פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-ושלוש
הכנסת
3
ועדת הכנסת
14/12/2020
מושב שני
פרוטוקול מס' 92
מישיבת ועדת הכנסת
יום שני, כ"ח בכסלו התשפ"א (14 בדצמבר 2020), שעה 9:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-23 מתאריך 14/12/2020
בקשת יושב-ראש הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי להקדמת הדיון בהצעת חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות (תיקון מס' 19) (שלילת אפוטרופסות מהורה בשל עבירה פלילית חמורה), התשפ"א-2020 (כ/858), לפני הקריאה השנייה והשלישית. , הצעת חוק ציון יום לאומי לתרומתה ולפועלה של העדה הדרוזית (תיקון - עיגון מעמדה של העדה הדרוזית כשוות זכויות במדינת ישראל), התש"ף-2020, הצעת חוק להרחבת הייצוג ההולם של בני האוכלוסייה החרדית בתאגידים ציבוריים וברשויות מקומיות (תיקוני חקיקה), התשפ"א–2020, הצעת חוק המרכז לגביית קנסות, אגרות והוצאות (תיקון - פיצויים שהוטלו על ידי בית משפט צבאי), התש"ף-2020, הצעת חוק-יסוד: כבוד האדם וחירותו (תיקון מס' 2) (הזכות לשוויון), הצעת חוק-יסוד: משאל עם (תיקון - יישובים באזור יהודה ושומרון), הצעה לבחירת סגן נוסף ליושב ראש הכנסת
פרוטוקול
סדר היום
1. בקשת יושב-ראש הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי להקדמת הדיון בהצעת חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות (תיקון מס' 19) (שלילת אפוטרופסות מהורה בשל עבירה פלילית חמורה), התשפ"א–2020 (כ/858), לפני הקריאה השנייה והשלישית.
1. בחירת סגן נוסף ליושב-ראש הכנסת.
1. קביעת ועדות לדיון בהצעות החוק הבאות:
1. הצעת חוק ציון יום לאומי לתרומתה ולפועלה של העדה הדרוזית (תיקון – עיגון מעמדה של העדה הדרוזית כשוות זכויות במדינת ישראל), התש"ף–2020 (פ/167/23) – של חבר הכנסת חמד עמאר וקבוצת חברי כנסת.
1. הצעת חוק להרחבת הייצוג ההולם של בני האוכלוסייה החרדית ברשויות ובתאגידים ציבוריים (תיקוני חקיקה), התש"ף–2020 (פ/1223/23) – של חברי הכנסת משה גפני ויעקב אשר.
1. הצעת חוק המרכז לגביית קנסות, אגרות והוצאות (תיקון – פיצויים שהוטלו על ידי בית משפט צבאי), התש"ף–2020 (פ/1716/23) – של חברת הכנסת אילת שקד וקבוצת חברי כנסת.
1. הצעת חוק-יסוד: כבוד האדם וחירותו (תיקון – הזכות לשוויון) (פ/1728/23) – של חבר הכנסת איתן גינזבורג וקבוצת חברי כנסת.
1. הצעת חוק יסוד: משאל עם (תיקון – יישובים באזור יהודה ושומרון) (פ/1843/23) – של חבר הכנסת צבי האוזר.
