פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-ושלוש
הכנסת
27
ועדת החוקה, חוק ומשפט
14/12/2020
מושב שני
פרוטוקול מס' 157
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שני, כ"ח בכסלו התשפ"א (14 בדצמבר 2020), שעה 11:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-23 מתאריך 14/12/2020
תקנות סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה) (הגבלת פעילות במקומות עבודה) (תיקון מס' 4), התשפ"א-2020, תקנות סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה) (הגבלת פעילות והוראות נוספות) (תיקון מס' 16), התשפ"א-2020, תקנות סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה) (הגבלת פעילות והוראות נוספות) (תיקון מס' 17), התשפ"א-2020, תקנות סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה) (הגבלת פעילות והוראות נוספות) (תיקון מס' 18), התשפ"א-2020
פרוטוקול
סדר היום
1. הצעת תקנות סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה) (הגבלת פעילות במקומות עבודה) (תיקון מס' 4), התשפ"א-2020
2. 2. תקנות סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה) (הגבלת פעילות והוראות נוספות)(תיקון מס' 16), התשפ"א-2020
3. הצעת תקנות סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה) (הגבלת פעילות והוראות נוספות)(תיקון מס' 17), התשפ"א-2020
4. הצעת תקנות סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה) (הגבלת פעילות והוראות נוספות)(תיקון מס' 18), התשפ"א-2020
מוזמנים
¶
מיכל גולדברג - משנה ליועמ"ש משרד הבריאות, משרד הבריאות
גאל אזריאל - מחלקת ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
שירה סיידלר - סטודנטית, משרד המשפטים
סטלה ויינשטיין - יו"ר פורום ענף הכושר
עינת בזק - נציגת חדרי הסטודיו
משתתפים (באמצעים מקוונים)
¶
שרון אלרעי-פרייס - ראש שירותי בריאות הציבור, משרד הבריאות
אפרת פרוקציה - סגנית היועץ המשפטי במשרד האוצר, משרד האוצר
רישום פרלמנטרי
¶
אושרה עצידה
הצעת תקנות סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה)(הגבלת פעילות במקומות עבודה) (תיקון מס' 4), התשפ"א-2020
תקנות סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה) (הגבלת פעילות והוראות נוספות)(תיקון מס' 16), התשפ"א-2020
הצעת תקנות סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה) (הגבלת פעילות והוראות נוספות)(תיקון מס' 17), התשפ"א-2020
הצעת תקנות סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה) (הגבלת פעילות והוראות נוספות)(תיקון מס' 18), התשפ"א-2020
היו"ר יעקב אשר
¶
בוקר טוב לכולם, חנוכה שמח. אני פותח את ישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט. על סדר-היום תקנות שהתקינה הממשלה במהלך התקופה האחרונה: תקנות סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש הגבלת פעילות במקומות עבודה) (תיקון מס' 4), וכן, (הגבלת פעילות והוראות נוספות)(תיקון מס' 16),(תיקון מס' 17) ו-(תיקון מס' 18). תיכף נבקש מהיועץ המשפטי של הוועדה להקריא אותן ונפתח לאחר מכן דיון גם על נושאים נוספים.
בפתח הישיבה אני רוצה לומר לחברי הוועדה שחבל שזה מגיע ביחד, אבל בסדר - חזינו שכך זה יקרה. אבל יעידו קירות החדר הזה, ואתם יודעים, כמה פעמים דיברנו על כך שהמדינה צריכה להפוך את הדיסקט ולראות איך חיים עם הקורונה בכל השלבים שלה, גם עם הדעיכה שלה, שאני מקווה שמתחילה להגיע. יש לנו עוד תקופה ארוכה לחיות כאן עם הקורונה בצורה ארוכה כזו או אחרת, ומבחינתי, זה גם חודשים. החודשים האלה הם גורליים לאנשים, לפרנסתם, ולהרבה מאוד דברים אחרים.
ביקשנו כבר מערב חג סוכות ממשרד הבריאות לנסות להיערך לאיזשהו מנגנון שמדבר על דרכון ירוק, כרטיס ירוק קורוני כזה או אחר, שיכול להיות מורכב מכמה מרכיבים: ראשית, לגבי אנשים שהחלימו ושהסיכוי שהם יחלו עוד פעם שואף לאפס, הוא לא לחלוטין שלילי, ובניהול סיכונים הוא צריך להיות כלי עבודה. שנית, לעשות בדיקות סרולוגיות לאנשים שהיו בקרבת אנשים חולים. סביר מאוד להניח שיש הרבה מאוד אסימפטומטיים וכן הרבה אנשים שבמשפחה או בעבודה שלהם היו אנשים עם קורונה ויכול להיות שהם פיתחו נוגדנים לעניין הזה מבלי שהם יידעו מזה אפילו. שלישית, כפי שעשינו במתווה הירוק באילת, שבסך הכול, בלי עין הרע, עובד בסדר גמור, לפחות ממה שאנחנו יודעים, לא שמענו שיש איזשהם משברים באילת או בים המלח – להשתמש גם בזה שאנשים עושים בדיקות שנותנות להם במהלך כשלושה-ארבעה ימים אפשרות להיקרא ירוקים. הדבר הרביעי, שלצערי הרב חיכו עד שזה יגיע, שהוא משלים את הדבר הזה הוא מה קורה עם אלה שהתחסנו, כשגם הם אמורים לקבל את אותו כרטיס בסופו של דבר ולצאת מכל מיני הגבלות. תיכף נדבר מהו הכרטיס הזה, איך הוא יכול להיות בנוי. זה יכול לתת כלי לממשלה לפתוח את המשק יותר מהר בכל התחומים. אין תחום אחד שאי אפשר יהיה לתת בו עדיפות לבעלי הכרטיס הירוק.
אני מזכיר שזה עושה שני דברים: ראשית, זה נותן מוטיבציה לבדיקות. כי אם יפתחו דברים חדשים כאלה ואחרים ויתנו בכך שיהיה ברקוד כזה שאדם מראה אם הוא ירוק או לא, אנשים ילכו להיבדק. גם כדי ללכת להצגה בתיאטרון יהיה להם שווה ללכת ולהיבדק, יש להם שלושה-ארבעה ימים שהם ירוקים. כמובן אותו דבר העניין הסרולוגי. כך אפשר יהיה לפתוח הרבה מאוד חלקים. זה יגרום לכך שאנשים יעשו בדיקות. כשאנשים יעשו בדיקות, המדינה גם תשמח לזהות שרשראות הדבקה. היום מתחננים לאנשים לבוא ולהיבדק והם לא רצים בהמוניהם.
שנית, צריך גם אינסנטיב לחיסונים. אם אדם יודע שכשהוא יתחסן הוא מתחיל להיות חופשי ומאושר יותר אז הוא ילך להתחסן - זה כל כך פשוט. זה כלי ניהולי פשוט, לא צריך לסרבל אותו. לא צריך להיות מעצמת סייבר כדי לעשות אותו, פשוט צריך לעשות אותו. האפשרויות שקיימות לכך הן או דרך מכשירי טלפונים חכמים באפליקציות או בכרטיס מגנטי כמו כרטיס של קופת חולים או כל כרטיס אחר עם זיהוי כדי למנוע זיופים. תאמינו לי שכל מכוני הכושר, הקניונים, ומקומות אחרים, יקנו בשמחה מכשיר ברקוד כזה שיהיה מחובר דרך קופות חולים, משרד הבריאות, משטרת ישראל. אם מחר חלילה נגיע לסגר אז גם זה כלי עבודה, והאנשים האלה כן יוכלו להסתובב ולהחזיר את המשק לעבודה. גם החיסונים ייקחו זמן ועד שנגיע לאיזון שלם ייקח זמן. לכן, אני שמח שנפל סוף-סוף האסימון. חלק מקופות החולים, התחילו כבר אתמול, וחלק יתחילו מחר, בבדיקות סרולוגיות, המוניות יחסית, של אלפי בדיקות ביום. נציגת משרד הבריאות, לא הגבת לדבריי. אני מקווה שאני לא מפתיע אותך ומה שאמרתי עד עכשיו נכון.
היו"ר יעקב אשר
¶
שרון, אני שמח שאת איתנו. הישיבה היום לא תארך זמן רב ואשמח אם נמצה את הכול. תיכף אתן לך את רשות הדיבור.
אם אני מבין נכון, וכפי שגם ראיתי ושמעתי, הבדיקות הסרולוגיות מכוונות במיוחד לאנשים שהיו בקרבת אנשים חולים במטרה לזהות אותם. לדעתי, זה יביא לנו עוד עשרות או מאות אלפי אנשים שיש בגופם נוגדנים כרגע. אתם אנשי המקצוע, ואתם תחליטו לכמה זמן זה טוב ולכמה זמן זה יכול לתת להם את הכרטיס הירוק הזה, לא אני מחליט בזה. הדבר התפעולי הזה הוא הכרחי והוא כלי עבודה עבורכם. הוא עדיף על פני רדיפה אחרי ה-R. לכן, אני שמח שזה התחיל. אני מבקש מכם להאיץ את זה. זה מתחבר נהדר עם הבשורה הטובה של תחילת החיסונים. כך נוכל להוציא את המדינה יותר מהר לפעילות יותר רחבה בכל הענפים.
חבר הכנסת סגלוביץ', בבקשה.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד-תל"ם)
¶
אנחנו הולכים פה לאשר את מה שכבר קורה, שהקניונים והשווקים פעילים ואנחנו פותחים.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני משתדל שלא. אבל תחום הרוח במדינת ישראל, ויש כזה דבר, סגור לחלוטין. ביום שלישי בשבוע שעבר הייתי בתיאטרון הערבי ביפו. היה שם אירוע מחאה כי אסור לעשות אירועי תרבות. כל האומנים, כל הכותבים, כל היוצרים, כל האנשים שחיים בעולם הזה, קראו שירי מחאה. מדובר גם בחיי הרוח הדתיים – כל תחומי התרבות משובשים לגמרי. אין להם לובי והם לא צועקים למשרד הבריאות ולא בוועדת הכלכלה ואין להם כוח פוליטי לעשות את זה, כי אנשי הרוח, באשר הם, אינם פוליטיקאים והם לא יושבים במרכזי המפלגות. אנשי משרד הבריאות, הכתם הזה על ראשכם. לא יכול להיות שעדיין לא מצאו שום מתווה לאפשר כניסה אליהם. נוסעים פה לדובאי - כאילו זה הארץ המובטחת, ראש על ראש בשדה התעופה, ואי אפשר לאפשר לאולם, לקונצרט, להצגה, לבית תפילה, למקום שהוא בהתאם למטראז' שלו, לפתוח בהתאם לכל התנאים? באיזה מדינה אנחנו חיים?
