פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-ושלוש
הכנסת
5
ועדת הכספים
18/11/2020
מושב שני
פרוטוקול מס' 180
מישיבת ועדת הכספים
יום רביעי, ב' בכסלו התשפ"א (18 בנובמבר 2020), שעה 10:40
ישיבת ועדה של הכנסת ה-23 מתאריך 18/11/2020
החלטת שכר שרים וסגני שרים (הוראת שעה - ביטול עדכון המשכורת), התשפ"א-2020 , החלטת משכורת נשיא המדינה (הוראת שעה - ביטול עדכון המשכורת), התשפ"א-2020, החלטת משכורת נושאי משרה שיפוטית (הוראת שעה - ביטול עדכון המשכורת), התשפ"א-2020
פרוטוקול
סדר היום
ביטול עדכון משכורתם של נושאי משרה ברשויות השלטון בשנת 2021
נכחו
¶
חברי הוועדה: משה גפני – היו"ר
ינון אזולאי
קרן ברק
ניר ברקת
אופיר כץ
מיקי לוי
אלכס קושניר
שלמה קרעי
הילה שי וזאן
מיכל שיר סגמן
עאידה תומא סלימאן
מוזמנים
¶
השופט ירון לוי - הנהלת בתי המשפט
הרב מאיר כהנא - דיין, בתי הדין הרבניים
חיים אבידור - חשב הכנסת
טובי חכימיאן - ראש מדור בכיר שכר חברי כנסת, הכנסת
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו ממשיכים בנושא הבא, ביטול עדכון משכורתם של נושאי משרה ברשויות השלטון בשנת 2021. נשיא המדינה, ראש הממשלה, שרים, סגני שרים, נושאי משרה שיפוטית.
רבותיי, אני מבקש שקט, תמונת המצב היא כזו: תמונת המצב היא שהולכים לעדכן את שכרם של נושאי משרה בכירים ונבחרי ציבור ב-1 בינואר 2021. העדכון הוא גבוה. זאת מכיוון שהשכר הממוצע במשק עלה. בא שר האוצר ומודיע על פנייתו לממשלה לגבי קיצוץ בשכרם של נבחרי ציבור ונושאי משרה בכירים.
דבר שני שנעשה, נמצא פה איתן גינזבורג שהוא יושב-ראש ועדת הכנסת, הוועדה שלו היא זו שמטפלת בשכרם של חברי הכנסת וראשי הוועדות. חבר הכנסת גינזבורג העביר הצעת חוק שעברה אתמול בקריאה שנייה ושלישית בוועדה ועדיין לא עברה במליאה. הצעתו גורסת שלא יהיה עדכון של שכר חברי הכנסת והנלווים להם. הוא מבקש שהשכר לא יעודכן. חבר הכנסת גינזבורג דיבר איתי לפני זה, עמדתי הייתה מאז ומתמיד שאין לעדכן את השכר במצב הזה שבו אנחנו צריכים להיות דוגמה לציבור, לא לעדכן את שכר נשיא המדינה, ראש ממשלה, שרים וסגניהם, נושאי משרה שיפוטית – שפטים דיינים וקאצ'ים – לא לעדכן.
ההבדל החוקי בין הממשלה לבין ועדת הכנסת לבין ועדת הכספים הוא פשוט: הממשלה צריכה להעביר חוק שיעבור בוועדת השרים לענייני חקיקה, ולהביא את זה קודם למליאה ואחר כך זה יעבור אלינו. ועדת הכנסת צריכה להעביר חוק בכל הקריאות. היא עדיין לא סיימה את ההליך הזה בגלל שהחוק מחייב אותה במקרה כזה לחוקק חוק כפי שאנחנו מכירים. זה בניגוד אלינו שאצלנו אנחנו לא צריכים להביא למליאה, אנחנו ועדת השירות, ברגע שאנחנו מחליטים כאן בוועדה שאין עדכון אז אין עדכון.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
תיקון אחד קטן, אדוני היושב-ראש, גם ועדת הכנסת לא אמורה להעביר חוק והיינו יכולים לעשות בדיוק את אותו ההליך שאתם עושים.
