ישיבת ועדה של הכנסת ה-24 מתאריך 10/10/2021

פרק כ"א (רכבת תחתית (מטרו)), למעט סימן ג' בפרק ב' (המועצה המאסדרת) מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2021 ו-2022), התשפ"א-2021

פרוטוקול

 
פרוטוקול של ישיבת ועדה

הכנסת העשרים-וארבע

הכנסת



159
ועדת מיזמי תשתית לאומיים מיוחדים ושירותי דת יהודיים
10/10/2021


מושב שני

פרוטוקול מס' 9
מישיבת ועדת מיזמי תשתית לאומיים מיוחדים ושירותי דת יהודיים
יום ראשון, ד' בחשון התשפ"ב (10 באוקטובר 2021), שעה 11:00
סדר היום
הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2021 ו-2022), התשפ"א-2021. פרק ג': מימון ופיתוח מיזם המטרו
נכחו
חברי הוועדה: יוליה מלינובסקי – היו"ר
ולדימיר בליאק
משה טור פז
חברי הכנסת
יעקב אשר
מוזמנים
עמית שטאובר - סגן היועץ המשפטי, הלשכה המשפטית, משרד האוצר

איליה כץ - רכז תשתיות, אגף התקציבים, משרד האוצר

אסתי פלדמן - הלשכה המשפטית, משרד האוצר

מירב ליבנה - הלשכה המשפטית, משרד האוצר

מתן יגל - אגף התקציבים, משרד האוצר

תום חביב - הלשכה המשפטית, משרד האוצר

יעל סלומון - מנהלת ניהול פרויקט המטרו, מינהל התכנון

ליאור חיימוביץ - סגן יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה

איתמר מילרד - כלכלן בכיר, המועצה הלאומית לכלכלה

יאיר ארז - מנהל תחום תקציבי פיתוח, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים

כרמית יוליס - ראש אשכול נדל"ן, משרד המשפטים

רותם רייבי - עו"ד, רפרנטית דת ומדינה, ייעוץ וחקיקה אזרחי, משרד המשפטים

רוסלאן עותמאן - עו"ד, עוזר ראשי, משרד המשפטים

מנחם לייבה - מנכ"ל עיריית תל אביב-יפו

ערן פרידלר - מנהל אגף תקציבים, עיריית תל אביב

אורלי אראל - סגנית מהנדס העיר ומנהלת אגף תכנון עיר, עיריית תל אביב

עוזי סלמן - יועמ"ש עיריית תל אביב

שרון שפר - אדריכלית העיר, עיריית ראשון לציון

חיים פייגלין - סגן נשיא, התאחדות הקבלנים בוני הארץ
משתתפים באמצעים המקוונים
ד"ר חגי אמיר - מנכ"ל בית חולים לוינשטיין

ד"ר מיכאל שראל - ראש פורום קהלת לכלכלה, פורום קהלת

אריה ארבל - ארגון נכי צה"ל

שרון טל - עורך דין

שחר בוקוולד - יו״ר ועד שכונה

טל קדמי - עורך דין
ייעוץ משפטי
איתי עצמון
ורד קירו-זילברמן
מנהלת הוועדה
לאה גופר
רישום פרלמנטרי
סמדר לביא, חבר תרגומים



הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2021 ו-2022), התשפ"א-2021. פרק ג': מימון ופיתוח מיזם המטרו
היו"ר יוליה מלינובסקי
שלום לכולכם, אני פותחת את ישיבת הוועדה בנושא פרק כ"א, הרכבת התחתית, מטרו, למעט סימן ג' פרק ב', מועצה מאסדרת, מתוך הצעת החוק התכנית הכלכלית, תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2021 ו-2022, תשפ"א-21'.
איתי עצמון
הדיון היום יעסוק בפרק ג', מימון ופיתוח מיזם המטרו.
היו"ר יוליה מלינובסקי
כפי שאמר היועץ המשפטי לוועדה. אנחנו היום צוללים ישירות לתוך פרק ג', פרק המימון. קיימנו דיונים בהרחבה על כל הפרקים הקודמים וגם על המיזם כולו, גם קיימנו כחברי כנסת יום עיון במשרדים של נת"ע עם כל גורמי המקצוע הרלוונטיים. אני חייבת פה לשבח את משרדי הממשלה והגורמים הרלוונטיים שהייתה שם התגייסות מאוד טובה של כל הגורמים, קיבלנו הרבה מאוד תשובות להרבה מאוד שאלות. גם החומרים שהוצגו לחברי הוועדה ולחברי הכנסת ביום העיון כולם הועברו למנהלת הוועדה ואת העלית את זה לאתר הכנסת, נכון, לאה?
לאה גופר
כן.
היו"ר יוליה מלינובסקי
גם מנהלת הוועדה הייתה נוכחת ביום העיון ודרשנו וביקשנו וזה אכן קרה, שכל החומרים שאנחנו כחברי כנסת ראינו בזמן יום העיון, הכול עבר בסוף למנהלת הוועדה וכל החומרים האלה הוצגו באתר הכנסת. מי שמתעניין ורוצה מוזמן להיכנס לאתר הכנסת, זה פתוח, זה פומבי, זה שקוף, וללמוד את החומרים.

אני רק מזכירה לחברי הוועדה ולחברי הכנסת ולנוכחים בזום שהוועדה היא ועדה מחוקקת. אנחנו מתמקדים בחוק בפרק המימון, אנחנו בשום פנים ואופן לא ועדה תכנונית, אנחנו לא מתעסקים, לא בתוואי, לא בתחנות, לא בהיבטים הטכניים של המטרו, זה לא תחום האחריות שלנו. יתרה מזאת כרגע אני מבינה שעדיין מתנהל הליך של הגשת הסתייגויות והתנגדויות בחלק מהקווים ומתנהל הליך מסודר וחוקי ואני פשוט מזהירה אותנו מהתערבות בעייתית מאוד בשיקול הדעת של גורמי המקצוע.

יחד עם זאת ברור שלכנסת ולחברי הכנסת יש וצריכה להיות אחריות ציבורית וגם יש לנו רגישות לנושאים שעולים על סדר היום מבחינה ציבורית. הנושא שעלה לא פעם ומעסיק הרבה מחברי הכנסת זה נושא בית לוינשטיין. הנושא הזה גם נדון ביום העיון, שמענו וראינו מגורמי המקצוע את התמונה. אני עדיין פונה למנהלי התכנון ולרשויות הרלוונטיות לפעול ביתר רגישות בנושא בית לוינשטיין ולקחת בחשבון את הייחודיות של המקום.

כמובן, כפי שציינתי קודם, הנושא הזה עדיין נמצא בהליך של הגשת התנגדויות אז אנחנו צריכים להיזהר מלהשפיע בצורה לא ראויה על הליך שמתנהל במקביל, וזה גם לא בתחום המקצועי שלנו. אני חשבתי שבהמשך אנחנו, כוועדה, נוכל אולי לצאת לסיור באופן פרטני כדי לתת את הדעת על הנושא ועל המתרחש שם, אבל עדיין במגבלות שיש לנו גם כחברי כנסת.

זו ההקדמה שרציתי להראות ולדבר על זה. חלה עלינו חובה ציבורית להתייחס לנושאים חשובים על סדר היום, מצד שני יש את גבולות הכוח וההגבלות, אנחנו חייבים להבין שלא יהיה זיהום של ההליך שמתרחש במקומות אחרים. נכון, ייעוץ משפטי? תבהיר את הנקודה הזאת.
איתי עצמון
אכן כן. אני אגיד רק מה מסגרת הדיון, לפי מה שהבנתי ממך, יושבת ראש הוועדה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
עוד נקודה אחרונה, פשוט פה צריך להבין, במטרו יש 119 תחנות וזה גם יכול ליצור מן אי שוויון בין תחנה לתחנה ובין בית חולים לבית חולים, אנחנו פה צריכים להבין איפה גבולות הגזרה שלנו. אז אנא תבהיר את זה בבקשה.
איתי עצמון
כן, אני אשלים את הדברים שאמרה יושבת ראש הוועדה. אכן באופן כללי פרויקט המטרו מעלה שאלות רבות בתחומים שונים, התהליכים התכנוניים, אני מניח שיש היבטים גם של נגישות ושל הגנת הסביבה ועוד ועוד ועוד. הוועדה כרגע לא דנה בכל ההיבטים הרחבים שעולים מהקמת פרויקט המטרו, היא דנה באופן ממוקד בחקיקה שמונחת בפניה. כמובן שניתן, חברי הכנסת יכולים להעיר הערות גם בנושאים משיקים, אבל מסגרת הדיון הנכונה היא לדון בדבר החקיקה שמונח על השולחן וכרגע מה שמונח על שולחן הוועדה הוא פרק ג' שעניינו במימון ופיתוח מיזם המטרו.

הוועדה קיימה דיון כללי בנושא הפרק הזה, שמעה הערות כלליות מגופים שונים וכעת, לפי מה שהבנתי מיושבת ראש הוועדה, לפי החלטתה ובהתאם לסמכותה לפי תקנון הכנסת לקבוע את מסגרת הדיון אנחנו נתחיל בהקראת הסעיפים, שמיעת הסברים, הערות וככה נתקדם.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אנחנו צוללים ישירות לפרק הזה, היועץ המשפטי מקריא את הסעיף.
איתי עצמון
זה משרד האוצר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
משרד האוצר מקריא לנו את הסעיף, סבב קצר בהתייחסות לסעיף הספציפי של חברי הכנסת וגורמים רלוונטיים בדיון. כמובן נאפשר התייחסות לאנשים שיושבים בזום וככה אנחנו נתקדם, סעיף סעיף.
איתי עצמון
וגם לנו כמובן.
היו"ר יוליה מלינובסקי
ברור, הייעוץ המשפטי פה הם הגורם המרכזי. אז בבקשה אנחנו הולכים לפי סעיף סעיף. בבקשה, משרד האוצר, אני מבקשת מכם להקריא סעיף סעיף.
עמית שטאובר
אני מקריא את נוסח הוועדה שהונח בפני חברי הכנסת כאן.
איתי עצמון
פורסם נוסח באתר הוועדה.
ורד קירו-זילברמן
אני רק אסביר. בעיקרון הנוסח שפורסם זה נוסח שכולל כבר דברים שהוסכמו על ידי המציעים ועל ידי הייעוץ המשפטי של הכנסת שאין לגביהם, בעינינו, מחלוקת. כל יתר הדברים יוסברו וייענו.
איתי עצמון
וילובנו כאן בדיון, לשם כך הדיון.
היו"ר יוליה מלינובסקי
בשביל זה הדיון, יהיו דברים שהם כבר הוסכמו, יהיו דברים שלא, אנחנו נמשיך לדון על זה סעיף סעיף. לתשומת ליבכם קבעתי דיונים לכל השבוע, גם היום, גם יום שלישי וגם יום חמישי. אנחנו נכנסים לשבוע אינטנסיבי של המטרו. מנכ"ל עיריית תל אביב, לתשומת ליבך, אתה תצטרך להתאים את עצמך ללו"ז שלנו.
איתי עצמון
מה שאני מבקש, עמית, כשאתה קורא את ההגדרות. הגדרות שהן לא טכניות, שיש בהן מהות, אנא תסביר לוועדה.
עמית שטאובר
כמובן. אנחנו נעשה את זה לפי סעיפים.
איתי עצמון
כרגע אנחנו דנים בסעיף 25.
פרק ג'
מימון ופיתוח מיזם המטרו
סימן א'
הגדרות

הגדרות
225.
בפרק זה –





"היטל השבחה" – כמשמעותו בפרק ח'1 והתוספת השלישית לחוק התכנון והבנייה;





"יתרת מסגרת ההוצאה", במועד מסוים – ההפרש שבין מסגרת ההוצאה למיזם המטרו לבין הסכום הכולל שהוצא לפי תכנית התקצוב עד אותו מועד;





"מסגרת ההוצאה למיזם המטרו" – העלויות הנדרשות לצורך הקמת מיזם המטרו, כפי שנקבעו בתכנית התקצוב;





"התוספת השלישית" – התוספת השלישית לחוק התכנון והבנייה;





"מימוש זכויות" ו"תכנית" – כהגדרתם בתוספת השלישית;





"מתחם השפעה" – האזור הגאוגרפי הסובב תחנת מטרו כפי שנקבע בתמ"א 70;





"מקרקעי ישראל" – כמשמעותם בחוק יסוד: מקרקעי ישראל‏;





"שטח כולל מותר לבנייה" – למעט שטח בנייה המיועד לצורכי ציבור כמשמעותם בסעיף 188א(ב) לחוק התכנון והבנייה ואשר ניתן להפקעה לפי חוק התכנון והבנייה או לפי פקודת הקרקעות (רכישה לצורכי ציבור), 1943‏.





"תכנית משביחה" – תכנית לגבי מקרקעין הכלולים, כולם או למעלה ממחציתם, במתחם השפעה, שהגדילה את השטח הכולל המותר לבנייה במקרקעין בשיעור העולה על 10% מהשטח הכולל המותר לבנייה כפי שהיה קבוע ערב אישור התכנית, ובלבד שנוספו לשטח הכולל המותר לבנייה 1,500 מ"ר לפחות, וכן תכנית משביחה במתחם פינוי ובינוי;





"תכנית משביחה במתחם פינוי ובינוי" – תכנית לגבי מקרקעין שהוכרזו כמתחם פינוי ובינוי כהגדרתו בחוק פינוי ובינוי (עידוד מיזמי פינוי ובינוי), התשס"ו–2006‏, הכלולים, כולם או למעלה ממחציתם, במתחם השפעה, אשר הגדילה את השטח הכולל המותר לבנייה במקרקעין כאמור בשיעור שקבע שר האוצר;
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
אפשר שאלה קצרה, יוליה?
היו"ר יוליה מלינובסקי
בזה סיימנו. יש שאלות פה.
עמית שטאובר
בסוף כל הגדרה צמודה לסעיף.
איתי עצמון
לכן אני חושב שאולי לטובת חברי הכנסת והמוזמנים תציג בשניים-שלושה משפטים מה כולל הפרק הזה ולשם מה נדרשות ההגדרות ואם יש הגדרות שדרושות איזה שהוא הסבר מיוחד תסביר לוועדה.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
ומה המשמעות של התוספת הזאת של למעלה ממחצית.
עמית שטאובר
זה כבר בסעיף ספציפי שאנחנו ניכנס. אני אתחיל ואחרי זה כמובן גם שאר גורמי המקצוע ימשיכו. הפרק הזה, כמו שהיושבת ראש פתחה ואמרה, הוא פרק משמעותי ביותר ולכן הוא נדון כבר בשלב הזה, לכל ההקמה של פרויקט המטרו. פרויקט המטרו, כמו שהסבירו בדיונים הקודמים, דורש תקצוב ודורש הוצאות לא מבוטלות, פרויקט לאומי ממדרגה ראשונה. לפי התיאורים שנאמרו כאן בפעמים הקודמות זה פרויקט שלא היה כדוגמתו, אנחנו מקווים שיהיה, אבל כנראה שהוא באמת חד פעמי ולכן הוא דורש כמובן התייחסות לעניין המימון.

בפרק הזה כלולים ההסדרה של ההיבט התקציבי ושל המימון של המטרו ובכלל זה, חוץ מהצגה של מה נדרש מבחינת מימון, יש גם סעיפים ספציפיים שמדברים על מס השבחת מטרו שמאפשר למדינה לקבל חלק מההשבחה שנוצרה עקב פרויקט המטרו, זה אחת. הדבר שני, מסדיר גם קבלת כספים מתקבולים שמתקבלים ממכירה, שיווק והקצאה של מקרקעי ישראל בתחומי ההשפעה.

אני אגיד משהו קטן ואחרי זה אני אעביר את זה הלאה. אנחנו עבדנו על זה במשרד האוצר לא מעט זמן, שנים, מבחינה מקצועית, מבחינה משפטית, יחד עם משרד המשפטים, מינהל התכנון, הייתי מאוד שמח להגיד שאלה הסדרים ייחודיים, פורצי דרך ולחלוטין חדשניים, אבל אנחנו מבחינתנו לפחות הלכנו גם אחרי מה שנהוג בעולם וגם אחרי ההיגיון ובסוף התלבושת המשפטית פה, התלבושת של החוק, נועדה לאפשר את המטרו. החדשנות כאן, מבחינתנו כגורמי מקצוע, כגורמים משפטיים, זה פרויקט המטרו. ההסדרים המשפטיים הם הסדרים שאנחנו נסביר אותם, הם כמובן צריכים להיות ברורים, הם יהיו ברורים גם אחרי ההסברים ואחרי השאלות של חברי הכנסת, אבל החדשנות כאן היא פרויקט מטרו במדינת ישראל.
מתן יגל
אי רק אגיד משפט אחד כי באמת עמית כבר ציין את מרבית הדברים. באמת הרעיון מבחינתנו היה בדומה למנגנונים שיש בעולם בעצם לבצע מנגנון של יחידת ערך, זה בעצם לקחת את התחומים שהמטרו משפיע עליהם באופן ישיר סביב תמ"א 70 ולבוא ולמסות חלק מההשבחה שם כי אנחנו מבינים שהמטרו מאפשר להם השבחה מאוד חריגה. ובאמת לקחנו מנגנונים דומים שראינו בעולם, יש פן אחד שמתייחס להיטלי השבחה ויש פן נוסף שמתייחס למקרקעי ישראל שנמצאים בתמ"א 70, שחלק מהתקבולים בגינם יעברו למימון המטרו.
היו"ר יוליה מלינובסקי
שאלה. מתחם ההשפעה, אזור גיאוגרפי הסובב תחנת מטרו כפי שנקבע בתמ"א 70. ביום העיון אנחנו דיברנו על זה עם מינהל התכנון ואנחנו אמרנו בצורה ברורה, וזה גם מה שנאמר לנו, שתהיה התייחסות דיפרנציאלית לפי תחנה ותחנה. איך אני רואה את זה בנוסח? כי אנחנו מבינים כולנו, חבר הכנסת טור פז, אתה גם היית איתנו ביום העיון ואני פה נעזרת בזיכרון שלך, ואנחנו דרשנו את זה גם בדיון הקודם, כי זה מאוד מאוד הגיוני וזה גם מה שעלה מהשלטון המקומי, יש הבדל מהותי בין מתחם גדול, מרכזי, או תחנה רגילה בתוך שכונה.
איליה כץ
למעשה ההפניה פה היא לתמ"א 70. תמ"א 70 זו תכנית מתאר ארצית שהיא למעשה מפרטת עבור כל תחנה ותחנה הסדרים אחרים. יש פה את יעל סולומון ממינהל התכנון שיכולה להסביר על הדיפרנציאציה בין התחנות השונות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני רוצה לפרוטוקול את הנושא הזה של הדיפרנציאציה בין התחנות. הייעוץ המשפטי, אני לא יכולה לכתוב את זה בחוק, נכון? זה בתוך תמ"א 70?
ורד קירו-זילברמן
בעיקרון אנחנו נשמע את ההסבר של מינהל התכנון, אכן יש שונות מאוד גדולה לכל מתחם ומתחם, כמו שאמרו לנו.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אנחנו כותבים פה שזה לפי תמ"א 70, אז אם כבר שם תהיה כזו התייחסות וזה ייאמר פה בצורה ברורה לפרוטוקול. יעל, תסבירי לנו את הסיפור הזה.
יעל סלומון
אז באמת הרשויות טענו שהתחום הראשוני האחיד של 800 מטר לא משקף את השונות בין התחנות, אבל התחום של ה-800 מטר, אני רוצה להדגיש שזה תחום חיפוש שנקבע בהודעה לפי 77, 78. אנחנו למעשה מתכננים כל תחנה לגופה, לכל תחנה בסופו של דבר ייקבע קו כחול משל עצמה, נכון שיהיה רצף בין הקווים הכחולים, ולכל תחנה יש התייחסות שונה מבחינת הייעודים שבתוכה ומבחינת אחוזי הפיתוח שמאפשרים, מבחינת הצפיפויות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
זאת אומרת 800 מטר זה לא גורף.
יעל סלומון
זה לא גורף בכלל. אנחנו מתחילים מ-600 מטר, מצמצמים ומעדכנים. זה נראה בסוף, הקו הכחול נראה כמו אמבה שמותאמת למקום ולרוח של אותה תחנה וכמובן גם מבחינת עוצמות הפיתוח, כמו שנתת דוגמה, נניח תחנת גלילות שהיא מרכז תחבורה מאוד גדול של מפגש של כמה קווים, עוצמות הפיתוח יהיו הרבה יותר גדולות מתחנה למשל כמו תחנת הבימה, שהאזור מאופיין באזור לשימור. אז גם מבחינת התחום של תמ"א 70 וגם מבחינת העוצמות שכל תחנה תקבל.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אוקיי, אתם מודעים לנושא הזה?
מנחם לייבה
מודעים ולא מסכימים לחלוטין.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אוקיי, מה מסכימים?
מנחם לייבה
אז אני אתייחס לכל סעיף - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, כרגע אני מתייחסת למתחם ההשפעה, כי זה בדיוק מה שאתם ביקשתם.
מנחם לייבה
אנחנו מדברים עכשיו על התקופה שעד שתהיה תמ"א 70. הגברת דיברה על תמ"א 70, תמ"א 70 יכולה להיות עוד שנתיים, שלוש, ארבע, או אפילו לא להיות בכלל ועכשיו השאלה, מעבר למועד של עד תמ"א 70 מה עושים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, אנחנו - - -
מנחם לייבה
מתחם ההשפעה כאן לצורך היטל השבחה הוא 800 מטר עד שייקבע משהו אחר בתמ"א 70, זה מה שכתוב בחוק.
עמית שטאובר
אנחנו פשוט מדלגים, כבוד היושבת ראש, לסעיף 43.
איתי עצמון
להוראות המעבר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אתה מדבר על משהו אחר, אני מדברת איתך - - -
עמית שטאובר
כבוד היושבת ראש ביקשה לדעת שהתכנון הסופי יהיה מדויק.
היו"ר יוליה מלינובסקי
נכון.
מנחם לייבה
בהקשר של החוק הזה אפשר לדבר על זה אחר כך.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, אנחנו כנראה מדברים על שני דברים שונים. היה לנו מאוד מאוד חשוב, לחברי הכנסת, ואתה העלית את הנקודה הזאת, שההתייחסות לתחנות, לא יכול להיות שזה אותו דבר. זה מה שחשוב לי.
מנחם לייבה
מאה אחוז, אם כך מה שצריך לא להיות רשום בחוק זה הסיפור של ה-800 מטר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
זה לא רשום.
עמית שטאובר
כבוד היושבת ראש, אנחנו כרגע מדברים על סעיף הקבע, כלומר מה יחול אחרי התכנון של תמ"א 70.
היו"ר יוליה מלינובסקי
הבנתי, אז לפרוטוקול נרשמת אמירה מאוד ברורה של מינהל התכנון, שתחנה ותחנה הן לא אותו דבר. כרגע אנחנו מדברים על תמ"א 70, אתם העליתם את הנקודה הזאת.
מנחם לייבה
נכון. עכשיו, בהקשר שלנו, מה שניסינו להגיד, כיוון שתמ"א 70 לא קיימת וכיוון שהכוונה בהמשך - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
רגע, רגע, אדוני המנכ"ל, אנחנו כרגע בהגדרה.
מנחם לייבה
אין בעיה, נדבר על זה אחר כך.
היו"ר יוליה מלינובסקי
מה שהיה חשוב פה, שלכולם יהיה ברור, וגם לרשויות התכנון, שאם אנחנו מדברים על מתחם השפעה לפי תמ"א 70 צריך להבין בצורה ברורה ולא משתמעת לשתי פנים שהתכנון חייב להיות דיפרנציאלי, לפי הצרכים של אותו מקום, יש הבדל בין התחנות. זה מה שהיה לי חשוב שייאמר פה בוועדה על ידי נציגה של מינהל התכנון שתחום ההשפעה של התחנות זה לא אותו דבר, תהיה התייחסות ספציפית.

אתה עלית על זה, אתה אמרת שאם בתל אביב יהיו הרבה תחנות ואז כל תחום ההשפעה, אז אמרנו שיש הבדל מהותי, הלכתי איתך, אמרתי שתהיה דיפרנציאציה.
כרמית יוליס
אפשר יהיה גם לדייק את זה בנוסח, שגם מבחינה מילולית יבינו שזה לא משהו שהוא בהכרח זהה בכל תחום, שתחום ההשפעה משתנה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אז תוסיפו בבקשה בהגדרה פה, שיהיה ברור שזה נקבע בתמ"א 70, שזה ספציפי לתחנה ותחנה.
עמית שטאובר
ותמ"א 70 תקבע את מרחב ההשפעה הדיפרנציאלי.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני משאירה את זה לייעוץ המשפטי, אם אפשר להכניס, שיהיה פה תיקון להגדרה הזאת, שזה יהיה ברור שאנחנו מתייחסים לתחום ההשפעה של כל תחנה ותחנה.
מנחם לייבה
זה יהיה מאוד רלוונטי בהמשך.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני סימנתי לעצמי, יכול להיות שזה יחסוך הרבה מאוד שאלות לחברי הכנסת ועוד מעט אני רוצה לתת התייחסות לאנשים שיושבים בזום. יש פה את הנושא של תכנית ההשבחה בתחום פינוי בינוי. אני העברתי את זה לנציגי משרד האוצר וגם אנחנו דיברנו בינינו, חברי הכנסת, אני חושבת שפה כרגע אני לא רואה שזה קורה. התחדשות עירונית, כשזה תוספת קומות או הריסה ובנייה מחוץ לעניין, מתחמי התחדשות עירונית זה סיפור אחר.

זאת אומרת גם בהגדרה אנחנו צריכים להתייחס לזה. כל מה שקשור להתחדשות עירונית פרטנית, חיזוק מבנים, תוספת קומות, שזה בדרך כלל 2.5 קומות, או הריסה ובנייה של התחדשות עירונית של בניינים בודדים זה מחוץ לעניין. לגבי המתחמים, שזה מתחמים גדולים, לפי ההגדרה, נכון? היועצת המשפטית ורד, יש לנו הגדרה של מתחם?
ורד קירו-זילברמן
כן.
היו"ר יוליה מלינובסקי
עם המתחמים זה סיפור אחר, יש שם הרבה תוספת אחוזי בנייה, זה מתנהל לפי כללים אחרים, שם אפשר לחיות עם זה. אבל אנשים פרטניים, בניינים פרטניים, צריכים להיות לחלוטין מחוץ לעניין. אז אני רוצה פה לראות את השינוי בהגדרה. תתקנו את ההגדרה הזאת.
איתי עצמון
אתם מקבלים את ההערה או לא מקבלים את ההערה?
איליה כץ
אבל אנחנו רק כרגע בסעיף ההגדרות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, אבל ההגדרה הזו מאוד מאוד רלוונטית כי אני כבר בהגדרה רוצה לתקן את זה, כדי שאנחנו בהגדרה נגדיר מה גבולות הגזרה, שתמ"א ככה וככה כן, תמ"א ככה וככה לא. לגבי המתחמים, אני יכולה לחיות עם האישור בשטח, כולל שיקבע שר האוצר.
מתן יגל
ברמה המהותית אנחנו מקבלים את ההערה, שבאמת יש מקומות שבהם נצטרך להחריג את המס, זה יכול להיות בתוספת בנייה מאוד מאוד מינורית, זה יכול להיות במקומות של תמ"א 38.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, אתה לא הבנת אותי. התחדשות עירונית פרטנית מחוץ לעניין, מתחמים בפנים, ששר האוצר יוכל להוריד, כמובן לא להעלות, את המיסוי. התחדשות עירונית שזה בניין, תוספת קומות, חיזוק מבנה או הריסה או בנייה במסגרת תמ"א מחוץ לעניין.
משה טור פז (יש עתיד)
אם מישהו עשה עכשיו תמ"א 38 לא תוכלו לגבות ממנו את המיסוי שמוגדר כאן בגלל שיש באזור מטרו.
איליה כץ
אנחנו נציע לוועדה התייחסות תחת העקרונות שהוועדה ציינה, שאומרת שתמ"א 38, שזה מקרים מובחנים, שבהם אנחנו לא - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני הגדרתי אותה מאוד ברור, נכון?
איליה כץ
אנחנו נמשיך לדון, אם אפשר, היושבת ראש - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, לא, לא, רגע, אני הגדרתי את זה נכון?
חיים פייגלין
את הגדרת מצוין, רק אני רוצה להסתייג מדבר אחד. מתחמי פינוי בינוי שבהם אנחנו מפנים אנשים לשנים רבות ומקימים את הפרויקטים ומטפלים בהם, משלמים להם את שכר הדירה לכל אותן השנים של תקופת ההשכרה - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
אתה מדבר על המתחמים או על בניינים?
חיים פייגלין
מתחמים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
במתחמים אתה מקבל אחוזי בנייה כל כך טובים במסגרת פינוי בינוי, וגם פה יש סמכות לשר האוצר להוריד את המיסוי אם יהיה בזה צורך.
חיים פייגלין
לפחות בסכומים שבהם אנחנו מטפלים באנשים, אנחנו מטפלים בהרבה מאוד אנשים, משלמים להם שכר דירה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
במתחם פינוי בינוי אתה מקבל אלפי אחוזי בנייה. אני לא מדברת איתך על בניין פרטני, יש הבדל, יש הבדל מהותי. כשאתה עושה תוספת קומות זה סיפור אחד, הרווח הקבלני שם הוא מסוים.
חיים פייגלין
גברתי היושבת ראש, גם בפינוי בינוי היום מאוד מתקמצנים איתנו בזכויות, מאוד מתקמצנים בזכויות, ולכן - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
אוקיי, אז פינוי בינוי בתוספת קומות.
מתן יגל
כבוד היושבת ראש, אנחנו כרגע גם נמצאים בשיח עם הרשויות, אנחנו שוקלים בכלל לשנות את המנגנון ולהקל אותו, שיהיה עם הרבה פחות בירוקרטיה ורגולציה של כל הסיפור של התחדשות עירונית.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני רוצה ליום שלישי שינוי בהגדרה הזאת לפי רוח הוועדה, אנחנו לא רוצים לעצור היום התחדשות עירונית.
מתן יגל
גם אנחנו.
היו"ר יוליה מלינובסקי
עד שיהיה מטרו לאנשים יש זכות להתחדש, גם בהריסה ובנייה וגם בתוספת קומות והם לא צריכים עכשיו לשלם על זה.
מנחם לייבה
צריך לזכור, יש תכנית מתאר, תכנית כוללנית שבתכנית המתאר, שכמובן אושרה על ידי הוועדה המחוזית, זה לא עירוני, יש מתחמים להתחדשות עירונית והמתחמים להתחדשות עירונית זה זכויות מאוד מצומצמות כי במקור זה לא היה בנוי לפינוי בינוי ובתכנית הזאת, כמו שאמר כאן חיים, אכן גם יש צורך לתת פתרון. לכן ההגדרה היא לא הגדרה כמו שצריך. רשויות גדולות, אגב, לא הלכו במסלול הזה של ללכת למשרד השיכון, לקבל את ההכרה, כי זה היה יותר מדי בירוקרטיה כדי לקצר טווח. לכן אני אומר, יש כאן צורך לא לחסל את כל הסיפור הזה של תכניות במתחמים של התחדשות עירונית בתוקף של תכנית כוללנית. זה יחסל לחלוטין את העניין הזה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, זה לא יחסל שום דבר.
מנחם לייבה
זה יחסל לחלוטין את העניין.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני מבקשת על הנושא הזה תגיעו להידברות. רוח הדברים מאוד ברורה, בניינים בודדים ואנשים פרטניים זה משהו אחד, מתחמים זה משהו אחר.
מנחם לייבה
זה אותו דבר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, זה לא אותו דבר.
מנחם לייבה
זה אותו דבר.
עוזי סלמן
כשקבעו מתחמים להתחדשות עירונית בתוך תכנית מתאר כוללנית הגבילו את עוצמות הבנייה שם, את זכויות הבנייה, למה שזה יכול לשאת.
היו"ר יוליה מלינובסקי
ולמה הגבלתם?
עוזי סלמן
בגלל שיקולים תכנוניים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
הבנתי. אז תשבו עם משרד האוצר על הנושא הזה, תגיעו פה להגדרה מסודרת, ליועצת המשפטית של הוועדה יש הערות.
מנחם לייבה
צריך להבין, רוב ההתחדשות העירונית לא נובעת מהבית הבודד, עיריות לא מתכננות בית בודד, העיריות הגדולות מתכננות מתחמים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני מכירה משהו אחר. יש הגדרה מאוד ברורה מה זה מתחם להתחדשות עירונית, לפי ההגדרה הזאת אנחנו נלך.
מנחם לייבה
אבל אנחנו מדברים על מתחם התחדשות עירונית שמופיע ואושר בתכנית המתאר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
יש בכל 24 הרשויות שיהיו מושפעות מהמטרו, רק לחמש עיריות יש תכנית מתאר עיר.
מנחם לייבה
אבל הן עיריות שיש שם עשרות אלפי יחידות דיור.
היו"ר יוליה מלינובסקי
בגלל זה תשבו. אני פתחתי את הנושא הזה, הנושא הזה כרגע במחלוקת, נדון עליו ביום שלישי. ביום שלישי תבואו עם פתרונות. היועצת המשפטית, ורד, יש לך הערות. במקום להגיד: גברתי יושבת הראש עושה פה מהלך, רבה עם משרד האוצר, מוציאה התחדשות עירונית, אתם יודעים? זה מדהים.
מנחם לייבה
אבל החדשות עירונית זו לא בעיה של עירייה, התחדשות עירונית זו בעיה לאומית.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני מעלה פה, או שמה, אתה יודע, על הרגליים האחוריות, את הנושא התחדשות עירונית ומה שלא יקרה לא טוב.
מנחם לייבה
לא, התחדשות עירונית זו לא בעיה של עירייה, התחדשות עירונית זה בעיה לאומית. התחדשות עירונית שתיעשה ברגל גסה, כמו שהחוק הזה תפור, זה אומר שלא תהיה התחדשות עירונית, לא יהיו להם הכנסות.
משה טור פז (יש עתיד)
גברתי יושבת הראש, שתי הערות. קודם כל להבנתי צריך לבחון פה האם יש תאריך קובע. כלומר זה ברור שכל עוד המטרו לא התחיל אז עולם צריך לנהוג כמנהגו.
היו"ר יוליה מלינובסקי
יש.
משה טור פז (יש עתיד)
פעם שנייה, מהתאריך הקובע, צריך להבין האם יש החרגה טוטאלית, או האם הולכים עם האחוזים כמו שהיו במקרה של התחדשות ספציפית או שזה עובר להיות האחוזים והכללים של המטרו שעוד מעט ננקוב בהם. בעיניי לשלוש הנקודות האלה צריך לתת ביטוי לקראת - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
קודם כל אתה צודק, אנחנו עוד מעט נגיע לתאריך תחילה, ברור שזה מאוד מאוד חשוב וזה עלה בישיבה הקודמת. גם הנושא של התחדשות עירונית, כבר עכשיו ברור שתמ"א 2 ו-3 מחוץ לעניין. הנושא של מתחמים, תבדקו את עצמכם, צריך לראות איפה זה עומד. אנחנו נטפל בזה. כרגע הסיפור הזה הוא במחלוקת. ההגדרה פה מאוד חשובה, לא סתם התעקשתי על ההגדרה, כי איך שאנחנו מגדירים את זה ככה זה ייראה.
ורד קירו-זילברמן
יש לי הערות גם לגבי תכנית משביחה במתחם פינוי בינוי, וברשותך גם לגבי הגדרות נוספות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
בבקשה, בוודאי.
ורד קירו-זילברמן
אז השאלה שלנו הייתה לגבי אמות המידע שיעצבו את שיקול הדעת של השר והיינו מאוד שמחים לדעת את זה ואפילו להכניס את זה כאן כדי להבהיר את החששות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
איפה את נמצאת?
ורד קירו-זילברמן
אני בתכנית משביחה במתחם פינוי בינוי. כתוב ש'כלולים כולם או למעלה ממחציתם במתחם השפעה אשר הגדילה את השטח הכולל המותר בבנייה כאמור בשיעור שקבע השר'. אז אנחנו אומרים שבעיקרון אותן תכניות יכללו לפי אמות מידה או לפי שיקול דעת שיפעיל שר האוצר. עכשיו, כדי לפשט את התהליך או נגיד ההערה הראשונית שלנו הייתה אישור ועדה, אבל אנחנו באמת מנסים לפשט ולעשות את הדברים יותר ברורים, אז ככל שנוכל לדעת מה הן אמות המידה או שיקול הדעת של השר ונוכל לעגן אותו יהיה יותר ברור גם איך הדברים האלה יתקבלו.
מתן יגל
בסופו של דבר משרד האוצר, הרציונל שלו בקביעה של שיעור כזה או אחר הוא לאפשר התחדשות עירונית כי אנחנו רואים בזה ערך מאוד חשוב. מעבר לזה אני אומר שאנחנו כרגע נמצאים עם הרשויות בשיח, אולי נוכל לשנות מנגנון למנגנון יותר פשוט שבכלל לא יצריך קביעה של שר אוצר. אני מציע לחכות עם ההצעה שלנו למחר ואז ביום שלישי בדיון בשמחה נעלה את זה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אוקיי, מצוין, כמה שיותר בהיר יותר טוב.
ורד קירו-זילברמן
יש עוד כמה הערות עקרוניות. בוועדת הפנים אני יודעת שמתנהל עוד איזה שהוא הליך לגבי פינוי בינוי והעירו כמה הערות לגבי הצורך להתאים גם את ההגדרות, גם את ההוראות המהותיות. זה בוא נגיד לטיפולכם, שלא תהיה אנומליה בין ההוראות שלנו לבין ההוראות שם.
מתן יגל
מכירים, אנחנו על זה.
ורד קירו-זילברמן
גם ההוראה לגבי הכרזה, מקרקעין שהוכרזו כמתחם פינוי בינוי. זאת הייתה הערה שהרשות מכריזה, אבל לא כל מקרקעין באמת מוכרזים, זה יכול ליצור צוואר בקבוק מאוד גדול. אז אנא התייחסו לעניין הזה האם אתם רוצים הכרזה או לא רוצים הכרזה, האם זה מכונן או שזו המלצה.

בעיקרון שהוראות החוק יחולו רק על תכנית שלגביה קבע השר ולאחר שקבע, כי צריך להבין שככל שהוא לא קובע אז המס חל במלואו. זו ברירת המחדל, זה צריך להבין. אז תתייחסו גם לזה.
מתן יגל
אין בעיה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
את סיימת עם ההערות שלך לפרק הזה?
ורד קירו-זילברמן
לא. היתר זה הערות פחות –
היו"ר יוליה מלינובסקי
אוקיי, כי אני רוצה להעלות אנשים בזום. אני מבקשת להעלות את עורך דין שרון טל שביקש להתייחס.
מנחם לייבה
כבוד היושבת ראש, לנו עוד יש הערות, עוד לא דיברנו.
היו"ר יוליה מלינובסקי
בוא ניתן לאנשים בזום קצת, אנחנו רק התחלנו. בדיון ביום החמישי, אדוני המנכ"ל, על הכשרות ישבנו פה 11 שעות. לי יש את הסבלנות, הכול בסדר.
משה טור פז (יש עתיד)
היה כיף גדול, אני חייב לומר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
כולם ידברו, כולם יתייחסו, תכינו את עצמכם, יש לנו זמן. בבקשה, עורך דין שרון טל, אתה רוצה להתייחס לסעיף 25 שהקראנו עכשיו? לא שומעים אותך. אנחנו נעבור למישהו אחר בזום, נחזור אליך בעוד כמה דקות. בזום נמצא יו"ר ארגון נכי צה"ל, עורך דין דן קליימן. אוקיי. אני רוצה להעלות בבקשה עמותת נגישות, ענת אריאל, יועצת משפטית. אנחנו נבדוק בינתיים במחשוב מה קורה ונחזור לכל האנשים שעכשיו הזכרתי את שמם אחרי שיסודרו העניינים הטכניים.
ורד קירו-זילברמן
יש לי שאלה לגבי מתחם השפעה. האם תחנת מטרו זה כולל גם מתח"מ? מבחינה תכנונית.
עמית שטאובר
אם יש תחנת מטרו במתח"מ אז בוודאי.
ורד קירו-זילברמן
כי זה שני דברים שונים. מבחינת מיסוי זה אותו מיסוי?
עמית שטאובר
אם יש תחנת מטרו אז כן.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אבל פה אנחנו נוסיף בהגדרה שזה יהיה דיפרנציאלי.
ורד קירו-זילברמן
לא, הדיפרנציאליות זה לגבי המתחמים מסביב לתחנת מטרו.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אבל זה אחד נובע מהשני.
ורד קירו-זילברמן
לא, ברור, כי מתח"מ לכאורה זה אזור שבו שתי מסילות רכבת נפגשות ולכאורה האזור הזה הוא הרבה יותר אטרקטיבי מבחינת מסחר ומבחינת פיתוח. לכן השאלה אם המיסוי הוא אותו מיסוי.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, ברגע שאנחנו מכניסים את הדיפרנציאליות אז זה כבר נובע.
מנחם לייבה
ורד, את לא מתכוונת מתח"מ בלי מטרו, כן?
ורד קירו-זילברמן
אני שאלתי.
מנחם לייבה
את לא מתכוונת שאם יש מתח"מ באיזה מקום בלי מטרו אז כאילו - - -
קריאה
זה רק איפה שיש תחנות מטרו.
ורד קירו-זילברמן
בסדר. יש לי שאלה לגבי התכנית המשביחה. אני אולי מקדימה את המאוחר, ויושבת הראש תחליט אם לשאול את זה כרגע או לא, רציתי לברר, מכיוון שלא מצוין בתכנית המשביחה תמ"א 70 רציתי לדעת אם יש קשר בין תמ"א 70 לבין התכנית המשביחה, כלומר קשר סיבתי ברור, מהבחינה הזאת שברור שאותה תכנית משביחה היא תוצאה של תמ"א 70.
שרון טל
שומעים אותי? עורך דין שרון טל.
היו"ר יוליה מלינובסקי
עורך דין שרון טל, בבקשה התייחסות שלך לסעיף 25 בפרק המימון, מה שהקראנו עכשיו.
שרון טל
אני רוצה להקדים מספר דברים. בפגישה הקודמת ניסיתי לעלות, משום מה לא הצלחתי לעלות ואני אשמח לשאת כמה דברים בקצרה. קודם כל בתחילת הדיון הזה, גם הבוקר וגם בישיבה הקודמת, בכל ישיבה את פותחת ואומרת שאתם לא מתערבים בהליך התכנון. אוקיי, זה בסדר, זה מתוכנן, אבל זה לא מדויק כל כך שאתם לא אמורים להתערב בהליך התכנון כי אתם הרי המחוקק, יש לכם אחריות ציבורית למנוע אפליה ועיוותים תכנוניים.

איך עושים את זה? עושים את זה רק באמצעות החוק, אחרת יכול להיות פה מצב מסוכן של חיזוק חוסר המשילות ולמעשה של התהפכות היוצרות שפקידים שמים את עצמם מעליכם, מעל הריבון. הרי אתם הרי המחוקק, אתם אחראים להגיע למצב שבו יהיה תכנון מיטבי. איך עושים את זה? עושים את זה באמצעות חקיקה שנותנים קווים מנחים כלליים, כמו חקיקה שאומרת שמתחשבים בשירותים חיוניים, כמו בית חולים לוינשטיין, כמו מיקום תחנה כל קילומטר בשטח רשות מקומית, שלא תהיה אפליה כי יש מצבים שבהם עושים קילומטר ואחרי זה 2.4 קילומטר.

אלה דברים שצריכים להיות בחקיקת על, אחרת אנחנו נהיה במצב של – כמו שקיימת היום אפליה תכנונית ואתם לא מכירים את זה. ברשותך אני רוצה להקריא מכתב קצר שמסכם את הדברים האלה שכתב חברי רואה חשבון - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
זה מתייחס לסעיף ההגדרות, 25?
שרון טל
הוא מתייחס בצורה כללית לנושא של חוק המטרו והוא מהותי ביותר, הוא מדבר גם לעניין החקיקתי וגם - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
סליחה, היועץ המשפטי של הוועדה מבקש להתערב.
איתי עצמון
אני מבקש להסב את תשומת הלב לכך שהוועדה כרגע לא דנה בדיון כללי בהצעת החוק, הדיון של הוועדה ממוקד כרגע, כפי שהגדירה יושבת ראש הוועדה, לפי סמכותה, בפרק ג', מימון ופיתוח מיזם המטרו. אנחנו קראנו הגדרות שישמשו אותנו לצורך הפרק, נשמעו הערות, ככל שיש לך הערה ספציפית לגבי אחת מההגדרות אני חושב שזה המקום, אבל להעלות טענות - - -
שרון טל
סליחה, עם כל הכבוד לך - - -
איתי עצמון
רגע, סליחה, אל תפריע לי. אתה מפריע לי לדבר.
שרון טל
עם כל הכבוד, אני הציבור, אני מייצג מאות תושבים ואני מבקש מיו"ר הוועדה שתאפשר לי לומר כמה דברים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אדוני, מדבר היועץ המשפטי לוועדה.
שרון טל
אבל היועץ המשפטי פה מטעה אותך. הוא מטעה אותך בזה שהוא אומר שאסור לך להתערב ולא לסיים את ההליך.
איתי עצמון
לא אמרתי שאסור להתערב, אני פשוט לא מצליח לדבר.
שרון טל
זה לא נכון, התערבות שלכם בתכנון זה דבר מהותי לטובת הציבור ומאוד חשוב להשמיע - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
אז אתה חושב שוועדות הכנסת צריכות לדון גם בנושאים התכנוניים, אז בוא אנחנו נסגור את כל מוסדות התכנון.
שרון טל
לא, לא, אני חושב שוועדות הכנסת צריכות להנחות ולהנחות את מוסדות התכנון.
היו"ר יוליה מלינובסקי
סליחה, המחשוב, בבקשה אני מבקשת לסגור לעורך דין טל את המיקרופון כדי שהייעוץ המשפטי של הוועדה יוכל להביע את הדברים. אחר כך תחזירו אותו.
איתי עצמון
גם אם הטענות התכנוניות שלך הן יפות או אולי שובות לב, מקומן להתברר איננו כאן. כאן זה ועדה של הכנסת שדנה בהצעת חוק והמסגרת של הצעת החוק היא מאוד מאוד ברורה, אנחנו לא יושבים כאן כוועדת ערר או כערכאת ערעור על החלטות של מוסדות תכנון, בטח לא בהליך שעכשיו תלוי ועומד. כמובן שחברי הכנסת יכולים להציע הצעות לתיקונים ככל שהן בגדר הנושא של הצעת החוק. הנושא כרגע של הצעת החוק הוא פרק המימון של מיזם המטרו. זה הנושא, וזה מה שרציתי להגיד לפני שאתה קטעת בגסות את הדברים שלי.
היו"ר יוליה מלינובסקי
בבקשה, תפתחו את המיקרופון לעורך דין טל שיוכל להתייחס.
שרון טל
אז אם ככה, יש פה המון עיוותים בנושא של החוק עצמו והמון כשלים, גם בנושא של המימון. הנושא של 75% מס על בעלי קרקע זה הזוי, זה ידפוק את הפרויקט. אני בתור אחד שמתעסק במסים ובמקרקעין, היזמים כבר היום כשיש מס של 50% לא הולכים למהר ולעשות עסקאות.

פה אני חייב להקריא מכתב שכתב רואה חשבון אייל שוורץ, חברי למאבק.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני מאפשרת לעורך דין טל להקריא את המכתב הזה לפנים משורת הדין למרות שזה בכלל לא הנושא של הסעיף שהקראנו.
שרון טל
אני מעריך את זה מאוד.
איתי עצמון
וגם של הצעת החוק.
היו"ר יוליה מלינובסקי
וגם של הצעת החוק. אז בבקשה בשתי דקות תתייחס. אני רק רוצה לציין שאתה הגשת לצורך המטרו, אם אני זוכרת נכון, 2,500 הסתייגויות והתנגדויות וההליך כרגע נמצא בבירור. ההליך הזה עוד לא נגמר ואנחנו בשום פנים ואופן לא נשב בכובע של ועדות תכנון ובנייה או חוקרת של ההסתייגויות וכמובן לא בתי משפט.

עכשיו לגבי ההערה שלך שהמחוקק צריך לקבוע שתחנה תהיה כל קילומטר, תקשיב, אני חייבת פה להתייחס. זה חוסר אחריות, איך אני יכולה לקבוע דבר כזה בלי ידע מקצועי בנושא? יכול להיות שיש שם כל מיני בעיות גיאוגרפיות, טופוגרפיות, נושאים שיש שם מתחת לאדמה. אם אני אקבע דבר כזה בוועדה, וחברי הכנסת, אנחנו נקבע דבר כזה? זה פשוט חוסר מקצוענות שאין לתאר.
שרון טל
אבל יש מצבים הזויים - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
אז בבקשה, רצית להקריא משהו, לפנים משורת הדין אני מאפשרת לך למרות שזה לא הנושא, יש עוד גורמים שרוצים להתייחס.
שרון טל
מעריך מאוד. אני אקריא את המכתב ואחרי זה אני אתייחס לנושא של הקילומטר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, אתה לא בבית משפט, אדוני. אנחנו לא בדיון הוכחות פה, אתה לא תעשה את זה. שתי דקות, ביקשתי ממך, להקריא מכתב שאתה הכנסת.
שרון טל
זה של חברי רואה חשבון אייל שוורץ. שבוע טוב לחברי הכנסת הנכבדים. איציק סעידיאן התעורר השבוע מתרדמת, מסעו לעבר השיקום עוד יהיה ארוך וכנראה יעבור כמו רבים אחרים דרך בית חולים לוינשטיין. סעידיאן, מעבר לגבורתו במבצע 'צוק איתן', אליו נשלח על ידי ממשלת ישראל הפך לסמל, סמל לאטימות הממסדית כלפי אזרחיה בעת הם הכי נדרשים לעזרה, והנה כעת ממשיכה המדינה באטימותה כשגופי התכנון מתעלמים מהחלשים בחברה בשעתם הכי קשה, מעדיפים שיקולים נדל"ניים קרים על השכל הישר, ההיגיון וכן גם החמלה. בית לוינשטיין לא מטפל רק בפגועי מערכת הביטחון, על מטופליו נמנים גם נפגעי תאונות הדרכים, תאונות העבודה ומחדלים רפואיים.

והנה במקום אחד מתקבצים אנשים מכל קצוות הארץ שרבים מהם נפגעו ממחדלי המדינה ושלוחותיה. כעת הם מצפים לתמיכה בשעתם הכי קשה. הם אכן פוגשים שם, המקום קסום, אנשים מהצוות המקצועי ביותר בעולם, עם הלב והנשמה שלא ראיתם במקום אחר. מציע לכם לבוא ולבקר ולהתרשם מהמקום. כן, גם אם זה לא נעים זה חלק מעבודתכם. כמו שביקרתם בנת"ע רצוי שתבקרו גם בבית לוינשטיין. ויפה שאמרת את זה בפתח הישיבה שלך, שתבקרו שם.

