פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וארבע
הכנסת
16
ועדת הכנסת
25/07/2021
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 4
מישיבת ועדת הכנסת
יום ראשון, ט"ז באב התשפ"א (25 ביולי 2021), שעה 11:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-24 מתאריך 25/07/2021
תקנון הכנסת - תיקון מס' 137 [הוראת שעה], הקמת הוועדה המיוחדת לזכויות הילד , הקמת ועדה מיוחדת לפניות הציבור , הקמת הוועדה המיוחדת לענייני התמכרויות, סמים ואתגרי הצעירים בישראל , הקמת הוועדה המיוחדת לעובדים זרים , הקמת הוועדה המיוחדת לעניין הקרן לאזרחי ישראל
פרוטוקול
סדר היום
1. הצעה לתיקון תקנון הכנסת בדבר הקמת ועדות קבועות חדשות בכנסת ה-24
2. הקמת הוועדה המיוחדת לעניין הקרן לאזרחי ישראל
3. הקמת הוועדה המיוחדת לעובדים זרים
4. הקמת הוועדה המיוחדת לענייני התמכרויות, סמים ואתגרי הצעירים בישראל
5. הקמת ועדה מיוחדת לפניות הציבור
6. הקמת הוועדה המיוחדת לזכויות הילד
היו"ר ניר אורבך
¶
בוקר טוב, אני פותח את ישיבת ועדת הכנסת. היום יום ראשון, ט"ז באב תשפ"א, 25 ביולי 2021. על סדר היום ההצעה לתיקון תקנון הכנסת בדבר הקמת ועדות קבועות חדשות בכנסת העשרים וארבע. צירפנו נוסח לדיון. אני מבקש מחבר הכנסת איתן גינזבורג להציג את ההצעה לתיקון התקנון, ניתן להעיר הערות, למי שיש, ונעבור להצבעה.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
תודה רבה, אדוני היושב-ראש, לאור העובדה שמבקשים בכנסת הנוכחית בלבד, כהוראת שעה, לייחד ועדות מסוימות לנושאים מסוימים, מתוך סמכויותיהן של ועדות קבועות, הקואליציה מבקשת להקים שלוש ועדות קבועות בכנסת הנוכחית, שסמכויותיהן ייגרעו מוועדות קבועות קיימות. כך, למשל, אנחנו מבקשים כי תוקם ועדה לביטחון פנים – כידוע, היום היא חלק מוועדת הפנים והגנת הסביבה – והיא תעסוק בנושאים של ביטחון פנים, שמירת הסדר הציבורי, ביטחון אישי, מלחמה בפשיעה, מוכנות לאירועי חירום, משטרה, בתי סוהר ואסירים, כבאות והצלה וכלי ירייה.
אנחנו מבקשים לקחת את תחום הבריאות מתוך ועדת העבודה, הרווחה והבריאות, ולייחד רק לנושא הבריאות ועדה בפני עצמה.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
אני בטוח שיש רופא, לפחות אחד, שיכול לעמוד בראש הוועדה הזאת.
כמו כן, להקים ועדה למיזמי תשתית לאומיים מיוחדים ושירותי דת יהודיים. הנושא של שירותי דת יהודיים יועבר מוועדת הפנים והגנת הסביבה, ויצורף לזה נושא של קידום תשתיות מסוימות, בעלות חשיבות לאומית מיוחדת, שהממשלה מבקשת לקדם באופן מיוחד בקדנציה הנוכחית.
ברשותך, היושב-ראש, אני אומר שאני חושב שיש מקום לוועדת הכנסת, לאחר שנעשה תיקון בתקנון בכנסת השמונה-עשרה, לייחד דיונים על פרק הוועדות בתקנון הכנסת. זהו פרק מיושן. בזמן שכל התקנון עבר רוויזיה, שינוי והתאמה לעידן הנוכחי - - -
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
הפרק הזה לא נגעו בו, כל נושא סמכויות הוועדות. אנחנו יודעים שיש היום הרבה ועדות שונות בגודלן. יש ועדות עמוסות מאוד בנושאים, וועדה אחת מפקחת על המון משרדי ממשלה. אנחנו מכירים גם ועדות, שנוגעות לנושא אחד או למשרד ממשלתי אחד, אפילו קטן, כמו המדע. אני חושב שצריך לעשות רוויזיה בתחום הזה. דיברתי עם ראשי ועדות קודמים, וסיפרו לי ראשי ועדות חינוך שונים, שהם לא הצליחו לגעת בנושאי תרבות וספורט, מכיוון שנושא החינוך כל כך גדול, שלא היה להם זמן לדון בנושאים אחרים. כך גם בנושא כלכלה.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
נכון, בעלי חיים. צריך לעשות רוויזיה, ואני שם את זה לפתחך.
לנושא שעל סדר-היום, אנחנו מבקשים לתקן את התקנון בהוראת שעה, ולאפשר את הקמת הוועדות הללו כמפורט.
היו"ר ניר אורבך
¶
חבר הכנסת גינזבורג, תודה רבה. שוחחנו על הנושא, ובעזרת ה', אני מתכוון להרים את הכפפה, גברתי מזכירת הכנסת. אנחנו באמת נדון בנושא הפרק המיוחד לסמכויות הוועדות, וננסה להתאים אותו למציאות הפוליטית הקיימת.
אני חייב להעיר לפרוטוקול, שאני מאוד מאוד מצטער על כך, שהאופוזיציה בחרה גם היום לא להגיע לדיונים.
