פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-ושלוש
הכנסת
19
ועדת הכלכלה
21/12/2020
מושב שני
פרוטוקול מס' 159
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שני, ו' בטבת התשפ"א (21 בדצמבר 2020), שעה 9:45
ישיבת ועדה של הכנסת ה-23 מתאריך 21/12/2020
תקנות שירותי תיירות (מורי דרך) (הוראת שעה), התשפ"א-2020
פרוטוקול
סדר היום
הצעת תקנות שירותי תיירות (מורי דרך) (הוראת שעה), התשפ"א-2020
מוזמנים
¶
קרן גולדמן - מנהלת אגף א' פיתוח והכשרה מקצועית בתיירות, משרד התיירות
רעות קנדל - עוזרת ליועמ"ש, משרד התיירות
סתיו קבלו - עוזרת ליועמ"ש, משרד התיירות
אריה בלינקו - יו"ר ועדת ביקורת, "מורשת דרך" – העמותה לתיירות נכנסת לישראל
אלנה דרובצ'בסקי - מנהלת מאהל המאבק, "מורשת דרך" – העמותה לתיירות נכנסת לישראל.
גדי דהאן - מזכיר "מורשת דרך" – העמותה לתיירות נכנסת לישראל
יחזקאל גרינברג - מורה הדרך, "מורשת דרך" – העמותה לתיירות נכנסת לישראל
אליהו מילוא - יו"ר אגודת מורי הדרך
רביק זרם - חבר הנהלת אגודת מורי הדרך
מורסי היג'א - מורה דרך וחבר הנהלת אגודת מורי הדרך
היו"ר יעקב מרגי
¶
שלום לכולם. הריני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הכלכלה של הכנסת. היום 21 בדצמבר 2020. הנושא: הצעת תקנות שירותי תיירות (מורי דרך) (הוראת שעה).
משרד התיירות?
היו"ר יעקב מרגי
¶
אנחנו באישור התקנות, אנו שואלים בצורה הכי פשוטה וישירה: מה אתם רוצים מאיתנו? תספרי לנו. תציגי את עצמך.
קרן גולדמן
¶
בוקר טוב. שמי קרן גולדמן, מנהלת האגף להכשרה מקצועית במשרד התיירות. מקצוע הוראת הדרך הוא מקצוע שדורש רישוי ונמצא תחת הפיקוח של משרד התיירות. כדי לחדש את הרישיון, שהוא בתוקף לשנתיים, נדרש תשלום של אגרה בגובה 263 שקלים וחידוש של שתי השתלמויות לצורך ריענון.
קרן גולדמן
¶
להאריך את תוקף הרישיון שלהם לשנה ולפטור ממחצית מהסכום. ואת ההשתלמויות שהם יצטרכו להשלים עד שנה הבאה בחידוש. הרישיון של כולם פוקע ב-31 בדצמבר השנה.
סתיו קבלו
¶
"הצעת תקנות שירותי תיירות (מורי דרך)(הוראת שעה), התשפ"א – 2020
בתוקף סמכותי לפי סעיפים 3(1) ו-3(5) לחוק שירותי תיירות, התשל"ו-1976 (להלן – החוק), באישור שר האוצר לפי סעיף 39ב לחוק יסודות התקציב, התשמ"ה-1985, ובאישור ועדת הכלכלה של הכנסת, אני מתקינה תקנות אלה:
הגדרות
1.
בתקנות אלה –
"הממונה" – כהגדרתו בתקנות שירותי תיירות (מורי דרך);
"רישיון מורה דרך" – רישיון כהגדרתו בתקנות שירותי תיירות (מורי דרך);
"תקנות שירותי תיירות (מורי דרך)" – תקנות שירותי תיירות (מורי דרך), התשכ"ז-1967.
הוראת שעה – תוקף רישיונות
2.
1. על אף האמור בתקנות 10, 12 ו-14 לתקנות שירותי תיירות (מורי דרך), רישיון מורה דרך אשר תקופת תוקפו מסתיימת בתקופה שמיום פרסומן של תקנות אלה עד יום ט"ז בטבת התשפ"א (31 בדצמבר 2020) (להלן – התקופה הקובעת)" – תכף אני אומר משהו לגבי זה – "יחודש לתקופה נוספת שתסתיים שנה מתום התקופה הקובעת" – פה צריך להיות תקופת החידוש, יש פה טעות בנוסח – "ביום כ"ז בטבת התשפ"ב (31 בדצמבר 2021) (להלן – תקופת החידוש), ויראו אותו, לכל דבר ועניין, כאילו עמד בתוקף גם בתקופת החידוש, אלא אם כן הותלה או בוטל או שחדל להתקיים תנאי המפקיע את תוקפו, או שהממונה סירב לחדשו, לפני תום תקופת החידוש.
