פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וארבע
הכנסת
2
ועדת הכלכלה
28/07/2021
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 3
מישיבת ועדת הכלכלה
יום רביעי, י"ט באב התשפ"א (28 ביולי 2021), שעה 9:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-24 מתאריך 28/07/2021
תקנות התעבורה (הוראת שעה) (מס' 6) (תיקון), התשפ"א-2021
פרוטוקול
סדר היום
הצעת תקנות התעבורה (הוראת שעה) (מס' 6) (תיקון), התשפ"א-2021
מוזמנים
¶
עינת סגל - מנהלת אגף הרכב, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
דוד טמיר - עו"ד, יועמ"ש בפועל, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
משתתפים באמצעים המקוונים
¶
אבנר פלור - סמנכ"ל תנועה, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
אריאל הבר - רפרנט תחבורה, אגף התקציבים, משרד האוצר
שי עג'מי - מנהל תחום רגולציה, משרד ראש הממשלה
רפ"ק סימונה זילבר - ראש תחום ייעוץ וחקיקה, המשרד לבטחון פנים
עינת שגיא אלפסה - דוברת בטרם-המרכז הלאומי לבריאות ובטיחות ילדים
מיטל בק - עו"ד, ראש תחום חינוך, בריאות ורווחה, המועצה הלאומית לשלום הילד
גדעון קופרמן - מנכ"ל חברת babyflag
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
בוקר טוב, חברים. אנחנו מתחילים את ישיבת ועדת הכלכלה בנושא חשוב מאין כמותו, שיש בו פיקוח נפש ומאמץ ממשלתי למנוע את אחת התופעות הקשות ביותר, פגיעה בילדים במצבים חמורים בעשור האחרון של מאות תאונות שבהם ילדים נשכחים ברכבים ומתוכם גם עשרות הרוגים. הנושא הזה הוא בנפשנו, כל מקרה שיש בו פיקוח נפש, כל שכן ילדים שלא יכולים להגן על עצמם, חובתנו המוסרית בכנסת ובממשלה, כאנשי מקצוע, למצוא את הפתרון. האירוע הזה שבו יותר ויותר ילדים נשכחים ברכבים כנראה נגזר ממציאות מודרנית של מערכת עומסים ולחצים על הורים צעירים, כולל גם מציאות של שינוי אקלים, של חום קשה מאוד שבכמה דקות יכול לגרום למצב של אובדן חיים צעירים.
אנחנו מתבקשים לטפל בהצעת תקנות התעבורה (הוראת שעה) (מספר 6) (תיקון), התשפ"א-2021, שעיקרה כניסה לתוקף של תקנה שמחייבת אדם שמסיע ילד בן פחות מגיל ארבע להתקין אמצעים טכנולוגיים ודיגיטליים שהממשלה מכירה בהם, להתריע ולמנוע מצב של השארת ילדים ברכבים. הנושא הזה חשוב, הנושא הזה דחוף, אנחנו לא נאפשר גרירת רגליים ולא נאפשר דחיינות בשל העובדה שמדובר בילדים ובהצלת חיים.
יחד עם זאת אנחנו כן מבינים שלא הכול מוכן ולא הכול ערוך, אנחנו נשמע את הדוברים ואת הצדדים ואת אנשי המקצוע ובסופו של הדיון הזה נגבש את לוחות הזמנים הראויים למצב הזה שנקלענו אליו. בוועדה הזאת יש סדר וכל חבר כנסת שנוכח ידבר, אנשי מקצוע ידברו לפי הזמן שיש לנו ונאפשר לכולם להביע את דעתם קצר ולעניין, מכובד ומכבד.
אני מבקש מעורך דין דוד טמיר, היועץ המשפטי בפועל של משרד התחבורה להציג את הנושא ולאחריו נשמע מספר דוברים ובהמשך נאפשר גם לחברי הכנסת להתייחס אל הדברים. בבקשה.
דוד טמיר
¶
כבוד היושב ראש, תודה על זכות הדיבור. אני חושב שהפתיחה שלך הייתה פתיחה שאנחנו מסכימים לכל מילה שבה, גם על החשיבות וגם על הקושי של הבעיה הזאת. אנחנו בעצם בהתאם לתיקון שעבר בחודש מרץ שחלף היינו מחויבים להביא דיווח לוועדת הכלכלה ביום 1 בדצמבר דיווח על היערכות השוק ומוכנות השוק ליישום של התיקון הזה לפני שתחל האכיפה מכוחו. לצורך ההיערכות לדיון הזה ולעדכון של הוועדה אנחנו קיימנו מעקב שוטף על מצב השוק וההיערכות לקראת יישום התיקון שעבר.
מכוח המעקב הזה שעשינו ראינו שעד למועד זה למעשה יש לנו שיעור הצטיידות מאוד נמוך במערכות להתראה למניעת שכחת ילדים ברכב. מאוד נמוך זה אומר שאנחנו מדברים על סדר גודל שלפי הנתונים שלנו כ-50,000 מערכות שנרכשו בערוצי השיווק הישירים אל מול פוטנציאל של כ-800,000 מערכות שהוערכו בתהליך החקיקה.
לנוכח הנתון הזה ובעצם כצעד מקדים לפני כניסת התיקון לתוקף ב-1 באוגוסט אנחנו הבנו שנדרשת חשיבה נוספת גם לבחון את ההסדר שנקבע וגם כדי לאפשר לשוק הזה להיערך בצורה יותר טובה להחלת הנורמה, לכן אנחנו כאן, כבוד היושב ראש.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
שאלה לגבי מה שהוא אמר. הפוך, אני גם רוצה לשמוע קודם את אנשי המקצוע ורק אחרי לחוות את דעתי.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
קודם כל שיהיה לך בהצלחה רבה בוועדה הזאת, אני הייתי פה הרבה שנים טובות ביחד עם הצוות המדהים שיש מימינך ומשמאלך, אז שיהיה לך באמת בהצלחה למען כולם.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
השאלה שלי לממלא מקום היועץ המשפטי, אנחנו מכירים גם את הציבור הישראלי, זאת אומרת כשאומרים לך שעוד חמישה-שישה חודשים נכנס לתוקף משהו, אז מתי ישראלים פותרים את הבעיה? יום לפני, היא אומרת, אני אומר אולי יומיים, בוא נדון אותם לכף זכות. השאלה, ודאי שאנשים פחות רוצים להוציא הוצאה, וודאי שגם האלמנט פה של כמה זה אמור לעלות משחק תפקיד, הרי כבר בחודש האחרון התפרסם שרוצים לדחות את זה ואולי לבטל את זה, או לא יודע מה, מה שדובר, אז יכול להיות שזו גם אחת הסיבות שאנחנו אוחזים ב-50,000 רכבים ולא ביותר, השאלה אם זה נלקח בחשבון.
דוד טמיר
¶
אני חושב שהתשובה לשאלה הזאת היא בלוחות הזמנים. לוחות הזמנים הם שהתיקון פורסם בחודש מרץ ובעצם מחודש מרץ היה דיון ציבורי ער ביחס לסוגיה הזאת, אני חושב שמעט אנשים מהאוכלוסייה הרלוונטית לא הכירו את הדרישה ואני חושב שהדיונים שהיו אצלנו בחודש האחרון, אני לא חושב שהם אלו שהביאו למספרים.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
לא, אתה אומר לא הכירו את הדרישה, מצד אחד, ומצד שני גם אלה שכן הכירו מבינים שיש דחייה של העניין הזה, זה מביא תוצאה בסופו של דבר.
דוד טמיר
¶
ולכן חלק מהעניין, גם כפי שאדוני ודאי מכיר את ההסדר שנקבע, ההסדר שנקבע זה הסדר מדורג של כניסה, תחילה ב-1 באוגוסט ותחילת אכיפה רק ב-1 בינואר, בגלל שבמהלך הדיונים אחד הנושאים המרכזיים שעלו זה יכולת של השוק להיערך לדרישה ולכן גם בתיקון שאנחנו מבקשים עכשיו הבקשה היא לדחייה שמאחדת את המועדים כדי שייתכן שההפרדה הזאת, יכול מאוד להיות שגם היא הייתה אחד מהגורמים לתופעה שאדוני ציין ואנחנו מנסים גם את זה לתקן במסגרת התיקון שאנחנו מביאים כאן.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
תודה רבה, עורך דין טמיר. חברי הכנסת שאיתנו, קודם כל ברוכים הבאים, כל אחד מכם יגיד את דברו, אבל אנחנו רוצים לדעת שאתם רוצים לדבר, אז תרימו יד לעידית שהיא תדע שאתם רוצים, כי לפעמים מחכים לשמוע את כולם, לגבש דעה.
לימור מגן תלם (ישראל ביתנו)
¶
בהמשך לדברים של ממלא מקום היועץ המשפטי אני רציתי לקבל יותר פרטים לגבי חוסר המוכנות של השוק. הבנתי שנושא אחד זה שלא נרכשו מספיק ערכות, אבל בנוסף לזה איזה עוד חוסר מוכנות של השוק? לא הבנתי.
דוד טמיר
¶
כשאנחנו מדברים על חוסר מוכנות בעצם הוא מתחלק לשני מרכיבים, זה לא מספר ערכות שנרכשו, זה גם מספר הערכות שזמינות לרכישה, לפחות על פי היבואנים.
