ישיבת ועדה של הכנסת ה-23 מתאריך 06/01/2021

תקנות נתוני אשראי (תיקון), התשפ"א-2021

פרוטוקול

 
פרוטוקול של ישיבת ועדה

הכנסת העשרים-ושלוש

הכנסת



29
ועדת הכלכלה
06/01/2021


מושב שני



פרוטוקול מס' 178
מישיבת ועדת הכלכלה
יום רביעי, כ"ב בטבת התשפ"א (06 בינואר 2021), שעה 9:00
סדר היום
הצעת תקנות נתוני אשראי (תיקון מס' 1), התשפ"א-2020
נכחו
חברי הוועדה: הילה שי וזאן – מ"מ היו"ר
חברי הכנסת
ולדימיר בליאק
מוזמנים
שירלי אבנר - הלשכה המשפטית, בנק ישראל

אייל חדד - הממונה על שיתוף נתוני אשראי, בנק ישראל

לירון מאוטנר לוגסי - מח' ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים

אוריה שילוני - הממונה על החקיקה, האפוטרופוס הכללי והכונס הרשמי, משרד המשפטים
משתתפים באמצעים מקוונים
ענת ליברמן - סגנית היועץ המשפטי, רשות האכיפה והגבייה

לירז חקמון - יועצת משפטית, מימון ישיר, חברת ביטוח

גלעד נרקיס - עו"ד, יו"ר פורום שוק הון ועסקים, לשכת עורכי הדין

עודד אופק - שדלן, יועץ משפטי חיצוני לאיגוד חברות האשראי
ייעוץ משפטי
איתי עצמון – היועץ המשפטי לוועדת הכלכלה
אביגל כספי
מנהלת הוועדה
עידית חנוכה
רישום פרלמנטרי
אור שושני



הצעת תקנות נתוני אשראי (תיקון מס' 1), התשפ"א-2020
היו"ר הילה שי וזאן
בוקר טוב לכולם, אני מברכת את חברי חבר הכנסת ולדימיר בליאק באיחולי הצלחה. אנחנו פה לרשותך בכל שצריך. אני בטוחה שגם בזמן הקצר שנותר אתה תתרום הרבה מאוד למשכן הזה ולבית הזה. בהצלחה.

הבוקר אנחנו מביאים תיקונים לתקנות של נתוני האשראי. כממלאת מקום היושב-ראש וכמי שעומדת בראש ועדת המשנה לצרכנות אני רוצה לומר שבתיקונים האלה, פרק להפקת הלקחים מיישום התקנות, יש גם הקלות לצרכן, כולל הטבות כאלה ואחרות ללקוחות מודרי אשראי, שיאפשרו להם לצאת מהמצב או להתמודד איתו, ובוודאי להשפיע עליו מבחינת קבלת המידע ב-60 הימים שיינתנו להם, כדי להיות חלק מהתהליך ולא רק שייכפה עליהם הר כגיגית.

נציגת משרד המשפטים, נתחיל. אני מציעה שתקראי, תיתני הסבר קצר, ולאחר מכן נשמע הערות של האורחים. אני באמת מציעה לחכות עם ההערות להקראה, כי אני מבינה שכבר נעשו התאמות על פי הערות של הצוות המקצועי פה. אז בואו נחכה לראות את הנוסח הסופי, ואם יהיו הערות כמובן שנאפשר.
לירון מאוטנר לוגסי
אני עורכת דין לירון מאוטנר לוגסי ממשרד המשפטים. תודה רבה שנתתם לנו ממש ברגעים האחרונים להעלות את התקנות. אתחיל בהקראה.

טיוטת תקנות נתוני אשראי (תיקון מס'1), התשפ"א-2021



בתוקף סמכותי לפי סעיפים 19(ב), 22(ה)(1), 26(ג), 35(א),36 , 42(ב), 49 ו-115 לחוק נתוני אשראי, התשע"ו- 2016 (להלן – החוק), בהסכמת שר האוצר לעניין תקנת 1, 13 והתוספת הראשונה , בהסכמת הנגיד לעניין תקנות 1 עד 3, 5 עד 8, ו-13 והתוספת הראשונה והשלישית, בהתייעצות עם הנגיד לעניין תקנה 4 ו-14 והתוספת השנייה ובאישור ועדת הכלכלה, אני מתקין תקנות אלה:

תיקון תקנה 1
1.
בתקנות נתוני אשראי, התשע"ז –2017 (להלן – התקנות העיקריות), בתקנה 1 –




(1) במקום ההגדרה "הכונס הרשמי" יבוא:





""הליכי חדלות פירעון" – כהגדרתם בחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי;





"הסדר חוב" – הסדר חוב לפי חלק י' לחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי;





"הממונה על הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי" – מי שמונה לפי סעיף 266 לחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי;"




(2) אחרי ההגדרה "חוק ההוצאה לפועל" יבוא:





""חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי" – חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, התשע"ח-2018";




(3) אחרי ההגדרה "פקודת פשיטת הרגל" יבוא:





""פתיחת הליכים" – פתיחת הליכי חדלות פירעון לפי חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי".
איתי עצמון
אלה תיקונים טכניים.
לירון מאוטנר לוגסי
התיקון הזה לתקנות יושב על שני אדנים. אדן אחד זה יישום והתאמות בעקבות הפקת לקחים ממה שהיה עד עכשיו והיישום של חוק נתוני אשראי והתקנות שלו. האדן השני זה התאמות לחוק חדלות פירעון, שנכנס לתוקף בספטמבר 2019. ההתאמות האלה הן התאמות טכניות של ההגדרות.

תיקון תקנה 3
1.
בתקנה 3 לתקנות העיקריות –




(1) במקום פסקה (1) יבוא:











"(1) נתון מהממונה על הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי – בקשה לפתיחת הליכים שהגיש החייב, מתן צו לפתיחת הליכים ובקשה להסדר חוב;";




(2) בפסקה (2) בסופה יבוא "וכן נתון בעניין בקשה לפתיחת הליכים שהגיש החייב ומתן צו לפתיחת הליכים".
איתי עצמון
הסבר לתיקון לתקנה 3.
לירון מאוטנר לוגסי
תקנה 3 מדברת על הנתונים שהיו צריכים להעביר בעבר מכונס הנכסים הרשמי ומההוצאה לפועל. אנחנו עושים עכשיו את ההתאמות לחוק חדלות פירעון, ובמקום לכונס הנכסים הרשמי אנחנו מתייחסים פה לממונה על הליכי חדלות פירעון, ולנתונים שמופעים לפי חוק חדלות פירעון ולא לפי פקודת פשיטת רגל. ובעניין ההוצאה לפועל – לפי חוק חדלות פירעון, הליכי חדלות פירעון בסכום של עד 150,000 שקלים מנוהלים בהוצאה לפועל ולכן גם הם צריכים להעביר נתונים שקשורים להליכי חדלות פירעון. כך שבעצם התיקונים האלה הם התאמה לחקיקה.
היו"ר הילה שי וזאן
יש הערות לתיקון המוצע? אם אין אז נצביע.
איתי עצמון
נצביע על תקנה 1 ותקנה 2 כפי שהוקראו.
היו"ר הילה שי וזאן
מי בעד? מי נגד?

הצבעה

אושרו.
היו"ר הילה שי וזאן
התקבלו.
לירון מאוטנר לוגסי
תיקון תקנה 4
2.
בתקנה 4 לתקנות העיקריות –









(1) במקום פסקה (1) יבוא:




"(1) קיומו של נתון מהממונה על הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי – בקשה לפתיחת הליכים שהגיש החייב, מתן צו לפתיחת הליכים ובקשה להסדר חוב;"




(2) בפסקה (2) בסופה יבוא "וכן קיומו של נתון מההוצאה לפועל בעניין בקשה לפתיחת הליכים שהגיש החייב ומתן צו לפתיחת הליכים;"




(3) בפסקה (5) בסופה יבוא "ובלבד שטרם חלפה שנה ממועד משלוח ההתראה".



