושב-ראש, גובה ההלוואה לדיור לפי החוק יהיה בין 46,000 ל-227,000 – לפי החוק אני מדברת עכשיו – בהתאם לתקנות שיקבע השר באישור הוועדה. אני רואה שגם לזה אין תקנות שחילקתם את הסכומים לעומת זכאים, ואז אפשר היה לראות גם את ההגדלה הזאת, למשל, שאתה מציג כאן.
אפרת פרוקצ'יה
¶
אבל הכללים לא אמורים. זה או כללים או תקנות באישור הוועדה. אגב, כנהוג. בדרך כלל תקנות מובאות לאישור הוועדה.
שגית אפיק
¶
אבל אפרת, כתוב, גובה ההלוואה לדיור יהיה בין לבין בהתאם לתקנות שיקבע השר באישור הוועדה. איך את יכולה לקבוע את זה בכללים בלי אישור הוועדה? אני לא מבינה.
אפרת פרוקצ'יה
¶
כי ההסמכה לכללים היא מאוד רחבה. אם כללת את זה בכללים, את לא צריכה לקבוע את זה בתקנות.
יעקב שנרב
¶
מה לעשות? המשנה למנכ"ל משרד השיכון עושה עוד כמה דברים, וכשיושב-ראש הוועדה מבקש ממנו לבוא, הוא עזב את הכול והגיע.
יעקב שנרב
¶
משאירים את הזמן של הסיכום. זה מקובל לחלוטין. זה גם מה שעשיתי.
לזוגות – מחושבת תוספת לפי משך השירות של שני בני הזוג. תוספת מרבית לכל משרת עומדת על מקסימום 36, גם אם הוא שירת יותר. למי ששירתו שירות מילואים – אמרנו, יש תוספת נוספת של האחוזים. סך כל התוספות, המקסימום שלהם, יכול להגיע ל-77%.
יואב קיש (הליכוד)
¶
יש לך הגדרה בדיוק של כמה ימי מילואים זה אומר שאתה נקרא משרת מילואים פעיל. זו הגדרה מאוד ברורה. זה כולל הרבה דברים. יש חוק המילואים, יש הרבה דברים.
ארבל אלטשולר
¶
במסגרת ההטבות שניתנות למשרתי כוחות הביטחון ולחיילים משוחררים, נקבע ששר האוצר ושר השיכון יקבעו - - - למתן תוספות לסכום הלוואות לדיור שזכאים להם חיילים משוחררים, ועל בסיס זה נקבע אותו מנגנון. אבל המנגנון נקבע על ידי השרים, והבסיס לזה הוא בחקיקה.
ענבר בזק (יש עתיד)
¶
אני רוצה להבהיר משהו. הקריטריון הבסיסי לזכאות זה מספר הילדים במשפחה (מספר האחים), והשירות הצבאי מגדיל את התוספת לסכום. זאת אומרת, אם אני משפחה אשכנזייה ממוצעת, יש לי שני אחים, אני זוג צעיר, עוד לא ילדתי כי אני רוצה לבנות את הבית הראשון שלי, ושירתִּי בצבא, אני ובת זוגי, שירות מלא וגם היינו קצינים, ויכול להיות שאני בכלל לא אהיה זכאית כי אין לי אחים ועוד לא ילדתי ילדים. זה מה שאתם אומרים?
ענבר בזק (יש עתיד)
¶
זאת אומרת, מספר הילדים עולה על השירות הצבאי. ואם אני זוג צעיר ועוד לא ילדתי – למה אני אומרת את זה?
ענבר בזק (יש עתיד)
¶
הוא לא מגיע שיש זכאות. עכשיו מה קורה? אם אנחנו רוצים לעודד משפחות צעירות להגיע לנגב ולגליל, אנחנו רוצים גם לעודד אותם גם ללדת שם את הילדים. אני מיישוב במרחב הכפרי, והיישובים האלה, זכות הקיום שלהם אם באות משפחות צעירות ויולדות שם את הילדים. היום אנחנו נמצאים במצב שזוגות מגיעים כבר אחרי שהם ילדו שלושה ילדים בגיל מבוגר כי עד השלב הזה בחיים הם בכלל לא זכאים, הם לא מגיעים בכלל ליכולת הכלכלית לקנות בית.
ושוב, אני מבינה שהדיון כרגע הוא לא על הקריטריונים. אני חושבת שיש פה בעיה רצינית וצריך לפתוח דיון בקריטריונים, כי זה אומר שזוגות צעירים שמתחילים את חייהם לא יהיו מסוגלים לקנות בית, אפילו לא בגליל או בנגב, שהסכומים נמוכים, כי הם בכלל לא הגיעו לסף הקריטריון.
יואב קיש (הליכוד)
¶
ויכול להיות שהתוספות של שירות צבאי, למשל, צריכות לתת רף מינימום, גם אם אתה לא עונה לקריטריונים האחרים.
יואב קיש (הליכוד)
¶
אתה אומר כתוספת, בסדר, תשאיר. אבל בסוף מי שאין לו 10 אחים ואין לו 10 ילדים, אם הוא עשה שירות צבאי, יכול להיות שצריך להיות לזה רף מינימום.
ענבר בזק (יש עתיד)
¶
זה יותר מזה, כי אם יש לי 10 ילדים ולא שירתִּי בצבא, אני זכאית. ואם יש לי שני אחים ושירתִּי בצבא והייתי קצינה, אני לא זכאית. זה כאילו הפוך על הפוך. אנחנו נותנים את הזכאות למי שיש לו הרבה ילדים ולא למי ששירת בצבא.
יעקב שנרב
¶
לשאלה ששאלה קודם חברת הכנסת לזימי – יש תוכניות נוספות. אנחנו לא מפרטים אותן עכשיו כי אחרת זה ייקח לנו עוד כמה שעות. אבל אנחנו נותנים לכם רק שיש תוכניות נוספות שהמשרד – בעקבות החלטות קודמות. יש תוכנית 10 פלוס – מי שש-10 שנים לא הגיע לדירה. שוב, אני לא נכנס לפרטים של זה. יש מחיר למשתכן שנקרא לפעמים מחיר מופחת ואחר כך ייקרא מחיר מטרה, שזה בעצם בצורה של משכנתא. אנשים צריכים להישאר שם מספר שנים. אתם מכירים את זה, זה משהו שחי היום. וזה הטבות שניתנות, יש התייחסות לפריפריה, יש התייחסות למרכז.
יש מענקים ליוצאי אתיופיה. היו הגרלות, מי שמכיר. ויש את המענקים לעולים שמפנים מרכז קליטה, ויש התאמות נגישות למוגבלים בניידות, שזה ניתן חלק כמענק וחלק כהלוואה. יש תוכניות נוספות, יש עוד, זה עם הסכומים הגדולים יותר, שניתנות לסייע לאנשים ובצורה של משכנתא – למה לפעמים זה נקרא משכנתא? רק מעצם העובדה שזה מותנה באיזשהו ביצוע או כמות זמן שאתה נמצא במקום. ולכן זו הלוואה מותנית.
משכנתאות, סכומים וסבסוד – ביקשתם לדעת קצת אחורה. הריבית נקבעה ב-92', עודכנה פעם אחרונה ב-98'. יישום ההמלצות של הוועדה הציבורית, מה שנקרא ועדת גדיש, זיכרונו לברכה – בשנת 2002 היה קיצוץ של 4%, ב-2003 ביטלו את המענקים המותנים, המירו את זה להלוואות בתוספת של 50%; והיו שתי הפחתות במשך השנים, ב-2012 הריבית הופחתה ל-3%, והמצב מ-2016, היום, שתמיד זה 0.5% מתחת לריבית הממוצעת הקיימת ולא יותר מ-3% בכל מקרה.