דוד טמיר
¶
לפי הנתונים שיש בידינו, על פי בדיקות שאנחנו עשינו מול היבואנים, כמו שאמרתי בדיקות רציפות מאז שהתיקון נכנס לתוקף, אנחנו מבינים שיש כ-300,000 מערכות שנמצאות בשלבי רכש כאלה או אחרים מצד כ-20 היבואנים שכבר אושרו בישראל לייבא את המערכות האלה, להביא מערכות כאלה לישראל. אני מסייג את הדברים שאני אומר בזה שאין לנו נתונים על רכישות בערוץ היבוא האישי באתרי אינטרנט מקוונים, את הנתונים האלה אין לנו דרך להכיר, אבל זו המשמעות, שהשוק לא ערוך, לא ברמת הלקוחות ולא ברמת הספקים.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אני חושב שהשאלה הזאת של ידידי בועז הייתה נכונה יותר לפני שלושה שבועות, כשאנחנו רואים היום את הנתונים אפשר להבין את זה.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
אז אני מבקש מסמנכ"ל משרד התחבורה, אבנר, להשיב לנו גם על שאלות נוספות, א', ברמה המערכתית שלכם, מה מנע מכל המערכת הזאת לפעול מיידית כבר בתאריכים שנקבעו מראש בתקנה, ו-ב', מדוע או אם ישנה מחשבה לעודד את ההורים או את כל מי שמסיע ילדים באמצעות אותו מהלך שעשיתם למשל בהתקנת מערכות טכנולוגיות ברכב לנהיגה עצמאית, לתמרץ את האנשים בהנחה באגרת רכב או כל פתרון אחר לעומת השתה מלאה של העלות הזאת על הורים, סבים וסבתות וכו'. בבקשה.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
אתה לא מראה לנו את התמונה שלך? בבקשה, כן. אנחנו באופן כללי מצפים מאנשי הזום להראות את פרצופם.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
אגב, יש סרטוני הדגמה או משהו למערכת הזאת? מיכאל, הוצגו סרטונים שמעידים על כיצד המערכת הזאת תפעל? יש לכם? זו מערכת התראה, איך זה עובד.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
חבר הכנסת סובה, תן לי בבקשה לנהל את העניינים. גב' סגל, ראש האגף לתחבורה, תתייחסי לשאלות שהעליתי.
עינת סגל
¶
לעניין שהעלית לגבי המוכנות ומה נעשה, אז קודם כל אני חייבת לציין שאני מלווה את הנושא הזה כבר חמש שנים, מהיום הראשון שלי בתפקיד במשרד התחבורה, ועשינו כברת דרך, כי אם היינו לפני חמש שנים ואפילו לפני שנה בלי מערכות בכלל היצע לשוק היום אנחנו עם 17 מערכות ואני צופה שזה אפילו יגדל, מערכות טובות, טכנולוגיות, שעובדות באופן אוטומטי ומבחינתנו זה מצב אידיאלי וטוב והיינו רוצים שהשוק הזה ימשיך להתפתח.
שוב, אני יכולה להוכיח, לבוא ולהציג עכשיו למה כן לחייב, אני יכולה גם להציג למה לא לחייב, לכאן או לכאן יש לנו יתרונות וחסרונות, המצב האידיאלי מבחינתנו זה שהשוק יעשה את שלו ושהורים יבינו שיכול לקרות להם כזה מצב, בכל יום בשנה, בכל שעה משעות היום, והם ירכשו את זה באופן וולונטרי, מבחינתנו זה המצב האידיאלי. ההורים, לצערנו, שחושבים שלהם זה לא יקרה ולא רוכשים והנתונים מדברים בעד עצמם, כי עד עכשיו נרכשו רק 6% מהפוטנציאל, אנחנו מבינים שצריכים לעשות כאן איזה שהיא פעולה ואיזה שהיא התערבות.
כרגע יש מצאי של 300,000 מערכות שזה מהווה בערך 35% מהפוטנציאל ולכן בנקודת זמן זו זה קצת בעייתי למעשה לחייב כשאני לא יכולה לתת את ההזדמנות לכל אחד ואחד לרכוש, וכנראה זה באמת נבע מהסיבה שהפרדנו בין שני התהליכים של חיוב ואכיפה.
עינת סגל
¶
אז קודם כל אנחנו מתמרצים לייבא רכבים שיש בהם כבר מערכות בִּילְד-אִין בקו הייצור, לייבא אותם לארץ ומקבלים על זה תמרוץ והנחה במיסוי.
בועז טופורובסקי (יש עתיד)
¶
כמה נקודות מקבלים על מי שנותן מערכת כזו? איפה יש? אני מכיר את הניקוד, אני לא זוכר כזאת מערכת.
עינת סגל
¶
יש נוהל עכשיו, הנוהל האחרון, נוהל 03-13 שלמעשה מתגמל ומתמרץ על מערכות בטיחות בכלל, הכנסנו גם את המערכת הזו. אם אני לא טועה אני חושבת שזה חצי נקודה, אבל אני באמת לא זוכרת, משהו כזה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
רגע, מה לגבי תמרוץ לאנשים הפרטיים? אדוני היושב ראש, אני מרים את הדגל שאתה הרמת.
עינת סגל
¶
אחת הסיבות שאנחנו רוצים לדחות את המועד זה כדי להתארגן עם הנושא של סבסוד, זה יכול להיות סבסוד דרך עמותות למעוטי יכולת, חשבנו אפילו על מנגנון - - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
את לא נציגת משרד הרווחה, את נציגת משרד התחבורה, איפה אתם במיסוי שלכם בדברים אחרים - - -
עינת סגל
¶
שוב, אמרתי שאנחנו בוחנים דרכים לסבסד את זה, אמרתי שזה יכול להיות בצורה כזו, זה יכול להיות גם בדרכים אחרות. מישהו כאן אמר, כמו שסבסדתם מערכות בטיחות לרכב, זה שונה, כי כאן מדובר פה אדם, זה לא לרכב, זה לא משהו שמותקן ברכב ונשאר שם for ever, אלה מערכות ניידות, זה יותר קשור לאדם שרוכש אותן ולא לרכב שזה מותקן בו, אז זה קצת שונה ואנחנו צריכים לחשוב על איזה שהיא דרך יצירתית איך כן לסבסד את זה.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
עורכת דין מיטל בק, ראש תחום חינוך, בריאות ורווחה במועצה הלאומית לשלום הילד, בבקשה.
מיטל בק
¶
תודה רבה. תודה ליושב ראש הוועדה על האפשרות לקחת חלק בדיון החשוב הזה, אנחנו גם מברכים את הוועדה על התכנסותה, על התחלת העבודה, אני מאחלת לחברי הכנסת ולצוות הוועדה בהצלחה.
אני אתחיל מהסוף, אנחנו מאמינים שזו תהיה טעות גדולה לדחות את המועדים, זו עשויה לעלות בחיי אדם - - - אנחנו משתתפים בכל הדיונים בנושא הזה ובכל ישיבה במשרדה של השרה. אנחנו מאמינים שאפשר להציל את הילדים, מדובר בחיים של הילדים, אנחנו אפילו לא יודעים מי יהיו, אנחנו לא רוצים לשמוע סיפורים כמו הסיפור שהיה בשבוע שעבר, אותה פעוטה בת 3 שנשכחה ברכב ומצאה את מותה בנסיבות טרגיות. אנחנו לא רוצים לשמוע את הסיפורים האלה.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
איך קראו לה, לפעוטה הזאת? לכל איש יש שם ולכל תינוק יש שם ואנחנו לא מתייחסים לפעוט כדבר פעוט. צריך להגיד את השם שלו, כמו כל אדם.
מיטל בק
¶
תודה. הבעיה הזו של השארת ילדים ברכב היא בעיה אקוטית, במיוחד בעשור האחרון עשרות ילדים נהרגו, אבל אנחנו יודעים שהתקנות יעשו חלק מהעבודה - - -
מיטל בק
¶
דיברנו כאן על הוזלה וסבסוד של המערכות, כאן לטעמנו טמונה הבעיה, והדבר נדרש באמת - - - לרכוש את המערכת.
מיטל בק
¶
אני אומרת שהסיפור של הסבסוד של המערכות הוא חשוב מאוד, גם אנחנו קראנו בכל הדיונים שצריך לסבסד את המערכות, אבל אסור לשכוח את הערך העליון שהוא ההגנה על הילדים, אין שום ספק שהמערכות האלה יכולות וימשיכו להציל חיים.
ההסברה היא חשובה, חלק מהסיפור זה האמון של הציבור, שירגיש אמון במערכות, אבל היא לבדה לא יכולה להציל את הילדים שאפשר להציל. אנחנו כבר קוראים מ-2016 למשרד התחבורה, כולל מכתבים בנושא הזה, אנחנו יודעים שהמשרד עובד על זה כבר שנים, הוא עשה כבר כברת דרך, עבודת עומק, גם של חקיקה גם של איכות המערכות, אסור לזרוק את העבודה הזאת לפח.
הדחייה הזאת לא תביא אותנו למקומות טובים, יש לנו עד ה-1 בינואר, מדובר על חמישה חודשים שבהם אפשר לנצל את הזמן הזה גם לעשות עבודה מעמיקה של הסבסוד, של ההסברה לציבור, אפשר להיערך, אפשר לעשות את ההיערכות הזאת, אין שום סיבה לדחות את התקנות. אנחנו לא רוצים לשמוע על עוד ילדים שנשארים ברכבים לוהטים, אנחנו גם בתקופה החמה עכשיו של הקיץ, המקרים האלה קורים ביתר שאת. אין פה ויכוח, צריך להוזיל את העלויות, צריך לסדר את הסיפור של הבטיחות של הכיסאות, אבל לדחות את זה? זה לא יהיה מסקנה שאנחנו צריכים לקבל אותה, זו תקופה שצריך לנצל אותה וצריך לעשות את זה כמה שיותר מהר.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
כן, קראנו אותו. גדעון קופרמן, מנכ"ל babyflag, חברה למערכת למניעת שכחת ילדים, בבקשה.
גדעון קופרמן
¶
שלום רב. אני מצטרף לכל הברכות של מיטל. אנחנו חברה שפיתחנו מוצר למניעת שכחת ילדים ברכב. כמו שעינת סגל ציינה קודם, אני מכיר אותה חמש שנים, אני מלווה את כל התהליכים בכנסת, בכל הדיונים, אני חושב שנעשתה על ידי משרד התחבורה והצוות המקצועי עבודה מאוד מאוד יסודית לאורך כל השנים, מחקר - - - ההתייחסות הייתה מאוד עניינית ומאוד עקבית.
