פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-ושלוש
הכנסת
95
ועדת החוקה, חוק ומשפט
27/01/2021
מושב שני
פרוטוקול מס' 190
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום רביעי, י"ד בשבט התשפ"א (27 בינואר 2021), שעה 10:40
ישיבת ועדה של הכנסת ה-23 מתאריך 27/01/2021
חוק סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה) (תיקון מס' 5), התשפ"א-2021, הכרזת סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה) (בידוד של אדם שנכנס לישראל בנסיבות מיוחדות) (מס' 4) (תיקון מס' 2), התשפ"א-2021
פרוטוקול
סדר היום
הכרזת סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה) (בידוד של אדם שנכנס לישראל בנסיבות מיוחדות) (מס' 4) (תיקון מס' 2), התשפ"א–2021
הצעת חוק סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה) (תיקון מס' 4), התשפ"א–2020
נכחו
¶
חברי הוועדה: יעקב אשר – היו"ר
מיכאל מלכיאלי – מ"מ היו"ר
איתן גינזבורג
אוסנת הילה מארק
אוסאמה סעדי
תהלה פרידמן
יעל רון בן משה
מוזמנים
¶
נירית להב קניזו - רפרנטית סמכויות, משרד המשפטים
אסתי ורהפטיג - ממונה לשכה משפטית, משרד הבריאות
טל פוקס - עו"ד, משרד הבריאות
משתתפים (באמצעים מקוונים)
¶
שושי פרידמן-סומך - עו"ד, משרד המשפטים
לילך וגנר - ראש אשכול עונשין ופשיעה חמורה, משרד המשפטים
שי סומך - מחלקת ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
בת אור כהנוביץ - מנהלת המח' להנחיית תובעים, פרקליטות המדינה
אורי בוצ'ומנסקי - משטרת ישראל, המשרד לביטחון פנים
רועי סינגר - סגן מנהל האגף לאפידמיולוגיה, משרד הבריאות
מירה סלומון - ראש מינהל משפט וכנסת, מרכז השלטון המקומי
רישום פרלמנטרי
¶
אסתר מימון
הכרזת סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה) (בידוד של אדם שנכנס לישראל בנסיבות מיוחדות) (מס' 4) (תיקון מס' 2), התשפ"א–2021
היו"ר יעקב אשר
¶
בוקר טוב לכולם. אני פותח את ישיבת הוועדה. על סדר-היום שני נושאים. אנחנו נתחיל בהכרזת סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה) (בידוד של אדם שנכנס לישראל בנסיבות מיוחדות) (מס' 4) (תיקון מס' 2). מי מציג לנו את זה?
מיכאל מלכיאלי (ש"ס)
¶
אם יש לנו משטרה פה, שייתנו תשובות למה ששאלת הבוקר, כי אתמול הייתי באותו סיפור.
טל פוקס
¶
ההכרזה היא הארכה של הכרזה קיימת לגבי ארבע מדינות שתהיה חובה ללכת למלונית לחוזרים מהן ללא אפשרות לצאת בהסדר של הבדיקות, של בדיקה בכניסה ובדיקה ביום התשיעי.
ארבע המדינות זה דרום אפריקה, זמביה, ברזיל ואיחוד האמירויות. בנוסף מדינה נוספת – פורטוגל, שגם עליה יחול אותו הסדר, בהתאם לחוות דעת אפידמיולוגית והערכת הגורמים המקצועיים במשרד הבריאות, שאלו המדינות שיש בהן כרגע את הסכנה הגבוהה ביותר להגעה של הנגיף הדרום אפריקאי והברזילאי, שאלה הנגיפים שכרגע חוששים מהפצה נרחבת שלהם בישראל.
גור בליי
¶
אתם מגיעים לפה לפי 22ג(ח)(2), כי הגעתם ל-20 ימים, לכן עכשיו צריך אישור מראש של ועדת החוקה להאריך ב-14 ימים. נכון?
טל פוקס
¶
נכון. לגבי דרום אפריקה וזמביה אין מחלוקת, וזה כמובן ברור שעברנו את ה-20 ימים. לגבי המדינות שהוספנו אחר כך, הנושא הזה לא התברר סופית, אבל מאחר שבכל מקרה היינו צריכים להגיע לכאן לגבי דרום אפריקה וזמביה לא מצאנו לנכון להמשיך ולבחון את זה. אני גם אוסיף שיש פה חמש מדינות, ולכן בכל מקרה כניסה לתוקף מיידית כבר לא אפשרית.
גור בליי
¶
פורטוגל זו הפעם הראשונה שאתם מבקשים לגביה את המלונית. אתם מגיעים בגלל דרום אפריקה וזמביה לפי (ח)(2), שזה אישור ועדה מראש, אז כבר הלכתם לחומרה על שלוש המדינות הנוספות.
טל פוקס
¶
חשבנו על זה, ובגלל שאנחנו מחמירים והולכים לאישור מראש של הוועדה זה אפשרי. אם יש פה מישהו ממשרד המשפטים בזום, אולי הוא יוכל להסביר כי זה מתואם עם משרד המשפטים כמובן.
גור בליי
¶
יש אי-בהירות בעניין הזה בחוק. זה בדיוק העניין. החוק מדבר על זה שכאשר אתה מתחיל הכרזה, הממשלה לא צריכה להביא לאישור הוועדה לעשרה ימים, ואז שוב עשרה ימים לא צריך אישור מראש של הוועדה, ואז אם רוצים מעבר ל-20 ימים, צריך אישור מראש של הוועדה, ואז זה ל-14 ימים. פה הם במין מצב ביניים. הם מגיעים מראש על פורטוגל, אבל לא מגיעים אחרי 20 ימים, אלא מגיעים בפעם הראשונה.
גור בליי
¶
הנטייה שלי בהקשר הזה לומר שכן, שברגע שאתה מקבל את הלגיטימציה של הפיקוח הפרלמנטרי, אתה יכול לתקופה ארוכה יותר של 14 ימים. זה נשמע לי עמדה סבירה.
רועי סינגר
¶
בוקר טוב. דבר ראשון, נעשה סדר אנחנו מדברים על שני זנים שמטרידים אותנו. יש הרבה זנים שמסתובבים בעולם, אבל שני הזנים שמטרידים אותנו. האחד זה הזן הדרום האפריקאי, והשני זה הזן הברזילאי. אותה הצעה שעל השולחן מתייחסת לשני הווריאנטים האלה. יש גם את הזן הקליפורני והזן - - - שנמצאים כבר בארץ.
אנחנו מדברים כרגע על ברזיל ופורטוגל שמתייחסות לזן הברזילאי. הזן הברזילאי כמובן נפוץ מאוד בברזיל. קיים לגביו חשש שהוא עמיד לחיסון. אגב, יש שני זנים בברזיל, אנחנו מדברים כרגע על זן אחד מתוך השניים. הזן הזה יש חשש שהוא עמיד לחיסון. אין עדיין תוצאה סופית לגבי הבדיקות האלה אם הוא עמיד לחיסון או לא.
פורטוגל היא מדינה יוצאת דופן בגלל הקשר האיתן שלה עם ברזיל. זו מדינה דוברת פורטוגזית ויש קשרי מסחר ותיירות איתנים בין שתי המדינות. פורטוגל סובלת מהתפרצות חריפה של הנגיף מאז ינואר, בתחילת ינואר הייתה עלייה חריפה בתחלואה שמתאימה לעלייה שקשורה לווריאנט. אנחנו רואים את הגל הזה באנגליה, אנחנו רואים את הגל הזה אצלנו, זה ווריאנט שמידבק יותר. בפורטוגל המצב מתאים. בפורטוגל טרם זיהו את הזן הברזילאי אצלם, אבל יכולות הריצוף שלהם מצומצמות. במובן הזה הם בשני שלישים או חצי מהיכולות שלנו לרצף, ובטח לא בקנה מידה של אנגליה ודנמרק, שהן מדינות מובילות ביכולות הריצוף. ההשערה הסבירה היא שהזן הברזילאי מסתובב בפורטוגל, ולכן החשש שהוא ייובא לארץ.
(היו"ר מיכאל מלכיאלי, 10:50)
נכנסים מפורטוגל לישראל לא הרבה תיירים. נדמה לי בתחילת ינואר – 150. בשבועיים הראשונים של ינואר. אם אני לא טועה, מתוכם שניים היו חיוביים. לא הגענו לאתר את הזנים שלהם, ולא ידוע שזה הזן המדובר, אבל החשש כבר קיים.
צריך להגיד שאנחנו מחפשים כל חולה בודד, להבדיל ממקרים סטטיסטיים שנמנעת רוב התחלואה. כשמדברים על וריאנט אתה רוצה למנוע כל מקרה שייכנס, כי מקרה אחד ידביק עוד מישהו ועוד מישהו, תהיה שרשרת, זה יהיה כבר מפושט וכבר אין לך שליטה.
מטעמי זהירות מונעת אנחנו חושבים שיש להוסיף את פורטוגל, למרות שאין הוכחה שהנגיף נמצא שם, אבל אנחנו יודעים כאמור שיש קשר איתן עם ברזיל, קשר תיירותי, קשרי תעופה. יש גל תחלואה חמור בפורטוגל, ואנחנו סבורים שהזן הברזילאי מסתובב שם, לכן אנחנו חושבים שמן הראוי לחייב בידוד במלונית גם לחוזרים מפורטוגל בעת הזאת.
גור בליי
¶
אני רק רוצה להבהיר מהבחינה המשפטית, לך טל, יש לנו התלבטות לגבי הנושא של 14 ימים לגבי פורטוגל, כי זו הפעם הראשונה, אבל בין אם הולכים לגישתם, בגלל שזה בא עם אישור מראש לוועדת החוקה, ובין אם זה משתלב בגישתנו מהישיבות הקודמות, שבה לגבי כל המדינות שבהן הייתה ההכרזה על שליחה למלונית בכפוף לבדיקות, וזה כמובן חל על פורטוגל כמו על כל יתר מדינות העולם, במובן הזה מבחינתנו בכל מקרה אנחנו נמצאים מעבר ל-20 ימים, כי כל מי שחוזר מפורטוגל כמו כל מדינות העולם, ממילא נמצא מאז 30 בדצמבר בסטטוס שבו הוא הולך למלונית ומשוחרר ממלונית רק בכפוף לשתי בדיקות. לשיטתנו גם מכוח זה השליחה למלונית שלא בכפוף לבדיקות היא בכל מקרה מעבר ל-20 ימים, ולכן אנחנו ב-(ח)(2), ב-14 הימים, באישור ועדת החוקה.
אני רק אומר למען הבהירות שמבחינתנו גם אם אי-אפשר היה 14 ימים בגלל הפרשנות שלכם, בוודאי אפשר מכוח הפרשנות שלנו שיש רצף בין שליחה למלונית בכפוף לבדיקות לשליחה למלונית ישר, וזה בוודאי נכון לגבי פורטוגל.
שי סומך
¶
על בסיס מה שציינת. אנחנו רואים בסוג הזה של ההכרזה כהכרזה שהתחילה לפני 20 ימים, והשינויים שחלים באותה הכרזה הם חלק מאותה ההכרזה שהתחילה לפני 20 ימים, וכאשר חולפים אותם 20 ימים, אנחנו נמצאים במודל של אישור מראש ל-14 ימים, להכרזה כפי שהיא באותה עת.
גור בליי
¶
אתם מקבלים את הפרשנות שלנו בעניין הזה, שקודם בפורטוגל כל מי שחזר ממנה היה צריך ללכת למלונית, אבל שוחרר בכפוף לשתי בדיקות, ועכשיו הוא הולך למלונית ולא יכול להשתחרר משתי בדיקות. זה בוודאי נכון שזה יותר מ-20 ימים.
שי סומך
¶
לא בדיוק. אבל בכל מקרה אפשר לדבר על הדברים אולי אחרי הוועדה, אבל בכל מקרה אני חושב שאנחנו מגיעים לאותה תוצאה, אז כרגע אולי ההנמקה פחות חשובה.
גור בליי
¶
הכרזת סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה)(בידוד של אדם שנכנס לישראל בנסיבות מיוחדות)(מס' 4)(תיקון מס' 2), התשפ"א-2021
בתוקף סמכותה של הממשלה לפי סעיף 22ג לחוק סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה), התש"ף – 2020 (להלן-החוק), ולאחר ששוכנעה הממשלה כי יש סיכון מוגבר יותר להגעת חולים לישראל מחוצה לה מהמדינות שיפורטו להלן, וכי כניסתם לישראל עלולה להביא להחמרה ברמת התחלואה במדינה, על סמך חוות דעת אפידמיולוגית מטעם משרד הבריאות, ולאחר שבחנה הממשלה דרכי פעולה חלופיות ושקלה את הצורך בהכרזה מול מידת הפגיעה בזכויות של חוזר, באישור ועדת חוקה חוק ומשפט של הכנסת לפי סעיף 22ג(ח)(2) לחוק, מכריזה הממשלה לאמור:
תיקון התוספת
1.
בהכרזת סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה)(בידוד של אדם שנכנס לישראל בנסיבות מיוחדות)(מס' 4), התשפ"א-2021, בתוספת –
0.
בטור ב', בכל מקום, במקום "י"ד בשבט התשפ"א (27 בינואר 2021)" יבוא "כ"ח בשבט התשפ"א (10 בפברואר 2021)";
זו הארכה לגבי ארבע המדינות הקיימות: דרום אפריקה, זמביה, האמירויות וברזיל.
0.
בסופה יבוא
¶
"(""(7) פורטוגל
מיום י"ד בשבט התשפ"א (18 בינואר2021) עד יום כ"ח בשבט התשפ"א (10 בפברואר 2021).
תחילה
1.
תחילתה של הכרזה זו ביום י"ד בשבט התשפ"א (28 בינואר 2021).
שוב, המשמעות היא שלגבי חמש המדינות האלה אין אפשרות להשתחרר בכפוף לבדיקות, אלא חייבים ללכת למלונית.
היו"ר יעקב אשר
¶
אם כך, אני מעלה להצבעה. מי בעד הכרזת סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה) (בידוד של אדם שנכנס לישראל בנסיבות מיוחדות) (מס' 4) (תיקון מס' 2), התשפ"א-2021, ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
אושר.
היו"ר יעקב אשר
¶
שניים בעד.
הצעת חוק סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה) (תיקון מס' 4), התשפ"א–2020, מ/1371
היו"ר יעקב אשר
¶
אני פותח את ישיבת הוועדה, על סדר-היום, הצעת חוק סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה) (תיקון מס' 4), התשפ"א–2020, המשך הדיון מאתמול.
דנו בחלק מהסעיפים, לא קראנו עדיין את הכול, ויש בפני חברי הוועדה את הנוסח לדיון עם תיקונים שהיו אתמול במהלך הישיבה. אני אבקש מהיועץ המשפטי להקריא, להסביר בקצרה, ודברים שלא דיברנו עליהם, נדבר בהמשך.
גור בליי
¶
נתחיל בסעיף הראשון של הקנסות. נעשו בו שינויים בעקבות הדיון אתמול. אני אקרא ואז אולי נסביר את השינויים.
1.
בחוק סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה), התש"ף–2020 (להלן – החוק העיקרי), בסעיף 24(ב) במקום פסקה (1) יבוא:
"(1) לעבירה מינהלית כאמור ייקבע קנס מינהלי קצוב שלא יעלה על 5,000 שקלים חדשים, ולעניין עבירה מינהלית הקבועה בתקנות כאמור בסעיפים 6 ו-7 – 500 שקלים חדשים;
(1א) על אף האמור בפסקה (1), לעבירה מינהלית הקבועה בתקנות כאמור בסעיפים שיפורטו להלן ייקבע קנס מינהלי קצוב שלא יעלה על 10,000 שקלים חדשים, לפי מדרג לעניין גובה הקנסות שהממשלה תקבע בתקנות, בהתחשב בין היתר ברמת הסכנה או הנזק שעשוי להיגרם מהעבירה, טובת ההנאה שעשויה לצמוח לעובר העבירה מעשייתה ומידת הפגיעה שתיגרם לעובר העבירה בשל הטלת הקנס:
(א) עבירה מינהלית הקבועה בתקנות כאמור בסעיף 8(א)(1) או (2) שעבר הגורם האחראי על המקום בעניין הפעלת מקום הפתוח לציבור או בית עסק, בדרך של פתיחתו לציבור, בניגוד לאיסור על הפעלתו כאמור שנקבע באותן תקנות ורק אם מועסקים במקום יותר מחמישה עובדים;
(ב) עבירה מינהלית הקבועה בתקנות כאמור בסעיף 9 שעבר הגורם האחראי על המקום בעניין הגבלת מסיבה, כנס, טקס, לרבות טקס דתי, פסטיבל, טיול מאורגן, אירוע ספורט, מופע בידור או מופע אומנות (בסעיף זה – אירוע) ורק אם משתתפים באירוע יותר ממספר המשתתפים המפורט להלן, לפי העניין:
(1) לגבי אירוע שהתקנות קובעות איסור על קיומו – 20 משתתפים;
(2) לגבי אירוע שהתקנות קובעות הגבלה על מספר המשתתפים המותר בו – מספר המשתתפים כפול מהמותר.
(ג) עבירה מינהלית הקבועה בתקנות כאמור בסעיף 10(ב)(1) או (2) שעבר הגורם האחראי על המקום בעניין הפעלת מוסד המקיים פעילות חינוך, בדרך של פתיחתו ללומדים, לחניכים או למטופלים בו (בסעיף זה – תלמידים), בניגוד לאיסור על הפעלתו כאמור שנקבע באותן תקנות, ורק אם לומדים במוסד יותר מ-40 תלמידים."
את הסעיף עצמו הסבירו אתמול נציגי הממשלה. לילך הסבירה אותו באריכות, התיקונים שנעשו אומרים שהמצב הרגיל זה שהקנס הוא 5,000 שקל. אם עוברים רק במצב שמתואר פה, שיש איסור על פתיחה לגבי עסק ופותחים אותו, מפעילים אותו בניגוד לאיסור על הפתיחה, ורק אם מועסקים במקום יותר מחמישה עובדים, זאת אומרת, אם זה מקום שהוא לא עוסק זעיר, יש יותר מחמישה עובדים, אפשר לקבוע קנס מעל 5,000 עד 10,000, כשהמדרג בין 5,000 ל-10,000 ייקבע בהתאם לשיקולים שנאמרו למעלה: הסכנה או הנזק מהעבירה, טובת ההנאה והפגיעה. זה יהיה מדרג בין 5,000 ל-10,000, אבל בשביל להגיע למדרג, זה חייב להיות עסק שיש בו יותר מחמישה עובדים, וזה רק על הגורם האחראי על המקום.
לגבי האירועים אותו דבר. בשביל להגיע לרף הגבוה של 5,000 עד 10,000, זה יכול להיות רק על הגורם האחראי על המקום. למשל לצורך העניין, מי שעושים אצלו חתונה, אבל לא מי שנותן שירות לחתונה, לא הצלם או הדי-ג'יי, אלא רק לצורך העניין בעל האולם, וגם אז אפשר להגיע למדרג בין 5,000 ל-10,000 אם התקנות קובעות איסור בכלל על סוג האירוע הזה ורק אם יש 20 משתתפים ומעלה. ואם התקנות מאפשרות את זה, אבל קובעות איזה מספר, רק אם המספר הוא פי שניים ומעלה מהמספר המותר. זאת אומרת, אם אפשר לעשות חתונה עד 20 איש, אתה יכול להטיל את הקנס שמעל 5,000 רק אם יש 40 איש ומעלה באותה חתונה.
לגבי החלופה השלישית זה אם מדובר על הפעלת מוסד חינוך שאסור להפעיל, וגם זה על הגורם האחראי על המקום, אבל רק אם לומדים – ופה הוספנו: לומדים באותה עת במוסד יותר מ-40 תלמידים.
גור בליי
¶
כן, בעת הביצוע. כשנותנים את הקנס רק אם יש שם יותר מ-40 תלמידים אפשר לעלות לרף הגבוה יותר, בין 5,000 ל-10,000. ושוב, זה לא שאתה עולה ישר ל-10,000, אלא כמו שאמרנו, יש מדרג שייקבע בתקנות.
