פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-ושלוש
הכנסת
40
ועדת הכלכלה
11/11/2020
מושב שני
פרוטוקול מס' 112
מישיבת ועדת הכלכלה
יום רביעי, כ"ד בחשון התשפ"א (11 בנובמבר 2020), שעה 8:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-23 מתאריך 11/11/2020
חוק הגנת הצרכן (תיקון מס' 61), התשפ"א-2020
פרוטוקול
הצעת חוק הגנת הצרכן (תיקון מס' 62) (מאגר צרכנים להגבלת שיחות שיווק מרחוק), התש"ף–2020, של ח"כ משה גפני
חברי הוועדה: יעקב מרגי – היו"ר
קרן ברק
תמר זנדברג
יבגני סובה
חוה אתי עטייה
יצחק פינדרוס
הילה שי וזאן
מירב כהן – השרה לשוויון חברתי ומיעוטים
מיכאל אטלן - הממונה על הרשות להגנת הצרכן והסחר ההוגן, משרד התמ"ת
אנט יצחק - ראש אגף חקירות ומודיעין, הרשות להגנת הצרכן והסחר ההוגן, משרד התמ"ת
חנה וינשטוק-טירי - עו"ד, יועמ"ש, הרשות להגנת הצרכן והסחר ההוגן, משרד התמ"ת
ואיל ג'יגיני - עוזר ראשי ליועצת המשפטית, משרד התקשורת
ירון גולן - רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון
קרן חן סופר - מנהלת המחלקה המשפטית, איגוד לשכות המסחר
יעל כהן שאואט - סגנית יועמ"ש, המועצה הישראלית לצרכנות
ירון לוינסון - מנכ"ל, רשות ההסתדרות לצרכנות
שני שלו - יועצת משפטית, שטראוס מים
ערן מאירי - היועץ המשפטי, שופרסל
ינון אנגל - מנהל, ידיעות אחרונות
נמרוד אלטמן - מנכ״ל נטלי שירותי רפואה
דורון רז - יו"ר איגוד נותני שרותי סיעוד בישראל
אלון דמלה
הצעת חוק הגנת הצרכן (תיקון מס' 62) (מאגר צרכנים להגבלת שיחות שיווק מרחוק), התש"ף–2020, מ/1362
שלום לכולם, בוקר טוב. אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הכלכלה של הכנסת. 11 בנובמבר 2020, כ"ד בחשוון תשפ"א. הנושא: הצעת חוק הגנת הצרכן (תיקון מס' 62) (מאגר צרכנים להגבלת שיחות שיווק מרחוק), התש"ף–2020 של חבר הכנסת – מה?
של חבר הכנסת משה גפני, חבר הכנסת יעקב אשר. אנחנו היינו בדיון הקודם לפני ההצבעות. גמרנו את החוק, נכון?
רגע, סליחה. אני אגיד שאנחנו הפצנו נוסח לדיון, שכולל גם את החריג שהוסכם כאן בוועדה, חריג מספר 4 שמופיע בתוספת. זו בעצם פניה של צרכן מיוזמתו, לפי הצעתך ושל חברי כנסת נוספים.
סעיף קטן (ג) מסמיך את שר הכלכלה והתעשייה להתקין תקנות לגבי הקמת המאגר ולניהולו, ובכלל זה לקבוע הוראות לגבי בקשה לכלול במאגר מספר טלפון, לשנותו או להסירו, ובירור מידע המצוי במאגר על ידי עוסק וצרכן.
אדוני, אתה ביקשת שהתקנות האלה יובאו לאישור ועדת הכלכלה.
כי העברנו תקנות. יש בהן הרבה מהות. אלה לא שינויים מינוריים. ואני חושב שראוי שזה יהיה בפיקוח פרלמנטרי.
נמצאים איתנו אורחים בזום?
- - אישור, סליחה. אישור של ועדת הכלכלה על התקנות שיובאו בהמשך? רק על אישור התקנות בוועדת הכלכלה? אם אין, אז תקריא את הנוסח ואנחנו נצביע על זה.
כן. הצבעה היא על סעיף 16ב(ג). הנוסח יהיה: השר, באישור ועדת הכלכלה של הכנסת, יקבע הוראות בנוגע להקמת המאגר ולניהולו וכו', את המשך של הסעיף כבר הקראתי.
כן. בתוספת השישית אנחנו הוספנו את חריג מספר 4. אני אקרא אותו: "צרכן שפנה מיוזמתו לעוסק ונתן לו הסכמה מפורשת לפנייה שיווקית אליו באמצעות שיחה מאותו עוסק, אף אם הסכמתו ניתנה באמצעות שיחה; הסכמה כאמור תהיה בתוקף למשך שנה, אלא אם כן חזר בו הצרכן מהסכמתו קודם לכן או ביקש כי ההסכמה תהיה בתוקף לתקופה קצרה יותר; חובת ההוכחה לעניין הסכמת הצרכן ותוקפה תחול על העוסק."
התייחסות לחריג שהוספנו? אני אסביר. אנחנו העלינו בדיון הקודם אפשרות שאם הצרכן ביקש להיכנס למאגר, שמספרו ושמו ייכללו במאגר, אבל פנה לעוסק מסוים, דווקא עוסק מסוים שהוא דווקא רוצה שימשיך להתקשר אליו – הכנסנו את החריג הזה. אני חושב שלא היה נכון להיות חד-משמעי בעת הכניסה למאגר, שהוא מונע מעצמו כל אפשרות אחרת. כי זה מהלך רצוני. ברירת המחדל הוא רצון הצרכן. ולכן מצאנו לנכון.
אם יש התייחסויות להחריג שהכנסנו, אשמח לשמוע.
אני ירון לוינסון. אני רק רוצה לציין שלא רואים את הוועדה. המסך חשוך לחלוטין אצל הצופים.
כן. אז אני רוצה רק לקרוא את הנוסח המתוקן. תיקנו קצת את חריג מספר 3, שעניינו פניה של עוסק לצרכן כדי לקבל ממנו הסכמה מפורשת לפניה שיווקית.
"עוסק, שהצרכן נתן לו הסכמה מפורשת ונפרדת לפניה שיווקית אליו באמצעות שיחה ובלבד שהסכמה זו לא הושגה באמצעות פניה לצרכן בשיחה; הסכמה כאמור תהיה במסמך נפרד לרבות בדרך אלקטרונית ויובהר בה כי אין בה כדי להעיד על הסכמה לביצוע עסקה כלשהי בין הצרכן לעוסק; הסכמה זו תהיה מוגבלת לתקופה שאינה עולה על שנה" – לא שלושה חודשים, בעקבות ההערות שנשמעו כאן בוועדה – "אלא אם כן חזר בו הצרכן מהסכמתו קודם לכן, וניתן להאריכה עד שנה בכל פעם בהסכמת הצרכן כאמור."
אלה בעצם שני החריגים שהתקיים דיון לגביהם בשבוע שבעבר, בישיבת הוועדה. ותיקנו אותם בהתאם להחלטות שהיו.
אני אניטה יצחק, סגנית הממונה על הרשות. גם פה צריכה להיות חזקה שהעוסק צריך להציג את ההסכמה, בדומה לסעיף הקודם.
