פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וארבע
הכנסת
37
ועדת החוקה, חוק ומשפט
27/07/2021
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 35
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שלישי, י"ח באב התשפ"א (27 ביולי 2021), שעה 13:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-24 מתאריך 27/07/2021
חוק הדיינים (תיקון מס' 29), התשפ"א-2021
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק הדיינים (תיקון מס' 30), התשפ"א-2021 (מ/1436)
היו"ר גלעד קריב
¶
שלום, אני פותח את הישיבה. אנחנו נמצאים בהצעת חוק הדיינים (תיקון מס' 30), התשפ"א-2021 (מ/1436), בהנמקת הסתייגויות, ולאחר מכן הצבעה על ההסתייגויות. אני מניח שחבר הכנסת אורי מקלב ינמק את ההסתייגויות שהוגשו לנו. תהיה פה גם הסתייגות שינמק חבר הכנסת יום טוב כלפון, ואחר כך נראה אם יש לנו עוד מנמקי הסתייגויות. חבר הכנסת מקלב, בבקשה.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
חוץ מההסתייגויות הכלליות, גם הגשתי 4 או 5 הסתייגויות פרטניות בעקבות הדיון שהיה לנו. אני רוצה לנמק את ההסתייגות שנמצאת ב-435. דיברנו על זה בדיון בוועדה, וגם היו לי שיחות עם היועץ המשפטי, עם אלעזר. כשמספר חברי הוועדה למינוי דיינים גדל, במקביל צריך להגדיל את המספרים האחרים שנמצאים בחוק בנושאים שונים. היו 7 מתוך 11, עכשיו הגדלנו את זה ל-8 מתוך 13. זה לא אותו יחס.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
בסעיף 16א. אנחנו מדברים על כמות חברי הוועדה, אבל לחברי הוועדה למינוי דיינים יש עוד תפקיד.
היו"ר גלעד קריב
¶
הירידה היא מיחס של 63% ליחס של 61%, שהיא הרבה יותר מינורית מהעלייה מ-63% ל-69% אם נעבור ל-9. במצב הנוכחי של 7 מתוך 11 אין לך אף חבורה שיכולה להטיל וטו. 4 פוליטיקאים לא יכולים למנוע מכל היתר, וגם 4 דיינים לא יכולים למנוע מכל היתר. הלכנו על 8 מתוך 13, לא על 9 מתוך 13, כדי שאם יש דיון בהדחת דיין, לא יהיה פה מצב שמישהו מטיל וטו, לא תהיה קבוצה שמתארגנת ומטילה וטו. את העיקרון הזה צריך לשמר.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
שמעתי את הנימוק הזה. כשעשיתי חשבון לעצמי, ראיתי שהעיקרון הזה נשמר גם כשזה עולה ל-9. אם יש לך 4 בקבוצת הדיינים, עדיין 9 גוברים על ה-4. בקבוצה של הגילדה מקצועית, שזה הטוענים הרבניים - -
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
לא חיברנו את זה אף פעם לממשלה. איך שאתה לא סופר את זה, עדיין העיקרון הזה נשמר. הגדלת את זה מ-8 ל-10 בסעיף 7(ג)(2) לחוק העיקרי. איך שאתה לא מסתכל על זה, העיקרון הזה של השמירה - -
היו"ר גלעד קריב
¶
למעט העניין של נבחרי הציבור. אתה צודק שברגע שיש קואליציה ואופוזיציה אז החשש יורד. אנחנו נשאל את הייעוץ המשפטי.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
כשראיתי את הדבר הזה לא נכנסתי לעניין הזה הרבה, אבל היו מהציבור שראו את זה כניסיון להכניס שוב פעם - -
היו"ר גלעד קריב
¶
זה לא נכון, זה לא ניסיון. יש פה מעבר מ-63% ל-61%. הצעד שאתה מדבר עליו מעלה את הרף להדחה מ-63% ל-69%.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
עובדה שגם בתיקון בסעיף 7 הגדלנו מ-8 ל-10. אותו יחס תמיד נשאר. אולי שם זה טיפה קצת אחרת.
היו"ר גלעד קריב
¶
צודק חבר הכנסת מקלב שאומר שאם לא מסתכלים על כל נבחרי הציבור כגוש אחד בגלל העיקרון של ייצוג אופוזיציה-קואליציה אז החשש יורד.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אף פעם לא היה חשש מגופים אחרים שהם אלה שיעשו את הוטו, לכן ראוי לתקן את זה. אני אשמח אם זה ייכנס לגוף החוק במקום שזאת תהיה הסתייגות.
