פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וארבע
הכנסת
3
ועדת הכספים
04/10/2021
מושב שני
פרוטוקול מס' 100
מישיבת ועדת הכספים
יום שני, כ"ח בתשרי התשפ"ב (04 באוקטובר 2021), שעה 14:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-24 מתאריך 04/10/2021
פרק ו' (מיסוי הכנסות צבורות) מתוך הצעת חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנות התקציב 2021 ו-2022), התשפ"א-2021
פרוטוקול
סדר היום
פרק ו' (מיסוי הכנסות צבורות) מתוך הצעת חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנות התקציב 2021 ו-2022), התשפ"א-2021
מוזמנים
¶
גיא גולדמן - ממונה חקיקה, רשות המסים, משרד האוצר
מיכאל אסולין - מנהל תחום בכיר עידוד השקעות הון, משרד האוצר
שרית פלבר - רפרנטית, משרד המשפטים
ערן עופרת - CFO פלקס, עמותת CFOS לקשרי ממשל ומשק
מיכל קורן - עמותת CFOS לקשרי ממשל ומשק
צבי פרידמן - יו"ר הועדה להצעות חקיקה וחבר ראשות ועדת, לשכת רואי החשבון בישראל
איריס שטרק - נשיאה, לשכת רואי החשבון בישראל
רישום פרלמנטרי
¶
אתי אפלבוים
פרק ו' (מיסוי הכנסות צבורות) מתוך הצעת חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנות התקציב 2021 ו-2022), התשפ"א-2021
היו"ר אלכס קושניר
¶
צהרים טובים. אני פותח את ישיבת ועדת הכספים. הסעיף השני על סדר-היום: פרק ו' (מיסוי הכנסות צבורות) מתוך הצעת חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנות התקציב 2021 ו-2022), התשפ"א-2021.
מי מציג?
נירה שפק (יש עתיד)
¶
מה זאת אומרת הוכנה לדיון? אז מה אתה אומר, שאתה לא מאפשר לי? מה, אני חותמת גומי בשבילך? אז אתה צריך להביא לי חומר כדי שאני אדע להתכונן לדיון הזה. כבר הערנו על זה יותר מפעם אחת לרשות המיסים.
נירה שפק (יש עתיד)
¶
לא צריך. אנחנו לא עושים תיאום, אני לא אחראית על התיאום בין הגופים. זה נראה טריוויאלי. כמו שאתה לא בא לממונים אליך עם מסמך שהם רואים פעם ראשונה ואומר שיאשרו לך. זה לא שונה. אני מבקשת לארגן לנו משהו. מהרגע להרגע, אני חושבת שזה לא ראוי.
קושניר, זה באמת כבר מוגזם.
נירה שפק (יש עתיד)
¶
אבל צריך להעיר. די, מספיק עם זה. לבקש 24 שעות קודם. טמיר, המינימום זה 24 שעות קודם לבקש את החומר. אפילו בהפסקה שהיתה לי עכשיו של שעה לא יכולתי להתכונן למצגת שלא קראתי בקפה שהיא קיימת.
נירה שפק (יש עתיד)
¶
אבל זה לא מספיק. אני אומרת שאם לא נרשה להציג כשהם באים ככה – אני לא חותמת גומי, אני מייצגת אזרחים והחובה שלי זה באמת להעמיק בחומר.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
נירה, אני מסכים איתך אבל אני לא בטוח שיהיה פה שינוי. כל פעם זה ככה. הם מקבלים את זה ומייד מעיפים.
נירה שפק (יש עתיד)
¶
בגלל זה אני אומרת שצריך לחנך. אתה שומע אותי אומרת את זה לא פעם. נגמרה התקופה, אני לא חותמת גומי. באתי לכאן, האזרחים סומכים עלי שלפני שאני מרימה את היד, לפחות קראתי את החומר. פוגעים לי ביכולת לעשות פעילות פרלמנטרית.
היו"ר אלכס קושניר
¶
נירה, ההחלטות לא מתקבלות היום, זה דיון ראשון. בדיון הזה הם יציגו את הנושא ואנחנו לא מצביעים היום אלא רק מתחילים לדון בו. אני מסכים איתך שבמצב העניינים האידיאלי אנחנו צריכים לקבל את המצגות לפני הזמן ולהתכונן לחומר לפני הזמן אבל לא תמיד זה מתאפשר. כאן ההערה לרשות המיסים היא נכונה כי אתם מצטיינים בלא להביא חומר, לעומת האחרים שכן משתדלים. אני מבקש בדיונים הבאים לשלוח את החומר לפחות 24 שעות לפני.
נירה שפק (יש עתיד)
¶
אני אעיר על זה כי כבר אמרו לי את זה. גם כשעושים סקירה אני רוצה לקרוא את החומר. נמצאים ארגונים שמקבלים את החומר לפני והם מעירים לנו. כמו שקיבלתי הערה מקרן ברל כצנלסון הערה לגבי זה ואני רוצה לענות להם אם הם צודקים או לא צודקים בעיניי וגם לבקש הבהרות תוך כדי סקירה.
גיא גולדמן
¶
חברות בעלות מפעל מאושר במסלולים שניתנו טרם תיקון 68 לחוק לעידוד השקעות הון הופטרו מתשלום מס חברות לתקופות מסוימות. הסידור היה שהן לא משלמות מס חברות על הרווחים שלהן ובעת חלוקת הדיבידנד, מתוך ההכנסה שלא חויבה במס, בעת חלוקת הדיבידנד יש התחשבנות על מס החברות. בפועל, כמעט לא חולקו דיבידנדים מתוך ההכנסות הפטורות. מס החברות לא שולם. לכן התופעה זכתה לכינוי "רווחים כלואים". רווחים כלואים, מצד אחד פטור ממס חברות ומצד שני, אין חלוקת דיבידנד, הוא כלוא באמצע.
מיכאל אסולין
¶
במסגרת החקיקה, מעבר לעניין של תשלום המס בעת חלוקת דיבידנד, נקבעה הוראה אנטי תכנונית. זה מסלול חקיקה שנחקק ב-1986. נקבעה הוראה אנטי תכנונית שבאה וקבעה כל מיני פעולות נוספות שרואים אותן כחלוקת דיבידנד לצורך השלמת מס החברות. על אף האמור, היו הרבה שומות והרבה תהליכים שרשות המיסים טיפלה בהם ועדיין מטפלת בהם לאורך הזמן. כמו שגיא ציין, באמת הרווחים עצמם ששולם בגינם מס זה סכום מאוד מאוד זניח. ההוראה שהיתה ב-2012 באה בעקבות סיום המסלול ב-2010, בתיקון 68. ב-1.1.2011 הסתיימה האפשרות להמשיך את המסלול הזה ונחקק מסלול חדש של הטבות שביטל את הפטור. אבל הפטור היה מותנה בלהשאיר את הכסף במפעל ואתה צריך לשלם את מס החברות מרגע שאתה מחלק דיבידנד או מוציא את הכסף בדרך כלשהי להלוואה, לצד קשור, לחו"ל או דברים כאלה. אבל מצד שני, היתה גם הוראה בחוק שאפשרה לך תמיד לבחור מקור אחר לכסף הזה. זאת אומרת, להגיד שזה לא כסף של הפטורים מה שאני מוציא עכשיו ואני מחלק את הרווחים שהרווחתי וכן שילמתי על חלקם מס או רווחים ממקור אחר כלשהו.
גיא גולדמן
¶
ב-2012 נחקק תיקון מס' 69 לחוק עידוד השקעות הון, זהה במתכונת שלו לתיקון הנוכחי והוא הטבת מס. לאור הבעיה שתיארתי קודם, שאנחנו לא רואים את רווחי מס החברות לחברות שקיבלו את ההטבה, הוחלט לתת תמריץ שיעורי מס מוטבים לחברות שיהיו מעוניינות להיכנס לתוכנית הזאת במשך שנה. ההטבה היא במבנה של 30% עד 60% מס הקלה, מתוך מס החברות המקורי שהן היו אמורות לשלם, בהתאם ליחס הפשרת הרווח. ככל שמפשירים או מוכנים לשלם מס ולהתחשבן על יותר רווח כלוא, כך הטבת המס תהיה מקסימלית. התקרה היא 60% הטבה, לא מעבר לזה. אבל יש רצפה של 6% מס חברות סופי. לולא הרצפה הזאת היו חברות שהיו ב-4% כשמס החברות המקורי שלהן הוא 10%. הן היו מגיעות ל-4% אז יש רצפה של 6%.
