פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-ושלוש
הכנסת
5
ועדת הכנסת
22/09/2020
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 59
מישיבת ועדת הכנסת
יום שלישי, ד' בתשרי התשפ"א (22 בספטמבר 2020), שעה 12:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-23 מתאריך 22/09/2020
בקשת יושב-ראש ועדת החוקה, חוק ומשפט להקדמת הדיון בהצעת חוק ההוצאה לפועל (נגיף הקורונה החדש – תיקון מס' 67 והוראת שעה), התש"ף–2020 (מ/1348), לפני הקריאה השנייה והשלישית. , בקשת יושב-ראש ועדת העבודה, הרווחה והבריאות להקדמת הדיון בהצעת חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנות התקציב 2017 ו-2018) (תיקון מס' 6), התש"ף–2020 (מ/1361), לפני הקריאה השנייה והשלישית., בקשת הממשלה להקדמת הדיון בהצעות חוק הבאות, בכל הקריאות: 1. הצעת חוק יסוד: משק המדינה (תיקון מס' 10 והוראת שעה לשנת 2020) (תיקון מס' 6) (מ/1364). 2. הצעת חוק התכנית לסיוע כלכלי (נגיף הקורונה החדש) (הוראת שעה) (תיקון), התש"פא–2020 (מ/1365).
פרוטוקול
סדר היום
1. בקשת יושב-ראש ועדת החוקה, חוק ומשפט להקדמת הדיון בהצעת חוק ההוצאה לפועל (נגיף הקורונה החדש – תיקון מס' 67 והוראת שעה), התש"ף–2020 (מ/1348), לפני הקריאה השנייה והשלישית.
2. בקשת יושב-ראש ועדת העבודה, הרווחה והבריאות להקדמת הדיון בהצעת חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנות התקציב 2017 ו-2018) (תיקון מס' 6), התש"ף–2020 (מ/1361), לפני הקריאה השנייה והשלישית.
3. בקשת הממשלה להקדמת הדיון בהצעות חוק הבאות, בכל הקריאות: 1. הצעת חוק יסוד: משק המדינה (תיקון מס' 10 והוראת שעה לשנת 2020) (תיקון מס' 6) (מ/1364). 2. הצעת חוק התכנית לסיוע כלכלי (נגיף הקורונה החדש) (הוראת שעה) (תיקון), התשפ"א–2020 (מ/1365).
נכחו
¶
חברי הוועדה: איתן גינזבורג – היו"ר
עוזי דיין
בועז טופורובסקי
חמד עמאר
יצחק פינדרוס
תהלה פרידמן
הילה שי וזאן
רישום פרלמנטרי
¶
הדר אביב
1. בקשת יושב-ראש ועדת החוקה, חוק ומשפט להקדמת הדיון בהצעת חוק ההוצאה לפועל (נגיף הקורונה החדש – תיקון מס' 67 והוראת שעה), התש"ף–2020 (מ/1348), לפני הקריאה השנייה והשלישית.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
צהריים טובים, חברי הכנסת. אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הכנסת. היום יום שלישי, ד' בתשרי התשפ"א, 22 בספטמבר 2020.
יש בפנינו מספר נושאים במסגרת סיום מושב וניקוי השולחן, כפי שהגדיר את זה יושב-ראש הכנסת; מספר נושאים שעלו הן מהממשלה והן מוועדות הכנסת השונות בבקשה לסיים חקיקה ככל הניתן ולהקדים דיונים ליומיים הקרובים בטרם נצא לפגרה.