היו"ר ניר אורבך
¶
נכון. אנחנו מכבדים אותך, ואנחנו שמחים שאתה פה. באופן עקרוני, יש פה החלטה של חלק גדול ממרכיבי האופוזיציה לא להגיע לדיונים האלה, ואני מצטער על זה באמת. אלה דיונים מספיק חשובים, כדי שהם יטלו בהם חלק. אני מאוד מקווה שהוועדות יתחילו לעבוד בצורה מסודרת, כי זה באמת זה הלב הפועם של הכנסת. אני מאוד מאוד מקווה שהוועדות יתחילו לעבוד – עדיף בהבנות, אבל גם אם לא.
עוד מישהו מהחברים רוצה להעיר?
אני אקריא את ההצעה לתיקון תקנון הכנסת, ומי מחברי הכנסת שירצה להתייחס, אני אשמח.
הצעה לתיקון תקנון הכנסת (הוראת שעה לתקופת כהונתה של הכנסת העשרים וארבע).
תיקון סעיף 100 – הוראת שעה
1.
בתקופת כהונתה של הכנסת העשרים וארבע יקראו את סעיף 100 לתקנון הכנסת כך:
(1) בפסקה (5), המילים "יהודים ושל" ו"משטרה ובתי סוהר;" – לא ייקראו;
ארבל אסטרחן
¶
אני אסביר. מוציאים את הנושא של שירותי הדת היהודיים מוועדת הפנים, ואת הנושא של משטרה ובתי סוהר, שיעבור לוועדה לביטחון פנים.
היו"ר ניר אורבך
¶
(2) אחרי פסקה (5) יבוא:
"(5א) ועדת ביטחון הפנים – ביטחון הפנים במדינה, שמירת הסדר הציבורי, ביטחון הציבור והקהילה, ביטחון אישי, מלחמה בפשיעה ובפשיעה המאורגנת ובנזקיה, מוכנות לאירועי חירום אזרחיים, משטרה, בתי סוהר ואסירים, כבאות והצלה, כלי ירייה;
(5ב) ועדת מיזמי תשתית לאומיים מיוחדים ושירותי דת יהודיים – קידום תשתיות מסוימות בעלות חשיבות לאומית מיוחדת, כגון הרכבת התחתית במטרופולין גוש דן; שירותי דת יהודיים.";
(3) בפסקה (9), במקום "הרווחה והבריאות" יבוא "והרווחה", והמילה "בריאות;" – לא תיקרא;
(4) אחרי פסקה 9 יבוא:
"(9א) ועדת הבריאות – שירותי הבריאות והרפואה, ביטוח בריאות ממלכתי, הגנה על בריאות הציבור, היערכות להתפרצות מגפות והתמודדות עמן, מקצועות הרפואה והבריאות, אתיקה רפואית, ושימוש בטכנולוגיות רפואיות;".
מישהו מחברי הכנסת רוצה להתייחס?
ארבל אסטרחן
¶
היום הוועדה נקראת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות. מוציאים את המילה "בריאות" ויוצרים ועדת בריאות חדשה.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
סעיף 3 פירושו, שיקראו לוועדה: העבודה והרווחה.
אני רוצה לשאול שאלה לגבי שימוש בטכנולוגיות רפואיות. זה לא גורע מסמכויות ועדת המדע, שעוסקת בכל מיני חברות, כמו medical advices?
ארבל אסטרחן
¶
יכולה להיות חפיפה בנושאים האלה. נמצאת פה גם היועצת המשפטית של ועדת העבודה, הרווחה והבריאות – עדיין. את רוצה להגיד על זה משהו?
נעה בן שבת
¶
כן. הנושא של שימוש בטכנולוגיות רפואיות, נועד בשביל להתייחס לנושאים כגון השתלת איברים, פונדקאות, תרומת ביציות, וכל אותם דברים שהטכנולוגיות הרפואיות מאפשרות בהן שימוש.
נעה בן שבת
¶
מלכתחילה סברנו שהנושאים עבודה, רווחה ובריאות הם נושאים שלובים והיה היגיון רב, אפילו מתחייב, לכריכתם בוועדה אחת, והתייחסות אליהם בוועדה אחת. כשאנחנו מדברים על נושא בריאות ורווחה, אנחנו מתייחסים לאוכלוסיות כגון: קשישים, שלפעמים עוברים במהלך שנות הזקנה במוסדות של משרד הרווחה, ואחר כך עוברים למוסדות של משרד הבריאות. המעברים האלה, כשלעצמם, הם מעברים מורכבים. ההסתכלות הנכונה צריכה לערב גם הסתכלות בריאותית וגם הסתכלות רווחתית. זה נוגע גם לאנשים עם מוגבלות, וכל השאלות האלה מאוד מורכבות אחת עם השנייה. בשאלה של נכות, למשל, חלק מהגמלאות שניתנות לנכות הן ממש של טיפול רפואי. אם אנחנו מדברים על ילד נכה, שהולך למעון יום שיקומי, זה מעון יום שבו שני המשרדים מעורבים יחד. טיפול במתמכרים, טיפול בחולי נפש – כל אלה עניינים שבהם הרווחה והבריאות מעורבים יחד.
הדברים ממש משולבים זה בזה. ההסתכלות הרחבה על אותה אוכלוסייה, שזקוקה לטיפול – הסתכלות גם על הצד הבריאותי וגם על הצד הרווחתי, היא לטובת העניין. הפריזמה הרחבה היא משהו שוועדת העבודה, הרווחה והבריאות יכלה לספק. אם כל ועדה מסתכלת רק בפריזמה הצרה שלה, זה דבר שיכול להיות בעייתי. ביטוח בריאות ממלכתי הוא נושא שמאוד קשור לביטוח הלאומי, לא רק בגבייה, אלא גם הערכאה השיפוטית שלה יש סמכות ייחודית לדון בטענות כנגד קופת חולים, שלא נתנה שירות מסוים, זה בית הדין לעבודה. לא בכדי השילוב הזה קיים כל הזמן.
