פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת
2
ועדת הכספים
23/09/2020
הכנסת
הכנסת העשרים-ושלוש
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 128
מישיבת ועדת הכספים
יום רביעי, ה' בתשרי התשפ"א (23 בספטמבר 2020), שעה 9:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-23 מתאריך 23/09/2020
הצעת התכנית הפעולה המפורטת לעדכון תקציב המשכי לשנת הכספים 2020, בהתאם לסעיף 3ב(א1)(2)(א)(3) לחוק יסוד: משק המדינה
פרוטוקול
סדר היום
הצעת התכנית הפעולה המפורטת לעדכון תקציב המשכי לשנת הכספים 2020, בהתאם לסעיף 3ב(א1)(2)(א)(3) לחוק יסוד: משק המדינה
נכחו
¶
חברי הוועדה: משה גפני – היו"ר
יצחק פינדרוס – מ"מ היו"ר
ינון אזולאי
רם בן ברק
קרן ברק
ניר ברקת
אחמד טיבי (באמצעים מקוונים)
אופיר כץ
מיקי לוי (באמצעים מקוונים)
מיכאל מלכיאלי
בצלאל סמוטריץ'
אוסאמה סעדי
אלכס קושניר
שלמה קרעי
אנטאנס שחאדה
קטי קטרין שטרית
הילה שי וזאן
מיכל שיר סגמן
רם שפע
עאידה תומא סלימאן
חברי הכנסת
¶
משה אבוטבול
יעקב אשר
איתן גינזבורג
ווליד טאהא
יוראי להב הרצנו
תמר זנדברג
עודד פורר
אורי מקלב
אנדרי קוז'ינוב
עידן רול
מוזמנים
¶
יוגב גרדוס - סגן הממונה על התקציבים, משרד האוצר
תמיר כהן - ראש המטה הכלכלי של שר האוצר, משרד האוצר
אסי מסינג - היועץ המשפטי במשרד האוצר, משרד האוצר
שירה עמיאל - רכזת תקציב תרבות וספורט באג"ת, משרד האוצר
דודי קופל - סגן ליועץ המשפטי במשרד האוצר, משרד האוצר
מאיר שפיגלר - המנהל הכללי, המוסד לביטוח לאומי
רישום פרלמנטרי
¶
אסתר מימון
אהובה שרון, חבר תרגומים
הצעת התכנית הפעולה המפורטת לעדכון תקציב המשכי לשנת הכספים 2020, בהתאם לסעיף 3ב(א1)(2)(א)(3) לחוק יסוד: משק המדינה
בוקר טוב, אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הכספים. אני מבקש להודות לקדוש ברוך הוא, הגומל לחייבים טובות, שגמלם כל טוב.
אני רוצה לספר לחברים: אני לא ידעתי במה מדובר. בשבת הרגשתי שאני לא יכול ללכת, די נפלתי. ואני רציתי לרדת למנחה שהילדים שלי לא ידאגו למה אני לא בא. כל הזמן הזה לא ידעתי מה זה. אישתי אמרה: אני לא אסכים שאתה תכבה את העיניים, ואני לא נותנת לך.
הלכתי לעזר מציון, היו שם שני רופאים, ערבים במקרה, חברים שלי, ובגלל שנפלתי קיבלתי מכה בעיניים, ביקשתי שידביקו לי את זה, והם החליטו שהם עושים אק"ג. אמרתי להם: בשביל מה אק"ג? באתי רק בשביל הדבקה. הם התעקשו ועשו אק"ג, ומייד שלחו אותי לחדר מיון. רצו שאני אלך לתל השומר, אני הולך למעייני הישועה, אז הלכתי למעייני הישועה. היה שם ד"ר זחאלקה. ד"ר זחאלקה הוא בן דוד של חבר הכנסת לשעבר זחאלקה, אבל הוא חבר שלי שנים רבות, והוא מסתכל עליי ואני רואה שהוא לא אומר בדיחות. אני שואל אותו: ד"ר זחאלקה, מה? הוא אומר: הבדיקה הזאת, האק"ג הזה הוא שלך? אני אומר לו: כן, זה שלי. אני עכשיו בא עם זה, עם הבדיקה.
בקיצור, הם התקשרו מייד לרופא והביאו אותו עם הצוות שלו, והוא אמר לי: אתה עובר עכשיו צנתור, אתה באמצע אירוע. הוא לא הבין איך אני מדבר וצוחק. היה נס משמיים כל הדבר הזה, אחרת לא הייתי יודע שזה אירוע לבבי. לא חשבתי שיש לי לב.
היו"ר משה גפני
¶
הם הביאו את פרופ' אגרנט, שהוא מנהל המחלקה של הלב במעייני הישועה, והוא מייד עשה צנתור, מה שהציל את החיים שלי. זו האמת בסופו של דבר.
והילדים שלי קיבלו החלטה. פעם ראשונה שקורה לי דבר כזה, שהילדים קיבלו החלטה, ואני מגבה אותם. הם אמרו: אנחנו לא רוצים שיעשו מזה עניין. אנחנו רוצים שיהיה שקט, לא רוצים לעשות כותרות מכל העניין הזה, ולכן זה היה מקור לדאגה, בגלל שאנשים לא ידעו מה קורה איתי. אבל לא קרה, ברוך השם, שום דבר. טיפלו כמו שצריך. אני משבח את הרופאים במעייני הישועה. אני משבח את הרופאים בכל המקומות שטיפלו בי, שטיפלו באופן יוצא מן הכלל.
הכי יפה היה עם הבן הצעיר שלי, שהוא פה. מנהל המחלקה אמר לו: או שאתה הולך הביתה, או שאני מפסיק לטפל באבא שלך. אתה לא יכול לשכב על הספסל פה. כל הילדים שלי, יש לי שלושה ילדים, שכבו שם על הספסלים. הבן שלי אומר לו: תשמע, אני לא יודע מה תעשה עם אבא שלי, אבל אני את אבא שלי לא עוזב, והוא נשאר שם כל הזמן. הם נשארו כל הזמן, ואני משבח אותם על העניין הזה. פעם ראשונה שהם היו צריכים לקבל החלטה לבד, וקיבלו אותה נכון, שזה דבר יפה ומעניין. ואני מודה לקדוש ברוך הוא, כמו שפתחתי, זה היה יכול להיות אחרת.
הם עשו את זה באופן יוצא מן הכלל, ומייד, עוד לפני שהספקתי לדבר – מייד הכניסו אותי לחדר צנתור. ברוך השם הצנתור הצליח. ביקשו שיבדוק גם רופא נוסף, בדקו את זה, וברוך השם זה בסדר.
אגב, יש טעות במזוזה אצלי. יש שם טעות. מנהל המחלקה הרי הוא חב"דניק, אז הוא בכלל היה מבסוט מזה. אצלי במזוזה "בכל לבבך" היה מחוק. זה היה גם ברדיו. אבל תיקנו את זה. הייתה טעות בזה.
שאלתי את הרופא, את מנהל המחלקה – שאלתי אותו אם אני יכול לנסוע, לנהל ישיבה, אפילו חלקית, לא לגמרי. הוא אומר: אתה צריך לנוח. אין ויכוח לגבי העניין הזה. התרופה לעניין זה מנוחה, אבל אם אתה מרגיש שאתה יכול לנהל ישיבה, מבחינה רפואית אתה יכול לעשות את זה. ככה הוא אמר לי, והוא רופא מחמיר. אז אני כאן. אני לא אהיה כל היום, אבל אני - - -
סגן שרת התחבורה והבטיחות בדרכים אורי מקלב
¶
גפני, איך שאני מכיר אותך, לא מרגיזים אותך, אתה מחליט להתרגז בשלב מסוים.
היו"ר משה גפני
¶
צריך פרק זמן שאני אצטרך להתנהג אחרת, אין ברירה.
אני עובר לסדר-היום. אני מודה, אגב, לכולם. קיבלתי את כל ההודעות, ממש ללא יוצא מן הכלל. קיבלתי את ההודעות, גם הודעות בכתב, גם בהודעות סמ"ס וגם בהודעות אחרות. קיבלתי את ההודעות האלה. אני מודה לכולם.
היו"ר משה גפני
¶
ההתעניינות הייתה כבוד בשבילי. לא היה חבר כנסת, או חברת כנסת, או עובדים בכנסת, שלא התעניינו בשלומי, ואני קיבלתי את כל ההודעות, לא הסתירו ממני דבר וחצי דבר. אני מודה לכולם על ההתעניינות, ואני מאחל לכולם שנחזיר להם רק בשמחות - -
היו"ר משה גפני
¶
בעיה, אז אתה צריך למלא את מקומו. לא חשוב. העיקר הבריאות.
תודה רבה. אני עובר לסעיף בסדר-היום: תוכנית הפעולה המפורטת לעדכון תקציב המשכי לשנת הכספים 2020, בהתאם לסעיף 3ב(א1)(2)(א)(3) לחוק-יסוד: משק המדינה. יוגב, בירכתי אותך בטלפון, אני מברך אותך גם עכשיו, אני מבין שקיבלת תפקיד של ממלא-מקום. זה ממלא-מקום או עדיין - - -
היו"ר משה גפני
¶
אגב, גם אני ממלא-מקום יושב-ראש ועדת הכספים, ממלא-מקום חבר הכנסת.
אני מבין שאתה מציג את תוכנית הפעולה. אני רוצה לשבח את היועצת המשפטית של הוועדה, שאילולא היא, לא היינו מקבלים פירוט בכלל. הייתם מביאים תוכנית פעולה, הממשלה קיבלה החלטה, היינו צריכים לאשר או לא לאשר. מטבע הדברים זה היה יכול להתגלגל באופן כזה שהייתה פגיעה בנו. אני לא הייתי בסוד העניין, היא עמדה על העניין הזה, ואני גיביתי אותה. אני מבקש להבא, כשאני אכנס למסלול נורמלי, כשאתם מביאים, וזה יהיה כנראה הרבה, להביא פירוט, כדי שנדע במה מדובר, שנוכל להביע עמדות.
אני מבין שיש פעמים רבות בעיה עם זה, אבל צריך להתגבר, מכיוון שבסופו של דבר, זה כמו שאמר הילד מילדי ירושלים, החכם: יש דרך ארוכה שהיא קצרה, אבל יש דרך קצרה שהיא ארוכה. הדרך הארוכה פה היא חיונית. היא חיונית גם לכנסת בכלל, ולוועדת הכספים בפרט.
יוגב, ממלא-מקום הממונה על התקציבים במשרד האוצר, הממונה הזמני והקבוע בינתיים, אתה תציג בבקשה את תוכנית הפעולה. בבקשה.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
אדוני היושב-ראש, קודם כול, אני מברך אותך עם חזרתך. הוועדה לא התכנסה שלושה שבועות, הצטברו הרבה נושאים, ואנחנו כנראה נדבר עליהם. אבל כרגע אני רוצה לדבר על המסמך שנקרא "יישום הסכמים פוליטיים בעלי משמעות תקציבית". זה מסמך שלא נשלח לנו באקסל, אז היה קשה מאוד להגיע אל המספרים, אבל בכל זאת הצלחתי. יש פה יותר ממיליארד שקלים, אם להיות מדויק 1.180 מיליארד – אם אני לא טועה, יוגב, זה המספר - - -
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
יצא לי 1.180. זה קרוב למיליארד. ומתוכם, תקנות מובהקות שראיתי, יש פה 617 מיליון שהולכים לצרכים של הציבור החרדי. זאת אומרת, יותר מחצי מכל ההסכמים הפוליטיים האלה הולך לצרכים של הציבור החרדי.
אני רוצה לשאול שתי שאלות: האחת, לא ראיתי את ההסכמים. השאלה אם ההסכמים האלה קיימים ויש חדשים? אם כן, אנחנו רוצים לראות אותם. אם לא, וזה מסתמך על ההסכמים של 2015, זה לא חוקי. בכלל אני חושב שהדבר הזה הוא עוקף חוק ההסדרים, עוקף את המליאה. אני חושב שההסכמים הפוליטיים חייבים להיות מאושרים במליאה, ולכן אני חושב שאנחנו, כוועדה, אסור לנו לאשר את זה. אני מבקש את חוות דעתה של היועצת המשפטית על הנושא הזה.
אדוני, אני רוצה להזכיר לך שכאשר בינואר היו פה נציגים של עסקים בנהריה – אתה זוכר? שיטפון? - - -
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
אני מצטט אותך, אתה אמרת שלא תהיה שום החלטה שלך עד שהסיפור הזה נפתר. אני חושב שזה הזמן לפתור גם את הסיפור הזה.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
ודבר שלישי ואחרון. בוועדת החוץ והביטחון במהלך השבועיים האחרונים דנים על תוכנית מיגון הצפון ואומרים עד כמה היא חשובה. זו תוכנית שאושרה ב-2018 בקבינט ואושרה על ידי הממשלה. התקציב שלה זה 500 מיליון שקל למשך עשר שנים, כלומר 5 מיליארד שקלים. גם את הביטוי של התוכנית הזאת אני לא רואה בתקציב הזה.
בסיכום שלוש דרישות
¶
האחת, אני מבקשת את חוות דעתה של היועצת המשפטית על ההסכמים הקואליציוניים; השנייה, אני מבקש ממך לא לאשר שום תקנה בלי שאנחנו נותנים מענה לעסקים בנהריה; השלישית, תוכנית מיגון הצפון חייבת להיות תנאי לאישור ההסדר הזה של 11 מיליארד שקלים. תודה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אנחנו מברכים על חזרתך – ועדת הכספים בלעדיך, עם כל הכבוד לפינדרוס, איך שהוא ניהל את זה – כמובן אנחנו מברכים על חזרתך.
בעניין מה שאמר חברי אלכס, אני מפנה למה שקיבלנו אתמול בעניין הפירוט.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
לפני שיסביר. יש פה יישום הסכמים פוליטיים בעלי משמעות תקציבית. קודם כול, אנחנו רוצים לראות את ההסכמים הפוליטיים האלה. לא נתווכח על 940 מיליון או על מיליארד ומשהו. זה בסביבות מיליארד שקל. מיליארד שקל זה תקציב גדול מאוד, עם כל הכבוד לסעיפים האלה, שלחלקם אנחנו מתנגדים באופן חריף ביותר, כמו העניין הזה של החטיבה להתיישבות, התנחלויות וכל הדברים האלה, וכמובן מגיע לחינוך החרדי, אבל למה לא מגיע לחינוך הערבי? למה לא מגיע למועצות המקומיות שנאנקות תחת הנטל של מאבק בקורונה? יוגב, כל הרשויות הערביות הגישו מסמך אחיד, מבקשים 107 מיליון שקל ליותר מ-80 רשויות, ואז אתם אומרים: אין כסף. כשאנחנו מבקשים תקציב לבתי חולים בנצרת, אומרים: אין כסף. כשאנחנו מבקשים תקציב להחזרת - - - לכל ילד, אומרים: אין כסף, אבל פתאום יש מלא כסף. זה עניין פוליטי, זה לא עניין תקציבי, עם כל הכבוד. ולכן אנחנו מבקשים לראות את ההסכמים הפוליטיים, לפני שבכלל - - -
היו"ר משה גפני
¶
תודה. תודה רבה. אני תיכף אתן. עשיתי פה טעות. יוגב, אני מבקש שתסביר את החלטת הממשלה בעניין הזה. אגב, היה מן הראוי לחשוב במשך כל התקופה הזאת, בגלל שהחינוך החרדי הוא חינוך מוכר שאינו רשמי, איך הסתדרו עם פחות ממיליארד שקל, איך שילמו משכורות. מה דעתכם על זה? בבקשה, יוגב.
היו"ר משה גפני
¶
לא נמצא. ודאי שלא נמצא. יש פה כמה דברים שלא נמצאים, ונצטרך לעבוד על זה. זה לא אישור תקציב. יוגב גרדוס, טבילת האש הראשונה.
שגית אפיק
¶
אני מעדיפה אחרי שהוא יסביר. אני אתייחס באופן עקרוני. לא מדובר פה בחוק תקציב וזה לא מגיע למליאה. מדובר פה באישור של עדכון תקציב המשכי בסכום של 11 מיליארד, שעבר כאן בחקיקה. בתוך 11 המיליארד האלה יש סכומים מכוח הסכמים קואליציוניים. לא חל הסעיף שצריך להציג את ההסכמים האלה במליאה, מכיוון שלא מדובר בחוק תקציב. צריך לעשות שקיפות לדבר הזה במסגרת הדיונים של הוועדה, במסגרת הנחיית היועץ המשפטי לממשלה, ויסבירו את זה ממשרד האוצר. את השקיפות הזאת קיבלתם פעמיים, פעם אחת בגופן אפס, הייתי אומרת, אתמול בלילה ממשרד האוצר, שאפו. אפשר היה לשלוח את זה, נראה לי, בגופן שתוכלו גם לקרוא את מה שכתוב, אבל קיבלתם את זה גם קודם לכן במכתבו - - -
שגית אפיק
¶
זה היה באותיות מינוס 4, אבל קיבלתם את זה גם קודם לכן במכתבו של הממונה על אגף התקציבים, שם הוא פירט את זה באותיות קצת יותר גדולות.
שגית אפיק
¶
אני אומרת שוב, מכוח הנחיית היועץ המשפטי לממשלה, צריכה להיעשות שקיפות להסכמים האלה, ולכן גם ביקשתי לדבר אחרי שידבר הממונה על אגף התקציבים, שייתן לכם את כל הפירוט, שלגמרי מגיע לכם ואתם צריכים לקבל לפני שאתם מקבלים החלטה ביחס לתיקון.
עאידה תומא סלימאן (הרשימה המשותפת)
¶
כבוד היושב-ראש, אני חושבת שזה בלתי מתקבל על הדעת לצאת מנקודת הנחה שקיבלנו את המידע ויש שקיפות. קיבלנו אתמול בלילה – את ההסכמים לא קיבלנו, את החומר קיבלנו רק כדי לסמן ששלחו לנו.
היו"ר משה גפני
¶
יוגב, לא לנהל דיאלוג. אני מבקש שתסביר, גם אני רוצה להבין והחברים רוצים להבין, גם אלה שתומכים בזה.
יוגב גרדוס
¶
אני אתחיל מסקירה קצרה, ואז אני אגע בנקודות שדיברתם עליהן, כי אתם נתפסים לנקודה אחת במכלול גדול.
יוגב גרדוס
¶
אני אתייחס אליהן.
קודם כול, מה שאנחנו עושים פה היום, כמו שאמרה היועצת המשפטית לוועדה, אנחנו לא מאשרים תקציב. אנחנו עושים משהו שהוא מאוד חריג בהקשר של תקציבים המשכיים, בגלל הסיטואציה שנתקלנו בה, שיש פה תקציב המשכי. כלומר, לא אושר חוק התקציב עד שלב מאוד מאוחר במהלך השנה. בשילוב עם המשבר הבריאותי והמשבר הכלכלי, הכנסת סברה שיש לעדכן את מסגרת ההוצאה של התקציב ההמשכי, וחוקקה חוק לפני מספר שבועות רב כדי להגדיל את המסגרת. במסגרת הזאת אנחנו מביאים פירוט, שלדעתי לא היה קיים מעולם בתקציבים המשכיים, פירוט מאוד מאוד מהודק של עשרות עמודים. הייתי בטוח שתגידו שהצפנו אתכם בחומר, ואנחנו כאן כדי לענות על שאלות.
יוגב גרדוס
¶
לוח-הזמנים נקבע בצורה מאוד דחוקה, וניסינו לעמוד בלוחות-הזמנים שהושתו עלינו בחוק. יש לנו שלבים שאנחנו צריכים לעבור גם בממשלה, ואחרי הממשלה להעביר את החומר אליכם.
יוגב גרדוס
¶
הפירוט לגבי התקציב ההמשכי הופץ עם החלטת הממשלה. הוועדה ביקשה שמות והיינו בפינג-פונג איתם בימים האחרונים. הפצתי מכתב. הפירוט לגבי ההסכמים הקואליציוניים הוא פירוט - - -
יוגב גרדוס
¶
ניסינו לענות על כל מה שאפשר במסגרת היכולות שלנו. אחרי זה אני אסביר את ההבדל בין ה-11 ל-400, כי מאוד קשה להבדיל מבחינתנו.
בכל מקרה, ספציפית לגבי ההסכמים הקואליציוניים או איך שכרגע מנוסחים הסכמים פוליטיים, החומר הועבר גם בעת ישיבת הממשלה והופץ לציבור יום אחרי, הועבר אליכם מייד לאחר אישור הממשלה, ואתמול גם הוספנו פירוט מעבר לפירוט שהיה קיים עד היום, שהוא פירוט שיורד מרמת התוכנית לרמת התקנה. בדרך כלל הכנסת לא מקבלת את הפירוט הזה, אבל התבקשנו גם על ידי היועץ המשפטי לממשלה וגם על ידי הממשלה להעביר פירוט כזה לוועדה, והעברנו. זה יפורסם גם באתר האינטרנט של המשרד. כל שינוי מאותה טבלה – אומנם בגופן מאוד קטן, אבל זו לא הייתה הכוונה – כל שינוי מהטבלה הזאת דורש גם אישור ממשלה, והוא מתבצע בתהליך מאוד מאוד שקוף, סדור ותחת בקרה כבדה של כל הגופים בממשלה.
לגבי התוכנית שמוצגת לפניכם, קצת סקירה מלמעלה. אנחנו באמצע משבר בריאותי, כולם יודעים, וגם באמצע משבר כלכלי. הצגנו מספר פעמים את הגרפים האלה שמראים את קצב צמיחת התוצר. מצד שמאל אתם רואים את קצב צמיחת התוצר בשנת 2019, שהיה בערך 3.5%. השנה התרחישים כרגע מדברים על בין 5% ל-7% מינוס, כלומר, התכווצות בתוצר. ה-5.1% היה התרחיש שלנו לפני הסגר הנוכחי, לפני ההגבלות הנוכחיות. כרגע אנחנו כנראה בהתכווצות יותר גדולה. ככל שההגבלות יהיו יותר חמורות, התכווצות התוצר תהיה גדולה יותר. אנחנו מניחים, גם בנק ישראל וגם אנחנו, התאוששות בשנה הבאה. מצד ימין אתם רואים שגם בשנה הבאה עדיין לא נגיע לרמת התוצר שהיינו בה ב-2019. זאת אומרת, המשק איבד פה שנתיים של גידול בתוצר, והדבר הזה יבוא לידי ביטוי גם בהכנסות ממיסים, שאתם רואים בשקף הבא.
אתם רואים תחזיות צמיחה בהשוואה בין-לאומית. אני חושב שזה פחות רלוונטי לפה. אם אתם רוצים, זה מונח בפניכם. בסך הכול המסר הוא שאנחנו אופטימיים עוד יותר מהגופים הבין-לאומיים שמסקרים אותנו. אנחנו בסך הכול יותר אופטימיים מהם לגבי הצמיחה במשק, ואני מקווה שאנחנו נהיה צודקים.
לגבי הכנסות ממיסים, וזה משהו שתראו אחר כך גם בתמונת הגירעון – זה ישפיע על כולנו בשנים הקרובות. בסוף יש פה בור מאוד גדול של הכנסות ממיסים שאיבדנו השנה, ובשנה הבאה, גם אם תהיה התאוששות בצמיחה, המיסים הם כמובן פונקציה של התוצר. אם נהיה ברמת התוצר של 2019 בשנה הבאה, זה אומר שקצב גביית המיסים יהיה נמוך משמעותית ממה שהיה צפוי ב-2021 לפני שהתחלנו את המשבר, זה ישפיע על תקציב 2021, זה ישפיע על תקציב 2022, 2023 והשנים קדימה. אתם תראו את זה גם בתוכנית הרב-שנתית שהפצנו.
הגירעון כאחוז מהתוצר – פה אתם יכולים להתרשם כמה חריג המשבר הזה מבחינה כלכלית. גם אם היינו הולכים אחורה, ל-1948, לא הייתם רואים גירעונות כאלה מבחינת אחוזי תוצר. לגבי שנת 2020 אנחנו רואים את זה בכל העולם, גירעונות בסדר גודל כזה, גם לגבי שנת 2021.
אני כן רוצה להתעכב על 2022, ו-2023, כי זה משהו שהצפנו מספר פעמים בוועדה עוד לפני המשבר. ישראל נכנסה למשבר הזה במצב כלכלי טוב. הצמיחה הייתה בקצב סביר, אפילו קצת יותר מזה. היחס חוב-תוצר היה נמוך. הבעיה שנכנסנו איתה זה גירעון מבני. הוצאות הממשלה היו גבוהות ביחס להכנסות, והדבר הזה ילווה אותנו אחרי שהמשבר הזה ייגמר.
כרגע, בזמן המשבר, כמובן שאי-אפשר לטפל בגירעון המבני. אנחנו כן מקפידים בממשלה לנסות לא להגדיל את הגירעון המבני וכן למקד את ההוצאות ב"קופסאות הקורונה", מה שנקרא, שאתם מאשרים לנו, כהוצאות חד-פעמיות שבאות להתמודד עם המשבר, וכמובן שבמשק יש הרבה דברים שצריך לטפל בהם, בלי קשר למשבר הקורונה. אבל צריך לזכור שאנחנו סוחבים איתנו גירעון מבני גבוה.