אני אישית נכנסתי לסיפור הזה בגלל מקרה אישי שלי ואני חייב לציין בתחילת דבריי שאנחנו נמשיך בכל מקרה במסע החברתי שלנו וזו המטרה שלנו. יחד עם זאת אני חושב שההחלטה שהתקבלה ושפורסמה שרוצים לקבל אותה, לדחות את התקנות, אני חושב שזה פוגע בראש ובראשונה באמון הציבור בכל התהליך. אנחנו נמצאים במשא ומתן ובדיונים ובעבודה השוטפת מול ספקים ומול יצרנים, גם בארץ מול גופים שרוצים לקנות, מפיצים, קבוצות, ארגונים וכל הדברים האלה, ברגע שאין החלטה מסודרת וקיימת שנמשכת לאורך זמן הדברים האלה פוגעים באמון הציבור וגורמים שילדים עלולים להיפגע. בדברים האלה צריכים להבין שהמקרים שמדווחים הם רק קצה הקרחון של המקרים שקורים בארץ, רוב המקרים אינם מדווחים, אנשים שחוו טראומה קשה, נשכחו ברכב, גם אם לזמן קצר, היו בסכנה איומה והרבה פציעות כלל אינן מדווחות - - - 'בטרם' וכל הארגונים האחרים.
אנחנו נערכנו, כמו שאמרנו, בהתאם לדרישות החוק, זה אומר כמויות ייצור, מערכי ייצור, יבוא, סיווג, כל הדברים האלה, בשביל להגיע למצב שאנחנו מצליחים להגיע למקום שבו אנחנו יכולים לעמוד, כמו שדובר פה לפני כן, הכניסה לחוק הייתה באוגוסט ותחילת האכיפה בינואר, התקופה הזאת מראש ניתנה על מנת שהשוק יתחיל להגיב, יתחיל לרכוש את המוצרים וימשיך לרכוש את המוצרים ואנחנו נמשיך להיערך. אנחנו נערכנו גם בהגברת כושר הייצור שלנו, ברכישה של חלקים, בהגברת הכמויות שאנחנו מביאים לארץ, הטסה של חלק גדול מהמשלוחים בשביל שנוכל לעמוד בזה ודחייה של הרגע האחרון בצורה כזאת כמובן תגרום לנו נזק מאוד מאוד משמעותי, כלכלי, ואני חושב שלא פחות חשוב מכך נזק מהותי בכל התהליך הזה שמשרד התחבורה הוביל בהרבה תבונה ובהרבה רגישות.
אני שוב חייב לשבח את הצוות המקצועי של משרד התחבורה שיצא לי לעבוד איתו שנים רבות כמו שציינתי קודם.
גדעון קופרמן
¶
אני חושב שהדבר שחשוב להגיד, מראש דובר על זה שמשרד התחבורה יבוא לכנסת ב-1 בדצמבר עם נתונים ולפי זה יוחלט איך ומה להמשיך, אני חושב שהתהליך הזה הוא היה הנכון. חשוב לעשות את תחילת העבודה כבר ב-1 באוגוסט, כמו שהוחלט, ב-1 בדצמבר ישקלו את כל המהלכים, זו הדרך הנכונה, כל דחייה אחרת תפגע מאוד בתהליך ותפגע בכולנו.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
תודה, גדעון. אנחנו נשמע עוד שניים-שלושה אנשי מקצוע וארגונים ואז נעשה סבב חברי כנסת. שי עג'מי, מנהל תחום רגולציה, משרד ראש הממשלה.
שי עג'מי
¶
שלום ותודה רבה על זכות הדיבור. אנחנו ליווינו גם את עבודת התקנות יחד עם משרד התחבורה בסבב הקודם ואני חושב שמה שמשרד התחבורה כאן הציע הוא דבר נכון, בסוף יש כאן תקנה שהולכת לחול באופן מאוד רחב על כמיליון איש וצריך לעשות את זה בתעדוף ולכן גם הוועדה בסבב הקודם הכניסה סעיף שהיא רוצה לראות את הציבור מצטייד בכיוון הזה.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
שי, אתה תומך בדחייה של שנה ככה בקלילות כזאת, בלי להגיד לנו את ההשלכות של זה על חיי ילדים? כאילו יש תקנות, יש חוק ואפשר שנה לדחות, כי אפשר? על מה זה יושב הקצב הזה? אתה ברגולציה, לא? שם אמורים לעבוד מהר ולבצע מהר, אז איך פתאום אפשר לדחות שנה בנחת רוח כשיש ילדים הרוגים במכוניות?
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
הוא איש מקצוע שנים והוא מבקש לדחות את זה בשנה והייתי רוצה לדעת איך הוא מחליט את זה כל כך מהר.
שי עג'מי
¶
אני חושב שברגע ש-4% מהציבור הרלוונטי בכלל הצטייד, אני חושב שבתור ממשלה זה אומר דרשני ויכול להיות שזה דורש שאנחנו צריכים שנייה לראות מה אנחנו יכולים לעשות כדי לשפר את זה, בין אם זה - - - כמו שאמרו פה, לראות אולי אפשר לדייק את הדברים, מה אפשר ל - - - אבל בוודאי הציבור אומר, קנו 4%, זה אחוז שלכולנו ברור שהוא בעייתי והציבור מנסה לשדר לנו משהו. זה שאנחנו כממשלה צריכים לבוא ולראות מה הרמת הדגל הזאת אומרת ולנסות לבוא ולחדד ולצורך זה צריך לקחת מאנשים תגובה. הוועדה הכניסה בכוונה סעיף שאומר שתראו מה הציבור אומר ובמובן הזה הממשלה פועלת לפי הנחיות הוועדה, לפי מה שהוועדה ביקשה, ואני תומך בעבודה של משרד הכלכלה, רגולציה צריכה להיות גם חכמה - - -
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
אוקיי, רק תן לנו אחד אחרון שחשבתי שהוא יכול להוסיף לנו. עינת שגיא אלפסה מארגון 'בטרם', בבקשה.
עינת שגיא אלפסה
¶
כן, קודם כל אני מברכת על הדיון ובכלל גם את כל התהליך. אני חושבת שזה נושא מאוד מאוד חשוב, אנחנו עוסקים בנושא כבר הרבה מאוד שנים, אבל אני מצטרפת לשי עג'מי במשרד ראש הממשלה משום שאני חושבת, שטאלין, הילדה שנהרגה בכפר עוזרייר לפני שבוע, אם התקנה הייתה נכנסת לתוקף זה לא היה עוזר לה בגלל שההורים שלה לא היו קונים את המערכת, הם לא היו מה-4 או 5% שקנו את המערכות האלה.
מה שקורה, ואנחנו יודעים את זה, שילדים במצב סוציואקונומי נמוך נמצאים בסיכון גבוה יותר לפעמים מילדים במצב סוציואקונומי גבוה. ברגע שהמערכות האלה כל כך יקרות ולכל ילד צריך לקנות מערכת משלו וכאשר יש יותר מרכב אחד ויותר מאדם אחד שמסיע את הילדים צריך לקנות עוד ועוד מערכות, מדובר פה באמת בהוצאה מאוד מאוד גדולה ודווקא כאלה שזקוקים למערכות האלה יותר מכול לא יכולים לעמוד בה. לכן לקבוע כרגע את התקנה כרגע כמו שהיא זה פשוט לגרום לציבור גדול להיות עבריין. אנחנו חושבים שצריך לדחות מעט את התקנה, כן לעשות תהליך בציבור - - -
עינת שגיא אלפסה
¶
אני חושבת שהשנה הזאת זה זמן נכון, אני חושבת שבזמן הזה אנחנו יכולים לדבר עם הציבור, באמת להציג את המערכות שכבר קיימות ואת אלה שהן יותר בטוחות, להסביר את הנושא הזה בצורה קצת יותר עמוקה ולעודד לקנות ותוך כדי גם לבדוק עניין של סבסוד, כי באמת המשפחות שיצטרכו את המערכות האלה יותר מכול לא יוכלו לקנות אותן. אני חושבת שהתהליך צריך להתארך פה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
כן, אדוני היושב ראש, תודה רבה. אין ספק שאנחנו מדברים על משהו שהוא מאוד מאוד חשוב, על פיקוח נפש אמיתי, ושמענו באמת את כל הדברים, אבל אני חושב שהשאלות שמתבקשות כאן הן, א', שאלתי גם את בועז, כי אני אולי פחות נחשף למדיות כאלה ואחרות, האם היה קמפיין רציני של משרד התחבורה בעניין הזה? כי אנחנו מדברים בעצם, אתם באים היום לוועדה כדי לבחון חקיקה, החקיקה לא באים לבחון, אדוני היועץ המשפטי, את הנוסח של החקיקה, עד דצמבר, או עכשיו בעצם, בתקופה הזאת, או קצת קודם, היו צריכים לבוא ולשמוע באמת מה קורה, איך השוק מגיב, איך אנשים מגיבים, איפה הכשלים, מה הבעיות וכו'.
אתם מציגים את ה-4% או את ה-5%, אין ספק שיש לזה סיבות. סיבה ראשונה זה באמת אותן השכבות שהן נגיד באוכלוסייה 40% או 50%, ואולי יותר, של הסוציואקונומי הנמוך שקשה להם עדיין עם המחיר הזה, זה דבר אחד, דבר שני, אני לא יודע מה נעשה על ידי משרד התחבורה מבחינת קמפיין פרסומי, להכניס את זה למודעות, להזהיר את אותם אנשים שכן יכולים. הרי בוא נאמר שהאנשים שיכולים לרכוש את זה אלה לא רק 4% באוכלוסייה, אתם מסכימים איתי, נכון? אז היינו צריכים להגיע ל-20%, 30%, 40%.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
אבל גם תזכור שזה לא נכנס לתוקף אז בן אדם רואה בזה המלצה, לא איזה אירוע - - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אבל אתה יודע, אדוני, בקמפיין, אמנם זה לא המקצוע שלנו, אבל לפעמים אתה צריך להבין בזה גם כן, אתה יודע שכשאתה מטמיע משהו אתה מתחיל מה שנקרא קודם כל בהסברה ולהכניס את זה לראש ואז אתה מכניס לראש את ההתראה שאוטוטו הדבר הזה הולך לעלות לכם בקנס, גם זה לא נעשה. אז הבחינה היום היא בחינה לא נכונה ולא אמיתית ואני חושב שהמשרד צריך, עם כל החלטה שלא תהיה, אדוני היושב ראש, חייבים להיות לזה כמה אגנים נוספים שבהם המשרד יקדיש סכום נכבד מאוד לקמפיין רציני וחזק לאיזה תאריך שלא ייקבע פה היום.