חזרנו ואמרנו שהמינוי של טוענות רבניות הוא מגילדה מקצועית. הגילדה מורכבת מטוענים רבניים ומטוענות רבניות. לא היינו מעיזים לקבוע שמלשכת עורכי הדין חייבים לשלוח שתי עורכות דין. לא היו מעיזים לעשות את הדבר הזה. לא היינו מעיזים לקבוע את זה בשום תחום. קבענו לא פחות ממועמד אחד שצריך להיות אישה.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
גם היועץ המשפטי היה צריך להעיר על זה שאנחנו באים וקובעים שמגילדה מסוימת אתה יכול לשלוח רק נשים. אמרנו שיש בעיית חקיקה בכך ש-80% מחברי הכנסת הגברים לא יוכלו לבחור את עצמם. במצב שבו רוב הטוענים הם גברים אתה בא ואומר שלוקחים את זה מהמיעוט של המיעוט. זה שבתי הדין הם גברים או לא גברים לא קשור לכך שהגוף הבוחר מורכב רק מייצוג של טוענות רבניות ולא טוענים רבניים.
שינו פה את כללי המשחק תוך כדי משחק. בטוענת רבנית שנבחרה כחוק לפי כל התהליכים, שנבחרה למשך 4 שנים, שלא היה עליה שום עוררין, שלא הספיקה בכלל לכהן, אנחנו פוגעים אישית. אנחנו גם פוגעים בסוג של הבטחה שלטונית רק בגלל רצון של מישהו להשפיע על בחירת טוענים רבניים. קבענו הוראת מעבר לא חוקתית בעליל שמעוררת קשיים מאוד גדולים. לא יקרה שום דבר להליך ולכל התהליך הזה אם אותה טוענת רבנית שנבחרה כדין תישאר עד סוף הקדנציה שלה ושכל מה שאנחנו רוצים להחיל בתהליך הזה לגבי מי בוחר אותה, אם זה שר המשפטים או השר לעניין דתות, יתחיל מהקדנציה הבאה. זה דבר שהוא הכי טריוויאלי, הכי אמיתי, בדרך הכי ישרה, בדרך הכי נקיה. לבוא עם הצעת חוק שפוגעת בעליל זה דבר תקדימי מאוד, פוגעני מאוד ודורסני מאוד. אם אנחנו רוצים חקיקה מתוקנת, אנחנו צריכים לשנות את זה עכשיו. זה לא משפיע על כל התהליך, זה רק שאלה של אנשים פוליטיים שרוצים היום את האפשרות להשפיע, לקבוע את מה שהם רוצים. אנחנו לא עושים את זה בחילופי משמרות במשרדים ממשלתיים. לכל שר שנכנס למשרד ממשלתי יש קבוצה שלמה של אנשים שמונו בתקופה של השר הקודם שהוא ממשיך איתה, מתמודד איתה. לא הפסקנו את המינוי של אף אחד. כאן אנחנו עושים דבר שהוא לא נכון אישית, לא נכון ציבורית ולא נכון חוקתית.
גור בליי
¶
לכל ההסתייגויות? כולם מצטרפים לכולם? יש גם הסתייגויות של חבר הכנסת אבי מעוז. ההצטרפות היא של כל האופוזיציה?
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
הרשימה המשותפת לא מצטרפת. כשאני מדבר על האופוזיציה, אני מתכוון לליכוד, ש"ס, יהדות התורה והציונות הדתית.
כל הוראת המעבר בעיתית מאוד, מעוררת קשיים רבים, ואני חושב שמן הראוי שוועדת החוקה תוציא דבר מתוקן, במיוחד כשזה לא פוגם בגוף החוק.
הוסיפו חטא על פשע בכך שאת הצעת החוק הזאת לא נתנו לעיון הציבור למשך 21 ימים. זה תהליך שהיועץ המשפטי קבע. על ציר הזמן שזה דחוף מאוד קבעו שצריך לעשות תהליך מקוצר, אבל החוק הזה לא הגיע לשלמותו, הוא לא עבר בכנסת, הוא חזר לממשלה. הממשלה ידעה שהחוק שמביאים לה הוא לא חוק נכון, הוא לא הנוסח כפי שקיים היום. הנוסח שהגיע לממשלה הוא נוסח אחר לגמרי. מילה אחת מהניסוח הראשון לא מופיעה בניסוח הזה. הכל עשו כדי למנוע את החשיפה של 21 יום לעיני הציבור. אנחנו מבקשים שאם החוק הזה יתקבל, הוא יתקבל רק אחרי שהוא יהיה מונח 21 יום לעיון הציבור.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
במקום לתקן את כל הצעת החוק, אני מציע לתקן את תקנון הכנסת ולתת דחייה כך שזה לא יהיה ארבעה חודשים מיום כינון הממשלה, מיום הבחירות, אלא שישה חודשים. מי קבע שצריך מחר או בעוד שבוע לבחור? נדחה את זה בעוד חודשיים, לא קרה שום דבר.
