פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-ושלוש
הכנסת
30
ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות
02/11/2020
מושב שני
פרוטוקול מס' 77
מישיבת ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות
יום שני, ט"ו בחשון התשפ"א (02 בנובמבר 2020), שעה 11:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-23 מתאריך 02/11/2020
עשרות אלפי עולים לא ראו את משפחותיהם מאז תחילת משבר הקורונה
פרוטוקול
סדר היום
עשרות אלפי עולים לא ראו את משפחותיהם מאז תחילת משבר הקורונה
היו"ר דוד ביטן
¶
שלום. הנושא, ביקור משפחות של עולים בתקופה של הקורונה, שלא מאפשרים להם. יש לנו פה בקשה גם של תמר זנדברג, גם של יוראי להב הרצנו, וכמובן שמיכל וונש שגם הגישה, לא בכתב, אבל בלבלה לי את המוח על זה כל הזמן. אני אתן לכם, כל אחד להציג את הנושא. כל אחד שיציג מה שיש לו לומר ואחר כך אנחנו ממשיכים.
מיכל וונש (כחול לבן)
¶
אדוני היושב ראש, קודם כל אתה יודע שאנחנו מתעסקים בזה כבר תקופה ארוכה, חודשים למעשה, וכל פעם אנחנו מצליחים להרחיב את הקריטריונים עוד קצת ועוד קצת. הרחבנו לחיילים בודדים ואז לבנות שירות ואז למי שיולדים בארץ והסבים והסבתות מגיעים לראות את התינוקות הללו.
עכשיו אנחנו במין משבר מתגלגל וכל המקרים החריגים הללו, המקרים ההומניטריים החריגים הללו, הפכו לים של בקשות, הקונסוליות קורסות וגם אין שום היגיון, פשוט אין היגיון מסדר מאחורי הדברים. אז כל ההחרגות וכל החריגים, ויש עכשיו 20 קריטריונים, דומני, ועדיין אף אחד לא יודע אם הוא יכול או לא יכול לבוא לבקר משפחה מקרבה ראשונה ובני בנות זוג במדינת ישראל.
מדינות אחרות כבר יצרו מדיניות ברורה, חייבת להיות מדיניות ברורה ושקופה ולכך אפשר להוסיף גם מקרים חריגים, אבל העובדה שאנחנו כל פעם מוסיפים עוד קריטריון וגונבים עוד קצת כשאנחנו במשבר מתארך אנחנו לא יכולים לומר לאנשים לא לראות משפחה מקרבה ראשונה שנה, שנתיים, שלוש שנים, בני ובנות זוג, שנה, שנתיים. אנחנו לא יודעים לכמה זמן אנחנו הולכים עם המצב הזה.
מיכל וונש (כחול לבן)
¶
לא, אדוני היושב ראש, התחלנו במרץ ואנחנו לא יודעים עד מתי זה יתמשך, לזה כוונתי.
מיכל וונש (כחול לבן)
¶
אני לא מדברת על לפני, אני מדברת פרוספקטיבית, אנחנו לא יודעים כמה זמן המצב הזה מתמשך. ואני אומר עוד דבר, אני הגשתי שאילתה במליאה לשר הפנים, מתי תהיה מדיניות, התשובה הייתה לא תהיה מדיניות, וזה לא יכול להיות.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
תודה, אדוני היושב ראש. אני רוצה רגע לחדד את הבעיה. הגבולות בכל העולם ובאופנים משתנים סגורים מאז חודש מרץ ולא צפויים להיפתח באופן רגיל כשנה-שנתיים. מפה השנה-שנתיים הזה. בואו נבין למה זה משליך. כאשר הגבולות פתוחים, עד לפני חודש מרץ, בעולם שכולנו מכירים, אנשים נוסעים ממדינה למדינה עם ויזת תייר, לא משנה מי הם, אם הם עולים חדשים, אם הם משפחה, אם הם בני זוג, הם מסתובבים להם בעולם באופן חופשי, עם דרכון, עם ויזת תייר וזה הכול ואף אחד לא שואל אותם מי אתם ומה אתם עושים ולמה אתם באים.
בעולם הקורונה הכול נסגר ופה יש מגבלות מיוחדות ויש קריטריונים וכאן יש בעיה. אנחנו טיפלנו, חלק מאלה שיושבים כאן, במשפחות, משפחות נשואות עם ילדים שמה לעשות, אחד מבני הזוג ישראלי והשני לא, ואם הם לא נשואים ברבנות, אם הם נשואים במדינה אחרת או שהם לא נשואים בכלל, כלומר הם ידועים בציבור, פתאום מפרידים בין משפחות. יש לי מקרים של משפחות ששבעה ושישה ושמונה חודשים אמא לא ראתה את הילדים שלה, הקטנים גם, בגלל שההורים לא נשואים.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
למה? יש לי עכשיו מקרה של משפחה שגרים שלושה חודשים בישראל, שלושה חודשים בחו"ל, האבא והאישה ביחד.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
הגבר ישראלי, האמא לא. עכשיו הם לא יכולים, כי גם שם סגור וגם פה סגור ואין להם איך לגור ביחד. לדוגמה. אבל זה אני עכשיו שמה בצד, נושא הדיון שלנו כאן זה עולים חדשים. מדינת ישראל מתברכת, יש לה דבר ייחודי, מדיניות הגירה ייחודית מכל העולם, שיש כאן אנשים יהודים שבחרו לעלות לארץ ועולים כל הזמן, כל שנה עולים יהודים, מצרפת, מקנדה, מארצות הברית, מרוסיה, ממדינות מזרח אירופה, מבלגיה, מכל מקום בעולם, ומה לעשות? לאנשים האלה יש משפחות, קרובי משפחה, הורים, אחים, סבא וסבתא, שלא בחרו לעלות. אין מה לעשות, אנחנו לא מכריחים, אין כפייה של כל היהודים לבוא.
