פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-ושלוש
הכנסת
2
ועדת הכנסת
04/01/2021
מושב שני
פרוטוקול מס' 104
מישיבת ועדת הכנסת
יום שני, כ' בטבת התשפ"א (04 בינואר 2021), שעה 12:45
ישיבת ועדה של הכנסת ה-23 מתאריך 04/01/2021
בקשת הממשלה להקדמת הדיון בהצעות החוק הבאות, לפני הקריאה הראשונה: 1. הצ"ח הארכת תקופות (הוראות שעה - נגיף הקורונה החדש) (אישורים רגולטוריים) (תיקון), תשפ"א-2020 (מ/1383) 2. הצ"ח המידע הפלילי ותקנת השבים (תיקון והוראת שעה), התשפ"א-2020 (מ/1384), המלצה בדבר בחירת סגן יושב-ראש הכנסת, מטעם סיעת יהדות התורה. , המלצה לבחירת יושב-ראש הוועדה לענייני ביקורת המידנה, מועדי פגרת הבחירות ופעילות הכנסת בפגרה. , המלצה למינוי יושב-ראש ועדת המדע והטכנולוגיה
פרוטוקול
סדר היום
א. בקשת הממשלה להקדמת הדיון בהצעות החוק הבאות, לפני הקריאה הראשונה:
1. הצעת חוק הארכת תקופות (הוראות שעה - נגיף הקורונה החדש) (אישורים
רגולטוריים) (תיקון), תשפ"א-2020 (מ/1383);
2. הצעת חוק המידע הפלילי ותקנת השבים (תיקון והוראת שעה), התשפ"א-2020
(מ/1384);
ב. רביזיה על החלטת ועדת הכנסת בדבר המלצה לבחירת חבר הכנסת ישראל אייכלר כסגן יושב-ראש הכנסת;
ג. המלצה לבחירת יושב-ראש הוועדה לענייני ביקורת המדינה;
ד. המלצה לבחירת יושבת-ראש ועדת המדע והטכנולוגיה;
ה. מועדי פגרת הבחירות ופעילות הכנסת בפגרה.
נכחו
¶
חברי הוועדה: איתן גינזבורג – היו"ר
עמית הלוי
בועז טופורובסקי
אחמד טיבי
מתן כהנא
אופיר כץ
אוסנת הילה מארק
מיכאל מלכיאלי
יצחק פינדרוס
תהלה פרידמן
אלעזר שטרן
הילה שי וזאן
משתתפים באמצעים מקוונים
¶
עמיחי פישר - ראש אגף רגולציה וטיוב, משרד ראש הממשלה
נירית להב קניזו - רפרנטית ייעוץ וחקיקה פלילי, משרד המשפטים
רישום פרלמנטרי
¶
תמר פוליבוי
1. בקשת הממשלה להקדמת הדיון בהצעות החוק הבאות, לפני הקריאה הראשונה:
א. הצעת חוק הארכת תקופות (הוראות שעה - נגיף הקורונה החדש) (אישורים רגולטוריים) (תיקון), תשפ"א-2020 (מ/1383);
ב. הצעת חוק המידע הפלילי ותקנת השבים (תיקון והוראת שעה), התשפ"א-2020 (מ/1384)
היו"ר איתן גינזבורג
¶
חברי הכנסת, אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הכנסת. היום יום שני, כ' בטבת התשפ"א, ה-4 בינואר 2021. ברשותכם, בפתח הישיבה אני ארצה לומר מספר מילים. בשבוע שעבר הלכה לעולמה אתי בן יוסף זכרה לברכה. אתי הייתה מנהלת הוועדה, המיתולוגית יש לומר, הרבה מאוד שנים. היא עבדה בשירות המדינה במשך 49 שנים, מתוכן 45 שנה בכנסת. היא התחילה בכנסת בשנת 1974, כשהייתה רק בת 22. היא עבדה אז כמזכירת ועדת הכנסת בוועדה לפניות הציבור, ובהמשך גם הייתה העוזרת של גדעון בר-יוסף, מי שכיהן אז כסגן מזכיר הכנסת. בשנת 86' היא חזרה לוועדת הכנסת וניהלה אותה במשך 30 שנה ברציפות. שום דבר לא זז בבית הזה, בלי אתי בן יוסף זכרה לברכה. הרבה מחברי הכנסת לדורותיהם ועובדי הבית הכירו את אתי באופן אישי, עבדו לצדה במשך שנים רבות, וגם מבכים את לכתה בטרם עת. אז כחבר כנסת וכיושב-ראש ועדת הכנסת, וגם בשם חברי הכנסת וחברי הוועדה, אני מבקש להוקיר את פועלה ואת תרומתה רבת השנים לעבודת הכנסת, לעבודת ועדת הכנסת, ואני שולח מכאן את תנחומינו למשפחתה. יהי זכרה ברוך.
ובמעבר חד, מספר נושאים על סדר היום. נתחיל בראשון, כפי שמופיע לפניכם בסדר היום – ראשית, בקשת הממשלה להקדמת הדיון בהצעות החוק הממשלתיות הבאות, הנוגעות לנושא הקורונה:
1. הצעת חוק הארכת תקופות (הוראת שעה – נגיף הקורונה החדש) (אישור רגולטוריים) (מ/1383). יש כאן נציג ממשרד ראש הממשלה, עמיחי פישר?
עמיחי פישר
¶
כן, אני דרך הזום. מדובר בהצעת חוק שהיא למעשה המשך של הוראת השעה הקיימת. לאור נגיף הקורונה, הממשלה והכנסת אישרו הארכה אוטומטית של אישורים רגולטוריים, רישיונות עסק, רישיונות ייבוא, מאות רבות של רישיונות. זה אושר בעבר כל פעם לשלושה חודשים פעמיים, עד למעשה סוף נובמבר.
מכיוון שהנגיף ממשיך, יש פה הצעה להארכה נוספת של הרישיונות וההיתרים הרגולטוריים. זה חשוב במיוחד בימים האלה, כי למעשה מרביתם הגדול של האישורים הרגולטוריים הם קלנדריים, והם למעשה פקעו ביום ראשון שעבר, אז תחשבו על מסעדה שסגורה כמעט כל השנה האחרונה וביום שישי שעבר למעשה פקע הרישיון שלה, אז בלי בכלל לייצר הכנסות, בעל המסעדה צריך לרוץ לחדש רישיון, כדי שביום שיהיה אפשר לעבוד, הוא לא ימצא את עצמו בלי רישיון.
עמיחי פישר
¶
בוודאי, בוודאי. מכיוון שאנחנו עוד – אני מקווה שעם החיסון – מעט "רואים את הסוף", ההצעה פה מציעה משהו דיפרנציאלי, רישיונות שהם עד שנה יוארכו בשלושה חודשים, רישיונות שהם בין שנה לשלוש שנים יוארכו בחצי שנה, ורישיונות שהם מעל שלוש שנים יוארכו בשנה. זה הרעיון של הצעת החוק.
אנחנו רוצים להביא את זה כמה שיותר מהר לאישור הכנסת, כדי שזה יחול בתקופת הפער הזאת בין אלה שפקע להם הרישיון ביום שישי לבין האישור של החוק בכנסת וכדי שהפער לא יהיה גדול והאנשים לא ימצאו את עצמם באוויר.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
10 בעד, הקדמת הדיון אושרה.
