פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-ושלוש
הכנסת
12
ועדת הכספים
09/11/2020
מושב שני
פרוטוקול מס' 164
מישיבת ועדת הכספים
יום שני, כ"ב בחשון התשפ"א (09 בנובמבר 2020), שעה 10:15
ישיבת ועדה של הכנסת ה-23 מתאריך 09/11/2020
שינויים בתקציב המשכי לשנת 2020
פרוטוקול
סדר היום
שינויים בתקציב המשכי לשנת 2020
נכחו
¶
חברי הוועדה: משה גפני – היו"ר
ינון אזולאי
רם בן ברק
ניר ברקת
אחמד טיבי
אופיר כץ
מיקי לוי
בצלאל סמוטריץ'
יצחק פינדרוס
אלכס קושניר
שלמה קרעי
קטי קטרין שטרית
הילה שי וזאן
מיכל שיר סגמן
עאידה תומא סלימאן
מוזמנים
¶
מוחמד חלאילה - רפרנט חינוך, אגף תקציבים, משרד האוצר
משה שגיא - סמנכ"ל בכיר ומנהל מינהל כלכלה ותקציבים, משרד החינוך
אורלי יוסף - ממונה תקציבים, המשרד להשכלה גבוהה ומשלימה
מוחמד חלאילה
¶
הפנייה נועדה לתקצוב סך של 173 מיליוני שקלים בהוצאה בתקציב המשרד להשכלה גבוהה עבור יישום החלטת ממשלה מספר 366 מיום 9 בספטמבר 2020, שעניינה יישום הסכמים פוליטיים בעלי משמעות תקציבית לשנת הכספים 2020.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
אני רואה פה שמונה מיליון שקל לארגוני נוער. כמה מוקצה בשנת 2020 לארגוני נוער?
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
באותו לילה שהעבירו את התקציב אמרו שזה יהיה 72 כי לוקחים את ה-20 של שנה שעברה.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
כמה בסופו של דבר, כשאני לוקח את העודפים של 2019 ומחבר ל-2020, עומד לרשות ארגוני הנוער ב-2020?
מוחמד חלאילה
¶
התקציב לשנת 2020 יהיה בדיוק כמו התקציב שהיה ב-2020, למעט העודפים. העודפים שהיו ב-2019 היו מ-2018.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
אם מעבירים את ה-88% בנוסף ל-55 מיליון שקל, יוצא סדר גודל של 20 מיליון שקל, ואז אנחנו מגיעים ל-72, 73 מיליון שעומדים לחלוקה. האם אני צודק שזה מה שעומד לחלוקה?
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
אני רואה בפנייה הזאת שתי תכניות. תכנית אחת שמסתיימת ב-701, תכנית שנייה שמסתיימת ב-901. למה אתם מציגים את זה כפנייה אחת ולא כשתי פניות שונות? הייתי שמח לקבל קצת יותר פירוט על התכנית השנייה.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
יש פה שתי תכניות שמשרד האוצר מבקש העברה תקציבית עליהן. אני מבקש הצבעה על כל אחת בנפרד.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
יש עמותות נוספות חוץ מעמותות דתיות שצריכות לקבל תקצוב וסיוע בשביל לפעול בבתי ספר.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
אין שום קשר בין משרד החינוך שמפעיל תכניות ושיעורים כמו תנ"ך ותורה, שזה מבורך, לבין עמותות. מה זה מדרשות ליהדות?
הילה שי וזאן (כחול לבן)
¶
נתונים מהחשכ"ל מהבוקר לגבי תנועת הנוער: הסכום שאושר הוא רק 25 מיליון מול 51 ב-2019.
היו"ר משה גפני
¶
החשכ"ל עצר את הכל, כיוון שהיו שלוש עמותות שהיו איתן בעיות. הנציגה שכאן אומרת שזה נפתר. היא המשרד הייעודי, היא ועדת התמיכות, לא החשכ"ל. היא אומרת שהסכום שעומד לרשות ארגוני הנוער הוא 55 מיליון.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
האם במסגרת ההסכמים האלה יש גם עמותות שהן לא עמותות דתיות שמקבלות תוספת תקציבית?