עכשיו נוצר מצב שהעולים האלה נמצאים פה, חלקם שנה או שנתיים או שלוש, עולים חדשים צעירים, בישראל יש הרבה תוכניות שמעודדות אנשים צעירים לבוא, והאנשים האלה לא רגילים לא לראות את ההורים שלהם כל כך הרבה זמן. עכשיו פה נכנסות מגבלות הקורונה. צריך להבין משהו, האנשים האלה בעצם הם שווה ערך לתיירים, כלומר הם לא עולים חדשים, הם לא רוצים להתאזרח, הם לא בהליך מדורג.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
אני מתייחסת לכל הקטגוריה של אנשים שיש להם סיבה לבוא לבקר, סיבה משפחתית, משפחה, משפחה של עולים, לוויה, חתונה, כל הדברים האלה.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
בדיוק. אני חושבת שאפשר בהחלט לגבש איזה שהוא מתווה, מקרבה ראשונה, משפחה של עולים, מסיבות הומניטריות, של לוויה, של חתונה.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
חברים, יש בעיות עם זה. אני אומרת לכם, כמישהי שמקבלת המון המון פניות, יש המון בעיות.
מיכל וונש (כחול לבן)
¶
אני רק רוצה לחדד. יש רשימה של קריטריונים ועושים פה לילות כימים במשרד החוץ, הקריטריונים נכנסים בפועל, אין בעיה, בריתות והלוויות וגם חתונות, ובסופו של דבר המקרים החריגים הם מה שנקרא מקרים הומניטריים. יש לי מאות פניות של אנשים שנמצאים פה לבד והמצוקה הנפשית של להיות פה לבד, אני מתחברת למה שתמר אמרה, ומתוך הדבר הזה צריך - - -
מיכל וונש (כחול לבן)
¶
אתה בדיוק צודק, אדוני היושב ראש, בגלל זה צריך מדיניות. זאת אומרת אי אפשר להמשיך להרחיב עוד קריטריון ועוד קריטריון ללא מדיניות.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
משפט אחרון. מהניסיון שלי אני רוצה לציין שלושה משרדים וכל אחד מה הבעיות שלו. משרד החוץ עוזר, באמת אני עובדת מול משרד החוץ, מול הקונסוליות, אבל הקונסוליות סגורות בגלל הקורונה.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
לכן המצב הזה מביא לבירוקרטיות הזויות של אנשים שעומדים מחוץ לקונסוליה בכל מיני מקומות בעולם ואומרים להם אולי יכניסו אתכם, אולי לא, אין עם מי לדבר, יש עם מי לדבר. זו בעיה אחת.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
בעיה שנייה, משרד הפנים. משרד הפנים, כשמו כן הוא, הוא אחראי על ההתאזרחות ועל הכניסה בימי שגרה. כל מי שהוא רואה בא הוא ישר חושד שיש פה מקרה של התאזרחות או השתקעות. אני יכולה להבין את זה, אבל, שוב, תבינו, מדובר באנשים שבמצב אחר הם היו בוויזת תייר, משרד הפנים לא היה מסתכל עליהם בכלל, לא היה מתעסק איתם, ושם הם נתקעים. והשלישי והאחרון זה משרד הבריאות, זה המשרד פה מכתיב את כל חיינו ואת כל הקריטריונים בחודשים האחרונים. משרד הבריאות, מבחינתו אין מניעה שהאנשים האלה ייכנסו. הם לא מוקד הדבקה, מדובר במספרים לא גדולים, משרד הבריאות חוזר ואומר שאין מניעה.
לכן אני חושבת שכל מה שצריך, באמת כמו שאמרת, אדוני היושב ראש, זה פשוט לגבש קריטריונים ולפי הקריטריונים האלה לעבוד וזה הכול. תודה.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
¶
תודה רבה, אדוני היושב ראש, על קיום הדיון, זה דיון שבעיניי הוא מאוד חשוב. אני רוצה להתייחס מנקודת הראות של העולים. העולים הגיעו לישראל, מאות אלפים מהם מתוך ציונות ואהבת המדינה והארץ ואנחנו דנים אותם בתקופת הקורונה, אדוני היושב ראש, לבדידות קיצונית. הם נמצאים פה בלי עורף משפחתי, בלי חברים, כלואים בין קירות הבתים שבהם הם גרים, בלי שאף אחד יכול ללכת ולבקר אותם. גם בתקופת הסגר, אדוני היושב ראש, - - -
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
¶
רוב העולים החדשים הם בלי עורף משפחתי, רוב המשפחות שלהם נמצאות בחו"ל. אדוני, יש עשרות אלפי - - -
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
¶
ויש גם כאלה הרבה מאוד, במיוחד חבר'ה צעירים, שעלו לפה מתוך ציונות והמשפחות שלהם בחו"ל, אין להם פה עורף משפחתי, אין להם פה חברים. בתקופת הסגר. אחותי ברוך ה' גרה פחות מקילומטר ממני, ראיתי אותה ואת האחיין החמוד שלי כמעט על בסיס יומי. הם באו מתחת לבית שלי, ירדתי למטה, במרחק שני מטר, ודיברנו והתראינו. ברגע שאין לך את העורף המשפחתי ואת החברים ואת הסביבה ואת התמיכה אתה לבד.
ואני שואל את עצמי האם אנחנו רוצים שאותם עולים שבחרו בארץ ישראל, להגיע לכאן ולקבוע כאן את הבית שלהם, האם כך נראה בית? בדידות קיצונית היא לא בית, היעדר תמיכה משפחתית וחברים זה לא בית, ומדובר פה על חודשים על גבי חודשים.