שגית אפיק
¶
- - - ועדת הכספים יזמה ועשתה כי גילינו שאחוזי הריבית שהופיעו בחוק היו גבוהים מאחוז הריבית שנתן הבנק, ואנשים לא השתמשו בהלוואות לדיור בכלל, וזה תיקון שהוועדה ביצעה לפני מספר שנים.
יעקב שנרב
¶
חברים, לא נכחד מכם כלום. במקרה הגענו לשקף הבא, מה שדובר הרגע. תראו לפי השנים, ואם תרצו לדעת מה קרה בכל שלב ואיך זה קרה, אז בשקף הבא אתם יכולים לראות איך כל החלטה שלפני רגע הצגתי השפיעה אוטומטית ומידית על השוק.
אתם רואים שבשנת 2002, כשביטלו את המענקים, תראו מה קרה פה, התחיל לרדת. בשנת 2005, כשבוטל הסיוע למה שנקרא אז "החזקים", ואז הירידה הפכה להיות דרמטית. ב-2009 הריבית של המשכנתאות בכלל, בלי קשר להלוואות האלו, ירדה, וזה הפך להיות פחות אטרקטיבי בגלל זה.
אתם רואים ב-2012, מה שהזכרתי קודם, שהפחיתו את זה ל-3%. מה שהצגנו לפני רגע. וב-2016 כאשר הוחלט שזה יהיה 0.5% מתחת להלוואות שאפשר לקבל בבנקים במחירי שוק, אתם רואים את העלייה שחזרה פתאום. פה יש את החלוקה איפה מקבלים אותן. צריך להבין, שוב, מי שנותן את ההלוואות זה הבנקים. אין לנו חלוקה לפי איזה איזורים. תיאורטית אפשר לפי יישובים, אבל תבינו את המורכבות של זה, זה לא שאנחנו יושבים ומחליטים מה הולך לפה ומה הולך לשם. אנשים מבקשים על פי מה שהצגתי עד עכשיו, ולכן החלוקה שאנחנו יכולים לחלק את זה, איפה מקבלים – יש גם הבדל בין מי שמבקש, והבקשות לא אצלנו. מי שמבקש ומי שמקבל. הרי המשא ומתן של המבקש הוא מול הבנק. יכול להיות תיאורטית שמישהו ביקש הלוואה, הלך לבחון את זה, אבל הגיע בסוף להבנה שהוא רוצה או לא רוצה, הוא רוצה לגור פה או פה, הוא רוצה לעבור לבנק אחר.
היום הניידות בין הבנקים, אנחנו הולכים והופכים אותה להרבה יותר גמישה באמצעים טכנולוגיים. אנחנו דורשים מהבנקים, שמי שרוצה לעבור מבנק לבנק – בעבר זה היה כמעט בלתי אפשרי. נמצא פה שאול, מנהל האגף, והוא מוביל את זה אצלנו. אנחנו מובילים מהלך שמי שירצה לעבור מבנק לבנק, כולל אם הוא קיבל זכאות, זה יהיה אפשרי, ואז זה מגדיל את יכולת המיקוח.
ג'ידא רינאוי זועבי (מרצ)
¶
ברמת הטכניקה. אבל יש מדיניות. ואתם כמשרד ממשלתי צריכים להתוות את המדיניות. והמציאות היום, ואני מאוד מקווה, אחרי מה שדיבר יושב-ראש ועדת הכספים קושניר, שהמציאות הזאת תשתנה בקרוב. כי מה שקורה היום, אם אני מסתכלת עכשיו על שוק המשכנתאות, וזה שרק 2% בלבד הזכאים למשכנתאות זה ערבים, וכשאני מסתכלת על מה שקורה בגליל, 50% מתושבי הגליל הם ערבים, אז אני אומרת, לא, זה לא עניין טכני של הבנקים. צריך להתוות את זה. וכשדיברתם על הנגב, אני אשמח מאוד אם נוכל דרך הוועדה כן להעביר ולהשיק ולהרחיב את זה גם לגליל, כי זה - - -
אפרת פרוקצ'יה
¶
אני אשיב על זה. כפי שאמרתי בישיבה הקודמת, אנחנו מכירים את הבעיה. אנחנו לא אומרים שאין בעיה. א', אנחנו מכירים אותה, ו-ב', במסגרת ההכנות של המשרד לפני החלטת המשך ל-922, אנחנו כבר הודענו על הקמת ועדה על העניין הספציפי הזה. כלומר, תהיה גם ועדה שתדון בכללים.
אנחנו שומעים את מה שאתם אומרים, ואתם רואים, אנחנו מסבירים שהייתה כאן ועדה לפני 20 שנה. אנחנו מבינים שצריך לעדכן אותה. אנחנו לא אומרים שלא.
אפרת פרוקצ'יה
¶
נכון, נכון. אנחנו לא מכחישים. אנחנו לא באים לכאן ואומרים, לא, אנחנו מגינים על הדבר הזה בחירוף נפש. אנחנו אומרים בצורה הכי כנה, הגיע שר חדש, מנכ"ל חדש, הם רוצים לבחון את הדברים ולעדכן את הכללים. אנחנו מתחילים להקים ועדה שתדון בכל הכללים האלה בהקשר הרחב שלהם, וגם בהקשר הספציפי שעליו את מדברת, ועל זה כבר הוחלט ספציפית שתהיה ועדה במסגרת המשך 922 שתדון בעניין הזה כי אנחנו מכירים את הבעיה וצריך לטפל בה.
יואב קיש (הליכוד)
¶
היושב-ראש, אתה יכול רק להגיד על המצב המשפטי שדיברת עליו? מה שאנחנו עושים היום בחקיקה שתיכנס זה הסדרה של מצב קיים שהוא לא בחקיקה? מה המצב המשפטי?
היו"ר אלכס קושניר
¶
הממשלה מבקשת להגדיר מחיר מקסימלי לדירה שעליה אפשר לקבל הלוואה מסובסדת, כדי לתת יותר משאבים במסגרת התקציבית לשכבות החלשות יותר, מתוך הבנה שהם קונים דירות זולות יותר. זאת אומרת, כדי לא לתת את ההלוואות האלה למישהו שקונה דירה בחמישה מיליון שקל.
היו"ר אלכס קושניר
¶
יואב, אנחנו כאן בוועדה מבקשים מהממשלה לבחון אפשרות להגדיל את הרכיב של ההלוואה המסובסדת באיזורי הפריפריה.
אפרת פרוקצ'יה
¶
החוק בעצם מסמיך את שר הבינוי והשיכון לקבוע כללים, ואלה הכללים שנקבעו מכוח ההסמכה לפי החוק.
יעקב שנרב
¶
היום אין הגבלה. בואו נראה את המספרים.
פה אתם רואים את המספרים הכוללים של מי שלוקחים את ההלוואות. השקף הזה מראה לכם את היקף המשכנתאות. אתם רואים, ב-2019 זה היה 1.7 מיליארד, ב-2020 זה היה די דומה, ואנחנו מעריכים שב-2021, על סמך החישובים של שבעת החודשים הראשונים, שזה ירד במעט אבל בסדרי גודל דומים.
