פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וארבע
הכנסת
49
ועדת הכספים הזמנית
05/07/2021
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 50
מישיבת ועדת הכספים הזמנית
יום שני, כ"ה בתמוז התשפ"א (05 ביולי 2021), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-24 מתאריך 05/07/2021
חוק תכנון משק החלב (תיקון מס' 4), התשפ"א-2021
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק תכנון משק החלב (תיקון מס' 4), התשפ"א-2021
נכחו
¶
חברי הוועדה: אלכס קושניר – היו"ר
ניר אורבך
ינון אזולאי
ולדימיר בליאק
קרן ברק
מיכל וולדיגר
ווליד טאהא
אחמד טיבי
מאיר יצחק-הלוי
יוראי להב הרצנו
בצלאל סמוטריץ'
יצחק פינדרוס
שלמה קרעי
מוסי רז
חברי הכנסת
¶
אלינה ברדץ' יאלוב
מאזן גנאים
נעמה לזימי
מופיד מרעי
מנסור עבאס
יואב קיש
ג'ידא רינאוי זועבי
נירה שפק
מוזמנים
¶
ד"ר אסף לוי - סמנכ"ל גורמי ייצור, משרד החקלאות ופיתוח הכפר
עו"ד אפרת אביאני - יועצת משפטית, משרד החקלאות ופיתוח הכפר
גלעד קצב - רפרנט מים וחקלאות, אגף התקציבים, משרד האוצר
אבשלום וילן - מזכ"ל התאחדות חקלאי ישראל
איציק שניידר - מנכ"ל, מועצת החלב
אלי ג'ורנו - סמנכ"ל, מועצת החלב
ליאור שמחה - מנכ"ל, התאחדות מגדלי בקר לחלב
פיטר סמיט - המשמר החברתי
היו"ר אלכס קושניר
¶
בוקר טוב, חברים, אני רוצה לפתוח את ישיבת הוועדה, היום יום שני, כ"ה בתמוז, התשפ"א, 5 ביולי 2021, אנחנו נתחיל לדון בהסתייגויות של הצעת חוק תכנון משק החלב. אבל לפני כן הצעות לסדר, חברים, בבקשה, ינון אזולאי.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
שלום ובוקר טוב, קודם כל ראיתי באיחור שבשעה 10:00 מתחילים, הגעתי כבר מוקדם, אבל זה בסדר, זה לא אשמתכם, אני מגיע בזמן.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
לא, לא, הגעתי בזמן, הכול בסדר, הגעתי לפה. שמעתי שמצטטים את רם בן ברק שאתמול הליכוד תקע את החוק של משק החלב.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
הליכוד ואנחנו היום כגוש אחד. אין פה נציג של הליכוד, לכן אני גם מסייע לליכוד כחלק מהגוש של האופוזיציה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
כחלק מאופוזיציה אחראית על מנת שנוכל להתנהל. וזה בעצם מה שאנחנו עושים כשמישהו משלנו חסר, הוא ממלא את מקומו וכך גם כאן. אני רוצה להגיד לרם בן ברק, זה שהוא לא יודע מה זה עבודת הכנסת, בסדר, זה קורה, לפעמים אנשים לא תמיד מנוסים בעבודת הכנסת גם אם היו פה כל הזמן בכנסת ולא תמיד היו בוועדות. אבל לבוא ולהטיל דופי בדברים שהם לא נכונים, שהם שקריים, ל"בנטט" אותנו? נו, אני חושב שהדבר הזה – אתה יכול להעיד על מה שהיה אתמול, היינו אמורים לגשת לדיון במשק החלב להצבעות, ובסופו של דבר על פי החלטה של היושב-ראש – וסיבותיו עמו וזה בסדר – החליט לדחות את הדיון. היית צריך לצאת בחמש וחצי, אנחנו גם התחשבנו בהצבעות הקודמות, ועשינו את זה בשמחה רבה, זה חלק מההבנות שיש פה.
אי אפשר לבוא ולהטיל דופי רק במפלגה מסוימת. אי אפשר להגיד שאנחנו נגד הרפתנים. אמנם יכול להיות שהוא קיבוצניק, ויש לי משהו עם הקיבוצים מבחינה היסטורית, איך שהם כבשו לנו את המדינה. אבל לא בגדול - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
כבשו, כבשו, שמע, הם באו בהתחלה וזרקו את המרוקאים למעברות. הקיבוצניקים לקחו את כל השטחים הגדולים ועד היום הם נמצאים שם. אחי, זה נקרא שכבשו.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
לכן אני בא ואומר – אני חושב שהיינו פה גם ממשרד האוצר, ממשרד החקלאות, הרפתנים ומועצת החלב, היינו שם – המלחמה שלנו היא לטובתם. לטובת אותם רפתנים קטנים. אני מודה, אני לא הולך להילחם בשביל הקיבוצים. הנה אני אומר: אני לא הולך להילחם בשביל הקיבוצים הגדולים, הם מספיק מסודרים בחיים, זה בסדר גמור, לא הולך להילחם בשבילם. אני הולך להילחם בשביל אותם אנשים, רפתנים, במשק המשפחתי, בשבילם אנחנו פה ורוצים לעזור להם.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
בוקר טוב, בהמשך לדבריו של חבר הכנסת ינון אזולאי, שוב, בערפל הפוליטי, במלחמה פה בכנסת שמתרחשת בימים האחרונים, צריך לנסות קצת מתוך מסך הערפל לשים את הדברים במקומם הראוי. הדיונים שמתנהלים פה ביומיים האחרונים בוועדת כספים בשבתה כוועדת כלכלה, הן מסיבות קואליציוניות והן לא מסיבות של האופוזיציה. כולם יודעים את זה. כולם גם יודעים גם למה הוועדות לא קמו. אם הקואליציה הייתה רוצה, היא הייתה מקימה את הוועדות, יש לה רוב בוועדה המסדרת, היא מסודרת, הכול בסדר.
