ישיבת ועדה של הכנסת ה-23 מתאריך 21/12/2020

תקנות ניירות ערך (אגרה שנתית) (הוראת שעה), התשפ"א-2021, תקנות ניירות ערך (הצעת ניירות ערך באמצעות רכז הצעה) (הוראת שעה), התשפ"א-2021, תקנות הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות (בקשה לרישיון, בחינות, התמחות ואגרות) (הוראת שעה), התשפ"א-2021, תקנות ניירות ערך (אגרת בקשה למתן היתר לפרסום תשקיף) (הוראת שעה), התשפ"א-2021, תקנות ניירות ערך (זירת סוחר לחשבונו העצמי) (הוראת שעה), התשפ"א-2021, תקנות ניירות ערך (חתימה ודיווח אלקטרוני) (הוראת שעה), התשפ"א-2021, הצעת אישור תקציב רשות ניירות ערך לשנת 2021

פרוטוקול

 
פרוטוקול של ישיבת ועדה

הכנסת העשרים-ושלוש

הכנסת



19
ועדת הכספים
21/12/2020


מושב שני

פרוטוקול מס' 213
מישיבת ועדת הכספים
יום שני, ו' בטבת התשפ"א (21 בדצמבר 2020), שעה 11:38
סדר היום
1. הצעת תקנות ניירות ערך (אגרה שנתית) (הוראת השעה), התשפ"א-2020
2. הצעת תקנות ניירות ערך (אגרת בקשה למתן היתר לפרסום תשקיף) (הוראת שעה), התשפ"א-2020
3. הצעת תקנות הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות (בקשה לרישיון, בחינות, התמחות ואגרות) (הוראת שעה), התשפ"א-2020
4. הצעת תקנות ניירות ערך (הצעת ניירות ערך באמצעות רכז הצעה) התשפ"א-2020
5. הצעת תקנות ניירות ערך (זירת סוחר לחשבונו העצמי) (הוראת שעה), התשפ"א-2020
6. הצעת תקנות ניירות ערך (חתימה ודיווח אלקטרוני) (הוראת שעה), התשפ"א-2020
7. הצעת אישור תקציב רשות ניירות ערך לשנת 2021
נכחו
חברי הוועדה: משה גפני – היו"ר
ינון אזולאי
קרן ברק
אופיר כץ
אלכס קושניר
מוזמנים
ענת גואטה - יו"ר, רשות לניירות ערך

עודד שפירר - מנכ"ל, רשות לניירות ערך

רן ריפולד - חשב, רשות לניירות ערך

אורית שרייבר - עו"ד, הלשכה המשפטית, רשות לניירות ערך

שירה עמיאל בן אבא - רכזת מאקרו, אגף התקציבים, משרד האוצר
משתתפים (באמצעים מקוונים)
נמרוד ספיר - מנכ"ל איגוד בתי השקעות
ייעוץ משפטי
אייל לב ארי
שיר שפר להד
מנהל הוועדה
טמיר כהן
רישום פרלמנטרי
אירית שלהבת


הצעת תקנות ניירות ערך (אגרה שנתית) (הוראת השעה),התשפ"א-2020

הצעת תקנות ניירות ערך (אגרת בקשה למתן היתר לפרסום תשקיף) (הוראת שעה), התשפ"א-2020

הצעת תקנות הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות (בקשה לרשיון, בחינות, התמחות ואגרות) (הוראת שעה), התשפ"א-2020


הצעת תקנות ניירות ערך (הצעת ניירות ערך באמצעות רכז הצעה) התשפ"א-2020

הצעת תקנות ניירות ערך (זירת סוחר לחשבונו העצמי) (הוראת שעה), התשפ"א-2020

הצעת תקנות ניירות ערך (חתימה ודיווח אלקטרוני) (הוראת שעה), התשפ"א-2020

הצעת אישור תקציב רשות ניירות ערך לשנת 2021
היו"ר משה גפני
אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הכספים. אנחנו עוברים לתקנות ניירות ערך.
שירה עמיאל בן אבא
אני מאגף התקציבים. הודעה של משרד האוצר: משרד האוצר יפעל לתקצוב של החינוך העצמאי בהיקף של 8 מיליון שקלים. זאת בכפוף לכל הכללים הנדרשים לצורך תקצוב במסגרת התקציב ההמשכי, וועדת הכספים תאשר פניות תקציביות שמונחות על שולחנה.
היו"ר משה גפני
אנחנו נדרשים לאשר את זה? זה כבר עלה לי עד מעל לראש.
שירה עמיאל בן אבא
אתם לא נדרשים לאשר את זה. אתם יודעים שיש פניות תקציביות שאנחנו שלחנו שמונחות על שולחן הוועדה.
היו"ר משה גפני
יש שתי פניות ששלחתם. שהמשרדים יעשו את העבודה שלהם ושיביאו את זה כפי שצריך. בסדר.
שירה עמיאל בן אבא
ככל שיהיו שרים אנחנו נשמח להביא את זה.
היו"ר משה גפני
שירה, אני מודה לך על ההודעה הזאת. אנחנו נמצאים ב – אני לא רוצה להגיד את המילה הלא פרלמנטרית, אבל מה שאנחנו חיים היום, המציאות הזאת היא בלתי מתקבלת על הדעת, שאת צריכה להודיע על 8 מיליון שקל של החינוך העצמאי, שזה דבר שהוא משולל כל היגיון. נבהלתי כשאמרת שצריך גם לאשר את זה בגלל שזה אושר כבר 360 פעמים. אבל את מדברת על פניות תקציביות – אנחנו יודעים, יש שתי פניות תקציביות. פשוט עוד לא שמתי אותן על סדר היום, אני בודק אותן.
שירה עמיאל בן אבא
אם יש פרטים שחסרים נשמח לענות.
היו"ר משה גפני
לא אתכם אלא עם המשרדים. בכל מקרה, אני מודה לך. תודה רבה.