2. הצעת חוק המידע הפלילי ותקנת השבים (תיקון והוראת שעה) (מ/1384) של משרד המשפטים. תנמק נירית להב קניזו, רפרנטית ייעוץ וחקיקה פלילי. שלום גברתי.
נירית להב קניזו
¶
שלום וברכה. חוק המידע הפלילי ותקנת השבים עבר בשנת 2019 ואמור להיכנס לתוקף בעוד פחות משבועיים, ב-16 בינואר. החוק אמור להחליף את חוק המרשם הפלילי. חוק המידע הפלילי יוצר שינויים מאוד מהותיים בתחום של מרשם פלילי, והשינוי המשמעותי ביותר ביניהם הוא קיצור תקופת ההתיישנות והמחיקה. קושי טכנולוגי שהתעורר לאחרונה, יחד עם מגפת הקורונה שחייבה את הפניית כלל המשאבים בגופים שאמורים ליישם את החוק, לא אפשרו להשלים את ההיערכות. המשמעות היא שלא נוכל ליישם במערכת הממוחשבת שמנהלת את המרשם הפלילי את קיצור תקופות ההתיישנות והמחיקה.
צריך להבין שבמערכת הממוחשבת מבוצעות כ-550,000 שאילתות מדי יום, זאת אומרת שמתקבלות על בסיס מידע פלילי מאות אלפי החלטות מדי יום במגוון תחומים, החל ממשטרה ופרקליטות ובתי משפט שגוזרים עונש בהתאם לעבר הפלילי, עבור דרך שב"כ, קבלת רישיונות מסוגים שונים, רישיונות נהיגה, רישיונות לעסוק כעובדי הוראה, רופאים, רוקחים, רישיונות נשק – מגוון תחומים. וכאשר הם יקבלו, ביום שהחוק ייכנס לתוקף, מבלי שניתן ליישם את הוראותיו, תדפיס מרשם פלילי, שמוצגות בו תקופות התיישנות ומחיקה לא נכונות, המשמעות היא קודם כל קבלת החלטות שגויה, פגיעה בזכויות של אנשים במגוון תחומים מאוד מאוד רחב, וביצוע עבירות פליליות על ידי עובדי מדינה ורשויות ציבוריות שיקבלו את אותן החלטות.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אני לא הבנתי. החוק כרגע קיצר את התקופה, החוק הטיב עם האנשים שאמורים לקצר להם את התקופה, נכון?
נירית להב קניזו
¶
שבמהלכו אנחנו נשלים את ההיערכות למימוש הוראות החוק, ולצד זאת אנחנו נכניס הוראות מהותיות אחרות - - -
נירית להב קניזו
¶
זה הסבר טכנולוגי מורכב. הוא קשור במיוחד לחישוב תקופות ההתיישנות והמחיקה. החוק באמת מקצר את התקופות לנתח מאוד משמעותי מהאוכלוסייה שיש לה רישומים פליליים, אבל מנגד יש אוכלוסייה שהוא מאריך לה את התקופות – עבריינים שהורשעו בעבירות מאוד חמורות, כמו אונס, רצידיוויסטים שביצעו מספר עבירות.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
לא סביר שבעיה טכנולוגית היא עכשיו זאת שמובילה לשינוי חקיקה, שעבדו עליה בכנס – היועצות המשפטיות בוודאי יודעות כמה זמן עבדו על החוק הזה בכנסת. אגב, קידמה אותו לדעתי עוד שרת המשפטים לשעבר איילת שקד, אם אני לא טועה.
נירית להב קניזו
¶
אדוני צודק, זה חוק שהוא מאוד מאוד חשוב גם לנו במשרד המשפטים וגם למשרד לביטחון פנים.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
אדוני היושב-ראש, גם אם מתחילים את ההיערכות הטכנולוגית היום, זה לא אמור לקחת שנה וחצי, עם כל הכבוד.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אבל גם כדי להאריך בשלושה חודשים, צריך את ועדת החוקה שתדון בזה ותחליט לא שנה וחצי, אלא חצי שנה, אבל צריך לדון בזה. אנחנו דנים פה רק בהקדמת הדיון, לא בגוף החוק. אם משרד המשפטים אומר שהוא לא ערוך לזה - - -
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
הם לא עשו כלום, ועכשיו אנחנו צריכים לבוא ולהוציא להם את הערמונים מהאש – אני לא מבין את זה.
נירית להב קניזו
¶
לא, במשרד המשפטים עובדים על החוק מאז סוף ינואר ועובדים בצורה מאוד אינטנסיבית. המערכת הממוחשבת לא מתוכננת במשרד המשפטים, אלא במשטרה שמנהלת את המרשם הפלילי. באמת הקושי הטכנולוגי לא קשור לקורונה. במקביל לקושי הטכנולוגי, הקורונה הקשתה עלינו לקדם את התקנות שאמורות גם ליישם את הוראות החוק.
כפי שיושב-ראש הוועדה אמר, אנחנו מבקשים לדחות את החוק והשאלה המהותית כמה זמן נדרש באמת תידון בוועדת החוקה, חוק ומשפט, אבל רק כדי להניח את דעתכם, אנחנו נספר שאנחנו כן מכניסים הוראות מאוד מהותיות אחרות שאינן תלויות, לא בתקנות ולא במערכת הממוחשבת, שהן נוגעות למניעת דלף המידע, כלומר: אנחנו נאסור על מסירת תדפיסי זכות עיון שהיו מגיעים למעסיקים.
יש איסור על קבלת המידע בתצהיר על ידי גופים שאינם מורשים לקבל את המידע. יש התוויה מסודרת של שיקול הדעת שאמור להיות מופעל על ידי גופים נותני זכות וחובה שתוטל עליהם לקבוע כללים.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אלה דברים שיידונו בוועדה עצמה. לא נראה לי שוועדת הכנסת צריכה לדון בדברים האלה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אני חושב שצריך לאפשר לממשלה להביא את הצעת החוק הזאת לדיון בוועדת החוקה, חוק ומשפט. ועדת החוקה תדון בזה, תקבע את הזמנים. אם שנה וחצי נראה ארוך מדי ואפשר לקצר את זה, אם ועדת החוקה תשתכנע או לא תשתכנע על ידי משרד המשפטים. אבל נראה לי שאם הממשלה הביאה את זה, שצריך לדון בחוק. לכן אני מציע להעלות את זה להצבעה, מי בעד הקדמת הדיון? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
אושרה.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
לא, אתה לא אמרת לאנשים שהצביעו שזה לשלוש הקריאות. האנשים שהצביעו, לא ידעו שהם הצביעו על שלוש הקריאות.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
לא, אתה אמרת על החוק הראשון, לא על החוק הזה. אנשים לא הצביעו על מה שאתה אמרת.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
כשאני אחליט להביא את זה להצבעה, תהיה התייעצות סיעתית.
ב. רביזיה על החלטת ועדת הכנסת בדבר המלצה לבחירת חבר הכנסת ישראל אייכלר כסגן יושב-ראש הכנסת
היו"ר איתן גינזבורג
¶
נעבור לסעיף ב', רביזיה על החלטת ועדת הכנסת בדבר המלצה לבחירת חבר הכנסת אייכלר כסגן יושב-ראש הכנסת. שטרן, בבקשה.