1. בעל רישיון מורה דרך שרישיונו חודש לפי תקנת משנה (א), אינו חייב בתשלום אגרה בעד חידוש רישיון כאמור.
1. בעל רישיון מורה דרך אשר בתום התקופה הקובעת חייב בקורסים להשתלמות כאמור בתקנה 14 לתקנות שירותי תיירות (מורי דרך), יעבור אותן בתקופת החידוש.
1. בעד הארכת רישיון לתקופה שמיום כ"ח בטבת התשפ"ב (1 בינואר 2022) עד יום ז' בטבת התשפ"ג (31 בדצמבר 2022), ישלם בעל רישיון מורה דרך שרישיונו חודש לפי תקנת משנה (א) את מחצית האגרה הקבועה בתקנה 12 לתקנות שירותי תיירות (מורי דרך). "
סתיו קבלו
¶
אין בעיה. אז לגבי תקנת משנה (א), היא בעצם אומרת שמי שהרישיון שלו פג תוקפו החל בעצם מפרסום התקנות עד 31 בדצמבר, הרישיון שלו מחודש בצורה אוטומטית ובעצם רואים אותו עומד בתוקף לכל תקופת החידוש. תקופת החידוש היא מ-31 בדצמבר 2020 עד 31 בדצמבר 2021. הרישיון הזה יעמוד בתוקף, אלא אם כן הפסיק להתקיים תנאי שבעצם מפקיע את התוקף שלו או ממונה סירב לחדש אותו או כל דבר כזה שמפורט פה בסיפא של התקנה.
איתי עצמון
¶
רגע, לפני שאת עוברת לתקנת משנה (ב), הגדרתם כאן "התקופה הקובעת", שלמעשה אותה תקופה קובעת היא בת ימים ספורים, כי מדובר על התקופה שמיום פרסומן של תקנות אלה, שזה אמור להיות בימים הקרובים, עד 31 בדצמבר השנה הזו.
סתיו קבלו
¶
אני אסביר. קודם כול, יש לנו מעט תיקוני נוסח שאחר כך אנחנו נטמיע אותם עם הייעוץ המשפטי של הוועדה, והמונח "התקופה הקובעת" יוכל לרדת. בעצם מה שאנחנו רוצים לעשות, בגלל שבתקנות היום של מורי דרך רשום שרישיון של מורה דרך יעמוד בתוקפו - - -
סתיו קבלו
¶
כן. אפשר. זה משהו שעבדנו איתו על חקיקת משנה של משרד המשפטים.
בעצם התקנות קובעות שרישיון מורה הדרך, כל עוד לא קבוע בו אחרת, הוא עד 31 בדצמבר של השנה שלאחריה. אנחנו לא רוצים שייווצר מצב שבגלל איזושהי טעות אנוש, בטעות, יודפס למישהו 30 בדצמבר או משהו כזה, אנחנו לא רוצים שמורי הדרך האלה ייפלו בין הכיסאות, ולכן אנחנו רוצים בעצם גם את כמה הימים האלה, כדי שכל מי שבעצם שתוקף של הרישיון שלו פג בימים הללו יחודש רישיונו.
איתי עצמון
¶
כי שיש שם מונח "מתום התקופה הקובעת", ואת רצית לכתוב שם: "תקופת החידוש". וזה כן צריך להישאר "מתום התקופה הקובעת" או מתום - - -
סתיו קבלו
¶
נכון. עכשיו, רק אם אוכל להבהיר פה משהו, אנחנו מדברים על כל מי שיש לו היום רישיון פעיל. זאת אומרת, כל מי שיש לו רישיון לא פעיל במשך שנים והוא רוצה לחדש אותו, או כל מי שיוסמך במהלך השנה הקרובה, התקנות האלה לא חלות עליו.
