פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-ושלוש
הכנסת
131
ועדת החוקה, חוק ומשפט
25/09/2020
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 117
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שישי, ז' בתשרי התשפ"א (25 בספטמבר 2020), שעה 09:49
ישיבת ועדה של הכנסת ה-23 מתאריך 25/09/2020
חוק סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה) (תיקון מס' 2), התשפ"א-2020 , תקנות סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה) (הגבלת פעילות במקומות עבודה) (תיקון), התשפ"א-2020
פרוטוקול
סדר-היום
הצעת תקנות סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה) (הגבלת פעילות במקומות עבודה) (תיקון), התשפ"א–2020
הצעת חוק סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה) (תיקון מס' 2), התשפ"א–2020
נכחו
¶
חברי הוועדה: יעקב אשר – היו"ר
איתן גינזבורג – מ"מ היו"ר
אלי אבידר
עופר כסיף
אוסנת הילה מארק
יואב סגלוביץ'
אוסאמה סעדי
שלמה קרעי
חברי הכנסת
¶
אוריאל בוסו
אורנה ברביבאי
רם בן ברק
יאיר גולן
עוזי דיין
צבי האוזר
עמית הלוי
מיקי מכלוף זוהר
אימאן ח'טיב יאסין
מיקי חיימוביץ'
בועז טופורובסקי
יוסף טייב
מאיר כהן
אופיר כץ
יוראי להב הרצנו
יאיר לפיד
פטין מולא
מרב מיכאלי
יבגני סובה
מנסור עבאס
איימן עודה
חמד עמאר
עודד פורר
אורלי פרומן
אנדרי קוז'ינוב
אלכס קושניר
עידן רול
הילה שי וזאן
עפר שלח
מוזמנים
¶
אפרת פרוקציה - סגנית היועמ"ש, משרד האוצר
איילת מלקמן - יועמ"ש, משרד החינוך
שי סומך - מח' ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
רישום פרלמנטרי
¶
טלי וי.ש., חבר המתרגמים
רונית יצחק
הצעת תקנות סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה) (הגבלת פעילות במקומות עבודה) (תיקון), התשפ"א–2020
הצעת חוק סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה) (תיקון מס' 2), התשפ"א–2020
היו"ר יעקב אשר
¶
אתן לך. אנחנו קמים לעוד בוקר של בשורות רעות של אלפי נדבקים, האצה גדולה של הנפטרים, לא עלינו, ואני חושב שמוטלת עלינו אחריות כבדה מאוד בסופו של יום. ואם אנחנו נחיה כתמול שלשום בימים הקרובים, אני לא יודע אם כולנו נוכל לסלוח לעצמנו בעניין הזה. מיקי זוהר, ביקשת, לא ניצלת הלילה את זכות הדיבור שלך.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אני בשיחות עם ראש הממשלה, עם היועץ המשפטי לממשלה, עם רז נזרי, עם יושב-ראש הכנסת, עם שר הבריאות, עם ראש המל"ל, וכו' וכו'. ואני רוצה לספר לחברי הוועדה ולחברי הכנסת, ובמיוחד לחברי האופוזיציה, מה הולך להיות לפנינו, ואני מקווה שבסוף נקבל החלטה משותפת, קואליציה ואופוזיציה כאיש אחד, באופן אחראי לטובת כל אזרחי ישראל.
ועכשיו אני רוצה לפרט. המצב הוא פשוט, אין אפשרות מבחינת לוחות הזמנים לסיים את החוק בכנסת היום ללא הסכמת האופוזיציה ובשיתוף פעולה מלא שלה. זאת נקודת הפתיחה. זה אומר שאם אתם חברי האופוזיציה לא מחליטים יחד איתנו לגמור את החוק הזה היום החוק לא עובר בכנסת. זאת נקודת ההנחה או נקודת היסוד שבאמצעותה אנחנו צריכים לחשוב איך אנחנו מתקדמים. מה שקורה כרגע בהתאם לנתונים שמובאים אלינו ממשרד הבריאות, שתכף יועברו גם לכל אחד ואחת מחברי הוועדה, זה שיש צפי להאצה מוגברת של תמותה בהיקפים שלא היו במדינת ישראל. אתמול אנחנו קברנו 60 וכמה בני אדם.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
היו 60 ומשהו הלוויות אתמול של חולי קורונה שנפטרו. ולפי הערכות משרד הבריאות אנחנו בדרך למספרים דמיוניים ברמת התמותה.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אני אומר בצורה ברורה, והבהרתי שהמצב כרגע, בהתאם להחלטה או להנחיות או לנתונים שאנחנו מקבלים ממשרד הבריאות, זה שאנחנו לקראת קפיצה מאוד מאוד משמעותית - -
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אתה מתבקש לא להפריע לי, קשה לי. אדוני היושב-ראש, אני מבקש שגם אתה תהיה קשוב. אדוני היושב-ראש.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
יעקב אשר, אני מבקש שגם אתה תהיה קשוב. חבר הכנסת יעקב אשר היושב-ראש, חשוב שתקשיב למה שאני אומר לך עכשיו.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
כפי שאמרתי, אנחנו לא מסוגלים לגמור את החוק בלי שיתוף פעולה מלא של האופוזיציה. אני רוצה להסביר דבר נוסף. מהמסרים שאנחנו מקבלים מקהילות רבות ברחבי הארץ, במיוחד מהנהגות של ציבורים רחבים, אני מדבר על הנהגות של ציבור דתי.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אני מדבר על הנהגה של ציבור דתי. המסר שאנחנו מקבלים הוא אחד, אם וכאשר במוצאי שבת יתקיימו הפגנות - - -
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
- - במיוחד אלו שמפריעים וקופצים, וטוענים שאני פה לא מדבר לעניין, יישפט בסופו של דבר בהיסטוריה - -
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
¶
כן, אנחנו במצב הזה בגלל ההתנהלות הכושלת שלכם. עכשיו אתם רוצים לשתף אותנו? איפה הייתם לפני כמה ימים? למה לא הבאתם את זה אז? מה קרה?
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אני נותן לכם את כל המסלול, אני לא מסתיר פה מידע, אתם בסוף תקבלו את ההחלטה, ואתם בסוף גם תצטרכו לשאת באחריות.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
ואני אומר את זה – הרי לפני כמה ימים, אתמול לדעתי או שלשום, אני לא זוכר לאור כל הטירוף הזה, טענתי שיש כאלו שרוצים שההפגנות האלו יימשכו משום שזה פשוט מגביר את התחלואה.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
¶
אין לך מה להתפלל ביום כיפור ולבקש סליחה, אתה לגיהינום תגיע אחרי השקרים האלה.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אני אגיד לך משהו, עד עכשיו נמנעתי מלהגיד את זה, אבל אתה אחד הדבילים שפגשתי, ברצינות.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
¶
סלח לי, בוא נעשה סקר, אם אתה תשתפר אתה תהיה 5% מדוד ביטן, ואני מתנצל בפניו.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אני מבקש לומר כך, אני בסיום דבריי אלך לנסות ולקדם מול הממשלה תקנות לשעת חירום, שבעצם אמורות אולי לתת מענה למשך ארבעה ימים עד שביום שלישי נוכל להקדים את החקיקה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
מה אכפת לך, הממשלה יכולה לעשות מה שהיא רוצה, שתעשה. אנחנו נעשה מה שאנחנו רוצים. מה אכפת לך.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
- - יעברו על ידי הממשלה, ובכך אולי תהיה ציפייה או איזשהו סיכוי שנוכל למנוע את ההפגנות - -
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
- - שהוא לא מאשר את התקנות לשעת חירום למשך ארבעה ימים, זה אומר שיתרחשו הפגנות, וזה אומר שיהיה פה אסון אפידמיולוגי שלא חלמנו עליו.
רם בן ברק (יש עתיד-תל"ם)
¶
מיקי, אנחנו נעזור לכם להילחם בקורונה ולא לעשות שטויות, ומה שאתם עושים כאן זה ביזיון.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אני מקווה שתיענו לבקשתי, כי אתמול קברנו יותר מ-60 בני אדם שנפטרו בגלל הקורונה.
היו"ר יעקב אשר
¶
אמרתי את סדרי הדיון שיהיו בבוקר הזה בהמשך ללילה. נתתי למיקי זוהר לבקשתו זכות דיבור.
יאיר גולן (מרצ)
¶
זאת הבעיה שלכם. בגלל הכישלון שלכם בטיפול בקורונה הם מתים. בגללכם, לא בגלל האופוזיציה.
היו"ר יעקב אשר
¶
לא להפריע לי, יאיר, אני מכבד אתכם, אני מכבד אותך. מאחר שהוספתי את מיקי, אני אתן ליואב סגלוביץ' שביקש ראשון, הוא ידבר, הוא היחיד שידבר.
היו"ר יעקב אשר
¶
לאחר מכן אתן לכם. יואב יקבל זכות דיבור, והוא ידבר בשם כולם אם אתם מסכימים או לא מסכימים.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אני חבר כנסת, מגיע לוועדה, אני רוצה לומר את דבריי בוועדה. אתה לא רוצה לתת לי רשות דיבור?
היו"ר יעקב אשר
¶
אחרי שיואב ידבר. לאחר מכן נדבר על התקנות של העבודה, לא אישור התקנות במסגרת התקנות אלא מה שקשור לחוק, ולאחר מכן נעשה את - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
ועוד השלמות שתשלימי. אבל קודם כול, יואב, בבקשה. אני מתנצל, חברים, נתתי לאנשים לדבר היום באמת את מה שצריך וכמה שצריך, ואולי יותר ממה שצריך, מכל הסיעות, לא רק מהאופוזיציה. ולכן אני מבקש לכבד את זה ולכבד את יואב, ונשמע את יואב. בבקשה.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד-תל"ם)
¶
בפתח הדברים, אי-אפשר להתעלם מהדמגוגיה העלובה והנמוכה של יושב-ראש הקואליציה.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד-תל"ם)
¶
מגיע לכאן ומטיח דברי בלע בלי להבין מימינו ומשמאלו. אבל רעש והסתה בשם החיבור הוא עושה היטב. הוא אפילו לא נשאר לשמוע את מה שיש לי להגיד לו, למרות שאמרתי לו: בוא, תישאר, תקשיב. כי הוא גיבור מסוג מאוד מסוים, הוא גיבור של רפש, שמטיל פה רפש באנשים, ללא הבדל כרגע קואליציה אופוזיציה, שיושבים פה מאתמול בבוקר, בצוהריים, על חוק שהממשלה המופרעת הזאת מעבירה בצורה לא מסודרת. אז מגיע יושב-ראש הקואליציה ומטיח האשמות דמגוגיות, מכוערות, מגעילות ומופרעות, לא פחות מזה.
אז בואו נדבר רגע על העובדות. העובדה היא שהסגר אינו תלוי בחוק שנמצא לפנינו. ואני מבקש מיושב-ראש הוועדה שיבקש מהייעוץ המשפטי, מנציגו, היועץ המשפטי לממשלה ונציג ועדת החוקה, חוק ומשפט, שיסבירו את זה, כי בסוף הציבור יכול להתבלבל מהטירוף של מיקי זוהר. הוא יכול להתבלבל מדברי הבלע שלו. הסגר נכנס בשעה 14:00 מאחר שהתקנות נכנסות ב-14:00.
החוק שנמצא לפנינו הוא חוק שכל כולו עוסק בדבר אחד. אנחנו עכשיו לקראת המשך הדיון בו, לקראת ההסתייגויות. האם חוסר המסוגלות של הקואליציה להעביר את החוק היום נובעת ממשהו? היא נובעת רק מאפסותה, לא משום דבר אחר. ולכן אני אומר, ואני פונה גם ליושב-ראש הוועדה כמי שמנהל את הוועדה הזאת, כמי שיש לי ויכוחים איתו לא פעם ולא פעמיים, אבל דבר אחד קיים פה בדיאלוג בינינו, לא מטילים רפש ודופי בצורה כזו אחד בשני. והאמירה של היושב-ראש כאן לא יכולה להישאר רק כשאני אומר אותה.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד-תל"ם)
¶
כי אתה עדי ואתם עדיי כולכם שהיו ויכוחים קשים. היו הצעות מצוינות גם לשינויים בחוק הזה. כשיושב-ראש הקואליציה, אם היה אכפת לו ממשהו, גם היה עושה אותם. ואנחנו במציאות היום שהסגר נכנס, הכלכלה תושבת לחלוטין מיום ראשון בגלל גחמות. לא בגלל שכל, לא בגלל דוח אפידמיולוגי, על זה ישימו דיון שלם. הדיון כולו, כל הלילה נסב עד השעה שש בבוקר, אני זוכר את זה כי מדובר בסעיף 5, בשעה שש, רק בסעיף 5 בשעה שש נגענו בהפגנות באותו יום.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד-תל"ם)
¶
דיברנו על כלכלה, דיברנו על חברה, דיברנו על ילדים, דיברנו על נכים, על זה דיברנו פה עם ויכוחים קשים בינינו. יושב מיקי זוהר ומעז להגיד מה שהוא אומר? אם הייתי מתנהג כמוהו הייתי אומר מילים קשות הרבה יותר ממה שהוא אמר עלינו כאופוזיציה. פשוט בושה וחרפה.
ואני אומר לך, אדוני יושב-ראש הוועדה, הדבר הזה הוא לא עסק פרטי שלי עכשיו לומר אותו, הדבר הוא שלך, הוא הטיל דופי בוועדה הזו. הוא יושב-ראש הקואליציה המופרעת ביותר שהייתה במדינת ישראל בממשלה מטורללת. מטורללת.
לפני שעה הגיעו התקנות שקובעות מה הם העסקים שעובדים או לא עובדים, לא כמו הציוצים של שר האוצר, לא. לא כמו כל הצייצנים האלה, הם חברי ממשלה, לא צייצנים. אנחנו יושבים פה, לא יודעים מה נעשה בחוץ, ומטפלים בעניין ושואלים היכן התקנות. זה הסיפור. ואני לא מוכן לקבל את העובדה הזאת שחבר כנסת, מכובד ככל שיהיה, במקרה הזה איננו מכובד, מתנהג בצורה כל כך בוטה, כל כך לא ראויה, ולהגיד את זה שזאת בעיה של האופוזיציה.
אז אני מבקש ממך, אדוני היושב-ראש, כמובן שחבריי ידברו, אבל מה שאני מבקש ממך זה שאתה תאמר את דברך לאדון מיקי זוהר. והדבר השני, נמשיך לטפל בחוק הזה, כי החוק הזה כרגע איננו מונע סגר, זה שקר, זה הבל ורעות רוח.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד-תל"ם)
¶
מה שאני מבקש, שלא אני אגיד את זה, שיגיד את זה נציג היועץ המשפטי לממשלה ויגיד את זה היועץ המשפטי של הוועדה, שהציבור לא יטעה לפחות לחשוב שהאפסות והטמטום האלו קשורים לחדר הזה, הם במקום אחר והם בכמות גדולה.
היו"ר יעקב אשר
¶
חברים יקרים, אנחנו מנהלים פה את הוועדה, ואני משתדל לנהל אותה בהוגנות ובהגינות, ואני לא משתנה היום ולא משתנה מחר. מסביב לשולחן השתנה, נהיה קצת מלא וזה בסדר, ואני מקבל את כולם בברכה. לא להפריע לי באמצע, אלי.
