פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-ושלוש
הכנסת
14
ועדת החוקה, חוק ומשפט
22/12/2020
מושב שני
פרוטוקול מס' 165
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שלישי, ז' בטבת התשפ"א (22 בדצמבר 2020), שעה 21:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-23 מתאריך 22/12/2020
חוק הבחירות לכנסת העשרים וארבע (הוראות מיוחדות ותיקוני חקיקה), התשפ"א-2020
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק הבחירות לכנסת העשרים וארבע (הוראות מיוחדות ותיקוני חקיקה), התשפ"א–2020 (כ/869) – הכנה לקריאה שנייה ושלישית
נכחו
¶
חברי הוועדה: מיכאל מלכיאלי – מ"מ היו"ר
יעקב אשר – יושב-ראש ועדת החוקה, חוק ומשפט
ניצן הורוביץ
יואב סגלוביץ'
אוסאמה סעדי
שלמה קרעי
מוזמנים
¶
דין ליבנה - יועמ"ש ועדת הבחירות המרכזית
איל זנדברג - ראש תחום משפט ציבורי, ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
אסתי ורהפטיג-בס - יועמ"ש משרד הבריאות
רישום פרלמנטרי
¶
ירון קוונשטוק
הצעת חוק הבחירות לכנסת העשרים וארבע (הוראות מיוחדות ותיקוני חקיקה), התשפ"א–2020 (כ/869) – הכנה לקריאה שנייה ושלישית
היו"ר מיכאל מלכיאלי
¶
אנחנו פותחים את הישיבה לאחר יום באמת עמוס, אני מאוד מאוד שמח שאנחנו מגיעים לקראת סוף היום להסכמות ולהבנות. אני רק רוצה לחזור למען הסדר הטוב: אנחנו נביא היום, בעזרת השם, למליאה את הצעת החוק שאושרה בקריאה ראשונה. כל חברי הוועדה כאן מסירים את כל ההסתייגויות שלהם, למעט הסתייגות אחת שנמצאת בהסכמה.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
¶
כן, הכנסנו את זה לנוסח, אני מקווה שאני מדייק, את מה ששר הרווחה תיקן בכנסת ה-23, לרבות סיעוד, בניין, תעשייה – כל מה שהקראנו.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
מלונאות, הסעדה, תעשייה, חקלאות ובניין, בנוסף לסיעוד. עובדים זרים בחמשת התחומים האלה.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
¶
כן, כן. יש מחווה של רצון טוב. שנייה, אני חוזר בשביל אוסאמה. אנחנו אומרים ככה: בשביל הרצון הטוב להביא את זה למליאה - -
היו"ר מיכאל מלכיאלי
¶
כן, עכשיו.
- - כל חברי הוועדה הורידו את כל ההסתייגויות, כל נושא חדש, הכול מכול כול ירד. למעט מה שהכנסנו בלשון החוק, את הנושא של הסיעוד, בניין וכו' וכו', שנמצא בתוך החוק.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
¶
עובדים זרים. זה נושא אחד.
ונושא שני, שכבר הכנסנו ללשון החוק זה עבודה ומנוחה על פי הפשרה שהייתה לנו פה, שמה שוועדת הבחירות קובעת זה הוראת קבע, ומה שאנחנו הוספנו אחר כך זו הוראת שעה. אני רוצה להעלות את זה להצבעה.
אלעזר שטרן (הלשכה המשפטית)
¶
חשוב לנו להסביר על מה בדיוק מדובר. אני אסביר מה נאמר בתקנות שקבע שר העבודה בפעם הקודמת לגבי עובדים זרים, ועכשיו לפי ההחלטה שלכם תחול לא רק בתחום הסיעוד אלא גם בתחומים האחרים. אני אקריא לכם: לעובד בסיעוד המועסק בעבודתו ביום הבחירות לא ישולם שכר לפי סעיף 136 – סעיף 136 זה הסעיף שקובע את הזכות לשכר ביום השבתון.
מצד שני, הסעיף הזה לא גורע מזכותו של העובד לשכרו הרגיל ביום בחירות. זאת אומרת, אם הוא היה רגיל, יש לו מכוח הסכם, מכוח צו הרחבה, מכוח הסכם קיבוצי וכו', אותו עובד זר זכאי לשכר באותו יום, הוא יקבל את השכר הרגיל שלו, לא 200% ולא שום דבר. מצד שני, אם הוא נעדר מעבודתו מהסיבות שלפי הדין הוא זכאי לקבל, נגיד יש לו מחלה, אבל, משהו כזה - -
אלעזר שטרן (הלשכה המשפטית)
¶
- - חופשה שנתית וכו', והוא זכאי לקבל בעבור זה שכר, זה לא פוגע בזה.