יואב סגלוביץ' (יש עתיד-תל"ם)
¶
יספרו לי שאי אפשר רפואית, אבל מדינה נורמלית לא יכולה להיות במצב שחיי הרוח שלה מופקרים כי אין מוקדי לחץ. אני מבקש שמשרד הבריאות, פרופסור או פוליטיקאי כלשהו לא יספרו לי סיפורים, כי לכולם יש פה כאן. אני יושב פה ומקשיב לכולם: לבעלי הקניונים לבעלי האולמות, ואני לא בא בטענות, זה בסדר גמור. אבל להם אין פה, הם לא במרכז מפלגת הליכוד, ביש עתיד, בש"ס או ביהדות התורה, ובסוף הכול סגור, חברים. אנחנו עושים היום דיון על הקניונים וזה בסדר גמור שנפתח אותם בהתאם לתוואי סגול.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד-תל"ם)
¶
האם אי אפשר לעשות את זה גם על חיי התרבות בארץ? הם צריכים לעשות את זה בערב שירי מחאה? איזה מדינה אנחנו? מדינת דובאי?
אדוני, עוד בקשה לי אליך, ואעשה זאת בקול רם. ב-29 לחודש יתקיים יום המאבק בשחיתות הבין-לאומית. זה לא פטנט שאני המצאתי, זה נמצא בכנסת. אני יושב-ראש השדולה הזו ומתקיימים דיונים בוועדת החינוך, בוועדת הכספים, בוועדת הפנים. בקשתי אליך היא שתיאות לבקשת חברתי קארין אלהרר.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד-תל"ם)
¶
אדוני, אין כוונה. בוודאי ובוודאי יגיעו לפה גם חברי כנסת מסיעות הבית. אני מניח שגם לליכוד וגם לש"ס אכפת מעבירת הפרת האמונים.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד-תל"ם)
¶
הנושא האמיתי שהיא ביקשה הוא מאוד פשוט, והוא ניגוד העניינים בחוק הפלילי במדינת ישראל. זה לא דיון פוליטי.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד-תל"ם)
¶
מעולה. אני מבקש את תמיכתך לנושא הקודם. בכל הכבוד, אבקש לקיים דיון יזום על ידינו על מוסדות התרבות. זה פשוט לא סביר לאשר קניונים, שווקים, נתב"ג, ואת זה לא. רק שיגידו באיזה תנאים, שיגידו -20% או 50% יכולים להיכנס לאולם מסוים - כמה שהם יגידו. אני מבקש ממך בעל פה לקיים על זה דיון ועל כל מה שקורה פה. אין דיון על הדבר הזה. לדעתי, ועדת החוקה היא המקום.
היו"ר יעקב אשר
¶
הנה, נמצאת פה איתנו גם חברת הכנסת יוליה מלינובסקי. יכול להיות שנקיים על זה דיון נפרד. היו לנו פה כמה החלטות נכונות לגבי פארקים של רשות הטבע והגנים ויש להם מודל להם שיכול להיות נכון גם לאטרקציות נוספות שמדברות על אוויר פתוח או על מקומות רחבים שבהם יש אפשרות בקרה ושליטה, וזה יכול להתחבר לדברים שאמרת.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני מבקש שאתה תיזום את הדיון. יש לי איזה תחושה שאם אני אבקש בקשה לנשיאות הכנסת, הדיון שאבקש לא יתקבל.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד-תל"ם)
¶
זה מספיק חשוב שנעשה דיון יזום על ידי הוועדה. עוסקים פה בפתיחות של כל הדברים, יהיה נכון גם לעסוק בתרבות.
היו"ר יעקב אשר
¶
סליחה, אנחנו בוועדה שלנו מתווכחים מאוד קשה עם אנשי המקצוע, אבל גם מאוד מכבדים אותם.
יוליה מלינובסקי קונין (ישראל ביתנו)
¶
קודם כל, אני רוצה להצטרף לבקשת חברי יואב סגלוביץ' בנושא פתיחת עולם התרבות כי היום כמה מגזרים נשארו סגורים, כמו: עולם התרבות, עולם הספורט, עולם המחול ואולמות האירועים. דווקא שם מדינת ישראל לא נותנת מענה ומשרד הבריאות בורח מאחריות. הם פשוט לא שלחו עכשיו נציגים רלוונטיים לוועדת הקורונה ולא נתנו שום תשובות. אנחנו רואים שכל ההיסטריה לגבי גל שני, גל שלישי וגל רביעי היא מיותרת. היום היו 50,500 בדיקות, 1,700 חיוביים. כולנו ראינו אתמול את התמונות מנתב"ג.
יוליה מלינובסקי קונין (ישראל ביתנו)
¶
אצלי אין היסטריה, את ההיסטריה אני משאירה לבעלי וילדיי. פה אני מתנהלת בשיקול דעת וקור רוח. אנחנו ראינו מה קרה אתמול בנתב"ג.
יוליה מלינובסקי קונין (ישראל ביתנו)
¶
אנחנו רואים גם מה קורה בתחבורה הציבורית. משרד הבריאות נכשל בצורה מובהקת במקומות בהם צריך לתת מענה. אני רוצה להפנות את תשומת לב הוועדה ונציגי הממשלה. אין ספק שאדם שרוצה לשמור על בריאותו, פעילות ספורטיבית על כל גווניה היא חיונית עבורו. גם עולם התרבות הוא חיוני כי יש נפש ויש גוף. הממשלה החליטה בצורה שרירותית ובלי כל בסיס נתונים לסגור את עולם הספורט, עולם הכושר, חדרי הסטודיו, בתי ספר למחול ואת הבריכות. אני מוצפת בפניות של אזרחים, גם מאזרחים ותיקים, גם מקטינים שמקבלים טיפול בעזרת כלבים, וגם מאלה שנזקקים לטיפול בעזרת רכיבה על סוסים, וגם מאנשים עם מוגבלות פיזית או נפשית, שחייבים את הפעילות הזו כדי לשמור על עצמם. הם טוענים חד-משמעית ובאופן ברור שסגירת הענפים האלה פוגעת בבריאותם ומעלה בסוף את אחוזי הנכות שלהם. מצבם הפיזי והנפשי של אנשים מדרדר ומדינת ישראל תצטרך בסוף בסוף בסוף לממן את הטיפול בהם.
קיבלתי עכשיו פנייה, עליה דיברתי עכשיו בוועדת הקורונה, מדיור מוגן שבו פועלת בריכה לקבוצה הומוגנית. לדעת כל רופאי הציבור ורופאי המשפחה, שחייה בגיל השלישי היא חיונית, אבל דווקא שם סגור ולא נותנים מענה. אפשרו לפתוח מכוני כושר או טיפולים לעמותה של נכי צה"ל, וזה מבורך ומאוד חשוב, אבל יחד עם זאת לא אפשרו לפתוח מתקנים אחרים, למשל, של עמותת אי"ל המטפלת באנשים עם מוגבלויות ובנכים אחרים. זאת אומרת, איפה ואיפה. אין לי הסבר להבדל ביניהם. אדוני, אפשרו לפתוח מתקנים לנכי צה"ל, אבל מצד שני, לא מאפשרים לפתוח חדרי טיפול וכושר לנכים אחרים. מותר לאפשר רכיבה על סוסים לנכי צה"ל אבל לילדים אסור. זה אותו מתקן, אותם סוסים, אותם תנאים.
לפי הנתונים שאנחנו שומעים ממשרד הבריאות, אין הצדקה ממשית, חוץ מגחמות פוליטיות, לסגירת עולם הכושר. דובר פה על עולם התרבות ולא אחזור על הדברים. גם שם אפשר למצוא מתווה, זה רק עניין של רצון.
אני רוצה להפנות את תשומת ליבם של נציגי משרדי הממשלה והייעוץ המשפטי של הכנסת, אנחנו פועלים על סמך חוק הקורונה הגדול. סעיף 4 מדבר על הגבלות, וסעיף קטן (ב) לסעיף 4 אומר: תקנות לפי סעיף קטן (א), ואלו ההגבלות, יותקנו בשים לב לזכויות ולצרכים של אזרחים ותיקים, של קטינים ושל אנשים עם צרכים מיוחדים, ובכלל זה אנשים עם מוגבלות, לפי הוראות חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות. זאת אומרת, משרד הבריאות לא מאפשר לאנשים ותיקים לשחות, וזו פגיעה בזכויות שלהם. לא מאפשרים לילדים טיפולים בעזרת כלבים וסוסים, וזו פגיעה בזכויות. יש אנשים עם מוגבלות שלא נראית לעין. אתמול נפגשתי עם מאמן כושר שיש לו נכות מאוד רצינית עקב שירותו בכוחות הביטחון במשך 28 שנים. הוא היה בכל זירת פיגוע והוא סיפר לנו מה הוא ראה שם. הוא נראה מאוד בריא וחזק, אבל יש לו נכות רגשית ונפשית מטורפת. אותו אדם צריך לעשות ספורט כי באמצעותו הוא יכול לפרוק מעצמו והוא גם כן מאמן, וזה נותן לו חיי חברה, ואני כבר לא מדברת על פרנסה. אבל משרד הבריאות מתעקש. אדוני היושב-ראש, יש לי הקלטה בה נשמע יושב-ראש הקואליציה אומר בפה מלא לאנשי ספורט, שהסגירה שלהם היא סגירה פוליטית ושעושים עליהם סיבוב פוליטי – את זה אומר יושב-ראש הקואליציה. אז אוקיי, אתם רוצים להתנקם בי, בשאשא ביטון, בוועדת הקורונה – די.