אני מבינה שיש כל מיני אילוצים, ורצו להקדיש לנושא הבריאות. אנחנו חשבנו שצריך היה לעשות את זה במסגרת אותה ועדה, כדי לא להחמיץ את ההסתכלות הרחבה, את הראייה, וכדי לאפשר את השילוב החשוב הזה בין הנושאים.
שגית אפיק
¶
אפשר להקים ועדת משנה לבריאות, בתוך ועדת עבודה, רווחה ובריאות. בעינינו, מקצועית זה דבר שיותר נכון בנסיבות העניין, בגלל השילוב של הנושאים.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
זה מחזיר אותי לבקשה מיושב-ראש הוועדה – אני מודה לו על הרמת הכפפה – שאומרת שצריך לעשות סדר בכל סוגיית הוועדות. אני לא בטוח מה תהיה החלוקה החדשה כשיהיה סדר. אנחנו רגילים לסוג מסוים, ואנחנו צריכים להתחיל להשתחרר מזה.
שגית אפיק
¶
יכול להיות שסדר שלם בכלל הוועדות, זה דבר נכון, ונגיע למסקנות אחרות. בנסיבות האלה, אנחנו חושבים שוועדת משנה הייתה מייצרת את אותה תוצאה שמבקשים לייצר כאן, פחות או יותר.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
ביחס לוועדה למיזמי תשתית לאומיים מיוחדים ושירותי דת יהודיים, אני רוצה להדגיש שהדבר לא יגרע מסמכויותיה ומפעילות ועדת הכלכלה של הכנסת במתכונתה הנוכחית. הנושאים שיבואו לוועדה למיזמי תשתית לאומיים, יבואו לשולחן הוועדה הזאת לקביעה לאיזו ועדה. בכל זאת, ועדת הכלכלה תישאר עם סמכויותיה ועם הדברים שהיא אמורה לדון בהם, כסט הדברים הרגיל. ככל שיהיו מחלוקות, נדע ללבן אותן בהסכמה בשולחן הזה, אבל שהדברים יהיו מאוד ברורים. שזה לא יגרע מסמכויות ועדת הכלכלה.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
תודה רבה. אפרופו הקמת ועדת בריאות עצמאית, בגלל החזרת הדברים האלה היה עדיף בנוסף, להקים ועדת קורונה. להחזיר אותה. אני חושב שכולנו מרגישים את חזרת הקורונה – יותר מ-1,400 מאומתים אתמול. השגרה שהייתה לפני כמה שבועות, איננה עוד. לכן, היה מקום לחשוב לפחות, על הקמת ועדת הקורונה מחדש או לצד ועדת הבריאות, או במקומה. אני מבקש לשקול את זה מחדש בקואליציה.
ארבל אסטרחן
¶
כן, אבל זה לא עלה למליאה. בכנסת הזאת. הוועדה המסדרת הצביעה על הקמת ועדת קורונה, וזה לא עלה לאישור המליאה.
ווליד טאהא (רע"מ – רשימת האיחוד הערבי)
¶
לגבי סעיף (5א), אכן, הייתה הסכמה על פיצול נושא ביטחון פנים, וכל הנושאים שמוזכרים בסעיף. לגבי סעיף (5ב), שירותי דת יהודיים – אני לא הבנתי את הקשר בין שירותי דת יהודיים לבין תשתיות לאומיות. מישהו יודע להגיד לי מה הקשר? אני אשמח מאוד. זה קידום תשתיות מסוימות. מה זה מסוימות? מישהו יודע להגיד מה זה מסוימות?
ווליד טאהא (רע"מ – רשימת האיחוד הערבי)
¶
כתוב כגון. מה עוד? אני לא יודע. מה הקשר בין התכנון, שזה הפנים, לבין הוועדה הזאת? איך זה ייעשה? יש פה הרבה מאוד שאלות. אני מקווה שבהמשך לא יהיו בעיות ומחלוקות לגבי הסעיף הזה, מה נכנס בתוך מה, מה יוצא מתוך מה, כי מחלוקות לא יאפשרו עבודה תקינה. לגבי השאר, הכול בסדר.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
אני גם שאלתי על מיזמי תשתית לאומיים, והסבירו לי שמדברים בעיקר לא על סיפור התכנון, כי התכנון כבר קיים, אלא על אופן הביצוע. למשל, כל סוגיית הפיצויים לאנשים שעוברים מתחת לבית שלהם. זה ברמת ביצוע ולא ברמת תכנון. ככה הובהר לי, כי גם אני שאלתי את אותה שאלה כחבר ועדת הפנים.
ווליד טאהא (רע"מ – רשימת האיחוד הערבי)
¶
בכל מקרה, אני מוכרח לומר שזה התווסף לוועדה ללא סיכום מוקדם.
עידית סילמן (ימינה)
¶
בוקר טוב, תודה רבה, וסליחה על האיחור. חבר הכנסת ווליד טאהא, אם יש משהו שצריך להגיע בו להסכמות, כמובן שנגיע. אני חייבת לומר שמעבר להסכמים קואליציוניים כאלה ואחרים, שחתמנו כולנו, יש עניין של היום שאחרי, שזה שותפות קואליציונית. כולנו בתוך הקואליציה מבינים את זה, באים לקראת זה, וגם מוכנים להקשיב ולהיות שם אחד בשביל השני. לא רק שותפות קואליציונית, אלא גם שותפות בין הקואליציה לאופוזיציה. העמדנו את סך הדברים שיכולנו לאפשר גם לאופוזיציה, מבחינת סך הדברים שאנחנו מאפשרים להם ונותנים להם, ואנחנו מוכנים לבוא תמיד למשא ומתן.