יש בפניכם את סדר היום, אז נעבור על הבקשות, ראשון ראשון, אחרון אחרון. נתחיל עם בקשתו של יושב-ראש ועדת החוקה, חוק ומשפט להקדמת הדיון בהצעת חוק ההוצאה לפועל, לפני הקריאה השנייה והשלישית.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
תודה רבה, אדוני היושב-ראש. שנה טובה, גמר חתימה טובה לכולם. הצעת החוק מדברת על הקלות משמעותיות מאוד בכל נושא ההוצאה לפועל, דחיית זמנים, כדי שאנשים לא יגיעו לחדלות פירעון ולאחר מכן יפסידו שני הצדדים. זו הצעת חוק חשובה מאוד. יש בה גם כמה אלמנטים שיישארו גם קבועים. היטבנו בהרבה דברים, הוספנו דברים נוספים, גם משכנתאות, גם דברים מהסוג הזה. לכן יש צורך דחוף, אדוני היושב-ראש, דווקא בתקופה הזאת, כי כשהצעת החוק הוכנה היא עוד הייתה במצב שהקורונה הייתה ככה-ככה. והיום כשאנחנו בתוך סגר ולקראת סגר, ומי יודע עוד מה, אין ספק שהדבר הזה חשוב מאוד ואני מודה לכם על אישור ההצעה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
ואושרה אצלי בוועדה לקריאה שנייה ושלישית, לאחר שתי ישיבות, שמונה שעות, תשע שעות, שישבתי. בסוף אפילו - - -
בועז טופורובסקי (יש עתיד-תל"ם)
¶
כן, אבל יכולנו לאשר את זה משבוע שעבר. זה לא העניין. ברור שזה יאושר. אני מדבר מבחינת התזמון.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
לא, לא. היה להם זמן בנסחות. הם היו צריכים לסגור – לא נסחות, אלא יותר נכון את הניסוח הסופי כי עשינו הרבה מאוד שינויים. אותה הצעת חוק יצאה שונה ממה שהיא הגיעה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אגב, אם לא נאשר את זה היום, זה יעלה לדיון מחר. אבל אם אפשר לגמור עם זה כבר היום אז עדיף.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אם כך, בואו נעבור להצבעה. מי בעד הקדמת הדיון? ירים את היד. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 7
הבקשה אושרה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
ההצעה תעלה ישר אחרי הודעות הממשלה במליאה.
2. בקשת יושב-ראש ועדת העבודה, הרווחה והבריאות להקדמת הדיון בהצעת חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנות התקציב 2017 ו-2018) (תיקון מס' 6), התש"ף–2020 (מ/1361), לפני הקריאה השנייה והשלישית.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
הבקשה השנייה היא בקשתו של יושב-ראש ועדת העבודה, הרווחה והבריאות להקדמת הדיון בהצעת חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנות התקציב 2017 ו-2018), לפני הקריאה השנייה והשלישית. יציג אותה חבר הכנסת רול, בבקשה.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
תודה רבה, אדוני היושב-ראש. מדובר בחוק חשוב, חוק מורכב, חוק הקפיטציה שמאפשר התחשבנות בין בתי החולים לקופות החולים. חשוב לי לציין, העובדה שהחוק הזה הגיע לוועדת העבודה והרווחה הבוקר, כשיש יומיים לתקן אותו, לסדר אותו, ומדובר בסיטואציה כלכלית מרוכבת מאוד, בטח לאור משבר הקורונה, יש בה טעם לפגם, היא לא רצינית - - -
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אנחנו אישרנו את ההצעה הזאת, לדעתי, לפני שבוע. אני לא יודע למה זה עלה אצלכם לדיון רק היום, אבל אנחנו אישרנו את זה מזמן.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
קודם כל, העובדה שזה הופנה לוועדת העבודה והרווחה ולא לוועדת הכספים כחלק מחוק ההסדרים זה בגלל שהממשלה לא סגרה שום תקציב. אז זה תחילת המשבר. העובדה שמגיעים להתחשבנות בשלב כל כך מאוחר היא עוד תוצאה של ניהול כושל. אני חושב שזה הופך בסופו של דבר, ועדה שצריכה לשבת על המדוכה ולהתעמק בפרטים לחותמת גומי. אני חושב שזה לא מכבד את הכנסת. אני חושב שזה לא מכבד את מערכת הבריאות שנאלצה להתגייס לסיפור הזה במהירות שיא ובלי אפשרות להיכנס לעומק הפרטים.