אדוני, אני יושב בוועדת קורונה וכמעט בכל ישיבה אנחנו תופסים את הראש ומורטים את השערות בגלל שאין היגיון בהרבה מאוד מהתקנות.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
¶
בגלל שאין ספרים הייתי צריך למרוט באמצעות מכונה בבית. אבל פה אין היגיון. אדוני יושב הראש, ברור שיש קורונה וברור שהיא מסוכנת, אבל אפשר, כמו שאמרת בתחילת הדיון, לייצר נוהל ברור, שיאפשר לנו לקבל לכאן את קרובי המשפחה מהדרגה הראשונה של אותם אנשים שיגיעו לכאן תוך שמירה על נוהלי משרד הבריאות ושמירה על בריאות הציבור, אבל לאפשר לקרובי המשפחה הראשונים של אותם עולים להגיע לכאן ובעצם לייצר שוויון. הם אזרחים ישראליים מתוך בחירה מלאה, הם נטשו את עולמם והגיעו לכאן מתוך אהבת הארץ והמדינה ואנחנו צריכים - - -
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
¶
שנמצאים פה ממש לבד, נקלעו למצבים נפשיים, חברת הכנסת מיכל קוטלר, כמו שאמרת, קטסטרופה. זה לא מחויב המציאות, אפשר לפתור את זה בצורה ברורה, ביצירת נהלים קלים. ואני אומר שוב, אני שמח שזה נמצא באכסניה שלך, אדוני היושב ראש, כי אתה יודע לעמוד על שלך ולהגיד למשרדי הממשלה: זה לא הגיוני, אני מבקש שתנסחו נהלים.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
¶
הם בחרו לקבוע את ביתם כאן, זה הבית שלהם, אנחנו צריכים לוודא שיש להם זכויות של בני בית וזכויות של בני בית זה שהם לא יהיו לבד.
היו"ר דוד ביטן
¶
אבל אנחנו לא רוצים ליצור מצב שכל הישראלים יגידו שהם צריכים איזה מישהו שיבוא אליהם, לכן צריך לקבוע קריטריונים.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
¶
דוד, אני גם לא מצליח להבין, במידה שמחייבים את אותו בן אדם בבידוד של 14 יום ומחתימים את אותו עולה על אחריות שהוא מבודד.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
ישראלים נוסעים לכל העולם, מחפשים איפה לצאת לנסוע סתם בשביל נופש, אז לבוא לבקר לא?
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
¶
אחרי זה היא תדבר, אבל חשוב לשמוע את העולים החדשים, לשמוע את המצוקה שלהם וגם להבין שאפשר להחריג, זה הגיוני להחריג וצריך להחריג.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
רוצים להחריג אנשי עסקים, רוצים להחריג תיירות, רוצים את כל העולם ואשתו להחריג, אבל משפחות לא?
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
¶
אברכים הגיעו לפה. 17,000 אברכים הגיעו לכאן. טוב מאוד, אז למה לא לעשות - - -
מיכל וונש (כחול לבן)
¶
זה לא רק אברכים, אלה תלמידים שמגיעים לשנת – זה כל התוכניות של השנה, זה גם 'מסע' וגם נעל"ה.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
אם אלה של נעל"ה יחליטו לעלות אז מה נגיד להם? עכשיו עד שיהיה זה לא תראו את המשפחות שלכם?
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני לא מתנגד לעלייה שלהם, אני רק אומר שאם נתתם להם בואו ניתן גם לאנשים אחרים כי זה מה שצודק.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
לא, אני אומרת יותר מזה, הם יעלו, נעל"ה יעלו ואז מה? יישארו פה לבד? לא יראו את המשפחות שלהם?
היו"ר דוד ביטן
¶
ברור שלא. יש הבדל בין בודד, למשל חיילים בודדים שרצו לנסוע לחו"ל בתקופת הסגר טיפלנו בהם וכולם נסעו, יחד עם משרד הביטחון ומשרד התחבורה אישרנו להם.
היו"ר דוד ביטן
¶
אבל לא רוצים שינצלו את זה על מנת שאנשים יגיעו לארץ בעוד כל הישראלים לא יכולים להביא בני משפחה לפה בתקופת הקורונה.
מיכל וונש (כחול לבן)
¶
מה זה כל הישראלים לא יכולים? מה זאת אומרת? אבל אנחנו אומרים משפחה מקרבה ראשונה תוכל להגיע ארצה.
מיכל וונש (כחול לבן)
¶
אני מבינה, אדוני היושב ראש, על זה אנחנו מדברים, על לייצר מדיניות, בדיוק על זה.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, אנחנו לא באים עכשיו לתקן את העולם. אני בעד מה שאמרה תמר, אנחנו נקבע איזה שהם קריטריונים שאנחנו מאמינים בהם.
