פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-ושלוש
הכנסת
2
ועדת הכספים
08/12/2020
מושב שני
פרוטוקול מס' 201
מישיבת ועדת הכספים
יום שלישי, כ"ב בכסלו התשפ"א (08 בדצמבר 2020), שעה 12:19
ישיבת ועדה של הכנסת ה-23 מתאריך 08/12/2020
תקנות התעבורה (תיקון מס' 5), התשפ"א-2021, תקנות התעבורה (תיקון מס' 3), התשפ"א-2021
פרוטוקול
סדר היום
1. הצעת תקנות התעבורה (תיקון מס'), התשפ"א-2020 (אגרת רישיון נהיגה)
2. הצעת תקנות התעבורה (תיקון מס'), התשפ"א-2020
מוזמנים
¶
אפי רוזן - מנהל אגף הרישוי, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
תמי פרידמן - עו"ד, סגנית היועצת המשפטית, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
רישום פרלמנטרי
¶
אהובה שרון, חבר תרגומים
הצעת תקנות התעבורה (תיקון מס'), התשפ"א-2020 (אגרת רישיון נהיגה)
הצעת תקנות התעבורה (תיקון מס'), התשפ"א-2020
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו דנים בהצעת תקנות התעבורה (תיקון מס'), התשפ"א-2020 (אגרת רישיון נהיגה) ובהצעת תקנות התעבורה (תיקון מס'), התשפ"א-2020 .
מי מציג את תקנות התעבורה?
היו"ר משה גפני
¶
קודם תסבירי. יכול להיות שנחסוך לך את ההקראה כי נגיד שההסבר הוא כזה שמשכנע אותנו לא לדון בזה. בצחוק. אנחנו צריכים קודם לדעת על מה מדובר.
תמי פרידמן
¶
מוצע לקבוע כי אגרה בעד רישיון נהיגה לדרגות נמוכות, שזה לאופנוע A, A1, A2-1 ו-B, שזה רכב פרטי, תעמוד על סך של 510 שקלים עד גיל 70. נכון להיום מחדשים את הרישיון כל עשר שנים וכל עשר שנים משלמים 400 פלוס שקלים. מוצע שישלמו פעם אחת 510 שקלים וזה אחרי שנהג מוציא רישיון, שנתיים נהג חדש, חמש שנים נהג צעיר ואז יהיה לו לתקופה של עד גיל 70 וישולם סך של 510 שקלים.
אפי רוזן
¶
ראש אגף הרישוי במשרד התחבורה. עכשיו אפשר לתת לייף טיים פירייט רישיון. ברישיונות הפשוטים, לא המקצועיים, כמו במדינות נאורות בעולם, לא צריך לחדש כל עשר שנים אם לא קרה כלום. אם היום אתה הולך לחדש כל עשר שנים, נכון להיום האגרה משתנה כל שנה ואתה משלם 438 שקלים. 45 שנים, תכפיל את זה ב-4.5, אתה מתקרב ל-2,000 שקלים. אנחנו אומרים שאנחנו נותנים רישיון ל-45 שנים ותשלם רק 510 שקלים. למעשה בשונה ממה שחשבת, אנחנו מפחיתים ב-75 אחוזים את העלות למשק הבית, לאדם. אגב, זה לא למשק אלא לאדם הפרטי. הדבר הזה עולה כ-80 מיליון שקלים שמכניס לאוצר לאורך התקופה והאוצר הכניס לזה.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
אתה לא יכול לעשות את זה. באנו לוחמנים, באנו להילחם ואתה אומר שאתה נותן כאן הטבה ואין שום דבר מאחוריה? אני לא מאמין.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אמרתי למיקי שזאת הטבה. זאת באמת הטבה גדולה אבל אני רוצה לשאול עוד כמה שאלות אחרי שהיושב ראש יאשר לי.
אפי רוזן
¶
גם כיום במדינת ישראל מגיל 70 עד גיל 80 מחדשים כל חמש שנים וזה עולה כ-38 שקלים לשנה בהתאמה. זה 230 שקלים לחמש שנים. מעל גיל 80, אדם הגיע לגבורות, כל שנתיים 96 שקלים.
אפי רוזן
¶
זאת עוד תקנה. אמר היושב ראש בצדק שלא נראה לו שהאוצר נתן סתם כך כסף ושאומר מה הוא לקח. אז במקרה הוא עלה על תיקון נוסף ואמרתי שהתיקון הזה, האוצר לא לקח אלא הוא – תכף נדבר על זה – נמנע מלהשיב סך של מיליון וחצי שקלים לאורך שלוש שנים.
