פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-ושלוש
הכנסת
16
ועדת החוקה, חוק ומשפט
23/09/2020
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 115
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום רביעי, ה' בתשרי התשפ"א (23 בספטמבר 2020), שעה 13:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-23 מתאריך 23/09/2020
תקנות סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה) (הגבלת השהייה במרחב הציבורי והגבלת פעילות) (תיקון), התש"ף-2020
פרוטוקול
סדר היום
הצעת תקנות סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה) (הגבלת השהייה במרחב הציבורי והגבלת פעילות) (תיקון), התש"ף–2020
נכחו
¶
חברי הוועדה: יעקב אשר – היו"ר
איתן גינזבורג – מ"מ היו"ר
אלי אבידר
ניצן הורוביץ
עופר כסיף
אוסנת הילה מארק
תהלה פרידמן
עינב קאבלה
משתתפים באמצעים מקוונים
¶
לילך וגנר - עו"ד, ראש אשכול עונשין ופשיעה חמורה, משרד המשפטים
פרופ' חגי לוין - יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור
רישום פרלמנטרי
¶
אלון דמלה
הצעת תקנות סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה) (הגבלת השהייה במרחב הציבורי והגבלת פעילות) (תיקון), התש"ף–2020
היו"ר יעקב אשר
¶
טוב. אני פותח את הישיבה בנושא: הצעת תקנות סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה) (הגבלת השהייה במרחב הציבורי והגבלת פעילות). רק להזכירכם, אנחנו אישרנו את כל ההגבלות אז בזמנו. היה תיקון של הממשלה שנעשה – אם אני אומר משהו לא נכון, תתקן אותי? אני רואה מבטים כאלה משפטיים חריפים.
היו"ר יעקב אשר
¶
ולהזכירכם, בלילה הממשלה תיקנה שניים או שלושה דברים. תכף נציג אותם בקצירת העומר. אחד מהם הייתה הדרישה שלנו להעלות מ-500 מטר ל-1000 מטר. הייתה שם טבלה, שהייתה טעות, שנשמטו ערים אחרי י' עד ק', נשמטו ערים שלא היו לעיני הוועדה בזמן הצבעתה ולכן בעצם כבר נכללים בתוך האזורים האדומים. והיה עוד תיקון אחד של הממשלה, תיקון פשוט שהציגו לנו אותו אז בזמנו. ולכן אנחנו צריכים לאשר.
עכשיו, אני אומר שמבחינתנו אנחנו יכולים גם כביכול לא לאשר. אני אמנם כן חושב שמאחר שאנחנו רצינו שכל דבר יעבור דרך הוועדה, עדיפות מלכתחילה ובדיעבד על הבדיעבד. ולכן אני מציע שנשמע שתי דקות מהיועץ המשפטי או שמישהו - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
לילך ממשרד המשפטים תציג את הדברים בקצרה מאוד כי כבר הציגו אותם באותו לילה, רק לא יכולנו לאשר את זה כי זה עוד לא היה החלטת ממשלה. בבקשה, לילך.
ניצן הורוביץ (מרצ)
¶
יש פה באמת שאלה. אם הם יבטלו את זה היום, זאת אומרת, יחמירו את הסגר היום, כמו שיוצאות ההודעות, אז מה הטעם?
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
¶
זה בסדר. תן לנו. אנחנו עם אוסנת. רוצים לדבר קצת. אוסנת, לא יעצרו את ההפגנות.
לילך וגנר
¶
שלום לכולם. אני מתנצלת שאני לא איתכם פיזית. אבל אני אנסה להסביר את שלושת התיקונים שכרגע נמצאים שם. אלה תיקונים שבעצם הצגנו אותם בפני הוועדה בדיון בתקנות. אז זה לא איזה חידוש גדול מבחינת הוועדה. אבל כשהצגנו אותם הם טרם אושרו על ידי הממשלה ולא פורסמו ולא היו בתוקף. אחד מהם הוא בקשה של הוועדה. הוועדה ביקשה להרחיב את 500 המטר לקילומטר. והממשלה נענתה לבקשת הוועדה והרחיבה את הטווח של יציאה מותרת ממקום המגורים.
דבר שני, זה הנושא של היישובים שלצערנו עקב טעות נשמטו מרשימת היישובים. וגם זה נכנס לתיקון הזה.
