פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וארבע
הכנסת
157
ועדת מיזמי תשתית לאומיים מיוחדים ושירותי דת יהודיים
05/10/2021
מושב שני
פרוטוקול מס' 7
מישיבת ועדת מיזמי תשתית לאומיים מיוחדים ושירותי דת יהודיים
יום שלישי, כ"ט בתשרי התשפ"ב (05 באוקטובר 2021), שעה 12:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-24 מתאריך 05/10/2021
פרק כ' (ייעול מערך הכשרות) מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2021 ו-2022), התשפ"א-2021
פרוטוקול
סדר היום
פרק כ' (ייעול מערך הכשרות) מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2021 ו-2022), התשפ"א-2021
מוזמנים
¶
שמעון מוני מעתוק - מנכ"ל המשרד לשירותי דת
יובל דור - נציג לשכת השר, המשרד לשירותי דת
יעל לינדנברג - רפרנטית באגף תקציבים, משרד האוצר
רוני מר - הלשכה המשפטית, משרד האוצר
רני נויבואר - ראש אשכול (אזרחי), ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
הראל גולדברג - מ"מ מנכ"ל הרבנות הראשית, הרבנות הראשית לישראל
רפאל יוחאי - סגן ראש אגף הכשרות, הרבנות הראשית לישראל
אורית משמוש - יועצת משפטית, הרבנות הראשית לישראל
תני פרנק - מנהל המרכז ליהדות ומדינה
משתתפים באמצעים המקוונים
¶
סטיבן רוזן - רע"ן תוה"מ רבנות צבאית, משרד הביטחון - צה"ל
ניר קפלן - עו"ד, אחראי רגולציה, התאחדות המלונות בישראל
אביעד הכהן - יועץ משפטי, התאחדות התעשיינים
תומר בן צבי - מנהל מחקר, ארגון כושרות
שרון בניאן - מנהלת מכון על משמר הכנסת
רישום פרלמנטרי
¶
סמדר לביא, חבר תרגומים
פרק כ' (ייעול מערך הכשרות) מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2021 ו-2022), התשפ"א-2021, מ/1443
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
שלום לכולם. תודה רבה לכולכם, לצוות המשפטי של הוועדה שעבדו שעות נוספות במשך כל התקופה הזאת, הנוסח המתוקן הונח בפני חברי הכנסת, הושקעו בזה המון שעות עבודה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אנחנו מדברים על פרק כ' (ייעול מערך הכשרות) מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2021 ו-2022), תשפ"א-21'. גם משרדי הממשלה, הדתות, רבנות, אוצר, משפטים, באמת משקיעים פה לאור חשיבות העניין הרבה מאוד שעות והרבה מאוד מחשבה.
איך יתנהל הדיון. בגלל שאני אמרתי בדיון הקודם, שהיה דיון פתוח ונתתי לכל מי שרצה להתייחס לחוק כולו, היום אנחנו צוללים ישירות להצעת החוק ולסעיפים, אבל עקב הנוכחות המכובדת של חברי הכנסת סביר להניח שהם ירצו להתייחס לחוק עצמו, לרפורמה עצמה, אני אכבד אתכם למרות שהאפשרות הזאת הייתה על סדר היום בדיון הקודם.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
מה אמרתי עכשיו? סביר להניח שחברי הכנסת ירצו להתייחס לרפורמה באופן כללי, אם אתם רוצים, שלוש דקות לפני שאנחנו צוללים לחוק עצמו, שם כמובן שאנחנו נלך סעיף סעיף, כמובן שההערות של חברי הכנסת זה בדיוק מה שאנחנו צריכים. אם מישהו, לפני שנתחיל לצלול לסעיפי החוק, ירצה להתייחס, תגידו למנהלת הוועדה. הנה, חבר הכנסת אבי מעוז מבקש, חבר הכנסת אשר, ביקשת, נכון? מרגי, אלון טל.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
זה ברור? סעיפי החוק זה לפי סדר הדברים הרגיל, מה שמקובל בדיוני הוועדות, כל הוועדות בכנסת, בגלל שהנושא הזה חם וחשוב להרבה מאוד אנשים אני אחרוג ממה שדיברתי בישיבה הקודמת וכל אחד שלוש דקות להתייחסות כללית שלכם. אחר כך צוללים לנוסח, הייעוץ המשפטי מקריא, דיון, הערות, וככה זה יתנהל.
בראשית דבריי אני רוצה כמה דברים, מסקנות שהגעתי אליהן במשך התקופה הזאת ומה שקורה עכשיו. כמה שיותר אני צוללת לתחום הזה של הכשרות אני מבינה שאנחנו שם בתיבת פנדורה. כל נקודה, כל דבר שנוגעים מתברר שזה לא מסודר, שזה לא מוסדר, שזה לא קיים, שעדיף לא לדבר על זה וכן הלאה, זה רק מחזק אותי עד כמה הרפורמה הזאת היא חשובה כי התחום הזה הוא פשוט חור אחד שחור שבגדול 73 שנה פחדו לגעת בו. הגיע הזמן, הגיע הזמן שיהיה שם סדר, חוק וסדר, כי עד עכשיו זה מתנהל בצורה מחפירה בעיניי.
הנושא של בד"צים פרטיים. קיבלתי הרבה ביקורת שאני לא מבינה שום דבר. זו אגב טענה מאוד יפה, אם מישהו לא מסכים אז דבר מאוד יפה להגיד, נו, מה את רוצה? את לא מבינה בזה שום דבר. אז מודה ומתוודה, אני כן מבינה, אני כן לומדת, אני כן טורחת לצלול בתוך החומרים שאני מתעסקת בהם, אני מבינה היטב את ההבדל בין בד"צים פרטיים ובין תעודת כשרות של רבנות וזה רק מחזק אותי בדעה שהנושא הזה פרוץ ומתנהל שוק מקביל של בד"צים פרטיים שלא ברור על סמך מה, על סמך איזה קריטריונים הם נותנים את התעודות שלהם. יש לנו כפל של כשרויות, של בד"צים, של הרבנים, של הרבנות הראשית וזה מצב שהוא בלתי נסבל וברור שזה דורש הסדרה.
בנושא של בד"צים פרטיים אנחנו נוטים להגיע למצב שרק גופים שיקבלו רישיון מהמדינה להתעסק בתחום הכשרות יהיו רשאים לתת תעודות כשרות, אחרת זה יהיה הונאה בכשרות. כן, מאוד פשוט. כמו כל תחום אחר במדינת ישראל, כמו חשמלאי שיש לו רישיון, כמו בית מרקחת שעובד לפי רישיון וכל המקצועות האחרים, גם בד"צים. אני לא אומרת שהם לא יתעסקו בזה, הם פיתחו בזה מומחיות, הם מרוויחים על זה אחלה כסף, שיילכו למדינה, יבקשו רישיון, יעמדו בכל התנאים של החוק, של הממונה, של הגורמים המוסמכים ויעבדו לפי הכללים האלה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
חשבתי שאתם רוצים שוק פרטי, אבל שוק חופשי, עכשיו את אומרת בוא נכניס את מה שפועל בשוק חופשי לתוך המדינה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
זה בדיוק הפוך, את מגנה עכשיו על הרבנות הראשית, אנחנו שמחים על כך כי שינית את דעתך.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
הגופים הפרטיים, אנחנו הולכים להקים תאגידים שהם יהיו רשאים על פי חוק לתת תעודות כשרות וגם יישאו באחריות על מה שהם עושים, זה לא יהיה שאפשר להרוויח ולתת תעודות ומצד שני אין שום אחריות. יהיו עיצומים כספיים, תהיה אחריות, אז כל מי שירצה שיבוא למדינה ויקבל רישיון.
הנושא של יבוא. נושא היבוא מוזכר בחוק, הנושא הזה סופר חשוב, במיוחד בהקשר של רפורמת היבוא שכרגע דנים עליה בוועדת הכלכלה. אנחנו גם נתייחס לנושא של יבוא, זה לא יישאר פרוץ, הגופים שיהיו רשאים בארץ לתת תעודות כשרות והם מוסמכים לזה יהיו גם מוסמכים לתת את ההכשר והתעודות ולצאת באחריות בנושא של יבוא מחו"ל. זה נושא קריטי לכלכלת ישראל והכסף הגדול נמצא שם.
יש עוד נקודה אחת. מנסים פה לתקוף אותי אישית, דובר של יהדות התורה שלח אותי לעשות ניקיון, אפרופו כבוד האישה, למרות שאני מאוד אוהבת את זה. אני חושבת שאין בזה שום פסול. אגב, זה עושה לי סדר בראש, העבודה הזאת מאוד עוזרת לנקות גם את הראש.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
הדובר שלי תיכף יוציא את זה. התקפות אישיות עליי, שכל אחד ייתן דין לעצמו - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
מה שאני אמרתי, דבר מאוד פשוט, בדיוק אני עכשיו נזכרת בציטוט שלי, אני עושה קניות בסופר ואני עושה קניות איפה שאני רוצה, אני לא מחפשת לא לאכול כשר, אבל אני לא מחפשת לאכול רק כשר וזה הבדל מהותי וזו זכותי. אף אחד לא ייכנס אליי ולאזרחי ישראל לצלחת ולמיטה, כפי שאני לא נכנסת לציבורים אחרים לצלחת ולמיטה. האקסיומה מאוד פשוטה, לאזרחי ישראל יש זכות לקנות איפה שהם רוצים, זה לא פשע וזה לא בושה, נקודה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
לא, אני שמעתי שחבר הכנסת מקלב דיבר על זה לא פעם ולא פעמיים, אז אני מבהירה את העמדה.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אמרת שמפריע לך שאת קונה מוצר עם הכשר. זה מה שאמרת. ראיתי את מה שאת אמרת כאן בוועדה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אז הנקודה הזאת, מי שירצה יכול להמשיך לתקוף אותי, להגיד שזה לא מזיז, זה לא מזיז, זה רק מחזק אותי שכנראה שהדרך היא נכונה וזה מה שצריך לקרות. היום היה מאמר יפה ב'יתד נאמן', אני כן קוראת תקשורת חרדית.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
הנה, את בדרך לחזרה בתשובה, אין לי ספק, התחלת לאכול כשר, התחלת לקרוא 'יתד נאמן'.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אני אהבתי את המאמר הזה, גם אהבתי שבחרו לא להזכיר את שמי, לא יודעת אם מתוך כבוד או מתוך זלזול, שכל אחד יעשה את שלו, זה לא בדיוק מזיז לי - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אני לא אקרא את כל הציטוט שהיה שם, אני רק אתייחס: 'בכך האשימה את הרבנות הראשית בהאשמות שווא מגוחכות שהזכירו את הסגנון הבזוי של שונאי ישראל בארצות שמהם הגיעו רוב מצביעי מפלגה'. כל אחד ישפוט ויפרש איך שהוא רוצה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
לא, כי אם אכפת לך מהתבטאויות לא נכונות אז תגני קודם כל את מה שאמר היושב ראש שלך ואחר כך - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
נכון, גם אני. אבל כרגע אנחנו יכולים לצלול להיסטוריה של המשפט הזה ואתם תגלו שמקורו במאה ה-20 במאה הקודמת, מי שאמר את זה הוא יהודי בשם טרוצקי בשם אחר, אז קצת ללמוד היסטוריה והפרשנות ומה עומד שם.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
לצערנו, אבל לצערנו ממש, רוב היהודים שקונים את קניות הטריפה של חזיר הם אנשים שבאו מהמקומות האלה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אני יהודייה לא פחות ממך ואם אנחנו נעשה בדיקות דנ"א שחלק מהרבנים שולחים את האנשים לעשות אותם אולי נגלה שאני יותר יהודייה ממך, כי מי יודע מה היה שם, אתה יודע, בדורי דורות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
הוא אמר משהו, זה פורסם, כנראה שאחר כך בלחץ של גורמים כאלה ואחרים הוא היה צריך - - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אבל ככה זה נהוג, ככה נהוג אצל האדמו"ר, ובתור אחת שרוצה לדעת מה הוא אמר - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
'במשך 70 שנים חרדים יצאו נגד מוסד הרבנות הראשית ועכשיו הם לפתע תומכים, מי יודע, אולי דווקא בעקבות הרפורמה יהודים שעד היום אכלו לא כשר דווקא עכשיו הודות לרפורמה הרבנים יזכו לאכול כן כשר'. הרב הוסיף בבדיחות דעת כי ייתכן שהסיבה להתקפה היא בגלל שצריך להגיד ההיפך ממה שהשלטונות אומרים. הוא אחר כך הוציא הבהרה, לשם הפרוטוקול, אבל איכשהו אני מאמינה לכוונות שלו מלכתחילה כי אנחנו מכירים את ההבהרות האלה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
עיצומים כספיים. אנחנו בוועדה, כשעבדנו ביחד עם הייעוץ המשפטי של הכנסת, ראינו שהחוק כן מתייחס לסנקציות להונאה בכשרות וגם יש שם סנקציות על הגופים שיוקמו פה מכוח החוק וסברנו שזה לא מספיק. אנחנו רוצים, ביקשנו מהממשלה לעשות חושבים ולחשוב איך אפשר להרחיב את הנושא של עיצומים כספיים וסנקציות על גופים שלא יעמדו בתנאים. הממשלה נענתה בחיוב, זו הייתה דרישה של הוועדה, אנחנו התייעצנו פה עם הייעוץ המשפטי, הבנו שזה ניתן, הזמן מאפשר לנו, זה נושא קריטי, זה חשוב, זה בדיוק הכלים שאנחנו רוצים שיהיו בחוק כדי לשים סוף למערב הפרוע הזה.
הממשלה עובדת על איזה שהיא תוספת, הבנתי שעד יום חמישי זה אמור להגיע לוועדה, מקסימום ביום ראשון יהיה דיון מעמיק על זה ואני חושבת שלמען שהחוק הזה יימלא בתוכן אנחנו גם חייבים להתייחס ברצינות לנושא של עיצומים כספיים וסנקציות למיניהם.
הנושא של הבג"צ, חבר הכנסת אבי מעוז, בהמשך לדיון הקודם, בינתיים בג"צ נתן לנו אפשרות להמשיך עם הדיונים שלנו אז אני חושבת שהנושא הזה ירד מסדר היום ואני באופן אישי רוצה לברך על כך כי אנחנו פה בוועדה נקדיש את כל הזמן הדרוש והראוי לנושא הכול כך חשוב שברפורמה.
והדבר האחרון. מבחינתי, אני לא נגועה בשום אינטרסים, לא אישיים, בעלי הוא לא יושב ראש מועצה דתית ואני לא קשורה לחצר כזו או אחרת ואני גם כן לא מאלה הקיצוניים שאומרים שצריך לסגור את הרבנות ובכלל את כל הממסד הדתי, ולכן פניתי לרבנים הראשיים, לרב דוד לאו ולרב יצחק יוסף. חשבתי שהנושא הזה הוא בנפשם, כי אני שומעת הרבה מאוד דיבורים על הרפורמה, ואמרתי שאני אלך אליהם, אני אתייעץ איתם, אני אשמע אותם, אני אשמע את ההערות, אולי איזה שהוא דברי חוכמה, משהו, בואו נפתח שיח. כי הרב הראשי, אני רק מזכירה שהוא גם כן עובד ציבור ומקבל משכורת מהמדינה. מהלשכה של הרב לאו קיבלנו תשובה שהוא לא אחראי על התחום הזה אז הוא לא רואה לנכון להיפגש איתי, למרות שאני חשבתי שבלי שום קשר אם זה בתחום האחריות הפורמלית שלו עדיין כרב ראשי כן יש לו עניין, מהלשכה של הרב יצחק יוסף, למרות שמנהלת הלשכה שלי כל יום מנסה, פונה ומבקשת ומתקשרת, עד עכשיו לא קיבלתי תשובה, אפילו תשובה של 'לא' לא קיבלנו.
אז אני רוצה להגיד, אנחנו עכשיו אחרי כל החגים, יום כיפור, סליחות, אז אחרי יום כיפור שעבר יש יום כיפור הבא, שכל אחד יעשה את חשבון הנפש שלו לא רק פעם בשנה אלא כל יום. אני עדיין פתוחה לפגישות, אני עדיין פתוחה להידברות, אני חושבת שזה נכון, אני חושבת שזה חשוב ואם מהלשכה של הרב יצחק יוסף שומעים אותי הם מוזמנים לפנות ואני אבוא אליו מתי שהוא יקבע איתי פגישה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אני פונה לרבנים הראשיים, גם הרב דוד לאו, גם יצחק יוסף, אני חושבת שהתשובה שקיבלתי מהרב לאו זו גם תשובה לא מספיק טובה כי הוא אחראי, יש חשיבות לנושא הזה - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
לא, אי אפשר לצעוק געוואלד ולספר פה מייסעס על האוזניים שלנו ולסרב להיפגש, בסדר?
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אני סיימתי. לפי הרשימה של חברי הוועדה כל חבר כנסת בהתייחסות כללית, אחר כך נצלול לכיוון של סעיפי החוק. אבי מעוז ראשון, בבקשה.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
תודה רבה. התייחסת להחלטת בג"צ ולאור האמירה של בג"צ שהוא אומר עת לחוקק ועת לבקר, וכאן הוא טוען שהעתירה מוקדמת והעת לבקר תגיע מיד לאחר סיום חקיקת חוק ההסדרים אז אני מבקש שוב להעלות להצבעה בוועדה, עכשיו, להעביר את חקיקת הפרק הזה, פרק כ', ייעול מערך הכשרות, להליך חקיקה רגיל. אני מבקש לפצל אותו מחוק ההסדרים, מכיוון שברור שיש פה דברים שבכובד ראש צריכים לדון עליהם, צריכים לשמוע הרבה גופים, צריכים לשמוע הרבה רבנים, צריכים לשמוע הרבה גופים נותני כשרות ולא ניתן לדון בעניין כל כך מורכב ורגיש ברצינות במעט הזמן שנותר. אני מעלה שוב את הבקשה שלי לדון על זה פה בוועדה, זה בסמכות הוועדה ולקבל החלטה האם מפצלים את החוק או לא מפצלים את פרק כ' מחוק ההסדרים. זה דבר ראשון.
דבר שני, היום התפרסמו דבריו של השר מתן כהנא, הוא אמר שלאחר שהוא שיפר כביכול את הרפורמה הורם המסך מעל התנגדות הרבנים והוא מאשים את רוב מניין ובניין של רבני ישראל, כולל הרבנות הראשית, כולל מועצת הרבנות הראשית, הוא מאשים אותם שההתנגדות היא מטעמים אחרים שאינם קשורים לכשרות.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
אז אני אומר שזו חוצפה, אני מציע לו להתנצל על הדברים שלו, אני מציע לו לסגת מהדברים שלו.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
כי להאשים את רוב מניין ובניין של רבני ישראל, כולל רבנים מהציונות הדתית, כולל רבנים שתמכו בו בעבר, להאשים אותם באינטרסים אחרים וזרים המילה הכי נמוכה שאני יכול לתת לזה זה חוצפה.
דבר שלישי, אני רוצה להגיד, כל מי שיזם את הרפורמה הזאת זה לא השר כהנא, זה רבני צהר, רבני צהר זה גוף שיש לו אינטרס לפגוע ברבנות הראשית והוא כבר פועל בעניין הזה הרבה זמן. לרבני צהר יש מערך כשרות והם ניסו להיכנס לשוק הכשרות בדרך של היצע וביקוש. אחרי שהם נכשלו כי לא רוצים את הכשרות שלהם, הציבור לא רוצה את הכשרות שלהם - - -
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
100, אולי פחות כבר. אף אחד לא רוצה ללכת – לא אף אחד, מעט לא רוצים ללכת, ולכן הם באו ובאמצעות השר כהנא הגישו את הרפורמה הזאת.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
לא, פורסם בשמו שכאילו מי שלא סומך על הכשרות של הרבנות אין לו מה להשתתף בדיון. אני חושב שגם אתה חושב, משה - - -
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
משה, גם אתה, אני חושב שאתה צריך לחזור בך מזה, כולנו יכולים להשתתף והכשרות היא של כולנו והרבנות הראשית היא של כל מדינת ישראל.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
למה? אני חושב שצריך לקחת את ההצעה הזאת בשתי ידיים, מי שלא סומך על הרבנות לא יכול להשתתף בדיון, גם היושבת ראש לא יכולה להשתתף בדיון.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אז גם אתה? מה אתה עושה פה? אני שמעתי שאתם ממש לא – הרבנות בשבילכם זה לא - - -
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
הרבנות אצלנו יותר מאשר אצלך. בואי נגיד שאנחנו בזה יותר ממך. אני מוכן להתחרות איתך.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
אני מבקש מחבריי, יש לי רף רגישות גבוה להפרעות. אני אומר בפתיח, אני משתדל בכל הדיונים שאני נוכח בהם שיהיה שיח מכובד מבחינתי, רק אני דורש את זה גם כיו"ר ועדה עם קצת רקורד, אני בחיים לא אבקר משרד ממשלתי או גוף ממשלתי בצורה בוטה ואומר חור שחור, מערב פרוע. יש לי ביקורת, אני אומר אותה, יש מה לתקן, צריך לתקן, מי שדורש יחס וכבוד בשיח צריך ליזום אותו ולא ללגלג.
יש הרבה חוסר ידיעה, כן, יש הרבה דיס אינפורמציה על הכשרות, כן, מה לעשות, זה לא תחום פופולרי, זה תחום שאנשים לא אוהבים, הם אוהבים לקבל שירות בלי לשלם, ואם לשלם אז מעט. רבותיי, כשר הדתות לשעבר אני אומר לכם, האשמה האחת והיחידה שהנושא הזה לא מוסדר בצורה מושלמת היא על ממשלות ישראל לדורותיהם.
אני, כראש מועצה דתית בעבר הרחוק, השתתפתי בוועדות לביטול התלות הזו של משגיח-מושגח, לצערי הרב המדינה ברחה משם. אני כראש מועצה דתית הוצאתי את מערך ההשגחה שלי לחברת כוח אדם, שעד היום אני מכה על חטא, כי מסכנה, היא פשטה את הרגל. כשאני החלטתי להסיר כשרות הוא נשא בעלויות של הפיצויים, אותה חברה פשטה את הרגל, חברת פסגות בבאר שבע. כשר דתות אני אומר לכם.
אמנם הרבנות באותה תקופה לא הייתה אצלי, ברוך ה', הרבנות הראשית הייתה יחידת סמך במשרד ראש הממשלה, אבל המדינה אף פעם לא רצתה לעסוק בזה. ואנחנו לא אומרים שלא צריך לשנות. אני, אני, אני מדבר רק בשמי, לא אומר שלא צריך לסדר ואין מה לתקן, יש מה לתקן, אבל כשבאים בגישה שעד היום לא היה כלום, עד היום הכול פרטץ', הכול שחיתות, הכול רקוב, בלגלוג, בגלל שיש חוסר – חוסר ידיעה, לפעמים גם בורות, אני לא מאשים אף אחד, לא מייחס את זה לאף אחד, יש בורות. מי שלא מתעסק בתחום הזה זה לא מעניין אותו, הוא לא יודע. לכן אני בא ואומר, אני הייתי מציע שהשיח מרגע זה יהיה יותר מכובד, לא חור שחור, לא מערב פרוע, יש לאקונות, צריך לתקן אותן.
עוד משפט אחד. יש לי כבוד גדול ליועצים משפטיים. מי שמכיר אותי, יש לי כבוד גדול, אבל לא יכול להיות, לא היה דיון רפורמה בלי גורמי המקצוע. בתחום הכשרות צריך ידע מקצועי, פרקטיקה של שטח. כשאני לא רואה אנשי מקצוע פה, ואני מכבד מנכ"ל רבנות ואני מכבד יועץ משפטי של רבנות, צריך בפרקטיקה. כיו"ר ועדה ובהליך חקיקה, מי שהליך החקיקה אצלו זה קודש קודשים, צריך לדעת לאפשר לגורמי מקצוע ולאנשי שטח, להזמין לכאן גם את הגופים שהולכים לעסוק בזה, להזמין גופים פרטיים, גופי כשרות, להזמין אותם, שידברו, שיאמרו, אנשי מקצוע של הרבנות שעוסקים בכך ביום יום.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
השאלה אם הם באים או שנותנים להם לבוא. צריך לבדוק במשרד הדתות וברבנות מי אמור להגיע מהאנשים שעוסקים בזה ביום יום, לא רק מנכ"ל וזה. עם כל הכבוד, אנחנו מכבדים.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
אני אומר פה לפרוטוקול, וחשוב שייאמר לפרוטוקול, אני בא לדיונים האלה בחרדת קודש. לא רציתי להיות שותף לדיונים האלה, כפו עליי. אני בא בחרדת קודש ואני רוצה שככה ירגישו כולם, כי בסוף בסוף בסוף חלק גדול, גם מי שלא דתי, בכל הסקרים שנעשו על ידי כל מכוני המחקר, חלק גדול, לא באותו יחס של דתי חילוני רוצה שירותי כשרות, רוצה גם לקבל תמורה בעד האגרה, שהוא יודע שזו כשרות אמיתית.
כאיש שטח וכמי שעסק בזה, זה שטח קשה מאוד, יש בו יום יום עניין של שוטרים וגנבים, לעתים שיתוף פעולה של הפיצוח במשרד החקלאות והבריאות. יחד עם הרבנות מגלים עוולות, זה לא רק כשרות פר אקסלנס, גם בריאות הציבור, עוד הרבה תחומים נושקים לכך ואני מציע שהדיונים האלה יהיו מעבר לוויכוח הפוליטי.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אני מסכימה איתך לחלוטין ואני גם אשמח להתייעץ איתך לאור הניסיון הרב שלך בכל התפקידים שציינת. אתה יודע, אנחנו תמיד יודעים לחשוב ביחד ואני לא מייחסת לעצמי ולאף אחד אחר חוכמה בלעדית.