היו"ר יעקב אשר
¶
חברים, דקה. רק אשיב ליואב, ואנחנו לא נותנים רשות דיבור עכשיו לכולם, ניכנס לדברים שאנחנו צריכים להמשיך אותם. חברים, יש אופוזיציה ויש קואליציה, זה נכון, יש גם מצב בחוץ שכולנו יודעים אותו, והאחריות נופלת על כולנו ביחד. ואני לא נכנס להגדרה של משהו כזה או משהו אחר, אבל אני יודע רק דבר אחד, שאם לא נהיה באווירת חירום החל מהיום בשתיים בצוהריים כשיכנס הסגר על פי התקנות הישנות - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
אתה רוצה לדבר, בסדר. עכשיו אני מדבר. אנחנו צריכים להתעלות מעל עצמנו ולהחזיר את השיח בוועדה. אני מתכוון לסיים את החקיקה כאן בוועדה היום בלי כל קשר מה יקרה אחר כך, תהיה מליאה או לא תהיה מליאה, זה לא משנה. ואני חושב שהייתי ונשארתי קשוב. יש מחלוקות, ואתם רואים את זה בצורה אחת, וחלק רואים את זה בצורה אחרת. ולכן מבחינתי אמרתי מה יהיה סדר-היום בהמשך. ואני גם חושב שהייתי הגון, אחרי שנתתי ליושב-ראש הקואליציה לדבר נתתי לאחד מחברי האופוזיציה להגיב, ובצדק מבחינתו, וזה בסדר. ואני חושב שאף אחד מכם לא חולק עליו. ולכן, אני מבקש להמשיך בסדר שדיברנו עליו קודם.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אבל לפחות תתייחס לדברים שביקש חבר הכנסת סגלוביץ', הוא ביקש התייחסות של הלשכה המשפטית.
היו"ר יעקב אשר
¶
לא את החוק, את התקנות שעברו לפני שבוע ואת החוק שאנחנו מעבירים היום, שאנחנו דנים בו כרגע.
היו"ר יעקב אשר
¶
רגע. לכן אני רוצה להתחיל עכשיו את הישיבה בנושא, כמו שאמרתי מקודם, ואזכיר לכולם – תקראו ליועצת המשפטית בבקשה, שלוש דקות.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
זה בדיוק מה שביקש סגלוביץ', שהלשכה המשפטית תגיד גם לחברי הכנסת וגם לציבור מה המצב החוקי מבחינת סגר, מבחינת המגבלות על הציבור.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אני שולח לך, אדוני, את הטלפון של גמזו בהודעת אס.אם.אס, הטלפון שלך מקבל אס.אם.אסים.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
¶
יעקב, ובלי צחוק עכשיו, אני רואה כמה אנשים מביטים בערוץ 99, תעלה את גמזו שידבר למה המתווה שלו לא התקבל.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
¶
קיבלנו מומחים לאפידמיולוגיה, את קרעי ואז זוהר, מצוין, אנחנו רוצים לשמוע את גמזו.
היו"ר יעקב אשר
¶
חמש דקות הפסקה עד שהיועצת המשפטית תבוא.
(הישיבה נפסקה בשעה 10:14 ונתחדשה בשעה 10:37.)
היו"ר יעקב אשר
¶
חברים, אני מחדש את הישיבה. היועצת המשפטית, קיבלנו את התקנות שעליהן דיברנו. אחר כך יהיו עוד כמה נושאים שהיועצת המשפטית תדבר עליהם. בלילה שמענו מנציגת האוצר, שאני מקווה שגם נמצאת איתנו על הקו - -
היו"ר יעקב אשר
¶
- - את התיאור שלה על התקנות של מקומות עבודה – אני מבקש שקט, חברים, אני צרוד, אני מבקש שתתחשבו בי – היא אמרה שם בצורה מפורשת שלעומת - -
היו"ר יעקב אשר
¶
יש החמרה גדולה יותר. רק אם אתה לוקח את הנתון שבפעם הקודמת המגזר הציבורי נדמה לי שעבד או באופן מלא או ב-50%, אני לא זוכר - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
ועכשיו קבעו רק לשעת חירום לפי החלטת ממונה. גם את ה-30% שקבעו אז במגזר הפרטי התחילו מאפס והכניסו רק דברים חיוניים או שקרובים מאוד מאוד לחיוניים. ולכן אני רוצה לשמוע גם את היועצת המשפטית שליוותה את תקנות העבודה, אז היא מכירה את זה היטב. אנחנו רוצים לשמוע את חוות דעתך בשל הבעייתיות.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
היא אמרה שמכיוון שמשתמשים בחריג, שאומר שלא צריך להביא את זה תוך 24 שעות בגלל הנסיבות שהיא ציינה, ובגלל המצב החמור ומצב החירום, ולכן היא אמרה שכבר פורסם ברשומות ולא צריך לחכות 24 שעות. זה מה שהיא אמרה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אז אני אומר שזה סותר, אגיד לך למה, ולכן אני מבקש שגם היועצת המשפטית תתייחס. אני מפנה לתקנות, קיבלנו את זה בשעה תשע. אני מפנה אותך, אדוני היושב-ראש, ואת היועצת המשפטית, וגם את חבריי - - -
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
בסוף בסוף הממשלה מציינת בתקנות: בשל דחיפות ממשית הנובעת מעלייה דרמטית במס' הנדבקים והצורך בהטלת הסגר בתקופת החגים, במהלכם הפגיעה בכלכלה היא פחותה, יש צורך ממשי לאשר את התקנות באופן מיידי על מנת שיכנסו לתוקף ביום 25 בספטמבר בשעה 14:00. זאת אומרת שהממשלה עצמה אומרת שהיא מבקשת מהוועדה שאנחנו נאשר את זה בטרם נצביע על החוק, וזה סותר את מה שהיא אמרה, שפורסמו כבר תקנות והם השתמשו בחריג, אז מה נכון?
תמי סלע
¶
הם כן השתמשו בחריג של התוקף המיידי, שדיברנו עליו קודם ואמרנו שאפשר להתווכח אם באמת בנסיבות האלה מוצדק להשתמש בו.
תמי סלע
¶
אבל הם קבעו בתוך התקנות שיש הוראות שנכנסות לתוקף מיידי, ויש הוראות שקבוע לגביהן שהן חלות מהיום בשתיים ועד ה-10 באוקטובר. שאר התקנות נכנסות כשהן מעבר להגבלה עם תיקונים כביכול קבועים. כל התקנות האלה זמניות, אבל מעבר לסגר של איסור פתיחת מקומות עבודה יש פה עוד כמה תיקונים. זאת אומרת שכל הסט הזה נכנס לתוקף מיידי, בתוכו יש הוראות מסוימות שמתחילות היום בשתיים ותוקפן עד 10 באוקטובר. אבל כפי שהם כתבו גם בדברי ההסבר, הם השתמשו בחריג של התוקף המיידי.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
הם מציינים את הסעיף אבל לא אומרים שהם השתמשו בחריג. איפה? תראי לי איפה הם אומרים את זה. היא אמרה את זה פה, אבל פה הם מבקשים מהוועדה שנאשר את זה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
בסוף, על אף האמור, סעיף קובע. היא מציינת את הסעיף, אבל הם לא אומרים שאנחנו משתמשים בסעיף הזה.
תמי סלע
¶
נמצאת פה אפרת ממשרד האוצר, היא תאשר אם כן או לא. אני מבינה שכן לפי דברי ההסבר, וגם לפי מה שנאמר פה. זה נכון שזה לא מופיע בסעיף - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
שמענו את ההסבר. תודה. עכשיו אני מבקש לגופו של עניין, בהתייחס להערות של הייעוץ המשפטי שלכם, ומה שהיה על זה דיון, האם בחלק הזה אנחנו - - -
תמי סלע
¶
לא היה לנו הרבה זמן לעבור על זה בדקדקנות, אבל כן אפשר לומר שאותן הוראות שחלות מהיום בשתיים תואמות את מה שהוצג פה בוועדה בגדול לגבי זה שמדובר על שירותים קיומיים, על התוספת של שירותים חיוניים שהוסיפו לה עוד כמה, כמו ענף הבינוי וענף התשתיות, שהם הוסיפו פה במפורש. אותם מקומות עבודה שיש להם היתר מיוחד בימי מנוחה, שגם הם נחשבים ליותר חיוניים. השאירו גם מסעדות, הוסיפו מסעדות למשלוחים בלבד, שזה לא נאמר פה כשהיינו בדיון. אז זה כן תואם.
פה לגבי הענפים האלה קבעו או 100% או 30%, אחוזים מסוימים, או שכמו שאמרת מגזר ציבורי לפי מתכונת חירום שתיקבע על ידי הממונה, ואני מניחה שעוד לא נקבעה. אז זאת גם שאלה שאנחנו לא יודעים בדיוק מה ייקבע. לגבי תעשיות ביטחוניות קבעו 60%.
שאר הענפים, אלא אם כן זה נכנס לתוך חריג כללי שיש פה, שכניסת העובד נדרשת לתחזוקת המקום, כדי שהמקום ישמור על איזו רציפות שלא תפגע בו בצורה ממשית. הם בעצם לא יכולים לפתוח, וזה באמת מחמיר לעומת מה שהיה, כפי שתואר לנו, לעומת המצב הנוכחי כרגע, ולעומת מה שהיה בסגר הקודם. ההחמרה העיקרית, שאז נפתחו 30% כמינימום, ומעבר לזה עם תו סגול אפשר היה לפתוח לפעמים גם יותר.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד-תל"ם)
¶
אין לנו בעיה שגרוטו גם ידבר, יש לנו כמה שאלות לשאול אותו מאתמול על הנתונים.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
לא יכול להיות שכזאת חקיקה עוברת בלי שגמזו בפני הוועדה והיועץ המשפטי לממשלה.
היו"ר יעקב אשר
¶
ראינו, קיבלנו את חוות דעתה של היועצת המשפטית, שגם אם הזמן קצר אבל היא מכירה היטב את התקנות האלה, ולכן זה עוד הרבה יותר מחזק את העניין. ולכן מהחלק הזה אני לא רואה, וגם הייעוץ המשפטי לא רואה - - -
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
כבוד היושב-ראש, אני חוזר ומפנה עוד פעם ואפשר לקרוא את זה, אני מפנה לבקשה של הממשלה בסוף המכתב שמופנה אליך, בסוף הם מבקשים שהוועדה תאשר באופן מיידי את התקנות. לכן אני מבקש שנדון בתקנות. זוהי בקשת הממשלה.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
¶
יעקב, חשוב שברמת דיון כזאת יהיו שני אנשים, היועץ המשפטי לממשלה, ולא אחד הסגנים שלו.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
¶
הוא צריך להיות נוכח בדיון הזה גם בזום, וגם גמזו, שהוא הפרויקטור שהממשלה מינתה. לא אומר את שי ניצן, את מנדלבליט, מה ביקשתי?
תמי סלע
¶
אחד, למרות שזאת ההתרשמות, מכיוון שמה שנמצא בתוקף במועד כניסתו לתוקף של החוק זה בעצם תנאי להכרזה על מצב חירום מיוחד, וחברי הכנסת, הכנסת צריכה לדעת מה אומר התנאי להכרזה על מצב חירום מיוחד, חשוב שמעבר לזה שזה משקף את מה שתואר פה, יוסבר בוועדה מה אומר התנאי.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אבל את חייבת לנו תשובה על סעיף 6, כי גור אמר שהייתה הסכמה להוריד את סעיף 6.
היו"ר יעקב אשר
¶
הייתה הסכמה מותנית, ואמרתי את זה גם בדיון כאן, ולכן גם אמרתי שאני מסתייג ממנה, אם אתה זוכר, ידידי. הייתה הסכמה שהייתה מותנית באישור של משרד הבריאות, של שר הבריאות, בבוקר היה דיון בעניין הזה. ואין הסכמה של שר הבריאות לעניין, ולכן הסעיף חזר לנוסח.
תמי סלע
¶
מדובר על סעיף 6 בהצעת החוק, שאומר שבמועד כניסתו לתוקף של החוק הזה רואים כאילו הוכרז על מצב חירום מיוחד. באמת בדיון אמרנו שמכמה סיבות – גם בגלל שזה מדלג על התהליך של חוות דעת אפידמיולוגית וגם בגלל שהתנאים, שהם תנאי סף להכרזה, בעצם לא מלאים – יש בעיה עם הסעיף הזה. זה נכון שלעניין מקומות עבודה התקנות הגיעו ואפשר להסביר לנו מה התנאי הזה אומר, אבל כן אגיד שבכמה פרמטרים אחרים שקבועים בתור תנאים מינימליים להכרזה על מצב חירום מיוחד – גם לעניין המגבלות על תחבורה ציבורית וגם לעניין מגבלות על שהייה במרחב הציבורי שמופיעים פה בחוק – בעצם היום לא נמצאות בתוקף תקנות שמהוות מגבלות מלאות. זאת אומרת שהתנאים האלה, שהם בסיסיים להכרזה על מצב חירום מיוחד, כרגע לא מתקיימים. ואם החוק הזה יהווה הכרזה על מצב חירום מיוחד הוא בעצם מדלג על התנאים הבסיסיים שהוא עצמו קובע לדבר הזה, ולכן עדיין זה לא תקין.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
זה לא תקין, אז אי-אפשר להתקדם. או תביאו את משרד הבריאות או שתביאו את היועץ המשפטי לממשלה, זו הדרישה של כל חברי הוועדה. יעקב, היועצת המשפטית אומרת שהתהליך הזה לא תקין, אי-אפשר לעשות הכרזה סטטוטורית בלי שום נתונים רפואיים.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אני חושב, אדוני, שבאירוע כזה ובחקיקה בגודל כזה ראוי שהיועץ המשפטי לממשלה יופיע בפני הוועדה, ואני חושב שפרופ' גמזו חייב להופיע בפני הוועדה. אני לא רואה את הסיבה מדוע נמנעים מלהביא אותם, מה יש להם להגיד שאתם מפחדים שהם יאמרו לנו?
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
¶
יעקב, האמת שאני חושב שצריך לקחת אותך לוועדת האתיקה שאתה נותן לאנשים לדבר כמו שהם מדברים, באמת לא בסדר.
תמי סלע
¶
אני חוזרת. גם אחרי שהתקנות לעניין מקומות העבודה הובאו – יש מס' פרמטרים שהם תנאים להכרזה על מצב חירום מיוחד – המצב כרגע הוא שאין תקנות שמהוות מגבלות מלאות, גם לעניין שהייה במרחב הציבורי, שזה צריך להיות משהו שמגביל יציאה מתחום היישוב. אלא אם כן אין לו בתחום היישוב שירות כזה שיכול לספק את הצרכים. זה אחד.
ושתיים, התחבורה הציבורית. כרגע אין מגבלות מזעריות על שימוש בתחבורה ציבורית, ולכן התנאים, שבעצם מהווים את הסגר המלא או ההדוק שהם תנאי לשימוש בהכרזה הזו, כרגע לא מתקיימים.
שי סומך
¶
התקנות שכרגע אנחנו מכינים אמורות להתאים את התקנות לחוק, למשל. ואני כל פעם צריך להסביר מחדש.
שי סומך
¶
למשל, בתקנות היום יש שורה של מטרות שאפשר לצאת מהן מעבר ל-1,000 מטרים, בחוק שאנחנו מחוקקים כאן יש רשימה יותר מצומצמת. כדי להתאים את התקנות לחוק צריך להוריד את המטרות המיותרות, ונוכל לעשות את זה רק אחרי שהחקיקה תעבור.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
יש לציין שהמנגנון שאומר שחוק עובר לפני תקנות הוא לא חדשני, כי ככה בנויה הדמוקרטיה הישראלית. זה נקרא מדרג חקיקה, ככה עובדים.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
מה שגור אמר בחמש בבוקר, אדוני היושב-ראש, שאי-אפשר להצביע על חוק שמפנה לתקנות ספציפיות שלא קיימות.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד-תל"ם)
¶
יעקב, אבל איך עשו את התקנות לעבודה לפני החוק? הרי אנחנו נמצאים פה בעולם הפוך. הדבר הזה עלה - - -
יואב סגלוביץ' (יש עתיד-תל"ם)
¶
יעקב, זה דבר שהעלינו בפני רז נזרי אתמול, הוא אמר שיש קושי חוקתי בדבר הזה, זאת לא המצאה מעכשיו. אתמול בלילה שאלתי את רז נזרי, הוא אמר לי: אכן יש קושי חוקתי.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד-תל"ם)
¶
רז היה איתנו אתמול בזום, שאלתי אותו את השאלה הספציפית על זה, אתה היית איתי פה.
