פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-ושלוש
הכנסת
39
ועדת הכנסת
09/11/2020
מושב שני
פרוטוקול מס' 77
מישיבת ועדת הכנסת
יום שני, כ"ב בחשון התשפ"א (09 בנובמבר 2020), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-23 מתאריך 09/11/2020
חוק לביטול העדכון של שכר חברי הכנסת בשנת 2021 (הוראת שעה), התשפ"א-2020, קביעת ועדה לפי חוק שירות לאומי-אזרחי, התשע"ד-2014 – פניית שר ההתיישבות. , פניית יושבת-ראש ועדת הפנים והגנת הסביבה בדבר טענת נושא חדש בעת הדיון בהצעת חוק הכניסה לישראל (תיקון מס' 33), התש"ף-2020 (מ/1363).
פרוטוקול
סדר-היום
1. הצעת חוק ביטול עדכון שכר חברי הכנסת בשנת 2021 (הוראת שעה), התשפ"א–2020.
2. קביעת ועדה לפי חוק שירות לאומי-אזרחי, התשע"ד–2014 – פניית שר ההתיישבות.
3. פניית יושבת-ראש ועדת הפנים והגנת הסביבה בדבר טענת נושא חדש בעת הדיון בהצעת חוק הכניסה לישראל (תיקון מס' 33), התש"ף–2020 (מ/1363).
נכחו
¶
חברי הוועדה: איתן גינזבורג – היו"ר
עוזי דיין
עמית הלוי
אחמד טיבי
מתן כהנא
אוסנת הילה מארק
מיכאל מלכיאלי
חמד עמאר
יצחק פינדרוס
טלי פלוסקוב
אלעזר שטרן
הילה שי וזאן
משתתפים (באמצעים מקוונים)
¶
טל שחם – רפרנט שכר, משרד האוצר
לינא סאלם – עו"ד, מחלקת ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
הידי נגב – עו"ד, התנועה לאיכות השלטון
רישום פרלמנטרי
¶
רונית יצחק
1. הצעת חוק ביטול עדכון שכר חברי הכנסת בשנת 2021 (הוראת שעה), התשפ"א–2020
היו"ר איתן גינזבורג
¶
חברי הכנסת, בוקר טוב, אני מתכבד לפתוח את ישיבתה של ועדת הכנסת, היום יום שני, כ"ב בחשון התשפ"א, 9 בנובמבר 2020. על סדר-היום כמה נושאים, אך נתחיל בראשון: דיון בהצעת חוק לביטול עדכון שכר חברי הכנסת בשנת 2021 (הוראת שעה), התשפ"א–2020. הצעת חוק מטעם ועדת הכנסת כהכנה לקריאה ראשונה. אנחנו ניצבים בתקופה - -
היו"ר איתן גינזבורג
¶
- - קשה ומורכבת, שבה החברה הישראלית מתמודדת עם משבר בריאותי בראש ובראשונה, שמשליך גם על משבר כלכלי קשה עם הרבה מאוד אנשים שאיבדו את מקום עבודתם, אנשים שיצאו לחופשה כפויה ללא תשלום. ובעידן כזה שבו הכלכלה הישראלית והמשק הישראלי נמצא במיתון וכמעט בהקפאה, דבר שכולנו ערים לו, אבל כמובן שמשליך גם על עוד דברים, יש לו אדוות רבות בחברה הישראלית, והוא גם משליך בסופו של יום על דברים שאולי ביום רגיל לא היינו חושבים עליהם. אבל זה כמובן משליך גם על דברים כאלה כמו שכר חברי הכנסת. מכיוון שבתקופה כזאת, כשיש כמות גדולה של מובטלים, ויש כמות גדולה של אנשים שיצאו לחופשה ללא תשלום, והם בדרך כלל בעלי שכר לא מאוד גבוה, נוצר מצב מעוות במשק שבו השכר הממוצע במשק יכול להיקבע, וכנראה ייקבע כשכר ממוצע מאוד מאוד גבוה, דבר שמשקף עיוות מסוים, שיקוף מעוות של המציאות, והדבר הזה משליך על שכר חברי הכנסת ונושאי משרה אחרים.
לאור המצב הזה קיימת אפשרות שבחודש ינואר 2021 יתעדכנו שכרם של חברי הכנסת, נשיא המדינה, שרי הממשלה, שופטים, דיינים, וכל מי שמוצמד לאותם נושאי משרה, בסכומים ניכרים, דבר שברור שהוא לא סביר ולא ראוי בתקופה שכזאת, דבר שצריך לראות איך מונעים אותו, ולשם כך התכנסנו.
ראינו גם ששר האוצר לפני כחודשיים הודיע על כך שהוא מבקש להקפיא את שכרם של נושאי המשרה ולקצץ משכרם, עד היום הדבר לא בא לכדי ביטוי ומימוש בממשלה. הדבר נמצא עדיין בדיונים בתוך הממשלה, ולכן חשבנו שיהיה נכון שהכנסת תיזום בכל הנוגע לפחות לחברי הכנסת, ותכף נדבר על נושאי משרה אחרים, את הקפאת השכר, ובכל מקרה לבטל את העדכון שמתוכנן בשנת 2021.
אני כמובן חושב שגם שכרם של נושאי משרה אחרים שאינם חברי כנסת, כפי שציינתי – נשיא המדינה, ראש הממשלה, שרים, שופטים, על כל שדרת השיפוט - - -
היו"ר איתן גינזבורג
¶
שופטים בבתי דין לענייני עבודה, דיינים, קאדים, וכל מי שמוצמד לאותם נבחרי ציבור ונושאי משרה, שגם הם מוצמדים אל השכר הממוצע במשק, גם שכרם יוקפא. לנו כוועדת כנסת יש סמכות לדון אך ורק בשכר חברי הכנסת.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
רגע. לוועדת הכנסת מותר לדון אך ורק בנושאים שחלים על חברי הכנסת. מליאת הכנסת יכולה לדון בהכול, אבל מי שרשאי להביא משהו לוועדת המליאה זו הוועדה, והוועדה יכולה לדון רק בשכר חברי הכנסת. מי שרשאי לדון בשכרם של נושאי המשרה האחרים שמניתי זו ועדת הכספים של הכנסת, היא אחראית עליהם. מכיוון ששוחחתי עם יושב-ראש ועדת הכספים, ויש בכוונתו להוביל את אותו מהלך בדיוק בוועדת הכספים לאותם נושאי משרה אחרים, אנחנו דנים היום אך ורק בשכרם של חברי הכנסת מתוך הבנה וידיעה שבמקביל ייערך דיון בוועדת הכספים בתקופת העברת החוק כדי להקפיא את שכרם של נושאי המשרה האחרים. עד כאן דבריי. נתחיל בדיון.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
כן. במצב דברים רגיל לא היינו צריכים להגיע לכדי חקיקה ראשית, יכולנו אנחנו כוועדת הכנסת לקבוע ששכר חברי הכנסת בהחלטה אחת של הוועדה יוקפא שנה הבאה. העניין הוא שעל פי החוק אנחנו חייבים להיוועץ עם הוועדה הציבורית לשכר ותנאי חברי הכנסת, שטרם הוקמה. להזכירכם, דנו בזה לא מזמן.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
מכיוון שהוועדה עוד לא הוקמה אין בסמכותנו לקבל את ההחלטה הזאת בהחלטת ועדה אלא רק בהליך של חקיקה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
לא מצאנו מספיק אנשים, וקיבלנו גם כמה הצעות, ואנחנו בוחנים אותן, ובאמת מקיימים שיח. גם אנשים שפנינו אליהם לא כולם רוצים. זה מורכב, לא כולם ששים להיות. תראו איזה עליהום יש עכשיו סביב נושא השכר, וזה קיים כל שנה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
לכן אנחנו נמצאים בהצעת חוק מטעם הוועדה שתאפשר לנו לסיים את הדבר הזה ולהקפיא את השכר. גם אני חתום על הצעת חוק של שלמה קרעי שמדבר על שינוי המנגנון. זה שינוי הרבה יותר מהותי, ואני מניח שחבר הכנסת קרעי יציג אותו. יש לי גם עמדה בנושא הזה, אבל נשמע כל אחד לפי התור. ולכן נפתח עם ראשון המבקשים, חבר הכנסת אלעזר שטרן, בבקשה, אדוני.