תמי פרידמן
¶
אגרות בעד מידע מתוך מאגרי המידע של רשות הרישוי. היום מנפיקים תדפיסים ורישיונות מתוך הרשימה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
הדבר היחידי שהם מורידים ובעצם לוקח מהציבור, זה על הרישיון של אדם שנפטר, על ההחזר.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
תקנה 220(א) קובעת כי בן אדם שלא יכול לנהוג בשל נכות או נפטר, יקבל החזר. נפטר כנראה לא יכול לקבל, אבל מה עם הנכה?
תמי פרידמן
¶
מחמת נכות הוא לא יכול לנהוג ברכב ואז הוא מבקש לבטל את הרישיון. זה מישהו שמחמת נכות לא יכול להמשיך לנהוג ולכן הוא מבקש החזר.
היו"ר משה גפני
¶
שנייה, עם כל הכבוד, זה לא כולל שיש כאן לימוד בחברותות. אני מבקש שיהיה מסודר למרות שלא תמיד זה הולך לי. סיכמנו קודם על שני דברים. האחד, מה שאמרתם שהוא מקבל רישיון ל-45 שנים והוא משלם על זה 510 שקלים במקום לשלם 410 שקלים לפרק זמן כל פעם מחדש.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אגב, זה לאו דווקא ל-45 שנים. בן אדם הוציא רישיון בגיל 50, אז עד גיל 70 הוא ישלם 510 שקלים. גם אם הוא הוציא רישיון בגיל 69, הוא ישלם 510 שקלים.
אפי רוזן
¶
המצב לא יכול להיות מוחמר מהמצב הנוכחי. הוא יחזור לשלם רגיל. הוא לא ייפגע בשום מקרה מזה שהוא הוציא רישיון מאוחר.
היו"ר משה גפני
¶
זאת עדיין הטבה. הטבה נוספת שאתם מביאים לנו היא אם אדם הולך להוציא את המידע והוא צריך לשלם 10 שקלים, הוא יהיה פטור.
היו"ר משה גפני
¶
אני יכול ללכת, להוציא את המידע, אני מכניס את הכרטיס, את רישיון הנהיגה, ואחרי התקנות האלה אני לא משלם עבור זה.
תמי פרידמן
¶
אגרות רישוי מופחתת, תקנה 272א לתקנות התעבורה. התקנה מגדירה שזכאי לשלם אגרת רישוי מופחתת של רכב נכה רק רכב שעומד לשימושו האישי של הנכה, בן זוג או אפוטרופוס שלו. מוצע לתקן את התקנה ולהוסיף גם משפחות אומנה שמחזיקות ילד נכה. גם הן ישלמו אגרה מיוחדת.
אפי רוזן
¶
אם היום אדוני מאבד רישיון רכב או רישיון נהיגה, הרבה מן האנשים, למרות שביטלנו – ואני אומר בוועדה, במדינת ישראל אין חובת אחזקה של רישיון הרכב ברכב, המשטרה רואה הכול במחשב, אבל בכל זאת אדם אומר שהוא בן אדם מסודר ורוצה להחזיק את זה אצלו ברכב.
אפי רוזן
¶
בעבר היית מקבלת דוח תנועה על כך שהוא לא עליך. ביטלנו את זה לפני כשנה וחצי לנוחיות האזרחים אבל יש אזרחים שאומרים שהם רוצים שיהיה להם את זה. עד עכשיו היה בא אדם ואומר שאבד לו, הוא לא מוצא את זה, היה הולך לרישיומט או למשרד הרישוי והוא היה משלם במכשיר רישיומט 29 שקלים על הפעולה הזאת. אנחנו מציעים להפחית את זה ל-20 שקלים בגין רישיון רכב. למה? כי רישיון רכב זה דף. המדינה יודעת להסתדר עם עשרה שקלים. לעומת זאת, רישיון נהיגה, מפחיתים מ-29 שקלים ל-20 שקלים. מדוע ל-20? כי רישיון הפלסטיק עולה למדינת ישראל תשלום של קרוב ל-11 שקלים לזכיין.
אפי רוזן
¶
בשניהם הפחתנו. הנושא האחרון שלכאורה הוא איננו הטב, זאת סוגיית החזר אגרות פטרים ומי שלא יכול לנהוג.