אבל איך יגיעו בקלות הנכים והמוגבלים הצוות המסור והמשפחות והמשוקמים? על זה איש לא נותן את דעתו. חשיבות הנגשת בתי החולים לציבור הרחב לא דורשת הסבר מפורט. זכרו גם את בני משפחותיהם וחבריהם של המטופלים. להבדיל מבתי חולים אחרים בית חולים שיקומי מאופיין בבני משפחה רבים אשר נמצאים 24/7 סביב מיטת החולה למשך חודשים רבים. תחבורה ציבורית הולמת מתבקשת.

לפני כשנתיים נחשפתי למקום ולבעיות התחבורה כשסעדתי את חברי הטוב מנש שילדיו התקשו להגיע לבקרו בשל היעדר תחבורה ציבורית מתאימה. והנה מגיע הרגע שבו ניתן לפתור את הנגישות הציבורית ולא לאפשר רק לבעלי רכבים מהעשירונים העליונים בלבד לסעוד את מקורביהם. מזכיר לכולם שבית לוינשטיין צפוי לעבור הרחבה משמעותית בשנים הקרובות כך שהבעיה רק תחריף.

פונה אני אליכם רגע לפני שאתם מקבלים החלטות בעניין חוק המטרו שיש לו השפעה למאות השנים הקרובות, אנא הקדישו מספר דקות לסעידיאן ולחבריו, למנש ודומיו ולמאות אלפי מטופלים ובני משפחותיהם. חישבו לא רק על החקיקה, חישבו על המסר החינוכי והערכי שהיא מעבירה, איזה חברה אנחנו רוצים שתהיה לנו, האם לקדש חיי אדם או ש - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
תודה, עורך דין שרון טל. תודה רבה לך על המכתב המאוד מרגש שהקראת לנו. זה נוגע לליבנו, כולנו מכירים את הסיפור של הגיבור שכרגע עובר שיקום ואני מאחלת לו בריאות והבנתי שיש התקדמות מאוד טובה במצב בריאותו, ושאר הנכים, האנשים שצריכים טיפול. הנושא הזה נוגע לליבנו, לא רק בית חולים לוינשטיין, גם כל מוסדות הציבור, כל בתי החולים, זה נושא חשוב. אנחנו ביקשנו ממוסדות התכנון להתייחס לזה בכבוד ראש וברגישות. אני רק מדגישה שאנחנו לא יושבים פה בכובע של ועדה תכנונית, אנחנו יכולים כנציגי ציבור להעלות את הנושא על סדר היום ובמיוחד שההליך עוד מתנהל. שוב פעם, הליך הגשת ההסתייגויות וההערות וההתנגדויות נמצא כרגע בעיצומו.

אז עם כל המגבלות האלה אנחנו פונים, אנחנו מבקשים למצוא פתרונות, אתם נמצאים בהליך, לפעול ברגישות הנדרשת והמתבקשת כלפי ציבור האנשים עם המוגבלויות, לא רק בבית לוינשטיין, בכל בתי החולים, שהמטרו יהיה נגיש גם לאנשים עם הצרכים המיוחדים. אבל כרגע ההליך עוד לא נגמר. תודה רבה.
אורית בנטוב
אבל למה נגישות זו בעיה תכנונית?
היו"ר יוליה מלינובסקי
רגע, אני רוצה להבין מי זו אורית בנטוב.
אורית בנטוב
אני גם מודעת לבעיה - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
רגע, מי את? אני לא רואה שם כזה בכלל ברשימה של האנשים. מנהלת הוועדה כותבת לי רשימה, אני לא יודעת מי נמצא בזום, מי מדבר, אני הולכת לפי רשימה שהיא הכינה לנו. חברי הכנסת, אתם ביקשתם להתייחס. ולדימיר, רצית להתייחס.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
אני ראשית רציתי להתייחס לפרקים מסוימים בחוק, כשנגיע למס השבחה ולהיטל השבחה, אני חושב שזה יהיה בהמשך. אם אפשר מילה על בית לוינשטיין אז אני אתייחס.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני לא יכולה להגיד לחברי הכנסת לא, אבל אני שמתי גבולות גזרה שלכולנו יהיה ברור.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
כן, ברור, אני חושב שהשאלה פה זה אפילו לא השאלה של מיקום התחנה, זו שאלה של נגישות. אני גם נפגשתי עם הנציגים של אגף התקציבים וביקשתי מהם לפתור את הסוגיה הזאת. כמו שאמרת, לגשת לנושא הזה ברגישות המתבקשת בהתאם לחוק. כמובן שאין לנו את הידע ההנדסי לקבוע את מיקום התחנה ואין לי ספק שיש לנו פה גם גבולות גזרה, יחד עם זאת צריך לשים לב לנושא הזה. אגב, לצערי לא יכולתי להגיע ליום עיון, אבל הייתי שמח לקבל גם מידע לגבי בתי החולים האחרים, מה מרחק התחנות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אבל אנחנו לא נפתח את זה עכשיו.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
לא, אני לא פותח, אני מסיים. לקבל מידע לגבי בתי חולים אחרים כי, שוב, מהמידע שקיבלתי בית לוינשטיין הוא לא היחיד, זה לא חריג פה בתוואי. ואם צריך לפתור את נושא הנגישות אז צריך לפתור אותו.
היו"ר יוליה מלינובסקי
כן, אבל אנחנו צריכים להבין, ולא רק בפרויקט הזה, אין 100%.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
לא, אני איתך, אין לנו ויכוח.
היו"ר יוליה מלינובסקי
תמיד יש מגבלות.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
אני מבין את המגבלות, רק אני מבקש לתת תשומת לב ראויה לנושא.
היו"ר יוליה מלינובסקי
היועץ המשפטי רוצה להתייחס.
איתי עצמון
אני גם רוצה להגיד נקודה חשובה, כפי שאמרתי בתחילת הדברים, לגבי ההיבטים השונים והשאלות השונות שהפרויקט הזה מעלה. גם לעניין הנגישות יש דין בעניין הזה, יש חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות ותקנות הנגישות מכוחו שבוודאי ובוודאי יחולו. החוק הזה לא בא, אלא אם כן נאמר כאן במפורש, הוא לא בא לגרוע מכל מערכת הדינים במדינת ישראל בהמון תחומים, בתחומים הסביבתיים, בתחומי הנגישות ובעוד ועוד תחומים.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
רגע, אבל איך אנחנו יכולים לוודא, אני כרגע לא מדבר על רעננה, אני מדבר על כל הארץ, איך אנחנו מוודאים שבחוק הזה אנחנו שומרים על כללי הנגישות?
היו"ר יוליה מלינובסקי
זה בחוק. יש חוק אחר שחל על כל הדבר הזה.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
אז אנחנו מצפים מ - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
אתה אפילו לא צריך לכתוב את זה, אלא אם כן אתה רוצה לכתוב שאתה מחריג. אם אתה לא כותב שאתה מחריג זה חל. אתה רוצה לכתוב שחוק המטרו מחריג נגישות? אני מאמינה שלא, נכון? מן הסתם. אז יש שאלות שהן תיאורטיות בלבד.

לסעיף ההגדרות, מנכ"ל עיריית תל אביב, ביקשת.
מנחם לייבה
לגבי סעיף ההגדרה של תכנית משביחה. תכנית משביחה בעצם מדברת על כך שמדובר בגידול של 10% ולפחות 1,500 מטר, וזה בסדר, אלא מה? היא צריכה להתייחס להיטל השבחה, התכנית צריכה להתייחס לגבי מגרש תכנוני. אני אסביר את זה כדי שיבינו. נניח שיש תכנית משביחה של 150 מגרשים וב-150 מגרשים יש 10% גידול לפחות 1,500 מטר, איזה מישהו קיבל חמישה מטרים אצלו, לא קשור למטרו, לא קשור לכלום, הוא לפי הניסוח הזה צריך לשלם מס מטרו 75%. זה הסיפור. עכשיו, אף פעם, הנורמה של כל השנים ההתייחסות תמיד למגרש תכנוני. זאת אומרת זה לא שעכשיו אם אתה נמצא בתוך תכנית על רבע עיר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אנחנו הבנו, אדוני. הבנו, בבקשה, התייחסות.
עמית שטאובר
אמרת מס השבחת מטרו 75%?
מנחם לייבה
75%, גם אם מישהו בנה מטר - - -
עמית שטאובר
אנחנו לא מכירים מס של 75%, אנחנו מכירים היטל השבחה.
מנחם לייבה
לא, 35%.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
לא, זה 40 ו-35.
עמית שטאובר
אבל כשצמד המילים מס של 75, אם זה נעשה בטעות או ב - - -
מנחם לייבה
הבנת את זה, למה אתה מתחכם?
עמית שטאובר
אתה מתנשא. גם בדיון הקודם, אז תפסיק עם זה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, לא, זה לא מקום למריבה.
עמית שטאובר
זה לא מתאים להגיד לי שאני מיתמם בדיון הקודם ועכשיו להגיד לי ביטויים אחרים. אל תפגע בי, אני לא אפגע בך.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, חברים, לא, לא, לא, אנחנו פה לא ב - - -
עמית שטאובר
בדיון הקודם הוא אמר לי מיתמם, עכשיו הוא מנסה גם לערער את ההסברים שלנו.
היו"ר יוליה מלינובסקי
תסביר לי את הטענה של מנכ"ל העירייה וגם אם אתה צריך להירגע, צא תשתה מים.
עמית שטאובר
אני רגוע, אני לא אוהב שפוגעים בי. אין מס השבחת מטרו של 75%, יש מס של 35%. מנכ"ל עיריית תל אביב העלה את הסוגיה שייתכן שיהיו תכניות שתהיה בהן השבחה או תוספת זכויות שהיא מעל 1,500 מטר, אבל באופן פרטני פר מגרש, או פר דירה, תוספת הזכויות תהיה לא משמעותית, לא גדולה. הדבר הזה עלה גם בדיונים עם היועצת המשפטית, עם ורד, ואנחנו מתכוונים לתת לזה מענה בנוסח עצמו. אנחנו ניתן לזה מענה, אנחנו מודעים לזה, כנראה שלא הייתה כוונה לתפוס חמישה מטרים או עשרה מטרים של מרפסת, ויש 1,500 מרפסות אז יש 15,000 מטר, אז לפי הנוסח הנוכחי, ובזה צודק המנכ"ל, לכאורה זה נתפס. אנחנו נציע לזה פתרון, זו הכוונה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
יהיה פתרון ליום שלישי?
עמית שטאובר
יהיה, אנחנו מודעים לזה.
מנחם לייבה
זה צריך להיות כמו שמקובל להתייחס להיטל השבחה ולמס מטרו, שהדבר הקובע זה המגרש התכנוני, זה מה שצריך לעשות, לזה צריך להגיע.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
אפשר משפט בנושא הזה?
היו"ר יוליה מלינובסקי
כן, בבקשה.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
אגב, אם לדייק, אז 75% זה נטל המס. הנוסח הזה מקובל עליך? והנקודה הנוספת שדיברנו עליה זה מתי - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
אנחנו בסעיף ההגדרות, אתם הולכים קצת למקומות אחרים.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
לא, כי דיברו על זה אז אני כבר רוצה - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, ולדימיר, אנחנו בסעיף ההגדרות, כי ככה אנחנו פה נדבר הרבה הרבה הרבה ובסוף לא יהיה לנו כלום. אנחנו בסעיף ההגדרות.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
אז אני אתייחס בהמשך.
היו"ר יוליה מלינובסקי
יש הערות לסעיף ההגדרות? אתה יצאת רגע כשדיברנו על הנושא של התחדשות עירונית, שמעת את זה?
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
כן.
היו"ר יוליה מלינובסקי
יופי. היועצת המשפטית רצתה להתייחס. לסעיף ההגדרות. חבר'ה, בואו נלך לפי הסדר, גם ממך אני מבקשת, לפי הסדר.
מנחם לייבה
אני דיברתי לפי הסדר, דיברתי על 25. ודבר נוסף לגבי 25, דיברנו על זה בפעם הקודמת, צריך לקבוע מועד סיום.
היו"ר יוליה מלינובסקי
כן, אנחנו מודעים לכך.
ורד קירו-זילברמן
אני רוצה, ברשותך, גברתי יושבת הראש, לסיים את ההתייחסות שלי לתכנית משביחה והערה קטנה לפני כן. ההתייחסות שלי היא גם לתיקון שאנחנו הכנסנו לגבי המונח, היה כתוב 'כולם או רובם', אז בעקבות הערה שלנו זה תוקן ל'למעלה ממחציתם'. אם אפשר שהיועץ המשפטי של האוצר יסביר את המשמעות של למעלה ממחציתם בנוגע לתכנית משביחה ככל שזה נובע מתכנית.
עמית שטאובר
לא מעט מההערות עלו משיח ממושך שנעשה גם עם הייעוץ המשפטי של הוועדה. הרעיון הוא, לפחות מבחינתנו, נציגי הממשלה שיושבים כאן, זה שבמסגרת הזמן שהוקצב שהנוסח יהיה כמה שיותר ברור בשביל שאחרי זה לא נעמיס על בתי משפט, על עמדות יועץ, על בג"צים, למה הנוסח לא מובן.
איתי עצמון
ולגופו של עניין?
עמית שטאובר
לגופו של עניין בסוף יכולה להיות כאן תכנית משביחה ש-60% ממנה או 50% ממנה נמצא בתוך מתחם ההשפעה והיתרה לא נמצאת בתוך מתחם ההשפעה. בשביל שלא נידרש אחרי זה להגיע ליועץ המשפטי לממשלה להבין מה הייתה הפרשנות התכליתית של מקרקעין שנמצאים בתחום השפעה אנחנו הצענו, גם בעקבות ההערות של הייעוץ, שבתכנית שהיא משביחה, שחציה כבר נמצא בתוך מתחם השפעה, כלומר יש לה זיקה מהותית ברורה וישירה למטרו, למתחם ההשפעה של המטרו, אז היא תיחשב כתכנית משביחה.

חשבנו שזה נכון גם מבחינה תכנונית, יושבים כאן גם גורמי המקצוע, גם משרד המשפטים, שאנחנו הולכים יחד איתם בכל הדברים האלה, וזה היה נכון שבסוף צריך לעשות קו פרשת מים. אם בתוך התכנית יש 80 דונם שנמצא בתוך מתחם ההשפעה ויש 60 דונם שלא נמצאים, אבל בסוף זו תכנית אחת, היא תכנית אחת שברור שיש בה זיקות כאלה ואחרות גם למתחם ההשפעה וגם למטרו, חשבנו שיהיה נכון לקבוע בחקיקה בצורה ברורה, בשביל לא לתת אחרי זה לפרשנויות עתידיות.
חיים פייגלין
אבל מה זה, זה חצי בשטח התכנית? לכתוב בשטח למעלה ממחציתם זה סתמי.
עמית שטאובר
לא הבנתי את השאלה.
חיים פייגלין
זה יכול להיות למעלה ממחצית הזכויות, או זה יכול להיות למעלה ממחצית השטח של התכנית?
עמית שטאובר
כתוב, במקרקעין כלולים. זה גם עבר את הייעוץ המשפטי.
ורד קירו-זילברמן
אני רוצה להבהיר שההתייחסות של הייעוץ המשפטי הייתה רק לעצם המונח כולם או רובם. אני לא הצעתי הצעות ולא היו רעיונות.
עמית שטאובר
ה'מחציתם' התייחס למקרקעין, לא מתייחס לזכויות הבנייה.
ורד קירו-זילברמן
בסדר, שוב להבהיר שבאמת הכוונה היא שככל שיש לנו 51% מהמקרקעין שנמצאים בתכנית במתחם השפעה, גם ה-49% האלה ימוסו במס המטרו היות שהם נמצאים באותה תכנית למרות שהם לא במתחם ההשפעה.
עמית שטאובר
אפשר לתת דוגמה, מינהל התכנון יעזור לנו. יכולה להיות תכנית שבה הפארק ממוקם ורבי הקומות ממוקמים מחוץ למתחם ההשפעה, באותה תכנית, יכול להיות כזה אירוע?
יעל סלומון
אנחנו בעיקרון משתדלים לתחום את תחומי ההשפעה בהתאם לבלוקים שלמים עם רצף תכנוני. תכניות שנמצאות כבר בהליך התכנוני, גדולות, של מסות גדולות, אנחנו עוקבים אחריהן ובוחנים אותן ובהתאם לזאת גם את תחום ההשפעה. באופן תיאורטי קשה לי להעריך מצב כזה שזה יקרה כי ברגע שאנחנו מגיעים לתחום שהוא שלם תכנונית אז כולו נמצא ולא יכול להיות מצב ששכונה נניח של התחדשות חלקה נמצאת בפנים וחלקה נמצאת בחוץ. זה מבחינת הגיבוש של תחום ההשפעה.
מנחם לייבה
למה זה לא ייתכן? אם מדברים על שכונה שהיא מאוד - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, לא, זה מעניין שאת הוויכוח הזה עכשיו אתם מנהלים פה. הפרויקט הזה מתנהל ביניכם כבר הרבה מאוד זמן, הדברים האלה אלה דברים תכנוניים שהיו צריכים להיסגר מראש. מוזר שעכשיו פה אתם מנהלים את הוויכוח הזה. אתם רוצים להמשיך לנהל אותו? תנהלו אותו אחר כך ואנחנו נחזור לסעיף הזה בהמשך. ביום שלישי אני רוצה הבהרות על הסעיף הזה.
ורד קירו-זילברמן
עוד שתי הערות קטנות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
יש דברים מהותיים שעליהם אני מבינה שאין הסכמות, זה נושא שהיה צריך להתברר כבר מזמן. זה שעכשיו אתם מתווכחים, או שזה לא בשל או שאתם מנצלים את הבמה הזאת לא לעניין. הערה של היועצת המשפטית.
מנחם לייבה
אגב, איפה מופיע הדבר הזה?
ורד קירו-זילברמן
לא, הדבר היחיד שהיה חשוב לנו, כייעוץ משפטי, זה להבהיר את התיקון שאנחנו הכנסנו. היות שהיה תיקון היה חשוב לנו להבהיר את התיקון. אנחנו הפצנו לקראת הישיבה נוסח מתוקן, אני אמרתי בתחילת הישיבה שזה נוסח עם שינויים מוסכמים, בעקבות הערה שלנו מה הכוונה 'רובם', כי זה שנוי במחלוקת, זה יכול לפתוח פתח לפרשנות, וקיבלנו את ההתייחסות המדויקת למה הכוונה.
מנחם לייבה
זה תיקון מהיום, אז בוודאי - - -
ורד קירו-זילברמן
לא, ממש לא.
איתי עצמון
זה לא מהיום, מיום חמישי, אם אני לא טועה.
מנחם לייבה
מיום חמישי.
היו"ר יוליה מלינובסקי
נו בסדר, ביום חמישי זה הופץ, היום יום ראשון.
מנחם לייבה
היושבת ראש, את צודקת מסיבה אחת, היה רשום בנוסח הממשלתי 'רובם', אנחנו רוצים שמישהו אחר יחליט מי זה רובם או שאנחנו רוצים שהכנסת תחליט? אפשר להחליט, אתם רוצים להשאיר רובם? נשאיר רובם.
היו"ר יוליה מלינובסקי
בנוסח המוסכם היה רשום 'רובם', אנחנו דווקא עשינו את זה יותר ברור. הנוסח הופץ ביום חמישי, נהוג להפיץ נוסח 24 שעות לפני ישיבה. יש לכם בטרייה של היועצים המשפטיים, להגיד שלא ראיתם זה לא לעניין. מה שבאדום זה תיקון שהכניס הייעוץ המשפטי כתיקון.
קריאה
אבל, גברתי, זה רק חידד לנו שיש בעיה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
מי אתה?
קריאה
אני מצוות המשא ומתן של הרשויות המקומיות, זה חידד לנו שיש בעיה, דבר שלא היינו מודעים לו.
יעל סלומון
גם רובם, לעניין הפרשנות רובם או מחציתם, המהות היא אותה מהות, זה עניין משפטי של פרשנות אחר כך, צריך להיות דיוק.
קריאה
אני אגיד לך מה חידד לנו, זה חידד לנו שהנחת היסוד שלנו הייתה שמדובר בפארקים ומדובר על מגרש, אז כשהעלו את זה, בשיח שלנו ביום חמישי למשל, התברר שהכוונה של האוצר היא לא מגרש אלא - - - שלא משנה מה גודלה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אז תבררו את הנושא הזה ביניכם.
ורד קירו-זילברמן
שאלה אחרונה שיש לי, או הערה אחרונה, זה לגבי הקשר הסיבתי בין התכנית המשביחה לבין תמ"א 70. אנחנו עוד נידרש לזה, לטעמי, בהוראות המעבר או הוראות הביניים, אבל השאלה היא באמת, עמית, אם תוכל להסביר ולחדד את הקשר שבין תמ"א 70 לבין התכנית המשביחה.
עמית שטאובר
אנחנו זימנו גם את גורמי המקצוע, אני חושב שזה היבט מקצועי.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אז תסבירו.
יעל סלומון
לעניין הקשר להשבחה, אני רוצה לציין שברגע שיש תשתית של מערכת של הסעת המונים, כמו קווי רק"ל ובטח מטרו, עצם הקידום של התכנית הזאת, ובטח בשלבים של ההפקדה ואחר כך האישור, עצם הכניסה של התשתית התחבורתית מראש כבר בשלב הראשון היא מעלה את ערך הנכסים. ושוב, זה קורה, נכון, בשלביות, ובנוסף אנחנו רואים שמוסדות התכנון כבר מתייחסים לאותה תשתית כתשתית שיכולה לתרום למרחב האורבני וכבר, עוד לפני אפילו אישור התכניות, אנחנו רואים תכניות שמשנות את עוצמות הבינוי כתוצאה מהכנסת התשתית התחבורתית. יש תכניות שהתחילו בהפקדה עם תכנית בהיקפים מסוימים ובעקבות המטרו שינו גם את היחס של השימושים בתוך אותה תכנית וגם את העוצמות.

תמ"א 70 למעשה זו התכנית שהמטרה שלה זה לכוון את זה מבחינה אסטרטגית איפה יהיו עוצמות יותר גבוהות, איפה פחות גבוהות, אבל לא רק מבחינת עוצמות אלא איך דואגים למכלול של המרחב האורבני גם בהיבט של השטחים הפתוחים, גם של מבני הציבור, גם בנושא של הנגישות למרחב התחנות. זאת אומרת זה תכנון כולל, אבל ההשבחה עצמה יכולה לקרות גם כמובן לפני האישור של תמ"א 70 ואנחנו בהחלט רואים תכניות כאלה.
ורד קירו-זילברמן
רק אם הבנתי, אני רוצה לראות שהבנתי נכון, מבחינתכם ככל שאנחנו לא נכנסים לתאריך הקובע ולמתחמי ההשפעה, אבל מבחינתכם, מבחינת הראייה התכנונית, כבר היום יש השבחה רק מעצם הרעיון שהמטרו יכול לעבור שם עוד – לא יודעת כמה שיהיה עד שיסתיים הפרויקט.
יעל סלומון
כבר היום אנחנו רואים השבחה, כבר היום המדיניות של מחוז תל אביב למשל, שעדכנה את המדיניות בהתאם לקווי המטרו, שבעצם המדיניות אומרת שבאותם אזורים צריך לעשות בצפיפויות יותר גבוהות וצריך לדאוג לתקני חניה מופחתים. אנחנו רואים את זה כבר מהיום, עוד לפני אישור התכניות.
ורד קירו-זילברמן
זאת אומרת שכל תכנית שהיא אחרי התאריך הקובע היא תכנית משביחה בעיניכם. כהגדרתה.
יעל סלומון
במתחם השפעה.
ורד קירו-זילברמן
בוודאי, במתחם השפעה.
מנחם לייבה
עו"ד ורד, מה שאמרה, היא שיחקה במילים וככה ערבבה אותן, אבל ברור שצריך להיות קשר למטרו ותמ"א 70 היא קשר למטרו. מה שכאן הגברת אומרת, בעצם, תכנית שהייתה לפני שלוש, ארבע, חמש שנים, אושרה, המטרו בכלל לא היה, אין מילה על המטרו, המחוז לא ידע על המטרו, היא לא רלוונטית? אז זה בסדר, זה לא מה שכתוב בחוק. החוק הזה בעצם ניתק את הקשר בין ההשבחה ומס המטרו לבין תכנית שנובעת מהמטרו. זה מה שהחוק הזה עשה, זה הדבר החמור שהחוק הזה עשה, מסיבות כאלה או אחרות, אולי סיבות טובות מבחינת האוצר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אנחנו נגיע להוראות המעבר, שם יש לזה התייחסות. זה לא רלוונטי לפה.
מנחם לייבה
מה שחשוב כאן, מה שעורכת דין ורד אמרה, חשוב לומר את זה בפה מלא, אין קשר בין המטרו לבין היטלי ההשבחה, לפחות בתקופת המעבר.
ורד קירו-זילברמן
אני לא אמרתי את זה.
מנחם לייבה
לא, את שאלת אותה - - -
ורד קירו-זילברמן
אני לא אמרתי, אני שאלתי שאלה.
קריאה
כבוד היושבת ראש, אם מדברים על תקופת המעבר - - -
מנחם לייבה
רגע, עוד לא סיימתי.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, סליחה, פה אתה לא קובע, אני קובעת. תודה רבה לך. עכשיו אני רוצה להעלות בזום, בבקשה, את אורי ארבל, ארגון נכי צה"ל.
יעקב אשר (יהדות התורה)
בסעיף הזה?
היו"ר יוליה מלינובסקי
הם ביקשו להתייחס לסעיף הזה.
אריה ארבל
אריה ארבל. בוקר טוב לכולם, שבוע טוב. אני אתחיל מהסוף, למעשה אני מבין שהוועדה היא ועדה חוקתית ולכן הבקשה שלנו זה הוספת סעיף נגישות לחוק, תחנה צמודה לבית חולים שיקומי כקו מנחה, קודם כל.

עלו פה כבר כמה דברים, אחד הדברים שאני רוצה לציין, ארגון נכי צה"ל מייצג 50,000 נכי צה"ל במדינת ישראל, בית חולים לוינשטיין משרת את כלל אוכלוסיית הנכים במדינת ישראל, נכים קשים, אחד בתי החולים הגדולים וכפי שכבר צוין, בית חולים שהולך וגדל ויתפוס חלק נכבד בטיפול בכל מה שקשור לנכים.

מטרו הוא כלי תחבורה מאוד מאוד נגיש, תחבורה ציבורית, לצערנו הרב, היא לא תחבורה נגישה בצורה מלאה, אחוז המטופלים בלוינשטיין הוא מאוד מאוד מאוד גבוה, ובעצם הבקשה הבסיסית שלנו היא לאפשר לכל מי שמגיע, הן למטופלים, הן לאזרחים, למשפחות ולכל מי שמגיע לבית חולים לוינשטיין, נגישות קרובה למתקן. זאת הבקשה בבסיס הבקשה שלנו. היות שהוועדה היא ועדה חוקתית אנחנו מבקשים להתייחס בדיוק לסעיף הזה.

אנחנו יודעים שיש גם הקשרים שיש לנו לגבי דברים שקשורים לוועדת התכנון, עדיין אנחנו לא רוצים לגעת בזה, אנחנו לא רוצים להתערב בזה, אבל באמת, כמו שאני אומר וחוזר, הבקשה היא הוספת סעיף נגישות לחוק, בצורה מאוד פשוטה וברורה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
סליחה, לא הבנתי אותך, לא הבנתי למה אתה מתכוון. איזה סעיף, נגישות למה?
אריה ארבל
תחנה צמודה לבית החולים כמו שיש בכל בתי החולים בעולם וכמו שמתוכננים בארץ.
היו"ר יוליה מלינובסקי
זאת אומרת אתה דורש להכניס לחוק סעיף שתחנות המטרו אפריורי, בלי שום קשר לשום קשר, יהיו על יד בתי חולים. הבנתי אותך נכון?
אריה ארבל
כן, הבנת נכון, קרוב ככל האפשר. אני לא נכנס פה לנושא הנדסי, קרוב ככל האפשר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
טוב, הבנתי. שמענו את הנושא. חבר הכנסת אשר בא קצת יותר מאוחר, אנחנו דיברנו על נושא בית לוינשטיין.
יעקב אשר (יהדות התורה)
עקבתי אחרייך בדרך.
היו"ר יוליה מלינובסקי
עקבת. עמדת בפקקים בטח, היו פקקים מאוד קשים היום בבוקר.
יעקב אשר (יהדות התורה)
ניסיתי לנסוע במטרו, לא הצלחתי.
היו"ר יוליה מלינובסקי
תודה רבה לך, אריה, על הדברים שלך. כפי שאני אמרתי קודם, ברור שבנושא הזה יש רגישות, יש התייחסות. ביקשנו ממוסדות התכנון לפעול פה ביתר שיקול דעת ולהתייחס לזה ברגישות המתבקשת ולקחת בחשבון את צרכי הציבור של האנשים עם המוגבלויות, כמה שניתן.

אנחנו בסעיף ההגדרות, חבר הכנסת אשר, אתה רוצה להתייחס לזה?
יעקב אשר (יהדות התורה)
אני רוצה להתייחס למה שדובר קודם ועל החשיבות הגדולה של הבהירות שתהיה גם לתקופת המעבר ולדברים הללו. כל מה שנאמר כאן מקודם לגבי הנושא של היטלי ההשבחה וחוסר הוודאות ומה שנאמר על ידי נציגי מינהל התכנון, ובצדק, כבר היום יש השבחה על פי השמועה מה שנקרא. זאת אומרת אמור לעבור קו מטרו ואז יש השפעה כבר היום גם על תכניות קיימות וגם על תכניות עתידיות וזה דבר, גברתי יושבת הראש, שעלול לגרום לכך, חוסר הוודאות בכך, שהרבה מאוד פרויקטים יעברו להולד, זאת אומרת הרבה דברים שיעצרו.

כל עוד שלא יודעים מה מתחם ההשפעה בדיוק, כל עוד שלא יודעים מה באמת ההשפעה האמיתית, גם ההגדרות איך להגדיר את זה וגם ההשפעה האמיתית, וברגע שנכנס לכאן המוטיב הזה של ההשבחה הגבוהה יותר אז זה גורם לכך שבסופו של דבר ייתקעו הרבה תכניות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אז מה אתה מציע?
יעקב אשר (יהדות התורה)
אני אומר שהחשיבות הגדולה באמת להבהיר את הדברים, להקדיש זמן לעניין הזה כדי שהדברים יהיו ברורים, גם בהיבט של מה שקשור ל-78 שנעשה היום וגם לגבי העתיד.
היו"ר יוליה מלינובסקי
זאת אומרת אנחנו צריכים יותר להתמקד בנושא תקופת המעבר.
יעקב אשר (יהדות התורה)
בתקופת המעבר, בהגדרה של מתחם ההשפעה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אתה שמת לב, אם אתה עקבת אחרי הדיון, על מתחם ההשפעה הוספנו כבר את התיקון.
יעקב אשר (יהדות התורה)
של הדיפרנציאלי. כן, זה אני יודע.
היו"ר יוליה מלינובסקי
בדיוק, ונושא של התחדשות עירונית כבר טופל, הם צריכים לחזור עם תשובות. זה בדיוק תפקיד הוועדה.
איתי עצמון
אני רק רוצה להגיד משפט לגבי ההערה מכיוון שההערה כבר נשמעה. לו הוועדה עכשיו הייתה מאשרת ממש את תוואי המטרו אז ההערה הזאת הייתה במקומה, אבל בוודאי אני מניח שקווי המטרו צריכים לעבור גם בסמוך למוסדות חינוך ולמקומות עבודה וכו' וכו'. המטרה שלהם היא לאפשר נגישות וקישוריות לתושבי גוש דן.
יעקב אשר (יהדות התורה)
ולפעמים משהו שנראה לך שהולך להשביח מחר יתברר שמה שתצטרך בשביל כבישים ומה שתצטרך בשביל ציבורי ונגישות וכו' משאיר לך את הקרקע לא כדאית. אז אתה יוצר מצב שוק היום שמדבר על השבחה עתידית ובסוף זה יתברר הפוך.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אז מה אתה מציע?
יעקב אשר (יהדות התורה)
אני לא כזה גאון גדול.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא?
יעקב אשר (יהדות התורה)
חצי גאון.
איתי עצמון
מה שאמרתי, שהטענות האלה בהחלט יכול להיות שהן מוצדקות ונכונות, אני פשוט לא חושב שכרגע זה המקום ללבן אותן.
יעקב אשר (יהדות התורה)
השאלה, מאחר שהתמ"א לא לעינינו, היא לא ברורה לגמרי, היא לא סגורה לגמרי, אז צריך למצוא פה את המנגנונים איך לא לגרום לכך שנעשה טעויות גדולות שאחר כך נצטער על זה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, אנחנו בעצם רק מחוקקים מסגרת.
יעקב אשר (יהדות התורה)
זו בדיוק הבעיה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אבל אל תשכח שהחוק הגדול בפנינו בחורף, זאת אומרת זה רק פרק המימון ועדיין תהיה לנו אפשרות לתקן שם דברים תוך כדי.
יעקב אשר (יהדות התורה)
בסדר, אני רק הוספתי על מה שנאמר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
כן, אני רוצה להמשיך עם ההקראה. משרד האוצר, בבקשה, סעיף 26.
מירב ליבנה
סימן ב': עקרונות למימון מיזם המטרו



סך מסגרת ההוצאה למיזם המטרו ויתרת מסגרת ההוצאה
2 26.
(א) סך מסגרת ההוצאה למיזם המטרו לא יעלה על 150 מיליארד שקלים חדשים.





(ב) ליתרת מסגרת ההוצאה ייווספו או ייגרעו, מדי שנה, הפרשי הצמדה בהתאם להצמדה לסל מדדים שתורה עליו הוועדה המנהלת.





(ג) הוועדה המנהלת תפרסם, בהודעה ברשומות, מדי שנה, את יתרת מסגרת ההוצאה המוצמדת בהתאם להוראות סעיף קטן (ב).





(ד) על אף האמור בסעיף קטן (א), רשאית הממשלה, בהמלצת הוועדה המנהלת, להגדיל את סך מסגרת ההוצאה המרבי הנקוב בסעיף הקטן האמור, אם שוכנעה כי הגדלת סך המסגרת כאמור תשיא את התועלת המרבית למשק.
היו"ר יוליה מלינובסקי
תסבירי.
מירב ליבנה
בעצם הסעיף הזה קובע את סף סכום המגבלה להיקף הפרויקט ויש לזה חשיבות מאוד גדולה. זה פרויקט עצום וחסר תקדים בהיקף, רצינו שתיקבע בחוק מגבלה שתאפשר ודאות.
יעקב אשר (יהדות התורה)
זאת אומרת שאם מחר, אחרי שהתמ"א כבר ברורה לגמרי, תכניות העבודה ברורות לגמרי, וזה מתברר שזה 154 מיליארד, אז זה בתיקון חקיקה ראשית?
מירב ליבנה
התייחסנו לזה בסעיף קטן (ד).
היו"ר יוליה מלינובסקי
יש העברות תקציביות דרך ועדת כספים.
מירב ליבנה
קודם כל אני אציין שזה סעיף נוסף על כל חקיקת התקציב, הוא לא משנה את חקיקת התקציב הקיימת, זאת אומרת אישור תקציב שנתי לכנסת וכל ההעברות באישור ועדה וכו'.
יעקב אשר (יהדות התורה)
הבנתי. בסדר, לא ראיתי את זה.
מירב ליבנה
יש סמכות לממשלה להגדיל את מסגרת ההוצאה בתנאים מסוימים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
שאלה, מה זה סל המדדים?
איליה כץ
לגבי סל המדדים אני אנסה להתייחס.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, תתייחס, אל תנסה.
איליה כץ
אני אנסה להשביע את רצון חברי הכנסת והיועצים המשפטיים. בפרויקט פה, כמו שמירב אמרה, אנחנו למעשה קובעים את מסגרת ההוצאה בחוק, כן מאפשרים פה את האפשרות בתנאים מסוימים להגדיל אותה, אבל זה עדיין סעיף מאוד מאוד חריג. בפרויקטים שהמסגרת שלהם לא קבועה בחוק מקובל להצמיד אותם, בשביל לשמור על הערך הריאלי שלהם. כיצד הדבר הזה נעשה? בדרך כלל פרויקטים מהסוג הזה אלה פרויקטים לחמש, עשר ו-20 שנה שהרבה פעמים גם מבוצעים בשיטות ביצוע מסוג של PPP, עם התקשרות מול זכיין שמאריכה את זה גם ל-30 שנה ומעבר לכך.

סל המדדים שרלוונטי לפרויקטים כאלה הוא משתנה לאורך חיי הפרויקט. אנחנו נמצאים בעבודות מוקדמות, זה בעיקר עבודות הנדסה אזרחיות מוטה לתשומות הבנייה. בהמשך כשלצורך העניין כבר יש לנו זכיין אז יכול להיות שכבר תהיה הטיה לאיזה שהם שערי חליפין כאלה ואחרים, מדדי שכר כאלה ואחרים, וכל דבר לגופו של עניין לפי הפרויקט ולפי אופן הביצוע שבסוף ייקבע לאותו פרויקט, אופן ביצוע שכרגע עדיין לא ידוע, התקשרויות שעדיין לא ידועות.

לטובת הדבר הזה, על מנת לשמור על הערך הריאלי של ה-150 מיליארד שקל, מה שהצענו זה מנגנון למעשה של ועדה מקצועית, ועדה שכבר אושרה על פרק א' ו-ב', שהוא יקבע את סל המדדים שלפיו יוצמד הפרויקט. כמובן זה אך ורק בשביל לשמור על הערך הריאלי של הכסף.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אז למה לא כתוב כדי לשמור על הערך איזה מדדים? צריך משהו יותר ברור.
איתי עצמון
להגדיל את הוודאות. אם עכשיו הכנסת מאשרת את המסגרת ואחר כך את העדכונים קובע גוף מנהלי?
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, אני יכולה להבין שוועדה מקצועית תקבע מדדים, אבל תקבע מדדים על מה? כדי לשמור על הערך הריאלי של הכסף? איזה מדדים? היועצת המשפטית, כן.
ורד קירו-זילברמן
בהצעה המקורית בהתייחס לסעיף הזה גם לנו הייתה בעיה, ממש לא מכירים דבר כזה שוועדה מנהלת היא זאת שתורה על המדדים ובאמת לפי דברי ההסבר בהצעת המחליטים מי שהיה אמור לקבוע את זה אלה השרים, שר האוצר ושר התחבורה, אז לפחות ההמלצה שלנו זה לחזור לרעיון המקורי שלכם כדי שבאמת יהיו פה שקיפות ובהירות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
איזה רעיון קודם?
ורד קירו-זילברמן
לגבי אישור שרים, מי שהיה צריך. בהמלצת הוועדה המנהלת, אבל מי שהם בעצמם ראוי ונכון שיעשו את זה אלה השרים ואז באמת יש לך איזה שהוא מנגנון יותר שקוף ויותר בהיר.
איתי עצמון
חקיקת משנה.
ורד קירו-זילברמן
בנוסף, איליה, אין מועד עדכון. אנחנו לא יודעים איזה אמות מידה, איזה מדדים, מועד עדכון. זאת אומרת הסעיף הזה הוא מאוד מאוד חלול מבחינת האמירה.
איליה כץ
אז מבחינת השקיפות אין שום בעיה לפרסם כל דבר, אין שום בעיה שזה יהיה ידוע וגלוי לציבור.
איתי עצמון
לא, זה כבר כתבת. אין בעיה, ברור שאין בעיה, הקראתם את זה, כתבתם שהיא תפרסם בהודעה ברשומות, זו לא השאלה שלה.
איליה כץ
אין שום בעיה. לעניין התוויית שיקול דעת, מה שאתם מדברים, הרציונל הוא ברור, אנחנו רוצים לשמור על הערך הריאלי של הכסף, מה זה אומר לשמור על ערך ריאלי של כסף? שסל המדדים אמור להיקבע לפי התשומות של הפרויקט, לפי התשומות בפועל של הפרויקט.
היו"ר יוליה מלינובסקי
פעם בשנה, פעם בשנתיים, פעם בכמה?
איליה כץ
אפשר לקבוע - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
ומתי? 1 בינואר? בדרך כלל זה נהוג.
איליה כץ
אז אנחנו יכולים לקבוע פה התניות לוועדה, גם בתאריכים, גם ששיקול הדעת שלהם מוכוון סביב התשומות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
רגע, יש לי פה רואה חשבון. ולדימיר, מה אתה אומר על זה? מה מקובל? תן לנו ייעוץ מקצועי.
איליה כץ
אנחנו בסוף היינו מאוד שמחים להצמיד את הפרויקט הזה למדד המחירים לצרכן ל-30 שנה, לעשות את החיים פשוטים, אבל ברור שאם מדד המחירים לצרכן לא ישקף את התשומות האמיתיות של הפרויקט כי אנחנו בסוף נתקשר עם חברה אמריקאית ונרצה שהתשומות יהיו צמודות בין היתר לשער חליפין, כי תשומות הבנייה קשורות תמיד למדד המחירים לצרכן.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
אבל אנחנו צריכים לדעת מה המודל.
איליה כץ
יכול להיות שיהיו פה תשומות - - - בדברים מסוימים.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
כן, אבל איך אתה מבטיח ודאות?
איליה כץ
אני חושב שהריזיקה פה, חוסר הוודאות העיקרי פה, זה ביחס לממשלה. לממשלה היה הרבה יותר קל לבוא ולהגיד שזה המדד.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
זה גם נכון באופן כללי, כי אתם רושמים 150 מיליארד ובעצם אפשר להגדיל את זה עד אינסוף, לפי החוק.
איליה כץ
אנחנו למעשה קובעים כמה מסננות, או כמה היבטים שמגבילים אותנו מלעשות את זה עד אינסוף. קודם כל הצמדה למדד מחירים שנעשה לא משיקולי מדיניות, כמו שהיועצת המשפטית ציינה פה, לא על ידי השרים, אלא על ידי ועדה מקצועית, אז הוא אמור לשקף באמת את הערך הריאלי של הכסף ולא עכשיו ספקולציה - - -
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
אבל לא יותר נכון מראש להגדיר את סל המדדים כדי להבטיח ודאות?
איליה כץ
בסוף אנחנו לא יודעים איזה סוג של התקשרות, לא יודעים עכשיו להבטיח איזה סוג של התקשרויות יהיה פה לאורך חמש ועשר שנים. יכול להיות, כמו שאמרתי, ש - - - מהתאחדות הקבלנים יחליט לעשות את זה ב-PPP, פרויקטים בשיתוף המגזר הפרטי שמערבים מימון בנקאי.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
אבל אנחנו מכירים את המדדים, אולי היה נכון מראש להגדיר את המודל ואז ללכת לפיו?
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני ממליצה דבר כזה, זה מעורר שאלות.
יעקב אשר (יהדות התורה)
לא סגורים על מודל.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אין מודל, זה משהו שאין מודל. אני ממליצה בסעיף הזה, אתם שומעים, יש הרבה שאלות, אנחנו צריכים פה יותר ודאות, אנחנו צריכים תאריך, מתי זה קורה, איך זה קורה, אנחנו צריכים גם הליך, מה שאמרה היועצת המשפטית, לחזור לסיפור של ועדה מקצועית ממליצה ושרים מאשרים. תנסו לחשוב איך להכניס לסעיף את העקרונות האלה של שמירת הכסף כשסל המדדים צריך לשקף את השמירה על ערך הכסף. זה לא יהיה סתם מדד, לא יודעת מה, נאסד"ק, שלא קשור.
יעקב אשר (יהדות התורה)
השאלה אם לא היה צריך ללכת על משהו יותר פשוט, אולי לזה את מתכוונת, ולעשות לזה אבני דרך בחקיקה, לא אחר כך. כי הם קובעים היום משהו שבעצם נותן להם חופש לעשות איזה שהוא דבר חדש שנקרא שיתוף המדדים ואז זה החלטות כאילו של פקידים. אני אומר שיש זמן לכל דבר, הרי יגיע הזמן שבו יוחלט באיזה שיטה הולכים לעבוד, יגיע הזמן שבו יוחלט מתי יהיה אישור לתכנית.
היו"ר יוליה מלינובסקי
מה אתה מציע?
יעקב אשר (יהדות התורה)
לעשות בתקופה, שאני לא יודע איך להגדיר אותה, אולי היועץ המשפטי איתי, תעזור לי קצת.
איתי עצמון
כן, אני לגמרי איתך.
יעקב אשר (יהדות התורה)
לנסות להגדיר את זה כאבני דרך.
היו"ר יוליה מלינובסקי
איך לעשות את זה?
יעקב אשר (יהדות התורה)
זה יובא לאישור ממשלה, לאישור ועדה רלוונטית, אם תהיה הוועדה הזאת או זאת.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, ממשלה. ועדה זה כבר מדיניות של שרים, אז ממשלה. הממשלה תאשר את סל המדדים הזה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
או שיהיה המלצה של הממשלה באישור הוועדה. כי אנחנו צריכים לראות דבר אחד, יש פה באמת אוסף של מדדים שיכולים להיות רלוונטיים, השאלה מי ייקח את ההובלה.
איתי עצמון
מי קובע.
יעקב אשר (יהדות התורה)
בדיוק, ומי קובע איזה אוסף וכמה עוצמה של כל דבר.
איתי עצמון
זו בדיוק הייתה ההערה שאמרה קודם ורד.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אז אולי זה יבוא לדיווח לוועדה. טוב, תחשבו על המנגנון.
יעקב אשר (יהדות התורה)
יש לך אתה אולי?
איתי עצמון
אני אמרתי כזה דבר. אמרנו, קודם כל מבחינה נורמטיבית, כשקובעים בחקיקה ראשית את המסגרת ואחר כך העדכונים ואחר כך ההגדלות זה נעשה בהליכים אחרים שלא מגיעים לכאן, אז לכל הפחות תגידו מה שיקול הדעת, מה המדדים האפשריים. כלומר יש כאן משהו מאוד מאוד פתוח. אתם יודעים היום להגדיר מה המדדים האלה?
היו"ר יוליה מלינובסקי
הם לא יודעים להגדיר.
איליה כץ
לא היינו רוצים להגדיר בחקיקה ראשית מה המדדים, בסוף הלמ"ס משנה את המדדים אחת לתקופה, יכול להיות שהגוף בפרויקט כזה יבקש לעשות מדד ייעודי לטובת ההצמדה שלו, זה גם תרחיש שיכול להיות.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
כי הרי מה בסוף אנחנו עושים? אנחנו רושמים 150 ואז אנחנו אומרים אוקיי אולי נגדיל, אולי לא נגדיל, אולי נצמיד, אולי לא נצמיד.
יעקב אשר (יהדות התורה)
לא רק זה, אתה גם שם היום 150 שיכול להיות שמחר יתברר, כי אגב התברר, הבנו שיש פה סעיף בלת"מ מאוד גדול, ויכול להיות שבצדק, יכול להיות שיתברר מחר שכל הפרויקט הזה הוא אחרת, אנחנו כבר היום במסגרת החוק עושים כל מיני דברים עם הרשויות, עם ההיטלים וההשבחות ועניינים והכול שאמור לכסות את ה-150, בסוף יתברר שכל העלות של הפרויקט עלתה 110, אז תתחיל להחזיר חזרה? תשנה את החוק כדי להחזיר חזרה דברים?
איתי עצמון
לא, המנגנון פה הוא אחר. המנגנון, אומרים לך לא יעלה על 150 מיליארד ₪ ולאחר מכן יש סמכות לממשלה להגדיל.
יעקב אשר (יהדות התורה)
רק צפונה, מה קורה דרומה?
היו"ר יוליה מלינובסקי
אז אתם יכולים לכתוב להגדיל או להקטין.
איתי עצמון
שינוי חוק.
יעקב אשר (יהדות התורה)
אה, שינוי חוק? מישהו צריך ליזום את זה.
איליה כץ
לא הבנתי למה זה שינוי חוק.
איתי עצמון
כי קבעתם את זה פה, קבעתם לא יעלה על 150 מיליארד.
איליה כץ
לא יעלה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
לא, אבל קבעתם לעצמכם הכנסות שאמורות להביא לכם את ה-150 מיליארד. מה קורה, סתם, שאלה כללית, אם בסוף מתברר שהתאחדות הקבלנים וכולם התגייסו לעניין 100 מיליארד. מה, מתחילים להחזיר כספים?
חיים פייגלין
זה אומר שהיטלי ההשבחה בעצם ייתנו 70% מהמטרו ולא 25% מהמטרו.
יעקב אשר (יהדות התורה)
גם יכול להיות. סליחה שאני שואל שאלות קצת מבלבלות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אנחנו מציעים דבר כזה לגורמי הממשלה, שהשרים בצו יקבעו את סל המדדים, בהמלצת הוועדה המקצועית. תנסחו את הנוסח הזה.
איתי עצמון
השרים זה כמובן שר האוצר ושר התחבורה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
זה לא יבוא לאישור ועדה?
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, על סל המדדים לא צריך לבוא לאישור הכנסת.
יעקב אשר (יהדות התורה)
אני אשאל את בליאק, הוא מתמצא בזה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, לסל מדדים לא צריך.
איתי עצמון
אבל בצו הזה צריך לקבוע גם את מועד העדכון.
יעקב אשר (יהדות התורה)
הוא רואה חשבון, מה שהוא מבין אני סומך עליו.
היו"ר יוליה מלינובסקי
וגם מועד עדכון של סל המדדים, פעם בשנה? פעם בשנתיים? ב-1 בינואר?
איתי עצמון
כי אתם רוצים ודאות, אמרתם שאתם מבקשים ודאות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
שרי התחבורה והאוצר יביאו את זה למועצה של הוועדה המנהלת ותאריך קובע.
מירב ליבנה
לגבי השרים אז יש בחקיקה מקומות שבהם - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
בסדר, ראינו, גם פה.
מירב ליבנה
לא, שמסמיכים נגיד את מועצת רשות המים, את מועצת רשות החשמל - - -
איתי עצמון
לקבוע סל מדדים?
מירב ליבנה
לקבוע עדכון של תעריפים למשל.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אנחנו לא יודעים את סל המדדים פה.
מירב ליבנה
נותנים להם את שיקול הדעת.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אנחנו נותנים פה שיקול דעת לוועדה המקצועית כי סל המדדים הזה לא ברור, בגלל זה אנחנו מבקשים שבנוסף לוועדה המקצועית יהיה גם אישור של שרים בצו ויהיה תאריך קובע.
איליה כץ
אנחנו נבחן את זה גם עם השרים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
תבדקו עם השרים. בגלל שהנושא לא ברור וזה חדש ואנחנו לא יודעים, אנחנו רוצים פה נדבך נוסף כדי לוודא שהכול מתנהל.
ורד קירו-זילברמן
הערה לסעיף 26(א), על סך המסגרת של ההוצאה. היות שבאמת עולה כאן מאוד מאוד השאלה של הוודאות אז מה שיש לנו למעשה זה סך מסגרת ההוצאה וככל שאנחנו בדקנו אז באמת גם בהצעת המחליטים וגם בדברי ההסבר היה מפורט בדיוק, כמובן כולל, מה יכללו ההוצאות האלה. ואני רוצה להציע, ופה התייעצתי עם יושבת ראש הוועדה, ברשותך, איזה שהוא נוסח שבאמת יוודא ויגדיר מה אנחנו רוצים ולשם מה אנחנו רוצים.

