ישיבת ועדה של הכנסת ה-23 מתאריך 27/12/2020

תקנות סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה) (הגבלת פעילות והוראות נוספות) (תיקון מס' 20), התשפ"א-2020, תקנות סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה) (הגבלת פעילות והוראות נוספות) (תיקון מס' 21), התשפ"א-2020, תקנות סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה) (הגבלת פעילות במקומות עבודה) (תיקון מס' 5), התשפ"א-2020

פרוטוקול

 
פרוטוקול של ישיבת ועדה




הכנסת



ועדת החוקה, חוק ומשפט
27/12/2020

הכנסת העשרים-ושלוש
מושב שני



פרוטוקול מס' 167
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום ראשון, י"ב בטבת התשפ"א (27 בדצמבר 2020), שעה 9:40
סדר היום
1. הצעת תקנות סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה) (הגבלת פעילות והוראות נוספות) (תיקון מס' 20), התשפ"א-2020
2. הצעת תקנות סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה) (הגבלת פעילות והוראות נוספות) (תיקון מס' 21), התשפ"א-2020
3. הצעת תקנות סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה) (הגבלת פעילות במקומות עבודה) (תיקון מס' 5), התשפ"א-2020
נכחו
חברי הוועדה: מיכאל מלכיאלי – היו"ר
אלי אבידר
עופר כסיף
יואב סגלוביץ'
אוסאמה סעדי
איילת שקד
חברי הוועדה (באמצעים מקוונים)
קארין אלהרר
יעקב אשר
חברי הכנסת
מאיר כהן
יוראי להב הרצנו
אנטאנס שחאדה
מוזמנים
גאל אזריאל - מחלקת ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים

שי סומך - מחלקת ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים

עילם שניר - מחלקת ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים

ד"ר שרון אלרעי פרייס - ראש שירותי בריאות הציבור, משרד הבריאות

נינא כהן קרן - יועצת משפטית, משרד הבריאות

אפרת פרוקצ'יה - סגנית היועץ המשפטי, משרד האוצר

שיראל נחמיאס - מתמחה בלשכה המשפטית, משרד האוצר
מוזמנים באמצעים מקוונים
צחי שרעבי - רמ"ד מבצעים, משטרת ישראל, המשרד לביטחון פנים

פרופ' צבי בנטואיץ' - אימונולוג, חבר מועצת החירום הציבורית למשבר הקורונה

ד"ר יואב יחזקאלי - מומחה ברפואה פנימית ובמינהל הרפואי, חבר מועצת החירום הציבורית למשבר הקורונה

פרופ' חגי לוין - יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור, ההסתדרות הרפואית בישראל, חבר מועצת החירום הציבורית למשבר הקורונה

אהוד לבנון - יו"ר העמותה לרכיבה טיפולית בישראל

יורם מועלמי - יו"ר מפלגת העצמאים (מפלגה בהקמה)

בני פרץ - פעיל חברתי

רוית גרוס - מנכ"לית התאחדות המלאכה והתעשייה
ייעוץ משפטי
גור בליי – היועץ המשפטי של ועדת החוקה
ניצן רוזנברג – יועצת משפטית בוועדה
מנהל הוועדה
אסף פרידמן
רישום פרלמנטרי
אור שושני;
רונית רבי



1. הצעת תקנות סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה)(הגבלת פעילות והוראות נוספות)(תיקון מס' 20), התשפ"א-2020
2. הצעת תקנות סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה) (הגבלת פעילות והוראות נוספות) (תיקון מס' 21), התשפ"א-2020
3. הצעת תקנות סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה) (הגבלת פעילות במקומות עבודה( (תיקון מס' 5), התשפ"א-2020
היו"ר מיכאל מלכיאלי
בוקר טוב ושבוע טוב. אנחנו דנים היום על תקנות סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש. יש לנו כמה דברים על סדר היום. יוראי ביקש לדבר.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
אדוני היושב-ראש, הכינוס פה הוא מאוד עצוב, כי סגר שלישי הוא כישלון של הממשלה ביכולת שלה להתמודד עם משבר הקורונה. זה מאוד עצוב כי עשרות אלפי אנשים ועשרות אלפי עסקים הולכים לקרוס שוב, ובזאת מודיעה ממשלת ישראל על מותו בטרם עת של מודל רמזור, שפשוט לא יושם בכלל, וגם כשהוא כבר כן יושם והתחיל לעבוד, הוא הושתק. אין לי ספק שמדובר בסגר פוליטי שמעיד על כישלון של הממשלה להתמודד בניהול המשבר הזה.

אני לא מצליח להבין משהו. יש שלוש נקודות, שתיים מהן רלוונטיות לוועדה הזאת ואחת רלוונטית לוועדת החינוך, שאני בדרך אליה. מה הבעיה שלכם – של משרד הבריאות, של הממשלה – עם טייק אווי? איך טייק אווי פוגע בבריאות? אני רוצה שרופאים מומחים יסבירו לי למה ללכת למסעדה, לקחת משולחן שמוצב מחוץ למסעדה את השקית שלך וללכת הביתה מסכן אותך? הרי מדובר בעסקים שממילא מתמודדים עם שגרת עסקים שמקריסה אותם. זה עוד פגיעה אנושה בהם, פגיעה שתכריע אותם. סגירת הטייק אווי בפעם השנייה היא פשוט בלתי נסבלת, לא מובנת ולא ברורה.

אולי ד"ר שרון אלרעי פרייס תסביר לי מה הבעיה לצאת מהבית וללכת למסעדה? הרי זה לא נמצא בתוך המסעדה, זה נמצא מחוץ למסעדה, באוויר הפתוח. וגם אין תור, כי הרי לא כולם מזמינים באותה השעה. אז מה הבעיה לקחת את השקית, לאסוף אותה ולחזור הביתה או לפארק ציבורי לאכול אותה?

אפרופו פארק ציבורי, למה לא להחריג את הפארקים הלאומיים ואת שמורות הטבע המפוקחות, שאפשר לבקר בהם את כמות הנכנסים? למה לסגור את האנשים בבתים אם כבר מוכח שבאוויר הפתוח הנגיף הזה עובר בצורה פחותה? למה לסגור את שמורות הטבע, את המקומות שבהם יש אפשרות לעשות ביקורת על כמות הנכנסים?

אני מבין שהמצב הוא חמור, שמעתי היטב את הדברים שלך היום בבוקר. אם את אומרת שהמטרה היא למנוע התקהלויות בלתי מבוקרות, בואי נאפשר התקהלויות שהן כן מבוקרות, למשל לקחת טייק אווי או לפתוח שמורות טבע שבכניסה שלהן יש בן אדם שיכול לבקר את כמות הנכנסים.

אפרופו האמירה לעצור התקהלויות בלתי מבוקרות, למה לסגור את כיתות ה' עד י' ואת תנועות הנוער? את רוצה לעצור התקהלויות בלתי מבוקרות, אבל פה מדובר בהתקהלויות מבוקרות. המשל"ט שיש במשרד החינוך – ואת יודעת את זה היטב – מסוגל ויודע לבודד אנשים שבאו במגע תוך שלוש עד שבע שעות. הלוואי שבכל הארץ הייתה לנו יכולת לקטוע שרשראות הדבקה כמו שיש במשרד החינוך. אז מה ההיגיון בלעצור את ה' עד י'? מדובר בילדים, בני נוער, שנמצאים בסכנת אובדנות קשה אל מול מה שקרה בשנה האחרונה, אז למה להחריף את הסבירות שיהיו עוד מקרי אובדנות ועוד מקרי נשירה בלתי נמנעים בשנה הבאה? למה לא לפתוח בצורה מבוקרת, בוודאי את המסגרות של החינוך הבלתי פורמלי, שעובדות במרחב הפתוח ובצורה מבוקרת מתחת לכיפת השמיים? הרי אנחנו מרמים את עצמנו, כי אם לא יהיו תנועות נוער וארגוני נוער שיפעלו במהלך התקופה הזאת, בני הנוער ימשיכו להיפגש, רק שהם יעשו את זה בצורה בלתי מבוקרת, ואז הם יענו על מה שאת מגדירה כסיכון בריאותי.

אדוני היושב-ראש, אני מבין שהמצב קשה והתחלואה מאמירה. בגלל שלא יישמנו את מודל הרמזור וקבענו את מותו, אני מבין שהמצב עכשיו הוא קשה, אבל בואו ננהג בהיגיון, בואו נצמצם את הנזקים המצטברים של העסקים, הנזקים המצטברים של התלמידים, בואו נפעיל את ההיגיון ונפתח טייק אווי ונאפשר גישה לשמורות טבע. בואו נפתח את כיתות ה' עד י' יחד עם שאר הכיתות, ונאפשר את פעילות תנועות הנוער. נלך לפי הקו שאת מתווה, ד"ר אלרעי פרייס, של מניעת התקהלויות בלתי מבוקרות, אבל כן נאפשר התקהלויות בצורה מבוקרת, באופן שיבטיח שמירה על בריאות הציבור. אני מבקש, בואו ננהג בשום שכל, כי אנשים קורסים, אנחנו מאבדים פה דורות שלמים של אנשים, של בעלי עסקים, מפעלי חיים שפשוט קורסים לנגד עינינו.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
תודה רבה על דבריך. חבר הכנסת עופר כסיף, בבקשה.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
תודה רבה לכולם ותודה רבה ליוראי, שאמר חלק גדול מהדברים שרציתי להגיד. אני אקח את זה צעד אחד קדימה. קודם כול, אני לא אשאל שאלות, כי אני מרגיש שקיבלתי תשובות מהרבה מאוד רופאים ומומחים, תשובות שבאות לידי ביטוי גם בראיונות שהיו וגם במסמכים שקיבלנו. אנחנו יודעים שהוקמה אד הוק מועצת החירום הציבורית למשבר הקורונה, כתוצאה מתחושה של מומחים, רופאים ואחרים, שקיימת אוזלת יד, שלא לומר פשיטת רגל מוחלטת, של כל המערכות שקשורות לטיפול בקורונה, ושמה שמוביל לסגר הזה, כמו בפעמים הקודמות והפעם אפילו עוד יותר, הם שיקולים פוליטיים גרידא.

למה אני אומר שאני אלך צעד אחד יותר רחוק מיוראי? כי אני קורא פה לכל חבריי: אנחנו צריכים היום להפיל את התקנות האלה ולא לתת לסגר הזה לצאת לרגע אחד לפועל. אין שום הצדקה לסגר הזה, חוץ מהצדקות פוליטיות של אנשים שחושבים על עצמם ולא על הציבור. אנחנו קוראים את מה שכותבת מועצת החירום הציבורית, שיש בה רופאים, כמו למשל פרופ' גינדין, שאתמול אמר משהו שזעזע אותי. אתמול בריאיון, פרופ' גינדין, שהוא מומחה לגריאטריה ולרפואה פנימית, אמר שיש קשישים שמתאבדים על ידי הפסקת אכילה כתוצאה מהמשבר הנפשי שהם נמצאים בו בגלל הסגר. ואנחנו נותנים לזה לעבור ככה? סגר מבחינתנו זה דבר של מה בכך?

אני מסכים עם מה שאמר יוראי על הקריסה של העסקים הקטנים, ואנחנו מזהירים מזה כבר זמן רב. אנשים רעבים, כן. זה לא מטאפורה, זה לא מליצה, אנשים רעבים. כי אין להם עבודה. וזה בגלל מדיניות כושלת של הממשלה הרעה הזאת.

בנוסף לכל זה, מועצת החירום קובעת באופן חד-משמעי שיש דבר כזה שנקרא מחלת הסגר, total lockdown disease. והיא לשיטתם הרבה יותר מסוכנת מהקורונה. מה שמאפיין את המחלה הזאת זה – ואני קורא מהמסמך שלהם: חרדה ודיכאון כתוצאה מבדידות ואובדן מקומות עבודה, השמנת יתר, פציעות ספורט מחוסר פעילות גופנית, סימפטומים פסיכוסומטיים כמו כאבי ראש וכאבי בטן, יציאה מאיזון של מחלות כרוניות כמו סוכרת ולחץ דם. כתוצאה מזה יש גם איחור בהגעה לטיפול דחוף, איחור בהבחנות מחלות קשות כסרטן, דיכוי מערכת החיסון, אלימות במשפחה, תסמונת פוסט טראומה, אובדנות, עלייה באשפוזים הפסיכיאטריים הכפויים ותמותה מוגברת כתוצאה מכל זה. כל זה לא נקרא במקרה מחלת הסגר. זה נקרא ככה משום שזה מה שהסגר גורם.

אני מזכיר לכולם שבוועדה הזאת או בוועדת החינוך ישב פרופ' חגי לוין, יושב-ראש איגוד רופאי הציבור, ובתשובה לשאלה ששאל אותו חבר הכנסת קרעי, אמר לו פרופ' לוין שכאשר אנחנו נותנים תרופה אנחנו לא בודקים רק מה האפקט שלה מבחינת הטיפול במחלה אלא גם מהן תופעות הלוואי שלה. אם אנחנו נתייחס לסגר כסוג של תרופה שבאה למנוע תחלואה – שאגב, המועצה טוענת שגם זה לא נכון, היא טוענת שבנוסף להכול הסגר גם לא מונע תחלואה – הרי שתופעות הלוואי יותר חמורות מהמחלה עצמה.

הגיע הזמן שנהיה פה אמיצים, קואליציה ואופוזיציה. הרי אנחנו נאבקים למען הציבור, לא למען מי שאומר לנו מה לעשות בגלל שהוא ראש ממשלה או ראש מפלגה. האחריות שלנו היא כלפי הציבור. אני קורא פה לחברים לקחת אחריות, להיות אמיצים ולהגיד, בלי קשר לשיוך המפלגתי: אנחנו לא יכולים לאשר סגר בשום אופן ובשום תחום.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
תודה רבה, חבר הכנסת כסיף. חבר הכנסת יואב סגלוביץ', בבקשה.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד-תל"ם)
זה ריטואל שחוזר על עצמו: הממשלה מוציאה תקנות, מגיעים לכנסת... התקלה הכי גדולה שהייתה פה זה חקיקת חוק הקורונה הגדול, שאז השיח לא נעשה בכיכר העיר, אלא מקבלים איזשהו מצע אחד, וגם אין יכולת לשנות דברים. רק או לאשר או לבטל. לכן אני אומר מראש שאנחנו נצביע נגד, ואני אגיד מדוע.

יש לנו תפקיד בכנסת. חלק מהתפקיד שלנו זה לבקר את פעולות הרשות המבצע. והרשות המבצעת נכשלת כל פעם מחדש. אני הייתי פה בדיונים עוד בוועדת הקורונה הראשונה, הזמנית. הנושא המרכזי היה כמות החולים הקשים והאם מערכת הבריאות קורסת. וכרגע המצב הוא שהשנה הזאת יש פחות חולים והעומס במחלקות יותר קטן משנה שעברה. אלה העובדות. ולא יעזור שום דבר, אני אינני סומך על החלטות הממשלה בהקשרים האלה, במיוחד כשרואים את טירוף המערכות הזה שכל פעמים משנים את ההחלטות ואפילו לא פותחים את הראש לחשוב. אני אתן דוגמה. הרי בזמנו זה היה 100 מטר, אחרי זה עברו ל-500 מטר יציאה מהבית, ובתקנות האלה זה 1,000 מטר. למה? למה? איזה נימוק יש לדבר הזה? שום נימוק.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
משרד הבריאות ידבר עוד מעט.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד-תל"ם)
זה לא מעניין אותי מה יגיד משרד הבריאות. לי יש חוות דעת נגדיות הפוכות לגמרי לזה. ויש גם מציאות, יש גם היסטוריה. דרך אגב, אני לא רוצה שישתמע אחרת – ד"ר פרייס עושה את עבודתה נאמנה ולא היא הכתובת שלי לדיון הזה. הדיון כאן הוא ממשלת ישראל וההתנהלות הכושלת שלה. למה אי אפשר טייק אווי? אני יודע מה הם יגידו. הם יגידו מה שהם אמרו בפעם הקודמת ובפעם הקודמת קודמת: למנוע התקהלויות. שמעתי את ד"ר פרייס מדברת היום, אומרת "אכיפה זה לא אני, זה מישהו אחר". לכן אני לא מדבר על ד"ר פרייס, אני מדבר על ממשלת ישראל. כשממשלת ישראל רוצה לעשות משהו, היא יודעת לעשות אותו. אבל פה היא לא רוצה לעשות.

ואני אגיד לכם עוד נתון שאולי שכחתם: הכנסת פוזרה בשבוע שעבר ואנחנו נמצאים עכשיו בבחירות. מה מטרת הסגר הזה?
היו"ר מיכאל מלכיאלי
ירידת התחלואה.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד-תל"ם)
אני שם סימן שאלה על האמירה הזאת. יש כאן מסמכים אחרים, של פרופסורים מכובדים לא פחות, שאומרים שהנתונים שאנחנו מקבלים כאן אומרים הפוך.

תראו, היתרון שלי על אחרים הוא שעובדי הציבור במשרד הבריאות מתחלפים כל כמה זמן, ואנחנו יושבים פה ושומעים את הסיפורים האלה, סיפורי הבדים. אני מזכיר איזה מאבק היה להביא מכונות הנשמה, איזה סיפורים שמענו, איך גייסו את המוסד לתפקידים מיוחדים להביא מכונות הנשמה. אז כמה מונשמים יש היום?
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
אי אפשר לדעת.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד-תל"ם)
דיברו על רף של 5,000 לפני הקריסה. כמה מונשמים יש עכשיו? אם הנתון המרכזי הוא אי-ספיקה של מערכת הבריאות אז הנתונים שכאן הם נתונים שהם אינם אמת. ואל מול הדבר הזה יש חוות דעת רפואיות אלטרנטיביות של אנשים בכירים לא פחות ששירתו באותם תפקידים. אנחנו לא יכולים לשבת פה ולקבל "כזה ראה וקדש" את מה שנאמר פה. אתם יודעים מדוע? כי הכול פה היה בהפוך על הפוך. עוד מעט יהיה דיון בוועדת החינוך של הכנסת, וגם ככה שינו את מה שהוחלט קודם, גם ככה ישנו מחר או מוחרתיים, הכול בהתאם ללחצים כאלה ואחרים.

ולכן אני אומר, מיום שהפוליטיקאים מתחילים לדבר כמו רופאים – וזה לא קרה רק היום, זה קרה כבר מזמן – התפקיד שלנו הוא לפקח על עבודת הממשלה. עבודת הממשלה בתחום הזה היא כושלת לחלוטין. אדוני היושב-ראש, אתה יודע מה האלטרנטיבה שהשאירו לנו? לאשר או לא לאשר. אבל אם הייתי לוקח את התקנות שהממשלה הוציאה והיינו עוברים עליהן אחת-אחת באמת, היינו עושים בהן תיקונים. אבל אי אפשר לעשות בהן תיקונים, כי הכול פה הפוך. אנחנו נמצאים בקמפיין בחירות והסגר הזה הוא בפירוש סגר פוליטי, של אנשים פוליטיים, שמתחרים בבחירות פוליטיות. זה הסיפור. ולכן אני מבקש שיעלו אנשים שנתנו את חוות הדעת האלטרנטיבית.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אנחנו נעלה אותם בהמשך. יש דיון ארוך היום.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד-תל"ם)
לא רק נעלה, אלא גם נשמע נתונים. אני רוצה לשמוע פעם אחת ולתמיד מה הבעיה הגדולה – אי-ספיקה של מערכת הבריאות או משהו אחר? אם זה אי-ספיקה של מערכת הבריאות, אין הצדקה לסגר.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
יואב, ככל שתישאר איתנו תהיה לך תשובה. חבר הכנסת מאיר כהן, בבקשה.
מאיר כהן (יש עתיד-תל"ם)
אני מצטרף למה שיואב אמר, וזאת אכן תהיה החלטתנו – אנחנו נצביע נגד התקנות. אני לא אוסיף, רק אגיד דבר אחד: שאולי את הסבב הזה של הח"כים צריך לעשות אחרי שאנשי משרד הבריאות וכל המומחים ידברו, הרי תפקידנו הוא הפיקוח. כרגע אנחנו מוצאים את עצמנו במצב שאנחנו שופכים קיתונות של כעסים על אנשים טובים עוד לפני ששמענו אותם.

אנחנו קוראים את התקנות, ותפקידם לשכנע אותנו, כמבקרים ומפקחים של המערכת, בטעותנו. די לנו לשמוע מה קרה בשדה התעופה עד להחלטה להכניס את האנשים למלוניות. אנשים חזרו מכל מקום בעולם, ממדינות שידענו שהן אדומות, ולא הייתה שום אכיפה. ירדו מהמטוס והגיעו לבתיהם. אנחנו כולנו מטיילים ברחוב ואנחנו רואים כמה אנשים מצייתים להוראות וכמה לא. יכול מאוד להיות שאם הממשלה הייתה מתייחסת לדברים בשיא הרצינות ולא הייתה עושה איפה ואיפה ומקשיבה למומחים, לא היינו צריכים להיכנס לסגר הזה. אבל גם עכשיו אני מטיל ספק בצורך בזה.

הטרגדיה הגדולה היא שפוליטיקאים ניהלו ומנהלים את המגפה הזאת, ולא מומחים. וגם בתוך משרד הבריאות לא המומחים לבריאות הציבור מנהלים את זה. היה צריך לקום שולחן של מומחים לבריאות הציבור, בלי פוליטיקה. אני שומע את כל המומחים לבריאות הציבור, והם אומרים ההפך ממה שהחבר'ה ממשרד הבריאות אומרים. זה מדהים. הם עומדים על דעתם שהסגר הזה הוא מיותר.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
מזיק, לא רק מיותר.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
מאיר, נתנו לכולם לדבר, אבל אחרי שכולם אמרו מראש שהם יתנגדו, לא ברור מה האמביציה של משרד הבריאות לבוא לשכנע אותנו.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד-תל"ם)
מצוין, אז בוא נצביע.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אם כבר הגעתם משוכנעים מהבית - - -
מאיר כהן (יש עתיד-תל"ם)
אני חושב שדווקא כשבאים אנשים מקצועיים כמו ד"ר אלרעי פרייס - - -
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אבל למה שהיא תנסה לשכנע אם היא כבר יודעת שאין לה פה רוב?
מאיר כהן (יש עתיד-תל"ם)
אמרתי דברים מאוד ברורים. יכול להיות שהיא תעמיד את חלקנו על טעותנו.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אז יש סיכוי שכולם יחזרו בהם?
מאיר כהן (יש עתיד-תל"ם)
אדוני, יש רק ביטחון אחד, אתה יודע במי.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
חבר הכנסת אלי אבידר, בבקשה.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
תודה רבה, אדוני. אני לא רוצה לפגוע בד"ר פרייס, אבל אני חלוק עליה על עיקרון בסיסי אחד. היא חושבת שאפשר לשלוט במחלה, אני חושב שאי אפשר לשלוט במחלה. אני לא מביע פה את דעתי בלבד, אני מביע דעות של פרופסורים מכובדים מתחום בריאות הציבור וגם מסתמך על הדוח של פרופ' בליצר משנת 2017, שלקח לו את הכמה שבועות האחרונים והוא חזר בו מהדוח הזה.

רבותיי, מגפה, מחלה, וירוס שעובר באוויר – לא ניתן לשלוט בו. ולכן השטות הזאת שנקראת לשלוט במחלה – ואני מתנצל שאני בוטה – היא בלתי הגיונית והיא פוליטית לחלוטין.

אנחנו נכנסנו לסגר הראשון כי אמרו לנו שאין לנו מספיק מכונות הנשמה ואנשים יגיעו לבתי חולים וייחנקו בכניסה לחדר המיון. בסגר השני העלימו את מספר המונשמים. כבר לא מדברים על מונשמים, מדברים על מרכיב ההדבקה, על ה-R, כמה הוא עולה וכמה הוא יורד. אמרתי את זה פעם אחת, קראו לי מכחיש קורונה, אבל זה מעניין לי את הסבתא שקוראים לי בשמות כאלה, זה לא מרגש אותי.

הדבר המשמעותי בסיפור הזה הוא שאם אנחנו נעשה מיליון בדיקות ביום מרכיב ה-R יעלה, ואם אנחנו נעשה 2,000 בדיקות ביום באזורים ירוקים מרכיב ה-R ירד, נקודה. ולכן הגענו לסגר השני במצב שבו בתי החולים לא קרסו ולא הייתה אי-ספיקה. ומה קיבלנו בסגר השני? קיבלנו 300,000 מובטלים חדשים, אנשים טובים, אזרחים במדינה הזאת ששילמו כל החיים שלהם מיסים – וזרקו אותם לאבטלה. וכעת אנחנו הולכים לסבב שלישי. ואתה יודע מה מפחיד אותי, אדוני היושב-ראש? שאף אחד לא שואל למה. יש חיסונים, כבר התחסנו מאות אלפים, אז מה הבעיה? למה לעשות סגר עכשיו? הרי כולם מחוסנים, כולם כבר הרקולסים, המחלה תעבור ליד הבלורית שלהם. אז למה לעשות סגר?

ודבר נוסף שאף אחד לא מדבר עליו: הפשע ההיסטורי שהממשלה הזאת עושה. יש ילדים מכיתה ד' עד י"ב שלא לומדים. אתם יודעים מה קורה איתם? מישהו בדק במשטרה מה העלייה באחוז השימוש בסמים בקרב הילדים האלה? מישהו בדק מה העלייה במרכיב של האלימות? ויש משהו שלא נעים לי להגיד, אבל אני בכל זאת אגיד אותו: מישהו בדק את הפעילות הלא נאותה שלהם בנושא המין? מישהו בדק מה קורה בזומים? רבותיי, אנחנו חירבנו דור שלם. ועל מה? יש לנו היום 400 חולים קשים.

אני נכנסתי למושג הזה, חולים קשים, כדי לבדוק. יש חולים קשים שבכלל נשארים בבית ולא מגיעים בכלל לבית חולים. אז למה קוראים להם חולים קשים? חולה קשה זה אדם שלא מסוגל לדאוג לעצמו, אדם שהמערכת חייבת לטפל בו. יש היום 400 חולים קשים על מדינה של תשעה מיליון תושבים. אני לא מאמין לממשלה הזאת, אני לא מאמין לראש הממשלה, ואני לא מאמין לכל אותם שרים, על איך הם הצביעו בצורה כזאת פשוטה בקבינט הקורונה. אני גם לא יודע מה קרה שם, כי ראש הממשלה הזה לא רוצה שנדע מה קורה בדיוני הקורונה לעוד 30 שנה.

אני קורא מפה לכל אלה שהולכים עכשיו לאבד את העבודה שלהם, לכל אלה שרואים את הילדים שלהם מתדרדרים לפעילות לא נאותה ברשת, לצאת לרחובות. כי המזור לא יבוא מפה. כחול לבן יצביעו היום יחד עם הממשלה, וזאת התקלה, אדוני.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
לצאת בכפוף להנחיות כמובן. חבר הכנסת אוסאמה סעדי, בבקשה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
בוקר טוב לכולם, אבל אני חושב שהבוקר לא טוב היום. זה יום קשה לכל האזרחים, ובמיוחד לאזרחים הערבים. האם הממשלה החלופית מסכימה לסגר הזה? למה?
היו"ר מיכאל מלכיאלי
הם תמכו בזה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
ראש הממשלה אומר כבר מלפני כמה חודשים שאנחנו הולכים לסגר שלישי. כבר קבעו את זה. ואני בכלל לא בטוח שכבר יצאנו מהסגר השני. אבל איזה נתונים יש, אדוני היושב-ראש? אתה זוכר שקיימנו פה דיונים על האיים הירוקים והבאנו בשורה לאילת ולים המלח ועובדים חזרו ועשינו מתווה? מה קרה עם זה עכשיו?
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אנחנו נדון בזה בהמשך.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
האם משרד הבריאות הביא לנו נתונים שיש עלייה בתחלואה באילת וים המלח?
מאיר כהן (יש עתיד-תל"ם)
אתמול שמעתי את מאיר יצחק הלוי בריאיון. הוא אומר לא ולא ולא.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
נכון. ולכן אני שואל למה אנחנו חונקים את האזרחים. עשינו מתווה, ואם המתווה הזה נכשל אז שיבואו ויגידו "נכשלנו" ושגם יביאו לנו נתונים.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
בהמשך נעלה את השאלה בקשר לאיים הירוקים. זאת שאלה במקומה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
זאת רק דוגמה. ומה לגבי החינוך? כל הזמן שר החינוך נלחם לא לסגור את הלימודים. גם לא לוקחים בחשבון את הצעירים בעניין החיסון. אז שיחסנו את המורים ואת המורות וימשיכו בלימודים. אומרים שאפשר לחסן 150,000 ביום. אז שיחסנו. ואז תוך יום, יומיים או שלושה יחסנו את כל המורים ואת כל המורות, כמו שעשו עם הצוותים הרפואיים. ושמערכת החינוך תמשיך ללמד. התלמידים לא מאבדים רק שנה, הם כבר מאבדים שנתיים.

אנחנו גם מדברים על עסקים שנסגרים ופושטים את הרגל. מאות אלפי עסקים. עכשיו באה הממשלה ואומרת שהולכים לסגר של שבועיים, שלושה או ארבעה. העלות, כפי ששמעתי עכשיו, היא 26 מיליארד. אני שמעתי היום נתון של 2.5 מיליארד ליום. אז איזה תוכנית סיוע יש לעסקים? איזה?
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אנחנו נעלה את משרד האוצר עוד מעט ונשאל את השאלות האלה. נדון בזה לפני ההצבעה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
מלכיאלי, אני חושב שלפני שהממשלה מצביעה היא צריכה להביא תוכנית סגר שכוללת תוכנית לפיצוי העסקים. היו צריכים לבוא היום לפה ולוועדת הכספים עם תוכנית. בינתיים לא ראיתי שום תוכנית. כל הזמן שר האוצר וראש הממשלה אומרים שהם ייתנו עוד מענקים ועוד מענקים, אבל זה בסך הכול שטר בלי שום כיבוד שלו.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
תודה רבה, חבר הכנסת אוסאמה סעדי. אחרי שסיימנו את כל חברי הכנסת נתחיל בהקראה של הסט הראשון שלנו.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
אפשר לתת למשרד הבריאות להסביר למה אנחנו בסגר?
היו"ר מיכאל מלכיאלי
רגע, בוא קודם נבין על איזה סגר מדובר. משרד הבריאות כמובן יתייחס, ואם יהיו שאלות הן יישאלו. אבל בואו נתחיל להתקדם, הרי אם משרד הבריאות יענה, כשנגיע לסעיף הרלוונטי נשאל את זה עוד הפעם. אז למה לעשות את זה פעמיים? אז נתחיל בסט הראשון - - -
מאיר כהן (יש עתיד-תל"ם)
ד"ר פרייס, ההגדרה של חולה קשה זה סטורציה 93 ומטה? או שיש עוד משהו?
שרון אלרעי פרייס
אני יכולה להביא לכם את ההגדרה.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
נתחיל בהקראה - - -
מאיר כהן (יש עתיד-תל"ם)
אבל זה חשוב לכולם.
שרון אלרעי פרייס
כשאני אשיג את זה אני אביא לכם תוך כדי ההקראה.
מאיר כהן (יש עתיד-תל"ם)
את לא רוצה לעשות את זה עכשיו?
שרון אלרעי פרייס
לא, יש פה דברים יותר חשובים מאשר ההגדרה של חולה קשה.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
בואו, אנחנו מתחילים.
גור בליי
נתחיל בלקרוא את תקנות העבודה. יש לפניכם את הנוסח המשולב. אני אקריא את הנוסח המקורי, הלא משולב, שהועבר לוועדה.
מאיר כהן (יש עתיד-תל"ם)
אדוני היושב-ראש, אני מתעקש שהגברת ממשרד הבריאות תבהיר לוועדה מהו חולה. היא לא תחליט מהם סדרי העדיפות, אנחנו שואלים אותה ולא ההפך. מהו חולה קשה בבקשה?
היו"ר מיכאל מלכיאלי
תעני על השאלה הזאת, אבל בואו נשתדל - - -
מאיר כהן (יש עתיד-תל"ם)
אם היא לא רוצה אז שמישהו אחר מטעמה יענה. אני חושב שזה שיא החוצפה שחבר כנסת שואל והיא מחליטה שזה לא - - -
שרון אלרעי פרייס
אני אענה על הכול.
מאיר כהן (יש עתיד-תל"ם)
אני מבקש לדעת מה ההגדרה של חולה קשה.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אבל אני מבקש מחברי הכנסת שאחרי השאלה הזאת נשאיר את שאר השאלות לאחר כך. משרד הבריאות, בבקשה.
שרון אלרעי פרייס
ביקשתי מחטיבת הרפואה לשלוח לי הגדרה מדויקת, ואני אקריא אותה כשזה יגיע.
מאיר כהן (יש עתיד-תל"ם)
תודה רבה. מתי זה יגיע?
שרון אלרעי פרייס
בדקות הקרובות.
מאיר כהן (יש עתיד-תל"ם)
תודה רבה.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
גור, בבקשה.
גור בליי
אני אקריא את הנוסח שהועבר. אתם תוכל לעקוב דרך הנוסח המשולב:

תקנות סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה) (הגבלת פעילות במקומות עבודה) (תיקון מס' 5), התשפ"א-2020

בתוקף סמכותה לפי סעיפים 4, 8 ו-23 לחוק סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה), התש"ף-2020, באישור ועדת החוקה של הכנסת, מתקינה הממשלה תקנות אלה:

1. בתקנות סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה) (הגבלת פעילות במקומות עבודה, התש"ף-2020, להלן התקנות העיקריות:

בתקנה 1, בהגדרה "תקנת הגבלת פעילות", במקום "הגבלת פעילת" יבוא "הגבלת פעילות והוראות נוספות".
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
איפה זה? אין לנו את זה?
גור בליי
אני מקריא את הקובץ שהועבר, תיקון מס' 5. יש את הנוסח המשולב ויש את הנוסח המקורי. אני קורא מהנוסח המקורי, הנוסח שהועבר לוועדה. הנוסח המשולב הוא נוסח שאנחנו מכינים לכם ובעצם מלבישים בו את המקורי.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
אבל אין לנו את המקורי.
אסף פרידמן
לא, יש הכול.
שרון אלרעי פרייס
אתם רוצים בינתיים את ההגדרה של חולה קשה?
מאיר כהן (יש עתיד-תל"ם)
כן, תודה.
שרון אלרעי פרייס
ההגדרה של חולה קשה היא שיש הבחנה של קורונה ואחד מהקריטריונים הבאים: נשימות מעל 30 לדקה, סטורציית חמצן מתחת ל-93 ויחס PaO2/FiO2 נמוך מ-300, שזה אומר שהריאות לא מחמצנות. חולה קריטי הוא חולה שזקוק לתמיכה מכנית נשימתית פולשנית או לא פולשנית עם פגיעה קשה בתפקוד מערכתי – הלם, פגיעה לבבית, פגיעה כבדית או פגיעה - - -
מאיר כהן (יש עתיד-תל"ם)
הייתה הבחנה אחרת לחולה קשה?
שרון אלרעי פרייס
בחודש יולי זה שונה.
מאיר כהן (יש עתיד-תל"ם)
סטורציה של 93 לא היה חולה קשה, נכון?
שרון אלרעי פרייס
אני לא יודעת להגיד מה היה אז, אני יכולה לשאול. אבל זה לא השתנה מאז יולי.
מאיר כהן (יש עתיד-תל"ם)
אבל עד יולי זה היה משהו אחר.
שרון אלרעי פרייס
היו הרבה דברים, אבל ההבחנות של קשה וקריטי לא השתנו מאז.
מאיר כהן (יש עתיד-תל"ם)
תודה, גברתי, תודה רבה.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
נמשיך.
גור בליי
תיקון סעיף 13
1. ב
בתקנות סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה)(הגבלת פעילות במקומות עבודה), התש"ף-2020 (להלן – התקנות העיקריות), בתקנה 1, בהגדרה "תקנות הגבלת פעילות", במקום "(הגבלת פעילות)" יבוא "(הגבלת פעילות והוראות נוספות)".

תיקון סעיף 13
2.
בתקנה 13, במקום "כ"ב בטבת התשפ"א (6 בינואר 2021)" יבוא "ב' בשבט התשפ"א (15 בינואר 2021).



זה בעצם הארכה של כל קובץ תקנות העבודה בלי קשר לסגר. הארכה עד 15 בינואר 2021.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
כי זה אמור להסתיים שבוע הבא.
גור בליי
נכון.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אז בעצם יש לנו עוד תשעה ימים.
גור בליי
כן, של התקנות באופן כללי. אני ממשיך.

תיקון התוספת השנייה
3.
בתוספת השנייה לתקנות העיקריות, בתחום הפעילות שלצד הנושא "שוויון חברתי", אחרי פרט (7) יבוא:




"(8) יועצות לקידום מעמד האישה ברשויות המקומיות."



זה הוספה של החריג הזה לעובדים שיכולים לפעול גם בתנאים של סגר ושל מגבלות אחרות.

עכשיו אנחנו עוברים להוראת השעה שהיא הוראת השעה של הסגר. כל ההוראות יחולו בתקופה שמיום י"ב בטבת התשפ"א, 27 בדצמבר 2020 בשעה 17:00, שזה היום, עד יום כ"ה בטבת התשפ"א, 9 בינואר 2021, שזה עוד שבועיים. אלה בעצם רק תקנות העבודה. אני ממליץ לכם לעקוב אחריהן דווקא בנוסח המשולב.