לעניין ועדת הבריאות, אני באה מעולמות הבריאות. בכנסת העשרים ואחת הגעתי לכאן, וראיתי שאני נמצאת במיעוט שעוסק בבריאות הציבור באופן אמיתי בכנסת. עולם הבריאות הוא עולם הרבה יותר מורכב. הוא עולם שדורש הבנה, הוא עולם שדורש התמחות ומיומנות. מובן שהרבה פעמים יותר קל להתעסק בנושאים שלפעמים קלים יותר.
אחמד טיבי, דווקא אתה כדוקטור מכיר את המקום הזה, בטח אחרי שנת קורונה – זה כבר מעבר לשנה – עם האתגרים שהיא הציבה לפתחנו. אנחנו מבינים שההסתכלות שלנו על המערכת הזאת, שנראית לנו לפעמים כעוד מערכת, היא מערכת מרכזית. היא אחת ההוצאות הגדולות של מדינת ישראל; אחת המערכות שיכולות להביא בעתיד הכנסות מאוד גדולות למדינת ישראל, ולהיות מנוע כלכלי משמעותי, אם נדע לפעול נכון. אני חייבת לומר שדווקא אחרי התקופה הזאת, אנחנו מבינים כמה בריאות הציבור יכולה לשתק כלכלה, לא רק של מדינה אלא של עולם.
מתוך ראייה כזאת, חשבתי שנכון להסתכל לא רק על בריאות הציבור בקטע של טיפול, אלא מניעה ועידוד מסרים שהם חשובים. אנחנו רוצים בסוף אזרחים בריאים, ואזרחים בריאים זה צעירים בריאים, זה לדאוג להם מהשלבים הראשונים, מגילאי הינקות. ראיתי לנכון שבתוך ועדה, שמכנסת לתוכה הרבה נושאים יחד, הנושא של בריאות הציבור ובכלל, טיפול במערכת הבריאות, לא מגיע מספיק לידי ביטוי ולא מקבל את הבמה שראויה לו.
בוועדה הזאת יש חוקים גדולים וחשובים – חוק ביטוח בריאות ממלכתי, חוק זכויות החולה. כל נושא הקורונה שציינת – מגפות ופנדמיות – ייכנס לוועדה שלא תיקרא רק ועדת קורונה, אלא ועדה שמתעסקת בבריאות, ומסתכלת גם על ההשלכות ארוכות הטווח של הקורונה. אנחנו יודעים שנצטרך לתת לזה מענה במערכת הבריאות, ואנחנו כבר רואים את זה במקצועות הבריאות, שכוללים ריפוי ועיסוק, פיזיותרפיה, קלינאות תקשורת ומקצועות נוספים. אין לנו מספיק יכולת לתת להם מענה היום, וזה בוודאי ילך ויגדל.
בריאות הנפש – עוד לא התחלנו לדבר על כל הרפורמה. לא רק אני, באופן אישי, אלא גם חברתי, חברת הכנסת שרן וגם חברי, חבר הכנסת רם שפע.
עידית סילמן (ימינה)
¶
גם יעל רון בן משה. הרבה חברים מכל הקואליציה לקחו את הנושא של בריאות הנפש, מקדמים אותו ומבינים שלקורונה יש השלכות ארוכות בתחום הפרעות אכילה, למשל, ובתחום של טיפול בילדים ונוער. לכן, הצבנו לנגד עינינו את הוועדה הזאת. מעל 35 חוקים נמצאים בוועדה הזאת; מיליארדי שקלים שמתגלגלים. כן, אני חושבת שנכון לשים את הבריאות במרכז השיח של כנסת ישראל, של בית המחוקקים הזה. אני חושבת שאנחנו צריכים לדאוג לבריאות הציבור, ואנחנו צריכים לשים אותו במרכז כוועדה בפני עצמה. יש מקומות בעולם בהם יש לא רק שר בריאות, אלא שר אושר ושר בדידות. יש מקומות שממש לקחו את זה צעד אחד קדימה. אנחנו חושבים שמגיע לבית המחוקקים של מדינת ישראל ועדה, שתתעסק בבריאות, שתיתן לעולם הבריאות ולאלה שעוסקים בו – רופאים, אחיות, אנשי משק וכל כוחות העזר מסביב – את המקום שראוי להם. הם יבואו, ידברו לעומק על מחלות, על סל התרופות ועל נושאים משמעותיים.
לכן אני מאוד אשמח אם כל החברים יתמכו בהחלטה הזאת. כן, זה יהיה בהחלט תהליך משמעותי וחשוב שנביא לכאן, לכנסת, וניבחן, כמו כל הממשלה הזאת, במעשים שלנו.
היו"ר ניר אורבך
¶
חברת הכנסת סילמן, תודה רבה, אנחנו שמחים שאת פה. אחרי שנעשה הצבעה על תיקון התקנון, אני אבקש ממך להציג את הנושא של הוועדות המיוחדות. תודה שהגעת.
חבר הכנסת בוסו, בבקשה. אתה רוצה לדבר? לא. ארבל, בבקשה.