חבר הכנסת יעקב אשר, בבקשה. שלוש דקות. אני מבקשת להקפיד על הזמנים.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
בסדר, לא יותר מדי. קודם כל אני ממשיך את מה שאמר חבר הכנסת מרגי, אנחנו יודעים את הסיבות של ההתכנסות כאן, אנחנו יודעים את כל הדברים הללו, יודעים מה הסיבות, יודעים הרבה מאוד דברים, אבל לא זה הזמן ולא זה המקום ואני גם לא חושב שאני צריך להיות תפאורה של ההפקה הזאת שרוצה מישהו להפיק ולכן אני אתייחס עניינית, אבל אני אתייחס רק כשאת תקשיבי, גברתי יושבת הראש.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אני אתייחס עניינית ואני חושב שצריך למחוק מהפרוטוקול את כל הפתיח שלך היום. אני מציע לך למחוק את זה לפחות ברמה העקרונית. אני לא יודע, הבאת דברים מפה ומשם, מדוברים למיניהם שאני לא מכיר אותם, אבל אני חושב שאם דווקא לקחת מהמקום הזה את הדוגמה אז אני כן אומר משהו אחד לפני שאני אגיע לענייניות עצמה.
אני חושב שאם היו דנים עכשיו כאן על נושא שהוא חשוב מאוד לקהילה מסוימת יוצאת מדינות מסוימות והיו שמים שמה אנשים שאו בעבר או בחייהם הפרטיים לא חשבו שיש חשיבות באותם מקומות הייתם אומרים שזה לא המקום המתאים ולכן הייתה ביקורת. בגלל שאף אחד לא נכנס לך לצלחת, אבל ברור דבר אחד, שאדם שהוא לא מקפיד דווקא לאכול כשר, בוא נאמר שהכשרות לא נר לרגליו, שהוא ידאג לה. אבל בזה אני מסיים את החלק הזה ואיך אומרים? את השאר נעשה במקומות אחרים.
מה שאני רוצה לומר לך זה דבר אחד. גברתי היושבת ראש, את לא בהאזנה אז אני אחכה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אני מבקש הקשבה. דיברת על הנושא של הרבנים הראשיים. אני חושב שאם קצת תחשבי, כשאת פונה אליהם היום, מתי את פונה אליהם? אחרי שכבר הוצעה הצעת החוק, החוק כבר נמצא, לא רק שהוא נמצא יש לו כבר סדר יום שתוך כמה ימים את רוצה ואת מאיצה גם את התהליך שהוא יסתיים, אחרי נאום שלם שלך בתחילת הדרך. זה התוספת בנאום היום, שכל הרבנות הראשית ונושא הכשרות הוא חור שחור. אני אומר לך שאם אני הייתי גם הנהג של הרב הראשי הייתי ממליץ לו לא להיפגש, מפני שהמשחק מכור, מה שנקרא, ואם המשחק מכור אף אחד לא רוצה להיות תפאורה בעניין. לכן אני חושב שאם אנחנו באמת רוצים לדון בדברים הללו חייבים לעשות אותם לא במסגרת בהילות כזאת, לא במסגרת כזאת. זה הערה למה שאת אמרת.
דבר שני, את שכנעת אותי שאכפת לך באמת שיהיה פה כשר במדינה. אני רוצה שתכריזו כאן את, ולא רק את, אלא גם חברים מהקואליציה האחרים, שברגע שתסיימו לתקן את כל התקלות שיש בכשרות לא יהיה אפשר להביא מוצר לארץ ללא כשרות ולא ייפתחו פה חנויות ממכר של בשר טרף או דברים מהסוג הזה כמו שקיים היום.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
לא, חבר הכנסת פינדרוס, סליחה, אתה מפריע לחבר שלך, תכבד אותי. אמנם אתה לא מכבד אותי, אבל לפחות את יעקב אשר.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אני אומר דבר אחד, אי אפשר לתפוס את החבל משני הקצוות, מצד אחד להגיד שצריך שירות כשרותי לכל הארץ ומצד שני אם אנחנו נבוא ונגיש הצעת חוק שאי אפשר יהיה במדינה היהודית לאכול דבר לא כשר בניגוד להלכה אתם תהיו הראשונים שתקפצו. זו הערה שנייה.
הערה שלישית, ואני אומר עוד פעם, באמת בענייניות, ואני מבקש, בואו נוריד באמת את הטונים, חבל, זה לא נותן לאף אחד שום דבר. יש דברים שהם ענייני מהות שבנויים על הלכה, על מומחיות, כמו שאמר ידידי חבר הכנסת מרגי, זה גם מומחיות, זה גם הסמכה, זה הרבה מאוד דברים שאנחנו לא יודעים אותם. אולי יש חלק מחברי הכנסת שהם גם רבנים, אבל אני למשל לא בקי ויש נושאים שאנחנו אומרים שיש בעיות טכניות בביצוע. את באה וטוענת, ואגב לא רק את היחידה, גם לנו יש טענות כאלה ואחרות, שיש כשלים במערכות, בהרבה מערכות חשובות, גם במערכת של הרבנות הראשית, כמו במערכת של בתי המשפט למשל.
דקה, אם את רוצה דיון ענייני תני לי להשלים את זה, אני לא הולך לעשות פיליבסטר. אני כיושב ראש ועדה, טיפלנו, לא נתנו לנו לטפל הרבה, בנושא של סד"א, סדר דין אזרחי, דבר שנוגע לחיים הפרטיים של כל האנשים פה, דתיים וחילוניים והכול, אבל היו דברים שאנחנו לא יכולנו להתערב להנהלת בתי המשפט, לנשיאות בית המשפט העליון, כי אלה דברים שהם בגוף השיפוט והמשפט ואנחנו לא יכול להתערב בכל דבר וגם לא התערבנו בכל דבר, וקיבלנו על זה גם ביקורת. אז אם אני רוצה לשפר בבתי המשפט, שיהיו פחות תורים, שיהיה פחות עינוי דין והכול, אז אני יכול להיכנס לדברים טכניים ולבדוק אותם, לעשות רפורמה, אבל רפורמה מתקנת של דברים טכניים, אבל אני אכנס עכשיו לתוך פסקי הדין ולהגיד לשופט: פה יכולת לפסוק את הדבר הזה ככה ופה אחרת?
יש מומחיות, אי אפשר לשבור היררכיות. עכשיו, הקימו את המדינה הזאת, היו הרבה טעויות בהקמת המדינה הזאת ואולי אחת הטעויות, מה שאתם חושבים, שהקימו מוסד שנקרא רבנות. אפשר לתקן אותו, אפשר לשכלל בו, אפשר להשקיע בו, מה שהמדינה לא עושה עד היום. אם היו נותנים להם כסף למשגיחים ואומרים להם אין מהיום משגיח-מושגח, אתם מממנים את המשכורות של המשגיחים.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
עוד שתי הערות ענייניות קצרות מאוד. היו פה הנחות בוועדה הקודמת שמבחינה טכנית לא יכולנו להגיע אליה. היו שני דברים, שתי הנחות עבודה שהונחו. אחת, אמירה של האוצר, הם דיברו על חיסכון של 550 מיליון ₪. אני צודק?
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
שיהיה חיסכון. לא הוצגה שום טבלה, אפילו בסיסית, לכאלה שלא לומדים ליבה, כדי להבין אם זה נכון או לא נכון. זאת אמירה של אצבע זו אפילו מחמאה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
בוודאי, בהמשך הדיונים. לא, אנחנו נצטרך לקיים על זה דיון מעמיק מאוד, כי מישהו לקח פה הנחת עבודה. אחת. דבר שני, הייתה פה עוד הנחת עבודה, שאת אמרת אותה, כנראה שאמרו לך את זה אנשי המקצוע, אבל את יודעת כמוני שלא תמיד אנחנו מאמינים לאנשי מקצוע לגמרי, שזה יוריד את יוקר המחיה. אני אומר לך, מי שמכיר טיפה את התחום, לא מבחינה הלכתית, אם רוצים כשרות בצורה הזאת של ההפרטה הזאת לא רק שזה לא יוזיל את יוקר המחיה, אתם זורים חול בעיני הציבור, זה יעלה את יוקר המחיה, אם רוצים לעשות כשרות. אם רוצים לוותר על הכשרות זה יכול להוזיל הרבה דברים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
תודה רבה, חבר הכנסת אשר. משה טור פז, בבקשה תורך, שלוש דקות. אני רק מבקשת, בואו נשמור על תרבות הדיבור. כפי שדאגתי לחבר הכנסת אשר אני אדאג לכל חבר כנסת שלא יהיו פה - - -
משה טור פז (יש עתיד)
¶
אז אני אתחיל בלכבד את דבריו של חבר הכנסת מרגי ואני אומר כאן שהצעת החוק הזאת נולדה כי המצב הוא לא טוב. לא המצב של הרבנות, זה לא הנושא כאן, המצב של הכשרות בישראל, כל אדם שצורך אותה יודע שיש בה הרבה מאוד בעיות. אני אומר כאן בתגובה לדבריו של חבר הכנסת אשר שנכון, באמת כשעוסקים בדבר כזה צריך לגשת בחרדת קודש ולערב אנשי מקצוע. בתגובה לדברי חבר הכנסת מעוז, אני אדייק ואומר שאני חושב שכל אחד יכול להשתתף בדיון, זו מהותה של הכנסת, אבל מי שלא סומך על הרבנות והוא לא חלק מהצריכה שלה אז יש פה עוד שאלה מה הוא בא לעשות כאן. לדון כל אחד יכול להחליט וגם להצביע כל אחד יכול, השאלה מאיזה מקום הוא מגיע.
אני מבקש שנקיים דיון ענייני וביחס לחוק הזה שלוש שאלות ענייניות. הראשונה זה האם החוק יגדיל וישפר את הכשרות, ישפר במקומות שהיא כבר קיימת ויגדיל במקומות שהיא איננה.
משה טור פז (יש עתיד)
¶
אז זו השאלה הראשונה. השאלה השנייה זה האם החוק ישפר את התחרות והוא ייתן לגופים או אנשים שירצו לעסוק בתחום הזה לעסוק בו ביושר. גם להתפרנס זה לא בושה, האם הדבר הזה יעשה את זה.
והדבר השלישי זה האם מחירי המזון יירדו בעקבות הרפורמה, ואני כבר אומר שמבחינתי זה גם סדר החשיבות, הגדלת הכשרות בעיניי יותר חשובה מהמחירים. אני מקווה שיוצג לנו כאן שמחירי המזון יירדו, אבל בעיניי זה לא סיבה לעשות רפורמה בכשרות, זו סיבה לעשות רפורמה בתחומים נוספים.
אני חוזר ואומר שאחרי שבחנתי ושוחחתי עם כמה ממומחי הכשרות שאני מכיר בישראל, המצב שלה הוא לא טוב ולכן יש צורך בחוק וברפורמה. אני חושב שבמידה שהחוק הזה יגשים את מטרותיו, ואני חושב שיש לכך סיכוי, אבל כמובן שאנחנו נצטרך לראות, אז יהיו מקומות נוספים בישראל שיבחרו להיות כשרים ומקומות שהם כבר כשרים, ניתוק הקשר בין משגיח למושגח בוודאי ישפר את המצב כפי שסיפר שניסה לעשות חבר הכנסת מרגי. אני חושב שזה שאנחנו שמים את הכשרות במרכז, וזה לא משנה אם אנחנו קואליציה או אופוזיציה, כבר בזה יש משהו גדול. ואני לא בעד לכפות על אף אחד, אבל אני בעד שמי שבוחר או רוצה להיות כשר, שיוכל לעשות את זה כמו שצריך.
אני מבין את מהות החוק הזה כתחרות שלא קיימת היום, כי הוא מאפשר לגופים - - -
משה טור פז (יש עתיד)
¶
מהות החוק הזה להבנתי היא תחרות והיא מאפשרת לגופים בישראל להתמודד ולעשות כשרות טובה יותר ובעיניי תחרות בעניין הזה, אם היא תהיה הוגנת, אם היא תהיה של גופים שיכולים לתת כשרות, של אנשים שמבינים בכשרות, יגרמו לכשרות טובה יותר. אני אומר שאם אכן שני הדברים הראשונים יתגשמו כנראה שגם יירדו המחירים, כי מה לעשות, תחרות, אם היא הוגנת, אם היא טובה, היא גם מורידה מחירים.
ולכן אחרי שעברתי על פרטי הרפורמה ואחרי שכאמור התייעצתי עם רבנים שגדלתי איתם ושאני מאמין בדרכם - - -
משה טור פז (יש עתיד)
¶
אז אני אגיד לך, חבר הכנסת אשר, שוב, בהצעת החוק כפי שהיא מונחת לפנינו לדעתי יש עוד נקודות לשיפור ואני גם אעיר עליהן בהמשך, אבל אני חושב שבסך הכול היא רפורמה שהיא בכיוון הנכון. המפתח פה יהיה מי יהיו האנשים שיעניקו את התעודה 'כשר', אני חושב שככל שאנחנו נסמוך עליהם יותר ויהיו יותר כאלה בישראל אז גם מה שאמרה חברת הכנסת יושבת הראש ביחס לכשרות מחו"ל יהיה מאוד משמעותי, ואני אומר שוב, חבר הכנסת אשר, נדמה לי שאנחנו מסכימים ואנחנו נסכים שאם הכשרות תהיה טובה יותר אכן ואם יותר אנשים יצרכו כשרות מרצונם אתה ואני נראה את זה עין בעין.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
ברגע שהכשרות תהיה טובה יותר הם פורשים מהקואליציה. הם פורשים מהקואליציה בגלל שזה יעלה יותר ויצטרכו להקפיד יותר ולהשגיח יותר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
תודה רבה, חבר הכנסת משה טור פז. הדובר הבא זה חבר הכנסת אורי מקלב. אתם שאלתם מי שלח אותי לניקיונות, בחור בשם יוני אייזנשטיין, שהוא איש הדיגיטל של יהדות התורה, איש דיגיטל של מפלגת יהדות התורה?
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
'מחפש בדחיפות עוזרת בית, למישהו יש טלפון שלה?' אגב, מקצוע מכובד, אין שום דבר פסול - - -
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אני מאמין שבגלל זה. אני לא זוכר, יכול להיות שהוא היה באיזה צוות דיגיטל בתקופת הבחירות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אז יופי, יש לי הצעה, אנחנו עם חבר הכנסת פינדרוס נעשה את זה ביחד ונראה מי ינצח.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אצלכם זה לא איש הדיגיטל, זה יושב ראש המפלגה אמר את זה. לא איש דיגיטל. יושב ראש המפלגה לוקח אותנו בערימות במריצות.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
תודה. מכיוון שאת גם אמרת בדבר הזה, ואני לא אתווכח איתך, שהתכשירים הכי טובים לניקיון הם דווקא התכשירים שנמצאים עם ההכשר שאת כל כך לא אוהבת אותו וזה כל כך הפריע לך.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אני אגיד לך התרשמות ממה שהיה. יכול להיות שאת לא שמת לב לזה, אבל זאת הייתה ההתרשמות מהדיון הראשון. שני דברים קרו פה, כשבא השר לענייני דתות ומציג את חוק הכשרות שמבחינתו זה יעשה מהפך וייטיב את הכשרות באים ומציגים תזה שהכשרות היא לא חשובה, שהכשרות היא חלק של מסחרה כלכלית ששמים עכשיו כדי לגבות מאנשים כסף, אז מבזים את זה. יכול להיות שאת מבינה, אבל את לא מאמינה בהכשר ואת אומרת: אני קונה בטיב טעם ואני לא יודעת למה אני צריכה לקנות מוצר שאני רוצה ב-70 –
דרך אגב, כל המוצרים שאת הצגת, או רובם, אלה מוצרים שהכשרות היא לא בכדי, אלה מוצרים שיש להם מגע עם אוכל בצורה כזו או אחרת ובפסח ודאי לשם זה מגיע. ואם תביני, אני גם אגיד לך באופן אמיתי שאת לא משלמת על זה אגורה מכיוון שהמחיר שמשלמים על בדיקת המוצרים, אני גם בטוח שהגופים האחרים שנותנים בכל מיני מוצרים, שאין בזה צער בעלי חיים ואין בזה סוכר ואין בזה זה, גם מינימום משלמים להם על בדיקת המוצרים, אני לא מדבר על הערך התזונתי שכל מפעיל צריך לשלם על ערך תזונתי, הוא צריך לשלם למכון שבודק את זה ולא מעבר לזה. לכן להציג את זה שאת צריכה לשלם, שסוחטים אותך בכסף, זה לא נכון.
ואני אשאל אותך שאלה אמיתית ודוגרית, מדוע לאותו מפעל שמייצר אותם מוצרים, הוא מפרסם בעיתונות הרוסית ובטלוויזיה הרוסית וזה עולה הרבה הרבה יותר מכשרות - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אני שומעת. יעקב אשר, סליחה. אני שומעת מצוין, מה זה טלוויזיה רוסית ושפה רוסית?
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
רגע, אגב, אנחנו דאגנו בוועדות הקודמות שלנו בכנסת להנגשת מידע, לשפות, מה זה, ערוץ רוסי זה ערוצים שיש במדינה - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
לא, לא, לא, זה לא מה שהוא אומר, הכול בסדר עם השמיעה שלי, הוא יודע בדיוק על מה אנחנו מדברים.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
וזה עולה לבעל המפעל הרבה הרבה יותר מהכשרות שהוא משלם ובסופו של דבר אם אנחנו יוצאים מנקודת הנחה שהוא לא סופג את זה בעצמו, את הכול הוא מטיל על הציבור, אז הנה אני משלם על דבר אחד נוסף.
אבל עכשיו, ובדיוק אותו דבר, מיליון וחצי, לא פחות, מאוכלוסייה אחרת במדינה שהם שוחרי כשרות, איך שהוא מדבר אליהם, לא בטלוויזיה, הסמל הזה זה הדיבור אליהם וזה מה שאומר להם שזה מותר. זה תיוג של משהו, זה תיוג של מוצר.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
כשרות, אם השאלה אם היה לא היה. זה התפקיד של רב העיר, התפקיד של רב העיר לתת כשרות ואוי ואבוי לשוחט שלא עמד בתנאים ולא היו שום ויתורים על הדבר הזה, גם אם הוא היה בעל משפחה של עשרה ילדים.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אני אשאל אותך שאלה, אני מבין גם שהעבר מאוד חשוב לך ואני אגיד לך, תשאלי את השאלה המאוד חשובה, למה הרב מול השוחט היה מתנהג מאוד מאוד בקשיחות יתר? שוחט שקצת היה, לא בדק טוב את הסכין היו מפטרים אותו גם אם הוא היה אבא לעשרה ילדים, ולא היו ויתורים, את יודעת למה? כי כשרות מבוססת על נאמנות. בשונה מטסט שאפשר להפריט אותו, לתת אותו למכון לטסטים, הבודק של משרד התחבורה יבוא כשהרכב ייצא מהטסט, תעלה את הרכב עוד פעם, הוא יראה שלא בדקו הוא פוסל את המכון. כשרות זה בתוך התהליך של הייצור, אם לא תהיה לך נאמנות אתה אחרי זה לא יכול לבדוק אותו, אין אפשרות.
לכן כשאומרים תחרות, איזה גורם הרתעה יהיה למישהו שרוצה נאמנות כשמישהו אחר יבוא ויחליף כל רגע מישהו אחר? איך אפשר בכלל שרב אחד של העיר, זה יתאפשר בחוק הזה, ייתן כשרות לכל המקומות האלה?
אבל אני רוצה להגיד לך שהכשרות מראה, לא רק בארץ, תדעי לך שבחוץ לארץ הכשרויות מחזיקות מעמד מפני שאת המוצרים קונים הרבה אנשים לא יהודים, גויים קונים כשר, למה? הם יודעים ששם צער בעלי חיים – אני מבטיח לך שכל הכשר שיש עליו חותמת צער בעלי חיים לא היה במקום הזה, גם לא הייתה פגיעה בשעות עבודה ומנוחה. זה חלק ממה שזה אומר לי, כשאני רואה את הסמל הזה זה מדבר אליי. זה מה שהוא אומר. יש מפעלים שרוצים להגביר את הצריכה אז הוא עושה את זה. העלות למוצר, כמו שאת הבאת, לא משנה, היא מאית הפרוטה, אם בכלל, כי שם אין גם כשרות צמודה.
לא רק זה, אני מוזיל לכם את המוצר. כשאני נותן כשרות המוצר הזה מיוצר להרבה הרבה יותר אנשים וממילא הוא הרבה יותר זול עבורך. את חושבת שהמפעלים הגדולים האלה שלוקחים כשרות יש להם איזה קשרים איתי? את אומרת שבעלך לא במועצה דתית, גם אני, אין לי קשרים, לא עם אסם ולא עם כולם וכולם רצים אחרי זה וכולם רוצים כשרות.
עכשיו, באופן אמיתי, תדעי לך שמי שמשלם יותר על הכשרות זה אנחנו. לבוא ולהגיד שמשלמים יותר על כשרות? מה בעל חנות בגאולה, חנות פיצה, שצריך לשלם אגרה שנתית וחודשית לרבנות המקומית בזמן שמי שבא לקנות שם מעניין אותו רק הגוף הפרטי של בד"צ, לא מעניין אותו משהו אחר.
ואני אשאל אותך עוד שאלה, את חושבת שאחרי הרפורמה הזאת החותמת הזאת על המוצרים האלה לא תהיה? לא תמנעי את זה. הרפורמה לא מונעת את זה, זה ימשיך להיות מכיוון שכל הכשרות מבוססת על דבר שהוא לא בהכרח, לא חייבים כשרות. כל מפעל לא חייב לעשות כשרות, אין מסעדה שחייבת, אין במדינת ישראל, גם אם היא מדינת היהודים, שמכריחה, יש רק הכרח אחד, אם המילה 'כשר' מופיעה יש גוף מוסמך מטעם המדינה שהוא זה שנותן את הכשרות.
דרך אגב, ואני מסיים, את שואלת למה אנחנו לצד הרבנות, אנחנו לאורך כל עשרות השנים האלה עמדנו כדי לחזק את הרבנות, מדוע? כי היא נותנת את הכשרות הסטנדרטית, אני רוצה כשרות יותר מקפידה אז אני משלם יותר. אני דווקא רואה לנגד עיניי את הכלל כשאני אומר שאני לא רוצה את החומרות שלי ואת הדרישות שלי להטיל על כולם. אז אני לא אומר לרבנות שתהיה רבנות מחמירה, לא, שתהיה רבנות שהיא מקלה, שנותנת לרף הכי נמוך שרוצה הכי נמוך, הרף הנמוך הסטנדרטי שרוצים את זה רוב מדינת ישראל. אני, שאני רוצה עוד החמרות, אני משלם.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
דרך אגב, המערך הזה, ותראי כמה כנים דברינו, הרפורמה הזאת לגופי הכשרות הפרטיים, שאני גם אוכל את זה וכל גוף משתייך לאיזה זרם, הגופים האלה, ברובם ודאי, לא קמו מסיבות כלכליות. תסתכלי על כל ההכשרים שיש, זה סוג של אוכלוסייה שלהם יש אמון מול הרבנים ואני רוצה לשלם על זה. זה שאנשים רוצים להתהדר בדבר הזה ובאים ומבקשים, בגלל שהם יודעים שזה באמת מראה על מותג מסוים, זה רק אומר שזו זכות ואלה נקודות זהב לגופים האלה איך שהם מתנהלים. אם הם היו סוחטים הם לא היו שורדים.
לכן כל מה שעושים עכשיו, כל מה שעכשיו מגיע, אנחנו אומרים, אמר את זה אבי מעוז, אני לא אומר שלא היו לאקונות, על כל הלאקונות שיש היום בהכשרים, אני אומר את זה לכל חבריי, כולל למרגי, יש אפשרות היום דווקא לשר חדש, שלא הגיע ממשרד שהיה עשרות שנים, אנשים אחרים פוליטיים כאלה, היה בסמכותו לשנות כל מה שהוא רוצה לשנות. משגיח-מושגח לא חייבים חוק, הוא יכול בהחלטה שלו, הסטנדרטים - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
גם לנושא הזה אני אתייחס, אנחנו נותנים לזה דגש מאוד רציני, גם על זכויות העובדים, המשגיחים וכל התלות הזו שהיא לא בריאה.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אני מסיים, הסטנדרטים שאתם כל כך אומרים, הסטנדרטים של כשרות, היה אפשר גם היום להעביר במועצת הרבנות.
אלון טל (כחול לבן)
¶
אני פרופסור לנושא של אקולוגיה ומדיניות. באקולוגיה יש כלל בסיסי והוא נקרא מגוון ביולוגי. כאשר המערכת האקולוגית מגוונת היא בריאה יותר, היא יציבה יותר והיא מתפקדת יותר טוב וכשמתעלמים מהעיקרון הזה מתחילות הבעיות. ניקח חקלאות, יש מה שנקרא מונוקולטורה, כשמגדלים רק דבר אחד המערכת קורסת, במערכות כלכליות זה נקרא מונופול וזה בדיוק מה שקרה עם נושא הכשרות בארץ.
אשתי ואחיה החליטו להקים בית קפה קטן שנקרא 'קפה ג'ו', לימים הסיפור הזה צמח לרשת שלמה ואני יכול לומר לך שמרבית הסניפים של זכיינים עמדו מול הייתי אומר דרישות פליליות, ממש פרוטקשן כדי לשלם כסף מתחת לשולחן על הכשרות שלהם. למרבה הצער חלק ניכר מהסניפים ויתרו על הכשרות מכיוון שהם הבינו שזה פשוט יקר מדי.
אלון טל (כחול לבן)
¶
אני מספר דברים שאני יכול לעמוד מאחוריהם. לכן אני מבקש לברך על כך שיש ממשלה חדשה, ממשלת שינוי שביקשה לשנות את זה, שהבינה שהתחרות היא זאת שתמנע את אותה שחיתות או באמת סחטנות שהייתה נחלת מערכת הכשרות הנוכחית ואני מברך על זה.