אני לקחתי את זה מדברי ההסבר והצעת המחליטים. סך מסגרת ההוצאה יכלול את כלל ההוצאות הנדרשות לביצוע מיזם המטרו, לרבות, פה כמובן יש אפשרות להוסיף, תוספות בגין הפרשי עלויות בשיטת מימון הפרויקט ביחס לעלות גיוס המדינה, הוצאות בלתי צפויות בהיקף המקובל לפרויקט מסוג זה, הוצאות הפקעת מקרקעין הנדרשות לצורך הפרויקט, פיצויים עקב תביעות בגין הפרויקט ושיפוי רשויות מקומיות בגין תביעות לפי סעיף 197 לחוק התכנון והבנייה. הכול דברים שאתם כתבתם ואתם אמרתם.
היו"ר יוליה מלינובסקי
זה כתוב בהחלטת הממשלה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
לא, זה כתוב בהסבר.
ורד קירו-זילברמן
גם בדברי ההסבר וגם בהצעת המחליטים.
יעקב אשר (יהדות התורה)
בהצעת המחליטים זה מופיע וכאן זה לא מופיע?
ורד קירו-זילברמן
לא, בנוסח זה לא מופיע, בדברי ההסבר זה מופיע ובהצעת המחליטים זה מופיע.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני חושבת שמאוד כדאי להכניס את זה פה, מאוד חשוב.
מירב ליבנה
אני אשמח להתייחס לנוסח. בעקבות ההערות בשיחות המקדימות שהיו לנו, שמנו גם אנחנו נוסח שעבדנו עליו ופיתחנו אותו.
איתי עצמון
העברתם אותו אלינו?
מירב ליבנה
לא, לא הספקנו להעביר אותו.
איתי עצמון
קצת חבל, יהיה קשה לנו להתייחס, אנחנו עשינו איתכם שיחות ארוכות של ליבון.
היו"ר יוליה מלינובסקי
חברים, אנחנו בדד ליין, זה המאני טיים.
יעקב אשר (יהדות התורה)
זה בכיוון הזה שאמרה היועצת המשפטית?
מירב ליבנה
זה בכיוון הזה, זה אותם עקרונות, רק דייקנו את הנוסח.
איתי עצמון
טוב, להבא בבקשה להעביר אלינו.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני רוצה מחר לפרסם נוסח מעודכן כי ביום שלישי יש לנו פה ועדה. מיד אחרי שנסיים היום, לא יודעת מתי נסיים היום, אתם נשארים ומעבירים ומעדכנים.
יעקב אשר (יהדות התורה)
יוליה, אנחנו רגילים עד השעות הקטנות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
כן, אנחנו עם יעקב אשר פה. מחר אני רוצה, אני קבעתי דיון ביום שלישי באחת, אז מחר עד שעה אחת הנוסח צריך להיות מפורסם, 24 שעות לפני הדיון, בסדר? חבל, כי אפשר קצת לעבוד יותר בזריזות. יש לך עוד משהו לסעיף הזה?
ורד קירו-זילברמן
כן. דיברנו גם על הוספת חובת דיווח כללית לוועדה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
זה צריך להיות בסעיף הזה?
ורד קירו-זילברמן
לא, זה יצא 'הוועדה המנהלת תפרסם בהודעה ברשומות מדי שנה', אז דיברנו על חובת דיווח כללית, זה לא בהכרח פה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, אני שואלת, חברי הכנסת אשר ובליאק, דיברנו על זה שלחייב את הממשלה ואת השרים הרלוונטיים פעם בשנה לבוא לכנסת ולתת דיווח.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
אני מאוד בעד.
יעקב אשר (יהדות התורה)
על ההתקדמות או השינויים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
על מה שקורה. פשוט לבוא ולדווח וזה יהיה בחוק. אבל השאלה שלי, ורד, אם זה פה או יש סעיף אחר?
ורד קירו-זילברמן
לא, בדרך כלל סעיפי דיווח מגיעים לקראת הסוף. כרגע זה רק עלה וזה משהו שדי הוסכם עם האוצר, אז אני אומרת בגלל - - -
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
אז למה הסעיף הזה כאן לגבי פרסום ברשומות?
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, זה משהו אחר, זה על סל המדדים.
ורד קירו-זילברמן
זה הסיפור של המדדים, זה כנראה כלול בתקציב ובמסגרת התקציב.
היו"ר יוליה מלינובסקי
דיברנו על המדדים, זה פה. אני רציתי שבלי שום קשר מי יהיה שר האוצר ושר התחבורה ומי יהיה יושב ראש ועדה זו או אחרת אנחנו נדייק את זה שכל עוד זו הוועדה הזו זה זה, אם לא זה יהיה ועדת הכלכלה, שרי האוצר והתחבורה יחויבו פעם בשנה לבוא ולתת דיווח מפורט על מה שקורה בכל ההיבטים, בכל השאלות.
ורד קירו-זילברמן
כן. הערה אחרונה. סעיף קטן (ד), הממשלה רשאית להגדיל את סך מסגרת ההוצאה המרבי, אז כמובן ככל שזה לא יגיע לכנסת לאישור זה צריך להיות – ופה, שוב, אני לוקחת מדברי ההסבר, בכפוף להוראות לפי כל דין או בכפוף להוראות חוק יסודות התקציב, חוק הפחתת הגירעון והגבלת ההוצאה התקציבית וחוק התקציב, באמת כדי שנתחם את המסגרת ונדע באיזה עולם נורמטיבי אנחנו חיים.
איתי עצמון
יכול להיות שצריך לשקול להוסיף את זה לנוסח.
ורד קירו-זילברמן
כן, בהחלט. להוסיף לנוסח את ההתייחסות. אנחנו שאלנו מתי זה נעצר, מה מגביל את זה, אז הם הפנו אותנו לדברי ההסבר ואמרו שהדיווח, כמו שאמרה יושבת הראש, יגיע לכנסת, אבל הכול הם עובדים במסגרת המגבלות החוקיות שחלות עלינו, אז המגבלות האלה מצוינות ואפשר להכניס אותן לסעיף. זה היה, זה קיים בדברי ההסבר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אז תחשבו על זה.
ורד קירו-זילברמן
אפשר לכתוב משהו כללי.
אסתי פלדמן
מקודם היועץ המשפטי של הוועדה אמר שנקודת המוצא היא שהדינים חלים אלא אם דיברנו עליהם באופן ספציפי.
איתי עצמון
נכון, אבל כאן כן כתבתם משהו ספציפי.
ורד קירו-זילברמן
זה אתם כתבתם את זה, אסתי, זה מאוד ספציפי, זה משהו נקודתי שיש לו משמעות נקודתית כרגע לתקציב.
אסתי פלדמן
לא, השאלה איך זה משליך על יתר החוק שבו הדינים הכלליים חלים ואנחנו לא נוגעים בהם ושם אנחנו לא אומרים בכפוף לאותם דינים, וכאן אנחנו מציינים באופן ספציפי - - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
היא אומרת שזה יכול להרע בדברים אחרים כי פה ציינת ובמקומות אחרים לא.
איתי עצמון
אבל כאן כותבים בהוראה בחוק ספציפי שסך מסגרת ההוצאה למיזם המטרו לא יעלה על סכום מסוים ולאחר מכן הממשלה רשאית להגדיל את סך מסגרת ההוצאה. עכשיו, כיוון שזה אמור להיות כפוף לחקיקת התקציב - - -
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
כרגע זה פרוץ לגמרי.
איתי עצמון
כרגע זה נשמע פרוץ לגמרי, זה כן הוראה בחוק ספציפי שמתייחס לתקציב המדינה. לכן חשבתי שכדאי לשקול בסעיף הזה.
אסתי פלדמן
אין לנו התנגדות מהותית כמובן. אני רק אומרת שנבוא בדברים - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
תראו, ממשלה שמגדילה מימון איך היא עושה את זה, חבר הכנסת בליאק? ממשלה לא יכולה להעביר כסף בעצמה. אם הם ירצו להעביר כסף לטובת הפרויקט הזה זה יהיה דרך ועדת הכספים, דרך אישור הכנסת. האמת, אני לא רואה בזה בעיה אם הממשלה תרצה להגדיל את המימון לפרויקט הזה.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
אז למה בכלל לרשום 150?
היו"ר יוליה מלינובסקי
כי הם רוצים לעשות את המסגרת. טוב, תחשבו על זה. אני רוצה עכשיו דבר כזה. אנחנו נקריא את סעיף 27, אנחנו לא נדון עליו, אנחנו נקריא אותו, נצא להפסקה ונחזור לדון. סעיף 27. בבקשה, מי מקריא את סעיף 27?
מירב ליבנה
מימון מיזם המטרו
227.
(א) 50% מסך מסגרת ההוצאה למיזם המטרו כאמור בסעיף 26(א) או שעליו החליטה הממשלה לפי סעיף 26(ד), לפי העניין, ימומנו באמצעות אלה:



לסעיף (1) יש תיקון לבקשת היועצת המשפטית.






(1) הכנסות המדינה מגביית מס השבחת מטרו לפי סעיף 29 או מפיתוח המקרקעין המצויים בסביבת תחנת מטרו אשר יוקנו למדינה כפי שנקבע בחוק;



אנחנו רוצים במקום 'בסביבת תחנת המטרה' מתחם ההשפעה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
נכון, מתחם ההשפעה.
ורד קירו-זילברמן
זו הערה של יושבת הראש.
מירב ליבנה
(2) הכנסות שיתקבלו מפיתוח מקרקעין המיועדים לשמש כמתחם דפו או כתחנת מטרו, כפי שנקבע בחוק;






(3) הכנסות שיתקבלו מהקצאת מקרקעי ישראל המצויים בסביבת תחנות המטרו ומתחמי הדפו;






(4) סכום שיועבר מדי שנה בגובה ההפרש שבין הכנסות המדינה ממס גודש בהתאם לחוק הפחתת גודש התנועה באזור גוש דן התשפ"א–2021‏, באותה שנה, לבין 700 מיליון שקלים חדשים;






(5) סכומים שיעבירו הרשויות המקומיות שבשטחן חלה תכנית המטרו, לאוצר המדינה, בהתאם להוראות לפי סעיף קטן (ג);






(6) הכנסות נוספות הנובעות ממיסוי עליית שווי נכסים המושפעים מתכנית המטרו, כפי שייקבע בחוק;






(7) כל הכנסה נוספת שתיקבע בחוק או על ידי הממשלה, למימון מיזם המטרו.





(ב) בלי לגרוע מהוראות סעיף קטן (א), 50% מסך מסגרת ההוצאה למיזם המטרו, כאמור בסעיף 26(א) או שעליו החליטה הממשלה לפי סעיף 26(ד), לפי העניין, ימומנו מאוצר המדינה.





(ג) שר האוצר יקבע עד יום כ"ז בטבת התשפ"ב (31 בדצמבר 2021), בצו, בהתייעצות עם שר הפנים, את הסכומים שיעבירו הרשויות המקומיות שבשטחן חלה תכנית המטרו, לאוצר המדינה, בהתאם לעקרונות שעליהם החליטה הממשלה, בשים לב לתרומת המיזם לרשות המקומית ולאיתנותה הכלכלית.
היו"ר יוליה מלינובסקי
תסבירו בינתיים. אמרתי שבאחת נצא להפסקה, יש עוד רבע שעה, תסבירו את סעיף, ננצל את הזמן.
איליה כץ
הסעיף הזה פורט מה הם המקורות הייעודיים למימון 50% מהמיזם. הסעיף הראשון מדבר למעשה על אותו מס מטרו, 35%, שעליו דובר בפתח הדיון והוא מופיע גם בהמשך הפרק. הסעיף השני זה סעיף שלא מופיע בחלק מחוק זה, הוא מדבר למעשה על פיתוח מעל מתחמי דפו ומעל לתחנות מטרו בתוך החלק המלא של ההסדר. בחוק ההסדרים יש הסדר קנייני שמדבר למעשה על כמה הכנסות תקבל המדינה וכמה הכנסות יקבלו בעלי המקרקעין כתוצאה מסיטואציה שבה יבנו ליד תחנה - - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
רגע, כשאתה אומר המדינה ואתה אומר בעלי זכויות במקרקעין זה שני דברים שונים. איך אתה מעריך את ההכנסות של המדינה? בוא נתייחס רגע להכנסות של המדינה, אל תערבב כרגע את הקטע של בעלי מקרקעין. כי אם מדובר בדפו ובמקומות כאלה שהם שטחים שעוברים לבעלות המדינה בתכנית הזאת איך אתה מכמת את ההכנסות, ממה? ממכירת השטחים האלה, מפיתוחם והשכרה? ממה אתה לוקח את זה?
איליה כץ
מבלי להיכנס עכשיו לכל הפרטים, כאמור זה לא חלק מהחקיקה הזאת, אלא זה חלק מהחקיקה הבאה, שם יש את ההסדר הספציפי, אנחנו למעשה מתייחסים לקרקע של – יש כמה דוגמאות בעולם לדפואים שבנו מעליהם. הדבר הזה דורש הסדר מאוד מאוד ייחודי, מאוד מאוד בסיסי, גם הנדסי, גם תכנוני וגם קנייני. כי מה למעשה קורה עם אותו בעל קרקע קודם, שייקרע לו השטח לטובת תשתית, אבל בסוף החליטו לעשות לו - - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
זה זכויות אוויר, זו השאלה על זכויות אוויר.
איליה כץ
זכויות אוויר וגם זכויות אחרות.
יעקב אשר (יהדות התורה)
אבל זה הוכרע, אני חושב. כשהיה על הקו האדום.
איליה כץ
במסגרת החקיקה אנחנו מציעים פה הסדר שיקבע למעשה מתוך ההכנסות העתידיות שיתקבלו כתוצאה מפיתוח הזכויות הסחירות איך חלוקת ההכנסות תהיה בין המדינה לבין בעל המקרקעין, בכל מיני סיטואציות. זה הסדר לא קצר ולכן הוא גם יצא מתוך חוק ההסדרים, זה הסדר שהוא מיטיב עם בעל המקרקעין ביחס למצב הקיים, הוא מקבל את שווי הקרקע הנוכחי ובסוף הוא מקבל, כשהמדינה מפתחת עוד זכויות, גם נתח מתוך הזכויות העתידיות שיגיעו.
יעקב אשר (יהדות התורה)
אני שואל האם בתכנית היום, למשל הדפואים, במיוחד הדפואים, לא נמצאים בשטחים בבעלות המדינה?
איליה כץ
חלקם כן, חלקם לא.
יעקב אשר (יהדות התורה)
אני אפריד את השאלה שלי, מה קורה בשטחים ששייכים למדינה, אין זכויות קודמות, איך אני יודע?
איליה כץ
זה לאו דווקא רלוונטי לדפו, במידה מסוימת - - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
דפו, תחנות, לא משנה.
איליה כץ
כל ההכנסות שמגיעות למדינה, בין אם זה כי הקרקע שלה ובין אם זה כי הסדר המקרקעין מורחב, כל ההכנסות יסופחו לטובת מיזם המטרו. זה אחד המקורות.
יעקב אשר (יהדות התורה)
לא, זה הכול למטרו.
איליה כץ
הכול למטרו. סעיף (3) מדבר על הכנסות שרצו מקרקעי ישראל שנובעות גם מהמטרו וגם לזה יש הסדר ספציפי.
יעקב אשר (יהדות התורה)
אבל שם דובר על 50%.
איליה כץ
למעשה ההכנסות של רשות מקרקעי ישראל בסביבת תחנות המטרו הן לאו דווקא קשורות כולן למטרו, 50% זאת הערכה שלנו, לגבי כמה ניתן לייחס למטרו. אני מציע שנתייחס לזה כשנגיע לסעיף הספציפי שעוסק בנושא הזה.

סעיף (4) עוסק למעשה באגרת גודש, אגרת הגודש מתוכננת להביא סדר גודל של 1.300 מיליארד שקל בשנה הכנסות למדינה, 700 מיליון השקל הראשונים יועברו לטובת תגבור התחבורה הציבורית בהתאם למתווה שיוצג בידי משרד התחבורה, נקבע דיון בוועדת כספים, 600 מיליון שקל, כרגע זאת הערכה, הנוספים, ועד ל-700 מיליון שקל יופנו למיזם המטרו.

סעיף (5) מדבר על השתתפות של הרשויות המקומיות שתועבר למימון מיזם המטרו. מדובר פה על השתתפות בסדר גודל, העקרונות לפי מה שהממשלה קבעה זה סדר גודל של קצת מעל 300 מיליון שקל בשנה. למעשה מבקשים בהמשך החוק הסמכה לשר האוצר לקבוע בצו את החלוקה בין הרשויות ואת היקף ההכנסה - - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
שר האוצר ושר הפנים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, רגע, לזה אני אתייחס בהמשך, חבר הכנסת אשר. לסעיף הזה יש התייחסות ספציפית, סעיף (ג), אנחנו תיכף נדבר עליו.
איליה כץ
סעיף מספר (6) זה סעיף לגביו נקבע בהחלטת הממשלה צוות ממשלתי שיקים ועדה שתציע, זה כרגע לא מופיע במסגרת הצעת החוק, זה גם לא חלק מהצעת החוק, זה לא בתוך חוק ההסדרים, הסעיף הזה מדבר למעשה על מסים נוספים או הכנסות נוספות שהממשלה תוכל לגבות למיזם המטרו שלא נובעות מהסעיפים האחרים שדיברתי עליהם, כלומר לא מתוספת זכויות בקרקעות פרטיות, תוספת זכויות בקרקעות ממשלתיות, אלא מסים אחרים שהם קשורים באופן ישיר לעליית ערך.
יעקב אשר (יהדות התורה)
זאת אומרת אנחנו נותנים היום הרשאה למיסוי לעתיד?
איליה כץ
לא, כל מה שאנחנו אומרים פה שאם אנחנו נבוא לחקיקה נוספת שקשורה למטרו אז גם הדבר הזה יהווה את אחד מהמקורות של הפרויקט. זה עדיין טעון אישור ממשלה, הבאה לחקיקה, כמו כל הליך אחר.
יעקב אשר (יהדות התורה)
לא, לא מקובל. יוליה, את מכירה את הסעיף הזה?
היו"ר יוליה מלינובסקי
על איזה סעיף אתה מדבר עכשיו? אני פשוט פה תוך כדי גם על דברים אחרים.
מירב ליבנה
(א)(6).
יעקב אשר (יהדות התורה)
הם באים ואומרים שהם משאירים לעצמם כבר בחקיקה היום את האפשרות, בונים את ה - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, אתה מדבר על (7).
יעקב אשר (יהדות התורה)
לא, לעשות מסים נוספים.
מירב ליבנה
זה לא מהווה הסדר שלילי, במובן הזה שזה לא מונע בעתיד מהמחוקק ל - - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
אנחנו עושים היום פרומו, הכנה למסים חדשים שאנחנו לא יודעים מה הם.
קריאה
למס נוסף חדש, מעבר להיטל המטרו.
איליה כץ
מה שאנחנו אומרים פה, חבר הכנסת אשר, אני אתן פה דוגמה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
חוץ ממס המטרו, חוץ מכל הדברים האלה, באים ואומרים: חבר'ה, אנחנו לא כרגע יודעים בדיוק איך, אבל היכונו להעלאת מסים. לא מקובל.
היו"ר יוליה מלינובסקי
רגע, יש פה הערה של היועץ המשפטי.
איתי עצמון
שאלת הבהרה. הם כותבים בפסקה (6), כפי שייקבע בחוק, ולאחר מכן בפסקה (7), כל הכנסה נוספת שתיקבע בחוק או על ידי הממשלה. כלומר ממשלה ולא בהכרח בחוק.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אז הכול בחוק.
איתי עצמון
אם תהיה חקיקה חדשה אני מניח שניתן יהיה גם לתקן את הסעיף הזה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
למה צריך להכריז על זה?
איתי עצמון
למה בעצם צריך לכתוב 'כפי שייקבע בחוק' ועוד גם להגדיל ולעשות בפסקה (7) על ידי הממשלה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
אני גם לא רוצה להתנות את זה, שזה תלוי בזה גם כן. כי הרי מה יקרה? יבואו עוד שנתיים עם איזה מס הזוי ויגידו: רגע, אתה, אדוני הקשיש, יגידו עליי, לפני שנתיים אישרת להם - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, לא יקרה דבר כזה, אין דבר כזה.
איתי עצמון
אם יהיה חוק חדש תתקנו פה.
איליה כץ
רק אני אסביר, בסוף הוועדה תחליט. היינו יכולים כמובן לאחד בין סעיף (6) ו-(7), הכול ברור, למה אנחנו חשבנו כן שנכון להדגיש את סעיף (6)? משני טעמים. האחד הוא שהוא שהממשלה החליטה לגבי זה שהיא מעוניינת לעשות צוות ייעודי לטובת הנושא הזה ורצינו לשקף את זה לחברי הכנסת. מה המטרה של הצוות הזה? ואני חושב, אולי חבר הכנסת אשר יתחבר לטענה פה, בסוף יש פה בעלי זכויות קיימים בסביבת התחנות. לצורך העניין עסקים, חלקם עסקים מאוד מאוד גדולים, חלקם, כמו שציינו מינהל התכנון, כמו שאנחנו הצגנו לפני כן, תהיה להם עליית ערך של הנכסים הקיימים שלהם, עליית ערך מאוד מאוד - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
איליה, ההסבר שלך לא מתקבל, (6) ו-(7) צריך לתקן.
יעקב אשר (יהדות התורה)
זה דרקוני לחלוטין.
איתי עצמון
למחוק. אני חושב שפשוט למחוק.
יעקב אשר (יהדות התורה)
זו נבואה שתגשים את עצמה גם אם היא לא נכונה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, אתם מהאוצר, אם תרצו משהו נוסף תבואו עם הצעות חוק.
יעקב אשר (יהדות התורה)
כל ממשלה מתקנת חוק.
היו"ר יוליה מלינובסקי
הכנסת תהיה פה, גם איתי ובלעדיי, ועם חבר הכנסת ובלעדיו, הכנסת תהיה, יהיה פה מחוקק, אז (6) ו-(7) מאוד בעייתי בעיניי.

ועכשיו אני רוצה, ברשותכם, להתייחס לסעיף. אנחנו יוצאים להפסקה, אנחנו לא בורחים לשום מקום, לא סוגרים, הפסקה, צריכים קצת לנוח, צריכים גם לאכול.
יעקב אשר (יהדות התורה)
כשר, אני מבקש, כן? אל תשכחי את הכובע הזה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
כן, רבנית ראשית, נו. סעיף (ג), זה לא יקרה ככה, אוצר, משפטים, לא יודעת מה חשבתם לעצמכם, יש פה הצעה של היועץ המשפטי של הוועדה, איתי.
איתי עצמון
אתם הסברתם את הסעיף הזה?
יעקב אשר (יהדות התורה)
לא, הם לא הקריאו.
איתי עצמון
הם הקריאו, אבל לא הסבירו. זה הוקרא, רק תסבירו.
איליה כץ
לגבי הסעיף הזה, אמרנו ששר האוצר בהתייעצות עם שר הפנים יקבעו בהתאם לעקרונות שנקבעו בממשלה את הסכומים שיעבירו השלטון המקומי, 24 הרשויות שבשטחן חל המטרו לטובת ההשתתפות בפרויקט, וזה בשים לב לבדיקת התרומה של המיזם לאיתנותה הכלכלית של הרשות.
יעקב אשר (יהדות התורה)
מצוין, מי יודע לשים לב לזה הכי טוב? מי יודע הכי טוב את האיתנות הכספית של רשות, מי יודע לאן רשות הולכת ולאן - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
רגע, חבר הכנסת אשר, דקה, תן ליועץ המשפטי.
יעקב אשר (יהדות התורה)
מה זה היוועצות עם משרד הפנים?
היו"ר יוליה מלינובסקי
דקה, דקה, דקה. תן ליועץ המשפטי פה לדבר.
איתי עצמון
אנחנו חושבים שאכן הסעיף המוצע הזה מאוד מאוד פתוח, מאוד מאוד רחב, אפילו לא נכתבו כאן העקרונות שאתם רוצים להתבסס עליהם, אלה עקרונות שעליהם החליטה הממשלה. למה בעצם לא לעגן את העקרונות האלה כאן בחקיקה הראשית? אתם רוצים שהוועדה תיתן לשר האוצר בהתייעצות עם שר הפנים לקבוע כך בחקיקת משנה את הסכומים שיעבירו רשויות מקומיות לאוצר המדינה כאשר אנחנו בעצם לא יודעים מה הפרמטרים ומה העקרונות שעל בסיסם יועברו הסכומים.
איליה כץ
מאחר שהעקרונות כבר אושרו בממשלה אז ניתן להציג אותם בפני חברי הוועדה.
איתי עצמון
ואפשר אולי לעגן חלקם מהם כאן.
יעקב אשר (יהדות התורה)
ואפשר לפרט לפחות חלק מהם.
מנחם לייבה
יש מקורות של המדינה, מה הם המקורות של הרשויות?
איתי עצמון
תוכל להציג מה העקרונות בקצרה?
איליה כץ
כן, בוודאי. אז למעשה העקרונות מבוססים על פעם אחת מידת ההנחה שיש לתושבי הרשות מהפרויקט, שהיא פונקציה, הערכנו אותה, של כמות התחנות שיש באותה הרשות. ככל שיש יותר תחנות להסעת המונים באותה רשות ככה הרשות משלמת יותר. הפרמטר השני שמשפיע על מידת ההתפתחות של הרשות זה למעשה היכולות הכלכליות של הרשות או האיתנות הכלכלית שלה שהיא הוערכה על בסיס החלטות קודמות של הרשות ועל בסיס כמה סוגי הכנסות, בעיקר בעולמות הפיתוח אבל לא רק, והערכנו למעשה כמה כל רשות יכולה להשתתף, כמה כל רשות מסוגלת.
איתי עצמון
אז הצו ימנה רשימה של רשויות מקומיות ולצד כל שם של רשות את הסכום?
איליה כץ
אמת.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אז אנחנו מבקשים פה בסעיף הזה כמובן התייחסויות, דיווח, הכול. זה לא נגמר.
יעקב אשר (יהדות התורה)
מה אנחנו מבקשים בסעיף הזה? מה את רוצה לתקן?
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני רוצה בסעיף הזה לתקן, קודם כל להכניס את העקרונות, איך יבנו את התחשיב הזה, ואני רוצה גם שיהיה דיווח לכנסת על הצו הזה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
אני רוצה להוסיף עוד דבר. אני חושב, חברים, שאין סמכות בלי אחריות. מי שאחראי בסופו של דבר לאיתנותן של הרשויות המקומיות זה משרד הפנים, הוא קובע מענקי איזון, ביחד עם האוצר, בהסתכלות על התקציב הכללי, אבל מי שבודק, מי שמאשר ומוביל תכניות הבראה - - - יוליה, מה יהיה? את לא מקשיבה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
מה לעשות, אני גם מתייעצת עם הייעוץ המשפטי.
יעקב אשר (יהדות התורה)
אז בהפסקה תעשי את זה. יוליה, אנחנו באים מהשלטון המקומי. אני חושב שלא יכול להיות שזו תהיה החלטה – ולא בגלל הפיגורות שנמצאות היום, כן?
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, זה לא רלוונטי בכלל, יהיו מחר אחרים.
יעקב אשר (יהדות התורה)
אני לא חושב שהחלטה כזאת יכולה להיות בהיוועצות עם משרד הפנים, זה חייב להיות, כמו שאגב אם להעלות ארנונה או לא להעלות ארנונה זה משרד הפנים ומשרד האוצר ביחד, וזה לא היוועצות, אם אני זוכר נכון, תקן אותי, עורך דין סלמן –
עוזי סלמן
נכון.
יעקב אשר (יהדות התורה)
ביחד. אותו דבר גם הרשימה של כמה כל רשות זה חייב לבוא שני המשרדים ביחד, האוצר והפנים. כי זה משליך על תכניות הבראה, זה משליך על פיתוח.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני מסכימה איתך, אני חושבת שפשוט תעשו על זה שיעורי בית.
יעקב אשר (יהדות התורה)
והתוספת שאת אמרת שכשהרשימה הזאת תגובש היא תגיע לאישור לוועדת ה - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא אמרתי אישור, אמרתי לדיווח.
יעקב אשר (יהדות התורה)
דיווח.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אז תגבשו את הסעיף הזה.
מנחם לייבה
ומקור לטובת העניין הזה. מדובר על מיליארדים, מקור לרשויות המקומיות, חלק מהעניין לכסות. מקור תקציבי.
יעקב אשר (יהדות התורה)
בסוף זה מחייב את משרד הפנים להסביר למה הם החליטו ככה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אז על הסעיף הזה בבקשה תחשבו. אנחנו חוזרים מהפסקה וחוזרים לדיון על הסעיף שהקראנו עכשיו. תודה רבה, אנחנו יוצאים להפסקה של שעה, תעשו בינתיים שיעורי בית, חברים.


(הישיבה נפסקה בשעה 13:00 ונתחדשה בשעה 14:06.)
היו"ר יוליה מלינובסקי
אנחנו חזרנו אחרי הפסקה, אנחנו חוזרים בדיוק לאותה נקודה שהיינו בה. אני רק מזכירה שהקראנו סעיף 27, היו פה הערות ואנחנו ממשיכים עם הסעיף הזה. אני מניחה שהשלטון המקומי רוצה להתייחס, ברשותך. בבקשה.
מנחם לייבה
סעיף 27(ג) מדבר על כך ששר האוצר בהתייעצות עם שר הפנים יקבע את הסכומים. את דיברת, אני לא אחזור על מה שאת אמרת, אין ספק שכמו שבא לידי ביטוי כאן, בלי שום מגבלות, זה לא מספיק טוב, אבל לא רק לזה אני רוצה להתייחס. לעיריות אין מקור, בטח לא בהיקפים, אנחנו יודעים מה הציפיות של האוצר, כי אנחנו מדברים על מימון בהיקפים גדולים. אין לעיריות מקור. וכשאני אומר אין מקור אני מדבר על העיריות החזקות, אני לא מדבר אפילו על החלשות. לחזקות אין יכולת לבוא בהיקף של עשרות מיליוני שקלים, הרבה מאוד עשרות מיליוני שקלים לאורך הרבה מאוד שנים.

לעיריות המקור העיקרי לדברים כאלה זה ארנונה, אין משהו אחר, ולכל העיריות אין מקור אחר, ועוד כל מיני דברים שלא כדאי לדבר על זה עכשיו, בשוליים, אבל עיריות חיות מארנונה. בעצם כשנקבעת כאן החלטה שמדברת מה המקור של המדינה ולמדינה יש הרבה מאוד אפשרויות לייצר מקורות, היא לא מדברת על מקור לעיריות. העיריות לא יודעות להדפיס כסף, העיריות לא יודעות להנפיק אג"ח, לעיריות אסור להיכנס לגירעון, ואני יודע גם מה הרגישות של ארנונה, פוליטית זה ברור שזו החלטה לא קלה, אבל צריך למצוא לזה פתרון.
היו"ר יוליה מלינובסקי
איזה פתרון, אדוני?
מנחם לייבה
הפתרון, צריך למצוא סוג של הסכמה של הכנסת לכך שרשויות תממנה את החלק, אני לא מדבר על הכול, ממקורות ארנונה, יכול להיות שאפשר לפרוס את זה. למשל במגורים, 1% מדי שנה למשך שלוש שנים, אפשר שלושת רבעי אחוז במשך חמש שנים. זה לא משהו דרמטי, על דירה של 100 מטר 1% זה סכום יחסית זניח, וזה יצטרף – כי ממילא המקורות לא חייבים להגיע עכשיו, מדברים על מקורות למטרו שמתפרסות על פני הרבה מאוד שנים, ולהגיע למצב שבסופו של דבר גם לעיריות יש מקור צבוע. ברור בניסוחים כאלה או אחרים שאני לא אכנס לזה עכשיו, אבל אי אפשר להשאיר אותנו חשופים.

אי אפשר להשאיר את הרשויות חשופות, אי אפשר להשאיר את זה, אגב, לשיקול – אגב, במצב היום, גם נניח ראש עיר שלא מסוגל לממן את מה שהמדינה רוצה ממנו ומחליט להעלות ארנונה, גם ראש עיר, נניח שיש ראש עיר כזה ששנה לפני הבחירות מעלה לציבור שלו את הארנונה, מי מבטיח לו שבכלל זה יאושר בתחנה הבאה, שזה שר הפנים ואחרי זה שר אוצר? שרת הפנים ושר האוצר. כלומר אין כאן שום דבר, לא בנגזרת הראשונה שהכנסת אומרת זה מקור המימון, ולא בנגזרת השנייה, שנניח שיש איזה מישהו מתאבד פוליטית ועדיין יש לו כאן את האפשרות ל - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
תנסח בצורה יותר ברורה מה אתה מבקש מאיתנו. לא הבנתי אותך.
מנחם לייבה
אני מבקש, כמו שכאן כתבתם, יש מקורות למדינה, מקור אחד, שניים, שלושה, ארבעה, חמישה סעיפים והגעתם לכך שהמקור של המדינה זה הרשויות המקומיות, שר האוצר יקבע, בסעיף קטן (ג), ומה עם הרשויות? איפה המקור של הרשויות?
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא הבנתי אותך, אז מה אתה מציע?
מנחם לייבה
אני מציע לקבוע שהרשויות תממנה את הקביעה של שר האוצר הכספית לאורך הרבה מאוד שנים על ידי העלאה מתונה של 1% מדי שנה במשך שלוש שנים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
ואתה רוצה שאני אכניס את זה עכשיו פה לחוק?
מנחם לייבה
ודאי.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אבל יש לך כיום אפשרות כזו, דרך צו הארנונה, דרך משרד הפנים.
מנחם לייבה
לא, אין לי אפשרות כזאת. אני אומר שוב, תביני, קודם כל יש כאן עול כבד שמוטל על הרשויות המקומיות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
הבנתי, אני דוחה את ההצעה הזאת, אני כבר שמעתי עליה, אנחנו לא הולכים להעלות ארנונה בחוק הזה בשום פנים ואופן. זה לא יקרה. אם אתם תפעלו, תעשו, מה שתלוי בי, מה שתלוי בחברי הכנסת, כי התייעצתי עם כמה וכמה חברי כנסת שהם חברי הוועדה, מבחינתנו זה לא ייכנס לחוק הזה, אין דבר כזה. גם היום יש לרשויות אפשרות לפנות לשר הפנים ודרך צו הארנונה להעלות ארנונה אם יש בזה צורך, באישור של שר הפנים.
מנחם לייבה
אני אומר שוב, הסמכות של שרת הפנים היא לאשר או לא לאשר, וגם שר האוצר, גם אם נניח עכשיו הרשויות תעלינה עדיין זה לא מבטיח שזה יאושר. צריך לזכור את העניין.
היו"ר יוליה מלינובסקי
האופציה הזאת קיימת.
מנחם לייבה
דבר נוסף, אין כאן תהליך. שר האוצר קובע, ונניח שהוא לא יקבע את זה בצורה שקופה וברורה על פי הפרמטרים, זה לא מופיע בחוק - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
אנחנו הרגע דיברנו על זה וביקשנו להכניס את הפרמטרים.
מנחם לייבה
עדיין צריך להכניס אפשרות לרשויות להשיג על הסכום הזה. זה לא סכום שנקבע ומאושר על ידי הכנסת, בתהליכים מהסוג הזה צריך לרשויות להשיג על הסכום, להביא נימוקים, צריכה להיות ועדה כזו או אחרת שתחליט, בחוק. כי מה שקורה, גם נניח שהשר קובע ואם נניח לרשות מסוימת יש השגה, שתהיה לה אפשרות בכלל להשיג על העניין. זה לא קביעה שהיא חוק ואין בלתה. צריך לקבוע מנגנון, אני חושב שזה גם מקובל על האוצר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
מה המנגנון?
איליה כץ
אני מבקש את אישור הוועדה להמשיך בדיאלוג מול הרשויות המקומיות ביחס לסעיף הזה ואנחנו נציע פה גם מענה לדברים שהועלו על ידך ועל ידי הייעוץ המשפטי.
היו"ר יוליה מלינובסקי
עוד נקודה פה, אנחנו לא חושבים לנכון שאתם כותבים בחוק תאריך. לקבוע בחוק תאריך מתי יהיה צו, ואם זה יהיה ב-1 בינואר של 2022?
איליה כץ
למיטב ידיעתנו זה די מקובל לקבוע בחקיקה ראשית מועד עד אליו צריך לבוא בחקיקה ראשית. בכל מקרה אנחנו נבוא עם הצעה - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני רוצה מחר את ההתקדמות בנושא הזה כי ביום שלישי אנחנו שוב פעם נפגשים פה, שתהיה התקדמות בנושא.
מנחם לייבה
חשוב שתדעי שהסכומים שמדברים איתנו, נוכל לעמוד בערך ב-50% מזה. רק שתדעי. גם אם נרצה. אני לא מדבר על תל אביב, אני מדבר על 24 רשויות. עזבו את תל אביב, אני לא מדבר כתל אביב. צריכים לזכור, רשויות אמרו לנו חד משמעית שאין להם יכולת לעמוד בסכומים שדיברנו עד עכשיו, כי תמיד דיברנו עם האוצר על 50%, אם מדובר על סכומים אחרים הרשויות לא תוכלנה לעמוד בזה. חד משמעית.
איליה כץ
אין שום כוונה, למען הסר ספק, כשיש רשות מקומית שלא תוכל לעמוד בתשלומים - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני רוצה להגיד לך, אדוני המנכ"ל, שעל נושא הארנונה דיברנו לדעתי לפני שבוע או שבועיים ואני כבר אז אמרתי לך שזה המצב, כלומר זה שאתם ממשיכים להתעקש על הנושא של אפשרות להעלות ארנונה דרך החוק הזה, זו התעקשות שפשוט חבל, זה לא יקרה. כל עוד זה תלוי בי ובחברי הכנסת שהם חברי ועדה ולוקחים חלק פעיל בדיונים שלנו, הם כרגע לא פה, אבל תאמין לי, אתה כבר שמת לב שאני לא מדברת סתם, אני בדקתי את הנושא, התייעצתי עם חברי כנסת, התייעצתי עם כל מיני גורמים, כל עוד זה תלוי בנו וזה המצב זה לא יקרה. פשוט אני שמה דברים על השולחן, שלא יהיו פה אשליות. חבל.
מנחם לייבה
אבל אני חושב, גם אם הארנונה זה בעיה עדיין אפשר לעשות התניה שיש לייצר מקורות לרשויות המקומיות כדי שיוכלו לעמוד במעמסה הזו של מס המטרו. זה לא המס, זה מעבר למס, של ההחלטה של שר האוצר לגבי ההשתתפות של הרשויות המקומיות. צריך לדבר על זה, אפילו באופן כללי.
עוזי סלמן
כי הסמכות להוציא צו מותלית במציאת מקור ראוי לרשות המקומית.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אפשר לחשוב על התנהלות מסוימת, אפשר לחשוב על חלוקת משאבים בצורה אחרת. אתה יודע, גם בתוך הבית אנחנו יודעים קצת לנווט את הנכסים שלנו והיכולות הכספיות שלנו בצורה אחרת. תמיד יש, אתה יודע, גמישות מסוימת לרשויות.
מנחם לייבה
יש גמישות רבה, אני אומר, כל הרעיון שרשויות כולן מוכנות להפנות משאבים מדברים שהיום הן פועלות לקדם אותם לטובת המטרו. המטלה הזאת קיימת, יש כאן משימה לאומית, יש כאן משימה לאומית, יש כאן משימה שמשפיעה על הרשויות האלה, זה ברור לנו שאנחנו צריכים להתנהל אחרת, נקודת העבודה החדשה בעידן המטרו ואנחנו עושים את זה, כולם עושים את זה. השאלה זה רק עניין של מידה, ובמידה אני אומר, אחרי שעושים את זה צריך להבין שגם לרשויות המקומיות יש בעיית מקורות. זה הכול.
היו"ר יוליה מלינובסקי
הבנתי. תראה, מניסיון 13 שנה בשלטון מקומי, ועברתי שם הרבה מאוד תקציבים וגם תב"רים למיניהם, וגם מהיכרות עם חברות כלכליות וחברות בת של השלטון המקומי, אם אנחנו נשב קצת על ספר התקציב אני מאמינה שאנחנו נמצא הרבה מאוד מה לעשות.
מנחם לייבה
אגב, אני יכול להגיד אותו דבר על תקציב המדינה, נמצא הרבה מאוד דברים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני מסכימה איתך לחלוטין. האמירה שאין כסף, אני תמיד אומרת תלוי למה. אני לא פעם שמעתי אמירות שאין כסף, התשובה שלי תמיד היא תלוי למה. בדרך כלל לדברים הגדולים יש.
מנחם לייבה
כמי שהייתה ברשות מקומית הרבה מאוד שנים את יודעת שרשויות מקומיות מממנות הרבה מאוד דברים שהמדינה צריכה לממן, חינוך, רווחה, בניית מוסדות חינוך ועוד הרבה מאוד דברים, הדבר הזה כבר נעשה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני מסכימה איתך. שמת לב, הייתי מאוד מאוד זהירה, אני לא האשמתי אף אחד, אני יודעת שהרשויות מתנהלות בצורה אחראית, אבל תמיד צריך לחפש. גם אנחנו בבית, תמיד אין כסף, אבל אם צריך משהו דחוף וחשוב אז אנחנו מוצאים את הכסף הזה.

ברשותכם, יש לי פנייה בזום להתייחס לסעיף 27. היועצת המשפטית, 27(א)(6) ו-(7), צריך להתייחס לזה ולראות מה בכלל.
ורד קירו-זילברמן
אני רציתי להעיר, ברשותך, באמת לגבי (6) ו-(7), גם אנחנו שאלנו את אותן השאלות וככל שזה יגיע בחוק לכנסת זה בסדר, רק שעולה פה שאלה של מיסוי כפול, זאת אומרת על אותו נכס גם ארנונה שרוצים להטיל, כמו שהוא אמר, וגם מס מטרו וגם מס שלא קשור לשום דבר.

יש לי שאלה לגבי 27(א)(1), הכנסות המדינה מגביית מס השבחת מטרו לפי סעיף 29 או מפיתוח המקרקעין המצויים בסביבת תחנת המטרו אשר יופנו למדינה כפי שנקבע בחוק, אני רק אציין שמדובר בהפקעות של מקרקעין.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, תקראי את זה נכון. פה כבר היה תיקון שאנחנו הכנסנו, לא בסביבת תחנת מטרו, אלא במתחם השפעה. זה לא סביבה, זה מתחם השפעה. ההגדרה צריכה להיות תואמת למה שיש בהגדרות, מתחם ההשפעה אחר כך יהיה מוגדר לפי תמ"א 70 ומאוד חשוב שגם הסיפור של המיסוי יבוא לפי מתחם השפעה ולא סביבה לא ברורה. תקנו את זה בנוסח, בבקשה.
ורד קירו-זילברמן
השאלה אם זה מצטבר או חלופי, כי מהנוסח אפשר להבין שזה חלופי, זה או זה או זה, הכנסות המדינה מגבייה או מפיתוח המקרקעין.
רותם רייבי
ההסדר הזה של הקניית מקרקעין מופיע בהצעת חוק אחרת שפוצלה מחוק ההסדרים.
ורד קירו-זילברמן
בהצעה הגדולה, שכרגע לא מונחת על שולחן הוועדה.
רותם רייבי
נכון. אני אשמח להסביר על המנגנון כשזה יגיע לדיונים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אבל זה בחוק הגדול, זה לא פה.
רותם רייבי
אבל בהצעת החוק הגדולה מדובר על תחליפי. ככל שיוקנו מקרקעין למדינה הם יבואו על חשבון המס, זאת אומרת לא יהיה פה כפל, זה יהיה תחליפי.
ורד קירו-זילברמן
אוקיי. ואני רק מציינת שבפסקה (4) מדברים על אגרת הגודש ומפנים לחוק שעדיין לא התקבל. צריך לקחת את זה בחשבון, אם משהו יקרה איתו צריך להתייחס לזה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני מבקשת להעלות בזום את מיכאל שראל, פורום קהלת. כתבו לי שאתה מבקש להתייחס לסעיף 27.
מיכאל שראל
שלום, אני עומד בראש פורום קהלת לכלכלה ושלחנו לכם התייחסות מפורטת ביום רביעי האחרון אז אני כאן אחזור רק על הכותרות של הדברים.

בסוף סעיף 27(ב) יש מילים שאומרות 'ימומנו מאוצר המדינה'. אני מבקש להחליף את המילים האלה, ואני תיכף אסביר מדוע, אני מבקש להרחיב את האפשרות ולכתוב 'ימומנו באמצעות אפיקים שונים ובכלל זה אוצר המדינה', PPP, BOT, זכיין פרטי שיהיה אחראי בעצמו למימון ו/או אפיקי מימון נוספים. בעצם אני מנסה להרחיב את האפשרות של הממשלה לממן 50% מהוצאות המטרו כשמדובר, גם לפי הערכת משרד האוצר, בסדר גודל של 75 מיליארד שקלים ואולי יותר.

ההתעקשות לא להרחיב את זה ולהשאיר את זה בניסוח הקיים היא לא נכונה, היא טעות קשה שעלולה לעלות למדינה בסופו של דבר, יותר נכון לאזרחי ישראל, לציבור הישראלי, בעלות מאוד גבוהה של מיליארדי ואולי עשרות מיליארדי שקלים.

הסיבה לכך, אני אסביר בקצרה, כל הקידום של הפרויקט של המטרו מתבסס על גישה שאומרת שאגף התקציבים במשרד האוצר, בשיתוף כמה גורמים במשרד התחבורה ובשיתוף איזה שהיא חברה חיצונית ששולם לה סכום מכובד על מנת לחוות את דעתה, החליטו שפרויקט המטרו הוא מאוד מאוד כדאי, זאת הדרך היחידה לבצע אותו ולא יהיה שיתוף של גורמים פרטיים אלא בשלב הרבה יותר מאוחר לצורך מקטעים ספציפיים של הפרויקט או בעתיד בזמן הבנייה וכו.

זאת לא הגישה הנכונה, מה עוד שהעבודה שנעשתה, שהוצגה לפני כשנה, שהוכנה באגף התקציבים ובמשרד התחבורה ובסיוע מומחים חיצוניים, הייתה לדעתה ולדעת מומחים רבים אחרים שראו את זה רק אז, כאשר היא פורסמה, ולא הסכימו לתת לנו טיוטות או ניתוחים או הנחות כלשהן, אבל כשראינו את הניסוח הסופי של הדוח הזה, של ה-200 עמודים, הבנו שההנחות שם הן לחלוטין לא מציאותיים, התרחישים לא נבחנו ואומדן התועלת של המטרו הוא אומדן יתר. זאת אומרת אנחנו לא מתווכחים לגבי ה-150 מיליארד, אלא לגבי המתודולוגיה שהראתה שזה פרויקט מאוד מאוד כדאי והתועלת תהיה אולי 400 מיליארד.