יוליה מלינובסקי קונין (ישראל ביתנו)
¶
הוא דיבר על עולם הספורט. אגב, אנחנו בוועדת הקורונה סגרנו את האולמות. למרות שהייתי באופוזיציה, ואני עדיין באופוזיציה, אני הצבעתי בעד סגירת האולמות כי אני מבינה את ההבדלים. יש הבדל בין אירוע משפחתי גדול של 300 - 400 איש לבין אירוע באולם תרבות שאפשר בהחלט לנהל אותו בצורה אחרת.
היו"ר יעקב אשר
¶
את צודקת כשמדברים על 300 - 400 איש, אבל בכל הדברים, גם במכוני כושר, וגם באולמות, מדובר על מתווים מצומצמים יותר. אף אחד לא דיבר על ימים כתיקונם.
יוליה מלינובסקי קונין (ישראל ביתנו)
¶
אני כרגע מתמקדת במשהו, אתה צודק בשאר הדברים. זה רלוונטי גם לעולם התרבות וגם לעולם החתונות והשמחות, למרות שיש הבדלים. לא שמענו נתונים אובייקטיבים, הכול זה גחמות. להיפך, אנחנו רואים נתונים שמדברים על כך שהעולם הזה הוא חיוני גם לנפש וגם לבריאות שלנו. משרד הבריאות מתנהל בצורה שערורייתית, וזה לא יאומן. אנשי הענף שולחים להם מתווים והם מוכנים לכל הידברות. אם תגידו מה אתם רוצים, נוכל להתאים את זה לצרכים. שר הבריאות מתעלם, הוא לא מוכן להיפגש איתם. אני פניתי לשר הבריאות באופן אישי וביקשתי ממנו לשבת עם האנשים האלה כדי להגיע להסכמות. אם אתם רוצים להתנקם בנו, בחברי הכנסת, כי הלכו נגדכם - עזבו, אתם מתנקמים עכשיו בציבור
אשמח שד"ר אלרעי תסביר לי איך היא חיה עם זה שהם עושים שיעורי זומבה בתוך משל"ט קורונה של משרד הבריאות, ומצד שני, ספורט, בריכות, סטודיו, חדרי כושר, סגורים.
היו"ר יעקב אשר
¶
תודה לך. ד"ר אלרעי, אני מודה לך שוב שאת איתנו. אני מבקש באמת את התייחסותך גם לדברי ההקדמה שלי לגבי סרולוגיה, חיסונים וכו', שגם יכולים מאוד לעזור בנושאים שהעלו אחר כך חבריי: חבר הכנסת סגלוביץ' וחברת כנסת מלינובסקי. בבקשה, גברתי.
שרון אלרעי-פרייס
¶
אתחיל ממשהו שקצת מפריע לי. אני ראיתי את חברת הכנסת מלינובסקי כמה וכמה וכמה פעמים בוועדת הקורונה, שמובילה חברת הכנסת שאשא ביטון, וזה לא ראוי להגיד: אה, לפה את מגיעה ולשם את לא מגיעה. עם כל הכבוד, אני בן אדם אחד. קצת קשה לי להיות בכל המקומות בו זמנית. אבל להגיד שאני לא מגיע, זה לא ראוי.
יוליה מלינובסקי קונין (ישראל ביתנו)
¶
אנחנו כבר שלושה שבועות עוקבים אחרייך, ואתם שולחים נציגים זוטרים שלא מסוגלים לתת תשובה אחת. זה מצוין שאני תופסת אותך עכשיו פה - מצוין.
שרון אלרעי-פרייס
¶
גם אני לא צריכה שיעבירו עליי ביקורת לא מצודקת. סליחה, עם כל הכבוד, מגיעה גם לוועדת הקורונה של שאשא ביטון ועונה ומדברת ומראה נתונים. גם כשמנסים להשתיק אותי זה לא - - -. להגיד: אה, לכאן את מגיעה?
שרון אלרעי-פרייס
¶
ראוי שתיתנו לנציגי משרד הבריאות, שתמיד מגיעים לוועדת הקורונה, לדבר, גם אם זה לא אני.
קודם כול, אנחנו בהחלט מקדמים את נושא הדרכון הירוק לאנשים שחלו בקורונה, החלימו מקורונה, בין אם היו ידועים ובין אם הם מוכחים כמחלימים על פי בדיקה סרולוגית. גם האנשים שיקבלו חיסון יקבלו את הדרכון הירוק שייתן אפשרויות להימנע מבידוד כשבאים במגע עם חולה מאומת ולהימנע מבידוד כשחוזרים מארץ אדומה. גם במקומות שבהם נדרשות בדיקות סקר, למשל, בכניסה לאי הירוק, לא יידרשו בדיקות סקר. זה לא אומר שתהיינה סנקציות לאנשים שלא יקבלו חיסון. אין חובת חיסון במדינת ישראל ולא תהיינה סנקציות. מי שלא יתחסן, או כי הוא לא ירצה או כי הוא לא יכול, וצריך לזכור שעדיין תהיה אוכלוסייה שלא ניתן יהיה לחסן אותה בשלב הזה, למשל, ילדים לא יחוסנו, עדיין תהיה להם יכולת להיכנס לכל המקומות באמצעות בדיקות. זה לא שיהיו סנקציות למי שלא מתחסן.
שרון אלרעי-פרייס
¶
לגמרי הטבה. אנשים שחוסנו ואנשים שהם מחלימים לא יידרשו בבידוד, ובמקומות שבהם נדרשת בדיקת קורונה כסקר לכניסה למקום, לא יידרשו בבדיקת הסקר הזו. אני חושבת שזה תמריץ מאוד משמעותי שבהחלט יקל על אנשים.
שרון אלרעי-פרייס
¶
אני לא רוצה שישמע מזה שמי שלא חוסן לא יוכל להיכנס למקומות – חשוב לי להבהיר את זה.
היו"ר יעקב אשר
¶
אני מדבר על עוד איים ירוקים. לא היית פה בהתחלה כשדיברתי צריך לפתוח הרבה מאוד דברים, גם תיאטרון, גם מוסדות ציבור כאלה ואחרים, גם מכוני כושר, גם משחקי כדורגל, לאנשים שהם או סרולוגים או שעברו את המחלה או שעשו את החיסון או שעשו בדיקה שמחזיקה - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
אם היית שומעת, לא היית מתווכחת איתי. שוב, יש כמה אפשרויות: יש את אלו שהיו חולים, יש את אלה שהם סרולוגים ויש להם נוגדנים, יהיו כאלה עכשיו שיש להם חיסונים, ויהיו כאלה כמו שעשינו באילת, ואנחנו רוצים להטמיע את זה גם בתוך הארץ. הם יעשו בדיקות, והבדיקות האלה יאפשרו להם לתפקד שלושה-ארבעה ימים – שלושה.
שרון אלרעי-פרייס
¶
לא, זה לא. אבל זה כן ייתן יום. זה לא ייתן שלושה-ארבעה ימים כי לשום בדיקה אין - - - של מאה אחוזים, ואתה לא יודע מה קורה יום אחר כך.
שרון אלרעי-פרייס
¶
אבל כן לפני כניסה לאירוע אפשר יהיה לעשות בדיקה מהירה, כשיהיו לנו בדיקות טובות, ולהיכנס לאירוע. כן חשוב לי להגיד את זה, שזה לא יהיה שיש מקומות כניסה רק לאנשים שקיבלו חיסון. גם לאנשים שלא יכולים לקבל את החיסון או לא רוצים לקבל את החיסון תהיה דרך להיכנס למקומות האלה.
שרון אלרעי-פרייס
¶
אני לא חושבת שמישהו מאיתנו צריך להיות בהיסטריה, אבל אני כן חושבת שאנחנו צריכים להסתכל בצורה לא שאננה על נתוני התחלואה שיש לנו כיום, שהם נתוני תחלואה שעולים והם נראים בדיוק כמו שנראה תחילתו של הגל השני. אנחנו כרגע ב-55% מאוכלוסיית מדינת ישראל שנמצאת באזורים שמוגדרים אדומים או כתומים - 55%. זה הולך ועולה, ואנחנו מסתכלים על נתוני התחלואה האלה. אני חושבת שהטעות הכי גדולה תהיה להגיד: בסדר, בואו נחכה שיהיו לנו 9,000 מאומתים ואז נעצור. כי כשיהיו לנו 9,000 מאומתים אנחנו נהיה שוב פעם המדינה עם התמותה הכי גבוהה ושוב פעם במקום שבו בתי החולים נמצאים במקום לא טוב, וכשאנחנו נמצאים בחורף, כשהחורף גם כך קשה במערכת הבריאות במדינת ישראל. אני לא חושבת שיש סיבה להגיע עוד פעם לאותו מקום ולא ללמוד מהפעם הקודמת שצריך לעצור את זה קודם. כשעוצרים את זה קודם, זה לא רק טוב לבריאות אלא זה גם טוב לכלכלה. כי כמה שאתה יותר דוחה את זה אתה צריך לעשות פעולות יותר ארוכות, יותר ממושכות והגבלות הרבה יותר משמעותיות. צריך כן ללמוד לפחות מהעבר שלנו. זה לא רק נתונים שמישהו מחשב אלא זה קרה פה במדינת ישראל לפני פחות משלושה חודשים.
לגבי יתר הדברים – אני חושבת שחברת הכנסת מלינובסקי כנראה לא מכירה את כל הנתונים. אין בעיה לילדים ללכת לשיעורי רכיבה על סוסים כמו שאין בעיה לנכי צה"ל ללכת לשיעורי רכיבה לסוסים, אין בעיה לאנשים להיכנס לבריכות טיפוליות. יכול להיות שיש פה חוסר היכרות עם הנתונים.
יוליה מלינובסקי קונין (ישראל ביתנו)
¶
מה לגבי אדם מבוגר בן שמונים שלא צריך בריכה טיפולית אבל הוא צריך לשחות?