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
כל מה שאנחנו עושים פה זה חיזוק של צד אחד. אנחנו לא נותנים פה שום דבר לאותן עמותות שפועלות במסגרת החינוך הממלכתי. הן לא מקבלות כרגע שום סיוע. מי שמקבל סיוע זה אך ורק עמותות דתיות שנכנסות לבתי ספר ממלכתיים וממשיכות בהדתה.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
כן, אני רוצה להתערב בענייני המשרד, זה התפקיד שלי. התקנה הזאת נולדה אך ורק לעמותות דתיות, אין שום עמותה חילונית שמקבלת כסף.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
אנחנו מעבירים עכשיו למשרד החינוך, אבל יש תקציבים של משרדים אחרים - משרד הפנים, משרד הדתות, משרד הרווחה, שהם עדיין תקועים.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
מדובר בתקציבים קריטיים שצריכים להגיע למקומות החברתיים הכי חשובים וכואבים לכולנו. אני קורא למשרדים, אל תשנו בלילות, תסיימו את הבירוקרטיה המטורפת והמוגזמת הזאת, תביאו את הכספים האלה, כי אנשים צריכים לקבל משכורות ולקנות אוכל.
אני לא מתווכח עכשיו אם יש צורך או אין צורך בחוות דעת משפטיות, בטח כשמדובר בתקציבים חוזרים כל שנה, אבל גם אם החליט היועץ המשפטי לממשלה שהוא רוצה חוות דעת, אין סיבה בעולם שהכסף הזה ישב בתקנת רזרבה וכשתהיה חוות דעת יצטרכו להחזיר אותה לכאן כדי להעביר את זה. זה יכול ללכת מיד לתקנה הרלוונטית, כשחזקה על החשבים, על התקציבנים של המשרדים, שהם לא ישחררו את זה בלי חוות דעת. כל מה שאנחנו עושים עכשיו מיותר. זה עוד רגולציה, עוד בירוקרטיה, עוד זמן, ועוד התעללות באנשים שצריכים את הכסף הזה. אני מבקש לעשות על זה דיון עם אנשי משרד המשפטים ועם אגף התקציבים. צריך לשנות את הנוהל בעניין הזה. יכולנו להיות אחרי הסיפור הזה כבר מזמן. הטענה הזאת מתחדדת הרבה יותר כאשר משרד האוצר אומר שהמחלקה המשפטית שלו לא מתעסקת עם חוות הדעת האלו. פעם משרד ממשלתי היה כותב חוות דעת, מעביר ליועץ המשפטי של משרד האוצר שהיה מאשר את זה. הבינו במשרד האוצר שאין להם ערך מוסף, שהם לא מבינים בזה כלום, לכן הם סומכים על חוות הדעת של היועץ המשפטי של המשרד הרלוונטי. אם זה כך, ממילא זה צריך להיות בתוך המשרד הרלוונטי. אני אומר לך, תרים את הכפפה, זה יעשה לכולנו חיים קלים הרבה מאוד שנים קדימה.
כמה יש בתקנה שנקראת תמיכה במרכז למחקר ולהוראת הטבע והנוף על פי מורשת ישראל, שמספרה 20670159? היה בה ב-2019 סכום של 2,454,600. אני רוצה לוודא שגם השנה נעמוד על הסכום הזה.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
מדובר בתקנת תמיכה לגופים שבלי הכסף הזה נסגרים. יש הוראת תכ"ם, שאפשר להתווכח עליה, שאומרת שהסכום בשנת 2020 לא יכול להיות גבוה יותר מב-2019. אין לי מושג באיזו סמכות משפטית החשכ"ל המציא את הוראת התכ"ם הזאת, היא מופרכת לחלוטין, אבל אני יכול להבין את ההיגיון שלה. כל הרציונל היה שמביאים עוד 11 מיליארד כדי להמשיך ב-2020 את מה שהיה ב-2019. אתם לא יכולים לאחוז את החבל בשני קצותיו - כשאנחנו רוצים לתת יותר, אתם אומרים שאי אפשר, וכשאנחנו מבקשים שמה שהיה ב-2019 יהיה ב-2020, אתם לא עושים את זה. פה מדובר על סכום קטן. האם אתה יכול לאשר לי שבתקנה הזאת יהיה השנה 2,454,600, שזה מה שהיה ב-2019?