כעיקרון זה לא נכון שאנחנו נחליט אם הניתוח נכון או לא וזה גם לא נכון שאגף התקציבים יחליט אם הניתוח נכון או לא, הדרך הנכונה היא לשתף גורם פרטי שיצטרך לשים כסף אמיתי בפרויקט. זה לא חייב להיות כל הכסף, מספיק שיהיה 10% או 20% ואז ברגע שגורם פרטי חייב לשים את הכסף שלו ולסכן אותו והוא עלול להפסיד הפסדים אם הפרויקט לא כדאי אז מקבלים שני דברים שאין כרגע בהצעה, מקבלים מצד אחד ביטחון שהפרויקט בכלל כדאי, כי יכול להיות שהפרויקט בכלל לא כדאי ובכל זאת משרד האוצר רץ איתו קדימה כי זה מה שהחליטו באגף התקציבים, הדבר השני שמקבלים זה גם אם הפרויקט כדאי, וכנראה שהוא כדאי, אני לא טוען שהוא לא כדאי, אבל גם אם הפרויקט כדאי יש בוודאי דרכים טובות יותר לבצע אותו, לתכנן אותו, ליישם אותו, לשרת את הציבור באמצעות המטרו שיוקם, וגם לחלק את העלות בסופו של דבר בין הנוסעים במטרו לבין יתר הציבור.
היו"ר יוליה מלינובסקי
סליחה, אדוני, אני לא יורדת לסוף דעתך, מה אתה מציע?
מיכאל שראל
אני מציע להוסיף משפט אחד בסוף סעיף 27(ב), או להרחיב את המשפט, במקום לכתוב 'ימומנו מאוצר המדינה', לכתוב קצת יותר בהרחבה, להשאיר עוד כמה אפשרויות על השולחן ולכתוב 'ימומנו באמצעות אפיקים שונים ובכלל זה אוצר המדינה, PPP, BOT, זכיין פרטי שיהיה אחראי בעצמו למימון ואפיקי מימון נוספים'. אני לא נכנס לקטע המשפטי, יכול להיות שמבחינה משפטית צריך להוסיף בהתאם לדרך שתבחר הממשלה או משהו כזה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
זו הערה מעניינת. אוצר, תגיבו.
חיים פייגלין
זה גם מה שאנחנו ביקשנו בדיון הקודם.
היו"ר יוליה מלינובסקי
כן, נכון.
מיכאל שראל
אני לא שומע את ההתייחסות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
עוד אין, מחליטים מי יתייחס.
מיכאל שראל
אני מוכן לבוא בפני הוועדה באחת הפגישות הנוספות שיהיו ולהסביר בהרחבה. עכשיו בגלל קוצר הזמן אני יכול לדבר רק בכותרות, אבל גם שלחתי לכם מסמך וגם אני יכול לבוא פיזית ולהסביר בהרחבה את היתרונות של ההצעה שלי ומה הנזק הכספי שעלול להיווצר כתוצאה מההתעקשות הזאת לא להרחיב את אפשרויות המימון.
יאיר ארז
הניסוח פה בחוק הוא שתקציב המדינה יגיע עד 50% מהמימון, כך שאחד התפקידים שלנו בממשלה ושל רשות המטרו הוא באמת להחליט על שיטת המכרוז של הפרויקט כדי שנוכל להחליט מה ייצא ב-BOT, ב-PPP, איזה שיטת מכרוז ואיזה שיטת מימון אנחנו נבצע. זה חלק מהדירקטיבה של הממשלה לשנתיים-שלוש הקרובות.
מיכאל שראל
זה ממש לא כך. מה שאתם מציעים זה למנוע את האפשרות לדון בכל הנושא של תמחור הכרטיסים של הביקוש, של הסבסוד של הנסיעה. אני מסכים, צריך להיות סבסוד לנסיעות מטעם המדינה, כי יש פה השפעות חיצוניות, אבל אתם רוצים להימנע מכל הדיון הזה ולא לבחון בכלל מה הכדאיות של המטרו בהינתן הסבסוד הזה. אתם רוצים בעצם למנוע את הדיון ולהגיע לדיון הזה בעוד עשר שנים או בעוד חמש שנים, זה פשוט לא נכון.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אדוני, סליחה, הבעיה שגם אנחנו כוועדה לא יכולים להיכנס לזה, זה ויכוח מקצועי מבחינת שיטות המימון.
מיכאל שראל
בגלל זה אני מציע להרחיב את ההגדרה של סוף סעיף 27(ב) בכדי שלפחות ויכוח כזה יתאפשר.
יאיר ארז
משרד התחבורה בשלב הזה עובד מאוד קשה כדי לעודד אנשים לעבור כמה שיותר לתחבורה ציבורית, המשרד מתנגד להעלאה של התעריפים של התחבורה הציבורית, אם זה אוטובוסים, אם זה רכבות קלות ובהמשך המטרו, אבל בכל מקרה מכיוון שפרויקט המטרו לא צפוי להיפתח לציבור לפני 2032, או 2035, תלוי כמה נצליח להתקדם בשנים הקרובות, הדיון הזה לא רלוונטי לשלב הזה, בטח לא להוות איזה שהוא מקור מימון בשביל הפרויקט.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לגבי ההצעה של אדוני להרחיב בסעיף (ב) את מקורות המימון, תחשבו על זה, זה ויכוח יותר מקצועי פה. תחשבו על זה ואולי זה נושא של השיטה.
מיכאל שראל
אני רוצה להוסיף משפט אחד, אני מבין את קוצר הזמן. אחד השיקולים שצריכים להיות, האם ההשפעות החיצוניות האלה שהמדינה רוצה לסבסד, האם הן משפיעות על כלל הציבור בישראל או רק על תושבי גוש דן, כי בעצם הוויכוח הזה לא התקיים בכלל.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, הוויכוח הזה מתקיים, יושבים לי פה עכשיו נציגים של המועצה הלאומית לכלכלה שעוד מעט יציגו את הנתונים שלהם ואנחנו נראה איך זה משפיע על כולנו. להגיד שזה משפיע רק על תושבי גוש דן זה אמירה חסרת אחריות כי, אתה יודע, זה חוק ארכימדס, שאם אתה מכניס משהו זה יוצא החוצה. הרבה תעשייה ישראלית תהיה מושפעת מזה והרבה נגישות לאוכלוסיות. בן אדם כל כך מכובד כמוך, האמירה הזאת קצת לדעתי - - -
מיכאל שראל
אני מסכים שכמו שהיא נאמרה היא קצת סתומה, אז אני ארחיב את זה במשפט אחד, ברשותך, חלק גדול מההשפעות החיצוניות החיוביות של הפרויקט הזה זה בגלל האגלומרציה, כלומר מניחים שפריון העבודה ברגע שהרבה אנשים באים לתוך מרכז תל אביב מהפריפריה של גוש דן ומצליחים למצוא עבודה במרכז תל אביב, זה מעלה את הפריון שלהם ואת השכר שלהם ובגלל זה האגלומרציה גבוהה יותר וזה בעצם חלק מההשפעות החיצוניות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא רק זה, אדוני.
מיכאל שראל
רגע, אבל - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
אנחנו מנהלים עכשיו ויכוח אקדמי, זה לא התפקיד, ההתייחסות שלך לסעיף (ב) הייתה התייחסות מאוד עניינית - - -
מיכאל שראל
בסדר, רציתי רק לסיים את המשפט, חמש שניות. אבל יש ירידה באגלומרציה בפריפריה, שגם זה נלקח בחשבון.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, אני לא ביקשתי פה הרצאות, סליחה. ההתייחסות שלך לסעיף (ב) הייתה מאוד מאוד עניינית, הייתה פה הצעה מעניינת שאולי כדאי לשקול. הדיון האקדמי על איך התחבורה הציבורית משפיעה ופריון העבודה והשווקים והאוכלוסיות וכן הלאה זה לא הדיון, לכולנו ברור. עוד מעט אני אבקש מהמועצה הלאומית לכלכלה, שזה תפקידה, להעלות את החומר שהם הכינו לנו ומשם אנחנו גם כן נגלה איך פרויקט המטרו ישפיע על כל מדינת ישראל. תודה רבה.

לסעיף הזה, מה שהקראנו, סעיף 27, עשינו את הסבב? כן, בבקשה, אדוני.
חיים פייגלין
גברתי היושבת ראש, את כבר את זה במילים שלך, אבל אולי שיהיה לפרוטוקול גם, שבעצם יש פה שלושה מסים חדשים, זה מס המטרו, 35% מס השבחה, עוד מעט נדבר עליו, מס נוסף בסעיף 27(א)(2), שהוא אומר הכנסות שיתקבלו מפיתוח מקרקעין שהופקעו קודם, ועכשיו בעצם אפשר - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
איך זה משפיע?
חיים פייגלין
יכול להיות שאני בעל קרקע ועכשיו מפקיעים לי את הקרקע במתחם הזה ואחר כך אומרים שממסחרים אותה ומייצרים מזה הכנסות.
קריאה
כרגע זה לא מופיע בהצעת החוק.
חיים פייגלין
אם אפשר למסחר את זה אז שיחזירו לי את התמורה. זה סעיף (2). מס שלישי זה בסעיף 27(א)(6), הכנסות נוספות הנובעות ממיסוי עלייה - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
אמרנו שעל (6) ו-(7) ביקשנו לדון מחדש. על (6) ו-(7) כבר דיברנו.
איליה כץ
וגם על סעיף (2) הסברנו מקודם. חבר הכנסת אשר שאל לגבי זה, הסברנו בצורה מפורשת שזה חלק מהחקיקה הבאה שתגיע והכוונה פה היא לעשות הסדר שהוא משפר את הפיתוח, מאפשר עוד מתחמים לפיתוח ביחס למצב הקיים היום והוא הסדר קנייני שבמהותו מיטיב ביחס למצב הקיים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני מבקשת, סיימנו עם סעיף 27. אני רוצה לראות את החומר שהכינה לנו המועצה הלאומית לכלכלה. אני אתן משפט הקדמה. כולם דיברו על חשיבות המטרו, פרויקט לאומי בהשקעה יוצאת דופן, אבל אני רואה במטרו גם פרויקט לצמיחה, צמיחה ענקית, בסדר גודל לאומי.

כולם זוכרים שבתחילת המאה ה-20 היה משבר כלכלי מאוד גדול בארה"ב, כולנו זוכרים מה היה שם, היה בלגן, לאנשים לא היה מה לאכול, משבר ענק, הבורסה נפלה, כנראה פעם ראשונה, אבל לא אחרונה בסדר גודל כזה, ואז הממשל שם התחיל לבנות תשתיות. אגב, בזכות התשתיות אז זה יצר מקומות עבודה, זה עשה פיתוח לכלכלה של ארה"ב. עד עכשיו הדרכים האלה והכבישים האלה זה מה שמשרת את ארה"ב. זה עדיין מאוד מאוד בשימוש. אז בואו נסתכל על פרויקט המטרו כפרויקט לצמיחה שילווה את מדינת ישראל הרבה שנים קדימה.

ביקשתי מהמועצה הלאומית לכלכלה, שזה בדיוק התפקיד שלהם, להכין לנו חומר על זה, שאנחנו נקבל קצת פרספקטיבה ויכול להיות שזה יענה גם לשאלות ששמענו קודם. בבקשה, תציג את עצמך.
ליאור חיימוביץ
שלום, גברתי, ליאור חיימוביץ, סגן ראש המועצה הלאומית לכלכלה, יחד איתי איתמר מילרד, כלכלן בכיר במועצה.

קודם כל תודה על ההזמנה. אתם כבר כמה ישיבות מקריאים את הצעת החוק ואני חושב שזה דבר נכון לעצור. אתם כבר בשוחות, אבל רגע לעצור כמה מטרים למעלה למעוף הציפור כדי לדבר על התועלות הכלכליות של הפרויקט הזה. אני אחזור טיפה על מושכלות יסוד כדי שיהיה בסיס משותף לדיון ואני אתן לאיתמר לסקור את המצגת.

במדינת ישראל בשנים האחרונות המיקוד היה דווקא ברכב הפרטי ולא בתחבורה הציבורית, וזה באופן אולי הפוך למגמה העולמית שמתמקדת בתחבורה ציבורית. התוצאה של זה הייתה התעצמות אפקט של פרבור, זאת אומרת נדידה של תושבים ממרכזי הערים לפרברים, התפזרות של האוכלוסייה החוצה מה שהביא אחר כך, כגומלין, לעלייה של הגודש במרכזי הערים.

רק בשביל לסבר את האוזן, תל אביב היא אחת מהערים הגדושות ביותר, אם לא הגדושה ביותר בעולם המערבי, יותר גדושה מלוס אנג'לס, יותר גדושה מניו יורק, יותר מטוקיו, יותר מבייג'ין ויותר מלונדון.
היו"ר יוליה מלינובסקי
ואתם עדיין לא רוצים מטרו? עוד מעט אתה לעירייה לא תוכל להגיע, נלך בגל ביחד.
מנחם לייבה
נראה לי שלירושלים מאוד קשה גם להגיע, תבדקו לגבי ירושלים, אנחנו השניים אולי.
ליאור חיימוביץ
המשמעות של העובדה הזו היא שנסיעה ממוצעת בתל אביב מתארכת פי שניים מהזמן שהיא הייתה אמורה לקחת, זאת אומרת שאם בשעות השפל לוקח חצי שעה להגיע לתל אביב, בשעות השיא לוקח בממוצע שעה, ולא יודע, מי שנוסע בימים האחרונים מרגישים שגם אפילו יותר. כל המדדים שהוצגו גם בוועדה וגם נציג כאן היום מראים שאם אנחנו נמשיך להתבסס על רכב פרטי אז אנחנו לא נצליח לספק את צרכי הניידות של גוש דן. על זה אני חושב שאין מחלוקת.

אנחנו נציג היום איזה שהוא מחקר שהוכן על ידי צוות מומחים יחד עם משרד התחבורה, משרד האוצר והמועצה הלאומית לכלכלה, הוא פורסם לפני שנה. ד"ר שראל מפורום קהלת, שאנחנו כמובן מאוד מעריכים, התייחס אליו. אני שמח שהוא אמר שאין מחלוקת על התועלות הכלכליות, רק מתווכחים כמובן מה היקף התועלות. אני רק אציין שבמסגרת המחקר כן היו תרחישים נמוכים, תרחישים מרכזיים ותרחיש גבוה ואנחנו כמובן נציג את הדברים.

אם אני מסכם במשפט אחד, לפני שאנחנו מתחילים את ההצגה, התועלות הכלכליות העקיפות כתוצאה מפרויקט המטרו הן שעל כל שקל שאנחנו נשקיע תושבי מדינת ישראל יראו שלושה וחצי שקלים בחזרה. זו המשמעות של המחקר וזה אם אני רוצה לסכם במשפט אחד.

כמובן תועלות חברתיות, כבישים מיטיבים עם חלקים מאוד מאוד מסוימים של האוכלוסייה, ל-30% מהאוכלוסייה אין בכלל רכב פרטי, כביש מיטיב עם מי שיש לו רכב פרטי, עם מי שיש לו שני רכבים פרטיים, עם מי שיש לו רישיון נהיגה. מערכת המטרו מיטיבה עם כלל האוכלוסייה, היא מיטיבה עם קשישים וקשישות, עם נערים ונערות, עם בעלי ובעלות מוגבלויות, באמת עם כולם. אנחנו רואים את זה, מי שיצא לו להיכנס למערכות מטרו בחו"ל יכול לראות את זה. אפשר לראות דרי רחוב ואנשי עסקים בחליפות נוסעים ביחד במטרו למחוז חפצים. המטרו הוא באמת באמת לכולם.

המטרו הוא עם פוטנציאל להפוך את הערים שלנו לכאלה שמשרתות הולכי רגל ולא משרתות מכוניות חונות, שזה המצב היום. הוא יעודד הליכתיות, איכות חיים טובה יותר. המטרו כמובן יעודד התחדשות עירונית באמצעות העלאת ערכי הקרקע, הפיכת הפרויקטים של התחדשות עירונית לכדאיים יותר, הורדת תקני החניה, אני גם מבין שדיברתם על זה כאן. אנחנו מדברים על תועלות סביבתיות, על הפחתת פליטות, הפחתה בצריכת אנרגיה, הפחתה של זיהום אוויר, עלייה בבריאות. זה יסייע למדינת ישראל לעמוד ביעדים שלה במסגרת הסכמי פריז וכו'.

ולא פחות חשוב, גברתי, מדינת ישראל מתחרה עם מדינות מערביות אחרות על אטרקטיביות, בין היתר למשל לעובדי הייטק. אם אנחנו רוצים להביא לכאן חברות רב לאומיות שיקימו כאן את מרכזי הפיתוח שלהן, או אם אנחנו רוצים להשאיר פה חברות ישראליות אחרי שלב האקזיט, שלא יברחו לנו לחוץ לארץ, אנחנו צריכים להיות אטרקטיביים. אנחנו מתחרים בערים אחרות שיש להן מטרו ושהחברות האלה עושות את השיקול שלהן ולפעמים הן אומרות לעצמן, אנחנו לא רוצים שהן יגידו לעצמן: תראו, לעובדים בתל אביב יגיע שעה וחצי לעבודה, אולי לא כדאי שנפתח את המרכז פה בישראל. לכן המטרו הזה גם מקדם תחרות מול מדינות שאנחנו רוצים להתחרות בהן.

לכן כמובן אנחנו מברכים על הפרויקט, אנחנו מברכים את הוועדה שהיא מקדמת אותו בכל הכוח, מברכים את החברים שלנו ממשרד האוצר וממשרד התחבורה, מינהל התכנון, שסוף סוף הוציאו את העגלה הזאת, את המטרו הזה מהבוץ.
היו"ר יוליה מלינובסקי
זה היה הרבה מאוד שנים בבוץ.
ליאור חיימוביץ
הרבה מאוד שנים הוא היה בבוץ וראינו לאן הגענו.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, בעצם לא הגענו, אנחנו תקועים.
ליאור חיימוביץ
אני חושב שהמשק מקבל כרגע קריאת כיוון, גברתי, וברגע שהחוק פה יאושר זה ייתן איזה שהיא ודאות, גם כל הבעיות מסביב, אם זה המימון ואם זה כל השאר, גם בעיות ייפתרו מאליהן, לדעתי, ברגע שתהיה למשק ודאות, ברגע שיידעו שהפרויקט הזה באמת קורה. לכן אנחנו תומכים מאוד בקידומו ונעבור להצגה, בבקשה, איתמר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
תציג את עצמך, שאנחנו נדע מי החוקר.
איתמר מילרד
איתמר מילרד מהמועצה הלאומית לכלכלה, כלכלן בכיר. אני חושב שיש הסכמה די גורפת שבישראל יש מחסור גדול בתשתיות, יש פה מיפוי מאוד רציני של היקפי תשתית ואפשר לראות שישראל במחסור של 21% מממוצע ה-OECD בתשתיות מהתוצר. אם התוצר הוא 1.4 ביליון שקל זה בערך 300 מיליארד שקל מחסור שיש אותו היום. אפילו המטרו לא משלים את המחסור הזה. אנחנו מדברים, עוד פעם, על מחסור של 300 מיליארד שקלים בתשתיות.
יעקב אשר (יהדות התורה)
אבל זה אומר משהו על הכלכלה של המדינה.
איתמר מילרד
התמ"ג לנפש בישראל, נגיד ב-OECD הוא באמצע. הוא לא נמוך, והסתכלנו מול הממוצע של ה-OECD. זה נכון שאנחנו מדינה צעירה, אבל אם תסתכל טוב, גם דרום קוריאה היא מדינה מאוד צעירה ושם ההשקעה בתחבורה ובכבישים היא הרבה יותר רחבה מבישראל.
יעקב אשר (יהדות התורה)
טוב, שמה מעבירים כזה חוק מטרו בכמה ימים.
איתמר מילרד
לא, דרום קוריאה, לא צפון קוריאה. דרום קוריאה זה גם דמוקרטיה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
את החלק החקיקתי לא בדקנו שם.
איתמר מילרד
צריך להבין שמטרופולין תל אביב, מטרופולין גוש דן, הוא מטרופולין גדול מאוד בהשוואה בינלאומית, הוא לא קטן. צריך להבין, הוא יותר גדול מווינה ויותר גדול מברצלונה ומבודפשט ומברלין. זה מטרופולין גדול והוא בערך היחיד בעולם שאין בו מערכת מטרו. יש מטרופולין של מיליון וחצי, מי שזוכר כל מיני אמרות כשהנייר בעצם יצא שאין בו מערכת מטרו, זה נכון, אבל מטרופולין תל אביב הוא הרבה יותר גדול, הוא ארבעה מיליון תושבים, אין בו מערכת מטרו ותחום הנסיעות בתחבורה ציבורית מול ערים מערביות אחרות הוא אחד מהנמוכים ביותר. אין נסיעות בתחבורה ציבורית כמעט ברחוב.

בסוף רק מטרו נותן באמת מענה להיקף הנוסעים הנדרש. אנחנו מדברים על כך שמערכת המטרו יכולה להסיע הרבה יותר אנשים על אותו שטח ועל אותו מקטע דרך שדורשת אותה תשתית. זה דבר שלא ניתן להשיג בנתיבים רגילים. נכון, מדרכה יכולה לקחת הרבה אנשים, אבל לא לרחוק, ורכבת קלה, שהיא גם חשובה, היא גם משמשת כמוצר משלים, גם היא מוגבלת. מטרו יכול להסיע הרבה יותר אנשים.

בסוף הטענה שאנחנו משקיעים רק במרכז ואנחנו לא משקיעים בפריפריה, צריך להבין, מטרופולין תל אביב הוא 44% מהאוכלוסייה בישראל, הוא חצי ממקומות העבודה, הוא 62% מהתוצר העסקי שבסוף מייצר את המסים במשק. לא להשקיע במטרו זה אומר לא להשקיע בחצי מהאוכלוסייה. זה לא לא-להשקיע בשמנת ובסלתה של מדינת ישראל. בסוף חצי מהעובדים במשק עובדים בגוש דן, זה 62% מהתוצר העסקי.

גידול במטרו והיכולת, האגלומרציה, שד"ר שראל ציין, בעצם מאפשרים להגדיל את התוצר העסקי. התוצר העסקי משפיע על גביית המסים, מאפשר לחלק את העושר בעזרת המסים בצורה טובה יותר, הוא מאפשר ליצור יותר תעסוקה, תיכף אני אגיע לזה.

ועוד הערה קטנה, היום מטרופולין תל אביב הוא ארבעה מיליון תושבים, כמו שראינו, הוא גדל ל-5.4 מיליון תושבים ב-2040. זה באמת יהיה מטרופולין עצום ולא ברור איך יהיה אפשר בכלל לחיות ללא מערכת מטרו או תחבורה ציבורית יעילה.

יש טענה שנשמעה שמערכת מטרו היא מערכת מיושנת. לא יודע, בעתיד אנשים יטוסו במוניות מעופפות, יש את הבורינג קומפני של אילון מאסק, בסוף כל עשור נפתחות יותר ויותר מערכות מטרו בעולם. נכון, רובן בשלב הנוכחי באסיה, אבל שם הערים הגדולות היום, לערים במערב כבר יש מערכת מטרו. אז גם ערים במערב מרחיבות את מערכת המטרו, בצורה מאוד משמעותי. לונדון מרחיבה את הקרוסרייל, מדובר על פרויקט עצום של עשרות מיליארדי פאונד, לפריז יש תכנית מאוד שאפתנית להרחבת מערכת המטרו שלה שנקראת גרנד פריז אקספרס, גם עשרות מיליארדי יורו. להגיד שהמערכת מיושנת, אז לא להשקיע? אם יגידו בעצם שבסוף הם משקיעים במשהו כבר קיים, זה לא נכון, כי אנחנו רואים שגם סידני מקימה עכשיו מערכת מטרו, גם דאבלין, שעדיין אין בה, כולם דרך אגב יותר קטנות מתל אביב, ויש גם את ריאד, שכנים טובים אולי בקרוב.

מטרופולין תל אביב ללא המטרו. אנחנו מדברים על כך שהרכבות הקלות צפויות לקרוס, זאת אומרת הן לא יחזיקו בשנת 2040 את הביקוש, זה על פי מחקר של משרד התחבורה, אנחנו מדברים על שעות גודש פי שלושה, זה פשוט דמיוני לדמיין פי שלושה שעות גודש. דרך אגב, זה לא אומר שכולם ייסעו פי שלושה זמן בכביש, הם פשוט לא יגיעו, לא יילכו לעבוד במרכז והתוצר יהיה יותר נמוך. זאת אומרת כל המחקרים הבינלאומיים מראים חד וחלק שבמטרופולינים התוצר שניתן לייצר פר עובד הוא הרבה הרבה יותר גבוה, יש בעיית פריון עבודה מאוד קשה בישראל, זאת אומרת שעת העבודה בישראל שווה פחות. אנחנו גם עובדים יותר וגם השעה שלנו שווה פחות. מדברים על אנשים שלא יגיעו למקום העבודה שלהם.

זה מסמך מאוד מפורט, 250 עמודים, תיכף אני אפרט מאיפה מגיעות התועלות האלה. אנחנו מדברים על תועלת של בממוצע 470 מיליארד שקל, זה פי שלושה מההשקעה. פה אנחנו רואים את התועלות מהמטרו לשנה, במקרה הזה זה לשנת 2040, אנחנו מדברים על כל מיני סוגים של תועלות, כמו קיצור זמני שינוע, שזה הובלת דברים, חיסכון בחניה, צריך פחות חניה, חניה שווה כסף, קיצור זמני נסיעה, זו התועלת הגדולה ביותר. רמת אמינות, אמינות בעצם לדעת שיש לי איך להגיע בזמן לעבודה. היום כשאני עולה על אוטובוס אני לא יודע אם אני אגיע בזמן או לא, בעזרת מטרו אפשר לדעת מתי אני מגיע בזמן. לפעמים אפילו למכוניות יש רמת אמינות יותר נמוכה ממערכות מטרו בחו"ל, אי אפשר לדעת בכמה פקקים נהיה, אבל המטרו, נקווה מאוד, שהוא ידפוק כל חמש דקות כמו שצריך במערכת מודרנית ומתקדמת.

תועלות בריאות, מהליכתיות בעיקר. החזקת רכב, כל ההוצאות על החזקת רכב ודלקים ודברים כאלה שהמשק צריך לייבא. היום המשק כמובן מייבא את רוב הדלק שלו, מייבא את כל הנפט בשביל הדלק שלו, מה שמייקר מאוד את השימוש.

יש חיסכון בקרקע. פה החיסכון בקרקע הוא רק החיסכון מהקרקע שנמצאת מעל המטרו, זאת אומרת זה לא החיסכון בקרקע שנוצר בגלל המטרו, זה ממש החיסכון, בעצם כמה שטח נחסך בתמורה לכבישים נגיד. יש חיסכון בעוד רכב. סביבה, הפחתת זיהום האוויר.

אופציה לתחבורה ציבורית. אנשים בעצם נהנים מהאופציה עצמה, כלומר להשתמש בתחבורה ציבורית, זה נותן יתרון, יש לי משק בית, יש לי רכב אחד, אני יודע שבשעת חירום באמת אני יכול לקחת מטרו ולהגיע. אז אני לא אחזיק שני רכבים בבית. האופציה הזאת שווה הרבה כסף.

הסיפור של הפיתוח הכלכלי, אגלומרציה, שד"ר שראל ציין. פיתוח כלכלי זה אחת מהתועלות הגדולות. מדברים על זה שציפוף של כוח אדם מגדיל את השכר של העובדים, מגדלים את הפריון שלהם ומאפשר כניסת עובדים נוספים לשוק, באיזה מובן? ברגע שהעבודה היא יעילה יותר והיא מייצרת יותר אפשר לשכור יותר אנשים ולעשות עוד עבודה כי על כל עובד אתה מרוויח יותר.

בעצם זה קורה פה בשני מובנים, גם המעסיק עצמו, שווה לו להכניס יותר עובדים. אם בעבר נגיד הוא היה מרוויח על עובד 5,000 שקל והיום הוא ירוויח עליו 6,000 שקל בעקבות המטרו שווה לו לשכור עובד ב-5,300 שבעבר הוא לא היה שוכר אותו. מצד שני עובדים שרואים פתאום שהמעסיק מוכן לשלם על אותה עבודה במקום 6,000 שקל בחודש 7,000 שקל בחודש, יגידו אולי פתאום אה, שווה לי לצאת לתעסוקה, אני מרוויח מזה יותר וזה יממן לי את הבייביסיטר או את הצהרון שאני צריך לילד ולכן שווה לי. אז אנחנו מדברים על שילוב יותר גדול של תעסוקה, יותר שכר. דרך אגב גם יותר מס הכנסה לטובת העניין שאפשר לחלק אותו למקומות אחרים.

ואחרון חביב זה חיסכון בעלויות תאונות דרכים, יש הרבה פחות תאונות דרכים במטרו, גם יש פה עניין של חיי אדם כמובן. חוץ מזה תועלות חברתיות נוספות, הגדלת הנגישות של האוכלוסייה שאינה יכולה לרכוש רכב פרטי, ליאור דיבר על זה. הורדת עלויות ההגעה לעבודה. עוד פעם, היום אישה שמשתכרת בשכר נמוך יחסית במרכז תל אביב, אומרת: זה נכון שאני מרוויחה 50 שקל לשעה או 60 שקל לשעה, אולי אפילו 30 לשעה, אבל אני מבזבזת שלוש שעות על הכביש, או אם היא מגיעה באוטובוס אז זה 4.5 שעות על הכביש ביום. אף אחד לא משלם לה את ה-4.5 שעות האלה, ואם ה-4.5 שעות האלה הופכות להיות שעה – מה שאנחנו רואים, אחוז האוכלוסייה ברמה סוציואקונומית נמוכה שיכולה להגיע תוך 60 דקות למרכז התעסוקה, היום היא עומדת על 33% בלבד, עם המטרו היא תוכל להגיע ל-57%, אנחנו מדברים פה על כמעט להכפיל את האוכלוסייה ברמה סוציואקונומית נמוכה שיש לה גישה למרכזי תעסוקה, שגם יכולים לשלם סכום גבוה יחסית.

יצירת מקומות עבודה חדשים. אם בכל האגלומרציה וכל ההתייעלות שדיברתי עליה והגדלת הפריון, אם על ידי העסקת עובדים לתפעול המערכת, להקמת המערכת. יכול להיות שחלק מהעובדים יהיו חברות זרות, אבל בסוף תמיד יש מנהל עבודה ישראלי ותמיד יש אנשים ישראלים שגם לומדים את המקצוע. אנחנו נצפה פה לקפיצת מדרגה ביכולות ההנדסיות המקומיות, זאת אומרת אנחנו נוכל לבנות פרויקטים יותר שאפתיים כי יצטבר הידע הזה בישראל שהוא כל כך חסר היום.

בנוסף יש לנו את הכדאיות להתחדשות עירונית. היום יש הרבה פרויקטים של התחדשות עירונית שלא משתלמים. אנחנו מדברים פה בעצם על שיפור, אנשים שגרים בדירות ישנות, לפעמים מטות לנפול, לפעמים ממש נופלות, שלא ברור שיחזיקו רעידת אדמה, וזה פשוט מגדיל את הכדאיות של ההתחדשות העירונית.

והאחרון, ולא הכי פחות חשוב כמובן, זה הגדלת היצע הדיור. פרויקט המטרו יאפשר הקמת יחידות דיור נוספות רבות. כרגע אין לנו עדיין אומדן, אנחנו עובדים על זה, אבל מדובר על המון המון המון דירות חדשות בצפיפות גבוהה. זה בעצם דירות קצת יש מאין, כי היום אחת מהמגבלות זה פשוט שאי אפשר לצאת מהבית עם האוטו ומערכת הכבישים לא יכולה להסיע כל כך הרבה אנשים. המטרו יוכל ולכן יוכלו להקים דירות. היום ידוע שאחד מהחסמים הגדולים לדירות חדשות, במיוחד באזור המרכז, זה הסיפור של התחבורה.

יש גם ערכי סביבה מאוד משמעותיים. ציפוף אוכלוסייה, יש לזה חשיבות מאוד גדולה על שמירה על ערכי טבע ושמירה על שטחים פתוחים. הפחתה בזיהום האוויר, הפחתה בהוצאות הבריאות, חיסכון בתאונות דרכים.

המועצה גם מאמינה שצריך לעשות צעדים משלימים למטרופולינים האחרים בישראל. המועצה חושבת שהכי נכון מבחינה כלכלית זה לפתח את המטרופולינים בישראל, אם זה חיפה, שיש לנו שם את התעשייה הפטרוכימית, למי שמכיר, אם זה באר שבע עם תעשיית הסייבר ומעבר צה"ל דרומה ואם זה בירושלים, ואם זה BRT בתוך באר שבע. חשוב מאוד לחזק את המטרופולינים, זה לא צריך לבוא על חשבון המטרו כמובן, אבל זה צריך לבוא במקביל למטרו. מאוד חשוב ליצור את אותם – עוד פעם, מטרופולין הוא עוצמה כלכלית ואם ניצור גם את המטרופולינים האלה בפריפריה, קצת יותר פריפריה, כי זה לא בדיוק פריפריה - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
השאלה שנשאלת, איך פרויקט המטרו יכול לתרום לתעשייה הישראלית בזמן הקמת הפרויקט. אני כבר דיברתי עם משרד האוצר, למרות שהם לא אוהבים את זה, זו נטייה בכלל, אבל אני עדיין דוגלת ברכש גומלין, אני עדיין דוגלת בזה שאיזה שהוא מפעל באופקים או בשדרות יכול בהחלט לייצר משהו לטובת המטרו, שהכסף שיהיה מושקע יישאר בבית ולא יילך לסין או לכל מקום אחר. חשבתם על הדבר הזה? כי אני אומרת, מנוע צמיחה, מה מנוע צמיחה? שאתה משקיע וזה עושה לך את ה –
איתמר מילרד
עוד פעם, ההשקעה פה, רוב ההשקעה ורוב התועלת תגיע מחיסכון בזמן ואגלומרציה. זה נכון שגם מפעלים מקומיים בישראל ייהנו מהזרמת כספים מאוד גדולה של הממשלה לקניית ציוד בישראל. לא כל הציוד מיובא הרי.
יעקב אשר (יהדות התורה)
זה מה שהיא שואלת, האם אתם מכוונים את זה לכיוון הזה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
זה מה שאני ביקשתי ממשרד האוצר לדעת, וגם כשהיינו ביום עיון בנת"ע, דיברנו גם על זה שם.
יעקב אשר (יהדות התורה)
אם אתה לא תיצור את זה באופן מלאכותי, אז בסופו של דבר באופן טבעי זה תמיד יברח לחברות בחוץ, כי שם הניסיון, שם הידע.
היו"ר יוליה מלינובסקי
איך אנחנו יכולים להבטיח שאנחנו נקנה את המסכה הזאת לא מסין, אלא ממפעל שעושה אותו דבר בשדרות. אגב, זו האמת. משום מה על המפעל של שדרות אנחנו מדלגים ומזמינים סחורות מסין. יש תשובה?
איליה כץ
בסוף הדין הקיים, כמו שאמרו פה מהלשכה המשפטית, הייעוץ המשפטי, הוא חל. דיני רכש גומלין, ככל שהם יחולו הם יחולו גם על הפרויקט הזה, אלא אם המחוקק או הגורם הרלוונטי יקבע אחרת. חשוב פה לזכור שיש פה מתח, מצד אחד יש פעילות מאוד מאוד גדולה לאספקת מוצרים פנימיים על ידי קבלנים ישראליים, על ידי חברות ישראליות - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
הנה, תגייסו אותם. יושב פה סגן נשיא של התאחדות בוני הארץ, שיתכנסו לפרויקטים האלה.
איליה כץ
החברות הממשלתיות הישראליות הן שמזמינות את העבודה והרבה פעמים מאוד מאוד אוהבות לעבוד עם הקבלנים הישראלים, זה שפה משותפת, תרתי משמע, זה מפשט הרבה מאוד תהליכים וכו'. מצד שני צריך גם לזכור את העניין ש-150 מיליארד שקל זו הוצאה מאוד מאוד גדולה, זה פרויקט שלא נעשה כדוגמתו, סביר להניח שיהיו מקומות שבהם יש מגבלת ייצור לתעשייה הישראלית ונצטרך, משיקולים של יעילות, להביא גם גורמי חוץ.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אנחנו נשמח אחרי שאנחנו נסיים את חוק ההסדרים והתקציב ונתכנס יותר לחוק הגדול, נשמח בוועדה לקבל מכם דיווח לגבי רכש גומלין, מה אתם מתכננים שם, איך אתם מתכננים להשתמש בכוח שיש לנו פה על ידי קבלנים ישראלים. אגב, יש פה גם היבט גיאופוליטי כי יש לנו הרבה עובדים מהשטחים, שזה גם יכול לחזק את ה – בסופו של דבר כלכלה זה כלי מאוד טוב לפתור הרבה מאוד בעיות.
חיים פייגלין
גם כל הידע.
היו"ר יוליה מלינובסקי
ידע וזה. תכינו על זה חומרים בצורה מסודרת, אנחנו נקיים על זה דיון רחב איך אפשר למשל לעשות הסבה מקצועית. למשל סתם, אני לא מומחית בזה, סתם זורקת, יש לנו מפעל שבונה אוטובוסים, אז איך המפעל הזה יכול לסייע בתחזוקה של הקרונות. לא יודעת, איך אנחנו משתמשים במה שיש לנו לטובת הפרויקט הזה כדי שהכסף שלנו לא יילך לחו"ל. בטח שחלק מהדברים יילכו לחו"ל, אבל עדיין המטרה שכמה שיותר יישאר פה.

השאלה האחרונה, אני אסיים את השאלות ואחר כך חבר הכנסת אשר רוצה לשאול, אני שואלת למה זה היה תקוע כל כך הרבה שנים, כי לא עכשיו אנחנו הגענו למצב הזה. המועצה הלאומית לכלכלה, יש לכם הסבר מה היה שם. באחד הדיונים החוקר אמר לנו שהיו לזה סיבות, אני רוצה להבין מה הסיבות. כדי לתקן, אנחנו כבר בשלב שאחרי, אנחנו כבר פה, מה לא נכון עשינו?
ליאור חיימוביץ
גברתי, הסיבות למה אנחנו הגענו למצב הזה פורטו בהרחבה לא על ידינו, אנחנו לא גוף שאחראי לבקר את המדינה. יש דוח מבקר מדינה מאוד מאוד גדול, ב-2018 ו-2019, שמפרט בצורה מאוד מאוד נרחבת, מובאות ממנו גם נכנסו לדוח הכלכלי שדיברנו עליו שפורסם לפני שנה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
ומה כתוב שם? לא קראתי.
ליאור חיימוביץ
אנחנו לא הגורם.
מנחם לייבה
זה מה שכתוב, כל דבר במדינת ישראל באיחור של 20 שנה. לפחות. כאן זה 100 שנה, אבל לפחות 20 שנה. כל דבר שתיקחי 20 שנה פיגור.
היו"ר יוליה מלינובסקי
הבנתי. חבר הכנסת אשר, יש לך שאלות.
יעקב אשר (יהדות התורה)
אם אפשר את השקף האחרון שהראה את ההשקעות בבאר שבע ובמקומות אחרים.
ליאור חיימוביץ
אלה צעדים משלימים שאנחנו חושבים שהם - - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
כן, כי באמת השאלה שלי מתמקדת בעניין הזה, זה שצריך לעשות את הדברים האלה והחשיבות של המטרו ענקית באזור גוש דן, הוא גדול וחשוב, אין על זה מחלוקת בכלל, השאלה איך אנחנו גורמים לכך שבמו ידינו לא נגדע את האפשרויות שמחר יהיו חברות מחוץ לארץ שירצו גם להקים מפעלים כמו אינטל בשדרות או באופקים או במקומות אחרים, ולכן אני שמח שהשקף הזה נמצא, שהוא בא ואומר שאנחנו לא משקיעים רק פה, אנחנו הולכים לחזק גם את ירושלים, שגם היא הולכת עם תכנית גרנדיוזית בכניסה לעיר של חברות הייטק וכו', אבל אנשים לא יבואו לפה אם יש כזו מערכת נהדרת באזור גוש דן. וכמובן גם על בירת הנגב, צפון וכו'.

אז ראיתי את ארבע השורות הללו, השאלה שלי האם אתם יודעים לומר לי האם יש תקציבים כרגע שמיועדים לעבודה הזאת ולוחות זמנים, זאת אומרת האם זה הולך להיות במקביל עם המטרו או שאיך אומרים? זה טוב בשביל המצפון, שתמיד יישאר בעמוד האחרון של המצגת.
ליאור חיימוביץ
לא, ממש לא מצפון. שוב, החברים שלנו ממשרד האוצר וממשרד התחבורה יותר מוסמכים לענות על זה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
ברור לי, דרכך אני מחכה לתשובה מהם.
ליאור חיימוביץ
הרכבות הקלות בירושלים זה פרויקט שכבר נמצא בשלבים סופיים של מכרז, אנחנו מדברים על תכנית כלכלית שאושרה לפני חודשיים שהגדירה את הרכבות המהירות בין היתר לנגב כפרויקט תשתית לאומית.
יעקב אשר (יהדות התורה)
זה בעצם המשחק הרציני, כי בכל הארצות בעולם שידעו לעשות מטרו גם ידעו לחבר את הפריפריה ברכבות מהירות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אבל אתה זוכר שאנחנו דיברנו על זה שהרכבת הכבדה מצפון ומדרום תתחבר לתחנות הגדולות.
יעקב אשר (יהדות התורה)
לא, שיתחברו זה כן, השאלה איזה טכנולוגיה תהיה להם ובאיזה מהירות.
ליאור חיימוביץ
לא, אנחנו מדברים על רכבות מהירות. אנחנו מדברים על 30 דקות, 40 דקות, שיגיעו לבאר שבע.
יאיר ארז
חבר הכנסת, במסגרת תקציב המדינה שאושר עכשיו מאושרת תכנית חומש פיתוח רכבתית בהיקפים של 46 מיליארד שקלים.
יעקב אשר (יהדות התורה)
של הרכבות הכבדות?
יאיר ארז
של הרכבות הכבדות והרכבות הקלות שכוללת חיבור מהיר למטרופולין חיפה, זאת אומרת הוספה של עוד שתי מסילות כדי לאפשר באמת רכבות מהירות במהירות יותר גבוהה שלא יצטרכו לעצור בכל תחנה, לצד המסילה הפרברית. ולהאריך את המסילה לתוך ירושלים, להגדיל את הקיבולות בתוך ירושלים, שהרכבת תוכל להגיע לעוד מקומות. בחומש הבא מתוכננת הכפלת המסילות לכיוון באר שבע. זאת אומרת יש עוד כלל פרויקטים שמתחברים.
יעקב אשר (יהדות התורה)
מה זה החומש הבא, בעוד חמש שנים, על באר שבע?
יאיר ארז
כן. בתכנון בוות"ל נמצא הכפלת המסילות לבאר שבע. התכנית התחבורתית מדברת על זה שבתוך המטרופולין יהיו מערכות הסעת המונים ורשת הרכבות הכבדות תהיה יותר חיבור מהיר בין המטרופולינים, זאת אומרת אמצעי משלים.
ליאור חיימוביץ
רק כדי שחבר הכנסת אשר לא יגיד ששמנו דברים רק שכבר קורים אז גם השארנו קצת מקום לחלום והכנסנו את הנושא של מפרץ חיפה. זה פרויקט שהמועצה הלאומית לכלכלה הובילה, של פינוי התעשייה הפטרוכימית, אנחנו חושבים שהוא גם יסייע רבות לקידום המטרופולין.
היו"ר יוליה מלינובסקי
תודה רבה, המועצה הלאומית לכלכלה. זה רק ממחיש לנו עד כמה הפרויקט הזה הוא, שוב פעם, תחשבו על זה, מנוע צמיחה אדיר למדינת ישראל.
יעקב אשר (יהדות התורה)
יש לי עוד שאלה אחת מכיוון אחר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
יש לך עוד כיוון? אתה כמו מטרו, אתה מתחבר?
יעקב אשר (יהדות התורה)
לא, עוד שאלה. נכון שכשרואים אותי חושבים יותר על רכבת כבדה, אבל בכל זאת אני –
היו"ר יוליה מלינובסקי
טוב, שאלה, כי יש לנו אנשים בזום שמבקשים להתייחס.
יעקב אשר (יהדות התורה)
כן, אבל זה שאני לא בזום עכשיו זה לא אומר שאני אשאר עם כאב בטן עם השאלות שלי. לגבי הנושא של המימון, מה שברור דבר אחד, תחת הכותרת הזאת של פיתוח כלכלי והכול, אין ספק שבסוף אוצר המדינה באופן טבעי מרוויח מזה, ואם הוא מרוויח אז בעצם ההשקעות שהוא משקיע היום זה כמין הלוואה על רווח עתידי שאמור להיות לו. לכן חשוב לי לדעת, כי אנחנו מנסים להפיל על רשויות מקומיות ולהפיל כל מיני מסים למיניהם, שחלק מהם אנחנו אפילו לא יודעים, אפילו עד כדי כך הייתם נועזים שהכנסתם סעיף, את זוכרת את המספר שלו? שאם ירצו להוסיף עוד מסים אפשר יהיה להוסיף. אנחנו עצרנו את זה היום, היושבת ראש, תודה רבה.

לכן אני שואל האם בסופו של יום זה לא אומר שהאוצר יכול להגדיל את ההשקעה שלו כי הוא אמור לקבל אותה חזרה דרך המסים ודרך ההתפתחות הכלכלית ודרך כל הדברים האלה, ודבר שני, אולי אני שואל שאלה שהיא סותרת, אולי התשובה שלה סותרת, אבל חשוב לדעת כי אנחנו מביאים את מדינות העולם, איך זה עובד במדינות העולם, איך עובד המימון במדינות העולם, האם זה על ידי מיסוי, האם זה על ידי שזה נופל הרשויות המוניציפליות? שם זה קצת שונה, הרשות המוניציפלית, כי גם יש לה סמכויות אחרות, אז אני לא יודע.
היו"ר יוליה מלינובסקי
חבר הכנסת אשר, אתה זוכר, כשאנחנו היינו ביום עיון הנושא הזה עלה והם הבטיחו לעשות בדיקה השוואתית בנושא הזה. תודה שהזכרת לי.
יעקב אשר (יהדות התורה)
כי אני יוצא מנקודת הנחה שהמדינה כמדינה, היא צריכה להוביל באופן מוחלט ולראות באמת, אותן ערים שיכולות להרוויח אפשר, אבל לא להפיל את הכול על - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
ברור, הכול צריך להיות דיפרנציאלי וגם המדינה, אני כבר דיברתי עם אגף התקציבים, מי שאחראי על תחום הדיור, אנחנו נטפל בזה בהמשך, איך אנחנו נותנים מענה לצרכים החברתיים בנושא דיור לקשישים, לסטודנטים, לצעירים, איך אנחנו מנצלים את קרקעות המדינה וכל מה שהדבר הזה יביא לנו בסוף כדי להחזיר את זה לאזרח.
יעקב אשר (יהדות התורה)
לא, מה שחשוב זה השורה התחתונה, שהאוצר לא תורם פה משהו.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, מה זה אוצר? זה אתה ואני בסופו של דבר, אנחנו, זה שלנו.
יעקב אשר (יהדות התורה)
רגע, האוצר זה מי שמחליט על סדרי עדיפויות, אבל אני אומר שאף אחד לא תורם פה משהו - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
אף אחד לא עושה טובות לאף אחד.
יעקב אשר (יהדות התורה)
בדיוק, בסופו של דבר המדינה תקבל על זה - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, גם המדינה וגם הרשויות יקבלו את זה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
לא, אבל יכול להיות שיהיו רשויות שיתרסקו.
היו"ר יוליה מלינובסקי
סיימנו את הפרק הזה, תודה רבה למועצה הלאומית לכלכלה. לפני שאנחנו נמשיך את ההקראה, פנה ד"ר חגי אמיר, מנכ"ל בית חולים לוינשטיין. אני רוצה כבר לסיים את הנושא הזה, אבל מהכבוד כלפי הדוקטור אני ביקשתי להעלות אותו בזום. בבקשה, אדוני.
חגי אמיר
שלום רב לכולם, שלום לך, יושבת הראש. קודם כל תודה רבה שאתם מאפשרים להגיד כמה מילים. נושא קטן שהוא יחסית קטן למה שאתם מתעסקים בו, אבל חשוב מאוד כאשר אנחנו מסתכלים על הראייה של השיקום בישראל. השיקום כרגע נמצא בתנופה, יש לנו בית חולים אחד גדול, המרכז הרפואי לשיקום לוינשטיין שאני כרגע עומד בראשו, אני ד"ר חגי אמיר, ואנחנו היום בית החולים הגדול ביותר והמוביל במדינת ישראל בנושא שיקום. היום מגיעים אלינו מכל הארץ כולל מאילת, כולל מהצפון, כולל מעכו ומרמת הגולן, כולם מגיעים לכאן. המטפלים שלנו נמצאים מכל האזור.

הסיבה שאני עולה פה זה פשוט מכיוון שכשאנחנו הסתכלנו על התכניות של התחנות מתברר שאין שום תחנה, יש קו שעובר ממש סמוך למרכז הרפואי לוינשטיין וממש כמה מאות מטרים לפני, איזה חצי קילומטר לפני פונה ומתרחק מבית החולים והולך במתווה, לא ברור למה, עובר לעשות תחנה במרחק של כמעט קילומטר מבית החולים. הרבה מהאנשים שמגיעים הנה מגיעים הנה בתחבורה הציבורית.

אני אתן שתי דוגמאות לפחות שקרובות אליי. אחת מהן זו אמא. אמא שלי הייתה מגיעה לפה לטיפולים מבאר שבע. היא הייתה מאושפזת פה, אחרי זה היא השתחררה והגיעה מבאר שבע לקבל טיפולים בלוינשטיין. היא הייתה מגיעה בתחבורה ציבורית. היא הייתה אז בת 85 והיא הייתה מגיעה בתחבורה ציבורית, אוטובוס שמגיע לתל אביב, מתל אביב עלתה על אוטובוס שהגיע לכאן שעצר ממש על אחוזה בסמוך לבית החולים והיא יכלה ללכת את המרחק הקצר של כ-50 מטר או פחות ולהיכנס לתוך בית החולים. שופט בית משפט עליון בדימוס שהגיע אלינו לקבל טיפולים, אני לא אציין את שמו, אבל הוא היה מגיע לקבל טיפולים, גם הוא הגיע באוטובוס. הוא היה מגיע בתחבורה ציבורית לכאן ומקבל את הטיפולים שלו בלוינשטיין.

ואלה רק שני מקרים שהם דוגמה קלה של רוב האנשים שמגיעים לכאן וחלק אדיר מהם מגיעים לפה בתחבורה ציבורית. אם אנחנו לוקחים וכבר מביאים לפה מטרו שעובר בסמוך לבית החולים, לא הגיוני שהתכנון לא יכלול תחנה שעוצרת ומביאה את האנשים בסמוך ללוינשטיין. למעשה בית החולים הזה הוא משאב לאומי שלנו שהוא הכי גדול, היחידה למעשה שהוא בית חולים עצמאי שעומד ונותן שיקום בכל הארץ ולא תהיה תחנה מונגשת שתאפשר לאנשים להגיע ולהיכנס לבית החולים בתחבורה הציבורית הפשוטה והטובה והמונגשת ביותר שיכולה להיות ולהביא אנשים לקבל טיפול.
היו"ר יוליה מלינובסקי
תודה רבה, דוקטור. אנחנו גם ראינו סרטון שלך שאתה הקלטת כנראה קודם. הדברים שלך נוגעים ללב, אנחנו ממש לא מזלזלים, לא לשנייה ולא לרגע. פשוט התייחסנו לזה לפני בדיון ואמרתי שאנחנו צריכים להבין את גבולות הגזרה שלנו. אנחנו לא ועדה תכנונית, הבעיה בהחלט קיימת, פנינו לרשויות התכנון שהם יושבים פה בדיון וביקשנו. אין לנו ידע תכנוני מקצועי, זה כמו שאני לא אייעץ לך איך לטפל בחולה, למרות שאני נבחרת ציבור, אבל אנחנו לא אמורים לדעת הכול, אנחנו במגבלות הכוח שלנו.

אבל הנושא הזה באמת מרגש ונוגע. ביקשנו מרשויות התכנון להתייחס לזה ברגישות ועוד פעם לחשוב. ההליך הזה נמצא כרגע בהליך הגשת התנגדויות, זאת אומרת עוד לא סופי. אנחנו בהחלט חשבנו בעתיד, כי כרגע אנחנו דנים על פרקים אחרים לגמרי ובכלל הנושא התכנוני לא בסמכות הוועדה, אבל חשבנו לקיים פה דיון רחב אחרי התקציב כמובן ושרשויות התכנון יציגו לנו את התוואי של המטרו, את התחנות, כל התחנות, לא רק התחנה ברעננה לוינשטיין, אלא בכלל מה עומד מאחורי חוט המחשבה שם ובהתייחסות לכל בעיות הציבור ודגשים שהם שמו שם כשהם תכננו את התחנות.

בהחלט נושא חשוב, אנחנו לשנייה לא מזלזלים, גם דיבר פה היום נציג של ארגון נכי צה"ל, גם אתה מדבר, מובן. זה עוד לא סגור, אבל גם צריך להבין איפה אנחנו כחברי כנסת וכוועדה הזאת נמצאים. אבל יהיה כזה דיון, חברי הכנסת הנכבדים, על התוואי של המטרו אחרי התקציב. חבר הכנסת אשר, אתה מסכים איתי? יופי. תודה רבה לך, אדוני.
חגי אמיר
אני מתנצל שגזלתי מזמנכם ותודה רבה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, זה בסדר גמור. אתה יודע מה? אם זה מה שאתה גזלת מאיתנו ואנחנו לא נצטרך להיפגש איתך יותר זה בסדר, כאילו במובן המקצועי.
חגי אמיר
הלוואי. תודה רבה לכם.
היו"ר יוליה מלינובסקי
כרופא לא נצטרך אותך, זה בסדר. תודה רבה לך. חבר הכנסת, תחליף אותי. בבקשה, האוצר, סעיף 28 ו-29, הקראה, התייחסות. חבר הכנסת טור פז, תחליף אותי לכמה דקות.