סתיו קבלו
¶
נכון. בעצם כל מי שחווה את הפגיעה של השנה האחרונה.
תקנת משנה (ב) אומרת בעצם שמי שחודש הרישיון שלו לפי ההסדר הזה שבתקנת משנה (א) לא חייב בתשלום האגרה. תקנת משנה (ג), כמו שקרן ציינה מקודם, יש חובה של שתי השתלמויות בטרם חידוש הרישיון. השתלמויות האלה כרוכות גם כן בתשלום. ועל כן אנחנו לא רוצים שיחויבו עד 31 בדצמבר לעשות אותן, ואנחנו נותנים להם עוד שנה להשלים.
ותקנת משנה (ד) בעצם אומרת שמה שקורה בתום השנה הזו הוא שאנחנו רוצים להאריך בשנה, לא לחדש. ועבור הארכה הזו הם ישלמו מחצית האגרה. משרד התיירות, אנחנו רוצים לשמור על הרצף. בעצם יש לנו מחזוריות של פעם בשנתיים, כולם מוארכים. ועל מנת שלא ייווצר דירוג שחלק שמוסמכים עכשיו יהיה להם שנתיים ואחר כך שנה, אנחנו רוצים בעצם להאריך לעוד שנה.
אימאן ח'טיב יאסין (הרשימה המשותפת)
¶
בוקר טוב לכולם. קודם כול, אני מזדהה מאוד עם הקבוצה. זה לא סתם קבוצה. מדובר ב-8,000 אנשים ונשים שמזה יותר משנה בעצם, כי התיירות היא גם עונה – אהלן, מורסי, תפאדל – המצב מאוד מאוד קשה. ואני חושבת, כבודו, שזה המינימום שבמינימום, לחדש את הרישיונות ולשחרר את המדריכים ואת המדריכות מהתשלום של האגרות, גם של ההשתלמות וגם של הרישיונות. זה המינימום במינימום.
אימאן ח'טיב יאסין (הרשימה המשותפת)
¶
זו עלות מסוימת. וגם, ממה שהבנתי, כאילו ההשתלמויות האלה או חלק מהן יכול להיות גם משפיעות על חידוש הרישיון שלהם.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
לא. אני רק חושב – קודם כול, אני מברך על זה. זה מתחת למינימום, כי זה המינימום שאפשר לעשות. אנחנו לא פעם קיימנו פה בוועדת הכלכלה מספר דיונים על הנושא של מורי דרך, ודיברנו גם על תוכניות גדולות - -
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
- - על שילובם במערכת החינוך ועל מספר אנשים שאמורים להיות שם. יש לכם מידע? אולי אני אנצל את ההזדמנות הזאת ואשמע מכם, ממשרד התיירות, איך זה מתקדם, כי אנחנו יודעים שיש 8,000 אנשים שהם למעשה ללא עבודה. כמה עשרות מהם הועסקו במערכת החינוך? את יכולה לתת לנו קצת מידע שאנחנו נוכל להעביר את זה לאנשים, אולי לשמח חלק מאנשים? מה אתם עשיתם בעניין?
קרן גולדמן
¶
כן, בוודאי. יזמנו, ביחד עם משרד החינוך, תוכנית הסבה לאקדמאיים, למורי דרך אקדמאיים, במקצועות נדרשים, שמשרד החינוך הגדירו אותם כנדרשים. גם משרד התיירות וגם משרד החינוך הקצו מלגות מלאות להכשרה של שנה עבור מורי הדרך. השתלבו, בסופו של דבר, רק כ-29 מורי דרך בתוך התוכנית הזאת.
אימאן ח'טיב יאסין (הרשימה המשותפת)
¶
כן. פתחנו ואפילו אפשרנו ליותר – הקצנו 200 מלגות כשבהתחלה חשבנו רק על 100.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
אתה מבין, אדוני היושב-ראש? אנחנו פה מקבלים פניות, מקבלים זה, ובסופו של דבר רק 29.
קרן גולדמן
¶
היו כל מיני סיבות. ניסינו לבדוק את זה. הרבה פעמים אנשים לא רוצים להחליף את המקצוע שלהם וללכת למקצוע שהוא אחר ושהוא יותר דורשני. הרבה פעמים למורי הדרך זה בעצם הקריירה השנייה שלהם, ולעבור לקריירה השלישית זה קצת יותר.