מי מציג את תקנות ניירות ערך? ענת גואטה, יושבת-ראש הרשות לניירות ערך, בבקשה.
ענת גואטה
תודה רבה, אדוני כבוד היושב-ראש, חברי כנסת נכבדים. אני רוצה לנצל את ההזדמנות להופיע כאן בפניכם היום ולתת לכם סקירה קצת יותר רחבה מאשר התקציב שלנו שהוא ספציפי ומההצעה שלנו להפחתות, ולדבר על תהליכים משמעותיים שקרו בסיוע הוועדה בשנתיים–שלוש האחרונות.

קודם כול, חשוב לי לציין שבמרבית התקופה שבה אני מכהנת בתפקידי כיושבת-ראש רשות ניירות ערך, הכלי החשוב והמשמעותי של חקיקה לא עמד לרשותנו. למרות זאת, כשמסתכלים על בחינה של פעילות הרשות בשנים הללו, אפשר לראות שהתקדמנו בלא מעט תחומים, למרות שהמצב הקריטי בשל מחסור בחקיקה דורש פעילות לצורך קידום של רפורמות משמעותיות שאנחנו מעוניינים לקדם אותן.

אני רוצה להזכיר שבשנת 2017 הוועדה הזאת אישרה תיקון חשוב לחוק ניירות ערך, שינוי מבנה הבורסה, שבין היתר חייב את הבנקים להעביר מידיהם את השליטה בבורסה, שעד אז הייתה בבעלות הבנקים. תהליך יישום החקיקה דה פקטו וההוצאה מן הכוח אל הפועל שלה הושלם במלואו בשנת 2018, שאז הרשות עמדה על כך ונקטה גישה פרואקטיבית בתהליך העברת השליטה בבורסה מידי הבנקים. הבשורה שלנו הייתה שהעברת השליטה תהיה לידיים זרות ולא לידי בעל שליטה דומיננטי. בפועל דחינו הצעות שהתקבלו בעיקר מבורסות זרות להעברת השליטה לידי גורם ריכוזי אחד כי חשבנו שבעל שליטה מרכזי בבורסה, בפרט כזה שהוא בורסה זרה – כי כל ההצעות, כפי שציינתי קודם, הגיעו מבורסות זרות, חלקן בבעלות ממשלתית של ממשלות זרות – עשוי היה לרתום את הפעילות של הבורסה לטובת אינטרסים שהם לא בהכרח לטובת שוק ההון המקומי. שליטה מבוזרת תבטיח שהבורסה תשרת את המטרה המרכזית שלה, שהיא קידום שוק הון משוכלל ומודרני ככלי מרכזי לפיתוח הכלכלה הישראלית.

אני רוצה לציין שהיום בחלוף מספר שנים ובתוספת מהלכים נוספים שאותם ביצעה הרשות, אפשר לחזות בפירות של המהלך שהובילה רשות ניירות ערך לשינוי מבנה השליטה בבורסה, בשיתוף עם הוועדה, שהתחיל והושלם בחודש אוגוסט בשנת 2018. הבורסה הנפיקה את המניות שלה בבורסה והפכה להיות חברה בדיוק שנה לאחר מכן. בסוף אוגוסט 2019 התהליך הזה הושלם. בהנפקה הזאת השתתפו משקיעים זרים מגוונים, במודל הנפקה חדש, שכלל רישום בבורסה בתל אביב וגיוס כסף ממשקיעים זרים. זה מודל הנפקה חדש שאנחנו עמלים כדי לשמר ולבסס אותו גם לגבי חברות אחרות. יש חברות נוספות שבחרו במודל ההנפקה הזה בתקופה האחרונה.

בהמשך לזה, בשנה האחרונה, בשנת הקורונה אנחנו חווים זרם חסר תקדים של ביקוש מצד חברות להנפקת מניות לראשונה (IPO), בעיקר ממגזר הטכנולוגיה וההייטק הישראלי, בהיקף משמעותי שלא חווינו מזה עשור. העלייה בפעילות התחילה עוד ברבעון הקודם והיא ממשיכה ביתר שאת גם ברבעון הנוכחי, כשהיום אנחנו עומדים על 28 תשקיפים שכבר הוגשו לנו ועוד 70 שהודיעו שבכוונתם להנפיק ברבעון הקרוב, בסך הכול 98 הודעות ותשקיפים בשני רבעונים בלבד.

כפי שציינתי, החידוש הנוסף והמשמח בגל ההנפקות הנוכחי הוא שהרבה מן ההנפקות האלה הן בענף הטכנולוגיה, דבר שמחבר באופן מועיל כבר בשנה הראשונה למשבר הקורונה בין מקורות המימון האטרקטיביים של שוק ההון הציבורי ובין צורכי המימון של ענף ההייטק הישראלי, ומאפשר בזה למשקיעים ישראלים להיחשף לאחד הענפים המובילים והצומחים ביותר בכלכלה הישראלית. כל זה תוך הגברה של המתאם בין תמהיל ענפי המשק לבין שוק ההון הציבורי. השקענו מאמצים רבים מאוד בתחום הזה. אני רוצה לציין שגם בסיוע הוועדה, שהחריגה עוד בשנת 2018 את ההשקעות של המוסדיים בענף ההייטק ממגבלת ההוצאות הישירות של הגופים המוסדיים, ואנחנו שמחים מאוד על החיבור שנרקם בין שוק ההון הציבורי לבין ענף ההייטק הישראלי. אנחנו חושבים שזה חיבור מועיל גם בראייה של שנים קדימה.

נושא משמעותי נוסף שמעסיק אותנו בימים האלה הוא קידום חקיקה שתאפשר הקמה של תשתיות פינטק מחוללות תחרות וברות קיימא בתוך המערכת הבנקאית בישראל, שישמשו בשלב הראשון את ציבור הצרכנים הפיננסיים להשוואה בלתי אמצעית של עלויות ואיכות של השירותים הפיננסיים שהם מקבלים היום מהבנקים אל שירותים אלטרנטיביים אפשריים, ובשלב הבא יוכל גם ציבור הלקוחות והציבור הישראלי לממש את הבחירה שלהם באמצעות הקשה על קליק אחד.