והתיקון השלישי, שאותו אני טיפה רוצה יותר להסביר, למרות שהסברתי אותו בדיון בתקנות, הוא להבהיר את הנושא של איסור השהייה בבתים של אחרים בתקנה 2(19). ממילא מותר לצאת מהבית רק למטרות הלגיטימיות. בתוך 1000 המטר מותר לצאת לכאורה לעשות הכול, ורצינו להבהיר שאין הכוונה שמותר לצאת לבתים של אחרים עקב התחלואה הגבוהה וסכנת ההדבקה. היציאה היא בעצם למרחב הציבורי ולמקומות שפתוחים בתוך 1000 המטר ולא לבתים של אחרים.
השארנו את איסור השהייה כאיסור זמני לתקופת החג כדי למנוע מצב שאדם יצא מביתו לפני תחילת התקנות, לפני החג, ואז יטען שהוא בילה בבתים של חברים, של קרובי משפחה שאינם ביתו באופן לגיטימי. לכן עשינו הוראת שעה מאוד קונקרטית לעניין הזה.
אם יש שאלות, אני אשמח להשיב.
גור בליי
¶
רק שתי נקודות. דבר אחד, אכיפה של איסור השהייה למרחב הציבורי, לרבות זה שהוא לא יכול להיות לבית של מקום מגורים, הוא רק באמצעות רק השוטרים, נכון? זו אכיפה באמצעות שוטרים בלבד?
לילך וגנר
¶
- - שהאכיפה תיעשה רק באמצעות משטרת ישראל, האיסור הזמני. וכמובן תקנה 2 כולה היא תקנה שנאכפת אך ורק על ידי משטרת ישראל.
לילך וגנר
¶
עברנו מספר גלגולים בנושא הזה. באיזשהו שלב הייתה יציאה מותרת במסגרת 100 מטר, 500 מטר, למרחב הציבורי בלבד.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אבל לא הייתה הבהרה בתקנות הקודמות לגבי האופן שבו אסור להיכנס לבית מגורים של אחר?
לילך וגנר
¶
ההפך. כאן רצינו מעט לצמצם מאחר שבעבר, אם אתם זוכרים, נאסר לצאת לתפילות, נאסר לצאת לגנים ציבוריים. פה רצינו להבהיר שמותר לצאת לכל מקומות האלה. אין איסורים כאלה כמו שהיו בסיבוב הקודם. הדבר היחיד שהוא אסור זה להיכנס לבית מגורים של אדם אחר.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
רק מה רציתי לחדד זה אם ההגבלה להיכנס לבית מגורים אחר גם היה כתוב בתקנות שסיבוב הראשון.
לילך וגנר
¶
אמרתי שהייתה הגבלה טיפה יותר רחבה של יציאה אך ורק למרחב הציבורי בשלבים כלשהם של תקנות של שעת החירום.
גור בליי
¶
אז רק באמת כמו שלילך אמרה לחדד שמותר לצאת בתוך ה-1000 מטר גם למקום מגורים אחר לצורך המטרות הלגיטימיות של תקנה 2, למשל, לתת סיוע לאדם שיש לו קושי או מצוקה וכן הלאה.
דבר נוסף, לילך, אני חושב להבא, בגלל שפה את התיקון הזה אתם עשיתם, השתמשתם בחריג הדחיפות, הוא נעשה פחות מ-24 שעות לפני כניסתו לתוקף, לדעתי, היה ראוי לתת לזה ביטוי. כי אין בתיקון או בדברי ההסבר, בשום מקום, התייחסות לזה שהוא נעשה בחריגה, כלומר, שהוא נעשה תוך בחריג הדחיפות. אני חושב שלהבא, אם משתמשים בו, ראוי לציין את זה במפורש.
לילך וגנר
¶
אתה צודק. אנחנו ציינו את זה במחליטים וניקח לתשומת ליבנו. ואני מקווה שלא נעשה שימוש בחריג הדחיפות.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אז רגע, רגע. רק בואו נאמר דבר-דבר. התקנות האלה נכנסות לתוקף ואנחנו רק, מה שנקרא, מעגנים כדי להמשיך להתקיים ככה עד שלא יחוקק דבר מה אחר חדש. כרגע יש דיון בקבינט שאחר כך יצטרך לבוא לדיון בממשלה. ואם הממשלה בסוף תחליט לעשות תיקון חקיקה, בין אם בתקנות ובין אם בחוק שלוש קריאות, זה יגיע לכנסת.