מיכאל אסולין
¶
החוק עצמו בא ונתן לך את תקופת הפטור. הוא אמר שכשאתה משתמש בכסף, תחזיר את המס חברות שאתה נדרש לשלם. אבל זה לא מס חברות בשיעור הסטטוטורי שלו אלא זה מס חברות בשיעור מופחת יותר שנע בין 10% ל-ל-25%. הקביעה איזה שיעור יחול עליך היא בהתאם להשקעת החוץ שהיתה לך. חברה שהיא גלובאלית, שבעלי המניות הזרים שלה הם מעל 90% היתה נדרשת לשלם מס של 10% ואז ההקלה של ה-60% היתה מביאה אותה ל-4%. אמרו, לא, אתם - - -
מיכאל אסולין
¶
ב-2011-2012 עשינו עבודת מחקר כדי לנסות להבין איזה תמריץ יסייע וידחוף את החברות כן לשלם את המס. צריך להבין שזאת היתה הוראה וולונטרית. זאת אומרת, חברות לא היו חייבות לשלם את המס הזה. טכנית, עד היום הן לא חייבות לשלם את המס הזה. כמו שגיא אמר, הרווחים נחשבים כלואים כי ברגע שחברה משתמשת בו מוטל עליה המס הזה, אבל היא תמיד יכולה לבחור מקור אחר ולכן זה כאילו כלוא בחברה.
לכן היינו צריכים למצוא, מצד אחד, איזה מנגנון של הטבה שיהיה מאוד משמעותי שכן ידחוף את החברות להיכנס ולשלם את המס.
רק אציין, שמדובר גם בתשלום מס שהוא נומינאלי, זאת אומרת, הערך שלו נשחק. גם אם הרווח הזה נצמח בשנת 1991 ומחולק ב-2020, עדיין נומינאלית המס באותו ערך. הוא לא מוצמד.
מיכאל אסולין
¶
אין פה הפרשי הצמדה. אתה בשנת המס דיווחת על רווח של מיליון שקלים במקום לשלם מס חברות ואומרים לך שאתה פטור כל עוד הכסף במפעל. ברגע שהכסף יוצא מהמפעל תחזיר לי בבקשה את מס החברות אבל נומינאלית.
גיא גולדמן
¶
הוועדה הזאת הוסיפה תנאי, אני לא בטוח שהיה במקור, של השקעה מזערית מזכה של חברות שרוצות להיכנס למבצע. נדבר על הפרטים שלה כשניכנס לחוק. מדובר בהשקעה במו"פ, ביחסים יצרניים ובשכר עובדים.
מה היו התוצאות של אותו מבצע ב-2012? חויבו במס הכנסות בסכום של 60 מיליארד מתוך 110 מיליארד שהופטרו ממס. המס שהתקבל היה 4.3 מיליארד שקלים.
מיכאל אסולין
¶
ב-2012 כשנכנסה ההוראה עצמה, אז היה מדובר על כל החברות שהיו לאורך כל השנים משנת 1986. היו המון המון חברות ישראל ואז המס שלהן הוא 25%. נכון להיום, הרווחים החדשים שנצמחו מ-2011, 2012 צפונה, רובו זה של רווחים של חברות זרות ששיעור המס עליהן הוא 10% ויורד ל-6%. זאת אומרת, שיעור מס שאנחנו כבר מצפים לגבות הוא מאוד נמוך. כמו שאמרתי קודם, שיעור המס נע בין 10% ל-25%. במקום 10% עד 25% היום בטבלה שבדקנו, סך הרווחים מתוך הרווחים הצבורים של החברות הישראליות הוא נמוך מ-10 מיליארד שקלים. זאת אומרת, רוב הרווחים הן של החברות הזרות שהן גם ככה בשיעור של 10% מס.
מיכאל אסולין
¶
אז ההחלטה של האיחוד האירופי נמצאת היום בבחינה של התחולה שלה, איזה חברות נכנסות מבחינת ה-trash hold של הרף, 750 מיליון יורו. בודקים את ההשפעה של המס של הדיבידנד איך הוא יחול. זאת אומרת, יש פה דברים שעדיין נמצאים בדיונים יחד עם ה-OECD ואנחנו בוחנים את ההשפעה.
מיכאל אסולין
¶
זה היה משפיע משמעותית כי רוב הרווחים היום הצבורים הן של חברות גלובאליות שגם כך שיעור המס שלהן הוא 10%. אז תקבע רצפה של 10%, לא נתת להם שום הטבה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
בעצם אומר שכרגע ויוכל להיכנס להטבה הזאת. מי שלא ישתמש בהטבה, מה יקרה בעוד שנה כשהיא תפוג?
גיא גולדמן
¶
אנחנו נגיע לזה. אנחנו מגיעים להצעת החוק שבפניכם. הרקע: יש 100 מיליארד רווחים כלואים נכון לעכשיו. 50 מתוכם נצטברו לפני תיקון 69 ו-50 מתוכם אחרי. מתן תמריץ לתשלום במתווה זהה למתווה של תיקון 69. הכול למעשה אותו דבר, אבל יש רכיב אחד נוסף בהצעה הזאת והוא בבולט האחרון פה. יש מקל ולא רק גזר. אנחנו קובעים כלל לפיו חלוקת דיבידנד - זיהינו הרבה חלוקות דיבידנד של חברות חוק עידוד, חברות שיש בהם רווחים כלואים, שלא מתחשבנות על הרווח הכלוא אלא מחלקות דיבידנד ומייחסות אותו לרווחים אחרים. אנחנו מציעים לעשות חלוקה פרו רטה. חברה שמחלקת דיבידנד תייחס את סכום הדיבידנד באופן יחסי לרווח הכלוא, בהתאם ליחס שיש בין הרווח הכלוא לכלל הרווחים.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
בעצם אתה אומר שברגע שאנחנו נותנים לו את ההטבה אנחנו נכנסים ומתערבים לו בחלוקה של הדיבידנדים שלו.
מיכאל אסולין
¶
מי שלא נכנס להטבה ולא שילם את מה החברות שהוא הופטר ממנו עד היום, אני בא ואומר שמכאן ואילך, זאת במקביל לגזר שנתתי לך לאותה הקלה, מכאן ואילך אם תחלק אני כבר לא אאפשר לך לצבוע תמיד את הרווחים מאיפה שאתה רוצה אלא אני קובע לך חלוקה פרו רטה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
וגם בחלוקה עכשיו אתה אומר לו שברווחים האלה שהוא לוקח אותם, אתה מתנה שהוא צריך להשקיע אותם בעובדים - - -
מיכאל אסולין
¶
זה לבוא ולהגיד לחברות שבסופו של יום אני נותן לכם הטבה מאוד משמעותית של הקלה שיכולה להגיע ל-40%-60% הנחה מהמס שאתם משלמים. אני רוצה בתמורה לראות השקעה חזרה במשק, במפעל, בתעשייה.
גיא גולדמן
¶
רגע. ברגע שיש חברה שיש לה 100 שקלים, אותו רווח כלוא שהופטר ממס חברות ועוד 100 שקלים רווח שחויב במס חברות והיא רוצה לחלק דיבידנד, אין סיבה שהיא תחלק אותו דווקא מהרווח במס חברות. זה אמור להיות ברור לכולם. אין שום היגיון בזה. זה סוג של עיוות והמדינה לא ראתה את הכסף.
היו"ר אלכס קושניר
¶
רק שנייה, ינון. חוץ מזה שאני נותן לך הטבה על המס, אני גם נותן לך עוד הטבה ואומר לך: רגע, אתה רוצה לחלק דיבידנד? אין בעיה. תחלק רק מהחלק הזה.
מה המשמעות? א', בעלי המניות מקבלים פחות. דבר שני, גם משלמים במקור פחות מס. אני צודק?