לאור מה ששמענו בדיוני הוועדה מחברות הכנסת לגבי התפקוד של בתי הדין, לגבי היעילות שלהם, לגבי המקצועיות שלהם, לגבי הזמן שצריך להמתין, לגבי הקושי בדיונים - -
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
זאת המשמעות של מה שחברת הכנסת בזק אומרת. חברת הכנסת בזק מדברת על היחס כלפי נשים. לא דיברת עכשיו על שוויונות בין גברים לנשים, דיברת על היחס.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
שמעתי כאלה שמתריסים גם על דברים שהם לא נכונים. אני מציע להביא דיין עמית לבית הדין הרבני הגדול. החוק היום לא מאפשר. בבתי משפט יש אפשרות למנות דיין עמית, שזה דיין בגמלאות שיש לו ניסיון של כך וכך שנים. אנחנו מבקשים להכניס את האפשרות לתת את זה. אנחנו רואים את בית הדין הגדול כמקביל לבית הדין האזורי .
היו"ר גלעד קריב
¶
שבבית הדין הרבני הגדול יישב דיין עמית? ממתי בערכאת השיפוט העליונה יושבים - -? יש אולי מינויים זמניים, אבל דיין עמית שסיים את תפקידו?
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
זה לא קורה היום, אבל אין שום סיבה שזה לא יקרה. למה זה לא מעורר תמיהה כשבבית המשפט האזורי יושב שופט שיצא לגמלאות? כמו שבאותה מידה שזה לא מעורר תמיהה לגבי בתי משפט אזוריים - -
היו"ר גלעד קריב
¶
בערכאת שיפוט שקובעת הלכה מחייבת ראוי שישבו אנשים לא במינוי קבוע? בסדר, זאת הסתייגותכם.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אתה יודע שבבית הדין הגדול זו לא קביעת הלכה, זה עררים על פסיקות של בתי הדין. זה האופי והסמכות של בתי הדין.
אני אטען נושא חדש על הצעת החוק. לא הייתי טוען נושא חדש אם הייתם מביאים את הנוסח - -אין משהו שהוא יותר נוסח חדש מזה.
אני שומע שוועדת הכנסת רוצה להטיל את סעיף 98 על ההסתייגויות האלו.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
הם רוצים להטיל את סעיף 98, כיוון שכבר דנו על ההסתייגויות האלו. אני מבקש לא להטיל את סעיף 98. ההסתייגויות שלי עכשיו הן הסתייגויות חדשות שלא מופיעות. כל ההסתייגויות הקודמות היו על הנוסח הראשון. ההסתייגויות האלו הן הסתייגויות חדשות שמדברות על הנוסח השני שהגיע עכשיו לוועדה, לכן עליהן אין שום הצדקה להטיל סעיף 98. אני מוכן להסתפק ב-6 הסתייגויות. אני מוכן גם לבוא עם עמיתי להסכמה שלא כל 45 חברי האופוזיציה יהיו שותפים בכולן, שנחלק את זה. שתי הסתייגויות לכל חבר כנסת זה דבר סביר, זאת הזכות המינימאלית שניתנת לחבר כנסת בהצעת חוק מורכבת כזאת, חדשנית ומהפכנית כזאת. אין שום הצדקה לא לאפשר לנו, למי שהגיש, לנמק מינימום שתי הסתייגויות. אני מבקש מהייעוץ המשפטי להעביר את העמדה הזאת לייעוץ המשפטי של ועדת הכנסת. במידה והם מטילים את ה-98 בגלל שההסתייגויות חוזרות על עצמן כי דנו, אתה מעיד שאלו הסתייגויות חדשות. זה לא רק הסתייגויות חדשות, אלו הסתייגויות על החוק - -
היו"ר גלעד קריב
¶
סדרי הדיון במליאה הם לא עניינה של הוועדה הזאת. הם גם לא עניינו של הייעוץ המשפטי של הוועדה הזאת, אם אינני טועה. יש ועדת כנסת. יתכבדו נציגי המפלגות וידונו בוועדת הכנסת. אנחנו כרגע נמצאים בתוך הנמקת הסתייגויות. תרצו לטפל בעניינים הפרוצדוראליים במליאה? זה לא המקום.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
ככל שיושב ראש ועדה רוצה להעמיד את הוועדה שלו במקום מקצועי מאוד, ענייני, ולא לעשות את ההסתייגויות ששמעת אותן ברוב קשב, התערבת בהן, בסעיף 98 - -
היו"ר גלעד קריב
¶
הדיון בסעיף 98 קשור בענייני הקואליציה והאופוזיציה ובאופי הדיון שמתקיים עכשיו במליאה. אם סיעת יהדות התורה רוצה להציע לקואליציה סוג דיון אחר תמורת משיכת ההסתייגויות - -
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אנחנו אולי מושכים חלק - - אני אומר את זה עכשיו, מכיוון שעכשיו אני מגיש אותן.