ועל אף האמור לעיל, ובגלל גודל המשבר ובגלל שבתי החולים חייבים הזרמה של כספים, אני מעלה את זה פה בשם ועדת העבודה והרווחה, כדי שנצליח לעשות את מה שהיה צריך לקרות כבר הרבה קודם. תודה רבה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
מישהו רוצה להתייחס? לא. אם כך, נצביע על בקשת יושב-ראש ועדת העבודה, הרווחה והבריאות להקדמת הדיון. מי בעד הבקשה? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 7
הבקשה אושרה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
הבקשה אושרה.
3. בקשת הממשלה להקדמת הדיון בהצעות חוק הבאות, בכל הקריאות: 1.הצעת חוק יסוד: משק המדינה (תיקון מס' 10 והוראת שעה לשנת 2020) (תיקון מס' 6) (מ/1364). 2.הצעת חוק התכנית לסיוע כלכלי (נגיף הקורונה החדש) (הוראת שעה) (תיקון), התש"פא–2020 (מ/1365).
היו"ר איתן גינזבורג
¶
שתי בקשות של הממשלה בפנינו, להקדמת דיון בהצעת חוק משק המדינה (תיקון מס' 10). רכזת מקרו באגף תקציבים, שירה עמיאל נמצאת איתנו?
שירה עמיאל
¶
שלום. שתי הצעות החוק הן בעצם כדי לאשר את התוכנית הכלכלית הנוספת, ההתמודדות עם הסגר הנוסף. כל הפרטים מופיעים בהצעות החוק. האחת היא להגדלת המסגרת בשנת 2020 בשביל לאפשר את ההוצאות השנה, בין השאר, הפחתה של הרף של מענק ההוצאות הקבועות לעסקים, מ-40% ל-25%.
והחוק השני הוא בעצם אותה הפחתה, לצד דחייה של הירידה בדמי אבטלה בגלל הירידה בשיעור הבלתי-מועסקים, וגם הגדלה של המסגרת התקציבית גם לשנת 2021 בשביל לאפשר את ההוצאות. הדחיפות היא כמובן כדי להיות יכולים לאשר את התוכנית בהקדם.
שירה עמיאל
¶
מדובר בתוספת נוספת לצורך התמודדות עם הקורונה. זה לא קשור בכלל ל-11 מיליארד. הם - - - לתקציב הרגיל, השוטף, וזה דיון אחר. כאן מדובר בכסף תוספתי לקורונה. היינו פה אגב כמה פעמים לאשר הצעות כאלה קודמות, כשהבאנו תוספות של הקורונה.
שירה עמיאל
¶
סכום הכסף התוספתי הוא בסך הכול 10.5 מיליארד שקלים. 2.5 מיליארד בשנת 2020 ושמונה מיליארד בשנת 2021. כאמור, התזכיר הראשון של חוק היסוד מדבר על 2.5 מיליארד בשנת 2020 ובתזכיר השני יש - - - של שמונה מיליארד ל-2021.
שירה עמיאל
¶
- - - לצד - - - שהם בעצם ההתאמה של התוכנית עצמה. כלומר, ממש הפרטים של השינויים במענק הוצאות קבועות והפרטים הנוספים.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
זה אומר שאת כבר מראש קובעת שלא יהיה תקציב 2021, כי את מביאה לשנת 2021. יש תקציב מדינה. מה קורה עם תקציב המדינה?
שירה עמיאל
¶
אני אזכיר. הנושא של הקורונה, אנחנו נותנים לו מענה בעצם בכסף תוספתי שהוא נוסף על התקציב הרגיל השוטף שלנו.
