פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-ושלוש
הכנסת
2
ועדת הכלכלה
30/12/2020
מושב שני
פרוטוקול מס' 171
מישיבת ועדת הכלכלה
יום רביעי, ט"ו בטבת התשפ"א (30 בדצמבר 2020), שעה 9:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-23 מתאריך 30/12/2020
צו היבוא והיצוא (פיקוח על ייצוא בתחום הכימי, הביולוגי והגרעיני) (תיקון), התשפ"א-2021
פרוטוקול
סדר היום
הצעת צו היבוא והיצוא (פיקוח על ייצוא בתחום הכימי, הביולוגי והגרעיני) (תיקון), התשפ"א-2020
מוזמנים
¶
יריב בכר - מנהל אגף הפיקוח על היצור הדו שימושי, משרד הכלכלה והתעשייה
לובה רחל סיפרס - ייעוץ משפטי, משרד הכלכלה והתעשייה
רשמת פרלמנטרית
¶
שרון רפאלי
הצעת צו היבוא והיצוא (פיקוח על ייצוא בתחום הכימי, הביולוגי והגרעיני) (תיקון), התשפ"א-2020
היו"ר יעקב מרגי
¶
בוקר טוב. אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הכלכלה של הכנסת, 30 בדצמבר 2020, ט"ו בטבת התשפ"א. על סדר היום הצעת צו היבוא והיצוא (פיקוח על ייצוא בתחום הכימי, הביולוגי והגרעיני) (תיקון), התשפ"א-2020. כמי שבא מהוועדה לאנרגיה אטומית הכותרת נשמעת מפחידה.
מי מסביר לנו על הצו?
לובה רחל סיפרס
¶
אנחנו ממשרד הכלכלה. אני לובה סיפרס, עורכת דין מהלשכה המשפטית. צו הייבוא והייצוא (פיקוח על ייצוא בתחום הכימי, הביולוגי והגרעיני) הוא צו שנוצר בשנת 2004 ויצר פיקוח ודרישות רישוי על ייצוא בתחום הכימי, הביולוגי והגרעיני שאנחנו מכנים אותו אב"כ, מתוך רצון מובן שייצוא בתחומים האלה לא יגיעו לידיים שאנחנו לא רוצים שיגיעו אליהם. יש לציין כי יש משטרים והסדרים בתחום שמדינת ישראל לקחה על עצמה לציית להם, והצו מבוסס על עקרונות של המשטרים וההסדרים האלה.
לפני כשנתיים במשרד שלנו היו שינויים ארגוניים ובמסגרתם הוקם אגף הפיקוח על הייצוא הדו-שימושי והטיפול בנושא פיקוח על הייצוא הדו-שימושי בתחום האב"כ הועבר ממנהל הכימיה ואיכות הסביבה במשרדנו לאגף הפיקוח על ייצוא דו-שימושי. מעמדו של מינהל הכימיה ואיכות הסביבה כרשות המוסמכת בעניין צו האב"כ נקבע בצו. אנו נדרשים לתקן את הצו באופן המשקף את השינוי הארגוני וכן מעניק למנכ"ל במשרדנו את האפשרות למנות גורם אחר מהמשרד להיות רשות מוסמכת.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אני קורא את הצו. אני רואה שהתעוררתם ואתם מתקנים: "במקום: ממשרד המסחר והתעשייה יבוא "המשרד". אין לנו כבר משרד למסחר ותעשייה, נכון? אין משרד כזה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
Welcome to the club, ברוכים הבאים, באתם לשנות – בסדר.
בתיקון סעיף מס' 1 אני לא מבין – איפה זה היה היום? מי היה אחראי לפיקוח?
יריב בכר
¶
במשרד הכלכלה היה מינהל שנקרא "מינהל הכימיה והסביבה". כשהוציאו את הצו היה הגיוני שזה יהיה תחת המינהל הזה. המינהל הזה כבר לא קיים כשנתיים במתכונת שהוא היה קיים אז. הוא הוחלף במינהל תעשיות ולמעשה מינהל הכימיה והסביבה כבר לא קיים, אבל מינהל תעשיות קיבל את הסמכויות האלה. אז היה בערך בן אדם אחד שהיה אחראי לזה. אנחנו לפני כשנתיים התחלנו תהליך במשרד של בנייה - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
בקיצור, בלי לסבך את העניינים. קודם כול זה כבר לא המשרד למסחר התעשייה והתעסוקה, ודבר שני המינהל כפי שהיה הוא כבר לא אותו מינהל. מי שמטפל בזה זה מנהל מינהל סחר חוץ במשרד.
