פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וארבע
הכנסת
33
ועדת מיזמי תשתית לאומיים מיוחדים ושירותי דתי יהודיים
19/09/2021
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 4
מישיבת ועדת מיזמי תשתית לאומיים מיוחדים ושירותי דתי יהודיים
יום ראשון, י"ג בתשרי התשפ"ב (19 בספטמבר 2021), שעה 11:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-24 מתאריך 19/09/2021
פרק כ"א (רכבת תחתית (מטרו)), למעט סימן ג' בפרק ב' (המועצה המאסדרת) מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2021 ו-2022), התשפ"א-2021
פרוטוקול
סדר היום
פרק כ"א (רכבת תחתית (מטרו)), למעט סימן ג' בפרק ב' (המועצה המאסדרת) מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2021 ו-2022), התשפ"א–2021
מוזמנים
¶
מירב ליבנה - עו"ד, הלשכה המשפטית, משרד האוצר
איליה כץ - רכז תשתיות, אגף תקציבים, משרד האוצר
אסתי פלדמן - עו"ד, משרד האוצר
יאיר ארז - מנהל תחום תקציבי פיתוח, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
שירן יעקב - עו"ד, הלשכה המשפטית, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
אילת פלדמן - עו"ד, ייעוץ וחקיקה - כלכלי, משרד המשפטים
רישום פרלמנטרי
¶
אלון דמלה
פרק כ"א (רכבת תחתית (מטרו)), למעט סימן ג' בפרק ב' (המועצה המאסדרת) מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2021 ו-2022), התשפ"א–2021, מ/1443
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
טוב. חברים, אנחנו מתחילים את הדיון, שעה 11:00. אני פותחת את ישיבת הוועדה. שלום לחברי הכנסת, לנציגי הממשלה, לאנשים שרואים אותנו בזום. היום אנחנו נדון על שני סעיפים, בעצם שלושה, כי זה פועל יוצא מתיקונים שהיו, שנשארו לנו מפרקים א' ו-ב'. הגיענו לכל ההסכמות. אין לנו פה משהו דרמטי בכלל. בסוף הדיון אני אתן מספר הודעות חשובות שנוגעות לסדרי דיון בוועדה גם בתחום המטרו וגם בתחום הכשרות, אבל זה יהיה בסוף. אז תיקחו את זה בחשבון. זה יהיה רלוונטי לכל הגורמים, גם לכל הגורמים בממשל וגם לנציגי ציבור אחרים ולשלטון המקומי בפרט.
היועץ המשפטי לוועדה, אנא ממך, תקרא את סעיף 4.
איתי עצמון
¶
אזכיר בעצם היכן אנחנו אוחזים מבחינת הדיון בפרקים א' ו-ב'. הוועדה אכן דנה ב-14 בספטמבר בפרקים א' ו-ב' לחוק המוצע שאמור להסדיר את הרכבת התחתית. בסעיף 4, שעניינו תפקידי רשות המטרו, היא רשות שתוקם במשרד התחבורה, נותרו כמה סעיפים קטנים שלא אושרו. בעקבות דין ודברים שהיה לי עם נציגי הממשלה, אנחנו הגענו לנוסח שאני עכשיו אציג אותו, שאני מקווה שהוא עולה בקנה אחד עם הדברים שנאמרו כאן, שעלו כאן בדיוני הוועדה. אני מדבר על סעיף 4(ג), ואני אקרא את הנוסח המתוקן.
איתי עצמון
¶
סעיף 4(ג): "שר האוצר ושר התחבורה רשאים להורות, בהודעה שתפורסם ברשומות, כי רשות המטרו תקדם הקמת מסילות ברזל מקומיות בגוש דן, לרבות פעולות הנדרשות להפעלתן ותחזוקתן, בכפוף להוראות לפי פקודת מסילות ברזל."
אני אזכיר שהסוגה שעלתה כאן בדיון ובעקבותיה נדרש השינוי היא בעצם הסמכות המאוד רחבה שהממשלה ביקשה להעניק לשרי האוצר והתחבורה להרחיב את סמכויות רשות המטרו, שאני מזכיר שהיא רשות, לפי החוק שהוועדה אישרה, היא רשות שאמורה לקדם ולנהל מטעם הממשלה את מיזם המטרו ומיזמים שנלווים למיזם הזה. אז כרגע אנחנו מדברים על איזושהי הרחבה, ככל שתידרש וככל שהממשלה תמצא לנכון, של סמכויות הרשות.
משה טור פז (יש עתיד)
¶
מה ההבדל, אדוני עורך הדין, בין מטרו למסילת ברזל? האם זה שלא - - - מסילת ברזל?
איתי עצמון
¶
שאלה מאוד מאוד טובה שגם אני שאלתי בישיבות פנימיות שלי עם נציגי הממשלה. באופן עקרוני, פקודת מסילות הברזל מסדירה בעצם שני סוגים של מסילות ברזל: מסילת ברזל ארצית, שזו רכבת ישראל, מסילת ברזל שעליה נעה הרכבת, שזה בעצם התפיסה של פקודת מסילות הברזל; ויש מסילת ברזל מקומית שהיא מסילת ברזל שאינה מסילת ברזל ארצית. אז יכול להיות שאותה רכבת תחתית או אותו מערך המטרו יהיה מסילת ברזל מקומית או יוגדר ככה.