(היו"ר משה טור פז)
תום חביב
סימן ג': היטל השבחה ומס השבחת מטרו

שיעור היטל ההשבחה לפי תכנית משביחה למעט תכנית משביחה במתחם פינוי ובינוי
228.
על אף האמור בסעיף 3 לתוספת השלישית, היטל ההשבחה במקרקעין שחלה בהם השבחה לפי תכנית משביחה, למעט תכנית משביחה במתחם פינוי ובינוי, יהיה בשיעור של 40% מההשבחה כמשמעותה בתוספת השלישית.
היו"ר משה טור פז
אוקיי. יש לנו הערות, התייחסויות לסעיף הזה?
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, תקראו שני סעיפים.
היו"ר משה טור פז
כן, בבקשה.
תום חביב
מס השבחת המטרו
229.
(א) בסעיף זה, "בעל מקרקעין" – לרבות חוכר לדורות כמשמעותו בחוק המקרקעין, התשכ"ט–1969; ולמעט רשות מקרקעי ישראל, רשות הפיתוח והקרן הקיימת לישראל;





(ב) חלה השבחה במקרקעין לפי תכנית משביחה, ישלם בעל המקרקעין, נוסף על האמור בסעיף 3, מס בשיעור של 35% מההשבחה, שייגבה לאוצר המדינה, וישמש למימון בנייה ופיתוח של מיזם המטרו לפי הוראות סימן זה (להלן – מס השבחת מטרו); לעניין זה, "השבחה" – עליית שוויים של מקרקעין במתחם השפעה עקב אישור תכנית משביחה, או עקב מתן הקלה או שימוש חורג כמשמעותם בחוק התכנון והבנייה מתכנית משביחה כפי שנקבעה בשומת ההשבחה כמשמעותה בסעיף קטן (ג).





(ג) מס השבחת המטרו יחושב לפי שומת ההשבחה כמשמעותה בסעיף 4 לתוספת השלישית (בפרק זה – שומת ההשבחה).





(ד) שר האוצר רשאי לקבוע כי בשל השבחה שחלה במקרקעין לפי תכנית משביחה במתחם פינוי ובינוי, ישלם בעל המקרקעין מס בשיעור נמוך מהקבוע בסעיף קטן (ב), ורשאי הוא לקבוע שיעורי מס שונים שיחולו לעניין זה במתחמי השפעה שונים, אם מצא כי קביעה כאמור נחוצה כדי להבטיח את הכדאיות הכלכלית של המיזמים במתחם פינוי ובינוי.
היו"ר משה טור פז
תודה רבה, התייחסויות.
יעקב אשר (יהדות התורה)
לא, לא, לא, שיסבירו. שיסבירו את ההשבחה, אחר כך מס ההשבחה הנוסף, את הכפל, באיזה פרויקטים נוספים עשו.
היו"ר משה טור פז
כן, רותם.
רותם רייבי
ההסדר הזה מתחיל בעצם מההסדר הכללי לעניין היטל ההשבחה במתחם ההשפעה. בעצם הסעיף הראשון אומר שבמתחם ההשפעה, בגלל שחל בו גם מס השבחת מטרו היטל ההשבחה יהיה 40% ולא 50% מההשבחה והוא ייגבה בעצם על ידי הוועדה המקומית ויעבור אליה. בנוסף לכך במתחם ההשפעה, בתכנית משביחה שחלה במתחם ההשפעה ייגבה מס נוסף, 35% מההשבחה.

המחשבה שלנו לגבי המנגנון הייתה שאנחנו רוצים לצמצם כמה שיותר מנגנונים חדשים ובירוקרטיות נוספות שיוטלו על ידי בעלי הזכויות במתחם ההשפעה ולכן אנחנו חשבנו שיהיה נכון בהקשר הזה להשתמש בכלים ובמנגנונים של היטל ההשבחה, להישען עליהם לעניין החישוב של שומת ההשבחה שתיערך על ידי הוועדה המקומית ואז אנחנו לא יוצרים עוד איזה שהוא נטל נוסף של בירוקרטיה שבעל הקרקע צריך לבצע.
היו"ר משה טור פז
כלומר הגבייה של 40% פלוס 35% מתבצעת ביחד?
רותם רייבי
אז אני אסביר. במועד המימוש, זו הפרקטיקה היום, הוועדה המקומית עושה שומת השבחה על המקרקעין ומוציאה שני שוברי תשלום לבעל הזכויות במקרקעין, שובר תשלום אחד של 40% שמגיעים אליה, ושובר נוסף של 35% שיגיעו לאוצר המדינה. אבל זה נעשה באותו מועד על ידי הוועדה המקומית, וגם באותה פרוצדורה.
היו"ר משה טור פז
כשאתם כותבים פה 'ישמש למימוש בנייה ופיתוח של מיזם המטרו לפי הוראות שימוש זה', יש לדבר הזה השלכה מבחינת תקציב במידה ועברתם את החלק של מימון המטרו? כלומר נניח שהגבייה עברה את ה-70%, נכון שזו שאלה תיאורטית, אבל עולה לי בראש לפחות דוגמה אחת שהמדינה נדרשה לה בהקשר דומה שבו הייתה טענה שהמימון היה מעבר למה שהמדינה הוציאה. אתה מבין את השאלה שלי? הרי לפי מה שכתבתם כאן זה משמש רק לטובת מימון בנייה ופיתוח של מיזם המטרו, נניח שכל הגבייה עברה את ה-75 מיליארד שקלים ולפי התכנון, האם במצב כזה לעודפים יש משמעות לפי לשון החוק כפי שהוא לפנינו?
איליה כץ
אנחנו לא רואים תרחיש, לפי כל סימולציה ריאלית שאנחנו עושים, שדבר כזה ייתכן. לא התייחסנו באופן ספציפי לתרחיש כזה, זה לא נראה לנו ריאלי.
היו"ר משה טור פז
אבל היות שיעקב אשר ואני, שנינו למדנו גמרא, ותמיד אתה צריך לשאול מה יקרה אם, אז עכשיו אני שואל אותך לפי נוסח החוק מה קורה אם עברנו את הסך הזה? אני מציע שלשאלה הזו תהיה איזה שהיא הידרשות. עולה לי דוגמה, אני לא אביא אותה כאן, אבל יש לפחות דוגמה אחת שהמדינה התמודדה עם דבר דומה ואז היא נדרשה לתת תשובה למה היא גובה מס על משהו שהוא בעצם כבר לא בשימוש. אני מציע שתהיה לזה התייחסות, זה יכול לבוא בלשון החוק וזה יכול לבוא גם בדרך אחרת.
חיים פייגלין
אני רוצה אולי לעמוד רגע על הנקודה של היטל השבחה. היטל השבחה הוא איננו מס אמת, הרי השבחה אמיתית נמדדת בסופו של פרויקט על בסיס חישוב תוצאתי שמתבסס על בכמה מכרת את הפרויקט ומה היו הערכים שלו בסוף הדרך, פחות הרווח היזמי, פחות עלויות ההקמה, ומה שנשאר ערך הקרקע או ערך הזכויות שנוצרו כתוצאה מההשבחה. פה כשקובעים היטל השבחת מטרו מראש או היטל השבחה בכלל מראש אז יש פה כשל חמור מאוד שאנחנו רואים אותו גם בהיטל השבחה רגיל. זה מלחמות אינסופיות על ההשבחה משום שבאמת אין נתון שיגיד באופן ודאי מה ההשבחה האמיתית של העסק אלא רק בסוף הפרויקט.

לכן אנחנו חושבים שצריך להימנע. אני מציע פה, רק כשהשור יהיה שבע או כשהזאב ייצא שבע והכבשה תצא שלמה אולי להקטין את זה לאזור של 10% עד 15% מס מטרו, אבל באמת לא ללכת לערכים כאלה גבוהים שיכשילו את עצם המטרה שלשמה בכלל רוצים. הפרויקטים בכלל לא ייצאו ובסוף גם לא יהיה מימון מטרו מהדבר הזה וזה חבל.
יעקב אשר (יהדות התורה)
אני שואל, בהמשך לשאלה הזאת, איפה יש לנו תקדים של מס חדש שעשינו בפרויקטים שהמדינה מבצעת?
חיים פייגלין
לא בכביש 6 ולא במנהרות הכרמל.
היו"ר משה טור פז
כביש 6 זה משהו אחר, כי זה BOT, אם אני זוכר נכון.
רותם רייבי
לגבי ה-75%, אז כמו שדיברנו בחלק הראשון של הדיון, אנחנו עושים הבחנה בין מתחם שהוא של פינוי בינוי, שזה באמת מתחמים שהכדאיות שלהם היא יותר קשה ולכן לא בטוח בכלל שברוב המקרים יהיה אפשר להטיל את המס המוגדל הזה. אני חושב שעל קרקע פנויה, שהיא לא פינוי בינוי ואין בה דיירים שצריך לממן, ה-75% זה משהו שאפשר לשאת, בטח בהתחשב בתכנון הצפוף יותר של המטרו ובתועלות הנוספות שיהיו לגבי המטרו.
היו"ר משה טור פז
רותם, יש לכם רפרנס, כשהיינו בסיור בנת"ע שאלתי את אותה שאלה לגבי רפרנס ממקומות אחרים בעולם. איליה, אולי אתה יודע לענות לזה, האם המס הזה יש לו נגזרת דומה ממקום דומה?
איליה כץ
כשעשינו השוואה בינלאומית ראינו כל מיני סוגים של מסים ייעודיים שנעשו לטובת פרויקטים בעולם, זה משתנה ממקום למקום בשים לב ליחסים בין השלטון המרכזי למוניציפלי. ככל שהשלטון המוניציפלי יותר משמעותי ויותר דומיננטי באותה מדינה בדרך כלל הנתח שהוא נושא הוא גם יותר משמעותי וזה יותר מבוסס גם מיסוי מקומי. כן ראינו באנגליה דוגמאות למיסוי עסקים, מיסוי שוטף, לצורך העניין קרוסרייל שהציגו במועצה הלאומית לכלכלה, פרויקט מאוד מאוד גדול, מועד ההפעלה תוכנן ב-2018 וסדר גודל של חמש-שש שנים לפני מועד ההפעלה הצפוי התחילו למסות עסקים במס שוטף, זה אחד הרכיבים ששימש לטובת הפרויקט הזה. גם בצרפת ראינו מיסוי ייעודי, גם בארה"ב יש מיסוי ייעודי. כל מדינה ומערכת המס שלה.

אנחנו ניסינו, כמו שעורך דין שטאובר אמר בתחילת דבריו, ניסינו להתלבש כמה שניתן על מערכת המס שלנו. ספציפית מה שקיים אצלנו זה היטל ההשבחה שהוא הכי הכי רלוונטי מבחינת התועלות הצפויות.
יעקב אשר (יהדות התורה)
הם לקחו מיסוי ממה שקיים, אתה בא ואומר, מה שאתם הולכים להקים, אז אני אטיל עליו. אומר לך היושב ראש של התאחדות הקבלנים שזה יגרום לכך שגם לא תגיע למטרה הזאת.
חיים פייגלין
גם להם אין 50% מס השבחה רגיל, אין שם דבר כזה.
היו"ר משה טור פז
אבל יש היטלים אחרים.
איליה כץ
זה ברור לכולם כשמדברים בעולמות ההוצאה על סדרי עדיפות גם בעולמות ההכנסה בסוף יש סדרי עדיפות. אם אנחנו מחליטים להוציא 150 מיליארד שקל, נניח מתקציב המדינה, ברור לכולם שזה בא על חשבון משהו, עדיין לא החליטו על חשבון מה, אבל ברור לכולם שזה ייכנס לתוך סדר עדיפות על חשבון משהו, אם זה יהיה רק מהכנסות המדינה הכלליות, מהמע"מ הכללי, ממס חברות, ממס ההכנסה הכללי, ברגע שמחליטים שזה לא יגיע אך ורק משם, אלא זה יגיע מהכנסות ייעודיות של המבנה הספציפי הזה, שמקורן בבעלי קרקעות ובעלי נדל"ן בשטח גוש דן ברור שזה מגיע פחות על חשבון סדר העדיפות ויותר על חשבון הנהנים הספציפיים. זו למעשה המדיניות שאנחנו מציעים פה. זו נראית לנו מדיניות נכונה יותר, לבוא ולא להטיל את הכול רק על סדר העדיפות הכללי, אלא גם - - -
היו"ר משה טור פז
אני אעשה כאן סדר בדיון. חבר הכנסת אשר, אני מיד אביא ללשכה המשפטית להתייחס, כי יש לה כמה התייחסויות. האם היחס של 40 ו-35 בין מיסוי מדינה ובין מיסוי מקומי, איך אתה רואה אותו בתור ראש עיר לשעבר?
יעקב אשר (יהדות התורה)
זה לא היחס, הבעיה, עשו מצד אחד כביכול תיקון לקראת הרשויות המקומיות, אבל הוסיפו על זה עוד - - -
היו"ר משה טור פז
שלייקס.
יעקב אשר (יהדות התורה)
שלייקס? הלוואי שזה היה שלייקס, זה הרבה יותר כואב מה שנעשה. לא עשו את זה בשביל לחזק בסוף את הרשויות המקומיות על ההוצאה שלהן, אלא עשו את זה כדי להכניס עוד מס למדינה. אני אומר, אם מס הגודש הולך גם לצורך העניין הזה, חלקו לכאן, אני לא יודע איזה מסים עוד יבואו בעתיד, בואו נקרא לילד בשמו, יש פה הטלת מסים על תושבי המדינה בגלל שהמדינה צריכה לעשות דברים שהיא הייתה חייבת לעשות אותם גם בלי זה. התועלות שדיברנו מקודם, באותו שקף שדיברו על הפיתוח הכלכלי, אוצר המדינה ב-30 ו-40 השנים הבאות שיהיה מטרו הולך להרוויח הרבה כסף.

אנחנו ידענו כשבנינו את ה-BBC בבני ברק, את המגדלים ואת הכול, לא רק חישבנו את הארנונה שנכנסה לעירייה, אלא ידענו שזה יביא הרבה יותר כספים מכל הכיוונים ומכל הדברים. אז המדינה יודעת להלוות כספים לדברים מסוימים, אז היא לוקחת גמ"ח מההכנסות של אחר כך. אז מילא לבוא ולעשות התחשבנות עם אותן רשויות שגם הן הולכות להרוויח והכול ולעשות את זה בצדק ובצורה נכונה, אני עוד יכול להבין את זה, אבל להטיל עוד מס כשהמס הזה יגרום למשקיעים לחשוב ארבע פעמים בתוספת שלו. תחשוב, אתה יכול גם היום להחליט שמקומות שהם מאוד אטרקטיביים במרכז תיתן עליהם מס השבחה גבוה יותר ואתה לא עושה את זה, נכון? אתה הולך על פי הכללים. פה נפרצו כל הכללים ויוטל מס חדש, זה הכול.


(היו"ר יוליה מלינובסקי).
היו"ר יוליה מלינובסקי
כן, תענו.
עמית שטאובר
קודם כל דווקא אנחנו קראנו לילד בשמו וקראנו לו מס השבחת מטרו, בלשון החוק, שלא יהיו טעויות.
יעקב אשר (יהדות התורה)
במקרה הזה הייתם הוגנים, לא כמו בצלחות החד פעמיות והשתייה הממותקת.
עמית שטאובר
מקריאת סעיפים, גם 28 וגם 29, כמו שהיושבת ראש ביקשה, אנחנו רצינו לעשות מנגנון שהוא מאוד מאוד פשוט, לא רצינו לגרום לזה שעכשיו תהיה השבחה אחת שמדינת ישראל תקבע והשבחה אחרת שהרשות המקומית תקבע ולך תדע עוד איזה השבחה שמישהו אחר יקבע. שומת ההשבחה היא אחת, זה היה המנגנון וישבנו על זה המון עם כל הגורמים.

לגבי עצם גביית המס, אז הרציונל, גם הסבירו אותו בישיבה הראשונה, הכסף הזה נלקח מתוך השבחה שנוצרת כתוצאה מכך שהזכויות במתחמי ההשפעה הן זכויות מוגברות ועצם המימוש שלהן נובע גם מהמטרו ונובע מזה שיש שם פרויקט מטרו ונראה אצל כל הגורמים ובממשלה שלקחת ממי שהושפע, לא מהבן אדם שנוסע - - -
משה טור פז (יש עתיד)
גם מהבן אדם שנוסע, אבל גם ממי שהושפע.
עמית שטאובר
אני מדבר על מס השבחת מטרו.
חיים פייגלין
אבל אתה עוד לא יודע אם הוא הושבח. אולי להיפך, אולי הייתה פגיעה כתוצאה מהמטרו.
עמית שטאובר
אז אין בעיה, שומת ההשבחה תהיה שלילית, או שומת השבחה תהיה אפס וממנו לא יילקח.
חיים פייגלין
אבל אתה לא יודע, שומת ההשבחה הזאת נקבעת מראש כאשר ההשבחה האמיתית נמדדת רק בסוף הפרויקט. תעלו את מס ההכנסה בפרויקטים האלה ל-30%, אתה יודע מה? הייתי מבין את זה, אבל אז אנחנו לא מעלים את רמת הסיכון. פה אתה מעלה את רמת הסיכון שהפרויקטים יהיו שליליים, אבל גבית מראש היטל השבחה שיביא לפשיטת רגל.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, אין גבייה מראש.
יעקב אשר (יהדות התורה)
לא, יש.
חיים פייגלין
הגבייה היא לפני הפרויקט, הגבייה היא לפני שהפרויקט בכלל התחיל.
מנחם לייבה
אני רוצה להתייחס. אני מזכיר שוב, לגבי סעיף 28, מה שהוסכם גם על ידי יושבת ראש הוועדה, צריך לקבוע את זה בזמן. עוד לא שמענו את ההתייחסות של האוצר, צריך לקצוב את זה בזמן.
יעקב אשר (יהדות התורה)
דיברנו על זה בישיבה הקודמת כבר.
מנחם לייבה
דיברנו על זה, אנחנו הצענו הצעה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
כמה?
מנחם לייבה
15 שנה, פלוס חמש פלוס חמש. חמש שבסמכות שר אוצר באישור הוועדה, באישור הכנסת. זאת אומרת 15 פלוס חמש פלוס חמש.
היו"ר יוליה מלינובסקי
האוצר, מה אתם אומרים?
איליה כץ
בסוף, כמו שציינו, אם אנחנו לא מטילים את המס הזה על הנדל"ן זה אומר שאנחנו מטילים את המס של הפרויקט הזה על כלל אזרחי המדינה האחרים, שלא נהנים מהפרויקט או מי שנהנה פחות. לכן אנחנו חושבים שמאוד מאוד נכון, אם כבר החלטנו למסות את בעלי הנדל"ן - - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
אבל אתה לא מבין, בסוף הם כבר מוכרים את הדירות שלהם למישהו, איך הם מוכרים את זה? הם לא וולונטריים, תאמין לי הם לא מתנדבים בשקל אחד, מי משלם את זה בסוף? יש לך מצוקת דיור ענקית, מי ישלם את הדירות היקרות הללו? רק אנשים עשירים יוכלו לקנות.
חיים פייגלין
דווקא מי שצריך דירה על קו המטרו כי הוא לא יכול להחזיק אוטו הוא יישא במחיר של הדירה, כולל היטלי השבחה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני רוצה להבין פה. אתם אומרים דבר כזה - - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
יוליה, מס ההשבחה הזה מגדיל את ההוצאות פר כל דירה.
עמית שטאובר
כי אם לא יהיה מס אז הם יהיו זולות ב-35% הדירות האלה?
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, אני לא חושבת שזה נכון.
יעקב אשר (יהדות התורה)
תעשה תכניות רחבות נכונות. אתה יודע מה? הייתי שמח - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
דקה, יעקב.
יעקב אשר (יהדות התורה)
רגע, יוליה, את יודעת שבסוף העצות שלי טובות, את אומרת את זה כל ישיבה. אם הייתם מתחברים עכשיו לעניין הזה והייתם אומרים רגע, יש פה רווח, המדינה גורמת לכם לרווח לכן אני רוצה לעשות מחיר למשתכן לאזורי ההשפעה. לא מחיר למשתכן הכי נמוך בעולם, אבל אני רוצה שתעשו לי רף נמוך ואז יושבת ראש הוועדה תצא ותוכל לעשות מסיבת עיתונאים על הדבר הזה וגם זה יהיה נכון. אבל אתם רוצים לדאוג שכל הכסף יחזור לאוצר וזה בסדר, זה התפקיד שלכם, חבר'ה, אף אחד לא בא אליכם בטענות, אתם תרוויחו מהכול ובסופו של דבר אני גם חושב שהאזרח בקצה לא יקבל את תוספות הדיור שהוא רוצה, אחת, שתיים, זה גם ירתיע הרבה מאוד מבעלי המגרשים לעשות את זה והם יחכו עשר שנים שיירד מס ההשבחה הזה כדי לבנות.
רותם רייבי
בגלל זה אגב אנחנו חושבים - - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
אני יודע שבגלל זה אתם חושבים כי אתם בונים את זה על משהו לא אמיתי ולא נכון.
רותם רייבי
זה לא נכון לקבוע זמן.
איליה כץ
היושבת ראש, זה מופיע כבר בנוסח ואנחנו יכולים גם לחדד את זה, אגב הדברים שחבר הכנסת טור פז אמר, להבהיר בצורה שלא משתמעת לשתי פנים שכל הכסף של ההיטל הולך אך ורק לטובת מימון הפרויקט. זאת הכוונה שלנו, אנחנו לא רואים תרחיש אחר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
וזה יהיה סעיף ייחודי בתקציב המדינה?
איליה כץ
וזה יירשם תחת תכנית מטרו.
היו"ר יוליה מלינובסקי
זה לא יהיה מצב שזה נכנס לפה ואחר כך הולך למקומות אחרים?
איליה כץ
זה סעיף של שר התחבורה תחת תכנית מטרו, תכנית שכבר מופיעה בהצעת התקציב לשנת 2022.
היו"ר יוליה מלינובסקי
עכשיו לנושא של הגבלת הזמן. חבר הכנסת טור פז, בבקשה.
משה טור פז (יש עתיד)
אני רוצה להתייחס לנושא הזה מכמה כיוונים. התייחסתי קודם לאפשרות התיאורטית שהתקציב מהמטרו על כלל המיסוי יעלה על כלל ההוצאה, אבל יש פה כמה מסגרות שצריך לדבר עליהן. ראשית מתי מתחיל המיסוי הזה, זה דבר שלא בא לידי ביטוי וכבר הערנו עליו גם בסיור שלנו בנת"ע וגם כאן בוועדה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אנחנו נגיע לזה.
משה טור פז (יש עתיד)
דבר שני, כאמור אני תומך בכך שבאמת יהיה סיום, תאריך תפוגה, למיסוי הזה, כי הוא מיסוי חריג והמדינה צריכה להגדיר, אנחנו צריכים להגדיר מתי הוא מסתיים. הדבר השלישי, עצם הרעיון שאנחנו ממסים, נותנים מיסוי על מי שנהנה מהמטרו יותר מכולם הוא דבר צודק מאין כמוהו, כי אנחנו מבינים מה הולך לקרות. בהנחה שהמטרו יצליח הוא יחזק מאוד את החזקים גם ככה ויעשה הבחנה חזקה יותר בין גוש דן לבין שאר הגושים בישראל. לא סתם שאל חבר הכנסת אשר על מטרופולין ירושלים, באר שבע וחיפה, ואני חושב שהוועדה הזאת תצטרך להתייחס - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
סליחה, בוודאי. זה ברור שאנחנו צריכים מטרופולין חיפה וירושלים וגם לראות איך כל המטרופולינים האלה מתחברים אחד עם השני.
משה טור פז (יש עתיד)
נכון, ודיברנו כאן, ויצא לי לדבר על זה גם בהקשרי חינוך על מיסוי חכם ומיסוי טיפש. המיסוי הטיפש הוא זה שמוציא מכולם אותו דבר. העובדה שגוש דן על נכסיו הקרקעיים ממוסה כאן בגלל שהוא מקבל הטבה משמעותית מהמדינה בצורת מטרו היא שיטה נכונה וצודקת לפריפריה בישראל, ולכן התשובה העקרונית היא כן ועכשיו אנחנו רק צריכים לוודא כוועדה שזה נעשה באופן הצודק ביותר והצודק הוא לשים את המסגרות הברורות של הזמן, גם של ההתחלה וגם של הסיום.
היו"ר יוליה מלינובסקי
יופי, זו בדיוק השאלה שלי. נלך ככה, השלטון המקומי אומר 15 שנה פלוס חמש באישור שר האוצר ופלוס חמש באישור ועדת כנסת.
מנחם לייבה
לא, אישור שר האוצר והכנסת, גם החמש הראשונים וגם החמש השניים. אני חושב שזה נכון. אגב, אם מדברים על 25 שנה, עם כל הכבוד, המטרו כבר - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
אמור היה להיות בנוי.
מנחם לייבה
לעבוד כבר עשר שנים עד אז.
היו"ר יוליה מלינובסקי
נכון.
רותם רייבי
השאלה היא לא המטרו, השאלה היא התכניות.
קריאה
לא, זה גם יכול להיות תמריץ לא לפתח את הקרקע.
רותם רייבי
התכנון בישראל לוקח הרבה מאוד שנים, אנחנו יודעים את זה. הרבה מאוד שנים לוקח לקדם תב"ע בישראל ודבר שני זה גם יכול להיות תמריץ להמתין עם התכנון.
משה טור פז (יש עתיד)
גברתי יושבת הראש, חסר פה תאריך ה-X, שכל הזמן חסר לנו, ממתי מתחיל - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
דקה, אתה מתפרץ לדלת פתוחה. קודם כל המדינה חייבת לייצר מנגנון איך שלא יקרה מה שאת עכשיו דיברת. תייצרו מנגנון, יעקב אשר דיבר על זה בישיבה הקודמת או לפני הקודמת. מה, זה מילים כמו חול? תייצרו מנגנון, תכניסו את זה בחוק, שמי שבכוונה תחילה לא יפתח יקבל קנסות וכן הלאה. בשביל זה יש לנו תמ"א 70 שעוד מעט צריך לצאת לדרך. חברים, הטענות האלה לא מתקבלות. זה שלמישהו לוקח הרבה מאוד זמן אז תזדרזו.

ההצעה של השלטון המקומי, ראיתי אותה, עכשיו שמעתי אותה, אני רוצה התייחסות של האוצר לישיבה הבאה. אם לא תגיעו למשהו אנחנו נחליט פה. משהו שמקובל. רגע, תאריך תחילה, זה לא פה, זה בהוראות המעבר, אבל אם כבר הנושא הזה עלה זה מאוד חשוב, מה לגבי ההתחלה. זה לא הסעיף הספציפי הזה, אבל זה מאוד חשוב וזה קשור אחד לשני.
איליה כץ
דווקא לגבי ההתחלה כן הגענו להסכמות עם השלטון המקומי.
היו"ר יוליה מלינובסקי
שמה?
מנחם לייבה
תראו, אני חוזר על הדברים - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני יודעת שקשה לך להגיע עם הסכמות ולהגיד שאתה מסכים למישהו.
מנחם לייבה
אנחנו מסכימים תחת מחאה, כי אין, כמו שאמרנו, למועד הזה קשר אמיתי למטרו. אנחנו מסכימים ב-1 בינואר 2023.
חיים פייגלין
אני מבקש שזה יהיה בכפוף לאישור תמ"א 70 שמגדירה את התחנות.
רותם רייבי
יעל ממינהל התכנון כבר הסבירה פה שכבר היום התכנון נעשה בראי המטרו, וזו מטרה ראויה גם.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אנחנו יודעים. טוב, אז לגבי תאריך התחלה שמענו, זה מוסכם. לגבי תוקפו של החוק, ביום שלישי אני רוצה לשמוע מכם מה קורה. זה לא יהיה בלי הגבלה.
איליה כץ
מקבלים. היושבת ראש, אנחנו נבוא עם הצעה, רק לגבי מועד התחולה אני רק אוסיף שבמקרים שבהם אחרי ההפקדה התכנית השתנתה כתוצאה מתהליך של 106(ב) לחוק התכנון והבנייה, אנחנו רואים בזה כהפקדה - - -
ורד קירו-זילברמן
אז, איליה, זה משנה את הוראות המעבר למעשה? זה משנה את הוראות המעבר, פשוט דוחה אותן?
מנחם לייבה
אני מקווה, אליה, אנחנו מסכימים גם לעיקרון, שעוד אין לנו את הביטוי, שמתחם ההשפעה כפי שייקבע בתמ"א 70.
היו"ר יוליה מלינובסקי
זה בטוח.
מנחם לייבה
רגע, שנייה. עכשיו השאלה מה קורה עד שתמ"א 70 תאושר, יש לך תקופת ביניים. לגבי התאריך הסכמנו, 1 בינואר 2023. לגבי מתחם ההשפעה, כיוון שאנחנו לא יודעים מה יהיה מתחם ההשפעה, כמו שאמרת, כבוד היושבת ראש, שזה יהיה משהו דיפרנציאלי.
היו"ר יוליה מלינובסקי
נכון. מתי יהיה תמ"א 70? אולי נשמע משהו מפתיע פה.
יעל סלומון
ההערכה שלנו שזה יועבר להערות ועדות מחוזיות רק בתחילת 2023, זאת אומרת אישור זה אחרי שנה, סדר גודל, סוף 2023.
היו"ר יוליה מלינובסקי
איך אנחנו פותרים את זה?
איליה כץ
זה מנגנון הוראות המעבר, נצטרך להתאים אותו.
היו"ר יוליה מלינובסקי
טוב, אז פחות או יותר יש לנו קווים מנחים. זה בסעיפים האלה, פשוט גלשנו למשהו אחר.
מנחם לייבה
כבוד היושבת ראש, שתהיה ודאות בכל רגע נתון.
היו"ר יוליה מלינובסקי
עכשיו פה קרה כבר משהו, אנחנו פחות או יותר נמצאים בגבולות הגזרה. לגבי תוקפו של החוק תשבו, תגיעו, תסכימו, אם לא אנחנו עם יעקב אשר נתייעץ ונחליט, נכון? וגם עם חבר הכנסת טור פז. לגבי ההתחלה ברור. השאלה איך זה יהיה קשור למה שאתה דיברת.
מנחם לייבה
לגבי מתחם ההשפעה, במועד ההפקדה אנחנו נדע לגבי תמ"א 70. מועד ההפקדה, מתי הוא יהיה בערך?
יעל סלומון
תחילת 23'.
מנחם לייבה
האדריכלית של ראשון תסביר בדיוק, שאני לא אטעה.
שרון שפר
יעל יכולה להסביר גם. בתמ"א 70 הנוכחית, אין תמ"א 70, יש הודעה לפי סעיף 77 על הכנת תכנית והודעה לפי סעיף 78 לחוק על מתחמים שבהם יש מגבלות על הוצאת היתרי בנייה וצריך עוד לקבל אישור הוועדה להתאמה למטרו. זה הקו הסטטוטורי היחיד שיש לנו נכון להיום, ממש גושים חלקות מסומן.

מה שאנחנו מציעים, מכיוון שדווקא לוחות הזמנים שיעל אמרה על תאריך התחילה של תחילת 2023, אנחנו מציעים, זה כמה חודשים של יכול להיות של חוסר חפיפה שעכשיו הסטטוטורי הנוכחי שיש בו מתחם ההשפעה, קו ה-78 של תמ"א 70 - - - היום. ככל שתמ"א 70 - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני מציעה דבר כזה, חברים. הבנו, יש הוראות מעבר.
יעקב אשר (יהדות התורה)
השאלה אם היום זה לא רחב מדי.
היו"ר יוליה מלינובסקי
חברים, בבקשה. האמת שהיינו בסעיפים אחרים וגלשנו לזה. לגבי מה שאת אמרת, שבו, תגיעו להבנות כי אני חושבת שאין פה פער גדול מדי, יש פה ממש אפשרות להגיע למשהו מוסכם, די ברור שאף אחד לא רוצה לגרום נזק לשני, הכול בסדר, ברור לי מה התאריך, ברור לי מה יעל אמרה, ברור לי מה שאת אומרת, אני מבינה, תנסחו את זה. פה אני מאמינה שאתם יכולים להגיע למשהו שיהיה ברור ומוסכם על כולם.
יעקב אשר (יהדות התורה)
מנחם, אני דווקא חושש מהרעיון הזה שהיא אמרה, כי היום הכתמים של היום, סעיף 78, 79, הם הרבה יותר רחבים ממה שיהיה באמת בסוף.
איליה כץ
חבר הכנסת אשר, עשינו הסדר שאם באמת ביחס למתחמי השפעה זמניים, אם בעתיד ייקבעו בתמ"א 70 מתחמי השפעה קטנים יותר אז כל הכסף יוחזר גם לפרט וגם לרשות המקומית.
מנחם לייבה
עוד שתי הערות ואני מסיים. מה שאיליה והאוצר צריך להבין שלקחת, עזבו את היזמים, יותר כסף אם צריך להחזיר זה תהליך הייתי אומר כמעט לא דמוקרטי. לכן צריך לקחת פחות ואם צריך הם יוסיפו.
יעקב אשר (יהדות התורה)
זה גם לא פרקטי.
מנחם לייבה
זה יותר הגיוני.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אגב, אני מסכימה איתך לחלוטין, קח פחות, אחר כך הוא יהיה חייב ותיקח ממנו.
קריאה
זה מה שקורה גם בהיטלי ההשבחה היום?
מנחם לייבה
אם יש מחלוקת אז גובים פחות, יכולים לשים ערבויות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
יופי, מצוין. תשמעו את היועצת המשפטית, זה בדיוק מה שאנחנו דיברנו פה בינינו.
ורד קירו-זילברמן
אנחנו גלשנו להוראות המעבר ואנחנו מקדימים את המאוחר.
יעקב אשר (יהדות התורה)
טוב, זה טוב.
ורד קירו-זילברמן
לא, אבל חשוב להבין את המנגנון שמציעים בהוראות המעבר כי הוא לא כזה פשוט כמו שמוצע פה ולנו יש הרבה שאלות והרבה הסתייגויות לגבי זה. אמרנו שיש מנגנון של ערבויות, זאת אומרת כל הפחד שבאמת תהיה בריחה של תכניות וכו' וכו' אפשר לעגן אותו בכל מיני דברים אחרים מאשר להתחיל לגבות את המס כאן ועכשיו. מועד גביית המס הוא המועד של העברת התכנית להערות הוועדות המחוזיות, אז מתחילה גביית המס פרופר. ה-40% הוא אפילו עוד קודם. זאת אומרת יש להם כמה שלבים. מאוד חשוב להבין את המהות ואת המשמעות המדויקת של הוראות המעבר שלהם כי זה לא כל כך פשוט כמו שזה מוצג.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אנחנו נגיע לשם.
מנחם לייבה
הערה אחרונה, כבוד היושבת ראש, לגבי סעיף 29(ד), שר האוצר רשאי לקבוע כי בשל השבחת שחלה במקרקעין, לגבי תכניות של פינוי בינוי, הרי יש חקיקה אחרת שמדברת על 50%, 25% ו-0% בהיטל השבחה שזו חקיקה - - -
ורד קירו-זילברמן
בהתחדשות עירונית.
מנחם לייבה
אין היגיון, מה, נניח שהעירייה תגיד 25% ואז שר האוצר יגבה היטל השבחה מטרו של 35%?
היו"ר יוליה מלינובסקי
רגע, פה כתוב בשיעור נמוך.
מנחם לייבה
דיברנו על זה גם בעבר, שלגבי תכניות פינוי בינוי אין מס.
ורד קירו-זילברמן
לא, זה לא מדויק.
כרמית יוליס
היו שני דברים על התחדשות עירונית. ראשית יושבת הראש אמרה שבהתחדשות שהיא יותר בניינית, את ביקשת להפריד לגמרי ועל זה תהיה עמדת ממשלה. בכל מה שנוגע למתחמים שהוכרזו, נכון, אתה צודק, בחקיקה שנוגעת להתחדשות עירונית קבענו שברירת המחדל תהיה 25% ולא 50%, שמתוכם הרשות המקומית יכולה מבעוד מועד להחליט האם זה יהיה אפס או 50 או שנשארים עם ברירת המחדל לגבי מתחמים שונים בעיר.

הסעיף הזה שמקנה סמכות לשר האוצר, בעצם המטרה שלו זה להתחשב בין היתר בקביעה של הרשות המקומית ולהתאים את ההחלטה שלו בהתאם להחלטה של אותה רשות מקומית ביחס למתחם ספציפי, כדי שתהיה עלימה.
מנחם לייבה
לא, אין הלימה. ברגע שבא המחוקק ואומר: תראו, אנחנו מבינים שהתחדשות עירונית זה משהו שהוא מאוד מאוד הדוק, מאוד צפוף, ואם אנחנו לא זהירים אנחנו עלולים לגרום לכך שלא תהיה התחדשות עירונית. לכן דיברנו על 25% ואם במקרים של אובר אז 50% ואפס. בא עכשיו החוק הזה ואומר, הלוא הנורמה זה 25%, למה הורדתם את הנורמה ל-50% ו-25%?
כרמית יוליס
בגלל המורכבות.
מנחם לייבה
בגלל המורכבות. אז עכשיו יש סמכות לשר האוצר, ואנחנו יודעים שסמכות לשר האוצר מתגלגלת אל פקידי שר האוצר שיכולים לקבוע שעדיין על ה – העירייה באה ואמרה שהיא מורידה ב-50%, 25% ועל זה יוסיפו 35%.
קריאה
ובלבד שיש כדאיות כלכלית במיזם.
מנחם לייבה
הכדאיות הכלכלית זה בעיני המסתכל.
יעקב אשר (יהדות התורה)
אוי, כמה פרויקטים בוועדה מחוזית בתל אביב נפלו על הדוח של בדיקות כדאיות?
מנחם לייבה
הלוא מה אמרו? בואו נייצר ודאות, תקבע העירייה, התחדשות עירונית זה חשוב? 25% זה הנורמה, תגדיל 50%, תחליט אפס. תייצר ודאות. מה עכשיו עושים? מורידים את כל הוודאות. אם יש כדאיות כלכלית ב-50% אז למה שהעירייה לא תקבע 50%?
היו"ר יוליה מלינובסקי
תן לו לענות, אחר כך היועצת המשפטית.
איליה כץ
היושבת ראש, התייחסנו לזה, אמרנו שאנחנו מקבלים את עמדת היושבת ראש לעניין המבנים, תמ"א 38, נשב עם הרשויות המקומיות לעניין המתחמים, בסוף ברור שההחלטה - - -
חיים פייגלין
אבל תמ"א 38 מסתיימת.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אז תקרא לזה התחדשות עירונית.
איליה כץ
המדינה מתייחסת לקרית ים, היא מתייחסת לדימונה ומתייחסת לתל אביב. אבל לא דין קרית ים, דימונה ותל אביב, התחדשות עירונית בכל המקומות האלה, לא בהכרח שהוא צריך להיות זהה, לכן אנחנו רוצים להמשיך בדיאלוג עם הרשויות כדי למצוא הסדרים ספציפיים שרלוונטיים לרשויות בגוש דן.
ורד קירו-זילברמן
אבל זה לא רק פינוי בינוי.
יעקב אשר (יהדות התורה)
זה לא רק תמ"א 38, זה גם התחדשות עירונית.
ורד קירו-זילברמן
אני חושבת שיש פה כמה שאלות בסיס. כמו ששאלתי קודם מה הקשר בין תמ"א 70 לבין תכנית משביחה ומתחמי השפעה, אני שואלת כאן משפטית, ואולי זה מופנה למשרד המשפטים, וכמו שאנחנו קוראים את הצעת החוק המס הזה רוכב על היטל ההשבחה והפינוי בינוי זה סוג של דוגמה לניתוק הקשר הזה. אני לא יודעת, אנחנו רוצים לבדוק את זה משפטית, חוקתית, וזו גם שאלה שמתגלגלת אחר כך לסעיפי פטור שוועדה מקומית יכולה לתת מכל מיני דברים בחוק, השאלה היא, אם באמת יכול להיות מצב שאין היטל השבחה בכלל, אבל המדינה גובה מס?
קריאה
לא.
ורד קירו-זילברמן
לא, זה לא בהכרח.
מנחם לייבה
לפי החוק כן.
כרמית יוליס
אני אגיד לך מה ההסבר שלי כמו שאני מבינה וכמובן האוצר יתייחסו, אבל בעצם כל המטרה של הסעיף הזה נועדה להתמודד בדיוק עם מה שמעלים פה, שכיוון שבהתחדשות עירונית המצב הוא כל כך מורכב, אנחנו על איזה קו פרשת מים בכדאיות הכלכלית, ולכך נועד הסעיף בחקיקה של התחדשות עירונית - - -
ורד קירו-זילברמן
כרמית, אני לא מדברת רק על פינוי בינוי, אני מדברת על הכול, כי בשיחות הפנימיות כששאלתי את זה אמרו לי כן, זה אפשרי.
כרמית יוליס
את יודעת מה? זה טוב שהפנית את זה אליי, אני אשמח להתייחס לשלושה ראשים, אחד על התחדשות עירונית, אחד באופן כללי, ההצדקה וכל השאלות שעלו פה, והשלישי זה ההלימה בין הוראות התוספת השלישית לבין ההוראות שפה, כמו שדיברנו.

אז לגבי התחדשות עירונית, בסעיף קטן (ד), באופן ספציפי, באמת כמו שהועלה פה מעיריית תל אביב, כל המטרה של הסעיף הזה הייתה לייצר איזה שהיא הלימה. אנחנו מכירים את המורכבות של פרויקטים מהתחדשות עירונית ואנחנו יודעים שהרבה פעמים שאלת הכדאיות הכלכלית היא מה שיכולה להפיל פרויקט או לגרום לו ללכת, יש את תקן 21, יש הרבה מאוד דיבורים ומחשבה ובחינה כלכלית של הפרויקטים האלה. לכן ניסינו לחוקק את הסעיף ברפורמה של ההתחדשות העירונית שנדון פה בוועדה אחרת והסעיף הזה הוא בעצם הסעיף העוקב, באותו אופן שלרשות המקומית יש שיקול דעת כך גם לשר האוצר יהיה שיקול דעת. יש להניח שבסופו של דבר יגיעו לתוצאות קרובות, אבל אי אפשר להבטיח מראש שמה שהרשות המקומית תקבע בהכרח זה מה ששר האוצר יקבע.
מנחם לייבה
את יודעת מה אמרת ברגע זה? מה שאמרת, שכל רשות קבעה 50%, לא 25%, כל רשות תקבע עכשיו 50% כי אחרת - - -
כרמית יוליס
לא, ברירת המחדל זה 25.
מנחם לייבה
זה מה שאמרת.
כרמית יוליס
לא, אמרתי שברירת המחדל היא 25% וכמובן הם רשאים לקבוע - - -
מנחם לייבה
אני מתרגם לך את זה לפרקטית. פרקטית ברגע שאת יצרת חוסר ודאות ליזם וחוסר ודאות לעירייה, העירייה - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
נכון, הם יילכו על הגבוה כדי לא להיפגע.
מנחם לייבה
העירייה היא רציונלית, מה שהיא תעשה היא תקבע 50%, למה? אם היא תקבע 25% אתם תיכנסו ותיקחו את הנתח שלכם. ולכן זה מה שיקרה ברמה הפרקטית. תבינו, יש כאן את הפרקטיקה. ברגע שאת אומרת את זה 50% לכל התחדשות עירונית ובזה נגמר העניין.
כרמית יוליס
אם זה החשש אז אני מציעה, זה כבר כתוב פה בסיפה, זאת אומרת הקביעה של השר היא נחוצה כדי להבטיח את הכדאיות הכלכלית. בסוף כולם יהיו חיים מאותו תקן 21 ומאותם היבטים כלכליים.
מנחם לייבה
אבל אלה מילים שאין להן משמעות ברמה הפרקטית כי ברור שאם אני יודע שיבוא מישהו אחרי שיש תכנית התחדשות עירונית - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
למה בכלל שר האוצר צריך להיכנס לזה?
מנחם לייבה
מה שהעירייה תעשה, בסופו של דבר מה היא תעשה? היא תגיע למצב שמישהו על מה שהיא מטילה – וצריכים לזכור עוד דבר, התחושה כאילו שתכניות פינוי בינוי הם לארג'ים עם הציבור הן תחושות לא נכונות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אתם יודעים מה אפשר לעשות? ששר האוצר יקבע תעריף יותר נמוך ולא יותר גבוה מהרשות.
כרמית יוליס
כתוב, בשיעור נמוך מהקבוע בסעיף (ב).
מנחם לייבה
לא, הוא מדבר על מס מטרו.
כרמית יוליס
הוא בוודאי יקבע פחות מברירת המחדל.
איליה כץ
היושבת ראש, הטענה פה כאילו שהסיפה, שאנחנו צריך לבדוק את הכדאיות הכלכליות זה אמירות בעלמא, הממשלה זו אותה ממשלה שהביאה את ההקלות לעניין היטל ההשבחה בפרויקטי פינוי בינוי. זו אותה ממשלה, אותו שר אוצר, אותו שר פנים, אותו משרד ממשלתי.
היו"ר יוליה מלינובסקי
מה שאני מבקשת פה, הסעיף הזה לא ברור לי, אני מאמינה שגם לחבר הכנסת אשר, אנחנו לא מצליחים להבין מה הרציונל פה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
לי ברור מה הרצון שלהם, ברור לי לגמרי.
היו"ר יוליה מלינובסקי
תעשו בבקשה התאמה בסעיף (ד) עם כל מה שדיברנו על ההתחדשות העירונית, תכניסו את זה ביחד ואז נראה. אבל מה שאמר עכשיו מנכ"ל עיריית תל אביב, הוא צודק. זה עושה שכל, אנחנו לא רוצים לשחק עם הדבר הזה. אבל גם ליועצת המשפטית יש הערות.
ורד קירו-זילברמן
יש הערה של יושבת הראש, היא ביקשה לדעת מה היטל ההשבחה הממוצע למגורים היום.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אתם יודעים? באזור המטרו.
חיים פייגלין
700,000 שקל עד מיליון שקל לדירה זה באופן קל, באזור המטרו.
קריאה
מה פתאום?
חיים פייגלין
אני אומר שברעננה כבר לפני חמש שנים גבו 400,000 שקל היטל השבחה לדירה ועברו חמש שנים ועכשיו עם המטרו הדבר הזה – לכן אני אומר חצי מיליון עד מיליון שקל.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אז כן המטרו משפיע לטובה. טוב, שאלה נוספת.
ורד קירו-זילברמן
יש לי הערה ניסוחית, אתם אומרים 'על אף האמור לתוספת השלישית', אז השאלה אם אתם רוצים שזה יחול על כל הסעיף, או רק ספציפי. אנחנו נדבר על זה, זו הערה משפטית ניסוחית.

לגבי מס השבחת מטרו, אנחנו גם מאגמים כל מיני הערות שקיבלנו מכל מיני גופים. מה קורה אם המטרו לא מוקם, אם יש מנגנון פיצוי. אנחנו לא רוצים לחשוב על דבר כזה, אבל זו שאלה שיש לתת עליה את הדעת.

