ישיבת ועדה של הכנסת ה-23 מתאריך 20/10/2020

חוק הגז הפחמימני המעובה, התשפ"א-2020

פרוטוקול

 
פרוטוקול של ישיבת ועדה

הכנסת העשרים-ושלוש

הכנסת



2
ועדת הכלכלה
20/10/2020


09/11/2020
09:35
מושב ראשון



פרוטוקול מס' 90
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שלישי, ב' בחשון התשפ"א (20 בספטמבר 2020), שעה 9:30
סדר היום
הצעת חוק הגז הפחמימני המעובה, התש"ף-2020
נכחו
חברי הוועדה: יעקב מרגי – היו"ר
יבגני סובה
עידן רול
מוזמנים
חן בר-יוסף - מנהל מינהל הדלק, משרד האנרגיה

גל נוי אפרת - מנהלת מחלקה בכירה, משרד האנרגיה

אילן בנימין - מנהל ענייני בטיחות הגז, משרד האנרגיה

נטע שפירא - עו"ד, משרד המשפטים

אברהם פרל - מנכ"ל מרכז הגז, חברות הגז

עומר גורדון - סמנכ"ל תפעול, אמישרגז, חברות הגז
היוועדות חזותית
יותם אדמי - יועץ משפטי - סופרגז, חברות הגז

הדר זיו - יועצת משפטית, פזגז, חברות הגז

צור חרס - סמנכ"ל תפעול, פזגז, חברות הגז

אילן מירון - סמנכ"ל - פזגז, חברות הגז


ערן ולט – יועץ משפטי, אמישראגז, חברות הגז
ייעוץ משפטי
איתי עצמון
מנהלת הוועדה
עידית חנוכה
רשמת פרלמנטרית
שרון רפאלי


הצעת חוק הגז הפחמימני המעובה, התש"ף-2020
היו"ר יעקב מרגי
בוקר טוב לכולם. אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הכלכלה, יום שלישי 20 באוקטובר 2020, ב' חשוון תשפ"א. הצעת חוק הגז הפחממני המעובה, התש"ף-2020. אנחנו אחרי דיון מקדים ואחרי סעיף ההגדרות, נכון?
איתי עצמון
נכון, אדוני. סעיף ההגדרות הוקרא. נשמעו לגביו הערות בדיון ונציגי משרד האנרגיה באו בדברים גם עם החברות וגם איתנו. הנוסח שמונח כרגע על שולחן הוועדה כולל שינויים רבים שמסומנים ב"עקוב אחר שינויים". אני מציע שנציגת משרד האנרגיה תפתח ותקרא את ההגדרות שנעשו בהם שינויים לעומת הדיון הקודם.
היו"ר יעקב מרגי
בשמחה.
גל נוי אפרת
בוקר טוב. אני גל נוי אפרת, לשכה משפטית, משרד האנרגיה. כפי שציינתם, בדיון הקודם הקראנו את סעיף 1. אני אעבור עכשיו רק על ההגדרות שערכנו בהם תיקונים בעקבות הפגישות עם החברות והשיח עם הייעוץ המשפטי של הוועדה.
איתי עצמון
אני מציע שגם תסבירי מה מהות השינוי.
היו"ר יעקב מרגי
אחרי כל הקראה תסבירי את מהות השינוי.
גל נוי אפרת
המונח הראשון שנעשה בו שינוי בסעיף ההגדרות הוא "הזרמת גז". אני אקריא את הנוסח המעודכן:


"הזרמת גז" – הזרמת גז בצנרת בין מיתקני גז שאינם מיתקני גז לצריכה עצמית, למעט הזרמת גז בין מיתקני גז כאמור בצנרת הנמצאת כולה בשטח שמוחזק בידי בעל רישיון ספק גז אחד;
ההסבר לתיקון כאן
המונח "הזרמת גז" משמש אותנו לצורך ההגדרה של מתקן גז טעון היתר. אחד מהסוגים של מתקני הגז שטעונים היתר ממנהל מינהלת בטיחות הגז זה מתקן שמשמש להזרמה של גז. אנחנו ביקשנו להבהיר איזה סוגים של מתקני הזרמה נכנסים להגדרה הזאת של מתקנים שטעונים היתר מהמנהל. ביקשנו לוודא שנכנסים אליהם סוגי המתקנים הנכונים, ולכן החרגנו מההגדרה מתקנים שמשמשים להזרמת גז בין מתקנים שהם לא לצריכה עצמית ומתקנים שמשמשים לצריכה עצמית אם מדובר בצנרת שנמצאת כולה בשטח שמוחזק בידי רישיון ספק גז אחד.

המשמעות היא שרק כשמדובר בשני מתקני גז שאינם מתקני גז לצריכה עצמית שהצנרת ביניהם לא נמצאת בשטח שמוחזק בידי בעל רישיון ספק גז אחד, המתקנים האלה טעונים היתר מהמנהל. דוגמה למתקנים כאלה זה, למשל, מתקן שמחבר בין בית זיקוק שמוחזק בידי בית זיקוק שיש לו רישיון ספק גז מהמנהל לבין מתקן שמשמש לאחסון סמוך לבית זיקוק שהוא מוחזק בידי אחת מחברות הגז. אם הצנרת כולה נמצאת בשטח של אותו מתקן אז היא חלק מאותו היתר שניתן לאותו מתקן ולכן אין צורך בהיתר נפרד.

ההגדרות של "אספקת גז", "פעולת ספק גז" ו"רישיון ספק גז" – "אספקת גז" זה עניין טכני שלא נדרש להזכיר אותו בסעיף ההגדרות. אנחנו נגיע אליו בסעיף 2. הוא מוגדר בסעיף העיקרי. ההגדרות של "פעולת ספק גז" ו"רישיון ספק גז" עברו בהתאם לסדר ה-א'-ב' להמשך סעיף ההגדרות.
איתי עצמון
זה תיקון טכני.
גל נוי אפרת
הוספנו הגדרה של "ועדת הכלכלה של הכנסת" בשביל להקל בהמשך החוק בכל מקרה שבו נדרש אישור של הוועדה לתקנות של השר אז נזכיר את ועדת הכלכלה.
היו"ר יעקב מרגי
כדי שלא נחזור כל פעם על "ועדת הכלכלה של הכנסת".
איתי עצמון
אני אגיד משהו מהותי בהקשר הזה: אנחנו העברנו למשרד האנרגיה טבלה שכוללת את כל סוגי ההסמכה שמקנים לשר סמכות להתקין תקנות או לקבוע צווים, לפי הנושאים שלהם, ובכל מקום שאנחנו חשבנו להציע לוועדה שחקיקת המשנה תהיה באישור ועדה ציינו זאת, ולשמחתי נציגי משרד האנרגיה קיבלו את עמדתנו. כמובן, הדבר ייפתח שוב לדיון בוועדה.
גל נוי אפרת
ההגדרה הבאה שעשינו בה שינוי היא "מתקן גז טעון היתר" – (1)(ג) – במקום "אחסון גז המיועד לאספקה" אנחנו מבקשים לכתוב "אחסון גז לרבות" – וכאן אנחנו מבקשים לעשות תיקון קטן בנוסח - -
איתי עצמון
אבל תסבירי במהות מה זה מתקן גז טעון היתר. תזכירי לוועדה במה מדובר.
גל נוי אפרת
אוקיי. לפי החוק הקיים היום ובהתאמה גם לפי החוק המוצע יש סוגים של מתקני גז שטעונים היתר ממנהל ענייני בטיחות הגז. סוג אחד של מתקנים זה מתקנים שמשמשים את התעשייה של הגז, את ספקי הגז לצורך אספקת הגז לצרכנים, כמו למשל, מתקנים שממלאים בהם גז במכלים, מתקנים שמשמשים לאחסון של גז וכדומה; סוג שני של מתקנים זה מתקנים שמשמשים את צרכני הקצה – לא משנה מאיזה סוג – זה יכול להיות צרכן ביתי או מסוג אחר. זה קיבולת גדולה במיוחד – מעל 10 או 20 טון. שני סוגי המתקנים האלה: המתקנים שמשמשים את תעשיית הגז והמתקנים לצריכה בקיבולת גדולה במיוחד זה מתקנים שטעונים היתר מהמנהל כבר לפי החוק הקיים ובהתאמה לפי החוק המוצע. בתיקון שעשינו כאן ביקשנו להבהיר שגם חניון שמשמש לחנייה של כלי רכב שמוביל גז הוא מתקן גז שטעון היתר.
איתי עצמון
החניון, לא כלי הרכב.
גל נוי אפרת
נכון. החניון עצמו שבו חונה כלי רכב שהוא לא בזמן פריקה או טעינה של גז הוא טעון היתר לפי ההגדרה הזאת. תיקון נוסף שעשינו הוא שהחרגנו סוגים של אחסון בתוספת הראשונה א' מהחובה לקבל היתר, ובתוספת הראשונה א' פירקנו חמישה סוגים של אחסון שאנחנו מציעים לא לחייב אותם בהיתר.
איתי עצמון
את רוצה לקרוא?
היו"ר יעקב מרגי
תפרטי אותם.
גל נוי אפרת
אני אקרא:

תוספת ראשונה א'

(סעיף 1)

אחסון גז שאינו טעון היתר

(1) אחסון גז במכל נייח לצריכה עצמית או כמה מכלים נייחים המחוברים ביניהם, שקיבולתם אינה עולה על 10 טון אם הם מצויים באזור מגורים, או על 20 טון אם הם מצויים באזור אחר;

(2) אחסון מכל מיטלטל המחובר למיתקן גז;

(3) אחסון של לא יותר משני מכלים מיטלטלים שאינם מכלי מחנאות, שלא מחוברים למיתקן גז;

(4) אחסון של לא יותר מחמישה מכלי מחנאות שאינם מחוברים למיתקן גז בקיבולת כוללת שאינה עולה על 24 ליטרים;

(5) אחסון של מכלי מחנאות שאינם משמשים למילוי חוזר שקיבולתם הכוללת אינה עולה על 60 ליטרים, בידי מי שמשווק לצרכן גז מכלים כאמור;



כאן מדובר, כפי שציינתי, בסוגים של אחסון של גז ומתקנים שאנחנו לא דורשים מהם היתר. בפרט 1 לתוספת נמצאים הצוברים והמכלים הנייחים שמכונים בחקיקה "מכל נייח". הצוברים שהם בקיבולת נמוכה מתחת ל-10 טון באזור מגורים או מתחת ל-20 טון באזור אחר – שזה מה שכבר הסברתי שכבר לפי החוק הקיים הם לא טעונים היתר מהמנהל, ואנחנו רוצים להשאיר את אותו מצב גם בחוק החדש.

בפרט 2 יש הבהרה שמכל מיטלטל שמחובר למתקן הוא לא סוג של אחסון שדורש היתר מהמנהל.
היו"ר יעקב מרגי
אתם לא מאפשרים בזה עקיפה? לו אחזיק מכל כזה על ארבעה גלגלים כדי לעקוף את כל הליך הרישוי?
גל נוי אפרת
אבל הוא צריך להיות מחובר למתקן קצה. כלומר הכוונה פה היא למכלים שמחוברים למתקן שמשמש את הצרכן.
היו"ר יעקב מרגי
הבנתי. אם, למשל, יש לי מפעל ויש לי קשיים ברישוי, אז אני רוכש לי מכל גז ענק על ארבעה גלגלים, שם אותו באופן קבוע ומחבר אותו - - - אז החרגתי אותו.
חן בר-יוסף
לא החרגתי אותו. אם הוא על גלגלים זה לא משנה לנו. זאת לא הובלה.
היו"ר יעקב מרגי
כי אמרת שנייד לא מוגדר - - -
גל נוי אפרת
לא הזכרתי נייד.
היו"ר יעקב מרגי
אמרת "מיטלטל".
חן בר-יוסף
המכל עצמו. בלון 48 או בלון 12 – זה המיטלטל שבדבר, לא התנועה שלו. זה לא מעניין אותנו.
היו"ר יעקב מרגי
הבנתי.
גל נוי אפרת
(3) אחסון של לא יותר משני מכלים מיטלטלים שאינם מכלי מחנאות, שלא מחוברים למיתקן גז;



אנחנו מבקשים לאפשר לצרכנים לאחסן כמות קטנה יחסית של מכלים שלא מחוברים למתקן בלי שהדבר ייחשב אחסון שטעון היתר.

פרט (4) – אותו דבר לגבי מכלי מחנאות. אלה מכלי קמפינג שהצרכנים משתמשים בהם. אנחנו מבקשים לאפשר אחסון של קיבולת מוגבלת של לא יותר מחמישה מחנאות שלא מחוברים למתקן בקיבולת שאינה עולה על 24 ליטרים. כלומר יש פה דרישות כפולות.
איתי עצמון
איך נקבעו המספרים האלה?
גל נוי אפרת
מנהל ענייני בטיחות הגז יתייחס לזה.
אילן בנימין
אני מנהל ענייני בטיחות הגז, מינהל הדלק והגז, משרד האנרגיה. המספרים נקבעו גם על-פי הניסיון בשטח שיש לנו באגף הפיקוח שאחראי על זה פרג'ון מנהל אגף הפיקוח וגם הכמויות שהתקן מתייחס אליהן – יש לנו הפרדה בין מכלים של חמישה קילו, מכלים של 12 קילו, מכלים של 48 קילו. הרעיון הוא לעשות הבחנה בין הכמויות הקטנות, הכמויות הבינוניות והכמויות הגדולות. עשינו הדרגה מסוימת.
גל נוי אפרת
בפרט (5) מדובר על אחסון מכלי מחנאות שאינם משמשים למילוי חוזר. הכוונה היא למכלי קמפינג שהם חד-פעמיים, שמנקבים אותם ואי אפשר למלא אותם בגז פעם נוספת. הם בקיבולת של עד 60 ליטרים בידי מי שמשווק לצרכן גז מכלים כאמור. הכוונה היא לחנויות למיניהן שמשווקות כמות קטנה יחסית של מכלים חד-פעמיים. גם אותן אנחנו מציעים לפטור מהחובה לקבל היתר מהמנהל.
היו"ר יעקב מרגי
לא משנה מה הכמות?
גל נוי אפרת
משנה. עד 60 ליטרים. הגבלנו את זה ל-60 ליטרים שזה בערך 30 קילוגרם.

הגענו לתוספת ודילגנו על התיקונים שעשינו בתוספת הראשונה.
היו"ר יעקב מרגי
אני מציע לא להתברבר. נמשיך עם - - -
איתי עצמון
את מדברת על התוספת הראשונה שמפרטת מהו גז שלא יחול עליו החוק.
גל נוי אפרת
נכון. זה מתייחס להגדרה הראשונה של גפ"מ.
איתי עצמון
שהוקראה בדיון ב-17 באוגוסט. והתוספת הזאת לא הוקראה בדיון הקודם.
היו"ר יעקב מרגי
אנחנו לא מקריאים את התוספות. פה הקראנו כי זה הפנה לשם. אני מציע שכשנגיע לתוספות נתייחס לתוספות. בסדר? אנחנו פשוט נאבד את זה ואז נקבל בדיון התייחסות לתוספת והתייחסות להגדרות ולא נצא מזה.
גל נוי אפרת
המונח הבא שתיקנו בעקבות הפגישה שנערכה עם החברות הוא "עבודת גז". בפרט (1) "מילוי או ריקון של גז" הבהרנו שמילוי של גז ברכב מנועי המונע בגז למכל המחובר למערכת הנעת הרכב המתבצע בתחנת תדלוק בגז הוא לא מילוי שדורש רישיון עבודת גז ממנהל ענייני בטיחות הגז. הכוונה היא לפעולת מילוי הגז ברכבים שמונעים בגפ"מ שנעשית בתחנת תדלוק שנעשית היום לפעמים בידי צרכנים. ההבהרה היא שאותם ממלאים לא נדרשים לקבל רישיון עבודת גז מהמנהל.
היו"ר יעקב מרגי
לא היינו גומרים עם זה.
גל נוי אפרת
תיקון נוסף באותה הגדרה זה בפרט (4): הובלת גז למעט הובלת גז כמפורט בתוספת הראשונה ב'. כאן אנחנו ביקשנו לקבוע סוגים של הובלה של גז שלא יהיו טעונים רישיון עבודת גז. כבר היום לפי תקנות הגז (בטיחות ורישוי עוסקים בעבודות גפ"מ) שהותקנו לפי החוק הקיים ולפי החוק המוצע המשיכו להיות בתוקף גם לאחר שהחוק הזה יחוקק, הובלת גז מוגדרת עבודה שפטורה מרישיון, ודי לגביה בהסמכה בלבד. אז אמנם זה חלק מהגדרה של עבודת גז, אבל כבר לפי המצב המשפטי כיום שימשיך להיות בתוקף זאת עבודה שפטורה מרישיון ומספיקה הסמכה. בתוספת הראשונה ב' אנחנו מבהירים שכמויות קטנות במיוחד של הובלה שנעשות בידי צרכנים לא ייחשבו הובלה שמצריכה רישיון או הכשרה.