שרון אלרעי-פרייס
¶
אני רק אשלים ואז תשאלו מה שאתם רוצים, אבל אשמח להשלים. לגבי דברים אחרים – אני מבינה את הרצון לפתוח, לפתוח, לפתוח, לפתוח, אבל לפתוח, לפתוח, לפתוח, מביא לעלייה בתחלואה – אין מה לעשות. אנחנו צריכים להבין איך אנחנו פותחים ואיך אנחנו פותחים את זה בצורה זהירה ובטוחה. אני חייבת להגיד שאני לא בטוחה שהפתיחה של המסחר שהייתה, שלא הייתה בעמידה עם מדדי תחלואה, לא הביאה אותנו למקום שבו אנחנו נמצאים כרגע, יחד עם דברים אחרים: עם תחלואה שמגיעה מנתב"ג, ובעיה בחתונות המוניות, ובהרבה דברים אחרים. אבל גם הדבר הזה של מפגשים אקראיים של הרבה מאוד אנשים שנעשים כשיש 1,000 מאומתים ליום שאנחנו יודעים עליהם, מייצר קושי בקטיעת שרשראות.
ההחלטות לגבי מה נפתח ומה לא נפתח – לפחות ההמלצות של משרד הבריאות הן לא פוליטיות בשום צורה ואופן. אני הצגתי בוועדת החוקה, וגם בוועדת הקורונה, שחברת הכנסת מלינובסקי שייכת אליה - -
שרון אלרעי-פרייס
¶
- - הצגתי באופן נרחב את אסטרטגיית היציאה של משרד הבריאות ואת התוכנית, ולמה כל דבר נמצא בשלב שהוא נמצא והסיבות לזה שזה נמצא שם. זה עקרונות אפידמיולוגים שאני יכולה להסביר אותם שוב, אם תרצו. הסברתי אותם בכל הפורומים. אין פה שום עניין פוליטי, ולא עניין אחר, לפחות לא מבחינת משרד הבריאות. יכול להיות שאחר כך יש החלטות פוליטיות, אבל אני לא מתעסקת בזה. אפשר להגיד הרבה מאוד דברים על חדרי כושר, אני בעצמי מנויה בחדר כושר.
שרון אלרעי-פרייס
¶
אני חברה בחדר הכושר ואני מבינה את הערך הבריאותי הגדול ואת הרצון להיות בחדרי כושר ולעשות פעילות בחדרי כושר. אי אפשר להגיד שמקום סגור, שבו חייבים להיות בלי מסכה ויש התנשמות כי אנשים עושים פעילות גופנית, לא מסוכן. להגיד את הדבר הזה זה פשוט חוסר הבנה של מה זה קורונה ואיך היא עוברת. אין ספק שיש בזה סיכון. אירועי תרבות נשארו לשלבים יותר מאוחרים, גם בגלל הסיכון של מקום סגור שבו יש התקהלות גדולה של הרבה מאוד אנשים.
אני חייבת להגיד שאנחנו קשובים לכל האנשים, לאלה שיש להם לובי פוליטי ולאלה שאין להם לובי פוליטי. ישבתי גם עם אנשים מעולם התרבות וגם עם אנשים שמובילים חדרי כושר, ואמרנו להם שברגע שהתחלואה תרד לאיזשהו מצב שאנחנו יכולים לפתוח בו משהו, אז הם בהחלט יהיו המקומות שאנחנו נראה איך לפתוח מתווים, במקומות ירוקים, עם כרטיסים, ולא משנה עם מה.
שרון אלרעי-פרייס
¶
נראה איך לייצר מתווים של פתיחה זהירה, וזה מה שמתכנן כרגע משרד הבריאות. צריך להבין שפתיחת הקניונים כרגע לא הייתה על דעת משרד הבריאות, אז קשה להגיד על משרד הבריאות: למה אתם פותחים קניונים ולא פותחים חדרי כושר? אנחנו אמרנו שאנחנו כרגע בנתוני תחלואה שלא צריך לפתוח משהו אלא צריך לראות איך אנחנו מורידים את מקדם ההדבקה, ורק כשהוא יורד מתחת ל-1 להתחיל לפתוח דברים בצורה זהירה. ואז, כן, בהחלט צריך יהיה לפתוח גם אירועי תרבות. אמרתי גם לנציגי משרד התרבות, גם לשר התרבות והספורט, שאנחנו בהחלט נייצר מתווים לפתוח פתיחה זהירה, עם בדיקות בכניסה, וכל הדברים שיכולים לאפשר לנו לחזור לחיים נורמליים.
היו"ר יעקב אשר
¶
אני רוצה שתבינו שיש בעיה טכנית, ואני לא יודע אם זה רק אצלנו או בכל הוועדה, כנראה בכל הוועדה. כשאת מדברת והיא מדברת בזום, אתן לא שומעות האחת את השנייה. היא רק רואה אותך מדברת.
ישנם נושאים שקשורים בסופו של דבר גם לבריאות. למשל, מכוני כושר, התעמלות, נכים שצריכים שחייה, כפי שדובר כאן קודם. אדוני היועץ המשפטי, אני זוכר שאנחנו בזמנו סידרנו את עניין רכיבה טיפולית על סוסים, בהסכמה שלכם.
סטלה ויינשטיין
¶
סליחה, זה שאתם החלטתם, והגברת הפרופסורית אישרה את זה, בפועל אותו מקום נפתח. לצורך העניין, אישרו לאולמות כושר של ארגון נכי צה"ל, אבל לא אישרו לאולמות של איל"ן או לפילאטיס שיקומי. פילאטיס שיקומי לא מאושר. הם נפתחים והם חוטפים קנסות. ההנחיות לא יורדות לשטח.
היו"ר יעקב אשר
¶
ד"ר שרון אלרעי, מיכל מהייעוץ המשפטי, אני רוצה לחדד כאן. אני באמת רוצה לדעת האם רוח התקנות או רוח ההחלטות שהיו גם פה בוועדה שבהן עשו הבדל בין מקומות שהם שיקומיים למקומות שהם סתם כושר כללי רגיל, האם באמת מה שקורה בשטח בפועל זה שאותם מקומות, אם זה לשיקום או אם זה רפואי בצורה כזו שזה נותן לו עדיפות, יכולים לפעול? האם יש בעיה בשטח? האם מישהו מונע מהם?
היו"ר יעקב אשר
¶
יוליה, אני אוהב לחזור עם סל הביתה. אשתי שואלת אותי: מה עשית כל היום? אני אומר: מצאנו פתרון לכך וכך. גם אני יודע להתנצח.
יוליה מלינובסקי קונין (ישראל ביתנו)
¶
אני בדקתי. רכיבה טיפולית על סוסים לנכי צה"ל – מותר, לאחרים אסור. טיפול עם כלבים - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
אני רוצה לשמוע תשובות מהיועצת המשפטית של משרד הבריאות מה קורה עם טיפול בעזרת רכיבה על סוסים. למיטב ידיעתי, הוא אמור לפעול. כמו כן, האם יש הבדל בין נכי צה"ל לנכים שהם לא נכי צה"ל במקומות שיקומיים?
מיכל גולדברג
¶
אשמח להתייחס. קודם כול, רכיבה טיפולית על סוסים מותרת, אנחנו אפשרנו. זה היה באחד התיקונים הראשונים לתקנות אחרי הסגר.
מיכל גולדברג
¶
נכון, זה אושר בוועדה. אחד התיקונים הראשונים אחרי הסגר היה מקום למתן טיפולי רפואה משלימה. ההגדרה של רפואה משלימה היא מאוד רחבה והיא כוללת בהחלט גם טיפול לילדים שזקוקים לכך באמצעות רכיבה על סוסים, טיפול באומנות, טיפול בציור – כל סוג של טיפול.
מיכל גולדברג
¶
אנחנו גם מקבלים פניות מחברי כנסת ואנחנו גם מקבלים פניות מהציבור הרחב. אנחנו עובדים בקשר ישיר עם מינהלת האכיפה, עם היועץ המשפטי של מינהלת האכיפה, וכשמתעוררות שאלות מהשטח, ככל שנדרש הן מגיעות אלינו ואנחנו נותנים תשובות.
יוליה מלינובסקי קונין (ישראל ביתנו)
¶
אני ממליצה לכם לא לספר פה בוועדה. אנשים פונים למוקד משרד הבריאות עם שאלות ספציפיות ומקבלים תשובות מאוד ברורות שזה סגור ואסור. תבדקו את ההנחיות שלכם.
מיכל גולדברג
¶
גם רפואה משלימה, אם זה באמת נעשה לצורך טיפולים אז כן. כל מה שנכנס לגדר רפואה משלימה, ואין הגדרה בחוק לרפואה משלימה, התחום הוא מאוד רחב, ולכן כל מה שנכנס בגדר זה מותר.
היו"ר יעקב אשר
¶
גברתי, עוד דקה אני מתחרט שהזמנתי אותך לבוא לוועדה. חבל שזה יקרה, תני לה להשלים. יש לנו כאן צורה של דיונים לא פופוליסטיים. אני לא מצליח להביא כותרות גדולות, אבל אנחנו מצליחים להביא פה המון תיקונים, במיוחד לאנשים עם מוגבלויות.
אוסנת הילה מארק (הליכוד)
¶
לכן, האצלנו לך, אדוני, כמה וכמה חוקים דרמטיים בוועדת הכנסת. אנחנו מבינים שהעבודה האמיתית מתבצעת פה. אני מחמיאה לך.
היו"ר יעקב אשר
¶
אין לנו הרבה זמן, תנו למיכל לסיים. מיכל עוברת איתנו כברת דרך ארוכה כאן בוועדה. בוויכוחים לא קל איתה, אבל כשיש החלטות וכיוונים והיגיון אנחנו פרצנו קדימה בהרבה מאוד דברים, ונפרוץ גם הלאה.
מיכל גולדברג
¶
גם מקומות שפועלים לטובת אוכלוסייה שזקוקה לסיוע, גם היא מוחרגת מרשימת המקומות הסגורים בהם מותר להם לפעול. זה כולל את ארגון איל"ן וארגונים לטובת נכי צה"ל, כך שזה כולל את כל הפעילות של הארגונים הללו.