שי סומך
¶
אדוני, לא הייתי בחדר הזה. אני בקיא בדיוק בתקנות שהולכות לעבור ואני בקיא בחוק הזה, ואני אומר שכל - - -
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אפשר להעלות את רז נזרי? הוא היועץ המשפטי. סומך, עם כל הכבוד, בוא נעלה את רז נזרי או את היועץ המשפטי לממשלה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
יעקב, אני אומר לך יותר מזה, סומך, אני מפנה אותך לסעיף – זה לא רק תקנות של עבודה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
כבוד היושב-ראש, אני מפנה אותך לסעיף 3א(ד) – "לא תכריז הממשלה על מצב חירום מיוחד בשל נגיף הקורונה אלא לאחר שהובאו בפניה עמדת שר הבריאות וחוות דעת מקצועית מטעם משרד הבריאות". איפה זה?
שי סומך
¶
לגבי התחבורה. מדובר כאן על צמצום התחבורה לרמה המזערית שמתחייבת מהסגר. הסמכות הזאת כבר קיימת בתקנות התחבורה. מה עושה הממונה? הוא מחליט החלטות מאוד מאוד פרטניות, למשל שקו 29 יהיה בתדירות כזאת או בתדירות אחרת. ואתה לא תחכה להחלטות לגבי עניין של תדירות.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אני מרגיש שדווקא מי שאמור לטפל בנושא החוקתי, שזה הייעוץ המשפטי לממשלה, לא מופיע בפני הוועדה. יש פה אירוע חוקתי ממדרגה ראשונה, לא יכול להיות שאתם מונעים מחברי הכנסת לשמוע את עמדת היועץ המשפטי לממשלה בכבודו ובעצמו, ומהצד השני את הפרויקטור שהממשלה מינתה.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
היא נאמרה, אבל, יעקב, היא נאמרת לפרוטוקול, ואז מה? ממשיכים הלאה? אז למה יש ייעוץ משפטי?
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
יבוא היועץ המשפטי לממשלה ויגיד את עמדתו האמיתית בעניין הזה. אומר המשנה שלו שיש פה בעיה חוקתית.
תמי סלע
¶
יש נוסח עם תיקונים שהועבר, אז יש כמה הוראות שהוקראו בוועדה ויש בהן איזשהו שינוי. אחת מהן זה בסעיף ההגדרות 2. נכתב שם "בהגדרה "הגבלה" במקום האמור בה יבוא "למעט לגבי סעיף 7(2), לרבות איסור", שזה בא כדי למנוע שיאסרו לחלוטין התקהלות בהפגנה, בתפילה. בעקבות השינוי בוועדה, שנכנס הסיפה, מחקנו את ההוראה הזו כי הייתה לה אותה מטרה. אז בעצם זה שינוי שהוא בעיקרון נוסחי.
תמי סלע
¶
זאת פסקה (2) שמחוקה בסעיף 2 בעמ' הראשון של הנוסח עם התיקונים. בעמ' הראשון של הנוסח עם התיקונים יש את פסקה (2) שמחוקה. קראנו אותה אבל אין בה צורך, כי הוועדה הוסיפה את הסיפה, שבלבד שאין בכך כדי למנוע לחלוטין קיום של הפגנה, תפילה. זה דבר אחד.
תמי סלע
¶
אני מפנה בעמ' 2 ב-3א(א) שמנוסח ונאמר פה, אבל זה הניסוח שלו לגבי טיפול קבוצתי של מסגרות רווחה, שגם אם יש תקנות שמאפשרות מעבר להגבלת התקהלות של עשר ו-20, שמאפשרות 15, זה עדיין נחשב למגבלות מלאות לצורך העניין. יש פה את ההגדרה של מקומות העבודה שנשארים פתוחים כחיוניים, שי אמר את זה בישיבה, זה מופיע ב-3.
לעניין הבחינות זה מופיע בסוף. חוץ מזה התבקש תיקון, שלא נאמר בישיבה הקודמת. ברשימת העניינים שחייבים לאפשר גם כשיש תקנות לפי סעיף 7, שמגבילות יציאה למרחב הציבורי היה כתוב, אני מפנה לעמ' 5, סעיף 5(1)(ג), עדיין כתוב: "קבלת טיפול רפואי חיוני או טיפול סוציאלי חיוני", וביקשו להוריד את ה"חיוני" מטיפול רפואי, כי אחרת זה מונע יותר מדיי טיפולים רפואיים שלא יתקבלו.
תמי סלע
¶
הדבר הבא זה באמת הנושא של בחינות, שמופיע בעמ' האחרון, עמ' 7. אותן בחינות שכן אפשר יהיה גם בסיטואציה של מגבלות מלאות להיבחן בהן, אז אני מקריאה את זה:
"בתקופת קיומה של הכרזה לפי סעיף 3א, לא יתקיימו בחינות כאמור בסעיף קטן
(ב)(4), למעט בחינות אלה:
(1) בחינות שהממשלה קבעה בתקנות לפי סעיף זה שניתן לקיימן בתקופת
ההכרזה לפי סעיף 3א ובלבד שהיא מצאה שקיומן הוא חיוני למרות קיומה של
התפשטות רחבה של נגיף הקורונה אשר גורמת לפגיעה חמורה בבריאות הציבור,
כאמור בסעיף 3א(א).
(2) בחינות שמתקיימות מרחוק;
(3) בחינות בתחום הרפואה והבריאות."
זה הדבר הנוסף. ושגם נאמר כבר בוועדה, אבל זה הביטוי שלו בנוסח.
וסעיף 8 זה סעיף התחילה שבעצם לא קראנו.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
לפני זה, בבחינות, קיבלתי ממשרד החינוך, יעקב, שיש בחינה ב-29 בספטמבר, ביום שלישי, מקצוע הבחינה "מורשת אסלאם, נצרות, דרוזי", ומדובר על 1,125 נבחנים שאם לא יעשו את הבחינה הזאת לא תהיה להם בגרות בכלל. לא תהיה להם בגרות. אז מה נעשה? 1,125.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
יכול להיות שבגלל שהם הסכימו להגביל הפגנות והם רוצים להראות שהסגר הוא לא הרמטי?
היו"ר יעקב אשר
¶
אני רוצה להזכיר לכם שאלו חלק מהתנאים שאנחנו רוצים לראות שיש החמרה, זאת חלק מההחמרה.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
יעקב, אני אשמח לעשות סיכום למי שהגיע בבוקר על כל הלילה הקודם בשני משפטים, זה ממש פשוט.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
בסדר, עד לרגע זה לא התייחסת לאף אחת מהבקשות שלי. אתה יכול גם להגיד שאתה לא הולך להביא אותם.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
¶
יש לנו סבלנות, אנחנו נחכה למנדלבליט. אתה רוצה שניסע לפתח תקווה למנדלבליט? ניסע לפתח תקווה, רק תגיד לנו.
תמי סלע
¶
- - ויש מגבלות מלאות שבאמת מצמצמות מכל הבחינות את הפעילות במשק, ולא מאפשרות התקהלות בתוך מבנה בגלל הסכנה לבריאות הציבור, אז לאפשר בחינות בגרות שהן - - -
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
גם בתפילה מותר עשרה אז שיעשו אותו תו סגול. אבל איך אפשר למנוע מ-1,100, ולהרוס את העתיד שלהם?
היו"ר יעקב אשר
¶
אני רוצה להזכיר לך שלפני דקה דיברתם אם ההחמרות כן מחמירות או לא מחמירות, וחלק בעניין הזה היה גם על בחינות.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אני לא מצליח להבין איך ממשלה ביום ראשון מחליטה על סגר שהוא ביום שישי, ואיך שמתחיל הסגר החדש מחליטים על סגר – סגר על סגר. מה ההיגיון מאחורי זה?
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אומר הפרויקטור של הממשלה שלא צריך את הסגר הזה. אתם מסרבים להביא את הפרויקטור הזה בפני חברי הוועדה. את מה אתם מסתירים מאיתנו? מה אתם מנסים להסתיר?
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני לא מבין למה אין פה כמעט אף אחד מהקואליציה, הסגר נוגע רק למצביעים של האופוזיציה? לא הבנתי.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
¶
ההבדל בין הסגר הזה לבין הסגר במרץ הוא רק דבר אחד, הפגנות. אין שום הבדל בין התקנות, אין שום הבדל בין ההחרגות.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
¶
האוזר, אחרי שדחפת את טכנולוגיית השב"כ הייתי ממליץ, אתה יודע, אם אתה לא חייב להיות בדיון לא הייתי בא.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
¶
אל תדאג, מותק, אתה והנדל, אני מוטרד בגללך. הנדל עוד יכול למכור בירה בפרסומות, אתה לא.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
¶
מה זאת אומרת? ברור. הנה, אני אומר לך, ברור. אבל אני מוטרד מהעתיד שלו. הנדל יכול להרים חולצה למכור בירה, זה מה ימכור?
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
בועז, לכשיוכרזו בחירות תפרסם הוועדה המסדרת של המפלגה תמונה, מי שרוצה מוזמן להגיש מועמדות, גם אתה, ונראה בסוף מה, אתה יודע.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
¶
הפעם היחידה שהוא קיבל 700 לייקים זה כי הוא שם את התמונה של הנדל. מה תמכור? תגיד לי. 1.2%, וזה ביום שכולם שתויים. כשעושים את הסקר ביום חמישי בלילה כולם על בירה, אתה מקבל 1.2%.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אבידר, אני לא יודע מה אני אמכור, אבל יש שאלה מעניינת, איפה אתה תרוץ. הרי כולנו יודעים איפה אתה תרוץ.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אולי עוד לא, אבל בישראל ביתנו לא תרוץ. אתה יודע מה חושבים במפלגה עליך, יודע טוב, כולל יושב-ראש המפלגה.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
¶
אני לא יודע אם אתה יודע, אבל הודיעו לחברי הכנסת שאנחנו נשארים שבת, ותדאג לסגור את הדלת של החדר, האוזר.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אני חוזר. הסעיף הזה של הבחינה הוסף עכשיו. מהייעוץ המשפטי הוסיפו את הסעיף הזה, חדש, לא היה, ולכן לא יכולנו להגיש הסתייגות. עכשיו קיבלנו, ואני חוזר ואומר, אין התנגדות ליועץ המשפטי לממשלה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
עכשיו קיבלנו, מה אתה אומר לי לא? עכשיו קיבלתי את זה ממנהלת הוועדה, לפני זה לא היה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
יה חביבי, לפני סעיף התחולה על הבחינות. עכשיו הכניסו את הסעיף הזה על הבחינות.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
הוסיפו עכשיו. אז אני אומר, הכניסו את זה על הבחינות, אני מבקש להחריג לאור בקשת משרד החינוך.
היו"ר יעקב אשר
¶
תקשיב, אוסאמה, זה היה בוועדה, זה הוחרג בוועדה פה. גברתי היועצת המשפטית, סעיף תחולה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
איך אתם עוברים 1,100 תלמידים, אני לא מבין. מה אתה רוצה שהם יעשו? תגיד לי.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
מה אוסאמה? זה עתיד של 1,100. היועץ המשפטי לממשלה אמר לך: אין לי בעיה, אני מוכן להחריג אותם. זאת בחינה ביום שלישי. משרד החינוך מוכן, בתי הספר מוכנים, אלו קפסולות של עשר.
יאיר גולן (מרצ)
¶
יש פה דבר הרבה יותר עקרוני. כל הפעילות שמותרת על פי התו הסגול, אין שום הסבר בהצעת חוק הזאת למה לאסור אותה. הרי כל הרעיון של התו הסגול זה לאפשר פעילות.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אם לא תיתן לדבר, אין דרך אחרת אלא להתפרץ. כחבר כנסת יש לי את הזכות הבסיסית - -
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אני לא צריך שתגיד לי למה לא, אני צריך שתיתן לי לדבר. יש לי את זכותי לדבר ואני אעמוד עליה.
היו"ר יעקב אשר
¶
אמרתי לחברי הוועדה, וזה היה בהבנה של כולם, שנדון על התקנות, ודנו עליהן, ואנחנו עוברים לנימוקי ההסתייגויות.
מרב מיכאלי (העבודה)
¶
ודאי שהיו. היו שינויים, ועל השינויים האלה צריך עוד זמן בשביל להגיש עוד הסתייגויות.
נועה ברודסקי-לוי
¶
בינתיים אני רק אעיר לגבי סעיף 8, סעיף התחילה. דיברו פה על זה שזה יכנס לתוקף בשעת הפרסום, אז כן נבקש מהוועדה שכדי שיהיה ברור לציבור גם באיזו שעה זה באמת נכנס לתוקף, שתסמיך אותנו לעשות לוח תיקונים ברגע האחרון עם הכנסת השעה או שהרשומות יפרסמו ברגע האחרון את השעה עצמה. שזה יהיה ברור כשזה מתפרסם באיזו שעה זה נכנס לתוקף.
מרב מיכאלי (העבודה)
¶
אדוני, אתה יכול להתחיל לנמק את ההסתייגויות האלה, ובלי קשר, צריך לתת לנו זמן נוסף להגיש הסתייגויות נוספות.
מרב מיכאלי (העבודה)
¶
לא הבנתי, אתה תבטל משהו שהוחלט עליו שהוא נכון רק בגלל שאתה לא רוצה לתת לי זמן להגיש עליו הסתייגויות? אדוני, באמת, אין גבול לציניות?
מרב מיכאלי (העבודה)
¶
אני לא ביקשתי נושא חדש, רק ביקשתי זמן לעוד הסתייגויות. יש שינויים, צריך זמן להסתכל עליהם.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
¶
עודד, אני לא מצליח להבין איפה הגורם המקצועי פה. עושים פה דיון מקצועי בלי שום עמדה אחת מקצועית, לא של היועץ המשפטי לממשלה, לא של משרד הבריאות, לא של הפרויקטור גמזו, מה קורה פה? על מה דנים?
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אני מבקש להעלות פה את הנושא של ניוד ילדים עם צרכים מיוחדים, אבל לא מאפשרים להעלות את זה אפילו. ילדים עם צרכים מיוחדים שסוגרים אותם.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
¶
1,100 תיכוניסטים שאמורים לעשות בגרות ביום שישי, למה לא מדברים עליהם?
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
איתן, אז אתם הולכים לתמוך בתקנות חירום להגבלת ההפגנות שהליכוד מקדמים? אולי נסגור את זה כבר פה ונקדם את הסיפור, נלך הביתה?
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני לא יודע, הם אומרים שהם משנים את דעתם הרבה כי אין להם אג'נדה. אני שואל.
היו"ר יעקב אשר
¶
תקשיבו, אני אומר עוד פעם – עידן, תודה, שאתה מכבד כשאני מדבר – גם בנושא של בחינות הבגרות וגם בנושא השני - -
היו"ר יעקב אשר
¶
- - שלא נאמר לי שהוסף לאחר מכן, שני הדברים האלה, גם משרד החינוך וגם משרד הבריאות אומרים שזה קריטי. משרד הבריאות אומר שאם יהיה "חיוני" אז יכול להיות שיהיה מצב שאנשים שבאמת יצטרכו יעשו את זה, כן או לא. והנושא של החינוך, אני גם הסכמתי על זה קודם, וזאת הייתה עמדה שהוצגה על ידי הממשלה אז, ואם היא השתנתה אני מאוד מאוד שמח. לצורך כך, כדי לקדם את הדברים האלה אני מבקש עשר דקות הפסקה ונחזור.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אני מציע להזמין, אני מוכן אפילו לעשות פה הצבעה, מי רוצה להזמין את היועץ המשפטי לממשלה בכבודו ובעצמו שהוא יבוא.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
קרעי, אתה יודע שניסנקורן שם לכם ברקס על תקנות החירום להפגנות. למה מיהו בכלל? אבל הוא זה ששם לכם ברקס עכשיו.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
אתה מבין, קרעי, עכשיו בסוף גנץ אומר בטוויטר שהוא לא יאשר תקנות למניעת הפגנות. אז מה? הוא חיכה לראות אם זה פופולרי לילה שלם? כי יכולנו לסיים את - - -
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
לא חבל על יומיים של כולם בשביל לקבל החלטה שהוא היה יכול לקבל אתמול? אתמול הוא היה בעד הגבלת החוק.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
אמרתי לקרעי, לא היית פה בלילה, אמרתי לו: אתה ואני לא - - - כחול לבן כאילו רוצים לראות לאן נושבת הרוח, מה לא יזיק לנו אלקטורלית.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד-תל"ם)
¶
ההסתייגות הראשונה שמתייחסת לסעיף 3 להצעת החוק, סעיף 3א(א) – ההסבר, החוק הקיים מתיר לממשלה להכריז על מצב חירום בשל נגיף הקורונה ומקנה לה את כל הכלים הנדרשים להתמודד עם המגפה, לפיכך אין צורך בהכרזה על מצב חירום מיוחד. זאת ההסתייגות הראשונה.