אלעזר שטרן (יש עתיד-תל"ם)
¶
תודה אדוני. אולי כדאי ברשותך לדחות את הדיון עד אחרי שנדון בסעיף ה על מועד פגרת הבחירות. אני חושב שעצם הדיון ועצם הנימוקים לא מוסיפים לנו כבוד, וגם הדברים שאני אגיד פה לא מוסיפים לנו כבוד. לכן אני חושב שאם יש שמונה סגני יושב-ראש לכנסת גם ככה, אם נחליט תיכף על - - -
אלעזר שטרן (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני לא הפרעתי לאף אחד. אני חושב שאם אנחנו נחליט שיוצאים לפגרת בחירות מהר מאוד, יכול להיות שהדיון הזה ממילא מתייתר. לכן אני חושב שקודם כל צריך לדון על סעיף ה ואז לחזור לדיון ברביזיה. אין לי בעיה לדון קודם ברביזיה, אני אומר את האמת - - -
אלעזר שטרן (יש עתיד-תל"ם)
¶
כן, אני רוצה להמשיך, ברשותך. מוסד הכנסת לא סובל בשנים האחרונות מעודף כבוד בחברה הישראלית. מי שאחראי לזה בעיקר זה אנחנו חברי הכנסת – בצורת הדיבור שלנו, בביטויים שלנו, באופן שבו אנחנו מחללים דברים שהם קדושים לעם היהודי, זה שיושב בארץ וזה שלא יושב בארץ.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
הוא ביקש את סעיף ב' להפוך ל-ו'. אם היו מאפשרים להפוך ל-ו', היו מתקדמים עם כל הסעיפים ואחר כך דנים בסעיף – אני אגב חושב שהוא צודק.
אלעזר שטרן (יש עתיד-תל"ם)
¶
כיוון שאמרו לי שאלה הסכמים של פנים יהדות התורה בין החסידויות, הלכתי לבדוק האם האדמו"ר מבעלזא מכיר את ההתבטאויות האלה, כיוון שאני יודע על האדמו"ר מבעלזא שהוא יהודי חכם, מתון וחריף. אמרו לי שהדברים האלה לא מגיעים אליו.
אני רוצה לחשוב מבלי להתערב, שאם הדברים האלה של פגיעה בקודשי ישראל באמת היו מגיעים לאדמו"ר מבעלזא, אולי גם הדיון הזה היה מתייתר. אני חושב ששימוש בלתי הוגן, שימוש רציף במונחים שקשורים בשואה, מחלל את הכבוד של המקום הזה – בעיניי זה גם מחלל את היהדות. אני אתן דוגמאות. יש בינינו מחלוקות קשות, מותר שתהיינה מחלוקות קשות בין דתיים וחילוניים, בין חרדים ואחרים, ובתנאי שלא נחצה גבולות.
ברשותך, אדוני היושב-ראש, אני רוצה להביא כמה ביטויים כדי שאולי גם אתה תשקול באמת האם זה הכרחי, ואני לא אומר לך לדחות, לבטל ולהתנגד – פשוט לדחות את הדיון הזה, בגלל שבאמת אנחנו ממנים פה מישהו שאולי זה מוסיף לו כבוד, וצריך לחשוב אם הכבוד שמוסיפים למישהו הוא לא כבוד שפוגע בכנסת ובכולנו יחד.
אלעזר שטרן (יש עתיד-תל"ם)
¶
אתה לא יכול. זה היה נאום לאומה? אני אתן דוגמאות, מאיפה הבאת את הדבר הזה נאום לאומה? אמרתי משהו שלא קשור? אתה לא יכול להגיד על זה "נאום לאומה".
אלעזר שטרן (יש עתיד-תל"ם)
¶
מאיר אומר לי: שיזכור שאני מועמד להיות יושב-ראש ועדת ביקורת, ואני רוצה להגיד לך שיש דברים שהם יותר חשובים מלהיות יושב-ראש ועדת ביקורת.
אלעזר שטרן (יש עתיד-תל"ם)
¶
לשמוע את הדברים האלה בעיניי יותר חשוב אם אהיה או לא אהיה יושב-ראש ועדת ביקורת.
אלעזר שטרן (יש עתיד-תל"ם)
¶
לא, עכשיו אני אביא לך ציטוטים שלא אמרתי בדיון הקודם, בסדר? ומי שמכיר אותי פה רבע שעה, יודע שיש דברים שהם יותר חשובים לי אם אני כן אהיה יושב-ראש או לא אהיה יושב-ראש.
"הממשלה שולחת קלגסים להתאכזר בילדים חרדיים", אלה ביטויים שנשמעו לאחרונה; "אלעזר שטרן מזכיר לי את היהודון";. "חבר כנסת שטרן ודומיו – הם שישמידו את מדינת היהודים"; "אפילו בשואה המשיכו ללמד תורה".
אלעזר שטרן (יש עתיד-תל"ם)
¶
כן, כן. כל מה שאני מקריא זה מאייכלר.
על איווט ליברמן, "הוא מפיץ עלילה ומאשים את החרדים בזיהומים בבתי החולים". מותר שתהיה לנו מחלוקת, אני אמרתי לך, אבל אני חושב שיש גבולות.
"איווט האנטישמי מחוץ לחוק הוא סכנה", "איווט האנטישמי" אלה ביטויים שלקוחים משם.
אלעזר שטרן (יש עתיד-תל"ם)
¶
"הציבור החרדי אינו מודע די לנאציזם המתפתח נגדו בארץ"; "נאצים ישראלים", הוא קרא לבעלי עסקים שהתעקשו לפתוח חנויות בשבת; על גופים יהודיים בארצות הברית "ארגון הטרור הכספי בארצות הברית"; על החילוניים הוא אמר פעם, "הם יצרו דור של אנשים שנראים כבהמות אדם, מתנהגים כחיות דו-רגליות".
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אחמד, אתה מבין למה אנחנו פונים לקהל הערבי לקבל את התמיכה שלו? אתה מבין למה אנחנו פונים לקהל הערבי?
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
אתם אוהבי ערבים, תתחיל להגיד את המשפט הזה "אנחנו אוהבים ערבים". "אנחנו אוהבים ערבים", תגיד את זה. תגיד את מה שביקש ממך ראש הממשלה "אנחנו אוהבים ערבים".
היו"ר איתן גינזבורג
¶
חברים, אני רוצה להעלות את הרביזיה להצבעה, מי בעד הרביזיה? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
לא אושרה.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
אדוני היושב-ראש, דעתי לא נוחה מהפילוג שיש ביהדות התורה, ולכן צריך לאפשר להם...
היו"ר איתן גינזבורג
¶
כשתקבל את זכות הדיבור, תדבר. אתה קודם חטפת זכות דיבור, ניהלת שיחה אישית עם מיקי זוהר, בכלל לא התייחסת כשדיברתי אליך.
ג. המלצה לבחירת יושב-ראש הוועדה לענייני ביקורת המדינה
היו"ר איתן גינזבורג
¶
המלצה לבחירת יושב-ראש ועדה לענייני ביקורת המדינה. לאור התפטרותו של חבר הכנסת עפר שלח, אנחנו מבקשים למנות יושב-ראש חדש לוועדה לביקורת המדינה, שהיא בראשותה של סיעת יש עתיד. יש עתיד מציעים את חבר הכנסת אלעזר שטרן לתפקיד, ועל כן אנחנו נצביע על ההצעה. מי בעד המלצה לבחירת חבר הכנסת אלעזר שטרן כיושב-ראש הוועדה לענייני ביקורת המדינה? מי נגד?