קרן גולדמן
¶
אבל אנחנו פתחנו בפניהם את האפשרות. שיתוף פעולה נוסף שעשינו עם מערכת החינוך הוא בעצם ניסיון לשלב את מורי הדרך כעוזרי החינוך בכיתות נמוכות. והשתלבו 75 מורי דרך עם שכר. זה מה שעשינו עם מערכת החינוך.
אריה בלינקו
¶
בוקר טוב. שמי אריה בלינקו. אני מורה דרך במקצוע. אני יושב-ראש ועדת ביקורת של "מורשת דרך". קודם כול, אני רוצה להודות לוועדה שמתייחסת אלינו ולמשרד התיירות על כל מה שהם עושים כרגע לטובתנו, למרות שזה, כמו שאמרו שני חברי הכנסת, כרגע זה מתחת למינימום. אוקיי? ההשתלמויות הועברו לפני כשנה, פחות משנה, לידיים פרטיות. קפצו במחיר של ההשתלמות כמעט ב-100%, כמעט ב-100% במחיר. משרד התיירות תמיד עשה את זה ב-100 שקל להשתלמות. היום אין השתלמות בפחות מ-175 שקל. אוקיי? לא רק זה. שום מה, כשמגיעים להירשם להשתלמויות, רוב רובן חסומות. אנחנו לא יודעים למה. מעטים מאוד המקומות שאפשר להירשם אליהם, למרות המחירים הגבוהים.
והדבר השני הוא העניין של ההשתלבות במשרד החינוך. הדרישות היו מעל ומעבר. בגלל זה השתתפו רק 29 מורי דרך במיזם הזה של להפוך למורים. אוקיי? בגלל שהדרישות היו מעל ומעבר וכמעט אף אחד לא היה מוכן לעמוד בדרישות האלה.
אריה בלינקו
¶
דבר שני, כשכבר עשו את זה, וחלקם עברו את ההכשרה והגיעו לאיזשהו בית ספר, העבודה שהם קיבלו הייתה עבודה של עוזר. אוקיי?
היו"ר יעקב מרגי
¶
בסדר. אני לא יודע מה הובטח. היה פה הדיון בסוגיה הזו, ודרשנו להקל כמה שאפשר בכל התחומים. אנחנו מודעים לכך שמתוך 8,000 לא כולם מתאימים להוראה. גם אם יש לו תואר אקדמי, לא בטוח שהוא מתאים להוראה. יכולות להיות סיבות כאלה ואחרות. לכן אנחנו מקבלים את זה, קודם כול, כפי שפתחת. זה שהמערכות קיבלו freeze, קיפאון, ולא עושות כלום, זה חשוב, זה אומר משהו.
אני אגיד לך את האמת. החשש היה שבגלל שזה סכומים זניחים, גם זה לא יהיה. בכל זאת, מצליחים לעשות חקיקת משנה ותקנות, לבוא לוועדת הכלכלה בכנסת לשנות, זה מראה שמישהו מסתכל על הזה. אז האמירה שלך נשמעה. אם ניתן עוד לעשות דברים אחרים, בבקשה. תסכים איתי שלא כל מי שמורה דרך הוא אוטומטית יכול להיות מורה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
הוא יכול להיות עוזר הוראה. אתה יודע מה? יכול להיות ש-200 מתוכם, 500, יכולים להיות עוזרי הוראה.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
לא, השאלה היא ממה הם מתפרנסים? מדובר באנשים עצמאים, נכון? הם לא יושבים בחל"ת. ממה הם מתפרנסים האנשים האלה, שגם לא עומדים בסף הקריטריונים וגם לא יכולים להתפרנס? מה ידוע לך? מה ידוע לך מהאנשים האלה?
אריה בלינקו
¶
מי שבעל רכב אשכול, למשל, לא מקבל כלום. למרות שהועבר התיקון שהוא צריך לקבל דמי אבלה, עדיין אין תקציב לזה.
מורסי היג'א
¶
בוקר טוב. שמי מורסי היג'א. אני חבר הנהלת אגודת מורי דרך וגם כן אני נציג מטעם כל החברה הערבית, קוראים לזה פורום של מורי דרך מהחברה הערבית. וזו לא פעם הראשונה שאני פה. הייתי בישיבה הראשונה.