וכמובן, מה שאמר היושב ראש בהתחלה, תבואו עם איזה שהוא רעיון איך מקלים על אנשים בעניין הזה בשכבות הסוציואקונומיות, או בתשלום מיסוי כזה או אחר של רכב או במשהו כזה או אחר שחייב לבוא.
עוד שלושה דברים קצרים, אדוני היושב ראש. אני חושב קודם כל, אני לא יודע אם זה אפשרי, אדוני היועץ המשפטי, אולי אפשר להחיל כן את החובה לפחות על היבואנים, זאת אומרת שהחובה הזו תתחיל עכשיו. תיתן לי תשובה אחר כך על הכול. אדוני היושב ראש, הרי זה לא קשור לסוציואקונומי, זה לא קשור ל - - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אפשר להחיל את זה עכשיו, אני לא יודע איך זה הולך עם השנתונים. כמו שאמרתי, כל דחייה שתהיה חייבת להיות קשורה קשר ברור עם איזה שהוא מתן סבסוד כזה או אחר שיכוון לשכבות שצריכות לקבל את זה, או אם אין ברירה אז יהיה לכולם.
הדחייה, אדוני היושב ראש, צריכה להיות קצרה ולא ארוכה, שנה זה הרבה זמן. אני מתפלא מאוד לשמוע מה שאמרו ב'בטרם', אני מכיר את 'בטרם' וגם אתה ודאי.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
כראשי ערים לשעבר אנחנו יודעים ש'בטרם' היו שותפים נאמנים שלנו בהרבה מאוד דברים בהצלת חיי ילדים. וצריך להיות ברור עוד דבר אחד, אני מדבר עוד פעם על שיווק וקמפיין, שכל החלטה שתהיה פה שיהיה ברור לחלוטין שלא תהיה דחייה נוספת, כי אחרת הציבור אומר רגע, בוא נחכה, בוא נראה מה קורה, ההוא אמר, זאת אמרה, זה אמר. תודה רבה, אדוני.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
תודה רבה, אדוני היושב ראש. קודם כל אני בהזדמנות רוצה לברך אותך, אני לא השתתפתי בדיון הקודם אז אני מאחל לך הצלחה, אני חושב שהוועדה הזאת היא אחת החשובות בכנסת וכולנו נתרום לכך שנצליח בוועדה הזאת.
לגבי הנושא הזה, גברתי, עינת, אמרת שיש 17 מערכות שמותקנות היום ברכבים - - -
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
שאושרו על ידי משרד התחבורה. אני לא יודע, שוב, לגבי המקרה הספציפי האחרון, אבל אם אנחנו מסתכלים על המקרים שבהם ילדים נשכחים ברכב ונהרגים, אני לא בטוח שיש בכלל שלוש או ארבע מערכות שמותקנות באותם רכבים. זו הערה אחת.
שתיים, יכול להיות שאני אגיד פה דבר שהוא נשמע נורא, אבל בואו גם נקשיב לדבר הזה, איפה הקורלציה בין מזג האוויר, בין העונה, לבין מספר הילדים המתים? זה מאוד חשוב. למה אני אומר את זה? משום שאם אני רוצה עכשיו לתת לכם דחייה כוועדת הכלכלה, אז אני לא רוצה שזה יתחיל ב-1 באוגוסט, אני רוצה שזה יתחיל ב-1 במרץ, ואז אני אדע שבחורף, ברוך ה', לא נהרגים ילדים משכחה ברכב, ואז במקום שנה אנחנו יכולים לתת לכם שישה חודשים ואז כל האכיפה והפיקוח יחלו בתקופה שמגיע הקיץ, שזה אפריל-מאי. כשזה מגיע ב-1 במאי אנחנו יודעים שהטמפרטורות עולות לכן - - -
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
אוקיי ואנחנו יודעים שמי שעלול להיפגע מהדבר הזה זה כל האנשים ש – אני מסתכל היום יש אנשים שנוסעים ברכבים שעולים 4,000 שקל, אז 10% מעלות הרכב זו המערכת הזאת שצריך להתקין הנהג או האבא או האמא של הילד.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
עוד הפעם, אני יוצא מנקודת הנחה שלמשרד התחבורה מגיע 100 ימי חסד, בטח לשרת התחבורה החדשה, שזו גם הזדמנות לאחל בהצלחה, כמה אנחנו כבר, 40 יום מהקמת הממשלה? אז 60 יום לפחות. אז אני דווקא פה בעניין הזה כן לתת איזה שהיא דחייה.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
לא, אבל בטח לא שנה, אני חושב שזה מוגזם, אני חושב שצריך להיערך, כמו שאמרתי, בהתאם למזג האוויר החם במדינה שלנו ולכן לדעתי שישה או שבעה חודשים זה די סביר, כמובן בלי לפגוע בחשיבות של כל הדברים שמנינו כאן וכמובן לכולנו יש ילדים ואנחנו חרדים לילדים ובטח ובטח זה יכול לקרות חלילה לכל אחד ואחת, אז בואו נמצא פה איזה פתרון, אולי נתקן את הדבר הזה.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
תודה רבה, חבר הכנסת יבגני סובה. עכשיו בועז טופורובסקי, אחרי זה חברת הכנסת לימור ואחרי זה חבר הכנסת רם שפע, בבקשה.
בועז טופורובסקי (יש עתיד)
¶
תהיו איתי בבקשה, כי אני ליוויתי את הסיפור הזה מהתחלה וחבר הכנסת סובה, אין 100 ימים של חסד. בתאונות דרכים מתים כל יום וביום ראשון כבר יש דיונים בממשלה על התקציב ואני מבין כבר שיש בעיה הרבה יותר גדולה, שאנחנו אסור לנו כאן בוועדה לתת לזה להיות. אני הייתי בכנסת הקודמת יושב ראש ועדת המשנה של הבטיחות בדרכים, למרות שהייתי באופוזיציה היושב ראש הקודם מצא לנכון למנות אותי, אני גם מקווה ודיברנו, שהיושב הראש הנוכחי ימצא לנכון כי נושא הבטיחות בדרכים זה נושא שלא מספיק מתייחסים אליו ולא לוקחים אותו ברצינות במדינת ישראל, בכנסת, בממשלה ובמשרד התחבורה.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
חבר הכנסת טופורובסקי, יש מעטים בכנסת ישראל שמחויבים לנושא כמוך. אצלך זה אמיתי.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
התמונה עם הקסדות שהוא עשה פה עדיין יש לי בראש. זה מראה שהוא חזק, אנחנו שיבחנו אותו על זה.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
אז הנה, בועז, אמנם אתה עוד לא ניצחת את כל הנושא הכואב הזה, אבל הערכה על פועלך יש.
בועז טופורובסקי (יש עתיד)
¶
ובשבוע שעבר ראינו איך ביום שהודיע משרד התחבורה שהוא רוצה לדחות את התקנות מתה טאלין בגיל 3 משכחה ברכב. אני זוכר שלמרות שהייתי באופוזיציה המשרד כולו דיבר איתנו אז, ישב איתי המנכ"ל, חלק מהאנשים כאן ובזום ישבו איתי, הסבירו לנו איך התקנות עובדות, עשו עבודה עם חברי הוועדה, עשו עבודה עם חברי ועדת המשנה, וכאן אף אחד לא דיבר. פתאום נעלמתם.
אני אומר לכם עוד פעם, אני רוצה שתדעו טוב מאוד, אם אז הייתי באופוזיציה, עכשיו אני בקואליציה, אני ביקשתי את הוועדה הזאת רק בגלל נושא בטיחות בדרכים והדברים האלה לא יעברו בשתיקה. יש כאן מחדל של משרד התחבורה, מחדל רציני. אנחנו ישבנו כאן, דיברו על כל הדברים, ישב כאן חבר הכנסת פינדרוס ובזמנו הוא אמר: אתם תראו איך התקנה הזו לא תצא לפועל, אתם עושים צחוק, אתם משיתים את זה על האזרחים, ודיברנו אז על משרד האוצר ואתם אמרתם במשרד התחבורה שאתם תעבדו עם משרד האוצר לקראת התקציב. לא דיברתם עם משרד האוצר, משרד האוצר גם לא כאן, לדעתי, אולי הוא בזום. אז הוא צחק כשאני אמרתי מה עם מימון של משרד האוצר על זה, הם צחקו על זה. על מוביליי, שזה חשוב מאוד, ידעו לעזור ולממן, אבל כשזה מציל חיים וזה הרבה יותר זול, הרבה יותר זול, הרי אם זה היה במימון מדינה זה לא היה עולה 200 או 300 שקל למערכת, זה היה עולה 40 שקל למערכת ואז כולם היו מקבלים את זה.
רוצים להטמיע דברים, לא היה קמפיין, ואני לא מכיר במדינת ישראל שאומרים בוא נקבע סנקציה פלילית ואז כשמגיע המועד אומרים: אה, הציבור לא מקבל את הסנקציה הפלילית אז בואו נבטל אותה. הרי אנחנו רואים עד עכשיו איך לא מבטלים, למשל, להבדיל אלפי הבדלות, את הסנקציה הפלילית על משתמשי קנביס למרות שהציבור לא מקבל אותה. אז כאן שזה חיים של בני אדם, הציבור לא מקבל את זה אז בואו נדחה את זה בעוד שנה וימותו עוד ילדים סתם, סתם בדרכים?