נכחו
¶
חברי הוועדה: איתן גינזבורג – היו"ר
סמי אבו שחאדה
עוזי דיין
בועז טופורובסקי
אחמד טיבי
אופיר כץ
אוסנת הילה מארק
מיכאל מלכיאלי
חמד עמאר
יצחק פינדרוס
טלי פלוסקוב
תהלה פרידמן
עינב קאבלה
אלעזר שטרן
הילה שי וזאן
רישום פרלמנטרי
¶
ירון קוונשטוק
א. בקשת יושב-ראש הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי להקדמת הדיון בהצעת חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות (תיקון מס' 19) (שלילת אפוטרופסות מהורה בשל עבירה פלילית חמורה), התשפ"א-2020 (כ/858), לפני הקריאה השנייה והשלישית
היו"ר איתן גינזבורג
¶
חברי הכנסת, בוקר טוב, אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הכנסת. היום יום שני, כ"ח בכסלו התשפ"א, 14 בדצמבר 2020. מספר נושאים על סדר-היום. ראשית, נתחיל עם בקשת יושב-ראש הוועדה לקידום מעמד האישה להקדמת דיון בהצעת חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות (שלילת אפוטרופסות מהורה בשל עבירה פלילית חמורה), לפני הקריאה השנייה והשלישית. הוועדה סיימה את עבודתה, והצעת החוק נדונה בוועדה ואושרה לקריאה שנייה ושלישית, זכתה להסכמה ותמיכה רחבה של כל סיעות הבית בשל חשיבותה הרבה והשלכותיה על משפחות נפגעי עבירה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
ועל כן פונה יושב-ראש הועדה – אני הצעתי עכשיו משהו שהוא כתב – להביא את זה למליאה לקריאה השנייה והשלישית. הכוונה היא היום, נכון, המזכירה?
היו"ר איתן גינזבורג
¶
פטור, כן. הקדמת דיון להיום. אז יש מישהו שרוצה להתייחס? לא.
אם לא, בואו נעבור להצבעה. מי בעד הקדמת הדיון? ירים את ידו.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
בפנינו המלצה לבחירת סגן נוסף ליושב-ראש הכנסת. כאמור, בין חברי סיעות האופוזיציה הייתה הסכמה למנות סגן נוסף.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אנחנו קיבלנו הצעה שמוסכמת על כל סיעות האופוזיציה ביחס לחלוקת כהונתם של סגני יושב-ראש הכנסת מטעם סיעות האופוזיציה, ועל פי ההצעה, כעת בתקופה הזאת, מוצע לבחור את חבר הכנסת אחמד טיבי, בהתאם לסעיף 2 לתקנון הכנסת, כסגן יושב-ראש הכנסת.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
חשבתי שאתה מביא מישהו מכחול לבן, אמרת מהאופוזיציה. אתה מביא את אחמד טיבי. מה, זה אופוזיציה?
סמי אבו שחאדה (הרשימה המשותפת)
¶
בוקר טוב, אדוני היושב-ראש. אנחנו שמחים שהנציג שלנו לסגן יהיה ד"ר אחמד טיבי.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
נדמה לי שזה יהיה הסגן הוותיק ביותר והמנוסה ביותר בין כל סגני יושב-ראש הכנסת.
אז אם כך, בואו נצביע. מי בעד ההמלצה למנות את אחמד טיבי כסגן יושב-ראש הכנסת, כאמור?
ג. קביעת ועדות לדיון בהצעות החוק הבאות
¶
2.הצעת חוק להרחבת הייצוג ההולם של בני האוכלוסייה החרדית ברשויות ובתאגידים ציבוריים (תיקוני חקיקה), התש"ף–2020 (פ/1223/23) – של חברי הכנסת משה גפני ויעקב אשר.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
בפנינו, חברי הכנסת, מספר הצעות חוק שאנחנו צריכים לקבוע ועדות לדיון בהן. ונעבור ראשונה ראשונה כפי שהעבירה לנו מזכירות הכנסת. הצעת חוק ראשונה היא הצעת חוק ציון יום לאומי – אני לא רואה פה את חמד עמאר שזו הצעתו, אז הייתי אולי מחכה לו. נראה לי שנחכה לו.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
כן, אז אני עכשיו עובר אליו: הצעת חוק להרחבת הייצוג ההולם של בני האוכלוסייה החרדית ברשויות ובתאגידים ציבוריים - - -
היו"ר איתן גינזבורג
¶
הדרוזים. אבל אנחנו מחכים לחמד עמאר. ברשותך, זו הצעת חוק שלו. והוא גם חבר הוועדה הזאת, אז נראה לי שראוי לחכות לו.