פה אני מבקש לפנות אלייך מבחינת הנקודה שלי, בתור יהודי שגדל בארה"ב, בקהילה הקונסרבטיבית, עם אוכל כשר, עם מערכת כשרות עצמאית ולדעתי קפדנית, מפריע לי שהרפורמה שהייתה אמורה לפתוח את הדלת לכל הזרמים ביהדות שלוקחים את הכשרות ברצינות, היא סותמת את הגולל, היא לא מאפשרת למרבית יהודי העולם שהם קונסרבטיבים או רפורמים שאכפת להם מהדברים האלה לפתח מערכת כשרות. לכן אני מבקש שנשקול כמה תיקונים קטנים שלפחות יאפשרו לממשלת השינוי לממש את ההבטחה שלה שהיא אמורה בהחלט לאפשר לכל אדם בישראל שאכפת לו מהיהדות לכבד את המסורת כפי שהוא רואה לנכון.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
ברצינות. עוד מעט אתה תדבר ואני גם אדאג שלא יפריעו לך. אתה לא מפריע לח"כים אחרים.
אלון טל (כחול לבן)
¶
הסיכום שלי הוא כדלקמן, יש פה ממשלה שהבטיחה שבכותל יהיה מגוון, שיהיה גם מקום לתפילה שוויונית, אותה בשורה צריכה להגיע למערכת הכשרות, לאפשר לכל הזרמים בעצם לממש את האמונה שלהם כפי שהם רואים לנכון. תודה רבה.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
כמה מהדור השלישי ממקימי הקהילה שלך בארה"ב נשארו יהודים? ממקימי הקהילה שלך, הדור השלישי והרביעי, כמה נשארו יהודים?
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
חבר הכנסת מקלב, תודה רבה. חבר הכנסת שמחה רוטמן, תורך, ואני מבקשת לא להפריע לחבר הכנסת רוטמן, כפי שהוא לא הפריע לאחרים.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
למרות שאני מרשה הערות ביניים של שורה אחת, מבחינתי. כמובן את יכולה להגביל אחרת.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
טוב, אז דבר ראשון, אני באמת אומר, זה אולי נשמע ציני, אבל אני בהחלט חושב שאם מישהו רוצה לייצר כשרות קונסרבטיבית ולעצב את זה בצורה מאוד גדולה, זה כשר לשיטה של היהדות הקונסרבטיבית או היהדות הרפורמית, בהנחה שיש דברים כאלה - - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
לא, שנייה. אני יודע שזה קיים, אבל אני חייב לומר לך, לא רק שלא רוב יהדות העולם בוודאי לא קונסרבטיבית, בוודאי ובוודאי שרוב שומרי הכשרות הם לא קונסרבטיביים וודאי ובוודאי שברוב בתי הכנסת הקונסרבטיביים, ואתה יודע בדיוק כמוני, אם תשאל את האנשים שם האם הם שומרים כשרות מחוץ לבית הם יגידו לך לא. ביושר. אז לכן כאשר אנחנו מדברים על מה חשוב לשומרי כשרות, חשוב באמת מה מעניין שומר כשרות.
בהקשר הזה אני אומר שיש פה בעיה, יש פה בעיה אמיתית וחבל. בישיבה הקודמת, גברתי יושבת הראש, ישב פה השר מתן כהנא, שאלתי אותו שאלות, תשובות לא קיבלתי, דובר שהוא ייתן בסוף, הוא לא נתן, מספר המפקחים הוא סוגיה קריטית, לא קיבלנו עליו תשובה. זו השאלה המרכזית בגלל שעכשיו את מדברת איתי על שאת הופכת את הרבנות לגוף פיקוח, את נותנת לה פחות מפקחים ממה שיש כיום, את רוצה עכשיו להוסיף לה, שזה דבר שלמדתי לראשונה היום בדיון, אגב מהלך מעניין, יכול להיות שגם בזה אני אתמוך, שאת רוצה שהרבנות עכשיו גם תפקח על הבד"צים. וואלה יופי, איפה כל המפקחים שיעשו את זה?
אני חשבתי שבאים למהלך של שוק חופשי. אני, שוק חופשי, חוטף על זה מכות גם במיליה שלי כי אני אומר שעל פניו אני בעד הפרטה, פתאום מספרים לי שגוף שהיום פועל בשוק חופשי, בתחרות כללית, מה שנקרא שוק הפרימיום של הכשרות, עובד יופי בשוק חופשי, אף אחד לא מתערב לו. בוועדה אחרת, בחדר אחר פה בבניין אנחנו מנהלים דיון על איך לצמצם רגולציה ועכשיו יש גוף שפועל בשוק חופשי, לא מכיר תלונות, לא מכיר בעיות, את רוצה גם עליו לשים רגולציה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
אני מבין מה את רוצה, אז אני אומר, במחילה, שתפסיקו לבלבל את הציבור ותפסיקו לבלבל את עצמכם. אם אתם רוצים שוק חופשי, יש היום שוק שפועל יופי בשוק חופשי, אל תתערבו לו. אם אתם רוצים לשפר את מערך הכשרות של הרבנות יש המון המון צעדים, רפורמות, כולל רפורמה, אגב, שמתן כהנא בעצמו תמך בה אך לא מזמן, רפורמה שכתב עמיחי פילבר שהיה מנהל מחלקה, אני לא זוכר את התפקיד המדויק שלו, במשרד לשירותי דת, מומחה לכשרות. הוא כתב אותה, מתן כהנא תמך בה, פתאום התהפך. אתם, במחילה, מבלבלים את עצמכם, אתם מבלבלים את הציבור.
מי שדוחף את הרפורמה הזאת, במחילה, מתנהל היום הליך בבית משפט. לכן אני אומר, שוב, מה שחשוב זה מה אכפת לצרכן כשרות. אני מחזיק ביד דוח מעבדה של מוצר, כשרות מחו"ל, שלא קיבל את אישור הרבנות. הוא לא קיבל את אישור הרבנות כי בבדיקה שנערכה ב-5.10.2018 בכרוב ניצנים קפוא מצאו שם שתי אקריות, מצטער אם אני לא קורא את זה נכון, שני חרקים מסוג אקרית ריזוגליפוס, אחת אקרית התלתן, אחת אקרית טורפת ואחד גולם זבוב. אולי כנראה באמת צריך חומרי ניקוי וניקיון על כמות כזאת. עכשיו, לפי התקן של הרבנות, כך במסמך רשמי של הרבנות הראשית למדינת ישראל, במוצר קפוא, בניגוד למוצר טרי ששם יש נגיעוּת ויש דרכים איך לטפל, במוצר קפוא, בוודאי מיובא, ובלי קשר אם מיובא או מהארץ, מספיק חרק אחד כדי לפסול את האירוע, כי אסור לאכול על פי ההלכה, חוות דעת הלכתית, חרק אחד, מבחינת איסורי תורה זה כמו לאכול חמישה חזירים.
עשו בדיקה מדגמים בעוד עשר שקיות כאלה, בכל אחת מהן מצאו שיש חרקים בשקית, בשקית אחת צרכנית מצאו. מה מגיע? מגיע ממך כשרות של מי? של ארגון צהר. הגישו תביעה ייצוגית נגד מי שהביא את זה לארץ עם סמל כשר, הוא אומר שגוף הכשרות שנתן את זה בחו"ל הוא גוף כשרות מוכר. לאכול חרקים זה בסדר. סליחה, אני רוצה לאכול חרקים? עזבי מבחינת כשרות.
עכשיו, זה יהיה המרוץ לתחתית. יבואו גופים שיש להם אינטרס עסקי, שיעשו תחרות וייצרו חוות דעת של אנשים מטעמי אינטרס - - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
לא, לא, אני בעד רפורמה. אני בעד רפורמה חיובית. יותר מזה, אני חותם בשתי ידיים על אותה רפורמה שמתן כהנא בעצמו חתם עליה, של עמיחי פילבר. עכשיו באתם, במקום לבנות, במקום לתקן, באים עם רפורמה שכל מה שהיא עושה זה להרוס ולהחריב את הכשרות במדינת ישראל.
אני דיברתי עם הרבה אנשים שמעורבים גם בהכנת הרפורמה הזאת, ואני מתחבר גם למה שנאמר, לבוא ולהגיד שרבנים שעוסקים בכשרות כל ימיהם, לבוא ולהגיד שיש להם שיקולים זרים, בושה וחרפה לשר מתן כהנא שכך הוא מדבר. בושה וחרפה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
אנשים שלא הרוויחו מימיהם שקל מכשרות, יש פה אנשים מגורמים עסקיים שדוחפים פה רפורמה שרוצים בשביל הג'ובים שלהם ושל החברים שלהם לקדם מטרות מסחריות. רבני ערים שמעולם לא הרוויחו שקל מכשרות הם עם השיקולים הזרים? בושה וחרפה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
תודה רבה, חבר הכנסת שמחה רוטמן. אני מבקשת, חבר הכנסת פינדרוס, בבקשה, שלוש דקות.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
אני רוצה באמצעות הדבר הזה שיושבת ראש הוועדה הביאה לפה להוכיח את הבוּרות שיש כאן בדיון. אתם יודעים מה? היא הוציאה והראתה שיש לזה כשרות, אבל מה, אני בסך הכול קורא עברית, הורדתי את המשקפיים, אין לזה כשרות. כתוב פה, 'אישור מטעם הבד"צ', העדה החרדית, לא היה כשרות. כל מוצרי הניקיון אין להם כשרות, לא רק שאין להם כשרות אלא בגלל שאין להם כשרות הרבנות לא נותנת לזה כשרות. זאת אומרת זה פעמיים מרמים את הציבור.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
עזבי גוף פרטי, זה לא קשור לכשרות. זאת אומרת גם חוק הכשרות לא יחול על החותמת הזאת, גם אם תחילו אותם על הבד"צים.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
עכשיו אני אגיד יותר מזה, הבוקר בגלי צה"ל פורסם שמטרנה מהדרין עולה יותר מאשר מטרנה בכשרות רגילה. אז אני אספר לכם סוד. כיוון שעשית פרסום לרמי לוי בדיון הקודם - - -
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
אבל נכנסתי לכנסת הבוקר, אחרי ששמעתי בגלי צה"ל את הדבר המזעזע הזה, נכנסתי לאינטרנט, בדקתי. רמי לוי זה 47 שקל ו-47 שקל, גם מהדרין וגם לא מהדרין. שופרסל זה 49 שקל, 49 שקל, גם מהדרין וגם לא מהדרין. אבל אולי בסופרפארם, כי שם כנראה בגלי צה"ל בדקו, אז בדקתי, בלי כשרות עולה שלושה שקלים יותר מאשר עם כשרות מהדרין, מה את אומרת על זה?
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
סחיטה נוראית. עכשיו אני רוצה להגיד לך את הבלוף הכי גדול, אני רוצה לדבר על השקר הכי גדול. יש לי עוד הרבה מה לומר ברמה המקצועית, אבל אני רוצה לומר ככותרת כללית, האוצר במשך הרבה זמן דיבר על רפורמת הכשרות בגלל שני דברים, רפורמת משגיח-מושגח האחד והורדת יוקר המחיה, רפורמת הקורנפלקס. וראה איזה פלא, בחוק הזה הדבר היחידי שלא שונה זה היבוא, נשאר, מה שהיה הוא שיהיה. לא רק שהוא יהיה, אלא יהיה לרבנות יותר מפקחים יבוא.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
לא, אבל הוא יישאר בסמכות הרבנות, שזה מה שהאוצר רצה. זאת אומרת שגם בזה מרמים. עכשיו אני רוצה לשאלתך, את זה לא תכננתי להגיד, לשאלתך איך היינו אלפיים שנה בלי הרבנות, אז אני אגיד לך - - -
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
אני אגיד לך איך, ב-1983, כשברית המועצה הייתה סגורה, אבא שלי לקח את האזרחות האמריקאית שלו ונסע עם שתי מזוודות מלאות אוכל עם חותמות בד"צים בשביל להביא ליהודים במוסקבה כי אין רב ראשי במוסקבה, כי הרב הראשי היה מטעם הקג"ב ולא סמכו עליו. אבל בכל עיר ועיר, באירופה, בכל מקום, היה רב עיר.
את עכשיו מחזקת את הבד"צים, אבל לוקחת לרבני העיר, מי שהיה 3,000 שנה, בכל מקום, גם היום, בכל מקום בעולם יש רב עיר שאחראי. הרפורמה הזאת עושה רק דבר אחד, לוקחת לרבני העיר את הסמכויות של הכשרות, זה הדבר היחידי שהרפורמה הזאת עושה, היא לא עוזרת לו בקפה ג'ו, מרמים אותו, היא לא עוזרת לו בדרישות המהדרין, כי מדובר על הדרישות המינימליות. מרמים פה את הציבור, זאת הצגת תכלית של רמאות, לא עוזרים ליבוא, לא מורידים רגולציה, לא מורידים עלויות, מוסיפים עלויות. הדבר היחידי שאתם עושים זה לוקחים לרבני העיר, מה שהיה כל השנים, לפני הקמת מדינת ישראל, ואיפה שלא היה היה צריך אנשים עם מסירות נפש כמו אבא שלי להיכנס עם מזוודות עם בד"צים ממקום אחר. תודה רבה.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
תודה רבה. כפי שאמרתי בדיון הראשון לפעמים צריך פשוט לעשות את הדבר הנכון והרפורמה הזאת היא הרפורמה הנכונה. אחרי הדיון הראשון חבריי מש"ס ומיהדות התורה הוציאו הודעה מיוחדת שבה הם בחרו למקד את הביקורת בשני חברי כנסת שהם יוצאי חבר העמים, מעניין למה.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
וגם שיקרתם. לא הפרעתי לך. וגם שיקרתם. עכשיו למה שיקרתם? כי אני מעולם לא טענתי שהכשרות לא חשובה לי ואני מעולם לא טענתי שאני מקפיד לאכול לא כשר. אז מכיוון ששיקרתם שיקרתם אני הייתי מציע לכם גם להתנצל וגם להפסיק להסית, כי הרי רציתם דיון ענייני, נכון? אז תפסיקו לשקר לפחות. תודה.
עכשיו ככה, אחרי שאני עברתי על פרטי הרפורמה ואחרי שניהלתי דיון ענייני ומקצועי עם גורמי המקצוע ממשרד האוצר אני חושב שמדובר בהצעת חוק נכונה עם תועלת כלכלית לא קטנה, גם למשק וגם לכלל הציבור. כמובן אם יש צורך לשפר ולדייק אני מוכן לשמוע את כל הדעות, את כל הגורמים, להתייחס לכל ההערות באופן ענייני ומקצועי, כמו שחבר הכנסת אלון טל אמר היום, יכול להיות שאנחנו צריכים לחשוב על לפתוח את האפשרות לכל הזרמים ביהדות והכי חשוב זה לא לצמצם את הרפורמה, להוביל אותה ולהוציא אותה לפועל בהקדם האפשרי. תודה רבה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
אבל, יוליה, אני שאלתי שאלה אינפורמטיבית. שאלתי כמה בדיון הקודם את השר כהנא והוא הבטיח תשובות בסוף הדיון, לא קיבלנו אותן.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
לא, אבל זה א'-ב' של ההסדרים שאנחנו עושים. אם אין תשובות למספר מפקחם, אם אין מענה, זה בלב ליבה של הרפורמה אני לא מבין איך אנחנו כוועדה ממשיכים בלי לבדוק.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
לא, עם כל הכבוד גם חבר כנסת יכול לבקש שגורמים מקצועיים יבואו. זה נתון. בלי לפגוע במנכ"ל, עם כל הכבוד, אני הייתי שר הדתות, ראש מועצה דתית מוערך, סליחה, לא מבין את כל הסוגיות בסוגיות הכשרות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
היא רפורמה, כמו שעכשיו דנים ברפורמה באלף ואחת רפורמות אחרות, תנתקו את זה מהתחום המקצועי, כשרות, לשם אנחנו לא נכנסים.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
אבל למה כשהייתי ברפורמה בוועדת הפנים אף אחד לא הציע שכל מי שרוצה ייתן אישור, רק משרד הבריאות יכול לתת אישור? גם פה זה מה שאני מבקש. מה זה הדבר הזה?
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
יוליה, מספר מפקחים. אני ביקשתי שאת תקבעי בשאלות כשרות? ביקשתי שתקבעי לי מה כשר, מה לא כשר? ביקשתי לדעת מספר משגיחים.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
לא הבנתי, אבל זה לא הרבנות הראשית, הולכים לרבני ערים, צריך להביא מנהלי מחלקות כשרות. למה את קוראת להם? תביאי מנהלי מחלקות כשרות בערים. למה את מזמינה אותם בכלל?
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
איפה הם? מה מעניין אותנו הרבנות הראשית. אם היינו דנים על היבוא הייתי קורא להם, אבל הם לא מעניינים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
סליחה, פינדרוס, שמענו אותך, תודה רבה. אתם רוצים להתייחס למה שאמרו פה חברי הכנסת?
הראל גולדברג
¶
ראש אגף הכשרות הוזמן לדיון, הוא שלח לכאן את סגנו, סגנו פשוט הודיע שהוא נתקע בפקקים, הוא אמור להיות כאן בדקות הקרובות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
התשובות שביקשו, מנכ"ל משרד הדתות ידאג להעביר לך את התשובות. אני לא אחראית על השר, אני לא יכולה לחייב אותו.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
בשעה שתיים אנחנו נעשה הפסקה של רבע שעה ונחזור לדיון לטובת כל הנוכחים, אם לא נספיק מה שתכננו היום אני אבקש מיושב ראש הכנסת אישור להמשיך את דיון הוועדה גם בזמן המליאה, לתשומת ליבם של חברי הכנסת.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
אני מבקש, גברתי, שההפסקה תהיה בזמן תפילת מנחה, או באחת וחצי או בשתיים וחצי.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
מוני, רצית להתייחס. מנכ"ל משרד הדתות, רצית להתייחס לדברים של חבר הכנסת רוטמן?
שמעון מוני מעתוק
¶
רק אומר לעניין המפקחים, ברור שהרפורמה לא יכולה לצורך העניין להיות בעלת תוכן משמעותי אם גורמי הפיקוח לא ימונו כנדרש. אנחנו בשיח בנושא הזה מול משרד האוצר. אני מזכיר לכולם, גם כשהחוק יעבור בתחילת נובמבר יש תקופת מה שנקרא הרצה, גם מינוי יחידת ממונה, גם חקיקת משנה, זה לא שהכול נכנס לתוקף יום לאחר החוק והזמן הזה הוא זמן התארגנות כולל הקמת יחידת הממונה כדי לתת מענה לכל מה שכתוב בחוק הזה. אין ויכוח מהותי על זה שיחידת הממונה על כל תקניה הנדרשים היא קריטית ליישום החוק.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
300 תקנים של מפקחים שיודעים לעשות פיקוח כשרות, על הכשרות הפיזית, לא על התיאוריה הטכנית?
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
הרפורמה מתחילה ב-14 בנובמבר 22', האם מופיע בספר התקציב של 22' העלות הכספית של הרפורמה וכמה העלות הכספית?
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
הרפורמה, יש לה זמן התארגנות של שנה ואחר כך הרפורמה פרוסה לחמש שנים, זה לא יקרה מחר בבוקר.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אבל שימציאו את המסמכים. הרי הם ישבו עם האוצר, הם היו צריכים להראות, זאת מערכת הכשרות, זאת הרפורמה, זה אומר כך וכך מפקחים, כך וכך תקנים.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
מה קורה עם כל המפקחים שקיימים היום? מה קורה עם כל המפקחים שנמצאים היום במועצות הדתיות? מה קורה איתם, האם הם משתלבים בתוך הרבנות הראשית?
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
כפי שאמרתי, הרפורמה הזאת מתחילה עוד שנה, יש זמן התארגנות והיא פרוסה לחמש שנים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
הנושא הזה עלה, אני ביקשתי ממשרד הדתות לעשות בדיקה על כמה כמות האנשים שמדובר שנמצאים כרגע במערכת.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אני ביקשתי לבדוק מה קורה עם האנשים מבחינת דיני העבודה, מה מעמדם, כי הנושא של זכויות העובדים ועתידם ופרנסתם חשוב לי לא פחות מכם. תודה רבה, אנחנו מתחילים את ההקראה, הייעוץ המשפטי בבקשה.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
את שמה לב שאת מנהלת דיון מנותק מהמציאות? מי נותן היום כשרות במדינת ישראל? 140 רבני ערים.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
איזה דיון? לא היה פה אף אחד. זה טוב לבג"צ, תדע לך. לא היה אף אחד, לא הזמנת אף אחד.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
אחרי זה את שואלת למה לא באים אלייך לדיונים. זה דיון ענייני, אין אף אחד, גוף מקצוע אחד. שמעתי את כל הדיונים וגם היום.
תומר רוזנר
¶
לא, זה בסדר גמור, אני מקבל את זה. תודה. הנוסח שמונח בפניכם כולל את החלק הראשון של הצעת החוק, הצעת החוק הממשלתית כוללת תיקונים למספר חוקים, אנחנו מדברים על תיקון עכשיו לחוק איסור הונאה בכשרות בשנת 1983. אנחנו קיימנו שיח מקדים עם משרדי הממשלה בנושא הצעת החוק וההערות שיש לנו לנוסח המוצע. הנוסח שמופיע בפניכם הוא נוסח ממשלתי עם הערות ותיקונים שלנו לפרקים א' עד ג' לחוק המוצע. אתם יכולים לראות ב'עקוב אחר שינויים' את ההצעות שלנו לשינויים בנוסח הממשלתי ובצד לעתים אנחנו הערנו הערות שלא קשורות לנוסח עצמו אלא הערות מהותיות יותר, הערנו אותן בצד הנוסח, אז אני מפנה את תשומת ליבכם.
תומר רוזנר
¶
נכון, הצעת החוק תוצג בשלבים ומן הסתם אם יהיה צורך בשלב מאוחר יותר לחזור אחורנית כדי לעשות תיקונים ושינויים כבר בדברים שכבר נידונו אנחנו נעשה אותם.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
לא, אבל אתה מפנה פה, מומחה הלכתי כמשמעותו בסעיף 2יא(א)(5), ואין לנו את החלק הזה.
תומר רוזנר
¶
אני אסביר. מונחים לפניכם, ואמורים להיות מונחים בפני הכנסת תמיד, הנוסח הכחול, מה שנקרא נוסח הצעת החוק הממשלתית, והנוסח שלנו עם התיקונים. תמיד מונחים בפניכם שניהם אחד ליד השני והם משלימים זה את זה, זאת אומרת אם יש פה הפניה לאיזה שהוא סעיף שהוא מופיע בהמשך אתה יכול לראות את זה.
תומר רוזנר
¶
היועצת המשפטית לכנסת גם לא הסתירה את דעתה ואנחנו לא מסתירים את דעתנו שהנושא הזה איננו מתאים לדיון במסגרת חוק ההסדרים.
תומר רוזנר
¶
יחד עם זאת, אני רק אשלים, משהוחלט על ידי ועדת הכנסת ועל ידי הכנסת להותיר את הפרק הזה במסגרת חוק ההסדרים אנחנו נעמוד על כך שהדיון כאן יהיה דיון ענייני, מעמיק ובכל הסוגיות שנדרשות.
תומר רוזנר
¶
ונקפיד על כך שהדברים יתנהלו בצורה תקינה. החלטת הכנסת, היא סוברנית להחליט שהנושא הזה כן נשאר בחוק ההסדרים.
תומר רוזנר
¶
לא, הוועדה מוסמכת להמליץ בפני מליאת הכנסת לפצל את הדבר, זו סמכות שלה, הסמכות היא של מליאת הכנסת אם היא תרצה בכך. אבל קודם כל יושבת ראש הוועדה צריכה להחליט אם היא רוצה לקיים על זה דיון בכלל.
רעות בינג
¶
אני מתחילה במה שמצורף נוסח לדיון.
פרק כ' ייעול מערך הכשרות
תיקון חוק איסור הונאה בכשרות
93.
בחוק איסור הונאה בכשרות, התשמ"ג-1983 (בפרק זה – חוק איסור הונאה בכשרות) –
(1) לפני סעיף 1 יבוא:
"פרק א'
¶
הגדרות, מטרה ותחולת הוראות";
(2) בסעיף 1 –
(1) אחרי ההגדרה "בית אוכל" יבוא:
""בקרת כשרות" – בקרה תהליכית או בדיקה מדגמית בבית אוכל על מצרך או על ייצור של מצרך, אשר להם תעודת הכשר, לרבות באמצעות נוכחות של משגיח בהתאם לתקן הכשרות, ובלבד שהוראות בתקן הכשרות לעניינים אלה לא יפחתו מהוראות שנקבעו לפי סעיף 17(א1)(1), והכל כדי לוודא שבית העסק עומד בתקן כשרות ובתנאי תעודת הכשר;
תומר רוזנר
¶
ההגדרה הזו מתייחסת לחלק מתהליכי ההשגחה והיא מסבירה מה הם הליכי הבקרה המדגמית שנעשים במסגרת שירותי ההשגחה שייתן גוף נותן הכשר. זאת הגדרה שמתייחסת למהות הפעולות שצריך לעשות כחלק מפעולות ההשגחה שמכונה בקרת הכשרות.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
שאלת תם, תומר. בוא נאמר שאני מסכים לרפורמה, למה צריך לרכוב על חוק איסור הונאה בכשרות? למה זה לא היה צריך לבוא, בכלל, אם כבר עושים סדר, לחוקק את חוק הכשרות?
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
אם כבר רוצים סדר ולא חור שחור ולא פרטץ' ולא זה, בואו נחוקק חוק הכשרות. אני לא מרחיק לכת לחוק יסודות הכשרות.
תומר רוזנר
¶
אפשר היה לעשות את זה, אבל אני חושב שהממשלה בחרה ללכת על תיקון חוק. אני לא רואה בזה שום פסול לעשות את זה.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
ההגדרה הזאת היא חדשה, ההגדרה הזאת מבוססת על ההבנה שמה שכתוב פה בקרה תהליכית או בדיקה מדגמית, זה מספק את נותני הכשרות מבחינה הלכתית. אני הייתי רוצה לשמוע את איש המקצוע מבחינת כשרות, מבחינה הלכתית, האם מספיק לכתוב בקרה תהליכית או בדיקה מדגמית כדי לעמוד ביכולת ההלכה.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
יכולת לספק את דרישת ההלכה המינימלית. כמו שאמר חברי חבר הכנסת אורי מקלב, כל נושא הכשרות מבוסס על נאמנות והשאלה אם זה מספיק. וגם מזה נובע כמה שעות המשגיח צריך להיות בבית העסק, וגם לנקודה הזאת אני רוצה להבין.