היו"ר משה גפני
¶
זה מצב שבו אתה צריך להביא את זה לכנסת לקריאה שנייה ושלישית אחרי שקיימת כבר פעמיים הצבעות בוועדה, פעם בקריאה ראשונה ופעם לקריאה שנייה ושלישית. אנחנו צריכים לקבל החלטה. אני רציתי להוריד את זה מסדר היום מכיוון שאני הבנתי בוויכוחים שהיו לי במשרד האוצר, שהולכים להביא לממשלה קיצוץ בשכר הנבחרים. אז מה, נצביע פה פעמיים רק בשביל להיראות נחמדים, שאנחנו נגד העלאת שכרם של השרים. התברר לי, ולכן אני מבקש להצביע על זה, שהם לא מביאים את זה לממשלה. יש בעיה שלא הייתה מוכרת לי עד עכשיו, פתאום מתברר שיש ויכוח בין כחול לבן לבין הליכוד ולא מכנסים את ועדת השרים.
הנושא המדובר אינו מונח על שולחן הממשלה כלל וכלל. מי שצריך לאשר את זה כדי שזה יעבור מהר לדיון – וזה היה מייתר את הדיון בכאן – זו ועדת השרים לענייני חקיקה והיא לא קיימת כרגע. לכן, ביום ראשון חשבתי, ואמרתי ליועצת המשפטית שאני מוריד את זה מסדר היום בגלל שהבנתי בוויכוח על המקור התקציבי, עליו דיברנו קודם, שהמקור התקציבי זה קיצוץ בשכר. התברר לי שאין קיצוץ בשכר וזה לא על סדר היום.
אני סבור שאנחנו לא יכולים לחכות. זו הסמכות שמוקנית לנו בחוק, אני גם אמרתי לאיתן גינזבורג שאם הוא מתקדם עם זה אני לא מסכים. מה שעשינו פעם, שכרם של השרים יורד לעומת שכרם של חברי הכנסת. אנחנו עשינו את הדברים הללו בעבר וכתוצאה מכך חברי הכנסת נשארו עם שכר גבוה. אני לא מוכן לדבר הזה. אם הוא מתחייב שהוא מעביר את זה גם על חברי הכנסת, והוא באמת עשה את זה, הוא עדיין לא סיים, אם הוא מתחייב אז אנחנו עושים את זה גם בוועדה שלנו. לכן אני מביא את זה לדיון ולהצבעה בוועדה.
אנחנו נמצאים בתקופת קורונה. ישנם סדרי גודל בלתי-רגילים, לצערנו הרב, של אנשים שאין להם לחם להביא לביתם, שפרנסתם נמצאת במצב הכי נורא שהיה אי-פעם בתולדות המדינה. לא יכול להיות שיגיע ה-1 בינואר ונבחרי הציבור – שרים, נשיא המדינה, ראש הממשלה, שופטים, דיינים, קאצ'ים, חברי כנסת – יקבלו תוספת של 6.5%. חלק גדול מהעובדים הם בכלל בחל"ת. זה גובל לדעתי במידת סדום, אנחנו פשוט מוציאים לאנשים את העיניים ואומרים להם: "אנחנו לוקחים עדכון לשכרנו על הגב שלכם". אני חושב שצריך לבטל עכשיו את העדכון הזה. אני נגד לבטל באופן קבוע. אני לא יודע מה יהיה בעוד חודשיים, אף אחד מאיתנו לא יכול להתחייב שהכנסת לא מתפזרת והולכת לבחירות. אז קודם כל נקפיא את העדכון, זה הדבר המידי. לאחר מכן נראה מה אנחנו עושים. חבר הכנסת גינזבורג, אתה רוצה לומר משהו?
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
אני מסכים עם כל מילה מדברי יושב-ראש הוועדה. זו העת להקפיא את שכר חברי הכנסת ושל כל נושאי המרד הבכירים.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
זה גם ישליך על ראשי רשויות וסגניהם כי הם צמודים לשכר שרים. נראה לי שזה צו השעה. גם אני הייתי מצפה שהממשלה תביא את זה בצורה מסודרת לחקיקה. לצערי העסק לא עובד ביניהם ולכן אנחנו מקדמים זאת בכנסת. אני מודה לאדוני עבור היוזמה.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
איתן נגע חלקית במה שרציתי להעלות. הנושא של ראשי רשויות, אני מבין שזה כולל ראשי רשויות.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
שכר ראשי הרשויות וסגניהם צמוד ותלוי בשכר השרים. ככל ששכר של שר עולה גם השכר שלהם יעלה.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
שאלה נוספת: מה קורה עם מנכ"לים של משרדי ממשלה וחברות ממשלתיות, האם זה בסמכותנו להקפיא גם את עדכון שכרם?