הצעת חוק להרחבת הייצוג ההולם של בני האוכלוסייה החרדית ברשויות ובתאגידים ציבוריים (תיקוני חקיקה), של חברי הכנסת משה גפני יעקב אשר. נשמעו הצעות במליאה להעביר את הצעת החוק לוועדת החוקה, חוק ומשפט או לוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
הצעת חוק להרחבת הייצוג ההולם של בני האוכלוסייה החרדית ברשויות ובתאגידים ציבוריים. זו הצעת החוק. מוצע להעביר את זה או לוועדת החוקה או לוועדה לקידום מעמד האישה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
הצעת חוק תועבר לוועדת החוקה.
3. הצעת חוק המרכז לגביית קנסות, אגרות והוצאות (תיקון – פיצויים שהוטלו על ידי בית משפט צבאי), התש"ף–2020 (פ/1716/23) – של חברת הכנסת אילת שקד וקבוצת חברי כנסת
היו"ר איתן גינזבורג
¶
נעבור להצעת חוק המרכז לגביית קנסות, אגרות והוצאות (תיקון – פיצויים שהוטלו על ידי בית משפט צבאי), של חברת הכנסת אילת שקד וקבוצת חברי כנסת. יש כאן הצעה להעביר את הצעת החוק לוועדת החוקה או לוועדת הכנסת.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
מהות ההצעה היא לאפשר למרכז לגביית קנסות לגבות גם קנסות שהוטלו בבתי משפט כנגד ארגוני טרור בגין אחריותם לפעולות טרור, שזה מוחרג היום בגלל שמדובר באזור יהודה ושומרון. היום המרכז לגביית קנסות, אתה הולך להוצאה לפועל ואתה יכול להציג פסקי דין. אם אני תבעתי אותך בבית משפט וקיבלתי פסק דין, אני יכול ללכת והמדינה עוזרת לי לממש אותו.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
לחמאס, לרשות הפלסטינית. הוא לא משאיר אותי. מה שקורה היום הוא שהמדינה משאירה אותי כאדם פרטי. קיבלתי פסק דין בבית משפט של המדינה, המדינה אומרת לי: יפה שקיבלת פסק דין, עכשיו לך תתמודד לבד ותאכוף אותו. אני רוצה שהמדינה תעזור. בכל אופן, הנקודה עכשיו היא לא מה המהות של החוק, אלא ברור שהוא צריך להיות בוועדת החוקה, כי שם כל העניינים האלה מנוהלים.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
ההצעה תועבר לוועדת החוקה.
4. הצעת חוק-יסוד: כבוד האדם וחירותו (תיקון – הזכות לשוויון) (פ/1728/23) – של חבר הכנסת איתן גינזבורג וקבוצת חברי כנסת
היו"ר איתן גינזבורג
¶
הצעת חוק-יסוד: כבוד האדם וחירותו (תיקון – הזכות לשוויון), של חבר הכנסת איתן גינזבורג וקבוצת חברי כנסת. שתי הצעות: ועדת החוקה, חוק ומשפט וועדת הכנסת.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
משותפת לוועדת הכנסת, נכון. אני הצעתי ליושב-ראש ועדת החוקה להקים ועדה משותפת. יושב-ראש ועדת החוקה סירב לכך. ועל כן אני אעמוד על דעתי שהוועדה שתדון בהצעת החוק הזאת תהיה ועדת הכנסת, לאור סירובו של יושב-ראש ועדת החוקה לקיים ועדה משותפת, כפי שהיה בחוק-יסוד: הלאום. היו גם עוד חוקי יסוד שנדונו בוועדות אחרות – משותפות, מיוחדות.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
יש סדרי דיון. יש לוועדת הכנסת סמכות לקבוע איזו ועדה תדון. זה לא חוק ראשון שלא דן בדיוק בוועדה שהמליצה הלשכה המשפטית או שקבוע בתקנון הכנסת. בשביל זה יש את הוועדה הזו שתקבע.
אני אעבור להצבעה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
מאה אחוז. חמש דקות הפסקה, אנחנו חוזרים ב-09:51.
(הישיבה נפסקה בשעה 09:46 ונתחדשה בשעה 09:51.)
היו"ר איתן גינזבורג
¶
טוב, חברים, אנחנו מחדשים את הישיבה. אם כך, אנחנו נעבור להצבעה, כפי שרצינו.