הראל גולדברג
¶
הרגל גולדברג, ממלא מקום מנכ"ל רבנות, לשעבר יועץ משפטי. אני חושב שההגדרה הזו עונה לצורך, עונה לנושא המהותי, יש פה גם בקרה תהליכית ויש פה גם בדיקה מדגמית, שהם נובעים באמת ממאפייני הכשרות. אני חושב שהבקרה הזו מכסה את המאפיינים השונים של התחום.
הראל גולדברג
¶
התשובה היא כן, אני מוסמך לרבנות, אבל אני לא חושב שזה רלוונטי. אני איש הרבנות, אני איש מקצוע, אני לא רב.
הראל גולדברג
¶
אני משיב. הצעת החוק נבנתה בשיתוף, כלומר זו החובה שלנו, זה התפקיד שלנו, ברגע שהדרג המדיני החליט על מדיניות מסוימת אז אנחנו נמצאים פה בשביל לתת מענה לשאלות ולגיבושי נוסח. כמובן שאת הנוסח הזה ראו הדרגים המקצועיים של אגף הכשרות הארצי, זה גובש לאחר עיון גם שלהם בנוסח.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
אני שואל שאלה, אני אשים את הדברים על השולחן. ידוע הוויכוח אם צריך לתת תעודת כשרות רק בסוגיות כשרותיות או בסוגיות נוספות נלוות לכשרות. רוצים דוגמה, מי שלא הבין אותי? מחלל שבת או דברים אחרים.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
אני שואל, יש פה נוסח שהוכנס עכשיו שלא היה בהגדרה, הסוגיה של האם צריך לתת תעודת כשרות רק בעילת כשרות ולא בסוגיות נלוות לכשרות, כגון שמירת שבת - - -
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
אני רוצה לשמוע משפטנים, מוני. אם תגידו לי שזה לא פה, זה בהמשך, או זה לא הולך להיות, אני גם מקבל, אבל אני רוצה לדעת.
רוני מר
¶
אדוני, כתוב בצורה מפורשת פה בהגדרה הזאת שהכול כדי לוודא שבית העסק עומד בתקן כשרות ובתנאי תעודת ההכשר. כל התהליכים הספציפיים של הבקרה, ששאלת גם אתה, חבר הכנסת, הם בקרת תהליכים ופעולות שיצטרכו להיעשות שנגזרות מהתקן ההלכתי שהוא תקן דיני הכשרות, הוא התקן ההלכתי שנקבעו בו ההוראות.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
דווקא על הנוסח הזה יש לי הערה. הנוסח הזה הוא נוסח מאוד מצמצם, הוא בא ואומר רק על תעודת ההכשר, מה שכתוב תעודת ההכשר וגם על תקן הכשרות. תקן הכשרות לא נותן הרחבה שבעל עסק יכול לבוא כדי למנוע דברים, הוא נותן תקן שצריך להיות, שלא תהיה הפרדה בין בשר וחלב, אבל הוא רוצה לעשות בקרות שלו קודם, הוא רוצה לעשות בקרה בעסק. לא כתוב בפירוש, כדי לוודא את מה שכתוב בפירוש משגיח הוא חצי בלש והוא צריך לעשות דברים עם סמכות. אתה מצמצם לו את הסמכות.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
האם הנוסח הזה הוא דווקא נוסח שמצמצם, במיוחד כשהוא מתבסס על סעיף 17(א), ששם הוא לא נותן.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אולי כדאי, גברתי היושבת ראש, הוא לא היה פה בפתיח, האיש שבעצם אחראי על הנושא, בואו נשמע.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
לא, לא, לא, סליחה. אנחנו נכבד את האיש, אבל אנחנו לא נעצור את הדיון, היועץ המשפטי של הוועדה רוצה להתייחס. חברים, די.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אבל אם היה מגיע המדען הראשי של משרד ממשלתי כשעושים רפורמה על הדבר שלו, לא היית נותנת למדען הראשי לדבר?
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
יעקב, עוד לא הבנת את הפרינציפ? היא מבחינתה שתיסגר הרבנות, סתם אנחנו משחקים בנדמה לי פה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אני מבקשת מהייעוץ המשפטי של הוועדה לענות לשאלות ואנחנו נמשיך וכמובן האיש שנכנס עכשיו לחדר ושעמד הרבה מאוד זמן בפקק, אנחנו נכבד אותו והוא גם כן ידבר.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
את צריכה להבין את הנושא. את לא מבינה על מה את מדברת כי את חושבת שלסבון יש הכשר, את אפילו לא מבינה על מה את דנה.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
כן, בדברים שמפריעים לך, בדברים שמעניינים אותך. לא דברים שאת מתנגדת להם.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
לא, זה בדיוק כמו שהיית מבקשת ממנסור עבאס להיות יושב ראש ועדה לענייני ההתיישבות הצעירה.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
אני אומר את זה בגלוי, זה בדיוק כמו שמנסור עבאס יהיה יושב ראש ועדה להתיישבות הצעירה.
תומר רוזנר
¶
אני רק אעיר, בקרת הכשרות היא רכיב אחד משירותי ההשגחה שיינתנו על ידי הגוף נותן ההכשר. ההגדרה הזאת היא רכיב אחד מתוך רכיבי שירותי ההשגחה שיינתנו והיא מבוססת על בקרה מדגמית ובדיקה תהליכית, שזה סוג אחד של בדיקות שנעשות במסגרת שירותי ההשגחה. היא מבוססת על תקן הכשרות. תקן הכשרות הוא זה שיקבע בעצם את הפרטים של אותה בקרה מדגמית ותהליכית.
אנחנו הערנו ואנחנו חוזרים על ההערה, שלא מופיעה כרגע, אבל אנחנו מעירים אותה, אנחנו לא מבינים מה זה תנאי תעודת ההכשר, אנחנו חושבים שאין מקום למילים האלה, 'תנאי תעודת ההכשר'. תעודת ההכשר מבוססת על תקן, אין בה תנאים נוספים ואחרים. אנחנו חושבים שצריך להשמיט את הסיפה הזאת.
תומר רוזנר
¶
לא, זה תקף, אבל זה לא תנאי ההכשר. לפי המוצע בהצעת החוק תנאי ההכשר נקבעים בתקן וברמה מינימלית, כפי שמופיע כאן הרמה המינימלית נקבעת בתקנות שהשר יקבע. למשל השר יכול לקבוע שירותי השגחה של פעם בשבוע שלוש שעות לצורך העניין.
תומר רוזנר
¶
השר יכול לקבוע את זה בתקנות. אם השר יקבע כזה דבר יכול תקן כשרות מסוים, שאו מועצת הרבנות תקבע, או ועדת רבנים תקבע, לקבוע שהיקף שעות השגחה ונוכחות משגיח, למשל, שהוא היקף גדול יותר. המינימום זה מה שהשר יקבע בתקנות, תקני הכשרות יכולים לקבוע רמות מחמירות יותר של נוכחות משגיח.
הראל גולדברג
¶
חבר הכנסת מקלב, בסעיף האחרון, השר מוסמך לקבוע תקנות, בין השאר לעניין היקף ההשגחה של משגיח.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
לא, זה צריך להיות סטנדרטים של הכשרות, של מועצת הרבנות. הדבר המרכזי שיהיה בתחרות בין גופי הכשרות זה שעות הכשרות. זה גם היום בעצם הדבר המרכזי, שעות הכשרות שיש בכל עסק.
הראל גולדברג
¶
בדיוק, כדי למנוע את המרוץ לתחתית הזה השר מוסמך לקבוע היקף שעות השגחה כדי להבטיח תקן מינימלי של השגחה.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אני אומר דבר שהוא מהותי, הם מבינים שזה דבר מהותי, זאת ליבת הכשרות בסופו של דבר. אחרי שאתה קובע תקן השעות שאתה מפקח שמה, הסטנדרטים האלה, זו גם תהיה התחרות בין גופי הכשרות. כך שאם לא תקבע את זה גוף כשרות יגיד שהוא עומד בתקן, אבל הוא מגיע והוא יתחרה על מחיר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אבל שר לא יעשה את זה על דעת עצמו, הוא בטח יעשה את זה עם אנשי מקצוע שהם מבינים בדבר הזה.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
אני לא בטוח, אחרי ששמעתי את ראש הממשלה באו"ם יכול להיות שהוא לא מרשה להתייעץ.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
כדי לסבר את האוזן, מחר יהיה השר יהיה חרדי מאוד ואז הוא יחמיר מאוד את זה, מה אז תגידי? תגידי חבל שלא קבענו את זה שלא השר הפוליטי יעשה את זה, יעשה את זה הגוף המקצועי של הרבנות.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
בואו תשבו. אני לפעמים יורה לעצמי ברגליים, אבל אני הולך על האמת פה בעניין הזה.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
אבל שנינו יודעים שזה תלוי מי יהיה השר. זה לא כמו במשרד הבריאות, אנחנו מיתממים?
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
אם השר יהיה מימינה אז לא צריך בכלל, אם הוא מיש עתיד אז צריך קצת, אם יהיה מזה אז - - -
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
לא חייבים על כל חנות, אבל יש חנות סטנדרטית, של גודל חנות, הספק. אני לא איש מקצוע, אבל יש סטנדרטים - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
טוב, הגיע אלינו איש מקצוע, רק תציג את עצמך ובבקשה תתייחס, לא לסעיף הזה ספציפית, אלא לנושא הכשרות. חברים, אתם ביקשתם, ובצדק, שיבוא לפה - - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אבל, יוליה, תחשבי על מה שהוא אמר לך, יום אחד יהיה שר חרדי ועוד יעשו לכם תקנות מפה עד אפריקה. תיזהרו.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
האוצר צריך להתנגד לזה. עוד שנתיים אנחנו בקואליציה, השם ישמור מה שיילך פה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
טוב, תודה רבה. בבקשה, אדוני, תציג את עצמך ותתייחס בצורה מקצועית לשאלות שעלו פה, חלק שמעת, חלק בטח עכשיו יהיו.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
לוועדה הוא אומר את כל האמת, בלי לחצים פוליטיים, בלי שום דבר. אתה יכול להגיד את זה.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
מי דיבר עלייך? יש מנכ"ל שיושב לו מול העיניים, יש לו שר שיושב לו מול העיניים, והמנכ"ל הוא גם יועץ משפטי, זה לא פשוט.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
המנכ"ל של המשרד, חלום חייו לטפל בכשרות. עכשיו בטבריה, הוא אמר, מה יהיה, איך אני אטפל בכשרות? - - -
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
מקובל בבתי משפט, אני אומר לך, אתה כנראה לא היית בבית במשפט, בבתי משפט מקובל שכשאיש מקצוע מגיע לבית משפט והוא נותן חוות דעת מקצועית, ואת באמת ככה הצגת אותו, אז הוא אומר: אני אומר את זה מרצוני החופשי. יש איזה נוסח, נכון? אתה משפטן. אז אני שאלתי אותו אם הוא יכול להגיד את הנוסח הזה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
טוב, חברים, ברור. כן, אדוני. תביא את העמדה המקצועית שלך, איך אתה רואה את הדברים, איפה הכשלים בעיניך, איפה היתרונות, מה המצב של היום, בבקשה.
רפאל יוחאי
¶
אני אתחיל מהסוף. נכנסתי בסוף, באיחור, ואני מתנצל. פעילות ההשגחה, במשך שנים אחת מהדרישות שניסינו לעמוד בהן זה לכמת שעות השגחה, זה קשור לשאלה שנשאלה פה. זאת אומרת האם ניתן כמדינה להגיד לכל בעל עסק מראש כמה שעות השגחה יהיו מצופות ממנו באתר האינטרנט. זאת אומרת שבעל עסק פיצה, מסעדה וכדומה, מלכתחילה הוא יידע מה סדרי התשלומים, וזו נגזרת של שעות השגחה בין היתר.
הניסיון לא צלח עד היום הזה. הסיבה שלא הצלחנו כיוון שבאמת הנוכחות של המשגיח, שזה חלק ממתן השירות, זה תלוי מאוד באופי המקום. ייתכן שיהיו שתי מסעדות, אותה תפוסה, כמעט אותו מיקום, אבל בגלל שבמקום יש נוכחות של יין או של בשר, או נוכחות של כל מיני חומרי גלם או תהליכי ייצור שונים, למרות שזו אותה כותרת, ייתכן מאוד שנותן ההכשר יחליט שפה צריך שעתיים ופה צריך ארבע שנים.
לא הצלחנו כמעט לגרום לכימות שעות, למעט בתחום מאוד מסוים שזה מרכולים, שבאמת זה משהו מאוד מאוד שבלוני, אותם מרכולים ענקיים שיש להם בדרך כלל גדלים שונים של נפח פעילות, מכולת רגילה או מכולת שיש בה אטליז, שיש בה ירקות וכדומה, איכשהו ניסו לעשות כימות שעות, וזאת כהמלצה. למעט התחום הזה לא הצלחנו, והסיבה היא פשוטה מאוד, כי באמת נותן ההכשר המקומי היה חייב להתחשב במכלול, מיקום בית העסק, האם הוא ניצב במקום שיש בו סביבה של בתי עסקים וממילא יותר משגיחים באותו מקום, או שזה מקום מבודד, באיזה צומת דרכים וכדומה.
רפאל יוחאי
¶
למעשה הנוכחות של המשגיח בבית העסק זה פונקציה של – מה הוא עושה למעשה? האינפוט, מה שנכנס לבית העסק, א', זה אך ורק רכיבים כשרים ונושאי תעודת כשרות כחוק, ב', הוא מפקח על תהליכי הייצור, גם אם הבשר כשר והחלב כשר, לוודא שלא ערבבו אותם וכדומה, ואחרי כל זאת, גם אחרי שאתה עושה את כל הפעילות הנחוצה עדיין לוודא שמה שהציבור יקבל לפה, דהיינו הבטחת המוצר, זה מה שהוא מקבל, כי יכול להיות שיש קייטרינג שהוא כשר, אבל החתונה נערכת 100 קילומטרים משם ואין כל הקשר בין התעודה שמוצגת בקצה לבין מה שיצא מהמטבח. אנחנו צריכים לוודא שבמכלול של המוצר שנעשה במקום כשר זה מה שהגיע לפיו של הצרכן שעליו אנחנו מגנים.
גם בתחום היבוא זה אותו דבר. בתחום היבוא יש אלפי מוצרים שמגיעים לארץ עם מותגים מאוד דומים, ייתכן שבאותו מפעל, או שני מפעלים עם אותו מותג, באותה עיר, אחד כשר ואחד לא כשר, וקל מאוד לשחק באחיזת עיניים כלפי הצרכן שרואה את אותו מותג והוא יחשוב שזה כשר. לכן כל תהליכי הפיקוח ביבוא, או גם בארץ, מצריך התערבות של גורמי השגחה.
עכשיו נחזור לעניין שלנו, מדובר פה, אם אני שמעתי נכון, האם זה נכון שהשר הוא זה שיחליט, או לא יחליט, אלא הוא זה שבסמכותו יהיה לתקן תקנות כמה שעות השגחה. ככל שהוא יעשה את זה, אני מניח שהוא ינסה למצוא איזה שהן טבלאות, איזה שהיא נוסחה מנצחת, שעד לרגע זה לא מצאנו, באמת בגלל קושי ש - - -
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
לא בטוח שזה יועיל. סליחה, בוא נאמר שהוא יצליח לתקן, לאחרונה הונהג במרכזי קניות גדולים משגיח נודד וזה בא לייעל, סך הכול זה אותו משגיח שנודד בין כמה. אם אתה תכמת לפיצה ולפלאפל את שעת ההשגחה ואותו משגיח נודד יעבוד לפי הכמות שהשר יקבע הוא, תאמין לי, יצחק כל הדרך אל הבנק ויוקר המחיה יאמיר והכול.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
לכן יש שונות, השאלה המתבקשת היא, מי שמתקן תקנות זה רק השר, מבחינה חוקית, אין מה לעשות, השר מתקן תקנות, השאלה אם התקנות שיתוקנו בחקיקת המשנה הן על סמך מה שיוחלט במועצת הרבנות או לא. זה מה שאנחנו רוצים לדעת.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אבל רק בעניין הזה, אני רוצה לגעת בציר הזמן ולחשוב שכבר השר רוצה לתקן תקנות בעוד חצי שנה, עם מי הוא יתייעץ? בואו נעשה את זה עכשיו, שיעשה את זה, שיכניסו. אותם הכלים שהוא יצטרך אז לעשות, בואו נקדים את זה, הרי מישהו יצטרך לעשות את זה. ומה שהייתי עושה, שבסמכותו של השר לשנות. להגיד שאי אפשר היום לקבוע סטנדרטים, תשאל את האוצר כמה דברים עשינו - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
מנכ"ל משרד הדתות, בבקשה. חבר הכנסת אורי מקלב, הייתה פה שאלה, שאלה במקום, הנה אני מבקשת תשובה, אל תפריע.
שמעון מוני מעתוק
¶
אני חושב שאין חולק שחייבים סוף סוף, אחרי הרבה מאוד שנים, לקבוע סטנדרטים בכשרות, הן שלוש רמות, כמו שכתוב בהמשך החוק, על ידי מועצת הרבנות הראשית, והן סטנדרטים בעניין שעות השגחה שיחולו באופן רוחבי לפחות סטנדרטים מינימליים. מה שלא כתוב היום - - -
שמעון מוני מעתוק
¶
רגע, מה שלא כתוב היום ומומלץ והצליחו או לא הצליחו, אז צריך להצליח. אני לרגע מתחמק שנייה, אני בכוונה אומר את זה ככה, מהשאלה מי קובע וגם אם זה קשה לקבוע צריך לקבוע את זה, צריך להתאמץ ולקבוע את זה הרבה מאוד שנים.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
השאלה אם נשיג את התכלית. אין ספק שצריך לקבוע, הכי טוב זה שקיפות, השאלה אם זה ישיג את התכלית.
שמעון מוני מעתוק
¶
על מנת להשיג את התכלית, זה נכון. ברור לי ששר, כמו שאמר גם מקודם הראל חברי, מנכ"ל הרבנות הראשית, ברור ששר לא יקבע את זה ככה, הוא יצטרך להתייעץ עם גורמי המקצוע ברבנות, כדי לקבוע את הדבר הזה והדבר הזה ייקבע.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אנחנו נגיע לסעיף של התקנות ואנחנו נעלה את זה שם איך אנחנו בדיוק עושים את זה, זה לא רלוונטי לסעיף הזה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אבל הגוף שנקרא רבנות הוא גוף סטטוטורי במדינה. אי אפשר ל – רוצים להוריד את זה? תורידו את זה.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
לא, אבל אני רוצה לשאול שאלה את המומחה. המהות של הרפורמה הזאת היא בעצם לקחת מהרבנים המקומיים ולהעביר את זה לרבנות הראשית, איפה אתה רואה את הבעייתיות של זה. זו הרי המהות של הדיון הזה.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
אני שואל, המהות של הרפורמה הזאת היא בעצם לקחת את זה מהרבנים המקומיים ולהעביר את זה או לרבנות הראשית או לוועדת רבנים לשעבר, לעתיד, בעלי תואר בהנדסה.
שמעון מוני מעתוק
¶
לא, המהות של הרפורמה היא לא מה שאמרת, לא לקחת לרבנות הראשית, הרבנות הראשית קובעת ברפורמה הזאת שלוש רמות של - - -
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
לקחו לרבנות המקומית והעבירו לרבנות הראשית. אני רוצה לדעת מאיש הכשרות האם אתה כרבנות ראשית חושב שתוכל לעשות את זה יותר טוב מהרבנים המקומיים, פחות טוב, איפה הבעיות פה? זאת השאלה האמיתית, למה אתה בורח מהשאלה? זאת השאלה.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
אני שואל שוב, האם זה שלוקחים את זה מהרבנים המקומיים ומעבירים את זה לרבנות הראשית או לוועדת שלושה רבנים, רב עיר לשעבר, מה זה יעשה לכשרות? זה יועיל, זה יזיק, זה יתרום, מה זה יתרום?
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
תאמיני לי, הם הבינו לפני שהוא הבין. תאמיני לי, לא לחינם הביאו אותו. אמרתי, כל הדיון הזה הוא שקר, אף אחד לא מוכן להגיד את האמת, כולם משקרים, כולל האנשים הנכבדים פה.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
אני מבקש שיירשם בפרוטוקול שהביאו מומחה כשרות לרפורמה ומנכ"ל המשרד והיועץ המשפטי של הרבנות לא רצו לתת לו לענות, כולל אנשי האוצר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
יש לנו הרבה מאוד אנשים בזום, היועץ המשפטי של הוועדה דורש ממני להעלות אותם, הם לא יושבים שם לחינם.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
הראשון שיעלה, תיכף אני אגיד לך מי זה, זה הארגון הרפורמי, רק שנייה, 'על משמר הכנסת'.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
יש לך שלוש דקות להתייחס לנושא הרפורמה בכשרות, בבקשה. בתי מלון, כולנו מבינים מה ההשלכות.
ניר קפלן
¶
שמי ניר קפלן, אני מהתאחדות המלונות, אני מנהל מחלקת הרגולציה, התאחדות המלונות. 436 בתי מלון, גוף שמאבד 42,000 עובדים ותורמים למשק עשרות מיליארדים במסים ובתוצר. אנחנו צרכני כשרות כבדים, הוצאות הכשרות אצלנו הן כ-370 מיליון ₪ בשנה. אנחנו עובדים מאוד יפה עם הרבנות ועם המועצות הדתיות, אנחנו מאוד מעריכים אותם, גם את המועצות וגם את הרבנות הראשית.
אנחנו בעד הצעת החוק הזאת כי אנחנו מאמינים שהיא תאפשר פתיחה ותחרות, כך למשל מועצה דתית טובה, למשל באילת יש לנו ניסיון טוב עם המועצה הדתית המקומית, יש שם שיטה ייחודית, מועצה דתית טובה תוכל לספק שירותי כשרות גם מחוץ לתחום השיפוט של המועצה וככה זה ייטיב, לדעתנו, גם עם הצרכנים וגם עם העסקים.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
יהיה יותר קל לכם להתחמק. כשרב באילת יצטרך להיות בנהריה אני מבין למה זה יהיה לכם יותר קל.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
ואיך יהיה המשגיח? איך הוא יישן בשבת? הרב באילת באמת ישגיח על המלון בנהריה בשבת?
תומר רוזנר
¶
אבל אם הוא לא רוצה הוא לא ייתן כשרות. מה זאת אומרת, אתה לא סומך על הרב שאם הוא חושב שהוא לא יכול לתת את השירות כמו שצריך אז הוא לא ייתן.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אני רוצה לשאול שאלה את מר ניר קפלן. מטעם משרד התיירות יש לכם איזה פיקוח מחוזי כזה או אחר על בתי המלון או מטעם משרד הבריאות? אני שואל שאלה, אני אעשה לך את זה קצר, האם אתה יכול לבוא ולהגיד למחוז שלך, בעיר מסוימת, ששם יש ד"ר שאחראית על שירותי הבריאות ובדיקת המטבח וכו', ששם יש מישהי עם שיטה ייחודית יותר, שאתה רוצה בבית מלון שלך באילת שתבוא לבדוק את זה הרופאה המחוזית בחיפה כי היא יותר נחמדה או יש לה שיטה יותר טובה? האם המדינה מאפשרת לך את זה?
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
לא, שאלתי אותך בבריאות, משרד הבריאות שמאשר לך את המטבח, שמאשר לך את כל הדברים הללו, האם אתה יכול לבוא ולהגיד: אני לא רוצה את הבודק הזה, אני רוצה את ההוא מחיפה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אתם לא שמעתם מה שאני אמרתי. גברתי, את היית ברשות מקומית ואת יודעת טוב מאוד שיש רישוי עסקים – הוא צוחק, תומר, והוא יודע למה הוא צוחק.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
בדיוק, בוא נדבר על אחידות בחוקי תכנון ובנייה, בוא נדבר על אחידות בחוקי משרד הבריאות.
ניר קפלן
¶
לא, באילת זה המקום היחידי בארץ שבו המשגיחים מועסקים על ידי המועצה הדתית והיא מספקת את שירותי ההשגחה.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
אתה יודע שהרפורמה הזו הולכת לנתק אותך מהזיקה של המשגיח למושגח, הוא לא יהיה עובד שלך.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
תודה רבה. אני רוצה להעלות לזום מפקח כשרות, רון חדד, אם אפשר, בבקשה. נשמע בן אדם מהשטח.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
לא, זהו, אנחנו ממשיכים. הוא פה, הוא לא הולך לשום מקום. שאלות בהמשך, אני ממשיכה את ההקראה.
תומר רוזנר
¶
אתה תראה בהמשך, הצעת החוק מציעה שני מסלולים אפשריים לקביעת תקן הכשרות, מסלול אחד הוא מסלול שקובעת מועצת הרבנות הראשית לישראל, המסלול השני הוא באמצעות ועדת רבנים שיכולה לקבוע - - -
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
חבר הכנסת מרגי, רק שנייה. אני רוצה להבין, תומר, כשאתה קובע תקן אז אתה עושה תחרות בתקן, כלומר באופן אינהרנטי מה שכתוב פה שאם את תקן הכשרות יקבעו שני גופים יש תחרות, אני עושה תקן יותר נמוך או יותר גבוה.