תמי פרידמן
¶
לא. רק במקרים האלה היו אמורים לשלם ואנחנו מרחיבים את זה. אנשים שניגשו לפקידות, לא ידעו לעשות את ההבחנה אם הרישיון שלך אבד או נגנב ועל פי רוב היו מחייבים או לא. לכן אמרו שבכל מקרה אתה תשלם ואנחנו מפחיתים את הסכום מ-29 שקלים ל-20 שקלים ומ-29 שקלים ל-10 שקלים בהתאמה.
אפי רוזן
¶
היכולת הזאת לפטור אדם מהכפל קיימת רק לסמכות רישוי במשרד הרישוי, אלא שמי שכיתת רגליו ובא והמתין שעה וחצי ברישוי כשעוד היו תורים, שילם 29 שקלים ועוד 27 שקלים עמלת פקיד. אנחנו לא רוצים שיבואו לרישוי. כולם ישלמו 20 שקלים. לא רוצים לגזול מהאזרח שקל. אל תבוא אלינו. אנחנ לא נאפשר להם להגיע. נחסום את האפשרות הזאת.
אפי רוזן
¶
אתה יכול ללכת לדואר ישראל, 702 סניפים, לכל מכשיר רישיומט, 130 מקומות, אינטרנט. היום באזור אתה יכול כל בוקר לרווחתך, אם בא לך, להדפיס את הרישיון כמה פעמים שאתה רוצה בחינם.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
מה שאמרת, זה מבורך. אתה בעצם אומר שאתה לא רוצה שיבואו למשרד הרישוי ובצדק. עשיתם בדיקה כמה עובדים תפטרו בגלל שיותר לא יגיעו לשם?
אפי רוזן
¶
לא רק שלא פיטרנו עובדים. ברשות הרישוי עובדים היום 270 עובדים. לפני שנתיים עבדו 250 עובדים ולפני ארבע שנים עבדו 230 עובדים. אנחנו הגדלנו את מספר העובדים כדי להגביר את המענה הטלפוני. עברנו למענה טלפוני מלא שזה גם אדם בן 90, כמו אימא שלי, מסוגל לעשות בלי בעיה.
אפי רוזן
¶
אם אומרים לאדם שמפאת נכותו הוא לא יכול לנהוג יותר, הוא אומר שהוא רוצה לבטל את הרישיון ומבקש שיחזירו לו כסף. אותו אדם עם אדם שנפטר, רוצים בחזרה את הכסף. מה שקורה בפועל, לשמחתנו אגב, רוב התמותה במדינת ישראל היא כזאת שתוקף הרישיון שלהם הוא לשנתיים, אנשים מגיל 80 ומעלה. נוצר היום מצב שהחוק מאפשר גם ליורשים לקבל. אנחנו מצאנו שבמרבית המקרים, בגלל שמדובר בכמה עשרות שקלים, לא פונים. במצבים אחרים, לעתים להפתעתי, גם בגיל החזר ששל 35 שקלים או 40 שקלים, בגלל דם רע אצל היורשים, שישה-שבעה יורשים מתחילים אתנו תהליך. במקרה הזה, בשל עשרות שקלים, הנטל שמוטל על הרשות והיכולת שלנו עכשיו לעשות משפטי שלמה בין האנשים ולנהל את זה בבתי משפט, היא לא נכונה ומיותרת.
לעניין זה אבקש לציין שמימוש האגרות – ויש לנו מסמך כזה – מדי שנה בגין החזרים הוא לא חצה בשלוש שנים את ה-700,000 שקלים. לא חצה את הסכום הזה. זה אומר שבמקרה הכי גרוע, אל מול ארבעה מיליון 600,000 מחזיקי רישיון נהיגה, יתכן ש-200,000 שקלים גרענו מאנשים כשמדובר בכמה עשרות שקלים לאדם. זה כל מה שאנחנו מבקשים.
אפי רוזן
¶
זה אותו דבר. בדרך כלל אנשים שהם נכים ברישיונות הרגילים, אין לנו כמעט מצב שאנחנו פוסלים אדם מרישיון נהיגה בגלל נכות. עד לפני מספר שנים הייתה נהוגה פרקטיקה שבעיניי הייתה קלוקלת, שאם הגיש אדם בקשה לתג נכה וגילו שיש לו בעיה רפואית, אמרו לו, בסדר, קבל תו נכה, אבל לא ניתן לך רישיון. אנחנו הוצאנו פרקטיקה ואמרנו שזאת פגיעה בחופש הפרט. אתם תתעסקו בתו נכה באחד ובנושא של רישיון הנכה, זה סיפור אחר. לכן מאז היקף הנכים שיפסלו להם רישיונות נהיגה כליל, לגמרי, הוא לא קיים.
