פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וארבע
הכנסת
51
הוועדה המסדרת
12/07/2021
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 23
מישיבת הוועדה המסדרת
יום שני, ג' באב התשפ"א (12 ביולי 2021), שעה 8:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-24 מתאריך 12/07/2021
הצעה בדבר הרכב הוועדות הקבועות ויושבי הראש שלהן , חוק לתיקון פקודת המכרות (מס' 13), התשפ"ב-2021, חוק התקשורת (בזק ושידורים) (תיקון מס' 76), התשפ"ב-2022, הארכת החלטת ועדת הכנסת בדבר השתתפות חברי כנסת בישיבות ועדה בדרך של היוועדות חזותית בתקופת התפשטות נגיף הקורונה, מינוי סגנים ליושב ראש הכנסת, בקשת הממשלה להקדמת הדיון בהצעת חוק לסיוע כלכלי (נגיף הקורונה החדש) (הוראת שעה) (תיקון מס' 6), התשפ"א-2021 (מ/1429), בכל הקריאות.
פרוטוקול
סדר היום
1. הצעה בדבר הרכב הוועדות הקבועות ויושבי הראש שלהן.
2. מינוי סגנים ליושב ראש הכנסת.
3. בקשת הממשלה להקדמת הדיון בהצעת חוק לסיוע כלכלי (נגיף הקורונה החדש) (הוראת שעה) (תיקון מס' 6), התשפ"א-2021 (מ/1429), בכל הקריאות.
4. קביעת ועדות לדיון בהצעות החוק הבאות, לשם הכנסתן לקריאה השנייה והשלישית:
1. הצעת חוק לתיקון פקודת המכרות (מס' 13), התשפ"א-2021 (מ/1403).
2. הצעת חוק התקשורת (בזק ושידורים) (תיקון מס' 76) (שינוי מתכונת האסדרה בתחום הבזק), התשפ"א-2021 (מ/1404).
5. הארכת החלטת ועדת הכנסת בדבר השתתפות חברי כנסת בישיבות ועדה בדרך של היוועדות חזותית בתקופת התפשטות נגיף הקורונה.
נכחו
¶
חברי הוועדה: עידית סילמן – היו"ר
מירב בן ארי – מ"מ היו"ר
ניר אורבך
יעקב אשר
דוד ביטן
מאי גולן
איתן גינזבורג
גלית דיסטל אטבריאן
שרן מרים השכל
ווליד טאהא
בועז טופורובסקי
אלון טל
עופר כסיף
אופיר כץ
מיכאל מלכיאלי
אבי מעוז
יעקב מרגי
יבגני סובה
אורית מלכה סטרוק
שלמה קרעי
מיכל רוזין
שמחה רוטמן
אפרת רייטן מרום
קטי קטרין שטרית
רם שפע
חברי הכנסת
¶
דוד אמסלם
ולדימיר בליאק
קרן ברק
אורי מקלב
מופיד מרעי
אוסאמה סעדי
מנסור עבאס
יצחק פינדרוס
מאיר פרוש
יסמין פרידמן
יעל רון בן משה
יוסף שיין
רישום פרלמנטרי
¶
ס.ל., חבר תרגומים
1. הצעה בדבר הרכב הוועדות הקבועות ויושבי הראש שלהן.
2. מינוי סגנים ליושב ראש הכנסת.
3. בקשת הממשלה להקדמת הדיון בהצעת חוק לסיוע כלכלי (נגיף הקורונה החדש) (הוראת שעה) (תיקון מס' 6), התשפ"א-2021 (מ/1429), בכל הקריאות.
היו"ר עידית סילמן
¶
בוקר טוב לכולם. סליחה על האיחור בשתי דקות, אבל כיבוד הורים קודם לכול, נכון? זה מה שחשוב.
היו"ר עידית סילמן
¶
למה מחרימים? אנשים אמרו שמונה וחצי, למה להגיע אם ההצבעות גם ככה ב-11:00, תן להם לדבר בנחת. מי שחשוב לו נמצא כאן.
היו"ר עידית סילמן
¶
אנחנו מתחילים עם החלוקה לוועדות. על סדר היום הצעה בדבר הרכב הוועדות הקבועות ויושבי הראש שלהן. אחר כך אנחנו נמשיך בנושאים של מינוי סגנים וכדומה על סדר היום. אז יום שני, ג' באב, תשפ"א, 12 ביולי 2021 למניינם. אנחנו פותחים את הישיבה.
אני אקריא בפניכם, יש לכולם אל מול העיניים את חלוקת הוועדות, ועדות קבועות שאנחנו מצביעים עליהן. אני גם אגיד את השמות של הוועדות, אתם תראו את השמות של הוועדות, אתם תראו את ההרכבים שלהן ובראשות מי הוועדה, מי יעמוד בראשה, ואחר כך נערוך דיון. יש לנו ועדות קבועות שהולכות להתפצל ואתם תוכלו לראות אותן ואני אעבור אחת אחת.
אז נתחיל. הוועדות הקבועות, ועדת הכנסת, יעמוד בראשה ניר אורבך ממפלגת ימינה. ועדת הכנסת, שימו לב, תכלול 15 חברים, שישה חברים לאופוזיציה ותשעה חברים לקואליציה.
מאיר פרוש (יהדות התורה)
¶
אם אפשר במסגרת הדיווח הזה לציין מה הם הדברים שבתקנון הכנסת יש עליהם מספר ויש פה שינוי, או שאין כזה דבר בכל הטבלה הזו?
ארבל אסטרחן
¶
לא, זה מספר מקסימום, זה יכול להיות גם פחות. יתר הוועדות זה 15 וועדת הכנסת אינה מוגבלת.
ארבל אסטרחן
¶
לא, אין התייחסות לזה. תזכור שמשותפות למשל הן תמיד זוגיות, ועדות משותפות הן בהגדרה תמיד זוגיות.
היו"ר עידית סילמן
¶
אנחנו לקחנו על פי מפתח. אני אסביר רגע, אני אתן את הרציונל בכלל שתוכלו להבין, כל הוועדות ביחד מונות 191 חברים ובמדד שאנחנו מקבעים - - -
היו"ר עידית סילמן
¶
כן, זה כולל גם את השלוש, תסתכלו בסוף, שאמורות להיות מפוצלות, הבט"פ, שירותי דת יהודיים ופרויקטים לאומיים ובריאות, אלה שלוש העמודות הסופיות. אז זה 191 חברים וכשאנחנו מקבעים את המדד על 120 חברי כנסת אנחנו עושים 191 חלקי 120 כפול גודל הסיעה ויוצא לנו כמות החברים בוועדות.
אני רק אגיד את כמות החברים פחות או יותר בוועדות שתדעו, יש עתיד תמנה 27 חברים בכל הוועדות, כחול לבן 13, עבודה 11, ביתנו 11, ימינה 11, תקווה חדשה עשר, מרצ עשר, רע"מ שש. זה בקואליציה. באופוזיציה הציונות הדתית 11, הליכוד 46 מקומות, על מפתח של 29 חברים, הציונות הדתית המפתח הוא שבעה חברים, ש"ס 14, יהדות התורה 11, משותפת עשר, וזה כמות המקומות בקואליציה ובאופוזיציה שמונות 191 וזה המפתח.
היו"ר עידית סילמן
¶
כן, המפתח הוא אחיד ולפי זה הוא נקבע. גודל הוועדות כמובן מקרין על המדד ולכן ככה, ועדת הכנסת מונה 15 חברים, אתם יכולים לראות שזה תשעה קואליציה, שישה אופוזיציה. ועדת הכספים בראשות אלכס קושניר מישראל ביתנו מונה 16 חברים, שבעה חברים לאופוזיציה ותשעה לקואליציה. אנחנו נגדיר גם כמה מכל סיעה, אנחנו נגיד את זה לפרוטוקול.
אז נחזור שוב. ועדת הכנסת, בראשה יעמוד חבר הכנסת ניר אורבך מימינה, יש עתיד יקבלו שניים, כחול לבן אחד, העבודה אחד, ישראל ביתנו אחד, ימינה שניים, תקווה חדשה אחד, מרצ לא מקבלים מקום פה, רע"מ אחד. סך הכול לקואליציה תשעה מקומות. בליכוד שניים, ש"ס אחד, יהדות התורה אחד, הציונות הדתית אחד, המשותפת אחד, סך הכול לאופוזיציה שישה חברים. ביחד זה 15 חברים בוועדת הכנסת שבראשה ניר אורבך.
ועדת הכספים, בראשה יעמוד אלכס קושניר מישראל ביתנו, יש עתיד שניים, כחול לבן אחד, העבודה אחד, ביתנו אחד, ימינה אחד, תקווה חדשה אחד, מרצ אחד, רע"מ אחד, סך הכול לקואליציה תשעה חברים. הליכוד שניים, ש"ס אחד, יהדות התורה אחד, הציונות הדתית אחד, המשותפת שני חברים, סך הכול לאופוזיציה שבעה חברים. המפתח הוא 16 חברים. ממלאי מקום קבועים, שישה ממלאי מקום יהיו בישראל ביתנו על חשבון סיעות הקואליציה, למעט ביתנו ויש עתיד שלהן ממלא מקום מהסיעה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
בקיצור יכולה לשבת ועדת כספים כשכל המקומות בה מאוישים על ידי אנשי ישראל ביתנו. מה שנקרא ביקורת פרלמנטרית על משרד האוצר, שגם שם יושב נציג ישראל ביתנו.
היו"ר עידית סילמן
¶
בוא נגיד את האמת, אין רצון לעשות דבר כזה. במידה שיצטרכו, כי לנו, לסיעות האחרות, יש גם ממלאי מקום במקומות אחרים.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
זה בסדר מבחינה משפטית, ארבל? זה סביר? חוקי, הכול בסדר, הכול כשר, אבל אני שואל - - -
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
האם זה מידתי שוועדת כספים, ששר האוצר, ששר במשרד האוצר, יו"ר ועדת כספים ושישה חברים מאותה סיעה ממלאי מקום קבועים? את יודעת מה זה? שהם יבואו ויצביעו כולם ביחד, שישה, סיעה אחת, שישה מתוך תשעה?
דוד ביטן (הליכוד)
¶
נתנו ממלאי מקום מאותה סיעה. פה ושם, פעם ביובל, אמרו הנה, ניתן עוד ממלא מקום לסיעה מסוימת, אבל פה, יש פה השתלטות עוינת על ועדת הכספים, ממש.
היו"ר עידית סילמן
¶
אבל אין שום סיבה, חבר הכנסת דוד ביטן, ברמת העיקרון שחברי ועדת הכספים לא יגיעו, בסדר?
דוד ביטן (הליכוד)
¶
זה לא סתם הוא לוקח את זה. מה, נראה לך שאיווט סתם לוקח את זה? בגלל שהוא מצפה ל - - -
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
מה שטוב זה בייחוד הסוגריים שכתובים פה, שישה ממלאי מקום מישראל ביתנו למעט ישראל ביתנו.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
את מבינה? זה מראה את האבסורד. תסתכלו מה אתם כותבים, אתם בעצמכם כותבים את האבסורד של הדבר הזה.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
לא, רגע, אני מבקש שוועדת הכנסת, לדעתי מכיוון שוועדת הכנסת מנהלת את הכנסת מבחינת הקואליציה תמיד היה רוב.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
דוד, יש הבדל מאוד משמעותי, וזו נקודה שחייבים לשים לב אליה. כשמגיעים בהסכמה אפשר לעשות הכול, כשמגיעים בהסכמה לחלוקה אפשר להחליט שייקחו ועדה שלמה. כשיש הסכמה קואליציה אופוזיציה הכול בסדר, אם לא מגיעים להסכמה צריך איזה שהוא יחס בין מה שהולך בין החוק - - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
צריך איזה שהוא יחס בין מה שכתוב על פי חוק לבין ההצעה שלהם. להגיד שפעם בהסכמה הגעתם להחלפת ועדה מול ועדה ולבודד משתנים, להגיד שפעם היה ועדת הכנסת רוב כזה, נכון, אבל הייתה תמורה, התקבלה תמורה. פה לבוא ולהגיד לא, אנחנו גם ניקח את ועדת הכנסת, גם את ועדת כספים, גם את ועדת חוקה ואז נבודד מקרים. אסור להסתכל על זה ככה.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
לא, מה שאני אומר, מותר להם לעשות את זה, אבל הם צריכים להביא לנו באמת תמורה במקום אחר.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
אני רוצה לשאול, כשהיה רוב כזה מצומצם בין קואליציה לאופוזיציה, יש פה 62 ו-58, אז היה שלושה הפרש?
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אני אומר קודם כל כל-הכבוד שבאמת אמרת לנו שאנחנו קיבלנו 46 הליכוד וכו', אבל אם אנחנו רואים את המפה, רואים פתאום שבוועדת המדע קיבלנו שמונה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
דוד, אתה היית יו"ר ועדת הקליטה, מכיוון שעשית עבודה מצוינת שם נתנו לכם שם שישה.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
זה נכון, אבל בלי קשר אני אומר דבר מאוד פשוט, זה שבוועדת המדע ובוועדת הקליטה ובוועדה למעמד האישה נתנו לנו פתאום כמות אדירה על מנת לאזן את ה – את איתי, ארבל?
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אבל הפעם במיוחד. התקנון לא מדבר על מצב שאתם תיתנו לנו כמויות אדירות בוועדות שוליות שאפילו לא מחוקקות כמעט ותדפקו אותנו מה שנקרא, במרכאות, בוועדות חשובות. לכן זה שעשיתם איזון מלאכותי זה לא שווה אפילו את הנייר שאתם הגשתם לנו. אני יכול לתת דוגמה.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אני אתן לכם דוגמה. אתם תמיד משווים לפעם הקודמת, לכנסת ה-23 או 22, אנחנו באיזה כנסת?
דוד ביטן (הליכוד)
¶
כבר התבלבלתי מרוב בחירות, אבל הדוגמה הכי טובה הייתה בכנסת ה-20 ששם היה 61-59 והיום אנחנו 62-58, שזה לא ממש מדויק 62, הם כופפו את שיקלי והרגו אותו, איימו עליו וכו', אבל בוא נגיד שזה עניין של זמן שהוא לא יהיה איתם. שם, אני מזכיר לך, ארבל, יש לנו את הנתונים של 61-59, נתנו בוועדת הכלכלה רוב לאופוזיציה. בוועדת הכלכלה, ארבל, לא בוועדת הקליטה. ברוב הוועדות היה הפרש של אחד, כולל, אני חושב, בוועדת הכספים היה הפרש של אחד. אני לא מדבר על ראשות ועדות, שנתנו ועדות מאוד חשובות לאופוזיציה בזמנו וכל ועדה חדשה שהוקמה נתנו חצי לאופוזיציה והקמנו אז בתחילת הקדנציה ארבע ועדות, כולל שקיפות, ונתנו שניים ושניים.
פה מה קורה? אני לא מדבר על היחס שהוא יחס זוועתי, גם ועדות חדשות מוקמות פה ואם יש 12 קבועות אנחנו פתאום מגיעים ל-20 ועדות, מתוכן נותנים לאופוזיציה שלוש כולל הרשימה המשותפת. יותר מזה, אתם קובעים לנו, לאופוזיציה, מה אנחנו נקבל, זאת אומרת סגרתם עם המשותפת שיקבלו את הנשים ועכשיו נתתם את היתרה ליתרת האופוזיציה.
יוצא שאנחנו מקבלים ועדות קבועות, על כל 26 ח"כים מקבלים ועדה. אנחנו קיבלנו שתיים, ועדת ביקורת שהם חייבים לתת לנו ממילא. הם לא עושים לנו טובה עם ועדת ביקורת, חבל שלא נתתם את ועדת הביקורת גם לבנט, הייתם נותנים לו במסגרת ההסכם הקואליציוני. עכשיו מה? על כל 26 אנחנו מקבלים ועדה קבועה, עזבי שעכשיו מציעים לנו ועדות קיקיוניות. החוצפה היא שלא רק שמציעים לנו ועדות קיקיוניות, הם עוד רוצים שאם הביקורת שלנו על הקמת הוועדות, שאנחנו אומרים שזה בזבוז, הם אומרים שאנחנו נקים משל עצמנו שלוש ונחלק אותן. זאת אומרת פה הרצחת וגם ירשת מה שנקרא.
לכן אני אומר שפה צריכה להיות התערבות משפטית. אנחנו דורשים במפורש שהיחס בכל הוועדות יהיה, קודם כל נתחיל מזה, לפי 61-59, זאת אומרת לכל היותר לקואליציה הפרש של אחד, כמו שהיה בכנסת ה-20 כי שם זה יותר דומה מאשר בכנסת האחרונה שההבדל היה 73 או 74 מול 50 ומשהו. יש הבדל כשהקואליציה היא באמת קואליציה רחבה יותר מאשר קואליציה מצומצמת.
לכן אנחנו אומרים שכל החלוקה הזאת, אני לא רוצה לעשות לכם מה שהרצוג עשה באו"ם, לקרוע לכם את זה עכשיו, כי אני לא עושה הצגות, אנחנו חושבים שזה לא מידתי, זה לא סביר, זה לא חוקי, לא לפי התקנון גם וגם לא לפי מה שמקובל בכנסת, גם הרכב הוועדות וגם יושבי הראש. לכן, לצערי הרב, נצטרך להתנגד להצעה הזאת, היא גם לא הוגנת, אנחנו נתנגד לזה, הליכוד ולדעתי כל האופוזיציה תתנגד להצעה.
אני מציע לכם באמת, תתעשתו קצת. הטענה שלכם שאתם חילקתם את כל הוועדות בהסכמים הקואליציוניים היא לא טענה, מה זה הטענה הזאת? אתם ישבתם, נתתם את כל הוועדות בהסכמים ועכשיו אתם באים אלינו, האופוזיציה, ואומרים: אין לנו ועדות לחלק לכם, כי נתנו אותם. אני מציע לכם, תפסיקו לדרוס את האופוזיציה, אבל יש דברים שאני מצפה מהיועצים המשפטיים של הכנסת להביע את דעתם, לתת לנו חוות דעת. אני אומר לך שחוות הדעת שלכם מאוד מאוד חשובה.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
היה מקובל שהוועדות לא היו זוגיות כמעט אף פעם, הן אי זוגיות, אבל עשו זוגי ובזוגי פתאום ה-61-59 נהיה הפרש של שניים כי זה זוגי.
היו"ר עידית סילמן
¶
אז אני אעבור על שאר הוועדות בקריאה אחת ואז תוכלו להתייחס כמה שאתם רוצים. אנחנו בוועדת חוץ וביטחון כאשר בראש שלה יושב רם בן ברק מיש עתיד. יש עתיד שלושה מקומות, כחול לבן מקום אחד, העבודה מקום אחד, ביתנו מקום אחד, ימינה מקום אחד, תקווה חדשה מקום אחד, מרצ מקום אחד, לרע"מ אין חבר בוועדה, סך הכול בקואליציה תשעה חברים. הליכוד חמישה חברים, ש"ס אחד, יהדות התורה אחד, הציונות הדתית אחד, משותפת אין חברים. סך הכול באופוזיציה שמונה חברים. סך הכול חברי הוועדה 17. ממלאי מקום קבועים, ממלא מקום לכל חבר כפי שתציע כל סיעה.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אני חוזר על מה שאמרתי, שבוועדת כספים מה שאתם עושים זו השתלטות עוינת על ועדת הכספים.
היו"ר עידית סילמן
¶
רגע שנייה, חבר הכנסת דוד ביטן, אנחנו נקריא את הכול לפרוטוקול ואז יהיה מספיק זמן של התייחסויות. ועדת חוקה, בראשות חבר הכנסת גלעד קריב מהעבודה, יש עתיד שני חברים, כחול לבן חבר אחד, עבודה חבר אחד, ביתנו חבר אחד, ימינה חבר אחד, תקווה חדשה שני חברים, מרצ חבר אחד, לרע"מ אין חברים בוועדה. בקואליציה תשעה חברים בסך הכול. הליכוד שלושה חברים, ש"ס חבר אחד, יהדות התורה חבר אחד, הציונות הדתית אחד, משותפת אחד. סך הכול האופוזיציה שבעה חברים. סך הכול הכללי בוועדה 16 חברים.
היו"ר עידית סילמן
¶
אורית, זו ההגדרה, הם באופוזיציה. נציג של תקווה על חשבון ישראל ביתנו, ממלאי מקום קבועים לביתנו, ממלא מקום מביתנו, לליכוד ממלא מקום מהציונות הדתית.
היו"ר עידית סילמן
¶
רגע, אורית, את מפריעה לי, אני אסיים את הדברים שלי ויש לך זמן התייחסות, בסדר? אני קודם כל אסיים להקריא את הוועדות, אחרי שאני אסיים כל אחד בתורו, את רשומה.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אורית, הם כבר לא ממש עם המשותפת, הם נתנו לרע"מ את כל הדרישות שלהם. יש רשימה ארוכה - - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
כי היא נבנתה באופן חורג מאוד מהמנהג בכנסת, היא נבנתה באופן שאיננו מתקף את ההרכב היחסי של הסיעות ובניגוד לכל הפעמים הקודמות היא הורכבה לבד ולא כחלק מההצעה הכוללת.
היו"ר עידית סילמן
¶
אנחנו נסיים את כל הוועדות ותהיה לך אפשרות להתייחס. יש עתיד שני חברים, כחול לבן חבר אחד, העבודה - - -
היו"ר עידית סילמן
¶
העבודה אין חברים, ישראל ביתנו שני חברים, ימינה אין חברים, תקווה חדשה חבר אחד, מרצ אין חברים, רע"מ חבר אחד. סך הכול הקואליציה שבעה חברים. הליכוד שלושה חברים, ש"ס אחד, יהדות התורה אחד, הציונות הדתית אין חברים בוועדה, משותפת אחד. סך הכול - - -
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אבל רגע, עידית, איך כלכלה אין לכם חברים? אמרת הם לא כלכלה, הם לא עובדים. לא מעניין.
היו"ר עידית סילמן
¶
כן, יש לנו סגן שר עם סמכויות מורחבות, אנחנו נמצאים בוועדת כספים, הכול בסדר. בינתיים את הרפורמות ברגולציה אנחנו מתחילים להחיל.
היו"ר עידית סילמן
¶
ועדת הפנים בראשות סיעת רע"מ, סעיד אלחרומי. יש עתיד שני חברים, כחול לבן חבר אחד, עבודה אין חברים, ביתנו חבר אחד, תקווה חדשה חבר אחד, מרצ חבר אחד, רע"מ חבר אחד. סך הכול הקואליציה שמונה חברים. הליכוד שלושה חברים, ש"ס חבר אחד, יהדות התורה חבר אחד, הציונות הדתית חבר אחד, משותפת חבר אחד. סך הכול האופוזיציה שבעה חברים. המפתח הוא 15 חברים.
ועדת העבודה והרווחה בראשות אפרת רייטן ממפלגת העבודה. ליש עתיד שני חברים, לכחול לבן חבר אחד, לעבודה חבר אחד, לישראל ביתנו אין חברים בוועדה, לימינה חבר אחד, לתקווה חדשה חבר אחד, למרצ חבר אחד ולרע"מ חבר אחד. סך הכול הקואליציה שמונה חברים. לליכוד שני חברים, ש"ס חבר אחד, יהדות התורה חבר אחד, הציונות הדתית חבר אחד, המשותפת חבר אחד. סך הכול האופוזיציה שישה חברים. מפתח של 14 חברים בוועדה. הנציג של ביתנו על חשבון תקווה חדשה, ממלא מקום קבוע לתקווה חדשה מסיעת תקווה חדשה.
ועדת החינוך בראשות חברת הכנסת שרן השכל מתקווה חדשה. יש עתיד שני חברים, כחול לבן חבר אחד, עבודה חבר אחד, ביתנו חבר אחד, ימינה חבר אחד, תקווה חדשה חבר אחד, למרצ אין חברים בוועדה, לרע"מ חבר אחד. סך הכול לקואליציה שמונה חברים. לליכוד שלושה חברים, לש"ס חבר אחד, ליהדות התורה חבר אחד, הציונות הדתית חבר אחד, משותפת חבר אחד. סך הכול האופוזיציה שבעה חברים. מפתח של 15 חברים בוועדה.
ועדת הקליטה בראשות חבר הכנסת יאיר גולן ממרצ. יש עתיד אחד, כחול לבן אחד, העבודה אחד, ישראל ביתנו אין חברים בוועדה, ימינה חבר אחד, תקווה חדשה אין חברים בוועדה, מרצ חבר אחד, רע"מ אין חברים בוועדה. סך הכול חמישה חברים. לליכוד שישה חברים, ש"ס חבר אחד, יהדות התורה אין חברים - - -
היו"ר עידית סילמן
¶
דקה. הציונות הדתית חבר אחד, משותפת אין חברים. סך הכול לאופוזיציה שמונה חברים. מפתח של 13 חברים בוועדה. ביתנו יהיו על חשבון העבודה. זו ההערה.
ועדת הביקורת, יעמוד חבר אופוזיציה לבחירתכם. אתם יכולים לתת לנו את השם, אתם יכולים להחליט שלא. לאופוזיציה יעמוד חבר. יש עתיד שני חברים, כחול לבן חבר אחד, העבודה חבר אחד, לביתנו אין חברים, ימינה אין חברים, תקווה חדשה אין חברים, למרצ חבר אחד, לרע"מ אין חברים. סך הכול חמישה חברים בוועדה. לליכוד שלושה חברים, לש"ס חבר אחד, ליהדות התורה אין, הציונות הדתית אין, משותפת אין. סך הכול לאופוזיציה ארבעה חברים. תשעה חברים זה המפתח.
בוועדת המדע יעמוד גם בראשות האופוזיציה, יו"ר יינתן על ידכם. יש עתיד חבר אחד, כחול לבן אין חברים, עבודה חבר אחד, ביתנו חבר אחד, ימינה אין חברים, תקווה חדשה אין חברים - - -
היו"ר עידית סילמן
¶
רע"מ אין חברים. סך הכול הקואליציה שלושה חברים. לליכוד שישה חברים, לש"ס חבר אחד, ליהדות התורה חבר אחד, לציונות הדתית אין חברים, למשותפת אין חברים. סך הכול שמונה חברים לאופוזיציה. מפתח של 11 חברים לוועדה.
היו"ר עידית סילמן
¶
למה אתה אומר? יש להם חברים בכל הוועדות. ואגב, חבר הכנסת ביטן, דיברנו על זה כבר שהמדע היא ועדה משותפת להרבה ועדות סטטוטוריות משותפות אחרות.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
מה שאת עושה זה קצת מצחיק כי אנחנו יודעים לקרוא. הנייר נשלח לכל חברי הוועדה, אנחנו יודעים לקרוא והעובדה שאת אומרת - - -
היו"ר עידית סילמן
¶
לא, זו בקשה. נסיים את זה ובכיף אנחנו נתייחס עם כל ההתייחסויות. חבר הכנסת דוד ביטן, בסדר? אפשר להמשיך?
דוד ביטן (הליכוד)
¶
יש לי עוד הערה קטנה. בוועדת כספים אתם יודעים, 30 מנדטים, אתם לא רגילים לדבר כזה, יש לכם רק שישה - - -
היו"ר עידית סילמן
¶
אבל הרשימה המשותפת, דיברנו על זה אתמול, מקבלים על חשבון חוץ וביטחון שהם לא נמצאים שם.
היו"ר עידית סילמן
¶
אגב, דוד ביטן, אתמול ישבנו על הנושא של ועדת כספים ודיברנו על תיקון חקיקה והגדלה ל-20 חברים לשני חברים בכל צד.
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
עידית, זה קשקוש בלבוש מה שאת אומרת. באמת. זה קשקוש מה שאת אומרת, סליחה, כי כשאת מגדילה את מספר החברים ואת לא מצמצמת את הפער בין הקואליציה לאופוזיציה אז לא עשית כלום חוץ מלתת לאנשים כל מיני כיבודים. זה שטויות במיץ עגבניות.
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
מה שאתם עשיתם בנייר הזה זה שאתם עיוותּם את הפער המספרי האמיתי שיש בכנסת הזאת בין קואליציה לאופוזיציה וזה עוד לפני העובדה שהמשותפת היא בכלל עובדתית בקואליציה כי אתם מצ'פרים אותם ונותנים להם כל מיני הטבות והם בעצם סוג של קואליציה.
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
לא, לא הבנת, תקשיבי לי טוב, עיוותּם את הפער המספרי בין הקואליציה לאופוזיציה.
היו"ר עידית סילמן
¶
לא, אורית, אני אסיים להקריא את הכול לפרוטוקול ותוכלי להגיד את ההערות שלך. אני מבינה את ההרגשה שלך.
