פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-ושלוש
הכנסת
15
ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות
19/10/2020
מושב שני
פרוטוקול מס' 65
מישיבת ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות
יום שני, א' בחשון התשפ"א (19 באוקטובר 2020), שעה 11:34
ישיבת ועדה של הכנסת ה-23 מתאריך 19/10/2020
תמיכת משרדי הממשלה באמנים עולים
פרוטוקול
סדר היום
תמיכת משרדי הממשלה באמנים עולים - בקשה לדיון של חברת הכנסת טלי פלוסקוב
מוזמנים
¶
משתתפים באמצעים מקוונים: קלאודיה כץ - מנהלת אגף א', תעסוקה, משרד העלייה והקליטה
קטרינה בלן - צלמת
אלאונור פלוטקין - מנהלת פרויקטים, מוזיקה
יפים גלמן - מלחין, מנהל פרויקטים
מרינה שלסט - מבקרת אמנות ואמנית
דימטרי לובצוב
–
זמר, סולן באופרה תל אביב
משתתפים באמצעים מקוונים
¶
ימימה שוורץ - אגף החשב הכללי, משרד האוצר
חנן ארליך - עו"ד, ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
רישום פרלמנטרי
¶
אהובה שרון, חבר תרגומים
תמיכת משרדי הממשלה באמנים עולים
בקשה לדיון של חברת הכנסת טלי פלוסקוב
היו"ר דוד ביטן
¶
אני פותח את ישיבת ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות. על סדר היום תמיכת משרדי הממשלה באמנים עולים. הדיון מתקיים לבקשת חברת הכנסת טלי פלוסקוב, חברת הוועדה.
משרד הקליטה משלב אמנים עולים בעולם התרבות של מדינת ישראל לאפשר להם להתפרנס בכבוד במקצועם בשנת 2019 בסיוע המשרד התקיימו 182 אירועי תרבות בהם הופיעו 1,254 אמנים. משרד העלייה והקליטה הפעיל את המרכז לקליטת אמנים עולים במטרה לחשוף את האמנים העולים לשוק העבודה הישראלי ודרך זה לאפשר את שילובם בתעסוקה בתחום אמנותם. המשרד תומך במענק אישי באמנים לפי קריטריונים ונהלים הקבועים במשרד. כמו כן הפעיל באמצעות המרכז העסקת אמנים במרכז האמנים בהשתתפותם בפרויקטים רבים, בתערוכות וכולי.
תקציב התמיכה, הסיוע משתנה מעת לעת בהתאם לאישור תקציב המדינה בנושא זה. היו שנים שתקציב המרכז עמד על 10 מיליון שקלים והיו שנים, כמו 2019, אז התקציב היה סביב ארבעה מיליון שקלים. ב-18 באוגוסט 2020 פרסם משרד הקליטה הודעה כי סיוע המרכז לקליטת אמנים עולים הוקפא עד להודעה חדשה. הסיבה לכך נעוצה בהיעדר תקציב מדינה. פנה משרד הקליטה לוועדת החריגים במשרד האוצר בבקשה לאשר התקשרות עם חברת טלדור, זכיין שמפעיל את המרכז בגלל שהסכם התקשרות עם החברה המפעילה עמד להסתיים ב-30 ביוני 2020. משרד האוצר התנגד לבקשה מבלי לנמק למה. משרד הקליטה פנה בשנית למשרד האוצר ושוב נענה בשלילה. משרד האוצר הורה לבטל את ההתקשרות עם חברת טלדור ולהודיע להם על כך באופן מיידי. המפעיל פיטר את כל העובדים.
