ישיבת ועדה של הכנסת ה-24 מתאריך 14/09/2021

פרק כ"א (רכבת תחתית (מטרו)), למעט סימן ג' בפרק ב' (המועצה המאסדרת) מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2021 ו-2022), התשפ"א-2021

פרוטוקול

 
פרוטוקול של ישיבת ועדה

הכנסת העשרים-וארבע

הכנסת



3
ועדת מיזמי תשתית לאומיים מיוחדים ושירותי דת יהודיים
14/09/2021


מושב ראשון

פרוטוקול מס' 3
מישיבת ועדת מיזמי תשתית לאומיים מיוחדים ושירותי דת יהודיים
יום שלישי, ח' בתשרי התשפ"ב (14 בספטמבר 2021), שעה 12:30
סדר היום
הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2021 ו-2022), התשפ"א-2021. פרק כ"א: רכבת תחתית (מטרו) – פרקים א' ו-ב' (בכפוף לאישור ועדת הכנסת)
נכחו
חברי הוועדה: יוליה מלינובסקי – היו"ר
מוסי רז – מ"מ היו"ר
ולדימיר בליאק
משה טור פז
חברי הכנסת
יעקב אשר
מוזמנים
איליה כץ - רכז תשתיות, אגף התקציבים, משרד האוצר

דנה דובר - רפרנטית תשתיות, משרד האוצר

מירב ליבנה - עו"ד, הלשכה המשפטית, משרד האוצר

אסתר פלדמן - הלשכה המשפטית, משרד האוצר

גל חכם אהרון - עו"ד, הלשכה המשפטית, משרד האוצר

יאיר ארז - מנהל תחום תקציבי פיתוח, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים

שירן יעקב - עו"ד, לשכה משפטית, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים

יפעת יהודאי - מנהלת תחום בכיר הון אנושי (טבע ותשתיות), נציבות שירות המדינה

אילת פלדמן - עו"ד, ייעוץ וחקיקה אזרחי, משרד המשפטים
משתתפים באמצעים המקוונים
רון דול - הלשכה המשפטית, נציבות שירות המדינה

טל רוזנפלד - עו"ד, הלשכה המשפטית, רשות החברות הממשלתיות

חיים ברוידא - ראש עיריית רעננה

אבירם גרובר - ראש עיריית רמת השרון

איתן אטיה - עו"ד, מנכ"ל פורום ה-15
ייעוץ משפטי
איתי עצמון
מנהלת הוועדה
לאה גופר
רישום פרלמנטרי
סמדר לביא, חבר תרגומים


הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2021 ו-2022), התשפ"א-2021. פרק כ"א: רכבת תחתית (מטרו) – פרקים א' ו-ב' (בכפוף לאישור ועדת הכנסת)
היו"ר יוליה מלינובסקי
חברים, אני רוצה להתחיל. כרגע אנחנו דנים רק בפרק א', ב', ג' יהיה בהמשך. היום על סדר היום פרק א' ו-ב', שזה בעצם מטרות החוק והקמת הרשות. זה מאוד חשוב להבין, בהמשך נדון בפרק המיסוי, שזה פרק מאוד כבד, הלשכה המשפטית צריכה ללמוד את זה, לדון בזה.

אנחנו מנסים להגיע להסכמות רחבות עם השלטון המקומי, זה השחקן המרכזי בכל העניין הזה, אבל בסוף בסוף בסוף כולם צריכים להבין דבר מאוד חשוב, יהיה מטרו בישראל, החוק הזה יהיה. עם התנגדויות, עם בלגן, אף פעם אין מאה אחוז שכולם מרוצים, אבל זה צו השעה, מדינת ישראל לא יכולה להרשות לעצמה להיות במצב האפוקליפטי הזה התחבורתי שאנחנו נמצאים בו.

לפני הפגרה אנחנו קיימנו פה דיון מאוד רחב על כל ההיבטים הכלכליים והלאומיים והתחבורתיים והתשתיתיים במדינת ישראל, שמענו דברים, המצב פה הוא קטסטרופלי, ואם אנחנו עכשיו לא נעשה את הצעדים הנדרשים, חברים, הפקקים של היום זה יהיה קטן לעומת מה שיהיה פה בעוד מספר שנים. אז מאוד חשוב להבין, אני הולכת על החוק הזה בכל הכוח, בתמיכה של כל חברי הכנסת כי בסוף כולנו מבינים שזה מה שצריך להיות.

עוד דבר מאוד חשוב להבהיר. הוועדה הזאת היא לא ועדה לתכנון ובנייה, אנחנו לא יכולים וזה לא בסמכותנו להיכנס לנושאים התכנוניים, איפה תהיה תחנה ואיפה יהיה מסלול, אנחנו אולי יכולים להמליץ ולהביע את דעתנו, אבל מי שקובע זה רשויות התכנון והבנייה, זה המועצה הארצית לתכנון ובנייה, זה הוועדות המקומיות. אני פה מקבלת מכתבי התראה מעורכי דין, שאני מאוד אהבתי את זה, אז אנחנו לא מתעסקים ולא נתעסק בנושא התכנוני מבחינה טכנית, זה לא ענייננו, אנחנו ניתן מעטפת לפרויקט הזה כי זה פרויקט דגל של מדינת ישראל.

כרגע התקציב לפי ההערכות זה 150 מיליארד שקל, עוד לא היה דבר כזה במדינת ישראל מבחינת היקף הכסף. כפי שאני מכירה מניסיון קטן שלי, כשאתה מתחיל שיפוץ בבית אתה מקצה X כסף בסוף זה פי שלושה. אוצר, קחו את זה בחשבון. סביר להניח זה יגדל, אבל אין מה לעשות אנחנו שם והמדינה כבר שמה כסף בתקציב המדינה לצרכי התקצוב.

מה שאנחנו נעשה היום, אני אתן התייחסות לחברי הכנסת ואחר כך מיד אנחנו מתחילים את ההקראה כי אני רוצה להתקדם. אחרי פרק א' אני אתן אפשרות לאנשים שמחכים בזום לעלות ואנחנו ממשיכים לפרק ב'. אז חברי הכנסת, בבקשה.

כן, יעקב. יעקב אשר, מי שלא מכיר, איש יקר, מכיר את התחום הזה, היה ראש עיר, יודע במה מדובר, אז אני מבקשת ממך לתרום פה מבחינת הידע והבנת הנקרא והראייה הכללית שלך, כי באמת זה תחום שאני מאמינה שהוא לא יהיה במחלוקת בינינו.
יעקב אשר (יהדות התורה)
אז, גברתי היושבת ראש, קודם כל אני רוצה לאחל לך בהצלחה. אני מאחל לך חצי הצלחה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, גם זה יעבור.
יעקב אשר (יהדות התורה)
רגע, תני לי. לא להפריע, יושב ראש לא מפריע. כשאני לוקח את הכותרת של הוועדה שלך, ושוב, גם בהיכרות שיש לנו פה כבר כמה שנים בכנסת, במסדרונות הכנסת, ואני יודע גם את עברך המוניציפלי העשיר והאינטנסיבי בכל הנושאים שקשורים, אם זה תחבורה ואם זה קיימות וכל הדברים שחשובים ליומיום לאזרחים, אז אני מאוד מברך על הוועדה שלך, על החצי הראשון שלך.

על החצי השני, אני חושב שהוא רק יקלקל את החצי הראשון ואני מקווה שלא תצטרכי לדון בהרבה דברים שם, כי החצי השני הוא פוליטי לגמרי ולא מקצועי, ואני מתכוון לחלק של נושאי הדת היהודיים. אני לא אוהב שמפרידים בין הדת היהודית לדתות האחרות, אני לא יודע למה הפרידו, אולי מנסור עבאס יודע.

ולכן אני בא לכאן היום בישיבה הראשונה הזאת, ואני מתכנן גם להגיע הלאה, כחבר אופוזיציה שחושב כמוך שנושא המטרו הוא חשוב, הוא הכרחי, הוא אפילו די מאוחר, כי אני זוכר שבפעמים הראשונות שנסעתי לערים באירופה, שהם ערים לא הכי מפותחות בעולם, אבל מערכות ההיסעים ההמוניים עבדו מאז ומעולם, זה היה בִּילְד אִין, אם לא אי אפשר להתקיים ולחיות, בטח לא באזורים הצפופים ומדינת ישראל הולכת לציפוף לאורך כל הדרך. לכן אני אומר, אני בא לכאן לא כחבר אופוזיציה, בשביל לתקוע שום דבר, אלא באמת לעזור ולראות את הדברים ביחד.

במדינת ישראל הרבה פעמים, יש דבר שאת תיתקלי בו הרבה בוועדה הזאת. יש לי, עד היום, מהנדס עיר בבני ברק שבזכותו ואיתו ביחד הרמנו את ה-BBC, כל המגדלים, שהוא תמיד אומר שהאויב של הטוב הוא הטוב ביותר. כשמחפשים כל הזמן לדעת בדיוק וזה והאוצר והחשכ"ל, בסוף זה ייצא יותר יקר, כמו שאת אמרת, תרשמו לכם את זה כבר היום, בסוף יתברר שהרבה דיונים שהיו על דברים קטנים ואזוטריים היו לחינם והלכו עוד כמה שנים שהדברים לא יכולים לצאת לפועל.

אני מכיר את זה מנת"ע, מעבר לראש עיר בתקופה שעשו את הרכבת הקלה באזור גוש דן, שאני מקווה שאוטוטו תתחיל לפעול, אני הייתי גם חבר בצוות שמינה שר התחבורה, ייצגתי את הרשויות של גוש דן בחלק של להאיץ. היו שם דיונים ימים, שבועות, חודשים ושנים ואחר כך שואלים למה זה מתעכב. על שאלה אחת או בעיה אחת שהיה לחשכ"ל כל העולם השתגע שנה וחצי ובסוף עשו בדיוק את הדבר כמו שתכננו.

לכן אני חושב שאת האדם הראוי לעניין הזה, אני חושב שאת פושרית, את יודעת לדחוף את הדברים, אני בטוח שתעשי את זה בצורה הנכונה. אני כן חושב, ואני פה קצת חולק עלייך, זה נכון שאת לא נכנסת לעניינים התכנוניים ממש, אבל אי אפשר לדבר על משהו ואם בסוף יתברר שהוא משהו מעוות או לא נכון, לא אנחנו כמובן נקבע איפה תהיה כל תחנה, אבל אם יש לנו הערות ואם אנחנו רואים מתוך הדברים שיש פה דברים שהם אינם הגיוניים או דברים שאינם עולים בקנה אחד עם כל ה-150 מיליארד שקל האלה, את כן תצטרכי לגעת בנושאים - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
סליחה, יעקב. בדיון הראשון אמרתי שכשאנחנו נתחיל להתעסק בחוק הגדול, זה בעצם במושב החורף, אני גם אבקש מהוועדה, וכמובן אתה מוזמן, אנחנו נצא לסיורים.
יעקב אשר (יהדות התורה)
גם לראות את כל התכנית הכוללת, גם לשמוע את הבעיות, גם להתייחס לדברים התכנוניים. אפשר להתייחס. אולי זו לא אחריות שלך בסוף, אבל יש לנו אחריות כי את מאשרת - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
נכון, מה שאני מתכוונת להגיד מהניסיון שלי, ההסתכלות של נבחרי ציבור, אנחנו רואים דברים מלמעלה, אנשי המקצוע, בלי חס וחלילה לזלזל, הם רואים כל אחד את התחום שלו, המבט שלנו לפעמים עושה את הסוויץ' בראש. אנחנו כוועדה נצא אחר כך לסיורים ואם יהיה לנו מה להגיד, ויהיה לנו מה להגיד, אני לא מתכוונת לקבל כברור מאליו כל מה שאנשי המקצוע יגידו. אנחנו נתווכח, אנחנו נביע את דעתנו במסגרת הסמכויות שלנו כמובן. אני מאמינה שאנשי המקצוע ירצו להקשיב.
יעקב אשר (יהדות התורה)
אז אני רוצה לסיים ולאחל לך בהצלחה, לאחל לנו כמובן בהצלחה, ביחד עם הצוות של הוועדה, באמת זה דבר חשוב, ואני מאחל לך שתהיי עסוקה בהרבה רפורמות תחבורתיות כאלה ואחרות ולא ברפורמות של כשרות וזה שכולן הן רק פוליטיות ולא יותר מזה. זה אני מאחל לך לקראת השנה החדשה ואני גם אדאג שזה יקרה. תודה רבה, שיהיה לך בהצלחה, יוליה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
תודה רבה לך. חבר הכנסת משה טור פז.
משה טור פז (יש עתיד)
טוב, אני אמשיך מהמקום שסיים חבר הכנסת אשר ואני אאחל לנו, יושבת הראש, בניגוד לדבריו, אני מאוד אוהב אותו, אבל שאנחנו נגיע לחלק השני של הוועדה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
את רואה מה ההבדל? הוא בא היום לוועדה כדי להגיע לחלק השני, לדלג על המטרו, להגיע לשני.
משה טור פז (יש עתיד)
אני לא אדלג על המטרו, אבל - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
סליחה, אני אנצל את הפורום ואני כבר אגיד שאנחנו קבענו ב-30 בחודש דיון - - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
שמעתי, שמעתי, בלי נדר. תגידי בלי נדר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
בעזרת ה' ובלי נדר.
יעקב אשר (יהדות התורה)
לא, עזרת ה' לא צריכה להיות פה, בלי נדר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
וזה יקרה, ב-30 בחודש יהיה פה דיון פתיחה על נושא הכשרות בנוכחות שר הדתות, מתן כהנא. כולכם מוזמנים כמובן.
יעקב אשר (יהדות התורה)
הוא לא יבוא, הוא ישלח את חמד עמאר.
משה טור פז (יש עתיד)
טוב, אז קודם כל התחלתי בלפתוח שאנחנו נעסוק גם במטרו וגם בחוק הכשרות ובחלקים אחרים. שנית, אני רוצה לומר כאן שאני חושב שבפתח הדיון הזה חשוב לומר שפתחת באמירה מאוד משמעותית, יושבת הראש, בעצם של מי המטרו הזה. אז המטרו הזה הוא של כל המדינה ושלנו כמדינה בראייה כללית, אבל יש פה גם 26 רשויות שהמטרו הזה קשור אליהן, מגיע אליהן ונוגע אליהן ישירות ואני חושב שבחלק ממה שאנחנו נצטרך כאן, אני לא בטוח שהיום, אבל בוודאי בעתיד, זה לעסוק במקומן של הרשויות האלה, בדגש על היותר חלשות בתוכן ולהביא גם את קולן לוועדה הזו. לא כבעיות, אלא בדיוק כהתחשבות, ואולי בזה אני אסיים.

יש כל מיני אמירות איפה נמצא האלוהים, תיכף אני אמצא, אז אולי יסכים איתי חברי כאן משמאלי ואולי לא, אבל אחת מהן אומרת שהוא נמצא בפרטים הקטנים. אני חושב שאנחנו כאן כוועדה נידרש גם לפרטים הקטנים, בוודאי כשזה נוגע לאזרח והשאלה איך המטרו משפיע עליו מתוך אמירת יסוד שהמטרו יקרה, אני מברך עליה, אבל השאלה איך הוא יקרה תעסיק את כולנו, תודה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
נקודת ההנחה נכונה, אבל שוב פעם, מניסיון שלי בוועדת משנה לתכנון ובנייה ובוועדת תכנון ובנייה בעיריית חולון, אין מצב שכולם מרוצים, אין מצב, ויעקב בטח יודע את זה. כולם מאוד אוהבים ילדים וכולם צריכים גני ילדים, אבל כשאנחנו היינו צריכים שימוש חורג לגן ילדים היו כאלה התנגדויות - - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
רק לא אצלי, שמה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
כן, בדיוק. אז זה בדיוק המצב, והשמש, זה מסתיר לי את השמש פה. מכירה, יודעת, זו המציאות.
יעקב אשר (יהדות התורה)
אני יורד, ברשותך, לוועדת חוקה וחוזר לכאן כי יש לי איזה תשובה שאני מחכה לה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אנחנו פה הרבה מאוד שעות.
מוסי רז (מרצ)
נעסוק בכשרות כשלא תהיה כאן. האופוזיציה נעלמה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, הוא יחזור.
מוסי רז (מרצ)
ראשית אני שמח שאנחנו עובדים על הצעת החוק הזו, מטרו הוא דבר מאוד חשוב. אני מכיר את ההתפלמסות של מומחי תחבורה, זה נכון שהתשואה של רכבת קלה היא יותר טובה משל מטרו, אבל אי אפשר להסתמך רק על רכבות קלות במטרופולין כמו גוש דן. מדינת ישראל היא מדינה שהולכת ומצטופפת, אנחנו גדלים בכמעט 2% בשנה, כמעט רמת גן חדשה כל שנה, וכמעט כל הגידול הזה הוא בגוש דן וזה ימשיך להיות כך וזה גם מבורך. לכן צריך להתארגן לכך בהתאם, לא רק באמצעים של תחבורה ציבורית, גם באמצעים של שינוי הרגלים, עבודה על פני 24 שעות ושבעה ימים בשבוע וכן הלאה, אבל המטרו מאוד מאוד חשוב.

החוק הזה יעבור, זה ברור, הוא חייב לעבור, מדינת ישראל חייבת להעביר אותו. יהיו בו שינויים, צריך שיהיו בו שינויים, אני מקווה שיהיה יותר ברור מה מטרת החוק, מטרתו להסדיר תחבורה יעילה כדי לצופף, כדי לפעול למען סביבה, פחות פקקים, פחות תאונות דרכים, פחות זיהום וכו'.

אני מקווה ומאמין שהרשויות המקומיות והאוצר יגיעו להסכמה ביניהם על כל הסוגיות שנתונות ביניהם במחלוקת, מה לוועדה המקומית, מה לא קשור לוועדה המקומית, מה מס שבח, למי הולך, כמה הולך. כל הדברים האלה, אני חושב - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
מה שאתה מדבר עכשיו זה בפרק השלישי.
מוסי רז (מרצ)
אנחנו לא מדברים על הפרק השלישי? בסדר, כי אני חושב שזה חשוב שנדע.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, אני אסביר, הפרק השלישי, פרק הכסף, המיסוי וכל מה שאתה מדבר, הלשכה המשפטית צריכה ללמוד אותו ויש שם עדיין אי הבנות קטנות בין משרד האוצר לשלטון המקומי. אני אתמול דיברתי עם ראש העיר תל אביב, הוא התקשר אליי ודרש לבטל את הדיון, אמרתי שלא יקרה. הסברתי להם שהם חייבים להגיע להסכמות רחבות עם האוצר, הסברתי לו פחות או יותר את לוח הזמנים שלנו בפרק השלישי.

יש הבנה שם, יש להם פורום 24 שמאחד את כל הרשויות המקומיות שהמטרו הזה קשור אליהן, רון חולדאי עומד בראש הפורום הזה, הסברתי פחות או יותר את לוח הזמנים, את הפרק השלישי אנחנו מתחילים ב-10 באוקטובר, כי הלשכה המשפטית שלנו גם צריכה ללמוד את התחום יחד עם האוצר ולתת זמן לשלטון המקומי להגיע להסכמות כמה שיותר רחבות עם משרד האוצר.
מוסי רז (מרצ)
מאה אחוז. אני רוצה להגיד עוד דבר. מדובר פה בפרויקט ענק שכנראה מדינת ישראל אף פעם לא עשתה פרויקט כמותו גם מבחינה הנדסית, גם מבחינת השפעה על האוכלוסייה, גם מבחינה כספית וקשה מאוד לאמוד את ההערכה התקציבית שלו, נכתב פה מספר, כבר נאמר למעשה שהוא לא נכון. אני חושב שלאחר הקמת הוועדה הזו אנחנו נצטרך פיקוח פרלמנטרי מאוד הדוק על העבודה, על התקצוב וגם על הוצאת צווים, שזה בסדר ששר אוצר יכול להוציא צווים כאלה ואחרים, אבל יצטרכו פיקוח פרלמנטרי על כל העבודה של המטרו הזה.

אני רק אתמול הייתי בוועדת הגז, שסיפרו לנו שיהיו הכנסות של 300 מיליארד שקל, אבל יש 300 מיליון שקל, 400 מיליון שקל. אז אנחנו צריכים מאוד מאוד מאוד להיזהר בהערכות. ברור שזה לא יהיה 150 מיליארד ומאוד מאוד להגדיל את הפיקוח הפרלמנטרי על הפרויקט הזה לאחר שהוא קורה, אולי אפילו ועדה מיוחדת, אני לא יודע, נצטרך לחשוב על זה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
בסדר גמור. אני כבר ראיתי את הסעיף הזה בחוק, אנחנו כבר חשבנו על זה, תיכף נגיע אליו. לגבי צווים, אתה הזכרת את הנקודה, אני מאוד מאמינה בפיקוח פרלמנטרי, זה לא יהיה מצב של מערב פרוע שכל שר עושה מה שהוא רוצה ולא משנה איזה שר ומאיזה מפלגה.
מוסי רז (מרצ)
גם השר היום, מחר יש שר אחר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
בדיוק, זה לא משנה, הכנסת היא הריבון ולכנסת יהיו כלים איך לפקח, בדומה למשל, אם אתה זוכר, על נושא הביומטריה, ששר הפנים היה שם פעם ב- לתת דיווח.

ולדימיר, אתה רוצה להתייחס או בהמשך?
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
בהחלט. תודה, גברתי יושבת הראש. קודם כל לא יצא לי לברך אותך על המינוי, אז המון בהצלחה. אני חושב שהוועדה הזו חשובה וטוב שהיא קמה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
תודה.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
אנחנו מדברים על הפרויקט אולי הכי גדול מאז קום המדינה, פרויקט שמגדיר את העתיד התחבורתי של מדינת ישראל ובהחלט טוב שהוא נכנס לחוק ההסדרים ואני מקווה שנעביר אותו, את החוק הזה, בהקדם האפשרי.

ממש בקצרה, אני חושב שהשינויים העיקריים והוויכוחים העיקריים יהיו סביב נושא המיסוי, גם סביב שיעורי המס וגם סביב העיתוי של הטלת המס ובהתאם להתקדמות הפרויקט, וגם כמובן צריך להתייחס לפורום שהזכרתי אותו, פורום 24 הרשויות המקומיות וגם שם לבדוק את נושא השיפוי. כמובן שלא יהיה מצב שכולם יהיו מרוצים, אבל לפחות לנסות להגיע להסכמות כי לפחות מה שאני התרשמתי שהיום בנוסח יש נקודות שהן פחות סבירות בעיניי ואנחנו עוד נדבר על זה בהמשך.
היו"ר יוליה מלינובסקי
נקודה, כל ראש עיר רואה, עם כל הכבוד לראשי הרשויות, יש לי הערכה עצומה, כפי שאמרתי, אבל כל אחד מהם רואה את החלקה הקטנה שלו והאינטרסים שלו עכשיו, כי יש להם עוד שנתיים בחירות, עם כל הכבוד. אנחנו כמחוקק המטרה שלנו היא לראות דברים מלמעלה. ברור שראש עיר עכשיו יהפוך עולמות ויצעק, וזה בסדר, יש לו בעיות עם תושבים ועניינים וזה, וננסה להגיע ל - - -
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
ודאי, אבל זה גם מעבר לראשי הרשויות, זה גם התושבים ובעלי עסקים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
מבינה, אבל שוב פעם, אלה יהיו דברים לא פופולריים כי הם רואים את זה היום, אבל אנחנו חייבים לראות את הדברים בעוד עשור.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
אז אמרת שאנחנו מתחילים את הפרק הזה ב-10 באוקטובר, אז ננסה עד 10 באוקטובר להגיע להסכמות כדי באמת לקדם את זה בהקדם האפשרי.
היו"ר יוליה מלינובסקי
בדיוק, אבל צריך להבין את זה, עם כל הכבוד, זה מסוג הפרויקטים – אתה יודע, מה שהקורונה לימדה אותנו זה שטובת הכלל גוברת על טובת הפרט. ראינו את זה בחיסונים, ראינו את זה בהגבלות, זה כנראה הכלל. כמובן עם התחשבות ועם הרגישות הנדרשת ועם כל מה שצריך, אבל אנחנו צריכים להבין, אם אנחנו עכשיו נהיה, איך אני אגיד את זה בצורה עדינה? נתייחס לכל נקודה ופרט ונראה כל נקודה הפרויקט הזה לא ייצא.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
לא, אני חושב שאנחנו אנשים ענייניים ומקצועיים ובהחלט נתרכז גם - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
זהו, אנחנו חייבים לראות את זה ברמת העל.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
מעבר לזה אנחנו גם יודעים מה המטרו עושה בערים אחרות בעולם אז הגיע הזמן שזה יהיה גם בישראל.
היו"ר יוליה מלינובסקי
כמובן אנחנו לא נדרוס פה את ה – זה לא יהיה דריסה ואנחנו לא רוצים לפגוע ואנחנו ננסה להגיע למינימום נזק, אבל הפרויקט הזה חייב לצאת.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
תודה רבה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
הלשכה המשפטית של משרד האוצר, תתחילו בהקראת החוק, בבקשה, מהסעיף הראשון.
אייתי עצמון
אני רק אסב את תשומת הלב שהנוסח שמונח על שולחן הוועדה זה נוסח מתוקן בעקבות הערות שהעברתי לנציגי הממשלה. ההערות שתוקנו מופיעות ב'עקוב אחר שינויים' על גבי הנוסח, ככל שיהיו הערות נוספות אני אעיר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
זאת אומרת עשינו על זה כבר עבודה, הגענו לאיזה שהוא משהו, יש עדיין בעיות, אבל ננסה לפתור אותן עכשיו תוך כדי. בבקשה.
מירב ליבנה
אני אתחיל בהקראה.
פרק כ"א
רכבת תחתית (מטרו)

השם
101.
פרק זה יהיה "חוק רכבת תחתית (מטרו)".