גיא גולדמן
¶
לא. דיברתי על רכיב חיצוני בהצעה להטבה. ההטבה היא שיעור מס נמוך על חברות שמעוניינות להתחשבן כאילו חילקו דיבידנד. להתחשבן על מס חברות על הרווחים הכלואים.
מיכאל אסולין
¶
היום מס חברות 23%. אבל זה בהתאם למס שהיה דאז שהיה בין 10% ל-25%. אני מאפשר לחברה שבאה ומפשירה את הרווחים שלה לשלם מס שנה. מי שהיה ב-10% יכול לרדת עד לרמת 6%, מי שהיה ב-25% יכול לרדת עד לרמת 10%.
איל בן ארי
¶
אמרתי שיש שני רכיבים, הוראת השעה - - - יש את תיקון סעיף 74 - - - בעצם אם אני מבין נכון, מדובר עם הזמן לקזז בעצם את - - - של הרווחים הלא מחולקים?
מיכאל אסולין
¶
נכון. כמו שאמרתי, בגלל שהמסלול הישן התבטל למעשה ב-2011, היתה הוראה שמאפשרת לחברות שנכנסו, שמו רגל במסלול הישן, להמשיך את המסלול עד שהוא נגמר, שזה תקופה של 10 שנים. אנחנו רואים את הדעיכה. זאת אומרת, אם דיברנו בעבר על 200-300 חברות שנהנו במסלול הזה משנה, נכון ל-2019 היו פחות מ-30 חברות כאלה. זאת אומרת, אתה רואה את הדעיכה ואת הירידה בסכום הרווחים שכבר הגיעה לפחות מ-2 מיליארד שקלים בשנה שנצמח. לכן הצפי הוא שב-2022-2023 ואילך אתה תראה באמת את הצמיחה המינורית. כמה שנצליח יותר לנקות את השולחן, בהמשך לא יהיו עוד רווחים כאלה שצומחים במשק.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
ב-2017 היתה הנחה על הדיבידנדים, נכון? אני אומר שתרחיב את זה בגלל מצב הקורונה. שיוציאו עוד כספים. תן להם גם עכשיו הנחה. תרחיב את החוק, אין בעיה, תיקח מה שאתה ואומר. פה ושם יש תיקונים שכדאי לעשות. מה שהיה ב-2017 לכלל החברות, תרחיב את זה לעוד. מה שיהיה שישחררו לך את הדיבידנדים. גם מי שהיום לא נמצא בתוך ההטבה הזאת, אתה תקבל עוד כסף. כי כל ה-100 מיליארד שנמצאים שם זה לאו דווקא כולם הולכים להשתמש בזה וזה לא חל רק עליהם.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
יש לי שאלה בדיוק בהקשר הזה. ב-15 השנים האחרונות היו שני מבצעים, נכון? היה מבצע ב-2009 של 12% על הדיבידנד לגבי הרווחים שנצברו עד 2003. ב-2017 היתה מכסה של 25%, נכון? כשחוקקתם את החוק של חברות ארנק. אגב, אם אז היינו בוועדת הכספים, החוק הזה לא היה עובר.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
אין סיכוי. אין שום סיכוי שהחוק הזה היה עובר. למה לא לעשות את זה גם עכשיו? לא במסגרת החוק הזה.
מיכאל אסולין
¶
אני רק אומר. החוק שאנחנו כרגע דנים עליו ומדברים עליו, חוק עידוד השקעות הון, הוא מדבר למעשה על המיסוי הדו שלבי בין מס חברות למס דיבידנד. החוקים שאתם דיברתם עליהם דיברו על מס הדיבידנד שחולק בפועל.
גיא גולדמן
¶
מיכאל, אני מקווה שתסכים אבל אנחנו רואים בסיפור הזה של הרווח הכלוא והחלוקה סוג של תקלה. סוג של תאונה. היכולת הגבייה של אותו מס חברות, שהכנסת בסופו של דבר רצתה לגבות אותו אחרת היתה נותנת פטור מוחלט, אפס אחוז מס בלי דיבידנד. היכולת לגבות אותו היא מאוד קשה. בגלל הקושי הזה, הוא מצדיק את האמצעים הדרסטיים הקיצוניים.
היו"ר אלכס קושניר
¶
השאלה היתה לא על זה. השאלה של ולדימיר וינון, האם בחנתם את הסוגייה של הטבות מס דיבידנד, כן או לא?
גיא גולדמן
¶
הסיפור של מבצע דיבידנד יש לו התנגדות רחבה בין כלל גורמי המקצוע במשרד האוצר. ככל שאני יודע, אגף תקציבים, כלכלן, רשות מיסים.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אבל לתת פרס לחברות הגדולות האלה שלמעשה הן שמות את הרווחים האלה ולכן הם נקראים רווחים כלואים. שמים את זה בצד. למרות שהיו חייבים כל שנה לבוא ולהגיש דוח ולשלם מס, אז הם לא משלמים. לא מכריזים על רווחים, לא מחלקים רווחים. צוברים וצוברים. ואז תבוא המדינה - - -
נירה שפק (יש עתיד)
¶
אני אוהבת את הביטוי שאמרת כי הוא בדיוק עונה למה שאני שואלת. אני שואלת שאלת תם. כל הזמן אנחנו מתקנים פערים, אמרת תאונה, אמרת תקלה. אני אומרת רגע ושואלת את כולם, גם מבחינת המחקר בוועדה בכנסת. הוחלט משהו. כל ההטבות האלה ניתנו כדי להביא להגברת פריון, לעידוד השקעות הון. מישהו בדק וחקר מהיום שזה נקבע מה נעשה בתכלס ואם זה שירת את המטרה? עזבו אותי עכשיו מתיקון חובות כלואים. לבדוק מה נעשה ואולי את ההטבה הזאת ניתן בדרך אחרת. בסוף על כל שקל יש לו הרבה מתחרים. אנחנו בדיונים מהבוקר עד הערב ואני לא יודעת אם את השקל הזה נכון לשים פה. האם בדקתם את זה? עזבו הערכות וכאלה, נבדקה המהות של העניין הזה?
מיכאל אסולין
¶
אמרתי. התשובה מתייחסת לשתיהן. היו שתי ועדות, ועדת שני ב-2010 וועדת איינהורן ב-2013. בדקו את חוק עידוד השקעות הון על כל הרבדים שהיו לו. הוועדה ב-2010 באה ואמרה, כמו שאמרת גם כן, שמסלול הפטור הוא מסלול לא טוב. לכן ב-2011 למעשה מסלול הפטור בוטל והוחלף במסלול אחר לגמרי. זה בא לפתור מכאן ואילך את ההטבה ואת התועלות של המשק. אבל בגלל ההיסטוריה, הרבדים, היציבות שקיימת, בזמנו עשינו את הוראת השעה. היום זיהינו צורך נוסף בהוראה נוספת לאור הרווחים שנצמחו מאז הוראת השעה ועד להיום. המטרה באמת, במקביל לזה גם לתת את המקל הזה שגיא דיבר עליו, של ביטול 74ד' והחיוב בחלוקה פרו רטה. זה מתייחס באמת לשאלה של חבר הכנסת אוסאמה של לבוא ולהגיד שמכאן ואילך, כל פעם שתוציאו את הכסף, אין יותר אף האפשרות להגיד, לא אני מחלק רק את זה. אתה חייב גם את הפטורים להחזיר לי את המס.
לכן אני נותן לו מצד אחד את הגזר של ההקלה הזאת שבאה באמת לכסות ולסגור את הפער שנוצר מהחקיקה הישנה שבוטלה ומכאן ואילך לבוא ולהגיד שמי שלא ניצל את הגזר הזה ולא נהנה ממנו, אני נון לו את המקל הזה שבא ואומר שמכאן אתה כבר לא יכול יותר לשמור את הרווחים האלה.
נירה שפק (יש עתיד)
¶
קודם כל בסדר, אבל צריך גם לבדוק עוד פעם. עשית בדיקה ב-2011 והחלטת לשנות? גם היום צריך, מ-2011 עבר הרבה זמן.
שנית, בסוף המטרה היה עידוד השקעה. האם המחקר תכני? אם לא אז אנחנו צריכים לעשות את זה כי אחת התכונות הנוראיות, שכל פעם מוציאים מהמגירה משהו. אני בטוח שעוד שנה אני אהיה פה וינון יישב פה באופוזיציה.