שירה עמיאל
¶
יש תקציב תוספתי נוסף ל-2021 שהוא לצורך התמודדות עם הקורונה. אנחנו מבקשים להגדיל את התקציב הזה לאור ההגדלה של ההיקף של התוכנית להתמודדות עם הקורונה. הבקשה ל-2021 היא לא חדשה, היא רק הרחבה של מה שקיים.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
מתי שמים תקציב? כשאתה לא בונה את התקציב. אבל אם אני בונה תקציב של 2021 - - -
שירה עמיאל
¶
הדבר הזה לא מעלה או מוריד מן הצורך להעביר תקציב מדינה לכל אחת מהשנים האלה. הוא למעשה כסף נפרד, קופסה להתמודדות עם הקורונה. קופסה ב-2020 וקופסה ב-2021.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
אנחנו יודעים שיש מצב של קורונה עכשיו, ואנחנו כבר מכינים תקציב לשנת 2021. אז למה שזה לא יהיה בתוך התקציב?
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
למה אני צריך לתת אותו כתקציב תוספתי? מתי נותנים תקציב תוספתי? כשקורה משהו תוך כדי. עכשיו אין לנו תקציב של 2020, אז אנחנו נותנים תקציב תוספתי. אבל כשיש תקציב שאני צריך לבנות אותו לשנת 2021, למה אני צריך לתת עכשיו שמונה מיליארד שקל, לשריין אותם עכשיו כתוספת תקציבית? כאילו שאני בונה עכשיו שלא יהיה לי תקציב של 2021. זה מה שאתם עושים עכשיו.
שירה עמיאל
¶
אני אסביר. זה קשור למבנה של חוקי התקציב במדינת ישראל. - - - ובפרט סעיף 40א לחוק יסודות התקציב קובע שלכל הגדלה תקציבית נדרשים לעשות פעולה מאזנת, כלומר, כבר עכשיו, כשמקבלים עכשיו החלטה לגבי משהו ב-2021, לצורך העניין, אותה הגדלה של הטווח של הזכאים למענק הוצאות קבועות, שאומרים שגם מי שנפגע בין 25% ל-40% יהיה זכאי למענק הוצאות קבועות או עשוי להיות זכאי בין נובמבר לדצמבר, אז זו הוצאה שתהיה ב-2021, ואנחנו חייבים לפי החוק עכשיו להביא את ההגדלה של התקציב.
לכשיהיה תהליך לאישור תקציב 2021, - - -
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
- - אכן כל הסכומים של הקורונה יובאו ביחד עם התקציב הרגיל ויהיה ניתן לקבל החלטה לגבי כל התקציב. מאידך, אי אפשר עכשיו להחליט להגדיל את התוכנית מבלי להקצות לכך את התקציב בו בזמן, כמו שאנחנו עושים עכשיו ומביאים את זה בתיקון הנוכחי.
ולכן, אם רוצים להעביר את התוכנית, צריך להקצות עכשיו גם את התקציב. אתה אומר שהיית רוצה, בגלל סדר עדיפויות, להעדיף את התקציב הזה על פני משהו אחר ב-2021 – הדבר הזה עדיין יהיה אפשרי במסגרת תהליך אישור תקציב 2021 וקביעת סדרי עדיפויות לאותה עת.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
עוד שאלות לחברי הכנסת? טוב, היא בעצם דיברה על שתי הצעות החוק למעשה, אז אפשר להצביע על שתיהן יחד. נכון? אם כך, בואו נעבור להצבעה. מי בעד הקדמת הדיון לכל הקריאות לשתי הצעות החוק? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 7
בקשת הממשלה אושרה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
בקשת הממשלה להקדים את הדיון בהצעת חוק יסוד: משק המדינה (תיקון מס' 10) ובהצעת חוק התוכנית לסיוע כלכלי (נגיף הקורונה החדש), מ/1364 ו-מ/1365, בכל הקריאות, אושרו.
אני מודה לחברי הוועדה. אני נועל את הישיבה. תודה רבה וגם שנה טובה.
הישיבה ננעלה בשעה 12:12.