יעקב שנרב
¶
במענקים, כמו שאתם רואים, שברובם זה מחיר למשתכן או מחיר מטרה או מחיר מופחת, או איך שנקרא לזה בפעם הבאה, אז המענקים ב-2019 זה 202 מיליון ש"ח, ב-2020 זה 288 מיליון ש"ח, ואנחנו מעריכים שזה יהיה 265 מיליון ש"ח השנה.
יואב קיש (הליכוד)
¶
לגבי מעבר בין בנקים, האם המשכנתא נסגרת וגובים עמלת פירעון מוקדם ופותחים מחדש? או שהמעבר הוא ללא שינוי בתנאי המשכנתא.
יעקב שנרב
¶
אני דיברתי על משהו אחר. אני דיברתי על השלב הראשון. מה שקרה עד לפני תקופות לא ארוכות, היה קשה מאוד לעבור מבנק לבנק. הלכת, עשית מהלך מול בנק - - -
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
לא, לא של הסכומים. דברים שהוזכרו קודם, גם בהמשך למה שאמר חבר הכנסת - - -
יעקב שנרב
¶
סליחה, פשוט זה המשלים.
פה אתם רואים את מספר המממשים עם דירות של שני מיליון. הדיון היום, שבחוק ההסדרים אמורה להיות הגבלה לשני מיליון לנכס, מה שהזכיר יושב-ראש הוועדה. אז פה אתם רואים מי קיבל מעל שני מיליון בשנים האחרונות.
יעקב שנרב
¶
אני מביא מספרים. על מעט או הרבה אפשר להתווכח. אגב, ההיקף הכולל היום זה 12,000 שקל שמקבלים. 471 ב-2019, 465 ב-2020, וההערכה שלנו – ואגב, חלקם זה בעקבות עליית מחירי הדיור, לא בגלל שמישהו החליט לקנות דירה יותר גדולה פתאום – זה 550, וזו הערכה על פי שבעה חודשים ראשונים.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
אני רציתי להעלות כמה דברים. הזכרת קודם את הנושא של מעברים בין בנקים ובכלל את כל העניין של הבנקים. כולנו יודעים, והזכירה את זה קודם חברת הכנסת זועבי, שמספר הלווים ומספר אלה שמאושרות להם משכנתאות בקרב הציבור הערבי הוא מאוד מאוד נמוך.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
לא, לא, לא. אני אומר את הנתון. אני לא מבקש את הנתון. אני רק מזכיר פה משהו מאוד משמעותי. ואני גם אקח את זה לכיוון שכביכול חורג מנושא הדיון, אבל עם דגש על המילה כביכול.
מאוסף של סיבות, המשכנתאות, ההלוואות שנותנים לציבור הערבי הן לאין שיעור במספרן ובהיקפן נמוך. נוצרת כתוצאה מזה בעיה נוספת, והבעיה היא - - -
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
מספר הלווים והיקף ההלוואות. גם זה וגם זה מאוד מאוד נמוך בהשוואה למה שקורה בחברה בכלל.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
אני אסביר גם מדוע. יש לזה כל מיני סיבות, אבל התוצאה של זה היא בין השאר תוצאה של פריחה ושגשוג של השוק האפור. והפריחה והשגשוג של השוק האפור כמובן גם מחזקת את הפשיעה.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
כלומר, מה שאנחנו רואים היום בחברה הערבית, בין השאר, הפשיעה המאורגנת – ואני מדגיש את הנושא של הפשיעה המאורגנת – זה כתוצאה מפריחה של השוק האפור, ופריחת השוק האפור הוא במידה רבה מאוד תוצאה של היעדר אישורי משכנתאות ואשראי לאזרחים ערבים. זה דבר שצריך לתת עליו את הדעת. אני מדבר פה על הוועדה ככלל, אני לא מפנה את זה דווקא אליכם.
אפרת פרוקצ'יה
¶
אז ציינתי כבר. אנחנו מבינים את הבעייתיות. אני לא יודעת לגבי הקשר לשוק האפור, אבל אנחנו מבינים את הבעייתיות, אנחנו מבינים את הנתונים, ואמרנו, מבחינת המשרד, המשרד כבר החליט שהוא מבחינתנו נותן לדבר הזה דגש.
אפרת פרוקצ'יה
¶
הדבר הזה יקבל ביטוי בהחלטת ממשלה שאנחנו כרגע עדיין בטיוטות שלה. הדבר הזה ייבחן ויינתן לזה מענה.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
אוקיי. שני דברים – קודם כל, אני פונה ליושב-ראש הוועדה שגם פה ניתן על זה את הדעת. וכמובן, מבחינה מקצועית, אני גם כן מקווה שתוכלו לזרז את זה.
יעקב שנרב
¶
אם פתחת את החלון הזה – אחת מהסיבות זה שהבנקים דורשים בטוחה עבור המשכנתא. וכשיש בית שאין לו בטוחה - - - זה לא בוועדה הזאת, אבל פתחת את החלון, אז אני - - -
היו"ר אלכס קושניר
¶
שנייה, שנייה. עופר, הדיון הזה לא נועד לפתור את כל בעיות הדיור במדינת ישראל לכל האוכלוסיות.
היו"ר אלכס קושניר
¶
אבל היות ונקבע כאן בוועדה שאנחנו הולכים לכיוון מאוד מאוד מסוים בחוק הזה, שזה בעצם להגדיל את רכיב המשכנתא המסובסדת באיזורים פריפריאליים, חלק מזה ייתן מענה גם לסוגיה שאתה מעלה.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
עכשיו אתה בדיוק פותח צוהר אחר בשביל השאלה הבאה. במצגת שלכם, ואני לא ראיתי שעברתם על זה, יש משכנתאות לחסרי דירה לפי סיווג יישוב. כתוב פה, איזור עדיפות לאומית א', איזור עדיפות לאומית - - -
יעקב שנרב
¶
לא, לא. אני אסביר. זה לא בגלל זה. זו החלוקה שיש אצלנו. רשימת היישובים אצלנו מחולקת בצורה הזאת. איזורי העדיפות זה לא בגלל איזורי העדיפות. זו הצורה שבה אני יכול לפלח את זה וזו הצורה שזה מופיע אצלנו. וצריך להבין, שוב פעם, מדברים על עובד אחד בכל משרד השיכון שמטפל בזה. מה שיש פה זה לא בגלל עדיפות לאומית. אני פשוט אומר את הנתח, להסביר איך זה מתפלג בארץ. לא בגלל עדיפות לאומית. זה מתפלג בארץ באופן כזה שאני מציג לכם מתוך הבנה שעדיפות לאומית זה בדרך כלל פריפריה. אז יש 24% ממה שמוגדר לפי הרשימות איזור עדיפות.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
בהקשר הזה אני לא מפנה את זה אליכם. אבל אני מעלה את זה כנקודה כללית גם בהמשך למה שאתה אומר, אלכס, שלפני פחות מחודש הממשלה האריכה בחמישה חודשים את מפת איזורי העדיפות הלאומית.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
לא, לא. תקשיבו מה אני אומר. אני לא אומר שיש לזה השלכה על זה. אני מפנה את זה לוועדה. בהמשך למה שאמר יושב-ראש הוועדה, אני מעלה את הנושא שהממשלה לפני פחות מחודש האריכה בחמישה חודשים את מפת איזורי עדיפות לאומית, כאשר היישובים הערביים עדיין לא כלולים בה. כלומר, צריך גם על זה לתת את הדעת. יש לזה השלכות שלא קשורות אליכם ישירות, אבל בעקיפין יש לזה השלכות, וצריך לתת גם לזה פתרון מהיר.