גור בליי
¶
אי-אפשר לתת מתחת ל-40 תלמידים. זה מעל 40, זאת אומרת, זה 41 ומעלה. גם לגבי האירועים, אנחנו מדברים מעל 20, זאת אומרת, 21 ומעלה. אלה השינויים שנעשו.
אורי בוצ'ומנסקי
¶
שלום, אדוני היושב-ראש, תודה על הזכות להציג את עמדת המשטרה. אני אתייחס כרגע רק לתיקון הזה, בהמשך אני אתייחס גם לתיקונים נוספים שאולי קשורים גם לאכיפה באירועים, בעסקים ובמוסדות חינוך.
לגבי התיקון בעניין העסקים, קביעת הרף לפי מספר העובדים – כפי שהצגנו גם בעבר, כשנקבע החוק ונקבעו העבירות על האזורים המוגבלים, כאשר אתה מגביל את זה או קובע רף לפי מספר העובדים במקום, זה מקשה מאוד על האכיפה. ברור לחלוטין שיעלו טענות שהאדם הזה לא עובד במקום או שהוא נספר בטעות. זה מקשה מאוד על האכיפה. כך גם לגבי הרף באירועים, הצורך לספור את כמות האנשים, האם נמצאים במקום 40 אנשים או 50 אנשים, כאשר אנשים יכולים לזוז, יכולים ללכת, זה מקשה מאוד על האכיפה.
כמובן ההנחיה שלנו תהיה בכל מקרה של ספק, ויהיו לא מעט כאלה, כנראה ברוב המקרים יהיה קשה לקבוע מה מספר העובדים או מספר המשתתפים באירוע – במקרים האלה, ההנחיה תהיה כמובן ללכת לרף הנמוך ולהטיל את הסכום הנמוך יותר ולא את הסכום הקבוע. צריך להביא את זה בחשבון.
התיקון הזה אומר שיהיה קשה מאוד להטיל את אותם סכומים קבועים, כנ"ל לגבי מוסדות החינוך. זה לא סביר ששוטר ייכנס למוסד חינוך ויתחיל לספור כמה תלמידים נמצאים במקום, כמה תלמידים נמצאים בכל כיתה וכמה כיתות פתוחות, במיוחד כאשר בעוד כמה ימים ייתכן מאוד שמוסדות חינוך ייפתחו באופן חלקי ויכול להיות מצב למשל שבית ספר יסודי יוכל לפתוח את כיתות א', ב' ו-ג', אבל ד'-ו' יהיו סגורים. אנחנו לא מצפים ששוטר ייכנס ויבדוק האם כיתה ד' פתוחה לתלמידים וב' סגורה. זה לא סביר בעינינו.
בעניין של מוסדות החינוך אני חייב לציין שהמשטרה כן אוכפת היום מוסדות חינוך שפתוחים בניגוד לאיסור, אבל העמדה המקורית של המשטרה, כפי שהוצגה גם בדיונים פנימיים וגם כאן בוועדה, היא שהפיקוח והאכיפה כלפי מוסדות החינוך צריכים להיות מהרשויות המקומיות ומשרדי הממשלה הרלוונטיים: משרד הבריאות, משרד החינוך, באמצעות סגירה של המוסדות, באמצעות הטלת סנקציות.
היו"ר יעקב אשר
¶
תודה רבה. אנחנו קובעים את גבולות הגזרה. זה שיש קושי באכיפה זה בסדר, אבל אני רוצה לומר לך, אורי, שיתפתי היום את חבריי בוועדה שהתפלאו לראות שאני מאחר היום לישיבה – שיתפתי אותם בחוויה שעברתי וכנראה עברו את זה פה עוד כמה היום, ואני מדבר על האכיפה.
אנחנו דנים היום, מה שאמרתי גם אתמול, בחלק הקל, של העלאת הקנסות, בגלל שהאכיפה לא חכמה, היא לא סיסטמתית, לפעמים אפילו עד עוול.
היום הייתי בכביש מס' 1, בדרך לכאן, עמדתי לפחות רבע שעה או 20 דקות במקום, הייתי בטוח שכאשר אני אחלוף – ועמדתי בסבלנות רק עדכנתי את מנהל הוועדה, שהפעם כנראה אני אאחר "בניגוד" לפעמים קודמות - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
הוא היה מופתע. כשהגענו למחסום אחרי רבע שעה, 20 דקות, כשפתאום זה נפתח, היו ארבע ניידות שעומדות בצד הכביש, ארבעה מחסומים שנמצאים ממש באמצע הכביש. לא שאלו אפילו בעל רכב אחד אם הוא עובד חיוני או לא עוד חיוני. עצירה, חסימה, בלי שום דבר.
אני לא רוצה שתיתן לי תשובה על זה, אני רק בא ואומר דבר אחד, יש לי "פתרון", אם אנחנו עכשיו במקום שנעשה שכל שוטר יצטרך לעצור ולשאול, פשוט נתחיל להחרים רישיונות נהיגה – בוא נלך לחלק הקשה. יותר קל לכם – לא תצטרכו לעבוד כל כך קשה, נרתיע את האנשים מלצאת, הרי זה אותו דבר כמו דברים אחרים.
אנחנו מעלים קנסות, לא היו במדינת ישראל קנסות כאלה של 5,000 ו-10,000. אנחנו עושים את זה בגלל שמישהו לא אוכף בצורה סבירה. לכן אני מספר לך חוויות מהבוקר לגבי מה שאמרת בנושא של הקושי באכיפה שיהיה. לצורך זה בדיוק יש תקנות של הממשלה, שהם ידעו לנתב את זה לפי הדרישות. אם מוסד חינוכי יכול להיות עם כך וכך תלמידים, החריגה תהיה מעבר לזה. הרי לא יכול להיות שעסק עם עובד אחד או עובד וחצי, שהוא עסק קטן, יהיה עליו קנס של 10,000 כמו עסק גדול שמעסיקה חמישה או שישה עובדים. זה הרציונל. זה שקשה לכם לאכוף את זה, אני יודע. מה לעשות.
(היו"ר מיכאל מלכיאלי, 11:08)
גור בליי
¶
אני חייב לציין בהקשר הזה שני דברים: דבר אחד, הממשלה ממילא אמרה שהיא תקבע מדרג לפי גודל בתקנות, במובן הזה מה שהוועדה מציעה לא שונה מהותית ממה שממילא הממשלה אמרה. זה דבר אחד. דבר שני, אני חושב שהקושי לגבי כמה נמצאים פיזית באותו זמן הוא רק לגבי מוסדות החינוך, כי בהבנה שלי לגבי הנושא של מקומות עבודה, של עסקים, לדעת כמה מועסקים, זה לא כמה נמצאים באותו זמן, זה נותן אינדיקציה אם זה עסק גדול. אתה לא רוצה לפגוע בעסקים קטנים ממש. זה כמה אנשים רשומים כמועסקים באותו מקום. דווקא שם לדעתי באכיפה זו לא שאלה אם זה עסק שמעסיק עשרה אנשים שעובדים במשמרות ובכל פעם יש שני אנשים במשמרת, עדיין זה יהיה עסק שאתה יכול אולי לתת לו את הקנס, כי מועסקים בו עשרה אנשים, גם אם כל רגע יש שניים. כמה אנשים מועסקים זו לא שאלה, אלא כמה יש בפועל.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
לא צריך לשים את המילה "במקום", אלא רק אם מועסקים בעסק או בגוף המדובר יותר מחמישה עובדים. לא צריך לרשום את המילה "במקום".
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
המילה "במקום" זה אומר באותו רגע, באותה שנייה שהגיעו לבדוק. ככה אפשר לפרש את זה.
גור בליי
¶
לגבי הנושא של האירועים, אני רוצה לציין שממילא לגבי אירוע, מה שנקרא "אירוע מוגבל", נגיד חתונה, גם היום אתה צריך. היום מותר לך לעשות חתונה של 20 איש, אז כשאתה בא לאכוף, אתה גם צריך לבדוק. לכן אני אומר שהקושי היותר גדול זה רק לגבי מוסד חינוך, ששם אתה באמת צריך לראות פיזית כמה אנשים נמצאים שם באותו זמן. בשני הדברים האחרים זה קיים ממילא.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
למה הוספנו את סעיף (2)(ב)? אני מדבר על הפירוט. כשאנחנו רושמים פה "לגבי אירוע שהתקנות קובעות הגבלה על מספר המשתתפים המותר בו – מספר המשתתפים כפול מהמותר", למה כתבנו את הסעיף הזה?
אורי בוצ'ומנסקי
¶
לגבי עסקים אתם יוצאים מנקודת הנחה שהגורם האוכף, שוטר או פקח עירוני, שיגיע למקום ידע כמה אנשים רשומים כעובדים במקום. זה לא נראה לי סביר, בטח לא בזמן פעילות האכיפה. לגבי האירועים צריך לזכור שהיום יש באירוע מוגבל, שאסור לקיים אותו במקום ציבורי או עסקי אבל מותר לקיים אותו בכל מקום אחר, למשל בשטח פתוח או במקום פרטי – מותר לקיים אותו במגבלת ההתקהלות, אבל ככל שזה במקום פרטי הסמכות היא רק לשוטר. צריך גם לזכור את זה. זה מאוד מאוד מצומצם. זה לא שזה קיים לגבי כל האירועים ובכל המקומות.
במוסדות החינוך, כפי שאמרתי, אנחנו לא חושבים ששוטר צריך להיכנס ולהיות בפרונט מול תלמידים ולהתחיל לספור כמה תלמידים נמצאים היום במוסד. מעבר לעובדה שאנחנו חושבים שהגורם הנכון שיעשה את זה הוא לא שוטר, בפועל אנחנו יודעים שתלמידים יעברו ממקום למקום, יעברו מכיתה לכיתה, יצאו מהמוסד. זה לא הגיוני.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
בפסקה (ג) אני חושב שהמילים "במוסד יותר מ-40 תלמידים" הם פשוט לא יכולים להיות בנוסח החוק.
גור בליי
¶
זו הדרישה של היושב-ראש. אנחנו לא יכולים לאפשר למוסדות שמחזיקים 30 תלמידים להגיד להם: אין בעיה, 30 זה בסדר. לא, אין מספרים בעניין הזה. זה לא יכול להיות עם מספרים.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אם זה בהתאם להנחיות, הכול בסדר. קודם כול, אנחנו מוגבלים במידת הקנס, ברגע שעברת את ההנחיות, אתה תיכנס. לא משנה אם יש שם 37, אם יש שם 25.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
¶
גם אתמול בוועדה דיברנו על זה ארוכות, שלא יכול להיות שאדם שפתח סנדלריה של 1.5 מטר על 1.5 מטר ייכנס, בדיוק אותו דבר כמו שפותחים את איקאה או משהו גדול.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אני רוצה שנסמוך גם על המשטרה וגם עליהם, שיש להם מרחב תמרון ושיקול דעת. שוטר שמגיע למקום, לא ייתן קנס של 20,000 שקל לסנדלר.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
קודם כול, אנחנו מדברים פה על מוסד. המונח "40 תלמידים" לא יכול להיות בנוסח.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אני אומר לך, מלכיאלי, הוא לא יהיה בתוך הנוסח. אני לא מתווכח, אני אומר לכם, זה לא יהיה בתוך הנוסח.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
אני לא מדבר על מוסד, במוסד אני איתך. איך שוטר יכול לדעת, כשהוא מגיע למקום עבודה, כשנוכחים שלושה אנשים, אבל בפועל רשומים בעסק עשרה, אבל הם לא נמצאים? איך הוא יודע איזה קנס לתת להם? 10,000 או 5,000? הוא לא ידע.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
¶
נכון. היה. אנחנו יודעים לעשות את זה. אני חושב שאי-אפשר לקנוס אדם שפתח סנדלריה קטנה כמו שפתחו, לדוגמה, את איקאה. לא יכול להיות.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אתה כותב: רק 40 תלמידים. יבואו כל הכוללים ויפתחו עם 39 תלמידים והכול בסדר?
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אני יודע, אבל ברור לנו שכרגע הקונספט שיש בחלק, לא בכל החברה החרדית – בחלק מהחברה החרדית, שזה בסדר לקבל קנס ולהמשיך לעבוד. יש תפיסה כזאת, ואנחנו צריכים לעצור את זה, כי כרגע כל - - -
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
מלכיאלי, כל גדולי הדור, לא אני, אומרים שזה פיקוח נפש, שלא צריך לעשות את זה, שזה פגיעה בבריאות, ולכן עם כל הכבוד, לא יהיו 40 תלמידים. מי שמפר הנחיות ישלם קנס לשיקול דעתו של השוטר, נקודה. זה פשוט.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אני רוצה שכל מי שמפר את ההנחיות, ישלם את הקנס, השוטר יחליט במקום בהתאם להתנהלות הבן אדם.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
דרך אגב, אנחנו נותנים את זה לקצין משטרה, זה לא כל שוטר. קצין משטרה יכול להפעיל שיקול דעת, אפילו יותר רחב. אין בעיה. תורידו את הסעיף הזה. לא יהיה.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
עמדתי היא שזה צריך להיות שווה. כל הפרה באשר היא צריכה להיות באותו צו. כל הפרה.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
אדוני, גם היום יש מדרג? אז כמו שיש מדרג היום, שהממשלה תקבע את המדרג. לא הוועדה הזאת קבעה את המדרג בעבר, והיא לא צריכה לקבוע אותו עכשיו.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אתם כנראה לא מבינים מה אתם עושים. אני בא להציל אתכם מעצמכם. בואו נתקדם לסעיף 2. אפשר?
אסתי ורהפטיג
¶
רק לגבי הנושא של אירועים, צריך לשים לב, אנחנו לא חושבים שנכון לצמצם את הנושא של אירועים, את הקנס המוגדל, רק על הגורם האחראי על המקום. כלומר, אם יש עכשיו אירוע המוני, אפשר לדמיין חתונה של מאות משתתפים, שיש שם קייטרינג שמספק את האוכל למי שמגיע, והוא כמובן מתוקף תפקידו גם יודע מה כמות האנשים, אין סיבה לצמצם את זה.
אסתי ורהפטיג
¶
או די-ג'יי במסיבת טבע. יש כל מיני גורמים במסיבות, במיוחד באירועים כאלה גדולים, כן אמורים לדעת ואין סיבה - - -
גור בליי
¶
דווקא בדיוני הוועדה שהיו בזמנו על התקנות של הגבלת פעילות, הוועדה הביעה התנגדות להסתכלות על נותן שירות כמו על בעל האולם לצורך העניין.
אסתי ורהפטיג
¶
זה לא בהכרח יהיה אותו דבר, אבל אנחנו לא רוצים מראש לשלול ש-5,000 תהיה התקרה. בדברים מאוד גדולים, אולי באירועים גדולים, כן תהיה הצדקה, לפחות גם על חלק מנותני השירותים, שיודעים מתוקף תפקידם מה מספר האנשים ורואים את זה, אנחנו לא חושבים שנכון מראש להוציא אותם בכלל מהקנס המוגדל.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
דנו בחוק הזה כשהיינו בעולם אחר. היום אנחנו בעולם שאנשים כבר יודעים שהם מפרים את החוק.
הילה שי וזאן (כחול לבן)
¶
יודעים מה זה סגר. אתם כל הזמן חוזרים על ההשוואה של תחילת הקורונה. אין שום השוואה.
גור בליי
¶
אסתי, שוב, אתם יכולים להטיל על נותן שירות. הרי היום ההסתכלות בתקנות זה על כל נותני השירות באותה צורה, אתה לא מפריד בין קייטרינג לדי-ג'יי. הרבה מנותני השירות לא יודעים כמה אנשים, הדי-ג'יי לא אחראי לכמה אנשים יש באותה חתונה.
הילה שי וזאן (כחול לבן)
¶
מה זה "לא אחראי", הוא יודע כמה הזמינו אצלו, ואז הוא יכול לדעת אם זה על פי ההנחיות או לא.
גור בליי
¶
הרבה פעמים חלק מההפרות זה על X אנשים. הוא לא יודע כמה אנשים יש באותה חתונה. די-ג'יי - - -
הילה שי וזאן (כחול לבן)
¶
קודם כול, מצופה ממנו לדעת. הקייטרינג ודאי יודע, כי הוא יודע כמה מנות מזמינים, אז בקייטרינג זה לא קורה. די-ג'יי יכול לשאול כמה אנשים - - -
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
אגב, חתונה זה חופה וקידושין, לא חייבת להיות מסיבה. בחתונה – אני לא אומר מי הרב שבא לחתן, אבל כשנותן שירות מגיע לאירוע, כשהוא יודע שהאירוע אסור, הוא צריך לקבל קנס
הילה שי וזאן (כחול לבן)
¶
היא תקבע תקנות והיא תחליט, אבל אנחנו נפתח את זה ויהיה דיון מעמיק באשר לאיזה ספק צריך להיות. למה זה צריך להיות פה?
לילך וגנר
¶
חשבתי שנכון יהיה לדרג ולעשות מדרג בכל הקנסות של ה-10,000 בתקנות, אבל אם אתם שואלים אותי, ברור שיש הבחנה בין נותן שירותים לבין מי שמפיק את האירוע, מי שהוא הבעלים של המקום שבו מתרחש האירוע, ולכן ברור שיהיה מדרג בהקשר הזה, הוא ייקבע בתקנות. אני מסכימה שהמקום לקבוע את זה הוא בתקנות, אבל אני גם לא נופלת מהכיסא מההגדרה של גורם אחראי שמתכתבת עם מה שכתוב בחוק המסגרת היום, ההגדרה של גורם אחראי, שכוללת גם את הבעלים של המקום, גם את המפעיל, גם את המחזיק. מבחינתי אלה הגורמים שאני ארצה להטיל עליהם את הקנס הגבוה של 10,000 שקל.
אסתי ורהפטיג
¶
אני רק רוצה להוסיף בהקשר הזה שאם יש אירועים שמתקיימים באזורים ציבוריים, שהם לא בשליטת גורם מסוים, כמו שאנחנו יודעים לפעמים יש קושי לאתר מי הגורם האחראי על המקום, ולכן במיוחד אם יש אירוע המוני שיש ספק שמספק, יכול להיות שנרצה שתהיה אפשרות לפחות. שוב, אני מסכימה עם הדברים של לילך, שספק זה שונה, אני מסכימה גם אתכם שלא בהכרח כל ספק יודע מה כמות האנשים, וזאת חשיבה שצריך לעשות, אנחנו לא נטיל אוטומטית, אבל אנחנו לא רוצים לשלול את זה מראש, כי יש מצבים שכן יהיה נכון להטיל את הקנס המוגבר הזה.
ניצן רוזנברג
¶
לילך, את אומרת שמאוד ברור שיעשו את ההבחנה הזאת, אבל היום בתקנות לא עשיתם את ההבחנה. זאת אומרת, הדי-ג'יי היום מקבל 5,000 שקל בדיוק כמו הבעלים או המארגן.
גור בליי
¶
זה מה שאני רוצה לומר, שחברי הוועדה התרעמו על זה שקבעו אותו דבר לנותן השירות כמו למפעיל של האירוע, אז משרד המשפטים אמר שהם בנו על התיקון הזה שבמסגרתו מעלים ל-10,000 על המפעיל. הינה, לילך מהנהנת.
לילך וגנר
¶
אני מהנהנת כי גור לגמרי מדייק. נכון, זה בדיוק מה שאמרנו, ש-5,000, ואנחנו לא יורדים ל-2,500, כי הרווחים גם של נותני השירותים הם מאוד מאוד גבוהים וזה לא מבטא את הקנס הראוי להטלה על נותני השירותים, ולכן נשארנו עם אותו גובה קנס. אבל בוודאי אם נעשה מדרג של 10,000 ומדרג יותר גבוה מ-5,000 הם יהיו מתאימים לגורמים המרכזיים שמפיקים את האירוע ופחות לנותני השירותים, לכן מבחינתי התיקון הזה לא יגרע מהאפשרות שלנו לדרג את הגורמים האחראים באמת ולהטיל עליהם את הקנס הגבוה יותר. מבחינתי התיקון הזה מקובל.
