פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וארבע
הכנסת
8
ועדת הכספים הזמנית
09/06/2021
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 32
מישיבת ועדת הכספים הזמנית
יום רביעי, כ"ט בסיון התשפ"א (09 ביוני 2021), שעה 10:21
ישיבת ועדה של הכנסת ה-24 מתאריך 09/06/2021
תקנות מס הכנסה (פחת מואץ לציוד ששימש בעסק שניזוק ממעשה אלימות הנובע מהסכסוך הישראלי-ערבי בחודש מאי 2021) (הוראת שעה), התשפ"א-2021
פרוטוקול
סדר היום
הצעת תקנות מס הכנסה (פחת מואץ לציוד ששימש בעסק שניזוק ממעשה אלימות הנובע מהסכסוך הישראלי-ערבי בחודש מאי 2021)(הוראת שעה), התשפ"א–2021
נכחו
¶
חברי הוועדה: משה גפני – היו"ר
ינון אזולאי
מיכל וולדיגר
אופיר כץ
יוראי להב הרצנו
חוה אתי עטייה
יצחק פינדרוס
גלעד קריב
מוזמנים
¶
מירי סביון - משנה למנהל רשות המסים, משרד האוצר
אמיר דהן - מנהל מחלקת פיצויים, רשות המסים, משרד האוצר
ישי פלרמן - עוזר ראשי משפטית, רשות המסים, משרד האוצר
תמיר כהן - ראש המטה הכלכלי של שר האוצר, משרד האוצר
נתנאל אשרי - רכז מינהל ומיסוי באגף תקציבים, משרד האוצר
אלעד סלומיאנסקי - מתמחה, משרד המשפטים
הגר יהב - נשיאות, המגזר העסקי
נתנאל היימן - ראש אגף כלכלה, התאחדות התעשיינים בישראל
פיטר סמיט - נציג, המשמר החברתי
רישום פרלמנטרי
¶
אסתר מימון
הצעת תקנות מס הכנסה (פחת מואץ לציוד ששימש בעסק שניזוק ממעשה אלימות הנובע מהסכסוך הישראלי-ערבי בחודש מאי 2021)(הוראת שעה), התשפ"א–2021
היו"ר משה גפני
¶
אני מבקש לעבור לפחת המואץ. מי מקריא ומסביר? התקנות זה תוצאת הדיונים שהיו כאן לגבי הנושא של הערים המעורבות, האלימות שנעשתה בעניין הזה. זה אומנם לא מה שרצינו, אבל בכל אופן זה מעלה את זה על סדר-היום הציבורי, וגם נותן לאותם עסקים את הפחת המואץ. בבקשה, אני מבקש להקריא ולהסביר.
ישי פלרמן
¶
תקנות מס הכנסה (פחת מואץ לציוד ששימש בעסק שניזוק ממעשה אלימות הנובע מהסכסוך הישראלי-ערבי בחודש מאי 2021)(הוראת שעה), התשפ"א–2021
בתוקף סמכותי לפי סעיפים 21, 31, 98 ו-243 לפקודת מס הכנסה (להלן – הפקודה), ובאישור ועדת הכספים של הכנסת, אני מתקין תקנות אלה:
הגדרות
1.
בתקנות אלה -
"התקופה הקובעת" – התקופה שמיום כ"ח באייר התשפ"א (10 במאי 2021) עד יום י' בסיוון התשפ"א (21 במאי 2021);
"נישום שזכאי לפיצוי בעד נזק שנגרם לגופו של נכס עקב מעשה אלימות" –נישום שהמנהל החליט שהוא זכאי לפיצוי בעד נזק שנגרם לגופו של נכס עקב מעשה אלימות בתקופה הקובעת לפי תקנות מס רכוש, ובלבד שהנזק גרם להפסקת פעילות בעסק לתקופה של 7 ימים או יותר;
אלה הנישומים שהתקנות רלוונטיות לגביהם. הם צריכים לקבל פיצוי לפי תקנות מס רכוש שרלוונטיות למקרי אלימות, וגם שהנזק גרם להפסקת פעילות בעסק לתקופה של שבעה ימים או יותר.