שני התיקונים הראשונים בעצם זהים לתיקונים שאישרנו בסעיף הקודם, שזה ההתאמה. התיקון השלישי הוא בדיוק אותו תיקון והטבה לטובת הלקוחות שאת הזכרת קודם. אנחנו מקצרים את התקופה שלגביה נמסרים נתוני האשראי יחד עם החיווי, כך שאם הייתה ללקוח התראה בשל חמישה צ'קים שסורבו אז האפשרות להעביר עליו את המידע ושיהיה לגביו חיווי שיכול להיות חיווי שלילי, תהיה רק אם חלפה שנה ממועד ההתראה. בעיקרון, המידע במאגר נשמר לשלוש שנים, אבל בעולם של החיווי אנחנו הרגשנו שזה לא מאוזן נכון ושההשפעה היא מאוד כבדת משקל על הלקוחות, ולכן ביקשנו לצמצם את הזמן שמאפשר להעביר מידע שיכול ליצור חיווי שלילי ללקוח. ביקשנו לקצר את זה לשנה.
ולדימיר בליאק
איך זה היה לפני?
לירון מאוטנר לוגסי
לפני כן זה היה שלוש שנים, כמו התקופה של שאר המידע שנשמר במאגר.
היו"ר הילה שי וזאן
זה היה מאוד דרקוני, ולכן בהחלט מדובר בתיקון חשוב.
גלעד נרקיס
אפשר הערה קטנה?
היו"ר הילה שי וזאן
כן.
גלעד נרקיס
אני עורך דין גלעד נרקיס, מלשכת עורכי הדין. כפי שציינת, בצדק, הנושא של הגבלת חשבונות, במיוחד במקרה של חמישה צ'קים שחוזרים, הוא נושא בעייתי. במצב שחוזרים עשרה צ'קים לקוח יכול להגיש ערעור, לבקש צו מניעה ולבטל. אבל במקרה של חמישה צ'קים, לפי החוק היום ללקוח למעשה אין שום יכולת משפטית לבטל. כל מה שאני רוצה זה שתשקלו להוסיף בסעיף 5 שבמידה שללקוח הייתה השגה על אותם חמישה צ'קים שחזרו ובגינם הוא קיבל התראה, שהדבר יקבל ביטוי. כי היום ללקוח שחוזרים לו חמישה צ'קים אין שום דרך לערער או להשיג על ההליך הזה, כשהבעיה הקשה היא דווקא בחוק הזה, חוק נתוני אשראי.
היו"ר הילה שי וזאן
אני חושבת שזה דבר חשוב.
שירלי אבנר
אני שירלי אבנר, מהמחלקה המשפטית בבנק ישראל. לגבי נתונים שנמצאים במחלוקת או במקרה שהלקוח חושב שנעשתה טעות לגבי מידע שנמצא לגביו במאגר, יש הליך לתיקון המידע לפי חוק נתוני אשראי. במאגר אנחנו למעשה משקפים את הנתונים שנמסרים לנו על ידי מקורות המידע. היכולת שלנו לגעת בנתונים היא מאוד מאוד מצומצמת, אבל במקרה שקיימת מחלוקת, אם הלקוח סובר שהנתון לגבי ההתראה הוא נתון שאינו נכון, הוא יכול לפנות אלינו למאגר ולבקש לתקן את המידע. אנחנו בוחנים את זה עם מקור המידע ומטפלים בזה בהתאם.
היו"ר הילה שי וזאן
זאת אומרת שזה קיים בכל מקרה?
שירלי אבנר
קיים הליך של תיקון מידע בחוק.
גלעד נרקיס
אני מתנצל, אבל אני רוצה לדייק. מה שנאמר זה נכון, אלא שהסוגיה של התראה על הגבלת חשבון זו סוגיה נפרדת ושונה. כי ברגע שיש התראה על הגבלה, זה דבר מאוד חמור בעיני כל נותן אשראי שרואה את זה. ואם לקוח רוצה להשיג על כך – להבדיל ממקרה של עשרה צ'קים שחוזרים, שאז כן יש בחוק אפשרות להשיג – אין לו שום אפשרות לעשות את זה. זאת אומרת, הוא לא יכול לתקן את המידע הזה. כל מה שאני מבקש זה שאם בנק החזיר חמישה צ'קים והלקוח עצמו שולח מכתב – כי הרי אין לו דרך אחרת – אז שהדבר הזה יקבל ביטוי.
שירלי אבנר
קודם כול, המקום המתאים לזה אינו התקנות. מעבר לכך, כמו שציינתי, אדוני כנראה מתייחס למנגנון של מושל"כ. במושל"כ באמת אין אפשרות לתקן את המידע הזה. זאת הייתה אחת הסיבות שהובילו את הממונה על שיתוף בנתוני אשראי להחליט ולבקש לקצר את התקופה לגבי התראות לשנה כאינדיקציה שלילית לגבי חיווי. אבל כמו שציינתי, היכולת של הלקוח לפנות למאגר ולבקש לתקן מידע לגביו עדיין קיימת. זה נכון שהמסלול הזה לא נמצא במושל"כ, אבל ככל שהנתון אינו נתון נכון בעיני הלקוח, הוא יכול לפנות למאגר בבקשה לתיקון מידע. המאגר פונה למקור המידע על מנת לבחון את זה, וממקור המידע מצופה לבחון האם ההתראות נשלחו כדין או שלא כדין והאם יש מקום למחוק את המידע הזה לגבי הלקוח.
היו"ר הילה שי וזאן
אני מסכימה עם הדברים שנאמרו, ואנחנו חברי הכנסת גם מתעסקים בזה לא מעט. העניין של התראה על הגבלת חשבון זה בהחלט דרקוני. שירלי, את אומרת שלא זה המקום לתקן את זה. אז תגידי לנו איפה כן המקום לתקן את זה.
שירלי אבנר
יכול להיות שלא הבנתי את גברתי, אבל ככל שמדובר בנתון מובהק, המקום הוא התקנות. ואכן, ההתראות נקבעו כנתון מובהק שלילי לעניין החיווי, שזה אומר שבהתאם למנגנון שנקבע לפי החוק, אם יש נתון כזה אז המאגר שולח ללשכה עוד נתונים, ועל בסיסם הלשכה מצופה לעשות את החיווי לנותן האשראי אם כן או לא להתקשר בעסקה.
היו"ר הילה שי וזאן
אוקיי, בסדר גמור. נצביע על תקנה 3. מי בעד התקנה? אין מתנגדים ואין נמנעים.


הצבעה

אושרה.
היו"ר הילה שי וזאן
התקנה אושרה.
לירון מאוטנר לוגסי
תיקון תקנה 5
3.
בתקנה 5 לתקנות העיקריות –









(1) במקום פסקה (1) יבוא:





"(1) נותן האשראי יזהה את הלקוח זיהוי בעצמו או באמצעות צד שלישי שמבצע זיהוי ברמת מהימנות גבוהה ויקבל את הסכמתו; הממונה ייתן הוראות לעניין דרכי הזיהוי מכוח סמכותו לפי סעיף 68 לחוק, ובלבד שמדובר בזיהוי ברמת מהימנות גבוהה;"



אני רוצה לעצור פה כדי להסביר, כי פה כבר עשינו תיקונים בעקבות שיחה עם היועץ המשפטי. כל הנושא של הזיהוי של הלקוח והנושא של מתן ההסכמה הוא נושא שהיה כתוב בצורה מאוד מפורטת ודווקנית בנוסח המקורי, והוא גם היה מאוד לא ניטרלי טכנולוגית. אנחנו קיבלנו המון ריקושטים מהשוק שיש קושי מאוד גדול ביישום ושלאו דווקא כתבנו את הטפסים בצורה הנכונה - - -
היו"ר הילה שי וזאן
גם מצרכנים, לא רק מנותני אשראי.
לירון מאוטנר לוגסי
לכן עשינו שולחנות עגולים עם נותני אשראי גם מהמגזר הבנקאי וגם מהמגזר החוץ-בנקאי, שהעלו בפנינו קשיים גדולים ביישום של החוק.
היו"ר הילה שי וזאן
חשוב לי שתסבירי את מהות הקושי.
לירון מאוטנר לוגסי
מהות הקושי היא שאנחנו נצמדנו בהיבטי הזיהוי לטכנולוגיות מסוימות שהיו בפנינו אז כשכתבנו את זה, טכנולוגיות שלא מתעדכנות. היום אנחנו כבר לא כותבים חקיקה בדרך הזאת, ואפילו ההפך – יש הנחיית יועץ מאוקטובר 2019 שמדברת על כך שחקיקה צריכה להיות ניטרלית מבחינה טכנולוגית, וכל האופן והדרך שבה דברים מבוצעים צריכים להיעשות בחקיקה בדרגה נורמטיבית כמה שיותר נמוכה. מה שכן חשוב לנו לקבוע בתקנות זה את העקרונות. העקרונות שמדברים, למשל, על זה שרמת הזיהוי חייבת להיות ברמת מהימנות גבוהה. אבל פחות חשוב לנו להגיד האם זה נעשה דווקא בדרך הזאת או דווקא בדרך אחרת.
היו"ר הילה שי וזאן
ברור.
לירון מאוטנר לוגסי
בעקבות הערות מהייעוץ המשפטי, חשבנו אילו מבין האפשרויות שכן קיימות היום בתקנות אפשר בכל זאת להשאיר מכיוון שהן לא יותר מדי מגבילות מבחינת ההיבט הטכנולוגי הניטרלי שביקשנו, ומצד שני הן כן מפנות איזשהו זרקור לכיוונים מסוימים שכן אפשר לעשות אותם ושחבל לוותר עליהם.
איתי עצמון
מעבר לכך, כאשר מדובר בתקנות שמגיעות לאישור ועדת הכלכלה ועכשיו רוצים בעצם למחוק את ההוראות האלה ולקבוע הוראות בעניין הזה לממונה, אז לוועדה אין יותר יכולת השפעה על קביעת הנורמות. כלומר, גם אם בעתיד יצטרכו לשנות את הנורמות האלה, זה לא יגיע לכאן. לכן ניסינו ממש בפינצטה לסווג מבין דרכי הזיהוי את הדרכים שכן אפשר להותיר מכיוון שהן לא נוגעות לטכנולוגיה מסוימת ולא צפויות להשתנות. למשל: זיהוי פנים אל פנים. היה חשוב לנו לוודא שצרכנים שלא נגישים טכנולוגית יוכלו גם הם לבוא בגדר התקנה הזאת ושזה יהיה קבוע כאן במפורש ולא נתון לשיקול דעתו של הממונה מכוח סמכותו לקבוע הוראות לפי סעיף 68 לחוק.
לירון מאוטנר לוגסי
אז אני אתייחס לסעיפים שהוסכם להשאיר ולסעיפים שהוסכם להוריד. פסקת משנה (א), פנים אל פנים באמצעות תעודה מזהה – נשארת. תקנות משנה (ב) ו-(ג), שמדברות על שיחת וידאו ועל אימות טלפוני – נוריד, כי זה באמת מאוד ספציפי ומפורט. קוד זיהוי זה גם דבר מאוד ספציפי, ולכן אנחנו נוריד. זיהוי בידי עורך דין או רשם של בית משפט – אנחנו מוכנים להשאיר. ראינו שהתקבלה הערה בעניין הזה מלשכת עורכי הדין. הם יכולים לסגת מההערה הזאת, כי אנחנו משאירים את אמצעי הזיהוי הזה. (ו), באמצעות תעודה אלקטרונית לאימות – גם נשאר. (ז), זיהוי של אפוטרופוס או מיופה כוח מתמשך – מורידים, כי זה מתבסס על אותן דרכי זיהוי שכתובות כבר עכשיו ושהממונה יוכל לקבוע בהמשך, ולכן אין צורך לקבוע את זה במפורט.
איתי עצמון
זה בתוך זיהוי פנים אל פנים או באמצעות תעודה מזהה.
לירון מאוטנר לוגסי
כן, זה אותו דבר. את (ח) אנחנו משאירים אבל מבקשים לעשות שינוי: נשאר "אמצעי זיהוי נוסף שקבע הממונה בהוראות שנתן לפי סעיף 68 לחוק", ואנחנו מבקשים למחוק את "בהסכמת רשם מאגרי המידע", כי אנחנו לא רוצים את ההסכמה של ראשי מאגרי המידע, אנחנו רוצים להשאיר את הגמישות לממונה. אנחנו רוצים להוסיף כאן "ובלבד שמדובר בזיהוי ברמת מהימנות גבוהה", שזה עיקרון שחשוב לנו לעגן בתקנות.
איתי עצמון
למעשה פסקה (1) של תקנה 5 תישאר כפי שהיא.
לירון מאוטנר לוגסי
הרישה לא תוחלף ברישה שהקראנו קודם.
איתי עצמון
הרישה תישאר ולמעשה יימחקו ממנה פסקאות משנה (ב), (ד) ו-(ז), ופסקה (ח) תתוקן כך שמדובר עדיין על קביעת הממונה בהוראות שנתן לפי סעיף 68 לחוק, ובהוראות האלה ייקבעו עוד אמצעי זיהוי, ובכך יינתן מענה לצורך בגמישות טכנולוגית. ההסכמה של רשם מאגרי מידע – שלא היינו בטוחים האם בכלל ניתן לקבוע הסכמה כזו בחקיקת משנה כאשר בחוק לא קיים הליך כזה – נמחקת, כך שזאת תהיה סמכות בלעדית של הממונה. אלה התיקונים שהסכמנו עליהם עם משרד המשפטים ובנק ישראל.
היו"ר הילה שי וזאן
יש הערות?
עודד אופק
כן, אני עורך דין עודד אופק, מטעם איגוד חברות האשראי בלשכת המסחר. אני מבין שהתחולה היא עוד חצי שנה - - -
היו"ר הילה שי וזאן
אבל זה לא עכשיו.
איתי עצמון
מעירים לגופה של כל תקנה.
היו"ר הילה שי וזאן
אנחנו כרגע מדברים רק על התקנה שהקראנו.
עודד אופק
גברתי, זה ברור לי, אני רק רוצה להבטיח שההוראות שחלו קודם לכן לגבי האמצעים הטכנולוגיים ימשיכו לחול למשך התקופה עד שייקבעו ההוראות של הממונה.