אני עובר להצבעה. מי בעד העברת הצעת חוק-יסוד: כבוד האדם וחירותו (תיקון – הזכות לשוויון) לוועדת הכנסת? ירים את ידו.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
רוויזיה. נשמעה הקריאה לרוויזיה.
5. הצעת חוק יסוד: משאל עם (תיקון – יישובים באזור יהודה ושומרון) (פ/1843/23) – של חבר הכנסת צבי האוזר
היו"ר איתן גינזבורג
¶
הצעת חוק הבאה: הצעת חוק-יסוד: משאל עם (תיקון – יישובים באזור יהודה ושומרון), של חבר הכנסת צבי האוזר. וכאן יש בקשה להעביר את זה לוועדת העבודה, הרווחה והבריאות, הוועדה המיוחדת לזכויות הילד, ועדת החוץ והביטחון וועדת החוקה, חוק ומשפט. כן, חבר הכנסת האוזר.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
כן, תודה רבה. מנחם בגין ידוע באמרתו, שגם את הדברים המובנים אליהם צריך להגיד מעת לעת. כל אזור יהודה ושומרון נמצא בטיפול ובבקרה ובדיון מתמיד בוועדת החוץ והביטחון. ועדת החוץ והביטחון אפילו הקימה ועדת משנה ייעודית לאזור. ולכן נדמה לי שהחקיקה הזאת, שעיקרה הוא בעצם הסדרת מנגנון מוסכם לקבלת החלטה, שעיקרה העברה אם – הייתי מוסיף ברמה האישית חלילה – אבל אם הכנסת הזאת או אם ממשלה תחליט להעביר לשלטון זר שטח שבו יש יישוב ישראלי ביהודה ושומרון, ההחלטה הזאת, שאין ספק שהיא החלטה קונטרוברסלית, לפחות מנגנון קבלת ההחלטה יהיה מנגנון מקובל ומוסכם. ולכן אני מבקש להעביר את זה לוועדה המתמחה בנושא – ועדת החוץ והביטחון.
סמי אבו שחאדה (הרשימה המשותפת)
¶
אני שמעתי פשוט שפינדרוס ביקש את הרוויזיה, לא שמעתי אם אמרת מתי הרוויזיה.
סמי אבו שחאדה (הרשימה המשותפת)
¶
הרי יש סיבה למה כל הניסיון להחביא את כל הדברים האלה, ולהעביר כל מיני דברים וקומבינות. כי זה שטח כבוש, אדון האוזר, והכיבוש הזה צריך להסתיים. זה כל שמה שצריך.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אני מסכים איתך. צריך להחיל את הריבונות על חצי מיליון ישראלים שחיים בשטח שהוא שטח מוחזק.
סמי אבו שחאדה (הרשימה המשותפת)
¶
ובשביל שהכיבוש הזה יסתיים צריך לקרוא לו בשמו – הכיבוש, כדי להתמודד עם זה נכון.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
לקרוא לו בשמו – הוא שטח מוחזק, הוא שטח במחלוקת. הגיעה העת לסיים את המחלוקת, להחיל את הריבונות על חצי מיליון ישראלים.
סמי אבו שחאדה (הרשימה המשותפת)
¶
אני אומר: כדי שהכיבוש הזה יסתיים צריך לקרוא לזה בשם, צריך לאבחן את הבעיה בשביל לפתור אותה. וכיבוש הוא כיבוש הוא כיבוש, לא משנה איך תרצה לקרוא לו.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
חברת הכנסת שי וזאן, תנו לו לדבר. אני מניח שעמדתו לא כעמדתכם, אבל דעתו צריכה להישמע.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
לא להפריע ולא לשאול. הוא באמצע זכות דיבור. כן, בבקשה, חבר הכנסת סמי אבו שחאדה.