אפי רוזן
¶
אני רוצה לומר עוד מילה בהקשרים של הנכים. אנחנו כל כך ליברליים שוועדת ערר שלנו מאשרת לאדם שהוא מוגבל לנהוג מביתו לבית ילדיו. זה מופיע ברישיון ונאמר שהוא רשאי לנהוג רק כך וכך. אנחנו הולכים עם הנכה עד תום ולו שיוכל לנהוג את המעט שהוא חייב. לכן האירוע הזה, אתם כמעט לא תראו אותו.
היו"ר משה גפני
¶
מה אתם מבקשים מאתנו? נכה שמגיע ואומרים לו שהוא לא יכול להחזיק רישיון. הוא מבקש את האגרה בחזרה. כמה כסף זה?
היו"ר משה גפני
¶
למה אתם מביאים את כל העניין הזה? אני מבין שיש לכם בעיה עם היורשים. למה אתם מוחקים את התקנה?
אפי רוזן
¶
אדוני שאל אותי כרגע לגבי אנשים שלא נפטרו. לגבי נכים חלילה או אדם בן 80 ומעלה, עניתי. מי שנפטר, רוב האנשים שנפטרים מעל גיל 80 לשמחתנו. מדובר בכמה עשרות שקלים, לעתים יש שלושה, ארבעה וחמישה יורשים שלא מוותרים. זה נטל אדיר עלינו. ההתכתבות עם כל אחד, ייפוי הכוח לכל אחד.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
זאת מערכת פקידותית. זאת מערכת מחשובית. היא מיותרת. לאור ההקלות שנתנו לפני כן, לא יקרה כלום אם לא יתקבל ההחזר הזה.
תמי פרידמן
¶
אתמול הוספנו קובץ נוסף והבטיחו לנו שידונו בו אם אני אצהיר לפרוטוקול שזאת הצעתה של השרה שלנו. במאי 2020 משרד התחבורה השיק שירות של העברת בעלות באזור האישי. כשיש מוכר יחיד של רכב וקונה יחיד, אפשר להעביר בעלות באזור האישי ואין צורך לגשת לבנק הדואר. בגין הפעולה הזאת אנחנו מציעים להפחית סך של 13 שקלים שזה הסכום שמשלמים לדואר, כך שבמקום 219 שקלים על העברת בעלות ברכב פרטי ישלמו 206 שקלים, ובאופנוע, במקום 74 שקלים ישלמו סך של 61 שקלים.
טמיר כהן
¶
זה לא רק אלי. גם החברים לא ראו את זה. אף אחד לא ראה את זה. אנחנו שומעים על זה עכשיו לראשונה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אנחנו בוועדה, מה שמגיע ברגע האחרון, בדרך כלל לא דנים בו, לטוב ולמוטב. עכשיו היושב ראש יחליט.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
תדע לך שעל זה נפל הנושא של הדירה השלישית, שלא הציגו בפני הוועדה בזמן המתאים.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אפי, יש לכם מערכת של העברת בעלות דרך האתר. היו לכם תקלות של העברות בעלות? אתם יודעים לזהות את זה?
תמי פרידמן
¶
אני אשאל אם השרה נמצאת. קיבלתי אישור להצהיר לפרוטוקול שזה על דעתה אבל היא לא הייתה במשרד כדי לחתום.
היו"ר משה גפני
¶
לא. אי אפשר. אנחנו כולנו באמת רוצים לאשר את זה אבל לפעמים מגיעים דברים כאלה שאתה תצעק עד השמיים, בצדק, שלא ראינו את זה. אנחנו בהמשך נאשר את זה. בנושא הדירה השלישית, זאת הייתה הבעיה. בג"ץ פסל את זה בגלל זה ולא לגופו של עניין.
תמי פרידמן
¶
תקנות התעבורה (תיקון מס' ), התשפ|א-2020
בתוקף סמכותי לפי סעיף 70(10) לפקודת התעבורה (להלן – הפקודה), באישור שר האוצר לפי סעיף 39ב לחוק יסודות התקציב, התשמ"ה-1985, ובאישור ועדת הכספים של הכנסת לפי סעיף 1(ב) לחוק יסוד: משק המדינה, אני מתקין תקנות אלה:
1. תיקון התוספת הראשונה
בתקנות התעבורה, התשכ"א-1961 (להלן – התקנות העיקריות), בתוספת הראשונה:
(1) בחלק א', אחרי פרט 2ו' יבוא:
טור א' טור ב' בשקלים חדשים
"2ז. בעד רישיון נהיגה או בעד חידושו לתקופה של
מעל 10 שנים ועד למועד שבו חלה חובת 510"
בדיקות רפואיות לפי תקנה 196(ב)
(2) חלק ה' – יימחק.