תומר רוזנר
¶
הצעת החוק מציעה שתהיה אפשרות לתקן של מועצת הרבנות הראשית ולתקן של ועדת הרבנים, אין הגבלה על מספר - - -
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
עשית תחרות וכל תאגיד כשרות שהוא נותן כשרות, הוא נותן תעודות הכשר, הוא יוכל לבחור איזה תקן שהוא רוצה.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
הבנתי. תגיד לי אם זה הגיוני, אני שואל, נגיד שאתה במשרד הבריאות, תקן של תרופות, אתה עושה עכשיו תחרות, אתה אומר כל שלושה רוקחים או רוקחים לשעבר יכולים לקבוע תקן - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
לא, אנחנו נגיע לסעיפים הרלוונטיים שדנים על התקן, שם בבקשה תתייחסו, עכשיו ההתייחסות הייתה לסעיף הזה ספציפית. תודה רבה, נגיע בהמשך לנושא התקן, מי קובע את התקן, מה גובר על מה, מי הגוף המוסמך, זה בהמשך.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
עדיין לא קיבלת תשובה האם זה לא ניסוח מצמצם, אתה אמרת שאתה לא יודע מה הניסוח של תעודת כשרות, אבל יש בזה גם תוכן, נקודת ההנחה שיש גם בנושא הזה תוכן אז זה חשוב. באותה מידה גם חשוב, יש דברים שזה לא כתוב דווקא, יש דברים שלא כתובים בתוך תקן הכשרות, דברים שכתובים, שכדי להגיע לתקן הכשרות המשגיח צריך סמכות ואתה לא נותן לו את זה. אתה צריך בניסוח להוסיף איזה מילה שהוא יכול גם כדי להגיע לתקן הכשרות או את כל תעודת ההכשר. כמו שאמרתי בהתחלה, למשגיח יש דרכים כדי להשגיח אם יש בשר וחלב בפנים, שתהיה הקפדה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אנחנו לא ניכנס לשיקול הדעת המקצועי של המשגיח, זה מקצוע שלו. אני אין לי את היכולת המקצועית לדעת על סמך מה הוא מחליט, כמו שאין לי יכולת מקצועית על רופא או רוקח או חשמלאי, זה בדיוק זה, בשביל זה יש גורמי מקצוע.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
שלום לכולכם. אני מקווה מאוד שאכלתם קצת, עכשיו המזגן פה בחדר יותר טוב, אפשר לנשום, אני מקווה שאנחנו פה לא נמות מקור עכשיו. הייעוץ המשפטי, תמשיכי בבקשה עם ההקראה של החוק. אנחנו דיברנו על סעיף 2(א).
רעות בינג
¶
אנחנו בסעיף ההגדרות.
"בשר מיובא" – בשר, כהגדרתו בחוק בשר ומוצריו, התשנ"ד-1994, שיובא לישראל;
"גוף נותן הכשר" – בעל רישיון לפי סימן א' לפרק ד';
"ועדת רבנים" – ועדה להסדרת תקן כשרות ועדת רבנים, המורכבת משלושה רבנים אשר –
(1) לפחות אחד מהם הוא בעל כשירות לכהן כרב עיר וכיהן בעבר או מכהן ביום קביעת תקן הכשרות כרב עיר;
(2) כל אחד מהאחרים הוא בעל כשירות לכהן כרב מקומי או כרב עיר, ומכהן או כיהן בעבר כרב מקומי או כרב עיר;
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אתם שיניתם פה? מה השתנה מהצעת החוק שהגיעה לפנינו לעכשיו? יש שינוי בהצעת החוק הממשלתית?
הראל גולדברג
¶
בדרישות אין הבדל. בהצעת החוק הממשלתית היה כתוב 'היום' והבהרנו מה זה היום, שהיום זה ביום קביעת התקן.
שמעון מוני מעתוק
¶
אחד יש לו כושר והוא מכהן או כיהן בעבר והשניים האחרים יכולים להיות או רבני ערים כמוהו, בעבר או בהווה עם כשירות, או רבנים אזוריים עם כשירות בעבר או בהווה שהם כיהנו.
שמעון מוני מעתוק
¶
לא, אנחנו סך הכול קובעים שהוא לא חייב להיות אחד שכיהן או מכהן, בניגוד לראשון, לגבי האם זה רב עיר או לא רב עיר, הוא חייב להיות רב עיר, הוספנו פה שגם רב מקומי, והגדרנו את זה בהמשך, קרי רב מקומי רב אזורי, לא רב יישוב לצורך העניין.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אתם קבעתם את זה, לא אני. מי קבע שמה יותר? לפי המבחנים. המבחנים לרב אזורי הם פחותים, הם קטנים יותר, מצומצמים יותר נגיד.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
בגלל זה אנחנו שמים שחייב להיות רב עיר, או שכיהן או שמכהן כרגע, זו הסמכות העליונה.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
יש אי בהירות. הראשון, ראש ועדת הרבנים צריך להיות אחד שיש לו כושר לרב עיר וצריך שהוא כיהן כבר כרב עיר. יכול להיות שהוא לא מכהן כרגע, אבל הוא צריך להיות כבר שכיהן כרב עיר.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
שני הרבנים האחרים, פעם אחת לא צריך להיות להם כושר לרב עיר, מספיק שהוא רב מקומי.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
כושר לרב אזורי, אבל לא כושר לרב עיר. אתה אומר לי לא מוריד, אתם מורידים את זה. זה נקרא שהורידו או לא מורידים?
הראל גולדברג
¶
אדוני, אני חושב שמנקודת מבט אחרת אנחנו מעלים. נקודת המוצא היא שוועדת הרבנים הזו - - -
הראל גולדברג
¶
תרשה לי להסביר לך. נקודת המוצא היא שוועדת הרבנים צריכה להיות מורכבת מאנשים שיש להם ותק וניסיון בתחום הכשרות. נקודת המוצא היא שאדם שכיהן כרב אזורי עסק בכשרות ויש לו ניסיון רב בעולם הכשרות. לצד הוותק והניסיון דרשנו גם כשירות. קובעי המדיניות לא הסתפקו בזה וקבעו שאחד מתוך השלושה האלה, לא מספיק שהוא כיהן כרב אזורי ולא מספיק שיש לו כשירות לרב אזורי אלא הוא צריך להיות בעל כשירות לרב עיר, שזה גבוה יותר, וכהונה בפועל בהווה או בעבר כרב עיר. כלומר העלינו.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
אתה העלית בדיונים הפנימיים כי הדרג המדיני רצה שלושה, או אתם הצעתם ששלושה רבנים אזוריים מספיק, כי הם עסקו בכשרות, רבנים אזוריים או רבנים מקומיים, לא משנה, כי הם עסקו בכשרות, זו הייתה הנחת היסוד, ובאו וביקשו להעלות את זה ואז אתם העליתם אחד.
הראל גולדברג
¶
חבר הכנסת מקלב אמר: לקחתם רב עיר והנה הורדתם שניים, ואני אומר שבאותה נקודת מוצא אפשר להסתכל בדיוק הפוך. לא, לקחנו רבנים, כלומר אנשים שיש להם ותק וניסיון כרבנים אזוריים, לא הסתפקנו בהם, אמרנו שניים כאלה, אבל אחד יותר מהם. זה כל מה שאמרנו. לא היה שינוי בזה.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
בהצעת החוק שיצאה, שהגיעה, בכל אופן מה שפורסם, הדרישה הייתה לשלושה רבנים שכיהנו כרב עיר.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
שתי שאלות, ברשותך. נדייק, שאלה אחת והשני אמירה לפרוטוקול. השאלה, מה הרציונל, למה? אם הרציונל בהתחלה, זה חוזר כחוט השני בכל הסעיפים, שמועצת הרבנות תקבע, למה אנחנו צריכים את הוועדה? מה היה הצורך להקים גם – מה הייתה כוונת המחוקק, מה הייתה השאיפה שלו, כדי להשיג את התכלית, להקים את ועדת הרבנים? זה דבר אחד.
ולאמירה, לפני שתשיב, אמירה לפרוטוקול, ופה שהאוזניים של כלל היועצים המשפטיים תהיה כרויה - - -
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
תמשיכו, אני לא מאלה שקנאים שהיושב ראש יקשיב, אני חסיד של הפרוטוקול, אני מדבר לפרוטוקול, אני שואל שאלות לפרוטוקול.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
כן. ואני אומר, מאחר שהשר ברוב כנותו הצהיר שאם הרבנים הראשיים ישתפו פעולה איתו הוא מוכן להסיר את זה. זאת אומרת זה לא נדרש לתכלית הראויה של הרבנות. אם זה היה קריטי לתכלית הראויה של להשיג את הרפורמה הזו הוא לא מצהיר את ההצהרה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
לא, אני רק אבהיר. אמרתי שאנחנו נכנס את הוועדה עשר דקות אחרי המליאה, רציתי להמשיך היום את הדיון הזה, אבל עכשיו הייעוץ המשפטי אמר לי שמסיבות אישיות הוא לא יכול להישאר אחרי המליאה, זו הייתה השיחה בינינו. ביום חמישי הוועדה תהיה פה בלי הגבלת זמן. ביום חמישי נתחיל ב-11 בלי הגבלת זמן, עד שבת.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
אני מבקש, כשאתם מודיעים על ישיבות, בהקשר הזה, תודיעו אם יש הגבלת זמן או אין הגבלת זמן. בדרך כלל ביום של מליאה הגבלת הזמן זה פתיחת המליאה. אם אתם רוצים להמשיך אחרי המליאה אז תודיעו, תכתבו.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
זה די נהוג, זה מה שרציתי לעשות, להודיע עכשיו שעשר דקות אחרי המליאה אנחנו מתכנסים, אבל הייעוץ המשפטי הבהיר לי שמסיבות אישיות הוא לא יכול.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
בסדר, אז תכתבו בזימון שהישיבה מתחילה ב-11, היא תימשך אחרי שהמליאה תיסגר או שהיא תימשך ללא הגבלת זמן.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
לא, אי אפשר לדעת את זה. יושב לי פה מרגי, הוא לא ייתן לי לעשות טעויות, יש בכנסת כללים, במיוחד בתקופה הזו.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
לא, סתם, אני צוחק. בהומור. חס ושלום, אני לא אכשיל לעולם. בפני עיוור לא תיתן מכשול, זה מושג הלכתי. אני אשתדל לא להכשיל אף אחד.
עכשיו, תומר, חשוב לי, בשלב הזה, באמירה לפרוטוקול, חשוב לי שאתה תקשיב. השר הצהיר ברוב כנותו שאם הרבנים הראשיים ישתפו איתו פעולה הוא מוכן להוריד את הפרק הזה של ועדת הרבנים. אני אומר, אם הוא כבר הצהיר את זה וזה באמת לא קריטי ליישום ולתכלית הראויה של התיקון הזה, שאתם קוראים לו רפורמה, אני לא יודע איזה רפורמה, תיקון החקיקה שיש פה, אני חושב שברוב נדיבותו, ותפנו אליו, ואני מבקש את זה ממנו, זה גם יהיה צעד בונה אמון וגם מרגיע, מוריד את הטונים, שהוא יאמר את זה. אנחנו מחוקקים, אנחנו לא משחקים במשחקי כוח, אנחנו מחוקקים ורוצים להתייחס לחקיקה באמת בחרדת קודש. זה אני אומר בקטע הזה.
לכן שאלתי קודם, בשאלה, ועל זה מי שרוצה להשיב לי, מה הכוונה, למה היה צורך, ברגע שזה עובר כחוט השני, אני חוזר לטובת תומר, שמועצת הרבנות תקבע כללים ותקנים, למה היה צורך להכניס גם את האופציה הזו? זה נראה כאילו אם – אני אומר את זה, אני לא מסתיר, השיניים שלי קטנות, הכול יוצא, אני אומר כך, לפעמים חוטף על זה, לפעמים מקבל מחמאות, אבל עד היום זה הצליח לי, דוגמה, בנושא הממ"ח חטפתי. נכון, אורי? חיממת עליי את כל הגזרה על הממ"ח.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
בקטע הזה אני אומר, מה הייתה התכלית? תשמעו, אם מועצת הרבנות הראשית תתחכם איתנו, מוני, ותקבע איזה תקינה מחמירה שלא תשרת X ו-Y שאנחנו רוצים להכניס אותו, אז יש לי את הוועדה הרבנית, וזה הולך לשם כי אנחנו יכולים לבחור מתוך השלושה אחד מפה, מהרשות הזו, שניים מהמועצות האזוריות האלה והחליפה מותאמת ל – כמו שאני כן וגלוי, דברו איתי.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אני חושבת שהשר דיבר על זה בהרחבה, אני חושבת שהכוונות פה ברורות. אני לא חושבת שמנכ"ל משרד הדתות צריך לענות על זה.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
אולי את יכולה לחזור לטובתי, אם את רוצה, את לא חייבת, כי אני לא הייתי בישיבה הראשונה, מה אמר השר בנושא?
שמעון מוני מעתוק
¶
אני אומר את זה ככה, קודם כל כבר היום יש לא מעט גופי כשרות, אמנם לא מונופולים, לא על פי חוק, בד"צים למיניהם, שפועלים לפי הנחיה של רב כזה או אחר.
שמעון מוני מעתוק
¶
תן לי, אני אענה לשאלה שלך. קודם כל זה קיים היום וציבור דתי מאוד גדול רואה את זה ככשרות היותר מה שנקרא מהודרת.
שמעון מוני מעתוק
¶
בסדר, לא תמיד, אבל מחפשים גם את זה, לא סתם בעלי עסקים לוקחים היום לא מעט תעודות כשרות מעבר לרבנות הראשית, כי הציבור מבקש, וזה בסדר וזה לגיטימי לחלוטין. דבר שני, שהשר כבר אמר בדיון הקודם, יש פה שתי תכליות. תכלית אחת היא באמת לוודא שייווצר שיתוף פעולה של הרבנות בקביעת הסטנדרטים, כי אם לא נקבעים סטנדרטים אז אנחנו בעצם משאירים את הסעיף - - - ואי אפשר להתקדם. סעיף אחד שהוא משמעותי, זה לא עז כמו שמנסים לצייר, אלא זו באמת אמירה מהותית שאנחנו רוצים לקדם את הרפורמה הזאת וחייבים להיקבע כללים. בינתיים מה שאנחנו רואים, שיתוף הפעולה הוא לא משמעותי, לפחות מצד הרבנים הראשיים. אני לא נכנס למה.
שמעון מוני מעתוק
¶
אנחנו צריכים שיתוף פעולה. התכלית השנייה, שאני מציין אותה פה, יש סוגיות שהן סוגיות, כמו ניקח לדוגמה את שנת השמיטה, שנת השמיטה היא סוגיה שיש בה פערים תפיסתיים לפעמים, גם בתפיסה ההלכתית, יש משמעות גם לתפיסה ציונית בשמיטה והרבה דברים, ובסוגיה הזו - - -
שמעון מוני מעתוק
¶
בסדר, אני אומר, יש כל מיני תפיסות. בסוגיה הזאת השר חשב שנכון שתהיה אפשרות במקרים קיצוניים שיהיו שלושה רבנים, מוסמכי רבנות, מוסדרים בחקיקה, שיקבעו סטנדרטים.
שמעון מוני מעתוק
¶
אני חושב שזה סביר. עכשיו, אם זה יישאר או לא יישאר בסופו של יום, כמו מה שאתה אומר - - -
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
שאלה משלימה, מוני. אני לא רוצה הרצאות, אני באמת שואל שאלה משלימה. האם גופי הכשרות, ביניהם אני מאמין שהבד"צים יתמודדו על הזכות, אני לא יודע מה תעשה העדה החרדית, שהיא הגוף המרכזי הגדול והכי דומיננטי בכשרות, והכי מבוקש, העדה החרדית, אני לא יודע אם היא תשתמש, יכול להיות, בקדנציה הזו ראינו עולמות הפוכים, יכול להיות שהם ישתמשו ב'ציויניים', יכול להיות, השאלה היא כזו - - -
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
אני לא נעלב מאף אחד, אני הפסקתי להיעלב. בגיל 60 הפסקתי להיעלב, החלטתי שאני לא נעלב. השאלה היא כזו, שאלה משלימה באמת, אותם בד"צים יחויבו לקריטריון הזה של ועדת הרבנים, שבגוף שלהם יהיה רב מנוסה, רב עיר?
שמעון מוני מעתוק
¶
כל מי שיקבל רישיון חייב או לעמוד בסטנדרטים של הרבנות הראשית, או שלושה רבנים. זה מה שכתוב היום, בהחלט. אם הבד"צים יהיו חייבים לקבל רישיון, אם הבד"צים יחויבו לקבל רישיון - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
משרד הביטחון. הנה, נושא הכשרות מאוד חשוב למשרד הביטחון. אחרי שנסיים את הסעיף הזה אני אבקש - - -
תומר רוזנר
¶
אני רק רוצה להעיר פה, בעקבות הערתו של חבר הכנסת טל, שנשמעה בחלק הראשון של הדיון, שההגדרה של ועדת הרבנים עלולה לחסום את הזרמים הלא אורתודוקסיים להיכנס לעניין כיוון שמדובר כאן על כשירות לרבנות במובן האורתודוקסי של הדבר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
כשנגיע אליה. אתה לא יכול לקפוץ, אתה חייב אחר כך להגיע לסעיף הרלוונטי, ששם - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אנחנו בסעיף ההגדרות. רעות, תמשיכי. אולי אתם רוצים להתווכח על הסעיף הבא? אז בהגדרה הבאה אתם מוזמנים.
רעות בינג
¶
"מועצת הרבנות הראשית" – מועצת הרבנות הראשית לישראל, לפי חוק הרבנות הראשית לישראל, התש"ם-1980;
"הממונה" – אדם שמינה השר בהתאם לסעיף 2כג;";
שמעון מוני מעתוק
¶
זה כמו שמנכ"ל הרבנות לא ממונה על ידי הרבנים הראשיים. יש ועדת איתור וממנים, בהמשך ייקבע התהליך.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
נו, לקח לי זמן, בסדר. יש פה הצעה של חבר הכנסת יעקב אשר וחבר הכנסת מרגי, כשאנחנו דנים על ההגדרות, בעצם זה סעיף ההגדרות כשהסעיפים הרלוונטיים נמצאים בהמשך החוק, שהם מסבירים מה זה ממונה, מה זה מומחה וכן הלאה. עלתה פה הצעה של חבריי שהייעוץ המשפטי בקצרה, אנחנו לא פותחים את זה לדיון, יגיד על מה מדובר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
היועצת המשפטית עכשיו תתייחס בקצרה להגדרה. היא רק מסבירה מה זה, אנחנו לא פותחים את זה לדיון.
רעות בינג
¶
מומחה הלכתי לפי הסעיף שאליו מפנים זה מי שמשמש כבעל סמכות הלכתית במבקש הרישיון, כלומר בגוף נותן ההכשר, והוא בעל מומחיות בדיני כשרות. זה המומחה ההלכתי. הממונה זה מי שהשר ממנה.
רעות בינג
¶
תנאי הכשירות הם בסעיף 2כד, מתייחסים לתנאי הכשירות של הממונה וסעיף 2כג בעצם מונה את התפקידים של אותו ממונה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
יופי, אז אנחנו הפנינו אותך ואת כל שאר החברים לסעיף הרלוונטי, שם מוסבר מה זה מומחה הלכתי.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
אוה, את לא נתת לי לשאול אותה, עכשיו אני אשאל אותה. אני הצבעתי, את אמרת לי שאני אשאל, אבל לא נתת לי.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
תראה, אפשר לבקש ואפשר לא לקבל, זה גם כן קורה, אבל במקרה הזה אתה רוצה לשאול על - - -
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
אני רוצה לשאול, בהמשך לשאלה של חבר הכנסת מרגי, אני רוצה לשאול את המומחים פה לגבי הוועדה, האם הייתה תכלית להכניס את נושא הוועדה, מעבר למה שאמר חבר הכנסת מרגי והשר התייחס לזה במפורש, והשר אמר בישיבה הקודמת שזה שוט שהוא הכניס, הוא לא קורא לזה עז, הוא קורא לזה שוט, זה איום על הרבנות הראשית: אם תשתפי פעולה מוטב, ואם לא – ולכן הוא גם מוכן לוותר על זה במידה שהרבנות הראשית תשתף פעולה.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
רק שנייה, פתיח לשאלה, עכשיו בהקשר של זה אני רוצה להגיד, זאת לא תכלית ראויה לחקיקה. אנחנו עוסקים פה בחקיקה עכשיו, בחקיקה אתה צריך לתת תכלית ראויה. אני יכול לחשוב על תכלית ראויה ותגיד לי אם זה גם היה בגדר המחשבות שלכם בתכלית הזאת כשהכנסתם את ועדת הרבנים או לא, מה התכלית הראויה. התכלית הראויה שאתם עושים הפרטה לא רק למערך הכשרות מבחינה טכנית, אלא אתם עושים גם הפרטה של הסטנדרטים של הרבנות הראשית, של הגוף המקצועי מבחינת כשרות, מבחינה הלכתית, הגוף המקצועי שמוסמך לכתוב את הסטנדרטים, אתם אומרים: תשמע, אני עושה הפרטה. למה הדבר דומה? הדבר דומה לדוגמה שאני הבאתי מקודם בהערת אגב, תיקח את תחום הבריאות. מי שקובע היום תקן של תרופות אז יש בכל מדינה, יש את ה-FDA, כולם מכירים את זה, זה משרד הבריאות.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
רק רגע, גברתי, תני לי להשלים את השאלה. אני מנסה להגיד את התכלית הראויה - - -
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
אם יגידו לי שזאת התכלית הראויה, בסדר, אז יש תכלית ראויה שאנחנו יכולים לדון עליה, אבל שנייה אחת. אם שלושה רוקחים בעלי כשירות להיות רוקח אזורי יקבעו סטנדרט של תרופות אז לא עולה על דעתנו להפריט את מה שמצוי בידי משרד הבריאות בתור גורם מקצועי רגולטורי.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אוקיי, הממשלה מורכבת אחרת, הממשלה חושבת אחרת, שזו תכלית ראויה, חבר הכנסת מעוז. שר הדתות, יחד עם הממשלה, חושבים שזו תכלית ראויה, בגלל זה זה נכתב בחוק.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
הממשלה חושבת שזו תכלית ראויה, הבנתי. אז זאת אומרת שזאת התכלית פה, להפריט את הרגולציה של הרבנות הראשית? אני רשמתי לפניי - - -
שמעון מוני מעתוק
¶
אני לא צריך לדבר, אמרתי את תשובתי. כל מה שאמרתי זה אני עומד מאחוריו, מה שלא אמרתי אני לא עומד.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אנחנו כבר דנו על זה, זה מה שהממשלה חושבת לנכון, אם אחר כך שר הדתות – מוני, די, סיימנו את הנושא הזה, שר הדתות אמר מה שהוא אמר, כולנו שמענו, תפרשו איך שאתם רוצים, תם הטקס. אם הממשלה אחר כך תרצה להוציא את זה או לשנות הם יגישו הצעת חוק מסודרת להכניס, תודה רבה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
שאלה ליועץ המשפטי. האם בהסתכלות שלך על מכלול החוק, שאנחנו עוד לא מכירים אותו, האם התוספת הזאת היא הכרחית?
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
כן, האם ועדת הרבנים הזאת היא הכרחית מאיזה שהוא עניין חוקתי, שוויוני, או משהו כזה, או שזו סתם תוספת שהממשלה רוצה? את אומרת את האמת, זה בסדר, יוליה, את אומרת שזה מה שהממשלה רצתה. השאלה האם כל הרפורמה, שאנחנו לא מסכימים לה, אגב, אבל כל הרפורמה יכולה לחיות ולהיות כשיש גוף אחד ולא בונים לו חליפי? מבחינה משפטית.
תומר רוזנר
¶
גם שאלת הפגיעה בתחרות איננה שאלה משפטית. השאלה שאתה שואל, במישור המשפטי יש אפשרויות רבות לבחור איזה מודל או איזה דגם של טיפול הסדרתי בנושא הכשרות אפשר, מבחירה, כמו שקיימת במדינת אחרות, שבהן המדינה לא מתערבת בנושא כשרות וכל אחד עושה כאוות נפשו, אלא רק הוא צריך לעמוד בכך שהוא מצהיר הצהרות אמת ועד המודל שקיים היום בישראל, שהוא מודל של גוף מרכזי של רבנים מקומיים שהוא מונופוליסטי בתחום, זאת אומרת בכל עיר את הרב שלה. בין זה לבין זה אפשר לבחור הרבה.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
מה המעמד החוקתי של הרבנות בעניין הזה? בכלל. הרי יש חקיקה בעניין הזה, יש מוסד שנקרא רבנות מיום היווסדה של המדינה, אין לו סטנדינג בשום דבר? כל דבר יכולים - - -
תומר רוזנר
¶
חוק הרבנות הראשית מגדיר את סמכויותיה של מועצת הרבנות הראשית בתחומים הציבוריים, בין היתר בנושא של מתן מענה לשאלות הפונים אליה וגם מתן תעודות הכשר. בהצעת החוק הזו מבקשים להבהיר שהסמכות של מועצת הרבנות הראשית בנושא של מתן תעודות הכשר תהיה בתחום של הבשר המיובא ובכל הנושא של הסדרת תקן הכשרות מטעם מועצת הרבנות הראשית.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אז תגידי לי אחר כך אם שאלתי שאלה נכונה או לא נכונה. האם יש אחידות חקיקתית בהגדרה של ממונה? הממונה ממונה כאן על ידי השר, הממונה כאן, בסעיף שאתם קראתם מקודם, בסעיף 2יא(א(5) - - -
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אבל תגידי אם אני לא שואל שאלה מקצועית שקשורה להגדרה. גם היועצת המשפטית מהנהנת בראש, זאת שאלה נכונה. אותו ממונה הוא זה שאחראי על המומחה ההלכתי.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
תענו לי רק על זה. האם יש פה אחידות הלכתית שיכול להיות שממונה שיש לו סמכות מקצועית - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
לא, לא, סליחה, די. אתם הבטחתם ואתם לא מקיימים. לנושא הזה אני אתייחס בסעיף כשאנחנו נגיע אליו.