העלייה המשמעותית ביחס חוב-תוצר שתיראו בשקף הבא – הייתי פה בוועדה, לדעתי בחודש מאי, כשהייתה אופטימיות לגבי הקורונה, או במאי או בתחילת יוני, ואמרתי שיחס חוב-תוצר קפץ מ-60% לאזור ה-75%. אמרתי שזה דבר שאנחנו חושבים שהוא דבר נכון, בדיוק בשביל המצבים האלה של המשברים הכלכליים האלה אנחנו שומרים את הבאפר הזה, את הרזרבות האלה כדי להגדיל את ההוצאות בזמן משבר, אבל גם אמרתי במאי שאנחנו צריכים לזכור שהמשבר לא נגמר ושיכולים להיות עוד משברים מכל מיני סוגים, גם בריאותיים חוזרים וגם אחרים, ולכן אנחנו צריכים לשים לב לא לירות את כל הכדורים במחסנית בשלב הראשון. וכמו שאתם רואים, הגרף העליון מראה את התרחיש של התאוששות איטית, כשאנחנו לא שם, אבל אנחנו גם לא בתרחיש המרכזי, אנחנו בתרחיש איפשהו באמצע בגלל הסגר החוזר ובגלל התארכות ההשפעה של הנגיף. ואנחנו נהיה כנראה בשנה הבאה מעל 80% ביחס החוב-תוצר, שזאת כבר נקודה שהממשלה וגם בנק ישראל סימנו כנקודה בעייתית.
יוגב גרדוס
¶
יחס החוב-תוצר של המדינות שחברות הדירוג משוות אותנו אליהן הוא משמעותית נמוך משלנו. יש לנו חוזקות אחרות כמו אגרות מט"ח גבוהות, עודף בחשבון השוטף, ולכן אני לא אומר שזה חזות הכול, אבל כן נקודה שאומרת שניצלנו חלק גדול מהיכולות שלנו כבר עתה. וכמו שאתם רואים, בשנים הבאות, גם ב-2022 וגם ב-2023, אחרי שהמשק כבר אמור, ואני מאוד מקווה שזה יקרה, לצאת מהמשבר הבריאותי, עדיין אנחנו סוחבים עלייה ביחס החוב-תוצר בגלל אותו גירעון מבני שנכנסנו איתו. כל זה ידובר לאחר התייצבות הנגיף והתוכניות הכלכליות של הממשלה לשנים הבאות. בזמן שהן יובאו, יתייחסו לדבר הזה.
אני עובר למה שאנחנו דנים היום, שהוא על סדר-היום, וזה התקציב ההמשכי והתוספת לתקציב. כמו שאמרתי, לפני שאושרה התוספת חל סעיף 3ב לחוק-יסוד: משק המדינה, שקובע שככל שלא יתקבל תקציב המדינה, הממשלה רשאית להוציא 1 חלקי 12 מתקציב השנה הקודמת, בתוספת מדד המחירים לצרכן, וגם החוק מגדיר לממשלה איך היא אמורה להוציא את הכסף, על פי איזה סדר עדיפויות.
בגדול, סדר העדיפויות אומר
¶
תוציאו מה שאתם מחויבים על פי חוק, חוזה, אמנה, פעולות שנכללו בתקציב הקודם, והמטרה היא לאפשר לממשלה הנכנסת וגם לכנסת הנכנסת לבצע כמה שיותר החלטות בסדר העדיפויות שלה, כשהממשלה היוצאת, או ממשלת המעבר, או הממשלה שרק נכנסה לכהונתה, לא ישפיעו בצורה ניכרת על סדר העדיפויות, כדי לאפשר גמישות ומרחב פעולה בהמשך.
יוגב גרדוס
¶
תקציב השנה שעברה היה 397.4 מיליארדי שקלים, המדד היה 0.6%, ולכן סך התקציב שעמד לרשותנו להוצאה בשנת 2020, טרם השינוי שעשיתם, היה 399.8 מיליארדי שקלים. זה מה שהממשלה הייתה אמורה להסתדר איתו, 1 חלקי 12 בכל חודש, עד אישור התקציב.
יוגב גרדוס
¶
לא. מה שהוצאנו בפועל, הוצאנו פחות מן הסתם כי עוד לא הגענו לסוף השנה. אמרנו בוועדה מספר פעמים שיש לנו קושי גדול מאוד לעמוד באותם 400 מיליארדי שקלים. אני אסביר את הסיבה. אני חושב כצופה פני עתיד לשנת 2021, אם תקציב המדינה לשנת 2021 לא יאושר טרם תחילת השנה, הדבר הזה מוכפל פי כמה מונים, בגלל מה שאני הולך להסביר.
תקציב המדינה בין השנים יש לו מה שנקרא "טייס אוטומטי". אחד הדברים הכי מרכזיים והכי קלים להסבר למשל זה הסכמי שכר. יש לנו הסכמי שכר חתומים עם ההסתדרות ועם גופים אחרים במשק, וההסכמים האלה הם רב-שנתיים. בין 2019 ל-2020 הייתה פעימה מאוד גדולה של שכר, ולכן 397.4 מיליארדי שקלים שהספיקו לנו בשנת 2019 לא מספיקים בשנת 2020. זה פשוט לא מספיק כדי לבצע את מה שעשינו בשנה שעברה. בתוספת השכר יש עוד הרבה הרבה גורמים שמתקדמים בצורה אוטומטית: תקציב משרד החינוך – קצב גידול האוכלוסייה פה מחייב עוד תקציב למשרד החינוך; קצבאות שגדלות; כל ההצמדות. ולכן היה לנו קושי גדול מאוד לעמוד באותם 400 מיליארדי שקלים, כי תוספת מדד המחירים לצרכן לא משקפת את קצב ההתקדמות של התקציב. התקציב לא באמת מושפע מהמדד כמו שהוא מושפע ממקדמי שכר, גידול אוכלוסייה וכן הלאה. אנחנו גם הצגנו בינואר 2020 את הצרכים שלנו עוד לפני הקורונה, לשנת 2020, הם עמדו על 420 מיליארדי שקלים כטייס אוטומטי. לכן הפער הזה בין 420 מיליארד ו-412, שזה מה שמותר לנו להוציא על פי החוק, ככל שהיה מאושר תקציב, לבין 400 מיליארד יצר לנו קושי גדול מאוד. אני לא אומר שהממשלה לא יכלה להתכנס לאותם 400 מיליארד, פשוט המשמעות הייתה מאוד קשה.
יוגב גרדוס
¶
אחרי זה אני אסביר מה זה 404.6 מיליארד.
רק כרקע, בקיצור, נכנסו עם 400 מיליארד, גם אנחנו חשבנו ש-400 זה בעיה, זה חוק-יסוד, חשבה הכנסת, לפי דעתי זה היה בהצעת חוק פרטית, לתקן את המסגרת. חשבנו שזה דבר - - -
שגית אפיק
¶
זה היה במסגרת התיקון של הגדלת 100 הימים, והיה חשש לחברי הוועדה, שאם מאריכים את המועד להגשת חוק התקציב, הבעייתיות שאתה מציג כאן תלך ותחריף גם ב-100 הימים האלה. במקור זה הוצע על ידי הוועדה כהוראת קבע, לא כהוראת שעה, כשהוועדה למעשה דנה בנושא הזה. אדוני היושב-ראש, אתה אולי זוכר, עם החשבת הכללית הקודמת, קיימנו על זה מספר דיונים, וההנחה הייתה שבגלל אותה הבעייתיות שאתה מציג, הבעייתיות הזאת הולכת ומחריפה ככל שתקופת ה-1 ל-12 ארוכה יותר. כוונת הוועדה הייתה לאפשר תוספת מדד שהוא יותר ריאלי ויותר מתאים להגדלה מאשר מדד המחירים לצרכן. דובר על מדד גידול האוכלוסייה שהוא מתאים יותר. בסופו של דבר, לבקשתכם, אמרתם שאת הוראת הקבע נציגי הממשלה רוצים לבחון, משרד המשפטים ומשרד האוצר, והוועדה החליטה לקבל את זה בסופו של דבר כהוראת שעה. כתוצאה מהסרבול שנוצר לא קבענו את זה כמדד, אלא נקבע הסכום הזה של 11 מיליארד, בתיאום אתכם.
יוגב גרדוס
¶
אני חושב שזה דבר טוב מה שעשיתם. אני לא רוצה להיכנס לסכום, האם 11 או 10, כי היה פה דיון. בגדול, גם אנחנו חשבנו, כגורם מקצועי, שבגלל העיכוב באישור התקציב יש צורך בהגדלת המסגרת. אני לא נכנס עכשיו להיבטים החוקתיים והמשטריים של ההגדלה, אני מדבר אך ורק מבחינה אוצרית מקצועית. אנחנו ראינו קושי גדול מאוד לבצע את הקיצוץ הזה של התכנסות מצרכים מאוד מאוד גבוהים לתוך 400 מיליארד, בטח במצב שהמשק נמצא עכשיו. לא חשבנו שזה דבר נכון, אבל אנחנו גם מבינים את ההיבטים מן הצד השני של הצורך באישור התקציב.
היו"ר משה גפני
¶
אני רוצה להתערב פה בתור אורח, אני עדיין לא נכנס לנושאים עצמם. אני רוצה להגיד לחלק מהחברים שמכירים מה היה. בשעתו ביקשתי גם מראש הממשלה וגם משר האוצר – יש תמונת מצב שהראשונים שנפגעים מהעובדה שאין תקציב הם אלה שלא נמצאים בבסיס התקציב עצמו. למשל העלה פה חבר הכנסת קושניר את הנושא של המוכר שאינו רשמי, נושא החינוך החרדי בעיקר. צריך להביא בחשבון שבמשך חודשים ארוכים שאין תקציב יש כאלה שלא מקבלים משכורת, מכיוון שאין תקציב, והם לא יכולים להעביר כסף. יש משרדים שאצלם אולי זה פחות כסף - - -
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
זה יותר גרוע כי משרד החינוך דורש מהם לעמוד בסטנדרטים של החינוך הממלכתי ברמת השכר, בהפרשות וכו'.
היו"ר משה גפני
¶
אני לא נכנס לפרטים, אני מדבר רק על העיקרון.
מישהו יכול לחשוב שיוצאים מהעניין הזה יוצאים עשירים, קבוצה מסוימת. לא יוצאים עשירים, יוצאים עניים. המציאות הזאת, למשל מה שצעקת קודם בקריאת ביניים, יש שם מוסדות המוכר שאינו רשמי, תמרוץ וטיפוח לא מופיע פה. זה סכום כסף גדול, אנשים לא יקבלו משכורת. אנחנו נצטרך לדבר על העניין הזה. ובמיוחד נצטרך לדבר על הנושא של החינוך המיוחד, המוכר, שכולנו פה התחייבנו שיהיה לזה כסף. אין, שלא תהיה טעות. אני אומר את זה בתור אורח. אני חושב שהיועצת המשפטית צודקת, צריך לעשות עבודה יותר רצינית מבחינת הנראות של מה שמעבירים לכאן כאשר מדובר על סכום כסף גדול. צריך להגיד בפירוט למה זה הולך, זה הולך למשרדים שונים, זה הולך למקומות שונים. זה הולך לכאלה שאם אין תקציב, הם ימשיכו לחיות בעוני כזה.
היו"ר משה גפני
¶
שאלה נכונה. אני מסכים איתך. בחלק גדול מהדברים אני מסכים איתך לגמרי. זאת בעיה. אני נזכר לפני מלחמת העולם הראשונה שעברתי, אני נזכר שבאתי וצעקתי אצל ראש הממשלה, אצל שר האוצר ואצל שר החינוך, ואמרתי: מה אתם עושים? תראו, אין תקציב, המשמעות של העניין שאנשים לא יקבלו שכר. זה לא מין משחק שאנחנו משחקים פה בנדמה לי. יש כאלה שאצלם אין תקציב, זה לא בסדר אבל זה באיזה מקום נורמלי, יש כאלה שאצלם אין תקציב, המשמעות של העניין שהם לא יחיו.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
המציאות היא שעד עכשיו לא הסכימו שזה ייכנס לחוק התקציב, לבסיס התקציב, אז אתה מבין שיש כאלה עדיין - - -
היו"ר משה גפני
¶
אני התחייבתי כמו עוד כמה התחייבויות שלי, שלא קיימתי אותן, ואני מתכוון לקיים אותן. אמרתי שאני לא אביא תקציב אם זה לא יהיה בבסיס. צריך – שזה יהיה בבסיס, לא צריך – שלא יהיה בכלל, שלא יעשו טובות. אמרתי את זה כאן בוועדה. לא הבאתי בחשבון כמה דברים שיקרו, לא הבאתי בחשבון את הקורונה, לא הבאתי בחשבון שאני לא אהיה פה, לא הבאתי בחשבון עוד הרבה דברים שקרו.
אני ממשיך לעמוד בהתחייבותי. אני אמרתי את זה לראש העיר נהרייה. אנחנו התחייבנו, נדמה לי על 20 מיליון שקל. היה שם שיטפון נורא, היה על זה דיון. אילולא מה שהתרחש כל הזמן, היינו משלימים את זה. התרחשו דברים, ולכן אנחנו לא עומדים בזה, אבל אני לא מתכוון לוותר על העניין הזה. הייתי בנהריה עכשיו, לא מזמן, וראיתי את האנשים. היו שם אנשים עם דמעות בעיניים. יש שם את הסופר, אתם מכירים את זה. יש שם בעיות שהן בעיות קשות מאוד, צריך לטפל בזה. זה לא דבר שאנחנו יכולים להגיד: בסדר, נשאיר את זה.
היו"ר משה גפני
¶
אני יודע, ישבתי שם עם ראש העיר, ישבתי עם מנכ"ל העירייה, עם הגזבר. הם העלו את הדברים. הם העלו את זה, אני רוצה להגיד לך, בכבוד רב, באופן מרשים. אני מתכוון להיכנס לעניין. יש כמה דברים שהתחייבתי, אני לא בורח מההתחייבות הזאת. זו הייתה התחייבות מערכתית, זו לא הייתה התחייבות שבאתי לנהריה ואמרתי שאני רוצה כסף בשביל משהו. הייתה החלטה של הוועדה בעניין הזה, שיש צדק רב לעזור להם בפתרון של השיטפון ושל מה שהיה שם, ואני עומד על זה. קרו דברים בדרך. על זה נאמר "רבות מחשבות בלב איש ועצת ה' היא תקום". התכוונו לעשות דברים. אם היינו הולכים לפי הסדר, היינו אחרי הפתרון עם נהריה. בינתיים מצאנו פתרון לעכו, שאני גם לא שלם עם זה, אבל בסדר. מה שאנחנו יכולים לעשות, נעשה. אני לא אומר שזה הפתרון, והיה צריך פתרון אחר, היה צריך פתרון מערכתי.
אני רק רוצה להגיד לכל אלה שחושבים שכתוצאה מההעברה של הכסף הזה – ואני לא מדבר על הדברים הטכניים, אני לא מדבר על הדברים החוקתיים שצריך לעשות את זה כמו שצריך – המציאות היא שיש אנשים שאם אין תקציב הם נמצאים בבעיה קיומית.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
הרב גפני, בהמשך לזה, ושיהיה ברור כאן לפרוטוקול, כדי שהבעיות האלה תיפתרנה לפחות באותם סעיפים שכן הוחלט לתקצב, צריך לוודא שהחשכ"ל ישלם רטרו. מה יקרה? החשכ"ל יגיד: אתם את הפעולות עשיתם מספטמבר שנה שעברה, שנת הלימודים הסתיימה, את השעות אתם לימדתם. זה נכון בוודאי במשרד החינוך, זה נכון גם לתקנות הממלכתי בחמ"ד, זה נכון גם למוכר שאינו רשמי, גם לרשתות. יבוא עכשיו החשכ"ל ויגיד: סליחה, אני לא משלם רטרו. נכנס לי כסף, בשנה הבאה - - -
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
צריך לוודא, ויש פה יועץ משפטי של משרד האוצר – צריך לוודא חד-משמעית שתהיה הכרה בכל מה שהוציאו במהלך 2020 - -
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
- - כדי שהם ישלמו את כל השעות ומה שבוצע עד עכשיו, להחזיר את הכסף.
אני מזכיר, כל מה שעשינו כאן בשבועות האחרונים, ממלא-מקום היושב-ראש עשה כאן את העבודה – היה ברור שאנחנו מבקשים בראש ובראשונה להשוות את מה שקורה ב-2020 למה שהיה ב-2019. זה לא קרה בתוך ה-400 בגלל מה שהסביר קודם יוגב, סדר העדיפויות של התשלום, אבל כשמגדילים, ההישג הנדרש הראשון היה לפני הגדלות תקציב הביטחון, לוודא שכל תקנות התמיכה שפעלו בשנת 2019 ימשיכו באותה מידה גם ב-2020. החשש שלי שפה יהיה כסף, זה עבר בממשלה וזה יאושר פה, ואז יבוא החשכ"ל או החשב של איזה משרד ויגיד: סליחה, הכול טוב, אני לא משלם רטרו. יש לי כסף. יש פה עוד בעיה קשה מאוד וזה העודפים שלא מקבלים עכשיו מענה.
היו"ר משה גפני
¶
בצלאל, גם אם אתה מאשר את מה שהם מבקשים, יש פה הרבה מאוד בעיות שצריך לטפל בהן. אמרתי, למשל הנושא של תמרוץ וטיפוח, מה שהעלה בצלאל, זה לא סיפור של מה בכך. זה סיפור שהוא לא נמצא.
יוגב גרדוס
¶
כל מה שאתם אומרים הוא נכון, והיה קושי גדול מאוד בתוך ה-400. גם מה שהיה בבסיס התקציב של 2019 היינו צריכים לגרוע חלקית כדי לממן את אותם גידולים אוטומטיים, ולכן עוד מעט אני אסביר מה זה ה-404.
גם כשבאנו לוועדה, אם תזכרו באותו ערב, אני אפילו לא יודע אם זה היה לפרוטוקול או שדיברנו בעל פה, שאלו אותנו: כמה צריך? כמה צריך? אני אמרתי שכדי לעמוד בצרכים השוטפים לא צריך 411. אם הולכים דווקני, ואני עוד מעט אסביר מה זה דווקני, צריך משהו כמו 506-405, זה היה מספר מהאינטואיציה יותר מאשר מבחינה מדוקדקת.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
אני מזכיר לך שהיו שלוש גרסאות: גרסת השר, גרסת החשב הכללי והגרסה שלכם. לכל אחד הייתה גרסה אחרת.
היו"ר משה גפני
¶
אני רק רוצה לתקן, שלא תהיה טעות לגבי נהריה. לא אמרתי סכום, שהסכום הזה עליו מדובר. מה שסוכם בוועדה, על זה אני אלחם יחד עם החברים.
היו"ר משה גפני
¶
דווקא בזה אני מציע לך ללמוד מהניסיון שלנו. את עירבת פה שני דברים. על הנושא של נהריה היה דיון בוועדה. דיון על נהריה מסיבות מקומיות שהן היו סיבות לאומיות, עם שיטפון, עם כל מה שנלווה לעניין, וקיבלנו החלטה. לא רציתי שיישאר בפרוטוקול שאני דורש 20 מיליון שקל. אם זה לא הסכום שהוועדה החליטה, אני לא עומד על הסכום הזה, אני עומד על הסכום שהוועדה החליטה ועל זה ניאבק יחד.
היו"ר משה גפני
¶
אני הולך להשיב לך. אני לוקח את הדברים שלך ברצינות. תלמדי מהניסיון שלנו, מאלה שישבו פה ועשו כל מאמץ לנסות להגיע לפתרון בהטבות המס, אחרת לא היו הטבות מס. בהטבות המס התברר לנו בדיעבד שאם אנחנו מתקנים דבר אחד, אנחנו גורמים נזק לכל הרוחב. תיקנו בנהריה וזה גרם לנו נזק בעכו שאי-אפשר לתאר. אנחנו עושים עכשיו שמיניות באוויר כדי למצוא פתרון. אני מציע לך, כמו שאני מציע לעצמי, כמו שאני מציע לכולם – עברו חמש שנים וזה עבד – צריך למצוא פתרון לכל הנושא של הטבות המס.
אנחנו בדעה, דיברתי גם עם היועצת המשפטית - - -
היו"ר משה גפני
¶
שגית, זה שהממשלה תעמוד מהצד כמו שהיא עמדה בפעם הקודמת – והיא נתנה לנו לעשות את המלאכה, וההפגנות עשו נגדי, וקיבלתי את זה, בגלל שאמרתי שהטובה הלאומית של מדינת ישראל זה לעזור לפריפריה – הממשלה לא יכולה יותר לעמוד מהצד. לא יכול להיות שפה אני אבוא, נשבור את הראש, נמצא פתרון, ופתאום יגיע שר, או שרים, או ראש ממשלה, או לא חשוב מי, יבואו לפה לוועדה ויגידו: אנחנו דורשים גם את אום אל פאחם, שאני בעד.
היו"ר משה גפני
¶
הייתי צריך לעמוד מול שרים בממשלה, שנתנו לי את מלוא הגיבוי, אני חייב להגיד את זה, ואני משבח גם את ראש הממשלה וגם את השרים שעסקו בעניין הזה. אבל מה את חושבת, לא ישבו איתי וביקשו עוד ארבעה יישובים, בגלל ששם ראשי היישובים הם חברי מרכז של איזה מפלגה? אמרתי: לא.
היו"ר משה גפני
¶
נדמה לי, אני לא זוכר את השם... עמדנו על העניין הזה שלא לשנות מהקריטריון. אני לא אוכל לעשות את זה היום. היום הממשלה צריכה להיות שותפה להחלטה ולא לפתור בעיה. יש לנו המון הוראות שעה, שהוראות השעה פקעו. אני מסכים, אבל צריך להיזהר לא לעשות דברים שאחרי זה נאכל את עצמנו, ובסוף לא יצא מזה כלום, ואז יהיה בג"ץ, ובג"ץ יפסול את זה, כמו שהוא רצה לעשות פה.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
לא הבנתי, אדוני, מבחינתך הסיפור של נהריה זה התנאי להעברת התקנות האלה או לא?
היו"ר משה גפני
¶
לא. שום דבר לא תנאי. אני אתן לך למשל את משרד הביטחון, מדבר איתי הרמטכ"ל, מדבר איתי שר הביטחון, מדברים איתי כולם ואומרים: תשמע, אנחנו לא יכולים להמשיך את המטלות של הצבא, בגלל שחסר לנו 3 מיליארד שקל.
יוגב גרדוס
¶
400 – זה מה שהיה לנו. נמשיך הלאה. תיקנתם את החוק, כמו שדיברנו, הוספו 11 מיליארד שקלים בחלוקה לפי חודשים, זה פחות חשוב כי עברנו את המועד של ספטמבר, ואנחנו יכולים להוציא 1 חלקי 12 מהסכום המוגדל.
יוגב גרדוס
¶
אני אסביר. שכחתי גם להתייחס למה שאמרה היועצת המשפטית. אני חושב שנדרשים תיקונים קבועים לחוק-היסוד, התחלנו בעבודה בממשלה.
יוגב גרדוס
¶
אני חושב שנדרשים תיקונים קבועים לחוק-היסוד, מכיוון שהוא לא מתאים להתנהלות של התקציב היום. אולי כשהוא נחקק הוא היה רלוונטי. היום הוא לא מתאים. גם בואך 2021 אמרתי שיש בעיה ספציפית, כי המדד שלילי, ולכן נוכל להוציא על פי מה שקבוע היום פחות מ-400 מיליארד שקל בשנה הבאה אם התקציב - - -
שגית אפיק
¶
ככל שלא תביאו ל-2020, תקציב 2021 יתנהל לפי 1 ל-12 של תקציב 2019, כי הוא התקציב המאושר האחרון. זו גם תשובה לשאלה שלך, חברת הכנסת תמר זנדברג.
יוגב גרדוס
¶
נכון, אבל גם אם יאושר תקציב ל-2020 בגובה 412, מה שיהיה בכל מקרה ב-2021 אם ניכנס לתקציב המשכי, זה 412 פחות המדד השלילי, ולכן יש קושי מאוד גדול.
עאידה תומא סלימאן (הרשימה המשותפת)
¶
אתה אומר שב-2021, לפי מה שאתה מנחש עכשיו, יהיה תקציב פחות מ-2019?
שגית אפיק
¶
תלוי אם יאושר תקציב 2020 או לא יאושר. אם לא יאושר 2020, ה-1 ל-12 של 2021 יהיה נמוך יותר מ-2019. אם יאושר 2020 - - -
יוגב גרדוס
¶
אני לא יכול להעריך. ההערכה שלכם היא יותר טובה מההערכה שלי, אני רק אומר גם אם יאושר וגם אם לא יאושר וגם אם יאושר מאוחר, אנחנו נמצאים בבעיה ספציפית ב-2021, ובאופן כללי אנחנו בבעיה גם בגלל מה ששאלה חברת הכנסת זנדברג לגבי ה-1 חלקי 12. למעשה ה-1 חלקי 12 הוא מימוני. הממשלה לא עובדת על בסיס מזומן, היא עובדת על בסיס התקשרויות, ולכן 1 חלקי 12 דה פקטו בחלקים ניכרים של השנה לא מגביל את הממשלה בכלום, ובחודשים מסוימים הוא מאוד מגביל ומייצר קושי גדול מאוד להתנהל, ואני לא בטוח שכוונת המחוקק הייתה לבצע את הקשיים האלה. אני חושב שהייתה כוונה להגביל את היכולת לקבוע סדר עדיפויות.
שגית אפיק
¶
אתה מדבר על הכוונה המקורית, אתה מדבר על הכוונה של 3ב המקורי, לא עם התיקון שלו להוראת השעה.
יוגב גרדוס
¶
נכון, המקורי. אנחנו בדיונים פנים ממשלתיים, ואני מקווה שנבוא עם התיקון הזה בצורה מסודרת.
שגית אפיק
¶
לעניין מה שאמרת שההערכה שלנו או ההערכה שלך לחוק התקציב היא אותו דבר. אתה יודע אם אתם עובדים עכשיו על תקציב 2020. פה ההערכה שלך אמורה להיות קצת יותר טובה משלנו.