היו"ר דוד ביטן
¶
לדעתי מור-יוסף יקבל את הדברים האלה, אבל בצורה הגיונית. עכשיו אנחנו נפתח את הכול, המדיניות היא לא לפתוח, אז אתם רוצים שאני אלחם בכל העולם שכן יפתחו? לא, אבל נקבע קריטריונים לאנשים שכן יוכלו לבוא, נצמצם את הבעיה, זה כן. אני חושב שתפסת מרובה לא תפסת, עדיף לגמור את זה בצורה כזו.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
קודם כל תודה רבה, אדוני היושב ראש, על הדיון הזה, זה דיון חשוב, אני רק רוצה לתקן ממש בקטנה, קונסוליות עובדות, אני מטפל ואני רוצה גם לשבח את ה - - -
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
כן, אבל אני רוצה לשבח, בשבועות האחרונים גם את הקונסולית שלנו יפה לויצקי במוסקבה וגם לילך אטיאס בקייב, ממש עושים עבודת קודש, עוזבים הכול, מטפלים בפניות והרבה פעמים באופן אישי לוקחים את הפנייה ולא משאירים את זה. למשל הזכרתם פה את הנושא של הלוויות. כן, יש אישור, אפשר להגיע, אבל אתה יודע מהיום למחר גם אין טיסות, גם אין - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
ישבתי עם משרד המשפטים ומשרד האוצר, סיכמתי שנציג האוצר יישב עם מנכ"ל משרד החוץ על מנת שיבדקו, כי יש בעיה, לא כל אחד יכול, הוא צריך לעבור את הקורס הקונסולרי וכו', אבל יש כאלה שיושבים היום במשרד החוץ והם לא מצוותים לעבודה, אז אלה יכולים לנסוע. היו צריכים התאמות תקציביות, הם ישבו ביניהם, באמת אני צריך לבדוק מה הם החליטו. זה יכול לפתור חלק מהבעיה.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
אני אגיד לך הצעה פרקטית. בגלל שהעומס גם במספר כניסות לישראל ירד משמעותית, גם למשטרת הגבולות וגם לרשות האוכלוסין וההגירה, אז כיוון שיש מקרים חריגים הזמן שלהם לא אמור לקחת יותר מדי. למשל אם בן אדם בא ואומר שהוא אח של מישהי שנפטרה, אז אתה לא צריך לבקש ממנו תעודת לידה מלפני 50 שנה בשביל להוכיח, מספיק - - -
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
לא, אני רק אומר שלפעמים גם אפשר להגדיל את הראש, אבל אני רוצה להגיד משפט אחד. יש למשל מספר אוכלוסיות שכן הייתי מבקש להכניס אותם לתוך חריגה. למשל כולנו יודעים שיש נוהל קשיש, למשל משפחה שיכולה להביא הורה קשיש על פי הנוהל ואז הוא נשאר פה, אחרי תקופה מסוימת הוא מקבל סוג של מעמד תושב קבע והיום כל הנושא הזה נדחה לחודש מרץ, לחודש אפריל.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
לא, אני מדבר על נוהל קשיש של משפחה ישראלית, לא משנה אם זה עולים או לא עולים, אם יש הורה קשיש שנמצא בחוץ לארץ והוא לא אזרח ישראלי והוא גם לא ממוצא יהודי, אבל מותר לו על פי הנוהל הזה להגיע לישראל ואז לקבל את תושבות הקבע. משרד הפנים דוחה את זה בשנה שלמה וכך משפחות שלמות לא מסוגלות להביא את ההורים הקשישים.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
עוד נקודה. אני מסיים, חצי משפט. אתה זוכר את הפרסומת חייל בודד נשאר בודד גם כשהוא משתחרר? אז 5,000 חיילים בודדים זקוקים גם לאישור, אוטומטית שאמא או אבא של חייל בודד - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
בסדר, נדבר על זה. מה שאני מציע, אתמול ישבתי עם מור-יוסף, אין לו בעיה לפתוח את זה, כמובן באיזה שהן מגבלות סבירות. גם הוא אומר מה זה עולה, מה תקופת הזמן שאנחנו נשחרר את העניין הזה. מה שאני מציע, בואו נקבע שכל אדם שעלה לישראל עד שלוש שנים אנשים מקרבה ראשונה - - -
מיכל וונש (כחול לבן)
¶
אני אומרת שההגדרה של שלוש שנים היא מאוד מצמצמת. כשהוא משתחרר הוא כבר שלוש שנים בארץ ואז ההורים שלו לא יכולים - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, שלוש שנים זה לא מעט, זה הרבה, כיוון שאחרת כל הישראלים יכולים להביא את מי שהם רוצים ואז אנחנו פתחנו את ה - - -
מיכל וונש (כחול לבן)
¶
אבל אני נותנת לך את המקרה הקלאסי. מישהו שעלה לארץ, שירת כחייל בודד, אפשרנו לו - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אני לא הולך לפי דוגמאות פרטניות. יש אחת שכתבה לי מכתב שהיא עלתה לפני 11 שנה ורוצה ש – אז מה ההבדל בינה לביני שאני עליתי ב - - -
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
אבל איפה הגבול? איפה אתה עושה את הגבול? כי התהליכים לוקחים גם זמן, שלא ייווצר מצב שבן אדם התחיל טיפול ואחרי חודשיים פתאום מגלים שהוא כבר שלוש שנים וחודש מאז שהוא עלה.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, לא, לא, ארבע. תיכף אני מעלה אותם. ארבע שנים, קרבה ראשונה, כולל סבא וסבתא, זה נראה לי סביר. זה לגבי העולים. לגבי חיילים משוחררים, מה המצב עם חיילים משוחררים?
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
אגב, חמש אתה מכסה גם חיילים משוחררים שנתיים מהשחרור. אם אתה לוקח שלוש שנים שירות אז אתה פותר את זה לכולם בחמש שנים וזה סביר גם.
היו"ר דוד ביטן
¶
ארבע, אני מקווה שנשכנע אותו ונגמור את זה יפה כי אם אנחנו גומרים את זה איתם בהסכמה הם צ'יק צ'ק עושים את הנוהל ונגמר הסיפור.
מיכל וונש (כחול לבן)
¶
אדוני היושב ראש, חמש שנים זה המינימום. ממש חייב להיות מינימום של שלוש שנים. אני הייתי אומרת עשר.