רעות בינג
¶
(2) אחרי ההגדרה "מצרך" יבוא:
"משגיח" – מי שנותן שירותי השגחה מטעם גוף נותן הכשר לפי סעיף 2ו;
תומר רוזנר
¶
אני אבהיר, זו שאלה של המבנה של הצעת החוק. הצעת החוק אומרת, מבנה השוק המוצע, אני לא אוהב לקרוא לזה שוק, אבל מבנה ההסדר המוצע הוא מבנה תלת קומתי. יש גוף שהוא נותן את שירותי ההכשר, הוא למטה, יש לו משגיחים, הוא עובד מול העסקים בשטח. מעליו יש את מי שקובע את התקן שזה יכול להיות אחד משניים, או מועצת הרבנות הראשית, או ועדת רבנים ויכול להיות שהם יהיו במקביל ויכול להיות שהם יהיו גם יותר מוועדת רבנים אחת ולכן יכול להיות שיהיו הרבה מאוד תקנים. זו הקומה השנייה. הקומה השלישית היא קומת הפיקוח והיא הקומה שבה מוקם מערך כשרות שמופעל במסגרת הרבנות הראשית ובראשו עומד ממונה. זאת הפירמידה בהצעה המוצעת כאן.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
האם לוועדת הרבנים יהיו גם מפקחים או משגיחים מטעמה כדי לפקח שהסטנדרטים שלה ייאכפו?
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אני אענה לך על זה. מה שאנחנו רוצים לעשות בהצעת החוק הזו זה להסדיר את מקצוע המשגיח, לתת כבוד למקצוע של המשגיח ואנחנו גם רוצים שהאנשים שאחראים על האוכל שלנו ועל המוצרים שלנו יהיו אנשים מוכשרים עם השכלה ותעודות וגם כן - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
ואני ביקשתי ממשרד הדתות אפילו, בדומה למקצועות האחרים, בהמשך לבנות תכנית קורסים למשגיחים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אנחנו גם ניתן מענה למשגיחים שהם אנשים אולי בגיל כבר יותר מתקדם, עדיין לא למדו והרבה שנות ותק במקצוע כדי לא לזרוק אותם מהמקצוע.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
הוא צריך לעמוד במבחן ולקבל הסמכה. ומה זאת אומרת אדם דתי? הוא חייב להיות גבר או אישה?
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
לא, משפטית, להבין את מבנה החוק, מה שתומר אמר. אני מבין שהולכים להקים לרבנות מערך של שיניים כדי שיוכלו לפקח על קיום הסטנדרטים שהם יקבעו. האם במקביל יהיה לוועדת הרבנים אותו מערך שיניים בשביל לכפות את הסטנדרטים שהם גם יקבעו?
הראל גולדברג
¶
הממונה אמור לאכוף את הסטנדרטים של מועצת הרבנות על גופי הכשרות שפועלים לפי התקן של הרבנות והוא אמור גם לאכוף את הסטנדרטים של ועדת רבנים על עסקים שפועלים לפי אותו תקן.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
רגע, אני שואלת עכשיו שאלה. סליחה, חברים, זה לא יילך ככה. כל הוויכוח הזה קשור להגדרה של משגיח במקרה? אני לא רואה קשר. אני מצטערת, אני ממשיכה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
לא, זה לא הולך ככה, אנחנו נלך סעיף סעיף ולפי הסעיף נתייחס כי אחרת אני – אני לא אתן לזה - - -
רעות בינג
¶
"המשרד" – המשרד לשירותי דת;
"סמל תאגיד" – סמל של גוף נותן הכשר שמתקיימים בו המאפיינים שקבע השר בתקנות;
"סמל תקן" – סמל של תקן כשרות שמתקיימים בו המאפיינים שקבע השר בתקנות;
"סמלי כשרות" – סמל תאגיד וסמל תקן;
"עוסק" – מי שמבקש תעודת הכשר לבית אוכל, למצרך או לייצור של מצרך, או מי שבידיו תעודת הכשר לבית אוכל, למצרך או לייצור של מצרך;
"צה"ל" – צבא ההגנה לישראל וכל שלוחות מערכת הביטחון וכן בעל בית אוכל או יצרן העוסק בעבור צבא ההגנה לישראל או בעבור שלוחה של מערכת הביטחון;
סטיבן רוזן
¶
תודה רבה, גברתי. לגבי ההגדרה של ועדת הרבנים בסעיף קטן (2), מצוין שם, כמו שציין ממלא מקום מנכ"ל משרד הדתות, יש שם שתי הגדרות, למעשה יש גם תנאי של כהונה ויש גם תנאי של ותק וניסיון. הרבנים הצבאיים שקיימים, אנחנו רוצים לעודד רבנים אזרחיים להתגייס לשרת בצבא ההגנה לישראל, ברבנות הצבאית, ולכן אנחנו מבקשים בנושא הדרישה של הכהונה בעבר שגם רבנים צבאיים בכירים יוכרו לטובת ההגדרה הזאת. לא לעניין הכשירות, אנחנו בסדר עם תנאי הכשירות, אנחנו מבקשים שלעניין הניסיון, הכהונה בעבר, שגם רבנים צבאיים בכירים יעמדו בזה על מנת לעודד רבנים להתגייס לצבא ההגנה לישראל ולשרת. מה עוד שבפועל הניסיון שיש להרבה מהרבנים הצבאיים לא פוחת מהניסיון שיש לרב מקומי.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אני מבקשת מאנשי המקצוע לתת על זה את הדעת בהגדרה של שלושת הרבנים, האם רב צבאי לשעבר ראשי יכול?
הראל גולדברג
¶
רגע, שנייה. קיימנו התדיינות מוקדמת עם משרד הביטחון, הם העלו את הנושא הזה, מבחינתנו אין התנגדות שמי שכיהן בעבר כרבצ"ר, רב צבאי ראשי, סגן רבצ"ר לענייני הלכה, רב פיקודי או רב זרוע, זה מכנה משותף של רבנים שעסקו בפועל בתחום הכשרות בהיקף משמעותי, שגם הם בכפוף לתעודת כשירות ישמשו בוועדת רבנים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
כולם מדברים עכשיו ביחד, דקה. הנושא חשוב, רב צבאי ראשי, יש לו תפקיד מהותי, הוא גם חלק ממועצת הרבנות הראשית, אם אני לא טועה.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
אל תגידי ועדת השלושה, הייתה לנו ועדת חמישה והגענו לוועדת חקירה ממלכתית. תגידי ועדת רבנים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אנשי משרד הדתות וגם הצבא, רק מי שכבר יצא מהכהונה, רק אלו שכבר לא מכהנים, כי לרב צבאי יש דרגות וזה לא רלוונטי.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
רק שתביני, המשמעות של רב צבאי ראשי, את מחשיבה אותו כאילו שהוא היה רב עיר בפועל, לא בכשירות. כשירות זה משהו אחד, יש לו היום, את רוצה להכשיר אותו שלא צריך בפועל ממש.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אם את נותנת לרבצ"ר, הרב הצבאי הראשי, אפשרות לעמוד בראש ועדת השלושה, שאת קוראת לה, ראש ועדת הרבנים אז זה כאילו הוא רב עיר ששימש בפועל.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אם הוא מספיק טוב כדי להיות רב צבאי ראשי, הוא עסק בכשרות ויש לו גם את החברות במועצת הרבנות.
רעות בינג
¶
"רב מקומי" – מי שבידו אישור בכתב מאת מועצת הרבנות הראשית לישראל שהוא רב בישראל, והוא מכהן כרב מועצה אזורית או מכהן כרב אזורי שמשמש כרב של מקבץ יישובים;
תומר רוזנר
¶
אנחנו הערנו כאן את ההערה שבמצב הקיים היום גם רבני יישובים נחשבים רבנים מקומיים, כלומר רבנים של מושבים וקיבוצים וההצעה כאן היא שהם לא יהיו. אנחנו מפנים את תשומת לב הוועדה שזו ההצעה.
רעות בינג
¶
"רב עיר" – מי שבידו אישור בכתב מאת מועצת הרבנות הראשית לישראל שהוא רב בישראל, והוא מכהן כרב עירייה או מועצה מקומית שאינה מועצה אזורית;
"רישיון" – רישיון שנתן הממונה לפי סימן א' לפרק ד';
תומר רוזנר
¶
זה הפרק שמסדיר את מתן הרישיונות לגופים נותני הכשר. זה פרק שלם שאנחנו נגיע אליו כמובן שהוא מסדיר את כל התהליך, מה תנאי הסף ומה הממונה בודק ואיך הוא נותן את הרישיון.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
רב עיר, אני רוצה להבין מה כתוב פה. את אומרת שהוא מכהן כרב עירייה, או מועצה מקומית.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
לא שום שוהם. פרדסיה, בסדר? אני לא יודע כמה תושבים יש שם, אני לא יודע אם יש שם מפעל אחד שהוא נותן לו כשרות, אולי יש שם חנות מכולת אחת שהוא נותן לה כשרות והיא מוגדרת מועצה מקומית, בגלל שהיא מוגדרת מועצה מקומית אתה אומר שהרב של פרדסיה, שאני לא יודע מי זה ואני מדבר באופן תיאורטי, אתה אומר שהוא ראוי להיות נותן ההכשר לוועדת רבנים.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
כן, זה משהו מעוות פה. עירייה אני מבין, רב של עיר בסדר גמור, שתהיה עיר, שתהיה הגדרה של עיר.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
אני חושב שצריך להיות 'ובלבד ש-', כמו שעשינו ברב צבאי, בגלל שהוא מתעסק – רב מקומי, הוא צודק, יכול להיות שיש לו מכולת ואטליז ביישוב שלו.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
מה זה הגדרה של מועצה מקומית? יש מגוון, הוא הביא לך דוגמאות, אם לא תתחם את זה, ובלבד שהוא היה אחראי על גוף של כך וכך עסקים.
שמעון מוני מעתוק
¶
אני חושב שמדובר על שלושה רבנים שצריכים בסוף ביחד לקבוע כללים, תהיה לזה איזה שהיא מסגרת של כללים בדומה למה שקובעת הרבנות הראשית. אני חושב שבסופו של יום שהפחד שאיזה רב פתאום יקום ויעשה מה שהוא רוצה, למרות שהוא לא מכיר שום דבר, למרות שהוא הוסמך לרבנות בעבר, נראה לי קצת - - -
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
הרב של שוהם פלוס הרב ההוא מהאזורית שאני מכיר אותו והרב המקומי, זה יכול ליצור משהו –
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
אני לא מתייחס, אני רק אומר, אם יבואו שלושה רבנים מקומיים של מקומות קטנים שאין שם אפילו 7,000 תושבים, יש שם בקושי חנות מכולת, בקושי איזה חנות פלאפל ופיצרייה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אל תזלזלו בפלאפל. לא צריך לזלזל בהשגחה על מוסדות אוכל, פלאפל או מסעדה, זה יותר מסובך ממפעלים גדולים. אז אל תזלזלו בזה.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
אני לא מזלזל בשום דבר, אני דן כרגע על מה שמגדירים פה. אני חושב שזה משהו רחב מדי, מה זה הדבר הזה?
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אתה לא תסכים? יש לך כלים פרלמנטריים, הסתייגויות ועניינים. אני לא חייבת להסכים עם כל מה שאתה אומר.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
לא, לא, ודאי, אני לא מתכוון לכפות עלייך שום דבר, את לא חייבת להסכים, זה פשוט, אבל לקבל תשובה מה ההיגיון בזה?
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
באופן הפרקטי רב אזורי, חבר הכנסת מרגי, הוא היום הרבה יותר בהיקף שלו, במיוחד בנושא כשרות, ממועצה מקומית. אז אנחנו נותנים עדיפות לרב מועצה מקומית יותר מרב אזורי. רב אזורי הוא רב של מקבץ של דברים ורב אזורי על פי רוב זה גם עם בתי חרושת, מפעלים וכשרויות ואנחנו אומרים ככה, ששני הרבנים צריכים להיות מועצה מקומית, רבני אזורים, הרב שמעליהם, שהוא עומד בראש ועדת הרבנים הזאת, שלושת הרבנים, הוא יכול להיות גם רב של מועצה מקומית. רב של מועצה מקומית, כמו שאמר קודמי כשהוא דיבר, יכול להיות רב של מועצה מקומית מאוד קטנה שאין שם אפילו חנות אחת להכשר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אתה יודע מה? אני נוטה להסכים איתך, אני גם העליתי שאלה לגבי הרבנים מהמועצות האזוריות. יכול להיות שכדאי לבדוק את הנושא הזה, תחזרו עם תשובה בדיון הבא.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אבל רב אזורי לא יכול לעמוד בראש הגוף, רב של מועצה מקומית כן. זה בדיוק הפוך.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אני שאלתי את השאלות האלה, משרדי הממשלה יחזרו עם התשובה, משרד הדתות והרבנות, מה קורה עם הרבנים האזוריים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
כן. אני חייבת להגיד לכם, שלא יהיה ספק, הרבה מאוד מהשאלות שאתם שואלים נשאלו גם קודם.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
לא, זה רק אומר, שהחוכמה, הדברים הנכונים, בדרך כלל הרבה מאוד מהאנשים מגיעים לאותן מסקנות. גם על הנושא של רב אזורי שאלתי כי מבחינתי אף אחד לא פסול.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
את אמרת בישיבה הראשונה, כשפתחת, אמרת שאת רוצה לשמוע דברי חוכמה ואת קשובה לדברי חוכמה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
לא, לא, לא, אנחנו עם חבר הכנסת מקלב עשינו כמה וכמה דברים בכנסת הקודמת ביחד, יודעים לעבוד ביחד.
רעות בינג
¶
"שירותי השגחה" פעולות, ובכלל זה בקרת כשרות, על מבקש לקבל תעודת הכשר או על מי שבידיו תעודת הכשר שנועדו לוודא כי עסק עומד בתקן כשרות ובהוראות לפי סעיף 17(א1)(1), ולעניין עסק שבידיו תעודת הכשר – נוסף על כך, גם כדי לוודא כי העסק עומד בתנאי תעודת ההכשר;
תומר רוזנר
¶
פה יש הגדרה של שירותי השגחה, זאת ההגדרה של סל השירותים כביכול שנותן הגוף נותן ההכשר במסגרת מתן תעודת ההכשר. כפי שאמרתי קודם, בקרת הכשרות, שהיא ההגדרה הראשונה שקראנו, אם אתם זוכרים, היא חלק מאותם שירותי השגחה, כפי שמופיע כאן.
ההפניה להוראות, אנחנו חושבים שהיא מיותרת, אבל הממשלה עוד צריכה לבדוק את זה, אנחנו חושבים שזו הפניה מיותרת, כי התקנות האלה הן המינימום שצריכות לבוא לידי ביטוי בתקן. ואני חוזר ואומר, גם כאן ההפניה לתנאי תעודת ההכשר, אנחנו לא מבינים אותה, אנחנו חושבים שהיא מיותרת, אנחנו לא מבינים איזה תנאים יש בתעודה שהם לא בתקן. עדיין לא קיבלנו על זה תשובה, אני מקווה שהממשלה תבוא אלינו עם תשובה בנושא הזה.
רעות בינג
¶
"השר" – השר לשירותי דת;
עכשיו אנחנו מגיעים לתעודת הכשר.
"תעודת הכשר" – תעודה שניתנה לעסק שהיא אחת מאלה:
(1) תעודה שנתן מוסמך לתת תעודת הכשר, שאינו גוף נותן הכשר, לבשר מיובא, למצרך מיובא או לצה"ל, לפי סעיף 2(א) פסקאות (1), (2א) או (3);
(2) תעודה שנתן גוף נותן הכשר לפי סעיף 2(א) פסקאות (2) או (2א), בהתאם לתקן כשרות, ולפי סימן ג' לפרק ג';
תומר רוזנר
¶
אני אסביר. ההגדרה פה מונה את סוגי תעודות ההכשר שישנן. פסקה (2) היא הפסקה היותר חשובה, בעצם מרבית התעודות יינתנו על ידי גופים נותני הכשר שהם כרגע נותנים בארץ ולגבי היבוא אנחנו משאירים את זה כרגע פתוח.
תומר רוזנר
¶
פסקה (1) מדברת על אלה שהם לא גופים נותני הכשר. כפי שאנחנו נראה בהמשך, החוק משמר את האפשרות של מועצת הרבנות הראשית לתת תעודות הכשר בכל הנוגע לבשר מיובא. כרגע ההצעה, בנושא היבוא, שוב, שאפשר יהיה לתת תעודות הכשר על ידי גופים מוכרים מחו"ל ובצה"ל על ידי צה"ל או מי שעובד עבור צה"ל. אלה שלושת הגופים שאינם גופים נותני הכשר שיכולים להמשיך ולתת תעודות הכשר במסגרת החוק המוצע.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
הנושא של היבוא, כרגע אנחנו דנים עליו כי אנחנו רוצים לחזק גופים שיקבלו רישיון פה בארץ. זה מאוד חשוב, אני רוצה שהגופים שיעמדו פה בכל התנאים שהממונה יקבע ואנחנו נקבע בחוק ויהיו מספיק טובים לתת את הכשרות פה בארץ וגם כן יהיו רשאים להביא מוצרים מחו"ל. זאת אומרת שלא יהיו כפילויות ואנחנו גם חושבים איך לשמר גופים שכרגע עובדים בחו"ל, במיוחד הגופים היהודיים בתפוצות מאוד גדולות שמתעסקים בכשרות, איך לשמר אותם ולהכשיר אותם פה, בדגש על תחרות ובייחוד על כשרות.
תומר רוזנר
¶
כרגע ההצעה, אני אומר שוב, הנושא הזה עדיין פתוח, לפי מה שאני מבין, אבל כרגע בהצעה כפי שהיא מונחת בפניכם מדובר רק על גופים שיוכרו על ידי מועצת הרבנות הראשית.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אולי תסביר, תומר, לא כל כך הבנו, עכשיו אחרי שקראנו מה זה תעודת הכשר, שבעצם התעודה לא מכילה שום דבר של תוכן, נכון?
תומר רוזנר
¶
היא אמורה, לפחות לטעמנו, לא להכיל שום דבר כי היא מבוססת על תקן כשרות שהוא קובע את הסטנדרטים.
תומר רוזנר
¶
כמו שהיום בתעודת הכשר, כשאתה מסתכל, היום תעודות ההכשר כוללות דברים מאוד ברורים שכתובים בתקנות, איך נראית תעודת הכשר. יש תקנות שקובעות איך נראית תעודת הכשר. תעודת הכשר כוללת את שם העסק, את שם המקום, את התוקף של התעודה, את מי נתן את התעודה.
תומר רוזנר
¶
נכון. מה שאני אומר הוא שהתעודה לא צריכה לקבוע תנאים, התעודה מעידה על כך שאתה עומד בתנאים שנקבעו בתקן. המשגיח, התפקיד שלו, לשאלתך, חבר הכנסת מקלב, הוא ליישם את אותם תנאים שנקבעו בתקן, שאותם צריכים למלא כדי שהתעודה באמת תהיה שאתה עומד בתנאים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
לא, חברים. סליחה, חבר הכנסת מקלב, אתה סיימת תואר, יש לך תעודה שסיימת תואר, נכון? אבל אין שם מה למדת, זה תקן שאתה למדת שם, שאתה סיימת תואר, שהתואר הזה מוכר?
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
כמו כל עובד אחר בכל מוסד אחר שעובד לפי תנאים וכללים. תנתקו בראש את הרגש - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
בדיוק. תנתקו בראש קשר רגשי, למרות שאני מבינה שזה קשה, בין הכשרות לבין המקצוע. כמו בכל תחום אחר במדינה. נכון, יש תעודה, יש תקן, יש עובד שעובד לפי התקן הזה, הוא נקרא רוקח, רופא, מורה, חשמלאי, לא משנה, אם אנחנו נעשה את התיקון הזה בראש הכול יהיה הרבה יותר פשוט, משגיח זה מקצוע, מישהו שיודע להגיד לי זה כשר לפי סטנדרטים שנקבעו. זהו. זה יכול להיות חשמלאי שיגיד לי: גברת, זה מסוכן לך לפי הסטנדרטים האלה, או מותר לך לעשות ככה או ככה. אם אנחנו נעשה את התיקון הזה בראש - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אז אני אמרתי לך כבר קודם, אנחנו רוצים ליצור, אני רוצה שמשגיח כשרות יהיה מקצוע לכל דבר ועניין, מקצוע מכובד שאנשים ירוויחו שם משכורות נורמליות, לא בשחור ולא באפור, יקבלו תנאים סוציאליים כמו כל עובד אחר, אתה מבין את זה? זה ייתן כבוד למקצוע וביטחון תעסוקתי לאותם עובדים והמשגיח ירצה לעבוד לפי סטנדרטים טובים, שלא יפטרו אותו ושהעסקים – הוא לא ירצה את החאפ לאפ הזה. אנחנו נותנים כבוד למקצוע, אבל יחד עם הכבוד תבוא גם האחריות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
המטרה של הרפורמה זה שתי מטרות, אנחנו רוצים גם כשרות יותר טובה, כי כולנו ראינו, ואני מאמינה שגם אתם מכירים את הדוגמאות האלה ואני לא מחדשת, וכמובן אנחנו לא רוצים כפל חותמות, אני לא רוצה גופים לא מוסדרים שלא ברור על סמך מה הם עושים ומה יחסי הכוחות שם, אני רוצה שהם ייגשו למדינה, יקבלו רישיון, יעבדו לפי הסטנדרט ויתחרו בשוק חופשי. וזהו.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
מה שאת אמרת עכשיו, אין לו שום קשר לכשרות, שום קשר להלכה, שום קשר על בסיס מה קובעים אם אוכל כשר או לא כשר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
דקה, חבר הכנסת מעוז, בשביל זה יש אנשי מקצוע, מומחה הלכתי, שיקבע לי איך זה צריך להיראות. אני לא מתכוונת לקבוע לו מה כשר ומה לא כשר, אבל אני כן כמדינה מתכוונת לשים גבולות גזרה לכל העניין הזה.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
היית מסכימה שמנהל בית חולים בארץ יקבע סטנדרטים חדשים בבריאות? מישהו ייתן לו פה? מנהל בית חולים יקבע עכשיו לבית החולים - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
ואתה יודע מה? חבר הכנסת מקלב, אם אתה כבר פתחת בנושא של בתי חולים אני אגלה לך משהו שאתה בחיים לא חשבת על זה, בושה וחרפה, לכמה בתי חולים בארץ יש תעודת כשרות? אתה יודע? האם יש בכלל דבר כזה?
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
חבר הכנסת מקלב, זה בדיוק זה, אז רב בית החולים, שהוא אישיות הלכתית, הוא בסדר, הוא לא כפוף לאף אחד ואף אחד לא מפקח עליו ומי שאחראי עליו זה הנהלת בית החולים. ופה, שאנחנו מנסים לעשות סדר, אתה אומר געוואלד.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אין כלום, אין לבתי חולים שום פיקוח, שום בקרה, כל בית החולים מתנהל לרוחו ותיקח בחשבון שיש פרטיים, יש של קופות חולים, יש של מדינה, פרוץ. כל אחד עושה שם מה שהוא רוצה. תמשיכו בהקראה.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אני רוצה להגיד לך שאבא שלי היה במשך 50 שנה רב של בית אבות, לא בעיר חרדית, בעיר חילונית לגמרי, עם ההכשר של הרבנות המקומית, והוא היה רב 50 שנה.
רעות בינג
¶
"תקן כשרות" – תקן כשרות מועצה או תקן כשרות ועדת רבנים, שהוסדר לפי סעיף 2א';
"תקן כשרות מועצה" – תקן כשרות שהסדירה מועצת הרבנות הראשית לפי סעיף 2א(ג)(1);
"תקן כשרות ועדת רבנים" – תקן כשרות שהסדירה ועדת רבנים לפי סעיף 2א(ג)(2);
תומר רוזנר
¶
פה אנחנו מגדירים את מה ועדת הרבנים עושה, שזה התקן שהיא מגדירה, את התקן של הכשרות שהיא חושבת שהוא התקן הנכון.
רעות בינג
¶
(3) אחרי סעיף 1 יבוא:
"מטרה 1א. חוק זה מטרתו לאפשר לצרכן של מצרכים שמבקשים לשמור על דיני הכשרות ומנהגיה, להסתמך על תעודת הכשר ולמנוע הטעיה.
תחולת הוראות 1ב. פרקים ג' ו-ד' יחולו על גוף נותן הכשר ועל פעילותו ועל שירותי ההשגחה של גוף נותן הכשר על עסק ובכלל זה על תעודת הכשר שנתן גוף נותן הכשר לעסק ויישום תקן הכשרות."
תומר רוזנר
¶
כן, בקצרה. סעיף המטרה לדעתי הוא סעיף מאוד ברור, הוא משקף את המטרה של החוק כפי שהייתה גם לפני שנוסף סעיף המטרה. סעיף המטרה בא בעצם להבהיר את המטרה שעיקרה מניעת הונאה וכשרות, גם שם החוק הוא איסור הונאה בכשרות ולכן המטרה פה מבטאת את התכלית המרכזית של החוק הזה, שהיא תכלית צרכנית.
תומר רוזנר
¶
לגבי הסעיף השני, הסעיף של תחולת ההוראות, לטעמנו הוא מנוסח לא טוב. כוונת הממשלה היא להבהיר שכל ההסדרים שנוגעים לגופים נותני הכשר לא חלים על אלה שאינם גופים נותני הכשר. הניסוח הוא פחות טוב, אנחנו ננסה לסכם עם הממשלה ניסוח שהוא מבהיר בצורה טובה יותר, שלמשל הרבנים של צה"ל לא כפופים לכל ההסדרים של מתן רישיון על ידי הממונה וגוף נותן הכשר ואיך הם עובדים וכו'. זה עניין של ניסוח, אבל הכוונה שמאחורי הסעיף של התחולה שכל ההסדרים שנוגעים לגופים נותני הכשר לא חלים על נותני תעודת הכשר שאינם גופים נותני הכשר.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אז איך אנחנו רוצים להגיד שאחד שהיה רב בצה"ל וגם יכול להיות עכשיו, יש לו ניסיון כשרותי, כשבכלל לא היו לו את הסטנדרטים? אין הלימה בין אחד שאתה רוצה אותו כאחד שמומחה בסטנדרטים כשרותיים כשהוא בכלל חי בעולם אחר. אני לא עכשיו שיפוטי, אני - - -
שמעון מוני מעתוק
¶
לא אמרנו שהוא מומחה לפי החוק החדש, אמרנו שהוא מומחה לכשרות נכון להיום. החוק החדש קובע כללים חדשים, סטנדרטים, צריך ללמוד אותם, כולם.