הצבעה
נתקבלה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אנחנו מבקשים למנות את חברת הכנסת יעל רון בן משה מכחול לבן ליושבת-ראש ועדת המדע והטכנולוגיה במקומה של חברת הכנסת - - -
הילה שי וזאן (כחול לבן)
¶
בפעם האחרונה איחלת לי ללכת לעזאזל, אז עדיף שאני אלך לעזאזל ולא לגדעון, נכון?
אוסנת הילה מארק (הליכוד)
¶
מיקי, יש לו עוד שתיים, שלוש ישיבות כאלה לנהל. כן איתן, יש לך עוד שתיים, שלוש ישיבות כאלה לנהל. עוד מעט כבר לא תהיה פה, מה זה משנה?
היו"ר איתן גינזבורג
¶
כשחברי הוועדה אפילו לא מכבדים, למשל לא שומעים כשאני מבקש מהם להפסיק לדבר, ומדברים כאוות נפשם, יכול לי חוסר סבלנות מסוים.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
ועדות הכנסת ממשיכות להתקיים גם כשיש פגרה. צריך להיות סדר גם בתוך אירוע של פגרה וגם באירוע של כנסת מתפקד וגם כשהיא יוצאת לפגרה.
מהרגע שחברת כנסת מטעם סיעת כחול לבן התפטרה מהכנסת, סיעת כחול לבן מבקשת למנות מישהו במקומה כיושבת-ראש ועדה על פי המכסה שאושרה על ידי הכנסת, על ידי הקואליציה ועל ידי שאר הסיעות, ולכן זו עמדתנו. אנחנו מבקשים להביא את אישורה כיושבת-ראש ועדת המדע והטכנולוגיה במקומה של עינב קאבלה שהתפטרה מהכנסת, זו הצעתנו.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
חברים, אני באמת חושב באופן אמיתי לגמרי, לא קשור לכחול לבן ולמאבקים, זה לא מעניין, אני מדבר על ההיגיון הפשוט. אנחנו פה בכנסת לא מעט שנים, אני שש שנים ויש כאלה בשולחן שיותר. נראה לי קצת לא סביר, שחברת כנסת שמיד הגיעה תתמנה מיד להיות יושבת-ראש ועדה, בזמן שיש חברות כנסת מכהנות בכחול לבן שכבר כמה חודשים מכהנות בכנסת.
הילה שי וזאן (כחול לבן)
¶
מיקי, אנחנו מכירים גם חברי כנסת שהתמנו ולא היו חברי כנסת יום אחד וישר נהיו גם שרים. הכול תקף. אני יכולה להעיד על יעל שהיא מדהימה.
הילה שי וזאן (כחול לבן)
¶
אז אני מעידה, היא המנכ"לית של המפלגה, יש לה יכולות ביצוע מעולות. אנחנו ממליצות עליה בכל פה להיות יושבת-ראש הוועדה. אני יכולה להרגיע אותך שהיא תעשה עבודה מעולה.
אוסנת הילה מארק (הליכוד)
¶
מה אני אגיד לכם, ועדת המדע הייתה כל כך אקטיבית בכל הקדנציה הזאת. היא תעשה עבודה מדהימה, כשאנחנו יוצאים לפגרה...בדיחה, ועדה חשובה, מה אני אומר לכם? חבל על הזמן...
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אני חושב שיש עניין של מי ראוי או לא ראוי, יש דברים שאתה לא יכול לעשות, ובהקשר של אייכלר, הביטויים שהוא הקריא, וזה רק הייתי אומר זעיר אנפין מהדברים שאמר חבר הכנסת אייכלר, לא מאפשרים לו להיות סגן יושב-ראש כנסת. צריך לזכור שהתפקיד הזה הוא גם תפקיד ייצוגי.
מטי יוגב (הליכוד)
¶
כמי שנכנסה לפה רק בשבוע שעבר, וגם לי אין ניסיון בחדרים כאן וכו', אני חושבת שאחת הבעיות כאן במשכן זה גם חוסר צניעות. כשאדם מגיע לכאן לפני שהוא לומד, אני נמצאת פה בבלבול ענק. קצת אחריות למי שמגיע לכאן כחדש, לא לקחת כזו ועדה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
שמונה בעד, מי נגד? אחד. מי נמנע?
ההמלצה אושרה.
א. בקשת הממשלה להקדמת הדיון בהצעת חוק המידע הפלילי ותקנת השבים (תיקון
והוראת שעה), התשפ"א-2020 (מ/1384)
היו"ר איתן גינזבורג
¶
תודה רבה מקרב לב ומעומק לב לחבר הכנסת עודד פורר.
אני מעלה שוב להצבעה את בקשת הממשלה להקדמת הדיון בשלוש קריאות להצעת חוק המידע הפלילי ותקנת השבים של משרד המשפטים, מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
אושרה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
קיבלנו בקשה מיושב-ראש הכנסת, אחרי שהוא התייעץ עם נשיאות הכנסת. אנחנו דנים במועדי פגרת הבחירות ובפעילות הכנסת בתקופת הפגרה. אני אקרא את ההצעה ואחר כך אפתח את זה לדיון. יודגש שהצעת הפגרה הובאה אלינו מיושב-ראש הכנסת לאחר התייעצות עם הנשיאות ובשיח אתנו. אנחנו מביאים אותה עכשיו.
כידוע, בהתאם לסעיף 36א לחוק-יסוד: הכנסת, רואים את הכנסת העשרים ושלוש כאילו החליטה על התפזרותה ביום ח' בטבת התשפ"א – 23 בדצמבר 2020.
פגרת הבחירות תחל ביום רביעי, כ"ב בטבת התשפ"א, 6 בינואר 2020, והיא תימשך עד כינוסה של הכנסת העשרים וארבע.
בתקופת הפגרה תפעל "ועדת הסכמות" שתורכב משני חברי כנסת – יושב-ראש הקואליציה שייצג בה את כל סיעות הקואליציה, וחבר מסיעתו של ראש האופוזיציה, לפי קביעת ראש האופוזיציה שייצג בה את כל סיעות האופוזיציה.
לפי הוראות סעיף 9 לחוק הכנסת, התשנ"ד-1994, הממשלה או 25 חברי כנסת רשאים לדרוש את כינוס המליאה בתקופת הפגרה, ולעניין זה יחולו הוראות סעיף 21 לתקנון הכנסת.
כמובן שככל שיהיו למשל חברי כנסת חדשים שיצטרכו להצהיר אמונים, 25 חברי כנסת יוכלו לדרוש את כינוס המליאה לטובת הצהרת אמונים, למרות שהם כמובן חברי כנסת לכל דבר ועניין עם כניסתו לתוקף של התפטרות זה שנכנס בנעליהם.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
סעיף 21 מדבר על כך שכאשר 25 חברי כנסת מבקשים את כינוס המליאה, היושב-ראש יביא את זה לדיון המליאה כהצעה לסדר-יום.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
לעניין חקיקה בתקופת הפגרה – הממשלה רשאית לבקש כי יובאו לדיון במליאה הצעות חוק בקריאה הראשונה, השנייה והשלישית.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
מה שמובא כאן זה מסמך, שלדעתי נמשך מאז הכנסת השמונה-עשרה, לפי מה שאני בדקתי. אני בדקתי את כל המסמכים, את כל החלטות הוועדה הזאת מאז הכנסת השמונה-עשרה, אך הרציונל אותו רציונל.
