פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-ושלוש
הכנסת
3
ועדת החוץ והביטחון
11/11/2020
מושב שני
פרוטוקול מס' 59
מישיבת ועדת החוץ והביטחון
יום רביעי, כ"ד בחשוון התשפ"א (11 בנובמבר 2020), שעה 9:08
ישיבת ועדה של הכנסת ה-23 מתאריך 11/11/2020
ישיבה בהשתתפות שר החוץ
פרוטוקול
סדר היום
ישיבה בהשתתפות שר החוץ
היו"ר צבי האוזר
¶
בוקר טוב לכולם. אני שמח לפתוח את ישיבת ועדת החוץ והביטחון ולארח את שר החוץ גבי אשכנזי. מבחינת הפרוטוקול, אנחנו פותחים בישיבה פתוחה. לאחר הדברים של שר החוץ אנחנו נסגור את הישיבה והיא תהפוך לישיבה סגורה, מסווגת.
גבי, אני שמח לארח אותך כאן. הוועדה בראשותי התארחה אצלך במשרד החוץ, ואתה פה לא עולה חדש. היית גם יושב-ראש הוועדה, גם הופעת כאן כשר הביטחון, גם הופעת כאן לא מעט, אני מניח, כרמטכ"ל, ועכשיו זה בכובע חדש.
היו"ר צבי האוזר
¶
אבל אתה מכיר את החדר הזה היטב, הפעם בכובע של שר החוץ.
אני חושב שנפל בחלקך להיות שר החוץ בתקופה מכוננת בהיסטוריה של מדינת ישראל, תקופה מכוננת ביחסי החוץ. אם הייתי נותן שתי תקופות מכוננות או משנות מצב, אז יכול להיות שאחרי קריסת ברית המועצות היה גל של חידושי יחסים בין ישראל לבין מדינות. ואנחנו חווים – אני מקווה לקרוא לזה, ראשיתו של גל נוסף.
היו"ר צבי האוזר
¶
אחרי קריסת ברית המועצות, חידוש עם רוסיה, חידוש עם סין, חידוש עם לא מעט מדינות, עוד לפני הסכמי אוסלו. ניצן הורוביץ, ככתב חוץ לשעבר, אני בטוח שאתה זוכר את ציר הזמן. אבל לצד הגל הזה, הגל הנוכחי, הייתי אומר, קריסת המזרח התיכון, לקח 10 שנים מאז האביב הערבי. גבי, בדצמבר הזה נציין עשור לאביב הערבי, והנה אנחנו רואים פעמי משיח, יגיד מי שיגיד בתפיסה אמונית, פעם אחרי פעם.
אז יש לנו את ההסכם עם האמירויות, הסכם עם בחריין, הסכמים עם סודאן, ואני מאוד מקווה שיהיו עוד מדינות בדרך ואנחנו נדבר על זה היום. אני מקווה שהסנונית הזאת שמבשרת את השלום תביא בעקבותיה עוד שתי סנוניות, סנונית אחת של חזרת שגרירויות לירושלים והכרה של יותר ויותר מדינות בירושלים כבירת ישראל, ואני מקווה שלאחריה המשרד יוביל מגמה של סנונית נוספת והכרה של מדינות בריבונות ישראל ברמת הגולן.
אנחנו רואים מה קורה פה בסוריה, מה קרה בעשור האחרון, ונדמה לי שכל אדם הגון יבין, אין יותר שום היתכנות לירידה ישראלית מרמת הגולן. אלה הן עובדות מוצקות והגיעה העת שגם העולם יכיר באותם שינויים במזרח התיכון בעקבות גם הקריסה של המערכות מסביבנו כאן, והעובדה שישראל יושבת על רמת הגולן ותישאר שם לנצח.
במקביל המשרד מאותגר בתקופה שלך במשבר קורונה שמייצר אתגר מאוד גדול איך לנהל דיפלומטיה בעת הזאת. כאשר דיפלומטיה מורכבת הרבה מאוד מקשר בין אישי, ממגעים, והנה עכשיו אנחנו מחויבים בריחוק חברתי, אנחנו מחויבים בפיתוח יכולות של דיפלומטיה דיגיטלית ודיפלומטיה מרחוק, שלא חשבנו לפני כשנה שנצטרך להסתייע בהם. וכאן בוועדה מאוד נשמח לשמוע את הדברים.
אדוני שר החוץ, הבמה שלך, וכמו שאמרתי, אנחנו מקדמים אותך בברכה ובשמחה.
שר החוץ גבי אשכנזי
¶
בוקר טוב לכולם. תודה לך, אדוני, יושב-ראש הוועדה. תודה לחברי וחברות הוועדה שנמצאים כאן. אני שמח על ההזדמנות להופיע כאן, אני מרגיש כאן בבית, ולהציג כאן את תמונת המצב המדינית והפעילות שהמשרד עושה בשנה האחרונה. אני מברך על השיח שיש למשרד עם הוועדה. אני חושב שאתה נוקט נכון שאנחנו מגבירים את המפגשים בהתחשב במה שקרה שעבר, וכמו שאמרתי לך בפגישתנו הראשונה, אני שמח שזה כבר נכנס לדפוס של פעילות. כפי שציינת, זאת הפגישה השנייה של חברי הוועדה איתי. אנחנו מופיעים כאן יותר מהתחומים המדיניים ועד הקונסולריים.
אני חושב שלוועדת החוץ והביטחון יש תפקיד מרכזי, גם לסייע למשרד, מעבר ללבקר אותו. התייחסנו מאוד ברצינות למה שצריך להיות כאן. אנחנו רוצים להציג באופן רחב את המדיניות, את התמונה, את הפעילות, ודברים שגם התוויתי למשרד עם כניסתי לפני חצי שנה, כמעט 180 יום – המטרות, היעדים, ובדגש על השינויים והתמורות. התלבטנו איך לקרוא לשנה הזאת, ובחרנו: שנה של תמורות, גם חיצוניות, גם פנימיות. אמרת מכוננת, תקופה שבצד אחד אתגרים אבל גם הרבה הזדמנויות. ברקע משבר הקורונה, שמצד אחד הוא משבר, מצד שני הוא אתגר, גם על האופן שבו אנחנו מבצעים את הדיפלומטיה, אבל הוא גם מקפל בתוכו הזדמנויות. אני אדבר על זה בהרחבה. וכמובן על שינוי השיח באזור.
אנחנו עוברים משיח שהיה עד לא מזמן שיח של סיפוח, לשיח של נורמליזציה. יש לזה השלכות על המיצוב שלנו, אפילו על האקלים האזורי. פתח לחלון של הזדמנויות להידוק, כינון, פיתוח יחסים דיפלומטיים באזור כולו, ואולי שינוי של פרדיגמה. אנחנו עושים את זה בעזרת פעילות אזורית וגלובלית חוצת משרדים. אני ארחיב על זה בהמשך. בסך הכול, אני חושב שזאת הזדמנות למשרד לחזור למה שהוא צריך להיות – הזרוע המובילה והמתכללת של מדיניות החוץ של מדינת ישראל.
אז תודה על ההזדמנות, ובהרחבה אני אעשה במהלך הסקירה.
היו"ר צבי האוזר
¶
תודה רבה. תודה רבה לתקשורת. אני נועל עכשיו את חלקה הפומבי של הישיבה ואנחנו נמשיך בחלק המסווג. תודה רבה.
הישיבה ננעלה בשעה 09:17.