דבר שני, היה נוח לנו יותר אם היינו רואים את ההוראות של הממונה שעומדות להיקבע.

דבר שלישי, אני חושב שלא יהיה נכון לרשום "ובלבד שמדובר בזיהוי ברמת מהימנות גבוהה", כי אנחנו לא יודעים מה זה רמת מהימנות גבוהה.
איתי עצמון
אבל זה כתוב כבר היום בתקנה. בפסקה (1) כתוב: "נותן האשראי יזהה את הלקוח בעצמו באמצעות צד שלישי שמבצע זיהוי בעל מהימנות גבוהה באחת מדרכי הזיכוי האלה...".
עודד אופק
בדיוק בגלל זה אני שואל. אם בתחילת הסעיף כתוב "ברמת מהימנות גבוהה", מדוע צריך להוסיף את זה עוד פעם בתוך הסעיף? עשוי להשתמע מזה כאילו צריך כאן רמת מהימנות אף גבוהה יותר.
היו"ר הילה שי וזאן
למה זה חשוב להוסיף את זה גם ברמה של הממונה?
לירון מאוטנר לוגסי
כרגע, דרכי הזיהוי שמפורטות היום הן עצמן דרכי זיהוי ברמת מהימנות גבוהה. אנחנו רוצים לאפשר לממונה, ככל שהוא קובע דרכי זיהוי נוספות, שגם הן יהיו ברמת מהימנות גבוהה, ולכן חשוב לנו לציין את זה. אתם אומרים שאתם לא יודעים מה זה, אבל זה בדיוק מה שהממונה יקבע – הוא ייתן לכם את הכלים באיזה אופן ניתן לזהות. בנוסף, שירלי מחדדת שאיך שהנוסח כתוב כרגע, "ובלבד שמדובר בזיהוי ברמת מהימנות גבוהה", זה מתייחס לצד השלישי – וכאן רצינו לוודא שההוראות שהממונה יקבע, שיחולו אולי גם לגבי נותן האשראי עצמו, יהיו ברמת מהימנות גבוהה.
איתי עצמון
זה סביר.
היו"ר הילה שי וזאן
זה נשמע סביר לחלוטין. עוד הערות? לא.
איתי עצמון
אז אפשר להצביע על תקנה 4, פסקה (1), עם התיקונים.
היו"ר הילה שי וזאן
מי בעד תקנה 4, פסקה (1)? אין מתנגדים.

הצבעה

אושרה.
היו"ר הילה שי וזאן
אפשר להמשיך.
לירון מאוטנר לוגסי
(3) במקום פסקה (2) יבוא:




"(2) נותן האשראי שזיהה את הלקוח יקבל את הסכמתו, לרבות באמצעות האפוטרופוס או מיופה הכוח המתמשך, במועד הזיהוי; ההסכמה תכלול פירוט לעניין זהות הלקוח, לפרטי הסכמתו, ולתוקפה; הממונה ייתן הוראות לעניין זה מכוח סמכותו לפי סעיף 68 לחוק; "