ושאלת הפטורים. איך מחילים את הפטורים, זו גם הערה של יושבת הראש, אחת, החלה של פטורים, והערה נוספת של יושבת הראש, שימוש חורג לא רלוונטי לעניין המיסוי, הוא לא מוסיף שטחים. אז אם אתם יכולים להתייחס.
היו"ר יוליה מלינובסקי
מתן הקלה גם כן לא מוסיפה.
רותם רייבי
אנחנו מתייחסים בעצם לשימוש חורג והקלה מתכנית משביחה. זאת אומרת אושרה תכנית משביחה ולאחריה אושרה הקלה או שימוש חורג, זה לא מוסיף שטחים אמנם.
היו"ר יוליה מלינובסקי
וגם שימוש חורג לא מוסיף שום דבר.
רותם רייבי
אבל הוא מעלה שווי.
היו"ר יוליה מלינובסקי
במה?
רותם רייבי
הוא מעלה שווי. אם אתה עושה שימוש למגורים במקום שימוש למסחר אז הנכס שלך שווה יותר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
רגע, רגע, אתה לא יכול לעשות דבר כזה. מה אמרת עכשיו? שימוש למגורים במקום למסחר.
רותם רייבי
זה שימוש חורג.
היו"ר יוליה מלינובסקי
מי עושה את זה?
רותם רייבי
ועדה מקומית יכולה לאשר את זה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אי אפשר לעשות דבר כזה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
הרשויות מתפרנסות מזה היום.
מנחם לייבה
שימוש חורג מוגבל בזמן.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני עושה בדירה גן ילדים, זה שימוש חורג.
עמית שטאובר
היטל השבחה יש על מה שכרגע רותם ציין. על שימוש חורג והקלה יש היטל השבחה. זאת אומרת אם כל הזמן באים ואומרים שזה צריך להיות זהה - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
רגע, אני רוצה להבין. איזה השבחה עשיתי לנכס אם במקום דירה פתחתי שם גן ילדים או קליניקה לרפואת שיניים?
כרמית יוליס
שמאי בודק את זה. כל היטל השבחה מתבסס על חוות דעת שמאית. אם השמאי אמר שהשווי עלה בגלל השימוש החורג או ההקלה אז יהיה חיוב בהיטל השבחה. היום זה קבוע בחוק התכנון והבנייה בתוספת השלישית. הסעיף הזה בעצם העתיק. כמו שוורד אומרת, היועצת המשפטית, שזה רוכב או לא רוכב, בהקשר הזה זה לגמרי רוכב.
היו"ר יוליה מלינובסקי
מנכ"ל עיריית תל אביב, תסביר לי משהו, אתם גובים היטל השבחה על שימוש חורג?
מנחם לייבה
לשימוש חורג מתמ"א, לא מהיתר.
כרמית יוליס
מתכנית. מהוראה שקבועה בתכנית.
מנחם לייבה
וכמובן שימוש חורג מוגבל, אין שימוש חורג למגורים.
יעקב אשר (יהדות התורה)
שימוש חורג מתמחרים אותו, שווי לתקופת זמן.
מנחם לייבה
שימוש חורג לתקופת זמן ולכן סוג השימוש יהיה ספציפי כזה שיכול להיות לתקופת זמן.
יעקב אשר (יהדות התורה)
אז הם רוצים להיצמד עם המס שלהם על זה גם כן.
מנחם לייבה
כמובן שאם שימוש חורג הוא מתכנית ולא מהיתר, כמובן קובע שמאי אם יש כאן השבחה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
טוב, בזה אנחנו נתקן את כל העוולות במדינת ישראל.
יעקב אשר (יהדות התורה)
אבל הכול זה רק חד סטרי, כי אם זה הפוך ואם מתברר שדברים לא יצאו והשומות לא היו נכונות וכבר עסקאות נעשו וכו' ואנשים יפשטו רגל את זה אף פעם האוצר לא ירוץ לחפש למי להחזיר, בטח לא אם נעשה השבחה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, כשאתה רוצה לקנות משהו ומתקשר עונים לך תוך שנייה, כשאתה מתקשר לחברת ביטוח לבטל פוליסת ביטוח, בוא, נדפקת לשבוע, הכול בסדר.
איליה כץ
היושבת ראש, לעניין מה שהיועצת המשפטית ורד אמרה, לעניין הפטורים, אנחנו קיבלנו גם את דברייך וגם את מה שברשויות המקומיות אמרו ואנחנו נשלח ליועצת המשפטית הצעה לפטורים שיחולו, בפרט התייחסות למקרים שבהם יש תוספת זכויות זעירה במגרש, מה שקראנו לו סגירת מרפסות וכיוצא בזה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
דגש על האזרחים, אנחנו לא רוצים לגרום נזק לאזרחים.
כרמית יוליס
וזה רלוונטי גם בהמשך להערה של היועצת המשפטית, זה יכול להיות רלוונטי לעוד הוראות בתוספת השלישית, לפעמים הוראות פרוצדורליות שבאמת הפנו את תשומת הלב שלנו שלא נאמר שם שהכול חל.
ורד קירו-זילברמן
יש לי עוד הערות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, אני לא מצליחה להבין את השימוש החורג הזה, אתה יודע?
יעקב אשר (יהדות התורה)
אני לא מצליח להבין בכלל, בטח לא את ה-30%, זה מס בעייתי, גבוה מדי, לא חכם, הוא רק יעשיר הרבה מאוד אנשים, הרבה מאוד עורכי דין, הרבה מאוד שמאים, זה לא ייתן כלום. אם אתה רוצה להריץ כלכלה, אתה רוצה להריץ תשתיות, אתה לא בא עם דבר כזה. הייתם צריכים להגיע לאיזה שהיא הסכמה יותר טובה עם הרשויות המקומיות על הסטנדרטים הרגילים היום בחלוקה שלהם בצורה כזו או אחרת ולא לבוא עם מס חדש. אבל הם לא מסוגלים כי הם צריכים להראות את המשבצת של ההכנסות, אז הם לא מסתפקים במה שהמועצה הלאומית הראתה שהמדינה בעתיד תרוויח מזה הרבה יותר, אלא הם צריכים גם להראות בשר חי היום. טעות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אוכלים כל יום, יעקב, אין מה לעשות.
יעקב אשר (יהדות התורה)
מה שכן יכלו לעשות, אני אומר לך את זה עוד פעם, ואני אגיד לך את זה לאורך כל הדיונים, כי אני יודע שאת בראש שלי בעניין הזה, הם כן יכלו להכניס את המס הזה בצורה אחרת, להכניס את זה בזה שלמשל הם רוצים יחידות קטנות בכל פרויקט, גם בפרויקטים שלא תמיד משתלם לעשות יחידות קטנות. ופה זה יהיה המס שישלמו היזמים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני נמצאת בשיח עם סמנכ"ל אגף התקציבים שהוא אחראי על הדיור, נראה, אולי נעשה את זה בחוק הגדול. ברור לי שהנושא של הדיור ותרומה לחברה יהיה שם, הם לא רוצים, אבל זה יהיה. זאת אומרת אם המדינה מרוויחה המדינה צריכה גם לתת משהו בחזרה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
סליחה, גם לי זה ברור. שזה יהיה לא ברור לי. זה אנחנו צריכים לקבוע פה, לא יעזור שום דבר, הם לא יעשו את זה בהתנדבות. לא הם אישית, חלילה, האנשים הכי טובים נמצאים פה.
ורד קירו-זילברמן
יש לנו הערה גם לסעיף הזה ויש עוד סעיף בהמשך שסמכות שר האוצר במקרה הזה היא למעשה שינוי של חקיקה קיימת ולכן בהתייעצות עם הצוות של כספים הדרישה היא להביא את זה לאישור ועדה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
על מה את מדברת?
ורד קירו-זילברמן
על סעיף (ד), שר האוצר רשאי לקבוע כי בשל השבחה שחל במקרקעין לפי תכנית משביחה במתחם פינוי בינוי ישלם בעל המקרקעין מס בשיעור נמוך מהקבוע בסעיף קטן (ב), רשאי הוא לקבוע שיעורי מס שונים שיחולו לעניין זה במתחמי השפעה שונים אם מצא כי קביעה כאמור נחוצה להבטיח כדאיות כלכלית.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אז מה את אומרת פה?
ורד קירו-זילברמן
הדרישה היא להביא את זה לכנסת כי למעשה זה שינוי של החוק, זה שינוי של הוראות החוק. ישלם בעל המקרקעין מס בשיעור נמוך מהקבוע, אני עוד יכולה לבדוק את זה אצלנו, זו תהיה ההנחיה שלי. זה דבר אחד. חשוב להדגיש מה קורה אם השר לא קובע, ככל שהשר לא קבע 35% - - -
כרמית יוליס
חלה ברירת המחדל.
איליה כץ
אנחנו מבקשים להמשיך בדיאלוג מול השלטון המקומי. אחרי שתראו את ההצעה - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
לגבי הסעיף הזה אני שלחתי אותם להידברות.
ורד קירו-זילברמן
בסדר. כי יש לי עוד הערות, השאלה אם לומר אותן.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לגבי הסעיף הזה?
ורד קירו-זילברמן
כן, מה עם תמ"א 38.
היו"ר יוליה מלינובסקי
עזבי, שידברו ביניהם.
ורד קירו-זילברמן
בסדר, אז נחכה להידברות שלהם.
היו"ר יוליה מלינובסקי
כן, חיים, בבקשה.
חיים פייגלין
א', מאחר שאנחנו משלמים את ה-35% אני מבקש שההידברות תהיה גם מול התאחדות הקבלנים בוני הארץ כי בסוף אנחנו אלה שמשלמים את זה, אם אפשר.
רותם רייבי
אנחנו בשיח איתכם, אתה יודע את זה.
חיים פייגלין
כן, אבל השיח הוא שיח שאתם מכתיבים את ה-35% וזהו. אני אומר שלפחות שיחייבו את האוצר, את אגף התקציבים כאן, להגיש בתום כל שנה דוח לוועדה הנכבדה הזאת, כמה גבו היטלי השבחה מטרו כל שנה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אנחנו חייבנו שרים פעם בשנה לבוא לדיווח עם כל השאלות האלה. אתה כנראה פספסת, אמרנו פעם בשנה שני השרים לפה עם כל הדיווח על פרויקט המטרו.
חיים פייגלין
על כמה גבו. יכול להיות שבסוף או שלא גובים, וזה חונק את הפרויקטים, זו אפשרות אחת, או שגובים המון כסף ומסיימים את המימון בשלוש שנים. אז תפסיקו גם לגבות, לא צריך. יש פה גבולות גזרה שצריך להגדיר אותם.
איליה כץ
אנחנו מקבלים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
ורד, את שמעת? הם מקבלים את ההערה של חיים.
ורד קירו-זילברמן
לגבי סעיף דיווח מורחב אנחנו כבר סיכמנו בינינו והם כבר מנסחים את זה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אז בתוך סעיף הדיווח יהיו שאלות קונקרטית שזה כאילו מאסט של השרים לענות כולל השאלה הזאת.

טוב, בקיצור, סעיף (ד), תלכו, תדברו ביניכם, תגיעו להסכמות ורשימת הפטורים, תביאו לנו ביום שלישי.
חיים פייגלין
עוד מילה לגבי פינוי בינוי. פינוי בינוי זה הלב של התחדשות עירונית. היום כולם מבינים שהתחדשות עירונית צריכה ללכת לכיוון פינוי בינוי, זה מוריד פצצת אטום על פינוי בינוי.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אבל אנחנו דיברנו על זה. את הנושא הזה העליתי בחלק הראשון של הדיון, לא יהיה דבר כזה. אנחנו לא נעצור פינוי בינוי, תהיה התייחסות אחרת לפינוי בינוי, שזה הוספת קומות, או שזה הריסה ובנייה, או שזה מתחמים.
יעקב אשר (יהדות התורה)
צריכים לראות את הנוסח, שיהיה בו כל הדברים האלה ואז לראות אם זה נותן לנו תשובה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
בדיוק, אבל יש הבדל. אתה מסכים איתי, חיים, שיש הבדל מהותי בין בניין בודד או כמה בניינים או מתחמים. חוץ מזה הכול יהיה רלוונטי רק מ-23'.
יעקב אשר (יהדות התורה)
23' זה אוטוטו.
היו"ר יוליה מלינובסקי
שנה וחצי. אנחנו סיימנו עם שני הסעיפים האלה? אפשר לרוץ. עכשיו אנחנו בהקראה. מי עושה הקראה? עד 35 כולל, כי אלה סעיפים טכניים.
עמית שטאובר
הודעה לחייב ולמדינה
330.
(א) בהודעת הוועדה המקומית לחייב בהיטל בדבר שיעור ההשבחה שבעדו הוא חייב בהיטל, לפי סעיף 6(ב) לתוספת השלישית, תביא הוועדה המקומית לידיעתו גם את שיעור ההשבחה שבעדו הוא חייב במס השבחת המטרו ואת זכותו לערער על החיוב במס כאמור לפי האמור בסעיף 14 לתוספת השלישית (בסעיף זה – הודעת הוועדה המקומית).





(ב) נוסח הודעת הוועדה המקומית ייקבע על ידי שר האוצר ויפורסם באתר האינטרנט של משרד האוצר ויכלול, בין השאר, את פרטי החשבון לתשלום מס השבחת המטרו.



מועד תשלום מס השבחת מטרו
331.
(א) מס השבחת המטרו ישולם לא יאוחר מהמועד שהחייב בו מימש זכות במקרקעין שלגביהם חל המס, ורשאי החייב לשלם מקדמות על חשבונו עוד לפני קביעת שומת ההשבחה;





(ב) מימש החייב במס השבחת המטרו חלק מן הזכויות במקרקעין, ישלם מס השבחת מטרו בשיעור יחסי לפי מידת המימוש החייבת במס השבחת המטרו.

ערובות להבטחת תשלום
332.
שר האוצר רשאי לקבוע הוראות בדבר מתן ערובות להבטחת תשלום מס השבחת המטרו כתנאי למימוש זכויות במקרקעין, אחרי אישור תכנית משביחה ולפני שנקבעה שומת ההשבחה לגבי אותם מקרקעין וכן הסדרים בדבר דחיית מועד תשלום מס השבחת המטרו לגבי שותף במקרקעין שטרם מימש זכויותיו.
היו"ר יוליה מלינובסקי
נו, זה נותן את הפתרון, אתם זוכרים שדיברתם על זה?
עמית שטאובר
הודעת הוועדה המקומית לרשם המקרקעין בדבר חובת תשלום מס מטרו
333.
בתעודה החתומה בידו לפי סעיף 10(א) לתוספת השלישית לעניין תשלום היטל ההשבחה החל על מקרקעין, יציין יושב ראש הוועדה המקומית או מי שהסמיכו לכך, אם חלה חובת תשלום מס השבחת מטרו לגבי המקרקעין האמורים.

הבטחת אכיפה של תשלום מס השבחת המטרו
334.
(א) לא תירשם בפנקסי המקרקעין פעולה שהיא בבחינת מימוש זכויות במקרקעין שאושרה לגביהם תכנית משביחה, אלא לאחר שהוצגה לפני רשם המקרקעין תעודה החתומה בידי מי ששר האוצר הסמיכו לכך המעידה כי שולמו כל הסכומים המגיעים אותה שעה כמס השבחת מטרו החל על המקרקעין לפי חוק זה, או ניתנה ערובה לתשלומו, כולו או מקצתו, הכול כנדרש לפי חוק זה.





(ב) לא יוצא היתר לבנייה במקרקעין שאושרה לגביהם תכנית משביחה ולא תינתן הקלה ולא יותר שימוש חורג כל עוד לא שולם מס השבחת המטרו או אותו חלק ממנו המגיע אותה שעה על פי חוק זה בשל אותם מקרקעין, או שניתנה ערובה לתשלום או לחלק ממנו, הכול כנדרש על פי חוק זה.





(ג) שר האוצר יקבע הוראות בדבר אישור שנדרש בעל מקרקעין במתחמי השפעה להציג לרשם המקרקעין בדבר חובתו לשלם מס מטרו כתנאי לביצוע פעולה לפי תכנית משביחה במקרקעין האמורים, לפי סעיף זה, ובכלל זה זהות הגורם המאשר, מסמכים ומידע שיידרשו לו לצורך מתן אישור כאמור וסדרי הדין להגשת בקשות לפניו.

גביית המס
335.
על גביית מס וכן על גביית הפרשי הצמדה וריבית לפי פרק זה, תחול פקודת המסים (גבייה).
היו"ר יוליה מלינובסקי
טוב. היועצת המשפטית, את רוצה להתייחס, בבקשה?
ורד קירו-זילברמן
כן, ההערות שלי הן יותר טכניות, אני שוקלת אם להעיר. אני הערתי הרבה מאוד הערות בישיבות הפנימיות שלנו לגבי 30(א), אז הערתי לגבי ההפניה לסעיף 6(ב) לתוספת והאם הוא חל. צריך לבדוק את זה כי לסעיף הזה יש משמעות להרבה סעיפים אחרים. זו הערה יותר טכנית כי באמת מבחינת השיטה מה שעשו זה העתיקו הוראות מהותיות מהתוספת השלישית והם החילו אותן בשינויים אלה ואחרים פה על המס, לכן האחידות צריכה להישמר כשיש לה משמעות.

לגבי ערובות להבטחה, סעיף 32. אני רק מפנה את תשומת הלב שבחוק תכנון ובנייה, בסעיף 8(א), הערובות באותו עניין בדיוק נקבעות באישור ועדת הפנים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא ועדת הפנים, זו צריכה להיות הוועדה הזאת.
ורד קירו-זילברמן
לא, יוליה, אני מדברת על חוק התכנון והבנייה, על תוספת. מכיוון שזה באמת הדבק העתק אז הערובות שם נקבעות באישור ועדת הפנים, כי זה שם, אז פה לנו זה לא משמעותי מבחינתנו כייעוץ משפטי, אז אני רק מעירה שיש דבר כזה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
זה הערות משפטיות שהן לא לתוכן של הדברים.
ורד קירו-זילברמן
לא, אז אני חושבת שבאמת כל הדברים האחרים הם רק יותר על סרבול, על דיוק של הניסוח. זה פחות או יותר ההערות שלנו.
היו"ר יוליה מלינובסקי
בבקשה, חברים.
חיים פייגלין
יש בעיה של מה זה מימוש מקרקעין. היתר בנייה זה מימוש מקרקעין? היתר בנייה זה לא אירוע שיש בו מימוש מקרקעין.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אבל כפי שאמרה היועצת המשפטית, זה בעצם הוראות כלליות שנלקחו מחוק תכנון ובנייה.
חיים פייגלין
אני מסכים, רק הבעיה היא שהיתר בנייה, צריך להבין שהוא לא נותן מקור לשלם את מס המטרו הזה.
עמית שטאובר
בדומה שהוא לא נותן מקור לשלם את היטל ההשבחה. אנחנו לא רצינו לעשות נזק לאף אחד, באמת לקחנו - - -
חיים פייגלין
אבל אתה עושה נזק.
עמית שטאובר
לא, נזק הכוונה היא, עשינו חשיבה, לקחנו את התוספת השלישית וראינו איך היא יכולה לחיות יחד - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
רגע, דקה, היועצת המשפטית מעירה לי שזה גם מה שמאוד מפריע לה.
ורד קירו-זילברמן
לא, אני אומרת שההגדרות לתכנית ושל מימוש הן זהות להגדרות בתוספת השלישית.
חיים פייגלין
זו הבעיה.
ורד קירו-זילברמן
אז אני לא יודעת.
כרמית יוליס
זה היסוד של השיטה, ככה ממסים היטל השבחה. להגיד שפה פתאום נמציא שיטה אחרת.
חיים פייגלין
אני רק רוצה להסביר את הבעייתיות. על היטל השבחה רגיל יש לנו בעיה חמורה כי היתר בנייה לא נותן מקור - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
דקה, איפה אתה בדיוק מדבר פה?
חיים פייגלין
אני מדבר על 'שר האוצר יהיה רשאי לקבוע הוראות בדבר מתן ערובות'.
היו"ר יוליה מלינובסקי
מה אתה מציע?
כרמית יוליס
לא, הסעיף המהותי, חיים, זה 31, מועד התשלום או מועד המימוש.
חיים פייגלין
סליחה, כן, מועד התשלום או מועד המימוש, לזה אני מתכוון.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אז מה אתה מציע?
חיים פייגלין
שהיתר בנייה לצורך זה לא ייחשב כמימוש, אלא - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
לכמה זמן נותנים היתר בנייה היום? שלוש שנים?
חיים פייגלין
לא, אני אומר שייקחו את זה בטופס 4 או בתעודת גמר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
מה אתה אומר?
עמית שטאובר
זה מנגנון חדש, ולא רצינו לבנות מנגנון חדש.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני אגיד לך מתי אני יכולה לחיות עם זה. יש היתר בנייה ואחרי היתר הבנייה מה אתה מקבל?
שרון שפר
תעודת גמר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא תעודת גמר.
חיים פייגלין
עוד לא בניתי את הפרויקט מאיפה יש לי מקור לשלם את מס המטרו הזה? יש לי בעיה חמורה עם מימון היטל ההשבחה הרגיל, עכשיו מחמירים את זה.
קריאה
יש ליווי בנקאי.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אבל איך אתה עושה את זה בפרויקטים רגילים שלך?
חיים פייגלין
עד שעושים את זה אתה לוקח אשראי מהבנק, אבל אני משלם את זה עכשיו 20 שנה.
רותם רייבי
חיים, אתה לא יכול לשנות את - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
כן, אנחנו לא נוכל לשנות את כל העוולות של המדינה דרך הדבר הזה.
מנחם לייבה
לא, זה לא עוולות, ככה עושים עסקים, משקיעים ואחרי זה - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
טוב, עורך דין שרון טל מבקש להתייחס.
מנחם לייבה
כמה הערות קטנות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
עורך דין שרון טל מבקש בזום להתייחס לפרק שאנחנו עכשיו דנים בו.
חיים פייגלין
במדינה זה הפוך, קודם לוקחים ואחר כך - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, חיים, בבקשה, אנחנו חייבים לכבד אנשים שנמצאים איתנו בזום. כן, עורך דין שרון טל.
שרון טל
הפעם בעניין המסים, דיברתי על זה בקצרה קודם, אני קצת אפרט יותר. מיסוי של 35% ועוד מס היטל השבחה של 40%, כמו שנאמר כאן, זה יעלה את העלות לכל יחידה כמיליון ₪. צריך לזכור שהיטל השבחה ומס השבחה שיוטל פה הוא לא בחלל ריק, יש מסים נוספים על מקרקעין, מסים שיכולים לעבור את ה-70% משווי הנכס עצמו, כמו מס שבח, כמו מס רכישה, כמו מס רכוש שעדיין קיים על חלק מהנכסים. אז יש פה כשל שמי שתכנן את זה, אם זה מגביית המס, הוא לא מכיר את המאטריה מהשטח. זה פשוט יחנוק את הפרויקטים ואם יהיו פרויקטים כאלה ואחרים הם לא יהיו בכל תחנה ותחנה, בטח שלא בתחנות הפריפריות מתל אביב צפונה או דרומה. צריך לקחת את זה בחשבון.

לכן אני חושב שנכון יותר להסתכל על מה שקורה בעולם. בעולם חלק גדול מהדברים האלה עומדים היום על זיכיונות. ברגע שמורידים את נטל המס זה מגדיל את הצמיחה במשק, מאיץ את הפיתוח והתוצאות יהיו הרבה יותר טובות מזה שיעמיסו מס נוסף.

יש עוד כשל נוסף בנושא של המיסוי המוניציפלי. מטילים פה מסים אדירים על הרשויות וזה ברור לנו שהרשויות יגלגלו את זה חזרה לתושבים, זאת אומרת כל בית אב ישלם פה עוד כמה אלפי שקלים בשנה וזה גם כן דבר שיכול לגרום ל - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
סליחה, על מה כל בית אב ישלם?
שרון טל
הרי זה הולך לפי מספר תחנות בכל רשות, המס היחסי, ברגע שכל רשות תשלם את מה שהיא צריכה לשלם, מדובר בעשרות מיליונים כל שנה, היא פשוט מאוד תחלק את הנטל הזה על מספר התושבים שלה בצורה שווה, יקראו לזה היטל מטרו, כדי לנסות לממן את זה, וזה עוד משהו שיוצר עיוות בנושא הזה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני לא מכירה כזה היטל, אתה מכיר משהו חדש?
שרון טל
אני חושב שנכון יותר לממן את הפרויקט באגרות חוב מיועדות, אולי קרנות הפנסיה, או להוציא את זה לזיכיונות, זה יסייע יותר לצמיחת המשק מאשר להטיל עוד מס שעלול לקבור את – ואז מה נקבל? נקבל פה מצב שבו המדינה לא תקבל מסים. זה בדיוק מה שהיה עם תיקון 66 לחוק כשחשבו שיטילו מס על מי שיש לו שתי דירות ואז המדינה תרוויח הרבה. לא קיבלו מזה שום דבר כי פשוט הציבור מתנהל בחוכמה, הוא רואה פה את המס ואז הולך ועושה דברים אחרים.

קבלנים, אם הם יראו עכשיו שהם הולכים 75% מס ועוד 42% מס שבח, כי יש גם מס שבח, זה לא רק מס המטרו, וחלק מהעסקאות האלה נעשות כעסקאות קומבינציה או כעסקאות תמורות, אז אם אותו יזם צריך לקחת עליו את כל הדברים האלה אז הוא יחפש אפיקים שבהם הוא מקבל תשואה הרבה יותר גבוהה. זה לא מרים את הפרויקט, הנושא הזה.

מי שכתב את זה אין לו ניסיון שוק, במה שקורה בשטח. תשאלו, תרדו לפרטים עם הקבלנים, אל תפילו את זה עליהם כי אם תפילו את זה עליהם הם פשוט יברחו לפרויקטים אחרים שמכניסים הרבה יותר. ככה עובד השוק, המס זה לא דרך לצמיחה כלכלית, בטח לא מס הזוי כזה של 75%, זה לא קיים באף מקום עולם.
היו"ר יוליה מלינובסקי
תודה רבה לך, אדוני. מנכ"ל עיריית תל אביב.
מנחם לייבה
קודם כל השיטה של שומה אחת זו שיטה נכונה ואנחנו בהחלט תומכים בה. צריכים לזכור שיש כאן עומס גדול מאוד על הרשויות, צריך להוציא עכשיו עוד שומה לכסף מול העברה למדינה וכך הלאה. צריך לתת את הדעת ולציין שמשרד האוצר יצטרך לממן, כמו שהוא עושה את זה בהרבה מאוד רפורמות, שהוא מממן את העלות העודפת שמוטלת על הרשויות כי זה הרבה מאוד עבודה.

דבר שני, יש כאן עוד שחקן, משרד האוצר, שעלול, אם הוא לא יגיב מהר לגבי אישור שתהיה חובת הודעה מיידית של משרד האוצר לגבי זה ששולם התשלום, או שהם מאשרים לשחרר את ההיתר כי אחרת אנחנו עלולים להיכנס למצב בירוקרטי בינינו לבין מי שייקבע על ידי האוצר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
מה אתה מציע?
מנחם לייבה
שבחוק תהיה חובה מיידית, או לקבוע מועד מאוד קצר כדי לא להפיל את ההיתרים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
הערה מאוד נכונה.
רותם רייבי
אנחנו מסכימים על העיקרון.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני רוצה שזה יהיה מנוסח פה שאחרי שהעירייה הוציאה שומה אתם תוך?
מנחם לייבה
שבוע, ארבעה ימים?
רותם רייבי
לא, אחרי שהחייב שילם.
מנחם לייבה
לא, אני אגיד לך מה הסכנה. הסכנה היא שאנחנו נעכב את ההיתרים עד שנקבל הודעה מסודרת שאפשר לשחרר. אם לא תהיה חובה לעשות את זה בצורה מיידית, אני לא יודע מי ינהל את זה מטעמכם, אבל אם לא תהיה חובה שהוא חייב לתת תשובה מיידית –
היו"ר יוליה מלינובסקי
תוך כמה זמן?
מנחם לייבה
אני חושב שתוך ארבעה ימים. ארבעה-חמישה ימים זה זמן סביר.
רותם רייבי
אנחנו ננסח, נציע סעיף ביום שלישי.
היו"ר יוליה מלינובסקי
חמישה ימי עסקים?
רותם רייבי
נציע סעיף ביום שלישי.
היו"ר יוליה מלינובסקי
כל זה יהיה בסעיף 30?
רותם רייבי
זה ישתלב.
היו"ר יוליה מלינובסקי
כן, תיקון בסעיף 30. הערה מאוד נכונה.
מנחם לייבה
דבר נוסף, לגבי החלק של המדינה יש את האפשרות לפקודת מסים (גבייה). זה קורה, לא הרבה, בהיטלי השבחה, בעצם או תשלום או ערבות, אבל יש מצבים שיש ועדת ערר שמשחררת את ההיתר ואז יש ערעור, לכן גם על החלק של הגבייה של העירייה, של הרשויות, להחיל את פקודת המסים (גבייה), לא רק על החלק של המדינה, מה שצוין כאן בסעיף 35.
ורד קירו-זילברמן
לא, ממש לא.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, ממש לא. ורד אומרת לי פה, קפצה מהכיסא.
ורד קירו-זילברמן
לא, יש כמה דברים שהעבירו הערות שאמרנו להם כבר שאנחנו נתנגד. לא, זה לא מס, זה היטל.
קריאה
מה ההבדל?
ורד קירו-זילברמן
אתה לא מתקן עכשיו את חוק התכנון והבנייה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
מי שמבקש להתייחס בזום זה עו"ד שחר, שלא ברור את מי היא מייצגת, אבל היא מאוד מבקשת להתייחס. בבקשה, תעלו אותה.
שחר בוקוולד
אני מטעם האזרחים, אני לא מייצגת שום גוף.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, כי נאמר לי שאת מייצגת ועד שכונה, פשוט לא הצלחנו להבין איזה שכונה.
שחר בוקוולד
אני גרה ברמת החייל בתל אביב. בעצם נכנסנו ולמדתי את החוק הזה בגלל שברדיוס של רמת החייל מתוכננות שלוש תחנות של M3, זה ברדיוס של פחות או יותר שני קילומטרים, אבל אני רוצה להתייחס בעיקר לסעיף 25. אני מצטערת שאני חוזרת עכשיו אחורה, אבל להתייחס לסעיף 25 של ההגדרות כי בעצם מדובר פה בחקיקה שנדרשה, כמו שנאמר בחלק הכללי של חלק א' וחלק ב' של החוק הזה, בגלל שהמטרו הזה חולש על 24 רשויות ולכן באה המדינה ואמרה שצריך חוק שיאגד את כל הדבר הזה.

אבל אז כשאנחנו מגיעים לפרק ג' של הגדרות המימון אנחנו רואים פתאום שהמדינה מדברת בלשון אחרת בחוק ונותנת דוגמאות שהן מתייחסות לערים. כלומר פתאום המשקל הכבד של המימון של הפרויקט הזה מתייחס ללונדון, נותן דוגמה את ניו יורק ואת פריז, כאשר שם אי אפשר לעשות בעצם השוואה בין שני החוקים האלה, כי אצלנו במדינת ישראל זה חולש על 24 רשויות, ולכן מלכתחילה באו ואמרו שצריך לאגד את כל הדבר הזה בחקיקה ראשית, אבל פתאום כשצריך לממן את זה אז זה נופל על הרשות הספציפית.

אני, שגרה בסמיכות לתחנה שלא ביקשתי אותה אבל אני אגור בקרבה לתחנה או לתחנות, אני אצטרך לשלם מס גודש ואני אצטרך לשלם ארנונה יותר גבוהה ואני אצטרך לשלם השבחה ואני אצטרך לשלם, אני, בעצם יוצא, מממנת 100% של הפרויקט הזה וזה לא עושה שכל. זה לא יכול להיות כי בעצם אני לא צריכה את המטרו על פניו, כי המטרו נועד, כמו שהייתה מצגת קודם של משרד הכלכלה, או סליחה אם אני טועה ושוגה בשם, הכוונה של המטרו היא להנגיש את מטרופולין דן למי שמחוץ למטרופולין דן, לגרום לאנשים כדי להיכנס פנימה ולעבוד וכן הלאה וכן הלאה, כמו הדברים שראינו, גם אם אני לוקחת את הדברים כמות שהם ונניח שאני מסכימה עם הדברים שנאמרו במצגת הזאת. בעצם מה שאני רוצה להגיד, החוק הזה מדבר בכמה לשונות, כל פעם בהתאם למה שמתאים למחוקק או יותר נכון לאוצר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני מבקשת ממך, את כבר מדברת די הרבה זמן, תקצרי, תרדי לסוף דעתך.
שחר בוקוולד
באמת ברשותך אני עכשיו אתייחס לדברים מאוד מאוד ספציפיים. לעניין של אזור השטח או לעניין מתחם ההשפעה, החוק הזה מגדיר את מתחם ההשפעה או את אזור השטח בהתאם להגדרה של תחנה גדולה כאשר תחנה גדולה בעצם החוק הזה לא מגדיר אותה לפי הגודל הפיזי של התחנה אלא לפי אם התחנה עוברת מתחת לדרכים או לא מתחת לדרכים והאם קיימת קרקע מסביב לתחנה שאפשר לנצל אותה מבחינה נדל"נית. ההגדרה הזאת בעייתית, א', היא יוצרת חוסר ודאות - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
טוב, תודה, גברתי, שמענו את ההערות שלך. הייעוץ המשפטי של הוועדה ייקח את זה בחשבון.

אני מבקשת להמשיך, אוצר, סעיף 36, הקראה.
איליה כץ
החלת הוראות התוספת השלישית לחוק התכנון והבנייה לגבי מס השבחת מטרו
336.
ההוראות לפי סעיפים 1, 2, 4 למעט 4(ג), 6(ד) ו-(ה), 9, 11, 13א, 14, ו־14א לתוספת השלישית לחוק התכנון והבנייה, החלות לגבי היטל השבחה, יחולו לגבי מס השבחת מטרו, בשינויים המחויבים ובשינויים אלה:





(א) לעניין סעיף 2 יחולו נוסף על ההוראות לפי סעיף 259(ד) לחוק התכנון והבנייה;





(ב) לעניין סעיף 4(4) לתוספת השלישית, תהא אף המדינה רשאית לדרוש מהוועדה המקומית בכל עת, לערוך את שומת ההשבחה בעבור מקרקעין שאושרה לגביהם תכנית משביחה, אם הוועדה החליטה על דחיית עריכת השומה עד למועד מימוש הזכויות באותם מקרקעין; -פה הוסיפה הוועדה-: דרשה המדינה כאמור, תודיע הוועדה כאמור תודיע הוועדה המקומית לבעל המקרקעין על עריכת שומת ההשבחה





(ג) לעניין סעיף 6(ד) לתוספת השלישית, תינתן למדינה הסמכות הנתונה לוועדה המקומית להורות על רישום הערות אזהרה בפנקסי המקרקעין לגבי חובת בעלי מקרקעין הכלולים בלוח שומה, ואשר אושרה לגביהם תכנית משביחה, לשלם את מס השבחת המטרו בהתאם להוראת הסעיף קטן האמור;





(ד) לעניין סעיף 14 לתוספת השלישית –






(1) תהא אף המדינה רשאית –







(א) לפנות ליושב ראש מועצת שמאי המקרקעין בבקשה שימנה שמאי מכריע לצורך הכרעה בעניין גובה החיוב במס השבחת מטרו בהתאם להוראות סעיף 14(ב)(1) לתוספת השלישית, בשינויים המחויבים; עשתה כן, יודיע לה יושב ראש מועצת שמאי המקרקעין, במועד הקבוע בסעיף 14(ב)(2) לתוספת האמורה, על זהותו של השמאי המכריע שמינה כאמור; -ופה יש תוספת של הוועדה-: דרשה המדינה כאמור, תודיע הוועדה המקומית לבעל המקרקעין על עריכת שומת ההשבחה.







(ב) לערור לפני ועדת הערר לפיצויים ולהיטל השבחה כמשמעותה בסעיף 12ו לחוק התכנון והבנייה (בסעיף זה – ועדת הערר) על שומת ההשבחה או על לוח שומה שנערכו לגבי מקרקעין שאושרה לגביהם תכנית משביחה, במועדים הקבועים בסעיף 14(א) לתוספת השלישית;







(ג) לערור לפני ועדת הערר על החלטתו של שמאי מכריע שמונה לפי הוראות סעיף 14(ב) לתוספת השלישית, במועדים הקבועים בסעיף 14(ב)(4) בתוספת האמורה;







(ד) לערער על החלטת יושב ראש ועדת הערר לפי סעיפים קטנים (א) או (ב)(4) שבסעיף 14 לתוספת השלישית, ועל החלטת ועדת הערר לפי סעיפים קטנים (ג)(1) או (3), שבסעיף האמור, לפני בית המשפט לעניינים מינהליים;






(2) יקראו את סעיף קטן (ה) שבו, כך שבמקום "תקנות לפי סעיף 8(ב)" יבוא "הוראות לפי סעיף 8 לחוק הרכבת התחתית (מטרו) במטרופולין תל אביב, התשפ"ב–2021‏".
יעקב אשר (יהדות התורה)
אני רוצה קצת הסבר על הדואליות פה, זאת אומרת איך זה עובד, איפה הרשות המקומית, איפה המס – איך זה עובד בפרקטיקה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
עכשיו היועצת המשפטית תתייחס. או שאתם רוצים בשלטון המקומי להתייחס.
יעקב אשר (יהדות התורה)
לא, אבל אני רוצה קודם כל לפני ההתייחסות שמישהו יסביר את זה. זה כאילו הסמכויות שקיימות כיום, משהו פה לא מובן לי בדואליות הזאת.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, דואליות זה תמיד רע.
יעקב אשר (יהדות התורה)
לכן היא לא מובנת.
עמית שטאובר
מה, אם אפשר רק למקד.
יעקב אשר (יהדות התורה)
לא, תסבירו לי את הסעיף הזה, מה בעצם מטרתו, כי הרי יש שומה שנערכת, אז מה התוספת לגבי זה, למה היא הכרחית, בגלל שהחוק לא נותן אפשרות למדינה? ולמה בכלל צריך שתי פעולות?
עמית שטאובר
לשאלתך, יש כאן, כמו שהסברנו בתחילת הדרך, שומה אחת ויש כאן מספר שחקנים. מכיוון שהשומה האחת הזו שנקבעת על ידי אותה ועדה מקומית משפיעה כמובן על מיסוי ממשלתי, ואנחנו קוראים לילד בשמו, יש כאן מיסוי ממשלתי, אז כמובן שהמדינה שצריכה לקבל את המס מאותה שומת השבחה אז יש כל מיני נפקויות שקשורות באותו מס. צריך לראות שגם המדינה תוכל לבקש את שומת ההשבחה המוקדמת, היא תוכל לערער.
יעקב אשר (יהדות התורה)
אבל אתה מבין שאתה יוצר פה איזה שהיא תחרות בפעולות. חבר'ה, אני אגיד לכם מה ההבדל ביני לביניכם. יושב המחוקק, להלן המחוקק, היום אני בצד הזה, פעם ישבתי בצד השני, בוועדת תכנון ובנייה או בעירייה, ואנחנו מתמודדים אחר כך עם זה. כל תהליך של שומה הוא תהליך בעייתי, השומה היא אותה שומה, הדברים הם אותם דברים. נגיד באתם וקבעתם, למרות שאני נגד המס הגדול הזה, והסברתי גם קודם למה, המס המיוחד, אבל יש תהליך, תנו לתהליך להתבצע ואחר כך תגזרו את הקופון שלכם.

מה הסיפור פה? אתה מבין? אתה מבקש גם מהוועדה המקומית לתת את התשובה על האינטרס שלכם, אבל את הערעור אתם תעשו, לא הוועדה המקומית. עכשיו תבוא הוועדה המקומית תמשוך לכיוון שלה, אתם תמשכו לכיוון שלכם, שיגעתם את השומות. מנגנון השומות המכריעות יוכרע תחת הנטל הזה. אני שואל את כל השאלות האלה ואולי יש תשובה אחת מצוינת ואני אצא אידיוט, אבל תגידו לי.
עמית שטאובר
לא, ממש לא אידיוט.
מנחם לייבה
כבוד היושבת ראש, אני אוסיף על מה שחבר הכנסת אשר אמר. יש כאן מצב שפתאום סעיף 36 סוטה, תופס כיוון אחר ממה שכל התפיסה, העיקרון המארגן של הרעיון של הקמת ועדה. פתאום זה תפס כיוון אחר. במה הדברים אמורים? לא יכולה המדינה לנהוג כאחרון היזמים, זו מדינה. קבענו שהמנגנון זה שומה של ועדה, לא יכול להיות מצב שמבקשת המדינה שומה לפני מימוש. שומה לפני מימוש מבקש יזם, סעיף 36(ב). מה זה שומה לפני מימוש? בא יזם שלא יודע שיש פה - - - ולא מבין מה אמורה השומה להיות והוא אומר שהוא רוצה שומה מקדימה. זה תהליך לכל דבר ועניין כמו שומה סופית.

עכשיו באה המדינה, מתוך יצר סקרנות, סקרנות, אין שום דבר בזה, ואומרת: אני רוצה שומה לפני מימוש. מה הדבר הזה? פתאום זה פותח מול יזם שמטילים עליו גורם שלישי. הלוא לעולם עירייה לא מטילה על יזם להיכנס לתוך תהליך בלי שהוא רוצה. באה עכשיו המדינה, מכניסה את היזם לתוך תהליך של שומה, במועד שלא נוח לו, מכניסה כאן תהליכים. מדינה לא יכולה לנהוג כמו יזם.
היו"ר יוליה מלינובסקי
מה אתם מציעים?
יעקב אשר (יהדות התורה)
שומה אחת.
עמית שטאובר
מה ביקשנו? זה ממש לא נובע מסקרנות, בשביל לדייק.
מנחם לייבה
תנו לי לסיים. אם המדינה סקרנית לגבי מה ההיקף הכספי שנקבל מאיזה תב"ע מדהימה, שתוציא שמאי שלה, תלמד לעצמה מה התהליכים ויבוא היום שבו יש תהליך מימוש תהיה שומה מסודרת של הוועדה. זה אחת.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אנחנו מדברים על סעיף (ב)?
מנחם לייבה
כן. עכשיו לגבי ערעור על שומה. הוועדה המקומית, השומה שלה היא שומה שאין עניין של ניגוד עניינים בין הוועדה המקומית לבין המדינה. אנחנו שנינו שחקנים, העירייה עם 40% והמדינה עם 35%. שהמדינה תגיש נגד שומה שבעצם יצאה מטעמה? הלוא מה הרעיון? הרעיון ששומת הוועדה היא שומת המדינה, עכשיו בא יזם, קיבל שומה מהעירייה, חושב שזה סוף פסוק ועכשיו המדינה באה כאחרון היזמים - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
צריך להיות פה סופיות העניין.
מנחם לייבה
זה בערך כמו הרבנות הראשית וועדת הרבנים, שני אנשים שקובעים.
מנחם לייבה
זה לא הגיוני.
היו"ר יוליה מלינובסקי
צריכה להיות פה סופיות של העניין.
יעקב אשר (יהדות התורה)
סופיות זו לא הבעיה פה.
עמית שטאובר
לא הייתה שום כוונה, וגם זה לא עולה מהנוסח, שמשהו שכבר שולם פתאום מדינת ישראל - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
אם יעקב אשר עלה על זה, מנכ"ל עיריית תל אביב עלה על זה וגם לי זה מצלצל באוזן, אני לא יודעת מה הכוונה שלך.
יעקב אשר (יהדות התורה)
אתה הוצאת פעם שומה? היית פעם בהליך כדי לראות איך זה עובד? שתי שומות זה טירוף.
עמית שטאובר
לא, אין כאן שתי שומות.
מנחם לייבה
המדינה מערערת על השומה של עצמה.
עמית שטאובר
השומה היא לא של עצמה, השומה היא של ועדה מקומית.
מנחם לייבה
לא. אתה צריך להבין - - -
עמית שטאובר
לא יכול להיות מקרים חריגים, נדירים?
מנחם לייבה
לא, לא יכול להיות.
יעקב אשר (יהדות התורה)
אגב, מי עושה שומה על קרקעות של מינהל כשרוב הכסף הולך למינהל?
עמית שטאובר
שמאי ממשלתי ראשי.
יעקב אשר (יהדות התורה)
בחלק הראשי, כי זה הולך אליו, נכון?
היו"ר יוליה מלינובסקי
אתם רוצים פה, תשלחו שמאי מטעם המדינה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
והנגזרת, אין אחר כך עוד שומה. הרי יש רשויות שמקבלות 10%, נכון?
עמית שטאובר
בנוסח המקורי גם השמאי הממשלתי שהוזכר פה, אנחנו בהתייעצות הורדנו את העניין שמאי ממשלתי ראשי בשביל לתת את - - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
רגע, אתה לא עונה לי. אתה לוקח את זה לאן שאתה רוצה. אני שואל שאלה, בשומה שאתם עושים, העירייה היא רק קופון, אני תוהה, עוזי, היועץ המשפטי, יש הרי ברוב השומות של קרקע מדינה, 90% הולך למדינה.
עוזי סלמן
באיזה שומה?
יעקב אשר (יהדות התורה)
לא בשומה, בתכניות, בהשבחות.
עוזי סלמן
12% לעיריות ו-88% למדינה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
מי עושה את השומה?
עמית שטאובר
אם זה בפטור ממכרז זה שמאי ממשלתי, אם זה מכרז, כמה ששילמו למדינה מבחינת הערך.
עוזי סלמן
ה-12% זה העלות בפועל.
יעקב אשר (יהדות התורה)
אה, זה רק העלות בפועל.
היו"ר יוליה מלינובסקי
תראו, יש פה בסעיף הזה אי הבנה. יש פה אי בהירות של הנושא. במקום שההליך יהיה פשוט, מסודר וקל וסופי עשיתם פה סרבול, ערעור, עניין, זה.
איליה כץ
היושבת ראש, בסוף הכוונה שלנו שהסעיפים האלה, ברור לנו שזה נתפס אולי כמשהו שהוא מסורבל, אבל זה לא יהיה השימוש השוטף בסעיפים האלה. הסעיפים האלה נועדו, בסוף כמו שאמר פה שטאובר, למקרי קצה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אז תכתבו שזה ב - - -
עמית שטאובר
אבל זה בתוך מסגרת הזמנים. אין כאן שתי שומות, אנחנו לא ניתן גם לזה שיהיו שתי שומות, יש בסוף מנגנון אחד שרץ.
מנחם לייבה
היזם יעשה ואתם תעשו.
עמית שטאובר
זכויות היזם זה זכויות האזרח, גם את זה רוצים למנוע?
יעקב אשר (יהדות התורה)
לא, את זכויות היזם אני לא רוצה למנוע, כי זה גם קיים לו מול הרשות המקומית, אבל את הזכות שלכם, עוד זכות, עוד שותף, זה לא לעניין.
איליה כץ
חבר הכנסת אשר, ברור שחובתנו כמדינה לשמור - - -
מנחם לייבה
לא, אתה לא שומר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
חברים, די.
יעקב אשר (יהדות התורה)
נתת לחתול לשמור על השמנת שלך, מה הבעיה? יש לו תיאבון לא פחות ממך.
היו"ר יוליה מלינובסקי
נו די, אני לא יכולה איתך כבר.
יעקב אשר (יהדות התורה)
מי?
היו"ר יוליה מלינובסקי
אתה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
אז אני לא אתן עצות יותר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
הכול בסדר. יש פה איזה שהיא אי בהירות בסעיף 36, במיוחד ב-(ב).
יעקב אשר (יהדות התורה)
אחרי שעורר אותה חבר הוועדה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
כן, חבר הוועדה יעקב אשר עשה לנו פה שכל, צעקות. גם מה שאמר מנכ"ל עיריית תל אביב. אני מבקשת מכם בסעיף הזה, שימו אותו רגע בצד, תבינו אותו. ברגע שכמה אנשים מבינים אותו דבר אחרת, זה אומר שזה מוסבר לא נכון.
עמית שטאובר
אז בואו ננסה להסביר שוב.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, אני לא רוצה שעכשיו תסבירו, אני רוצה שתשבו על הסעיף הזה. תראו, יש דברים שאני רואה שזה בסדר ויש דברים שיש איזה שהיא מחלוקת או אי הבנות או אי הסכמות. אחר כך תשבו, תגיעו פה למשהו. מה שלנו כוועדה היה חשוב, מה שאנחנו סימנו באדום, שהיזם, שאם דבר כזה קורה הוא לפחות צריך לדעת על זה שבודקים את השומה. אבל מה שחשוב, עוד פעם, שזה יהיה שומה אחת וסופיות הדיון. מה שאמר חבר הכנסת אשר.
יעקב אשר (יהדות התורה)
המילה שומה אחת היא לא נכונה פה. זו לא שאלה של שומה נפרדת, זה ערעור אחד, ערעור שונה. את יודעת איך זה עובד, לייבה, תקן אותי אם אני טועה, בעררים יש גם החלטות שהן החלטות תקדימיות שאחר כך מסתמכים על זה, אז הם יגידו על איזה ערעור של המדינה על משהו, אז עכשיו זה משפיע על כל השומות האחרות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
המדינה פה צריכה לקבל כסף משומה שהגיעה משלטון מקומי ושם הערעור, תם הטקס. אתם לא צריכים להיכנס לזה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
קחו את הכסף ולכו.
עמית שטאובר
כבוד היושבת ראש, כדאי גם להציג את זה, וגם יש כאן את אגף התקציבים, בסוף זה אירוע מורכב. אנחנו יכולנו ללכת לשתי שומות, לא הלכנו.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, אנחנו לא רוצים שתי שומות.
עמית שטאובר
יכולנו. אז יש גם דבש וגם עוקץ ויש גם מורכבות והמורכבות היא שאנחנו שותפים וברור שהעירייה רוצה להגדיל את ההשבחה או לתת השבחת אמת - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
אז בשביל מה אתה צריך את כל המנגנון הזה?
עמית שטאובר
אז זה מנגנון, זה אות מתה, אבל אולי יהיו מקרים חריגים, נדירים, וכאלה, ואנחנו אומרים את זה גם לפרוטוקול, אין כוונה שמדינת ישראל תגיש ערר על כל שומה שיש.
רותם רייבי
זה לא יהיה שימוש יומיומי.
עמית שטאובר
אין כאן ערעור אוטומטי.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, אבל עכשיו אתם אומרים לי את זה פה ואחר כך תעשו ומה נעשה?
יעקב אשר (יהדות התורה)
יוליה, החשש שלי יותר גדול.
איליה כץ
אפשר להציע פה הגבלה של היכולת שלנו להשתמש בסעיפים האלה על מנת - - -
עמית שטאובר
הכוונה של שיקול הדעת, באיזה מקרים מערערים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
זה צריך להיות משהו שהוא סופר יוצא דופן.
עמית שטאובר
נכון.
יעקב אשר (יהדות התורה)
לא, משהו סופר כזה אתם צריכים לעשות ועדה קרואה באותה עירייה.
עמית שטאובר
הרי שומת השבחה, ולזה נגיע בסעיף של המטלות הציבוריות, כבוד היושבת ראש תבין יותר למה יש רגישות לגבי השומה, בסוף השומה היא מאוד מאוד חשובה איך עורכים אותה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
מנחם, בבקשה, אני מבקשת, הם מדברים פה על זה שיעשו הגבלה לשיקול הדעת שלהם למקרים חריגים בלבד, שזה יהיה אירוע יוצא דופן.
מנחם לייבה
אני חושב שכדאי שנלבן את הדברים, כי לכאורה אפשר להגיד לרשויות מה אכפת לי, אם הוא יודע להעלות את השומה, שיעלה, הרי אנחנו גם ניהנה מה-40% שלנו. אנחנו מסתכלים על זה לא בעיניים של הרשויות, כי לרשויות כדאי שהוא יעלה את השומה, מה אכפת לי? אנחנו מסתכלים בעיניים של הצדק, של היזם ושל המדינה. בעיניים האלה הכיוון שלהם לא נכון. אבל אנחנו נשב איתו.
היו"ר יוליה מלינובסקי
היזמים הם שותפים שלנו, בלי יזמות לא תהיה התחדשות עירונית, לא יהיו פרויקטים. הם לא אויבים, חד משמעי.
חיים פייגלין
בכל מקרה לא יהיו פרויקטים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, לא, לא.

מי שביקש בזום זה עורך דין טל קדמי מרעננה. הוא ביקש להתייחס.
טל קדמי
שלום, גברתי היושבת ראש. רק ממש בדקה אחת, על העניין של המימון, ממש במסמכים מטעם המדינה ויש את זה גם בווידאו מצולם. אחד הדברים הראשונים שקפצו לי בתכנית הזאת בקריאת הצעת החוק זה הטענה ל-150 מיליארד שקלים עלות כוללת של התכנית, עלות כוללת. קודם כל לא בכדי נאמר שזה אומדן ראשוני.

עכשיו אני ממש בקצרה אזכיר שלוש אסמכתאות מתועדות בכתב, גברתי. ביום 24.11.20 דיבר פה בכנסת הנכבדה, בוועדת הכלכלה למיטב זיכרוני, מנכ"ל משרד התחבורה הקודם, מר עופר מלכה, הוא אמר שהפרויקט הוא 200 מיליארד. גם בכתבות, לפחות שאני ראיתי, אמר הבוס של גברתי, יושב ראש סיעתה, השר ליברמן, הוא דיבר למיטב ידיעתי על 250 מיליארד. השיא הוא, גברתי, בהרצאה מתועדת מיום 10.6.20 שהעבירה לסטודנטים בכירה בנת"ע, שאגב היא נוכחת עכשיו בדיון והיא תוכל לאשר את זה, ואם לא, אז ממילא זה מצולם, שהיא דיברה על עלות של מאות מיליארדים נוספים רק על הפקעות.