היו"ר יעקב אשר
¶
קורים פה דברים שנופלים כנראה בין הכיסאות ולא הייתי בונה על מוקד מידע של משרד הבריאות. עם כל הכבוד וההערכה שיש לי אליהם, בסוף במוקדי המידע האלה יושבים אנשים שלא כל כך יודעים לתרגם את הדברים. יוליה, אני מבקש ממך ומאחרים לרכז פניות שהן בתוך המנעד הזה של טיפולים של רפואה משלימה, למרות שאמרה נכון מיכל שאין הגדרה בחוק שקובעת את הגבולות, אבל זה גם שיקול דעת. אם יש דברים מהסוג הזה, אני מבקש להעלות אותם בכתב. אני מוכן שתעבירו את זה אליי בכתב או אליהם עם העתק. אני אבקש מהייעוץ המשפטי של משרד הבריאות להוציא את התשובות שלו בעניין הזה. לא פעם ולא פעמיים הרמתי טלפון וקיבלתי מהם חוות דעת מה באמת הפרשנות של אותה תקנה והודעתי לבעלי עסקים מסוימים ואמרתי להם לבדוק טוב ושהם כן יכולים לפתוח, בתנאי שהם עומדים במספר תנאים. אני חושב שיש פה הרבה דברים שנופלים בין הכיסאות והם בסוף מגיעים אלינו, ליוליה ולאחרים. אני מבקש שתעלו על זה על הכתב.
יוליה מלינובסקי קונין (ישראל ביתנו)
¶
יש לי שאלה ליועצת המשפטית, ולד"ר אלרעי, לגבי הבריכות. אני לא מדברת על הבריכות הטיפוליות. גם בבריכות הטיפוליות יש בעיה מאוד קשה כי לאדם מותר להגיע לשם רק פעם בשבוע, רק בזמן הטיפול, והמטפלים כבר אומרים בצורה מאוד ברורה שזה לא מספיק ושזה לא נותן מענה כי אין רצף טיפולי. יש מוגבלות נפשית וגם מוגבלות פיזית. למשל, אדם עם טראומה פסיכיאטרית צריך להגיע לחדר כושר כדי לפרוק את הזעם שהוא צבר במהלך שירותו.
לגבי הבריכות – זה לא סוד ששחייה מחזיקה אנשים בגיל השלישי בכושר פיזי. שחייה זה תחום מיוחד במינו ושום תחום ספורט אחר לא נותן לזה מענה. האנשים האלה לא נכנסים להגדרה של בריכה טיפולית, הם פשוט שוחים בבריכות כל בוקר וזה נותן להם כושר. אנחנו נמצאים היום בתקופת החורף ואנשים עם ילדים לא באים לבריכות סתם כדי לשבת, אלא אנשים באים לבריכות כדי לשחות. אנחנו יודעים בצורה חד משמעית, ופה ד"ר אלרעי לא יכולה להגיד שאני לא מכירה את החומר, שאין הדבקות בבריכות. הכלור במים הוא המחטא הטוב ביותר בעולם. למה הבריכות סגורות? האם בסגירת הבריכות משרד הבריאות לא פוגע בבריאות של אזרחים ותיקים כפי שמוגדר בסעיף (ב) קטן?
ד"ר אלרעי, אני מאוד מכבדת את משרד הבריאות, עד כמה שאפשר. הכבוד שלי טיפה ירד לאחר שיעור הזומבה שקיימתם שם, אבל כנראה שגם עובדי משרד הבריאות מבינים את החשיבות שבפעילות ספורטיבית יחד עם מדריך. אם אתם עושים את זה אז כנראה שזה לא כזה מסוכן. זו דרך פחדנית לסגור הכול.
יוליה מלינובסקי קונין (ישראל ביתנו)
¶
לצערי הרב, בסוף השבוע האחרון נהרגו ארבעה אנשים בכבישי ישראל, אם אני לא טועה.
יוליה מלינובסקי קונין (ישראל ביתנו)
¶
אנחנו לא סוגרים כבישים, אנחנו מחוקקים חוקים איך למנוע תאונות ומטפלים בכבישים. דוקטור, אותו דבר פה. אנחנו ראינו את התמונות אתמול מנתב"ג, אנחנו יודעים מה קורה בתחבורה הציבורית. אם למרות כל זה נתוני התחלואה הם כאלו, אין שום סיבה לסגור חדרי פילאטיס, חדרי סטודיו, מחול, חדרי כושר ובריכות.
שרון אלרעי-פרייס
¶
אני תוהה מה זה "נתוני התחלואה הם כאלה" שעליהם את מדברת. האם כוונתך היא שהם כאלה טובים?
שרון אלרעי-פרייס
¶
מקדם הדבקה - 1.2 בו אנחנו נמצאים אומר שכל שבועיים אנחנו מכפילים את כמות המאומתים שלנו. זה אומר שהיו אנחנו ב-1,700, בעוד שבועיים אנחנו ב-3,400 ובעוד שבועיים ב-7,000 - - -
יוליה מלינובסקי קונין (ישראל ביתנו)
¶
אני ממליצה לך לטפל בהתקהלויות בחתונות, אני ממליצה לך לטפל בנתב"ג ואני ממליצה לך בתחבורה ציבורית, כי שם אנחנו יודעים מה קורה.
שרון אלרעי-פרייס
¶
אנחנו מנסים לטפל בתחבורה ציבורית ולהוריד אותה ל-50% תפוסה אחרי שזה עלה ל-75% תפוסה.
היו"ר יעקב אשר
¶
חברת הכנסת מלינובסקי, אני קורא לך לסדר. יש לנו אישור להאריך את הישיבה, אנחנו נצטרך עוד לאשר את התקנות.
חברת הכנסת אוסנת מארק, בבקשה.
אוסנת הילה מארק (הליכוד)
¶
אשמח לקבל התייחסות משרד הבריאות לנקודה קטנה אחת. יש את ענף האטרקציות התיירותיות בישראל הכוללות: רפטינג, קיאקים, כדור פורח, רכבלים, מיני ישראל, פארק קנדה, המצפה התת ימי, חמי געש, ועוד ועוד.
אוסנת הילה מארק (הליכוד)
¶
אשמח לקבל איזושהי התייחסות לעניין הזה כי אנחנו מדברים על אטרקציות פתוחות. אם אני מבינה נכון, חלק מהאטרקציות האלה סגורות ממרץ 2020 והן עדיין נושאות בנטל הוצאות כבד בהיותן סגורות. שם אין לנו אפילו מתווה פיצוי. אני מאוד אשמח לקבל התייחסות כלשהי דווקא לאטרקציות הפתוחות. תודה.
שרון אלרעי-פרייס
¶
האטרקציות הפתוחות, וגם האטרקציות הסגורות, הם מקומות שיכולים לייצר התקהלות. הייתה תוכנית מתי לפתוח אותם, וזה כשהמצב הוא יותר בטוח, כשיש מעט אנשים מאומתים שמסתובבים. בהתקהלות כזו לא תמיד אתה יכול לעקוב מי בא במגע עם מי כי אין לנוQR קוד בכניסה לכל דבר, וכשאנשים נכנסים ומשלמים ונכנסים, לא מחזיקים רשימות של האנשים האלה שהיו בתוך האטרקציות. לכן, הדבר הזה מבחינה בריאותית הוא - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
יכול להיות שגם באטרקציות אפשר לעשות את זה עם הזמנות. ברוב האטרקציות היום בארץ, ואני אומר את זה כסבא לנכדים, אתה חייב להזמין קודם, אחרת אתה לא נכנס. יכול להיות שצריך באמת לשבת ולבדוק קודם כול שמדובר כמובן באטרקציות פתוחות, בשטחים גדולים, ושאפשר לשלוט על הכניסה והיציאה על ידי זה שזה רק בהזמנות טלפוניות. הזמנות טלפוניות נותנות לך מעקב אם חלילה מחר את צריכה קטיעת שרשרת הדבקה. לכן, אני מציע שתשקלו את העניין הזה עד התקנות הבאות כי אותו מתווה שעשיתם ברשות הטבע והגנים, שעובד, ולא שמעתי שהיה שם איזושהי קריסה בעניין הזה, נכון גם למקומות הללו. לאט לאט אנחנו מבזרים את האוכלוסייה. במקום שכולם יבואו למקום אחד, את נותנת יותר אפשרויות.
אוסנת הילה מארק (הליכוד)
¶
לא רק זה, אפשר גם לעשות קפסולות לאנשים שמגיעים, למשל, למקום פתוח כמו מיני ישראל.
שרון אלרעי-פרייס
¶
אני חושבת שכל הדברים האלה הם נכונים וראויים, אנחנו בודקים אותם. זה בדיוק המקום של פתיחות זהירות שאנחנו מדברים עליהן עכשיו. אבל צריך להבין שהפתיחות הזהירות האלה אפשריות כשניתן לפתוח. אנחנו במצב שלא ניתן כרגע במדדי תחלואה, למרות שחברת הכנסת מלינובסקי חושבת שמדדי התחלואה יציבים. כשיש לנו משהו שמכפיל את עצמו כל שבועיים, זה לא נקרא בעיניי יציב. כדי שנוכל לפתוח דברים שכרגע הם לא פתוחים, אנחנו צריכים להיות במקדם הדבקה שהוא מתחת ל-1, ולא שכל אדם מדביק יותר מאדם אחד והמגפה מתפשטת. ברגע שנגיע לדבר הזה, אנחנו בהחלט נסתכל איך לפתוח זהיר את כל הדברים, עם קוד QR, עם רישומים, עם הזמנות מראש, עם בדיקות בכניסה – כל הדברים האלה הם בדיוק דברים שאנחנו כרגע בונים, כולל חדרי כושר, כולל אירועי תרבות, כולל דיונים שיש לנו עם כל המשרדים השונים על מנת לראות איך אפשר יהיה לפתוח את כל הסקטורים בצורה יותר זהירה. אבל כרגע, כשאנחנו מכפילים את עצמנו כל שבועיים בכמות המאומתים, צריך להבין שאי אפשר לפתוח.
יוליה מלינובסקי קונין (ישראל ביתנו)
¶
היא לא התייחסה לשיעור זומבה במשרד הבריאות. את תומכת בשיעורי זומבה בזמן הקורונה במשרד הבריאות? זה היה בסדר? זה מותר לכם? אני רוצה לשמוע. האם מותר לך להתאמן זומבה במשל"ט קורונה במשרד הבריאות כפי שראינו לפני שבועיים?