(1) בתקנה 1 –





(1) אחרי הגדרה "מועצה דתית" נאמר:
""הממונה" – כל אחד מאלה, לפי העניין
(1) לעניין משרד ממשלתי – נציב שירות המדינה;






(2) לעניין רשות מקומית – המנהל הכללי של משרד הפנים;






(3) לעניין מועצה דתית – המנהל הכללי של המשרד לשירותי דת;






(4) לעניין מוסד להשכלה גבוהה – יושב ראש הוועדה לתכנון ולתקצוב;"





(2) אחרי ההגדרה "מעסיק", נאמר:





""מפעל תומך ביטחון" – מקום עבודה שאינו תעשייה ביטחונית, המספק שירותים או מוצרים הדרושים לצורך המשך פעילותם התקינה של כל אחד מאלה:






(5) משרד הביטחון ויחידות הסמך של משרד הביטחון;






(6) הוועדה לאנרגיה אטומית;






(7) המטה לביטחון לאומי;






(8) צבא הגנה לישראל;






(9) המוסד למודיעין ולתפקידים מיוחדים;






(10) שירות הביטחון הכללי;






(11) משטרת ישראל;






(12) שירות בתי הסוהר;






(13) הרשות הארצית לכבאות ולהצלה;






(14) הרשות להגנת עדים.





"מצבת עובדים" – כל העובדים המועסקים במקום עבודה;





"מקום עבודה" – מקום שמחזיק מעסיק, ובו מועסקים עובדיו, וכן כל מקום שנעשית בו עבודה לצורכי עסק או משלח יד, והכול בין שמקום העבודה כאמור כולל מבנה אחד ובין שהוא כולל כמה מבנים;".





(3) אחרי ההגדרה "משרד ממשלתי", נאמר:





""עבודות בינוי" – לרבות פיתוח, בינוי ותחזוקה של שטחים ציבוריים ושל תשתיות הנוגעות למבנה ולשטחים ציבוריים;





"עבודות תשתית" – פעילות פיתוח, תחזוקה ובינוי של תשתיות תחבורה, אנרגיה, תקשורת, מים וביוב";





(4) אחרי ההגדרה "צו בידוד בית" נאמר:





""רשות מקומית" – לרבות חברה עירונית וועדה מרחבית לתכנון ובניה;";





(5) אחרי ההגדרה "תאגיד" נאמר:





""תעשייה ביטחונית" – כל אחד מאלה:






(1) אלתא מערכות בע"מ;






(2) התעשיה האווירית לישראל בע"מ;






(3) רפא"ל – מערכות לחימה מתקדמות בע"מ;






(4) התקני מצב מוצק (המ"מ) בע"מ;






(5) אלביט מערכות בע"מ;






(6) תומר חברה ממשלתית בע"מ;






(7) חברה בת כהגדרתה בחוק ניירות ערך, התשכ"ח-1968 של חברה המנויה בפסקאות (1) עד (6) וחברה קשורה כהגדרתה באותו חוק לחברה המנויה בפסקאות האמורות."



אלה ההגדרות, ועכשיו מגיעים להוראה האופרטיבית, שזה בעצם המגבלות על מקומות העבודה בתקופת הסגר.
אפרת פרוקצ'יה
אולי כדאי להגיד כמה מילים על התקנות לפני שמתחילים להקריא, כדי לעשות קצת סדר.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אנחנו נתקדם ואחרי זה נעשה הכול מסודר.
גור בליי
הדבר הבא זה בעצם ההוראה שחלה בשבועיים הקרובים במסגרת הסגר.




(2) במקום תקנה 3, נאמר:



"שהיית עובדים במקום עבודה
3
(1) מעסיק לא יאפשר שהייה בו זמנית של מעל 10 עובדים או של יותר מ-50 אחוזים ממצבת העובדים במקום עבודה, לפי הגבוה מביניהם, אלא אם כן מתקיים אחד מאלה, לפי השיעור הקבוע לצדו, אם קבוע, ובהתקיים התנאים שקבועים בתקנת משנה (ב):








(2) מקום עבודה שתחום פעילותו מפורט בתוספת השנייה, ובלבד שהעובדים הכרחיים לשם אספקת המוצר או השירות;








(3) מפעל למתן שירותים קיומיים כהגדרתו בחוק שירות עבודה בשעת-חירום, התשכ"ז-1967;








(4) מפעל בעל היתר מיוחד להעסקת עובד בשעות המנוחה לפי סעיף 12 לחוק שעות עבודה ומנוחה, התשי"א-1951, שניתן כדי שלא לפגוע בתהליך העבודה – מספר העובדים שהותרו בהיתר או 50 אחוזים ממצבת העובדים, לפי הגבוה מביניהם;








(5) מקום עבודה שעוסקים בו בעבודות בינוי או בעבודות תשתית, שאינן כוללות התקהלות במבנה סגור – 100 אחוזים ממצבת העובדים; לעניין זה, "מבנה סגור" – מבנה שהותקנו בו 70 אחוזים ממספר החלונות והדלתות;








(6) משרד ממשלתי, רשות מקומית, מועצה דתית, מוסד להשכלה גבוהה שתחומי פעולתם אינם מפורטים בתוספת השנייה – הממונה רשאי להורות כי מספר העובדים המרבי המותר לשהייה בו-זמנית בכל אחד מהגופים האמורים יעלה על 10 עובדים או 50 אחוזים ממצבת העובדים, לפי הגבוה מביניהם, או כי עובדים בתפקידים או בענפים מסוימים לא יימנו במסגרת המגבלה האמורה, והכל לצורך הבטחת פעילותו החיונית של הגוף;








(7) תעשייה ביטחונית ומפעל תומך ביטחון – 60 אחוזים;








(8) כל עובד של מקום עבודה שהותרה פעילותו לפי תקנות הגבלת פעילות, ותקנות סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה) (הגבלת פעילות של מוסדות המקיימים פעילות חינוך), התש״ף-2020;







(2) מעסיק רשאי לאפשר שהייה של עובדים במקום העבודה כאמור בסעיף קטן (א), בהתקיים כל אלה:








(1) המעסיק מינה ממונה על ענייני קורונה שיהיה אחראי על שמירת הכללים המנויים בתקנות 4 ו-5;








(2) המעסיק יידע את העובדים במקום לגבי הכללים שבתקנות 4 ו-5 באמצעות הצבת שלט לעניין זה במקום העבודה, במקום בולט לעין;








(3) המנהל הכללי של מקום העבודה והממונה על ענייני קורונה חתמו על הצהרה בנוסח הקבוע בתוספת הראשונה."



זה התאמה של העברות לשינוי במבנה של התקנות. כלומר, העברות עצמן נשארו כשהיו אבל המקום שלהן זז לסעיף קטן (ב) שהקראתי.




(3) בתקנה 10 –





(1) בפסקה 1, במקום "3(1)" נאמר "3(ב)(1)";



זה מתייחס למעסיק שלא מינה ממונה על ענייני קורונה.





(2) בפסקה 2, במקום "3(2)" נאמר "3(ב)(2)";



זה בעצם מעסיק שלא עמד בחובה ליידע את העובדים לגבי הכללים באמצעות הצבת שלט.





(3) בפסקה 3, במקום "3(3)" נאמר "3(ב)(3)";



זה מעסיק שאיפשר שהייה בלי שחתמו על ההצהרה שמתחייבת.

(4) זה תוספת:





(4) בסופה נאמר :






"(4) מעסיק שאפשר כניסה של עובדים למקום העבודה או שהייה של עובדים במקום העבודה בניגוד לתקנה 3."



עד כאן. אולי עכשיו משרד האוצר יסבירו את התקנות האלה.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
נעשה התייחסויות של משרדי הממשלה, ואם חברי הכנסת רוצים להעיר הערות, בבקשה, אבל בצורה מסודרת. משרד האוצר, בבקשה.
אפרת פרוקצ'יה
אני אפרת פרוקצ'יה, סגנית היועץ המשפטי במשרד האוצר. מטרת התקנות היא להגביל את מספר העובדים שנמצאים במקום העבודה, כאשר מי שלא מגיע לעבודה כמובן יכול לעבוד מהבית. ההגבלה הכללית היא ש-50% ממצבת העובדים יכולים לשהות בכל רגע נתון במקום העבודה, כאשר ניתן כמובן להתחלף במהלך היום ולעשות משמרות. החצי שלא נמצא במקום העבודה יכול לעבוד מהבית. יש גם את המגבלה של עשרה עובדים. אם מדובר בעסק קטן, עד עשרה עובדים יכולים להיות במקום העבודה ללא קשר ל-50%. זאת אומרת שזה לפי הגבוה מביניהם.

מעבר לכלל יש גם חריגים. החריגים הם קודם כול העובדים החיוניים, שיוכלו להגיע למקום העבודה בתפוסה של 100%. כך גם מקומות עבודה שנוגעים לבינוי בשטח הפתוח. תשתיות. יש חריגים נוספים, שנוגעים למקומות עבודה שקיבלו היתר עבודה בשבת, שאלה בעצם מפעלים שחייבים לעבוד 24/7.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
מי המפעלים שקיבלו היתר לעבוד בשבת? אלתא? התעשייה האווירית?
אפרת פרוקצ'יה
למשל מפעל פניציה. הם לא יכולים לסגור את התנור לרגע אחד, כי ברגע שהוא נסגר - - -
היו"ר מיכאל מלכיאלי
איך התנור קשור לפה עכשיו?
אפרת פרוקצ'יה
יש מפעלים שקיבלו היתר לעבוד 24/7, כמו שהיה בכל הסגרים הקודמים.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
זה לא קשור לקורונה?
אפרת פרוקצ'יה
לא, זה ללא קשר לקורונה. למשל מפעל פניציה, שנסגר לצערנו. מדובר על מפעלים שחייבים לעבוד, כי אם סוגרים את התנור אז סוגרים את המפעל. למפעלים האלה ניתן היתר לעבוד מעבר למינימום הנדרש, בהתאם להיתר כמובן. יש חריג גם לעניין משרדי הממשלה. גם שם הכלל הוא 50%, אבל ברשויות מקומיות, משרדי ממשלה, מועצות דתיות ומוסדות להשכלה גבוהה יש לממונה הרלוונטי בכל אחד מהמוסדות יכולת להורות על הבאה של מספר רב יותר של אנשים למקום העבודה.

אני רוצה לתת איזושהי הבהרה. פורסמה היום ב-ynet כתבה של גד ליאור שמדברת על חוסר אפשרות של העסקים לבצע ספירת מלאי. הכתבה הזאת מטעה. האיסור על עסקים הוא איסור לפתוח לקהל לצורך מכירת טובין, אבל כמובן שאם מקום עבודה צריך לבצע תחזוקה, ספירת מלאי או אבטחה, הדברים האלה עדיין אפשריים.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
את בעצם אומרת שאם בעל חנות הולך היום ברחוב אחרי חמש בערב ועוצר אותו שוטר, אז אם הוא אומר לשוטר שהוא עובד בחנות "שלמה בגדים" והוא הולך לספור כמה מכנסיים נשארו לו, מותר לו להמשיך.
אפרת פרוקצ'יה
כן. העברה היא לפתוח לציבור.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד-תל"ם)
השאלה היא מה השוטר יעשה כדי לבדוק את זה.
אפרת פרוקצ'יה
בן אדם יכול גם להגיד שהוא הולך לסופר ובעצם ללכת לראות חבר. שאלת האכיפה פה היא קשה.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
המשטרה איתנו? כי חשוב שהם יהיו פה וישמעו את הדברים הברורים שמשרד האוצר אומר.
אפרת פרוקצ'יה
לדעתי הם כבר מכירים את הדברים.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אבל לא תמיד גם השוטרים בשטח מכירים את זה.
אפרת פרוקצ'יה
הייתה ידיעה שאמרה שרואי חשבון לא יכולים להגיע. אני לא יודעת מאיפה זה הגיע. רואי חשבון הם כמובן עובדים וחלה עליהם ההגבלה של 50%, אבל מתחת לעשרה עובדים ממילא ניתן להגיע באופן מלא, כך שאין כאן הגבלה. וגם בעל חנות יכול כמובן להגיע לצורך תחזוקת החנות, אבל אסור לו לפתוח לציבור ולכן לא אמורה להיות פגיעה בספירת המלאי או בכל חובה של תשלום שכר. אדם יכול להגיע לעסק שלו כדי לבצע תשלום שכר לעובדים שלו. ההגבלות האלה לא חלות, וחשוב להבהיר את זה לציבור.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
אפרת, עובד יכול להגיע למקום העבודה שלו בכל שעה?
אפרת פרוקצ'יה
כן.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
גם שמונה בלילה ועשר בלילה?
היו"ר מיכאל מלכיאלי
כן.
אפרת פרוקצ'יה
ההגבלה היחידה היא הגבלת שיעור האנשים שיכולים להיות בו-זמנית במקום העבודה. אנחנו כמובן רוצים שיהיו פחות אנשים כדי שיידבקו פחות. השיעור שנקבע הוא שיעור של 50% וזאת המגבלה היחידה. הם גם יכולים לבוא במשמרות – ש-50% יבואו בבוקר ו-50% יבואו בערב.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
מעולה, ההבהרה במקומה.
גור בליי
אפרת תוכלי להבהיר לפרוטוקול ולוועדה לגבי כל מה שקשור בעובדים שמגיעים לבתים פרטיים, שזה כל הנושא של מטפלות, עבודה במשק בית וכל הדברים האלה.
גאל אזריאל
הנושא הזה הוא לא בתקנות מקומות עבודה, אני מציעה שנדבר עליו כשנגיע לתקנות הגבלת - - -
אפרת פרוקצ'יה
לא, זה כן תקנות מקומות עבודה. יש שתי מגבלות. יש את המגבלה להגיע למקום העבודה. כשמטפלת הולכת לבית של אדם אחר היא בעצם מגיעה למקום העבודה שלה. מדובר בפחות מעשרה אנשים, ולכן מותר לה. מעבר לזה יש את המגבלות בתקנות הגבלת פעילות, ודרך אגב, גם מהצד שלהן ניתן להגיע לצורך העבודה שלה. אז כמובן שכל שירותי הניקיון, תחזוקה, גננים, אינסטלטורים וכל מי שצריך להגיע לבית של אחר לבצע את עבודתו, בכפוף כמובן לשיעורים שאמרנו, יכול להגיע.
גור בליי
ולהבהיר עוד דבר: חלק מהחריגים שהיו בסגר הקודם, כמו הנושא של חברות סטרט-אפ או הנושא של אנשים שמגיעים לשמור על התחזוקה השוטפת של המקום, כבר לא נדרשים עכשיו, כי יש את האופציה לעשרה אנשים.
אפרת פרוקצ'יה
נכון. ולגבי ההייטק יש את ה-50%. אני מזכירה שבסגר השני היינו בשיעור של אפס, והיום אנחנו בשיעור של 50%. הפער הזה הוא ענק, וכמובן שבגללו החרגת ההייטק ירדה, כי תפוסה של 50% מייתרת את זה.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד-תל"ם)
אבל זה הגבוה ביניהם. כלומר, אם יש לי חברה של 100 אנשים אני יכול להעסיק 50?
אפרת פרוקצ'יה
כן, הגבוה ביניהם.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד-תל"ם)
אז אני רוצה לחזור לסיפור הגבלת התנועה ל-1,000 מטר, שזה פשוט דבר מופרך.
גור בליי
אגב, כל ה-100% יכולים לעבוד, אבל רק 50% יכולים לעבוד פיזית ממקום העבודה.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד-תל"ם)
אז זה מראה כמה הסיפור של הגבלת התנועה מגוחך.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
נכון, הרי כל אחד יכול להגיד שהוא הולך למקום העבודה שלו. אז בשביל מה ה-1,000 מטר האלה?
היו"ר מיכאל מלכיאלי
נקודת המוצא של הוועדה, אוסאמה, היא שאנשים הם דוברי אמת.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד-תל"ם)
הנחת המוצא שלנו היא שלממשלה יש שכל. הסתבר שטעינו.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
מה המטרה של ה-1,000 מטר?
היו"ר מיכאל מלכיאלי
זה נכון למי שלא הולך למקום עבודתו. אומר משרד האוצר שמי שעובד ב"שלמה בגדים" יכול ללכת יותר מ-1,000 מטר על מנת לעשות ספירת מלאי, לשלם משכורות או לשפץ את המנורות.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
ואם הוא הולך לריצה של יותר מ-1,000 מטר?
אפרת פרוקצ'יה
זה כבר תקנות של הגבלת פעילות - - -
היו"ר מיכאל מלכיאלי
ריצה אפשר יותר מ-1,000 מטר, נכון? אבל אם הוא סתם הולך יותר מ-1,000 מטר, לא בריצה אלא סתם מסתכל על השמיים, הוא יקבל קנס. ואם הוא חרדי שעושה ריצה עם מכנסיים ארוכים ולא קצרים, בסמכותו של השוטר לומר לו שזה לא נראה כמו ספורט. יש שוטרים כאלה, שיודעים על פי המגזר שלך איזה סוג ספורט אתה עושה ואיזה לא. אבל עוד מעט תגיע המשטרה ונדבר על זה.

משרד הבריאות, בבקשה.
שרון אלרעי פרייס
תודה. לדעתי הכי חשוב להתחיל בנתונים. להראות את הנתונים ולהסביר למה לפחות ההחלטות של משרד הבריאות הן לא החלטות פוליטיות ולא מונעות מתוך שיקולים פוליטיים אלא רק מתוך שיקולים בריאותיים. בשביל להבין את זה צריך לראות מה המצב נכון להיום.

המצגת הבאה היא מתוך הערכת המצב שקיימנו היום בבוקר. אני אראה כמה נתונים. קודם כול, תסתכלו על העקומה האפידמית, שאומרת מה כמות החולים המצטברת. הנקודות השחורות בגרף מציינות את ימי שבת הקודמים. אפשר לראות את מגמת העלייה.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
מה שאומר שלא צריך סגר, גברתי, כי הרי בשבת כולם נמצאים בבית. אם את מכניסה את כולם לסגר אז שבת יהפוך להיות יום חול.
שרון אלרעי פרייס
השקף הבא מראה את אחוז המאומתים. כשאנחנו מסתכלים על כמות המאומתים אנחנו רואים שהיינו בפחות מ-2% ובינתיים הכפלנו את כמות המאומתים מבין אלה שאנחנו בודקים. וכמובן שכשמדובר על יותר בדיקות אז הכמות האבסולוטית של מאומתים היא הרבה יותר גדולה. כשאנחנו מסתכלים על מספר מאומתים בממוצע נע של שבעה ימים, אפשר לראות את העלייה, עם כל צעדי הפתיחה שנעשו בדרך. היום אנחנו ב-3,710 מאומתים בממוצע שבועי, וכבר עברנו את רף ה-4,000 ליום מסוים.

בשקף הבא אתם יכולים לראות את הנתונים לפי כל מגזר. במגזר החרדי יש עלייה בכל שכבות הגיל, גם במגזר הערבי יש עלייה בכל שכבות הגיל, גם במגזר הכללי יש עלייה בכל שכבות הגיל. גם כשאנחנו מסתכלים על מצב החולים במצב קשה ונפטרים אנחנו רואים עלייה.

תראו את הנושא של החינוך. בשקף הזה אפשר לראות את העלייה בכמות החולים. האדום זה ילדים מאומתים והכתום זה יתר האוכלוסייה, והכחול למעלה זה הצוות החינוכי, שזה כמות מאוד קטנה של אנשים. ביחס לכלל האוכלוסייה כמות המאומתים שם לא נראית גדולה, אבל אפשר לראות לאורך הזמן עלייה בכמות המאומתים גם בתוך מערכת ההוראה.

עכשיו נראה את כמות החולים הקשים. יש כל הזמן אמירה שאנחנו מסתכלים רק על המאומתים, שזה לא נתון כל כך חשוב, ושואלים איפה המונשמים ואיפה הקשים. אז נכון לעכשיו אנחנו לא ב-400 חולים קשים, אנחנו ב-600 קשים. היינו ב-267 כשהיינו במינימום - - -
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
כמה מהם מאושפזים?
שרון אלרעי פרייס
כולם. כל ה-600 שפה זה מנתונים של אשפוז. כולם מאושפזים בבתי החולים. לפני מספר שבועות היינו בנקודת המינימום, 267 מאושפזים, והיום אנחנו ב-600. בגרפים הבאים אפשר לראות שיש הכפלה בכמות החולים הקשים והקריטיים והכפלה בכמות הנפטרים.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
הכפלה זה מילה קשה. אנחנו ב-600.
שרון אלרעי פרייס
הצגתי גם את זה.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אלי, בוא ניתן לשרון לסיים.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
מה, מלכיאלי? הכפלה זה נשמע לי כמו שלושה מיליון.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
לא נקום בלי שיענו לשאלות שלך, אבל תן לה לסיים.
שרון אלרעי פרייס
תודה. אני שמה פה את כל הנתונים, את כל השקפים, עם כל המספרים, כדי לא לדבר בסיסמאות אלא כדי לדבר בנתונים. אני מראה גם את המספרים האבסולוטיים, גם את האחוזים וגם את הפרשנות שלהם. אני לא נותנת פה רק פרשנות.

הגרף הבא מאוד חשוב בעיניי. זה גרף שאנחנו הראינו לקבינט ב-6 בדצמבר. באותו זמן היינו ב-1,500 מאומתים ליום, עם מקדם הדבקה של 1.25. הגרף הזה מציג איך חזינו שהקו המקווקו יתקדם. זה יעלה ל-390 קשים, אחר כך 750 קשים וכן הלאה. המגפה הזאת היא מגפה שאחרי שני גלים אנחנו כבר יודעים לצפות אותה. אפשר לזרוק כל מיני סיסמאות פופוליסטיות כאלה ואחרות, אבל בכל המדינות שבהן עשו חיסון עדר וכל מיני דברים אנחנו רואים עלייה משמעותית בתמותה.

אז הראינו את הגרף הזה לקבינט ואמרנו, בואו נעצור עכשיו ונעשה ריסון מהודק. זה היה לפני שבועיים. ריסון מהודק זה אומר שבנוסף לדברים שאנחנו מנסים לעשות, כגון הפיכת מדינות לאדומות כדי שכל החולים ייכנסו לבידוד, סגירת הגבולות לרשות הפלסטינית, אזורים מוגבלים, אכיפה והסברה וכו', אנחנו מבקשים לסגור גם את המסחר. זה אומר להשאיר את החינוך פתוח ולא לעשות מגבלות תנועה. במצב של 1,500 מאומתים עוד יכולנו לעשות את זה. אבל הייתה בחירה לא לעשות את זה, למרות שאנחנו הראינו איך זה יתקדם. הקו הסגול בגרף מראה איך זה יתקדם. זאת אומרת שעכשיו, כשאנחנו כמעט ב-4,000 מאומתים יומית, אנחנו נהיה בעוד שבועיים ב-8,000, שזה בדיוק הסיפור שבו אנחנו היינו בגל השני. אני מזכירה שבגל השני אנחנו הגענו לכמעט 900 חולים קשים והיינו שיאני התמותה בעולם מקורונה.

עכשיו, אם אנחנו רוצים לשבת פה ולהגיד שהכול פוליטי, "בואו נצביע נגד", כפי ששמעתי את כל חברי הכנסת אומרים – זאת תהיה אחריות שלכם, ואני אומרת את זה בכל הכבוד - - -
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
כדאי באמת שמישהו פה ייקח אחריות על המשק.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
מה זאת אומרת אחריות - - -
שרון אלרעי פרייס
אני רק אומרת את זה בצורה - - -
היו"ר מיכאל מלכיאלי
רבותיי, תנו לה לסיים.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
למשרד הבריאות יש אחריות. זאת אמירה מסוכנת מאוד, תחזרי בך ממנה.
שרון אלרעי פרייס
תבינו את זה - - -
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
רק שתדעי שהפקיד האחרון שאמר "פופוליסטים" – לא נתנו לו לצאת מזה בשלום. לך אנחנו מוותרים בפעם הראשונה.
שרון אלרעי פרייס
אני לא אומרת פופוליסטים - - -
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
לא, לא, גברתי, את כן אמרת. היה פה מישהו שפעם אמר את זה, ואחר כך זה היה מרוח על כל הרשת. אז אל תגידי את זה עוד פעם.
שרון אלרעי פרייס
אני אבהיר את זה עוד פעם. אני לא אומרת פופוליזם, אני אומרת - - -
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
היא מטילה עכשיו אחריות על חברי הכנסת. כל מה שעשינו במשך חודשים – בסופו של יום משרד הבריאות מקבל החלטה, למוחרת מקבל החלטה אחרת - - -
שרון אלרעי פרייס
משרד הבריאות לא מקבל שום החלטה - - -
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
ובסופו של דבר אתם מאשימים את חברי הכנסת בזה? האחריות היא שלכם.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אוסאמה, רגע, תנו לה לסיים.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
אני רוצה רגע להגיד משהו.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אבל זה לא ייגמר. תגיד בקיצור, ואחרי זה יואב.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד-תל"ם)
מכליאלי, תחליט עכשיו – מצביעים או צועקים? אני מעדיף להצביע ולקבל רשות דיבור.
שרון אלרעי פרייס
אני אשמח לסיים.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
בואו תנו לה לסיים.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
לא, לא, אני רוצה להגיד משהו - - -
יואב סגלוביץ' (יש עתיד-תל"ם)
לא, מלכיאלי, עם כל הכבוד, נאמרים פה דברים - - -
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
דברים חמורים.
שרון אלרעי פרייס
אז תן לי להבהיר אותם.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד-תל"ם)
אמרת מספיק עד עכשיו לגבי איך שדיברת עלינו. מה שאמרה ד"ר פרייס לא קשור לרפואה, ואני רוצה לבקש רק דבר אחד: שתתמודד עם מה שאני מקריא - - -
שרון אלרעי פרייס
שנייה, אבל תן לי - - -
יואב סגלוביץ' (יש עתיד-תל"ם)
לא, את תקשיבי לי עכשיו. "אנו חברי מועצת החירום הציבורית למשבר הקורונה קוראים לכם לא לאשר הטלת סגר הרסני ומיותר זה...". חתומים על זה פרופ' מרדכי שני, ד"ר אמיר שחר, פרופ' אודי קימרון, פרופ' צ'חנובר, פרופ' אלקרינאוי, פרופ' עמוס אדלר, פרופ' לחיאני ועוד. אני לא מוכן לקבל פה בכנסת ישראל – ואני אומר את זה לשרון פרייס כמו שאמרתי את זה לקודמיה – יש לנו תפקיד: לבקר ולפקח. שמעתי אלף פעם לגבי נתונים, ואני שואל רק שאלה אחת: מהו סף הספיקה של מערכת הבריאות במונשמים ובחולים קשים? כי באותו מסמך שהקראתי חלק ממנו, הם אומרים ששנים בתי החולים לא היו בתפוסה נמוכה כמו שהם עכשיו, של הרבה פחות חולים. אז אי אפשר לזרוק פה מילים, פופוליזם - - -
היו"ר מיכאל מלכיאלי
תודה, תודה.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
600 חולים קשים על תשעה מיליון אזרחים.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
אני רוצה להוסיף - - -
היו"ר מיכאל מלכיאלי
רגע, עופר. אלי, שקט. אחרי ההוספה ניתן לה להשלים את הדברים. אבל די.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
אדוני היושב-ראש, אני רוצה להגיד מדוע יש פה אמירה פוליטית מהצד ההוא, ואני לא מייחס את זה לד"ר פרייס או לאדם ספציפי, אני מייחס את זה לגוף. בזמנו פילוסוף מאוד ידוע בשם קרל פופר אמר שיש דמיון בין חוקר לבין דייג. למה? גם החוקר וגם הדייג יוצאים בבוקר, זורקים את הרשת ולא יודעים מה יצא להם. החוקר לא יודע מה יהיו הממצאים של המחקר והדייג לא יודע מה יצא לו. איפה מתחיל העניין הפוליטי? כאשר הדייג מחליט איפה לזרוק את הרשת.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
יפה.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
כלומר, מה שקורה פה עם הממשלה וכתוצאה מזה עם משרד הבריאות, זה לא הנתונים שיוצאים ברשת אלא זה החלטה מראש לזרוק את הרשת במקום אחד ולא במקום אחר, מתוך ציפייה ששם התוצאות יהיו כפי שרוצים. וזאת הפוליטיקה של ההחלטה.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
תודה רבה, עופר.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
עופר, הבעיה - - -
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
שנייה, אני מסיים. כולנו פה קיבלנו את המסמך של מועצת החירום - - -
היו"ר מיכאל מלכיאלי
מה זה מועצת החירום הזאת?
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
פרופסורים שהפסיקו לפחד והחליטו לדבר.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
אלה אנשי מקצוע גם ברפואה וגם בעבודה סוציאלית וכן הלאה שמסתכלים על התמונה המערכתית. לא צריך להסתכל על זה רק מהעיניים הרפואיות - - -
היו"ר מיכאל מלכיאלי
עופר, תודה. תסיים.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
אם לא יפריעו לי. הבעיה פה היא שגם אם כל הנתונים שמראים לנו פה נכונים – למרות שהמסמך הזה אומר שהם לא נכונים, כי זה בדיוק הרשת שזורקים אותה במקום המתוכנן מראש – איך הם קשורים לסגר? איך הם קשורים לסגר? הסגר לא פותר, הוא יוצר בעיה יותר גדולה. אמרנו את זה ונמשיך להגיד את זה.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אלי, בבקשה, אבל בקיצור.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
ד"ר כסיף, אתה יודע מה הבעיה איתך? פעם שעברה שדיברנו על אפלטון – גם ביבי דיבר על אפלטון. בלי להבין על מה הוא מדבר. עכשיו הוא ידבר גם על הדייג והחוקר. ברצינות.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
תודה. אני רוצה לתת למשרד הבריאות להמשיך לדבר.
שרון אלרעי פרייס
תודה. אני את המילה פופוליסטי לא אמרתי. מה שאני אמרתי זה שצריך לקחת אחריות. יש גישה של חסינות עדר, יש גישה שמסתכלת רק על אי-ספיקת מערכת הבריאות, אני רק אומרת שאם אנחנו כרגע לא עושים צעדים משמעותיים של הגבלות, צריך להבין מה המשמעות של זה. והמשמעות של זה היא הגרף שהראיתי. הקו הסגול פשוט מראה לנו שמה שחזינו ב-6 בדצמבר באמת התממש. אני לא מראה לכם רק מספר מאומתים, אני מראה גם מספר חולים קשים וקריטיים שהולך ועולה. עכשיו, זה בסדר שיגידו - - -
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
אבל אנחנו לא מסכימים איתך שזה מצב קטסטרופלי. אנחנו לא מסכימים איתך ש-600 חולים זה קטסטרופה.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אלי, די, אני מבקש לתת לה להמשיך לדבר. תודה רבה.
שרון אלרעי פרייס
זה בסדר שכנסת ישראל, שמפקחת על הממשלה, תקבל את ההחלטה שלא צריך לעשות עכשיו שום דבר, זה לחלוטין הפריבילגיה של המוסד הזה, זה התפקיד שלו והאחריות שלו. אבל כן צריך להבין מה זה אומר. זה אומר שאנחנו נטפס בגרף הזה, ואז, באיזשהו שלב כשאנחנו נחליט לעצור, ייקח שבועיים עד שההחלטה שלנו תביא לאפקט במציאות. זאת אומרת שאם אנחנו נחליט לעצור כשאנחנו ב-660 חולים קשים או ב-825 חולים קשים ובאותו רגע אנחנו עושים סגר ואף אחד לא יוצא מהבית שלו, תכפילו את זה, ואחרי שבועיים נגיע ל-18,000 מאומתים, 1,800 חולים קשים, ורק אז נתחיל לרדת. ואז נצטרך סגר ארוך מאוד מאוד מאוד.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
אלה דברים קטגוריים - - -
היו"ר מיכאל מלכיאלי
עופר, תנו לה לדבר.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
אבל לא יכול להיות שהיא תגיד דברים קטגוריים שיש לגביהם ספק רב.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
היא אומרת את עמדת משרד הבריאות. היא תסיים – תדבר אתה. אחרי אלי.
שרון אלרעי פרייס
כולנו ראינו בעיניים מה קרה בסגר השני. ראינו מה קרה כשאמרנו "בואו נפעיל את הרמזור" אבל הייתה התמהמהות. הקו הכחול זה המצב של הסגר השני. יום אפס זה מהרגע שאנחנו החלטנו לעשות סגר. לקחנו 30 יום אחורה. תראו איך המספרים של המאומתים והחולים במצב הקשה עלו. הקו הכחול מראה את הנתונים ביום שבו הוכרז הסגר השני. ותסתכלו איפה אנחנו נמצאים היום, שזה הקו הכתום, ואיך אנחנו מטפסים בשיפוע הרבה יותר גבוה. אני רק אגיד שיש אפשרות לא מבוטלת שהשיפוע, שהוא הרבה יותר גבוה, כולל תמותה שמתפשטת מאוד מהר, קשור גם לווריאנט מאנגליה. אנחנו כרגע בבדיקה של הדבר הזה. יש שם הדבקה ב-70% יותר גבוהה לעומת הווריאנט שאנחנו רגילים. אבל תבינו שגם ללא זה אנחנו נמצאים כרגע בדיוק בנתונים של הסגר השני. וכשממשלת ישראל והכנסת החליטו להרים את ההנדברקס ולעשות סגר, הגענו לכמעט 9,000 חולים קשים ולהיות שיאני תמותה מקורונה בעולם, אחרי שהיינו עם התמותה הכי נמוכה. השאלה אם אנחנו רוצים להגיע לזה שוב, או שאנחנו מנסים לעצור קודם. כמה שעוצרים יותר מוקדם, ההגבלות יותר קלות והמשך יותר קצר. אם היינו עוצרים כפי שהצענו, ב-6 בדצמבר, כשהיינו ב-1,500, והיינו עושים הגבלות מסוימות אבל לא סגר, אז יכול להיות שאפשר היה למנוע את הסגר. אבל כרגע, בכמעט 4,000 חולים ליום, אי אפשר.

עכשיו, אפשר לשאול למה לא להשאיר פארקים, למה לא להשאיר ה' עד י"ב בחוץ וכו'. אבל זה פשוט מייצר מסננת שיש בה כל כך הרבה חורים עד שהיא לא מחזיקה מים. הווירוס הזה עובר בין בן אדם לבן אדם, והחיסונים הם לא הרקולס שמי שקיבל אותו מוגן. הוא יהיה מוגן בעוד שלושה שבועות, אחרי שהוא ייקח עוד חיסון ויעבור שבוע מהמנה השנייה. וזה לא מספיק שרק אני אהיה מוגנת, צריך שאחוז גדול מהאוכלוסייה יהיה מוגן, ובעיקר האוכלוסייה בסיכון.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
אז בואי תגידי - - -
היו"ר מיכאל מלכיאלי
רגע, רגע - - -
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
מלכיאלי, אם לא תעצור כל פעם - - -
היו"ר מיכאל מלכיאלי
לא, אלי, תן לה להשלים משפט.
שרון אלרעי פרייס
אני עונה על מה שאתם שאלתם. תסתכלו על הגרף הזה. הקו הסגול מראה שזה לא גרף דמיוני, זה משהו שמתממש. וגם אם נחסן הכי מהר, עדיין לוקח שלושה שבועות עד לחיסון השני ואז עוד שבוע עד שמערכת החינוך מגיבה מספיק טוב. אז עם כל המהירות שבה אנחנו מחסנים – ומדינת ישראל היא באמת שיאנית בחיסונים ואני מאוד גאה בזה – זה עדיין לא מספיק מהר בשביל קצב ההתפשטות הנוכחי ועם מקדם הדבקה 1.25.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
את בעצם עונה לשאלה שנשאלה פה כל הזמן בהקשר של החיסון. את אומרת שהחיסון נכון לעוד חודש, לא להיום.
שרון אלרעי פרייס
נכון. לדעתי אפילו יותר מחודש. אם אנחנו נשאיר את המצב ככה ונחכה שהחיסון יעבוד, אנחנו פשוט נעלה בגרף הזה והתמותה תגדל.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
ולכן את אומרת שצריך להטיל סגר למשך חודש.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
לא, אנחנו מדברים עכשיו על שבועיים.
שרון אלרעי פרייס
האישור הוא כרגע לשבועיים.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
ממה שאומרת ד"ר פרייס עולה שעד שלא יהיה חיסון אנחנו נסגור את המדינה.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אלי, בבקשה.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
אני רוצה להגיד את הדבר הבא. 600 חולים קשים זה לא קטסטרופה במדינה של תשעה מיליון איש, נקודה. אין פה מה לשחק. עכשיו, אל תביאו את הדוגמאות של ניו זילנד, שעל 30 נדבקים סגרו מדינה. אם אני הייתי בניו זילנד הייתי יוצא לבלפור של ניו זילנד. זאתי לא ראשת ממשלה, לא כוכבת, ואני לא מבין איך העם שלה לא יצא נגדה. 30 נדבקו – היא סגרה את המדינה. ופה מחאו לה כפיים. יופי.