ישי פלרמן
¶
כדי שתהיה קביעה פוזיטיבית שהמנהל החליט שהוא זכאי לפיצוי לפי התקנות שנותנות פיצוי לנזק ישיר על מעשה אלימות. המנהל נותן את ההחלטה הסופית לגבי מי שזכאי לפיצוי, זה לא שצריך להגיש תביעה. זה לא מי שמגיש תביעה, זה מי שיש החלטה של המנהל.
מירי סביון
¶
זה ההסבר. זאת ההגדרה. בהמשך אנחנו משתמשים במונח "נישום שזכאי". הזכאות לתקנות מתבססת על זה שלפני כן נקבע - - -
ישי פלרמן
¶
פה זה יותר ברור. בסוף הרי מה שיצטרכו לעשות האנשים שרוצים את הפחת המואץ זה להביא את האישור של המנהל. זה מסביר יותר טוב. אם אתם מתעקשים, אפשר להוריד את זה.
מיכל וולדיגר (הציונות הדתית)
¶
אני שואלת שאלה יותר כללית, לא שהנכס נפגע, אלא הבן אדם עצמו נפגע, ובגלל זה הוא לא מפעיל את העסק שלו.
ישי פלרמן
¶
"ציוד" – ציוד כהגדרתו בסעיף 35 לחוק מס רכוש וקרן פיצויים, התשכ"א–1961, ובלבד שהתקיימו בו שלושת אלה:
שלומית ארליך
¶
נגיד מה כולל סעיף 35. סעיף 35 לחוק כולל: "מכונות, מיתקנים, רהיטים ורכוש אחר המשמשים או מיועדים לשמש ציוד לעסק, רכב רשום או חייב ברישום על פי פקודת התעבורה, כלי שיט וכלי טיס, בריכות מים המיועדות בעיקרן לשחיה ומבנים ארעיים".
ישי פלרמן
¶
זו הגדרה מאוד מאוד רחבה, הרבה יותר רחבה ממה שבדרך כלל. בתקנות האחרונות לדוגמה רכב לא נכנס, ופה רכב כן נכנס.
ישי פלרמן
¶
ובלבד שהתקיימו בו שלושת אלה: 1. יום רכישתו הוא בתקופה המתחילה ביום כ"ח באייר התשפ"א (10 במאי 2021) וסיומה ביום כ"ז בטבת התשפ"ב (31 בדצמבר 2021);
1. הוא החל לשמש בישראל בייצור הכנסה בתוך שישה חודשים מיום רכישתו;
1. הוא מופעל בישראל;
"קרוב" – כהגדרתו בסעיף 88 לפקודה;
ישי פלרמן
¶
צריך לרכוש את הנכס בחצי השנה הקרובה, עד סוף השנה, בתוך 2021. וצריך להתחיל להשתמש בנכס בתוך שישה חודשים. הרעיון הוא שאנשים לא ירכשו המון נכסים וישמרו אותם בבוידעם ואז יתחילו להשתמש בהם - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אם הוא רכש לצורך העניין באוגוסט, עד סוף דצמבר זה 50%, אתה לא מחשיב לו את זה כחודשי.
מירי סביון
¶
שיעור הפחת הוא שיעור שנתי, ככל שהנכס מופעל בחלק מהשנה, הפחת שניתן לאותה שנה זה מספר החודשים שבהם הנכס היה מופעל לחלק ל-12.
ישי פלרמן
¶
"תקנות מס רכוש" – תקנות מס רכוש וקרן פיצויים (פיצויים בשל פגיעה ממעשה אלימות הנובע מהסכסוך הישראלי-ערבי), התשע"ה–2014.
אלה התקנות שמתייחסות למעשה אלימות מכוח סעיף 36(ב1) בחוק מס רכוש.
פחת מואץ בתקופה הקובעת
1.
1. נישום שזכאי לפיצוי בעד נזק שנגרם לגופו של נכס עקב מעשה אלימות, שרכש ציוד חלף הנכס שנגרם לו הנזק, והוא זכאי בשלו לניכוי בעד פחת, רשאי לבקש בעד אותו ציוד פחת, במקום הפחת שהוא זכאי לו לפי כל דין, בשיעור של 100% ממחירו המקורי של הציוד, ובלבד שסך כל הפחת שיינתן לציוד, לפי הוראות כל דין, לא יעלה על מחירו המקורי.