חשוב לי לציין שהמהפכה הזאת היא המהפכה הצרכנית המשמעותית ביותר לדעתנו בעשורים האחרונים ביחס לאופן שבו הציבור הישראלי צורך שירותים פיננסיים ומנהל את ההשקעות שלו. חשוב לציין גם שישראל היא מעצמת פינטק בעולם. חברות הפינטק הישראליות מביאות הרבה מאוד ערך וברכה לשווקים מובילים בעולם. הן לא פועלות בישראל, הצרכן הישראלי לא נהנה מהן, בעיקר בגלל חוסר ודאות רגולטורית שצריך להסדיר בהקדם האפשרי.

בשנה האחרונה התמודדנו עם משבר הקורונה, כמו כל המשק, ובעיקר התמקדנו בהבטחת הפעילות הרציפה והתקינה בשוק ההון, שהייתה אתגר עליון לרגולטורים בתחום ניירות ערך בכל העולם. פעלנו כדי להבטיח יצירה של גמישות עבור השחקנים שפעילים בשוק ההון, ובעיקר בחלק הראשון של המשבר, בו התמודדנו עם תנודתיות חריפה בשווקים, שהשפיעה על ציבור המשקיעים ועל מנהלי כספי הציבור והמתווכים הפיננסיים. כעת, לצד העבודה הרבה שהשקענו כדי להבטיח פעילות רציפה ותקינה, הרשות ממשיכה ברבעונים האחרונים לתמוך בגל ההנפקות שציינתי קודם, כמות מסיבית של תשקיפים שמגיעים לידינו ואנחנו צריכים לאשר ולאפשר את הגיוס שלהם לשוק. למהלך הזה כל עובדי הרשות באופן חריג נרתמים מתוך הבנה שהתפקוד הרציף והתקין של שוק ההון במהלך המשבר הוא גורם שקשה להפריז בחשיבותו. אני חושבת שעד עכשיו עמדנו במשימה בהצלחה.

היום מונח על סדר היום של הוועדה תקציב רשות ניירות ערך לשנה הבאה.

אני רוצה לציין שהרשות היא גוף עצמאי שלא נתמך על ידי המדינה, זאת אומרת הרשות לא מקבלת תקציב מן המדינה. כל ההכנסות שלה מגויסות ממקורות עצמאיים, בעצם מאגרות שאנחנו גובים מן הלקוחות שלנו, שהם הגופים המפוקחים.
היו"ר משה גפני
מובן מאליו שתקציב הרשות לניירות ערך הוא עצמאי ואיננו מתוקצב על ידי תקציב המדינה.
ענת גואטה
אני מציינת את זה. אנחנו רגולטור יוצא דופן במובן הזה.
היו"ר משה גפני
לא יוצא דופן, אבל כן, זה בסדר.
ענת גואטה
אנחנו מתייחסים בכובד ראש לכל הוצאה ואנחנו פועלים כדי לצמצם עלויות שמושתות על המפוקחים שלנו, בעיקר לאור גודל השעה בתקופת הקורונה, ולכן הבאנו היום לאישור הוועדה גם הצעה להפחתת אגרות כיוזמה משותפת של רשות ניירות ערך ושל יושב-ראש ועדת הכספים.

אני מעבירה את רשות הדיבור לעודד שפירר, מנכ"ל הרשות, שיציג את התקציב ואת ההצעה באופן מפורט.
היו"ר משה גפני
אנחנו עדיין עוסקים באגרות. מה אתם מבקשים באגרות?
עודד שפירר
אנחנו מבקשים הפחתה רוחבית של 10% על כל האגרות השנתיות של כל הגופים המפוקחים.
היו"ר משה גפני
אני רוצה להגיד משהו, אני רוצה להגיד גם לענת גואטה. הרשות לניירות ערך עושה את עבודתה בסדר, אין ביקורת קשה על הדברים האלה. תמיד יש ביקורות. באמת הרשות בראשותך, העובדים, המנכ"ל, כולם – אין לנו טענות רבות. לצערי הרב נקלעתם עכשיו עם התקציב למצוקה פוליטית בלתי רגילה. קודם היה דיון שבו ראינו פה את הכאוס שמול עינינו. בכל אופן אני רוצה לאשר את זה. אני לא יודע אם הכנסת תתפזר או לא תתפזר. הכול הולך לקרות כאן. אני הרבה שנים בכנסת ואני לא זוכר תקופה כזאת. באמת זו תקופה של כאוס נורא.

