פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת
3
ישיבות כלליות – נציגי הסיעות לכנסת ה-24
04/04/2021
הכנסת
הכנסת העשרים-ושלוש
מושב שני
פרוטוקול מס'
מישיבת נציגי הסיעות לכנסת ה-24
יום ראשון, כ"ב בניסן התשפ"א (04 באפריל 2021), שעה 12:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-24 מתאריך 04/04/2021
ישיבת נציגי הסיעות לקביעת הרכב הוועדה המסדרת
פרוטוקול
סדר היום
נכחו:
מוזמנים
¶
מזכירת הכנסת ירדנה מלר-הורוביץ
נועה בירן-דדון – מנהלת ועדת הכנסת
לילך שלי – ראש סגל יושב-ראש הכנסת
היו"ר יריב לוין
¶
צוהריים טובים לכולם. קודם כול, ברכות לנציגי כל הסיעות שנבחרו ותהיינה מיוצגות בכנסת ה-24. באמת ברכות ושיהיה בהצלחה לכולנו.
מטרת הישיבה הזו היא, בעצם, כפולה: גם לייצר התנעה של התהליכים פה לקראת ישיבת הפתיחה ובימים שאחריה וגם לייצר סנכרון של כולם סביב הדברים – מסתובבים כל מיני שמועות וכל מיני דברים אחרים – כדי שכל הדברים האלה יירדו מהשולחן ונוכל להיות מיושרים בינינו ובאופן גלוי על מה צריך לפחות לעשות מבחינת מסגרת הזמנים בשים לב לחוסר הוודאות שאנחנו נמצאים בו, שגם הוא חוסר ודאות כפול: אנחנו גם עוד לא יודעים בדיוק איזו ממשלה תקום ואיך, ומטבע הדברים לא יודעים דבר שהוא קריטי למהלכים שאנחנו צריכים להוביל כאן וזה את זהות מי שיקבל את המנדט להרכיב ממשלה, כי מזה נגזר, כמובן, מי יעמוד בראש הוועדה המסדרת. הדבר הזה כרגע לא ברור. אבל, ישנם לא מעט דברים אחרים שנדמה לי שהם יהיו נכונים בכל מצב, ואני מציע שננסה ליישר לגביהם קו כאן.
בעיקרון, התהליך שצריך לקרות הוא שמרגע שהנשיא ייתן את המנדט להרכבת הממשלה – כנראה ביום שלישי, כפי שאני מבין – אנחנו ביום שלישי נקיים את ישיבת הפתיחה, ואני מקווה – ולדעתי, זו צריכה להיות המטרה המשותפת של כולנו – להגיע למצב שביום רביעי מביאים הרכב של ועדה מסדרת לאישור המליאה. מי שיביא את ההרכב זה יושב-ראש הוועדה המסדרת, וברגע שההרכב הזה יאושר במליאה – אפשר יהיה בוועדה המסדרת לקבל שלוש החלטות שנדרשות וחשובות:
דבר ראשון – נושא מינוי סגנים זמניים ליושב-ראש הכנסת. הייתה שיחה, שהתקיימה בין מיקי למאיר בהשתתפותי, ולפחות הכיוון, ומה שאנחנו חושבים להציע, הוא שנמנה בשלב הראשון, כפי שעשינו בפעמים הקודמות, שני סגנים זמניים לשתי הסיעות הגדולות, כדי שאפשר יהיה לנהל את הישיבות עד השלב שבו תקום ממשלה וייבחר יושב-ראש קבוע, ומטבע הדברים גם בתהליך הזה אפשר יהיה לבחור לו סגנים.
הדבר השני שצריך יהיה לקבוע זה לקבל החלטות לגבי לו"זים של ישיבות המליאה, כי אנחנו נמצאים בימים כמו יום הזיכרון וכו'. בלי ועדה מסדרת, אנחנו נמצא את עצמנו במצב אבסורדי שבו נצטרך לקיים ישיבות בערב יום הזיכרון ודברים מהסוג הזה. אני לא רוצה להיות במקום הזה. לכן, אני חושב שגם בהיבט הזה חשוב שוועדה מסדרת תהיה כמה שיותר מהר ותוכל לקבל החלטה בנושא הזה.