ניצן הורוביץ (מרצ)
¶
בעצם, אם אני מבין נכון את ההודעות שיוצאות, אז כמעט כל החרגות שבמה שעשינו ביום חמישי, כמעט כל החרגות יבוטלו. אז רוצים להביא פה משהו חדש לחלוטין.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
נכון. תראה, אנחנו רק ניזונים מהתקשורת. גם אני כרגע ניזון מהתקשורת, למעט כל מיני הודעות לא פורמליות שקיבלתי. אבל, לפי מה שאני מבין מרוח הדברים, רוצים להביא החמרה של מה שקיים בגלל העלייה בהיקף התחלואה.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
לא. זה כבר פרשנות שלך. לא בגלל העלייה. כך אומרים. זה לא בגלל העלייה בתחלואה, אלא בגלל שיש מישהו שחושש מאוד מהמשפט שלו ומצליח לסחוף אחריו כל מיני שמות תואר. דמיינו לעצמכם.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
¶
אני רק רוצה להגיד, מאחר שאתה שומע, איתן, שמה שקורה כרגע בקבינט הוא לא פחות מפוטש. זה מה שהוא עושה. והבעיה היא שאין לנו את הלוקסוס לחכות עוד 20 שנה שעד דוקטור אחד יכתוב על זה. אנחנו חיים את הפוטש הזה עכשיו, לצערי. 148 חולים על מכונות הנשימה. ישראל מייצאת מכונות לחו"ל, והחוצפן הזה רוצה להכריז מצב חירום לאומי.
חגי לוין
¶
- - - אי-אפשר שלא להתייחס. אך העמדה המקצועית היא שאת התיקון שתאשרו או לא תאשרו עכשיו של האיסור הכניסה לבית של מישהו אחר - - - יש סכנה - - - הימים האחרונים. הגבלות התנועה, גם הרגלית, גם בכלי רכב, המחסומים בכבישים, אלה דברים שמזיקים לבריאות הציבור ולא עוזר לבריאות הציבור. הרעיון עכשיו לעשות סגר טוטלי הוא מנוגד לבריאות הציבור. אי-אפשר להצדיק אותו בטיעונים של בריאות הציבור. אם מישהו חושש, ובצדק, מהתפילות ביום הכיפורים בחללים סגורים, אז אולי בזמן יום הכיפורים אפשר לעשות מהלך מאוד חריג וגם מתוך אקט של סולידריות לעצור לחלוטין את התנועה החופשית בישראל באותו יום ספציפי. אבל לא הגיוני ולא סביר לעשות עכשיו צעדים קיצוניים בפניקה בלי שום הצדקה מקצועית.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אם כך, אנחנו נכבד את היושב-ראש ונכריז על הפסקה עד שהוא יחזור ויחליט אם הוא רוצה להצביע על כך.
גור בליי
¶
אוקיי. אז התיקונים הם ככה: "תקנות סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה) (הגבלת השהייה במרחב הציבורי והגבלת פעילות)(תיקון), התש"ף–2020
בתוקף סמכותה לפי סעיפים 4, 6, 7, 8, 9, 11, 12, 23, 24, 25 ו-27 לחוק סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה), התש"ף–2020 (להלן –החוק), מתקינה הממשלה תקנות אלה:
תיקון תקנה 2
1.
בתקנות סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה)(הגבלת השהייה במרחב הציבורי והגבלת פעילות), התש"ף–2020 (להלן – התקנות העיקריות), בתקנה 2 –
(1) בפסקה (19), במקום "עד 500 מטרים" יבוא "עד 1,000 מטרים" ובסופה יבוא "ובלבד שלא יצא למקום מגורים שאינו מקום מגוריו";
(2) בפסקה (20), במקום "העולה על 500 מטרים" יבוא "העולה על 1,000 מטרים".
תיקון תקנה 5
1.
בתקנה 5 לתקנות העיקריות, תקנת משנה (ד) – בטלה.
תיקון תקנה 13
2.
בתקנה 13(א)(3) לתקנות העיקריות, במקום הקטע החל במילים "השוהה בחוף ים" ועד סופה יבוא "או השוהה בחוף ים בניגוד לתקנה 5(ג), שלא למטרה המנויה בתקנה האמורה"."
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
רגע, סליחה. רציתי לשאול בהקשר הזה. יש פה בעצם הקלה. זה מאפשר יציאה לצורכי ספורט.
גור בליי
¶
כן, כן. זה רק שינוי נוסחי שנובע מזה שהם צמצמו את איסור השהייה מחוץ למקום מגורים רק לתקופת של ראש השנה. ומעבר לזה, האיסור הוא רק איסור שמתייחס ליציאה מהבית. זה היה רק משהו נוסחי.
"תיקון תקנה 23
3.