סמי אבו שחאדה (הרשימה המשותפת)
¶
קודם כול, אני מודה לך על השמירה על זכות הדיבור שלי. ואני פשוט אומר שכל החוקים האלה מביאים אותנו למקום שהוא לא נכון. מה לא נכון? יש פה קומבינה, אנשים רוצים לא לראות את האמת. האמת היא שיש כיבוש, הכיבוש צריך להסתיים. זה הכול. תודה.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
אני מבקש שההצעה תועבר לדיון בוועדת החוקה. חוק משאל העם הוכן בוועדת החוקה. מתיישבי יהודה ושומרון אינם אזרחים סוג ד', ואין שום סיבה בעולם שעניינם יידון בוועדת החוץ והביטחון.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
בסדר. זה יכול להיות. בוא נאמר שחוץ וביטחון ודאי לא. זאת אומרת, אני קצת לא מבין את חבר הכנסת האוזר, חוץ מזה שהוא רוצה את זה אצלו. הרי הוא בא ואומר: אני רוצה לסייע להתיישבות ולמתיישבים ולעגן את מעמדם, שיהיה יותר קשה לגרש אותם מהבית. אבל אז, במקום לנרמל שם את החיים, ואני רוצה שכמו שחוק כזה אם יוחל על תושבי תל אביב ידון בחוקה, כך גם אם יוחל ביהודה ושומרון ידון בחוקה. בחוץ וביטחון עסוקים בצבא, בביטחון, לא באזרחים. תושבי יהודה ושומרון – זה שהם כפופים לשלטון צבאי זה עיוות גדול, ואני לא מוכן בשום אופן שגם הכנסת תהיה חלק מהעיוות הזה. ולכן אני מבקש שזה יהיה במקום הטבעי של הצעה מהסוג הזה, וזה בוועדת החוקה.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
תודה רבה. לפי החוק הבין-לאומי, כנראה שרק אני וסמי מדברים בשפה הזאת, משאל העם בשטח כבוש שואלים את העם שנמצא תחת כיבוש, אם הוא רוצה להיות תחת המשטר הצבאי או להשתחרר ממנו. והכובש לא עושה משאל עם של הצד הכובש, אם להמשיך בכיבוש או לספח. ולכן כל החוק הזה הוא לא רציני, מנוגד לחוק הבין-לאומי.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
זה לא משאל עם על סיפוח, זה על העברת אוכלוסייה, שהיא מנוגדת לחוק הבין-לאומי, ובאף סכסוך אתני לא מציעים להעביר אוכלוסייה.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אף העברה. אתם מדברים גבוהה גבוהה על זכויות אדם. מדובר בזכויות של חצי מיליון ישראלים. אתם מציעים הצעה - - -
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
לפי החוק הבין-לאומי, לפי אמנת ז'נבה, א' העברת אוכלוסין, הכוונה לעם ולאוכלוסייה תחת כיבוש ולא לכובשים. הכובשים, לפי החוק הבין-לאומי, הנוכחות שלהם היא עבירה. אפילו העברת אסירים פלסטינים מתוך השטחים הכבושים לבתי כלא בישראל היא עבירה על החוק הבין-לאומי. והדבר הטוב ביותר, שאזרחים ישראלים – תגידו, ינקלביץ' שרה לתפוצות, נכון? – שלאחרונה היא מבקרת אותם, סימן שהם בתפוצות. ולכן צריך להחזיר אותם לישראל, לתוך מדינת ישראל, בתוך הקו הירוק. ולחזק את המיניסטריון הזה של ינקלביץ', שלאחרונה בגלל שאין נסיעות לחו"ל היא נוסעת לחו"ל אחר. תודה רבה. חשוב לחזק את ינקלביץ'.
עוזי דיין (הליכוד)
¶
תודה רבה, כבוד היושב-ראש. החברים הנכבדים, קודם כול, הרבה מהדברים שאנחנו דנים בהם - - -
עוזי דיין (הליכוד)
¶
הרבה מהדברים שאנחנו דנים כאן אפשר היה לא לדון בהם אם שר הביטחון היה ממלא את תפקידו. והדבר הבולט ביותר עניין הסדרת ההתיישבות. הסדרת ההתיישבות הייתה צריכה לעלות להחלטת ממשלה, והיא לא עולה, בגלל ששר הביטחון העביר את זה עכשיו להתייחסות של היועץ המשפטי. דבר ראשון, היה זמן לעשות את זה – קטי, אתם מפריעים לי.