סעיפי החוק
102.
ואלה סעיפי חוק רכבת תחתית (מטרו), התשפ"א-2021
"פרק א': הגדרות



הגדרות
1.
בחוק זה -
"אישור לביצוע פעולה" - כל אחד מאלה
(1) אישור או רישיון הנדרש מגורם מוסמך לפי כל דין לצורך ביצוע פעילות או פעולה בידי אדם, לרבות אישור או רישיון כאמור הניתן לגבי מכשיר;








(2) פטור מביצוע פעילות או פעולה, הניתן לאדם, מגורם מוסמך, לפי דין;
"גוף ציבורי" – כל אחד מהגופים שלהלן
(1) הממשלה ומשרדי הממשלה, לרבות יחידותיהם ויחידות הסמך שלהם;







(2) רשות מקומית;







(3) תאגיד שהוקם לפי חוק;







(4) תאגיד שנמצא בבעלות או בשליטה של הממשלה או של רשות מקומית, לרבות חברה בת ממשלתית או חברה עירונית;







"גוף תשתית" – גוף המפעיל או מחזיק תשתית ובכלל זה:








(1) גוף ציבורי;








(2) תאגיד מים וביוב;








(3) תאגיד ששר התקשורת העניק לו סמכויות לפי סעיף 4(ו) לחוק התקשורת;








(4) בעל רישיון להקמה או להפעלה של תשתית;







"גורם מוסמך" – גוף ציבורי או גוף תשתית, שחברה מבצעת נדרשת לקבל ממנו אישור לביצוע פעולה או לבצע עמו תיאום תשתיות, לצורך ביצוע פעולה לקידום מיזם המטרו;







"חברה מבצעת" – כמשמעותה בסעיף 4(ב);







""חברה ממשלתית", "חברה בת ממשלתית" - כהגדרתן בחוק החברות הממשלתיות;







"חברה עירונית" – כהגדרתה בסעיף 21 לחוק יסודות התקציב;







"חוק החברות הממשלתיות – חוק החברות הממשלתיות, התשל"ה-1975;







"חוק התכנון והבניה" – חוק התכנון והבניה, התשכ"ה-1965;







"חוק חובת המכרזים – חוק חובת המכרזים, התשנ"ג-1993;







"חוק יסודות התקציב" – חוק יסודות התקציב, התשמ"ה-1985;







"חוק נכסי המדינה" – חוק נכסי המדינה, התשי"א- 1961;
איתי עצמון
כמובן שאני אחזור ואבדוק את כל ההפניות, אם יש תיקונים טכניים אנחנו נעשה אותם.
מירב ליבנה
"חוק התקשורת (בזק ושידורים), התשמ"ב1982;







"מיזם המטרו" – מיזם להקמת רכבת תחתית (מטרו) באזור גוש דן, מכוח תכנית המטרו, לרבות מרכזי תחבורה משולבים ומבנים המוקמים בשטח התכנית האמורה מעל תחנות מטרו, מעל מרכזי תחבורה משולבים ומעל מתחמי דפו;







"מסילת ברזל" – "מסילת ברזל מקומית" "מסילת ברזל ארצית" – כמשמעותן בפקודת מסילות הברזל (נוסח חדש) התשל"ו-1972







"מרכז תחבורה משולב" – מפגש של מסילת ברזל שהוקמה מכוח תכנית המטרו, עם מסילת ברזל מקומית או מסילת ברזל ארצית, אחת לפחות;







"משרד התחבורה" – משרד התחבורה והבטיחות בדרכים;







"מתחם דפו" – אזור המיועד לתפעול ותחזוקה של רכבת תחתית;







"פעולה לקידום מיזם המטרו" – כל פעולה הנדרשת לשם קידום מיזם המטרו, ובכלל זה להקמת המיזם, להפעלתו או לתחזוקתו;
איתי עצמון
אני רק עוצר אותך כאן, לגבי התיקונים שמופיעים בהגדרת מרכז תחבורה משולב. אני מבין שכרגע בשלב הזה אתם לא מתייחסים לרכבת התחתית במסגרת ההגדרות שקיימות היום בפקודת מסילות הברזל. כלומר אין איזה שהוא שינוי כרגע בשלב הזה מבחינת החלוקה בין מסילת ברזל ארצית, שהיא רכבת ישראל, לבין מסילת ברזל מקומית, שהיא הרכבת הקלה בפעילה בירושלים.
מירב ליבנה
נכון. אלה שאלות שרלוונטיות לתחום הרישוי שמוסדר כיום בפקודת מסילות הברזל, יש שם הסדרה של סמכויות מנהל המסילה. אנחנו, במסגרת החוק הזה, לא עוסקים ברישוי של המטרו, של רכבת תחתית, זאת אומרת פקודת מסילות הברזל חלה וכל סמכויות מנהל המסילה חלות עליה.







"רישיון" – הרשאה, ובכלל זה רישיון, זיכיון או היתר או כל מסמך דומה אחר אף אם כינויו שונה;







"שליטה" – כהגדרתה בחוק הבנקאות (רישוי), התשמ"א-1981;







"שר התחבורה" – שר התחבורה והבטיחות בדרכים;







"תכנית התקצוב" – כמשמעותה בסעיף 22;
איתי עצמון
כאן התיקון התבקש מכיוון שבהגדרה של תכנית התקצוב קבעתם בעצם הוראה אופרטיבית. למעשה את ההוראות המהותיות לגבי תכנית התקצוב אנחנו נראה אותן בהמשך בסעיף 22. כרגע זו רק הגדרה, איזה שהוא קיצור למונח, אבל אין כרגע את המהות ואת ההוראה האופרטיבית.
מירב ליבנה
נכון, לבקשת הלשכה המשפטית של הוועדה אז עיבינו קצת את הסעיף שעוסק בתקצוב.
איתי עצמון
נגיע לזה.
מירב ליבנה
"תכנית המטרו" – התכניות לפי חוק התכנון והבניה, המנויות בתוספת, כפי שיהיו בתוקף מעת לעת;
איתי עצמון
תוכלי להסביר ממש בקצרה על תכנית המטרו?
היו"ר יוליה מלינובסקי
בואי נסיים את הפרק, אחר כך תתייחסי לתכנית המטרו. נסיים את הפרק להקראה.
איתי עצמון
את סעיף ההגדרות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
כן, את סעיף ההגדרות, בדיוק, אני רוצה לסיים את הפרק הזה.
מירב ליבנה
יש פה שהגדרות שרלוונטיות לחלק ג', אבל אני אקריא אותן.







"תמ"א 70" – תכנית מתאר ארצית למרחב מערכת המטרו במטרופולין תל אביב, כפי שתהיה בתוקף מעת לעת, אשר לגביה פורסמה הודעת לפי סעיף 77 לחוק התכנון והבנייה;







"תמ"א 70/א" - תכנית מתאר ארצית מפורטת לבינוי מעל מתחמי הדפו של מערכת המטרו במטרופולין תל אביב או בסביבתם (תמ"א 70/א) ;







"תשתית" – לרבות דרכים, מסילות ברזל, נמלי ים, נמלי תעופה, מתקנים וקווים עיליים או תת-קרקעיים להולכה, לחלוקה, להספקה, להעברה או לאחסון של חשמל, בזק כהגדרתו בחוק התקשורת (בזק ושידורים), ביוב, מים, דלק, גז או חומרים מסוכנים, וכן לסילוק פסולת או לטיפול בביוב.
היו"ר יוליה מלינובסקי
טוב, סיימנו את ההקראה של פרק א'. תחזרי בבקשה לתכנית מטרו.
מירב ליבנה
השימוש בהגדרה תכנית מטרו משמשת אותנו לצורך ההגדרה של מיזם המטרו. מיזם המטרו, כדי להגדיר אותו השתמשנו בתכניות שקיימות כיום ויכול להיות שישתנו ומתוכננות ביחס לרכבת התחתית בגוש דן.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אבל פה הנקודה, יכול להיות שהן ישתנו, אז ההגדרה תהיה בתוקף עדיין?
מירב ליבנה
אנחנו יודעים כיום מה התכניות הרלוונטיות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
כל עוד שפה זה תכנית מטרו כדאי לחשוב על אם יהיה שינוי בזה, תכניות מטרו בעתיד.
איתי עצמון
אם אני מבין נכון בהגדרת תכנית המטרו אתם כתבתם התכניות לפי חוק התכנון והבנייה המנויות בתוספת, ואני מניח שבהמשך יש גם מנגנון לשינוי התוספת.
מירב ליבנה
התייחסנו לנקודה שאת מעלה בשני מובנים, דבר ראשון כתבנו שהתכניות, הן יהיו תוקפן מעת לעת, וגם אפשרנו במסגרת התוספת לשנות, למקרה שיהיה עדכון.
היו"ר יוליה מלינובסקי
יופי. אנחנו מצביעים על הפרק. יש הערות לחברי הכנסת? אנחנו מצביעים על פרק א'.
איתי עצמון
אני רק אגיד רגע, אנחנו מצביעים על סעיף 101, שזה השם, שם החוק ובסעיף 102 על סעיף 1 שישתלב אחר כך כסעיף 1 של חוק המטרו, חוק רכבת תחתית.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לפי מה שהוקרא עכשיו. מי בעד, חברי הכנסת? נגד? נמנעים?

הצבעה
אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
רביזיה שלי. רביזיה על ההצבעה. פרק א' עבר בכפוף לרביזיה.

לאה, מנהלת הוועדה, נעלה בזום אנשים, יש לנו שם ראשי רשויות שביקשו להתייחס, אז מי יש לנו שם?
לאה גופר
ראש עיריית רעננה, חיים ברוידא.
היו"ר יוליה מלינובסקי
בבקשה, ראש עיריית רעננה, חיים ברוידא. לא שומעים אותך. נחכה לראש העיר רעננה שיטפל בבעיה הטכנית שלו. היו עוד ראשי רשויות שביקשו לדבר.
לאה גופר
הם לא בזום כרגע.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לשם הבהרה, יש פורום ראשי רשויות 24 שמאחד את כל הנושא הזה של המטרו. בגלל לוח הזמנים המאוד קצר עכשיו, במיוחד בחוק ההסדרים והתקצוב, אנחנו לא נוכל לפתוח את זה ללא סוף לכל ראשי הרשויות ומנכ"לים שאני מבינה שהנושא בליבם. אני מבקשת שפורום 24 יקצה מישהו מעת לעת, את מי שהם ירצו, שיהיה לנו שותף בדיונים ושאנחנו נוכל לעבוד מולו כי אחרת אנחנו פשוט לא נצא מזה, בסדר? מי ששומע שם, שייקח את זה לתשומת ליבו, כי היום אנחנו מבינים את החשיבות והרגישות, אבל בהמשך אנא מכם, זה לא מתוך זלזול או חוסר כבוד, אלא פשוט קוצר הזמנים שלנו ואילוצי הלו"ז.

ראש העיר רעננה פתר את הבעיות שלו? תנסו להעלות אותו. אדוני, אתה שומע אותנו? אנחנו לא שומעים אותך. טוב, אנחנו נתקדם. סליחה, יש תקלה טכנית פה במחשוב שלנו, ברגע שתגידו לי שזה הסתדר אנחנו מיד נעלה את ראש העיר רעננה, בסדר?

הלשכה המשפטית של האוצר, תמשיכו את ההקראה של פרק ב'. חברי הכנסת, אנחנו ממשיכים, פרק ב', מיזם המטרו.
מירב ליבנה
פרק ב': קידום מיזם המטרו
סימן א'
האינטרס הלאומי בקידום מיזם המטרו



האינטרס הלאומי בקידום מיזם המטרו
2.
גוף ציבורי יביא בחשבון במילוי תפקידו ובהפעלת סמכותו על פי דין, נוסף על כל שיקול אחר שעליו לשקול על פי דין, את האינטרס הלאומי בקידום מיזם המטרו, ובכלל זה הפעלתו ותחזוקתו, באופן מהיר ומיטבי, וכן את ההשלכות הכלכליות של החלטותיו על המיזם; לצורך כך רשאי גוף ציבורי לפנות לוועדה המנהלת לשם קבלת עמדתה באשר להשפעת החלטתו על מיזם המטרו.
היו"ר יוליה מלינובסקי
עצרי רגע. על הסעיף הזה, תוכלי להסביר לי, בבקשה, מה זאת ייקח בחשבון? ייקח בחשבון במחשבות? מה ההשלכות? כתוב? באמירה? מה המנגנון?
מירב ליבנה
זאת אומרת שאותו גוף ציבורי, וגוף ציבורי מוגדר הגדרה די רחב, מקבל החלטה הוא מביא מגוון שיקולים, חלק מתוך הרגולציה שלו עצמו, אם זה תקשורת, אנרגיה, חשמל, ואנחנו רוצים שבאותה עת שבה הוא מקבל את ההחלטה, במסגרת שיקוליו יילקח בחשבון גם ההשפעה על תכנית המטרו ובפרט ההשלכות הכלכליות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
מה זה אומר ייקחו בחשבון?
מוסי רז (מרצ)
זה כמו לכתוב בסעיף הזה על המטרו 'הוא חשוב'.
היו"ר יוליה מלינובסקי
בדיוק. לקחתי. החלטתי על מסלול שאתם מתכננים לבנות שם משהו ואני אומרת: לא, לא, לקחתי את זה בחשבון, או שאלף ואחד דברים?
איליה כץ
היושבת ראש, אני אשמח להרחיב. החוק הזה בכללותו, גם הנדבך שפה וגם מה שיגיע בהמשך הוא בסוף נועד לאפשר את ההקמה של המטרו בצורה הכי מהירה ויעילה כי בסוף, כמו שנאמר פה, זה הפרויקט הכי גדול שנעשה אי פעם ואנחנו רוצים לעשות אותו אחרת מאשר עשו פרויקטים דומים בעבר, או פרויקטים הרבה יותר קטנים בעבר.

בתוך החבילה המלאה שתגיע בהמשך יש הסברים פרטניים ביחס לרגולטורים שונים כי ראינו שאחד הקשיים בלקדם פרויקטי תשתית בישראל זה התיאום עם גופים ציבוריים, התיאום הפנים ממשלתי או הפנים ציבורי בתוך הממשלה ועם השלטון המקומי ועם הרגולטורים השונים והדבר הזה לוקח הרבה מאוד זמן ואחת הסיבות המרכזיות שפרויקטים מתעכבים.

מעבר להסדרים הפרטניים שיגיעו בהמשך אנחנו גם רצינו לתת הצהרה, כמו שאמר חבר הכנסת רז, הצהרה כללית גורפת שתבואו הרגולטורים, תבואו הגופים הציבוריים, תשימו את המטרו בראש מעייניכם, או לאו דווקא בראש מעייניכם, אבל בוודאי במקום גבוה בסדרי השיקולים שלכם על מנת להקל גם עליהם לתת הקלות, או לתעדף את הפרויקט זה ככל שהדבר יידרש.
משה טור פז (יש עתיד)
אז למה זה רשאי ולא חייב?
איליה כץ
אני רק אגיד, היום רגולטור פשוט מקבל פניות והוא מטפל בהם פר פנייה כי אף אחד לא אמר לו זה חשוב מזה. פה המחוקק למעשה אומר: תראו, זה חשוב מאוד - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
באיזה סדר גודל הדברים הם צריכים לקחת את זה בחשבון?
אסתר פלדמן
אני רוצה להוסיף פן משפטי לעניין. בסוף יש הרבה רגולטורים שפועלים על פי סמכות לפי דין והשיקולים שהם שוקלים קבועים להם בדין ואם אנחנו נגיד: תשקלו את המטרו, הם יגידו: אנחנו לא יכולים, במסגרת השיקולים שהחוק נתן לנו לא נמצא שם אחד מהשיקולים שהוא שיקול המטרו.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני שואלת אותך משהו אחר. יש כל מיני החלטות של אותם רגולטורים ושל אותם ראשי שלטון מקומי שהם מקבלים על בסיס יומיומי, אבל ההחלטות האלה הן שונות מבחינת הגודל שלהן, אז אי אפשר למשל כשהם נותנים לצורך הדוגמה אישור לתמ"א שייקחו בחשבון את המטרו, כי זה קטן, אבל למשל אם הם עושים פינוי בינוי במתחם צריך לקחת את זה בחשבון. אני שואלת מאיזה גודל או מאיזה גובה החלטות הם צריכים לקחת את המטרו בחשבון. את לא מצפה שעל שימוש חורג לגן ילדים הם ייקחו בחשבון מטרו, נכון?
איליה כץ
אבל שימוש חורג בגן ילדים לא מביא להשקעה - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
אוקיי, לא שימוש חורג, משהו אחר.
איליה כץ
בסוף יש פה טרייד אוף, אם ההחלטה היא כזאת, בין אם היא גדולה ובין אם היא קטנה, כשיש לה משמעות כבדה על המטרו אז בוודאי תיקחו את זה בחשבון, שאם להחלטה אין משמעות כבדה על המטרו - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
מי יודע אם משמעות כבדה או לא?
איליה כץ
בדבר הזה גם לקחנו באמת את הנוסח שהציע לנו יועמ"ש הוועדה והוספנו שרשאי הרגולטור להתייעץ עם הוועדה המנהלת בדבר ההשפעה של ההחלטה על ה - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
מה שאני מבקשת, חברי הכנסת, אולי נוסיף פה שיכולה להיות התייחסות כתובה על נושא המטרו. אם זה לא כתוב בשום מקום, הייעוץ המשפטי, יכול להיות שפה בסעיף 'גוף ציבורי יביא בחשבון', וייתן לזה התייחסות בכתב?
איתי עצמון
אבל ככל שהוא יגיד - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
שברגע שלוקחים בחשבון את המטרו שתהיה התייחסות. סביר להניח שזה קשור יותר לתחום תכנון ובנייה, זה כנראה יותר חשוב ורלוונטי לתחום תשתיות תקשורת, נכון?
איתי עצמון
הגנת הסביבה גם.
היו"ר יוליה מלינובסקי
ודברים כאלה.
איתי עצמון
התחולה של הסעיף היא מאוד מאוד רחבה, זה כל גוף ציבורי.
איליה כץ
זה דבר די מדהים, אבל אם יערכו מיפוי של זה יש פה עשרות גופים שצריך את האישורים שלהם.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, אני לא מבקשת אישור.
משה טור פז (יש עתיד)
זה רשאי, זה לא חייב.
היו"ר יוליה מלינובסקי
רשאי זה חייב.
משה טור פז (יש עתיד)
הרי כל דבר שיקרה בגוש דן - - -
איתי עצמון
לא, פה כתוב יביא בחשבון.
משה טור פז (יש עתיד)
כלומר יש לזה השלכות משפטיות. כל דבר בעשור או שניים הקרובים, עכשיו מטמינים סיב אופטי באדמה צריך להביא בחשבון.
היו"ר יוליה מלינובסקי
נכון. אז אני מבקשת שכשמקבלים כאלה החלטות שבפרוטוקולים יהיה כתוב ש'לקחנו את זה בחשבון'. זה אומר שאנשים, ברגע שיהיה חובה לכתוב את זה בפרוטוקול כי לקחנו את זה בחשבון סביר להניח שהם יתחילו לחשוב על זה.
איתי עצמון
ככל שהחלטה אולי - - - כלומר אם מדובר על איזה שהוא אישור כתוב או החלטה כתובה אז - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, מספיק לי אפילו שזה יהיה כתוב בפרוטוקול כהתייחסות, בפרוטוקול של קבלת ההחלטות.
איתי עצמון
אני לא יודע אם בכל גוף ציבורי ובכל החלטה שהוא מקבל יש אכן פרוטוקול כזה, אני לא יודע, כי התחולה של הסעיף היא מאוד מאוד רחבה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
התייחסות בכתב?
אסתר פלדמן
בסוף יש גם שורה שלמה של שיקולים שהוא שוקל והמטרו זה אחד מהשיקולים הללו, אז הוא יתייחס רק לשיקול המטרו והוא לא יתייחס לשיקולים אחרים שהוא מקבל?
מירב ליבנה
אני אתן דוגמה. גופים ציבוריים הרבה פעמים צריכים לשקול, לפעמים גם מחויבים לשקול שיקולים תחרותיים או שיקולים של ריכוזיות.
איתי עצמון
בהמשך לשאלות שהעלתה יושבת ראש הוועדה, שימו לב שלמעשה התחולה של הסעיף, מעבר לכך שהיא חלה על כל גוף ציבורי וההגדרה רחבה, וקודם לכן הוועדה אישרה את הגדרת גוף ציבורי, למעשה כל גוף ציבורי מעתה ועד – אין כאן תאריך סיום לתחולת הסעיף הזה, יצטרך לשקול גם את מיזם המטרו, כלומר ההקמה, שעליה דיבר גם נציג אגף התקציבים, גם הפעלה וגם תחזוקה. כלומר לכאורה מה שעולה מהסעיף שמעתה ועד עולם, גם אחרי שהפרויקט הזה כבר הושלם והמטרו כבר פועל גם אז הגוף הציבורי צריך להביא בחשבון במילוי תפקידו.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, אני אגיד לך למה. כשזה יקרה כבר ופתאום מישהו ירצה לעשות חור באדמה 50 מטר אז הוא צריך לדעת שיש שם מטרו.
איתי עצמון
אבל אז זה כבר כעובדה, אם יש מטרו הוא לא יוכל לעשות את זה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
בוא נגיע לשלב הזה.
איתי עצמון
השאלה אם אתם לא רוצים עכשיו כרגע לצמצם את זה בכל זאת רק להקמה, כי על זה אנחנו מדברים, תהליך ההקמה הרי אמור לארוך 15 שנה, 20 שנה?
אסתר פלדמן
בסוף אתה גם לא רוצה פגיעה בתשתית הזאת אחרי שהיא צריכה להיות מופעלת ומתוחזקת, זה לא יעזור לנו אם נקים את המטרו - - -
איתי עצמון
כלומר לשיטתכם זה אמור לחול מעתה ועד עולם?
אסתר פלדמן
כן.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, פה דווקא כן, אנחנו מכירים.
אסתר פלדמן
לאפשר פעילות סדירה של התשתית.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אחר כך צריכים לשמור על התשתית הזאת, שאם פתאום למישהו בא משהו אנחנו חייבים להגן על הדבר הזה. אז נשאיר את זה פתוח, בהמשך, כפי שאתם אמרתם, יש התייחסות ספציפית, יכול להיות שבהמשך אנחנו נתקן, נשאיר את זה בינתיים פתוח.

יש הערות לסעיף? אפשר להצביע. אני מקבלת פה ייעוץ משפטי שברגע שסיימנו את הסעיף והכול בסדר - - -
איתי עצמון
ככל שאין הערות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אם אין הערות ואנחנו סגורים על הסעיף הזה אפשר להצביע על הסעיף הזה. אז אנחנו מצביעים על פרק ב', סעיף 2, לפי ההקראה של הייעוץ המשפטי של האוצר. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?

הצבעה
אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
קדימה, תמשיכי.
מירב ליבנה
סימן ב': הקמת רשות המטרו ותפקידיה



הקמת רשות המטרו
3.
(1) מוקמת בזה, במשרד התחבורה, רשות המטרו.







(2) רשות המטרו תהיה עצמאית בהפעלת סמכותה לשם מילוי תפקידיה ותפעל בהתאם למדיניות הממשלה.