דבר נוסף. אם יצאתם לחיסונים, מי עצר אתכם מלעשות בדיקות סרולוגיות כדי לבדוק אם בן אדם מחוסן כבר? למה לא לעשות בדיקות סרולוגיות? אולי יש מיליון אנשים באוכלוסייה שלא צריכים בכלל לקבל חיסון כי הם כבר מחוסנים אחרי שהם נדבקו והבריאו בלי תסמינים? למה לא עשיתם את זה? תעשו מבצע של בדיקות סרולוגיות במקום להגיד לאנשים חיסונים, חיסונים, חיסונים.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
תודה רבה. תשובה.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
רגע, אפשר להגיד עוד מילה?
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אבל בלי נאומים. שאלות.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
אחי, אפשר להתייחס? אמרתי מהתחלה, אם אתה לא רוצה לקיים דיון אז בוא נצביע ונגמור עם זה. בוא נצביע, בשביל מה לקיים דיון.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
בהמשך תהיה הצבעה על כל שלוש הסוגיות ביחד.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
לא, בוא נצביע עכשיו. נקרא לאסנת מארק ממעלה אדומים ובוא נצביע ונסיים.

דבר נוסף, לגבי אי-ספיקת המערכת. גם אם יהיו 1,600 חולים קשים וגם אם נעלה ל-1,000 מונשמים – אנחנו מדינה של תשעה מיליון איש.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אני לא יודע להסתכל בפרצוף של 1,000 משפחות ולהגיד שזה בסדר שהקרובים שלהם מונשמים. אכפת לנו על כל אחד ואחד.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
תקשיב ותקשיב לי טוב. יש לי בני משפחה שחלו בקורונה, אני יודע איך הם מרגישים; יש לי חברים בכנסת שחלו בקורונה, הם סיפרו לי איך הם מרגישים; אני לא מקל לרגע בסבל שלהם. אבל האחריות שלנו היא להסתכל על תשעה מיליון איש, על פרנסה של אנשים, על אנשים ששרפו את כל החסכונות שלהם, על זוגות צעירים עם ילדים שעזבו דירות וחזרו לגור עם ההורים. זאת האחריות שלנו, להסתכל בראייה מערכתית ולא ראייה צרה.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
יואב, בבקשה.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד-תל"ם)
דבר ראשון, אני אשמח להתייחסות לאמירה שציטטתי קודם, שאומרת שניתוח הנתונים הוא לא נכון. זה מסמך שנשלח למשרד הבריאות. אי אפשר להגיד פה על כל דבר שזאת חוות הדעת הרפואית ואין בלתה. אני מכבד את זה שמשרד הבריאות הוא המעריך הלאומי בנושא בריאות, אבל אני חושב שבתור המעריך הלאומי בנושא בריאות הוא עשה כל כך הרבה טעויות עד היום, שמותר לנו לשים שאלות על רמת ההערכה הלאומית שלו.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
נכון, חד-משמעית.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד-תל"ם)
יותר מזה, פרופ' בליצר, שהוא הוועדה המייעצת לקבינט, חשב אחרת. אז אי אפשר להגיד פה שזה כל הסיפור. יש משמעות למספר החולים, יש משמעות לזה שהתחילו חיסונים, יש משמעות לטווח, ואני חושב שיש פה קלות בלתי נסבלת שבה עושים העתק-הדבק למה שהיה בסגר הקודם בהרבה מאוד תחומים, כמו 1,000 מטר לדוגמה או כמו הנושא של רפואה אלטרנטיבית וטייק אווי. יש פה העתק-הדבק כאילו לא השתנה פה כלום. אבל כן השתנה.

המסמכים שאני הראיתי כאן הם מסמכים שחייבים להתייחס אליהם, אי אפשר לבוא רק עם הגרפים האלה, כבודם במקומם מונח. אני הייתי כאן כאשר שמענו על הרמזור. אז בואו נשאל שאלה: האם יש מקומות ירוקים בארץ? האם לדוגמה אזור המושבים בערבה הוא אדום?
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אני חושב שאילת היא ירוקה.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד-תל"ם)
אני לא שואל איפה אדום, אני שואל האם יש מקומות ירוקים. ואם כן, מדוע לא לעשות דיפרנציאלי? הרי אנחנו החלטנו על זה פה, הממשלה החליטה על זה פה, ישב פה פרופ' גמזו ודיבר על זה, העברנו תקנות ברוח הדברים האלה. אז אי אפשר כל רגע לבוא כאילו העולם נולד היום, כאילו לא היו פה דיונים בעבר, כאילו שום דבר לא היה בעבר, ולבוא עם התקנות האלה.

ואני אגיד לך איפה הכשל הכי גדול. לפי המודל המשפטי הקיים אי אפשר עכשיו להחליט על תקנה מסוימת כן ועל תקנה אחרת לא. לכן אמרתי בתחילת הדרך שאין לי ברירה אלא להצביע נגד. אחרת הייתי עובר סעיף-סעיף ואולי היינו משאירים 20 סעיפים בפנים ומוציאים החוצה 30. אבל אין אופציה כזאת. ומול האין-אופציה הזאת לא באו עם אופציה חכמה יותר, באו עם עוד מאותו דבר.

לגבי הנתונים של המונשמים, ישבנו פה ימים שלמים בדיונים שבהם דיברנו על יכולת הספיקה של מערכת הבריאות. זאת לא הייתה המצאה שלי, זאת הייתה דיסיפלינה של מערכת הבריאות. דרך אגב, היא לא השתנתה. מה שהשתנה זה הנתונים, שלא מאפשרים לטעון את הטענה הזאת יותר. ואל מול זה צריך לזכור שעסקים פה נסגרים ואנשים פה רעבים ללחם. אני לא בא בטענות לד"ר שרון פרייס בעניין הזה; היא מייצגת ממשלה כושלת, שמקבלת תקנות שאין להן קשר למציאות - - -
היו"ר מיכאל מלכיאלי
היא לא דוברת הממשלה, היא עובדת משרד הבריאות.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד-תל"ם)
לא, אתה טועה, מבחינתי היא היום נציגת הממשלה פה, שאומרת דברים על סמך נתונים שאני לא מסכים איתם. נכון, אני לא רופא, אבל אם פרופ' בליצר חושב אחרת ממנה, שיעלה ויבוא לפה. אני גם אגיד לך מה אנשי המועצה כתבו פה על הנתונים. על אחד מהם הם כתבו "נתון מופרך". אלה אנשים שהיו במערכת הבריאות, הם פרופסורים מכובדים לא פחות. ולזה ד"ר שרון פרייס צריכה להתייחס. הם לוקחים את אותם נתונים ואומרים שזה הפוך.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
לפני שחבר הכנסת עופר כסיף ידבר נמצא איתנו בזום יושב-ראש הוועדה המיתולוגי, חבר הכנסת יעקב אשר. בבקשה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
מה שלומך, יעקב, הכול בסדר?
יעקב אשר (יהדות התורה)
אני מרגיש בסדר, ברוך השם.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
אחמדו-לילה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
אני שומע בקשב רב את הדברים. אנחנו חזרנו לאותו סוג של דיונים, ואני באמת יכול להבין חלק גדול מהדוברים וחלק גדול מהנושאים שעלו כאן. בסופו של דבר אנחנו צריכים להסתכל על הנתונים, וכמו שראינו גם בסיבוב הקודם, בסופו של דבר, עם כל הכאב והקושי שיש בסגר, הדבר היחיד שהצליח לעשות שינוי בנושא של בלימת הנגיף היה הסגר. זה מה שקרה.

אני מאוד מקווה שאנחנו נמצאים בסגר האחרון. כך נראה לי. אני רוצה להביא לתשומת ליבכם שמה שנמצא כרגע על סדר היום הוא סגר לשבועיים, למרות שההערכות של גורמי משרד הבריאות הן שכדי להגיע לתוצאה הנכונה יצטרכו יותר משבועיים.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
25 יום.
יעקב אשר (יהדות התורה)
אני מאוד מקווה שהשבועיים האלה יספיקו כדי לתת איזושהי מכה יותר חזקה - - -
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
יעקב, זה יסתיים ב-23 במרץ, מותק. ביום הבחירות נבין שאין חולים.
יעקב אשר (יהדות התורה)
מה יש ב-23 במרץ.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
לא יודע. כיתות י"ב במגזר החרדי הולכים להצביע...
יעקב אשר (יהדות התורה)
נכון שיש לנו ביקורת ונכון שהיה לנו הרבה מה לומר במשך כל החודשים הללו, וגם הייתי מבקש מהיועץ המשפטי, שעברתי איתו על החומר שהגיע אלינו מהממשלה...

דיברתם קודם על העניין של ה-1,000 מטר וכו'. אני רוצה להזכיר לכם שיציאה מהבית ל-1,000 מטר הייתה אחרי מאבק של הוועדה, ביחד עם עוד כמה מאבקים על כמה דברים חשובים שקשורים לאוכלוסיות יותר מוחלשות ולכאלה שצריכים יותר ניידות. הכול מוטמע במסגרת התיקונים שעשינו בפעמים הקודמות.

אני מכבד את הדעות שלכם, אבל לדעתי אין מנוס אלא ללכת למהלך הזה.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
יעקב, אתה מתעלם מכל העובדות והנתונים שנאמרים.
יעקב אשר (יהדות התורה)
אני לא מתעלם מנקודות ומנתונים. קראתי היום בבוקר לפני הישיבה את המכתב של הפורום הזה. אני לא ראיתי שם מה האלטרנטיבה. ראיתי שם ספקות אם זה נכון ואם זה מועיל, אבל לא ראיתי שם תוכנית אלטרנטיבית.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
יש שם אלטרנטיבה, אני יכול לצטט אותה אם אתה רוצה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
חכה שאני אסיים. ד"ר שרון פרייס הציגה נתונים מאוד ברורים, וראינו אותם גם פעם קודמת. לא צריך להיות גאון ולא צריך להיות רופא כדי להבין איפה אנחנו נמצאים. אם היית אומר לי לפני שבועיים שאני הולך לקבל את זה גם כן, למרות שהקפדתי מאוד... הינה, זה קרה. אני חושב שככל שנעשה את זה מהר יותר ונכון יותר אולי נוכל להסתפק בשבועיים ולא נצטרך יותר זמן.

יש נקודה אחת שכן הייתי רוצה להעלות, שזה הנושא של רפואה משלימה. אני מבקש מכם לנסות לראות אם יש דרך להחריג את זה, כי לדברים האלה יש השפעה יום-יומית. אלה טיפולים מתמשכים, ויכול להיות שלאחר שהחרגנו לאחר תקופה בפעם הקודמת, אפשר לנסות לעשות את זה גם הפעם. אני מאוד מבקש מכם לשקול את העניין הזה ולהודיע לנו אם אפשר לשנות את זה.

אני רוצה לומר ביושר, למרות שזה לא פופולרי ולמרות שאני יודע שיש אנשים שהדברים האלה הרגו אותם מבחינה כלכלית – כאשר אנחנו רואים את מבצע החיסונים, שאני חושב שהוא באמת הצלחה, ואני לא יודע אם זה בגלל הממשלה או למרות הממשלה... יכול להיות ששני הדברים האלה ביחד בתקופה הקצרה הזאת יגרמו לנו להפסיק לדון את הדיונים האלה על התקנות הללו, כי אולי נצליח להגיע לאיזושהי בשורה לעם ישראל בתוך תקופה קצרה. אני מקווה לחזור כבר השבוע, בעזרת השם, אבל בדיון הבא בתקנות, שיהיה בעוד שבועיים, אני מאוד מקווה שלא נצטרך להגיע להארכה של התקנות. ולכן, דווקא בגלל כל מה שאמרנו, צריך לא לקחת סיכון וללכת על ההצעה שהוכיחה את עצמה. הדבר היחיד שהוכיח את עצמו עד היום זה רק סגר, לצערי הרב. צריך לקבל את הדבר הזה באומץ, לספור שבועיים, ואז אולי נוכל בעזרת השם לעשות איזושהי מסיבת סיום חלקית לקורונה. תודה רבה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
אנחנו מקבלים את הצעתך, אז חבל על כל הדיון, בואו נצביע עכשיו.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
קדימה, הצבעה.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
אנחנו רוצים הצבעה עכשיו.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
מלכיאלי, באמת חבל על הזמן שלנו וחבל על הזמן שלכם.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אתה מקבל את ההצעה של יעקב?
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
כן.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
מצוין. יעקב מציע להעלות להצבעה אבל גם שנתמוך בזה. אי אפשר לקבל חצי מההצעה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
אנחנו לא נתמוך בזה. אבל הרי יעקב נתן ממקום מושבו את ההנחיות, אז ממילא חבל על הדיון.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
מלכיאלי, יש משפט בפרסית – אתה כבר התקלקלת, אתה לא מכיר אותו – שאומר: במילים היפות שלך אתה יודע לסחוב את העכבר מתוך החור. אז בוא תעשה הצבעה.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אתם מנצלים את התמימות שלי בשביל לעבוד עליי. תפסו פה נער תמים ועובדים עליו... לא יפה.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
שמישהו יפנה לאקדמיה ללשון, צריך לשנות את ההגדרה למילה תמימות.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
טוב, אנחנו ממשיכים.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
אני רוצה להגיד משהו. תוך כדי הדיון קיבלתי הודעה מפרופ' עליאן אלקרינאוי, שהוא אחד מהחתומים על המסמך של מועצת החירום. אני רוצה לצטט את חלקו: המועצה הציבורית למשבר הקורונה, שכוללת את מי שהקים את צוות הטיפול במגפות, מנכ"ל משרד הבריאות לשעבר, רופאים ואנשים שמכירים היטב את השטח ואת נגיף הקורונה, קובעים חד-משמעית שהסגר מיותר והרסני. אומרים שהסגר מגן על הזקנים, ואני קובע: הזקנים מתים בסגר.
הוא ממשיך ואומר
זה לא בריאות מול כלכלה, זה בריאות מול פגיעה בבריאות, עם סגרים מיותרים.

אני מדלג כי זה ארוך. אבל תקשיבו לו היטב, ואני מאוד מקווה שמקשיבים לו גם חברי כנסת שפתאום בלי להיות חלק מהדיון הם יקפצו ברגע האחרון כדי להצביע.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
לא יקשיבו, חבל על הזמן.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
עופר, זאת תופעה מוכרת.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
בכל זאת, בשביל הפרוטוקול: "מי שירים יד בעד סגר", כותב פרופ' אלקרינאוי, "שיסתכל בעיניים של הזקנים שמתאבדים, של החולים שלא מאובחנים בזמן, של הנוער שמתדרדר. אני פה להשמיע קול ברור וחד-משמעי שהסגרים הורגים. סגר אינו אופציה. מערכת הבריאות רחוקה מקריסה ולא הייתה קרובה מעולם. שימוש בנשק יום הדין של סגר פשוט לא מוצדק. הגיע הזמן לספור את המתים מנזקי הסגר".
שרון אלרעי פרייס
אבל מה ההצעה? להמשיך כמו שעשו עד עכשיו?
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
ההצעה החלופית שלהם, שכבר אמרנו אותה אלף פעם, עוד לפני הסגר הקודם, היא מערכי הגנה דיפרנציאליים, כלומר לרכז מאמצים בהגנה ממוקדת על החלשים. לאזן בין הסיכון לקורונה לסיכונים אחרים, כמו הזנחה רפואית, קריסה כלכלית, דיכאון ובדידות. יש לפעול מתוך הערכת סיכונים שוטפת וכו' וכו'. אנחנו לא רופאים ואני לא מעמיד פנים שאני מבין בזה, אבל אני איש שמקשיב לאנשים מומחים, רשימה ארוכה ומכובדת שכוללת גם את פרופ' חגי לוין, יושב-ראש איגוד הרפואה הציבורית, שכבר אלף פעם אמר שהסגרים מזיקים.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
יש גם הרבה פרופסורים מומחים בעלי שם עולמי שנמצאים בצד השני.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
לכן אני חוזר למטאפורת הרשת. מה שקורה זה שהממשלה, שהיא קובעת את המדיניות – ולכן הטענה היא לא לד"ר פרייס – קובעת איפה יזרקו את הרשת, מתוך ציפייה שהתוצאות יהיו כפי שהממשלה רוצה. והתפקיד שלנו בתור מי שמפקחים ומבקרים את הממשלה זה להגיד: לא, אנחנו לא מקבלים את זה שאתם זורקים את הרשת איפה שאתם רוצים.
שרון אלרעי פרייס
אני לא הבנתי משהו, אולי הוא יוכל לעזור לך. חוץ ממשפטים שנשמעים מאוד יפה, מה עושים היום בבוקר. מה זה "לעבוד דיפרנציאלי"? אנחנו עובדים דיפרנציאלי כבר שבועות, יש לנו אזורים מוגבלים במקומות אדומים - - -
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
את יודעת יותר טוב ממני מה אומר פרופ' חגי לוין, הוא אמר את זה גם אתמול.
שרון אלרעי פרייס
אני אתן דוגמה למה שאמר פרופ' חגי לוין בישיבה הקודמת שהייתה פה בוועדת החוקה, כשדיברנו על הנושא של להכניס אנשים לבידוד במלוניות. הוא אמר משפט שנשמע מאוד טוב, משפט שגם אני הייתי שמחה כיועצת מבחוץ להגיד אותו: בוא נחזק את המערך של בידוד בית. מעולה, בואו נחזק אותו. אבל עכשיו נכנסים אנשים אם וריאנט מאנגליה, מתי בדיוק אני אחזק את המערך הזה?
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
אבל הסגר לא נותן לזה פתרון.
שרון אלרעי פרייס
שנייה, אני מנסה להבין מה זה אומר. לגבי דיפרנציאליות, אנחנו עובדים כבר שבועות דיפרנציאלי, כולל אזורים מוגבלים במקומות אדומים, כולל פתיחה דיפרנציאלית של מערכת החינוך - - -
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
אז לא צריך סגר, זה מה שאומרים המומחים במועצה הזאת.
שרון אלרעי פרייס
אני מבינה. אני שואלת מה כן צריך.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
אומר פרופ' לוין שלא צריך סגר - - -
שרון אלרעי פרייס
אז אני שואלת מה כן צריך.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
קודם כול, אני מציע שנעלה מישהו מהם.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
הם יעלו בהמשך.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
ד"ר פרייס, אני אגיד לך משהו. ברגע שאתם הכרזתם על הסגר הזה, בכל החנויות אתמול ושלשום היו מאות אנשים לפני שסוגרים את המדינה ביום ראשון. אמרו לי שבכל חנות יש 400-300 איש. מה זה? למה אתם לא עושים את זה מדורג? בתל אביב, העיר הגדולה ביותר, יש פחות מ-2%, אז למה צריך לסגור אותה? איפה שצריך לסגור, לסגור. ישבנו פה לילות כימים על העניין של האיים הירוקים. שמעתי אותך עד עכשיו, ולא התייחסת לזה אפילו.
שרון אלרעי פרייס
אז אני מנסה - - -
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
לא - - -
היו"ר מיכאל מלכיאלי
היא לא מצליחה להשלים משפט.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
שנייה, שנייה. אני לא רופא ואני לא מתיימר להיות רופא. אבל אני שומע אותך מצד אחד, ומצד שני קורא את מועצת החירום הציבורית, שיש בה את פרופ' מרדכי שני, שהיה מנכ"ל משרד הבריאות, ויש בה - - -
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
הזכרתי את גינדין, שהוא מומחה לגריאטריה.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אבל מולם יש פרופסורים אחרים.
שרון אלרעי פרייס
חבר הכנסת, אז אני שואלת מה צריך לעשות עכשיו? מה אפשר לעשות?
היו"ר מיכאל מלכיאלי
רגע, תני לאוסאמה לסיים.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
יש שם את פרופ' כרמי. מה, הם לא מבינים ברפואה?
היו"ר מיכאל מלכיאלי
שאלה במקומה.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
אולי שמישהו מהמועצה יוכל לענות?
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אנחנו בהחלט נעלה אותם.
גור בליי
יש לי שאלה בהקשר של הנתונים. לקראת הסגר הקודם, הסגר השני, היה דגש מאוד משמעותי על שיעור החיוביים, זה היה הנתון שאותו הדגישו. שיעור החיוביים עמד אז על 15-14 אחוזים, ועכשיו שיעור החיוביים עומד על ארבעה עד חמישה אחוזים. אז השאלה האם אין פה איזה עניין? כלומר, איך זה שכל פעם בוחרים להסתכל על מה שבוחרים?
שרון אלרעי פרייס
הראיתי לכם את כל הנתונים, לא רק את מה שבחרנו.
גור בליי
שנייה, אני רוצה להשלים. בזמנו דובר על כך ששיעור החיוביים הוא נתון מאוד משמעותי, וגם היינו אז לדעתי שיאנים עולמיים, בשלב מסוים היינו אפילו על 15.6 אחוז. כרגע שיעור החיוביים הוא נמוך דרמטית. השאלה היא האם אנחנו לא נכנסים לסגר בשלב הרבה יותר מוקדם בהתפתחות. הגרף הוא גרף של עלייה, אין ספק. אבל תמיד אפשר לעשות כל מיני דברים, לא רק סגר. הרי אנחנו נמצאים בשיעור חיוביים של ארבעה-חמישה אחוזים, וגם המספר הנומינלי של החולים הוא הרבה פחות רלוונטי, כי 3,500 חולים במספר הבדיקות היום זה כמו 1,000 או 1,500 חולים במספר הבדיקות של לפני שלושה חודשים, כי היום יש איזה 100,000 בדיקות ביום ואז היו 30,000 או 40,000. שוב, ברור שיש גרף עולה, אבל השאלה האם אנחנו לא בשלב יותר מוקדם של הגרף העולה יחסית לפעם שעברה.
שרון אלרעי פרייס
השאלה והתשובה היא מתי רוצים לעצור. אם הגרף עולה – וכולנו מסכימים שהגרף עולה ומספר המאומתים יותר מהכפיל את עצמו וגם אחוז החיוביים יותר מהכפיל את עצמו – השאלה היא מתי עוצרים. אם רוצים לחכות, כמו שהוצע פה כשנאמר שב-600 לא סוגרים את המדינה, אז אנחנו נגיע ל-1,000 חולים קשים.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
אבל תגידי לנו מהי האי-ספיקה.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
למה להגיע לאי-ספיקה?
שרון אלרעי פרייס
כרגע אנחנו עוצרים. האנשים שיהיו חולים בשבוע הבא כבר נדבקו קודם. עד שכל צעד מתחיל לעשות אפקט זה לוקח שבועיים.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
תגידי לנו מהי האי-ספיקה.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
רגע.
שרון אלרעי פרייס
ולכן ההבנה היא שכשאנחנו מושכים את ההנדברקס ועושים איזושהי החלטה, ייקח עוד שבועיים שבהם הנתונים עוד ימשיכו לטפס, כמו שקרה בסגר הקודם, שב-3,500 התקבלה החלטה לעצור והגענו ל-9,000 ביום, אחרי שכבר היינו בסגר.
גור בליי
אבל אנחנו עוצרים את זה עכשיו בשלב יותר מוקדם?
שרון אלרעי פרייס
שאלתם על ירוקים, צהובים ואדומים - - -
גור בליי
אנחנו עוצרים בשלב הרבה יותר מוקדם מפעם שעברה.
שרון אלרעי פרייס
כדי שזה יהיה יותר קצר וכדי שלא נגיע עוד פעם למצב הזה. למה צריך לעשות עוד פעם את אותה טעות של הסגר השני? למה לחכות ולראות את המספרים עולים ועולים ואז לעצור ולהגיע להיות שיאני התמותה בעולם? למה?
גור בליי
אבל השאלה אם בשלב הזה אי אפשר רק לעצור את המסחר ולא לעשות סגר?
שרון אלרעי פרייס
זה מה שהצענו. הצענו את זה לפני שבועיים וחצי, אבל עכשיו, כשאנחנו ב-4,000 מאומתים ובעוד שבועיים נהיה ב-8,000, זה כבר לא מספיק. זה פשוט לא מספיק. כשאנחנו הצענו את זה ב-1,500 אמרו לנו, לא, זה מוקדם מדי. אז חיכינו, והמספרים עלו, כמו שהראיתי בגרף, בדיוק לפי התחזית שהראינו. זה לא הפתעה, זה מתמטיקה פשוטה. כשמקדם ההדבקה הוא 1.25 כל שבועיים המספרים מכפילים את עצמם. וזה הרבה יותר מהר מקצב החיסונים. כל שבועיים המספרים מכפילים את עצמם, כאשר אחוז קבוע הופכים לחולים קשים וקריטיים ואחוז קבוע מתים.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אנחנו בהחלט רוצים למנוע את ההכפלה הזאת.
שרון אלרעי פרייס
אני באופן אישי לא הייתי מעוניינת בסגר. לא על בני משפחתי, לא על הקהילה שלי, לא על העיר שלי ולא על אף אחד במדינת ישראל. אבל תגידו לי מה כן אפשר לעשות. אנחנו מנסים שבועות לעבוד דיפרנציאלית, אי אפשר להגיד שאנחנו לא עושים את זה. אני אשמח אם אני אצליח לשתף את המסך ולהראות לכם איך נראית המפה של הרמזור כיום ואיך זה נראה קודם, כשחיכינו והגענו למספרים המטורפים. אני אשמח להראות לכם איך 80% מהאוכלוסייה במדינת ישראל בשיא הייתה תחת יישובים אדומים וכתומים. לדעתי אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו את זה עוד פעם, זאת פשוט טעות.

השקף הבא מראה את המצב שלנו עכשיו. נכון שיש ירוקים, אבל תראו כמה הם הצטמצמו, נשאר שפיץ קטן למעלה. אחוז מאוד קטן נמצאים תחת ירוק ותחת צהוב, וזה הולך וקטן. תראו איך זה היה נראה קודם, מתחילת המגפה. זה מתחיל בקטן וזה פשוט קופץ ומזנק. אנחנו יודעים לאן זה הולך. רוצים לעבוד דיפרנציאלית? כשהייתה כמות קטנה של חולים ניסינו לעבוד דיפרנציאלי, כמו שהיה ב-1 בדצמבר. אבל תראו את הנתונים נכון לעכשיו, כבר כמעט אין ירוק, רק אחוזים בודדים. ולכן אנחנו לא נמצאים כרגע במצב שאפשר לעבוד בו דיפרנציאלית, עם כל הצער. וזה לא שבשבועות האחרונים לא עבדנו דיפרנציאלית. בכל מה שאפשר לעשות, עשינו דיפרנציאלית.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
הנתונים מדברים בעד עצמם ומפחידים מאוד.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
לפני שאתה מפחד תן למומחים אחרים לדבר.
שרון אלרעי פרייס
אני רוצה להראות לכם עוד דבר אחד. יש כאן גרף שמראה את ההבדל בין יישובים שהמגפה בהם הולכת ומתפשטת, שמקדם ההכפלה שם הוא מעל 1, לבין אלה שלא. הקו האנכי מראה 5%, שזה דרך אגב מה שארגון הבריאות העולמי קבע כמגפה בשליטה. תסתכלו על כמות היישובים שנמצאים עכשיו במגפה שהולכת ומתפשטת. נכון, אפשר לשאול על היישובים בערבה, אבל היישובים בערבה לא מייצגים את המצב של מדינת ישראל. מדינת ישראל נמצאת במגפה שהולכת ומתפשטת. עם כל הצער, כל הניסיונות לעשות עבודה דיפרנציאלית, כמו שאנחנו עושים שבועות, ועם כל הניסיונות להתריע לפני יותר משבועיים ולהגיד "בואו לא נגיע לסגר, בואו נעשה ריסון מהודק" – זה לא עבד. אין מה לעשות, אם אנחנו עכשיו נרים את ההנדברקס ב-600 חולים קשים וקריטיים, אנחנו נגיע ל-1,000 חולים קשים וקריטיים. זה כבר נחקק בסלע. החולים הקשים והקריטיים של עוד שבוע כבר חתומים, מה שאני אעשה היום כבר לא ישפיע עליהם. אז צריך להבין את הדבר הזה אל מול ההרגשה שאנחנו עוצרים מוקדים מדי. אנחנו לא עוצרים מוקדם מדי, כי מרגע שאני עוצרת המספרים עוד ממשיכים לטפס, ואם אני אחכה שהם יטפסו ל-8,000 מאומתים ביום או ל-900 חולים קשים ורק אז אני אעצור, זה עוד יכפיל את עצמו.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
תודה, הדברים ברורים. רווית גרוס, מנכל"ית התאחדות המלאכה והתעשייה, בבקשה.
רוית גרוס
שלום, אני מהתאחדות המלאכה והתעשייה, ובין היתר אנחנו מייצגים את הקוסמטיקאיות והספרים. רציתי לשאול שאלה. אתם מניחים למקומות עבודה של עד עשרה עובדים לעבוד בלי שום בעיה. אני שואלת למה קוסמטיקאית, שיכולה לעבוד אחד על אחד, לא יכולה לעבוד. הן שומרות על כל כללי הבטיחות לפי התו הסגול ואפילו מחמירות מהתו הסגול. מדובר על עבודה של אחד על אחד, בלי שמחכים בתור. לכן אני לא מבינה למה כן מאפשרים מקומות עבודה של עד עשרה עובדים, לעומת קוסמטיקאית, שעובדת אחת על אחת.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
רוית, השאלה הובהרה. תודה רבה. תשובה ממשרד הבריאות.
שרון אלרעי פרייס
זה מה שהצענו לפני שבועיים וחצי כשהצענו ריסון מהודק. זה היה בדיוק משאיר את זה. אבל כרגע אנחנו נמצאים במצב שבו אנחנו לא יכולים להסתכל על כל סקטור בנפרד ולהגיד אם יש בו או אין בו הרבה תחלואה. כבר אי אפשר להגיד שבכיתות ה' עד י"ב אין הרבה תחלואה, בגנים לאומיים אין הרבה תחלואה וכן הלאה. כי באיזשהו מקום יש תחלואה, והיא הולכת ומתפשטת. כרגע, כדי לעשות מגבלות שהן משמעותיות אבל לזמן קצר, צריך לעשות אותן. אפשר היה לעשות מגבלות פחות משמעותיות לפני שבועיים וחצי, כשהיינו ב-1,500 מאומתים ביום.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
תודה רבה. נשמע את משטרת ישראל עכשיו.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
מלכיאלי, בוא נשמע את המועצה.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אחרי משטרת ישראל.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
מלכיאלי, תעלה גם את המועצה.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
בסדר, שנייה. צחי, משטרת ישראל, בבקשה.
צחי שרעבי
בוקר טוב.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
שאלה שנשאלה על ידי חברי הכנסת. היום בשעה חמש את הולכים, על פי החלטת הממשלה, לעשות סגר.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
חכה, צריך לאשר את זה פה.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
מה ההנחיה שלכם לשוטר בשטח? בא אדם, פוגש את השוטר, השוטר שואל אותו לאן הוא הולך, הוא עונה לו, אני עובד בחנות "יעקב בגדים", אני הולך עכשיו לקפל יפה את המכנסיים, לשלם צ'קים ולארגן את החנות. האם אתה משחרר אותו להמשיך מעבר ל-1,000 מטר או עובר איתו לשאלה הבאה?
צחי שרעבי
אני רוצה לחדד שניים-שלושה דברים. הסגר הזה נבנה בצורה טיפה שונה מבחינת פריסת המחסומים, מבחינת שעות המחסומים והמיקוד שלהם, וגם מבחינת ההסתכלות על האזרח הבודד. ההתמקדות של השוטרים הפעם – גם בפעמים קודמות, אבל הפעם בצורה יותר משמעותית – היא בנושא התקהלויות של מספר אנשים גבוה. גם בנושא האכיפה של המסכה אנחנו נותנים לשוטר דגש להתמקד יותר באנשים ללא מסכות שנמצאים בקבוצה ופחות באדם שהולך לו ברחוב. במקרה כזה פשוט נעיר לו, ניתן לו מסכה ונשחרר אותו לדרכו. זה משהו שלקחנו מהסגרים הקודמים. גם אם היינו צודקים, לפעמים עדיף להיות טיפה יותר חכמים ורגישים, ואת זה אנחנו מחדדים עכשיו.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
אבל אסור לגעת בהפגנות, שיהיה ברור.
צחי שרעבי
הנושא של האכיפה, כמו שאמרתי, יתמקד בעסקים שאסור להם לפתוח, בהתקהלויות ובעסקים שאינם מורשים. גם בשלב הזה אנשים יוזהרו, אבל תהיה פה סוג של הקלה, לא ישר ירוצו לתת דוחות. אבל במידה שלא תהיה ברירה, אחרי יום-יומיים במקומות שבהם הדברים לא יובנו, האכיפה תהיה אכיפה כמו שהיא צריכה להיות, כי בסופו של דבר אנחנו חייבים לממש ולאכוף את הסגר הזה.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
אפשר להבין מה זה אומר "אכיפה כמו שהיא צריכה להיות"?
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
שאנחנו נעמוד בפקקים להפגנה שבע שעות.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
לא ענית לשאלה של החנות. מה ההנחיות שאתם נותנים היום בערב לשוטרים ביחס מי שאומר לשוטר במחסום שהוא הולך לסדר את החנות שלו בשכונה ליד.
צחי שרעבי
בכל התחלה של סגר יש אי-בהירות, יש את היום הראשון. השוטרים מונחים לתשאל ולבדוק, ובסופו של דבר לשחרר את אותו בן אדם. אני אומר עוד הפעם, מיום ליום ככל שנראה תופעה יותר גדולה של אנשים שמסתובבים ברחוב ללא סיבה מספקת, אותו בן אדם בסופו של דבר גם יינזק בצורת קנס. אנחנו מבינים שיש הרבה אנשים שיכולים להגיע לעבודה וששוטר בקצה לא יכול לבדוק לאן כל בן אדם הולך ומה הוא עושה. אבל כן יהיה הרבה שיקול דעת, הרבה בידוק, הרבה לשאול את האנשים, כמובן באדיבות ובתשומת לב. זה יהיה פחות במחסומים, אלא פשוט לפגוש את האנשים ולהעיר להם. מי שבאמת יעבור על הכללים יום אחר יום יצטרך לקבל בסוף את אותו קנס. אבל אני רוצה לחדד שוב, המיקוד שלנו יהיה יותר בעסקים, בהתקהלויות ובהפרת בידוד, שזה משהו שהוא יותר משמעותי מבחינתנו – גם הפרה של בידוד במלוניות וגם הפרה של בידוד בית.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
צחי, במחילה, אתה לא עונה לשאלה. דיברת על אי-בהירות ואתה צודק. אבל יש דברים שהם מאוד ברורים. משרד האוצר אמר וזה גם כתוב בתקנות, שאדם שהולך לסדר את חנות הבגדים שלו, לא חל עליו הסגר. אין פה שטח אפור.
אפרת פרוקצ'יה
זה לא שלא חל עליו הסגר, אבל הוא כן יכול לפרוץ את ה-1,000 מטר. אבל צריך להבין משהו בהקשר הזה. כל אדם יכול להגיע למקום עבודתו, כמובן בהגבלות התו הסגול. ולכן זה לא משנה אם אדם מגיע למשרד האוצר כמקום העבודה שלו או שהוא מגיע ל"יעקב בגדים" כדי לסדר את הבגדים. מה שכן, המשטרה צריכה לפקח שלא יקרה מצב שהמסחר פתוח. זה אומר שכשיעקב מגיע לחנות הבגדים שלו, צריך לוודא שהחנות אכן סגורה ושהקהל לא נכנס.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אז צחי צריך להנחות את השוטרים שלו במה שאמרת. צחי דיבר על אי-בהירות והוא צודק, אבל פה הדברים מאוד ברורים.
צחי שרעבי
אני שוב מחדד, אמרתי שאנחנו מתמקדים בעסקים ולא בבן אדם הבודד. אנחנו מתמקדים בהתקהלויות, בהפרת הבידודים במלוניות ובבתים, ופחות מתמקדים באדם הבודד. כשהם ייתקלו באדם בודד ללא מסכה, ברוב המקרים יגידו לו באדיבות לשים מסכה, ואם צריך גם ניתן לו מסכה – רכשנו מסכות בשביל זה. יהיה קשה לאכוף כל בן אדם שהולך ברחוב, כי נראה תנועה גדולה של אנשים ברחוב. לכן צריך להיות מציאותיים ולאכוף את העסקים ולא את הבן אדם ברחוב.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
אז בשביל מה צריך סגר? זה פשוט לא ייאמן, הוא אומר בעצמו שאי אפשר לאכוף.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אבל הוא לא משרד הבריאות.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
ברור, אני לא מפנה את זה אליו.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
צחי, תודה על ההבהרה שלך. משפט אחד שאמרת מאוד שימח אותי ברמה האישית – שמשטרת ישראל רכשה מסכות כדי לחלק. בסגר הקודם היו ערים מסוימות שבהן אני שלחתי שליחים לשוטרים לשאול אם יש להם מסכות לחלק, והם התייחסו אלינו כאילו נפלנו מהירח. מדובר על שוטרים באלעד, בית"ר, בני ברק, שכונות חרדיות בירושלים ושכונות חרדיות באשדוד. ולמשל ברעננה, תל אביב ורמת גן השוטרים כן קיבלו מסכות לחלק. אז צחי, אנחנו מאוד מאוד סומכים עליך ועל שיקול דעתך, וכדאי שהמסכות שרכשתם כדי לחלק לאזרחים יחולקו בצורה מאוזנת, כולל בערים שהשוטרים בהן לא שמעו שיש חלוקת מסכות.
צחי שרעבי
אני יכול להבטיח לך שגם בפעם הקודמת הייתה חלוקה, וזה היה דיפרנציאלי בכל מדינת ישראל ובכל תחנות משטרת ישראל. כולם קיבלו וכולם חילקו, זה היה תהליך בכל משטרת ישראל, וזה יקרה גם עכשיו.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אני מודה לך. תשימו לזה לב.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
פרופ' חגי לוין, בבקשה.
חגי לוין
שלום לכם, אנחנו שוב כאן בסיבוב נוסף. ברפואה מוכרת היטב תופעה שנקראת יטרוגנזיס, תופעה שבה הממסד הרפואי הוא זה שגורם את הנזק. גם אם נסכים לדיאגנוזה והפרוגנוזה, השאלה היא איך להשיג את המטרה. שמענו כאן שלא באמת ניתן לאכוף את מגבלת ה-1,000 מטר כאשר לפי התקנות שאתם תדונו בהן מותר לכל בן אדם לצאת להפגין מעבר למגבלה הזאת. ככה כל בן אדם יוכל להגיד שהוא יוצא להפגין ואז לצאת לטבע למשל. או להגיד שהוא נוסע ברכב שלו לעשות פעילות גופנית. אלה דברים שאין שום היגיון אפידמיולוגי לאסור אותם.