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
- - הלא חשובות שבהן אי אפשר להשפיע על כלום ושם כביכול נתתם לאופוזיציה השפעה שלא קיימת, יצרתם ועדות שהן זוגיות במקום אי זוגיות כמו שהיה מאז ומעולם, שוב, כדי לעוות את היחס.
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
את משקרת, עידית יקירתי. איינתם לחלוטין, עיוותּם לחלוטין את הפער האמיתי שקיים.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
אבל זה אופנתי אצלכם במפלגה לשקר ולדעת את זה אז זה בסדר, מה שנקרא זה הנורמה החדשה.
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
אנחנו עשינו השוואה למה שקרה בכנסות קודמות כשהיה 61, אין דבר כזה מה שאתם עשיתם. אתם פשוט עיוותּם את הכול וכדי להעמיד פנים שאתם נותנים לנו זרקתם אותנו לכל מיני ועדות מפוצלחות שאין להן שום משמעות.
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
ואל תעמידי פנים כאילו עשיתם פה משהו הוגן כי עשיתם את הדבר הכי לא הוגן בעולם.
היו"ר עידית סילמן
¶
הוועדה לקידום מעמד האישה בראשות האופוזיציה גם כן. אתם תביאו יושב ראש. יש עתיד חבר אחד, כחול לבן אין חברים, עבודה חבר אחד, ביתנו אין חברים, ימינה אין חברים, תקווה חדשה אין חברים בוועדה, למרצ חבר אחד, לרע"מ אין חברים. סך הכול שלושה חברים מהקואליציה.
היו"ר עידית סילמן
¶
מהאופוזיציה, לליכוד חמישה חברים, ש"ס אין חברים, יהדות התורה אין חברים, לציונות הדתית חבר אחד, למשותפת חבר אחד. סך הכול האופוזיציה שבעה חברים. מפתח של עשרה חברים.
היו"ר עידית סילמן
¶
רגע רגע, אני מסיימת להקריא. הוועדות הבאות שאתם רואים הן שלוש הוועדות, בטחון פנים, שירותי דת יהודיים ופרויקטים לאומיים ובריאות. הוועדות האלה הן ועדות שיפוצלו בהמשך מהוועדות הקבועות שלהם. בט"פ ושירותי דת יהודיים ופרויקטים לאומיים יפוצלו מוועדת הפנים והבריאות תפוצל מוועדת העבודה והרווחה.
היו"ר עידית סילמן
¶
היום אנחנו לא מצביעים על זה, עליהן יהיה תיקון תקנון נפרד, אבל אתם יכולים לראות את המבנה שלהם.
היו"ר עידית סילמן
¶
בט"פ תפוצל בהמשך מהפנים. יש עתיד מקום אחד, כחול לבן מקום אחד, ביתנו מקום אחד - - -
היו"ר עידית סילמן
¶
לא, מרצ אין חברים בוועדה, רע"מ אין חברים בוועדה. חמישה חברים לקואליציה. לאופוזיציה, לליכוד חבר אחד, ש"ס חבר אחד, אין חברים ליהדות התורה, חבר אחד לציונות הדתית וחבר אחד למשותפת. ארבעה חברים לאופוזיציה. סך הכול תשעה חברים בוועדה. יוליה מלינובסקי תעמוד בראשות הוועדה לשירותי דת יהודיים ופרויקטים לאומיים שתפוצל בהמשך מוועדת הפנים.
היו"ר עידית סילמן
¶
יש עתיד שני חברים, כחול לבן חבר אחד, לעבודה אין חברים בוועדה, ישראל ביתנו חבר אחד, ימינה אין חברים, תקווה חדשה אין חברים, מרצ חבר אחד, רע"מ אין חברים.
היו"ר עידית סילמן
¶
סך הכול חמישה חברים בוועדה. לליכוד חבר אחד, ש"ס חבר אחד, יהדות התורה חבר אחד, הציונות הדתית חבר אחד, למשותפת אין חברים.
היו"ר עידית סילמן
¶
סך הכול לאופוזיציה ארבעה חברים במפתח של תשעה חברים בוועדה. ועדת הבריאות בראשותי, עידית סילמן מימינה, יש עתיד שני חברים, כחול לבן חבר אחד, העבודה אין חברים, ביתנו חבר אחד, ימינה חבר אחד, תקווה חדשה אין חברים, מרצ חבר אחד, רע"מ אין חברים בוועדה. סך הכול שישה חברים בקואליציה. הליכוד חבר אחד, ש"ס חבר אחד, יהדות התורה חבר אחד, אין חברים לציונות הדתית ואין חברים למשותפת. סך הכול שלושה חברים לאופוזיציה במפתח של תשעה חברים. נציג המשותפת יהיה על חשבון נציג של יש עתיד.
זוהי הטבלה כולה של הוועדות הקבועות כפי שאתם רואים. אני שוב אומר שהמפתח היה 191 חברים. חבר הכנסת שלמה קרעי, אני - - -
היו"ר עידית סילמן
¶
לאופוזיציה ככלל הוצעו שלוש ועדות מיוחדות נוספות, שלוש ועדות קבועות, נכריז את זה לפרוטוקול. אם ירצו לחזור לאותו מימוש התחייבות אנחנו מוכנים ואין שום בעיה. אנחנו מוכנים להקים שלוש ועדות מיוחדות בשיתוף פעולה עם האופוזיציה, צריך לומר שזה שיפור משמעותי מול הכנסת הקודמת שזה לא היה ככה. נעשו ניסיונות להגיע להסכמות של הידברות, משא ומתן, ישבנו ישיבה ארוכה גם אתמול, צריך לציין שבאמת ציינתם גם נושא של ראשי ועדות, גם פערים וניסינו לגשר על הפערים. התקיים דיון עם דוד ביטן וגם עם יריב לוין, דברים שהתקדמו, אחרי שיחה ארוכה עם יריב שצריך לומר שהוא אמר שהמבנה הגיוני וראשי האופוזיציה לא מוכנים - - -
היו"ר עידית סילמן
¶
רגע שנייה. ניסינו לשבת ולהגיע לנוסחה קבילה על ידי הסיעות של האופוזיציה והנציגות שלהם גם אתמול ביחד עם יושב ראש הכנסת מיקי לוי, ההצעה מבחינתנו השתפרה מספר פעמים והיא הייתה גם על דעת הייעוץ המשפטי.
היו"ר עידית סילמן
¶
אני רק אגיד שביקשו להגדיל את חוץ וביטחון ואת כספים בחקיקה והסכמנו, אבל גם עם זה עדיין לא חזרתם להסכמה כוללת כדי להגדיל אותם ביחד עם כל ההסכם כולו.
היו"ר עידית סילמן
¶
דקה. אני אומרת שבחוץ וביטחון ובכספים האופוזיציה ביקשה להגדיל את הוועדות ואמרנו שבמידה שזה יגיע בהסכמה לכלל הדבר הזה אין שום בעיה מבחינתנו - - -
היו"ר עידית סילמן
¶
רגע, רגע, אני אסביר רגע את הכול. גם בחוץ וביטחון ביקשתם ועדות משנה וארבע ועדות משנה ונאמר שיהיה אפשרות ורם בן ברק, וחבר הכנסת דוד ביטן היה אתמול בשיחה, בא לקראת ואמר שלא תהיה בעיה במידה שתרצו להגיע להסכם כולל, אבל זה לא הגיע לכדי - - -
מאיר פרוש (יהדות התורה)
¶
דוד, אני מציע שתקרא לנו, חברי האופוזיציה, תגיד לנו על מה דיברת איתם אז אני אדע איך אני מתייחס לדבר הזה.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
דיברנו על כל מיני אופציות, מה את עושה? הבאת את ההצעה המקורית שלך ועכשיו את אומרת דיברנו ואמרנו ואמרנו, זה לא הולך ככה. לא עושים דבר כזה, זה לא ההצעה, ההצעה היא מה שאתם הגשתם.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
זה הגשתם לפני הדיון והשארתם את זה אותו דבר. אז את מציירת את זה עכשיו כאילו - - -
היו"ר עידית סילמן
¶
אני מציינת את הדברים שנעשו ניסיונות מבחינתנו וחבר הכנסת דוד ביטן, היית איתנו אתמול וניסינו להגיע לכל ניסיון אפשרי בנושא הזה.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
מה זה? כן, ישבנו, אבל לא הגענו לשום סיכום ולכן לבוא ולהגיד כל מיני הצעות זה לא בסדר.
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
לא, עידית, את לא יכולה כל הזמן להגיד לפרוטוקול שקרים, יש גבול. יש גבול כמה אפשר לשקר.
היו"ר עידית סילמן
¶
חבר הכנסת דוד ביטן, לשאלה שלך בכספים זה שישה ממלאי מקום מישראל ביתנו על חשבון סיעות הקואליציה, אבל למעט רע"מ ויש עתיד שלהם יש ממלא מקום מהסיעה, בסדר? זה שלהם.
היו"ר עידית סילמן
¶
אנחנו נעבור עכשיו לדברים, חבר הכנסת שמחה רוטמן לא כאן, חבר הכנסת מאיר פרוש, בבקשה.
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
בבקשה לשמור לשמחה רוטמן את רשות הדיבור שלו, יש לו הרבה דברים חשובים להגיד.
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
ובבקשה, בשביל שהדיון יהיה באיזה שהיא רמה מינימלית הוגן אז אני מבקשת ממך, עידית, אנחנו ישבנו אתמול שעות לנתח את העוולה שעשיתם פה, שזו עוולה שצריכים לנתח אותה ולהסביר איך היא בנויה כעוולה, בבקשה לא להגביל את רשות הדיבור ולאפשר להסביר לפחות לפרוטוקול את גודל העוולה שעשיתם. זהו.
מאיר פרוש (יהדות התורה)
¶
תודה על רשות הדיבור. כחבר בוועדה המסדרת אני חושב שמגיע לי, מגיע לחברים, אבל אני מבקש בשבילי לדעת, מאחר שאני ידעתי מערב שבת שהישיבה אתמול הייתה צריכה להיות ב-12 וחצי ונדמה לי שבמוצאי שבת הודיעו שזה יהיה בשש וחצי ולקראת ערב הודיעו לנו שזה לא יהיה בשש וחצי, זה יהיה הבוקר, ואני מברך על הישיבה היום. אני יוצא מתוך הנחה שהדחיות האלה לא היו בגלל הישיבות עם חלק מהאופוזיציה, שלך אני אומר, דוד, אני הייתי צריך לשמוע מה הדרישות שלך, מה הם הדברים שהיו ויכול להיות שהצגת את הדברים של כולם, אבל אני מתאר לעצמי שלא בגלל זה נדחתה הישיבה של הוועדה המסדרת פעמיים. כולנו היינו במתח אתמול מההודעות של רע"מ - - -
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
הנה הוא אמר עכשיו, ווליד אמר, זה לא יהיה המשבר הקואליציוני האחרון. המשבר השיג את שלו, מחכים כבר למשבר הבא.
מאיר פרוש (יהדות התורה)
¶
תנו לי לדבר. ההודעות של רע"מ התייחסו לשני דברים, א', הם נפגעו מכך שנותנים יחס, מבחינתם יחס עודף, למשותפת, כאילו המשותפת שותפה בהישגים שיכולים להיווצר כתוצאה מלחץ של הנציגות הערבית, ושתיים זה מנהלת הבדואים. עכשיו, דוד, אולי אתה יכול לתקן אותי, לעזור לי. אני ביקשתי לראות את ההסכם הקואליציוני בין רע"מ לקואליציה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
מה שחשוב זה לא איפה רשות הבדואים, הדרישה של כל הציבור הבדואי הערבי בנגב הייתה בכלל לבטל ולא משנה איפה תהיה, במשרד העבודה, במשרד הכלכלה. מה שצריך, צריך להפסיק את כל ההתנכלויות ואת כל הריסות הבתים.
מאיר פרוש (יהדות התורה)
¶
אני אשתדל לקרוא את זה, נראה אם אני אמצא את מנהלת הבדואים. אני חושב שיש לנו פה מושג של חמאס ישראלי, בעיניי חמאס הכוונה לחמסן, חמסן, חומס כספים. ליברמן מתנהג עם כל הקופה של המדינה - - -
מאיר פרוש (יהדות התורה)
¶
הוא יושב ראש ועדת הכספים, יש לו, חוץ משישה ממלאי המקום של הסיעות האחרות הוא לבד גם נמצא, זאת אומרת יש לו שבעה חברים בוועדת הכספים.
מאיר פרוש (יהדות התורה)
¶
שבעה חברים בוועדת כספים. אני הייתי נותן לו את ההגדרה החמאס הישראלי, החמסן הישראלי. הוא השתלט - - -
יוסף שיין (ישראל ביתנו)
¶
למר פרוש יש שפה שאני לא למדתי אף פעם את השפה הזו, אבל אני החלטתי כשאני הגעתי לוועדה הזאת - - -
יוסף שיין (ישראל ביתנו)
¶
רגע, מר פרוש, תרשה לי, לא דיברתי אף פעם בוועדה הזאת. אתה מדבר מה שנקרא בעברית בלי סוף ואני רוצה לומר, יש שפה, אפשר לדבר בשפה, שר האוצר ליברמן הוא איש יקר - - -
יוסף שיין (ישראל ביתנו)
¶
ולכן אני אומר – אתה יכול להגיד כל דבר ואני גוזר עליי שתיקה למול השפה כפי שאמר נשיא המדינה, אם לא נשתמש בשפה הנכונה אז ימשיכו לצעוק. אין שום בעיה, הצעקות לא עושות כלום.
יוסף שיין (ישראל ביתנו)
¶
ביטן, אתה יודע בדיוק מה שהוא אמר ולכן אתה, שאני מסתכל עליך ולומד ממך, ואתה יודע שאני לומד ממך ומתייעץ איתך כמי שמכיר את אושיות הכנסת, אני באתי פרופ' למדעי המדינה, לומד ממך, פשוט תלמיד שלך, אתה חייב לרסן את השפה הזאת, זו לא שפה שמכבדת אותנו, זו לא שפה שמקדמת אותנו.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
תרסנו את הפעולות שלכם, תפסיקו עם השנאה, אל תלכו להרעיב ילדים קטנים על חשבון ממשלת הג'ובים המנופחת שלכם. זה הרבה יותר חשוב מהקשקושים והשיח יפה הנפש פתאום שאתה מרצה לנו פה.
מאיר פרוש (יהדות התורה)
¶
הוא חמסן ישראלי, הוא החמס הישראלי, זה מה שאמרתי, לא אמרתי שהוא איש טרור. קודם כל הוא שר אוצר, שולט על משרד האוצר, אחר כך יש לו יושב ראש ועדת כספים, הוא שולט על הוועדה, אם יש מצב שלרגע רוצים לצאת מהישיבה אז יש לו שבעה חברים בוועדת כספים. אתה יודע מה זה שבעה חברים? זה נקרא חמס ישראלי, חמסן ישראלי.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
הרב פרוש, חמסן זאת מילה טובה, כי 'חמסן יהיב דמי'. אתה יודע, חמסן חוטף ממך בכוח, אבל משאיר כסף על מה שהוא לקח. ליברמן לא משאיר גם כסף.
מאיר פרוש (יהדות התורה)
¶
אני מצטרף למה שחבריי מהאופוזיציה אמרו. אני חושב שזו בושה, זה ביזיון לקואליציה, לאנשים שמכבדים את עצמם - - -
מאיר פרוש (יהדות התורה)
¶
אני חושב שזה ביזיון של התנהלות מקואליציה לחברי כנסת מהאופוזיציה. כאשר נותנים לאופוזיציה רוב בוועדת מדע או רוב במעמד האישה, מספר חברים רב, של שישה חברים, ארבעה חברים, זה מראה על כך שהקואליציה מזלזלת באופוזיציה ולא נותנת לה שום אפשרות של השפעה כאן בכנסת. אז כמובן שיכול להיות חבר פה או חבר שם, אבל זה ללא כל השפעה. אם אנחנו רואים שליברמן מבין שאם הוא רוצה השפעה הוא לוקח שבעה חברים בוועדת כספים - - -
מאיר פרוש (יהדות התורה)
¶
ליברמן יגיד למי שלא ירצה לפנות את מקומו בשביל ממלא המקום הקבוע: אם אתה לא מסדיר לי את העניינים אני לא אקדם לך את העניינים בקופת חולים כללית או מאוחדת או מכבי או לאומית. את לא יודעת איך שעובדים הדברים האלה? אז הוא לוקח ממלאי מקום קבועים. זאת אומרת ליברמן, שהוא יודע מה המשמעות להיות ממלא מקום - - -
היו"ר עידית סילמן
¶
אפשר לבוא גם בלי להיות חבר, בלי להצביע, מה שחשוב זה להשפיע על בריאות הציבור באמת.
היו"ר עידית סילמן
¶
אין עליו, עושה עבודה מעולה בבריאות. נכון, אופיר? הוא יהיה בכספים ובבריאות. חבר הכנסת דוד ביטן, אני מבקשת לדאוג לו.
היו"ר עידית סילמן
¶
למה? הוא עובד הרבה בבריאות, צריך להגיד את האמת. בין חברי הכנסת היחידים במשכן שבריאות הציבור חשובה להם, שנלחמים למען בריאות הציבור, מתוך 120 חברים יש כאן כמעט - - -
מאיר פרוש (יהדות התורה)
¶
אני אומר שזה בושה לקואליציה שכך היא מתנהגת עם חברים. אפשר גם לא לתת לגמרי, אני לא חושב שהליכוד היה נפגע אם הוא לא היה מקבל במעמד האישה חמישה חברים או במדע שישה חברים. אל תיתנו כלום, למה לתת ולבזות? לומר אתה חבר כנסת, ניתן לך במדע, ניתן לך במעמד האישה. הרי אנחנו רואים מליברמן, כשליברמן רוצה השפעה הוא לוקח ממלאי מקום קבועים לא במעמד האישה, לא במדע, הוא בוועדת הכספים מתביית, גורם לכך שרק מה שהוא יאמר, ואם תהיה לו העדפה לקופת חולים מאוחדת אז יהיו שם הטבות למאוחדת ולא לכללית ולא למכבי ולא לאומית. זה הטיפוס, זה דרך העבודה שלו. כולנו יודעים את הדבר הזה. תשאלי את חבר הכנסת אבידר, תבינו במה מדובר היום, כולנו יודעים את ההתנהלות שלו.
אז מעבר לשאלה המשפטית שתשאלו את הלשכה המשפטית על המושג הזה שסיעה אחת הולכת להיות עם שבעה חברים, חלקם הגדול ממלאי מקום קבועים בתוך ועדת הכספים, ההצעה לאופוזיציה היא ביזיון, בושה, זו התנהלות לא עניינית. לא מדבר על חברית כי אנחנו לא חברים, אתם חברים בקואליציה רעה, בממשלה רעה, אבל זה לא ענייני, ההצעה שלכם היא לא עניינית. תודה.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אני אומר לכם, מכיוון שתקפו אותי התימנים על הבדיחה הקודמת אז החלטתי לספר בדיחה על מרוקאים כי אני מרוקאי, בסדר?
דוד ביטן (הליכוד)
¶
הסתבכתי, אז הפעם אני אסתבך עם המרוקאים. שוטר מרוקאי, אתם זוכרים את הרנו 4 שהיה לנו בצבא כשהיינו צעירים יותר?
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אז הוא עצר רנו 4 ואומר לו: תביא את הניירת, תביא מהר את הניירת. הוא אומר לו: מה עשיתי? לא עשיתי כלום, נסעתי על 60, אותתי, עצרתי בעצור, מה אתה רוצה ממני? אומר לו: זה רנו 4? צריך ארבעה אנשים באוטו ואתה רק אחד. הוא אומר לו: מה, זו הטענה שלך? אתה לא מתבייש? השוטר איבד את הביטחון, רץ מהר הצדה, צלצל לחבר שלו, שוטר מרוקאי גם כן, אומר לו: ז'וז'ו, תגיד לי, ברנו 4 צריכים להיות ארבע או לא? הוא אומר לו: עזוב אותי כבר עם השאלות שלך, לי יש אאודי 80.
היו"ר עידית סילמן
¶
טוב. חבר הכנסת דוד ביטן, בוקר טוב גם לך. חבר הכנסת רוטמן, בבקשה. אתה יכול גם להתחיל בבדיחה אם יש לך משהו.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
סילמן, אני לא מספר סתם, אתם הכנסתם לנו את כל החברים בוועדת המדע, זה כמו האאודי 80.
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
שמחה, אני לא מרשה לדבר על מועצת יש"ע רעות, מועצת יש"ע פיטרה את בנט.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
אנחנו מבקשים שכולם ילמדו ממועצת יש"ע ויפטרו את בנט. עכשיו, דבר ראשון - - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
נכון, בדיוק, אנחנו רואים שהמספרים פה הם מאוד ענייניים. סעיף 102(א) לתקנון אומר כך, וצריך להבין את הרקע, אפשר להביא דוגמאות מהעבר מכאן ועד להודעה חדשה, כל הדוגמאות כמעט פשוט לא רלוונטיות מכיוון שכאשר מגיעים בהסכמות בין קואליציה לאופוזיציה ועושים סחר מכר אפשר לקבוע מה שרוצים, אף אחד לא מתווכח – שנייה, חשוב לי מאוד שארבל תקשיב, אם ארבל לא תקשיב אני לא אוכל לדבר.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
אם מגיעים בהסכמות אז אפשר להגיע בהסכמות לכול ואפשר לעשות סחר מכר ולהחליף חברים בוועדות ולקבוע הכול. אם פועלים בכפייה או בהצבעת רוב בוועדת הכנסת, מה לעשות, יש במדינת ישראל חוק, יש במדינת ישראל תקנון, גם חוק יסוד בהקשר הזה כי נוהג הוא חשוב, אבל נוהג צריך לדעת מה נהגו. זה שבפעם בהסכמה החליפו וקואליציה הסכימה שתהיה לוועדת הכנסת רוב גדול יותר לקואליציה, אבל בתמורה לזה קיבלה רוב גדול יותר בוועדות אחרות שהיא בחרה להסכמתה והייתה מרוצה מזה זה לא תקדים, ולכן נכון אמר חבר הכנסת ביטן, בעבר היו מקרים, ועדת הכנסת ככה, אבל זה לא משנה כי קיבלו תמורה. מה שקורה פה זה שאתם מכתיבים גם את הסחורה וגם את התמורה וזה דבר שהוא מנוגד, גם לחוק, גם לתקנון וגם לכללים.
אז עכשיו בואו נראה מה אומר התקנון, ויבורכו, ואני חושב שזה גם חלק מעבודתה של ארבל, כותבי התקנון ועורכיו ששמו מתחת לסעיף 102(א) בתקנון, בעמוד 128, פסק דין שמדבר על כך שההכרה בזכות הייצוג היחסי מחייבת לאפשר למיעוט לבחור את נציגיו. בחירה של נציג המיעוט על ידי הרוב שוללת את זכותו של המיעוט להתוות את הדרך בה הוא רוצה להשמיע את קולו, והם גם כותבים שמציאות לא ראויה היא מצב בו סיעת אופוזיציה, קטנה ככל שתהיה, תהיה מודרת לחלוטין מוועדות החובה. ספרתי כמה וכמה מקרים שזה מה שהחלטתם לנו, שסיעות מהאופוזיציה יהיו מודרות. דרך המלך היא כי על הרוב באופוזיציה להביא לכך שנציג האופוזיציה לא יהיה ממונה תמיד על ידי הסיעה הגדולה ביותר. זה גם בתוך המערכת היחסים בתוך האופוזיציה, בינה לבין עצמה, ולסיעות האופוזיציה הקטנות תינתן ההזדמנות להיות שותפות בעשייה של הרשות על קשת פעולותיה. זה גם במערכת היחסים בין הקואליציה לאופוזיציה, שאתם לא יכולים להכתיב לנו מי יהיה הנציג בכל מיני מקומות, וגם יחסי עבודה בתוך האופוזיציה.
זה פסק דין שהובא בתקנון, אבל קודם כל בואו נדבר על העיקרון. העיקרון מדבר על כך שהכנסת תקבע את ההרכב הסיעתי של הוועדות הקבועות ותבחר את חברי הוועדות. אני מדלג, כי הוא מפנה לכל מיני סעיפים, בהתחשב בהרכב הסיעתי של הכנסת ובגודל הסיעות. כלומר הנחת המוצא היא שכשמקימים ועדה קבועה הוועדה צריכה לשקף את ההרכב הסיעתי של הכנסת ואת גודל הסיעות. עכשיו, זה נכון שכשעושים סלט שלם מכל הוועדות, עושים איזה שהוא ערבוב, אבל אחד מכלי העבודה המשפטיים, וארבל בוודאי יודעת, הוא ההיקש. כאשר המחוקק בחר להקים ועדה מיוחדת, נפרדת, הנחת המוצא שלו היא שכל ועדה בפני עצמה משקפת.
נכון, יכולות להיות חריגות בהסכמות בין ועדה לוועדה, אבל למשל הוועדה שהוקמה בעניין הוועדה לפיקוח על קרן לאזרחי ישראל, אז לא באו ואמרו הוועדה שתוקם על ידי הקרן, הרכב הוועדה ייקבע בהתחשב בהרכב הסיעתי של הכנסת ובגודל הסיעות ומה קרה בוועדות האחרות, אלא הוקמה ועדה, ועדה נפרדת, רצו לבנות אותה כמו ועדה קבועה ואמרו שההרכב שלה ישקף את ההרכב הסיעתי של הכנסת. וכך כל ועדה ככלל אמורה לשקף.
שוב, אם נגיע להסכמות ולסחר מכר בין ועדות ותביאו לי נציג פה ונציג שם, לגיטימי, זה גם בהחלט בהתאם לנוהג וזה לא פוגע בעיקרון, אבל כל זמן שלא הגענו להסכמה ההצעה הזאת פה לא עומדת בתנאי החוק הבסיסיים ביותר, היא לא עומדת בתנאי התקנון הבסיסיים ביותר. לא ייתכן שאתם תגידו לנו שבוועדת הכנסת שאמורה לשקף את יחסי הכוחות בכנסת לקואליציה יהיו תשעה ח"כים ולאופוזיציה שישה, גם בהנחה שאתם סופרים את המשותפת בקואליציה, ולעומת זאת בוועדת המדע, איפה שמתם אותנו? בוועדה למעמד האישה, יש שבעה חברים לאופוזיציה ושלושה לקואליציה. א', זה מראה מה אתם חושבים על מעמד האישה, אבל מעבר למה שזה מראה מה אתם חושבים על מעמד האישה, אתם תחליטו, אתם תחליטו לנו? אז עכשיו אני שואל את ארבל - - -
היו"ר עידית סילמן
¶
מעמד האישה לא מקודם רק בוועדה למעמד האישה, את מעמד האישה מקדמים בכל ועדה וועדה, בשיח בכנסת ובכלל.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
עכשיו אני אגיד יותר מזה, יש סעיף בתקנון שנועד מלכתחילה לייצר סיטואציה שוועדת הכנסת היא המחליטה לסטייה מדרכי הפעולה בכנסת, סעיף 142 - - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
נכון, רוב, אין בעיה, אבל סעיף 142 אומר שצריך החלטה פה אחד בוועדת הכנסת. לכאורה לא צריך את הסעיף הזה, הסעיף הזה מיותר, יבוא הרוב של הקואליציה ויגיד שבוועדת הכנסת יהיו חברים רק נציגים מהקואליציה, בהחלטה חד צדדית, 100% חברים בקואליציה, אפס חברים באופוזיציה, זה מחזיק אותו היגיון כמו שבע שלוש מול תשע שש, אותו היגיון לחלוטין, אותו היגיון מספרי, אותו יחס כוחות, ואז - - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
מה שהיה בעבר, זה לא נכון, עידית, כי מה שהיה בעבר היה בהסכמות, בלי הסכמה לא היה דבר כזה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
כן נכון, אני מבקש שתבדקו. מה שהיה בעבר היה בהסכמות כאשר היה סחר מכר, לא כאשר אתם הכתבתם. אז באותה מידה יכול לבוא הרוב הקואליציוני, לקבוע שכל החברים בוועדת הכנסת הם רק מהקואליציה ואז סעיף 142 הוא פשוט מבטא הסכמה קואליציונית.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
שנייה, אני עוד לא סיימתי את הפגמים בהצעה שלכם, עידית. עכשיו, ההצעה הזאת גם לגבי ועדת הכנסת, גם לגבי ועדת הכספים, גם לגבי ועדת חוקה, לא משקפת במאומה את הרכבי הסיעות. נתנו פה דוגמאות קודם, לא ייתכן שלליכוד, שיש 29 חברים, יהיו בוועדת כספים אותו מספר כמו המשותפת. זה פשוט לא הגיוני, זה לא עובד, זה לא מסתדר מתמטית עם אף אחד, לא הגיוני שלמשותפת יהיה יותר מאיתנו. מילא הליכוד וזה, זה מספר שלם, אז חייבים לעשות איזה שהיא חלוקה, אבל לנו יש יותר ח"כים ואנחנו מקבלים פחות נציגים, על בסיס מה? מכוח מה?