אני אקריא את התוספת הראשונה ב':

תוספת ראשונה ב'

הובלת גז הפטורה מרישיון ספק גז



(1) הובלה של לא יותר מארבעה מכלי מחנאות בקיבולת כוללת שאינה עולה על 24 ליטרים;

(2) צרכן גז שאינו צרכן גז ביתי, המוביל לצורך עיסוקו לא יותר משני מכלים מיטלטלים.
היו"ר יעקב מרגי
אם צרכן גז ביתי נתקע הוא הולך לספק ורוצה להוביל אליו הביתה שני מכלים זה כבר בלתי אפשרי.
גל נוי אפרת
הוא לא יכול לפי החוק הזה, והוא גם לא יכול כבר היום. זאת פעולה שרק ספק בעל רישיון רשאי לבצע.
היו"ר יעקב מרגי
הוא לא יכול אבל בפועל היו דברים מעולם.
חן בר-יוסף
יש אכיפה.
איתי עצמון
את הגדרות "פעולת ספק גז" ו"רישיון ספק גז" העברתם למקום הזה.
גל נוי אפרת
נכון.

עוד שני תיקונים ברמה של נוסח יש בשתי ההגדרות האחרונות: "תקן" ו"תקן רשמי". במקום "שעותק שלו מופקד לעיון הציבור במשרדי מכון התקנים ובמשרד האנרגיה" כתבנו: "תקן המצוי באתר האינטרנט של מכון התקנים הישראלי" כי היום התקנים הרשמיים חייבים להיות מפורסמים לעיון הציבור באתר האינטרנט ואין צורך להגיע פיזית למכון התקנים כדי לעיין בהם.
איתי עצמון
כמובן, זה לא תיקון טכני ונוסחי אלא תיקון מהותי שמבהיר שאותם תקנים עומדים לעיון הציבור באתר האינטרנט של מכון התקנים.
גל נוי אפרת
נכון. כנ"ל לגבי ההגדרה של "תקן רשמי" המצוי באתר האינטרנט של מכון התקנים הישראלי
היו"ר יעקב מרגי
אותו דבר.

לסעיף ההגדרות – התיקונים שהוכנסו – עורך דין יותם אדמי, בבקשה.
יותם אדמי
כמה הערות לסעיף ההגדרות – חלקן טכניות, חלקן אולי קצת יותר מהותיות. בהגדרה של מתקן גז מופיע עדיין המונח הישן "בהזרמה" כשבפועל צריך להיות "בהזרמת גז" כמו שמופיע כמה שעות מעל זה.
איתי עצמון
לא הבנתי את ההערה. מה ההערה?
יותם אדמי
יש הגדרה ל"מתקן גז" שכולל כל מיני סוגים של מתקנים: "מתקן או מכשיר המשמש למילוי, להזרמה, למדידה ולשקילה.
איתי עצמון
הזרמה של גז.
יותם אדמי
הזרמה - - -
היו"ר יעקב מרגי
מה הבעיה בניסוח הזה?
יותם אדמי
המונח "להזרמה" הוא לא מוגדר בחוק. המונח שמוגדר הוא "הזרמת גז". זה שינוי טכני.
איתי עצמון
זאת לא הערה מהותית, זה שינוי נוסחי ממש. אנחנו נבדוק את העניין הנוסחי הזה אבל כתוב: "הזרמה של גז". ההגדרה שמופיעה כמה שורות לפני כן זה "הזרמת גז". זאת הערה טכנית. ברור שהכוונה היא למונח הזה.
יותם אדמי
אוקיי. זה יותר טכני.
היו"ר יעקב מרגי
הערות נוספות?
יותם אדמי
הערה נוספת באותו סעיף הגדרות: דובר על אחסון גז - - - למיקוד ומה מטרתן שחניון שבו חונים כלי רכב. השאלה היא למה לא לכתוב את זה ככה. במקום לכתוב "אחסון גז, לרבות בכלי רכב המוביל גז" – אני מזכיר שכלי רכב שמובילים גז יש להם הסדרה רגולטורית שלמה: משרד התחבורה, מכון התקנים וכדומה. למה לא לכתוב: "לרבות בחניון בו חונים כלי רכב ומובילים גז שלא דרך פריקה וטעינה". כי הניסוח הקיים עושה כאילו עירוב של דברים ועשוי לשנות את המצב הקיים היום, ולהבנתי, לא לשם מינהל הדלק והגז מכוונים.

נושא מהותי יותר שעליו דיברנו גם בישיבה הקודמת – לגבי ההגדרה של מתקני גז הטעונים היתר. יש הערות לעניין הזה: א', לסוגיית הקיבולת. יש "קיבולתם עולה על 10 טון" או "קיבולתם עולה על 20 טון". קודם אמרה גל שמטרתם לא לשנות את המצב שקיים היום בחוק הגז (בטיחות ורישוי), אבל בפועל יש שינוי כי הגדרה מסוימת שקיימת בחוק הנוכחי שמדברת על קיבולת מרבית לא קיימת פה. כתוב: "קיבולת עולה על 10 טון". זה לא סתם עניין ניסוחי כי יש הבדל בין "קיבולת" לבין "קיבולת מרבית". זה שיש לך מכל - -
היו"ר יעקב מרגי
הבנו. תאמין לי שהיא הבינה. היא כבר רוצה לענות לך. את יכולה להתייחס, בבקשה?
יותם אדמי
נגיד בקצרה שאם משאירים את - - -
היו"ר יעקב מרגי
בקצרה אתה לא יכול לומר כי זה היה באריכות.
יותם אדמי
אני אנסה בקצרה. אם לא נוסיף את המילה "מרבית" זה יגדיל את כמות המתקנים שצריכים לקבל היתר בהשוואה למצב היום.
היו"ר יעקב מרגי
תן להם צ'אנס להתייחס.
יותם אדמי
נקודה נוספת באותו הקשר זה הבקשה של מינהל הדלק והגז לכלול גם מתקנים שמחוברים יחד ולחשב אותם במסגרת אותה קיבולת. זה לא קיים היום בחוק. היה לנו על זה שיח עם מינהל הגז. ביקשנו לנסות למצוא מפתח או עיקרון בטיחותי מנחה שלפיו אם יש שני צוברים שנמצאים זה ליד זה במרחק של מטרים ספורים צריך להתייחס אליהם יחד. ואם יש צובר שנמצא בחצר אחת 200-100 מטר משם ואין בזה היגיון - - -
היו"ר יעקב מרגי
יותם, אתה לא רוצה לאבד אותי בתחילת הדיון, נכון? נסכם עכשיו שבכל הדיון או שתקצר או שתלך לאקדמיה ותיתן לנו שם הרצאות. בבקשה, תן להם להתייחס.
יותם אדמי
אני סיימתי, תודה.
גל נוי אפרת
בעניין ההזרמה, בהגדרה של מתקן גז הכוונה הייתה לכלול כל סוג של הזרמה. המונח "הזרמת גז" משמש להגדרה של מתקן גז טעון היתר. זאת אומרת רק מתקן שמשמש להזרמת גז כמו שהסברתי הוא טעון היתר, אבל דווקא בהגדרה של מתקן גז בכוונה הניסוח רחב יותר כי יש למנהל סמכויות שונות כלפי מתקני גז צדדיים שהם לאו דווקא מתקנים שהם טעוני היתר. יש פה גם הבהרה שגם צנרת שמשמשת להזרמה היא חלק מההגדרה הזאת. אז זה לא בהכרח דווקא צנרת שמשמשת להזרמת גז בין מתקנים שהם לא לצריכת - -
היו"ר יעקב מרגי
בישיבות לא ישבתם איתם על זה?
גל נוי אפרת
זה לא עלה, למיטב זיכרוני.
היו"ר יעקב מרגי
אוקיי. לא מנצלים את זמן האיכות שנתתים להם.
גל נוי אפרת
תמיד יש עוד הערות.
איתי עצמון
את נושא ההזרמה נבדוק נוסחית, אם באמת צריך לחדד שם משהו; האם ההגדרה של הזרמת גז - -
חן בר-יוסף
אבל צריך להיות ברור שהכוונה היא לאירוע אחר.
גל נוי אפרת
מהותית הכוונה היא להזרמה רחבה יותר בכל צנרת במתקן זר.
היו"ר יעקב מרגי
תמצאו את הנוסח המתאים.
גל נוי אפרת
ההערה השנייה ב"מתקן גז טעון היתר אחסון גז" – אנחנו מציעים לכתוב: "לרבות במקום שמשמש לחניית כלי רכב". זה כמו מה שיותם אמר – חניון. חניון זה מונח שיכול להתפרש באופן מצומצם יותר ואנחנו מעדיפים שזה יהיה רחב יותר, שכל מקום שמשמש חנייה – גם אם הוא מוגדר כחניון על-ידי מישהו וגם אם הוא לא מוגדר כחניון – ייכנס להגדרה הזאת.
לעניין המתקנים המחוברים
כשציינתי בתחילת דבריי שאין כאן שינוי הכוונה לעומת המצב הקיים, הכוונה הייתה באופן כללי שבגדול אותם מתקנים שהיו טעוני היתר עד היום יהיו טעוני היתר גם לפי החוק המוצע. בעניין הזה של מתקנים לצריכה עצמית שהם עד 20-10 טון, לפי האזור שלהם, אנחנו מבקשים לעשות איזשהו תיקון לעומת המצב הקיים שמבהיר שמתקנים שמחוברים ביניהם ייחשבו מתקן אחד. את הסיבה לכך יסביר מנהל ענייני בטיחות הגז כי הסיבה היא מקצועית.
היו"ר יעקב מרגי
בבקשה.
אילן בנימין
תקן 158 חלק 1 מתייחס למאגר גפ"מ – סעיף 1.3.9: "מצבור קבוע של מכלי פג"מ נייחים או מיטלטלים המחוברים ביניהם ומשמשים מקור אספקה לצרכן או לצרכנים. זאת הגדרה די ברורה.
היו"ר יעקב מרגי
הקראת לנו. עכשיו תסביר לנו.
אילן בנימין
זה אומר שאם יש לך שני צוברים מחוברים הם נחשבים כאחד.
היו"ר יעקב מרגי
זה הופך אותם למתקן אחד. ההיגיון גם אומר את זה.

עורך דין הדר זיו, בבקשה.
אילן מירון
בוקר טוב, שמי אילן מירון אני רוצה להתייחס לתוספת הראשונה ב'.
היו"ר יעקב מרגי
היא קשורה להגדרות?
אילן מירון
אני מבקש להתייחס לתוספת הראשונה ב'. שם כתוב שהובלת גז - - - מרישיון ספק גז היא הובלה של לא יותר משני מכלים מיטלטלים. חוק שירותי הובלה קובע שמותר להוביל עד 200 ליטר - - - שאין לו רישיון הובלה, ולמשל, זפתים שמובילים כמה מכלים מיטלטלים של 12 קילו כל אחד יכולים, לפי החוק המוצע, להוביל לכל היותר שני מכלים. כמו שאמרתי, חוק שירותי הובלה מאפשר עד 200 ליטר במונחים של מכלי 12 קילוגרם, 22 ליטר, זה כשמונה מכלים. כך שיש פה סתירה בין חוק הגפ"מ המוצע לבין חוק שירותי הובלה.
היו"ר יעקב מרגי
יש התייחסות?
גל נוי אפרת
אין סתירה. יש דרישות שונות. בכל רגולציה נקבעו דרישות שונות שלפיהן נקבע אם נדרש היתר או לא. משרד התחבורה קבע דרישות משלו ברגולציה שלו לקבלת היתר, ומשרד האנרגיה קובע דרישות משלו. זה לא חייב שמאותה כמות כל רגולטור קובע קצת יותר.
היו"ר יעקב מרגי
שיקול הדעת של שר התחבורה שונה. אתם בטיחות גז, והם מה?
חן בר-יוסף
הם הובלת - - - לא משנה מהו, 200 קילו. אנחנו מדברים לפי - - - בלונים של גז מיטלטלים. דרך אגב, זה לא מנוע מאף אחד. הוא רק צריך לקבל רישיון עבודה.
היו"ר יעקב מרגי
עוד הערות?
הדר זיו
כן. גם בתוספת הראשונה א' יש חוסר התאמה בין סעיף 4 ל-5. פעם אחת מותר עד 24 ליטר ופעם שנייה מותר עד 60 ליטר. לדעתי, המספר פה צריך להיות דומה.
חן בר-יוסף
זה לא דומה בכלל. 24 ליטר מותר לצרכן ביתי. לבן אדם יש כמה מכלי פיקניק במחסן – זה אפשרי עד 24 ליטר. 60 ליטר מיועד לבעל חנות, טמבורייה.
היו"ר יעקב מרגי
תודה.
אילן מירון
זה לא כתוב בחוק המוצע. כתוב "אחסון של", ולא כתוב למי ומה. כתוב "אחסון של עד 24 ליטר" פעם אחת ושל 60 ליטר פעם שנייה במכלים שאינם לשימוש.
חן בר-יוסף
צרכן שאינו צרכן גז ביתי. זה ב-2. 1 זה לא מוגבל.
היו"ר יעקב מרגי
תודה. יש עוד הערות?
צור חרס
אני רוצה לחזור להערה הקודמת של יותם לגבי מתקנים מעל 20-10 טון. ההסבר למה שאמר יותם וההסבר למה שאמר אילן בנימין הוא - - - שני הצוברים נמצאים באותו בור בתוך האדמה זה ליד זה ומחוברים זה לזה זה מאגר אחד. אין על זה ויכוח. ככה העולם שלנו עובד, ככה המשרד להגנת הסביבה - -
היו"ר יעקב מרגי
אז מה הבעיה?
צור חרס
הבעיה היא שיש מקומות שבהם יש שני צוברים קטנים בשני צדי אותו רחוב, כמו שאמר יותם, שמחוברים מסיבות שונות עם חוליות של קיבועים וכל מיני דברים כאלה ומחוברים לצינור שעובר מתחת לרחוב.
היו"ר יעקב מרגי
פותח את זה למתקן אחד, ובצדק.
צור חרס
המרחק ביניהם גדול, הבטיחות לא מושפעת בין אחד לאחר - -
היו"ר יעקב מרגי
תודה. מיצינו את זה. אנחנו בסעיף ההגדרות. מיצינו. זאת ההכרעה וכך צריך להיות בבטיחות. אוי ואבוי אם היינו רואים בזה שני מתקנים שונים.

חבריי, זה סעיף ההגדרות. היו תיקונים ונתנו זמן לשבת יחד והכניסו תיקונים.

מי בעד אישור סעיף ההגדרות?
איתי עצמון
סעיף הגדרות וגם תוספת ראשונה א' ותוספת ראשונה ב'.
היו"ר יעקב מרגי
תודה.