כאן אנחנו מחליפים את כל הפירוט הארוך שאומר איך אפשר לתת הסכמה ואת הקישור בין ההסכמה לאופן הזיהוי, ואנחנו קובעים אמירה עקרונית לגבי אופן קבלת ההסכמה. קיבלנו כאן את הערת הייעוץ המשפטי שכתחליף לזה שאנחנו בעצם מוותרים על הטפסים המובנים של איך מקבלים הסכמה, אנחנו נקבע עיקרון שאומר שהתהליך שבו נותן האשראי מקבל את הסכמת הלקוח צריך להיות בשפה שהיא מובנת ללקוח.
היו"ר הילה שי וזאן
זאת אומרת שאי אפשר להחתים את הלקוח על משהו שהוא לא מבין, חייבים לתת לו את זה בשפה שלו.
לירון מאוטנר לוגסי
זה לא בהכרח בשפה שלו - - -
היו"ר הילה שי וזאן
בשפה שהוא מבין. אם הוא מבין גם עברית וגם אמהרית אז זה בסדר, אבל אם הוא לא, אתם צריכים להנגיש לו את זה.
לירון מאוטנר לוגסי
מה שמאוד חשוב לי להסביר זה שהתשתית של כל החוק הזה היא שבמסירת המידע יש הסכמה שהיא הסכמה מפורשת ומדעת. גם אם אדם הוא דובר עברית, חשוב לי שההסכמה תהיה מובנת מהבחינה שזה לא יהיה כתוב בשפה משפטית שהוא לא מבין מה היא אומרת, אלא שהוא באמת יוכל להבין על מה הוא בעצם חותם. ברור שאם יגיע דובר ערבית שלא יודע לדבר עברית וינסו לדבר איתו עברית, ההסכמה לא תהיה מדעת, כי זאת לא הסכמה בשפה שהיא מובנת ללקוח. נותן האשראי לא יכול לקבל הסכמה אם הלקוח לא מבין את זה.
ולדימיר בליאק
איך מיישמים את זה בפועל?
היו"ר הילה שי וזאן
איך את מוודאת שזה קורה? איך את בודקת אם הוא הסביר לו בעל-פה טוב או לא טוב?
לירון מאוטנר לוגסי
א', הסכמה לא חייבת להיעשות בכתב, זה אחד השינויים שעשינו. זאת יכולה להיות גם הסכמה בעל-פה. גם הוספנו שחייב להיות תיעוד של ההסכמה ושחייבת להיות נגישות ללקוח לתיעוד ההסכמה ולפרטי ההסכמה.
היו"ר הילה שי וזאן
אבל איך את מוודאת שהוא הבין על מה הוא הסכים וחתם?
לירון מאוטנר לוגסי
זה חלק מהחובות על נותן האשראי. אגב, אני חושבת שזה נכון בכל עסקה: כשמישהו מוכר נכס או שירות, גם אם זה לא בעולמות התוכן הפיננסיים, בעיניי יש לו חובה לוודא שהלקוח שהוא מוכר לו את המוצר או השירות יודע על מה הוא מסכים. ואם הוא לא יודע, עולה פה שאלה מתחום דיני החוזים – האם באמת יש פה הסכמה, האם ההסכמה היא מדעת, האם הייתה גמירות דעת, האם הייתה פה טעות או הטעיה וכן הלאה. זה יורד בעצם לעקרונות מאוד בסיסיים בהתקשרות בין שני צדדים. אני חושבת שפה, בגלל הרגישות של המידע, אנחנו מוסיפים את החידוד שאומר שזה חייב להיות באופן שהלקוח מבין. בעיניי זו איזושהי ספסיפיקציה של עיקרון שהוא ממילא קיים.
ולדימיר בליאק
אני עדיין תוהה איך מיישמים את זה בפועל. נניח ההורים שלי, שמתקשים בשפה העברית, מגיעים מחר לבנק – האם הם יוכלו לקבל את החומר בשפה הרוסית?
שירלי אבנר
זה לא מתייחס לעסקת היסוד, מדובר כאן רק בטופס ההסכמה שנותן הלקוח לנותן האשראי לקבל לגביו את דוח האשראי. השאלה של אדוני מתקשרת לחוק אחר, שעבר לא מזמן בכנסת, שזה חוק שירותי תשלום. או במקרה שזה עסקת אשראי, יש את חוק אשראי הוגן. החוקים שהזכרתי עכשיו הם יותר רלוונטיים לשירותים של נותן אשראי או בכלל אדם שנותן שירותי תשלום ללקוח. אבל כאן מדובר רק בטופס ההסכמה.
היו"ר הילה שי וזאן
יש הערות?
אביגל כספי
דיברנו על כך שההסכמה תכלול פירוט לעניין זהות הלקוח, אבל אולי יותר נכון לכתוב שתיעוד ההסכמה יכלול את הפרטים האלה? כי זה לא ההסכמה עצמה, אלא התיעוד. נכון שאחר כך יש את פסקת משנה (4), שמדברת על איך נותן האשראי יתעד את הסכמת הלקוח - - -
לירון מאוטנר לוגסי
לא, התיעוד משקף את מה שהיה בהסכמה, וחשוב שההסכמה תכלול את כל החלקים האלה, כולל את הפרטים של על מה הוא מסכים, מה התוקף של ההסכמה וכו'. זה בעצם תחליף למה שאנחנו בעצמנו פירטנו קודם בטופס; אנחנו מבקשים לקבוע את העקרונות שאומרים מה מבחינתנו חייב להיות חלק מההסכמה שמקבלים מהלקוח. אחרי זה, גם התיעוד צריך לכלול את פרטי ההסכמה, אבל לא הייתי רוצה להוריד את זה מהחובה שזה יהיה חלק מההסכמה.
איתי עצמון
באיזו שפה יהיה התיעוד?
לירון מאוטנר לוגסי
אני לא יודעת. אולי נותני האשראי רוצים להתייחס לזה.
היו"ר הילה שי וזאן
יש נציג של נותני האשראי שרוצה להתייחס לעניין?
עודד אופק
יש לי התייחסות לנושא אחר בסעיף הזה. פסקה (3) נוגעת לקבלת הסכמת הלקוח שלא במעמד הזיהוי. אם מוחקים את פסקה (3), כפי שמוצע כאן, להבנתי נשללת האפשרות לקבל את ההסכמה שלא במעמד הזיהוי. ואם זה כך, הייתי מבקש הבהרה בפסקה (2) שאומרת שקבלת ההסכמה והתיעוד שלה יהיו במעמד הזיהוי או שלא במעמד הזיהוי, בהתאם להוראות שייקבעו על ידי הממונה.
לירון מאוטנר לוגסי
אנחנו לא מתנגדים להוסיף אפשרות להסכמה שלא במעמד הזיהוי. אבל אני כן רוצה להבין: אם אתה לא מזהה אותו במעמד ההסכמה, איך אתה יוצר את הקישור בין ההסכמה לבין זה שאכן הלקוח הוא זה שנותן את ההסכמה?
עודד אופק
בדיוק כמוכם, אני לא נכנס כרגע לדרך. אני רק אומר שקודם בתקנות כן הכירו באפשרות לקבל את ההסכמה הזאת שלא במעמד הזיהוי. אבל אם פסקה (3) תימחק ולא תתווסף התייחסות לאפשרות קבלת ההסכמה שלא במעמד הזיהוי, תוסר האפשרות הזאת באופן מוחלט.
איתי עצמון
אבל איך בעצם מקבלים את ההסכמה הזאת? קודם מזהים את הלקוח ולאחר פרק זמן מסוים מקבלים את ההסכמה?
עודד אופק
כן. לדוגמה, מישהו מגיע לנקודה, מזהים אותו, ולאחר מכן אפשר לשלוח לו למשל מסרון עם דף נחיתה שמזהה אותו בדרך זו או אחרת. או למשל שהוא יוצר זיהוי מוחלט בחיווי חוזר. יש כל מיני דרכים. הטיעון שלי הוא שקודם ניתן היה לעשות את זה שלא במעמד הזיהוי, אבל כרגע מסירים את האפשרות הזאת.
שירלי אבנר
אני מבינה את החשש, אבל נראה לי שהוא יותר רלוונטי לגבי נותני אשראי שיש להם יחסים מתמשכים עם הלקוח והם נותנים לו למשל קוד אימות זהות; או למשל כמו שעושים באתר של בנק, שיש את תעודת הזהות, קוד שהבנק הנפיק וגם סיסמה. מבחינתנו זה מהווה את הזיהוי הנדרש. כלומר, אם לקוח בא לאתר של נותן אשראי שאיתו יש לו קשר מתמשך והוא מזדהה באמצעות הקוד – מבחינתו זה מועד הזיהוי. כי באמת קשה לעשות את הקישור בין ההסכמה לבין הזיהוי. אבל אני כן מבינה את החשש שעולה כאן שכביכול משתמע מהדברים שמועד הזיהוי זה לעשות כל פעם מחדש את תהליך "הכר את הלקוח", כלומר לעשות כל פעם מחדש את הזיהוי ברמת המהימנות הגבוהה. אבל לא זאת הכוונה. הכוונה היא שאם ניתן ללקוח קוד חד-חד-ערכי על ידי נותן אשראי, מבחינתנו נכון לראות בזה כזיהוי של הלקוח, אם הוא בא לעסקה נוספת. כך שלא בכל דרישה להסכמה, גם אם זה במסגרת אותה עסקת אשראי, יהיה צורך לעשות את הזיהוי ברמת מהימנות גבוהה.
היו"ר הילה שי וזאן
זאת אומרת שפעם אחת הוא - - -
שירלי אבנר
פעם אחת הוא מנפיק קוד או אמצעי זיהוי אחר שמהווה זיהוי חד-חד-ערכי, ואז כל פעם שהלקוח מזדהה באמצעות אמצעי הזיהוי הזה, זה מהווה את הזיהוי המספק בעניין הזה. לכן חשבנו שזה יבוא לידי ביטוי בגמישות שניתנה לממונה בקביעת ההוראות. זאת אומרת, שגם קוד כזה יהווה זיהוי ברמת מהימנות גבוהה. אני מבינה את החשש שנאמר כאן, שאין כאן את התמונה בכללותה, זה חשש ברור, אבל כל עוד אין תקנות אנחנו לא יכולים לנסח הוראות של הממונה.
היו"ר הילה שי וזאן
אז אולי באמת שהממונה יקבע הוראות לעניין הזה?
איתי עצמון
כלומר, שניתן יהיה לקבל את ההסכמה שלא במעמד הזיהוי לפי הוראות שייתן הממונה מכוח סמכותו לפי סעיף 68 לחוק.
שירלי אבנר
בסדר גמור, אין לנו בעיה עם זה.
היו"ר הילה שי וזאן
אוקיי. נצביע על פסקה (2)?
איתי עצמון
כדאי קודם להקריא ולהסביר את פסקה (3).
לירון מאוטנר לוגסי
פסקה (3) תימחק. זה בדיוק מה שדיברנו עליו עכשיו, זה עוד חלק מההסכמה שלא במעמד הזיהוי. אנחנו עכשיו בעצם נכלול איזושהי התייחסות לזה במסגרת פסקה (2).
איתי עצמון
אני מציע להצביע על פסקאות (2) ו-(3).
היו"ר הילה שי וזאן
אז נצביע על פסקאות (2) ו-(3) לתקנה 4. מי בעד? אין מתנגדים.

הצבעה

אושרו.
היו"ר הילה שי וזאן
נמשיך.
לירון מאוטנר לוגסי
(4) במקום פסקה (4) יבוא:





"(4) נותן האשראי יתעד את הסכמת הלקוח וישמור את תיעוד ההסכמה לתקופה של שבע שנים ממועד פקיעת תוקף הסכמת הלקוח;"



בעקבות הערת הייעוץ המשפטי אנחנו מבקשים להוסיף שנותן האשראי יבטיח גישה ללקוח לתיעוד ההסכמה ולפרטיה. אנחנו רוצים לוודא שתהיה לו גישה למה שהוא הסכים לו.
איתי עצמון
מאחר שלפי התיקון לא יהיה בהכרח טופס, רצינו לוודא שללקוח תהיה גישה להסכמה.
לירון מאוטנר לוגסי
גם לתיעוד וגם לפרטי ההסכמה.
היו"ר הילה שי וזאן
יש הערות לפסקה (4)?
עודד אופק
יש לי שאלה. מה הכוונה במילה "גישה"? זאת פשוט פעם ראשונה שאני שומע את זה.
לירון מאוטנר לוגסי
עשינו את זה גם בחוק שירותי תשלום. "גישה" זה אומר שאם הוא רוצה לראות את זה, אפשר לשלוח לו את זה במייל, או שזה יופיע באזור האישי שלו באתר, או בכל מיני דרכים אחרות. לא רצינו להגיד באיזה דרך להנגיש את זה, אלא רק לקבוע - - -
היו"ר הילה שי וזאן
לקבוע שהוא יוכל לקבל את כל המידע.
לירון מאוטנר לוגסי
בדיוק. שתוכל להיות לו גישה לזה. בכוונה לא כתבנו "למסור", רצינו להישאר כמה שיותר ניטרליים.
עודד אופק
אבל התוספת היא מאוד חשובה. כלומר, ב"גישה", אם הכוונה היא שזה לרבות כך שאפשר לשלוח לו את זה בדואר אלקטרוני ולא רק באמצעות אזור אישי, זה דבר קריטי. אחרת עשוי להשתמע ש"גישה" אומרת שחייבים לייצר לו אזור אישי.
איתי עצמון
לא, לא זאת הייתה הכוונה. הוא יבטיח גישה או נגישות – נמצא את המינוח הנכון. הכוונה היא שהמידע יהיה זמין ללקוח והוא יוכל לקבל אותו.
לירון מאוטנר לוגסי
ובאופן סביר. כלומר, שלא תגיד לו עכשיו לבוא פיזית לסניפי החברה בתל אביב כדי לקבל את המידע.
היו"ר הילה שי וזאן
נכון, ומצד שני, אתה לא חייב להקים את אותו אזור אישי, אבל כן שיוכל לקבל את המידע בדרך סבירה כלשהי. נצביע על פסקה (4)?
איתי עצמון
פסקה (4) עם התיקון.
היו"ר הילה שי וזאן
מי בעד? אין מתנגדים.