יוגב גרדוס
¶
זה לא עניין של עובדים או לא עובדים. קודם כול, מה שמונח לפניכם הוא חלק גדול מאותו תקציב 2020. אמרנו שהמסגרת היא 412, כאן יש 411. למעשה נהיה באישור תקציב עד 23 בדצמבר, לכן חלק גדול מהתקציב שיובא לשנת 2020 הוא מה שאתם רואים עכשיו, בשינויים מחויבים.
שגית אפיק
¶
עדיין יש הבדל מבחינת הכנסת בין הדבר הזה שאנחנו מאשרים עכשיו, כשהוועדה למעשה בסוף בסוף היא מאשרת את החלוקה של ה-11 מיליארד, כי על ה-400 כבר התחייבתם, והחשב הכללי הוציא אותם או לא הוציא אותם, אבל השתמש בהם לפי סעיף 3ב המקורי, לבין זה שתביאו תקציב והוא יעבור כאן שלוש קריאות והכנסת תוכל לפקח עליו בצורה מיטבית.
יוגב גרדוס
¶
יש הבדל, אני מסכים איתך. אני לא מסכים לחלק שאמרת על המחויבויות, זה קצת יותר מורכב, אבל אני מסכים איתך שיש הבדל בין התקציב שיובא לאישור לבין התוכנית המפורטת הזאת שהיא הרבה עבודה. עזבו עכשיו את העבודה שלכם, העבודה שלנו הפנים ממשלתית, הדבר הזה מייצר לנו בסיס מאוד טוב לאישור תקציב 2020. כמובן הממשלה תצטרך לדון בנפרד בתקציב 2020, לאשר ואתו ולהגיש אותו כחוק, והדיון פה בוועדה ייראה אחרת.
היו"ר משה גפני
¶
תודה רבה. ועדת הכספים לא יכולה להיות בלעדיי או בלעדיך, אז אם אתה יוצא לבידוד, אני חייב לבוא.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
- - - מה שיש על ליבי.
עכשיו אני עובר לעבודה. יוגב, זה תקציב 2021 – כן או לא?
עאידה תומא סלימאן (הרשימה המשותפת)
¶
יוגב, אתה בעצמך אמרת שזה הבסיס הכי רחב של התקציב שאתם עובדים עליו. בדיוק זה התקציב של 2020, רק שיש לך בעיה משפטית לקרוא לו "תקציב 2020".
יוגב גרדוס
¶
לא. אני אסביר את ההבדלים. יש פה היבטים שונים, זה כן בסיס טוב לעבודה על תקציב 2020, אבל אני אסביר עוד שנייה - - -
יוגב גרדוס
¶
קודם כול, המסגרת תהיה גבוהה יותר. ודבר שני, נצטרך לשנות אותו בהתאם למה שהממשלה תחליט בחודשים הקרובים, והדבר הזה עדיין ניתן להשפעה. אומנם ההשפעה יותר נמוכה, ככל שהשנה מתקדמת, אבל חלק גדול מההוצאה הממשלתית מתרכז בחודש דצמבר, וכאן אני רוצה לתקן קצת את מה שהיועצת המשפטית אמרה. לא כל ה-400 מיליארד שקל כבר - - -
יוגב גרדוס
¶
לא רטרואקטיבית, אבל יש תשלומים גדולים שאפשר לשלם בדצמבר. וכמו שאמרתי, תקציב המדינה לא עובד רק על בסיס מזומן, הוא עובד על בסיס התחייבויות, והתחייבויות כן ניתן לפתוח ללא תקציב.
עאידה תומא סלימאן (הרשימה המשותפת)
¶
אתם מחשבים את ההתחייבויות האלה מתחילת השנה? הם אמורים להיות חלק מהתקציבים שאתם מביאים לנו עכשיו.
עאידה תומא סלימאן (הרשימה המשותפת)
¶
לבוא ולהגיד שבדצמבר יהיה תקציב שונה מהותית ממה שיש לנו בידיים, זה לא נכון.
יוגב גרדוס
¶
בוודאי הוא יהיה שונה. צריך להזכיר, חברי הכנסת, שהתקציב בין השנים, בסוף התוספת לתקציב בכל שנה נעה בין 3%, ל-4%, אולי 5% בכל שנה. ולכן חלק גדול, כמו שנאמר פה רץ בבסיס התקציב בין השנים, ואנחנו מעדכנים אותו כמובן בהתאם לדין ולהתחייבויות, אבל בסוף חלק גדול מהתקציב הוא קבוע עוד לפני שהשנה התחילה, והממשלה והכנסת דנות על התוספת ועל השינויים בתוך התקציב.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
לפני שבוע-שבועיים הופעת בוועדת הכלכלה ומסרת שם שאתם עכשיו עובדים על ה-11 מיליארד ולא על שום דבר אחר, והכול בסדר. עכשיו ה-11 מיליארד מגיעים לפנינו. מה קורה עכשיו באגף התקציבים? אתם עובדים על תקציב 2020, 2021?
יוגב גרדוס
¶
אנחנו עובדים על כמה דברים במקביל. אם שאלת, אני יכול לפרט. ראשית, אנחנו עובדים על התוכנית הכלכלית שהוגשה לממשלה שלשום בנושא הקורונה, וזה דבר שהיום, אני מקווה, אפשר יהיה להתקדם איתו בוועדה, כבר הגשנו את החומר. אנחנו עובדים על תקציב 2020, אנחנו עובדים על תקציב 2021, אנחנו עובדים על חוק ההסדרים, אנחנו עובדים על תוכניות צמיחה נוספות, ואנחנו כל היום עובדים ועובדים.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
ממה שאתה אומר פה אנחנו מבינים שמשרד האוצר נערך להעביר את תקציב 2020, ובנפרד תקציב 2021.
יוגב גרדוס
¶
זה לא מה שאמרתי. מה שאמרתי שאנחנו, כגורמי מקצוע, נערכים להכין גם את תקציב 2020, גם את תקציב 2021, גם אם הוא יהיה דו-שנתי או חד-שנתי, ואם הוא יעבור עוד חודש או עוד חודשיים. גם זה אמרתי בוועדה לביקורת המדינה. אנחנו כדרג מקצועי נהיה מוכנים לכל דבר שיוחלט על ידי הדרג הפוליטי בהקשר של לוחות-זמנים וגם בהקשר האם זה דו-שנתי, חד-שנתי.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
חודשי הקיץ זה חודשי הכנת התקציב, יולי, אוגוסט. אנחנו עכשיו בסוף ספטמבר והכנסת האריכה את המועד להעברת תקציב 2020 עד 23 בדצמבר. מבחינתכם העבודה היא על תקציב 2020, וזה הקופסאות האלה ותיקונן, ואז ניכנס לזה או שתהיו בתקציב 2021 וזו תוכנית עבודה שנתית פלוס?
עאידה תומא סלימאן (הרשימה המשותפת)
¶
הממשלה תחליט אם היא מביאה בכלל תקציב. אם היא מביאה תקציב 2020 לבד ו-2021.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
ברור שהממשלה תחליט, אבל זה אומר שאין עבודה מקצועית על תקציב המדינה.
אנחנו כרגע בסוף ספטמבר, אנחנו ערב יום כיפור וסוכות. הכנסת והממשלה יחזרו באמצע אוקטובר. עולה כאן כרגע שאין עבודה על תקציב המדינה לשנים 2021, ולא ידוע האם הוא בכלל יהיה 2020 או 2021.
היו"ר משה גפני
¶
את אומרת את הדברים נכוחה. אני גם מרגיש את זה, בגלל שאנשים פונים אליי ואומרים: אין תקציב, אין לי משכורת, אני לא יכול לתת אוכל לילדים שלי.
רם בן ברק (יש עתיד-תל"ם)
¶
אדוני היושב-ראש, למה אנחנו חלק מהמשחק הזה? למה אנחנו לא באים ואומרים לממשלה: רבותיי, אתם צריכים להביא תקציב, ועד שלא תביאו תקציב, אנחנו לא מאשרים שום דבר? זה יכול להיות הכוח שלנו.
הילה שי וזאן (כחול לבן)
¶
שאלה קצרה לגבי העודפים. קיצצתם את העודפים מ-2019, 1.4, אבל לא שמתם את זה ב-2020.
היו"ר משה גפני
¶
אולי תמתין רגע, אני אתן לך. אני רוצה לתת לשני אורחים שביקשו רשות דיבור, שעתרו נגד העניין הזה. לפני שאתה מסביר אני רוצה לתת להם שיציגו את הדברים, ולאחר מכן תשלים את הדברים שלך.
שגית אפיק
¶
שאלה חברת הכנסת תמר זנדברג. יש שלוש עתירות שהוגשו כנגד החקיקה שהוועדה האריכה אותה ב-100 ימים וכנגד החקיקה של התוספת לתקציב ההמשכי בסך של 11 מיליארד.
גלעד ברנע
¶
אני לא הולך לדבר על הטענות החוקתיות שהעלינו נגד עצם הוראת השעה, הן מפורטות בעתירה שהגשנו. אתם מכירים אותן, אני מניח, באופן כללי. כרגע גם הממשלה וגם הכנסת נוקטות בעמדה שהוראת השעה היא חוקתית, לכן הטענות במקומן יבוררו בבית משפט, אני לא רוצה להיכנס אליהן.
אני רוצה לדבר על מה שמובא היום. הכנסת קבעה שצריכים להביא לכם תוכנית מפורטת לחלוקה של 11 מיליארד ש"ח. אין לכם דבר כזה בפניכם. אני מאוד מצטער. אני ראיתי את המסמך שהונח על ידי אגף התקציבים, יש ארבעה עמודים, אין שם שום דבר, זו לא תוכנית מפורטת, זו אפילו לא רשימת מכולת לא מפורטת. יש שם כל מיני סכומים, דברים מאוד מאוד כלליים, עמומים, מעורפלים.
ולכן אני בא ואומר קודם כול שמה שמונח בפני הוועדה – אתם יכולים לחשוב אולי שאני לא רוצה בטובתכם, אבל אני כן רוצה שגם ועדת הכספים של הכנסת תפעל כחוק, כדין – הוועדה צריכה להחזיר את זה לממשלה ולהגיד לה: הממשלה, מה שהבאת לנו זו לא תוכנית מפורטת.
אני גם מזכיר לכם שזה היה ויתור ענק, שאנחנו טוענים שהוא לא חוקתי, שבמקום תקציב כהלכתו מביאים לכם את המהלך הזה.
גלעד ברנע
¶
אתם יודעים יותר טוב ממני איך מביאים תקציב מדינה, מה רמת הפירוט שלו, מה רמת ההסברים שיש בו. אין פה כלום. והמשמעות היא שסכום אדיר של 11 מיליארד ש"ח, שזה כספי ציבור – אתם נאמני הציבור, זה לא כסף שלי או שלכם, זה כספי ציבור – למעשה אתם משאירים צ'ק פתוח, כמו שקראנו לזה, לממשלה, לחשב הכללי, לגורמים אחרים, לבצע אותו. הדבר הזה לא עומד במבחן של הפרשנות הפשוטה של הוראת השעה שנמצאת בסיף 3ב לחוק-היסוד.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
עם כל הכבוד, הוא מנהל עתירה לבג"ץ. בטוח הוא רוצה את הפרוטוקול הזה כדי לתקוף את בג"ץ - -
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
אם רוצים עכשיו שהדיון הזה יהיה הכנה לדיון בבג"ץ, אז הוא יטען, ועו"ד קופל יענה ועו"ד שגית תענה.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
הוא בחר להתנהל בבג"ץ, ניפגש איתו שם. אני בטוח שהלשכה המשפטית של הכנסת - - -
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
מה הוא עושה עכשיו? הוא עורך דין טוב, הוא עכשיו רוצה להביא דברים בפרוטוקול הוועדה - - -
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
לא נתנו לו לדבר באותו יום. תמר, אחמד טיבי לא נתן לו לדבר באותו יום. זה היום שבו הוא קרא לי "זבלה", את זוכרת. - - - ישב פה ולא נתנו לו לדבר. למה? למה אני צריכה לשמוע אותו? שילך לבית המשפט.
שגית אפיק
¶
אני רק רוצה להסביר לחברי הוועדה, לא בית המשפט ביקש שהוא יופיע בפניכם. הוגשו שלוש עתירות כנגד הסעיף, כפי שהסברתי, עתירות חוקתיות כנגד חוקתיותו של הסעיף. אנחנו סברנו, ואני חושבת שזה אמור להיות ההליך הנכון עבור עותרים – העתירות האלה הוגשו עוד בטרם יבשה הדיו על הפרוטוקול. הפרוטוקולים של הדיונים של הוועדה אפילו עוד לא יצאו והוגשו העתירות האלה – אנחנו סברנו שאם לעותרים יש מה לטעון כנגד חוק שהוועדה הזאת חוקקה, שיבואו לכאן ויטענו כאן את הטענות. ממה שאני מבינה הוא מבקש לטעון כרגע לגבי 11 המיליארד, שגם ככה אגף התקציבים ייתן ביחס לזה - - -
שגית אפיק
¶
אני רוצה להתייחס לטענה אחת שהוא העלה. הטענה שהוא העלה שהוועדה לכאורה ויתרה על תקציב במחיר של קבלת 11 מיליארד, ושאפילו 11 המיליארד האלה לא מפורטים בפניכם. לעניין הפירוט, אני אשמח שאגף התקציבים ייתן תשובות, גם אנחנו ביקשנו פירוט גדול ככל האפשר, הבנתי מהם שזו רמת הפירוט הכי גדולה שהם יודעים לתת, והם גם נמצאים כאן כדי לתת לכם תשובות בכל עניין ושאלה בכל פרט, אבל אין ספק שהחוק שחוקקתם לא בא להחליף את חוק התקציב. וכפי שנאמר כאן, אותם 11 מיליארד ימשיכו להיות מחולקים באותה דרך של תקציב המשכי, כלומר, בדרך של 1 ל-12. אנחנו נשארים באותה שיטה, לא שינינו את השיטה החוקתית של 3ב הקיים. זו רק תוספת שנועדה להקל על כך שנדרש סכום גבוה יותר מאשר הסכום שעמד - - -
דודי קופל
¶
שתי הערות קצרות ביחס למה שנאמר על ידי עו"ד ברנע. נקודה אחת היא שהתיקון לחוק-היסוד קובע הגשת תוכנית מפורטת ביחס ל-411 מיליארד ולא ביחס ל-11 מיליארד. זו נקודה ראשונה.
הנקודה השנייה היא שמה שהונח בפני הוועדה ב-13 בספטמבר, לפי הוראות חוק-היסוד זה פירוט ברמת תוכניות, כלומר, פירוט ברמה שאנחנו בדרך כלל מביאים את חוק התקציב, לא פחות מזה, עם חלק מילולי נרחב שגם מסביר באופן כללי את תוכן התוכנית המפורטת, כך שלא כל כך ברורה לי הטענה על ארבעה עמודים או משהו בדומה לזה.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
יש רק פירוט של 6-5 מיליארד שקלים. שאר הכסף של ה-11 מיליארד, אני מצטרף ליועצת המשפטית וגם לעו"ד הנכבד שאמר שאין פירוט. 6-5 מיליארד - - - באוויר. ואני מבקש שעד שלא יהיה פירוט, לא תהיה הצבעה. לא יכול להיות שיזלזלו בוועדה.
עאידה תומא סלימאן (הרשימה המשותפת)
¶
גם במסמכים שהגישו אין נתונים. אומרים שיש הקצאות מיוחדות ולא אומרים כמה.
רם בן ברק (יש עתיד-תל"ם)
¶
תודה רבה, אדוני היושב-ראש, את העמדה שלי לגבי חוסר התקציב כבר אמרתי בעבר, ואני חוזר ואומר כאן, ואני חושב שהוועדה הזאת לא הייתה צריכה לדון בכלל בכל הצעות התקציב שמגיעות ממשרד האוצר, אלא לחייב אותם להגיש תקציב, ואנחנו לא חייבים לחכות עד ה-23 בדצמבר ואז לדחות את התקציב בעוד שלושה חודשים, שזה מה שאני שומע שמתכננים, אלא להכריח אותם להביא את זה עכשיו.
לגופו של עניין, צודקים מי שאומרים שאין כאן תוכנית מפורטת. התוכנית חלקית לגמרי, והרבה מאוד מהתקציבים, סכום של כ-6 מיליארד שקלים, אנחנו לא יודעים בדיוק לאן הוא הולך. הוא לא מפורט, ולכן אני חושב שאנחנו צריכים לדחות את ההצבעה עד שנקבל תוכנית מפורטת לאן הולך הכסף. הכסף הזה של ה-11 מיליארד - - -
היו"ר משה גפני
¶
אני רק רוצה לדעת, אם אתה היית עובד במשרד ממשלתי וכמה חודשים לא היית משכורת, האם גם היית אומר מה שאתה אומר עכשיו? אני לא מביע עמדה.
רם בן ברק (יש עתיד-תל"ם)
¶
זה לא עניין של הפירוט. אדוני היושב-ראש, הרי אנחנו בתקציב המשכי. ובתקציב המשכי, שהוחלט כאן בוועדה, 2020 יהיה כמו 2019. זאת אומרת, לא אמורה להיות בעיה לקבל את התקציבים למי שמתנהל כרגע. 11 מיליארד שקל נובע מהתיקון של ה-2.3% ל-400. זה לא מה שיעצור. מה שאנחנו מבקשים זה לדעת לאן זה הולך, זה הכול. לדעת לאן זה הולך ואיך זה מחולק.
הילה שי וזאן (כחול לבן)
¶
אני רוצה להיכנס לעובי הקורה של דברים שרואים בבירור שחסרים פה, לפחות מהבירור שעשיתי עם המשרדים.
אני מצטרפת לכך שאין פה שקיפות. זה ממש בעייתי להסתכל על זה כך, אבל עשיתי קצת שיעורי בית ומבחינתי יש כמה נקודות מאוד חשובות.
האחת, זה משהו שאנחנו יכולים לפתור פה באמת בקלות כלפי העמותות והארגונים. כרגע יש הכרה שהארגונים צריכים לתת מצ'ינג. המצ'ינג הזה הוא של ה-30%, וזה בסדר, אבל מבקשים מהם שמתוך ה-30% האלה 90% יהיו בכסף, בכסף חי. אני חושבת שלאור המצב ולאור המצב של הארגונים חשוב מאוד שאנחנו נאפשר להם שזה יהיה בשווה כסף ולאו דווקא בכסף חי. זו החלטה פשוטה, היא תאפשר להם לגלם את כל השימוש בציוד, במתקנים, בתוכנה וכו' כחלק מהמצ'ינג שלהם, דבר שלא קיים כיום.
אני רוצה להתייחס בכוונה לשני דברים אולי קטנים, אבל מבחינתנו הם עולם ומלואו. האחד זה העניין של המתנדבים בחינוך, בעיקר בתקופה הזאת, בתקופת הקורונה. הפרויקט הזה של מתנדבים בחינוך, עדיין חסר לו כ-4 מיליון שקל. זה אולי סכום קטן מול המיליארדים שרצים פה, אבל עבור מערכת החינוך שיכולה להפעיל מתנדבים, שתאפשר הוצאה של ילדים, קבוצות קטנות, מהכיתה, זה פרויקט מאוד מאוד חשוב. בדקתי את זה, וזה לא מגולם פה לפנינו.
דבר נוסף, השמרטפיות לילדים של הצוותים הרפואיים. אנחנו יודעים ושמענו אתמול גם את ראש הממשלה, הרבה צוותים מסרבים לבוא, חלקם בגלל העניין של הסגר והילדים. גם לפרויקט הזה חסרים 4 מיליון שקלים, וזה משהו שלא נמצא בתקציב. חשוב מאוד למצוא את הכסף, כדי שהצוותים הרפואיים יוכלו להגיע, לעשות את עבודתם ויהיה להם סידור לילדים שלהם.
הכשרות מקצועיות – לזרוע העבודה הוקצו 40 מיליון שקל, מתוכם לא ניתן כסף להכשרות מקצועיות של הגיל הרך, של סייעות וגננות בגיל הרך. אני לא רוצה לחזור, ואנחנו לא צריכים לחכות למקרה הבא. בדקתי את זה לעומק, אין להם את התקצוב להכשרות האלה. זה נאמר בכל כך הרבה ועדות. חשוב מאוד שבתוך זה יוקצו, ההערכה הכוללת היא 70 מיליון שקלים. אני רוצה להיות פרקטית ולהבין שזה לא יקרה, אבל עדיין להקצות איזה סכום שמיועד להכשרות של סייעות וגננות בגיל הרך.
והדבר האחרון, עוד פעם אני חוזרת לארגוני הילדים והנוער. בסופו של דבר הם נמצאים בחוסר של 10 מיליון שקלים. אני חושבת, בהמשך למה שכן ניתן להם, יש להם גידול של למעלה מ-12% גם במספר החניכים וגם בהוצאות השוטפות. חשוב שאנחנו נראה כיצד אנחנו יכולים להוסיף מעל 58 מיליון השקלים שנותנים לתנועות הנוער.
ולסיום, דווקא נושא שהוא לא תקציבי, אבל חשוב לי, מכיוון שהדיון הזה נערך פה בוועדה, על זוגות הקורונה. יצאה מפה הצהרה ברורה של משרד האוצר ושל מנכ"לית משרד האוצר, שהם ידאגו להעביר חקיקה פרטית שתאפשר את החזרת המקדמות לזוגות הקורונה. הדבר הזה תקוע ולא נעשה.
אני חושבת שמכיוון שהורדנו את התקצוב הזה, חלק מההסכם מול בעלי האולמות, שתצא הצהרה ברורה שלנו שאנחנו מבקשים לקדם את זה, לא משנה אם זה בחקיקה ממשלתית או פרטית, על מנת שהם יקבלו את המקדמות שלהם חזרה. תודה.
היו"ר משה גפני
¶
תודה רבה. יוגב, דיברו איתי אנשי משרד האוצר. אתם רוצים לעשות קיצוץ פלט בעניין של התשלומים של ההורים לילדים במעונות. אתם עומדים על זה לעשות קיצוץ פלט? זה נזק גדול.
היו"ר משה גפני
¶
דיברו איתי שרים בממשלה, אני כמובן לא אסגיר אותם, הם דיברו דברים מאוד קשים על העניין הזה. אמרתי להם שאני עוד לא כל כך בעניין, אבל על פניו זה נראה דבר שהיה מן הראוי שתיקחו את זה בחשבון.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אני רק אחדד את זה. מדובר על פלט של 2019 להורים לילדים במעונות היום. מי שמפסיד הכי הרבה מהקיצוץ זה אלה שמקבלים הכי הרבה הנחה וסבסוד. אתמול פרסמו תבחינים שנותנים להם 89 שקל לכולם, לכל מקבלי ההלוואות, במקום שיהיה לאחד 100 שקל ולשני 200 שקל. אבל אל תשכחו, יש ילדים עם 89 שקל ויש להם שלושה ילדים במעון הזה. שלושה ילדים, תוסיף על זה את המדד של עוד כמה עשרות שקלים, והם יכולים להגיע ל-350-300 שקלים, וזה מלבד מה שעכשיו האוצר והרווחה מתנגדים לו בכל נושא הדירוג של ילדי המעונות האלה, שמי שעדיין אין לו דירוג גם בגלל שהם פרסמו מאוחר, אם אין לו דירוג הוא ישלם כביכול בלי דירוג, ואז מה שקורה שאותם הורים, שנמצאים בחל"ת, שפוטרו – השכבות הכי חלשות באוכלוסייה הולכות לשלם על זה דווקא עכשיו בקורונה.
אנחנו מצפים פה ממשרד האוצר, קודם כול, את הפלט של 2019 – אם אני לא טועה זה 100 מיליון שקל, בנושא של מעונות היום – תוותרו עליו. תוותרו. זה דבר מוסכם. לא יכול להיות שאותם מסכנים הם אלה שישלמו בשביל כולנו.
היו"ר משה גפני
¶
יוגב, יש לי בקשה אליך: אל תיתן תשובה שלילית. זה נושא חברתי מהמדרגה הראשונה. כולנו מכירים את זה. זה היה פה בדיונים. אל תיתן תשובה שלילית, לפחות תבדקו את זה.
יוגב גרדוס
¶
אני לא אתן. רשמתי. אני אחזור אליכם עם זה. זה נושא לדעתי שצריך להיפתר בתקציב, כי למעשה הקיצוץ התבצע, כמו שאני יודע, בתקציב 2019 על שנים 2020 ו-2021 קדימה. זה משהו שאמור להיפתר בתקציב. אני חושב שגם שר האוצר התייחס לזה בוועדה לפני מספר שבועות.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
הבעיה שאתמול הוציאו להם את התבחינים, וההורים האלה מתקשרים, והם פשוט מציפים אותנו.
היו"ר משה גפני
¶
שר האוצר התייחס לזה בוועדה. האמת היא שגם אתם סבורים שצריך להתייחס לעניין הזה, זה נכון. היו לי כמה טלפונים, אבל באחד הטלפונים עמדתי עם לשון בחוץ. מה לעשות עם הדבר הזה? יש לי היום תירוץ, התירוץ הוא שאני לא מצוי בעניינים, אבל זה תירוץ סרק. מה לא מצוי? יצטרכו לשלם את שכר הלימוד. תיקחו את זה ברצינות.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
אדוני היושב-ראש, אני רוצה להעלות כאן שלוש סוגיות עקרוניות, לפני שיורדים לפרטים. אני מניח שאחר כך נעבור על הטבלאות וכו', אז אני עוד שומר את הזכות גם להעיר על הפרטים, אבל אני רוצה לדבר רגע על העקרונות.
השאלה הראשונה, שהעליתי אותה קודם, היא שאלת התשלום רטרו. זאת אומרת, ההבנה שכאשר מכניסים כסף עכשיו לתקנה, הכסף נועד לפעולות שבוצעו מינואר ולא מכאן והלאה, אחרת לא פתרנו חלק גדול מהבעיה. אני חושב שצריכה להיאמר כאן אמירה חד-משמעית של משרד האוצר לפרוטוקול.