ארבל אסטרחן
¶
אני רוצה לומר בקצרה, שזאת פעם ראשונה שוועדת הכנסת עושה כזה מהלך, של תיקון תקנון בהוראת שעה, והוספת ועדות קבועות. בעבר, פעמים רבות היו ועדות מיוחדות, שזה הנושא הבא על סדר-היום. היו ועדות משנה, ובאמת זאת פעם ראשונה שבה הדבר הזה נעשה. נשמעו פה צידוקים שונים למהלך הזה, אבל זאת תהיה הזדמנות, מאחר וזאת הוראת שעה רק לכנסת הזאת, לבחון את כל נושא סמכויות הוועדות, כמו שאמר חבר הכנסת גינזבורג, ולפתוח את סעיף 100 לתקנון הכנסת. זהו הסעיף היחיד שלא תוקן, כאשר נכתב התקנון מחדש בכנסת השמונה-עשרה, כשיריב לוין היה יושב-ראש ועדת הכנסת.
אני רוצה להגיד משהו ספציפי לגבי שתיים מהוועדות. קודם כול, ועדת ביטחון הפנים – זהו נושא שנמצא היום בוועדת הפנים, אבל הוא נושא מובחן מיתר נושאי ועדת הפנים. לכן, אפשר היה להגדיר אותו מחדש. שימו לב, הייתה התלבטות מסוימת לגבי הניסוח, בעיקר לגבי המילים "מלחמה בפשיעה ובפשיעה המאורגנת". הכוונה הייתה להוציא סמכויות מוועדת הפנים, לא מוועדת החוקה, כי ועדת החוקה עוסקת בחוק העונשין, ויש לה גם עניינים שקשורים למלחמה בפשיעה. ביקשו ממני להבהיר את הנקודה הזאת.
מירי פרנקל שור
¶
ארבל, אני רוצה להתייחס לזה, ולא תקין שזה עולה כאן. הוועדה לביטחון פנים היא הוועדה שעוסקת במלחמה בפשיעה. ועדת חוקה אומנם חוקקה את החוק ב-2003 – חוק המלחמה בפשיעה – אבל זה חוק עונשי לחלוטין. כך שברור ומובן מאליו, שהמנדט של הוועדה לביטחון פנים, היא אכן לצלם את המצב הקיים של עיסוקה של ועדת הפנים, כאשר היא דנה בנושאי ביטחון פנים. אם יהיו שאלות לגבי חקיקה, גם במלחמה בפשיעה, לאן זה צריך להגיע, אנחנו נדע לפתור את זה בייעוץ המשפטי.
ארבל אסטרחן
¶
אוקיי. זה בדיוק מה שאמרתי.
לגבי ועדת מיזמי תשתית, אמר פה חבר הכנסת גינזבורג, שהכוונה היא לא לקחת מוועדת הכלכלה. ברור שהוועדה הזאת תיקח מוועדות מסוימות. כשמקימים ועדה חדשה, עוברות אליה סמכויות, שבמצב רגיל היו בוועדות אחרות. צריך להבהיר שאין הכוונה לקחת את כל הפרויקטים של הממשלה, כל הדברים שהיו אמורים לעבור לוועדת הכלכלה או לוועדת הכספים, כל נושא שמשרד האוצר יוזם, ולהעביר אותו לוועדה אחרת, באופן שירוקן ועדות אחרות. לכן, צריך לשים לב לניסוח שמוצע, וזה ניסוח מאוד מצומצם – מיזמי תשתית לאומיים מיוחדים, ואלה רק תשתיות מסוימות, בעלות חשיבות לאומית מיוחדת. יש כאן גם דוגמה, ומאוד חריג לכתוב את זה, בשביל להבהיר על איזה נושאים מדובר.
הדבר האחרון שאני רוצה לציין הוא, שתיקון התקנון הזה, אחרי שהוא יעבור במליאה – אחרי שהוא יאושר בוועדה, הוא יונח שבועיים על שולחן הכנסת, ויאושר במליאה – באותו רגע יקומו אותן שלוש ועדות חדשות. יהיו להן סמכויות מלאות, ואפשר יהיה להעביר אליהן חקיקה, הצעות לסדר ודיונים מהירים. על מנת שהן יוכלו לדון גם בחקיקת משנה, יהיה צריך לעשות תיקון חוק.
אם יש היום חוק שאומר, ששר הבריאות, באישור ועדת העבודה, הרווחה והבריאות, יתקין תקנות בנושא מסוים, על מנת שזה יעבור לוועדת הבריאות, יהיה צריך לעשות תיקון חקיקה. כנ"ל בנושאי ביטחון פנים. ככל שתרצו, זה יהיה השלב הבא אחרי תיקון התקנון.
היו"ר ניר אורבך
¶
ארבל, תודה רבה.
אנחנו עוברים להצבעה. מי בעד ההצעה לתיקון תקנון הכנסת, כפי שפורט כאן?
הצבעה
ההצעה לתיקון תקנון הכנסת אושרה.
היו"ר ניר אורבך
¶
פה אחד, תודה רבה.
2. הקמת הוועדה המיוחדת לזכויות הילד
3. הקמת ועדה מיוחדת לפניות הציבור
4. הקמת הוועדה המיוחדת לענייני התמכרויות, סמים ואתגרי הצעירים בישראל
5. הקמת הוועדה המיוחדת לעובדים זרים
6. הקמת הוועדה המיוחדת לעניין הקרן לאזרחי ישראל
היו"ר ניר אורבך
¶
אנחנו עוברים לסעיף הבא בסדר-היום: הקמת ועדות מיוחדות בנושאים הבאים: הוועדה המיוחדת לזכויות הילד; הוועדה המיוחדת לפניות הציבור; הוועדה המיוחדת לענייני התמכרויות, סמים ואתגרי הצעירים בישראל; הוועדה המיוחדת לעובדים זרים; הוועדה המיוחדת לענייני הקרן לאזרחי ישראל.