אתם מבזים את הוועדה, אתם מבזים את עצם העבודה שעשינו כאן על התקנה הזו. גם שרת התחבורה, למרות שהיא כאן והיא חלק מהקואליציה שאני נמצא בה, זו התנהלות לא תקינה. ביום ראשון הממשלה יושבת על התקציב, אני לא מכיר שום רפורמה שעושים בבטיחות בדרכים, אני לא מכיר שום כסף שמוסיפים לבטיחות בדרכים, אני לא מכיר שינוי בסדרי עדיפויות, אני לא מכיר שום דבר שעושים.
עכשיו אני באתי ואני מבקש להיפגש עוד פעם עם האנשים במשרד התחבורה וכולם מחכים שאני אפגש עם השרה. עם מירי רגב זה היה לי וגם היא בסוף הבינה את זה. כאן, עם שרה שהיא מהקואליציה, אפילו מהגוש שלי, לא היה לה זמן להיפגש איתי. לאף אחד מהאנשים המקצועיים במשרד התחבורה, אין להם זמן להיפגש עם אנשים שמתעסקים בזה בגלל שצריך אישור של שרה שמשום מה לא מגיע.
אז אני אומר לכם, אין מצב שהתקנה הזו נדחית ל-1.6, והנה, יש כאן קואליציה שאומרת את זה. הגיע הזמן שתעבדו כמו שצריך ולא תנוחו ומבחינתי לא תישנו בלילות, כמו שאנחנו לא ישנים כאן, עד שהדברים יקרו ושזה יהיה בכל רכב. זה לא צחוק ונגמר הצחוק שאתם יכולים לעשות מהוועדה הזאת ומאזרחי ישראל. אנחנו כשקיבלנו את ההחלטה הזאת עמדנו בפרץ מול כל האזרחים שאמרו שאנחנו משיתים את זה על האזרחים, למה? כי זה מציל חיים, ועשינו את זה בתקופת בחירות, גם השרה הקודמת, גם המנכ"ל הקודם, גם אנשים מהמפלגות האחרות שהיו כאן, זה היה בתקופת בחירות, זו הייתה החלטה הכי לא פופולרית לעשות, אבל למען הצלת חיים אנחנו עשינו את זה.
אז עכשיו אתם אחרי בחירות באים ואומרים כי הציבור לא קיבל את זה? איפה ראיתי פרסום אחד? או שאתם שלא רציתם את התקנה, וזה חמור מאוד, ואז גם שיקרתם כאן כי אז הסברתם, אתם ואבנר שהיה כאן, אז הוא הגיע לכאן, למרות שהייתה קורונה, חבר הכנסת אשר, הוא הגיע לכאן, הסברתם טוב מאוד למה זה חשוב, שינינו את התקן או את הקלות שאפשר להשיג אישור, כי אמרנו שזה מסובך מדי, אמרנו שמספיק שיצהירו שזה עומד באיטליה, במה שהאיטלקים אמרו וזה מספיק. מה אתם עשיתם? כל הדיבורים כאן זה דיבורים מבזים ומביישים, ואני רוצה שאתם תלכו לבקר את ההורים של טאלין ותסבירו להם את זה.
אני לא יודע מה 'בטרם' אמרו, שההורים של טאלין לא היו שמים את זה? זו בעיה של המדינה, מה זה לא היו שמים את זה? איפה נשמע כזה דבר שמדינה יכולה להגיד משהו ואז היא תראה אם האזרחים יקבלו את זה או לא. מה זה, זו מדינה של המלצות?
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
אני מעדיף לקרוא לך חבר הכנסת בועז, טופורובסקי מסבך אותי כל הזמן, ואתה דיברת מדם ליבך ולכן אי אפשר לקטוע אותך ואמרת דברים נכוחים.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
ויחד עם זאת אני כן רוצה לומר שכששר חדש נכנס, הייתי פעם שר, אתה יודע, מותר לו להגיד: תנו לי זמן. פה כמובן אנחנו נמצא את שביל הזהב - - -
בועז טופורובסקי (יש עתיד)
¶
סליחה, אדוני היושב ראש, אתה יושב ראש ועדת כלכלה, השרה דיברה איתך, הסבירה לך למה היא רוצה שייתנו לה זמן? היא שאלה אותך או שהיא שלחה לך צו לתקן שתאשר לה כמו עובד שלה?
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
אז אני רוצה להגיד את האמת, שדיברה איתי המנכ"לית, אמרתי למנכ"לית שלא תקין שהשרה לא דיברה איתי, השרה חייגה אליי במהלך הדיון כבר, אני אדבר איתה, אנחנו ניתן לה את הזכות להצליח.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
אני אומר לכם, ניתן לה את הזכות להצליח גם במשימה הזו. בועז, אני רוצה להיות כמוך, אחד שניצח עוולות ודברים שנשכחו, אנחנו נבנה פה איזה מתווה שלא יהיה שנה, שהוא יהיה ראוי ומעשי ונשכני ועם בקרות שלנו בזמן הקרוב.
בועז טופורובסקי (יש עתיד)
¶
בוא נראה. אבל אם זה צו אנחנו לא יכולים לשנות את התאריך, אנחנו יכולים לאשר או לא לאשר.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
בין הדברים הנוקבים שלך להצעות הראשוניות של, תרשו לי לקרוא לכם בשם פרטי, לי מותר, לא?
בועז טופורובסקי (יש עתיד)
¶
אני לא יודע מי אתה, אבל תגיד לי מה אתה עשית עם האוצר בשביל להשיג לזה תקצוב, אחרי זה, אחרי שתקבל רשות דיבור.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
רגע, אדוני. אני רוצה להגיד לך שבועז טופורובסקי הוא לא מהמתלהמים, והמחברים והמחבקים, אבל כשבדם ליבו יש הרוגי תאונות דרכים והארץ שלו זועקת אז הוא זועק את זעקתם. לא לקחת את זה אישי, לקחת את זה קבוצתי.
בועז טופורובסקי (יש עתיד)
¶
אנחנו דיברנו אז בוועדה ואמרנו ש-1 באוגוסט זה מאוחר מדי כי יהיה את יולי שאנשים ימותו ואת יוני שאנשים ימותו ועכשיו אתם רוצים לדחות את זה לעוד שנה, כאילו שגם באוגוסט ימותו ובספטמבר ימותו, כי גם חם בספטמבר.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
אנחנו ניתן לך, תרשום את הנקודות. חברת הכנסת מגן, שהתנהגה פה בנימוס, לא להפריע לה, בבקשה.
לימור מגן תלם (ישראל ביתנו)
¶
אז אני רוצה לומר שאני גם חשה מאוד לא בנוח עם הנושא של דחיית התקנות וכניסתן לתוקף כשמדובר בחיי פעוטות. אני יכולה להבין את הנושא שהשוק לא ערוך, אבל אני הייתי רוצה לראות או לקבל החלטה על דחייה קצרה הרבה יותר באופן משמעותי. מה שחשוב לי, ואני רוצה לבקש מאדוני היושב ראש, שאנחנו נכנס את הוועדה ונדון באיך אפשר לעודד את המוכנות של השוק.
לימור מגן תלם (ישראל ביתנו)
¶
פשוט שהוועדה הזאת תתכנס ותחשוב יחד מה אנחנו יכולים לעשות כדי לעודד ולתמרץ - -
לימור מגן תלם (ישראל ביתנו)
¶
- - ואז כשנגיע לכניסת התקנות לתוקף שאנחנו נגיע עם אמירות ועם פעולה מה עשינו כולנו כדי שנגיע כשהשוק מוכן וערוך. אז אם אדוני יוכל לקבוע לזה דיון מיוחד אני מאוד אודה לה.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
א', את צודקת, ב', לא נרפה, אנחנו כל חודש נבדוק מה העניינים ויותר מזה, גם בבלתי פורמלי, ואנחנו נביא את התוצאה הזאת.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
אנחנו מברכים את חבר הכנסת אוסאמה סעדי שהצטרף, לאט לאט אתה תיכנס לעניינים ותבקש לדבר.
רם שפע (העבודה)
¶
קודם כל, מיכאל, אמנם הייתי פה גם בדיון הברכות, אבל ברכות, אחת הוועדות החשובות בכנסת והולך להיות לנו פה הרבה מאוד דברים לעשות ביחד. שנית, טופורובסקי, תכננתי לפרגן לך רגע לפני שהתחלת לדבר, אז למרות הדברים שעם חלקם אני כמובן לא מסכים - - -
רם שפע (העבודה)
¶
אני רוצה להגיד שנייה במהות, ברצינות, שנים שהוא מתעסק בזה ומקדם את זה, לא רק בהקשר של התקנה הספציפית, אלא באופן כללי בטיחות בדרכים ובעיקר זה לא מובן מאליו כי רוב חברי הכנסת אוהבים להתעסק בדברים שמביאים כל הזמן ערך תקשורתי וזה לא תמיד העניין ובאמת מכל הלב זה דבר מוערך בעיניי.
אני גם קצת מסתייג מחלק מהדברים שאמרת, למרות שאני מהמפלגה של מרב, כידוע, השרה, בינינו חברי הכנסת תמיד לגיטימי מאוד להגיד דברים, זה בסדר, זכותנו, אבל דווקא מול אנשי המקצוע, אני לא יודע מה הם עשו ולא עשו, חשוב רגע לוודא ולהבין מה היה בחודשים האלה. בעיניי אנחנו קצת מפספסים בדיון את המהות. אגב, בסוגריים, רק בשביל הפרטים, יש לי ילד בן ארבע וילד בן שנה, נראה לי שהנושא הזה מאוד מאוד מאוד ברור לי ובאחד מהרכבים שלנו גם מותקנת אחת המערכות.