אני גם כן מברך את שרת התיירות החדשה. אני יודע שהעבודה שלנו היא קשה מאוד וצריכים להתגבר על כל זה. וגם כן יש כל מיני דברים איך אפשר, מה לעשות. גם כן ידענו מתחילתה בתפקיד, כשראינו את המקצועיות שלה, כשהתחילה לעשות הרבה דברים. ואנחנו איתה, רק שנצא מכל זה.
היו שני דברים. אחד, בפרוטוקול של הישיבה הקודמת היו את הרישיונות. זה כאילו לתת לנו קצת break מכל הבלגן של הקורונה, משום שאנחנו, רובנו, עכשיו באבטלה. זה משהו קטן שאפשר לעבור את 2021, לחידוש רישיונות ודברים כאלה. אבל היו כמה הצעות גם כן שהכרזנו עליהן. אחת, שתהיה העצמה מקצועית. אנחנו אוהבים את התפקיד שלנו, אנחנו אוהבים מה שאנחנו עושים. והתיירים יבואו כשנעבור את השלב הזה. אז למה אנחנו לא משקיעים במדריכים? ועכשיו יש לנו את הסכמי השלום, ויש תיירים שבאים מהמפרץ, ממדינות המפרץ, ומרוקו בדרך גם כן. יש אפשרות עכשיו להכשיר את המדריכים לעבודות כאלה. ועד שתהיה עבודה, נהיה מוכנים לאותה תקופה, זה - - -
מורסי היגא
¶
ועוד דבר שגם כן אני רוצה לשאול. הייתה בהצעה שלנו בישיבה הקודמת, שהיא לעשות הנעה של תיירות פנים. ואני חושב שעם כל הכבוד שהכריזו על 10 מיליון עכשיו לתוכנית הזו, גם כן הדבר שאני לא רואה את זה בחברה הערבית. אני רואה את זה רק, כאילו, במקום מיוחד. אז אני מבקש, אם אפשר, גם כן יש לנו מדריכים, יש לנו ערים, נצרת, יש לנו - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
תודה. אני חושב שהדברים ברורים, נשמעו, נרשמו, ואנשי משרד התיירות יתייחסו בהתאם לכך.
יש לנו אורחים בזום שרוצים להתייחס לתקנות? לא להעמיס את כל הצרות של התיירות עכשיו בדיון הזה של רבע שעה. יש מישהו שרוצה להתייחס מאורחינו בזום?
אלנה דרובצ'בסקי
¶
שמי אלנה דרובצ'בסקי, מ"מורשת דרך", מנהל מאהל המאבק. אני רואה לנכון לציין את המהלך הזה שבשעה טובה מקדמים אנשי הצוות של אורית פרקש הכוהן, ביקשנו לעשות כבר מחודש אוגוסט האחרון. חבל מאוד שאנחנו מגיעים למצב שרק עכשיו אנחנו בעצם משלימים אותו, לאור העובדה שאנחנו בסוף שנה ורבים וטובים ממורי הדרך לא ראו לנכון לחכות עם התשלומים להשתלמויות.
אני מחזקת את דבריו של אריה בלינקו שציין הקושי הרבה להירשם להשתלמויות. מה עוד שיש ציבור גדול של מורי דרך שכל עוד יש קורונה, ויש לקחת את זה בחשבון גם בשנה הבאה, חושש להגיע להשתלמויות כאלו במידה שהן לא בזום, במידה שמדובר באנשים מקבוצות סיכון. אז אני מקווה שבמידה שיהיה צורך, בשנה הבאה לא נגיע ל-20 ומשהו בדצמבר כדי לעשות את התהליך.
אליהו מילוא
¶
שלום. שמי אליהו מילא. אני יושב-ראש אגודת מורי הדרך. אני רוצה להגיד, קודם כול, תודה רבה. אני אומר, קודם כול, תורה רבה שסוף-סוף הדבר הזה בא לדיון, ואני מקווה שיסיימו אותו כמה שיותר מהר. אכן יש בעיה עם ההכשרות וההשתלמות של משרד התיירות. אנחנו מחפשים לזה כל מיני פתרונות. ואנחנו מקווים שמשרד התיירות ייתן לנו אוקיי לעשות את ההכשרות האלה כדי שיהיו רלוונטיות ל-2021 ול-2022.