אחרי ראש השנה התקבל תקציב העודפים למשרד הקליטה. משרד הקליטה פנה לחברת טלדור בבקשה לנסות ולהפעיל את המרכז שוב אך נענה כי אין עובדים להפעיל את המרכז מחדש כי הם כולם פוטרו או משכו את הפיצויים. לפיכך משרד הקליטה צריך לצאת עכשיו למכרז חדש להקמת מרכז חדש והדבר ייקח זמן ממושך וכרוך בבירוקרטיה מיותרת ממנה סובלים האמנים העולים. בינתיים אין תעסוקה לאמנים העולים. חשוב לציין כי בעידן הקורונה כלל האמנים סובלים ויחד עם זאת הסבל של העולים החדשים פי כמה וכמה.
טלי פלוסקוב (הליכוד)
¶
אדוני היושב ראש, אני כמובן רוצה להודות לך על קיום הדיון. בדיון נמצאים אמנים מכל הסוגים, אנשים נפלאים שדווקא בפרויקט הזה הייתה להם הזדמנות למצות את עצמם. אני רוצה לומר לך שפרויקט שקיים יותר מ-20 שנים, לקחת ולהרוג אותו. להרוג זה מאוד מהר אבל לבנות זה הרבה יותר קשה. ושוב אני רואה כאן שהבירוקרטיה חוגגת ושוב היא מעל השכל הישר. זאת לא בעיה תקציבית. בשיחה האישית שלנו, דוד, עת נפגשת עם האמנים, דיברנו על מיליונים. אז לא. זאת לא בעיה של כסף אלא זו בעיה שזה לא מסכים, זה לא חוקי וכולי. ההחלטה לפטר את האנשים, ההחלטה לצאת למכרז, היועצת המשפטית עכשיו אומרת לי שזה לוקח שבועיים. אנחנו מכירים את זה. זה אלי צריך לקחת שבועיים, אבל זה ייקח חצי שנה עד שהפרויקט ייכנס שוב לעבודה והאנשים האלה ללא פרנסה ואין להם אבטלה ואין להם חל"ת. אין להם שום דבר.
מי שמכיר ויודע מה זה הלב של האמן, הוא לא יכול לעצור. זה משהו שחייב כל הזמן תמיכה וכל הזמן רוח טובה ולדעת שמישהו דואג להם. אני חייבת לומר לכם שמתוך הפרויקט הזה יצאו לא מעט אמנים לבמות בין-לאומיות וזה בזכות כך שהמדינה דאגה להם. המדינה תמכה בהם. את זה אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו להרוג היום.
אדוני היושב ראש, ביקשתי שאתה תנהל את הדיון היום כי אני מכירה את היכולות שלך. אני רוצה שמהדיון הזה נצא בבשורה לפיה הפרויקט ממשיך עכשיו. אין שום סיבה, בגלל חודשיים כאלה או אחרים, לא להפעיל. משכו פיצויים? אז תיקחו עובדים אחרים. אני מבינה למה זה, כי אז הם צריכים לשלם להם רטרואקטיבית את השכר שהם לא עבדו. קחו עובדים אחרים ותפעילו את הפרויקט. תנו לאמנים האלה, לאנשים המדהימים והנפלאים האלה וחבל שהיום אנחנו לא יכולים כאן בחדר לעשות הצגת העבודות שלהם כי אם היינו עושים זאת, באמת היה לנו במה להתגאות, לנו, לכנסת ולמדינת ישראל. אני רוצה שיפעילו את הפרויקט הזה.
טלי פלוסקוב (הליכוד)
¶
לא. מדובר על 400,000 שקלים. זה לא כסף. יש כסף בקליטה. הנה, קלאודיה כאן ועוד מעט אתה תקבל ממנה תשובה. כתוב לך במסמך שאין בעיית כסף נכון להיום אבל יש בעיה משפטית, כמו שטוענים היועצים המשפטיים, שצריך לצאת שוב למכרז. אני אומרת שזה אומר לעצור את הפרויקט למשך חצי שנה ואת זה אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו, במיוחד בתקופת הקורונה. האנשים האלה חיים מזה.
