פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-ושלוש
הכנסת
9
ועדת הכספים
16/03/2021
מושב שני
פרוטוקול מס' 249
מישיבת ועדת הכספים
יום שלישי, ג' בניסן התשפ"א (16 במרץ 2021), שעה 11:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-23 מתאריך 16/03/2021
חוק אנשי צבא דרום לבנון ומשפחותיהם (תיקון), התשפ"א-2021
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק אנשי צבא דרום לבנון ומשפחותיהם (תיקון), התשפ"א-2021
משתתפים (באמצעים מקוונים)
¶
ישי יודקביץ' - יועמ"ש ממונה משפטי לחקיקה, משרד הביטחון
יגאל פרסלר - ממונה צדל, משרד ראש הממשלה
היו"ר משה גפני
¶
אני פותח את הישיבה בנושא: הצעת חוק אנשי צבא דרום לבנון ומשפחותיהם (תיקון), התשפ"א-2021. משרד הביטחון כאן?
ישי יודקביץ'
¶
אני. הצעת החוק הזאת היא בהמשך מהלך שהפסיק במחצית נובמבר, החלטה עקרונית של שר הביטחון והרמטכ"ל לאמץ המלצות של ועדה פנים-מטכ"לית בצבא ולהעניק לחיילים אותות מערכה לציון השתתפות במערכה ברצועת הביטחון בלבנון אחרי מבצע "שלום הגליל" בספטמבר 82 עד מאי 2000.
במסגרת החלטות היישום, הרמטכ"ל ושר הביטחון ביקשו גם לאפשר חלוקת אותות מערכה לאנשי צד"ל, שלחמו כתף אל כתף במערכה הזאת ברצועת הביטחון.
ישי יודקביץ'
¶
למה השר והרמטכ"ל נזכרו בזה עכשיו? תראה, בעשור האחרון, אולי ב-15 השנים האחרונות, נעשו פניות לשרי הביטחון המכהנים בנושא הזה. אני חושב שהנושא הזה לא הבשיל עד עכשיו ואני חושב שהיו גם שורה של פרסומים, ספרים וכדומה, שהעלו את המודעות.
אני חייב לומר שגם השר וגם הרמטכ"ל, בקריירה הצבאית שלהם, יש להם נקודה מאוד רגישה וחמה למערכה שהייתה ברצועת הביטחון כחיילי צנחנים. השר היה מפקד האוגדה האחרון ששירת ברצועת הביטחון והוא זה שסגר את השער אחרי שכוחות צה"ל האחרונים עזבו, במאי 2000, שגם הרמטכ"ל תמך בדרגי הפיקוד ושירת באופן משמעותי ברצועת הביטחון. אני מניח שגם לזה היה חלק לקבלת ההחלטה ולעיתוי הנוכחי.
אני מזכיר שהעיתוי הנוכחי היה ממש בעומק 2020. ההחלטה עצמה התקבלה בנובמבר, עוד לפני שהוכרזו הבחירות. העבודה של הוועדה המטכ"לית הייתה במהלך 2020, לא בתקופת בחירות, והגענו עד הלום בהליכי היישום.
ב-1 במרץ הממשלה אישרה את התקנות שקובעות את התבחינים לגבי חיילים. אנחנו עושים את הצעד הנוסף פה לגבי אנשי צד"ל. שוב, אני רוצה לחדד: חוק העיטורים לחיילים בצבא ההגנה לישראל לא מאפשר לחלק אותות מערכה לאוכלוסיות נוספות מעבר לחיילי צה"ל ולכן אנחנו נזקקים לתיקון חוק אנשי צד"ל ומשפחותיהם מ-2004, אנחנו מוסיפים בו סעיף שקובע את האפשרות להקניית הסמכות לחלוקת אותות המערכה לחיילי צד"ל. זו הצעת החוק שלפנינו.
אנחנו רוצים להעביר אותה לקריאה שנייה ושלישית. הכוונה היא להתחיל בחלוקת אותות המערכה לחיילים, לפחות למשפחות השכולות, לפחות ראשיתו של הטקס של החלוקה תהיה בסביבות יום הזיכרון, באפריל. עיקר החלוקה יבוצע כנראה החל ממאי, שזה יום השנה ליציאה מרצועת הביטחון בלבנון ולכן, אנחנו רוצים להאיץ את תהליך החקיקה ולאפשר גם את החלוקה הזאת לאנשי צד"ל, ורוצים להשלים את החקיקה מהר כדי לאפשר להחיות את המסכות הזאת לחלוקת אותות המערכה גם לאנשי צד"ל. עד כאן.