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
זה מה שאכפת לכם עכשיו? למה המשותפת מקבלת שניים? על כל זה אתם לא מתווכחים, רק על המשותפת?
היו"ר עידית סילמן
¶
אז תצעקי. את רוצה לצעוק תצעקי, מה לעשות? עניין שלך איך את בוחרת לנהל דיונים בכנסת.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
טוב שיש את המשותפת בכספים, כי אלה הנציגים היחידים של כל סיעות הבית בוועדת הכספים.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
אני יודע, אבל מה לעשות שבהצעה שלכם הארוכה, שלקח כמעט שעה להקריא אותה, צריך לדבר על הפגמים החוקיים שבה ואני באמת אשמח, ארבל. עכשיו, מעבר לזה, קודם כל כל זמן שלא נגיע להסכמות אין אפשרות לעשות חילופים בין ועדות, בטח לא על הגב שלנו, זה לא עובד ככה. אתם צריכים שכל ועדה קבועה תשקף את הרכב הכנסת לפי הסיעות. אם נגיע להסכמות נוכל לשחק משחקים, אחרת אין את הדבר הזה.
דבר שני, מה שעשיתם בוועדת כספים הוא מנוגד לכל בסיס של פיקוח פרלמנטרי. בית המשפט העליון, שוב, לא חושב שהוא זה שאמור להכתיב את הרכב הוועדות, אבל כן בהחלט כדאי להבין את העקרונות הבסיסיים של שיטתנו הפרלמנטריים כפי שהוא כתב: תפקידו של יושב ראש ועדה בכנסת – אני מקריא מתוך 132 בתקנון שלנו - - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
ובפרט תפקידו של יושב ראש ועדת הכספים, אומרת הנשיאה נאור בפסק הדין, נשיאה לשעבר: קשה להתקנא ביושב ראש ועדת הכספים, הוא המופקד על תקינות הליכי החקיקה המתקיימים במסגרת הוועדה מחד גיסא, אך מאידך גיסא יושב ראש ועדת הכספים הוא איש הקואליציה המחויב לה ולממשלה המכהנת מכוחה ותפקידו מורכב וקשה.
מה שאתם עושים עכשיו זה שהתפקיד שלו, שיש לו מחויבות קואליציונית מצד אחד, אבל מצד שני הוא צריך לדאוג לתקינות ההליכים, אתם עכשיו עושים אותו לא רק קואליציוני אלא הוא מפלגתי. מפלגה אחת ויחידה ששולטת בוועדת כספים. הדבר הזה מנוגד ל – פגם שיורד לשורשו של ההליך הדמוקרטי במדינת ישראל, פגם שיורד לשורש מרקם החיים בכנסת.
עכשיו, אני מאוד מבקש לדעת האם עורכת דין ארבל אסטרחן, עורכת הדין של הוועדה, אישרה את ההצעה הזאת שעומדת בכללי החוק, האם היא הגישה עליה חוות דעת כתובה? ואם לא הגישה אני מבקש שהיא תגיש, ואם הגישה אני מבקש שכולנו נראה אותה.
היו"ר עידית סילמן
¶
אפילו עשינו התאמות בהתאם הרוב בעקבות ההערות של היועצת המשפטית. יפה, אז אנחנו ממשיכים הלאה?
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
עידית, את נתת שעתיים וחצי בלי הצבעות כדי שהדיון יהיה פורה, כל חברי הוועדה שיושבים כאן - - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
עידית, אני רוצה להגיד לך משהו, שאגב גם החלטה של ועדת האתיקה, על האופן שבו יושב ראש אמור לנהל דיון. הדיון צריך להגיע למטרה מסוימת. מאחר שהועלו נקודות על ההצעה - - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
צריכים להתייחס, אולי ארבל תגיד משהו שיגרום לי לשנות את דעתי? אבל אם את תאספי את כל הנקודות - - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
את רוצה שאני אקריא לך מהחלטת ועדת האתיקה על תפקידה של יושבת ראש ועדה שלא נותנת לנהל דיון?
היו"ר עידית סילמן
¶
חבר הכנסת שמחה רוטמן, ארבל תתייחס אחרי כמה הערות של חברי הכנסת. קדימה, חבר הכנסת אבי מעוז, בבקשה.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
תודה רבה. לגופו של עניין אני בסוף אגדיר את מה שנתתם לנו בנייר הזה בשתי מילים, אבל אני רוצה להשאיר את זה לסוף, אני רוצה קודם לדבר על הדברים הטכניים שבלשון המעטה אני חושב שאינם הוגנים ומטריחים את חברי הוועדה לחינם. בשבוע שעבר אנחנו ביקשנו ויושבת הראש הזמנית של הוועדה רשמה בפניה ואמרה שההערות נכונות. אם אתם יודעים מראש, בייחוד אני מדבר על ישיבה שנקבעה לאחר שתי דחיות שבאו אלינו לקראת סוף המועד שבו היינו אמורים להתכנס, היינו אמורים להתכנס אתמול ב-12:00 ואז קיבלנו הודעה שהישיבה נדחית לשש וחצי וקרוב לשש וחצי אמרו שהישיבה נדחית להיום בבוקר והיום בבוקר קיבלנו את המועד רק בשעות הערב אתמול. אני חושב שזה לא תקין, אתם סתם משחקים עם הוועדה הזאת וסתם משחקים בנו, חברי הוועדה.
הדבר השני שרציתי להעיר, אם את יודעת, גברתי היושבת ראש, שאת עושה הצבעות לא לפני השעה 11:00 אנא ממך, אנחנו כולנו אנשים עסוקים, יש לנו דברים אחרים לעשות שקשורים בעבודתנו בכנסת, תודיעי לנו לפני - - -
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
אני רוצה להתייחס לדף הזה בשתי מילים וכל המוסיף גורע, מה שיש פה בדף הזה והדיון שאנחנו מנהלים היום בוועדה זה עלבון לאינטליגנציה. תודה.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
תודה רבה. קודם כל לפני שאני אתייחס לחלוקה, גברתי יושבת הראש, אני שוב רוצה להסב את תשומת לבך, מדאגה, ממקום טוב אני אומר את זה - - -
אופיר כץ (הליכוד)
¶
החלפת נציג שלכם בוועדת הבריאות, שנתתם נציג לרשימה המשותפת על חשבון יש עתיד, אני רק מודיע, ווליד הגדול צופה, תיזהרו. עכשיו תעשו עם זה מה שאתם רוצים.
לגבי החלוקה שאנחנו רואים פה, זו חלוקה שהיא רומסת את האזרח הישראלי, את הבן אדם שהלך לקלפי, כי מה שאתם עושים, אתם קובעים לאיזה ועדות יילכו חברי כנסת שנשלחו לפה על ידי הציבור, אין פה חלוקה מאוזנת, אין פה חלוקה צודקת, כן בניגוד גמור למה שהיה בעבר למרות שאתם חוזרים ואומרים שזה בסדר ואולי נשמע גם את ארבל מתי שהוא מביעה את עמדתה על הדבר הזה. זה עיוות של רצון הבוחר, לקחת בוועדה שיש בה עשרה חברים, חמישה מהליכוד, בוועדה למעמד האישה - - -
אופיר כץ (הליכוד)
¶
<< דובר > >
בוועדת המדע 11 חברים שישה לליכוד, בוועדת קליטה 13 חברים שישה חברים לליכוד. ואז כשאני הולך לוועדות שהן כן יותר משמעותיות, בוועדת הכנסת 15 חברים פתאום אנחנו יורדים, רק שניים לליכוד. בוועדת כספים 16 חברים, זאת אומרת יותר חברים, פחות לליכוד, שני חברים לליכוד.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
זה ברור מה אתם עושים וזה שהחלוקה הזאת לוועדות המשמעותיות יותר, זה ששמים פחות, אני לא יודע, ארבל, איך זה לא מדליק אצלך נורה אדומה, זה פשוט מעוות את רצון הציבור ששלח אותנו לפה, שלח אותנו כליכוד עם 30 מנדטים ובסוף מגיעה קואליציה והיא מנתבת את המנדטים שלנו איך שהיא רוצה, לא איך שזה אמור להיות בחלוקה הוגנת ומאוזנת, לפי מה שהבוחר הישראלי בחר, זה לא לפי מה שזאב אלקין קובע איפה יילכו הוועדות. זה פשוט עיוות מטורף, זה רמיסה של הכנסת, רמיסה של הדמוקרטיה ואתם בעצם מעלימים פה את האופוזיציה, מעלימים את האופוזיציה ממוקדי כוח שהם כן אמורים להיות, שכן אמור להיות ביטוי לאופוזיציה. זה עצוב לראות שמבחינת הייעוץ המשפטי זה עובר ככה, הרמיסה הזאת של האופוזיציה.
גם לגבי ועדות בעבר, כשהוקמו ועדות מיוחדות על ידי הקואליציה, האופוזיציה גם קיבלה, כמו ועדת הרפורמות מול ועדת השקיפות. פה מה אתם אומרים? יש לנו הסכמים קואליציוניים, אותנו לא מעניין שיש אופוזיציה במדינת ישראל, יש לנו הסכמים קואליציוניים, התחייבנו אחד לשני, אבל שכחתם דבר פשוט, עידית, במסגרת ההסכמים הקואליציוניים כשהקמתם ועדות לא חשבתם שיש אופוזיציה, שתצטרכו לתת גם להם בצורה מאוזנת?
אופיר כץ (הליכוד)
¶
כן, חשבתם על זה ובכל זאת עשיתם? גברתי יושבת הראש, זו הייתה שאלה. לשאלה שלי יש תשובה?
אופיר כץ (הליכוד)
¶
עשיתם הסכמים קואליציוניים, לא חשבתם שיש אופוזיציה בישראל, זה ברור מי מנווט אתכם ככה מלמעלה.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אני אמרתי להם אתמול: חבל שלא מיניתם חמישה ראשי ממשלה חליפי, אז הקואליציה הייתה מאוד יציבה, היה להם גם את גנץ ראש ממשלה חליפי - - -
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
אבל אתה חייב להגיד כל הכבוד לווליד, איזה פחד הם כולם חטפו, מיד ביטלו, מיד זה.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אתם תצטערו, תאמין לי. מה שאתם עושים עם עבאס, אתם תצטערו על זה. רק התחלתם לקבל כמה מיליונים כבר הוא עשה ווטו.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
הרי כל הביקורת שלכם, דוד, כלפי ההסכם הזה שהמשותפת מקבלת יותר, אז בסדר.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
מה קיבלת פה? לא, בכספים קיבלת. תגיד לי, אתה והליכוד בכספים אותו דבר? אנחנו 30 מנדטים.
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
מה זאת אומרת, אני לא מבינה, יש לו 30 מנדטים, לא? ביטן, יש לו 30 מנדטים.
היו"ר עידית סילמן
¶
טוב, אז אל תפריעו לו יותר. חבר הכנסת מיכאל מלכיאלי, בוקר טוב. הספקת עם הטוסטים הבוקר? אחלה. תדע לך, זה רק בשבילך הוועדות בשעה 11:00 כדי שהבנות שלך חס וחלילה לא יגיעו לבית הספר או לגן ללא הטוסטים של אבא שלהם. בפעם הבאה תבוא להכין גם לשלי, היא גם תשמח.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
גם בעניין של הסגנים של הנשיאות אתם גם מעוותים את החלוקה שאמורה להיות. גם בכנסת האחרונה, שאתם משווים אותה כל הזמן, אל תשכחי שהיו 74, היחס היה הרבה יותר גדול מקואליציה לאופוזיציה. פה היחס הוא הרבה הרבה יותר קטן ועדיין הקואליציה פה רוצה לקחת לעצמה יותר. יש פה דברים באמת תקדימיים.
ושוב, היועצת המשפטית, לא צריך להסתכל על זה כאל ליכוד או קואליציה, צריך להסתכל על רצון הבוחר. הבוחר שלח אותנו לפה, 30 מנדטים, וזה לא הגיוני שמה שהאזרח הישראלי שם בקלפי יבוא זאב אלקין והוא יקבע שרוב המסה תלך לוועדת המדע ומעמד האישה. איפה מה שהבוחר הישראלי רוצה?
אופיר כץ (הליכוד)
¶
כשאנחנו היינו בקואליציה כל הזמן אמרתם לנו את זה, עכשיו כשאנחנו באופוזיציה אתם זורקים את זה? מה, הם יקבעו למי שבחר ליכוד באיזה ועדות הנציגים שלו יהיו? אני מבקש התייחסות לזה, אם אין משמעות לרצון הבוחר.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
ארבל, אם הם לא היו נותנים שישה בוועדות שוליות כמו מדע וקליטה, נותנים כזאת כמות, הייתי אומרת, את יודעת מה? אין בעיה, רוצים לחסל את הליכוד בוועדות שווה בשווה. אבל כשאת רואה שאין איזון בין הוועדות הקריטיות שמנהלות את המדינה הזו ושאנחנו כמפקחים אמורים לפקח על העבודה אז הייתי אומרת מילא, אבל זה כל כך שקוף.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
איך אמר לי אתמול ראש עיר מסוים? משתינים מהמקפצה. ואין אף אחד שאומר מילה וחצי מילה. זה לא יאומן.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
עזוב אולפנים, יש קצת גם עניין של יושרה. בן אדם נשבע להיות יועץ משפטי, יש גם עניין של יושרה, זה לא הגיוני שזה עובר ככה באופן כזה חלק מבלי שאף אחד אומר מילה וחצי מילה.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
תודה, גברתי יושבת הראש. אני רוצה להצטרף קודם כל לדברים שאמר קודם שמחה רוטמן וגם לדברים שאמר חברי אופיר כץ – לא שמעתי מה שאמרת, אבל אני מצטרף גם אליך. גברתי יושבת הראש, אני מבקש שתכבדי את זמן הדיבור שלי ותאזיני לי בקשב.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
מעבר לכל הבעיות המשפטיות שהעלו כאן ולדורסנות הבאמת קיצונית הזאת לי יש שאלה אחת מאוד פשוטה, ארבל, היועצת המשפטית, איפה עובר הגבול? מה יהיה אם עכשיו הקואליציה תבוא ותגיד: אנחנו שמים ועדות עודפים, הקואליציה תבחר לעצמה כמה חברים באיזה ועדה שהיא רוצה, את כל היתר, כדי לשמור על האיזון נדחף אתכם לוועדת עודפים.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
תרשי לי לא להיות מנומס, ארבל. אני נהגתי כשהיה יועץ המשפטי שישב לימיני או לעתים ישבה לשמאלי, תלוי באיזה ועדה, היא רק הייתה ממצמצת שהיא רוצה להתבטא המסלול היה מתפנה ונתתי רשות דיבור. מעולם לא עלה בדעתי שזכות הדיבור של יועץ משפטי בוועדה תלויה בהסכמתו של ראש הוועדה.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
גברתי יושבת הראש, אני רוצה להבין איפה עובר הגבול בין מה שאתם מכנים כהצעה סבירה, כמו שאתם אומרים, לבין מה שנקרא דורסנות. אני בעיניי כאשר הרוב שלכם הוא 99-92, זה יחסי הכוחות בהתאם למספר של כל החברים בכל הוועדות, לפי יחסי הכוחות האלה אמורות להיות לכם שבע ועדות שבהן יהיה לכם רוב אחד וכל שאר הוועדות יהיה תיקו, או נוכל עם רוב של אחד לנו, רוב של אחד לכם, להגיע לאיזה שהוא הסדר מסוים שכזה. אבל לקבל רוב בכספים, בכנסת, בחוץ וביטחון, בחוקה, רוב דורסני, רוב כזה שלא משאיר, בעבודה ורווחה, בכל הוועדות המהותיות שמחוקקות, שמקבלות החלטות גורליות על גורל המשק ואזרחי ישראל, אתם לוקחים רוב, ובכלל שלא נדבר על ליברמן שלקח לעצמה שישה ממלאי מקום בוועדת הכספים. מה זה אומר? שהוא יכול לקבל כל החלטה שהוא רוצה.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
ממש פוטיניזציה. בוועדה שמפקחת עליו, בוועדה שמפקחת על עצמו. זו לא סתם ועדה בכנסת. אז אני חושב שהגבול - - -
מיכאל מלכיאלי (ש"ס)
¶
צריך להבין שאלכס קושניר, שהוא יושב ראש הוועדה, הוא לא יעז לעשות דברים דרך ליברמן, זה סכנת – לא פשוט.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
זה כמו הספורטאים באולימפיאדה שלא היו חוזרים אם הם לא היו מביאים מדליה. בלי מדליה הוא לא חוזר הביתה.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
גברתי יושבת הראש, אני חושב שהצעה סבירה, אתם יכולים להביא הצעה ללא הסכמות, אבל בהתאם לתקנון, בהתאם להנחיות, בהתאם למה שמקובל ליחסי הכוחות בכנסת. לא ייתכן שבאף ועדה כאן, שום ועדה, לא חוקה ולא אף ועדה אחרת, יהיה יותר מעודף של אחד לקואליציה זה אחת.
שאלה שנייה, אני רוצה לשאול אותך דווקא, זה לארבל, על בג"צ אני לא סומך, אבל עדיין על היועצים המשפטיים של הכנסת, שהיא הרשות העליונה יותר בעיניי מבין שלוש הרשויות, הרשות הנבחרת, הרשות המכוננת והמחוקקת, אני מאמין שליועצים המשפטיים כאן צריכה להיות יותר עצמאות ולפחות לקבוע שלא תהיה כאן בריחה מכל מינהל תקין וכל כללים אחרים שהונהגו כאן לאורך שנים בכנסת. גברתי יושבת הראש, יש לי שאלה אלייך, פורסם היום שרשימת הדרישות של רע"מ, כפי שווליד טאהא הציג אותה למזכיר הממשלה, היא מימוש מיידי של הסדר איחוד משפחות מול השרה שקד, קביעת סטנדרטים לדיור מוזל לצעירים ערבים, הקמת הוועדה שתביא הכרה ביישובים בלתי מוכרים נוספים, מנגנון שישפר ויסדיר את הקשר של חברי הכנסת של רע"מ עם השרים ומשרדי הממשלה בלי קשר לאופי השר, זאת אומרת רע"מ קובעים לכל שר במשרדי הממשלה, הפסקת מתן קנסות והתראות בנייה ביישובים שהם יחליטו ומנגנון שאמור להגביר אישורים להקמת פרויקטים במגזר. אני רוצה לדעת מה מתוך רשימת הדרישות הזו, גברתי היושבת ראש - - -
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
לא, עזוב. פרוש, אתה באמת כזה תמים? אתה חושב שמנדלבליט לא חתם מראש על דפים ריקים ונתן להם כשהקימו את הממשלה הזאת?
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
גברתי יושבת הראש, אני מבקש לדעת מה הסיכומים שעשיתם גם עם רע"מ וגם עם המשותפת בהתאם לרשימה שהצגתי כאן. עופר, לא קיבלתם דברים? למה נעלמתם מהמליאה בשבוע שעבר?
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
איזה קונספירציות? מעניין שרק ארבעה חברי כנסת יכולים להתפצל, למה דווקא ארבעה, אתה יודע? יש לך תשובה אחרת?
מיכאל מלכיאלי (ש"ס)
¶
אגב, כל החבר'ה שמדברים פה על רע"מ כל הזמן, קרעי, חבר הכנסת גנאים ל-12: לא סחטנו את בנט, אנחנו לא ש"ס. אתה מבין? רע"מ. אנחנו לא ש"ס, גנאים.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אז את אומרת, גברתי היושבת ראש, שאתם לא תמלאו אחר רשימת הדרישות שהציג ווליד טאהא?
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
רגע, משפט אחרון. ווליד טאהא עכשיו ברדיו נאס, זה לא יהיה המשבר הקואליציוני האחרון, המשבר השיג את שלו, מחכים כבר למשבר ולהישגים הבאים. ווליד טאהא ברדיו נאס.
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
בוקר טוב. עידית, קודם כל אני רוצה להגיד לגבי סדרי הדיון. אנחנו דנים דיון מאוד מהותי, הניסיון, ניסיון שכנראה יצליח, כן? כי אתם יכולים הרי לדרוס אותנו בקלות, בטח אחרי כל ההטבות שנתתם למשותפת.
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
אז אתם בעצם עושים פה ניסיון שיצליח, לדרוס את הדמוקרטיה ורף המינימום, עידית, יהיה שאת תנהלי פה דיון שבו יש הקשבה ולא סותמים לאנשים את הפה.
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
ולא קוצבים להם זמן ומאפשרים להם לנמק את כל הנימוקים שלהם כי הנושא הזה בהחלט עוד יש סיכוי שהוא גם יגיע לבג"צ. אז זה קודם כל, זה בשביל הפרוטוקול וגם בשביל האוזניים שלך. זה דבר ראשון. עכשיו, עידית, אני רוצה להזכיר משהו מההיסטוריה המשותפת שלנו.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
יש בעיה, בכל רשות שאנחנו הולכים ראשי הערים של הליכוד מאוד כועסים. אני אומרת לך, צריך לנסות לראות איך אפשר לסדר את זה.
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
קטי, אני אגיד לך משהו, זה לא לדיון, אבל בגלל שבאופן סיסטמתי מכפישים את מועצת יש"ע פה, סביב השולחן הזה - - -
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
הרבה מאוד אנשים סביב השולחן הזה. סביב השולחן הזה, גברתי היושבת ראש, נאמרו כבר מספר פעמים טענות כנגד מועצת יש"ע, אז אני רוצה פעם אחת ולתמיד להכניס לפרוטוקול, פשוט רק בשביל שיהיה סדר, זה לא קשור לדיון, אבל זה קשור לכבודה של מועצת יש"ע.
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
מי שיש לו כעסים על נפתלי בנט שלא יאשים את מועצת יש"ע כי מועצת יש"ע הייתה הגוף הראשון שפיטר את נפתלי בנט בגלל שהוא חבר אז לשמאל.
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
במחאה של האוהלים של רוטשילד, כשנפתלי בנט, כדאי שגם את תשמעי את זה, גברתי היושבת ראש - - -
היו"ר עידית סילמן
¶
אז, אורית, תתקרבי טיפה. אורית, אני חושבת שכדאי לך להחליף מקום, תעברי למקום ששמחה רוטמן ישב.
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
אז אני רק אומרת, אני מבקשת שייכנס לפרוטוקול, שכבר במחאה של אוהלי רוטשילד - - -
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
שנקראה המחאה החברתית והיא הייתה המחאה השמאלנית, כי ראינו מאוד יפה לאן הגיעו אחר כך ראשי המחאה הזאת, הם לא הגיעו לשום מפלגת ימין, רק למפלגות השמאל הכי קיצוניות, וכשנפתלי בנט אז חבר אליהם מועצת יש"ע פיטרה אותו מתפקידו כמנכ"ל מועצת יש"ע, ולכן אני מבקשת מאוד להפסיק להאשים את מועצת יש"ע.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
באביתר זו הייתה הצגה. הצגה, יחסי ציבור, גם של דניאלה וייס, פתאום היא נכנעה, עושה הצגות שיש שם יישוב. איזה יישוב יש שם? עוד פעם עזרתם לבנט ולאורבך ולכולם.
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
אם ביטן ימשיך להפריע לי בעוד נושאים אני אצטרך להגיב על עוד נושאים.
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
זה לא קשור לזמן דיבור, כי סיכמנו שאין הגבלת דיבור, אני מדברת על זה שאתה מעלה נושאים ו - - -
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
זה כמעט בדיחה, זה דומה לבדיחה. כשעידית סילמן נבחרה פעם ראשונה לכנסת, בכנסת ה-21, אז היא התבקשה לייצג את הסיעה שלה בוועדה המסדרת.
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
ומכיוון שהיא לא הכירה את התנהלות הכנסת אז היא ביקשה שאני אבוא איתה ובאתי איתה.
היו"ר עידית סילמן
¶
מה זה מה עשיתי? היא הייתה נהדרת, היא באה, היא עזרה, כמו שכולם פה עוזרים לי היום. גם אתה עוזר לי היום. מספיק.
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
מכיוון שמי עמד אז בראש הוועדה המסדרת היה זאב אלקין אז אנחנו פתחנו קבוצת ווטסאפ וברוך ה' נשמרו לי הדברים שהיו כתובים, לקבוצה קוראים 'זאב עידית אורית'.
היו"ר עידית סילמן
¶
די, נו, חבר הכנסת דוד ביטן, מספיק עם הבדיחות, וכל הזמן בדיחות על תימנים, מה יש לך?
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
עכשיו, אז לפי הקבוצה הזו אני יכולה לדעת מה היה נחשב בעיני זאב אלקין הוגנות.
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
עכשיו אני יודעת לפי הקבוצה הזו מה זאב אלקין דאז כשהיה בליכוד, לפני שהוא הפך את עורו, לפני שהוא הקים ממשלה עם רע"מ, לפני שהוא החליט לרמוס אותנו, מה הוא חשב, איך הוא חשב שזה הוגן לסדר את החלוקה לוועדות, כי אז הוא היה נחשב לחבר כנסת הגון, אחד הבקיאים ביותר, נכון?
היו"ר עידית סילמן
¶
נכון. לא, את שאלת אותו: אתה רוצה לקבל בימים הקרובים, אתה מחלק את הוועדות לארבעה מדרגים או שלושה?
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
יש שלושה מדרגים, וככה הוא אומר: מדרג ראשון, ועדות של 17 חברים. אני מבקשת שייכנס לפרוטוקול. מדרג ראשון, אמר זאב אלקין בימים שהוא היה הגון, ועדות של 17 חברים, חוץ וביטחון, כספים, כנסת, חוקה. אלה הוועדות - - -
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
בדיוק, הוא אמר לנו, הוא הקפיד איתנו מאוד, עידית, מאוד, שאנחנו לא נעביר ממדרג למדרג, הוא הבהיר לנו חד משמעית - - -
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
עכשיו אני בזכות דיבור ואת בזכות הקשבה, זו זכות גדולה, תלמדי להקשיב.
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
את יכולה לקרוא. אם את יודעת לקרוא אז תקראי בשקט, אני מדברת, את מקשיבה.
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
אני לא אומר דברים לא נכונים, הכול כתוב. הכול מתועד. אמר זאב אלקין שארבע הוועדות החשובות ביותר האלה הן הוועדות בראש העדיפויות, בכל אחת מהן חייב להיות 17 חברים. שימי לב, בבקשה, מה אתם עשיתם עם זה. אתם צמצמתם את ועדת הכנסת ל-15, אתם צמצמתם את ועדת הכספים ל-16, שזה מספר אי זוגי, שזו בעיה בפני עצמה, כשיש אי זוגי זה מגדיל את הפערים.
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
זוגי, סליחה. זה דבר שאצל זאב אלקין בימיו ההגונים לא היה עובר. כמובן שאתם גם נתתם לנו מספרים מצומצמים יותר של חברים בוועדות האלה שזאב אלקין, בימים שהוא היה אדם הגון, הדגיש שאלה הוועדות החשובות ושצריכה להיות קודם כל - - -
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
אז בוועדות החשובות צמצמתם אותנו מאוד. יותר מזה, בזמן שאתם מודים, אתם מודים, כן? שבוועדת הבריאות אתם נתתם למשותפת מקום על חשבון יש עתיד בוועדת הכספים אתם נתתם למשותפת משקל שאין דומה לו, המשותפת שישה חברים, פחות מאיתנו, פחות ודאי מיש עתיד, פחות ודאי וודאי מהליכוד ובאופן מופלא המשותפת מקבלת שניים, כמו הליכוד. זה חלק מהפוילישטיק, מהשירקס שאתם עושים, תעזרו לי קצת עם האידיש, שאתם עושים עם המשותפת.
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
על כל פנים זה חלק מזה שאתם בעצם הפכתם את המשותפת לחלק מהקואליציה ולכן צ'יפרתם אותם בכספים וכל ההסתכלות על הטבלה הזאת צריכה להיות הסתכלות מתוך הבנה שהמשותפת, בהיבט של האמת, היא חלק מהקואליציה, כי אתם כל פעם תיתנו להם כל מיני צ'ופרים כדי שהם יצביעו איתכם וכבר אתם נותנים להם היום. זה א'.
אחר כך אמר זאב אלקין, מדרג שני, הוא אמר ככה, ועדות של 12 עד 13 חברים, פנים, חינוך. אני מקריאה מהדברים של זאב אלקין בימים שהוא היה חבר כנסת הגון.