אני חושב שהשאלה איך אנחנו גורמים לזה לקרות שיהיו הרבה יותר הורים שיתקינו ברכב את המערכת. העיסוק בתזמון של התקנה, כל עוד הוא לא משנה את המציאות, המשמעות שלו דלה יותר. נגיד שאנחנו לא נאשר את זה והחל מ-1 באוגוסט התקנה תיכנס לתוקף והכול טוב, אבל ההורים לא יתקינו את זה ברכב, אז האם נציל חיי אדם כפי שכולנו רוצים, וזאת הרי המטרה? אנחנו מבינים שלא, כלומר לפי הנתונים שהמשרד מדבר עליהם. לכן השאלה בעיניי היא איך אנחנו גורמים לזה לקרות, ובעיקר, ופה אני אומר את זה לי וליבגני, אבל כולם כמובן יכולים לעזור, וגם טופורובסקי בעניין הזה, איך אנחנו מייצרים מצב שהאוצר ומשרד התחבורה מסכמים על תקציב כדי לגרום לזה שיהיה סבסוד וההורים יוכלו לממן את זה.
רם שפע (העבודה)
¶
הרי אותן שכבות, שלצערנו הרב, ככל שאני מבין, אני לא מכיר את הנתונים, תיכף תגידו, שיש בהם הרבה מקרים, אלא אותן שכבות שלא יכולות להרשות לעצמן לממן את אותן מערכות ואז אותם מקרים מזעזעים, שאף אחד מאיתנו לא יכול להעלות בדעתו קורים ו - - -
רם שפע (העבודה)
¶
את הדבר הזה אפשר לתכנן, אני אשמח אחרי זה שתתייחסו גם לפרטים אם יש לכם איזה שהוא פילוח לאוכלוסיות, גם לזה יש ערך, אבל בעיקר לתזמון, ובסוגריים אני מסכים עם חברי, חבר הכנסת אשר, שגם בחורף גם אם הנזק הוא פחות מיידי לאור הטמפרטורות זה עדיין מאוד מאוד משמעותי, אני מניח שיש הרבה מקרים שקורים גם בחודשים האחרים.
ולסיכומו של עניין אני מציע שאחרי שכל הדוברים ידברו נעצור להתייעצות סיעתית וננסה לחשוב איך אנחנו מוצאים פתרונות פרקטיים לזה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
רם אומר את זה, אבל אני רוצה לומר דבר אחד, אופוזיציה וקואליציה, בנושאים הללו אין אופוזיציה ואין קואליציה ואני יכול לריב איתו עוד שעה בוועדה המסדרת ולצעוק עד השמים, אבל נבוא לפה ואנחנו נדבר אותו דבר ואנחנו נחשוב אותו דבר.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
שפע, אנחנו נביא מתווה מוסכם, אבל משמעותי יותר ושלם ומהיר יותר מבקשת הדחייה שהוצגה פה.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
קודם כל אני מתחבר מאוד לדברים של חברי בועז טופורובסקי ובאמת בועז הוא לא מהאנשים שמתלהמים ואני רואה אותך פה ואתה באמת מדבר פה, שכנעת אותי בזה שלא צריך לתת אפילו שישה חודשים, צריך להוריד פה אפילו פחות.
אני רוצה להגיד, במסגרת הדיונים של ועדת הכלכלה לא פעם ישבו פה קצינים ממשטרת התנועה והציגו פה נתונים לדעתי מפחידים, למשל מספר הנהגים שנוהגים ללא רישיון, זה הגיע למאות אלפי אנשים. אז כשאנחנו מדברים על אכיפה של המערכת הזאת אנחנו צריכים לקחת בחשבון גם את העניין הזה שהרבה אנשים פשוט לא ירצו להתקין את זה ואיכשהו אנחנו צריכים להתמודד עם הנתון הזה. אנחנו יודעים שאנשים שנכנסים לאוטו ונוהגים ללא רישיון, אז בטח ובטח בנושא הזה, הם פשוט לא יתקינו ולא אכפת להם מזה. צריך גם לתת איזה שהיא דעת בעניין הזה.
וכמובן, כמו שאמרתי, צריך להציג נכונות יותר רחבה בשביל שוועדת הכלכלה תקבל את זה, כי הוועדה הזאת אמורה לפקח, היא לא אמורה להסכים לכל דבר שמשרד התחבורה מציע, להיפך, הוועדה הזאת צריכה לתת את הדעת בעניין שלה והרבה פעמים אנחנו אלה שדוחפים שהמשרדים יקבלו את ההצעות שלנו ולכן זה חשוב ששמעתם את כל הדיון הזה פה היום.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
היושב ראש, עוד משהו קטן שאני חושב שהוא גם חובה, גם חובה כאנשים כי באמת גם שיבחנו את הפעילות של בועז, אבל מאחר שיש חילופי ראשי ועדות, פה היו בחירות באמצע והיה ככה והיה ככה והיה ככה, אבל צריך להגיד באמת, וזה להגיד לך, כי אתה איש ביצוע בסופו של דבר, לוועדה הזאת יש כוח בנושא של תאונות דרכים, לא הרבה מאוד, אבל כשהיא מתעלקת היא יושבת על זה ולא תעזוב את זה. ואני רוצה לומר לשבחו של היושב ראש איתן כבל שהפך את הנושא הזה לנושא מאוד מאוד חשוב, עשו פה ועדת בדיקה, אני חושבת שהיא הייתה חסרת תקדים, עם דוח שלם שלאחר מכן ועדות המשנה המשיכו - - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אמרתי תמיד שאיתן כבל לא פה, תקשיב טוב, זה נזק לבניין הזה, הוא באמת אחד הפרלמנטרים ואנשי הביצוע הטובים שיש, אבל אני אומר לך את זה, כי אני יודע שאתה בא לעבוד, העיר ירוחם יכולה להעיד על זה, כל אבן מאבניה יכולה להעיד על זה, לכן אני אומר שהנושא הזה, אם תיקח אותו, אני ראיתי בעיניים שככל ששיגענו את אנשי המשטרה והתחבורה, היו עשר ישיבות של ועדת הכלכלה לפחות בקדנציה אחת ו-22 ישיבות של ועדת משנה לנושא של בטיחות בדרכים עם מעקבים והכול וקרו דברים ויקרו דברים. אני ממליץ לך להרים את הנושא הזה הכי גבוה שרק אפשר.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
חבר הכנסת יעקב אשר, אנחנו כיוונו לדעת גדולים כי אחת הדרישות שלנו ממשרד התחבורה, בנוכחות השרה, כבר להציג, רצינו תוך חודש, אבל השרה אמרה שהיא צריכה טיפה יותר זמן, את כל הסוגיה של תאונות הדרכים.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
בועז, אז כנראה שהדיון הזה יהיה לפני תקציב המדינה, לפני שהוא עובר, אבל הוא לא יהיה הראשון ולא האחרון, אני יודע גם בפועל שמצד אחד היו פרלמנטרים שנאבקו את המאבק, לא תמיד מצאנו שרים שזה הנושא בליבם ובנפשם, דווקא פה קיבלנו איתות שהנושא הזה חשוב לשרה והיא רוצה להתמסר אליו, אז אנחנו נותנים את הכבוד ואת הזמן.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
רגע, שנייה. אנחנו נשמע את עורך דין דוד טמיר, התייחסות. חבר'ה, יש לי פה הרבה דוברים ולא כולם ידברו, אבל אתה תדבר, אחרי זה הסמנכ"ל, אחרי זה אריאל הבר ממשרד האוצר, אחרי זה סימונה זילבר מהמשטרה, יש פה עוד יצרנים של פתרונות לרכב שהנוכחות שלהם איתנו מבורכת, אם אני אצליח אני אאפשר לאחרים לדבר. זה סדר הדוברים, בבקשה, דוד.
דוד טמיר
¶
ראשית אני אפתח ואני אגיד שהיו קשים לי הדברים של חבר הכנסת טופורובסקי. אני חושב שלהגיד עלינו שאנחנו מבזים את הוועדה הזאת או עושים ממנה צחוק, אני חושב שזה באמת, מעבר לזה שאין קשר בין האמירה לבין המציאות, אני חושב שזה לא נעים גם בפן האישי, אנחנו היינו ביחד בדיונים הקודמים ואני חושב שזה לא ראוי. אתה ראית את העבודה שאנחנו עשינו, גם הניסיון שלנו היום לבוא הנה בפני הוועדה זה ניסיון שנעשה אחרי עבודת חשיבה משמעותית שנעשתה במשרד. אין כאן דברים שנעשים, ודאי שלא בכיוונים האלה, אני חושב שברמת השיח, אני חושב שגם מול עובדי ציבור שמגיעים לוועדה, אני חושב שזה לא היה ראוי.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
לא, לא אמרנו עליך משהו אישי, כי יש לצערי במשכן הזה, מדברים דברים אישיים, אין פה שום דברים נגדך.
בועז טופורובסקי (יש עתיד)
¶
אתה רוצה שאני אשווה בין איך אותם אנשים התייחסו לחברי הוועדה לאשר את התקנות ואיך הם לא התייחסו עכשיו כשהם מבקשים לדחות אותן? אתה רוצה? אני יכול לעשות השוואה ואז אנשים יגידו אם עכשיו - - -
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
הרב בועז, דבריך נאמרו, נשמעו ומהדהדים פה וישפיעו על כולנו, ודוד אומר: אני רוצה לשמור על כבוד אנשי המקצוע ולא להתבוסס בעניין, בואו נתקדם.
דוד טמיר
¶
לגבי הטענות הענייניות שהוצגו, אז דיבר חבר הכנסת אשר לגבי קמפיין, הוא אמר שהוא לא יודע אם היה קמפיין. נמצאים איתנו כאן נציגים של הרלב"ד, אנחנו כבר כמה חודשים בקמפיין תקשורתי שנעשה בנושא הזה ספציפית, בקמפיין שנעשה, מפולח לגבי מגזרים שונים, באפיונים שונים, והקמפיין הזה בתוקף באוויר. אנשי הרלב"ד יוכלו לתת נתונים ביחס לקמפיין.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
תראו, אני שאלתי את בועז אם הוא מכיר את זה, כי אני פחות מסתכל במדיות שאתם - - -
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
אני חייב להודות שאני אישית גם לא נחשפתי לשום קמפיין למרות שאני איש תקשורת לשעבר ואנחנו כולנו עוקבים.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
חברי הכנסת היקרים שלי, אתם כל אחד דיבר בלי שהפריעו לו. יש עשרות אנשים בזום, לא נצליח לשמוע אותם, אני מבקש מכם להתאפק עכשיו ולאפשר לאנשי המקצוע לדבר ולעוד כמה עמותות, אחר כך נצא להפסקה, חברי הכנסת, נגבש מתווה ונחזור. בבקשה, תסיים.