קלאודיה כץ
¶
בגלל שהזכיין לא ממשיך, אתה לא יכול להשמיש אף אחד אחר אלא אתה צריך לצאת למכרז. במכרז, אנחנו מכירים את התהליכים. זה מאוד מאוד בעייתי. זה אומר שתהיה הפסקה ארוכה.
קלאודיה כץ
¶
הזכיין הקיים קיבל הודעה על הפסקה מהיום להיום ופיטר את העובדים והעובדים משכו פיצויים. אנחנו פנינו לזכיין הקיים והוא אמר שהוא לא מוכן ולא מעוניין להמשיך לטפל בפרויקט והוא לא יכול לגייס אנשים חדשים.
יש כאן היבט תקציבי. אילו היה תקציב, לא הייתה כל בעיה והיינו ממשיכים.
קלאודיה כץ
¶
זה מכרז שפורסם ב-2018 והוא תקף לחמש שנים. אין בעיה. אבל בגלל שלא היה והאוצר הפסיק לנו באמצע. בכלל, כל הסיוע לאמנים זה דבר נורא.
מיכל קוטלר וונש (כחול לבן)
¶
אדוני היושב ראש, אני רוצה לחדד. יש אנשים שכבר אושר להם והובטח להם שהם זכאים לקבל את התמיכה הזאת והם לא מקבלים אותה בגלל מה שמתואר לנו כאן באיזשהו כשל טכני בירוקרטי.
קלאודיה כץ
¶
אלה שקיבלו אישורים ואמורים לסיים פרויקטים והגישו דוחות, המשרד שכר שירותי רואה חשבון שאמור להיכנס לעבודה במיידית והוא יבדוק ויאשר. זאת לא בדיקה כמו שהייתה עושה החברה המפעילה אבל לזה קיבלנו אישור.
קלאודיה כץ
¶
זה פותר לגבי מה שהיה. בשנת 2020 לא אישרנו אף פרויקט. ב-2020 לא שילמנו מענק חד פעמי לעולה חדש שהגיע ארצה. לא קיבלנו אישור לכך. באנו בתחילת השנה למשרד האוצר וביקשנו לאשר. בגלל שאין תקציב, הלכנו לוועדת חריגים עם כל סעיפי הפעילות. גם לא קיבלנו אישור לשלם אגרות בחינה ודברים אחרים אבל אמנים?
טלי פלוסקוב (הליכוד)
¶
שייתנו עוד 300,000 שקלים ושייתנו גם לאמנים האלה. לא מדובר כאן במיליוני שקלים.
קלאודיה כץ
¶
להפעיל את מרכז אמנים עולים? לקבל את הפרויקטים, לבדוק אותם מקצועית, לבדוק אותם חשבית, לבדוק אותם על ידי רואה חשבון, לבדוק זכאות של אמנים עולים, ללוות את הגופים שקולטים אמנים עולים, לשווק אמנים עולים לפרויקטים, ללוות באופן אישי את המצטיינים. יש תפקידים ברורים.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
הזכיין אכן לא יכול להמשיך מכיוון שהופסק התקציב אבל אולי אפשר ללכת למהלך חריג של הקמת ועדה ציבורית שיכולה לבחון את הסוגיות האלה ולאשר את האמנים, כולל העברת כספים והמשרד יכול לעשות את החלק החישובי. לא צריך לחכות למכרז ולא צריך כלום. פשוט להקים ועדה ציבורית שקמה.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
המשרד. אני אתן לכם דוגמה. למשל, יש ועדה במשרד שנותנת כל מיני סוגים של פרסים. ועדה שמורכבת מאנשים וגם יודעת לעשות את הבחינה. בסוף זה מגיע לשולחנו של מנכ"ל המשרד ואחר כך המשרד עושה את כל החישובים הטכניים. המשרד מסוגל לעשות את החישובים הטכניים. אני מסכים שברגע שיש זכיין שיודע לעבוד, זה נעשה בצורה הרבה יותר מקצועית והרבה יותר טובה אבל לצאת למכרז, כולנו מכירים את התהליך הזה, ייקח עכשיו אני לא יודע כמה זמן, ובזמן הזה האמנים סובלים.
