פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-ושלוש
הכנסת
16
ועדת הפנים והגנת הסביבה
14/12/2020
מושב שני
פרוטוקול מס' 130
מישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה
יום שני, כ"ח בכסלו התשפ"א (14 בדצמבר 2020), שעה 9:45
ישיבת ועדה של הכנסת ה-23 מתאריך 14/12/2020
חוק הרשות למאבק באלימות, בסמים ובאלכוהול (תיקון), התשפ"א-2020
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק הרשות למאבק באלימות, בסמים ובאלכוהול (תיקון), התשפ"א–2020, מ/1379
מוזמנים בהיוועדות חזותית
¶
בישארה אלי פראן - עו"ד, היועץ המשפטי, המשרד לחיזוק וקידום קהילתי
גלי גלילי קרן - עו"ד, עוזרת יועץ משפטי, המשרד לביטחון הפנים
עלמא אלימלך - עו"ד, לשכה משפטית, משרד הפנים
דני שחר - ראש הרשות הלאומית למלחמה באלימות, בסמים ובאלכוהול
רישום פרלמנטרי
¶
אורי פנסירר
הצעת חוק הרשות למאבק באלימות, בסמים ובאלכוהול (תיקון), התשפ"א–2020, מ/1379
היו"ר מיקי חיימוביץ'
¶
שלום לכולם, בוקר טוב, אני פותחת את ישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה, 14 בדצמבר 2020, הנושא שלנו הבוקר: הצעת חוק הרשות למאבק באלימות, בסמים ובאלכוהול (תיקון), התשפ"א–2020, מ/1379, הכנה לקריאה שנייה ושלישית. ממה שאני מבינה אנחנו בעצם פועלים בהמשך להחלטת ממשלה מיום 31 במאי בעניין הקמת המשרד לחיזוק וקידום קהילתי ותיקון החלטת ממשלה. ההחלטה הזו קבעה שהסמכויות ותחומי האחריות הנוגעים לרשות למאבק באלימות, בסמים ובאלכוהול יועברו מהמשרד לביטחון הפנים למשרד לחיזוק וקידום קהילתי. היה כתוב שם שצריך לפרסם תזכיר – הוא פורסם, היום אנחנו אמורים להשלים את המהלך הזה של החקיקה הזו על מנת שהאחריות והסמכויות יהיו בתוך המשרד הזה.
בוקר טוב למנכ"ל המשרד חגי רזניק. אשמח אם תסביר לוועדה – שלום לכם חברי הכנסת משה ארבל ואליהו ברוכי – למה זה חשוב שגם האחריות וגם הסמכות יהיו באותו משרד.
חגי רזניק
¶
גברתי היושבת-ראש, תודה לך ולצוות על האפשרות להופיע פה, זה לא ברור מאליו, אני מאוד מעריך את זה. שלום לחברי הכנסת הנכבדים, חברי הוועדה.
במסגרת החלטת הממשלה, כפי שהיטבת לתאר, כל מסגרת האחריות לניהול השוטף של הרשות למאבק באלימות, סמים, ואלכוהול עברה אלינו בלי השלמה של המהלך החוקי. צריך להבין שאנחנו במהלך התקופה הזאת חווינו קשיים, למרות שקיבלנו סיוע של המשרד לביטחון הפנים במסגרת המעטפת, מסגרת המעטפת הזאת למעשה משתחררת עכשיו – בואכה לשנת העבודה הקרובה. המערכות עברו ואנחנו נמצאים עכשיו במצב שהחל מתחילת שנת העבודה אנחנו נצטרך לתת את המענים בתקציב המשכי לאותה פעילות של הרשות – כפי שפרטתי בכתב יחד עם ראש הרשות שהוא נמצא איתנו בדיון בזום.
הרשות למאבק באלימות, סמים ואלכוהול היא רשות חשובה ומרכזית שמטפלת במניעה, טיפול ושיקום ובכל המעגלים למניעת רצידיביזם בנוער, במבוגרים וגם בתוך שילוב של גורמים קהילתיים. אנחנו פועלים במעל 230 רשויות, צריך להבין שאנחנו מדברים על מאות תקנים ברשויות המקומיות. גם עד היום חווינו קושי, ב-1 ביולי – חלק מהמשרות האלו – מעל 700 משרות היינו צריכים להיפרד מהן ברשויות המקומיות. אנחנו מדברים על מדריכי מוגנות, מדריכי מוגנות במרחב ציבורי. ובמציאות של תקציב המשכי נדרשנו לבוא לוועדת חריגים בחשב הכללי ולבקש הקדמה של 15 מיליון שקל בשביל להאריך חוזים כדי שהאנשים האלה לא יפוטרו. זה תהליך שאם אנחנו מגיעים למצב של תקציב המשכי ושאנחנו מגיעים חלילה לממשלת מעבר, הוא מקבל יתר דגש, זאת אומרת שהחל מינואר – זה לא שאם פה הוועדה מאשרת אז העניין הזה נפתר, עדיין מוטלת על כתבי ועל כתפי ראש הרשות אחריות גדולה להביא את זה במציאות של תקציב המשכי על מנת לראות שכוח האדם ה"סופר" חיוני הזה בתקופת קורונה לא מפוטר. אבל לפחות יהיה מתאם בין הסמכות לאחריות.