בוא נהיה הגונים, הדיונים האלה בוועדת כלכלה כשהם התנהלו גם בתוך הקואליציה, היו דיונים. אני מזכיר והזכרתי את זה אתמול ואני מזכיר את זה שוב: כשהיו דיונים על מכסות הביצים, הם התנהלו כמה וכמה ימים, כמה וכמה שעות. בפיליבסטר של הקואליציה, לא של האופוזיציה, כי היו וויכוחים. השר הוא שר שייצג – אלון שוסטר – את המערכת של הקיבוצים וניהל מדיניות משלו. לחברי הכנסת היו עמדות אחרות, והתנהל דיון. אתם שואלים אותי אם אני שמח עם התוצאה שהייתה בקדנציה הקודמת בדיון? התשובה היא לא. וזאת כי המשיכו בשיטה המפא"יניקית הזו של החלוקות. הדיונים כרגע פה, הדיונים אתמול על התחבורה, וגם הדיונים היום על מכסות החלב, הם אותם דיונים מפא"יניקים עם אותה מדיניות של רכבת שנוסעים יחד עם אלון שוסטר. דרך אגב, במכסות – לא יודע אם כולם יודעים פה שזה גם עלה בבג"ץ – יש את החומה הסינית של 58% לקיבוצים ועוד 42% לשאר.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
לא. זה היום. אתה הולך עכשיו על החוק הזה, עליו אתה מתייחס. שום היסטוריה, אתה מדבר על זה עכשיו.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
ואני לא בטוח שהשר, עודד פורר, גם הוסיף לו את זה, כי אתה יודע, בחטף, הוא עוד לא למד את הנושא וקדימה מביאים לו עוד את ההחלטות הקודמות של המשרד. את הדיון בבג"ץ שאמרו שנכון, אמרו: בבג"ץ נפסל, כי בג"ץ אמר – אנחנו לא נכנסים לשיקולים הכלכליים. ואז אתה בא לוועדת כספים ואומר: חבר'ה, אבל יש החלטת בג"ץ, וואלה, זה חמוד, זה חבל על הזמן חמוד. אתה רואה את החלטת בג"ץ שאומר: אני לא נכנס לשיקולים כלכליים של המחוקק. זה המחוקק החליט, אני רק נכנס לשיקול המשפטי. ואז הוא בא לפה ואומר: כבר הייתה החלטת בג"ץ שזה בסדר.
אתה יודע איך מחשיבים את המכסות? לפי מה עושים מכסות? מתי מתירים את היבוא? אתה יודע, מחזיקים אותנו בני ערובה משני הצדדים. אומרים: אל תביאו יבוא, אבל גם את החקלאים מחזיקים במכסות. ואז את החקלאים המשפחתיים לא נותנים להם להתפתח בעצם בסוף.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
יפה. זה גם כתוב פה שהולכים רק לפי המשקים הגדולים של 700 ליטר, כי זה מוריד את המחיר. זאת אומרת, 9 מיליון אזרחי ישראל על אותם 150 או 200 בעלי רפתות, שהם פחות בסוף, כי כמו שאמרנו זה רק קבוצה של קיבוצים שהם הרוב, 58%, הם מחזיקים את כולנו כבני ערובה ולא מנהלים שום דיון. הם אומרים לך: תשמע, עברת קואליציה, זה הממשלה הקודמת, אתה, איפה אתה נמצא?
אם היינו הגונים, צריך היה לקיים על הדבר הזה דיון אמיתי. להוריד את החומה הסינית אחת ולתמיד, לפתוח את השוק הזה, כן, לתת ליצרנים משפחתיים גם לייצר, לתת למושבים גם לייצר. ולא קרה שום דבר ולא קרה שום אסון. ולפתוח את המכסות קצת יותר. לא קרה שום דבר. ולהפסיק את החלוקה הזאת שמועצת החלב מחלקת לעצמה. לתת לשר יותר סמכויות. וזה לא משנה אם פעם אחת זה יהיה שר מהקיבוצים, פעם אחת זה יהיה שר מהמגזר הפרטי. אבל ככה זה במדינה דמוקרטית, אבל לפחות שיהיה משהו שקוף, הגון וידוע לציבור, ולא איזה מועצה שמחלקת לעצמה. ולעשות הגינות, זו ההצעה לסדר, חבר'ה בואו נעשה הגינות. הדיון הוא באמת דיון מהותי וענייני, ואם הוא היה קורה בוועדת כלכלה, אני אומר לך כי הייתי בקדנציה הקודמת, היה דיון באמת של כמה ימים שבו היינו שומעים את כל הצדדים, את כל הנפגעים, ואת כולם. תודה רבה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
רק לחזור בי ממה שאמרתי קודם, העירה לי נירה, אמרתי על הקיבוצים שהיו כובשים – שלחו לי שזה לא נכון, הם לא כבשו, הם עשקו את המדינה. אני רוצה לחזור בי מהמילה כיבוש ולהחליף לעושק, הם עשקו אותנו. תודה.
נירה שפק (יש עתיד)
¶
רק שנייה, עכשיו אני מדברת. להפסיק ולהרגיע את כל הדברים האלה שמשסעים. כחברת קיבוץ, כמו שאתה רואה למרות שאני שפק – פולניה אני לא. וחברי קיבוץ, גם אצלי בקיבוץ, וגם בקיבוצים אחרים נמצא את כל עם ישראל, מכל המגזרים, מכל הסוגים. ורק דבר אחד: אני בעד השוואת תנאים. אתה יודע מה התנאים שאני רוצה להשוות? שבעיירות ובערים, כשהלכו לכל דמי המפתח וכולי, בסוף קיבלו את הבתים. בקיבוצים אנחנו עדיין מחכים שהילדים שלנו, כולל בעוטף, כולל בגבול לבנון וסוריה - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
סבתא שלי הייתה מוכנה להעביר את המשפחה לקיבוץ ולא במעברה ברכסים, שאליה הגיעה כשעלתה מהאוניה.
נירה שפק (יש עתיד)
¶
בואו נחליט, פשוט נחליט שעד 11:00, אנחנו משתדלים להיות ממלכתיים, ורק אחר כך - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
ומה שעשו להם, היא הייתה - - - וגם התימנים, וגם המרוקאים, וכל אלה שהגיעו, וגם הטריפוליטאים וכולם.