ארבל אסטרחן
¶
מונחת בפניכם טיוטה של הצעת חוק שמוצע שהיא תהיה הצעת חוק מטעם הוועדה, כלומר, ישר לקריאה ראשונה. יש בהתחלה הגדרות של "השכר הממוצע", שזה השכר הממוצע לפי חוק הביטוח הלאומי שמתעדכן פעם בשנה בתחילת כל שנה. חברי הכנסת שעליהם מדברת ההצעה אלו בעצם כל חברי הכנסת שאינם שרים וסגני שרים. הפירוט כאן הוא בגלל שככה זה כתוב היום בהחלטות, כי אלו נושאי משרה – יש חברי כנסת שיש להם שכר שונה.
ארבל אסטרחן
¶
זה יו"ר הכנסת, ראש האופוזיציה, סגני יו"ר הכנסת, יושבי-ראש הוועדות, ויתר חברי הכנסת שאינם שרים וסגני שרים, כל חברי הכנסת.
ואז הסעיף האופרטיבי העיקרי אומר כך: "על אף האמור בכל דין, בשנת 2021 לא יעודכן שכרם של חברי הכנסת לפי השינוי בשכר הממוצע.", זאת אומרת, הקפאה.
סעיף 3 אומר מה יקרה בינואר 2022, הוא אומר כך: "לצורך חישוב עדכון שכרם של חברי הכנסת ביום כ"ח בטבת התשפ"ב (1 בינואר 2022), יובא בחשבון השכר הממוצע האחרון שפורסם בשנת 2020, במקום השכר הממוצע האחרון שפורסם בשנת 2021". אני אגיד על זה רק מילה כי זה טיפה מסורבל. בתחילת ינואר 2022 לכאורה חשב הכנסת אמור היה לחשב את השכר הממוצע, ללכת שנה אחת אחורה ולראות כמה הוא השתנה מינואר 2021 לינואר 2022. מה שמוצע כאן, שהוא ילך שנתיים אחורה. כלומר, בינואר 2022 הוא ייקח את השכר הממוצע שהשתנה מינואר 2020, בכל שנת 2020, ובכל שנת 2021, כי המחשבה היא שהקפיצה הגדולה בשכר הממוצע שצפויה השנה, כפי שהסביר יו"ר הוועדה, אמורה לפי הצפי להתמתן מאוד בשנת 2021, בתקווה שאנשים יחזרו לשוק העבודה. גם אם המשבר יימשך איזושהי תקופה ואנשים עדיין יישארו מחוץ לשוק העבודה עדיין לא תהיה את אותה קפיצה של אנשים שיעזבו את השוק, ולכן המחשבה היא שלאורך שנתיים הסכום יתאזן ולא תהיה חריגה.
בסעיף 4 הביצוע, "יו"ר הכנסת ממונה על ביצוע הוראות חוק זה."
אלעזר שטרן (יש עתיד-תל"ם)
¶
תודה. כמובן שאני לא מניח שיהיה חבר כנסת אחד שיתנגד להצעה הזאת, ואני חושב שהדבר בעיקר מעיד על, סליחה שאני אגיד, על הפופוליזם שלנו. לא היינו צריכים את הקורונה בשביל לדעת שהמנגנון הזה שקיים, שאנחנו חלק ממנו גם אם אנחנו מאשרים אותו. אני לא חבר כנסת מהוותיקים אבל אני כבר יושב פה כמה דיונים, כולל עם הוועדה, ואני לפחות מרגיש כבר שנים לא נוח עם זה שאנחנו חלק מתהליך קביעת השכר של עצמנו.
אלעזר שטרן (יש עתיד-תל"ם)
¶
גם אישור זה חלק. אתה יכול לאשר, אתה יכול לא לאשר, כבר פה בוועדה, רק שתדע, גם קיבלנו החלטות על קיזוז 1%, כבר היו דברים כאלה.
אלעזר שטרן (יש עתיד-תל"ם)
¶
דרך אגב, אני רוצה אולי לבשר על מה שלא יודעים, שגם ב-2009 כבר נתקבלו החלטות להקפיא שכר נוכח כל מיני אתגרים מבחוץ. אנחנו ביש עתיד הגשנו כמה פעמים הצעה להוציא את ההחלטה הזאת מאיתנו, והממשלה הזאת באמצעות המנגנון האוטומטי שהיה לה פה בוועדה, ויש לה גם היום, התנגדה להצעה הזאת, אולי רק בגלל שיאיר לפיד הציע את זה, וזה היה לא נוח. ולכן אני חושב שחל על זה מה שאמר החכם באדם "מעוות לא יוכל לתקון". זאת אומרת שאם אנחנו רוצים שכל פעם איזה חבר כנסת יעשה פה סיבוב על דעת הקהל דרך אמצעי תקשורת ויגיד: הנה, אני מקצץ – אנחנו דרך אגב ביש עתיד קיבלנו אז החלטה, אני יודע שגם בכחול לבן קיבלו, ייאמר, אבל אנחנו עוד הרבה קודם מקצצים את התוספות האלה מאיתנו, תורמים אותם.
אלעזר שטרן (יש עתיד-תל"ם)
¶
מאה אחוז, נכון, טלי, יש עוד הרבה חברי כנסת. דרך אגב, כל אחד בדרך שלו. יש מי שעושה את זה, מודיע לחברים בכנסת, ויש מי שאומר: אני לא רוצה שהכסף ילך למה שהממשלה הזאת נותנת לכל הכספים הקואליציוניים, אז אני רוצה לבחור לאן אני - -
אלעזר שטרן (יש עתיד-תל"ם)
¶
- - תורם את זה. ואנחנו תורמים, ושיבדקו אותנו מי רוצה לבדוק כמה אנחנו תורמים. אני תורם יותר מאשר התוספת הזאת, ולא רק אני כמובן. אני חושב שהדברים חלים כאן על עוד חברי כנסת, בטח אצלנו.
אדוני יושב-ראש הוועדה, אני חושב שנפלה לידינו הזדמנות, וההזדמנות הזאת אחת, זה להגיד: אוקיי, אנחנו מקבלים את החוק הזה, ובוא נקפיא את השכר שלנו, נוותר על התוספת של 2021 בגלל שהנסיבות באמת חריגות, בגלל האבטלה הקשה הזאת של המשק יוצא שהפער בינינו לבין האדם הפשוט העובד הולך לגדול הרבה יותר, והדעת לא סובלת את זה. עצם התיקונים האלה שכל פעם אנחנו מתכנסים וכל פעם שר האוצר או חבר כנסת עושה סיבוב ואומר: הנה, אני מקצץ את שלי. תעזבו אותנו מזה, יש לנו עבודה יותר רצינית לעשות חוץ מלהגיד כל פעם: הנה, תראו, כל העולם יראה, אנחנו מוותרים על השכר.
מה שצריך להיות בתוך זה עכשיו זאת הוצאה של חברי הכנסת מאיזושהי השפעה על השכר שלנו. ואני מציע, אני אומר כבר עכשיו, אגיש את זה בתור הסתייגות לתוך החוק הזה, שינקו אותנו מהמחשבה, מחוסר הנעימות הזאת. באמת, אתה מסתובב בעם, אתה עכשיו רואה את האבטלה הזאת, את האנשים שבאמת אין להם אוכל להביא הביתה. אבל אני אומר שגם בזמנים יותר טובים אני לא חושב שאנחנו צריכים להיות חלק מהמנגנון שקובע את השכר שלנו.