ביקשתי בשעתו להפחית מן האגרות. אני מודה לכם על כך שהפחתתם. אני לא מסתפק ב-10%, אני מבקש 15% הפחתה של האגרה השנתית בכל הפעילות הזאת. אתם יכולים לעמוד בזה וזה לא בקשת סרק. אני פונה אליכם ומבקש את ההסכמה שלכם, שההפחתה של האגרות תהיה ב-15%.
ענת גואטה
בסדר גמור, אנחנו מקבלים את ההצעה של אדוני. נוכל לעמוד בזה.
ינון אזולאי (ש"ס)
שאלה קטנה לעודד שפירר. כשאתם עושים הפחתה של האגרות, אתה מדבר על מה יהיה בשנים 20-21. ועל שנת 20 של הקורונה – האם יש לכם משהו? הייתי מבקש שתיתן לנו פירוט, שנוכל לדעת על מה אנחנו מצביעים.
עודד שפירר
אנחנו מפרידים פה בין שני סוגים של הפחתת אגרות. לשנת 2020 אנחנו מפחיתים כ-5 מיליון שקל. זו פעם ראשונה שאנחנו עושים הפחתה תוך כדי שנת התקציב. אנחנו בעצם נחזיר לחברות ששילמו לנו אגרה את ההפרשים, אם הוועדה כמובן תאשר.
ינון אזולאי (ש"ס)
אתם מחזירים כסף או שאתם עושים זיכוי באגרה?
עודד שפירר
אנחנו מחזירים כסף.
ינון אזולאי (ש"ס)
מחזירים כסף בפועל למי שמשלם ב-2020, בגלל הקורונה?
עודד שפירר
נכון. בעצם ההפחתה היא לחברות שנפגעו בעיקר בקורונה. מתוך 5 מיליון השקלים שאנחנו מחזירים, כ-4 מיליון שקלים מוחזרים לחברות ניהול קרנות הנאמנות על ההפסדים הגדולים שהיו להן בתקופה הזאת. זה בעצם הענף שנפגע הכי הרבה בתקופת הקורונה. לכן חשבנו שצריך לעשות את זה פעם אחת דיפרנציאלי ולא שוויוני.
ינון אזולאי (ש"ס)
כלומר ענפים שלא נפגעו, למשל ענפי מזון ותרופות שלא נפגעו, אתם לא תחזירו להם כי אין בעצם מה להחזיר להם. אתה דואג דווקא לאלה שנפגעו בתקופת הקורונה.
עודד שפירר
נתת דוגמה מצוינת, חלק מחברות המזון שהייתה להן דווקא עדנה בתקופה הזאת. לכן בשנה הזאת לא נכון להחזיר להן. יחד עם זאת, סברנו שבשנים 21–23, מכיוון שהאגרות שאנחנו מחזירים להן הן תולדה של צבירה של עודף של אגרות שנמצאות אצלנו - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
מאיזו שנה האגרות האלה נמצאות אצלכם?
עודד שפירר
פחות או יותר משנת 2017. ב-2017 היה מעט. בשנים 18, 19 ו-20 הצטבר עודף של כ-40 מיליון שקל מעל מה שאנחנו צריכים. לכן את כל הסכום הזה כמעט אנחנו מחזירים לחברות. עכשיו עם התוספת של הרב גפני זה אפילו יותר. ה-15% שנתי זה סדר גודל של 16.5 מיליון שקל בשנה שאנחנו מחזירים לחברות שמפוקחות על ידינו. בסך הכול כ-47–48 מיליון שקל, בנוסף ל-5 מיליון שקל. סך הכול 53 מיליון שקל.
ינון אזולאי (ש"ס)
אתה רוצה עוד 13 מיליון שקל מאיתנו? כי היה לך 40 מיליון שקל. בסדר, ברזרבה תמיד אתה משאיר לך 4 מיליון, אז תוריד מזה.
עודד שפירר
מאחר והרב גפני פיצל לנו את זה לשלוש שנים, לשנים 21–23, אני מאמין שנעמוד בזה בשנים הבאות וזה יהיה בסדר.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
אפשר להעביר אותם למשרד האוצר?
היו"ר משה גפני
לא. למה אתה רוצה לקלקל אותם?
ינון אזולאי (ש"ס)
הם יתקלקלו שם, תעזוב. לפחות במקום הקטן הזה שבו הם טובים – תן להם.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
שם אומרים לנו כל הזמן: לא, לא, לא. פה לפחות אומרים: כן.
ינון אזולאי (ש"ס)
מהתקציב של המדינה הם יכולים להחזיר.
היו"ר משה גפני
עשיתי חשבון, אם הייתי חושב שהם לא יכולים לעמוד בזה לא הייתי מבקש את זה.
ינון אזולאי (ש"ס)
איך אתה יודע לעשות חשבון? לא לימדת לימודי ליבה.
היו"ר משה גפני
לא חשוב. אני יודע, למדתי בכולל. המציאות היא שרשות ניירות ערך – גם החמאתי להם קודם – עומדים בעניין הזה. אני חושב שזו גם תקופה שבה באמת צריך להפחית. אני שמח שהם באו עם ההצעה של ההנחה. דיברנו על זה כבר קודם.
ינון אזולאי (ש"ס)
בפברואר הם התחייבו לבוא אלינו עם הפחתה עד סוף השנה, והם באו. הם עמדו במילתם.
היו"ר משה גפני
ב-15% הם יעמדו. זה גם חשוב מבחינת המסר כלפי הציבור.



הצעת תקנות ניירות ערך (אגרה שנתית) (הוראת השעה),התשפ"א-2020
היו"ר משה גפני
בבקשה, אם אפשר לקרוא את התקנות.
אורית שרייבר
מדובר במספר סטים של תקנות שבאמצעותן ניישם את המתווה הזה. החלק הראשון לשנת 2020 – שלושה סטים של תקנות מתייחסים לזה, ושאר הסטים מתייחסים להוראת השעה לשנים 2021–2023.

טיוטת תקנות ניירות ערך (אגרה שנתית) (הוראת שעה), התשפ"א-2020

אלה התקנות שעוסקות בתאגידים מדווחים בקרנות נאמנות וגם בבורסה, להפחתה של שלוש השנים הבאות.



"בתוקף סמכותי לפי סעיף 55א לחוק ניירות ערך, התשכ"ח-1968, ולפי סעיף 130א לחוק השקעות משותפות בנאמנות, התשנ"ד-1994, בהתייעצות עם הרשות ובאישור ועדת הכספים של הכנסת, אני מתקין תקנות אלה:





הוראת שעה לשנת הכספים 2020
1.
(1) בשנת הכספים 2020 יראו כאילו בתקנות ניירות ערך (אגרה שנתית), התשמ"ט-1989 (להלן – התקנות העיקריות) –




(1) בתקנה 2(ו1), במקום פסקה (2) נאמר:





"(2) על אף האמור בפסקה (1), קרן חוץ כאמור ששווי יחידותיה שנרכשו בישראל אינו עולה על הסכום הקבוע לדרגה א' בתוספת השנייה, תשלם את סכום האגרה הקבוע לקרן המסווגת בדרגה זו; לעניין זה, "שווי יחידות שנרכשו בישראל" – שווי היחידות שהוחזקו בידי בעלי יחידות שרכשו אותן בישראל נכון ליום ג' בטבת התש"ף (31 בחודש דצמבר 2019) או ליום ח' בתמוז התש"ף (30 ביוני 2020), הנמוך מביניהם, ויראו יחידות שנרכשו באמצעות מפיץ בישראל כיחידות שנרכשו בישראל; לעניין האגרה שתשולם במועד הראשון לאחר מתן היתר הרשות להצעת יחידות של כל קרן – שווי היחידות שנרכשו לאחר מתן היתר כאמור.";




(2) בתקנה 3 –





(1) במקום תקנת משנה (א) נאמר:






"(א) דרגתו השנתית של תאגיד לשנת 2020 תיקבע לפי ההון העצמי בדוחותיו הכספיים לשנת 2019 או ההון העצמי בדוחותיו הכספיים לרבעון השני לשנת 2020, הנמוך מביניהם, ואילו דרגתו השנתית של תאגיד החייב בהגשת דוחות כספיים מאוחדים תיקבע לפי ההון העצמי שלו בדוחותיו הכספיים המאוחדים לשנת 2019 או דוחותיו הכספיים המאוחדים לרבעון השני לשנת 2020, הנמוך מביניהם; לעניין זה – "דוחות מאוחדים" – כהגדרתם בתקנות ניירות ערך (דוחות כספיים שנתיים), התש"ע-2010.";





(2) במקום תקנת משנה (ב) נאמר:






"(ב) תאגיד שהתאגד בסמוך לפני מועד התחילה ואין לו דוחות כספיים לשנה הקודמת למועד התחילה, תיקבע דרגתו לשנה שבה חל מועד התחילה, לפי ההון העצמי בדוחות הכספיים שנכללו בתשקיף שעל פיו הוצעו לראשונה ניירות הערך שלו לציבור או לפי ההון העצמי בדוחות הכספיים לרבעון השני לשנת 2020, הנמוך מביניהם.";





(3) במקום תקנת משנה (ד) נאמר:






"(ד) דרגתה של קרן לשנת 2020 תיקבע עם תחילתן של תקנות ניירות ערך (אגרה שנתית) (הוראת שעה), התשפ"א-2020 (להלן – מועד קביעת הדרגה) לפי השווי הנקי הנמוך ביותר של נכסי הקרן בימי המסחר בחודשים ינואר עד יוני בשנת 2020.";




(3)
בתוספת השנייה במקום "שווי נקי ממוצע של נכסי קרן" נאמר "שווי נקי נמוך של נכסי קרן";



(2) עלה סכום האגרה ששילם תאגיד או מנהל קרן לשנת 2020 על סכום האגרה שהיה עליו לשלם לפי תקנת משנה (א), יוחזר הסכום העודף ללא תוספת ריבית או הצמדה."
אייל לב ארי
תסבירי בבקשה.
אורית שרייבר
כאן אנחנו מדברים על ההפחתה לשנת 2020. מדובר על החזר אגרות שכבר שולמו לנו. המשמעות של מה שנאמר כאן היא לשנות את אופן החישוב של הדרגה, גם של קרן חוץ, גם של קרן נאמנות, גם של תאגיד מדווח. סכום האגרה שצריך להיות משולם נקבע על פי פרמטר שנבחן לשנת 2019 לפי התקנות. אנחנו למעשה מוסיפים כאן אפשרות לתאגיד מדווח לבחון את ההון העצמי שלו לפי הדוחות הכספיים ביוני 2020. לגבי דרגה של קרן חוץ אנחנו גם מוסיפים מועד, שאפשר יהיה לבחור את הנמוך מביניהם לגבי התקופה שבה נבחן את שווי היחידות שמוחזרות.
ינון אזולאי (ש"ס)
כל כמה זמן אתם עושים חישוב של הדרגה?
אורית שרייבר
בכל שנה בוחנים מה ההון העצמי של התאגיד המדווח או מה שווי היחידות ולאותה שנה מחשבים את האגרה שמשולמת. זה כמובן יכול להשתנות משנה לשנה. וכך גם לגבי דרגה של קרן נאמנות, שנקבעת היום לפי הממוצע של שווי הנכסים המנוהלים על ידי הקרן במחצית הראשונה של השנה. אז בשנת 2020 זה לא יהיה השווי הממוצע אלא השווי הנמוך, הנקודה הנמוכה ביותר בחצי השנה הראשונה של שנת 2020. כך ניקח בחשבון את מה שהתרחש בתקופה הזאת כאן.

הסכום שאנחנו מחזירים, זה לא תוספת והצמדה אלא מחזירים את הקרן, את הסכום ששולם לרשות כעודף.

"הוראת שעה לשנות הכספים 2021-2023
1.
בשנות הכספים 2021 עד 2023 יראו כאילו –



(1)
בתקנה 2 לתקנות העיקריות בסופה נאמר:





"(יג) על אף האמור בתקנת משנה (ו), יראו ארבע קרנות ייעודיות כהגדרת קרן ייעודית בהוראה למנהלי תיקים, מנהלי קרנות נאמנות ונאמנים לקרנות נאמנות בנושא שירות תיקים 2.0, שהקים מנהל קרן ומנהלת חברה בעלת רישיון ניהול תיקים אחת, כמשמעותה בסעיף 8 לחוק הייעוץ, כאילו הן קרן אחת לעניין סכום האגרה השנתית.





(יד) על אף האמור בתקנה זו, סכום האגרה השנתית לשנים 2021 עד 2023 יהיה בשיעור של 85% מן הסכום לפי תקנה זו, כפי שהשתנה לפי תקנה 4 לתקנות העיקריות ביום העדכון בכל שנה, מעוגל לסכום הקרוב שהוא מכפלה של חמישה שקלים חדשים.".



(2)
בתקנה 3א לתקנות העיקריות, בסופה נאמר:





"(ד) על אף האמור בתקנה זו, סכום האגרה השנתית לשנים 2021 עד 2023 יהיה בשיעור של 85% מן הסכום לפי תקנת משנה (א), כפי שהשתנה לפי אותה תקנה ביום העדכון בכל שנה, מעוגל לסכום הקרוב שהוא מכפלה של אלף שקלים חדשים."."



התיקונים כאן מתייחסים לאגרה שנתית לשנים 2021–2023, לקרנות נאמנות, לתאגידים מדווחים ולבורסה, וכן יש כאן הטבה לשלוש השנים האלה גם לקרן ייעודית במסגרת שירות ניהול תיקים 2.0. מדובר בשירות חדש שאנחנו רוצים לתת לו הגנת סילוק, להצליח להצמיח אותו. מכיוון שביום הראשון שצריך להתחיל לתת את השירות הזה צריך כבר להקים ארבע קרנות נאמנות, אנחנו מבקשים לראות בארבע הקרנות כקרן אחת לצורך האגרה השנתית.
ינון אזולאי (ש"ס)
אגב, יכול להיות שבשנים 21–23 תראו שינוי, שאתם לא יכולים לעמוד בהחזר? כלומר ב-23 תוכלו לראות אם אתם יכולים לעמוד בהחזרים של אלה שהביאו את ה-21–23? כי עכשיו אתם מביאים לצורך העניין מ-17–20.
עודד שפירר
קבענו בהוראת שעה, עם התחייבות שלנו לשלוש השנים. ברור שאם תהיה מצוקה אז נבוא שוב לוועדה, ואני מבטיח גם את ההיפך, שאם תהיה לנו אפשרות לתת יותר אנחנו נבוא לוועדה עם הצעה להפחתה גדולה יותר.