ההסתייגות השנייה, בסעיף 3 להצעת החוק, סעיף 3א(ב)(3) – במקום המילים "למעט סוגי העסקים או מקומות העבודה המפורטים בהן כנוסחן ביום תחילתו של חוק סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה) (תיקון מס' 2), 2020, (התקנות במועד התחילה), ולמעט עסקים או מקומות עבודה נוספים שקבעה שנקבעו בתקנות כאמור לאחר אותו מועד, ובלבד שהעסקים או מקומות העבודה הנוספים כאמור מספקים שירותים או מוצרים חיוניים או שהם בעלי מאפיינים דומים למאפייני העסקים או מקומות העבודה שנקבעו בתקנות במועד התחילה", יבואו המילים "עסקים העומדים בתנאי התו הסגול".
אני חוזר על מה שליווה אותנו מתחילת התהליך כאן בשביל ההסבר – למרות שניסו לגרור אותנו כל הזמן לסיפורי ההפגנות, שהן חשובות כשלעצמן – רוב הלילה עד השעה שש בבוקר עסקנו בנושאים אחרים לגמרי. והיום למעשה ממשלת ישראל בחוק הזה הולכת להגביל עסקים ללא הצדקה מידתית בכלל, ללא טיעון אפידמיולוגי מוכח, על שורה ארוכה מאוד של עסקים, ובסופו של דבר שמה כרת על חלק גדול מהעסקים. אם היה לזה משהו שיש לו הצדקה אמיתית, אז אתה אומר שזאת הצדקה אמיתית. היינו פה עם תווים סגולים בתוך הוועדה שלך, אדוני, היינו כאן עם הנושא של הרמזור, היינו כאן עם התקנות האחרות, ותמיד, באמת, בפינצטה בדקנו את הדברים. ופה עם חרב באים ומורידים את ראשם כך, ולא אחרת, של העסקים.
הציניות מגיעה עד כדי כך גבוה, שאתה שומע את הציוצים ורואה מה קורה ב-48 שעות, או ב-24 שעות האחרונות יותר נכון. שר האוצר מתהדר באיך הוא פתח את המשק, נאדה. יושבת פה חברת הכנסת שקד שמביאה כאילו מידע מתוך הבור, ומספרת לנו שהמשק הולך להיפתח ברמה x, y, z, שקר וכזב. גם במהלך התהליך הזה עובדים על האנשים. החשיבות של ההסתייגות הזאת - - -
יואב סגלוביץ' (יש עתיד-תל"ם)
¶
כן, אני עם קארין ביחד. ההסתייגות הזאת היא הסתייגות כללית שנוגעת בליבה של העניין הזה. אנחנו מדברים פה על חוק ועל תקנות מכוח אותו חוק שאין להם אלוהים, אין להם יד ורגל, אין להם חשיבה, אין להם כלום. יש להם פחד, פאניקה וטרלול, ואת זה צריכים לעצור ולקבל את ההסתייגות.
ואני מבקש גם מחבריי בקואליציה – שחלקם אני יודע שחושבים כמוני, אולי לא בדיוק כמוני, אבל בחלק מהדברים הם חושבים כמוני – שיהיה להם את העוז להרים ולהסתכל בעיניים של בעלי העסקים פה שאנחנו הולכים להוריד להם את הראש, בלי צדק.
סעיף הבא, סעיף 3 להצעת החוק.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד-תל"ם)
¶
ולמעט הזה אני צריך להכניס תוכן. אני לא סתם מקריא אותן, אני צריך להסביר אותן לחבריי.
היו"ר יעקב אשר
¶
אתה יכול לדבר על עיקרי, ואחר כך נקריא אותן, זה גם יכול להיות, במקום להקריא ולהסביר.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד-תל"ם)
¶
אז זה לגבי העניין הזה. לגבי סעיף 3 להצעת החוק, לאחר המילים "במרחב הציבורי" תופיע המילה "בקבוצות", והסיפה שמתחילה במילים "מבנה סגור" תימחק. הסבר – בכל זאת אני אסביר. אין הצדקה בריאותית למנוע הפגנות בקבוצות של 20 הרחוקות אחת מהשנייה, בעוד שקיימת הצדקה בריאותית למניעת התכנסות של עשרה אנשים במבנה סגור. ביקשתי על העניין הזה היום, היה גם דיון בוועדת הכנסת על נושא חדש, כי זה נושא חדש. ואנחנו עושים הפוך עכשיו בחוק הזה לכל ההנחיות האפידמיולוגיות שאנחנו שומעים כבר שבועות, היום אנחנו מתירים עשרה אנשים במבנה סגור כשאתמול אסרנו בזמן שצועקים פה מגפה, מגפה, מגפה. ושמענו את הנאום האחרון של ידידנו יושב-ראש האופוזיציה, שאין לו מושג מה קורה בחוק, אבל לצעוק הוא יודע.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד-תל"ם)
¶
סעיף 3 להצעת החוק, 3א(ב)(5) – יש להשמיט את המילה "המזערית", יש לאפשר תחבורה ציבורית בהיקף התואם את פעילות המשק, ולא מזערית. העניין שאתה אומר מזערית, אתה נותן בידי המפקח הזה הנחיה: קצץ, קצץ, קצץ, ללא כל קשר לפעילות המשק. אני מחזיר את כולם לסגר הקודם. בסגר הקודם הייתה לנו את הבעיה הזאת.
היו"ר יעקב אשר
¶
אבל דווקא הסבירו פה שבדיוק הפוך, שהם הולכים לפי הזה, ולכן גם אין לך את התקנות האלה היום מוכנות כי זה משתנה. זה מה שהוא הסביר מקודם.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד-תל"ם)
¶
הכול בסדר, רק אני רוצה להשמיט את המילה "המזערית" כי יש לה משמעות לקבלת ההחלטות של אותו אחד, כי בסוף האנשים האלה - - -
יואב סגלוביץ' (יש עתיד-תל"ם)
¶
כי הבעיה עם הממשלה הזאת שהיא עושה את האנשים למזעריים ואז הם מקבלים החלטות מזעריות.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד-תל"ם)
¶
חמש, בסעיף 3 להצעת החוק סעיף 3א(ד) – אחרי המילים "המבססת את קיומו של המצב הבריאותי החמור" יבוא "ולאחר שפורסמה בציבור, לרבות באתר אינטרנט, את חוות הדעת שהובאו בפניה והנתונים שהוצגו לה". יש פה סיפור שלם שכל ההסתמכות על כל ההחלטות הן חוות דעת רפואיות, כולם לאורך כל החוקים. ומה שעושה הממשלה הזאת, היא נמנעת מלספק לנו אותן במהלך תהליך אישור וחקיקה. אף אחד לא ראה אותן. אני מסופק אם אנשי הקבינט ראו אותן בזמן שהם אישרו את זה, או שהם רבו ביניהם על דברים אחרים שאינם קשורים לזה.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד-תל"ם)
¶
ובהקשר הזה זה חייב להיות מוצג לציבור. מדברים על אמון הציבור, הציבור צריך להבין למה נופלות עליו הגזירות האלה, ואם הן מוצדקות או לא מוצדקות.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד-תל"ם)
¶
- - "הכרזה על מצב חירום מיוחד בשל נגיף הקורונה" יבוא "תיכנס לתוקף רק לאחר אישור ועדת החוקה, חוק ומשפט". היפוך התפקידים שנעשה פה לגבי פעילות הממשלה בכלל בכל מה שקשור לזכויות אזרחיות, יש פה היפוך טוטלי שמלווה אותנו מתחילת משבר הקורונה. אבל מה שקורה זה מצב הפוך, תראו את הסיטואציה ההזויה שאנחנו נמצאים בה פה היום, היום הממשלה כנראה לא תעביר את החוק הזה לא בגלל האופוזיציה, בגלל שהיא לא מסוגלת להעביר את זה. ואני אומר לך, אדוני היושב-ראש, פיקוח נפש דוחה שבת. אם זה מה שמטריד אותך אני נשאר. אם זה מה שמטריד את יריב לוין אני נשאר.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד-תל"ם)
¶
בסעיף 5(2)(1)(י) להצעת החוק – הסעיף על הסעיף שמתחיל במילה "במרחק" ומסתיים במילה "זו" יימחק, ובמקום ייכתב "אם ההפגנה מתקיימת תוך שמירת מרחק במרחב הציבורי של עד שני מטרים". אין הצדקה רפואית להטלת הגבלה על ההפגנות ביחס למרחק מקום מגוריו של אדם, כל עוד נשמרים בהפגנה כללי הריחוק החברתי. אני אוסיף במשפט אחד, אלה הכללים המנחים מתחילת הדרך, שני מטר, היגיינה ומסכה. זה מה שמלווה אותנו.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד-תל"ם)
¶
אז אין הצדקה רפואית לעניין הזה, ובהקשר הזה מבקשים לבטל את זה. סעיף 5 להצעת החוק, הוסף סעיף (5)(2)(1)(יא) – בסעיף ייכתב "אין האמור בסעיף 5(2)(ב)(1)(י) לגרוע מיציאה של אדם להפגנה והשתתפות בה בתצורה של שיירת רכבים באמצעות רכב ממונע". מתווה ההפגנה שאני הצעתי אתמול, שבהנהוני ראש הרבה מאוד אנשים אמרו לא חשבנו על זה, דווקא רעיון לא רע. אני מציע לחבריי באופוזיציה או בקואליציה ובאופוזיציה לקבל את העניין הזה, לאפשר הפגנות שאין בהן שום פגיעה בריאותית, כן לאפשר יציאה לעניין הזה ברכבים פרטיים, לא ברכבים ציבוריים. יותר מזה, אפשר לכתוב את זה בשורה אחת מאוד קטנה בלבד ולהסמיך את זה בתקנות, להגיד "אפשר לעשות את הדבר הזה וייקבע בתקנות.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד-תל"ם)
¶
זה בלי כל קשר לקפסולות, זה הסיפור של הרכבים. אבל בכל מקרה זאת ההסתייגות האחרונה שלנו, אדוני, ואני מבקש מקארין אלהרר להוסיף את מה שהשמטתי ושכחתי.
קארין אלהרר (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני רק רוצה בעניין הזה להגיד שכל הלילה התעסקנו כאן בזכויותיהם של אנשים עם מוגבלויות וזכויותיהם של נבחנים.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
¶
מה לא מופיע? היועצת המשפטית, אנחנו הצטרפנו להסתייגויות של יש עתיד, ועודד - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
ולמרות שזה לא מחייב – אתה לא צריך לחייך, אלי, הכול בסדר, אלי, למרות שזה לא מופיע כאן - - -
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
מעריך את זה, תודה. במקום שאני אגיש את אותה הסתייגות אחד לאחד, לי יש נימוקים אחרים ממה שהוא נימק, מצטער.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד-תל"ם)
¶
יעקב, כשנוח לך אני מרכז האופוזיציה, כשלא נוח לך אני יואב, אז עכשיו אני לוקח - - -
יואב סגלוביץ' (יש עתיד-תל"ם)
¶
יעקב, זה לא ייקח זמן, תאמין לי. יש שלוש הסתייגויות כמדומני של חברי בועז, הן נמצאות בפניהם, לא הקראתי אותן, הוא ביקש להקריא אותן. הוא יקריא אותן באופן אישי. מקארין ביקשתי רק - - -
יואב סגלוביץ' (יש עתיד-תל"ם)
¶
וביקשתי מקארין מאחר שהיא גם רחוקה, היא הייתה שותפה שלי, שתוסיף כהנה וכהנה.
קארין אלהרר (יש עתיד-תל"ם)
¶
אפשר לסיים? רק דבר אחד. אני מאוד מבקשת בכל זאת במסגרת ההסתייגויות להוסיף את עניין ה-1,000 מטר, מעבר ל-1,000 מטר ברכב לילדים עם מוגבלויות. אני ממש מבקשת, זה סופר חשוב. אני לא יודעת מתי יגיעו התקנות, הילדים האלה צריכים מזור, הם צריכים לצאת מהבית בהתאם לצרכים שלהם. אני מאוד מבקשת להוסיף את זה כהסתייגות.
בועז טופורובסקי (יש עתיד-תל"ם)
¶
לדעתי הם נכנסו בתקנות, אבל עדיין אני מקריא אותם, אני רוצה שגם יבהירו לנו שהם נכנסו. אחד, בסעיף 3 לחוק, תחת סעיף 3א(ב)(3) – לאחר המילים "שהעסקים או מקומות העבודה הנוספים כאמור מספקים שירותים או מוצרים חיוניים" יבוא "בכללם כל בעלי הרישיונות למתן אשראי כהגדרתו בסעיף 11א לחוק הפיקוח והשירותים הפיננסיים". הכוונה היא שגם הצ'יינג'ים שנותנים שירותים - - -
בועז טופורובסקי (יש עתיד-תל"ם)
¶
סעיף 3 לחוק, תחת סעיף 3(א((ב)(3) – לאחר המילים "שהעסקים או מקומות העבודה הנוספים כאמור מספקים שירותים או מוצרים חיוניים" יבוא "ועמותות המסייעות לאוכלוסיות הזקוקות לסיוע". שלוש, בסעיף 5 לחוק, תיקון סעיף 7, לסעיף (1)(2) תתווסף "ופעילות של עמותות הפועלות לשם כך".
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
תודה. אבל תכבד גם אותי שאמרת לי בהתחלה: אני אתן לך לדבר בהמשך, ולא נתת לי.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
תראה, ראשית, גם תוך כדי הדיון מיקי זוהר כתב שלאור התנהלות האופוזיציה מלחמת יום כיפור השנייה בפתח. למה הדבר דומה?
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
תודה. אז כתב מיקי זוהר שלאור התנהלות האופוזיציה מלחמת יום הכיפורים השנייה בפתח. למה הדבר דומה? הדבר דומה לכך שגולדה וועדת אגרנט היו מטילים על מנחם בגין את האחריות לאי גיוס מילואים והיערכות הכוחות למלחמה. הרי בסופו של דבר, אדוני, מדובר על ממשלה עם 72 אצבעות שלא מסוגלת לנהל את המשבר הזה, לא ניהלה אותו, ועכשיו היא לא מסוגלת להעביר חקיקה. והיא באה בטענות, כמו שהיא באה בטענות בכל הדברים האחרים, לכל העולם חוץ מאשר לעצמה. יש לכם את הרוב, אם אתם יודעים להעביר חוק תעבירו אותו, אם אתם לא יודעים אז אולי אתם לא יכולים למשול, כי אין לכם את האצבעות ואת היכולת להעביר.
על מה אנחנו מדברים פה? אותה הממשלה ב-13 בספטמבר, לא לפני 100 שנה, קיבלה החלטה להתחיל סגר רק מה-18 בספטמבר. למה? כי היה איזשהו אירוע שאי-אפשר היה להתחיל את הסגר ב-13 בספטמבר, אמרו: נתחיל אותו ב-18 בספטמבר. לפני שבוע רק התחילו את התהליך. ברור לכם, אתם יודעים, אומרים כל הגורמים המקצועיים שאת המספרים כתוצאה מהפעולות שנקטה הממשלה ב-18 בספטמבר יראו רק כעבור שבועיים או שלושה, אז למה ב-18 בספטמבר קיבלתם החלטה? כעבור יומיים כינסתם את הממשלה כדי להחמיר את ההחלטה. מה ההיגיון מאחורי זה כשכל המשמעות של ההחמרה הזאת היא פשוט ריסוק הכלכלה והמשק? פשוט לא מאפשרים לאף עסק לפעול גם אם הוא במתווה שברור לחלוטין שהוא לא מדביק ולא מדבק.