כמו שד"ר שרון אלרעי פרייס אמרה, השאלה פה זה שאלת האחריות. אין מה לעשות, האחריות לבריאות היא של הפרט. בסוף, בריאות הציבור מורכבת מאנשים. הבן אדם אחראי לבריאותו. מה שהממשלה עשתה בתקנות הסגר המוגזמות הללו גרם להדבקות יתר שקרו במהלך סוף השבוע האחרון. כי אם לציבור אין מוטיבציה פנימית ורק מתייחסים אליו כאל בעל חיים שצריך לאלף אותו, אז לצערי הרב בתגובה לכך הוא מתבלבל ומסכן את בריאותו בהתנהגות שרק מגבירה את ההדבקות.

צריך לדייק את הדברים. נעזוב איך לקרוא לזה, כן סגר או לא סגר. בוודאי שצריך מגבלות. אנחנו אמרנו, גם בקבינט המומחים וגם לפני חודש, שמה שהוביל לבעיה זה הפתיחה של הקניונים ללא שליטה וחוסר השליטה בשדה התעופה, שהובילה לכך שאלפי אנשים נכנסו בלי שטיפלו בהם. אז בואו נטפל בבעיות האמיתיות.

קבינט המומחים של "מגן ישראל" הציע חלופה מסודרת ויעילה הרבה יותר. במקום להגביל לעשרה אנשים בחלל סגור, להגביל לחמישה אנשים בחלל סגור. כי ההתקהלות היא המסוכנת. ואם עושים את הדבר הזה אפשר לבטל את מגבלת התנועה המזיקה ואפשר לבטל את האיסור להיכנס לבית של בן אדם אחר. השתגענו? מה פתאום הממשלה פוגעת בשיקול הדעת הפרטני של האזרח, האם הוא יכול או לא יכול לבקר את סבתא שלו כדי להחליף לה נורה? זה לא הגיוני בכלל וזה גם לא מה שקורה במדינות אחרות. שיפסיקו למכור לנו את הלוקשים האלה, אנחנו רואים בדיוק מה קורה במדינות אחרות.

נכון, יש שלב שבו צריך לנקוט בצעדים חמורים, אבל גם כשנוקטים עושים את זה עם הציבור, בשיקול דעת, בצורה שתואמת לסיכון, בצורה דיפרנציאלית – ואז גם הציבור נענה. למה מגיע אלינו הסגר השלישי? בגלל שנכנסנו לא נכון ויצאנו לא נכון מהסגר השני, כי שוב ושוב ניסינו כמו במדינה טוטליטרית להתייחס לאנשים כאילו הם נתינים. זאת לא מדינת ישראל. הציבור בישראל הוא ממושמע והוא מוכן להגן על בריאותו אם אומרים לו מה צריך לעשות ומתייחסים אליו כמו אל בן אדם. אבל מכיוון שאנחנו לא מתייחסים ככה לציבור אנחנו ניגפים שוב ושוב בפני המגפה.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
תודה רבה, חגי.
חגי לוין
ואני אומר לכם, אל תיקנו את הבטחת השווא שלא יהיה סגר רביעי. אם אנחנו נמשיך באותו דפוס חשיבה עלול גם להיות סגר רביעי. תודה.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
תודה רבה, חגי. שרון, רוצה להגיב לו?
שרון אלרעי פרייס
כן. לדעתי יש פה איזו סתירה בתוך הדברים. או שאומרים שהאנשים עושים מה שאומרים להם לעשות, ואז לא צריך שוטר שיאכוף כל דבר. במצב כזה אנחנו מסבירים לציבור שאנחנו נמצאים בתחלואה שהולכת ועולה, ולכן נדרשים איזשהם צעדים, וכדי לשמור על החינוך ועל המסחר בואו נעשה צעדים משמעותיים כדי שזה יהיה יותר קצר, ולא נפתח את זה ואת זה ואת זה, אחרת זה פשוט יהיה יותר ארוך ויימרח כמו מסטיק. או שאנחנו אומרים שאנחנו לא מאמינים לציבור, ואז אני לא מבינה איך אם נגביל חמישה בתוך חדר זה משהו שיעשה שינוי דרמטי בתחלואה שהולכת ועולה בצורה מטורפת. זה שאני אגיד לאנשים להיות חמישה בתוך חדר במקום עשרה בתוך חדר – אלה ההגבלות המשמעותיות שיהיו פה? זה מה שיעשה את השינוי?
חגי לוין
שרון, יש סיבה ברורה. כשאתה נותן הנחיות נכונות אז אתה יכול - - -
היו"ר מיכאל מלכיאלי
תשתיקי אותו.
חגי לוין
אני מבקש לא להשתיק אותי. אם יש פה דיון - - -
צבי בנטואיץ'
אדוני היושב-ראש, אני רוצה לדבר בשם המועצה.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אתה תכף תקבל רשות. רגע. אני לא יודע מי זה אפילו. שרון, תסיימי.
שרון אלרעי פרייס
אני חושבת שאנחנו צריכים להבין שאנחנו נמצאים בתחלואה שהולכת ועולה, ואם יו"ר ארגון רופאי בריאות הציבור אומר שצריך לעשות הגבלות קשות... לדעתי להגיד שצריך הגבלות קשות ובמקביל להגיד שההגבלה היחידה שצריך היא חמישה בתוך חדר וחוץ מזה שאפשר לצאת לכל דבר ובואו נסמוך על האנשים – זה לא כל כך מסתדר בעיניי.

אני אשמח לשמוע מהמועצה הציבורית או מכל גורם אחר פתרון אופרטיבי. לא סיסמאות שאומרות לעבוד דיפרנציאלי – דבר שאנחנו עושים כבר שבועות – ולא אמירה של לשנות מעשרה לחמישה, כי אני לא מבינה מה זה בכלל משנה. אלא אמירות אופרטיביות. איך רוצים להוריד את התחלואה במצב שמדינת ישראל נמצאת במקדם הדבקה 1.25 וכל שבועיים המספרים מכפילים את עצמם. אני אשמח לשמוע.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
תיתנו לפרופ' לוין לענות.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
הוא יענה. תאמין לי, הוא ידבר איתנו עוד הרבה. אני מתכוון באזור השעה חמש להביא את התקנות להצבעות, ועד אז אני מקווה למצות את הדיון על שלושת הסטים שיש לנו פה. גור, תמשיך את ההקראה של הנושא הבא.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
אני אגיד לך כבר עכשיו, אתה לא תביא את זה להצבעה היום.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
רגע, יש זכות דיבור לח"כים שנכנסים. חברת הכנסת שקד, בבקשה.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
אדוני היושב-ראש, אני כבר אומר לך, אתה היום לא תביא את זה להצבעה, לא בחמש ולא בחמש מאות.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
איילת, בבקשה.
איילת שקד (ימינה)
אני עקבתי אחרי הדיון ואני רוצה להתייחס לשתי נקודות. אישור השהייה בבית אחר זה הדבר הכי חשוב והכי משמעותי. זה גם מוריד מקדם הדבקה, כי אין ארוחות משפחתיות ואין מפגשים חברתיים, וגם אין לזה עלות משקית. ולכן זאת אחת הנקודות החשובות בעיניי.

דבר שני, אני מבינה שכבר דיברו על זה בתחילת הדיון, אבל אני מבקשת מיושב-ראש הוועדה לנסות לחזור לשר הבריאות בנושא הטייק אווי. זה לא דבר מדבק, זה דבר שייתן חיים למלא עסקים. הינה, אני אומרת כאן, הפעילו עליי לחץ בקשר להגבלה של 1,000 מטר, בקשר לאישור שהייה בבית אחר, אבל את ההגבלות האלה אני מצדיקה. אבל דבר כמו טייק אווי? דיברתי ארוכות בוועדה עם פרופ' גרוטו הרבה מאוד פעמים על זה, והוא הסביר שיש התגודדות והתקהלות כשבאים לאסוף את האוכל. אבל אני חושבת שכששמים על המאזניים את העלות הכספית לעומת הסכנה בהדבקה כשמישהו בא לקחת אוכל... אני חושבת שיש כאן איזשהו איזון שצריך לעשות, וזה משהו שהוועדה יכולה - - -
היו"ר מיכאל מלכיאלי
עוד מעט, בתקנות הבאות, נתייחס גם לנושא הטייק אווי. גור, תמשיך את ההקראה. יש פה שלושה נושאים שונים.
גור בליי
אני אקריא את התקנות של הגבלת פעילות. בעצם עד עכשיו היה דיון עקרוני על ההצדקה לסגר, ועכשיו אני אקריא את פרטי התקנות. שוב, אני לא מקריא מהנוסח המשולב אלא מהנוסח שהועבר אלינו. פה באמת יש התייחסות לחריגים השונים שחברי הכנסת התייחסו אליהם.

טיוטת תקנות סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה) (הגבלת פעילות והוראות נוספות)(תיקון מס' 21), התשפ"א-2020



בתוקף סמכותה לפי סעיפים 4, 6, 7, 8, 9, 11 , 12, 12ה, 23, 24, 25 ו-27 לחוק סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה), התש"ף-2020 (להלן –החוק) , ובאישור ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת, מתקינה הממשלה תקנות אלה:

תיקון תקנה 1
4.
בתקנות סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה) (הגבלת פעילות והוראות נוספות), התש"ף-2020 (להלן – התקנות העיקריות), בתקנה 1 –



(1) ההגדרה "ספורטאי תחרותי" – תימחק;



(2) לפני ההגדרה "צו בידוד בית" יבוא:




""עובד" – כהגדרתו בחוק, ולעניין ספורטאי – ספורטאי מקצועי בלבד;".



זה בעצם הצמצום שמאפשר רק לספורטאים מקצועיים לפעול ולא לספורט תחרותי באופן כללי. התקנה הבאה, תקנה 2, היא התקנה העיקרית של הגבלת השהייה במרחב הציבורי.

הוספת תקנה 2
5.
לפני תקנה 3 לתקנות העיקריות, יבוא:



"הגבלת יציאה למרחב הציבורי
2. לא יצא אדם ממקום המגורים או ממקום שהייה קבוע אחר (להלן – מקום מגורים) למרחב הציבורי אלא לאחת מהפעולות או המטרות האלה:





(1) הצטיידות בתרופות, במזון ובמוצרים חיוניים וקבלת שירותים חיוניים;





(2) סיוע לאדם שיש לו קושי או מצוקה הדורשים סיוע;





(3) קבלת טיפול רפואי או טיפול סוציאלי חיוני;





(4) יציאת אישה לטבילה במקווה טהרה;





(5) העברה של קטין בין הוריו החיים בנפרד או העברה של קטין שההורה האחראי עליו נדרש לצאת לצורך חיוני ואין במקום המגורים אחראי שניתן להשאיר את הקטין בהשגחתו;





(6) טיפול חיוני בבעל חיים;





(7) יציאה של עובד או מועמד לעבודה למקום עבודה שפעילותו מותרת בחוק או בתקנות לפיו, לרבות של עיתונאי או עובד מקצועות התקשורת, ויציאת חייל לשם ביצוע תפקידו במסגרת שירותו;





(8) הגעה למשכן הכנסת;





(9) השתתפות בהפגנה;





(10) הגעה להליך משפטי שאותו אדם הוא צד לו, בעל מעמד בו או שהוא נדרש להשתתף בו;





(11) תרומת דם;





(12) הגעה לפעילות בגופים, במוסדות או במסגרות או לפעילויות, לשירותים או לתכניות שהותרו בחוק או בתקנות לפיו;





(13) השתתפות בחתונה, בהלוויה או בברית של קרוב משפחה, או השתתפות של עורך נישואין בחתונה ושל אדם אחד נוסף המשמש עד בחתונה בתיאום עם עורך הנישואין; לעניין זה, "קרוב משפחה" – הורה הורה, הורה, בן זוג או הורה שלו, ילד, נכד, אח או אחות וילדיהם, דוד או דודה;
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אני רוצה להבין משהו בנושא של השתתפות בשמחות. דיברתם על חתונה, לוויה וברית, אבל מה עם הנושא של בר מצווה? אנשים כבר קבעו אולם, קייטרינג וכל מה שמתלווה לזה. אין התייחסות לזה? זה לא עוד יום הולדת.
נינא כהן קרן
אני אשמח לענות. ההתייחסות היא באמת לאירועים שאותם לא נהוג כל כך לדחות. חתונה שמתקיימת עד 20 אנשים היא בדרך כלל אצל אוכלוסייה שלא דוחה חתונות, וכמובן שברית ולוויה חייבות להתקיים במועד. אבל לגבי אירועים אחרים אנחנו חושבים שבזמן הזה נכון לדחות אותם לאחרי הסגר.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אבל בר מצווה זה משהו שעושים ביום שהילד נהיה לאיש והוא מחויב למצוות.
שרון אלרעי פרייס
אני אגיד עוד פעם, אם אנחנו נפרק את כל הדבר הזה לחתיכות קטנות אז באמת ה' ו-ו' יכולים ללמוד, ובאמת אפשר ללכת לפארקים לאומיים, ואפשר גם טייק אווי עם קצת ההתגודדויות שיש מסביבו, וכנראה שאפשר לאפשר גם בר מצוות וכנראה גם חנויות רחוב, שגם בהן הסיכון כנראה לא נורא גבוה. אלא שככה אנחנו מייצרים מסננת עם כל כך הרבה חורים, שהיא כבר לא מחזיקה מים.

צריך לזכור שיש פה מצב קשה של תחלואה במדינת ישראל, תחלואה שהולכת ועולה - -
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
לא קשה.
שרון אלרעי פרייס
- - ואם אנחנו רוצים לעשות את זה קצר ולצאת לעתיד של חיסונים, אז בואו נעשה את כמו שצריך. אחרת זה פשוט כמו להגיד שסוגרים את המסחר לתקופה של כמה שבועות. תחשבו גם על האנשים שסוגרים אותם. אם אנחנו סוגרים אז בואו נסגור בצורה טובה, כדי שזה יהיה קצר, ובואו לא נחפש החרגות – שפשוט יגרמו לזה להיות יותר ארוך.
איילת שקד (ימינה)
שרון, קודם כול, את צודקת. אבל העניין של הטייק אווי זה הצלה להמון המון עסקים קטנים. צריך לעשות איזון.
שרון אלרעי פרייס
אני מבינה, אבל אני אומרת עוד פעם, ברגע שלוקחים כל פעם חלק קטן... הרי גם ה' ו-ו' זה הצלה לילדים האלה. על כל דבר אני יכולה להגיד את זה. אבל בסוף, בתמונה הגדולה, אנחנו ראינו בטייק אווי התגודדויות; אנשים פשוט מייצרים מסעדה מחוץ למסעדה. יש רשויות ששמו כיסאות וספסלים בעיר כדי לאפשר את הדבר הזה. זה משהו שמייצר התקהלות.
איילת שקד (ימינה)
אז בלי כיסאות וספסלים.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
השאלה אם יש אפשרות להחריג בר מצוות לעשרה אנשים. הרי התקהלות של עשרה אנשים במקום פתוח אנחנו מאפשרים. אז בשביל לא להרוס חגיגה כל כך משמעותית של בר מצווה, אולי כדאי לאפשר לעשרה אנשים לצאת יותר מה-1,000 מטר, במקום שהדוד יגיד שהוא הולך לסדר את החנות שלו. אני לא מדבר על לעשות אירוע גדול, אלא לצמצם את זה לעשרה או עשרים אנשים במקום פתוח ולתת להם את האפשרות לצאת לצורך זה מטווח הקילומטר.
נינא כהן קרן
אני רוצה להזכיר שבסגר הקודם גם חתונה לא הייתה, ואפשרנו את זה רק בשבוע האחרון. יש פה ניסיון לעשות איזונים ולאפשר רק דברים שבאמת אי אפשר לדחות. כרגע הסגר הוא לשבועיים, אולי הוא יהיה לעוד שבוע-שבועיים - - -
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אבל בר מצווה אנשים קובעים חצי שנה מראש.
נינא כהן קרן
נזכיר שגם אפשר לעשות התקהלות מסוימת במרחק. נכון שיש את מגבלת המרחק, אבל עדיין מי שרוצה ודחוף לו לעשות את הטקס דווקא עכשיו, יכול לעשות את זה באיזושהי מתכונת מצומצמת עם מספר קטן של אנשים קרובים.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
מה, הוא יביא עשרה שכנים שלו?
נינא כהן קרן
כרגע זה מה שמתאפשר, כי אנחנו באמת צמצמנו את זה למינימום. לא רצינו לפגוע באנשים שצריכים להתחתן ולא בלוויות ובריתות, שזה לא משהו שניתן לדחות, אבל יש פה עניין של איזונים.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
נמשיך, אבל תשקלו את הנושא של הבר מצוות.
שרון אלרעי פרייס
נזכרתי בחבר הכנסת אשר, שביקש לשקול את הנושא של רפואה משלימה. אנחנו שוקלים את זה.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אני דיברתי על בר מצוות ובת מצוות. אני חושב שכן כדאי לאפשר לילד את החגיגה ביום הבר מצווה, שזה יום כל כך משמעותי, במתכונת של עשרה או עשרים אנשים. אני אשמח אם תחזרו אלינו עם תשובה בעניין.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
מותק, לאבא לא יישאר כסף לתת לו לאכול, אז איזה בר מצווה? אנשים ימותו, ולא מקורונה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
ד"ר פרייס, בעניין פעילות ספורט - - -
היו"ר מיכאל מלכיאלי
עוד לא הגענו לזה. נגיע לזה עוד שני סעיפים.
אנטאנס שחאדה (הרשימה המשותפת)
אני רוצה להגיד משהו לגבי הסגר. זה סגר כללי שלישי, אבל ביישובים ערביים זה כמעט סגר רביעי. כל פעם חוזרים למצב של סגירה ואז פתיחה ואז עוד פעם עלייה. אני מתקשה להבין מה התועלת מהסגרים והאם התחליף לא צריך להיות יותר הקפדה, יותר פיקוח, יותר משטרה, במקום להטיל סגר על כל האוכלוסייה. אני בטוח שדנתם בזה, אבל זאת סוגיה חשובה שהאזרחים הערבים שואלים אותנו עליה. ביישובים הערביים זה כבר סגר רביעי. כמעט אי אפשר לדבר יותר על עסקים שנשארו. וגם אין אצלנו טייק אווי, זה לא עובד ביישובים הערביים. אז צריך קודם כול שהוועדה תבדוק איך לשפר את כל מנגנון הפיצוי ולקיים אותו, כי העסקים לא מקבלים את מה שמגיע להם. בנוסף, צעירים בני 18 עד 20 אינם מקבלים אבטלה, וגם נשים אינן מתוגמלות, כי יש בעיה ברף ההכנסה. ואי אפשר להגיד שזה הסגר האחרון. לכן צריך לבנות מחדש את האמון, שנהרס כליל, בין האזרח לבין הממשלה.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
נמשיך ל-(14).
גור בליי
(14) יציאה ממקום שהייה קבוע אחד למשנהו, ובכלל זה יציאה ממקום מגורים למקום בידוד כמשמעותו בצו בידוד בית, יציאה ממוסד חינוכי או טיפולי המשמש כמקום שהייה קבוע למקום מגוריו ומעבר דירה;





(15) יציאה לצורך פעילות ספורט של יחיד או אנשים הגרים באותו מקום, ממקום המגורים, שלא באמצעות כלי רכב ממונע;



על פעילות ספורטיבית שלא באמצעות רכב אין מגבלת מרחק, כמו בסגר הקודם.





(16) יציאה למרחק של עד 1000 מטרים ממקום המגורים ובלבד שלא יצא למקום מגורים שאינו מקום מגוריו;
היו"ר מיכאל מלכיאלי
שרון, יש לנו בעיה בנוסח הזה. יש אנשים שהלכו לעשות ספורט והשוטר החליט שהוא לא עושה ספורט, כי ספורט עושים רק עם מכנסיים קצרים, לא עם ארוכים. זה קרה המון פעמים. השאלה היא האם אתם לא רוצים לחדד את נושא פעילות הספורט כך שהביטוי של זה לא יהיה על ידי לבוש ספורט. למה אני מחדד את זה? כי הרבה אנשים קיבלו קנסות כי השוטר החליט שככה לא מתלבשים לספורט.
שרון אלרעי פרייס
השאלה הזאת צריכה להיות מופנית לגורם במשטרה, לא אליי. אנחנו אומרים שבשביל פעילות ספורטיבית אפשר לצאת את מגבלת ה-1,000 מטר, אבל אני לא אחראית איך הם קובעים את עניין הלבוש, זה לא שאלה אליי.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
צחי שרעבי איתנו? יש שאלה שנשאלה מכמה מקומות. יש כמה וכמה אנשים שקיבלו קנסות כי השוטר אמר לו שככה לא מתלבשים לספורט, כי השוטר רגיל שעושים ספורט עם מכנסיים קצרים. לוועדה חשוב שאתם תחדדו אצל השוטרים שנמצאים בשטח שספורט לא נמדד לפי הלבוש של בגד ספורט.
צחי שרעבי
אני לא מכיר דבר כזה, אבל שמעתי מה שאתה אומר, ואין בעיה, אנחנו נחדד גם את זה.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
צחי, תודה רבה. נמשיך.
גור בליי
צריך לשים לב שגם ב-(16), בניגוד לסגר השני, אין הגבלה יישובית. זאת אומרת, אתה יכול לצאת ממקום המגורים לטובת כל אחד מהחריגים שהקראתי, אבל אין הגבלה לאותו יישוב.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
גור, הייתה תקנה שדיברה על יציאה ממקום מגורים קבוע אחד למקום מגורים קבוע אחר. זה נשאר?
גור בליי
כן, הקראתי את זה ב-(14).





(17) יציאה לשדה תעופה לצורך טיסה אל מחוץ לישראל, עד שמונה שעות לפני מועד הטיסה;



גם פה יש שינוי לעומת הסגר השני. אין הגבלה על הטיסות לחו"ל עצמן, אבל כן יש הגבלה שאומרת שאפשר לצאת עד שמונה שעות לפני אותה טיסה.





(18) ביקור של אדם עם מוגבלות השוהה במסגרת חוץ ביתית כמפורט בסעיף 11(ב)(1) לחוק סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה), התש"ף-2020, על ידי בני משפחתו מדרגה ראשונה או על ידי אפוטרופסו, או ביקור של אדם עם מוגבלות אצל בני משפחתו מדרגה ראשונה או אצל אפוטרופסו, בכפוף להוראות צו בידוד בית ולתנאים שייקבעו לשם שמירה על בריאות השוהים במסגרת הרווחה בהוראות המנהל;





(19) יציאה של אדם עם מוגבלות, שמחמת מוגבלותו נדרשת יציאתו למרחב הציבורי למרחק העולה על 1000 מטרים ממקום מגוריו, יחד עם מלווה אחד."



חשוב להדגיש שזה אומר שאדם עם מוגבלות יכול לחרוג מחוץ ל-1,000 מטר אם זה נדרש.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
בפעם שעברה היה כתוב שזה כולל גם יציאה עם רכב ממונע לצורך ספורט, נכון?
נינא כהן קרן
גם כאן לא כתוב "ללא רכב ממונע".
גור בליי
אין הגבלה בעניין הזה.
נינא כהן קרן
הוא יכול להגיע לחוף הים ברכב אם הוא רגיל לעשות שם הליכה.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אוקיי. נשמע התייחסויות ל-(19). ד"ר יואב יחזקאלי, בבקשה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
מי זה?
היו"ר מיכאל מלכיאלי
ממועצת החירום של משבר הקורונה. אגב, מי הקים את המועצה הזאת?
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
זה פרופסורים שהתאגדו.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
יואב, רשות הדיבור שלך.
יואב יחזקאלי
בוקר טוב, שמי יואב יחזקאלי, אני מומחה ברפואה פנימית ובמינהל הרפואי, אני מרצה בחוג לניהול מצבי חירום ואסון באוניברסיטת תל אביב, הייתי ממקימי צוות הטיפול במגפות ואני חבר במועצת החירום הציבורית שהוקמה לטיפול במשבר הקורונה לאחרונה על ידי רופאים וחוקרים בכירים, כי אנחנו מאוד מודאגים מהדרך שבה המשבר הזה מטופל היום.

תראו, סגר איננו יעיל. על פי כל הספרות המדעית והרפואית לסגר אין יעילות כנגד מגפה. הוא מוריד באופן זמני את התחלואה, אבל הוא לא מוריד תמותה ותחלואה בסיכום הכללי. יתרה מזאת, סגר מזיק לבריאות. לא רק לכלכלה, גם לבריאות. אני לא רק מרצה באוניברסיטה, אני גם רופא משפחה שמטפל באנשים, כולל חולי קורונה. הדיכאון, החרדה, הבדידות, האיחורים באבחון, הקשישים שנמקים בבתים – אלו תופעות קשות ביותר, והן אינן נמדדות היום בכלל על ידי משרד הבריאות. חייבים להסתכל על בריאות הציבור במובנה הרחב, זה לא רק קורונה, זה גם מחלות אחרות. ולהערכתנו – ואנחנו רואים את זה בעיניים – ייתכן שהתחלואה הנלווית קשה יותר מאשר התחלואה מהקורונה. למשל יש לי חולה בת 32 שלא רצתה לצאת מהבית לבדיקות למרות שסבלה מכאבי בטן תקופה ארוכה, והיא אובחנה באיחור כסובלת מסרטן מפושט.

בתור מי שהיה מעורב בהכנת התורות לטיפול באירוע ביולוגי חריג משנות ה-80 וה-90 חשוב לי לומר שסגר כללי, total lockdown, מעול לא היה בארסנל הצעדים שתוכננו. היו צעדים מידתיים יותר של מניעת התקהלויות, חבישת מסכות ועוד הגבלות כאלה ואחרות, אבל מעולם לא היה סגר כללי, וזה גם לא מקובל בעולם.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
גם מעולם לא הייתה קורונה.
יואב יחזקאלי
אין שום קשר בין סגר כללי לבין ירידה בתחלואה במדינות בעולם. אפשר לבדוק את המצב בעולם ולראות מדינות שהתמודדו עם הקורונה לא פחות טוב ואפילו הרבה יותר טוב מאיתנו בלי סגר כללי.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
תודה.
יואב יחזקאלי
אני רוצה להגיד עוד דבר. מספר המאומתים איננו המדד לקבלת החלטות, אלא מספר החולים הקשים והמונשמים.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
יפה.
יואב יחזקאלי
ואני לא אדבר על הגדרת החולים הקשים, שהיא הגדרה מקילה יחסית – כל אחד שרוויון החמצן שלו מתחת ל-94. אני הייתי מציע לראות את נתוני המרכז הלאומי לבקרת מחלות של משרד הבריאות על תחלואת החורף כרגע. רבותיי, מספר הפניות לחדרי המיון ולמרפאות הקהילה מתחלואה דמוית שפעת ומדלקת ריאות הוא הנמוך ביותר בעשור האחרון.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
כי חוששים להגיע.
יואב יחזקאלי
התפוסה במחלקות הפנימיות בבתי החולים כעת היא הנמוכה ביותר בעשור האחרון. זאת אומרת, מערכת הבריאות רחוקה היום, כפי שהייתה גם בשיא הגל השני, מסכנת קריסה. יש לנו הרבה רזרבות, אנחנו יכולים לטפל בהרבה יותר אנשים ואנחנו בכלל לא נמצאים בסכנת קריסה.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
ד"ר יואב יחזקאלי, תודה רבה על הדברים.
יואב יחזקאלי
אני רוצה להגיד עוד דבר אחד. 92% מהתמותה בקורונה היא של אנשים מעל גיל 60. לא צריך להוריד פטיש חמש קילו על כל האוכלוסייה. צריך לחסן עכשיו. נשאל פה מה המועצה שלנו כן מציעה לעשות. אז קודם כול, לחסן במהירות את כל האוכלוסייה בסיכון.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
עושים את זה.
יואב יחזקאלי
אם אנחנו נחסן אותה תוך שבועיים-שלושה אפשר להוריד את התחלואה והתמותה הקשים, שזה מה שחשוב ולא מספר המאומתים. מספר המאומתים איננו רלוונטי, רוב המאומתים הם לא סימפטומטיים בכלל, ואין קשר ברור בין מספר המאומתים למספר החולים קשה.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
ד"ר יחזקאלי, תודה רבה על הדברים.
יואב יחזקאלי
עברנו על המסמך שהוצג לממשלה לקבלת החלטות וראינו שחלק גדול מהנתונים אינם נכונים.
שרון אלרעי פרייס
מה לא נכון?
היו"ר מיכאל מלכיאלי
ד"ר יואב, תודה רבה. פרופ' צבי בנטואיץ' - - -
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
פרופ' מלכיאלי, תן לו לסיים.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אלי, שנייה.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
אבל למה אתה לא נותן לו לסיים?
היו"ר מיכאל מלכיאלי
הוא סיים.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
הוא לא סיים, הוא בדיוק הגיע לנקודה הכי חשובה: שהמסמך היה עם נתונים שגויים. היא שאלה מה לא נכון – תן לו לענות.
צבי בנטואיץ'
אלי, תן לי לדבר. אני רוצה לדבר בקיצור בשם המועצה. למי שלא יודע, אני הייתי הרופא הראשון שהתעסק עם איידס בישראל, אני אימונולוג. וחשוב להגיד שהמועצה הם כולם אנשים שלימדו עוד לפני הגברת אלרעי. או פרייס.

הנקודה המרכזית שעומדת לנגד עינינו היא שסגר צריך לעשות רק כאשר מערכת הבריאות קורסת. אין הצדקה לסגור את כל המשק ואת כל העולם לפני שמערכת הבריאות קורסת. ואנחנו עדיין רחוקים מאוד מהנקודה הזאת. זאת נקודה אחת.

היא שואלת מה אנחנו מציעים. אנחנו מציעים באופן ברור מה שאמר ד"ר יחזקאלי לפני דקה. אני אומר לכם בתור אימונולוג, החיסון היעיל באמת נותן את תוצאותיו אחרי סדר גודל של חודש – זריקה ראשונה, זריקה שנייה ועוד איזה שבוע עד עשרה ימים. אבל זה מטעה, בגלל שהרוב המכריע של האנשים יפתחו לפחות 50% הגנה בתוך שבועיים לאחר הזריקה. מה משמעות העניין? שאם יתרכזו היום במשך השבועות הקרובים בלכסות את כל אוכלוסיית הסיכון, זה ישנה את כל התמונה.

נקודה אחרונה, הדבר הדומיננטי במקרה שלפנינו הוא מה שהייתי קורא לו "הפאניקה של מובילי מערכת הבריאות". הייתי מנהל מחלקה הרבה שנים. יש מצבים שאתה צריך לעמוד, לחכות בסבלנות ולראות מה קורה. אם מערכת הבריאות תקרוס אנחנו נגיד דבר אחר, אבל אם זה לא קורה - - -
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אז אתה מציע שהיא תקרוס ורק אז נתכנס.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
לא, לא.
שרון אלרעי פרייס
הבעיה שבזמן שאנחנו נעצור זה עוד יכפיל את עצמו - - -
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
הוא אומר שאנחנו אפילו לא קרובים למצב הזה.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
מלכיאלי, אל תהיה פופוליסט, הוא לא אמר את זה.
צבי בנטואיץ'
- - - תודה רבה.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
תודה. אהוד לבנון - - -
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
למה אתה מוריד אותם משידור?
היו"ר מיכאל מלכיאלי
הוא סיים.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
הוא לא סיים, אתה סיימת אותו.
צבי בנטואיץ'
אני סיימתי כדי לא להאריך לכם. אלה הנקודות העיקריות, וכל בר דעת יכול להבין את השוני בין מה שמשרד הבריאות אומר לבין מה שאנחנו אומרים.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
תודה. אהוד לבנון, יו"ר העמותה לרכיבה טיפולית.
אהוד לבנון
שלום וברכה לכל חברי הוועדה ותודה ליושב-ראש הוועדה, יעקב אשר, שדיבר בזום, וכמובן לממלא המקום שלו, חבר הכנסת מלכיאלי. יישר כוח. אני רוצה להתייחס לנושא הספציפי שלי ולהעיר לנושא שמטריד אותי כבעל עסק וכיושב-ראש העמותה לרכיבה טיפולית בארץ.

12,000 ילדים מקבלים רכיבה טיפולית. מדובר בטיפול שהוא נפשי ופיזיולוגי. הוא נעשה במרחק של ארבעה, חמישה ועשרה מטרים, באוויר הפתוח, עם מסכות. מדובר על מדי שבוע 12,0000 ילדים, נכי צה"ל, נפגעי טרור ופעולות איבה, וחינוך מיוחד, שעכשיו תימנע מהם רכיבה טיפולית, שנעשית, שוב, באוויר הפתוח, ללא קבלת קהל ולא בתוך משרד, בחווה ששטחה המינימלי הוא חמישה עד שבעה דונם. ואני אפילו לא אדבר על מצב הסוסים, שנפגעים מזה זמן רב.

בשני הסגרים הקודמים פנינו בניסיון להחריג אותנו בצורה פרטנית. אני שומע את הדברים שאומרת ד"ר אלרעי פרייס ואני אומר, המשק במצב קשה, המשק חולה קשה מאוד. כל המשק. איך ייתכן שלא מטפלים במצב הזה דווקא בצורה כירורגית?