(3) לרשות המטרו יהיו מועצה מאסדרת, ועדה מנהלת ומנהל.
היו"ר יוליה מלינובסקי
רגע, נקודה. מועצה מאסדרת, מה אנחנו עושים עם זה?
איתי עצמון
למעשה כל ההוראות המהותיות, האופרטיביות הקבועות למועצה המאסדרת, שקבועות לאחר מכן בסימן ג' לפרק הזה, פוצלו בהחלטת ועדת הכנסת.
היו"ר יוליה מלינובסקי
פוצלו לאחר חוק ההסדרים.
איתי עצמון
כדי בעצם להתחיל לדון בנושא הזה יחד עם הצעת החוק המקיפה, הגדולה, שאמורה להסדיר את כל ה - - -
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
בנושא האסדרה?
היו"ר יוליה מלינובסקי
מועצה מאסדרת. אתם בוועדת הכנסת פיצלתם את זה.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
הם.
היו"ר יוליה מלינובסקי
הם, בסדר.
איתי עצמון
בכל אופן ככל שאנחנו עכשיו מדברים על האורגנים של רשות המטרו ואין הגדרה למועצה מאסדרת אני מציע בכל זאת לדחוף כאן איזה שהיא תיבה או הגדרה למועצה המאסדרת, למשל מועצה מאסדרת שתעסוק באסדרה של עניינים הנוגעים למיזם המטרו המפורט בחוק הזה. פשוט כדי לתת איזה שהוא תוקף - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
בגלל שאנחנו פיצלנו את החלק שמתייחס למועצה מאסדרת יש לנו פה מונח שלמונח הזה אין הגדרה, אז אנחנו רוצים להכניס פה תחת (ג), (ג1) או (ג) משהו, זה כבר הלשכה המשפטית תעשה.
איתי עצמון
לא, אפשר בתוך סעיף קטן (ג).
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
אז אולי להכניס את זה להגדרות?
איתי עצמון
יכול להיות שאחר כך נעביר את זה להגדרות, אבל כרגע אפשר גם לכתוב שלרשות המטרו תהיה מועצה מאסדרת שתעסוק באסדרה של עניינים הנוגעים למיזם המטרו המפורט בחוק הזה, ועדה מנהלת ומנהל. כלומר אלה בעצם שלושת האורגנים של רשות המטרו.
היו"ר יוליה מלינובסקי
האוצר, אנחנו חייבים להכניס פה את ההגדרה הזאת כי אחרת - - -
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
לדעתי יותר נכון מבחינת ההיגיון להכניס את זה להגדרות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
זה כבר הלשכה המשפטית.
איתי עצמון
יכול להיות. אנחנו נתייעץ עם הממונה על הנוסח, בהחלט יכול להיות שזה מה שנעשה בשלב הניסוח.
היו"ר יוליה מלינובסקי
בהגדרות. כן, זה כבר ניסוח. אז אנחנו מכניסים הגדרה, תקרא אותה שוב פעם, מה זה מועצה מאסדרת.
איתי עצמון
מועצה מאסדרת היא מועצה שתעסוק באסדרה של עניינים הנוגעים למיזם המטרו כמפורט בחוק זה. בהמשך, ככל שהסימן הזה יידון ויאושר בוועדה אז שם יהיה המהות והפירוט של תפקידי המועצה המאסדרת.
היו"ר יוליה מלינובסקי
עם זה סיימנו. חברי הכנסת, אנחנו מכניסים ל-(ג) הגדרה של מועצה מאסדרת, יכול להיות שאחר כך בנוסח יעבירו את זה לפרק א', בהגדרות. אבל כפי שאמרת להיום, אדוני היועץ המשפטי, שיש לנו בעיה עם המועצה המאסדרת בגלל שאנחנו כבר מקימים את הרשות ויושב ראש המועצה המאסדרת בוחר את מי הרשות, אז מה עושים עם זה?
איתי עצמון
יושב ראש המועצה המאסדרת בהמשך, יכול להיות שאנחנו יכולים להגיע לזה כשנדבר על סעיף 19. בעצם סעיף 19 עוסק בוועדה המנהלת של הרשות ואחד מהחברים שם הוא יושב ראש המועצה המאסדרת.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני אסביר מה קרה. בגלל שפיצלו מהחוק את המועצה המאסדרת כרגע אין מינוי כי זה פוצל, אנחנו לא יכולים לחוקק את זה, הרשות לא יכולה לקום בלי יושב ראש מועצה מאסדרת כי הוא חלק מהוועד המנהל. הבנתי שהיועצים המשפטיים של הכנסת ושל האוצר מנסים עכשיו לחשוב איך עושים את זה כי פשוט אנחנו בלי הבן אדם הזה לא נוכל להקים את הרשות עצמה.
מירב ליבנה
(4) תפקידי רשות המטרו, למעט התפקידים שיוחדו למועצה המאסדרת, לוועדה המנהלת או למנהל, יבוצעו בידי המנהל באמצעות עובדי הרשות.
איתי עצמון
אני מבקש לשאול כאן לגבי סעיף 3, לעניין הקמת רשות המטרו. אני מבין שרשות המטרו תוקם במשרד התחבורה. ואתם מבקשים לקבוע שהיא תהיה עצמאית בהפעלת סמכותה לשם מילוי תפקידיה. אני מבקש שתסבירו את המודל הזה שהוא די חריג.
היו"ר יוליה מלינובסקי
איבדתי אותך, איפה אתה?
איתי עצמון
באותו סעיף שהוקרא 3(ב). במידה וידיעתי והבנתי, המודל הזה הוא די חריג, בדקנו גם בחקיקה שורה ארוכה של רשויות פנים ממשלתיות ואם אינני טועה למעט אחת לא מצאנו סעיף כזה שקובע שהרשות מוקמת בתוך משרד התחבורה, לכאורה השר שממונה עליה היה אמור להיות שר התחבורה והבטיחות בדרכים, אבל היא תהיה עצמאית בהפעלת סמכותה לשם מילוי תפקידיה והיא אמורה לפעול לפי מדיניות הממשלה. כלומר מדיניות השר כאן לא נכנסת כמרכיב בהפעלת הסמכויות או ביישום התפקידים של הרשות.
איליה כץ
אני אנסה להסביר ויש פה עמיתים ממשרד התחבורה, למעשה המודל הזה של רשות מטרו הוא משהו שקיים גם בעולם, כלומר בעולם מקימים הרבה פעמים רשויות בשביל לקדם מגה פרויקטים בסדרי הגודל האלה, רשויות ייעודיות לטובת הדברים האלה, כל מדינה וכל מקום עם ההתאמות שלו, ופה אחד הוויכוחים שהיו ברמת הממשלה זה היה איפה הרשות הזאת באמת תשב, האם היא תהיה במשרד האוצר, רשות פנים אוצרית, או רשות של משרד התחבורה.

הפרויקט הזה, כמו שאתם ודאי יודעים, הוא מאוד מאוד חשוב לשר האוצר והוא גם פרויקט שהוא דורש היקפי משאבים יוצאי דופן, כאלה שהם דומים בשנים מסוימות להיקף של משרד ממשלתי בינוני-גדול, רק הפרויקט הזה, ולמעשה הסיכום שהיה ביחס לדבר הזה הוא שכן, שהרשות תשב בתוך משרד התחבורה, אי אפשר לנתק את הפעילות של המטרו מפעילות של יתר עבודת משרד התחבורה, אבל עם זאת הניהול של הפרויקט הזה, וזה החלק שהגענו אליו, ייעשה באמצעות הוועדה המנהלת שהיא אורגן שמורכב גם מנציגים של משרד האוצר ובראשות משרד התחבורה, אבל באופן שווה פריטטי בין תחבורה לאוצר. זה למעשה הסיכום שהגיעו אליו.

העצמאות שלה היא למעשה מאפשרת איזה שהוא ניתוק מהמדיניות השוטפת של השרים שמתחלפים ומכפיפה אותה למדיניות של הממשלה או לחלופין של נציגי השרים בצורה פריטטית באמצעות הוועדה המנהלת. ככה למעשה יש פה איזה שהוא איזון בין זה שזה גוף שהוא משותף לשני המשרדים, כך שאף משרד אין לו איזה שהיא בעלות ואז לעומתיות של המשרד השני, אלא יש פה גוף משותף, כל בעלי העניין למעשה מעוניינים בקידום הפרויקט הזה, שותפים לניהול שלו בכפוף כמובן למדיניות הממשלה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני הייתי ממליצה בהמשך, כשהפרויקט הזה כבר יתחיל וייצא לשלב ביצוע רציני, להקים ועדת שרים לנושא המטרו. או יש ועדת שרים לנושא הכלכלי, נכון? יש כל מיני פורומים, להקים פורום, כי אתם צריכים פה, גם משרד הכלכלה, כי אני קיבלתי היום התייחסות של משרד הכלכלה, כי הם כבר עובדים על פרויקט הכשרת כוח האדם, דיברנו על זה, נכון? זה פרויקט שיצטרך הרבה מאוד צרכים שאנחנו לא הכרנו, מבחינת כוח האדם המקצועי, מבחינת החומרים, אולי התעשייה צריכה לשנות את הייעוד שלה, אז אני הייתי ממליצה בהמשך, אם אתה כותב פה מדיניות הממשלה, ממשלה זה רחב, שיהיה פורום ממשלתי מצומצם, שזה שר האוצר, התחבורה, כלכלה, מה שהממשלה תרצה לנכון, שיפקח מלמעלה ויפתור את החסמים.
איליה כץ
אז קלענו לדעת היושבת ראש ויש החלטת ממשלה בתשתיות לאומיות עם רשימה של פרויקטים לאומיים, רשימה של עשרה פרויקטים, שהראשון מביניהם הוא המטרו.
היו"ר יוליה מלינובסקי
יש כבר את זה?
איליה כץ
ככה נקבע בממשלה והיא צריכה לעשות עליו איזה מעקב עתי והסרת חסמים וכו'.
היו"ר יוליה מלינובסקי
יופי.
איתי עצמון
בעצם מה שאתה אומר זה שאת המעטפת הארגונית, אם נקרא לזה ככה, נותן משרד התחבורה והבטיחות בדרכים ואתם לא רואים קושי בתפקוד היומיומי או השוטף של הרשות בכך שהיא תוכפף למדיניות הממשלה ואין בעצם שר שמכוון את הפעילות שלה.
איליה כץ
לא, אבל ינהל את זה מנכ"ל משרד התחבורה שהיא כמובן בהגדרתה רשות אמון של שר התחבורה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
כן, אבל אנחנו יודעים, שרים מתחלפים, בגלל זה הבנתי את הרציונל פה, הפרויקט הזה יותר מדי חשוב כדי לקלקל אותו וסביר להניח שעד שזה יקרה יהיו עוד כמה וכמה שרי אוצר ותחבורה, הפרויקט הזה חייב להיות בלי שום קשר ועדיין יהיה פורום ממשלתי שיפקח על זה מלמעלה.
איתי עצמון
אם אפשר עוד שאלה לגבי האורגנים של הרשות, אתם בניתם פה בעצם איזה שהוא מודל דו ראשי או רב ראשי, רק לגבי המועצה המאסדרת מול ועדה מנהלת, מכיוון שעכשיו זה הסעיף שמגדיר את האורגנים, אם אפשר הסבר קצר על המבנה.
איליה כץ
אני חושב שההמחשה הכי טובה להבחנה בין המבנים, הוועדה המנהלת מהווה למעשה, כמו שברשויות אחרות, דירקטוריון או ועדה מנהלת כהגדרתה שאמורה להתעסק עם הנושאים השוטפים של הרשות ושל הפרויקט, לו"ז, תקציב, נושאים כאלה, עניינים כאלה. המועצה המאסדרת היא גוף סטטוטורי, הסמכויות שלה למעשה, ולמעשה היא גם פוצלה בוועדת הכנסת שלשום, כי הסמכויות שלה יינתנו בחקיקה הרחבה, היא מועצה רחבה יותר, היא כוללת גם נציגים של השלטון המקומי וגם נציגים מתחלפים לפי זהות הרגולטור שבנושאים שלו דנים והיא נועדה לתת את המענים הפרטניים שדיברנו עליהם לפני זה, את הסרת החסמים הרגולטוריים הפרטניים, בין אם זה בנושאים של הגנת הסביבה, רעש וכו' וכו'. בדברים האלה הוועדה המאסדרת תדון, לא בנושאים שוטפים של הניהול הפרויקטלי, אלא בנושאים של רגולציה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אוקיי. חברי הכנסת, הערות? אנחנו מצביעים על סעיף 3.
איתי עצמון
עם התיקון כמובן שיוחלט עליו.
היו"ר יוליה מלינובסקי
עם התיקון שהקראנו לגבי ההגדרה מה זה מועצה מאסדרת.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
אתה יכול לחזור עוד פעם על ההגדרה?
איתי עצמון
מועצה מאסדרת שתעסוק בהסדרת העניינים הנוגעים למיזם המטרו כמפורט בחוק זה. למעשה שאבתי את ההגדרה הזו מסעיף 9 שפוצל.
היו"ר יוליה מלינובסקי
כן, אבל אנחנו חייבים להכניס את זה לפה, ואחר כך, יכול להיות שההערה של חבר הכנסת בליאק היא נכונה, צריך לחשוב אולי להכניס את זה בכלל בפרק הראשון בנוסח להגדרות כי זה עושה שכל.

אנחנו מצביעים על סעיף 3. מי בעד? מי נגד? מי נמנע? עבר.

הצבעה
אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
ראש עיריית רעננה, הבנתי שתיקנו את התקלה.
חיים ברוידא
אני שומע אתכם, אני לא יודע אם אתם שומעים אותי.
היו"ר יוליה מלינובסקי
שלום לך, עכשיו אנחנו גם שומעים אותך, הייתה לנו פה תקלה בכנסת. תודה רבה לך, סליחה על העיכוב.
חיים ברוידא
אז תודה רבה רבה. דבר ראשון, תודה רבה שאתם מאפשרים לי לומר את דבריי. אני שמעתי את כבוד יושבת הראש בדברי הפתיחה שהדגישה שאתם לא ועדת תכנון או בניין עיר, אכן הנושא שמטריד אותנו לא רלוונטי כאן בוועדה, אבל אני בכל זאת מגניב משפט לחברי הכנסת שאני, כראש רשות, ולא רק אני, חושש מהליך שיכול להיות בכייה לדורות. היום מפרקים את התחנה המרכזית החדשה בתל אביב, שהייתה אמורה להיות דגל של חדשנות.

אבל נושא אחד שאני רוצה לומר, והוא מאוד מובלט מבחינתי, וזה עניין הסכומים שיעבירו הרשויות המקומיות שבטח שעליהן חלה התכנית הזאת. אני רוצה להדגיש דבר אחד שאני רוצה שזה ייאמר, אין פה פרופורציות ביחס בין גודל הרשות לבין הסכום שתובעים. עיריית רעננה, כדוגמה, אמורה לשלם במשך 15 שנה סכום של 21 מיליון שקל על התוואי שעובר בתוכה לאוצר. אני מקווה שתהיה לנו האפשרות גם כן לשבת ולדבר מול האוצר ולהתדיין בעניין הזה, אבל לדוגמה, רעננה עם 95,000 תושבים תשלם 21 מיליון שקל. חולון שהיא 194,000 תושבים תשלם 16 מיליון שקל. רמת השרון, שהיא כמעט 50,000 תושבים, תשלם שישה מיליון שקל, ראשון לציון עם 251,000 תשלם 27 מיליון שקל.

יש פה יחס של פרופורציה כשמסתכלים על העבר, כמה היו ההכנסות, שהיום הן לא קיימות. לכן מטריד אותי הנושא הזה, שלא יגיעו למצב שאנחנו נהיה חדלי פירעון כי העירייה לא תוכל לעמוד בסכומים שמתבססים על הכנסות שהיו בעבר. חשוב לי מאוד שגם הוועדה וגם חברי הכנסת ייתנו לנו את הגב לדון בעניין הזה כי יש פה עניין של עיר שהיום היא חסונה והיא יכולה להגיע למקומות שאף אחד מאיתנו לא רוצה שהיא תגיע אליהם. זה מה שרציתי לומר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אדוני ראש העיר, אולי אתה לא שמעת בתחילת הדיון, אבל מהתחלה אני אמרתי שהשלטון המקומי הוא פרטנר מרכזי, אנחנו עושים את זה ביחד ונעשה את זה ביחד. הייתה לי אתמול שיחה עם רון חולדאי שסיכמנו שהדיון על פרק המיסוי יתחיל ב-10 באוקטובר, סיכמנו וגם אמרתי את זה לאוצר ואמרתי את זה לראש העיר תל אביב, ביקשתי שתנסו להגיע לכמה שיותר סיכומים והבנות והסכמות וכולם צריכים להתפשר.
חיים ברוידא
גברתי, גם בנושא השיפוי.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני מצפה שכאשר נגיע כבר לפה לדיון יהיו 95% הסכמות ו-5% נפתור פה. ואם לא, אנחנו נצטרך לחתוך.
חיים ברוידא
רק עוד מילה אחת, גם השיפוי עלול לחול על הרשויות, אנחנו לא נעמוד בזה, אם רוצים שאנחנו נמשיך לתפקד ולהיות באמת עוגן של מדינת ישראל.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אתם תעמדו, הכול בסדר, אני באתי מהשלטון המקומי, אני מכירה בדיוק את המנטרה הזו של הבכי המתמיד של ראשי הרשויות וחברי מועצה שאין כסף, אין כסף, אין כסף, אני מכירה את זה, אני הייתי 13 שנה שם, אדוני, אני בשר מבשרכם. לבכות כולנו יודעים, אתם תעמדו, הכול בסדר, פרויקט המטרו בסוף יעשה תנופה לכל מדינת ישראל וגם לעיר רעננה בפרט, אבל האוצר יצטרך פה לחשב מסלול, להגיע להסכמות, לקחת בחשבון את הצרכים של כל עיר ועיר, יש הבדל בין רשות כזו או אחרת. אנא מכם, איליה, זו האחריות שלכם. אני לא רוצה שראשי הערים פה יעמדו בהפגנות על יד הכנסת, הם פרטנרים שלנו לכל דבר ועניין, כולל המטרו. תודה רבה לך.
חיים ברוידא
אוקיי, תודה רבה לך.
בועז טופורובסקי (יש עתיד)
גברתי היושבת ראש, אני יכול להוסיף על מה שהוא ואת אמרתם?
היו"ר יוליה מלינובסקי
כן.
בועז טופורובסקי (יש עתיד)
אני הייתי במספר סיורים סביב המטרו, גם עם ראש עיריית רעננה, גם בכפר סבא, גם בדרום השרון, בתל אביב, בראשון ועוד ועוד ועוד, יש איזה שהיא תחושה, אנחנו מכירים שיש תחושות כאלה, שלפעמים לא מקשיבים לחוכמה המקומית, גם בתוואי וגם בנושא של התקצוב ואיך זה אמור להיראות, ואנחנו מכירים גם את האוצר מצד שני, לפעמים מסתכלים מלמעלה במקרו ולא תמיד יורדים למיקרו כמו שהיינו רוצים שיירדו. אז זה חשוב שלקראת אותו דיון תהיה נכונות הדדית, בוא נגיד את זה ככה, בין כל הצדדים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
גם עוד משהו. אני שמעתי טענה שאתם מבחינת השימושים, כי על הדפו אנחנו מתכוונים שתהיה שם בנייה מסיבית, אני שמעתי טענות מראשי הרשויות, רשויות תכנון, שאתם לא מתייחסים, זאת אומרת הם לא שותפים לנושא התכנוני על הדפו. זה לא יילך ככה, השלטון המקומי, הוועדות המקומיות, חייבים להיות חלק מהעניין כי זה משהו רב שימושי, זה עניינים של ארנונה, זה עניינים של שימוש, אתם צריכים להיות פרטנרים בכל נושא התכנון גם על הדפו.

כששמעתי את זה האמת שקצת לא הבנתי למה, כי יושב ראש העיר, יושבת ועדה מקומית לתכנון ובנייה או ועדת משנה, יש להם מה לתרום ולהגיד, לכל עיר יש את הצרכים שלהם, יכול להיות שהם רוצים שם רב קומות, יכול להיות מגורים, יכול להיות משרדים, יכול להיות פארק, יכול להיות שהם רוצים שם פארק ענק, שזה גם כן בסדר, אז קחו בחשבון, לא יכול להיות מצב שהשלטון המקומי הוא לא חלק מהנושא התכנוני הזה.

מנכ"ל פורום ה-15 גם כן ביקש התייחסות קצרה. בבקשה, איתן, ואז אנחנו ממשיכים את ההקראה.
איתן אטיה
שלום. חברת הכנסת מלינובסקי, תודה רבה וגם לוועדה. קודם כל אם היה איזה שהוא ספק אני רוצה להגדיר אותו, השלטון המקומי כולו וגם כל הערים שנמצאות במרחב המטרו, ואני חושב שגם רשויות מקומיות - - - (ניתוק בזום)
היו"ר יוליה מלינובסקי
אנחנו לא שומעים אותך. התנתק. אנחנו ממשיכים בהקראה, סעיף 4, תפקידי הרשות.
מירב ליבנה
תפקידי הרשות
4.
(1) רשות המטרו תקדם ותנהל מטעם הממשלה את מיזם המטרו, ובכלל זה תפעל לטובת קידומו כמיזם בעל חשיבות לאומית.







(2) רשות המטרו תתקשר בהסכם עם חברה ממשלתית או חברה בת ממשלתית, אחת או יותר, לצורך ביצוע פעולות לקידום מיזם המטרו (בחוק זה – חברה מבצעת); התקשרות בהסכם לפי סעיף קטן זה (בחוק זה – הסכם פיתוח) יראו אותה, לעניין ההוראות לפי חוק חובת המכרזים, כהתקשרות מסגרת כמשמעותה לפי החוק האמור.







(3) שר האוצר ושר התחבורה רשאים להורות, בהודעה שתפורסם ברשומות, כי רשות המטרו תקדם ותנהל בנוסף לאמור בסעיף קטן (א), מיזמים נוספים בתחום התחבורה היבשתית; כן רשאית הממשלה להטיל על רשות המטרו תפקידים נוספים בתחום התחבורה היבשתית.