בתקנה 23 לתקנות העיקריות, האמור בה יסומן (א), ואחריו יבוא:
"(ב) על אף האמור בתקנות אלה, בתקופה שמיום כ"ט באלול התש"ף (18 בספטמבר 2020), בשעה 17:00, עד יום ג' בתשרי התשפ"א (21 בספטמבר 2020), בשעה 5:00, יראו כאילו –
(1) בתקנה 5, אחרי תקנת משנה (ג) בא:
"(ג1) לא ישהה אדם במקום מגורים שאינו מקום מגוריו, למעט למטרות המפורטות בתקנה 2.";
(2) בתקנה 13(א), אחרי פסקה (3) בא:
"(3א) השוהה במקום מגורים שאינו מקום מגוריו, בניגוד לתקנה 5(ג1), שלא למטרה המנויה בתקנה האמורה.";
(3) בתקנה 18 –
(א) בפסקה (1), במקום "תקנה 13(א)(1)" בא "תקנה 13(א)(1) ו-(3א)".
(ב) בפסקה (2), אחרי "תקנה 13(א)(2) עד (13)" בא "למעט תקנה 13(א)(3א)";
(4) בתוספת השלישית, אחרי פרט (3) בא: 13(א)(3א) "500""
זה פשוט הקנס שהיה על איסור השהייה בסוף השבוע של ראש השנה. היום הקנס הוא פשוט על היציאה ולא על איסור השהייה. אותו קנס של 500 על איסור יציאה שלא למטרות שמנויות בתקנה 2.
ולעניין תיקון של הרשימה, אז המילים "אריאל", "בית"ר עילית" ו-"גבעת זאב" – יימחקו. אני מבין שזה ביהודה ושומרון, אז הם לא בתכולת התקנה הזאת. אז תיקנו את הטעויות.
ואחרי "תלפיות" יבוא
¶
", זה רשימת היישובים שנשמטה תקנות שדנו בהן ביום חמישי בבוקר. הם תיקנו את זה בתקנות האלה ביום חמישי בלילה. הם הוסיפו: כאבול, כסרא-סמיע, כפר יאסיף, כפר מנדא, כפר קאסם, כפר קרע, לוד, מג'ד אל-כרום, מג'דל שמס, מגדל העמק, מזרעה, מטה יהודה - שדות מיכה, מנשה - אום אל-קוטוף, מנשה – מייסר, משהד, נחל שורק – יד בנימין, נס ציונה, נצרת, נתיבות, נתניה, סח'נין, עיילבון, עילוט, עין מאהל, עראבה, ערערה, פוריידיס, פתח תקווה, צפת, קלנסווה, קרית גת וקרית יערים.
ו"תחילתן של תקנות אלה במועד תחילתן של תקנות סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה)(הגבלת השהייה במרחב הציבורי והגבלת פעילות), התש"ף–2020."
הם כאמור נכנסו לתוקף כבר בשישי ב-14:00 ביחד עם התקנות של הגבלת השהייה והגבלת פעילות כשהם תיקנו אותן.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
תודה רבה. אני רק רוצה לקבל הבהרות. דיברנו על זה אתמול, אבל צריך לקבל הבהרות שגם לפרוטוקול ביחס לעבודות חיוניות. יש בלבול רב מהי עבודה חיונית. האם זו הרשימה המנויה בתקנות הסמכויות הגבלה במקומות עבודה, כל הרשימה הגדולה עם הנושאים?
היו"ר איתן גינזבורג
¶
רגע, רגע.
ומי שחל עליהם היא עבודה חיונית, נקודה? ו/או האם צריך גם מסמך מסוים שמעיד על היות אותו עסק או מקום עבודה כעבודה חיונית?
גור בליי
¶
למיטב ידיעתי, לא צריך אישור מיוחד. אני מניח שאולי נציגי הממשלה יתייחסו לזה. אבל כן אני קודם אענה על השאלה עצמה שבאמת העבודות החיוניות הן אלה שמפורטות באמת בתוספת השנייה לתקנות של מקומות העבודה. הן מוגדרות כעבודה החיוניות שהיציאה אליהן מותרת.
לילך וגנר
¶
כן. אני אתכם. כמו שגור הסביר על נושא של עבודה חיונית, מותר לצאת לכל עבודה. לא צריך להציג שום אישור כרגע. אפשר לצאת לכל עבודה גם אם היא לא חיונית. המקומות החיוניים הרלוונטיות שלהם זה לתקנות קונקרטיות שמאפשרות פתיחת המקום. אדם יכול לצאת לכל מקום שהוא. ולכן הנושא הזה של, למשל, אישורים למקום עבודה חיוני, להבנתי, נדרשים כשרוצים לפתוח מעון או גן לילדי עובדים חיוניים.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
לילדי עובדים חיוניים.