הצבעה

אושר.
היו"ר יעקב מרגי
אין מתנגדים, אין נמנעים. סעיף ההגדרות אושר.
אנחנו ממשיכים
פרק ב' – רישוי.
גל נוי אפרת
פרק ב' מורכב משלושה סימנים: סימן א' מתייחס לרישיון ספק גז, סימן ב' להיתר למתקן גז וסימן ג' לרישיון עבודת גז.
נתחיל בסימן א', סעיף 2
חובת קבלת רישיון ספק גז

2.
(1) לא יבצע אדם, בתמורה או שלא בתמורה, פעולה כמפורט להלן (בחוק זה- פעולת ספק גז), אלא אם כן בידו רישיון ספק גז לביצוע אותה פעולה שניתן לו לפי סעיף 3 (בחוק זה- רישיון ספק גז), ובהתאם לתנאי הרישיון:




(1) שיווק, מכירה או הספקה של גז; הספקת גז, לרבות שיווקו (בחוק זה – הספקת גז);




(2) הקמה או הפעלה של מיתקן גז טעון היתר או ביצוע שינוי יסודי במיתקן כאמור; לעניין זה, "שינוי יסודי" - כמפורט בתוספת השנייה;.




(3) הובלת גז.



(2) על אף הוראות סעיף קטן (א), המבצע פעולת ספק גז כמפורט להלן, פטור מחובת קבלת רישיון ספק גז לגבי אותה פעולת ספק גז:




(1) סוכן הרשום ברישיונו של בעל רישיון ספק גז המבצע פעולת ספק גז מטעם בעל הרישיון, בהתאם להוראות סימן ב' בפרק ג';




(2) מי שמשווק גז לצרכן גז, באמצעות מילוי גז ברכב מנועי המונע בגז או במכל המשמש להפעלת בלון, בתחנת תדלוק בגז שניתן לגביה היתר למיתקן גז;




(3) מי שמשווק מכל מחנאות לצרכן גז, במיתקן גז המשמש לאחסון גז אשר ניתן לגביו היתר למיתקן גז, או במיתקן גז שאינו מיתקן גז טעון היתר;




(4) מי שמקים או מפעיל מיתקן גז טעון היתר המוחזק בידי צבא הגנה לישראל, על פי נהלים שנקבעו בפקודות הצבא לאחר התייעצות עם המנהל, או מבצע שינוי יסודי כמשמעותו בסעיף קטן (א)(2) במיתקן כאמור;




(4א) הובלת גז כמפורט בתוספת הראשונה ב';




(5) מי שמבצע פעולת ספק גז אחרת, ככל שקבע השר, באישור ועדת הכלכלה.
היו"ר יעקב מרגי
אני מציע שתסבירי לנו את (ב).
גל נוי אפרת
לא לסיים את (ג)? לעצור?
היו"ר יעקב מרגי
תמשיכי.
גל נוי אפרת
(3) על אף הוראות סעיף קטן (א), המנהל רשאי, בהחלטה מנומקת בכתב, ליתן פטור לאדם מחובת קבלת רישיון ספק גז, במקרים דחופים ובהתקיים נסיבות מיוחדות, אם שוכנע כי אין במתן הפטור כדי לפגוע בבטיחות או בשלום הציבור; המנהל רשאי ליתן פטור כאמור לבקשת אדם או אם מצא כי יש צורך בכך בנסיבות המיוחדות כאמור, ורשאי הוא להורות על תנאים למתן הפטור ועל חובות שיחולו על מקבל הפטור לשם הבטחת רמת הבטיחות הנדרשת לפי חוק זה.
היו"ר יעקב מרגי
מובן אבל תסבירי בכל אופן.
גל נוי אפרת
זה אחד מהסעיפים העיקריים בחוק. הסעיף הזה קובע חובה לקבל רישיון ספק גז ממנהל לענייני בטיחות הגז לפעולות שהגדרנו אותן. מדובר באותן פעולות שכבר לפי החוק הקיים דורשות רישיון ספק גז, שיווק, מכירה או הספקה של גז.

הקמה או הפעלה של מתקן גז טעון היתר – הגדרנו מהו מתקן גז טעון היתר בסעיף ההגדרות אז כל הקמה או הפעלה של מתקן כזה גם דורשת רישיון ספק גז; כמו לדוגמה, הקמה או הפעלה של מתקן שמשמש למילוי של מכלים דורשת רישיון ספק גז והובלה של גז. אין פה שינוי מהותי לעומת המצב שקיים בחוק היום.

בסעיף קטן (ב) אנחנו מציעים לקבוע רשימה של פעולות ספק גז שמי שעוסק בהן פטור מחובת קבלת רישיון. זה דבר שלא קבוע בחוק הקיים היום. בחלק מהמקרים בפרקטיקה אותן פעולות נעשות בידי מי שלא מקבל רישיון כבר היום, אבל אין לזה התייחסות בחוק הקיים. הרשימה של הפעולות היא הפעילות שמתבצעת בידי הסוכנים שרשומים ברישיון של בעל הרישיון. אנחנו מציעים להסדיר את כל הפעילות של הסוכנים בפרק ג' - -
היו"ר יעקב מרגי
מה עושה סוכן?
גל נוי אפרת
חלק מחברות הגז מתנהלות כבר היום באמצעות אנשים מורשים מטעמם שמכונים הרבה פעמים "סוכנים", ומבצעים הרבה פעולות מטעמם: שיווק של גז לצרכנים - -
היו"ר יעקב מרגי
אתם סומכים על ההסמכה שלהם במקרים ספציפיים.
גל נוי אפרת
את כל הפעילות של הסוכנים אנחנו מציעים להסדיר בחוק הזה. היא לא מוסדרת כיום. אנחנו מציעים לפטור אותה מהחובה לקבל רישיון אבל הם לא יהיו פטורים מכל דבר. עדיין הספק יהיה חייב לקבל היתר שמי לביצוע הפעולה הזאת באמצעות סוכן; יהיו תנאים לקבלת היתר לסוכן. זאת אומרת יהיו תנאי סף ולא כל אחד שירצה יוכל לכהן כסוכן; יהיו חובות שיחולו על הסוכן וגם חובות פיקוח של הספק - -
היו"ר יעקב מרגי
מובן לי. השאלה אם הספק יבקש מכם היתר ספציפי לסוכן או הספק מסמיך את הסוכן.
גל נוי אפרת
לא. הספק יצטרך לבקש היתר - -
היו"ר יעקב מרגי
עבורו.
גל נוי אפרת
היתר בשם של הסוכן.
היו"ר יעקב מרגי
זה מה שרציתי להסביר.
גל נוי אפרת
הנושא של הסוכנים מוסדר בסימן ב' בפרק ג' שנגיע אליו בהמשך הדיונים. זה סוג אחד של פטור.

סוג שני של פטור זה תחנות התדלוק שמשווקות גז לצרכנים בין לרכבים שמונעים בגז ובין מכלים שמשמש להפעלת בלון שהגדרנו בסעיף ההגדרות. זה "כדור פורח" בלשון העם. זה הפטור השני.
היו"ר יעקב מרגי
מה הקיבולת של מכל גז של כדור פורח? הם מעל הבית שלי.
חן בר-יוסף
48 קילו. כמו מכל ביתי גדול.
היו"ר יעקב מרגי
זאת החרגה מסוימת.
חן בר-יוסף
כן.
היו"ר יעקב מרגי
ואין אפשרות אחרת.
חן בר-יוסף
לא.
גל נוי אפרת
אני מבהירה שההחרגה כאן היא רק לגבי תחנת התדלוק שמשווקת. עדיין המתקן עצמו בתחנה שממנו מבצעים את פעולת המילוי הוא טעון היתר, ומי שיוכל לקבל את ההיתר להתקנה ולהפעלה של מתקן כזה זה רק בעל רישיון ספק גז.
היו"ר יעקב מרגי
ומפעיל הכדור לא נדרש לשום הסמכה?
חן בר-יוסף
הוא משתמש.
היו"ר יעקב מרגי
הוא נקרא משתמש.
גל נוי אפרת
יכול להיות שהוא נדרש לאישורים לפי דינים אחרים.
היו"ר יעקב מרגי
אני מדבר על מה שקשור לגז.
גל נוי אפרת
הסוג השלישי של הפטור זה בפסקה 3. אלה החנויות שמשווקות מכלים לצרכנים. גם כאן מדובר על חנויות כמו טמבוריות וכדומה. למרות שהחנות משווקת גז לצרכנים והיא לכאורה הייתה צריכה לקבל, לפי החוק, רישיון ספק גז, אנחנו מבהירים פה שהיא פטורה מהחובה לקבל רישיון אבל מתקן האחסון עצמו יהיה חייב היתר, אלא אם כן הוא פטור מהיתר כי הוא נכנס לפטור שדיברנו עליו בתוספת הראשונה א' של הכמות הקטנה של 60 ליטרים של מכלים שהם לא למילוי חוזר.

הפטור הרביעי זה הובלת גז שמפורטת בתוספת הראשונה ב'. זה דומה לפטור מהחובה לקבל רישיון לביצוע עבודת גז, להובלה של כמות קטנה של גז כמו שמפורט בתוספת הראשונה ב' – הובלה של מכלי מחנאות עד קיבולת מסוימת.
היו"ר יעקב מרגי
באותם סטנדרטים.
גל נוי אפרת
נכון. אז גם הם יהיו פטורים מהחובה לקבל רישיון ספק גז בהתאמה. ובפסקה 5 יש פתח לשר האנרגיה לקבוע בהמשך בתקנות באישור ועדת הכלכלה של הכנסת רשימה של פעולות נוספות שגם יהיו פטורות.
היו"ר יעקב מרגי
למרות שלא מוחרגים.
גל נוי אפרת
הם יהיו מוחרגים באמצעות תקנות של השר באישור הוועדה כדי שלא צריך יהיה לעשות תיקון לחוק ראשי כאן.
היו"ר יעקב מרגי
ברור.
איתי עצמון
אני רק אזכיר כאן לעניין פסקה 4 שנמחקה שמתייחסת למי שמקים ומפעיל מתקן גז טעון היתר המוחזק בידי צה"ל שהסוגיה הכללית של תחולת החוק על מערכת הביטחון היא סוגיה שהצעתי להשאיר אותה לדיון מאוחר יותר בשלבים מתקדמים יותר של הצעת החוק. לנו בייעוץ המשפטי של הוועדה היו השגות לגבי ההחרגות שהממשלה הציעה לתת כאן למערכת הביטחון. צריך לבחון את זה.
היו"ר יעקב מרגי
בקיצור, פה לא דנו בהחרגה של צה"ל.
איתי עצמון
כן, אז הנושא הזה פשוט יידון בהמשך.
היו"ר יעקב מרגי
בטיחותם של חיילי צה"ל לא חשובה?
איתי עצמון
משאירים את זה בידי - - -
גל נוי אפרת
היא חשובה מאוד, ואנחנו פשוט נשאיר את זה לדיון בהמשך.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
יש התייחסות של צה"ל ושל משרד הביטחון על זה?
חן בר-יוסף
יהיה דיון שלם על הסוגיה הזאת.
גל נוי אפרת
זה פשוט יוסדר בפרק נפרד בהמשך שיתייחס לתחולה של החוק על מערכת הביטחון. יש לנו שיח בעניין הזה מול גורמי הביטחון.
היו"ר יעקב מרגי
למה אמרתי את זה? לאחרונה הרבה - - - פוליטיקאים אבל יוצאי צבא, שומעים שיש להם בעיות עם הגב ופריצות דיסק. הרי כל מי ששירת ביחידות כאלה – בצבא לא מתייחסים – תרים, תזיז, תעשה, תסחוב. אף אחד לא מתייחס לזה, וברבות השנים 80% מהחברה הישראלית עם פריצות דיסק בגב תחתון או בצוואר. אז בטיחותם של חיילי צה"ל צריכה לשמש אותנו. לכן אני מברך על זה.
איתי עצמון
אם תוכלי להוסיף הסדר לגבי סעיף קטן (ג) שנדון בישיבות הפנימיות בינינו והגענו לנוסח שמאפשר לתת פטור פרטני. אם תוכלי לתת דוגמה למצב כזה.
גל נוי אפרת
כן. סעיף (ג) נועד לאפשר למנהל בהחלטה מנומקת בכתב ורק במקרים דחופים בנסיבות מיוחדות, אם הוא שוכנע שאין בפטור הזה כדי לפגוע בבטיחות, לתת פטור מחובת קבלת רישיון. יכולות להיות נסיבות שיתעוררו בהמשך ויחייבו שימוש בסעיף הזה, מעין מתן פטור מידי בלי שיש לנו זמן ללכת לוועדה ולחכות שיאשרו לנו את התקנות. דוגמה למקרים כאלה - -
חן בר-יוסף
אפשר להביא כמה דוגמאות שהיו לנו בעבר. אני לא זוכר אם זה היה בשנות האינתיפאדה השנייה או קצת אחריהן, אירוע שעל גבול עזה מישהו ניסה להבריח לעזה 1,500 מכלי גז שהוא צבר באזור התעשייה באשקלון. באותו זמן פשוט היה צריך להעיף אותם משם כמה שיותר מהר. כושר ההובלה של החברות שהיו עסוקות בדבר היה מוגבל, והיה צריך לתת למשאית רישיון - - - אבל לא תחת רישיון הובלה רגיל. צריך לתת לאירוע הזה מענה מידי.
היו"ר יעקב מרגי
נקודתי.
חן בר-יוסף
בדיוק. מענה נקודתי מידי למישהו בשביל לעשות פעולה, חלילה, איזשהו מתקן שבדיוק נתקע. אז טכנאי גז לא רמה 2 אלא רמה 1 עם ניסיון גדול – בוא ניתן לו את האפשרות לפעול פה מהר.
היו"ר יעקב מרגי
אני מכיר את זה שאתם נאלצים לפעמים בעתות משבר לבצע פעולות בדחף כמו אתגרים שהיו רק לאחרונה עם ירי הטילים ולפנות חוות מסוימות, והפעלתם ספקים כאלה ואחרים.
חן בר-יוסף
ברור שהעדיפות היא, כמובן, לתת מענה באמצעות כל מי שיש לו רישיון והכול כרגיל, אבל יש מקרים חריגים. דרך אגב, אין כוונה לעשות שימוש אינטנסיבי בסעיף, כמובן. זה רק במקרים חריגים שבחריגים.
איתי עצמון
אני אגיד שחשבנו שבמקרה פרטני בנסיבות דחופות כאלה לא בהכרח מחייב חקיקת משנה כללית, אלא לתת כלים לגורם המקצוע לתת פטור פרטני, כמובן בהליך שקבוע כאן, ובנסיבות - -
היו"ר יעקב מרגי
ובמיוחד שאני רואה שאתם לא כל כך נדיבים בנושא של הפטורים ומחמירים בתקנות, נאפשר לכם.
חן בר-יוסף
תודה.
היו"ר יעקב מרגי
סיימנו כאן? יש התייחסות?
איתי עצמון
אדוני, אני מציע שאפרת תקרא גם את התוספת השנייה – מהו שינוי יסודי.
גל נוי אפרת
התוספת השנייה מתייחסת לשינוי יסודי במתקן גז טעון היתר, והשינוי עצמו גם טעון היתר מהמנהל. כלומר ספק הגז נדרש לקבל היתר ראשון כשהוא מקים את המתקן, היתר שני לפני שהוא מפעיל את המתקן, ואם הוא מבצע שינוי יסודי שנכנס להגדרה שאני אקרא כאן, גם לפני ביצוע של שינוי כזה הוא גם צריך לקבל היתר מהמנהל.






תוספת שנייה

(סעיפים 2(א)(2) ו- (ב)(4) ו- 9(א))

"שינוי יסודי", לעניין מיתקן גז טעון היתר

1. שינוי הקיבולת של המיתקן;

1. שינוי ייעוד המיתקן;

1. הוספת עמדות מילוי או ריקון גז במיתקן או שינוי המיקום של עמדות כאמור;

1. שינוי מיקום או הוספה של מכל נייח או של משאבות, מדחסים או מאיידים במערכת הגז של המיתקן;

1. שינוי בצנרת הגז.
היו"ר יעקב מרגי
יש התייחסויות לסעיף 2?
איתי עצמון
סעיף 2 ולתוספת השנייה.
היו"ר יעקב מרגי
כולל התוספת השנייה.