2. תחילה
תחילתו של פרט 2ז, בחלק א', בתוספת הראשונה לתקנות העיקריות, כנוסחו בתקנה 1(1) לתקנות העיקריות, ב-1 בחודש שיחול לאחר תום שלושה חודשים ממועד פרסומן של תקנות אלה.
אני עוברת לקובץ השני.
תקנות התעבורה (תיקון מס' ), התשפ"א-2020
בתוקף סמכותי לפי סעיף 19 ו-70(10) לפקודת התעבורה (להלן – הפקודה), באישור שר האוצר לפי סעיף 39ב לחוק יסודות התקציב, התשמ"ה-1985, ובאישור ועדת הכספים של הכנסת לפי סעיף 1(ב) לחוק יסוד: משק המדינה, ולפי סעיף 19 לפקודה, אני מתקינה תקנות אלה:
1. תיקון תקנה 12'
בתקנות התעבורה, התשכ"א-1961 (להלן – התקנות העיקריות, בתקנה 12, במקום תקנת משנה (א) יבוא:
"(א) רשות הרישוי רשאית לתת כפל תעודה למבקש אשר פנה לרשות ובמועד פנייתו רשאי להחזיק בה, ובלבד ששולמה האגרה לכך".
2. ביטול תקנה 220א
תקנה 220א לתקנות העיקריות – בטלה.
3. תיקון תקנה 272א
בתקנה 272א(א) לתקניות העיקריות, בפסקה (2) אחרי "על שם האפוטרופוס שלו" יבוא "על שם האומן שלו כהגדרתו בחוק אומנה לילדים, התשע"ו-2016".
4. תיקון התוספת הראשונה
בתוספת הראשונה לתקנות העיקריות –
(1) בחלק א' בפרט 9 בטור ב', במקום "29" יבוא "20".
(2) בחלק ב' בפרט 3 בטור ב', במקום "40" יבוא "20".
(3) בחלק ג' בפרט 16 בטור "שקלים חדשים" מול "כפל רישיון רכב או כפל אישור", במקום "29" יבוא "10".
5. תחילה
תחילתן של תקנות 1 ו-4, 90 ימים ממועד פרסומן.
6. הוראות מעבר
יראו לגבי בקשה שהוגשה לפי תקנה 220א לתקנות העיקריות כנוסחה ערב יום התחילה של תקנה 23 לתקנות אלה כאילו התקנה האמורה עדיין בתוקף.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
לגבי 272א. אולי שינוי בנוסח. במקום "נכה" אולי לומר "אנשים עם מוגבלות" או "אדם עם מוגבלות".
היו"ר משה גפני
¶
בסדר. אם זה יגיע היום, נשים ת זה מיד בסדר היום ונצביע. עכשיו אנחנו הולכים להצביע על התקנות המונחות לפנינו שחתומות על ידי השרה כפי שהקריאה אותן תמי פרידמן.
מי בעד אישור התקנות כפי שהוקראו על ידי תמי פרידמן? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
אושר
היו"ר משה גפני
¶
התקנות אושרו.
ברגע שיגיעו התקנות חתומות על ידי השרה - אנחנו רוצים לתמוך זה, כולנו בעד – מיד נשים אותן בסדר היום. לא נחכה יומיים כפי שאנחנו נוהגים לעשות. גם אם זה צריך להיות מחר, נביא את זה מחר ונאשר. אם זה יגיע היום – הישיבה תימשך עד שעה 14:00 – אנחנו נוסיף את זה היום.
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו מודים לכם על התקנות הללו. התקנות הללו הן תקנות טובות שעוזרות לאזרחים. אנחנו שמחים על כך. תודה רבה. תביאו את התקנות כמה שיותר מהר כדי שנוכל לאשר אותן כמה שיותר מהר. אנחנו צריכים להקפיד על הנוהל כי אחרת נהיה בבעיה בדברים קריטיים, גם כלפי החברים. אני משתדל לא לעשות דברים שהחברים לא ידעו עליהם מראש.
תודה.
הישיבה ננעלה בשעה 12:49.