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
לא. הם לא מוגדרים נבחרי ציבור נושאי משרה. זה צריך לבוא מהממשלה לגבי עובדי ציבור.
היו"ר משה גפני
¶
אבל זה משהו אחר. לנו יש הסמכה בחוק, אנחנו ועדת שירות. גם במצב הזה, כמו שאיתן אמר קודם, גם במצב הזה אנחנו יכולים להחליט על העלאה של שכר השרים, כולל כל מה שנמצא בסמכות שלנו. אנחנו יכולים לעצור את ההצמדה ואנחנו לא צריכים את המליאה בשביל זה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אני מברך על הנושא הזה, אבל באמת אני חושב ששלמה קרעי הראשון שאז בא והחתים אותנו על ההצעה שהיא קצת יותר מורחבת. בעצם, כמו שהוא מדבר גם על מנכ"לים ונושאי משרה בכירים שאני חושב שגם שם צריך לתת את הדוגמה. אני שמח שאנחנו הראשונים, אני בעד שלא נבוא על חשבון המובטלים, כי אנחנו יודעים מה זה מובטלים שאין להם מה לאכול. אין שום סיבה ואין היגיון שלא נקפיא את עדכון השכר. אני מסכים עם הרב גפני שאנחנו לא צריכים להוריד לעצמנו כל פעם באופן אוטומטי, מי שיכול להוריד ומקבל פנסיה ממקומות אחרים, זכותו ללכת ולעשות את הצדקות. כל אחד עושה את הצדקה שלו. אני יודע איפה אני שם את הצדקה שלי כל חודש. אנחנו מצווים מהתורה לשים את המעשר. אני עושה את זה ועושה גם דברים שהשתיקה יפה להם. זה שזה מגיע למשרות השיפוטיות והממשלתיות, אני חושב שטוב שאנחנו עושים את זה בהינתן שהממשלה לא יודעת להסתדר ולעשות את זה. אני חושב שמגיע לנו כל הכבוד שעשינו את זה.
ניר ברקת (הליכוד)
¶
אני רוצה להעלות נושא שאני מאוד התאכזבתי ממנו וזה שלא מאפשרים לחברי כנסת לוותר על חלק או על כל שכרם. הצעתי הצעת חוק ששותפים לה עוד כמה חברי כנסת, ברוח הדוגמה האישית שמדברים עליה עכשיו. אני רוצה לומר לכם, יש הרבה נושאי משרה או אנשים בציבור שאיבדו את פרנסתם לחלוטין, יש הרבה אנשים במגזר הפרטי והציבורי שמוכנים לוותר על שכר.
ניר ברקת (הליכוד)
¶
כיוון שהחוק מחייב אותי, לכאורה, לקבל שכר מלא. אני הצעתי, אני לא רוצה לתרום. יש הבדל גדול בין ויתור על שכר לבין תרומתו. אני מבקש לצרף את ההצעה שהצעתי בזמנו, ושלא הגיעה למליאה - - -
ניר ברקת (הליכוד)
¶
היא נפלה בוועדת השרים. ועדת השרים הורידה זאת בטענה שזה פופוליסטי. אלו פחות או יותר הדברים שנאמרו. אני שואל איך זה יכול להיות פופוליסטי כשאנחנו כאן מקבלים החלטות וכל החברים מדברים על החשיבות של דוגמה אישית.
ניר ברקת (הליכוד)
¶
עשיתי את זה כראש העיר ירושלים. בתקופה זו עלתה כמות המתנדבים בעיר ואנשים העריכו את זה מאוד. אין לי ציפייה שתעשה זאת, אתה יכול לתרום את כספך, זו זכותך. אבל לקרוא לזה "פופוליסטי" ביום כזה? תאפשר את זה, אל תחייב את חברי הכנסת לקחת שכר.
ניר ברקת (הליכוד)
¶
וחלק מהח"כים החתומים רוצים לוותר באופן קבוע על חלק משכרם. 20%, 15%, כל אחד לפי יכולתו. זה לא מחייב.