שמעון מוני מעתוק
¶
אנחנו דיברנו על רבנים מקומיים שבדרך כלל ברוב מוחלט של המקרים עוסקים בכשרות לאורך שנים, מוסמכי רבנות, אני חושב שזה בהחלט סביר. עלתה פה הערה אם לא נכון לצמצם את זה קצת יותר כדי לוודא שרב שהיה רב מקומי במקום קטן שאין בו כמעט בתי עסק, האם לא נכון לצמצם שהוא לא יוכל, בסדר, נכון לחשוב על זה, אבל בגדול זה לא קשור לפרוצדורה החדשה שקובעת סטנדרטים.
שמעון מוני מעתוק
¶
אבל את הסטנדרטים אף אחד לא יודע נכון להיום, את הסטנדרטים זה מה שקובעים מחר בבוקר.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אבל גם כשיהיה בעתיד זה לא יהיה, לא משנה, הסטנדרטים בעוד שלוש שנים, בעוד ארבע שנים, החוק הזה, יהיו סטנדרטים של הרבנות ועכשיו רב שהיה - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
טוב, סליחה. במחשוב, תהיו איתי רגע, תפתחו בבקשה זום לאנשים. השאלה היא מאוד פשוטה, האם מישהו שיושב בזום רוצה להתייחס לסעיפים ספציפיים שאנחנו הקראנו. לא כללי, סעיפים ספציפיים שאנחנו הקראנו, בדומה לבחור מצה"ל שהתייחס לסעיף ספציפי. האם מישהו שיושב בזום יש לו הערות ספציפיות לסעיפים שאנחנו הקראנו עכשיו בפרק א', בפרק ההגדרות. לא הערות כלליות.
אביעד הכהן
¶
מהתאחדות התעשיינים, אני יועץ משפטי להתאחדות התעשיינים בנושא של כשרות. הערה אחת לגבי הגדרת עסק שתוקנה פה לעוסק.
אביעד הכהן
¶
טוב, תודה רבה ליושבת הראש. שתי הערות. הערה אחת הערה טכנית, תיקנתם פה עסק לעוסק, הוסיפו שם את האות ו', אבל בהמשך החוק בכל החוק זה ממשיך להיות עסק.
אביעד הכהן
¶
כן, במקרה הזה על קוצו של ו"ו. ההערה השנייה שכבר הוערה, אבל אני חושב שהיא משמעותית, לגבי ההגדרה של רב מקומי. בהגדרת החוק הקיימת היום, משנת 1983, במשך 40 שנה כמעט, גם רב יישוב שנותן הכשר למקום עסק שנמצא בתחומו יכול לתת תעודת הכשר. גם לגבי ועדת הרבנים וגם לפי החוק החדש בעצם גרעו מהמצב הקיים, אני חושב שזה דבר שצריך לתת עליו את הדעת כי הוא לא הגיוני. אני אתן לכם רק דוגמה אחת, קיבוץ כמו קיבוץ טירת צבי או ניר עציון, שהוא מושב שיתופי, במקום אחד יש מלון, במקום אחד יש מפעל טיפ שהוא מפעל ענק, הרב שם מבין בכשרות הרבה יותר מאשר רב מקומי ב-, כמו שקראת לזה, בפרדסיה.
יש פה איזה חוסר היגיון, כפי שאמרתי, גם שינוי לרעה מהמצב הקיים שהרבנים האלה לא יוכלו להמשיך לתת, לא תעודת הכשר וגם לא יוכלו להיות חלק מוועדת הרבנים. אני חושב שזה דבר שצריך לתת עליו את הדעת, אולי להכליל אותם, אותם אנשים שיש להם ניסיון, וכפי שאמרתי, ניסיון הרבה יותר גדול מאשר רבנים במקומות אחרים שאולי הם רבנים במקומות קצת יותר גדולים אבל אין להם שום ניסיון בכשרות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
הערה ראשונה, הבנתי שתומר מודע לכך, הנושא של הו"ו. זה מאוד חשוב. הנושא השני, ההגדרה של הרב המקומי.
שמעון מוני מעתוק
¶
התייחסנו לזה מקודם. אנחנו ניסינו להגיע בהגדרה מתוך ראייה רוחבית, בראייה הרוחבית מי שעוסק בכשרות בדרך כלל זה רבני העיר והרבנים המקומיים או רב אזורי, זה בדרך כלל מה שקורה. נכון שיכולים להיות פרטים, כמו הדוגמה שעכשיו הביא פרופ' אביעד הכהן, שבהם רב יישוב עוסק בכשרות באופן משמעותי, נכון, אבל זה בגדר יוצא מהכלל ולא נכון לקחת את היוצא מהכלל ולהפוך אותו לכלל. זה בדיוק האירוע.
ההערות שניתנו פה על ידי חברי הכנסת הן יותר בכיוון של גם כשאתה מדבר על רב מקומי, רב אזורי, נכון שלא כל אחד ייכנס כי לא כולם עוסקים בכשרות.
שמעון מוני מעתוק
¶
לכן אני חושב שלא נכון לפתוח את זה לכל רב יישוב, למרות שיש בהחלט כאלה שעוסקים בכשרות, כי זה רחב מדי. אם לא נכון גם לצמצם את זה? נצטרך לחשוב, אני לא יודע.
תומר רוזנר
¶
לא, אנחנו חושבים רק שזו בהחלט נקודה שצריך לחשוב עליה היטב, האם יש פה הבחנה רלוונטית כי מצד שני יש גם רבני עיר, מכובדים ורמי מעלה, שלא עסקו ולא עוסקים בכשרות. אנחנו יודעים גם את זה. אז צריך לחשוב על - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אני מבקשת לעשות על זה חושבים, הנושא הזה עלה, גם תומר העלה, מומחים העלו, חברי הכנסת מדברים על זה. זה לא זבנג וגמרנו, ואם יש רב אזורי שהוא מומחה כשרות למה לא? יכול להיות שצריך למצוא מנגנון שגם יסמיך, אם זה דרגה יותר נמוכה, אני אפילו לא אוהבת להגיד, שזה לא בהגדרה, אבל זה מתאים מקצועית, תחשבו, תעשו שיעורי בית.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
פרופ', אתה מייצג תעשיית מזון, נכון? אני שמעתי לאחרונה שלאסם ולתנובה יש חברות פרטיות בנושא כשרות, כן או לא?
אביעד הכהן
¶
אני אומר שהיד הארוכה של הרבנות הראשית בישראל היום, היה שינוי בעניין הזה בעקבות שינוי מדיניות של הרבנות הראשית. רבני הקונצרנים הם היום בעצם, או בנוסף לרבנות המקומית או כידה הארוכה של הרבנות הראשית לישראל, אותו דבר גם הרב של אל-על אגב.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אני רוצה שלכל הגופים הגדולים במשק יהיה ברור, גם לאסם ולתנובה ולמי שלא, שוב פעם, אין לי שם מניות, אני לא - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
כלום. החוק מסדיר בצורה מאוד ברורה, כל בית עסק או בית אוכל יהיה מחויב לקחת תאגיד כשרות שיעשה לו את כל הנושא של השגחת כשרות, כולל בתי חולים, כולל תנובה, אסם וכן הלאה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אני אסביר. אני שמעתי את זה כבר, לא יהיה מצב שהם יקימו לעצמם מין כזה חברות בת שיתעסקו בכשרות שלהם, יד רוחצת יד, לא יקרה דבר כזה. אנחנו גם דנים על הנושא, דיברנו על זה עם הייעוץ המשפטי - - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
יוליה, את מתקדמת, את הולכת להיות נטורי קרתא תיכף, את עולה כל הזמן במדרגות. אני הייתי לוקח אותה ליועצת הבד"צ.
הראל גולדברג
¶
גברתי יושבת הראש, רק בשביל הדיוק, רב קונצרן, ידה הארוכה של הרבנות, זה רק מי שמגיש בקשה לפי נוהל חדש שאושר, עדיין שום בקשה לא הוגשה ואף אחד לא הוכר ככזה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אוקיי, שלא יהיו פה אי הבנות לגבי – כי, חבר הכנסת מקלב, כשנגעתי בנושא של בתי חולים, אני חייבת להגיד לך, הייתי בשוק טוטאלי.
תומר בן צבי
¶
אני תומר בן צבי מארגון כושרות. רציתי להתייחס לשתי נקודות. אחת זה בנושא של הנהלים של ועדת רבנים.
תומר בן צבי
¶
הנהלים יכולים להיות נהלים מאוד מאוד כלליים כמו ועדת הרבנים פוסקת לפי ההלכה ולפי הפוסקים, בלי לרדת לסעיפים הספציפיים. אני אתן דוגמה, ב - - - נמצאו נותנים כשרות רטרואקטיבית כשלא היה משגיח על סמך כל מיני תירוצים כאלה ואחרים. לכאורה לפי החוק זה עובר, אבל אין לזה שום היגיון, צריך שיהיה איזה שהוא צ'ק ליסט שנדע אם הוועד הזה מתיר אבקת חלב גוי, חלב, איסור חדש, כל מה שקשור בנושאים הלכתיים.
תומר בן צבי
¶
זה קשור לנהלים של ועדת הרבנים, שלושת הרבנים. הוועדה תיתן מידע מאוד כללי, הרבנים ייתנו רשימה מאוד כללית ואי אפשר יהיה לכמת את זה. ברגע שיהיה כתוב בנוהל על פי ההלכה, על פי הלכות הכשרות, בעצם אף אחד לא יידע האם זה מותר, האם זה אסור, איזה הלכות כשרות כן ואיזה הלכות כשרות לא. צריך שיהיה משהו כמו צ'ק ליסט שנדע, שתהיה שקיפות כלפי הציבור.
תומר בן צבי
¶
ודבר שני, כמו שאביעד העיר, יש מקומות שמאוד לא כלכלי לפתוח כשרות. מדובר פה בעסקים כרגע שהולכים לתת כשרות, כל המקומות של רבני יישובים, רבני מושבים, בערבה, במקומות ש - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
זה לא בפרק הזה, אדוני. אני ביקשתי התייחסות למה שאנחנו הקראנו עכשיו. הנושא הזה שאתה מעלה, אתה העלית את הנושא של הפריפריה ושל כשרות לא כלכלית, כמובן שאנחנו יודעים, אנחנו מכירים את זה, אתה לא מחדש לנו פה בנושא הזה, אנחנו מכירים את הסוגיות האלה, גם הייעוץ המשפטי העלה את זה וגם אנחנו מכירים את זה. מחפשים לזה פתרונות כך שלא יהיה מצב שעסק שרוצה לקבל כשרות ומטעמים כלכליים הוא לא יכול לקבל כשרות. אבל זה לא בפרק, אני ביקשתי התייחסות ספציפית לסעיפים שאנחנו הקראנו, בדומה למה שהיה פה קודם. יש לך התייחסות ספציפית?
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אבל זה לא התוכן. אנחנו היינו בהגדרות. תודה רבה, אוקיי, הבנתי. יש עוד מישהו שרוצה להתייחס לסעיפי החוק?
שרון בניאן
¶
שרון בניאן, מנהלת מכון על המשמר, מיסודה של התנועה המסורתית, לא הרפורמית, כמו שחבר הכנסת ציין קודם. אנחנו מבקשים להתייחס להגדרה של רב מקומי ואנחנו רוצים לציין שיש היום רבני מועצות אזוריות שאינם מוסמכים על ידי הרבנות הראשית, אבל הם מכהנים כרבני מועצות אזוריות ואנחנו סבורים שהדבר הזה מייצר שוני שאינו רלוונטי ועלול להפלות רבות ורבנים כאלה רק בשל הפרקטיקה הדתית שלהם.
שרון בניאן
¶
אני אחזור על ההערה. בהגדרה של רב מקומי, ההגדרה כוללת התייחסות למי שמכהן כרב מועצה אזורית. הדרישה לאישור בכתב מאת מועצת הרבנות הראשית לישראל תחריג רבות ורבנים שמכהנים כרבני מועצות אזוריות שאינם מוסמכים על ידי הרבנות הראשית, אבל כן מכהנים כרבני מועצות אזוריות.
שרון בניאן
¶
היא רבה ישראלית, היא מוסמכת על ידי התנועה הקונסרבטיבית בישראל. היא רבה ישראלית, היא מכהנת כרבת מועצה אזורית בישראל.
שמעון מוני מעתוק
¶
דיני השלטון המקומי מתייחסים לאופן בחירתו של רב אזורי על פי צווי המועצות המקומיות ושמה מופיעה הפרוצדורה ותנאי הסף לכהונה כרב אזורי.
שמעון מוני מעתוק
¶
היא לא יכולה, היא צריכה לעמוד בצו שהיא מוסמכת רבנות, יש ועדה שכוללת נציגים של המשרד לשירותי דת. אני לא חושבת שזה נכון.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אני מאוד שמח שהיא עלתה לפה, ורק המנכ"ל שיעביר לשר שלו. אלה בדיוק האנשים האלה שרואים את החוק הזה שהוא מתאים להם, שהם יכולים להתכנס לזה, וזה מה שאנחנו דורשים לעשות, קחו את כל האחריות על זה. זה בדיוק מה שאתם הולכים לעשות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
סליחה, מקלב, אנחנו נשארים בחוק הזה בגבולות הגזרה של מדינת ישראל וחוקיה. מה שחוקי כשר, מה שלא, אם זה אפילו מבורך וכן, לא.
ניר קפלן
¶
כן, גברתי, התייחסות קצרה לגבי הרכב ועדת הרבנים, ועדת השלושה. בנוסח המקורי הוצע שרב אחד הוא רב עיר מכהן או שכיהן, ויש שניים שמוסמכים לכהן אך לא בהכרח כיהנו עדיין או מכהנים. היום הנוסח מדבר על כך שכל השלושה חייבים להיות או כאלה שמכהנים או כאלה שכיהנו בעבר.
ניר קפלן
¶
אנחנו סבורים שזו החמרה מיותרת, אני רק אסביר במשפט. כבר היום הרבנות הראשית מסמיכה את הרבנים ויש עוד הסמכה לרב עיר, זו עוד הסמכה. זאת אומרת זה מישהו שעבר הסמכה רבה והוא עם ידע וניסיון רב שנים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
טוב, תודה. להבא, כדי למנוע את זה אנחנו נקריא פרק שלם, פרק ב', הוא קצר, אנחנו נקריא אותו, חברי הכנסת יתייחסו, מי שבזום, יש צ'ט של הזום, מי שרוצה להתייחס לפרק הזה, לסעיפים של הפרק הזה, תציינו לאיזה סעיף אתם רוצים להתייחס כי אחרת זה מתפזר ללא סוף. היועצת המשפטית של הוועדה, אנחנו קיבלנו מיושב ראש הכנסת עד רבע לחמש.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אבל אם בין כך ובין כך ביום חמישי את מתכוננת לעשות דיונים אינסופיים, אז למה אנחנו צריכים עכשיו?
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
בסדר. אני מבקשת מהיועצת המשפטית, ולא להפריע, כי אתם עשיתם את זה, להקריא עכשיו את פרק ב' מהתחלה עד הסוף פתוח להתייחסויות ואחר כך את הזומים.
תומר רוזנר
¶
אני רק אומר, כפי שאמרתי קודם, הפרק הזה עוסק גם בענייני היבוא, הוא מסדיר את המוסמכים לתת תעודת הכשר בכל אחד מהתחומים, ולגבי נושא היבוא יש הסדר שמוצע, אבל יכול להיות שיחול בו שינוי, לפי מה שאנחנו מבינים הממשלה שוקלת שינויים בהקשר הזה. אנחנו נקריא את ההסדר שכרגע מוצע, אבל ייתכן שיחולו בו שינויים.
רעות בינג
¶
פרק ב': מוסמכים לתת תעודת הכשר";
(4) בסעיף 2 –
(1) בסעיף קטן (א) –
(1) במקום פסקה (1) יבוא :
"(1) לעניין תעודת הכשר לבשר מיובא – מועצת הרבנות הראשית או רב שהסמיכה לכך;";
(2) במקום פסקה (2) יבוא:
"(2) גוף נותן הכשר;
(2א) לעניין תעודת הכשר למצרך מיובא –
(1) הממונה, ולעניין זה רשאי הוא להסתמך במתן תעודת הכשר על תאגיד שהתאגד מחוץ לישראל שעוסק בהשגחה על הכשרות;
(2) אם קבע השר תקנות לפי סעיף 17(א1)(3) – גם מי שבהתאם לתקנות אלה רשאי לתת תעודת הכשר למצרך מיובא, אשר פועל בהתאם לתקנות, ובכלל זה בהתאם להוראות שקבעה מועצת הרבנות הראשית מכוח התקנות בנושאים שנוגעים לדיני כשרות, שהוא אחד מאלה:
(1) גוף נותן הכשר שברישיון שלו נקבע כי הוא רשאי לאשר כשרות של מצרך מיובא;
(2) תאגיד שהתאגד מחוץ לישראל שעוסק בהשגחה על הכשרות, שאושר בהתאם לתקנות כגוף מוכר לעניין כשרות מצריך מיובא;";
תומר רוזנר
¶
אני רק אסביר. בחוק הקיים, כפי שאתם בוודאי יודעים, יש לנו שלושה גורמים שמוסמכים לתת תעודות הכשר, זה מועצת הרבנות הראשית או רב שהיא הסמיכה לכך, רב מקומי וצה"ל. נושא צה"ל נשאר כפי שהיה וסעיף קטן (ב) שהגדיר את ההגדרות הרלוונטיות פשוט הועבר לסעיף ההגדרות, זה עניין טכני שלא משתנה.
לגבי הסעיף הראשון, סמכותה של הרבנות הראשית לתת תעודות הכשר מצטמצמת לנושא של בשר מיובא. אני לא אתייחס כרגע לנושא היבוא, כפי שאמרתי, ולגבי השוק המקומי אנחנו מדברים על הגופים נותני ההכשר כשלא מדובר בצה"ל.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
כן, בבקשה, חברי הכנסת. איך אתם רואים את הנושא של היבוא? מה ההמלצות שלכם? ברור שאנחנו חייבים גם להתייחס בנושא של יבוא כי זה גם שוק ש - - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אני מבין שכל איזה גוף שיתאגד, שאנחנו לא יודעים מיהו, מהו ואיך הוא, זאת אומרת אין קריטריונים שפה מישהו – מישהו מבחינתי זה הרבנות, אני כופר כל הזמן בעניין הזה של להקים מוסד אחר מהמוסד הקיים, אני בעד לשפר אותו, לעשות אותו בצורה אחרת טובה, לעשות לו רפורמה, אבל בעצם זה אומר שכל איזה תאגיד כזה או אחר בחוץ לארץ, מיהו, מהו, איך הוא, למה הוא, איך אומרים? זה מבוא לכניסה לארץ וזה כשר.
תומר רוזנר
¶
מה שניסו לייצר כאן בחוק זה שימור של המצב הקיים כפי שהוא היום, שזה גופים מוכרים שהם מוכרים על ידי הרבנות הראשית, ולהוסיף להם את האפשרות של גופים נותני הכשר אם הם יקבלו אישור מיוחד לכך.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אנחנו ננסה במצב הזה לעשות שני מסלולים. שוב פעם, אני פותחת את זה לדיון, הממשלה מגבשת הצעה, זה סופר חשוב וזה גם כשר וגם משפיע על יוקר המחיה, מצד אחד אנחנו רוצים שהגופים שיוקמו מכוח החוק יעמדו בתנאים ובסטנדרטים שיקבע הממונה. אם הם היו מספיק טובים להתעסק בכשרות בארץ אני לא רואה שום פסול שהם יהיו אחראים על נושא יבוא, על המוצרים שהם מביאים. משרד הדתות והרבנות יקבעו סטנדרטים, אולי תקופת מבחן, תקופת ניסיון, לא שזה זבנג וגמרנו, ברור שצריך לתת לזה זמן להתבשל.
מצד שני יש גופים מוכרים בחו"ל שהם כבר מתעסקים בכשרות והם כבר נמצאים בהתקשרות עם הרבנות, זאת אומרת הרבנות כבר מכירה בהם, גם את המסלול הזה אנחנו משאירים. אם הם ירצו להיות תחת הרבנות בסדר. אני המלצתי מן כזו אופציה, זה כבר בדיני חוזים, גוף בחו"ל יוכל להתקשר עם גוף מוכר בארץ - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
מן שליח, שליחת יד זה נקרא, שזה גם אופציה. אני שמה את זה על השולחן. זה כרגע נמצא בדיונים, משרדי הממשלה הרלוונטיים, אוצר, דתות ומנכ"ל הרבנות הראשית חייבים להתייחס כי לכולנו ברור – אגב, שימו לב לטוב הלב שלנו, אנחנו לא נוגעים בנושא הבשר, משאירים את זה כפי שזה, הבשר נשאר באחריות בלעדית - - -
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
אבל בדלת השנייה של חוק היבוא, כדאי שתהיו ערניים כי לא הייתם בדיון, בחוק היבוא שנדון בימים אלה, עלה בוועדת הכלכלה השבוע, לגבי סוגיה של תנאים ליבוא בשר טרי, כדאי שתהיו ערניים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אני לפחות מבחינתי אמרתי, למרות שיכול להיות שבשר זה גם יוקר מחיה, אמרנו שעד עכשיו רבין חוקק לנו את החוק הזה, נשאיר את זה כפי שזה, לא נוגעים בזה, האחריות הבלעדית של הרבנות על נושא יבוא בשר.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
לא, לא הבנתי, מה כתוב ב-2(א)(1), אתה יכול להסביר, תומר? הממונה, ולעניין זה רשאי הוא להסתמך בקביעתו על תאגיד שהתאגד מחוץ לישראל.
תומר רוזנר
¶
כן, כפי שאמרתי, זה משהו שקשור ליבוא. ההסדר הזה הוא קצת מוקשה, שהממונה עצמו נותן את תעודות ההכשר ספציפיות. זה קצת הסדר מוקשה, אנחנו הערנו לגבי זה לממשלה והם צריכים לגבש עמדה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אבל אני בדיוק אמרתי, תראו את הפרק הזה, אנחנו נחזור לדיון הזה, הנושא של היבוא יחזור, דנים על זה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אנחנו יכולים לעשות את כל העסק יותר קל. יש פה שאלה אחת שהיא שאלת רוחב, המנכ"ל, שהיא השאלה המרכזית כרגע, מעבר לדברים הנוספים שיהיו, יש סמכויות מועצת הרבנות או הרבנות הראשית ויש את הגוף החדש שרוצים, אם הוא יהיה בסופו של דבר. עכשיו בעצם מה שצריך לעשות לאורך כל הדרך, למשל ביבוא, כמו שהיה עד היום, אם הרבנות אישרה אז ייבאו את אותו מוצר. למה צריך להכניס פה את העניין של ממונה?
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
זה מה שאני אמרתי, זה המודל שאני חשבתי עליו, הממשלה יושבת ובודקת עכשיו, חכו. אני לא הולכת לסבך דברים, להיפך, אני חושבת שכמה שיותר פשוט יותר טוב. בדרך כלל זה עובד. אתה מכיר את החוק, זה דינמי.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
שאני לא אשכח, לפני שאנחנו מסיימים את הישיבה. אני העליתי את הנושא זה כשהאוצר דיבר בישיבה הראשונה, שזה מביא חיסכון בכללי, לא בסעיף, אני מבקש, אם אפשר לראות נייר מסודר, לא בנוי על הערכות אצבע, נייר מסודר שיוגש לחברי הוועדה עוד לפני הדיון ביום חמישי.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
מסמך, אני רוצה לראות איך המדינה חוסכת 550 מיליון ₪, שוב, בהתאם לתכנית העבודה שלהם ברפורמה החדשה.
סימון א'
¶
תקן כשרות
תקן כשרות
2א.
(1) שירותי השגחה ותעודת הכשר יהיו בהתאם לתקן כשרות.
(2) בתקן כשרות יפורטו התנאים ההלכתיים לקליטת חומרי גלם, לייצור, לעיבוד, לשינוע ולשיווק של מצרך ותנאים להפעלת בית אוכל לפי העניין, ואפשר לכלול בו, לעניין היקף נוכחות משגיח בעסק, הוראות מחמירות יותר מאלה שבתקנות לפי סעיף 17(א1)(1).
(3) תקן כשרות יהיה אחד מאלה:
(1) תקן כשרות שהסדירה מועצת הרבנות הראשית, שהוא באחד מהדירוגים האלה:
(1) תקן כשרות בסיסי;
(2) תקן כשרות מורחב, שיכלול תנאים נוספים על תנאי תקן הכשרות הבסיסי;
(3) תקן כשרות מהדרין, שיכלול תנאים נוספים על תנאי תקן הכשרות המורחב;
(2) תקן כשרות שהסדירה ועדת רבנים.
(4) מועצת הרבנות הראשית או ועדת רבנים יסדירו תקן כשרות המבוסס על דיני כשרות בלבד.
(ד1) על אף האמור בכל דין, בקביעת תקן הכשרות רשאית ועדת הרבנים להחמיר או להקל מתקן כשרות מועצת הרבנות הראשית.
(5) מועצת הרבנות הראשית או ועדת רבנים יבחנו לפחות אחת לחמש שנים את הצורך לבטל, לעדכן או לשנות תקן כשרות שהסדירו.
(6) מועצת הרבנות הראשית או ועדת רבנים יודיעו לממונה על כוונתם לבטל, לעדכן או לשנות תקן כשרות שהסדירו 60 ימים לפני יום הביטול, העדכון או השינוי של תקן כשרות.
(7) הממונה יפרסם ברשומות הודעה על תקן כשרות שהוסדר לפי סעיף זה, וכן על ביטול, עדכון או שינוי של תקן כשרות שהוסדר כאמור.
(8) הרבנות הראשית תפרסם באתר האינטרנט שלה את תקני הכשרות שהוסדרו, וכל ביטול, עדכון או שינוי של תקן כשרות.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
שאלה טכנית, בסעיף האחרון, ב-(ח), הרבנות הראשית תפרסם באתר האינטרנט שלה את תקני הכשרות, מה זה תקני הכשרות?