הדבר השלישי, שהוא תמיד חשוב והוא חשוב הפעם ביתר שאת, זה נושא הוועדות הזמניות שצריך יהיה להקים. בעניין הזה, מאז ומתמיד קמו ועדות כספים וחוץ וביטחון זמניות. אני חושב שבנסיבות הנוכחיות יהיה הכרח להקים לפחות ועדה אחת נוספת, ועדת קורונה, שהיא תוכל לאשר את תקנות הקורונה, שבמצב שגרה מאושרות בעיקר בוועדת חוקה, חוק ומשפט ובוועדת חינוך, אבל מאחר שלא יהיו לנו את הוועדות האלה באופן מיידי עד שכל הדברים הקבועים ייעשו אני הייתי מציע שבאמת תפעלו ותקימו בוועדה המסדרת גם ועדת קורונה שתוכל לדון ולאשר את כל התקנות שמגיעות בנושא הזה.
אני רוצה להעיר עוד הערה שבעיניי היא חשובה.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
אפשר לעשות את זה. אדוני, מבחינת התקנון, אפשר לאשר תקנות בוועדה זמנית, גם אם היא לא ועדת חוקה, אם היא ועדת קורונה?
שגית אפיק
¶
חוק הקורונה הסמיך במיוחד בתקופה כזו להקים ועדה שתאשר את כלל התקנות. זה פשוט עקף את הנהלים הרגילים.
היו"ר יריב לוין
¶
התשובה היא: כן. לכן, בעיניי, הדבר הזה לפחות הוא הכרחי, ואני חושב שכדאי שהוא יהיה, כדי שלא נעמוד פה בוואקום.
היו"ר יריב לוין
¶
אני לא יודע. זו שאלה. בעיניי, זה פחות נכון, לפחות לפי איך שהחוק בנוי. אם משפטית זה יעבור, אפשר. אבל, מה שחשוב הוא בסוף להגיע למצב שיהיה לנו פתרון לדבר הזה, כי אחרת אנחנו נעמוד במצב שהוא בלתי סביר.
יש לנו עוד שני עניינים שנוגעים באמת לנושא הוועדות: הרכב הוועדה המסדרת – אם ירצו אנשים להעלות כאן הצעות תכף, אני מציע שנשמע אותן. אבל, לפני זה אני רוצה לומר ביחס להרכב הוועדות, גם הזמניות וגם הקבועות, שתיקבענה אחר כך. בכנסת הקודמת היה תקדים – אני לא כל כך מבין איך בכלל אישרו אותו – שבעיניי הוא תקדים שאני מציע דווקא עכשיו, עוד לפני שאנחנו יודעים בדיוק איזו קואליציה תקום פה, שנסכים שלא חוזרים עליו. התקדים היה בניגוד למה שקרה לכל אורך שנות המדינה, כאשר הרכב הוועדות נעשה באופן כזה שכל חבר כנסת היה שווה לשני ולקחנו את סך כל מספר המקומות שישנם בכל הוועדות, חילקנו ב-120 וידענו כמה מקומות בכל ועדה שווה כל חבר כנסת. נכון שתמיד היו התאמות, ולפעמים הקואליציה לקחה קצת יותר בוועדה כזו או בוועדה אחרת, אבל, בסוף, העיקרון – שכל 120 חברי הכנסת שווים ושלכולם יש את אותו קול ואת אותו משקל מבחינת ייצוג בוועדות – נשמר לאורך כל השנים. אגב, אני אזכיר שבכנסת ה-20, למשל, האופוזיציה הייתה עם רוב בוועדת הכלכלה כתוצאה מהמצב הזה, משום שהקואליציה הייתה יחסית מצומצמת ולא היו לה מספיק קולות כדי להגיע למצב שהיא יכולה להשיג רוב בכל הוועדות הגדולות המשמעותיות והיא הייתה מיעוט בוועדת הכלכלה. בפעם האחרונה נעשה, לפחות בעיניי, מעשה – שאני אומר שוב שאין לי מילים מתאימות כדי לתאר – שלא ייעשה, כאשר נקבע שמסתכלים על כל ועדה בנפרד. התוצאה של הדבר הזה, בהסתכלות המצרפית יצרה מצב שיש חברי כנסת ששווים יותר וחברי כנסת ששווים פחות. יש חבר כנסת ששווה X מקומות בוועדות, ויש חבר כנסת ששווה פחות מקומות בוועדות. אני חושב שזה דבר בלתי מתקבל על הדעת. אסור להסכים לו.