מרב תורג'מן
¶
ועדה ציבורית שצריכה לקבוע את סדרי עבודתה וצריכה לקבל כתב מינוי ואחר כך גם צריכה לקבוע את הקריטריונים לחלוקת אותם כספים, זה לוקח זמן.
קלאודיה כץ
¶
התהליך של יציאה למכרז, נניח אנחנו הכנו מכרז ומפרסמים אותו מחר, יש 41 ימים להגיש את ההצעות. לאחר מכן יש חודשיים של בדיקה.
קלאודיה כץ
¶
41 ימים, אבל אז את צריכה להגיש בקשה ולקבל את זה, אלה בדיוק אותם שבועיים כדי לענות. כבר היינו בזה הרבה פעמים.
היו"ר דוד ביטן
¶
הבעיה היחידה תהיה אם תהיה בעיה משפטית ואז ילכו לבית המשפט. מעבר לזה, אני לא רואה בעיה. אז חכו 40 ימים.
מרב תורג'מן
¶
אני יודעת שיש הליכים מקוצרים למכרזים. זה לא בהכרח חובת פרסום ל-41 ימים. יכול להיות שזה נופל לקריטריונים האלה. צריך לבדוק את זה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני מבקש שתבדקי עם הייעוץ המשפטי שלך, כל עוד אנחנו מדברים, אם אמנות לעם יכולה לקבל פטור ממכרז. אני חושב שזאת חברה ממשלתית. לא? היא נסמכת למשרד החינוך.
היו"ר דוד ביטן
¶
הבעיה היא בעיה משפטית. אני חושב שאמנות לעם או החברה למתנ"סים יכולים לקחת את העבודה הזאת בפטור ממכרז למשך שנה באופן זמני.
היו"ר דוד ביטן
¶
ימימה, יש לך בשורה אלינו? תנסי לפתור את הבעיה. מדובר בהרבה אמנים, גם אמנים מבוגרים, עולים חדשים. אנחנו רוצים פתרון זמני. תפרסמו מכרז לשנה הבאה. פתרון זמני בלי מכרז.
ימימה שוורץ
¶
בהכשרתי אני לא יועצת משפטית. לגבי פטור לחברה ממשלתית, חשוב לי לומר שמההיכרות שלי לפחות זה דורש שיהיה הסכם מסגרת חתום בין משרד ממשלתי עם אותה חברה ממשלתית. אני לא בטוחה שזה המקרה. אני לא מספיק מכירה את אמנות לעם ולא את החברה למתנ"סים.
טלי פלוסקוב (הליכוד)
¶
מה זה מכרז מקוצר? את יכולה לתת לנו אופציה לצאת למכרז שתוך חודש הוא ייכנס לתוקף?
ימימה שוורץ
¶
קודם כל, אני לא יודעת לעשות מכרזים במקום המשרד. המשרד יודע לעשות מכרזים. אני יודעת שהיו מכרזים שהמשרד עשה אותם מאוד מאוד מהר. להגיד לך האם זה חודש או חודשיים או חודשיים וחצי, אני לא יודעת. אני לא בטוחה שהשבועיים לכאן או לשם, זה מה שישנה.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
מדובר בחברת טלדור. זו חברה שעובדת עם הממשלה בכל כך הרבה מקומות ובכל כך הרבה דברים. נעלה אותם ל-זום ונשאל אותם.
היו"ר דוד ביטן
¶
בסדר. ב-8:30 בבוקר. אנחנו רוצים שתבררי לנו עד ליום רביעי אם אפשר לצאת בתהליך מכרז מקוצר. אלה שכבר יש להם התחייבויות, פתרתם להם את הבעיה ואין בעיה. כאן מדובר על התחייבויות חדשות. אתם מסוגלים לסיים את העניין ב-45 ימים? לדעתי זה מספיק. תבדקו האם אפשר ללכת עם גוף נסמך, יחידת סמך ממשלתי אחר כמו החברה למתנ"סים לשנת 2021-2020 ואז לפרסם מכרז בצורה מסודרת.