יש מישהו בזום שרוצה להעיר?
יותם אדמי
כן, אדוני.
היו"ר יעקב מרגי
בבקשה.
יותם אדמי
רק הערה לגבי התוספת השנייה שהוועדה הקריאה. עורכת הדין נוי אפרת הסבירה שזה מחייב קבלת היתר מחודש מהמנהל. השאלה היא למה ההגדרה היא שינוי הקיבולת של המתקן ולא הגדלת הקיבולת של המתקן? כלומר אם לטובת העניין יש מתקן של צובר גז באזור מגורים של 15 טון ואני הופך אותו ל-12 טון או מתחת ל-10 טון, למה אני צריך לבקש בשביל זה היתר מיוחד? הרי אני רק מקטין את רמת הסיכון. למה להכניס אותי שוב לפרוצדורה כזאת?
היו"ר יעקב מרגי
הבנו את השאלה. בבקשה, חן.
חן בר-יוסף
הניסיון מלמד שיש פה שינוי במתקן. זה לא שהוא לקח את הבלון הזה ושאב אותו קצת.
היו"ר יעקב מרגי
פתיחת צנרת, סגירת צנרת, התאמת וסתים, וסת לחץ – התאמות.
חן בר-יוסף
פתחת את האדמה, שינית את המתקן בצורה משמעותית, בוא נבין מה יש לנו, בוא נראה מה המיקום שלו - צריך מחשבה מחודשת.
היו"ר יעקב מרגי
אני אשאל שאלה: אם הוא מקטין מתקן גז שלא טעון היתר ברמה כזאת?
חן בר-יוסף
מי שלא טעון היתר אנחנו רק מקבלים עליו דיווחים.
היו"ר יעקב מרגי
ביום הוא טעון היתר והוא הופך להיות מתקן שלא טעון היתר.
חן בר-יוסף
אז שיעדכן אותנו.
היו"ר יעקב מרגי
רק עדכון.
חן בר-יוסף
כן. הוא לא מקבל רישיון חדש. הוא כבר לא בר רישיון.
היו"ר יעקב מרגי
הוא לא צריך את כל הבדיקה.
חן בר-יוסף
הוא לא צריך רישיון, הוא רק צריך לעדכן אותנו. אנחנו נעשה בדיקות ופיקוח כמו שעושים על כל המתקנים שהם לא בני רישיון, לא טעוני היתר.
אילן בנימין
את הבדיקה הזאת צריך.
היו"ר יעקב מרגי
ברור. בדיקה צריך. הערות נוספות?
יותם אדמי
אם אני יכול לנצל את ההזדמנות שפתחו לי את המיקרופון – אמנם נחזור אחורה, ואיתי ינזוף בי - -
היו"ר יעקב מרגי
זה לא קשור לאיתי, זה קשור אליי – אם אני אנזוף בך, אם אני ארשה לך. אני לא אוהב לחזור אחורה בדיונים. תהיו קשובים. אם זה סעיף שאושר אז בכלל אי אפשר.
יותם אדמי
אני רק אגיד משהו כזה: אני לא שמעתי התייחסות של מינהל הדלק והגז לשאלת הוספת המילה המירבית לסוגית הקיבולת. שמעתי התייחסות שלמה למה צריך לראות שני צוברים כאחד, ולא שמעתי התייחסות למה הם מבקשים לשנות את הנוסח של החוק היום בסוגיה של "מרבית" - -
היו"ר יעקב מרגי
תודה.
יותם אדמי
שנית, לא שיערתי שכבר תאושר התוספת הראשונה ב', אבל דובר שם על הרשאה של צרכן גז שאינו צרכן גז ביתי להוביל שני מכלים במסגרת איסופו. זאת תוספת שלא הייתה קיימת כשדובר ממינהל הדלק והגז על סעיפי החוק האלה. ואני שואל, למה לא לאפשר גם לבעל רישיון לעבודות גז שעיסוקו נעשה עבור ספק גז, לעשות אותו דבר. כי כמו הצורך שיש לזפתים - - -
היו"ר יעקב מרגי
עורך דין אדמי, אתה מתחיל להתיש אותנו. למרות שזה אושר נתתי לך להתייחס, אבל די, מספיק עם ההרצאות. בכל זאת אנחנו מתקדמים כי זה כבר אושר. תישאר בשאלה. אתמול בדף היומי – מקושייה לא מתים. נשארנו בקושיה.
איתי עצמון
אני רוצה להגיד גם לעורך דין אדמי וגם לשאר הנציגים: הנוסח המתוקן שמונח כרגע על שולחן הוועדה התפרסם לפני כחודש באתר הוועדה. מן הראוי, ויושב-ראש הוועדה אמר את זה גם בדיון המקדים בהצעת החוק – אם יש לכם הערות לנוסח ראוי היה להעביר את ההערות האלה קודם כול, כמובן, למשרד האנרגיה וגם אלינו לוועדה ולא להעלות אותן כאן פעם ראשונה. כדאי שנבחן את ההערות האלה. אולי הן מוצדקות? אולי ראוי ללבן את הנושא הזה לפני הדיון ולא במהלכו?
היו"ר יעקב מרגי
ונתנו לכם די זמן. תודה.

עומר גורדון, אמישראגז, בבקשה.
עומר גורדון
בוקר טוב, אני רוצה להמשיך את ההתייחסות לתוספת שנייה שדיבר עליה יותם. אנחנו באמת לא מצליחים להבין; אלה נושאים שהעלינו אותם בדיונים עם משרד התשתיות - -
היו"ר יעקב מרגי
השאלה אם אתם לא רוצים או לא מצליחים.
עומר גורדון
כל מה שעולה פה עלה בדיון עם משרד התשתיות. אין פה שום תוספת חדשה.
היו"ר יעקב מרגי
מה הקושי שלך עם זה?
עומר גורדון
הקושי שלי שאנחנו לא מצליחים להבין למה כשאנחנו עושים שינוי במתקן צריכים לקבל לכך אישורים ממשרד התשתיות.
היו"ר יעקב מרגי
מה היה עד היום?
עומר גורדון
עד היום אנחנו לא מקבלים שינוי באישור.
היו"ר יעקב מרגי
אתה עושה כל שינוי במתקן - -
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
מה טיב השינוי? מה זאת אומרת?
עומר גורדון
מי שעושה את התכנון ומי שמבצע את העבודה זה אנשים שהוסמכו לכך על-פי החוק – או מתכנן גפ"מ או טכנאי רמה 2 – הכול לפי העניין ולפי התקנות.
היו"ר יעקב מרגי
בהתקנה הראשונית עברת בדיקה?
עומר גורדון
בהתקנה הראשונית עברתי בדיקה.
היו"ר יעקב מרגי
תודה רבה. כשעשית שינויים מהותיים תעבור בדיקה.
עומר גורדון
אבל למשל שינוי של תוואי צנרת זה לא שינוי מהותי.
קריאה
אולי הכי מהותי.
איתי עצמון
מה המצב המשפטי היום?
גל נוי אפרת
זאת בדיוק אחת הבעיות במצב המשפטי היום. גם היום, לפי סעיף 4 לחוק הגז (בטיחות ורישוי), יש חובה לקבל היתר מהמנהל לביצוע שינוי יסודי במתקן גז שהוא טעון היתר. אז אין הגדרה היום של שינוי יסודי.
היו"ר יעקב מרגי
אתם רק הגדרתם את השינוי היסודי.
גל נוי אפרת
לא. אנחנו מבקשים להגדיר בדיוק איזה פעולות במתקן לביצוע שינוי יהיו טעונות היתר.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
אני מציע שההתייחסות תהיה לשינוי ספציפי.
עומר גורדון
אני לא חולק על הצורך שגל מציגה.
היו"ר יעקב מרגי
תקשיב לחבר כנסת.
עומר גורדון
שנייה אחת, כבודו. אני לא חולק על הצורך שגל מציגה. אני חולק על ההגדרה של "טעון שיפור". אם אני מגדיל, למשל, את קיבולת המאגר אני מקבל את זה, זה באמת שינוי מהותי.
היו"ר יעקב מרגי
אתם נתקעתם רק עם שינוי קיבולת. מה עם שאר הדברים טעוני הבטיחות? אין שום פעולה אחרת שיכולה להיות סכנה ולגרום לתקלה מעבר לשינוי הקיבולת?
עומר גורדון
שינוי של מיקום הצובר.
היו"ר יעקב מרגי
וצנרת לא?
עומר גורדון
תוואי צנרת לא נראה משהו מהותי.
היו"ר יעקב מרגי
ואם זה תוואי בעייתי שכל יום שני וחמישי מישהו שם עובר עם מחרשה?
עומר גורדון
זה אפשר להגיד על כל מתקן.
היו"ר יעקב מרגי
לכן זה טעון אישור.
עומר גורדון
גם בבית פרטי.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
אדוני, אני מציע שנדבר על מה שמהותי בעיניכם ומה לא. ברור שחייב להיות אישור על שינויים מהותיים וברור שאין פה שום רצון לעשות אובר-רגולציה על החברות. אבל בואו נהיה קונקרטיים כי שינויים הם טעוני אישור. עכשיו השאלה, איזה שינוי.
עומר גורדון
דגם מאייד צריך לדווח למשרד התשתיות?
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
לא דוגמאות באוויר. אם אתה יכול להגיד מהם גבולות הגזרה מבחינתך. מה נופל בגדר מהותי ומה לא.
היו"ר יעקב מרגי
שינוי קיבולת.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
הגדלת נפח מאגר זה בסדר, זה הגיוני; שינוי מיקום המאגר זה בסדר וזה הגיוני. כל היתר נראה לי מיותר, מכביד ולא מועיל.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
תוכל לתת לנו דוגמאות מהפרקטיקה איזה דברים הם נפוצים אבל, לדעתך, לא מהותיים?
עומר גורדון
שינוי תוואי צנרת, החלפת מאייד - -
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
ואם שינוי תוואי הצנרת עכשיו עובר במקום שהוא 20 ס"מ מחלון של מישהו? אם הוא עובר עכשיו מתחת לגן ילדים? שינוי תוואי צנרת זה דבר רחב. מה זה אומר?
עומר גורדון
קודם כול, יש מתכננים לפי סוג המתקן, ויש מבצעים. כל האנשים האלה מוסמכים לפי החוק.
היו"ר יעקב מרגי
לתפיסת עולמך, מרגע שהוא הוסמך – לא טעון בדיקה. חזרת על זה פעם שנייה. עומר, תקבל תשובה סופית ומוחלטת ממר אילן בנימין, בבקשה.
אילן בנימין
תקן 158 חלק 1, סעיף 5.1 מתייחס לתוכנית של מיקום המאגר. התוכנית כוללת תוכנית האתר וסידור המכלים בקנה מידה של 1:250; פירוט נפח המכלים, מרחקי הבטיחות לאתרים השונים בהתאם לטבלת מרחקי בטיחות, תוואי צינור מילוי, מיקום הידרנטים, גידור ומחסומים בפני רכב.

בסעיף 5.2 שמתייחס לתיק המאגר רשום שבידי ספק הגז יישמר התיק או הכרטיס ששם מפורט פירוט המכלים, הנפחים, שנת ייצור, היצרן, תאריך ההטמנה, פרטי הטכנאי, אישור התוכנית, הצבת המכלים בידי הרשות המוסמכת. אין התייחסות לתוואי הצנרת שבה מחברים בין מתקן הגז למכשיר הקצה. לכן אנחנו מנסים להדק את זה ולוודא שתוואי הצנרת יהיה באמת בתוך התוכנית עצמה.
היו"ר יעקב מרגי
תודה. מיצינו את הנושא הזה.

אנחנו מצביעים על סעיף 2 בפרק ב' כולל התוספת השנייה. נכון?
איתי עצמון
כן, סעיף 2 והתוספת השנייה, אדוני.
היו"ר יעקב מרגי
אוקיי. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?

הצבעה
אושרה.
היו"ר יעקב מרגי
אין מתנגדים, אין נמנעים. הסעיף אושר.

נעבור לסעיף 3.
גל נוי אפרת
תנאים למתן רישיון ספק גז
3.
1. המנהל רשאי לתת רישיון ספק גז למבקש שמתקיימים לגביו כל אלה:




1. הוא חברה כהגדרתה בחוק החברות;




1. המנהל הכללי של החברה או מנהל בכיר בחברה, וכן עובדים בחברה שיבצעו פעולת ספק גז, הם בעלי מיומנות, ידע וניסיון מקצועי הנדרשים לצורך ביצוע פעולתה ספק הגז שלגביה מתבקש הרישיון, כפי שקבע השר, באישור ועדת הכלכלה;




1. ברשותו אמצעים ותשתית מתאימה לביצוע פעולת ספק הגז שלגביה מתבקש הרישיון, כפי שקבע השר, באישור ועדת הכלכלה;




1. הוא מבוטח בביטוח לכיסוי חבותו בשל נזקים, בהתאם להוראות כאמור בסעיף 22;




1. ברשותו הון עצמי כפי שקבע השר ומתקיימים בו תנאים אחרים שקבע השר, באישור ועדת הכלכלה, המצביעים על איתנותו הפיננסית;




1. הוא, וכן בעל שליטה או נושא משרה בו, לא הורשעו בעבירה אשר מפאת מהותה, חומרתה או נסיבותיה המבקש אינו ראוי, לדעת המנהל, לבצע פעולת ספק גז.



(א1) במתן רישיון ספק גז לפי סעיף זה רשאי המנהל להביא בחשבון, בין השאר, שיקולים שבטובת הציבור.



1. המנהל רשאי לסרב לתת רישיון ספק גז למבקש אף אם מתקיימים לגביו התנאים לפי סעיף קטן (א), אם נגד מבקש הרישיון, או נגד בעל שליטה או נושא משרה בו, תלויים ועומדים הליכים בשל עבירה כאמור בסעיף קטן (א)(6), או משיקולים שבטובת הציבור, ובלבד שנתן למבקש הרישיון הזדמנות לטעון את טענותיו; בסעיף קטן בחוק זה, "הליכים בשל עבירה" – החל בפתיחה בחקירה על פי דין.



1. המנהל רשאי לקבוע תנאים ברישיון ספק גז.
היו"ר יעקב מרגי
"טובת הציבור" זה מושג רחב מדי. תסבירי לי.
גל נוי אפרת
ב-(א1) ביקשנו לאפשר למנהל לשקול שיקולים רחבים - -
היו"ר יעקב מרגי
מעבר לכתבי אישום ולעבירות. מהם?
גל נוי אפרת
נכון. שיקולים שהם רחבים מהשיקולים שמפורטים בפסקאות 6-1 לסעיף (א), כמו למשל: שיקולי ביטחון לאומי, משקיעים זרים בספק הגז. זה נעשה בעקבות - -
היו"ר יעקב מרגי
מי הגורם שייתן לך אינדיקציה שזה טובת הציבור? שב"כ, מוסד, משטרה? מי?
חן בר-יוסף
זה יהיה בהתייעצות עם משרד המשפטים והמשרד לביטחון הפנים. אכן, החבר'ה האלה לפעמים יכולים להגיד - -
היו"ר יעקב מרגי
זה כתוב באיזשהו מקום? "טובת הציבור" – נתתי לך כלי ביד. את מבינה את הקושי שלי? אני לא נתתי לך את השאלה לחדד.
גל נוי אפרת
אני מבינה. במידת הצורך אנחנו נתייעץ עם הגורמים הרלוונטיים.
היו"ר יעקב מרגי
אני נותן לך עכשיו כלי ביד.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
זה שיקול דעת מאוד רחב שאפשר לצקת לתוכו - -
היו"ר יעקב מרגי
טובת הציבור, לפי השקפת עולמי, יכול להיות שהיא לא טובת הציבור, לפי השקפת עולמו או לפי השקפת אולפן חדשות כזה או אחר או משרד עורך דין כזה או אחר. המחוקק נותן לך עכשיו כלי ביד ורוצה לוודא שייעשה בו שימוש. איפה כתוב שהשימוש בו יהיה בהתאם לא', ב', ג', ד'?
גל נוי אפרת
ראשית, זה השימוש בסמכות הזאת כמו כל שימוש בסמכות מנהלית כפוף לכללים של המשפט המנהלי.
היו"ר יעקב מרגי
לא כתבת את זה.
גל נוי אפרת
זה דבר שלא כותבים. אני מסבירה שכל שימוש בסמכות מנהלית כפופה לכללים של המשפט המנהלי וצריך לעשות בה שימוש בסבירות, במידתיות.
היו"ר יעקב מרגי
את אומרת – אני אחליט, ואם מישהו חושב שהוא נפגע במידתיות שיתבע.
גל נוי אפרת
כמובן, השימוש בסעיף הזה יהיה במקרים החריגים כי רוב המקרים - -
היו"ר יעקב מרגי
תפייסי את דעתי ותרגיעי אותי ותגידי לי איך אני יכול להיות רגוע מהנוסח. אני אגיד לך בצורה הכי ברורה: אנחנו בחברה מורכבת. אני לא רוצה לפגוע באף בעל תפקיד במשרד ממשלתי כזה או אחר. נוציא את משרד האנרגיה כרגע. נתקלנו במשרדים כלכליים אחרים שמי שרצה להיכנס לתחום עסקי מסוים נתקל בכל מיני דברים. חוץ מ"למה כובע" הוא התבקש להביא גם את הכתובה של הסבתא רבתא שלו ובעיות כאלה שלא היו לאף אחד ופתאום יש. אנחנו לא רוצים את זה. אנחנו רוצים לאפשר מדינה פתוחה שכל אחד יכול לממש את עצמו ואת זכותו. אני רוצה לדעת שבכלי הזה משתמשים במידתיות הראויה.
גל נוי אפרת
להבנתנו, זה טבוע בסמכות המנהלית שנתונה למנהל – החובה לעשות שימוש בסמכות הזאת במידתיות. חשוב לציין שהסמכות הזאת מופיעה כבר היום ברשימה של חוקים באותו ניסוח שהרגולטור בעשותו שימוש בסמכות הזאת רשאי להביא בחשבון שיקולים לטובת הציבור. לדוגמה זה מופיע בחוק התקשורת ובחוקי הפיקוח על שירותים פיננסיים.
היו"ר יעקב מרגי
את מביאה לי דוגמאות שלא מניחות את דעתי. את לא משכנעת אותי.