היו"ר יריב לוין
¶
לא, אין בעיה. בסוף, הכלל צריך להיות שכולם שווים, וצריך יהיה לאזן את המפתחות. דרך אגב, כדי להימנע גם מהמצב הזה, אפשר לבנות את מספר חברי הוועדות בצורה כזו שזה יתחלק כך שהבעיה הזאת תיפתר. אבל, אני מקווה שיהיה מוסכם באמת על כולם שלא נחזור על מה שקרה באופן חד-פעמי ובעיניי מאוד לא ראוי, הן בהרכבת הוועדות הזמניות והן אחר כך גם בהרכבת הוועדות הקבועות.
הערה אחרונה לפני שנפתח את הדיון היא בעניין הרכב הוועדה המסדרת. הרי יש כל מיני מפתחות שלפיהם אפשר לעשות את העניין הזה, אבל אני מציע שעל דבר אחד כן נסכים: כלל הסיעות תהיינה מיוצגות בוועדה המסדרת. כך השתדלנו לעשות בעבר. לא תמיד זה הצליח.
היו"ר יריב לוין
¶
לא, זה לא מדויק. אזכיר לך שבפעם הקודמת, כשסיעת גשר התפצלה, זה לא בדיוק קרה. אבל הכוונה צריכה להיות - - -
היו"ר יריב לוין
¶
מאה אחוז. אז אנחנו מסכימים על זה, שכל הסיעות תהיינה מיוצגות בוועדה המסדרת מכוח מה שלא רוצים. זה מוסכם, אז אני שמח שלפחות - - -
היו"ר יריב לוין
¶
מאה אחוז. מאה אחוז. הרי תמיד אתה יכול גם לקבוע שאתה נותן לה ייצוג, גם אם אין לה ארבעה. אבל אני אומר שזה פותר לנו - - -
היו"ר יריב לוין
¶
אוקיי. זה פותר לנו את הבעיה. אם יש הסכמה על העניין הזה, אני חושב שזה חשוב וטוב.
מפה אני מציע, זאב, כמי שאני למדתי ממך את כל תורת המפתחות, שתציע לנו את ההצעות לגבי איך אנחנו מרכיבים את הוועדה המסדרת. בבקשה.
היו"ר יריב לוין
¶
עודד, אני יכול להרגיע אותך שהוא בא מתחום ההוראה – הוא לימד טוב – אז הכול בסדר.
זאב, בבקשה.
זאב אלקין (תקוה חדשה)
¶
אני חושב שדווקא הפעם זה פשוט יחסית כי יש סיעה של ארבעה – מה שלא היה לנו בכנסות הקודמות. הפעם יש סיעה של ארבעה, ולכן המפתח שהוא כאילו הטבעי הרגיל של ארבעה, שגם החוק קובע אותו, הוא הכי פשוט ללכת איתו. משם לבנות בשיטה הרגילה של כללי עיגול שתמיד נהוגה בכנסת.