לא. אבל זה מותנה. "הסכמה תהיה במסמך נפרד לרבות בדרך אלקטרונית ויובהר בה כי אין בה כדי להעיד על הסכמה לביצוע עסקה כלשהי בין הצרכן לעוסק".
תקשיבו, תקשיבו. אתם תבעתם אותו, נכון? את העוסק? יש תלונה, נכון? באתם לבירור או לתביעה נגד העוסק. העוסק ירצה להוכיח את חפותו, נכון? יש לו מסמך שהוא עשה אותו. הוא יציג. למה צריך לכתוב שהוא יציג?
אוקיי. תודה רבה. אני רוצה לשאול: האם כשמדובר על דרך אלקטרונית, זה אומר גם הקלטה? אני רוצה להזכיר את תיקון 59 לחוק הגנת הצרכן, שיש חובה להודיע ללקוח על סיום עסקה לרבות בטלפון. אני רוצה או שיוסיפו ו/או הקלטה ליד אלקטרונית או שיגידו - - -
אני מדבר על חריג 3. תיקון 99 לחוק הגנת הצרכן מחייב להודיע ללקוח בטלפון על סיום עסקה. אני רוצה לוודא שאם במקום אלקטרוני בדרך כלל נחשב אינטרנט, והגילים המבוגרים לא רגילים לעבוד באינטרנט. ואני שואל: האם זה מכסה גם הקלטה? ואם לא, אני מבקש להוסיף את המילים: ו/או הקלטה.
לא, לא. אנחנו כתבנו בחריג 3 ש"הסכמה כאמור תהיה במסמך נפרד לרבות בדרך אלקטרונית". ומה שהתכוונו הוא שאפשר לשלוח את המסמך. זה לא בדרך אלקטרונית הקלטה. לא לזה התכוונו. התכוונו שאפשר את המסמך או לתת אותו פיזית, נגיד מחתימים אותו בקניון, או שהצרכן יכול לשלוח אותו בדואר, או שהוא יכול להעביר לו את המסמך בדרך אלקטרונית, כלומר לשלוח לו את המסמך באימייל, את המסמך הנפרד הזה, והצרכן גם יכול - - -
רגע. אתה לא מפריע לי.
הוא מדבר על סיום עסקה. חריג 3 לא מדבר על סיום עסקה. זו הסכמה.
אז לא מבינים, לא קופצים. לא מנסים להסביר דבר שלא מבינים.
אז בוא, תקשיב, חריג 3 לא מדבר על העניין שלך. אם אתם רוצים לפתוח דיון בנפרד, זה לא היום. בטח לא עכשיו. תבדקו את הסוגיה הזו של סיום עסקה.
אני מנסה להסביר את זה מהתחלה. את רוצה להסביר, הוא רוצה להסביר והיא רוצה להסביר, ואנחנו כבר ב-8:45.
שככל שהפניה לצרכן היא אך ורק לגבי סיום העסקה, אז לכן זו לא פניה שיווקית. אבל הם לא יכולים לכרוך בהודעה הזאת על מועד סיום העסקה גם פניה שיווקית.
זה לא הנושא. זה לא הנושא. כשישאל עוד פעם, את רוצה להסביר לינון אנגל על סיום עסקה על פי חוק הגנת הצרכן, תסבירו לו. זה חריג 3 שמדבר על עוסק שהצרכן נתן לו הסכמה. מה את מתאמצת להסביר על סיום עסקה?
תודה. נגמר. בבקשה.
לגבי חריג 3 יש עוד הערות? עורכת דין קרן חן סופר, ביקשת להתייחס לחריג 3?
כי יש כאלה שלא הבינו אותי. עוד התייחסויות? לחריג 3 יש עוד התייחסויות? כן, בבקשה, תמשיך.
למעשה, הוועדה דנה בשני החריגים הנוספים. ככל שיש עוד הערות בכלל לתוספת השישית, אולי כדאי לשמוע ואז להצביע.
כשזה ענייני, יש לי אורך רוח. שלא תחשבו שאני ממהר לאיזה מקום. רק אני לא אוהב אי-סדר. אני לא אוהב אי-סדר.
לא. אז גברתי, או שתורידי אוזנייה ותדברי למיקרופון או שתדברי עם אוזנייה תקינה. לא שומעים אותך.
אני אדבר הכי חזק שאני יכולה. הרעיון הבסיסי הוא מבורך. אבל כמו שהוא מנוסח עכשיו, אסור לנו לעדכן בטלפון את הלקוחות שלנו שהמוצר שלהם לא מטהר את המים, רק בגלל שהסכם שירות שלהם הסתיים, ואנחנו כבר לא שולחים להם את החלפים. חשוב לי שתבינו, יש פה סכנה שאנשים - - -
חריג 2, למעשה, מתייחס לפניה להארכת עסקה. עכשיו, הוא אוסר עלינו לפנות ללקוחות הקיימים שלנו שהצטרפו למאגר.
בטלפון. אבל אני אגיד לכם שחלק גדול מהלקוחות לא מצטרפים למאגרי דיוור ולא מוכנים לקבל SMS. ואז נוצר מצב שאנחנו חסומים לחלוטין מפניה אליהם. עכשיו, איך ניידע אותם שההסכם שלהם הסתיים? אין לנו שום דבר.
אבל יש את חריג 3 וחריג 4, שמאפשרים גם לכם לפנות ולקבל הסכמה וגם לצרכן לפנות מיוזמתו, אם זה חשוב לצרכן.
בואי אני אומר לך איך את פותרת את זה, בסדר? בטפסים שאתם מגישים עם 18.5 סעיפים ועוד 42 תתי סעיפים, שאף אחד לא קורא, תכניסי שם סעיף שאם הוא מבקש, לגבי הארכת עסקה, לעקוף הגבלה כזו או אחרת. אם לא הבנת אותי, יש משפטנים שיבינו אותך.
תראה, אני רוצה לעשות להם שיחת שירות לקראת תום ההסכם, לא שיחת מכירה. שיחת שירות. אני רוצה להסביר להם שההסכם שלהם נגמר. זה הכול.
רגע, רגע. בואו, רבותיי, רבותיי. האם הודעה, התראה, על שהסכם השירות נגמר, זה עסקת מכר?
אז אמרנו מקודם שלא, שאם זו רק הודעה על סיום העסקה, זה בסדר. אבל אם הם כורכים - - -
שטראוס מים, תמי 4, בסדר? עכשיו, בתמי 4 יש פעולה של, אני לא יודע, פעם בשנה. לי אין תמי 4, אנחנו יש לנו מגבלות נוספות, בסדר? יש לנו נועם 1 כזה.
לא, לא. אני אגיד לך מה זה. אתה יודע, יש דברים ששמים עליהם כיפה גם כשלא צריך. אז שמו כיפה על נועם 1.
עכשיו, במכשירים האלה צריך להחליף סנן מדי פעם. פעם היו מכשירים עם מנורה כחולה, עבודה בעיניים, שגם יש לה תאריך תפוגה. ואם לא, המכשיר, במקום להועיל, יכול להזיק. האם זה שאני עכשיו שטראוס מים מתקשר ליעקב מרגי ואומר לו: ב-31 בדצמבר 2020 עליך להחליף סנן; אני מזכיר לך שעליך להחליף סנן – זו עבירה על החוק? אל תתקשרו אליי.