נירה שפק (יש עתיד)
¶
אני רוצה שנדבר גם על התוכן, זה מה שמעניין אותי. אם אין את זה לכם, למרות שאני חושבת שגוף מקצועי צריך שיהיה לו את זה, גם אם זה לא המהות שלא. אם לא, אז אנחנו נדרוש את זה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
באמת צריך לחייב את החברות האלה לשלם את המיסים האלה ולא לשים את זה דף על דף ואז יש לנו את ה-100 מיליארד. אם זה ככה ולתת להם גזר מצד אחד אבל לחייב אותם מהיום והלאה לא לצבור את הרווחים – אפשר לשים אחוז מסוים.
מיכאל אסולין
¶
זה מה שמוצע. ההצעה היא שכל חלוקה תהיה למעשה לפי חלק יחסי. אם יש לך קצת פטורים והרבה ששילמת עליהם מס, אז לפי אותו יחס.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אדוני היושב-ראש. אתמול שלחו לי פסק דין של בית המשפט העליון של השופט קרא שלא מכיר בהפסדים של מי שנפטר.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אני אשלח לך את פסק הדין ואז אולי נעשה משהו בנדון כי זה לא צודק. היורשים לא יכולים להשתמש בהפסדים שלו ולנכות אותם מהרווחים.
מיכאל אסולין
¶
האמירה של השופט שם אומרת שמי שנשא בסיכונים הוא זה שייהנה מפירות מה שנקרא ההפסד. היורשים לא נשאו בסיכונים.
מיכאל אסולין
¶
יש. 3% למי שמקבל הכנסה מעל 650,000. זה בפקודת מס הכנסה, זה לא בחוק עידוד השקעות הון. מי שהכנסתו הכוללת היא מעל 650,000 בערך, 3%. דיבידנד כזה שיגיע ליחיד תושב ישראל יחויב גם במס יסף אם הוא עומד בתקרה.
מיכאל אסולין
¶
לא. אמרתי, חוק עידוד, יש לנו שני רבדים של מיסוי, רמת החברה – מס חברות ורמת הדיבידנד. ההצעה פה מדברת רק על רמת החברה. היא לא חייבת לחלק את הדיבידנד. היא יכולה לשלם לי את המס, לא לחלק את הדיבידנד, להשאיר את הכסף במפעל והיא תחלק מתי שהיא רוצה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אם היא לא משלמת עכשיו את המס, אוטומטית ב-2023 היא תשלם עליו כשהיא תוציא את הכספים.
מיכאל אסולין
¶
זה גם מה שאמרתי, שיש גם את ההוראה האנטי תכנונית שבאה ואומרת שלא רק במועד דיבידנד אני מחייב אותך אלא גם במועד של הוצאת כספים כמו הלוואות לחברות קשורות, רכישות של חברות זרות. כל מיני דברים כאלה שאנחנו רואים ומזהים, אנחנו אומרים שזאת הוראה אנטי תכנונית שבאה לחייב את מס החברות.
אייל בן ארי
¶
יש לי כמה שאלות. אחת, כמו שחברת הכנסת שפק הזכירה לפני שיצאה, את דוח המבקר מ-2013. דוח המבקר הצביע על מספר נקודות. כיוון שאנחנו חוזרים בעצם על הסדר כמעט זהה להסדר ב-2012, ואם אני זוכר נכון, הוא גם הזכיר את ועדת שני, נשאלות השאלות שגם דוח המבקר שאל לגבי פיזור הטבות המס לפי החוק וסכום ההטבות שהמדינה בעצם נתנה או העניקה לחברות מאז 2013. האם ההטבות אכן הגיעו לפיתוח התעשייה? האם בעצם המשרדים הרלוונטיים הציגו יעדים מדידים כדי לבחון אם מטרות החוק מושגות? האם יש בעצם גוף אחד או מספר גופים שכן הקימו איזה מנגנון אפקטיבי שבוחן באופן שוטף את מתן ההטבות ואת הקצאתן לחברות? האם הוקם מנגנון לבקרה על עלות יישום החוק למדינה? גם מס סחר על הרווחים הכלואים, אם אני מבין נכון, זה 100 מיליארד?
גיא גולדמן
¶
לא, על העתיד. כתבנו שיש 40-50 חברות שצפויות לצבור רווחים פטורים חדשים בסכום של 2 מיליארד בערך בשנים הקרובות.
אייל בן ארי
¶
בסדר. ה-2 מיליארד האלה מצטרפים בעצם למינוס. זאת אומרת, יכול להיות שהצטברו כרגע 101 מיליארד, מבחינת חישוב אצבע.
אייל בן ארי
¶
האם יש לכם איזו הערכה תוך כמה זמן אותם 100 מיליארד לאורך השנים יפחתו ויגיעו אולי קרוב לאפס?
מיכאל אסולין
¶
ללא הוראה כזאת כמובן ההערכה היא שזה לא יקרה לעולם. לגבי רווחים עתידיים, אז נכון ל-2019 היו 30 חברות שצברו 2 מיליארד פטורים נוספים. ב-2018 היו 40 חברות שצברו 3.2 מיליארד. אלה הסכומים. אתה רואה באמת את הדעיכה. הדוחות של 2020 עדיין לא תוקצרו בשביל שנוכל לשאוב את הנתונים.
מיכאל אסולין
¶
אמרתי שללא הוראה והתמריץ אנחנו מזהים לאורך השנים שהכספים האלו, המס לא משולם בגינם. ללא הוראה כזאת, ה-100 מיליארד שקלים האלה, אנחנו אולי נראה תשלום מס על מיליארד שקלים.
גיא גולדמן
¶
התשובה לשאלה שלך, אייל, אנחנו נצטרך לראות איך ההטבה מנוצלת ואז לראות את ההתנהגות של חלוקות הדיבידנד שמחולקות פרו רטה ואז תהיה מסקנה. נראה כמה מהרווחים יופשרו.
אייל בן ארי
¶
הסיפור כרגע הוא לא הוראת השעה. הסיפור כרגע הוא בעצם ההוראה הקבועה שאתם מבקשים שהוועדה תאשר. היא בעצם אמרה לאורך הזמן לבוא ולהפחית ולהוריד את הפול הזה של ה-100 מיליארד. השאלה היתה, תוך כמה זמן להערכתכם יש אפשרות שה-100 מיליארד האלה יצטמצמו לסכום הרבה יותר נמוך.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אגב, אתם גם לא נותנים את זה לכל ה-100 מיליארד. הם לא נותנים את ההטבה הזאת לכל ה-100 מיליארד.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
הבנתי, אבל סך הכול, מי שזכה בהטבה הזאת, בכמה מיליארדים מדובר? כמה זכאים להטבה הזאת?
מיכאל אסולין
¶
אם נגיד שמתוך ה-100 מיליארד האלה המס המלא שניתן לגבות יכול לנוע סדר גודל של 12-13 מיליארד שקל מס, אנחנו מניחים שמתוך ה-12-13 מיליארד אנחנו במסגרת ההטבה וכמה חברות שישלמו נוכל לגבות חצי מיליארד עד מיליארד.
מיכאל אסולין
¶
לא. מתוך 100 מיליארד, המס שאמור לחול על אותם 100 מיליארד פטורים, הוא סדר-גודל של כ-12-13 מיליארד שקל מס. כמו שאמרתי קודם, רוב הרווחים האלה אלה רווחים של חברות זרות שגם כך הן ב-10% אחוזי מס.
מיכאל אסולין
¶
מ-12-15 מזה תוריד 50% הנחה, בין 40 ל-60, אז הגעת לבערך 5-6 מיליארד. מניסיון עבר ומבדיקה שעשינו וממה שדיברנו עם חברות כמה מוכנות ורוצות להיכנס ולשלם, נקודת המוצא שלנו דיברה על סדר גודל של כחצי מיליארד עד מיליארד.
מיכאל אסולין
¶
בשנים עברו זיהינו חלוקות מאוד זניחות. סביר להניח שמתן הוראה כמו הוראת הקבע הזאת כןם תביא למצב של צמצום בטווח זמן – שוב, זאת הערכה.
