פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-ושלוש
הכנסת
7
ועדת הכספים
08/12/2020
מושב שני
פרוטוקול מס' 202
מישיבת ועדת הכספים
יום שלישי, כ"ב בכסלו התשפ"א (08 בדצמבר 2020), שעה 13:05
ישיבת ועדה של הכנסת ה-23 מתאריך 08/12/2020
אישור השינויים בהסכמי הקרנות ישראל-ארה"ב בהתאם לסעיף 5 לחוק קרן המדע הדו-לאומית, התשל"ז-1977 ולחוק הקרן הדו-לאומית למחקר ולפיתוח תעשייתיים, התשל"ח- 1978 ולחוק הקרן למחקר ולפיתוח חקלאיים של ארצות הברית וישראל, תש״ם–1979
פרוטוקול
סדר היום
1. הצעת אישור השינויים בהסכמי הקרנות ישראל-ארה"ב בהתאם לסעיף 5 חוק הקרן למחקר ולפיתוח חקלאיים של ארצות-הברית וישראל, התש"ם-1979
2. הצעת אישור השינויים בהסכמי הקרנות ישראל-ארה"ב בהתאם לסעיף 5 חוק הקרן הדו-לאומית למחקר ולפיתוח תעשייתיים, התשל"ח-1978
3. הצעת אישור השינויים בהסכמי הקרנות ישראל-ארה"ב בהתאם לסעיף 5 לחוק קרן המדע הדו-לאומית, התשל"ז-1977
מוזמנים
¶
אורלי פישמן אורן - עו"ד, סגנית היועצת המשפטית, משרד ראש הממשלה
מוטי מנדלסון - עו"ד, עוזר משפטי ראשי, משרד ראש הממשלה
צבי אבינר ופני - ראש חטיבת צפון אפריקה, משרד החוץ
אורית קרמר - עו"ד, אגף היועץ המשפטי, משרד החוץ
איתי אפטר - עו"ד, ממונה על עניינים אזרחיים, בין-לאומיים, משרד המשפטים
רישום פרלמנטרי
¶
אהובה שרון, חבר תרגומים
הצעת אישור השינויים בהסכמי הקרנות ישראל-ארה"ב בהתאם לסעיף 5 חוק הקרן למחקר ולפיתוח חקלאיים של ארצות-הברית וישראל, התש"ם-1979
הצעת אישור השינויים בהסכמי הקרנות ישראל-ארה"ב בהתאם לסעיף 5 חוק הקרן הדו-לאומית למחקר ולפיתוח תעשייתיים, התשל"ח-1978
הצעת אישור השינויים בהסכמי הקרנות ישראל-ארה"ב בהתאם לסעיף 5 לחוק קרן המדע הדו-לאומית, התשל"ז-1977
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו מחדשים את ישיבת ועדת הכספים. אנחנו עוברים לסעיף האחרון בסדר היום אישור השינויים בהסכמי הקרנות ישראל-ארה"ב בהתאם לסעיף 5 לחוק קרן המדע הדו-לאומית, התשל"ז-1977, אישור השינויים בהסכמי הקרנות ישראל-ארה"ב בהתאם לסעיף 5 חוק הקרן הדו-לאומית למחקר ולפיתוח תעשייתיים, התשל"ח-1978, אישור השינויים בהסכמי הקרנות ישראל-ארה"ב בהתאם לסעיף 5 חוק הקרן למחקר ולפיתוח חקלאיים של ארצות-הברית וישראל, התש"ם-1979.
מי מסביר את השינויים בהסכמי הקרנות?
אורלי פישמן אורן
¶
אני יכולה להסביר. משרד ראש הממשלה. בשנות ה-70 חתמו ממשלות ישראל וארצות הברית על שלושה הסכמים להקמת קרנות מחקר ופיתוח משותפות. ההסכמים אושרו, אושררו ועוגנו בחוק הישראלי בשלושת החוקים שהזכרת.
אורלי פישמן אורן
¶
הסכם אחד הוא הסכם עם קרן המדע הדו לאומית בשנת 1972, הסכם שמדבר על שיתוף פעולה מדעי. הסכם נוסף מדבר על שיתוף פעולה של מחקר ופיתוח תעשייתי. ההסכם השלישי הוא הסכם לגבי קרן ומחקר ופיתוח חקלאי.