(4) רשות המטרו תמלא את התפקידים שנקבעו לה לפי חוק זה או לפי דין אחר, או שהטילה עליה הממשלה לפי סעיף קטן (ג).
היו"ר יוליה מלינובסקי
סיימנו את ההקראה של סעיף 4, עכשיו אני מבקשת התייחסות ב-(ג), מה זה אומר שר האוצר ושר התחבורה רשאים להורות. חסר לי פה פיקוח פרלמנטרי. מוסי, תהיה איתי. סעיף 4(ג).
מוסי רז (מרצ)
אני איתך.
איתי עצמון
אני מבקש גם, בהמשך לשאלה של יושבת הראש, זו בעצם הוראה מאוד רחבה שמאפשרת לשרים לקבוע ולהורות בהודעה שתפורסם ברשומות, כלומר אפילו לא בחקיקת משנה, עוד תפקידים ועוד סמכויות לרשות המטרו שאותם כרגע מעגנים כאן בחקיקה ראשית, בנושאים שבכלל לא אמורים להיות קשורים למטרו.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
בעיניי זה מעבר לתחום המטרו.
איתי עצמון
נכון.
היו"ר יוליה מלינובסקי
באופן תיאורטי מחר שר האוצר עם שר התחבורה ירצו שרשות המטרו תתעסק ברפת. לא יודעת, סתם.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
כל התחבורה היבשתית.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא יודעת, במשהו. אנחנו לא יודעים, אנחנו פה חייבים לתת פתרון לכנסת כי היא הריבון ואנחנו עושים פה חקיקה ראשית, שדברים כאלה צריכים להיות בהתאם להגדרה, אישור. אני צריכה שדברים כאלה יבואו לוועדת הכנסת לצורך אישור ולא בהודעה, זה לא מספיק לי ששרים יביאו לי הודעה ושם זה ייגמר, אני צריכה שתהיה פה סמכות לכנסת, הוועדה הזו, ועדה אחרת, לאשר את זה.
איליה כץ
אנחנו נשמח להסביר לך את הרציונל.
איתי עצמון
לפני ההסבר של הרציונל אני כן אוסיף לדבריה של יושבת ראש הוועדה, שאנחנו בדקנו בחקיקה שמקימה רשויות כאלה וקובעת את התפקידים והסמכויות של הרשויות האלה בחקיקה ראשית ואני מוכרח לומר שלא מצאתי תקדים למצב שבו מקימים רשות בתחום מסוים ועכשיו היא יכולה לעסוק גם בתחומים אחרים. גם לאחר שצמצמתם את זה לתחום התחבורה היבשתית, כי אני הערתי את ההערות האלה בשיחות מקדימות שלנו, עדיין ההרחבה הזאת במנגנון של הודעה ברשומות או של החלטת ממשלה היא באמת לא מאפשרת לוועדה, שהיא כרגע הריבון שמחוקק את החוק הזה, כל השפעה על הסמכויות של הרשות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני מבקשת שזה יהיה כתוב שכל שינוי בהטלת סמכות תוספת, תנסח את זה כמו שצריך, שזה יבוא לוועדה הרלוונטית בכנסת לצורך אישור.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
באישור ועדת - - -
איתי עצמון
אני אנסח.
איליה כץ
אני אשמח להבהיר את הרציונל של הדברים. כמובן שהכנסת רשאית לקבוע, אבל נשמח להבהיר את הרציונל, אולי נצליח לשכנע אחרת. רשות המטרו היא רשות להסדרת נושא המטרו. בעולם, ראינו מקומות שמקימים רשות מטרו ויש מקומות אחרים שמדובר ברשויות שמתעסקות גם ברכבות קלות, לעתים גם ברכבות, לעתים גם באוטובוסים, כל מדינה והצרכים שלה. אנחנו ראינו לנכון כרגע להקים אותה רק לטובת המטרו כי זה כרגע - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
יופי, מצוין, אם אתם תרצו את זה להרחיב את זה אחר כך למשהו אחר - - -
איליה כץ
אני כבר אומר, הסמכויות שנתנו לרשות המטרו הן לא סמכויות רגולטוריות. בניגוד למה שאיתי אמר, רשויות אחרות כמו רשות חשמל, מים, שיש לה סמכויות רגולטוריות, שיש להם סמכויות על פי דין, פה הרשות הזאת זה פשוט יצור פנים ממשלתי, כמו לצורך העניין אגף נוסף במשרד התחבורה שאמור לטפל בפרויקט הזה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אבל אתה אומר פה מראש שיכול להיות מצב שאתה תשנה - - -
איליה כץ
לאגף הממשלתי הזה, קראנו לזה רשות, אבל זה למעשה באיזה שהוא מקום כמו אגף בתוך משרד התחבורה, שיכול להיות שהוא מנוהל בצורה קצת אחרת, כי אמרנו שיש פה גם את החשיבות האוצרית, נותנים לאגף הפנים ממשלתי הזה עוד סמכויות. אפשר לתת לו עוד סמכויות בתחום - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
באיזה תחום?
איליה כץ
אבל הממשלה מן הסתם רוצה את טובת הפרויקט.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, אם אתה רוצה שזה יהיה רק בתחום - - -
איליה כץ
אנחנו חושבים שפיקוח פרלמנטרי זה משהו לחלוטין נכון וראוי, ובאמת לא התייחסנו פה לפיקוח הפרלמנטרי, אבל בעיניי לפחות הפיקוח הפרלמנטרי היותר ממשי ויותר רלוונטי זה על התקדמות הפרויקט, על העמידה בלוחות זמנים שלו, אבני דרך וכו'. הפיקוח הפרלמנטרי פה זה לגבי סוגיות פנים ממשלתיות של אוקיי, אם מעבירים עכשיו לאגף או רשות ממשלתית עוד סמכויות של הממשלה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
מה שהיועץ המשפטי פה מציע, תגידו לי מה אתם אומרים, גם חברי הכנסת: שר האוצר ושר התחבורה רשאים, בצו, באישור הוועדה.
איתי עצמון
הוועדה, היא הוועדה המוסמכת לעניין. אנחנו נבדוק את הדיוק המשפטי, האם נכון ל - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
המוסמכת לעניין לפי התקנות לקבוע כי הרשות טה טה טה.
מוסי רז (מרצ)
לקבוע מה?
משה טור פז (יש עתיד)
מיזמים נוספים.
איתי עצמון
לקבוע כי רשות המטרו מוסמכת לנהל מיזמים נוספים בתחום התחבורה היבשתית כפי שייקבעו. בעצם התפקידים של הרשות קבועים כאן בחוק וככל שרוצים להרחיב מעבר למה שקבוע בחקיקה ראשית צריך את הפיקוח הפרלמנטרי, את האישור של הוועדה.
משה טור פז (יש עתיד)
נשמע לי סביר. כל עוד יש פה את הוועדה זה נשמע לי סביר.
מוסי רז (מרצ)
אני לא יודע, השאלה למה הכוונה כאן, כי אם זה מיזם שקשור למטרו ישירות אז היא מוסמכת.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אז בכלל לא רלוונטי.
מוסי רז (מרצ)
ואם זה משהו אחר, אז בעצם אנחנו באים כאן ומעקמים את החוק. אנחנו אומרים, יש דבר חשוב, פרויקט מאוד חשוב, זה המטרו, אנחנו מוכנים לעשות עכשיו חוק מיוחד, אנחנו יודעים שאנחנו לא עומדים בכללים הרגילים של מדינת ישראל, שמירה על חירויות האדם, שמירה על קניין, שמירה על הסביבה, שמירה על בטיחות אפילו, לא יודע, כי יש צורך גדול במטרו, ועכשיו אנחנו אומרים שהם רשאים פתאום פרויקט תחבורתי אחר, מה? לא יודע.
היו"ר יוליה מלינובסקי
בגלל זה מה שאנחנו מציעים - - -
יאיר ארז
אני אשמח לחדד. כיום מי שמנהל את פרויקטי התשתיות התחבורתיים במשרד התחבורה, בממשלה, זה מינהל תשתיות במשרד התחבורה. המשמעות של מה שכתוב פה זה שהשרים יוכלו להחליט שאת פרויקט הרכבת הקלה, הקו הסגול או הירוק בתל אביב, לא ינהל אותו מינהל תשתיות במשרד התחבורה אלא רשות המטרו, שגם יושבת במשרד התחבורה, זאת אומרת איזה שהוא - - -
איתי עצמון
אבל מינהל התשתיות זה לא נקבע בחקיקה ראשית. לא הבאת כאן לוועדה חוק מינהל תשתיות, הבאת חוק המטרו עם הקמת רשות המטרו.
יאיר ארז
כן, אבל השינוי הוא בתוך משרד התחבורה, הוא בתוך הממשלה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, סליחה, אבל מחר ירצו שרשות המטרו תהיה לא תחת משרד התחבורה, אלא יעבירו את זה למשרד ראש הממשלה. מה שאנחנו מבקשים שמה שיהיה כתוב בסעיף, כפי שעכשיו קיבלתי ייעוץ משפטי פה, בהחלטה של שר האוצר ושר התחבורה שתיאשר בצו, באישור הוועדה הרלוונטית בכנסת. תביאו את זה לכנסת, תביאו את הצו, אם הוועדה הרלוונטית תהיה הוועדה הזאת זה יהיה פה, אם לא, ועדת הכנסת תקבע - - -
איתי עצמון
או שהוקמה או שזו תהיה ועדה אחרת.
היו"ר יוליה מלינובסקי
כן, תהיה ועדה אחרת שתהיה רשאית לדון בזה.
איתי עצמון
בכנסת הזאת בעצם זו הוועדה המוסמכת.
היו"ר יוליה מלינובסקי
בכנסת הזו לפי תקנות הכנסת זו הוועדה המוסמכת, יכול להיות שבכנסת הבאה זו תהיה ועדה מוסמכת אחרת לפי החלטה של ועדת הכנסת, אבל אנחנו לא רוצים להשאיר את זה בערפל. אנחנו יודעים שמדי פעם בממשלה עושים ניוד של רשות ממשרד למשרד, זה יכול להשתנות, אנחנו מבקשים שזה יהיה באישור של הוועדה הרלוונטית של הכנסת אם אתם תבקשו לעשות שינוי, תוספת של תחומים, מה שכתוב פה.
דנה דובר
יש לי משהו להציע, שאולי בנוסח ננסה לבצע איזה שהיא הפרדה מסוימת בין דברים שהם אינהרנטית קשורים למיזם המטרו אבל לא מיזם המטרו עצמו לבין נושאים אחרים. הרי המטרו לא חי בעצמו, הוא חי בהגדרה אחרת תחבורתית הקשורה גם לרכבות הקלות, גם למסופי אוטובוסים וכן חשוב לנו שתהיה פה תפיסה תכנונית הוליסטית שתיתן מענה תחבורתי בצורה מיטבית. יכול להיות שנגיע - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
זה לא מפריע אם יהיה כזה שינוי שזה יבוא לוועדה הרלוונטית בכנסת.
דנה דובר
השאלה אם אנחנו נצטרך להגיע בכל פעם - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
אז אם אתם תצטרכו תגיעו, זה יקרה.
מירב ליבנה
יושבת הראש, אני אשמח לתת איזה שהיא דוגמה יותר צנועה של משהו שיכול לעלות. אנחנו הרי צופים שהרשות הזאת תעסוק במשך הניהול שלה את המיזם, ואולי גם פרויקטים נוספים, היא תצבור ידע וניסיון שהם רלוונטיים ויכול להיות שירצו לתת לה תפקידים שהם לא ממש תפקידים רגולטוריים, נניח לבנות תכנית אסטרטגית לתחבורה בגוש דן. הרי יש לה את הידע - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
רגע, אז אני אנסח את זה ככה, אם זה יהיה סמכות בתחום - - -
איתי עצמון
אם זה בקידום מיזמים זה צריך להגיע לכאן מכיוון שאתם מגדירים את הרשות כרשות שמקדמת את מיזם המטרו, אני מניח שלכך אתם מתכוונים, אם מדובר על תכנית אסטרטגית זה לא קידום מיזם.
מירב ליבנה
בגדול זה הטלת תפקידים פנים ממשלתיים, כלומר לקחת חבורה של עובדי מדינה ולהגיד, תראו, אתם צברתם ניסיון בנושא מסוים, זה בעצם מטלות פנים ממשלתיות, אין כאן סמכויות - - -
איתי עצמון
אבל הן לא קשורות לתחום של הרשות.
מירב ליבנה
הן בוודאי קשורות לתחום של הרשות.
איתי עצמון
הרשות מוגדרת כרשות שאמורה לקדם ולנהל מטעם הממשלה את מיזם המטרו.
מירב ליבנה
נכון, ומכאן הגענו לתחום התחבורה היבשתית בגלל הרצון לשמור על איזה שהיא רציפות, על איזה שהיא מומחיות, על איזה שהיא מיומנות.
איליה כץ
כל ההקלות הרגולטוריות - - -
מירב ליבנה
הן רק למטרו.
איליה כץ
גם אם מרחיבים, נניח לצורך העניין ממטרו לרק"לי, ההקלות הרגולטוריות שנרצה לעשות בהמשך עבור המטרו לא יחולו על הרק"לי. הרשות כאורגן ממשלתי תטפל בזה, אבל ההקלות - - -
מוסי רז (מרצ)
אגב, לא כתוב בחוק מה זה הרשות הזאת, מי זה הרשות הזאת? כתוב משרד התחבורה וכתוב על המנהל הרבה, אבל מי יושב ברשות? רק תחבורה? מה עם מומחים לסביבה, מה עם מומחים לשיכון?
היו"ר יוליה מלינובסקי
אנחנו עומדים על כך - - -
מוסי רז (מרצ)
היושבת ראש, זה ממש חור בחוק.
משה טור פז (יש עתיד)
אני חושב שבתור רשות מחוקקת שאמורה לפקח על פעילות הממשלה ברור שאנחנו צריכים לדחוף לכך שכל דבר שהוא מחוץ למטרו תהיה לנו סמכות לפחות אל מול המשרדים המנויים כאן להעיר על כך ואולי גם לנתב.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני לא רוצה שמה שאתם אומרים עכשיו בעוד חמש שנים יבואו אנשים אחרים, שרים אחרים, ופתאום יחליטו שהמטרו צריך להתעסק, לא יודעת במה, בדיור ציבורי, בסדר? כי זה מאוד נוח.
אסתר פלדמן
כתבנו תחבורה ואפשר גם לצמצם את זה, אם אתם רוצים. כתבנו תחבורה יבשתית.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, אני רוצה פיקוח פרלמנטרי.
מוסי רז (מרצ)
לא, לגמרי, בזה את צודקת מאה אחוז, ברור.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אז, אדוני היועץ המשפטי, תקרא את הנוסח.
יאיר ארז
יושבת הראש, אני רוצה רק להוסיף עוד הערה קטנה. אנחנו לא מדברים רק על פרויקטים גדולים, לדוגמה, כשאנחנו נקים תחנת רכבת תחתית, זה קורה לנו היום בתחנות הרכבת הקלה ובתחנות רכבת אחרות, אנחנו מזהים צורך לשים מסוף אוטובוסים מול התחנה, כדי לשרת אנשים משכונות אחרות. אם לא נאפשר את זה רשות המטרו לא תוכל להקים גם את מסוף האוטובוסים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אבל הם לא צריכים להקים מסוף אוטובוסים, יש לך רשות לתחבורה ציבורית, אם אני לא טועה.
יאיר ארז
לא, תשתיות תחבורה מוקמות במסגרת הפרויקטים התשתיתיים. לבוא להגיד להם, תוסיפו לתחנה מסוף אוטובוסים או גשר לתחנת הרכבת - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
אז יש לך מענה בתוך משרד התחבורה לזה. תקרא את הנוסח שאנחנו כתבנו.
בועז טופורובסקי (יש עתיד)
או שלחילופין תביאו נוסח שמסביר את הדברים הקטנים האלה שאתם חושבים ואם משהו שלא חושבים נגיע לוועדה, אבל אי אפשר לתת סמכות לכל התחבורה היבשתית ולצפות שזה לא יעבור החלטת ועדה כאשר אנחנו מחליטים עכשיו על החוק.
איתי עצמון
כאשר הרשות הזו, אני מזכיר, היא מתקיימת במשרד התחבורה והיא לא כפופה בעצם לשר התחבורה, היא אמורה לפעול לפי מדיניות הממשלה. כלומר אתם הסברתם את המודל שהוא באמת הרבה יותר רחב, ככל שמוסיפים על התפקידים שלה, לעומת מה שקובעים כאן בחקיקה ראשית, בוודאי שצריך את הפיקוח הפרלמנטרי, או בתיקון חקיקה ראשית, או חקיקת משנה באישור ועדה.
מוסי רז (מרצ)
אבל אני חוזר לשאלה הקודמת שלי, כי דילגנו על זה הסעיף הזה כלאחר יד, מי חבר ברשות הזו?
היו"ר יוליה מלינובסקי
רגע, נגיע לזה.
מוסי רז (מרצ)
דילגנו על זה כבר.
בועז טופורובסקי (יש עתיד)
לא, זה בהמשך.
יעקב אשר (יהדות התורה)
אין מוקדם ומאוחר בחקיקה. אני רוצה להצטרף לדברים בנקודה הזאת שאמרתם, שתבינו גם איפה ההתנגשות יכולה להיות, זאת אומרת האינטרס לפעמים של קו מסוים הוא אינטרס שהוא בסדר גמור, אבל אם על אותו מטר מרובע אתם, או לפי מה שהצעתם כרגע, הסמכות היא שלכם, מצד שני הרשות המקומית ממילא מאבדת את הסמכות שלה, זאת אומרת לפעמים אתה יכול להגיד: יש לי משהו שמשרת את הקו מצוין, אבל בגלל זה אני חוסם עכשיו עיר שלמה מכניסות ויציאות, לכן האיזון הזה חייב להישמר. זאת אומרת חייב להיות מצב שבו – היום יש לך בפקודת תחבורה או בכל דבר כלים איך אתה עושה את זה, הרשות יכולה לערער, הרשות יכולה להתנגד, הרשות יכולה – לא יכול להיות מצב שבגלל שאנחנו רוצים, ומאוד רוצים, לתת סמכויות לאותם קווים, לאותו חלק גדול ועיקרי של הפרויקט, שבמקומות שהם מקומות התפר זה ימשיך הלאה להיות בעלות שלכם או - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
אז אנחנו נוסיף פה בסעיף הזה, לפי ההצעה של היועץ המשפטי של הוועדה, פיקוח פרלמנטרי.
איליה כץ
אפשר אולי לקחת את ההצעה של חבר הכנסת טופורובסקי ולהציע לכם נוסח שהוא מצומצם יותר, שזה יהיה דברים שהם אוטומטיים ולא דורשים את הוועדה, ודברים אחרים שהם כן דורשים - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
אז תנסחו את סעיף 4(ג).
איתי עצמון
אז מה שאני מציע, שסעיפים קטנים (א) ו-(ב), אם אין הערות, אפשר - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
וגם (ד) אנחנו יכולים.
איתי עצמון
סעיף (ד) למעשה קשור כי סעיף קטן (ד) קובע שרשות המטרו תמלא את התפקידים שנקבעו לה לפי חוק זה או לפי דין אחר, או שהטילה עליה הממשלה לפי סעיף קטן (ג), זה בעצם הצד השני של אותו מטבע.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אז בסעיף (ג) ו-(ד), תנסו להגיע למה שאמר חבר הכנסת טופורובסקי, תנסו לעשות הגדרה מה בהחלטת הממשלה או שרים, שזה דברים אולי טכניים או קטנים או - - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
אולי לא צריך.
היו"ר יוליה מלינובסקי
שנלווים לפרויקט, אבל לדברים הגדולים, שזה שינוי מהותי, כפי שאמרתי, פתאום תחליטו שהמטרו תתעסק בלא יודעת מה, בגידול ביצים, פיקוח פרלמנטרי. תגיעו אחר כך עם הנוסח ונמשיך עם זה.
איתי עצמון
אני רק רוצה להגיד עוד משפט בהמשך למה שאמרו כאן חברי הכנסת. לגבי פרויקטים בתחום התחבורה היבשתית, יש מסגרות חוקיות אחרות, למשל יש את פרויקט הנתיבים המהירים, שאתם אמורים להביא או הבאתם תיקון במסגרת חוק ההסדרים עכשיו, יש את המסגרת החקיקתית לכל העניין הזה, לפרויקט הזה, ואני מניח שיש עוד דוגמאות לכך, אז גם זה עניין שצריך לשקול אותו, אם אנחנו מדברים על פיקוח פרלמנטרי ועל דיוק הסעיף הזה, איפה בעצם עובר קו הגבול, בין הסמכויות של הרשות הזו, שעכשיו תוסמך כאן לקדם ולנהל את מיזם המטרו, לבין פרויקטים אחרים כמו בתחבורה יבשתית שהם יכולים באמת במנעד רחב מאוד של תחומים.
יעקב אשר (יהדות התורה)
נכון.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אז אנחנו נצביע עכשיו על סעיף 4(א) ו-(ב).
איתי עצמון
אלא אם כן יש הערות נוספות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, פה לא היה משהו. ו-(ג) ו-(ד) אתם חוזרים אלינו עם נוסח יותר מדויק.
איתי עצמון
ואני מבקש לתאם איתי כמובן.
היו"ר יוליה מלינובסקי
כן, כמובן, עדיף כבר להגיע לסיכום מראש עם היועץ המשפטי של הוועדה, במיוחד שיש לנו יועץ משפטי לתפארת מדינת ישראל. לא שמעת את זה.

חברי הכנסת, סעיף (א) ו-(ב). בעד? נגד? נמנעים? עבר.

הצבעה
אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אנחנו עוברים לסעיף הבא, סעיף 5, תקציב הרשות, שזה מעניין.
מירב ליבנה
תקציב הרשות
5.
תקציב רשות המטרו ייקבע בתכנית נפרדת, בסעיף תקציב משרד התחבורה בחוק תקציב שנתי; בסעיף זה "תכנית" ו"סעיף תקציב" – כמשמעותם בחוק יסודות התקציב.
היו"ר יוליה מלינובסקי
תסבירו.
מירב ליבנה
זה עניין, יש לו היבט טכני, שבמסגרת חוק התקציב השנתי שמחולק גם לתכניות, אז במסגרתו תהיה תכנית רשות המטרו והיא תהיה נפרדת.
היו"ר יוליה מלינובסקי
איך אני יכולה להיות בטוחה ושיש לי ודאות רב שנתית שלממשלות יהיה את העדיפות הזו? איך אני נותנת ודאות?
מירב ליבנה
נכון, בהיבט המשפטי זה בעצם סממן לעצמאות של הרשות, שיש לה איזה שהיא ודאות, שהיא יודעת שיש לה תכנית במסגרת חוק התקציב.
היו"ר יוליה מלינובסקי
היועץ המשפטי, זה בסדר? אוקיי. אז סעיף 5, חברי הכנסת, מי בעד? מי נגד? מי נמנע? סעיף 5 אושר.

הצבעה
אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
מוסי, תחליף אותי.


(היו"ר מוסי רז)
יעקב אשר (יהדות התורה)
היא פחדה להציע לי, אבל היא תקבל את זה בדרך.
היו"ר מוסי רז
סעיף 6.
מירב ליבנה
התקשרות בעסקאות
6.
לצורך ביצוע תפקידי רשות המטרו כאמור בסעיף 4, מורשים המנויים להלן, לייצג את הממשלה בעסקאות, כאמור בסעיפים 4 ו-5 לחוק נכסי המדינה, ולחתום בשם המדינה על מסמכים הנוגעים לעסקאות כאמור, למעט עסקאות במקרקעין:








1. המנהל יחד עם חשב הרשות, למעט לעניין עסקאות עם החברה המבצעת;








1. יושב ראש הוועדה המנהלת יחד עם חשב הרשות, לעניין עסקאות עם החברה המבצעת.
איתי עצמון
תסבירו, בבקשה.
מירב ליבנה
בסעיף הזה אנחנו מסמיכים את מנהל הרשות ואת יושב ראש הוועדה המנהלת לחתום בשם המדינה על חוזים, על עסקאות ואיזה שהוא אישור שנדרש מכוח חוק נכסי המדינה. בקשר לדיון הקודם, זה בעצם התפקיד המרכזי שהרשות מבצעת, היא זאת שתחתום על מעין הסכם זרוע ביצוע, בחוק הזה זה נקרא הסכם פיתוח, עם החברה המבצעת שתבצע את רשות המטרו ואם יהיו מיזמים נוספים אז היא תהיה הגורם שאחראי על החתימה של ההסכם והפיקוח עליו. זו ההסדרה פה.

עשינו הבחנה בין מנהל הרשות ליושב ראש הרשות בתחומים שבעניינם הם מוסמכים מטעם המדינה לחתום על עסקאות. מאחר שמנהל הרשות יכול להיות, כפי שתראו בפרק הבא, יושב ראש הדירקטוריון של החברה המבצעת רצינו שבאותם מקרים מי שיחתום על הסכם זרוע הביצוע יהיה יושב ראש הוועדה המנהלת.
היו"ר מוסי רז
זאת אומרת לא צריך שני מורשי חתימה?
מירב ליבנה
צריך שני מורשי חתימה, חשב הרשות תמיד מוסמך לחתום, וכמו שאמרת, צריך שני מורשי חתימה, ולכן זה או מנהל וחשב או יושב ראש וחשב.
היו"ר מוסי רז
בסדר. מישהו רוצה להתייחס לזה? טוב, מי בעד? מי נגד? רק אני בעד, אין אף אחד אחר. סעיף 6 אושר, פה אחד.

הצבעה
אושר.
היו"ר מוסי רז
סעיף 7, עובדי הרשות.
מירב ליבנה
עובדי הרשות 7.

עובדי רשות המטרו יהיו עובדי המדינה.
איתי עצמון
רציתי לשאול כאן, שוב בהשוואה לדברי חקיקה רבים שעוסקים בהקמת רשויות שבהם נכתב שעובדי אותה הרשות יהיו עובדי המדינה ונקבע איזה חוקים יחולו עליהם, כלומר לעתים מציינים את חוק שירות המדינה (מינויים). השאלה אם כאן אין צורך לציין אף דבר חקיקה שיחול על אותם עובדים להבנתכם? כלומר די בכך שנאמר שהם עובדי המדינה ואז יחולו כל הדינים שחלים על עובדי המדינה?
מירב ליבנה
בדיוק. הסעיף הזה נועד מבחינתנו להבהיר שהם עובדי מדינה לכל דבר ועניין ומכאן נגזר גם שכל החקיקות הרלוונטיות, כל ההליכים חלים עליהם כעל עובדי מדינה לטוב ולרע.
קריאה
יש לנו גם פה נציגה של שירות המדינה אם אתה רוצה התייחסות.
היו"ר מוסי רז
את רוצה להתייחס?
יפעת יהודאי
לפי דעתי זה מובן.
היו"ר מוסי רז
אתה חושב שצריך לשנות משהו בסעיף?
איתי עצמון
לא, אני רציתי לשאול מכיוון שאני מכיר מודלים קצת אחרים בחקיקה, אבל אם זאת הפרשנות כאשר אומרים שהם עובדי המדינה אז כל מערכת הדינים שחלה על עובדי המדינה חלה גם לגביהם אז אין לי הערות.
היו"ר מוסי רז
טוב, אז אני קובע שסעיף 7 התקבל פה אחד. לא צריך להצביע.

הצבעה
אושר.
היו"ר מוסי רז
סעיף 8, מנהל הרשות.
מירב ליבנה
מנהל הרשות. 8.
8. 7
1. הממשלה תמנה את מנהל רשות המטרו (בחוק זה – המנהל), על פי הצעת בעלי התפקידים המנויים בסעיף 19(1) עד (4) (בסעיף זה – הצוות); הודעה על מינוי המנהל תפורסם באתר האינטרנט של רשות המטרו –
איתי עצמון
מי הוא אותו מנהל? כלומר מדוע צריך בעצם הצעה של הצוות למינוי מנהל הרשות?
מירב ליבנה
הצוות הזה מורכב משני נציגים של משרד התחבורה ושני נציגים של משרד האוצר. אנחנו רוצים שהם יהיו מעין, במרכאות, ועדת איתור, שהם יציעו מועמד מקצועי, הסעיף הבא מדבר על תנאי הכשירות, אנחנו רוצים שהם יציעו מועמד למנהל הרשות שימונה על ידי הממשלה. בהקשר של הסעיף הקודם אני אציין גם לפרוטוקול שהמינוי שלו זה מינוי של בכיר, זה יהיה לפי הדינים של עובדי מדינה ולפי הדינים של אישור בממשלה. למשל אם צריך לעשות ועדה לאישור מינוי בכירים אז הוא יצטרך לעבור אותה.
איתי עצמון
מדוע שיניתם, מחקתם 'מתוך רשימת מועמדים' וכתבתם על פי צוות.
מירב ליבנה
משרד התחבורה, אתם רוצים להסביר?


(היו"ר יוליה מלינובסקי).
יאיר ארז
המטרה היא שהמינוי הזה יבוא בהסכמה של שני הצדדים, זאת אומרת הצוות עלול לא להגיע להסכמה ואז יציבו כמה מועמדים ואז המאבקים יעברו לממשלה עצמה, אלא שהצוות שמורכב משני נציגי משרד התחבורה ושני נציגי אוצר צריך להגיע להסכמה.
איתי עצמון
למה בעצם שהשרים, שרי התחבורה והאוצר - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
רגע, נציבות שירות המדינה פה? תתייחסי, בבקשה לסעיף 8. מי את?
יפעת יהודאי
יפעת יהודאי, אני מנהלת תחום בכיר הון אנושי וראש אשכול של המשרדים שעוסקים במשאבי טבע ותשתיות.