מיכאל אסולין
¶
אני לא אעיד על עצמי כאחד שקיבל נבואה. לכן אני יכול להניח שבטווח של 10 – 15 שנים, עיקר הכרית שתיפרע, תהיה במסגרת הגזר שאנחנו נותנים וזה העיקר.
היו"ר אלכס קושניר
¶
כן, אבל נשאר לך שם הרוב. אם אתה אומר שמתוך 5 מיליארד, אחרי הנחה, אתה יודע לגבות מיליארד, אז נשאר לך 4 מיליארד. אתה אומר שאת ה-4 מיליארד אני אדע לגבות במשך 10-15 שנה. זה מה שאתה אומר.
מיכאל אסולין
¶
כי ברגע שיש לי את ההוראה של ביטול 74 והוראת הקבע, אז אני יודע שכל הוצאת כספים, אני יודע לבוא ולתקוף אותה.
מיכאל אסולין
¶
74 הקיים בא ואמר לכל חברה שנכנסת לחוק עידוד השקעות הון במסגרת המסלול הפטור, אם את מחלקת דיבידנד, את יכולה לבחור מה מקור החלוקה או הפעולה שביצעת האנטי תכנונית, שלא בהכרח תבוא ותפגע ברווחים הפטורים שלך. אז תמיד באים ומתחילים ויכוחים. לא, הפעולה הזאת באה מהרווחים של השנה הזאת ששילמתי עליהם מס, זה בא מגיוסון, זה בא מאלף ואחד דברים שמנסים לחפש ולמצוא. על זה המריבות והוויכוחים שיש לרשות המיסים עם החברות והקושי בגביית המס מהרווחים הפטורים הללו. אנחנו נמצאים בהליכים, אנחנו עושים שומות, אנחנו בודקים את הדברים האלה. יש לנו גם תיקים בבית משפט בנושא הזה. עדיין יש קושי מאוד חזק בלגבות את זה.
במסגרת הבדיקה שעליה דיברנו, על החצי מיליארד עד מיליארד, כשעשינו את הבדיקה דיברנו עם החברות. קודם כל, הבדיקה הזאת נעשתה על פני תקופה ארוכה. זיהינו שיש היענות אבל היא לא גבוהה. אני מקווה שכשזה יעבור יחד עם המקל של ביטול האפשרות לבוא ולברוח מהרווחים הפטורים, זה יגרום ליותר חברות לבוא ולהיכנס.
מיכאל אסולין
¶
בדיוק. לברוח מייחוס החלוקה לאותם רווחים פטורים. אני מקווה שזה באמת יגרום ליותר חברות להיכנס.
איריס שטרק (בזום)
¶
אני מלשכת רואי החשבון.
אני רוצה להתייחס. ראשית אני מברכת על ההצעה. המגמה חיובית ומוצדקת, אבל בדיוק על המקל. אנחנו מדינה שצריכה להראות יציבות. שמעתם שרוב הכסף שנמצא כאן, רוב המס חברות ובעצם ההכנסות הצבורות הם של תושבים זרים. שמענו את זה פה. יש יציבות בחקיקה. אם רוצים לתת הקלה עכשיו, כל הכבוד. תנו את ההקלה והכול בסדר. לא יתכן לבוא היום ולהגיד מכאן והלאה בעצם אנחנו מבטלים סעיף שקיים בחוק שמאפשר בצורה מפורשת לבוא ולקחת חלק מתוך אותן הכנסות שהן לא נמצאות בהכנסות של המבצע המאותר. אתם שומעים שגם לגביהם רוצים לקחת אותם, אז צריך להגיע לבית משפט. לבוא היום ולהחמיר לגביהן את המצב ולשנות את החקיקה זה לא הגיוני בשום דרך. אני חושבת שזאת אפילו לא זכות לבוא וללכת אחורה ומכאן והלאה לבוא ולשנות וזוהי אותה יציבות שאנחנו קראנו לה - - -
איריס שטרק
¶
אני לא חושבת שאפשר לגעת בכלל. אם רשות המיסים רוצה לאפשר בעצם חלוקה תיאורטית, לשלם מס חברות בהנחה ושהמס הזה בכל רגע נתון יאפשר למשוך את הכסף הזה, יפה מאוד. זה בא כדי לגבות היום מס. זה בא כדי לשחרר את הרווחים הכלואים כדי להביא עוד חבות מס. יפה מאוד, המדינה רוצה לעשות את זה וזה בסדר גמור. מה זה שאתם מענישים היום? מה זה אתם לוקחים חקיקה קיימת ואתם אומרים סנקציה בעצם. עכשיו אנחנו קובעים ואת ההטבה הזאת לא נותנים בחינם. בצד השני אנחנו נבוא ובעצם נשנה את המצב הקיים ונגיד מכאן והלאה, מי שהיו לו הכנסות שיכול היה לקחת את הסל הזה של הכנסות שלא היו, בגלל שהמבצע הזה מעורב ולא נהנו מהפטור הזה, ולהגיד מכאן והלאה כל חלוקה שתעשו, פרו רטה, תיקחו גם מזה וגם מזה.
זה שינוי חקיקה רטרואקטיבי שבא ומחמיר לעומת המצב הקודם. מכוח מה? מכוח זה שאתם רוצים לגבות היום מס? אני לא רואה בזה שום היגיון. אני חושבת שזאת פגיעה ביציבות. לצד הברכה שיש לי לגבי המגמה לשחרר את הרווחים הכלואים, אני רואה בזה מצב שהוא לא סביר ואסור לעשות אותו. אני מדברת במעמדה של מדינת ישראל, מעמד שיוצר ודאות בחקיקה. זאת נקודה אחת.
הנקודה השנייה שעלתה כאן קודם זאת הנקודה שהרווחים הכלואים הגדולים קיימים בהרבה מאוד חברות, פרטיות או אחרות, שהן חברות שהן לא תחת עידוד השקעות הון. היום הן משלמות מס על הדיבידנד עד 33% כולל מס היסף. זאת הזדמנות גדולה מאוד, באירוע קורונה שקורה פעם במאה שנה ונקווה שלא יקרה עוד, לבוא ולאפשר לחלק, כאן הרווחים הגדולים. זאת מדיניות שצריכה לבוא מהשולחן הזה. לבוא ולבחון ולתת נתונים כמה רווחים כלואים יש היום באמת ולתת הטבה אפילו של כמה אחוזים. זה ישחרר לצריכה, זה יגדיל את התוצר, זה יאפשר באמת הטבה משמעותית וישחרר הרבה מאוד כסף החוצה. אני מאוד מבקשת, נמצאים איתי פה שני מומחי מס, צבי פרידמן וגם אופיר הכהן שיש להם הרבה מה לומר מתוך ניסיון. אני מאוד אודה לכבודו שיאפשר גם להם לדבר.
היו"ר אלכס קושניר
¶
קודם כל, תודה רבה. שנית, אני חושב שלמדינה כן יש יכולת לשנות מדיניות. אני מבין את הטענה שלך אבל מצד שני, אני חושב שלמדינה כן יש יכולת לשנות מדיניות.
היו"ר אלכס קושניר
¶
שנייה. דבר נוסף שאני רוצה להזכיר לכולם, שמדובר במסלול שהוא גם ככה במס מוטב. כלומר, יש פה פטור שאת הפטור הזה אנחנו היינו אמורים כמדינה וכאזרחים לקבל את הכסף הזה כמס ואנחנו לא מקבלים אותו. הכסף נשאר בחברות וכל פעם לבוא ולצאת במבצע כזה או אחר מבלי להגיע למצב שאנחנו איכשהו ממעיטים את התופעה הזאת, זה גם לא נכון.
מיכל קורן מעמותת CFO.
ערן עופרת (בזום)
¶
תודה. איריס שדיברה לפני ואני חייב להדגיש את הנושא הזה. אני CFO של חברה גלובלית, כזאת שיש לה רווחים כלואים. המקרה הזה מוכר ומובן. אני חושב שיש פה שני דברים מאוד בעייתיים. אני מבין את הרצון של המדינה. דרך אגב, זה מאוד חיובי בעיניי המהלך הזה של להוריד את המס. גם אם זה ב-10% או ב-6%, באחוזים על המס זה מאוד משמעותי. זה אכן מהלך מבורך ואני מקווה מאוד שיניב תוצאות.