עורכת הדין נטע שפירא, משרד המשפטים, בבקשה.
נטע שפירא
תודה רבה, היושב-ראש. רציתי לחזק את דבריה של גל. זה דבר מקובל גם בדברי פסיקה אחרים והממשלה עושה בו שימוש באופן רוחבי יחסית במקום שבו רוצים לתת כלים רחבים יותר.
היו"ר יעקב מרגי
נכתוב: "טובת הציבור כאמור ב-". אתה רוצה שאני אתן סמכות רחבה מאוד בלי בקרה כלשהי.
נטע שפירא
אבל כמו שגל אמרה, יש כללי המשפט המנהלי ויש בקרה שיפוטית. המנהל לא יכול לעשות ככל שעולה על רוחו. הוא, כמובן, צריך לפעול בסבירות ובמדתיות וזה בא אינהרנטי עם ההגדרה בחוק. הוא לא יכול בשל טובת הציבור כי מישהו ג'ינג'י, בסדר? "טובת הציבור" זה מונח שהפרשנות שלו התקבלה בפסיקה לאורך זמן והיא יחסית מקובלת.
היו"ר יעקב מרגי
אתה רואה, צריך לחלוב אתכם. אני לא משפטן. כשאני שואל שאלה שוב ושוב אז פשוט צריך לומר: המונח הזה הוא מונח משפטי מוכר ומעוגן במסורת הפסיקה. אז תאמרו את זה גם לפרוטוקול. אבל תאמרו. אני לא יכול לאשר לך פה "טובת הציבור" בלי שום סייג.
נטע שפירא
לחזור? זה נאמר.
היו"ר יעקב מרגי
כן, תאמר את זה ברור יותר ומחודד.
נטע שפירא
הפרשנות שנבחנה על-ידינו היא שהמונח "טובת הציבור" מכוון לאותם שיקולים רוחביים ייחודיים שהרגולטור צריך לשקול או רשאי לשקול באותם מקרים שזה נכון, וזה לא מאפשר לו סמכות-על לעשות מה שהוא רוצה ואיך שהוא רוצה. זה התקבל, כאמור, גם בהסדרים אחרים, גם בפסיקה, וזה משהו שאנחנו מציעים להשתמש בו.
היו"ר יעקב מרגי
למען הפרוטוקול, תודה.
איתי עצמון
אני רוצה להוסיף מילה. כפי שאתם מתארים לעצמכם, גם אנחנו העלינו שאלות בייעוץ המשפטי של הוועדה לגבי מונח השסתום הזה וגם לגבי הבקשה להוסיף עכשיו את השיקול הזה לאחר שהצעת החוק הזאת כבר התפרסמה ואושרה בקריאה ראשונה. אני מבין שהייתה עבודה פנים-ממשלתית שביקשה לערוך סוג של תיקון רוחבי בחוקי הרגולציה השונים.
היו"ר יעקב מרגי
הנה, דוגמה: אותו מבריח גז בעיצומו של מבצע צבאי בעזה, אחד כזה גם אם אין לו עבר פלילי עד אותו רגע – לא יהיה.
חן בר-יוסף
אתה אומר שטובת הציבור לא לנגד עיניו.
היו"ר יעקב מרגי
כן. אבל תגדירו שזה מונח משפטי מוכר בפסיקה.
איתי עצמון
וגם שהייתה עבודה לאחרונה בעניין הזה. אם גל תרצה להוסיף, בבקשה.
גל נוי אפרת
בעקבות החלטה של ועדת שרים לענייני ביטחון לאומי הוקמה ועדה מייעצת לענייני ביטחון לאומי והשקעות זרות, והיא הטילה על הוועדה להקים צוות שמשתתפים בו נציגים ממשרדים שונים שבוחנים את הצורך בתיקוני חקיקה שנועדו לאפשר לרגולטורים בתחומים השונים לשקול שיקולים רוחביים כאלה שהם, בין היתר, שיקולי ביטחון לאומי בעת מתן רישיונות.
חן בר-יוסף
אנחנו ראשונים אבל, כנראה, יש עוד כמה בדרך אחרינו.
איתי עצמון
זה איזשהו תיקון רוחבי.
היו"ר יעקב מרגי
התחושה שלי היא שאני הראשון שהייתי ערני ושאלתי. "טובת הציבור" זה דבר מופשט, אלא אם זה מוכר בפסיקה, מוכר בחקיקה ומוגבל.

חברי כנסת, התייחסות?
איתי עצמון
עוד משפט: אני מסב את תשומת הלב לכך שמדובר על שיקול מבין שיקולים. כלומר יש תנאים למתן רישיון שקבועים בסעיף (א), ולאחר מכן בסעיף (א1), לפי בקשתנו, נכנסה סמכות למנהל להביא בחשבון בין שאר שיקוליו, שיקולים שהם בטובת הציבור. אבל זה שיקול מבין שיקולים, אלה לא התנאים הפרטניים למתן הרישיון.
היו"ר יעקב מרגי
חברי הכנסת, בבקשה, אם מישהו רוצה להתייחס. לא?

אילן מירון, פזגז, בבקשה. לא מתחבר. יותם אדמי, ניסיתי לקפח אותך – לא הלך. בבקשה.
יותם אדמי
כמה הערות: לעניין סעיף 3(א)(6) שמאפשר למנהל לסרב לתת רישיון ספק גז במקרה שבעל השליטה או נושא המשרה בספק הגז הורשע בעבירה שמפאת מהותה, חומרתה או נסיבותיה המבקש אינו ראוי, לדעת המנהל, לבצע פעולת ספק גז. זאת סמכות די מרחיקת לכת. גם מה שהפריע לנו כאן זה שלא מפורט איזה עבירות. זה משאיר את זה מאוד לשיקול הדעת של המנהל ולא נותנים אפילו לקבוע התייחסות לחוק העונשין או לחוק הגז – דברים שנותנים מסגרת לשיקול הדעת הרחב הזה.
היו"ר יעקב מרגי
תודה. הבנו את השאלה. מיד תקבל תשובה.
יותם אדמי
עוד משהו שהפריע לנו ודובר בזה בדיון הקודם אז כמו שחבר הכנסת רול העיר בעניין הפומביות והשוויוניות של הרישיונות. דיברנו על זה באריכות ושלחנו מכתב מפורט למנהל הדלק והגז ולא ראינו לזה ביטוי בסעיף 3 שזה המקום לתת לו ביטוי. לדוגמה, לעניין זה ששני רישיונות של ספקי גז יהיו דומים זה לזה, יהיה להם נסיבות מיוחדות וטעמים מיוחדים, לעניין של פומביות הרישיונות שדיברנו עליהם. אנחנו גם יכולים להציע נוסח.
היו"ר יעקב מרגי
אוקיי, בוא נשמע התייחסות. בבקשה, גברתי.
גל נוי אפרת
העילה של היעדר הרשאות ב-3(א)(6) זה בעצם עילה סטנדרטית מקובלת - -
היו"ר יעקב מרגי
למרות שהסתדרתי - - - עבירות על חוק התכנון והבנייה.
גל נוי אפרת
אני אסביר. העילה הזאת מנוסחת באופן הזה בשורה ארוכה של דברי חקיקה כאחד התנאים לקבלת רישיון.
היו"ר יעקב מרגי
הפנמתם את ההערות שלי.
גל נוי אפרת
אין אפשרות לרשום רשימה סגורה.
היו"ר יעקב מרגי
לא, אבל תני לנו דוגמאות. ברף הפלילי?
גל נוי אפרת
זה בדיוק העניין שספר החוקים הכיל הרבה מאוד סוגים של עבירות ואי אפשר לקבוע רשימה סגורה של עבירות. זה הכול תלוי נסיבות.
היו"ר יעקב מרגי
אני שוב חוזר למה שאמרתי קודם. אני המנהל שאמור לתת רישיון, לא באת לי טוב בעיניים. הוא בא לי טוב בעיניים, ויש לו עבירה פלילית מסוג מסוים ונתתי לו; לך יש עבירה פחותה יותר ולא נתתי לך.
גל נוי אפרת
יש חוק-על, חוק המידע הפלילי, שמחליף את החוק הקיים ואמור להיכנס לתוקף בחודשים הקרובים.
היו"ר יעקב מרגי
ומה הוא אומר?
גל נוי אפרת
בחוק הזה בסעיף 36 נקבעו אמות מידה לשקילת העבר הפלילי של מבקש הרישיון.
היו"ר יעקב מרגי
זאת אומרת שאדם יקבל רישום פלילי ממשטרת ישראל וזה יעבוד לפי אמות המידה - -
גל נוי אפרת
אנחנו נקבל את הרישום הפלילי של מבקש הרישיון ונבחן את הרישום הזה בהתאם לאמות המידה שקבועות בחוק המידע הפלילי - -
היו"ר יעקב מרגי
שוב "אנחנו נבחן". אני צריך לדעת שאת מתנהלת באופן ענייני.
גל נוי אפרת
נכון. שוב – זאת סמכות שטבועה בסמכות המנהלית. זה ייעשה לפי אמות המידה שקבועות בחוק שמתייחסות לחומרה של העבירה, למספר העבירות, לזיקה שלה לעיסוק - -
היו"ר יעקב מרגי
שיקול הדעת הוא שלכם. ואם נפגעתי באי-שוויוניות או אי-מידתיות אני צריך לעתור או לערער.
גל נוי אפרת
נכון. לפי החוק הזה אנחנו גם נצטרך לקבוע נהלים פנימיים בנוסף לאמות המידה הכלליות.
היו"ר יעקב מרגי
איזה? החוק שאמור להיות מחוקק או החוק הזה?
חן בר-יוסף
הוא חוקק כבר. הוא נכנס לתוקף בינואר 2021.
גל נוי אפרת
הוא כבר חוקק. הוא אמור להיכנס לתוקף בחודש ינואר 2021. כלומר ממש בקרוב.
היו"ר יעקב מרגי
מזל שזה חוקק ולא קשור לפריטטיות. אחרת גם על זה היינו רבים.
גל נוי אפרת
בהתאם לאמות המידה שקבועות בו ולנהלים הפנימיים שאנחנו נכתוב בעניין - -
היו"ר יעקב מרגי
אמורים לכתוב נהלים.
גל נוי אפרת
מי שיחשוב שפעלנו באופן לא שוויוני, כמובן פתוחה בפניו הדרך להגיש עתירה.
היו"ר יעקב מרגי
אוקיי. התייחסות, בבקשה. הייתה עוד שאלה על פומביות הרישיונות. אחר כך תתייחסי.
איתי עצמון
אני רק אתייחס במשפט להשלים את דבריה של גל: מדובר בעילה מאוד סטנדרטית שמופיעה בעשרות, אם לא מאות, חוקים רגולטוריים. זה ברור שהמנהל צריך להפעיל את שיקול הדעת שלו בהתאם לכללי המשפט המנהלי, והוא אמור לבחון האם העבירה אכן רלוונטית לנושא שחייב ברישוי.