שגית אפיק
¶
זו לא שאלה שצריך להפנות על החשב. בסופו של דבר יש רציונל לחוק הקיים. הרציונל הוא שחבר כנסת צריך לקבל שכר על פעילותו, שלא תהיה איפה ואיפה בין חבר כנסת שיש לו נכסים והוא יכול להרשות לעצמו לוותר על שכרו לבין כזה שלא.
שגית אפיק
¶
יש הבדל בין פלאט שיחול על כולם והפחת שתחול על שכר כל נושאי המשרה באופן אחיד לבין מי שרוצה לתרום את שכרו. גם אתה יכול לתרום את שכרך.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
- - - ניר, אני מאוד מכבד אותך, אבל מה שאתה אומר עכשיו הוא פופוליסטי. אתה רוצה, תתרום את שכרך, מה הבעיה?
ניר ברקת (הליכוד)
¶
מה עניינך מה אני עושה עם כספי? אני לא רוצה לתרום. אני רוצה לוותר על שכרי, תן לי את הזכות הזאת.
הילה שי וזאן (כחול לבן)
¶
ניר, בסוף זה יהפוך להיות מעין אייטם שאנשים יגידו "אם תבחרו בי אני מתחייב לוותר על שכרי". ומה עם אלה שלא יכולים?
היו"ר משה גפני
¶
חברת הכנסת וזאן. אני רוצה לסיים. מה שמעלה חבר הכנסת ברקת זה נושא שלם. אתם אומרים שלא והוא אומר שכן. אבל זה לא נושא שאנחנו יכולים לקיים עליו דיון עכשיו. זהו נושא שמצריך דיון נפרד.
ירון לוי
¶
שופטי ישראל ונציגות השופטים הארצית מבינים את המורכבות הכלכלית שהביא עמו משבר הקורונה. אנחנו תומכים בהצעה לביטול עדכון שכרנו.
היו"ר משה גפני
¶
אבל זו פעם ראשונה שהשופטים מקבלים את עמדת הכספים בעניין של השכר. אני אומר לך בחברות, אני לא לוקח את השופטים, הדיינים והקאצ'ים כבני ערובה בדברים אחרים. זאת המציאות, תמיד עם השופטים היה ויכוח קשה אצלי בחדר. אתם עוד לא הייתם, אבל היה ויכוח על תנאי השכר של השופטים והיו להם גם טענות. פעם ראשונה שיש הסכמה בין חברי הוועדה לבין השופטים. אני מברך על כך. נציג הדיינים, בבקשה.
מאיר כהנא
הרב מאיר כהנא, יושב-ראש נציגות הדיינים הארצית, אנחנו עומדים בקשר רציף עם נציגות השופטים בכל סוגיות השכר והתנאים.
מאיר כהנא
¶
אכן, וגם בנושא ימי החופשה שתרמו הדיינים והשופטים לאורך התקופה האחרונה. אנחנו תומכים במהלך.
היו"ר משה גפני
¶
כל הכבוד לדיינים. אני רוצה להגיד שהעלית בטלפון טענות שיש לכם בנושא של התנאים שלכם. נצטרך לקיים דיון נפרד בנושא. אני מברך את הדיינים והשופטים. מישהו מהקאצ'ים פה?
ירון לוי
¶
נציג הקאצ'ים, דוקטור איאד זחאלקה, הסמיך אותי להעביר את תמיכתו בשם הקאצ'ים להצטרך להסכמה המשותפת של השופטים והדיינים.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
תודה רבה. מה שיש לנו כאן בפנינו זה בעיני הרע במיעוטו. אנחנו הצענו הצעה כמו שאמרת שכל סיעות הבית חתמו על ההצעה, שינוי שיכניס לתוך מנגנון העדכון גם את המובטלים ודמי האבטלה, ככה שהמנגנון ישקף נכונה את מצב המשק. ההצעה הזו הייתה אמורה לעלות בשבוע שעבר בקריאה טרומית, כל סיעות הבית אישרו אותה מלבד כחול לבן שהתנגדו בכל תוקף שזה יעלה. המשמעות של זה שתהיה רק הקפאה ולא יכול להיות עדכון כלפי מטה בהתאם למצב המשק. ושעוד מאות בכירים במגזר הציבור שצמודים למדד יקבלו העלאה של 15% מינואר הקרוב.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
מדובר בכמה אלפי שקלים בחודש על חשבון הציבור. חבל שהדבר הזה קרה, אנחנו מתכוונים להמשיך ולהעלות את הצעת החוק הזו למליאה.