לא. השאלה הייתה אם אפשר להתקשר להזכיר לו שנגמר החוזה, לא קשור לסנן. זו הייתה השאלה.
עכשיו, אם העסקה הזו המסתיימת, כלומר, העסקה הכתובה הסתיימה. עכשיו, אפשר להודיע בכל מיני דרכים, SMS וכו'. אבל אם יש אנשים שאין להם SMS, אנחנו לא נראה בזה כפניה שיווקית.
לא. אבל חכי. עוד לא הבנתי אותך. אז תחכי, סבלנות.
השאלה שלי הייתה לא אם עסקה מסתיימת או לא מסתיימת. זו עסקה מתמשכת, חריג 2. עכשיו, אני לקוח של שטראוס מים. ב-31 בדצמבר, היא רוצה להתריע בפניי, קודם כול, שעליי להחליף סנן. מותר לה או לא מותר לה? ואני נמצא במאגר, אל תתקשרו אליי.
הניח את דעתי. רק אני רוצה לוודא שכשאני מצלצלת אליו בסוף אני לא רוצה רק – אני רוצה לומר לו שהוא מפסיק לקבל את החלפים. לא להחליף עכשיו את הסנן.
עכשיו, רגע. את רואה למה אני עצרתי אותך? ולמה לא רציתי את חן סופר? חכי. בשלב הראשון בשביל להגיד לו על המים, הנחתי את דעתך, נכון, על הסנן?
עכשיו, עסקה מתמשכת, בסדר? שהוא גמר. בשנה הראשונה יש אחריות, בסדר? עכשיו, היא רוצה להגיד לו: תקשיב, אם אתה רוצה לקבל שירות נוסף, האם להמשיך לקבל שירות נוסף? זו עסקת מכר או לא עסקת מכר?
זו עסקת מכר. זאת פניה שיווקית. היא יכולה אבל להודיע לצרכן: תדע לך, החוזה שהיה לנו, עסקת השירות או המכר, הסתיים.
קיבלת את שלך. יפה.
חן סופר, את מבינה למה אני מבקש? לך החוק ברור. את, סליחה על הביטוי, ילד אותו. למדת אותו. את מכירה את הקרביים שלו. ואני קיבלתי חצי ספר עב כרס. רק מהפחדים של החוק הזה, שלא רוצה להגיד לך מה אני חושב עליו, שהביא על המשק הישראלי. אין קורונה, אין כלום. החוק הזה כמעט הולך לחסל את הכלכלה הישראלית, לפי המכתבים שקיבלתי. אתם מבינים? לכן ביקשתי לעשות את זה easy-easy ואל תקפצו.
החריג השני, אדוני. אני חושבת שהאמירה הזאת בחצי פה לא פותרת את הבעיה, מכיוון שנוסח הסעיף לא כך נוסח. וכתוב: "למעט פניה שיווקית באמצעות שיחה לגבי עסקה אחרת או הארכתה של העסקה הקיימת". כל מה ביקשנו הוא הבהרה שמסבירה או שינוי של הנוסח, שזה מה שפנינו לרשות להגנת הצרכן ובהתחלה הייתה היענות. אני לא יודעת למה אתמול בשבע בערב קיבלתי הודעה - - -
העניין הוא, אדוני, רגע, שאם עכשיו אני לקוח של חברה קיימת, בין אם זה תקשורת או חדר כושר או תמי 4, ובסך הכול מבקשים לעדכן אותי על תנאי המבצע הקיים, העסקה הקיימת - - -
לא, לא. אל תכניסי. לעדכן אותי על תנאי המבצע הקיים זו עוד לא עסקת מכר ברורה גם אם הם לא יסכימו איתי. תקשיבי, אל תנסי ללכת. אני חושב שהשגתם פה הבהרה לפרוטוקול בדיוק כמו שביקשת, בדיוק כמו שביקשתם. אל תנסו להרחיב את השוליים. ביקשתם הבהרה לפרוטוקול והתקבלה ונאמרה, ונאמרה חד-משמעית. ראשית, התראה מותרת וזו לא עסקת מכר. שנית, להודיע שהשירות מסתיים ב-31 בדצמבר, לדוגמה, והצרכן מביע את דעתו להאריך - - -
אבל, אדוני, כשאני מודיע לצרכן שההסכם שלו הסתיים – אז למה אתם כותבים שאסור לפנות אליו לגבי הארכה של עסקה קיימת? אני מתקשרת לעדכן אותו.
אני אענה לך למה. כי אני לא רוצה שתשבי עליו עכשיו: תקשיב, המכשיר שלך הוא כבר ישן והיום יש איזה חידוש, הבקטריות, המוטציות שבתוך הבקטריות, והמסננים עם טעמים כאלה וריחות כאלה, ומעסקה של 100 שקל הפכה להיות לעסקה של 1,250 שקל. הבנת? על זה, החוק הזה, אנחנו נמצאים פה. אז בואו לא ניתמם. אז אם אנחנו רוצים לעקר אותו, אז לא, נבטל את החוק. אני לא רוצה לעקר את החוק. קיבלתם הבהרה כפי – הרי הילכתם עלינו אימים בשבוע האחרון שהכלכלה הישראלית וכל המסחר הולך להיות משותק בגלל החוק הזה של: אל תתקשרו אליי. ביקשתם את ההבהרות האלה. קיבלתם. נקודה.
אדוני, אז אפשר להוסיף הבהרה שכשמדובר על שינוי תנאים הכוונה גם לשדרוג? שדרוג של עסקה קיימת?
אז תני לי. תקשיבי טוב טוב. המדרון החלקלק הזה של השדרוגים ילד את החוק הזה. ואנחנו יודעים על מה אנחנו מדברים. "בתוך עמי אנוכי יושבת". השדרוגים האלה גם אותי הורסים. גם אני כזה. יש לי אופי חלש. מייד משכנעים אותי. מי לא נחרץ, אני מייד חותם על משכנתה. אז בואי, תקשיבי. השדרוגים האלה הם מקור הבעיה. ברגע שנאמר והובהר חד-משמעית: התראה על סיום עסקה – מותרת; בקשה במעמד השיחה, אם הצרכן מבקש להאריך – לא תיחשב לעסקת מכר לפי החוק הזה. אני חושב שזה דבר מכובד וטוב. נקודה.
אז יש שם גם הסעיף שאומר: אלא אם כן חזר בו הצרכן או ביקש כי ההסכמה תהיה בתוקף לתקופה קצרה.
אדוני, מי שכבר נתן את דעתו ופנה ואמר שהוא מבקש שיפנו אליו – אנחנו מבקשים רק את הסעיף שאומר: אלא אם כן הוא ביקש שההסכמה תהיה לתקופה קצרה יותר. מדובר על שנה. יש לו ממילא אפשרות לחזור בו. אי-אפשר שהעוסק עכשיו ינהל על כל צרכן מה הוא ביקש, אם זה ל-20 יום, או לחודשיים. יש גם גבול לנטל שמטילים על המעסיקים. אפשר גם לצרכן, בפניה שלו, יש לו אפשרות לחזור בו. ב', קבעתם את זה לגבול של שנה. מה עוד צריך?
גברתי, גברתי, הבנו אותך. שנייה. אנחנו מבררים בינינו את זה. לאט-לאט. על הבוקר את מפחידה אותנו עם הלהט.