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
הוא אמר ככה, פנים, חינוך, כלכלה, עבודה ורווחה, ביקורת. שם צריכים להיות 12 עד 13 חברים, מה אתם עשיתם? הפכתם את היוצרות.
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
אלקין, בסדר, אני מוכנה לקבל את ההערה של חבר הכנסת פרוש. אז מה עשה חבר הכנסת – הוא כבר לא חבר כנסת, נכון? הוא התפטר. מה עשה אלקין, לא משנה, דהיום? אותו אלקין, רק פשוט החליף את פניו, אז מה הוא עשה? הוא עשה ככה, פנים במקום 13-12 חברים 15, עבודה ורווחה במקום 13-12 זה 14, שוב, זה מספר זוגי, שזה בעייתי בפני עצמו, חינוך במקום 13-12 זה 15, בסדר. רגע, מה עוד היה לנו? כלכלה, שם הוא כן שם 13, נכון.
אני רוצה רגע להגיד במאמר מוסגר על ועדת כלכלה, אני ארחיב עוד מעט על ועדת כלכלה, שזה אירוע בפני עצמו, בסדר? אז מה הוא עשה? הוא כאילו, בשביל להראות שוויון הוא דוחף לנו חברים בוועדות של דרג ב' - - -
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
עכשיו שימי לב לדרג ג', עכשיו הגענו ל-ג'. ממש מזל שאני תיעדתי את הבן אדם.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אורית, אגב, דרג ב' ודרג א' זה כמעט אותו יחס, דרג א' יותר גרוע, זה 36 להם 28 לנו, דרג ב' זה 36 להם ו-30 לנו.
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
אני מרשה לחברי הטוב, חבר הכנסת שלמה קרעי, להשלים אותי מכיוון שהוא חזק יותר במתמטיקה ממני, הרבה יותר ממני. אני רוצה להגיד לך, עידית, שאני סיימתי מתמטיקה בשישית, בתיכון שאני לימדתי הרשו לנו לא לעשות בגרות במתמטיקה.
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
התיכון שליד האוניברסיטה. שם הרשו לנו לא לעשות בגרות במתמטיקה אלא הרשו מי שרוצה שיעשה פיזיקה. אז אני מרשה לשלמה קרעי להשלים אותי.
היו"ר עידית סילמן
¶
למה אתם אומרים ככה? זה כבוד. תקשיבו, חבל על הזמן, דברים שלא ידענו על אורית סטרוק. ידעת, חבר הכנסת פינדרוס? הוא עוד לא התעורר, תיכף תיכף.
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
זה נכון. ואחרי כל זה לא הלכתי לאוניברסיטה, תארו לעצמכם איזה עוגמת נפש הייתה להם.
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
כי חזרתי בתשובה, שמתי בצד את תעודת הבגרות המצוינת והלכתי ללמוד במכללה.
גלית דיסטל אטבריאן (הליכוד)
¶
אורית, את אומרת דברים קשים, מאוד מאוד קשים, שנוגעים בלב ליבה, אל תתלוצצי איתה. זה מה שהיא רוצה, את מאבדת את העוקץ ממה שאת אומרת ומה שאת אומרת הוא איום ונורא.
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
גלית, נכון. אני מגיעה לעיקר. אומר חבר הכנסת אלקין, והוא חייב אותנו, הוא אמר: תראו, יש ועדות שהן מה שנקרא הוועדות הפושטיות ואתם חייבים לשים שם חברים, אין דבר כזה, תהיה חלוקה הוגנת בוועדות הפושטיות האלה.
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
המדרג השלישי, זה עוד לפני שעשיתם כל מיני ועדות, כל מיני חלוקה, כל מיני זה, המדרג השלישי, הוא אומר, קליטה, מדע ומעמד האישה, שם זה ועדות של תשעה חברים. מה אתם עשיתם? לקחתם את קליטה, עשיתם 13 חברים בקליטה, צריך כנראה הרבה מאוד חברים כדי לקלוט את העולים, אחר כך לקחתם את מדע, עשיתם 11 חברים ומעמד האישה עשיתם עשרה חברים ושם אתם צ'יפרתם אותנו בענק, קחו, שיהיה לכם, שיראו שיש שוויון בין קואליציה לאופוזיציה.
גברתי יושבת הראש, אצל זאב אלקין ההגון הדבר הזה לא היה עובר בחיים. יש דברים שלא כתובים פה בקבוצת הווטסאפ, אבל הוא אמר לנו בפגישה של שלושתנו, הוא הסביר לנו שחייבת להיות חלוקה הוגנת. הוא אמר, אתם לא תוכלו למלא את הוועדות החשובות ולהגיד שאתם לא שולחים לוועדות הפחות חשובות, אין דבר כזה. את זוכרת שהוא הסביר לנו את זה בפגישה משולשת של שלושתנו?
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
עד כאן שלב א' לגבי הזיכרונות משכבר הימים. עכשיו אנחנו הלכנו אחורה לבדוק מה היה בכנסת ה-20. לפני שליברמן הצטרף לקואליציה היו 61, שזה בעצם אמור להיות תמונת מראה של מה שיש היום, כי אתם קואליציה קטנטנה, אתם 61, לפעמים אפילו 60, לפעמים אפילו 59, תלוי על איזה רגל קם שיקלי ועל איזה רגל קם אלי אבידר ועל איזה רגל ווליד טאהא. את לא מקשיבה לי, גברתי היושבת ראש. את לא מקשיבה לי.
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
לא, אני רוצה שהיא תקשיב לי. אני נאלצתי להקשיב לה כשהיא הקריאה דף שכל ילד בגנון יודע לקרוא, אז היא תקשיב לי.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
תראה מה קרה בבלגיה, אין בלגים, בצרפת אין צרפתים, יש רק מוסלמים. אתם רוצים לעשות מוסלמים - - -
היו"ר עידית סילמן
¶
כן, בבקשה. אנחנו חייבים לעבור הלאה. אורית סטרוק, בבקשה. אורית סטרוק, את מדברת כבר המון זמן, מעל רבע שעה להבנתי, אז קדימה. אנחנו צריכים להתכנס לסיום.
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
אף אחד לא יכול היה לגלות מה אמר אלקין בימים שהוא היה הגון לולא שאני שמרתי את הדברים, מה לעשות?
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
עכשיו ככה, בכנסת ה-20, כשהפערים היו דומים למה שהיום, אבל פחות דומים כי אצלכם אפילו 61 אין, זה תלוי על איזה רגל קם ווליד טאהא, על איזה רגל קם שיקלי, על איזה רגל קם אלי אבידר, נכון? אז מה עשו בכנסת ה-20? בכנסת ה-20 האופוזיציה קיבלה שלוש ועדות, כלכלה, שזו ועדה במדרג השני, נכון? ביקורת, שזה חובה ומעמד האישה, זה מה שהיא קיבלה. עכשיו אני בדקתי את ועדת הכלכלה, לאורך כל ההיסטוריה של הכנסת תמיד ועדת הכלכלה הייתה בידי האופוזיציה, מלבד במקרים, אני אגיד מלבד באיזה מקרים, מלבד בשמונה מקרים שבהם הקואליציה הייתה ענקית.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
לא, כשהקואליציה הייתה ענקית, מה אתם רוצים, כשיש אופוזיציה של 20 גם ייתנו את כל הוועדות לאופוזיציה?
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
פינדרוס, אל תעזור לי, תן לי להקריא עכשיו לפרוטוקול. בממשלה ה-14 הקואליציה מנתה 104 חברים לכן ועדת הכלכלה הייתה בידי הקואליציה. בממשלה ה-15 היא מנתה 102 חברים לכן ועדת הכלכלה הייתה בקואליציה. בממשלה ה-18 - - -
היו"ר עידית סילמן
¶
לא, לא, ממש לא. אורית, תמשיכי, בבקשה. אורית, יש לך עוד שתי דקות ואני אעמוד על זה כי יש כאן עוד דוברים. את לא יכולה לשבת ולדבר דיון לבד. בבקשה, יש שעת הצבעה, שעה 10:20, אנחנו מתקדמים.
היו"ר עידית סילמן
¶
לא, אי אפשר לדבר כמה זמן שרוצים ולחכות כל הזמן לאנשים. אנחנו נותנים כבוד. קדימה, אורית, בבקשה.
מאיר פרוש (יהדות התורה)
¶
תני כבוד לאחת שבאה בשמונה וחצי ונתנה לך את הזכות לשבת בראש ועדה. תני לה כבוד.
מאיר פרוש (יהדות התורה)
¶
בשמונה וחצי היא באה, נותנת לך כבוד כדי שתוכלי לנהל ועדה, כדי שיהיה לך עם מי לדבר. עכשיו - - -
היו"ר עידית סילמן
¶
תודה, אתה מפריע. חבר הכנסת מאיר פרוש, פעם ראשונה אני קוראת אותך לסדר, תודה. קדימה, כן, חברת הכנסת אורית סטרוק.
היו"ר עידית סילמן
¶
מספיק, אתה מפריע. מאיר פרוש, זה לא נעים. לא נעים לי להעיר לך, זה לא מכבד אותך. כן, אורית.
היו"ר עידית סילמן
¶
כן, אבל את בינתיים מדברת על הרבה דברים אחרים ולא רק על זה. אנחנו נותנים לך את הכבוד לדבר ואת לא מדברת.
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
אני מבקשת שהיועצת המשפטית תקשיב. היועצת המשפטית, ועדת הכלכלה הייתה תמיד בידי האופוזיציה מלבד המקרים הבאים, בממשלה ה-14, כשהקואליציה מנתה 104 חברים, בממשלה ה-15 כשהיא מנתה 102 חברים, בממשלה ה-21 כשהיא מנתה 97 חברים, בממשלה ה-22 כשהיא מנתה 96 חברים, בממשלה ה-23 כשהיא מנתה 97 חברים, בממשלה ה-32 וה-35 כשהיא מנתה 74 חברים, ובממשלה ה-18, כשהקואליציה מנתה 62 חברים בלבד, ועדת הכלכלה הייתה בידי הקואליציה, אבל האופוזיציה פוצתה בוועדת הפנים. כך שמה שאתם עשיתם כאן עם ועדת הכלכלה הוא לא תקין בכל קנה מידה, אליבא דימי הכנסת.
עכשיו אני חוזרת אחורה למצב של 61 ח"כים בקואליציה שבו החלוקה לוועדות אמורה לשקף את יחסי הכוחות בכנסת וכפי שאמר אלקין בימיו ההגונים, בהתייחס לחשיבות הוועדות ולמדרגים שלהם. אתם לא יכולים לזרוק את כל חברי הכנסת של האופוזיציה לוועדות שאלקין הגדיר אותן כוועדות זניחות ולהשאיר לנו רק שמה חברים ולהגיד כאילו שזה שווה. זה לא שווה, זה עוול, זה מעוות את רצון הבוחר. אתם לא יכולים לקחת את המשותפת, שהיא למעשה מן המניין בקואליציה שלכם, שאתם פעם בפעם נותנים להם בקשיש כזה או אחר, ולספור אותה כאילו שהיא הייתה אופוזיציה. אתם לא יכולים, מה שדיברו פה מקודם על ועדת הכספים.
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
את זו שאמרת שאי אפשר לחלק את ועדת העבודה, הרווחה והבריאות, את זו שמחלקת אותה.
היו"ר עידית סילמן
¶
לא אמרתי שאי אפשר, מי אמר שאי אפשר? אני בחיים לא אמרתי דבר כזה. אל תגידי את זה. השאיפה שלי תמיד הייתה לפצל את ועדת הבריאות מהעבודה והרווחה וברוך ה' ואשרינו שהצלחנו.
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
את זו שתנהלי את ועדת הבריאות ואת זו שבחוסר חברות משווע וגועלי משאירה את חברת הכנסת מיכל וולדיגר שבאה לכנסת בשביל הבריאות מחוץ לוועדת הבריאות.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
בבג"צ היא תגיד את זה. את אמרת לוועדה לפרוטוקול שהאופוזיציה יכולה לחלק - - -
היו"ר עידית סילמן
¶
קיבלת את החלוקה? אז אם יש משהו שאתם רוצים לשנות כאן, ישבנו עם דוד ביטן ויכולתם להגיד את הכול ולהביא את זה. שום דבר לא הגיע לידי המשא ומתן, בבקשה.
היו"ר עידית סילמן
¶
תבואו. הנה, חבר הכנסת דוד ביטן יודע, עשינו איתו משא ומתן ארוך, ישבו איתו נציגים, הוא יכל להביא את כל ההשגות, הוא לא הביא שום - - -
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
מירב, אני אומרת משהו ש - - - היושבת ראש לשמוע, אני מבקשת שלא תפריעו.
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
אני רוצה לומר שההחלטה שלכם לחלק את הקולות של האופוזיציה איך שבא לכם, שזה לא מקובל מעולם בשום כנסת. זה באופן כללי. ובאופן פרטי ההחלטה שלך - - -
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
את רוצה להגיב? תגיבי אחר כך, תני לי לגמור משפט גם אם הוא לא נעים לך.
היו"ר עידית סילמן
¶
את תגמרי משפט, לא קשור ללא נעים לי, את תגידי אמת. את מוזמנת להגיד דברים נכונים ואמיתיים, ואם אתם רוצים אתם יכולים לחשוב ביניכם איך אתם מחליפים את המקום.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
כן, אנחנו נותנים עוד מקום לציונות הדתית בוועדת הכספים על חשבון המשותפת.
גלית דיסטל אטבריאן (הליכוד)
¶
מה זה תדברי יפה? מה זה האמירה המיזוגינית הזאת? מה, היא ילדה קטנה? למה את מדברת אליה - - -
אורית מלכה סטרוק (הציונות הדתית)
¶
כשאת, כיושבת ראש ועדת הבריאות וכיושבת ראש הקואליציה, מדירה את רגליה של חברת הכנסת וולדיגר, כשאת יודעת את פועלה העצום בתחום הבריאות, מדירה את רגליה מוועדת הבריאות, זה מעשה נבזי. סיימתי.
היו"ר עידית סילמן
¶
תודה רבה, חברת הכנסת אורית סטרוק, ואף אחד לא מדיר אף אחד ואם מישהו ירצה בבקשה הוא מוזמן.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
ארבל, את היית נגד שאני אפצל, את זוכרת? רציתי לפצל בכנסת הקודמת, ועדת הבריאות.
היו"ר עידית סילמן
¶
חברי כנסת יכולים להחליף את עצמם ויישר כוח לחברת הכנסת קטי שטרית. חבר הכנסת אוסאמה סעדי, בבקשה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
גברתי היושבת ראש, חבריי חברי הכנסת, אני אפתח ואומר שאנחנו כרשימה המשותפת ניהלנו משא ומתן - - -
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אז תן לי לתת לך תשובה, מרגי. אנחנו לא בבלוק שלכם, אנחנו לא בקואליציה, אנחנו לא חלק מהממשלה.
היו"ר עידית סילמן
¶
אתם לא מתביישים? אתם הלכתם להצביע ביחד על חוק האזרחות ואתם אומרים שאתם לא באותו גוש?
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אני אומר, תשמעו, אנחנו הגענו להסכם עם הקואליציה לגבי חלוקת הוועדות ואנחנו תומכים ונתמוך בהצבעה בהצעה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
קיבלנו יו"ר ועדה, קיבלנו שניים בכספים. זה צורם לחלק מהחברים כאן, אבל מגיע לנו שניים בוועדת הכספים כי אנחנו לא מקבלים בוועדת חוץ וביטחון ואת החוץ וביטחון אנחנו החלפנו בוועדת הכספים.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
מה הבעיה שתקבלו בחוץ וביטחון? אתה יכול לקבל בחוץ וביטחון, מה הבעיה עם חוץ וביטחון? יש לכם ראש ממשלה - - -
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
עכשיו אני פונה אלייך, גברתי היושבת ראש, וגם לקואליציה וגם לארבל וגם דיברתי עם חלק מהחברים כאן בוועדה, מה שקורה בוועדת הכספים זה לא סביר ולא מידתי.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
למה? אני מבסוט, שישה מישראל ביתנו, אחמד טיבי לא זוכה בשום תיק, לא מחליף מזוודות. נגמר לכם המשחק.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אז איך הרוב לקואליציה? מה? טוב, לגבי מעמד האישה, שאנחנו קיבלנו, אז אני אומר שאתם נתתם ראשות ועדה, אבל חצי מהוועדה זה הליכוד.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
חמישה מתוך עשרה, אני חושב שזו הערה ואני תומך בטיעונים שלכם, דוד, לא יעלה על הדעת ש-26 מתוך 46 של הליכוד זה בארבע ועדות שהן מהדרג ה-, כמה?
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
חדשנות, במיוחד חדשנות. עכשיו, אני שמעתי כאן הערות לגבי הנגב ולגבי האולטימטום שהיה אתמול. קרעי, אתה מתמחה, היית בוועדת המשנה לענייני הנגב, אז אני אומר לכם, כל מה שאתם מדברים על העניין הזה של הוועדה ושל הרשות להסדרת הבדואים שעברה מ - - -
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
כי עכשיו ברגעים אלה שאנחנו מדברים הדחפורים הורסים בשגב שלום, היישוב של סעיד אלחרומי. עכשיו, עכשיו, עכשיו הורסים.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
ועומדים להרוס בתים של משפחת אבו עסא בכפר שנקרא ביר אלחמאם, שהרסו שלושה בתים לילדים שלו ועכשיו יש צו הריסה שהוא פנה אלינו, עומדים להרוס את הבית הרביעי.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אז תפסיקו לקשקש, צריך לתת לאנשים בנגב לחיות חיים נורמליים. אנחנו לא מדברים על ועדה שתעבור מפה לשם, זה לא מעניין, סעיד אלחרומי בעצמו הוציא הודעה, זה הכול עניין חוקי של להעביר ממשרד למשרד, מה שאנחנו מבקשים זה לתת לאנשים בנגב לחיות חיים נורמליים, חיים טבעיים.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
רק שלא יפריעו לי. חבר הכנסת יוסי שיין יצא, הוא קודם הזכיר את עברו כפרופ' למדע המדינה, אז אני גם כן אנצל את עברי הדומה ואני כנראה צריך ללמד פה כמה אנשים מה זאת אופוזיציה ומה זאת קואליציה. אז בוא נתחיל. עכשיו, מאחר שאני יודע שיש פה כמה אנשים שלא רוצים להבין, אני לא אומר מתקשים, לא רוצים, אז אני אנסה בכל זאת.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
יש איזה שהוא היפוך יוצרות כאן מהדברים שאומרים. חברים, אין משמעת אופוזיציונית, יש משמעת קואליציונית. יש פה ציפייה שכאילו לאור זה שאין כל כך משמעת קואליציונית אז בחלופה תהיה שתהיה משמעת אופוזיציונית. לא תהיה משמעת אופוזיציונית, אנחנו - - -
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
למה לא תהיה משמעת אופוזיציונית? מסיבה מאוד פשוטה, כי אנחנו חלק מהאופוזיציה, אנחנו לא חלק מהקואליציה. להזכיר למי ששכח או רוצה לשכוח, גם הצבענו נגד הממשלה הזו כשהייתה הבעת האמון ואנחנו לא שינינו את עמדתנו, עמדתנו נשארה איתנה כשהייתה. אנחנו חלק מהאופוזיציה, אבל האופוזיציה מורכבת, הפתעה הפתעה, מכמה מפלגות, מכמה סיעות שלאו דווקא קרובות אחת לשנייה, לפחות חלקית, ואיפה שאנחנו לא נסכים עם הסיעות האחרות באופוזיציה אז אנחנו לא נצביע ונדבר כפי שמצפים מאיתנו.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
אני מבקש שלא יכניסו לי מילים לפה. יש לי הרבה הרבה בעיות, אבל אני לא חושב שהתבטאות היא אחת מהן.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
אז אני אחזור על זה, יש לי הרבה בעיות, בראש ובראשונה ההפסד של אנגליה אתמול, אבל התבטאות היא לא אחת מהן. אז אני אומר לחברי הסיעות באופוזיציה שלא יצפו מאיתנו שכל פעם שיש הסכמה ביניהן, בין הסיעות השונות, פתאום אנחנו במשותפת נעמוד לצדם, לא. וזה לא אומר שיש לנו איזה שהיא עסקה או איזה שהוא הסכם עם הקואליציה, כי אין לנו, לא היה לנו ולא יהיה לנו.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
אני כבר מסיים ואני אומר עוד פעם, גם אם קרעי יצעק בשם אדונו פעם, פעמיים, שלוש וחמש פעמים, זה לא יהפוך את זה לנכון, זה ימשיך להיות שטות כמו שהיה קודם.
גלית דיסטל אטבריאן (הליכוד)
¶
טוב, אני חושבת שכולם פה מפספסים את העיקר והעיקר הוא ששום דבר שקורה בחדר הזה לא ייצא החוצה, זאת אומרת האזרח הישראלי הגנרי, שני מיליון האזרחים היהודים הציוניים שאנחנו מייצגים, לא יידעו - - -
גלית דיסטל אטבריאן (הליכוד)
¶
אלה שרואים ערוץ הכנסת יראו, מעבר לזה דבר אחד שיהיה ברור, האזרח הישראלי מתהלך היום ברחוב והדבר היחידי שהוא נחשף אליו זה הבל פיו הנפלא של ראש ממששת המנדטים כשהוא קם בבוקר, יש לו ריח של פצ'ולי חבצלות וילנג ילנג, או הרנסנס הרומנטי המחודש של אלקין שהסומק פשט על לחיו, או האביר שרוכב או האביר שצולל, או עידית סילמן אשר מביטה אל השקיעה במבט נוגה שיש בו באמת אלמנטים כמעט דתיים מרוב נשגבות. זה מה שהם רואים. הם כרגע כולם שקועים בסיקור מעריץ, בפולחן אישיות של כל חברי הימין אשר מכרו את הציונות בעוון סיקור חיובי.
גלית דיסטל אטבריאן (הליכוד)
¶
כי מה זה ציונות ומה זה יהדות ומה זה ריבונות לעומת שער של עידית היפה ב'ידיעות אחרונות'? אפשר בכלל - - -
היו"ר עידית סילמן
¶
את יכולה לדאוג לי לשער? האמת, את יכולה לדאוג לי לשער, נכון? זה לא היה שער, למה את סתם אומרת שער? זה לא היה שער.
גלית דיסטל אטבריאן (הליכוד)
¶
איך היא פוחדת מהאמת? לא תיתן לדבר. אני נאלצתי להגן בגופי על בנט כשהוא היה בצד של האידיאולוגיה, של הלא מקובלים. מהרגע שהוא מכר את המדינה - - -
גלית דיסטל אטבריאן (הליכוד)
¶
עכשיו, מה לא יידע האזרח הגנרי? הוא לא יידע שלשני מיליון איש בישראל, יהודים - - -
גלית דיסטל אטבריאן (הליכוד)
¶
כולם גנרים, חוץ ממך, את נשגבת, את כמו שרואים בשערים. הוא לא יידע שכרגע ההכרעה שלו, הריבונות שלו, הקול שלו, הייצוג שלו בכל מה שקשור בכספים, חוקה ומשפט, סליחה, חוץ וביטחון, חוקה ועוד כהנה וכהנה נושאים אקוטיים אפס ייצוג. קונפטי. איפה יש לו כוח? במדע ובמעמד האישה. אני מציעה, למה שלא נקים גם ועדת קישוט? הנה, ביטן יהיה אחראי לגזור כאלה, סוכות כאלה - - -
היו"ר עידית סילמן
¶
גלית דיסטל, זה שאת הופכת את ועדות הכנסת לחסרות משמעות זה לא אומר שעם ישראל רואה בהם חוסר משמעות.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
לא, תגידי איזה, תגידי מה הן שלוש הוועדות, את משקרת, כי ועדת קישוט הצעת.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
את באמת תמימה? את חושבת שאכפת להם? הם משוריינים ברשימה המשותפת בבחירות הבאות.
גלית דיסטל אטבריאן (הליכוד)
¶
רגע, לא סיימתי את השאלה, ניר אורבך. אני עדיין טרם סיימתי. איך אתה מרגיש ששני מיליון ישראלים, האחים שלך, האחים שלך החרדים, האחים שלך המסורתיים, הפכו לקונפטי כשהכוח האמיתי עבר לשחק בין המשותפת לעבאס? אתה עשית את זה, איך אתה מרגיש עם זה? ישן טוב בלילה? מעניין אותי.
ניר אורבך (ימינה)
¶
שנים חיכיתי להגיע לכנסת כדי לקבל ממך ומקטי הרצאה על ציונות ויהדות. שנים חיכיתי לזה.
גלית דיסטל אטבריאן (הליכוד)
¶
אתה נמצא ברשתות? שני מיליון איש זועקים. אני וקטי מייצגות אותם, אל תזלזל
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
לא, עזבו עזבו, עזבו את המסכות האלה, עזבו, זה כבר לא עובד. אנשים שלכם כבר אומרים את זה.
גלית דיסטל אטבריאן (הליכוד)
¶
אל תזלזל, אתה הציונות הדתית, שישה אנשים שיצרו שבר בלתי נתפס במדינת ישראל. שישה אנשים.
גלית דיסטל אטבריאן (הליכוד)
¶
הציבור לא מכיר את הטבלה הזאת שבה לרשימה המשותפת ול-30 מנדטים של הליכוד יש את אותו כוח. הציבור לא יודע את זה, אתה עשית, אתה, אתה, אתה, אתה.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
אנחנו מתעקשים על לימודי ליבה ומסתבר שיש עוד כמה אנשים שצריכים ללמוד את זה. 61 זה לא 30.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
יבגני, אתם גורמים לזה שמעונות חרדיים נסגרים, מעונות של ילדים חרדים נסגרים.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
אימהות הולכות לשבת בבית, איזה מצפון יש לכם? איך אדוני אורבך יכול לענות לי על זה? כשסוגרים מעונות של ילדים חרדים. תתביישו לכם, איך אתם יכולים לשבת?
היו"ר עידית סילמן
¶
תנו לחבר הכנסת יעקב, למה אתם מפריעים לו לדבר? זה לא יפה, זה לא תרבות דיון. חבר הכנסת יעקב מרגי, בבקשה.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
אין פה מזל, יש פה ביש מזל. גברתי היושבת ראש, לי יש כל הכבוד הראוי והמגיע לוועדות כנסת ולעומד בראשן וחברי הוועדות. מאחר שבמקרה הזה זה לא תלוי בך אז אני אדבר לפרוטוקול, מאחר שהיועצת המשפטית של הוועדה עובדת אצל רם שפע כבר כמה דקות ולא מקשיבה למה שנעשה כאן ואני רוצה את כל תשומת הלב, רם שפע. יש לך את כל הזמן מאחורי הקלעים לגייס את כל המחלקה המשפטית, הם יעשו את זה בנדיבות.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
כל השאלות, כל הנואמים פה ביקשו את מוצא פיה כבר מתחילת הדיון. אין פה לא יחס של קואליציה אופוזיציה, אני מקבל את טענתו של אוסאמה סעדי שהוא לא בגוש שלי, אין בעיה, הוא באופוזיציה והוא לא בגוש שלי, שתינתן לנו החלוקה ביחס השווה הוא יתבע את חלקו היחסי מתוך חלקי האופוזיציה. מתוך 15, ואל תפגעו במושג ליבה, לאחרונה ירדה לשפל המדרגה המילה הזו, כשמדברים על 15 חברים ויחס קואליציה-אופוזיציה ידוע ומחלקים נגד - - -
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
מתוך 15 חברים יחס של תשע שש, בהרכב של 15 חברים לוועדה זה זועק לשמים. החלוקה בתוך האופוזיציה היא דורסנית, היא נקבעה בצורה שלא היה אף פעם. רציתי לומר על שלושה פשעי דמשק ועל ארבעה לא אשיבנו, ספרתי 16 עוולות בטבלה הזו.
לכן אני אומר, אני רוצה לשמוע את דעתה של עורכת דין ארבל, האם זה נראה לה, האם היא גיבתה את זה, כפי שאת אמרת שזה בהסכמתה ועל דעתה, האם חלוקת הוועדות לרסיסים זה דבר שנכון לעשות אותו ומתקבל לעשות אותו? האם מנכ"ל הכנסת חיווה את דעתו על העמדת אמצעים לוועדות האלה? יש בכלל? כל הדברים האלה.
רבותיי, אתם יודעים מה? אני בדרך כלל לא מתעד, אני לא מקליט, לא שומר הודעות, לא כלום, אבל את הטבלה הזו, מאחר שלי יש בושה ויש לי כבוד עצמי, את הטבלה הזו אני אשמור, אני אקח כדורים נגד בחילות כי בעוד חצי שנה אתם תלכו לפח האשפה של ההיסטוריה, כמו מפלגות אחרות שרצו להנהיג כאן, ואני עם הכדור נגד בחילות אאמץ את הנייר הזה בלי בושה. תודה.