כמי שכיהן כמנכ"ל של רשות מקומית, כמי שכיהן כמנכ"ל משרד הבינוי והשיכון בצד השיקומי שלו, החברתי, ברור שאני בא מטעם ואני איש המשרד, אני מנהל את המשרד. ואני מניח שחלקם מכירים את זה: בסוף החשיבות של מדריך מוגנות בבית הספר, של מדריך מוגנות במרחב הציבורי, במרחב שאיננו מרחב בית ספרי, במרחב הציבורי. המשמעות של רכז סיירת הורים, במציאות הזו שילדים נמצאים בין לבין, המשמעות של פעילות מניעה, פעילות של reach out עם מכורים לסמים, פעילות של טיפול מנע וטיפול בכל המעגלים שקשור לאלכוהול ולמניעת אלימות. טיפולי המערך הטכנולוגי שתמך את מה שהיה בזמנו תוכנית "עיר ללא אלימות" – ב-1 ביולי עצרנו הארכה של כל הדבר הזה. כרגע אני נמצא בלי מעטפת של המשרד לביטחון הפנים, ואם לא תימסר לי הסמכות החוקית לדבר הזה, על אחת כמה וכמה בממשלת מעבר, בכל סיטואציה, אבל אחת כמה וכמה בממשלת מעבר – נייצר נזק בלתי הפיך לרשויות המקומיות ובסופו של דבר לטיפול באותם מפגעים. זה לא אומר שאם החקיקה עוברת אין לנו פה מאמץ לעשות, זה לא ייפתר בהינף יד, אבל לפחות תהיה משורה בידנו הסמכות והאחריות לטפל בדבר הזה על מנת לייצור טיפול באירוע הזה בתקציב המשכי.
היו"ר מיקי חיימוביץ'
¶
אתה יכול להסביר לוועדה למה הצורך בשינוי השם? הרי זה לא שנפתרו כבר בעיות הסמים, האלכוהול – הרי יש לכם גם אלימות בשם. אז למה אתם צריכים? אני יכולה להגיד לך שהתחושה שלי היא שההרחבה הזאת , מטרתה היא לאפשר - - -
חגי רזניק
¶
שאלה מצוינת. צריך להבין שהתפיסות המחקריות והמקצועיות השתנו – נמצא איתנו תת אלוף במילואים דני שחר שיוכל להרחיב את דברי, אבל אני מצוי בדברים, מרגיש לפחות שאני מצוי בדברים. אנחנו היום אומרים שכפית של מניעה שווה בקבוק של תרופה. וכשאנחנו מדברים על בניית כישורי חיים, כשאנחנו מדברים על תפיסות של הטיפול הקהילתי, בסופו של דבר הדבר הזה מונע גם נפגעי קצה ולכן בתפיסת העבודה של הרשות הזו, בתפיסת העבודה של שלנו - - -
משה ארבל (ש"ס)
¶
לפני הסיפור, אם יורשה לי במשפט אחד: אני זוכר את החוויה שלי משבוע שעבר פה בדיון שהיה בוועדת הפנים, על חוק המסתננים. סמכות שיש למשרד לביטחון הפנים שהיו אמורים להעביר למשרד הפנים, ומשרד הפנים היה אמור להעביר דיווח לוועדת הפנים כל חצי שנה. ובמשך שנה וחצי לא עבר דיווח בגלל הנפילה הזו בין הכיסאות. אני חושב ש-one stop shop כשיש חנות אחת, כשיש משרד ממשלתי אחד שיש לו את המכלול כולו בטיפול בסוגיה – זה יתרון עצום. וזה יתרון גם מבחינת הפיקוח הפרלמנטרי שלנו. אני רוצה לשאול את היועץ המשפטי אם אין לי מניעה להצביע בעד זה, כי אני אוהב את חגי אהבת נפש, הוא אחד ממנכ"לי משרדי הממשלה המיוחדים.
חגי רזניק
¶
תודה חבר הכנסת ארבל, אני מעריך את זה מאוד. אענה שוב: זאת לא סיסמה. אנחנו עושים ברשות הזו הרבה פעילויות, גם ברשויות מקומיות, גם בפנימיות, גם במקומות אחרים. הייתי בפנימייה שקוראים לה כפר הנוער מנוף ליד עכו, אני ממליץ לחברי הוועדה ללכת לבקר שם. אנחנו שם מלווים תוכניות מניעה שהרשות מלווה לאורך שנים, לא הכול אנחנו המצאנו, צריך גם לשמור על מידה של צניעות. הרשות מלווה שם תוכניות לאורך שנים ושוחחתי עם ילדי י"ב שעוברים את התוכניות האלה, ואחד הילדים האלה אמר לי: תשמע, בהתחלה כשעשיתי בדיקות שתן פחדתי לצאת מלוכלך בבדיקה – זאת אומרת שיראו שהוא עישן או צרך סמים – וככול שעבר זמן והעמקתי בתוכנית, פחדתי לצאת מלוכלך עם עצמי – לא לצאת מלוכלך בבדיקה.