אני רק רוצה להגיד לאדוני דבר אחד. לפני הוועדה הזאת היינו בוועדת הכלכלה, כי יש סט אחד של תקנות הפחתה שנידון בוועדת הכלכלה, ושם הצגנו את ה-10% הפחתה. אנחנו נחזור לוועדת הכלכלה כדי שזה יהיה שוויוני, להפחית גם שם ב-15%.
היו"ר משה גפני
שם הם אישרו לכם 10%?
עודד שפירר
כן.
ינון אזולאי (ש"ס)
אני רק מבקש שכאשר תגיע לשם תגיד ליושב-ראש ועדת הכלכלה שזה בזכות הרב גפני, ואם יש לו בעיה אז שיפנה אליי. הם מבינים טוב.
היו"ר משה גפני
מי בעד אישור התקנות האלה כפי שהוקראו, עם התיקונים? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה

בעד – 4
נגד – אין
נמנעים – אין
תקנות ניירות ערך (אגרה שנתית) (הוראת שעה), התשפ"א-2020, עם התיקונים שהוכנסו בהן, אושרו.
היו"ר משה גפני
התקנות אושרו.

כמה כסף זה ההפחתה של 15%?
עודד שפירר
זה בערך 16.5 מיליון שקל בשנה.



הצעת תקנות ניירות ערך (אגרת בקשה למתן היתר לפרסום תשקיף) (הוראת שעה), התשפ"א-2020
אורית שרייבר
כאן מדובר על החזר לקרנות הנאמנות בשנת 2020 בגלל המשבר. כפי שענת ועודד הציגו, היו פדיונות חריגים, בעיקר בחודש מרץ החולף. אנחנו מבקשים להחזיר קיזוז של 20% מערך הפדיונות נטו שאירעו בחודש מרץ בכל קרן שבניהולו של מנהל קרן.
ינון אזולאי (ש"ס)
את יכולה להסביר את זה עוד פעם?
אורית שרייבר
אגרת תשקיף של קרן נאמנות מחולקת מאגרה קבועה ומאגרה שמחשבים עודף יצירות על עודף הפדיונות. מה שקרה הוא שבחודש מרץ, כשהיו הפדיונות הנרחבים, בעיקר בגלל הקורונה, הציבור משך את הכספים, זה גרם להפחתה משמעותית, 45 מיליארד שקלים נפדו. מאז השוק כבר מתאושש והמשקיעים חזרו להשקיע בקרנות הנאמנות, מה שיצר עודף יציבות.
ינון אזולאי (ש"ס)
אתם רואים את ההתרחשות ברורה?
עודד שפירר
כן, חד-משמעית.
ינון אזולאי (ש"ס)
לכמה היא חזרה בפעילות שלה ממה שהיה? אמרת שנפדו כ-45 מיליארד שקלים. לכמה הם חזרו?
עודד שפירר
בקרנות הנאמנות למשל סך כל הנכסים שלהן היה בערך 360 מיליארד שקל לפני משבר הקורונה. זה ירד בערך ל-260 מיליארד שקל בזמן הקורונה, והיום זה בסביבות 320 מיליארד שקל.
ינון אזולאי (ש"ס)
כלומר זה עדיין בחוסר של 45 מיליארד שקל.
עודד שפירר
כן, אבל זה מרכיב גם של הפדיונות של הציבור וגם של שווי הנכסים. בגלל ששווי הנכסים עדיין לא חזר למה שהיה לפני הקורונה - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
למה? כי יכול להיות שמכרו נכסים ולא החזירו את זה?
עודד שפירר
לא, שווים של הנכסים שמרכיבים את הקרן ירד. אם שווי הנכסים יעלה בחזרה לאותם ערכים שלפני הקורונה אז יחזרו בערך עוד 10 מיליארד שקל מתוך הסכום הזה.
אורית שרייבר
כשהמשקיעים חזרו נוצרו עודף יצירות, ועל עודף יצירות צריך לשלם את האגרה המשתנה, שהיא רכיב נוסף באגרות. לכן מוצע שהרשות תזכה מנהל קרן ששילם תוספת אגרה כזו אחרי חודש מרץ 2020 עד לקיזוז של 20% מערך הפדיונות נטו שאירעו בחודש מרץ בכל אחת מן הקרנות שבניהול.

טיוטת תקנות ניירות ערך (אגרת בקשה למתן היתר לפרסום תשקיף) (הוראת שעה), התשפ"א-2020




"בתוקף סמכותי לפי סעיף 55א ו-56(א) לחוק ניירות ערך, התשכ"ח-1968, ולפי סעיף 130א לחוק השקעות משותפות בנאמנות, התשנ"ד-1994, בהתייעצות עם הרשות ובאישור ועדת הכספים של הכנסת, אני מתקין תקנות אלה:





הוראת שעה
1.
בשנת הכספים 2020 לצורך חישוב סכום תוספת האגרה, כמשמעותה בתקנה 4 לתקנות ניירות ערך (אגרת בקשה למתן היתר לפרסום תשקיף), התשנ"ה-1995, שישלם מנהל קרן בחדשים שלאחר חודש מרס בעד כל קרן שבניהולו, יקוזז מהעודף החודשי של התקבולים כהגדרתו בתקנה האמורה, עודף הפדיונות שהיה בחודש מרס, וזאת עד לקיזוז בסכום שהוא 20 אחוז מעודף הפדיונות בחודש מרס; לעניין זה "עודף פדיונות" – הסכום שבו עלה הסכום במזומנים שהועבר מחשבון הקרן בשל פדיון יחידות במשך החודש, על הסכום שהועבר לחשבון הקרן בשל מכירת יחידות במשך החודש."
היו"ר משה גפני
יש שאלות? אין. מי בעד אישור התקנות? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?