היו"ר עידית סילמן
¶
אני רק אומר שאתם סירבתם לשבת אז לא יכולנו לקחת גם בקשות פרטניות לחלוקה, אבל הנה - - -
היו"ר עידית סילמן
¶
שנייה, בסדר. אז אנחנו נסיים את פינדרוס ואת קטי ואז ארבל תתייחס. פינדרוס, בבקשה, חבר הכנסת.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
אני לא חבר בוועדה, אבל שמעתי בשידור את ההודעה שלך על המשא ומתן עם האופוזיציה ומכיוון שאני אחד מראשי הסיעות וזה כוון גם אליי מיהרתי לבוא לכאן. הפסוק אומר, בור כרה ויחפרהו וייפול רשע תחתיו. אני חייב לומר שהיום מבחינתי זה יום משמח מאוד, כי לי מאוד מאוד ברור, אני התלבטתי, מה עשה ה' לנו ככה שחבורת שקרנים השתלטה על המדינה והעבירה את המדינה מצד לצד בנוכלות ובשקר, והכול שקר מתחילתו ועד סופו, לא היה פעם אחת אמת, כולל מה שאמרת היום בשם מה שהציעו לאופוזיציה, הכול שקר וכזב, לא היה ולא נברא. יריב לוין אפילו לא היה אתמול.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
לא הציעו ליריב לוין והוא אמר שהוא צריך את ראשי האופוזיציה, זה שקר. אז בסדר, הרוצה לשקר ירחיק עדותו, את משקרת בשם אלקין, זה בסדר.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
לא נורא, כי את לא היית בכלל במשא ומתן, לא דיברת עם יריב על זה, אבל זה בסדר, אבל אין בעיה. אני קודם כל רוצה לומר דבר אחד, לי ברור שיהיה מישהו, ולא ממני, שיילך לבג"צ על הטבלה הזאת, כי אנחנו לא מאמינים לבג"צ כי זו גם חבורת נוכלים, אבל מישהו יילך עם זה לבג"צ. ומכיוון שעכשיו זה בשביל להכשיר ממשלת שמאל בג"צ יאשר את זה ואז אני מודיע לכם, עכשיו אני מבין מה קרה, הרי עם ישראל נמצא, מה לעשות, רובו בצד אחד של המפה, זאת המציאות, רואים את זה בחירות אחרי בחירות, אז עכשיו הצליחו ב-13 מנדטים להגיד שביבי מתכוון לאשתו ולבן שלו והצליחו להעביר מצד לצד את השלטון, זה קורה, אבל זה לתקופה מסוימת, כל המפלגות האלה נעלמו, קדימה נעלמה, כל מפלגות האווירה האלה נעלמות בסוף, יישארו פה המפלגות האחרות, אנחנו נאמץ את המפלגה הזאת - - -
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
נשלח את האופוזיציה כולה למעמד האישה ולמדע ואנחנו עוד נשפר את זה, אנחנו נוריד עוד שניים-שלושה חברים כי בג"צ יגיד שאין בעיה, נשלח אתכם לפח האשפה של ההיסטוריה ואתם בחצי השנה הקרובה תצליחו שבעזרת ה' לא תהיה כנסת, תהיה רק ממשלה, ניתן לכם לדהור קדימה, תיקחו עוד דברים, תראו שאין דמוקרטיה, כמו שאני תמיד אמרתי שאין דמוקרטיה וכולנו האמנו שאין דמוקרטיה, תראו את זה, תקבלו חותמת של בג"צ. כמו שהיום בג"צ הולך לאשר את הממשלה החלופית, אין לי ספק שאם הממשלה הייתה ממשיכה בג"צ לא היה מאשר את זה, ובג"צ היום יאשר את זה, את ראש הממשלה החלופי בעזרת ה'. תעשו לנו את העבודה, בור כרה ויחפרהו וייפול רשע תחתיו. תודה רבה.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
אני אמשיך את דבריו של חבר הכנסת פינדרוס ואני אומר, פינדרוס, דע לך שהם מעולם לא התכוונו לשבת עם האופוזיציה ולסגור דברים, זה הכול הצגה בעיני הציבור כדי לבוא ולהראות הנה, שימו לב, אנחנו יושבים איתם, אנחנו מדברים איתם. לא היה ולא נברא.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
לא, אין דיבורים. אין דיבורים, יש דורסנות, יש בריונות, יש לנסות כל הזמן כמה שיותר לפגוע בשני מיליון מצביעים, זה המסר שצריך לעבור לציבור. שני מיליון מצביעים לא מוצגים כאן בשום דבר שהוא ערכי, בשום דבר שקשור לניהול המדינה הזו. הם עושים את זה בצורה הכי בריונית שיכולה להיות ומה עוד? שכשהם צריכים את האופוזיציה לחוקים שלהם הם מיד הופכים את זה למשהו אידיאולוגי כשבינם לבין האידיאולוגיה פער הכי עצום שיכול להיות.
זאת הולכת להיות ממשלת לא שיתוק, לא רק שיתוק, ממשלת דיחוי. שימו לב, דוחים את אביתר, דוחים את התקציב, דוחים את החיסונים, הם פשוט דוחים הכול כי הם רוצים רק הישרדות. אני ביקשתי מהערוץ הזה שעושה את התוכנית הישרדות, למה לכם להוציא כסף? בואו לכאן ותראו, יש פה ממשלה שכל הזמן מנסה רק לשרוד. היא לא מצליחה לעשות שום דבר חוץ מלשרוד. הם לא יזיזו שום דבר חוץ מלשרוד.
ולכם אני אומרת, לחבר'ה מהרשימה המשותפת, אתם יכולים להגיד כל הזמן שאתם לא בקואליציה, אבל אתם כן בקואליציה, עופר - - -
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
אני רואה את זה גם, נציג המשותפת על חשבון יש עתיד, ועדות, חלוקה. בואו, הם פשוט לא רוצים שהציבור שלהם – תראה, ניר אורבך יכול לבלוע את רע"מ, אבל הציבור שלו לא ירצה לבלוע את הרשימה המשותפת, אבל הכול הם מסדרים. אתה מבין, עופר? איך הם יגידו את זה לציבור שלהם? הם לא יכולים להגיד שהם מסתמכים, אבל הם מסתמכים מלא על מלא על הרשימה המשותפת, וכל הכבוד לכם, השגתם, אני לא באה בטענות אליכם.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
לא באה בטענות אליכם. תקשיב, ב-2009 בנט ואיילת שקד היו אצלי בבית, אצל קטי שטרית בבית, שימו לב, זה משהו שאף אחד לא יודע, הם היו אצלי בבית, הם ניסו לחפש בית פוליטי כי בליכוד לא קיבלו אותם, מפלגה חדשה לא היה להם סיכוי, אז מה הם עשו? התלבשו על הבית היהודי, הרסו את הבית היהודי. הם טוענים טענות קשות, הם ראו שהרבנים שם יותר מדי אומרים דברים של טעם, הם לא יכולים לעמוד מול זה, הלכו חיפשו בית בשמאל ומצאו היום שותפים בשמאל. ואני אומרת לך, עופר, יש לכם מתחרים, הם יישארו בשמאל, שלא תהיה לך אי הבנה, הם ישנו את שם המפלגה שלהם מימינה לשמאלה כי זה בדיוק מה שהם, שמאל על מלא.
מיכאל מלכיאלי (ש"ס)
¶
חצי דקה. גברתי היושבת בראש, הגיעה לפנינו הטבלה היום וראיתי שבוועדת כספים יש שישה ממלאי – גברתי היושבת בראש, אנא תשתיקי. כשהגיעה אלינו הטבלה אז אני רואה שבוועדת כספים למשל שישה ממלאי מקומות קבועים שייך למפלגת ישראל ביתנו, אני רוצה לשאול את הלשכה המשפטית, ובכוונתי גם לפנות למנכ"ל הכנסת - - -
מיכאל מלכיאלי (ש"ס)
¶
עידית, אני שואל האם זה נכון שאנחנו נקבל החלטה מושכלת, כל חברי הכנסת, לבטל את חדר ועדת כספים ולהעביר את זה לחדר הסיעה של ישראל ביתנו? האם היועצת המשפטית לוועדה חושבת שזה רעיון טוב לאור הנתונים?
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
ארבל, אני רוצה להמשיך ולהשלים את הדברים שאמרה חברת הכנסת אורית סטרוק לגבי המדרג הזה, וגם אנחנו מכירים את המדרגים, מדרג א', ב' ו-ג', אם תעשי חשבון את תראי שבאמת מדרג א', שזה הוועדות המשמעותיות ביותר, שאולי בתוכן אפשר להסיט, הקואליציה נמצאת עם 36 חברים לעומת אופוזיציה עם 28 חברים, כאשר לפי היחס של קואליציה ואופוזיציה צריך להיות 33 ו-31. מדרג ב', אותו דבר, הקואליציה 36, האופוזיציה 30, כשזה צריך להיות 34 ו-32. ואת כל העודפים דחפו למדרג ג', שזה קואליציה 11 חברים ואופוזיציה עם 23. הדבר הזה לא מקובל, ארבל, אתם חייבים לדרוש שיהיה כאן סדר בתוך המדרגים.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
יושב ראש הוועדה העתידי, סליחה. גברתי היושבת ראש, אני אמנם הגעתי באיחור, אבל עקבתי אחרי דיוני הוועדה, לא צריך להיות גאון גדול, אפשר להיות גם חרדי לא משכיל, כדי להבין שאנחנו נמצאים בהצגה, אין לך שום סמכות, אין לאחרים שום סמכות, לא לשנות, לא לשמוע, לא להבין. שומעים את זה בטונציה של התשובות והשאלות שלכם ולכן אנחנו במשחק מכור מראש שבו בעצם מה שהחליט זאב אלקין ואולי עוד אנשים לבוא ולקחת ולשבש את מאזן יחסי הכוחות בתוך הכנסת וממילא לשבש באופן מוחלט את עבודת הוועדות, שאגב היא יכולה להיות גם מאוד לא פוליטית בהרבה מאוד דברים.
פה להגיד ולבקש שתחשבו עוד פעם זו ברכה לבטלה, חבל על הזמן, אבל יש לי פנייה אישית אלייך ולניר אורבך, אני ראיתי כאן בהצעות שלקחו את הנושא של שירותי דת יהודיים והעבירו אותו מוועדת הפנים והקימו ועדה מיוחדת לפרויקטים לאומיים ושירותי הדת היהודיים ושמו בראשה חברת כנסת מישראל ביתנו. אני רוצה לתת לכם את ההדמיה למה הדבר דומה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אם היינו היום צריכים לדון בהקמת ועדה לקיום יבוא בשר מחו"ל, נושא חשוב, והיינו שמים כיושב ראש הוועדה את יושבת ראש איגוד הטבעוניים, זה היה נראה לכם נורמלי? אתם שמים בראש ועדה על נושאים של דת יהודית נציגה של מפלגה, טובה ככל שתהיה, חרוצה ככל שתהיה - - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
תודה רבה לך, תודה, מרכזת האופוזיציה. חרוצה ככל שתהיה, אבל שהיא באה ממפלגה שזה הדגל שלה, להחריב, להרוס, למגר את כל הנושא הזה. אני מתחנן לפניכם, אני פונה ומתחנן אליך, ניר, ואלייך, ולאנשים שעוד נשאר להם טיפה רגש בעניין הזה - - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
תעצרו את הדבר המסוכן הזה, תשאירו את הדת היהודית בידיים של מנסור עבאס, תאמיני לי שאני סומך על מועצת השורא יותר מאשר על מועצת איווט. זו אחריות שלכם, זה לדורי דורות, זה דבר שיפגע לדורי דורות בדברים הכי חשובים. זה לא תקציבים, זה לא עמדות כוח, זה רק דבר אחד, קדושתו של עם ישראל, ההיצמדות שלנו להלכה ככל האפשר. זה יהיה לבושתכם, תודה רבה על ההקשבה, אני רואה שזה נורא מדבר אלייך. זה יהיה לבושתכם לדורי דורות לעשות דבר שממשלה הכי שמאלית, הכי אנטי דתית, לא הייתה עושה, לא הייתה מעזה. תשאירו את זה אצל מנסור עבאס, הוא לפחות דתי, לפחות יש לו רגש והוא לא יפגע בדברים האלה. אתם עושים חטא, פשע, עוון בלתי יכופר. אני פונה אליך ואני בטוח שהפנמת את זה, אני בטוח שאת מקשיבה לזה, ואת יודעת מה? אני אשמח גם אם תיתני לי תשובה על זה. תודה רבה.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
שאנחנו נשב ונתקן את מה שאתם הבאתם היום גם בחברות בוועדות, אבל כיוון שלא הסתדרנו אז אין הסכם ואין שום דבר. דבר שני, אתם נתתם לרשימה המשותפת, ניהלתם משא ומתן בנפרד ונתתם להם ועדה, על שישה מנדטים, ועדת מעמד האישה, כשכל ה-52 קיבלו שתי ועדות, אוקיי? זה אחד ל-26 חברי כנסת. לכן זה שנתתם לרשימה המשותפת ועדה, משיקולים שלכם, מכיוון שהם לא באופוזיציה ולא בקואליציה, זה לא דבר שמחייב אותנו, עם כל הכבוד, לכן אנחנו מקבלים רק שניים בעצם.
בנוסף לזה החברים בוועדת הכספים שנתתם להם, כפי שהיה מקובל, במקום ועדת חוץ וביטחון, אבל נתתם את זה על חשבוננו, יוצא שהפער שאתם מבקשים בוועדת הכספים הוא הרבה יותר גדול - - -
דוד ביטן (הליכוד)
¶
זה לא משנה, אני אומר את זה לפרוטוקול, שלא תקשיב. הוא הרבה יותר גדול משניים ובמצב הזה בעצם - - -
דוד ביטן (הליכוד)
¶
גם בוועדת חוקה אתם נתתם עוד נציג אחד לתקווה חדשה ושוב פעם, מה אתם עושים? איפה שיש שר אתם מחזקים אותו בחברי ועדה. זה גם כן לא תקין ולא בסדר.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אז אני מבקש מכם, אתם רוצים להעביר את זה? תעבירו מה שאתם רוצים, אנחנו נגד, אבל אני אומר לכם, אם אתם רוצים להגיע איתנו להסכמות - - -
קריאה
¶
לא עשיתם ניסיון אמיתי להגיע להסכמות. אתם באים עם ההצעה שלכם ומנחיתים, זה לא ניסיון אמיתי להגיע להסכמות.
היו"ר עידית סילמן
¶
תודה רבה, חבר הכנסת דוד ביטן, לפני הצבעה אנחנו לוקחים חמש דקות להתייעצות סיעתית.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
אני רק אגיד, מאחר שזה רק כדי שהיא תוכל לדבר לפרוטוקול ואת לא תשני שום דבר בהצבעות שלך מובן למה רצית לדלג על זה.
ארבל אסטרחן
¶
היא לא הצעה שלנו ואנחנו רואים היטב את הבעייתיות שבה שאני תיכף אתייחס גם לפרטים. אם אנחנו היינו כותבים אותה היא כנראה הייתה נראית אחרת. אנחנו דחפנו מאוד להגיע להסכמות בעניינים האלה, כפי שזה נעשה בעבר.
ארבל אסטרחן
¶
כאשר נעשות הסכמות, אנחנו בדרך כלל לא מעורבים בזה כי באמת יש דברים שאנחנו רואים אחרת. למשל בעינינו אין ועדות חשובות וזניחות, אין דרג א', ב', ג', בעינינו כל הוועדות הקבועות הן ועדות חשובות. אם היה מגיע אלינו נושא של יצירת ועדות קבועות חדשות ופיצול ועדות אנחנו לא היינו עושים את זה מאיזה שהם טעמים קואליציוניים זמניים אלא היינו מסתכלים במבט כולל על האם יש מקום לשנות את חלוקת הסמכויות בין הוועדות ואיך נכון לעשות את זה.
אלה דברים שהוצגו לנו וצריך לדעת שיש דברים שהובאו בפני היועצת המשפטית של הכנסת שהיא אמרה שזה לא יעבור ולא ניתן לעשות אותם ואכן הם שונו, ויש דברים שהיא אמרה: תשמעו, אנחנו רואים שזה בעייתי, אבל זה לא משהו שאנחנו יכולים להגיד לקואליציה שזה דבר שלא ניתן לעשות אותו.
הדבר הבעייתי העיקרי בעיניי, כפי שגם אמר חבר הכנסת ביטן ואחרים, זה הנושא של מספר החברים מטעם סיעת הליכוד שמרוכזים במעט ועדות. זאת אומרת יש לנו ארבע ועדות בעצם, שזה חוץ וביטחון, קליטה, מדע ומעמד האישה שיש בהם חמישה או שישה חברים, שזה באמת דבר שהוא - - -
ארבל אסטרחן
¶
וזה דבר שאם זה היה בידינו היינו ממליצים בוודאי לשנות אותו. יתר הדברים, אני יכולה להתייחס אליהם, אני יכולה גם להתייחס לתקדימים שהיו בעבר, בעינינו הם פחות בוטים, גם אם יש בהם איזה שהם חריגות.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
זו אמירה. למה את לא יכולה לומר להם שהם לא יכולים לעשות זאת? אמרת את זה בהתבטאות קודמת.
ארבל אסטרחן
¶
אבל למשל לגבי יושבי ראש הוועדות, ברגע שניתנו שלוש ועדות קבועות ונאמר לנו שהוצע גם שלוש ועדות זמניות, זה לא משהו שאנחנו חשבנו שלא ניתן לעשות אותו. צריך לזכור, למשל, שבכנסת הקודמת היו שתי ועדות קבועות ושתי ועדות זמניות בידי האופוזיציה, נכון שהקואליציה אז הייתה גדולה יותר.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
אני מבקש התייחסות גם לסוגיית ממלאי המקום, למרות שצומצם משישה, בדעה שהשר הוא מאותה מפלגה של היושב ראש, גם לתת לו עוד שישה ממלאי מקום. אחרי שהבושה, לא יודע, חזרה דרך החלון, אז צמצמו את זה לשלושה, האם זה מקובל, בדריסת הרוב הפרלמנטרי פה בבניין הזה?
ארבל אסטרחן
¶
אז אני אתייחס לנקודות ספציפיות. קודם כל צריך לומר שזה דבר שהוא מקובל, לעשות חישוב לכלל הוועדות. פה עשו גם משהו שהוא קצת חריג, אבל הוא לא נראה לנו בעייתי, של להוסיף שלוש ועדות שצפויות לקום ועדיין לא קיימות כוועדות קבועות, אבל אנחנו חשבנו שזה בסדר - - -
דוד ביטן (הליכוד)
¶
מה זאת אומרת כלל הוועדות? אז במקום לתת יחס ככל היותר סביר בין מה שקורה בפועל, 52 ו-48 - - -
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
המסקנה היא שהליכוד היה ממושמע להנחיות של היועצים המשפטיים והממשלה של היום, את יודעת מה? לא מתחשבת בכלל בחוות הדעת של היועצים המשפטיים. לא יאומן.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
ארבל, עוד שאלה ששאלתי ולא קיבלתי תשובה. היה נוהג שהאופוזיציה מחלקת במכסה שלה היחסית, במידה שהיא הוגנת, פה החלוקה היא לא הוגנת, אבל בוא נאמר שנגיע לחלוקה, האופוזיציה, כפי שהקואליציה מחלקת בינה לבין עצמה האופוזיציה מחלקת בינה לבין עצמה. מה קורה כאן? למה לתת את זה לקואליציה לקבוע? בבקשה.
ארבל אסטרחן
¶
נושא ראשות הוועדות הוא נושא לא פשוט. נכון שהיו כנסות רבות שבהן היה מקובל לתת מה שנקרא ועדה חשובה יותר, שהיא כלכלה או פנים במקרים מסוימים, לאופוזיציה - - -
אופיר כץ (הליכוד)
¶
סליחה, אבל, ארבל, לפני רגע אמרת שאת לא רואה שום הבדל בין הוועדות, כולן חשובות, עכשיו את אומרת שהיא יותר חשובה, הכלכלה.
ארבל אסטרחן
¶
לכן אנחנו לא אמרנו – ברגע שנתנו שלוש ועדות קבועות זה עבר אותנו. נאמר כאן, הזכירה חברת הכנסת סטרוק, היא הקריאה באיזה כנסות היה יושב ראש בוועדת הכלכלה והיו גם מקרים שהיה יושב ראש בוועדת הפנים, נכון, היו מקרים רבים שהדבר הזה קרה. בכנסת הקודמת, למשל, זה לא קרה.
ארבל אסטרחן
¶
שוב, אתם צריכים לזכור, אנחנו מפנים את תשומת הלב, אנחנו אומרים איפה אנחנו רואים בעייתיות, בסופו של דבר רוב חברי הוועדה הם אלה שמחליטים. ברגע שנאמר לנו שנותנים שלוש ועדות קבועות ומאפשרים שלוש ועדות מיוחדות לצד ועדות מיוחדות נוספות, זה כרגע לא על סדר היום, אבל יש בכוונת הקואליציה להקים ולעמוד בראשות ועדות מיוחדות, זה דבר שעבר אותנו.
לגבי הפערים. יש כרגע שבע ועדות שיש בהן פער של אחד, נכון שזה פחות ממה שהיה בעבר, אבל, שוב - - -
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
ארבל, עדיין לא קיבלתי תשובה על קביעת החלוקה הפנים אופוזיציונית על ידי הקואליציה, האם זה מקובל? היה בעבר?
ארבל אסטרחן
¶
יש כרגע שבע ועדות עם פער של אחד. למשל לגבי ועדת הכנסת, בכנסת הקודמת היו בה 11 חברי קואליציה ושישה חברי אופוזיציה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
לא, אבל כאשר את באה ואומרת, יש עניין של הרכב סיעות וגודלן היחסי, כי לפעמים יש קואליציה מרובת סיעות ואופוזיציה מעוטת סיעות.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
ארבל, 74 חלקי 120 כפול 17, זה 10 וחצי, זה מעוגל כלפי מעלה, זה הכול בסדר. פה זה 6-9 כשזה צריך להיות 7-8.
ארבל אסטרחן
¶
אוקיי, אז בכנסת ה-20, שהיא הכנסת שכל פעם אנחנו משווים אליה, כי בה היה בתחילתה קואליציה של 61 היו עשרה ח"כים בוועדת הכנסת מהקואליציה ושבעה מהאופוזיציה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
איך הייתה ההצבעה בוועדת הכנסת, ארבל? האם הייתה הצבעת רוב-מיעוט? את יכולה מאוד בקלות לדעת האם זה היה בהסכמה או לא, כי אם הייתה הצבעת רוב מיעוט על הרכב הוועדות בוועדת הכנסת אז את יודעת שזה לא היה בהסכמה, ואם הייתה הסכמה פה אחד את יודעת שזה היה בהסכמה.
ארבל אסטרחן
¶
יש מקרים, למשל בוועדת הכספים, אני אענה פה למה שנשאל, בכנסת הקודמת כאמור 74 חברי קואליציה, זה היה 7-10, בכנסת שלפניה זה היה 8-9.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
לא, זה לא פער של אחד, כשאנחנו היינו אותו דבר אז עשינו את זה פער של אחד, עכשיו הם לקחו את זה לשניים - - -
ארבל אסטרחן
¶
אבל צריך למשל לומר שבכנסת ה-19, שבה הייתה קואליציה של 68 בוועדת הכספים הפער היה 6-11. אז זה לא שאפשר לקחת כל ועדה וועדה ולהשוות אותה.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
אבל, ארבל, סליחה, אני חייב לעצור, אומרים שזה אחד זה כאילו לא – אבל האחד הזה זה היחס של הסיעות פה, לא עכשיו מדובר בחבר כנסת אחד מ-120. זה היחס של החלוקה שלנו בוועדות, אחד זה כמו שבעה-שמונה חברי כנסת, הייצוג שלהם מתבטל. לפי הכנסות הקודמות שלקחת לא היה יחס כזה כמו שהם מביאים.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
ארבל, אבל יש פה משהו בעייתי מאוד בצורה של ההצגה של הדברים. כשקובעים מפתח כללי לוועדות ואז עושים סחר מכר אז אפשר לקחת כל ועדה ולבודד אותה ולהביא דוגמאות והיה והיה ויש הסכמה. אני אומר, תקבעי את עיקרון או שתגידי עיקרון - - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
לא, העיקרון נקבע בתקנון, התקנון בא ואומר שצריך לשקף. העיקרון כבר נקבע, עכשיו השאלה שצריך לשאול זה, אחת משתיים, או שהעיקרון הכללי שעל בסיסו עבדו משקף את המספרים ואז בתוך הוועדות עצמן עשו סחר מכר, כלומר יצרו מפתח אחד לכלל המספרים של הוועדות ואז בתוכו עשו סחר מכר בתוך קואליציה אופוזיציה בהסכמה והמפתח נקבע בהסכמה, או אפילו המפתח, כופפו את היד על המפתח, אבל אחר כך איך עושים אותו בתוך הוועדות עשו בהסכמה. זו אפשרות אחת. אפשרות שנייה שעוברים ועדה ועדה. אי אפשר לעשות מה שנקרא cherry picking, כשמתאים לי העיקרון הכללי אני הולך לעיקרון הכללי, כשמתאים לי הוועדה הספציפית אני הולך להשוות מוועדה שהייתה לפני שלוש כנסות.
ארבל אסטרחן
¶
לא ניתן למנוע מחברי ועדת הכנסת להצביע עבור נציג מסוים כיושב ראש ועדה. זה נכון שמקובל שהאופוזיציה עושה בתוך עצמה את החלוקה הזאת בין חבריה לפי גודל הסיעות וההסכמות שבתוך האופוזיציה.
היו"ר מירב בן ארי
¶
תודה גם לך, חבר הכנסת מרגי. אני אומרת לפרוטוקול שממלא מקום קבוע למרצ על חשבון מפלגת העבודה יהיה בוועדת החינוך.
כעת אנחנו עוברים להתייעצות סיעתית חמש דקות ולאחר מכן הצבעה, אז קואליציה אופוזיציה, תעשו גיוס. נחזור לפה ב-11:23, תודה רבה.
(הישיבה נפסקה בשעה 11:16 ונתחדשה בשעה 11:23.)
היו"ר מירב בן ארי
¶
טוב, שלום לכולם. אני פותחת את הדיון, אין הצבעה, הודעתי גם לדניאל מהליכוד, היא יודעת.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
זה ממשלת הדיכוי, אני קוראת לזה ממשלת הדיחוי, דוחים את אביתר, דוחים את התקציב, דוחים את ה - - -
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
זה גיחוך של הדיחוי. מה, עופר, דוגרי, לא? הם דוחים הכול, הם לא עושים כלום.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
מירב, תראי איזה פראיירים אתם, אתם תישארו פה עד יום חמישי, השרים יש להם נורבגי, הם לא צריכים, את מבינה? ואת צריכה בייביסיטר ועוד בייביסיטר. שימי לב, איפה השרים? השרים לא יהיו פה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
אני מבקש, כשמירב מנהלת את הוועדה יש לנו מנהג חוקתי פה שנותנים לה להוציא משפט.
היו"ר מירב בן ארי
¶
תני לי להוציא משפט שלם ולא יהיו שאלות. ככה, קודם כל כרגע לא מצביעים אלא עוברים לנושא ב' בסדר היום.
היו"ר מירב בן ארי
¶
תודה. הוא אמר דברים מאוד נכונים, הוא אמר שהיה כאן דיון של שעתיים וחצי, אם היינו עוברים ישירות להצבעה כנראה שהדברים שאמרתם לא נשמעו.
היו"ר מירב בן ארי
¶
אוקיי, אז לדיון הקודם, אני רוצה רק להוסיף שלוועדת הכלכלה לסיעת העבודה יש ממלא מקום קבוע מישראל ביתנו ולוועדת הבריאות לסיעת מרצ יהיה ממלא מקום קבוע מסיעת העבודה. אם סיעת הליכוד רוצה גם להביא ממלאי מקום קבועים אז בבקשה - - -
דוד ביטן (הליכוד)
¶
רגע, לא, אני מבקש הצבעה. אני אומר לך, אתם הבאתם אותי בשמונה וחצי בבוקר, אחרי שישנתי - - -
דוד ביטן (הליכוד)
¶
בגלל משחק גביע אירופה, בסוף באנו לפה ועד עכשיו מדשדשים ולא מצביעים. קבעו הצבעה ב-11:20, זה שהם עלו על התרגיל שלנו בגלל – סובה עלה על התרגיל שלנו, שבוועדת קליטה אנחנו יכולים להיות נגד היושב ראש, גם בוועדת מעמד האישה, אז עכשיו הם לא יודעים מה לעשות, כן? נתתם לנו כל כך הרבה אנשים בוועדות האלה.