היו"ר יריב לוין
¶
אגיד לך בדיוק: בכנסת ה-20 – זה היה 4; בכנסת ה-21 – 5; בכנסת ה-22 – 4; בכנסת ה-23 – 7. כל כנסת והשיטה שבחרו בה.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אבל, לפני שאנחנו עושים את החלוקה, צריך לזכור דבר אחד: החלוקה, בסוף, גם תייצג, באופן מאוזן, את מבנה הכנסת. הרי זו מטרת-העל, אם אינני טועה. כשאתה רוצה לייצר את זה באופן מאוזן, כשאתה רוצה לעשות, נניח, חלוקה ל-4, אתה צריך להצדיק שליש עתיד, למשל, יהיו, אם אינני טועה, ארבעה חברים, ולמרצ, למשל – או שאחד ילך למפלגת מרצ – שני חברים.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
זאת אומרת, כאילו יחס הכוחות בין יש לעתיד למרצ הוא 1:3 בערך, אבל יחס הכוחות בין יש עתיד למרצ בחלוקה בוועדה המסדרת הוא 1:2.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אבל, אם, נניח, עושים חילוק אחר, וסתם לדוגמה הולכים לחילוק ל-5 או לחילוק ל-6, אז ליש עתיד יהיו שלושה ולמרצ יהיה אחד. כלומר, זה יהיה 1:3 בדיוק כמו יחסי הכוחות בכנסת.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
לא. אנחנו סיכמנו שמתחילים ב: ארבעה = אחד. יש סיעה אחת של ארבעה והיא תיוצג, ואחר כך לפי המפתחות.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אני רק אסביר את הטענה. הטענה היא כזו: בסוף, אתה צריך להביא את זה למצב שבמקסימום – אתה לא יכול להגיע ל-100% - הייצוג הוא הגיוני ביחס לבחירות שהיו ותוצאות הבחירות.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
את יודעת מה? אני חוזר בי, ואני אקח את ש"ס כדוגמה – בסדר? אם אנחנו הולכים לחילוק ל-4, לש"ס יהיו שני חברים, ונניח לתקווה חדשה יהיו גם שני חברים. ש"ס קיבלה פי 1.5 יותר במנדטים מתקווה חדשה - -
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אבל אז הליכוד עם 30 מנדטים יקבל שבעה חברים, ושני המנדטים האחרים שלו כאילו יהיו לסיעת ימינה שהיא שישה מנדטים.
יצחק פינדרוס (דגל התורה)
¶
נכון, אז תלך על 6 או 7. תלך על 7, ואז יש סיעה אחת של ארבעה שנכנסת בכל מקרה. ואז, יש לך - - -
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
מיקי, אני רוצה להגיד משהו. המפתח של 4:1 הוא בסדר גמור. כשאתה מסתכל, יש פיצוי, כלומר בהנחה שהציונות והאגודה נמצאים בצד שלכם – הן גם מקבלות מעבר למה שבמפתח.
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
בוודאי. שתיהן עם שבעה וכל אחת מקבלת שניים. זה מה שאנחנו מציעים. זה לא שהן נפגעות ושאתם נפגעים מזה. זה בדיוק הפיצוי. זה מקזז את עצמו. אני דווקא חושב - - -
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
בואו, איך-אומרים, נקצר את התהליך, משום שאנחנו גם עברנו אותו ואנחנו יודעים שאנחנו פה מתברבשים עם עצמנו. לכו לכנסת, תשיגו רוב ותעבירו מה שאתם חושבים.
שמחה דן רוטמן (הציונות הדתית)
¶
מאחר שהזכרת את סיעתנו, וזה אכן נכון שאם אתה עושה את החשבון כמו שאתה אומר אנחנו כאילו מרוויחים מזה. אבל, כמו שאמר היושב-ראש, לפחות לפי ההסכמים שיש כרגע, עקרונית, אנחנו יכולים להתפצל, וזה לא תלוי רק ברצון שלנו; כל סיעה פה אצלנו עצמאית. יכול להיות שאנחנו קובעים עכשיו שעל מפתח של ארבעה אנחנו מקבלים שניים, ויום אחרי הקמת הוועדה המסדרת אנחנו נאבד את הנציג הזה, ואז יהיו שני משקיפים. ההצעה של ארבעה לא אהובה עלינו, למרות שלכאורה אנחנו מרוויחים.