לגבי הסעיף הזה של מינוי המנהל, מבחינתנו הם הגדירו פה איזה שהוא תהליך שהוא תהליך ייחודי לרשות שבמקום שהשרים ימנו אז ימנו אותו איזה שהיא ועדה. בסופו של דבר מבחינתנו בסוף זה יעבור אישור ממשלה דרך ועדת מינויים או ועדת איתור, לפי מה שנסכים בינינו. זאת אומרת מבחינתנו בינינו יש עוד איזה שהוא שיח שאמור לסגור את כל הסיפור הפרוצדורלי של באיזה דרך או באיזה הליך לבחור על מנת למנות את המנהל.
היו"ר יוליה מלינובסקי
למה שלא לכתוב את ההליך פה כבר?
יפעת יהודאי
שאלה טובה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
שהכול יהיה ברור.
יפעת יהודאי
מאחר שאנחנו בדיונים על זה מבחינתנו אין לנו איזה שהיא התנגדות שזה יהיה משהו שכתוב שהוא בהחלטת ממשלה כי בסופו של דבר זה יגיע להחלטת הממשלה. לגבי הפרוצדורה, אנחנו הצענו איזה שהוא ניסוח קצת אחר, אבל בסוף אם זה בפטור ממכרז, אם בסוף אנחנו מחליטים שבחוק כתוב שיש פטור ממכרז אז כל האפשרויות פתוחות מבחינת הדרך לעשות את זה.
מירב ליבנה
משפטית אנחנו עובדים, כמו שאמרנו, לפי חוק שירות מדינה (מינויים), זאת אומרת יש במסגרתו כמה הליכים אפשריים ואנחנו נקבע לפי אחד מהם.
איתי עצמון
כי בעצם בהמשך גם כתוב שהוא יהיה עובד המדינה.
מירב ליבנה
נכון, בדיוק.
איליה כץ
לצורך העניין יש הליכים לפי סעיף 23 כשמדברים על ועדת איתור ואז רשאים הוועדה המנהלת - - - בוועדת איתור לבוא ולעשות תהליך ואז להביא את זה. לחילופין, אם יש מועמד מוסכם מראש צריך, כמו מנכ"ל משרד, להביא אותו לאישור הממשלה באופן פרטני.
יפעת יהודאי
אלה דברים שמבחינתנו יידונו בינינו.
איליה כץ
- - - ועדת מינויים לגבי הדברים האלה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
דרך ועדת בכירים, נכון?
יפעת יהודאי
בסוף האישור הוא דרך ועדת מינויים של הבכירים בשירות המדינה. בסוף כל דרך שבה נבחר עוברת דרך הוועדה הזו.
מוסי רז (מרצ)
יוליה, אני רוצה להעיר, אני תומך בסעיף 8(א) אבל אני ארצה להתבטא על סעיפים 19 (1) עד (4) כשנגיע אליהם משום שאני חושב שוועדה שיש בה שני נציגים של משרד האוצר ושני נציגים של משרד התחבורה זה קונספט שגוי לחלוטין. אני חושב שלמטרו יש השפעות רבות ערך על הרשויות המקומיות, על הסביבה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני אסביר לך את הרציונל של הדבר הזה, לפחות מה שנאמר לי.
מוסי רז (מרצ)
אני מבין את הרציונל, אבל אני לא מסכים לרציונל. אני חושב שבוועדה הזאת צריך להיות נציג אחד של משרד האוצר, אחד של התחבורה, אחד של הגנת הסביבה ואחד של הרשויות המקומיות שבהן עובר המטרו. זה לא ייתכן שרק האוצר ינהל את הכול.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, לא, לא, זה לא רק זה. הוועד המנהל בעצם ייתן – שהם יצטרכו לעשות מכרזים מטרו לביצוע כל מיני עבודות, זה ייתן להם אפשרות לעקוף את החשכ"ל כי זה מין כזה ועדת מכרזים.
מוסי רז (מרצ)
בסדר, שתהיה ועדת מכרזים, למה זה שונה?
היו"ר יוליה מלינובסקי
ואז הם לא צריכים את כל האוצר ואת כל ה - - -
מוסי רז (מרצ)
קודם כל אני לא חושב שבחוק של מאות מיליארדי שקלים צריך לעקוף משהו.
מירב ליבנה
אפשר הערה קטנה על זה? יש בעצם שני אורגנים ברשות, שאחד זה המועצה המאסדרת והשני זה הוועדה המנהלת. הוועדה המנהלת, כמו שאמרנו, זה היזם, אז כיום מי שנגיד מנהל את הפרויקט של רכבות קלות וכו' ומאשר את החוזה, מאשר את המכרז, זו ועדת היגוי שמורכבת ממשרד האוצר ומשרד התחבורה.
מוסי רז (מרצ)
אבל זה נראה כך. אם היו נציגים מתחומים אחרים זה היה נראה יותר טוב. אני אפילו מדבר על פרסום, שיפרסמו מה הכישורים הנדרשים מאותו מנהל לדוגמה. לאנשים שבאים רק מאוצר ותחבורה זה גם ייראה ככה.
מירב ליבנה
המחוקק בעצם מאשר את תנאי הכשירות, היה לנו חשוב שיהיו תנאי כשירות מינימליים למנהל. בקיצור, כשנגיע לסעיף 19(1) עד (4) אני אבקש להתנגד לסעיף הזה, זה בעיניי לא הגיוני לחלוטין שסעיף כזה יעבור כמו שהוא, חייב לחול פה תיקון משמעותי.
היו"ר יוליה מלינובסקי
בסדר, בוא נגיע לזה. אז אנחנו בסעיף 8(א), תמשיכי.
מירב ליבנה
1. כשיר להתמנות למנהל מי שמתקיימים לגביו כל אלה:











1. הוא בעל תואר אקדמי ממוסד אקדמי המוכר על ידי המועצה להשכלה גבוהה, באחד מן התחומים הבאים: הנדסה, משפטים, ראיית חשבון, תכנון תחבורה, כלכלה, תכנון עירוני, אדריכלות, מדיניות ציבורית או ניהול או בתחום אחר שיקבע הצוות, הנוגע לתחומי פעילותה של רשות המטרו;








1. מתקיים לגביו אחד מאלה:









1. הוא בעל ניסיון של שמונה שנים לפחות בתפקיד ניהולי בכיר וכן בעל ניסיון של חמש שנים לפחות בתחומי התשתיות או האסדרה;









1. הוא בעל ניסיון של שמונה שנים לפחות בתחום התשתיות או האסדרה וכן בעל ניסיון של חמש שנים לפחות בתפקיד ניהולי בכיר.
איתי עצמון
האסדרה זה יכול להיות משהו מאוד רחב, רגולציות.
מירב ליבנה
נכון.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אולי רגולציה ולא אסדרה?
איתי עצמון
זו המילה העברית של רגולציה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אוקיי, טוב.
מוסי רז (מרצ)
סליחה, שאני אבין. אני לא אומר שאני נגד, אני פשוט לא מבין, מה זה סעיף (א) שאומר שהוא צריך להיות בעל ניסיון בתחום התשתיות או האסדרה, יכול להיות שהניסיון שלו הוא בתחום התקשורת.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, אבל אסדרה זה רגולציה.
מוסי רז (מרצ)
אני מבין, אז האם נדרש פה ניסיון נוסף לזה? אוקיי, יש לו ניסיון בתחום האסדרה בתחום התקשורת, זה רלוונטי לנו? אולי, אני לא יודע, אני לא בטוח.
היו"ר יוליה מלינובסקי
תראה, אני יוצאת מנקודת הנחה שבסוף, כפי שנאמר פה על ידי נציבות שירות המדינה, תהיה ועדת איתור או ועדת - - -
מוסי רז (מרצ)
לפי מה שכתוב כאן, נאמר שיש אדם שגמר תואר ראשון, לא חשוב במה, בכלכלה, יש לי כלכלה, והוא יש לו חמש שנים נאמר ניסיון בתחום הרגולציה התקשורתית, חשוב מאוד, לא בדיוק רלוונטי לכאן, וגם חמש שנים לפחות בתפקיד ניהול בכיר בתחום הרגולציה התקשורתית, אז הוא, לפי הכללים האלה כשיר להתמנות? אין צורך בניסיון בתשתיות, בתחבורה, בסביבה?
איליה כץ
בסוף אתה צודק, היינו גם בדילמה הזאת, בהתחלה נכתב רק תשתיות, אחרי זה נוסף גם עולם האסדרה. מדובר פה על תנאי כשירות מינימליים, לא מדובר פה, ברור שההעדפה תהיה ועדה - - -
מוסי רז (מרצ)
כן, אבל אנחנו יודעים מה קורה כשיש ועדת מכרזים. צריך לתקן את זה. אפשר להגיד שאם יש לו ניסיון בתחום האסדרה זה בהחלט בהחלט עוזר, אפילו אם זה אסדרה תקשורתית, אבל גם שיהיה לו ניסיון בתשתיות, בתחבורה.
איליה כץ
לצורך העניין בן אדם היה עכשיו, דוגמה שלך, עם ניסיון ניהולי בכיר בשירות המדינה בדרג של סמנכ"ל ומעלה, לצורך העניין אותו בן אדם היה עכשיו סמנכ"ל בחברת תשתיות תקשורת, לא ננקוב בשמות, אבל אחת מהחברות האלה, במשך חמש שנים או יותר. או יכול להיות לחילופין שהוא היה גם בתפקיד במשרד התקשורת, ניהולי בכיר, סמנכ"ל, מנכ"ל משרד התקשורת, במשך אותן שנים, חמש שנים מתוך שמונה שנים של ניסיון כולל שיש לו, האם אותו בן אדם לא יכול בכלל להתמודד למשרה?
מוסי רז (מרצ)
לדעתי הוא לא מתאים לתפקיד.
יפעת יהודאי
אני חושבת שזה דיון מאוד מקצועי, זה דיון שאנחנו בדרך כלל מנהלים אותו בצורה מקצועית, לא ב - - -
אסתר פלדמן
השאלה אם אתה חוסם מראש או - - -
מוסי רז (מרצ)
חוסם מראש. אנחנו מדברים פה על הפרויקט הכי גדול בתולדות המדינה או על איזה משחק ילדים?
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני מצטערת שאני שואלת, למה אני בכלל צריכה בחוק להתעסק בנושא הזה? למה זה בכלל מופיע בחוק? זה לדעתי צריך להיות משהו בנהלים של שירות המדינה.
יפעת יהודאי
זה קיים בנהלים של שירות המדינה. יש פה איזה שהוא רצון - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
בסופו של דבר מפרסמים מכרז ושם קובעים את כל תנאי הסף לכל התפקידים.
מוסי רז (מרצ)
זה מקובל עליי, אבל אם עושים בחוק דבר כזה אז זה בעייתי ביותר. למחוק את הסעיף, נשמע לי הגיוני.
היו"ר יוליה מלינובסקי
למה אני צריכה בכלל לקבוע בחוק את תנאי הכשירות האלה? תסבירו לי את זה, אוצר.
אסתר פלדמן
בהרבה תפקידים בכירים מקובל לקבוע תנאי כשירות מינימליים, יש לזה תקדימים בוודאי בחוק.
איתי עצמון
יש ויש, יש דוגמאות לכאן ולכאן.
אסתר פלדמן
נכון.
היו"ר יוליה מלינובסקי
כי בסוף יהיה מכרז שיפורסם על ידי נציבות שירות המדינה, נכון?
יפעת יהודאי
מכרז או תחליף של מכרז.
היו"ר יוליה מלינובסקי
או מכרז או תחליף של מכרז, משהו.
יפעת יהודאי
עמדת הנציבות היא שאנחנו לא בעד לכתוב דברים כאלה בחוק, אנחנו בעד לעשות את זה אחרת.
איתי עצמון
השאלה אם תוכלי רק להסביר לוועדה, מבחינת ההליך, מכיוון שזה הליך חריג, יש הצעה של אותו צוות ואותו צוות מציע למשל בן אדם אחד, הוא חושב שהבן אדם הזה מתאים וזה מה שהם מביאים לאישור הממשלה, בעצם לפני כן הוועדה לבדיקת מינויים בודקת את הכשירות שלו?
יפעת יהודאי
לא, הדרך שהם מציעים היא דרך שהיא קצת דומה למינוי מנכ"ל.
איתי עצמון
בואי תסבירי לנו בדיוק איך זה הולך.
יפעת יהודאי
אז שוב, הדרך שהם מציעים היא דרך של מינוי מנכ"ל, מינוי מנכ"ל הוא מינוי שהוא משרת אמון, יש תנאי סף, הוא יהיה חייב לעמוד בתנאי הסף והוועדה או השר במקרים אחרים יכולים להחליט מי המועמד שאותו הם רוצים להביא. בסופו של דבר ברגע שיש שם של מועמד עושים עליו תהליך של בדיקה של ניגוד עניינים, של עמידה גם בתנאי הסוף כדי לראות שהוא ראוי מבחינת נהלים ומינהל תקין לתפקיד ואז זה עובר אישור של ועדת מינויים ואז זה מגיע להחלטת ממשלה. זה תהליך.

עכשיו, יש אפשרות לבחור כמה תהליכים, בגלל זה אמרתי, ברגע שזה בחוק זה הרבה יותר קשיח, אבל יש אפשרות לבחור כמה תהליכים. יש אפשרות ללכת על פטור ממכרז, שזה גם מה שדיברנו, שבגלל החשיבות, בגלל גודל האירוע, ללכת על פטור ממכרז כדי להביא באמת אנשים שהם יותר מתאימים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אז אנחנו נשאיר את זה ככה.
מוסי רז (מרצ)
אני חושב שזו טעות להשאיר את זה ככה. או להוציא את הסעיף הזה כמו שהצעת, או למחוק את האסדרה, שהיא לא רלוונטית לכאן. זה יכול להיות יתרון, בוודאי, אבל –
איליה כץ
אם אנחנו מוחקים את הסעיף אז זה אומר שלא שמנו שום תנאי כשירות.
מוסי רז (מרצ)
אז אני מציע למחוק את האסדרה.
איתי עצמון
לא, אולי אפשר לצמצם, אני מציע כרגע הצעה - - -
מוסי רז (מרצ)
של לפחות מספר שנים בתחום התשתיות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אסדרה רלוונטית לתחום החוק.
איתי עצמון
אסדרה רלוונטית בתחומי פעילותה של הרשות.
מוסי רז (מרצ)
בסדר, זה הגיוני.
מירב ליבנה
אסדרת תשתיות.
איתי עצמון
לא, תשתיות זה יכול להיות גם חשמל ו - - -
מוסי רז (מרצ)
אסדרה בתחום תשתיות תחבורתיות.
מירב ליבנה
השאלה אם זה כזה נורא שזה יביא תשתיות אחרות.
איתי עצמון
לא, זה לא נורא, אבל השאלה הייתה לגבי אסדרה, שזאת המילה העברית לרגולציה, אז כמו שאמר הכנסת מוסי רז, ובצדק לדעת - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
ואם אני מומחים ברגולציה בתחום תרבות? שיש שם גם רגולציה. ואם אני מומחית ברגולציה בתחום הבריאות? מה זה נותן לי פה במטרו? בלי לזלזל, אבל אנחנו מתעסקים פה במשהו –
איתי עצמון
נכון. אם כבר קובעים את זה בחקיקה ראשית זה צריך להיות רלוונטי. מה שאני מציע, אסדרה בתחומים הנוגעים לפעילותה של הרשות או לתחומי פעילותה של הרשות.
מוסי רז (מרצ)
בדיוק, מקובל.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אוקיי, זה מקובל. אז צריך לקרוא את הסעיף בנושא של האסדרה, איך אנחנו מתקנים את זה.
איתי עצמון
זה נוסח ראשוני, אנחנו כמובן - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
הוא בעל ניסיון שמונה שנים לפחות בתפקיד ניהול בכיר וכן בעל ניסיון חמש שנים בתחום - - -
איתי עצמון
בתחומי התשתיות - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
או האסדרה הרלוונטית לתחומי פעילות הרשות, כן.
מוסי רז (מרצ)
מאה אחוז.
מירב ליבנה
בעצם אנחנו ניישם את התיקון הזה גם ב-(א) וגם ב-(ב).







1. המנהל יהיה עובד המדינה; תקופת כהונתו תהיה שלוש שנים, וניתן לשוב ולמנותו לתקופות נוספות של שלוש שנים כל אחת.
היו"ר יוליה מלינובסקי
מי מאשר את המינוי, הממשלה?
מירב ליבנה
הממשלה מאשרת.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אז תוסיפו פה, או שאין צורך?
מירב ליבנה
כתבנו את זה ב-(א).
איתי עצמון
זה בעצם חוזר להליך המינוי.
מוסי רז (מרצ)
זה כבר הופיע, לא צריך עוד פעם.
איתי עצמון
אפשר להוסיף, למנותו לפי סעיף קטן זה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, לא, לא.
מוסי רז (מרצ)
זה מספיק ברור.
מירב ליבנה
1. המנהל יהיה אחראי על ניהול ענייני רשות המטרו בכפוף להחלטות הוועדה המנהלת והמועצה המאסדרת, ובין השאר –








1. יגיש למועצה המאסדרת ולוועדה המנהלת, אחת לשנה לפחות, דיווח על פעולות רשות המטרו, וכן יגיש לוועדה המנהלת, אחת לשנה לפחות או בתדירות גבוהה יותר כפי שתורה הוועדה המנהלת, דיווח על ביצוע תכנית התקצוב ותכנית העבודה הרב שנתית בשנה שחלפה; כן יעביר למועצה המאסדרת ולוועדה המנהלת, לפי בקשתן, כל מידע שיידרש להן לצורך מילוי תפקידיהן;








1. יכהן כדירקטור או כיושב ראש הדירקטוריון של החברה המבצעת;








1. ימלא כל תפקיד אחר שהטילה עליו הוועדה המנהלת.
איתי עצמון
תוכלי להסביר בבקשה את פסקה (2)?
מירב ליבנה
בפרק בהמשך יש אסדרה של בעלי תפקידים מרשות המטרו שיכהנו כדירקטורים בחברה המבצעת שאיתה תתקשר הרשות. בעצם מנהל רשות המטרו יכהן כדירקטור בדירקטוריון החברה המבצעת. אפשר, במיוחד אם יהיה מצב שיהיו כמה חברות מבצעות, אז יישבו בדירקטוריון אחד מהסמנכ"לים שלו, למשל, זה גם יכול להיות.
איתי עצמון
בעצם פסקה (2) כפופה להסדר שעוד לא הגענו אליו בסעיף 23?
מירב ליבנה
נכון.
מוסי רז (מרצ)
המנהל הוא עובד מדינה, הוא יושב בחברה שהיא לא חברה ממשלתית.
מירב ליבנה
חברה ממשלתית.
מוסי רז (מרצ)
חייבת?
איתי עצמון
כן, חברת בת ממשלתית.
יאיר ארז
משרד התחבורה מנהל את פרויקטי התשתית שלו באמצעות חברות ממשלתיות שמהוות זרוע ביצוע של הממשלה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
מה שאני חשבתי פה, אולי זה בהמשך, שלא מנהל רשות יכהן, או מישהו מטעמו, פה הייתי מוסיפה אולי מישהו מטעמו, או שזה בהמשך?
איתי עצמון
יש בהמשך. אני מציע אולי כן לעשות כאן את הקישור של כל פסקה (2), שזה בהתאם להוראות סעיף 23. אין את הקישור להסדר שנקבע בהמשך הצעת החוק, 23 ו-24.
מירב ליבנה
יכול להיות שזה ישתנה, עכשיו כשהורדנו את המאסדרת.
איתי עצמון
לא, אני אומר ברמת המהות, לעשות איזה הפניה. מה הצורך בעצם בהסדר המיוחד הזה?
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, זה בסדר גמור, זה מובן למה, כי יש כאן חברות ביצוע, אתה רוצה לשלוט על מה שקורה שם אז בגלל זה אתה דירקטור שם, או יושב ראש או דירקטור. יש בזה היגיון מאוד מאוד משמעותי. או שלא אתה כראש רשות, אלא סמנכ"לים שלך או אנשים שיודעים גם לשלוט, זה מאוד חשוב.
יאיר ארז
בניגוד לחברות עסקיות או פרטיות אחרות, גם לחברה הממשלתית יש דירקטוריון, אבל בסוף הגוף המממן זה הממשלה. מי שמממן את זה בכלל זו הממשלה ולא תמיד יש - - -
מירב ליבנה
כן, זה יותר מזה, היא ממש זרוע ביצוע של הממשלה לעניין הפרויקט הזה ולכן יש שותפות אינטרסים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אז כנראה שצריך פה לעשות קישור רלוונטי.
מירב ליבנה
אני רוצה עוד להוסיף לעניין תקופות הכהונה של המנהל, שיכול להיות שיתווסף איזה שהוא סעיף לעניין הקציבה של התקופות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, לא יכול להיות, זה עכשיו. לא יכול להיות בהמשך, אנחנו עכשיו יושבים על זה.
איליה כץ
יש לנו הצעה, אפשר תיקון קטן?
איתי עצמון
אגב, אני רק רוצה להגיד, לפני שאתם מציעים את התיקון, יש שני מודלים שאני מכיר, יש מודלים שבחקיקה, שבהם לא מתייחסים בכלל לתקופות הכהונה, כל ההסדרים האלה נקבעים בהחלטות ממשלה, ויש מקרים בהם קוצבים את הכהונה, למשל אומרים שניתן למנותו לשתי תקופות נוספות של שלוש שנים כל אחת. אני מוכרח לומר שמודל כזה אני פחות מכיר, בעצם ללא הגבלה.
יפעת יהודאי
בדיון שהיה בינינו אתמול היה בעיקר זה החלטת ממשלה.
איתי עצמון
אבל אם זה החלטת ממשלה לא צריך לכתוב את זה, לפי מה שאני יודע. אני לא מכיר מודל שכתוב פה שתקופת הכהונה תהיה לפי החלטת הממשלה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, זה בסדר כרגע.
איתי עצמון
או לא להתייחס בכלל לתקופת הכהונה, או ל - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
בגלל שהבן אדם ממונה על ידי החלטת ממשלה, כל פעם ממשלה תצטרך לחדש את המינוי שלו. תדברו ביניכם, בינתיים היועץ המשפטי של נציבות שירות המדינה מבקש להתייחס, הבנתי שהוא בזום, אז תעלו אותו.
רון דול
שלום, צהריים טובים, תודה שאתם מאפשרים לנו. אנחנו מבקשים למחוק את כל סעיף 8, די בלהגיד שמנהל הרשות יהיה עובד מדינה ויתמנה בידי הממשלה בהתאם לחוק שירות המדינה (מינויים). זה מה שביקשנו מאגף התקציבים והיו לנו סיכומים בעניין הזה. אני יכול להסביר.
איליה כץ
זה קצת מוזר לי, ההערה שלך, כי יש החלטה של ועדת שרים שזה יהיה הנוסח.
רון דול
לא הבנתי.
איליה כץ
יש החלטה של ועדת שרים שזאת החקיקה הממשלתית, גם החלטת ממשלה וגם החלטה של ועדת השרים שזאת החקיקה הממשלתית, זה קצת מוזר לי שאתה אומר שזו - - -
רון דול
כן, אבל זה לא סוכם איתנו ואנחנו, כמו שאמרתי, די בזה שמציינים שם בחקיקה הראשית של הכנסת שהממשלה תמנה לפי חוק.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אדוני, אתם ראיתם את הצעת החוק הזו קודם?
רון דול
לא.
היו"ר יוליה מלינובסקי
נציבות שירות המדינה לא ראתה את הצעת החוק הזו קודם? זה פורסם בכל מקום.
רון דול
ראינו טיוטה אתמול בערב וגם כן, זה לא - - -
איתי עצמון
ההצעה פורסמה ברשומות.
מירב ליבנה
גם היו הערות של הנציבות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אם אתם לא ראיתם, אז סליחה, פישלתם, פישלתם בתפקידכם כי הייתם צריכים לראות את זה קודם.
רון דול
לא, זה לא נכון.
היו"ר יוליה מלינובסקי
סליחה, החוק הזה עבר - - -
רון דול
הניסוחים האלה לא היו בהצעה הממשלתית.
היו"ר יוליה מלינובסקי
סליחה, אדוני, החוק הזה עבר אינספור דיונים בממשלה.
רון דול
אבל בכל מקרה הנקודה היא שכל האמירות האלה לגבי תנאי כשירות בקדנציה זה לא בהתאם, לא להליך מקצועי, זה לא בהתאם למדיניות הממשלה ואנחנו - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
אז חבל שאתה מעלה את זה עכשיו. אני מצטערת, אני לא מקבלת את זה. אתה היית צריך למצות את הדברים האלה בדיונים קודמים, החוק הזה מתגלגל כבר מספיק זמן בכל מסדרונות הממשלה, כולל ועדת שרים, כולל פרסום ברשומות, כולל קריאה ראשונה בכנסת.
רון דול
זה לא נכון, אבל אנחנו מבקשים, שוב, לבחון את זה באופן מקצועי ולאפשר לנו לקיים את הדיונים שצריכים מול כל הגורמים הממשלתיים והלא ממשלתיים לעניין הזה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, אני דוחה את הבקשה שלך כי הנציגה שלך גם כן פה, היא דיברה על זה שאתם בדיונים על זה, אתם בסיכומים על זה.
רון דול
כן, היינו בדיונים אבל מסתבר שלא מקיימים את הסיכומים איתנו.
היו"ר יוליה מלינובסקי
להגיד שאתה רואה את זה פעם ראשונה מאתמול זה קצת לא מתאים. סליחה, היה לך את הזמן הזה והאמת, התעקשתי להזמין אתכם לפה היום, אבל הייתי בטוחה שהכול סגור כי אלה דברים שצריכים להיות סגורים מראש ומזמן.
רון דול
נכון, צודקת.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אז אני לא מקבלת את ההערות שלך כרגע, הן לא רלוונטיות מבחינתי.
רון דול
בזה את צודקת, אבל מה שייצא בניסוח הזה זה רק תוצאות קשות לשירות הזה ולרשות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
תוצאות קשות לשירות המדינה, כשנציבות שירות המדינה אומר לי עכשיו שהוא ראה את הדבר הזה רק אתמול פעם ראשונה. תוצאה מאוד קשה, כי אני יודעת שהחוק הזה התגלגל במסדרונות הממשלה כבר די הרבה מאוד זמן, אתם הייתם שותפים לזה וזה גם עבר בקריאה ראשונה בכנסת ועבר פרסום ברשומות.
רון דול
הנוסח הזה הגיע אלינו אתמול בלילה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, הנוסח הזה, אין בו תיקון אחד, אני ראיתי את הנוסח הזה לפני יומיים. אז מצטערת, אדוני. אפילו יותר מיומיים, אנחנו מדברים עם ה – הנה, היועץ המשפטי של הכנסת רוצה להתייחס.
איתי עצמון
אני רגע לא מתייחס לגופן של הטענות, אבל הנוסח של סעיף קטן (ג) זה הנוסח שפורסם בחוברת הכחולה שעברה קריאה ראשונה בכנסת ולכן להגיד שראית את הנוסח הזה רק לפני יומיים זו פשוט טענה שלא ברורה לי.