היו"ר מירב בן ארי
¶
בהתאם לסעיף 2 לתקנון הכנסת ממליצה הוועדה המסדרת לבחור שישה סגנים ליושב ראש הכנסת, חבר הכנסת איתן גינזבורג, אמילי חיה מועטי, יבגני סובה, אחמד טיבי, מאיר יצחק הלוי, ג'ידא רינאוי זועבי, מנסור עבאס. באופוזיציה אנחנו מחכים לשני שמות שלכם.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
לא, מה זה שלושה? אתם הגעתם להסכם נפרד עם הרשימה המשותפת. תפסיקו להכניס אותם כשאתם רוצים ולהוציא אותם כשאתם רוצים.
מאיר פרוש (יהדות התורה)
¶
למה בשעת משבר את באה ועוזרת להם? למה בשעת משבר את עושה את זה? הם נכנסים לבוץ ואת באה ומצילה אותם?
היו"ר מירב בן ארי
¶
אז אני רוצה להגיד לך, אם תיתן לי פעם אחת לסיים משפט. אני ישבתי פה בשבוע שעבר, ניהלתי את המסדרת מ-11 וחצי עד חמש בדיון מסודר, ראוי ונכון, ויריב לוין, חוץ מכולכם, נתן כאן 25 דקות של דברים מדהימים שאחרי זה השפיעו כי גם הגענו להסכמות וגם אתה יודע כמה אנחנו מעורבים, שנינו, כדי לפתור דברים. אני חושבת שהדיון עכשיו בחוץ הוא טוב גם לאופוזיציה.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
בטח טוב, אחרי שראיתם שאנחנו הולכים לדפוק את מרצ בשטות שעשיתם אז אתם עכשיו עושים שינויים.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
אני רק כן מבקש, הדיון צריך להיות מבוסס עובדות, אני מבקש לפני שאנשים ידברו שתהיה לנו סקירה מסודרת מה התרחש בכנסות הקודמות, זה הכול. לפני שנדבר.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
קשור לסעיף הקודם, אני מבקש שאם אתם עכשיו עושים שינויים ועושים טבלה חדשה, משנים את הטבלה, אנחנו רוצים לעשות את כל הדיון מהתחלה כי אנחנו צריכים להשוות מה היחסים ואם אתם הולכים לשנות את היחסים יהיה לנו עוד פעם שעתיים וחצי דיון.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אני רוצה לומר לך דבר כזה, קודם כל השיטה שלכם שאתם מחליטים פעם אחת שהרשימה המשותפת באופוזיציה, פעם אחת שהיא לא באופוזיציה, אתם לא יכולים לעשות מה שאתם רוצים. סך הכול עכשיו אתם יצרתם מצב שמתוך תשעה יש שבעה לקואליציה כי הם בקואליציה איתכם בנושא של הסגנים, הם זזים ונעים כל הזמן לפי השיטה שלהם והשיטה שלכם. מתוך 52 חברי כנסת נתתם לנו שני סגנים, אין לזה שום יחס ובעניין הזה, עם כל הכבוד, ארבל, פה לא יגידו לנו ועדות שאפשר להכניס את היתרות. אם הם לוקחים את הרשימה המשותפת הם צריכים לתת לנו ארבעה מתוך תשעה יחד עם הרשימה ואנחנו נקבע אם הם מקבלים או לא מקבלים מהאופוזיציה, לא הם יקבעו לנו. זה דבר ראשון. ואם הם רוצים שאנחנו נהיה לבד אז הם צריכים להביא לנו 52 לחלק ל-120, זאת אומרת זה מינימום שלושה.
אז השיטה הזאת שנותנים לנו ייצוג מופחת היא לא מקובלת עלינו ולכן אנחנו לא נשים כרגע אף אחד בתפקידים האלה. אנחנו לא נשים בנשיאות סגנים ולא שום דבר עד שלא נקבל את הייצוג ההולם שלנו. כל השיטה הזו לא מקובלת עלינו.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
ובכנסת הקודמת הייתה קואליציה של 74 והיינו חמש-ארבע. תראו איזה דורסניים אתם, אתם לא רואים בעיניים.
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
תראי, מה שקורה כאן זה פיאסקו. אני מדבר לארבל, היועצת המשפטית של הוועדה היא מתחילת הדרך, לשיטתי, והיא תגיד שאני מעליב אותה, היא מהאו"ם, היא מהאו"ם פלוס, קרוב למי שיושב שם. היועץ המשפטי של הכנסת אמור לעבוד לפי תקנון הכנסת והוא צריך להרים דגל אדום איפה שיש בעיה. אני רוצה להזכיר לך שההרכב של הכנסת כרגע הוא לקואליציה 61, לאופוזיציה 59. זה ההרכב ולכן החלוקה צריכה להיות לפי ההרכב הזה בכל נושא, זה לא שהליכוד יקבל בשתי ועדות, אחת לקישוט הבית ואחת ועדת כיתה, שם 30, וחוץ וביטחון כלום. הרי הרעיון הוא שבכל ועדה אתה מקבל את אותו יחס, כל ועדה. כשאני הייתי יושב ראש הקואליציה, ואת יודעת את זה, מי שהיה יושב ראש ועדת הכלכלה, הוועדה כמעט הכי חשובה בכנסת, זה היה איתן כבל והיה לו רוב בוועדה.
לכן אנחנו החלטנו, רבותיי, אם אתם רוצים לבוא, בגלל אותו קול של עבאס, ולהחליט מה שאתם רוצים, אנחנו לא במשחק. אנחנו לא נהיה בשום ועדה, אנחנו לא נהיה בשום תפקיד, אנחנו לא נבוא לכנסת, תנהלו את הכנסת איך שאתם מבינים. יש לכם כנסת, דרך אגב, קומפלט, תהיה לכם כנסת של 61, תעשו מה שאתם רוצים.
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
הרי מי עושה את זה? אני אספר לך מי עושה את זה. זה שני המומרים, שני המומרים הם האנשים הכי רעים.
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
וגדעון סער. אז הם עכשיו חושבים לבוא ובבריונות להשפיל אותנו. לא יקום ולא יהיה. אני מודיע לך, תודיעי את זה הלאה, תשרשרי את זה למעלה עד אלקין, לפיד וסער ובנט ועבאס. אם אתם רוצים להיות ככה, אני אומר לך, את, היועצת המשפטית, שזה התפקיד שלך, התפקיד שלך, את לא מהאו"ם, דרך אגב, לא שמעתי אותך אומרת מילה פה כששאלו אותך.
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
אין דבר כזה שהם עושים מה שהם רוצים, יש יחסים והכנסת נקבעת לפי היחסים. דרך אגב, זה גם ההגינות, בכל מקום.
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
זאת הדרך. עכשיו, אתם תצטרכו רק להגיד לנו האם אתם רוצים להיות אנשים הגונים, דרך אגב, כפי שאמרתי, כמו שמחויב בחוק, אנחנו לא מבקשים מתנות, או גנגסטרים ונוכלים ואז אנחנו לא נבוא.
היו"ר מירב בן ארי
¶
טוב, תודה רבה. אני רק חייבת להגיד לך משהו, היועצת המשפטית יושבת פה מהבוקר ומגיבה לכל מה שנאמר, ואני ביקשתי ממנה - - -
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
מירב, אפילו היועצת המשפטית שגית כועסת על זה שאתם לא נותנים לארבל לדבר. ארבל צריכה לדבר.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
גברתי יושבת הראש. תקשיב, אולי לזה תסכים איתי יותר מאשר בג"צ הקרקעות. דבר ראשון, אולי זה באג שלי, אני עדיין משפטן, כשאני הולך לקיים דיון אני קודם כל שואל את עצמי מה אומר החוק, מה אומר התקנון.
התקנון אומר בצורה ברורה, סעיף 2(א) לתקנון, שהכנסת תבחר את יושב ראש הכנסת ואת הסגנים, שוב, בהתאם לסעיפים, בהמלצת הוועדה המסדרת בהתחשב בהרכב הסיעתי של הכנסת ובגודל הסיעות. עכשיו החוק קובע שלא יהיו יותר מתשעה אלא אם יהיו פה שלושה רבעים חברי ועדה שמוכנים להגדיל את המספר מעל תשעה, אבל תשעה זה המספר המקסימלי שאנחנו יכולים בלי איזה החלטה מיוחדת. זה אומר שאם רוצים חלוקה שמשקפת קואליציה אופוזיציה זה אומר חמישה-ארבעה וגודל הסיעות אומר שגם בתוך הקואליציה וגם בתוך האופוזיציה אמורה להיות לפחות איזה שהיא עדיפות לפי גודל הסיעה.
עכשיו, כמובן, שוב, בהסכמות אפשר לעשות הכול ויש תקדימים ואנשים יושבים על מכסות והכול בסדר, אבל בסופו של דבר מה שאתם עשיתם פה זה שאתם באתם והצעתם: אנחנו נמנה תשעה, שישה מול שלושה, לא ברור איך, קואליציה של 61 או 62, אם החלטתם לספור את שיקלי, אני מקווה שאפשר לראות בזה הבטחה של סיעת הבית ה – איך קוראים להם היום? ימינה? מה עכשיו?
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
שהם לא מתכננים לבקש להפריש אותו, אולי יש פה איזה שהיא הבטחה עתידית, אני לא יודע, אבל זה יוצא חמישה וארבעה, אתם רוצים שישה ל-62 ושלושה לכל ה-58 שכנגד. לא מספיק לכם ומתוך ה-58 הזה אתם רוצים לקבוע שהמשותפת תקבל אחד ובעצם אתם אומרים שזה לא שישה שלושה זה שבעה שניים, אתם רוצים להכתיב באמצעות הרוב של ה-61 שיש לכם שבעה סגנים. באותה מידה שאתם מחליטים לנו שזו המשותפת הייתם יכולים להחליט לנו מי ממלא מקום יושב על המכסה של מי, שבעה שניים.
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
יכול להיות, דרך אגב, שהשלושה שברחו בשבוע שעבר זה בגלל זה, שילמתם להם משהו, הרי הם לא בורחים סתם.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
עכשיו, מה שאני אומר זה דבר מאוד פשוט. ההצעה שאתם מציעים מנוגדת לתקנון, היא מנוגדת לחוק ולתקנון, אתם לא יכולים להעלות אותה בכלל להצבעה. אני מאוד מאוד מקווה שהיועצת המשפטית של הוועדה תגיד את זה למרות שאני חייב לומר שאני מבין את המציאות שבה היא נמצאת ואת שיקול הדעת ונבחרי ציבור והכול, ויש תמיד תקדימים. שוב, בהסכמות אפשר לעשות הכול ובדורסנות גם אפשר לעשות הכול.
אפילו בכנסת הקודמת, שהיו הרבה סיבות להיות דורסניים כלפי מי שהיה אז באופוזיציה, כי הם פעלו בתחילת הכנסת בדורסנות, הם מינו ועדות באופן חד צדדי בשנייה שהיה להם איזה רוב מקרי והיו הרבה סיבות להחזיר להם כביכול, עדיין לא הגיעו לשלב שהקואליציה קבעה לאופוזיציה מי יושב על המכסה שלה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
מירב, חשוב לי שתקשיבי, גם בועז. אני יכול להגיד כצופה מהצד, כי אני בפעם הקודמת בכנסת הקודמת אמנם לא הייתי חבר כנסת, אבל כן הייתי פעיל ודיברתי עם חברי כנסת ודיברתי עם אנשים, ועלה איזה שהוא רעיון בכנסת הקודמת שהקואליציה תשתמש ברוב שלה כדי להכתיב לאופוזיציה מי יהיה יושב ראש הוועדה לביקורת המדינה. הייתה אפשרות לעשות את זה, היו 74 ח"כים והיה רוב גדול והייתה סיעה ידידותית, כמו עכשיו שיש לכם סיעה ידידותית, הרשימה המשותפת, אז הייתה סיעה ידידותית שקראו לה ימינה, והיה שם חבר כנסת שקראו לו מתן כהנא ו - - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
לא, לא, הוא היה ידידותי. היה שם חבר כנסת בשם מתן כהנא, שהוא היה יכול להיות יושב ראש הוועדה לביקורת המדינה וזה היה מאוד עוזר לליכוד שהיה אז בקואליציה, ואני יכול להגיד, יריב לוין לא פה, אבל יריב לוין נלחם כנגד זה כחומה בצורה. הוא היה יושב ראש הכנסת, הוא החזיק ברוב, הייתה לו היכולת לעשות את זה, הוא היה יכול להיות ביי דה בוק, לתת לאופוזיציה נציג בתור יושב ראש ועדה, הוא נלחם נגד זה עד זוב דם, אני יודע, גם נגד גורמים בתוך המפלגה שלו, גם כנגד גורמים במפלגות האחרות, הוא אמר בשום פנים ואופן לא, אם יש משהו שמגיע לאופוזיציה אנחנו לא נכתיב לאופוזיציה מי יהיה הנציג שלהם.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
ואתם עושים לאנשים, בשם הנקמה של אנשי כחול לבן ביש עתיד ויש עתיד בכחול לבן אתם נוקמים פה באנשים ובמפלגות שלא היו חלק מהאירוע הזה, שכיבדו אתכם, שהתנהגו אליכם בצורה הרבה יותר טובה למרות שאתם אז בכנסת הקודמת לא פעלתם כך.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
תראי, אני חדש פה בכל הבלגן, בכל הסחר מכר הזה, אני חושב שבאמת אני מנסה להסתכל מהצד ולנסות להבין מה הולך פה. הגדרתי את זה בדיון הקודם, כשעוד לא הייתם, בשתי מילים, עלבון לאינטליגנציה. אני חוזר על ההגדרה הזאת גם לגבי הדיון עכשיו ואני חושב שהדיון עכשיו משקף את ההמשך של הדיון הקודם. אנחנו קיבלנו פה אוסף של מספרים, שתיים, אחד, אחד, שמונה, שבע, אין שום סדר וסוף סוף עליתם על זה שהסדר שלכם, ההנדוס שלכם, של המצב ושל החלוקה לוועדות בסופו של דבר יהיה בעוכריכם והלכתם להתייעצויות ופתחנו את כל הדיון הזה מחדש. זה מעליב. באמת מעליב. זה עלבון לאינטליגנציה.
אם אנחנו מחשיבים את עצמנו קצת כאנשים, כבני אנוש, זה ממש לא מתאים לכם, בייחוד שניכם, שאתם יושבים היום בראש הוועדה, לא לחינם כל היתר כמעט כולם עזבו פה, זה פשוט עלבון. אז תחשבו לפני שאתם מביאים את הדברים.
עכשיו, לגבי מה שאמר חבר הכנסת שמחה רוטמן, הוא שאל את היועצת המשפטית שאלה, יש פה נוהג שגם אותו אני לא מבין, אנחנו שואלים את היועצת המשפטית שאלות והיא עונה רק בסוף. עכשיו, יכול להיות שאם התשובה שלה על השאלה של שמחה רוטמן תהיה שאין סמכות לפי התקנון ולפי החוק להציע את מה שאתם מציעים עכשיו, רק שלושה סגנים לאופוזיציה, ובייחוד שיש עוד אחד מהם שאתם מחליטים שהוא יהיה של המשותפת, אם היא אומרת אז התייתר הדיון. שלא נגיע שגם עכשיו אנחנו נקיים דיון במשך שעתיים או שלוש, אני לא יודע כמה, ובסוף אתם תגידו: אין הצבעה כי מתברר לנו שבאמת אנחנו לא היינו, לא חישבנו את זה טוב.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
תודה רבה, גברתי יושבת הראש. שוב, גם כמו הסעיף הראשון, גם פה אנחנו רואים שאתם רומסים אותנו בצורה בוטה ואני רוצה להגיד לך, מירב, אתם הולכים פה אחרי אנשים שגורמים לכם לעשות דברים שאתם לא אמורים לעשות.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
אתם עושים פה דברים שהם לא מקובלים ואני רוצה להגיד לך, היחס של הסגנים לא מקובל ואני לא מבין את זה.
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
אחד לאחמד טיבי ואחד לנו, למה שלושה? למה לא שניים? למה לא אחד? רק לאחמד טיבי אחד? הרי אין לכם מספיק תפקידים. באו עוד עובדים זרים, צריך לתת להם. לא הבנתי איך הגעתם לשלושה ולא לשניים.
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
אבל את לא רוצה לענות, או שאין לך תשובה, מירב? או שאת צריכה להתקשר לשאול את אלקין מה התשובה?
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
מנסור, כמה קיבלת סגנים? ספר לנו קצת בבוקר, בבוקר, כשבנט קם איך הוא התקשר אליך מאתמול.
היו"ר מירב בן ארי
¶
לא, הוא שאל, אתם עושים כאן שני נושאים, הוא שאל מה הוא קיבל, הוא אמר קיבלתי את כל מה של הליכוד, הוא לא בכלל בדיון של הסגנים.
היו"ר מירב בן ארי
¶
לא, לא, לא, אופיר מספר עכשיו. הוא בא לשבת בוועדה המסדרת. אופיר כץ מדבר, אני לא אגיד את זה עוד פעם. די, אתם מפריעים לו.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
בשבילך זו בדיחה, לנו זו המציאות, לכן אני אחזור על זה, אני מקדם בברכה את ראש הממשלה בפועל ואני שמח שאתה משתתף בדיון. אנחנו לא מצליחים להשפיע עליהם, אני חושב שאם אתה טיפה - - -
אופיר כץ (הליכוד)
¶
אם אתה טיפה תאיים עליהם, תעזור לנו, נראה לי שהם ישנו פה את כל החלוקה. עכשיו לגבי החלוקה. מירב, שוב אני חוזר ואומר - - -
דוד ביטן (הליכוד)
¶
מנסור עבאס, תקשיב, הוא כבר נמאס לו לקבל הסכם – הוא רוצה הסכם קואליציוני יומי, כל יום מה הוא מקבל.
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
תדע לך, זה קשה מאוד להתייחס ל-53 מיליארד שקל, הוא כל יום בא, כמה זה יוצא ביום? 300 מיליון שקל ביום, זה נשמע הרבה, כל יום 300 מיליון שקל בערך.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
בועז, אתה יודע מה, בועז, אני אגיד מה שרציתי להגיד למירב לך כי זה מבחינתי אותו דבר, אתה ורם.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
אתם נותנים לאנשים באמת, רם, להוביל אתכם למקומות שאתם לא הייתם עושים אותם על דעת עצמכם, בועז. החלוקה הזו של הסגנים זו חלוקה לא מקובלת, אני עדיין לא מבין איך הייעוץ המשפטי באמת מאפשר את החלוקה הזאת של הסגנים. אני בהלם מזה, זה פשוט לא הגיוני ואני מקווה ש - - -
היו"ר מירב בן ארי
¶
אל תגיד לי מה הקשר, ביקשתי שארבל תדבר ותגיד את זה, אבל ביקשתם לדבר, אז בחיאת תחליטו.
ארבל אסטרחן
¶
אני חושבת שעניין הסגנים, כפי שהוא מוצע כאן, ביחס לשישה קואליציה שלושה אופוזיציה, בוטה אף יותר ממה שקרה לגבי הוועדות ולכן בעינינו זה בעייתי, אבל אני רוצה להוסיף שבינתיים התכתבתי עם גם עם היועצת המשפטית של הכנסת ששוחחה עם יו"ר הכנסת שאמר שגם בעיניו הדבר הזה לא מקובל והצעתו היא שיוגדל מספר הסגנים באופן שיאפשר לקבוע יחס אחר.
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
דרך אגב, זו הוצאה כספית מיותרת. הם רוצים סידורי עבודה לאנשים, חוצפנים. כל יום הם מעלים את התקציב במדינת ישראל, עושים ג'ובים, על מה? תשעה לא יודעים לנהל את הכנסת כסגנים? למה הם צריכים 11? לא מוכנים.
היו"ר מירב בן ארי
¶
חברת הכנסת קרן ברק מדברת. מי שיפריע אני אקרא לסדר, מה שלא עשיתי פה אף פעם. קרן, בבקשה.
קרן ברק (הליכוד)
¶
טוב, ארבל, אני רוצה שתקשיבי לי, בבקשה. ודוד ודודי, אי אפשר לדבר כשאתם באוזן. קודם כל, ארבל, אני אחלק לזה לשניים, כי לגבי הסגנים אני גם על זה אדבר, אפילו שכבר אמרת את דעתך וגם על חברות בוועדה.
אני רק רוצה להגיד מילה ערכית אחת. מירב, כשבאמת חזקים לא צריך לצעוק וחבריי קוראים לזה לרמוס, בעיניי זה לא לרמוס, זה אנשים הכי קטנים במדינת ישראל, הכי קטנים, הכי דחויים, הכי שאין להם כוח באמת מנסים עכשיו להראות שיש להם כוח, כך לא נראים אנשים חזקים וכך לא נראית דורסנות, זה פשוט אנשים קטנים ועלובים. זה מה שיש לי לומר.
ארבל, תהיי איתי בבקשה, זה ממש חשוב לי. בכנסת הקודמת היינו 73 חברים בקואליציה, החלוקה בוועדות לא נראתה ככה ובוודאי שלא הסגנים. מכיוון שאני הייתי שם אז אני יודעת להגיד, היינו חמישה סגנים קואליציה, כשאחד מהם באמת היה מנסור עבאס, אחד, וארבעה מהאופוזיציה, ארבעה וחמישה. זו החלוקה. עכשיו, כדי להחזיק את כל הקואליציה הזאת, לתת עוד ג'ובים ועוד ג'ובים ועוד ג'ובים, להתחיל להגדיל את מספר הסגנים, גם תשעה באו אלינו בטענות, כולל היושב ראש. אז תשאירי את המספר תשעה ותחלקי את זה חמש-ארבע, בוודאי לא מה שעשית עכשיו, בוודאי שלא כשאנחנו רואים פה היום שהמשותפת, לפי כל החלוקה הזאת כל בר דעת מבין שהמשותפת נספרת בקואליציה בכלל.
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
יו"ר הכנסת הוא השאוויש שלהם, את לא הבנת? יו"ר הכנסת זה לא יו"ר הכנסת שלנו, יו"ר הכנסת עובד לפי ההנחיות של לפיד, את לא הבנת את זה?
קרן ברק (הליכוד)
¶
שנייה רגע. למשותפת בכנסת הקודמת בנו קונסטלציה מיוחדת לאחמד טיבי שיהיה ככה וככה וככה וככה בכל מיני קומבינות, אין לי בעיה שתבנו את זה בכל מיני קומבינות, אבל תקראו לילד בשמו וזה לא על חשבוננו. זה ברמת הסגנות.
ברמת הוועדות, אני לא מסוגלת לראות, לדוגמה, איך בוועדת כספים, אחת הוועדות החשובות, יש שני נציגים לליכוד ושני נציגים למשותפת. לליכוד יש 29 חברי כנסת, למשותפת יש שישה חברי כנסת, איך יכול להיות שלנו יש אותו מספר בוועדת כספים כמו למשותפת?
קרן ברק (הליכוד)
¶
עכשיו מה שאני רוצה לומר, זו הזיה כמו הסגנים ואנחנו מדברים פה על תקציב מדינה ואנחנו מדברים פה על משרד האוצר ועל כספי כל הציבור.
קרן ברק (הליכוד)
¶
לא משנה, סופר נספר איתם, 29 חברי כנסת ומפלגה עם שישה חברי כנסת יהיה בדיוק אותו מספר בוועדת כספים שהיא אחת הוועדות החשובות.
ודבר נוסף, אני הייתי פה באירוע הזה, ארבל, כשאת החלוקה הזאת מי שמוחו הקודח של מי שמנהל עכשיו את הבושה וחרפה הזאת ניהל את זה בצד שלנו בפעם הקודמת, וכבר אז אותם אנשים אמרו: לא יכול להיות שאת עושה את המפתחות האלה בוועדות כמו שעשית כבר אז. מי שנלחם בנו אז היה אבי ניסנקורן, והאנשים שהיום מנהלים את המאבק נגדנו בדיוק אמרו את אותם דברים הפוך בכנסת הקודמת, לך, ברמה האישית, לך ברמה האישית הם אמרו את זה. הם אומרים את זה נגד אבי ניסנקורן, כי זה היה לפני שהתאחדנו, והיום הם אומרים לך בדיוק את ההיפך ממה שאמרו לך אז.
אז אני מבקשת ממך שתהיי טיפה, בגלל שאני מכירה את היושר שלך ואת האינטגריטי, אני מבקשת ממך שאת המפתחות האלה תעשי למען הדמוקרטיה, מעל הכול יש תפקיד חשוב לאופוזיציה והתפקיד החשוב של האופוזיציה זה להיות באמת כלב השמירה של הדמוקרטיה. אי אפשר לא זה ולא זה, אי אפשר להיות אופוזיציה ולהיות דמוקרטים לפי החלוקה הזאת. ואם באמת חשובה לך המדינה הזאת אז תעשי את זה בצורה הנכונה ושגם תשמור על הממשל.
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
אתם לא עושים לנו טובה. שישה מנדטים, לא מתביישים? 30 מנדטים יושבים פה ומדברים ככה? אתם שישה, אתם שישה. תראה את החצופים, תראו מה אתם עושים, והיועצת המשפטית יושבת לי ככה. גם לגבי הוועדות. יש אחוז, הרי כתוב, הדיון הזה לא צריך להיות בכלל.
מאיר פרוש (יהדות התורה)
¶
ורואה את ההתנהלות, איך שהנושאים עולים, איך שההצעות באות לכאן, ורואה את ההתקפלות של הקואליציה, את ההתכרבלות של היועצת המשפטית, אומרת משפט, חצי משפט, אנחנו מחברים משפט למשפט ומקבלים מזה תמונה מלאה, יכול גם להבין מדוע מי שפותח את הישיבה אחרי שעה וחצי בורח מפה, לא נעים לו לשמוע, או לא נעים לה לשמוע את כל הביקורת. ובאה לפה חברת הכנסת מירב בן ארי, עכשיו אני מדבר כמו שמירב בן ארי מדברת עכשיו: בועז, זה לא ייתכן, בועז, אתם עושים בושות לקואליציה.
מאיר פרוש (יהדות התורה)
¶
מירב בן ארי אומרת עכשיו לבועז: 'בועז, זה לא ייתכן, אתם מביאים פה הצעות, אני לא מבינה איפה הראש של אלקין, איך הוא מציע לנו כאלה הצעות? אין לי פה תמיכה, היועצת המשפטית אומרת שזה לא יילך'.
בשבוע שעבר היה לאלקין רעיון, רעיון גאוני, הוא רצה לעשות את חוק הפיצול הזה, 'חשבנו אולי עם הפיצול הזה יבואו כמה מהליכוד שיהיו איתנו, תהיה לנו קואליציה, מה הלכה האופוזיציה? היא הפילה אותנו, היא גרמה לכך שכל מי שחשב לבוא לקואליציה הזאת אומר איזה מין קואליציה זו? קואליציה מקרטעת'.
עכשיו היום בושות, הבאתם את הוועדות, ראינו פה את מיכל רוזין. ראיתם מקודם איך שמיכל רוזין נכנסה לפה? היא הסתכלה על המסמך, ראתה איזה מלכודת שמו ליאיר גולן ואמרה: אני בורחת מהקואליציה הזו, מה יש לי להיות פה?
ומירב אומרת את זה לעידית, עידית נכנסה לדקה, היא אומרת לה: 'עידית, מה הבושה? מה, את אומרת לי לשמור פה עכשיו? עכשיו אני צריכה להיות פה שומרת לך על כל הבושות שאת עושה פה? למה לא אמרת לגדעון סער את כל הדברים האלה? תראי איך שאנחנו נראים בפני הקואליציה, זה בושה, באופוזיציה כולם - - -
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
האמת היא שיש עתיד חסרי אונים כי מאיר כהן באמת רצה להגיע לאיזה שהיא הסכמה, ברוח טובה, אבל זה לא הוא, יש אדם אחד, אלקין, הוא מונע משנאה ואתם נגררים אחרי השנאה שלו. אין לכם עמוד שדרה?
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
מאיר, תן לי משפט. תשמעי, אני דיברתי עם יריב, מעולם, אף פעם לא באו לכאן דברים בלי הסכמה, תמיד יושב ראש הקואליציה היה יושב עם מרכז האופוזיציה ומגיעים לעסק. תמיד מגיעים.
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
אז אנחנו, אני אומר לך, לא נסכים, גם אם תישארו פה לבד, תנהלו את הכנסת לבד, אנחנו לא במשחק.