מירי הסבירה את זה עכשיו.
1. הסכום הכולל המתקבל מחיבור המחיר המקורי של כל הציוד שהנישום תבע בעדו פחת לפי תקנת משנה (א) לא יעלה על 1,000,000 שקלים חדשים.
זה אישור סכום גג.
ישי פלרמן
¶
(3)(4) זה מועתק באופן מדויק ממה שעשינו לפני מספר חודשים.
הוראה לעניין המחיר המקורי
1.
נמכר ציוד לקרוב לאחר שנתבע בעדו פחת לפי תקנה 2 בתוך ארבע שנים מיום רכישתו, יקראו את המחיר המקורי של הציוד בידי הרוכש הקרוב כאפס.
ישי פלרמן
¶
זה מתייחס לאוכלוסייה אחרת, ופה זה הרבה יותר גבוה. פה זה 100%, ושם זה - - -
סייגים לתחולה
1.
תקנות אלה לא יחולו על ציוד שרכש הנישום באחת מאלה:
1. רכישה מקרוב;
1. רכישה בלא תמורה;
1. רכישה לפי סעיף 85 לפקודה;
1. רכישה שחלו עליה הוראות חלק ה2 לפקודה.
היו"ר משה גפני
¶
רצינו פיצוי הרבה יותר גדול והרבה יותר ממוקד, אבל אני חייב לומר בפעם ראשונה, שאם אנחנו מאשרים את זה, אנחנו מכירים בעובדה הזאת של נזקי האלימות בערים מעורבות או בערים שהיו נזקים כאלה. אנחנו נותנים להם לא מה שביקשנו, אנחנו נותנים להם פחות, נותנים את הפחת המואץ, אבל יש הכרה בעובדה הזאת שמדינת ישראל לא עומדת מהצד. למשל במקום כמו לוד או כמו עכו, היא לא עומדת מהצד. יש מישהו שנפגע שם, שהוא מוכיח את הנזק, הוא יכול לקבל את הפחת המואץ. הוא יכול לקבל פחות ממה שביקשנו, אבל הוא מקבל ומכירים בו. זאת אומרת, העובדה שאם אזרח, העסק שלו נפגע כתוצאה ממעשי האלימות האלה, שנבעו לפי דעתנו כתוצאה מהמלחמה, הוא זכאי לקבל הטבה, וההטבה היא פחת מואץ.
מיכל וולדיגר (הציונות הדתית)
¶
וזה לא סותר את הפיצוי שהוא מקבל במסגרת התקנות הקודמות. הוא יכול לקבל גם את זה וגם את זה.
גלעד קריב (העבודה)
¶
האם ניתן לבקש מרשות המיסים – ברור לנו שאנחנו במצב חדש שלא חשבו עליו ונערכו, וגם הפתרון כרגע הוא חלקי – אני מציע שהוועדה תבקש מרשות המיסים להקים צוות עבודה. לצערי אנחנו עוד יכולים להיתקל במקרים כאלה בעתיד.
היו"ר משה גפני
¶
אני מבקש להקים צוות עבודה, אנחנו נמצאים במצב חדש במדינת ישראל שכולנו מכירים בו. אנחנו מכירים בזה גם באישור התקנות האלה וגם במה שהצעתם. אנחנו מכירים בעובדה הזאת. צריך להקים צוות שיטפל בבעיה הזאת. שמדינה דמוקרטית לא יכולה לעמוד מהצד באופן כזה שאנשים נפגעו שלא באשמתם. הם נקיי כפיים, הם חפים מפשע, העסק שלהם, כל החיים שלהם, כל הפרנסה שלהם נפגעה כתוצאה מזה. צריך להקים צוות שיחשוב איך אפשר מבחינה משפטית לעשות את זה. נתקלנו בבעיה המשפטית שעצרה את התהליך הזה. הוועדה מבקשת להקים צוות שיבדוק את העניין הזה גם משפטית וגם תקציבית לגבי מה עושים עם האנשים האלה.
היו"ר משה גפני
¶
מי בעד אישור התקנות על הפחת המואץ, כפי שהוקראו כאן, ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
התקנות אושרו.