אני פוגש עשרות ומאות עסקים בפורומים שונים שאני נמצא בהם. היום חברות בעמותה 160 חוות טיפוליות, ולא נמצא מקרה אחד שחברי העמותה דיווחו שהם נאלצו לסגור כתוצאה ממקרה שקרה אצלם. אני מבין שבמערכת גדולה קשה מאוד להחריג סקטורים מסוימים, אבל אחרי שמונה-תשעה חודשים אל תוך המגפה לא ייתכן שלא תהיה רשימת ענפים, בדיוק כמו שאומרת חברת הכנסת איילת שקד. לא ייתכן שלא פירקו את המשק לנקודות קטנות. כשחולה נמצא במצב קשה צריך לטפל בכל הסימפטומים בצורה נקודתית, אי אפשר להרדים אותו באופן מוחלט כאילו לא משנה מה הבעיה.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
מר לבנון, תודה רבה.
אהוד לבנון
מה בעצם עושים כאן? מרדימים את כל המשק במקום לפתור בעיה נקודתית. החוות הטיפוליות לא מהוות בעיה רפואית ולא מהוות מקור הדבקה. כאמור, אנחנו פועלים בשטח של שישה-שבעה דונם - -
היו"ר מיכאל מלכיאלי
מר לבנון, תודה.
אהוד לבנון
- - 12,000 ילדים, נכי צה"ל, מטופלים שעוברים את הטיפול הנפשי הזה אחת לשבוע.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אודי, תודה.
אהוד לבנון
אני רק רוצה עוד באמירה קטנה: ליבי עם כל הענפים, באמת ליבי עם כל העצמאים שקורסים בימים האלה. אני אגיד באמירה - - -
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אודי, דבריך הובאו והבנו אותם. משרד הבריאות יתייחס לדברים שלך. תודה רבה.
אהוד לבנון
חבר הכנסת מלכיאלי, עוד מילה אחת. אנחנו טיפול בלי מגע, הכול באוויר הפתוח - - -
היו"ר מיכאל מלכיאלי
מר לבנון, אמרת והבנו, תודה. משרד הבריאות בבקשה.
נינא כהן קרן
עוד לא הקראנו את התיקון הזה, אבל אני אתייחס. פסקה (5) בתקנה 7 מדברת על האפשרות להפעיל מסגרות רווחה, והוספנו בה הגדרה שנכתבה בתיאום עם נציבות שוויון זכויות: "וכן מקום המשמש לפעילות מודרכת לשימור ולקידום תפקוד פיזי ורגשי בעבור אנשים עם מוגבלות".
גור בליי
אבל זה רק אנשים עם מוגבלות.
נינא כהן קרן
נכון, זה רק לאנשים עם מוגבלות, לא לכל אדם. אבל הכוונה פה היא גם לילדי חינוך מיוחד, נכי צה"ל וכו'. זה כולל גם פעילויות כמו רכיבה טיפולית - - -
היו"ר מיכאל מלכיאלי
יפה מאוד. מר לבנון, אתה מרוצה?
גור בליי
זה רק לאנשים עם מוגבלות.
אהוד לבנון
אם מצילים את הילדים אני מרוצה מאוד. תודה רבה.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
מה עם הילדים?
נינא כהן קרן
זה טיפול שניתן בעיקר לילדים בעלי מוגבלויות.
גור בליי
נינא, אולי תוכלו לפרט באופן יותר רחב מה נכלל במסגרת קבלת טיפול רפואי, שזה אחד החריגים?
נינא כהן קרן
ההגדרה של טיפול רפואי בחוק היא הגדרה רחבה. היא מפנה לחוק זכויות החולה, ושם יש הגדרה של כל מקצועות הבריאות, שזה כולל גם ריפוי בעיסוק, פיזיותרפיה, קלינאות תקשורת וכו'.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אז זה עונה לשאלה. תודה רבה, בואו נמשיך.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
מלכיאלי, לא קיבלתי תשובה על הספורט. מדברים פה על ספורט מקצועני. אני שמעתי שמשרד הבריאות ומשרד הספורט סיכמו על המשך של ליגת העל וליגה לאומית בלבד. ואני שואל, עד שאנחנו החזרנו את קבוצות ליגה א', ב' ו-ג' ועד שהתחילו סוף-סוף לפעול, למה סוגרים אותם? מה הרציו? אתם הורסים את הליגה הזאת.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אתה מוטרד מליגה א', ב' ו-ג'?
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
כן, כי רוב הקבוצות של המגזר שלנו - - -
היו"ר מיכאל מלכיאלי
גם שלי.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
אני לא מבין, קבוצת ליגה לאומית יכולה להתאמן ולשחק אבל קבוצת ליגה א' לא יכולה? מה ההבדל?
שרון אלרעי פרייס
אני אגיד עוד פעם, אנחנו יכולים בכל חלק של הדיון לדבר על ליגה א', על טייק אווי, על ה' עד ו' וכן הלאה וכן הלאה. אפשר לפרק את זה להרבה גורמים ולהגיד "אפשר את זה, את זה ואת זה" וכו', אבל בסופו של דבר לא נייצר פה מצב של סגר.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
אבל את ממילא לא עושה סגר מלא. ד"ר פרייס, את לא עושה סגר מלא, את מחריגה 20,000 דברים. לכן אני שואל אותך מה ההבדל בין קבוצת ליגה לאומית לבין קבוצת ליגה א'? מה ההבדל, תגידו לי. אתם סוגרים ליגות, שחקנים, אומרים להם לא להתאמן ולא לשחק. למה?
נינא כהן קרן
הקו שמבחין הוא לא שרירותי. ההבחנה כרגע מתייחסת להבדל בין ספורטאים בין-לאומיים וליגות עליונות לבין כאלה שלא.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
הבנו את זה, אבל עכשיו אתם הסכמתם להחריג את הליגה הלאומית ואת ליגת העל, שהן לא תחרות בין-לאומית, זה לא הנבחרת. לכן אני שואל אותך מה ההבדל בין אום אל-פאחם, שמשחקת בליגה הלאומית, לבין טייבה, שמשחקת בליגה א'?
שרון אלרעי פרייס
אני מנסה להסביר. ברגע שאנחנו לוקחים את כל המשק וחותכים אותו לחתיכות קטנות ואז על כל דבר אומרים "למה לא זה ולמה לא זה" או "בוא נחריג רק את זה ואת זה ואת זה", אז אתה מייצר מצב שבו - - -
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
אני מדבר על ההיגיון, ד"ר פרייס.
שרון אלרעי פרייס
אז אני מנסה להסביר את ההיגיון. אתה רוצה שאנחנו נסגור את המסחר לחמישה-שישה שבועות?
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
את ממילא סוגרת אותו.
שרון אלרעי פרייס
לא, אני מנסה לסגור לכמה שפחות.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
אפילו טייק אווי סגרתם.
שרון אלרעי פרייס
אני מזכירה שוב שבהצעה לפני שבועיים וחצי הצענו אפילו לא לסגור את כל המשק.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
איזה מסחר בדיוק השארתם? מסעדות, אולמות - - -
היו"ר מיכאל מלכיאלי
עוד לא הגענו לזה.
שרון אלרעי פרייס
אני אומרת עוד פעם, אי אפשר שהדיון פה יהיה רק על הספורט, ואז רק על הטייק אווי, ואז רק על החינוך ואז רק על... אני כבר לא יודעת מה עוד יעלה פה. כמה שאנחנו עושים יותר החרגות, כך ייקח יותר זמן לכולם לצאת מזה. זה הכול חלק מאותה תמונה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
אבל עם כל הכבוד, ההיגיון הזה הוא לא נכון. ברגע שאת החרגת משהו אפשר לשאול למה זה כן הוחרג ולמה זה לא הוחרג. אם היית באה לפה ואומרת שאנחנו מחליטים על סגר כללי שכולל הכול, אז הייתי מבין. אבל - - -
היו"ר מיכאל מלכיאלי
שרון אומרת ככה: יכול להיות שנקודתית אין הבדל בין אום אל-פאחם לטייבה, אבל ההיגיון הזה מרחיב עוד ענפים ועוד ענפים ועוד ענפים, ואז בסוף יש בלגן.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
לא, אבל זאת החרגה באותו ענף.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
הם ניסו לנסר חלק בכל ענף.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
מלכיאלי, זה מוכיח בצורה הברורה ביותר שאין שום היגיון מאחורי ההחלטות האלה.

אני חוזר לאחור ואומר שאנחנו נגד הסגר, נקודה. גם הסבירו את זה אנשי המקצוע. מעבר לכל זה, אני רוצה להתייחס לדבר אחד שקודם נאמר. צחי מהמשטרה אמר שבעצם הם לא יבדקו לאן כל אחד הולך, משום שהבעיה היא לא היציאה אלא לאן אתה מגיע ולשם מה. אם זה באמת כך אז בכלל אין היגיון בסגר. אם כל אחד יכול לצאת - - -
היו"ר מיכאל מלכיאלי
עופר, נדבר על זה בסוף.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
מעבר למהלכים השרירותיים שהצבענו עליהם יש פה חוסר היגיון פנימי. והדבר המסוכן ביותר בחוסר ההיגיון הזה – וזאת לא הפעם הראשונה – הוא שזה יוצר אי-אמון בקרב הציבור. ואי-אמון בקרב הציבור זה הנזק הכי גדול. צריך שיהיה אמון בקרב הציבור כדי שניפטר מהמגפה הזאת ונתמודד איתה. אבל כל מה שעושים בהחלטות האלה זה בדיוק ההפך מליצור אמון. זה ליצור את הכי הרבה אי-אמון. זה מטורף.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
גור, תמשיך בהקראה.
שרון אלרעי פרייס
דרך אגב, אני אשמח להציג פה נתונים על תמותה אחרת. פשוט עלתה טענה שמתים יותר מדברים אחרים, כגון התאבדויות בבית וכו'. אבל יש נתונים בעניין.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
גור, תמשיך.
שי סומך
רק רגע, אני רוצה להעיר משהו. אני שי סומך, ממשרד המשפטים. חבר הכנסת סעדי, לפי ההגדרה כאן הליגה השלישית בכדורגל פתוחה.
נינא כהן קרן
אני רוצה להגיד מה ההיגיון הפנימי של זה. המתווה הספציפי של הספורט גובש בתיאום מול משרד התרבות והספורט - - -
היו"ר מיכאל מלכיאלי
נינא, בואי לא נהרוס את החגיגה. חבר הכנסת אוסאמה ראה שטייבה פתוחה, אנחנו מרוצים. הלאה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
אבל זה לא רק טייבה, זה גם ליגות א', ב' ו-ג'.
שי סומך
ב' ו-ג' לא. רק שלוש הליגות הראשונות.
גור בליי
בענפים שבמסגרתם פועלות חמש ליגות או יותר, שזה כולל את הכדורגל, יש החרגה לשלוש הליגות הראשונות. לכן תפעל ליגת העל, הלאומית וליגה א'.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
מה עם ב' ו-ג'?
היו"ר מיכאל מלכיאלי
שיתאמנו יותר.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
מבחינה לוגית, אם זה לא היה כל כך עצוב זה היה מצחיק. שימו לב ללוגיקה: אנחנו רוצים סגר ואנחנו לא ניתן יותר מדי חריגות כי זה ישבור את הסגר; אבל למה אתה רוצה את הסגר? כדי שלא יהיו חריגות; אבל למה שלא יהיו חריגות? כדי שיהיה סגר.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
הערה במקומה.
שרון אלרעי פרייס
זה לא נכון. אנחנו רוצים שיהיה סגר כדי להוריד את התחלואה והתמותה במדינת ישראל. אני יכולה להראות לכם שקופית כמה עלתה התמותה במדינת ישראל ב-2020. אנחנו לא מדברים על דברים תאורטיים, אנחנו מדברים על אנשים שמתים. ואנחנו לא מדברים רק על אנשים שמתים מעל גיל 80; 35% מהאנשים שהם חולים קשים וקריטיים הם מתחת לגיל 60. הם יושבים פה בחדר. אז אי אפשר כל הזמן להגיד דברים כמו "אין משמעות" ו"אין היגיון" – יש הרבה מאוד היגיון במה שאנחנו אומרים. אני אשמח להראות לכם את הנתונים, כי כבר באמת קשה לשמוע פה דיבורים על נתונים לא נכונים.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
שרון, אף אחד לא מטיל דופי בהחלטות המקצועיות - - -
שרון אלרעי פרייס
תסתכלו על הגרף הזה שמראה את נתוני הפטירה של מדינת ישראל. ב-2020 התמותה במדינת ישראל עלתה בצורה משמעותית. הפרופסורים שישבו פה ודיברו על כך שהם לימדו והרצו לפניי... הרי זה לא עניין פרסונלי פה, אני לא מבינה מה זאת ההתייחסות הפרסונלית אליי. אבל לא משנה. בואו נסתכל על הנתונים שמראים עד כמה הבעיה באמת נובעת מקורונה.

תסתכלו על התמותה במדינת ישראל. בתכלת זה תמותה מכל הסיבות, בכתום זה התמותה מקורונה. הקו האדום זה האחוז של קורונה מכל היתר. רואים פה שהתמותה במדינת ישראל מכל יתר הדברים, כולל חולים גריאטריים שמתאבדים בבית ואני לא יודעת מה עוד, היא בסך הכול אותו דבר לעומת העבר, וכל תוספת התמותה שיש במדינת ישראל היא מקורונה. וגם כשאנחנו מסתכלים על התמותה של גילאי 60 עד 79 רואים אותו דבר, וכך גם בגילאים היותר גבוהים. אז אני בטוחה שיש אנשים גריאטריים שמתאבדים בבית, אני לא מזלזלת בזה. אבל זאת לא המסה במדינת ישראל. המסה במדינת ישראל כרגע זה תמותה מקורונה.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
זה לא מה שאומרים הרופאים, והם גם לא דיברו רק על התאבדויות - - -
שרון אלרעי פרייס
אלו הנתונים של משרד הבריאות. אני לא יודעת על מה מסתכלים אנשים במקומות אחרים, אבל הנתונים של משרד הבריאות שקופים ונגישים לציבור.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
מה שאמר קודם הפרופסור שאני לא זוכר את שמו זה דבר מאוד ברור ומאוד קולע. שבמקום להסתכל על הבעיה המערכתית מתמקדים רק בקורונה.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אבל היא הביאה לך גרף של כל הנפטרים.
שרון אלרעי פרייס
אם יותר אנשים מתים מדברים אחרים, הגרף הכחול היה עולה.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
במועצה שלחו נתונים - - -
היו"ר מיכאל מלכיאלי
המועצה הנכבדת דיברה מקודם על דברים שלעומתם אנחנו רואים כרגע נתונים אחרים לגמרי, וטוב ששרון העלתה את זה. גור, תמשיך.
גור בליי
ביטול תקנה 6א
3.
תקנה 6א לתקנות העיקריות – בטלה.



זה בעצם האיסור לשיעורי נהיגה מעשיים. כלומר, ההיתר לשיעורי נהיגה מעשיים בטל.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
השיעורים בטלים? הבן שלי התחיל רק לפני יומיים. עכשיו הוא צריך להפסיק? למה?
היו"ר מיכאל מלכיאלי
הלאה.
גור בליי
תיקון תקנה 7
4.
בתקנה 7 לתקנות העיקריות –



1. במקום הרישה יבוא:




"לא יפעיל אדם מקום ציבורי או עסקי, בדרך של פתיחתו לציבור, ובכלל זה מקום בילוי, מסחר, תרבות, תיירות או פנאי, שוק קמעונאי או יריד ודוכן בהם, בית אוכל, בריכת שחייה, מכון כושר וסטודיו, לרבות בית מלון, אכסניה, פנסיון או יחידת אירוח, והכול למעט מקום ציבורי או עסקי כמפורט להלן, וגם אם הוא מצוי בקניון או בשוק קמעונאי:";



זה בעיקר הסגירה של המסחר.



1. בפסקה (1), במקום "ובכלל זה דוכן שעיקר עיסוקו כאמור" יבוא "והכול למעט דוכן למכירת מוצרים כאמור המצוי בשוק קמעונאי או יריד";



זה אומר שאפשר עדיין למכור מזון, אבל לא בשווקים ובירידים.
נינא כהן קרן
חנות מרכול בתוך שוק כן תהיה מותרת, אבל לא דוכן מזון.
גור בליי
1. פסקה (1א) – תימחק;



זה האיסור על טייק אווי.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
חנות מזון יכולה להיות פתוחה?
גור בליי
חנות מזון כן, דוכן לא.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
אני רוצה להבין את ההיגיון מאחורי הפסקת הטייק אווי.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אחרי שנסיים את ההקראה של ההחרגות.
גור בליי
1. במקום פסקה (3) יבוא:




"(3) חנות למכירת מוצרים חיוניים או בית עסק למתן שירות חיוני כמפורט להלן:





1. חנות המציעה למכירה והמוכרת מוצרים מהמפורט להלן, ובלבד שהיא מציעה למכירה ומוכרת מוצרים אלה ומוצרים הנזכרים בפסקה (1) לעיל בלבד:






1. מכשירי חשמל חיוניים לבית, כגון מקרר, תנור אפייה, תנור חימום ומזגן;






1. מוצרים הדרושים לתיקונים חיוניים, לתחזוקת מערכות תשתית של הבית, כגון תיקונים במערכות חשמל, אינסטלציה, גז וחימום;






1. מוצרי תקשורת או מחשבים;





1. מכבסה;





1. מעבדה לתיקון מוצרי תקשורת או מחשבים;";
היו"ר מיכאל מלכיאלי
כל זה יהיה פתוח ויהיה מותר ללכת אליהם יותר מ-1,000 מטר, נכון?
איילת שקד (ימינה)
מלכיאלי, יש לי הערה ממשרד האוצר. אמרו לי שחנויות טמבור פתוחות אבל מותר להן למכור רק מוצרים ספציפיים. זה לא הגיוני, זה סתם יהפוך אותם לעבריינים. אם הן פתוחות, שימכרו מה שיש בחנות. אין בזה שום היגיון.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אבל למה אמרו את זה? פעם שעבר סגרו את כל חנויות הצעצועים, וכל חנויות הפארם התחילו למכור צעצועים. מה עשו חנויות טמבור מסוימות? פתחו דברים שהם קריטיים אבל הוסיפו לזה הרבה דברים אחרים. בסוכות למשל כל טמבור מכר גם שני לולבים ושני אתרוגים. אז רצו שלא ייווצר מצב - - -
איילת שקד (ימינה)
אבל חנות טמבור כן יכולה למכור את המוצרים הרגילים שלה.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
אז נגיד אני רוצה לקנות צבע, אז אני אלך לקנות צבע וכבל חשמלי כדי שיהיה לי תירוץ למה קניתי צבע. זה פשוט מגוחך.
שי סומך
לא, הוא לא ימכור לך צבע.
גור בליי
הוא כן ימכור.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
היו הרבה בעלי עסקים שנפגעו מזה. קחו לדוגמה את הצעצועים - - -
איילת שקד (ימינה)
אתה בעצם לא רוצה שחנויות טמבור ימכרו צעצועים, את זה אני מבינה. אבל שכן יוכלו למכור מה שממילא יש להם בחנות.
נינא כהן קרן
לקחנו בחשבון גם שיקולים של שוויון וצדק חלוקתי, כדי לא לייצר מצב של פגיעה בשוויון. בסופו של דבר, מטרת ההחרגה היא לא לפגוע בהספקה של מוצרים חיוניים בלבד, ולא לאפשר כל מיני מוצרים כמו צעצועים וכדומה.
גור בליי
אם כבר עשו את המגבלה שאומרת שחנויות של טמבור ותחזוקת בית ימכרו רק את המוצרים האלה ולא יתחילו למכור צעצועים או בגדים, למה מגבלה דומה לא הוחלה גם על סופרמרקטים וסופר פארמים? הרי בעיית השוויון קיימת גם שם.
שי סומך
אני אענה. מתן אפשרות לחנויות מזון ופארם באמת מעורר שאלה של שוויון, והייתה לנו התלבטות בתוך הממשלה בנושא הזה. אבל בסופו של דבר חשבנו שמבחינה משפטית אפשר לאפשר לחנויות הפארם ולחנויות המזון למכור גם מוצרים לא חיוניים. אני אסביר.

יש שלושה שיקולים שאפשר לחשוב עליהם כשמחליטים על דבר כזה. שיקול אחד זה השיקול של הצדק החלוקתי והשוויון בין מקומות המסחר. השיקול השני זה השיקול הבריאותי, והשיקול השלישי זה הצרכים של התושבים, של האוכלוסייה שנמצאת בסגר. מבחינת השיקול של השוויון בין מקומות המסחר יש כאן שיפור גדול. קודם כול, כי אין פתיחה של מקומות שמוכרים מוצרים לתחזוקת הבית.
איילת שקד (ימינה)
לא, זה פתוח.
שי סומך
לא, מוצרים לתחזוקת הבית זה דבר הרבה יותר כללי מאשר הטמבוריות. אני לא אגיד שמות של חנויות, אבל כולם מכירים.
איילת שקד (ימינה)
אייס למשל? אייס פתוח, לא?
שי סומך
אבל מגבלת התפוסה כאן, שהיא מאוד קשיחה, כנראה מאוד תקשה על חנויות גדולות לפעול. מה שייפתח זה טמבוריות קטנות ובינוניות, בעוד שמוצרים לתחזוקת הבית זה הרבה יותר רחב, כי זה כולל גם חנויות שמוכרות מוצרי מטבח - - -
היו"ר מיכאל מלכיאלי
פוקס הום למשל.
שי סומך
כן, משהו כזה. אז כאן יש שיפור גדול, כי ההגדרה מאוד צומצמה. היא גם צומצמה כך שהיא יכולה למכור רק את המוצרים שהם - - -
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אז למה לא צמצמתם את הסופר פארם?
גור בליי
רגע, שי, אני אחדד. יש כאן לא רק צמצום של מה שמוכרים בחנויות האלה, אלא גם צמצום של סוג החנויות שפתוחות.
שי סומך
נכון.
גור בליי
החנויות הכלליות שמוכרות סטוק כללי יהיו סגורות בעצם. זה שינוי מול הסגר הקודם.
שי סומך
נכון, זה שיפור. יהיו רק טמבוריות, חנויות של מחשבים - - -
גור בליי
מבחינת החנויות זה הרעה.
נינא כהן קרן
זה הקלה לעומת הסגר הראשון והחמרה לעומת הסגר השני. מניסיון שנצבר מהסגר הראשון, שהכול כמעט היה סגור, ומהסגר השני, שהיה הרבה יותר פתוח, יצרנו משהו מאוזן יותר.
שי סומך
כן, משהו שהוא בין לבין.

צריך לזכור שחנויות הפארם והמזון תמיד מכרו גם דברים אחרים.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
לא, צעצועים זה משהו חדש.
שי סומך
בסופרמרקט שאני קונה בו היה איזשהו מדף לצעצועים.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אבל בחלק מהחנויות ממדף זה הפך לאגף.
שי סומך
השיקול השני הוא השיקול של בריאות הציבור. כשאנשים הולכים לחנויות מזון או פארם, אם הם ייקנו על הדרך גרביים או פאזל, אין בזה איזשהו סיכון בריאותי, לעומת למשל פתיחה של כל חנויות הצעצועים או הבגדים.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
מה ההבדל? אני הולך לסופרמרקט או שאני הולך לחנות צעצועים, מה ההבדל?
שי סומך
את זה יסבירו אנשי הבריאות.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
אם יש מגבלה על כמות האנשים אז מה ההבדל בין חנות צעצועים לבין סופרמרקט שמוכר צעצועים?
שי סומך
כי בסופרמרקט הצעצועים זה על הדרך. אתה ממילא הולך לקנות מזון, ועל הדרך אתה קונה גרביים או פאזל. אבל פתיחה של חנויות צעצועים מגדילה מאוד את היקף קניית הצעצועים, וכך גם פתיחה של חנויות בגדים. לא צריך להיות מומחה בריאותי כדי להבין שהקשרים החברתיים גדלים בהרבה אם פותחים את כל הענפים האלה.

השיקול השלישי הוא הצרכים של האוכלוסייה. אני אתן את הדוגמה של הגרביים. גרביים זה דבר שלפעמים הוא חיוני, לפעמים צריך לקנות גרביים כי הקודמים נקרעו. עכשיו, לפתוח את כל חנויות הבגדים זה סיפור אחר לגמרי מבחינה בריאותית וממילא זה לא דבר שעומד על הפרק. מצד שני, לאסור לגמרי למכור גרביים בכל המקומות זאת גזרה קשה מבחינת הציבור, כי לפעמים חייבים את הגרביים האלה. אז נעשה כאן איזון שלפיו בחנויות המזון אפשר למכור את הגרביים, אבל בשאר החנויות אי אפשר למכור אותם. זה נראה לנו איזון סביר, איזון שמשקלל ומאזן בין שלושת השיקולים שהזכרתי. גם מבחינה משפטית זה נראה לנו סביר, ולכן חשבנו שזה אפשרי.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
ולמה טייק אווי, שאני רק הולך, לוקח את זה ונוסע, לא מתאזן בין שלושת הפרמטרים שאמרת?
איילת שקד (ימינה)
זאת לא שאלה למשרד המשפטים.
שי סומך
במשרד המשפטים בודקים האם ההצעה היא אפשרית או לא אפשרית מבחינה משפטית, אבל לא אנחנו מחליטים על זה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
אני שואל מה הבעיה המשפטית בעניין הזה?
איילת שקד (ימינה)
זה לא עניין משפטי, זה עניין בריאותי, אוסאמה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
אבל עכשיו הוא הגן על זה גם מבחינת משפטית. לכן אני שואל מבחינה משפטית אם יש בעיה עם הטייק אווי.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
עוד לא הגענו לזה.
שי סומך
אם הממשלה הייתה מחליטה לפתוח טייק אווי לא היינו אומרים שיש מניעה משפטית לעשות את זה. כך שהשאלה היא למשרד הבריאות, לא אלינו.
גור בליי
שי, בהקשר של השוויון בין החנויות עלו הרבה טענות, אז למה לא לעשות הקפאת מצב גם בסופרים או בכלל לא לאפשר למכור את הדברים האלה? כי לפעמים אנחנו רואים תופעה שהם מנצלים את היתרון שלהם כדי להתרחב לתחומים חדשים בצורה מאוד רחבה. השאלה אם זה לא משהו שאפשר לתת לו איזשהו מענה, כי זה פוגע הרי בחנויות המתחרות פעמיים – גם מבחינת השוויון, שהן סגורות אבל הסופרים פתוחים, וגם מהבחינה שכשהן כבר ייפתחו כבר לא תהיה אותה דרישה, כי מי שהיה צריך כבר קנה את הצעצוע או הבגד בסופרמרקט.
שי סומך
זה קצת מיקרו רגולציה. מה זאת הקפאת מצב? איך עושים הקפאת מצב?
היו"ר מיכאל מלכיאלי
בדיוק כמו שאצל רמי לוי במחשב לא יכול לעבור אחרי 23:00 בלילה מיץ ענבים או יין, אפשר להגיד לסופר פארם שהמחשב שלו לא יעביר צעצועים, בשם השוויון, בשם אותם בעלי חנויות אומללים.
נינא כהן קרן
העתירות בנושא של תחרות לא הוגנת לא היו בסגר הראשון - - -
היו"ר מיכאל מלכיאלי
עזבו את העתירות, אני העתירה.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
למה אתם מחכים לעתירה?
היו"ר מיכאל מלכיאלי
צריך לחכות לעתירה? לא.
נינא כהן קרן
אנחנו רואים יותר שוויון ביחס לחנויות לתחזוקת הבית, שזה מה שניסינו - - -
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אבל בדיונים הקודמים היו בעלי חנויות צעצועים ועוד ענפים שבכו כל כך הרבה ואמרו שהם מבקשים למנוע מהמתחרים שלהם לפתוח אגפים חדשים בזמן שהם בסגר. זה גוזל להם את הפרנסה.
נינא כהן קרן
אז זה בדיוק מה שניסינו לעשות כאן, אבל באמת יש קושי לצמצם את זה לרשימה של מוצרים ספציפיים - - -
היו"ר מיכאל מלכיאלי
צעצועים זה דוגמה.
נינא כהן קרן
נכון, אבל אי אפשר לכתוב "למעט צעצועים", כי הרי בסופרמרקט מוכרים גם בטריות ועוד כל מיני דברים קטנים שיכולים להיכנס להגדרות האלה. עיקר העיסוק בסופרמרקט הוא לרוב מכירת מזון, וכל השאר הוא נלווה וטפל, ולכן לא רצינו להיכנס פה להגבלות – לעומת החריג שמדבר על מוצרים לתחזוקת הבית - - -
גור בליי
אי אפשר היה לאפיין באיזושהי צורה את המוצרים האלה גם בסופרמרקט?
שי סומך
אפשר היה. אפשר היה להגיד שבסופרמרקט מותר למכור רק את המוצרים החיוניים כפי שהם מוגדרים עכשיו, שזה מזון, פארם, מכשירי חשמל וכו'. אבל זה היה פוגע בציבור, כי זה אומר שאי אפשר לקנות גרביים באף מקום. לכן אני חושב שיש כאן איזון שהוא נכון וגם אפשרי מבחינה משפטית.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
שאלה. יש חנויות שאנחנו סוגרים שיש בהן נקודת חלוקה של דואר. מה לגביהן? הדואר יהיה פתוח אבל מכירת המוצרים תהיה סגורה?
שי סומך
בסגר הראשון החנויות האלה לא היו פתוחות - - -
היו"ר מיכאל מלכיאלי
יש טענה שהן כן היו פתוחות בסגר הראשון.
שי סומך
מה שאתה אומר סותר את מה שנאמר קודם, כי לפתוח עכשיו את כל חנויות תחזוקת הבית זה מה שיוצר את הבעיה החריפה של - - -
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אני שואל עוד פעם: מותר לפתוח דואר בתוך חנות סגורה?
נינא כהן קרן
לצורך הדואר מותר.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אז נאמר פה על ידי משרד הבריאות שאם יש דואר בתוך חנות שסגורה, מותר לה לפתוח לצורך הדואר, וזאת בשונה מהסופר פארם, שהיות שמותר להם למכור טיטולים אז מותר להם למכור גם צעצועים.
נינא כהן קרן
אני אחדד: עדיין יש את המבחן של עיקר העיסוק. אם חנות לממכר מוצרי מזון תהפוך לחנות של 70% צעצועים ו-30% מזון אז היא לא תעמוד בתנאי ההחרגה.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
איך בכלל מודדים את זה? בנפח? במשקל? בהכנסות?

יוראי חזר מוועדת החינוך והוא נשמע קרבי. בבקשה.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
כן, בוועדת החינוך באמת הייתי קרבי, כי אני באמת לא מצליח להבין את ההגבלות שם. אני אשמח לשמוע את ההתייחסות של משרד הבריאות במה שקשור להחרגה של הקילומטר לצורך טיול בשמורות הטבע והגנים הלאומיים, שאלה מקומות שבהם אפשר לעשות פיקוח וביקורת על הכניסה של המבקרים.
שרון אלרעי פרייס
כבר הגבנו על זה.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
עוד לא קיבלתי תשובה על הבדיקות הסרולוגיות.
שרון אלרעי פרייס
בדיקות סרולוגיות שוחררו לקופות החולים כבר לפני - - -
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
לא קיבלנו תשובה לשאלה למה משרד הבריאות לא הוציא מבצע של בדיקות סרולוגיות.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
מה הקשר בין אחד לשני? את זה לא שואלים עכשיו, זה יישאל אחר כך.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
מלכיאלי, דיברת על שאלות שלא קיבלנו עליהן תשובה.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
בוא נענה ליוראי ונמשיך הלאה.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
ד"ר פרייס או מישהו אחר ממשרד הבריאות, אני אשמח לשמוע מה הבעיה במה שהצעתי. אני מתנצל, פשוט הייתי בוועדת החינוך עד להצבעה שם.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
משרד הבריאות, תתייחסו לשאלה של יוראי וגם לבדיקות הסרולוגיות.
שרון אלרעי פרייס
אני אתחיל עם הבדיקות הסרולוגיות, כי על זה באמת עוד לא עניתי. הבדיקות הסרולוגיות שוחררו לקופות החולים בנוהל מחלים שכבר היה לפני חודשיים ואולי יותר. כבר נקבע מהו הסטטוס של אדם שבבדיקה סרולוגית נמצא שהוא עבר מחלה – גם אם הוא לא ידע עליה באותו זמן – והוגדר שהוא לא נדרש לבידוד. באותו הזמן גם הוגדר למי לעשות את זה – לבני בית של חולה מאומת, במגן אבות וכו' וכו'. וכבר שוחררו בדיקות סרולוגיות.

כמובן שתמיד אפשר להגיד שאפשר היה לעשות יותר בכמות, לעשות יותר מוקדם, ובאמת יכול להיות שאנחנו צריכים לראות איך יכולנו לעשות את זה יותר מוקדם. אבל הנוהל הזה נמצא כבר לפחות חודשיים, כולל שחרור של ערכות סרוגלויות ל - - -
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
אבל למה לא הוצאתם מבצע לאומי לבדיקות סרולוגיות? הרי כששואלים אתכם, אתם עונים שאתם רוצים שכולם יתחסנו. למה? יש אפשרות לעשות בדיקות סרולוגיות ולמצוא אנשים שלא צריכים.
שרון אלרעי פרייס
קודם כול, גם ארגון הבריאות העולמי אומר שלא בהכרח מי שחלה לא צריך לקבל חיסון. אבל הוא בטח לא בתעדוף. ולכן לפני החיסון שחררנו עוד יותר את הערכות הסרולוגיות ואמרנו שכל האנשים שהם בתעדוף לחיסון, שקודם כול יעשו בדיקות סרולוגיות, כי מי שיש לו כבר עדות סרולוגית שהוא חלה לא יהיה בתעדוף לחיסון. כך שאת מה שאתה אומר אנחנו עושים. אולי זה לא ידוע, אבל אנחנו עושים את זה.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
הציבור לא יודע מזה.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
תשובה לשאלה של יוראי.
שרון אלרעי פרייס
חבל לי מאוד שלא ראית את הנתונים על התחלואה והתמותה, אלה נתונים חשובים. גם הראיתי איך כל המדינה לאט-לאט, בדיוק כמו בגל השני, הופכת להיות אדומה וכתומה. אלה נתונים חשובים. אני יכולה להסתכל על כל חלק וחלק ולהגיד שהוא הגיוני, אני יכולה להגיד, בוא נרשה רק טיולים בפארקים לאומיים, בוא נרשה רק ה'- ו-ו', בוא נרשה ה' ו-ו' בחוץ, בוא נרשה, בוא נרשה, בוא נרשה... אבל מה שהדבר הזה יוצר זה ריסון מהודק, לא סגר. בריסון המהודק שאנחנו הצענו לקבינט לפני שבועיים וחצי אפשר היה לעשות את זה, כשהיינו ב-1,500 מאומתים ביום. אבל כשאנחנו ב-4,000 ליום הדבר הזה פשוט לא מספיק. אי אפשר לקחת כל חלק מהמשק ולאפשר אותו, כי אז אתה מייצר מסננת עם כל כך הרבה חורים, שאתה לא תצליח להוריד איתה את התחלואה. כרגע אנחנו צריכים להפחית את התנועה של האנשים בצורה משמעותית, כדי שנספיק לחסן אנשים ולצאת מהסגר הזה עם חיסון לחיים נורמליים. אבל ברגע שאנחנו נעשה את כל החריגות האלה – שכולן נורא מובנות – בסוף, בתמונה הגדולה נייצר משהו שהוא פשוט לא סגר והוא פשוט לא יהיה מספיק אפקטיבי כדי להוריד את התחלואה מהר.
יעקב אשר (יהדות התורה)
אדוני היושב-ראש, שני דברים. על מה שאבידר דיבר בעניין הבדיקות הסרולוגיות דיברנו לא פעם.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
יעקב אשר אמר את זה תמיד, צריך לתת לו זכות על זה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
בקשר לחנויות שדיברתם עליהן קודם, מה הכרחי ומה לא, יש משהו שאני רוצה שתמצאי לו פתרון, ד"ר אלרעי. מאחר שבסגר הזה אנחנו כן מאשרים לימודים בגני ילדים ובבתי ספר, יש חנויות שהן חנויות הכרחיות לגננות ומורים. מדובר על חנויות של מוצרי גן ומוצרי כתיבה וכדומה. מי שיש לו אישה גננת בבית – ולי יש כזו אחת – מבין את החשיבות של החנויות האלה. כדי לעבוד בגן הם צריכים חומרים לילדים וכו'. לכן צריך למצוא צורה להחריג את החנויות האלה.

אני מודה לך על התשובה מקודם לגבי הנושא של רפואה משלימה, ומחכה שגם הדבר הזה יתוקן.
שרון אלרעי פרייס
הרפואה המשלימה נמצאת בדיונים לראות כיצד ניתן להחריג את זה. זה עלה גם למנכ"ל משרד הבריאות וגם לשר, ותינתן על זה תשובה היום.
יעקב אשר (יהדות התורה)
ומה לגבי החנויות לגני ילדים?
שרון אלרעי פרייס
אני מוכנה להעלות גם את זה, אבל אני אומרת לכם, כמה שאנחנו פותחים יותר ויותר זה ייקח יותר זמן.
יעקב אשר (יהדות התורה)
אם הייתי מחפש מה עוד לפתוח, יש לי עוד 100 רעיונות. בתחרות הזאת כל אחד יכול לתת רעיונות מה לפתוח. אני לא שם. אני רק בא ואומר שבשונה מסגרים קודמים, שבהם לא נתתם את דעתכם על העניין הזה בגלל שמערכת החינוך לא עבדה, בסגר הזה צריך להבין שהחנויות הללו הם מקור חשוב לגננות והמורות. אני מבקש שתיקחו את זה בחשבון ותמצאו פתרון לעניין הזה.

דבר שלישי, לגבי הבדיקות הסרולוגיות. קודם כול, מה שאמרת, ד"ר אלרעי, זה נכון. קופות החולים התחילו בשבועות האחרונים במבצע לבדיקות סרולוגיות. אני חושב שזה אינטרס שלכם לנסות להגיע לכמה שיותר בדיקות סרולוגיות, כי זה יוריד את העומס בחיסונים. כי גם במצב הטוב שאנחנו נמצאים בו כרגע מבחינת החיסונים, עדיין לא יהיה לנו את כל התשעה מיליון חיסונים כל כך מהר. ולכן ככל שהמבצע הסרולוגי הזה ייעשה ואנשים ידעו שהם בהגדרה של נושאי נוגדנים, ככה נוכל יותר לשחרר את המשק בעתיד הקרוב, וגם לא יצטרכו לתת חיסון למי שהוא כבר מחוסן, ישאירו אותו לסוף התור. תודה.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
תודה. גור, אנחנו ממשיכים.
גור בליי
אנחנו ממשיכים עם המקומות שפתיחתם בעצם מותרת.



1. בפסקה (5), בסופה יבוא "למטרת מתן שירות סוציאלי חיוני, וכן מקום המשמש לפעילות מודרכת לשימור ולקידום תפקוד פיזי ורגשי בעבור אנשים עם מוגבלות";



זה בעצם היתר שלא היה בסגר הקודם ונוסף בסגר הזה. תוכלו להסביר ולתת דוגמאות? זה הנושא של טיפול בסוסים ודברים מהסוג הזה, נכון? זה תקף רק לאנשים עם מוגבלות?
נינא כהן קרן
נכון.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
גם חינוך מיוחד, לא?
נינא כהן קרן
אנחנו חשבנו שזה נכנס ברפואה משלימה, אבל כרגע, כשרפואה משלימה עדיין סגורה, אז זה בעצם נתח מסוים מהגדרה יותר רחבה וכללית של רפואה משלימה. כמו שאמרתי, זה נכתב בשיתוף עם נציבות שוויון לאנשים עם מוגבלויות. הכוונה פה היא לטיפולים רגשיים, רכיבה טיפולית, ספורט שיקומי, בדגש על נכים, וכל התחומים האלה, שבאמת מיועדים עבור אנשים בעלי מוגבלויות. וזה בנוסף למה שציינתי קודם, ההגדרה של טיפול רפואי, שחלה גם על המקצועות הפרא-רפואיים, כמו למשל פיזיותרפיה או ריפוי בעיסוק.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
החינוך המיוחד מוחרג במסגרת הסעיף הזה?
נינא כהן קרן
החינוך המיוחד נמצא במסגרת התקנות של החינוך, אבל כאן מדובר על טיפולים שניתנים לילדי חינוך מיוחד באופן בלתי פורמלי.
גור בליי
1. במקום פסקה (6) יבוא:




"(6) מקום המשמש לאימון ספורט, לרבות בריכת שחייה, אשר המנהל הכללי של משרד התרבות והספורט אישר כי הוא משמש בעבור אימון או תחרות של ספורטאי מקצועי בלבד ";".