ולכן, אני מבקש בתוך התקנות האלה שלושה תיקונים מרכזיים – אחד, בהמשך לדברים שאמרה קארין אלהרר, אם אתם לא תחריגו ילדים בעלי צרכים מיוחדים מהמגבלות האלה של היציאה מהבית אתם פוגעים בסוף בשכבה הכי חלשה, ואני לא יודע בשם מה. אני לא יודע בשל מה אתם מרשים לעצמכם בכלל לעשות את הדבר הזה.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
וזה לא משנה איזה שינוי, מה השינוי, חייב להיות שינוי כזה שמאפשר חופש תנועה לילדים האלה. המשפחות האלה גם ככה עם ילדים שהמסגרות שלהם נסגרו, צריכות למצוא את עצמם בתוך הבית, לפחות את חופש התנועה הזה לאפשר להם. זה ברמה של חיים. זה ברמה של הצלת חיים. זאת מלחמת יום הכיפורים.
הדבר השני, תאפשרו את פתיחת העסקים בהתאם לתו הסגול. בסוף כשמסתכלים גם על הנתונים איפה ההדבקות, איפה כן שומרים, איפה לא שומרים, אל תהרגו את כל הכלכלה הישראלית. המחיר שנשלם באובדן הכלכלה הישראלית ובריסוק שלה הוא פגיעה בביטחון הלאומי של מדינת ישראל, לא פחות. בסוף העסקים האלה הם אלה שמשלמים את המיסים, שאיתם קונים את ה-35F, שאיתם קונים את הטילים, שאיתם מחזיקים את כל המערך הצבאי ההגנתי שעליו אנחנו מדברים. הוא לא יהיה קיים, לא יהיה מי שישלם את החגיגה הזאת.
והדבר האחרון, אדוני, הייתה איזושהי אמירה די טיפשית שבתקופה הזאת לא פוגעים הרבה במשק.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אפשר להמשיך, אדוני? אני רוצה לסכם את הנקודה האחרונה. אתם אומרים שבתקופה הזאת אין פגיעה. תיירות, מסחר, כל הענפים האלה, שדווקא בתקופה הזאת חיכו לה, אתם הורגים אותם במכה אחת. ולכן אני אומר לכם שוב, אתם כממשלה לא סתם לא מצליחים להעביר את התקנות האלה, אתם לא מצליחים להעביר את התקנות האלה כי אין להן זכות קיום, אין לחקיקה הזאת זכות קיום, ולכן היא גם לא תצא לפועל בסופו של דבר.
מה שכן חשוב, ואת זה לא נתת ליועצת המשפטית להבהיר, ואני חושב שזאת ההבהרה הכי חשובה שתצא מהוועדה הזאת, זה מה שביקש חבר הכנסת סגלוביץ', חשוב להבהיר שאי אישור החקיקה היום לא אומר שאין סגר, לא אומר שהחלטה שהתקבלה לגבי הסגר שהתחיל ב-18 בספטמבר אינה בתוקף. להפך, זה אומר שההחלטה שקיבלה הממשלה לגבי הסגר שמתחיל ב-18 בספטמבר תקפה, ונבחן את זה אחרי שבועיים או שלושה, נראה מה התוצאות, באיזה קצב אנחנו מצליחים להוריד את התחלואה, ומשם אפשר יהיה להתקדם.
היו"ר יעקב אשר
¶
אבל מה שהסבירו, ובצדק, אי-אפשר. אם אתה אומר שכל מי שיש לו תווי נכה, פתחת את הארץ ל-500,000 כלי רכב.
היו"ר יעקב אשר
¶
וכדי לעשות אז דובר על אולי ילדים על רצף האוטיזם, אני דיברתי על ילדים שזה הרגליים שלהם, צריך להחיל את זה בצורה מסודרת.
היו"ר יעקב אשר
¶
משרד הבריאות הבטיחו שבתקנות הבאות – אני הודעתי, אני לא מאשר פה כלום עד שזה לא מגיע. אבל אני לא אפלה גם בין ילדים נכים. גם את זה אני לא אפלה.
יאיר לפיד (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני רק רוצה משפט אחד, יעקב, באמת, ברשותך, כי זה בנפשי. בסגר הקודם יעלי הייתה בבית חמישה שבועות רצוף כשבמשך כל חמשת השבועות האלה משרד הבריאות הבטיח בדיוק את מה שאמרת עכשיו. הם אמרו: מייד אנחנו נסדר את זה, מייד אנחנו נתקין את זה, זה הדבר הבא על סדר-היום, חמישה שבועות.
היו"ר יעקב אשר
¶
אבל פה לא משרד הבריאות מבטיח לך את זה, זה אני מבטיח לך את זה בהסכמה שלהם. ואני אומר לך שבישיבה הבאה כשיגיעו לכאן נציגי משרד הבריאות, הם יבואו עם מתווה שיכלול סוגים מסוימים שבאמת ילדים שזה או הרגליים שלהם או הרפואה האולטימטיבית שלהם, ולא שפתחנו את כל תווי הנכה בארץ.
יאיר לפיד (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני לא מדבר על זה. אני מדבר גם על הנושא של ההסעות. הרי אין אפשרות, היום המצב הוא כזה – או שהם תקועים בהוסטלים או שאצל ההורים, הם לא יכולים לנסוע מאחד לשני.
יאיר גולן (מרצ)
¶
אחד, בדברי ההסבר לחוק חייב להופיע שמוקדי התחלואה במצב הנוכחי הם אירועים המוניים במרחבים סגורים, כגון חתונות, והדבקות במשפחה. ואני דורש שכל החוק, אחרי דברי ההסבר האלה שציינתי, ייתן מענה לשני המוקדים האלה שהם לב הבעיה.
הלאה, בדברי ההסבר צריך להופיע שהתקנות והחוקים יתוקנו כך שיוכח קשר סיבתי בין התקנות לבין הבעיה שאותה התקנה אמורה לפתור. כי מה שאנחנו רואים בחוק הזה כפי שהוא מופיע כרגע, אין קשר למעשה בין הבעיה, העלייה בתחלואה, לבין התקנות והמגבלות שמוטלות על האזרח. זה דבר לא הגיוני. אנחנו אמורים להיות גוף רציונלי שמחבר בין בעיה שאותה צריך לפתור לבין הפתרון הניתן לבעיה, וצריך להוכיח איך הפתרון נותן מענה לבעיה.
מרב מיכאלי (העבודה)
¶
אני רוצה להגיד דבר חשוב. הבנתי שבשביל לא לתת לי זמן להגיש הסתייגויות נוספות אדוני חזר לנוסח הקודם שלפני השינויים.
מרב מיכאלי (העבודה)
¶
אז אני מבקשת, ואני מקווה שחברי האופוזיציה יסכימו יחד איתי, משום שהשינויים שנעשו בנוסח חשובים, ובסופו של דבר האחריות שלי היא לציבור, וגם אם אתה מוכן להקריב צורך חיוני של הציבור רק בגלל זה שאתה לא מוכן לתת לי את מה שמגיע לי בתקנון, להגיש עוד הסתייגויות, אני מוכנה לוותר על הזמן הזה ולחזור לנוסח שהוא לטובת הציבור.
מרב מיכאלי (העבודה)
¶
הבנתי שגם לאוסאמה יש דרישה כזאת, אז על הדרישה של אוסאמה לא – הנה אוסאמה. אוסאמה, באתי להגיד - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
לא, נחתם, זה מחייב את כולם. ואני רוצה לשמוע חוות דעת של היועצת המשפטית שאי-אפשר למחוק אחר כך את הדברים האלה.
תמי סלע
¶
הסתייגות אחת – בסעיף 3א(ג) – במקום "לא תכריז הממשלה על מצב חירום מיוחד בשל נגיף הקורונה אלא לאחר שהובאו לפניה עמדת שר הבריאות וחוות דעת מקצועית מטעם משרד הבריאות המבססת את קיומו של המצב הבריאותי החמור", יבוא "לא תכריז הממשלה על מצב חירום מיוחד בשל נגיף הקורונה אלא לאחר שהובאו לפני עמדת שר הבריאות וחוות דעת מקצועית מטעם משרד הבריאות המבססת את קיומו של המצב הבריאותי החמור, וכן עמדת שר האוצר וחוות דעת מקצועית של משרד האוצר על מנת להפחית את חומרת הפגיעה בכלכלה".
הסתייגות שתיים – בסעיף 3א(ד) – במקום "ושלא תעלה על 7 ימים" יבוא "ושלא תעלה על 3 ימים". זה מצמצם את זמן ההארכה של מצב החירום המיוחד.
שלוש – בסעיף 3א(ד)(1) – במקום "ושלא יעלו על 3 ימים כל אחת, ובלבד שתקופת ההכרזה הכוללת לא תעלה על 7 ימים".
ארבע – סעיף 3(ד)(2) בטל. במקומו יבוא "כל הארכה כאמור בסעיף (ד)(1) תבוא לאישור ועדת החוקה.
תמי סלע
¶
חמש, בסעיף 7(1)(יא) – במקום "הגעה להליך משפטי" יבוא "הגעה להליך משפטי של ראש ממשלה מושחת", אני קוראת את מה שכתוב.
שש, בסעיף 7(1)(טו) – במקום "יציאה ממקום שהייה קבוע אחד למשנהו" יבוא "יציאה ממקום קבוע אחד למכבסה אחרת, ואך ורק שירותי כביסה מובחרים מהבית הלבן". אלו ההסתייגויות של מרצ, קראתי אותן.
מרב מיכאלי (העבודה)
¶
בינתיים עד שאוסאמה מתיישב, גברתי היועצת המשפטית מוכנה לאשר ליושב-ראש שזה בסדר שאנחנו ויתרנו על הזמן הנוסף להגשת הסתייגויות?
מרב מיכאלי (העבודה)
¶
לא על הסתייגויות, אנחנו מדברים על זמן נוסף להגיש הסתייגויות נוספות, על זה אנחנו מוכנים לוותר.
תמי סלע
¶
אז יש את העניין של טיפול רפואי שהוא לא רק חיוני. לגבי אותה בחינת בגרות ספציפית, וזה על דעת היועצת המשפטית של משרד החינוך, שהם יהיו לפי הגבלת ההתקהלות של עשרה בחלל אחד. זאת אומרת שהם יעמדו בתו סגול.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אני חוזר ואומר שקיבלנו את הפנייה הזאת ממשרד החינוך, אגיד לכם בדיוק איזו בחינה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
בחינת "מורשת אסלאם, נצרות, דרוזים", כמות הנבחנים 1,125, שעת התחלה 10:00, ביום 29 בספטמבר. וכמובן שמשרד החינוך יעשה את הבחינה הזאת בהתאם לתו הסגול, וזה בהסכמה של כולם. אני מבקש להכניס את זה לחריגים, שהתלמידים יוכלו מעכשיו להתכונן.
מרב מיכאלי (העבודה)
¶
אז אפשר לחזור לנוסח המתוקן שנמחקה בו המילה "חיוני", והוספו השינויים של החינוך.
היו"ר יעקב אשר
¶
צריך לראות את הנוסח הזה, וצריך לשמוע אם זה הנוסח שמשרד החינוך – יש לכם נוסח או שאוסאמה מביא נוסח מהבית?
איילת מלקמן
¶
לגבי בחינות בגרות יש נוסח שהוכן על ידי משרד המשפטים. ביקשנו להחריג את בחינת הבגרות במקצוע המורשת, זאת בחינה אחרונה שנשארה לתלמידים בשנה הזאת. נאלצנו בשנה הזאת לרווח בין כל בחינות הבגרות כדי לעמוד בתנאים של הבריאות, ולכן פיצלנו הרבה מועדים כל השנה. זאת ממש הבחינה האחרונה שנשארה לתלמידים כדי לקבל את תעודת הבגרות. התלמידים נדרשים לזה לגבי כל מי שרוצה להמשיך ללמוד - - - בשנה הבאה. ולכן אני ממש ממש מבקשת שרק תיתנו לנו את האישור הזה ליום שלישי הבא, ובזה אנחנו מסיימים את בחינות הבגרות למועד הזה, וניתן לתלמידים ממש לסגור רק את הבחינה הזאת.
היו"ר יעקב אשר
¶
לא, זה של הסיעה המשותפת, סיעת הרשימה המשותפת. אוסאמה. כרגע עוד לא אישרנו כלום על שום דבר בעיקרון.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
חבריי חברי הוועדה, בסעיף 3א(א) אנחנו מבקשים במקום המילים "רשאית היא" יבוא "רשאית הכנסת", והכוונה היא, חבריי חברי הכנסת, על הפיקוח הפרלמנטרי של הכנסת על החלטת הממשלה. לא מספיק שהממשלה תאשר, אנחנו רוצים פיקוח פרלמנטרי שהכנסת או שאחת מוועדותיה תאשר את ההכרזה הזאת. ולכן בסעיף 3א(א) אנחנו מבקשים שלאחר המילים "רשאית היא" יבוא "באישור הכנסת או ועדת החוקה או ועדת הקורונה".
בסעיף 3א(א) – אין לאשר הכרזה על מצב חירום מיוחד מבלי שתוצג לוועדה רשימה מפורטת של כל ההגבלות המלאות שיוטלו בתקופה זו. היום ראינו שלמעשה רשימת ההגבלות הגיעה בשעה שמונה בבוקר אחרי שכבר דנו בחוק הזה.
אני עובר על הסתייגויות שש, שבע, שמונה, אני לא מקריא את זה. אני עובר להסתייגות 23 – יש לקבוע כי אין לאשר מצב חירום מיוחד לפני שכל התקנות לפי סעיף 8 יונחו בפני הוועדה ויאושרו כתנאי לכניסת מצב החירום המיוחד לתוקף. זאת אומרת, היינו עדים היום לזה שהתקנות הגיעו, עברנו על זה ככה ברפרוף, ואפילו בלי להיכנס. והנה, עכשיו ראינו למשל דוגמה שהיה נגרם נזק לאלפי סטודנטים, ואם היינו באמת מתעמקים ומאשרים את התקנות ואת ההחרגות אז היינו מונעים מצב אבסורדי זה.
סעיף 3א(ב)(5) – במקום המילים "במידה המזערית הנדרשת" יבוא "במידה שתענה על צורכי המשק".
סעיף 3א(ג) – ההכרזה על מצב חירום מיוחד לא תכנס לתוקף אלא לאחר אישור הכנסת או אחת מוועדותיה. לחלופין, ההכרזה על מצב חירום מיוחד לא תכנס לתוקף אלא לאחר הצגת נתונים או ממצאים של הגורמים הרפואיים המקצועיים לכנסת או לאחת מוועדותיה שתדון ותחליט, ורק לאחר מכן ההכרזה של הממשלה תכנס לתוקף.
סעיף 3א(ה) – סעיף זה יימחק. במקומו יבוא "אם יש עלייה משמעותית בנתוני התחלואה תכנס ההכרזה לתוקף למשך 48 שעות בלבד, והכנסת או אחת מוועדותיה תאשרר או תבטל את ההכרזה".
סעיף 3א(ה)(1) – סעיף זה יימחק. במקומו יבוא "הממשלה רשאית להכריז על מצב חירום מיוחד לתקופה שלא תעלה על 7 ימים. כל הארכה נוספת תחייב אישור ועדת החוקה או ועדת הקורונה לתקופה נוספת של 7 ימים בלבד".