נקודה שנייה, העלתה אותה חברת הכנסת שי וזאן, אני רוצה לחדד אותה, והיא שאלת העודפים, שפה נאמר שיובאו במסגרת התקציב שיאושר, אם בכלל יאושר, לקראת סוף השנה.
ההימנעות מהעברת העודפים – והעודפים אגב זה לא תקציב, זה כסף שהמדינה כבר התחייבה עליו. גם אם מחר חלילה סוגרים את המדינה, את הכסף הזה צריך לשלם – העובדה שהעודפים לא עוברים מעקרת חלק לא מבוטל מהתקציב שאנחנו נעביר עכשיו. מה קורה? יש תקנות גירעוניות, מכיוון שחשבים לקחו אחריות בצדק ושחררו כספים על חשבון העודפים, כשלכולם היה ברור שהם יעברו. מה שיקרה עכשיו זה שהכסף שאנחנו נאשר עכשיו ייבלע בגירעון, שהוא תוצר של אותה התחייבות שכבר שולמה, מכיוון שהמשרד התחייב אליה כבר ב-2019. התקנה היום היא תקנה גירעונית.
סתם בדקתי במקרה, אנחנו מכניסים פה כמעט 79 מיליון שקל לחמ"ד. ח"מד נמצא בגירעון מאוד גדול בגלל אותן התחייבויות, כשהוא בסמכות וברשות התחייב, שילם, והעריך שהעודפים יעברו, זה תמיד איפשהו באוגוסט, ספטמבר. זה גם כן דבר הזוי, למה תמיד מוציאים את הנשמה עם כפית, מעבירים את העודף בסוף שנה, אבל בדרך כלל העודפים האלה עוברים.
התקציב שיעבור עכשיו ייבלע בגירעון על ההתחייבויות הקודמות, ולא יבוא לידי ביטוי. זאת אומרת, המשכורות שאתה מדבר עליהן ימשיכו לא להיות משולמות, כי שוב, התוספת הזאת שאמורה לפתור, אם תיפתר גם בעיית הרטרו, תיבלע בגירעון של התקנה, וגם ההתחייבויות הקודמות ששולמו – מה לעשות, כי אנחנו רגילים לשלם התחייבויות, ככה עובד מוסר תשלומים סביר – הן לא יעברו עכשיו.
אני אומר פה בהגינות: זה תרגיל פוליטי של האוצר. האוצר אומר לנו: לא תאשרו תקציב מדינה, אז לא יהיו עודפים. אין הבדל אם העודפים האלה מועברים עכשיו או מועברים בתקציב מדינה.
כמו שאמרתי, מדובר על עודפים מחויבים, דהיינו, התחייבויות של המשרדים מ-2019, שנעשו בסמכות וברשות.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
בסך הכול מוציאים לנו את הנשמה עם כפית. ושוב, זה איזה מנוף על המערכת הפוליטית, בין אם על הממשלה ובין אם על ועדת הכספים, כדי להתקדם עם התקציב, כי יש חרב על הצוואר שנקראת "עודפים". בעיניי זה לא תקין. אני חושב שאת העודפים צריך להביא לוועדה - -
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
- - בתוך שבועיים-שלושה, והיא הייתה צריכה לאשר אותם. כידוע, העודפים לא צריכים החלטת ממשלה, הרי העודפים קיימים, זה רק להעביר את זה לוועדת הכספים. שיגישו את פניית העודפים, הוועדה תתכנס, תדון, תאשר.
שוב אני אומר
¶
צריך להבין, הרב גפני, בחלק לא מבוטל מהתקנות, אני לא מדבר עכשיו על התוספות של 3 מיליארד למשרד הביטחון, חלק לא מבוטל מהחוסרים שבשבילם נועדה הגדלת המסגרת התקציבית, כדי לנסות להשוות את 2020 למה שהיה ב-2019, הופך לישראבלוף אם אין עודפים.
ונקודה אחרונה שהיא לא תקציבית. אני מבקש שהוועדה תצטרף לבקשה. יש כבר היום בנוהל שר האוצר לתמיכה בעמותות אפשרות להכיר במה שאנחנו קוראים לו "שווה ערך" – יש מכתב שחתמו עליו הרבה מאוד חברי כנסת כאן – זאת אומרת, פעולות של מתנדבים ותרומות בשווה כסף. מכירים בזה לעניין תמיכות. אלא מה, שבנוהל שר האוצר יש סעיף שמסייג ואומר: ובתנאי - - -
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
כן. במיזם משותף היום המצ'ינג הזה כבר קיים. במיזמים משותפים שווה כסף יכול להיות עד 90% חלק מהמצ'ינג, מה שאין כן בתמיכות. הנוהל מאפשר את זה, הוא רק מתנה את זה בהוראה ספציפית בנוהל התמיכות. ביותר מ-70 מבחני תמיכה שעברתי עליהם רנדומלית לקראת הדיון הזה לא מצאתי ולו באחד מהם יכולת להכיר בשווה כסף. העמותות היום בתחתית של התחתית עם אירוע הקורונה. יש 100 מיליון שקל שגיבשנו כאן סביב הוועדה, לצערי הרב בניגוד לחוק אגב. הקול הקורא היה אמור להתפרסם בחודש שעבר, כבר לפני שבועיים, רק עכשיו הועברה איזו טיוטה. העמותות בקריסה.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
אני שם את זה פה על השולחן, כי זה עוד דרך לעזור למגזר השלישי. זה לא עולה שקל.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
אני רוצה לבקש מאנשי משרד האוצר להעלות את זה בפני שר האוצר והחשכ"ל. להגיד עכשיו גורף שאפשר להכיר במגזר השלישי בשווה כסף. שוב, יש לזה נהלים, ובתנאי שזה מופיע בדוחות הכספיים וכו'. זה לא משהו פרטץ', זה מאוד מסודר. אגב, זה גם מאוד יעזור לפילנתרופיה, יותר אנשים יתרמו עכשיו שווה כסף, מפעלים יתרמו ימי התנדבות, יתרמו תוצרת שיש להם וכו', שהיא שווה כסף והיא לא מוגדרת כסף. זה יגדיל מאוד את הפילנתרופיה של המגזר השלישי ומאוד יקל עליו בתקופה מאוד מאוד קשה בלי שזה מוציא שקל אחד מקופת המדינה, כי בסוף סך כל תקציב התמיכות כמובן נשאר אותו תקציב.
לא נגעתי בכלל בסעיפים שיש לי עליהם הסתייגויות.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
שנים אני לא מצליח להבין את מאמר חז"ל "הטוב שברופאים לגיהינום". עזרתם לי להבין.
היו"ר משה גפני
¶
לא חשוב. תאמין לי, רופא כמו זחאלקה, אני כל השנים איתו, הבדיחות שלו, כל הכבוד להן, זה דבר אחד, אבל הידע הרפואי שלו לא יסולא בפז. הוא מנהל המחלקה שם בבית החולים מעייני הישועה. ראיתי אותו מסתכל עליי ומסתכל על האק"ג ואומר: אתה בטוח שזה שלך? הוא היה בטוח שאני אשכב על המיטה. הוא אומר: אתה באירוע. הוא מייד הזמין את מנהל המחלקה שם שצריך לעשות את הצנתור. בבקשה. אחמד, אני איתך.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
תודה רבה. אמרתי שמדובר במעין תקציב למרות הכחשת האוצר, אבל גם יוגב אמר שזה יכול להיות בסיס לכך וכך. ולכן אתה רואה שיש סעיפים שהם מעין הבנות או הסכמים קואליציוניים, כמו שמקובל בתקציבים, ולכן הקושי שלנו מול ההזנחה של סקטורים אחרים וקבוצות אוכלוסייה אחרות בכל מה שקשור להעברות האלה ולתקציב הזה.
אני רוצה להזכיר מספר נקודות חשובות שנעמוד עליהן, ואני מבקש את תמיכת החברים. יש פרויקט שקוראים לו "חוג לכל ילד" דרך משרד החינוך. יש קושי רב. העלות שלו היא 40 מיליון שקל. אגב, בדירוג 1 עד 6 הסובסידיה של הממשלה היא 90%, ורק 10% של הילד, ו-6 עד 10 זה 50%. חשוב לגייס 40 מיליון שקל כדי שהפרויקט החשוב הזה, חוג לכל ילד, בעיקר בפריפריה, ימשיך להתקיים.
נקודה שנייה היא בתי חולים בפריפריה. אני אדבר גם על בית החולים בנצרת, בית החולים בנהריה, עפולה, סורוקה ואחרים. עדיין למרות כל הצרות יש היעדר תקציב, חוסר בדברים בסיסיים. אני בטוח שאני וחבריי נזכיר את זה בהמשך.
לגבי תוכנית 922, נשארו שם סכומים גדולים. שר האוצר התחייב בממשלה לגבי תוכנית נוספת ולגבי כיבוד הוצאת הכספים שנשארו. אני מבקש שההתחייבות הזאת תיאמר כאן בפני ועדת הכספים. זה חשוב לנו, לראשי הרשויות ולרשימה המשותפת.
יש נושא חשוב לגבי לימודי זום. אין תשתיות ראויות ביישובים הערביים, ולכן חייבים לשדרג את התשתיות האלה באמצעות תקציבים ופעולה מיידית, כי אחרת יש כאלה שילמדו בזום, יהיו להם שניים-שלושה מחשבים בבית, יש כאלה שאין להם מחשבים בבית, וביישובים הערביים ויישובים נוספים, תשתית הפריפריה היא חדשה, וגם כשיש מחשב אחד לשלושה ילדים, הזמינות שלו היא בעייתית.
נקודה נוספת לגבי אוניברסיטאות באופן כללי. פנו אליי מאוניברסיטת חיפה. יש חוסר של 11 מיליון שקל, חובות של סטודנטים. זה נכון גם לגבי אוניברסיטאות אחרות. אני רוצה לעמוד לצד האוניברסיטאות והמכללות, כדי לעמוד לצד הסטודנטים בסופו של דבר.
נקודה אחרונה, ברשותך אדוני היושב-ראש, הגשתי הצעת חוק על סיוע לקבוצות כדורגל שנפגעו בגלל הקורונה. אין צופים, אין קהל במגרשים.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
עסק קטן, עסק בינוני – אחרת יש קבוצות, בעיקר בליגות הנמוכות, לא רק בליגת-על והליגה הלאומית, שיקרסו. לכן אנחנו מבקשים להעביר לקבוצות האלה סיוע. בהמשך הדיונים אנחנו נפרט את כל הנקודות האלה. תודה רבה.
היו"ר משה גפני
¶
תודה רבה. שתסיים את זה מהר ובבריאות שלמה. רבותיי, אני מבקש הפסקה של חמש דקות קודם. חמש דקות הפסקה.
(הישיבה נפסקה בשעה 11:15 ונתחדשה בשעה 11:36.)
היו"ר משה גפני
¶
רבותיי, אני מחדש את הישיבה של ועדת הכספים. ישבתי עכשיו עם אנשי משרד האוצר. היו פה דיונים ארוכים, וקטי את היית שותפה, כמו ינון, כמו רבים אחרים, כמו אופיר, לגבי הנושא של ילדי החינוך המיוחד במוכשר, ואנחנו אמרנו שלא נאשר כלום עד שלא יאושר הכסף של הילדים האלה, שהם ילדי המוכשר, ילדי החינוך המיוחד.
היו"ר משה גפני
¶
כל מי שהיה בעניין הזה אני כולל אותו בנושא. יש בתקציב שאנחנו אמורים לאשר, יש שם את התקציב למוכשר לילדי החינוך המיוחד. זה בפנים. ההתחייבות שלנו בעניין הזה בעינה עומדת. אני רוצה לשבח - - -
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
- - - מהמוסדות, הרי הם הולכים לקבל עכשיו 70%, 18 מיליון או משהו כזה. ויש דרישה שלהם שיחתמו על קץ תביעות - - -
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
זו דרישה לא לגיטימית. ברור שהכסף שצריך לעבור, צריך לעבור, בלי התניות ובלי דרישות.
היו"ר משה גפני
¶
אני מדבר על דבר אחד, והדבר הזה נמצא בפנים. שיבחתי את שר האוצר, שיבחתי את אנשי משרד האוצר בעניין הזה, שיבחתי את הוועדה. אני רואה בזה הישג אדיר שאנחנו לא מזניחים את הילדים של החינוך המיוחד במוכשר, שכולם יקבלו את התקציב, והוא נמצא בפנים.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
הרב גפני, מגיע לך יישר כוח, כי אני יודע כמה ביקורת חטפת על זה בוועדה ומבחוץ, הדפת הכול ושתקת. עבדת בשקט, אבל הצלחת והבאת היום הישג גדול.
יוגב גרדוס
¶
אני רק אסביר איך אנחנו הולכים לעבוד אם וכאשר תאשרו. קודם כול, כשתאשרו את הסכום הזה של ה-411, בסוף עדיין כל ההוצאות שהן במסגרת הזאת יאושרו על ידי המדרג הקבוע בחוק. זאת אומרת, קודם כול, ההוצאות ילכו להוצאות מכוח חוזה, חוק, אמנה, אחר כך פעולות שנכללו בתקציב הקודם, לאחר מכן פעולות חשובות, דחופות, שהממשלה הגדירה, והכול על ידי ועדות החריגים של החשב הכללי. כל זה ממשיך לפעול. החוק לא מאפשר לנו לחרוג מהמסגרת של המזומן, שהיא 410.8 מיליארד שקלים, לצורך העניין. בשנה רגילה אנחנו כן יכולים - - -
היו"ר משה גפני
¶
אגב, לגבי הסעיף הראשון אני מודה גם למשרד החינוך שהיה שותף לעניין הזה, כולל למשה שגיא וכולם. אני לא יכול להמשיך כי התחילה מליאה. אני מבקש לעשות הפסקה עד שהמליאה תסתיים, והיא תסיים מהר. התחייבתי שאני הולך מוקדם הביתה.
היו"ר משה גפני
¶
יש בעיה, יש הצבעה למעלה. זה לא הרבה זמן. אנחנו נחדש את הישיבה מייד כשהמליאה תסתיים. אם אפשר יהיה, ניגש להצבעה. דבר ראשון זה שיוגב יסביר את מה שהוא התחיל להסביר עכשיו.
היו"ר משה גפני
¶
כן, תשובות לשאלות שנשאלו כאן. אני משבח אתכם על האישור, על הנושא הזה של החינוך המיוחד. אני רואה בזה – איך אמרה קטי? "צדק נעשה".
היו"ר משה גפני
¶
תודה רבה. הפסקה, רבותיי. תודה רבה.
(הישיבה נפסקה בשעה 11:42 ונתחדשה בשעה 13:42.)
(אחרי כן אהובה שפר, חבר המתרגמים)
יוגב גרדוס
¶
אני אמשיך. לגבי התוכנית המפורטת. הכללים שחלים על ההוצאה הם אותם כללים של חוק היסוד 3ב, הכול כפוף לוועדות החריגים של החשב הכללי. אנחנו לא יכולים לחרוג מהמזומן. בשנה רגילה יש איזושהי אפשרות לחרוג מהמזומן של מגבלת ההוצאה על ידי אכילת העודפים אבל השנה זה לא מתבצע. כל הוצאה חדשה שלא תאושר במסגרת התוכנית המקורית והממשלה תרצה לתקצב, היא תצטרך להביא מקור מתוך התוכנית להסיט ממקום אחד למקום אחר, וכל שינוי בהיקף של למעלה מ-15 אחוזים, יובא לאישור הוועדה כאן.
יוגב גרדוס
¶
אנחנו נביא את זה כמו העברה תקציבית. כן נבקש שככל שאפשר תוכלו לדון בפניות האלה בצורה יחסית מהירה כי אנחנו כבר לקראת סוף שנה ומן הסתם יהיה כאן לחץ של זמן. זה לגבי איך מבחינתנו זה יעבוד.
היו לי כמה שקפים על התוכנית המפורטת שלנו לשנים 2023-2021. הם מופיעים אצלכם. קיבלתם את המצגת. אני רק אומר בקצרה את השורה התחתונה של אותם שקפים. בגדול הם אומרים את מה שגם אמרתי קודם. לפני הקורונה נכנסנו עם גירעון מבני יחסית גבוה של מעל ארבעה אחוזים והממשלה הייתה צריכה להידרש לדבר הזה בתקציב 2020 ו-2021. הגיעה הקורונה וקצת טרפה את הקלפים. המספרים הם כבר לא ארבעה אחוזים, ארבעה אחוזים זה משהו שכרגע אנחנו מתפללים אליו, אבל כן רואים בשנים 2022 ו-2023 – גם הצגתי את זה קודם – שעדיין אנחנו עם גירעון של מעל חמישה אחוזים, גם לאחר אפקט הקורונה שאנחנו מקווים שיעבור ונצטרך להתמודד עם הדבר הזה.
עאידה תומא סלימאן (הרשימה המשותפת)
¶
כשאתה אומר שהגירעון יהיה חמישה אחוזים, זה בהנחת יסוד של מתי נסיים עם אפקט הקורונה? האם יש לכם הנחה?
יוגב גרדוס
¶
כן. התרחיש שביקשו מאתנו להתייחס אליו הוא שבאמצע השנה הבאה למעשה כבר מתחילים לצאת. אנחנו לא לוקחים את התרחיש הבריאותי. אנחנו מניחים שהמשק חוזר לפעילות באמצע 2021, לפעילות מלאה ללא הגבלות. ככל שהדבר הזה לא יקרה, מן הסתם הדבר משפיע על הצמיחה, על ההכנסות ממיסים ועל הגירעון אבל אני מדבר גם בטווח היותר ארוך של 2022 ו-2023 שאני מאוד מקווה שאנחנו לא נישאר עם הגבלות עד לתקופה הזאת. גם אז, אחרי שיש התאוששות כלכלית, נצטרך לטפל בפער בין ההוצאות של הממשלה להכנסות שלה כאשר כרגע נמצא בפער גבוה יחסית. אנחנו עוד גוררים כמובן את כל ההשפעות של הקורונה והעלייה בחוב תוצר שראיתם קודם שאפילו עלול להגיע אל מעל 80 אחוזים בשנה הבאה.
לגבי מה שמובא בפניכם אותם 410.8 והחלוקה שלהם.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
לפני ה-410, לגבי עודפים, מה שאמרת לגביהם. שאלתי אותך בהפסקה לגבי העודפים בתוכנית 9022 למגזר הערבי.
יוגב גרדוס
¶
אני עומד להתייחס עכשיו לעודפים. אני רק רוצה לדבר על איך זה יעבוד מבחינת העודפים. חברת הכנסת שי וזאן שאלה לגבי זה.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
הוא אומר שחברי הוועדה שואלים שאלות אבל אתה שואל עכשיו שאלה ספציפית נקודתית. הוא נותן קודם סקירה ואני אומר לך בכנות שאנחנו נתכנס גם לשאלות ספציפיות. זאת שאלה ספציפית על 922 וזה בסדר גמור. אתה עושה את מלאכתך נאמנה.
יוגב גרדוס
¶
כבוד היושב ראש, הבעיה של ההפרדה בין ה-410.8 לבין ה-11 היא בעיה כזאת. מעולם לא אושר סכום של 400. זו אחת הבעיות שלפי דעתי יש בחוק היסוד. היא קצת הוקצנה. הכנסתם הוראת קבע שהממשלה תצטרך בפעם הבאה, כשיש תקציב המשכי, לפרסם את ההוצאות הצפויות והמתוכננות שלה וזה קצת יקל על הדבר הזה. אבל למעשה ה-400 מעולם לא היה קיים כתקציב. הוא לא היה קיים ואז למעשה, כאשר אתם מבקשים ממני לפרט מה זה ה-11 מיליארד, אני אתן דוגמה. תקציב הישיבות הוא גם דוגמה טובה או תקציב הביטחון. יש תוספת של 3.1 מיליארד שקלים לתקציב הביטחון.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
ברשותך, אני רוצה לעצור אותך בקטע הזה כי אנחנו ננהל דיון פילוסופי מכאן ועד אמריקה אבל הרצון של חברי הוועדה בסוף הוא, בדיוק כמו שאמרת ואין לי בעיה. הזכרת את תקציב הישיבות וזה בסדר ואת תקציב הביטחון שזה בסדר. בדיוק את הדבר הזה. זה היה עת אישרנו את אותם 11 מיליארד שקלים.
עאידה תומא סלימאן (הרשימה המשותפת)
¶
לא. אתה מדבר בשם כל חברי הוועדה. לא כל חברי הוועדה בסדר אתם מה שנקרא תקציב ביטחוני.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
לא אמרתי. תשמעי אותי עד הסוף. תני לי לסיים משפט ואחר כך, אם יהיו לך הערות, תעירי. אני רוצה להסביר משהו אחר ואני רוצה לדבר על מה שהוא דיבר. אמרתי שהכותרות האלה, זה בסדר גמור. לא אמרתי שהתקציב בסדר. יכול להיות ששום דבר לא בסדר בתקציב, שכל ה-400 לא בסדר. עכשיו את מזדהה אתי? בסדר. אני אומר דבר פשוט מאוד. אנחנו כוועדה ישבנו כאן לילה שלם ועשינו כאן הגדרה שאנחנו נותנים לממשלה עוד 11 מיליארד שקלים בשביל – בגדול, וזו הייתה המסגרת – לעשות העתק הדבק של מה שהיה ב-2019, מה הם הדברים שהיינו צריכים לחרוג בהם ולכן אנחנו אמרנו ושאלנו כאן את אחד האנשים מהאוצר שהיו כאן – אני כבר לא זוכר את מי היום השר החליט למנות שידבר בשמו – כמה כסף צריך בשביל לעמוד ביעדים האלה של אותן תוכניות ושל אותם דברים. אמרו לנו 11 מיליארד שקלים. עכשיו מה שאנחנו מבקשים כוועדה, וזה מה שהחברים מבקשים, עזוב את הפילוסופיה איך חוק היסוד כתוב, אנחנו מבקשים בקשה פשוטה מאוד. יש עכשיו תוספת של 11 מיליארד שקלים. לפי מה שהחשב הכללי אמר יש בעצם כרגע 16 מיליארד כי הוא אמר שעם חמישה מיליארד שקלים הוא לא יתעסק בהמשכי עד היום. זה החשב הכללי וסליחה שאני מזכיר אותו כאן היום. אבל הוא אמר שיש לנו 11 מיליארד שקלים ואנחנו רוצים לדעת פירוט מפורט מה עושים עם אותם 11 מיליארד שקלים. לא מה עושים עם ה-400 אלא מה עושים עם ה-11 מיליארד שקלים. אנחנו רוצים לדעת מה עושים אתם, איזה חורים סותמים, איזה דברים שהסתבכו וכולי. תנו לנו פירוט. זה מה שמבקשים כל חברי הוועדה.
עאידה תומא סלימאן (הרשימה המשותפת)
¶
כל העודפים וההעברות שנעשו או קיצוצים מסעיף בתוך סעיף. הרי ה-400 לא ממש עשו העתק-הדבק מ-2019 אלא העבירו סעיפים ממקום למקום. זכותנו לדעת מה העברתם, איך זה התנייד בתוך המשרדים. זכותנו לדעת לגבי העודפים, ובמיוחד עודפים של תוכנית 922, היכן הכסף הזה ומה יקרה אתו, האם הוא כלול ויישמר או האם אנחנו עושים חלוקה חדשה. ב-11 מיליארד יש מיליארד שקלים מאוד ברורים שהם הסכמים קואליציוניים למרות שכאשר אישרנו את ה-11 מיליארד, לא דיברנו על הסכמים קואליציוניים. אנחנו אישרנו את ה-11 מיליארד כדי שהממשלה תוכל להתמודד עם נגיף הקורונה ולא להתמודד עם הבעיות הפנימיות בתוך הקואליציה.
עאידה תומא סלימאן (הרשימה המשותפת)
¶
מיליארד מתוך זה הלך להסכמים פוליטיים שזה לא מקובל על אף אחד. יש הרבה תוכניות. את מדברת על ארבעה מיליון שקלים? את מדברת על חמישה מיליון שקלים לבתי ספר? מיליארד שקלים נעלמו מה-11 מיליארד שקלים.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
גם את זה אני מוכן לברר כאן. אני מציע שניתן ליוגב להשלים את דבריו. מתוך המיליארד האלה, מה הם הדברים שהם תוכניות. מתוך ההסכמים שהיו, יש תוכניות קיימות שנעצרו באמצע והן היו מוגדרות בהגדרה כהסכמים קואליציוניים אבל אלה תוכניות שנמצאות באמצע. לכן אלה לא הסכמים חדשים. אני יכול לומר לכם לפחות מה שאני יודע שאין הסכמים חדשים. יש מה שהיה ב-2019.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
אני רוצה לעדכן אותם ששלחתי הבוקר מכתב ליועץ המשפטי לממשלה עם העתק ליועצת המשפטית של הכנסת כדי שיברר את הסוגיה הזאת. לא יכול להיות שאנחנו כאן מצביעים על הסכמים שאנחנו לא מכירים. זה לא תקין.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אתם מדברים עם עצמכם. תנו ליוגב להשלים את דבריו. שמעתי ואני מאמין שהיועץ המשפטי לממשלה יענה לך. חזקה עליו שהוא יענה לך.
יוגב גרדוס
¶
לגבי ה-400 ה-11 מיליארד שקלים, החלוקה בין ה-11 וה-400, לצערי את התגובה אפשר לעשות את דרך קצרה שהיא ארוכה או דרך ארוכה שהיא קצרה. אני אנסה להסביר קצת באריכות כדי שלא נצטרך לחזור על זה כמה פעמים.