הצבעה

בעד – 4
נגד – אין
נמנעים – אין
תקנות ניירות ערך (אגרת בקשה למתן היתר לפרסום תשקיף) (הוראת שעה), התשפ"א-2020 אושרו.
היו"ר משה גפני
התקנות אושרו.




הצעת תקנות הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות (בקשה לרישיון, בחינות, התמחות ואגרות) (הוראת שעה), התשפ"א-2020
אורית שרייבר
נעבור לתקנות מכוח חוק הייעוץ. התקנות האלה עוסקות בבעלי רישיון מכוח חוק הגדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהולי תיקי השקעות, התשנ"ה-1995. כאן מוצע לקבוע מספר מועדים לבחינה לצורך קביעת הדרגה של תשלום האגרה השנתית: דצמבר 2019, שזה מה שקבוע היום בתקנות, ולהוסיף גם את מרץ 2020 או את יוני 2020, לפי הנמוך מביניהם, וגם לקבוע כאן הוראת שעה לשלוש השנים 2021–2023, שתינתן הפחתה של 15% מן האגרה השנתית.
ינון אזולאי (ש"ס)
בשנת 2021, במידה והקורונה ממשיכה, אתם גם תעשו, כפי שפה עשיתם במרץ וביוני, תמשיכו גם ב-2021?
עודד שפירר
תלוי אם תהיה עדיין פגיעה בחברות שמפוקחות על ידינו. אם תסתכל למשל על שוק ההנפקות, כפי שענת פירטה בהתחלה, אז שוק ההנפקות רותח. כרגע אין סיבה לעשות הפחתה שם.
ינון אזולאי (ש"ס)
אתם כן לוקחים בחשבון שאם יהיה אז כן תעשו?
היו"ר משה גפני
הוא אמר קודם שאם כן – הבנתי שאתה מתכוון גם לזה, כלומר לא יוצאים מפה וזהו, סוגרים את הכול ושלום על ישראל. גם לגבי הנושא של ההחזר אתם תראו מה מידת הפגיעה בחברות. בסדר.
אורית שרייבר
טיוטת תקנות הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות (בקשה לרישיון, בחינות, התמחות ואגרות) (הוראת שעה), התשפ"א-2020




"בתוקף סמכותי לפי סעיפים 41 ו-42 לחוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות, התשנ"ה-1995 (להלן – החוק), לפי הצעת הרשות ובאישור ועדת הכספים של הכנסת, אני מתקין תקנות אלה:





הוראת שעה לשנת הכספים 2020
1.
בשנת הכספים 2020 יראו כאילו בתקנה 27ג לתקנות הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות (בקשה לרישיון, בחינות, התמחות ואגרות), התשנ"ז-1997 (להלן – התקנות העיקריות) –




(1) בתקנת משנה (א), במקום ההגדרה "שווי נכסים כולל" נאמר:




""שווי נכסים כולל" – הנמוך מבין שווים של ניירות הערך והנכסים הפיננסיים שבניהולה של החברה, נכון ליום ג' בטבת התש"ף (31 בדצמבר 2019) או ליום ו' בניסן התש"ף (31 במרס 2020) או ליום ח' בתמוז התש"ף (30 ביוני 2020), כפי שדווחו לרשות לפי סעיף 27(א) לחוק.".




(2) אחרי תקנת משנה (ד) נאמר:




"עלה סכום האגרה ששילמה חברה בעלת רישיון מנהלת תיקי השקעות לשנת 2020 על סכום האגרה המגיעה לפי תקנה זו יוחזר הסכום העודף ללא תוספת ריבית או הצמדה."

הוראת שעה לשנות הכספים 2021 ועד 2023
2.
בשנות הכספים 2021 עד 2023 יראו כאילו אחרי תקנה 27ו לתקנות העיקריות נאמר:



"הוראת שעה לשנים 2021 עד 2023
27ז
סכום האגרה השנתית לפי תקנות 27א, 27ב ו-27ג יהיה בשיעור של 85% מן הסכום לפי התקנות האמורות, כפי שהשתנה לפי תקנה 28 ביום העדכון בכל שנה, מעוגל לסכום הקרוב שהוא השקל החדש השלם הקרוב.""
היו"ר משה גפני
מי בעד אישור התקנות כפי שהוקראו על ידי עו"ד אורית שרייבר? מי נגד? מי נמנע?

הצבעה

בעד – 3
נגד – אין
נמנעים – אין
תקנות הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות (בקשה לרישיון, בחינות, התמחות ואגרות) (הוראת שעה), התשפ"א-2020 אושרו.
היו"ר משה גפני
התקנות אושרו.



הצעת תקנות ניירות ערך (הצעת ניירות ערך באמצעות רכז הצעה) התשפ"א-2020
אורית שרייבר
הסטים הבאים של התקנות קצרים מאוד. הם מתייחסים רק להפחתה הרוחבית. מדובר על תקנות של רכזי הצעה, תקנות של זירות סוחר ותקנות חתימה ודיווח אלקטרוני. כל אחד מהם עוסק בגוף מפוקח אחר על ידי הרשות. כפי שהוסבר, מכיוון שמדובר בהפחתה רוחבית לגבי כל הגופים המפוקחים היינו צריכים לתקן כל אחד מסט התקנות שמתייחס לכל גוף מפוקח.

טיוטת תקנות ניירות ערך (הצעת ניירות ערך באמצעות רכז הצעה) התשפ"א-2020



"בתוקף סמכותי לפי סעיף 55א ו-56(א) לחוק ניירות ערך, התשכ"ח-1968, בהתייעצות עם הרשות ובאישור ועדת הכספים של הכנסת, אני מתקין תקנות אלה:





הוראת שעה
1.
בשנות הכספים 2021 עד 2023 יראו כאילו בתקנות ניירות ערך (הצעת ניירות ערך באמצעות רכז הצעה), התשע"ז-2017, בתקנה 11 בסופה נאמר:





"(ח) על אף האמור בתקנת משנה (א)(1), סכום האגרה השנתית יהיה בשיעור של 85% מן הסכום הקבוע בה, כפי שהשתנה לפי פקודת המיסים כאמור בתקנה 12."."
היו"ר משה גפני
יש שאלות? מי בעד אישור התקנות? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?