גם זה מקום שיהיה פתוח.



1. פסקאות (7א), (9) ו-(11) עד (15) – יימחקו.



זה בעצם דברים שעכשיו יהיו סגורים – צימרים, גני חיות, ספארי, שמורות טבע, גנים לאומיים, מקומות למתן טיפול שאינו טיפול רפואי בגוף האדם, כמו טיפולי יופי וקוסמטיקה, טיפול רפואה משלימה, דרייב אין, קניון ומוזאון. כל המקומות האלה נמחקים מההיתר ולכן הם יהיו סגורים.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
למה הספארי ברמת גן, שאני ובן זוגי יכולים לנסוע בו עם הרכב שלנו ולא לצאת ממנו, לא אפשרי? במה זה פוגע?
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
כי זה מסננת...
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
אה, אותה תשובה כמו לגבי הפארקים?
שרון אלרעי פרייס
קודם כול, בספארי ברמת גן גם יש יציאה מהאוטו.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
אז היא לא תותר.
שרון אלרעי פרייס
אבל אני אומרת עוד פעם: או שאנחנו מבינים שאנחנו במצב של תחלואה קשה - - -
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
אבל זאת לא יכולה להיות התשובה שאת תיתני לכל דבר.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
זאת התשובה שלהם לכל דבר.
שרון אלרעי פרייס
אבל זו האמת.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
מה האמת בזה? איך היציאה של בן זוגי ושלי בתוך רכב סגור שאנחנו לא יוצאים ממנו מעלה את הסיכון לתחלואה?
שרון אלרעי פרייס
אז כמו שאמרתי, הדבר הזה לא מעלה את הסיכון לתחלואה, וגם הדבר ההוא לא מעלה את הסיכון לתחלואה, וגם כיתות ה' ו-ו' באזורים פתוחים לא מעלה את הסיכון לתחלואה, וגם חנויות רחוב לא מעלות את הסיכון לתחלואה – ובכל זאת התחלואה עולה.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
אני מצטער, גברתי, אנחנו לא חותמת גומי, ואם אלו התשובות שלך אנחנו נתנגד לתקנות.
שרון אלרעי פרייס
אני לא אומרת שאתם חותמת גומי, אני מראה לכם את הנתונים ואני מסבירה לכם איך אנחנו מתקדמים בנתונים האלה - - -
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
את אשת מקצוע, את גורם רפואי. אני מבקש להבין מה הסיכון הבריאותי, ומה את אומרת לי? ככה.
שרון אלרעי פרייס
אני מראה לכם את הנתונים, אני מראה לכם איך אנחנו מתקדמים בנתונים, אני מראה לכם - - -
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
איך רכב שנכנס ויוצא מהספארי מעלה את הנתונים?
שרון אלרעי פרייס
אני מסבירה לכם מה אנחנו הצענו לפני שבועיים וחצי, כשעוד אפשר היה להשאיר טיפולים אחד על אחד, להשאיר את כל החינוך בדיוק כמו שהוא, להשאיר את הספארי, להשאיר את הפארקים הלאומיים וכו'. אבל כרגע אנחנו לא במצב שמאפשר תנועתיות כזאת של אנשים, שגורמת לזה שהווירוס הזה - - -
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
אבל עוד פעם את מאשימה אותנו? הרי מי התנגד לזה לפני שבועיים? אפילו לא הבאתם את זה לפה.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
ד"ר פרייס, את גורם רפואי – ואת לא נותנת תשובה. התשובה שאת נותנת היא "ככה". אני לא מצליח להבין - - -
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
תאשימי את הממשלה, את הקבינט, לא אותנו. אתה מאשימה אותנו - - -
שרון אלרעי פרייס
אני לא מאשימה, אני מסבירה שאנחנו ב-4,000 מאומתים ביום ואנחנו במצב שנדרשות הגבלות אחרות. אני יכולה עוד פעם להראות את הגרף של התחלואה והתמותה שכבר הראיתי.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
מאיפה 4,000? אני שמעתי היום על 2,500.
שרון אלרעי פרייס
2,500 זה יום שבת, צריך להסתכל על היומיים הקודמים.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
אני מסכים שצריך להגביל פעילויות שיש בהן סיכון להעלאת התחלואה. אבל אנשים שנכנסים לרכב שלהם, עושים סיור בספארי, לא יוצאים מהרכב, פותחים את החלון כדי להשקיף על הג'ירפה – איך הם מסכנים את התחלואה? תסבירי לי. אני לא מצליח להבין. התשובה של משרד הבריאות לא יכולה להיות "ככה". אנחנו חברי כנסת, אנחנו לא חותמת גומי.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
יוראי, נשאלו כאן הרבה שאלות, ולשרון יש תשובה אחת, שהיא גם הגיונית. היא אומרת שעל כל החרגה אפשר למצוא עוד דבר שההיגיון אומר שאפשר להחריג גם אותו. אבל בסופו של דבר, אומר משרד הבריאות, אנחנו במגפה ואנחנו חייבים לצמצם את ההתקהלויות, את היציאות, את המפגשים. אם זה היה רק הג'ירפה, אפשר היה להחריג את זה. אם זה היה רק הטייק אווי גם יכולנו להחריג את זה. אבל בסופו של דבר זה עוד ועוד ועוד דברים, כאשר המצב שלנו הוא 4,000 מאומתים ושבוע הבא 8,000.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
מלכיאלי, תגיד לי בכנות, כיתות י"א במגזר שלך לא ילמדו?
היו"ר מיכאל מלכיאלי
המגזר שלי הוא ירוק.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
אבל זה לא קשור לירוק, זה הרי סגר כללי.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
מלכיאלי, המדינה מורכבת מהרבה מאוד ישויות. הספארי קורס. הוא לא מקבל פיצויים, הוא לא זכאי לפיצויים. הוא לא מעלה סיכון לתחלואה אפילו באפס, אפילו לא במיליגרם. אז למה לסגור אותו? "ככה" זה לא תשובה מקובלת עליי.
שרון אלרעי פרייס
אני לא עניתי "ככה". יכול להיות שהתשובה שאני נותנת לא מקובלת עליך, זה בסדר, אבל אני לא עניתי "ככה" בשום שלב. אני מראה לכם נתונים, אני מסבירה לכם את ההיגיון, ואם זה לא מקובל זה בסדר. אפשר לשמוע את כל הפרופסורים שנמצאים בזום ומסבירים כל מיני דברים, זה יפה, רק שכרגע אני לא צריכה סיסמאות, אני צריכה כרגע לדעת איך מורידים תחלואה. ואם אנחנו ניסינו לפעול דיפרנציאלית ולפתוח את זה לפי עקרונות אפידמיולוגיים - - -
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
לא ניסיתם.
שרון אלרעי פרייס
ניסינו הכול הכול הכול, אבל כרגע התחלואה בעלייה מטורפת.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
אבל גברתי רופאה ולא אנתרופולוגית. הסיבה שאת נותנת להגבלות היא לא רפואית, היא אנתרופולוגית. היא הקישוריות בין פעולות שאנשים עושים.
שרון אלרעי פרייס
הווירוס הזה עובר בקישוריות בין אנשים. ככה הוא עובר, מה אפשר לעשות?
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
אבל איזה קישוריות יש ברכב שלי, בקפסולה שלי?
היו"ר מיכאל מלכיאלי
די, יוראי, בוא נתקדם.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
אני מתחיל לשמוע פה את סדצקי, "הווירוס לא מקיים איתנו משא ומתן".
היו"ר מיכאל מלכיאלי
תנו לגור לדבר.
גור בליי
בכל זאת יש פה מסגרת לדיון. סעיף 4 אומר שכל מגבלה צריכה להיות במידה הדרושה לצורך השגת המטרות האמורות לאחר שנשקלו חלופות להשגתן, הפגיעה בזכויות וההשפעות על המשק. בהינתן האילוצים האלה ברור שמדובר על מגבלות מאוד חריפות שצריך להטיל, ובכל זאת, עובדה שיש 19 חריגים לסעיף 2, עובדה שפותחים חלק מהכיתות וחלק לא, וכן הלאה. כך שבסופו של דבר כן נעשות הכרעות, הרי גם על כל אחד מהחריגים שאושר אפשר היה להגיד שצריך לסגור גם אותו כי מצב התחלואה גבוה.
שרון אלרעי פרייס
אבל זאת בדיוק הנקודה, שאנחנו בכל זאת מנסים לאזן פה. אי אפשר להגיד שמדינת ישראל נמצאת בסגר, אי אפשר להגיד את המשפט הזה, כי זה לא נכון. ברגע ש-50% מהאנשים יכולים לצאת לעבודה ללא קהל, אנחנו לא נמצאים בסגר. ברגע שיש גנים וכיתות עד ד', אנחנו לא נמצאים בסגר. ולשאלתך אם בכיתה י"א ו-י"ב אצלו במגזר ילמדו – אם תקנות החינוך של הסגר יעברו הם ילמדו הרבה יותר ממה שהם לומדים היום. כי היום בכל היישובים י"א ו-י"ב לומדים, ולפני שבוע ביישובים אדומים וכתומים לא למדו.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
לא, אני התכוונתי ל-י', לאלה שלא לומדים. והוא חייך אליי ואמר לי שיש את מועצת חכמי התורה.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
אלי, אתה יודע כמה ימים תלמידי כיתה י' למדו בתשעת החודשים האחרונים? תשעה ימים. ועכשיו מחזירים אותם לסגר. למה? פאדי.
שרון אלרעי פרייס
חבל שלא היית פה כשהראיתי את נתוני התחלואה והתמותה - - -
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
הייתי בוועדת החינוך.
שרון אלרעי פרייס
אני מבינה. אבל אני הסברתי למה, ואני מוכנה אחר כך לעשות שידור חוזר של הכול.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
יוראי, היו כאן מצגות מטרידות מאוד על תמותה גבוהה ועל עלייה בתחלואה. אי אפשר להתעלם מהדבר הזה.
שרון אלרעי פרייס
זאת תחזית שמתממשת כל יום.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
הנתונים הוצגו גם בוועדת החינוך, ושם שוב נאמר שעליית התחלואה במערכת החינוך לא קשורה לפתיחת הלימודים.
שרון אלרעי פרייס
הנתונים שהוצגו בוועדת החינוך הם לא הנתונים שהוצגו פה.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
ותכף בוועדת החינוך יצביעו על התקנות האלה והן ייפסלו.
שרון אלרעי פרייס
חבר הכנסת, את הנתונים שהוצגו בוועדת החינוך אני אישרתי ואני יודעת בדיוק מה הוצג שם. אלה לא הנתונים שהראיתי פה, אלה נתונים שקשורים בחינוך. אני מוכנה בשמחה להראות לך בסוף הדיון את כל הנתונים ולעשות שידור חוזר.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
בשמחה, ד"ר פרייס, בשמחה.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
יוראי, תישאר איתנו על הקו, אנחנו ממשיכים.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
אני נשאר.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
יוראי, תישאר, כי אנחנו לא נצביע היום.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
לא נצביע בחמש?
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
גם בחמש הוא לא יצביע.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
היום בחמש יש הצבעות.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
בטוח?
היו"ר מיכאל מלכיאלי
כל המושג בטוח... ככל שזה תלוי בשלמות הוועדה ובהבנות שיצאו מתוכה, תהיה הצבעה. הלאה.
גור בליי
סעיף 5 מתקן את סעיף 8א. התקנה קובעת הוראות מיוחדות למקומות שונים, אבל ברגע שהמקומות סגורים אין צורך בהוראות המיוחדות.

תיקון תקנה 8א
5.
בתקנה 8א לתקנות העיקריות –



1. בפסקה (1), המילים "או תחרותי" – יימחקו;



1. פסקאות (2) עד (8) – יימחקו.



פסקאות (2) עד (8) שיימחקו הן ההוראות המיוחדות למקומות שעכשיו יהיו סגורים – טיפולי יופי, צימרים, רפואה משלימה, דרייב אין, קניון, שוק קמעונאי ומוזאון.

תיקון תקנה 9
6.
בתקנה 9 לתקנות העיקריות –



(1) בתקנת משנה (א) –




1. ברישה, המילים "למעט קניון, שוק קמעונאי ומוזאון" – יימחקו;



זה לעניין התפוסה המותרת. ברגע שהמקום סגור אין צורך לתת הוראות תפוסה.




1. במקום פסקה (3) להגדרה "התפוסה המרבית המותרת" יבוא:





"(3) במקום כאמור בתקנה 7(3) – מספר אנשים שלא יעלה על יחס של אדם לכל 7 מטרים רבועים משטח המקום או על ארבעה אנשים, לפי הנמוך מביניהם; לעניין זה, שטח המקום יחושב לפי האזור הפתוח לקהל מתוך שטח המקום ולמעט שטחי חניון, מחסנים, שטחי תפעול וכיוצא בזה.";



תקנה 7(3) מתייחסת לחנויות לתחזוקת בית שדיברנו עליהן. בעצם דה-פקטו, אם זאת חנות ממש קטנה, פחות מ-28 מ"ר, אז בעצם יש עליה מגבלה של ארבעה אנשים.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
בחנות של 14 מ"ר רק אני אנשים יכולים להיכנס.
גור בליי
נכון. אבל רוב החנויות קצת יותר גדולות. דה-פקטו, ברוב המכריע של חנויות תחזוקת הבית המגבלה היא של ארבעה אנשים.
נינא כהן קרן
זה בעצם המתווה שחל בהתחלה על חנויות הרחוב, כשרק פתחנו.
גור בליי
ואין חשש מהתקהלות בכניסה? אני מזכיר את הסיפור שהיה לנו - - -
נינא כהן קרן
אנחנו לא מדברים על פתיחה של כל המסחר אלא על משהו הרבה יותר מצומצם - - -
גור בליי
אבל יכולים להיות תורים בחנויות האלה.
נינא כהן קרן
דבר ראשון, זה הרבה יותר מצומצם, ולכן אני מקווה שלא נראה את התורים שראינו אז. מעבר לזה, יש לבעל החנות אחריות למנוע את הצפיפות בכניסה לחנות.
גור בליי
טוב, נקווה שזה יצליח.



(2) תקנות משנה (א2) עד (א4) – בטלות;



זה מתייחס לעניין הקניונים, שוק קמעונאי ומוזאון.



(3) בתקנת משנה (ב), במקום "בתקנת משנה (א), (א2), (א3) או (א4), לפי העניין" יבוא ""בתקנת משנה (א)";



(4) תקנת משנה (ג) – בטלה.



(4) זה לעניין השוק. ברגע שהמקום סגור אתה לא צריך הוראת תפוסה ספציפית לגביו, זה מיותר.

התקנה הבאה היא הגבלה לאירועים.

תיקון תקנה 11א
7.
בתקנה 11א לתקנות העיקריות –




1. בתקנת משנה (א), אחרי "באירוע ספורט" יבוא "בטיול מאורגן".




1. בתקנת משנה (ב), במקום "במסיבה או בטיול מאורגן" יבוא "או במסיבה".



אתם רוצים להגיד כמה מילים על זה?
היו"ר מיכאל מלכיאלי
זה מותר או אסור?
נינא כהן קרן
זה אסור. איפשרנו את זה בקבוצה של עד 20 אנשים בשטח פתוח, אבל עכשיו זה כבר לא רלוונטי, כי יש את מגבלת התנועה.
גור בליי
אבל כן נשארו חתונה או טקס דתי, עם המגבלה של עשרה אנשים בפנים או 20 אנשים בחוץ. אגב, מצירוף כל המגבלות יוצא שאת האירועים האלה בעצם אפשר לעשות או בחוץ או בבית פרטי, נכון?
נינא כהן קרן
כרגע יש את הגבלת הכניסה לבית של אדם אחר. זאת אומרת, אני לא יכולה לעשות מסיבה בבית.
גור בליי
אבל חתונה או ברית אפשר לעשות או בחוץ או בבית פרטי.
נינא כהן קרן
נכון.
גור בליי
מה ההיגיון לעשות בבית פרטי? הרי בבית פרטי יותר צפוף. למה לא לאפשר ברית וחתונה באולם של בית כנסת למשל, כמובן תחת המגבלות האחרות? הרי זה פחות צפוף. דווקא כשמכניסים את כל האנשים לבית פרטי יש סיכון לצפיפות יותר גדולה.
נינא כהן קרן
זה בעצם אותה שאלה כמו למה לא לפתוח את כל המסחר בתפוסה של עד עשרה אנשים. אנחנו מנסים לצמצם את האירועים האלה - - -
גור בליי
לא, זה לא אותו דבר. כי אם אין מסחר אז הבן אדם פשוט לא יבוא לקנות. אבל פה אתם כן מאפשרים לו לקיים את החתונה או הברית, רק שאתם אומרים לו לעשות את זה בבית.
שרון אלרעי פרייס
אז מה ההצעה? לפתוח אולמות אירועים?
גור בליי
לא. לפתוח בית כנסת למשל, או מקום שיש בו יותר מרווח לאותם עשרה אנשים, במקום שיצטופפו בסלון של בית פרטי.
שרון אלרעי פרייס
אז אתה מציע שנפתח בתי כנסת רק בשביל ברית?
גור בליי
למשל.
שרון אלרעי פרייס
אז למה שלא תפתח את זה גם לתפילה רגילה?
גור בליי
הוא דווקא פתוח לתפילה.
שרון אלרעי פרייס
שוב, אני חושבת שיש לנו פה חוסר הבנה לרעיון שאומר שאנחנו מנסים לצמצם את ההתקהלויות האלה. אם מישהו יכול לדחות את האירוע - - -
גור בליי
אבל לפי התקנות האלה הוא כן יכול לעשות אותו. רק שהוא יעשה את זה בבית, בסלון הצפוף שלו, במקום בבית הכנסת או במקום יותר מרווח. אני מנסה להבין את ההיגיון פה. הוא לא ידחה את זה, כי אתם מאפשרים את זה. אז אם ממילא מאפשרים את זה, מה ההיגיון לאפשר את זה בסלון הצפוף, שגם אי אפשר לאכוף בו כי אי אפשר להיכנס לבית פרטי בלי צו, בעוד שבבית כנסת זה גם פחות צפוף וגם אפשר לאכוף ולוודא שזה נעשה כראוי?
נינא כהן קרן
במקומות ציבוריים ועסקיים, לאו דווקא בית כנסת, אבל כן אולמות קטנים, ההנחיות לא באמת נשמרות. זה גורם להרחבה של האירועים שהאנשים מקיימים ולא מצמצם אותם למינימום ההכרחי. זה מרחיב את האירועים, זה מגדיל את מספר המשתתפים, בניגוד להנחיות. ראינו את זה החל מיוני ובחודשים האחרונים. ופה אנחנו מנסים לצמצם למינימום ההכרחי, לא להרחיב.
גור בליי
כל זמן שהיינו לפני החורף זה היה ריאלי להוציא אנשים החוצה, אבל עכשיו אתם פשוט מכניסים אותם לחלל קטן יותר. אתם מאפשרים את האירועים האלה, זה לא שאתם מונעים אותם, כמו במקרה של החנויות.
נינא כהן קרן
אנחנו מדברים על אירוע של עד עשרה אנשים, כן? זה לא שאנחנו מדברים פה על התקהלות של 50 אנשים בבית פרטי. עשרה אנשים זה משהו שרוב הבתים יכולים להכיל עם שמירת מרחק בין המשתתפים. אנחנו מדברים על אירועים מאוד קטנים ואינטימיים, אנחנו לא רוצים לעודד אנשים לעשות אירועים דווקא בתקופה הזאת.
גור בליי
אבל אתם לא מעודדים את זה, הרי זה קיים ממילא. אתם מאפשרים את זה.
נינא כהן קרן
זה לא בהכרח קיים; אני מכירה הרבה אנשים שעשו משהו מאוד קטן עם המשפחה ודחו את הטקס הגדול לעוד כמה חודשים.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
יש לי שאלה. נניח ליעקב יש ברית לבן שלו. הסלון שלו הוא עשרה מטר. הוא אומר, תקשיבו, במקום שיצטופפו עשרה אנשים בסלון הקטן שלי, עדיף שאותם עשרה יבואו לבית הכנסת ויהיה פחות צפוף. וכאן אנחנו אומרים לו: לא, מותר רק בבית, אסור באולם.
נינא כהן קרן
אנחנו רוצים לשמור את בתי הכנסת רק לתפילה, אנחנו לא רוצים לאפשר שם קיום של אירועים, שכוללים גם מזון. אנחנו רוצים לצמצם את זה למינימום ההכרחי.
גור בליי
אגב, זאת בעיה כפולה: גם יותר צפוף וגם אין שום יכולת לאכוף בבית הפרטי.
נינא כהן קרן
דבר ראשון, תמיד קיימת חובת שמירת המרחק, כך שאם הבית שלך הוא קטן, אתה לא יכול לעשות בתוך הבית שלך, אתה תצטרך ללכת לבית של השכן או לבית של ההורים שלך.
גור בליי
איך תאכפי את זה בבית שלו?
שי סומך
אם נאפשר בבתי כנסת השלב הבא הוא שגם האולמות ירצו. כבר ראינו את התוצאה של המדרון הזה. כשפותחים מקומות כאלה ההגבלה לא באמת נשמרת, ואי אפשר לאכוף את זה.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
להפך. באולם אתה כן יכול לאכוף את זה, בבית אתה לא יכול.
שרון אלרעי פרייס
אבל אומרים לך לאור נתוני העבר שכשאתה פותח את המקומות האלה זה לא נשמר. השוטר לא יכול להגיע לכל בית כנסת ולכל אולם, ולכן זה לא נשמר. ואלה מקומות יותר גדולים, שמאפשרים התקהלויות יותר גדולות.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
התקהלויות של עשרה אנשים בבית לצורך בר מצווה – גם זה אסור?
גור בליי
כרגע זה אסור.
נינא כהן קרן
בתוך הבית זה אסור. אפשר לעשות את זה בשטח פתוח בכפוף למגבלת המרחק.
גאל אזריאל
כמובן שעלייה לתורה מותרת, זה חלק מתפילה.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
בוודאי, את הפטנטים אנשים מכירים.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
חופש הפולחן, מלכיאלי, זה חלק מהדמוקרטיה.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
הלאה.
גור בליי
תיקון תקנה 13
8.
בתקנה 13(א) לתקנות העיקריות –




1. לפני פסקה (2) יבוא:





"(1) היוצא ממקום מגורים למטרה או לפעולה שאינה מנויה בתקנה 2 ובניגוד לתקנה כאמור;";



זה בעצם החזרת העברה של יציאה מעבר ל-1,000 מטר שלא לאחת המטרות המותרות. זאת עברה שיש בגינה קנס של 500 שקל.




1. פסקאות (10א) עד (10ד) – יימחקו;



אלה הוראות שהן לא רלוונטיות עכשיו, כי הן נוגעות להפרה של הוראות שקשורות בקניונים, שווקים וצימרים.




1. בפסקה (11), במקום "כאמור בתקנה 9(א),(א2), (א3) או (א4), לפי העניין" יבוא "כאמור בתקנה 9(א)".

תיקון תקנה 18
9.
בתקנה 18(1) לתקנות העיקריות, במקום "לפי תקנה 13(א)(12א) ו-(12ג)" יבוא "לפי תקנה 13(א)(1) ו-(12ג)".



חשוב לחדד שרק שוטרים יכולים לאכוף את המגבלה של ה-1,000 מטר. זה לא בידי פקחים אלא רק בידי שוטרים, בגלל הרגישות באכיפה בהקשר הזה. כך היה גם בסגרים הקודמים. אתה לא רוצה שהחיכוך הגבוה שקשור בזה ייעשה בידי מי שהוא לא שוטר.

תיקון תקנה 21
10.
בתקנה 21 לתקנות העיקריות, במקום "עד יום ט"ו בטבת התשפ"א (30 בדצמבר 2020)" יבוא "עד יום כ"ה בטבת התשפ"א (9 בינואר 2021)".



זו בעצם תקופת הוראות הסגר האלה. זה עד שבת הבאה, 9 בינואר.

תיקון התוספת השלישית
11.
בתוספת השלישית לתקנות העיקריות –



1. לפני פרט (2), יבוא:



טור א'
העבירות המנהליות
טור ב'
קנס מינהלי קצוב בשקלים חדשים

"(1א) 13(א)(1)
500".






זה הקנה של 500 שקל על יציאה מעבר ל-1,000 מטר.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
זה גם היה עד עכשיו.
גור בליי
זה פשוט לא היה בתוקף כשלא היה סגר. עכשיו, כשחזר הסגר, חזרה העברה וחזר הכנסת שבצידה.



1. פרטים (10א) עד (10ד) – יימחקו;



1. בפרט (11), בטור ב', המילים "ולעניין מפעיל של קניון – 5,000" – יימחקו.



אלה גם התאמות לדברים שהם לא רלוונטיים.

תחילה
12.
1. תחילתן של תקנות אלה ביום י"ב בטבת התשפ"א (27 בדצמבר 2020) בשעה 17:00.



1. על אף האמור בתקנת משנה (א), תחילתן של תקנות אלה לעניין אזור שהוכרז כאזור תיירות מיוחד לפי סעיף 12א לחוק במועד ביטולה של ההכרזה לעניין אותו אזור.



אני מבין שבהתאם לחוק, בגלל שיש שלושה ימי התארגנות, אז הביטול של אזור תיירות מיוחד יחול ממחר, נכון?
גאל אזריאל
כן. הוא יתחיל הלילה בחצות.
גור בליי
שבע שעות אחרי.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
תודה, גור. חוץ מזה יש עוד סט אחד, נכון?
גור בליי
יש את הסט שלא קשור לסגר, זה של תפילות חג המולד.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
תן לנו קצת הקדמה. איפה זה?
גור בליי
אולי קודם נסכם את מה שהקראנו ונראה מה ההבדלים העיקריים לעומת הסגר הקודם. ההבדל העיקרי הוא בנושא מקומות העבודה שאינם פתוחים לקהל. בסגר הזה מותר לפתוח עד עשרה אנשים או 50%, לפי הגובה ביניהם, שזו פתיחה ברמה יחסית משמעותית של מקומות העבודה שאינם פתוחים לקהל.

בנוסף, אין הגבלה על יציאה לאותו יישוב. זאת אומרת, אין הגבלה יישובית ואין בכלל עברה של איסור שהייה בהקשר הזה. בנוסף, יש אפשרות יציאה לחתונה, דבר שלא היה בסגר הקודם. יש אפשרות לטיפולים לשיפור וקידום תפקוד פיזי ורגשי לאנשים עם מוגבלות, כולל ברכה טיפולית. ואין את המגבלה על טיסות לחו"ל, שכן הייתה בפעם שעברה.

מצד שני, שתי המגבלות העיקריות, שקשורות אחת לשנייה, הן בנושא של החנויות. יש את המגבלה של חנויות תחזוקת בית – שזה רק חנויות שבאופן מובהק עוסקות בתחזוקת בית ומוצרי חשמל. ויש גם מגבלת תפוסה מאוד חריפה על החנויות, של שבעה מ"ר או ארבע מ"ר, לפני הנמוך. זה אומר שבהרבה חנויות תהיה מגבלה של ארבעה אנשים בלבד. אלה פחות או יותר ההבדלים לעומת הסגר הקודם.
נינא כהן קרן
אכן.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
נתחיל עוד כמה דקות את הנושא השלישי, אבל קודם נסכם חלק גדול מהערות של הח"כים, גם אלה שהיו כאן וגם כאלה שלא יכלו להגיע וביקשו שאני אהיה להם פה. נושא שמאוד מפריד הוא הנושא של הטייק אווי. תחשבו על העניין הזה של הטייק אווי. אנשים נמצאים במקומות העבודה שלהם, אנשים יוצאים לצורך טיפולים, אנשים נמצאים בחוץ ויש צורך בטייק אווי. בנוסף, הטייק אווי מחיה את הפרנסה של בעלי המסעדות. הבעיה האמיתית במסעדות זה ההתקהלויות. אז אם אנחנו סוגרים את האפשרות לאכול שם, אנחנו מקטינים עד כמה שניתן את הבעיה של ההתקהלויות. הם טוענים שהדבר הזה יציל להם את הפרנסה. אני חושב שהדבר הזה ייתן הרבה מנוח לחברי הוועדה, וכך נוכל להצביע פה אחד. אם תוכלו לתת לנו כיוון חיובי בנושא הזה, נראה לי שהרבה חברי ועדה יוכלו... אני אגדיר את זה ככה: יוראי יהיה מוכן להתפשר על הספארי אם הוא ידע בצורה ברורה שיש איזושהי גמישות בטייק אווי. דייקתי?
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
בוא נעזוב את הבדיחות, מדובר פה על פרנסה של אנשים.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
סליחה, זאת שיחה רצינית מאוד מול יוראי. שרון, זה נושא שכדאי שתחשבו עליו.

לפני שנעבור לנושא השלישי יש כמה שרוצים לדבר. שי ברמן, איגוד המסעדות, בבקשה. שי בינתיים לא איתנו. יורם מועלמי, ממפלגת העצמאים, בבקשה.
יורם מועלמי
שלום לכם. אני רוצה להצטרף לחברי הכנסת שדיברו על הטייק אווי. מעבר לזה שזה לא מדבק, איסור של זה הוא פגיעה אנושה בפרנסה של בעלי המסעדות. אני רוצה לתת עוד איזושהי עובדה בעניין ההנחיות והתקנות. על פי תקנות הקורונה המסעדנים נמצאים כרגע תחת הסגר השני. בסגר השני מותר להם לעשות משלוחים וטייק אווי, ועכשיו אתם רוצים לתת הנחיה חדשה, כאשר הם עדיין נמצאים בכלל בסגר השני. כלומר, אתם בעצם עושים פה טלאי על טלאי, שזה בלתי אפשרי בעליל מבחינה חוקית. אי אפשר לעשות תקנות חדשות ולסגור את הטייק אווי כשהם עדיין נמצאים בסגר השני. לפי החוק אתם בעצם צריכים לסגור אותן, לפתוח אותן מחדש, ורק אז להחיל את התקנות החדשות. איך אפשר לעשות תקנות שהן טלאי על טלאי על מסעדות שהן בלאו הכי סגורות ונמצאות תחת הסגר השני? אני לא מבין איך אפשר לעשות את זה מבחינת החוק. זה לא יעבור, זה לא חוקי.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
תודה, יורם. בני פרץ, בבקשה. בקיצור.
בני פרץ
שלום כבודו. כבודו, אני רואה כל הזמן מדברים נגד הסגר, "זה לפתוח", "זה להשאיר", אבל לפי מה שאני רואה עם החיסונים, יכול להיות שאם ייתנו לנו את החיסונים, לאלה שמעל גיל 60, כולל הסיכונים, אז אנחנו נהיה כולנו בריאים ואפשר לפתוח את המשק.

כל מי שמדבר על נושא הלימודים, כיתות אלה ואלה – מניסיון, אני רוצה להגיד דבר אחד. כבר ארבע פעמים המשפחה של הנכדים שלי היו צריכים להיות בסגר, ואני בחרדות. ומי יודע עוד כמה זקנים, מבוגרים וחולים יש שנפגשו עם הנכדים ואחר כך נודע להם שהמורה התגלתה חולה בקורונה, ואז באה הדאגה. וכל אחד מפיל את זה על הצד השני. הגיע הזמן לעשות סדר. אם כבר הולכים לסגר, צריך ללכת, ואני קורא לכל האופוזיציה: האחריות שלכם היא כלפי הבריאות של עם ישראל, ולא רק לבוא כאופוזיציה. אני בדרגת סיכון א', אני אדם שפעיל בכנסת ועכשיו לא בא בכלל לכנסת, כי הבנתי את ההידבקות שקורית בכנסת.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
בני, תודה רבה.
בני פרץ
אני קורא לכם, לעם ישראל - - -
היו"ר מיכאל מלכיאלי
בני פרץ, תודה רבה, דבריך הובאו בקשב רב. שי ברמן, בבקשה. שי לא איתנו.