אין 400. בסדר? אין תקציב, מעולם לא אושר תקציב של 400 ולכן כשאני אומר תוספת למשרד הביטחון בסכום של שלושה מיליארד, אני צריך להתייחס לתוספת למה. תקציב הביטחון עומד על מעל 50 מיליארד שקלים וכשאני אומר שלושה מיליארד שקלים, אני צריך להצביע בתוך ה-400 כמה כסף יש לביטחון. כשאני אומר תוספת לתנועות נוער, אני צריך להגיד כמה זאת תוספת על מה. לכן כל המכלול הזה הוא 411. אני אפרט לכם את זה. כל זה הוגש לכם בצורה מאוד מפורטת. קשה לעבור על תקציב כי זה ממש בנוי מאלפי תקנות ומאות תוכניות וזה קשה גם בשנה רגילה.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
כשאתה כותב לי סעיף של מיליארד שקלים בו כתוב תוספת למשרדי הממשלה בהתאם לתוכנית העבודה, התוספת ניתנה למשרד ראש הממשלה, ביטחון פנים, חוץ, מודיעין, אסטרטגיה, תחבורה, קידום ופיתוח קהילתי, עלייה וקליטה, תיירות, תקשורת, מדע ותרבות וספורט, כלכלה – אני חייב להגיד שמתוך 34 משרדי ממשלה, חסרים כאן כמה, אבל תסבירו. אפשר לפרט את זה הרבה יותר בקלות. זה סעיף כוללני מדי.
יוגב גרדוס
¶
יש כאן חוברת שלדעתי מונה יותר מ-30 או 40 עמודים בה יש סעיפים, הרבה תוכניות וגם הסברים מפורטים בכתב שהם למעשה הסברים – אני לא רוצה להגיד את המילה תקציב כי היא מילה מגונה כאן – כמו שאנחנו מגישים תקציב, כך יש את הפירוט ברמה מלאה על כל משרד ומשרד.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אני אולי לא מבין. אני באמת לא מבין בתקציבים ולא מבין במשפטים אבל הבנת הנקרא, אני מבין. אם היית עושה כאן רובריקה ובה מה היה ב-2019 ומה הולך להיותב-2020, אז 90 אחוזים, הייתי מוציא את זה לאנשים באקסל כי באוצר לא יכולים לעשות את זה כי תקציבית זה לא נכון, כי משפטית זה לא נכון וחוק היסוד לא קובע כך – אז בסדר. אולי היינו מבקשים ממזכירים הוועדה לעשות את זה ויכול להיות שזה היה עובד והיה לנו הרבה יותר קל, אבל זה לא מה שקרה. אתם נותנים לנו משהו שאין לי למה להשוות את זה. אתה כותב לי בסעיף 1.3 בהוצאות חירום אזרחיות 81 מיליון שקלים ולא כתוב לי מה היה ב-2019, את ה-411, ה-11 שאתה לא רוצה להגיד ואני לא יודע מה זה. אולי זה יקל. אם הייתם עושים רובריקה כזאת ומסבירים לנו מה זה.
יוגב גרדוס
¶
כן. זה מוכן. זה מופיע באתר שלכם ושלנו. אם היינו שמים את 2019, ויכול להיות שזו הייתה טעות וכן היינו יכולים לשים, קודם כל, זה לא היה הפער של 11 אלא הוא 11 ועוד 2.4 בגלל המדד, ואין בהכרח קשר – כמו שהסברתי קודם – כי תקציב 2020 או התוכנית המפורטת של 2020 הוא לא העתק-הדבק של 2019 פלוס 11 מיליארד שקלים. עשינו שינויים רבים.
יוגב גרדוס
¶
אני מבין את ההערות. אנחנו יכולים להכין את זה כקובץ ולשלוח לכם. פשוט זה לא יענה על השאלה שלח ה-11 מיליארד כי השינויים הם רבים.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אני הייתי שואל את היועצת המשפטית של הוועדה. אם אתם כאן במסגרת הזאת, מעבר ל-11 מיליארד, יש כאן עוד שינויים שמתחבאים כאן וזו המסגרת בה אתם מאשרים זאת, חוששני. את השינויים הפנימיים אני יכול לאשר במסגרת הזאת? לא בטוח. אני הייתי שואל את היועצת המשפטית אם אני בכלל יכול לעשות את זה.
יוגב גרדוס
¶
אתם ביקשתם תוכנית מפורטת על הוצאת הכספים בשנת 2020. זו תוכנית מפורטת על הוצאת הכספים. אתם רוצים שנעשה השוואה יותר? נעשה השוואה יותר.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
לא. אנחנו רוצים לדעת שני דברים. מה קרה עם ה-11 מיליארד ואם עשיתם שינויים, תעדכנו את הוועדה.
יוגב גרדוס
¶
אני אגיד לכם כי זה פילוסופי. מה שעשינו כדי לנסות להביא כמה שיותר מידע, וזה מה שהיה השיח עם הוועדה, עם היועצת המשפטית גם ערב כניסת החג וגם במוצאי החג, ניסינו לפרט דברים שבמובחן לא היו בתקציב 2019 והתקבלו עליהם החלטות פוזיטיביות בממשלה. זה הסתכם לשמונה מיליארד שקלים. השלושה מיליארד שקלים הנוספים שמשלימים ל-11 מיליארד הם בעצם מעין סעיף סל שהוא ההשלמה של מה שאנחנו צריכים במשרדי הממשלה, גם ציינתי זאת קודם, כדי למלא את ההתחייבויות הקיימות שלנו בלי קשר למה שהממשלה קיבלה כהחלטה בשבוע שעבר.
יוגב גרדוס
¶
הממשלה הביאה לאישור ועדה. הממשלה הביאה לאישור ועדת כספים. בין השאר קל להבחין למשל בקצבאות הנכות. הוחלט על ידי הממשלה להקצות 940 מיליון שקלים תוספת לקצבאות הנכות.
יוגב גרדוס
¶
זה יבוא כחוק נוסף ונפרד אני חושב לאישור ועדת העבודה והרווחה, במידה והנושא הזה יאושר כאן, יהיה לנו מקור תקציבי ואז יבוא חוק. כמו למשל העלאת בני הפלאמורה, החלטת הממשלה שצריכה לבוא לאחר שהמקור יאושר, היא תהיה החלטת ממשלה חדשה שאפשר להבדיל אותה ממה שהיה ב-2019.
עאידה תומא סלימאן (הרשימה המשותפת)
¶
זה מתוך השמונה מיליארד שהוא דיבר עליהם שהממשלה אישרה תוכניות. למה לא הבאתם לנו את פירוט התוכניות של השמונה מיליארד שקלים כדי שנראה מסודר.
יוגב גרדוס
¶
בתוך זה יש שלושה מיליארד שקלים בתקציב הביטחון שאנחנו נסביר בוועדה המשותפת וחמישה מיליארד שקלים. תמיד אפרש להיכנס לראות.
שגית אפיק
¶
במכתב של יוגב. במכתב המאוחר של יוגב נותן בו פירוט של שמונה מיליארד שקלים מתוך ה-11 מיליארד.
יוגב גרדוס
¶
כן. השלושה מיליארד הנוספים, אנחנו יכולים באופן מלאכותי להפריד עכשיו, לקחת את המסמך הארוך ולסמן סעיפים בשלושה מיליארד שקלים אבל אני אומר לכם שהדבר הזה הוא מלאכותי כי לא התקבלו החלטות בממשלה בגין השלושה מיליארד. שלושה מיליארד שקלים, הם כסף שאנחנו והחשב הכללי ביחד הערכנו שהמשרדים צריכים בהינתן מה שהם עשו בשנה שעברה וההתחייבויות הן לשנה הקודמת, בלי החלטות חדשות.
יוגב גרדוס
¶
לא. זה השמונה מיליארד. אני באמת אומר לכם שאנחנו נחשדנו כאן כמה פעמים בהסתרה אבל זה לא המצב. אני לא רוצה לשקר.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אני מחדד שוב את מה ששאלתי קודם. האם שינויים פנימיים בנייר שהגשתם לנו – אתם הולכים להשתמש בו לשינויים פנימיים בתוך המשרדים כאישור ועדת כספים?
שגית אפיק
¶
של ה-411. הוא אומר לך שמתוך זה 400, ואולי אפילו 403, זה סכום שכבר יש עליו התחייבויות. הוא לא יכול לפרט אותן לפני הוועדה כי הוא אומר שזה לא משהו שהיה בפני הממשלה. זה משהו שהחשב הכללי מכוח חוק היסוד חילק לפי אחד ל-12 ומהבחינה הזאת, למרות שזה לא עניין של חשדנו או לא חשדנו, פשוט חשבנו שאפשר להציג את זה אחרת בפני הוועדה. אני אומרת גם לחברי הוועדה שבסופו של דבר קיבלתם רמת פירוט יחסית גבוהה כי קיבלתם בנוסף לפירוט של השמונה מיליארד מתוך ה-11 – לא להאמין שבסוף אני עוזרת לכם – קיבלתם פירוט גם של ה-400 שזה בעצם כסף שבשנת תקציב ללא תקציב, רגילה, לא הייתם רואים בכלל כי זה היה הולך לוועדת חריגים ולחשב ומחולק על ידו והוועדה הזאת לא הייתה רואה את זה. הוא הביא לכם עכשיו גם את זה וגם את זה.
שגית אפיק
¶
רגע. יותר מזה. כל שינוי בתוך ה-411, שינוי תקציבי של 15 אחוזים, יגיע לכאן ונדמה לי שהוא אפילו אמר שהוא יהיה מוכן גם להביא לוועדה כל שינוי ברמה יותר נמוכה.
שגית אפיק
¶
נכון אבל זה החוק. חוק היסוד אומר. לכן גם עשיתם את התיקון הזה של התוספת על ה-11 מיליארד וזאת הייתה הבעיה בחוק כמו שגם יוגב אמר בתחילת דבריו. חוק היסוד היום, סעיף 3ב לחוק יסוד: משק המדינה הוא לא היה ערוך כשהוא נחקק למצב של ניהול תקציב בידי החשב הכללי תקופה כל כך ארוכה. מה שעכשיו יש בפניכם, זה למעשה מצב הרבה יותר טוב מהמצב בו הייתה הוועדה הזאת אלמלא התיקון שהייתם עושים לעניין ה-11 מיליארד, מכיוון שהתקציב היה ממשיך להיות מאושר על ידי החשב הכללי ולהיות מוצא על ידי החשב הכללי בדרך של אחד חלקי 12.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
בחוק שחוקקנו לפני שבועיים אמרנו שהכספים הקואליציוניים שהיו ב-2019 יעברו כמו שהם ל-2020 והפחתות נדרשות אם ירדו פעילויות. אני ראיתי, ואני לא יודע למה לא קיבלנו, מה היה ב-2019.
יוגב גרדוס
¶
לגבי השינויים בין תקציב 2019 לבין מה שעבדנו עד היום ב-2020, התבצעו שינויים, כמו שהסברתי קודם, שינויים מחויבים. זה אומר שיש לנו הסכם שכר עם ההסתדרות שלדעתי עולה חמישה מיליארד שקלים. יותר מזה, היינו צריכים לקחת את תקציב 2019, להוריד חמישה מיליארד שקלים במקומות אותם בחרנו, ואני אסביר מה בחרנו, ולתקצב תוספת לשכר בכל המשרדים, חמישה מיליארד שקלים. מה הורדנו? חלק מהדברים שירדו הם פעילויות שנגמרו ב-2019, החלטות ממשלה שנגמרו ב-2019, יש דברי שהם בחינת מדדים שירדו ולכן התפנה מקור. הצרכים היו כל כך גדולים שלמעשה מה שהיינו צריכים לשות, זה לומר למשרדי הממשלה שאנחנו מפחיתים לכם את מה שנקרא בסיס התקציב שלכם, אתם לא תקבלו אותו בתקציב ההמשכי כי יש לנו מחויבויות חוזיות או חוקיות שאנחנו צריכים לעמוד בהן. בין השאר, דרך אגב, נושא שדובר כאן בוועדה, הפחתנו את תקציב התמיכות מ-100 אחוזים ל-70 אחוזים. הדבר הזה פינה מיליארד שקלים והעברנו אותם לשימושים שאנחנו צריכים למלא את החוקים ואת החוזים.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אבל יש סעיפים שנמחקו. למשל החינוך המוכר שאינו רשמי, 92 מיליון שקלים, תקנה שלמה שהייתה ב-2019 והיא נמחקה לגמרי. היא לא מופיעה כאן.
יוגב גרדוס
¶
הגענו להסכמה עם משרד הבריאות וזה תוקצב במסגרת הנושא הזה. זה למעשה הוטמע בתוך תקציב משרד החינוך. הנושא הזה קיבל מענה מלא.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
הוא מדבר על סעיף אחר. שלמה, תהיה אתי ואני אסביר. יש שני סעיפים. יש סעיף אחד בנושא של החינוך המיוחד. הוא לא מדבר על זה. הוא מדבר על הסעיף של המוכר שאינו רשמי, התגבור, כל סעיפי התגבור למיניהם ודיברנו על זה קודם. בניגוד למה שהיה הסיכום באותו לילה שלא סוגרים תוכניות, נעלמו - ודיברנו על כך קודם ואתה מודע לזה – בתקציב עכשיו. זה בניגוד לסיכום שהיה אז. כשאנחנו אישרנו על ה-11 מיליארד, שאלנו האם הכול ייכנס ואמרו לנו כן אבל זה הגיע לכאן בלי. שואל שלמה קרעי את מה שאנחנו שלנו אותך קודם בחדר למה זה נעלם. יושבים שם עשרות מנהלי מוסדות שמעסיקים אנשים, אלפי הורים שמשלמים שכר לימוד ברמות מטורפות במוכר שאינו רשמי שלצערנו הוא באמת בלי אבא. הוא נמצא כאן כאילו בחוץ, כאילו לא קיים, כאילו לא רלוונטי ונמחק. למה זה לא בבסיס התקציב, למה קוראים לזה תגבור, גם זו שאלה שצריך לשאול, לא אותי אלא את משרד החינוך, למה זה לא חלק מבסיס התקציב שלו. אבל זה בא כתגבורים. הסעיף הזה לא נמצא. מבקש שלמה קרעי שתסבירו למה. ניסיתם לשכנע אותי למה, לא הצלחתי להבין. הבנתי שכרגע זה לא שם. אולי תסביר לשלמה ואולי היא ישתכנע.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
שאלת מחילה, הדגמה, כדי שכולנו לא נשרוף כאן את הזמן. מאחר ואנחנו מכירים את היושב ראש הקבוע תקופה וגם כשהוא בהתאוששות, הוא יכול להעביר לכולנו שיעורים בפוליטיקה, אני באמת שואל שאלה, סתם כדי שנדע איך לכלכל את צעדינו. אני מבין שקודם לכן הייתה איזו ישיבה אצלו בחדר, היו שמועות שבעקבותיה נסגר מה שנסגר, לא ברור איך. עכשיו השאלה מה אנחנו עושים כאן עכשיו. אם נדרוש, נקבל פירוט? אם יהיו תיקונים, אפשר לעשות אותם או שצריך בכלל לחזור לממשלה ואז לוקח עוד שבוע עד שהיא תתכנס? כל אחד ידבר שתי דקות, יצלמו אותו, כל אחד יצלם ויעלה סרטון, כל אחד יילחם על הדברים שלו.
הדבר הזה עבר בממשלה, עבר בלי הפירוט. תאמינו לי ש-90 אחוזים משרי הממשלה אין להם מושג על מה הם הצביעו.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
כל אחד רוצה לדעת מה הסיכום התקציבי אצלו במשרד. זה המצב עכשיו. אם אנחנו עושים כאן עכשיו דיון אמיתי, בואו נעשה דיון אמיתי. אם בסוף יעמוד כאן נציג הקואליציה ויגיד, חבר'ה, מצביעים כי גפני סיכם קודם בחדר שכנראה מצביעים.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
זה לא קשור לגפני. אל תנסה להפוך את זה כאילו נסגר כאן משהו במחשכים. אנחנו צריכים להחליט אם אנחנו רוצים לקחת את זה למקום שאנחנו דוחים את זה, לא מצביעים היום, המדינה במצב חירום לאומי, משרדי הממשלה צריכים את הכסף למשכורות, משרד הביטחון צמא לכסף הזה, תוכניות אנחנו בכינו עליהן שלא מתוקצבות, יקבלו עכשיו. השאלה אם אנחנו רוצים לאשר את זה או לדחות את זה.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
קודם כל, אמרת דברים מצוינים אבל חבל על הזמן. כל אחד יעמוד עם זכוכית מגדלת ויבקש לדעת לגבי הסעיף הזה. זה ייקח חמש שעות ואחר כך נצביע על זה כמו שזה.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
למה? הבקשה של חברי הכנסת היא לגיטימית. אני אתם. אם חסר להם משהו ממה ששלחו עד עכשיו, צריך להשלים להם את זה. זה בסדר.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
אני שואל אותך כמרכז הקואליציה כאן. אמרת משהו על החדרים, יש לי קצת ותק עליך – יש דברים בחדרים כי אחרת הדיון לא היה מתחדש, אם לא היו נסגרים דברים בחדר.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אני הייתי ואני אענה לך. תאמין לי שאני אומר לך את כל מה שהיה בחדר. נחשוף את זה בשידור חי.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
כבר אין כאן קואליציה ואופוזיציה. אנחנו ביחד הגינו את הרעיון הזה של התוספת והעברנו אותו וכולי. אם אופיר צודק, בסופו של דבר כנראה לא יהיו תיקונים כי לא נרצה שהממשלה תתכנס ולא נתקע את כל המדינה. אפשר לומר לאוצר, חברים, אנחנו מבקשים דבר אחד, אנחנו עכשיו מצביעים אבל יש לכם 24 שעות או 40 שעות - - -
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
אנחנו רוצים פירוט. הבעיה היא שכאן זה מופיע ברמת תוכניות. אני מבקש לקבל פירוט ברמת תקנה, שיהיה פירוט ברמת תקנה כי אם יש תקנות, אתה יודע באתר של משרד האוצר כמה היה ב-2019. פירוט של מה שיש עכשיו כולל גם ה-400 וגם ה-11 מיליארד.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
אני אומר שאפשר לדון כאן חמש שעות. חבל על הזמן. אם יש כוונה לא לאשר, בואו נדבר על זה בינינו. אם יש לנו כוונה כחברי ועדה – ובעיניי אין כאן קואליציה ואופוזיציה - ואם יש כאן אי אילו דברים שמבחינתנו הם MUST, אנחנו לא מאשרים ושהממשלה תשבור את הראש להביא פתרונות – אין בעיה. אם אין כוונה כזאת, כי בסוף הקואליציה תצביע ואני חושב שגם חלק מהאופוזיציה כנראה – שוב, יש כאן 17 מיליון שקלים ללהט"ב ואני לא יודע איך אתה לא תצביע בעד. אם כאן לאף אחד קווים אדומים, פיקוח נפש, בואו נבקש מהאוצר איזה פירוט אנחנו מבקשים לקבל. אני מוכן לשבת כאן עכשיו 10 שעות, 20 שעות. אגב, בתקציב מדינה יש לוועדה סמכות לתקן. כאן אין לוועדה סמכות לתקן. אנחנו לא מוכנים לאשר את זה כמו שזה, שהממשלה תלך לתקן ותחזור. אנחנו לא מוסמכים לעשות כאן תיקונים כי זה לא תקציב. אנחנו מאשרים כאן את מה שהממשלה אישרה. תקנו ותביאו מתוקן.
שגית אפיק
¶
זה אכן לא ברמה של חקיקה ראשית שאתם יכולים לקבוע מה שאתם רוצים. צריך להגיע כאן לתיאום יחד אתם ביחס לתיקונים שאתם רוצים להכניס. יש תיקונים שניתן יהיה להגיע אתם לתיאום ולהכניס אותם תוך כדי האישור כמו שעושים בתקנות. יש תיקונים, כמו למשל לעניין הסכמים קואליציוניים, שדורשים החלטת ממשלה ולכן אי אפשר יהיה לתקן אותם אוטומטית בנייר הזה אלא הם יצטרכו לחזור לממשלה ולקבל החלטה לגביהם כדי לערוך תיקון.
שגית אפיק
¶
אפשר לאשר בכפוף לשינוי תקציבי כיוון שממילא, כפי שנאמר כאן, שינוי של מעל 15 אחוזים – והם מוכנים אולי גם לסכום אחר – צריך להביא לכאן לאישור. אפשר לאשר בכפוף לתיקונים עתידיים שהם יעשו.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
בחדר הסגור שאלנו האם אפשר להגיע להסכמות היום והתשובה הייתה לא. שאלת בצלאל מה היה בחדר הסגור וזאת הייתה התשובה. שאלנו האם אפשר להגיע היום להסכמות על שינויים והתשובה הייתה לא. אחד הדברים המרכזיים, ואני אומר זאת גם לשלמה וגם לבצלאל, ואתם מכירים את הנושא הזה כמוני, הנושא היה התקנה של המוכר שאינו רשמי שנעלם, אותם 92 מיליון שקלים. שאלנו כמה פעמים והתשובה הייתה לא, גם על סעיפים יותר קטנים, לא יהיו שינויים. עמדת שר האוצר היא שלא יהיו שינויים
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
סגן שר האוצר אומר שבכלל לא חסר. אני רק מעדכן אותך. יש סגן שר במשרד האוצר שאומר שהבעיה הזאת לא קיימת והוא לא יודע על מה מדובר.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אני מסכים. אני לא חולק עליך אבל בצלאל הגדיר את זה יפה. יש לנו שתי אפשרויות היום – או כקואליציה להעביר את זה או לא להעביר את זה.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
לא יעבירו את זה. תראו כמה האוצר מזלזל בוועדה הזו. שר האוצר מציג כרגע בפני ראש הממשלה תוכנית מיוחדת, הלב הפועם של הכלכלה. אתכם בכלל לא סופרים. איך יתכן שנאשר 310 מיליארד שקלים בהינף יד? ללא דיון, ללא פירוט, ללא השתתפות הלשכות, ללא הציבור. מישהו מכם בכלל למד את החומר? התשובה היא לא. אף אחד מכם לא למד את החומר ואתם בכלל לא יודעים מה יש בו. אנחנו נהיינו חותמת גומי, סמרטוטים, עושי דברו של האוצר והממשלה הזו. אני אומר לכם, זה לעשות מוועדת הכספים יותר מחותמת גומי. אחרי שתצביעו תגידו איך הצבענו, לא ידענו. ברגע שהצבעתם, הקפה נזל ואת אף אחד זה לא מעניין. אני אומר לכם שאין שום בעיה, אנחנו אישרנו את ה-11 מיליארד שקלים לפני שלושה שבועות, עד היום הם לא הביאו. תמיד הם מביאים ברגע האחרון כדי להעמיד אותנו בפינה של הקיר. זה הנוהל בוועדת הכספים. הוועדה איננה חשובה בכלל. מוועדה מרכזית באה ופיקחה על פעולות הממשלה, הפכנו לשום דבר. אני אומר לכם שמה שמציע חבר הכנסת סמוטריץ' להצביע, כבר עשינו את זה בעבר ומה יצא מזה? כלום ושום דבר. תמיד דחוף, שלושה שבועות עברו מאז שאישרנו את ה-11 מיליארד שקלים. אני אומר לך אדוני היושב ראש שאם הייתי היום בוועדה, הייתי מגיש מאות הסתייגויות כדי לעצור את התהליך הזה.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני קורא לחברים שלי לדחות את כל הנושא לשבוע הבא כדי שנוכל ללמוד את החומר. לא קורה שום דבר.
עאידה תומא סלימאן (הרשימה המשותפת)
¶
אני חושבת שאנחנו רואים שינוי מהותי לא רק בתקציב המובא בפנינו אלא במהות של העבודה בתוך הוועדה הזו. אנחנו רואים כאן שינוי בסמכויות שלנו כחברי כנסת, חברי ועדת הכספים, וזה קורה לנגד עינינו. באו אלינו ואמרו דחוף, דחוף, דחוף, המצב, המדינה ואי אפשר עכשיו ללכת לבחירות ו-11 מיליארד – אישרנו. נתנו מה שנקרא צ'ק פתוח. אמרנו לממשלה שאנחנו מתנהגים באחריות כלפי האזרחים שהם במצב של מגיפה ובמצב כלכלי קשה, ואתם צריכים להתנהג באחריות. מה אנחנו מקבלים כאן? מה בעצם אנחנו מקבלים? מישהו מבין אילו תוכניות תועדפו?
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
את לא שואלת על משרד הביטחון. על איזה סעיף? בואו נתחיל לרדת לרזולוציה כדי שנבין במה מדובר. את הביקורת הבנתי. לביקורת היינו שותפים ומיקי שצועק כאן, הוא זה שצעק עלי לפני שבועיים ושאל למה לא מכנסים את הוועדה כאשר היועצת המשפטית של הוועדה ביקשה פירוט. בואו נעשה סדר. אף אחד לא צריך להטיף מוסר על בקשה לתיעוד כי ביקשתי אותה.
עאידה תומא סלימאן (הרשימה המשותפת)
¶
אנחנו דנים בחומר הזה. זה בלתי מתקבל על הדעת שאי אפשר להשלים כאן משפט. החומר הזה שאנחנו צריכים לקרוא אותו, מתי קיבלנו אותו? אתמול?