מיכאל מלכיאלי (ש"ס)
¶
אני הייתי פה כמה פעמים בתקופת בחירות. העלו הצעות חוק פרטיות למליאה והיו הסכמות בוועדת הסכמות.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
תקני אותי אם אני טועה ארבל, מה שעושים בדרך כלל, כשמכריזים על פגרה, נותנים שבוע או שבועיים לניקוי שולחן; שבוע או שבועיים לדברים שהם ממש בסוף, נשאר רק לכנס את המליאה.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
זה נכון שעד עכשיו לא התכנסה ועדת הכנסת, אבל הכנסת לא התנהלה ככנסת של ניקוי שולחן.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
היא כן, אני אומר לך שגם בנשיאות, שבוע שעבר המליאה נפתחה ונסגרה באותו רגע, כי לא העלו דברים לסדר-היום; גם רוב הוועדות לא התכנסו בצורה שבשגרה, וברגע שהחליטו על פיזור הכנסת, כל הוועדות בדרך כלל עברו ל-mode של פגרה, למרות שלא כולן היו כאלה, וזה בסדר, ואפשרו לסיים ניקוי שולחן וזה גם מה שהיה.
לדעתי גם יושב-ראש הוועדה לקידום מעמד האישה ממש ביקש שהפגרה תהיה מיום רביעי ונעתרנו לכך.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
בהתאם לסעיף 112(א) לתקנון הכנסת, הוועדות יהיו רשאיות לקיים דיונים, בין אם ביוזמת הממשלה ובין אם ביוזמת יושב-ראש הוועדה או שליש מחברי הוועדה, רק באישור מראש של ועדת ההסכמות. הפניות לוועדת ההסכמות יהיו מפורטות וייעשו באמצעות מזכירות הכנסת. פניות הממשלה למזכירות הכנסת יימסרו על ידי מזכיר הממשלה.
במקרה שבו לא אישרה ועדת ההסכמות קיום ישיבת ועדה כאמור בסעיף 4, רשאים יושב-ראש הוועדה, הממשלה או שליש מחברי הוועדה לפנות ליושב-ראש הכנסת בהתאם לסעיף 112(ב) לתקנון הכנסת, ולבקש את אישורו לקיים ישיבת ועדה. יושב-ראש הכנסת יאשר קיומה של ישיבת ועדה כאמור מנימוקים מיוחדים בלבד.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
כן.
הזמנה לישיבות ועדה בפגרה תימסר לכל חברי הוועדה מוקדם ככל האפשר, ולפחות ארבעה ימים לפני יום כינוס הישיבה – במניין הימים ייכללו יום ההזמנה ויום כינוס הישיבה, ויובהר כי ימי שישי, שבת וחג נספרים במניין הימים - ואולם אם ביום כינוס הישיבה מתכנסת גם מליאת הכנסת, ניתן למסור את ההזמנה שלושה ימים מראש. יושב-ראש הכנסת יהיה רשאי במקרים מיוחדים ודחופים לקצר תקופות אלה. יובהר כי לא ניתן לקיים ישיבות נוספות בוועדה ביום שבו נקבעה ישיבה, או להוסיף נושאים לסדר היום שנקבע, אלא בהודעה מראש כאמור לעיל.
הוראות חלק ד' יחולו על כל הוועדות, ובכלל זה ועדות מיוחדות, ועדות משותפות, ועדות משנה, וביחס לכל הישיבות, לרבות ישיבות מחוץ למשכן וסיורים.
יובהר כי האמור חל גם לגבי ישיבות ועדה שההזמנה אליהן נשלחה לפני קבלתה של החלטה זו, ואולם לא תחול כל מגבלה לעניין ישיבות ועדה שיתקיימו ביום תחילת הפגרה בשעות הבוקר, קרי ביום רביעי.
על אף האמור בסעיפים 4 עד 7
¶
דיוני ועדה בחקיקה ראשית וחקיקת משנה בענייני קורונה – ופה רואים את זה כפרשנות מצמצמת – ועדות הכנסת רשאיות לדון בחקיקה וחקיקת משנה שבסמכותן, בנושאים שמתחייבים וקשורים בקשר ישיר והדוק למשבר הקורונה, ללא אישור ועדת ההסכמות. ההזמנה תימסר לחברי הוועדה מוקדם ככל האפשר, אף אם פחתה התקופה מהאמור בסעיף 6.
עוד יוזכר כי בהתאם לסעיף 47 לחוק סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה), תש"ף-2020, ההגבלות לפי חוק הכנסת, תקנון הכנסת או החלטה זו לא יחולו לגבי כינוס המליאה והוועדות לדיונים מסוימים לפי החוק.
יובהר כי הוראה זו לא תחול על דיוני מעקב ופיקוח גם אם הם קשורים לקורונה.
ועדת הכנסת רשאית לקיים ישיבות בעניינים שבסמכותה ללא אישור ועדת ההסכמות. ההזמנה תימסר לחברי הוועדה מוקדם ככל האפשר, אף אם פחתה התקופה מהאמור בסעיף 6. הוראה זו לא תחול על דיונים בחקיקה מטעם הוועדה.
ועדות משנה וועדות משותפות של ועדת החוץ והביטחון
¶
ועדות המשנה הבאות של ועדת החוץ והביטחון רשאיות לקיים ישיבות באישור יושב-ראש ועדת החוץ והביטחון, ללא אישור ועדת ההסכמות: ועדת המשנה לענייני מודיעין, ועדת המשנה לענייני וא"א, ועדת המשנה למוכנות צה"ל וועדת המשנה לאסטרטגיה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
הוועדה המשותפת לתקציב הביטחון וועדת המשנה שלה רשאיות לדון בהעברות תקציביות דחופות ללא אישור ועדת ההסכמות.
ההזמנה לישיבות לפי פסקאות (1) ו-(2) תימסר לחברי ועדת המשנה או הוועדה המשותפת מוקדם ככל האפשר, אף אם פחתה התקופה מהאמור בסעיף 6.
הוועדה המשותפת ליו"ר הוועדה לענייני ביקורת המדינה ויו"ר ועדת החוץ והביטחון לפי חוק מבקר המדינה, "ועדת השניים", רשאית לקיים ישיבות בעניינים שבסמכותה ללא אישור ועדת ההסכמות, ואף אם פחתה התקופה לזימון מהקבוע בסעיף 6, ובלבד שמועד הישיבה יהיה בהסכמת שני החברים.
אני פותח את זה עכשיו לדיון, בבקשה מיקי זוהר.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
קודם כל ראיתי הבהרה לגבי סעיף ב, ועדת ההסכמות מורכבת ממני וממאיר כהן, נכון?
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
לגבי סעיף 8, כמובן עודד שאני באופן אישי חושב שנושאים שקשורים לקורונה, טוב שיהיה להם מסלול ירוק בכנסת ולא כל דבר יצטרך לעורר מחלוקת. אגב, טוב שגם הכנסת תכריע בהם על פי רוב, זאת אומרת: אם יש נושא שמגיע בנושא הקורונה, יש פה רוב בכנסת ויש מיעוט. אם רוב חברי הכנסת יחליטו שהנושא חשוב, הם יקדמו אותו, ואם לא, הם יעצרו אותו. אני לא חושב שלוועדת ההסכמות צריכה להיות נגיעה בעניינים שקשורים לקורונה, זו עמדתי.