לילך וגנר
¶
זה נכון, אבל לגבי עסקים מה שהמשטרה אומרת גם נכון. עוד לא עשינו את החשיבה הזאת. כמו שאמרנו לכם, תכננו לעשות את החשיבה איך אנחנו מגדירים את העסקים הגדולים, לפי איזה קריטריון. אני יודעת שהוועדה חשבה באזור מוגבל שמספר העובדים זה הקריטריון, וקבענו לעשות חשיבה מסודרת יחד עם המשרדים הרלוונטיים, ובמיוחד משרד הכלכלה, כשנגיע לתקנות. הנושא של מספר עובדים מעלה קושי. הוא לאו דווקא מבטא את גודל העסק, לכן כן הייתי מעדיפה שהנושא הזה ייקבע בתקנות, אבל אם הוועדה עומדת על כך שיהיה איזה קריטריון שיהיה בחקיקה. שוב, אין לי אלא לקבל את זה. הייתי מעדיפה שהקריטריון הזה לא ייקבע.
מירה סלומון
¶
האמת היא שקודמיי אמרו את כל הדברים שהיה צריך. היועץ המשפטי למינהלת האכיפה במשטרת ישראל הציג את הקושי שאנחנו מכירים מהאכיפה. עו"ד וגנר ממשרד המשפטים עוד הוסיפה. אין לי עוד מה להוסיף אחרי שגדולים וחכמים ממני אמרו את מה שאמרו. אנחנו מצטרפים למה שנאמר.
גור בליי
¶
אני אקרא את סעיף 2.
תיקון סעיף 25
בסעיף 25 לחוק העיקרי, בסופו יבוא:
"(ו) על אף האמור בסעיף קטן (א), הגורם המוסמך להטיל קנס מינהלי על הפרה של איסור שנקבע בתקנות לפי סעיף 10(ב)(1) או (2) יהיה שוטר, ויהיו נתונות לו הסמכויות לפי סעיף 26. קנס מינהלי לפי סעיף קטן זה, העולה על 5,000 ש"ח יוטל רק באישור של קצין משטרה בדרגת רב פקד ומעלה".
זו תוספת של יושב-ראש הוועדה, שבאה לומר שכאשר מדובר בהטלת קנס על מוסד חינוך, זה ייעשה רק על ידי המשטרה. קנס עד 5,000 ש"ח. זה כל שוטר, קנס מעל 5,000 ש"ח. זה שוטר באישור של קצין משטרה בדרגת רב פקד ומעלה, ולא תהיה אכיפה של קנסות על מוסדות חינוך באמצעות פקחים עירוניים או פקחים עובדי מדינה, אלא רק באמצעות המשטרה. זו הצעת היושב-ראש.
תהלה פרידמן (כחול לבן)
¶
האמת היא, גם אני אשמח להבין למה. יושבים פה ימים שלמים ואומרים לנו: זה גורמי שוליים, זה אנרכיסטים, ואז מתאבדים על האנרכיסטים וגורמי השוליים האלה. אני לא מצליחה להבין את זה. כבר ימים אני לא מצליחה להבין.
אורי בוצ'ומנסקי
¶
אני אשמח להתייחס מטעם מינהלת האכיפה. כפי שכבר ציינתי, המשטרה סבורה שהאכיפה במוסדות לחינוך לא צריכה להיות בלעדית על ידי המשטרה, אלא גם ובעיקר הרשויות המקומיות ומשרדי הממשלה הרלוונטיים.
הנתון שהצגתי פה אתמול של 73 קנסות לא משקף בצורה מלאה את כל הפעילות של המשטרה בעניין הזה. יש הרבה עבירות נלוות והרבה פעילות נלוות שנעשית, גם פיזור של התקהלויות ויציאה ממקום המגורים למטרה שאינה חיונית וכו'. כלומר, הנתון הזה לא משקף את כל הפעילות. אבל אנחנו כן מתנגדים לקביעה שרק שוטר יאכוף במוסדות חינוך. זה חותר תחת המטרה של התיקון הזה, שהמטרה היא להגביר את יכולות האכיפה. אנחנו מצמצמים את הגורמים שיכולים לאכוף כלפי מוסדות חינוך שפתחו בניגוד האיסור. אנחנו גם מתנגדים לגבי הקביעה שהסכום הגבוה יוטל רק באישור של קצין. כמות הקצינים מוגבלת מן הסתם, הם עסוקים בפעילות אחרת. ומעבר לזה, ואולי הדבר החשוב ביותר, אין לקצין שלא נמצא בשטח, שנמצא בתחנה או באיזה זירה אחרת, אין לו שום יתרון איכותי על פני השוטר שנמצא בשטח, ואנחנו בטח לא רוצים שהקצין יהווה חותמת גומי על ההחלטה של השוטר בשטח, בין אם האישור הזה ניתן טלפונית או בדיעבד. הוא לא נמצא בשטח ולא עומדים בפניו כל הנתונים והראיות.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
נציג המשטרה בא ואומר לך: אל תטילו עלינו את כל הדבר הזה, וגם תכבידו עלינו. השוטר מגיע, רואה הפרה, מוסד חינוך פועל בניגוד לסגר, ועכשיו הוא צריך להתקשר לרב פקד שנמצא בתחנה או משימה אחרת כדי לקבל אישור על מתן קנס על ההפרה הזאת. זה בלתי הגיוני.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
הנוסח אומר משהו אחר. הנוסח אומר ששוטר יכול להטיל קנס, אבל במקרה של קנס של 5,000 שקל ומעלה - -
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
אומר לך פה נציג המשטרה שאין שום יתרון לקצין שנמצא במקום אחר להגיד לשוטר: תן לו 10,000.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
נוריד את המילה "דרגת רב פקד". קצין משטרה קנס של 5,000 שקל ומעלה, הוא זה שייתן. שוטרים ייתנו קנסות בפחות מזה. זה סביר וזה הגיוני.
(היו"ר יעקב אשר, 11:30)
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
כבוד היושב-ראש, חבריי חברי הכנסת, אנחנו בדעה שונה לחלוטין ממה שאנחנו שומעים כאן. גם את זה הסברנו והצבענו בקריאה הראשונה נגד החוק הזה בכלל.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אני חושב שכל הפלפולים האלה של קצין ורב פקד ולא רב פקד, אני חושב שזה מראה – וממה ששמעתי עכשיו ממיקי זוהר, אחוז וכמות הקנסות מעל 5,000 שקל זו לא הבעיה שתפתור את מגפת הקורונה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
שיביאו לנו נתונים כמה קנסות על בעלי עסקים של 5,000 שקל. גם 5,000 שקל על עסק זה סכום נכבד. אז מה זה 5,000 ו-10,000?
היו"ר יעקב אשר
¶
פתאום כולם שכחו פה את ההוא מהפלאפל. שכחו כולם. עכשיו אומרים: כל זה חרדים. יש פה מיליון בעלי עסקים בתוכו שאתם דופקים. אתם, בשביל פופוליסטיקה. ואם הייתם מקבלים עכשיו הצעה לרוטציה, אם אני מביא לכם אישור מביב עכשיו לרוטציה, אתם קמים והולכים. צבועים. צבועים.
אוסנת הילה מארק (הליכוד)
¶
אתה צודק, אדוני היושב-ראש. אדוני היושב-ראש, אני מצדיקה אותך. לא רק זה, הרבה אנשים פה רבו בשביל העסקים הקטנים, ועכשיו כולם הולכים נגדם.
הילה שי וזאן (כחול לבן)
¶
מיקי, מי הביא את הצעת החוק הזאת? זו לא הצעת חוק ממשלתית? לא ראש הממשלה הביא?
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אמרתי וגם לאוסנת מארק אני אומר: אם היא כל כך דואגת לעסקים הקטנים, אז למה היא תמכה בחוק?
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אנחנו עקביים גם בהגנה על העסקים הקטנים, שהם קורסים, מאות אלפי עסקים בסכנת סגירה. עסקים קטנים, עשרות אלפים נסגרו. 5,000 בשביל עסק קטן זה קנס חמור מאוד וגבוה מאוד.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
ולכן אני אומר: תביאו לנו נתונים. קודם שאתם מניחים חוק, תביאו נתונים שיש תופעה כזאת של בעלי עסקים שהם מפירים חוק. אתם יודעים מה, 5,000 בשביל עסק זה המון כסף, שלא תזלזלו ב-5,000. אז למה אתם מקפיצים את זה ל-10,000?
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אני לא יודע אם יש תופעה או אין תופעה, אבל כאשר ראש ממשלה מבקש אישור מהרב שיפתח או לא יפתח, יש בעיה, אבל לא פותרים את זה בקנסות.
אוסנת הילה מארק (הליכוד)
¶
מה הבעיה בזה? אז מה אם ראש הממשלה פונה לרב? מה? מי ידבר עם הציבור החרדי אם לא הרב שלהם?
אוסנת הילה מארק (הליכוד)
¶
כמה שליחים גדעון סער שלח, כמה - - - שלח. כולכם באים לרבנים ואחר כך יוצאים על ראש הממשלה - - -
תהלה פרידמן (כחול לבן)
¶
ניסו לרצוח השבוע בירושלים ילד ברכבת הקלה - - -. ניסו לרצוח אנשים. אתה אומר לי: אלה שוליים, אלה אנרכיסטים. אתה מגן על האנרכיסטים האלה, אל תספרו לנו על אנרכיסטים.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אנחנו בשידור ושומעים אותנו. אנחנו קוראים לכל האזרחים, ואני קורא לאזרחים הערבים שאנחנו מייצגים לציית להוראות, לעטות מסכות ולשמור על מרחק, ולבעלי עסקים, עם כל הכאב, למרות שהתנגדנו לתקנות וחשבנו שצריך לתת להם חמצן. אני לא מבין עד היום למה העניין הזה של טייק אוויי – מדברים על לעזור לעסקים, טייק אוויי לא הצלחנו. אתם, אנחנו הצבענו בעד, אתם הרוב אמרתם: אפילו טייק אוויי לא, לעסקים האלה. אז מה אתם רוצים מהעסקים? שיפשטו רגל? ובסוף באים ומדברים: אנחנו נסייע לעסקים האלה. זה גרושים שלא נותנים לעסקים האלה אפילו להמשיך ולהתקיים.
ולכן על אף שאנחנו אומרים "תצייתו", אבל אני אומר, אדוני היושב-ראש, והבאנו נתונים של המשטרה: אנחנו האזרחים הערבים, השוטרים האלה שאמונים על אכיפת החוק, הם חזקים ביותר בחלוקת דוחות, חלשים מאוד במיגור פשיעה ואלימות בחברה הערבית. ולכן כשאומרים לנו: אנחנו רוצים לבנות תחנות ורוצים לגייס שוטרים. בשביל מה? בשביל שיחלקו לנו דוחות ולא יילחמו בפשיעה?
באום אל פחם יש תחנה, בכל שני וחמישי יש רצח. מתחילת השנה יש לנו 12 נרצחים. בממוצע בכל יומיים יש לנו נרצח. איפה משטרת ישראל? היא עסוקה בחלוקת דוחות בחברה הערבית, והבאנו נתונים שמחלקים לנו פי שלושה מכל המגזרים. פי שלושה. פי שלושה מהחרדים, פי שניים מהחברה הישראלית היהודית. איך אתם רוצים שאנחנו ניתן אמון במשטרה, באכיפה, ועוד להעלות את הקנס ל-10,000 שקל?
והבאתי מקרה מאעבלין – למשפחת - - -, הוא ואישתו בעסק, שוטרים באים ודופקים: תפתח. הוא אומר: אני סגור. הוא יוצא מדלת צדדית. אתה פותח. אמר: איזה אני פותח, אני ואישתי בפנים, אין אף לקוח, הדלת סגורה, אני מסדר – 5,000 שקל. איך הוא ישלם את ה-5,000 שקל? בקושי הוא חי. ואז נאספו אנשים וכמעט היה שם רצח, התחילו לירות ולזרוק רימונים. אין לנו אמון במשטרה, ובאכיפה גזענית, סלקטיבית ובררנית, ולכן אנחנו מתנגדים לחוק הזה. לא 10,000 ולא 9,000 שקל.
החוק קיים, המשטרה יכולה לאכוף, שהיא תאכוף על כולם, ולא צריך לא קצין ולא רב פקד, שוטר שרואה מישהו עובר על החוק, הוא רשאי, אבל תעשה את זה בזהירות, בשיקול דעת. בשיקול דעת, אולי הוא סתם פותח, אולי הוא לבד. תן לו אזהרה בפעם הראשונה, לא ישר 5,000 שקל. תן לו אזהרה.
היו"ר יעקב אשר
¶
לפני שאני אתן את רשות הדיבור לאוסנת ואחר כך ליאיר ולהילה, אני רק רוצה לומר לך דבר אחד: גם אני נגד החוק הזה, כי החוק הזה מגיע ממניעים אחרים. זה שהוא נכתב לפני הרבה מאוד זמן, זה נכון - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
נכון. זה שהוא מגיע היום, זה מגיע ממניעים אחרים לגמרי.
אנחנו אנשים אחראים, ניהלתי פה בוועדה וחטפתי גם ממך ומאחרים הרבה מאוד ריקושטים, אבל אני אדם אחראי, אני לא אאיים בביטול תקנות ובסגר ואסגור את כל המדינה. אני לא בונה מזה מנדטים, אני לא מסתכל על הסקרים בעניין הזה. היו לי הרבה ויכוחים, הצלחנו לטייב ולשנות המון דברים מול משרד הבריאות, במשא-ומתן תוך כדי ועדה, אבל אף פעם לא באתי ואמרתי, ויכולתי לעשות את זה עשר פעמים: לא מאשר את התקנות, שייפתח הסגר, שילך הכול. זה היה יכול להיות כוח אדיר. הייתי יוצא גיבור אדיר. היום, אוסאמה, זה האיום ששמו כחול לבן על השולחן. הם באו ואמרו: אנחנו לא מאשרים את הסגר שכבר אושר לפני שבוע פלוס, זה הסגר שאנחנו נמצאים בתוכו, כשאתמול בלילה כבר פקע הזמן שאנחנו יכולים לאשר אותו כוועדה, והוא אמור להגיע למליאה. אם הוא לא יעבור למליאה, ביום שישי כל מדינת ישראל נפתחת. ובאו כחול לבן ואמרו: אם לא עובר החוק הזה, אנחנו מפוצצים את כל הסגר והכול.
היו"ר יעקב אשר
¶
אוסאמה, אני עונה לך. גם אני נגד. גם אני רוצה להצביע נגדו. אבל יש לנו אחריות, כי היום אנחנו בתקופה של בחירות ויש מפלגות שנמצאות במצוקות כאלה ואחרות ועלולות לעשות דברים שהם בלתי הפיכים.
הודעתי כאן אתמול בצער רב, על דעת כל ראשי המפלגות החרדיות, קיבלנו על עצמנו את הדיל, לא באהבה, במחאה גדולה, כי יש פה גם רצח אופי בעניין הזה.
היו"ר יעקב אשר
¶
במחאה גדולה ובאחריות, ולכן אמרנו שאני לא אשתמש במעמדי כיושב-ראש כדי לזרוק את זה לפח. הסכמנו לנושא הזה של העלאת הקנסות, הסכמנו לנושא הזה של צווי הסגירה, למרות שאני רואה בזה דבר פופוליסטי, כי ראינו, אם המשטרה הייתה אוכפת בצורה נכונה, ובלי יס"מים ובלי כלום, פשוט אכיפה סיסטמתית כל יום, עם דוחות והכול, היינו במקום אחר, אבל זה לא קורה.
ולכן, אוסאמה, אנחנו אנשים ריאליים, יש בחוק הזה מספר תיקונים. בנוסח שנמצא פה לידינו שני הדברים העיקריים האלה, שהם מטרת החוק, נמצאים בתוכו. אני לא אוהב את זה, אבל הם נמצאים והם חלים. התיקונים היחידים שיש פה הם תיקונים שעשינו בכל חקיקה. תמיד כשאתה בא ואומר: אני נותן אפשרות להעלות ל-10,000, להכפיל, 10,000 נהיה כסף קטן פתאום. תמיד אנחנו שמים מדרגות. יש לנו את זה בכמה מקומות, שיקול דעת של קצין, שיקול דעת של קצין מדרגה מסוימת. אותו דבר בעניין הפרה, אם ההפרה היא הפרה בוטה או הפרה מינורית, שיכול להיות שהיא אפילו טעות. עשינו את זה גם בעסקים, האם גודל העסק קטן או גדול. האם בחינוך הפרה שהגיעו 20 ילדים לחצר, בטעות או לא בטעות, לא משנה מה, זה כמו שמישהו פתח בניין ומלמד את כל הבית ספר? אלה הדברים שאלה החובות שלנו. אני לומד פה משפטים ממיטב המשפטנים שנמצאים כאן, אלה לא דברים חדשים שעשינו משום מקום. עשינו אותם כמה וכמה פעמים, ואלה התיקונים שיש פה. אין פה לא שטיקים.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
אתה מוריד את הפקחים, אתה נותן רק לשוטרים. למה אתה עושה את זה? תגיד לציבור למה אתה עושה את זה. למה אתה עושה את זה?
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
לא, אדוני. לא. אתה רוצה עכשיו ש-5,000 שקל רק שוטר ייתן, או רק הפקח העירוני.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
אני קורא את החוק שאתה הצעת. זה מה שאתה עושה. זה מה שאתה מעלה כאן. הרבה טריקים והרבה שטיקים. תחמנות אחת גדולה.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
גור, מוסד בחינוך היום פקח יכול לתת 5,000 שקל? פקח עירוני יכול. יכול, ואתה רוצה עכשיו רק שוטר.
היו"ר יעקב אשר
¶
אני אגיד לך למה לא. אני אזכיר אנשים שישבו פה בחדר. כשאנחנו דנו בחוק הזה אז בזמנו, הייתה דרישה מאלי אבידר, נדמה לי אולי גם אחרים, שבאו ואמרו: אנחנו לא מוכנים לתת לפיקוח העירוני יותר מדי כוח. הם לא רצו בכלל שניתן סמכות באכיפה לפיקוח העירוני, כי הם טענו שרשויות עירוניות לפעמים נשלטות על ידי ראשי ערים וכו'. הגנתי על זה, אבל הגנתי על זה בלבל מסוים. זאת אומרת, קנסות על מסכה של 500, קנסות שהם הקנסות הסטנדרטיים יותר.
אנחנו מדברים היום, או מאתמול, או כבר משלשום על משהו שהעלינו בו את הרף, הכפלנו אותו אפילו. 10,000 שקל זה המון. אני חושב, ואולי זו הייתה טעות שלי, אולי לא למדתי את העניין הזה נכון, אבל אני לא עושה את זה עכשיו כסוויץ', אני אומר עכשיו כאן, זאת כוונתי. סליחה, זאת כוונתי. מבחינתי אמרתי כל הזמן שאם עושים ככה פה, יעשו אותו דבר גם פה.
מה שקרה בהצעה שהצענו, בעניין של צו סגירה, אמרנו שההחלטה – הקצין זה על זה, נכון?
היו"ר יעקב אשר
¶
בקנסות האלה אם הולכים מעל 5,000, צריך אישור של קצין, נקודה. שוב, אני אומר את דעתי שלא התקבלה, ולכן גם הרמתי ידיים בעניין הזה, שאני חושב שמוסדות ציבור, מוסדות חינוך ומוסדות רווחה, לגבי נושא של קנסות כאלה, לא צריכים להיות בכלל בתמונה הזאת.
הילה שי וזאן (כחול לבן)
¶
לא. יש לי שאלה אליך שתתייחס אליה בדבריך. הרי אתה היית ראש רשות, אתה יודע שבסוף ראש הרשות מכיר יותר מכולנו ובכלל בשלטון המרכזי מה קורה בעיר שלו, מה זאת הפרה שיכולה להיות כתוצאה מחוסר הבנה, למרות שבשלב הזה, זה לא כמו הדיונים שהיו במרץ, אנחנו עמוק עמוק בתוך המשבר הזה - - -
הילה שי וזאן (כחול לבן)
¶
שנייה. אני רוצה לשאול. אתה יודע שדווקא הגורמים העירוניים לרוב נוקטים במשנה אחריות, כמי שהיה ראש רשות. למה שהם לא יקבלו, כפי שזה כבר נמצא כיום, את הסמכות הזאת גם במוסד חינוכי? יש להם את זה לגבי עסקים.
היו"ר יעקב אשר
¶
רגע. אני הולך איתך. את מדברת דברי היגיון, אז אני הולך איתך. אם אנחנו רוצים שיהיה אישור או של קצין משטרה - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
אני נגד התקנות הללו. נגד החוק הזה. החוק הזה הוא חוק שעשו אותו מטעמים פוליטיים לגמרי, לא שום דבר אחר. אבל בגלל האחריות שלנו, ובגלל זה שהיום מחזיקים את כל הסגר של המדינה על זה, לא השתמשתי בכוחי כדי לעצור את הישיבה ולנסוע.