ומשפט אחרון, עצם זה שכל פעם אתה או מקפיא את זה או מוותר על 1% כזה או מקפיא כמו עכשיו לשנה אחת זה אומר שיש בעיה במנגנון הזה. תודה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
רק הייתי מציע לאדוני, מכיוון שאני חושב שחלק תומכים בדברים שאתה אומר, אבל מדובר בשינוי משמעותי שאתה מציע, נראה לי נכון לדון בו בנפרד ולא במסגרת הסיטואציה הנוכחית, אבל זכותך להגיש הסתייגות.
אלעזר שטרן (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני רוצה להגיד לך, יש פה הצעת חוק של יאיר לפיד ועידן רול, ולפני זה היה של גרמן ושל מיקי לוי, אנחנו חתומים על הצעות החוק האלה, אפשר למצוא אותם. אם אדוני יחליט שבאמת הוועדה הזאת, ואתה במקרה גם חבר קואליציה, שאתה רוצה לקדם את ההצעה הזאת, אני אומר לך שיש פה חוקים הרבה הרבה הרבה הרבה יותר מורכבים שעברו תוך שבוע, לא רק אלה שבג"ץ פסל בגלל שלקח להם זמן וביום אחד העבירו. אני חושב שאנחנו הוועדה הזאת בזמן הזה, נכון שתקבל את ההחלטה גם אם היא יותר מורכבת, כבר התמודדנו פה עם דברים הרבה יותר מורכבים. אני רוצה להגיד לך, ראש ממשלה חליפי, המצאנו פטנט כזה, זה עבר, אז בטח אפשר לעשות גם הצעת חוק כזאת.
משה ארבל (ש"ס)
¶
חבר הכנסת שטרן, רק הייתי מציע גילוי נאות לצופים בערוץ הכנסת על דבר הפנסיה של אדוני לפני שהגעת לכנסת.
אלעזר שטרן (יש עתיד-תל"ם)
¶
תקציבית. ב-30 שנה שההוא שיושב שם, הוא והמשפחה שלו לא יודע איפה היו, אשתי הייתה לבד בבית עם חמישה ילדים, ואני שכבתי במארבים והייתי בביירות - -
אלעזר שטרן (יש עתיד-תל"ם)
¶
- - התקציבית, וכל סוג שהוא שמדינת ישראל נותנת למי שבאמת משרת אותה, ולא עושה סיבוב על הכאילו משרת אותה בבית הזה, והוא דואג לעצמו או לקליקות שלו. כן, אנשי הקבע במדינת ישראל ראויים לכל שקל שהמדינה השקיעה בהם, במיוחד שאנחנו יודעים איפה הייתה האלטרנטיבה, לאן היא הייתה הולכת. אני גאה בזה, חבר הכנסת ארבל, ואני מודה לך שהעלית את הנקודה הזאת. בדרך כלל זה התפקיד של סמוטריץ', אבל הוא לא פה היום.
טלי פלוסקוב (הליכוד)
¶
חבר הכנסת אלעזר שטרן, הכול טוב ויפה, אבל מי שמתעסק בפופוליזם זה אתה. בוא נגיד עכשיו שאנחנו מקבלים החלטה שאנחנו חברי כנסת, שהרבה מאיתנו - - -
היו"ר איתן גינזבורג
¶
חברת הכנסת פלוסקוב, נראה לי שההערה של חבר הכנסת שטרן נבעה רק מההערה של חבר הכנסת ארבל, לא נראה לי שנפתח את הדיון הזה עכשיו.
טלי פלוסקוב (הליכוד)
¶
זה ברור, לא על זה. אני על הנושא, אדוני היושב-ראש, אני רק רוצה להגיד לך, בוא נגיד שאנחנו עכשיו מקבלים החלטה, ואני לא חושבת שמישהו כאן יתנגד על כך שבגלל דיון על השכר שלנו לא צריך להיות בידיים שלנו, מקבלים החלטה.
טלי פלוסקוב (הליכוד)
¶
הנה, עכשיו שמענו שוועדה ציבורית לא קמה, זה אומר ששוב הנושא בעצם יימשך. ופה אני מחזקת את אדוני, אותך כיושב-ראש, והשכר יעלה, אז על מה אתה מדבר?
היו"ר איתן גינזבורג
¶
חברים, זאת הייתה הערה לסדר, חברת הכנסת פלוסקוב, ונמשיך הלאה. חבר הכנסת דיין, בבקשה.
עוזי דיין (הליכוד)
¶
תודה רבה. כמובן שכולנו נצביע בעד זה מטעמי דוגמה אישית. כמה כסף ההצעה הזאת עושה?
עוזי דיין (הליכוד)
¶
היום אנחנו מוותרים, אני ויתרתי ב-2020 כמו עוד חברי כנסת. נדמה לי שזה 1,250 שקל בערך לחודש.
אלעזר שטרן (יש עתיד-תל"ם)
¶
עוזי, ממילא היית משלם, אז זה הרבה פחות. בגלל שמתוך מה שוויתרת 50% לפחות היו אצל האוצר ממילא.
עוזי דיין (הליכוד)
¶
שתהיה רגוע, אני גם תורם כל חודש 25% מהשכר שלי והפנסיה, אני מקבל גם את זה. אני חושב שצריך לתקן את כל הדברים האלה. זה לא עניין לדיון כרגע, אבל שמתי הצעה לחלוקת הנטל בזמן הזה שמטפלת בכל הדברים, היא נותנת למדינה בין 12 ל-14 מיליארד שקל בשנה, זה התיקון שצריך לעשות. שאר הדברים הם מאה אחוז מבחינת דוגמה אישית וכו', ולהוציא את זה מידינו, כל זה מקובל.
אבל בסוף צריך גם לראות כמה באמת אנחנו עוזרים. חלק אומרים שזה לא הזמן הנכון לעשות את זה. אם זה לא הזמן הנכון לעשות את זה אז מתי הזמן הנכון לעשות את זה? וכאן זה באמת שבוי בידי איך נקרא לזה? אימפוטנטיות פריטטית? שלא מתכנסים ולא מחליטים על דברים שהם מאוד חשובים להחליט אותם, ותחת הכותרת מחליטים רק על חקיקות שקשורות לקורונה, זה מה שקורה.
עוזי דיין (הליכוד)
¶
אני כמובן אצביע בעד. אני מציע שלהצעות כאלה תמיד יהיה גם סוג של תג מחיר בשביל שישים אותנו בפרופורציה של מה שזה עושה בצד המעשי של החיים.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
אדוני היושב-ראש, קודם כול אני אומר לך שאנחנו כסיעה, ישראל ביתנו, נתמוך בהצעת החוק. אני חושב שמדינת ישראל נמצאת במצב מאוד מאוד קשה, יותר ממיליון מובטלים, עשרות עסקים קטנים נסגרים בתקופה הזאת. דיברת על כל התקופה הזאת, ואמרת כמה אפשרות יש בשביל להוריד את השכר, אני אומר לך שיש הרבה אפשרות אפילו בלי חקיקה. אנחנו בסיעת ישראל ביתנו החלטנו כהחלטה, כל הסיעה הלכה ביחד, ויתרה על תוספת שכר. בעצם יש 22 חברי כנסת שוויתרו.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
ואני אומר לכם שגם ההחלטה שלנו לשנת 2021 היא לוותר על תוספת שכר כסיעה. ואני חושב שככנסת, כחברי כנסת יכולנו לעשות את זה, גם לוותר בלי חוק. אבל אם יש חוק, אנחנו נתמוך בחוק הזה ונקדם את החוק הזה. ואני בתפיסה שאנחנו כחברי כנסת לא צריכים לשחק בנושא הזה כנושא פוליטי. אני תומך בזה שתהיה החלטה, שיהיה חוק שיוציא אותנו מהמשחק הפוליטי, שלא כל יום חבר כנסת יתפוס טרמפ על זה שהוא מוותר על השכר שלו, לא מוותר על השכר שלו, סיעה שמביאה חוק, לא מביאה חוק. צריך להיות משהו ברור כמו כל מי שעובד במקום אחר שהוא לא קובע את השכר שלו, הוא מקבל את השכר שמגיע לו. אנחנו צריכים להגיע למצב הזה כאן בכנסת ישראל. ואני חושב שלא צריך להכניס כל אחד מה הוא קיבל, מה הוא עשה לפני שנכנס לכנסת, ואיזה פנסיה יש לו, ואיזו הכנסה יש לו. אסור לנו להכניס את הדיון הזה כאן בתוך ועדת הכנסת עכשיו בהצעת החוק הזאת. ואני מקווה שנצליח לקדם את הצעת החוק הזאת כמה שיותר מהר, שבאמת לפחות נחיה את המצב שהציבור הישראלי חי אותו. תודה רבה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אדוני, אנחנו רק צריכים את הצעת החוק הזאת מכיוון שגם אם מוותרים על התוספת זה לא אומר שהיא לא קיימת. זה שוויתרת עליה ובשנה הבאה נניח שלא תוותר עליה, זה אומר שבשנה הבאה תקבל את התוספת הגדולה. ולכן הוויתור בחקיקה הוא ויתור חשוב, כי אם לא נבטל את התוספת היא תמשיך להצטבר לך גם לעתיד. אבל תודה רבה על הדברים. חבר הכנסת שלמה קרעי, בבקשה.