משה טור פז (יש עתיד)
¶
רק להבין שוב. מסילת ברזל יודעת שהיא מקומית או ארצית? מספרים לה את זה או שהיא נולדת ככה? איך?
איתי עצמון
¶
יש הגדרות בפקודה, ככה היא מוקמת. יש הגדרות מאוד מפורטות בפקודת מסילות הברזל שבעצם תוחמות את ההבדל בין שני סוגי מסילות הברזל. אז בעצם מה שאנחנו מכירים היום הן מסילות ברזל ארצית ומסילת ברזל מקומית. אינני יודע איך בדיוק תוגדר אותה רכבת תחתית, כי כרגע – בוא אני אגיד לך, לפי ההגדרות הקיימות כרגע, זו אמורה להיות מסילת ברזל מקומית. אבל יכול להיות שיהיה שינוי, הרי הוועדה עוד תדון, מה שנקרא, בהצעת חוק המטרו הגדול, בהצעת החוק הנפרדת שבעצם לא נכללת כאן בפרק כ"א להצעת חוק התוכנית הכלכלית. ושם יהיו הסברים רחבים ומקיפים יותר. ויכול להיות שהשאלה תיבחן גם.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אם אתה זוכר, אנחנו ביקשנו להכניס פיקוח פרלמנטרי לסעיף הזה. הבנו, לפי הצעת חבר הכנסת טופורובסקי – אחלה, הוא נתן הצעה טובה פה – לעשות מדרג. וזה בדיוק מה שעשינו. עשינו רמות. מתי הם יכולים לקבל החלטות עצמאיות בלי שום דיווח, ומתי שאלה יהיו החלטות יותר כבדות משקל, השרים חייבים לקבל אישור של הוועדה הרלוונטית בכנסת.
איתי עצמון
¶
נכון. נכון. אז בעצם אנחנו מאוד מאוד מיקדנו את הסמכות של השרים כאשר מדובר רק בהודעה ברשומות ולא בחקיקת משנה שטעונה בפיקוח פרלמנטרי. אז מדובר רק על הקמת מסילות ברזל מקומיות בגוש דן בכפוף, כמובן, להוראות הדין הרלוונטי, פקודת מסילות הברזל. אז זה סעיף קטן (ג).
אנחנו נוסיף עוד סעיף קטן שמסמיך את שרי האוצר והתחבורה בצו, באישור ועדה של הכנסת – תכף אני אגדיר מה זה ועדה של הכנסת – לקבוע באותו צו שרשות המטרו תקדם ותנהל מיזמים נוספים בתחום התחבורה היבשתית, והם יהיו רשאים לקבוע בצו הזה כי הוראות הפרק – הפרק הזה, פרק שמדבר על רשות המטרו ועל התפקידים שלה – יחולו לגבי אותם מיזמים נוספים בשינויים כפי שיקבעו בצו. והצו הזה יובא לאישור ועדה של הכנסת כאשר בכנסת ה-24 זו הוועדה הזו, ועדת מיזמי תשתית ושירותי דת, שהיא ועדה שהוקמה כהוראת שעה לכנסת ה-24. ואם לא הוקמה, זאת תהיה ועדת הכלכלה של הכנסת, שהיא הוועדה שתחום התחבורה הוא במסגרת תחומי ענייניה.
וסעיף נוסף הקובע שרשות המטרו – זה סעיף קטן (ד) – תמלא את התפקידים שנקבעו לה לפי חוק זה או לפי דין אחר. אנחנו נמחק את התיבה שאומרת: "או שהטילה עליה הממשלה לפי סעיף קטן (ג)", מכיוון שזה יימחק.
איתי עצמון
¶
הוראות הדין הכללי יחולו על סמכות הממשלה להטיל תפקידים על אותה רשות. אני מציע שאולי נציגי משרד האוצר ירחיבו, או משרד המשפטים ירחיבו בעניין, אם הם רוצים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
זאת אומרת, פה הגענו לסיכום בדיוק כפי שאנחנו רצינו. יש מדרג, יש תחומים שיהיו באחריות שרים. ואם זה משהו שחורג, אז זה צריך להיות באישור של ועדת הכנסת, כי זה בדיוק אחריות פיקוח פרלמנטרי.
אני רק אעדכן בהמשך שאנחנו נצלול לפרקים אחרים ושונים. כרגע זה פרק ג', ואחר כך בהמשך החוק. אני כבר הבהרתי לנציגי הממשלה שאנחנו נכניס שם הרבה פיקוח פרלמנטרי בכל מיני היבטים, גם בתור ביצוע, גם בתור דיווח על הוצאות כספיות וכו' וכו', כי הדבר הזה הוא הפרויקט של מדינת ישראל בכמה העשורים האחרונים. אז הכנסת חייבת פה לתת את הדעת. ואנשי מקצוע ומשרדי הממשלה חייבים לדעת שיש עליהם עין ותהיה עליהם עין.
טוב, התייחסות שלכם חברי הכנסת.
מירב ליבנה
¶
שמי מירב ליבנה מהלשכה המשפטית במשרד האוצר. עשינו גם תיקון קטן לסעיף 4(א). נוסף "מיזמים נלווים למיזם המטרו". זה לצורך הבהרה.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
איך יודעים להבדיל אילו מיזמים מותר לה ואילו מיזמים צריכים אישור? איך אתם מבחינים? מצד אחד מכניסים שנדרש אישור ועדה, מצד שני מכניסים שהכול מותר.