אנחנו ממשיכים.
גור בליי
לפני שנעבור לקובץ התקנות הנוסף, היו לנו עוד כמה שאלות משלימות על התפר שבין הגבלת פעילות לבין התקנות של מקומות העבודה, וגם דברים שעוד קצת בעבודה. דבר אחד, פנייה לוועדה לגבי כל מה שקשור לשירותים הניתנים בבית פרטי, זאת אומרת, מטפלות, הוראה דידקטית, הוראה מתקנת, כשאנשים מגיעים לבית של הלקוח, לצורך העניין, לנקות את הבית או לתת שירותי סיוע בהוראה מתקנת לליקוי למידה, וכן הלאה.
גאל אזריאל
התקנות מאפשרות כרגע לאדם לצאת מביתו כדי ללכת למקום העבודה שלו. מקום העבודה מוגדר בצורה מאוד רחבה בחוק, זה כל מקום שאדם נדרש להגיע אליו כדי לעבוד. ולכן לא משנה איפה נמצא מקום העבודה, אם הוא נמצא במשרד הרגיל של האדם, אם הוא צריך לתת שירותים במשרד של אדם אחר או לעבוד ברחוב. למשל, תחשבו על עיתונאי, על אדם מחברת החשמל שצריך לתקן איזה עמוד ברחוב או בבית של מישהו אחר, כל המקומות האלה, כל עוד האדם בא לעבוד באותו מקום אז הוא יכול לעשות את זה. ונכון, זה כולל גם שיעורים פרטיים, אינסטלטור, מטפלת, או עוזרת בית, כל התפקידים האלה נכללים.
גור בליי
תודה. את רוצה להתייחס לגבי מקומות העבודה?
ניצן רוזנברג
אבל אפרת לא כאן. אין כאן מישהו מהתחום הרלוונטי? יש טעם שנשאל או שנחכה להם?
גאל אזריאל
היא בדרך חזרה. חידשתם את הדיון מהר, היא תגיע ממש עכשיו.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אנחנו עוברים לנושא הבא.
גור בליי
קובץ התקנות השלישי שעוד לא קראנו הוא בעצם אישור בדיעבד, כי הוא מתייחס למתווה התפילות הנוצרי, לחג המולד שעבר בשבוע שעבר, אקריא – "הצעת תקנות סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה) (הגבלת פעילות והוראות נוספות)(תיקון מס' 20), התשפ"א–2020".
ניצן רוזנברג
היו לנו עוד כמה שאלות על הקובץ של תקנות העבודה. שאלה אחת מתייחסת להגדרה של מה זה מקום עבודה, שהיא שונה לפחות מההגדרה שיש בחוק, והיא כוללת גם מקום עבודה ש"כולל מבנה אחד ובין שהוא כולל כמה מבנים". ההגדרה של החוק לא כוללת את הסיפה הזאת, אם תוכלי להתייחס לזה ולהסביר מה זה אומר, כי אם יש לעסק מבנה אחד באילת ומבנה אחד בראשון לציון, למה צריך לספור את מצבת העובדים כאחת?
אפרת פרוקציה
אסביר. הרצון היה לאפשר איזושהי גמישות לבעלי עסקים. יש מקומות עבודה שאומנם צריכים עכשיו לעמוד ב-50%, אבל בחלק ממקום העבודה, למשל, באזור שבו שולטים על כל המשלוחים, לא ניתן לקיים שם רק 50%, כי אם אנחנו אומרים להם ששם הם יקיימו רק 50% הם לא יוכלו לפעול. לכן אנחנו אומרים להם: תיקחו את כל המבנים שלכם – אגב, זה היה גם בסגר הראשון וגם בסגר השני – אתם מחויבים ל-50%, אבל איך אתם פורסים אותם זאת החלטה שלכם. כמובן שזה בכפוף לשני מטר מרחק בין אדם לאדם ככל האפשר. אחרת מה שיקרה זה שיש מקומות שיש להם מרכזים שהם הלב הפועם של העסק, ששם הם חייבים 100% מהאנשים, הם פשוט לא יוכלו לפעול אם נטיל עליהם את המגבלה שזה 50% פר כל מבנה.
ניצן רוזנברג
אז מבחינתכם זה דווקא משהו שנותן יותר גמישות למקום העבודה?
אפרת פרוקציה
בוודאי, בוודאי.
גאל אזריאל
וגם לשאלתך, מה היחס בין ההגדרה בחוק לבין ההגדרה של מקום העבודה בתקנות מקומות עבודה – שוב, כמו שהסברנו מקודם, בחוק זה כל מקום שאדם שעובד נדרש להגיע אליו. זאת לא המטרה והתכלית של תקנות מקומות עבודה, שמתייחסות בעצם למקום הפיזי שבו צריך שתהיה מגבלה על מס' העובדים הכולל שיכולים להתכנס במקביל באותו זמן, וגם התו הסגול והשאלות של האם צריך פרספקס וצריך חיטוי וניקוי. כמובן שאם עובד הולך לעבוד ברחוב או בבית של אדם אחר אז זה לא חל על המעסיק שלו לדאוג לכל התו הסגול, ולכן ההגדרה של מקום עבודה בחוק שונה מאשר ההגדרה שבתקנות מקומות עבודה.
ניצן רוזנברג
שאלה נוספת. בפעם הקודמת במסגרת החריגים היה גם חריג לגבי מקום שהפעילות שלו הותרה לפי תקנות הגבלת פעילות.
אפרת פרוקציה
זה קיים גם עכשיו.
ניצן רוזנברג
איפה זה נמצא? לא ראינו את זה.
אפרת פרוקציה
לדעתי ב-8.
גור בליי
כן, זה קיים.
אפרת פרוקציה
הנה, אחרי פסקה (7) – "כל עובד של מקום עבודה שהותרה פעילותו לפי תקנות הגבלת פעילות", זה בתקנות סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש, הגבלת פעילות של מוסדות המקיימים פעילות חינוכית.
ניצן רוזנברג
מצוין. והשאלה האחרונה. השארתם את תקנה 4(ג) שמדברת על זה שמעסיק רשאי לאפשר קיום של פגישות מקצועיות בהשתתפות של מס' אנשים העולה על האמור בתקנה הקודמת, ועד 50 אנשים – זה משהו שהוא מאוד רחב ביחס לזה שאוסרים על אנשים לצאת מהבית, 1,000 מטר, וכו'.
אפרת פרוקציה
יש את המגבלה הכללית שהיא עשרה אנשים, וזו המגבלה על קיום ישיבות. עלו חריגים גם ממשרדי הממשלה, גם מכל מיני מקומות אחרים שאין להם אפשרות לקיים את זה. אחת התלונות שהגיעה היא לגבי מועצות עיר, שהם לא יכולים לקיים את הישיבה בפחות מ-x אנשים. חשבנו שאין היגיון להתחיל לאפשר לכל מקום כזה חריגים פרטניים. מה שעשינו, קבענו רף גבוה יותר של תנאים, שבהתקיימם ניתן להגיע עד ל-50, וזה כאשר ממונה הקורונה קבע שלא ניתן לקיים את הישיבה שלא בדרך של כינוס פיזי. ללא אוכל, וכמובן כאשר יש הפרדה, מחיצה ומסכות. במקרים החריגים האלה אנחנו מאפשרים עד 50. כמובן שזה החריג לכלל ולא הכלל, הכלל הוא עשרה אנשים כמו בהתקהלות הרגילה.
גור בליי
אני חוזר לקובץ התקנות האחרון שלא קשור לסגר, הוא קשור לנושא של תפילות חג המולד הקתוליות.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אגב, ברשותך, גור, אני רק עושה תיקון קטן למה שאמרתי מקודם, בשביל לא לשבור את המילה של אלי אבידר כנראה שנביא את ההצבעות מחר, לא היום.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
למה אתה עושה את זה?
היו"ר מיכאל מלכיאלי
ששש, נתתי לך את זה, חאלס.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
לא, אני לא צוחק עכשיו, למה אתה עושה את זה?
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אני אענה לך.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
תסביר לי.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
יש כאן נושאים מאוד מאוד חשובים.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
לא, אין פה. לא נכון.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אתה יודע מה זה סגר?
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
בוא, אדון מלכיאלי - - -
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אני חושב שצריך לתת לזה עוד עיון.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
אדון מלכיאלי - - -
היו"ר מיכאל מלכיאלי
גור, אנחנו ממשיכים את ההקראה.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
אדון מלכיאלי, אתה עושה כאן מהלך לא דמוקרטי, אתה מורח את הזמן. אתה לא רוצה שנצביע, אז תסגור את הישיבה.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
טוב.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
ותעביר את זה למליאה.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
טוב.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
אתה פשוט לא נורמלי שאתה אומר דבר כזה, אני לא מאמין. יש פה נושאים חשובים?
היו"ר מיכאל מלכיאלי
קודם כול להיות לא נורמלי זה חלק מזה, אין שום בעיה להיות לא נורמלי. זה אחד.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
חבר הכנסת מלכיאלי, תביא את זה להצבעה או שתסגור את הישיבה הזאת.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
שתיים - - -
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
אתה מבזה פה את הוועדה.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
קודם כול, לא הכרחתי אף איש להיות כאן, אחד. שתיים, אנחנו עכשיו עוברים לנושא השלישי.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
רגע, אבל, מלכיאלי, למה לא מביאים את זה להצבעה היום?
היו"ר מיכאל מלכיאלי
לא אמרתי שלא, אמרתי שאולי.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
אבל למה? מה עומד בשיקולים שלך?
היו"ר מיכאל מלכיאלי
כי אני לא רואה שאלי מוכן כבר להצבעה.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
אני מוכן.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
מוכן? אז נשקול את נושא ההצבעה שוב.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
אנחנו יכולים להצביע.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אתה גם מוכן?
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
אבל אני מתרשם שיש פה רוב מסוים.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
אתה יודע מה, מלכיאלי?
היו"ר מיכאל מלכיאלי
יהיה רוב שפוי?
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
את זה הציבור ישפוט.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
אתה יודע מה? אנחנו פה נוריד את ההגבלות על מה שלא אמרנו עד היום.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
עכשיו יש רשות דיבור לגור, והוא מעלה את הנושא השלישי שעל סדר-היום. בוודאי שלך יהיה זכות דיבור וטיעון גם על הדברים שגור מעלה עכשיו. בכבוד.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
רגע, אם אפשר עוד משפט, מלכיאלי, כי הרי הפכנו פה את היוצרות.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אם אני נותן לך אני נותן גם לאלי.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
אתה מבזה את הוועדה הזאת, אתה מבזה את התהליך.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
הפכנו פה את היוצרות, בדרך כלל מה שקורה זה שהכנסת מחוקקת חוק - - -
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
אתה פוגע בוועדה הזאת.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אנחנו כעת - - -
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
זה לא מה שאתה צריך לעשות כשאתה מחליף מקום, אתה מבזה את פעילות הוועדה הזאת.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
כשאני אחליט שאתה תהיה היועץ שלי, אז אני אגש לפני כל מילה - - -
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אני לא מתכוון להיות היועץ שלך, אני פשוט סובל מזה שאתה יושב-ראש ועדה זמני.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
בסדר.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
ואתה פוגע בהליך של הוועדה, וזאת תקופה שחורה לדמוקרטיה, ואתה צובע את זה בשחור עוד יותר.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
או, מצוין.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
מלכיאלי, הרשית לי משפט.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
בוודאי, שני משפטים. שנייה, אני רק רוצה לענות. אנחנו נחליט עוד מעט. בגלל שמקודם זה היה בצורה ודאית אמרתי עכשיו אולי, אנחנו שוקלים את זה מחדש. אם אתה רוצה לתת נאום לאומה, עוד מעט יהיה זמן גם לנאום לאומה. אבל עכשיו לא אני ולא אתה מפריעים ליוראי, ואחרי זה מייד גור מתחיל לדבר.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
אני רוצה לתת נאום לקהל שלך.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
לא, לא, ששש.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
לקהל שלך.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אני אתן לו את הבמה. אלי, אלי.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
שאתה פוגע פה בזה שאתה משתף פעולה עם ראש ממשלה.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אלי, אלי.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
לקהל שלך אני נותן.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אלי.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
לאנשים שלא התפרנסו בעדה החרדית אני נותן.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
בהתלבטויות שלי בין לשתף פעולה עם מי שאתה אמרת לבין מי שמוליך אותך ההחלטה שלי מאוד מאוד ברורה, אבל עכשיו יוראי מדבר, אז לא אני ולא אתה מפריעים לו. יוראי.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
רק משפט ביחס לפרוצדורה.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
אין פה שום פרוצדורה, זה מה שאמרו לו בטלפון.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אלי אבידר, אתה מפריע.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
בטלפון הכשר.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אתה מפריע.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
אמרו לו בטלפון הכשר: אין הצבעה כי אין לנו פורום.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
יש לי רוב, דרך אגב.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
אין לך רוב.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
יש לי.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
אין לך רוב. גם אם תהפוך את זה שבע פעמים אין לך רוב.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
יוראי.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
מלכיאלי, אנחנו נמצאים בהיפוך יוצרות, בדרך כלל הכנסת היא זו שמחוקקת והממשלה מיישמת, פה בדיוק ההפך, ולכן גובר, מלכיאלי, הצורך לאפשר לחברי הכנסת - - -
היו"ר מיכאל מלכיאלי
ומה אתה מציע?
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
לאפשר לחברי הכנסת לממש - - -
היו"ר מיכאל מלכיאלי
כן להצביע?
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
בוודאי. להביא את זה - -
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אוקיי, תודה.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
- - פה להצבעה היום. אחרי ששמענו את כל הדברים, אחרי ששמענו את גורמי המקצוע, לאפשר לציבור לתת את דברו, זאת הדמוקרטיה.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
מעולה.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
תצביע.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
קיבלנו.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
אני לא אחזור על דבריו הקשים של אלי אבידר, אבל יש צורך דחוף דמוקרטי לאפשר לנבחרי הציבור לממש את השליחות שלהם כאן.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
מעולה.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
הפכתם ראש ממשלה למלך - -
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
אני מבקש ממך להביא את זה להצבעה.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
- - ונתתם לו גם את הכהונה ביד.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אלי אבידר, אתה מפריע ולא בפעם הראשונה.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
אתה יכול להוציא אותי.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
בחיים זה לא יקרה.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
אתה יכול להוציא אותי.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
לא יקרה.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
תצטרך כמה סדרנים, אבל אתה יכול להוציא אותי.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
לא יקרה. גור.
גור בליי
אנחנו עוברים להקראה של תיקון 20 –

"בתוקף סמכותה לפי סעיפים 4, 8, 9, 23, 24, 25, ו-27 לחוק סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה), התש"ף–2020", "באישור ועדת החוקה", "מתקינה הממשלה תקנות אלה:

1. בתקנות סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה) (הגבלת הפעילות והוראות נוספות), התשפ״א-2020, אחרי תקנה 29 יבוא:

״ 30. על אף האמור בתקנות 10 או 11א(ב), בבית תפילה
של עדה נוצרית בתקופה שמיום ט׳ בטבת התשפ״א–(24 בדצמבר 2020) בשעה 17:00 עד יום י׳ בטבת התשפ״א (25 בדצמבר 2020) בשעה 20:00, תתקיים תפילה או טקס דתי הנוגע לחג נוצרי לפי האמור בתקנה 10 או 11א(ב), לפי העניין, או לפי אחד מאלה:
(1) בשטח פתוח, בחלוקה לקבוצות נפרדות במתחמים שונים שבכל אחת מספר האנשים אינו עולה על 10 וסך הכול לא יותר מ-10 קבוצות;
תפילה כאמור תתקיים בכפוף לתנאים המפורטים להלן, ועל פי הוראות המנהל, בין היתר לעניין מניעת הדבקה וכללי היגיינה:
1. שמירת מרחק של 2 מטרים לפחות בין מתחם למתחם;
1. סימון כל מתחם בסימון פיזי כגון חבל או סרט;
1. הושבה בקבוצות קבועות, ובהושבת אנשים שאינם גרים באותו מקום יישמר מרחק של 2 מטרים לפחות, ככל הניתן, ולכל הפחות מושב ריק ביניהם;
1. מינוי ממונה קורונה למקום וכן סדרנים לשמירת החלוקה למתחמים וההושבה בקבוצות קבועות;
1. לא יוגש מזון לצריכה במקום;
(2) במבנה, בקבוצות נפרדות שמספר האנשים בכל אחת מהן אינו עולה על 10; מספר הקבוצות המרבי, יהיה כמספר הכניסות הקיימות במבנה, והכל בלבד שמספר האנשים הכולל לא יעלה על יחס של אדם אחד לכל 4 מ״ר מהשטח באולם שמיועד לתפילה; תפילה כאמור תתקיים בכפוף לתנאים המפורטים להלן, ועל פי הוראות המנהל, בין היתר לעניין מניעת הדבקה וכללי היגיינה:
1. הושבה במתחמים בקבוצות קבועות,
ובכל קבוצה מספר האנשים יהיה בהתאם למספר האנשים בקבוצה האמור ברישה,
ולכל קבוצה יוקצה פתח כניסה;
1. בהושבת אנשים שאינם גרים באותו מקום יישמר ביניהם מרחק של 2 מטרים,
ככל האפשר, ולכל הפחות מרחק של שני מושבים ביניהם;
1. סימון כל מתחם על ידי מחיצות כך שלא יתאפשר מעבר בין מתחם למתחם;
במבנה שבו קיימת מערכת כיבוי אוטומטי (ספרינקלרים) או מערכת גילוי אש ועשן, המחיצה תותקן מכיוון הרצפה ועד לגובה של 50 ס״מ מתחת לגובה התקרה לכל היותר;
1. שמירת מרחק של 2 מטרים לפחות בין מתחם למתחם;
1. מינוי ממונה קורונה למקום שיהיה אחראי להסדרת כניסת המתפללים והתנאים הנדרשים;
1. הצבת שלט בכניסה למבנה ובו יצוין גודל המבנה, מספר השוהים המותר, כללי ההתנהגות המחייבים במקום ושם ממונה הקורונה.
1. לא יוגש מזון לצריכה במקום.""
גור בליי
לפני שתסבירו את התקנות האלה אני רוצה לציין שוב שבתקנות האלה נעשה שימוש בחריג הדחיפות במקרה הזה. רציתי פשוט להבין, ה-24 בדצמבר נפל עליכם בהפתעה? הייתה לדעתי שנה להיערך ל-24 בדצמבר, חג המולד מגיע כל שנה ב-24, 25 בדצמבר, למה נעשה פה שימוש בחריג הדחיפות? מה היה דחוף פתאום? מה הפתיע?
נינא כהן קרן
דבר ראשון, כל המתווה הזה גובש בתיאום עם ראשי העדה הנוצרית. אני חושבת שזה באמת התגבש רק מאוד סמוך לימים ההם. בפועל נוצר מצב שהיה צריך לאפשר את זה כדי שזה יחול במועד.
גור בליי
שמה? אני לא שומע.
נינא כהן קרן
היה צריך לאפשר את זה שזה יחול במועד והמועד היה התאריכים האלה. ואני מזכירה שמדובר בהקלה כמובן ולא בהחמרה.
שרון אלרעי פרייס
זה אומנם התאריך של קריסטמס, שהוא ידוע, אבל נתוני התחלואה זה משהו שמשתנה.
גור בליי
אבל גם ה-24 שעות ידוע, החוק עבר לפני חמישה חודשים, אנחנו כבר עובדים עם זה חמישה חודשים. אני לא מבין למה כל פעם אנחנו מגיעים למצב הזה שמשתמשים בחריג הדחיפות על דברים שהם לא מפתיעים ולא בלתי צפויים, וסתם פשוט נמרחים איתם עד מתחת ל-24 שעות. אני לא מבין את הנוהג הזה, שגם נמתחה עליו ביקורת בעבר.
שרון אלרעי פרייס
אבל זאת הקלה.
גור בליי
בסדר, אבל עדיין אין החרגה מפורשת בחוק להקלות. יושב-ראש הוועדה התייחס לזה בעבר, אני התייחסתי לזה בעבר, אני חושב שהדבר הזה הוא - - -
גאל אזריאל
בסופו של דבר התקנות האלה הוכנו מבעוד מועד עם העניין של ה-24 שעות, אבל הממשלה הייתה בדיונים אינטנסיביים, ראיתם את זה גם בתקשורת, לגבי הטלת מגבלות נרחבות על האוכלוסייה, מה שעכשיו קיבלתם כתיקון מס' 21. ובסופו של דבר, למרות המגבלות הנוספות שהממשלה החליטה שיוטלו על הציבור מהיום, לקראת הערב השתכנעה הממשלה שגם צריך לאפשר את ההקלות האלה כדי שהציבור הקתולי יוכל לחגוג את חג המולד, ולכן כבר היינו לצערנו לאחר הזמן של ה-24 שעות. בשים לב לשיקולים השונים ולאיזונים חשבנו שעדיין עדיף להשתמש בסעיף הדחיפות, שההקלות האלה יחולו, מאשר פשוט שיוכלו לחגוג את חג המולד או להתפלל בחג המולד רק עם מגבלות מאוד מאוד מצמצמות - - -
גור בליי
כרגע, שוב, אנחנו בדיעבד במקרה הזה, אבל אני רוצה לציין ש-א'. גם כשיש הקלה תמיד יש ויכוח עם איזה סוג של הקלה, כמובן שעולה הדבר הזה, ואנחנו מגיעים לאזורים שבהם בסופו של דבר שימוש בחריג הדחיפות יהיה פשוט בחוסר סמכות. אני לא חושב שפה אפשר להגיד את זה, גם אנחנו אחרי, אבל באמת באופן שבו הממשלה עושה שימוש אינפלציוני בחריג הדחיפות אני בהחלט רואה מצב, וכנראה שלא רחוק כל כך, שבעינינו השימוש בחריג הדחיפות פשוט יהיה בחוסר סמכות. כנראה שזה לא המקרה הזה, אבל המקרים האלה שעושים בהם שימוש רב כנראה יגיעו גם לזה.
גאל אזריאל
העיקר שאנחנו מסכימים שזה לא המקרה. אם יש מקרים שנראה לכם שיש קושי עם שימוש בסעיף הדחיפות נשמח אם תגידו, ונעביר את הדברים הלאה.
גור בליי
אתם יכולים להסביר קצת לגבי המתווה? אני מבין שזה דומה למתווה של התפילות בבתי הכנסת בחגי תשרי של ראש השנה ויום הכיפור.
נינא כהן קרן
נכון, זה מתווה מאוד דומה למה שנעשה בזמנו בתקופה של חגי תשרי, וזה גם נעשה ביישובים שבהם חוגגים את החגים הנוכחיים. יש הבדל מסוים מבחינת התפוסה המותרת, שכאן היא נמוכה יותר. אבל ההבדל באמת נובע מכך שבתקופה שבה נקבע המתווה של חגי תשרי חלה מגבלת התנועה. זאת אומרת שאנשים יכלו להתפלל רק במרחק של עד 1,000 מטרים מהבית, ולכן היו הרבה פחות אפשרויות לסדר בעצם את המוקדים של התפילות. כאן בשבוע שעבר בתקופה שבה זה נחגג לא הייתה מגבלת התנועה, ולכן אומנם המס' הכולל בכל מתחם הוא נמוך יותר אבל יש אפשרות לסדר את זה על פני מתחמים יותר גדולים. וכמו שאמרתי גם קודם, כל המתווה נכתב בשיתוף ובתיאום עם נציגים של העדה הנוצרית בארץ.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אני רוצה להבין, בחגי תשרי היה אפשר להתקהל יותר אנשים מאשר המתווה המוצע?
נינא כהן קרן
אפשר היה להתקהל יותר בגלל שהייתה פחות יכולת לאפשר פיזור של מוקדי התפילה כי חלה מגבלת המרחק. כרגע היא לא חלה ולכן אנחנו מעדיפים פחות אנשים על פני יותר מוקדים.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
גור, סיימת? יש מישהו שרוצה להתייחס? עוד מעט גור יחזור על נושאים שעלו ונשארו פתוחים בהם אנחנו מחכים לתשובות מהממשלה. גור כבר סיכם את כל הנושאים שעלו כאן. יש עוד מישהו ממשרדי הממשלה שרוצה להתייחס?
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
יש חבר'ה במזנון החלבי שאמרו שהם רוצים גם לדבר, פעילים חברתיים שם, תביא אותם.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
הם במזנון.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
תצביע כבר, יש לך רוב.
שרון אלרעי פרייס
ביקשו שנתייחס ליעדים של הסגר הזה. היעדים הם להגיע ל-1,000 מאומתים ביום ולמקדם הדבקה מתחת לאחד.
נינא כהן קרן
ההערכה היא שזה ייקח לפחות שלושה שבועות. כמובן שככל שנגיע ליעדים האלה קודם אז נוכל לבחון יציאה קודם, אבל ההערכות שלנו מדברות על תקופה של שלושה שבועות.
ניצן רוזנברג
והנושא של אחוז המאומתים הוא כבר לא חלק מהמשוואה הזאת? זאת אומרת, רק ה-R?
שרון אלרעי פרייס
הנושא הזה הוא תמיד חלק מהמשוואה, אבל גם בתוכנית היציאה קודם – הדברים האלה נמצאים בקורלציה, הם לא לא קשורים אחד לשני. זה לא שעכשיו אנחנו יכולים להעלות את כמות הבדיקות במדינת ישראל ל-100,000, ל-120,000, ל-200,000. בסופו של דבר אנחנו מגיעים לאותם מספרים, וגם בתוכנית היציאה הקודמת שני הדברים המובילים שהנהיגו את התוכנית הזאת היו מקדם ההדבקה ומס' המאומתים, וכל הזמן הסתכלנו גם על אחוז החולים הקשים, וגם על אחוז המאומתים, וגם על התפוסה בבתי החולים. אז על הכול הסתכלנו וגם הפעם נסתכל על זה, אבל כששואלים מה היעדים פה – לרדת מתחת ל-1,000 ומתחת למקדם הדבקה אחד.
גור בליי
אבל רק בשביל להבין, 1,000 מתוך 40,000 ו-1,000 מתוך 100,000 זה לא אותו דבר מבחינת רמת הפיזור של הנגיף באוכלוסייה. אז למה יש ערך למס' המוחלט הזה? הוא משקף דברים שונים כשאתה בודק 30,000 - - -
שרון אלרעי פרייס
הדבר היותר משמעותי, אני אגיד, הוא מקדם ההדבקה. זה המדד היותר משמעותי. מקדם הדבקה מעל אחד אומר שהמגפה מתפשטת, ומקדם הדבקה מתחת לאחד אומר שהיא דועכת. זה הדבר המשמעותי.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
פרופ' חגי לוין איתנו?
חגי לוין
שלום, אני רק רוצה להתייחס לנושא הזה של היעד. תראו, אנחנו נמצאים בתקופה של חיסונים, אין שום היגיון, שום היגיון לקבוע יעד לפי 1,000 מאומתים. וצר לי להגיד, מקדם ההדבקה שאנחנו מודדים הוא פשוט לא מקדם ההדבקה האמיתי. אם היינו יודעים מה מקדם ההדבקה היה טוב, אבל אנחנו רק יודעים מס' מאומתים בממוצע לכל מאומת, כי זה מה שאנחנו מודדים, ואנחנו לא באמת יודעים מהו מקדם ההדבקה. ולכן הממדים האלה הם פשוט מדדים - - -
שרון אלרעי פרייס
מצוין, חגי, איך אתה יודע?
חגי לוין
רגע, אם אפשר לדבר בלי שיקטעו אותי הפעם, תודה. המדדים האלה הם מדדים לא הגיוניים. מקודם גם אמרה פה ראש שירותי בריאות הציבור שאנחנו חייבים להוריד את התחלואה. זה לא נכון. אנחנו חייבים להגיע למצב שלא נגיע לאי ספיקה, אנחנו צריכים להאט את הקצב.
חגי לוין
אבל זה לא שאנחנו חייבים להוריד את התחלואה. אנחנו צריכים להאט את הקצב, שוב, ואז קבלת ההחלטות תהיה הגיונית. כי עכשיו אומרים שצריך לעצור הכול, אין שום רע, וזה פשוט לא נכון. עוד לא הגענו לשלב הזה. אז כשנכנסים לסגר צריך לדעת איך יוצאים ממנו. אם המטרה שלנו תהיה R קטן מאחד ו-1,000 מאומתים יכול להיות שנמשיך סגר מיותר. לא רק שהוא מיותר, אלא נמשיך אותו שבועות רבים מעבר לזמן שהוא צריך כשהחיסון כבר נמצא, כשאנשים כבר מוגנים, ולכן קצב ההדבקות איננו המדד.

המדד זה מס' החולים הקשים ברגע הנתון, שזה יכול להעיד על אי ספיקה של מערכת הבריאות ולא מדדים אחרים, שפשוט לא לפיהם צריך לנהג את ההחלטות. תודה.
שרון אלרעי פרייס
אז, פרופ' חגי לוין, מס' החולים הקשים בשבועות האחרונים יותר מהכפיל את עצמו, מ-267 חולים קשים וקריטיים להיום – 600. זה נתון מספיק חשוב?
חגי לוין
הכול חשוב, אבל דיברנו עכשיו על היציאה. את אמרת כשנגיע ל-1,000 מאומתים, אז למה 1,000 מאומתים? תגידי, כשנישאר ב-600 אז זאת סיבה ליציאה. למה 1,000 מאומתים? לא הצלחתי להבין את ההיגיון.
שרון אלרעי פרייס
אז אני שואלת, אם מקדם ההדבקה - - -
חגי לוין
גם בעשרה דיונים בקבינט המומחים לא הצלחתי להבין את ההיגיון, בטח כשאתה לא בתקופה שיש חיסונים. הרי אתה מגן על האוכלוסייה בסיכון, אז מה זה חשוב כמה מאומתים יש? אין לזה שום משמעות, אז למה לאחז את עיני הציבור?
שרון אלרעי פרייס
חגי, גם אתה יודע וגם אני יודעת שייקח זמן עד שהחיסונים האלה באמת יגנו על האוכלוסייה.
חגי לוין
מאה אחוז, אבל בואו נסתכל על הקשים והמתים.
שרון אלרעי פרייס
וכרגע אנחנו נמצאים במצב של הכפלה.
חגי לוין
מה רלוונטי מס' המאומתים? תעני בבקשה לשאלה הזאת. איך זה רלוונטי? זה פשוט לא רלוונטי.
שרון אלרעי פרייס
כי מס' המאומתים קשור גם למס' החולים הקשים, קשור גם לתמותה.
חגי לוין
אז בואי נמדוד את מס' הקשים, ולמה לבדוק פרמטר אחר? זה מנוגד לכל מה שאת ואני למדנו ולימדנו באפידמיולוגיה.
שרון אלרעי פרייס
חגי, אז אנחנו מודדים.
חגי לוין
לא למדוד מדדים לא נכונים, למדוד את המדדים הנכונים.
שרון אלרעי פרייס
אנחנו מודדים את הכול.
חגי לוין
למה לקחת פרוקסי כשיש לך את המדד הנכון? אני לא מצליח להבין את הדבר הזה.
שרון אלרעי פרייס
חגי, אנחנו מודדים את הכול. אנחנו יושבים כל יום בבוקר, אתה לא שותף לזה - -
חגי לוין
אבל את אמרת שזה הפרמטר העיקרי.
שרון אלרעי פרייס
- - בתשע בבוקר בהערכת מצב.
חגי לוין
אז למה זה הפרמטר העיקרי אם את יודעת שהוא לא נכון ולא משקף את הדבר שאת אומרת שהוא חשוב? שזה מס' הקשים, לצורך העניין. למה למדוד את הדבר הלא נכון? תראי, אם אני לא מבין את ההיגיון, אז אף אחד במדינת ישראל לא מבין את ההיגיון. אין היגיון.
שרון אלרעי פרייס
חגי, אנחנו יושבים בהערכת מצב כל בוקר ומסתכלים על הנתונים ועל איך שהם קופצים.
חגי לוין
אני מסכים, אני מדבר איתך עכשיו על נקודת היציאה.
שרון אלרעי פרייס
גם קבינט המומחים מראים את הנתונים האלה, ואתה במיעוט בקבינט המומחים.
חגי לוין
נקודת היציאה כשנראה את ה-flipping point בקשים, לא במאומתים. למה להביא כשנגיע ל-1,000, את יודעת מתי נגיע ל-1,000? אולי נגיע לשם בעוד שלושה חודשים? אז עכשיו שלושה חודשים נהיה בסגר? אי-אפשר לחסום את התקווה של האנשים, לא לתת להם שום תקווה.
שרון אלרעי פרייס
לא, יש לנו הערכות מדויקות, חגי.
חגי לוין
אתה נכנס לסגר שבועיים, ארבע שבועות, שישה שבועות, שמונה שבועות. אתם משגעים את הציבור, ואתם פוגעים בהתמודדות עם המגפה בצורה הזאת.
שרון אלרעי פרייס
חגי, אלו סתם אמירות.
חגי לוין
הציבור לא יכול לקחת את עצמו ולחנוק, וגם כשהוא לא יודע מתי החנק הזה ייפסק. זה פשוט לא הגיוני.
שרון אלרעי פרייס
חגי, אלו באמת סתם אמירות פופוליסטיות.
חגי לוין
אה, עכשיו גם אני פופוליסטי.
שרון אלרעי פרייס
נתנו תחזית מאוד גרועה, היא יכולה לעלות.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
רגע, רגע.
חגי לוין
כל מי שאומר משהו שמנוגד למה שאת אומרת הוא פופוליסט.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
רגע, שרון עונה לך, אלי, שנייה.
שרון אלרעי פרייס
אני יכולה להראות שוב את השקף של התחזית מלפני שבועיים וחצי, שכרגע אנחנו פשוט מטפסים בגרף הזה בדיוק לפי התחזית.
חגי לוין
בסדר גמור, אבל קשים, מה זה קשור למאומתים? אני פשוט מבקש התייחסות ספציפית לעניין הזה, למה מאומתים?
שרון אלרעי פרייס
זה הכול, אף אחד לא זורק פה מספרים, יש הערכות.
חגי לוין
את אומרת שזה לא המדד, אז למה למדוד לפיו?
שרון אלרעי פרייס
חגי, יש פה הערכות מדויקות.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
לא מעניין אותנו שיהיה גם - - -
שרון אלרעי פרייס
יש פה הערכות מדויקות של כמה זמן זה ייקח, וכמו שאתה יודע ואני יודעת, זה תלוי גם בהיענות של הציבור, וזה תלוי גם בכמה חרירים יהיו בתוך הסגר הזה כשאנחנו ממשיכים להשתמש במילה סגר, למרות שאין פה סגר אם אנשים הולכים לעבודה ואנשים הולכים ללימודים. אז אין פה סגר, יש פה הגבלות שתלוי עד כמה הן תהיינה נוקשות בשביל שה-R ירד בכמות משמעותית, זה הכול. וכל יתר האמירות הן אמירות של אנשים שיכולים לשבת מהצד השני כיועצים ולהגיד אותם, אבל האחריות בסוף לא תהיה עליהם. אם אני מראה לכם את הגרפים של התמותה מקורונה האחריות בסוף היא על משרד הבריאות. וזה יפה להגיד תפעלו דיפרנציאלית, ועושים את זה כבר שבועות, וזה יפה להגיד אל תסתכלו על מקדם ההדבקה. נשמח לקבל מדד אחר שמראה אם מגפה היא בדעיכה או בהתפרצות. והיא כרגע בהתפרצות, חגי.
חגי לוין
אבל זה לא קשור - - -
שרון אלרעי פרייס
וזה יפה לשבת ולתת כל מיני אמירות פופוליסטיות - -
היו"ר מיכאל מלכיאלי
חגי, אל תענה, חגי, רגע.
חגי לוין
אני אלך איתך, אני מסכים איתך, יש התפרצות, אנחנו צריכים להאיץ את קצב החיסונים.
שרון אלרעי פרייס
- - ושום עצה אפקטיבית איך להוריד את התחלואה.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
חגי, רגע.
חגי לוין
עושים מגבלות קשות, אני מדבר איתך על נקודת היציאה.
שרון אלרעי פרייס
ולהגיד אנחנו מבינים שאנחנו בתחלואה עולה.
חגי לוין
למה נקודת היציאה לפי מס' המאומתים?
שרון אלרעי פרייס
מעולה, אז מה עושים עם זה?
היו"ר מיכאל מלכיאלי
שרון, הוא לא מקשיב לך.
חגי לוין
באמת, למה?
היו"ר מיכאל מלכיאלי
חגי, תודה.
חגי לוין
הרי אם המאומתים אלו אנשים שהם לא בסיכון למות, שהם בכלל גם לא חולים, כי זה בסך הכול אנשים חיוביים. בניגוד למה שקורה בעשרות מדינות בעולם - -
היו"ר מיכאל מלכיאלי
חגי, תודה רבה.
חגי לוין
- - כפי שאומרת לך ד"ר דורית ניצן בדיונים המשותפים, במדינות אחרות בודקים אנשים עם תסמינים קליניים.
שרון אלרעי פרייס
עשרות מדינות בעולם הם עם תחלואה ותמותה שעולה, שעולה. יש תמותה בגרמניה פי חמישה ממדינת ישראל.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
שרון, אל תעני לו, הוא לא שומע. אני רוצה סבב אחרון של הח"כים.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
אני רוצה לשאול את ד"ר פרייס, בטח כבר קראתם שעכשיו הצבענו, לכן עלינו אני וחברי עופר כסיף - -
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
היושב-ראש בחינוך הוא לא מש"ס.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
- - לוועדת החינוך והצבענו, ועכשיו הלימודים מכיתות ה' עד י' ימשיכו כרגיל, זאת ההחלטה של ועדת החינוך.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
זה לאחר שרם שפע קיבל אישור מבני גנץ.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
מאיפה?
היו"ר מיכאל מלכיאלי
כך פורסם.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
לא יודע.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אפרופו פרסום.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
אנחנו לא מייצגים את כחול לבן, מה אכפת לנו.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
זה ראש הממשלה החליפי - - -
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
אני רוצה לשאול את ד"ר פרייס, מכיוון שעכשיו נכנסנו למעשה למערכת בחירות, ואני מקבל עכשיו שאלה מפורום מנכ"לי המפלגות – האם אפשר להחריג עובדי מפלגות בשבועיים האלה ולהגדיר אותם כעובדים חיוניים? אנחנו עכשיו מתארגנים, הגשת הרשימות היא ב-4 לפברואר, והשבועיים-שלושה האלה קריטיים. אז אם אנחנו עובדי מפלגות - - -
שרון אלרעי פרייס
למיטב ידיעתי בדיוק עושים את זה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
מה?
נינא כהן קרן
היה תיקון לחוק הסמכויות.
גאל אזריאל
כרגע כל אדם יכול לצאת לעבודה שלו גם אם היא לא מוגדרת חיונית, אין הגבלות על יציאה לעבודה, ומקום העבודה יכול להיות כל מקום, כולל בתים.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
ולכן כל העניין של הסגר זה בולשיט, - - - הכול בעבודה.
גאל אזריאל
אנחנו כרגע מדברים על תעמולה.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אוסאמה מדבר על התקהלות, לא על ההליכה למקום העבודה. אדם שהולך למטה הבחירות שלו זאת העבודה שלו, בסדר.
גאל אזריאל
הוא גם יכול למשל ללכת לחלק פליירים, להדביק מדבקות, על כל הדברים האלה אין שום מגבלה כי זה בעצם מקום העבודה שלו.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
חשוב לי שתבהירו את זה כי זה חשוב מאוד למפלגות.
אפרת פרוקציה
חברים, אמרנו את זה כבר כמה פעמים, מקום עבודה, כל מקום עבודה, כולל "יעקב בגדים", אוקיי? כולל מסחר. כל אדם יכול להגיד על מקום העבודה שלו - - - למסחר.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
אני לא מדבר על הבגדים של מלכיאלי, זה בסדר, הבנו שאפשר ללכת - - -
היו"ר מיכאל מלכיאלי
"אוסאמה בגדים", יאללה.
אפרת פרוקציה
"אוסאמה בגדים" גם יכול.
גור בליי
זה חודד אבל אני חוזר ומחדד, כי דווקא "יעקב בגדים" יותר קל להבין, כי אנשים חושבים על זה כמקום עבודה קונקרטי שבאים למקום מסוים. הכוונה היא, וגם נאמר קודם, שגם מטפלת שמגיעה הביתה, מורה פרטית, מורה של הוראה מתקנת - -
אפרת פרוקציה
אינסטלטור, כל מי - - -
גור בליי
- - מי שהעבודה שלו היא בחוץ לחלק פלאיירים, כל הדברים האלה שקשורים בעבודה הם במגבלה של 50% או עשרה אנשים לפי הגבוה. לכן את כל הדברים האלה שקשורים בעבודה אפשר בעצם לעשות בצורה די רחבה.
אפרת פרוקציה
נכון.
גאל אזריאל
שוב, ה-50%, אם אתה מגיע למשרד, אם אתה הולך לבית ואתה עובד בתוך בית של מישהו אחר או ברחוב זה אפילו לא נספר ב-50%.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
מטה בחירות, אדם שעובד במפלגה, הם מתכנסים להחלטת אסטרטגיה וסיפורים, אז סגר אין לו כי זאת העבודה שלו. מה עם התקהלות? גם רק עד עשר?
גאל אזריאל
כרגע, נכון - - -
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
מקום סגור.
אפרת פרוקציה
אני אעשה את ההבחנה. ההתקהלות היחידה במקום עבודה זה בעצם הדיונים בישיבות, ולגבי זה אמרנו שבישיבה מותר שיהיו עשרה עובדים שיוכלו לשבת. למעט חריגים שהם רק 50 עובדים, במקרים שבהם לא מוגש אוכל, ממונה הקורונה אמר שאין שום אפשרות אחרת, לא ניתן לקיים את זה בזום או באמצעי דיגיטלי אחר, ושיש עדיין מחיצות, וכולם עם מסכות. זה בעצם בא להתגבר על מגבלת ההתקהלות הכללית.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
וזה מותר במשרד עד עשרה אנשים.
אפרת פרוקציה
נכון.
גאל אזריאל
לא, הישיבה המקצועית עד 50.
אפרת פרוקציה
50 זה החריג.
גאל אזריאל
עשרה ככלל במקום העבודה, מגבלת ההתקהלות הרגילה. אבל אם יש ישיבה מקצועית שלא מתאפשר לעשות אותה, כמו שאפרת הסבירה, באמצעים דיגיטליים, למשל בזום, וחייבים שיהיו יותר מעשרה אנשים, אז תקנות מקומות העבודה מאפשרות שזה יהיה עד 50 אנשים עם מגבלות נוספות, למשל, מסכות, מחיצות, ללא כיבוד, דברים כאלה. אבל רק אם לא ניתן לעשות את זה באמצעים דיגיטליים.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
כלומר, אני רוצה לחדד, אוסאמה העלה, אני רוצה להיצמד לסיפור שלו, הרשימה המשותפת רוצה לעשות ישיבה, להחליט על האסטרטגיה של הבחירות.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
היא לא יכולה.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
האם תומכים בביבי, לא תומכים, שאלות.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
היא לא יכולה.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
מבחינתכם אף פעם היא לא יכולה.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
עכשיו ככה, הם רוצים להתכנס 50 אנשים בחדר.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
אין רשימה משותפת, הבסיס של המפלגה לא נכון.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
רגע, אין להם זום כי יש להם טלפונים כשרים, ועכשיו הם אומרים: אנחנו רוצים להתכנס 50 איש במקום לדון במערכת הבחירות. אנחנו אומרים להם: אם לא יהיה אוכל, אם יהיו מסכות, אם יהיו מחיצות - - -
אפרת פרוקציה
וממונה הקורונה אמר שבאמת לא ניתן לבצע את זה באמצעים חלופיים.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
מה זה ממונה קורונה? כל מפלגה צריכה לשלוח לממונה הקורונה?
אפרת פרוקציה
בכל מפלגה יש ממונה קורונה.
גאל אזריאל
כן, בכל מקום עבודה יש ממונה קורונה.
אפרת פרוקציה
אזכיר מה זה ממונה קורונה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
עכשיו מפלגות צריכות להתארגן, צריכות לשבת להיפגש, יש פגישות בין מפלגות - - -
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
אם יש לכל מעסיק ממונה קורונה, תמנה את מנסור עבאס להיות ממונה קורונה אצלכם. אתה צריך שיהיה לך ממונה קורונה, תמנו את מנסור עבאס.
אפרת פרוקציה
נכון להיום בכל מקרה כל מעסיק - - -
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
עופר כסיף.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
מצוין, הוא יחליט שמותר.
אפרת פרוקציה
נגיד גם עוד משהו, ממונה קורונה זה לא דבר חדש. הרי לפי התו הסגול כל מעסיק מעל עשרה עובדים חייב שיהיה לו ממונה קורונה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
אבל זה לא מעסיק, תסלחי לי.
אפרת פרוקציה
ממונה הקורונה יכול להיות כל אחד מהעובדים.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
אבל זה לא מעסיק. לפעמים אלה לא עובדים רשמיים של המפלגה, הם מתנדבים, הם חברים במפלגה, אבל הם לא מקבלים משכורת.
אפרת פרוקציה
אז יכול להיות שממונה הקורונה בכנסת הוא זה שיגיד שהוא בעצם מעסיק את אותם אנשים, הוא יגיד - - -
היו"ר מיכאל מלכיאלי
לא בכנסת, במפלגה. ממונה הקורונה של המפלגה.
אפרת פרוקציה
לדעתי צריך להיות ממונה הקורונה של המפלגה. אין למפלגה, תלכו לממונה הקורונה של הכנסת אם זה נמצא בכנסת, אם זה במשרדי הכנסת, שיגיד רק: המפלגה הזאת לא יכולה לקיים את הישיבה באמצעים חלופיים, ואז חלות עליה המגבלות האחרות, והיא יכולה עד 50.
גאל אזריאל
רק נזכיר שהחוק לא חל על הכנסת, ולכן ככל שזה בתוך משכן הכנסת התקנות לא חלות, וזה עניינים פנימיים של הכנסת.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
תסלחו לי, נו, אני שואל אתכם עכשיו שאלות פרקטיות להיום, למחר, למוחרתיים.
גאל אזריאל
אם אתה שואל אותי מה יש בכנסת, אני לא יודעת, כי זה עניינים פנימיים של הכנסת.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
שנייה, לא בכנסת.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
במשרדי המפלגה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
במפלגות. עכשיו יש משא ומתן, יש פגישות בין מפלגות.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
אוסאמה, כל המשרדים שלכם - - -
היו"ר מיכאל מלכיאלי
פרט, איזה משא ומתן במפלגות?
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
יש ברשימה המשותפת.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
למשל מה? דוגמה.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
מלכיאלי, עצור שנייה, תן לי לעזור.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
אנחנו נפגשים על מנת להמשיך במשותפת, לא להמשיך במשותפת.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
ומה הצדדים? מי אומר שלא?
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
אוסאמה, אוסאמה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
תראה את זה בזום.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
אוסאמה, כל המשרדים של המפלגות, כל פעילות חברי הכנסת הם בחסינות, לא רק בתוך מבנה הכנסת.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
מה בחסינות?
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אבל יש לך עובדי מפלגה.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
כחבר כנסת יש לי חסינות בפעילות שלי.
גאל אזריאל
תראו, אתם שואלים הרבה שאלות מאוד ספציפיות ומורכבות.
אפרת פרוקציה
ורק דיוק, זה או הנציג או - - -
גאל אזריאל
קיבלנו הרבה פניות למשרד של היועץ המשפטי לממשלה בדיוק בכל העניינים האלה של תעמולת בחירות והפעילות של המפלגות.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
כן, נו?
גאל אזריאל
כזכור, שבוע שעבר כשתיקנתם את חוקי הבחירות, כולל את חוק הסמכויות, חקקתם בצורה מאוד ברורה בשלושת השבועות האחרונים לפני מועד הבחירות את הפעילות של פעילים פוליטיים, אבל לא חקקתם לאורך כל תקופת הבחירות, אז עכשיו קיבלנו פניות ספציפיות.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
רק את יום הבחירות הכנסנו.
גאל אזריאל
אנחנו בוחנים את השאלות. לא רוצה לתת לכם תשובות ככה מן המותן.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
מצוין. כל הכבוד.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
אז נקבל תשובות לכל השאלות האלה?
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
אפשר לדבר?
גאל אזריאל
תשאלו ואנחנו נבחן.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
שאלנו, אלו השאלות.
גאל אזריאל
אשמח אם תשאלו, ואנחנו נכתוב, ונבחן את השאלות לעומק, ולא ניתן תשובות מן המותן, כי אלו באמת שאלות קשות.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
מעולה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
אז אני שואל, ישיבת מפלגה, ועד מרכזי, 30, הם צריכים לשבת ולהחליט – כן ללכת, לא ללכת, כן לאשר, לא לאשר, כן ללכת להסכמים, לא להסכמים, להמשיך, לא להמשיך, מותר או שרק צריכים בזום?
אפרת פרוקציה
רק אבהיר כאן שזה לא רק ממונה קורונה אלא גם המעסיק יכול לקבל החלטה שלא ניתן לעשות את זה באמצעים חלופיים, ולאפשר את ה-50 איש.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
מנכ"ל המפלגה בעצם.
אפרת פרוקציה
זאת שאלה פה של מעסיק לא מעסיק, אבל - - -
גאל אזריאל
שוב, התקנות עוסקות במקומות עבודה ובעובדים שעובדים באותם מקומות עבודה. עובדים כולל גם מתנדבים, אבל תלוי מי האנשים שנפגשים באותה ישיבה, אם זה רק אנשים שהם מטעם המפלגה. כשהם עובדים של המפלגה או פעילים של המפלגה זה משהו אחד.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
רק אנשים.
גאל אזריאל
אם פתאום איזה מפגש בין מפלגות שונות אולי זה משהו אחר. אלו באמת שאלות מורכבות, וכרגע אני מציעה שתשאלו את השאלות הספציפיות, ואנחנו נבחן אותן ונחזיר תשובות בהתאם.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
אשאל. לפעמים יש שתי מפלגות שונות שצוותים משתי המפלגות נפגשים או משלוש מפלגות או מארבע מפלגות.
אפרת פרוקציה
זאת לא בעיה, זה לא משנה. אתם יכולים להיפגש - - -
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
בסדר, היא תרשום את זה.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
מה, כל אחד יביא 50? אני לא מבין.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
לא 50, כל אחד יביא עשר.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
מלכיאלי, זה כמו אצלכם, התאחדות התימנים, זאת מפלגה אחת.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אצלנו ברוך השם יש סיעה אחת, תאמין לי, הכול בסדר. הרבה היו רוצים להיות כמונו. לפני שאלי ידבר, היה עוד נושא.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
נפגשת מפלגה מסוימת, לא נפגשים בכנסת, נפגשים במשרדים שלהם.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
ודאי.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
ברור. אפשר שאלה? שאלה ומשפט.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
כן.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
אני רוצה לשאול את גור, את היועץ המשפטי, ברגע שאנחנו לא מצביעים היום והדיון עובר למחר, האם תקנות הסגר נכנסות לתוקף?
גור בליי
כן. לפי חוק הסמכויות הן נכנסות לתוקף.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
אבל למה? הדיון לא הסתיים.
גאל אזריאל
הם יתפרסמו בשעה שתיים.
גור בליי
אבל זה לא משנה. כל זמן שהוועדה לא קיבלה החלטה פוזיטיבית - - -
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
מתי? כמה זמן יש לה?
גור בליי
יש לוועדה שבעה ימים לקבל החלטה פוזיטיבית, כן או לא. כל זמן שהיא לא מקבלת החלטה פוזיטיבית – התקנות הועברו אלינו ביום שישי ולכן - - -
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
כלומר, בעצם מהרגע שהוא לא מביא את זה להצבעה זה לא משנה, התקנות של הסגר נכנסות לתוקף.
גור בליי
הן נכנסות לתוקף, אלא אם כן הוועדה מצביעה נגדן. אם הוועדה לא מצביעה בעד או נגד אלא פשוט לא מכריעה התקנות נכנסות לתוקף.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
אני רוצה להגיד עוד משפט אם אפשר. א'. מלכיאלי, בעצם זה שאתה לא מביא את זה להצבעה אתה בעצם כופה על מדינת ישראל כניסה לסגר - -
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
נכון. זה לא תקין.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
- - מבלי שאתה נותן את האפשרות לנציגי הציבור להצביע. זה בדיוק נוסח ההחלטה שלה.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
כן, א'. ב'?
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
ב'. אני מציע למשרד הבריאות, יש שני עיתונאים חרדתיים, נדב אייל ועקיבא נוביק, אני מציע שתגייסו אותם, לא צריך שיהיו לכם דוברים, הם יודעים לעשות את העבודה יותר טוב מכם.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
ג'?
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
מספיק.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
אני ג'.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אתה מתחיל מהתחלה, מא'. אנחנו רוצים לתת לו את הבכורה.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
אני רוצה להמשיך את מה שאמר חבר הכנסת אבידר.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
על החרדתיים? על עקיבא ונדב?
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
לא, עליהם אני לא יודע.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
האם הדיונים שאוסאמה דיבר עליהם קשורים להבנות שביניכם?
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
לא, אבל, מלכיאלי, אני גם פונה אליך, מה שאמר אבידר זה דבר נכון, בעצם בזה שאתה לא מעמיד את זה להצבעה אתה כופה החלטה שלמעשה מבטלת את הסמכות של הרשות המחוקקת.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
לא, היא דוחה, היא לא מבטלת.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
לא, אסביר לך למה אני רואה בזה עקיפה של הסמכות, בעי"ן, לא אכיפה. משום שיש אפשרות ואין שום סיבה לא להביא את זה להצבעה. אמרת היום בתחילת הדיון שאתה רוצה להביא את זה היום להצבעה עד חמש. אין שום מניעה, אנחנו יכולים להגיע לזה, השיקול הוא מן הסתם פוליטי. הוא פוליטי, רוב, מיעוט, נניח היפותטית.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
אתה מחייב אותנו ללכת לבג"ץ עכשיו להוציא לך צו מניעה, ואנחנו לא רוצים.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
היפותטית, מלכיאלי. תן לי להמשיך. מלכיאלי, בוא נניח היפותטית שזה העניין, בסדר? זה לא תקין, זה נקרא לעקוף את הסמכות של הרשות המחוקקת. התפקיד שלנו ושלך בתור יושב-ראש, קבוע או לא, לא משנה, בתור יושב-ראש של ועדת הכנסת הוא להגן על הסמכויות של הרשות המחוקקת, ולא לייצג את הרשות המבצעת פה או את הקואליציה. לכן אני פונה אליך ומבקש ממך שתעלה להצבעה.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אני חושב שהקואליציה זאת גם רשות מחוקקת.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
תפעל על פי החוקים, אל תהרוס אותם.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
הקואליציה היא לא הרשות המחוקקת, היא חלק מהרשות המחוקקת, אבל ברגע שאתה הופך את הקואליציה להיות זאת שקובעת, וזה מה שאתה עושה כשאתה לא מעלה את זה להצבעה, משום שאין פה רוב לקואליציה, לכאורה - -
היו"ר מיכאל מלכיאלי
לכאורה, או.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
- - אז אתה בעצם פוגע פה בעבודה של הכנסת ובהתנהלות התקינה של הכנסת. לכן אני פונה אליך ומבקש ממך שתעלה היום את התקנות הללו להצבעה. אם התקנות הללו לא עולות להצבעה, כפי שהיה בזמנו בוועדת החוקה עם חבר הכנסת אש,ר אני אישית לא רואה שום סיבה שנישאר פה, כי אנחנו הופכים לסטטיסטים. אני מבקש ממך שתעלה את זה להצבעה.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
אם אתה לא הולך להביא את זה להצבעה אז סגור את הישיבה. סגור את הישיבה. מה כן?
גור בליי
אני רוצה רק לחדד לחברי הכנסת מה מסגרת הזמנים לתחילת חוק הסמכויות.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
סגור את הישיבה.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אני רוצה לתת לכולם להתבטא.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
אף אחד לא רוצה להתבטא יותר, סגור את הישיבה.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
לא צריך לתת למי שלא נמצא.
גור בליי
אני רוצה רק לחדד לחברי הכנסת את המסגרת כדי שזה יהיה ברור לאור השאלות שעלו. התקנות הגיעו אלינו ביום שישי. לפי חוק הסמכויות, ברגע שהן מגיעות ביום שישי הן מתפרסמות ברשומות ביום ראשון בשעה שתיים, שזה עוד רבע שעה, ולפי מה שכתוב בהן הן נכנסות לתוקף בשעה חמש. ככל שהוועדה לא מקבלת החלטה כזאת או אחרת זה הולך לקרות. זאת אומרת שבעוד רבע שעה הן יתפרסמו ברשומות ויכנסו לתוקף בחמש.