עוזי דיין (הליכוד)
¶
אם היא עוברת מהר, מה הבעיה להחיל אותה על החודש האחרון של 2020? שתיכנס לפעולה מייד ברגע שהחקיקה מתקבלת.
עוזי דיין (הליכוד)
¶
אבל להגדיל את זה, להגיד: משהחקיקה מתקבלת, את השארית, שזה קצת, של 2020 להחיל בפנים, ואת 2021. להחיל את זה עד דצמבר. זה מה שאני שואל.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אדוני יושב-הראש, בעיני הצעת החוק הזאת ומה שאתה עושה כאן זה מחטף ציבורי שבא להציל יועצים משפטיים, גמלאים בפנסיות תקציביות, בכירים ותיקים במגזר הציבורי, בכירים במערכת הביטחון, ואתה זורה חול כאן בעיני הציבור ואומר: כולם נפתרים יחד איתנו בוועדת הכספים. אז זה שקר מוחלט. מה שבוועדת הכספים עובר, אם יעבור, זה שרים, שופטים, ואלה שצמודים לשכר שר. כל אלו שזרועם הארוכה היא ההסתדרות וניסנקורן, שזה הזרוע בהמשך, ואתה כאן כנראה דואג לאותם אלה, קרוב ל-1,000 נושאי משרה במגזר הציבורי, שזה אני לא יודע, קרוב לחצי מיליארד או יותר מזה, של משכורות שימשיכו. הנה, דיבר חבר הכנסת אלעזר שטרן על הפנסיה התקציבית שלו, שלמרות שהיא צמודה לשכר הממוצע במשק, צפויה לעלות ב-15% בינואר.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
- - לפי הממונה על התקציבים יש מאות גמלאים בפנסיות תקציביות שצמודים לשכר הממוצע במשק, ושם תהיה עלייה, ושם כל הפלסטרים האלה שאנחנו עושים כאן - - -
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
עוד פעם, יש מאות גמלאים בפנסיות תקציביות, לפי נתוני הממונה על התקציבים, שהעלאת השכר תחול לגביהם גם עם המהלכים שאתה עושה כאן ומה שגפני יעשה בוועדת הכספים, וזאת שערורייה. במקום לטפל באופן יסודי מהשורש, כמו שחתמת על הצעת החוק, וכל חברי הכנסת מכל סיעות הבית חתמו על הצעת חוק שלא רק תקפיא, אלא תכניס את המובטלים לתוך החישוב הזה, בעצם תשקף את המצב הכלכלי האמיתי במשק. במקום לקדם את הצעת החוק הזאת אתם עושים סיבוב, משאירים מאות ואולי למעלה מ-1,000 בכירים במגזר הציבורי שעדיין תוספת השכר שלהם תחול, וזה פשוט פלסטר על פלסטר. פלסטר בוועדת הכנסת, פלסטר אצל גפני, פלסטר נוסף אולי של שר האוצר שיבוא ויעשה עוד קיצוץ אחר כך. הכול בצורה פרוביזורית שלא עושה את מה שבאמת צריך לעשות כאן, להכניס אחת ולתמיד את מצב המשק האמיתי לשקיפות הזאת של עדכון השכר לכל בכירי המגזר הציבורי.
אני כמובן אצביע בעד הצעת החוק. אנחנו בעד. אני מניח שהליכוד – אם ההצעה בסוף תעלה ולא יתקעו גם אותה בוועדת שרים, שזה משהו שלא ברור שלא יקרה, כמו שתוקעים את שאר ההצעות בוועדת שרים – אנחנו נצביע בעד. אבל אני אומר לך שההצעה הזאת היא פלסטר, היא זריית חול בעיני הציבור, והיא משאירה עוד מאות ואולי למעלה מ-1,000 בכירים במגזר הציבורי, כולל התיקון שגפני יעשה, עדיין מחוץ לתיקון הזה. זאת רק הקפאה, אגב, וזה לא עדכון שכר כלפי מטה כמו שצריך להיות בתקופה כזו כשכל המשק הוא עם השכר שלו כלפי מטה.
עוזי דיין (הליכוד)
¶
לא, היא לא חוסכת 14 מיליארד שקל. ראיתי את ההצעות האלה, הן גם כן סוג של פלסטר, הרבה יותר טוב, מקובל, אבל הן עדיין לא מטפלות, לא בסוגיית הפנסיה התקציבית ולא באלה שמקבלים גם פנסיה וגם משכורת כמוני, וכו' וכו', ולא בוועדי העובדים, ולא בכל השופטים, ולא ברשויות המקומיות.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
בוקר טוב, כבוד היושב-ראש, חבריי וחברותיי חברי הכנסת, תראו, זה נושא רגיש, אנחנו מדברים על שכר שלנו, של חברי הכנסת, ולכן כאשר עולה נושא כזה בוודאי שיש ממד פופוליסטי. כאשר היה חוק בכנסת העשרים, פעם ראשונה שהיה חוק שחבר כנסת יכול לוותר על התוספת, כי לפני זה לא היה - -
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
- - אמרתי שאנחנו נגד החוק הזה, כי מצידי אם הכסף הזה חוזר לאוצר אני לא יודע מה הוא יעשה בכסף הזה. חמד עמאר אמר עסקים קטנים, הלוואי שהכסף הזה ילך ליעדים שאנחנו רוצים. לפחות כשאני מקבל את התוספת הזו ואני תורם אותה למקום מסוים, לבית חולים מסוים, לעמותה מסוימת, לעמותה בנגב שעוסקת בתכנון הכפרים הלא מוכרים, אז אני יודע לאן הכסף הזה הולך. תראו, שאלו אותך כמה החוק הזה יחסוך, אז אפשר לעשות את זה בקלות, לא צריך להיות גאון דור. 120 חברי כנסת - - -
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אבל זה גם משפיע על הפנסיונרים בכנסת, על הפנסיה התקציבית שלהם. החוק הזה משפיע עליהם.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אז בוא נראה, 90 חברי כנסת כפול התוספת, 6,000 ברוטו, איך שאמר אלעזר, 3,000 ממילא נשארים.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
8 מיליון שקל בשנה. אני לא מקל ראש בשום שקל, לא ב-8 ולא במיליון ולא ב-10. אבל אני אומר שאם היינו עושים סדר בכל הקבוצות - - -
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
בכל המגזר הציבורי, בכל המגזר הפרטי – פעם עשינו חוק, במגזר הפרטי יש כאלה שמקבלים מיליונים בחודש. למה אלה לא צריכים - - -
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אז מה אם זה פרטי? אנחנו כמחוקקים, יוליה, עשינו חוק בזמנו, אני אזכיר לכם, שהגביל - -
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
- - את השכר שלהם, שהוא פי כמה מהשכר הממוצע. אפשר לעשות את זה גם לגבי בכירים במשק. למה אלה שמקבלים מיליון שקל או 2 מיליון שקל בחודש ממשיכים לקבל גם תוספות, גם בונוסים, גם את כל הדברים האלה, וזה בסדר, וכשזה בא לחברי כנסת, אז וואלה, התוספת הזאת מנקרת עיניים וכולם מדברים על זה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
בסיכומו של דבר, אני אומר את העמדה של הרשימה המשותפת, היינו חושבים שהדרך הראויה היא שכל חבר כנסת, כל סיעה תתחייב שאת התוספת הזאת היא תקבל ותתרום לעמותות מסוימות, לעמותות שמסייעות לנזקקים, לחולים. רצינו לתרום את זה לעמותות בנגב שמטפלות בתכנון בכפרים הלא מוכרים.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
שאני אשאיר את זה לאוצר, ושמצידי ילך – אני יודע לאיפה הוא יתרום את זה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
יבנה התנחלויות, אני לא רוצה את זה. ילך למשרד הביטחון, אני לא רוצה את זה. העמדה הפוליטית שלי נגד זה. אבל בכל זאת, אם אתם חושבים שהחוק הזה צריך לעבור אנחנו נצביע בעד.