אני עובר להסתייגות 32 – אני מבקש להחריג. כתוב "בסעיף זה הגעה לכנסת" אני מבקש להוסיף, ואני חושב שזה נוגע לכל חברי הכנסת, היועצים הפרלמנטריים שלנו בתקופה הזאת לא יכולים להסתובב. אמרתי אתמול בלילה שגם אנחנו כחברי כנסת בתקופות סגר, אני נתקלתי הזה וגם היו כמה חברי כנסת, שאנחנו נתקלים בשוטרים שאומרים: אסור לך לנוע, אתה עובר על החוק, אתה עובר על הסגר. אני מנסה להסביר להם שאני חבר כנסת ויש לי חסינות וזה וזה, זה לא עוזר להם, לא עוזר.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אז אני אומר שאם לנו כחברי כנסת קשה אז המצב קשה פי כמה ליועצים הפרלמנטריים, לכן ביקשתי להחריג את זה.
גם ביקשתי להחריג ביקורי משפחה וצוותים פארה-רפואיים במוסדות גריאטריים.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
מוסדות לאנשים עם מוגבלות, כן. בקשר לסעיף העיקרי, שזה לב ליבו של החוק הזה, סעיף 5(2) – אנחנו מבקשים שבכל מצב, גם במצב של חירום מיוחד, אי-אפשר למנוע כליל את הזכות להפגין. לחלופין, גם במצב חירום מיוחד תהיה זכות לכל היותר להטיל הגבלות על מס' המשתתפים בהפגנה, בהתחשב ותוך שמירת הוראות משרד הבריאות בדבר שמירת מרחק, אבל לא למנוע ולאסור כליל את ההפגנות. לחלופין, במצב חירום מיוחד לא תיאסר יציאת אזרח ממקום מגוריו לצורך השתתפות בהפגנה. ואנחנו מצטרפים להסתייגות שהגיש יואב בעניין מתן אפשרות של הפגנה על ידי שיירת רכבים, שאין בזה שום סכנה או סיכון בריאותי.
והסעיף האחרון, אנחנו מבקשים, אין לאשר הכרזה על מצב חירום מיוחד מבלי שהוצגה לוועדה חוות דעת רפואית של גורמים מקצועיים. אנחנו מבקשים, והודענו שאנחנו מצטרפים להסתייגויות של יש עתיד, יואב סגלוביץ', יוראי וקארין אלהרר.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
כמובן שנבקש לפני כל הסתייגות התייעצות סיעתית על מנת שנגבש עמדה שלנו לגבי כל הסתייגות של כל חבר שהגיש פה. וכמובן שאחרי זה נבקש רוויזיה. במקום להגיד על כל הסתייגות רוויזיה, רוויזיה, רוויזיה, מעכשיו אנחנו אומרים.
היו"ר יעקב אשר
¶
רק דקה, אדוני הנכבד. גברתי היועצת המשפטית – הגיע הקובץ שלך, עופר – אני מבקש מהיועצת המשפטית שתגיד לנו מה שגם אמרו לך כשדיברו איתך.
תמי סלע
¶
בעניין הזה, וזאת לא פעם ראשונה, אבל יש עמדה גם של היועצת המשפטית לכנסת, שכשההסתייגויות בהיקף כזה והן בעצם לא ענייניות, זאת אומרת לא לנוסח עצמו ולתוכן של הצעת החוק, אלא בעצם משפטים שאינם קשורים - -
תמי סלע
¶
- - אז לא צריך להקריא אותן ואפשר להצביע במס' מסוים של הצבעות, שהעמדה שניתנה פה זה 30 הצבעות כדי לשקף את הרצון בהסתייגויות.
היו"ר יעקב אשר
¶
תקשיב, זאת העמדה של היועצת המשפטית לוועדה, של הייעוץ המשפטי לכנסת, ובעצם אנחנו רק נצביע על מס', אפילו לא נקריא אותן, ואני חושב שזה מכבודך. אבל מאחר שאני גם ידיד שלך, ואני מקווה שעל דעת כולם, שלא יבקשו, אז אני אתן לך דקה לנימוק עיקרי מה שנקרא, לא קשור להסתייגות, כי ההסתייגויות האלה הן לא הסתייגויות.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
קודם כול אני חולק על הדברים שנאמרו משום שההסתייגויות הללו, כמו הסתייגויות בכלל, הן חלק מהמשחק הפרלמנטרי, וזה דבר לגיטימי לגמרי. וזה לא דבר שקורה פעם או פעמיים, בהיסטוריה שלנו זה קרה קצת יותר. ולפיכך, אני כן חושב שזה לגיטימי לגמרי, ואני מבקש גם את ההסכמה של שאר החברים לקרוא את ההסתייגויות כולן.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
אדוני היושב-ראש, אני לא רוצה שידברו בשמי, בעיקר כאלה שאין להם את היכולת לעשות את זה. אדוני היושב-ראש, אני מתחיל לקרוא את ההסתייגויות.
היו"ר יעקב אשר
¶
זאת החלטה של הייעוץ המשפטי, זאת החלטה שלי כיושב-ראש כששמעתי את הדברים האלה, ההסתייגויות האלה לא יוקראו. הן יוקראו על ידי היועצת המשפטית, 30 הסתייגויות במספרים שלהן. זאת החלטה של היועצים המשפטיים.
היו"ר יעקב אשר
¶
צריך להשלים את ההסתייגויות של הרשימה. תקריאי, בבקשה. כיבדתי אותך בדקה באמת כדי לכבד אותך.
תמי סלע
¶
אני אומרת מראש שהסתייגויות לשם החוק אי-אפשר לכתוב בחוק קיים, אז את כל מה של-1 לא ניתן להגיש. אני מתחילה מ-2.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
גברתי, אפשר להחליף את זה לסעיף מטרה, מטרת החוק, ולמחוק את ההסתייגות לחלוטין.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
אני לא מפריע, אני רק אומר שההסתייגויות לשם החוק ניתן להחליף לסעיף מטרה, ואני בוועדת הכספים עשיתי את זה היום בערב, וזה התקבל, והקראנו והצבענו עליו. אני לא חושב שאפשר להוריד הסתייגויות ככה סתם בהינף יד.
תמי סלע
¶
אז זה יהיה סעיפי מטרה. אפשר להחליף את ההסתייגויות האלה לשם החוק, שלא יכולות להיות לשם החוק, הן יכולות להיות כסעיף מטרה, זה מה שהוער פה. למרות שזה לא מה שהוגש לנו, אבל זה אפשרי.
תמי סלע
¶
אז סעיף מטרת החוק למנוע הפגנות בבלפור; מטרת החוק לחסל את הדמוקרטיה; מטרת החוק לפגוע בחופש הביטוי; מטרת החוק לשמור על נתניהו; מטרת החוק חוק הדיקטטורה; מטרת החוק לסתום פיות.
שתיים – סעיף 3א בטל על כל סעיפי המשנה שבו.
שלוש – בסעיף 3א(א), במקום המילים "רשאית היא" יבוא "רשאית הכנסת".
ארבע וחמש הוקראו כבר.
שש – סעיף 3א(ב)(2) – במקום "20 אנשים" יבוא "21 אנשים"; סעיף 3א(ב)(2), במקום "20 אנשים" יבוא "22 אנשים"; לחלופין, יבוא "23 אנשים"; לחלופין, יבוא "24 אנשים"; לחלופין, יבוא "25 אנשים"; לחלופין, יבוא "26 אנשים"; לחלופין, יבוא "27 אנשים"; לחלופין, יבוא "28 אנשים"; לחלופין, יבוא "29 אנשים"; לחלופין, יבוא "30 אנשים". זה עד 15.
16 – סעיף 3א(ב)(2) – במקום "במבנה" יבוא "בחלל".
17 – סעיף 3(א)(ב)(2) – במקום "במבנה סגור של לא יותר מעשרה אנשים" יבוא "שלא יותר מ-11 אנשים"; לחלופין, "לא יותר מ-12 אנשים"; לחלופין, "לא יותר מ-13 אנשים"; לחלופין, "לא יותר מ-14 אנשים"; לחלופין, "לא יותר מ-15 אנשים". זה עד 21.
22 – סעיף 3א(ב)(3) בטל.
23 עד הסוף הוקראו.
היו"ר יעקב אשר
¶
היועצת המשפטית אמרה שההסתייגויות האלה לא ייקראו, אלא הן ייקראו במספרים, 30 מתוך ה-3,900. רק תגיד לי איזה ספר זה היה.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אדוני יושב-הראש, הגשנו הסתייגויות לשני סעיפים, לסעיף 3א ולסעיף 5 להצעת החוק. אני אדבר על ההסתייגויות לסעיף 5.
ראשית, אדוני יושב-הראש, אני תוהה האם ההחרגה של ההגעה והשהייה בכנסת כוללת בתוכה גם את השהייה בתיאטרון האבסורד הזה שאנחנו נמצאים בו כבר 24 שעות. המדינה במצב חירום, מצב התחלואה מתגבר.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
זה לא דבר שמעלה גיחוך, זה לא דבר שצריך להעלות חיוך על שפתינו, עשרות אנשים מתים ביום, ואלפי חולים חדשים, גם כאלה שלא ימותו, יש הרבה מתוכם שיגררו את סימני המחלה הזאת לטווח הארוך. ואנחנו נמצאים כאן כדי לנסות ולכבות את השריפה הזאת, אחרת נגיע למציאות הרבה יותר קשה.
הכנסת נתנה לממשלה בחוק-יסוד את הסמכות להתקין תקנות לשעת חירום. ואין שום ספק, אין פה חולק שאנחנו נמצאים בשעה כזאת, בשעת חירום. זאת אומרת שמכוח חוק-יסוד הממשלה בכלל יכולה להתקין ולדלג עלינו.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
- - בזמן הזה עם מערכת אכיפת החוק והמשפט, ועוד תגיע העת להסדיר את המערכת הזאת, את מערכת היחסים בינינו, בין הכנסת והממשלה לבין מערכת אכיפת החוק והמשפט להחזרת השלטון אלינו. נעשה כאן ניסיון לתקף את הסמכות הקיימת לממשלה בחוק ייעודי. למרות שיש לנו חוק-יסוד כבר שמאפשר לממשלה לעשות את זה נעשה כאן ניסיון לרצות, שלא בצדק לטעמי, אבל זה מה שניסו לעשות, בחוק ייעודי שיאפשר לממשלה, שייתן לה את הסמכות לחוקק מה שהיא מוצאת לנכון במצב החירום הזה.
(היו"ר איתן גינזבורג, 12:14)
לצערי, גם אחרי שחוקקנו חוק כזה ההזיה הזאת נמשכת. למרות שהחוק הקיים מאפשר לממשלה להטיל מגבלות לפי סעיף 7(2) על אופי הפעילות, כמו שהטילו על תפילה, ככה גם אפשר להטיל גם על הפגנה. משום מה היועצים המשפטיים הפכו את זה לזכות שהיא מעל פיקוח נפש, ואסרו בשום פנים ואופן להחריג ולהטיל שום מגבלה על כמות האנשים שמתאספת בהפגנה. ולכן הביאו כאן סעיף למצב המצאה חדשה, מצב חירום מיוחד, שגם הוא איזושהי הזיה לא ברורה, וגם בו בחוק בעצם מנסים לתת את כל הכוח ליועץ המשפטי, שהוא יבחן האם מותר לממשלה בכלל ללכת למצב חירום מיוחד או לא. ולכן יש לי פה שתי הסתייגויות שאדבר עליהן בסעיף 5 להצעת החוק.
ההסתייגות הראשונה אומרת שאת כל מצב החירום המיוחד הזה לא צריך בכלל. ומה שאנחנו עושים למעשה זה מוחקים מפסקה (1) את פסקת משנה (י), שתימחק. בעצם הייחודיות שרק ההפגנה זכתה לה, שהיא מוחרגת גם ב7(1) וגם ב-7(2), לא תהיה. את 7(1) מורידים, ו-7(2) – כמו תפילה, הפגנה וטקס דתי – הממשלה תחיל מגבלות כמו שהיא מוצאת לנכון, אבל בלי אפשרות למנוע לחלוטין.
כמו כן, סעיף 16(א)(5) לחוק העיקרי יימחק, שזה כאשר מדובר באזור מוגבל. זאת ההסתייגות הראשונה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
חבר הכנסת קרעי, אני רק לא מבין דבר אחד, אתה לא רוצה לקדם את החוק הזה? הרי החלטת הממשלה הייתה לקדם את החוק הזה איך שהוא.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אז אני רוצה להבין, האם אתם פועלים עכשיו נגד סיכום של הקואליציה ונגד סיכום של הממשלה ולא רוצים לקדם את החוק הזה? ואם אני מבין שזה ככה אז אני לא מבין מה הטעם בדיון הזה, ולמה מושיבים פה את כולם אם לא רוצים לקדם את החוק.
אוסנת הילה מארק (הליכוד)
¶
אנחנו רוצים לקדם חוק שהוא לא רק טוב לאבי ניסנקורן, אנחנו רוצים שהוא יהיה טוב לכולם.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
ולא חוק שיכניס את הממשלה הזאת לבור יותר עמוק. בעוד שבוע-שבועיים נצטרך לחוקק חוק כדי לבטל את החוק הזה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
זאת הצעת חוק שהביאה הממשלה שתמכו בה כל גורמי הקואליציה. האם אתה נגד הצעת החוק של ראש הממשלה?
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
איתן, עם כל התיקונים שראינו ב-24 השעות האחרונות, וכולנו כאן ראינו את זה, אז כנראה שזאת לא הצעת החוק שהממשלה אישרה.
רם בן ברק (יש עתיד-תל"ם)
¶
אדוני היושב-ראש, פנה אליי עכשיו אחד מעובדי הכנסת ואמר לי שהופסקה התחבורה הציבורית ושאין לו רכב, והוא שאל אם אני יכול לקחת אותו טרמפ לצפון. רק שתבינו איך אתם מתנהלים פה.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
ההסתייגות השנייה נוגעת למצב החירום המיוחד. במצב החירום המיוחד למעשה שוב יש את כל המגבלות ואת כל הטרלול הזה. אז אם כבר הגענו להסכמה שצריך להכריז על מצב חירום מיוחד כי הגיעו מים עד נפש, אז אני מציע לתקן ככה – בסעיף 5(2)(ב)(2) להצעת החוק, סעיף קטן (2) יימחק – רגע, מה זה כאן? הדפיסו את זה לא נכון – במקומו יבוא "במצב חירום מיוחד יכול שלא ייקבעו הגבלות כאמור בסעיף 4, בפסקת משנה (1) להצעת חוק זו, כולן או חלקן, ובלבד שהממשלה שוכנעה כי הדבר דרוש לשם מניעת הדבקה נרחבת בנגיף הקורונה בקרב הציבור וצמצום התפשטותו". למעשה במצב חירום מיוחד מאפשרים לממשלה לבטל באופן חופשי את המגבלות האלה שהיו במצב חירום.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
ממש לא דיקטטורה. כמו שבמלחמה, איתן, הממשלה לא באה כשהיא מכריזה מצב חירום ומבקשת - -
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
- - או האם להשתמש באסטרטגיית מלחמה, ומביאה לכנסת כל פעולה שהיא עושה, אותו דבר גם כאן. אנחנו במצב חירום, ואם אתם עוד לא הבנתם את זה המצב שלכם מאוד קשה, חברים בכחול לבן.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
יש כאן נבחרי ציבור שיושבים כאן ורוצים לקבל החלטה, תפסיקו לסגור את הכול במחשכים.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
אדוני היושב-ראש, שהממשלה תתכנס עכשיו ותעשה את זה, מה הבעיה? שתתכנס הממשלה עכשיו, מה הבעיה?