וזאת המשמעות, בניית כישורי החיים, ההבנה שקהילה היא כשאתה שייך למשהו, יש לה משמעות הרבה יותר גדולה משמות וטרמינולוגיה שאני פחות מעדיף אותה של מאבק ומלחמה ומיגור והדברים האלה. בסוף צריך להבין: הכוח של פרט בתוך הקהילה שלו, הצורך להרגיש משמעותי, להרגיש שייך הוא דבר חשוב. ולכן אני חושב שכשאנחנו נבין את היסוד הזה, וכשנבין את היסוד של הקהילה לטפל בפרט, אנחנו נייצר את אותה כפית של מניעה. נייצר משני היבטים: היבט אחד מניעתי, לא צריך להקל ראש במיגור ובאיסורים, ברגולציה, בדבר הזה. מצד שני, בלי בניית כישורי חיים לא תצליח באמת לייצר טיפול הוליסטי במהלך הזה. ואני פחות מעדיף את הביטויים כמו מאבק ומלחמה ומיגור, אלא יותר את התפיסה של ההעצמה כי בסוף – ואני לא נגד הצבה של מצלמות ולא ניגוד פיקוח ולא נגד דברים כאלה –אני חושב שגבולות הם ביטחון מצד אחד אבל בלי היכולת של השימוש בקהילה - - -
לא אלאה את הוועדה ובזה אסיים את דברי: גם אני באופן אישי, מה שמלווה אותי בעשייה הציבורית זה מקום שיצאתי מהבית בצו שופט. אני מרצה על זה הרבה בהתנדבות – מבית אלים והפכתי קודם כול להיות יכול לאהוב את עצמי, עזבי יכול לאהוב אחרים, צריך לא להגזים עם לאהוב את עצמך, אבל לפחות לחולל עבור אחרים. ובכל מקום ובכל נקודה, שהצלחתי בסוף לשרוד זו היתה נקודה כי גורמים בקהילה נגעו בי. לא בהכרח כי אמרו לי: לא זה ולא זה. במקום שהייתה יועצת בית ספר שנתנה לי את היכולת לגעת בי ולרכוש אמון באוכל, אז מסרתי את עצמי והסברתי את הדבר הזה. וכשעבדתי בלול ברביבים בנגב, ואני עד היום חבר רביבים, אז כשהיה לולן שקראו לו פאולו ריקרדו מאסה והוא נתן לי פעם ראשונה לחתוך בדיסק חיתוך, אז זה גרם לי להרגיש שאני מסוגל לעשות משהו.
בעיני המיגור והמאבק והגבולות זה לא המקום שהוא דווקא זה, וזה חלק מתפיסת עולם שהיא אגב לא רק שלי או של השרה, אלא תפיסת עולם שהיא מושרשת בטיפול בנגע הסמים, בנגע האלימות, בנגע אלכוהול. לייצר משמעות לפרטים, ככל שהפרט יהיה משמעותי בקהילה ובזה אסיים את הדברים: הרצתי לא מזמן לפני המון מורים לאזרחות ואמרה לי שם מורה שראשי התיבות של מה שאתה אומר זה אנ"י – אהוב, נחוץ ויכול. ואם לכל פרט בקהילה נעשה שהוא ירגיש עבור עצמו שהוא אהוב, נחוץ ויכול אז אולי נחלץ את המפגעים האלה, בתוך בתקופה הזו, ואני באמת מקווה ומתפלל, ואפילו לא מקובל להגיד פה מילים כמו מתחנן, אבל בכל זאת מתחנן שהוועדה הנכבדה הזו תאפשר לנו להניח את זה ולסיים את האירוע הזה. וזה רק מעמיס יותר מטלה על כתפי כי אני אצטרך ללכת להביא תקציב המשכי.
אליהו ברוכי (יהדות התורה)
¶
אחרי הנאום הזה אני מבין את האהבה שיש לארבל לחגי. באתי לפה מאוד אנטי השינוי של השם, אבל מאוד התחברתי לתוכן, שיהיה בהצלחה.
היו"ר מיקי חיימוביץ'
¶
אני עדיין – עם כל ההערכה לסיפור הנוגע – חושבת שבאיזשהו מקום השמות הכלליים, זה נכון שאתה לא רוצה להשתמש במילים של מאבק ומלחמה, אבל הבעיה הקשה הזאת שיש ואנחנו נתקלים בה והיא הפכה להיות קשה יותר ויותר גם בתקופה הזו כפי שאנחנו יודעים. וגם בעולם שמשתנה, כי אנחנו חיים בעולם שמשתנה, אנחנו אולי לקראת חקיקה של לגליזציה. הגישה צריכה להשתנות, הנושא של החינוך חשוב מאוד, ההסברה, ההבנה. אני לא אוהבת שמתחמקים מזה, כי כן יש בעיה של אלכוהול בארץ, וכן יש בעיה של סמים קשים בארץ וכן צריך לטפל בהם, ולא לתת לזה איזה מין - - -
חגי רזניק
¶
אגב החוק מותיר, הוא לא משנה בהקשר הזה, יש ועדות סטטוטוריות ברשויות המקומיות שאנחנו לוקחים בהם חלק מהרשות והיא נותרת ועדה למאבק באלימות, סמים ואלכוהול, הוועדות הסטטוטוריות האלה. בסוף בחוויה המקומית, המוניציפאלית, השם הזה נותר. אני חושב שברמה הלאומית יש פה משמעות טרמינולוגית.
היו"ר מיקי חיימוביץ'
¶
היינו שמחים אם היית יכול עוד לפרט את התוכניות שלכם לשנה הקרובה, מה הרשות מתכוונת לעשות? זה ברור לגמרי וממה שאני עשיתי בתחקיר הקטן שעשיתי לקראת הדיון הזה, שאחת הבעיות הגדולות ביותר שהרשות הזאת שפעם הייתה חזקה ועצמאית, הפכה להיות בשנים האחרונות לסוג של אגף לא מאוד חזק ולא מספיק נתמך ושמקבל את המקום הראוי לו. השאלה אם אנחנו פה לא נראה עוד שלב בתהליך הזה של לקיחת העצמאות מהרשות והפיכתה למחלקה במשרד החדש והמוזר הזה?