מתן כהנא (ימינה)
¶
מסוריה היו זורקים אותך לטורקיה בלי משרד הביטחון. ממליץ לך בחום לתרום למשרד הביטחון.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
חבר הכנסת הלוי, בוא נדון בהצעת החוק. כל אחד ועמדתו הפוליטית. אנחנו יודעים שאנחנו לא מסכימים על הכול.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
לא כל יום חבר כנסת אומר שהוא מוכן לקחת מאוצר המדינה אבל לא מוכן לתת לאוצר המדינה. זה דבר שאתה צריך בכל זאת - - -
מיכאל מלכיאלי (ש"ס)
¶
אנחנו מחזקים את דעתו. גם בנושא ביטחוני שלו יש דברים – כל אחד מאיתנו יש לו - - - . גם עמית - - - בדברים מסוימים, כולם.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
לגופו של עניין, אני חושב שחשוב מאוד למסגר את הדיון הזה שאנחנו נמצאים בו, שנקרא לזה אולי לא פלסטר, חבר הכנסת קרעי, אלא מין פתח כחודה של מחט. אבל ברור לגמרי שהדיון כאן, כמו שאמר חבר הכנסת סעדי שעשה את החשבון, ה-8 מיליון, זה רק בגודל של מחט, והדיון העיקרי הוא שאנחנו חייבים למנף את הדיון הזה כאן, אדוני היושב-ראש, לא לאותם 8 מיליון. אני גם כמו חברי כנסת אחרים כשנכנסתי לכנסת ויתרתי על התוספת הזאת, עיקרה הייתה כקריאה לדוגמה, וזה כל העניין כאן, זאת דוגמה לזה שבסיטואציה שאנחנו נמצאים בה אנשי ציבור צריכים להיות הראשונים שנושאים בעול.
אני חושב שאם נחלק את עובדי המגזר הציבורי אנחנו יודעים שיש כאלו שקיבלו מגן זהב, כלומר אפילו לא יצאו לחל"ת, זה נוגע לעובדי המדינה. יש כאלו כמו שכירים שקיבלו מגן כסף, נקרא לו, קיבלו מהמדינה גיבוי של חל"ת. יש כאלו, בעיקר העצמאים במדינת ישראל, שקיבלו מגנים מסוימים אבל עם הרבה מאוד ביורוקרטיה. ולכן אני חושב שהקריאה שצריכה לצאת מכאן, אמרת, יושב-ראש הוועדה, שהיכולת שלך היא לדון רק בשכר חברי הכנסת.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
של הוועדה הזאת. חייב להיות ברור שאנחנו דנים ויוצאים מכאן עם הסכמה, אבל עם קריאה לכל הנושאים של פנסיות תקציביות, של הבכירים במגזר הציבורי, לא רק אלו של ועדת הכספים, בכלל, לעלות למליאה ביד אחת. הדירקטוריון שלנו אלו האזרחים, של כל עובדי הציבור, זה לא משנה אם אתה שופט, בעיקר הבכירים שמקבלים משכורות עתק, עוד לפני מה שעוזי אמר כאן, אלו שמקבלים משכורת ופנסיה, ולכן אני חושב שהדיון הזה חייב להיות מראש ממוסגר רק כפתחה של מחט. אבל הפתח הגדול שבאמת יחסוך מיליארדים, זה לא מעט, זה החוק שכולנו צריכים להתגייס אליו ולעשות מאמץ, זאת לא אמירה מהשפה ולחוץ, זה צריך להיות חלק מסטנדרט בשירות ציבורי.
אני הזדעזעתי, בזה אסיים, מכך שהיו אנשים בכירים בהסתדרות שאמרו שאם יקוצץ השכר לעובדי המדינה הם ישביתו את המשק. זאת בעיני אמירה שלא יכולה להיאמר בכלל, היא מחוץ לכל סטנדרט מוסרי, כשכולם, כשהציבור נושא בעול כל כך כבד.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
אנחנו מדברים רק על הבכירים בשירות המדינה, אלה שמרוויחים מעל 15,000, מעל 20,000 - -
עמית הלוי (הליכוד)
¶
יוליה, אלו אנשים שלא מפטרים אותם, יש להם יציבות כלכלית, יש להם יציבות תעסוקתית, ואנחנו אומרים שבעת הזאת עד שהמשק יחזור לעצמו בשנה-שנתיים הקרובות יישאו בעול. מה שאנחנו עושים כאן זה רק, זה לא פלסטר, זאת צריכה להיות דוגמה, וכולנו צריכים להתעקש על השינוי הגדול.
טלי פלוסקוב (הליכוד)
¶
תודה, אדוני היושב-ראש, אני רוצה פשוט להבהיר כמה דברים כי קודם התייחסתי למה שאמר אלעזר שטרן. נכון להיום באמת כל חבר כנסת בוחר לעצמו מה הוא עושה עם התוספת. יש כאלה שוויתרו, יש כאלה שתורמים, יש כאלה שלא עשו שום דבר. אגב, רק סיפור קצר, אפילו שר האוצר ישראל כץ התקשר אלי ואמר לי שהוא רוצה לתרום סכום מכובד לעמותת ניצולי שואה, וביקש ממני המלצה למי לתרום, וזה באמת חימם את הלב. ואני מבינה שיש עוד הרבה אנשים כאלה, כולל אני. אני גם תורמת לעמותת ניצולי שואה חוץ משוויתרתי על השכר. אבל אני רוצה פשוט להבהיר, חבר הכנסת אלעזר שטרן, אם לא הובנתי נכון. הכוונה שלי היום – אמרת שתתנגדו לחוק הזה כי הוא מסיבות כאלה - - -
טלי פלוסקוב (הליכוד)
¶
הבנתי. אז מה שאמרתי זה דבר כזה, בנקודת הזמן הזו שאנחנו נמצאים בה כשוועדה ציבורית לא קיימת, זאת אומרת שאין מי שיחליט במקומנו, אני רוצה באמת לברך את היושב-ראש על כך שהוא קיבל החלטה להביא לכאן.
טלי פלוסקוב (הליכוד)
¶
בסדר גמור. לכן אני חושבת שהצעד נכון וצריך לתמוך בהצעת החוק הזו. ולהבא, באמת כמו שאמרו פה כמה חברי כנסת, באמת צריך לעשות סדר רציני בכל הנושא של הקצבאות. לא יכול להיות שהמשכורות מוצמדות לשכר הממוצע במשק והקצבאות של הקשישים צמודות למדד. יש לנו הרבה שם לתקן. צריך באמת לעשות משהו שוויוני, שהוא גם, אתם יודעים, שנרגיש טוב עם זה. אני לא מרגישה היום טוב עם זה שהשכר שלי צמוד לשכר הממוצע, ואני מבינה שיש עוד הרבה כמוני.