יריב בכר
¶
יש שני צווים שאנחנו פועלים בהם: אב"כ וייצוא דו-שימושי. אגב, לא הצגתי את עצמי: אני מנהל האגף לפיקוח על הייצוא הדו-שימושי.
יריב בכר
¶
יריב בכר.
אין ייצוא של אב"כ. אב"כ הכוונה גם לחומרים וגם למוצרים, טכנולוגיות או ידע שיכולים לסייע בפיתוח של מוצרים שהם בתחום האב"כ. אין ייצוא ביטחוני מישראל, אלא רק לשימושים אזרחיים. לכן הפיקוח נמצא אצלנו.
יריב בכר
¶
הדו-שימושי זה האב"כ. כל ייצואן ישראלי שרוצה לייצא משהו בתחום האב"כ צריך לפנות אלינו כדי לקבל רישיון. הסמכות שלנו היא לאשר או לדחות וכמובן לפקח.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אם האגף לא קיים וזה עבר לאגף אחר צריך לתקן את האגף. חשבתי שמצאתם איזה מאגרי חומרים כימיים. אבל זה לא זה. אני באתי כולי סקרן לדיון.
לובה רחל סיפרס
¶
צו היבוא והיצוא (פיקוח על ייצוא בתחום הכימי, הביולוגי והגרעיני) (תיקון), התשפ"א-2020
בתוקף סמכותי לפי סעיף 2 לפקודת היבוא והיצוא [נוסח חדש], התשל"ט-1979, ובאישור ועדת הכלכלה של הכנסת לפי סעיף 2(ב) לחוק העונשין, התשל"ז-1977, אני מצווה לאמור:
תיקון מונח
1.
בצו היבוא והיצוא (פיקוח על ייצוא בתחום הכימי, הביולוגי והגרעיני), התשס"ד-2004, (להלן – הצו העיקרי), בכל מקום, במקום "משרד התעשיה המסחר והתעסוקה" יבוא "המשרד".
תיקון סעיף 1
2.
בסעיף 1 לצו העיקרי במקום ההגדרה "הרשות" יבוא:
""המשרד" – משרד הכלכלה והתעשייה;
"הרשות" - מנהל מינהל סחר חוץ במשרד, מנהל אגף הפיקוח על היצוא דו שימושי במשרד או עובד אחר במשרד שהמנהל הכללי הסמיכו לעניין צו זה".
איתי עצמון
¶
יש לי שתי הערות לעניין הגדרת הרשות: הרשות היום מוגדרת כ"מנהל מינהל הכימיה ואיכות הסביבה במשרד או סגנו", כלומר עובד יחסית בכיר במשרד שמוסמך באותן סמכויות לפי הצו. לפי ההצעה שאתם הנחתם כרגע על שולחן הוועדה מנכ"ל הכלכלה יוכל להסמיך כל עובד במשרד להפעיל את אותן סמכויות. אז אנחנו דיברנו על הנושא הזה עם נציגי משרד הכלכלה לפני הדיון. אני חשבתי שהעובד הזה יהיה בכל זאת עובד עם איזושהי כשירות, מומחיות או ניסיון.
היו"ר יעקב מרגי
¶
זאת השאלה הבאה שלי. מנין לי שהתפקידים האלה שאתם מדברים עליהם או כל עובד שיוסמך יהיה חייב בסיווג ביטחוני כלשהו או ידע כלשהו בתחום?
תיקון נוסף
¶
לדעתי, צריך לתת פומבי להסמכה כזאת שאני מבין שהמשמעות המשפטית שלה היא למעשה מינוי. כלומר זאת לא אצילת סמכות, זה מינוי.
היו"ר יעקב מרגי
¶
יש הערות? אם אין הערות אנחנו ניגש להצבעה. מי בעד אישור הצו עם התיקונים שהקראנו? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
הצו אושר.