לגבי ועדת הכנסת, אני יודע שהדבר הזה גם מקובל, וגם בעבר ועדת הכנסת התכנסה בנושאים שקשורים לענייני העבודה השוטפת של הכנסת והדבר הזה גם מקובל.
הבעיה שלי היא בעיקר עם סעיף (ג), ששם ועדות המשנה של ועדת החוץ והביטחון יכולות להתכנס ללא אישור יושב-ראש הכנסת, כי בדרך כלל בשנים האחרונות - - -
היו"ר איתן גינזבורג
¶
לא, התשובה היא לא. בכנסת השמונה-עשרה, בכנסת התשע-עשרה, בכנסת העשרים זה היה כך. בשלוש הכנסות האחרונות זה היה כך, שהתכנסו ללא אישור אף אחד, רק אישור יושב-ראש הוועדה. בכנסת העשרים ואחת, עשרים ושתיים, כשלמעשה לא היו ועדות וגם לא הייתה כנסת למעשה - - -
היו"ר איתן גינזבורג
¶
בשתי הכנסות האחרונות, שבהן לא קמה ועדה וקמה רק ועדה זמנית ולא הייתה כנסת מתפקדת, אז ביקשו את אישור יושב-ראש הכנסת, אבל בכל הכנסות הרגילות, מעולם לא היה אישור יושב-ראש הכנסת.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אני חושב שזה נחוץ להכניס פה לפחות את יושב-ראש הכנסת – לא ביקשתי את ועדת ההסכמות במקרה הזה, כי אלה נושאים ביטחוניים רגישים, ואני מניח שלא רוצים לשתף את חברי ועדת ההסכמות בכל הנושאים הביטחוניים הרגישים, עדיף שכמה שפחות אנשים יהיו שותפים לנושאים הללו.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
גם כשיושב-ראש הכנסת היה יושב-ראש ועדת הכנסת, זה מה שהוא כתב בהחלטה שלו אז בכנסת התשע-עשרה.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אני חושב שיהיה נכון, לפחות רק לגבי הנושא הזה, לתת גם את הסכמתו של יושב-ראש הכנסת, משום שיש שם נושאים שיכול להיות שיושב-ראש הכנסת יאשר ויכול להיות שיושב-ראש הכנסת לא. אם יהיה להם סממן פוליטי – כי הרי מה מטרת ועדת ההסכמות? למנוע מצב שהכנסת תפעל ממניעים - - -
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אבל כל ועדות המשנה הן חסויות, אי-אפשר לעשות בהן שום שימוש פוליטי. אלה דברים שהם רגישים ודנים בנושאים אד-הוק ספציפיים בצוק העתים. לא מדובר פה עכשיו על ועדת משנה כוח אדם בצה"ל או דברים אחרים, מדברים על דברים ספציפיים, וא"א שכולם מבינים את הדבר הזה, מודיעין, מוכנות צה"ל.
מאיר כהן (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני רוצה להוסיף משהו על מה שמיקי אמר. חברים, אני נמצא יותר ממיקי. בדרך כלל בוועדת ההסכמות כן, למרות שצמצמנו את זה נקודתית, אבל כן במהלך החופשה יש הצעות חברתיות מצוינות שנמצאות על השולחן, שנניח עברו קריאה ראשונה, והן צריכות קריאה שנייה ושלישית או רוצים לעושת להן תהליך של חקיקה, זה בדיוק מקומה של ועדת ההסכמות, כלומר: למרות מה שנאמר ולמרות החשיבות של ועדת הקורונה ולמרות החשיבות של ועדת הכנסת ולמרות החשיבות של ועדות הביטחון, עדיין מנהלים מדינה, יש שלושה חודשים. לכן ועדת ההסכמות תמיד נבקש שיביאו לפניה את החוקים החברתיים שהם באמת בבחינת מצילי נפש, או חוקים שלא צריך לתקוע אותם, אין שום סיבה. אין שום סיבה לתקוע אותם.
לכן יש להשאיר את הסוברניות של ועדת ההסכמות, שכן תקבל החלטה. היות וזה מורכב מקואליציה ואופוזיציה, לא תעלה שום הצעה שתהיה במחלוקת. אנחנו נחשוב רק על הצעות שיש בהן הטבה גדולה מאוד לציבור. יש 1,001 דברים שנמצאים על השולחן, כמובן לא את כולם; נברור מתוכם חלק ונעלה אותם על שולחן הכנסת, ועל פי התהליך של בקשה לכנס את המליאה.
אבל עד היום, לא משנה על מה הצביעו בוועדה, עד היום ועדת ההסכמות עבדה כמעט בהרמוניה מלאה. אני יכול להעיד גם על הפעם שעברה וגם על הפעם שלפני. אגב, זאת גם תקופה שהכנסת עובדת מצוין, כי לא רבים, מסכימים כמעט על כל דבר.
מיכאל מלכיאלי (ש"ס)
¶
איתן, אני רוצה להוסיף בקשר למשהו שהושמט כאן בטעות לדעתי, בשגגה. בוועדות המשנה הוסרה בטעות ועדת מוכנות העורף. יש כמה דיונים בקטנה, ואני מבקש להכניס גם אותם, שאפשר יהיה לדון בהם, יש התנגדות לזה?
בועז טופורובסקי (יש עתיד-תל"ם)
¶
יש לזה הסבר. אנחנו צריכים להבין שאנחנו בתקופת בחירות. לדעתי, הגוף החשוב ביותר כרגע כדי להעביר דברים זאת ועדת ההסכמות, שאמורה להביא הסכמות של כלל הבית הזה. לכן לדעתי בסעיף ג, גם ועדת ההסכמות יכולה להחליט על הבאת חקיקה, היא לא צריכה לבקש מהממשלה להביא לכנסת חקיקה, זה נראה לי משהו לא תקין גם בשיטת המשטר שאנחנו מצויים בה. אם ועדת ההסכמות, אם הגוף הזה רוצה לחוקק, הוא יכול לחוקק, לא יכול להיות שהוא צריך לבקש טובה מהממשלה.
בסעיף 8, לגבי (א) ו-(ב), עצם זה ששם לא צריך את ועדת ההסכמות, לדעתי גם זו בעיה לדעתי, כי חקיקה בענייני קורונה, כמעט הכול אפשר להגיד עכשיו שהוא קשור לקורונה. אם זה קשר כל כך הדוק לקורונה ובחירום, הרי ברור שוועדת ההסכמות תסכים לקדם את זה. לא יכול להיות שעכשיו יהיה תהליך עוקף, כל מה שיגידו שלא רוצים להגיע לוועדת ההסכמות, יגידו: זה לקורונה בקשר ישיר.
לגבי ועדת הכנסת אותו דבר. אני לא מבין למה ועדת הכנסת צריכה להיות מוחרגת. ישנה עבודה חשובה ופעילות חשובה, אבל אנחנו גם ראינו שלפעמים הוועדה הזאת יכולה לעצור גם דברים חשובים מאוד, שהם חשובים למדינה, וועדת ההסכמות לא יכולה לעקוף אותה, אז זה חשוב מאוד שוועדת ההסכמות תוכל לטפל גם בעניין ועדת הכנסת.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אנחנו קצת בנוהל מוזר, כי בדרך כלל ועדת הכנסת מתכנסת מיד כשמחליטים על פיזור הכנסת ואז עושים את כל התהליך. היינו פה במן שבוע של דמדומים כזה, שאף אחד לא ידע מה קורה בכנסת, יש דיונים, אין דיונים.