אנחנו נקיים כרגע דיון משולב על כל חמש הוועדות, והצבעה נעשה בנפרד על כל ועדה. חברת הכנסת סילמן, כמו שביקשתי, אשמח אם תתייחסי לנושא.
עידית סילמן (ימינה)
¶
תודה רבה. נמצא לפניכם הנוסח לדיון בוועדות הכנסת. אלה חמש ועדות מיוחדות שאנחנו מקימים זה עתה. אני רק רוצה לציין לפרוטוקול, שאנחנו נותנים עוד ועדות מיוחדות לאופוזיציה – לבחירתם, בכפוף למשא ומתן עם הקואליציה. במידה והם ירצו לבוא באותו משא ומתן איתנו בהמשך, ולצרף את אותן שתי ועדות מיוחדות, אנחנו נקיים על כך דיון ונעשה הצבעה נוספת.
אתם יכולים לראות את ההצעה לחלוקה של ועדות הכנסת המיוחדות, עם המקומות שלהם. אני צריכה להקריא את הכול, ארבל?
ארבל אסטרחן
¶
כדאי לציין שכל הוועדות האלה היו בכנסות הקודמות, זה לא משהו חדש. רק אחת מהן לא הייתה בכנסת הקודמת, וזאת הוועדה לעובדים זרים.
עידית סילמן (ימינה)
¶
בסדר גמור, אתה מחליט.
אני אומר שהמפתח הוא על פי הוועדות הנוספות שיהיו לאופוזיציה – ולפי זה חילקנו – עוד שתי ועדות מיוחדות.
אני מקריאה.
הוועדה המיוחדת לעניין הקרן לאזרחי ישראל; סמכויות הוועדה: פיקוח ומעקב אחר הפעולות הנדרשות לפי חוק קרן לאזרחי ישראל, התשע"ד-2014, ובכלל זה פיקוח ומעקב אחר התקדמות הקמת הקרן והפעולות שנעשות להקמת מוסדות הקרן ומינוי נושאי המשרה בה; פיקוח ומעקב אחר הכנסות המדינה מההיטל על רווחי גז ונפט וצפי ההכנסות בתקופת כהונתה של הכנסת ה-24; פיקוח ומעקב אחר ניהול נכסי הקרן על ידי בנק ישראל.
הרכב הוועדה
¶
בוועדה יכהנו תשעה חברי כנסת, על פי ההרכב הבא: סיעת הליכוד – שני חברים: סיעת יש עתיד – חבר אחד; סיעת ש"ס – חבר אחד: סיעת העבודה – חבר אחד: סיעת ישראל ביתנו – חבר אחד: סיעת הרשימה המשותפת – חבר אחד: סיעת מרצ – חבר אחד: מוסי רז; סיעת רע"מ – חבר אחד.
מוצע כי יושב ראש הוועדה יהיה חה"כ מוסי רז.
אתם יכולים לראות את זה על פי החלוקה בטבלה.
הוועדה המיוחדת לפניות הציבור. סמכויות הוועדה: טיפול ומתן מענה שוטף לפניות הציבור שמגיעות לוועדה מאזרחים ומארגונים. קיום קשר שוטף עם משרדי הממשלה ועם נציבי פניות ציבור בגופים שונים, תוך הבטחת זכויותיהם וסמכויותיהם לטיפול בפניות הציבור במוסדותיהם. הסדרת נושא הטיפול בפניות הציבור במוסדות הממשלתיים והציבוריים לשם קביעת נורמות טיפול אחידות ככל האפשר בין הגופים שעוסקים בנושא. שמירה והגנה על מקבלי שירותים ציבוריים. יצירת שיתוף פעולה עם משרדי הממשלה וגורמים שונים בניסיון להיטיב את השירות הניתן לאזרח. קיום דיונים בנושאים מגוונים הנוגעים למצוקות הפרט, הצרכנים ומקבלי השירותים הציבוריים.
הרכב הוועדה
¶
בוועדה יכהנו תשעה חברי כנסת, על פי ההרכב הבא: סיעת הליכוד – שני חברים: סיעת יש עתיד – שני חברים: סיעת ש"ס – חבר אחד: סיעת כחול לבן – חברה אחת: יעל רון בן משה; סיעת ימינה – חבר אחד: סיעת יהדות התורה – חבר אחד: סיעת ישראל ביתנו – חבר אחד.
מוצע כי יושבת ראש הוועדה תהיה חה"כ יעל רון בן משה.
הוועדה המיוחדת לזכויות הילד. סמכויות הוועדה: הגנה על ילדים וקידום מעמד ילדים ובני נוער, במטרה לממש את זכויותיהם ברוח האמנה הבינ"ל לזכויות הילד, לרבות מימוש העקרונות של טובת הילד, אי אפליה, הזכות להתפתחות בתנאים נאותים, וזכות של ילדים ובני נוער להשמיע את דעתם בעניינים הנוגעים להם.
הרכב הוועדה
¶
בוועדה יכהנו תשעה חברי כנסת, על פי ההרכב הבא: סיעת הליכוד – שני חברים: סיעת יש עתיד – חבר אחד: סיעת ש"ס – חבר אחד: סיעת כחול לבן – חבר אחד: סיעת ימינה – חבר אחד: סיעת הרשימה המשותפת – חבר אחד: סיעת תקווה חדשה – חברה אחת: מיכל שיר; סיעת מרצ – חבר אחד.
מוצע כי יושבת ראש הוועדה תהיה חה"כ מיכל שיר.