הדבר האחרון, לגבי הנושא של שני מיליון – זה הועלה לדעתי גם בישיבה הקודמת, שלוש נקודות קצרות. דבר ראשון, ולכן אני מביע פה הסתייגות מההגבלה, משום שלא מדובר פה הרי על דירות להשקעה. אבל בהרבה מאוד מקרים מדובר פה על משפחות גדולות שזקוקות לדירות גדולות, וגם זקוקות לדירות גדולות הרבה מאוד כפי שעולה מהמחקר של הממ"מ, של קירבה למשפחות המוצא, למקום העבודה ומקום הלימודים. זה דבר שצריך לתת עליו את הדעת.
דבר שני, שהוא גם מאוד מאוד חשוב והוזכר פה, נדמה לי שעל ידי חבר הכנסת קרעי – שברגע שתהיה הגבלה, אם תהיה הגבלה, עד שני מיליון, זה יעלה את הביקוש לדירות קטנות וזה יביא לעלייה או עלול להביא לעלייה במחירים של הדירות הקטנות. גם על זה צריך לתת את הדעת. חן חן.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
קודם כל, כמה שאלות הבהרה קטנות. לגבי ילד עד גיל 21 – למה אתם מחשבים בניקוד ילד עד גיל 21? הרי אנחנו יודעים ילדים שממשיכים גם אחרי גיל 21 לחיות בבית, לא התחתנו. זה מצוי, אני חושב, במגזר החרדי והערבי, והיום גם במגזר הכללי, מרוב שיש בעיה בדיור אז הם גרים עם ההורים שלהם גם במגזר הכללי. אין עניין שילד בגיל 21 שאני ממשיך לפרנס אותו, שהוא לא יהיה כלול בניקוד ולתת לו גם כאחד הילדים בתוך המשפחה.
אפרת פרוקצ'יה
¶
הקריטריון של ילד נקבע ברשימה מאוד מאוד ארוכה של חוקים. זו בעצם הגדרה כמעט לפי כל החוקים. בדרך כלל זה נע בין 18 ל-21. אני לא מכירה אף חקיקה שכוללת הגדרה של ילד היא מעל 21.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
הבנתי. אנחנו רואים שיש גם בדברים אחרים – אני לא זוכר כרגע לתת השלכה לכך. אפשר לעשות מספר נפשות שחיות בבית.
אפרת פרוקצ'יה
¶
כן, זה רק מסוג הדברים שנורא קשה לבדוק אותם, ולכן צריך איזשהו קריטריון שאפשר לעבוד איתו והוא חד-חד ערכי, ולא כזה שמישהו צריך להגיע הביתה כדי לבדוק אם באמת גרים בבית או לא.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אז יש נתונים שאפשר. יש משפחות שלפעמים חיות ביחד. את רואה לפעמים הורים שחיים עוד עם הסבא והסבתא בגלל המצב של הדיור. אגב, אני חושב שדווקא במגזר של העולים היינו רואים את זה הרבה, ואפשר שם לקחת מספר נפשות ולאו דווקא מספר ילדים. כי אם ההורים החליטו לגור עם הילדים שלהם גם אחרי החתונה, אני זוכר שההורים שלי מכרו דירה ועד היום גרים שם זוג של עולים שהגיעו וגרו עם הנכדים גם באותו בית בגלל מצב כספי קשה, וזה דבר שצריך להסתכל עליו על פי מספר נפשות. זה לא הדיון אומנם, אבל זו רק הערת ביניים.
לגבי עד שני מיליון שקלים משכנתא – אני, קודם כל, מצטרף למה שאמר עופר ושלמה קרעי שיכול להיות שזה יעלה את המחיר וייתן ביקושים גדולים לדירות הקטנות, אבל השאלה היא אם לקחתם בחשבון עד שני מיליון שקל, זה משהו שרירותי או לא הסתכלתם על מספר הילדים שיש? משפחה עם שבעה ילדים בדירה עד שני מיליון לא תמיד מספיקה.
יעקב שנרב
¶
לדעתי, לא ראית את המספרים. זה 470 משפחות. זה מעלה את המחיר? הינה, תראו את המספרים. ב-2019 זה 471 משפחות שקיבלו מעל שני מיליון.
יואב קיש (הליכוד)
¶
למה להתעסק עם כל הביורוקרטיה וכל שעות העבודה? והוועדה הזאת תהיה עמוסה מאוד. למה זה צריך להיות בכלל? תראה על מה אתה מדבר, אם אני מבין נכון.
היו"ר אלכס קושניר
¶
תודה רבה שאתה מנהל לי את הזמן. יש לי מי שמנהל לי את הזמן גם. אתה רוצה לנהל? אין בעיה. יש לי משרה פנויה.
היו"ר אלכס קושניר
¶
זה חשוב כי מדובר פה בהלוואות מסובסדות לשכבות חלשות שאנחנו חייבים לטפל בהן, ורוצים להסיט את הדיור - - -
יואב קיש (הליכוד)
¶
אז תביא כסף לאותם אנשים. אל תגיד לי שאתה חוסך 60 מיליון שקל ל-400 משפחות, אתה עושה שינוי.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
כן. אתה שולח אותי למספרים. אני אומר לך נתון שהוא פשוט. אני לא יודע אם הסתכלתם פה. אתה הסתכלת אולי במקום אחד, 471 שעלולים להיפגע מזה - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אתה מדבר על 550, גם אם אתה מוריד אחד או שניים, אתה מוריד פה עוד ועוד מספרים שאתה בעצם מגיע למה שיואב אומר, שהדבר הוא סתם מיותר להביא את זה לחקיקה בכזאת רמה. עזוב.
שגית אפיק
¶
ההגדרה של זכאי בחוק הלוואות לדיור: מי שהוא מחוסר דיור והוא זכאי לסיוע בדיור לפי הכללים. איך אתם נותנים את זה למשפרי דיור? אני אשמח לדעת.
ארבל אלטשולר
¶
אני אחדד משהו קטן. סעיף 6 לחוק מאפשר לקבוע הלוואה בתנאים שונים. לא מדובר בהלוואה מכוח החוק, אלא רק - - -
יואב קיש (הליכוד)
¶
אתה צודק. תעשה תיקון, אבל תתקצב בסכום משמעותי. תיתן לגליל, תיתן לפריפריה, אל תתעסק עם - - -
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
אני לא מבין. אתם כותבים פה בהתחלה במצגת, מגדיר זכאות למשכנתא לחסרי דירה. חסר דירה הוא מי שאין לו ולא הייתה לו דירה או חלק בדירה. עכשיו אתם אומרים משהו אחר. אני לא מבין.
היו"ר אלכס קושניר
¶
סליחה שאני עוצר את הדיון הזה. יש פה הרבה מאוד דברים לא ברורים. אנחנו לא מבינים איך אתם פועלים. אנחנו לא מבינים על מה אתם מסתמכים כשאתם פועלים. למרות המצגת המפורטת שניתנה פה, והייתה מצגת מפורטת, תודה רבה על המידע. אבל המידע הזה, במקום להבהיר את התמונה, העלה עוד יותר שאלות. אני מבקש שתעשו עבודה בבית, תחזרו עם שיעורי בית כאשר הכיוון הוא ברור. אני מבקש לראות איך אנחנו מגדילים את הסובסידיה או את הרכיב בסובסידיה לאיזורים בפריפריה, בנגב ובגליל. לכיוון הזה אני רוצה ללכת.