הילה שי וזאן (כחול לבן)
¶
תודה לחבר הכנסת גינזבורג וליושב-ראש, מחמם את הלב לראות שכולם נכנסים מתחת לאלונקה. באשר לדברים שנאמרו, חבר הכנסת קרעי, אתה יודע כמוני שברגע שיש עצירה של ועדת השרים לחקיקה ועניינים שבין השר אמסלם לשר ניסנקורן. דברים צריכים להיפתר שם. אין דבר אחד יותר חשוב מהשני, הצעת החוק שלך לא חשובה משלי וכולי. כולנו בעד שחקיקה פרטית תקודם, אבל להציג את זה כאילו כחול לבן היא זו שעוצרת - - -
הילה שי וזאן (כחול לבן)
¶
להציג את זה כאילו יש משהו לכחול לבן נגד הצעתך זה לא נכון וזה לא מדויק. אנחנו אלה שהבאנו ודאגנו שזה יעבור גם בקריאה שנייה ושלישית. אנחנו בעד שאתם תשכנעו את השר אמסלם שישחרר את ועדת השרים מהעוצר שהוא הטיל עליה ותעבור ההצעה הזו, וההצעה של סימון מוצרים, ועוד הרבה הצעות פרטיות חשובות מאוד לא פחות מההצעה שלך.
קרן ברק (הליכוד)
¶
אני תומכת בחוק המוצג כאן. אני רוצה להגיד משהו ערכי לגבי שכר: כל הזמן מנגחים אותנו שאנחנו מרוויחים משכורות מאוד גבוהות. יש ערך, גם כשמגיעים לראיונות עבודה מבקשים שכר מסוים. יש התאמה בין הכבוד שנותנים לך לבין השכר שאתה חושב שמגיע לך. אנחנו חייבים להיות זהירים באירוע הזה. כולנו פה עובדים מאוד קשה עבור הציבור מהבוקר עד הערב, אנחנו חייבים להיות מאוד עדינים ולא לעבור את הקו ונגרום לזילות. אנחנו חייבים כל הזמן להבהיר את זה שאנחנו עובדים למען הציבור כל הזמן, ולכן אנחנו מקבלים שכר שבעיני הוא שכר סביר. העת הזו היא יוצאת הדופן כי אנחנו צריכים להוות דוגמה אישית, כי בגללנו בעצם, אני כל יום מזילה דמעה על מה שאני רואה. אסור לנו בעיני עצמנו - - - והיה לי חשוב להגיד את זה.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
תודה, אדוני, במסגרת התקופה של הקורונה, ואנחנו כל הזמן בקשר עם הציבור שסובל, אין יותר נכון וצודק מה שאנחנו עושים עכשיו. גם אנחנו, גם שופטים ושרים, לא נקבל את עדכון השכר, אנחנו צריכים להתחשב במה שקורה. אני באופן אישי הקפאתי את העלאת שכרי כבר לפני שנה. אני חושב שזה לא נכון אחרי כל כך הרבה מערכות בחירות לבקש את העדכון. אני מברך על ההצבעה.
היו"ר משה גפני
¶
תודה רבה. התנועה למען איכות השלטון, משפט, אני כבר מסכם את הדיון. אני רק רוצה להקדים ולומר לפני שהם יגידו, אני מתאר לעצמי מה שהם הולכים להגיד, התקיימו פה דיונים לגבי איך מצמידים את השכר של השרים, השופטים והדיינים. יצא מצב שבו השכר של הח"כים הוצמד לשכר הממוצע במשק ושל השרים למדד. יצא שחברי הכנסת מקבלים משכורות גבוהות יותר מאשר שרים. השופטים לא הסכימו לכך. היה אז דיון והם נימקו באריכות רבה, שהם לא מוכנים כי הם לא יכולים לעבוד בעבודה אחרת וכולי.
אני רציתי להפוך את זה לממוצע. לקחת את המדד, את השכר הממוצע במשק, לעשות מזה יחד, לקחת את הממוצע של המדדים הללו וזה יחול על כולם. אני נגד זה שאנחנו נעשה דברים שהם לטובת חברי הכנסת או לרעת חברי הכנסת. לא הצלחתי בכך, הייתה התנגדות ואני לא רציתי לריב עם השופטים בעניין הזה. כשאני אומר "שופטים" כוונתי גם לדיינים ולקאצ'ים. בסופו של דבר זה לא התבצע.