הוועדה המיוחדת לענייני התמכרויות, סמים ואלכוהול. סמכויות הוועדה: מדיניות ציבורית, הסברתית וחינוכית ופעולות אכיפה לצמצום השימוש לרעה בסמים מסוכנים. הליכי הטיפול ושיקום של התמכרויות לסמים מסוכנים ולאלכוהול. בחינת המדיניות הממשלתית והגישות השונות בנוגע להתמכרויות. המשך ליווי ואסדרת תחום הקנאביס בישראל, אי הפללה, והמענים הרפואיים הנדרשים.
הרכב הוועדה
¶
בוועדה יכהנו תשעה חברי כנסת, על פי ההרכב הבא: סיעת הליכוד – שני חברים: סיעת יש עתיד – שני חברים: סיעת כחול לבן – חבר אחד: סיעת העבודה – חבר אחד: רם שפע; סיעת יהדות התורה – חבר אחד: סיעת הציונות הדתית – חבר אחד: סיעת רע"מ – חבר אחד.
מוצע כי יושב ראש הוועדה יהיה חה"כ רם שפע.
הוועדה המיוחדת לעובדים זרים. סמכויות הוועדה: פיקוח על העסקת ושהיית עובדות ועובדים זרים ונלוויהם. תנאי שהייה ומעטפת סוציאלית של העובדים הזרים, לרבות שכר, ביטוח לאומי ביטוח בריאות והתנהלות מעסיקים. התנהלות הממשלה ביחס להעסקת עובדים זרים, עבודת משטרת ההגירה, וטיפול בבעיות הקשורות להיתר העסקה לעובדים. השפעת העובדים הזרים על שוק העבודה והתעסוקה בישראל בדגש על ענפי הבנייה, החקלאות והסיעוד.
מוצע כי יושבת ראש הוועדה תהיה חה"כ אבתיסאם מראענה.
עידית סילמן (ימינה)
¶
כן, בוועדות המיוחדות. על כן, זה המפתח שנתנו. בסך הכול, יש 120. ארבל, איך את רוצה לציין את זה?
ארבל אסטרחן
¶
צריך לומר שמתייחסים פה לשבע ועדות – חמש שהוצגו כעת, ושתי ועדות נוספות שהוזכרו, ומדובר שיהיו של האופוזיציה. בכל הוועדות האלה, למעט אחת, מוצע שיהיו תשעה חברים. מזה גזרתם את המפתח, כך שחוץ מוועדה אחת של האופוזיציה, האחרונה, מוצע שזה יהיה 4:5 לקואליציה. בשתי הוועדות של האופוזיציה, מוצע שיהיה רוב לאופוזיציה – 4:5 או 4:6.
כל הוועדות האלה, למעט הוועדה לעובדים זרים, היו קיימות גם בכנסת הקודמת ולפניה; הוועדה לעובדים זרים הייתה קיימת עד הכנסת התשע-עשרה. בכנסת העשרים קמה ועדה אחרת, והוועדה הזאת לא הייתה קיימת מאז. עכשיו מוצע להוסיף אותה מחדש.
עוד דבר שצריך לומר, הוא שהוועדות המיוחדות יש להן כמו ועדות קבועות, ככל שלא מגבילים אותן. הן יכולות לדון בדיונים יזומים, כמובן, לזמן עובדי מדינה, לחייב את כולם להגיע, אפשר להעביר אליהן מהמליאה הצעות לסדר, אפשר להעביר להן מהנשיאות דיונים מהירים, אפשר להעביר אליהן גם חקיקה, ככל שהמליאה או ועדת הכנסת מחליטות על כך, אלא אם כאן מחליטים לסייג משהו בעניין הזה. היו מקרים בעבר שסייגו.
עידית סילמן (ימינה)
¶
סייגנו שבדרך כלל הוועדות המיוחדות בדרך כלל לא מחוקקות, אלא אם כן ועדת הכנסת או המליאה הסמיכו אותן לכך, לחוק כזה או אחר.
ארבל אסטרחן
¶
ההצבעה היא על חמש ועדות. כמו שנעשה עם הוועדות הקבועות, אם אתם זוכרים, הייתה טבלה שכללה כבר את השלוש, שעכשיו דובר עליהן בתיקון התקנון, מבחינת היחסים. גם כאן, מראים לכם את מספר החברים הכולל בכל הוועדות, כולל שתיים נוספות, שלא ידוע אם יקומו, אבל ההצבעה כרגע היא רק על החמש.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
אני לא רוצה להסתכסך עם מפלגת העבודה, אבל למה בוועדה לעובדים זרים, רק בסעיף 1 כתוב עובדות ועובדים, ובכל השאר כתוב עובדים?
היו"ר ניר אורבך
¶
עוד מישהו מחברי הכנסת רוצה להתייחס? אני מבקש, נמצאים פה גם יושבי-ראש הסיעות, בחלקם. אני מבקש במהלך היום להעביר לנועה, מנהלת הוועדה, את שמות החברים והחברות שנמצאים מבחינתכם בוועדות המיוחדות. תהיה פנייה גם מצידנו אליכם, אבל אני מבקש להזדרז ולהעביר כמה שיותר מהר.
חבר הכנסת רם, אתה רוצה להתייחס?