ודבר נוסף שחשוב להגיד – אני רוצה להבין איך אנחנו מעודדים את הבנקים או מחייבים את הבנקים לשווק את המוצר הזה לאוכלוסייה, כי לפי מה שכולם אומרים פה וכולם שמעו פה, זה לא קורה היום. אלה הנקודות שאליהן אני רוצה ללכת. אני מבין שבשלב הזה יש לנו יותר שאלות מאשר יש לכם תשובות. יש הרבה מאוד דברים לא ברורים. את זה אני מבקש להבהיר ולהעביר.
ענבר בזק (יש עתיד)
¶
יש לי משהו להוסיף. אמרתי את זה גם בישיבה הקודמת ואני לא שמעתי היום התייחסות לזה. דיברתי על הנושא של הפרדה בין עלות הקרקע לעלות הנכס. הנכס כולל את הקרקע, והסברתי גם בפעם הקודמת שנכון להיום בגליל, וככל הנראה גם בנגב, עלות הקרקע והפיתוח היא מאוד מאוד גבוהה.
הלכתי ובדקתי אחרי הישיבה, ואני יכולה להגיד לכם שביישובי משגב, שם אני גרה, לקבל היום מגרש עם פיתוח זה 1.2 מיליון שקל. זאת אומרת, איך שלא נגלגל את זה, זה יעבור את שני מיליון. הלכתי ובדקתי גם ביישובים ערביים באיזור הגליל. יש יישובים, בגלל תוואי הקרקע שהוא הררי, שבהם פיתוח קרקע מגיע למאות אלפי שקלים. והיום, לצערי הרב, גם רמ"י לוקחים סכומים מאוד מאוד גבוהים על הקרקע. זה דיון אחר. זה לא קשור אליכם. זה משהו שנצטרך לדבר עליו בסיפור אחר.
ענבר בזק (יש עתיד)
¶
אבל ההגבלה הזאת של הסכום, איך שאני מסתכלת על זה, הבתים שאני רואה ביישובים באיזור שאני גרה, אין מצב להשיג היום, לא בית יד שנייה ולא בית חדש בסכומים האלה. וזה הגליל והנגב. אז שוב, תנו התייחסות לסיפור הזה. יש מחיר בנייה ויש מחיר קרקע. לא כולם גרים בבית דירות.
ואני מצטרפת פה גם לבקשה לצרף את הגליל למתווה, ואני מאוד אשמח אם כן יביאו מחדש קריטריון לבדיקה. כי קריטריונים מ-98' - - -
היו"ר אלכס קושניר
¶
אני מסכים איתך, אבל זה לא במסגרת חוק ההסדרים ונראה לי שהמסר הועבר כאן בצורה ברורה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
לגבי שני מיליון ש"ח – אנשים עם מוגבלויות, אנחנו יודעים שהדירה שלהם צריכה להיות יותר מתוכננת. לפעמים זה דירת קרקע, לפעמים זו דירה שהיא יותר גדולה, התאמות מיוחדות. האם לקחתם את זה בחשבון, שיכול להיות שהוא יצטרך לעבור שני מיליון? וזה אנשים שלפעמים יש להם שני ילדים עם מוגבלות או ילד אחד עם מוגבלות. האם לקחתם את זה בחשבון והוא יוכל לקבל את ההטבה גם על זה?
יעקב שנרב
¶
יש תוכנית להתאמות נגישות למוגבלים בניידות של משרד השיכון, וזה און טופ מה שאמרנו. זה לא קשור.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אני מכיר את זה. זה לא נותן להם מענה. את זה עד עכשיו יש להם. אתה נותן להם מענה כמו שניתן עד היום, ואני טוען שהמענה של היום הוא לא נכון. אבל כשאתה בא להגביל פה משהו, ואתה הולך על ההגבלה - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
הולכים בחוק ההסדרים על הגבלה – נכון או לא נכון, עזוב, אתם צריכים לחזור עם תשובות.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
הממשלה, לא אתה. אבל הממשלה הביאה את זה. אתה לא יכול להטיל את זה על חוק ההסדרים כי - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אז אני שואל אתכם שאלה פשוטה. עד שני מיליון ש"ח, כשאתם מביאים עכשיו את זה, עלולים להיפגע מזה אנשים שיש להם ילדים עם מוגבלויות, או שהם עצמם עם מוגבלויות. אני מכיר משפחות שיש להם שניים או שלושה ילדים עם מוגבלויות, והם צריכים כל אחד חדר רחב יותר שלפעמים מחזיק שני חדרים, ואז יכול להיות שהם צריכים יותר משני מיליון. הדבר הזה בעצם פוגע בהם, וזה לא משנה כמה ילדים יהיו להם. השאלה היא אם נתתם את הדעת גם על הדבר הזה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
עזבי ועדה. את הולכת להעביר חוק בחוק ההסדרים. איזו ועדה? על שני מיליון זה עכשיו. אני לא ביקשתי משהו בוועדה. בוועדה יש ניקוד, אנחנו נדבר, אין בעיה.
יעל לינדנברג
¶
אני אתייחס. ספציפית, המטרה היא, וגם הצגתי את זה באופן מאוד ברור בדיון הקודם וזו הסיבה שזה נמצא בחוק ההסדרים, בעצם אנחנו מצמצמים פה ואנחנו מנסים למקד את זה כמה שיותר דווקא באוכלוסייה שיותר צריכה את זה. כולנו מבינים, כפי שאמר היושב-ראש, שמי שיכול לקנות דירה בארבעה מיליון, כנראה שהוא פחות צריך את הסיוע הזה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
לא. אנשים עם מוגבלויות לא. טענו חיטים והודה לו בשעורים. אני מדבר איתך על משהו אחר. את מדברת איתי על דבר שהוא לא נכון. את חושבת שבן אדם שיש לו ילדים עם מוגבלות יכול לקנות בארבעה מיליון? הוא יגיד לך, לעזאזל ארבעה, חמישה ועשרה מיליון, הוא רוצה ילדים בריאים. כרגע אין לו את הילדים הבריאים האלה בבית. הוא חייב בשבילם את הדירה מעל שני מיליון. מה נעשה? תנו לו מענה.
יעל לינדנברג
¶
כפי שאמר משרד השיכון, יש כלי סיוע אחרים, אבל אני רוצה להגיד את זה במפורש, ההגבלה של שני מיליון תחול באופן רוחבי, והדבר הזה יביא ל - - -
היו"ר אלכס קושניר
¶
ינון, זו שאלה חשובה שאתה מעלה, ואני רוצה למקד.
משרד השיכון נותן סיוע תוספתי או מסבסד נגישות לאותן משפחות?
יעקב שנרב
¶
זה כל כך הרבה פרטים. זה תלוי במצב הכלכלי של הבן אדם המבקש, זה תלוי במצב של הנכות. חלק זה מענק וחלק זה הלוואה. זה און טופ כל מה שדיברנו. אתם רואים, כתבתי את זה בתוכניות סיוע נוספות. זה לא קשור אחד לשני. אדם שמקבל משכנתא לרכישה של הדירה זה משהו אחד. ההתאמה – יש תוכנית אחרת שמדברת על התאמה. זה גם תלוי אם הוא גר בדירה שלו או בדירה של מישהו אחר או בדירה שכורה. תבינו, זה מצגת של עוד שעתיים.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
כדי להבין את מה שהיושב-ראש שואל – עד עכשיו היו לו ההטבות האלה, וזה מורכב מהרבה נקודות, אבל מתוך זה הייתה לו גם האפשרות, אם זו הדירה הראשונה שלו, ללכת לרכוש את הדירה והיה מקבל בלי הגבלה. עכשיו אתה אומר לו, אני מגביל. ואני מכיר אנשים - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
תפטור אותם מהמגבלה של שני מיליון. לא יכול להיות שאתה לא תפטור מהמגבלה הזאת בן אדם עם ילדים נכים בבית או אנשים עם מוגבלויות,. הרי הוא לא רוצה לגור בפאר.