אבל, וכאן האבל הגדול. יש כאן שתי נקודות עיקריות. אחד זה נושא הרטרואקטיביות. חברות גלובליות בייחוד וגם חברות ישראליות, כשהן מסתכלות על כל מבנה האחזקות שלהן, על כל ההשקעות שלהן. הרי חלק מהתנאים לנושא הזה של קבלת ההטבות האלה. אל תשכחו למה נעשו ההטבות האלה. ההטבות האלה של פטור במס נעשו כדי למשוך בדיוק חברות כאלה שישקיעו בארץ. החברה שאני CFO שלה השקיעה בארץ עשרות ומאות מיליוני דולרים ואלפי עובדים. בסופו של דבר, זאת היתה המטרה. חלק מאותה חקיקה ואותו רצון היה גם לתת לחברות לבחור מאיפה לחלק בסופו של דבר את הדיבידנדים. זה חלק מהשיקולים שנלקחו על-ידי החברות ברמה הגלובלית באותו הזמן. לבוא עכשיו ולשנות את זה רטרואקטיבית זה בעייתי מאוד מבחינת ההסתכלות של החברות. אני לא מסתכל רק עלינו כישראלים, שיכולים לקבל החלפות שלטון, שינויים וכל הדברים האלה. אבל חברות גלובליות שיש להן הרבה רווחים כלואים פה, זה חברות שצריכות את הוודאות. ודאות זה אחד הדברים החשובים ביותר.
זה מביא אותי בעצם לדבר השני. לשנות חוק כזה בצורה רטרואקטיבית, לא לאפשר עכשיו לחלק מאיפה שהחברה רצתה, כפי שהיה נתון בחקיקה בעבר. החברה כבר בעצם יודעת ובתוך כל החשיבה שלה. זה גורם לחברות בחו"ל, החברות שצריכות להשקיע עוד ועוד כסף בארץ, לחשוב שבישראל זה כמו איזה שוק פרוע. קבעת משהו בעבר ואתה לא יכול לתכנן על זה בהמשך. עשית איזה חוק מענקים ובסוף המענקים לא יגיעו כי הוחלט לקצץ. אני לא רוצה לתת דוגמאות ספציפיות אבל דוגמה כזאת זאת בדיוק הדוגמה. אנחנו צריכים שהחברות הגלובליות האלה יראו את ישראל כמקום מאוד יציב מבחינה מיסויית.
צבי פרידמן (בזום)
¶
אני מקצר ואני אומר רק שלוש שורות כי אני יודע שאתם לחוצים בזמן. אני רוצה להוסיף על הערות כבודו ועל מה שאמרה חברתי איריס שטרק, נשיאת לשכת רואי החשבון על הרטרואקטיביות ולא לאפשר ייחוס דיבידנדים מתוך רווחים רגילים.
יש הוראה מפורשת בחוק, זה סעיף 72א לחוק עידוד השקעות הון. שם נאמר: "מפעל מאושר, מפעל מוטב יהיה זכאי להטבות שהיו קבועות בתוקפו ביום מתן האישור לפי העניין". רוצה לומר, מפעלים מאושרים שאושרו בתוך מפעל מאושר ידעו שהם את הרווחים הפטורים יכולים לא לחלק ולחלק את הרווחים הפטורים ממס. החוק אפשר להם. החוק גם קבע להם יציבות בהטבות. אפשר לשנות את זה.
כבודו צודק שמכאן ואילך, איך אומרים? המחוקק יכול לשנות מדיניות, אבל לא לגבי אותם גופים שבהתאם לאותו סעיף 72א השקיעו במפעלים מאושרים והבטיחו להם ודאות בהטבות מס ופתאום אומרים להם שנגמר, אין יותר הטבות ממס.
צבי פרידמן
¶
זה בניגוד לחוק המפורש בסעיף 72א. זאת אומרת, אם זה יתקבל ברשות המיסים, יש פה פגיעה בסעיף 72א. זה יותר מרטרואקטיביות, זה הפרה של הוראת החוק.
צבי פרידמן
¶
אני מצטרף לדברי הנשיאה איריס. צריך להרחיב את מעל חלוקת דיבידנד מתוך רווחים כלואים. יש לנו עוד הרבה מאוד רווחים כלואים, מיליארדים, עשרות מיליארדים, אם לא מאות מיליארדים. גם במוסדות כספיים שיש להם חברות בנות שתקועות עם רווחים שלא מחלקים. יש לנו רווחים כלואים בחברות זרות בחו"ל. המדינה יכולה לגייס לא 500 מיליון שקלים אלא מיליארדי שקלים. במקום שהכסף יהיה תקוע בחו"ל, במקום שהכסף יהיה תקוע בחברות בנות, שחרר את הכסף. זה יביא לצמיחה במשק, לצמיחה של הכלכלה. את זה משום מה לא רוצים לעשות בכלל. זאת ההזדמנות לעשות את זה עכשיו.
גיא גולדמן
¶
קודם כל, הבהרות לגבי מה שאיריס אמרה. יש היסטוריה, חלוקות שבוצעו בהיסטוריה, לפני שנה ולפני שנתיים, אולי יש תיקים אולי לא. החוק לא חל עליהם כמובן. מה שלפני הוראת התחולה של החוק חל עליו הדין הקודם ואנחנו נתמודד איתו במסגרת הדין הקודם.
דבר שני, החוק אומר במפורש שעל כל שקל פטור, ברגע שמחולק דיבידנד, הוא כבר לא פטור. אנחנו רואים שמחולקים הרבה דיבידנדים והפטור עדיין נשאר. זה עיוות שכל אחד יכול להבין אותו. כל חברי הוועדה שהיו פה הבינו את זה ברגע כשתיארנו את זה. שקל עלה למעלה, אנחנו לא רואים את המס. רצו שהכסף יישאר בחברה, הוא מתחיל לעלות ואין מיסים? זה נותן מענה אינטואיטיבי שפותר את העיוות הזה שכל אחד יכול להבין.
דבר שלישי. בשלב הכנת הצעת החוק הממשלתית, היה דיון מורכב ומעמיק עם היועץ המשפטי לממשלה אישית, כי הדברים האלה של מבצעים הם לא מובנים מאליהם. הם יוצרים משטר מס מקביל להוראות הקבע. בייחוד שזה קורה כבר פעם שנייה ורואים שהפעם הראשונה לא השיגה את מטרתה במלואה. אחד מהדברים שסייעו לרכך את הקשיים בהקשר הזה זה באמת החמרה, כדי להימנע מדברים כאלה בעתיד, שיצמצמו את הצורך בעתיד לעשות עוד מבצעים. אחד מהדברים שיכולים לסייע לצמצם את זה, זאת הוראה כזאת כדי לפתור את העיוותים האלה.
גיא גולדמן
¶
אז אמרנו. טענת היציבות הכנסת יכולה לחוקק מה שהיא רוצה. לדעתי גם אתה בעמדה הזאת. הכנסת סוברנית לחוקק חוקים בישראל ואף אחד לא מחזיק אותה. אני לא זוכר שיש חוק יסוד לחברה כזאת או אחרת שנותן לה זכות במעמד של חוק יסוד.
דבר שני. כמו שאמרתי, אנחנו לא מורידים פה שיעור מס. לוקחים חברה שהבטיחו לה שיעור מס איקס ואומרים לה שעכשיו תשלם 20%. אנחנו באים לקחת את העיוות עליו דיברתי עכשיו, שהוא ניצול לרעה ולסגור אותו. לא פוגעים בהטבות ראשוניות בשיעור מס שהובטח לחברה. את תשקיעי ותקבלי שיעור מס כזה. הדבר הזה הוא "אביוס" מבחינתנו. הדבר הזה הוא "אביוס". יש מיליארדים שמחולקים בלי תשלום מס חברות. ניצול לרעה, "אביוס", הוא הדבר המתבקש. לא רק שהקושי לגביו לא מתקיים, אלא שלדעתנו יש קושי אם לא יהיה. אם לא יהיה, יש קושי.
אייל בן ארי
¶
העמדה שלכם שבעצם 74 שאתם מבקשים לתקן אותו, לבטל את אותה פסקה ד2, הוא בעצם לא הטבה אלא סעיף תכנוני. הוא סעיף חלוקה, הוא לא ההטבה.