אז כרגע בוודאי ובוודאי שנתמוך בהצעת החוק הזו, נעצור את ההעלאה של שנת 2020 ו-2021, ובמקביל – ואני פה פונה לכל חברי הכנסת, שוב, שמעתי שכולם מסכימים על כך, ובמקביל נעשה צעדים עד שוועדה ציבורית תתחיל לעבוד, נעשה משהו שבעצם כן בסמכותנו כדי לעשות סדר בנושא. תודה רבה.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
¶
תודה רבה. אדוני היושב-ראש חבר הכנסת איתן גינזבורג, אני שמח על השינוי בעמדתך ובעמדת מפלגתך בנוגע להעלאת שכר הבכירים. כמו שחברי אלעזר שטרן ציין, אנחנו ביש עתיד מעלים כבר מהכנסת העשרים הצעת חוק שקובעת ששכר חברי הכנסת לא ייקבע על ידי חברי הכנסת, אלא ייקבע על ידי ועדה ציבורית. הליכוד הפיל את הצעת החוק שלנו בכנסת העשרים, וגם בכנסת העשרים-ושלוש, בכנסת הזו הצעת חוק דומה עלתה והופלה על ידי חברי הליכוד וכחול לבן.
אתמול, אדוני יושב-הראש, נפגשתי בדרום תל אביב עם 70 חניכים ממכינת העמק, והשאלה הראשונה שהם שאלו אותי, לבושתי – אחרי שסיפרתי על קורות חיי ועל מה שאני עושה בכנסת, על כל הנושאים, על הצעירים והקהילה הגאה וזכויות נשים – שאלה ראשונה שהייתה להם, לבושתי הרבה, היא איך זה יכול להיות שחלק מההורים שלהם באבטלה ויושבים בבית ויש מיליון מובטלים, וחברי הכנסת מקבלים תוספת של כמעט 7,000 שקל לשכר שהוא ממילא מנופח מדיי.
אמרה, ובצדק, חברת הכנסת טלי פלוסקוב, שזה עושה לה תחושות לא טובות שבעוד שקצבאות הנכים והקשישים מוצמדים למדד, שכמעט שלא עולה אף פעם, השכר שלנו עולה ועולה ועולה, שבעיני זו חרפה. וזה לא עניין של תחושות, כמו שחברת הכנסת פלוסקוב אמרה, ובצדק, זה עניין של אמות מוסר, של אמות מידה, של אחריות ציבורית. שהרי לא ייתכן שכשיש מיליון מובטלים, כשחברים שלי יושבים בבית והם רק סנטימטר מעל פני המים, לא מצליחים לשרוד את התקופה הזאת, אנחנו נזכה לעוד תוספת של אלפי שקלים. זאת חרפה גדולה.
ולכן, אדוני יושב-הראש, אני שמח על סיבוב פרסה שגם כחול לבן עשתה וגם, אני רוצה לקוות שהליכוד עשו בעניין הזה, ושסוף סוף נקבע שלכל הפחות לא נרוויח יותר. והשלב הבא יהיה באמת בהתאם להצעה של יש עתיד, להעביר את זה לוועדה חיצונית, למועצה ציבורית, שהיא זו שתקבע את שכר חברי הכנסת. מדובר בכספי ציבור וראוי שננהג בהם באחריות, במשורה, ולפי אמות מידה שמחייבות אותנו כנבחרי ציבור, כנבחרי עם ישראל. תודה רבה.
יוליה מלינובסקי קונין (ישראל ביתנו)
¶
תודה רבה, אדוני היושב-ראש, חבריי חברי הכנסת, אין ספק שהעלייה הזאת שאמורה להיות ב-2021 היא לא ראויה, זה לא מקובל, זה לא פייר. מצד שני, אני מצטערת, חברי כנסת עובדים וצריכים להרוויח משכורת. כן צריך לעשות סדר בנושא, כן צריך לעשות סדר בכל המגזר הציבורי, וכמובן בתפקידים הבכירים. ברור שעם השנים קרה משהו לא טוב שלא משקף את המצב האמיתי במשק ובכלכלת ישראל. החוק הזה הוא טוב אבל לא מספיק.
ברור שנוותר, גם ויתרנו ב-2020, יושב פה חשב הכנסת והוא יכול להעיד על זה, ויתרנו גם ב-2020 מיוזמתנו. אבל הגענו למצב שצריך לחוקק חוק, נחוקק את החוק הזה. אבל אני כבר מודיעה שישראל ביתנו תגיש הסתייגויות, איתן, שהחוק הזה יחול גם על שופטים, גם על רבנים, גם על דיינים, גם לכל הבכירים, כן.
יוליה מלינובסקי קונין (ישראל ביתנו)
¶
קרעי, אבל זו פעם ראשונה ששמעתי אותך והסכמתי, ואתה מקלקל את כל החוויה, אז תסתום. זה היה לפני שעכשיו דיברת. סתום.
יוליה מלינובסקי קונין (ישראל ביתנו)
¶
ברור שגם צריך לקצר את מה שהממשלה רצתה לקצר, 10%. אפילו שאלתי את יושב-ראש הוועדה מה קורה עם הקיצור, הוא אמר שהחוק הזה לא הגיע לכנסת. הייתי בטוחה שאפילו בחודש הקודם אני כבר אראה את הקיצור הזה. אבל, איתן, אנחנו נגיש הסתייגות סיעתית שהחוק הזה יחול, שהעלייה הזאת לא תהיה על כל המגזר הציבורי, בכירים, שופטים, רבנים, דיינים.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
לא היית פה בתחילת הישיבה, אסביר שוב, חברת הכנסת מלינובסקי. הסיבה שאנחנו מעלים חוק מטעם הוועדה היא כי יש לנו סמכות לדון אך ורק בתנאי חברי הכנסת, כי זאת הסמכות של ועדת הכנסת. מי שיש לו סמכות להחיל את זה על כל נושאי המשרה האחרים: נשיא המדינה, ראש הממשלה, שופטים, דיינים, וכו', זאת ועדת הכספים. יושב-ראש ועדת הכספים פגש אותי פה מחוץ לחדר ואמר לי שהוא מתכוון להעלות את זה במקביל להצעה הזאת.
יוליה מלינובסקי קונין (ישראל ביתנו)
¶
יופי, אז אדייק. אם זה המצב זה מקובל. אם פתאום נראה שהחוק הזה מתקדם ושם זה תקוע - - -
יוליה מלינובסקי קונין (ישראל ביתנו)
¶
יתרה מזאת, אני חושבת שאתם כחברי קואליציה, ויושבים פה חברי קואליציה רבים, חייבים לפנות לשרים הרלוונטיים ולשאול מה קורה עם הצעת החוק הממשלתית שגם מדברת על כל הנושא הזה וגם מדברת על קיצוץ של 10%, כי איכשהו כולנו הסכמנו וזה באמת היה בקונצנזוס וזה נתקע. ואפילו אני מרגישה באופן אישי עם זה, אה, לא נעים. ממש אמיתי לא נעים. אז נתמוך, אבל בתנאי ששם תהיה התקדמות במקביל.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
זה יהיה. נעביר את זה בקריאה ראשונה, ואחרי שזה יעבור בקריאה ראשונה זה יעלה לוועדת הכספים, שם זה בהחלטה, ואז נמשיך עם החוק שלנו.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אמרתי שזה יחול על נושאי משרה, ואת נושאי המשרה מניתי: נשיא המדינה, ראש הממשלה, שרים, שופטים, דיינים, קאדים, שופטים בבית דין לענייני עבודה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
זה יחול על כל מי שנגזר מנושאי המשרה שציינתי, כמו שזה יחול על חברי כנסת בפנסיה שמקבלים פנסיה תקציבית, והם לא יקבלו את התוספת הזאת בפנסיה התקציבית הזאת. ואת זה לא אמרת. זהו.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אבל יש מאות גמלאים אחרים בפנסיה תקציבית שזה לא יחול עליהם, ואת זה גם צריך להגיד, ויועצים משפטיים ופקידים בכירים ותיקים.