הצבעה

בעד – 3
נגד – אין
נמנעים – אין
תקנות ניירות ערך (הצעת ניירות ערך באמצעות רכז הצעה) התשפ"א-2020 אושרו.
היו"ר משה גפני
התקנות אושרו.



הצעת תקנות ניירות ערך (זירת סוחר לחשבונו העצמי) (הוראת שעה), התשפ"א-2020
אורית שרייבר
טיוטת תקנות ניירות ערך (זירת סוחר לחשבונו העצמי) (הוראת שעה), התשפ"א-2020



"בתוקף סמכותי לפי סעיף 55א לחוק ניירות ערך, התשכ"ח-1968, לפי הצעת הרשות ובאישור ועדת הכספים של הכנסת, אני מתקין תקנות אלה:





הוראת שעה
1.
בשנות הכספים 2021 עד 2023 יראו כאילו בתקנות ניירות ערך (זירות סוחר לחשבונו העצמי), התשע"ה-2014, בתקנה 90 בסופה נאמר:




"(ח) על אף האמור בתקנת משנה (א), סכום האגרה השנתית יהיה בשיעור של 85% מן הסכום המפורט בה, כפי שהשתנה לפי תקנה 94 ביום העדכון בכל שנה, מעוגל לסכום הקרוב שהוא מכפלה של חמישה שקלים חדשים.""
היו"ר משה גפני
מי בעד אישור התקנות? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?

הצבעה

בעד – 3
נגד – אין
נמנעים – אין
תקנות ניירות ערך (זירת סוחר לחשבונו העצמי) (הוראת שעה), התשפ"א-2020 אושרו.
היו"ר משה גפני
התקנות אושרו.



הצעת תקנות ניירות ערך (חתימה ודיווח אלקטרוני) (הוראת שעה), התשפ"א-2020
אורית שרייבר
טיוטת תקנות ניירות ערך (חתימה ודיווח אלקטרוני) (הוראת שעה), התשפ"א-2020

אלה תקנות שעוסקות במפיצי מידע.




"בתוקף סמכותי לפי סעיפים 44ד(א)(5) ו-55א לחוק ניירות ערך, התשכ"ח-1968, בהתייעצות עם הרשות ובאישור ועדת הכספים של הכנסת, אני מתקין תקנות אלה:





הוראת שעה
1.
בשנות הכספים 2021 עד 2023 יראו כאילו בתקנות ניירות ערך (חתימה ודיווח אלקטרוני), התשס"ג-2003, בתקנה 16 בסופה נאמר:





"(ד) על אף האמור בתקנת משנה (ב) והתוספת הראשונה, סכום האגרה השנתית יהיה בשיעור של 85% מן הסכום המפורט בהם, כפי שהשתנה לפי תקנה 19 ביום השינוי בכל שנה, מעוגל לשקל החדש השלם הקרוב."."
היו"ר משה גפני
מי בעד אישור התקנות? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?

הצבעה

בעד – 3
נגד – אין
נמנעים – אין
תקנות ניירות ערך (חתימה ודיווח אלקטרוני) (הוראת שעה), התשפ"א-2020 אושרו.
היו"ר משה גפני
התקנות אושרו.

זה היה הסט האחרון. אנחנו מודים לך.
ינון אזולאי (ש"ס)
היא לא התבלבלה לאורך כל הדרך להגיד 85% ולא 90%, אני חייב להדגיש את זה.



הצעת אישור תקציב רשות ניירות ערך לשנת 2021
היו"ר משה גפני
לגבי התקציב, צריך להתאים את המספרים עם ההפחתה של 15%.
עודד שפירר
אנחנו נעשה את ההתאמה הזאת ונשלח לכם את העדכון.
היו"ר משה גפני
בסדר. אנחנו נדרשים לאשר את התקציב של הרשות לניירות ערך לשנת 2021.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
כולל עודפים או בלי עודפים?
היו"ר משה גפני
אבל צריך להפחית כי אנחנו מורידים 15%. כלומר הם הציעו להפחית 10% ואנחנו ביקשנו שתהיה הפחתה של 15%. אם יצטרכו להעלות חזרה או אם יצטרכו להפחית הפחתה נוספת הם יבואו לכאן ויסבירו את הדבר הזה.

בבקשה, אדוני המנכ"ל. היושבת-ראש הסבירה כבר את נושא התקציב. אתה רוצה להוסיף בעניין?
עודד שפירר
בנינו תקציב ועשינו הכול על מנת לנסות להביא לפה תקציב שלא יעלה על התקציב של השנה שעברה. אני רק מזכיר שאדוני בשנה שעברה לחץ עלינו להפחית 5 מיליון שקל מתקציב שנה שעברה, ולמרות זאת עמדנו בתקציב הזה גם השנה הזאת, ואפילו עשינו הפחתה של 300,000 שקל נוספים. כמעט אין פה אף סעיף שהעלינו אותו, למעט סעיף מרכזי על מערכות המחשוב שלנו, שהיינו חייבים להעלות אותו כי אנחנו צריכים מערכות פיקוח ממוחשבות חדשות על תחומי פיקוח חדשים.
היו"ר משה גפני
יש עוד סעיפים שאפשר להפחית?
עודד שפירר
באמת עשינו את מקסימום ההפחתה שלנו. אנחנו מרגישים שבאמת קיצצנו בכל מקום שאפשר היה לקצץ. אני אפילו טיפ טיפה חושש אבל ניאלץ לעמוד בזה.
היו"ר משה גפני
יש שאלות? לא.

תקציב הרשות לניירות ערך לשנת 2021, מי בעד אישור התקציב? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?

הצבעה

בעד – 3
נגד – אין
נמנעים – אין
הצעת אישור תקציב רשות ניירות ערך לשנת 2021 אושרה.
היו"ר משה גפני
התקציב אושר.

אני מודה לכם ומאחל לכם הצלחה. אני מקווה שבעזרת השם בשנה הבאה לא נצטרך להיות עם מסכות ונצא מאפלה לאור גדול. תודה רבה לכם. הישיבה נעולה.


הישיבה ננעלה בשעה 12:15.

קוד המקור של הנתונים