- - נדרשת שם או הצהרה של העובד על היותו עובד בעבודה חיונית, אני מניח שזה על פי הרשימה, או אישור ממקום עבודה או אישור אחר, אני לא זוכר מה הניסוח שם.
לילך וגנר
¶
זהו. אז אולי רק לזה זה רלוונטי. כרגע זה לא רלוונטי בהקשר של יציאה לעבודה. לא צריך להציג שום אישור.
ניצן רוזנברג
¶
אבל השאלה היא אם העבודה של מישהו לא נמצאת בתוך הרשימה שבתקנות השניות, והמעסיק שלו יכול לתת לו אישור שהוא חיוני?
ניצן רוזנברג
¶
לא. לצאת אפשר. אבל המעסיק שלו יכול לתת לו עדיין אישור שהוא חיוני עבורו, ואז הוא יוכל לשלוח את ילדיו לגן של עובדים חיוניים?
לילך וגנר
¶
כמו שאמר חבר הכנסת גינזבורג, יש פרוצדורה גם של הצבא, אבל לפעמים נותנים את האישור הזה שהוא יוכל להעביר את זה לגננת, שהיא יכולה לפתוח את הגן כי מדובר בילדים של עובדים חיוניים.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
לא. רק מי שברשימה מוכרז כעובד חיוני. זה דבר מאוד מאוד להבהרה מכיוון שיש בלבול רב בקרב אותן מסגרות שנפתחות עבור אותם עובדים חיוניים: מה צריך להבהיר, האם הוא עובד חיוני או לא עובד חיוני. בעצם את אומרת שכל מי שמנוי ברשימה הוא עובד חיוני ומספיק שיצהיר על כך, ויוכל לשים את הילד שלו בתוך המסגרת של החינוך הבלתי פורמלי לילדים לעובדים חיוניים. אוקיי. בסדר.
עינב, יש לך הערה או משהו?
לילך וגנר
¶
אם השאלה היא אם לפי התקנות מותר לצאת למקום עבודה בלי שום קשר לאישור, אז שוב אני מדגישה: לא צריך שום אישור. אם נשאלתי מתי כן אדם יצטרך אישור על מקום עבודה חיוני, אז נתתי את הדוגמה של מסגרות החינוך. זה בתקנות אחרות.
גור בליי
¶
רק לחדד שבאמת בתקנות של מקומות עבודה, זה לעניין פתיחה לקהל של המקומות אחרים, של קבלת קהל.
גור בליי
¶
בתקנות של החינוך שלא נידונות אצלנו, אלא בוועדת החינוך, אז הם מפרטים לי עכשיו שאצלם זה באמת רשימה אחרת לצורך מסגרות ילדים, מה שהיושב-ראש שאל אותם. זה באמת עולה מתוך תקנות - - -
גור בליי
¶
הנושא שאתה, היושב-ראש העלית, זה לעניין תקנות של החינוך, של מוסדות חינוך. יש רשימה אחרת שהיא לצורך מסגרות לילדים.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אין עוד רשימה של מקומות עבודה חיוניים. זו הרשימה היחידה, היא נמצאת בתקנות של הגבלת מקומות עבודה. זו הרשימה היחידה שמנויה בחוק. אני לא מצאתי שום רשימה אחרת. מה שרשום בתקנות החינוך הוא – כתוב שם: מסגרות לילדים של עובדים חיוניים. וזה מפני אותך לאותה רשימה.
גור בליי
¶
אוקיי. בסדר. אבל בתקנות האלה שלנו זה לעניין תקנה 7(4), שעוסק בקבלת בקהל במקום עבודה המפורט בתוספת השנייה - -
גור בליי
¶
- - לשם מתן שירות חיוני לציבור שלא ניתן לספקו מרחוק או מתן שירות חיוני לאדם שלא יכול לקבלו מרחוק, באופן מקוון או טלפוני. מפנים לתוספת פה לעניין קבלת קהל במקומות האלה. ואז באמת לא צריך אישור מיוחד.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אז אנחנו נצביע על התקנות. מי בעד אישור התקנות? ירים את ידו. מי נגד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
אושרו.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
התקנות אושרו והן בתוקף. הישיבה הסתיימה. תודה רבה לכולם.
הישיבה ננעלה בשעה 14:18.