היו"ר יעקב אשר
¶
כי במקרה יושב-ראש ועדת הכנסת, שיושב כאן כחבר ועדה, כבר שבוע לא דן כדי להחליט לאיזה ועדה להעביר את אישור הסגר, ועכשיו כבר פג הזמן, ואם בתוך שלושה ימים הסגר לא מאושר - -
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
אני יודע שהיום המליאה תדון בזה, אז כל מה שנאמר פה היום הוא הבל, כי היום הכנסת דנה בזה - -
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
- - לכן יש פה עכשיו פופוליזם אחד שלם.
הופיע פה שר הבריאות, שישב פה אתמול, והוא אמר שהחוק הזה הוא חוק מרוכך, והוא רצה חוק חמור יותר. שר הבריאות.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
עכשיו בא יושב-ראש ועדת החוקה, חוק ומשפט ואומר: לא ייתנו את הדוחות פקחים עירוניים כמו היום, רק שוטרים. פקחים עירוניים לא ייתנו. את זה הוא רוצה להחביא ולא להראות לנו שזה מה שהוא ביקש שיקראו בחוק.
יעל רון בן משה (כחול לבן)
¶
נכון. הוא מוציא את כל העוקץ מהעניין, וימשיך לנהוג כך שחצי מהאוכלוסייה תהיה בסגר כבר השבוע השישי, והשאר יתנהלו כאילו הכול בסדר. העסקים קורסים לא בגלל הקנסות, בגלל שבמקומות מסוימים הם סגורים - -
היו"ר יעקב אשר
¶
יאיר, תלך איתי, בוא נחזור לימים שהיית מפקד פיקוד העורף ובאת לבקר אותי בבני ברק כמה פעמים והיית מקסים. בתיקונים שלא החבאתי ובדקתי את עצמי גם עם גורמי המקצוע, באתי ואמרתי דבר אחד: כשאנחנו מעלים את הרף ל-10,000, במיוחד בדברים האלה, מבחינתי זה יכול להיות על הכול, אבל במיוחד בסגירת מוסד חינוך, בסגירת מוסד ציבור יש אמירה, אבל גם קנס. תמיד בוועדה הבחנו בין דבר שהוא עסקי לחלוטין לבין דבר ערכי, ולכן עשינו הבדלים, ולכן גם החרגנו את מוסדות החינוך, ולא אני ביקשתי את זה.
היו"ר יעקב אשר
¶
ממש לא. תני לי לסיים. אני לא יודע על מה את אומרת הפוך, אבל תני לי לסיים ואחר כך תשאלי אותי מה שאת רוצה. החרגנו בחוק. הרי מה השינוי של החוק הזה כאן? שבחוק הקודם החרגנו מוסדות חינוך, רווחה ודת.
היו"ר יעקב אשר
¶
כן. תמיד התייחסנו אל זה אחרת. בכל מקרה מבחינתי, ברגע שזה מגיע ל-10,000, אני חושב שצריך מישהו, לא השוטר על הכביש - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
רגע. לא השוטר על הכביש וגם לא הפקח. לכן אמרתי שאני רוצה שסוג כזה של קנס יצטרך לקבל אישור. אני רציתי סגן ניצב, באו ואמרו: לא, קצין. קצין יש הרבה, הרבה קצינים, לפחות מישהו שבחן את הדבר אם הייתה הצדקה, כי אחרת אם אני פקח או שוטר, ואני מסתובב עם שתי חבילות, של 10,000 ו-5,000, בסוף עם ה-10,000 אני אשתמש יותר מהר מאשר ב-5,000. אם הוא יודע שהוא צריך לתת תשובה לבוס שלו, או לקצין, שישאל אותו למה פה 10,000, הרי הוא חנות קטנה, או שהוא מוסד חינוכי קטן, בסך הכול היו ארבעה ילדים שהגיעו בטעות או לא בטעות – מה קרה? זה מה שאני ביקשתי.
אני אתן לך את כל הסיפור, תקבלי את כל הסיפור, הילה. אומר לי היועץ המשפטי שבאו משרד המשפטים או המשטרה ואמרו: אנחנו לא יכולים שיהיה מצב שבו הפקח ירשום את הדוח, ואת הסמכות הוא יצטרך לקבל מהמשטרה, כי אלה שני גופים שעובדים בנפרד. הציע היועץ המשפטי שאולי נעשה את זה במינהלת האכיפה שהיא גוף אחד, ומשרדי הממשלה סירבו, אמרו שזה בלתי אפשרי, ויש בזה היגיון. ולכן כאילו הפקיעו את כוחו של הפקח. עד כאן הסיפור. באה הילה ופתחה את עיניי בבוקר.
היו"ר יעקב אשר
¶
איתן ואת אחריו. איתן היה הראשון, נכון. אני אומר כאן ועכשיו גם כן: אני רוצה היררכיה יותר גבוהה. אני מוכן שתישאר הסמכות לפקחים ולשוטרים, ובמקרים של 10,000 שקל, מה שעשה שוטר יצטרך אישור מקצין משטרה, מה שעושה פיקוח, יצטרך מישהו שמונה על ידי ראש העיר לעניין, או שהוא מטעם ראש העיר לעניין. הינה, אני מוכן.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
אומרת לך פה המשטרה, מנהל מחלקת האכיפה אמר פה שאין שום יתרון שצריך את אישור הרב פקד שלא נמצא בשטח לתת לשוטר את הסמכות. אין לו שום סמכות כזאת.
היו"ר יעקב אשר
¶
איתן, אני יודע שאתה לא תסכים גם לזה, כי אין לך מנדט להסכים על כלום. גם אם הייתה טעות בתאריך, אין לך מנדט לשנות.
נירית להב קניזו
¶
אני רוצה להתייחס למדרג של הקנס ולמתן סמכות לגורם אחר לפי גובה הקנס. מה שאנחנו יוצרים כאן, שאחרי שיצרנו תנאים למתן קנס חמור יותר, אנחנו אומרים שהעונש שיוטל בהתקיים התנאים, תלוי בגורם שאוכף. זאת אומרת, אם יגיע לשם פקח, והוא לא יהיה מוסמך לתת את הקנס הגבוה, כי אתה מאפשר אותו רק לשוטר - - -
גור בליי
¶
זה לא נכון, נירית. קודם כול, מה שכתוב פה עכשיו, לפני ההצעה המעודכנת, זה בעקבות דווקא מה שהעלתה לילך אתמול. אין שני גורמים אוכפים. הנוסח שבפנינו אומר שמול מוסד חינוך זה רק משטרה - - -
גור בליי
¶
כן. "על אף האמור בסעיף קטן (א), הגורם המוסמך להטיל קנס מינהלי על הפרה של איסור שנקבע בתקנות לפי סעיף 10(ב)(1) או (2) יהיה שוטר - - - ויהיו נתונות לו הסמכויות", אם זה מעל 5,000 זה קצין משטרה בדרגת רב פקד.
גור בליי
¶
זה בעקבות ההערה של לילך, שלילך אמרה שלא יכול להיות שיהיה עד 5,000 פקח ומעל 5,000 רק שוטר. פה יש התאמה. עכשיו יש שינוי שהיושב-ראש מדבר עליו. הנוסח פה אומר שזה יהיה גורם אוכף אחד, המשטרה מול מוסדות חינוך, בגלל הרגישות של מוסדות חינוך, אבל עד 5,000 כל שוטר, ומעל 5,000 הוא צריך אישור של קצין. מה שאני מבין מהיושב-ראש, עכשיו הוא אומר: אני מוכן להשאיר עד 5,000 את אותם גורמים אוכפים, ומעל 5,000 יהיה גורם בכיר שיאשר, בהתאמה לסוג האוכף. אם זה שוטר – קצין משטרה בכיר שנותן אישור, ואם זה פקח – גורם בעירייה בכיר שנותן אישור. זאת ההצעה המעודכנת.
יאיר גולן (מרצ)
¶
אני רק אעיר, שזה צריך להיות בדיוק ההפך. מוסד חינוכי פי שבעה יותר מסוכן מחנות פתוחה. במוסד חינוכי יושבים ילדים ביחד ומדביקים אחד את השני, וצריך מוסדות חינוך. אם קבענו שאין לימודים, אז אין לימודים, וכל פקח צריך להשגיח על זה, ולא צריך להביא קצין משטרה.
היו"ר יעקב אשר
¶
אין לי בעיה שפקח יאכוף. אני אומר עוד פעם, דיברתי על מדרג בין 5,000 ל-10,000. עד 5,000, מבחינתי יכול להיות גם פקח, כמו בכל דבר אחר. כשעולים למדרג היותר חמור, יש הבדל בין 5,000 ל-10,000 והבדל גדול. כשאתה מדבר על חנות, זה לא רק חנות אגב, זה יכול להיות גם מועדון, ושם, תאמין לי, גם יכולות להיות הדבקות. לכן הלכתי על עיקרון אחד, וגם עשינו אותו, פשוט הזיכרון שלי לא עובד כל כך טוב, עשינו את זה כאן לא פעם ולא פעמיים, שבדברים שהחמרנו אמרנו שאנחנו עושים בקרה שלנו על העניין הזה, ולכן אני בא ואומר: אני מוכן באותם תנאים ובאותה השוואה. כל הבעיה זה רק הבעיות שלהם בין הגופים. אין לי בעיה. אני בא ואומר, שלא יהיו גופים מעורבבים - - -
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
בדיוק. באתי להגיד לך. אני גם לא רואה שזה מפריע לך כשאחרים מפריעים לך, רק כשאני מפריע לך, אבל בסדר, מתרגלים לכל דבר.
היו"ר יעקב אשר
¶
גם את רוצה להפריע לי? תני לי רק לסיים את הדבר הזה. אני רוצה להבהיר עוד פעם מה עמדתי. עמדתי ברורה ושוויונית על כל מה שאנחנו מדברים כאן. אני בא ואומר רק דבר אחד: בלהט הבחירות שכחנו שאנחנו באים ומשיתים פה קנסות, ובסוף יש שוטר בשטח ופקח בשטח, ומי כמוך, יאיר, גם יודע כמה לפעמים יש טעויות של שיקול דעת.
אני לא יודע אם אנשים יודעים, סתם לחברי הוועדה שידעו. אתה יודע טוב מאוד כמה עיריית בני ברק לאורך שנים רבות, מערכת היחסים מול המשטרה הייתה פנטסטית, היא גם חוזרת לזה עכשיו. אתם יודעים איך התחילו האירועים של אותו יום חמישי בערב, אותו יום חמישי המר והנמהר? זה התחיל מאכיפה על נער לגבי מסכה. יש מחלוקת אם הייתה לו מסכה או שהמסכה הייתה על הסנטר. הגיעו אליו שלושה שוטרים, שגם לא היו לבושים כשוטרים, אבל בסדר, הם עשו את תפקידם וזה בסדר, ואמרו לו: תזדהה או משהו כזה. לא אמרו לו: תשים את המסכה או תוציא ותלך ושלום, כמו שביקשנו בוועדה לא פעם ולא פעמיים והכנסנו את זה גם בתוך החוק. למה אתה לא שומע את זה איתן?
היו"ר יעקב אשר
¶
כל הסיפור של יום חמישי שעבר שקרה בבני ברק התחיל מאכיפה על נער או בחור שהלך עם המסכה על הסנטר או שאולי לא הייתה לו מסכה. אני לא יודע להגיד במאה אחוז. ואז באו אליו שלושת השוטרים האלה - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
אני לא יודע אם באו. הם עשו את תפקידם, זה בסדר. הם באו, רצו לתת לו דוח, ביקשו להזדהות. הבחור תפס רגליים וברח. לאן הוא ברח? הוא נכנס לאיזה מתחם של ישיבה שהיא סגורה, שהיא גם הייתה בתוך הקפסולות הישיבתיות, ברח לשם, והחבר'ה, המשטרה נכנסנו לשם כדי לחפש אותו, ומשם זה התחיל. שתבינו, זה לא שבאו לסגור איזה מוסד חינוכי ואז קפצו עליהם. התחיל בלגן. ומשם, מה קרה? כולנו יודעים. גיבינו את המשטרה וגינינו - - -
הילה שי וזאן (כחול לבן)
¶
אתה כבר לא רק בבני ברק, אתה כבר נציג הציבור החרדי. ככזה אתה צריך להתייחס גם לירושלים.
היו"ר יעקב אשר
¶
לא את זה, אל תפריעי לי. יש פה מיליון דברים כל כך טובים שאפשר ללמוד ממנו, אל תתפסי רק את זה שהוא מפריע לי. הוא גם מרשה לעצמו לעשות את זה כי אנחנו חברים.
היו"ר יעקב אשר
¶
יאיר, אני חושב שזאת גם הייתה עמדת הוועדה כולה לאורך כל הדרך, אמרנו כשאנחנו מעלים משהו, כשאנחנו מביאים משהו שהוא ענישה הרבה יותר חזקה, הרי זה התפקיד שלנו כוועדת החוקה, זה גם לתת את המדרגות ואת ההגנות הנכונות שצריך, אם זה ערעור, או זמן לערער, או זמן להגיש השגה, אם זה שיקול דעת.
לכן אני גם בא ואומר עכשיו. אני אומר: עד 5,000 כל שוטר וכל פקח יכול לעשות לכולם. אין לי בעיה, גם לחינוך. תתקנו את זה. לא הייתי מודע לזה. מ-5,000 ומעלה הפקח יכול לעשות את זה או השוטר יכול לעשות, כשהוא מקבל אישור מקצין שמאשר לו את זה, אפילו מאשר לו את זה בקשר ואחר כך חותם לו על זה אחר כך ולא מפריע, אין בעיה, אבל שזה יעבור עוד אינסטנציה. למה? כי אני מכיר פקחים, ואני גם מכיר שוטרים, וכמו שאמרתי קודם – תנסו פעם גם להקשיב לי באמת – ואתה גם יודע את זה, אם יש לפקח ביד שני סוגי קנסות של 10,000 ושל 5,000, ומספיק שאותו בעל המכולת המסכן בעניין הזה או מנהל המוסד, אפילו הוא לא מנהל המוסד, מתברר שאחד המורים החליט שהוא רוצה להיפגש עם התלמידים שלו, עם חלקם בחצר – ואגב אני חושב שהממשלה הייתה עושה נכון אם היא הייתה מאפשרת בחצר תלמוד תורה – הוא יגיד לו מילה אחת לא טובה, יש סיכוי שהוא יקבל 5,000 שקל? בחיים לו. הוא יקבל 10,000 על ההתחלה, ולכן צריך את הדבר הזה.
אני לא רוצה להקשות. זה נכון שכאילו זה מקשה על העבודה, וזה גרם לכך כאילו שפקחים איבדו סמכות – לא רוצה. אני מבקש שתנסחו בצורה הזאת, שמפקח ושוטר יכולים בכל הדברים, גם בזה וגם בזה, וצריכים אישור מקצין או אפשר לכתוב מנהל הפיקוח העירוני או מישהו מטעמו של ראש העיר לעבירות שמעל 5,000. זה מה שאני רוצה. יש בעיה עם זה? אין.
הילה שי וזאן (כחול לבן)
¶
רק בפעם הבאה בסיפורים, אם אפשר, בפרק ב', את התייחסותך למה שקורה גם בירושלים. אני שומעת רק בני ברק. אתה כבר לא ראש העיר של בני ברק.
נירית להב קניזו
¶
אני מבקשת שתתנו את רשות הדיבור ללילך בזום, היא רוצה להתייחס לסיפור של האישור על ידי גורם בכיר או על ידי קצין משטרה.
לילך וגנר
¶
שמעתי כרגע את ההצעה של היושב-ראש לעשות מדרג כזה גם עם הפקחים. מבחינתנו זה באמת משפר את הבעייתיות הראשונה שראינו, שהאכיפה תהיה רק על ידי שוטרים בהקשרים כאלה, כשהטענה היא לתת-אכיפה, ואז אנחנו לא מקטינים את כמות האנשים. אבל אני עדיין חושבת שיש בעייתיות גדולה בהקשר של שני תנאים מצטברים, גם תנאי סף שהוועדה ביקשה, שהוא טכני, שנוגע לגודל המקום, אם זה מספר המשתתפים באירוע, אם זה בנושא של מוסדות החינוך, מספר התלמידים, ואם זה בהקשר של עסקים, מספר העובדים, ומצד שני, רוצים אישור של גורם בכיר - -
לילך וגנר
¶
- - איזה שיקול דעת הוא יפעיל? כלומר, אם יש שם יותר אנשים ממה שדירגנו בתקנות, מה שיקול הדעת שהוא יפעיל, הגורם הבכיר? מה מצופה מאותו גורם בכיר שהוא ישאל את הפקח או את השוטר שבשטח, ובשלו הוא ייתן את הקנס? כשאני מדגישה משהו חשוב, שאורי, אני לא זוכרת אם הוא אמר, אם יש ספק לשוטר או פקח, הוא צריך להטיל את הקנס הנמוך. אלה ההוראות שמקבלים חד-משמעית. זה נכון אגב בכל אכיפת הקורונה. אם יש ספק, לא נותנים. ואם יש ספק לגבי הגודל או לגבי מספר המשתתפים, נותנים את הקנס הנמוך ביותר. מה מצופה שהוא יפעיל את שיקול הדעת אם הכלל הוא כל כך טכני?
היו"ר יעקב אשר
¶
אני אגיד לך למה, כי אנחנו אמרנו שהכלל הוא לא כלל, הוא איזה תנאי סף מסוים, שהוא חייב להתקיים כדי שזה ייקרא "עבירה חמורה". ואני אומר, ברור שאם הוא אומר לאותו מפקד: יש פה מעל 40, מאה אחוז, שלום על ישראל. לא ביקשתי שיעבור הפקס באותו רגע, לא ביקשתי שקצין יחתום על הדוח עצמו, לא ביקשתי להוציא את המפכ"ל באמצע ישיבה לעניין הזה, אמרתי רק דבר אחד, שהם ידעו שהם צריכים לקבל על זה אישור. וכשהוא צריך לרשום את המילה "10,000", אז ל-5,000 נתנו לו את שיקול הדעת שלו, כשאנחנו באים ומעלים את זה ל-10,000 – יאיר, תקשיב לזה - -
היו"ר יעקב אשר
¶
- - אם תקשיב גם תשתכנע, כי בסוף אני אומר דבר אחד: מה אני רוצה להציל? להרוויח למישהו את ה-5,000? חבר'ה, אתם פשוט חיים בסרט אחר. אני אומר רק דבר אחד: החיים הם קשים. חיי פקח וחיי שוטר הם קשים. הוא נמצא בשטח, הוא מגיע, הוא כבר עייף ועצבני, היה חם או היה קר, ושיקול הדעת שלו – לא הפרה חמורה – ואם זו החנות המסכנה, ותמיד בסוף נופלים המסכנים. לא תופסים את השודדים, תופסים את זה שמסתובב עם הכלב ליד השוד ורק התעניין. זה מה שקורה בדרך כלל.
זו הייתה השפה שלנו פה בוועדה. אני לא השתניתי, אני לא יודע מה קרה לאחרים. זו הייתה השפה שלנו כל הזמן. ישבתי וניהלתי פה ויכוחים על קנסות סקטוריאליים על הסקטור שלי קודם? דיברתי על זה פעם? לא אישרנו פה את ה-5,000 שקל? לא אני אישרתי והבאתי? היה איזה טקס על זה? היה משהו?
אני רוצה שני דברים, אני רוצה שתהיה בהירות בדבר הזה, ושגם אותו פקח או שוטר יודע שכאשר הוא לוחץ על ההדק היותר גדול של ה-10,000, לא ההדק שיש לו ביד, הוא שקל את השיקולים. שקל את השיקולים ויצטרך לקבל את האישור. זה שהוא יודע שצריך לקבל את האישור, הוא כבר שוקל את השיקולים. מירה סלומון, השלטון המקומי.