אורלי פישמן אורן
¶
כאשר הממשלה רוצה להציע שינויים להסכמים, ההסכמים האלה עוגנו בשלושה חוקים, ובכל אחד משלושת החוקים האלה, בסעיף 5, נקבע שהממשלה רשאית, באישור ועדת הכספים של הכנסת, להציע שינויים בהסכם הקרן ולהתקין שינויים כאמור.
אורלי פישמן אורן
¶
השינויים שהממשלה מבקש הם מחיקה של סעיפים שמגבילים את התחולה הטריטוריאלית של הקרנות לגבולות 1967 בלבד כך הסעיפים האלה יבוטלו. אני אומר בדיוק מה הם הסעיפים. בהסכם של הקרן הדו-לאומית למחקר ופיתוח תעשייתיים, הממשלה מבקשת למחוק את סעיף 8D, בהסכם של הקרן למחקר ופיתוח חקלאי - - -
היו"ר משה גפני
¶
בואי נקצר. לפי ההסכם הקיים, ההסכמים הללו והמחקרים עליהם מדברים, מדברים רק במסגרת הגבולות של 1967.
אורית קרמר
¶
הגענו להסכמה עם האמריקאים שהתחולה הטריטוריאלית לא תוגבל. אם היא הייתה מוגבלת לגבולות 1967, ההגבלה הזאת מוסרת על ידי התיקונים שאנחנו מבקשים את אישור הוועדה.
אורלי פישמן אורן
¶
בכל אחד מההסכמים נקבע סעיף שמגביל את תחולת פעולת הקרנות לגבולות 1967. הממשלה מבקשת לבטל את הסעיפים האלה כך שהפעולה של הקרנות - - -
אורלי פישמן אורן
¶
זאת לא בדיוק הארכה. מדובר בעניין של פרשנות. אנחנו פירשנו את הסכם הקרן הדו-לאומית בנושא החקלאות כחל, האמריקאים היו קצת יותר ספקנים נוכח לשון הסעיף בהסכם המקורי, אבל הגענו להסכמה שלמען הסר כל ספק – כי ההסכם הזה היה פעיל כל השנים ולא הייתה שום בעיה אתו – נציין בפרוטוקול הזה של התיקונים שההסכם היה תקף ויוכל להיות מבוטל רק בטכניקה של הביטול שמנויה.
היו"ר משה גפני
¶
זאת אומרת, אתם מבקשים עוד דבר. אתם מבקשים שכאשר מאריכים את התוקף של ההסכם על הקרן בנושאים החקלאיים, אף על פי שלפי טענתכם זה ממילא מוארך אבל אתם רוצים למען הסר ספק להאריך את המועד וכדי לשנות את זה יצטרכו לעשות בהתאם לתנאים שהיו קיימים או שקיימים גם היום בקרנות האחרות.
איתי אפטר
¶
משרד המשפטים, ייעוץ וחקיקה. אני אוסיף שמבחינת האמריקאים ברגע שאנחנו נאשרר את ההסכם, ההסכם אצלם ייכנס לתוקף אוטומטית והוא לא יצטרך לעבור את הסנט או משהו כזה. זה הסכם שאצלם ייכנס לתוקף אוטומטית.
איתי אפטר
¶
כי בארצות הברית יש סוגים של הסכמים שעוברים אגרימנט, הסכמים שנכנסים לתוקף מיד עם כניסתם לתוקף עבור המדינה השנייה.
אופיר סופר (ימינה)
¶
לא. בסך הכול נראה מבורך. אני וחברי בצלאל סמוטריץ' ביקרנו בשבוע שעבר באוניברסיטת אריאל, נראה לי שעל פי הדברים כאן היא המרוויחה העיקרית מהאירוע הזה ואנחנו שמחים.
היו"ר משה גפני
¶
מי בעד אישור השינויים כפי שהוצגו כאן בהסכמי הקרנות ישראל-ארצות הברית, בהתאם לסעיפים שהקראנו? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – פה אחד
אושר
היו"ר משה גפני
¶
השינויים אושרו. אנחנו מודים לכם ואנחנו מאחלים לכם בהצלחה. תודה רבה. הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 13:15.