עאידה תומא סלימאן (הרשימה המשותפת)
¶
זה רציני? אתם זורקים לנו מידע כזה שמדבר על מיליארדים, שחיכינו להבין מה התוכניות, שצריך להשוות עם 2019 כדי להבין איך הזזתם, איך תעדפתם, איך הממשלה תעדפה את התוכניות. אנחנו כבר שבועיים בתוך הוועדות ומדברים על תוכניות שלא ברור אם ימשיכו לתפקד או לא ימשיכו לתפקד. קיבלו רק 25 אחוזים מהתקציבים של התמיכות וארגונים הולכים לקרוס ואתם באים אלינו עם חומר כזה, ערב לפני הדיון, ועכשיו צריכים לאשר. למה? כי יש בהילות ואומרים לי שאם אתם לא הייתם מקבלים משכורות – סליחה, זאת לא אחריות שלי, זאת אחריות של הממשלה שלא מתפקדת, זאת אחריות של הממשלה שמנסה להזיז דברים לפי הסכמים קואליציוניים ולפי אינטרסים פוליטיים ולא לפי אינטרסים של האזרחים ולא לפי אינטרסים של המשרדים השונים.
אני מסתכלת ומנסה לקרוא ולהבין, אתם נתתם לנו רשימה ואני כן מאלה שמנסים להבין. נתתם לנו רשימה לגבי איזה משרדים קיבלו תוספות. אתם לא נוקבים מה הסכומים בתוך המסמך שמתקן. אומרים שהועברה להם תוספת עבור. אתם מדברים באופן מאוד כללי וגדול.
תבוא ותגיד לי משפט אחד שאני אסגור אותו. כל העודפים מ-922 יישמרו ויהיו ניתנים לשימוש ב-2020 ובנוסף לזה יש את התקציב של התוכנית הזאת. אתה תוכל להגיד לי את זה במשפט אחד שלם, בלי לעשות סיבובים?
יוגב גרדוס
¶
אני יכול להגיד לך שלגבי 922, כל הכסף של התוכנית יתוקצב לגבי 2020 והעודפים מ-2019, יש החלטת ממשלה, להעביר 88.8 אחוזים מהעודפים של השנה שעברה לשנה הזאת.
עאידה תומא סלימאן (הרשימה המשותפת)
¶
אתה אומר שהקיצוץ הרוחבי שעשיתם בתוכניות של 2019, בכלל המשרדים, בתקציבים של כלל המשרדים, זה היה 11.2 אחוזים?
יוגב גרדוס
¶
רק העודפים. ראש הממשלה החליפי ושר האוצר גם הצהירו בישיבת הממשלה שהם מתכוונים לקדם תוכנית חדשה, 9222, שתובא ב-2021 כי לגבי 2020 התוכנית קיימת ויביאו תוכניות למגזרים נוספים. לכן אני חושב שדווקא בנושא הזה את יכולה להסיר את החששות שלך. אני יכול גם להביא פירוט יותר מפורט. התקשרתי גם לוועדה וביקשתי לשאול האם יש שאלות ספציפיות אבל לא קיבלתי שאלות ספציפיות. אם תרצי, נעביר לך את כל החומר.
עאידה תומא סלימאן (הרשימה המשותפת)
¶
לא, אני לא צריכה להעביר שאלה לטמיר. אף אחד לא אמר לי שזה התהליך.
עאידה תומא סלימאן (הרשימה המשותפת)
¶
חוץ מזה, אף אחד לא אמר ששבועיים מעכשיו חברי ועדת הכספים, יש לכם, הדלת פתוחה, תשאלו את השאלות ונחזור אליכם עם תשובות. אנחנו שבועיים לא שמענו כלום.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אני רוצה להתקדם ולשאול שני דברים. הסתכלתי בסעיפים, גם אני עברתי על החומר שלשום, ובתוספת למשרדי ממשלה, תוכנית עבודה, ברובריקה השנייה במכתב שלך. בפירוט התקציב עבור צרכים נוספים שאושרו על ידי הממשלה. אני רוצה לשאול האם יש לכם טבלה מה זה מיליארד השקלים האלה?
יוגב גרדוס
¶
אין לי טבלה של מיליארד השקלים. כמו שהסברתי קודם, הדבר הזה, אי אפשר לפרק אותו כי הוא מוטמע בתוך ה-404 מיליארד.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אתה כותב מיליארד, זה מבוסס על משהו. נתת 100 לזה, 30 לזה ו-40 לזה. צריכה להיות טבלה באיזשהו מקום.
יוגב גרדוס
¶
כן. אני יכול לתת דוגמאות כאן וגם לשלוח יותר מאוחר פירוט. אני לא יכול לפרט את מה שביקשה ממני היועצת המשפטית.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
לא ביקשתי עכשיו פירוט של סעיפים לפי סעיפים. תגיד לי שלמשרד ראש הממשלה נתת 100 מיליון, לביטחון פנים 100 מיליון, למשרד החוץ 100 מיליון, למודיעין 100 מיליון ואת כל השאר חילקת ל-30 המשרדים הנותרים. גם זאת תשובה.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
זה מה שאנחנו מבקשים. אני אומר לך עוד דבר אחד. בתוכניות נוספות במשרד החינוך, חצי מיליארד שקלים, כן הייתי מצפה, בגלל מה שהעלו כאן החברים. עת אישרנו את אותם 11 מיליארד שקלים היינו מוטרדים מתוכניות שנמצאות באמצע ונעצרות. כשאתה אומר לי שאתה שם חצי מיליארד שקלים לתוכניות שהן באמצע והן נעצרות, האם תוכל לומר לנו אילו תוכניות אתה עוצר, כמו ששאלנו קודם וכמו שגילינו את אותם 92 מיליון שקלים של המוכשר. אני רוצה לדעת מה נעצר. אני גם את זה רוצה לדעת בהסכמים הקואליציוניים. זאת אומרת, אם למשל יש כסף בארגוני הנוער, לצורך העניין היו 100 שקלים והשנה יש 50 שקלים, אנחנו כחברי הוועדה רוצים לדעת את זה. זאת אומרת, תצביע לי על הסעיפים שירדו בגלל שהבית היהודי לא בקואליציה למשל. אולי זאת סיבה אבל תגיד לנו את זה ואולי זה ישכנע את בצלאל להצטרף לקואליציה עוד היום.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
כמו שביקשת לקבל את הסעיף בעמוד 2, ביקשת תוספת למשרדי ממשלה, שלוש שורות אחר כך, יש השלמת תקציב תמיכות. גם כאן אני רוצה לקבל פירוט.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
השלמת תקציב תמיכות, הוא הכי ברור כאן. הוא השלמה למה שהיה חסר בשלושה מיליארד השקלים.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
לא. אבל מה הסיבה? אני יודע לתת הרבה מאוד דוגמאות שזה לא מתיישב על 2019. תנו פירוט.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
ב-2019. המוכר שאינו רשמי שאתה צועק עליו ומייצג אותו היה בהסכם הקואליציוני של יהדות התורה. יש לי חדשות בשבילך. הורידו את זה. אני מסכים, לצערי הורידו את זה.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
אם הם יביאו את הפירוט של הסעיף הזה שאמרתי לך יחד עם הטבלה הזאת של ההסכמים הקואליציוניים, אתה תדע כמה יש.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
זה לא שם. אתה צריך לשאול ואני עזרתי. תאיר את עיניי בהסכמים הקואליציוניים איזה דברים ירדו כי בצלאל סמוטריץ' לא בקואליציה או כי ש"ס העבירו הסטה מסעיף לסעיף.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
אם הוא יביא לך את השלמת תקציב תמיכות עם פירוט פלוס הטבלה הזאת, אתה תדע בדיוק כמה יש.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אבל זה בסעיף אחר. בצלאל, אני עוזר לך. אני אתך ולא נגדך. לא שמעת את הסיפה של דבריי. אני ביקשתי להבין. ה-700 זה 100 אחוזים. זאת אומרת, זה ממלא 100 אחוזים עד ההסכמים הקואליציוניים. אין שם הורדות. כך הסבירו וזה מה שאני יודע.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אני אומר לך היכן הם הורידו. יש לך עוד כמה מאות מיליונים שהיו בהסכמים קואליציוניים ושם הם הורידו. לכן אמרתי שבסעיף של ההסכמים הקואליציוניים, תגידו לנו מה הורדתם.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
בצלאל, הבאת דוגמה טובה למה שהסברתי לך קודם. מינהלת הזהות היהודית, היה 100 אחוזים קואליציוני. לכן תגידו לנו מה ירד מהקואליציוני.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
לגבי הזהות היהודית. התוכנית היא גדולה ואני רוצה לדעת כמה יש בתקנה של מינהלת הזהות היהודית.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
יותר מזה. פוריות על פי ההלכה. תוכנית גדולה במשרד הדתות. בשנת 2019 היו שם חמישה מיליון שקלים ואני רוצה לדעת אם יש חמישה מיליון שקלים.
יוגב גרדוס
¶
אני שמח שאתה אומר את זה. זה בדיוק מה שחידדתי קודם, למה היה חשוב להביא את כל ה-411 ולא רק 11 כי לא היה אומר לך כלום אם הייתי רק נותן את התוספת.
יוגב גרדוס
¶
לגבי הפירוט, אנחנו נפרט. בדרך כלל אתם מאשרים תוכניות ואז מפרסמים את התקנות באתר האינטרנט שלנו. לדעתי אנחנו יכולים לעשות את זה מיידית. תוך יום או יומיים לפרסם את כל התקנות ותוכלו להשוות. הסיפור של הקואליציוני הוא סיפור שאני מניח שתרצו לדון בו בהמשך, הוא יותר מורכב. לא הייתה כאן הבטחה ולדעתי גם אין סמכות לשר כה או אחר להבטיח דבר כזה. לא הייתה כאן הבטחה שיהיה העתק-הדבק.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
הייתה. הייתה. אני אומר לך יותר מזה. לא רק שהייתה הבטחה אלא בממשלה השתמשתם להוריד את ה-140 מיליון בזה שאתם לא יכולים - בגלל שאמרתם שתישארו במסגרת 2019 - להוסיף על 2019. זה לא היה נכון. מישהו עשה כאן סיבוב אבל זה בא מאותו מקום. זאת אומרת, אתם השתמשתם בזה פעמיים. פעם אחת הבטחתם ואחר כך אמרתם שלא הייתה הבטחה וגם הורדת כסף על בסיס ההבטחה הזאת.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
לא יתכן שתקנות שלמות נמחקות כשהפעולות עדיין מתבצעות. מה אתה מצפה מאנשים? מעובדים, ממוסדות, מפעילויות? אתה מצפה שהם יקבצו נדבות? אני לא מבין את זה.
יוגב גרדוס
¶
אמרתי גם קודם שהתקציב הזה, 411 מה שאישרתם לנו, מסגרת התקציב הזאת, היא לא מספקת את כל צורכי הממשלה. לכן יש הרבה דברים שלא מתוקצבים כאן. אם היה תקציב מלא, הייתה תוספת של לפחות מיליארד שקלים בתוך המסגרת והיינו יכולים לתת מענה לעוד צרכים. חוץ מזה שהממשלה רצתה צרכים מיוחדים כמו תוספת לתקציב הביטחון, דברים שחלקם לא היו בשנה קודמת והיינו צריכים לתעדף. יש פעילויות שלא מתוקצבות. זה סדר העדיפויות שהממשלה קבעה. במידה וירצו לעשות שינויים, אנחנו נבוא לכאן לאישור.
לגבי ההסכמים הפוליטיים עצמם, יש כאן הבדל גדול. כתב אסי מסינג, היועץ המשפטי שלנו, תשובה למיקי לוי שביקש לברר מה הנפקות המשפטית של ההסכמים. אין כאן הסכמים קואליציוניים, יש כאן הסכמים פוליטיים. הסכמים קואליציוניים הם הסכמים שנחתמים בעת הקמת הממשלה, כאשר הקואליציה מוקמת, וזה מה שהיה ב-2019.
עאידה תומא סלימאן (הרשימה המשותפת)
¶
מה זה הסכמים פוליטיים? מתי הם נחתמו ההסכמים הפוליטיים האלה? זה בדיוק כמו שנגיד שהתקציב שמולנו הוא לא תקציב. בדיוק באותה רמה.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
לצורך הפרוטוקול, כמו שבצלאל אמר, שלא יהיה בחדר סגור, אני רוצה – שלמה, ברשותך כי זאת שאלה שגם אתה העלית – לשאול שתי שאלות ספציפיות. קודם כל, הסיפור הזה עם המוכר שאינו רשמי, הוא חוטף מכה אחרי מכה. שאלנו אתכם בחדר סגור ואמרתם חפשו אותנו, וזה בסדר, אבל אני אומר שוב שיש לנו כאן 92 מיליון שקלים שהיו אמורים לסייע איכשהו לחוליה הכי חלשה בחינוך במדינת ישראל, שזה המוכר שאינו רשמי כי לכם ראש הממשלה דאג ברוב טובו וחפצו, לאחרים איכשהו בחוק יסודות התקציב הצלחנו להינצל מהמלתעות של מדינת ישראל שנת 1992 לחוק יסודות התקציב. המוכר שאינו רשמי נשאר די בבעיה. כשאתה מוריד 92 מיליון שקלים מהסעיף הזה, אנחנו בבעיה. שאלתי אותך בחדר, שלמה שואל אותך כאן, גם בצלאל שאל את אותה שאלה. אני מאמין שאותם הורים שהתקשרו אלי, התקשרו גם אל בצלאל. אני אשמח לשמוע תשובה לשאלה הזאת.
שאלה שנייה. מכיוון שדיברנו על המסגרת ואנחנו הבנו בהתנהלות מול החשב הכללי שזה כן יחזור חזרה, גם מה שהיה בהסכמים הקואליציוניים בגלל היעדר הפעילות ולא בגלל שאלה הסכמים קואליציוניים, אני רוצה להבין מה קרה בסעיף של ארגוני הנוער. תמיכה בארגוני נוער. האם זה באותו סכום? עשיתם אותו במשרד החינוך כמעט כולם ביחד, מחוגי סיירות ועד יוזמות חינוכיות יחידות לעיר ירושלים. האם הסעיף של ארגוני הנוער ירד? אם הוא ירד ממה שהוא היה ב-2019, אולי תסבירו לוועדה למה הוא ירד.
לפני שתסביר, אני אאפשר לחבר הכנסת אלכס קושניר להתייחס.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
אני מסתכל על מספרי התוכניות ואני מבין שבאמת קשה לך להפריד בין תקציב 2019 ל-2020 כי זה מסובך ואני גם מבין למה. השאלה היא מאוד פשוטה. אני מסתכל על תוכנית מספר 220102, תוכנית שמפורטת. תוכנית כתוב עליה 56 מיליון.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
לפני הפירוט. אם אני מסתכל ומשווה את הכסף בתוכנית הזאת בתקציב 2019 על כל מה שנקרא גלגוליו, בסיס התקציב ואחר כך על שינוייו ואחר כך הקיצוצים שהיו אם היו, ואני מסתכל על המספר הזה, האם המספרים האלה זהים, שונים ומה השתנה בהם?
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
במקומך אני הייתי שואל על סעיף שגם מאוד מטריד אותי. את אותה שאלה הייתי שואל לגבי הסעיף של מדע, תרבות וספורט.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
זה אותו קו אדום שבצלאל דיבר עליו, אבל לא משנה. יש כאן הרבה מאוד דברים שנעשו - לטעמי, אני לא בא אליך בטענות כי הבעיה היא לא אצלך אלא אצל הפוליטיקאים - במחשכים. אתה קורא לזה הסכמים פוליטיים אבל אני לא יודע מה זה. אני לא יודע מה זה הדבר הזה. אני יודע שהסכם קואליציוני מובא לידיעת הציבור ולידיעת חברי הכנסת. אני יודע שיש חוק התקציב ובסופו של דבר כל ההסכמים בתוך הקואליציה מובאים לאישור המליאה ושם מצביעים. עכשיו רוצים להעלות את זה כאן בחדר הזה עם 17 חברי ועדה. לי זה לא נוח. אני רוצה להבין האם הדף הזה ששלחתם – כמו ששגית אמרה, בגופן 10 - האם אתם יכולים לעשות פשוט השוואה לפי התוכניות שמפורטות כאן. מה היה בסיס התקציב ב-2019, מה היה על שינוייו אחרי שקיצצתם ומה קרה לזה. אני אפילו לא מבקש ממך שמונה ספרות. אני מדבר על שש ספרות.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
כן. אני מציע להוריד את זה. בוא נוריד את זה. יש כאן קואליציה – אני, אתה ובצלאל סמוטריץ' – אנחנו מורידים את הסעיף הזה.
רם בן ברק (יש עתיד-תל"ם)
¶
על פי הסעיף מקבל הוועדה המקומי של הישוב בחברון 2.5 מיליון שקלים ואיך זה לגבי ועדים אחרים?
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
מקבל את זה על פי סעיף בפרשת חיי שרה, כשאברהם אבינו קנה את המערה וקבר שם את שרה. על פי החוזה הזה, זה חוזה עתיק מאוד.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
אני נתתי את מספר התוכנית כדוגמה. אני רוצה לדעת פירוט על כל התוכניות שיש וזאת לא רק תוכנית אחת.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
מה שהוא יכול לתת, הוא ייתן לך. אחר כך נתכנס להצבעה. גם אני שאלתי לגבי כמה סעיפים. הוא ייתן תשובות.
עכשיו אוסאמה ישאל שאלה לגבי סעיף אחד ואחר כך ניתן ליוגב לענות ברצף בלי להתווכח אתו.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
לשאול. יוגב אומר שהוא ביקש שאלות ספציפיות. אני אומר שקודם כל לא ידענו הוא ביקש שאלות ספציפיות. אם הוא היה אומר לנו שאלות ספציפיות היינו מציפים אותו בשאלות. הוא חייב לתת פירוט מדויק כי למעשה מדובר כאן באישור של תקציב.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
תקציב המשכי. אנחנו מדברים על תקציב המשכי של 11 מיליארד שקלים ולכן זכותנו כוועדה לקבל אישור על התקציב הזה. אם זה היה 411 מיליארד, חודשים על גבי חודשים היינו דנים על מנת לאשר את זה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אתם עכשיו רוצים, בגלל שאישרנו את זה לפני שלושה שבועות, עם כל הכבוד לכבוד היושב ראש, בריאותו קודמת לכל, אבל שלושה שבועות לא קיימנו דיונים ולא קיבלנו פירוט אבל פתאום באים עכשיו, ביום האחרון, לפני הפגרה ומבקשים שנאשר את זה. כך זה עובד? לכן אני אומר שאני חוזר למה שקיבלנו אתמול. אני מדבר על המסמך שקיבלתי אתמול. מדובר כאן על תקציבים. מתוך זה יש קרוב למיליארד שקלים - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
המסמך הזה הוא לא לדיון. נאי אומר לכם עכשיו כמשרד האוצר. המסמך הזה הוא לא לדיון. אי אפשר לדון עליו פחות משלושה שבועות. זה לא מסמך שדנים עליו בדיון. זה דיון תקציב בשלוש קריאות. זה לא דיון ועדה לתקציב המשכי. דיון ועדה לתקציב המשכי יכול לדון רק על זה ועל זה הוא צריך להיות עם מקסימום הפירוט האפשרי. לכן שאלנו שאלות ואתם תענו תשובות על מה ששאלנו, על הפירוט אותו אתם יכולים לתת ואז נצביע.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
צודק אדוני היושב ראש, באמת היו צריכים להיות שלושה שבועות כדי להיות תקציב אבל אני אומר שעל המסמך הזה שקיבלנו אתמול, בסכום של מיליארד שקלים, הסכמים פוליטיים בעלי משמעות תקציבית.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
איזה פירוט? היו צריכים להגיד יהדות התורה – 300 מיליון שקלים, ש"ס – 400 מיליון שקלים. יבואו ויגידו לנו למשל 114 מיליון שקלים תרבות יהודית. תראה איזה פירוט. תמיכה בתרבות יהודית. פרויקטים יהודיים ברשויות המקומיות, מרכזים להעמקת החינוך היהודי, תמיכה בשיעורי תורה ותרבות יהודית, פרסומים, פעולות ורכישות. זה פירוט? זה פירוט של 114 מיליון שקלים? כשאני מבקש ממך מיליון שקלים או שני מיליון שקלים או חמישה מיליון שקלים, אתה, יוגב, משגע אותנו ושואל למה, איך, איזו דרך, אסור וכולי. כך אתה מאשר 114 מיליון שקלים? זה פירוט? זה ליהדות התורה, לגפני. בסדר. אדוני היועץ המשפטי של משרד האוצר, אני מזכיר לכם שפעם בתקציב היה חבר כנסת, חזן, שקיבל 10 מיליון שקלים, מיקי זוהר קיבל 20 מיליון שקלים, אז תגידו. סמוטריץ', נכון שקיבלת? מיקי זוהר קיבל 20 מיליון שקלים. חברת הכנסת שטרית, 18 מיליון שקלים. יוגב, עם כל הכבוד, עוד סעיף לגבי החטיבה להתיישבות. 41 מיליון שקלים לפעולות החטיבה להתיישבות – בינוי פנימיות ביהודה ושומרון, מה שנקרא השטחים הכבושים, ותיעוד ההתיישבות.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אין תיאום.
את התוספת של 11 מיליארד שקלים אישרנו. אתה יכול להגיד לי האם לחברה הערבית שמהווה 20 אחוזים מהציבור, איזה כסף תוספתי יש לה מתוך ה-11 מיליארד השקלים האלה?
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
שאלתי קודם על ה-404.6. כלומר, אם היה 399.8 – נדמה לי שזה הסכום שהיה – תקציב ואתם אומרים שהחיוב להרשאה הוא 404.6, אני מבקש לדעת האם הוצאתם ואיך הוצאתם את ה-4.8 או ה-4.7 האלה, מעבר למה שכבר אושר. אני מבין שהתקציב הוא אחד חלקי 12 ואם כך הייתם צריכים להיצמד ל-399.8.
שאלנו האם יש תכנון להגיע לתקציב של 2020 גם ב-23 בדצמבר. אתם לא יודעים אם מתוכנן אבל אתם יודעים אם אתם עובדים על זה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
ראית שישבתי בשבת עד עכשיו ומותר לי לשאול שתי שאלות גם אם אני יודע שהתשובה לא תינתן. אני רוצה שהשאלות יישאלו ואני יודע מה אני עושה. אני רוצה לדעת אם אתם בכלל עובדים על זה. נכון שב-23 בדצמבר, יהיה לנו בסוף תקציב לשבוע.
הדבר האחרון, נושא שאני חושב שכולם דיברו עליו, העודפים. יש משרדים שחיים על העודפים האלה ואחד המשרדים שאני יכול לומר שהוא גם קרוב ללבי, זה המשרד לשירותי דת. יש שם 114 מיליון עבור עודפים לבד. אם אתה עושה קיצוץ של 11.2 אחוזים, בסדר. אני מבין שהחשב הכללי לא מוכן ל-11.2 אלא הוא רוצה יותר. משרד כמו המשרד לשירותי דת, שהוא נבנה בחלקו הגדול על עודפים, ואני מאמין שיש עוד כמה משרדים קטנים כאלה, אתה לא יכול לבוא ולהגיד שאתה לא שם עודפים בסוף שנה או שאני עושה עליהם פלט, על הכול, ואז הם יישארו בלי תקציב המינימלי של הדברים. אם דיברו על זהות יהודית או על כל מיני דברים אחרים שנמצאים, חלק מזה אלה הם העודפים. צריכה להיות אמירה ברורה מה יהיה עם העודפים האלה ומה אתם הולכים לעשות אתם.
אם כן, הנקודה הראשונה שהעליתי הייתה לגבי ה-404.8 מיליארד, מה אנחנו עושים, מאיפה הכסף הזה הגיע, איך השתמשתם בו בלי אישור של ועדת הכספים. הנקודה השנייה היא לגבי העודפים והשלישית היא האם אתם מתכננים ועובדים על תקציב 2020. מוסיפה גם חברת הכנסת הילה שי וזאן ושואלת גם לגבי העודפים במזומן ומה קורה אתם. אגב, שתדע, המשרד לשירותי דת משנת 2018, לא נתנו להם 50 אחוזים מהעודפים.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
שלמה קרעי, ביקשת לשאול שאלה ספציפית לגבי הסעיפים. גיבשנו מיוגב לענות על השאלות ואחרי שהוא יענה, אני מודיע לכולם – תעשו את הגיוסים שלכם, של הקואליציה והאופוזיציה - שאנחנו נכנסים להצבעה. אם למישהו יוגב לא יענה על השאלות, ויכול להיות שאני אהיה אחד מהם, שיצביעו נגד.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אדוני היושב ראש, קודם אני רוצה לשאול שאלה אחת שהזכרת אותה בתחילת הדברים לגבי ההתחייבות של החינוך המיוחד והמוכר שאינו רשמי ל-2020. אותם 90 מיליון שקלים.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
הודיע יושב ראש הוועדה, הודיע גם יוגב ויוגב מאשר את זה, לפי ההחלטה שהייתה בוועדה שאישרה למנכ"ל משרד החינוך. לצערי הרב בהערה שלך צריך את כל הסיפור הזה של גני הילדים, המוכר שאינו רשמי, וזה פצע מדמם. בגלל שאנחנו לא מאשרים תקציב, את הדבר הזה עוד לא פתרנו.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אדוני היושב ראש, אני רוצה לומר. כמו שאמרנו, היו תיקונים בחוק שהעברנו לפני שבועיים שההסכמים הקואליציוניים יהיו כמו שהם לגבי פעולות שנמשכות. מספר סעיפים שאני יודע, כמו זהות יהודית, כמו המוכר שאינו רשמי, לא נמצאים או שירדו בצורה דרמטית. אני אומר שאנחנו יכולים ללכת לפי מה שתגיד היועצת המשפטית, שיש לנו אפשרות לבצע שינויים בצורה מסוימת.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
מבחינתי או שאנחנו נשמע כאן התחייבות לפרוטוקול ממשרד האוצר שהדבר הזה יתוקן, שהדבר הזה בהמשך, כמו שאמר מרכז הקואליציה, אופיר, שאמר שבשינוי הבא שיהיה כאן, אנחנו נטפל בכל הנושאים האלה והסעיפים שלא נמצאים כאן, יחזרו להיות כמו שהתחייבו לפני שבועיים. אם יש התחייבות של משרד האוצר שזה יקרה, אני אצביע בעד.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
בעיניי זה הרע במיעוטו בעניין הזה. אם אין אפילו התחייבות לפרוטוקול, יוגב, כמו ההתחייבות שהייתה לנו לפני שבועיים כאן עת דיברנו ואמרנו שהפעולות שהיו בשנת 2019 ימשיכו להיות בשנת 2020 בכל מה שנוגע להסכמים קואליציוניים - - -
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אני אומר לך אדוני היושב ראש שאם אין התחייבות לפרוטוקול על העניין הזה, אני חושב שזאת בדיחה שעושים מהוועדה, בדיקה שעושים מאתנו, הופכים אותנו לחותמת גומי ולא עומדים בהתחייבויות ואני מתכוון להצביע נגד.