שרון אלרעי-פרייס
¶
לא, אסור לעשות זומבה במשל"ט קורונה במשרד הבריאות. היו שם שתי בנות שהתאמנו. הדבר הזה היה צריך להיות באוויר הפתוח. אני חושבת שפרויקטור הקורונה הגיב על זה בצורה מאוד ברורה ונחרצת ולא צריך מהדבר הזה להגיד שכל משרד הבריאות - - -
יוליה מלינובסקי קונין (ישראל ביתנו)
¶
אני מבקשת שיירשם בפרוטוקול שאני דורשת שמשרד הבריאות יקבל קנס בגובה של 5,000 שקל – שתשלמו קנס על זה - קנס למשרד הבריאות על הזלזול בתקנות של עצמם.
סטלה ויינשטיין
¶
אני מייצגת את פורום ענף הכושר. שרון, הנושאים הפוליטיים שקורים פה באמת לא מעניינים אותי. אני מתנצלת, אני לא מוכנה, ולו שפוליטיקאי אחד, יעשה עלינו יותר סיבוב פוליטי. אני מבקשת ממך לשים הכול בצד. יש אצלך מתווה. אני מבינה, אנחנו קנאים לבריאות יותר מכל דבר. אני מבקשת, יש מתווה. את מדברת על מניעת מפגשים אקראיים. אין ענף שיכול למנוע את המפגשים האקראיים האלה יותר מאיתנו. אנחנו מבקשים להיפתח רק באזורים ירוקים, עם מערכות סינון. האם את זוכרת? הגשנו אלייך את כל התקנים של מערכות הסינון שמזרימות אוויר מבחוץ. בטוח ובטוח שהאוויר אצלנו יותר נקי מהפארקים שבהם מתקיימים השיעורים. אני מבינה שעכשיו אי אפשר להיפתח, אבל לא יכול להיות שאנחנו תמיד האחרונים בתור. שרון, אנחנו האחרונים בתור.
שרון אלרעי-פרייס
¶
אתם לא תהיו האחרונים בתור. אני שמחה שאת אומרת שאת מבינה. לפחות את מבינה, לא כולם מבינים את זה, שכרגע אי אפשר לפתוח משהו. אנחנו מנסים להימנע מסגר. אתם לא תהיו האחרונים בתור. ישבנו, הצגתם. אני חייבת להגיד שסינון האוויר הוא לא סינון האוויר שקורה בזמן שאנשים מתאמנים, אז קשה להתייחס לזה. אבל לא ניכנס לפרטים האלה.
היו"ר יעקב אשר
¶
כמעט הגעת ל-30 דקות. אם את חושבת שאם תלחצי עכשיו היא תשלוף לך תשובה עכשיו ואת הולכת מרוצה, תשכחי מזה כי זה לא עובד כך, לצערנו הרב. אבל אני מבקש, ד"ר אלרעי, שתיקחו בחשבון את הנושאים שהעלינו כאן, גם הנקודה הזו, גם את אי ההפרדה בין נכויות ונושאים של רפואה משלימה, וגם את נושא האטרקציות הפתוחות. אני לא מבקש תשובה עכשיו. אל תפחדו. יש דבר אחד שאולי אנחנו, חברי הכנסת, אשמים בו קצת. לפעמים המשרד פוחד לקבל החלטות על דברים הגיוניים שמא יבואו אחריו עוד עשר בקשות שהן לא הגיוניות. לכן, אם אנחנו נדע להיצמד באמת לדברים ולמתווים הגיוניים נוכל להשיג יותר הישגים בשביל הציבור. תודה רבה לך, ד"ר אלרעי.
אנחנו עוברים להקראה. היועץ המשפטי, בבקשה.
גור בליי
¶
יש לנו קובץ אחד והוא: תקנות סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה)(הארכת הגבלת פעילות במקומות עבודה) (תיקון מס' 4), התשפ"א-2020.
"בתוקף סמכותה לפי סעיפים 4, 8 ו-23 לחוק סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה), התש"ף-2020, באישור ועדת החוקה של הכנסת, מתקינה הממשלה תקנות אלה:
1. בתקנות סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה)(הארכת הגבלת פעילות במקומות עבודה), התש"ף-2020 (להלן – התקנות העיקריות), בתקנה 13 במקום "עד יום כ"ג בכסלו התשפ"א (9 בדצמבר 2020)" יבוא "עד יום כ"ב בטבת התשפ"א (6 בינואר 2021)".
2. תחילתן של תקנות אלה ביום כ"ד בכסלו התשפ"א (10 בדצמבר 2020)." – אלו התקנות של העבודה.
אפרת פרוקציה
¶
הארכנו את התו הסגול שכבר קיים מספר חודשים על מקומות עבודה, וכל פעם אנחנו מוגבלים בהארכה ל-28 ימים, ושוב אנחנו מאריכים את זה ל-28 הימים הבאים עד ליום 6 בינואר 2021.
גור בליי
¶
עכשיו אנחנו עוברים לשלושה תיקונים של תקנות הגבלת פעילות. התיקון הראשון הוא עוד מהשבוע שעבר שהאריך. אנחנו בדיעבד מאשרים את הארכת הפיילוט של הקניונים, השווקים והמוזיאונים, ביומיים. בשבוע שעבר הייתה הארכה, לפני שהייתה פתיחה כללית שלהם – זה תיקון 16.
"תקנות סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה) (הגבלת פעילות והוראות נוספות) (תיקון מס' 16), התשפ"א-2020
בתוקף סמכותה לפי סעיפים 4, 8, 9, 12, 23, 24, 25 ו-27 לחוק סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה), התש"ף-2020, מתקינה הממשלה תקנות אלה:
1. בתקנות סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה) (הגבלת פעילות והוראות נוספות), התש"ף-2020 (להלן – התקנות העיקריות), בתקנה 27(א), ברישה, במקום "יום כ' בכסלו התשפ"א (6 בדצמבר 2020)" יבוא "יום כ"ב בכסלו התשפ"א (8 בדצמבר 2020)".
2. בתקנה 28(א) לתקנות העיקריות, ברישה, במקום "יום כ' בכסלו התשפ"א (6 בדצמבר 2020), יבוא "יום כ"ב בכסלו התשפ"א (8 בדצמבר 2020)".
3. בתקנה 29(א) לתקנות העיקריות, ברישה, במקום "יום כ' בכסלו התשפ"א (6 בדצמבר
2020), יבוא "יום כ"ב בכסלו התשפ"א (8 בדצמבר 2020)".
זו הארכה של הפיילוט ביומיים – מה שהיה בשבוע שעבר.
גור בליי
¶
התיקון הבא הוא תיקון 17, שהגיע אלינו ביום שלישי בלילה בשבוע שעבר, כשמפיילוט עברו לפתיחה כללית, שהיא לא כפיילוט, של הקניונים, השווקים והמוזיאונים, שקבעו את התנאים הקבועים להפעלתם, ועבירות פליליות שעונשן קנס על הפרת חלק מאותם תנאים. תיקון מס' 17 נעשה תוך שימוש בחריג הדחיפות.
"תקנות סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה) (הגבלת פעילות והוראות נוספות)(תיקון מס' 17), התשפ"א-2020
בתוקף סמכותה לפי סעיפים 4, 8, 9, 12, 12ה, 23, 24, 25 ו- 27 לחוק סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה), התש"ף– 2020 (להלן –החוק), מתקינה הממשלה תקנות אלה:
תיקון תקנה 1
1.
בתקנות סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה)(הגבלת פעילות והוראות נוספות), התש"ף-020[footnoteRef:1] (להלן – התקנות העיקריות), בתקנה 1, ההגדרה "חנות רחוב" - תימחק. [1: ]
תיקון תקנה 7
2.
בתקנה 7 לתקנות העיקריות -
1. ברישה, במקום "מסחר, תרבות, תיירות או פנאי, בית אוכל, בריכת שחייה, שוק קמעונאי או יריד ודוכן בהם" יבוא "תרבות, תיירות או פנאי, בית אוכל, בריכת שחייה, יריד" ובסופה יבוא "וגם אם הוא מצוי בקניון או בשוק קמעונאי";
1. בפסקה (1), במקום הקטע החל במילים "והכול למעט דוכן" עד סופה יבוא "ובכלל זה דוכן שעיקר עיסוקו כאמור";
1. פסקה (1ב) - תימחק;
1. בפסקה (3), במקום האמור בה יבוא:
"(3) חנות או דוכן שאינם מקום כאמור בפסקה (1), מכבסה או מעבדה לתיקון מוצרי תקשורת או מחשבים;";
1. בסופה יבוא:
"(14) קניון או שוק קמעונאי;
(15) מוזיאון."
תיקון תקנה 8א
1.
בתקנה 8א לתקנות העיקריות, בסופה יבוא:
"(6) קניון -
1. המחזיק או המפעיל של הקניון ינחה את עובדיו ואת העובדים בחנויות המצויות בשטח הקניון בנוגע להוראות תקנות אלה;
1. בלי לגרוע מאחריות מחזיק או מפעיל של חנות המצויה בשטח הקניון, מחזיק או מפעיל של קניון יפעל לעמידת החנויות שבשטח הקניון בהוראות החלות עליהן לפי תקנות אלה, ובכלל זה, יביא לידיעתן את ההוראות האמורות ויוודא עמידתן בהוראות תקנה 9(א)(3) לעניין התפוסה המרבית המותרת;
1. המחזיק או המפעיל של הקניון ימנה סדרנים בהתאם להוראות אלה:
1. מספר הסדרנים שנמצאים בקניון בכל עת לא יפחת מהמפורט להלן:
(א) בקניון ששטחו עד 10,000 מטרים רבועים – 2 סדרנים;
(ב) בקניון ששטחו בין 10,000 ל – 25,000 מטרים רבועים – 3 סדרנים;
(ג) בקניון ששטחו מעל 25,000 מטרים רבועים – 5 סדרנים;
(2) הסדרנים יידעו את השוהים במקום, ויסבו את תשומת ליבם, בנוגע לחובת השמירה על הוראות תקנות אלה, לרבות הוראות לעניין איסור התקהלויות, חובת עטיית מסיכה לפי סעיף 3ה לצו בידוד בית ובדבר התפוסה המרבית בקניון ובשטח החנויות;..."