מאיר פרוש (יהדות התורה)
¶
את לא אמרת בושה ולא אמרת עלבון, מי שמסתכל על מירב בן ארי רואה איך שהיא מתביישת שהיא צריכה להיות יושבת ראש ועדה של קואליציה כזו שמגישה הצעות, שזה לא בושה ולא עלבון, זו חרפה.
מאיר פרוש (יהדות התורה)
¶
זו חרפה. הרי הקואליציה הזו, אין לה שום יום שהיא עושה משהו טוב, כל דבר זה עם תחמון, כל דבר זה איך אפשר לגרום לכך שלשני יהיה כאב ראש, כל דבר שהיא עושה זה איך אני מתנקם בזה ואיך אני עושה להוא משהו שיכאב לו. אין פה סדר. אני כבר יותר מ-30 שנה בפוליטיקה, הייתי בעירייה, הייתי פה, באים חברי ועדות, מתחלקים, כל אחד עם האחוז שלו, כל אחד עובד קשה כדי לקבל את המנדטים שלו, מה זה הקטנוניות הזו?
מאיר פרוש (יהדות התורה)
¶
אני שאלתי אותך בשבוע שעבר האם את אחראית למה שאת אומרת ואת יכולה לעמוד מאחורי זה?
מאיר פרוש (יהדות התורה)
¶
למה אתה מפריע לי? את צריכה להגיד להם: עידית, אני יותר לא באה לישיבות שאת מתחילה ואת מגנה על רעיונות כאלה שהם סתם מקוממים, אין לזה כל היגיון. לא שייך שזה התקבל, היועצת המשפטית לא תיתן לנו גיבוי לזה. ככה את צריכה להגיד לה, אל תבואי לפה להציל אותם. את באה להציל אותם וככה הם מרגישים שיש להם קואליציה והיה להם ועדה ודנו וחזרו בהם.
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
אלקין ישב בשבת, הגה רעיון מבריק בדיינים, להוסיף עוד קצת, אתה הבנת? עכשיו נצביע עוד פעם, נשנה עוד חוק יסוד. אלקין יהיה השבוע - - -
היו"ר מירב בן ארי
¶
דודי, אני לא רוצה לקרוא לסדר, תן לי לנהל את האירוע הזה. הבנתי אתכם ואני מבינה כל הזמן.
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
- - - יש לך תשעה, לא 11, לא 11, 15. העיקר אלקין בפנים. אלקין גם לא רוצה להיות יושב ראש - - -
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
החצוף הזה, נוכל, רמאי. כל פעולה שלו רמאות. קודם כל שיחזיר את הכסף שהוא חייב, הרי הבן אדם הזה חייב לאוליגרכים כסף, איך בכלל - - - איך?
גלית דיסטל אטבריאן (הליכוד)
¶
ובהמשך לרוח דבריו של ידידי דודי אמסלם אני רוצה לומר שאני נמצאת פה בוועדה המסדרת כבר כמה וכמה שבועות, ולא למיקרופונים ובלי צעקות, כל פעם שיושב לצדי מישהו מהליכוד, או מהציונות הדתית, אנשים עם ותק, זה קרה לי עכשיו עם קרן, זה קרה לי לפני כן עם שלמה, זה קורה לי כל הזמן, אנשים יושבים, בלי שאף אחד ישמע ואומרים: תקשיבי, לא היה כדבר הזה, לא היה, לא היה. התחושה שלי היא שכרגע אנחנו נעים איפה שהוא בין מכירת חיסול של כל כלל, כל טקס, כל היגיון, כל כבוד הדדי שאיננו קשור בתועלתנות, לבין אווירת סוף קורס, כאילו קורס הדמוקרטיה נמצא ממש ב – אנחנו יוצאים לשישי שבת ומותר עכשיו לכולם לעשות מה שהם רוצים.
ומעל לכול, אני מסכימה עם חבר הכנסת דודי אמסלם, מרחפת רוחו של אלקין. ומכיוון שאלקין הרשה לעצמו להכניס את חייו הפרטיים לספרה הציבורית, אנחנו כולנו ראינו את החדשות בסוף השבוע, אולי כולנו שבויים באיזה שהוא אירוע נפשי שעובר - - -
גלית דיסטל אטבריאן (הליכוד)
¶
שר המים לשעבר, אשר סבל מארומה של אדם אפרורי, לא מוכר, חסר כריזמה, חסר אבק כוכבים, פתאום הפך לוולנטינו, לדון ז'ואן, הוא שותה באמת ממעיין הנעורים, ואני חושבת שחלק מהאירוע הנפשי הזה שעובר על אלקין נוגע כרגע באבי אבות הדמוקרטיה. מה שקורה פה, גם עם הדיון שלנו לגבי הייצוג בוועדות, תת הייצוג של שני מיליון איש, וגם עם חלוקת הג'ובים וגם עם הדורסנות, או מה שקרן אומרת, ואני מסכימה איתה, זה לא בריונות, זו חולשה איומה, רק אנשים חלשים, רק צ'יוואווה נובחת נורא נורא חזק, רק אנשים שאין להם כוח אמיתי מעזים ככה לכפור בכל החוקים, לרוץ ב-180 קילומטר מול קווים אדומים ובאמת לעשות זילות לכל מה שחשוב למשכן הזה, עזבו קואליציה אופוזיציה.
אולי מישהו צריך לדבר עם אלקין, לראות מה קורה, ואולי אתם, מירב, צריכים לראות, לא ללכת אחרי האיש הזה כצאן לטבח, כי כולנו מובלים פה, גם אתם וגם אנחנו. מה שקורה פה בלתי נסבל.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
תודה, גברתי יושבת הראש. אני מצטרף לכל מילה של גלית, אבל אני חושב שהמהות כאן היא הרבה יותר מסתם ייצוג בוועדות. חשוב שהציבור יבין, הציבור רואה וחושב שאנחנו מתחרים כאן על ג'ובים או על תפקידים בוועדות, או על מקום לשבת בוועדה ולהעלות נושאים ולהגיש הסתייגויות. גברתי יושבת הראש, לא מדובר כאן – חשוב לי שתקשיבי, מירב.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
גברתי יושבת הראש, חשוב להסביר שהדיון כאן הוא לא על לבוא להשתתף בדיוני הוועדות. שהציבור יבין על מה מדובר, כל חבר כנסת יכול להגיע לכל ועדה, אולי חוץ מדיונים חסויים של ועדת החוץ והביטחון, להשתתף, להעלות נושאים, להגיש הסתייגויות, לקחת חלק פעיל בכל הוועדות, אלא מה השאלה כאן? עד כמה האופוזיציה תוכל להגן על הציבור בוועדות האלה, בוועדות החשובות. הרי ראיתם מה קרה בוועדת הכספים כשליברמן ניסה לדרוס נשים יולדות וניסה לדרוס מובטלים בני 67 ומעלה ועוד אוכלוסיות חלשות שהוא ניסה להעביר חוק על הראש שלהם. בגלל שאנחנו היינו אופוזיציה מספיק חזקה בוועדה הזאת דאגנו להכניס תיקונים בחוק.
אז מה שאתם עושים כאן עכשיו זה לא רומסים אותנו, אתם רומסים את הציבור שיש לו זכות שאופוזיציה כמונו, או כל אופוזיציה, מגנה על הזכויות שלו. ואתם עושים את זה בוועדות החשובות באמת ואתם עושים את זה עכשיו גם בנשיאות הכנסת כשנשיאות הכנסת מחליטה איזה הצעות לסדר יעלו, איזה שאילתות יעלו ועוד כהנה וכהנה דברים שהציבור שלח אותנו לכאן כדי לייצג אותם.
חשוב שזה יהיה על השולחן, המהות, המהות היא ההגנה שלנו כאופוזיציה על הציבור מפני הדורסנות של הקואליציה, קואליציה שמרגישה את עצמה כל יכולה ועושה מה שהיא רוצה, שלא נדבר על השחיתות הזאת שוועדת הפיקוח על שר האוצר החשובה ביותר נשלטת על ידי ת"פ שלו פלוס שישה, עכשיו הורדתם לשלושה, ממלאי מקום, עדיין כוח מאוד מאוד מושחת ומשמעותי בוועדה הזו. זאת המהות שאנחנו מתנגדים בכל תוקף לדורסנות ולניסיון לשלוט בכל סדר היום.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
לא, עוד משפט אחד. ארבל, את אומרת שהפעם הזאת באמת בסגנים יש חריגה קיצונית מהסדר הטוב, שישה קואליציה מול שלושה אופוזיציה. מה הבעיה, ארבל? אני בעיניי זו לא חריגה, הנשיאות יכולה להיות כמו אחת מהוועדות, אז לקחו רוב בנשיאות וזרקו לנו רוב בוועדת המדע ומעמד האישה, מה ההבדל בין הנשיאות לבין ועדת הכספים? למה כאן אתם כן אומרים שזה בסדר לדרוס אותנו, אבל הנשיאות היא כאילו שונה?
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אין שום הבדל בעיניי. אנחנו צריכים להסתכל לכל ועדה ולכל מוסד כאן בכנסת בפני עצמו וצריך שהוא ישקף את היחס הנכון של חברי הכנסת במקום הזה. ואם אפשר לדרוס ועדה על חשבון ועדה גם נשיאות על חשבון ועדה - - -
היו"ר מירב בן ארי
¶
תודה, חברת הכנסת קרן ברק דיברה על זה. היא דיברה גם על ועדת הכספים. חבר הכנסת מלכיאלי, בבקשה.
קרן ברק (הליכוד)
¶
זה גם לא יכול להיות אותו דבר. עוד פעם, אם הוא דיבר איתך על העיקרון של הציבור אז הציבור, איך קשור חוץ וביטחון לכספים? אנחנו צריכים לפקח בכספים על משרד האוצר ועל הרפורמות ועל חוק ההסדרים ועל התקציב. אין קשר, ואת עוד פעם מדברת בשפה של הקומבינות ואנחנו מדברים על מהות הכנסת בפיקוח על הממשלה.
מיכאל מלכיאלי (ש"ס)
¶
גברתי היושבת בראש, אז האמת היא שכבר הבוקר דיברתי באורך על החלוקה הלא הגיונית שיש כאן, רק כן הייתי רוצה לאחת הוועדות החדשות שהוקמו ולהסב את תשומת ליבכם. פנה אליי מקודם יושב ראש המועצה הדתית בצפת, הרב נהוראי לחיאני וסיפר לי שהערב רב העיר שם, הרב אליהו, רכבו נרגם באבנים. הנהג שלו נפצע וממש בנסי נסים הוא יצא חי מהאירוע הזה.
מיכאל מלכיאלי (ש"ס)
¶
אני קודם כל ברור לי שאם זה לא היה רב בישראל, אלא אדם אחר במעמדו בבית המשפט או במקום אחר, להבדיל, אין ספק שזה היה פותח מהדורות ומקבל יחס אחר, אבל רב בישראל שכמעט נכנס לתוך לינץ' שכזה – ואני כן הייתי מצפה מהנציגים בימינה לשמוע את דעתם, הם נאלמו.
והכי מטריד אותי שאם חלילה יהיה עוד פעם כזה דיון, איפה ידונו בזה? האם בוועדה של שירותי הדת אצל אביגדור ליברמן - - -
מיכאל מלכיאלי (ש"ס)
¶
היהודיים, כשאנחנו יודעים מה דעתו על רבני ישראל, או זה יילך למירב בן ארי אצל יאיר לפיד? זאת אומרת אנחנו לא יודעים, בפיצול הזה כשרב בישראל נפצע, לאן זה הולך.
מיכאל מלכיאלי (ש"ס)
¶
לא, אלה דברים חשובים. אני מדבר לניר אורבך, מבחינתי הוא כבר היושב ראש. ניר היקר, ביום שרב בישראל נפצע איך אנחנו, האם באותו יום אנחנו מקימים ועדה לענייני שירותי היהודים ביד של ליברמן כשאנחנו יודעים מה הוא חושב על הרבנים, אז איפה סיפור כזה אמורים לטפל בו? מה כן? סיימתי בסימן שאלה. אתה מחייך, אנחנו מוטרדים.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
לא, לא, לא, הם הבטיחו לבנט שיילכו איתו לאורך כל הדרך, מה שהוא לא יעשה זה בסדר. זו חברות, חברות זה מעל הכול.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
לא, הנאיביות של מלכיאלי, הוא עוד מחפש הגנה מימינה על הרבנים. נו בחייך, איזה חוצפה לבקש דבר כזה? מה פתאום.
מיכאל מלכיאלי (ש"ס)
¶
לא, אני שואל שאלה, האם שירותי הדת אצל יוליה זה רק האורתודוקסים, או הרפורמים כבר בחוקה מטופלים?
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
יעקב אשר, אתה לא מפריע לי. תקשיב, קצת גם שיעור היסטוריה. אני רוצה רק להזכיר לגבי הישיבה היום, אז במוצאי שבת ברבע ל-12:00 הודיעו לנו שזה ביום ראשון בבוקר, ביום ראשון בבוקר הודיעו שזה בשש וחצי בערב, בשש וחצי בערב הודיעו שזה מבוטל והיום זה יהיה וכתבו לנו שב-11:00 תהיה הצבעה, אבל ראו איזה פלא, ב-11:00 אין הצבעה, לא בגלל שמתחשבים באופוזיציה, אלא בגלל שבקואליציה אין הסכמה. אין הסכמה, כי איך זה ייתכן? יבגני שבוועדת קליטה, לא יהיה נציג אחד מישראל ביתנו? הזוי.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
או לדוגמה בוועדה של יוליה לא יהיה נציג אחד מימינה? אז זה הביא אותי לזה שכמו שאמרתי בפעם הקודמת - - -
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
אבל, יבגני, שנייה. יבגני, יש לך תמיכה מלאה מערוץ הכנסת, הם כתבו שאני טעיתי לגבי - - -
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
אוקיי, עכשיו אני ממשיכה. אני אמרתי שאנחנו מדברים על ממשלת דיכוי, אבל התכוונתי לדיחוי, למה? דוחים, דוחים כל דבר, דוחים תקציב, דוחים את הקורונה, דוחים את אביתר, דוחים ודוחים וככה שורדים. ומירב, אחלה, תשמעי, זו תוכנית הישרדות ריאליטי הכי טובה שיכולה להיות, הישרדות, זה מה שיש, זו הממשלה.
עכשיו, אתם כוללים באופוזיציה את המשותפת. שקר וכזב, המשותפת נמצאת בקואליציה, מגנה עליכם, נותנת לכם את הגיבוי ומכסה על הכול, ואז אמרתי, רגע, בוא נראה מה היה השבוע הזה, כי כל הארגונים למיניהם, שתמיד דיברו על דמוקרטיה ודמוקרטיה ודמוקרטיה, פתאום נעלמו, הם אינם, אין דריסת רגל, אין דריסת השלטון, אין כלום, אנחנו ארדואן, זוכרים שאמרו עלינו ארדואן? שלטון ארדואן, ופה הכול מתנהל בצורה הכי הכי חוקית שיכולה להיות. אז ניסיתי לסכם את השבוע הקודם לקראת השבוע הזה כי אנחנו הולכים לשבת פה עד יום חמישי, אז הסיכום השבועי של ממשלת יושב ראש הדירקטוריון נפתלי בנט: מחסור בחיסונים, עלייה בנדבקים, כניעה לרע"מ, הרשימה המשותפת כרשת ביטחון, חוק הג'ובים על סטרואידים, חוק אנטי דמוקרטי ולא מוסרי לפיצול מפלגת הליכוד. מי שהיה צריך להתפצל מהליכוד כבר עזב, כך שאין סיכוי. הם ניסו בכל דרך אפשרית לנסות להיכנס ולעשות משהו, כאילו אם יישבו ארבעה חברי כנסת מהליכוד, יושבים לאכול בארוחת צהריים במזנון, יגידו וואו, הנה אלה המפוצלים, אבל זה לא יקרה לעולם, את יודעת למה?
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
אני אגיד למה, כי היסטורית אלקין לא מבין את הדנ"א הליכודי. אני אתן לך חידון, ככה, את יודעת, מה שנקרא עליי, חידון, כמה ראשי מפלגת העבודה היו? את יכולה לספור? אי אפשר לספור. כמה בליכוד? חמישה גם ז'בוטינסקי. עם ז'בוטינסקי חמישה. למה? כי לנו, אנחנו יכולים לשרוד רוע, יכולים לשרוד שנאה, עשינו את זה בעבר, שנים על גבי שנים, אלקין את זה לא מבין, שאנחנו יכולים לשרוד את השנאה שלו.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
הלאה, להמשיך. את המיליונים לשיפוץ בית פרטי ברעננה. פעם ראשונה עלי אדמות ראש ממשלה לא גר בירושלים, עיר הבירה.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
הלאה, הצבעה כפולה בכנסת, ששש, אין הצבעה כפולה, למה? הוא הצביע ככה וככה, לא ככה וככה.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
ולסיום, השתקה שלנו כחברי כנסת, לקיחת הזכויות שלנו. ואין, כולם מחרישים, אין פתאום ייעוץ משפטי. אני כל כך זוכרת את הכבוד הראוי שהענקנו ליועצים המשפטיים בוועדות, חלילה וחס, ברגע שיועץ משפטי אמר משהו מיד שתקנו.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
ואני אגיד לך, כשיהיו פה גנבות ויהיו פה הונאות והכול, איך אותם יועצים משפטיים יצטרכו להסתכל במראה? כי אין היום אכיפה, לא תהיה אכיפה, אין כנסת. גמרתם את הכנסת.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
גברתי היושבת ראש, באמת אם לא הסימפטיה שיש לי אלייך, ואת יודעת שיש לי, זה לא מהיום, אני מרחם עלייך, באמת.
היו"ר מירב בן ארי
¶
אל תרחם עליי, הכול טוב. הכול בסדר, אני בן אדם מספיק חזק, יש כאן דברים שעולים, כמו שאתה רואה, אני מנסה לפתור אותם. די כבר, אתם חסרי אונים, אני מרחם על- , תגיד לי: אני מפרגן לך, אני מעריך אותך ואני יודע שהדברים שאת שומעת את לוקחת אותם אחרי זה לקואליציה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אני לא מרחם, אני בז לאנשים שמסתובבים סביבך ואני אגיד לך למה, יש כללים בבית הזה, כי אם לא יהיו כללים בבית הזה איש את אחיו חיים בלעו.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
מה שקורה כאן זו פשוט תצוגה, ואני פה יושב כרגע על התפקיד של השרינק, של הפסיכולוג, לא שלך. יש חוזקה שבאה, חוזק שמגיע מתוך חוזקה אמיתית, יש חוזקה שהיא על גבול הבריונות שמגיעה מחולשה אדירה. אם אני הייתי מצלם לך מה שקורה כרגע בחוץ, אני עברתי כמה פעמים, זה פשוט נורא. אני לא מדבר על חילופי הדברים בין היושבת ראש לסגן שלה ואחרים, פשוט קרקס מדרנו של חולשה וכשאתם מגיעים לכאן זה מיתרגם לדורסנות, זה מיתרגם לחוסר שמיעה, לאטימות, שאולי למעט הוועדה שניהלת, גם אז לא היו תוצאות מי יודע מה, אבל היה קשב, הקשבת. אין קשב. הנה, באים, יש כרגע איזה הפסקה שנייה. הסתדרתם שם עם בועז?
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
יש חוזקה או חוזק על גבול הבריונות שבא מחולשה. זה מצבכם כרגע, זה מה שאתם משדרים לכולם. ואני רוצה לומר דבר אחד, גברתי היועצת המשפטית לוועדה, גברתי היועצת המשפטית, אל תדאגי, היא לא יכולה להדיח אותך, אל תפחדי. אתם בעצם היום נמצאים בתהליך שאתם עושים דברים, אתם גודעים את הידיים של ההצבעות שלנו, לא את הפה, כרגע, תיכף תוכלו לשים אולי גם פלסטר, כרגע שלל ההצעות שנמצאות כאן גודעות את הכוח הזה של היד, כי הן משנות אותו ומעוותות אותו בצורה כזאת שהוא לא בא לידי ביטוי במה שקורה היום בכנסת. הוא לא בא לידי ביטוי ויש על זה פסיקה רחבה מאוד ברשויות מקומיות, במקומות כאלה שבהם יש צורך לשקף את הנציגים שנמצאים בכנסת.
אתם בעצם גודעים לנו את האפשרויות. קחי את הנשיאות לבד. בנשיאות זה המקום שבו מתנקזת העבודה של הח"כים, הרצון שלהם בהצעות דחופות, כל מיני הקדמות דיונים, כל מיני דברים כאלה, כל עבודת הכנסת, לב ליבה של העבודה הפרלמנטרית נמצא שם ואתם באים ומוחקים אותנו לגמרי עם העניין.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
לא, ביקשתי שתקשיבי, לא אמרתי אלייך. 'אתם' אני מתכוון אליהם, סליחה. איפה אני מגיע כן אלייך? אני חושב שמאחר שכאן מדובר על הדבר שהוא לב ליבה של עבודת הכנסת, גם הייצוג בוועדות, גם הייצוג בנשיאות, אני חושב שהדעה או חוות הדעת המשפטית כאן היא חשובה, לטעמי היא צריכה להיות בכתב לעיני כל חברי הוועדה. יש פה אנשים שמצביעים אחר כך רק בהוראה אוטומטית.
אני הייתי חושב גם, גברתי היושבת ראש, ואני אומר ברצינות, שלצורך העניין הזה אני מבקש, אני בודק איתך את האפשרות הזאת, אם את תסכימי, או שאני יכול לבקש את זה בלי שתסכימי, שהיועצת המשפטית של הכנסת ביחד עם היועצת המשפטית של הוועדה יהיו כאן בוועדה, ישמעו את הטענות, המיעוט הנרדף, שהוא לא נרדף ברמה הבין אישית, פשוט אומרים לו אל תעבוד, אל תבוא לעבודה. הם היו שמחים שלא נבוא בכלל, לא בשמונה וחצי ולא ב-11:00 ולא ב-12:00, הם היו שמחים מאוד שלא נגיע בכלל לשום מקום. אני חושב שצריך לעשות, דווקא בנושאים הללו, שהם לא איזה שהוא חוק מסוים, זה לב ליבה של העבודה הפרלמנטרית, צריכה להיות חוות דעת שאומרת מה לעשות, שאומרת להם, אם זה בסדר זה בסדר, הדבר הזה שלוקחים לפעמים תקדימים בדברים שאולי לא היו טובים, אוקיי? אבל לוקחים תקדים מהעשור הזה ותקדים מהעשור הזה ותקדים מאיזה שהיא ישיבה ומחברים את כולם ביחד ואז אומרים: הנה, היו תקדימים ולכן כל הפרסה שאנחנו רואים פה, שקראתי אותה, אין לה שום משמעות מבחינתי, כל הפרסה שאנחנו מצביעים, נכשיר אותה כי היו פעם תקדימים על משהו מסוים.
אי אפשר שלא לטפל בעניין הזה, זה טיפול שורש, זה לא סתימות עם כמה תקדימים שמצאו פעם איזה שהוא יושב ראש קואליציה אולי שעשה תקדים לא טוב. אני אומר לך, מירב, ביושרה שלך, וודאי בתפקיד, לא ביושרה של היועצים המשפטיים, התפקיד שלכם, שכל חברי הוועדה הזאת, קואליציה ואופוזיציה, יידעו את חוות דעתכם בעניין הזה ואת המלצתכם בעניין הזה. אתם לא מייצגים אותנו, אני לא מצפה שתייצגי אותנו מול הקואליציה ואני לא מצפה שתייצגי את הקואליציה מולנו.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
את צריכה לייצג דבר אחד, פה זה היום הכי חשוב, לעת הזאת הגעת למלכות, זה כללי המשחק, זה הבית הזה. אם לא יהיה כאן, לא יילכו בדרך הנכונה, אפשר לסגור את הבית הזה, תאמינו לי, לסגור אותו.
היו"ר מירב בן ארי
¶
תודה רבה, חבר הכנסת יעקב אשר. גברתי היועצת המשפטית, את רוצה להתייחס לפני שאני עוברת לנושא הבא?
היו"ר מירב בן ארי
¶
גם בזה. ב-א' ו-ב' מטפלים עכשיו. ולכן ברשותכם אני עוברת לסעיף ג' לסדר היום, בקשת הממשלה להקדמת הדיון בהצעת חוק לסיוע כלכלי, נגיף הקורונה החדש.
היו"ר מירב בן ארי
¶
- - בהצעת חוק לסיוע כלכלי, נגיף הקורונה החדש. הוראת שעה, תיקון מספר 6, התשפ"א-2021, מ/1429, בכל הקריאות. יציג את בקשת הממשלה נציג משרד האוצר אורי כץ, יועץ משפטי. הוא מציג אותה בזום, בבקשה לתת לי לשמוע אותו.
היו"ר מירב בן ארי
¶
אז אנחנו נעשה את זה כשיגיעו לאיזה שהן הסכמות, אם בכלל. כרגע אנחנו עוברים לסעיף ג'.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
לא, זו לא הצעה שאנחנו מציעים, אנחנו לא הצענו כלום. אדוני, יש לנו תפקיד פה, אנחנו לא כמוך, רם, אתה הפכת למנזר השתקנים.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
על בני גנץ היית גיבור, על מרב מיכאלי, אתה מפחד ממנה? מה קרה? אה, היא אישה, אתה לא יכול להתווכח.
עידית סילמן (ימינה)
¶
כן, אני רק אגיד לפרוטוקול. רגע, אני רק רוצה להגיד לפרוטוקול שבטבלה שאתם רואים לפניכם, בוועדת החינוך יש את שרן השכל, בסדר?
עידית סילמן (ימינה)
¶
רגע, שנייה, דקה, אני רק אומרת לפרוטוקול, שיושב ראש ועדת חינוך תהיה מיכל רוזין, אני מתקנת לפרוטוקול.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
אנחנו רוצים רשימה חדשה עם השינויים, זה לא יכול להיות, אנחנו לא צריכים לכתוב עכשיו כל שינוי.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
את לא היית בדיון, הגענו להסכמות, עכשיו את באה ומבלבלת את הכול. את לא היית בדיון.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
את ביקשת מנציג הממשלה שיתחיל לדבר ואז הגיעה עידית והתחילה לדבר. זה לא יכול להיות.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
היועצת המשפטית, האם אפשר לקבל חוות דעת מהיועצת המשפטית אם זה תקין באמצע הסברים של אגף האוצר נכנסת חברת כנסת עידית סילמן, מקריאה משהו לפרוטוקול ויוצאת?
ארבל אסטרחן
¶
אני לא יכולה לתאר את מספר הפעמים שבוועדת הכנסת עברו מנושא לנושא באמצע עניין. נכון, זה לא - - -
אופיר כץ (הליכוד)
¶
אבל, ארבל, זה בדיוק העניין, אנחנו לא יודעים על מה אנחנו מצביעים כי נעשו כמה שינויים ואנחנו לא זוכרים. אנחנו מבקשים שיביאו לנו - - -
דוד ביטן (הליכוד)
¶
מירב, שימי לב שבתוך שנייה שיניתם ראשות ועדות. לעומת זאת כשאנחנו אומרים לכם תסתדרו איתנו על ראשות הוועדות אתם אומרים - - -
היו"ר מירב בן ארי
¶
תודה. בבקשה, אדוני, תתחיל, אם לא תתחיל לדבר זה לא יקרה לעולם, אוקיי? ככה זה עובד פה.
היו"ר מירב בן ארי
¶
לא שמעתי אותך, אורי. בוא ננסה, אם לא, תבוא. אני לא מצליחה להבין, למה מראש הם באים בזום? גם בפעם שעברה. למה הם לא באים?
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
איזה דיונים, מי בעד? מי נגד? מי שמע אותו? מה קרה פה? לאן לקחתם את הכנסת הזאת? דרדרתם את הכנסת הזאת.
היו"ר מירב בן ארי
¶
שקט בעולם. כן, תדבר בקול. והנה אני אומרת לפעם הבאה, כשאתם רוצים להציג חוק, היום, מחר ומעתה והלאה אתם באים לוועדות. אין יותר זומים מירושלים, מילא מתל אביב, אבל בטח לא מירושלים, בטח לא מעבר לכביש. זה לא מכבד את חברי הכנסת.