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אצלם זה הולך כל הזמן ביחד, יש פה שתי רבנויות ראשיות, תלמדו את זה. המיזרוחניקים, תלמדו, יש שתי רבנות.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
למה הרבנות הראשית צריכה לפרסם באתר האינטרנט שלה את תקן הכשרות של ועדת הרבנים? אני לא מצליח להבין.
רוני מר
¶
הסברנו שמטרת החוק, כמו שקראנו בתכליות, התכלית היא צרכנית. כמו שהקראנו והסברנו קודם. חלק משמעותי מהדבר הזה זה שקיפות ויידוע של הציבור לגבי כלל התקנים, תקני הכשרות שיקבעו.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אז אל תבלבלו את הציבור ותשאירו רק רבנות, בלי ועדה נוספת. זה נורא מבלבל צרכנית.
רוני מר
¶
מאחר שהממונה זה הרבנות, הם הרגולטור שאמון על התחום הזה, אז הם הגורם שאחראי מטעם המדינה לפרסם את התקנים ולהנגיש אותם לציבור.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
זה נקרא הונאה בכשרות, כי הרבנות קבעה תקן וועדת הרבנים קבעה תקן אחר, ניקח לצורך הדוגמה הזאת שהוא מקל, בסדר?
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
דוגמה, תקן מקל, ואתה דורש מהרבנות לפרסם גם את התקן המקל למרות שהוא לא התקן שהיא קבעה וזה תחת אתר הרבנות, אז זה הונאה בכשרות כי כולם יחשבו שזה הרבנות קבעה את התקן הזה.
רוני מר
¶
כי הפרסום מחויב, זה כתוב קצת בהמשך, לגבי התקנים והפירוט של מה צריך להיות מפורט בכל תקן, אבל כל תקן כולל גם את השמות של ועדת הרבנים שקבעה אותו, גם המועצה כמובן, כתוב על זה תקן מועצה, לכל אחת מדרגות תקני המועצה שנקבעו.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
למה אתה מכניס את זה לרבנות הראשית? תכניס את זה למשרד לענייני דת, מאה אחוז, אני מבין.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
תראה, אתה עכשיו אומר משהו שאני דרשתי, אבל הם אמרו לי שהלכתי רחוק מדי. אתה יודע מה? אני הולכת איתך. אני רציתי שהממונה על הכשרות יהיה במשרד הדתות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
יש לי הצעה בשבילכם, שהממונה על הכשרות לא יהיה ברבנות הראשית אלא במשרד הדתות, אתם מסכימים?
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אבל הרבנות הראשית תפרסם תקן שהוא לא שלה, אתה יודע מה? אפשר לחשוב שזה יהיה באתר תקן של רבנות, תקן של ועדת השלושה, כך שלא ליצור מצב שיבלבל את הציבור.
שמעון מוני מעתוק
¶
הרבנות מטפלת באופן הוליסטי בנושא הכשרות לאחר מעבר החוק הזה, סוף סוף אחרי שנים של ויכוחים בין המשרד לרבנות מי מטפל בה. אנחנו, לצורך העניין - - -
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
רגע, תענה לי פעם אחת, לא רוצה לעייף אותך. הרי קראנו את הסעיף וחזרנו לשאלה המקורית שלי, יש פה סעיף שמאפשר לגוף, לוועד רבני, לשקול שיקולים רק של כשרות, של המוצרים, של הפרודוקטים, אני ברבנות הראשית, בהשקפת העולם של הרבנות הראשית, עסק שמחלל שבת יש לו פגם בכשרות. אם הוא יציין את זה באתר שלו הוא יהיה חייב לציין שלפי תקן זה - - -
שמעון מוני מעתוק
¶
הוא כותב שהתקן לא אושר על ידי מועצת הרבנות הראשית. הוא כותב בפירוש שזה תקן של ועדת השלושה, הוא לא אושר על ידי מועצת הרבנות הראשית, אבל אם זה חילול שבת או לא - - -
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
למה לא? תשמע, אתה אומר לו: תציין אם זה בסיסי או ביניים או מהדרין. אני חייב לציין מה כלול הבסיסי. שקיפות לציבור זה לציין - - -
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
שקיפות לציבור זה לציין, אל תתביישו בזה, מי שרוצה לחלל שבת ולאכול כשר והוא הולך על מסלול כזה למה שנסתיר את זה? למה צריך להסתיר את זה?
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
זה כמו שאני אבוא אלייך ואני אגיד לך, את חברת כנסת ואני חבר כנסת, אני רוצה להוציא עכשיו גילוי דעת על נושא מסוים, אין לי פייסבוק, אני רוצה לשים אצלך בפייסבוק שלך, של חברת הכנסת מלינובסקי, איזה שהוא תור דעה שלי שמסביר למה מפלגת ישראל ביתנו לא זה, מה הבעיה? מה הבעיה? יידעו שזה זה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
יופי, אבל אני רוצה להסביר גם להם. אתם מדברים על שקיפות ולא לבלבל את הציבור, אתם צריכים להבין דבר אחד, יש השקפת עולם מאחורי הדברים האלה. זה נכון שאוהבים להפוך את זה כאילו זה פוליטי, כאילו זה רק כסף, יש פה אלפי אנשים, ברבנות ולא ברבנות, שמוסרים את נפשם על הנושא הזה של כשרות באמת ובתמים, הם יכלו לעבוד בדברים אחרים. חבל שאת לא שומעת אותי, יוליה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
כן, אבל אני רוצה שתשמעי גם את ההמשך. אכפת לך? לא אכפת לך. אני רוצה להסביר, זה שדיברו בהתחלה על חור שחור ופה ושם, יש מאות ואלפי אנשים בתחום הזה של הכשרות, ולא משנה כרגע איפה, שעושים את מלאכתם נאמנה, באמת בדחילו ורחימו מתוך תחושת שליחות. יש פה השקפת עולם, יש פה אמונה. יש אנשים, את יודעת, בימי הצרות של עם ישראל הם היו אוכלים רק קליפות של תפוחי אדמה כי לא רצו לגעת באוכל אחר למרות שיכול להיות שאפשר היה להתיר להם את זה. אלה דברים שהם ציפור הנפש.
כשאתה בא, בכלל אני נגד כל הסיפור הזה, אבל כשאתה שם תחת הכותרת של הרבנות, עם הלוגו של הרבנות, אתה שם את אלה שבאו בשביל מה שנקרא להזיק - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אנשי המקצוע, תהיו איתנו. יש דברי חוכמה במה שהחברים פה אומרים, צריך למצוא לזה פתרון. יש כשרות של הרבנות שזה תקן שלהם, תהיה כשרות של ועדת הרבנים, כזו או אחרת, אנחנו צריכים למצוא פתרון איך זה יפורסם לציבור.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
יש לנו פה סוגיה שיש לציבור זכות לדעת, שקיפות ואמינות, הייתי אומרת. אני רוצה לדעת בוודאות איזה הנחיות. אם אני מסכימה עם ועדת הרבנים, אדרבא ואדרבא, אבל אני צריכה לדעת.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
עכשיו דיברנו פה עם תומר, יכול להיות שהפתרון, תחשבו על זה, תחזרו עם תשובה, שהממונה יפרסם, שלממונה על הכשרות יהיה אתר נפרד.
רני נויבואר
¶
רני נויבואר, משרד המשפטים. אם הרבנות הייתה גורם שעשה תפקיד מאוד מסוים והרבנים המקומיים עשו תפקיד אחר, לפי המצב הקיים, כי הם אלה שנתנו את הכשרות ברוב הדברים למעט גזרה מאוד מסוימת שהרבנות הראשית ממש נתנה את השירות בשטח, אז המשמעות היא שהתפקיד של הרבנות הראשית הולך להשתנות, גם ביחס, לצורך העניין, לפרקטיקה של הרבנים המקומיים וגם ביחס לזה שהיא הופכת להיות רגולטור של מגוון של גופים לגבי תקן שלא בהכרח היא יצרה אותו. לכן אי אפשר לומר שהרבנות הראשית עם הכובע שלה, האמונות שלה והדעות שלה ממשיכות לחול לגבי כלל התפקידים שלה. אתם צריכים להיות ערים לזה שבעצם היא בעלת התפקיד גם כרגולטור.
רני נויבואר
¶
כן, זו מדיניות שצריכה להיקבע וצריך להחליט שהיא המדיניות הראויה וזה הדיון של הכנסת, זה הממשלה מציעה והכנסת החליטה.
רני נויבואר
¶
אי אפשר לומר שדווקא הרבנות הראשית תאכוף את התקן, תאכוף שהגופים נותני ההכשר מיישמים את התקן כמו שצריך, אבל מהצד השני את התקן לא יפרסמו באתר הרבנות הראשית.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
תחשבו על זה, תמצאו דרך טובה כך שזה יהיה גם שקוף וגם ברור. אני לא רוצה להטעות את הציבור. כשזה יפורסם אחר כך באתר הרבנות הבן אדם יכול לחשוב שזה התקן של הרבנות, אנשים לא רואים את האותיות הקטנות בדרך כלל. כמו שאני דוגלת בזה בשאר התחומים גם פה אני רוצה שהכול יהיה מאוד מאוד מאוד מוסדר.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
יוליה, מאחר שאת סומכת עליי לפעמים בנושאים של שלטון מקומי והכול אני אומר דבר אחד, שיקשיבו אנשי המקצוע, חברים, מוני, אי אפשר לרבע את המעגל. יש פה בעיה שתצוץ כל הזמן כי היא אומרת, בצדק, היא אומרת שגם אם נמצא פתרון לדבר הזה, אבל מחר מועצת הרבנות צריכה לאכוף.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
הממונה, שהוא כפוף לרבנות, הוא אמור לאכוף את התנאים המקלים, או הלא מקלים, לא משנה, של החבר'ה השניים. אנחנו היינו בהרבה הפרטות, תומר, הפרטנו דברים, היינו בזה, יש בסיס מידע אחד ובסיס ביצוע שיכול להתפצל לכל מיני דברים, אבל בסיס המידע או החוק או התקנות, או איך שתקראו לזה, כל מה שהוא אקוויוולנטי להלכה, איך שתקראו לזה, לא יכולים לקבוע שני מלכים. אין שני מלכים בכתר אחד, זה לא עובד.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
יש 130 תחת מעטפת בסיסית של הרבנות. עוד פעם, אתה יכול להגיד הרבה דברים שאפשר לתקן, אני לא אומר שלא. מוני, אתה מכיר אותי כמה ימים, בניהול אני מבין, נכון?
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
קצת, בלי ליבה הבנתי בדיוק. אני אומר לך, יוליה, ואני אומר את זה לתומר ואני אומר את זה גם לכם - - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אני אומר לכם עוד פעם, זה יתנגש לאורך כל הזמן כי זה לא יכול לחיות ביחד. חייבים פה לקבל החלטה שהמוסד, ולא משנה, יכול שתחליטו שלא צריך את הרבנות הראשית, אז באומץ שיגידו: שתלך הרבנות הראשית, לא צריך אותה, ונקים ועדת רבנים, אולי גם ועדת רבניות גם כן. אני נותן לכם רעיונות, למה לא? חבר הכנסת טל ביקש ממני שאני אעזור לו.
אני אומר דבר אחד, הגוף הסטטוטורי מבחינה עיונית, מבחינת חקיקת התנאים והכול, צריך להיות אחד, אתה יכול לבוא ולהגיד ששאר הדברים אני מפריט ואני נותן את ה – לא יכול להיות אחרת. בוודאי שלא יכול להיות שהוא ישגיח עליו והוא יפרסם אותו, הרי מה יבואו אנשים ויגידו? אתה אומר לי שכדי שזה יהיה כשר זה חייב להיות בתנאים שלך ואתה בעצמך מפנה אותי מהאתר שלך לאכול משהו שאתה חושב שזה טרף.
שמעון מוני מעתוק
¶
אני רק רוצה להבהיר שמלכתחילה המטרה הייתה כדי להביא את המידע בצורה הכי ברורה לציבור. אנחנו מבינים שזה יכול להטעות. מבין.
שמעון מוני מעתוק
¶
אנחנו מתייחסים פה לנושא הפרסום של תקן הכשרות של שלושת הרבנים. הממונה, אני לא חושב שאנחנו בכלל בדיון האם הממונה יבדוק ויפקח גם על גופים שפועלים לפי תקן שלושת הרבנים או לא. ברור לי שיהיה ממונה אחד שפועל ומפקח על כל המערכת. אנחנו לא נקים יחידות ממונות.
שמעון מוני מעתוק
¶
לא, אני אומר שהייתה פה איזה שהיא אמירה. על הפרסום, אני מבין שזה לא יהיה באתר הרבנות.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
עכשיו חבר הכנסת אשר דיבר מעבר לפרסום, אבל אני רוצה לשאול על מה שקראנו בסעיף (1)(א), יש שלושה תקני כשרות, שלושה דירוגים של תקן הכשרות, תקן כשרות בסיסי, תקן כשרות מורחב ותקן כשרות מהדרין. אתה יכול להסביר לי מה ההבדל בין תקן כשרות בסיסי לבין תקן כשרות מורחב?
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
יש פה מומחה? אז מישהו, תביאי מומחה שיסביר לנו, אני רוצה להבין. אני יודע היום יש כשרות רגילה ויש כשרות מהדרין. יש כאלה למהדרין מן המהדרין, בסדר, זה מהדרין.
שמעון מוני מעתוק
¶
תקרא לזה מהדרין. זה עניין של שם, אבל הכוונה היא שיש פה רמות של כשרות. זה נראה לי די מובן.
הראל גולדברג
¶
חבר הכנסת מעוז, בעבר כבר עלו גם בגלגולים קודמים רעיונות לייצר שלוש רמות כשרות מטעם מועצת הרבנות הראשית, בתקופת הרבנים הראשיים הקודמים קראו לזה מגני דוד, מגן דוד 1, 2, 3, כל מיני ורסיות.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
לא, אז תסבירו מה הרציונל, לא אמרנו שזה לא טוב. מה זה מורחב? המילה מורחב לא ברורה לנו.
הראל גולדברג
¶
תראה, על סמנטיקה אפשר להתווכח, אבל מבחינת מהות, מכיוון שיש כל מיני צרכים, תפיסות, אמונות, השקפות עולם של צרכני כשרות, הרעיון הוא להתאים לכל אחד, עד כמה שניתן, להתאים לאנשים, בשר חלק, לא בשר חלק - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אבל זה מכניס אותנו – זה בדיוק מה שאנחנו לא רוצים, זה בדיוק כבר תחום של מומחה הלכתי שצריך לתת לזה הסברים. אנחנו לא יכולים להכניס לחוק תנאים על בסיס כשרות כזו או אחרת.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
לא, אני יכולה להגיד, סליחה, חבר הכנסת מעוז, אני אומרת במכרז שמי שלמד תואר ראשון יכול להתמודד במכרז, בתפקיד הבא אני יכולה לכתוב שמי שרשאי להתמודד במכרז זה תואר ראשון ושני במקצועות כאלה, אבל אני לא קובעת מה הבן אדם שם למד. אם יש לו תעודה הוא מוסמך להתמודד במכרז. אותו דבר פה, קובעים את המדרגות, מה יהיה במדרגות האלה, איזו כשרות זו תהיה, איזה תנאים שם, בשר חלב, חלב בשר, אין לנו מושג ואנחנו לא צריכים להיכנס לזה. בשביל זה יהיה לנו מומחה הלכתי שיקבע את המדרגות האלה, זו לא מומחיות שלנו ולא שלך ולא שלו.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
לא, אבל אני מכיר היום שתי דרגות של כשרות, הם רוצים לשים פה שלוש דרגות של כשרות, אני שואל, תסבירו לי מה זה הדרג השלישי הזה. כתוב פה תקן כשרות מורחב שיכלול תנאים נוספים על תנאי תקן הכשרות הבסיסי. מה זה? תסבירו לי. מה, אני לא יכול לקבל הסבר על זה?
הראל גולדברג
¶
בלי להיכנס לטכניקה ובלי להיכנס לדוגמאות, מכיוון שזה באמת שיח הלכתי, הרעיון היה לבקש ממועצת הרבנות לייצר שלוש רמות של סטנדרטים דווקא כדי להתייחס לשונות של הצרכים של הצרכנים. זו בדיוק הייתה המטרה, בלי להיכנס לטכניקה. כלומר גם היום ברמה ההלכתית, אתם דיברתם על כשר מהדרין ולמהדרין מן המהדרין, אפשר לכנות את זה בכל מיני שמות, אפשר לקרוא לזה 'יש על מי לסמוך', עיקר הדין ולמהדרין, כל מיני ורסיות. הרעיון היה לומר למועצת הרבנות שיש מנעד של תפיסות הלכתיות כאלה שנמצאות, נקרא לזה בסולם, למטה, באמצע, למעלה, בואו תתייחסו למגוון האפשרויות.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
אני לא מכיר אותו. אולי אני לא מכיר את כל התקנים, אני לא יודע. אז תביאו לפה את המומחה ההלכתי שאומר מה אומר תקן (ב), מה זה (1)(ב) בסימן הזה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
הלשכה המשפטית של הכנסת מבקשת להתייחס לפרק. תקן כשרות ופעילות גוף נותן כשרות, אנחנו בסימן א'.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אני רק רוצה להוסיף בעניין הזה שכל כשרות נוספת זה עלויות יותר גבוהות לבעל העסק.
שמעון מוני מעתוק
¶
לא מחויבים להשתמש בזה. בית העסק יכול להחליט באיזה רמה הוא רוצה לתת כשרות. הרבנות קובעת שלוש רמות ובית העסק - - -
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אבל לא יכול להיות, כשרות ברמה יותר גבוהה יהיה לה עלויות יותר גבוהות. אתה יכול להתחייב פה שרמת הכשרות, כל הרמות האלה יהיו באותו מחיר?
תומר רוזנר
¶
שלוש התייחסויות, בעיקר בהיבטי השקיפות ומניעת הטעיית הצרכנים. אחת, לגבי החובה של מסירת תקן ועדת רבנים שיוסדר ותקן הרבנות הראשית. לממונה, כדי שהוא יוכל למלא את חובתו לפרסם אותם ברשומות ובאינטרנט, נדרשת חובה, שנראית לי מובנת מאליה ובסיסית ביותר, שכל אימת שנקבע תקן כזה תימסר עליו הודעה על ידי מי שקבע אותה לממונה כדי שהוא יוכל למלא את חובתו ולפרסם אותו באתר האינטרנט וברשומות. זה נראה לי בסיסי.
לגבי הפרסום באינטרנט, אנחנו חושבים שצריך להבהיר פה שהפרסומים יהיו פרסומים נגישים, זמינים, שניתן לאחזר אותם ושניתנים לתיעוד ולמעקב. זה חשוב גם בהיבטים של שקיפות וגם בהיבטים של האחריות האזרחית והפלילית גם של מקבלי ההכשר וגם של הגופים נותני ההכשר. יש צורך לוודא שהפרסום הזה עומד בכל הכללים האלה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
מסכימה לחלוטין, תעשו על זה עבודה. הנושא של השקיפות וההנגשה לציבור זה נושא קריטי.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אני מסכים, אבל שהשקיפות תייצג את אותו הגוף ולא שהגוף ייצג משהו אחר שהוא לא מייצג אותו.
תומר רוזנר
¶
יש בזה הרבה ממש, במה שאתה אומר. הדבר השלישי הוא שיש צורך, ועל זה אני מודה שלא דיברנו עם הממשלה קודם, אבל בעקבות ההערות שנשמעו כאן בוועדה, יש צורך לתת פירוט נוסף של איך התקן הזה נראה. יש פה התייחסות לא רק לפרסום, אלא גם למסמך עצמו, איך הוא נראה. אנחנו צריכים לדרוש דרישות תוכניות וצורניות שהן מעבר לקביעה המהותית של מה המהות שנכללת באותו תקן, אלא ברמה שיפורטו בו ה - - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
לא, עכשיו הם צריכים לעשות שלושה תקנים. עכשיו הם צריכים בעצם לפרט שלושה סוגי תקנים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
שמענו, היועץ המשפטי לוועדה, יש הרבה דברי חוכמה, קחו את זה בחשבון. אני יודעת שגם היום אתם יושבים בישיבה, נכון? גם מחר יש לכם?
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
יש ניסיון כבר בעיר ירושלים, המועצה הדתית נתנה כאן שלוש אפשרויות של כשרות, מהודרת, מהדרין, וזה רק יצר בלבול גדול מאוד בציבור. גם אין כאן תוכן, תקן כשרות מורחב שיכלול תנאים נוספים ותקן מהדרין - - -
הראל גולדברג
¶
חבר הכנסת מקלב, נתת דוגמה מצוינת. אם המועצה הדתית ירושלים הייתה בוחרת בשמות אחרים כדי לשקף, לבטא - - -
הראל גולדברג
¶
אצל המועצה הדתית ירושלים זה לא סמנטי. מה שסמנטי זה השמות שבהם מכנים כל דרגה. יש להם רגילה, מהודרת ולמהדרין. התלונות שאנחנו מקבלים זה בן אדם לא מבין, ריבון העולמים, מה ההבדל בין מהודרת לבין מהדרין. אני חושב שההערה נכונה. אם במקום מהודרת היו כותבים שם אחרת, מורחב, משהו אחר, והיו מפנים לאתר האינטרנט של הרבנות ירושלים זה היה מובן.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
זה לא משנה, עצם הדרגות זה מה שמבלבל וזה מה שלא נותן שום דבר. מעבר לזה, אתם באים בטענה שהיום צריכים עוד כשרות והכשרות רק מאתגרת, אתם רק רוצים לעשות מהודרות - - -
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
להכניס את הכול באותה מערבולת. הרי מה הרבנות צריכה לתת? הכשר אחד. אתה מכיר כמה סוגים?
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אז שיחליטו עכשיו האם הגוף הזה הוא מהדרין או לא מהדרין וכבר יחליטו לבד מה זה - - -
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
הרי מה הטענה שלנו הייתה? הקשר שלנו עם הרבנות, אנחנו לא נגד זה, היא נותנת את ההכשר הבסיסי, אנחנו מחמירים כשרויות יותר חזקות, מהדרין, משגיח יותר שעות, אנחנו נשלם על זה ואנחנו לא דורשים את זה מ - - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
ופה הסימולציה שלי שרציתי להגיד, מי ישלם את זה? זאת אומרת אם אתה בא ואומר שיש מהדרין, מורחב ויש עוד יותר וזה, זה לא רק בסוג העלה, זה גם בסוג ההשגחה, שאתה צריך 24 שעות של משגיח נגיד או 15 שעות.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
עכשיו אני מדבר לאוצר, אתה הולך עם זה, עכשיו אנחנו לא רוצים יחסי משגיח-מושגח, נכון? איך אתה עושה את זה? מי מביא הכסף?
שמעון מוני מעתוק
¶
אבל, יעקב אשר, גם היום בירושלים בתי עסק שלא מחויבים קונים כשרות בד"צ און טופ תעודת הרבנות הראשית ומשלמים על זה כסף, נכון? משלמים, הוא בוחר, למה? כי הציבור רוצה דווקא תעודת מהדרין שהיא רבנות ירושלים או בד"צ אחר. מחר בבוקר הוא יוכל לבחור אם הוא רוצה תעודה אחת לצורך העניין ברמת כשרות בסיסי או תעודה מלכתחילה אחת של כשרות מהדרין. מה ההבדל?
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
למה מהרבנות אתה דורש שלושה תקנים? למה מהרבנות אתה דורש שלוש דרגות של תקן ומוועדת הרבנים אתה לא דורש שלוש דרגות?
תומר רוזנר
¶
אני רק אומר שבנוסף הערנו לממשלה לגבי אופן עבודתה של ועדת הרבנים, שיש צורך להסדיר בצורה קצת יותר מפורטת את האופן שבו היא פועלת, מה קורה אם יש חילוקי דעות וכו' וכו'. אני לא אכנס לזה עכשיו, אני יודע שהממשלה עובדת על איזה שהוא הסדר בעניין הזה שצריך להשלים פה את ההסדרים שיש בתוך ההצעה ואני מקווה שלקראת הדיון הבא הם יוכלו להביא לנו איזה שהוא הסדר יותר מפורט בעניין הזה.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
תומר, האם יש בעיה שהממשלה עצמה מקימה שלוש רמות של כשרות, כשהיא צריכה לתת את הרמה הסטנדרטית, היא מתחרה עם מישהו? אם צריך אז המהדרין, זה או הבסיס, תחליטו.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אז אני יכול לשאול את היועצים המשפטיים של משרד האוצר באותה רמה. אנחנו מכירים שקופת חולים תיתן הערכות טיפולים, יש כמה מערכות של טיפולים, יותר טובים, פחות טובים?
רוני מר
¶
כמו שאמר מנכ"ל המשרד, זה בדיוק העניין, גופים יכולים לבחור לקחת לעצמם את התקנים, לבחור לפי התקנים. כמו שאמר השר וכמו שציין גם המנכ"ל היום בבוקר, הרעיון הוא שתקני המועצה ייתנו את המענה המרכזי לציבור הצרכנים ולכן הרעיון היה לפרט כמה תקנים כדי שציבור רחב יותר יוכל להשתמש בהם ויוכל לבחור לעצמו את התקן שמתאים לדרישות שלו למטרת החוק.
רוני מר
¶
ואני אגיד מילה אחת לגבי מה שאמרנו, ועוד פעם, יוכלו גורמי המקצוע להרחיב בנושא הזה יותר, הרעיון של תקן ועדת רבנים לא צריך להיקבע בשלוש רמות מאחר שההנחה היא שהוא ייעודי והוא מותאם ברמת דיני הכשרות ואז אם יש ועדת רבנים שרוצה לקבוע תקן היא קובעת תקן בהתאם לעמדה המקצועית בדיני הכשרות של ועדת הרבנים שקבעה את התקן הזה. אין לגוף הזה תפקיד ממלכתי.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
נגיד בתרופות, אם אני מכבי מגן אז אני מקבל תרופה יותר טובה מאשר ההוא בלי מכבי?
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
חברים, תודה רבה לכולכם, אני מודה לכל גורמי המקצוע, הדיון מסתיים.
הישיבה ננעלה בשעה 16:48.