אני לא קראתי את כל הסעיפים, אבל בגדול - - -
אלעזר שטרן (הלשכה המשפטית)
¶
מה שאמרתי עכשיו זה בעצם הוראת השעה שהייתה בכנסת ה-23, ועכשיו היא תהיה הוראת קבע.
אלעזר שטרן (הלשכה המשפטית)
¶
שר העבודה קבע תקנות מכוח ההסמכה שהייתה בהוראת שעה. ועכשיו בעצם התוכן של התקנות האלה ייכנס לתוך החקיקה, לתוך חוק הבחירות, כהוראת קבע.
אלעזר שטרן (הלשכה המשפטית)
¶
ההגדרה המדויקת היא עובד שאינו אזרח ישראלי.
דבר נוסף, הוועדה החליטה להוסיף לנושא של בתי אבות ובתי דיור מוגן גם בתי אבות ובתי דיור מוגן שמופעלים או מנוהלים על ידי משרד הבינוי והשיכון או על ידי משרד העלייה והקליטה.
אלעזר שטרן (הלשכה המשפטית)
¶
כן, כן. חשוב להדגיש, ואנחנו נבהיר, זה הגדרות קצת מוזרות, כי בעצם התחומים האלה לא מוסדרים כיום בחקיקה, הם מוסדרים בנהלים פנימיים של משרד הבינוי והשיכון מצד אחד ומשרד העלייה והקליטה מצד שני. ולכן מדובר פה על בית דיור לגיל הזהב שמשרד הבינוי והשיכון או מי מטעמו מנהל וכו'. ומצד שני על מקבצי דיור לעולים, שזה בעצם המתחמים שבהם עולים זכאים לקבל בתנאים מסוימים, לפי כללים של משרד העלייה והקליטה, הם רשאים לקבל - - -
ניצן רוזנברג
¶
הדבר השלישי זה לגבי ההחרגות שביקשתם מסגר ומאזור מוגבל. והנוסח שזה יהיה: הגבלות שנקבעו בתקנות, כאמור בסעיף 7(א)(1), שזה תקנות של סגר, או לפי סעיף 16(א), שזה הכרזות על אזור מוגבל, לא יחולו ביום הבחירות לכנסת וב-21 הימים שלפני יום הבחירות על אדם בעת שהוא ממלא עבור מפלגה תפקיד שיושב-ראש ועדת הבחירות המרכזית לכנסת, בהתייעצות עם סגניו ועם המנהל הכללי של משרד הבריאות, קבע כי הוא מסוג התפקידים הדרושים למפלגה לשם היערכותה לבחירות לכנסת וקיומן של הבחירות האמורות.
זה היה הסיכום שהגענו אליו בוועדה.
אסתי ורהפטיג-בס
¶
אפשר להעיר משהו? אני עוברת על הנוסח, יש דברים שאני חשבתי שכן הוסכמו על ידי היושב-ראש.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
¶
גברתי הנכבדה, אני אגיד לך משהו: אנחנו מאוד מעריכים את דעתך. באמת מעריכים, לא סתם. הבעיה היא שכל דבר שתעלי פה עכשיו עלול להצית כאן אי אלו אי הבנות. אנחנו רוצים להתקדם.
אלעזר שטרן (הלשכה המשפטית)
¶
אני רק רוצה להעיר דבר אחד: ברמה המקצועית, ואני חייב לומר את זה, גם הנושא של ההרחבות לדיור מוגן של משרד העלייה והקליטה ומשרד הבינוי והשיכון מצד אחד, ובוודאי ובוודאי מה שהסכמתם עכשיו, להרחיב את זה לענפים נוספים, את הנושא של עובדים שאין להם אזרחות ישראלית, אנחנו לא עד הסוף סגורים על המשמעויות של זה. יכול להיות שיש בזה גם היבטים מסוימים של פגיעה בשוויון.