גיא גולדמן
¶
אנחנו נגיע לניסוחים כשנעבוד על הפרטים. נסביר בהרחבה את ההוראות ואת הביטול שלהן, אבל המטרה היא, כמו שאמרתי, ניצול לרעה. לא התכוונו שהמדינה לא תראה את תשלום מס החברות הזה. הכסף עולה למעלה ואנחנו לא רואים את מס החברות. אנחנו גם לא אומרים שאנחנו נגבה את זה באופן מלא. לא אומרים שכל דיבידנד עכשיו יחויב במס חברות אלא בצורה שקולה ומאוזנת פרו רטה. נראה כמה כסף שולם עליו מס חברות וכמה לא ונחייב את הדיבידנד באופן חלקי. לא נחייב את הדיבידנד המלא במס חברות אלא רק בהתאם ליחס שבין הרווח הכלוא לבין הרווח ששולם עליו מס חברות. לכן בעיניים שלנו, הקושי הוא אם לא מחוקקים הוראה כזאת.
היו"ר אלכס קושניר
¶
אני רוצה לעבור להקראה של הנוסח. במאמר מוסגר אני אגיד לכם רשות המיסים. הנקודה הזאת של סעיף היציבות והרטרואקטיביות שדיברו עליו איתנו בזום, תצטרכו בדיון הבא להרחיב טיפה יותר כדי שנהיה משוכנעים שאין פה פגיעה.
בבקשה להקריא.
"סימן ה'
¶
מס חברות על הכנסה צבורה נבחרת – הוראת שעה לעניין הכנסה שנצברה עד תום שנת 2020".
אני רק אגיד שכל מה שאקריא עכשיו הוא כאמור במתווה של 2012 למעט מילה פה מילה שם שאולי אייל יאיר את תשומת לבנו וההוראה על חלוקת הדיבידנד שעליה דיברנו עכשיו.
ממשיך להקריא
¶
"מס חברות על הכנסה צבורה נבחרת
52ד.
(א) בסימן זה, "הכנסה צבורה" – סך הכנסתה של חברה שהצטברה עד יום ט"ז בטבת התשפ"א (31 בדצמבר 2020), שמתקיימים לגביה כל אלה:"
אייל בן ארי
¶
זה אומר בעצם שגם הכנסות שקדמו לתיקון הקודם, ל-2013 ולא חולקו, גם נכללות בתוך ההטבה. זאת אומרת, זה לא מ-2013 אלא כל מי שלא חילק בעבר - - -
ממשיך להקריא מהחוק
¶
"(1) היא הכנסה, לרבות הכנסה שהוונה, שהייתה פטורה ממס חברות בשנת המס שבה הופקה, לפי סעיף 47(א)(5) או (א1), לפי סעיף 51(ב) כנוסחו לפני תחילתו של פרק י' לחוק המדיניות הכלכלית לשנת הכספים 2005 (תיקוני חקיקה), התשס"ה–2005 (בהגדרה זו – תיקון מס' 60) או לפי סעיף 51א(א)(1)(א), (2) או (3);"
גיא גולדמן
¶
זה פשוט ההגדרה למקומות בהם ההכנסה היא פטורה. זה ההכנסות הפטורות שנצברו. זה המטרה של הפסקה הזאת. אתה רוצה להגיד הכנסה שהוונה?
מיכאל אסולין
¶
כן. לגבי הכנסה שהוונה. במסגרת ההוראה הקודמת היו לנו הרבה דיונים על הרווחים הפטורים ואיך צוברים אותם וכל מיני חברות שבמסגרת איזה רישום של פקודת יומן שהיוונו את הרווח הפטור, לטענתם, להון, אז עכשיו הרווח הפטור כביכול כבר לא לצאת אז לכן הוספנו את זה. זה בדומה להוראה שקיימת בסעיף 94ב בפקודת הכנסה, שמכניסה את אותם רווחים. זה שעשית פקודת יומן שרק סיווגה את זה במקום אחר, לא משנה את המהות של הרווח.
גיא גולדמן
¶
ממשיך להקריא: "(2) החברה טרם חבה בשלה במס חברות לפי סעיף 47(א2), סעיף 51(ג) או (ח) כנוסחו לפני תחילתו של תיקון מס' 60, סעיף 51ב, או סעיף 52א, למעט חבות במס בשל סכום שנתנה לחבר בני אדם המוחזק על ידה או שזקפה אותו לחובתו, בין במישרין ובין בעקיפין, לרבות רכישתו מצד שלישי; לעניין זה, "החזקה" – כהגדרתה בפסקה (3) להגדרה "קרוב" בסעיף 88 לפקודה.
(ב) על אף ההוראות לפי חוק זה, חברה תהיה זכאית לשלם בשל הכנסתה הצבורה, כולה או חלקה, בהתאם לבחירתה לפי סעיף קטן (ד) (בסימן זה – הכנסה צבורה נבחרת) מס חברות בשיעור כאמור בסעיף קטן (ג).
(ג) מס החברות שתשלם חברה על ההכנסה הצבורה הנבחרת יהיה בשיעור מס החברות שהיה חל על אותה הכנסה לפי הוראות סעיף 47, בשנה שבה הופקה, אילולא הייתה פטורה ממס חברות בשנה זו, כשהוא מוכפל במקדם המס, ולא פחות מ־6% (בסימן זה – שיעור המס המזערי)"
ממשיך להקריא
¶
"לעניין זה –
"מקדם המס" – אחד פחות יחס ההטבה;
"יחס ההטבה" – יחס ההפשרה כשהוא מוכפל ב־0.3, בתוספת 0.3;
"יחס ההפשרה" – ההכנסה הצבורה הנבחרת כשהיא מחולקת בסך ההכנסה הצבורה."
זאת בעצם המתמטיקה של מה שהסברנו קודם. בין 30% ל-60% הטבה עם רצפה של 6%.
ממשיך להקריא
¶
"(ד) חברה רשאית לבחור לשלם מס חברות לפי הוראות סעיף זה, בתוך שנה מיום פרסומו של חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנות התקציב 2021 ו־2022), התשפ"א–2021, בהודעה שתגיש למנהל רשות המסים לעניין זה (בסימן זה – מועד הבחירה); מנהל רשות המסים רשאי לקבוע הוראות לעניין אופן מתן ההודעה על בחירה כאמור, לרבות מסמכים ואישורים שיש לצרפם להודעה.
(ה) בחרה החברה לשלם מס חברות על הכנסה צבורה נבחרת, לפי הוראות סעיף זה, לא תוכל לחזור בה מבחירתה; החברה תשלם את מס החברות כאמור בתוך 30 ימים ממועד הבחירה.
(ו) לא יותרו ניכוי, זיכוי, קיזוז, מקדמה, או פטור כלשהם כנגד מס חברות המתחייב לפי סימן זה."
גיא גולדמן
¶
כן. זאת הבהרה שאנחנו רוצים את המס המלא. מי שנכנס למבצע, זה לא מובן מאליו לאור הקשיים שדיברתי, שלא ינוכה נגד זה שום דבר.
גיא גולדמן
¶
פעם קודמת זה גם לא היה מובן מאליו והיו הרבה דיונים עם חברות שבאו וניסו לטעון כל מיני טענות של קיזוז הפסדים כנגד ההכנסה הצבורה הנבחרת, קיזוז מקדמות בגין הוצאות עודפות וכל מיני סעיפים שונים. המטרה, בסופו של יום, להכניס את הכסף לאוצר. ניתנת פה הטבה של בין 40% ל-60% הנחה מהמס. לכן המטרה היא באמת לגבות את זה. לכן אני רוצה שלא יינתן ויהיה ברור ברמת החקיקה שאין אפשרויות קיזוז כלשהם.
גיא גולדמן
¶
ממשיך להקריא: "חובת השקעה מיועדת
52ה.