יכול להיות שהצרכן פנה והוא אומר לכם מראש: אני מבקש לשישה חודשים רק שהסכמה שלי תהיה בתוקף. האם זה לא נשמע הגיוני?
אז אין לי בעיה למחוק את התיבה: הוא ביקש כי ההסכמה תהיה בתוקף לתקופה קצרה יותר". אבל אנחנו נוסיף: אלא אם כן - - -
בוא'נה, אני אומר לך, אני חשבתי שלשכת המסחר זה מועדון חברים לא פעיל. יושבים עלינו אלה.
אוקיי. רק עוד משפט אחרון. עוד לא קיבלנו התייחסות להגדרה של תקשורת אלקטרונית. כל החוק הזה מלכתחילה מדבר על זה שצריך לפנות פניה שהיא פניה שיווקית.
אני חוזר לסיפא של סעיף 2, שנאמר לגבי הארכתה של עסקה קיימת. אמרו, קודם כול, הפרשנים שזה רק אם הלקוח מבקש. למה שלא תהיה אפשרות שכשנגמר מנוי, בן אם זה "שחל" או עיתון או תמי 4, שאני מציע לו להאריך את ההסכם.
אני באמת לא מצליח להבין את המשפט האחרון. רציתי לשאול אותך לגבי הארכתה של העסקה הקיימת. לא מה אתה אוסר עליו?
לא. השגנו פה הבהרה. עכשיו, אני לקוח. ב-31 בדצמבר מסתיים המנוי. מתקשרים אליי: להזכירך, ב-31 בדצמבר מסתיים המנוי. אני אומר לה: תאריכי – מותר.
אפשר להתריע שמסתיים המנוי, ומותר לצרכן להגיד לו: תאריך לי. אני לא רוצה שבמעמד הזה, על הדרך, ישחילו לי גם את זה.
למעט שיחה שיווקית באמצעות שיחה לגבי עסקת אחרת, את זה הבנתי. למה אתה צריך את חמשת המילים האחרונות?
לא. למה מעקר מתוכן? עוד פעם, אני חוזר. מטרת החוק היא לא לקבל עכשיו טלפונים מחברות שמנסות למכור לי משהו. אני לקוח של מישהו. זה הדבר הכי טריוויאלי.
זה נכון. אני מזכיר לך, שוב, מדובר באדם נורמטיבי שביקש להיכנס ל"אל תתקשרו אליי, אל תבלבלו לי את המוח" - -
- - כי הוא לא רוצה עכשיו להתחיל לקבל שיחה שיווקית. אבל הוא לקוח של חברת ביטוח. אתה אומר עכשיו לחברה שעובדת איתו – אתה מגביל אותם בשיחה איתו, בדברים עסקיים טריוויאליים. אם אתה כותב: תשמע, אתה לא יכול עכשיו למכור משהו אחר – אני מבין, הגיוני. אתה לא יכול להגיד לי: תשמע, העסקה שלך מסתיימת – אתה יודע, זה - - -
אתה מכיר את זה שבפלאפון אתה מקבל 21 חודשים ב-29 שקל ואחר כך פתאום אתה מקבל ב-150 שקל?
לא. אבל כשזה כתוב פה, בנוסח הנורמטיבי, שכתוב פה לגבי הארכתה של עסקה קיימת, הוא בעצם מונע ממך את הדבר הסביר כשאתה לקוח. ההבדל בין מישהו שאני לא לקוח שלו ולמישהו שאני לקוח שלו הוא הבדל תהומי.
יש לכך גם השלכות בכלל על התחרות במשק, אם בעצם אותו עוסק מתקשר אליך ומשכנע אותך בטלפון. שוב, אני מבהיר, החוק הזה נוגע לפניות טלפוניות. לא נוגע לדרכים אחרות. אם העוסק יפנה אליך וישכנע אותך להאריך את העסקה הקיימת שוב ושוב ושוב, לדעתי, החריג הזה יהיה מעוקר מתוכן.
אני אומר שצריך להבין – אתה קיבלת הבהרה בעל-פה. אני פה לא רואה את זה. עוד פעם, אני בסלקום, קיבלתי 22 חודש, זה לא כתוב.
אני רוצה גם להסתייג מחלק מהדברים שאמרנו, בסדר? בינתיים, גם קיימנו התייעצות בינינו. קודם כול, דיברנו על זה שברגע שהעסקה מסתיימת, אם הוא מתקשר רק להודיע לו שהעסקה שלו מסתיימת, זאת כשלעצמה לא פניה שיווקית. אבל אמרנו שככל יחד עם השיחה הזאת הוא גם פונה אליו בהצעה ואומר לו: בוא תאריך העסקה וכו' – זו פניה שיווקית וזו פניה אסורה.
עלה במהלך הדיון, נשאל מה קורה אם הצרכן אומר: אני רוצה. ואז אמרנו: אוקיי, אם הצרכן את זה. אבל אנחנו רוצים להסתייג מהאמירה הזו.
אני אומר לך חד-משמעית שכוונת המחוקק היא לא לחנוק את המדינה. כוונת המחוקק היא למנוע הטרדה של אנשים שלא רוצים שיתקשרו אליהם. אבל אני בקנאות אשמור על זכותו של הצרכן לקבל שירות, למרות שהוא נכנס למאגר. אם כבר התקיימה שיחה ונאמר לי שהסתיים השירות ב-31 בדצמבר ואני פונה, כצרכן, ואני אומר לו: אז תאריך לי את זה - -
- - אני חושב שלא צריכה להיות בעיה, וזה למרות ההסתייגות שלך החוזרת, שאני כבר קיבלתי אותה לפרוטוקול.
יעקב, אני אומר לך שוב. אני לא סתם מתעקש. אני רוצה לתת את דוגמה קלאסית. היו על זה ויכוחים, אם אתה זוכר, במשרד התקשורת - - -
היו על זה הרבה תלונות, על הסיפור הזה, למשרד התקשורת, שאנשים היו מקבלים עסקה ל-22 חודשים ב-29 שקל, ואז היה עולה פתאום.
אם אני משאיר את הנוסח פה, סלקום יגיד להגנתו: אני לא החלטתי להאריך, מה אתה רוצה ממני? אני הודעתי לו. הוא לא הבין, כן הבין. מה אתה רוצה ממני?
הפוך. הוא לא רוצה שלוח. טובה לו העלייה הזאת. אני מכיר את זה. אתה יודע כמה פעמים אני שילמתי שפתאום נגמר ואני פשוט לא שמתי לב.
בוא, בוא, תקשיב. יצחק, יצחק, בוא תקשיב. יש גבול. אנחנו באנו פה לשנות מצב שלא היה קיים אף פעם. באנו ואמרנו: כל המטרה של החוק הזה היא להגן על הצרכן, נכון? עכשיו, אני לא רוצה, גם בשאיפה הצדקנית והטהרנית הזו, גם לחנוק את הצרכן. ויהיו מזה הרבה תקלות. ושמעת דוגמה אחת שפינדרוס רק הציג אותה. האמצעים הם רבים. התחכום הוא גדול גם בשיווק. ולכן אני אומר, לפעמים אי חידוש חוזה או אי חידוש מנוי או אי חידוש שירות, יכול לגרום לסכנה. ואל תשכחו שבסוף יצאנו מהאוכלוסייה שכן צריכה סעד. והיא לא תמיד מפוקסת על כל מה שיש לה. לכן צריך להשאיר את האפשרות הזאת.