שגית אפיק
¶
אני שואלת שאלה אחרת משאלתו של חבר הכנסת. המענקים האלה, שהם תוכניות סיוע נוספות, עבר החוק, יש לך שני מיליון.
יעקב שנרב
¶
אני רק אענה לגבי הדבר הזה. זו דווקא בשורה משמחת, וטוב שאנחנו כבר מנצלים את ההזדמנות. היום, בשביל להגיש את הבקשות לשם, אנחנו הופכים את זה למקוונים, אנשים לא צריכים ללכת לבקש מהבנקים, בחלק מההלוואות האלה מקבלים את הכסף ישירות מהמשרד, באישורים אפשר מרחוק דרך האינטרנט. התחלנו את זה לאחרונה בחלק מהדברים האלו, במיוחד למה שקשור ליוצאי שואה או אנשים שאין להם נגישות להגיע. הדברים האלו מפורטים – מי שרוצה ללמוד את זה, לא צריך אותי, לא צריך להיות פה בוועדה, שייכנס לאתר משרד השיכון, הכול כתוב. כל הנתונים שאני אומר לכם בהצגה ארוכה, פשוט חבל על הזמן שלכם, אבל זה כתוב וזה גלוי לכולם, ואנחנו מביאים את זה למקום שהבן-אדם יכול למלא את זה ללא צורך בכלל להגיע אלינו. לשם זה הולך, וחלק מזה כבר קורה היום.
יואב קיש (הליכוד)
¶
אני, קודם כל, מברך על מה שאמרת. ברור שיש פה הרבה יותר שאלות ענייניות וכל נושא התגמול במשכנתאות, וברור שזה התנהל עד היום בלי פיקוח אמיתי של ועדת הכספים. ואני חושב שכמה שתחליט שיותר נכון שהוועדה תתכנס, זה בשורה טובה.
דבר שני, לגבי האמירה שבוא נחתוך בשני מיליון וניתן יותר כסף לפריפריה, אני אומר, בוא לא נשקר לעצמנו. זה 50, 60 מיליון שקלים שאתה מעביר, זה לא בשורה. אני אומר בכנות את דעתי, ואני לא אומר את זה בציניות. אם רוצים לעשות שינוי אמיתי, ואני בעד, זה לא שאני לא שם, אני בעד, אז בוא נעשה את זה כמו שצריך. צריך לחשוב על מאיפה מביאים עוד מקורות. להגיד, עשינו את זה, והינה, בשורה גדולה לציבור, בעיניי, זה לא רציני. זה לגבי מה שאנחנו מדברים עליו כרגע.
נושא נוסף שאני חושב שהוא נושא מאוד חשוב והעלה אותו חבר הכנסת כסיף – כן, הנושא של משכנתאות במגזר הערבי, יש שם בעיה אמיתית, צריך לפתור אותה. אני שמח שהממשלה הולכת לכיוון הזה. זה נושא ראוי ונכון. אותו דבר, דרך אגב, גם ביהודה ושומרון. כשמדברים על פריפריה, צריך לדבר גם על יהודה ושומרון כמובן. ושם יש בעיות אחרות בנושא קבלת משכנתא, וגם שם צריך לפתור, בדיוק כמו שצריך לפתור גם למגזר הערבי. אז אלה דברים שהוועדה, אם היא נכנסת לעניין הזה, מן הראוי שתיתן את תשומת ליבה לעניין הזה.
וכפי שהבטחתי לך אתמול - - -
יואב קיש (הליכוד)
¶
יש דברים חדשים. אז קודם כל, הדברים החדשים זה שהתחיל קמפיין אתמול של חי בלילה, שלא ראיתי. פתחתי את הטלוויזיה, והם רוצים לראות מי מחברי הכנסת יהיה מוכן להתחייב לא להצביע בעד התקציב עד שלא נראה שמעלים את שכר חיילי החובה.
יואב קיש (הליכוד)
¶
אבל אני לא מחפש אותך. אני מחפש את אלה שבזכותם נעלה את שכר חיילי החובה. ויש הצעת חוק של ישראל ביתנו.
יואב קיש (הליכוד)
¶
העלינו. הייתה לי, ברוך שם, זכות גדולה ב-2017, העלאה אחרונה, ממשלת כחלון-נתניהו, ב-50%. ברוך השם, בשורה גדולה. והינה, התקציב עכשיו בידיים שלכם. אני מבקש מכם לעשות אותו דבר.
יש הצעת חוק – ופה אני פונה לנציגי ישראל ביתנו באופן מיוחד, כי שר האוצר ליברמן הוא יושב-ראש המפלגה. אתה חתום שלישי, אני ראיתי. אני לא ראשון.
יואב קיש (הליכוד)
¶
אלי אבידר היה חתום גם, והיום הוא שר. אני לא זוכר למה ואיזה סמכויות יש לו, אבל אולי מישהו ידע, אבל הוא כבר לא רשום. ולדימיר בליאק – אני לא יודע אם אתה רשום בהצעת החוק.
יואב קיש (הליכוד)
¶
רגע, אני אגיד מה כן אני יודע אליו. קודם כל, אני מתנצל, טעות שלי ואני אפיק לקחים. אבל מה אני כן יודע ואני לא יודע אם אתם יודעים – נדמה לי שהוא בין ה-20 או ה-30 המשפיענים בטוויטר.
היו"ר אלכס קושניר
¶
קודם כל, אני חושב שהוא אחד המשפיעים ולא רק בטוויטר. והוא יותר חשוב לעומת האחרים - - -
יואב קיש (הליכוד)
¶
אז אני מסכם ואומר ככה, ועכשיו בצורה רצינית, תעשו דבר אחד טוב בתקציב הזה, תוסיפו שכר חיילי חובה. כל העם קורא לזה, זה התחייבות שלכם. אני גאה שעשיתי את זה בממשלה הקודמת, לפני כל הטירוף של הבחירות האלה. ועכשיו זה בידיים שלכם. ההבטחה של ליברמן, ההבטחה שלכם – תקיימו אותה. תודה רבה.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
תודה רבה, אדוני היושב-ראש. ראיתי עכשיו את שיטת הניקוד במצגת. קודם כל, המון תודה על המצגת. יש לי רק 21 שנות לימוד. סיימתי שלוש אוניברסיטאות. אני לא מבין מה כתוב שם. יש לי בקשה נרגשת, לוועדה הבאה, למשרד השיכון. אם תהיה ועדה ותדונו על שיטת הניקוד החדשה, בואו נעשה משהו יותר נגיש לציבור, שאפשר באמת להבין את זה. משהו יותר פשוט, משהו יותר נגיש, כי אף אחד לא יכול להבין מה כתוב שם.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
כל אחד עושה דברים מבחירה פה. לא מאילוץ. אבל באמת, לטובת הציבור, לטובת ציבור הזכאים, בואו נעשה את זה יותר פשוט לפעם הבאה.