מירב ליבנה
¶
אם אלה מיזמים שנדרשים לצורך היישום של הפרויקט, משהו שהוא כרוך בו, של פרויקט המטרו, אז זה ייחשב למיזמים נלווים.
איליה כץ
¶
אני אחדד. המדרג הוא כזה. המדרג הוא כזה. הגדרנו את המטרו בצורה כזאת שזה גם הפרויקט עצמו בתוך המסילות התת-קרקעיות, אבל גם מיזמים שנלווים לו בצורה ישירה, כמו לצורך העניין פרויקטים של נגישות הליכתית לתחנות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
כל החוק הזה כבר אושר. כל הסעיפים כבר אושרו, חוץ מהסעיף הזה. אז כבר הייתה הצבעה. זאת אומרת, אנחנו לא חוזרים על מה שהיה. זה כבר עבר בוועדה.
איתי עצמון
¶
יושבת-ראש הוועדה תגיד בסוף הדיון הזה את המסגרת לגבי הדינים הבאים. אבל בהחלט ליושבת-ראש הוועדה יש פררוגטיבה להחליט על מסגרת הדיון לפי התקנון. הדבר הזה נעשה בוועדות השונות. ועדה יכולה להצביע, וגם כתבנו בסדר-היום.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
כן. בחוק הזה אנחנו העברנו – תראה, כדי שלא יהיו פה אי הבנות. פורסם סדר-יום. בסדר-יום פורסם שיהיו הצבעות. בדיון הקודם אף נכח חבר אופוזיציה, הכול היה גלוי. לא הוגשו הסתייגויות. לא הייתה נוכחות, לא שום דבר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
יש ויש. אנחנו בדקנו את זה מול היועצת המשפטית של הכנסת. ההליך הוא תקין לחלוטין. כרגע אנחנו על שני סעיפים שעוד לא אושרו. עליהם יהיה אפשר להגיש הסתייגויות.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
קודם כול, בעיניי, זאת התנהלות שלא מקובלת במקומות אחרים. לא הייתה שום הודעה על הגשת הסתייגויות. לכן, כדי שיהיה לי זמן להגיש הסתייגויות, אני טוען נושא חדש על שני הסעיפים האלה. בסדר? אני טוען נושא חדש. זה אומר שאי-אפשר לסיים את הדיון היום.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
מנהלת הוועדה, בבקשה, תוציאי עכשיו בקשה לוועדת הכנסת לדון על נושא חדש, לפי בקשה של חבר הכנסת שלמה קרעי.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אוקיי. בסעיף 19 אתה גם כן יכול לטעון נושא חדש, אם אתה רוצה, וגם בסעיף 21 אפשר.
איתי עצמון
¶
כן. אז אני אסביר את המהות. אם יהיה צורך, אנחנו נחדד את זה גם בנוסח. מיזמים נלווים, הכוונה היא ממש לפרויקטים שכרוכים, שהם לא עומדים בפני עצמם, הם לא Stand alone. למשל, הקמת חניון שמשמש את המערך או מדרגות נעות שמשמשות את המערך הזה, מערך המטרו. אם משרד האוצר רוצה להוסיף עוד דוגמאות, בבקשה. אבל זאת הכוונה. הכוונה היא לא מיזם עצמאי.
איתי עצמון
¶
רשות המטרו אמורה לעסוק בענייני המטרו. זה מה שעכשיו הוועדה מאשרת בחקיקה הראשית. אם רוצים להרחיב מעבר למטרו, כלומר, לדברים שלא קשורים למטרו, יש פרוצדורה. כאשר מדובר על הקמת רכבת קלה בגוש דן, מסילות ברזל מקומיות בגוש דן, נדרשת החלטה של שני שרים, וזו הודעה ברשומות. אבל מאוד חידדנו כאן, לא נתנו סמכות רחבה. הסמכות היא מאוד מאוד מצומצמת. ברור מאוד מאוד על מה מדובר. רק רכבת קלה בדוש דן.