להוסיף בחריג 2: אלא אם כן הצרכן ביקש מיוזמתו להאריך את העסקה המתמשכת, אבל חובה ההוכחה כי הצרכן פנה מיוזמתו תהיה על העוסק.
לא, בסדר. בחקיקה, כל בקשה של הצרכן, חובת ההוכחה היא על העוסק, על המשווק. הוא יצטרך להקליט את השיחה או לקבל מסמך לפי הדרישה. אבל למנוע ממנו את האפשרות במעמד של אותה שיחה? מה קרה?
אני ממילא הבנתי שאין היום הצבעות והחוק לא יקודם, אז אין לי בעיה אתה יכול לשאול מה שאתה רוצה. שאל. למה אתה כועס? תביא דוגמה.
אנחנו חושבים כל הזמן על עסקאות נורמטיביות לגמרי. אבל יש לנו גם חקירות על מועדון לקוחות. אתה חבר במועדון לקוחות שבו זו עסקה מתמשכת. ואז מתחילים לשגע את הצרכן. ולבוא ולהגיד שהצרכן, במהלך אותה שיחה, יכול לנהל את השיחה השיווקית - - -
סליחה. בוא, אתה לוקח את זה למקום אחר, ואתה בכוונה משמיט מה שאמרנו. והייתי נחרץ כשקרן חן סופר – ואפילו הרגשתי לא נוח שהשתקתי אותה בצורה אגרסיבית קצת – דיברה על שדרוג, אני מייד חתכתי אותה. שדרוג לא.
אבל להודיע על שינוי בתנאים – יכול להיות שיציעו לך, למשל, מחיר זול יותר תוך כדי תקופת העסקה, וזה נוסח. כתוב: לרבות שינוי בתנאיה.
אני קבלתי החלטה. בינתיים, תעבוד על הנוסח.
כן, הערות נוספות? רק אתם, כולכם בזום תאמרו תודה להיא – איך קוראים לה? משטראוס מים. בבקשה, יש עוד הערות?
לא. נמרוד, אני חושב שהדיון שהתקיים פה נותן עוד טפח לכל הסוגים של עסקאות מתמשכות ועדכונים. אלה לא עסקאות מכר. מה שלא עסקת מכר, נכלל בזה. עסקאות מכר – לא נפתח שום חריג נוסף.
אני רק רוצה להבין האם יופיע חריג נוסף שמדבר על פניה לצרכן של נותני שירותי רפואה מתמשכים.
לא. דיבור פנים אל פנים. אם אני עושה שיחה לתת ללקוח מידע על זכויות שהוא שזכאי להן, חלקן לא בתשלום, אלא באמצעות ביטוח לאומי או באמצעות רשויות לאומיות - - -
אסור לי להתקשר אליו, לפי החוק כרגע. אדוני, תבדוק את זה. לפי הנוסח הנוכחי, ההגדרה של שיחה שיווקית, לא מאפשרת לי ליידע אותו שהוא זכאי לזכויות מטעם הביטוח הלאומי.
אם אתה רוצה להתנדב להודיע לו על הזכויות, זו לא עסקה שיווקית. אלא אם כן, אתה רוצה על הדרך שהתנדבה 2% לגרוף 98%, לא ניתן לך בחוק הזה.
אדוני, אני חוזר ואומר שכשקוראים את ההגדרה של החוק ששונתה מהצעת החוק שעברה קריאה ראשונה בספטמבר, הנוסח השתנה. והנוסח הנוכחי הוא כזה רחב שאני לא יכול אפילו ליידע את הלקוח על זכויות שלו, על דברים שהוא לא צריך לשלם עליהם.
ידידי המכובד והמלומד, בוא נסכם את הדיון ונכריע אותו, כמו שהכרענו בדיון הקודם. ליידע על זכויות מהביטוח הלאומי, מהחלל החיצון, מכל מה שאתה רוצה, תודיע לו. זו לא עסקת מכר. אתה רוצה לשווק לו משהו, אתה רוצה לשווק לו, שלח לו מייל. שלח לו SMS. שלח לו מכתב רשום. זה עולה – כמה עולה היום מכתב רשום? כבר שכחנו. בואו נאמר, ניחוש, שישה שקלים. שלח לו את זה. בסדר? לקחנו, מנענו ממך רק את הנדנוד הטלפוני, נקודה. אתה יכול ליידע אותו על זכויות. סיכמנו.
מותר לך. אבל להגיד לו: בוא, אתה יכול לרכוש את הזכות הזו דרכי עם מנוי של 30 שקל או 50 שקל לשנה – לא.
עכשיו בפרוטוקול. כי אתה יודע למה רשום בפרוטוקול? כי על דברים שמובנים מאליהם, אתה רוצה הסבר. אז קיבלת הסבר מה זו עסקה שיווקית. ותשאל כל משווק חדש, הוא יגיד לך אם יידוע על זכויות זו עסקה שיווקית או לא, הוא יאמר לך: לא. רק אתה ביקשת לחדד. חידדנו לך. לא כל דבר צריך להיות כתוב בחוק.
תודה, אדוני היושב-ראש. אני יעל כהן שאואט מהמועצה לצרכנות. אני מבקשת להתייחס לסעיף 4 לתוספת, כי נדמה שהוא סותר את סעיף 3. סעיף 3 מדבר על הסכמה בכתב. ובסעיף 4 מדברים על הסכמה השיחה של הצרכן לקבל שיחת שיווק.
אז קודם כול, הערה ראשונה, למה לרשום בחריג: מיוזמתו של הצרכן לעוסק? אין צורך להוסיף את החריג הזה, שהרי החוק אוסר על שיחה שיווקית מיוזמת העוסק. ולכן אין צורך להוסיף את החריג. לכן יכול להיות שאני לא מבינה את חריג 4. אבל אם מכניסים שם הסכמה בשיחת טלפון של הצרכן לקבל שיחות שיווק, אנחנו כנראה מסכלים את החוק הזה לגמרי. ואני כבר רואה את העוקץ חוזר בעצם ואת כל התופעה חוזרת כאילו שהחוק לא היה. אני אשמח להסבר על זה.
קשיש, שכנוצר מצב שהוא צריך טיפול, פונה לביטוח הלאומי. אבל הליך הוא הליך ארוך. ואנחנו נותנים טיפול מיידי של מתן שירותי סיעוד.
ואני רציתי לברר בהחרגות אם קיימת החרגה למתן השירות שאנחנו נותנים – שירותי סיעוד ולחצני מצוקה, שממומנים על ידי המדינה. רק אנחנו אלה שנותנים את השירות. לפי הדברים פה, פניה אליהם היא פניה כאילו שיווקית. אבל אם זה יהיה בהחרגות, אז אפשר יהיה להמשיך לתת את הטיפול שמסייע לעשרות אלפי קשישים שנוצר להם מצב סיעודי, שהם צריכים טיפול מיידי ועדיין הביטוח הלאומי לא סיים את ההליכים של קבלת הזכאות למתן השירות. תודה.