עכשיו לגבי חבר הכנסת קיש – חבר הכנסת קיש, אולי אתה לא יודע, אבל אני מאוד מעריך אותך.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
אני חושב שאתה אדם ראוי, רב זכויות. אני גם יודע שזו לא יוזמה שלך. זו המשימה שקיבלתם ביום שני בישיבת הסיעה. זה גם פורסם.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
זו גם המשימה שקיבלתם בישיבת סיעה ביום שני מראש הממשלה לשעבר. אבל אני כל פעם נדהם מחדש מהחוצפה שלכם לעשות קמפיין פוליטי על גבם של חיילי צה"ל. זה מדהים אותי כל פעם מחדש. תודה.
יואב קיש (הליכוד)
¶
במהלך הפגרה הגשתי הצעת חוק זהה להצעת החוק של ישראל ביתנו. החתמתי את הליכוד. התחלתי את האירוע הזה ברגע שהבנתי שהם לא הולכים לעשות את זה. לכן לומר שזה נולד אתמול זה שקר. אתה פשוט לא יודע. אז אני אומר, טעית, אני מתקן אותך. ודבר שני, זה לא קמפיין שלנו או מאמץ. זו הבטחה ברורה של ישראל ביתנו, של ליברמן כשר אוצר מכהן, לא לפני בחירות, כשר אוצר מכהן.
היו"ר אלכס קושניר
¶
אתם עושים על זה קמפיין פוליטי, ולא בפעם הראשונה. וזה לא ראוי. זה לא ראוי, חבר הכנסת קיש. פשוט לא ראוי.
יואב קיש (הליכוד)
¶
ועוד איך ראוי. אנחנו נראה לכל העולם את השקר של מפלגת ישראל ביתנו. זה מאוד ראוי, ואנחנו נעשה את זה כל פעם.
היו"ר אלכס קושניר
¶
קודם כל, אני יודע שאתה תעשה את זה כל פעם כי אתה חייל טוב. אבל בלי קשר לזה, אני אגיד לך ככה – אתם מרחתם במשך כל כך הרבה שנים גם את החיילים, גם את השכבות החלשות, ורק הבטחתם והבטחתם, ולא עשיתם.
היו"ר אלכס קושניר
¶
אז תן לי לסיים. אז אני אומר, אנחנו הבטחנו שנעשה את זה, ואנחנו נעשה את זה. לצערי הרב, לא בתקציב הזה. בתקציב 23' אנחנו נעשה את זה בגאון ולא בגלל הקמפיינים שלכם, אלא בגלל שאנחנו מרגישים מחויבות אמיתית לעשות את זה.
לצערי הרב, הבור התקציבי שהשארתם לנו, פשוט בור שאנחנו לא מצליחים בכלל לחבר את ההוצאות וההכנסות, אחרי הבזבוזים הבלתי-פוסקים שלכם והגירעון המבני של כמעט 4%, לא מאפשר לעשות את זה הפעם ואנחנו נעשה את זה. כפי שהצלחנו למצוא כסף, מיליארד ומאה מיליון שקל לנכי צה"ל, משהו שלא עשיתם והפקרתם אותם; כפי שמצאנו כסף לתוכנית מיגון הצפון, משהו שהממשלה שלכם אישרה כשליברמן היה שר הביטחון, וברגע שהוא הפסיק להיות שר הביטחון אז ביבי נתניהו ביטל את הדבר הזה; כמו שהכנסנו לבסיס התקציב את מלגת ממדים ללימודים, משהו שאתם רק דיברתם ולא עשיתם. אז עזוב.
יואב קיש (הליכוד)
¶
סבתא שלי הייתה אומרת, יש כאלה שמסבירים ויש כאלה שעושים. הבטחתם, אבל לא הבטחתם לקיים.
מאיר יצחק הלוי (תקווה חדשה)
¶
אני חייב להגיד לך, אדוני היושב-ראש, בארבעת החודשים שאני מכהן כנורבגי, אני שמח שקוראים לי נורבגי כי בחזות שלי כנורבגי - - -
מאיר יצחק הלוי (תקווה חדשה)
¶
אני אומר שבארבעת החודשים הללו אני נדהם משני דברים. האחד, מהזיכרון שנחלש לכם. פשוט עצוב לי, כמה מהר נחלש לכם הזיכרון. והדבר השני, מעזות המצח ש-12 שנים ניהלתם את המדינה ואתם מצפים עכשיו, בארבעה חודשים - - -
היו"ר אלכס קושניר
¶
לא, לא. תנו לו, מכבדים פה אחד את השני. אנחנו לא מסכימים על הרבה דברים, אבל נותנים אחד לשני לדבר.
מאיר יצחק הלוי (תקווה חדשה)
¶
אני למדתי פה שכנראה מי שצועק יותר חושב שהוא הצודק. אבל זה לא עובד ככה. תקשיבו. יש לי טיפת ניסיון בחיים הציבוריים, נדמה לי יותר מכל מי שיושב פה. אז קצת דרך ארץ.
מאיר יצחק הלוי (תקווה חדשה)
¶
יש קצת אינטגריטי גם אישיותי וגם מקצועי. את זה אני אומר לך, ידידי ורעי, ואני מאוד מעריך את יואב. אנחנו חברים הרבה שנים, אבל יש גבול לפוליטיקה.
מאיר יצחק הלוי (תקווה חדשה)
¶
אפרופו גודש, גודש בפוליטיקה, יש לנו גם קצת נישות מקצועיות בחיים שלנו.
אני רוצה להגיד לך, אדוני היושב-ראש, מה שקורה פה מלמד, ואני לא רוצה להשתמש במילים בוטות, אני לא רוצה להגיד משהו ארכאי, משהו ישן, בהתנהלות של חלק ממשרדי הממשלה, ואני אומר כממשלת שינוי, בדיוק מה שאמר חבר הכנסת ולדימיר – צריך שהמידע יהיה נגיש, צריך שהכול יהיה פשוט. מספיק להישען על כל מיני דברים מן העבר. זה לא משרד השיכון. אני רואה את זה בכמה משרדים. זו הגשה ארכאית, ישנה, אני לא רוצה להגיד פרימיטיבית. צריך לשנות את הדברים למען כולנו. אני אומר את זה לטובת - - - ודרך אגב, צריך להקצות לעניין הזה משאבים. זה לא יקרה מעצמו. המשאבים זה משאבי הדרכה, כמו שמספר הבחור שעמד פה, שיש בחורה אחת שמנהלת את הדברים.
דבר נוסף, אני מסכים לחלוטין עם מה שאמר חבר הכנסת אזולאי. אם נבחן מי הפרופיל שמקבל מעל שני מיליון את אותה הטבה, נגלה לא בהכרח אדם עשיר. ההיפך, נוכל לגלות שם משפחה של אוכלוסיות עם מצוקה רבת ילדים, מאוחדת, יש כל מיני. ואני אומר את זה מניסיון אישי, אני מכיר את זה ממש ברמה של המשפחה. וצר לי שבוחנים את הדברים במספרים. מבחינתי, נפש אחת בישראל שווה הכול. אז אני לא בוחן ולא מכמת את זה פוליטית. כשמדברים פה על מספרים של מאות, אני בהחלט מתרשם שמדובר במספרים גדולים ואין שום סיבה לפגוע בהם, גם אם זה לא מסתדר טוב באמירות הפוליטיות. ולכן אני אומר שהאמירה שלך, חבר הכנסת אזולאי, מדויקת, נכונה, ואני לחלוטין תומך בה.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
שאלה מאוד קצרה שקשורה לדיון באופן ישיר ושכחתי לשאול אותה קודם. מדובר על מספר חדרים. אני לא ראיתי שמדובר על גודל הדירה, על מטראז'.