מירה סלומון
¶
תודה, אדוני. אנחנו מצטרפים לכל האמירות בעניין החובה לאפשר גם למפקחי הרשויות המקומיות לאכוף גם את הקנסות המוגדלים. אנחנו מבינים שאדוני לא התנגד לזה, אלא התנגד לשיקול הדעת המיידי שיש לנציגים בשטח. אנחנו חושבים שדווקא על מפקחי הרשויות המקומיות, בכל הימים שישבנו כאן והאזנו בוועדה, לא היו טענות ומענות כנגד האכיפה של מפקחי הרשויות המקומיות. אני חושבת שדווקא החשש מערבוב של פוליטיקה עם אכיפה בשטח הוא חשש שהתברר להיות לא נכון ולא התממש, זאת מאחר שאנחנו רואים שאין את הכעסים ואת הקשיים שמובעים אולי ביחס לגורמי אכיפה אחרים, וכרגע אני לא נכנסת בכלל לשאלה אם הם מוצדקים או לא. אנחנו רואים שראשי הרשויות מאוד מאוד מחויבים לציבור שלהם ופועלים באמת באחריות בעניין הזה, וכך יהיה גם בעניין הקנסות המוגדלים. אנחנו לא חוששים בנקודה הזאת בכלל, אנחנו חושבים שראוי לתת סמכויות, ראשי הרשויות הוכיחו את עצמם לאורך כל המשבר, שהם יודעים להיכנס מתחת לאלונקה, יודעים לפעול למען הציבור, וכמו שנאמר בוועדה כבר מספר פעמים, יש כמה יוצאי שלטון מקומי משובחים שהעמדנו לכנסת ושגם הם שוקלים את השיקולים הרלוונטיים לטובת הציבור. אנחנו חושבים שראוי לאפשר את ההסמכה שלהם לבצע את האכיפה. אגב, עדיין לא דנו בזה במסגרת ההקראה של החוק, אבל מראש אני אומרת גם ביחס לצו הסגירה המינהלי.
היו"ר יעקב אשר
¶
תודה רבה. מירה, את יודעת שאני תמיד, ואני אמשיך גם הלאה, להגן על העמדות של השלטון המקומי. לא באופן אוטומטי, אבל בדרך כלל כשאת אומרת אותן הן עם שכל ועם היגיון.
אני אומר: כן, דווקא כראש עיר, אם הייתי ראש עיר היום והיו אומרים לי שאני נותן לפקח ביד את האפשרות ל-10,000 שקל קנס, לא הייתי עושה את זה, אלא אם כן הייתי אומר לו: כשאתה מגיע לדבר כזה, תעלה מהר בקשר מול הבוס שלך, כי אני רוצה אחר כך, כראש עיר, לקבל ממנו את המדיניות שלו ואת הקו שלו, וזה בסדר, וככה גם צריך להיות.
את הרי יודעת שבתכנון ובנייה פקח לא יכול לתת צו הריסה. הוא יכול לתת צו מינהלי, כשהצו עצמו מגיע אחר כך או לראש העיר או למהנדס העיר או למישהו שמונה מטעמו.
מירה סלומון
¶
בדיוק רציתי לומר, אדוני, קנסות מינהליים היום, לאחר התיקון של חוק קמיניץ בממ"י – הקנסות המינהליים שניתנים בתכנון ובנייה הם אמורים להגיע גם למאות אלפי שקלים.
היו"ר יעקב אשר
¶
לפעמים המציאות מתעוותת. אתה גם יודע שיש הבדל בין מפקח בנייה – לא ראיתי בחוק אם כל מפקח בנייה יכול, אבל יש קצת הבדל בין מפקח בניה, הנדסאי עם תואר, שזה יותר ענייני תכנון ובנייה מאשר פקח שהוא רב תכליתי על אלף דברים. הייתי נותן לפקח שלי 10,000 שקל אפשרות לקנוס?
מירה סלומון
¶
אמרת לי כשאני משיבה לך לעניין הגורם הבכיר יותר שמוסמך לאשר קנסות בסכומים הגבוהים יותר, וגם הצגנו את עניין המפקחים של תכנון ובנייה. ואני מזכירה לאדוני שהמפקחים שלנו, שאוכפים את דיני הקורונה, חייבים לעבור הכשרה מתאימה - -
מירה סלומון
¶
- - לרבות הכשרה מתאימה לעניין אכיפה של עטיית מסכות, ובעניין הזה אנחנו מצטרפים להנחיה של משרד המשפטים. מה שתגיד עו"ד וגנר בנושא, אנחנו נקבל.
היו"ר יעקב אשר
¶
תודה. אני רוצה לומר דבר אחד למשטרה, גם למשרד המשפטים וגם לחברים פה בוועדה. במשטרה עצמה יש דוחות שיכול לתת רק קצין, השבתת רכב יכול רק קצין, שלילת רישיון רק קצין – מה קרה?
נירית להב קניזו
¶
אדוני, כן חשוב שנעשה את ההבחנה. הטלות של קנסות, לא משנה מה הסכום, מוטלים על ידי פקחים או על ידי שוטרים, תלוי מי הגורם המוסמך בעת - - -
נירית להב קניזו
¶
זה שונה מהוראות אחרות שעניינן צווים או שלילת רישיונות או דברים אחרים שהם אקטים שלטוניים שנעשים על ידי גורם בכיר. הטלת קנסות נעשית על ידי הגורמים בשטח.
שוב, כמו שאמרה לילך, התנאים להטלת הקנס וגם להטלת הקנס הגבוה הם תנאים עובדתיים טכניים. לקצין מאחור או לגורם הבכיר בעירייה אין שום יתרון ושום בסיס להטיל עליו שיקול דעת מעבר למה שאומרים.
אוסנת הילה מארק (הליכוד)
¶
יש לי שאלה אלייך. למה את מתנגדת שתהיה מסננת נוספת? מה זה מפריע? איפה זה תוקע לכם את האכיפה? הרי בסוף אם הייתה עבירה – יש פה סוג של עבירה – הרי בסוף יקבלו את הקנס, אז מה אכפת לך שתהיה עוד מסננת?
נירית להב קניזו
¶
כי אנחנו שמים מסננות במקום שבו יש להם תפקיד מהותי והם יכולים להפעיל שיקול דעת - - -
נירית להב קניזו
¶
התנאים להטלת הקנס הם תנאים עובדתיים, כמה אנשים נמצאים במקום, אם זה תלמידים במוסד לימודי ואם זה עובדים בעסק או התנאים שייקבעו בהתאם - - -
אוסנת הילה מארק (הליכוד)
¶
את מבינה שהסנקציה היא סנקציה מהותית? את מבינה שהסנקציה לסגור עסק או לסגור מוסד לימודי היא סנקציה כבדה? למה לא לתת עוד מישהו שיעבור - - -
אוסנת הילה מארק (הליכוד)
¶
אני מדברת על הטלת הקנסות מבחינת הגובה שלהם. אני יודעת מה אני שואלת. איתן, תאמין לי.
נירית להב קניזו
¶
אני מסכימה איתך לעניין צווי הסגירה, ובאמת את הסמכות נתנו לגורמים בכירים שנמצאים במשרד.
אוסנת הילה מארק (הליכוד)
¶
אני חושבת שבמצב התחלואה ובמצב הדברים, גם הדברים הפוליטיים שקורים פה בוועדה, שכל אחד רוצה להרים פה איזה דגל לבן ולהגיד: אם לא, אין סגר, אם לא, אין ככה וככה – אני חושבת שנכון לקחת פה אחריות. ואני דווקא כן אומרת, בגלל מה שאמר פה אוסאמה, אנחנו נלחמנו פה הרבה פעמים בוועדה שהוועדה בכנסת לא תהיה חותמת גומי של החלטות הממשלה. נכון? דיברנו על זה עשרות פעמים ונעשו פה הרבה פעמים כל מיני תיקונים ושינויים בתקנות שהיו מוצעות בוועדה.
אני חושבת שהוועדה הזאת היום, במצב הקריטי גם של התחלואה וגם המצב הנפיץ שהאזרחים נמצאים פה – אדוני היושב-ראש - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
אתה לא מבין, הם (להלן – כחול לבן) לא מסכימים לא לקביעת סף, לא להיררכיה נוספת, לא לכלום. סתם, תטילו קנסות, תרביצו. זה הכול. זה הוויכוח פה. זה ויכוח על חרדים ולא חרדים?
יעל רון בן משה (כחול לבן)
¶
אני נוסעת מנהריה כל בוקר, אני עומדת יותר בפקקים ממך, יותר במחסומים ממך, ואני מקבלת את זה.
יעל רון בן משה (כחול לבן)
¶
מוסדות חינוך פתוחים, עסקים פתוחים. אם הם היו סגורים, לא היו קנסות, לא היית קופץ ככה. אתה קופץ כי העסקים פתוחים.
אוסנת הילה מארק (הליכוד)
¶
לא יאומן. אדוני, אני אשמח שתיתן לי להשלים את דבריי. הוועדה הזאת עברה בחודשים האחרונים – ישבנו פה לא מעט שעות, גם לילות – ישבנו כדי לתקן דברים כאלה ואחרים. אני לא מבינה למה ההתעקשות הזאת. אני קצת מבינה, כי רוצים פשוט לדפוק את החרדים עד הסוף – גור, אתה מפריע לי. זה לא פייר.
אוסנת הילה מארק (הליכוד)
¶
אני חושבת שהוועדה פה עבדה ימים ולילות על מנת לתקן כל מיני דברים שרצינו לתקן בתקנות, וחלקם הצלחנו, חלקם לא הצלחנו, אבל יש פה ריצת אמוק רק על מנת לדפוק את החרדים עד הסוף. עד הסוף.
אוסנת הילה מארק (הליכוד)
¶
עזבו שבדרך כמובן דופקים את כולם, כמובן דופקים את בעלי העסקים. מדינת ישראל נמצאת ברמת תחלואה כל כך גבוהה, ברמת תחלואה כל כך קריטית, בתקופה כל כך קריטית, אחרי שהאזרחים במדינת ישראל יושבים כבר כמה וכמה שבועות בבית, ואנחנו מנסים רק לשמור על הבריאות, ובדרך גם כמה שפחות לפגוע בכלכלה. ובסוף אנחנו באים לפה ואומרים: בואו ניתן עוד שיקול דעת לעוד מישהו, שאתה רוצה להטיל עליו סכום שהוא לכל הדעות סכום גבוה. ולסגור מוסד - - -
אוסנת הילה מארק (הליכוד)
¶
יש אנשים שב-10,000 שקל מקיימים משפחה במשך שלושה וארבעה חודשים. בואו, חבר'ה, מסתכלים על החרדים וחושבים שלחרדים יש מיליונים, מיליארדים, ועכשיו אין דבר, נסגור להם, ניתן להם.
אין לי ספק שהחברה החרדית צריכה גם להתגייס למאמץ להוריד את התחלואה, ואני יודעת שהם עושים את זה. ונכון, אנחנו לא מתביישים לדבר עם הרבנים שלהם, ונכון, גם ראש הממשלה הולך ומדבר איתם, כי אני חושבת שזאת הדרך, אבל יחד עם זה אני עדיין חושבת שמוטלת עלינו פה אחריות מאוד גדולה, שאנחנו צריכים לתת גם לפקחים וגם לשוטרים שנמצאים בשטח – לתת להם עוד שיקול דעת, עוד מסננת. 5,000 ו-10,000 זה לא אותו דבר. ולכן מה הבעיה לעשות את זה? מה הבעיה לתת עוד מסננת אחת כשאנחנו בסוף יכולים אולי להוריד פה את המצב הנפיץ הזה שיש בחברה מצד אחד וגם לעזור להוריד את נתוני התחלואה?
יאיר גולן (מרצ)
¶
אני חייב לומר שלדעתי הבעיה בכלל לא בחוק הקיים. אנחנו מכלים פה זמן רב על פתרון שהוא לא פתרון. אם אנחנו רוצים לטפל בקורונה, אנחנו צריכים להגדיל את אמון הציבור בהחלטות, אנחנו צריכים לטפל בחיזוק ההסכמות, אנחנו צריכים לטפל בפיקוח הדוק יותר שמונע את היווצרות הבעיה עוד לפני שזה הופך לעבירה. אני חושב שאנחנו עוסקים פה בחלק שהוא מאוד לא משמעותי, לא רלוונטי, יותר מזה, פוגע באמון הציבור אחרי שנצא ונאשר פה את התקנות, רק יפגע באמון הציבור ויעורר עוד ועוד התנגדויות.
אני בכלל שואל האם מה שנוציא מכאן ישפיע על מוסדות הפלג הירושלמי? האם זה ישפיע על מוסדות תולדות אהרן?
יאיר גולן (מרצ)
¶
אני שואל למה אנחנו מכלים פה את הזמן? אני לא חושב שיש פער בכלים המשפטיים שהעמדנו לרשות הרשויות השונות כדי לאכוף את תקנות הקורונה. זה דבר ראשון.
הדבר השני, אני חושב שביחס למדרגיות שעלתה פה כנושא, צריך לדבר פה על שני סוגים של מדרגיות. המדרגיות הראשונה לא נדונה פה, וזה ביחס לחומרת העבירה. כשאנחנו מדברים על תלמוד תורה שפתוח בניגוד לחוק, זה סכנת נפשות, כי המון אנשים יושבים ביחד שעות, זה הדבקה מובטחת. כשאנחנו מדברים על חנות לממכר ציוד לבית זו עבירה הרבה יותר קלה, אין מה לעשות. על המדרגיות הזאת בכלל לא דיברנו.
אני אומר חמור ממה שהוצג פה על ידי הדוברים האחרים – פתיחת מוסדות חינוך, פתיחת אולמות אירועים זה עבירות בטופ של החומרה. זה אני רוצה שכל פקח יוכל לסגור, לא לשים באיזה רמה למעלה. זה דבר שגובל בפיקוח נפש ודאי. לעומת זאת, כל חנות לממכר אני לא יודע מה, כל אותם בעלי עסקים קטנים, דווקא שם צריכה להיות זהירות מופלגת, דווקא שם האצבע לא צריכה להיות קלה על ההדק.
היו"ר יעקב אשר
¶
אני אתקן אותך בעוד דבר. מה שדיברנו על מדרגיות בחינוך, מה שאתה אומר, אם מישהו פתח את בית הספר, בית הספר עובד, אין ספק, והוא יקבל תוך שנייה - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
דקה, אתה לא מקשיב לי. שנייה. בחוק הקיים יש אפשרות לתת גם 5,000 וגם זה לא נותנים. ראינו אתמול כמה דוחות נתנו.
היו"ר יעקב אשר
¶
אני אומר דבר אחר, המדרגיות שכן דיברנו עליה. אם זו הפרה קטנה, הפרה שנגיד הגיעו 20-10 ילדים, הייתה טעות, לא טעות, בכוונה אפילו, לא מישהו שפתח מוסד, העסק עובד מלא. בהבדלים האלה זה השיקול דעת. על זה אני מדבר. אותו דבר גם בחנויות.
יאיר גולן (מרצ)
¶
המדרגיות האחת זה ביחס לחומרת העבירה, והמדרגיות השנייה היא ביחס לגודל הסנקציה. אני חושב בעניין הזה, שזה לא רק האם המפקח העליון או מפקד התחנה מביא איתו ידע נוסף, יש פה גם עניין של אמון הציבור. אני חושב שהאמירה הזאת שעד גובה מסוים זה נעשה בשטח, מעל גובה מסוים יש עוד שיקול דעת, אני חושב שזה גם תורם לאמון הציבור.
יאיר גולן (מרצ)
¶
אני מסכם את דבריי. אני לא חושב שיש בעיה באמת בתקנות הקיימות, ואני חושב שאם רוצים להביא תקנות חדשות, הן צריכות להתאים לדברים שדיברתי עליהם כרגע, מבחינת איפה צריך החמרה וצריך להקל על גורמי האכיפה בשטח, ולדעתי זה בעיקר לאירועים המוניים לאורך זמן, ואיפה אנחנו רוצים שיהיה שיקול דעת נוסף, דווקא בשביל להגן על הקטנים, המסכנים, כי לא כל עני שגונב לחם הוא עבריין מועד.
הילה שי וזאן (כחול לבן)
¶
צריך לומר באופן ברור, אסור להכליל בשום קהל, לא בקרב הקהל החרדי, לא בקרב הקהל הערבי, גם לא בקרב הציבור החילוני, או לא משנה, כל קהל שהוא, אבל כן חשוב לומר שאותם מוסדות לימוד שפתוחים, ולא משנה איפה הם, לצערי אנחנו יודעים להצביע, אבל לא משנה איפה הם, אותם מוסדות לימוד שכן פתוחים בציבור הישראלי כולו הביאו לקרע שאני לא זוכרת כמוהו. ואני ישבתי אתמול מול הטלוויזיה וראיתי מה שאגב הופיע בכל העיתונות החרדית, ושמחתי על כך שהם בחרו להצביע על זה.
יותר מכל המנדטים לפה ולשם, ויש קואליציה, אין קואליציה, דבר אחד שצד את עיני זה חוסר הרצון של הציבור לראות מפלגות חרדיות בשלטון. וזה גרם לי לכאב מאוד מאוד גדול, כמי שלא שייכת למחנה הזה. אני חושבת שהנתונים האלה נראו, לא רק בקרב מצביעי מרכז-שמאל, אלא נראו בבירור גם במעל 50% מקרב מצביעי הימין, וזה חלק של התוצאה של אכיפה בררנית, של חוסר משילות, ובדיוק של המקום הזה - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
תוצאות הסגר הזה זה גם חלק מהעקשנות הבררנית של כחול לבן, שבחיים לא הייתה פה בשום ועדה עקשנית על כל מילה פה, כי הם בונים על אולי כמה קולות שיגיעו אליהם. מה לעשות שאיווט ליברמן עושה את זה יותר טוב מכם. מה לעשות?
הילה שי וזאן (כחול לבן)
¶
המקום הזה שבו אזרחי מדינת ישראל מרגישים שהאכיפה לא אותה אכיפה, לא משנה איפה, אבל בין אזורים שונים במדינה, המקום הזה מביא לקרע הכי גדול.
היו"ר יעקב אשר
¶
היא לא אותה אכיפה? פוצצו רימונים אצלנו. לא אכיפה? נו באמת. אין אכיפה חכמה. לא עושים את האכיפה? מישהו עצר אותם? מישהו מחברי הכנסת עצר את המשטרה מלאכוף?
הילה שי וזאן (כחול לבן)
¶
- - וכרגע ציינתי תופעות שקורות בכמה מגזרים, אז אי-אפשר לומר שאני מתמקדת. התופעות האלה, כבוד היושב-ראש, גם אם אתה מתכחש לזה, מביאות לקרע הכי גדול בעם.
היו"ר יעקב אשר
¶
אני שואל אותך שאלה. דקה. יאיר, אל תתרגז. ההפגנות, אישרנו אותן. לפי החוק מותר להפגין. התקנות נשמרו שם אחד לאחד? ראית פעם מצלמת טלוויזיה שבודקת את השני מטר בין מפגין למפגין? ואני לא אומר את זה כרגע בהתרסה.
הילה שי וזאן (כחול לבן)
¶
אתה יודע מה אתה מזכיר לי? אתה מזכיר לי את הבן שלי, שאני באה ואומרת לו: עשית משהו לא בסדר, אז הוא אומר: אבל גם אסף עשה משהו לא בסדר. מה זה קשור?
הילה שי וזאן (כחול לבן)
¶
לא נכון. כשאני לא יכולה לשלוח את הילדים שלי לבית ספר, ויש בודדים – אני מצביעה על בודדים, אני אומרת שרוב מוסדות החינוך בקהילה החרדית סגורים - -
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
תענה לי. למה אתה לא סוגר אותם? אתה נלחם על הבודדים האלה. מתאבד עליהם. לא מוכן לתקן את הדבר הזה. אני מוכן לתקן את המדרג, אני מוכן למה שאתה רוצה, אבל אתה תהיה מוכן לסגור את המוסדות האלה.
הילה שי וזאן (כחול לבן)
¶
כשאותם בודדים פתוחים, וכשאנחנו, כחברי כנסת, לא דואגים לסגור אותם באופן מיידי, כדי לתת לעם הזה את התחושה שכולם פה שווים, לא משנה איפה – ברגע שאנחנו לא מצליחים להקנות את התחושה הזאת, אנחנו מאבדים את אמון הציבור.