רם בן ברק (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני הבנתי שאישרנו את ה-11 מיליארד, שזה גם כתוב בלשון החוק, כדי שכל מה שהיה ב-2019 יעבור ל-2020. גבעת חביבה תוקצבה בשנת 2019 ולא מתוקצבת ב-2020. היא קיבלה מכתב שהיא לא תתוקצב השנה.
רם בן ברק (יש עתיד-תל"ם)
¶
זה הפרויקט שלהם לחיים משותפים של ערבים ויהודים, פרויקט חשוב שנוגע ל-8,000 ילדים כל שנה שלומדים ביחד. זה תוקצב בהחלטה מ-2015, זה לא מתוקצב השנה. יש לכם הסבר לעניין הזה?
היו"ר משה גפני
¶
אני לא מכיר את הסיפור שאתה מעלה, אני מכיר את הסיפור של מדרשת שדה בוקר. זה לא נובע מזה שאין תקציב, זה נובע מבעיות פנימיות בתוך המשרד מול החשב הכללי.
משה שגיא
¶
אנחנו מתוקצבים בפנימיות לפי מכסות של תלמידים. יש לנו מכסות של תלמידים שאני יכול לתקצב השנה. מדובר פה על פנימייה חדשה, אם אני לא טועה.
משה שגיא
¶
זו לא פנימייה שקיבלה בעבר, אבל אני יכול לבדוק את זה. אני לא יודע על מישהו שקיבל בעבר ועכשיו לא מקבל.
היו"ר משה גפני
¶
אני מבקש שתבדוק את העניין של גבעת חביבה ואת העניין של שדה בוקר. מי בעד פנייה לוועדה מספר 8003, ירים את ידו? מי נגד, מי נמנע?
הצבעה
אושרה.
היו"ר משה גפני
¶
הרביזיה בעוד חצי שעה. אני ארצה לדעת כמה בתמיכות שמעבירים יש דתיים, כמה יש לא דתיים. אני לא עושה את זה אף פעם, אבל בגלל שחבר הכנסת קושניר העיר חשוב לי לדעת. הפער נגד הדתיים הוא גדול. עוד מישהו יכול לחשוב שהדתיים חיים פה בגן עדן, שרק הם מקבלים מהמשרד שלכם תמיכות.
אנחנו עוברים לפנייה השנייה – 8004.
מוחמד חלאילה
¶
הפנייה נועדה לתקצוב סך של 108 מיליון 926 אלף בהוצאה בתקציב המשרד להשכלה גבוהה ומשלימה עבור יישום החלטת ממשלה מספר 366 מיום 9 בספטמבר 2020, שעניינה יישום הסכמים פוליטיים בעלי משמעות תקציבית לשנת הכספים 2020.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
יש עיירה קטנה שנקראת מעלות תרשיחא. העיירה הזאת הייתה צריכה לקבל תקצוב לבית ספר נוסף במסגרת הסכמי הגג. היא לא קבלה את התקצוב. איפה זה עומד, ומה אתם מתכונים לעשות כדי שהכסף סוף סוף יעבור?
משה שגיא
¶
ועדת התקצוב לבינוי כיתות אמורה לשבת בשבוע הבא, אם אני לא טועה, ואמורה לאשר בהתאם לקריטריונים שעומדים בפניה את הכיתות שיוקצו במסגרת השנה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
במעלות תרשיחא יש כמה עשרות תלמידים ששייכים לתלמוד תורה וצריכים ללמוד במושב חוסן כיוון שאין במעלות תרשיחא כיתה תקנית. גילוי נאות: בעל המוסד עצמו הוא בן משפחה. למה אני עכשיו זועק את זה? כי בשבוע שעבר נשרף תלמוד תורה והילדים מ-א' עד ד' לומדים באיזו וילה. ראש העיר מתעלם מהצרכים של הילדים האלה, למרות שיש לו מקומות.
משה שגיא
¶
במסגרת בתי הספר שניגשים לחמש יחידות בגרות בנושא של יהדות, אם זה בתושב"ע ובנושאים אחרים, יש דמות רבנית שמכוונת את התלמידים לנושאים של הלימוד.
היו"ר משה גפני
¶
יש בקשה של חבר הכנסת קושניר לרביזיה על פנייה מספר 8003. מי בעד הרביזיה, ירים את ידו, מי נגד, מי נמנע?
הצבעה
לא אושרה.