ארבל אלטשולר
¶
זה נוגע אך ורק לתוספת הסיוע מכוח חוק הנגב. זה לא רלוונטי לאף סיוע אחר. זה רק בתוכנית מאוד ספציפית, הנושא של גודל הדירה.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
אז זה בדיוק מה שחסר. יכולה להיות דירה של שני חדרים בגודל של 20 מ"ר, ויכולה להיות דירה של שני חדרים בגודל של 100 מ"ר. אז אני שואל איך זה נכנס פה.
ארבל אלטשולר
¶
ברוב תוכניות הסיוע אין שום הגבלה לעניין גודל הדירה. זה קיים אך ורק כתוספת לעניין חוק הנגב.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
מה זה משנה? בחצי מקום זה קיים. מה זה משנה? אנחנו מדברים על אותו מקום שזה קיים בו, ואני אחזור איתך לאותה דוגמה של אותו אדם עם מוגבלות או שעם יותר ילדים - -
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
- - או לא משנה מה. 110 מ"ר או 200 מ"ר, אם הוא ימצא את הדירה לצורך העניין בסכום X, אז מה זה משנה לי המטרים?
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
היושב-ראש, כולם העלו פה את עניין הצפון והפריפריה. רק שלא ייקחו משני מיליון ויורידו את זה, ויגידו, אנחנו נותנים את זה בצפון. כלומר, יורידו את המגבלה וייתנו את זה לצפון.
ענבר בזק (יש עתיד)
¶
אם היית מקשיב למה שאמרתי, אז אמרתי להיפך, שגם בצפון היום אין כמעט למצוא דירות בסכומים האלה בגלל מחירי הקרקע.
ענבר בזק (יש עתיד)
¶
אני רוצה להגיד תודה לחבר הכנסת קיש שהעלה את נושא של חיילי צה"ל, וזה נושא חשוב, ולחזור ולהגיד שהקריטריונים, שנקבעו, אגב, בתקופת שלטונו של חבר הכנסת בנימין נתניהו, הם קריטריונים שמפלים את המשרתים בצה"ל. כמו שאמרתי כאן, הם נותנים הטבות והם נותנים הרבה יותר משקל למספר הילדים במשפחה מאשר לשירות הצבאי. ושוב, אני חוזרת ואומרת, אני מצפה שנגיע לדיון נפרד על הקריטריונים וניתן משקל יותר גדול למי ששירת בצבא בזכאות.
היו"ר אלכס קושניר
¶
יש לנו בזום את בנק ישראל שנדרש לשאלה בדיון הקודם. אני מבקש להעלות אותם. מי נמצא בזום?
היו"ר אלכס קושניר
¶
השאלה בדיון הקודם הייתה אם הבנקים לא מנצלים את הסבסוד בריבית כדי להגדיל את הריביות ברכיבים הנוספים של המשכנתא.
עודדה פרץ
¶
בהקשר הזה אני רוצה לומר שהנושא הזה עלה ב-2017, ובעקבות זה שזה עלה על ידי יועצי משכנתאות שפנו אלינו בעניין הזה, הוצאנו מכתב למערכת ב-10 בדצמבר 2017 שבעצם אומר שחד משמעית, בהינתן מאפייני סיכון זהים – אני מקריאה מהמכתב – במקרים בהם לקוח עושה שימוש בהלוואת זכאות כחלק מאמצעי המימון לרכישת דירה, לא ניתן לשנות לרעה את שיעורי הריבית המוצעים לו לעומת מצב בו המימון כולו היה נעשה באמצעי הבנק.
אז הבהרנו חד משמעית שזה אסור, ביקשנו לחדד את הנהלים כדי להבטיח מניעת הישנות של מקרים כאלה, וגם כתבנו שאם יגיעו לפיקוח תלונות פרטניות בנושא הזה, אנחנו ננקוט בצעדי אכיפה.
בסמוך אחרי הוצאת המכתב בדקנו עם הבנקים אם הם פועלים בהתאם למכתב, וכולם השיבו שהם אכן פועלים בהתאם למכתב. לא קיבלנו על זה תלונות בשנים האחרונות בכלל. ואני אציין שהייתה תובענה ייצוגית בנושא הזה שהוגשה בסמוך אחרי המכתב, בפברואר 2018, והיא הסתיימה בהסתלקות של התובע באפריל השנה בעקבות זה שהוא לא הצליח להוכיח את הטענה הזאת. זאת אומרת, אנחנו לא יודעים על בעיה כזאת בכלל היום.
היו"ר אלכס קושניר
¶
עודדה, קודם כל, תודה. דבר שני, יש לי עוד שאלה. האם פיקוח על הבנקים מחייב את הבנקים לבצע פעילות אקטיבית להנגשת המידע הזה של ההלוואות המסובסדות לציבור?
היו"ר אלכס קושניר
¶
יש, יש. אנחנו בדקנו כאן וחברי הכנסת דיברו על זה הרבה, וגם היועצת המשפטית של הכנסת. הבעיה קיימת. הבנקים מציעים את זה רק בסוף, רק ברגע האחרון. לא מציעים את זה כמוצר, לא מבקשים או מציעים לאותם פונים לבדוק את הזכאות שלהם לקבלת ההלוואה. אז אני מבקש מהפיקוח על הבנקים להוציא איזושהי הנחיה שהדבר הזה פשוט יונגש לציבור, לכל מבקשי המשכנתאות, כדי שהבנקים יציעו להם את האפשרות הזאת כאפשרות שכדאי לבדוק אותה כי מדובר בהנחה בריבית שיכולה בסוף להתבטא במאות אם לא אלפי שקלים בשנה עבור כל משפחה כזאת. האם זה משהו שניתן לעשות?
היו"ר אלכס קושניר
¶
תודה רבה. כשהייתי מנכ"ל משרד הקליטה – אני רק רוצה להזכיר – עשינו פעולה דומה שהייתה קשורה לזה שעולים ללא תעודות זהות, לא פתחו להם חשבונות בנק עד שהם קיבלו, ואז פתרנו את זה יחד עם עודדה. אז אני בטוח שגם הפעם הדבר הזה ייפתר. תודה רבה.
אני רוצה לסכם את הדיון, ואני פונה למשרד השיכון ולמשרד האוצר, ומעבר לזה שצריך לעשות כאן סדר, ואת הסדר הזה כנראה שלא נספיק לעשות תוך כדי חוק ההסדרים, אבל כמה דברים כן צריך לשפר. דבר ראשון, כשאתם נותנים הנחות לנגב, זה צריך להסתמך על חוק קיים ולא על חוק שכבר לא קיים. דבר שני, צריך לראות איך אנחנו מתעדפים את האיזורים הפריפריאליים לא רק בדרום, אלא גם בצפון. אנחנו מדברים על הנגב והגליל. ונשמח שתוציאו נוסחה שתוכל לתת לנו את הפתרון הזה.
יעל לינדנברג
¶
אנחנו יכולים לעשות עבודה על הדבר הזה, אבל כמובן שנצטרך לעשות איזשהו צעד מאזן במסגרת החוק כדי לראות איך הדבר הזה מתאפשר, קרי: להוסיף במקום אחד, להוריד במקום אחר.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
לא אכפת לי. אני רוצה שתעביר את החוק. אתה רוצה להעביר את החוק. נצטרך עוד פעם ללכת ולחזור. חבל.
היו"ר אלכס קושניר
¶
אני מבקש שתציעו מודל ונבחן את המודל. תודה רבה. הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 10:42.