אם מדובר על הרחבות מעבר לשני העניינים האלה, כלומר, לא מטרו ולא רכבת קלה, אלא פרויקטים נוספים בתחום התחבורה היבשתית, כאן כבר נדרשת פרוצדורה אחרת של צו של שרי האוצר והתחבורה שיגיע לאישור ועדה של הכנסת. כלומר, ככל שמדובר על הרחבה הרבה יותר משמעותית, נדרש פיקוח פרלמנטרי.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אוקיי. אז, רגע. חבר הכנסת קרעי, תראה, אתה צריך זמן כדי להגיש הסתייגויות לסעיפים האלו. אני לא התכוונתי שזה יהיה היום. אני התכוונתי, אם יהיו הסתייגויות, שזה יהיה עד 29 בחודש, וב-29 נעשה דיון על הסתייגויות.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
זה לא תוקע שום דבר כי אין הצבעות. נושא חדש תוקע הצבעות, לא תוקע שום דבר. אני משאיר בינתיים את הנושא החדש.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אני מבקשת ממך, דקה, כי ממילא אני לא אומרת להגיש הסתייגויות עד היום. אני לא עושה את זה. אני לא אעשה את זה. אני אומרת לך, תגיש הסתייגויות עד 29 בחודש, ב-10:00. והדיון על ההסתייגויות יהיה ב-29 כי יש לנו כבר ועדה שקבענו.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
לא, לא, לא. אתה קיבלת הודעת ביטול על הפרקים האלו. אז אנחנו נחזיר את זה כי חשבנו שנסיים את זה היום. ב-29 בחודש יש לנו דיון ארוך בנושא של פרק ג' של המטרו. סעיף הבא נעשה הסתייגויות ויהיה לך את הזמן להגיש הסתייגויות כמה שאתה צריך ונעשה על זה דיון, כדי לא לתקוע את ההליך, כי הנושא הזה, בינינו, הוא לא חדש בכלל. כי זה היה בנוסח הקודם ודנו עליו גם כן.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
כי שזה שצריך אישור – אני בעד, כן? זה שצריך אישור של ועדת כנסת לנושאים זה, זה כן נושא חדש. אבל אני בעד. אגב, אני חושב שהעלית את זה – עקבתי – זה שהעלית את זה ושדרשת את זה, זה חשוב, אני בעד. אבל, שוב, הנושא החדש לא תוקע. ברגע שזה יתקע, אני אהיה כאן כדי להסיר אותו, בסדר? כרגע אני לא מסיר אותו.
איתי עצמון
¶
לא. כרגע הוא תוקע, כי הוועדה בעצם לא יכולה עכשיו לסיים את הדיון בסעיף שהגשת לגביו טענה לנושא חדש.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
כי אני לא רוצה סתם לטרטר על משהו שברור לכולנו פה שזה לא נושא חדש, כי היה על זה דיון שלם בשבוע שעבר. ואגב, הסעיף הזה שונה על פי בקשת חברי הוועדה, כי אם לא היינו עושים את זה והיינו הולכים לנוסח של הממשלה, לא היה בכלל שום פיקוח פרלמנטרי בכלל. זאת אומרת, זה לא היה קיים. הסעיף הזה שונה כרגע כבקשתנו.
אז תגיש הסתייגויות. אני מבקשת ממך, תסיר את הנושא החדש, כי הוא לא רלוונטי מבחינתי. הסתייגויות עד 29.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
לא. זה לא משנה. אני יכול להסיר ולהגיש מחדש כל עוד לא הצבעתם. אז לא משנה. אבל לפרוטוקול את אומרת שאפשר להגיש הסתייגויות על ה-29 בשעה 10:00.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
קיבלנו הרבה הערות לגבי בית לוינשטיין, שזה בית לוינשטיין הוא בית חולים מאוד צפוף, שאין תחנה מתוכננת לזה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
רגע. אני אסביר לך. דקה, דקה. זה לא רלוונטי. אני רוצה שיהיה פה ברור לכולם וגם למי שרואה אותנו בזום. אנחנו לא ועדה לתכנון ובנייה. אני לא מקבלת פה התנגדויות. אני לא דנה על מתווה של המטרו. איפה תהיה תחנה, איפה תהיה המסילה, זה לא בסמכותנו. ממש לא.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אפשר להגיש הסתייגות כזו. אבל לא משנה. אני חושב שזה דבר מאוד מאוד משמעותי. בית חולים כזה חשוב שהמתווה לא שם תחנה לידו.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
דקה. דקה. לא. אני הייתי בוועדות תכנון ובנייה. אני הייתי המון שנים בשלטון המקומי. ישבתי שם. אני מכירה את התהליך. הטענות, רוב הטענות שאני שמעתי וראיתי הן טענות ענייניות. אסור לנו בתכלית האיסור להיכנס לשם. זו לא סמכותנו. בשביל זה יש דרך, יש חוק תכנון ובנייה שמסדיר בצורה מפורשת: תוכנית, הגשת התנגדות, ערעור, מה קורה. כי זה משהו שגם כן נמצא בתכנון הרבה מאוד שנים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
כן, בכיף. עכשיו אנחנו לא ניכנס לשיקול מקצועי של רשויות המקצוע. מה שכן, כמובן, אנחנו נצא בהמשך – זה לא עכשיו – כשיהיה לנו את חוק המטרו הגדול, אנחנו נצא לסיורים. אנחנו נרצה לראות את זה בעיניים, כי לא פעם קרה שאנשי מקצוע ראו דברים בצורה מסוימת ונבחרי ציבור – אולי אני לא יודעת איך לעשות מסילת ברזל, אבל אני מבינה קצת באנשים, כי זה המומחיות שלנו. ואני מאמינה שגם חלק מהערות שלנו, אם יהיו לנו, יתקבלו. אבל זה לא כרגע. כרגע אנחנו נמצאים בשלב של הקמה של הרשות. בפרק ג' נתעסק בכסף.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אבל את שמה לב שאין לך סמכות בחוק לשנות שום דבר לכל מה שנוגע למטרו. ברגע שהחוק עובר, זה יוצא מהידיים שלנו לחלוטין. יש רק פיקוח על מיזמים נוספים שלא קשורים למטרו.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
את יכולה לדרוש, את יכולה לעכב דברים אחרים שצריכים אישור. כרגע אין שום דבר שטעון אישור.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אז רגע. אבל אני הסברתי. יש לנו מצב כזה. עכשיו אנחנו דנים על פרק א', ב', ובהמשך פרק ג' שזה הכסף. חוק המטרו הגדול לא יהיה עכשיו. זה יהיה במושב החורף. כל מה שאתה מדבר עליו יהיה רלוונטי שם. זה לא רלוונטי כרגע, כי אנחנו לא צוללים לשלב התכנוני ולסעיפים הכבדים, בסדר? אנחנו רק בתחילת הדרך.