חגי רזניק
¶
להפך – צריך להבין שאנחנו קיבלנו רשות עם כוח אדם שצריך ליישם את עבודתו, חלק גדול ממנו ב-1 ביולי, אני חושב שגם ראש הרשות יוכל להתייחס לדברים האלה – בסופו של דבר בהתערבות שלנו, של השרה ושלי, הקדמנו סכום והארכנו את אותם חוזים, מאמץ שאני מתכוון לעשות אותו מפה גם לפני הוועדה ובטוח גם אחרי הוועדה. וגם בטוח שהבאה בתקציב המשכי של עוד 20 מיליון שקל לביצוע תוכניות עבודה למניעה, זה גם מאמץ שעשינו. להפך, אני חושב שדווקא כשזה מונח במקום אחר, ועוד איזשהו פרגמנט בסל של מוצרים שהם רובם אכיפתיים, דווקא הרשות בעצמאות שלה, והיכולת שלה לקיים תוכניות שהם גם תוכניות מניעה וגם תוכניות להעצמה – הם בראש המיקוד, הם בראש סדר העדיפויות שלנו.
היו"ר מיקי חיימוביץ'
¶
שנייה, אמרו לי שדני שחר התחבר ואני רוצה לשאול אותו שאלה ספציפית, כי מעניין אותי לדעת כמה תקציב הושקע בטיפול בסמים מתוך התקציב שלכם? בטיפול, במחקר, במניעה?
דני שחר
¶
התקציב שהושקע ומתוכנן להיות מושקע, פחות או יותר סדר גודל של 20% מהתקציב, בהנחה ויאושר התקציב בשנים הקרובות. אבל הסדר גודל כשאני אומר זה גם הכשרות, גם הדרכות, גם כוח אדם, זה כולל את הכול. סדר גודל של קרוב ל-20% מושקע בכל מה שקשור לזה. אני חייב להגיד שאי אפשר לנתק לגמרי - -
דני שחר
¶
אגב, רוב התקציב של הרשות הולך בדיוק לנושאים האלה של סמים, אלכוהול ואלימות. רוב התקציב. החלק של הטכנולוגיה הוא החלק היותר קטן בתקציב. אבל כל מה שקשור לקהילה, להכשרות, הדרכות, לסדנאות, לעבודה בתוך בתי הספר, רוב התקציב מושקע בדיוק בנושא הזה.
חגי רזניק
¶
אני יכול להגיד לך בדיוק את המספרים: המספרים בתקציב נורמטיבי הם 200 מיליון שקל וזה במצב נורמטיבי לא במצב שאנחנו קיבלנו כבר תקציב המשכי ומקוצץ ו"פלאט" ועוד "פלאט". התקציב הוא 200 מיליון שקל ואנחנו מדברים על סדרי גודל של בין 70% ל-80% לפעילות מניעת אלימות, סמים ואלכוהול, ו-20% פעילות מטה.
חגי רזניק
¶
אנחנו נמצאים היום במצב של תקציב המשכי, של 90 מיליון שקל. כל הסכום הזה כולו הושקע רק בתוכניות המניעה העירוניות. עד 1 ביולי, ה-15 מיליון שמשכנו פנימה היו להאריך מ-1 ביולי עד דצמבר, ועוד 20 מיליון שקל שהבאנו, כולם הושקעו בתוכניות מניעה שכרגע דני היקר מחליף מחשבים בגלל שהוא עובר מביטחון הפנים למסגרת אחרת, הוא כבר החליף אותם ומייצר הזמנות לתוכניות מניעת אלימות, סמים ואלכוהול ב-20 מיליון שקל נוספים שהקדמנו לו בתקציב המשכי. צריך להבין, המלחמה המידית שלי בהנחה שהוועדה הנכבדה תברך על ההמשך ותאפשר לי את הסמכות החוקית, האתגר המרכזי שלנו יהיה להמשיך ולייצר את אותו תקציב המשכי לשנת העבודה 2021. ובראש ובראשונה, אין ספק בכלל שלתוכניות העבודה האלה נקצה, כי זה כוח האדם ברשויות ואלה התוכניות. זה לא אומר שהמשרד לא יעשה עוד דברים, עשינו כבר, לדוגמה פרויקט "משפצים קהילה" – אבל לא ממסגרת תקציבי הרשות.
היו"ר מיקי חיימוביץ'
¶
מעניין אותי שאתם הכול, אלימות, סמים ואלכוהול – אין לכם הפרדה בין סמים לאלכוהול לאלימות?
דני שחר
¶
יש. גברתי חברת הכנסת, אחדד את מה שאמר חגי, ואתייחס למה שאמרת עכשיו: א' כתפיסת עולם, רוב התקציב הולך לרשויות, אין כמעט תקציב למטה. התקציב למטה הוא מינורי, אז אם 80%, כמו שאמר חגי, אומר בדיוק לאלימות, סמים ואלכוהול, 20% זה מטה וטכנולוגיה.
יש אצלנו גם הפרדה ברורה, יש אצלנו אגף שעוסק בתחום המניעה, יש לנו אגף שעוסק בתחום טיפול ושיקום, אבל אגפים שמדברים אחד עם השני. אי אפשר לנתק לחלוטין את הסיפור של מניעת אלימות, סמים, ואלכוהול לטיפול בסמים, שזה אגב הנתח המרכזי של שני האגפים האלה, אני מדבר כאגפים המקצועיים, זה הנתח המרכזי של הרשות. וכמו שאמרתי, אי אפשר לנתק – יש קשר ישיר בין האלימות ובין סמים ואלכוהול. יש קשר ישיר.