מיכל וולדיגר (הציונות הדתית)
¶
אני גם רוצה להצטרף לחבריי ולהעלות לסדר היום עדיין בנושא של החלב. קראתי חלק מהמחקר של הממ"מ מתאריך 21 בינואר 2020, הסקירה של תיאור וניתוח משק החלב בישראל ובמדינות מפותחות. ומה שצד את עיני – ואגב, הנציג ממשרד החקלאות, אני לא רואה אותו פה, הוא בזום.
מיכל וולדיגר (הציונות הדתית)
¶
כן, כן, אתמול הוא דיבר על זה שאם נוציא את העניין של המזון, אנחנו הכי יעילים בעולם ואני לא זוכרת את ההגדרה שהוא דיבר עליה. התמקדתי באם נוציא את המזון. ובעקבות מה שקראתי בדוח ואני רוצה להקריא שורה אחת מהדוח: "במחיר מטרה", בסדר? "לפי חוק החלב נקבע מחיר מטרה לחלב, כלומר, המחיר שהמחלבות משלמות לרפתנים, מחיר זה מורכב מכמה משתנים המגלמים את עלות ייצור החלב והמשתנה העיקרי הוא המזון". זה העיקרי, לדעתי הוא בסביבות 60%. אני חושבת שכדאי שנדון פה על הרפורמה במזון. נרד שלב אחד קדימה, לא במחיר המטרה, שזה נורא נחמד להגיד, אבל מחיר המזון - - -
מיכל וולדיגר (הציונות הדתית)
¶
צריך לדבר על רפורמה בשוק המזון הזה. לפי מה שאני קוראת פה, הקיבוצים הם אלה שאחראים על הדבר הזה, על הייבוא של האוכל, על חלק מהמרכיבים של האוכל. לכן המחירים הם מאוד גבוהים כלפי הרפתנים המשפחתיים שדיברנו עליהם. אבל בתוך הקיבוצים, הם מצליחים להוציא ולהוזיל לעצמם את המחיר. ולכן כמו ששמענו בדיון הקודם, מה שקורה הוא שהרפתות העצמאיות, המשפחתיות, הולכות ונעלמות והרפתות הגדולות הן אלו שגדלות ובעצם יוצאות המרוויחות מכל הסיפור הזה. לכן אני מציעה הצעה לסדר יום, לעשות דיון עומק, רפורמה, בכל נושא המזון של הרפתות לפני שאנחנו הולכים למחיר מטרה ומגבילים אותו בלי להתייחס ל-60% שמרכיב את מחיר המטרה.
היו"ר אלכס קושניר
¶
בסדר גמור, זה נושא לוועדת הכלכלה. אנחנו סיימנו עם הצעות לסדר. נשאר עוד מישהו? אוקיי. היועץ המשפטי ייתן את המסגרת של הדיון. אנחנו מתחילים לדון בהסתייגויות.
איתי עצמון
¶
ניסינו לסווג את ההסתייגויות הרבות שהגיעו. יש חמש הסתייגויות שהן יותר מהותיות, ממש תיקונים להצעת החוק, אני מציע שנתחיל איתן. ולאחר מכן יש קבוצות של הסתייגויות שניסינו, שוב, לחלק אותן לקבוצות לפי הנושא פחות או יותר. ואם יש הסתייגויות שהן חלופיות, אנחנו כמובן מציעים לעשות את זה בהצעה אחת. ההסתייגות הראשונה שאני מציע לדון בה, אלה למעשה שתי הסתייגויות של חבר הכנסת יצחק פינדרוס.
איתי עצמון
¶
ההסתייגות הראשונה להצעת החוק יתווסף: "הצעת החוק תיכנס לתוקפה בעת מתן פטור ממכס לייבוא גבינות, יוגורטים ומעדנים של עד 5% שומן לצד הגדלת המכסות ליבוא גבינות קשות".
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
אני רוצה להסביר; אחד הדברים שהלכו עלינו אימים, וזה העניין, שכשיתנו אישור לייבוא חמאה – שוק החלב יתמוטט. בינתיים הוא עוד לא התמוטט. לא ראיתי שקרה משהו שהחלב הישראלי הפסיק להגיע. ופתאום לקליינטים יש חמאה וגם חמאה ישראלית. אתם יודעים, היינו נכנסים לסופרים, לא היתה חמאה אפילו מישראל, ופתאום יש חמאה מישראל מאז שפתחו את השוק לייבוא. יש איזה משהו מעניין שצריך להתעניין בו – איך זה קרה פתאום שיש ייבוא ויש גם חמאה מישראל.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
אני חושב שאת אותו דבר צריך לפתוח לגבינות. הגבינות הקשות פתוח כרגע, מדובר על הגבינות הרכות. ברגע שיפתחו פתאום אנחנו נמצא יותר גבינות ישראליות, ואולי המשקים המשפחתיים שכל כך דואגים להם יהיו יותר רווחיים, והעסק יתחיל יותר לעבוד. אני חושב שזה ענייני וזה גם יוריד את המחירים.
היו"ר אלכס קושניר
¶
אנחנו נחזור ברגע שתסתיים ההצבעה בוועדה המסדרת. ב-10:35 נמשיך את הדיון.
(הישיבה נפסקה בשעה 10:15 ונתחדשה בשעה 10:35.)
היו"ר אלכס קושניר
¶
טוב, חברים, אני מעלה להצבעה את ההסתייגות הראשונה של חבר הכנסת פינדרוס, מי בעד ההסתייגות? מי נגד?