ווליד טאהא (רע"מ – רשימת האיחוד הערבי)
¶
רציתי לשאול את ארבל או את שגית, חוץ מהוועדה החדשה לעובדים זרים - -
ארבל אסטרחן
¶
אני חושבת שעשו פה שינויים קלים בסמכויות. יש דבר אחד, שנוגע לוועדה לפניות הציבור. בכנסת הקודמת היה כתוב במפורש שהיא לא תחוקק. עכשיו הציעו להוריד את זה, כי זה לא קיים בוועדות אחרות. אנחנו סברנו שוועדה לפניות הציבור לא אמורה לחוקק, כי היא כאילו דנה בהכול. כל פנייה שמגיעה, לכאורה מכניסה עכשיו את הנושא לסמכויות שלה. רצו לא לכתוב את המשפט הזה לגבי אף אחת מהוועדות. מבחינת חקיקה, כמו שאמרה חברת הכנסת סילמן, ככלל, הוועדות האלה לא עוסקות בחקיקה. הוועדה לזכויות הילד כן עסקה קצת בחקיקה. אם ירצו לעשות את זה, ותהיה החלטה של המליאה – בדרך כלל זה מגיע לכאן, לוועדת הכנסת – אפשר להעביר אליהן לחקיקה. לעמדתנו, כאמור, לוועדה לפניות הציבור – לא.
האמת היא שלא השוויתי מילה למילה, אבל בגדול, אלה הנושאים שהיו. אני חושבת שבוועדת הסמים והאלכוהול הוסיפו את המילה התמכרויות; הוסיפו את הנושא של אי-הפללה, ואני לא בטוחה שהוא היה קודם. בגדול, זה חלק מהנושא, ואין ספק שזה נושא ששייך לוועדה הזאת. בוועדה לעובדים זרים – זה ככה היה. בוועדה לזכויות הילד – אני חושבת שזה ממש מילה במילה. כנ"ל בוועדה לפניות הציבור – זה ממש זהה. גם הקרן לאזרחי ישראל – זה ממש זהה.
היו"ר ניר אורבך
¶
ארבל, תודה רבה.
אנחנו יוצאים להתייעצות סיעתית, חוזרים ב-11:45.
(הישיבה נפסקה בשעה 11:40 ונתחדשה בשעה 11:50.)
היו"ר ניר אורבך
¶
אנחנו מחדשים את הדיון.
אני מודיע על הפסקה בדיוני הוועדה עד השעה 13:00. אנחנו נחזור לפה בשעה 13:00. תודה רבה.
(הישיבה נפסקה בשעה 11:50 ונתחדשה בשעה 13:00.)
היו"ר ניר אורבך
¶
צוהריים טובים, אנחנו חוזרים להמשך הישיבה.
בהמשך לדיון שערכנו קודם בנושא הצעה לחלוקת ועדות כנסת מיוחדות, אני מודיע פה רק על שינוי אחד לפני שאנחנו מעלים את זה להצבעה.
בוועדת המלחמה בסמים ואלכוהול, בראשות רם שפע, במקום רם יהיה חברה או חברה לימינה; בוועדה לזכויות הילד בראשות מיכל שיר, במקום ימינה יהיה חבר מרע"ם.
נעבור להצבעה על אישור החלוקה לוועדות מיוחדות. אנחנו נצביע על כל ועדה בנפרד. בהתאם לסדר-היום, ההצבעה הראשונה היא על הוועדה המיוחדת לזכויות הילד. מי בעד, מי נגד.
הצבעה
ההצעה להקמת הוועדה המיוחדת לזכויות הילד אושרה.
היו"ר ניר אורבך
¶
הוועדה המיוחדת לזכויות הילד אושרה.
אנחנו עוברים להצבעה על הוועדה המיוחדת לפניות הציבור. מי בעד, מי נגד.
הצבעה
ההצעה להקמת הוועדה המיוחדת לפניות הציבור אושרה.
היו"ר ניר אורבך
¶
הוועדה המיוחדת לפניות הציבור אושרה.
אנחנו עוברים להצבעה על הוועדה המיוחדת לענייני התמכרויות, סמים ואתגרי הצעירים בישראל. מי בעד, מי נגד.
הצבעה
ההצעה להקמת הוועדה המיוחדת לענייני התמכרויות, סמים ואתגרי הצעירים בישראל אושרה.
היו"ר ניר אורבך
¶
הוועדה המיוחדת לענייני התמכרויות, סמים ואתגרי הצעירים בישראל אושרה.
אנחנו עוברים להצבעה על הוועדה המיוחדת לעובדים זרים. מי בעד, מי נגד.
הצבעה
ההצעה להקמת הוועדה המיוחדת לעובדים זרים אושרה.
היו"ר ניר אורבך
¶
הוועדה המיוחדת לעובדים זרים אושרה.
אנחנו עוברים להצבעה על הוועדה המיוחדת לענייני הקרן לאזרחי ישראל. מי בעד, מי נגד.
הצבעה
ההצעה להקמת הוועדה המיוחדת לענייני הקרן לאזרחי ישראל אושרה.
היו"ר ניר אורבך
¶
אני מודה לכולכם. אני מודה במיוחד ליושבת-ראש, שהגישה רוויזיה על הסעיף הראשון ועל הסעיף השני.
בשעה 13:35 נקיים הצבעה על הרוויזיה.
רציתי להודות גם לנציגת ימינה וגם לנציגם, על ההבנה ועל ההחלפה בוועדות. אני נועל את הישיבה, תודה רבה.
(הישיבה נפסקה בשעה 13:05 ונתחדשה בשעה 13:35.)
היו"ר ניר אורבך
¶
אני מחדש את ישיבת הוועדה.
מאחר ומגישת הרוויזיה, חברת הכנסת עידית סילמן, לא נמצאת, הרוויזיה נדחתה.
אני נועל את ישיבת הוועדה. תודה, להתראות לכולם.
הישיבה ננעלה בשעה 13:37.