שלומית אבינח
¶
חיילים בודדים משוחררים אין מדיניות נכון לעכשיו. הם לא יכולים, אלא אם כן אתה קובע שנה מיום ה - - -
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
זה עשרות מקרים, לא מדובר על מאות. אלה עשרות מקרים בשנה, זה לא הרבה אנשים. זה אנשים שרוצים להביא הורה קשיש, על פי הנוהל שמותר ב'נתיב', אחרי כל הבדיקות, פשוט משרד הפנים דוחה את הטיפול.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
עוד הפעם. נניח יש לך משפחה שעלתה לפני, לא משנה, 15 שנה, ואז במשפחה אחד יהודי, בן המשפחה הלא יהודי, נניח אישה לא יהודייה, נשארה לה אמא, אם היא הבת היחידה ואמא שלה לא יכולה לעלות לבד משום שאין לה מוצא יהודי, היא לא יכולה לעלות לבד, אז על פי נוהל 'הורה קשיש' מותר לה להביא את אמא שלה אם היא מוכיחה שהיא הבת היחידה של אמא, כלומר לא להשאיר אותה בארץ המוצא.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
לא, הם מתיישבים בארץ, הם מקבלים מעמד, זה כמו שבני זוג של ישראלים שמתאזרחים, הם לא מקבלים אוטומטית את כל התנאים של אזרח. זה גם לא עולים. אבל הנוהל הזה מאפשר להביא את הקשיש כמובן בהתחייבות של אותה משפחה לטפל בהורה.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
לא נותנים בגלל שמשרד הפנים לא נותן, זה לא אזרחים, זה לא עולים, הוא דוחה את הטיפול ואז ככה הם לא יכולים להיכנס לישראל.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
מצד אחד את מה שהוא עושה בשגרה הוא לא עושה בקורונה, מצד שני הוא מחיל בקורונה קריטריונים יותר חמורים ממה שהוא מחיל בשגרה.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
לא, תמי, סליחה, בגלל שאין קבלת קהל במשרד הפנים אז אותו זוג שרוצה להביא את ההורה הקשיש, שהוא לבד שם, בן 75, הוא מביא אותו לקבע.
היו"ר דוד ביטן
¶
לכמה זמן? מגדירים את הזמן? תמר אמרה שאם יש מישהו, נגיד האישה גרה בחו"ל, ורוצה לבקר את בעלה בארץ, צריך לתת לה, לדעתי. זה לא הגיוני.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
סליחה, עוד שאלה. יש משפחות שלא התחילו את הטיפול במשרד הפנים בגלל שהם התחתנו בחו"ל ואז נוצר מצב, למשל, הוא ישראלי ואשתו לא ישראלית, הם התחתנו ברוסיה, בטורקיה, בלאס וגאס, לא משנה מה, בגלל שהם לא התחילו לפני הקורונה את הטיפול במשרד הפנים אז משרד הפנים מעכב את האישור שלה, הוא לא נותן לה להיכנס לישראל בשביל שפה הם ימשיכו לחיות כזוג נשוי לכל דבר.
מיכל וונש (כחול לבן)
¶
אני רציתי רק לומר, אדוני היושב ראש, שאני מציעה אחרי מה שאנחנו רואים פה לא להרחיב קריטריונים ולא לסבך את הנושא, צריך לייצר משהו מאוד הוליסטי, מאוד פשוט. אז אמרת ארבע שנים, אני הייתי מציעה לפחות חמש שנים ולא להתחיל עם חיילים משוחררים שנתיים אחרי ובנות שירות שנה וחצי אחרי. חמש שנים כמינימום.
מיכל וונש (כחול לבן)
¶
אדוני היושב ראש, אני רוצה רגע להגיד משהו. הנושא הזה, אנחנו כאילו שוקלים את השיקול של משרד הבריאות בשביל משרד הבריאות. משרד הבריאות אמרו לי באופן ישיר שאין להם בעיה, כל עוד תהיה מדיניות ו - - -
מיכל וונש (כחול לבן)
¶
אבל, דוד, הוא קובע את מדיניות הבריאות ונכפיף את הנושא הזה כמובן לקריטריונים של משרד הבריאות.
יוסף טייב (ש"ס)
¶
אדוני היושב ראש, אני בדיוק יוצא עכשיו מוועדת קורונה ואני רוצה לומר לך שלמשרד הבריאות כן יש בעיה עם זה. אשר שלמון היה שם והוא אומר - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
מה זה משנה? זה לא מעניין אותי. תרשמי רגע, ההמלצה שלנו היא כזאת, לגבי עולים חדשים, ממליצים לרשות האוכלוסין לקבוע נוהל שכל מי שעלה עד לפני ארבע שנים ניתן יהיה לבקר אותו מקרבה ראשונה.
היו"ר דוד ביטן
¶
זה דבר אחד. לגבי חיילים בודדים שהשתחררו מהצבא ובנות שירות שהשתחררו ונשארו בארץ - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
תני לי רגע. שנשארו בארץ ונמצאים בארץ עד שנתיים, לכל היותר שנתיים ממועד השחרור, ניתן יהיה לזמן מקרבה ראשונה.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
בהקשר של המשפחות, יש אנשים שנמצאים ממש בדיכאון, אולי בהצגת אישור רפואי, שבן אדם אומר – תקשיב, יש אנשים בדיכאון.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
אם הוא הולך לרופא ואומר שהוא בדיכאון וחשוב לו להיפגש עם אמא, אולי להכניס את זה.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא קשור. אתה רוצה לבוא – כמובן הכול בהתאם לנוהלי משרד הבריאות, אתה רוצה לבוא לשבת בבידוד שבועיים, 12 יום, שב.
היו"ר דוד ביטן
¶
טייב, אם משרד הבריאות לא מאשר שיבואו ממדינה מסוימת אז לא באים. אני לא קובע, הכול בהתאם לנהלים של משרד הבריאות.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
לא, אבל יש הבדל בין בן אדם במצב סופני, חולה סרטן, למצב דיכאון. כי בדיכאון עד שאתה תוכיח שבן אדם בדיכאון בגלל שהוא לא ראה את אמא שלו שנה, אז אתה יודע, זה בעייתי.