צריך לשים לב שיהיה כתוב פה: ימנה סדרנים, זה לא יעסיק סדרנים. הוא יכול למנות מקרב העובדים שלו. אין לו סמכות אכיפה, זה רק סמכות ליידע את האנשים על המגבלות שחלות עליהם.
"...
1. המחזיק או המפעיל של הקניון יפעל למניעת התקהלות בשטח הקניון, כולל בסמוך לכניסה לחנויות ובכניסה לקניון, ובכלל זה ינקוט אמצעים לשמירת מרחק בין אדם לאדם בתורים כגון סימון מקומות עמידה והצבת אמצעים פיזיים לשמירת רווח בין אנשים;
1. נוסף על האמור בתקנה 8(5)(ג), אם יש בקניון מערכת כריזה - המפעיל של הקניון יודיע באמצעות מערכת הכריזה, אחת לחצי שעה לפחות, על החובה לשמור על מרחק ולהימנע מהתקהלויות;
1. המחזיק או המפעיל של הקניון לא יאפשר ישיבה לצורך אכילה של מבקרים בשטח הקניון, לא יציב שולחנות וכיסאות לאכילה בשטח הקניון, וימנע גישה לשולחנות אכילה המקובעים לרצפה, אם קיימים; המחזיק או המפעיל של הקניון יתלה שלטים במקומות בולטים לעין לעניין איסור אכילה בקניון;
1. המחזיק או המפעיל של הקניון ימנע הצבת דוכני מזון בשטח הקניון ולא יאפשר קיום יריד בשטח הקניון;
1. המחזיק או המפעיל של הקניון יפריד, ככל האפשר, בין הכניסות לקניון ליציאות מהקניון;
1. המחזיק או המפעיל של הקניון יפעל, ככל האפשר, ל-3 החלפות אוויר לפחות בשעה; אופן ביצוע תחלופת האוויר יהיה בהתאם להוראות המנהל;
1. המחזיק או המפעיל של הקניון יפעל בהתאם להוראות המנהל ובכלל זה לעניין ניקוי וחיטוי.
(7) שוק קמעונאי -
1. המחזיק או המפעיל של השוק ינחה את עובדיו ואת בעלי הדוכנים בשוק והעובדים בהם בנוגע להוראות תקנות אלה;
1. המחזיק או המפעיל של השוק יפעל לעמידת הדוכנים שבשטח השוק בהוראות החלות עליהם לפי תקנות אלה, ובכלל זה יביא לידיעתם את ההוראות האמורות ויוודא את עמידתם בהוראות לעניין מניעת התקהלויות ושמירת מרחק של 2 מטרים בין אדם לאדם בתורים;
1. המחזיק או המפעיל של השוק ימנה 3 סדרנים לפחות, נוסף על הסדרנים בכניסות לשוק לפי תקנה 9(א3), שיסיירו בשטח השוק ויידעו את השוהים במקום, ויסבו את תשומת ליבם, בנוגע לחובת השמירה על הוראות תקנות אלה, לרבות הוראות לעניין איסור התקהלויות, שמירת מרחק, חובת עטיית מסיכה לפי סעיף 3ה לצו בידוד בית;..."
כאמור, זה כמו הסדרנים בקניון – אותם הדברים שאמרתי קודם.
"...
1. המחזיק או המפעיל של השוק יפעל למניעת התקהלות בשטח השוק, כולל בסמוך לכניסה לשוק, ובכלל זה ינקוט אמצעים לשמירת מרחק בין אדם לאדם בתורים כגון סימון מקומות עמידה והצבת אמצעים פיזיים לשמירת רווח בין אנשים;
1. נוסף על האמור בתקנה 8(5)(ג), אם יש בשוק מערכת כריזה - המפעיל של השוק יודיע באמצעות מערכת הכריזה, אחת לחצי שעה לפחות, על החובה לשמור על מרחק ולהימנע מהתקהלויות;
1. המחזיק או המפעיל של השוק וכן מחזיק ומפעיל של דוכן בשוק, לא יאפשר אכילה בשטח השוק ובכלל זה טעימות, לרבות ישיבה לצורך אכילה של מבקרים בשטח השוק, לא יציב שולחנות וכיסאות לאכילה בשטח השוק, וימנע גישה לשולחנות אכילה המקובעים לרצפה, אם קיימים; המחזיק או המפעיל של השוק יתלה שלטים במקומות בולטים לעין לעניין איסור אכילה בשוק;
1. המחזיק או המפעיל של השוק יפריד, ככל האפשר, בין הכניסות לשוק ליציאות מהשוק;
1. המחזיק או המפעיל של השוק יפעל בהתאם להוראות המנהל ובכלל זה לעניין ניקוי וחיטוי.
בפסקה זו, "מחזיק או מפעיל של השוק" לעניין שוק שאין לו מחזיק או מפעיל – הרשות המקומית שבתחומה נמצא השוק";
(8) מוזיאון -
1. הגעת המבקרים תיעשה באמצעות הזמנה מראש;
1. המחזיק או המפעיל של המוזיאון ימנה סדרנים בהתאם להוראות פסקה (6)(ג), בשינויים המחויבים;
1. יחולו הוראות פסקה (6)(ט) ו-(י) בשינויים המחויבים;
1. סיורים מודרכים במקום יתקיימו עם מספר משתתפים שלא יעלה על 10 אנשים ובתיאום מראש;
1. תנועת המבקרים במוזיאון תהיה, ככל האפשר, בהתאם למסלול שייקבע מראש ובכיוון אחד;
1. במוזיאון שבו מצויים מוצגים המזמינים מגע של המבקרים, המפעיל של המוזיאון יציב סדרן בסמוך לכל מוצג פעיל, שיסב את תשומת לבם של המבקרים לחובת שמירת מרחק ואיסור התקהלות ויחטא את המוצג לאחר כל משתמש.
תיקון תקנה 9
1.
בתקנה 9 לתקנות העיקריות -
1. בתקנת משנה (א) -
1. ברישה, אחרי "לפי תקנה 7" יבוא "למעט קניון, שוק קמעונאי ומוזיאון";
1. בפסקה (3), במקום "בחנות רחוב" יבוא "במקום כאמור בתקנה 7(3)" ואחרי "לא פחות מארבעה אנשים" יבוא "ואולם במקום ששטחו מעל 150 מטרים רבועים – מספר אנשים שלא יעלה על יחס של אדם לכל 15 מטרים רבועים משטח המקום;";
1. לפני תקנת משנה (ב) יבוא:
"(א2) בקניון, המחזיק או המפעיל שלו יקבע ויפעיל מנגנון ויסות דיגיטלי לוויסות כניסת האנשים לקניון, למעט עובדי המקום, כך שבכל עת לא ישהו בקניון אנשים במספר העולה על התפוסה המרבית המותרת; לעניין תקנת משנה זו, "התפוסה המרבית המותרת" - מספר אנשים שלא יעלה על יחס של אדם לכל 15 מטרים רבועים משטח המקום; לעניין זה, שטח המקום יחושב לפי האזור הפתוח לקהל מתוך שטח הקניון, לרבות שטחי המכירה שבחנויות, ולמעט שטחי חניון, מחסנים, שטחי תפעול וכיוצא בהם, ולמעט שטח מקום ציבורי או עסקי המצוי בו, שהפעלתו בדרך של פתיחה לציבור אסורה לפי תקנה 7.
(א3) בשוק קמעונאי, המחזיק או המפעיל שלו יקבע ויפעיל מנגנון לוויסות כניסת האנשים לשוק, למעט עובדי השוק, כך שבכל עת לא ישהו בשוק אנשים במספר העולה על התפוסה המרבית המותרת, וזאת באמצעות הצבת סדרנים בכניסות לשוק, וככל האפשר יפעיל גם מנגנון ויסות דיגיטלי; לעניין תקנת משנה זו, "התפוסה המרבית המותרת" – מספר אנשים שלא יעלה על יחס של אדם לכל 15 מטרים רבועים משטח המקום; לעניין זה, שטח המקום יחושב לפי האזור הפתוח לקהל מתוך שטח השוק, לרבות שטחי המכירה שבחנויות, ולמעט שטחי חניון, מחסנים, שטחי תפעול וכיוצא בהם.
(א4) במוזיאון, המחזיק או המפעיל שלו יקבע ויפעיל מנגנון, ככל האפשר דיגיטלי, לוויסות כניסת האנשים למוזיאון, למעט עובדי המוזיאון, כך שבכל עת לא ישהו במוזיאון אנשים במספר העולה על התפוסה המרבית המותרת; בתקנת משנה זו, "התפוסה המרבית המותרת" – מספר אנשים שלא יעלה על יחס של אדם לכל 15 מטרים רבועים משטח המקום; לעניין זה, שטח המקום יחושב לפי האזור הפתוח לקהל מתוך שטח המוזיאון, ולמעט שטחי חניון, מחסנים, שטחי תפעול וכיוצא בהם.";..."
זאת אומרת, מנגנון ויסות דיגיטלי הוא חובה בקניון, וככל האפשר במוזיאונים ובשוק הקמעונאי.
"...
1. בתקנת משנה (ב), במקום "כאמור בתקנת משנה (א)" יבוא "כאמור בתקנת משנה (א), (א2), (א3) או (א4), לפי העניין".
1. בסופה יבוא:
"(ג) בתקנה זו -
"מחזיק או מפעיל של שוק" לעניין שוק שאין לו מחזיק או מפעיל – הרשות המקומית שבתחומה נמצא השוק."
""מנגנון ויסות דיגיטלי" – אמצעי דיגיטלי לספירת הנכנסים למקום והיוצאים ממנו, ובלבד שהאמצעי לא יזהה או יאפשר זיהוי של הנכנסים והיוצאים, ובכלל זה לא יתעד את פניהם, ושהמידע המתועד באמצעותו יימחק ממנו בתוך 48 שעות, ולא ייעשה בו שימוש לכל צורך אחר זולת ביצוע הוראה זו; אין בכך כדי למנוע שימוש במידע על מספר הנכנסים והיוצאים."