היו"ר דוד ביטן
¶
תתייעצו עם משרד המשפטים. שמשרד המשפטים יהיה ב-זום בישיבה הבאה ונפתור את הבעיה כי כסף יש.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
הרי היה מכרז. במכרז יש עוד מציעים. ברגע שטלדור כזוכה לא מוכן להשתתף במכרז, יש מישהו אחר.
טלי פלוסקוב (הליכוד)
¶
אדוני היושב ראש, עד שאנחנו מעלים את משרד המשפטים, אולי תאפשר לאחד האמנים לדבר?
אלאונור פלוטקין
¶
שמעתי את הדברים ואני יכולה להגיד לכם ששנים רבות, כל השנים שאני בארץ ואני פועלת בעניין הזה של קליטת אמנים עולים, והקמנו המון מופעים, קונצרטים, תיאטראות, אופרה ותערוכות, כמה שפניתי לאמנות לעם, לא קיבלתי אגורה אחת מהם.
טלי פלוסקוב (הליכוד)
¶
אם אנחנו ניתן להם כסף צבוע לפרויקט שלכם, הלוואי שזה יהיה אבל אנחנו לא יכולים.
אלאונור פלוטקין
¶
רק לתת להם כסף כי קונצרט דרך אמנות לעם עולה 300 שקלים ומה אפשר לעשות בסכום הזה?
הדבר השני הוא המתנ"סים אבל היום הם כמו עכברים בעיר. אין להם כסף.
טלי פלוסקוב (הליכוד)
¶
לא. אנחנו לא אומרים את זה. אנחנו רוצים להעביר כסף. מה שאנחנו צריכים זה את המקור לשם נעביר את הכסף.
היו"ר דוד ביטן
¶
כן. תבדקו גם את העניין של המציע השני. תיעזרי בעניין הזה במשרד הקליטה. אולי גם תדברי עם משרד המשפטים
מרב תורג'מן
¶
יש לנו בלשכה מומחית לדיני מכרזים אבל במקביל צריך לבדוק מה תנאי המכרז שהוציא משרד העלייה והקליטה.
ימימה שוורץ
¶
אני רק אחדד. את תנאי המכרז משרד הקליטה צריך לבדוק מה כתוב במכרז. זה לא משהו שאני יודעת.
היו"ר דוד ביטן
¶
הם יחזרו אליך בעניין הזה ותראי איך את יכולה לסייע. כאן מדובר על סיוע חד פעמי רק לשנה זאת.
ימימה שוורץ
¶
אני רק אומר שפרוצדורלית ללכת לפטור ממכרז לחודש כשאפשר באותה תקופה לצאת למכרז, אני לא בטוחה שהוועדה תשתכנע שזה הדבר הנכון.
היו"ר דוד ביטן
¶
אם זה תהליך יותר מסובך, תחשבו על פתרון של פטור ממכרז לגבי 2021-2020 וב-200 כבר יצא המכרז. זו בעיה פתירה. אם לא היה תקציב, היינו צריכים לרוץ ולהביא כסף אבל כאן הבעיה פתירה.
היו"ר דוד ביטן
¶
הבעיה שלנו היא פשוטה. יש תקציב ואין בעיה של תקציב אלא שהבעיה היא שהזכיין שהיה במשרד הקליטה וטיפל בכל הנושא של אמנים עולים, הודיעו לו שהוא מפסיק את העבודה מכיוון שצריך לצאת למכרז חדש, ניסו לשכנע אותו עכשיו להמשיך עוד קצת אבל הוא לא מסכים. נוצר מצב שיש תקציב אבל אי אפשר לתת לעולים את המענק הזה כדי שיוכלו להמשיך, במיוחד בתקופת הקורונה כאשר לעולים אין עבודה. אנחנו מחפשים פתרון מהיר על מנת שמישהו אחר יעשה את העבודה במקום הזכיין והם יוכלו לקבל את התקציבים הדרושים.