עוזי דיין (הליכוד)
¶
בקיצור, אפשר היה לעשות את הדברים האלה אם שר הביטחון היה ממלא את תפקידו, בעיקר בכל מה שקשור ליהודה ושומרון.
דבר שני, אני מסכים לגמרי עם הדעה שעלתה כאן ממספר מקומות ודברים, זה לא נכון שאנחנו ניתן את זה פר ועדה מסוימת, בגלל שכרגע הקונסטלציה כאילו יותר נוחה לזה. זה חוקים מאוד מאוד חשובים, ובעיקר חוקי יסוד צריכים להידון איפה שנהוג ונכון שהם יידונו. בפרט אני ממליץ לא להעביר את זה לוועדת החוץ והביטחון, בגלל שכל מה שקשור להתיישבות היהודית ביהודה ושומרון הוא לא נושא ביטחוני, הוא נושא לאומי. ובהזדמנות זאת כדאי גם לומר, שאם רוצים ללכת על יעילות וכו', אז ועדת החוץ והביטחון היא אחת הוועדות הפחות-יעילות שיש לנו.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
אני שמעתי את חבר הכנסת שחאדה, ואני מנסה באמת להבין מה ההבדל בין המבנה פה או תל אביב או יהודה ושומרון? סך הכול ההבדל הוא 19 שנה בכיבוש – זה ב-48', זה כבשו ב-67', שניהם שטחים כבושים.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
לכן לא הבנתי. זאת אומרת, אם ועדת החוקה יכולה לדון על תל אביב, למה היא לא יכולה לדון על יהודה ושומרון? מה ההבדל ביניהם?
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
שניהם נכבשו בהפרש של 19 שנה – לצערנו הרב, היה 19 שנה שלקח לנו לכבוש את החלק השני של ארץ ישראל. אבל מה ההבדל ביניהם, הם שניהם שטחים שכבשנו? כולל מקום הכנסת, כידוע לך, כולל השכונות פה באזור, כולל תל אביב, כולל יפו, כולל הכול. אז אין שום הבדל.
שתיים, במסגרת האווירה פה בכנסת, אז יכול להיות שצריך להעביר את זה בכלל לוועדה למעמד האישה, כי ראיתי הרבה חוקים שעוברים מוועדה לוועדה.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
בפרט שבאמת יכול להיות שהוועדה לזכויות האישה, כי לאנשים ביהודה ושומרון אין היום חשמל זורם ואין מים ואין מעבר לפעמים, אז יכול להיות שבאמת צריך להעביר את זה לשם; או לוועדת הפנים, לראות איך המשטרה עוצרת אנשים ולא נותנת להם לעלות למאחזים מסוימים. לכן אני לא בטוח לאיזה ועדה זה צריך לעבור, אבל אני חושב שמעמד האישה זו הוועדה הנכונה.
סמי אבו שחאדה (הרשימה המשותפת)
¶
חבל שהרבי מסאטמר לא נמצא איתנו, אללה ירחמו, הרבי מסאטמר. חבל שאנשים דתיים כבר לא - - -
אלעזר שטרן (יש עתיד-תל"ם)
¶
על הדיון הזה – א' אנחנו יודעים שבעבר הקימו ועדה מיוחדת להצבעה על משאל עם. אני הייתי בכנסת - - -
אלעזר שטרן (יש עתיד-תל"ם)
¶
כן.
הדבר השני, הדיון העקרוני על החוק, עוד לפני שמחליטים אם חוקה או לא, זה אי סמיכה עלינו, על חברי הכנסת, על עבודתה של הכנסת, בגלל שעל פניו זה היה צריך להיות החלטה של כנסת ישראל, דווקא בגלל חשיבות ההחלטה, ואני על פניו הייתי חושב שזה צריך להיות בוועדת הכנסת עוד לפני הכול. אבל כיוון שזה עסוק במעמדה של הכנסת, אם צריך לבחור, אז בטח זה צריך להיות בוועדת חוקה ולא בוועדת חוץ וביטחון, בגלל שמשאל עם זו הצעת חוק שמתמודדת עם סמכותה של הכנסת, וכופרת בסמכותה של הכנסת או נותנת לגיטימציה לכנסת להתחמק מהחלטתה.