כן, אדוני. אני רוצה להעיר פה משהו. האמת היא שהייתה לנו איזושהי תקלה. למעשה, חוק הגנת הצרכן כולו מחריג את עולמות הביטוח, אבל הוא לא מחריג את עולמות הפנסיה והגמל. זה חוק הגנת הצרכן באופן כללי. זה בגלל לקונה, בגלל הטיימינג שבו חוקקו את החוק.
לנו כמאסדר יש הוראות ספציפיות שנוגעות להוראות האלה. לדוגמה, בסעיף כתובת ההצטרפות של כל עמית לקרן פנסיה, הוא חייב, אם הוא רוצה לקבל, רק אם הוא מסמן בצורה מפורשת שהוא רוצה לקבל את המידע השיווקי, רק אז הקרן יכולה לפנות אליו ולהציע לו את המוצרים שלה. אסור לה אחרת. אנחנו מפקחים על זה - - -
החוק הזה לא מדבר עליכם. הוא מדבר אופן כללי. הוא לא מדבר על שום עסק באופן פרטני. תודה.
אדוני, אני מבין שאנחנו מגיעים בשנייה האחרונה. אני רק רוצה לציין את זה, שאנחנו באמת נפעל כדי להחריג באמת באופן כללי - - -
כל טוב.
איילה מידן, פתחון לב? נמצאים איתנו? טוב. אם אין תגובה, אנחנו מתקדמים.
אני מחדד שוב – הוויכוח שהיה קודם – אני לא פותח את זה לדיון. הינה, ההבהרה.
לא לחזור. אני רוצה להתייחס לחריג השני בתוספת לסעיף 6. צריך להוסיף את המילה "בשיחה" בשורה הראשונה של החריג השני, כי החוק מדבר על פניה באמצעות שיחות, ולא באמצעות הודעות, שזה נמצא בחוק 30(א).
כל החוק הזה על באמצעות שיחה. תודה רבה לכם. ואללה, אתם עושים חיים קשים. אני מתחיל להבין, אתם עושים צחוק מאיתנו, המשפטנים. יאללה, מספיק. החוק הזה כולו מדבר על שיחות טלפון. בחייכם, נו. אתם רואים למה אני נשמע - - -
אז לעניין חריג 2 אנחנו נבהיר שאם הצרכן ביקש מיוזמתו, במסגרת הפניה של העוסק אליו, להאריך את תוקף העסקה המתמשכת הקיימת, זה יהיה מותר. אבל חובת ההוכחה כי הצרכן ביקש מיוזמתו להאריך את העסקה כאמור תחול על העוסק. אם לכך הכוונה, אנחנו נשלב את התיקון הזה בנוסח.
הדינמיקה הזו, ברגע שיש שיחה מול הצרכן, הרבה פעמים מפעילים לחצים ואז גורמים לאותו בן אדם להגיד כן, אני מסכים. אני מבינה גם את הרציונל שלא כל המקרים הם כאלה. אבל אם יש לכם רעיון איך לתת לזה את הדעת - - -
אני אענה לך. בפרקטיקה של חברי כנסת ותיקים, זה כבר מורגש. למה? אנחנו כבר מתעסקים בחריג 4 או בחריג 3, עסקה מתמשכת, ושכחנו את כל החוק. ועכשיו מתחילים בחוק הזה – זה מה שהערתי לאיש ממשרד התקשורת.
שתבינו, חובת ההוכחה – ותקן אותי אם לא, היועץ המשפטי – חובת ההוכחה היא תמיד על העוסק. שמנו את זה. הכבדנו עליו. אם תהיה תלונה, מצדי כצרכן, ואני בשיחת טלפון, כשהודיעו לי על סיום העסקה, הבעתי את רצוני לחדש, והופעל עליי, ואז חתמתי, חובת ההוכחה היא על מי בסוף? על העוסק. ובשיחה הזו שהוא יציג את ההסכמה שלי, נכון? אנחנו נדע שם שהוא הפעיל עליו מניפולציה והשחיל לו עוד דברים אחרים? נדע. בואו, אי-אפשר לא להיות עם החששות עד הסוף.
ההבהרה נאמרה והנוסח מחדד את זה חד-משמעית. אסור לנו ללכת לאיבוד עם החוק הזה. זה חוק שמכביד. הלכנו איתו כי הוא מגן על אוכלוסיות כאלה ואחרות, לאו דווקא מבוגרות, גם צעירות.
השאלה היא אם אפשר להגיד לו: טוב, אז תיצור איתנו קשר ותחדש ביוזמתך.
לא. אז בואי תקשיבי. תבואי ותגידי לי כמגישת החוק: תוריד את האפשרות של החריג שדיברנו עליו, שלמרות שנכנסתי למאגר, אני מתקשר עכשיו לנטלי, אני, יעקב מרגי - -
אני אכבד את היושב-ראש. ההבהרה בנוסח שהיועץ המשפטי הקריא, שמגביל את זה להארכה בלבד, לא לשדרוג ולא לשיפור, אפשר לחיות עם זה, למרות שזה פחות טוב.
ברור. חובת ההוכחה עליו. הרי הבירור לא ייעשה בלי תלונה.
טוב, תקריא את הנוסח, שנשמע אותו עוד פעם.
חריג 2 שקובע כך: "עוסק הקשור לצרכן בעסקה מתמשכת" – זה החריג – "ובלבד שפנה לצרכן במהלך תקופת העסקה ולגבי אותה עסקה, לרבות בעניין שינוי בתנאיה, למעט פניה שיווקית באמצעות שיחה לגבי עסקה אחרת או לגבי הארכתה של העסקה הקיימת". אבל – וכאן מגיעה התוספת – אם הצרכן ביקש מיוזמתו במסגרת הפניה, שהעוסק פנה אליו, להאריך את תוקף העסקה המתמשכת, זו לא תהיה הפרה של החוק. אבל חובת ההוכחה כי הצרכן ביקש מיוזמתו להאריך את העסקה תחול על העוסק. זה העיקרון.
בעולם שכולו טוב, לא היינו כורכים בכלל את היוזמה של העוסק עם היוזמה של הצרכן. אבל עם זה - - -
תקשיבו, רבותיי, אמרתי. השרה, השרה, אני אמרתי. את לא היית כאן. בשבוע הזה, מהדיון ביום רביעי שעבר להיום, קיבלתי כמעט ספר עב כרס כמה החוק הולך להרוס את המסחר ואת הכלכלה הישראלית.
אז באנו פה, הכנסנו באמת בקמצוץ איזו הבהרה. נתנו את האפשרות של עסקה מתמשכת, לעדכן כשהעסקה מסתיימת ולא לשווק לו עסקה חדשה, אלא אם כן אני, הצרכן ביקשתי. תודה רבה.
יעקב, אני רוצה לחזור למשהו ששאלתי בישיבה הקודמת, ולא קיבלתי תשובה. אולי היועץ המשפטי יכול לעזור לי. אני שאלתי בזמנו ואמרתי שלנושא הקשישים בנושא הרפואי אסור לסגור עסקה טלפונית בכל מקרה בגלל התיקון 28 ו-43 בחוק הגנת הצרכן, נכון?
להגנה בתחומי הרפואה. ולכן כשאתה פה אוסר עליו, אתה בעצם לא נותן לו שום אפשרות להגיע לצרכן. זאת אומרת, הוא לא יכול למכור בכל מקרה. אתה עכשיו אומר לו שגם אסור לו לפנות, לתת לו בכלל אופציה.