היו"ר גלעד קריב
¶
הוועדה פה תדון ברצינות בהסתייגויות. כך היא עשתה לאורך כל הדרך. מה שיקרה במליאה זה לא עניינה של הוועדה הזאת.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אבל ועדת הכנסת צריכה לדעת אם היא דנה עכשיו. ועדת הכנסת לא התכנסה ב-09:00, כיוון שלא ידעו כמה הסתייגויות - -
גור בליי
¶
זה באמת לפתחה של ועדת הכנסת, לא לפתחנו, אבל אנחנו עדכנו את ועדת הכנסת בכ-900 הסתייגויות שהוגשו עד לשעה היעודה. זה מה שכרגע ועדת הכנסת מודעת לו. נקבע שיגישו הסתייגויות עד 12:15. עד 12:15 הוגשו כ-900 הסתייגויות מטעם סיעות האופוזיציה.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
ההסתייגויות הקודמות הן על הנוסח - - יכול להיות שהן לא רלוונטיות ולכן הן חוזרות על עצמן. כאן מדובר בהסתייגויות חדשות.
משה ארבל (ש"ס)
¶
אני קודם כל, עוד לפני הנימוקים, אטען לנושא חדש, ואז ארחיב ואסביר מדוע אני טוען לנושא חדש. חבל שנציגי משרד המשפטים לא פה, אבל גם לשיטתם מונח לפנינו נוסח חדש, ואני אסביר למה. מה שנעשה במסגרת חקיקת החוק הממשלתי זה מהלך חמור מאוד, מהלך שמבקר המדינה יצטרך להידרש אליו. ראשית, בכל הנוגע לפרסום תזכירים בחוק הראשון שנפל כאן בכנסת ולא עבר בקריאה שלישית, התזכיר פורסם שעות בודדות, כאשר סוף שבוע היה חלק ממנו. לאחר נפילת החוק פניתי בכתב ליועץ המשפטי לממשלה וציינתי בפניו שבמידה ורוצים להביא את הצעת החוק המודברת פעם נוספת, לפי נוסחה החדש בוועדה, הרי שצריכים ומחויבים לפרסם תזכיר חדש, תזכיר למשך 21 יום, ושהתזכיר הזה יביא אפשרות לציבור לומר את דברו, להעיר את הערותיו. היועץ המשפטי לממשלה בחן את הסוגיה הזאת ועדכן אותי על ידי המשנה שלו, עו"ד רז נזרי, שאכן עמדתו שבמידה ומביאים את החוק בנוסחו החדש כפי שאושר כאן בוועדה לקריאה שנייה ושלישית ונפל במליאה, הרי שצריכים לפרסם תזכיר, מכיוון שמדובר בחוק אחר. לכולם היה ברור למה החוק הזה מגיע בנוסח הראשון שלו, לכולם היה ברור בדיון בוועדת שרים לחקיקה ובממשלה שבכוונת הממשלה לשנות את הנוסח שלו בהמשך, במהלך תיקוני החקיקה. בשביל לכסתח את עצמם הם הביאו את החוק הזה בנוסח הראשון, תוך אמירה ברורה: זאת הדרך שתאפשר לנו לעשות קומבינה ולהעביר את החוק הזה תוך כדי הימנעות מפרסום תזכיר להערות הציבור. ברור גם ליועץ המשפטי לממשלה שעל הנוסח החדש היה צריך לפרסם תזכיר, כי זה חוק אחר. ברור לכולם שמדובר כאן בחוק אחר שמחייב נושא חדש.