לגופו של עניין, אני רוצה להתייחס לעניין קציבות הכהונה. אני מבין שאתם ביקשתם לקבוע כאן, זה הנוסח שעבר בקריאה הראשונה, ביקשתם לקבוע מודל קצת אחר לעומת מה שמקובל ברשויות אחרות, דהיינו שתקופת הכהונה תהיה שלוש שנים, אבל לא תהיה הגבלה על מספר תקופות הכהונה בגלל המאפיינים המיוחדים של הפרויקט הזה, שהוא פרויקט ארוך טווח, רב שנתי.
איליה כץ
נסביר את הרציונל ומה אנחנו מציעים?
איתי עצמון
אני אומר שתסבירו אולי באמת את הרציונל להסדר המיוחד הזה, למה בעצם תקופות הכהונה לא מוגבלות.
איליה כץ
מה שעשינו פה זה למעשה מנגנון שהוא מצד אחד כזה שדורש כל שלוש שנים הארכה, זה משך קדנציה יחסית קצר. למעשה משך הקדנציה הכי מינימלי שיש לנו, בדרך כלל זה ארבע או חמש שנים, שלוש זה הכי הכי מינימלי, כלומר חובת הוכחה היא יחסית מהירה, אם יש טעויות אז יש אפשרות לא להאריך יחסית מהר, לתקן יחסית מהר. כמובן שאפשר גם להדיח בן אדם מתפקידו, אבל זה משהו שפחות קורה בשירות המדינה, ואז למעשה לא מאריכים לו לקדנציה הבאה, מצד אחד.

מצד שני לא רצינו להגביל את זה בחקיקה לשתיים או שלוש קדנציות כי אנחנו רואים מהניסיון שלנו בפרויקטי תשתית שבדרך כלל מנוהלים, כמו שיאיר אמר, על ידי חברות ממשלתיות, חברות ביצוע, יש הרבה פעמים ערך למנהל של חברה ממשלתית שממשיך עם הפרויקט לאורך הרבה מאוד שנים. ראינו את זה גם בפרויקטים של התחבורה היבשתית, גם בפרויקטים של הנמלים, מנהל טוב שהמשיך וליווה פרויקטים ארוכים, יש לזה הרבה מאוד ערך. ובראי הפרויקט הזה, היה והצלחת למצוא את המנהל הטוב והמוכשר הזה, לבוא ולהגיד מראש: לא, עזוב, רק שש שנים, או רק תשע שנים זה - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
טוב, הבנו.
יפעת יהודאי
אנחנו, אגב, לא מתנגדים לא להגיד את זה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אוקיי, הבנתי, דקה, אני אסכם. אז בסעיף 8, מה שאנחנו דיברנו, בנושא של האסדרה, היועץ המשפטי, תקרא את התיקון, מה שמוסי אמר.
איתי עצמון
אני אגיד כרגע מה השינויים שכרגע דיברנו עליהם. בסעיף 8(ב)(2), תנאי הכשירות למינוי מנהל רשות המטרו, מבחינת הניסיון שלו, אז חידדנו את נושא האסדרה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
בכל מקום שיש התייחסות לניסיון אתה צריך פעמיים לתקן.
איתי עצמון
נכון, אסדרה תהיה אסדרה בתחומים הנוגעים לפעילות הרשות. זה תיקון שנעשה גם בפסקת משנה (א) וגם בפסקת משנה (ב).

ובסעיף קטן (ד)(2), המנהל יכהן כדירקטור, או כיושב ראש הדירקטוריון של החברה המבצעת, בכפוף להוראות סעיפים 23 ו-24, או לפי המספר שיהיה בהמשך כמובן. אני מדבר ברמה המהותית, שתהיה כפיפות להסדר המיוחד שקבוע שם.
היו"ר יוליה מלינובסקי
כלומר שיהיה ברור מכוח מה הוא מכהן.
איתי עצמון
נכון.
איליה כץ
וגם סעיף (ג), שדיברנו עליו אתמול בלילה, עם הנציבות, אנחנו נעביר אליכם אותו עכשיו, ממש בדקות הקרובות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, אני סיימתי כבר, זה הנוסח שאנחנו קראנו. תיקון של נושא האסדרה, כמו שמוסי אמר, אנחנו מקבלים את הסיפור של שלוש השנים בגלל החשיבות ושתהיה אפשרות גם להאריך, או להיפך, לא להאריך את הקדנציה.
איליה כץ
בעצם ללא הגבלה של מספר הקדנציות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
כן, כי יש חשיבות להמשכיות, במיוחד בדברים האלה. אם בן אדם לא יעמוד בתנאים אז אתה לא מאריך לו. אני מעלה את סעיף 8 להצבעה. מי בעד? מי נגד? מי נמנע? סיימנו.

הצבעה
אושר.
איתי עצמון
כאן למעשה אנחנו עוצרים, למעשה סימן ג' מסעיף 9 עד סעיף 18 זה הסימן שפוצל, כפי שאמרתי בראשית הדיון, כל ההוראות שנובעות מהמועצה המאסדרת.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אבל יש בעיה, בגלל שזה פוצל יש לנו בעיה עם הקמת הרשות עצמה, כי אז לא ברור מי זה יושב הראש הוועדה המאסדרת הזאת.
איתי עצמון
אני מציע שנבחן את הנושא הזה. כרגע אני חושב שיש קושי קצת עם להכניס עכשיו סעיף שכבר פוצל. הייתה החלטה של ועדת הכנסת שאושרה במליאת הכנסת שלמעשה פיצלה את כל הסימן שנוגע למועצה המאסדרת. אני מוכן לבחון את זה שוב, אבל כרגע אני לא חושב - - -
איליה כץ
אנחנו נשמח כי אנחנו חושבים שמתוך כל הסעיף שפוצל, שיש בו כאמור הרבה מאוד סעיפים, רק להשאיר את הנושא של 10(א), שמדבר על יושב ראש המועצה.
איתי עצמון
אבל זה לא עובד ככה, החלטת ועדת הכנסת שאושרה במליאת הכנסת , דיברה על כל הסימן. אני עכשיו לא יכול בהחלטה שלי לשלוף משם מה שמתאים לי ולהדביק לכאן.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני יכולה להכריז נושא חדש על הנושא הזה? אנחנו נבדוק את זה מבחינת הייעוץ המשפטי של הכנסת כי ברור שיש פה איזה שהיא פשלה, כי זה בעצם תוקע את כל ההליך. גם אתם, בבקשה, תפעלו בנושא הזה כי בעצם מה שאנחנו צריכים, אנחנו צריכים איכשהו להכניס לנוסח הגדרה של מי זה יושב ראש הוועדה המאסדרת כדי שהרשות תוכל לקום. אנחנו לא יודעים איך לעשות את זה כרגע.
איתי עצמון
אני חושב שזה קצת גם מעבר לעניין הפרוצדורלי, כי גם אם עכשיו נכתוב הוראה לגבי מינוי המועצה המאסדרת אין מועצה מאסדרת כרגע. לפי הפרק שיעבור עכשיו בהצעת חוק התכנית הכלכלית כל ההסדר שנוגע למועצה המאסדרת לא נכלל בה. גם אם נכתוב: יושב ראש המועצה המאסדרת ימונה לפי הוראות אלה ואלה - - -
מירב ליבנה
זה ישרת אותנו במועצה המנהלת.
איתי עצמון
לא, אני מבין מה אתם רוצים שזה יוכל לשרת, אבל אני אומר, גם אם אני עכשיו אכתוב יושב ראש המועצה המאסדרת ואני אכניס שם סעיף של מינוי, אין מועצה מאסדרת.
היו"ר יוליה מלינובסקי
יש אופציה אחרת. מיד כשאנחנו נסיים את כל חוק ההסדרים והתקציב אנחנו נוכל לדון על זה, אז עד שזה יקרה אני יכולה ממש לקחת את הפרק הזה של מועצה מאסדרת - - -
איתי עצמון
לבטל אותו ולהעביר אותו אחר כך בנפרד מהחוק הגדול.
היו"ר יוליה מלינובסקי
כן, ולהעביר אותו בנפרד.
אסתר פלדמן
כאילו לדון בו, אבל להעביר אותו בנפרד?
איתי עצמון
יש הצעת חוק, ניתן לפצל הצעת חוק שעוברת קריאה ראשונה. אז אם עכשיו עוברת בעצם לוועדה הזו הצעת חוק גדולה, חוק רכבת תחתית מטרו וכן הסימן הזה שפוצל כאן בחוק התכנית הכלכלית, להבנתי אם לא ממזגים אותם אפשר להעביר אותו בנפרד.
אסתר פלדמן
אבל עדיין לדון בו ברצף של הדיון?
איתי עצמון
לא עכשיו, לא במסגרת חוק ההסדרים, לאחר שחוק ההסדרים יעבור.
איליה כץ
רק אחרי התקציב?
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, לא, לא.
איליה כץ
אלא? אפשר לדון בסימן הזה - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
עוד פעם.
איתי עצמון
אני שוב אסביר. בעצם ברגע שפוצל הסימן הזה הוא הצעת חוק נפרדת, ועכשיו הוא מגיע כהצעת חוק שנדונה כאן בוועדה. לאחר שיעבור חוק ההסדרים הוועדה תוכל לדון בסימן הזה כמו הצעת חוק נפרדת, בסימן הזה של המועצה המאסדרת, בסעיפים 9 עד 18 של הפרק הזה, ולקדם אותם בלי לחכות לכל החוק הגדול. אולי, אני לא יודע, יכול להיות שזה דבר שאפשר לשקול.
היו"ר יוליה מלינובסקי
תבדקו. אני יכולה להתחייב שאם יהיה הסדר שאת הפרק הזה, המועצה המאסדרת, אנחנו לא – זה כבר פוצל מהחוק, אז אני לא אאחד אותם, את הסעיפים האלה של מועצה מאסדרת אני אקדם פה לפני כל החוק ואז אתם תוכלו להקים את הרשות.
איתי עצמון
אנחנו נבדוק את ה - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
אבל אנחנו צריכים לבדוק את זה.
איתי עצמון
כן, כי אני לא יודע מה היו הרציונלים לפיצול.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אם היועצת המשפטית של הכנסת תאפשר לנו, אנחנו צריכים להתייעץ איתה, כמו שאמר איליה, להכניס את סעיף 10(א), לא יודעת, כרגע זה לא על העניין. מוסי, פה יש לך הערות, על איזה סעיף?
מוסי רז (מרצ)
על סעיף 19. יש לי גם על 16, אבל זה לא רלוונטי.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, 16 זה כרגע לא רלוונטי.
מוסי רז (מרצ)
אז יש לי על 19.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אז בואו נעשה דבר כזה עכשיו, על סעיף 19 יש לנו שאלות, ב-20, 21 ו-22 אנחנו די סגורים, אם אני מבינה נכון, אין לנו פה - - -
איתי עצמון
כי למעשה ועדה מנהלת יהיה, השאלה מה ההרכב שלה. אפשר להמשיך לדון בתפקידי הוועדה המנהלת, סדרי עבודתה וגם בתכנית התקצוב, שזה לא קשור לוועדה המנהלת בהכרח, ולפסוח על סעיף 19.
היו"ר יוליה מלינובסקי
כן, יש לחבר הכנסת מוסי רז הערות, תנסו לשכנע אותו.
מוסי רז (מרצ)
שינסו להשתכנע, לא לשכנע אותי.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לשכנע, להשתכנע, תעשו מה שאתם רוצים, אבל תגיעו למשהו. אז תשאירו בינתיים את 19 בצד, בואו נקריא את סעיף 20, 21 ו-22, אחר כך נראה. אתם זוכרים, יש שם את הסעיפים שאנחנו לא הצבענו עליהם, שאתם צריכים להביא לנו נוסח מתוקן.
מירב ליבנה
תפקידי הוועדה המנהלת
20.
1. תפקידי הוועדה המנהלת הם לקדם ולנהל מטעם הממשלה את מיזם המטרו, ובכלל זה:








1. לקבוע את לוחות הזמנים לביצוע מיזם המטרו והשלבים לביצועו;








1. לאשר את הסכם הפיתוח בין המדינה לחברה מבצעת, וכן לפקח על פעילות החברה המבצעת בהתאם להסכם כאמור;








1. לעדכן את תכנית התקצוב, ולפקח על עמידת החברה המבצעת בתכנית כאמור;








1. לאשר את תכנית העבודה של רשות המטרו ותקציבה, וכן את המבנה הארגוני של רשות המטרו ואופן גיוס כוח אדם לרשות;








1. למלא כל תפקיד אחר שהוטל עליה לפי חוק זה או לפי דין אחר, או שהטילה עליה הממשלה.







1. הורו שר האוצר ושר התחבורה לפי הוראות סעיף 4(ג), כי רשות המטרו תקדם ותנהל מיזמים נוספים, תמלא הוועדה המנהלת את התפקידים כאמור בסעיף קטן (א)(2) ו-(4), בשינויים המחויבים, גם לעניין קידום המיזמים הנוספים.
איתי עצמון
פה צריך יהיה להתאים את הנוסח של סעיף קטן (ב) למה שיוחלט עליו בסעיף קטן 4(ג).
מירב ליבנה
ברמה הטכנית יכול להיות שלא יצטרכו כי אם יהיו מיזמים נוספים שהם ממש נלווים למטרו.
איתי עצמון
לא, אבל אי אפשר לכתוב הורו שר האוצר ושר התחבורה, כי יכול להיות שצריך להתקין הוראה. אני מציע: נקבע לפי הוראות סעיף 4(ב) כי רשות.
מירב ליבנה
אוקיי.
היו"ר יוליה מלינובסקי
הסעיף הזה יפעל לפי המנגנון שאנחנו הולכים לקבוע שם בפרק הקודם.
מירב ליבנה
שיניתי ל'נקבע'.
היו"ר יוליה מלינובסקי
20 סיימנו?
איתי עצמון
יש הערות לסעיף 20?
היו"ר יוליה מלינובסקי
מי בעד? מי נגד? מי נמנע? עבר.
איתי עצמון
אושר עם השינוי שהקראנו בסעיף קטן (ב).
היו"ר יוליה מלינובסקי
כן, אושר בכפוף לשינוי שאמר היועץ המשפטי לוועדה.

הצבעה
אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
סעיף 21.
מירב ליבנה
סדרי עבודתה של הוועדה המנהלת
21.
1. החלטות הוועדה המנהלת יתקבלו ברוב דעות החברים המשתתפים והמצביעים בישיבה, ובלבד שנוכחים בישיבה חבר הוועדה המנוי בפסקאות (1) או (2) של סעיף 19 וחבר הוועדה המנוי בפסקאות (3) או (4) של הסעיף האמור.
איתי עצמון
למעשה ההרכב עדיין לא אושר.
מירב ליבנה
נכון.
איתי עצמון
שימו לב שב-21 צריך גם לערוך שינוי מכיוון שהוא מפנה לסעיף 14(ב) ו-(ג), שהוא סעיף שפוצל, לעניין עבודת המועצה המאסדרת. צריך יהיה לכתוב כאן את ההסדר המפורש ולא להפנות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אז סעיף 21, כרגע אנחנו לא יכולים להתקדם איתו, כי הוא קשור ל-19. סעיף 22.
מירב ליבנה
תכנית התקצוב
22.
1. הממשלה תאשר תכנית רב שנתית לתקצוב עלויות מיזם המטרו.







1. הוועדה המנהלת תעדכן את תכנית התקצוב, לא יאוחר מיום 31 בדצמבר מדי שנה.







1. החלטת הוועדה המנהלת על עדכון תכנית התקצוב כאמור בסעיף קטן (א) טעונה אישורו של הממונה על התקציבים במשרד האוצר.







1. סבר הממונה על התקציבים במשרד האוצר כי החלטה של הוועדה המנהלת עלולה להביא לחריגה מתכנית התקצוב, יודיע על כך לוועדה המנהלת ויציג בפניה את הנימוקים לכך; הודיע כאמור, לא תתקבל ההחלטה אלא לאחר עדכון תכנית התקצוב בהתאם להוראות סעיף זה.







1. החלטות הממונה על התקציבים לפי סעיף זה יהיו מנומקות.
איתי עצמון
את יכולה להסביר בכלל את כל נושא תקצוב המיזם, מה בעצם יהיה המנגנון? אני מניח שהתקציב בכל מקרה ייקבע בכל שנה בתקציב השנתי, בתקציב המדינה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
ברור שזה כפוף לתקציב המדינה.
איליה כץ
למעשה מה שעשינו פה זה לנסות לייצר יותר ודאות למיזם. ההסדר שפה מצטרף להסדר שכבר נקבע בהחלטת ממשלה וכמובן מצטרף לחקיקה הקיימת, חוק יסודות התקציב, חוק התקציב השנתי וכו'.
איתי עצמון
לא שומעים אותך.
איליה כץ
ההסדר למעשה מצטרף גם להסדר שנקבע בהחלטת ממשלה אגב הנושא הזה וגם כמובן לחקיקה של חוק התקציב השנתי וחקיקת המסגרות ולכל העניינים האלה, מתווסף עליהם. מה שלמעשה זה אומר, אנחנו למעשה סוג של מוותרים על סמכות במידה מסוימת, במשרד האוצר, וזה חלק מהמשא ומתן, או חלק מהאישור של הפרויקט הזה. זה חלק מהחשיבות של אישור החקיקה הכוללת כמה שאפשר יותר מהר, כבר באוגוסט הקרוב למעשה משרד האוצר צריך להביא לאישור הממשלה את תכנית התקציב, איך למעשה הכסף של הפרויקט הזה ייראה בשנים הבאות.
איתי עצמון
באיזה מסגרת? היא לא במסגרת תקציב המדינה?
איליה כץ
הכוונה היא להביא את זה במקביל להצעת תקציב המדינה. הצעת תקציב המדינה היא הצעת תקציב שנתית או דו שנתית, או לצורך העניין יש את התכנית התלת שנתית, אבל פה אנחנו מדברים על משהו שהוא הרבה יותר ארוך טווח, תכנון תקציבי שהוא למעשה לחמש ועשר שנים קדימה, לכל הפחות. למעשה אנחנו פה אומרים שאנחנו כבר עכשיו ניתן את הוודאות גם למשרד התחבורה וגם לרשות וגם לחברה המבצעת וגם לכל בעלי העניין שהכסף לפרויקט הזה קיים, יש ודאות שהוא יתוקצב, נביא את זה לאישור הממשלה, אנחנו מחייבים את עצמנו להביא את זה לאישור הממשלה ומחייבים את עצמנו לפי המנגנון שקבוע פה גם לפעול לפי זה, כמובן בכפוף לזה שכשתעבור שנה ותגיע שנה שלגביה התקציב נועד אכן הכנסת וכו' תאשר את זה במסגרת חוק התקציב השנתי.
איתי עצמון
כלומר בכל מקרה הכנסת מאשרת - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
ברור.
איליה כץ
אנחנו למעשה כובלים במידה מסוימת את שיקול דעתנו ביחס לעתיד.
מוסי רז (מרצ)
במידה קטנה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
טוב, אז קראנו את סעיף 22. פה זה ברור, כי זה במסגרת תקציב המדינה, אין פה אפילו שאלות כי אין משהו אחר. השאלה מה עושים אם אין תקציב מדינה, זו כבר שאלה.
איליה כץ
אפשר להתייחס גם לזה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
טוב, סעיף 22, הערות? עניינים?
מוסי רז (מרצ)
לא, אבל אולי גם צריך להוסיף סעיף שאם אין תקציב אז יש תקציב המשכי או משהו כזה.
איתי עצמון
זה קיים בדינים אחרים.
מוסי רז (מרצ)
גם בדינים אחרים, נכון, אז לא צריך.
איליה כץ
חוק יסודות המדינה קובע, הוא גם קובע שלמעשה התחייבויות עבר, יש להן סדר עדיפות גבוה בתוך תקציב המשכי והנושא הזה, מאחר שמדובר פה על הרשאות להתחייב שיינתנו על התחייבויות עבר אז למעשה - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
זה יחול.
איליה כץ
בסדרי העדיפות בתקציב ההמשכי.
מוסי רז (מרצ)
נכון, לא תהיה בעיה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
מי בעד סעיף 22? נגד? נמנע? סיימנו.

הצבעה
אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אז אני רוצה להעלות פה לזום, אנשים מחכים, את ראש העיר רמת השרון. התנתקו, אז אנחנו ממשיכים.

אתם רושמים את כל הנושאים הבעייתיים שצריך לדון עליהם? הכול רשום? הכול מתועד? כי אני פה רושמת לעצמי.

סימן ה', מינוי עובדי רשות המטרו ל דירקטוריון חברה מבצעת. קדימה.
מירב ליבנה
סימן ה': מינוי עובדי רשות המטרו לדירקטוריון חברה מבצעת



דירקטוריון חברה מבצעת
23.
1. על אף הוראות חוק החברות הממשלתיות, בדירקטוריון חברה מבצעת יכהן כדירקטור אחד מאלה:








1. מנהל רשות המטרו;








1. עובד רשות המטרו בדרגת סגן מנהל כללי שמינה מנהל הרשות.







1. לעניין מינוי דירקטור בדירקטוריון חברה מבצעת לפי סעיף קטן (א)(2) יחולו הוראות סעיפים 16א, 17, 17א ו-18 לחוק החברות הממשלתיות, בשינויים המחויבים ובשינוי זה: בסעיף 18, בכל מקום במקום "השרים" או "השר" יבוא "מנהל רשות המטרו".







1. יושב ראש הדירקטוריון של חברה מבצעת יהיה אחד מאלה:








1. על אף האמור בכל דין, מנהל רשות המטרו המכהן כדירקטור בחברה המבצעת בהתאם להוראות סעיף קטן (א)(1), אם הורו כך שר התחבורה ושר האוצר (בסימן זה – השרים) והודיעו על כך לדירקטוריון החברה המבצעת;








1. מי שנבחר לפי הוראות סעיף 24 לחוק החברות הממשלתיות, בכפוף להוראות סעיף קטן (ד).