לכן אני כן חושב שיש מקום להשאיר זמן לניקוי שולחן, זה פשוט יקל על העבודה. אני ביקשתי להתחיל את הפגרה הזאת לפחות ביום רביעי בשעה 11:00, כי אני קבעתי דיון ביום רביעי בבוקר. זה בדיוק חלק מהעניין של ניקוי שולחן, שאומרים: אוקי חבר'ה, אנחנו נכנסים ל-mode של בחירות, כי צריך להבין מה המשמעות של mode של בחירות גם כאן בבניין. Mode של בחירות כאן בבניין, זה גם אומר שאף אחד לא מגייס כמעט ולא עושים גיוסים להצבעות. יו"ר הקואליציה יודע מה המשמעות של לגייס עכשיו את חברי הליכוד באמצע, אם הם היו למשל עושים פריימריז, לא יודע מה יפסוק שם בית הדין. חברי הכנסת בתוך קמפיין, בתוך מסע בחירות. לכן יש משמעות גדולה מאוד לוועדת ההסכמות הזאת ויש משמעות מתי נכנסים לפגרת הבחירות, כי מהרגע שנכנסים, הבניין עובד ב-mode אחר.
לכן הסעיף שהתווסף כאן לגבי נושא הקורונה, גם חברי הכנסת מהאופוזיציה הם חברי כנסת אחראים, וגם הנציג – אני מניח – של יו"ר האופוזיציה זה יהיה מאיר כהן הוא נציג אחראי, הוא היה שר בממשלה, אנחנו יודעים לעזור לקואליציה לא פעם ולא פעמיים להעביר את החוקים שלהם כשהם רצו וכשחשבנו שהם נכונים.
אני לא חושב שבתקופה הזאת צריכים לעשות איזשהו תהליך, שבו הכנסת בלי לעבור את ועדת הסכמות יכולה לייצר פה דיון, כי אני לא יודע באיזה שלב כל אחד יהיה ברמת הפוליטיקה. לכן דווקא כדי להוציא את הפוליטיקה, יש ועדת הסכמות. אם הנושא חשוב, גם נציג של ראש האופוזיציה וגם יו"ר הקואליציה יסכימו ויעבירו.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אז צריך אותו, ולכן אני אומר גם בוועדות. הוועדות דנות, לוועדת החוקה יש סמכויות נרחבות ומשמעותיות בחוק הקורונה.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
על אחת כמה וכמה, מה הבעיה שתהיה ועדת הסכמות עליהם? על אחת כמה וכמה. אני אתנגד לעניין הזה.
מאיר כהן (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני חושב שבהחלט אפשר לחזק את הדברים של עודד ולהוריד את זה וכן לאפשר רק בוועדת הסכמות לא יהיה מצב שחלילה הממשלה תרצה להביא גם דברים שאינם שייכים לחוק המרכזי ואנחנו נגיד לא.
ארבל אסטרחן
¶
יש נגיד חקיקת משנה מכוח פקודת בריאות העם, שהיא לא מכוח חוק הסמכויות ואלה ענייני קורונה פרופר.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
הרי אם צריך להביא את זה לכנסת, סימן שהכנסת צריכה להכריע במשהו, ואם הכנסת צריכה להכריע במשהו, זאת צריכה להיות החלטה משותפת של נציג הקואליציה, נציג האופוזיציה שתועבר לדיון, זה לא כזה סיפור.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
מאיר הוא אחראי והוא יפעל בסוף לטובת העניין, אבל אני אומר שבמקביל באותה נשימה, מה אנחנו עושים עם סעיף (ג)? אני עדיין מוטרד שיתכנסו ועדות משנה ללא אישור יושב-ראש הכנסת.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
הוא יכול לסמוך עליך שהוא לא יוחלף.
הסיפור הזה של ועדות משנה מאז ומעולם הוחרג מיושב-ראש הכנסת, מאז ומעולם, ואני מציע להשאיר את זה כך ולא לעשות פה שינויים של סדרי בראשית. אני כן מציע לך מיקי להתייחס לדברים שאמר פה עודד פורר, זה נראה לי טיפה יותר מטריד מאשר כינוסה ועדת מודיעין בחוץ וביטחון.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אתה רוצה לבטל את האפשרות? זו הייתה בקשת יושב-ראש הכנסת וגם יושבי ראש של הוועדות השונות, בגלל זה אני שואל.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אני עדיין חושב שבשם האמירה שלנו ככנסת שאנחנו נותנים מסלול ירוק לנושאים שקשורים לקורונה, הסעיף הזה הוא סעיף לא רע בכלל, למרות שעודד מתנגד אליו, אני לא כל כך מבין את החשש, אבל אני לא רואה שמשהו בכנסת יעבור, אם לא תהיה פה הסכמה.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
על אחת כמה וכמה, מיקי. כשאתה צריך לגייס קולות, נניח שיש התנגדות ונניח שאתה רוצה לעשות גיוס, אתה עושה גיוס ביום שהכנסת בפגרת בחירות באותה מידה שאתה עושה גיוס היום? אתה יודע שלא, ואתה יודע שזה הרבה יותר קשה, ולכן נדרשת ההסכמה בוועדת ההסכמות של יו"ר הקואליציה ויו"ר האופוזיציה, כדי ששני הצדדים יגידו: חברים, אנחנו יוצאים למערכת הזאת, ההוא יגיד: אני צריך יום, ההוא יגיד: אני צריך יומיים. לא צריכה להיות הסכמה על העניין עצמו. אין מחלוקת שהעניין יבוא לדיון. לפי הנוסח הכתוב פה, העניין יכול לבוא לדיון בעוד שעה.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
- - שאם רוצים לכנס בנושא הקורונה, על מנת לקבל מועד קרוב, צריך את אישור ועדת ההסכמות, אחרת צריך התראה נניח של ארבעה ימים מראש.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אני חושב שזה נושא, שחשוב שהכנסת תראה שהיא נותנת מסלול ירוק, פותחת את השערים שלה בענייני קורונה ולא מעכבת נושאים כאלה ואחרים. יש לזה משמעות ציבורית בעיניי.
איתן, אני קובע סייע שאומר שהוועדה יכולה להתכנס פחות מארבעה ימים ממועד הבקשה, רק באישור ועדת ההסכמות. אני מדבר על סעיף (א) - -
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אתה רוצה עכשיו להחיל בנושאי קורונה את כל הסיפור של ועדת ההסכמות על כל הוועדות?