עאידה תומא סלימאן (הרשימה המשותפת)
¶
יש לי שאלה. היכן שכתוב השלמת תקציב התמיכה, אחת התקנות שאתם משלימים תקציב תמיכות 230120, האחרונה, זאת לא תקנה שנמצאת בגוף התקציב והיא לא בתמיכות של המשרד? אלה שירותים של המשרד? למה הכנסתם את זה בתמיכות?
הדבר השני. כפי שידוע לנו חסרים 500 מיליון שקלים לאמצעי קצה ותקשוב לתלמידים בבתי הספר. האם כללתם אותם והכנסתם אותם? האם הם עדיין יהיו חסרים? מה המצב?
לא הבנתי את התשובה לגבי תשלומי הורים למעונות יום. האם עדיין רוצים להעלות את התשלומים? מה מתוכנן?
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
הטבלה שאתם קוראים לה קואליציוני. המשרד לשירותי דת, תוכנית 220102, זאת הזהות היהודית. מטעמי שקיפות, ומאחר ומדובר בכסף קואליציוני, אני מבקש שיהיה כתוב שזה לפעילות... וחייבים להיות רבני קהילות ורכז קהילה.
יוגב גרדוס
¶
אני לא יכול לשנות את הטבלה. זה התקבל בהחלטת ממשלה. אני לא יודע להכווין את הכסף הזה. יש נוהל מסודר.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
כדי לעמוד בנוהל אני רוצה שהדברים יהיו על השולחן. בגלל שאתם עושים את זה כאן ברמת תוכניות גדולות, שיהיה ברור מה זה התקציב. זה תקציב קואליציוני וכדי שהוא יהיה ברור ויעמוד בנוהל של היועץ, אני מבקש להבין.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
הבית היהודי אכן בקואליציה. אני לא בבית היהודי.
דבר שני. יש כאן סעיף ולפי מה שאני מבין ממשרד האוצר יש מקור תקציבי והוא מגובה בהחלטת ממשלה אחרת וזה נושא של תקציב ביטחוני, מענקים ביטחוניים לרשויות ביהודה ושומרון בסך 34.5 מיליון שקלים. אני רוצה לבקש שהם יתחייבו להביא את ההחלטה הזאת, את התקציב הזה, הכי מהר שאפשר.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
רבותיי, חברי הוועדה, אחרי שבצלאל סיים את השאלות וההערות שלו, הסדר הוא כדלקמן. אני לא אתן להפריע ליוגב בהערות ביניים. אני מבקש מיוגב לענות על השאלות ששאלו חברי הוועדה ולאחר מכן תהיה הקראה ואנחנו נתכנס להצבעה. ניתן לו לדבר ברצף ולענות על השאלות. מי שלא יקבל תשובה, אני ממליץ לו להצביע נגד, ומי שיקבל תשובה, אני ממליץ לו להצביע בעד. לאחר מכן תהיה הקראה ואנחנו נצביע.
יוגב גרדוס
¶
אני מבקש שתימחק ההערה של חבר הכנסת סמוטריץ' מהפרוטוקול בנושא שימוש פוליטי של משרד האוצר בעודפי התקציב ואי העברתם.
יוגב גרדוס
¶
כזכור לי, בשנים האחרונות, מי שעיכב את העודפים, זאת בעיקר הוועדה. אני לא אומר שזה לא לגיטימי אבל היה פער גדול בין המועד שהגשנו את העודפים לאישור הוועדה לבין הזמן בו אושרו.
כסף לאוכלוסייה הערבית קיים בהרבה סעיפי תקציב בתוך ה-411 מיליארד, חוץ מ-922, וכן ניתן כאן כסף ייעודי עבור האוכלוסייה הערבית בנושא הקורונה, גם הסכמים שהגיעו לכאן בוועדה וגם בהקצאה נוספת שהוקצתה דרך משרד הפנים.
יוגב גרדוס
¶
בנושא הכשרות לגיל הרך, נושא שאעלה קודם. קיים כסף רב להכשרות מקצועיות שהקצינו במסגרת תקציב הקורונה ואנחנו נעבוד עם זרוע העבודה בנושא הזה ונראה אם ניתן לתעדף את נושא הגיל הרך, אם יש צורך כזה.
יוגב גרדוס
¶
הכסף קיים. ככל שמשרד העבודה יראה צורך מקצועי, אנחנו נתמוך בזה אבל אני צריך לבדוק את זה מולם. מתחיל אתם שיח.
נשאלו הרבה שאלות לגבי ארגוני הנוער. התקציב לארגוני הנוער בסך הכול, בבדיקה שעשינו עכשיו, הוא גבוה מזה של השנה שעברה אחרי התוספות של ההסכמים הפוליטיים.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
כאן בוועדה מותר לשקר. תני לו לענות. הוא יסיים את התשובה. לא יכול להיות דיון כזה. לא יכול להיות דיון שלא נותנים להשלים משפט. אני לא הבנתי ואת כבר שאלת. מותר לי להבין? אני לא יודע על מה את מדברת כי לא שמעתי אותו. לכן תני לו לסיים את הדברים. יוגב, תגיד מה היה ב-2019 ומה קרה ב-2020.
יוגב גרדוס
¶
אני מדבר על כל התקציב כולל עודפים. היה 71 מיליון. יכול להיות שבטבלה יש 56 אבל גם הוא עודפים משנים קודמות. לפי מה שאנחנו בדקנו עכשיו, יהיו 72 מיליון אחרי כל התוספות והעודפים.
יוגב גרדוס
¶
אני מבין מה אתה רוצה. אני פשוט חושב שאתם לא הולכים למקום נכון בהקשר הה של ההסכמים הפוליטיים. צריך להגיד שהכסף בנושא הסכמים פוליטיים מוקצה למשרד והמשרד רשאי לעשות בו כרצונו. הוא יכול להסיט את הכסף, הוא יכול להשתמש בו למטרות אחרות ואני לא חושב שראוי כן בוועדה - - -
הילה שי וזאן (כחול לבן)
¶
החשב הכללי התחייב כאן ושר האוצר התחייב כאן שמשרד האוצר ישלים את התמיכות מ-70 ל-100, בלי קשר להסכמים קואליציוניים כאלה ואחרים. זה שכחול לבן לקח מהסכומים המגיעים לו במסגרת ההסכמים הקואליציוניים והכניס כסף, זה לא קשור אליכם. אתם התחייבתם להעלות את תקציב תנועות הנוער מ-70 ל-100 אז תעלו מ-70 ל-100. מה שכחול לבן הוסיפה, זה בהסכם עם יושב ראש הוועדה וזה לא קשור. אתה לא יכול לבנות על זה ולהגיד לי שהם מקבלים יותר מאשר קיבלו.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
הילה, זה לא נכון, אבל לא משנה. הילה, אם את מדברת, זה לא נכון. מה שאת אומרת, זה לא נכון.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אני אומר לך למה זה לא נכון ולכן אני שאלתי פירוט. בסעיף הזה היו 56 מיליון והעלו אותו. הוא אמר קודם שיש כאן שני סעיפים, סעיף של ה-0.7, שזה העלה את כל התמיכות שהן לא במסגרת התקציב הקואליציוני ל-100 אחוזים. כך הצהיר כאן יוגב ואני נוטה להאמין לו כי הוא חדש כאן כממלא מקום. הוא אמר ש-0.7, הוא העלה ל-100 אחוזים. חוץ מזה בתמיכות יש הרבה סעיפים קואליציוניים. בסעיפים הקואליציוניים, זה לא נמצא בסעיף של ה-0.7 אלא זה כאן. אומר לך יוגב שבאה מפלגה מסוימת לצורך העניין והורידה בארגוני נוער ובאה מפלגה מסוימת והוסיפה, על המזל שלהם זה הסתדר וזה הגיע למיליון שקלים יותר.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
שהיה של הבית היהודי. תקציב קואליציוני של הבית היהודי. אני אומר לך שהוא היה תקציב קואליציוני של הבית היהודי.
הילה שי וזאן (כחול לבן)
¶
כחול לבן הוסיפה שבע ואז יוצא כאילו הם קיבלו יותר מאשר קיבלו ב-2019. אני אומרת שההתחייבות של החשב הכללי הייתה שהאוצר ישלים מ-70 ל-100. אני מדברת על ארגוני הנוער.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
בלי הכספים הקואליציוניים. 2019, זה היה דרך הסכמים קואליציוניים והוא אומר שהוא לא יכול לשלם את זה. זה אותו מיליארד שקלים של הסכמים קואליציוניים. באה מפלגה מסוימת, שהיא אולי לא רוצה שידעו שזאת היא, והוציאה מארגוני הנוער 16 מיליון שקלים. יש לי חדשות בשבילך. היא הוציאה משם 16 מיליון שקלים ולא ארבעה מיליון שקלים.
יוגב גרדוס
¶
אני ממשיך. לגבי תשלומי רטרו. זה על פי הנהלים. יש תשלומי רטרו שמאושרים ויש תשלומי רטרו שלא מאושרים. אני לא רוצה להתחייב כאן אבל אני חושב שדווקא לגבי נושא השעות כן ניתן לשלם רטרו אבל אני אבדוק את זה עם החשב הכללי. מה שמותר, מותר, ומה שאסור – אסור.
יוגב גרדוס
¶
עודפים. הנושא עלה כאן בהרבה סוגיות והסברתי קודם. הממשלה קיבלה החלטה להעביר קצת פחות מ-90 אחוזים מהעודפים משנה שעברה. גם בשנים קודמות זה היה 90 אחוזים. הדבר הזה יצטרף לתקציב ההמשכי כרגע במסגרת התחייבויות. כשיעבור התקציב, זה יעבור כעודף רגיל לכל דבר.
מה זאת מסגרת התחייבויות, כי אני רואה שזו השאלה הבאה שלך. אמרתי קודם שאנחנו לא רשאים להוציא במזומן יותר מ-410.8 מיליארד שקלים. בניגוד לשנה רגילה בה אתם מאשרים לממשלה מסגרת הוצאה והיא יכולה לנצל חלק מהעודפים כדי לחרוג ממסגרת ההוצאה הזאת במזומן השנה זה לא מתאפשר בגלל חוק היסוד ולכן אנחנו נפתח את העודפים כמסגרת התקשרויות. אני חושב שברוב המשרדים אין לזה השפעה משמעותית כי הם מגלגלים את אותה כמות עודפים בגדול בין השנים. יכול להיות שבאיזשהו משרד ספציפי זה קצת יגביל את ההוצאה במזומן והם יצטרכו לדחות את ההתקשרות עד שיעבור התקציב. אני מזכיר שוב שבמידה והתקציב לא יאושר, אנחנו נצטרך לבוא לתיקון העודפים.
יוגב גרדוס
¶
כן, עובדים על תקציב 2020. הבסיס לתקציב 2020 קיים. יש תיקונים קטנים שיצטרכו להתבצע גם למסגרת וגם פנימית. אנחנו נהיה ערוכים לזה.
חשוב לי לומר לפרוטוקול, וגם אמרתי את זה קודם, אנחנו הגשנו לוועדה בהתאם לחוק את התוכנית המפורטת ב-13 בספטמבר. התבקשו השלמות והגשנו מה שצריך. יכול להיות שההשלמות התקבלו מאוחר ואני מצר על זה אבל מה שהיינו מחויבים, הגשנו. אני חושבת שזאת כמות מאוד משמעותית בטח לעומת מה שהכנסת רואה בשנה שאין בה תקציב, כאשר אין פירוט בשנה כזאת, ולכן קיבלתם כאן פירוט מאוד מאוד משמעותי. אני מבין שקשה מאוד לדון בו כי הנושאים מורכבים.
404.6. אחרי שקיבלנו מסגרת של 410.8, לקחנו, אנחנו והחשב הכללי ביחד, את ההוצאות המחויבות. זה לאו דווקא הוצאות שכבר הוצאו אלא מה שאנחנו צופים עד סוף השנה כהוצאות שנהיה מחויבים להוציא, אם בהתאם לחוק, חוזה, אמנה או בהתאם לפעילויות שאנחנו חושבים שהסגירה שלהן לא מתאפשרת כבר. זה הסתכם לאותו סכום. מעל זה המלצנו לממשלה להשלים למשל את התמיכות שהן לא פעולות מחויבות על פי חוק. היה אפשר לסיים את השנה גם עם 70 אחוזים מהתמיכות. מכיוון שהוסכם כאן בוועדה וגם על החשב, על זה התווספו הסכומים.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
כלומר, לא באמת הפעלתם הרשאות להתחייבות. אתה מחכה לוועדה שתאשר ואז אתה מפעיל א ההרשאות האלה.
יוגב גרדוס
¶
שלחנו לכם את דוח הביצוע. כמה יצא במזומן, שלחנו לכם.
הגדרה ששייכת לעמותות. זה נוהל. אנחנו נדבר עם החשב הכללי וככל שניתן, נעשה את זה. זה נושא מורכב שאני מכיר מהעבר. נושא קצת מורכב. נעבוד מול החשב הכללי ונראה מה ניתן לעשות.
כל סיפור מערכת החינוך, הסיפור של התקשוב, אנחנו הקצינו 4.2 מיליארד שקלים ללימודים בזמן הקורונה. יש הרבה כסף לדיגיטציה שם ולתמיכה.
יוגב גרדוס
¶
כנ"ל לגבי המתנדבים. הבנתי שמדובר בארבעה מיליון שקלים. אני חושב שבתך תקציב של ארבעה מיליארד שקלים שמשרד החינוך קיבל, הוא ימצא את הכסף.
יוגב גרדוס
¶
אני לא יכול לענות עכשיו על ארבעה מיליון שקלים אבל אני אומר לך שהמשרד קיבל 4.2 מיליארד שקלים כתוספת ואני חושב שהם יכולים למצוא את הסכום הזה.
יוגב גרדוס
¶
אין לי כרגע תשובה לזה.
התקציב הביטחוני. בישיבת הממשלה הוחלט להקצות את הכסף אבל נדרשת החלטת ממשלה כדי להקצות אותו בפועל לרשויות. אני מניח שהחלטה כזאת תבוא.
חבר הכנסת קושניר שאל לגבי תוכנית. כל הנתונים יפורסמו באתר האינטרנט של המשרד.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
זה מאוד רלוונטי ומאוד קריטי לחברים. אמיתי אני אומר לך. הרב גפני היה כאן בבוקר והתחלנו את הדיונים ונקיים הצבעות. באותו לילה, הסיכום שלנו היה שאנחנו לגבי ה-11 מיליארד שקלים הולכים לדאוג שיקרה משהו מאוד פשוט ואני מדבר ברמת אזרח ולא ברמת חוק יסוד. יש תוכניות קיימות ואף אזרח לא יודע אם מקיימים מכוח הסכם פוליטי או הסכם ציבורי או הסכם כזה או אחר. יש תוכניות קיימות שהן נעצרות בגלל שאין תקציב. אנחנו רוצים לוודא, בגלל שאין לנו את הזמן ואת היכולת להיכנס עכשיו לדיון מעמיק, שהדברים האלה יימשכו. הדרך שלנו לדעת את זה כוועדה היא אם אנחנו נדע שזה מה שהיה ב-2019 וזה מה שקורה ב-2020, בעיקר לגבי ה-11 מיליארד ואם אתה רוצה לעשות את זה על הכול, אז על הכול. בסוף יוצא שנדע מה קורה ב-2019 ומה קורה ב-2020. את זה בסופו של דבר לא קיבלנו ולא נוח לנו עם זה. אני אומר לך בכנות. לא נוח לנו. להרבה מחברי הוועדה לא נוח. למשל, תמיכה בשיעורי תורה, אני לא יודע, ירד, עלה? אין לי דרך לדעת את זה.
יוגב גרדוס
¶
אתה צריך לקחת שני קבצים ולעשות ביניהם רווח. נעשה את ה עבורכם. אין בעיה אבל היה אפשר לבדוק.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אם זה נפתח, אני לוקח כדוגמה תמיכה בשיעורי תורה. ירד או עלה? הוא נמצא בתוך סעיף אחד גדול. תמיכה בשיעורי תורה, כמה היה ב-2019 וכמה ב-2020?
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אני רוצה להבין היכן עומדים הדברים לגבי התחייבויות שניתנו כאן על דעת אגף התקציבים, על דעת היועץ המשפטי של משרד האוצר ועל ידי סגן שר האוצר. דובר על תקציב לפתיחה של חמישה חדרים אקוטיים בעדיפות בערים נצרת, נהריה, אשקלון, אשדוד ועפולה. חמישה חדשים וזה היה התנאי בגללו הסרנו את הרוויזיות לפני כשבועיים בהצבעה.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
כי השאלה היא האם זה הישג של ישראל ביתנו או של הליכוד או של ראש הממשלה או של שר האוצר. התעכבנו על זה שעה וחצי.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
כולם ביחד. השאלה היא אחת. האם בתוך התקציב הזה שאתם מביאים עכשיו פתרתם גם את העניין הזה.? זאת הייתה התחייבות.
ניר ברקת (הליכוד)
¶
האוזן המוזיקלית שלי שמעה ואם הבנתי נכון אמרת שהסכמים קואליציוניים בוטלו אבל אתם יודעים להחזיר את זה בדרך אחרת.
ניר ברקת (הליכוד)
¶
אמרת שאתם משלימים כמו שנה שעברה למעט הסכמים קואליציוניים שאתה משלים אותם בדרך אחרת. האם הבנתי נכון או לא נכון?
יוגב גרדוס
¶
לא, לא משלים אותם בדרך אחרת. אנחנו מדברים עכשיו רק על תקציב התמיכות. מה שעשינו, הם היו חסרים ב-70 אחוזים עד היום והשלמנו ל-100 אחוזים ללא הסכמים קואליציוניים ועל זה אנחנו מוסיפים את הטבלה הזאת.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
הוא יודע שזה ירד. ניר, הוא אומר לך. אנחנו יודעים על תקנות שלמות שבוטלו. המוכר שאינו רשמי, 92 מיליון שקלים, בוטל.
יוגב גרדוס
¶
אם רוצים להשלים את כל ההסכמים הפוליטיים בשנים קודמות, זה מחולק לחלק מהדברים שעברו כחוקים אבל עלו סדר גודל של מעל מיליארד וחצי שקלים. אם רוצים להשלים אותם, צריך כאן תוספת של כמה מאות מיליונים לנושאים האלה. חלק מהדברים שהיו בשנה קודמת כבר לא ניתן לבצע, בהמשך לשאלתו של חבר הכנסת סמוטריץ', כי יש דברים שאי אפשר לשלם אחורה ויש דברים שכן אפשר לשלם אחורה.
ניר ברקת (הליכוד)
¶
אבל למעט דברים שאי אפשר לשלם אחורה, איך אנחנו יכולים לדעת? תראו, מה אנחנו בעצם רוצים לדעת? אנחנו רוצים לדעת שכאשר אנחנו חותמים היום ומצביעים בעד, שלא שכחנו משהו. התשובה הגנרית שאני הייתי מצפה לשמוע היא שעל פניו אין פערים יחסית לשנה שעברה למעט דברים שאי אפשר לשלם אחורה.
יוגב גרדוס
¶
יש כאן מאות סעיפים. אני אומר לך שהצרכים שלנו הם גבוהים מ-411 ואם רוצים לעשות את כל מה שעשו בשנה שעברה ועוד דברים חדשים שאושרו ועוד הסכמי שכר וכולי, לא הצלחנו לעמוד בתוך המסגרת הזאת בכל הדברים האלה. מה שהצלחנו לעשות זה לעשות את רוב הדברים שהממשלה סברה שהם מאוד מאוד חשובים וגם בוועדה דיברנו על תוכניות קרב, היל"ה וכולי. בנוסף את התמיכות השלמנו ל-100 אחוזים ללא הסכמים ובנוסף הוספו הסכמים פוליטיים בסדר גודל של 940 מיליון שקלים. אני כבר אומר, ואני לא בדקתי את זה אחד לאחד, שיש דברים שמתוקצבים בפחות משנה קודמת.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
יש תשובה מאוד ברורה. הוא אומר לך תקצבנו עכשיו רק 940 מיליון כאשר בשנת 2019 היה מיליארד וחצי.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
לא רק זה. אני אגלה לך עוד סוד. אתה יכול להגיד לי כמה מתוך זה זה תקציב קואליציוני של כחול לבן למשל? אני לא יכול להגיד לך. תקזז את זה כי זה משהו חדש. אז זה לא 940 אלא חסרים לך כמעט 800 מיליון שקלים, תכניות שהיו ונמחקו.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
הייתה התחייבות גם של יוגב וגם של טמיר בעניין התקנה של מכוני מנהיגות בחברה הערבית.
ניר ברקת (הליכוד)
¶
עוד שאלה ספציפית קטנה בנושא של הטבות מס ליישובי קו עימות. האם זה ממשיך כמו שהיה בשנה שעברה? כל נושא של הטבות מס לקווי עימות.
הילה שי וזאן (כחול לבן)
¶
אני רוצה לשאול את יוגב. אתה אמרת שבכל מה שקשור לחינוך ולקורונה, לא יחסר שקל. חסרים כאן ארבעה מיליון שקלים בתוכנית מתנדבים בחינוך. זה פרויקט חשוב בכיתות.
הילה שי וזאן (כחול לבן)
¶
יש שמרטפים. הם לא יכולים לבוא לעבוד כי אין להם איפה לשים את הילדים. חמישה מיליון שקלים לפרויקט של השמרטפיות.
יוגב גרדוס
¶
הסיפור של הקורונה, הוא לא על השולחן עכשיו. אתם אישרתם כסף לקורונה, אישרתם אתם בוועדה תוספת למשרד החינוך בגובה של 42.2 מיליארד שקלים. תשאלי את השאלות במסגרת תקציב הקורונה. אם את רוצה, אני אבדוק את זה אבל זה לא מונח כאן על השולחן. את מצביעה על הדפים אבל זה לא הנושא של הדיון עכשיו.
יוגב גרדוס
¶
שאל חבר הכנסת פורר על חדרים אקוטיים. הכסף קיים בתוך המסגרת. משרד הבריאות עוד לא ביקש להקצות את זה פרטנית אבל יש חמישה מיליון שקלים במסגרת התקציב.
יוגב גרדוס
¶
כן. למשרד הבריאות יש הרשאה לחמישה מיליון שקלים והוא רק צריך לומר לנו איך ואיפה לתקצב וזה יקרה.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
למיטב ידיעתי יהדות התורה שמה את זה על הנייר בדיוק כמו בשנה שעברה. מה פתאום קרה?
יוגב גרדוס
¶
זה מה שהממשלה החליטה להקצות אחרי הדיונים הפוליטיים שהתקיימו בתוך הממשלה. אני לא יודע לומר לך מי הוריד ומה הוריד. זאת הטבלה.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
בטבלה בממשלה, זה לא מפורסם לפי סיעות? זה מפורסם רק בתקציב? חבל. אני בעד שקיפות. אני מאוד רוצה שכל עם ישראל ידע בדיוק על מה יהדות התורה שמה את הכסף ועל מה מפלגת כחול לבן שמה את הכסף. יש לי למשל חשש שהכסף ששמתם במשרד המדע והספורט, סמוטריץ' עוד יאשים את יהדות התורה שאנחנו שמנו אותו. אני ארגיש מאוד לא בנוח.
יוגב גרדוס
¶
יכול להיות שהיועצת המשפטית לוועדה תקריא את הנוהל של היועץ המשפטי לממשלה, לא שאתם זקוקים לו.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
אדוני היושב ראש, על פי החוק ההסכמים הקואליציוניים מחויבים להיות מונחים על שולחן הכנסת. מחויבים. אני מצטרף לקריאה שלך לשים על השולחן את כל ההסכמים הקואליציוניים.
אני לא יודע אם משה שגיא נמצא אתנו, החשב של משרד החינוך יחד עם האוצר ושר האוצר התחייבו לי ל-17.5 מיליון שקלים - אתה היית בראש הישיבה שקיימנו – לילדים עם צרכים מיוחדים בחינוך החרדי. אני רוצה לוודא שהכסף הזה נמצא.
אני מבקש לשאול את האוצר איך יחולקו 100 אחוזי כספי תמיכות כמקדמות ללא הליך ובניגוד לנוהל. תגידו לי איך.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני שואל איך יחלקו 100 אחוזים כספי תמיכות כמקדמות ללא הליך בוועדת התמיכות, בניגוד להוראה.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
החשב הכללי אמר כבר לפני חודש שהוא פרסם את נוהל התמיכות. אני מזכיר לך, מיקי, היית כאן בדיון.
כל התשובות שעוד לא התקבלו, יתקבלו מיד אחרי ההקראה. אני מבקש להתחיל בהקראה.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
היינו רוצים פירוט יתר. היינו רוצים לדעת מה קרה, מה הבטחתם לי. אני רוצה שכולם ידעו מה הבטיחו לי תמורת ההצבעה שלי.