אוסנת הילה מארק (הליכוד)
¶
איתן, זה מה שתעשו, אתה, יושב-ראש הוועדה ואבי ניסנקורן, שפעם ראשונה אנחנו רואים אותו גם בשעה ארבע לפנות בוקר מסתובב פה במסדרונות, תפסיקו עם זה, די כבר.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
- - - תפנה לאוסנת מארק, אבל שהממשלה תתכנס עכשיו, מה הבעיה? יש עוד כמה שעות.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
לצערי מה שבאמת יהיה אלו תקנות לשעת חירום. זה לא לצערי האמת, כי זה מה שצריך להיות הלכה למעשה, לכתחילה. יהיו תקנות לשעת חירום כנראה עד אחרי יום כיפור, ואחר כך נחזור וננסה להצביע על החוק הזה ולהעביר אותו עם ההסתייגויות האלה.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אנחנו לא ניתן לכם להפוך את הממשלה ואת הכנסת לבני ערובה בידיים של היועצים המשפטיים ובידיים של ניסנקורן.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
הריבון נתן לממשלה סמכות בחוק-יסוד, תלמד. סעיף 30 – סתם, בגלל ניסנקורן ומנדלבליט.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
אז זה לא קשור אלינו, זה קשור לממשלה. את סותרת את עצמך, אז תחליטי או שהאופוזיציה אחראית או הממשלה.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
תודה, אדוני היושב-ראש, ההסתייגויות כאן הן מאוד רציניות. אני רוצה לומר גם לחברי חבר הכנסת איתן גינזבורג, אתה יודע, אנחנו פה מהלילה, לפעמים אתה הולך לישון בלילה, קם בבוקר ואתה מגלה ש"והנה היא לאה", אתה עם מישהי אחרת. אז בחוק הזה במהלך כל הלילה מאוד היו ניכרים השינויים שצריכים לעשות בו, וזה נכון שאנחנו חברי ליכוד ואנחנו נבחרי ציבור. ואני חושב במלוא הרצינות שההסתייגויות שגם חבר הכנסת קרעי הזכיר כאן, וגם שתי ההסתייגויות שאני הולך להזכיר - -
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אם אתה היית פה לא היו מפריעים לו. אני מציע לך שתגיד עוד הפעם כדי שהוא ישמע.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
ממשלת ישראל, שכל חבריה, למיטב ידיעתי, מסכימים שזו שעת חירום, מגדירים אותה כשעת חירום, הובילו את חוק הקורונה הראשון - -
עמית הלוי (הליכוד)
¶
- - שמיועד לשעת חירום – ממשלה שיכולה וצריכה ומוסמכת על ידי הכנסת לתקן תקנות לשעת חירום. מכל מיני נסיבות גררו אותנו לכאן בעצת אחיתופל, וכאן עושים הכול, זאת החוויה שלי מהלילה הזה, הכול כדי לא לאפשר לממשלה לפעול. בעצם ההרגשה שלי, לשבור את האמון בדרג הנבחר של הממשלה, ואני אומר את זה בצער רב, מי שעושה את זה - -
עמית הלוי (הליכוד)
¶
- - על חשבון האזרחים, ואני חושב שזה מאוד לא ראוי מבחינה ציבורית. ולכן, ההסתייגות הראשונה שאני מזכיר היא בסעיף 3א – "שוכנעה הממשלה בתקופת קורונה, בתקופת תוקפה של הכרזה על מצב חירום בשל נגיף הקורונה כי יש התפשטות רחבה של נגיף הקורונה הגורמת לפגיעה חמורה בבריאות הציבור, רשאית להכריז על מצב חירום מיוחד". כלומר, אנחנו כאן בסיטואציה שהמצב הוא מצב חירום. אנחנו מתכנסים כאן כדי לומר שהמצב שהוא לא חירום, הוא חירום מיוחד.
עכשיו, בא עורך דין רז נזרי ומסביר לנו שמה מגדיר מצב חירום מיוחד? מה יגדיר מעתה מצב חירום מיוחד? המגבלות שאנחנו נטיל. כלומר, ההסתייגות שלי שצריך למחוק את כל סעיף (ב). סעיף (ב) מפרט מגבלות, הוא לא אומר שיש מצב חירום כי יש שריפה; יש מצב חירום כי יש טרור; יש מצב חירום כי יש תחלואה; יש מצב חירום כי בתי החולים קורסים. מה מגדיר מצב חירום? למה? כי באו אל ממשלת ישראל ואמרו לה: את רוצה להגדיר מצב חירום כדי שההפגנות לא יהיו? אל תסגרי את כל המשק.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
אבל, עמית, זה היה בנוסח המקורי של החוק, הלכת לישון איתו. התחלת בזה שאמרת שהכול השתנה. מה שאתה אומר עכשיו היה בנוסח המקורי מהתחלה, אז מה השתנה? או שקמת למציאות אחרת או שקיבלת דף מסרים חדש.
קארין אלהרר (יש עתיד-תל"ם)
¶
והעיקר לא שונה, אוסנת, אל תדברו סתם. העיקר לא שונה, הממשלה הצביעה על זה.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
ראיתי שכל מה שקורה כאן זה לא כל כך תמים. כלומר, זה לא שבאה האופוזיציה ואומרת: לנו מאוד חשוב, אנחנו גם חושבים, רוצים מאוד לדאוג לחולים, רוצים מאוד לדאוג למצב החירום, יודעים שיש כבר 17,000 מאומתים בשלושה ימים, מה שהיה בחודשיים וחצי בגל הראשון. לא, זה סיפור אחר. זה סיפור שלומר: הממשלה הזאת מטורללת, כמו שנאמר כאן על ידי חברי הכנסת.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
עמית, יש לי שאלה. מה הממשלה כן מסוגלת לעשות? הרי כל דבר שאתם לא מסוגלים לעשות אתם אומרים האופוזיציה. מה אתם כן מסוגלים לעשות? חוק אתם לא מסוגלים להעביר כשיש לכם רוב של 72 חברי כנסת בכנסת.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
ולכן אני מבקש שסעיף 3א ישונה כפי שהקראתי. וסעיף (ב) יימחק, כיוון שזה בלתי נתפס שההגדרה של שעת חירום תוגדר על פי המגבלות. זאת פשוט סחטנות שאין לה מקום, פשוט בגלל הקונספט - - -
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אני לא מצליח להבין, הממשלה הזאת נלחמת בתוך עצמה, הם לא מצליחים לאכוף את המהות שלהם על פקידי הממשלה, הם לא מסוגלים - - -
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
¶
זה יותר חמור, הליכוד הביא חוק, ואז הנציגים שלו בוועדה משנים את אותו חוק שהליכוד הביא.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
את היועץ המשפטי הזה אתם מיניתם, אתם מיניתם, הוא היה מזכיר הממשלה של ראש הממשלה. מה קרה פה?
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אני חייב לומר משהו, עמית, אחת מהשתיים, אם היועץ המשפטי שאתם בחרתם כל כך גרוע אתם צריכים ללכת הביתה בגלל בחירות האנשים שלכם. ואם הוא צודק ואתם לא מצליחים לנהל אותו אז אתם צריכים ללכת הביתה כי אתם לא מצליחים לנהל. בכל מקרה אתם צריכים ללכת הביתה.
בועז טופורובסקי (יש עתיד-תל"ם)
¶
הכול מוביל לזה שהממשלה כשלה, הכול, וראש הממשלה. מאשימים אחרים כל הזמן.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
ההסתייגות השנייה היא סעיף 3א(ב)(6)(ד), שגם היא מתבררת כלא תמימה בכלל, בסעיף הזה נאמר "לא תכריז הממשלה על מצב חירום מיוחד בשל נגיף הקורונה אלא לאחר" - -
עמית הלוי (הליכוד)
¶
- - "שהובאו לפניה עמדת שר הבריאות", וכאן הסעיף צריך להסתיים, ולא צריך להמשיך - -
עמית הלוי (הליכוד)
¶
- - עם חוות דעת מקצועית מטעם משרד הבריאות. ואני אומר כאן לכל חברי הכנסת, לכל פוליטיקאי באשר הוא – עד כמה נמוך, כמה אתם רוצים לשנמך את מעמד הפוליטיקאים? אתם מעלים על דעתכם - -
עמית הלוי (הליכוד)
¶
- - ששר הבריאות, רגע, ששר הבריאות שהוא האחראי המיניסטריאלי על משרד הבריאות, שהחובה המינהלית הבסיסית שלו היא לבדוק נתונים ולבדוק מומחים - - -
עמית הלוי (הליכוד)
¶
אז הכנסת נכנסת פה בדלת האחורית, חובת היוועצות, חובת חוות דעת, אחר כך בא בית המשפט ואומר: אם שר הבריאות החליט לא לפי חוות הדעת הזאת אלא לפי חוות דעת אחרת. וכולנו יודעים בשולחן הזה, הקורונה חשפה את זה יותר מכל, שיש מומחה כזה ויש מומחה אחר, וגמזו אומר ככה וההוא אומר ככה, והמילה מקצועי - - -
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
¶
עמית, אבל אנחנו מהבוקר מבקשים נתונים פה בוועדה ואתם לא מביאים נתונים. הממשלה הזאת לא מביאה נתונים לשולחן הזה.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
ולכן אני מבקש – וזה כמובן יחזור אליכם, אל כל מי שנמצא פה בחדר – ולכן אני מבקש שההסתייגות הזאת גם תעלה כאן להצבעה, שהממשלה יכולה להכריז על מצב חירום.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
קארין, את חסרה לנו פה מאוד, אבל עכשיו תורו של עופר כסיף, ואת בטוח משתוקקת לשמוע מה יש לו לומר.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
ענייניות, מהותיות וקצרות, אז אני רק אקח לעצמי, אם לא יפריעו לי, באמת שתיים-שלוש דקות, לא יותר.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
כדי להסביר את העיקר. אנחנו נמצאים, כולנו יודעים, אין פה שום ויכוח על המצב הקשה שהחברה הישראלית נמצאת בו, אף אחד לא מתכחש לזה. אבל המצב הקשה שהחברה הישראלית נמצאת בו הוא לא רק, ואפילו הייתי אומר לא בעיקר בגלל מגפת הקורונה, אלא בגלל ראש ממשלה כושל שדואג אך ורק לעצמו. הבריאות של הציבור לא מעניינת אותו, רווחת הציבור לא מעניינת אותו, פרנסת האזרחים לא מעניינת אותו, ובוודאי ובוודאי שחירות האזרחים, שצריכה להיות מכובדת במשטר שמתיימר להיות דמוקרטי, בוודאי שלא מעניינת אותו, להפך, היא מסכנת אותו.
לכן, כל מה שאנחנו רואים בהתנהלות של הממשלה הזאת, ובראש ובראשונה של ראש הממשלה ושל חבר חסידיו - - -
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
לא, זה רק תיאור מציאות. את הגנאי הציבור יכול לראות בעצמו ממקור ראשון, אני לא צריך לתאר את זה.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
ראש הממשלה הזה מוביל את החברה הישראלית יותר מתמיד לתהום, שאינני יודע איך ומתי נצליח לצאת ממנו, משום שהוא דואג רק לעצמו.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
- - מלקקת את הנעליים שלו, ועוד משהו שאני לא אומר פה, ומקיימים פה פולחן אישיות שמתקיים רק במשטרים מהסוג הטוטליטרי הידוע לשמצה. כך מתנהלת הממשלה, כך מתנהל ראש הממשלה, וכך מתנהלים עבדיו הנרצעים, שללא הפסקה כל מה שמנסים לעשות על חשבון הציבור זה רק להגן על אותו ראש שממשלה כושל; מנסים להגן עליו מאימת הדין; מנסים להגן על מי שנאשם בשלושה כתבי אישום ללא הרף; מפזרים שקרים וכזבים והסתות כנגד כל העולם, ורק אדם אחד הוא האדם הטהור ושאין כנגדו שום דבר כדי להעליל, ראש הממשלה ירום הודו, הדוד שמבלפור, הקיסר הכול יכול, האח הגדול, המנהיג הרוחני, האיש שאסור לומר עליו מילה. מה ההפגנות בעצם עושות? מה התקשורת שלא עושה מספיק, אבל בחלקה עושה? מה מערכת המשפט עושה? גם לא מספיק. מה שמכונה שומרי הסף.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
- - על ידי ביקורת עניינית והטלת ספק בהתנהלות הממשלה, ובעיקר בהתנהלות ראש הממשלה. ומה עושה אותו נאשם וחבר מלקקיו? יוצאים נגד שומרי הסף, קוראים להרוס את בית המשפט עם 9D, ואפילו מתנדב אחד ממלחכי הפנכה המרכזיים - - -
היו"ר איתן גינזבורג
¶
סליחה, אני מבקש. אני לא חושב שהנאום הזה הוא בכלל נימוק הסתייגויות, אז אני מבקש.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
- - להאשים את כל העולם, את התקשורת, את שומרי הסף, את הפרקליטות, את היועץ המשפטי לממשלה, את מערכת המשפט, את האופוזיציה, את השמאל, את הערבים, ועכשיו כמובן גם את המוחים והמפגינים שנאבקים על נשמת אפה של החברה שלנו.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
שנאבקים על החופש שלהם ועל הפרנסה שלהם והבריאות שלהם. ואת מי מאשימים במוות? ישב פה קודם הטיפוס הזה שאין כמוהו סוגד למנהיג, פיזר פה שקרים והסית כנגד כולם. קברנו 60 איש – מי אחראי למוות? מי אחראי למחלה?
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
לכן, כל ההסתייגויות שהגשנו, ואני אצטט רק את שתי ההסתייגויות הראשונות ובזה אסיים. הסגר יביא לאסון גדול, יש להתקין תקנות לפי המלצות גורמי המקצוע. זאת הסתייגות שנוגעת לכישלון המבזה - - -
אוסנת הילה מארק (הליכוד)
¶
לא מביאים גורמי מקצוע, רוצים גורמי מקצוע. קדימה, תחליט רק מה אתה רוצה, נעשה.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
- - - שיושבת פה, ושל ראש הנחש שיושב בבלפור, עד שיתפטר ויעמוד למשפט, ומשפט הצדק יכריע מה מקומו, ככל הנראה במעשיהו.
היו"ר יעקב אשר
¶
חברים, אני מבקש עשר דקות הפסקה, ונחזור להצבעות.
(הישיבה נפסקה בשעה 12:39 ונתחדשה בשעה 13:19.)
היו"ר יעקב אשר
¶
אני מחדש את הדיון. סיימנו להקריא ולנמק את כל ההסתייגויות, ואני רוצה להתקדם לכיוון הצבעה.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
אדוני היושב-ראש, אני רוצה לטעון נושא חדש על ההסתייגויות שהגיש חבר הכנסת קרעי.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
תראה, הודעתי קודם את הסיטואציה, דיברנו בצורה הכי גלויה והכי ברורה שאת החוק הזה אנחנו לא מצליחים להעביר, ובמוצאי שבת צפויות להתקיים הפגנות. פנינו לכחול לבן וביקשנו מהם להצטרף אלינו לחקיקת, לא חקיקת, לתיקון תקנות לשעת חירום - -
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
- - שהיו יכולות למנוע את ההפגנות האלה במוצאי שבת, והיו יכולות לאפשר לנו להסביר לציבור שחייבים לשמור על ההנחיות בכיפור, וכשאין הפגנות זה אומר שגם אין התקהלויות המוניות ביום כיפור.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
הלכה למעשה כחול לבן סירבו ולכן אין תקנות לשעת חירום, ולכן נכון לרגע זה גם החוק הזה – דרך אגב, אם הוא יכנס לתוקפו זה רק יהיה בשבוע הבא ביום רביעי כשזה כבר לא יהיה רלוונטי.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
את הנזק ואת המחיר כבר נשלם. זאת אומרת שאת הנזק לחברה הישראלית, את התחלואה לציבור הישראלי כבר נשלם במהלך סוף השבוע הקרוב יחד עם יום הכיפורים. ולכן, אני חושב שכרגע בעקבות החלטתם של חבריי פה לוועדה, חבר הכנסת שלמה קרעי, חבר הכנסת עמית הלוי וחברת הכנסת אוסנת מארק, שיזמו יוזמה נכונה לקבוע באמצעות בקשה להסתייגות שההפגנות הללו – כל עוד יש לנו פה משבר קורונה מטורף שמאיים על כולנו וכל עוד אנחנו מבקשים מכל הציבור לשמור על ההנחיות – הם דבר מסוכן, הם דבר בעייתי, שאנחנו מבינים היטב שגם מונע מאיתנו להסביר לציבור למה הוא כן צריך לשמור על ההנחיות בזמן שאלפים - -
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
¶
כן, זאת הבעיה שלכם במסגרת משבר הקורונה, להסביר לציבור למה יש הפגנות.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
ההפגנות לא מורידות מנדטים לליכוד. אגב, הן גם לא מורידות מנדטים לכחול לבן, כי גם כחול לבן מאבדים הרבה מאוד מנדטים.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
מה שגורם לליכוד ולכחול לבן ולכל הקואליציה לאבד מנדטים זו התפשטות המגפה, שאנחנו צריכים לטפל בה, וההפגנות הללו וחוסר האכיפה הזו בהפגנות הללו, ואנחנו יודעים כיצד אנשים מגיעים וגורמים לכולם לא לשמור על ההנחיות, זה הדבר המסוכן לכל החברה הישראלית.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אני אומר דבר אחד, מבחינתנו מה שהולך לקרות עכשיו זה שהחוק הזה ייעצר, כחול לבן יגישו בקשה לנושא חדש, יקברו את זה בוועדת הכנסת אצל איתן גינזבורג, והחוק הזה ייקבר.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אני רוצה להגיד דבר אחד לציבור בבית, למי שרואה אותנו עכשיו, לא יהיה פה חוק, לא נוכל לשמור עליכם - -
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
לא נוכל לפתור את הבעיות הקשות שהחברה הישראלית נקלעה אליהן עכשיו בגלל משבר הקורונה.