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
אתם לא תאבדו דבר וחצי דבר. אני נאמן למה שאמר היושב-ראש שלכולם צריכה להיות נציגות ושמפתח על-פי כוח המפלגה – תראה, מה שכולנו עושים עכשיו, גם אני, הוא שבתת-מודע שלנו אנחנו רואים את ההסכמים. אבל, בואו ונהיה אך ורק על-פי המפתח של תוצאות הבחירות. 4:1 זה בסדר גמור, ויש ותמיד הייתה נטייה – אגב, תבדוק את זה – לא לפגוע בקטנות. זה בסדר גמור כשיש מצבים - - -
היו"ר יריב לוין
¶
הדיון היה מפתיע, וגם העמדות היו בהחלט בלתי צפויות לחלוטין. אני רק מציע דבר אחד: גדר המחלוקת היא - - -
היו"ר יריב לוין
¶
אני אגיד לכם לאן, לדעתי, בסוף זה יתכנס. בסוף, צריך לומר את האמת על השולחן כמו שהיא, יש כרגע יש שתי מפלגות שהן במידה רבה לשון מאזניים במציאות הנוכחית כפי שהיא כרגע: ימינה ורע"מ.
היו"ר יריב לוין
¶
עכשיו אני אומר: בשורה התחתונה, ברגע שיהיה יושב-ראש ועדה מסדרת, אני חושב שבסופו של דבר הוא יצטרך לשבת גם עם ימינה וגם עם רע"מ – אני אומר לכם את האמת – לפני כל אחד אחר, כי אני מניח ששתי הסיעות האלה תרצינה לייצר מציאות שבה הרכב הוועדה המסדרת ישקף את היותן לשון מאזניים בתוך התמונה הזאת כי בלי תמיכה שלהן אי-אפשר להעביר ולייצר כאן רוב שיאפשר להעביר את הוועדה המסדרת נוכח שתי העמדות שישנן פה על השולחן.
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
זו אולי הכנסת הראשונה שאנחנו נצליח לעשות תיקון. רע"מ – בגלל שהם לשון המאזניים, הם יקבלו יותר ייצוג?
היו"ר יריב לוין
¶
לא. באמת, בואו ולא נהיה ציניים. תמיד בסוף צריך לייצר רוב להרכב ועדה מסדרת. נכון בעיניי לנסות להגיע להבנות, ואם אפשר להגיע להבנות רחבות שכולם יידעו להסכים איתן – זה הכי טוב וזה מצוין. אבל, בסוף, אם אתם תעמדו על 4, ולצורך העניין מיקי יעמוד על 5 – התוצאה הסופית של העניין הזה היא שלאף צד לא יהיה רוב להעביר את העמדה שלו בלי תמיכה של שתי המפלגות האלה. זו עובדה.
היו"ר יריב לוין
¶
לכן, אני מציע שמי שלא יעמוד בראש הוועדה המסדרת יידבר גם איתם, מכיוון שבלי להגיע איתם להבנה הוא לא יוכל לגייס רוב. זו האמת. מה, יש משהו לא נכון במה שאמרתי?
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
האמת היא שאני מאוד מודאג לגביך ולגבי מיקי. כנראה שבפוזיציה חדשה לא תוכלו להתקזז עם רע"מ ועם ווליד. זו בעיה.
זאב אלקין (תקוה חדשה)
¶
בכל הפעמים שאני זוכר הצליחו והצלחנו – כי אני הייתי שם בתוך התהליך – להגיע להסכמה על המפתח של המסדרת גם כשזה היה 4 וגם כשזה היה - - -
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
דרסו אותנו במסדרת – כחול לבן וניסנקורן. אתה לא זוכר? אנחנו ניסינו להסתדר איתם ולא הצלחנו.