היו"ר משה גפני
¶
אני רוצה להסביר למה זה נמצא בוועדת הכספים ולא בוועדת החוץ והביטחון: הייתה טעות או אולי לא טעות אבל התיקון שאתם מביאים לנו זה הצעת חוק אנשי צבא דרום לבנון ומשפחותיהם. הצעת חוק כזאת היא הצעת חוק תקציבית, היא הצעת חוק שלאנשי צד"ל אושר בשעתו גם סיוע בדיור וגם שיקום וגם תקציבים, מענקי העיטורים, ובעצם עכשיו זה כבר לא תקציבי אבל זה נמצא בחוק הזה, שאנחנו עשינו אותו בשעתו, כדי להגדיל תקציבים בעניין. אני טועה?
היו"ר משה גפני
¶
האמת, אני לא כל-כך מבין למה זה הגיע רק עכשיו. קודם כל אני אומר שזאת הסיבה שזה כאן כיוון שזה חלק מהחוק שהוא תקציבי, ובמקרה הזה, בחוק העיטורים, מה שאתם מבקשים עכשיו, אין פה תקציב. זה עיטור וזהו. זה לא מה שהיה בהצעת החוק המקורית ב-2004-התשס"ה, שם היה כסף, היה שיקום, היה דיור, היו מענקי העיטורים וכל מה שנלווה לזה. למה זה מגיע עכשיו? אני לא יודע.
היו"ר משה גפני
¶
נדמה לי ששר הביטחון היה בטוח שזה מגיע לוועדת הכספים וזה יאושר. אם זה היה בוועדה אחרת אז...
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אולי אני גם אשאל, אולי אתה יכול לעזור לי: אם זה לא היה צבי האוזר, יו"ר ועדת החוץ והביטחון אלא נגיד שזה היה... אני לא זוכר מי נשאר שם מכחול לבן – האם זה גם היה מגיע לוועדת הכספים או שזה היה מגיע - -
היו"ר משה גפני
¶
האמת היא שאין לי תשובה לשאלה הזאת אבל למה זה התעכב עד היום? אני לא כל-כך מבין... זה יוצא קצת לא...
עידו בן יצחק
¶
אני יכול להגיד לאדוני שבשנה שעברה, במלאת 20 שנים ליציאה מלבנון, התעורר דיון ציבורי סביב הנושא הזה והתעורר דרישה מהציבור ובעקבותיה גם התחזקו הפניות למשרד הביטחון, שבעקבותיהן הוא הקים - -
עידו בן יצחק
¶
אמנם בדרך כלל האותות האלה ניתנים בסמוך לסיום המערכה אבל אני יכול להגיד שגם במלחמת ההתשה, האותות - -
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אגב, הם סיימו עם כל הפיצויים לצד"לניקים? כולם מסודרים? כי אז היה הרבה שיח סביב זה שלא קיבלו מספיק פיצויים וזרקו אותם במקומות ובשכונות. אתה יודע, זה שיודעים להגיד ניצחנו – אולי במלחמת ההתשה אתה אומר 30 שנה אבל אחרי 30 שנה לפחות נשארו אלה שבסופו של דבר הגיעו מותשים אבל שמחים, וזה נגמר. פה, בצד"ל, אני לא בטוח ואני לא סתם שואל כי אני לא בטוח שגמרו עם כל הפיצויים לצד"לניקים ושכולם מסודרים ושהתייחסו אליהם כמו שצריך. בהתחלה לא התייחסו אליהם כמו שצריך. השאלה אם אנחנו נותנים להם אות בשביל להשתיק אותם או שזה גם אות סיום, אחרי כל מה שהיה והם מסודרים.
עידו בן יצחק
¶
אני לא יודע. אולי משרד האוצר יכול להשיב לגבי מענקים שניתנו לצד"ל אבל מבחינת הצעת החוק הזאת, זה מהלך משלים להחלטה שכבר התקבלה למתן האות לחיילי צה"ל.