אז חבר הכנסת קרעי הסיר את הנושא החדש שלו. הסתייגויות על הסעיף הזה עד 29, שעה 10:00. הדיון על הסתייגויות ועל הרוויזיות יהיו בסוף הדיון ב-29, בעצם כל מה – כי יש לנו דיון ארוך על פרק ג'. ובסוף יהיה דיון על ההסתייגויות ועל הרוויזיות, כי אני בעצמי הגשתי רוויזיות על הרבה מאוד דברים. בסדר?
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אוקיי. אז סיימנו עם ההקראה של סעיף 4. אנא היועץ המשפטי, אנחנו עוברים לסעיף 19.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
סעיף 19 בעצם נוגע למבנה של הרשות. גם כן היו על זה ויכוחים. אנחנו הגענו כל ההבנות. סביר להניח שלחבר הכנסת קרעי יהיו על זה הסתייגויות. אבל שוב פעם, כמו שאמרתי, עד 29 ב-10:00 להגיש הסתייגויות.
מירב ליבנה
¶
שמי מירב ליבנה.
"הרכב הוועדה המנהלת
19.
לרשות המטרו תהיה ועדה מנהלת, בת חמישה חברים (בחוק זה – הוועדה המנהלת), והם:
1. המנהל הכללי של משרד התחבורה, והוא יהיה יושב הראש;
1. עובד משרד התחבורה בדרגת סגן מנהל כללי ומעלה, שימנה המנהל הכללי של משרד התחבורה;
1. הממונה על התקציבים במשרד האוצר או סגן הממונה על התקציבים, שימנה האחראי על תחום התשתיות;"
מירב ליבנה
¶
כן.
"
1. החשב הכללי במשרד האוצר או סגן החשב הכללי, שימנה החשב הכללי האחראי על תחום התשתיות;
1. יושב ראש המועצה המאסדרת, שתמנה הממשלה על פי הצעת הצוות כאמור בסעיף 8(א); על מינוי כאמור יחולו הוראות סעיף 8(ב) ו-(ג) בשינויים המחויבים, והודעה לגביו תפורסם באתר האינטרנט של רשות המטרו."
איתי עצמון
¶
אז אני אסביר, ברשותך. למעשה אנחנו כתבנו מעין הגדרה למועצה המאסדרת כדי בחוק הזה, שוב, שהוא חוק כרגע מאוד מאוד יחסית מצומצם, הוא אמור להיות מתוקן ולהיות חוק הרבה יותר רחב היקף שכולל המון מהותיות, בין היתר, לגבי המועצה המאסדרת. אם תוכל לראות בסעיף 3(ג), שם בעצם מוגדרים האורגנים של רשות המטרו. לרשות המטרו יהיו מועצה מאסדרת, שתעסוק בהסדרה של עניינים הנוגעים למיזם המטרו, שבעצם יפורטו בחוק בהמשך, ועדה מנהלת ומנהל.
וכאן, בסעיף 19, יהיה יושב-ראש מועצה מאסדרת שתמנה הממשלה ויחולו על המינוי הזה הוראות סעיף 8(ב) ו-(ג) – כלומר, הוא יהיה עובד מדינה – אותן ההוראות שיהיו רלוונטיות למנהל הרשות, הוראות שהוועדה כבר אישרה. והודעה לגבי המינוי תפורסם באתר האינטרנט של רשות המטרו. בעצם לקחנו ממש רק את המינימום שבמינימום של ההוראות שנוגעות למועצה המאסדרת כדי בכל זאת אפשר יהיה למנות את הוועדה המנהלת, ושילבנו אותן כאן בחוק. כל ההוראות המהותיות של המועצה המאסדרת ותפקידיה יידונו.
מירב ליבנה
¶
אז בדיוק בגלל זה הבהרנו. זאת אומרת, את המועצה המאסדרת, יש סעיפים וכל חבר ימונה על ידי גורם אחר. לא נכסנו לזה פה. אנחנו לא מקימים פה את המועצה המאסדרת. כאמור, זה יהיה בחלק הבא של החוק. את יושב-ראש המועצה המאסדרת ממנה הממשלה על פי הצעה של צוות מעין ועדת איתור שחברים בה נציג משרד האוצר ומשרד התחבורה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אוקיי? חברי כנסת, תמשיכו. ואז כפועל היוצא מכל השינויים שאנחנו הגדרנו בסעיף 4 עם פיקוח פרלמנטרי וגם את סעיף הוועדה המנהלת, אנחנו גם כן – זה שינוי? איך להגדיר את זה? סעיף 21.
איתי עצמון
¶
נכון. הוא לא אושר מכיוון, לפי ההצעה המקורית של הממשלה, הייתה כאן הצעה להחיל את הוראות סעיף 14 שבעצם בוטל.