היו"ר יעקב מרגי
¶
תודה. עוד התייחסויות? לאחר מכן, תרצו להתייחס, אנשי משרד התיירות תענו. אם אין אז נעבור לתשובות ולהצבעה. תשובות.
יחזקאל גרינברג
¶
שלום. שמי יחזקאל גרינברג. אני רק מורה דרך, בלי שום תפקיד מאוד פעיל כרגע בשום אגודה או עמותה.
יחזקאל גרינברג
¶
אני רק רוצה להתייחס לעניין שלשמו התכנסתם ולהודות, כמובן, על הכינוס עצמו. העובדה היא ש-98%, אם כך, על פי הנתונים, של מורי הדרך כרגע לא מועסקים. ומי שכן מקבל דמי אבטלה, מקבל דמי אבטלה שמספיקים לכלכלת בית בקושי אם בכלל.
ולאור העובדה שלא הועסקנו במהלך כמעט כל השנה האחרונה, ולאור העובדה שכנראה לא נועסק גם בשנה הבאה, - - - זכאי ולא אהיה כמו שאני מדיין שאהיה, אני חושב שיש מקום לפטור מאגרות ומתשלומים אפילו קטנים ולחדש לנו אוטומטית את הרישיון כפי שהצעה נעשתה. ולכשתחזור תעשיית התיירות לעבודתה, אפשר יהיה לשוב ולדרוש תשלומים מהאנשים המועסקים בתעשייה. אך כל עוד התעשייה אינה עובדת, לבקש מאנשים לשלם בעבור משהו שלא משתמשים בו נראה לי מופרך, משהו שלא לצורך והייתי שמח שלא היה מתקיים.
סתיו קבלו
¶
אז אני רק אתייחס. אכן אנחנו עובדים על התקנות האלה החל מחודש אוגוסט. הן היו צריכות לעבור המון שלבים בדרך: ועדת אגרות, משרד האוצר וכו', וגם את הערות הציבור.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אבל אני עדיין חושב שיש הרבה מה לפשט בתהליך כתיבת תקנות. לא כל התקנות הן תקנות שצריכות לעבור איזה דיון פומבי של חצי שנה או של שלושה-ארבעה חודשים. הדקדקנות לפעמים בסוגיה הזאת – כל הזדמנות שיש לי להיכנס בקטע הזה במשרד המשפטים אני אעשה את זה. שחררו את התקנות. לפחות תקבעו מדרג מסוים של תקנות שהמשרדים יכולים להוציא אותן בהליך שלהם ללא התייעצות עם משרד המשפטים. זה עובר מסננת פה של הוועדות בכנסת. לא צריך לגלגל את זה ככה הרבה זמן. ולכן יש חוקים ששנים מחכים לתקנות. בבקשה.
סתיו קבלו
¶
והדבר השני, כחלק מהיערכות של משרד התיירות, אנחנו חסמנו את המערכת לתשלום. זאת אומרת, אין מורי דרך ששילמו על השנה הבאה, על מנת שלא ייווצר מצב שנצטרך להחזיר.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אז בואי תקשיבי. תעשו כמו בנהיגה מונעת. אין עכשיו קורסים. כשיצא, כשנכנסים ללינקים, שיהיה כתוב: הכול נדחה. ולא לתת לאנשים - - -
קרן גולדמן
¶
אבל דווקא הרבה אנשים כן עברו את ההשתלמויות האלה. למי שהיה אפשר, אפשרנו לעשות את זה בזום. גם משרד התיירות יזם המון המון זומים וגם המוסדות האלה - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
אז אם אין בעיה, למה ליצור בעיה? אני שואל אותם. אם אין בעיה, למה ליצור בעיה?
אוקיי. תודה. מי בעד אישור התקנות?
נעמה דניאל
¶
תודה. היה לנו שיח עם משרד התיירות. ואני לא אלאה את הוועדה בתיקונים הנוסחיים, אבל היו כמה דברים שכן היה חשוב לנו גם להגיד וגם להבהיר. הראשון הוא לגבי הרישיונות שהוארכו עד סוף 2021. הרישיונות האלה, כפי שציינה עורכת קבלו – אני אומרת את השם נכון?
נעמה דניאל
¶
חודשו. זהו. יש קצת שוני במלל בין תקנה (א) לתקנה (ד). אני אגיע לזה עוד רגע.