הצבעה

אושרה.
לירון מאוטנר לוגסי
(5) בפסקה (5) המילים "וכי הסכמת הלקוח ניתנה לצורך ביצוע עסקת אשראי מסוימת" – יימחקו.



הסיפה הזאת כבר כתובה בחוק עצמו, ופה אנחנו מעדיפים לא להתייחס למה שכתוב בחוק, אלא רק להגיד "כנדרש". אין צורך לחזור על זה בתקנות. מהייעוץ המשפטי ביקשו שנכתוב במפורש "ובכלל זה לפי סעיף 26(א)(4)", שזה בדיוק הסעיף שאומר שהסכמת הלקוח ניתנה לצורך ביצוע עסקת אשראי מסוימת. לא אכפת לנו להוסיף את זה. אנחנו בעצם לא משנים את המצב המשפטי הקיים.
איתי עצמון
מבחינתנו זה שינוי טכני. כלומר, אנחנו בעצם מתייחסים למה שקבוע בסעיף 26(א)(4) בחוק, שבו קבוע העיקרון שהסכמת הלקוח ניתנת לצורך ביצוע עסקת אשראי מסוימת. אנחנו לא רצינו למחוק את המילים האלה, מכיוון שכרגע זה מה שהחוק אומר וכמובן שהתקנות לא יכולות לגבור על מה שקבוע בחוק. זה עיקרון שמעוגן בחוק. אז בעצם התיקון יהיה בפסקה (5), כך: במקום המילים "וכי הסכמת הלקוח ניתנה לצורך ביצוע עסקת אשראי מסוימת", ההבהרה תהיה שמדובר על הפניה לסעיף 26(א)(4), לפי מה שקבוע שם.
היו"ר הילה שי וזאן
יש הערות? אז נצביע. מי בעד פסקה (5)?

הצבעה

אושרה.
היו"ר הילה שי וזאן
נמשיך.
לירון מאוטנר לוגסי
תיקון תקנה 6
4.
בתקנה 6 לתקנות העיקריות, בסופה יבוא "או לשם מסירתו ללקוח".



תקנה 6 עוסקת בייפוי כוח בתמורה. התקנה כרגע קובעת שייפוי כוח בתמורה זה ייפוי כוח לקבלת דוח ריכוז נתונים רגיל לשם ייעוץ פיננסי בתחום האשראי, וכאן אנחנו מתאימים למה שהחוק קבע או לשם מסירתו ללקוח. אחת מהאפשרויות היא שבשביל שהלקוח יוכל לקבל את דוח ריכוז הנתונים הרגיל, הוא עושה את זה דרך מיופה כוח בתמורה. אנחנו בסך הכול מבהירים את מה שכתוב בחוק.
היו"ר הילה שי וזאן
הערות? אין. מי בעד תקנה 5? אין מתנגדים.

הצבעה

אושרה.
היו"ר הילה שי וזאן
נמשיך.
לירון מאוטנר לוגסי
תיקון תקנה 7
5.
בתקנה 7 לתקנות העיקריות, המילים "ובלבד שהתקופה לא תעלה על שלוש שנים" – יימחקו.



כרגע התקנה עוסקת בתקופה של ייפוי הכוח. היא אומרת שהוא יכול להיות חד פעמי או לתקופה. כרגע כתוב "ובלבד שהתקופה לא תעלה על שלוש שנים, כפי שהחליט הלקוח". אנחנו ביקשנו למחוק את המגבלה הזאת, ובעקבות השיח עם הייעוץ המשפטי, שביקשו בכל זאת לקבוע את שלוש השנים כברירת מחדל, אנחנו קיבלנו את ההערה שלהם, ואנחנו מבקשים לכתוב ככה: שייפוי הכוח יכול להיות חד פעמי והוא יכול להיות לתקופה שלא תעלה על שלוש שנים, כפי שהחליט הלקוח – זה יסומן כסעיף (א); וסעיף (ב) יאמר "על אף האמור בתקנת משנה (א), ביקש הלקוח כי ייפוי הכוח יהיה לתקופה ארוכה יותר – יעמוד ייפוי הכוח בתוקפו לתקופה כפי שהחליט הלקוח". זאת אומרת שאנחנו פשוט מאפשרים לקבוע תקופה ארוכה יותר משלוש שנים, אבל שלוש שנים זאת ברירת המחדל.
היו"ר הילה שי וזאן
יש הערות? אם לא אז נצביע.
איתי עצמון
על תקנה 6, שעניינה תיקון תקנה 7.
היו"ר הילה שי וזאן
מי בעד התיקון? אין מתנגדים.

הצבעה

אושרה.
לירון מאוטנר לוגסי
החלפת תקנה 8
6.
במקום תקנה 8 לתקנות העיקריות יבוא:








"ייפוי כוח בכתב
8.
ייפוי כוח לפי פרק זה יהיה בכתב, לרבות באמצעים מקוונים, בשפה המובנת ללקוח.";



גם פה אנחנו מחליפים את הטופס המפורט שכתבנו עד עכשיו ובמקומו קובעים את העקרונות. קודם כול שזה חייב להיות בכתב, ודבר שני, שזה חייב להיות בשפה שמובנת ללקוח.
היו"ר הילה שי וזאן
יש הערות? לא. מי בעד תקנה 7? אין מתנגדים.


הצבעה

אושרה.
לירון מאוטנר לוגסי
תיקון תקנה 10
7.
בתקנה 10 לתקנות העיקריות, במקום פסקה (1) יבוא:









"(1) "לשכת אשראי תעביר דוח ריכוז נתונים רגיל למיופה הכוח בתמורה לאחר שזיהתה אותו לפי תקנה 5."



אנחנו בעצם חוזרים על זה שאנחנו לא רוצים את כל הפירוט שיש פה לגבי קוד זיהוי אישי וכו', אלא מפנים לסעיף הקודם של הזיהוי הכללי.
איתי עצמון
זה תיקון מתחייב מהשינוי שעשינו בתקנה 5 לעניין דרכי הזיהוי.
היו"ר הילה שי וזאן
יש הערות? לא. מי בעד תקנה 8? אין מתנגדים.

הצבעה

אושרה.
לירון מאוטנר לוגסי
תיקון תקנה 11
8.
בתקנה 11 לתקנות העיקריות, בתקנת משנה (א) אחרי "לפי המוקדם מביניהם" יבוא:




"אם השירות שנותן מיופה כוח בתמורה הוא ייעוץ פיננסי בתחום האשראי, מיופה כוח בתמורה רשאי להחזיק בדוח ריכוז נתונים רגיל או בנתוני אשראי הנוגעים לייעוץ לתקופה ארוכה יותר אם ניתנה לכך הסכמת הלקוח, ובלבד שלא תעלה על תקופה של שבע שנים."



קודם כול, לבקשת הייעוץ המשפטי אנחנו חידדנו שההסכמה היא הסכמה מפורשת של הלקוח, היא לא יכולה להיות הסכמה כללית או הסכמה במסגרת חוזה אחיד כללי, אלא היא צריכה להיות הסכמה ספציפית לנושא הזה – כלומר שהוא ישמור את המידע לתקופה יותר ארוכה ככל שניתן לו ייעוץ פיננסי.
איתי עצמון
מה הסיבה לתיקון?
שירלי אבנר
אנחנו חשבנו שזה נכון לאפשר ייעוץ מתמשך. אנחנו רואים יתרון מאוד חשוב בעולם התחרות בתחום האשראי ובכלל בתחום הייעוץ הפיננסי בכך שמיופה הכוח יוכל להשאיר את הנתונים אצלו, להשאיר את הדוח שהוא קיבל לגבי הלקוח, כדי לתת לו ייעוץ מתמשך. כך שגם אם הלקוח חשב בהתחלה שהוא יקבל ייעוץ נקודתי - - -
היו"ר הילה שי וזאן
זה המצב כיום אצל היועצים הפיננסיים? בדרך כלל יש הסכמה לפרק זמן כזה?
שירלי אבנר
אנחנו נמצאים בתקופה קצת מאתגרת במובן הזה, בגלל שזה שוק שמתפתח ואנחנו מקווים שיהיו יותר ויותר לקוחות שמודעים לייעוץ הפיננסי וייקחו את הייעוץ הפיננסי. אבל כן, יש היום מיופי כוח בתמורה שרוצים לתת את השירותים המתמשכים האלה לאורך זמן ולאורך שנים, אבל המגבלות שקבועות בתקנות חוסמות אותם לעומת נותני שירותי ייעוץ אחרים, אם זה למשל ייעוץ פנסיוני או ייעוצים אחרים בעולם הזה של הפיננסים.
לירון מאוטנר לוגסי
לא כל עולם הייעוץ הפיננסי מפוקח, יש איים מפוקחים, כמו ייעוץ פנסיוני או ייעוץ השקעות, אבל יש יועצים כמו למשל יועצי משכנתאות, שאין עליהם פיקוח ואין עליהם שום מגבלות והם יכולים להחזיק את המידע כמה זמן שהם רוצים. לכן חשוב לנו גם להשוות את התנאים וגם לאפשר את השימוש הזה.
היו"ר הילה שי וזאן
בהחלט הוגן.
ולדימיר בליאק
בנוסח הסופי רשום הסכמה מפורשת?
לירון מאוטנר לוגסי
כן.
היו"ר הילה שי וזאן
נצביע על תקנה 9. מי בעד? אין מתנגדים.