שאלנו אז. בן אדם שיש לו זכות מהביטוח הלאומי לקבל לחצן מצוקה, יד שרה יכולה להודיע לו את זה או לא יכולה להודיע לו את זה? זה מה ששאלתי אז.
ואמרנו את זה בצורה חד-משמעית. גם יושב-ראש נטלי שאל את זה ואמרנו חד-משמעית: לבוא לעדכן אזרח – הוא עדיין לא הגדרה של לקוח – לעדכן אזרח שעומדת לו הזכות, בגלל שהוא הגיע לגיל 65, 67, 82, זכות כזו וכזו מהביטוח הלאומי, מותר לו. לשווק לו – אסור לו. הוא יכול לשווק לו באמצעות SMS, מייל, מכתב רשום, מה שהוא רוצה. לעדכן מותר. להתנדב, לבוא, לעשות שירות, לעדכן על הזכויות –מותר לו. ואמרנו זאת ונאמר לפרוטוקול.
פניה שקיבלנו מחברת פזגז, שנוגעת בעצם להגדרה של עסקה מתמשכת בחוק. בסעיף 13(ג) לחוק, עסקה מתמשכת מחריגה עסקה לאספקת גז בין צרכן גז לספק גז. וההגדרה הזאת בעצם החלה על החוק, איפה שאנחנו משתמשים במונח "עסקה מתמשכת". לכן צריך להבהיר בחריג שהעסקה מתמשכת היא כמובן לרבות עסקה לאספקת גז בין צרכן לספק גז.
השרה, שתדעי, אני ניסיתי בכלל להוציא פה את העסקה המתמשכת והם התעקשו שלא, הצוות. אני חושב שעסקה מתמשכת לא אמורה להיות בחוק הזה.
אני אומר לכם לפרוטוקול: תזכרו עוד שנה יהיו תלונות מצרכנים שיצאו עם נזקים במאות אלפי שקלים, במאות אלפי שקלים, בגלל החוק הזה. צרכנים, לא אנשי מסחר.
כן. הם ישמחו. אני אומר לך, סלקום ורמי לוי ישמחו על החוק הזה. בשבילם זה "מים קרים לנפש עייפה". חבר'ה, לא הכול בתפקידכם לשחק בשכל.
שיווק, עסקה חדשה. תישארו בעסקה הישנה. תשלמו 200 שקלים לחודש על טלפון ואני אמציא לכם את החשבונות שלי גם ששילמתי.
הנושא הבא עניינו: חובות דיווח לוועדת הכלכלה בדבר יישום הוראות החוק. עורכת הדין נעמה דניאל תקריא את חובות הדיווח.
"דיווח לוועדת הכלכלה של הכנסת בדבר יישום הוראות החוק
6א.
הממונה על הגנת הצרכן והסחר ההוגן ידווח לוועדת הכלכלה של הכנסת על יישומו של חוק הגנת הצרכן (תיקון מס' 62), התשפ"א-2020 (בסעיף זה – החוק), בעניינים המפורטים להלן ובהתאם להוראות אלה:
(1) התקדמות ההליכים להקמת המאגר כאמור בסעיף 16ב(א) לחוק העיקרי, כנוסחו בחוק זה; דיווח כאמור יימסר אחת לחצי שנה, החל בתום שישה חודשים מיום פרסומו של החוק ועד למועד שבו יודיע הממונה לוועדת הכלכלה של הכנסת כי הושלמו ההליכים להקמת המאגר;
(2) מספרם הכולל של מספרי הטלפון שצרכנים ביקשו להוסיף למאגר ומספרם הכולל של מספרי הטלפון שצרכנים ביקשו לגרוע מהמאגר כאמור בסעיף 16ב(ב) לחוק העיקרי, כנוסחו בחוק זה; דיווח לפי פסקה זו יימסר אחת לשנה במשך ארבע שנים, החל מתום שנתיים מיום פרסומו של החוק;
(3) מספר הצווים המינהליים להפסקת הפרה שהוצאו לפי סעיף 21ג1 לחוק העיקרי, כנוסחו בחוק זה, בשל אלו הפרות ובשל אלו נימוקים לפי סעיף 21ג1(א) הוצאו, תנאיהם ומשכם, בחלוקה לפי צווים שהוצאו טרם שניתנה לעוסק הזדמנות לטעון את טענותיו כאמור בסעיף 21ג1(ב) וצווים שהוצאו לאחר שניתנה לו הזדמנות כאמור; דיווח כאמור יימסר אחת לשנה במשך ארבע שנים, החל מתום שנה מיום פרסומו של החוק;
(4) מספר העיצומים הכספיים שהוטלו לפי החוק וסכומם –
(א) לפי סעיף 22ג(ב)(16ב) לחוק העיקרי, כנוסחו בחוק זה, בהתייחס, בין היתר, למקרים ולנסיבות המנויים בתוספת השישית לחוק העיקרי, כנוסחה בחוק זה; דיווח כאמור יימסר אחת לשנה במשך ארבע שנים, החל מתום שנתיים מיום תחילתו של הסעיף האמור;
(ב) לפי סעיף 22ג(ג) לחוק העיקרי, כנוסחו בחוק זה, בהתייחס, בין היתר, למהות ההפרה שבשלה הוצא הצו כאמור באותו סעיף; דיווח כאמור יימסר אחת לשנה במשך ארבע שנים מתום שנה מיום תחילתו של החוק."
זה הסעיף הארוך. בהמשך לבקשה של יושב-ראש הוועדה ולהערות שנשמעו מצד חברי הכנסת בדיונים, מוצע כאן להוסיף סעיף של דיווח לוועדת הכלכלה, שבעצם יחייב דיווח של הרשות לוועדה על מספר נושאים. הדבר הראשון הוא בעצם עצם ההקמה של המאגר וההתקדמות בהליכים להקמת המאגר. הדיווח הזה יתחיל חצי שנה מהיום שהחוק יפורסם ברשומות, כלומר עוד לפני שהחוק נכנס לתוקף כי הוא ריק.
שנדע מה קורה. והוא יימסר אחת לחצי שנה, עד שהממונה יודיע לוועדה שההליכים הושלמו והמאגר הוקם.
הנושא השני הוא מספרי הטלפון שנוספו למאגר ונגרעו מהמאגר, כדי שהוועדה תוכל לעקוב אחר הפעילות של המאגר, כמה צרכנים ביקשו להוסיף את המספרים שלהם וכמה צרכנים ביקשו לגרוע אותם.
הנושא השלישי הוא הצווים המינהליים להפסק ההפרה. הוועדה אישרה סעיף שאומר שלממונה תהיה סמכות להוציא צו מינהלי להפסקת הפרה בעצם על כל הוראות החוק. ולכן חשוב שיימסר דיווח לוועדה בעניין של בשל אילו הפרות הצו הוצא, מה התנאים של הצו, מה משך הצו, ואם לעוסק ניתנה הזדמנות לטעון את טענותיו טרם שהצו הוצא.