יש כאן סוגיה אחרת, מורכבת, שדנה בחקיקה פרסונאלית באשר לטוענת רבנית. ישנה אישה שקיבלה כתב מינוי שאושר על ידי הממשלה והיועץ המשפטי לממשלה, על ידי שר משרי הממשלה, וזכאית לטענת ההסתמכות. כפי שציינה פה נציגת משרד המשפטים שהייתה כאן, יש בתהליך הזה טעם לפגם גדול מאוד, כי מדובר כאן בהחלטה מעוררת קשיים משפטים משמעותיים, לא מניעה משפטית. לטענתם התאפשר שינוי החקיקה בנוסח הזה. זה נוסח שמיועד לאדם ספציפי. זו חקיקה פרסונאלית שלא מקובלת על אף אחד מהמשפטנים. זה חיסול ממוקד לאדם מסוים, ספציפי, באמצעות חקיקה, וזאת מבלי להכיר אותו, מבלי לדעת מה שמו ומה זהותו, והכל בשם אינטרס פוליטי ביחס לאישה, לטוענת רבנית. התהליך הזה הוא תהליך פוגעני, לא סביר, ואפילו חמור מאוד.
הליך החקיקה לכשעצמו, כל מטרתו מתחילתו ועד סופו הוא הליך חקיקה שהגיע מסיבות פוליטיות. במהלך ההפסקה בין הדיונים מצאתי את עצמי מדלג מוועדה לוועדה ויושב בדיון בוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת בנוגע לתקן הכליאה. בדיון שהתקיים בנוגע לתקן הכליאה בכנסת הקודמת, בדיון שהיה בראשות חברת הכנסת לשעבר מיקי חיימוביץ, הגיעו נציגי שירות בתי הסוהר וביקשו להאריך פעם נוספת את תקן הכליאה ב-14,000 אסירים, וזאת תוך כדי כך שהם מתחייבים לקדם חקיקה שיהיה לה דין רציפות. מדובר בחקיקה שמבקשת להסדיר את השחרור המינהלי ולקבוע מדרג של עבירות, חמורות יותר וחמורות פחות, וכך לאפשר הפחתת תקן הכליאה ושמירה על צפיפות הגיונית קצת יותר מהמצב הקיים היום. פניתי ליושב-ראש הוועדה ולנציגי הקואליציה ואמרתי להם, רבותיי, תראו מה זה, כמה זה חשוב, יש כבר נוסח שאתם מסכימים עליו ואפשר להחיל עליו פטור מחובת הנחה, אפשר להעביר את החקיקה הזאת במשך 24 שעות כי אין עליה מחלוקת בין קואליציה אופוזיציה, חקיקה שתאפשר צמצום הפגיעה במרווח המחייה של אסירים בהתאם לפסיקת בג"ץ - 3.5 מטר, אבל לא עניין את אף אחד שום דבר, הם היו אחוזי אמוק לקדם את חוק הדיינים. זה הדבר החשוב ביותר לממשלת השינוי והריפוי, לקדם את הג'ובים למר אלקין כחבר ועדה למינוי דיינים. איזו רפורמה יש פה? איזה שינוי מהותי יש פה לטובת אזרחי ואזרחיות מדינת ישראל? איזו בשורה יש כאן? כלום ושום דבר. מונח לפנינו דבר כל כך בסיסי, כל כך אנושי, נוגע לליבת זכויות האדם, שאפילו בית המשפט העליון אומר: ממשלת ישראל, אתם מפרים את ליבת כבוד האדם כשישנם בני אדם שנמצאים במרחב מחיה בלתי נסבל, מצומצם, פחות מ-3.5 מטר לאסיר באופן כזה שיש פשפשים ובקבקים. מראות קשים מאוד, אבל לא מעניין אף אחד. יש דברים יותר חשובים. סדרי העדיפויות זה לקדם עכשיו את התקן לאלקין, כדי שלא יהיה תקן למישהו אחר. זה הסיפור. לשם זה אנחנו מתכנסים שעות על גבי שעות. בואו, לפני היציאה לפגרה, תעבירו במשאל טלפוני בוועדת שרים לחקיקה דין רציפות. קריאה ראשונה כבר יש. עלינו להביא את זה בשנייה ושלישית, כדי להפחית את תקן הכליאה. ישנם היום אסירים שנמצאים בתת תנאים, במצב אנושי קשה מאוד. זכויות האדם יפות להיות רשומות על מצע של מפלגה, לא יותר מזה. כאשר מנסים לפרוט את זה לפרוטות ולמעשים אופרטיביים - מהשפה לחוץ. באמת פיכם וליבכם איננו שווה, וזה מזעזע, הלב נקרע.