הצבעה

אושרה.
לירון מאוטנר לוגסי
תיקון תקנה 14
9.
בתקנה 14 לתקנות העיקריות –









(1) בפסקה (3) , אחרי "חמור" יבוא "וכן האם ניתן צו למניעת ההגבלה";




(2) במקום פסקה (4) יבוא:





"(4) נתונים בדבר הליכים לפי חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי:






(1) מתן צו לפתיחת הליכים;






(2) מתן צו לשיקום כלכלי;






(3) ביטול צו לפתיחת הליכים לפי סעיפים 108, 183, 200 או 286 לחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי;






(4) קבלת הפטר לפי סעיף 167 או אישור על הפטר לפי סעיף 174 לחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי;






(5) ביטול הפטר לפי סעיף 176 לחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי;






(6) אישור הסדר חוב;






(7) השלמת הסדר חוב."



תקנה 14 מסדירה את נתוני האשראי שניתן למסור יחד עם חיווי אשראי. מדובר על נתונים שהם או נתונים שמפורסמים על פי דין או נתונים שקשורים לנתונים שמפורסמים על פי דין. התיקון הראשון של פסקה (3) מדבר על זה שאנחנו רוצים להוסיף גם את המידע במקרה שניתן צו מניעה לתחילת ההגבלה, כי אנחנו רוצים לדייק בנתונים. יכולה להיות סיטואציה שבה לקוח מוגבל אבל בית משפט נתן צו מניעה. כלומר, הוא לא אמר עדיין לבטל את ההגבלה והוא גם לא אמר שההגבלה חלה, אלא הוא אמר שהוא מבקש שיהיה צו מניעה. אז כדי שזה ישורשר ולנותן האשראי תהיה תמונה מלאה ומדויקת על המצב, אנחנו רוצים לחדד את הסטטוס המדויק שלו ולהוסיף שאומנם יש לו הגבלה אבל יש לו גם צו מניעה. זה בא בעצם לעזור ללקוח בכך שתהיה את התמונה המלאה לגביו.

התיקון השני, פסקה (2), זה בעצם התאמה של כל הנתונים היום לפי פקודת פשיטת רגל, להליכים לפי חוק חדלות פירעון – אותן התאמות שדיברנו עליהן בהתחלה.
היו"ר הילה שי וזאן
הערות?
גלעד נרקיס
אנחנו בהחלט מברכים על ההערה לגבי צו המניעה, ואנחנו רק מבקשים להוסיף את הנושא של ביטולה. במידה שבית המשפט מבטל את אותה הגבלה, אנחנו מבקשים שזה יופיע.
לירון מאוטנר לוגסי
אם בית המשפט מבטל את ההגבלה, למשל הוא גורע צ'קים שבעצם בכלל לא היו צריכים להימנות לצורך הטלת ההגבלה ולכן היא צריכה להיות מוסרת, אז בעצם התהליך שצריך להיות זה תיקון של המידע. כלומר, מלכתחילה הנתון הזה צריך להיות מתוקן ולא להיות מדוּוח למאגר. זאת דרך המלך לטפל בסיטואציה הזאת.
גלעד נרקיס
נכון, אני מסכים איתך לחלוטין, אלא שבפרקטיקה מרבית האנשים הם לא אנשים שהפרוטה בכיסם. ברגע שבנק ישראל מקבל את הדיווח מהבנקים עצמם על כך שבית המשפט גרע, אני מצפה שבנק ישראל הוא זה שידאג להסיר את ההגבלה, ולא לצפות שכל אזרח יבוא וידאג לתקן דברים שלכאורה לא היו צריכים להיות מלכתחילה. לכן הנושא הזה של ביטול ההגבלה הוא דבר שצריך להיות בצורה מפורשת. אתם צריכים להבין שלאזרחים עצמם אין את היכולת לשכור עורך דין ולהתחיל לשלוח מכתבים לכל מיני גורמים.
לירון מאוטנר לוגסי
אני מבינה את ההערה, אבל לא הלקוח הוא זה שאמור ליזום את התיקון.
היו"ר הילה שי וזאן
מי כן?
גלעד נרקיס
בדיוק. מי כן?
לירון מאוטנר לוגסי
ברגע שנודע לבנק שההגבלה הוסרה והיא בעצם הוטלה בטעות, האחריות היא עליו לפי החוק. כמקור מידע, אם נודע לו שהמידע שהוא העביר הוא מידע לא נכון, לא מדויק או לא שלם, יש עליו חובה ללכת למאגר לתקן. כך שזאת בכלל לא חובה שמוטלת על הלקוח.
גלעד נרקיס
אני רוצה שהדברים האלה יהיו כתובים. אם זאת החובה שלו אז אין שום סיבה לא לרשום את זה.
לירון מאוטנר לוגסי
להפך, מה שאתה מציע הוא יותר גרוע ללקוח, כי זה אומר שההגבלה עדיין מופיעה במאגר, רק שלצד זה יהיה כתוב שהיא בוטלה. אבל לא זה הדבר הנכון. הדבר הנכון הוא שזה יימחק מהמאגר.
היו"ר הילה שי וזאן
אבל זה מעוגן בחוק?
לירון מאוטנר לוגסי
החוק מדבר במפורש על תיקון מידע בידי מקור המידע, סעיף 55 לחוק: "אם גילה מקור מידע כי נתוני אשראי לגבי לקוח שהוא העביר למאגר אינם נכונים, שלמים או מדויקים או שחל בהם שינוי מכל סיבה שהיא, יודיע על כך לבנק ישראל ויעביר לו את נתוני האשראי המעודכנים בהקדם האפשרי ולכל המאוחר בתוך שבעה ימים".
היו"ר הילה שי וזאן
גלעד, זה נראה לי מספיק ברור.
לירון מאוטנר לוגסי
אם יש משהו בפרקטיקה שלא קורה כמו שצריך, אתה יכול לפנות לגורמים שמפקחים – הפיקוח על הבנקים או הממונה על מאגר נתוני אשראי. זה נשמע שיש איזשהו קושי ביישום של הסעיף, אבל מבחינת המסגרת הנורמטיבית הדרך הנוכחית היא דרך המלך, והדרך שהצעת רק תפגע בלקוח.
היו"ר הילה שי וזאן
אני מסכימה, כי אז זה יישאר ואפשר יהיה לראות את זה.
גלעד נרקיס
אני מקבל לחלוטין את ההערה ואני גם מודע למה שלירון כרגע הדגישה, הבעיה היא שברמה הפרקטית הדבר הזה לא מקבל ביטוי. אז כמובן שלא נדון כאן במסגרת הוועדה המכובדת בבעיות פרקטיות, אבל הסוגיה הזאת של ההגבלה היא עדיין סוגיה קריטית ביותר, ואין שום מניעה להוסיף שעל הבנק תהיה חובה להסיר את זה.
היו"ר הילה שי וזאן
אבל זה כבר כתוב בחוק, זה מיותר פה, גלעד.
גלעד נרקיס
נקודה נוספת. ישנן הרבה מאוד הגבלות לגבי תקופת הקורונה. אני יודע שבנק ישראל התערב בנושא הזה וגם השאיר שיקול דעת לבית המשפט, אבל אין כל מיני רישומים לתקופה הזאת. האם אתם חושבים להתייחס לזה, או שזה לא המקום לזה?
היו"ר הילה שי וזאן
זה לא רלוונטי כרגע.
גלעד נרקיס
תודה.
היו"ר הילה שי וזאן
נצביע על תקנה 10. מי בעד? אין מתנגדים.

הצבעה

אושרה.
לירון מאוטנר לוגסי
החלפת תקנה 17
10.
במקום תקנה 17 לתקנות העיקריות יבוא:



"תקופת החזקת נתוני אשראי בידי לשכת האשראי
17.
לשכת האשראי לא תחזיק בנתוני אשראי שקיבלה לשם מתן שירות נתוני אשראי או שירות המתבסס על נתוני אשראי יותר מ-30 ימים; אולם אם השירות המתבסס על נתוני אשראי שירות ייעוץ ללקוח, לפי סעיף 13(2) לחוק, תהיה לשכת אשראי רשאית להחזיק בנתוני האשראי לתקופה ארוכה יותר אם ניתנה לכך הסכמת הלקוח, ובלבד שלא תעלה על תקופה של שבע שנים."



גם כאן, כפי שהציע הייעוץ המשפטי לוועדה, אנחנו נוסיף הסכמה מפורשת של הלקוח. זה בעצם אותה מקבילה שקבענו למיופה הכוח, רק שכאן זה ביחס ללשכת אשראי.
היו"ר הילה שי וזאן
שספציפית לעניין הזה צריך הסכמה מפורשת של הלקוח.
לירון מאוטנר לוגסי
הסכמה מפורשת לאפשרות לשמור לתקופה ארוכה יותר בעולמות התוכן של ייעוץ אשראי.
היו"ר הילה שי וזאן
יש הערות? נצביע על תקנה 11. מי בעד? אין מתנגדים.