אז הרישיונות שחודשו עמדו בתוקפם בתקופת החידוש למעט במספר המקרים שצוינו בתקנות. בין השאר, צוין כאן תנאי שחשבנו שהוא לא ברור, שהרישיון חדל להתקיים בו התנאי המפקיע את תוקפו. לא כל כך הבנו מה זה אומר. אחרי דין ודברים עם משרד התיירות, הובהר שמדובר בכך שחדל להתקיים תנאי לקיום הרישיון. ולכן הרישיון הזה פקע. אנחנו מבקשים לתקן את זה בנוסח.
העניין השני נוגע לתקנת משנה (ב), לעניין תשלום האגרה. אנחנו ביקשנו להבהיר על מה התקנה הזו גוברת בתקנות העיקריות. כלומר, תקנה מספר 12 אומרת שיש לשלם אגרת חידוש, והתקנה הזאת – תקנת משנה (ב) – אומרת שלא צריך. אז פשוט להוסיף שזה על אף האמור בתקנה 12 לתקנות העיקריות.
העניינים הנוספים, שאני אודה לעורכת הדין קבלו אם תוכל להבהיר בקצה לוועדה, הם העניינים של היחס מול התקנות העיקריות היום, בעיקר לעניין סעיפים קטנים מוצעים (ג) ו-(ד). דבר ראשון, באיזה שלב נבחנת העמידה בחובת ההשתתפות בהשתלמות שמוטלת על מורי דרך. והדבר השני הוא עניין תקנת משנה (ד) שאומרת בעצם שתאריכו בעוד – כאן זה הארכה, זה לא חידוש – הארכה לעוד שנה בתשלום של חצי מהאגרה. מה המצב היום לפני התקנות העיקריות ואיך המצב כאן הוא שונה.
סתיו קבלו
¶
אין בעיה. אז לגבי תקנת משנה (ג), בעצם מה שקורה היום הוא שמורה דרך חייב בהשתלמויות לרישיון שהוא מחדש. זאת אומרת, קודם הוא עושה את ההשתלמויות ורק אז הוא מחדש את הרישיון.
אריה בלינקו
¶
בגלל ששנים אנחנו מדברים שהשתלמויות האלו הן, אין כמעט בהן צורך. קודם כול, מי שרוצה להתעדכן יודע את הדרך להתעדכן. והוא מעודכן והוא מתעדכן. ברוב המקרים אנשים מחפשים, כמו שאני מחפש, את ההשתלמות של משרד התיירות שהייתה בזמנו ביום שישי, במשרד התיירות, חמש שעות הרצאה, הולכים הביתה. ולא משנה מה ההרצאה. ורק ממלא את החובה של ההשתלמות, בלי שום קשר אם הנושא הוא טוב או לא טוב.
היו"ר יעקב מרגי
¶
רגע. לא. הייתי צריך לשאול, קודם כול, מה מעבירים בהשתלמות הזאת. מה היסודות שמודגשים בהשתלמות?
קרן גולדמן
¶
יש השתלמויות שנוגעות בתחומים חדשניים, למשל, בארכיאולוגיה, בהיסטוריה, באומנות, דברים שמעניינים תיירים שמגיעים לארץ. אנחנו מאשרים את הנושאים בתחילת השנה. כמו שאמרנו, זה מודל חדש. ומורי הדרך נדרשים להשתלמות אחת עבור כל שנת רישיון; זאת אומרת, שתיים בסך הכול.
היו"ר יעקב מרגי
¶
לא. אבל לא ענית לי. אני כיוונתי למקום אחר. יכול להיות שבאמת, תראה, אריה, זו השתלמות, איך אמרת? 100, 175 שקל. אני יודע כבר כמה שעות הוראה זה. זו הרצאה אחת. לא יכול להיות יותר מהרצאה אחת ב-100 שקל. בסדר? אבל אני מאמין שיכול להיות שיש עניינים שהמדינה רוצה להבטיח שמורי הדרך יקיימו אותם אל מול התייר. זה כמו להתעסק עם גז. הוועדה הזאת גם התעסקה עם גז. אתה רוצה רישיון, צריכים להיות בטוחים שאתה משתמש ברישיון כמו שצריך. אוקיי.