מה שכן לפי החוק, גם אחרי שהן מתפרסמות ברשומות ואפילו נכנסות לפעולה היום בחמש אחר הצוהריים, הוועדה יכולה להצביע עליהן גם מחר, מוחרתיים, או היום בלילה, לא משנה, אחרי הפרסום, ולאשר או לא לאשר. אם הוועדה מחליטה בנקודה מסוימת לא לאשר את כל התקנות או חלקן או לשנות את התוקף שלהן, אז בהתאמה גם זה ישתנה. זאת אומרת שמה שלא אושר, אפילו אם הוא נכנס לתוקף, יבוטל. יש מגבלה מסוימת, נכנסה לתוקף, הוועדה הצביעה נגדה, היא מתבטלת באותו רגע שהוועדה מצביעה נגדה, וזה מתפרסם ברשומות. באותו רגע אותה הגבלה שכבר נכנסה לתוקף, בדיעבד מתבטלת.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
כל זה ידוע.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
ד"ר בליי, מה אתה מסביר לנו את התהליך? אתה כיועץ משפטי צריך להסביר ליושב-ראש שיושב לימינך שהוא צריך להביא את זה להצבעה. אם אין לו שום סיבה מהותית, למה הוא לא מביא את זה להצבעה? והוא דוחה את זה כדי שזה יכנס לתוקף. זה התפקיד שלך, להגיד, לא להסביר לנו את התקנה הזאת, את זה אנחנו יודעים. למה אתה לא אומר את זה?
היו"ר מיכאל מלכיאלי
מי אמר לך שהוא לא אמר לי?
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
מה קרה ליועצים המשפטיים פה שלא פותחים את הפה?
היו"ר מיכאל מלכיאלי
מי אמר לך שהוא לא אמר? סתם אתה צועק.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
תביא את זה להצבעה.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
אני לא מצליח להבין למה לא.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
תביא את זה להצבעה.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
לא, כי אין לו רוב.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
למה לא, מלכיאלי?
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
למה לא?
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
אז תן לו להשיב, אולי הוא יגיד דבר אחר. למה אתה לא מביא את זה, מלכיאלי?
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אנחנו צריכים למצות את הדיון.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
אתה לא ממצה. מי עוד נשאר שידבר?
גור בליי
יש לך עוד נקודות, אגב.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
יש עוד כמה נקודות שאני רוצה להעלות.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
אתה רוצה להעלות כמה נקודות.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
יש עוד שלוש נקודות שאני רוצה.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
עכשיו עוד לא שתיים, אמרת שבחמש מצביעים, בשלוש שעות - - -
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אמרתי אולי.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
למה? אפשר גם להצביע עד שתיים-עשרה בלילה, אנחנו לא - - -
היו"ר מיכאל מלכיאלי
תראו, משרד הבריאות, יש עוד שלוש נקודות שעלו כאן שאני רוצה – ארבע נקודות.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
מלכיאלי, נקרא לאנשים לא לציית לסגר, למה אתה עושה את זה? זה לא חוקי. זה לא חוקי מה שאתה עושה. למה אתה עושה את זה? כדי שאנחנו חברי הכנסת נגיד לציבור: עבדו עליכם, הכניסו אתכם לסגר בלי שהייתה הצבעה חוקית. למה אתה עושה את זה?
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אלי, אני שייך למפלגה שהולכת עם התקנות כל הזמן, מעולם לא קראנו לא לציית לסגר.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
תביא את זה להצבעה.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
כשאתה מאיים ואומר לי משפט - -
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
תביא את זה להצבעה.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
- - אנחנו נקרא לאנשים לא לשמוע, זה משפט שצורם לאוזן שלי.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
מלכיאלי, הפעולה שלך לא - - -
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
תביא את זה להצבעה, אל תשחק בכללים הדמוקרטיים.
גור בליי
אני רוצה להתייחס. בהחלט המלצתי ליושב-ראש להביא להצבעה לפני הכניסה לתוקף. פרסום הרשומות הוא בשתיים, אבל הכניסה לתוקף היא בחמש. בהחלט אני חושב שראוי שהוועדה תקבל החלטה פוזיטיבית לפני הכניסה לתוקף, וזה תפקידה. עם זאת, בהחלט אני חייב להגיד שחוק הקורונה מאפשר גם להצביע על זה בדיעבד.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
אז מה אם הוא מאפשר?
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
זאת לא הנקודה, גור.
גור בליי
מבחינת הפררוגטיבה שלו, אני מנסה לחדד.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
יש סיבה - - - , לא למשוך זמן.
גור בליי
ליושב-ראש יש פררוגטיבה גם לעשות את ההצבעה אחרי זה. אני לא יכול לחייב, זה לא עניין משפטי לחייב אותו לפני. אני בהחלט חושב, גם אמרתי לו את זה, שראוי שהוועדה תידרש לזה בהצבעה לפני השעה של הכניסה לתוקף.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
בדיוק.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
אבל הוא לא מביא את זה להצבעה.
גור בליי
זאת זכותו כיושב-ראש הוועדה לעשות את זה אחר כך.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
זכותו גם לסגור את הישיבה, אז תסגור את הישיבה.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אלי, אם מחר תהיה הצבעה או לא משנה מתי, כדי שלא יפתחו נושאים חדשים - -
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
אבל למה מחר?
היו"ר מיכאל מלכיאלי
- - עכשיו עולות כל הטענות.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
אבל אין סיבה, מלכיאלי.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
אדוני, אם היום אתה לא תצביע יכנסו תקנות הסגר לעבודה.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אני יודע, הובהר לי, שמעתי.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
מלכיאלי, אני רוצה גם להגיד, אנחנו מקבלים את ההחלטה - - -
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
אתה מתחיל לפגוע באנשים, מבלי שנתת לציבור שלהם להצביע.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
בחיים לא פגעתי ולא אפגע באדם. הלאה. יוראי.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
מלכיאלי, אנחנו מקבלים את ההחלטה, ההחלטה הזאת מתקבלת בתחילתה של מערכת בחירות. יש ספקות או יותר מספקות לכך שהסגר הזה הוא סגר פוליטי, ולכן - - -
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אני לא מכיר את זה.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
אתה לא מתכוון להביא את זה להצבעה.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
מלכיאלי, תן לי להשלים.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אני עכשיו בדיון.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
אתה לא מתכוון להביא את להצבעה.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אתה מפריע ליוראי לדבר.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
מפריע ליוראי לדבר?
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
מאחר שיש יותר מספקות לכך שהסגר הוא פוליטי יש טעם לפגם בכך שנבחרי הציבור פה, שחברי הכנסת לא רשאים להכריע ולהצביע על הסגר הזה. באמת, קל וחומר בעת חירום. אנחנו צריכים להצביע היום ולבטא את קול הציבור שלנו ששלח אותנו לבית הזה כדי לקבל החלטות. אנחנו לא נמצאים במצב רגיל, מלכיאלי.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
תודה, יוראי. עופר.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
אדוני היושב-ראש, אני רואה לאן הרוח נושבת, אתם לא רוצים לעשות הצבעה.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
לא, זה לא מדויק, גם יש לי שאלות ששאלתי את הממשלה וחשוב לי לקבל עליהן תשובות. לא קיבלתי תשובות מהממשלה - -
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
אתה יכול עד חמש לשאול עוד שאלות.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
אתה מושך את זה.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
- - על הטייק אווי, על רפואה משלימה - -
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
אתה לא רוצה להצביע, אתה לא תצביע.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
- - על חנויות מכשירי כתיבה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
תודה רבה, אנחנו הולכים.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
יש לי נושא שאני עוד רוצה להמתין לממשלה.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
אתה מבזה את הכנסת. תישאר פה לבד - -
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אני?
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
תעשה תקציר.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
- - בפארסה ובקרקס הזה.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
אם אתה לא מעלה את זה להצבעה אז אין לנו מה להיות פה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
הוא לא מעלה את זה.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
אתה הופך אותנו לסטטיסטים, אתה מבזה את הכנסת.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
אתה מבזה את הכנסת, תתבייש.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
יאללה.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
ואתה פוגע ביכולת של הכנסת לבקר ולפקח על הממשלה. זה חמור מאוד, ואני מאוכזב ממך ברמה האישית, אני חייב להגיד לך.

(חברי הכנסת אלי אבידר, עופר כסיף ואוסאמה סעדי יוצאים מאולם הוועדה.)
היו"ר מיכאל מלכיאלי
תודה רבה. אני רוצה להביא את יעקב אשר, רשות הדיבור שלך. יושב-ראש הוועדה יעקב אשר.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
תתבייש על מה שאתה עושה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
עופר, - - - שאתם הולכים.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אלי, אתה מעליב אולי, זה לא יפה.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
מעליב אותך? כנראה שאין לך רגשות, תתבייש על מה שאתה עושה פה.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אלי, אלי, לא יפה.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
אתה ביזית את הכנסת היום.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אלי, זה לא יפה. יעקב.
יעקב אשר (יהדות התורה)
אדוני היושב-ראש, איחרתי כנראה בחצי דקה, אבל אני לא חושב שזה היה משנה את העניין מפני שזה היה כנראה מתוכנן מראש, וזה בסדר, זאת אופוזיציה, זה התפקיד שלהם, וזה בסדר גמור. שלום, קארין, אני רואה אותך אבל את במיוט, וזה בסדר.

אני רוצה לומר לך דבר אחד, אני חושב שהצבעה כזאת על הנושא שנמצא על סדר-היום צריכה להיעשות כשנמצאים כל חברי הוועדה. אנחנו בדרך כלל גם מקפידים לא לעשות הצבעות בימי ראשון כשלא כולם נמצאים, ואני חושב שטוב אתה נוהג. זאת אומרת שאם תהיה אפשרות שכל חברי המליאה של הוועדה יבואו ולפי זה תוכרע ההצבעה, אז תעשה את זה היום בחמש. כמובן שיש עדיפות לפני שזה נכנס לתוקף, אבל אם לא, אני לא חושב שצריך ללכת על איזשהו רוב מקרי כרגע שנמצא כדי לקבל החלטות מסוג כזה, וקל מאוד לקבל החלטות כאלה, ואפילו פופולרי. יש אנשים שמדברים יותר קטנים פתחו קריירה פוליטית, אבל אני חושב שהאחריות שלנו בסופו של דבר היא אחריות ציבורית, ולבוא היום ולקבל החלטה שלא לעשות שום פעולה ולהשאיר את המצב כמו שהוא זה גובל בחוסר אחריות.

ולכן, אני לא חושב שאתה צריך להילחץ מהדברים שנאמרו, היינו כבר בסצנות האלה, וזה בסדר, כל אחד עושה את תפקידו, האופוזיציה עושה את תפקידה, אבל הקואליציה צריכה להיות אחראית ולראות ולתקן דברים, מצד אחד. ומצד שני, כמובן לא לגרום לכך שתהיה אנרכיה או כאוס, ושנתחיל לראות פה מספרים הולכים וגדלים של נתוני הדבקה, ולכן אני משאיר את זה לשיקול דעתך. מבחינתי אם אתה רואה שיש את חברי הוועדה באופן מלא אז הייתי עושה את ההצבעה, ואם לא, אז אתה יכול לדחות את זה גם למחר בבוקר.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
למה הישיבה לא ממשיכה? סגרנו את הישיבה?
אפרת פרוקציה
יעקב מדבר.
יעקב אשר (יהדות התורה)
אמרתי את שלי כייעוץ ליושב-ראש, לא יותר מזה.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
יעקב, למה אנחנו לא מצביעים היום?
יעקב אשר (יהדות התורה)
לא שמעתם כל מה שדיברתי?
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
חבר הכנסת אשר, למה אנחנו לא מצביעים היום?
יעקב אשר (יהדות התורה)
תישאר אם לא שמעת את כל מה שדיברתי.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
לא, לא שמעתי.
יעקב אשר (יהדות התורה)
אה, אצלך זה קבוע תמיד, אתה מגיע דקה אחרי שאני מסיים לנאום, ואז אתה שואל אותי שאלה על הנאום שנאמתי חצי שעה קודם. אבל בכל זאת אני אענה לך.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
תודה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
יוראי, עם כל הכבוד לאופוזיציה ולתפקידה, ובמיוחד ערב בחירות, אני חושב שהחלטה כזאת לא צריכה להיעשות במסגרת רוב מקרי. אף פעם לא הצבעתי בוועדה הזאת, במשך ארבעה-חמישה חודשים, בזמנים של מקרי, תמיד מראש הודעתי מתי ההצבעה, מראש נתתי לכולם לבוא, אופוזיציה וקואליציה כאחד. אף פעם לא כיוונתי ולא עשיתי הצבעות כשהאופוזיציה לא הייתה נוכחת. אני חושב שלעשות דבר כזה היום כשמדובר על הסגר – או הפקרות מוחלטת או איזושהי עצירה של המגפה – לקבל החלטה כזאת, גם אם אתה אופוזיציה, עם כל הכבוד, ואולי יהיו לך ימים שתהיה פעם בקואליציה - - -
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
אבל, יעקב, סדר-היום פורסם, ידענו שאנחנו מגיעים להצביע. אני לא חבר ועדה, והגעתי לפה בשביל להצביע ולהשתתף בדיון. כל חברי הכנסת יודעים את זה. מלכיאלי עצמו אמר שההצבעה היא בשעה חמש, זה פשוט ביזוי.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
כנראה בשעה חמש, זה לא סופי. כנראה, אבל יש דברים - - -
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
אז ידענו שכנראה היום יש הצבעות. ומי שרוצה להצביע, אדוני, יכול להטריח את עצמו לכאן לכנסת ולהצביע. זה ביזוי הכנסת, אדוני.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
יוראי, תראה, אני רוצה לענות לך, יש לי אח גדול פה בזום שקוראים לו יעקב אשר, הוא בוחן אותי לראות האם אני מצליח לנהל את הוועדה בצורה טובה או לא. נכון לעכשיו יש דברים שעליהם לא קיבלתי תשובות. אם אני אעלה את זה להצבעה יגיד לי יעקב אשר: איזה מין יושב-ראש אתה, לא קיבלת תשובות ואתה מעלה להצבעה.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
אחלה. אז תקבע - - -
היו"ר מיכאל מלכיאלי
זאת הסיבה שאנחנו כעת משהים את ההצבעה על מנת שנקבל תשובות לכל השאלות.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
מלכיאלי, השעה עכשיו היא שתיים, אפשר להצביע גם בשתיים-עשרה בלילה.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אם יהיו לי תשובות להכול תהיה הצבעה גם בשתיים בלילה, אבל לא נראה לי שזה יקרה. אני לא מזעיק אנשים בשתיים בלילה, אין דבר כזה. יש פה אנשים עם משפחות, עם ילדים, אני לא יכול לעשות דבר כזה.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
אבל, אדוני, אתה מבין שאנחנו נכנסים לסגר?
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אני מבין.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
הציבור צריך לתת עליו את הדעת.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
נכון.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
נו, אבל הציבור לא נותן עליו את הדעת, כי אתה מונע הצבעה.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
ומה אני אעשה שיש - -
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
אז מצביעים רק כשיש רוב?
היו"ר מיכאל מלכיאלי
- - שרים בממשלה שבממשלה תומכים בסגירת החינוך, ובצורה פופוליסטית מגיעים לוועדה ומצביעים נגד.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
מה לעשות שחברי הכנסת הם לא חותמת גומי?
היו"ר מיכאל מלכיאלי
הם רוצים - - - שתומך בזה.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
יש לנו דעות ואנחנו רוצים להשמיע אותן.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
לא, ברור. לא הבנת. אני חוזר עוד פעם. שרים בממשלה תמכו בממשלה בסגר במוסדות החינוך, וכששולחים את הנציגים שלהם לפה הם מתגאים שהם אמרו להם להצביע נגד הממשלה. זה מצב לא נורמלי. פה לא יהיה קרקס. נקודה.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
אני לא יודע, אני לא מהממשלה. אני מהציבור, והציבור רוצה להשמיע את דברו, ואתה מונע מנציגי הציבור להצביע כאן היום.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
לא, אבל הציבור שלך לא רוצה שנציגים מהממשלה החליפית - - - לעשות צחוק מעצמם. זה הכול.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
ושוב אני אומר, לא מעלים להצבעה רק כי אין רוב? אז כשאין רוב לא מעלים להצבעה?
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אני לא אמרתי רוב.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
זאת לא דמוקרטיה.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אני לא מפחד, לא עובד אצל אף אחד, אני יכול - - -
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
אז תצביע.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
יוראי, יותר מזה, לפני כמה דקות - - -
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
אז אני אומר, מלכיאלי, זה לא מכובד. באמת, אתה יודע, אני מכבד אותך מאוד, ההתנהלות הזאת לא מכובדת.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
יוראי, לפני כמה דקות הייתי פה לבד, יכולתי להעלות, להצביע, לא רציתי. למה? הייתי פה לבד, יכולתי להצביע. היה לי רוב עם עצמי, כולם החרימו את הדיון, הם יצאו החוצה. לא אני אמרתי להם לצאת, לא אמרתי להם ללכת, יכולתי להצביע. אבל מה? אנחנו אנשים אחראים.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
אנחנו מחכים פה, אנחנו לא הולכים לשום מקום.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אנחנו אנשים שיש להם אחריות, ואנחנו רוצים תשובות לכל השאלות, ולחלק מהשאלות לא ניתנו לנו תשובות, זה הנושא. ואנחנו בהחלט נציגי ציבור.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
בסדר, אני חבר כנסת ואני לא פה כיוראי, כבן אדם פרטי, אני מייצג ציבור, והציבור שלי מבקש להביע את דעתו בדמות הצבעה.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
יוראי, תודה.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
יש לנו אחריות על הכתפיים.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
יוראי, אנחנו מעריכים את האחריות שלך, ובאמת אני אומר, זה לא - - -
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
אז תאפשר לי לממש אותה.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
ממש.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
תעלה את זה להצבעה ואני אממש.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אבל אם אני אעלה להצבעה אני לא אממש, אז מה עשינו? אז בוא נתקזז, לא נעלה.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
אז שרוב החברים יממשו את זה בהתאם. תקשיב, זה ביזוי הכנסת, מלכיאלי, זה לא צחוק.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
לא, הכנסת מכובדת. אני לא חושב שהכנסת המכובדת יכולה להתבזות על ידי אדם כמוני, אין דבר כזה.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
אני מסכים, ולכן ההחלטה שלך תמוהה לי, כי זה לא מתאים לך, אתה יודע.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
יוראי, אם אתה מסכים מצבנו טוב.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
אני תמיד מסכים איתך, לא בעניין הזה, זה ממש לבזות את הכנסת.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אני רוצה לחזור, שרון, ברשותך, על הנושאים שהוועדה עדיין לא קיבלה תשובות מספיקות, ואני חושב שעד ההצבעה כדאי שבממשלה תעשו מחשבה נוספת.

אחד, הנושא של הטייק אווי – אני חושב שזה דבר רוחבי אצל חברי הוועדה שמאוד מאוד מוטרדים מהאיסור של הטייק אווי.

שתיים, הנושא של הרפואה המשלימה שיושב-ראש הוועדה יעקב אשר העלה. אני חושב שזה דבר שצריך לתת עליו את הדעת.

שלוש, נושא חנויות מכשירי כתיבה – יש גננות, מורות שצריכות להתארגן. אני חושב שזה גם מצרך חיוני.

ארבע, נושא של בר-מצווה – אני חושב שבר-מצווה הוא חלק מהטקסים הדתיים הברורים שאנשים מחכים להם הרבה הרבה שנים, אנשים התארגנו, לפחות לאפשר להם. זאת שאלה שהייתי שמח לקבל עליה תשובה עכשיו, לאפשר לעשרה אנשים במקום סגור לצורך בר-מצווה מתוך ה-1,000 מטר. עוד פעם, לא משפחה, מתוך ה-1,000 מטר להביא את האנשים לעשות בר-מצווה. למה? יש תאריך שזה יום ההולדת, גם ההלכה אומרת שכדאי שזה יהיה במניין עשרה אנשים, להגביל לעשרה אנשים, לעשות את הסעודה הקטנה הזאת בבית סגור. אתם לא רציתם.
גאל אזריאל
כלומר, רק גברים.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אני לא נכנס לדברים שאני יודע שאני לא אדע איך לצאת מהם.
גאל אזריאל
כבוד היו"ר, בגלל שאמרת שכדאי שיהיה מניין וצריך מגבלה של עשרה אנשים אז גברים.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
נכון. תראי, אני אשאיר את זה לאבא להחליט. בסדר? האבא יחליט מה הוא רוצה. אבא שרוצה לעשות - - -
גאל אזריאל
כדאי שהאימא תחליט את ההחלטה הזאת.
אפרת פרוקציה
בדיוק.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
ההורים יחליטו ביחד, האבא והאימא יחליטו יחד איזה עשרה הם רוצים שיהיו להם לצורך המניין. דבר שלדעתי הוא חשוב מאוד, אין אדם שלא זוכר את טקס בר-המצווה שלו. בר-המצווה של הבן שלי, למשל, הייתה בתקופת קורונה, עד היום הוא זוכר שזה לא היה כמו שהוא תכנן, ולקחנו את זה בצורה מאוד מאוד – הוא לקח את זה קשה, אבל בסדר.

והדבר האחרון – הנושא של הצ'יינג'ים, העלו את זה כמה ח"כים שלא יכלו להגיע, בסך הכול בעל הצ'יינג' נמצא מאחורי - - -
גאל אזריאל
הצ'יינג' להבנתי פתוח, כי יש את החריג שמאפשר קבלת שירות חיוני לגבי מקום שמופיע בתקנות של משרד האוצר, אולי אפרת תוכל לתקן אותי, זה מופיע?
היו"ר מיכאל מלכיאלי
לצ'יינג' מותר לעבוד?
קריאה
שירותי צ'יינג' כלולים בתוספת השנייה.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
סיימנו.
אפרת פרוקציה
אם הם נמצאים או לא – לדעתי הם נמצאים.
נינא כהן קרן
אם הם נמצאים ברשימה של המקומות החיוניים אז יש אפשרות להגיע ולהפעיל אותם.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
משרד האוצר מאשר?
אפרת פרוקציה
קודם כול נראה אם הם נכנסים שם או לא. לדעתי הם כבר שם אם אני לא טועה. הכנסנו בפעם הקודמת הגדרה די רחבה של כל העיסוק בשוק ההון.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
אני חושב שיש לו את הבידוד כל שנה, לא רק בקורונה.
אפרת פרוקציה
אבל אני לא מצליחה להבין כרגע, אגב, מה מיוחד בסקטור הזה. אנחנו מדברים על מקומות עבודה שיכולים לעבוד ב-50% תפוסה. מקומות קטנים יכולים לעבוד עד עשרה עובדים ללא הגבלה. אז למה דווקא בסקטור הזה יש - - -
גאל אזריאל
מה שחשוב זאת הפתיחה לציבור, לקהל.
קריאה
נותן שירותים פיננסיים?
אפרת פרוקציה
הפתיחה לקהל בכל מקרה – לדעתי זה מופיע. נבדוק אם זה מופיע או לא ואני אחזור לוועדה.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
בסעיף 6. תודה רבה. עוד מישהו רוצה להתייחס? יש מישהו בזום שרוצה להתייחס? לא. מישהו שנמצא בוועדה? משרדי הממשלה? לא. ח"כים? לא פה. אז אנחנו סוגרים כעת את הדיון. בעזרת השם נתכנס כנראה מחר בבוקר, נקבע זמן להצבעה. תודה רבה לכולם. הישיבה נעולה.


הישיבה ננעלה בשעה 14:02.

קוד המקור של הנתונים