אני רוצה לסיים ולומר ולהזכיר פה לחברים שדיברו: חברים, הצעת החוק הזאת, סליחה שאני מצביעה שהמלך הוא עירום, היא לא של כחול לבן, היא הצעת חוק ממשלתית, שמי שעומד בראשה, כולנו יודעים - -
היו"ר יעקב אשר
¶
אני אתן לך לסיים. אני שואל, הייתה פעם הצעת חוק ממשלתית או פרטית שהגיעה לוועדה ויצאה ככתבה וכלשונה?
הילה שי וזאן (כחול לבן)
¶
יש הבדל בין זה לבין ההתייחסות שלך שכחול לבן היא זו שהביאה את הצעת החוק לוועדה. יש הבדל בין זה לבין התעלמות פה של חברי כנסת מהליכוד, שמתארים את הצעת החוק שראש הממשלה הביא כהצעת חוק שהיא נגד החרדים, אז שמתי את הדברים על השולחן.
הילה שי וזאן (כחול לבן)
¶
- - גם הליכוד בפעם האחרונה שבדקתי, גם הסיעות החרדיות הן חלק מהממשלה הזאת. והצעת החוק הזאת היא זו שהובאה לפנינו, והמחויבות שלנו כחברי כנסת היא לדון בה ברצינות כדי לתקן את העוולות שנגרמות כיום. תודה.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
אדוני היושב-ראש, אני לא מתנגד למדרג הזה, כפי שציינת. אין לי בעיה עם המדרג. וגם אמרתי מלכתחילה, הלב של החוק הזה הוא לא הקנסות. הוא ממש לא הקנסות. הלב של החוק הזה זה היכולת, מתן הסמכות לרשויות מקומיות, למשטרת ישראל ולמשרד הבריאות לסגור מוסדות חינוך. אתה בכוחך בא ומרכך את החוק הזה עוד יותר.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
אתה עכשיו בא ואומר שעבירה מינהלית, שצריך לתת עליה קנס, אפשר יהיה לתת עליה קנס גם של 5,000 שקל, רק אם יש 40 תלמידים ומעלה. אם יש 20 תלמידים, לא צריך לתת.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
אני קורא מה שאתה כותב, אדוני. לא יכול להיות שכל מה שאתה כותב ונמצא על השולחן, אני הולך על משהו, ואתה - - -
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
אני אסיים את דבריי, אחרי זה תבדוק את הדברים האלה.
אתה עכשיו בא ואומר שעבירה מינהלית בעניין הפעלת מוסד חינוך, בדרך של פתיחת לימודים לחניכים, בניגוד לאיסור, יהיה אפשרי רק אם לומדים באותה עת במוסד יותר מ-40 תלמידים.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
החוק הזה בא להגדיל קנסות למי שמפר. אתה אומר: לא רק שמצמצמים את הקנסות בגלל המדרג, אתה כבר אומר: רק 40 תלמידים. אם יש שם 35 תלמידים – לא. לא צריך לתת להם.
זה בדיוק מה שאתה עושה, אתה כל הזמן בא ודואג לאותם שוליים שאתה אומר שצריך להילחם בהם ולאכוף עליהם. ובדברים האלה - - -
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
אם יש 40, על ה-40 יצטרכו לתת קנס יותר קטן. למה? מה קרה? למה? כל מוסד חינוך עם 10 ילדים, עם 15 ילדים, צריך לקבל קנס - -
היו"ר יעקב אשר
¶
איך אמרת? תשלח אותם לפלג. תשלח אותם למאה שערים. אני יכול להשפיע שם? הם מפגינים מתחת לבית שלי.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
אני אומר לך שאני מוכן להרבה דברים שתקנתם. למדרג שייתן לראש עיר סמכות ל-10,000, אני לא מתנגד באופן עקרוני. למה אני מתנגד? לעשיות - - -
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
- - כי אתה בא ולוקח את הדברים הכי קריטיים בחוק הזה, כמו למשל מוסדות חינוך.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
סליחה רגע. אתה מפריע לי כל הזמן. אתה מתעקש שאני מפריע לך, למרות שאתה מפריע לי.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
במקומות הכי קריטיים, אמרתי לך: הקנסות זה לא מה שחשוב בחוק הזה, אני גם אומר את זה בכל ריאיון ברדיו. הקנסות זה לא לב החוק. סגירת מוסדות מפירים, זה החוק. אתה בא ואומר: יהיה קשה לסגור מוסדות מפירים למרות שהם בשוליים, אני אתאבד עליהם, אני אגן עליהם, יהיה לכם קשה לסגור אותם. תפנו רק למשטרה, תאפשרו רק באישור כזה, רק עם 40 תלמידים, רק אחרי שני קנסות, רק אחרי שתי התראות, רק לאוכלוסייה הזאת, כי לאחרים לא. זה הריכוך שאתה עושה. לכן אם אתה עושה את הטריקים ואת השטיקים האלה בחוק הזה, אני לא מוכן לשום דבר.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
- - אני מרכך את החוק. ואני מודיע לך: אתה מרכך את החוק, אני לא מוכן לקבל את החוק הזה.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
אתה רוצה את זה, כמו שאתה רוצה את זה, ואנחנו לא נאפשר לך את הדבר הזה. זו הסיבה שאנחנו לא מאפשרים שום שינוי. אם אתה רוצה לתקן את זה, אין בעיה, בהידברות. אתה עכשיו רוצה את המקומות האלה - - -
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
עם אותם שוליים, שאתה קורא להם "שוליים", אתה לא מאפשר לממשלה ולגורמי האכיפה להתמודד איתם. אתה אומר: לא. רק המשטרה. למה לא רק רשות מקומית.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
כל שנייה אתה מטיף לאמת ואומר: לא התכוונתי לזה ולא התכוונתי לזה ולא התכוונתי לזה.
גור בליי
¶
מה שעלה גם אתמול בדיון לגבי הנושא של הקנסות – ונשאלו שאלות משמעותיות, וגם הייתה הסכמה, אני חושב, של גורמי המקצוע גם מהממשלה – שהמחקר באופן כללי מדבר על זה שהרבה יותר משמעותי מבחינת אכיפה, כשאני מדבר על קנסות כרגע, זה שיעור הנתפסים, זאת אומרת, מה מידת האכיפה. כמה עוברי עבירה אתה תופס יותר מאשר גובה העונש.
ניתנה פה דוגמה של דוח חניה, שאם אני עוזב את האוטו בלי פנגו לעשר דקות, אני אקבל רפורט, זה לא משנה אם זה 100 שקל או שזה 1,000 שקל. לעומת זאת, אם אני יודע שאני יכול ברוב המקרים לא לשים פנגו ואני לא אקבל דוח, אז גם אם זה 300 שקל, זה לא ישנה לי כל כך.
בראש ובראשונה הבעיה האמיתית, והיתה גם הסכמה של נציגי משרד המשפטים לזה - -
גור בליי
¶
- - זה תת-אכיפה של חלק מהדברים האלה, ושהרבה מאוד מפירים לא נתפסים. זה בראש ובראשונה. על רקע הדבר הזה, מלכתחילה אני חושב שתמיד הוועדה הייתה, וגם פה, מאוד חשדנית כלפי העלאה של ענישה, העלאה של קנסות, העלאה של עונשי מאסר, כאשר בדרך כלל מדברים על זה שמה שחשוב שתתפוס יותר עבריינים. זה לא בהכרח אם זה 100 שקל, או 200 שקל, או 5,000, או 7,000, על זה הוא יעשה את החשבון, השאלה אם הוא אומר: אני אוכל לעשות את זה בלי שיתפסו אותי. זה בראש ובראשונה נקודת המוצא.
על רקע הדבר הזה וגם על רקע העובדה שהממשלה בעצמה אמרה שבתקנות היא תקבע מדרג בהתאם לרמת הסכנה או הנזק של אותה עבירה, מה שהוועדה ביקשה לעשות ברוח הזאת, זה לומר שאת הקנסות הגבוהים, מעל ל-5,000, אותו מדרג יהיה רק מעל רף מסוים, זה רף בעסק, זה רף באירוע, זה רף במוסד לימוד. זה לא אומר שבכל הדברים האלה אין קנס, זה אומר שאתה יכול לתת עד 5,000 כבר היום.
גור בליי
¶
אתה יכול להגיע עד 5,000 על כל אחת מהעבירות האלה, בלי בעיה בהינתן שאתה פותח מקום שאסור.
מתוך רצון ליצור מדרג נקבע שיהיה רף מינימלי. אתה יכול מעל 5,000 רק מעל מספר מסוים של אנשים. המספרים האלה זה נתון להכרעת הוועדה. בסופו של דבר, ברגע שהוועדה מקבלת את העיקרון הזה שלא רוצים לתת ענישה מופרזת על מקום שהוא מקום קטן או על הפרה שהיא הפרה יותר קטנה – כי בקנס מינהלי אין לך שיקול דעת – אם זה פתוח, אתה נותן את הקנס.
היו"ר יעקב אשר
¶
אם יש מוסד של 800 ילדים, והגיעו 25, ולא משנה אם בכוונה או לא בכוונה, יצא או לא יצא, במיוחד שיש פה הרי בסוף לא רק קנס, אלא יש פה גם צו סגירה, הרי בסוף הכול בא ביחד, מה אני אומר? אני אומר שאם ההפרה הראשונית הייתה מינורית ולא מטורפת ולא בכמויות, הקנס ירתיע אותו, אותו קנס של 5,000 שקל שהוא יקבל, והוא גם יודע שאם הוא יקבל פעמיים את הקנס הזה, הוא הולך לצו סגירה. על זה הסכמנו. הייתי נגד זה בגלל הדקלרציה של זה, בגלל שהפכו את זה לקנסות לחרדים.
יעל רון בן משה (כחול לבן)
¶
היועץ המשפטי מסביר לנו שהעניין הוא לא גובה הקנסות – אתה בונה את הטיעון – אלא היכולת לאכוף והסמכות.
יעל רון בן משה (כחול לבן)
¶
נכון. מה הדבר הבא שאנחנו עושים? כבר יומיים מדברים על צמצום הגופים שלהם יש סמכות, ועוסקים כמעט רק בהעלאת גובה הקנסות. זאת אומרת, אתה בונה איזה טיעון, ואז נותן פתרון בדיוק הפוך.
בואו נמשיך ונדון בקו שאתה מציע, בהרחבה של הגופים שלהם תהיה סמכות לאכוף, כמו פקחי העירייה - -
יעל רון בן משה (כחול לבן)
¶
- - כמו רופא מחוזי, כולל מול בעלי עסקים, כולל מול מוסדות חינוך. גובה הקנסות צריך להיות כזה שיאפשר להרתיע.
פה אני רוצה לציין את הדברים שאמרה חברת הכנסת מארק. היא אומרת: הרי אנחנו רואים שאנחנו בסגר והתחלואה ממשיכה לעלות. בואו נתייחס לכולנו בכבוד. התחלואה לא ממשיכה לעלות באופן שווה בכל הארץ. וכולנו הרי דואגים לבריאות הציבור, ואנחנו לא פטרונים אלה של אלה. כל אחד יודע בדיוק מי הציבור שאותו הוא מייצג, ואיך אפשר לסייע לציבור הזה לשמור על נפשו ועל בריאותו. נמשיך לעשות את אותו דבר, נהיה במקומות מסוימים בארץ בסגר מלא, ילדים לא נפגשו בקפסולה של יותר מעשרה תלמידים כבר חודשים ובשבועות האחרונים בכלל לא נפגשים, וגם נמשיך לקבל תחלואה גבוהה יותר כמו שאנחנו מקבלים בשבועות האחרונים במקומות אחרים.
בואו לא נקל על עצמנו. איפה שצריך להחמיר את האכיפה, נחמיר את האכיפה, יהיו יותר סמכויות למי שיכול לאכוף, ולא נעשה בדיוק הפוך. אנחנו בונים טיעון, ואז נותנים פתרונות בדיוק הפוכים. יהיה פה סגר עוד עשרה ימים עם יותר תחלואה, עם יותר עסקים סגורים. הקנסות באמת זה לא העניין של הדיון.
ולדימיר בליאק (כחול לבן)
¶
אדוני היושב-ראש, אני הכי חדש פה, ואני לומד מאדוני ולומד מחבריי ומקשיב, אבל עם כל הצניעות המתבקשת אני רוצה לשאול אתכם, על מה הדיון הזה? על מה אנחנו מדברים? אנשים מתים פה. 100 מתים כל יום. עד לפני שלושה שבועות הייתי בעל עסק, ובעלי עסקים, אדוני, לא פוחדים מהקנסות. אתה יודע למה? כי הם סגורים ובקושי נושמים.
ולדימיר בליאק (כחול לבן)
¶
אתם מפריעים לי. אם המטרה שלנו, כנבחרי ציבור היא להחמיר את האכיפה, להחזיר את אמון הציבור, להקטין את התחלואה, עמדתי ועמדת המפלגה שלי שיש להעביר את החוק כלשונו. ואם בעזרת תרגילים ובעזרת ניסוחים כאלה ואחרים אנחנו רוצים להוציא את העוקץ - -
ולדימיר בליאק (כחול לבן)
¶
שנייה. אני רוצה לסיים.
- - ולקצץ בסמכויות ולהגן על השוליים, כפי שהגדרת אותם, חבל על הזמן של כולנו. זה פשוט חוסר אחריות להמשיך את הדיון הזה. תודה.
היו"ר יעקב אשר
¶
התפקיד של הוועדה זה לקחת חוקים, לטייב אותם ולגעת בנקודות, שפעם הן יכולות לשרת משהו כזה, פעם משהו אחר. אני חושב שפשוט לא הקשבתם. שמעתם את מה שאמר היועץ המשפטי. הוא לא מדבר בגלל שהוא יועץ משפטי שלי, הוא לא עובד אצלי. הוא אומר הרבה מאוד דברים שדעתי האישית היא אחרת. אנחנו, כאן בוועדה, לאורך כל החוקים, במיוחד חוקי הקורונה, הפעלנו כל הזמן שיקול דעת מהסוג הזה. שמנו אבנים כאלה ואחרות כדי שהדברים יהיו נכונים. מה שקרה פה, שזה החוק היחיד – בחיים של איתן גינזבורג בכנסת הוא לא בא עם הנוסח הכחול ואמר: כזה ראה וקדש, כי הוא יודע שלפעמים החלטות ממשלה נכתבות ככה, אנחנו מטייבים אותן.
אורי בוצ'ומנסקי
¶
קודם כול, אני רוצה לחזק את הדברים שנאמרו כאן על ידי נציגות משרד המשפטים, נירית ולילך, וגם דברים שאמרתי קודם בתחילת הדיון לגבי האישור, טלפוני או בדיעבד, על ידי קצין או כל גורם אחר שלא נמצא בשטח ואין לו שום מידע עודף או אחר לעומת השוטר שנמצא בשטח. צריך גם לזכור שלכל נקנס עומדת הזכות להגיש בקשה לביטול או בקשה להישפט, והוא יכול לפנות ולבקש את הביטול.
לגבי המדרגים, כפי שציינתי קודם, אנחנו סבורים שזה לא ישים, לא לעניין מספר העובדים, לא לעניין מספר המשתתפים באירוע וגם לא למספר התלמידים שנמצאים במקום – לא סביר ששוטר שיגיע למוסד חינוך יתחיל לספור כמה תלמידים נמצאים במקום. זה לא ישים ולא אפשרי.
לגבי הגורמים האוכפים, אני שמח שהעמדה השתנתה ותישאר הסמכות לכל הגורמים כפי שזה קיים היום.
אורי בוצ'ומנסקי
¶
אני לא בטוח שזה חמור. אדוני היושב-ראש, יכולה להיות מסעדה עם שני עובדים בלבד שהיא פתוחה לציבור, ומאפשרת לאנשים לשבת במסעדה ולאכול בלי מסכה, שזה הרבה יותר מסוכן מעסק שיש בו חמישה עובדים, אבל הוא גדול ומרווח ואנשים נמצאים שם עם מסכות. אני לא בטוח מה יותר חמור. אני חושב שההפרעה של המסעדה במקרה הזה היא יותר חמורה.
היו"ר יעקב אשר
¶
נכון. נכון. אבל אני אומר עוד פעם, השאלה איך אנחנו יודעים להבדיל בין משהו שהוא הפרה חמורה, שהיא 10,000 שקלים, להפרה שהיא גם חמורה, אבל היא ההפרה הסטנדרטית, שדבר ראשון נותנים לה את הקנס. זה הכול. כמו שעשינו בכל הדברים עד היום.
גור בליי
¶
בסופו של דבר, בהנחה שרוצים לקבוע רף, ויש היגיון לקבוע רף בין 5,000 ל-10,000, אפשר לקבוע אותו בתקנות, אפשר לקבוע אותו בחוק, אבל רוצים לקבוע רף מהסוג הזה ויש כל מיני מדדים שאפשר לבחור בהם. כל מדד הוא לא מושלם. זאת אומרת, יכול להיות לך מקום עם שני עובדים, שיותר מסוכן ממקום עם 20 עובדים, אבל הרף של מספר מועסקים זה רף שכבר התקבל בחוק הסמכויות לגבי האזור המוגבל. על פניו, גם שאלתי במהלך הדיון עם משרד המשפטים אם יש להם רף יותר טוב בשביל לבטא את הפער בין עסק מאוד גדול לעסק יותר קטן, הם אמרו שכרגע אין להם, לכן בהקשר הזה אני חושב שיש היגיון בקביעת רף מסוים. תמיד כשאתה קובע רף, יכול להיות כאלה שהם חריגים, אבל בסופו של דבר, אפשר לא לקבוע רף, להשאיר הכול בתקנות, זה כבר עניין של מדיניות של הוועדה. אבל אם קובעים רף, שזה נראה דבר שיש בו היגיון, אני חושב שאם מישהו היה מציע רף חלופי, אני מניח שהוועדה הייתה שוקלת. גם לגבי המספרים הוועדה יכולה לשקול, אפשר 5, אפשר 10, אפשר 40, אפשר 30.
גור בליי
¶
הדברים האלה ודאי שהם פתוחים להכרעה של הוועדה, אבל עצם הקביעה של רף, אני חושב שזה דבר שיש בו היגיון כשאתה עולה לרף ענישה יותר גבוה.
לגבי הדבר השני, לפני שנעבור הלאה, כי זה השתנה, אני רוצה לוודא מה הוועדה רוצה לעשות. לאור הערות שנשמעו לגבי מי הגורם האוכף ועל איזה עבירות, עד כמה שאני מבין, מה שסוכם, שבכל שלוש החלופות, גם לגבי עסקים, גם לגבי אירועים וגם לגבי מוסדות חינוך, יוכלו לאכוף אותם גורמים שיכולים לאכוף היום - -
גור בליי
¶
- - זה נשאר אותו דבר. אבל כאשר עולים מעל הרף של 5,000 בקנס, אתה צריך לקבל אישור של גורם בכיר יותר למתן הקנס. בינתיים עשינו פה התכתבויות עם נציגי ממשלה, כשמדובר במשטרה, הגורם הבכיר יותר זה - - -
גור בליי
¶
כשמדובר במשטרה או במפקח שהוא עובד מדינה, כי יש לנו גם מפקח של משרד החינוך, אז הם יקבלו אישור של קצין משטרה, וכשמדובר בפקח עירוני, מהחלופות 25(א)(3) עד (6), יהיה אישור של ראש יחידת הפיקוח.
היו"ר יעקב אשר
¶
הוא מציע מנהל הפיקוח. אני אומר: או מי שראש העיר מינה מטעמו. הוא בדרך כלל מנהל את מנהל הפיקוח, והם מתנגדים לזה.
מירה סלומון
¶
קצר מאוד. בכל הכבוד אלה דיני הרשויות המקומיות. ראש הרשות ממנה את הפקידות המקצועית הרלוונטית. הרשות המקומית פועלת באמצעות ראש הרשות. כך מקובל כשמדובר במנהל רישוי עסקים - - -
גור בליי
¶
זה "או ראש יחידת הפיקוח או עובד שהוסמך לכך על ידי ראש הרשות". שוב אני אומר, אנחנו מחילים את זה על שלוש הקטגוריות: חינוך, אירועים ועסקים, וזה רק מעל 5,000 שקל.
נעבור הלאה לסעיף 3.
תיקון סעיף 30
3.
בסעיף 30 לחוק העיקרי –
(א) בסעיף קטן (ב)(2), במקום "2,000" יבוא "5,000", במקום "4,000" יבוא "7,500" ובמקום "6,000" יבוא "10,000";
(ב) בסעיף קטן (ג), בסופו יבוא "או קנס לפי סעיף 61(א)(1) לחוק העונשין, לפי הנמוך".