אלעזר שטרן (הלשכה המשפטית)
¶
אנחנו לא לגמרי סגורים בדיוק על זה, כי זה נעשה מהרגע להרגע, ולא הייתה לנו את האפשרות לבדוק את זה בצורה רוחבית. יכול להיות שיש פה אלמנט מסוים של פגיעה בשוויון, אני מסב את תשומת לבכם.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
¶
רגע, לפני שאנחנו מעלים את זה להצבעה, יושב-ראש הוועדה המיתולוגי, חבר הכנסת הרב יעקב אשר, בברכה להבנות.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד-תל"ם)
¶
אבל לפני המיתולוגי, יש לי איזה קטע שאני אוהב את הפרטים. האם כל מי שנמצא פה הסיר את ההסתייגויות? עמית הלוי פה?
היו"ר מיכאל מלכיאלי
¶
כן. אני רוצה לחזור על מה שיואב אומר, שיירשם בפרוטוקול, שהיות שעמית לא פה או מישהו אחר לא פה, כל ההסתייגויות של מי שלא נמצא פה, לא ידונו בהן בכלל. ומי שפה משך.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אדוני היושב-ראש, חבריי חברי הוועדה, באמת מאמצים גדולים שנעשו בשעות האחרונות של היושב-ראש בפועל מלכיאלי, ואני קצת ניסיתי לעזור ולא להפריע הרבה בעניין. אני חושב שההחלטה היא נכונה, וחשוב מאוד שגם ועדת הבחירות תוכל להיות ערוכה בזמן לדברים שצריך, וגם הדברים שהוחלט בהם וששינינו אותם ושעשינו בהסכמות יצאו לפועל. אני חושב שבסך הכול היה דיון מעמיק וטוב, תיקנו כמה דברים חשובים מאוד.
אני מברך את היושב-ראש, מברך את הוועדה. רוצה להודות לצוות הוועדה על העבודה המסורה, גם למנהלי הוועדה, ליועצים המשפטיים, לגור שנמצא בבית, לאלעזר שנמצא במקום – מי ליד אלעזר, תזכירו לי?
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
ניצן, נכון. וגם את ניצן. תודה רבה לכולם. והרב ברוכי, אתה יכול להצביע בעד, הכול בסדר.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
¶
בדיוק. אני מצהיר לפרוטוקול: חבר הכנסת עמית הלוי אמר לי, היות שכולם מושכים, גם הוא מושך את ההסתייגויות.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אוקיי. אז רק אני אומר לפרוטוקול: אנחנו נזרום עם ההצעה הזאת בגלל הנסיבות, אבל כמובן לגבי העובדים הזרים וההרחבה על כל הענפים, אנחנו מסתייגים מזה אבל - - -
אסתי ורהפטיג-בס
¶
לא מבחן. אם אפשר להציג את זה בעצמנו. בדיון האחרון אני הערתי, שאני ביקשתי שאחד מהאינטרסים שיובאו בחשבון בעת קביעת הכללים ליציאת חולים ומבודדים יהיה גם שמירה על בריאות הציבור בין יתר הדברים.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד-תל"ם)
¶
תראו, אני פה אתקרצץ עליכם. בדקתם רוחבית שזה לא נמצא במקומות אחרים שיכול להשליך עליהם?
אסתי ורהפטיג-בס
¶
הכוונה היא לשקף בדיוק את הדיונים שהיו בוועדה. אתם אמרתם שאתם רוצים שיושב-ראש ועדת הבחירות הוא זה שיעשה את האיזון בין כל האינטרסים הצריכים לעניין, בין החשיבות לאפשר לכל בוחר לממש את זכותו לבחור, לבין מצד שני צמצום ההידבקות בנגיף הקורונה. ויחד עם זה צריך לבוא גם שמירה על בריאות הציבור, זה מבחינתנו חלק מהעניין הזה של צמצום ההידבקות.
היו"ר מיכאל מלכיאלי
¶
כל אחד צריך לצאת כאן עם משהו היום. גם משרד הבריאות צריך לצאת עם משהו. בסדר גמור. מישהו מתנגד? לא. עידן מאשר לנו?
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
רגע, יש לי עוד בקשה אחת. הסתייגויות דיבור – האם אנחנו מסכמים שאף אחד לא מגיש הסתייגויות דיבור?
היו"ר מיכאל מלכיאלי
¶
קרעי רק עושה רושם של לא נחמד, הוא באמת נחמד.
אוקיי, אנחנו רוצים להעלות את הצעת החוק הזאת להצבעה. מי בעד?