1. לא הורו השרים כאמור בסעיף קטן (ג)(1), יפנה הדירקטוריון לשרים בטרם יבחר באחד מחבריו ליושב ראש הדירקטוריון לפי סעיף 24 לחוק החברות הממשלתיות, לשם בחינת כוונתם להפעיל את סמכותם כאמור; לא השיבו השרים לפנייה כאמור בתוך 30 ימים, יחולו הוראות סעיף קטן (ג)(2).
איתי עצמון
אני מבקש שתסבירי ותתייחסי גם לעניין הסעיפים שאתם מחילים לפי חוק החברות הממשלתיות.
מירב ליבנה
אז כמו שאמרנו בקצרה קודם, יש עובד של רשות המטרו בדירקטוריון חברה מבצעת, זה יכול להיות מנהל רשות המטרו וזה יכול להיות עובד רשות המטרו בדרגת סמנכ"ל, כפי שיקבע מנהל הרשות. לעניין מנהל הרשות יש לנו תנאי כשירות שנקבעו בחוק והוא גורם שאישרה הממשלה ובעצם יש לו את המעמד כמנהל הרשות, לעניין סמנכ"ל ברשות רצינו להכפיף את תנאי הכשירות שלו ואת הליך המינוי שלו להליך שקבוע בחוק החברות הממשלתיות. כלומר אם סעיף 16א קובע שהוא צריך להיות בעל תואר מסוים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אבל בן אדם שנבחר כסמנכ"ל לחברה ממשלתית, הוא כבר עבר מכרז וכנראה שהוא עומד כבר בתנאי כשרות.
מירב ליבנה
נכון, זה ברשות.
יעקב אשר (יהדות התורה)
יוליה, לא 'כשרות', 'כשירות'. כשרות זה בלי נדר.
מוסי רז (מרצ)
לא, כשרות בעוד שבועיים אנחנו מדברים.
איתי עצמון
לא בהכרח חלים עליו תנאי הכשירות.
מירב ליבנה
רצינו לוודא שמה שנדרש מכל דירקטור בכל חברה ממשלתית יידרש גם מהסמנכ"לים שימנו ולא נקבל פה פחות מזה.
איתי עצמון
בסעיף קטן (ב). עכשיו אם תוכלי להסביר את המנגנון בסעיף קטן (ג).
מירב ליבנה
בעצם יש היום בחוק החברות הממשלתיות הסדרה של מינוי יושב ראש דירקטוריון, הדירקטוריון של חברה ממשלתית בוחר אחד מחבריו והמינוי מאושר על ידי השרים. זה ההליך הרגיל. יש את האפשרות שבחברה המבצעת יהיה ההליך הרגיל, ויש אפשרות של שר התחבורה ושר האוצר להחליט שמי שיהיה יו"ר הדירקטוריון יהיה יו"ר הרשות. אנחנו חושבים שיש לזה הרבה יתרונות. איליה, אתה רוצה לפרט על היתרונות?
איליה כץ
כן, למעשה זה עמדה משותפת של גורמי המקצוע, גם במשרד התחבורה וגם במשרד האוצר, גם ברשות החברות הממשלתיות, שיש בחברות המבצעות הממשלתיות יתרון שנציגי הממשלה יושבים בדירקטוריון, שנציגי הממשלה שעוסקים בנושא יושבים בדירקטוריון. במקרה הספציפי הזה מוקמת רשות שכל תכליתה הוא עיסוק במטרו, יש חברה מבצעת שכל תכליתה הוא קידום המטרו, מרבית תכליתה הוא קידום המטרו. על מנת שמנהל הרשות יוכל לבצע את הפיקוח והבקרה הכי אפקטיביים, וזה בסוף תפקידו כנציג ממשלה, תפקידו הוא לא באמת להקים בעצמו את הכול, אלא לעשות את הפיקוח והבקרה מטעם הממשלה על הפרויקט

האופן שבו הדבר הזה נעשה הוא בין היתר באמצעות הדירקטוריון, ואז למנוע מצב שבו יש דירקטוריון שמקבל החלטות מסוג אחד ואילו מנהל הרשות, שהוא מטעם הממשלה, לא מסכים על הדברים האלה וזה יוצר איזה שהוא עימות ביניהם, מה שיכול להביא לעיכובים בפרויקט, ויש לנו ניסיון בדבר הזה. לעתים יש ערך שאותו בן אדם ימלא את שתי הפונקציות.

ההסדר הזה הוא חריג, הוא למעשה לא מתקיים בדרך כלל, יש גם חוות דעת של היועץ המשפטי לממשלה שמדברת על זה שזה יכול להיעשות רק במקרים מאוד מאוד חריגים. אנחנו פה, מאחר שראינו את הצורך לייצר פה כמה שפחות עימותים בתוך הממשלה ראינו לנכון לתת לשרים את האפשרות לעשות את זה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
יש פה הערה משפטית.
איתי עצמון
כן, רציתי להעיר לעניין הנוסח, כתבתם בסעיף קטן (ג): יו"ר הדירקטוריון של חברה מבצעת יהיה אחד מאלה, בפסקה (1), על אף האמור בכל דין, על איזה עוד דין ההוראה הזאת אמורה לגבור חוץ מחוק החברות הממשלתית?
מירב ליבנה
זה יכול להיות גם חוק החברות שמדבר על יו"ר הדירקטוריון, זה שני החוקים.
איתי עצמון
אוקיי. ושאלה שנייה, אתם בעצם נותנים כאן שתי אופציות, אופציה אחת היא ששר התחבורה ושר האוצר יורו על כך שמנהל הרשות המכהן כדירקטור יהיה יו"ר הדירקטוריון של החברה המבצעת, והאופציה השנייה היא שאנחנו חוזרים לסעיף 24 לחוק החברות הממשלתיות שקובע שדירקטוריון של חברה ממשלתית יבחר באחד מחבריו ליו"ר הדירקטוריון והבחירה טעונה אישור השרים לאחר היוועצות עם הוועדה לבדיקת מינויים וכו'. לא כל כך ברור לי מה הן הנסיבות שבהתקיימן יורו השרים לפי חלופה 1? כלומר מתי יפעלו לפי פסקה (1) ומתי פועלים לפי פסקה (2)?
איליה כץ
זה שיקול דעת השרים.
איתי עצמון
אני מבין שזה שיקול דעת השרים, אבל - - -
מירב ליבנה
אנחנו חושבים שיש יתרונות מקצועיים, כמו שאיליה הסביר, למינוי של יושב ראש דירקטוריון שהוא מנהל הרשות, אנחנו חושבים שיש לזה יתרונות מקצועיים ובגלל היתרונות המקצועיים האלה יכול מאוד להיות שהשרים יבחרו למנות אותו. מתי הם יעשו את זה? אם אין יו"ר דירקטוריון אז הם רשאים לעשות את זה, ואם מסתיימת תקופת יו"ר דירקטוריון אחר.
יעקב אשר (יהדות התורה)
לא הבנתי, יו"ר הדירקטוריון יהיה גם ה – לא הבנתי.
איתי עצמון
מנהל רשות המטרו יהיה גם יו"ר הדירקטוריון.
היו"ר יוליה מלינובסקי
ראש רשות המטרו יכול להיות שהוא יהיה גם כן – יהיו חברות ביצוע למטרו, נכון?
איליה כץ
קצת כמו בשלטון המקומי, אם יש חברה בת של עירייה - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
אז ראש העיר הוא יושב ראש הדירקטוריון.
יעקב אשר (יהדות התורה)
כן, אבל הוא לא מנכ"ל שלה.
איליה כץ
לא, הוא לא מנכ"ל החברה המבצעת, זה ממש מקביל.
יעקב אשר (יהדות התורה)
זאת אומרת זה כאילו הוא יושב ראש הדירקטוריון והוא יושב ראש הדירקטוריון השני. זה לא נקרא דירקטוריון.
איליה כץ
מנכ"ל העירייה או ראש העיר הוא כמו יו"ר הדירקטוריון של החברה העירונית, לחברה העירונית יש מנכ"ל נפרד.
היו"ר יוליה מלינובסקי
זה בדיוק המנגנון, אז זה נותן לך שליטה להבין מה קורה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
זאת אומרת ראש הרשות הוא כאילו מקור הכוח וממילא הוא יושב ראש הדירקטוריון.
מירב ליבנה
כן.
איליה כץ
בדיוק, נותנים לשרים את האפשרות למנות את יו"ר הדירקטוריון.
יעקב אשר (יהדות התורה)
בזה יש היגיון.
היו"ר יוליה מלינובסקי
זה יכול להיות לפי שיקול דעת, ואם יש חברה שלא פועלת כמו שצריך ואז רוצים לתת להם בעיטה אז ממנים אותו כדי לתת בעיטה, כי החברות זה חברה ממשלתית שקשורה למטרו, חברות ביצוע.
יעקב אשר (יהדות התורה)
רק למטרו?
היו"ר יוליה מלינובסקי
רק למטרו, ברור.
איתי עצמון
לחברה מבצעת יש גם הגדרה, אנחנו עסקנו בה. אני פשוט רוצה ששוב פעם תסבירו לוועדה את המנגנון, מתי הולכים לחלופה של פסקה (1), מתי פועלים לפי פסקה (2), ובסעיף קטן (ד) כתבתם: לא הורו השרים כאמור בסעיף קטן (ג)(1) אז פונה הדירקטוריון לשרים בטרם יבחר באחד מחבריו ליו"ר הדירקטוריון לפי סעיף 24 לשם בחינת כוונתם להפעיל את סמכותם כאמור. איך בדיוק יפעל המנגנון הזה ובאיזה נסיבות?
מירב ליבנה
ברגע שמגיע השלב שיש צורך למנות יו"ר דירקטוריון קודם כל השרים צריכים לקבל החלטה.
איתי עצמון
ואתם לא יודעים להגיד לנו מתי הם יחליטו למנות ומתי לא.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אנחנו לא רוצים להגביל את ה - - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
לא, אבל יכול להיות פה מצב שיהיה משהו שיעבוד בלי ראש דירקטוריון. אני לא מבין למה צריך להגיע לכל התהליך הזה. אם אתם הולכים בקונספט הזה שאתה אמרת, שראש רשות הוא בעצם ראש העיר לצורך העניין, ממילא הוא צריך לעמוד בראש הדירקטוריון וכל הצוות המקצועי מתחתיו בצורה כזו או אחרת, בכפיפות מערכתית, למה צריך להיכנס למנגנון כזה שהוא יודיע וההוא יעשה? אם זה הדבר הנכון לעשות אז תשאיר את זה ככה.
איליה כץ
המנגנון פה נועד בשביל להשאיר את שתי החלופות בחוק. ראש עיר יכול להחליט אם הוא רוצה להיות יו"ר הדירקטוריון וראש העיר יכול להחליט שהוא לא רוצה להיות יו"ר הדירקטוריון. פה אותה החלטה שיש לראש העיר יש לשרים.
יעקב אשר (יהדות התורה)
אז בשורה אחת תעשה - - -
איליה כץ
עכשיו בשביל לא להשאיר את זה בוואקום עשינו פה מנגנון שלמעשה אומר לשרים תחליטו, אם אתם לא מחליטים תוך 30 יום אז חל הדין השני ואז יש להם את האפשרות להחליט כך ויש להם את האפשרות אחרת, אבל אין לנו תהליך של ואקום שאנחנו נשארים בלי יו"ר.
איתי עצמון
אז מתי צריכים השרים להורות על כך שבעצם מנהל רשות המטרו יהיה יו"ר הדירקטוריון? סעיף קטן (ד) אומר: לא הורו השרים כאמור בסעיף קטן (ג)(1), אבל לא קבעו מתי השרים - - -
שירן יעקב
לצורך העניין היום יש חברה מבצעת שאחראית על נת"ע, שהיא אחראית על כמה פרויקטים, נניח שהיא גם תהיה אחראית על פרויקט המטרו, לא ספציפית כיום, אבל יש לחברה יו"ר דירקטוריון שאינו מנהל הרשות כי החברה כבר קיימת דה פקטו, יכול להיות מצב שבו כשהיום הוא יסיים את כהונתו - - -
איתי עצמון
זה רק ביום כהונה?
איליה כץ
כן, במינוי יו"ר חדש. אם הופסקה הכהונה של היו"ר הקודם הסעיף הזה גם כן יחול, אבל הכוונה פה זה בתהליך של מינוי יו"ר, כשממונה יו"ר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
מה אתה מציע, איתי?
איתי עצמון
אני רוצה לבחון איך הם קובעים את ההליך.
אסתר פלדמן
איתי, כרגע דרך המלך היא שפסקה (1) חלה, שהשרים מורים על מינוי ראש הרשות כיו"ר החברה המבצעת, אבל עדיין רצינו להשאיר שיקול דעת לשרים שלא ללכת בדרך הזאת ולכן זה לא שתי אופציות שעומדות באמצע באופן שווה אחת מול השנייה, זה בעצם איזה שהיא הכוונה, אתה אומר שברירת המחדל, דרך המלך היא פסקה (1), ככל - - -
איתי עצמון
דרך המלך היא הוראה של שני השרים שהם ממנים את מנהל הרשות.
אסתר פלדמן
כן. ככל שיבחרו שלא לעשות כן - - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
לא, אבל למה ככל שיבחרו? תכתבו, ויושב ראש הדירקטוריון יכול להיות גם במינוי הזה.
מירב ליבנה
גם היום כשממנים יו"ר דירקטוריון אין הוראה לשרים מתי לעשות את זה, לצורך העניין הדירקטוריון יכול לבחור יו"ר והשרים, שגם הם צריכים לאשר, לא יאשרו. וזה גם קרה.
איתי עצמון
לא, אבל איך עובד התהליך? אתם כתבתם: לא הורו השרים כאמור בסעיף קטן (ג)(1), נגיד מתפנה התפקיד, נותנים לשרים זמן להחליט, עד מתי?
מירב ליבנה
הבנתי מה אתה שואל.
יעקב אשר (יהדות התורה)
חבר'ה, מה שהוא שואל זה דבר אחד, מחר יהיו חילוקי דעות בין השרים, אז פשוט הוא לא מביא את ההחלטה, תוקעים, אין יושב ראש, אין זמן, אין קונוס, יש רק בונוס.
מירב ליבנה
א', זה מצב מאוד בעייתי שגם קורה היום, הוא עלול לקרות היום והוא קורה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
נכון, בשביל זה הוא שואל.
מירב ליבנה
סעיף (ד) אומר שאם לא מתקבלת החלטה של השרים הדירקטוריון צריך לפנות לשרים ולשאול אותם אם הם מתכוונים או לא מתכוונים למנות את המנהל והם צריכים לענות לו. עכשיו אמרנו, גם אם הם לא יענו לו יראו את זה כמעין הסכמה שבשתיקה, אם לא עונים לו תוך 30 יום, קצבנו פרק זמן, יראו את זה כאילו הם החליטו שלא למנות בעצם את מנהל הרשות ויחולו - - -
איתי עצמון
בעצם מנסים להתניע את התהליך. כלומר הדירקטוריון פונה לשרים כדי לנסות להתניע מהלך שבכל זאת השרים יפעילו את סמכותם כדי למנות, אם הם לא משיבים לפנייה תוך 30 יום, אז בעצם - - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
אוקיי, ונגיד שהם משיבים ואומרים: כוונתנו כן לעשות, אבל עכשיו פה – ולא עושים? ולא מחליטים מי?
היו"ר יוליה מלינובסקי
אז אנחנו נעשה פה - - -
מוסי רז (מרצ)
לא, הם צריכים למנות תוך 30 יום.
יעקב אשר (יהדות התורה)
כן? יש איזה מחסום בסוף שתוך 30 יום חייב להיות יושב ראש דירקטוריון?
איתי עצמון
כן.
יעקב אשר (יהדות התורה)
אוקיי, אז אם כך זה בסדר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
בתוך 30 יום לא ישיבו השרים לפנייה כאמור תוך 30 יום יחולו הוראות סעיף קטן (ג)(2), מה זה (ג)(2)?
איתי עצמון
זה בעצם חוזר למסלול הרגיל של סעיף 24 לחוק החברות הממשלתיות, שזה אומר שיו"ר הדירקטוריון בוחר באישור השרים ולאחר התייעצות עם הוועדה לבדיקת מינויים. זה המנגנון הקיים היום. זאת אומרת מספיק שאין הוראה של השרים הדירקטוריון צריך לפנות.
היו"ר יוליה מלינובסקי
נכון. זה בסדר? יש הערות? עניינים?
יעקב אשר (יהדות התורה)
יש לי שאלה יותר כוללנית, אולי פספסתי משהו קודם בריצות שלי הלוך ושוב מוועדה לוועדה. אני לא רואה נציגות ממשלתית של - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
חכה, אנחנו לא דנים בסעיף הזה, זה סעיף 19. אתה לא פספסת, אנחנו פשוט שמנו אותו בצד.
יעקב אשר (יהדות התורה)
הבנתי, כי אני לא רואה פה, לא משרד הפנים, לא איכות הסביבה, לא שום דבר.
מוסי רז (מרצ)
בדיוק מה שאמרתי. אנחנו אותה קואליציה אתה ואני.
יעקב אשר (יהדות התורה)
קואליציה רעיונית.
היו"ר יוליה מלינובסקי
סעיף 19, כרגע אנחנו מבינים שיש שם חילוקי דעות, אנחנו דילגנו עליו, אנחנו רוצים לסיים את כל שאר הדברים ואז לחזור לסעיף 19, שהוא בעצם - - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
עוד היום?
היו"ר יוליה מלינובסקי
עוד היום. כן, היום אני הקצבתי עד - - -
מוסי רז (מרצ)
לא היום, הלילה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, אנחנו נקריא את זה, אנחנו נתחיל לדבר על זה. עכשיו השעה שלוש, אני רוצה לסיים. נשארו לנו שני עמודים שהם לא בעייתיים, אני רוצה לסיים את זה, להקריא את סעיף 19, להבין איפה הבעיות, כי יש עוד כמה דברים, ואנחנו חוזרים לפה ביום ראשון, יש לנו דיון כבר. אני רוצה פשוט להתקדם.
יעקב אשר (יהדות התורה)
וההצבעות היום?
היו"ר יוליה מלינובסקי
אנחנו מצביעים סעיף סעיף.
יעקב אשר (יהדות התורה)
ואם יש הסתייגויות או דברים כאלה?
היו"ר יוליה מלינובסקי
רגע, דקה, הכול יהיה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
אני בודק לעצמי את כלי העבודה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
הכול טוב. אנחנו הצבענו, הכול טוב. הסתייגויות אפשר להגיש עד יום ראשון.
איתי עצמון
הסתייגויות רק על סעיפים שלא הצבענו עליהם.
יעקב אשר (יהדות התורה)
אז זו השאלה, אם לא תצביע על הכול.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אנחנו מצביעים סעיף סעיף.
איתי עצמון
הצבענו סעיף סעיף, יש סעיפים שעוד לא הצבענו.
היו"ר יוליה מלינובסקי
יש לך את סעיף 19, מספיק שם. אנחנו מצביעים עכשיו על סעיף 23, שדנו עכשיו, לגבי הליך מינוי ראש דירקטוריון וכל הדיון שהיה פה עכשיו. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?

הצבעה
אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
נמשיך, 24.
מירב ליבנה
עובד רשות המטרו המכהן כדירקטור או כיושב ראש דירקטוריון בחברה מבצעת
24.
1. לא יראו בדירקטור בחברה מבצעת, ובכלל זה ביושב ראש הדירקטוריון, שהוא עובד רשות המטרו, כמי שעלול להימצא בניגוד עניינים או כמי שפועל בניגוד עניינים מעצם היותו עובד רשות המטרו, ולא יחול לגביו כל איסור על פעולה בניגוד עניינים הקבוע בדין לעניין זה; ואולם הוראות סעיף קטן זה לא יחולו לגבי עניין מהעניינים המפורטים בסעיף קטן (ב).







1. דיונים בדירקטוריון חברה מבצעת בעניין מהעניינים המפורטים להלן יתקיימו שלא בנוכחות דירקטור כאמור בסעיף קטן (א):








1. משא ומתן בין החברה המבצעת לרשות המטרו לקראת חתימה על הסכם פיתוח עמה, או לגבי תיקונים בהסכם כאמור;








1. ייעוד הכנסות עצמיות של החברה המבצעת שאינן כלולות בתכנית התקצוב; לעניין זה, "הכנסות עצמיות" – הכנסות החברה המבצעת, למעט תמורה מהמדינה מכוח הסכם פיתוח;








1. סכסוך שנתגלע בין החברה המבצעת לרשות המטרו בנוגע ליישום הסכם הפיתוח;








1. הליך משפטי של החברה המבצעת נגד משרד האוצר, משרד התחבורה או רשות המטרו.







1. הורו השרים כי מנהל רשות המטרו יכהן כיושב הדירקטוריון של חברה מבצעת או שהוא נבחר בידי חברי הדירקטוריון לכהן כיושב ראש כאמור לפי הוראות סעיף 23(ג)(2), ימנו רוב חברי דירקטוריון החברה המבצעת שאינם עובדי רשות המטרו, אחד מבין הדירקטורים מקרב הציבור, לדירקטור מוביל בדירקטוריון החברה המבצעת אשר יוקנו לו הסמכויות כמפורט להלן (בסעיף קטן זה – דירקטור מוביל):








1. מילוי מקומו של יושב ראש הדירקטוריון בעניינים המפורטים בסעיף קטן (ב);








1. זימון דיונים שבהם ישתתפו הדירקטורים שאינם עובדי רשות המטרו, פעם בשנה לפחות, בעניין מהעניינים המפורטים בסעיף קטן (ב) או בעניין אחר, אם מצא כי קיים טעם מיוחד המצדיק זאת; דיונים כאמור יהיו למטרות דיון בלבד והחלטות בעניינים הנדונים בהם יתקבלו בדירקטוריון.
איתי עצמון
תסבירי בבקשה.
מירב ליבנה
יש את הנחיית היועץ המשפטי לממשלה לעניין דירקטורים מטעם המדינה בחברות ממשלתיות שדנה באיזה מצב ואיזה עובדי מדינה ניתן למנות. כשממנים עובד מדינה כדירקטור עושים לו בעצם הסדר ניגוד עניינים. כאן, כדי למנוע מצב של שאלות שיסבכו את אופן הפעולה של הדירקטוריון רצינו מראש לתת ודאות ולהגיד באיזה עניינים אנחנו רוצים שהדירקטור מטעם הרשות ידון ובאיזה עניינים אנחנו לא רוצים שהוא ידון, אז נקבע במפורש שלא יראו מצב של ניגוד עניינים מוסדי מעצם כך שמנהל הרשות או עובד הרשות הוא דירקטור בחברה המבצעת, לצד זאת יש מספר נושאים שבהם הוא לא ידון. זה בעצם תחליף לכל מיני הסכמי ניגודי עניינים שהם יוצרים סיבוך בפעולות של הדירקטוריון ומעכבות את ה - - -
איתי עצמון
פשוט פירטתם בחקיקה בעצם את הנסיבות, את הסדר ניגוד העניינים.
מירב ליבנה
משהו כזה, כן.
איתי עצמון
הנושאים שבעצם לא יידונו בנוכחות אותו דירקטור.
היו"ר יוליה מלינובסקי
למה עשיתם את זה? כדי מה? מה המטרה?
מירב ליבנה
לייצר ודאות. הרבה פעמים הסיפור של הסדר ניגוד עניינים יוצר מורכבות, לוקח זמן, מעורר שאלות, אפשר לדון, אי אפשר לדון. שהדברים יהיו ברורים, שהמחוקק יגיד מראש מה יראו ומה לא יראו כניגוד עניינים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
כן, אוקיי. מה עוד, איתי?
איתי עצמון
הסברת את סעיף קטן (ג)?
מירב ליבנה
דיברנו על מצב שמנהל רשות המטרו מכהן כיו"ר הדירקטוריון, רצינו גם לתת מענה למצב הזה ולאפשר דיונים של דירקטורים שהם לא מטעם הרשות פעם בשנה שיתנהלו ללא הדירקטורים מטעם הרשות ומי שינהל את הדיונים באותם עניינים יהיה דירקטור מוביל, שזה דירקטור שימנו הדירקטורים בדירקטוריון שהם לא עובדי הרשות. במסגרת הדיונים האלה הוא ימלא את מקומו של יושב ראש הדירקטוריון שבעצם מנוע מלהשתתף באותם דיונים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אוקיי. יש עוד שאלות? אנחנו בסעיף 24. טוב, סיימנו את ההקראה של 24, קיבלנו הסברים, אנחנו מצביעים על סעיף 24, מי בעד? מי נגד? מי נמנע? עבר.

הצבעה
אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
טוב, אנחנו לקראת הסוף של התוספות, מה שצריך להקריא. אנחנו חייבים להצביע גם על זה?
איתי עצמון
סעיף 25 לא רלוונטי לנו כרגע מכיוון שהוא עוסק בפרק ג'.
היו"ר יוליה מלינובסקי
25 לא רלוונטי.
איתי עצמון
26 נוגע לתוספת שבה מנויות התכניות, נכון?
מירב ליבנה
נכון.
איתי עצמון
אז אני מציע אולי שתקראי גם את התוספת.
מירב ליבנה
אוקיי. התוספת רלוונטית להגדרה של תכנית מטרו שאמרנו שמשמשת גם למיזם המטרו.