מתן כהנא (ימינה)
¶
אני אתמוך בכל הצעה שתעצור את העלאת שכר חברי הכנסת בעת הזו, זה טרלול מוחלט עכשיו שהשכר שלנו יעלה. צר לי שבגלל מריבות בין כחול לבן לליכוד החוקים האלה נתקעים כל הזמן. שוב אנחנו רואים את אוזלת ידה של הממשלה לטפל בדברים החשובים. תודה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
ואתה רואה שלמרות המריבות שנמצאות בממשלה הכנסת יכולה להתאחד סביב הצעת חוק נכונה.
אלעזר שטרן (יש עתיד-תל"ם)
¶
איתן, אפשר משפט אחד? תראו, אני חושב שאנחנו צריכים להיזהר – אני אומר את זה בהמשך לדברים של חברי קרעי – מלבטל כל כך מהר את כל אלה שהיו לפנינו, אפילו בהיבט של קצת דרך ארץ.
אלעזר שטרן (יש עתיד-תל"ם)
¶
אנחנו יושבים פה הרבה מאוד בזכותם, המדינה הזאת בזכותם, המערכות שלה פועלות בזכותם. מותר למתוח ביקורת, אבל לעשות כאילו הם היו כולם רודפי בצע, אני מציע - - -
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
לא יודע איך הבנת ככה ממני, חבר הכנסת שטרן, ממש לא. אבל לא לייצר להם עלייה של 15% כשהמשק במצב קשה, זה מה שאמרתי.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
חברים, חברי הכנסת, שלמה קרעי, תודה. נבקש מחיים אבידור חשב הכנסת להתייחס לדברים.
חיים אבידור
¶
תראו, אין לי מה להתייחס, היוזמה היא שלכם, אני לא יכול להביע דעה. אני יכול להגיד לכם שהמספרים שמסתובבים הם מספרים שמבוססים על הערכות. נדע בדיוק את הסכום המדויק רק בינואר 2021, היות שהביטוח הלאומי מפרסם את השכר הממוצע במשק בינואר 2021. השכר הממוצע יהיה סך הכול השכר הגבוה של בעלי השכר שעדיין עובדים מחולק בכמות העובדים שעדיין נשארו במשק, וזה יגרום לכך שתהיה עלייה יותר גבוהה מהעלייה שהייתה עד עכשיו. אבל אני לא יכול להגיד כמה, ואני אדע רק בינואר. אתם מוותרים על משהו שהוא נעלם בשלב זה. נתייחס לנושא הזה בינואר.
וכמובן שהמנגנון שנקבע כשמתייחסים גם בשנת 2022 לשכר שקיים היום, קרי השכר הממוצע שפורסם בינואר 2020, יגרום לכך שאם השכר הממוצע במשק ירד ב-2022 יחסית ל-2021 אז זה לא יחול עליכם, אלא כי נתייחס לשכר שהיה בשנת 2019.
ארבל אסטרחן
¶
2019 שפורסם בתחילת 2020. אבל זה כן יחול עליהם, כי כשאתה לוקח את השנתיים אז השכר הממוצע ב-2021, על ירידה שלו - - -
טל שחם
¶
שלום לכולם, בוקר טוב, קודם כול אתייחס לעלויות, ברשותכם. מבחינת העלויות החישוב שלנו במשרד האוצר הוא ללא חברי הכנסת הגמלאים, כי אין לנו נתונים לגביהם, אז נתייחס רק לחברי הכנסת הפעילים.
טל שחם
¶
זה לא מינהל הגמלאות, ולכן אין לנו את הנתונים האלה. אז אנחנו גם, כמו שחשב הכנסת אמר, אנחנו לא יודעים כמה יעלה השכר, אנחנו צופים שהוא יעלה בין 10% ל-13%. אם ניקח את החישוב של שכר ממוצע שיעלה ב-10% אז רק על חברי הכנסת, שוב, הצעת החוק דנה רק בחברי כנסת ללא שרים וללא סגני שרים. אנחנו מדברים על עלות של בערך 6 מיליון שקלים בשנה. זה לא חיסכון, זאת מניעה של העלות שתהיה בשנת 2021 על סמך השכר הממוצע.
בנוגע להצעת החוק, אנחנו כמובן ממליצים להתקדם עם הצעת החוק הממשלתית, היא כוללת בתוכה גם את ההקפאה של שכר חברי הכנסת, והיא גם כוללת בתוכה הרבה סעיפים אחרים בנוגע לעליית השכר הממוצע.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
גם אנחנו היינו שמחים אם הצעת החוק הממשלתית הייתה מתקדמת, אך לצערי זה לא מתקדם. במשך חודשיים זה מונח על שולחן הממשלה, זה לא הגיע לשולחן הכנסת, ומכיוון שזה לא הגיע לשולחן הכנסת אנחנו יזמנו את ההצעה הזאת. אם הממשלה תוכל להביא אי אלו דברים לדיון היינו דנים בהם, אבל מכיוון שלא עשיתם את זה, לקחנו יוזמה ועשינו את זה בעצמנו. אנחנו נעשה את זה וועדת הכספים תעשה את זה, והכנסת תקבע את זה בלי התערבות הממשלה. תודה רבה, אדוני.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
לינא סאלם, עורכת דין במחלקת ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים, את רוצה להגיד משהו? יש לך מה להוסיף?
לינא סאלם
¶
אני רק יכולה להגיד שזה נכון, כפי שציין האוצר, לפי החלטת הממשלה 397 ב-21 לספטמבר, אכן נכון, טיוטת תזכיר החוק הופצה באוקטובר. ההצעה הספציפית הזאת היא פחות מכילה, גם לעניין זה שהיא לא מכילה הפחתה, והיא רק מכילה ביטול הצמדה. ואכן נכון, היא לא הונחה בפני הממשלה, אבל כפי שציינתי, הממשלה כבר קיבלה החלטה הרבה יותר רחבה בספטמבר. אין לי מה להוסיף מעבר לכך.
חיים אבידור
¶
ככל שהשכר יעלה, נגיד ב-6,000 שקל, שאלו ההערכות שמסתובבות פה עכשיו, השכר הממוצע יעלה - - -
חיים אבידור
¶
קראתי בעיתון 6,000, אבל תן לי איזה מס' שאתה רוצה, אני רוצה את זה רק לצורך הדוגמה. נגיד שיעלה ב-4,500, כמו שהוא אמר, אז זה לא יחול על שנת 2021. בשנת 2021 יכול להיות שהשכר ירד בחזרה לרמתו שהייתה קודם, אם כל המובטלים והחל"תים יחזרו בחזרה לשוק העבודה. זאת אומרת שזה יחזור לרמה – ה-4,500 ירד בחזרה, ואז השכר ב-2022 יהיה כמו השכר של 2020. זה אומר שכל עלייה תקוזז. זאת אומרת שתחזרו בחזרה לשכר של 2021.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
זה מה שקורה בחוק הזה. זה מה שהוא אומר עכשיו. הוא אומר לך כן, ואתה אומר לא על מה שהוא אומר לך כן? נו, באמת. עורך דין הידי נגב מהתנועה לאיכות השלטון.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
חבר הכנסת קרעי, מכיוון שאיני זורה חול בעיניים ומסמא את עיני הציבור, אז אני מבקש ממך לא להפריע.
הידי נגב
¶
תודה, אדוני היושב-ראש. התנועה לאיכות השלטון פועלת מזה שנים כבר להביא להפסקת ההצמדה של חברי הכנסת לשכר הממוצע במשק, לכן אני קודם כול רוצה לברך אותך, אדוני יושב-ראש הוועדה. אני לא חושב שזה טריוויאלי שתפעל בצורה כל כך מהירה יחסית, בטח כשתזכיר החוק מתעכב בממשלה. כידוע, השנה העלייה במדד צפויה בכ-14% בגלל אותם בעלי שכר מועט של עובדים שגם יצאו לחל"ת וגם פוטרו, חלק ניכר. ואני שמח על הדיון בוועדה, ואני שמח גם שיש הסכמה חוצת בתים ממש פה בוועדה לעניין העובדה שהצעת חוק שמקפיאה את השכר לשנת 2021 לא מספיקה, והיא באמת לא מספיקה. ולכן אנחנו מבקשים קודם כול לתקן. ואנחנו חושבים שראוי לתקן את הצעת החוק ככה שבעצם תופסק בכלל ההצמדה למדד הממוצע במשק, אותו מדד שמפורסם, כמו שאמר החשב, בינואר כל שנה.