סתיו קבלו
¶
אם אני אשלים, אז בעצם לפני חידוש הרישיון אנחנו בודקים אם הם השלימו את ההשתלמויות. מה שיקרה פה הוא בעצם לפני הארכה יבדקו אם ההשתלמויות האלה שהיו צריכות להיות עד סוף השנה הזו הושלמו.
סתיו קבלו
¶
ולגבי תקנת משנה (ד), בגלל שהתקנות בעצם היום מדברות שחלק היחסי של האגרה יהיה רק בעניין החידוש. ופה אנחנו בעצם משתמשים בהארכה. בגלל ההבדל במונחים, אז רצינו להבהיר שגם פה יחול רק העניין היחסי של האגרה.
רביק זרם
¶
אם השנה היא שנה מתה מבחינת הענף, אז בבקשה, א' לפטור מהאגרה לשנה הזו וב' למחוק גם את הצורך בהשתלמות בשנה הזו. רוב מורי הדרך, רוב מוחלט של מורי הדרך, משתתפים באין-סוף הרצאות זום של גופים פרטיים, כולל בהרצאות שאני מעביר, ודואגים ברמה מסוימת, לצערי הרב, לא בשיתוף פעולה של משרד התיירות, אלא בצורה עצמאית, בכסף מהכיס שלהם, להתרענן כל הזמן. אבל לפחות את החובה לתשלום של האגרה השנה ולחובה לבצע השתלמות בתשלום – אני חושב שזה מיותר לגמרי, לחלוטין. מספיק שתהיה השתתפות במאגר הזומים שקיים או בהשתלמויות וולונטריות שמתקיימות כל הזמן. זהו.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אני יש לי הצעה אליכם. תקימו ארגון גג לכל ההתאחדויות והארגונים. בבקשה, כן, מי רוצה לדבר?
גדי דהאן
¶
שלום. שמי גדי דהאן. אני מזכיר "מורשת דרך". אני רוצה להתייחס לנושאי המילים "חידוש" ו"הארכה".
היו"ר יעקב מרגי
¶
רגע, מה היה לנו מ"מורשת דרך" עד עכשיו, בלינקו? היה לנו יושב-ראש ועדת ביקורת. היה לנו מזכיר וחבר הנהלה. לא הבאתם את הילדים גם כן לדיון?
גדי דהאן
¶
היועצת המשפטית מדברת על המילה חידוש. ורציתי לדעת אם באמת תהיה גם תעודה חדשה. בפעמים קודמות שהיו הארכות, אז נגיד, כשנכנסנו להדריך וכו' - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
שאלה מצוינת. אספר לך סיפור מאצלי. תקשיב. זוכרים את הבחירות קצרות, כנסת 21, 22, 23? פה בכנסת אמרו: מה, לא צריך לחדש את אישור חבר הכנסת. היה איזה כינוס בבנייני האומה, שהיו שם ראש הממשלה והנשיא. אז עשו סינון. מגיע איזה מאבטיח. אני אומר לו: זוזו, אני נואם. אומר לי: תעודה. אני מראה לו תעודת חבר הכנסת. הוא אומר לי: זו תעודה של כנסת ה-20. בכנסת ה-21 אתה לא חבר כנסת.
אתה צודק. אתה צודק. אתה רואה, הפרקטיקה. מזל שיש בעיות לאחרים, אז - - -
קרן גולדמן
¶
אנחנו נערכנו גם לזה. אנחנו נצייד כל אחד ממורי הדרך במכתב ובמדבקה, שהיא מדבקת תיקוף שתאריך את זה לעוד שנה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אין מתנגדים, אין נמנעים. התקנות אושרו. אפשר להגיד רוויזיה, תיזהרו. תהיו נחמדים עד אז.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אבל לא. אנחנו לא מזלזלים. תקשיבו, זה מראה גם שלא מזלזלים בסכום קטן ופעוט. ועם כל הכבוד, נכון, כל אחד יכול להוציא את 100 השקל, אבל זו התייחסות, זו אמירה, כי המצב באמת קשה. אני לא רוצה להיות במקום שלהם, במקומם. קרוב לשנה הם לא עוסקים בתחום שלהם. יהיו חזקים, מורי הדרך.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אתה יודע כמה כאלה אני מכיר שאומרים שהם הפנים של ישראל. אבל לא נורא. אני נותן לך. תודה. יום טוב.
הישיבה ננעלה בשעה 10:25.