אורי כץ
¶
אני מתנצל על כך - - - אנחנו יוצאים מנקודת הנחה בניתוב של הצעת חוק התוכנית הכלכלית, נגיף הקורונה החדש, תיקון מספר 6, מוועדת הכספים, אני אקריא בקצרה את התיקון, בחודש נובמבר חוקק החוק המקורית שהינו תשלום דמי בידוד לעובדים שחייבים לשהות בבידוד ונאלצו להיעדר מעבודתם בשל כך - - -
אורי כץ
¶
תשלום דומה לתשלום לימי מחלה - - - על בידוד בפועל. החוק הזה חוקק אז כהוראת שעה עד סוף חודש מרץ 21' ובגלל התפזרות הכנסת ה-23 הוא הוארך אוטומטית עד ה-6 ביולי 21', כך שהחוק פקע ביום רביעי האחרון, זאת אומרת שמיום רביעי האחרון עובד שנעדר מעבודתו בגלל שהוא חייב לשהות בבידוד הוא לא זכאי לקבל דמי בידוד. לכן אנחנו מבקשים קודם כל - - - כמה שיותר מהר ולנתב את זה לוועדת הכספים מכיוון שאני מבין שוועדת העבודה עדיין לא הוקמה ואנחנו באמת רוצים להעביר את זה כמה שיותר מהר. אם שמעו אותי, זו הצעת - - -
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
כן, אני רוצה לשאול שתי שאלות, בבקשה. אנחנו בזמנו תמכנו בחוק הזה שבא בעקבות הבג"צ, נכון? ואז אנחנו הגשנו הצעות חוק פרטיות ואז הגיעה הצעת החוק הממשלתית ומיזגנו את זה. שאלה ראשונה היא למה חיכיתם עד עכשיו כאשר היה ידוע שהחוק הזה פוקע ב-6.7? למה לא הבאתם את זה לפני? למה אחרי שהחוק פקע אתם מביאים את זה?
אופיר כץ (הליכוד)
¶
אני מתפלא עליך, כי יש סדרי עדיפויות, יש את הנורבגי, יש את הפיצול, יש דברים יותר חשובים. אני מתפלא עליך.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אז למה זה רק עכשיו ורק קריאה ראשונה וזה לוקח זמן ובינתיים יש אנשים שנמצאים בבידוד ולא מקבלים תשלום עבור ימי הבידוד? שאלה שנייה, אני הבנתי שהכנסתם מספר שינויים, מה השינויים שהוכנסו לעומת החוק המקורי?
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
איזה יופי. אני רוצה להצטרף לשאלה של חבר הכנסת סעדי ואני אומר דבר כזה, באמת למה באים אלינו עם זה היום? חלף הזמן. זה חוזר על השאלה. ו-ב', אני מוכן להבין דחיפות ודיון מהיר וכל זה אם הייתה פה הצעת חוק של שורה שאומרת: בתאריך זה וזה פג תוקף, אנחנו מאריכים את הוראת השעה. פה מביאים, כמה עמודים זה יוצא? 11 עמודים, רוצים פה דיון מזורז, רוצים פה דיון בלי להתעכב על התהליכים. אני לא יודע לאיזה ועדה זה יילך, בטח עוד יהיה לנו דיון ארוך בשאלה לאיזה ועדה זה יילך. אם משרד האוצר רוצה פה, וזה נושא מאוד מאוד חשוב, וגם צריך להספיק אותו לפני סוף החודש, אנשים מקבלים כסף, משכורות, יוצאים לאוגוסט, לחופשה, תבואו עם הצעה של הארכת תוקף של שורה אחת. מביאים פה חוק, עזים שאנחנו לא מכירים אותן, אני לא מצליח להבין למה בהם אנחנו צריכים לקבוע דיון מאוד מאוד מזורז. שיכתבו הארכת תוקף, אני חושב שאפשר אולי יהיה אפילו לדבר על זה לא קואליציה אופוזיציה. מביאים כל כך הרבה, אני אוטומטית חושד איזה עזים מכניסים לי פה.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
בסדר. הקורונה לא הולכת להיות יושב ראש ועדה ולא כלום. אני אומר לכם, כמו שראיתם, כשרציתם לעשות שינוי עשיתם את זה מהר מאוד, אין הסכמים קואליציוניים, אין שום דבר, עשיתם את השינוי כי ראיתם שיש בעיה עם ועדת קליטה, עם הסדר שעשיתם. אז אני אומר לכם, בדיוק כמו שעשיתם פה תעשו את זה גם כשמדובר באופוזיציה. אנחנו, אמרתי לכם, בלי הסכם על הוועדות, על יושבי ראש הוועדות, יהיה לנו מאוד קשה להגיע איתכם להסכם על הדברים האחרים, כולל לגבי הסגנים.
לכן אני מציע לכם, אנחנו כן רוצים להגיע להסכמה בנושא הוועדות, בנושאי יושבי הראש ובנושא הסגנים, אבל לא נגיע להסכמה בשום פנים ואופן כל עוד תמשיכו לגלגל עיניים כל הזמן ולהגיד לנו: יש לנו הסכמים קואליציוניים כאלה ואחרים. תתאזרו, תתעשתו, תשבו ביניכם, תגיעו לאיזה הסכמות ביניכם ואחר כך תבואו אלינו בעניין הזה.
ואני אומר לכם, חד וחלק, לאור זה שאוסאמה אמר שהוא סגור איתכם בהסכם בכל מה שקשור לוועדות אז אנחנו לא מחויבים לשום דבר שקשור לרשימה המשותפת בעניין הזה.
היו"ר מירב בן ארי
¶
מוותרת. חברת הכנסת קטי שטרית. אינה נוכחת. חבר הכנסת שלמה קרעי, אינו נוכח. חבר הכנסת אופיר כץ, בבקשה, אדוני.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
תודה רבה, גברתי יושבת הראש. אני שוב חוזר על מה שאמרתי, והוכח שאני צודק, ככל שאתם תמשיכו ללכת אחרי אנשים שמנחיתים לכם הוראות והנחיות וגורמים לכם להתבזות. מדובר באנשים שפועלים רק מכוח הנקמנות, רוצים להתנקם בליכוד, אומרים לכם לבצע דברים.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
אז, מירב, כפי שאמרתי לפני כן, אתם תמשיכו להתבזות אם אתם תמשיכו ללכת אחרי האנשים שנותנים לכם את ההנחיות ההזויות והלא חוקיות האלה. מי שמתבזה פה בוועדה זה אתם, עם הצעות שגם היועצת המשפטית אמרה שהן לא מקובלות, אבל אתם ממשיכים ללכת אחרי אנשים שהדבר היחיד שמניע אותם זה נקמנות, נקמנות כלפי הליכוד. הם לא נמצאים פה בוועדה, מי שנמצא פה בוועדה זה אתם ואתם נאלצים להתמודד עם החלטות שלא היו פה אף פעם, החלטות שזכו לביקורת נוקבת מהיועצת המשפטית של הוועדה.
עכשיו לגבי השינוי המאוד מוזר שהיה פה ליושבת ראש ועדה, עשיתם את זה כזה – יושב ראש ועדת חינוך, החלפתם את זה בשנייה. אז קודם כל אני רוצה לברך את מיכל רוזין שהלכה לישון בלי ועדה והנה היא קמה עם ועדת חינוך.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
ויש לי גם הצעת ייעול, שהשתמשתם בה, תפצלו את זה לעוד ועדה, מיכל ועדת חינוך פורמלי ושרן ועדת חינוך בלתי פורמלי.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
רק אחד כמוהו יכול היה לקבל את שני התיקים האלה, רק הוא יכול היה לקבל את זה ועכשיו הוא זה ש - - -
אופיר כץ (הליכוד)
¶
ובוא אני אגיד לך משהו, אם הוא היה שר החינוך אני מאוד בספק אם היה לו כאבי בטן על ההתנהלות של נתניהו.
היו"ר מירב בן ארי
¶
תודה רבה, חבר הכנסת אופיר כץ. אנחנו יוצאים להתייעצות סיעתית, ב-12:55 נעבור להצבעות.
(היו"ר עידית סילמן)
מירב בן ארי (יש עתיד)
¶
למה? סיימתי את ג'. לא, לא, לא. סליחה, אני ישבתי פה שעתיים, סיימתי את ב' ו - - -
היו"ר עידית סילמן
¶
ממלאי מקום קבועים, כמו שאמרנו, לא שישה, מה שדיברתם. אז תסתכלו שלושה ממלאי מקום מישראל ביתנו על חשבון ימינה, עבודה ויש עתיד ורע"מ מאותה סיעה. כתוב לכם את זה למטה. התלוננתם, אמרתם שזה יותר מדי מקומות וסודר. באדום ממלא מקום קבוע לביתנו מהעבודה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
עידית, אני לא מבין את העברית. מה זה אומר ממלאי מקום ליש עתיד ורע"מ מאותה סיעה?
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
סוף סוף השמאל באמת התחיל לעבוד. עד עכשיו כדי שימינה ותקווה חדשה יבואו אליהם הם עשו את הכול בנועם, ברוגע, עכשיו כשכבר אי אפשר לשנות, גמרנו, איך תחזרו? איך לכם לאן לחזור גם, ניר, אז מה עושים עכשיו? עכשיו מתחיל מרצ, ככה, אתה יודע במלוא המרץ לתפקד, לקחו לתקווה חדשה ועדות.
היו"ר עידית סילמן
¶
אין אף שינוי בהרכב, אין אף שינוי בזה, הנה פה נמצאת היועצת המשפטית ואומרת את זה, אין אף שינויים בשום דבר שהוא משמעותי של ההרכב, שום דבר, הכול בהתאם לדברים שנקבע.
ארבל אסטרחן
¶
לא, זה לא נכון שהיא לא אמרה אמת. אני אגיד מה השינויים שנעשו פה במהלך הדיון ושאותם - - -
ארבל אסטרחן
¶
השינויים שנעשו פה במהלך הדיון ושמוצגים בפניכם, אמנם בפונט קטן, אבל בהדגשה, מבחינת הטבלה עצמה של הרכב הוועדות השינוי היחיד שנעשה הוא בוועדת החינוך כאשר מוצע שהיושבת ראש תהיה חברת הכנסת רוזין ולכן יהיה נציג למרצ ולא יהיה נציג לתקווה חדשה. זה בעצם השינוי היחיד שנעשה בחברים עצמם.
עוד שלושה שינויים רלוונטיים לממלאי המקום. בוועדת הכספים, כמו שנאמר כאן, יהיו שלושה ממלאי מקום - - -
ארבל אסטרחן
¶
בוועדת הכלכלה יהיה ממלא מקום קבוע לסיעת ישראל ביתנו מסיעת העבודה ובוועדת הבריאות, שטרם הוקמה, יהיה ממלא מקום קבוע למרצ מסיעת העבודה. אלה בעצם השינויים שנעשו, כל היתר זה זהה לטבלה שהייתה בפניכם.
ארבל אסטרחן
¶
לפי תקנון הכנסת כל ועדה בוחרת את היושב ראש, לפי המלצת הוועדה הזאת, אבל היא לא יכולה לבחור את מי שהיא רוצה, יש המלצה, היא יכולה לאשרר אותה או לא.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
קחו בחשבון שבוועדת הקליטה אין יושב ראש, בוועדת נשים גם אין יושב ראש. הם עשו איתכם הסכם אז אנחנו לא נלך איתם, אין מה לעשות.
ווליד טאהא (רע"מ – רשימת האיחוד הערבי)
¶
מר קרעי, אתה לא אמרת לי תודה ששחררתי לחופש ביום ראשון. אתם כפויי טובה. אני שלחתי אתכם לחופש, אף אחד לא אמר תודה.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
ווליד, אני אגיד לך על מה אני אגיד לך תודה? שחשפת עוד שקר של הקואליציה, כי לנו אמרו שדוחים את הוועדה כי מנסים להגיע לניסיון אמיתי עם האופוזיציה להסכם על הוועדות ועכשיו חשפת בקולך מה הסיבה האמיתית שהוועדה נדחתה ובסוף בוטלה. על זה תודה.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
איך שצייצת אני כתבתי בקבוצה: אם יש שינוי או ביטול תודיעו לנו, כי ידעתי לאן זה הולך. איך שאמרת את מה – תגיד, אפשר את חליפת האיומים שלך לדקה? אולי זה יעזור לנו מולם.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
ווליד, ככל שאתה מעלה את המחירים אז המחירים של אחמד טיבי יותר יקרים. רחמנות על הקואליציה. ככל שאתה מגביר אחמד טיבי מגביר ואז חראם.
מאי גולן (הליכוד)
¶
ווליד, כל פעם שהוא שומע שמנסור הוא ראש הממשלה הוא מקבל עוד איזה תזזית, במשותפת לא יכולים לעמוד בזה.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
ווליד, מתי אתם מעבירים דרישות גם לבג"צ? מתי בג"צ מתחיל לעבוד אצלכם? אתמול ראינו שהוא לא עובד אצלכם.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אמרתם שאתם שומרי הגחלת, שומרי המסורת, לא סופרים, עושים מכם צחוק בקואליציה הזאת.
ווליד טאהא (רע"מ – רשימת האיחוד הערבי)
¶
בית המשפט פסק פסיקה, מי אתה כחבר כנסת, כפוליטיקאי, כמפלגה, לומר לאנשים איך אני הרשיתי לבית המשפט שיפסוק כך?
ווליד טאהא (רע"מ – רשימת האיחוד הערבי)
¶
אתה יכול להשפיע על פסיקת בג"צ כמפלגה, כפוליטיקאי, אבל לא מתאים לרמות את האנשים.
מאיר פרוש (יהדות התורה)
¶
אני מוחה על הפגיעה בחברת כנסת שרן השכל. אני מוחה על הפגיעה בשרן השכל. אני מוחה.
מאיר פרוש (יהדות התורה)
¶
אני מוחה על הפגיעה בחברת הכנסת שרן השכל. אני מוחה על כך, זה לא היה בהסדר. זו פגיעה עמוקה.
(היו"ר מירב בן ארי)
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
גברתי היועצת המשפטית, אפשר להצביע? מ-11:00 אמרו לנו שמצביעים. זה לא הגיוני.
היו"ר מירב בן ארי
¶
אוקיי, אנחנו מצביעים על סעיף ג'. בקשת הממשלה להקדמת הדיון בהצעת חוק לסיוע כלכלי (נגיף הקורונה החדש) (הוראת שעה) (תיקון מספר 6), התשפ"א-2021, מ/1429, בכל הקריאות.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
היות שאנחנו לא מכירים את מי שנכנס בנורבגי יכול להיות שיועצים עכשיו מרימים יד, אנחנו לא יודעים.
היו"ר מירב בן ארי
¶
הפסקה עד אחת ו-20.
(הישיבה נפסקה בשעה 13:15 ונתחדשה בשעה 13:40.)
(היו"ר עידית סילמן)
היו"ר עידית סילמן
¶
פטור מחובת הנחה של הקורונה, ב-14:20, שימו לב. ב-14:22, ליתר דיוק. עכשיו אנחנו הולכים להצבעה על הנושא של הוועדות.
היו"ר עידית סילמן
¶
שולחים לכם לתוך הניידים, לתוך הקבוצה של הוועדה המסדרת את הכול, בסדר? תסתכלו את הנוסח האחרון והסופי.
היו"ר עידית סילמן
¶
ואני רק אומר, שימו לב לסיום הטבלה, סיום הטבלה מדבר על שלוש ועדות, אני מזכירה לכם, שאמורות להתפצל בהמשך. זה משהו שייקח קצת זמן, אבל תוקם כאן ועדת בט"פ, שירותי דת יהודיים ופרויקטים לאומיים ובריאות. וכל מי שמנסֶה או מנסָה לסכסך בין חברות, חברות שמתעסקות בבריאות הרבה זמן אז לא יילך לכם כי אנחנו נישאר חברות.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
אני מודאגת ממה שקרה. עידית, בחצי שעה החלפתם שלוש פעמים את יושבת ראש ועדת חינוך.
היו"ר עידית סילמן
¶
היו כאן טענות שאי אפשר להחליף תוך כדי יושבת ראש, דיון מיוחד, אז אישרנו, מה שהיה הוא שהיה, בבקשה.
היו"ר עידית סילמן
¶
שינינו את זה תוך כדי הדיון בהתחלה, כבר תיקנו תוך כדי. מי שהיה בבוקר, בשעה תשע ורבע זה כבר תוקן, בתשע וחצי.
היו"ר עידית סילמן
¶
ב-14:20 רביזיה על הסעיף של הקורונה, שעליו אנחנו נצביע היום בלילה במליאה. אני רק אגיד רגע, אני אגיד לכם על מה הצבעתם בקורונה כי אתם תגידו לי למה עשינו את זה כזה מהר והיינו צריכים להביא את זה, כי זה הגיע מהממשלה.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
סעיף ג'. יופי, אנחנו יודעים על מה אנחנו מצביעים בקורונה, על מה אנחנו מצביעים עכשיו?
היו"ר עידית סילמן
¶
על הקורונה זה ככה, זה חוק דחוף שהממשלה העבירה אלינו, חוק שכבר פוקע, שעוסק בתשלומים עבור ימי בידוד.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
בסדר, זה בממשלה שאת יושבת ראש הקואליציה שלה. איך אתם מביאים חוק כזה חשוב, והוא חשוב, אחרי שפג התוקף?
היו"ר עידית סילמן
¶
לא, זה חדש, זה חדש, תשלומים עבור ימי בידוד למבודדים ולהורים של ילדים שנמצאים בבידוד.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
אגב, אם הבעיה שבגללה אנחנו לא מצביעים זה ועדת חינוך אז יש לי רעיון, בואו נעשה חינוך על יסודי וחינוך יסודי.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
ארבל, על מה אנחנו מצביעים, אפשר לדעת? מה ההרכב ומה הנוסח שעליו אנחנו מצביעים? אני מציע שהיושבת ראש תקרא, כמו שהיא קראה בתחילת הישיבה.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
אני מציע שתקראי, כמו שקראת בתחילת הישיבה, כדי שנדע בדיוק על מה אנחנו מצביעים.
היו"ר עידית סילמן
¶
לא, קיבלתם אליכם. חופית תחלק לכם את המעודכן, האחרון. אין שום דבר, רק בממלאי מקום שינינו את השמות של ממלאי המקום.
מאיר פרוש (יהדות התורה)
¶
רק רגע, תירשם ותשאל אחר כך. ממלאי מקום קבועים שישה, ממלאי מקום מישראל ביתנו, על חשבון סיעות הקואליציה למעט ביתנו. מה כתוב עכשיו? עכשיו, מה שחילקו לכם, מישהו יכול לתת לי הסבר על מה שכתוב? ממלאי מקום קבועים, שלושה ממלאי מקום מישראל ביתנו על חשבון סיעות ביתנו. מישהו יכול להסביר לי מה כתוב פה? מה זה? כמה יש לישראל ביתנו במלאי?
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
בדף החדש שקיבלנו שלוש הוועדות האחרונות של בטחון פנים, שירותי דת יהודיים ופרויקטים לאומיים ובריאות לא נמצאות.
היו"ר עידית סילמן
¶
נכון, כי אי אפשר להצביע על משהו שעדיין לא פוצל מתוך הוועדה המקורית. אמרנו את זה בבוקר. יש את פנים, שמתוכה מתפצלת ועדת בט"פ והוועדה לשירותי דת יהודיים ופרויקטים לאומיים, ויש את ועדת הבריאות, העבודה והרווחה שמתוכה תתפצל ועדת הבריאות. עד שהוועדות עצמן לא קמות אי אפשר לפצל אותן.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
רק שנייה, אבל השאלה שלי, האם מה שכתוב פה, ציונות דתית 11, זה כולל את שלוש הוועדות שעכשיו אנחנו לא מצביעים עליהן?
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
אז אני מצביע בעצם, פרשנות שלך, ארבל, אני מצביע על 11 כשמתוכם שניים הם בוועדות שעוד לא באו לעולם ובכל זאת אני מצביע עליהם?
ארבל אסטרחן
¶
אני גם התייחסתי לכך בבוקר, שהחישוב נעשה כולל שלוש ועדות שבכוונת הקואליציה לעשות תיקון תקנון ולהרכיב אותן. הסיבה לכך שמביאים את זה כבר עכשיו זה, אחת, שניתן יהיה לראות את התמונה הכוללת, ושתיים, שבעצם יש כאן איזה שהוא סוג של נגיד הטבה לאופוזיציה כי אם במקרה הוועדות האלה, זה כולן ועדות שיש בהן רוב לקואליציה, אז אם הוועדות האלה לא יוקמו זה בסך הכול נותן יותר חברים באופוזיציה בסיעות האחרות.
מיכל וולדיגר (הציונות הדתית)
¶
רגע, ארבל, אנחנו מצביעים על 11 ויש לי רק תשע, ציונות דתית. כתבת 11, עכשיו תספרי את המספר אחד אחד.
היו"ר עידית סילמן
¶
פתחתי את הדיון בהסבר על זה, שמונה וחצי בבוקר היה הסבר מכונן וארוך על כל פיצול הוועדות.
מיכל וולדיגר (הציונות הדתית)
¶
לא שמעתי. ארבל, זה תקין שאני מצביעה עכשיו שכתוב לי 11 ובפועל יש לי רק תשע?
היו"ר עידית סילמן
¶
נתתי בתחילת הדיון את כל המפתחות של כל סיעה. מי שלא הגיע לכאן בשמונה וחצי בבוקר אנחנו יכולים לעשות לו השלמות, אבל זה לא יהיה על חשבון הזמן של - - -
ארבל אסטרחן
¶
החישוב נעשה סופי, 12 ועדות קבועות ושלוש ועדות קבועות נוספות שאמורות לקום. אם הן לא יקומו אז ההרכב שלהן לא יהיה רלוונטי, וכפי שנאמר כאן, הדבר הזה נעשה ביחד על מנת להביא איזה שהיא הוגנות ולהציג את ההרכב - - -
היו"ר עידית סילמן
¶
אנחנו עוברים להצעה בדבר הרכב הוועדות הקבועות ויושבי הראש שלהן כפי שהוצגו בפניכם החל מהבוקר.
ארבל אסטרחן
¶
כעת עומדת בפניכם להצבעה הטבלה שהייתה בבוקר, אין שינוי בתוכן של החברים, חזרו בחזרה לכך שיו"ר ועדת החינוך תהיה חברת הכנסת השכל ולכן יהיה נציג לתקווה חדשה במקום למרצ. כך שבעצם טבלת החברים זהה למה שראיתם בבוקר, היא כוללת כעת 12 ועדות ועוד שלוש שאמורות לקום והחישוב נעשה לפיהן כאשר בעצם בהצבעתכם על ועדת חוקה אתם לא מצביעים כי היא הוועדה היחידה שכבר קמה, היא פשוט נמצאת כאן לצורך החישוב. בנוסף יש את עניין ממלאי המקום למטה, שפה נעשו שינויים שנאמרו היום בדיון, אבל אני גם אגיד אותם עכשיו בשביל שהדבר הזה יהיה ברור, וזה גם מופיע בפניכם, בוועדת הכספים מוצע שיהיו שלושה ממלאי מקום לסיעת ישראל ביתנו מטעם סיעות ביתנו, ימינה והעבודה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
סליחה רגע, אפשר לשנות את ועדת הכספים לוועדת ישראל ביתנו? יש אפשרות לשנות לוועדת ישראל ביתנו במקום ועדת הכספים? אולי נביא את זה כבר כהחלטות?
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
לא, אתם רומסים פה גם את הייעוץ המשפטי של הכנסת בהרכבי הוועדות, לפחות תעמדו בתקנון, התייעצות סיעתית.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
מירב בן ארי הוציאה להפסקה, לא נתנה התייעצות סיעתית. היה דיון עכשיו, ארבל, אנחנו צריכים התייעצות סיעתית.
ארבל אסטרחן
¶
הצהרת האמונים אינה תנאי לכהונה כחבר כנסת או ליכולת הצבעה. במליאה אי אפשר להצביע כי במליאה דבר ראשון צריך להצהיר אמונים, אבל בוועדות יש זכות להצביע.
(הישיבה נפסקה בשעה 14:05 ונתחדשה בשעה 14:10.)
היו"ר עידית סילמן
¶
סליחה, אני מצטערת, שתיים ועשרה, הודענו לכולם. אנחנו עוברים להצבעה בדבר הרכב הוועדות הקבועות ויושבי הראש שלהן.
מיכל וולדיגר (הציונות הדתית)
¶
אני רוצה גם להגיד לך משהו, בקואליציה יש גם את העבודה וגם את רע"מ וגם את מרצ וגם את תקווה חדשה שבאופן יחסי יש להם יותר גם בלי שלוש הוועדות, כלומר אם שלוש הוועדות לא קמות יש יתרון לקואליציה?
מיכל וולדיגר (הציונות הדתית)
¶
רע"מ קיבלה את כל השישה עכשיו, לכן אם הוועדות הנוספות לא קמות יש יתרון עלינו, אין פה שום שוויוניות, אני מצטערת. אני רוצה שתספרי.
אבי מעוז (הציונות הדתית)
¶
- - - הן בספק, כן יקימו את הוועדות הנוספות, לא יקימו את הוועדות הנוספות, לפי ההצעה אם לא יקימו - - -
היו"ר עידית סילמן
¶
הצעה בדבר הרכב הוועדות הקבועות ויושבי הראש, יש לכם זמן, עד שנקים את הפיצולים של הוועדות הנוספות תדאגו - - -
היו"ר עידית סילמן
¶
איפה הוא שיסכים? רביזיה, בקשת הממשלה להקדמת הדיון בהצעת חוק לסיוע כלכלי, נגיף הקורונה החדש, הוראת שעה, תיקון מספר 6, התשפ"א-2021, מ/1429, בכל הקריאות. נמצא פה מי שהגיש את הרביזיה? זה חבר הכנסת שלמה קרעי. לא נמצא כאן.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
אני לא ראיתי שיושב ראש ועדה אומר 'הצבעה' וזה נעצר והוא לא ממשיך. לא ראיתי דבר כזה, ארבל. לא היה דבר כזה, היא אמרה הצבעה.
מאי גולן (הליכוד)
¶
אתם מתנהלים בצורה באמת לעילא ולעילא, כל הכבוד, רם, שאפו. באמת צריך להגיד לכם שאפו, שאפו על ההתנהלות, על הדורסנות, על הטריקים, על התרגילים. שאפו. איזה התייעצות סיעתית יש פה, חבל על הזמן. שאפו על ההתנהלות. לא היה דבר כזה מעולם, מעולם.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
ארבל, את יכולה להגיד את עמדתך? כולנו פנינו אלייך, גם אם היא נוחה לנו או לא נוחה לנו, רק תגידי משהו. את יועצת משפטית של הוועדה, לא של היושב ראש.
מאיר פרוש (יהדות התורה)
¶
'מירב, אני מבקשת ממך. מירב, אני מבקשת ממך, תעשי לי טובה, אני מבקשת ממך, אני מבקשת ממך'.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
אני שמח שמרצ שותפה להתנהלות הזו, זכויות האדם, זכויות האזרח, נאורים. אני שמח שמרצ שותפה.
היו"ר עידית סילמן
¶
מרגי, תשב. מרגי, מה קורה? בוא, שב. עד שיש להם הזדמנות. לא דיברו על הרביזיות, הזמינו אותנו סתם לרביזיות, בסוף אין להם רביזיות. סתם לטרלל את הכנסת? אז נמתין להתייעצות הסיעתית, אנחנו מתייעצים. הנהלת קואליציה, אתם יורדים אליי אחר כך. תעבירו את השמות של חברי הוועדות, מי שיש לו סופית - - -
רם שפע (העבודה)
¶
מיכל רוזין טוענת שהיא שתתה אך ורק כוס קפה אחת היום אז בהנהלת הקואליציה עכשיו יהיה קפה ועוגה.
רם שפע (העבודה)
¶
אני, מכיוון שהיה לי יום מטורלל משהו אז לא הספקתי לעשות הזמנה, אבל אני אעשה לכם לערב. מיכל, נעשה לערב. סליחה, את נשארת פה עד הלילה.
ניר אורבך (ימינה)
¶
מיכל, אתמול דנה הכינה דברים לישיבה בשש וחצי, לישיבה בשש וחצי אתמול הם הכינו פלטות, אני הייתי שם לבד ופירקתי את זה.
היו"ר עידית סילמן
¶
הגענו להצבעה, הצבעה על הרביזיה. רביזיה, הצעה בדבר הרכב הוועדות הקבועות ויושבי הראש שלהן. מי בעד הרביזיה?
היו"ר עידית סילמן
¶
הצבעה על הרביזיה בדבר הרכב הוועדות הקבועות ויושבי הראש שלהן. מי בעד הרביזיה? מי נגד הרביזיה?
היו"ר עידית סילמן
¶
למליאה, בוטלה הרביזיה. הרביזיה נדחתה. 17 נגד. מי נמנע? אין פה נמנעים? נדחתה.
הצבעה
לא אושר.
הישיבה ננעלה בשעה 15:55.