היו"ר דוד ביטן
¶
מה שאני אומר, רשות האוכלוסין רצתה תקופה הרבה יותר קצרה מארבע שנים, אז אני אומר, בגלל הפניות שלכם אנחנו מדברים על ארבע שנים כי אחרת יש פה בקשות של עולה מלפני 11, מלפני 20 שנה וזה לא יסתיים בחיים. יש מדיניות לסגור את השמים, מכל מיני סיבות, אפשר לפתוח את זה בכל מיני מקרים, אבל לא באופן גורף, אחרת כל ישראלי יגיד: יש לי אח שנמצא בפריז, אני רוצה שהוא יבוא לארץ.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
לא, אבל, דוד, יש גם אנשים שמתאזרחים, התהליך לוקח זמן. נניח בן אדם שהגיע לפני שלוש שנים, הוא עובר תהליך התאזרחות, אם אמא שלה או שלו רוצים לבקר - - -
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
לא, אנחנו צריכים לבקש מהם נתונים, שלא ייווצר מצב ש-98% הם נותנים תשובה שלילית.
מיכל וונש (כחול לבן)
¶
אדוני היושב ראש, מדברים עכשיו על מדיניות קדימה כי אנחנו לא יודעים לכמה זמן המצב הזה יהיה איתנו, מדברים על אנשי עסקים ואיך נאפשר להם להגיע ולייעל את ההגעה שלהם. אני חושבת שמדינה שמעודדת וקולטת עלייה, ואנחנו מדברים כל הזמן על גל העלייה שאנחנו צריכים לעודד אותו, חייבים לקחת בחשבון ולפשט את הנושא הזה, לפשט אותו כמה שיותר.
מיכל וונש (כחול לבן)
¶
אני אגיד ככה, קודם כל אני מקבלת את מה שאתה אומר שאתה רוצה לצמצם את זה, אני לא הייתי מסבכת את זה, אני הייתי אומרת שחיילים בודדים מזמן השחרור ארבע שנים. ארבע שנים לכל עולה חדש ודי.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, לא, תבחיני בין שני דברים, אם החייל הבודד השתחרר ונהיה עולה אז יש לו את ארבע השנים בלי קשר.
היו"ר דוד ביטן
¶
את לא עושה את הערבוביה הנכונה. אם הוא נשאר חייל בודד, עוד לא עלה, אבל הוא בארץ, אז יש לו שנתיים, מה את רוצה? מה לא בסדר בזה? אם הוא נהיה עולה יש לו ארבע שנים.
מיכל וונש (כחול לבן)
¶
נניח שהחלטנו שארבע שנים זה המדד אז שיחול באופן שווה על כולם, ארבע שנים, קרבה ראשונה.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, חייל בודד שהוא לא עולה חדש. את לא מבינה, קחי חייל בודד, השתחרר מהצבא כחייל בודד, הלך ללמוד באוניברסיטה, בינתיים הוא לא אזרח ישראלי, הוא לא עלה, אז אני נותן לו שנתיים, מה לא בסדר בזה? ואם הוא נהיה עולה אז יש לו ארבע שנים.
אייל סיסו
¶
אני פה. קודם כל דיברתם, גם הסקת מסקנות והמלצות ובאופן אישי אין לי שום בעיה איתם, אבל אנחנו נצטרך כמובן לדון בוועדה בין משרדית בראשותו של פרופ' מור-יוסף.
היו"ר דוד ביטן
¶
אין ויכוח. אני ישבתי אתמול עם מור-יוסף, הוא בעד לפתוח את זה, אבל לא להגזים. הוא רצה שנה-שנתיים. שנה-שנתיים זה בעייתי, זה באמת בעייתי. אז אני אומר ארבע שנים, אנחנו נמליץ לו, אני מקווה שהוא יקבל את ההמלצה הזאת כי גם הוא מבין שהוא לא צריך כל היום להתעסק בזה. הרי מה קורה? פונים אלינו, אנחנו פונים אליכם, יוצא שכל היום מתעסקים בזה בוועדה. צריכים לקבוע קריטריון, זה גם לא מיליון איש, זה לא הרבה אנשים שיבואו.
אתם חושבים שיבואו הרבה? לא, כל אחד עם הבעיות של הקורונה שלו בחו"ל, עד שהוא יבוא לארץ, מי יודע, זה לא פשוט. לא הרבה באים, תאמין לי. יחסית לא תהיה פה נהירה מיוחדת, לכן אני חושב שרשות האוכלוסין צריכה לקבל את ההמלצה הזאת. היא פותרת המון בעיות, היא קובעת קריטריון אחיד וזהו. זה נראה לי הגיוני, אבל בבקשה.
אייל סיסו
¶
אני יכול להגיד כך, אנחנו מ-11 במרץ, ברגע שהחליטו שלא נכנסים זרים לישראל, כמו הרבה מדינות אחרות, כמו האיחוד האירופי לדוגמה, ישראלים לא יכולים להיכנס לשם עכשיו, הבנו שצריך להחריג אנשים. יש יהודים בעולם, יש סטודנטים, יש עולים חדשים וכו', ונקבעו 19 קטגוריות, זה 20 קטגוריות כבר, שמאפשרים להיכנס. זה התחיל משמונה קטגוריות, עלה ל-20, אנחנו דנים בזה על בסיס דו שבועי.
היו"ר דוד ביטן
¶
מאה אחוז, זה בשבילי יהודים לצורך העניין. אנחנו מדברים שיהודים יבואו לבקר, עולים, יהודים, מי שהוכר פה כעולה, זה לא שעכשיו אנחנו מעלים את כל אתיופיה, אומרים להם שיבואו לארץ, או את כל אוגנדה. אנחנו מדברים רק על יהודים, זה הכול. יש לנו מחויבות, לא כמו כל מדינות העולם, אנחנו יכולים לסגור את השמים עד גבול מסוים.
אייל סיסו
¶
אני חושב שבגלל זה נקבעו 19 הקטגוריות. למשל עולים לא נעצר אף פעם, להיפך, עולים אנחנו רוצים שימשיך כמה שיותר וכדומה.