מירב ליבנה
¶
"סדרי עבודתה של הוועדה המנהלת
21.
1. החלטות הוועדה המנהלת יתקבלו ברוב דעות החברים המשתתפים והמצביעים בישיבה, ובלבד שנוכחים בישיבה חבר הוועדה המנוי בפסקאות (1) או (2) של סעיף 19 וחבר הוועדה המנוי בפסקאות (3) או (4) של הסעיף האמור.
1. החלטות הוועדה המנהלת יהיו מנומקות ויירשמו בפרוטוקול.
1. הוועדה המנהלת תקבע את דרכי עבודתה וסדרי דיוניה, ככל שלא נקבעו לפי חוק זה."
איתי עצמון
¶
אני רק אוסיף, סליחה, עוד איזשהו חידוד, בעקבות הדיון בסעיף 4(ג) וההסמכה שהוצעה לתת לשרי האוצר והתחבורה להרחיב את סמכויות רשות המטרו. הוועדה דנה בדיון הקודם בסעיף 20, בתפקידי הוועדה המנהלת, אם תראו בסעיף 20(ב), כתבנו: "נקבע לפי הוראות סעיף 4(ג) או (ד) כי רשות המטרו תקדם ותנהל מיזמים נוספים, תמלא הוועדה המנהלת את התפקידים כאמור בסעיף קטן (א)(2), ו-(4), בשינויים המחויבים, גם לעניין קידום המיזמים הנוספים."
כמובן שאת הנוסח כאן אנחנו נצטרך להתאים לשינוי שעשינו ברמה הטכנית, להתאים לשינוי שעשינו בסעיף 4.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
זאת אומרת, ההתאמה זאת היא רק מבחינת הטכנית. הסעיף הזה כבר עבר בוועדה. הצבענו עליו. זה משהו שהוא הבהרה משפטית.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אז המצב הוא כזה, יש לנו שלושה סעיפים משני הפרקים האלו שאנחנו עכשיו הקראנו. חבר הכנסת קרעי ביקש להגיש הסתייגויות. ההסתייגויות עד 29 בבוקר כמה שיותר מוקדם, שהלשכה המשפטית תוכל לסדר את זה. הדיון על ההסתייגויות וההצבעות, חברי הכנסת, יהיה ב-29. בתום דיון שקבענו – ככה: ב-29 בחודש אנחנו קבענו דיון רחב כללי על הפרק השלישי של חוק המטרו, זה הכסף, לשמוע, להבין איפה נקודות המחלוקת, איפה יש הסכמות, מה יש לשלטון המקומי להגיד, מה יש לראשי הרשויות להגיד, לנציגי ציבור וכן הלאה. אז שעתיים, מנהל הוועדה, תקבעי, בבקשה, לדיון הכללי הזה, התייחסות לפרק כולו. זאת אומרת, אחר כך אנחנו לא נאפשר התייחסות כללית. בהמשך הדיונים זו תהיה כבר התייחסות - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
- - קונקרטית לסעיפים רלוונטיים לאותו פרק. ב-29 בחודש זה יהיה דיון כללי על פרק ג', נושא התקציב, של הגורמים הרלוונטיים. תקבעי, בבקשה, שעתיים לדיון הזה. ובהמשך אנחנו נדון על הסתייגויות שהגיש חבר הכנסת קרעי.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
או חברי כנסת אחרים, להגיש הסתייגויות. דיון על ההסתייגויות, הצבעות, רוויזיות. רוויזיות, אז חברי הכנסת, תיקחו בחשבון שב-29 בחודש, אחרי דיון כללי, יהיה לנו פה כמה שעות טובות. חבר הכנסת קרעי מומחה בזה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
כן. יהיו הצבעות על שלושה הסעיפים האלו, אוקיי? בנושא הזה, הבנו. תיקחו את זה בחשבון מבחינת לוח הזמנים שלכם.
עכשיו עוד הודעות – סיימנו? הודעות כלליות. אני מבקשת, גברתי מנהלת הוועדה, שהשלטון המקומי – בגלל שנושא המטרו מאוד נוגע לשלטון המקומי, וברור שיש פה הרבה, יש פה הסכמות, יש פה התנגשויות, יש פה הערות, יש פה עניינים – אני מבקשת שהשלטון המקומי יעביר לנו עד 29 בחודש מסמך בהתייחס לפרק ג' של החוק עם כל ההערות שלהם לגבי סעיפים קונקרטיים, הערות, נקודות, התייחסויות, לי, לך ולייעוץ המשפטי, שאנחנו נוכל ללמוד את זה, לעבד את זה, לנסות להגיע לכמה שיותר הבנות והסכמות. אז אני מבקשת שזה יהיה כתוב.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
לא, לא, לא. אין שום מידור. תעבירו שמות של חברי הוועדה לוועדת הכנסת ותצביעו על זה במליאה, ושטיח אדום.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
אני מאוד עניינית, ואתה יודע את זה. עכשיו, ככה – נו, איפה הייתי? שלמה, תהיה בריא. נושא של המסמך.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
בסדר. אנחנו גם את זה נעבור בשלום. מסמך, אמרתי. לגבי השלטון המקומי, פרק ג', תנסו להעביר את זה מדויק, ענייני, כדי שאנחנו נוכל לעבד את זה ולהגיע למשהו מאחד עד 29 בחודש.