לגבי נושא פרסום הרישיונות רציתי לשאול את משרד האנרגיה, האם הרישיונות היום מתפרסמים.
חן בר-יוסף
הרישיונות היום לא מתפרסמים.
איתי עצמון
למה?
חן בר-יוסף
החוק לא מחייב.
איתי עצמון
לא, מעבר לחוק. אני שואל למה המסמכים האלה לא - -
חן בר-יוסף
גם אדם שיש לו רישיון עסק – אף אחד לא יודע. כלומר הוא לא מתבקש - -
היו"ר יעקב מרגי
אני לא אומר שאתה, אבל כשמתפלפלים ומתווכחים אז אומרים: "השקרן מרחיק עדותו".
חן בר-יוסף
לא, לא - -
היו"ר יעקב מרגי
לא אתה.
חן בר-יוסף
- - - רישיון רוחבי לעיסוק בתחום זה. רציתי להגיד שזה לא רחוק, זה קרוב.
היו"ר יעקב מרגי
הייתי לוקח ענף קרוב יותר. רשם הקבלנים מפרסם את רשימת הקבלנים? זה מופיע בפרסום? זה תחום עיסוק. נכון שיש בו תחום בטיחות אבל פה זה יותר כי זה נפיץ ודליק. הייתי לוקח דווקא משם.
חן בר-יוסף
אני לא מכיר מספיק את רשם הקבלנים.
היו"ר יעקב מרגי
לדעתי, זה מפורסם.
חן בר-יוסף
טוב.
היו"ר יעקב מרגי
אני אשאל שאלה: יש לכם התנגדות עקרונית לפרסם את זה?
חן בר-יוסף
לא. אנחנו לא חושבים שיש הבדל משמעותי בין הרישיונות. עד היום לא פרסמנו את זה. אנחנו מכניסים גם את רשימת הסוכנים. אנחנו יודעים מהעבר שהחברות חששו בגלל הדברים האלה מכל מיני דברים שקשורים בכלל לתחרות.
היו"ר יעקב מרגי
אז יכול להיות שזה לא לטובתם.
חן בר-יוסף
בהחלט יכול להיות שזה לא לטובתם. אחד יכול להגיד, זה וזה סוכנים של החברה הזאת - -
היו"ר יעקב מרגי
אני מדבר עכשיו כיושב-ראש ועדה ולא מתוך עניין החקיקה – תעשו על זה עבודת מטה וחשיבה ותנו לי התייחסות לזה.
חן בר-יוסף
אין בעיה.
היו"ר יעקב מרגי
תודה.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
לא חייבים לפרסם רשימת סוכנים?
היו"ר יעקב מרגי
בוא נראה.
חן בר-יוסף
לא. זה חלק מהרישיון.
היו"ר יעקב מרגי
חן, לא משנה.
חן בר-יוסף
רשימת החברות שיש להן רישיון מתפרסמת באתר שלנו. מדובר על הרישיון עצמו.
היו"ר יעקב מרגי
חן, למה אתה נכנס לזה עכשיו? אין לי ציפיות שבדיון כזה עכשיו אתה תחווה דעה על מה שלא עשית עליו עבודת מטה והתייעצות יחד עם החברות לטובת העניין, לטובת הציבור.
חן בר-יוסף
אין בעיה.
היו"ר יעקב מרגי
איפה היינו? עורך דין מירון נמצא?
אילן מירון
כן.
הדר זיו
בוקר טוב, אדוני. אני הדר זיו, היועצת המשפטית של פזגז. רציתי להתייחס לסעיף (ב). לפי הסעיף, למשרד האנרגיה יש סמכות לא להעניק רישיון לספק גם אם הוא קיבל הודעה שפתחו נגדו בחקירה פלילית. מה שאומר שאפילו לא נשמרת לו חזקת החפות. זאת אומרת אין שום היגיון שרק מכיוון שקיבלנו הודעה – וכמו חברי הכנסת גם אנחנו מקבלים מעת לעת הודעות על זימון לחקירה – לא נוכל לקבל רישיון ספק גז.
היו"ר יעקב מרגי
השאלה מובנת. התייחסות.
גל נוי אפרת
ראשית הסעיף הזה מדבר על מתן רישיון רישום. בהמשך יש בסעיף 8 התייחסות לחידוש רישיון.
היו"ר יעקב מרגי
ההערה שלה מתייחסת ל-(8)?
חן בר-יוסף
מן הסתם. היא חברה קיימת.
גל נוי אפרת
כרגע ב-(ב) אנחנו מתייחסים למתן רישיון ראשון - -
היו"ר יעקב מרגי
תתייחסי רק ל-(ב).
גל נוי אפרת
אנחנו מתייחסים למתן רישיון ראשון, וכאן יש למנהל סמכות לסרב לתת את הרישיון הראשון הזה אם יש הליכים תלויים ועומדים נגד - -
היו"ר יעקב מרגי
בסוגיות כאלה אנחנו תמיד חוששים שיריבות כלכלית, יריבות שכנים, יריבות מסחרית תעודד – אם אני יודע שאתה עכשיו בהליך של קבלת רישיון אני אגיד, הוא איים עליי, הוא עשה כך וכך. אז שזה לא ינוצל.
גל נוי אפרת
זה לא אומר שאוטומטית בכל תיק פתוח שמבקש רישיון המנהל יסרב לתת רישיון.
היו"ר יעקב מרגי
כן, אבל הנטייה שלנו, שומרי הסף, להחמיר בדרך כלל. במיוחד בעניין של בטיחות שהוא קודש קודשים. אז איך המידתיות מובטחת פה?
גל נוי אפרת
אני אחזור שוב לחוק-העל שציינתי, חוק המידע הפלילי, שמתייחס גם למקרה כזה של אי-מתן רישיון בשל הליך תלוי ועומד. שם יש בסעיף 36ד לחוק התייחסות למקרה כזה ואמות מידה לשקילת תיק כזה.
איתי עצמון
מה השלב – מפתיחה בחקירה?
גל נוי אפרת
כן. עד להגשת כתב אישום.
היו"ר יעקב מרגי
יש אמות מידה?
גל נוי אפרת
כן. יש חובה בשביל שהמנהל יוכל לשקול את השיקול הזה - -
היו"ר יעקב מרגי
צריכים להיות כמה תנאים?
גל נוי אפרת
צריכים להיות שני תנאים: גם חייבת להיות עבירת זיקה לזכות וגם העבירה צריכה להיות בדרגת חומרה כזאת שמצדיקה לסרב לתת רישיון כבר בשלב הזה של פתיחה בחקירה.
היו"ר יעקב מרגי
על מה התיק פתוח? עכשיו זה אקטואלי.
חן בר-יוסף
- - -
היו"ר יעקב מרגי
סתם, רציתי להעלות חיוך על פניך.
גל נוי אפרת
אני לא רוצה לנקוט בעבירות ספציפיות.
היו"ר יעקב מרגי
אני לא מזלזל בזה. דווקא אחד שהוא אלים במשפחה לא ראוי לכלום.
גל נוי אפרת
זה באמת תלוי נסיבות. לאלימות במשפחה אני אצטרך לבחון אם יש לזה זיקה לזכות המבוקשת. זאת שאלה.
היו"ר יעקב מרגי
יש התייחסות לזה שצריך לעשות מבחן זיקה.
גל נוי אפרת
כן, כן.
היו"ר יעקב מרגי
תודה.
גל נוי אפרת
אם יש מקרה קל יותר – אם נפתחו נגדו הליכים בחשד לעבירות גז מאוד חמורות בוודאי יש לזה זיקה לזכות; ואם החשדות שיש נגדו הם בדרגת חומרה גבוהה כל כך אז למה להכניס אדם כזה למשק, אם יש נגדו חשדות חמורים כאלה? בואו נחכה ונראה לאן הולך התיק ואז נחליט. למה להכניס מראש למשק אדם שרובץ על כתפיו תיק כזה?
חן בר-יוסף
אדוני אולי פחות מכיר אבל במשרד האנרגיה אנחנו בעד של כמה שיותר ספקים למשק. גם גידול מספר חברות הגז בשנים האחרונות יכול להעיד על זה; וגם דברי ימי החקיקה של הכנסת מלאים בניסיונות שלנו לקדם את התחרות בתחום.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
מי קובע את מידת הרצינות? הרי אנחנו יודעים שתיקים כאלה יכולים להיות פתוחים גם חמש שנים ואז להיסגר מחוסר ראיות.
היו"ר יעקב מרגי
אז היא אמרה – זה ייבחן.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
מה זה "ייבחנו"? נניח שיש תחרות ובהנחה שבמסגרת התחרות יימצאו כשלים וייפתחו תיקים – אנחנו יודעים שרוב התיקים נסגרים מחוסר עניין לציבור. השאלה אם זה לא פוגע בתחרות בענף?
היו"ר יעקב מרגי
היא הסבירה. זאת השאלה ששאלתי והיא הסבירה.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
לא הבנתי. בסוף כשאת אומרת שייבחנו אז אני מנסה להבין כי עדיין יש חזקת החפות לכל לקוח ולכל מפעיל. כשאומרים "ייבחנו" אנחנו יודעים שאפשר גם לבחון תיק פתוח במשך שלוש שנים, ואז הוא נסגר מחוסר עניין לציבור.
גל נוי אפרת
ככלל המנהל ייקח בחשבון תיקים שיש בהם הרשעות. זה הכלל. באופן כללי אנחנו מתייחסים להרשעות לאחר שבן אדם הורשע וכבר לא עומדת לו חזקת החפות. אנחנו לוקחים בחשבון שכשמדובר בתיק שנפתח עומדת לו חזקת החפות.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
בתחום שהוא עוסק בו.
גל נוי אפרת
כן. אנחנו מביאים את זה בחשבון. מאחר שהעיסוק כל-כך מסוכן וטמונה בו סכנה גדולה מאוד לשלום הציבור אנחנו רוצים לאפשר למנהל במקרים חריגים לא לתת רישיון מראש לאדם שיש נגדו חשדות חמורים כל כך ויש להם זיקה - -
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
ללא כל צורך בשימוע? זאת הכוונה.
גל נוי אפרת
בוודאי יש שימוע.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
אה, יש שימוע.
היו"ר יעקב מרגי
יש שימוע.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
אדוני, שלא תבין, אני לא נגד. רק בכנסת אפשר להמשיך להיות כאן עם תיקים פתוחים.
היו"ר יעקב מרגי
לא רק בכנסת, גם בממשלה.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
בממשלה לא. רק ראש הממשלה יכול. בממשלה אסור.
היו"ר יעקב מרגי
אני רוצה לציין לשבח את החברות שרצו לעודד תחרות. הם שאלו שאלה. הם לא רוצים לפגוע בתחרות. הם רוצים להכניס עוד מתחרים, ולכן שאלו את השאלה הזאת. תודה.

הצבעה על סעיף 3. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?


הצבעה

אושרה.
היו"ר יעקב מרגי
אין מתנגדים, אין נמנעים. סעיף 3 אושר.

חברי הכנסת, מגיע לנו צל"ש. אנחנו עובדים פה נטו לשם שמים לטובת הציבור. אני לא מכיר ערוץ תקשורתי אינטרנטי, משודר, קווי שיגיד שהיה דיון מעמיק בוועדת הכלכלה בנושא רישיונות ספקי גז. אז, דעו לכם, שאנחנו עובדים עכשיו לשם שמים.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
אנחנו עושים את העבודה שלנו. הנושאים הכי אפורים בתקשורת הם הכי חשובים לביטחון הציבור.
היו"ר יעקב מרגי
זה בדרך כלל ככה. אלה תחומי העניין.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
אפשר לעשות כותרת מכל דבר.
היו"ר יעקב מרגי
לעניינינו, בבקשה, סעיף 4.
גל נוי אפרת
בקשה לרישיון ספק גז או לחידושו

4.
1. המבקש לקבל רישיון ספק גז או לחדשו, יגיש למנהל בקשה לכך; בבקשה לרישיון או לחידושו יכלול המבקש פרטים ומסמכים כפי שקבע השר, ורשאי המנהל לדרוש מן המבקש פרטים או מסמכים נוספים, אם נראה לו כי הדבר דרוש בנסיבות העניין לצורך מתן החלטה בבקשה.



1. בקשה לחידוש רישיון ספק גז תוגש למנהל 90 ימים לפחות לפני תום תקופת תוקפו של הרישיון.



1. החלטת המנהל בבקשה לרישיון ספק גז או לחידושו תינתן בתוך 90 ימים מיום קבלת הבקשה; לא סיים המנהל את הטיפול בבקשה לחידוש רישיון ספק גז ופקע תוקף הרישיון עומד לפקוע, רשאי המנהל, אם נוכח כי אין מניעה בטיחותית לעשות כן, להאריך את תוקף רישיון ספק הגז הקודם עד לסיום הטיפול בבקשה, ובלבד שסך תקופת ההארכה כאמור לא תעלה על שנה.
היו"ר יעקב מרגי
התייחסויות, בבקשה. אם אין התייחסויות נעבור הלאה, נצביע.

סעיף "בקשה לרישיון ספק גז או לחידושו" – מי בעד האישור?
הדר זיו
אדוני, אנחנו ביקשנו להתייחס.
היו"ר יעקב מרגי
אז למה אתם ישנים?
הדר זיו
פתחתם לנו את המיקרופון.

רצינו להתייחס לסעיף 4. היום אנחנו מגישים את הבקשה לפי תקנות רישוי ספקי גז שאושרו בשנת 2018. שם רשום איך צריך להגיש את הבקשה. למעשה, בסעיף הזה מבקשים שהמנהל יוכל לקבל סמכות רחבה לבקש פרטים או מסמכים נוספים - -
היו"ר יעקב מרגי
למה לא "לכאורה"? אני יודע מה הוא מבקש. אל תקריאי לי למה לא.
הדר זיו
אדוני, הוא יכול להכניס לתקנות שנדע מראש. אם אני מגישה בקשה אני רוצה לדעת - -
היו"ר יעקב מרגי
הוא לא יודע איזו בקשה. בואי נעשה עכשיו דיון אינטראקטיבי ענייני: אני לא יודע מה את הולכת להגיש בבקשה. את הולכת להגיש בקשה לרישיון ספק גז עם מתקן ייחודי וייעודי שהוא לא נדרש אליו עדיין אף פעם באזור שלא היה אף פעם כזה. הוא אומר: אם ככה, אני רוצה אישור סתם מכיווני אוויר באזור הזה. אישור של השירות המטאורולוגי. אני אומר דברים שהם ענייניים, לא סתם בקשות. למה את לא רוצה לאפשר לו את זה?
הדר זיו
אני מבינה, אדוני, אבל מראש מבקש צריך לדעת במה הוא צריך לעמוד.
היו"ר יעקב מרגי
הוא לא יודע.
איתי עצמון
אני אסביר.
היו"ר יעקב מרגי
בבקשה. אני כיושב-ראש ועדה כועס אחר כך על עצמי – מה אתה מתאמץ בשביל אחרים.
איתי עצמון
הסעיף קובע שהמבקש צריך לכלול פרטים ומסמכים כפי שהשר קובע בתקנות. כלומר תהיה ודאות מה צריך להגיש לראשונה, ולאחר מכן יש סמכות שנראית לי כמעט מובנת מאליה שניתן לדרוש פרטים נוספים כדי להכריע בבקשה. זה נראה לי סטנדרטי לחלוטין.
גל נוי אפרת
נכון. כבר היום יש תקנות שהשר קבע ב-2018 מכוח החוק הקיים – תקנות הגז בטיחות ורישוי (רישוי ספקי גפ"מ), שקובעות את רשימת המסמכים והפרטים שהספקים צריכים להעביר כתנאי למתן הרישיון או חידושו, והסמכות הזאת לדרוש פרטים או מסמכים נוספים קיימת גם בחוק הקיים, כתוב בדיוק אותה הסמכות, וזאת סמכות מקובלת, כפי שציין היועץ המשפטי של הוועדה. הסמכות הזאת מקובלת בחקיקה וקיימת גם בדברי חקיקה אחרים כמו חוק רישוי שירותים ומקצועות בענף הרכב, חוק המזון ועוד רשימה ארוכה של חוקים.
היו"ר יעקב מרגי
תודה. מיצינו.
יותם אדמי
אדוני, אולי רק הערה אחת קצרה?
היו"ר יעקב מרגי
בבקשה, אדוני.
יותם אדמי
לגבי סעיף 4(ג), לדעתנו, במקום 90 ימים צריך להיות 60 ימים. אני אסביר: סעיף החוק קובע פרוצדורה שספק גז שרוצה לחדש צריך להגיש 90 יום מראש. כמו שנאמר, נכון, יש תקנות ומה אפשר, ויש סמכות של המנהל שכרגע דנו בה, לדרוש מסמכים נוספים. הכול בסדר גמור. אבל בינתיים מועד הרישיון הולך ומתקרב לסיומו. זה, כמובן, עושה בעיות מול אלף ואחד דברים: מבתי הזיקוק, לקוחות, פרוצדורות, הסכמים שההסכמים האלה הם נספחים שלהם לפעמים. השאלה היא אם מחייבים את הספק להגיש 90 יום מראש נראה לי שחודשיים זה בהחלט פרק זמן סביר לתת החלטה. כך שנשאר עוד פרק זמן של 30 ימים אם באמת ההחלטה היא לא לחדש, להתנהל עד מועד סיום הרישיון הקיים.
היו"ר יעקב מרגי
יש לכם מגבלת זמן למתן רישיון?
חן בר-יוסף
לנו כן.
היו"ר יעקב מרגי
אם הוגשה בקשה למתן רישיון?
חן בר-יוסף
תוך 90 יום אנחנו חייבים לחזור אליו.
גל נוי אפרת
זה 4(ג) – ההחלטה צריכה להיות תוך 90 יום.
היו"ר יעקב מרגי
ולהערה שלו? הוא רוצה הדדיות.
יותם אדמי
הבעיה היא שזה אותו פרק זמן כמו שאנחנו צריכים לתת. אם אתה מגיש 90 ימים מראש אז ביום הראשון לפני שהרישיון מסתיים המנהל צריך לתת החלטה. אני אומר – ביקשתם שלושה חודשים מראש, זה בסדר גמור, אבל בואו תבדקו את הדברים. יש גם מערכת מסודרת היום. זה לא ששולחים להם מאות מסמכים שהם צריכים להתחיל לקרוא ולנבור. נראה לי שחודשיים זה מספיק זמן. בפועל זה גם די קורה אבל זה צריך לקבל ביטוי בחוק.
חן בר-יוסף
לדעתי, אפשר לתת להם שבועיים לפני כן את הוודאות שלהם. לדעתי, אנחנו נכווץ את עצמנו ל-75 יום כדי שהם יידעו מראש לאן הם הולכים. זה נראה לי הוגן וסביר.
היו"ר יעקב מרגי
איזה תיקון נוסח נעשה?
חן בר-יוסף
למעשה, החלטת המנהל תינתן בתוך 75 יום ולא בתוך 90 יום.
היו"ר יעקב מרגי
הנה, עשית את לחמך היום, יותם.
יותם אדמי
אני חושב שאולי הייתי צריך לבקש 45 ואז היינו מגיעים ל-60, אבל בסדר.
חן בר-יוסף
אנחנו לא רוצים להיכנס - - -
היו"ר יעקב מרגי
עורך דין אדמי, טוב שקראת את המחשבות. זה בפרקטיקה. עם הגיל זה עובד אוטומטית. גם זה הישג. אבל אהבתי את הערה יותר מההישג.