דודי קופל
¶
כל המספרים שמוקראים הם במיליוני שקלים.
אני מקריא מהתוכנית המפורטת.
72051 – הוצאה מותנית בהכנסה, 1,829.
שיא כוח אדם – 67.
סעיף בכנסת – 788,218.
שיא כוח אדם – 824.
משרד ראש הממשלה
¶
שני מיליון ו-476,534.
הוצאה מותנית בהכנסה – 11,873.
הרשאה להתחייב – 297,467.
שיא כוח אדם – 1,623.
משרד המשפטים
¶
הוצאה נטו, 3 מיליון ו-497,349.
הוצאה מותנית בהכנסה – מיליון ו-251,221.
שיא כוח אדם – 7,751.
מבקר המדינה
¶
הוצאה נטו, 390,051.
שיא כוח אדם – 604.
גמלאות...
– 18 מיליון ו-191...
הוצאה מותנית בהכנסה - ...
משרד הביטחון
¶
הוצאה נטו, 57 מיליון ו-342,375.
הוצאה מותנית בהכנסה – 16 מיליון ו-422,300.
הרשאה להתחייב – 31 מיליון ו-60,000.
שיא כוח אדם – 2,162.
הוצאות חירום אזרחיות
¶
הוצאה נטו, 591,669.
הוצאה מותנית בהכנסה – 115,000.
הרשאה להתחייב – 753,265.
שיא כוח אדם – 41.
תיאום הפעולות בשטחים
¶
הוצאה נטו, 106,969.
הוצאה מותנית בהכנסה – 189,248.
שיא כוח אדם – 256.
הרשויות המקומיות – חמישה מיליון ו-703,238.
הרשאה להתחייב – 650,022.
מדע, תרבות וספורט
¶
הוצאה נטו, שני מיליון ו-422,198.
הוצאה מותנית בהכנסה - 80,800.
הרשאה להתחייב - 78,200.
שיא כוח אדם – 256.
משרד החינוך
¶
הוצאה נטו, 63 מיליון ו-700,737.
הוצאה מותנית בהכנסה - שני מיליון ו-650,297.
שיא כוח אדם - שני מיליון ו-430,000.
משרד הרווחה
¶
הוצאה נטו, שמונה מיליון ו-810,035.
הוצאה מותנית בהכנסה - שני מיליון ו-562,794.
שיא כוח אדם - 3,415.
משרד הבריאות
¶
הוצאה נטו, 40 מיליון ו-...
הרשאה להתחייב - ארבעה מיליון ו-137,591.
שיא כוח אדם – 7,221.
הרשות לניצולי שואה
¶
הוצאה נטו, חמישה מיליון ו-477,328.
הוצאה מותנית בהכנסה - 165,066.
שיא כוח אדם - ...
המשרד להגנת הסביבה
¶
הוצאה נטו, 13,854.
הוצאה מותנית בהכנסה - 877,325.
הרשאה להתחייב - 15,500.
שיא כוח אדם – 567.
משרד העלייה והקליטה
¶
הוצאה נטו, מיליון ו-490,980.
הוצאה מותנית בהכנסה - 3,000.
הרשאה להתחייב - 708,100.
שיא כוח אדם – 462.
הוצאות ביטחוניות שונות
¶
הוצאה נטו, תשעה מיליון ו-187,427.
הוצאה מותנית בהכנסה - 278,000.
שיא כוח אדם – 54.
משרד האנרגיה
¶
הוצאה נטו, 509,460.
הוצאה מותנית בהכנסה - 12,773.
הרשאה להתחייב - 309,500.
שיא כוח אדם – 376.
תעסוקה
¶
הוצאה נטו, שלושה מיליון ו-395,560.
הוצאה מותנית בהכנסה - 37,291.
הרשאה להתחייב - 670,086
שיא כוח אדם - 1,426.
כלכלה ותעשייה
¶
הוצאה נטו, שני מיליון ו-...
הוצאה מותנית בהכנסה - 587,731.
הרשאה להתחייב - שלושה מיליון ו-299,106.
שיא כוח אדם – 558.
משרד התחבורה
¶
הוצאה נטו, ...
הוצאה מותנית בהכנסה - 198,329.
הרשאה להתחייב - 4,655
שיא כוח אדם – 49.
רשות...
הוצאה נטו, 993,708.
שיא כוח אדם – 203.
מיפוי ישראל
¶
הוצאה נטו, 94,121.
הוצאה מותנית בהכנסה - 17,859.
שיא כוח אדם – 223.
תשלום ריבית ו-...
הוצאה נטו, 38,100.
דיור ממשלתי
¶
הוצאה נטו, 966,103.
הוצאה מותנית בהכנסה - שני מיליון ו-29,064.
הרשאה להתחייב - שבעה מיליון ו-887,000.
רשויות פיקוח
¶
הוצאה נטו, מיליון ו-184,258.
הוצאה מותנית בהכנסה - ...
הרשאה להתחייב - 6,202.
שיא כוח אדם – 995.
תחבורה
¶
הוצאה נטו, שבעה מיליון ו-420,726.
הוצאה מותנית בהכנסה - 651,094.
הרשאה להתחייב - 15 מיליון ו-284,197.
...
הוצאה נטו, מיליון ו-348,597.
הוצאה מותנית בהכנסה - מיליון ו-122,300.
הרשאה להתחייב - 532,756.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אני מזכיר לכם שאתם צריכים לתת עוד שתי תשובות. הילה מחכה לתשובה ויש את ה-17 מיליון של מיקי לוי. אני מכין אתכם כי אני רוצה לעשות הצבעה מיד לאחר מכן.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
מה לגבי ה-17 מיליון עליהם שאל מיקי לוי? סליחה, על זה יש תשובה. מיקי, הכסף לא רק לא הגיע לכאן אלא הוא כבר יצא למוסדות. תהיה רגוע. הילה אומרת שהיא לא קיבלה תשובה.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
זאת השאלה האחרונה שנשארה פתוחה ואני מציע להקריא את המכתב ולתת תשובה, כמובן חיובית, לאחמד טיבי לגבי החוג לכל ילד.
שירה עמיאל
¶
מאתמול.
המשרד לפריפריה, נגב וגליל, שם התוכנית פיתוח הנגב והגליל, פרויקטים, הרשות לפיתוח – שני מיליון שקלים.
המשרד לשוויון חברתי, זה בתוכנית המשרד לשוויון חברתי בנושא טיפול באוכלוסיות... לרבות... – 17 מיליון שקלים.
המשרד לשירותי דת, תוכנית תמיכה בשירותי דת, אני אקריא נושא וסכום. הכול תחת אותה תוכנית.
נושא: המינהלת לזהות – 17 מיליון שקלים.
נושא: הנצחת רבנים משפיעים – שלושה מיליון שקלים.
נושא: הקמת מוסדות דת – 20 מיליון שקלים.
נושא: טהרת המשפחה – מיליון שקלים.
נושא: פעולות המינהלת לזהות יהודית – 2.8 מיליון שקלים.
נושא: קשרים עם הגולה – שני מיליון שקלים.
נושא: רבני קהילות – שישה מיליון שקלים.
הרשויות המקומיות, תוכנית מענקים אזוריים.
שירה עמיאל
¶
הרשויות המקומיות, שם תוכנית: מענקים אזורית.
נושא: ועד מקומי חברון – שניים וחצי מיליון שקלים.
נושא: מענק ביטחוני למועצות אזוריות – 11.5 מיליון שקלים.
נושא: מענקים ביטחוניים לאור הקפאת הבנייה – מיליון וחצי שקלים.
נושא: מענקים לשמירה וטיפול – ארבעה מיליון שקלים.
משרד מדע, תרבות וספורט, בתוכנית מינהל תרבות.
שירה עמיאל
¶
משרד הביטחון, בתוכנית ...
נושא: בינוי... – שלושה מיליון שקלים.
נושא: פעילות חיילים במשרד הביטחון, ישיבות וישיבת אור עציון – 10 מיליון שקלים.
משרד הבריאות, בתוכנית פעולות מרכזיות, בנושא: תמיכה בארגונים רפואיים אחרים – 1,2 מיליון שקלים.
המשרד להשכלה גבוהה ומשלימה, פעילות בפרויקטים.
מתנדבי שנת שירות – שני מיליון שקלים.
תנועות נוער – שלושה מיליון שקלים.
תמיכה במוסדות ציבור, הדרכה, סיורים חינוכיים – שבעה מיליון שקלים.
תמיכה במוזיאונים לשואה – ארבעה מיליון שקלים.
כפרי סטודנטים – חמישה מיליון שקלים.
מכינות אופק – חמישה מיליון שקלים.
תקנת מחנכים – שבעה מיליון שקלים.
ארגוני נוער – שמונה מיליון שקלים.
... חינוכי לאומי – 16 מיליון שקלים.
חוגי סיירות – 12 מיליון שקלים.
אני עוברת לתוכנית תרבות יהודית.
תורה ותרבות יהודית – 24 מיליון שקלים.
תרבות יהודית – שישה מיליון שקלים.
פרס השר לתרבות יהודית על שם אורבך – 1.2 מיליון שקלים.
מפעל לימוד ת"ת, רשויות – 10 מיליון שקלים.
מרכזים להעמקת החינוך – 10.5 מיליון שקלים.
פרויקטים ייחודיים – 13.8 מיליון שקלים.
מדרשות ליהדות – 14.5 מיליון שקלים.
תרבות יהודית, פרויקטים ייחודיים ברשויות מקומיות – 2.5 מיליון שקלים.
פרסומים, פעולות ורכישות – 10 מיליון שקלים.
תרבות יהודית, תמיכה בשיעורי תורה ותרבות – 22 מיליון שקלים.
אני עוברת למשרד להתיישבות, בתוכנית תמיכות בחקלאות.
נושא: בינוי פנימיות ביהודה ושומרון בתיעוד ההתיישבות – שמונה מיליון שקלים.
נושא: ציוד החטיבה להתיישבות – 30 מיליון שקלים.
במשרד ההתיישבות בתוכנית פעולות אחרות ואחריות, בנושא: תמיכה בגרעינים משימתיים – שישה מיליון שקלים.
אני עוברת למשרד החינוך, בתוכנית פעילויות נושא מרכזיות, בנושא הספרייה הלאומית – שלושה מיליון שקלים.
עדיין במשרד החינוך, סעיף מיוחד, נושא החינוך העצמאי, פעולות והצטיידות – 25 מיליון שקלים.
עדיין במשרד החינוך, בתוכנית מעין החינוך התורני.
נושא: סל תקציב – 17 מיליון שקלים.
נושא: פעולות מעין החינוך התורני – 26 מיליון שקלים.
נושא: פעולות נשירת נוער בסיכון – 13 מיליון שקלים.
בתוכנית המינהל לחינוך התיישבותי, בנושא הסעות תלמידי פנימייה ביהודה ושומרון – שני מיליון שקלים.
בתוכנית פעילויות ופרויקטים, פעולות ויוזמות לנוער בסיכון ציוני דתי – שני מיליון שקלים.
נושא: אגף מורשת לימודי תרבות – 3.5 מיליון שקלים.
נושא: תוכנית חינוכית לזהירות בדרכים במגזר החרדי – 4.5 מיליון שקלים.
נושא: חנוך לנער – שלושה מיליון שקלים.
נושא: פעילות התנדבותית – 5.5 מיליון שקלים.
נושא: עבור תוכניות חינוכיות וטיפוליות לעיר ירושלים – 8.5 מיליון שקלים.
משרד החינוך, בתוכנית מינהל החינוך הדתי.
נושא: עידוד שירות – 5.5 מיליון שקלים.
נושא: פרויקט התנדבות – מיליון שקלים.
נושא: רבנים במוסדות חינוך – ארבעה מיליון שקלים.
נושא: רכישות במינהל החינוך – חמישה מיליון שקלים.
נושא: שעות פעילות ... – 37 מיליון שקלים.
נושא: שעות תגבור בחוץ – 23 מיליון שקלים.
עדיין במשרד החינוך. בתוכנית תנאי שירות והכשרה.
נושא: השמת עובדי הוראה – ארבעה מיליון שקלים.
נושא: סמינרים – 33 מיליון שקלים.
במשרד החינוך, בתוכנית מוסדות תורניים.
נושא: תיאום... – מיליון וחצי שקלים.
נושא: תמיכה במוסדות תורניים... – מיליון וחצי שקלים.
נושא: תמיכה במוסדות תורניים – 293 מיליון שקלים.
במשרד החינוך, בתוכנית ... מבנים במערכת.
נושא: הקמת מבנים בחינוך העצמאי – 24 מיליון שקלים.
נושא: שיפוצים והקמת מבנים במעין – 20 מיליון שקלים.
במשרד החקלאות בנושא הוצאות שוטפות לפעילות.
נושא: יחידת פיקוח ואכיפה במשרד החקלאות – מיליון שקלים.
נושא: פקיד היערות, משרד החקלאות – 2.5 מיליון שקלים.
במשרד החקלאות, בתוכנית תמיכות ומחקרים בחקלאות, בנושא מחקרים בחקלאות – 3 מיליון שקלים.
במשרד ראש הממשלה, בתוכנית מיזם לחיזוק הזהות היהודית, תמיכות באמצעות ... – מיליון שקלים.
במשרד ראש הממשלה, תוכנית פרויקטים בהחלטת ממשלה ... – ... מיליון שקלים.
בתחום התעסוקה, בתוכנית... בנושא תוכנית... סמינרים – 10 מיליון שקלים.
בתעסוקה בתוכנית הכשרת נוער בנושא הכשרה מקצועית לנוער – חמישה מיליון שקלים.
יוגב גרדוס
¶
בינתיים אני אענה לגבי חוג לכל ילד. חוג לכל ילד קיים ואני אומר באיזה אזורים הוא קיים כרגע. הוא קיים בעוטף עזה, במזרח ירושלים, בחינוך החרדי ובתוכנית חדשה. כרגע אין תקצוב בצפון. החלטת הממשלה בנושא פיתוח כלכלי של הצפון עוד לא בתוקף.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אני אצביע. מכיוון שיש לי הוראה מיושב ראש הסיעה שלי, אני אצביע בעד. אם הוא לפי מצפונו מרגיש שהוא לא צריך להצביע בעד, בגלל שקוצץ המוכר אינו רשמי ב-92 מיליון שקלים ובגלל עוד כל מיני דברים כאלה, בסדר גמור. אנחנו נעבור להצבעה.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
תקבל התייעצות סיעתית. ביקש חמש דקות התייעצות סיעתית, הוא יקבל. אנחנו נקיים הצבעה בשעה 16:05. הרשימה המשותפת, מכיוון שבחלקו היא גם צריכה לעשות את זה ב-זום, ביקשה התייעצות סיעתית. בשעה 16:05 אנחנו נעלה להצבעה.
קרן ברק (הליכוד)
¶
לפני כן, אני רוצה לומר משהו. הסיפור הזה , מאיפה זה נולד שההצבעה מתקיימת כאן? מזה שבעצם לא רצינו להשאיר את זה למשרד האוצר, להחליט לבד. זה היה באישור ועדת כספים. זה היה יכול להגיע בלי אישור ועדת הכספים.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
כך מי שלא יודע קרוא וכתוב חשב ואני לא אפרט. אין חיה כזאת. אין דבר כזה. לא נעים לי להגיד לך אבל אמר את זה מישהו שלא יודע קרוא וכתוב.
אנחנו מתכנסים ב-16:05.
(הישיבה נפסקה בשעה 16:01 ונתחדשה בשעה 16:09.)
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אני מחדש את הישיבה. ההתייעצות הסיעתית הסתיימה ואנחנו עוברים להצבעה.
כולם קיבלו תשובות על השאלות שלהם ומי שלא קיבל, סימן שאין תשובה.
אני מעלה להצבעה את תוכנית הפעולה המפורט לעדכון תקציב המשכי לשנת 2020.
מי בעד העדכון? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 11
נגד – 6
אושר
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אני מחדש את הישיבה. אנחנו דנים כרגע ברוויזיה שהוגשה על ידי שני חברים. אתה יכול להתחיל לנמק.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
אין לי בפני מי לנמק.
אדוני היושב ראש, אני הגשתי רוויזיה מכמה סיבות ואני אפרט אותן.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
לא. 800 סיבות זה בחוק הבא. הגשתי את הרוויזיה מכמה סיבות ואחת מהן היא הסיבה שדיברתי עליה הבוקר. בבוקר התרעתי בפני חברי הוועדה שתוספת התקציב הזו של 11 מיליארד שקלים, יש בה יותר ממיליארד שקלים שזה יישום של הסכמים פוליטיים. אף אחד מחברי הוועדה לא ראה את ההסכמים האלה ולא יודע מה כתוב בהם. אני חושב שזה בניגוד לחוק ובעקבות כך אני הגשתי היום מכתב ליועץ המשפטי לממשלה כדי לקבל את חוות דעתו על הנושא. אני מאוד מאוד מקווה שהוא גם יסכים עם העמדה שלי וההצבעה הזאת תיפסל.
דבר נוסף. כאשר אנחנו יורדים לעומק, שמענו בדיונים במהלך כל היום וגם שמעתי את חברי הקואליציה מתנגדים לכך שאין כאן פירוט והם לא באמת יודעים על מה מצביעים אבל למרות זאת ראיתי בהצבעה שכולם הצביעו בעד ואני לא כל כך מבין למה.
אני כאן פונה שוב לחברי הקואליציה ואני אומר להם, חבר'ה, בואו נקבל את הרוויזיה, נביא לכאן את משרד האוצר שיענה לנו על כל השאלות וייתן לנו את כל הפירוטים שביקשנו ואחר כך נשקול איך להצביע כי ההצבעה הזו היא הצבעה של גור חתולים עיוור. אין לכם מושג על מה אתם הצבעתם ואין לכם מושג מה עשיתם. מה שבטוח, יש כאן חברים מהליכוד שהפכו להיות חלק מהרשימה החרדית המשותפת כי כל הכסף או רוב הכסף הולך כאן למפלגות חרדיות בלי שום פיקוח, במחשכים ומבחינתי מדובר בשוחד פוליטי.
לכן אני מבקש לקבל את הרוויזיה.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
ממש לא. אני מוחה על דבריך ואני חושב שזה לא נכון. אני הולך לעשות הצבעה אם לפתוח רוויזיה אבל אני מוחה על דבריך. אין כאן תקציבים לחרדים. זה סיפורי עלי באבא. יש כאן ירידה, אם שמת לב. היה כאן דיון של בערך שבע שעות בו שמענו פירוט מקסימלי. אני לא מרוצה מכל הפירוט. אני ביקשתי שיגלו סעיפים וגילו סעיפים שביקשנו. מדובר על מכתב מאוד ברור שנשלח אתמול ומה שלא ברור בו, שאלנו היום. אין תקציבים לחרדים. מה שעשו, זה כמו שאמרתי לך. אין תוספת על התקציבים, בטח לא למגזר החרדי, על מה שהיה ב-2019. לא היה הסכם פוליטי חדש כמו שהצהרנו. לפחות אנחנו, בניגוד לאוצר, עמדנו בדברינו ועשינו בדיוק את מה שאמרנו. אמרנו שמה שהיה ב-2019, יהיה ב-2020. הורידו מזה סדר גודל של 20 אחוזים. אני אומר לך מידיעה ואני מצהיר לפרוטוקול שהורידו מזה סדר גודל של 10 עד 20 אחוזים, לפחות במה שקשור לתקציבים שיכולים להיות גם קשורים לציבור החרדי.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני מבקש לנמק את הרוויזיה. בניגוד לחברי חבר הכנסת קושנר, אני דווקא חש שיש פירוט על היעדים אליהם מועברים הכספים ואני מוטרד מהפירוט הזה. אנחנו ערב סגר מוחלט. הממשלה מתכנסת פעמיים ביום כדי להרחיב את המגבלות על הציבור הישראלי.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
על זה אני מברך אבל המדינה נמצאת ערב קריסה ואני שואל את עצמי במה אתם מתעסקים. נפלתם על כל הראש? עכשיו זה הזמן להעביר כספים, מיליוני שקלים, לחיזוק הקשרים עם הגולה? עכשיו זה הזמן להעביר מיליוני שקלים?
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
תאפשר לי להשלים את הדברים. אני אתייחס לזה כנציג הקהילה הגאה. אני אתייחס גם לנושא הזה אבל אני אומר שזאת לא העת לחלק כספים למטרות, תסלח לי, קיקיוניות כמו הוועד המקומי בחברון.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
מיכל, הוא מביא דוגמה טובה. שאלת שאלה ואני אומר לך למה הוא מתעכב על חברון. יש שם ועד מקומי והוא מבין שבגלל שיש עכשיו קורונה ויש עכשיו סגר, הוועד לא צריך לתפקד ולא צריך לתת שירותים. כך הוא מבין.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
הוא מסביר למה הוא רוצה רוויזיה ואת לא משתכנעת. אם את לא משתכנעת, תצביעי נגד הרוויזיה.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
לא הייתי אבל אני יודע לקרוא על מה אני מצביע. אני תמה אם חברי הכנסת של הליכוד וכחול לבן, האם מקובל עליכם שערב סגר כללי במשק, ערב קריסת המדינה, השירותים החברתיים, הכלכליים והבריאותיים שלה, מעבירים מיליוני שקלים למטרות שהן לא רלוונטיות לקורונה. מה קשור הוועד המקומי בחברון לקורונה?
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
כי חיים שם אנשים. כי יש שם בני אדם, כי יש להם זכויות לא פחות מאשר לך בתל אביב. גם בתקופת קורונה.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
גם בהרצליה וגם בגוש עציון וגם בירושלים חיים אנשים ולהם אתם לא מעבירים תקציבים. למה מעבירים מיליוני שקלים לאנשים?
רם בן ברק (יש עתיד-תל"ם)
¶
את חושבת שצריך להעביר שלושה מיליון שקלים לאבטחת רבנים ראשיים בתקופה הזאת? תקראי את הסעיפים. שלושה מיליון שקלים לאבטחת הרבנים הראשיים.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
בעוד מקומות חיים אנשים ולא רק בוועד המקומי בחברון ולמרות זאת הממשלה מתכנסת ומעבירה מיליוני שקלים דווקא למקום הזה. למה? אני לא מצליח להבין. אני באופן כללי יוצא נגד הפרקטיקה המגונה הזאת של הכספים הקואליציוניים. קטי, 17 מיליון שקלים שזורקים כפירורים על הקהילה הגאה לא מספקים אותי. זאת לא הדרך לסדר את סדר העדיפויות של הממשלה. יש תקציב מדינה, תביאו תקציב מדינה שמגדיר מה סדרי העדיפויות של הממשלה. אל תעשו את זה בצורה כזו, בדרך שבעיני היא דרך חתחתים מקולקלת שמבזה את הכנסת ודואגת לייצר סדרי עדיפויות מעוותים. פשוט בלתי נסבל. נפלתם על כל הראש.
הילה שי וזאן (כחול לבן)
¶
אני רוצה לציין ששאלנו את השאלות וקיבלנו את התשובות בתשע וחצי השעות האחרונות. חבל שלא היית.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני רוצה לומר לחברת הכנסת שי וזאן וליתר חברי הכנסת שלמרות שהייתי בוועדות אחרות ולא הייתי לאורך כל שעות הדיונים, אני חש, ואני מניח שההנחה שלי מבוססת, שאף אחד או מרבית חברי הכנסת לא קראו את כל 30 העמודים שבפניהם ולא בקיאים בכל העברה. אני חושב, אדוני היושב, שהיה נכון, על מנת לכבד את ההליך שקורה כאן, לדחות את כל הדיונים האלה לשבוע הבא כדי לתת לחברי הכנסת להבין לאן הולכים 11 מיליארד שקלים מכספי הציבור.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
כבוד היושב ראש, הגשנו רוויזיה על ההצבעה שהייתה. אני חושב שמדובר בהצבעה לא חוקתית והיא תיפסל על ידי בג"ץ. לא הונח בפנינו תקציב מפורט. אני מסכים אתך אדוני היושב ראש שאמרת שלמעשה מדובר בתקציב מדינה המשכי.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
עם כל הכבוד, זה לא דיון ענייני וכניסה לתוך הסעיפים ופירוט הסעיפים וההסכמים הקואליציוניים. כאשר מדובר בהסכמים פוליטיים, ההסכמים האלה היו צריכים להיות מונחים על השולחן לעיוננו אבל לא ראינו כל הסכם. זה שכותבים 140 מיליון זהות יהודית, טוב שאחרי 80-70 שנים אתם עדיין רוצים את הזהות היהודית והשאלה מיהו יהודי. אתך זו הגדרה אחרת, בצד הזה יש הגדרה אחרת ובצד הזה הגדרה אחרת. לכן אתם צריכים מיליארד שקלים. כאשר מדובר על חוג לכל ילד בסכום של 40 מיליון שקלים, האוצר אומר שאין לו תקציב. כאשר מדובר על מועצות מקומיות ערביות שביקשו 100 מיליון שקלים ל-80 רשויות כדי להתארגן לקורונה, פתאום אין כסף. כאשר מדובר בבתי חולים בנצרת, אין כסף.
יש כסף להסכמים הפוליטיים, יש כסף להסכמים הקואליציוניים כאשר תראו את כל הממשלה שלשום מחליטה על קיצוץ של 10 אחוזים, שזה שמונה מיליון שקלים בשנה אבל על הכספים האלה לא ראינו קיצוץ אפילו של אחוז אחד.
לכן אנחנו נגד העברות הכספים להתנחלויות, נגד הכספים האלה ואנחנו מבקשים להצביע נגד.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
תודה רבה. הישיבה נעולה. תודה רבה לכולם. שיהיה לכולם גמר חתימה טובה ושנה טובה.
הישיבה ננעלה בשעה 16:56.