אלעזר שטרן (יש עתיד-תל"ם)
¶
בסדר. אני מדבר על זה. משאל עם הוא כופר בסמכותה של הכנסת, גם אם זו אחת האפשרויות.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
כן, אמר חברי הטוב, ונדמה לי אולי טעה וחלילה הטעה. החוק הישראלי מחיל משאל עם בכל מקום שיש ריבונות ישראלית. הדיון הזה הוסדר, קוים והוכרע. אני רק אומר: אותו הסדר שישראל ראתה לנכון לנסיגה בירושלים או ברמת הגולן יחול על יישובים ביהודה ושומרון. הסדר אחיד, אחוד. אותה הכרעה, שאמרתי במאה ה-21, בשום מקום על הפלנטה לא מציעים העברת אוכלוסייה כחלק מפתרון סכסוך אתני. אם חלילה ההצעה הזו תוחל על יישובים ביהודה ושומרון, מדינת ישראל או הכנסת תסכים איך לקבל החלטה כזאת קונטרוברסלית. זה המשמעות כולה.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
ומכיוון שהכנסת קיבלה את ההחלטה על הדרך לקבלת החלטה קונטרוברסלית באזורים אחרים, ביהודה ושומרון, והרי אנחנו יודעים שאם יהיה הסדר גם ירושלים יהיה מי שירצה לחלק אותה וגם רמת הגולן. היו פה רבים וטובים שרצו לרדת ולהושיב את הסורים על הכנרת. הרי את אותו הסדר אנחנו נחיל על חצי מיליון ישראלים שחיים ביהודה ושומרון.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
תודה רבה. רק חידוד קטן, אדוני, כי ציינת קודם את ועדת המשנה לאזור – ועדות משנה לא יכולות לעסוק.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
ההצעה שלי שהוועדה במליאתה, אני רק אמרתי: ההתמחות היא של הוועדה, לרבות הקמת ועדת משנה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
כן, אבל היא בוועדת משנה, ובוועדת משנה לא עושים חוקים.
אנחנו עוברים להצבעה. יש שתי הצעות על השולחן: הצעה להעביר לוועדת החוקה, חוק ומשפט, כפי שגם ביקש יושב-ראש ועדת החוקה, חוק ומשפט.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
ועדת העבודה והרווחה, הוועדה המיוחדת לזכויות מעמד הילד וועדת החוץ והביטחון. נעבור ועדה ועדה. מי בעד ועדת החוקה? ירים את ידו.
הצבעה
אושר.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
ברוב קולות הוועדה שתדון תהיה ועדת החוקה, חוק ומשפט.
1. הצעת חוק ציון יום לאומי לתרומתה ולפועלה של העדה הדרוזית (תיקון – עיגון מעמדה של העדה הדרוזית כשוות זכויות במדינת ישראל), התש"ף–2020 (פ/167/23) – של חבר הכנסת חמד עמאר וקבוצת חברי כנסת
היו"ר איתן גינזבורג
¶
הצעת חוק ציון יום לאומי לתרומתה ולפועלה של העדה הדרוזית (תיקון – עיגון מעמדה של העדה הדרוזית כשוות זכויות במדינת ישראל). נשמעו שתי הצעות: ועדת החינוך, התרבות והספורט וועדת החוקה, חוק ומשפט. חבר הכנסת עמאר, אתה רוצה לדבר?
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
אני עושה תיקון לחוק קיים, והחוק חוקק בוועדת החינוך. מה שאנחנו צריכים לעשות, להחזיר את לוועדת החינוך להמשך דיון והתיקון שהצעתי.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אוקיי. מישהו עוד רוצה להתייחס להצעת החוק?
אם לא, אז אנחנו נעבור להצבעה. מי בעד העברת חוק ציון יום לאומי לתרומתה ולפועלה של העדה הדרוזית לוועדת החינוך? ירים את ידו.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
טוב. אנחנו נתכנס לדיון ברוויזיה, כפי שהתבקש על חוק השוויון, בשעה 10:40.
תודה רבה, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 10:10.