אז אני לא יודע מה תעשו עם המידע הזה, אבל זה המידע, הוא מתועד ולהגיד לכאורה 150 מיליארד שקלים עלות כוללת, אני רק אומר במילה עדינה: זה מופרך.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אדוני, אתה לא מנהל דיון הוכחות בבית משפט. אני מבינה שאתה עורך דין, אבל אנחנו לא בית משפט ואני לא מבקשת ממך הוכחות, אנחנו כנסת, זה מה שהממשלה מייצגת פה וזו הצעת חוק. אתה יכול לא להסכים עם זה, אבל אנחנו - - -
טל קדמי
רק רציתי למסור מידע לוועדה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני לא הולכת לחקור את המקורות שלך, אם אתה מתכוון אחר כך לגשת לבג"צ אז בטח אתה עכשיו אוסף חומרים. אני רק לא הבנתי, כל זה מה כוונת המשורר, לא צריך מטרו, כן צריך מטרו?
טל קדמי
כוונת המשורר היא להגיד לכנסת הנכבדה, לוועדת הכנסת, שלדבר על 150 מיליארד ₪ עלות הפרויקט זה מופרך. מה תעשו עם זה? אני לא המחוקק, אני לא חבר כנסת. לטיפולכם. אם תרצו אני אשמח להעביר לכם הכול.
היו"ר יוליה מלינובסקי
תודה רבה לך, אדוני, ההערות שלך מאוד מעניינות וגורמי הממשלה יושבים פה, אז קחו את זה בחשבון. אני לא מוסמכת לדון על זה, זה מה שהממשלה מביאה לי, הם מסתמכים על תחשיבים פנימיים, אין לי את היכולת לבדוק את החישובים שלהם.
יעקב אשר (יהדות התורה)
לא, אם הם היו אומרים 250 היו מביאים מס מטרו של 60%. שיישארו עם ה-150 בינתיים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
היועצת המשפטית.
ורד קירו-זילברמן
אני לא יודעת איך הסיפור הזה יתגלגל ובאיזה תצורות, אבל כן חשוב הזכויות של בעל מקרקעין, אם להודיע לו.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אנחנו דיברנו על זה עכשיו. זה שבעל קרקע יקבל הודעה זה בטוח.
ורד קירו-זילברמן
לא, העניין של הערעור של בעל מקרקעין, שהוא גם יכול לערער על הדבר הזה, זה כבר עוד יותר מסבך את העניין.
היו"ר יוליה מלינובסקי
בגלל זה אנחנו רוצים שתהיה שומה אחת, שלא יהיו שתי שומות, שלבעל הקרקע תהיה אפשרות לערער, אבל הוא לא צריך להתעמת גם עם הרשות.
עמית שטאובר
לא, זה מה שיפה, זה היופי במנגנון. לא יצרנו סרבול.
ורד קירו-זילברמן
יכול להיות שהכול יבוא לידי ביטוי בפתרון שאתם תיתנו, אבל יש פה הליך חדש שאתם יצרתם שהמדינה היא זו שמערערת, אז כל הסיפור הזה אחר כך, נניח נקבעה שומה חדשה, מי שצריך לשלם את זה הוא בעל המקרקעין, אז קודם כל צריך להודיע לו, אבל מה הוא עושה עם הדבר הזה אם אנחנו עוד יותר מסבכים את זה?
היו"ר יוליה מלינובסקי
אנחנו לא רוצים שהמדינה תלך לערעור, אנחנו רוצים שהכול יתנהל דרך השלטון המקומי. אנחנו לא רוצים שהמדינה תיכנס עם בעל הקרקע לערעורים. אם השלטון המקומי עושה שומה תתנהלו דרכם, אתם שותפים בדרך, אין שום סיבה שהמדינה תיכנס לדבר הזה, אבל תחשבו על הנושא.
עמית שטאובר
אני חושב שסעיף 37 ישפוך אור.
קריאה
לא הבנו את 36(א), לא הבנו מה הרצון.
היו"ר יוליה מלינובסקי
החלת תוספות של חוק תכנון ובנייה על הפרק הזה, בעיניי זה היה סעיף טכני, אולי אני לא הבנתי משהו.
קריאה
אנחנו גם לא הבנו.
עמית שטאובר
זה למעט 4(ג), לשאלתכם.
יעקב אשר (יהדות התורה)
איפה אתם? על מה אתם מדברים?
ורד קירו-זילברמן
רותם, זה לא מדויק, אני הערתי על זה והתלבטתי אם זה טכני או מהותי.
עמית שטאובר
אז אני אסביר והנוסח ידויק. סעיף 259 אמור להחריג את המדינה מהיטל השבחה כי למדינה יש הסדר אחר, הסדר חלף היטל השבחה. זה מה שהמדינה משלמת היום בקרקעותיה. הסעיף הזה נועד להחריג את המדינה ממס השבחת מטרו, כי כאמור יש לה הסדר אחר. אבל נדייק את הנושא.
יעקב אשר (יהדות התורה)
יוליה, כשהם ידייקו את הנושא הזה, תזכרי שמדובר פה על 50%.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, אצלי זה רשום. הכול רשום.
יעקב אשר (יהדות התורה)
זה הרבה כסף. לטובת הדברים שדיברנו עליהם, הדיוק.
היו"ר יוליה מלינובסקי
איפה? איזה סעיף זה?
יעקב אשר (יהדות התורה)
אני לא זוכר את הסעיף, אני רק שמעתי את הציטוט וזה הספיק לי.
היו"ר יוליה מלינובסקי
תקריאו את סעיף 37 ואנחנו נצא להפסקה, כי הבא זה כבר סימן ד', אנחנו לא ניכנס לסימן ד'.
עמית שטאובר
ביצוע עבודות פיתוח בתחום ההשפעה וחישוב שומת ההשבחה
337.
(א) בסעיף זה –





"בעל מקרקעין" – לרבות חוכר לדורות או מי מטעמם, ולמעט רשות מקרקעי ישראל, רשות פיתוח וקרן קיימת לישראל;





"עבודות פיתוח" – כהגדרתן בסעיף 198א לפקודת העיריות;





"פקודת העיריות" – פקודת העיריות [נוסח חדש];





"רשות מקומית" – כהגדרתה בחוק התכנון והבנייה, לרבות מי מטעמה;





(ב) לא תדרוש רשות מקומית מבעל מקרקעין במתחם השפעה לבצע עבודות פיתוח אלא אם התקיימו כל אלה:






(1) העבודות יבוצעו מכוח התקשרות בין בעל המקרקעין לבין הרשות המקומית באחת הדרכים הקבועות בסעיפים 197, 198 או 198א(ב) לפקודת העיריות;






(2) בעד ביצוע עבודות הפיתוח תשולם לבעל המקרקעין תמורה שאינה חורגת מהתמורה המקובלת לביצוע עבודות כאמור;






(3) התמורה כאמור בפסקה (2) תשולם בדרך מהדרכים הקבועות בסעיף 198א(ג) לפקודת העיריות.





(ג) ביצע בעל מקרקעין עבודות פיתוח במקרקעין שאושרה לגביהם תכנית משביחה, ולא התקיים תנאי מהתנאים המנויים בסעיף קטן (ב), בעת עריכת שומת ההשבחה למקרקעין לא יובאו בחשבון עבודות הפיתוח שבוצעו כאמור; אין בהוראות סעיף קטן זה כדי לגרוע מאחריות הרשות המקומית לשלם את תמורת ביצוע עבודות הפיתוח.
היו"ר יוליה מלינובסקי
הסבר.
עמית שטאובר
הסעיף הזה, כמו שאמרתי, גם מתחבר לצורך שהמדינה גם תוכל לערער על שומות. מדובר למעשה באיזה שהיא פרקטיקה, ואני אנסה לעשות סקירה גם מלמעלה ואחרי זה חבריי גם ממשפטים ותכנון ובנייה ירחיבו. ישנה איזה שהיא פרקטיקה, כמו שהרחבנו בדברי ההסבר, שבה ראשי רשויות מטילות או מחייבות או מאפשרות שיזמים, קבלנים, יבצעו מטלות ציבוריות שעל פי הדין הביצוע שלהם והמימון שלהם חלים על רשויות מקומיות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
עוד פעם, זאת אומרת עירייה תמורת משהו אומרת לו תעשה פיתוח, נכון?
עמית שטאובר
אני אסביר. אני מוכן שעוזי יגיב עוד לפני שאני אדבר. שהיועץ המשפטי של עיריית תל אביב יגיב לפני שאני אדבר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
דקה. עירייה למשל אומרת: פה תעשה התחדשות עירונית או איזה שהוא משהו ותעשה פיתוח של גן, גינה.
עמית שטאובר
אני לא רוצה לתת דוגמאות ספציפיות, אבל יש פסקי דין רבים בנושא, נניח אתה רוצה לקבל היתר או שתב"ע תאושר, צריך לתת איזה שהיא מטלה ציבורית או תרומה ציבורית, נניח זה יכול להיות כיכר, זה יכול להיות בינוי של דברים. אני חושב שבדוגמאות עיריות יכולות לפרט יותר ממני. למה זה מפריע? בסוף ממה שאנחנו מכירים בשביל להטיל על יזם ובכלל על כל אזרח מס או תשלום חובה, אנחנו מגיעים לכנסת, אנחנו מגיעים אליכם, לפי חוק יסוד, סעיף 1 לחוק יסוד: משק המדינה, זה נמצא פה, בבית הזה, מטילים מסים.

כשאנחנו אומרים שמטלות ציבוריות, שהמימון שלהן והביצוע שלהן מוטל על הרשות המקומית, מועבר לכתפי אותם יזמים, לדבר הזה יש כמה השלכות שמבחינתנו הן שליליות והן מתחדדות עוד יותר, מעבר למתחמי השפעה הן מתחדדות עוד יותר במתחמי השפעה. במתחמי ההשפעה אנחנו יודעים שאנחנו עכשיו מגדילים, כמו שאמרנו, את נטל המס, היטל השבחה ומס השבחה זה 75%, ולכן תוספת של אותן מטלות ציבוריות, שלא הוסדרו בחוק, לא בתב"ע, בחוק, שמאפשר לרשות מקומית להעביר את הנטל של הביצוע והמימון לאותם יזמים, הוא כמובן יקשה על הפיתוח. אנחנו רוצים גם פיתוח, אנחנו מודעים לזה שנטל המס הוא לא פשוט, אבל אנחנו גם מודעים לזה שבתחום - - -
רותם רייבי
מעבר לנטל המס, זו לא הנקודה המרכזית בעיניי, הנקודה המרכזית יותר זה הוודאות בפיתוח והמהירות ומניעה של התקשקשות בדיונים בין היזם לרשות המקומית.
עמית שטאובר
עכשיו, כאשר מטילים על אותו יזם לבצע מטלות ציבוריות, כמובן יש לזה מחיר. במחיר הזה בא לידי ביטוי - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
כן, גם עניין של הממשלה לתקצב דברים ציבוריים שהיא צריכה לתקצב ולא עושה אותם אולי.
עמית שטאובר
לזה אני לא נכנס, אני מתאר את המצב הקיים. מבחינת המצב הקיים, ברגע שאנחנו מטילים על יזם לבצע את אותן מטלות ציבוריות ישנה השלכה אפשרית על שומת ההשבחה, כי המטלות האלה נלקחות בצורה כזו או אחרת בחישוב ההשבחה וכמובן ברגע שמחישוב שומת ההשבחה מנכים את אותן עלויות אז גם המס שיועבר למדינה יקטן בשיעור דומה.

יש לא מעט, וזה רותם חידד, פסקי דין בנושא הזה. פסק דין מוביל, שכולם בטח מכירים באולם, פסק דין דירות יוקרה שמסביר בצורה מאוד מאוד פשוטה שלעירייה, לוועדה המקומית, יש רק את מה שהחוק נתן לה. אנחנו לא מכירים, לפחות אני לא מכיר, גם חבריי בטח כאן לא מכירים, הנחיה חוקית שבתכנית ניתן להעביר או לקבוע נטל מס או תשלום חובה בתפקידים של רשות מקומית על אותו יזם ולכן הסעיף הזה הוסף כאן במתחמי השפעה, גם בשביל לגרום לזה שלפיתוח תהיה ודאות, נעודד את הפיתוח, שומות ההשבחה ישקפו את המצב כמו שהם צריכים לשקף ולכן הכנסנו כאן עוד סעיפים שמסדירים את כל העניין הזה.

הסעיפים האלה אומרים שאפשר לדרוש מבעל מקרקעין, מיזם, לעשות מטלות ציבוריות, אבל זה צריך להיות כפוף לפקודת העיריות שאומרת או מכרז, או פטור ממכרז, או פטור חדש ממכרז, שהוספנו, אני הייתי גם בדיונים ב-2016 בעקבות פסקי הדין ב-198א לפקודת העיריות שהסדיר למעשה פטור ממכרז חדש לעבודות פיתוח שיזם יכול לעשות אותן. כמובן שעל מה שאתה מבקש מבן אדם, כל עוד זה לא הוגדר אחרת בחוק, אתה צריך גם לשלם. נהוג, אם ביקשת מאותו יזם לבנות לך כיכר, אז צריך לשלם לו. ברגע שרק מכניסים את זה לשומת ההשבחה, אז התשלום, וזה גם נוספים יוכלו להסביר, הוא לא תשלום מלא אלא רק 50% מהתשלום במקרה שהחישוב נעשה כמו שצריך.

מכל הסיבות האלה אנחנו כמובן אומרים שאם רשות מקומית למעשה חייבה או יזם ביצע בעצמו את עבודות הפיתוח בלי ההסדר שקבוע כאן בחוק, בין אם זה קבוע בתכנית ובין אם לא, ואם צריך נחדד את זה כמובן, אז שומת ההשבחה לא תכלול את אותן הוצאות שהוא הוציא עבור עבודות הפיתוח האלה, על מנת שהמס שייגבה יהיה מס אמת כמובן ועל מנת שנעודד את הרשויות וגם את היזמים לנהוג כפי שהחוק מבקש. וכמובן שאנחנו ערים לזה שאנחנו לא רוצים לפגוע בקניין של אותו יזם, אין כוונה כזו, נכון שבשומת ההשבחה זה לא ישתקף, אבל כמובן שהיזם יכול לחזור לפי דין ולבקש את אותן הוצאות פיתוח שהוא הוציא.
היו"ר יוליה מלינובסקי
ליועצת המשפטית לוועדה יש הערות לגבי הסעיף הזה?
מנחם לייבה
שנייה, אנחנו רוצים להתייחס לזה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני קודם כל רוצה לשמוע אותה.
ורד קירו-זילברמן
לגבי הסעיף הזה לא, אני חושבת ששאלתי אותם למה דווקא את הדבר הזה הם בחרו להכניס כמשהו שיכול לפגוע בשומה.

אני מתנצלת, גברתי היושבת בראש, סעיף 36(2), זו גם הערה טכנית, אנחנו לא מבינים מה זה ההפניה לסעיף 8 בחוק הרכבת התחתית. אני לא יודעת אם דיברתם על זה או לא דיברתם על זה, צריך לתקן את זה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
מה זה?
ורד קירו-זילברמן
הם מפנים לאיזה שהוא סעיף, זה לא ברור. זו הערה טכנית, הם מפנים לחוק הרכבת התחתית שהוא בכלל עוד לא קיים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
זה משהו שהוא לא מהותי. אני עכשיו מדברת על מה ששמענו פה.
ורד קירו-זילברמן
לא, אין לי הערות מהותיות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לך אין. בבקשה.
מנחם לייבה
קודם כל עוזי, היועץ המשפטי, יסביר אחריי. מה שהוא אומר, החוק הזה בא להגיד שצריך לשמור על החוק, זה מה שהוא אומר. ממתי חוק מדבר על כך שצריך לשמור על החוק? שזה אבסורד, אבל זה בגלל שהבנתו את החוק לא בדיוק עונה למה שקורה. עכשיו תסביר.
עוזי סלמן
האמת היא שאני די מופתע לשמוע את ה - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
אתם לא ראיתם את זה?
מנחם לייבה
לא, את ההסבר המלומד שלו.
עוזי סלמן
את ההסבר לא, את ההסבר אני שומע - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
אבל אתה קראת את הסעיף. הסעיף הזה לא שונה.
עמית שטאובר
זה הנוסח הממשלתי.
מנחם לייבה
מה שהוא אומר זה לקיים את החוק.
יעקב אשר (יהדות התורה)
תנו לעוזי להתבטא.
עוזי סלמן
לא, נאמרו פה דברים שהם מעבר לנוסח של הסעיף. קודם כל מאז פסק דין דירות יוקרה אושרה תכנית מתאר כוללנית לתל אביב והתכנית הזאת, כן, היא קובעת מטלות ציבוריות, היא עברה מבחן של פסיקה ונוהגים לפיה ואם רוצים לנטרל, אם האישיו זה לנטרל את היכולת לגבות מטלות ציבוריות בגלל הסיפור הזה אז זה נושא שצריך לדבר עליו, ודיברנו עליו בנפרד, אבל לבוא עכשיו ולהגיד שלא ניתן לגבות מכוח תכנית המתאר מטלות ציבוריות ושזה לא חוקי ודירות יוקרה. לדיון הזה אני מודה שלא חיכינו כאן, כי זה גם לא נכון. זה גם לא נכון.

אם אתם מחליטים עכשיו לפתוח את הנושא ולהעלות פה איזה אישיו מחדש בהקשר הזה של מס המטרו אז אני חושב שאנחנו גם צריכים לבחון את מה שיש לנו להגיד לגבי דברים אחרים. לזה לא ציפינו.
היו"ר יוליה מלינובסקי
סעיף 37 קצת מעורר שאלות.
עמית שטאובר
אנחנו לא חידשנו, הכול כתוב בדברי ההסבר.
עוזי סלמן
זה לא נכון מה שאמרת.
עמית שטאובר
רק רגע, לא שמעתי טיעון משפטי.
עוזי סלמן
הטיעון המשפטי, שיש תכנית מתאר מאושרת.
היו"ר יוליה מלינובסקי
סליחה, אדוני, אבל לא לכל העיריות יש תכנית מתאר מאושרת.
עוזי סלמן
נכון, אבל בעיריות אחרות שאין להן תכנית מתאר, מה אתה אומר, שהן גובות הוצאות פיתוח מעבר לחוק? זה מה שאתה אומר? מה אתה אומר?
עמית שטאובר
אני אשמח - - -
עוזי סלמן
מה אתה אומר בזה?
עמית שטאובר
עוזי, אני מבין שהנושא טעון. אם הוא היה מוסדר כנראה שלא - - -
עוזי סלמן
לא, הנושא לא טעון, אמרת דברים - - -
עמית שטאובר
לא, אני אשמח שתפנה אותנו - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני מבקשת - - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
רגע, יוליה, תני להם להתווכח.
עמית שטאובר
הרי זה נושא מאוד מורכב.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, הם לא היו צריכים להתווכח על זה פה. כנראה שיש פה איזה שהיא אי הבנה מאוד לא - - -
עמית שטאובר
דווקא הוויכוח מעיד על הבנה. הת"א 5000, ואני אשמח אם תפנה אותי, איפה הוא מגדיר שמי שצריך לבצע צריך לבצע על חשבונו. אני עברתי על הת"א התכוננתי, כתוב תועלת ציבורית, כתוב תמורה ציבורית. אני אשמח לדעת מה מקור הסמכות שלך, שלא נובע מתכנית שאתה קידמת, ואני אשמח, יש כאן גם נציגי משרד המשפטים וגם בני ארביב, שהוא מומחה בתחום התכנון והבנייה, אני אשמח להבין.
עוזי סלמן
זה הרבה יותר מורכב מהאופן הפשטני שאתה מציג את זה. גם הקומה המבונה, שזה על דעת משרד המשפטים, שזה חלף היטל השבחה - - -
עמית שטאובר
קומה מבונה זה בחקיקה.
עוזי סלמן
רגע, תהיה איתי רגע. אם אתה מעלה את זה אז תן לענות. אז מקזזים את בסיס ההשבחה. זה נכון לגבי כל המטלות הציבוריות וזה נכון גם לגבי קומה מבונה וזה קיים בתכנית מתאר כוללנית וזה מורכב ומסובך ואתה מעלה את זה כלאחר יד, מה אתה אומר בעצם? שהרשויות המקומיות גובות פיתוח שלא כדין. זה מה שאתה אומר.
עמית שטאובר
אני יכול להשיב לו.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, אני לא רוצה שתשיב כי זה מראה שפה יש איזה שהן תפיסות עולם. קודם כל רשויות מקומיות נוהגות - - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
לא, יש כסף, לא תפיסות עולם.
עוזי סלמן
אבל יש גם תפיסות עולם, נכון, תכנוניות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני מאמינה שהרשויות המקומיות פועלות אך ורק על פי חוק, הן לא גובות שום דבר מעבר למותר, נכון, יעקב אשר? הן לא משתמשות ביזמים לצרכי פיתוח ה - - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
כמעט כל מה שאת אומרת אני אומר שאת צודקת. כמעט כל מה שאת אומרת.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אבל אני גם מבינה מצד שני מה שאומר הייעוץ המשפטי של האוצר. אני לא ביקשתי לענות, אבל את הדברים האלה אתם לא צריכים לפתוח פה, כי זה מנוסח נורמלי, אין פה בעיות של נוסח. יש פה בעיה של הבנת תפיסות העולם. דברו על זה, בבקשה, אבל אל תריבו פה.
עוזי סלמן
לא, אני לא רב, אני רק רוצה להגיד, הסעיף שהם הכניסו זה סעיף שעוסק בפטור ממכרז שהוכנס לפקודת העיריות על מנת לאפשר לרשויות מקומיות להטיל כן על היזם לבנות, זאת אומרת שהוא יבנה באזור התכנית בפטור ממכרז.
יעקב אשר (יהדות התורה)
הסכם פיתוח.
עוזי סלמן
הבעיה הייתה שפטור ממכרז - - -
עמית שטאובר
בתשלום הוגן. עוזי, אני ניסחתי את 198 יחד עם הידידים פה. בואו נדייק בדברים.
עוזי סלמן
עברנו בכנסת יחד איתך על החוק.
עמית שטאובר
בוא נדייק.
היו"ר יוליה מלינובסקי
דקה, תפסיקו לריב על זה, כי זה תפיסות עולם פשוט שונות.
עוזי סלמן
לא תפיסות עולם.
היו"ר יוליה מלינובסקי
בבקשה, חיים. מה אתה אומר? אתה משלם בסוף את זה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
בדיוק.
היו"ר יוליה מלינובסקי
בוא, תגיד לנו מה לעשות
חיים פייגלין
עם כל הכבוד, גברתי היושבת ראש, לידידיי מהשלטון המקומי, שאני מאוד מעריך את דעתם - - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
פה הוא רוצה שהמדינה תנצח.
חיים פייגלין
מכל חוק מימון המטרו או פרק מימון המטרו הסעיף היחידי שאני מסכים עם האוצר זה הסעיף הזה.
עמית שטאובר
רק בשביל המשפט הזה היה שווה לקיים את הישיבה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא הייתי צריכה הוכחה יותר טובה מזה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
אם הוא לא היה אומר את זה הייתי אומר לך שהוא לא מבין מהחיים שלו בכלום.
עמית שטאובר
רק באמת היינו צריכים להכניס את סעיף הערר.
מנחם לייבה
אני במקומך לא הייתי מסכים לזה, כי המשמעות, הלוא בתוך התכנית מובנה שאתה לא תקבל את הזכויות אם לא תעשה את זה, המשמעות שאתה לא תקבל את הזכויות. זו המשמעות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
פתחנו חזית חדשה.
מנחם לייבה
המשמעות שלא תקבל - - -
חיים פייגלין
בגלל זה אנחנו נאלצים לשלם את זה ולשתוק.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אז לגבי סעיף 37, מבחינת הנוסח אין לנו בעיה, לגבי הבנת הנקרא דברו עם השלטון המקומי.

תעלו לי את עורכת דין שחר, היא ביקשה שוב להתייחס. כן, גברתי, את רצית להתייחס.
שחר בוקוולד
תודה על רשות הדיבור שוב. אני רוצה לשאול שאלה, שאמנם היא שייכת קצת יותר להתחלה, אבל אני לא כל כך מצליחה להבין, מאחר שבתוספת של החוק בתמ"א 70, היא חלק מפרויקט המטרו, האם העלויות של 150 המיליארד כוללות גם את עלות התשתיות שצריך בעקבות תמ"א 70, זה דבר אחד. והדבר השני, ביחס לסעיף 37(א)(3), סעיף עבודות הפיתוח מפנה לסעיף 198א לפקודת העיריות ולכן יש פה, לדעתי, חשש של חוסר אחידות א', בין הרשויות, ויכול להיות אפילו מנגנון שהרי הוא מחריג ממכרז פומבי ואפילו הרשות יכולה להשליט שלא יהיה מכרז ומאחר שמדובר בפרויקט כל כך גדול עם כל כך הרבה כסף נשאלת השאלה, וזה קשור גם למה שאמרתי קודם, האם במסגרת העלות של הפרויקט הדברים האלה ממומנים, ואז יכול להיווצר פה מצב של חשש וחוסר שקיפות, שלא לומר חלילה שחיתות מסוימת. תודה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
תודה רבה, גברתי, דעתך הייתה חשובה מאוד.

סיימנו את סעיף 37, אני לא רוצה להתחיל עכשיו סימן ד', אנחנו היום נסיים את כל החוק הזה כדי שאתם תוכלו לעשות שיעורי בית, נשאר לנו לא הרבה. אני רוצה מחר שאתם תשבו, תגיעו לסיכומים, אני רוצה ביום שלישי לראות כמה שניתן את הנוסח המעודכן.
ערן פרידלר
מה עם דברים שהם לא בחוק?
היו"ר יוליה מלינובסקי
מה זאת אומרת?
ערן פרידלר
למשל כל הנושא של 197 שלא נכלל בחוק. שלחת אותנו לדין ודברים עם המדינה, הרי כתוצאה מתמ"א 70 ומתכנית המטרו יוגשו - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
אבל אנחנו סיכמנו שאתם הולכים – מה היה הסיכום שם, שהמדינה לוקחת 90%?
איליה כץ
במסגרת הדיונים לאישור התכנית של התת"ל, של המטרו והוות"ל נקבע יחס שיפוי של 70% למדינה אלא אם המדינה תגיע להסכמה אחרת.
היו"ר יוליה מלינובסקי
איפה אנחנו מכניסים את זה, פה?
איליה כץ
לא צריך להכניס את זה לחוק, אלא מספיק להביא את זה לאישור הוות"ל אחרי שנגיע להסכמות בינינו, ואני חושב שאנחנו כבר לא רחוקים בדבר הזה. כן יש פה סעיף אחד שערן מתייחס אליו, זה ביחס להגשת התביעות, 197, זה המנגנון שאליו הן יוגשו, שגם זה חלק מהדיאלוג.
היו"ר יוליה מלינובסקי
זה פה או שזה בוות"לים?
איליה כץ
למעשה המנגנון החוקי של איך מוגשות התביעות ולמי הן מוגשות, זה כן יכול לדרוש תיקון חקיקה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
תיקון חקיקה איזה?
יעקב אשר (יהדות התורה)
פה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
פה? אז תכניסו את זה כבר פה. לאיזה סעיף זה אמור להיכנס, להוראות מעבר? להוראות שונות? לאן זה?
עמית שטאובר
ברגע שיגובש משהו - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, לא, לא, מה זה מגובש משהו?
עמית שטאובר
לא, חייבים להכניס, השאלה היא מה הצדדים - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
חבר'ה, מה עשיתם קודם? תתעוררו קצת.
איליה כץ
היושבת ראש, אם נגיע להסכמות נשלח את זה לפני הדיון - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
מה זה תגיעו? אנחנו חייבים להכניס את זה.
ורד קירו-זילברמן
יוליה, זה צריך לעבור דרכנו, אנחנו הולכים לבדוק את זה, צריך לפרסם את זה מבעוד מועד.
עמית שטאובר
חלק מהנושא הזה כבר מוסדר. זה לא שאין – לא אלמן ישראל.
היו"ר יוליה מלינובסקי
יש כיוון כבר?
עמית שטאובר
יש.
היו"ר יוליה מלינובסקי
חבר'ה, יש לכם דד ליין, יש לי דיון ביום שלישי ויש לי דיון ביום חמישי, מה שאתם לא תגיעו להסכמות אנחנו נחליט ונכניס. בסוף הוועדה תעשה נוסח משלה ומה שנקרא תקפצו.

הפסקה עד רבע לשש.

(הישיבה נפסקה בשעה 17:04 ונתחדשה בשעה 17:48.)
היו"ר יוליה מלינובסקי
הוועדה חזרה לדיון. אנחנו בסימן ד'. בבקשה, סעיף 38, הקראה.
תום חביב
סימן ד': העברת תקבולים מרשות מקרקעי ישראל

העברת תקבולים מרשות מקרקעי ישראל
338.
(א) על אף האמור בכל דין, לצורך מימון הבנייה והפיתוח של מיזם המטרו תעביר רשות מקרקעי ישראל לאוצר המדינה מדי שנה, עד ליום 31 בדצמבר של אותה שנה, מחצית התקבולים שהתקבלו על ידה בשנה האמורה בעד הקצאה של מקרקעי ישראל הכלולים, כולם או מעל למחציתם, במתחם ההשפעה (בסעיף זה – חלק התקבולים השנתיים);





(ב) לא עלה חלק התקבולים השנתיים על 500 מיליון שקלים חדשים בשנה מסוימת, יועבר במועד האמור בסעיף קטן (א) סכום של לפחות 500 מיליון שקלים חדשים, ויראו את הפרש הסכומים שבין הסכום שהועבר לבין חלק התקבולים השנתיים כמקדמה על חשבון חלק התקבולים השנתי שהעברתו תידרש בשנים שלאחר מכן;





(ג) חלק התקבולים השנתי וסכומים כאמור בסעיף קטן (ב) יועברו לאוצר המדינה כתקבולים למימון הוצאה כמשמעותה בסעיף 5 לחוק יסודות התקציב, התשמ"ה–1985‏.
היו"ר יוליה מלינובסקי
הסבר.
רותם רייבי
מלבד ההסדר שקבענו על קרקע פרטית, שזה מה שדיברנו על מס השבחת מטרו, חשבנו שגם המדינה, בכובעה כבעלת קרקע, צריכה לשאת במימון המטרו בהתאם למידת הנאתה מהפרויקט. מה שאנחנו מציעים פה זה שתקבולי השיווק של רמ"י ממקרקעין שמצויים בתחום ההשפעה שייקבע מחציתו תועבר למימון המטרו ויצרנו פה את דרך תשלום המקדמות של חצי מיליארד שקל בשנה על חשבון התקבולים האלה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אוקיי. הערות, ייעוץ משפטי, בבקשה.
ורד קירו-זילברמן
כן, רותם, הייתה לנו שאלה שעלתה ואז אתם נתתם את הדוגמה של תע"ש רמת השרון. העניין של המקרקעין, איך אתם מגדירים, איך אתם תופסים את המקרקעין, איך מחצית המקרקעין? לפי מה, לפי תכנית, לפי מטראז'?
רותם רייבי
ברמ"י זה יחסית קל כי תלוי מה גודל המכרז, אם גודל המכרז הוא על חלק שגם בפנים וגם בחוץ אז מחשבים את החלק היחסי של התקבול מאותו מכרז. אפשר לעשות את זה יחסית בקלות.
ורד קירו-זילברמן
לא, שלא תהיה אי ודאות או יתחילו כל מיני ויכוחים מה זה כולם או למעלה ממחציתם של מקרקעין. השאלה אם זה ברור מספיק.
רותם רייבי
הסעיף הזה מוכר לרמ"י ומתואם איתם, הוא עבר ממשלה וועדת שרים, אני לא חושב שיש אי בהירות.
ורד קירו-זילברמן
לא, זה שזה עבר ממשלה וועדת שרים זה הכול בסדר.
רותם רייבי
אני לא חושב שיש איזה שהיא אי בהירות בינינו לבין רמ"י לעניין המשמעות של הסעיף הזה. זה שיח פנים ממשלתי.
ורד קירו-זילברמן
לא, זה בסדר, אני שואלת שאלה שלא יהיה אחר כך –
היו"ר יוליה מלינובסקי
היועצת המשפטית שואלת שאלה, מה זה כולו או למעלה ממחצית? זה ברור מה זה, איך זה יעבור, איך זה ישפיע, שלא יהיה אחר כך ויכוח פנים ממשלתי על הנושא הזה, או שצריך פה ללבן את הדברים שזה יהיה יותר ברור.
רותם רייבי
בינינו זה ברור, אנחנו נעשה שיח עם רשות מקרקעי ישראל, שיח נוסף, נוודא שהמשמעות של הסעיף הזה ברורה לשני הצדדים, ואם יהיה צורך נבהיר בחוק.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני אשמח לפרוטוקול כדי שאחר כך אתם לא תתחילו להתווכח ביניכם לבין עצמכם, שתהיה אמירה מאוד ברורה לפרוטוקול מנציג של רמ"י או מישהו מוסמך, שיבוא ויסביר לי פה מה המשמעות של הדבר הזה.
רותם רייבי
בסדר גמור, אין בעיה.
מנחם לייבה
כיוון שלמיטב ידיעתנו כל התקבולים של רמ"י עוברים לאוצר אז הרי מדובר בהחלטה של האוצר איך להפנות את המשאבים, וזה לכאורה לא נוגע אלינו. מה שחשוב להבהיר, שחלף הכסף שמעביר רמ"י לאוצר המדינה, הלוא כל הכסף עובר לאוצר המדינה, כל מה שהוא עושה, נניח הוא מכר שטח ב-100 מיליון שקל, אז הוא אומר 50 מיליון שקל למטרו, 50 מיליון שקל לקופת המדינה, שה-50 מיליון שקל שהוא מעביר למטרו לא ינוכה מחלף ההשבחה. שזה יהיה ברור וכתוב בצורה ברורה.
רותם רייבי
הצעת החוק לא נוגעת בכלל והיא לא עוסקת גם בחלף היטל השבחה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
פה בכלל לא מוזכר היטל השבחה.
רותם רייבי
נכון. זה עלה בשיח שלנו עם השלטון המקומי וזה יישאר בשיח שלנו עם השלטון המקומי.
מנחם לייבה
שנייה. זה כאן נושא מהותי, הלא מה פתאום בא עכשיו האוצר ואומר – הלוא ממילא 100% עובר לאוצר, המינהל לא מחזיק את זה, הוא מוכר ומעביר לאוצר, באה עכשיו המדינה ואומרת: אני רוצה מראש להפנות משאבים לטובת המטרו. מקובל, מה שחשוב שזה לא נוגע לכך שבסופו של דבר חלף השבחה זה כל התקבולים של הקרקע עליה משלמת המדינה 12%. זה דבר שצריך לחדד.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אז תחדדו את זה.
מנחם לייבה
אלא אם אתם חושבים אחרת.
רותם רייבי
לא, זה עלה בשיח שלנו עם השלטון המקומי וזה חלק מההסכמות שנגיע אליהן. לא ציינו את זה בחוק בכלל, אנחנו לא חושבים שצריכה להיות פה התייחסות לעניין חלף היטל השבחה, זה הסדר שלנו מול השלטון המקומי.
היו"ר יוליה מלינובסקי
זה לא קשור לשלטון המקומי.
רותם רייבי
זה כן, זה כסף שמגיע לשלטון המקומי.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אוקיי, הבנתי.
מנחם לייבה
תביני, נניח עכשיו מוכרים ב-100 מיליון שקל. איך מפנים את התקבולים, זה לא מעניין אותנו, יכולה המדינה עכשיו לבוא ולהגיד: התקבול שלנו הוא בניכוי המטרו, ואז מה שקורה, במקום לקבל 12% - אגב, גם כך זה לא היטל השבחה, אלא הרבה פחות מהיטל השבחה, אבל לא משנה, זה החוק, ואז בעצם ינכו את - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
אז תעשו פה הבהרה מאוד ברורה שלכולם יהיה ברור מה ולאן הולך ולמי, לפי ההוראה של מנכ"ל עיריית תל אביב.
חיים פייגלין
שזה לא יהיה נתון לפרשנות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
נכון, ואחר כך יגידו לי כוונת המחוקק. אז כוונת המחוקק, זה לא קשור להיטל השבחה.
מנחם לייבה
זה חלף השבחה ואין להם כוונה לנכות את זה מחלף השבחה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אז כוונת המחוקק שזה לא קשור להיטל השבחה ולא לנכות את ה - - -
רותם רייבי
יושבת הראש, זה חלק מהשיח שלנו עם השלטון המקומי וזה ילובן בשיח הזה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, אני פשוט מבהירה את זה לפרוטוקול, כי אני מה זה אוהבת שאני חוקקתי חוקים, אחר כך ראיתי שלחוקים האלה עשו – למשל היה לי על פיצויי פיטורין לעובדי קבלן, אחר כך יש הרבה פסקי דין ואז אני אוהבת שאומרים כוונת המחוקק ואני עוד חיה, זאת אומרת תשאלו ואני אסביר, לא צריך לפרש אותי. אבל גם פה, שלא תהיה אי הבנה מה הייתה כוונת המחוקק. תעשו הבהרה לסעיף הזה.
רותם רייבי
אני אומר שההבהרה הזאת תיעשה במסגרת השיח שיש לנו עם השלטון המקומי, אני מניח שנצטרך להגיע להסכמות בעניין הזה ונעדכן.
היו"ר יוליה מלינובסקי
מה זה אתה מניח? ההבהרה מאוד ברורה, זה מה שצריך להיות כתוב, צריך להביא לפה עמדה ברורה ש ל רמ"י ואל תעשו תרגילים. אתה יודע מה? תלך ישר, תסתכל ישר. זו הדרך הכי טובה וכך הדברים ברורים, בסדר? אל תתחיל לזלזל. זה מה שאני מלמדת את הילדים שלי בדרך כלל וזה עוזר, אז אל תעשו לי את התעלולים האלה, בסדר?
עמית שטאובר
לא בנושא של הרשויות המקומיות, בנושא אחר, אנחנו רק מדגישים כי נאמר כאן שהכול עובר לאוצר המדינה, מדובר כאן במקרקעי ישראל שכלולים בהם גם כמובן רשות פיתוח מקרקעי המדינה ומקרקעי קק"ל וכל התקבולים האלה מעבירים ל - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
זה ברור לי, אבל המנכ"ל התייחס פה לנקודה ספציפית.
עמית שטאובר
אני לא מגיב על הנקודה שלו, בכלל לא.
היו"ר יוליה מלינובסקי
קודם כל אני צריכה להבין, לפרוטוקול, שכל הגורמים שאתה עכשיו דיברת עליהם, אני רוצה הבהרה מאוד ברורה לפרוטוקול שהם מבינים בדיוק את הסעיף הזה כפי שהם מבינים, שאחר כך אתם, פקידי הממשלה, לא תתחילו שם להתווכח על כל פיפס ונקודה, ומה שאמר המנכ"ל זו נקודה מאוד חשובה. תסתכל ישר, תלך ישר, זה בדרך כלל עוזר.
עמית שטאובר
בגלל שאמרת את המשפט הזה היה חשוב לי גם –
מנחם לייבה
זה בסדר, גם קק"ל ורשות הפיתוח.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני הבנתי מה אתה אומר, הם אומרים שזו לא הייתה הכוונה, בסדר, אז אני אמרתי את זה לפרוטוקול ואני רוצה שזה יובהר בצורה ברורה. אם אין בזה כוונה אז - - -
מנחם לייבה
זה צריך להירשם.
היו"ר יוליה מלינובסקי
בדיוק, לפרוטוקול וגם בחוק.
ורד קירו-זילברמן
אנחנו בהוראות המעבר. כי הסעיפים האלה הוצבעו, הם מחוקים. הם הוצבעו כבר. 39 לא הוצבע, אבל 40, 41 ו-42 הם הוצבעו כבר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני כבר הצבעתי עליהם, אוקיי, סליחה. אז מה אנחנו יכולים עכשיו להקריא?
ורד קירו-זילברמן
סעיף 39 ואפשר לעבור להוראות המעבר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אז רק 39, בבקשה.
תום חביב
פרק ד': הוראות שונות

פרק ג' – ביצוע ותקנות
339.
שר האוצר ממונה על פרק ג' והוא רשאי להתקין תקנות לביצועו.
היו"ר יוליה מלינובסקי
מה עם פיקוח פרלמנטרי פה? באישור של ועדה? מה מקובל, גברתי היועצת המשפטית?
ורד קירו-זילברמן
אנחנו בחנו את הסעיף הזה ואם הבנו נכון אז הכוונה היא יותר לתקנות הטכניות, האופרטיביות, אולי דברים שפחות רלוונטיים לכנסת, אלא אם כן יתקנו אותנו.
עמית שטאובר
אני ממשיך עם הקו של ורד. יש מקומות ספציפיים בחוק שבהם נאמר התייחסות ספציפית ששר האוצר יתקיןתקנות בנושאים מהותיים כאלה ואחרים, ושם באמת היו הערות לוועדה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אוקיי, פחות רלוונטי לנו, לכנסת. אז בבקשה, סעיף 43. אנחנו מקריאים עכשיו את כל סעיף 43. גורמי המקצוע, השלטון המקומי, תהיו בהאזנה, זה סעיף ארוך, אנחנו מקריאים ואחר כך כל מה שצריך התייחסות ספציפית לתת סעיפים ולכל מה שצריך, כי אי אפשר לפצל סעיף. תקראו עכשיו עד הסוף כולל התוספת. את התוספת הזו אני מכירה מפרקים קודמים, זו אותה תוספת.
תום חביב
הוראת מעבר לעניין קביעת מתחמי השפעה
443.
(א) בסעיף זה –






"הודעת תמ"א 70" – הודעה בדבר הכנת תכנית מתאר ארצית למרחב מערכת המטרו במטרופולין תל אביב ובדבר התנאים למתן היתרים בתקופת הביניים‏;






"יום המסירה להערות" – יום מסירת תמ"א 70 לוועדות המחוזיות להערות לפי סעיף 52 לחוק התכנון והבנייה;






"יום הודעת השרים" – יום הפרסום ברשומות של ההודעה בדבר קביעת מתחמי ההשפעה על ידי השרים בהתאם להוראות סעיף קטן (ג);






"מועד אישור תמ"א 70" – יום פרסום הודעה על אישור תמ"א 70 ברשומות;






"מתחמי ההשפעה הזמניים" – המקרקעין המפורטים בהודעת תמ"א 70.





(ב) בתקופה שמיום התחילה ועד ליום המסירה להערות, או עד ליום הודעת השרים, לפי המוקדם (בסעיף זה – תקופת הביניים), יחולו לגבי מתחמי ההשפעה הזמניים הוראות אלה:






(1) לא תאושר תכנית משביחה במתחמי ההשפעה הזמניים, אשר עד יום כ"ג באב התשפ"א (1 באוגוסט 2021) טרם הופקדה, אלא בהתאם לכללים שקבעו שר האוצר ושר הפנים לעניין תשלומי מס השבחת המטרו או הבטחתם; לעניין זה, "הפקדה" – כמשמעותה בחוק התכנון והבנייה;






(2) לא תיעשה פעולה, כמפורט להלן, לגבי מקרקעין הכלולים, כולם או למעלה ממחציתם, במתחמי ההשפעה הזמניים, אלא אם ניתנה ערובה להבטחת תשלום מס השבחת המטרו, כמפורט בסעיף קטן (ג), בסכום השווה לסכום מס השבחת המטרו כפי שהיה חל לפי חוק זה בשל אותם מקרקעין אילו נכללו במתחם השפעה:







(א) לא תירשם בפנקסי המקרקעין פעולה שהיא בבחינת מימוש זכויות במקרקעין אשר אושרה לגביהם תכנית משביחה;







(ב) לא יוצא היתר לבנייה במקרקעין לפי תכנית משביחה, לא תינתן הקלה או לא יותר שימוש חורג לפי תכנית כאמור.





(ג) לעניין ערובה להבטחת תשלום מס השבחת המטרו יחולו הוראות אלה:






(1) סכום של 2/7 מהערובה יינתן בדרך של תשלום 20% מהיטל ההשבחה כמשמעותו בסעיף 3 לתוספת השלישית, לאוצר המדינה; הוראה זו תחול על אף האמור בסעיף 196א והתוספת השלישית לחוק התכנון והבנייה;






(2) יתרת הערובה תינתן בדרך שיקבע שר האוצר, ורשאי הוא לקבוע הוראות לעניין דרישת הערובה, סוג הערובה, תנאיה, ודרך שחרורה וחילוטה.





(ד) בתעודה החתומה בידו לפי סעיף 10(א) לתוספת השלישית לעניין תשלום היטל ההשבחה החל על מקרקעין, יציין יושב ראש הוועדה המקומית או מי שהסמיכו לכך, אם חלה חובת מתן ערובה להבטחת מס השבחת מטרו לגבי המקרקעין האמורים.





(ה) בהוראות לפי סעיף 34(ג) יקבע השר הוראות בדבר אישור שנדרש בעל מקרקעין במתחמי השפעה זמניים להציג לרשם המקרקעין בדבר חובת מתן ערבות כתנאי לביצוע פעולה לפי תכנית משביחה במקרקעין האמורים.





(ו) הופצה הטיוטה להערות בתוך שנה מיום התחילה, יהיו מתחמי ההשפעה כפי שנקבעו בה, ויחולו לגביהם ההוראות לפי חוק זה; ואולם, חלפה שנה מיום התחילה ולא הופצה הטיוטה להערות, יקבעו שר האוצר ושר הפנים, בתוך 45 ימים, את מתחמי ההשפעה שההוראות לפי חוק זה יחולו עליהם כאמור;





(ז) קביעת מתחמי השפעה לפי סעיף קטן (ו) תפורסם ברשומות ובאתר האינטרנט של מינהל התכנון במשרד הפנים, ותעמוד בתוקפה עד לפרסום הודעה בדבר אישור תמ"א 70, ויחולו הוראות אלה:






(1) ערובות שניתנו לפי סעיף קטן (ב) לגבי מקרקעין שנכללו במתחמי השפעה שנקבעו לפי סעיף קטן (ו), יחולטו לצורך תשלום מס השבחת המטרו החל על המקרקעין;






(2) ערובות שניתנו לפי סעיף קטן (ב) לגבי מקרקעין שלא נכללו במתחמי השפעה שנקבעו לפי סעיף קטן (ו), יעמדו בתוקפן עד למועד אישור תמ"א 70.





(ח) פורסמה ברשומות הודעה בדבר אישור תמ"א 70, יחולו הוראות אלה:






(1) ערובות שניתנו לפי סעיף קטן (ב) וטרם חולטו, לגבי מקרקעין שנכללו במתחמי השפעה לפי תמ"א 70, יחולטו לצורך תשלום מס השבחת המטרו החל על המקרקעין;






(2) ערובות שניתנו לפי סעיף קטן (ב), לגבי מקרקעין שלא נכללו במתחמי השפעה לפי תמ"א 70, ישוחררו, ואחריותו של נותן הערובה על פי כתב הערובה בטלה ולא תהיה לו חבות נוספת כלפי הוועדה המקומית בעניין היטל ההשבחה בגין אותה תכנית; כמו כן יועבר חלק היטל ההשבחה ששולם כאמור בסעיף קטן (ג)(1) מאוצר המדינה לוועדה המקומית, והכול בהתאם לכללים שיקבע שר האוצר לעניין זה;






(3) סכומי מס השבחת מטרו ששולמו או ערבויות שחולטו בשל מקרקעין שנכללו במתחמי השפעה שנקבעו לפי סעיף קטן (ו) ולא נכללו במתחמי ההשפעה לפי תמ"א 70, יושבו למשלם בניכוי חלק היטל ההשבחה שיושב מאוצר המדינה לוועדה המקומית, והכול בהתאם לכללים שיקבע שר האוצר כאמור בפסקה (2).
היו"ר יוליה מלינובסקי
רגע, יש פה תוספת. מה שבאדום.
ורד קירו-זילברמן
כן, מה שבאדום מה שאנחנו סיכמנו, ולא תהיה לו חבות נוספת.
רותם רייבי
ביקשת להגיד את זה, שהמדינה משאירה לוועדה המקומית.
ורד קירו-זילברמן
כן, זה התאום של הסעיף הקודם.
היו"ר יוליה מלינובסקי
תוספת, תקרא.
תום חביב
תוספת
התכניות הכלולות בתכנית המטרו
(1) תכנית לתשתית לאומית קו מטרו M3 (תת"ל 103);





(2) תכנית לתשתית לאומית קו מטרו M1 מקטע דרומי (תת"ל 101/א);





(3) תכנית לתשתית לאומית קו מטרו M1 – מקטע צפוני (תת"ל 101/ב);





(4) תכנית לתשתית לאומית קו מטרו M2 (תת"ל 102);





(5) תמ"א 70/א."
היו"ר יוליה מלינובסקי
טוב, תסבירו מה שיש לכם להסביר על הסעיף הארוך הזה, אנחנו נתייחס לכל תת סעיף ואחר כך היועצת המשפטית עם ההערות שלה.
רותם רייבי
זה אני אחלק את זה, לצורך הפשטות, לשלושה מקטעי זמן. המקטע הראשון זה בעצם מתחם ההשפעה הזמני, הוא התחום שנקבע ב-77 שפרסמה המועצה הארצית ועד להפצת התמ"א להערות או להחלטת השרים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
זו התקופה הראשונה.
רותם רייבי
כן, זו התקופה הראשונה. בשלב הזה המדיניות שתחול זה שמתוך ה-35% מס השבחת מטרו 10% ישולם למדינה ואז בעצם בעל המקרקעין ישלים את ה-50% שהוא היה צריך לשלם גם ככה. היתרה, 25% הנוספים, יינתנו בצורה של ערבות ולא בתשלום בפועל, אלא ערבות שהוא יעמיד כלפי המדינה. זה המקטע הראשון.