אוסנת הילה מארק (הליכוד)
¶
ויש פה אנשים שיש להם אחריות. כן, יוראי, אנחנו אומרים שבנימין נתניהו יהיה פה עוד ארבע שנים - - -
אוסנת הילה מארק (הליכוד)
¶
- - - אחרי שיהיה פה סגר, אחרי שהמחלה תלך מכאן, מה הבעיה? מה - - - ? איך אתה מסביר את זה? איך אתה תסביר את זה לציבור שבתי כנסת לא והתקהלויות של 2,000 איש כן?
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
איתן, אנחנו בפרלמנט דמוקרטי. יש בעיה, תביא אותה להכרעה דמוקרטית בפרלמנט. תפסיק להתחמק כל הזמן עם נושאים חדשים ולהפעיל את זה אצלך בוועדה.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
וזו הסיבה, המצב הבריאותי, והמצב ברחובות זו הסיבה שהממשלה החליטה על צעד קשה והביאה את החוק המורכב הזה. רצינו להוביל אותו ולהביא אותו, בגלל זה ישבנו פה כל הלילה, יש פה חברים שלא ישנו כדי לגמור אותו היום לפני שמתחיל הסגר.
אוסנת הילה מארק (הליכוד)
¶
יושב-ראש המפלגה שלך לא ישן כל הלילה ולא נתן לנו באמת לנהל פה את הדיונים. יושב-ראש הוועדה כל פעם יצא, אתה עשית לנו פה פיליבסטר כל הלילה.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
- - אנטי-דמוקרטיות בתרגילים. ליצור כל מיני סמכויות אנטי-דמוקרטיות בממשלה - -
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
- - להגיד שלממשלה יש סמכות מוחלטת בלי אישור הכנסת, להגיד שהיא לא צריכה להתייעץ עם מומחים - - -
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
- - - ולתת לה את כל הכלים הלא דמוקרטיים. אתם מביאים את החוק הזה, ונותנים לחוק הזה לעבור. - - -
אוסנת הילה מארק (הליכוד)
¶
שלמה, הוא פחדן כי הוא יודע שהוא ארבעה מנדטים עכשיו, נגמר להם, זהו, נגמר, נגמר כחול לבן, אין יותר.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
¶
אתם רוצים לחסל את כחול לבן, לא לחסל את המגפה. זאת המטרה שלכם, לחסל את כחול לבן. אתם עוסקים בפוליטיקה קטנה במקום להיאבק במגפה הזאת.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
שיתמכו בהצעת החוק הממשלתית במקום למנוע אותה ולטרפד אותה בכל מיני תרגילים פוליטיים.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אתה פחדן, תביא את זה להכרעה דמוקרטית בכנסת ותפסיק להתחמק כל הזמן ולהפיל את הדברים בנושא חדש בוועדה שלך.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
חברים, אף יועץ זוגיות לא יתקן את הנישואים הגרועים בין כחול לבן והליכוד - - -
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
יעקב, עכשיו התפרסם ששר הבריאות יולי אדלשטיין הודיע כי החליט להביא לאישור הממשלה תקנות - - -
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
גור, יש לי שאלה ליועץ המשפטי, האם מחיקת סעיף של החוק הקיים יכולה להיות עילה לנושא חדש? מחיקת סעיף בחוק זאת ההסתייגות. סעיף לא יימחק, איך זה יכול להיות נושא חדש?
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
משפט אחרון. רצינו להעביר את החוק הזה כפי שהביאה הממשלה, כפי שהחליטה הקואליציה, ולא להביא לכאן כל מיני שינויים שלא קשורים לחוק, כמו שמנסה חבר הכנסת קרעי וחבריו לעשות. ולכן, אין לי אלא להיאלץ, בשל העובדה שהם העלו את הנושא הזה עכשיו כהסתייגות, לטעון על הנושא הזה כנושא חדש. ולדון בו האם הוא באמת נושא חדש או שהוא קשור לחוק או לדבר שרצים פה להוביל חוקים לא דמוקרטים במסווה של החוק הזה.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
רגע, עכשיו אתה תקבל תשובה מהיועץ המשפטי של הוועדה, הוא יגיד לך אם זה נושא חדש. הוא יגיד לנו.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אני חושב שכשיש מחלוקת, אדוני, אם זה נושא חדש או לא, ועדת הכנסת צריכה להכריע.
היו"ר יעקב אשר
¶
גור, ניתנה פה טענה לנושא חדש. אני רוצה לומר, בסוף הדיון שאלתי האם יש לעוד חברים נושא חדש, ואמרו לי לא, זה מופיע בפרוטוקול, זה היה על פי חוות דעת של היועצת המשפטית.
היו"ר יעקב אשר
¶
אל תתערבו, בבקשה, מותר לי לדבר עם היועץ המשפטי. ולכן עלינו לוועדת הכנסת, והיו שם דיונים על מה שהיה נושא חדש. חזרנו לכאן, הקראנו את ההסתייגויות, נתנו רשות דיבור, היינו נורא נחמדים, הכול מצוין. אני כמה שנים טובות בכנסת, אני לא זוכר שיש דבר כזה שנקרא אחרי הסתייגויות, שבהסתייגויות עצמן אפשר להעלות נושא חדש, אבל אני רוצה לשמוע את חוות דעתך ואת הבקשה של איתן גינזבורג.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
פעם כשחבר כנסת טוען טענת נושא חדש, ועדת הכנסת תכריע האם זה נושא חדש או לא, זהו.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
צריך גם את עמדת היועץ המשפטי כדי שנבין האם זה ניסיון לקבור את החוק או שמא הטענה אמיתית ואותנטית.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
יכולנו להעביר את החוק היום בקריאה שנייה ושלישית, מי שמנע את זה זה הטרלול הזה. בשביל מה לשבת פה כל הלילה אם לא בשביל להעביר את החוק הזה?
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
הדגלים השחורים עכשיו מתלבטים ביניכם לבין כחול לבן. עכשיו, אם כחול לבן יעזרו להם יש הפגנה במוצאי שבת ואז הם יחזרו לכחול לבן.
גור בליי
¶
קודם כול יש אפשרות לטעון בעיקרון נושא חדש על הסתייגויות. נתקלתי בזה בלא מעט מקרים, בדיוק הזכירו לי, למשל בזמנו כשהעלינו את חוק ממשלת חלופין, נטען נושא חדש על הסתייגות שימינה הגישה בזמנו. והיו גם מקרים אחרים שהגישו נושא חדש על הסתייגויות. אכן היושב-ראש שאל קודם אם מיצו את טענות נושא חדש, אבל הדבר הזה נטען על הנוסח של הצעת החוק, כי באותו שלב בכל לא הוצגו ההסתייגויות.
גור בליי
¶
אבל זה לא הוצג לחברי הכנסת. הרי כל הרעיון של נושא חדש זה על הנוסח של הצעת החוק, אומרים: תראו את הצעת החוק, יש למישהו עוד טענות על מה שיש בפניכם?
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אמרתי את כל ההסתייגויות. זה נמצא בפרוטוקול בתחילת הדיון, אמרנו את כל ההסתייגויות אחת לאחת אני ועמית - - -
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
הסתייגות נדונה בדיונים בהסתייגויות, לא בשום רגע אחר. תמציאו פה את חוקי הכנסת מחדש.
גור בליי
¶
עלו כל מיני דברים במהלך הדיון, אבל בסופו של דבר ההסתייגויות נומקו והוצגו בפני חברי הכנסת בצורה מסודרת ביחד, כל ההסתייגויות בשלב יותר מאוחר מהמועד שבו דנו בהצעת החוק עצמה. אבל - -
גור בליי
¶
- - אני מסתכל עכשיו על ההסתייגויות הספציפיות שבהן מדובר, ושלוש מתוך ארבע ההסתייגויות זאת מחיקה של חלקים מתוך הסעיפים בהצעת החוק. במקרה הזה - - -
גור בליי
¶
זאת לא הוספה, זאת מחיקה של דברים מתוך הצעת החוק. במקרה הזה אני חושב שקשה להגיד שעל תיקון מסוים שהוא חורג מגדר הנושא, כשאתה לא מוסיף משהו חדש, ועליו אתה אומר - - -
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אתם הולכים גם לקבור את החוק בשביל שהדגלים השחורים יחזרו הביתה. אבל אל תדאג, אני אגיד לך, הקריים מיניסטרים לא יצביעו לכם, הם יישארו ביש עתיד, הדגלים השחורים מתלבטים.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אדוני היועץ המשפטי גור, אם אי-אפשר לטעון נושא חדש למחיקה, פשוט נמשוך את ההסתייגות הרביעית.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
עודד, יש יועץ משפטי, הוא אומר לך שמחיקה – זה גם לא סביר שמחיקת משפט מתוך חוק אתה הופך אותה לנושא חדש. אי-אפשר לטרלל את המערכת ולהשתמש בזה בצורה מעוותת, עודד.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
קרעי, תראה, אני חייב לומר, זה שאתה מטרלל את המערכת הזאת כבר מהרגע שנכנסת לכנסת - -
היו"ר יעקב אשר
¶
עודד, יש כרגע יועץ משפטי, ומישהו שהחלטת היועץ המשפטי קשורה לדברים שלו. אני מבקש למצות את הנוהל הזה ולא להפריע.
גור בליי
¶
אז אותו דבר, הדבר שמוסיפים אפשר להתווכח אם הוא נושא חדש או לא נושא חדש. יש פה ארבע הסתייגויות, הסתייגות מס' שתיים אומרת למחוק משהו ולהוסיף משהו, ואז אפשר להתווכח אם המשהו הזה הוא נושא חדש או לא נושא חדש.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
סליחה רגע, אדוני, אני קורא את תיקון 85(ב). 85(ב) קובע "הוצע בוועדה תיקון להצעת חוק", ופה מדובר בתיקון, גם מחיקה היא תיקון, אפשר לטעון "נושא חדש", והדבר הזה יידון ב"ועדת הכנסת". ולא כאן - - - בחוות דעתך אם אפשר להגיד נושא חדש.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
מה, אתה משקר פה על אזרחי ישראל? מה, אתה מרמה את כולם? עבודה בעיניים, איתן? בגלל שאתה מפחד להביא את זה להכרעת הכנסת?
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
כולנו נשארנו פה בלילה כדי להעביר את זה היום, יכולנו להעביר את זה היום למליאה.
יאיר גולן (מרצ)
¶
חברי הכנסת מהאופוזיציה, אני מציע שנמתין בחוץ וניתן לחברים היקרים פה לפתור את הבעיות שלהם.
אוריאל בוסו (ש"ס)
¶
איתן, אומר חבר הכנסת זוהר, תחשוב, בוא נפריד את הנושא מהמטרה, אבל יש כאן נקודה אחת, אם האופוזיציה הייתה אומרת - - -
אוריאל בוסו (ש"ס)
¶
- - - רק בהסתייגויות, ואפשר להעביר מייד את החוק זה משהו אחד. הוא מדבר על מצב שהוא כרגע - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
- - בלי קשר כרגע להכניס את ראשי בין ההרים הגבוהים פה, אבל הווקום הזה הוא מפחיד את כולנו, וחבל שהתגלגלנו לסיטואציה הזו.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
יעקב, התקנות של הממשלה יכולות לעבור גם בחוק הקיים, הן הרי עוברות גם בחוק הקיים.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
יעקב, אני רוצה לדעת לאיפה גור הלך, ולמה לוקחים אותו מחוץ לחדר כדי לנסות לשכנע אותו אולי לשנות את דעתו.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
מה יש להתייעץ פה? הוא אמר שיש כאן סעיפים שנמחקו, וכשנמחקים סעיפים אי-אפשר לטעון עליהם טענת נושא חדש.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
הוא לא אמר את זה. הוא אמר שאי-אפשר לראות בהם כנושאים חדשים, אבל מי שקובע אם זה נושא חדש או לא הוא לא יכול למנוע ממני לטעון נושא חדש.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
הוא יכול לומר בוועדת הכנסת שזה לא נראה לו שזה נושא חדש, אבל הטענה לנושא חדש עומדת לי - -
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
תקרא את התקנון. אני פה חדש, אתה ותיק, בבקשה, תלמד אותנו איך עובדים בכנסת.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
תשים לב איך הטרלול הזה מעוור אותך, איתן, אתם משתגעים לגמרי בשביל קומץ מטורללים מפגינים, די. יש פה מגפה משתוללת.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
רק בגלל הקשקושים האלה אתם מושיבים אותנו פה שלושה ימים. על הקשקושים של המפגינים, סוגרים לאנשים את העסקים, מחריבים את הכלכלה, כל זה רק בגלל הסיפור של המפגינים.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
5 מיליון אזרחים, יהיו הפגנות או לא יהיו הפגנות, ירדתם מהפסים. ביקשת שתי דקות, קיבלת שתי דקות.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני עוד לא הבנתי אם כחול לבן בעד או נגד ההפגנות, כי הם הצביעו בקריאה ראשונה בעד ועכשיו הם - - -
גור בליי
¶
אז כמו שאמרתי, אני חושב שבגלל שמדובר בסך הכול במחיקה מתוך הסעיפים הקיימים אז הדבר הזה הוא לא נושא חדש, זאת חוות הדעת המשפטית שלי. אבל בכנסת ההכרעה על הנושא החדש היא הכרעה שניתנת לוועדת הכנסת, אני לא יכול לקחת את זה על עצמי - -
גור בליי
¶
- - במובן הזה שבהכרעה הרבה פעמים גם לא מקבלים את העמדה שלנו בנושא חדש. אני אומר חד-משמעית בעיני, אחד, שלוש וארבע, אני חושב שהם לא נושאים חדשים, אבל ההכרעה בנושא הזה היא הכרעה שוועדת הכנסת נותנת.
גור בליי
¶
היו פה הרבה מקרים בכנסת בהם קיבלתי עמדה שזה לא נושא חדש או כן נושא חדש וועדת הכנסת לא קיבלה את העמדה שלי.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
סליחה, אדוני היועץ המשפטי, אבל אני לא ראיתי אף פעם שהיועץ המשפטי קובע מראש מה העמדה, ואת הטענה הזאת אתה צריך לטעון בוועדת הכנסת או בוועדת החוקה.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
את העמדה של היועץ המשפטי צריך לכבד - - - אגב, לכולם פה, לא כשזה נוח. כל אחד פה בוכה מתי - - -
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
גור, אני עדיין חושב שתיקון שאפשר לטעון לגביו נושא חדש זה כשאתה מתקן משהו, לא כשאתה מוחק.
היו"ר יעקב אשר
¶
חברים, הנושא יועבר לוועדת הכנסת. אנא תודיעו מתי היא מתכנסת. תודה רבה. הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 13:43.