אני מבקש גם מכם, אתם הדור החדש של השופטים, תחשבו על אופן הצמדה שיהיה שווה. לכם יש ההצמדה הטובה ביותר. יש לנסות להגיע לפשרה בעניין.
דבר אחרון שאני רוצה לומר, אני אתן להם. מה מצחיק? זה גוף פוליטי. אני סומך עליך, חבר הכנסת גינזבורג, שאנחנו נאשר את זה עכשיו ואתה תביא את זה ביום שני למליאה. שלא יהיה מצב שכאילו אנחנו הצדיקים שמורידים לשרים אבל אתם לא מורידים את ההצמדה לחברי הכנסת.
הידי נגב
¶
אני חושב שזה לא טריוויאלי שאתם לוקחים את המושכות ולא מחכים לממשלה אלא עושים את מה שרשות מחוקקת יכולה לעשות, בטח עקב משבר הקורונה והמשבר הכלכלי שהביא לקפיצה של 14% בשכר הממוצע לפי חוק הביטוח הלאומי.
לגבי הסעיף השני בהצעות ההחלטה, הסעיף הזה לא ברור ואנחנו עמדנו כל כך גם בדיון בוועדת הכנסת בראשות חבר הכנסת גינזבורג. צריך להדגיש למה הוא לא ברור: מדד השכר הממוצע במשק מתפרסם לפי חוק הביטוח הלאומי. לכן, כשכתוב "המפורסם האחרון " זה נכון לינואר 2020. צריך להדגיש את זה כי בחודש ינואר 2020 עלה השכר הממוצע ב-3%, זאת אומרת שכרגע אתם מחליטים על העלאה מסוימת של 3% בשנת 2022 לפי איך שאני מבין את זה.
לעניין אחר, אנחנו מציעים את מה שהציע היושב-ראש, לבטל את אותה הצמדה. ואני אתקן את חבר הכנסת אזולאי, אנחנו לא מבקשים להפחית משכורת של אף עובד, אנחנו בסך הכול מבקשים לבטל את ההצמדה למדד השכר הממוצע במשק. כוונתי לאותו מדד שעולה ב-3% בכל שנה ש-20 השנים האחרונות. אנחנו מבקשים לבטל את ההצמדה הזו - - -
היו"ר משה גפני
¶
תודה רבה. היועץ המשפטי של הוועדה רוצה להתייחס, אני מבקש בקצרה. עם כל הכבוד, לנו יש ערכים לא פחות מהם ושלא ילמדו אותנו את הדברים הללו. אנחנו לא הולכים כל מיני גופים שלא מוצאים חן בעיננו בגלל שהם הולכים עם פאות.
אייל בן ארי
¶
קיבלנו פנייה מהתנועה לאיכות השלטון כפי שהם הביעו אותה גם פה בדיון. אנחנו נשמח לקבל את הפניות שלהם מבעוד מועד ולא שעה או שעתיים לפני הדיון - -
אייל בן ארי
¶
- - זאת על מנת שנוכל להתייחס ברצינות ובאופן מלא לפנייה. הידי העלה שני נושאים, האחד הוא לגבי אופן עדכון השכר של נושאי המשרה בשנת 2022. הנוסח שבפניכם הוא הנוסח שאושר על ידי ועדת הכנסת ביחס לחברי הכנסת, גם אם חשב הכנסת יוכל להסביר גם לכם מה המשמעות של העדכון בשנת 2022.
לגבי שינוי אופן הצמדת השכר של נושא המשרה: כפי שאמר יושב-ראש הועדה, היו ניסיונות בעבר לשנות את אופן העדכון, עמדת יושב-ראש הוועדה הייתה שאם משנים אז משנים רוחבית בצורה שתחול על כל נושאי המשרה. כבר היה ניסיון שונה לגבי שרים וסגני שרים ונוצרו פערים. לכן חזרה בה הוועדה מהכוונה – יש מי שיאמר הכוונה הטובה – לעשות את זה עדכון מדדי והחזירו את זה בחזרה, באופן שווה, לעדכון - - -. זו התשובה, אנחנו שמענו את הדברים והשבנו כאן. לא נשיב במכתב חוזר.