דני שחר
¶
ולכן כשחיברנו את הגופים האלה בזמנו, לקחנו את הרשות למלחמה בסמים ואת מה שהיה אז "עיר ללא אלימות" וחיברנו אותם, אני חושב שכשאתה בודק בתוצאות, קשה כרגע עוד לכמת אותם, אין ספק שהתוצאות הרבה יותר טובות. החיבור הזה חייב לדבר אחד עם השני.
גלי גלילי קרן
¶
בוקר טוב לחברי הוועדה, לכל הנוכחים, בהמשך למה שחגי כבר אמר והציג, חשוב לי להבהיר שבהחלטת הממשלה עליה דיברתם, הסמכויות לפי החוק עברו לשרה לחיזוק וקידום קהילתי. בעצם תיקון החוק הוא צעד משלים שנדרש לצורך העברת הרשות מהמשרד לביטחון הפנים למשרד לחיזוק וקידום קהילתי, ובכלל זה שטח הפעולה והתקציב. כפי שהציג חגי, הפעולות בנושא כבר החלו, ומרבית הדברים הועברו, והתקציב אכן אמור לעבור מתאריך 1 בינואר 2021. כך שתיקון לחוק מבחינה משפטית הוא צעד משלים, נדרש והכרחי כדי להשלים את ההעברה. כפי שאמרתי, הסמכויות כבר הועברו.
אני רוצה להתייחס לדברים שנאמרו קודם, שמבחינתנו הקמת הרשות – היא הוקמה במשרד כידוע בשנת 2018 – נועדה לחזק ולייעל פעולות שנעשו לפני כן. לאחר הקמתה החלה פעילות כמעט בכל הרשויות במדינת ישראל, מה שלא היה לפני כן, זה היה איחוד של תוכניות שונות בתחומי מניעת האלימות, הסמים והאלכוהול. ההחלטה שהתקבלה לאחרונה היא להעביר את כל הרשות למשרד לחיזוק וקידום קהילתי למעט תוכניות מוגדרות שפורטו בהחלטה: תוכניות כמו השיטור העירוני ותוכניות נוספות שנשארו כמובן במשרד לביטחון הפנים. הצעד הזה הוא מתבקש ומשלים. תודה.
היו"ר מיקי חיימוביץ'
¶
תודה רבה לך, גלי קרן. עוד הערות לפני שנעבור להקראה? עידו, יש לך עוד משהו להגיד לפני?
עידו בן יצחק
¶
רק אזכיר את הרקע של הרשות, מה קרה לאורך השנים. הרשות הוקמה ב-1988 בשם הרשות למלחמה בסמים, זה היה התפקיד היחיד אז, היא הוקמה אז במשרד ראש הממשלה. ב-2009 היא הועברה למשרד לביטחון הפנים. ב-2012 נוסף לה התפקיד של עיסוק באלכוהול ושונה שמה ל"רשות הלאומית למלחמה בסמים ובשימוש לרעה באלכוהול". וב-2017, לפני כשלוש שנים, חוקקנו פה את חוק הרשות למאבק באלימות, סמים ואלכוהול שבעצם איחד את הרשות הזאת עם אגפים בתוך המשרד לביטחון הפנים של אגף מצילה, עיר ללא אלימות, האגפים האלה, והפך אותם ליחידה אחת בתוך המשרד לביטחון הפנים. כעת מתבקש התיקון הזה. רוב סעיפי החוק נוגעים לשינוי השם ולמעבר בין המשרדים, יש מעט שינויים נוספים, אסביר אותם כשנקרא את סעיפי החוק הרלוונטיים.
עידו בן יצחק
¶
אוקיי, יש לכם בטאבלטים נסחים משולבים שתוכלו לראות איך התיקונים משתלבים.
הצעת חוק הרשות למאבק באלימות, בסמים ובאלכוהול (תיקון),
התשפ"א–2020
שינוי שם החוק
1.
בחוק הרשות למאבק באלימות, בסמים ובאלכוהול, התשע"ז–2017 (להלן – החוק
העיקרי), בשם החוק, במקום "הרשות למאבק באלימות, בסמים ובאלכוהול" יבוא
"הרשות הלאומית לביטחון קהילתי".
תיקון סעיף 1
2.
בסעיף 1 לחוק העיקרי –
(1) בהגדרה "הרשות", "הרשות למאבק באלימות, בסמים ובאלכוהול", בכל מקום, במקום "הרשות למאבק באלימות, בסמים ובאלכוהול" יבוא "הרשות הלאומית לביטחון קהילתי";
(2) בהגדרה "השר", במקום "השר לביטחון הפנים", יבוא "השר לחיזוק וקידום קהילתי".
תיקון כותרת פרק ב'
3.
בכותרת פרק ב' לחוק העיקרי, במקום "הרשות למאבק באלימות, בסמים ובאלכוהול" יבוא "הרשות הלאומית לביטחון קהילתי".
תיקון סעיף 2
4.
בסעיף 2 לחוק העיקרי, במקום "במשרד לביטחון הפנים" יבוא "במשרד לחיזוק וקידום קהילתי" ובמקום "הרשות למאבק באלימות, בסמים ובאלכוהול" יבוא "הרשות הלאומית לביטחון קהילתי" .
עד כאן כל הסעיפים האלה היו טכניים יותר.
היו"ר מיקי חיימוביץ'
¶
אתם מבינים שיש סיכוי גדול שבכנסת ה-24 החוק הזה יגיע לפה שוב עם שר אחר. יש סיכוי, בוא נגיד את זה כך.