דוד טמיר
¶
מעבר לקמפיין שנעשה במדיה החברתית אני יכול להגיד שלמשרד התחבורה ענף מדיה חברתית מאוד חזק שפועל, הנושא הזה של מערכות התראה למניעת שכחת ילדים ברכב היה אחד הדפים הנצפים ביותר במדיה החברתית של משרד התחבורה, כך שאני חושב שאי אפשר להגיד שהציבור לא מכיר ולא יודע. זה לעניין הקמפיין.
לעניין ההארכה שאנחנו מבקשים, הובאה כאן איזה מין אמירה כאילו שמשרד התחבורה ביקש לדחות בשנה, סוג של דחייה של אחרינו המבול או משהו בסגנון הזה. אני רוצה לתקן את הדברים האלה, על פי הנתונים שיש לנו, שזה נתוני 'בטרם', שאלה הנתונים שכל הטיפול בנושא הזה מתבססים עליהם, אני מקריא, בחודשים ינואר, פברואר, מרץ, במשך העשור האחרון לא נרשם אף ילד שנהרג כתוצאה מהתופעה, כנ"ל גם לגבי חודש נובמבר. בחודש דצמבר, בעשור האחרון היה ילד אחד שנהרג מהתופעה.
דוד טמיר
¶
אנחנו אמרנו שהבעיה, ולא צריך להיות מהנדס בשביל להבין שהבעיה רלוונטית במיוחד בחודשי הקיץ כאשר הטמפרטורות עולות ולכן הדחייה שלנו בעצם הייתה דחייה, אנחנו נמצאים עכשיו בחודש אוגוסט, דחייה של שלושה חודשים או ארבעה חודשים הייתה מביאה אותנו לחורף וזה לא מספיק זמן, מה גם שהיתרון שאנחנו נשיג בזה, אנחנו חושבים שהוא לא יתרון מסכן.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אני לא מסכים עם החורף, אם ילד יקבל איזה שהוא הגבלה או שיתוק בגלל זה והוא לא מת.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
בסדר, עכשיו אני מבקש, הסמנכ"ל אבנר, אתה רוצה להשלים? לכל דובר עכשיו יש דקה בלבד, נאומים בני דקה, כמו במליאה. אבנר פלור.
אבנר פלור
¶
אני רוצה להשלים כמה דברים. אנחנו מאז שהתקנה חוקקה עשינו המון המון צעדים כדי להגיע ל-1 באוגוסט עם כמות מערכות לציבור, חלק מהמהלכים שעשינו זה מה שנאמר פה בנושא של הקמפיין, שתיים, מה שעשינו, יצאנו עם הדרישות שלנו ועובדה שמחודש אפריל-מאי שהיו שלושה יצרנים ויזמים הגענו ללמעלה מ - - - יזמים ויצרנים. המחיר שהתחיל 500, 600, 700 שקל ויותר הגיע עכשיו למחיר של 300 שקל ו-250 שקל ואפילו פחות. כל הנושא הזה של מתן התמריצים לכלי הרכב החדשים שהתחלנו מינואר זה גם עוד איזה שהוא מהלך שיש כבר למעלה מ-8,000-7,000 כלי רכב שהמערכת נמצאת בהם עם הקנייה, כלומר כל מה שהמשרד יכול היה לעשות, הן בהיבט ההסברתי, הן בהיבט של ההקלות בדרישות המקדמיות ליבוא של המערכות, להכנסת מערכות ביבוא אישי וכו', זה נעשה.
אחרי כל הצעדים האלה ואחרי כל מה שנעשה כנראה שזה לא מספיק ועובדה שמתוך 800 או מיליון מערכות שאמורות להיות כאן ולספק לאזרחים יש רק 300,000 ומתוכם מכרו רק 50,000. כל הכוונה שלנו זה להגיע מוכנים ולתת לציבור את המערכת במחיר הסביר.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
אז רק שתדע את זה שיש כאלה פה שמכירים אותך ויודעים לפרגן על עשייתך. אני מבקש לשמוע את נציג האוצר, בבקשה.
בועז טופורובסקי (יש עתיד)
¶
אבל זה רק חצי, היה מכס למוצרים מסין, רק מאירופה לא היה מכס. אז המוצרים הזולים לא היו זולים.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
רגע, בועז. נציג האוצר דקה. אני רוצה למקד אותך, איך אפשר להביא מתווה כפי שעשיתם עם אמצעי נהיגה אוטונומית, שסבסדתם לנהגים שיתקינו, איך אפשר לעודד גם במקרה הזה, אולי באגרת הרכב או באותו מודל שעשיתם? בבקשה, אריאל.
אריאל הבר
¶
ברשותך, אני אתייחס, אני אשתדל לעמוד במגבלות ואתייחס לנקודה אחת שעלתה מוקדם יותר. אני חושב שבשנה האחרונה כן נעשו שיקולים גם בממשלה ובכנסת בנוגע לתקנות, שלא רוצים שהציבור יעבור על החוק אז צריכים להתקין תקנות גם שניתן לעמוד בהן. זו נקודה אחת.
נקודה נוספת ביחס לשאלה שהעלית עכשיו, קיים חשש שהחלת חובה ובטח סבסוד דווקא יעלו את המחיר של המערכות, לא יורידו אותן, כמו שכולנו מנסים וכמו שמשרד התחבורה פועל כבר תקופה די ארוכה להוריד את מחירי המערכות. לא התקיים דיון בחודשים האחרונים - - -
אריאל הבר
¶
אנחנו כמובן פתוחים לדיונים כאלה ולוקחים הכול ברצינות. ברור לכולם שהדבר הזה יבוא על חשבון דברים אחרים והשאלה על מה, על חשבון מה.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
אומרים ביהדות שפיקוח נפש דוחה דברים רבים, אבל אנחנו מציבים בפניך אתגר וזה לא אחריותך, משרד התחבורה שמתכנן את תקציבו יידרש להציג לנו מול האוצר הסכמות גם בסיוע למימון המערכות ברכבים הקיימים מול החדשים, שזה כבר מושת על היבואנים.
אני מבקש מרב פקד סימונה זילבר, אם את יכולה ככה בדקה להציג לנו מה שחשוב לך. בבקשה.
סימונה זילבר
¶
בוקר טוב. גם אנחנו מצטרפים לברכות לוועדה, ברכות ליושב הראש. העמדה שלנו מלכתחילה הייתה תומכת בתקנות האלה שהן מצילות חיים, לתקנות האלה נצבע קנס של 250 שקל וארבע נקודות ומרגע שזה ייכנס לתוקף אנחנו נאכוף במסגרת הפעילות השוטפת שלנו להצלת חיים.
מה שהבהרנו בדיון קודם של הוועדה בנושא הזה, בדיון בינואר, את מגבלות האכיפה שלנו ואני מבקשת שוב להבהיר את זה. אנחנו בעצם נוכל לבדוק רק אם יש מערכת או אין מערכת, הדרישה המקדמית שעלתה בתקנות לבקשתנו שהמערכות יהיו מסומנות הייתה דרישה של סימון בר קיימא והדרישה הזאת נמחקה מהנוסח הסופי של התקנות והומרה בסימון של האריזה. סימון של האריזה, ברור לכולכם ששוטר לא יכול לאכוף, אז רק לסבר את האוזן שמערכות שהן לא מוצרים בפס הייצור מה שאנחנו נוכל לבדוק זה אם יש מערכת או אין מערכת על בסיס מה שהנהג ידווח.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
תודה רבה, סימונה. שני חברי כנסת יאמרו ממש קצר ולעניין ואנחנו נתכנס, חברי הכנסת, בחדר נפרד ואז נחזור אליכם. אוסאמה, בבקשה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
כן, בוקר טוב, אדוני היושב ראש, חבריי חברי הכנסת. קודם כל לא יצא לי להיות בישיבת הפתיחה וזו הזדמנות לאחל לך בהצלחה ואני בטוח שאתה תצליח ותמלא את תפקידך, כמו שאני מכיר אותך.
הנושא הזה, אדוני היושב ראש, הוא נושא כאוב מאוד, במיוחד בחברה שלנו, בחברה הערבית, אם אנחנו מדברים על מספרים אז מאז 2015 עד 2020 17 ילדים נפטרו בגלל ששכחו אותם ברכבים, מהם תשעה מהחברה הערבית. גם אפרופו תאונות דרכים, תמיד אני מנצל כל הזדמנות לשבח את חברי בועז על העבודה ועל ההתמדה, אפילו כשהוא מקריא את השמות מדי יום, אז גם בתאונות דרכים אחוז הנפגעים מקרב החברה הערבית הוא כמעט 30% כאשר האחוז שלנו מכלל האוכלוסייה הוא 20%, 20% ומשהו. אז באמת צריך לטפל בעניין הזה.