היו"ר משה גפני
¶
עם כל הכבוד, אני מכבד את כולם, אתה אמרת שצריך לתת לו לדבר ולהשיב לו. לי יש עמדה אחרת בעניין הזה. אני קיבלתי ערכים אחרים. מי שמדבר על איכות שלטון לא יכול ללכת לבג"ץ נגד ילדים שלומדים בתלמוד תורה. אצלי הערך הוא שונה, אני לא אלך נגד ילדים חילוניים. ההיפך הוא הנכון, אני אלחם בכל הכוח שיקבלו מה שמגיע להם ואת מלוא התקציב. הם לא כך. אז הוא אמר וענית לו, עשית לו הרבה כבוד.
אייל בן ארי
¶
חיים אבידור, אני מבין שההתייחסות היא לעדכון שהיה בשנת 2020. הוא בעצם ההעלאה שתהיה בשנת 2022?
אייל בן ארי
¶
זו בעצם המשמעות של תקנה 2 בהחלטה שהקראתי. שהיא בעצם עומדת בהלימה להוראות החוק שאתמול אושר בוועדה הכנסת לגבי חברי הכנסת.
נמשיך
¶
"החלטת שכר שרים וסגני שרים (הוראת שעה – ביטול עדכון המשכורת), התשפ"א–2020
בתוקף הסמכות לפי סעיף 36 לחוק-יסוד: הממשלה, מחליטה ועדת הכספים של הכנסת לאמור:
הוראת שעה לשנת 2021
1.
על אף האמור בכל דין, בשנת 2021 לא יעודכן שכר היסוד של ראש הממשלה, השרים וסגני השרים לפי השינוי בשכר הממוצע.
עדכון השכר בשנת 2022
2.
לצורך חישוב עדכון שכר היסוד של ראש הממשלה, השרים וסגני השרים ביום כ"ח בטבת התשפ"ב (1 בינואר 2022), יובא בחשבון השכר הממוצע האחרון שפורסם בשנת 2020, במקום השכר הממוצע האחרון שפורסם בשנת 2021."
" החלטת משכורת נושאי משרה שיפוטית (הוראת שעה – ביטול עדכון המשכורת), התשפ"א–2020
בתוקף הסמכות לפי סעיף 10 לחוק-יסוד: השפיטה, סעיף 8 לחוק בית הדין לעבודה, התשכ"ט–1969, סעיף 26(ד) לפקודת התעבורה, סעיף 17 לחוק הדיינים, התשט"ו–1955, סעיף 14 לחוק הקאדים, התשכ"א–1961 וסעיף 20 לחוק בתי הדין הדרוזיים, התשכ"ג–1962, מחליטה ועדת הכספים של הכנסת לאמור:
הוראת שעה לשנת 2021
1.
על אף האמור בכל דין, בשנת 2021 לא תעודכן משכורת היסוד של נושא משרה שיפוטית לפי השינוי בשכר הממוצע.
עדכון השכר בשנת 2022
2.
לצורך חישוב עדכון משכורת היסוד של נושא משרה שיפוטית ביום כ"ח בטבת התשפ"ב (1 בינואר 2022), יובא בחשבון השכר הממוצע האחרון שפורסם בשנת 2020, במקום השכר הממוצע האחרון שפורסם בשנת 2021."
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
ואם פעם אחת אפשר להגיד, אדוני חשב הכנסת, דווקא בקולך, מה הוא שכר הברוטו של חבר כנסת ומהו שכר הנטו. כשאנחנו הולכים ברחוב מסתכלים עלינו ואומרים כל מיני מספרים. תגידו פעם אחת אתם. הציבור מסתכל כאילו אנחנו מרוויחים 40,000 שקלים.
היו"ר משה גפני
¶
ינון, אני מבין את הבקשה שלך, אני עברתי כבר דברים יותר גרועים. זה בכלל לא משנה. רבותיי, אייל, שלומית, אני מצביע הצבעה אחת על הכול.
מי בעד אישור ההחלטות כפי שהוקראו על ידי היועץ המשפטי, ירים את ידו, מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
אושר
היו"ר משה גפני
¶
איתן, אנחנו מחכים להעלאה ביום שני במליאת הכנסת. תודה לשופטים ולדיינים ולכל מי שהיה שותף לעניין הזה. תודה רבה, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 11:20.