נושא נוסף – יש את פורום 24 שהקימו הרשויות שבעצם נוגע לכל מיזם המטרו. אני מבקשת ממנהלת הוועדה לדאוג מבחינת המיקום, מקום, בוועדה על הגבלות הקורונה וכן הלאה, שתמיד בכל ועדה שקשורה לנושא המטרו יהיה נציג של הפורום הזה, נציג משפטי או כל מי שהם יבחרו לעצמם. שיהיה נציג.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
פיזי, שיוכל להתייחס לסעיף-סעיף, לתת הוראות ולהתייחס באופן ענייני. זה יהיה הוגן, זה יהיה ראוי, וזה יהיה שקוף.
אני כבר אומרת שאנחנו לא נוכל להעלות בזום כל סעיף וסעיף 24 ראשי רשויות ו-24 יועצים המשפטיים של אותם ראשי רשויות. זה בלתי אפשרי וזה גם כן לא הוגן, אגב, כי סביר להניח שלכל אחד יהיה מה להגיד. וזה יתקע את כל הדיון. אז אני מבקשת מאותו פורום להגיע להסכמות קודם כול ביניהם, להביא לפה נציג, זה יכול להיות עורך דין או מי שהם יבחרו, שיתייחס לכל סעיף וסעיף וייתן לנו פה את זווית הראייה שלהם. זה מה שקשור למטרו. אם כמובן יהיה צורך בעניין שמישהו שנמצא בזום וזה מאוד מאוד חשוב שהוא יתייחס לסעיף כזה או אחר ספציפית, כמובן שזה גם אפשרי דרך פנייה למנהלת הוועדה. אנחנו לא נחסום פה אף אחד. אבל מצד שני אני לא אאפשר לעשות פה בזאר. אני לא אאפשר לעשות פה אנדרלמוסיה שלמה. זה לגבי זה.
היועץ המשפטי של הוועדה, כדי להסיר את השאלות, מה ששמענו בדיוק עכשיו מחבר הכנסת קרעי, אני מבקשת להוציא בצורה מסודרת לחברי הוועדה סדרי דיון בוועדה. אנחנו מצביעים סעיף-סעיף. אם עברה הצבעה, כבר אי-אפשר להגיש הסתייגויות. שלא יהיו פה אי הבנות, שלא יהיו טענות: גנבו לי, שתו לי, אכלו לי. לא זה ולא זה. חבר הכנסת יעקב אשר - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
איפה? אה, בזה. אז בבקשה, להוציא בצורה מסודרת סדרי דיון כדי שלכולם יהיה ברור מה אנחנו עושים.
קודם כול, תודה רבה שבאת. אני רוצה להודיע, לבשר, שאני פניתי לחבר הכנסת יעקב אשר – בלי שום קשר לשום קשר, חבר יקר ואיש מקצוע, ראש עיר לשעבר, מבין ויודע וחי את הדבר הזה. ביקשתי ממנו להתכנס לנושא של השלטון המקומי יחד עם האוצר מעין מגשר, לראות איפה הבעיות, איפה אפשר, מה ניתן, איך אפשר, מתוך הידע שלך בשלטון המקומי וגם כמובן מתוך השנים הרבות שאתה כבר בכנסת וניהלת ועדה ואתה יודע פה – אני רק יכולה ללמוד ממך. אז ביקשתי מהאוצר וביקשתי מחבר הכנסת אשר מעין כזה לעבוד ביחד.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
כן. כן. כן. אתה פשוט באת – אה, אתה שמעת אותי? אז אתה כבר שמעת את כל זה. אני לא אחזור. אז אני מבקשת, איליה, מהאוצר – מה ששלו, שלו, איך שאופירה אסייג אומרת. חבר הכנסת אשר יכול לתרום, צריך לתרום ואני ביקשתי ממנו והוא הסכים. אז אנא פה תתכנסו, שיהיה לנו פה באמת שיתוף פעולה נורמלי. זה מה שקשור למטרו. כפי שאמרתי, ב-29 דיון שעתיים על סעיף ג', שכולם יוכלו להביא מסמך מסודר, סדרי דיון. הצבעות בסוף הדיון על ההסתייגויות ועל הרוויזיות.
כן, אתה על המטרו?