הצבעה

אושרה.
לירון מאוטנר לוגסי
החלפת תקנה 20
11.
במקום האמור בתקנה 20 לתקנות העיקריות יבוא
"עדכון סכומים
20.
(1) התברר ב-1 בינואר כי שיעור השינוי של מדד המחירים לצרכן עולה על 10%, יעודכנו הסכומים לפי תקנות 3(2) ו-(4), 4(2) ו-(4) ו-12 בשיעור השינוי; סכום ששונה כאמור, יעוגל לסכום הקרוב השלם שהוא מכפלה של 10 שקלים חדשים; שר המשפטים יפרסם את נוסח התקנות האמורות כפי שעודכנו לפי תקנה זו; לעניין זה "שיעור השינוי" – המדד הידוע ב-1 בינואר לעומת המדד שהיה ידוע בינואר שקדם ליום העדכון הקודם.
היו"ר הילה שי וזאן
ההיגיון ברור, אבל תסבירו למה דווקא 10%.
אייל חדד
אני אייל חדד, הממונה על נתוני אשראי. אנחנו לקחנו שיעור שמבחינת יעילות העבודה הוא סביר, ושלא כל שקל לפה או לשם נצטרך לתקן אותו. זה עניין של אילוץ של המערכת.
איתי עצמון
מה המצב המשפטי היום?
שירלי אבנר
היום כביכול צריך לעדכן על כל שינוי שהוא.
איתי עצמון
בכל שנה למעשה.
שירלי אבנר
כן.
איתי עצמון
בתקנה הזאת היו כמה תיקוני נוסח שהעברנו למשרד המשפטים ולבנק ישראל. התיקון הראשון, תיקון נוסח, הוא מדד המחירים לצרכן שמפרסמת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. התיקון השני הוא לעניין הפרסום. מה שמוצע כאן זה ששר המשפטים יפרסם את נוסח התקנות האמורות כפי שעודכנו לפי תקנה זו. אנחנו חשבנו שנכון שהפרסום יהיה ברשומות, כלומר שעל הסכומים המעודכנים לפי תקנה זו תהיה הודעה ברשומות, הודעה של שר המשפטים, בין היתר כדי שהסכומים האלה יישאבו לתוך המאגרים המשפטיים, דהיינו שמי שרוצה לדעת מה הסכום המעודכן יוכל לראות מתי הוא עודכן ומה הסכום בהודעה רשמית שתפורסם ברשומות. בנוסף, יש כאן איזושהי טעות סופר.
לירון מאוטנר לוגסי
כן, טעות סופר של הפניה לתקנה 12. זאת טעות, מדובר על תקנה 13. פשוט 13 היה קודם 12.

לפני שאני אקריא את (ב) אני רוצה לחדד את מה שאיתי אמר. מה שיפורסם ברשומות זה הודעה על הסכומים המעודכנים, ולא התקנות עצמן.
ולדימיר בליאק
האם לא נכון לקבוע אחוז שהוא סביר יותר ביחס למציאות הכלכלית של השנים האחרונות? אני לא זוכר מתי המדד השתנה לאחרונה ב-10%.
שירלי אבנר
אנחנו קבענו את זה על בסיס הנתונים של השנים האחרונות וגם בראייה ארוכה יותר. עשינו ניתוח של 30-20 השנים האחרונות.
אביגל כספי
המדד כמעט לא השתנה לאחרונה.
שירלי אבנר
בגלל זה. זה עושה יותר רעש במערכת מאשר מועיל.
היו"ר הילה שי וזאן
זה פשוט מוסיף בירוקרטיה מיותרת. יש הערות? לא.
לירון מאוטנר לוגסי
(2) עודכן סכום כאמור לפי תקנת משנה (א), יחול העדכון לעניין סעיפים 4(2) ו-(4) רק על דיווח שנמסר למאגר ממועד העדכון, ובלבד שהדיווח האמור אינו דיווח מתקן, מעדכן או משלים נתון שהיה במאגר או שהיה צריך להיות מדווח למאגר ערב העדכון."



גם כאן יש טעות סופר. לא הכניסו פה את תקנות 3(2) ו-3(4), שהן אותו דבר. תקנה 3 ותקנה 4 מדברות על נתונים שמהווים נתונים מובהקים, אחד לעניין הכללה במאגר נתוני אשראי למרות בקשת אי-הכללה של לקוח, ואחד לעניין חיווי אשראי ומתי מעבירים לגביו את נתוני האשראי שיש עליו במאגר. הם בעצם די זהים אחד לשני, וכמו שיש ב-4(2) ו-4(4) סכומים שצריכים להתעדכן לפי סעיף העדכון הזה, גם ב-3(2) ו-3(4) יש סכומים שצריכים להתעדכן, אלא שבגלל טעות סופר הם לא נכתבו פה במפורש. לכן זה צריך להיות: "לעניין סעיפים 3(2) ו-(4) ו-4(2) ו-(4)".
איתי עצמון
מועד העדכון לעניין הזה הוא 1 בינואר? כלומר, לא בהכרח המועד שבו פורסמה ההודעה ברשומות?
לירון מאוטנר לוגסי
כן. בעצם הפרסום הוא דקלרטיבי. המועד הקובע הוא 1 בינואר.
איתי עצמון
אם יהיה צורך אנחנו נחדד בנוסח שמועד העדכון הוא 1 בינואר.
היו"ר הילה שי וזאן
יש הערות? אין.
איתי עצמון
נצביע על תקנה 12 כולל התיקונים שהקראנו כרגע.
היו"ר הילה שי וזאן
מי בעד תקנה 12? אין מתנגדים.

הצבעה

אושרה.
לירון מאוטנר לוגסי
תיקון התוספת הראשונה
12.
בתוספת הראשונה לתקנות העיקריות –




(1) במקום פרט 1 יבוא:



טור א'
טור ב'
טור ג'

מקור המידע
פרטי המידע
תנאים להעברה והערות

"1 הממונה על הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי
פתיחת הליכים לרבות בקשה לצו לפתיחת הליכים, זהות מגיש הבקשה ודחיית בקשה כאמור, גובה החוב כפי שהכריע הנאמן כמפורט בדוח ממצאי הבדיקה,
צו לשיקום כלכלי,
ביטול הצו לפתיחת הליכים וסיבת הביטול, הפטר לרבות הפטר לאלתר וביטול ההפטר, הסדר חוב, סיום ההליך וסיבת סיום ההליך;
לעניין זה,
"צו לפתיחת הליכים" – כמשמעותו בסעיפים
105 ו-116 לחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי; הממונה רשאי להורות לפי סעיף 19(ז) לחוק, על
נתונים נוספים בדבר גובה החוב."






אני אסביר. המבנה של התקנות הוא שבתוספת כתוב ברמת כותרות ליד כל מקור מידע מהם נתוני האשראי שהוא צריך להעביר. אנחנו מתאימים את זה לחוק חדלות פירעון: אנחנו מחליפים את מה שהיה כתוב קודם לפי פקודת פשיטת רגל ולפי כונס הנכסים הרשמי ועושים את ההתאמות להליכי חדלות פירעון. אנחנו מבקשים למחוק את המילים "כמפורט בדוח ממצאי הבדיקה". זאת אומרת, אנחנו רוצים להשאיר את זה "גובה החוב כפי שהכריע הנאמן", לאו דווקא כמפורט בדוח ממצאי הבדיקה, כי לאורך הזמן הבנו שהנאמן מכריע לכל אורך חיי התיק את גובה החוב, ולא נכון להיצמד דווקא לדוח ממצאי הבדיקה.
איתי עצמון
אוקיי.
לירון מאוטנר לוגסי
(2) בפרט (2) לתוספת הראשונה –






(1) בטור ב' האמור בו יסומן (א) ואחריו יבוא:





"(ב) נתונים לעניין הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי – פתיחת הליכים לרבות בקשה לצו לפתיחת הליכים ודחיית בקשה כאמור, צו לשיקום כלכלי לרבות גובה החוב כפי שהכריע הנאמן כמפורט בדוח ממצאי הבדיקה, ביטול של הצו לפתיחת הליכים וסיבת הביטול, הפטר לרבות הפטר לאלתר וביטול ההפטר, העברת ההליך לממונה על הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי, סיום ההליך וסיבת סיום ההליך;



פה אנחנו מוסיפים להוצאה לפועל את הסמכות לדווח בגלל מה שהסברתי קודם – שההליכים עד סכום של 150,000 עוברים להוצאה לפועל. אנחנו מסמיכים אותו להעביר נתונים שקשורים גם לעולם הליכי חדלות פירעון. גם כאן אנחנו מבקשים לעשות את התיקון שביקשנו קודם, למחוק את המילים "כמפורט בדוח ממצאי הבדיקה", וגם למחוק את המילה "לרבות", כי הבנו שזה לא חלק מצו לשיקום כלכלי אלא שזה עומד בנפרד לצו לשיקום כלכלי.
איתי עצמון
כלומר, הנוסח יהיה "נתונים לעניין הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי – פתיחת הליכים לרבות בקשה לצו לפתיחת הליכים ודחיית בקשה כאמור", וכאן יהיה "גובה החוב כפי שהכריע הנאמן", ואז ההמשך.
לירון מאוטנר לוגסי
כן.





(2) בטור ג' במקום "לעניין פרט זה –" יבוא "לעניין פרט משנה (א) –", ואחרי "תיק איחוד", יבוא "או אם החייב עמד בתשלומים שנקבעו לו לפי חוק ההוצאה לפועל".