(א) חברה שבחרה לשלם מס חברות על הכנסה צבורה נבחרת, לפי הוראות סעיף 52ד, תשקיע במפעל תעשייתי שבבעלותה סכום כאמור בסעיף קטן (ב) או (ג), לפי העניין, בחמש השנים שתחילתן בשנת המס שבה חל מועד הבחירה, לשם אחד או יותר מאלה (בסעיף זה – השקעה מיועדת):
(1) רכישת נכסים יצרניים כהגדרתם בסעיף 51, למעט בניינים;
(2) השקעה במחקר ופיתוח בישראל;
(3) תשלום שכר עבודה לעובדים חדשים שנוספו למפעל, ביחס למספר העובדים שהועסקו במפעל בתום שנת 2020, למעט שכר עבודה לנושא משרה בחברה; לעניין זה –
"נושא משרה" – כהגדרתו בחוק החברות, התשנ"ט–1999;
"שכר עבודה" – הכנסה מעבודה כאמור בסעיף 2(2) לפקודה.
(ב) סכום ההשקעה המיועדת יהיה 30% מההכנסה הצבורה הנבחרת כשהוא מוכפל ביחס ההפשרה כהגדרתו בסעיף 52ד(ג) ובשיעור מס החברות שהיה חל על אותה הכנסה לפי הוראות סעיף 47, בשנה שבה הופקה, אילולא הייתה החברה פטורה ממס חברות בשנה זו.
(ג) על אף האמור בסעיף קטן (ב), לגבי חברה שחל עליה שיעור המס המזערי, סכום ההשקעה המיועדת יהיה ההפרש שבין סכום הטבת המס שקיבלה החברה בשל שיעור המס המזערי ובין הסכום המתקבל ממכפלה של 30% במס החברות שהיה חל על ההכנסה לפי הוראות סעיף 47, ובהכנסה הצבורה הנבחרת; לעניין זה, "סכום הטבת המס" – ההפרש שבין שיעור מס החברות שהיה חל על ההכנסה לפי הוראות סעיף 47 ובין שיעור המס המזערי, כשהוא מוכפל בהכנסה הצבורה הנבחרת.
(ד) לא השקיעה החברה את מלוא ההשקעה המיועדת עד תום התקופה הקבועה בסעיף קטן (א), תחויב במועד זה על ההכנסה הצבורה הנבחרת במס חברות נוסף על המס לפי סעיף 52ד(ג), בגובה ההפרש שבין ההשקעה המיועדת ובין ההשקעה שהשקיעה בפועל; מס החברות הנוסף ישולם בתוך 30 ימים מתום התקופה האמורה בסעיף קטן (א), בתוספת הפרשי הצמדה וריבית מיום ההודעה למנהל רשות המסים ועד יום התשלום.
חלוקת דיבידנד מתוך הכנסה צבורה נבחרת
52ו.
(א) קיבל אדם דיבידנד ששולם מתוך הכנסה צבורה נבחרת, יהיה חייב עליו במס הכנסה בשיעור של 15%, ויחולו לעניין זה הוראות סעיף 47(ב)(2), בשינויים המחויבים.
(ב) הוראות סעיף קטן (א) לא יחולו בחלוקת דיבידנד שחל עליה סעיף 39(ה)(2)(ג) לחוק המדיניות הכלכלית לשנים 2011 ו־2012 (תיקוני חקיקה), התשע"א–2011.
(ג) חברה המחלקת דיבידנד מתוך הכנסה צבורה נבחרת תנכה במקור את מס ההכנסה ממקבל הדיבידנד, ויחולו על מס זה כל ההוראות המתייחסות לניכוי במקור.";
(3) בסעיף 74 –
(א) בסעיף קטן (ד)(4), פסקת משנה (ב) – תימחק;
(ב) אחרי סעיף קטן (ד) יבוא:
"(ד1)
(1) בחלוקת דיבידנד של חברה אשר הייתה לה הכנסה צבורה כהגדרתה בסעיף 52ד(א), "
פה אייל העיר בשיחה המקדימה שלנו שצריך לחדד את ההגדרה. פה זה הסעיף של הפרו רטה. צריך להגיד שההכנסה הצבורה זה חל גם על הכנסה צבורה עתידית ובהגדרה שאנחנו מפנים פה להכנסה צבורה ב-52ד(א), זה רק עד סוף 2020. צריך לתקן את זה.
ממשיך להקריא
¶
"יראו לעניין סעיף 47(א2), סעיף 51(ג) או (ח), כנוסחו לפני תחילתו של תיקון מס' 60, או סעיף 51ב, כאילו חלק הדיבידנד השווה למנה המתקבלת מחלוקת הכנסתה הצבורה של החברה ברווחי החברה, חולק מתוך הכנסה שהושגה בתקופה שבה הייתה החברה פטורה ממס.
(2) בסעיף זה –
"רווחי החברה" – כלל ההכנסה החייבת של החברה, בתוספת ההכנסות הפטורות ממס, לרבות שבח כמשמעותו בסעיף 6 לחוק מיסוי מקרקעין, שנצברו מיום התאגדותה, בניכוי המס המתחייב ששולם עליה ובניכוי דיבידנד שחולק;
"תיקון מס' 60" – פרק י' לחוק המדיניות הכלכלית לשנת הכספים 2005 (תיקוני חקיקה), התשס"ה–2005."
פרק ו' – תחולה
13. סעיף 74 לחוק לעידוד השקעות הון כנוסחו לפי סעיף 12(3) לחוק זה, יחול על דיבידנד שחולק מיום ז' באלול התשפ"א (15 באוגוסט 2021) ואילך, מתוך רווחי החברה כהגדרתם בסעיף 74(ד1)(2) לחוק לעידוד השקעות הון כנוסחו בסעיף 12(3) לחוק זה."
שרית פלבר
¶
אני אתחיל ממה שהיושב-ראש אמר. גם בפסיקה אנחנו יודעים שיש למדינה ולמחוקק זכות לשנות את המדיניות. אין איזו מחויבות ליציבות כשהמחוקק מעוניין לשנות.
שנית, אני אבדיל רגע בין איזו תחושת רטרואקטיביות לרטרואקטיביות משפטית. אני חושבת שטענת הרטרואקטיביות כאן ברמה המשפטית היא לא לגמרי מדויקת משום שאירוע המס עוד לא התרחש. כלומר, עוד לא התרחשה חלוקה ואנחנו כעת חוזרים אחורה ומשנים את הקצאת המס שלה. כך שאני חושבת שטענת הרטרו ברמה המשפטית היא לא לגמרי מדויקת.
לגבי סעיף 72 שהוזכר כאן, אז אני מסכימה עם מה שאמר היועץ המשפטי של הוועדה, שצריך לראות את ההוראה שעושים כעת לא כהוראה שמבטלת את ההטבה אלא יוצרת איזה כלל חישובי. כמו שגיא אמר, צריך להסתכל בסופו של דבר מה אנחנו עושים כאן. אנחנו עושים איזו שיטת חישוב מסוימת שלא מבטלת את ההטבה אלא היא רק יוצרת חלוקה בין הסכומים ששולמו. כך שאני חושבת שבהינתן כל הקשיים המשפטיים עם עצם המבצע שאנחנו עושים כאן, ההוראה הזאת היא הוראה מאזנת.
היו"ר אלכס קושניר
¶
אני רק רוצה שתדייקי. לא לגמרי מדויקת זה לא מספיק לי. ההגדרה שלך של לא לגמרי מדויקת זה לא מספיק לי.
שרית פלבר
¶
אני מבדילה בין שתי טענות. אני אטען רגע לגבי ההוראה הרטרואקטיבית. יש קושי לומר שההוראה היא רטרואקטיבית משום שאירוע המס טרם התרחש.
שרית פלבר
¶
ברמה המשפטית. אני מבינה שיש אולי חברות שרצו וציפו. הפסיקה אומרת שהוראה רטרואקטיבית היא חשודה לא פסולה. אני אומרת שגם במקרה הזה אני יכולים גם לשים את החשד בצד משום שאירוע המס טרם התרחש. אני חושבת שברמה המשפטית אין פה רטרואקטיביות.
היו"ר אלכס קושניר
¶
הבנתי, בסדר גמור.
סיימנו להקריא את הנוסח. לדיון הבא כבר נביא את הפרק הזה להצבעה. במידה ויהיו הסתייגויות או טענות נוספות, אז נשמע אותן בדיון הבא.
תודה רבה לכולם, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 15:10.