אני חשבתי שאולי אפשר לתת את זה באופן זמני לחברת סמך ממשלתית כמו החברה למתנ"סים, כי היא עובדת עם המדינה והיא מקבלת תקציבים והיא יכולה לעשות את העבודה הזאת או לאמנות לעם אבל אומרים לי שאמנות לעם נסגרה.
היו"ר דוד ביטן
¶
או לתת לזכיין מספר שתיים. למציע מספר שתיים במכרז ל-2018. אנחנו נבקש איזשהו סיוע שלך כדי לפתור את הבעיה. הבעיה היא רק משפטית ולא יותר מזה.
מיכל קוטלר וונש (כחול לבן)
¶
זה היה באמצעות חברת טלדור ולחברת טלדור הודיעו שהיא לא יכולה להמשיך כי לא היה כסף.
טלי פלוסקוב (הליכוד)
¶
עכשיו הכסף הגיע והם אומרים שהם לא רוצים להמשיך כי הם פיטרו את העובדים ושילמו להם פיצויים.
מרב תורג'מן
¶
בהתאם לתשובת היועצת המשפטית למינהל הכנסת שהיא מומחית לדיני מכרזים, היא אמרה שבעיקרון תלוי מה תקופת הכשירות של הזוכה השני כפי שנקבע במכרז ואם לא נקבעה תקופת הכשירות, הפסיקה קבעה שמשך הזמן הוא חצי שה. בהסכמת הצדדים אפשר יותר מחצי שנה אבל עדיין שלוש שנים ככל הנראה זה זמן ארוך מדי.
חנן ארליך
¶
זה לא רציני מצדי. התקשרות של משרד מסוים, המשרד מכיר את הכללים והוא מכיר את ההתקשרות. אני לא יכול להיכנס לתוך ההתקשרות ואני לא יודע מה התנאים. היועץ המשפטי של המשרד מכיר את ההתקשרות ויכול לבחון אותה.
טלי פלוסקוב (הליכוד)
¶
נבקש שביום רביעי היועץ המשפטי של משרד העלייה והקליטה יתייצב כאן. מה זה לא מתייצב? מה זאת אומרת יועץ משפטי של המשרד לא מתייצב בדיון כאשר הדיון קשור אליהם?
היו"ר דוד ביטן
¶
לא נעביר ביקורת. תעזבו עכשיו את הביקורת. עכשיו אנחנו צריכים את האנשים. לעשות מכרז מקוצר, לוחות זמנים, זה דבר שלפי דעתך הוא כן אפשרי?
חנן ארליך
¶
שוב אני אומר שהכול צריך להיות כפוף למה שיאמר היועץ המשפטי של משרד העלייה והקליטה. מה זה מכרז מקוצר? אפשר לצאת למכרז, צריך להכין את המכרז ולצאת. יש כללים, יש את תקנות המכרזים.
חנן ארליך
¶
אני לא יכול לשלוף תשובה. צריך לראות בתקנות. יש מקרים של פטור ממכרז, מקרים דחופים ומיוחדים. אני לא חושב שהמקרה הזה נמנה עליהם. יש מועדים שקשורים בתקנות ובהוראות התק"ם וצריך לראות מה אפשר לעשות לפי הוראות. בכל מקרה תידרש כאן בחינה של הייעוץ המשפטי של המשרד.
היו"ר דוד ביטן
¶
אם התשובה של היועץ המשפטי של המשרד תהיה שלילית, אז נביא אותו. היא תדבר אתו. מרב, כנסי לתמונה ותראי מה את יכולה לעשות.
תודה רבה. אנחנו הבנו את הבעיה ונשתדל לעזור.