עידו בן יצחק
¶
תיקון סעיף 3
5.
בסעיף 3 לחוק העיקרי –
(1) ברישה, במקום "אלימות, עבריינות" יבוא "אלימות";
(2) בפסקאות (2), (10) ו-(11), במקום "בתחומי המניעה והאכיפה" יבוא "בתחומי פעילותה".
(3) בפסקה (3), במקום "רשויות מקומיות, משטרת ישראל" יבוא "רשויות מקומיות";
(4) בפסקה (4), במקום "למשרדים ממשלתיים, משטרת ישראל" יבוא "למשרדים ממשלתיים;
אסביר
¶
סעיף 3 שאותו מתקן הסעיף הוא הסעיף שעוסק בתפקידי הרשות. בעצם עם המעבר מהמשרד לביטחון הפנים למשרד לקידום וחיזוק קהילתי, מוצאים מפה את התחום של מניעת עבריינות.
עידו בן יצחק
¶
כן. וגם הנושא של אכיפה. יש תפקיד של פיתוח ויישום תוכניות מקצועיות, זה לא בתחומי האכיפה, זה גם משהו שהוא יותר בתחום של המשרד לביטחון הפנים. בנוסף, יוצאת מהתמונה משטרת ישראל. אחד התפקידים הוא קידום של שיתופי פעולה בין משרדים ממשלתיים ורשויות מקומיות וגופים נוספים, ומשטרת ישראל אינה חלק מהעניין הזה. וגם הסיוע לגופים נוספים אינו כולל את משטרת ישראל בהקשר הזה.
נמשיך בהקראה
¶
6.
בסעיף 5 לחוק העיקרי, במקום "המשרד לביטחון הפנים" יבוא "המשרד לחיזוק וקידום קהילתי".
תיקון סעיף 5
7.
בסעיף 6 לחוק העיקרי –
(1) בסעיף קטן (א), במקום "שתייעץ לרשות" יבוא "שתפקידה לייעץ לשר", ובמקום "לבקשת הרשות", יבוא "לבקשת השר";
(2) בסעיף קטן (ב) –
(א) בפסקה (1), במקום "הרשות למאבק באלימות, בסמים, ובאלכוהול" יבוא "הרשות";
(ב) אחרי פסקה (8) יבוא:
"(8א) נציג השר לביטחון הפנים, מבין עובדי משרדו;".
תיקון סעיף 6
אסביר גם את זה – ליד הרשות פועלת וועדה מייעצת לעניין מאבק בסמים ואלכוהול שמורכבת מנציגים של משרדי ממשלה שונים, בראשם עומד מנהל הרשות. יש פה שני שינויים: אחד אומר שהוועדה המייעצת תייעץ מעכשיו לשר ולא לרשות עצמה. ודבר שני – מאחר שנציג השר הופך להיות נציג השר לחיזוק וקידום קהילתי, אז נוסף עוד נציג של השר לביטחון הפנים.
חגי רזניק
¶
מצוין. קודם כל ראש הרשות הוא יושב-ראש האירוע, צריך שבכל מערך של ניהול מדיניות, כדאי שהוועדה בסוף תייעץ למי שממונה. אגב, התיקון הזה הוא מקובל, והוא לא נכפה על אף אחד. אני חושב שזה הדבר הנכון, בסוף צריך להבין שחלק מההחלטות – אני מפנה אותך גברתי היושבת-ראש, רק להחלטת ממשלה שהובלנו לאחרונה לגבי מרכז ניטור. שיתופי הפעולה הבין-משרדיים יש להם ערך גדול מאוד, שהמיניסטריון שמוביל אותם – וזה לא משנה מי המיניסטריון שמוביל אותם – יוכל לייצר שורה של שיתופי פעולה. רק לאחרונה העברנו החלטה פה אחד בממשלה, על הקמת מרכז ניטור לסמים. לא יעלה על הדעת שנושא הסמים במדינת ישראל לא מנוטר. אין מידע מחקרי אחד שמייצר דבר אחד, אין את האפשרות לקבל בסוף מחקר או לקבל ידע על עולם תוכן כמו סמים. רשות עצמאית ככל שתהיה, להוביל שיתוף פעולה בין-משרדי, ואני בטוח שנהירה לכם עבודת הממשלה, הוא חייב להיות ברמת הדרג הממונה.
היה לנו חשוב והקפדנו שראש הרשות יוותר ראש הוועדה. אנחנו לא מחלישים ושמים פה איזשהו מינוי פוליטי, אלא מתירים את ראש הרשות כיושב-ראש הוועדה.
חגי רזניק
¶
כרגע החלטנו פה אחד את החלטת הממשלה, השרים צריכים לבחור את הנציג, יש לכם עד יום חמישי להעביר.
חגי רזניק
¶
אם היושבת-ראש תרצה, אנחנו נבוא ונציג פה יישומים בחודש הקרוב כבר נציג את תוכנית העבודה של מרכז הניטור ונראה. אני מזמין גם את חברי הוועדה לסייר יחד איתנו באתרים ולראות פעילות שאנחנו מבצעים, הן בעולם הניטור והן בעולם המניעה והשיקום. באמת עשינו כמה דברים בתקופה קצרה שהם משמעותיים מאוד במציאות של תקציב המשכי וסמכות חלוקה. עכשיו הגענו ממש לקצה המצוק בהקשר הזה.
עידו בן יצחק
¶
8.
בסעיף 8 לחוק העיקרי, בפסקה (2), במקום "6(ב)(1) עד (8)" יבוא "6(ב)(1) עד (8א)".