אנחנו נצביע.
איתי עצמון
מצביעים על סעיף 4 עם התיקון.
היו"ר יעקב מרגי
סעיף 4 כולל התיקון – מי בעד? מי נגד?


הצבעה
אושרה.
היו"ר יעקב מרגי
אין מתנגדים, אין נמנעים. סעיף 4 אושר.

סעיף 5 – בוטל.
איתי עצמון
לעניין סעיף 5 אני רוצה להסביר מכיוון שמחיקת הסעיף היא בעקבות הערה שלנו. הסעיף נועד להקנות למנהל במשרד האנרגיה סמכות לקבוע תנאים ברישיון הגז, ומפורטים כאן כמה נושאים שיש להתייחס אליהם ברישיון. אנחנו חשבנו שמדובר על סמכות קבועה. כשנותנים רישיון, בוודאי, קובעים בו תנאים, ואין צורך לפרט את הנושאים. מה גם שחלק מהנושאים שמפורטים כאן אמורים להיות מוסדרים בחקיקת משנה: מתן שירות לצרכני גז – מה שנקרא, אמות המידה הצרכניות – אנחנו נראה בהמשך שייקבעו בתקנות; טיפול באירוע גז – הוועדה, כידוע, אישרה את צו אירועי גפ"מ לפני כחודשיים. לכן חשבנו שהסעיף הזה מיותר. לשמחתי, משרד האנרגיה קיבל את זה. אפשר לעבור לסעיף 6.
גל נוי אפרת
תקופת רישיון ספק גז וחידושו

6.
1. תוקפו של רישיון ספק גז יהיה לחמש שנים, וניתן לחדשו לתקופות נוספות של חמש שנים, בכל פעם; הרישיון יחודש בהתקיים התנאים למתן הרישיון לפי סעיף 3(א)בכפוף להוראות סעיף 8.




1. על אף הוראות סעיף קטן (א), רשאי המנהל, בהחלטה מנומקת בכתב ולאחר שנתן למבקש הזדמנות לטעון את טענותיו, לתת למבקש רישיון ספק גז או לחדשו לתקופה הקצרה מחמש שנים, אם המבקש הפר תנאי מתנאי רישיון כאמור, הוראה מההוראות לפי חוק זה או הוראה מהוראות חוק התקנים בקשר לגז או למיתקן גז; בבואו ליתן החלטה לפי סעיף זה ישקול המנהל, בין השאר, את היקף ההפרה ונסיבותיה, ואת היות ההפרה הפרה חוזרת.
היו"ר יעקב מרגי
הערות לסעיף 6, בבקשה.
חן בר-יוסף
יש פה הקלת רגולציה משמעותית. היום הרישיונות הם אחת לשלוש שנים. אנחנו מאריכים אותם לאחת לחמש שנים.
היו"ר יעקב מרגי
ההקלה היא יותר לכם לא פחות מאשר לנו.
חן בר-יוסף
זה גם נכון. אבל בסוף לחברות. פחות עומס ופחות עלויות.
היו"ר יעקב מרגי
אני לא מפספס. אם לא היית אומר - - - כשקושרים כתרים צריך לכתור לכולם.

הערות? אין הערות?

מי בעד אישור סעיף 6?

הצבעה

אושרה
היו"ר יעקב מרגי
אין מתנגדים, אין נמנעים. סעיף 6 אושר. קחו בחשבון שאנחנו בהצעת חוק של 78 סעיפים. בסוף הדיון נקבע מסמרות בעניין התנהלות והתנהגות. כנראה, המנטשיות שלי לא עזרה. מי שהיה צריך להבין הבין.
גל נוי אפרת
איסור העברה, שיעבוד או עיקול של רישיון ספק גז
7.
1. רישיון ספק גז אינו ניתן להעברה, לשעבוד או לעיקול, אלא באישור המנהל ובהתאם לתנאים שהורה.



1. העברת השליטה בבעל רישיון ספק גז טעונה אישור מראש ובכתב מאת המנהל, ורשאי המנהל לקבוע כי העברה כאמור טעונה רישיון ספק גז חדש.



1. אישור לפי סעיפים קטנים (א) או (ב) יינתן אם שוכנע המנהל שמתקיימים בנעבר כל התנאים הנדרשים למתן רישיון ספק גז.
איתי עצמון
גם זה סעיף די סטנדרטי שמופיע בהרבה מאוד חוקים רגולטוריים.
היו"ר יעקב מרגי
התייחסות, בבקשה.
יותם אדמי
אני לא הצלחתי להבין מה החשיבות של קבלת אישור מראש. אני לגמרי מבין הודעה מראש, ואם המנהל אומר שהוא מבקש שזה יהיה באישורו גם אפשר לתת לו את האפשרות, אבל עצם הפגיעה הפרילימנרית שצריך אישור גם לא קיימת היום בחוק, והיא גם לא תואמת לדברים האחרים שמבקשים מבעל רישיון ספק הגז. כלומר כשבאים עכשיו לבחון האם הוא זכאי לקבל אז רואים האם יש לו ניסיון, הרשאות, מתקנים – כל הדברים האלה. בשום מקום לא בוחנים מי בעל השליטה, זה פחות משנה. לבוא ולהגיד שזה לא משנה לנו כשאתה מבקש את הרישיון וכשאתה מחדש אותו, אבל אם הבעלות משתנה הבעלות אז עכשיו צריך אישור, יש לזה פגיעה משמעותית בהתנהלות סביב חברות עסקיות שנרכשות, נמכרות ויש להם תהליכים של העברות שליטה, ועכשיו זה שם עוד רגולציה שלא נדרשת. זה בסדר גמור להודיע, אפשר גם לתת למנהל סמכות אם הוא חושב שזה גורם עברייני אבל שלא תהיה קביעה גורפת כזאת.
היו"ר יעקב מרגי
התייחסות?
גל נוי אפרת
זה נכון שהסעיף הזה לא קיים היום בחוק. אנחנו חושבים שזאת בעיה שהוא לא קיים. כפי שציין היועץ המשפטי של הוועדה, זה סעיף שהוא מקובל בדברי חקיקה שבהם מעניקים רישיונות על סמך בדיקה של תנאים שקשורים גם לזהות של הגורם שמבקש.
היו"ר יעקב מרגי
אם היית כותבת בסעיף מתן הרישיון שהרישיון הוא אישי ולא ניתן להעברה לא היו שאלות.
גל נוי אפרת
אנחנו יכולים לכתוב גם את זה.
היו"ר יעקב מרגי
כי בהתחלה חשבתי: מה זה שעבוד? עיקול של הרישיון? גם הניסוח פה הוא קצת מטעה.
גל נוי אפרת
זה ניסוח סטנדרטי.
היו"ר יעקב מרגי
זה כאילו הרישיון הוא בר-עיקול או שווה ערך כלשהו אם הוא לא על שמי?
גל נוי אפרת
אני אסביר מה המטרה.
היו"ר יעקב מרגי
הבנו. אם זאת העברת בעלות של החברה – לדוגמה, לו הבעלים החדשים לא היו עוברים את המבחן הזה של טובת הציבור אז אני שעובר את מבחן הציבור אקים את העסק, אעשה אקזיט למי שביקש ממני לעשות את זה, והכול בתום לב ויושר לכאורה. אני מבין את הצורך.
גל נוי אפרת
בדיוק. לדעתנו, יש הצדקה מכיוון שאנחנו בודקים רשימה של עמידה בתנאים שמבקש הרישיון נדרש לעמוד בהם שהם קשורים, בין היתר, לזהות שלו. בגלל זה אנחנו - - - להגביל את העבירות של הרישיון.
היו"ר יעקב מרגי
הבנתי. רק אמרתי שהניסוח - -
גל נוי אפרת
אתה נתת את אחת הדוגמאות. לדוגמה אם מעבירים את זה לבעל שליטה שלמדינה אין עניין שהוא ישלוט בחברת גז זאת אחת הדוגמאות.
היו"ר יעקב מרגי
אבל לו – וככה המגזר העסקי עובד – במכירת עסקים או העברה או הוטל עליי עיקול ובית משפט מינה לי מנהל מעליי אתם צריכים להיכנס פה לתמונה. אז תסבירי איפה אתם נכנסים ואיך אתם נכנסים.
גל נוי אפרת
אם מדובר בחברה שנמצאת בקשיים כלכליים ונמצאת בפירוק וכדומה אז יש לזה התייחסות באחת מהעילות לביטול רישיון שנקרא עליו בסעיף הבא, סעיף 8.
היו"ר יעקב מרגי
אבל אנחנו לא רוצים לבטל לו את הרישיון. אנחנו רוצים לראות שאכן ההליכים שנעשים באמצעות פעולה עסקית או בית משפט או כל דבר אחר תואם את תנאי הרישיון הבסיסי.
גל נוי אפרת
אז אני אומרת שיכול להיות שזאת תהיה עילה לביטול רישיון – נגיע לזה בסעיף הבא - -
היו"ר יעקב מרגי
יכול להיות.
גל נוי אפרת
ויכול להיות שזאת לא תהיה עילה לביטול רישיון, אבל עדיין - - -
היו"ר יעקב מרגי
ותיתנו למנהל החדש או למפעיל החדש או לבעל השליטה החדש ארכת זמן כדי להסדיר את זה?
גל נוי אפרת
גם במקרה שלא נשתמש בסמכות של ביטול רישיון עדיין המנהל ירצה לוודא שהגורם החדש שנכנס לנעליו של הספק עומד בכל הדרישות לקבלת הרישיון.
היו"ר יעקב מרגי
תוך כדי תנועה לא תוך כדי הפסקת פעילות.
חן בר-יוסף
לא, לא.
גל נוי אפרת
הם יצטרכו להגיש את הבקשה מראש. זה לא משהו שיינתן בדיעבד. לפני השינוי שנעשה הם יצטרכו להגיש בקשה. אנחנו נבחן שהגורם הנעבר עומד בכל הדרישות.
חן בר-יוסף
זה קיים בחוק התחרות. אין לנו בעיה שחברה תימכר מיד ליד, אלא שהיא נמכרת עם סעיף מתנה. זה קורה היום בחוק התחרות כל הזמן. ראינו כמה עסקאות כאלה. הסעיף המתנה אומר: "כפוף לאישורו של המנהל". המנהל בוחן את הבעלים החדש.
היו"ר יעקב מרגי
מיצינו.
יותם אדמי
אדוני, רק מילה - -
היו"ר יעקב מרגי
רגע.
אילן בנימין
זה גם רשום היום ברישיונות.
היו"ר יעקב מרגי
בסדר, הבנו.
יותם אדמי
לא, זה רשום אחרת אבל אם מחליטים להישאר עם זה – ואני אומר את זה מכיוון שלאחרונה היינו בתוך תהליכים דומים – אז, לפחות, שייקבע פרק זמן שבו המנהל יצטרך לתת החלטה. הרי מה קורה? זה נכנס בתור תנאי בעסקת המכירה לקראת closing. אם זה באמת נכנס ויש חובת קבלת אישור ולא רק הודעה אז עכשיו כולם עומדים ומחכים בעסקאות בהיקפים גדולים ובחלק מהמקרים גדולים מאוד - -
היו"ר יעקב מרגי
אם אתה בעל רישיון חדש כמה זמן אתה צריך? כמה זמן נדרש לבעל רישיון חדש? קבענו עכשיו, לא?
חן בר-יוסף
הבעלים של בעל רישיון – כחודשיים. 75 יום זה לרישיון כולו. אני חושב שחודשיים מספיק לנו.
היו"ר יעקב מרגי
אבל הליך מכירה של חברה רצינית אתה לא מתכנן חודשיים קודם?
יותם אדמי
לא, אבל את זה עושים רק אחרי הסכם המכירה. לסכומים האלה יש שני שלבים: חותמים על הסכם ואז עושים closing כשעומדים לקבל את כל האישורים. זה אומר שהסגירות האלה תוקעות את המגזר העסקי בצורה ניכרת. לדעתי, 30 ימים זה פרק זמן טוב. אני מזכיר: לא משתנה שום דבר. עדיין יש אותם מתקנים, אותם טכנאים.
היו"ר יעקב מרגי
אני המחוקק מחייב את הרגולטור בכל הסייגים האלה לחזור עליהם ולבדוק אותם, וגם הוא צריך את הזמן שלו.
יותם אדמי
בסדר, אבל הוא רק בודק את עניין בעל השליטה החדש. כל שאר הדברים נשארים כמו שהם: המנכ"ל נשאר כמו שהוא - -
חן בר-יוסף
אני לאחרונה נדרשתי לאשר העברה של בעלות במתקן תשתית. כמות הבירורים גם מול משרד המשפטים וגם מול גורמים אחרים לוקחים זמן. שישלחו לנו תוך חודשיים. לדעתי, בממונה על ההגבלים זה לוקח גם בערך 45 יום. הם בודקים רק נושא של תחרות. לנו יש צד שלם של נושאים לבדוק, כולל נושאים חוזיים. אני מבקש חודשיים.
היו"ר יעקב מרגי
סיכמנו. סביר.
איתי עצמון
האם מדובר על חודשיים לגבי כל האישורים, לפי הסעיף? מדובר כאן גם על אישור העברת עיקול או העברת שליטה.
היו"ר יעקב מרגי
סופי.
איתי עצמון
מה שאני אומר - - -
היו"ר יעקב מרגי
כל סוגי ההעברות.
איתי עצמון
יש כמה אישורים שהמנהל רשאי לתת.
חן בר-יוסף
להגיד לך שאני יודע לעשות את הניואנס בין שעבוד, עיקול ושליטה? בסוף זה העברת ידיים – סלש – שליטה למישהו אחר. אני צריך להבין מי זה המישהו האחר הזה.
איתי עצמון
שאלתי כדי לדעת איך לנסח את הצעת החוק.
היו"ר יעקב מרגי
בכל מקרה זאת העברת בעלות לידיים אחרות. גם כשמשעבדים - - - מישהו מטעם.
איתי עצמון
אם כך צריך להוסיף בסעיף (ג): "אישור לפי סעיפים (א) או (ב) יינתן בתוך 60 ימים מיום הגשת הבקשה אם שוכנע המנהל" וכולי.
היו"ר יעקב מרגי
או שאתה רוצה בלי מועד? מה אתה מעדיף – עם הגבלה או בלי מועד?
יותם אדמי
אני מעדיף שתהיה ודאות ושנדע תוך כמה זמן מינהל הגז נדרש לתת את ההתייחסות שלו לבקשה הזאת. אני אגיד - - - שמינוי מנהל ובשעבודים ועיקולים אני לא בטוח שמנהל מיוחד - - -
היו"ר יעקב מרגי
תודה. ענית לי. חודשיים. 60 יום.
גל נוי אפרת
כמובן, מניין הימים גם כאן וגם בסעיף הקודם שקראנו לקבלת החלטה של המנהל בתוך 75 ימים, סופרים אותו מהיום שבו המבקש מעביר את כל המסמכים.
היו"ר יעקב מרגי
ממה נבהלת?
איתי עצמון
מיום קבלת - - -
גל נוי אפרת
מיום קבלת הבקשה במלואה. כלומר אם הוא החליט להעביר את זה טיפין-טיפין כמו שקורה לפעמים אנחנו לא בספירה.
איתי עצמון
אנחנו נחדד את העניין הזה.
יותם אדמי
שימי לב שאין כרגע בתקנות או בחוק מה זה בקשה במלואה, כלומר מה צריך לבקש - - -
היו"ר יעקב מרגי
אני אוהב אותך. איפה למדת?
יותם אדמי
- - -
גל נוי אפרת
זה לא נכון. זה קבוע בתקנות רישוי ספקי גפ"מ. אתה מדבר על הסעיף הזה?
יותם אדמי
כן. אני אנצל את ההזדמנות שהמיקרופון של פתוח. אני רואה בזום שיש עוד אנשים שרוצים להתייחס: אבי פרל ממרכז הגז, פזגז - -
היו"ר יעקב מרגי
הם יודעים לבקש. הם מכירים את הפרוצדורות כשהם רוצים. תאמין לי, אל תדאג, אנחנו לא ממהרים לשום מקום. אנחנו נעשה חקיקה כדבעי, כפי שצריך, לא בחיפזון. אבל גם לא ניתן להתיש אותנו סתם. במושגים פרלמנטריים: אנחנו לא אוהבים פיליבסטרים. מספיק יש לנו המליאה, שם זה לגיטימי.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
אפשר לארגן, יעקב. זאת לא בעיה לארגן.
היו"ר יעקב מרגי
מי בעד סעיף 7?
איתי עצמון
עם התיקון, כמובן.
היו"ר יעקב מרגי
כמובן. עם התיקון.