אני רק רוצה להתייחס לנושא של הנציגויות, כי אני שומע את זה כבר בכמה ועדות ולא יצא לי להגיב, אנחנו לא הפסקנו את העבודה אף פעם. למעשה הקורונה במשרד החוץ התחילה כבר בינואר, לא במרץ, כמו בארץ, כי היו לנו נציגויות בסין, לא סגרנו אף נציגות אף פעם, עובדים סביב השעון החבר'ה שם. אנחנו עובדים בקפסולות בחצי מהמקומות, בשתי משמרות, כדי למנוע הדבקה, והיו לנו לצערי גם הדבקות שהדביקו נציגויות שלמות.
כל הנושא של כניסת חריגים, בין אם יהודים או לא יהודים, לוויות, חתונות וכדומה, אין צורך להגיע. אמרה חברת הכנסת זנדברג שצריכים להתדפק על דלתות, לא, צריך לשלוח מייל, הכול נעשה במייל, אין חובת הגעה, אין חובת התייצבות. חלק מהדברים נסגרים על ידי הקונסולים, יש להם את הסמכות, חלק זה על ידינו, חלק זה על ידינו ברשות האוכלוסין וחלק זה בוועדת החריגים הבין משרדית שעובדת אד-הוק 24/7 כמעט, בווטסאפים. עכשיו הסתכלתי 45 מקרים נידונו אתמול בערב.
הריכוז הוא בעיקר בארצות הברית, צרפת, אנגליה וגרמניה, שאר המדינות זה נוגע פה ושם, מוסקבה קצת יותר, באמת עושים עבודה נפלאה, קייב, אבל זה עיקר המדינות. הם עובדים ומקבלים ונותנים לאנשים להגיע, בהתאם לקריטריונים כמובן.
שלומית אבינח
¶
אני רוצה גם להגיד לפרוטוקול שכל הפניות שהגיעו מהוועדה, גם אם הן היו מאוד חריגות, הן טופלו באמת במהירות.
מיכל וונש (כחול לבן)
¶
לא רק שחייבים לציין את זה, אלא שחלק מהצורך במה שאנחנו עושים פה, אדוני היושב ראש, זה כיוון שהם קורסים תחת הנטל בזה שהם מתמודדים עם מקרה מקרה מקרה, זה אלפי מקרים. יכול אייל להעיד על הצורה שהם עובדים.
מיכל וונש (כחול לבן)
¶
לא, לא נכון. צריך שיהיו קריטריונים גם בשביל השקיפות וגם בשביל המדיניות, אבל גם כיוון שהם קורסים תחת הנטל.
נטלי אור חן
¶
שלום. ראשית אני חייבת לומר שבמהלך כל הדיון הזה יש פה דברים שהם נאמרו והם לא מדויקים. כמו שכבר צוין פה על ידי חברנו ועל ידכם, רשות האוכלוסין וההגירה מקיימת שיח מקצועי עם הגורמים הרלוונטיים, ביניהם זה משרד החוץ, משרד הבריאות, זה על בסיס של כל שבועיים ומגבשים מדיניות במקרים חריגים בהם נבחנת כניסת הזרים לישראל בתקופת הקורונה. יש כ-20 קטגוריות שמפורסמות ומעודכנות באופן שוטף באתר הרשות שלנו בשלוש שפות ועל כן לא ניתן לומר שאין מדיניות שהיא ברורה.
לגבי ההקשרים המשפחתיים, גם בהקלות שפרסמנו יש התייחסות מאוד רחבה ליחסים המשפחתיים, וציינתם אותם כאן, אם זה אירועים משפחתיים, אם זה ביקור של חיילים בודדים או של מתנדבי שירות לאומי ואזרחי, וחשוב לי לומר שאנחנו קשובים וערים לשינויים ולפניות שמגיעות אלינו ואנחנו תמיד מקיימים שיח מקצועי ובהתאם להנחיות של משרד הבריאות והשותפים שלנו.
מעבר לזה, דיברו על נוהל הורה קשיש. נוהל הורה קשיש מעולם לא נעצר, אנחנו מאשרים בלשכות נוהל הורה קשיש, כמובן על פי עמידה בקריטריונים ובנוהל כפי שבשגרה. קבלת קהל לא נעצרה. גם כשצמצמנו את קבלת הקהל בימי הסגר עדיין נתנו מענה למקרים דחופים וכיום כל הלשכות פעילות ב-90% מצבת כוח האדם. ולכן יש פה הרבה אי דיוקים שנאמרו על ידי חברי הכנסת. נתנו מענה לזוגות, נתנו מענה לזוגות שאינם נשואים.
נטלי אור חן
¶
כי כל מה שאמרתם עד עכשיו אלה דברים שנעשו. אנחנו אלה שמורידים את ההנחיות שלמטה ואנחנו אומרים לכם שהדברים האלה קיימים וחשוב לי מאוד להעמיד אתכם על אי דיוקכם.
היו"ר דוד ביטן
¶
נטלי, בואי לא ניכנס, אנחנו לא ועדת ביקורת, אנחנו לא מבקר המדינה. את עונה לנו כאילו שאנחנו מבקר המדינה, לא - - -
נטלי אור חן
¶
לא, זה לא עניין של מבקר המדינה, חשוב לי להגיד שאנחנו עונים לפניות ואנחנו באמת פועלים כי אנחנו מבינים את הצורך, אנחנו רגישים לצורך.
היו"ר דוד ביטן
¶
שנייה רגע, תעצרי רגע. תני לי לסיים, את לא נותנת לי לסיים. אמרתי, אנחנו לא מבקר המדינה. יש פניות לחברי כנסת, הם לא מדברים מיוזמתם, זה בעקבות פניות, לא תמיד הפניות מדויקות ולכן גם יכולות להיות טעויות. מעבר לזה הם אומרים שכשהם פונים אליכם באופן פרטני אתם מטפלים בזה בצורה יפה. הם אמרו את זה, אז מה בדיוק הבעיה?