זאב אלקין (תקוה חדשה)
¶
אני שם את זה על השולחן בצורה ברורה. אם על המסדרת מכריעים ברוב, אז גם כל השאלה של התקדים מהכנסת הקודמת של הרכבי ועדות קבועות שאפשר להכריע עליהן ברוב, על כל ועדה, ולא להיכנס למפתח של כל סיעה – זה גם על השולחן, כי ברגע שזה עובד ככה זה עובד ככה. לכן, אם רוצים לחזור לדרך שבה הכנסת בדרך-כלל עובדת שכן מגיעים להסכמות על המפתח של המסדרת ואחר כך עובדים על מפתח אחיד על כלל הוועדות, וכל המשחק הוא בהרכבי ועדות – אז זה מתחיל מהאירוע הזה. ברגע שהאירוע הזה לא קיים, הכול פתוח.
היו"ר יריב לוין
¶
אני לא הייתי קושר בין שני הדברים, כי המסקנה היא שאותו רוב שיעביר את המסדרת יעשה אחר כך אותו דבר גם בזה.
זאב אלקין (תקוה חדשה)
¶
לפעמים, יש הפתעות. הרי כבר היינו במצב שהמסדרת שמתחילה עם יו"ר אחד פתאום מגיעה למצב שזה אחרת לגמרי.
היו"ר יריב לוין
¶
זאב, אין לנו ויכוח על זה. אני רק אומר שאני לא הייתי קושר בין שני הדברים האלה. אני חושב שאלה שתי סוגיות שונות. יש הבדל בין להכריע על מפתח כזה או מפתח כזה לבין להחליט שלא כל ח"כ שווה אותו דבר.
היו"ר יריב לוין
¶
הרי אם הייתי מציע מפתח שאומר שסיעות של שבעה ומטה יחושבו כולן ככאלה של חמישה, ברור שאף אחד לא היה מסכים ובצדק כי יש להן שבעה מנדטים.
היו"ר יריב לוין
¶
נכון. אז, יכול להיות שצריך מפתח אחר. אני לא אומר לך שמפתח מסוים הוא ה-. גם במפתח של 4 יש משמעות הפוכה שסיעה של שמונה היא כמו סיעה של שישה.
היו"ר יריב לוין
¶
אבל, בסוף, העיקרון הוא עיקרון שבו אתה לוקח מספר ומחלק שווה בין כולם, ואתה לא לוקח סתם ומחליט שאת תקבלי לא כי יש מספר שמביא את התוצאה הזאת אלא פשוט סתם ככה תקבלי פחות. זה לא יכול להיות. זה לא בסדר.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
אבל מה זה חשוב? מכיוון שאין חצי ח"כ, יהיו סיעות שיקבלו יותר. יש סיעות של תשעה, ששה ושבעה, ואין דרך לרבע את המעגל.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
את רוצה אחריי. אין בעיה.
בואו נפסיק גם עם בזבוז הזמן והאנרגיות של כולנו. ברור לכולם למה רוצים חילוק ל-4. זה ברור לי. חילוק ל-4 מקנה 16 חברים בשמאל, ארבעה מהימין, שניים – ימינה ואחד – רע"מ. במקרה שימינה, אפילו נניח, הולכים עם הימין, רע"מ יכולה להכריע לטובת השמאל - -
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
זאב, אני לא קיבלתי ממך שיחת טלפון, ואני מהימין. אני מניח שאני לא – לתאם את הדברים.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אני אומר כך לגבי חילוק ב-4. חילוק ב-7 זה אותו סיפור. אם, נניח, בסוף ימינה באים עם הימין – עדיין רע"מ יכולה להכריע לטובת השמאל. זה לא ילך – לא 4 ולא 7.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אם, למשל, עושים חילוק ב-5 או חילוק ב-6, היה שוויון בין שמאל לימין, וימינה ורע"מ היו הגורם המכריע. אגב, זה איך שבנויה הכנסת באופן אמיתי. עזבו, עכשיו אתם יכולים להגיד "4" כי זה מסתדר עם המספרים של הגוש השני – אקרא לו "גוש השינוי". אלקין, בסדר? אתה חי עם זה? – זה מסתדר בסדר, אבל זה לא משקף את מבנה הכנסת באמת. זה לא משקף אותה. את לא יכולה להגיד לי שיש עתיד מקבלים שלושה ותקוה חדשה מקבלים שניים, והיחס בין הקולות ביניהם הוא 1:3. זה לא הגיוני.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
רגע. רק אשלים. זה לא הגיוני. אבל כשאת עושה והולכת לבדוק לפי חילוק ב-5, זה באמת משקף את המציאות.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אין בעיה עם זה. בסוף, אם ימינה ורע"מ לא הולכים לצד אחד, זה לא מפריע. זה כמו שהכנסת בנויה. את רואה קואליציה בלי שימינה ורע"מ הולכים לגוש מסוים?