יגאל פרסלר
¶
בוקר טוב לכולם. אנחנו בהחלט בעד אבל צריכים לזכור שהדבר הכי חשוב במשך השנים האחרונות זה לא האותות, זה הדיור כי חילקו את צד"ל בזמנו לבכירים ממ"פ ומעלה והשאר, כ-400 משפחות בתי אב, הם - - - עד הקליטה, שנתיים הם היו שם ואחר-כך הם נזרקו לרחוב, במילים שלי. - - - במשך שנתיים וחצי ובאמת, כולם בעד, כל חברי הכנסת. דיברתי עם איזה 80 חברי כנסת. הייתה פעמיים ישיבה בכנסת שכונסה על-ידי יו"ר הכנסת, גם ועדת הכספים, גם ועדת החוץ והביטחון – כולם בעד. באמת נעשה עוול אבל עד היום לא נעשה שום דבר, לא התקדם שום דבר - -
יגאל פרסלר
¶
רגע. דבר שני, אני רוצה להגיד בנושא של האותות – כדאי שתדעו שפנו אלי הרבה חיילי צד"ל שעד שלא ייגמר נושא הדיור, הם לא מוכנים לקבל את האותות.
רות וסרמן לנדה (כחול לבן)
¶
זאת לא השתקה, לא נכון. זה דבר, וזה דבר. אין ספק שמדובר במשהו ערכי, הגון, קריטי, וחבל שזה באמת לוקח כל-כך הרבה שנים. עדיף מאוחר מאשר לעולם לא. כמו שאמרת בנושא הקודם – אין זה סותר את הדבר הראשון. עניין של הסדרת דיור עבור כלל הגורמים – זה דבר חשוב ומהותי שדורש דיון ובחינה מחודשת. הדבר הנוסף הוא האותות, ההכרה, ההוקרה, הכבוד, וזה לא פחות חשוב. ולכן, צריך לתת - -
היו"ר משה גפני
¶
אבל את שומעת שהוא אומר שיהיו כאלה שלא ירצו לקחת את האות בגלל שהם לא מסודרים עם הדיור, הם ברחוב.
רות וסרמן לנדה (כחול לבן)
¶
רגע, עוד פעם – מי שלא מוכן לקחת אות הוקרה – זכותו. אני לא יכולה להתווכח עם זה אבל עניין הגדרת הדיור זה דבר מהותי שמצריך דיון בפני עצמו, לא פחות חשוב אבל זה לא פוסל את הצורך להכיר ולהעניק אות למי שמגיע לו.
יעל רון בן משה (כחול לבן)
¶
תודה לכבוד היושב-ראש שהסכים לקיים את הדיון הזה. להבנתי, אתה ביקשת שזה יתקיים כאן, וזו גאווה וזכות - -
היו"ר משה גפני
¶
החוק הזה היה כאן. אם היו עושים את זה בחוק, ששם המקום שלו, לא הייתי מבקש שזה יהיה כאן.
יעל רון בן משה (כחול לבן)
¶
אתם יכולים לדבר ביניכם אבל אני אגיד בכל זאת את הדברים: גם יושב-ראש ועדת - -
יעל רון בן משה (כחול לבן)
¶
גם יושב-ראש ועדת החוץ והביטחון, חבר הכנסת האוזר, הסכים לקיים את הדיון אצלו ולסיים עם זה מהר, ואני שמחה שיש בינינו הסכמות.
תראו, אני מגיעה מהגליל, אנחנו מכירים את הקהילה של הצד"לניקים לשעבר. מרכז חיי היה בנהריה והמחנכת של בני היא יוצאת צד"ל. אנחנו גאים בכך שהיא מלווה אותנו - -
יעל רון בן משה (כחול לבן)
¶
אני גרה בקיבוץ געתון והבן שלי לומד בסמוך לנהריה והיא המחנכת שלו. היא ליוותה אותנו השנה, בשנת המצווה, כשעשינו בר-מצווה בתנאי הסגר, היא ליוותה את הנער והנושא הזה קרוב לליבי ולאנשים אחרים שגרים ומכירים את הקהילה הזאת. זה לא איזה סיפור שקורה אי-שם בהרי השוף אלא אצלנו, במדינת ישראל, איפה שגרים אזרחים ישראלים – אנחנו גרים יחד איתם.
הסדרת האותות הוא חלק ממהלך כולל שצוין כאן שצריך לעשות אותו. אני יודעת שגם אתה מגיע לאזור, רואה את הדברים וטוב שאנחנו - -
יעל רון בן משה (כחול לבן)
¶
נכון, עם סיון יחיאלי. אנחנו מעריכים את זה עד היום, אנחנו זוכרים גם מי - -
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
עכו, מי שהתחיל ויעיד על זה הרב גפני זה - - - וביחד עבד עם הרב גפני עד הרגע האחרון הם עבדו יחד, יבדל לחיים טובים הרב גפני.