אני גם חייב לשבח ולציין את עבודתו של חברנו לשעבר חבר הכנסת יוסף ג'בארין שהיה יושב ראש הוועדה לזכויות הילד שעסק בנושא הזה. הקורבן האחרון היא ילדה בת 3, רויא חליל אבו עג'אג' מכסייפה ב-20.6 היא נשכחה ונפטרה ברכב. אני חושב שגם אז אמרנו שהאוצר צריך להכניס את היד לכיס ולסבסד ולא להטיל את כל המעמסה הכספית על ההורים, במיוחד אם יש כמה ילדים במשפחות ברוכות ילדים אז העלות היא רבה, אבל אני אמרתי עכשיו בוועדת חוץ וביטחון ובוועדת חוקה שכשבאים ורוצים להאריך את ההכרזה על מצב החירום לעוד שנה וגם כאן עוד שנה ואני חושב שהממשלה הזאת, אם היא נקראת ממשלת שינוי, אז היא צריכה להתחיל לעבוד מהר. אז אני לא אומר, בסדר, חודש ומשהו, אבל לבוא לבקש שנה ולעבור את הקיץ הגיהינום הבא - - -
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
מה שטוב אצלך, חבר הכנסת אוסאמה סעדי, שאתה דפקת איחור אופנתי וסיכמת לנו את הדיון שהיה פה, כי בועז קיבל מחמאות וכל מה שאמרת - - -
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
אבל אנחנו שמחים שאתה איתנו. חבר הכנסת רון כץ, בבקשה, ואז אנחנו נתכנס פה בחדר נפרד, בבקשה.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
עשר דקות הפסקה, בבקשה, חברי הכנסת.
(הישיבה נפסקה בשעה 10:42 ונתחדשה בשעה 10:52.)
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
חברים, מליאת הכנסת תיכף מתחילה ואנחנו רוצים להגיע למתווה. חברים, יש לנו שמונה דקות לסכם. בשביל השקיפות והיושרה, ניהלנו דיון עם השרה לנסות לגבש מתווה שגם היא תוכל לעמוד בו ולבצע, שמענו את המגבלות שלה ואת האילוצים ואנחנו מביאים מתווה קרוב מאוד לרצונה שהוא על דעת כלל חברי הכנסת, אני מקווה גם שרם יצביע בעדו.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
השרה ביקשה לאשר את הכניסה לתוקף ואת האכיפה באפריל, אנחנו כחברי כנסת קבענו את המתווה את הבא, בנוכחות השרה יתקיים דיון על תוכנית העבודה למניעת שכחת ילדים ברכבים בנובמבר ולפני אישור תקציב המדינה, אם תקציב המדינה יאושר קודם אז היא תגיע קודם, מיד לאחר הפגרה. בוא נגיד ככה, בין 15 באוקטובר עד 1 בנובמבר השרה תציג פה את תוכנית העבודה שלה לנושא הזה.
התקנות ייכנסו לתוקף ב-1 בינואר וב-1 במרץ תחל אכיפה, למה אנחנו עושים את זה בחורף, דווקא במועד שיש סיכון פחות גבוה? המערכות ייכנסו, הנהגים יפתחו מודעים, כך שבאפריל-מאי כשהטמפרטורות עולות כל המערכת התכווננה וגם קמפיין יחל בחורף וכו'.
בנובמבר אנחנו מצפים מנציגי האוצר ונציגי התחבורה להציג לנו מתווים מעשיים לסיוע למשפחות שאמורות להתקין את זה ברכבים ותיקים כשכמובן ברכבים החדשים זה יותקן מראש ולא יושת על ההורים או בעלי הרכב. זה דבר דרמטי עבורנו, נעשו תקדימים במשרד התחבורה לעודד התקנות של טכנולוגיה מצילת חיים בנהיגה אוטונומית של רכב באותו מתווה בעלויות הרבה פחות גבוהות לסייע להורים ולכל מסיעי הילדים בעלויות.
אני מבקש מהיועץ המשפטי שלנו להקריא את הדברים, נצביע, אני מקווה פה אחד.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
אולי ננקוב את התאריך בנובמבר. מיכאל, לא במהלך חודש נובמבר, אלא עד תאריך מסוים.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
אני אסביר לך, רם. אמרנו שהתקנות נכנסות לתוקף ב-1 בפברואר וב-1 במרץ יש אכיפה.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
לא, יהיה דיווח בנובמבר שקבענו בין ה-15 באוקטובר עד ה-1 בנובמבר בנוכחות השרה וכמובן לקראת היישום בפועל באזור אפריל השרה שוב תציג לנו איך המשרד מבצע הלכה למעשה שכן התקנות בתוקף.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
אני חושב שהנושא הזה כל כך חשוב ואנחנו נעתרנו פה ל-90% מבקשת השרה והיא תכבד אותנו בנוכחותה ורצינותה להוביל את המהלך הזה.
רון כץ (יש עתיד)
¶
יש לי רק שאלה לפני זה, היושב ראש. יש היום כיסאות עם התקנים מובנים בתוך הכיסא, אנחנו מדברים גם עליהם בתקנה הזו?
דוד טמיר
¶
תקנות התעבורה (הוראת שעה) (מספר 6) (תיקון), התשפ"א-2021
בתוקף סמכותי לפי סעיפים 69א(א) ו-70(17ד) ו-(17ה) לפקודת התעבורה (להלן – הפקודה), לעניין תקנה 2(2) -בהסכמת שר המשפטים ובאישור ועדת הכלכלה של הכנסת לפי סעיף 2(ב) לחוק העונשין, התשל"ז-1977 ולעניין תקנות 2(1) ו-3- באישור ועדת הכלכלה של הכנסת, אני מתקינה תקנות אלה:
תיקון הפתיח.
1. בתקנות התעבורה (הוראת שעה) (מספר 6) (תיקון), התשפ"א-2021 (להלן – התקנות העיקריות) במקום הפתיח יבוא:
"בתוקף סמכותי לפי סעיפים 69א(א) ו-70(17ד) ו-(17ה) לפקודת התעבורה (להלן – הפקודה), לעניין תקנה 1(ב) -בהסכמת שר המשפטים ובאישור ועדת הכלכלה של הכנסת לפי סעיף 2(ב) לחוק העונשין, התשל"ז-1977 ולעניין תקנות 1(א) ו-2- באישור ועדת הכלכלה של הכנסת, אני מתקינה תקנות אלה:"
תיקון תקנה 1.
2. בתקנה 1 לתקנות העיקריות –
(1) בתקנת משנה (א), בפתיח –
(1) במקום "כ"ג באב התשפ"א (1 באוגוסט 2021)" יבוא – אני מבין שהתאריך הוא 1 בפברואר 22'. אנחנו נתקן כמובן את המועדים.
(2) במקום "י"ג באב התשפ"ג (31 ביולי 2023)" – אנחנו משאירים את זה יבוא "כ"ה בתמוז התשפ"ד? או שאנחנו נתקן את זה בהתאמה?
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
קיבלנו עשר דקות הארכה לחרוג מזמן המליאה אז לנצל את הזמן, בבקשה, לא לרכילות, לעבודה.
דוד טמיר
¶
(1)(ב) תוקן לשנתיים מיום התחילה בהתאם.
(2) בתקנת משנה (ב) בפתיח –
(1) במקום "כ"ח בטבת התשפ"ב (1 בינואר 2022)" –
זה מועד תחילת האכיפה שהיה קבוע, אנחנו דוחים את זה, אני מבין, ל-1 במרץ 2022?
דוד טמיר
¶
תיקון תקנה 2.
3. בתקנה 2 לתקנות העיקריות, במקום "כ"ג בכסלו התשפ"ב (1 בדצמבר 2021)" יבוא –
זה בעצם מועד הדיווח של משרד התחבורה לוועדת הכלכלה?
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
רגע, חכה שנייה, אני רוצה להגיד לכם עוד משהו קטן, תגידו לי. טופורובסקי, השרה אומרת הבנתי מרץ, תנו לי גם מועד האכיפה וגם התוקף במרץ.
רם שפע (העבודה)
¶
ואני רק מוסיף שאנחנו צריכים בימים הקרובים כולנו ביחד ללחוץ על תקציב, גם על משרד התחבורה וגם על האוצר, כי המשמעות היא שצריך עכשיו ללחוץ, לא באוקטובר.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
חבר'ה, קיבלנו עשר דקות הארכה ואני לא אחרוג מהן. בבקשה, דוד. הבנתם את התיקון?
איתי עצמון
¶
לעניין הדיווח לוועדת הכלכלה אני רק רוצה להפנות את תשומת הלב לתקנה שקיימת היום כבר, אני פשוט רוצה לוודא שכל המרכיבים שכתובים בדיווח היום רלוונטיים גם לשני הדיווחים שאתם מבקשים. מה שכתוב היום, שהשרה אמורה לדווח לוועדת הכלכלה לגבי יישום התקנות, היערכות לאכיפה, זמינות מערכות להתראה להשארת ילדים ברכב לרכישה בישראל, מחיר המערכות ומספר היבואנים המייבאים מערכות כאמור לשם שיווק בישראל.
איתי עצמון
¶
עוד דבר קטן. מכיוון שהתקנות, אם לא היינו דוחים אותן הן היו נכנסות לתוקף ב-1 באוגוסט ואני אינני יודע אם במשרד המשפטים יספיקו לפרסם אותן עד 1 באוגוסט, אני מציע שנקבע כבר שמועד התחילה של התיקון הזה יהיה 1 באוגוסט.
עינת סגל
¶
קצר מאוד. אני רוצה לנצל את המעמד ואת הפורום קודם כל להגיד תודה ליבואנים שעשו באמת עבודת קודש בזמן מאוד מאוד קצר ולבקש מכם, אם אתם יכולים - - -
עינת סגל
¶
להתחיל בשיווק שלכם. זה לא מצחיק, כי השיווק שלהם מאוד אפקטיבי וזה ממש לא מצחיק, מספיק תראו סרטון של אחד מהם אז תבינו כי השיווק שלהם פונה למקום אחר, הוא פונה ל - - -
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
הפרגון שלך במקום, תודה רבה, כי בלעדיהם לא נוכל להביא את המערכות האלה, היו צריכים להיערך ולדעת שהמדינה רצינית ושהכול נכנס לתוקף. הדיווח השני של השרה יהיה ב-15 במרץ על המימוש בפועל של כל מה שנידון פה.
אנחנו מצביעים. מי בעד?
הצבעה
אושר.
היו"ר מיכאל מרדכי ביטון
¶
פה אחד. גאה בכם. מודה גם לאנשי המקצוע, גם אם היו פה רגישויות, בסוף זה להצלת חיים ובוא נביא את הדבר הזה וזכינו להציל נפשות בישראל, גם דוד.