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
הם יתפסו צד, ובסוף זה יכריע. זה לא משנה. אבל, אני אגיד לך מה ההתעקשות הזאת עכשיו תעשה. אני אומר לכם את האמת – איך אומרים: בואו נקצר את האירוע ולא נלך סחור-סחור. אם ילכו לחילוק ב-4 או לחילוק ב-7 – אנחנו לא נתמוך בזה. זה יוכרע על-ידי הכנסת. רוב חברי הכנסת יכריעו. אם ימינה ורע"מ יחליטו לתמוך בחילוק ב-4 או בחילוק ב-7 – זה יעבור.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אני אומר: אם אתם רוצים ללכת לכנסת – אתם יותר ממוזמנים, ואני אומר את זה בכנות רבה, לעשות מה שאתם רוצים. אנחנו לא נופתע משום דבר, ואנחנו גם לא מתרגשים משום דבר. אתם יכולים לקחת גם את ועדת הכספים וגם את ועדת החוץ והביטחון. אתם יכולים לקחת את הכול. אנחנו לא מתרגשים.
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
מיקי, בשפה רפה ומנומסת אתה אומר לנו: אתם תקבלו רק את דעתי, ואם לא תקבלו – לכנסת. אז אני אומר לך - - -
יצחק פינדרוס (דגל התורה)
¶
לא. הוא אומר מה האופציה. מאיר, זה לא נכון. זה לא מה שהוא אמר. מה אתה רוצה? שהוא יגיד מראש שזה לא ישקף את הכוחות בכנסת?
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
מאיר, אם היה פה מספר שמשקף את הכוחות בכנסת, תאמין לי שעם כל הכאב והכעס שלי הייתי מקבל את זה. אבל המספרים שאתם מביאים לא משקפים את הכוחות בכנסת. זו האמת.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
אני רוצה להציע את הדבר הבא. יש כאן באמת שני שיקולים, שאחד מהם זה המפתח של חברי הכנסת, אבל שם אנחנו רואים שזה לא בדיוק מסתדר בגלל שזה לא מתחלק ב-120; יש סיעות של שש, יש סיעות של ארבע, יש סיעות של שבעה ותשעה ואין חצי חבר כנסת. זה תמיד ככה. תמיד יש עיגולים.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
אני מסכימה. זה מה שאני אומרת. לכל אחד מאיתנו יש בראש מאחור, וזה גם עלה לפני השטח - -
תמר זנדברג (מרצ)
¶
- - וזה גם לגיטימי לחלוטין, את נושא הגושים ואת נושא יחסי הכוחות וכו'. תוצאות הבחירות – וכולנו עכשיו סביב הנושא, ההתייעצויות והפגישות הליליות – הן כאלה: לגוש – בוא נקרא לזה הכי... – לגוש נתניהו יש 59 יחד עם ימינה וצריך גם את רע"מ כדי להשלים ולעלות מעל 61 ולהגיע לרוב בכנסת, בציבור, נכון? לגוש השני יש 59 יחד עם רע"מ, והוא צריך גם את בנט כדי להגיע ל-61 – נכון? אלה תוצאות הבחירות.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
בהרכב של 4 יהיה: 16, 16 ו-1 רע"מ שהוא ארבעה והוא הכי קטן – נכון? זאב, זה הזה שלך?
תמר זנדברג (מרצ)
¶
יש שתי דרכים: דרך אחת היא להגיע לארבעה, וזה יוצא 16, 16 ו-1 וביחד זה 33. הדרך השנייה היא ללכת הפוך – להתחיל ממספר אי-זוגי.