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
עודד אומר שהוא מוטרד שיתכנסו דיונים מרגע לרגע בלי היערכות מוקדמת. אני אומר שכל נושא דיוני הקורונה - - -
היו"ר איתן גינזבורג
¶
הוא מעלה שתי סוגיות, או אתה מעלה. הוא מדבר על עצם קיום הוועדה בלי אישור ועדת הסכמות. אתה אומר שיש סוגיה שמדברת על מתי מזמנים את הוועדה. אלה שתי סוגיות נפרדות.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
בוא תקבע שהדיונים בוועדות בנושאי קורונה יהיו בארבעה ימים, אבל באישור ועדת ההסכמות אפשר יהיה להקדים את המועדים.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
ליושב-ראש הכנסת יש סמכות לקצר את המועדים של ארבעה ושלושה ימים, יש לו סמכות, לא צריך ועדת הסכמות בשביל זה.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
לא, אבל אלה הדיונים שאושרו. ליושב-ראש הכנסת יש אישור על דיונים שאושרו. פה את אומרת לי: לא צריך אישור לדיונים ויושב-ראש יוכל - - -
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
עודד, תקשיב לפשרה, אולי היא תמצא חן בעיניך. אני אומר שאנחנו נקבע שדיונים בנושאי קורונה לא מצריכים את אישור ועדת ההסכמות, ואפשר לקיים אותם בהתראה של ארבעה ימים מראש.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
צריך את הארבעה ימים, ולהוסיף סייג בסעיף הזה, שאם רוצים להקדים את הדיון לפני הארבעה ימים, צריך את אישור ועדת ההסכמות.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
איתן, אני לא מבין ממה אתם מפחדים, מה כל כך מסובך? יש ועדת הסכמות – אני חוזר ואומר, זאת באמת ועדת הסכמות מאוד הגיונית. לכולנו ברור המצב בנושאים ביטחוניים כמו גם בנושאים בריאותיים. גם אף אחד לא יחפש באמצעות ביטול דיון או דחיית דיון, שמשהו לא יבוא לדיון והצבעה בכנסת. אנחנו גם בתקופה שבה הקואליציה והאופוזיציה פה לא הכי ברורים בתוך הבניין הזה.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אתה יודע מצוין למה הכוונה. יש נציג של יו"ר האופוזיציה. אגב, מאיר כהן לא מהמפלגה שלי, אני לא בא לייצר למפלגה שלי איזושהי אג'נדה של וטו, אני אומר: יש פה שני נציגים, יש יו"ר קואליציה, יש נציג של יו"ר האופוזיציה, שניהם ביחד יחליטו, יעשו דיון מהיום למחר. במובן הזה אני סומך על האיזונים והבלמים דווקא בתקופה הזאת, ואני חושב שלא צריך לסבך את זה יותר מדי. תאמין לי שמאיר יאשר את זה בדיוק כמו שאתה תאשר גם מהיום למחר אם צריך. חבר'ה, מספיק.
ארבל אסטרחן
¶
צריך לשים לב שההחרגה היא רק על דיוני חקיקה וחקיקת משנה, זאת אומרת: דיונים יזומים, דיוני פיקוח עדיין כפופים לוועדת ההסכמות.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
הניסיון עם הממשלה הזאת בשנה האחרונה הזאת לימד אותי, שהדברים שמגיעים לפה לא תמיד מה שהיא אומרת שהוא דחוף הוא בהכרח הכי דחוף, ולא בהכרח מה שהם רוצים להביא הוא הדבר שאני חושב שנכון להביא אותו מהיום למחר, מה לעשות?
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אני חוזר ואומר, אני מציע שבסיפא של סעיף (א), במקום "אף אם פחתה התקופה מהאמור בסעיף 6", ייכתב: לפחות ארבעה ימים לפני קיום הדיון, אלא בהינתן אישור ועדת ההסכמות לקיום דיון מוקדם יותר. זאת דעתי, בסוף היא גם הגיונית, גם מאפשרת לאופוזיציה זמן ומרווח, אם וכאשר היא רוצה להתנגד לנושא מסוים שקשור בקורונה, ואם הכול מגיע בהסכמה, נוכל לקיים את הדיון באופן מידי בלי שום עיכוב ולא לחכות ארבעה ימים.
ארבל אסטרחן
¶
זאת אומרת, במקום "ההזמנה תימסר...מוקדם ככל האפשר, אף אם פחתה", יחול הכלל הרגיל של ארבעה ימים, אבל הקיצור יכול להיעשות על ידי ועדת ההסכמות.
בועז טופורובסקי (יש עתיד-תל"ם)
¶
איתן, אחרי שזה הוסכם, מה עם ועדת הכנסת? אני יודע פשוט מה קורה כאן, אתם תגידו לי: בואו עכשיו, בואו מחר בתשע בבוקר, בואו עוד מעט.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אז אנחנו לא נעשה את זה ככה, אנחנו עדיין בתקופת פגרה, אבל בכל הכנסות ועדת הכנסת הייתה מוחרגת מכל שאר הוועדות. זאת ועדה שעוסקת בעניינים של הכנסת, והיא לא צריכה להיות כפופה לפעילות - - -
מאיר כהן (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני לא מוכן שיורידו את הייעוץ המשפטי. אני לא מוכן שהוועדה תתכנס מעכשיו לעכשיו, בלי שתהיה חוות דעת משפטית.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
בעבר כל בקשה, גם לוועדת הסכמות, לפני שהיא הגיעה לוועדת ההסכמות, עברה דרך הייעוץ המשפטי.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
נכון, כי הקורונה לא הייתה בפעם הקודמת, וגם ועדת הכנסת מועתקת. לכן אני משאיר את מה שהיה בעבר – גם ועדת הכנסת, גם ועדת החוץ והביטחון, וגם שאר הוועדות.
מיכאל מלכיאלי (ש"ס)
¶
איתן, אני העליתי משהו, אתה הנהנת בראשך, אז אני רוצה שתתייחסו לזה. נקבעו כבר כמה דיונים בוועדת העורף, שנוכל לכנס אותה.
צבי האוזר (יו"ר ועדת החוץ והביטחון)
¶
רציתי להעיר הערה, שגם תניח את דעתו של מיקי. אני מבין את הרגישות.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
הסיבה לעצם היותך יושב-ראש ועדת החוץ והביטחון – תגיד: מיקי, הסיבה לעצם היותי יושב-ראש ועדת החוץ והביטחון.
צבי האוזר (יו"ר ועדת החוץ והביטחון)
¶
בדיוק. הדיונים של הוועדות האלה הם דיונים מסווגים, הם דיונים חשאיים, זאת אומרת הם לא דיונים פומביים, כך שהחשש המהותי הטבעי שיש פה, שיעשו בכנסת שימוש לצרכים כאלה ואחרים שהם בהסתכלות על מערכת הבחירות ולא בהסתכלות על עבודת הכנסת, הוא הכי נמוך כאן, הוא הכי לא קיים כאן, כי הדיון הוא דיון מסווג וחשאי, והכוונה היא לדברים שהם דחופים והם רלוונטיים, ולכן נדמה לי שהדיון פה הוא שונה לגמרי משאר הדיונים שהיו כאן בשאר הסעיפים, והוא מאפשר באמת את אותו פיקוח על זרועות הביטחון, שהוא פיקוח מחויב המציאות היום יומית שלנו הביטחונית. הוא לא יכול לאפשר לקחת עכשיו שלושה חודשים.
מיכאל מלכיאלי (ש"ס)
¶
תקבל את מה שאמרתי, יש פה תמימות דעים. הוועדה מסכימה עם מה שאמרתי, אין אחד שיתנגד לזה.
ארבל אסטרחן
¶
איזה תיקונים? רק התיקון של חבר הכנסת זוהר, רק לעניין סעיף 8(א), ארבעה ימים וועדת הסכמות שיכולה לקצר את זה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
חברים, שתהיה לכולם פגרה נעימה.
אנחנו נקבע רביזיה בשעה שתיים וחצי.
הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 13:57.