המקטע השני זה מהעברת התמ"א להערות או החלטת השרים בהתאם ללוחות הזמנים שקבענו, ששם בעצם בגלל הוודאות התכנונית והעובדה שתחומי ההשפעה הם יחסית מדויקים בהפקדה של התמ"א, שם יהיה משטר של תשלום מלא, מהרגע הראשון, 35% שישולמו למדינה. זה המקטע השני. והמקטע השלישי זה מאישור התמ"א, ששם זה תחומי ההשפעה הסופיים, ששם יחול ההסדר - - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
גובה הערבות זה עד המקסימום?
רותם רייבי
כן, זה השלמה ל-25%.
יעקב אשר (יהדות התורה)
ערבות עולה כסף.
היו"ר יוליה מלינובסקי
זאת אומרת בשלב שני, כשהתמ"א כבר הופקדה ועוד לא אושרה אתה כבר רוצה 100% תשלום.
רותם רייבי
נכון, זה בשביל להימנע מקיזוזים והחזרים. אחרי שהתמ"א מאושרת יש לנו כבר תחומי השפעה סופיים ואם בן אדם שילם או נתן ערבות ויצא מתחומי ההשפעה, אחרי שהתמ"א תאושר, אנחנו נחזיר לו את התשלומים שהוא העביר ונחזיר גם לוועדה המקומית את ה-10% שגבינו מהיטל ההשבחה שלה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אתה חושב שזה בסדר?
רותם רייבי
שנחזיר?
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, זה שאתה גובה 100% לפני שזה 100%.
רותם רייבי
אני חושב שבגלל הבשלות של התמ"א והעובדה שמההפקדה של התמ"א ועד האישור שלה יהיו טיובים, אבל אני לא צופה שיהיה שינוי דרמטי, וזו גם העמדה של מינהל התכנון, וזה מה שבדרך כלל קורה בתמ"אות, ובשביל להימנע מקיזוזים והחזרים, אני חושב שזה הסדר סביר ומידתי.
איליה כץ
חשוב גם לזכור, אנחנו פה מתלבשים על ההסדרים של היטל השבחה שאחד היתרונות שבהם זה שהגבייה בהיטל ההשבחה היא במהותה פסיבית. בשביל ללכת ולהוציא אחרי זה היתר ואולי למכור את הנכס ושהדברים האלה יירשמו, התנאי לזה זה תשלום ההיטל. ברגע שעברנו את המועד הזה של תשלום ההיטל וההיטל לא נקבע, מסיבה כזו או אחרת, אנחנו צריכים כבר לנקוט בגבייה אקטיבית אם גבינו בחסר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אבל אם גבית בחסר עדיין יש לך ערבויות, מה הבעיה?
איליה כץ
אם יש ערבויות זה בסדר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אתה הלכת לפי טיוטה שתמ"א הופקדה, אבל היא עוד לא אושרה סופית. אתה גבית לצורך הדוגמה בחסר, שאתה מאוד מאוד לא אוהב את זה, ובסוף אושרה תכנית והתברר שבמקום X צריך לשלם Y. הקבלן הזה, היזם הזה, לא יברח לך כי יש לך ערבויות שלו. למה עכשיו הוא צריך לשלם? למה שעכשיו קנית דירה והיא עדיין נמצאת בשלבי בנייה אתה קודם תשלם 100%? למה?
איליה כץ
אני חושב שההצדקה לזה בסוף שאנחנו לוקחים את הכסף הזה – אם הייתה פה אי ודאות - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
אבל יש פה אי ודאות. אני אדרוש ממך תשלום מלא על דירה לפני שאתה קיבלת טופס 4.
איליה כץ
לא, אבל את הזכויות של תכנית השבחה הוא כבר קיבל. למעשה אנחנו כבר הגדרנו את זה כתכנית משביחה, הסכמנו שזו תכנית שקרתה אחרי ינואר 23', אנחנו מדברים פה על תכנית באמצע 23', אולי ב-24' או ב-25'.
יעקב אשר (יהדות התורה)
אבל היא לא קיבלה תוקף.
עמית שטאובר
התמ"א לא קיבלה תוקף, התכנית המקורית כן קיבלה תוקף.
איליה כץ
התכנית שבגינה הוא ממוסה, הוא קיבל את כל הזכויות שלו.
עמית שטאובר
ומימש אותן.
איליה כץ
מימש אותן, הוציא היתר. אנחנו מדברים פה במצב שבשלב כזה הוא למעשה נפגש עם הכסף, כפי שאנחנו מתארים את זה בדרכים של היטל השבחה, במצב כזה אנחנו אומרים לו כן, תשלם בכסף, לא רק ערבות, ואם במקרה - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
ואם הוא משלם 100% הוא לא צריך ערבות?
איליה כץ
לא. הוא משלם.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אבל למה לא לתת אופציה שבן אדם משלם לא 100% ועושה ערבות ולתת לו שתי אופציות, תשלם פחות ותן ערבות, או תשלם 100% בלי ערבות.
איליה כץ
אנחנו עוברים ממצב של ערבות לתשלום.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, רגע, אני מדברת איתך על משהו אחר. מנכ"ל העירייה, הבנת את הכיוון שלי?
מנחם לייבה
כן. בעיניי מצב שאנחנו מחזירים כסף הוא מצב לא טבעי, הוא מצב לא טבעי לגוף שלטוני. גוף שלטוני לא גובה יותר ממה שהוא צריך ומחזיק כסף, זו לא התנהגות נאותה. לכן אני חושב שכל עוד אנחנו מדברים על תכנית ביניים, זמנית, יש לנקוט כאן לצמצם ואחרי זה לגבות, אגב תוך כדי הבטחה לשני הצדדים, הבטחה על כך שאם מרחב ההשפעה יהיה יותר גדול והוא יצטרך להוסיף אז תהיה לו ערבות או כל דרך שנמצא כדי להבטיח את התשלום.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני רוצה לתת ליזם שתי אופציות.
איליה כץ
המדינה, רשות המסים, עושה הרבה מאוד הליכים של גבייה והחזרים כל שנה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
ניסית פעם לקבל החזר מס מהמדינה?
איליה כץ
מיליארדים רבים המדינה מחזירה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
איליה, ניסית פעם לקבל כאזרח החזר מס מהמדינה?
איליה כץ
זה לא רלוונטי אליי, אבל למי שזה רלוונטי - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
אז אני אגלה לך, ניסיתי. תקשיב, זה סיפור, אני לא אגיד מאיפה. על פניו הכול טוב ויפה, אבל רק תמלא את הטופס הזה שהאזרח מהיישוב בכלל לא מבין מה כתוב שם, אתה מגיש וזה לא נקלט וזה בעיה וזה זה, סיפור. אתה יודע מה? ברוסית יש פתגם כזה שלא משחקים במשחק בקלפים עם המדינה, למה? כי המדינה תמיד מרוויחה. לא משחקים ברולטה עם המדינה כי המדינה תמיד מרוויחה.

אז תחשבו פה על הסדר של שתי אופציות, אנחנו חייבים לתת ליזמים, במיוחד בתקופת הביניים, גמישות. מי שיש לו יכולת שישלם 100%, אם זה יהיה יותר מדי אתם תחזירו אחר כך. אני רוצה לראות איך זה יקרה, אבל אופציה קיימת. האופציה השנייה שבן אדם משלם 80%, 70% - - -
מנחם לייבה
לפי סעיף 78, שזה בעצם מגדיר את מרחב ההשפעה על משהו כמו 300-250 מטר, עד כמה שאני מבין, נכון?
ערן פרידלר
נכון, אנחנו מדברים שכרגע המצב הסטטוטורי הקיים הוא ההפקדה לפי 78, ואם נלך על זה זה מצמצם את מתחם ההשפעה. עכשיו, אם נחיל את הכללים בתקופת הביניים עד לאישורה של תמ"א 70 לפי מה שהופקד ב-78 אז זה עושה שכל כי זה פחות או יותר כרגע מה שהתכנון עשה.
רותם רייבי
לא, ההודעה לפי סעיף 78, ויעל גם לא פה בשביל לציין את זה ולהסביר את זה, הייתה מאוד מאוד מצומצמת והיא קבעה כללים להיתרי בנייה בתקופת הביניים בשביל לא לסכל תכנון, אבל היא הייתה מאוד מצומצמת ורכה. חבל שיעל לא פה בשביל להסביר את זה. 78 לא מייצג את תחום ההשפעה בשום צורה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
למה לא תלכו במנגנון שקיים היום בשומות? ברגע שיוצאת שומה, תקן אותי, מנכ"ל עיריית תל אביב, ברגע שיוצאת שומה והולכים לערער אז יש הסדר שאומר ש-50% תשלום ו-50% ערבות, נכון?
מנחם לייבה
נכון. לפי התקנות מה שאתה אומר נכון.
יעקב אשר (יהדות התורה)
אז יכול להיות שתלכו על הרעיון הזה, אותו דבר.
ערן פרידלר
הנקודה על איזה שטח. כשאתה שם נישום אתה צריך לדעת אם חל עליו או לא חל עליו המטרו. אם הוא חל - - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
אני הבנתי, אבל אני חושב שמלכתחילה צריך להיות הכי מצומצם ואם אחר כך יחול זה יהיה תנאי להיתר בנייה בהמשך, לכל דבר. אבל לעומת הדבר הדרקוני הזה שהם הסבירו עכשיו כאן, אז יכול להיות שעדיף ללכת על מנגנון קיים.
משה טור פז (יש עתיד)
אני רוצה להוסיף פה שאלה כי אנחנו דנים פה על הפרטים, אבל בעיניי הפרט החשוב ביותר בסעיף הזה, אני אומר למה שחזרתי לפני כמה שעות, זה התאריך הקובע.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אנחנו כבר הגענו לתאריך הקובע.
משה טור פז (יש עתיד)
אז אני אומר, התאריך הקובע פה, לפי סעיף (ב)(1) הוא 1 באוגוסט 2021.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני גם שמתי סימן שאלה. אבל זה הולך להשתנות, נכון?
משה טור פז (יש עתיד)
שאלתי את עצמי, הרי לפני כן תיארתם שהתאריך הקובע הולך להיות ינואר 2023.
היו"ר יוליה מלינובסקי
דיברנו על זה, אבל זה פה. כבר דיברנו על 1.1.23.
משה טור פז (יש עתיד)
וגם זה בעיניי, גברתי יושבת הראש, צריך לקבל תיקוף של הוועדה הזו בעוד כשנה או פחות אם נראה שהקצב מתקדם. כי אם נגלה שכלום לא זז אז למה שמישהו ישלם מס שהוא על משהו ש - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני מקבלת את זה, אבל אנחנו כבר קבענו שפעם בשנה יהיה פה דיווח, זה בדיוק בזמן הזה, ונראה. אתה צודק לחלוטין. אבל התאריך הזה כבר השתנה.
משה טור פז (יש עתיד)
מצוין.
היו"ר יוליה מלינובסקי
ליועצת המשפטית של הוועדה בטח יש הרבה הערות.
יעקב אשר (יהדות התורה)
אבל לא מיצינו את הוויכוח הזה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
גם על זה יש לה.
ורד קירו-זילברמן
כן, גם על זה יש לי.
היו"ר יוליה מלינובסקי
חברים מהאוצר, תהיו איתנו, כי יש פה דברים דרמטיים, זה בעצם לב העניין עכשיו.
ורד קירו-זילברמן
למעשה קובעים פה איזה שהוא הסדר שבאמת אין לו אח ורע וגובים מס מכוח מטרו שעוד לא קם, תכנית מתאר שעוד לא אושרה ואנחנו למעשה בונים על זה את כל המדרגות ואת כל התילים. גם בתוך התהליך ובתוך הוראות המעבר שאתם הצעתם יש את יום התחילה, יש את היום שהיא מועברת להערות הוועדות המחוזיות, היא לא מאושרת, אבל מהרגע הזה המס כבר נגבה במלואו. אנחנו רצינו להפנות שאלה למשרד המשפטים לגבי החוקתיות של השלבים, לגבי חוקתיות ההסדר הזה בכלל, לראות שאנחנו עומדים פה על קרקע יציבה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
איפה היא?
ורד קירו-זילברמן
היא לא נמצאת.
קריאה
כרמית לא פה. האמת שאין לי יותר מדי מה להתייחס, חוץ מזה שאנחנו ערים לקושי.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אז מה אתה עושה פה אם אין לך מה להתייחס?
קריאה
לא, אנחנו עוד נבחן את זה בדיונים פנימיים, אנחנו מכירים את הקושי הזה, זה הוצף בפנינו. אנחנו נבחן את זה ביחד עם האוצר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אתה יודע מה אני יכולה להגיד לך? בוקר טוב אליהו, ועד עכשיו מה עשיתם?
קריאה
אני משיב לגברתי בכנות, הקושי הזה הוצף בפנינו, אנחנו ביחד עם האוצר נבחן אותו.
היו"ר יוליה מלינובסקי
מתי?
קריאה
לפני יום שלישי.
היו"ר יוליה מלינובסקי
ביום שלישי יש לי כבר דיון שקבעתי, אני רוצה תשובות ביום שלישי.
קריאה
אני יודע, לכן אמרתי לפני יום שלישי.
ורד קירו-זילברמן
עכשיו יותר מזה, אני רוצה להעיר, שככל שלא נקבעים מתחמי השפעה, זאת אומרת ככל שהתכנית לא מאושרת והיא לא מועברת להערות עד שנה מיום התחילה, או משהו כזה, לשרים יש אפשרות לקבוע בהחלטה מיניסטריאלית את מתחמי ההשפעה, שזה משהו שאני לא יודעת אם גם הוא קיים בעולם התכנון. תמיד מדברים פה על הזהירות הרבה, שלא להתערב בתכנון כי הוא שייך לתכנון, ופה השרים למעשה קובעים לנו עוד שלב.

אז יש לנו מתחמי השפעה זמניים ראשוניים, יהיו לנו מתחמי השפעה זמניים שניים ואחר כך אנחנו נחכה לתמ"א שאני מקווה שעם דחיית יום התחילה לוחות הזמנים יצטמצמו והקושי החוקתי שלנו אולי באמת יילך ויצטמצם, אבל יש פה למעשה כמה וכמה קביעות ואז יתחילו מי קובע: הם כבר קבעו אז אנחנו נשנה את זה? זה כן ישתנה, זה לא. יש פה מתחם גדול מאוד של אי ודאות. תכנית תמ"א 70 עוד לא אושרה והמטרו עוד לא קם, זאת אומרת צריך להבין את העולם שאנחנו חיים.
עמית שטאובר
המטרו לא קם, אבל העולם זז וכמו שהיושבת ראש ביקשה ואמרה, צריך לראות שלא פוגעים בתכנון וצריך לראות שלא פוגעים במימוש והסיבה שהוראות המעבר הן כל כך מפורטות עם הסדרים מאוד מאוד מדויקים, קודם כל הן עברו את משרד המשפטים וגם את היועץ המשפטי לממשלה וגם את הממשלה. יחד עם זאת כל הערה שלך ושל הוועדה, הכול כתוב, אין שום דבר שאנחנו מבטלים, אחרי זה יושבים כל גורמי המקצוע וצריכים להביא תשובות.

אני יכול להסביר אם את רוצה, בסוף יש כאן מימוש זכויות ומימוש הזכויות הזה הוא כתוצאה מזה שתת"לים מאושרים כבר וכתוצאה מזה שיש השבחה בפועל ויש מימוש זכויות בפועל. אז לא בכדי המנגנון של העירייה הוא גבייה פסיבית, כי דברים קורים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אבל עדיין אנחנו מרגישים פה, ההרגשה הפנימית פה בבטן, שזה משהו שהוא לא אי צדק מה שקורה פה? הכול יפה, הכול כתוב, הכול מצוין, אבל ההרגשה –
יעקב אשר (יהדות התורה)
יש פה משהו חוץ מאי צדק, אני חושב שזה מה שעמדה היועצת המשפטית בדבריה, אנחנו צריכים לקבוע מספר נקודות ציון, אבני דרך, אבל אבני הדרך חייבות להיות תכנון, הן לא יכולות לבוא כהחלטות מנהלתיות כספיות. אז יש החלטה תכנונית אחת שמדברת על 77 ו-78, שזו החלטה תכנונית. הפעימה הבאה זה משהו ששר האוצר ושר התחבורה, שאין להם שום קשר לתכנון - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
זה גם כן, כל ההחלטות האלה צריכות להיות לפי גורמי המקצוע, זה לא צריך להיות שרים בכלל. שרים לא יכולים לקבוע דברים כאלה, הם לא יכולים.
עמית שטאובר
אבל אתה מבין שזה מיסוי, זה לא רק התכנון.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אבל זה קשור אחד לשני.
יעקב אשר (יהדות התורה)
הרב שטאובר, תמשיך טוב, אם אני שר שצריך לקבל עכשיו את ההחלטה, אני בא ואומר לפקידים, תנו לי את המקסימום, תהיו רחבים, תנו לי את מתחם ההשפעה בגדול, כי מקסימום אני אתקן אחר כך, לא יקרה כלום, נכון? עם כל הכבוד, זאת לא חקיקה של תכנון ובנייה. זה נכון שאתם לוקחים את התכנון והפכתם אותו למיסוי עקיף, על זה אני צועק כבר מהישיבה הראשונה, אבל אתם עושים את זה פה פלסתר. עם כל הכבוד, הדברים האלה צריכים להיכתב על סמך – המילים האלה, מתחם השפעה, את יודעת כמה ויכוחים וכמה חשיבה וכמה עומק מקצועי צריך של האנשים שיחליטו את זה. זה לא האוצר, עם כל הכבוד.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני מסכימה איתך.
יעקב אשר (יהדות התורה)
זה לא האוצר, זה לא הפקידים המוכשרים של האוצר, זה פקידים אחרים.
רוסלאן עותמאן
בסוף מה שיקבע את תחום ההשפעה זה אין מחלוקת.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אז תגבה כסף בסוף.
רוסלאן עותמאן
החשש שלנו זה שככל שנתלה את הדבר בתמ"א 70 - - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
אתה יודע מה? עוד יותר מפריע לי, אתה יודע למה? אז כרגע לקחו משהו רזה יחסית, אמרו בואו נלך על הבסיס של מתחם ההשפעה, יחסית.
אורלי אראל
זה לא רק זה, זה כל תל אביב.
יעקב אשר (יהדות התורה)
לא, אני מתכוון ב-78.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני אגיד לכם מה אני רוצה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
רגע, תני לי שנייה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
דקה, אולי זה יספק אותך.
יעקב אשר (יהדות התורה)
אבל אני באמצע טיעון, את לא יכולה לקחת לי את זה. לא עוצרים בן אדם כשהוא נמצא בעלייה. אני אומר, בואו תיכנסו לפסיכולוגיה של ההחלטות. אתם אומרים התמ"א תוכרע על ידי אנשי המקצוע בוועדות וכו' וכו'. אז היום קבענו משהו על ה-78, משהו שהוא יחסית סביר.
קריאה
77.
יעקב אשר (יהדות התורה)
77, 78. אתם קבעתם משהו חדש, החלטת השרים על מתחם ההשפעה שאני יכול להמר עכשיו שהוא יהיה רחב מאוד, יחסית.
היו"ר יוליה מלינובסקי
נכון.
יעקב אשר (יהדות התורה)
מה אתם מאותתים למקבלי ההחלטות בתמ"א?
היו"ר יוליה מלינובסקי
להרחיב את מתחם ההשפעה כמה שניתן.
יעקב אשר (יהדות התורה)
זה הכול. סיימתי, אני בירידה.
איליה כץ
אנחנו רק רוצים לציין, יש פה עניין, יעל סלומון גם דיברה על זה כשהיא הייתה, יש תכניות שמתקדמות לא בגלל תמ"א 70 אלא בגלל המטרו. תמ"א 70 זו תכנית שאמורה לעשות תכנון מסודר סביב המטרו, אבל התכנון הלא מסודר סביב המטרו - - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
אתה אומר שההשבחה כבר קיימת היום.
איליה כץ
עצם זה שאנחנו הזכרנו את הסלים, עצם זה שהקו M1, M2,M3 מבחינת מוסדות התכנון זה כבר משהו שקורה, זה אומר שהוועדות המחוזיות מתייחסות אליהן כמשהו שקורה ונותנות זכויות בהתאם.
היו"ר יוליה מלינובסקי
טוב, איליה, לסיכום.
איליה כץ
רק משפט אחד. מאוד מאוד חשוב לכולנו, גם לכם וגם לרשויות המקומיות, לנתק את הזיקה עד כמה שניתן שהמס חל רק ממועד אישור תמ"א 70, כי תמ"א 70 היא הכרחית לפיתוח של גוש דן, אבל אם יהיו כוחות, אם יהיו אנשים שילחצו, שיהיה להם אינטרס שתמ"א 70 לא יתחיל, כי הם כבר קיבלו את הזכויות שלהם, אז הם ינסו ל - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
אין לנו בעיה שהמיסוי יהיה גם בתקופת הביניים, ברור שיש דינמיקה, אנשים מסתכלים שמאלה וימינה, קורים דברים, בסדר, אבל לא בצורה כזאת. ההסדר צריך להיות יותר הוגן. אתה לא יכול לגבות 100% ולדרוש 100%. תלך במודל של הערבויות, תיתן לאנשים אופציות, שני מסלולים, מי שיכול לבחור לעצמו אם הוא יכול להרשות לעצמו 100% מראש ואחר כך להתקזז, אולי הקבלנים הגדולים או היזמים הגדולים יוכלו אחר כך להתקזז עם המדינה, כי אולי יש שם כל מיני נושאים אחרים. תלכו על האופציה של ערבויות בנקאיות, נכון, יעקב?
יעקב אשר (יהדות התורה)
זה הבעיה, החשש הזה שלהם נובע מהבעיה של ערבוב המס עם ההשבחה. זאת אומרת כל העניין ההשבחתי הלך פה והכול זה רק מס. לכן אתם דואגים.
רוסלאן עותמאן
קודם כל זה נכון, אנחנו שמים את זה על השולחן, הממשלה עושה כל מאמץ כדי שתמ"א 70 תאושר הכי מהר שאפשר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
יש לזה הליך טבעי, זה ייקח עוד שנתיים.
רוסלאן עותמאן
אפילו אנחנו מנסים לעשות מהלך שבו אנחנו אומרים, אנחנו בוחנים את זה כרגע, שהתמ"א תאושר בשני טאקטים כשבטאקט הראשון ייקבעו רק מתחמי ההשפעה, באמת בשביל לתת כמה שיותר מהר את הוודאות לדבר הזה, שתקופת הביניים תהיה כמה שיותר קצרה. כי אנחנו רוצים, מבחינתנו אם תמ"א 70 הייתה יכולה להיות מאושרת מחר בבוקר זה הדבר האידיאלי.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אבל זה לא יקרה, אתה יודע את זה.
רוסלאן עותמאן
נכון, אבל אנחנו כן חוששים ממצב של לתת תמריץ לבעלי קרקעות להתנגד לתמ"א 70 ולהאריך אותה עוד המון המון חודשים בגלל שיהיה להם מיסוי מופחת.
היו"ר יוליה מלינובסקי
תראה, ערבות בנקאית עולה גם כסף, זה לא חינם.
רוסלאן עותמאן
אנחנו מבינים את ההערות שלך ואני חושב שאנחנו נעשה שיעורי בית ונחזור עם נוסח שהוא יותר ברוח הדברים האלה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
ברוח חקיקות ותקנות קיימות כי אתם ממציאים פה את הגלגל חבל על הזמן.
היו"ר יוליה מלינובסקי
כן, היועצת המשפטית.
ורד קירו-זילברמן
אני אתחיל מהתחלה. הערה גורפת, אתם חייבים לעשות התאמות לחוק התכנון והבנייה, מה זה הודעה בדבר? תפנו לסעיפים.
רותם רייבי
הודעה לפי סעיף 77. נעדכן.
ורד קירו-זילברמן
בסדר גמור. יום המסירה להערות, מתי, כמה זמן ניתן, זה יקרה, זה לא קרה, מתי זה קורה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
יותר מפורט.
יעקב אשר (יהדות התורה)
מה זה יום המסירה?
רותם רייבי
יום ההעברה להערות המחוזיות של התמ"א.
יעקב אשר (יהדות התורה)
יש לזה מעמד סטטוטורי?
רותם רייבי
כן, זה כמו הפקדה, בתמ"א פשוט.
היו"ר יוליה מלינובסקי
זה דברים טכניים, יעקב.
יעקב אשר (יהדות התורה)
לא, שכחתי, אני כבר תשע שנים לא ראש עיר.
ורד קירו-זילברמן
אחד הדברים שעלה, ופה גם תוך כדי הדיונים איתי אתם חידדתם, גם לעצמכם, את הקשר שבין התמ"א לבין ההשבחה. עלו הרבה מאוד שאלות, לגבי איפה שמים את הקו בין תכניות שהיו ושחלות, שמכוחן יש השבחה, ותכניות שמכוח המטרו יש השבחה. למעשה כל דבר שיאושר אחרי התאריך הקובע מבחינתכם הוא תכנית משביחה מכוח המטרו ויחול עליה מס.

ועלתה שאלה גם לגבי תכנית כוללנית. אני יודעת שיש חילוקי דעות לגבי התכנית הכוללנית. אני לא איש תכנון, אז מה ההתייחסות שלכם לדבר הזה?

מעבר לזה כל הסעיף הזה למעשה זה פחות הוראות מעבר, זה יותר הוראות פוזיטיביות לתקופת הביניים, אז צריך לנסח את זה בצורה כזאת. הסעיפים לא ברורים בכלל, זאת אומרת לא ברור מה שהקורא מבין, הוא לא מבין מתי בדיוק ה-40% מתחיל לחול, מתי בדיוק המס מתחיל לחול, חייבים לחדד את זה כי זה לא עולה מהסעיפים בכלל.

כמובן שוב השאלה של כל החוקתיות של התהליך עצמו, ככל שתצמצמו את המרווחים אני מניחה שהחששות שלנו יצטמצמו.
יעקב אשר (יהדות התורה)
סליחה, אפשר רגע להפריע?
ורד קירו-זילברמן
כן.
יעקב אשר (יהדות התורה)
תמ"א, אני מנסה לחשוב, הרי חלק מהעניין של השבחה זה לא רק קרקע מול תכנית, הרי שמאים לומדים הרבה מאוד שנים, למרות שאתה יודע זה המקצוע שכל מה שאתה צריך לדעת לעשות זה בערך ככה, אבל יש פה גם, נגיד שמתחם ההשפעה בשלב ראשון מדבר על תוספת של 600,000 יחידות דיור בגוש דן. סתם, אני מתפרע איתכם, אוקיי? וארבעה מיליון מטר מרובע משרדים. יגידו המומחים פחות או יותר לעשר-עשרים השנה הקרובות זה יהיה מבוקש, למה? כי ירצו לבנות. מה קורה עם בסוף מתחם ההשפעה גדל ובתכנית מתברר שעושים את זה לא רק פה, אלא גם כאן וגם כאן וגם כאן, אבל הכול זה תחת אזור גוש דן, אנחנו יודעים שהכמות גם מדברת, אם הולכת להיות הצפה, זה יבוא בחשבון בשומה או לא יבוא בחשבון בשומה? שאנשים לא ייכנסו לפרויקטים זה יכול לבוא בשומה או לא?
מנחם לייבה
אבל השומה היא נקודה, בנקודת זמן שמישהו עושה שומה הוא שם את העניין. הוא לא מסתכל עכשיו אם יהיה בעוד שלוש שנים הצפה והמחירים יירדו.
יעקב אשר (יהדות התורה)
זה נכון, אבל כשאתה מתייחס למשהו שבא מכוח של תכנית אחת, אני כמעט בטוח שתהיה הסתכלות גם על הדבר הזה כי אחרת אם ככה, אתה מבין מה שאתה עושה?
מנחם לייבה
בכלכלה הציפיות לעתיד מגולמות במחיר העכשווי. בהנחה שהולכת להיות הצפה אז זה יגולם במחיר של השומה. לפי התורה הכלכלית זה אמור להיות מגולם.
יעקב אשר (יהדות התורה)
אבל איך זה יהיה מגולם?
מנחם לייבה
שווי שוק.
יעקב אשר (יהדות התורה)
אתה היית בוחן את שווי השוק?
מנחם לייבה
בנקודת הזמן שאנחנו עושים את השומה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
יפה, אבל בנקודת הזמן הזאת בדבר המלאכותי הזה שהם בונים עכשיו, פה הבעיה שלי. מתחם ההשפעה, שנה אחרי שהם יעברו את השלב של הודעות מתברר לך שיש לך פי שניים שטח.
ערן פרידלר
אבל אלה הכללים של היטל השבחה, היטל השבחה אתה עושה ליום אישור התכנית. יכול להיות שיעברו עשר שנים מיום אישור התכנית ואתה צריך לחזור אחורה - - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
אבל אין לי אישור לתכנית, איזה תכנית?
ערן פרידלר
מה שהוגדר פה, התכנית שהשביחה, אותה תכנית. אתה צריך ללכת אחורה - - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
אבל היא משביחה מהתמ"א, נכון?
ערן פרידלר
לא, לעומת המצב הקודם שחל אתה עושה השבחה לתכנית החדשה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
אתה מדבר על תכנית בפני עצמה כשאתה יודע שיש לך תכנית כוללנית אחת גדולה בסופו של דבר, שזה התמ"א הזאת שנותנת את הזכויות האלה.
ערן פרידלר
לא, לא זה מה שהם מתכוונים.
אורלי אראל
הם לא יוכלו להוציא היתרי בנייה מתוקף התמ"א. לפי הבנתנו היום לא יוכלו להוציא היתרי בנייה מתוקף התמ"א, יצטרכו לעשות תכנית מפורטת, לא יודעת כרגע באיזה סמכות, אבל לא תוכל להוציא היתרי בנייה מתוקף התמ"א, היא תכנית מתארית כוללנית.
יעקב אשר (יהדות התורה)
אבל יש תכניות היום שלכם שאתם גם יכולים לקדם אותם עד שהתמ"א לא תהיה - - -
ערן פרידלר
לא, לנו כתל אביב - - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
לא כתל אביב, אני מדבר איתך על רשויות אחרות.
ערן פרידלר
אז רשויות אחרות, כשהן הולכות למחוז עם תכניות חדשות אז המחוז מתייחס, האם צריך לתת פה זכויות מכוח מטרו, לא צריך לתת פה זכויות.
יעקב אשר (יהדות התורה)
לא, יש פה נקודה, אני באתי מכיוון אחד, אבל אני מבין עכשיו למה אתם רגועים, כי אתם כבר עם מחסניות של תכנון שאושר בתכנית כוללנית שיש לכם וכו', אבל בואו נתייחס לרשויות אחרות, שאולי אין להם את זה עדיין, וכשהם יבואו לנסות לאשר תכנית כזאת יגידו להם באופן טבעי בואו נראה מה מתפתח בתמ"א 70.
רותם רייבי
חבר הכנסת אשר, ההשבחה שאנחנו מחשבים על פי הצעת החוק הזאת היא מתב"ע לתב"ע, היא לא כוללנית. עם התכנית המפורטת שחלה על המגרש היום או עד ינואר 2023, זו תכנית שמאושרת אחרי.
משה טור פז (יש עתיד)
יש לכם איזה רפרנס של תכניות דומות בישראל? יש משהו דומה למה שאתם מתארים עכשיו? נגיד הקו האדום בתל אביב, או הרכבת הקלה בירושלים. ראיתם משהו דומה מבחינת התהליכים האלה?
רותם רייבי
המדינה לפני המטרו התנהלה בהפרדה, התכנון התחבורתי היה תחבורתי בלבד והתכנון האורבני אף פעם לא ליווה אותה ואף פעם לא היה במקביל.
משה טור פז (יש עתיד)
אבל, מנחם, אתם יש לכם ניסיון.
רותם רייבי
הפעם לראשונה המדינה עושה את זה ומתכננת ביחד ובמקביל לתחבורה גם את האורבני.
איליה כץ
יש דבר דומה ויש מסמכי מדיניות, לצורך העניין יש מסמך מדיניות של עיריית ירושלים, שמדבר על מה יהיה התכנון - - -
משה טור פז (יש עתיד)
כן, אבל אם אני זוכר נכון, כי באתי משם, זה בעיקר נוגע לזכויות בנייה על קווי הרכבת. בזה זה נוגע וזה מאפשר הגבהה של גובה הבנייה שמוגבל בעיר ליד צירי הרכבת הקלה, אבל אני לא זוכר, אפרופו מה ששואל חבר הכנסת אשר, איזה ניסיון לשערך ולשנות את השומות באזורים האלה.
איליה כץ
לא, אבל אז, ברגע שמסמך המדיניות, כמו שאתה אומר, מאפשר את ההגדלה הזאת, הוועדה המחוזית של ירושלים מאשרת תכנית באותו מקום, לאחר מכן יש תהליך ובסופו - - -
משה טור פז (יש עתיד)
ובכל זאת, מנחם, הרי בעיריית תל אביב יש לכם עכשיו את קו הרכבת הקלה האדום, נכון?
מנחם לייבה
שם הסדר היה הפוך, קודם התאשרה תכנית מתאר ארצית שממנה עשו תכניות מפורטות וההשבחה נבעה מהתכניות המפורטות. פה עושים היפוך של הסדר התכנוני, אתה בעצם מאשר תכניות מפורטות וגובה מהם השבחה על בסיס זה שתתאשר תכנית ברמה מתארית.
משה טור פז (יש עתיד)
אני כאן שומע גם את היועצת המשפטית ואני אומר כאן, זה ברור לכם ולנו שהרעיון הזה של גבייה על סמך תכנית שעוד לא קיימת הוא בעייתי מאוד. סימנו עכשיו תאריך של ה-1.1, אבל ככל שהפער הזה יצטמצם יהיה לכולנו, לכם ולנו, יותר קל. אם תקופת הביניים הזאת תהיה ארוכה אנחנו בבעיה.
עמית שטאובר
כבוד היושבת ראש, לא הסברנו מספיק טוב כנראה. זה לא קשור לתמ"א, גם אם התמ"א בסוף לא תאושר. אנחנו יודעים שיש תת"ל שמאושר או שהולך להיות מאושר לגבי המטרו ויש שם תכניות שהן תכניות משביחות מבחינתנו, בין אם יש שם תמ"א 70 ובין אם אין.
משה טור פז (יש עתיד)
אבל מה הרפרנס שלך? למה אתה משווה?
עמית שטאובר
הרפרנס הוא מבחינתנו מתחמי השפעה. יש מצב קיים נכנס אם יהיה מטרו ויש מצב חדש שמחר בבוקר אין תמ"א 70, נניח זה מבוטל מכל סיבה שהיא. תהיה כאן תכנית, עדיין יהיו כאן מתחמי השפעה כי המטרו משפיע.
מנחם לייבה
משפיע לרעה.
עמית שטאובר
לפני רגע היה כאן נאום עם מצגת של המועצה הלאומית לכלכלה ש - - - עוזי, בסוף, שואלת כבוד היושבת ראש האם אני צריך לחכות לתמ"א 70. התשובה היא שכרגע מקודמות תכניות, הרעיון של הסעיף הזה - - -
מנחם לייבה
- - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
מנחם, למה? שנייה, אני אהיה רגע במקומם, לך מתכנית לתכנית.
מנחם לייבה
נניח שאושרה תת"ל ויש תכנית מקדמת דנא שהתחילה לפני עשר שנים ועוד ב-2 בינואר 23' תאושר, התת"ל לא נתנה לה מטר אחד, היא בעצם תכנית פוגענית. במה היא השביחה? כלום. מה שאמור להשביע זה לא התת"ל, מה שאמור להשביע זה תמ"א 70, ומה שהוא טוען שגם בלי תמ"א 70 תבוא הרשות ותגיד שיש עכשיו תת"ל בואו נתחיל לתת זכויות. זה מה שאתה אמרת.
איליה כץ
זה מה שקורה בפועל.
מנחם לייבה
אבל זה עוד לא קרה. עד שאין זכויות, הרשות, או דרך תמ"א 70, בוא נניח שאנחנו - - -
עמית שטאובר
ועדה מחוזית יכולה לתת זכויות?
איליה כץ
זה קורה בפועל.
מנחם לייבה
כן. שתבין מה אתה אומר, למה זה נראה לא חוקתי? כי אתה אומר שגם אם הוועדה המחוזית לא נתנה זכויות, גם אם הוועדה המקומית לא נתנה זכויות, גם אם תמ"א 70 לא נתנה זכויות אני רואה בזה כבר כתכנית שהיא משביחה שעליה צריך לשלם 75% מס.
עמית שטאובר
זה מתחם השפעה. מה זאת אומרת לא נתנה? אנחנו אומרים שהיא כן נתנה.
מנחם לייבה
התכנית. יש תכנית - - -
עמית שטאובר
יש ארבע קומות מאושרות במתחם ההשפעה?
מנחם לייבה
בעיריית רמת גן התחילו תכנית לפני עשר שנים.
ורד קירו-זילברמן
מתחם השפעה זמני, עמית, תדייק במינוחים. זה מתחם השפעה זמני.
עמית שטאובר
בסדר, אבל אם מתחם ההשפעה הזמני לא הופך להיות לקבוע - - -
מנחם לייבה
גם במתחם השפעה קבוע. ברמת גן לפני עשר שנים התחילו לעשות תכנית והיא תופקד ב-2 בינואר 21' ויש תת"ל בתוקף, מה קרה ב-2 בינואר 23'? עוד לא קרה כלום. הם התחילו לפני עשר שנים כשעוד לא היה מטרו, יש זכויות, X זכויות, וכך הלאה, לא קרה כלום. מתי יכול לקרות משהו שקשור למטרו? כאשר או יש תמ"א 70, או שהעירייה תחליט ביוזמתה, לאור זה שיש תת"ל להגדיל זכויות ואז יש סיבה לבוא ליזם ולהגיד לו: תשמע, יש כאן מטרו. איך כל הזמן אומרים? יש מטרו, יש הגדלת זכויות, יש השבחה. ואנחנו הסכמנו לזה, אנחנו לא הסכמנו - - - עכשיו אנחנו אומרים שזה נכון. גם אני יש לי, אני לא משפטן, אבל יש לי ספקות לגבי החוקיות של זה, יש לי חוסר נוחות, איך נסביר לציבור על זכויות שהם לא קיבלו שהם משלמים עכשיו 75%?
ורד קירו-זילברמן
לא אמרתי שאנחנו חושבים שזה לא חוקתי? אנחנו רוצים לבדוק את הנקודה, רק לשאול.
מנחם לייבה
אני אומר שוב, איך להסביר ליזם שלא קיבל מטר שהוא עכשיו צריך לשלם 75% כשהוא לא קיבל מטר.
משה טור פז (יש עתיד)
אם לא תהיה תמ"א מי שיקבע את זה אלה אתם.
איליה כץ
תמונת הראי של זה, בסוף צריך לזכור שאנחנו באנו עם חקיקה שמדברת על ה-1 באוגוסט 21', למה? כי אנחנו עומדים ממש לבוא ולהראות לוועדה איך יש תכניות היום שמקודמות בהנחה שיש מטרו. תכניות שהתחילו את התהליך ו - - -
משה טור פז (יש עתיד)
שמעצימות זכויות.
עמית שטאובר
זו גם הייתה העמדה של מינהל התכנון פה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
תגיד לי, רק לפני רבע שעה או חצי שעה שאלה יושבת הראש שאלה וענה פה מישהו בכיר מאוד שנתן פה מצגת ואמר שכל התכנית הייתה בבוץ, נכון? כל המטרו היה בבוץ. לא, לא, לא, לא, אל תעשה ככה.
איליה כץ
עשרות שנים היה בבוץ.
יעקב אשר (יהדות התורה)
לא, לפי שאלת היושבת ראש.
משה טור פז (יש עתיד)
מהממשלה הקודמת.
יעקב אשר (יהדות התורה)
היא מתכוונת ארבעה חודשים, לא יותר. זה מה שעניין אותה. עכשיו, אתה אומר שקודמו כבר תכניות על ההשבחה. איש עסקים עם חוש ריח טוב לא משקיע בבוץ. אתם מדברים על משהו אמורפי, יכול להיות שהוא נכון באיזה שהיא צורה, אבל אתה לא יכול לפי זה - - -
מנחם לייבה
אבל איזה רשות תקדם זכויות?
יעקב אשר (יהדות התורה)
מי יקדם משהו כשאני לא יודע בטוח אם הוא מתוקצב, אני לא יודע בטוח אם הוא עובר בוועדות המחוזיות. מחר יבוא לך איזה שר חדש שיחליט שלא צריך מטרו בכלל כי מטרו זה לא טוב. בחייכם, חבר'ה.
רותם רייבי
אבל החלופה האחרת זה לתכנן בצורה לא יעילה היום ולסכן את התכנון. זו החלופה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
אז עם כל הכבוד יתכנס אדוני, ייתן איזה שהן אבני דרך, אם זה בערבויות ואם זה בתשלום, אחרות לגמרי, שחופפות קצת את חוק תכנון ובנייה ולא את חוק המטרו.
היו"ר יוליה מלינובסקי
הנושא הזה בעייתי ביותר בעיניי.
יעקב אשר (יהדות התורה)
אני חושב שהייעוץ המשפטי צריך להיות פה שחקן.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אנחנו לא מרגישים בנוח עם הוראות המעבר האלה, צריכים ללבן אותן, הן צריכות להיות יותר ברורות ויותר הגיוניות ויותר הוגנות. אוצר, תעשו שיעורי בית, אנחנו כן רוצים לקדם את פרויקט המטרו, אבל אנחנו לא רוצים ליצור פה משהו שהוא לא צודק. אז תשבו בבקשה עם הייעוץ המשפטי של הוועדה.
ורד קירו-זילברמן
יוליה, לא להעיר את יתר ההערות שלי?
היו"ר יוליה מלינובסקי
לגבי הסעיף הזה?
ורד קירו-זילברמן
כן, המון.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, אז לגבי הנושא הזה, יש פה משהו שלא מסתדר גם מבחינה לוגית, אז על הנושא הזה בבקשה תשבו, איך אתם מסדרים את הוראות המעבר.
יעקב אשר (יהדות התורה)
לא רק לוגית, יוליה, את צריכה לדייק. זה לא רק לוגית, אנחנו משתמשים בדברים שהם כלי עבודה שהשתמשו בהם תמיד, אם זה במהלכי תכנון ובנייה ואם זה זה, יש פה המצאות חדשות. אני גם מבין אותם, זאת אומרת הם יוצאים מנקודת הנחה שאנשים לא טיפשים, רואים עכשיו, הנה כל החבר'ה מגיעים, הולך להיות מטרו, הכול טוב ויפה, אבל אי אפשר לחיות ככה, אתה לא יכול לנהל ככה דברים, בטח לא לגבות מאנשים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אם היה מדובר על חודש-חודשיים, אבל פה אנחנו מבינים שזה הרבה מאוד זמן.
יעקב אשר (יהדות התורה)
יש תמימות דעים שלי ושל קינלי בעניין.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אז אם קינלי חושב ככה וגם אשר חושב ככה וגם אני מרגישה ככה אז כנראה שזה אמת. אם זה נראה כמו ברווז אז זה ברווז. תעשו על זה, בבקשה, שיעורי בית.
ורד קירו-זילברמן
קודם כל ביקשתי להוסיף סעיף תחולה ברור, לעשות את ההפרדה מתי מתחיל, על איזה תכניות חל, על איזה תכניות לא חל, כי עדיין יש לנו תכנית שהופקדה אחרי המועד הקובע. אז מאוד חשוב להבהיר מה לא נכלל, אתם רק אומרים מתי ייכלל.

השאלה, 'לא תאושר תכנית משביחה עד שייקבעו הכללים', קודם כל הדרישה שלנו זה אישור ועדה, היות שזה שינוי של חקיקת מס זה צריך להגיד לוועדה. קובעים כללים שהם לא הכללים של המס שנקבע, יש לנו כללי מס שנקבע, 35% מהיטל השבחה, ככה וככה, השרים פה סוברנים להחליט דבר אחר. יש פה איזה שהוא שינוי, כל שינוי, ככל שהתייעצנו עם צוות כספים אצלנו, צריך להגיע לאישור, זה כמו שינוי חקיקה.

מעבר לזה מה יקרה עד שהכללים יאושרו, לא יהיו תכניות? אומרים 'לא תאושר תכנית משביחה אלא בהתאם לכללים'. צריך לבוא עם הכללים היות שככל שהחוק ייכנס לתוקף או התאריך הקובע ואין לנו כללים - - -
רותם רייבי
הכללים האלה רלוונטיים החל מינואר 23', בהתאם למועד שדיברנו עליו.
ורד קירו-זילברמן
אנחנו דיברנו בעולם של ה-1.8.21. עכשיו צריך להבין שככל שלא יהיו כללים אי אפשר להפקיד תכניות, זה משהו שחשוב לשים אליו לב.

וכמובן לשים את ההבחנה מתי 40% חל, מתי המס מתחיל לחול, שזה יהיה ממש ברור בחקיקה, כי זה לא ברור.
היו"ר יוליה מלינובסקי
יש עוד משהו, ורד?
ורד קירו-זילברמן
יש לי כל מיני הערות ניסוחיות שאני לא רוצה להלאות אתכם. אני חושבת שדי דיברנו על הכול.
איליה כץ
בוא נגיד שלשר אוצר יש סמכות להוריד מע"מ בלי אישור כנסת.
ורד קירו-זילברמן
בסדר, איליה, בוא נתווכח על זה אחר כך.
יעקב אשר (יהדות התורה)
יש לו גם סמכות להעלות?
איליה כץ
באישור מליאה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
רגע, אתה אמרת שלשר האוצר יש סמכות בלי כנסת, הנה. אני שואל אותך שאלה קטנה, את אותו חצי אחוז שהוא רוצה להוריד - - -
עמית שטאובר
אנחנו לא מבקשים להעלות.
איליה כץ
הורדה של מס.
יעקב אשר (יהדות התורה)
איזה הורדה?
היו"ר יוליה מלינובסקי
אתה יודע מה? אם שר האוצר מוריד מסים אני מוכנה להשאיר את הסמכות אצלו. אם תהיה אופציה של העלאת מסים זה רק דרך הכנסת. כל מה שלטובת האזרח, מה שנקרא סיעתא דשמיא, אם לא אז אנא שיתכבד ויגיע לפה.

סיכום. עברנו היום על כל הפרק, יש הרבה מאוד הערות, הערות מאוד חשובות, יש דברים מהותיים. ורד, תעזרי לי קצת לסדר את הדברים, תאריך תחילה, תאריך סיום, כל הנושא של התחדשות עירונית שדיברנו עליו.
איליה כץ
התחילה מסוכמים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
התחילה כן, אבל יש שם נקודה של התחילה שאתם צריכים להביא לי נוסח מסודר, נכון?
ערן פרידלר
מתחם ההשפעה, צריך להחליט עליו.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, מתחם ההשפעה, אין לי - - -
ערן פרידלר
לא, בתקופת הביניים.
יעקב אשר (יהדות התורה)
קביעת התשלום של הרשויות, אז אמרנו שזה יהיה שר אוצר ושר הפנים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני עכשיו אסכם מה שאני זוכרת, אני מאמינה שרשמתם את כל הדברים, נכון?
איליה כץ
כן.
היו"ר יוליה מלינובסקי
גם היועצת המשפטית רשמה. אני זוכרת, התחדשות עירונית בכל ההיבטים כולל היחידנים, כולל מתחמים, כולל נושא של מיסוי, שגם שם התווכחנו, מה יהיה בסמכות של שר האוצר עם שר הפנים.
יעקב אשר (יהדות התורה)
שלא יהיה היוועצות, אלא באישור.
היו"ר יוליה מלינובסקי
הנושא של תאריך תחילה יש לנו, אם יש שם נקודה אחת שצריך לסגור אותה. הנושא של תקופת החוק, מה שהציע השלטון המקומי, לא שמעתי מכם מה אתם אומרים על זה.
ורד קירו-זילברמן
העניין של הפרשי ההצמדה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
הנושא של הפרשי ההצמדה, איך זה יהיה. תאריך מדויק של עדכון.
ורד קירו-זילברמן
שזה יהיה באישור השרים. הוספת הוראה שבאמת ההגדלה של המסגרת תהיה בכפוף להוראות כל דין, שינוי של מתחם השפעה בהגדרה ב-27(א)(1), לחשוב להוריד את סעיפים (6) ו-(7) לסעיף 27 בגלל הבעייתיות שלהם. להכניס את העקרונות לסעיף.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אנחנו פשוט חוזרים על אותם דברים. אנחנו פה הרבה מאוד שעות, כולם כבר עייפים.
איליה כץ
לא, לאחד את סעיפים (6) ו-(7), לא להוריד.
ורד קירו-זילברמן
כתוב לי לחשוב להוריד את הסעיפים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני חשבתי להוריד אותם, תראו מה אתם עושים.
איליה כץ
אם אנחנו מורידים אותם אנחנו לא הוגנים כלפי הכנסת, כי אז אין לנו 50% מהמקורות ואז - - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
על העבירה הזאת נמחל לכם.
איליה כץ
זה לדורות הבאים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אין 100%, איליה, תמיד צריך להתפשר במשהו.
ורד קירו-זילברמן
בסעיף 27(ג) שר האוצר יקבע בהתייעצות עם שר הפנים. פה ביקשה הוועדה באישור, אם אני לא טועה, אלא אם כן תתקנו אותי. את הסכומים שיעבירו הרשויות המקומיות ביקשנו - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, זה סעיף בעייתי שאנחנו רוצים שיהיה על זה יותר - - -
ורד קירו-זילברמן
אין בעיה. וגם להוריד את התאריך. הייתה חשיבה שמשרד האוצר התחייב לעשות כדי לא לדחוס 1,500 מרפסות, אלא לעשות - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
פטורים.
ורד קירו-זילברמן
סעיפי הפטור, ביקשנו לעשות שיקול דעת ולהתייחס לזה. שחרור של היתר הבנייה, סיפור של סעיף 30, הודעה לחייב, הגבלה בזמן, תוך חמישה ימים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
שאתם חייבים לתת אישור לוועדה המקומית.
ורד קירו-זילברמן
העניין של ערעור המדינה על השומה. הצעתם להתייחס, להגביל את האפשרות של הערעור בגלל הבעייתיות.
יעקב אשר (יהדות התורה)
כל התהליך שם.
ורד קירו-זילברמן
עבודות הפיתוח, הייתה הערה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
סעיף 37?
ורד קירו-זילברמן
נכון, שכמובן צריך לעשות איזה שהוא תיאום בין הרשות המקומית ל - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
כן, תחשבו על זה.
ורד קירו-זילברמן
ולגבי סעיף 38, מה הכוונה, שיהיה ברור לאן הכסף הולך, שלא קשור לחלף השבחה, צריך להתייחס לזה. סעיפי פקיעה של החוק, אנחנו דיברנו, התייחסות כללית לכל הסיפור של הוראות המעבר שהזכרנו כרגע, שינוי של תאריך התחילה שהוא כבר מסוכם. ואם יש דברים שלא ציינתי - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
אבל הכול בפרוטוקול, פשוט היה לי חשוב עכשיו לעבור, בטח על הדרך יש עוד כל מיני דברים קטנים שהייעוץ המשפטי פה כתבו.

לסיכום, אני מודה לכולכם על הנוכחות, על התרומה, על הדיון, אנחנו נפגשים ביום שלישי בשעה אחת. מחר אנחנו צריכים להפיץ נוסח מעודכן, תשבו, תראו מה אפשר. יש לנו דיונים ביום שלישי וביום חמישי, עד שלא יהיה פה עשן לבן, אנחנו חייבים להתקדם ולמצוא פתרונות לכל הסוגיות.

תודה רבה לכולכם, הישיבה נעולה.


הישיבה ננעלה בשעה 19:00.

קוד המקור של הנתונים