הצבעה
לא התקבלה
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
כן. בכלל הגוף ההירארכי הזה שקוראים מועצת החלב, שחברים בו – בחוק, זה נראה כזה יפה – מאנשי ההסתדרות הציונית ועד לאנשי הסוכנות - - -
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
דרך אגב, לא משם, כי בהסתדרות הציונית ראיתי שחילקו שם בהסכמים הקואליציוניים מי מקבל את הנציג במועצת החלב ואילו מפלגות. ואני לא רוצה שמישהו או יבינו פה מי, אבל אחת המפלגות התעקשה כאילו זה יושב-ראש הסוכנות – אנחנו רוצים את הנציג במועצת החלב.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
בנושא הזה אני חושב שהשר צריך לקבוע מדיניות, הוא לא צריך להיות כפוף. אני יודע על שר מסוים שרצה לשנות את החומה הסינית ולא הצליח. היו לו מריבות עם המועצה הלאומית לכלכלה. למי שלא יודע, זה היה השר אורי אריאל. הוא ניסה ולצערי הרב נכשל בניסיון לשבור את החומה הסינית. בשביל לשבור את החומה הסינית צריך לתת לשר, ואני חושב ששר שהוא מהמפלגה של יושב-ראש הוועדה, הוא באמת יכול לעשות את זה, הוא יכול לשנות את הסיטואציה הזאת. ואכן צריך לתת לו את האפשרות לעשות את זה, בלי היוועצות עם מועצת החלב.
היו"ר אלכס קושניר
¶
אוקיי. תודה רבה. התייעצות סיעתית. חוזרים מהפסקה ב-10:42.
(הישיבה נפסקה בשעה 10:37 ונתחדשה בשעה 10:45.)
היו"ר אלכס קושניר
¶
טוב, חברים, אני רוצה לעבור להצבעה על ההסתייגות השנייה של חבר הכנסת פינדרוס. מי בעד ההסתייגות? מי נגד?
הצבעה
לא התקבלה
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
כן. מלבד ההסתייגויות הרבות שיש, חשוב לי להציג את ההסתייגויות האלה. אתה רוצה את שתיהן ביחד?
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
למרות שאני לא נוהג לעשות את זה, אבל היושב-ראש מבקש, אני אעשה את זה. רק חבל שמשרד החקלאות לא נמצא פה. אני רוצה שישמעו - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
טוב, בגלל שהאוצר לא פה, אנמק רק אחת ואת השנייה אנמק אחר כך גם בדקה, אני מתחייב.
עכשיו אנמק רק רביזיה אחת. תהיה לנו גם הפסקה. אנמק את הרביזיה שאני מבקש. החלות שם, של הסעיף הראשון, תמחק, נכון? תקריא אותה בבקשה ואסביר אותה. תודה רבה.
איתי עצמון
¶
אם הבנתי אותך נכון, אתה מבקש למחוק את סעיף 2 להצעת החוק שקובע שתחילתו של חוק זה ביום 1 ביולי 2021. כלומר שלא תהיה - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
לא, אז יכול להיות שלא הבנתי משהו. אני רוצה הבהרה. ליאור, יש משהו בהסכם שלכם שיחול מתאריך 1 בינואר? נכון?
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
תעשו את הקיזוזים – זאת לא בעיה. אני דורש שזה יחול מזמן תחילת החוק ולא מתאריך 1 בינואר.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אסביר: הם רוצים וגם אפרת אומרת – היא הסבירה שהחישובים כבר נעשו מתאריך 1 בינואר וכבר הופחת - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
תעשי את הממוצע ותשאירי את המצב שהיה צריך להיות. ואם תעשי כך, את תראי שבסופו של דבר צריך להחזיר לרפתנים עוד כסף.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
בדיוק. אמרתי – להאריך את הכול במקום שיהיה מ-1 בינואר 2021 שיהיה מתחילת חלות החוק.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
אם אני מאשר עכשיו הורדה של 15%, אני נכנס מחר למכולת, אני מקבל 15% פחות?
איציק שניידר
¶
לפי נוהל ההתחשבנות של המחלבות במחירי המוצרים המפוקחים מגיע – אם הם צברו סך עלייה מסוימת – להם עדכון של המחיר. הם כבר צברו את סך העלייה המסוימת, ועל סך העלייה המסוימת היה צריך להוסיף עכשיו בתחילת החודש עוד 5.6 אגורות ועוד 1.7 אגורות. אם המצב הזה היה קורה בפועל, זה היה מקים למחלבות עילה לדרוש עלייה דחופה במחירי המצרכים המפוקחים ושר האוצר ושר החקלאות פועלים על מנת למנוע את זה. זה הכול בהסכמה עם החקלאים.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
ולכן - - - אנחנו דואגים לרפתות, אנחנו דואגים לחקלאות הישראלית. ומי שסופג את העליות זה לא המחלבות ולא הרשתות אלא הרפתות.
היו"ר אלכס קושניר
¶
חבר הכנסת פינדרוס, מי שמציג את ההסתייגות זה חבר הכנסת אזולאי. ההסתייגות השנייה בבקשה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
ההסתייגות השנייה שלי נוגעת במה שאתה אומר – אם אנחנו באים ועכשיו במחיר המטרה הורדנו 2.8, אני מבקש מאוד שזה יהיה באחוזים חופף למחיר המפוקח שאנחנו מקבלים בו את מוצרי החלב. לא יכול להיות שאנחנו מורידים עכשיו עם כל החישוב שעשית, אמרת לי רק חמש אגורות נקודה משהו, גם אם אתה מוריד את שיעור של 10% את ההיא אתה צריך להוריד או להעלות בחצי שקל. אתה לא מעלה אותם, אתה מעלה חמש אגורות, כלומר, זה תמיד לא יחסי. לכן אני מבקש שככול שאתה מוריד ואותו רפתן מפסיד את הכסף שלו ב-10%, 12% , כמה שזה יוצא באחוזים, גם אתמול אמרתם שזה משליך על המחיר המפוקח, אז אני מבקש שזה ישליך על המחיר המפוקח מעכשיו לחמש שנים, לשש שנים, כמו שעשינו, ותהיה הנחה קבועה במחיר המפוקח של דברי החלב. זאת ההסתייגות שלי.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אגב, לא ראינו את זה. וזה מה שאתמול אמרתי, שבעשרת השנים האחרונות – לא מקיימים אותו. את אומרת שלא מקיימים אותו?