משה טור פז (יש עתיד)
¶
רציתי להתייחס ולומר שבין השאר מקלים גם פניות מהתארגנויות של אזרחים שעובדים אחרי קו המטרו הצפוי, ונגיד, אומרים: איפה המקום שלנו כאזרחים.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
לא, אבל יש לי הצעה, יוליה. בעניין הזה בגדול – קודם כול, את צודקת בעניין, שוועדות תכנון יש להן את הסטטוטוריקה שלהן.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אנחנו לא הולכים להיכנס בעניינים קנייניים, בטח לא של אנשים פרטיים ולא של גופים כאלה ואחרים.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אני חושב שמה כן חשוב, ואני לא יודע אם זה נעשה, נראה לי שזה לא נעשה, אולי לא עקבתי. אני חושב שכן צריך למצוא איזה מועד, אולי לאחר הדיון ב-29, כי אנחנו בחגים וכו', לעשות איזה יום, חצי יום עיון, אני לא יודע, במשרדים של איפה, זה יכול להיות גם כאן, זה יכול להיות גם בגוף שמנהל היום.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אני לא יודע מי שמנהל היום את – אני לא הבנתי את בדיחה, אז כנראה חסר לי משהו.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
טוב. לא חשוב. מוסי, זה מסובך. גם אני לא הבנתי. גם אני לא הבנתי, יעקב. זה בסדר.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אני מציע, הרי יש גורם שמטפל בזה. אנחנו היום מסדירים אותו, נותנים לו את הסטטוטוריקה שלו, את הרשות. אבל מי שמוביל את זה היום הוא משרד האוצר.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
חברת נת"ע והכול. אני מציע שהוועדה, שאת תיזמי יום עיון לחברי הוועדה, לא הצבעות ולא זה. לשבת ופשוט לראות את כל הפרויקט, שידעו על מה מדברים, בלי להיכנס כרגע לזה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
פשוט לקבל. יופיע מנכ"ל נת"ע, יופיע איש של אגף התקציבים, יופיע איש מינהל התכנון או משהו כזה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
תראה, אני צריכה לחשב את הזמן, כי אנחנו נמצאים במסגרת חוק ההסדרים והתקציב ולוח הזמנים מטורף. אז אולי מייד אחרי זה אפשר.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אפשר לבוא לחצי יום, ארבע-חמש שעות. אני חושב שזה יתרום, כי אנשים יוכלו - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
לא. ההמלצה התקבלה. תן לי לראות את לוח הזמנים. קחו בחשבון, מה שאנחנו עושים עכשיו זה רק הפרק הקטן. החוק הגדול יהיה אחרי התקציב וחוק ההסדרים. אז מה נישאר לנו פה? אוקטובר וזהו. אבל אתה צודק, כדי שאנחנו נקבל את הפרספקטיבה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
תראי, אם יהיה לנו לחץ כבד, אז נשים בצד את הנושא של הרפורמה בכשרות, שזה ייקח המון זמן. נטפל בזה אחר כך בפיצול, ונגמור את המטרו שנה אחרי הכשרות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
טוב. סיימנו עם זה. כל העדכונים שהיה לי חשוב להבהיר על מטרו הובהרו. מנהלת הוועדה תדע איך להפיץ את זה גם כתוב. היועץ המשפטי גם כן, ב-29, חברי הכנסת - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
טוב. זה הפרק השני שמאוד חשוב לי להבהיר עכשיו. שוב פעם, הצבעות ב-29, תיקחו בחשבון שלא יהיו לנו פה הפתעות. ב-30 בחודש אנחנו מקיימים דיון רחב על רפורמת הכשרות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
עצמה, בלי להתייחס לסעיפים ספציפיים. שר הדתות יהיה נוכח פה בדיון. ביקשתי ממנו והוא נענה כמובן בחיוב. אני מבקשת, כי יש עוד הרבה מאוד זמן וזה בסדר. אני מבקשת, מנהלת הוועדה, גם שתפיצי את זה, בבקשה, לכל הגופים הרלוונטיים: עד ה-30 בחודש, עד הדיון הכללי על רפורמת הכשרות, לקבל הערות קונקרטיות וענייניות לסעיפי החוק מגופים הרלוונטיים גם אלי, אלייך ותומר רוזנר שהוא היועץ המשפטי של הוועדה בנושא הכשרות. זאת אומרת, אנחנו גם פה בפיצול. איתי איתנו על המטרו, תומר על הכשרות. מאוד חשוב שאנחנו נעבוד בצורה מסודרת. במטרו – עד 29 בחודש; בכשרות – עד ה-30 בחודש, מכל הגופים הרלוונטיים, כמובן, משרד הדתות, הרבנות הראשית, השלטון המקומי, כדי שיהיה לנו אחר כך זמן לרכז ולהבין איפה סלע המחלוקת.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
סעיפים. אפשר לתת הערות על סעיפים, שוב, בגדול. בטח לא לחברי הכנסת – את לא פונה לחברי הכנסת, אלא לגופים הכלליים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
¶
לא, זה ברור. אבל תוך כדי. לא. אבל רוצה לראות כבר עכשיו את רוח הדברים ואיפה יש את – כי תוך כדי הדברים משתנים. למשל, פה אנחנו הכנסנו עכשיו פיקוח פרלמנטרי שדרשנו, שינינו את זה. זה בסדר. אבל אני רוצה לראות מכל הגופים הרלוונטיים לנושא הכשרות עד 30 בחודש את רוח הדברים, דברים כבדים, איפה יש להם בעיות. גם יכול להיות שיהיו דברים מאוד חכמים שאנחנו נאמץ אותם, חלק ניקח, חלק לא ניקח. אבל כדי שתהיה לנו פרספקטיבה, ושגם היועץ המשפטי של הוועדה עורך הדין תומר רוזנר יוכל להתכנס עם כל הגופים האלה לדין ודברים.
סיימנו? יש עוד משהו שהיינו צריכים להבהיר היום? לא. יופי. תודה רבה. נפגש ב-29. האמת, חשבתי להביא אתכם לפה גם בסוכות, אבל אמרו לי שזה לא יהיה הוגן. אז נפגש ב-29 בחודש. אני אחשוב על מה שאמר חבר הכנסת יעקב אשר. אולי אם יהיה זמן נעשה את זה. אם לא, מייד אחרי התקציב.