היו"ר יעקב אשר
¶
הוא אמר שלא מקובל עליו. אני חושב, וגם עמדת הייעוץ המשפטי היא כזאת שלשים רף זה נכון. אפשר להתווכח. לא אני בחרתי את המספר. דיברנו על זה אתמול. עשו חשבון אם זה ביחס לגן, גן הוא 35 ילדים, אם זה ביחס למוסד. אנחנו רוצים למנוע את הכול, אבל אנחנו לא כאלה יקים בכל דבר. בסוף אנחנו מפסידים את הגדולים, כי אנחנו מתעסקים עם הקטנים כל הזמן.
היו"ר יעקב אשר
¶
סליחה. אני אומר דברים הגיוניים, זה שאת לא יכולה להסכים איתי עכשיו זה לא מטעמי היגיון כרגע, ואני מבקש לפחות לא להפריע לי.
היו"ר יעקב אשר
¶
אני מדבר פה על דברים שאני נגדם. הנוסח זה לא צבע כחול, זה צבע שחור, כי זה מיועד לציבור מסוים - -
היו"ר יעקב אשר
¶
כי אני מחליט לעצמי ולא אמרו לי כרגע מה לעשות. אני אומר דבר אחד: צריך לקבוע את הרף, הייתה הצעה של 40, אין לי בעיה שזה יהיה רף של 35-30. כשאתה מדבר על מוסד פתוח, 35-30 זאת ההצעה שלי, ואני מבקש שזה ייכתב בהצעה. מי שירצה להצביע נגד, שיצביע נגד.
היו"ר יעקב אשר
¶
בבתי ספר יש לך גם 40. לקחתי מהדברים שיש בחינוך את הדבר הכי קטן. הכי קטן זה גן אחד. זה 35. הם קיבלו 5,000 שקל קנס, הם יודעים שבקנס הבא הוא גם יקבל צו סגירה. אין פה פויילשטיקים. יכול להיות שנפלתם על אדם שבתמימות עשה, קרא לילדים. אשתי גננת, היא כל היום במרחב הקולי, ואצלנו המרחב הקולי זה הטלפון הקטן, כל בוקר הבית שלי על רמקולים עם שירים.
היו"ר יעקב אשר
¶
תן לי רגע, אני מדבר על אשתי. אתה רוצה להפריע לי באמצע? יש שעות שמגיעים הילדים לקחת חומרים, כי כל יום מביאים להם חומרים כתובים. הם באים לגן למטה, מתאספים, אשתי לא מגיעה בכלל. זה ההנחיות של המשרד. יכול להיות דבר כזה. יכול להיות גם מישהו שמנהל אמר שהוא מביא רק 30 ילדים ועשה טעות, הוא קיבל את האזהרה הראשונה, קיבל את ה-5,000. חבר'ה, תפסיקו להיות כאלה יקים.
גור בליי
¶
יש פה שאלה של נציגי ממשלה לגבי העסקים – לא להפריד לפי עסקים מתחת לחמישה ומעל חמישה, אלא לפי עסקים שרמת הסיכון שלהם גבוהה יותר.
גור בליי
¶
הם מציעים במקום. הם אומרים שיכול להיות עסק מסוכן של שלושה עובדים ועסק לא מסוכן של עשרה עובדים.
היו"ר יעקב אשר
¶
- - קיים בחוק באזור מוגבל, כי בזה קבענו מהו עסק גדול, שממילא כנראה מדביק יותר ומהו עסק קטן. אין לי בעיה, בואו תמציאו מה שאתם רוצים, זה בסדר.
גור בליי
¶
זה שילוב של שני דברים. ההנחה היא שגדול יותר מדביק, אבל גם - - - האיתנות הכלכלית שלו יותר נמוכה והקנס עבורו הוא יותר משמעותי. זה שני מרכיבים. שוב, כמובן כמו כל כלל חד-משמעי, הוא יכול ליפול, לפעמים הוא נכון או לא נכון. מספר העובדים משקף גם מה הגודל של העסק, מה הכוח שלו בגדול מבחינה כלכלית, וגם את הסיכון שלו. בגדול. השאלה אם כרגע נשאיר את זה?
היו"ר יעקב אשר
¶
המשטרה תמצא את הדרך שלה לעשות את זה. גם ככה יש להם הרבה קשיים לעשות את מה שהם צריכים לעשות. עדיף להיצמד למשהו שכבר קיים בחקיקה, מאשר להמציא דברים.
אורי בוצ'ומנסקי
¶
אם אפשר להתייחס, המטרה בהצעה היא רק ליצור ודאות, להגביר את הוודאות. כפי שאני אומר כאן כמעט בכל דיון, המטרה הראשונה שלנו כגורם אוכף, שתהיה ודאות, שתהיה בהירות וקוהרנטיות בהנחיות ובהגבלות. אם גורם אוכף יגיע למקום וידע מראש שהקנס על המקום הזה הוא לפי הסכום שנקבע בתקנות, זה יגביר את הוודאות גם מצד הגורם האוכף וגם מצד האזרחים כמובן.
גור בליי
¶
יהיה כמובן אפשר לתת בתקנות ביטוי לרמת הסיכון של העסק. זאת אומרת, אם יש לך עסק מעל חמישה עובדים, אתה יכול לעלות מעל 5,000, אם הוא עסק מסוכן מעל חמישה עובדים, אולי תיתן לו 10,000 או עסק לא מסוכן מעל חמישה עובדים, תיתן לו 6,000.
גור בליי
¶
קבענו את זה. אני קראתי את זה קודם. אמרתי – תסתכלי בנוסח – שהמדרג מתחשב ברמת הסכנה או הנזק שעשוי להיגרם מהעבירה.
גור בליי
¶
לגבי סעיף 30 שקראתי, אני רוצה להסביר. יש פה שני דברים שהם עניינים של התאמות. הדבר הראשון זה בגלל העלייה ברמת הקנסות מחוץ לאזור המוגבל, מוצע פה להתאים את העלייה ברמת הקנסות באזור המוגבל, שלא ייווצר מצב אבסורדי שבו אתה יכול להטיל קנס נמוך יותר באזור המוגבל וגבוה יותר באזור שהוא פחות מסוכן, שהוא לא אזור מוגבל.
3(ב) מבטא עיקרון שכבר קיים בחוק העבירות המינהליות. לפי סעיף 2(ה) לחוק העבירות המינהליות אתה לא יכול לתת קנס מינהלי שגבוה מהעונש הפלילי המרבי. בגלל שהעונש הפלילי המרבי פה זה קנס של 14,400, ובסיטואציה מסוימת של כפל קנס של 10,000, אתה יכול להגיע ל-20,000, זה בא להבהיר שאין דבר כזה, גם בכפל של 10,000, אתה מוגבל ל-14,400 כי זה עיקרון כללי שקיים. אתה לא יכול בקנס מינהלי לתת יותר ממה שאתה נותן בעבירה פלילית.
שושי פרידמן-סומך
¶
תודה על רשות הדיבור. היה לי חשוב לדייק. אדוני, קודם התייחסת לגובה הקנסות שניתנים על ידי מפקח בלי אישור, כמו שמתבקש עכשיו בוועדה. חשוב לי להגיד שבעולם הקנסות המינהליים יש לא רק קנסות תכנון ובנייה שצוינו כאן, שהם באמת מאוד גבוהים, עדיין יש כמה וכמה חיקוקים שבהם ניתנים קנסות בסדר גודל לא זניח, וניתנים על ידי מפקח. לדוגמה, בתקנות העבירות המינהליות לגפ"מ, גז פחמימני מעובה, סכום הקנס עובד פר מספר צרכנים - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
את יודעת מה זה מפקח בגז פחמימני? זה איש מקצוע. הוא יכול לתת, כי הוא מבין בזה, ראש עיר לא יכול לתת את זה. הבנתי את רוח הדברים ואני חושב שהדוגמאות לא נכונות, בגלל שאותו מפקח גז פחמימני, הוא באמת יודע מה חמור ומה לא. דווקא ראש העיר לא יודע את זה. פה אנחנו מדברים על פקחים רב-תכליתיים שנמצאים בשטח. אני לא יודע כמה את הפעלת כאלה. אני הפעלתי כאלה מאות ועשרות. עם כל הכבוד, זה לא המקרה. בכל אופן הבנתי את רוח הדברים, אבל אנחנו כבר אחרי זה. תודה רבה. בת אור כהנוביץ, בבקשה.
בת אור כהנוביץ
¶
אני מנהלת המחלקה להנחיית תובעים בפרקליטות המדינה. אנחנו אחראים על כל התובעים, בין היתר על התובעים ברשויות המקומיות. רק ביקשתי להעיר לעניין נושא הפיקוח, אני מבינה את הצורך בגורם שיבקר את שיקול הדעת של המפקח שמטיל את הקנס, הקושי הוא שברגע שאנחנו מוציאים את הביקורת הזאת מתוך גורמי האכיפה לגורמים אחרים שממונים על ידי ראש העיר, אנחנו מייצרים פה כר נרחב לאפשרויות של אכיפה בררנית, ובסופו של דבר שכרנו יצא בהפסדנו, כי בתי המשפט בבקשות להישפט, ואנחנו כבר רואים היום מאות, אם לא אלפי, בקשות להישפט בבתי המשפט בטענות של אכיפה בררנית שעולות, הטענות האלה רק ילכו ויתגברו, והתוצאה תהיה שלא תהיה שום אפקטיביות להטלת הקנסות האלה. ולכן, כדי להימנע מהדבר הזה, אני חושבת שיש חשיבות מאוד גדולה, שגם אם מחליטים שצריך גורם מבקר, הוא יהיה מתוך גורמי האכיפה עצמם, ולא כל גורם אחר שראש הרשות מטיל עליו את המשימה הזאת.
היו"ר יעקב אשר
¶
קודם כול, תודה לך. אני שומע את הדברים. השתמשנו הרבה ב"ראש העיר ממנה", אבל יכול להיות שאפשר לעשות גורם פיקוח שהורשה על ידי ראש העיר, לא כל אדם אחר. גורם פיקוח שהוסמך על ידי ראש העיר.
בת אור כהנוביץ
¶
- - כי ברגע שהגורם הזה הוא לא גורם שיש לו תפקיד על פי החוק, אלא הוא גורם שממונה או מוסמך על ידי ראש העיר, אנחנו מכניסים את השיקולים הפוליטיים להיבטי האכיפה.
היו"ר יעקב אשר
¶
תודה. אני הצעתי בהתחלה שזה יהיה ראש יחידת הפיקוח. אמרה נציגת השלטון המקומי, שהיא נציגה מאוד דומיננטית כאן בוועדה, שלא מקובל בצורה הזאת. אם תהיה הסכמה שלהם, אין לי בעיה בעניין הזה. ואם לא, אולי לעשות את זה בצורה שזה גורם אכיפה שמונה על ידי ראש העיר.
מירה סלומון
¶
אני גם מבקשת להזכיר לאדוני, ותודה שציינת את נוכחותי בוועדה – אני מבקשת להזכיר לאדוני שראשי הרשויות הם אלה שממנים גם את המפקחים עצמם, לא התובעים העירוניים, בכל הכבוד, ואני גם מופתעת מהטיעון של עו"ד כהנוביץ על עשרות אלפי בקשות להישפט על אכיפה בררנית, כאשר רק אתמול או שלשום יועמ"ש מינהלת האכיפה הארצית דיבר על מספר נמוך בהרבה של בקשות להישפט בעניין דיני הקורונה, שהם כללו גם את הבקשות להישפט שלנו, של הרשויות המקומיות, וגם של נציגי המשטרה.
מירה סלומון
¶
עמדתנו היא הנוסח שהוצע על ידי הוועדה. זה הדבר הנכון לדעתנו. אנחנו מאמינים בראשי הרשויות, שהם יודעים למנות. כמו שהם יודעים למנות את המפקחים ולא מערבים שיקולים פוליטיים, הם ידעו גם למנות את הגורם שאחראי על הקנס הגבוה יותר, ולא יעשו שיקולים פוליטיים לא ענייניים. הם הוכיחו את עצמם לא אחת במשבר הזה.
היו"ר יעקב אשר
¶
בקטע הזה אני צריך לתת גיבוי לשלטון המקומי, כי אחרת אנחנו מטילים דופי בראשי הרשויות. אני חושב אולי כן – איך אמרנו שיהיה הנוסח?
היו"ר יעקב אשר
¶
כן, אבל ראש הרשות לא יוכל למנות את מנהל אגף האומנות לעניין הזה. או מנהל יחידת הפיקוח או עובד, אם אתם רוצים. אני חושב שהכי טוב עובד באכיפה – איך שתקראו לזה – שימונה על ידי ראש העיר.
מירה סלומון
¶
אני מבקשת להזכיר לאדוני שיש שונות רבה במינוי של המפקחים, בגלל שהיה צורך למנות מפקחים רבים ועשינו קורס של מפקחי רישוי עסקים. יחידת הפיקוח זה לא בהכרח היחידה שעוסקת באכיפת דיני הקורונה בימים אלה, לפעמים הם יושבים תחת מחלקת רישוי עסקים, לפעמים ברשויות קטנות הם כפופים ישירות למנכ"ל בעקבות הגודל של הרשות המקומית.
אדוני, אם אפשר, התוויה של שיקול הדעת של הרשות המקומית, שזה גורם שאמון על המפקחים, זה דבר אחד. לקבוע עובד יחידת הפיקוח זה דבר אחר.
נירית להב קניזו
¶
אדוני, אני חושבת שזה ממחיש את חוסר התכלית של האישור הזה. אם כל אחד יכול לאשר, זה לא גורם פיקוחי שמבין בפיקוח באופן כללי, אז מה אנחנו עושים פה? איזה שיקול דעת ייחודי הוא יפעיל?
היו"ר יעקב אשר
¶
מירה, יש לך שם נרדף למנהל יחידת הפיקוח, שאמרת קודם שיכול להיות שהוא לא מטפל בכלל בעניין הזה?
היו"ר יעקב אשר
¶
את זה לא צריך לכתוב, מירה, שמינה אותו ראש הרשות. ברור שמינה אותו ראש הרשות, אז לא צריך לכתוב את זה.
גור בליי
¶
תיקון סעיף 32ב
2.
בסעיף 32ב לחוק העיקרי –
(א) בכותרת השוליים, בסופה יבוא "למקום";
(ב) אחרי סעיף קטן (ג) יבוא:
"(ג1) תקופת תוקפו של צו סגירה מינהלי לפי סעיף קטן (א)(1) תהיה כתקופת תוקפן של הוראות הגבלת פעילות שלפיהן חל איסור לפתוח את המקום, אלא אם כן בוטל קודם לכן בהחלטה בעיון חוזר לפי סעיף קטן (ז), בהשגה לפי סעיף 32ח או בהחלטת בית משפט בעתירה לפי סעיף 32ט.";
(ג) בסעיף קטן (ד), אחרי "תוקפו של צו סגירה מינהלי" יבוא "לפי סעיף קטן (א)(2) או (3) או לפי סעיף קטן (ב)";
(ד) אחרי סעיף קטן (ד) יבוא:
"(ד1) על אף הוראות סעיף קטן (ד), צו סגירה מינהלי כאמור באותו סעיף קטן שניתן במהלך תקופה של 30 ימים שלאחר תום תקופת תוקפו של צו סגירה מינהלי קודם שניתן לגבי אותו מקום, יכול שיינתן לתקופה שלא תעלה על 14 ימים מיום נתינתו אלא אם כן בוטל קודם לכן בהחלטה בעיון חוזר לפי סעיף קטן (ז), בהשגה לפי סעיף 32ח או בהחלטת בית משפט בעתירה לפי סעיף 32ט.";
(ה) בסעיף קטן (ו), אחרי "נתן גורם מורשה צו סגירה מינהלי" יבוא "לפי סעיף קטן (א)(2) או (3) או לפי סעיף קטן (ב)";
היו"ר יעקב אשר
¶
אני רגע עוצר אותך. מי שרוצה מהמפלגות, כי כבר חלקם הגישו הסתייגויות והסתייגויות דיבור וכו', אני מבקש להעביר ממש בזמן הקרוב.
גור בליי
¶
(ו) בסעיף קטן (ז), בסופו יבוא "ואם הצו ניתן לפי סעיף קטן (ג1) – גם אם חלפו 14 ימים ממועד מתן הצו".
אתם יכולים להסביר את התיקונים? הרוב פה זה מתוך הצעת החוק הממשלתית כפי שהיא.
נירית להב קניזו
¶
מה שאנחנו מבקשים לעשות זה צו שניתן בעילה של עסק שפתוח בניגוד להוראות התקנות שאוסרות על פתיחתו, לקבוע שמשכו יהיה כמשך האיסור שאוסר על הפתיחה. הסיבה לכך היא שנוצר מצב אבסורדי, שעל אף האיסור הנורמטיבי בתקנות לפתוח את העסק עם פקיעת הצו, בחלוף 7 ימים או 14 ימים, כפי שנקבע בו, בעל העסק חושב שמותר לו כעת לפתוח את העסק, ולא זה המצב, ולכן אנחנו מבקשים להתאים את תקופת הסגירה למשך האיסור. בצד זאת, בעקבות המלצות הוועדה, אנחנו מציעים שתתאפשר הגשת בקשה לעיון חוזר אם חלפו 14 ימים ממועד מתן הצו, על מנת שתישקל האפשרות בכל זאת להסיר את הצו ולפתוח את העסק, לדוגמה, אם התקנות השתנו וכעת מאפשרים לקחת טייק אוויי או משתנים הכללים, כך שהצו יותאם לכללים החדשים.
נירית להב קניזו
¶
אם הסגר פקע לחלוטין, את צודקת, גם הצו פקע, זאת בדיוק המשמעות. זאת בדיוק המשמעות של סעיף (ג)(1), אבל לפעמים האיסור לא פוקע לחלוטין, אלא התנאים שלו משתנים: מתירים משלוחים, מוסרים משלוחים, מתירים טייק אוויי, אוסרים טייק אוויי. על מנת שהעסק יוכל להתאים את תנאי הפתיחה שלו או הסגירה שלו לתנאים החדשים, הוא יכול לבקש עיון חוזר, והצו יוכל להיות מותאם לתנאים החדשים.
נירית להב קניזו
¶
תלוי איך הצו מנוסח. אם הצו כללי, התנאים ישתנו באופן אוטומטי. מאחר שאנחנו מאפשרים לעשות את הצו מודולרי, כמה שיותר מצומצם, כדי לפגוע כמה שפחות בעסק – אפשר לאסור על העיסוק או על הפעילות או רק על חלקה, או לסגור פיזית את המקום כולו או רק חלק ממנו – אם הצו נוסח בצורה מצומצמת מלכתחילה לטובת העסק, אבל כתוצאה משינוי התקנות צריך לשנות אותו, צריך שבעל העסק יפנה והדברים ישתנו בהתאם.
נירית להב קניזו
¶
בסוף זה עיון חוזר. זה מובא בפני אותו גורם שהתיר את הצו. זה לא עררים ולא גורם בכיר ולא עתירה.
גור בליי
¶
הוספת סעיף 32יא
5.
אחרי סעיף 32י לחוק העיקרי יבוא:
"צו סגירה מינהלי למוסד המקיים פעילות חינוך
32יא.
(א) ראה גורם מורשה שהוא קצין משטרה בדרגת סגן-ניצב ומעלה - - -
אני מבין שגם מוסיפים "או".
היו"ר יעקב אשר
¶
דיברו קודם על ראש רשות. אין לי בעיה שזה או סגן ניצב ומעלה או ראש רשות. איך שאתם רוצים, אין לי בעיה. רק אומרים מישהו בכיר. היו לנו במקומות אחרים שזה היה ראש רשות או שרופא מחוזי. רופא מחוזי עשינו כי זה היה גם בעסקים. אני אומר שפה בהצעה של היושב-ראש – הרי הכול מפילים עליי – כתוב "קצין". אין לי בעיה שזה יהיה "או ראש רשות". אין לי בעיה. אני פותח את סגור ליבי.
תהלה פרידמן (כחול לבן)
¶
למה אנחנו לא מכניסים את זה כמו בחוק הכללי? פשוט להתאים את זה במקום לעשות בלגן.