אפרת אביאני
¶
בוודאי שמקיימים. אם אתם זוכרים, ב-2018, הייתה בקשה להעלות את מחירי המפוקחים, ושר האוצר לא חתם. הוא לא רצה להעלות את המחירים לצרכן ואז הוגשה עתירה של תנובה נגד שר האוצר. ולבסוף הצו נחתם והמחירים - - -
היו"ר אלכס קושניר
¶
שנייה, שנייה, אפרת, אני לא רוצה להיכנס לכל הדברים האלה. אפרת, אחר כך בהתייעצות סיעתית את תביאי לחבר הכנסת אזולאי את הסעיף.
היו"ר אלכס קושניר
¶
אני רוצה להעלות להצבעה את ההסתייגות הראשונה של חבר הכנסת אזולאי. מי בעד? מי נגד?
הצבעה
לא התקבלה
היו"ר אלכס קושניר
¶
רוויזיה. על ההסתייגות השנייה של חבר הכנסת אזולאי נצביע ב-10:56.
(הישיבה נפסקה בשעה 10:52 ונתחדשה בשעה 10:57.)
היו"ר אלכס קושניר
¶
אני רוצה לעבור להצבעה על ההסתייגות השנייה של חבר הכנסת ינון אזולאי. מי בעד ההסתייגות?
הצבעה
לא התקבלה
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
היושב-ראש, אני בחלק מההסתייגויות שלו שוקל להימנע. אני אשמח אם תשאל גם מי נמנע.
מיכל וולדיגר (הציונות הדתית)
¶
מעולה. עם זה אני רגועה לגמרי. ניר מנסה להסיח את דעתי, אני יודעת שאתה - - -
איתי עצמון
¶
הוגשו אלינו עוד שלוש הסתייגויות של חבר הכנסת שלמה קרעי, שבעצם מתקנות חוקים אחרים שלא קשורים לעניין משק החלב. הסתייגות ראשונה לעניין תיקון חוק הטבות במס.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
זאת הסתייגות חשובה מאוד. רוב החוקים שעסקנו בהם בימים האחרונים אלו חוקים של הארכות תוקף. ב-6 ביולי פג תוקף החוקים ומאריכים אותם בעוד תקופה. מה שקורה כאן זה ישובים שיש להם הטבות מס, יישובי ספר, וכל מיני כאלה, בערך 70 ישובים ברחבי הארץ שלא האריכו את התוקף ואנחנו מבקשים כאן להאריך את זה עד סוף השנה, עד שיהיה אפשר לקיים דיון מהותי בעניין, לשנות את מפת הטבות המס אם תרצו, לא משנה מה, אבל כרגע אי אפשר להשאיר אותם בפני שוקת שבורה רק בגלל שהממשלה שלכם לא מתפקדת. בואו ניתן להם חצי שנה הארכה, אני חושב אדוני היושב-ראש, שזאת הסתייגות משמעותית, אפשר לנסות לברר את העניין עם שר האוצר. אחרת אתם תצטרכו להביא אותה כחוק בפני עצמו. זה לא משהו שאפשר להתנער ממנו.
היו"ר אלכס קושניר
¶
טוב. ההסתייגות הזאת, כמו שאמרת, היא הסתייגות חשובה מאוד, זה כרגע נמצא בדיונים מול שר האוצר. התוקף פג מחר ואנחנו מנסים לראות מה לעשות. לכן אנחנו לא נצביע על ההסתייגות הזאת כרגע. אנחנו עוברים להסתייגות הבאה.
איתי עצמון
¶
ההסתייגות הבאה גם היא לא קשורה לענייני משק החלב. עניינה תיקון בחוק שדנו בו אתמול, חוק רישוי שירותים ומקצועות בענף הרכב לעניין מספר כלי הרכב שיבואן זעיר רשאי לייבא.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אוקיי. בסדר. זה משהו שניסינו להגיע להידברות ולא פתרנו את זה. מדובר בפתיחת השוק לתחרות ולאפשר להוזיל את יוקר המחייה כאן. במקרה הזה זה שוק התחבורה. אשמח שתצביעו בעד.
היו"ר אלכס קושניר
¶
גם. מי בעד ההסתייגות של חבר הכנסת שלמה קרעי? להרים את היד. מי נגד?
הצבעה
לא התקבלה
היו"ר אלכס קושניר
¶
ההסתייגות השנייה של שלמה קרעי, אבל הוא לא פה, אז נשאיר אותה רגע בצד ונקריא אותה אחר כך. קדימה, אפשר לעבור להסתייגות הבאה? יש הסתייגות של הציונות הדתית?
היו"ר אלכס קושניר
¶
מיכל וולדיגר. רק כדי שנמסגר את השיטה – אני קודם כל עובר על הסתייגויות מהותיות ואחר כך נתחיל לדון בקבוצות של הסתייגויות שהן מהותיות פחות.
מיכל וולדיגר (הציונות הדתית)
¶
כן. תודה. כמו שאמרתי בתחילת הדיון – לפחות כשאני הגעתי – אותי מטרידה מאוד סוגיית המזון שהוא בעצם לפני מחיר המטרה. 60% ממחיר המטרה הוא המזון לפרות. לצערי הרב מי ששולט על השוק הזה הם הקיבוצים ומי שמפסיד ויוצא נפסד מזה אלו אותן רפתות משפחתיות. לפי הממ"מ, לפי סקירה של המועצה הלאומית לכלכלה שנעשתה בשנת 2018, עלויות המזון ברפתות במגזר המשפחתי גבוהות בכ-10% מעלויות המזון ברפתות מהמגזר השיתופי בגלל הפערים האלה. ולכן מבחינתי צריכה להיעשות רפורמה בשוק המזון לפרות וההסתייגות שלי מבקשת שיצטרף סעיף תחולה שהחוק הזה ייכנס לתוקף לאחר שתבוצע רפורמה מקיפה בשוק המזון לפרות.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
רגע, מישהו יכול לתת הסבר על מה שקורה עם שוק המזון לבעלי חיים היום? וגם את הפערים בין - - -
אבשלום וילן
¶
המחיר הוא אותו מחיר, אבל רצף של 500 או 700 טון, מטבע הדברים, העלות היא גדולה יותר בניצולת, זה הכול. זה לא שיש מחיר אחד ומחיר אחר.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
מה המשמעות של זה? האם יתרון הגודל של הרפתות הגדולות נותן להם מחירים טובים יותר?