את התיקון של המילים "ואחרי תיק איחוד" אנחנו מוחקים, אחרי שדיברנו עם הייעוץ המשפטי. אנחנו נשארים רק עם התיקון של "לעניין פרט משנה (א)". בנוסף, בגלל שאלה פרשנית שעלתה, אנחנו רוצים להוסיף הבהרה שהצו לעיכוב הליכים נגד החייב זה אותו צו לעיכוב הליכים שניתן במסגרת אותם 60 ימים ממועד האזהרה. אני אסביר. טור ג' קובע את התנאים להעברת המידע למאגר. אחד התנאים זה שאפשר יהיה להעביר מידע רק אחרי שחלפו 60 ימים ממועד המצאת האזהרה, כדי לתת זמן לחייב להגיש התנגדות או משהו כזה. בנוסף, המידע לא מועבר ככל שניתן עיכוב הליכים במסגרת אותם 60 ימים. כלומר, גם אם צו עיכוב ההליכים הזה הוא בתוקף לשלוש שנים למשל, לא יועבר לגביו המידע, ובלבד שהצו לעיכוב הליכים ניתן במסגרת 60 הימים הראשונים, אותה תקופת גרייס.
היו"ר הילה שי וזאן
כלומר, גם לעניין זה נתונים ללקוח 60 ימים לנסות למנוע - - -
לירון מאוטנר לוגסי
כן. אבל מה שחשוב לי לחדד זה שאם ניתן בהמשך צו לעיכוב הליכים, המידע כן ידוּוח, וכמובן גם ידוּוח שניתן צו לעיכוב הליכים. פשוט עלתה שאלה פרשנית האם הנוסח הנוכחי של התקנות אומר שלא יימסר מידע למאגר גם אם ניתן צו עיכוב הליכים בשלב מאוחר יותר. אז לא זאת הכוונה, וגם כתבנו את זה במפורש בדברי ההסבר לתקנות. כתבנו במפורש שכדי שהמידע לא ידוּוח, עיכוב ההליכים צריך להיעשות בתוך מסגרת 60 הימים. אנחנו מבקשים להוסיף את ההבהרה הזאת.
איתי עצמון
תוכלי להקריא את הנוסח המהותי של טור ג' לעניין הזה, בכפוף כמובן לשינויים טכניים?
לירון מאוטנר לוגסי
אני אקריא מההתחלה: "עברו 60 ימים לפחות ממועד המצאת האזהרה לפי סעיף 7 לחוק ההוצאה לפועל לחייב, למעט לגבי תיק איחוד, ובלבד שבעת העברת המידע למאגר לא מצוי בתיק צו לעיכוב הליכים נגד החייב שניתן במסגרת אותם 60 ימים ממועד המצאת האזהרה, למעט אם הוא תיק שעוכבו בו הליכים עקב צירופו לעיקול". בסדר?
איתי עצמון
יש פעמיים "למעט"?
לירון מאוטנר לוגסי
כן, זה המבנה של הסעיף כבר היום.
איתי עצמון
קצת קשה להבין את זה.
לירון מאוטנר לוגסי
זה בעצם אומר: למעט אם צו עיכוב ההליכים שניתן, ניתן בגלל תיק איחוד. במקרה הזה המידע כן מועבר.
איתי עצמון
אולי נבחן אם אפשר לטייב את הנוסח כאן.
לירון מאוטנר לוגסי
אם המהות נשמרת.
איתי עצמון
בוודאי שהמהות נשמרת. הוועדה מאשרת מהות, ולאחר האישור אנחנו מוסמכים לעשות רק שינויים טכניים.
לירון מאוטנר לוגסי
כמובן, אין בעיה.
היו"ר הילה שי וזאן
יש הערות לתקנה 13?
ענת ליברמן
אני ענת ליברמן, מרשות האכיפה והגבייה. אני רוצה לדייק את מה שאמרה לירון. אנחנו לא מעבירים מידע על צו עיכוב הליכים. גם אם ניתן צו לעיכוב הליכים במהלך חיי תיק ההוצאה לפועל, אנחנו ממשיכים להעביר את המידע אבל לא מדווחים על כך שניתן צו עיכוב הליכים. שיהיה ברור. זה לא בין הדברים שנמצאים ברשימת המידע של הדברים שאנחנו מעבירים.
היו"ר הילה שי וזאן
ברור. נצביע על תקנה 13. מי בעד? אין מתנגדים.

הצבעה

אושרה.
היו"ר הילה שי וזאן
תקנה 14.
לירון מאוטנר לוגסי
ביטול התוספת השנייה
1.
התוספת השנייה לתקנות העיקריות – בטלה.



התוספת זה אותו טופס הסכמה שבתקנה העיקרית החלטנו שאנחנו מבטלים אותו - - -
איתי עצמון
טופס הסכמת הלקוח.
לירון מאוטנר לוגסי
כן. אנחנו הוספנו שגם התוספת השלישית צריכה להיות מבוטלת, בגלל שגם הטופס של ייפוי הכוח בוטל עכשיו. כך שבעצם גם התוספת השנייה וגם התוספת השלישית בטלות.
היו"ר הילה שי וזאן
יש הערות? לא. אז נצביע על תקנה 14. מי בעד? אין מתנגדים.

הצבעה

אושרה.
היו"ר הילה שי וזאן
תקנה 15.
לירון מאוטנר לוגסי
תחילה
1.
תחילתן של תקנות 4(5), 5(1) ו5(2) לתקנות העיקריות, כנוסחם בתקנות 3(3), 4(1) ו-4(2) לתקנות אלה, בתום 6 חודשים ממועד פרסום תקנות אלה.



הסעיף הזה אומר שבכל מה שקשור לשינוי של ההסכמות והתוספות וכו', אנחנו נותנים תחילה מאוחרת יותר, כדי לתת זמן היערכות להחליף את טופסי ההסכמה שהיו קודם בדרך אחרת לקבלת הסכמה - - -
היו"ר הילה שי וזאן
שישה חודשים זה פרק זמן סביר מבחינתכם?
לירון מאוטנר לוגסי
אנחנו חשבנו שזה פרק זמן סביר. זה גם ייתן לממונה פרק זמן לקבוע הוראות בנושא הזה. אני רק אחדד שבגלל שביטלנו עכשיו את התוספת השלישית, הוספנו גם את תקנה 8, בעניין ייפוי הכוח, לדברים שבהם אנחנו רוצים את התחילה המאוחרת.
איתי עצמון
וגם תקנה 14 בעצם, ביטול התוספות.
לירון מאוטנר לוגסי
נכון. זה הכול אותו צד.
איתי עצמון
כלומר, גם תקנות 8 ו-14, תחילתן תהיה שישה חודשים מיום הפרסום.
היו"ר הילה שי וזאן
יש הערות לתקנה 15? אין. מי בעד תקנה 15? אין מתנגדים.

הצבעה

אושרה.
היו"ר הילה שי וזאן
תקנה 16, הוראת מעבר.
לירון מאוטנר לוגסי
הוראת מעבר
1.
על הליכים לפי פקודת פשיטת רגל [נוסח חדש], התש"ם-1980, שהיו תלויים ועומדים ביום ט"ו באלול התשע"ט (15 בספטמבר 2019), יחולו התקנות בשינויים אלה:




1. בתקנה 1 – לפני ההגדרה "הסדר חוב" יבוא "הכונס הרשמי – כמשמעותו בפקודת פשיטת הרגל";




1. בתקנה 3 – במקום פסקה (1) יקראו "(1) נתון מהכונס הרשמי – מתן צו כינוס, פתיחת הליך לפי סעיף 19א לפקודת פשיטת רגל, הכרזה על פשיטת רגל";




1. בתקנה 4 במקום פסקה (1) יקראו "(1) קיומו של נתון מהכונס הרשמי – מתן צו כינוס, פתיחת הליך לפי סעיף 19א לפקודת פשיטת רגל, הכרזה על פשיטת רגל";




1. בתקנה 14 במקום פסקה (4) יקראו:





"(4) נתונים בדבר פשיטת רגל, לפי פקודת פשיטת רגל –






1. מתן צו כינוס;






1. הכרזה על פשיטת רגל לפי סעיף 42 לפקודת פשיטת הרגל;






1. ביטול צו כינוס או ביטול הכרזה על פשיטת רגל לפי סעיפים 55 או 181 לפקודת פשיטת הרגל;






1. קבלת הפטר לפי סעיף 61 לפקודת פשיטת הרגל;






1. אישור הסדר נושים לפי סעיפים 19א, 35 או 52 לפקודת פשיטת רגל;






1. השלמת הסדר נושים שאושר לפי סעיפים 35 או 53 לפקודת פשיטת הרגל."
היו"ר הילה שי וזאן
או במילים אחרות, עד כניסתו של חוק חדלות פירעון יחול מה שהיה קודם לכן; ומה שאחרי – יותאם לתקנות האמורות.
לירון מאוטנר לוגסי
כן ואותו דבר גם לגבי (5):




1. בתוספת הראשונה במקום פרטים 1 ו-2 יקראו:
איתי עצמון
לא צריך להקריא את התוספת הזאת, מספיק שחברי הכנסת מעיינים בה.
היו"ר הילה שי וזאן
את רוצה להוסיף משהו להסבר?
לירון מאוטנר לוגסי
לא, זה בדיוק מה שאמרת – אנחנו מבהירים שזאת הוראת מעבר שאומרת שעד כניסת החוק החדש לתוקף יחול הדין הישן שלפי הפקודה.
היו"ר הילה שי וזאן
יש הערות להוראת המעבר? אין. אז נעבור להצבעה. מי בעד תקנה 16? מי נגד?

הצבעה

אושרה.
היו"ר הילה שי וזאן
תודה רבה לכולם, התקנות אושרו.
אייל חדד
תודה רבה לוועדת הכלכלה, זה היה קשה מאוד לעשות את זה, ואני מודה לכם, כי אנחנו עוזרים פה לאזרחי ישראל בכמה דברים חשובים בתקופת הקורונה.
היו"ר הילה שי וזאן
זה בגלל שנפלתם על הוועדה הכי מקצועית ויעילה פה בכנסת. תודה רבה.
לירז חקמון
סליחה, אפשר לשאול שאלה?
היו"ר הילה שי וזאן
התקנות כבר אושרו, אבל אפשר.
לירז חקמון
בכל זאת שאלה חשובה. אני לירז חקמון, היועצת המשפטית של חברת מימון ישיר. רציתי לשאול האם יש מקום לבחון דברים נוספים שלא עלו במסגרת התקנות? יש תיקונים נוספים שהייתי רוצה להביא לתשומת הלב שלכם ולבחון האם אפשר להכניס אותם לתקנות.
היו"ר הילה שי וזאן
אני מציעה שתפני למשרד המשפטים ותביעי בפניהם את הדברים. הבנתי שגם שלחת מכתב לוועדה, וככל שנידרש לתיקונים נוספים הם יובאו בפני הוועדה. כרגע יש דברים בעבודה במשרד המשפטים, ואת יכולה לפנות אליהם להעיר את הערותייך.
לירז חקמון
מאה אחוז, תודה רבה.
היו"ר הילה שי וזאן
תודה, הישיבה נעולה.


הישיבה ננעלה בשעה 10:05.

קוד המקור של הנתונים