תיקון סעיף 8
9.
בסעיף 10(ג) לחוק העיקרי, במקום "אחת לארבעה חודשים לפחות" יבוא "לפחות פעמיים בשנה".
תיקוף סעיף 10
עידו בן יצחק
¶
הסעיף הזה עוסק בסדרי עבודתה של הוועדה המייעצת. כיום הסעיף קובע שהוועדה תתכנס אחת לארבעה חודשים לפחות. וכעת מבקשים לשנות את זה כך שזה יהיה לפחות פעמיים בשנה.
חגי רזניק
¶
השינוי הזה בא מהפרקטיקה. זה פשוט לא קורה. אז אמרנו שמה שקורה – אפשר. זה לא מונע מהוועדה להתכנס כל חודש אם היא רוצה בכך. אבל קביעת המינימום כדאי שאת הנהוג נהפוך למה שקבוע בחוק ולא שחלילה נהיה עוברי חוק. לא אנחנו – הרשות.
עידו בן יצחק
¶
10.
בסעיף 12 לחוק העיקרי, במקום "מהמשרד לביטחון הפנים" יבוא "מהמשרד לחיזוק וקידום קהילתי".
תיקון סעיף 12
תיקוף סעיף 31
11.
בסעיף 31 לחוק העיקרי, בכל מקום, במקום "הרשות למאבק באלימות, בסמים ובאלכוהול" יבוא "הרשות".
תיקון פקודת העיריות
12.
בפקודת העיריות –
(1) בסעיף 149יא(ב) –
(א) בפסקה (1), במקום "שלושה חברי מועצה" יבוא "ארבעה חברי מועצה";
(ב) בפסקה (6), במקום "הרשות למאבק באלימות, בסמים ובאלכוהול" יבוא "הרשות הלאומית לביטחון קהילתי";
(ג) אחרי פסקה (6) יבוא:
"(7) ברשויות מקומיות שבהן מונה מנהל יישובי למאבק באלימות,
בסמים ובאלכוהול - המנהל היישובי שמונה כאמור.";
לפי פקודת העיריות, בכל עירייה ולמעשה בכל מועצה מקומית, הסעיף הזה חל על מועצות מקומיות, יש וועדה למאבק בנגע הסמים המסוכנים, וועדה סטטוטורית. פה משנים את ההרכב של ההועדה. הוועדה כיום מורכבת מחברי מועצה, מעובדי עירייה ומנציגי מנהלי בתי ספר, נציגי ציבור ונציג הרשות. כעת קודם כל משנים את השם של הרשות, זה השינוי הטכני יותר, מבקשים להוסיף פה נציג נוסף שהוא ב"רשויות מקומיות שבהן מונה מנהל יישובי למאבק באלימות, בסמים ובאלכוהול – המנהל היישובי שמונה". אולי כדאי שגם מספר - - -
חגי רזניק
¶
אגיד על זה מילה, צריך להבין, אותו כוח אדם שדיברתי עליו – מעבר למדריכי מוגנות, ב-235 רשויות בסוף יש מישהו שאנחנו מתקצבים, הוא עובד הרשות והמדינה מתקצבת אותו. בסופו של דבר הוא אמון ברשות כגורם מתכלל בתוך הרשות המקומית, כמי שאחראי על הנושא הזה. ברוב המקומות הוא יושב תחת מנכ"ל הרשות, על מנת שגם מעמדו יהיה בכיר בתוך הרשות המקומית והוא יוכל להוות גורם מתכלל. מכיוון שהיה פה תהליך אבולוציוני של הרבה מאוד שנים, אותה ועדה סטטוטורית לא בהכרח הכילה את הדמות שאחראית על סמים ואלכוהול בתוך הרשות.
לכן אנחנו מציעים במסגרת התיקון הזה לאפשר לו להיות חבר באותה ועדה רשותית. הוא עובד הרשות ומתוקצב על ידי המדינה, השינוי הזה מקובל על השלטון המקומי.
עלמא אלימלך
¶
אני רוצה להציע הערה טכנית, בכל מקום שבו כתוב "ברשויות מקומיות שבהן מונה מנהל יישובי" יותר נכון לכתוב "בעיריות" כיוון שמדובר בפקודת העיריות, ופקודת המועצות המקומיות מכשילה את הסעיפים.
בישארה אלי פראן
¶
לא. רציתי רק להעלות את הנושא של משרד הפנים, כי לא ראיתי שהם ביקשו זכות דיבור ורציתי להגיד שזה מסוכם גם איתנו. אין לנו התנגדות לתיקון שלהם.
עידו בן יצחק
¶
התיקון המשלים לזה הוא שמאחר שאם יש מנהל יישובי זה משנה את המאזן בין נציגי הוועדה ולכן ברשויות כאלה יכולים למנות ארבעה חברי מועצה במקום שלושה. זה מה שמתבקש פה.
תיקון פקודת העיריות
12.
(2) בסעיף 149יב(ב), אחרי פסקה (7) יבוא:
"(7א) ברשויות מקומיות שבהן מונה מנהל יישובי למאבק באלימות, בסמים ובאלכוהול – המנהל היישובי שמונה כאמור;";
כאן מוסיפים את המנהל הזה כחבר בוועדה למיגור האלימות, שגם היא ועדה סטטוטורית שפועלת ברשויות המקומיות.
תיקון פקודת העיריות
12.
(3) בסעיף 249, בפסקה (32), במקום "הרשות למאבק באלימות, בסמים ובאלכוהול" יבוא "הרשות הלאומית לביטחון קהילתי".