גור בליי
¶
אני רק אסביר, בשביל שיהיה ברור לכל מי שלא עקב אחרי ההתפתחויות. בחוק, כפי שהוא היום, צווי סגירה מינהליים אפשר להטיל על מקומות שונים, אבל הוחרגו ממנו בתי תפילה, מוסדות חינוך ומסגרות רווחה, מלכתחילה כשהחוק עבר. בין היתר, אני מזכיר, כי הדבר הזה בכל זאת צריך לזכור, זה לא היה מקרי, הייתה תפיסה שבניגוד לעסק שאתה רוצה לסגור, כי זה דרך למנוע למשל הפרה יעילה או שלא יהיה כדאי – להגיד: אני אספוג את הקנס, אבל בינתיים אני אמשיך לעשות כסף - -
גור בליי
¶
- - אז כאשר מדובר במוסד חינוך או רווחה או תפילה, אתה אומר שיש פה בסוף גם צדדים שלישיים שנפגעים מזה, ובסופו של דבר הסגירה פוגעת לא במי שאחראי לעבירה על החוק, אלא בגורמים אחרים, ולכן הוועדה החליטה להשאיר את זה בחוץ.
עכשיו באים לשנות את הדבר הזה, ואני מניח שתיכף גם ייתנו קצת הסברים לסיפור הזה. מבחינת הגורמים, הגורם המורשה על כל הדברים האלה עד היום היה ראש הרשות המקומית, או קצין משטרה, או רופא מחוזי, למעט סוג מסוים של הפרות, שבהן היה מין הצטברות של הפרות שיש חשש משמעותי להדבקה, שזה כבר שיקול רפואי, ואז מעורב בזה גם הרופא המחוזי, בעילה הזאת, אבל בעילות הרגילות, כולל עילות מהסוג שאתה פותח מקום שאסור לך לפתוח, זה השלושה לחילופין, או ראש הרשות, או קצין משטרה בדרגת סנ"צ ומעלה או רופא מחוזי.
היו"ר יעקב אשר
¶
אם את שואלת אותי, תפסת מרובה, לא תפסת. לא אכפת לי. כשעשינו את הרופא המחוזי עשינו בדברים שצריך בדיקה יותר מקצועית. הרופא המחוזי הוא לא - - -
נירית להב קניזו
¶
אדוני, אני אזכיר שבתפיסה, הגורם המקצועי הרלוונטי זה באמת רופא מחוזי, כי הצווים מוצאים משיקולים בריאותיים, אבל מאחר שידיהם של חמשת הרופאים המחוזיים מלאות עבודה, הסמכנו גורמים משפטיים.
היו"ר יעקב אשר
¶
אין בעיה. הלאה.
הוספת סעיף 32יא
3.
אחרי סעיף 32י לחוק העיקרי יבוא:
"צו סגירה מינהלי למוסד המקיים פעילות חינוך
32יא.
(א) ראה גורם מורשה, על יסוד דין וחשבון שהגיש לו הגורם המוסמך, כי מוסד המקיים פעילות חינוך (בסעיף זה – מוסד) פתוח ללומדים, לחניכים או למטופלים בו (בסעיף זה – תלמידים), בניגוד להוראות שנקבעו בתקנות לפי סעיף 10(ב)(1) או (2) או שנקבעו על ידי ועדת השרים לפי סעיף 18 – זה באזור מוגבל – ולפיהן חל איסור לפתוח את המוסד לתלמידים (בסעיף זה – הוראות הגבלת פעילות לעניין מוסד), רשאי הוא לצוות בכתב על הגורם האחראי על המוסד, מנימוקים שיירשמו בצו, לסגור את המוסד או חלק ממנו לתלמידים (בסעיף זה – צו סגירה מינהלי למוסד); לעניין זה, "הגורם האחראי על המוסד" – מעסיק, מנהל, מחזיק, מפעיל, או כל מי שמועסק או פועל בשירותו של גורם כאמור שיש לו יכולת שליטה על הפעלת המוסד.
(ב) זה כבר תוספת של הוועדה.
(ב) גורם מורשה לא ייתן צו סגירה מינהלי למוסד אלא לאחר שהוטלו, בתקופה של 30 הימים שקדמו למתן הצו, שני קנסות מינהליים בשל הפרה של איסור על פתיחת המוסד כאמור בסעיף קטן (א).
(ג) הוראות סעיפים 32א לעניין הגדרת "גורם מורשה", 32ב(ג), (ג1), ו-(ז) ו-32ג עד 32י יחולו לעניין צו סגירה מינהלי למוסד, בשינויים המחויבים ובשינוי זה: בסעיפים 32ב(ג1), 32ג(2), 32ג(5) ו-32ו(ב), אחרי "של הוראה מהוראות הגבלת פעילות" יבוא "לעניין מוסד"."
יאיר גולן (מרצ)
¶
יש פה עניין בעייתי בסעיף קטן (ב). אתם אומרים " גורם מורשה לא ייתן צו סגירה מינהלי למוסד אלא לאחר שהוטלו, בתקופה של 30 הימים שקדמו למתן הצו - - -
יאיר גולן (מרצ)
¶
אבל זה לא הגיוני. אנחנו במצב חירום. אנחנו ממתינים לשתי עבירות קודמות? אנחנו צריכים להגיד פה: עשית עבירה, אתה נסגר.
היו"ר יעקב אשר
¶
אתה מדבר על משהו אחר. התוספת שביקשנו ואמרנו, ואני חושב שהיא גם הגיונית, היא אומרת שצו סגירה זה דבר דרקוני, במיוחד במוסדות ציבור.
היו"ר יעקב אשר
¶
רגע. אתה עושה את זה לאחד שקיבל קנס פעם אחת, צפצף, קיבל קנס שני, צפצף, אתה בא לסגור. זה לא סגירה. אתה אולי לא מבין מה שאתה אומר. אם היה כתוב פה רק: תדאג המשטרה לסגור את זה, אין לי בעיה. זה אין לי בעיה. פה יש מונח "צו סגירה", יש בתוכו עבירה פלילית, רישום פלילי, זה יכול להיות אלף דברים אחרים.
יאיר גולן (מרצ)
¶
כן. במקרה הזה, אנחנו במצב חירום. כל החקיקה הזאת באה להחמיר בגלל מצב החירום. זה לא מתאים.
היו"ר יעקב אשר
¶
אנחנו מחמירים הרבה דברים. פשוט אין לי להביא לך כמה דברים שעשינו מדרגות, כי הסבירו לי פה מאה פעמים, בוועדה הזאת, כל אנשי המקצוע - - -
יאיר גולן (מרצ)
¶
החקיקה הזאת צריכה להסביר התייחסות מחמירה. אם היא לא מבטאת התייחסות מחמירה, בשביל מה אנחנו מבזבזים פה את הזמן? יש מספיק כלים בחקיקה הקיימת.
נירית להב קניזו
¶
אני אסביר. קודם כול, לגבי הדברים שגור אמר בתחילת דבריו, הממשלה מלכתחילה לא ביקשה להטיל צווי סגירה על מוסדות חינוך, מכיוון שחשבנו שנדרש בעניין מוסדות חינוך הסדר אחר. כלומר, ההסדרים שחלים - - -
נירית להב קניזו
¶
ההסדרים שחלים, שרלוונטיים לעסקים, לא רלוונטיים בהכרח למוסדות ציבור. עשינו עבודת מטה ארוכה ומסודרת בשביל לבחון מה הם התנאים המתאימים לסגירה, והגענו למסקנה במכלול השיקולים שיהיה נכון לסגור מוסדות חינוך רק בעילה אחת, כאשר מוסדות החינוך נפתחים בניגוד לאיסור. ואני מזכירה, הצו הזה הוא איסור נורמטיבי אישי, ייחודי למוסד, שמתלבש על גבי איסור נורמטיבי כללי שחל על המוסד מכוח התקנות.
נירית להב קניזו
¶
אמרנו שפעם ראשונה אסור לך להיות פתוח. אמרנו את זה לו ולעוד מוסדות כמוהו, כפי שנקבע בתקנות, ולמרות זאת הוא לא שמע, ואנחנו עכשיו נותנים לו את ההוראה הזאת באופן אישי.
הממשלה לא הציעה את סעיף קטן (ב). לא רק שלא הצענו את זה, זה גם מנוגד להוראה שקבועה בסעיף 32ב(ג). אני אקרא את כולו: "לא ייתן הגורם המורשה צו סגירה מינהלי - - -, אלא אם כן יש לו יסוד סביר להניח כי בנסיבות העניין שימוש באמצעי שפגיעתו פחותה לא ימנע את המשך ההפרה האמורה בסעיפים קטנים אלה;", זאת אומרת, מכוון אותו לשקול אמצעים אחרים. הסיפה אומרת: "אין באמור כדי לגרוע מהאפשרות להורות על צו סגירה מינהלי גם אם לא ננקטו אמצעי אכיפה אחרים, בהתחשב בחומרת ההפרה". והסיפה הזאת, והסברנו את זה גם בדיונים בזמנו – הסיפה הזאת מכוונת בראש ובראשונה למצב שבו מקום שהתקנות אוסרות על פתיחתו, הוא פתוח. אנחנו שואלים את עצמנו, מה אתה עוד יכול לעשות בשביל למנוע את הפתיחה? החוק ברור בעניין הזה. אם המקום פתוח, מלא בתלמידים, מלא בתלמידים בהיקפים גדולים, צריך לסגור אותו לאלתר.
אסתי ורהפטיג
¶
אני גם אוסיף שהתכלית הבריאותית מתקיימת הרבה יותר בצו הסגירה הזה, בהפסקה בפועל של הלימודים, ואין שום כוונה לפגוע כלכלית, זאת לא המטרה.
יעל רון בן משה (כחול לבן)
¶
למה אנחנו שוב מנסים למצוא פתרונות לאותם 2% שוליים? זה בכלל לא ברור לי. דין אחד לכולם. הצלצול הוא לכולם.
היו"ר יעקב אשר
¶
אתה עדיין בא ומדבר על החומרה הזאת. אני אומר דבר אחד: יש תהליך, עובדה שגם החוק מתייחס לזה. גם ההקדמה שנאמרה על ידי משרד המשפטים, שבמוסדות חינוך, מוסדות רווחה ומוסדות דת, אמרנו שבכלל לא יהיה צו סגירה. ולא אני אמרתי את זה, כולנו, כולל אתה, שהיית פה – אולי לא היית – ולכן בחוק זה לא מופיע. באה עכשיו הממשלה ואומרת: אני כן רוצה שיהיה לי כלי. אם בכל זאת יהיה לי מישהו שהוא עקשן גדול, שיהיה לי מה שנקרא "נבוט גדול" עליו. אני התנגדתי לזה, כי הפכו את זה פרסונלי לציבור הזה, אבל לא משנה. לכן אני בא ואומר שאפשר ללכת גם עם טיפה שכל ולא רק עם כוח, כי בכוח, מי כמוך יודע, יש לזה - - -. אתה בא ואומר דבר אחד: אם אתה נופל על בן אדם ישר עם צו סגירה, זה בום. אני אומר שהבן אדם הפר, אני לא מנסה למשוך זמן – אל תקרא לזה "קנס", אתה רוצה לקרוא לזה "התראה", תקרא לזה "התראה" – תן לו התראה של 48 שעות, אין לי בעיה. אל תקרא לזה "קנס". אגב, קנס זה עוד יותר גרוע, כי הוא גם צריך לשלם את הקנס, ואני הסכמתי לקנס. אני רק אומר דבר אחד, שלא תהיה נפילה בום. זה הכול.
יאיר גולן (מרצ)
¶
אפילו לשיטתך לא יכול להיות שאנחנו אומרים שהתריעו פעמיים. אתה יכול להגיד שבמצב חירום - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
יכול להיות שמתוך אותן הפרות, שאותו אחד שיבואו אליו עם הקנס הראשון הוא יסגור וילך? יכול להיות? זאת ההתראה. אתה רוצה לעשות התראה בלי קנס, אני קונה את זה. תקבע זמן. 48 שעות? תגיד.
יאיר גולן (מרצ)
¶
בתקופה של 30 ימים שני קנסות מינהליים? זה לא הגיוני. אנחנו במצב חירום. אנחנו משחקים עכשיו בתקופה של 30 ימים עם שני קנסות מינהליים? זה פשוט לא הגיוני. זה לא מתאים למצב.
נירית להב קניזו
¶
אדוני זה אומר שאם בסגר הקודם הוא צפצף ופתח, בסגר הזה אתה צריך לתת לו קודם כול שני קנסות, ואתה לא יכול לסגור אותו כרגע.
היו"ר יעקב אשר
¶
תאכוף בהם סיסטמתית כל יום, לא יהיה לך כלום. אלה שכן יהיו, לא יעזור גם אם תביא טנק, ואתה יודע.
היו"ר יעקב אשר
¶
נו, אז בסוף זה ייפול על ההפרה הקטנה, על האדם שכן בסדר, שאולי הוא היה לא בסדר. אתה יודע כמה פושעים יש לך כרגע בכל הציבורים שמפירים את תקנות הקורונה כל יום? באמת, אתה הולך ישר בום?
נירית להב קניזו
¶
במסגרת השיקולים כן צריך לשקול את האפשרות להטיל אמצעים אחרים, ביניהם כמובן הקנסות, אבל לקבוע באופן ייחודי, כאשר התנאי להטלת צו הסגירה הוא הפרה של איסור שכבר קיים – לקבוע את זה באופן ייחודי כתנאי - - -
יאיר גולן (מרצ)
¶
יעקב, אנחנו עושים צחוק מעצמנו. זה לא מתאים למצב החירום הזה. לא מתאים. אם אתה רוצה לשפר את הכלים שיש לגורמי האכיפה, אתה צריך לעשות משהו שאומר: הפרת, במצב חירום אתה נסגר. לא יודע, התראה אחת, אבל זהו.
גור בליי
¶
מה שמובנה פה, שאחרי שמוציאים את הצו יש 24 שעות עד שהצו פועל, אבל זה לא אותו דבר. הצו כבר יצא.
היו"ר יעקב אשר
¶
אני מבקש התראה. אם זה 24 שעות, מקובל עליי. אבל התראה. חבר'ה, דואגים נורא לציבור. אני לא דואג פתאום? מה זה?
גור בליי
¶
אני אסביר. מה שיש ב-32ו(א) כתוב כבר היום "ניתן צו סגירה מינהלי, ייסגר המקום לציבור כאמור בסעיף 32ב בתוך 24 שעות ממועד מתן הצו".
תהלה פרידמן (כחול לבן)
¶
בתוך 24 השעות האלה, היה שאדם אומר: סגרתי, לא מפעיל, הצו פוקע? אני מנסה להבין את המנגנון. אין לי פה אג'נדה, אני מנסה להבין. תסבירי לי את ה-24 שעות בצו המינהלי.
נירית להב קניזו
¶
זה אומר שיש לו 24 שעות להתארגנות לסגירה. כלומר, אם יש שם הרבה אנשים, אם הוא צריך לפנות סחורה, אם הוא צריך פעולות, יש לו 24 שעות.
היו"ר יעקב אשר
¶
מאחר שגם לא חייבים את זה, אני מציע כמו שאמרתי בהתחלה, וגם הסכים איתי יאיר – עכשיו תהיה תחרות מי יגיד פחות ומי יגיד יותר – אני מציע במקום שני קנסות שתהיה התראה של 48 שעות, שאחר כך אתה גם יכול מייד, אם אתה רוצה, כי החוק מאפשר.
אסתי ורהפטיג
¶
רק לוודא שאני מבינה נכון. ההתראה דרושה 48 שעות לפני, מה שקבעתם. אבל אם אחרי שלושה ימים הוא פותח – נגיד לשלושה ימים הוא סגר, הוא פתוח שוב, ההתראה שהייתה אז מספיקה?
ניצן רוזנברג
¶
מה שהיא העלתה זה משהו אחר. היא אומרת: נניח שהיה צו של שבעה ימים והיה סגור, ואחר כך הוא פותח שוב.
ניצן רוזנברג
¶
תיקון סעיף 22י
.
בסעיף 22י, במקום סעיף קטן (ג) יבוא:
"(ג) הקנס המינהלי הקצוב לעבירה מינהלית כאמור בסעיף קטן (ב) שהיא עבירה מינהלית חוזרת, יהיה כפל הקנס המינהלי האמור בסעיף קטן (ב); בסעיף זה, "עבירה מינהלית חוזרת" – עבירה מינהלית שעבר אדם בתוך שלוש שנים מיום שעבר לפני כן אותה עבירה (בסעיף זה – העבירה הקודמת), והתקיים לגבי העבירה הקודמת אחד מאלה:
(1) הוא שילם בשלה קנס מינהלי או הורשע בשלה;
(2) חלפו יומיים מיום שהומצאה לו ההודעה על הטלת הקנס המינהלי בעבירה הקודמת."
אני מעדיפה לקרוא גם את תיקון פקודת בריאות העם, כי התיקון שקראתי עכשיו נגזר ממנו, או לפחות מבוסס עליו.
תיקון פקודת בריאות העם
בפקודת בריאות העם, 1940, בסעיף 20ד(ג), המילים "כמשמעותה בסעיף 2(ג) לחוק העבירות המינהליות" – יימחקו, ובסופו יבוא "בסעיף זה, "עבירה מינהלית חוזרת" –
(1) לעניין עבירה מינהלית כאמור בסעיף 20ג(1) או (2) – עבירה מינהלית שעבר אדם בתוך שלוש שנים מיום שעבר לפני כן אותה עבירה (בסעיף זה – העבירה הקודמת), והתקיים לגבי העבירה הקודמת אחד מאלה:
(א) הוא שילם בשלה קנס מינהלי או הורשע בשלה;
(ב) חלפו יומיים מיום שהומצאה לו ההודעה על הטלת הקנס המינהלי בעבירה הקודמת;
(2) לעניין עבירה מינהלית כאמור בסעיף 20ג(3) או (4) – עבירה מינהלית חוזרת כמשמעותה בסעיף 2(ג) לחוק העבירות המינהליות".
אתם רוצים להסביר את התיקון לפקודת בריאות העם ואז גם נציג את התיקון לבידוד של המלוניות?
שושי פרידמן-סומך
¶
התייחסתי כאן לסעיף 2(ג) היום לחוק העבירות המינהליות, והוא קובע שעבירה חוזרת מתגבשת רק בהתקיים אחד מאלה: או כאשר אדם שילם את הקנס המינהלי, או כאשר חלפו המועדים להגשת בקשה לביטול הקנס או להודעה על בקשה להישפט והוא לא הגיש בקשות כאמור. המועדים להגשת בקשות כאמור הם 30 יום, ולכן היום במצב של הפרת בידוד, בתוך משך זמן של אותו בידוד, לא יכולה להתגבש עבירה חוזרת, ושאנחנו, כמו שהתייחסו אתמול בוועדה, רואים מאוד בחומרה כמובן אדם שמפר במשך אותו בידוד ונתפס פעמיים על כך שהוא לא שומר את הבידוד באופן עקבי, ואז לא יוכלו לתת לו את כפל הקנס בגלל שלא חלף משך הזמן הרלוונטי. לכן ההצעה כרגע היא לצמצם את משך הזמן ליומיים שחולפים מעת מתן הקנס לאדם.
ניצן רוזנברג
¶
זה חל גם על הפרה של חובת הבידוד וגם על הפרה של החובה שלך להגיע למקום הבידוד שלא באמצעות תחבורה ציבורית. בנוסף, התיקון שקראתי קודם לסעיף 22י, סעיף 6 להצעת החוק כרגע, זה תיקון שעושה אותו דבר, זה אותו רעיון לגבי חובת בידוד במלונית.
נירית להב קניזו
¶
שלא תיפול טעות. יש תיקון טכני. ניצן, קראתם בסעיף הטכני אחרי הגדרת "גורם מורשה" גם "צו סגירה מינהלי"?
היו"ר יעקב אשר
¶
זה תסכמו ביניכם. נעשה עכשיו חצי שעה הפסקה. תוציאו את הנוסח המתוקן, נעביר אותו לחברי הוועדה. אמרתי קודם שמי שרוצה להגיש הסתייגויות, שיגיש הסתייגויות. בשעה 14:10 אנחנו פותחים את הדיון.
היו"ר יעקב אשר
¶
הבנתי. ניתן רבע שעה? חלק כבר שלחו את ההסתייגויות. אין פה שינויים דרמטיים. אתה רוצה, נסכם זמן.