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
יעילות זאת מילה אמורפית. מה? הם קונים יותר בזול כי הם קונים כמות גדולה?
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
לא. היתרון לגודל הוא לא פר גרגר, הוא צריך להיות בעלויות כוח אדם, בעלויות אחרות.
אבשלום וילן
¶
בהיקפי מזון יותר גדולים אתה עובד עם כלים שבמקום לרוץ על 100 פרות, רצים על 500, 600 פרות.
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אדוני היושב-ראש, אשאל אותך רגע: כשנקבע עכשיו מחיר המטרה. איזה רפתות הוא בחן?
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
אבל אז המשמעות היא שהרפתות הקטנות – באמת לא לוקחים בחשבון את העלויות האמתיות שלהם במחיר המטרה.
היו"ר אלכס קושניר
¶
יש פה הרבה מאוד דברים שעולים סביב החוק הזה. צריך לזכור דבר אחד: בסוף, החוק הזה הוא תוצאה של הסכם שנחתם בין הממשלה – משרד האוצר, משרד החקלאות – לבין הרפתנים והמחלבות. כל שינוי שאנחנו נעשה או לא נעשה פה, ישפיע על ההסכם כולו ויפתח אותו. נכון שעולות פה כל מיני טענות שאולי הן נכונות ואולי לא, אבל יכול להיות שזה ישפיע על כל מיני דברים אחרים שנמצאים בהסכם. ולכן, יש לנו כאן הרבה זמן דיון, ואנחנו נמשיך לדון בזה, ויש גם התייעצויות סיעתיות, אז אפשר גם לקבל הבהרות. אבל אני גם לא רוצה שנבזבז את הזמן של הוועדה - -
בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית)
¶
הדבר הראשון – אני מבין את מה שאתה אומר שיש הסכם, זה קצת הופך אותנו לסוג של חותמת גומי. יש הסכם, אם תפתחו אותו הוא יפתח לכל רוחב החזית. אז קדימה. תהיו ילדים טובים, ותעשו מה שאנחנו אומרים לכם ותצביעו. אני חושב שהדיון פה צריך להיות אחרת, מותר לנו גם להעיר הערות. נמצאים פה נציגי המגדלים, נציגי הממשלה, מותר לכם לשמוע הערות. זה דבר אחד.
דבר שני, הבעיה בכל ההסכמים האלה – וזה לא דבר שנולד אתמול – זה שבסוף גם הנציגים של המגדלים בענף הרפתות כמו בענפים אחרים, בדרך כלל, הם המייצגים של השחקנים החזקים במשק. בסדר? למגדל המשפחתי הקטן, אגב בדרך כלל ימצא את עצמו באזורי הפריפריה כשאלה אמצעי ייצור הכרחיים להתיישבות בפריפריה, המגדל הקטן הזה אין לו את הלובי. בסוף, ארגוני החקלאים והנציגים, הם מייצגים את המושבים והקיבוצים, זה המסות הגדולות, שלא תמיד דואגות – ואנחנו רואים את זה בכל ארגון: זה נכון אצל מגדלי הפרחים, וזה נכון אצל התאחדות חקלאי ישראל. בסוף, בסוף, בסוף, המושבניק הקטן בקצה, מקבל הרבה פחות ביטוי. ממילא גם הגורמים שנושאים ונותנים מול הממשלה ומגיעים עמה להסכם, לא תמיד מסתכלים על האינטרסים. תקן אותי אם אני טועה, אני אומר את זה כ - - -
נירה שפק (יש עתיד)
¶
לא. תדבר כדי שישמעו. יש כאן עוד כמה. כל אחד עושה - - -
(הישיבה נפסקה בשעה 11:11 ונתחדשה בשעה 11:16.)
היו"ר אלכס קושניר
¶
חברים, אני רוצה לעבור להצבעה על ההסתייגות של חברת הכנסת מיכל וולדיגר. מי בעד ההסתייגות? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
לא התקבלה
היו"ר אלכס קושניר
¶
ההסתייגות לא נתקבלה. יש הצבעה בוועדה המסדרת. נעשה כאן הפסקה, נחזור ב-11:30.
(הישיבה נפסקה בשעה 11:17 ונתחדשה בשעה 11:29.)
היו"ר אלכס קושניר
¶
אנחנו נודיע לכם על חידוש הישיבה. כרגע יש הצבעות במסדרת.
(הישיבה נפסקה בשעה 11:29 ונתחדשה בשעה 11:39.)
היו"ר אלכס קושניר
¶
הייתה הסתייגות של חבר הכנסת קרעי שלא הצבענו עליה כי לא היית פה. אני רוצה להצביע עליה עכשיו כי אני לא רוצה להוריד אותה.
היו"ר אלכס קושניר
¶
אוקיי. אני רוצה להתחיל את הדיון ב-11:50. כדי שאנשים יבואו.
(הישיבה נפסקה בשעה 11:40 ונתחדשה בשעה 11:47.)
טוב, אני רוצה להצביע על ההסתייגות של חבר הכנסת שלמה קרעי, שלא הצבענו עליה בגלל שהוא נעדר. עכשיו הוא חזר ואפשר להצביע. מי בעד ההסתייגות של חבר הכנסת קרעי? תרימו ידיים.
הצבעה
לא התקבלה
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
לא, אבל צריך שיהיו כמה. כי אם לא תהי כאן הוא לא ימשוך את הרוויזיה. את מבינה? צריך שיהיו כמה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
הוא אומר שהוא כבר הולך על הילוכים, כי האוטומט פה יותר מדי מהר. הוא לא מצליח לעמוד בקצב.
איתי עצמון
¶
קיבלנו הסתייגויות מטעם סיעת הציונות הדתית. ננסה הסתייגויות שניתן לקבץ אותן למקבצים לפי נושא או אם הן חלופיות, כמובן אגיד, והוועדה יכולה להצביע עליהן ביחד. יש שתי הסתייגויות ראשונות, 1 ו-2, בחוברת שקיבלנו מהם דחייה. בסעיף 44 (א'), במקום "הדיון י"ט בטבת תשפ"א" יבוא "הדיון י"ט בטבת התשפ"ג".