תוספת
(סעיף 1, להגדרה "תכנית המטרו")
התכניות הכלולות בתכנית המטרו
1. תכנית לתשתית לאומית קו מטרו M3 (תת"ל 103);






1. תכנית לתשתית לאומית קו מטרו M1 - מקטע דרומי (תת"ל 101/א);






1. תכנית לתשתית לאומית קו מטרו M1 – מקטע צפוני (תת"ל 101/ב);






1. תכנית לתשתית לאומית קו מטרו M2 (תת"ל 102);






1. תמ"א 70/א.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אבל תקראי את הסעיף שמאפשר את השינוי.
מירב ליבנה
שינוי התוספת
26.
שר האוצר, לפי המלצת הוועדה המנהלת, רשאי לשנות את התוספת.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אז אנחנו נצביע אחר כך ביחד על 26, 27, 28 והתוספת בהצבעה אחת, זה אפשרי, איתי?
איתי עצמון
כן. יש כאן בסעיף התחילה התייחסות גם לסעיף 18 שקוצץ.
מירב ליבנה
נכון.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אז כדי לא לסבך פה עניינים אנחנו נצביע עכשיו על סעיף 26 והתוספת.
מירב ליבנה
אפשר גם על סעיף 28, של הוראת מעבר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אז תקראי את 28.
מירב ליבנה
הוראת מעבר לעניין חברה מבצעת
28.
עד להתקשרות עם חברה מבצעת בהסכם פיתוח לפי הוראות סעיף 4(ב), תהיה חברת נתיבי תחבורה עירוניים להסעת המונים (נת"ע) בע"מ חברה מבצעת כמשמעותה באותו סעיף.
איתי עצמון
למה בעצם שיתקשרו שוב אם כבר יש את ההוראה הזאת, הם רוצים עוד חברה מבצעת?
מירב ליבנה
יכול להיות שתוקם בעתיד חברה מבצעת, או חברות נוספות שיבצעו את זה.
יאיר ארז
אנחנו משאירים את זה לרשות המטרו שתקום לדון ולהחליט האם נדרשות כמה חברות מבצעות, חברה מבצעת אחת, האם נדרשת עם חברה ממשלתית, לפצל את הפרויקט בין כמה חברות כי זה פרויקט ענק.
איתי עצמון
אני מבין, מה שאני שואל הוא בעצם, לא יהיה צורך להתקשר עם חברת נת"ע מכיוון שיש את ההוראה הזאת.
איליה כץ
נכון, בדיוק. ההוראה הזאת לזה היא נועדה.
איתי עצמון
לא תהיה התקשרות עם החברה הזאת.
יאיר ארז
חברת נת"ע היא חברה ממשלתית.
איליה כץ
עם חברת נת"ע בהמשך ייחתם הסכם פיתוח.
איתי עצמון
כן ייחתם?
איליה כץ
כן ייחתם.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אז אנחנו מצביעים על סעיף 26, 28 והתוספת. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?

הצבעה
אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
עכשיו תסבירי את סעיף 27. תקראי ותסבירי.
מירב ליבנה
רגע, אמרנו שסעיף 18 הוא לא רלוונטי.
איתי עצמון
למעשה מה שקבעתם כאן זה שני מועדי תחילה, אחד זה לגבי כל החוק ומועד תחילה מיוחד לסעיף 18 שנקבעה לגביו תחילה נדחית מכיוון שכל סמכויות המועצה המאסדרת אמורות להיכלל בהצעת החוק הגדולה.
איליה כץ
אז 27(ב) לא רלוונטי כרגע?
קריאה
אולי בסוף נצביע על סעיף תחילה.
איתי עצמון
אני גם חושב.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אבל אנחנו צריכים סוף, אנחנו נמצאים בסוף.
מוסי רז (מרצ)
לא, הכוונה הסוף אחרי שנגמור גם את פרק ג' ואת הכול.
איתי עצמון
אפשר, זה נכון, את פרק ג'. יש לנו גם את פרק ג', בדרך כלל סעיף התחילה זה בסוף.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אבל סעיף 18 לא יהיה לנו בסוף הדיון, זאת אומרת אנחנו נמצאים בסיטואציה מוזרה, שסעיף 18, שזה מועצה מאסדרת, לא יהיה לנו בלי שום קשר.
איתי עצמון
לא, בעניין הזה אין בעיה, אפשר למחוק, למעט סעיף 18, למחוק את סעיף 27(ב).
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני חושבת שזה בסדר, כי את התחילה של החוק הזה יפרסמו עם חוק התכנית הכלכלית.
איתי עצמון
בכל מקרה יש סעיף תחילה כללי בתכנית הכלכלית.
מירב ליבנה
אני חושבת שסעיף התחילה מ-1.1 ואז בגלל זה היה לנו חשוב לסטות מברירת המחדל ולכתוב שזה במועד פרסומו.
איתי עצמון
הבנתי, אתם רוצים מועד מוקדם יותר.
מירב ליבנה
כן, בגלל הדחיפות שבהקמה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אז מה עושים פה?
איתי עצמון
את יכולה להצביע על סעיף 27, פשוט עם מחיקה של למעט סעיף 18, מוחקים את סעיף קטן (ב) כי אין לנו תחילה נדחית של סעיף 18, כי אין סעיף 18.
היו"ר יוליה מלינובסקי
כן, אז אנחנו עושים דבר כזה, בסעיף 27 אנחנו מוחקים את המילים 'למעט סעיף 18', כי אין אותו, ואנחנו מוחקים את (ב) כי הוא לא רלוונטי. אז תקרא את זה כמו שצריך.
איתי עצמון
אוקיי, בעצם סעיף 27 יהיה בלי חלוקה לסעיפים קטנים (א) ו-(ב).



תחילה
27.
תחילתו של חוק זה ביום פרסומו של חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2021 ו- 2022), התשפ"א-2021 (בחוק זה – יום התחילה).



אין בעצם שום קושי בהיערכות מבחינת כל ההסדרים שכלולים כאן וגם כלולים בפרק ג', הכול יכול להיכנס לתוך יום הפרסום?
מירב ליבנה
כן. יש בפרק ג' איזה שהיא הוראת מעבר, אבל לעניין התחילה של החוק עצמו כן.
היו"ר יוליה מלינובסקי
יופי. אנחנו מצביעים על סעיף 27 כפי שהקריא אותו היועץ המשפטי של הוועדה. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?

הצבעה
אושר.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אז בזה סיימנו את הדברים.
איתי עצמון
יש לנו עוד כמה דברים פתוחים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, יש לנו דברים פתוחים, יש לנו את סעיף 19. אני קודם כל רוצה עכשיו לחזור על אותם דברים פתוחים כדי שנהיה מתואמים.
איתי עצמון
אז אני אסקור רגע את הנושאים שנותרו פתוחים.
היו"ר יוליה מלינובסקי
רק תן לי לפי מספר הסעיפים.
איתי עצמון
כן, בטח. בסעיף 4 שעניינו תפקידי הרשות, סעיפים קטנים (ג) ו-(ד) נותרו פתוחים בשל ההרחבה שמבקשים כאן, הרחבה לסמכויות רשות המטרו שלא בחקיקה וגם לא בחקיקת משנה.
מירב ליבנה
אנחנו נציע לך נוסח.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אני קבעתי דיון ב-19 בחודש, אני מצפה שעד אז כבר יהיה לנו פה נוסח כמו שצריך, כי אני רוצה לגמור עם הדבר הזה, בסדר? אבל יש לנו התייחסות נוספת לזה, לדעתי, בסעיף אחר.
איתי עצמון
תיכף אני אגיע לזה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
כי זה קשור לזה.
איתי עצמון
נכון. אנחנו כאמור דילגנו על כל המועצה המאסדרת. סעיף 19, שעניינו הרכב הוועדה המנהלת.
היו"ר יוליה מלינובסקי
סעיף 19, אנחנו נפתח אותו לדיון עכשיו.
איליה כץ
ביום ראשון אנחנו ניתן תשובה אם אפשר להכליל את 10(א) או שהולכים על הפתרון השני.
איתי עצמון
אני שוב אומר, גם אם נחליט, ההוראה שאתם ביקשתם, של מינוי יו"ר המועצה המאסדרת, אין מועצה מאסדרת, בתור מה תקדמו את זה?
יאיר ארז
אמרת שתבדוק האם אפשר רק את סעיף 10(א), כן להכניס אותו.
איתי עצמון
שוב אני אומר, סעיף 10(א) מדבר על יושב ראש המועצה, אבל אין מועצה, מה יעשה אותו בן אדם?
מירב ליבנה
הוא יהיה חבר בוועדה המנהלת.
איתי עצמון
הוא יהיה חבר בוועדה המנהלת, אבל ממנים אותו ליושב ראש, המינוי שלו הוא יו"ר המועצה המאסדרת כאשר אין מועצה מאסדרת.
מירב ליבנה
אבל אנחנו אומרים מראש שתהיה מועצה מאסדרת ובמה היא תעסוק.
איליה כץ
יו"ר המועצה המאסדרת, בעינינו קצת נותן את המענה, סליחה שאני אומר את זה, זה גם הקשיים שהעלה חבר הכנסת מוסי רז.
היו"ר יוליה מלינובסקי
כן, הבנו. דקה, יש פה קושי משפטי כי הפרק הזה פוצל, כרגע אין לנו סמכות לדון על זה. מה שביקשתי, עד יום ראשון תבואו בדין ודברים עם היועצת המשפטית של הכנסת שתיתן לזה פתרון. אני כרגע פה, אין לי את האפשרות. אם אני אכניס את הסעיף הזה, 10(א), שאתם מבקשים, זה בחוסר סמכות.
איתי עצמון
לא, זה גם לא נותן מענה, כי יהיה בעצם מינוי של יושב ראש של גוף שבכלל לא הוקם. כלומר כל ההקמה של הגוף פוצלה, גם אם אני אומר שאני אקח סעיף - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
תנסו להחזיר את זה, לא יודעת, אפשר לכנס את ועדת הכנסת ולהחזיר את הוועדה המאסדרת. לא יודעת, כרגע לי אין את הסמכות.
איתי עצמון
אני יכול לחשוב אולי על עוד פתרון, לקבוע איזה שהיא הוראת שעה, כלומר מינוי אותו חבר - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
ועדה מאסדרת?
איתי עצמון
לא הוועדה המאסדרת. במקום עוד חבר חמישי בוועדה המנהלת שיהיה נציג אחר כדי שייתן את האיזון שאתם מבקשים להביא לוועדה המנהלת, שהוא לא יהיה יו"ר המועצה המאסדרת כי גם אין מועצה מאסדרת. זאת אומרת אותו אדם, תמנו אותו, נקבע איזה שהיא הוראת שעה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
שלושה-ארבעה חודשים.
איתי עצמון
כן, זה הוראה מיוחדת, רק צריך להבין מיהו אותו בן אדם, מה הוא אמור לייצג.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אולי זה נותן פתרון למה שרוצה חבר הכנסת מוסי רז.
איתי עצמון
יכול להיות.
מוסי רז (מרצ)
לא הבנתי. אתה אומר להוסיף לארבעה שהם מציעים חבר חמישי?
היו"ר יוליה מלינובסקי
זה מה שאנחנו רוצים. אני רוצה שאנחנו נהיה מסודרים, אז אנחנו דיברנו בסעיף 4 סעיף (ג), סמכויות. אנא מכם, נושא של יושב ראש במועצה המאסדרת, תנו פתרון. אני כרגע לא יכולה להכניס את זה. במה עוד היו אי הסכמות?
איתי עצמון
בסעיף 21, סדרי עבודתה של הוועדה המנהלת, גם הסעיף הזה קשור בסעיף 19, זו הערה אחת. הערה שנייה, סעיף קטן (ב) מפנה להוראות סעיף 14(ב) ו-(ג), שגם הוא פוצל. אז שם צריך פשוט לקבוע אותה הוראה מפורשת, אי אפשר להפנות לסעיף שפוצל.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אז תעבדו על סעיף 21, כי לא ברור מה עושים איתו, תביאו נוסח ביום ראשון. זה הבעיות שלנו?
איתי עצמון
אלה כרגע הנושאים שאנחנו צריכים לבדוק.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אוקיי, סעיף 19. אני מבקשת להקריא את סעיף 19, אנחנו פותחים את זה לדיון, תקשיבו לחבר הכנסת מוסי רז ובואו נחשוב מה עושים עם זה.
מירב ליבנה
הרכב הוועדה המנהלת
19.
לרשות המטרו תהיה ועדה מנהלת, בת חמישה חברים (בחוק זה- הוועדה המנהלת), והם:








1. המנהל הכללי של משרד התחבורה, והוא יהיה יושב הראש;








1. עובד משרד התחבורה בדרגת סגן מנהל כללי ומעלה, שימנה המנהל הכללי של משרד התחבורה והבטיחות בדרכים;








1. הממונה על התקציבים במשרד האוצר או סגנו הממונה על תחום התשתיות;








1. החשב הכללי במשרד האוצר או סגנו הממונה על תחום התשתיות;








1. יושב ראש המועצה המאסדרת.
איליה כץ
הרציונל של הוועדה המנהלת הזאת שהיום יש למעשה ועדות היגוי בכל הפרויקטים של הרכבות הקלות, שזה הדבר הכי דומה שיש לנו, וגם לפרויקטי תשתית אחרים. הוועדות האלה מורכבות משלושה נציגים ככלל, מנכ"לית משרד התחבורה, נציג אגף התקציבים ונציג אגף החשב הכללי, אלה הגורמים שמנהלים את הוועדה המנהלת או ועדת ההיגוי של הפרויקטים האלה.

ביחס לפרויקט המטרו, הוחלט שההרכב יהיה יותר מאוזן והוא יכלול שני נציגים ממשרד התחבורה, שני נציגים ממשרד האוצר, כמו בוועדות ההיגוי הקיימות, אבל הוא יכלול גם בנוסף לזה עוד נציג שהוא לא מעובדי המדינה, אלא הוא נציג המועצה המאסדרת. מה המועצה המאסדרת הזאת?
היו"ר יוליה מלינובסקי
הבעיה שאנחנו לא יודעים מה המועצה המאסדרת, אתה מבין?
מוסי רז (מרצ)
נכון, על זה אני מדבר.
איליה כץ
המועצה המאסדרת, רק נגיד ברציונל שלה, הסברנו את זה גם לפני זה בהרכבים, היא המועצה שאמורה להתעסק עם הרגולציה השונה, היא אמורה להתעסק עם הרגולציה הסביבתית, היא אמורה להתעסק עם הרגולציה של השלטון המקומי.
מוסי רז (מרצ)
מי אמורים להיות חברי המועצה המאסדרת?
איליה כץ
חברי המועצה המאסדרת אמורים להיות היו"ר שלה, חברי הוועדה המנהלת, נציג שלטון מקומי ונציג מתחלף מטעם הרגולציה הרלוונטית ומהנדס, נציג ציבור.
היו"ר יוליה מלינובסקי
זאת אומרת, מוסי, אם היינו הולכים להליך חקיקה נורמלי היינו עכשיו רואים את כל הסיפור הזה של מועצה מאסדרת ואז זה היה נותן מענה למה שאתה אמרת, אתה מבין?
מוסי רז (מרצ)
זה לא היה נותן מענה כי אני חושב שחסר – תשמעו, זה שונה מרכבת קלה, במה זה שונה מרכבת קלה? המטרו מתעסק עם 24 רשויות, רכבת קלה בירושלים זה אחת, בתל אביב זה חמש, לא יודע, נגיד, זה שונה מאוד. לכן אני חושב שצריכים נציגות משמעותית לשלטון המקומי, לרשויות הרלוונטיות, אני לא אומר למודיעין, אני לא אומר למועצות אזוריות, לשלטון המקומי, אני חושב שצריך כאן נציגות משמעותית.

בסדר, זה חשוב מאוד שיהיו נציגים למשרד האוצר ומשרד התחבורה, אני לא אומר שלא, ושיהיה יושב ראש המועצה המאסדרת שאני לא יודע מיהו ומאיפה הוא בא, מאיזה משרד. הוא לא בא ממשרד, אבל מאיזה רקורד, מאיזה דיסציפלינה הוא בא, הוא מבין ברשויות מקומיות? הוא מבין בסביבה?
יאיר ארז
זה מופיע בנוסח לפני שהפרק הזה פוצל, אז אתה יכול לקרוא, מוגדר מה התנאים שלו. בסוף אני חושב שאנחנו מדברים פה על הרשות שהיא מנהלת מטעם הממשלה את פרויקט המטרו, מתחתיה יש חברות ממשלתיות עם דירקטוריונים וכל הכללים - - -
מוסי רז (מרצ)
אז אני חושב שזו רשות בעייתית ביותר. אני חושב שצריך יושב ראש מועצה מאסדרת, נציג למשרד האוצר, נציג למשרד התחבורה, נציג לאחת מ-24 הרשויות המקומיות הרלוונטיות ונציג למשרד להגנת הסביבה.
מירב ליבנה
הקמנו אורגן כזה, זה בעצם המועצה המאסדרת, שהיא מקבלת סמכויות שהן רגולטוריות, סמכויות שלפעמים גם מתגברות על חקיקה אחרת.
מוסי רז (מרצ)
לא, שאלתי הרגע, אמרתם שבמועצה המאסדרת יש שניים ממשרד האוצר, שניים ממשרד התחבורה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא.
מירב ליבנה
אני אסביר. הוועדה המנהלת, נכון זו ועדה - - -
מוסי רז (מרצ)
הבנתי, הבנתי. שאלתי מי יש במועצה המאסדרת, תגידי לי, בבקשה. אמרתם כל חברי הוועדה.
מירב ליבנה
לא, יש את יו"ר המועצה שהוא נציג ציבור שימונה לפי תנאי כשירות, עוד לא דנו בזה, אבל הוא לא מטעם הממשלה, הוא אחר כך ייקלט כעובד מדינה, אבל מישהו מטעם הציבור יעמוד בראשה.
מוסי רז (מרצ)
מה זה מטעם הציבור? יש בחירות? מי ממנה אותו?
מירב ליבנה
ממנה אותו הממשלה.
מוסי רז (מרצ)
בסדר, אז הוא לא נציג ציבור.
היו"ר יוליה מלינובסקי
יושב ראש המועצה המאסדרת?
מירב ליבנה
כן. מעבר לזה יש רק נציג אחד ממשרד התחבורה ונציג אחד ממשרד האוצר, שאר החברים במועצה המאסדרת הם נציג של הרשויות המקומיות, נציג של הגנת הסביבה, כשזה היה רלוונטי להגנ"ס, ונציגי ציבור. זה הרכב שיש בו שישה חברים שהם שלושה מטעם המדינה - - -
מוסי רז (מרצ)
אז מה ההיגיון שבגוף הגדול יהיו שניים ממשרד האוצר ובקטן יהיה אחד? שבגוף הגדול יהיו שניים ממשרד התחבורה ו - - -
מירב ליבנה
אבל יש שם רוב, אין רוב לאוצר ותחבורה שמה, הם שניים מתוך שישה.
מוסי רז (מרצ)
אני לא אמרתי שיש רוב. מה ההיגיון שבגוף גדול יהיה למישהו נציג אחד ובקטן יהיו לו שניים?
יאיר ארז
הדברים הם דברים שונים, הוועדה המנהלת בסוף - - -
מוסי רז (מרצ)
אני מבין שזה דברים שונים, עדיין זה הפוך מההיגיון.
היו"ר יוליה מלינובסקי
לא, לא, לא, סליחה סליחה סליחה, זה בדיוק לפי ההיגיון, מוסי. בסוף אנחנו יודעים, כמה שהפורום יותר רחב ככה יותר קשה לקבל שם החלטות.
מוסי רז (מרצ)
בסדר, אני מסכים שיהיה פורום מצומצם.
היו"ר יוליה מלינובסקי
אתה רוצה להקים ועדה מנהלת עם 27 איש? גם זה אי אפשר.
מוסי רז (מרצ)
לא, אני הצעתי חמישה, יושב ראש מועצה מאסדרת, נציג של האוצר, נציג של - - -
יאיר ארז
בסוף צריך לזכור שרשות המטרו הזאת היא איזה שהוא סוג של אגף במשרד התחבורה ואני לא מכיר - - -
מוסי רז (מרצ)
בסוף אתה צריך לזכור שרשות המטרו הזאת זה מאות מיליארדי שקלים, שהיא הולכת לא רק לסלול קו תחבורה, אלא גם לבנות, יש לה היתרי בנייה, נכון? זה משהו ענק. זה לא עוד תמרור 'עצור' בתל אביב, זה לא עוד כביש עוקף לא יודע מה.
שירן יעקב
ללא ספק, אבל אנחנו מנסים להפריד פה בין שני התעסקויות שונות שיש לרשות המטרו. יש התעסקות שהיא מאוד מאוד מאוד מקצועית לעניין תחבורתי ופה אין בהכרח שום ערך מוסף לנוכחותם של נציגי רשויות מקומיות או נציגי הגנת הסביבה.
מוסי רז (מרצ)
משרד האוצר? אה, יש לו מומחיות תחבורתית יותר מלמשרד להגנת הסביבה? ברור שלא. יש לו מומחיות תחבורתית יותר מלרשויות מקומיות? ברור שלא.
מירב ליבנה
יש את ההיבט של הפיקוח על הפרויקט ברמה הכספית, לבדוק ש - - -
מוסי רז (מרצ)
טוב, בסדר, או שתציעו הצעה אחרת או שאני אצביע נגד זה, אני מצטער. זה הרי לא הגיוני, ההרכב הזה הוא מחוסר כל היגיון בסיסי. כשנגיע למועצה המאסדרת אני אדבר עליה, גם בה יש בעיה, אבל כאן אין היגיון. יש נציג ממשרד האוצר, מספיק אחד, יש נציג ממשרד התחבורה, מספיק אחד. יושב ראש המועצה המאסדרת, אני לא יודע מי זה, זה לא נציג ציבור. נציג שהממשלה קובעת או בוחרת הוא לא נציג ציבור.
היו"ר יוליה מלינובסקי
מוסי, דקה. עזוב. אני מבינה שיש פה שאלות ועניינים, לא סתם שמתי את זה עכשיו לדיון, אני לא מצביעה.
מוסי רז (מרצ)
בסדר, אז אם אנחנו מקיימים דיון צריך להציע הצעת פשרה. אני הצעתי כמה הצעות, זה לא יבוא בנוסח הזה.
היו"ר יוליה מלינובסקי
מוסי, אני רק מזכירה שהדבר הזה עבר את אישור הממשלה והדבר הזה עבר גם ועדת שרים לחוק ההסדרים.
מוסי רז (מרצ)
מאה אחוז, אני לא - - -
היו"ר יוליה מלינובסקי
זאת אומרת שכל השרים היו מעורבים והסכימו לנוסח הזה. זה מה שרציתי להגיד. אנחנו נחזור לאותם סעיפים בעייתיים שהשארנו אותם פתוחים, ביום ראשון ב-11:00, יש לנו שעתיים דיון ביום ראשון, כבר נמצה את הדברים.

אבל אני רוצה לבקש את ההתייחסות של אנשים שיושבים בזום, יש לנו את רשות החברות בזום, טל רוזנפלד. אפשר להעלות אותו? אנשים ביקשו להתייחס. רשות החברות. יש? לא מגיע.

רק לגבי סעיפים שאנחנו כבר הצבענו. זה סגור והצבענו. על כל הסעיפים שהצבענו, אני גם אבקש מהיועץ המשפטי לשים את הרביזיה שלי.
איתי עצמון
על כל ההצבעות?
היו"ר יוליה מלינובסקי
על הפרקים, לא סעיף סעיף, על פרק פרק, שיהיה רשום רביזיה שלי ואחר כך אני אחליט מה אני עושה עם זה. יש לנו כמה דברים פתוחים, נדון על זה ביום ראשון.
מוסי רז (מרצ)
מאה אחוז.
היו"ר יוליה מלינובסקי
מי עוד רוצה בזום להתייחס? מרשות החברות לא מגיבים. אני ראיתי שסגנית ראש העיר גבעתיים ביקשה להתייחס, עורכת הדין מיכל שפירר.

טוב, בגדול אנחנו מיצינו היום את הדיון, יש לנו רק את הנושא של פיקוח פרלמנטרי ויש לנו את הנושא של - - -
איתי עצמון
יו"ר המועצה המאסדרת והוועדה המנהלת.
היו"ר יוליה מלינובסקי
כן, יש לנו סיפור עם יו"ר המועצה המאסדרת, שאתם צריכים לבדוק מה עושים עם זה, ויש לנו את הנושא של ועדה מנהלת, צריך לחשוב על זה, מה עושים ואיך עושים, יכול להיות שזה יכול להיות משקיפים, אני מכירה מודל כזה שזה יכול להיות משקיף מטעם זה או אחר, ממשרד כזה או אחר, שזו אופציה. מה שחבר הכנסת מוסי רז אומר, יש בזה היגיון, כי הפרויקט הוא באמת – אנחנו לא בזמנים של שלישיות, שכל שלישייה מחליטה. אתה מכיר את השלישיות?
מוסי רז (מרצ)
איזה שלישיות?
היו"ר יוליה מלינובסקי
בזמנו של סטלין, היו שלישיות, שלושה שהיו להם סמכות לשלוח להורג. אז אנחנו לא שם. אנחנו מצד אחד רוצים שהפרויקט יתנהל כמו שצריך בלי בוכהלטריה המאפיינת את מדינת ישראל, מצד שני אנחנו עדיין רוצים איזונים, אז תחשבו על הכיוון של משקיפים שיהיו מטעם כזה או אחר.

ביום ראשון ב-11:00 אני רוצה כבר תשובות, אם יהיו לכם תשובות קודם, לא ביום כיפור, אבל, היועץ המשפטי, אני זמינה, אנחנו פה, גם חבר הכנסת מוסי רז יהיה, גם במוצאי שבת וגם ביום שישי וגם ביום ראשון בבוקר. המטרה שלנו היא לסיים ביום ראשון את כל העניין הזה וקחו בחשבון שיש ביום ראשון שעתיים, אז לא להתפזר.

למישהו, משהו, יש הערות, עניינים? זהו? הדיון סגור, תודה רבה לכולכם.


הישיבה ננעלה בשעה 15:30.

קוד המקור של הנתונים