הצבעה

אושרה.
היו"ר יעקב מרגי
אין מתנגדים, אין נמנעים. סעיף 7, כולל התיקון אושר.
גל נוי אפרת
ביטול רישיון ספק גז, התלייתו, או הגבלתו או סירוב לחדשו
8.
(1) המנהל רשאי לבטל רישיון ספק גז, או להתלותו עד למילוי תנאים שיורה עליהם, להגבילו או לסרב לחדשו, בהתקיים אחד מאלה:




(1) הרישיון ניתן על יסוד מידע כוזב, שגוי, מטעה או חלקי;




(2) בעל הרישיון חדל לבצע את פעולת ספק הגז נושא הרישיון;




(3) חדל להתקיים בבעל הרישיון תנאי מהתנאים למתן הרישיון;




(4) בעל הרישיון הפר תנאי מהותי מתנאי הרישיון;




(5) בעל הרישיון הפר הוראה מההוראות לפי חוק זה או הוראה מהוראות חוק התקנים בקשר לגז או למיתקן גז;




(6) ניתן לגבי בעל הרישיון צו לפתיחת הליכים לפי חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, התשע"ח-2018 המורה על פירוקו, או שהוא החליט על פירוקו מרצון.



(א1) בלי לגרוע מהוראות סעיף קטן (א), המנהל רשאי להתלות או להגביל רישיון ספק גז אם תלויים ועומדים נגד בעל הרישיון הליכים בשל עבירה כאמור בסעיף 3(א)(6) - עד לסיום ההליכים כאמור.



(2) הגבלת רישיון ספק גז לפי סעיף קטןסעיפים קטנים (א) או (א1) יכול שתהיה, בין השאר, לעניין זהות הסוכן שבאמצעותו רשאי בעל הרישיון לבצע פעולת ספק גז בהתאם להוראות סימן ב' בפרק ג', האזור שבו רשאי בעל הרישיון לבצע פעולת ספק גז או כמות הגז המרבית שרשאי בעל הרישיון לרכוש ולספק, בעצמו או באמצעות סוכן, בהתחשב במספר צרכניו ובסוגיהם.



(3) המנהל לא יבטל, לא יתלה, ולא יגביל ולא יסרב לחדש רישיון ספק גז לפי סעיף זה, אלא לאחר שנתן לבעל הרישיון הזדמנות לטעון את טענותיו, .ואם ההגבלה היא בנוגע לסוכן - לאחר שנתן גם לסוכן הזדמנות לטעון את טענותיו.



(ד) הודעה על ביטול רישיון, או התלייתו, הגבלתו או סירוב לחדשו תפורסם באתר האינטרנט של משרד האנרגיה, ובכל דרך אחרת שיחליט המנהל.



(ה) המנהל רשאי להורות למי שרישיונו בוטל, הותלה, או הוגבל או לא חודש לפי סעיף זה, לפעול להסדרת סיום פעולות ספק הגז נושא הרישיון או צמצומן, הכל לפי העניין, באופן ובמועד שיורה; בהוראות לפי סעיף קטן זה, רשאי המנהל, בין השאר, לדרוש ממי שרישיונו בוטל, הותלה, הוגבל או לא חודש כאמורבעל הרישיון:




(1) להעביר לו את רשימת צרכני הגז שלהם סיפק גז ואת כתובותיהם;




(2) להודיע לצרכני הגז על סיום או צמצום ביצוע הפעולות כאמור, לפי העניין;




(3) לטפל במיתקני הגז באופן שיורה המנהל.
איתי עצמון
התיקונים שמופיעים ב"עקוב אחר שינויים" לגבי הסעיף הזה הם גם בעקבות הערות שלנו. פשוט בדקנו סעיפים בחקיקה דומה. הסעיף הזה סטנדרטי מאוד ומקנה שורה של כלים מינהליים לרגולטור לטפל במקרה של הפרות שונות או - - - נוספות שכתובות כאן בסעיף (א).
היו"ר יעקב מרגי
אבי פרל, בבקשה, התייחסות לסעיף 8(א)(4).
אברהם פרל
שלום ובוקר טוב, אדוני היושב-ראש, חברי הכנסת, נכבדים וכל החברות. לדעתי, זה סעיף מיותר. עם כל הכבוד, יש חברות בנות 70-60 שנה שצריך היה לתמצת, עם כל הכבוד, את מה שנאמר פה. אני רק אציין מילה אחת: "בעל הרישיון הפר תנאי מתנאי הרישיון". בתנאי הרישיון יש לעשות דיווח לאירוע או דיווח חודשי או דיווח כזה או אחר. תנאי הרישיון הם ל-30 יום, ואם איחרת אז אתה גם מקבל תביעה לבית משפט, כתב אישום, ופה הגדילו לעשות ומבקשים לבטל את הרישיון. יש פה הגזמה מהותית; כי יש חברות בנות 70-60 שנה, ואי אפשר לעקל רישיון של חברה עם 300,000 לקוחות על כל שטות.
היו"ר יעקב מרגי
תן להם הזדמנות לענות לך.
אברהם פרל
בשמחה. יכלו לזמן אותי קודם והיו שומעים את ההערות האלה לפני הדיון.
גל נוי אפרת
הפרת תנאי מתנאי הרישיון זאת עילה סטנדרטית בחקיקה לביטול, התליה, הגבלה או סירוב לחדש. כמובן, לא כל הפרה של כל תנאי ברישיון תצדיק שימוש בסמכות הזאת.
אברהם פרל
אז תשאירו מהותית.
היו"ר יעקב מרגי
אבי.
אברהם פרל
היה "מהותי". למה מחקו את ה"מהותי"?
גל נוי אפרת
המילה "מהותי" נמחקה כי אנחנו עשינו השוואה לדברי חקיקה אחרים וראינו שמקובל לכתוב את העילה הזאת כהפרה של תנאי מתנאי הרישיון. נכון שבחלק מדברי החקיקה גם המילה "מהותי", אבל ברוב דברי החקיקה שראינו זה לא הופיע. זאת אומרת העילה הסטנדרטית היא הפרה של תנאי מתנאי הרישיון. ושוב אני מבהירה שלא הפרה של כל תנאי - -
היו"ר יעקב מרגי
חידשתם משהו בחוק הזה? מה היה קודם?
היו"ר יעקב מרגי
אל תקריאי. היה או לא היה?
גל נוי אפרת
היה "הפרת תנאי מהותי מתנאי הרישיון". אז, כן, המילה "מהותי" ירדה.
היו"ר יעקב מרגי
ולמה לא הזמנתם את אבי פרל לדיונים? אני אחסוך לך את זה כי מרגע זה – הצעת החוק מונחת בפני חברות הגז כבר כחודשיים. אנחנו לא נעשו עוד ישיבות תיאום בין המשרד לחברות הגז. אם יש לכם הערות כלשהן נא להעביר אותן לחברות הגז ולוועדה.
חן בר-יוסף
למשרד.
היו"ר יעקב מרגי
למשרד. מה אמרתי, חברות הגז? אתה רואה, הצליחו לקחת אותי לצד שלהם.

אני נותן עכשיו הנחיה מעכשיו עד סוף סעיף 78. אנחנו לא נתייחס להערות לנוסח או למהות אם לא נתתם הערות גם לוועדה וגם למשרד האנרגיה. תעבירו את הדברים. אנחנו לא נשב פה ונעשה בשבילכם גם את שיעורי הבית וגם את התשובות. עשינו את זה בתחילת התהליך, בסדר. מהדיון הבא זה יהיה רק להערות שהתייחסתם אליהן. עם כל הכבוד, גם אנחנו לא מלאכים וגם הצוותים המקצועיים צריכים להתייחס לזה וללמוד את זה קודם.
יותם אדמי
אדוני, אם אפשר רק להתייחס לדבר הזה.
היו"ר יעקב מרגי
לא. בבקשה, אילן בנימין.
אילן בנימין
אנחנו הזמנו את כל חברות הגז – גם חברות גז גדולות, וגם חברות גז קטנות וביקשנו התייחסות. היו כאלה שענו והיו כאלה שלקח להם זמן לענות.
היו"ר יעקב מרגי
מהנימוס שאלתי למה לא הזמנתם את אבי. אפילו התאפקתי לא לחייך.

בבקשה, יותם, מה רצית להעיר?
יותם אדמי
אדוני, רק לעניין הפרוצדורה – הרי דנו בזה בדיון הקודם שהיה בהצעת החוק. להרגשתי, עלינו על דרך המלך בעניין הזה. אנחנו גם שלחנו מכתב - - -
היו"ר יעקב מרגי
דרך המלך הזאת היא קצרה וארוכה.
יותם אדמי
אני מסכים להערתו של איתי קודם שבסופו של יום כדאי לשלוח מראש את ההערות לוועדה. אבל התהליך שאנחנו מנסים לעשות כדי שלא תקבלו מכתב אין-סופי מלא הערות - -
היו"ר יעקב מרגי
אל תרחם עלינו. עדיף שלא תרחם עלינו בשלב הזה - -
יותם אדמי
לפעמים יש הערות שצריך לדבר וסוגרים את הנקודה. לפעמים אנחנו עושים תהליך מול מינהל הגז - -
היו"ר יעקב מרגי
עורך דין אדמי, בזה שאני מבקש שזאת תהיה צורת ההתנהלות אני לא אומר לך שלא יהיה לך פתחון פה כל הדיון. אם יש פתחון פה שצץ תוך כדי שניתן הסבר חדש – אני אתן לך, אני רוצה את זה. אבל אני לא רוצה להתיש את הדיון.
יותם אדמי
לא, אדוני - -
היו"ר יעקב מרגי
מיצינו, מיצינו. ככה יהיה.
ערן ולט
אני ערן מאמישרגז. אני רוצה לדבר על סעיף (א1).
היו"ר יעקב מרגי
בבקשה.
ערן ולט
אני מזכיר שכבר נתקלנו למעלה בסיטואציה שנפתחו הליכים נגד בעל רישיון כסיבה לא לתת רישיון למישהו חדש.
היו"ר יעקב מרגי
ההערה הזאת עלתה בסעיף הקודם כשדנו ומיצינו. מה חדש?
ערן ולט
עכשיו מדובר בבעל רישיון קם, כמו שאמר אבי פרל, עם מאות אלפי לקוחות, שנפתחה חקירה נגד בעל הרישיון, וזאת סיבה לכאורה להתלות את הרישיון או אפשרות להתלות את הרישיון. אני מזכיר לאדוני את ראש הממשלה – אני מצטער שאני אומר את זה בצורה הזאת – לא יכול להיות שיתלו את הרישיון כי נפתחה חקירה.
היו"ר יעקב מרגי
אתה עורך דין?
ערן ולט
כן.
היו"ר יעקב מרגי
אז מהשיעור הראשון של משפט חוקתי אתה מבין מה ההבדל. לא היית צריך את זה.

אתם רוצים לומר משפט על מה שכבר אמרנו? לא יהיה שוב אמישרגז.
גל נוי אפרת
כמו שציינו קודם, הכלל הוא שבהליך שאין בו הרשעה לא תהיה פגיעה ברישיון. יחד עם זאת מכיוון שמדובר בעיסוק מסוכן אנחנו רוצים להשאיר פתח במקרים חריגים בהתאם לאמות המידה שנקבעו בחוק המידע הפלילי - -
היו"ר יעקב מרגי
אתם רוצים להשאיר שיקול דעת.
גל נוי אפרת
- - לעשות שימוש בסמכות הזאת של התליה או הגבלה.
היו"ר יעקב מרגי
אם זה אירוע מכונן שמשפיע על תחום האיסור.
גל נוי אפרת
נכון. אם זאת תהיה עבירה שיש לה זיקה לזכות ואם העבירה היא בדרגת חומרה כל כך גבוהה - -
היו"ר יעקב מרגי
תודה. מיצינו. אמרנו את זה קודם.

אני רק רוצה להוסיף ל-(א1) גם את הסמכות לא לחדש. זאת אומרת זה להתלות, להגביל או לא לחדש. כי בוודאי שאם יש לנו סמכות - -
היו"ר יעקב מרגי
הם רוצים שתשחררי ואת מוסיפה.
גל נוי אפרת
אם יש סמכות להתלות ובאותה תקופה של ההתליה הרישיון פג אז, להבנתנו, זה נכלל בפנים אבל למען הסר ספק אנחנו מבקשים להבהיר את זה.
היו"ר יעקב מרגי
ודאי, זה מובן.

עומר גורדון, בבקשה. אוקיי, מתקדמים.

מי בעד סעיף 8?

הצבעה

אושרה.
היו"ר יעקב מרגי
אין מתנגדים, אין נמנעים. סעיף 8 אושר.
אברהם פרל
הוסף "מהותי"?
היו"ר יעקב מרגי
לא.
גל נוי אפרת
ונוסף ל-(א1) "לסרב לחדש", נכון?
היו"ר יעקב מרגי
כן. כולל התיקון. סעיף 9, בבקשה.
גל נוי אפרת
חובת קבלת היתר להקמה או להפעלה של מיתקן גז טעון היתר
9.
(1) בלי לגרוע מהוראות סעיף 2(א), לא יקים אדם ולא יפעיל מיתקן גז טעון היתר ולא יבצע שינוי יסודי כמשמעותו בסעיף 2(א(2) במיתקן כאמור, אלא אם כן ניתן לו, בנוסף לרישיון ספק גז, גם היתר למיתקן הגז לפי סימן זה (בחוק זה - היתר למיתקן גז), ובהתאם לתנאי ההיתר.
היו"ר יעקב מרגי
זה הסעיף האחרון להיום. תסבירי לנו.
גל נוי אפרת
הסברתי בתחילת הדיון שהקמה, הפעלה וביצוע שינוי יסודי במתקן גז טעון היתר, כפי שהוא מוגדר בסעיף ההגדרות, שזה מתקן שמשמש את ספקי הגז למתקן מילוי ומחסנים למיניהם או חניונים או מתקן שמשמש את הצרכנים והוא בקיבולת גדולה במיוחד – מעל 10 או 20 טון – אז מתקן מהסוג הזה לא מספיק שבעל רישיון ספק גז הוא שמקים אותו, מתקין אותו ומפעיל אותו ומבצע בו שינוי יסודי, בנוסף לרישיון הוא נדרש לקבל היתר ספציפי למתקן. זה המצב שקיים גם היום מחוק הגז שנחקק ב-1989. אין פה חידוש.
היו"ר יעקב מרגי
יש מישהו שמערער על כך שצריך היתר למתקן גז?
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
קשה לי להאמין.
היו"ר יעקב מרגי
אין הערות. מי בעד אישור סעיף 9?

הצבעה

אושרה
היו"ר יעקב מרגי
אין מתנגדים, אין נמנעים. סעיף 9 אושר.

אני אומר לחברות הגז: אנחנו רוצים להיות קשובים וענייניים. ההערות שלכם מחכימות, מטפלות ומתקנות, אבל תשלחו התייחסויות לפני הדיון. מה שלא יקבל התייחסות ונרצה להאיר מחדש, אלא אם כן יצוצו דברים חדשים, אנחנו לא נדרוש באותה מסגרת של הבקשה שלי. אבל אם זה דבר שהיה מנוסח ומוגש בפניכם אנא תעשו שיעורי בית, יש לכם כל הכלים. אתם גם בעלי העניין. תודה רבה, הישיבה נעולה.


הישיבה ננעלה בשעה 11:30.

קוד המקור של הנתונים