היו"ר אלכס קושניר
¶
אחת זה תאריך עברי, השנייה זה התאריך הלועזי. התייעצות סיעתית. נחזור להצביע ב-11:57. ואני רוצה בבקשה את ינון ואת שלמה.
(הישיבה נפסקה בשעה 11:51 ונתחדשה בשעה 11:57.)
היו"ר אלכס קושניר
¶
ושל כל סיעת הציונות הדתית. מי בעד ההסתייגויות להרים את היד? מי נגד?
הצבעה
לא התקבלה
איתי עצמון
¶
כן. מספר 3 ו-4, שתי הסתייגויות, גם כאן זה תיקון תאריך. בסעיף 44 (1א'), במקום "עד יום י"א בטבת התשפ"א" יבוא "עד יום י"א בטבת התשפ"ו". ויש עוד תיקון נוסף לגבי התאריך הלועזי, אז ניתן להצביע על שתי ההסתייגויות האלה.
היו"ר אלכס קושניר
¶
חוזרים ב-12:03.
(הישיבה נפסקה בשעה 11:58 ונתחדשה בשעה 12:03.)
(היו"ר ולדימיר בליאק, 12:03)
היו"ר ולדימיר בליאק
¶
טוב חברים, אנחנו חוזרים להצביע על קבוצת ההסתייגויות של חברת הכנסת מיכל וולדיגר, מסיעת הציונות הדתית. מי בעד קבוצת ההסתייגויות? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
לא התקבלה
איתי עצמון
¶
ההסתייגות הבאה, בסעיף 44 (ב'), במקום "באישור ועדת הכלכלה" יבוא "באישור ועדת הכספים". זאת הסתייגות שבעצם לוקחת את הסמכות מוועדת הכלכלה לאשר את התקנות מכוח התיקון ומעבירה אותו לוועדת הכספים.
היו"ר ולדימיר בליאק
¶
אנחנו חוזרים, חברים, אנחנו מצביעים על הסתייגות של חברת הכנסת מיכל וולדיגר וסיעת הציונות הדתית. מי בעד ההסתייגות? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
לא התקבלה
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
בוא אגיד לך: עכשיו זה ועדת כספים הזמנית שיושבת בשבתה כוועדת כלכלה קבועה, במסגרת המסדרת.
יואב קיש (הליכוד)
¶
זה בסדר. הייתי עכשיו בנשיאות, לא ידעתי שזאת הנשיאות, אני בא להיכנס לאולם, אומרים לי: תשאיר את הטלפון. אמרתי: מה קרה? התחלתם עכשיו גם לא לתת לנו להיכנס עם הפלאפונים? הוא אומר לי: לא. אני מתווכח איתו חצי שעה, והוא אומר: הוראת היושב-ראש. ואני אומר לו: למה לשים את הטלפון בחוץ? בסוף אני נכנס ולפחות אני רואה את יושב-ראש הוועדה, ראיתי שם את עידית סילמן, אז לפחות היא לא תעשה הודעות בוואטס-אפ. ואז היא אומרת: לא, לי יש טלפון. טוב, הבנתי הכול.
איתי עצמון
¶
ההסתייגות הבאה, למעשה אין לה משמעות, אז אני מציע לא להצביע עליה. כי מכיוון שלפיה בסעיף 44 (3ב'), אחרי "השרים" יבוא "שר החקלאות". והשרים מוגדרים כבר כשר החקלאות ושר האוצר.
היו"ר ולדימיר בליאק
¶
טוב, אנחנו ממשיכים, הסתייגות נוספת של חברת הכנסת מיכל וולדיגר וסיעת הציונות הדתית. מי בעד ההסתייגות? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
לא התקבלה
איתי עצמון
¶
הקבוצה הבאה של ההסתייגויות הן הסתייגויות חלופיות, מכיוון שהן מחליפות את הכמות – 700 ליטר. זה מתחיל מסעיף 8 למכתב ההסתייגויות לסעיף 44.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
התייעצות. אני רוצים לדעת אם להסיר את זה לא בגלל זה אנחנו מתייעצים, אלא לפי הבקשה של היושב-ראש.
היו"ר ולדימיר בליאק
¶
טוב, אנחנו מצביעים על קבוצת ההסתייגויות של חברת הכנסת מיכל וולדיגר, איפה היא? מי בעד?
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
לא, לא. קודם כל, אתה יכול להזעיק את כולנו. כולנו נמצאים ברוויזיות האלה. אתה יכול לתת ליואב קיש לנמק בינתיים, לנמק על של מיכל וולדיגר. יואב, אתה יודע לנמק את של מיכל וולדיגר? אתה יודע, נכון?
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
כולנו חתומים עליה – רק לחדד שלא תהיה אי הבנה שבגלל שהיא לא פה זה יורד. כולנו חתומים עליה.
איתי עצמון
¶
ההסתייגויות האלה עניינן החלפת תאריך. אקריא אחת מהן, בסעיף 44 (ב1), במקום "כ"ד בתשרי התשפ"ו", יבוא "י"ח באב התשפ"ה".
יואב קיש (הליכוד)
¶
שלוש דקות. תראו, אגיד לכם מה הנימוק המרכזי שבגללו אני חושב שאנחנו צריכים לקבל את ההסתייגויות האלה. הנימוק המרכזי הוא פשוט כזה: אם אנחנו לא ננמק את זה עכשיו, יבוא למליאה אביר קארה, וילחץ על כל פאנל שהוא מוצא לנכון, ואחרי זה היושב-ראש ימשיך את ההצבעה כאילו שום דבר. ואז יקראו לאביר קארה לאולפנים והוא יגיד: חשבתי שהפאנל של הקואליציה היה מקולקל ולכן רציתי לתקן לחברת הכנסת סילמן את הפאנל, אז הצבעתי אצלי, ובאתי לתקן את הפאנל. תוך כדי תיקון הפאנל, בטעות, אני אפילו לא יודע אם לחצתי, בטעות, אני לא יודע אם לחצתי.