תיקון תקנה 9א
5.
בתקנה 9א(ג) לתקנות העיקריות, בפסקה (1), במקום "חנות רחוב כאמור בתקנה 7(1ב) -"יבוא "מקום כאמור בתקנה 7(3)-" ואחרי "לא פחות מארבעה אנשים" יבוא "ואולם במקום כאמור ששטחו מעל 300 מטרים רבועים – מספר אנשים שלא יעלה על יחס של אדם לכל 15 מטרים רבועים משטח המקום"..."
זה עושה השוואה לאזור תיירות מיוחד, לחנויות שמחוץ לאזור תיירות מיוחד. מעל 300 מטר רבוע, מספר האנשים יהיה זהה.
"...תיקון תקנה 13
6.
בתקנה 13(א) לתקנות העיקריות -
1. אחרי פסקה (10א) יבוא:.." – זה העבירות החדשות
"...(10ב) מפעיל קניון שלא מינה סדרנים במספר המזערי שנקבע בתקנה 8א(6)(ג)(1)(א), לכל הפחות, בניגוד לתקנה 8א(6)(ג), או מפעיל שוק שלא מינה 3 סדרנים, לכל הפחות, בניגוד לתקנה 8א(7)(ג);.." - על זה יש 5,000 שקל קנס.
".. (10ג) מפעיל קניון או שוק שהציב שולחנות וכיסאות לאכילה בשטח הקניון או השוק, לפי העניין, או מבלי שמנע גישה לשולחנות או לכיסאות כאמור, ומבלי שתלה שלטים לעניין איסור אכילה, כאמור בתקנה 8א(6)(ו) או (7)(ו), לפי העניין;..." – זה גם קנס של 5,000 שקל.
(10ד) מפעיל קניון שלא מנע הצבת דוכני מזון בשטח הקניון ולא מנע קיום יריד, בניגוד לתקנה 8א(6)(ז);"; - זה קנס של 2,500 שקלים.
1. בפסקה (11), במקום "כאמור בתקנה 9(א) או בתקנה 9א(ג)" יבוא "כאמור בתקנה 9(א), (א2), (א3) או (א4), לפי העניין, או כאמור בתקנה 9א(ג)".
תיקון התוספת השלישית
8.
בתוספת השלישית לתקנות העיקריות -
1. אחרי פרט (10א) יבוא:
העבירות המינהליות
קנס מינהלי קצוב בשקלים חדשים
"(10ב)
13(א)(10ב)
5,000
(10ג)
13(א)(10ג)
5,000
(10ד)
13(א)(10ד)
2,500".
1. בפרט (11), בטור ב', המילים "כאמור בתקנה 27" – יימחקו."
הקובץ האחרון הוא הארכה של כל תקנת הגבלת הפעילות (תיקון מס' 18) – זה הארכה של כל תקנת פעילות בשבועיים נוספים, מה-9 בדצמבר עד 23 בדצמבר.
"בתוקף סמכותה לפי סעיפים 4, 6, 7, 8, 9, 11, 12, 12ה, 23, 24, 25 ו- 27 לחוק סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה), התש"ף–2020 (להלן–החוק), ולאחר שהתקיים האמור בסעיף 4(ד)(2)(א) לחוק, מתקינה הממשלה תקנות אלה:
תיקון תקנה 21
1.
בתקנות סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה)(הגבלת פעילות והוראות נוספות), התש"ף-020[footnoteRef:2] (להלן – התקנות העיקריות), בתקנה 21 במקום "כ"ג בכסלו התשפ"א (9 בדצמבר 2020)" יבוא "ח' בטבת התשפ"א (23 בדצמבר 2020)". [2: ]
היו"ר יעקב אשר
¶
תודה רבה.
ד"ר אלרעי, תני לנו דיווח מבחינת התקנות האלה כי אנחנו הרי תוך כדי ביצוע שלהן. איך עובד הפיילוט בקניונים? מה קרה כשנפתחו יותר? האם באמת הלחצים ירדו יותר? אני לפחות לא ראיתי תורים המוניים. מה המסקנות שלכם תוך כדי ביצוע או שעדיין אין לכם?
שרון אלרעי-פרייס
¶
אני לא יודעת להגיד אם אני יכולה לדווח על העומסים בקניונים. משרד הכלכלה הוא זה שעושה את הניטור של הדבר הזה, לא אנחנו. אני לא יודעת להגיד את הדבר הזה.
שרון אלרעי-פרייס
¶
בעיניי חבל שלא היה בתוך הפיילוט הזה גם אלמנט של רישום טלפוני או משהו שהופך את המפגשים האלה למפגשים בין אנשים שהם לא אקראיים אלא כשיש מישהו מאומת בתוך קניון אפשר לאתר את שרשראות ההדבקה שלו. להגיד שהפיילוט היה מוצלח? זה תלוי באיזה מדדים אתה מודד אותו. אם אתה מודד אותו במדדים של תפוסה וכו', יכול להיות שכן.
שרון אלרעי-פרייס
¶
אבל אנחנו לא מדדנו אותו במדדים של מניעת הדבקה. אני לא יכולה להגיד בוודאות שאין הדבקות בתוך הקניונים בצורה של הפיילוט הזה. אני כן חושבת שראוי שגם ועדת החוקה תעזור לנו לקדם קודQR , לא רק בקניונים אלא בכלל, במקומות מסחר שבהם הרבה אנשים יכולים לבוא במגע ובסוף אנחנו לא יודעים מי היה ליד מי ולקטוע שרשראות הדבקה כשנמצא מישהו מאומת.
היו"ר יעקב אשר
¶
קודם כול, אני כבר אומר לך. זה נכון שזה דברים רגישים יותר כי זה צנעת הפרט. מבחינתי, וגם על דעת היועץ המשפטי, אדרבא, תביאו איזושהי הצעה. אפשר לעשות אפילו פרה רולינג לפני שזה מגיע רשמית וננסה לגבש משהו. אם אני מחבר את זה לאטרקציות ולמכוני כושר וגם למקומות הללו, מאוד יכול להיות שדווקא במקומות הללו אפשר בהחלט גם לשלוט על כמות האנשים על ידי הזמנות או על-ידי זה שמדובר באנשים קבועים, חברי מועדון או משהו כזה, וכך יש לך גם רישום ברור לחלוטין מי נמצא ומי לא נמצא – אני אשמח. אם החשש שלכם הוא שאנחנו כוועדת חוקה לא נרצה להיכנס לעניין הזה בגלל זכויות הפרט או שמא תחשבו שאנחנו ננסה להוציא מזה הטבות אחרות, אז אני אומר לך, הספקת להכיר אותנו ואת דרך הניהול שלי ושל חברי הוועדה, אנחנו עניינים. אפשר לעשות פרה רולינג בעניין אם תעבירו לנו איזשהו נוסח יחד עם מיכל ואורי. אפשר לנסות מראש להגיע לנוסח, שאם תעבירו אותו בממשלה אנחנו נתמוך בו, כי לדעתי הוא גם יכול לשרת את האינטרס של כולנו של פתיחה הדרגתית וזהירה וחכמה.
היו"ר יעקב אשר
¶
כן, בתיקון חקיקה. אני בטוח שגם במצבה היום של הכנסת, על הדבר הזה יתנו לנו אור ירוק. אם לא, אשלח את החברות שנמצאות פה לשבת להם על הדלתות.
גור בליי
¶
בניגוד לפיילוט, יש כמה דברים שהשתנו פה. אחד, יש איסור מפורש בקניון על קיום ירידים אבל אין איסור על אירוע או מופע שהיה בפיילוט. אולי זה נשמט לכם, אבל יש התייחסות ספציפית. בפיילוט דובר על איסור על יריד, מופע או אירוע, ובנוסח הזה יש רק התייחסות ליריד.
גאל אזריאל
¶
נראה לי שזה בגלל שזה היה מיותר כי יש סעיף בסעיף האיסור - - - שאוסר באופן כללי על מקומות - - -
גור בליי
¶
אוקיי. דבר נוסף, בפיילוט הייתה התייחסות נפרדת, כלומר, שהבדיקה נעשתה בכניסה לקניון ואז אין בדיקה בחנויות. פה לכאורה אין החרגה של הדבר הזה בקניונים. הכוונה היא שיש בדיקה, תשאול/חום גם בכניסה לקניון וגם בכניסה לחנות או די בכך שאתה עושה את זה בכניסה לקניון? כי אין איזושהי הסדרה ספציפית של הדבר הזה כפי שהיה בפיילוט ואולי כדאי לחדד את הנושא הזה. כי נכון לעכשיו לכאורה אתה נכנס לקניון, אתה צריך לעבור את זה, אתה נכנס לחנות בתוך הקניון, אתה צריך לעבור את זה שוב, או לפחות אין איזשהו הסדר מיוחד לזה.
היו"ר יעקב אשר
¶
אם כך, ובתפנית דרמטית, אני מעלה להצבעה את הצעת תקנות סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה) (הגבלת פעילות במקומות עבודה) (תיקון מס' 4). מי בעד?
הצבעה
בעד – פה אחד.
התקנות אושרו.
היו"ר יעקב אשר
¶
פה אחד.
מי בעד תקנות סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה) (הגבלת פעילות והוראות נוספות)(תיקון מס' 16)?
הצבעה
בעד – פה אחד.
התקנות אושרו.
היו"ר יעקב אשר
¶
פה אחד. תודה רבה.
אני מבקש ממשרד הבריאות. אנחנו חידדנו כמה דברים, תעשו על זה חשיבה. אנחנו מוכנים לשתף פעולה על מנת לעשות את זה זהיר ונכון, ואני מבקש לראות את התוצאות. בשיטה הזו עשינו כבר כמה דברים יחד ונעשה אותם הלאה עד שנוכל לעשות פה חגיגת סיום הקורונה, בעזרת השם. תודה רבה.
הישיבה ננעלה בשעה 12:25.