אתמול דיברתי עם מור-יוסף על זה, אנחנו רוצים שיהיה איזה שהוא קריטריון, כי בעניין הזה יש לנו מאות פניות לגבי ביקור של בני משפחות. אלה משפחות שחייב להיקבע קריטריון אחיד, זאת ההמלצה שלנו בפני מור-יוסף, אנחנו מבקשים שתדונו בזה ותחזרו אלינו בעניין הזה. אני חושב שההמלצה שלנו היא מאוד סבירה וטובה והיא פותרת המון בעיות. זה דבר ראשון.
דבר שני, נוהל קשיש, תיכף אתה תתייחס לזה, אבל מה לגבי כאלה שהאישה בחו"ל והגבר בישראל, או ההיפך.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
שטרם התחיל הטיפול שלהם במשרד הפנים, משרד הפנים אפילו לא מכיר בהם כזוג נשוי ובעצם הדבר הזה, לפי הרשימה שפורסמה ביולי לא - - -
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
קודם כל אני שמח לשמוע הצהרה ששום דבר לא נעצר ובן אדם שרוצה להביא אמא או אבא מעל גיל 70, 67 או 70, אז אני שמח לשמוע שהדבר הזה לא נעצר כי בגלל שאין בעצם קבלת קהל במשרד הפנים באופן שוטף לכן הבקשות האלה נדחו. אני שמח שאת אומרת לנו את זה, זה מצוין, ואנחנו נוכל להפנות את הפניות. אני באופן אישי מקבל פניות ונוכל להפנות למשרד הפנים ואליכם וכך בעצם לקבוע נוהל מסודר, מגיע זוג לפגישה, בודק את המסמכים וכך אפשר להביא את הבן אדם הזה על פי הנוהל, על פי חוק שקיים במדינת ישראל. זה מצוין, האמירה שלך היא חשובה מאוד ואני מניח שהיא גם מרגיעה הרבה אנשים ששומעים אותך כרגע בהקשר לזה. זה מאוד חשוב, אני שמח על האמירה הזאת.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
שטרם התחיל הטיפול בהם במשרד הפנים, מאוד חשוב להדגיש. כי אם הם התחילו את הטיפול לפני הקורונה אז אין שום בעיה, הם מאשרים את זה, אבל נניח שמישהו התחתן בחוץ לארץ וטרם פנה לפני הקורונה אז הם לא נכנסים לרשימה הזאת. נכון? תקני אותי אם אני טועה.
יוסף טייב (ש"ס)
¶
לא, זה יותר מורכב מזה. אני אתן לך דוגמה. יש זוג שפנה אליי, זה סיפור של כבר חודשיים ומשהו, בסופו של דבר ביקשו מהאישה, שהיא ישראלית, להגיע לארץ ולעשות בקשה להביא את בעלה לפה, והיא לא יכולה להגיש את הבקשה וגם לא יכולה לקבוע תור 14 יום כי היא עדיין בבידוד. זאת אומרת בעלה נמצא שלושה שבועות בחו"ל, זוג שהתחתן לפני חצי שנה.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
לא, אבל, דוד, אם לפני הקורונה הם לא פנו למשרד הפנים ולא התחילו את הטיפול של התאזרחות לבן הזוג, על פי הנוהל הם לא ברשימה.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
לא, בדיוק על זה דיברנו. כי הרבה אנשים שהתחתנו בחוץ לארץ הגיעו לקונסוליות, קיבלו דרכונים, אבל לא פנו למשרד הפנים, כי הם המשיכו לחיות – נכון? אני צודק?
נטלי אור חן
¶
גם באתר שלנו, של רשות האוכלוסין, מדווחים גם על בני זוג שלא נמצאים בהליך ומה המדיניות של כניסה לישראל. רצוי גם לקרוא מה שכתוב באתר. אני אומרת לכם שהלשכות שלנו פתוחות. מבחינת כל מחלקות אשרות במעמד, אנחנו עדיין ממשיכים לקבל פניות, אנחנו ממשיכים לטפל בתיקים. לא עצרנו. יכול להיות שהדברים קצת התעכבו בגלל כל מה שהיה פה, אבל עדיין אנחנו עושים את זה. אין פה שום עצירה, אנחנו מטפלים לפי הקריטריונים שהתפרסמו.
היו"ר דוד ביטן
¶
טוב. מה שאני מבקש ממך זה להעביר את ההחלטה שלנו למור-יוסף על מנת שיבדוק את זה ותשיבו לנו בהקדם.
מיכל וונש (כחול לבן)
¶
תודה רבה, אדוני היושב ראש. אני חושבת שאחרי שקיימנו בשבוע שעבר את כל הדיונים של שבוע העלייה ובאמת אני מקווה שהגורמים שנמצאים פה מקבלים את זה כך, אנחנו לא מבקרים ונהפוך הוא, אנחנו מעריכים את העבודה שנעשית, אמרנו את זה כמה וכמה פעמים, לילות כימים. אני רק רוצה להדגיש שאנחנו יושבים בוועדת העלייה והקליטה של כנסת ישראל ואתה מקיים דיונים כל כך חשובים על ההכרח שלנו להסיר חסמים, לאפשר עלייה למדינת ישראל.
פה יש חסם נפשי גדול של העולים החדשים, שאנחנו מדברים כל הזמן על השתלבותם, לא רק שהם עלו, שסימנו וי שהם עלו. אני מאוד מעריכה ומוקירה אותך על זה שאתה לוקח את הנושא הזה ומקדם אותו בצורה הזו.
היו"ר דוד ביטן
¶
נעשה את זה ביום רביעי הבא, זה לא הרבה זמן, זה 20 דקות. הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 12:23.