היו"ר יריב לוין
¶
נו, אז מה? איפה כתוב שצריך להיות? יש 120. בגלל שזה לא מסתדר ויש תיקו, אנחנו - - - ?
תמר זנדברג (מרצ)
¶
אני אומרת עוד פעם: גוש הימין, מה שנקרא גוש נתניהו, חייב עוד את האחד. דווקא כשהולכים לא ל-61 אלא למספר אי-זוגי בוועדה המסדרת, זה יוצא יותר קל מכיוון שכולם מסכימים שרע"מ זה אחד כי זה החוק וזה ארבעה. בכל מקרה, גם אם יהיה מפתח של שישה, שבעה או 80, לרע"מ שהם ארבעה יהיה אחד – נכון?
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
בואו נישאר שם. היושב-ראש אמר משהו מאוד נכון. בסופו של דבר, היושב-ראש יצטרך לשבת עם מפלגה אחת או שתיים. זה שייקבע יצטרך לדבר איתן. זה בסדר והכי לגיטימי שבעולם.
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
אבל, לגבי המפתחות, אנחנו באנו עם הצעה – היא לא מקובלת. אני משער שאנחנו נצטרך לריב על זה עוד. יש לנו עוד יומיים.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
פה אני חייב לומר שדווקא שבעיניי במקרה הזה זה צודק. אנחנו יכולים להתווכח ואנחנו יכולים לריב. הרי אחת הסיבות לכך שאנחנו נמצאים כאן כרגע היא שאין הכרעה ברורה והיא גם לא ברורה לכל אלה שיושבים פה, ואף אחד עוד לא יודע מה יקרה פה בימים הקרובים. ההכרעה תתקבל בסוף. זה לא שיש מנצח שעכשיו יכול בנדיבות של מנצחים להגיד "אוקיי, אז אני אתן פה עוד אחד או פה פחות אחד" ויודעים בדיוק איך זה מחולק. בסוף, יצטרכו להגיע למליאה, ומי שיהיו לו 61 זו תהיה ההצעה שתכריע.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
שימינה ורע"מ יחליטו מה יותר טוב ויצביעו במליאה איך שהם רוצים – או אתכם או איתנו.
היו"ר יריב לוין
¶
אני רק רוצה להציע הצעה: ככול שבסוף, אחרי שיושב-ראש הוועדה המסדרת יישב והתמונה הזאת תתבהר, אני מציע שנימנע בסוף מלהגיע להצבעה הזאת, - -
היו"ר יריב לוין
¶
מיקי, למה לעשות את זה מסובך? אני חושב שעודד תמצת את זה הכי נכון. אני רק רוצה לקחת את מה שהוא אומר וללכת עם זה עוד צעד אחד קדימה.
היו"ר יריב לוין
¶
דקה, דקה. אני רוצה לקחת את מה שעודד אמר עוד צעד קדימה. אני אומר שברגע שייבחר יושב-ראש ועדה מסדרת, שזה יהיה מישהו מהסיעה שעל ראשה יטיל הנשיא את הרכבת הממשלה, הוא יצטרך לקיים – אני אומר את האמת על השולחן – התדיינות מרובעת: עם מאיר, איתך, עם איילת ועם ווליד. בעצם, זו השורה התחתונה של הסיפור הזה.
היו"ר יריב לוין
¶
ואז, אם הם יצליחו להגיע שם לאיזשהן הבנות – מה טוב. אם בסוף לא תהיינה הבנות ותהיה עמדה של רע"מ ושל ימינה שתצטרכנה להכריע לכאן או לכאן ולקבל החלטה – אני מציע שברגע שהדבר הזה יקרה, נשתדל, ואני לא יכול לחייב אף אחד אבל נעשה לפחות מאמץ להגיע לאיזשהו מצב שנצביע כאיש אחד - - -
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אני מציע מפגש פסגה. נפתלי בנט ומנצור עבאס יישבו ויסגרו את העניין הזה. מה אתה אומר על זה?