יצא לי לעיין בטיוטת חוק ההסדרים ואני מוצא, להפתעתי, מפלגה שחרטה על דגלה חשיבות רבה מאוד לשימוש בתחבורה ציבורית. היא גם זכתה שתהיה לה שרת תחבורה שדואגת היטב לרווחת נוסעי ונוסעות התחבורה הציבורית, לרבות טמפרטורת המזגן. והנה הוחלט בתוך חוק ההסדרים להצמיד את מחיר התחבורה הציבורית. אגב, שידעו אזרחי ישראל, כל חברי הכנסת נהנים מתחבורה ציבורית בחינם. כשאני עולה לרכבת או לאוטובוס, אני נוסע בחינם. אתם, אזרחי ישראל, משלמים על תחבורה ציבורית. והנה, אנחנו, מתוך אחריות לאומית ומתוך הבנה בחשיבות הזכות לנגישות ולהגעה ממקום למקום גם לאוכלוסיות מחלשות שברובן הן אלו שמשתמשות בתחבורה ציבורית כי אין להן רכב פרטי בבעלותן, לקחנו כסף קואליציוני בשווי של מאות מיליוני שקלים, מיליארד שקל כספים קואליציוניים של ש"ס, ולא העברנו אותם ל"אל המעיין" או לעמותות כאלו ואחרות אלא למען כלל אזרחי ישראל, והפחתנו את מחירי התחבורה הציבורית ב-14.5%. וראו איזה פלא, המחיר היה נמוך מידי, כי מגיע עכשיו חוק ההסדרים ומבקש לקבוע מנגנון העלאת מחירים לתחבורה ציבורית. איך זה יעבוד? יצמידו את מנגנון ההצמדה של עליית המחירים לשכר הממוצע במשק. כאשר השכר במשק עולה, ממילא מחירי התחבורה הציבורית יעלו. מי שצורך תחבורה ציבורית הן ברובן האוכלוסיות שמשתכרות שכר מינימום. ההצמדה הייתה צריכה להיות לשכר המינימום. אם שכר המינימום עולה, מחיר התחבורה הציבורית אפשר שיעלה. ההצמדה לשכר הממוצע במשק משמעותו עוד משקולת על האוכלוסיות החלשות ביותר בחברה, על האומללים ועל העניים שבסך הכל מבקשים להגיע ממקום למקום. רוממות הסוציאליזם בגרונכם, אבל מעשיכם קפיטליזם חזירי מוחלט.
כשאני מביא הצעת חוק בשבוע שעבר לוועדת שרים לחקיקה שמדברת על להפחית את מחיר המים לנזקקים, ועדת שרים לחקיקה דוחה אותה. כשאני מביא הצעת חוק לוועדת שרים לחקיקה שמונעת ניתוק חשמל מחייבים, ועדת שרים דוחה אותה. דיברתם על סוציאליזם, דיברתם על רווחה. אגב, זה המצע של מרצ. איפה אתם? אלה דברים בסיסיים, דברים אנושיים, ריבונו של עולם, לאנשים החלשים ביותר. במקום זה מה? 800 מיליון שקל על פופוליזם של מס לטובת פלסטיקים. זה הדבר הכי חשוב, להקשות עוד יותר ועוד יותר על החלשים ביותר בחברה. אם כבר יש להם משקולת, לשים להם עוד משקולת. זה לא שהם לא מסיימים את החודש, הם לא מתחילים אותו. התהליכים האלה מלמדים על סדרי עדיפויות מעוותים, מלמדים על אכזריות, לא פחות מכך. לצערי, דווקא מייסדיה של מפלגת העבודה שאתה חבר בה, שחרטו על דגלם סוציאליזם והבנה לחשיבות הרבה הזאת, הפכתם קפיטליסטים בצורה הקיצונית והקשה ביותר. אני באמת קורא לכם להשתכנע מהנימוקים ולהצביע בעד ההסתייגויות בהצעת החוק.
היו"ר גלעד קריב
¶
אין ספק שתנועת ש"ס בכל השנים האחרונות חתרה לחידוש הברית ההיסטורית עם תנועת העבודה הסוציאליסטית. אני פשוט ראיתי במשך כל 4 מערכות הבחירות האחרונות איך מנהיגי תנועת ש"ס מצהירים על נאמנות מעתה ועד עולם לנציג הבולט ביותר של כלכלת השוק הפרועה במדינת ישראל, חבר הכנסת נתניהו, אבל אני תמיד צופה פני עתיד.