סעיף (249) לפקודת העיריות, הוא הסעיף שמסדיר את סמכויותיה של עירייה ופסקה (32) היא הסמכות לעסוק בצמצום נגע הסמים. יש לעירייה סמכות לבצע פעולות חינוך ומניעה בנושא הסמים המסוכנים ולפעול למען הקמת מוסדות לטיפול בנפגעי סמים ושיקומם לאחר התייעצות עם המשרדים הנוגעים בדבר ועם הרשות שעכשיו שמה משתנה. יצוין אגב שזה חל רק בעיריות ולא במועצות מקומיות.
13.
פקודת הסמים המסוכנים [נוסח חדש], התשל"ג–1973, בסעיף 36ח(ב) –
(1) ברישה, במקום "והשר לביטחון הפנים" יבוא "והשר לחיזוק וקידום קהילתי";
(2) פסקה 2 בכל מקום במקום "הרשות למאבק באלימות, בסמים ובאלכוהול" יבוא "הרשות הלאומית לביטחון קהילתי".
תיקון פקודת הסמים המסוכנים
14.
בחוק המאבק בתופעת השימוש בחומרים מסכנים, התשע"ג–2013, בסעיף 5(ב), במקום "הרשות למאבק באלימות, בסמים ובאלכוהול" יבוא "הרשות הלאומית לביטחון קהילתי".
תיקוף חוק המאבק בתופעת השימוש בחומרים מסכנים
משה ארבל (ש"ס)
¶
כבוד היועץ המשפטי, אני רוצה לדעת אם אנחנו יכולים להגיש הסתייגות בעקבות התיקון לפקודת העיריות, לתקן את סעיף פקודת העיריות, עקיף, אחר?
משה ארבל (ש"ס)
¶
לא, הוא לא קשור לנושא. במידה וייטען נושא חדש, ייטען נושא חדש. אבל אנחנו לא נטען נושא חדש.
משה ארבל (ש"ס)
¶
אנחנו רוצים להכניס בהסתייגות את תיקון פקודת העיריות, לתקן את סעיף 9(ב), לבקשתו גם של ראש מועצת מגילות. זו הסתייגות שבעצם מבקשת לאפשר – וזה בתיאום עם משרד המשפטים, הנוסח הספציפי הזה – הצעת חוק שעלתה בזמנו, לאפשר לוועדות גיאוגרפיות. יש הסכמה בין מועצה אזורית תמר למועצה אזורית מגילות. תוכל לטעון שזה לדעתך ברמה המשפטית נושא חדש, אבל בסוף מי שיחליט זה אנחנו חברי הכנסת.
משה ארבל (ש"ס)
¶
לידי יושבת-ראש הוועדה. הנוסח מוסכם על משרד המשפטים גם, לא אמור להיות פה בעיה. גם מבחינת הדין הבינלאומי, הכול בסדר. זאת אומרת זה מתואם.
היו"ר מיקי חיימוביץ'
¶
משה, אני לא הספקתי לבדוק את הנושא הזה לעומק, אתה יודע. הפתעת אותי עכשיו. אנחנו דיברנו על זה במקום אחר.
חגי רזניק
¶
חבר הכנסת ארבל, ברשותך, אם זה לא יונח היום, אני לא יודע מה המשמעות של זה. אם היום הוועדה המכובדת לא תניח את החוק כמו שהוא.
חגי רזניק
¶
שיונח במזכירות הממשלה. אתה חייב שזה יונח על מזכירות הממשלה, אחרת מחר נוכל לסיים, אחרי זה אני יוצא - - -
היו"ר מיקי חיימוביץ'
¶
אנחנו חוזרים, הוועדה ממשיכה את הדיון בהצעת החוק הרשות למאבק באלימות, בסמים ובאלכוהול (תיקון), התשפ"א–2020, חבר הכנסת משה ארבל?
היו"ר מיקי חיימוביץ'
¶
תודה רבה, אני מודה לכם. סיימנו את ההקראה, האם יש לכם עוד הערות לגבי הנוסח המוצע? אם כך אני מעמידה את הנוסח כפי שקראנו אותו להצבעה?
הצבעה
בעד ההצעה – 3
נגד – אין
נמנעים – אין
אושר.
היו"ר מיקי חיימוביץ'
¶
אין מתנגדים, אין נמנעים, אני מודיעה בזאת שהצעת החוק הרשות למאבק באלימות, בסמים ובאלכוהול (תיקון), התשפ"א–2020 עברה, ותועבר למליאה לקריאה שנייה ושלישית.
חגי רזניק
¶
תודה רבה גברתי היושבת-ראש, אם אפשר עוד מילה, באמת תודה גדולה גברתי היושבת-ראש וחברי הכנסת הנכבדים. באמת מרגש. אני מבקש אם אפשר, שההצעה תונח עוד היום במזכירות הכנסת, כי אם נגיע לסיטואציה, חלילה, של ממשלת מעבר בלי שהחוק הזה עבר, אנחנו נהיה בן כלאיים וכל אותן משרות רלוונטיות לתחום המניעה – לא תהיה לי הסמכות להצילן. לכן אני מבקש מכם לעשות כל מאמץ, לצוות הטכני, ולך גברתי היושבת-ראש, שההצעה תונח עוד היום.
היו"ר מיקי חיימוביץ'
¶
אני חושבת שזה יעבור. גם אם זה לא יעבור מחר או היום, יש עוד את שבוע הבא. זה בסדר.