ככל שיוחלט שלא לבטל את אותה הצמדה אנחנו מבקשים להתנגד לסעיף 3 בהצעת החוק. אותו סעיף שהוא לא ברור, וגם אני מבקש שתעמדו עליו. סעיף 3 בוועדה קובע ש"יובא בחשבון השכר הממוצע האחרון שפורסם בשנת 2020, במקום השכר הממוצע האחרון שפורסם בשנת 2021". לגבי הסעיף הזה יש לנו בעיה, גם כי אנחנו לא יודעים כמה יעלה ב-2021, האם הוא באמת ירד אותו שכר ממוצע במשק, וגם אנחנו לא רוצים שייקחו בחשבון את אותה עלייה מטאורית של 14% במדד, אותה עלייה שהייתה בשנת 2020. ולכן, ככל שתחליטו שלא להפסיק עם הצמדת השכר הממוצע אנחנו מבקשים מכם לשנות את נוסח הסעיף, או לכל הפחות לקבוע פרשנות שאותו שכר של שנת 2019 הוא זה שיקבע. זאת אומרת, עלייה של פחות מ-3%, 3%.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
תודה רבה. לפני שנעבור ונסכם את הדיון, אם אפשר בבקשה רק להבהיר את נושא העלאת השכר או עדכון השכר בשנת 2022, שהדברים יהיו ברורים, הן החשב והן היועצת המשפטית.
חיים אבידור
¶
הביטוח הלאומי מפרסם את השכר הממוצע במשק פעם אחת בשנה, הוא מפרסם את זה בחודש ינואר. זאת אומרת שברגע שכתוב שהשכר האחרון שפורסם בשנת 2020, זאת אומרת השכר - - -
חיים אבידור
¶
השכר שפורסם בינואר 2020. מינואר 2020 עד ינואר 2021 לא מפורסם שכר ממוצע על ידי הביטוח הלאומי. לכן כאשר מדברים על השכר האחרון שפורסם בשנת 2020 מתכוונים לשכר הממוצע של שנת 2019.
ארבל אסטרחן
¶
יש את המילה "אחרון" והיא נורא מבלבלת, פשוט העירו לי מהאוצר, יכול להיות שאפשר גם לוותר עליה. אבל, כמו שאמר החשב, אכן השכר הממוצע מתפרסם פעם בשנה, אלא אם יש תוספת יוקר. תוספת יוקר לא ניתנה כבר הרבה שנים, והיא לא צפויה השנה ולא צפויה בשנה הבאה, אבל אם היא ניתנת אז זה יכול גם להשתנות במהלך השנה, וזאת הסיבה שכתוב "האחרון", הכוונה היא לינואר 2020.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
מאה אחוז. רבותיי, אני חושב שזה הזמן שאפשר לעבור להצבעה. נעבור להצבעה. מי בעד הצעת חוק ביטול עדכון שכר חברי הכנסת בשנת 2021 - - -
היו"ר איתן גינזבורג
¶
בשנייה ושלישית תגיש – (הוראת שעה), התשפ"א–2020? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – פה אחד
הצעת חוק ביטול עדכון שכר חברי הכנסת בשנת 2021 (הוראת שעה), התשפ"א–2020, אושרה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
13 בעד. פה אחד. הצעת החוק אושרה והיא תועבר לדיון בקריאה ראשונה במליאת הכנסת. אני מודה למשתתפים על הדיון הזה. ואני מברך את חברי הכנסת שהשתתפו ושתמכו בהצעת החוק הזאת.
2. קביעת ועדה לפי חוק שירות לאומי-אזרחי, התשע"ד–2014 – פניית שר ההתיישבות
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אני עובר לנושא הבא: קביעת ועדה לפי חוק שירות לאומי-אזרחי, התשע"ד–2014 – פניית שר ההתיישבות. פנה אלינו שר ההתיישבות חבר הכנסת צחי הנגבי בבקשה לכנס דיון של ועדת הכנסת במטרה לקבוע איזו ועדה בכנסת תשמש כוועדה לעניין חוק שירות לאומי-אזרחי. כידוע, חוק השירות הלאומי-האזרחי עוסק במסלול השירות הלאומי והאזרחי המהווה בעצם חלופה למסלול הצבאי, והוא מיועד בעיקר לאוכלוסיית תלמידי הישיבות. בחוק בהגדרת ועדה כתוב שזאת ועדה מוועדות הכנסת, כפי שתקבע ועדת הכנסת.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
שר ההתיישבות צחי הנגבי ביקש שהוועדה תהיה ועדת העבודה, הרווחה והבריאות, וזאת גם בקשתו של יושב-ראש הוועדה שביקש שזה יעבור אליו. בכנסת הקודמת - -
היו"ר איתן גינזבורג
¶
- - בכנסת העשרים, מבחינתי היא הקודמת, אבל את צודקת, מי שקבע את הצעת החוק הזאת זו ועדה משותפת לוועדת החוץ והביטחון וועדת העבודה והרווחה, בראשות יושב-ראש ועדת העבודה והרווחה. יושב-ראש ועדת החוץ והביטחון פנה אליי בבקשה שהוועדה שתדון בכך לא תהיה ועדת העבודה והרווחה, אלא ועדה משותפת של שתי הוועדות, ואין לו בעיה שיושב-ראש הוועדה יהיה יושב-ראש ועדת העבודה והרווחה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
יושב-ראש ועדת החוץ והביטחון ביקש שמכיוון שהחוק הזה הוכן בוועדה משותפת גם התקנות יהיו בוועדה משותפת, ואין לו שום בעיה שיושב-ראש הוועדה יהיה חיים כץ יושב-ראש ועדת העבודה והרווחה.
ארבל אסטרחן
¶
אני רק אומרת שזה חוק שנחקק בוועדה מיוחדת בשנת 2014. כשאומרים בחוק איזו ועדה תאשר את התקנות אי-אפשר להפנות לוועדה מיוחדת, אז אמרו ועדה שתקבע ועדת הכנסת. כמו שאמר יו"ר הוועדה, בכנסת העשרים הוועדה לאישור התקנות הייתה ועדה משותפת לוועדת העבודה והרווחה וועדת החוץ והביטחון, ואני מבינה שזה מה שמוצע גם כעת או שכך מבקש יו"ר ועדת החוץ והביטחון.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
יו"ר ועדת החוץ והביטחון ביקש לקיים ועדה משותפת של שתי הוועדות בראשותו של חיים כץ יושב-ראש ועדת העבודה והרווחה.
טלי פלוסקוב (הליכוד)
¶
אז למה אתה מעלה את זה כל עוד אין לנו התייחסות של יושב-ראש ועדת העבודה והרווחה?
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אז אני מציע לאור כך לא להצביע על זה עכשיו. אנחנו נקיים דיון עם יושב-ראש ועדת העבודה והרווחה לראות אם זה מקובל עליו. עדיף דברים בהסכמה מאשר דברים כאלה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אז נסיר את הנושא הזה מסדר-היום.
3. פניית יושבת-ראש ועדת הפנים והגנת הסביבה בדבר טענת נושא חדש בעת הדיון בהצעת חוק הכניסה לישראל (תיקון מס' 33), התש"ף–2020 (מ/1363)
היו"ר איתן גינזבורג
¶
גם הנושא הבא של פניית יושב-ראש ועדת הפנים והגנת הסביבה בדבר טענת נושא חדש בהצעת חוק הכניסה לישראל לא יידון היום.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
מכיוון שהיא נמצאת כרגע בדיון אחר והיא לא יכולה להגיע היא ביקשה לדחות את הדיון.