היו"ר גלעד קריב
¶
אני פחות מסתכל על העבר, אני תמיד אופטימי ביחס לעתיד. אני רואה את דבריו של חבר הכנסת ארבל כדבר מעורר תקווה, כי מה ששמעתי ממנו זו כמיהה שלו לחדש את הברית ההיסטורית עם מפלגת העבודה הסוציאל דמוקרטית. אני מודיע לך בשם מפלגת העבודה, שמפלגת העבודה בוודאי תשמח אם מפלגת ש"ס לא תשעבד את עצמה פעם אחרי פעם למי שהנהיג במדינת ישראל כלכלת שוק פרועה, אבל את זה נעשה מחוץ לדיון על חוק הדיינים. אני שמח על היד המושטת של חבר הכנסת ארבל לתנועת העבודה הסוציאל דמוקרטית.
היו"ר גלעד קריב
¶
המשמעות של נושא חדש זה שאנחנו נמצאים עם הנוסח שאושר בקריאה ראשונה. אם הממשלה תרצה להביא אותו לשנייה שלישית, הוא יהיה הנוסח, ואם הממשלה מתעקשת על הנוסח הזה, היא צריכה תהליך חקיקה חדש.
היו"ר גלעד קריב
¶
אני מחדש את הדיון. אנחנו פותחים את סדר ההצבעות על הצעת חוק הדיינים (תיקון מס' 30, התשפ"א-2021, הצבעות על ההסתייגות שהוגשו במסגרת ההכנה לקריאה שנייה ושלישית.
גור בליי
¶
438 היא הסתייגות שאני מבין שהיושב ראש מסכים לה. הכוונה היא שבסעיף 16א, שעוסק בסיום כהונת דיין, גם לעניין ההחלטה על סיום כהונתו וגם לעניין השעיה - במקום רוב של 8 חברים, הרוב יהיה 9 חברים.
היו"ר גלעד קריב
¶
העיקרון שמנחה כאן זה שאין קבוצה שיש לה זכות וטו להדחת דיין. יכולנו ללכת ל-8 או ל-9.
משה ארבל (ש"ס)
¶
זו הסתייגות שמבקשת לדאוג לכבודן של נשים בבתי הדין השרעיים. פגעתם בכבודן של נשים בבתי הדין השרעיים. לא מעניין אתכם ייצוג הולם לנשים.
היו"ר גלעד קריב
¶
ישנה הסתייגות בעל-פה של חבר הכנסת מקלב, להחזיר את נוסח החוק לנוסח שעבר בקריאה ראשונה בכנסת. מי בעד, מי נגד?
הצבעה
ההסתייגות לא אושרה.
היו"ר גלעד קריב
¶
אני קובע רביזיות על ההסתייגויות בשעה 14:55.
(הישיבה נפסקה בשעה 14:25 ונתחדשה בשעה 14:55.)
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אני שמחה לחדש את ישיבת ועדת חוקה, חוק ומשפט. אנחנו נתחיל בהנמקות של הרביזיות לכלל ההסתייגויות. אורי מקלב, ברשותך 5 דקות לתת לנו את ההנמקה לכלל ההסתייגויות.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
החוק הזה מגיע פעמיים. כן יד השם או לא יד השם, זה בא להעביר את המסר של מה שטענו. מה שאנחנו אומרים זה שיש כאן לקונות, שהחוק הזה דרסני, שהחוק הזה שובר כל מידה של תהליכים הגונים ונכונים. הצעת החוק הראשונה שהייתה נעלמה לנו פתאום, אין אפילו מילה אחת מהצעת החוק הראשונה. שם הלכו על מסלול אחר, דיברו על הרחבת אירוע, על הרחבת הוועדה, על מספר נוסף, על זה שמוסיפים אנשים מבחוץ. הסיפור פה שמפסיקים כהונה של מישהו זה משהו אחר לגמרי. כולנו הלנו על התהליך הזה. כולנו יודעים למה הגיע החוק. שום דבר לא קרה מעבר לזה שהייתה מריבה בין שני שרים בשאלה מי ייצג את הממשלה. אמרו: אנחנו לא מסתדרים? נוסיף עוד אחד. זה מה שעשו עכשיו. עצם זה שזה חוזר פעם שנייה, זה מעצים את הבעייתיות. הוספנו הסתייגות שמבקשת להשאיר את הניסוח שהיה. ביקשנו להשאיר את זה דרך נושא חדש בוועדת הכנסת, אבל בהצבעה לא קיבלו את זה. אנחנו מבקשים מכם לחשוב פעם שנייה אם נכון לקחת מגילדה של טוענים רבניים וטוענות רבניות רק טוענות רבניות. למה הדבר דומה? שהיינו קובעים עכשיו שרק עורכי דין יכולים להיבחר ללשכת עורכי הדין.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