יואב קיש (הליכוד)
¶
ואחרי שגנבתי את ההצבעה אצל עידית סילמן, וראיתי ששמו לב, אז אמרתי: מיקי, מיקי, מיקי.
יואב קיש (הליכוד)
¶
אני חייב להגיד עכשיו בהסתייגות: מיקי, מיקי, מיקי. ואני מקווה שאולי שכנעתי אתכם על טוהר הכוונות של תיקון הפאנלים. וכמה חשוב להקפיד על הפאנלים של הקואליציה שיהיו ישרים ובמקום.
יואב קיש (הליכוד)
¶
ואביר קארה, אביר קארה, אביר השקר, דוחף את האצבעות שלו לכל הפאנלים של הקואליציה כדי לתקן אותם. והיושב-ראש, ובזה אסיים את נאום ההסתייגות – תפסיקו לשקר, תתחילו לומר את האמת. ולפחות אם הוא היה אומר: עשיתי טעות, הצבעתי כפול ואני מתנצל, הייתי מקבל את זה. השקרים של אביר קארה, גם לכם צריך להיות גבול ואתם צריכים לנער אותו.
היו"ר ולדימיר בליאק
¶
תודה רבה, חבר הכנסת קיש. אנחנו חוזרים ב-12:29.
(הישיבה נפסקה בשעה 12:24 ונתחדשה בשעה 12:28.)
איתי עצמון
¶
אוקיי. ההסתייגויות הבאות, לא הצלחנו למצוא להן איזשהו מכנה משותף. אז יש הסתייגות 60 בחוברת, בסעיף 44 (ב'1) בסופו יבוא: "בתנאי שאזרחי ישראל לא יפגעו".
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
האמת היא שאני מתפלא עליך, זה רצף, 61 ו-62, ובעצם פחות או יותר אומרים אותו דבר בנוסח אחר. אזרחי ישראל לא יפגעו ומחירי החלב לא יטפסו.
היו"ר ולדימיר בליאק
¶
תודה רבה חבר הכנסת אזולאי. חוזרים ב-12:33.
(הישיבה נפסקה בשעה 12:30 ונתחדשה בשעה 12:33.)
(היו"ר אלכס קושניר, 12:33)
מיכל וולדיגר (הציונות הדתית)
¶
אז זה יקל. הנימוקים שלי הם עניינים, אני רוצה רגע לספר לכולכם על ביקור שעשיתי שבוע שעבר בפתח תקווה, בתוכנית שנקראת "עמיתים לנוער".
היו"ר אלכס קושניר
¶
מיכל, בבקשה, אנחנו מנהלים פה דיון, גם ככה נותנים על כל קבוצת הסתייגות לנמק. אני מבקש, אם אתם רוצים לנמק, בבקשה לגופה של ההסתייגות. בלי סיפורי הקדמה וכולי. אם לא, אז אפסיק את זה. לא יכול להיות ככה. בבקשה, מיכל.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אסביר לך, תגיד לי אם אני טועה או לא – משפטית, יש הסתייגות, אני מנמק למה בכלל הגעתי להסתייגות הזאת. איפה הבעיה? למה הגעתי להסתייגות? כי אני מבחינתי הגעתי להסתייגות כי הממשלה א', ב', ג', ואני רוצה לקחת אותה ככלי בגלל זה וזה. איפה הבעיה של ההסתייגות הזאת. תן לי הסבר משפטי למה זה לא - - -
מיכל וולדיגר (הציונות הדתית)
¶
ב-61 כתוב – אני קוראת לך מה כתוב לי – בסעיף 44 (ב1) בסופו יבוא "ובתנאי שאזרחי ישראל לא יפגעו".
מיכל וולדיגר (הציונות הדתית)
¶
כדי המחירים לא יטפסו, הרעיון הוא שאזרחי מדינת ישראל יוכלו לחיות פה כמו שצריך ויוקר המחייה לא יעלה. וכדי שהוא לא יעלה, אנחנו צריכים כסף במדינת ישראל, בין היתר לתוכניות נוספות כמו תוכנית "עמיתים לנוער".
היו"ר אלכס קושניר
¶
טוב, אני רוצה לעבור להצבעה על הסתייגות מספר 62 של הציונות הדתית. מי בעד ההסתייגות? מי נגד?
הצבעה
לא התקבלה
איתי עצמון
¶
סעיף 44, אני מקריא את זה כי אתם שיניתם את המספור. אתם שלחתם היום קובץ מעודכן. אני עם הקובץ של אתמול. הוספתם עוד הסתייגות אחת שכבר דיברנו עליה.
איתי עצמון
¶
ההסתייגות עכשיו אומרת, אני מקריא, בסעיף 44 (ב'1) בסופו יבואו "ואישור שר החקלאות". שם אנחנו נמצאים.
היו"ר אלכס קושניר
¶
אוקיי. עכשיו אנחנו עוברים להצביע על קבוצת הסתייגויות מ-90 עד 122 של הציונות הדתית.
מיכל וולדיגר (הציונות הדתית)
¶
אגיד לך מה, אלכס פשוט לא רוצה לתת לי לדבר על בריאות הנפש. ויש שם בריאות הנפש והוסטלים. הוא פשוט מדלג על זה.
היו"ר אלכס קושניר
¶
לא, אין לי בעיה, אתן לך לדבר על מה שאת רוצה. בהתייעצות סיעתית תדברי על מה שאת רוצה.
איתי עצמון
¶
מ-541 עד 787, כל ההסתייגויות האלה מדברות על הכפפת הצעת החוק, החוק המוצע, לדברי חקיקה אחרים, חוקים, תקנות וכולי.
היו"ר אלכס קושניר
¶
ההתייעצות היא עד שעה ב-13:00, ב-13:00 אנחנו נעבור לדיון אחר שנמצא על סדר היום, אחר כך נסיים איתו ונחזור לדון בחוק הזה בכפוף לזמן שיישאר לנו.