יעל רון בן משה (כחול לבן)
¶
כן, אנחנו זוכרים גם מי הכניס אותנו ל"ברוך" הזה של הטבות המס ב-2013 כשהיה שר אוצר אבל זה לא הנושא.
יעל רון בן משה (כחול לבן)
¶
אנחנו פה בדיון חגיגי, אנחנו צריכים לסייע לקהילה של יוצאי צד"ל. גם היום, בדרך לכאן, סייעתי בטיפול בנושא הומניטרי, אם תרצה אני ארחיב אחר-כך אבל זה חשוב מאוד. תודה על הזכות להיות חלק מהחקיקה הזאת ותודה לכל מי שתומך בה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
רק אגיד לך שאנחנו נותנים אותות לצד"ל ואנחנו בעד ובאמת מגיע להם. יש אות אחד שהיינו מאוד רוצים לתת אותו ל - - - קרית-שמונה, שמשבוע שעבר וגם עכשיו משרד הביטחון עדין תוקע את הסיפור שלהם והייעוץ המשפטי ב - - - לא מוכן להתגמש עם כל מה שמשרד הכלכלה אומר ושהמחיר של הלחם לא נכון וצריך הורדת מחירים, והמחיר שם היה מתחת למה שהיה צריך אבל מנ"ר עדין מתעקש. עובדי מאפיית קרית-שמונה עדין נמצאים בסכנת פיטורין אז לפני שחוגגים על האותות לצד"ל, אני חושב שאנחנו צריכים קודם כל לדאוג גם לעובדי מאפיית קרית-שמונה. לא יכול להיות שהעובדים האלה נמצאים ערב פסח, שהם לא יודעים שיש להם ביטחון תעסוקתי ומשרד הביטחון - -
היו"ר משה גפני
¶
תשמע, מה שהעלה חבר הכנסת ינון אזולאי וגם הנושא הזה של רשף טכנולוגיות בשדרות – שלא תהיה הסכנה הזאת שהעובדים עדין נמצאים... אני משבח את מנכ"ל משרד הביטחון ששיתף פעולה עם העניין הזה ולא צריך במשרד הביטחון להעיר למנהלים שם שהם לא צריכים לפנות אלינו. הם צריכים לפנות אלינו. משרד הביטחון – אנחנו על-כל פנים פונים אליכם בנושאים האלה, גם בנושא של המאפיה האזורית בקרית-שמונה שהעלה חבר הכנסת אזולאי, גם בעניין של המפעל בשדרות, רשף טכנולוגיות, ששם צריך שהעובדים לא יפוטרו ומשרד הביטחון יש לו עבר בעניין הזה, שכאשר הייתה פנייה של ועדת הכספים כמו שהיה עם המפעל של העולות מאתיופיה במצפה רמון או דברים אחרים – כל הדברים האלה, משרד הביטחון שיתף פעולה בסופו של דבר שעובדים לא יפוטרו.
אנחנו פונים אליכם גם בעניין הזה ואנחנו פונים גם עכשיו, לא לפגוע בעובדים של המאפיה האזורית בקרית-שמונה ולא בעובדים של רשף טכנולוגיות בשדרות. תודה רבה.
אפשר להקריא.
עידו בן יצחק
¶
"מתפרסמת בזה הצעת חוק מטעם הממשלה: הצעת חוק אנשי צבא דרום לבנון ומשפחותיהם (תיקון), התשפ"א-2021
הוספת סעיף 13א 1. בחוק אנשי צבא דרום לבנון, התשס"ה-2004, אחרי סעיף 13 יבוא:
אות מערכה 13א. קבע שר הביטחון אות מערכה לפי סעיף 7 לחוק
לציון השתתפות העיטורים בצבא ההגנה לישראל, התש"ל-1970
במערכה ברצועת לציון ההשתתפות במערכה ברצועת הביטחון בדרום
הביטחון בדרום לבנון לבנון, יעניק שר הביטחון או מי שהוא הסמיך לכך
אות מערכה כאמור לאיש צד"ל שעמד בתנאים שקבע,
באישור הממשלה."
היו"ר משה גפני
¶
תודה רבה. מי בעד אישור הצעת החוק ירים את ידו? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
הצעת חוק אנשי צבא דרום לבנון ומשפחותיהם (תיקון), התשפ"א-2021, אושרה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אני רוצה להגיש רביזיה גם על רשף טכנולוגיות בשדרות וגם על קרית-שמונה. אנחנו מבקשים שיחזרו אלינו עם תשובות.