הדבר האחרון הוא דיווח לעניין עיצומים כספיים שהוטלו לפי החוק והסכומים שלהם. וכאן הגבלנו את זה לעיצומים שנוספו לפי החוק. הסוג הראשון של העיצומים הוא עיצומים כספיים שהוטל בשל הפרה של העוסק את ההוראות של החוק. כלומר, שהוא פנה בפניה שיווקית למספר שהיה רשום במאגר, למרות האיסור. והדבר השני הוא הפרה של הוראות הצו המינהלי על הפסקת הפרה כמו שהסברתי קודם.
בעיקרון צריכה להיות הבהרה. אלא אם כן מישהו רוצה לבקש דיווח נוסף, שלא נמנע פה. אבל בכל אופן, הערות לדיווח לוועדה?
לאורחים שלנו יש הערות על הדיווח? אתם לא רוצים שידווחו לנו? תגידו. אתם נחמדים היום. אוקיי.
מי בעד אישור סעיף 6א?
הצבעה
אשור.
רק שנייה אחת. שאלה ליועץ המשפטי. בתקנות אפשר יהיה להחריג ענפים ודברים – ואיך קוראים לזה? – בחוק יש אפשרות בתקנות לשר להחריג?
אבל את התוספת השישית שר הכלכלה והתעשייה, באישור ועדת הכלכלה של הכנסת, רשאי לשנות. כמובן, לשנות את החריגים שעכשיו נקבעו ולהוסיף.
אנחנו מבקשים סעיף נוסף, סעיף אצילת סמכות ספציפית להוצאת הצו המינהלי. היום, לפי הנוסח של החוק, מי שמוציא את הצו המינהלי הוא הממונה. אנחנו מבקשים שיהיה סעיף שיקבע, ויש סעיף כזה בחוק הגנת הצרכן, לגבי עיצומים כספיים. אנחנו מבקשים להוסיף לאותו סעיף, שהממונה יוכל להאציל את הסמכות להוצאת צו מינהלי גם לסגן שלו ומי שממונה על תחום העיצומים הכספיים. כי בסופו של דבר, בחינת התיק היא על ידי אותו גורם. העוצם בודק את תיק החקירה ובודק אם יש אפשרות להטלת עיצום כספי, כלומר אם יש הפרה. הוא מפעיל שיקול דעת. אנחנו רוצים שזה ייעשה על ידי באמת גורם אחד ברשות שיתכלל את כל הנושא הזה של האכיפה. וחשוב לנו שזה ייעשה גם - - -
נכון. אבל, תראו, בתחום הגנת הצרכן אין לנו מספר מפוקחים מוגבל. מספר המפוקחים שלנו הוא מאוד גדול. זאת הסיבה גם שנתנו במקור, בתיקון 39, סמכות לממונה להאציל את הסמכות שלו להטיל עיצומים.
אני רק אגיד מה יהיה התיקון. למעשה, התיקון יהיה בסעיף 22כה: הממונה רשאי לאצול את סמכויותיו – גם לעניין הוצאת צו מינהלי – לסגנו או לעובד הרשות האחראי לנושא העיצומים הכספיים, והודעה על אצילת הסמכות תפורסם ברשומות. אנחנו נכתוב את זה גם כן בסעיף.
הסעיף האחרון הוא סעיף התחילה. למעשה, כל הסעיפים שנוגעים לעניין המאגר ייכנסו לתוקף, לפי הצעה של הממשלה, בתוך שנה וחצי. שאר הסעיפים לעניין הצו המינהלי ייכנסו לתוקף עם פרסומו של החוק ברשומות.
בדקנו. זה יצטרך להיות מתוקן בחוק התקשורת. בוא תכין את זה. נביא את זה. זה יותר נכון. זה יועלה לקריאה שנייה ושלישית.
הנושא שאותו העלית לעניין טפסי ההצטרפות שנותנות חברות הסלולר מוסדר ברישיונות של חברות הסלולר, שמי שניתנו מכוח חוק התקשורת אלה בזק ושידורים. אם רוצים לתקן את ההסדר שאתה מציע –חובה ותיקון – זה חוק התקשורת.
אז, קודם כול, אני רוצה להודות לך, יושב-ראש הוועדה, על העבודה המקצועית.
אז לא. אני גם רוצה להודות לך על העבודה המקצועית, היסודית, הזריזה. ממש שותף חשוב.
וגם לכם, חברי הוועדה, איתי ועידית ונעמה, תודה רבה על הליווי המקצועי. אתם שותפים מלאים לכל הגיבוש. באמת הבאנו הצעת חוק אחת ויוצאת טובה יותר ומאוזנת. עשיתם עבודה מקצועית שלמדתי ממנה.
ואני רוצה להגיד לך משהו ברמה אישית. זו הצעת החוק הראשונה שלי. וזה מאוד סמלי עבורי, כי אני נכנסתי לפוליטיקה כדי למנוע את עושק הקשישים. וזו זכות ענקית בשבילי להעביר יחד איתכם את החקיקה הזו ששמה אותנו בשורה הראשונה של המדינות שמגינות על הצרכנים המוחלשים. אני חושבת שזו בשורה מאוד מאוד חשובה. ואנחנו באמת נהווה חומת מגן עבור אותן האוכלוסיות.
אז המון תודה על השותפות. והלוואי שיצא מזה הרבה טוב ושוק הוגן יותר בישראל.
תודה, תודה.
תודה לאורחים שתרמו לדיון. זה לא מובן מאליו. לא קיבלתם הכול, אבל עידנו מה שאפשר לכדי להמשיך לחיות ולסחור במדינה הזו.
כן, מיכאל.
אני חושב שיהיה הוגן גם להודות לשר עמיר פרץ, שבלי התמיכה הנחרצת שלו הדבר הזה גם לא היה קורה.
לא, לא. אגב, אני רק אגיד שאנחנו העברנו החלטת - - - משטרה, תיקוני חקיקה. זה הראשון שעובר.
אני רק רוצה להגיד שהחוק הזה – מה שאני רוצה להגיד הוא באמת שאין פה קואליציה, אופוזיציה. זה מאוד חשוב. אני גם מודה לך, גברתי השרה. המטרה היא שבאמת שאת כשרה תוכלי להמשיך ולתת את ההגנה לאוכלוסיות – ואני לא מתבייש להגיד – לאוכלוסיות מוחלשות, כי אנשים לא מבינים את השפה לפעמים. אני מאוד מקווה שבאמת בעוד שנה נוכל להגיד שהחוק הזה הצליח, כי מבחן היישום, מה שנקרא, הוא המבחן הכי חשוב של חוק.
זה הכי חשוב. אבל אני רוצה להגיד שלא נעצור בזה. אנחנו נמשיך ונתמוך בכל חקיקה שנותנת מענה והגנה על האוכלוסייה שלא תמיד מבינה את השפה, שלפעמים קל לעבוד עליה. ולכן זה רק שלב ראשון, ונקווה שאנחנו נצליח גם לסייע.
רבותיי, באים לדיון – יש מאחורי הקלעים עבודה רבה, כל הזימון, כל העריכות, כל המכתבים, כל כאב הראש. לצוות שלי בוועדה, שלמה שחוטף ממני הרבה אבל הוא בסוף מביא – לכולם, בקיצור. לכל מי שתרם.
רגע, והרשות לסחר הוגן. אניטה, מיכאל, חנה, אורית מהמשרד שלנו, שוויון חברתי, הם בסוף הגוף המבצע שגיבש את החזון הזה, שבנה את כל הטיוטה כשהובאה לוועדה.