לא קבעו שרק נשים או רק גברים, אמרו שהמינימום זה שתהיה אישה אחת. כאן קבעו רק שתי טוענות רבניות.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
דבר נוסף שהוא מאוד דרקוני ופוגעני זה להפסיק כהונה של מישהי שנבחרה כדין. מדובר בלעזור לנשים, להגן עליהן. מה עשתה רע אותה אישה שנבחרה כדין? מה היא חטאה? מה היא פשעה? היא מונתה ל-4 שנים. עכשיו אנחנו אומרים לה: לא, אתה צריכה להפסיק את הכהונה בגלל שלא מסתדרים עם איזה שר. האם מישהו יעלה על הדעת שמישהו יביא הצעת חוק ממשלתית שבאה לעשות הסדר בצרכנות הגז ואז יבואו עם מתווה גז שונה? זה הנמשל. הביאו לנו סוג שונה של בחירות לדיינים אל מול הדבר הקטן שהביאה הממשלה בניסוח הראשון. אם אתם עושים את עבודתכם נאמנה, אם אתם נאמנים לציבור ולאידיאולוגיה, אתם צריכים להצביע בעד הרביזיות.
גור בליי
¶
עכשיו מצביעים על רביזיה להסתייגויות של חבר הכנסת כלפון שחבר הכנסת מקלב התייחס אליהן ואחרי זה חבר הכנסת כלפון הסיר את שמו. רביזיה על הסתייגות 863.
גור בליי
¶
יש עוד הסתייגות שחבר הכנסת מקלב העלה פה בעל פה, על לחזור לנוסח של הכחול. רביזיה על זה גם.
גור בליי
¶
אפשר היה להצביע על הצעת החוק בכללותה עם התיקון שתכף אני אומר אותו, אבל יש כרגע רביזיה על נושא חדש בוועדת הכנסת.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אנחנו נצא ל-5 דקות התייעצות סיעתית.
(הישיבה נפסקה בשעה 15:14 ונתחדשה בשעה 15:19.)
גור בליי
¶
נמסר לי מהיועצת המשפטית של ועדת הכנסת שהרביזיה על הנושא החדש נפלה, לכן אפשר להצביע על הצעת חוק הדיינים.
גור בליי
¶
מה שמונח בפניכם להצבעה זה הנוסח שאלעזר הקריא יותר מוקדם היום, הנוסח שגם נשלח לכל חברי הכנסת, בשינוי אחד שסוכם במהלך הדיון - שבסעיף 3, שמתקן את סעיף 16א לחוק העיקרי, במקום 8 חברים ייכתב 9 חברים. יהיה כתוב כך: בסעיף 16א לחוק העיקרי, בכל מקום, במקום "שבעה" יבוא "תשעה". המשמעות היא שהוועדה תהיה רשאית, בהתאם להצעת החוק, להחליט ברוב של תשעה חברים לפחות על סיום כהונתו של דיין, ולגבי דיין שנפתחה נגדו חקירה, רשאית הוועדה ברוב של תשעה חברים לפחות להשעותו לתקופה שתמצא לנכון.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
על הנוסח הזה אנחנו נצביע עכשיו בהצעת חוק הדיינים (תיקון מס' 30), התשפ"א-2021, הכנה לקריאה שנייה ושלישית. מי בעד, מי נגד?
הצבעה
הצעת החוק אושרה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
אני מחדשת את הדיון בוועדת חוקה, חוק ומשפט. אנחנו נדון עכשיו ברביזיה שהוגשה על הצעת חוק הדיינים (תיקון מס' 30), התשפ"א-2021. חבר הכנסת אורי מקלב ביקש להחזיר את החוק שהיה בקדמותו. הוגשו כמה מאות הסתייגויות. מכיוון שהוא לא הגיע לנמק, אנחנו פשוט נעבור מיד להצבעה על הרביזיה. מי בעד הרביזיה, מי נגד הרביזיה?
הצבעה
הרביזיה לא אושרה.
היו"ר שרן מרים השכל
¶
והיא קיבלה פטור מחובת הנחה. תודה רבה לכם חברי הכנסת שהגעתם בזמן, נתראה במליאה. הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 15:55.